07/10/17 12:30
(http://www.clubz.bg/)

Островът, на който не се допускат жени

Свещен остров в Япония, където е забранен достъпът на жени, стана част от списъка на ЮНЕСКО за световно природно и културно наследство, съобщава "Гардиън". Преди да стъпят на Окиношима, разположен между остров Кюшу и Корейския полуостров, малкото допуснати мъже пък трябва да изпълнят ритуал за пречистване.

Островът с площ 700 квадратни метра е включен в списъка на ЮНЕСКО заедно с близките коралови рифове и няколко свързани обекта на годишната среща на организацията в Краков този уикенд. С него японските обекти под закрилата на специализираната организация на ООН стават 21.

Достъп до острова имат само свещеници, а веднъж годишно, на 27 май, се допускат до 200 посетители които да почетат моряци, загинали при битка от Руско-японската война от 1904-1905 г. Само мъже могат да участват в церемонията.

Преди да стъпят на острова, посетителите трябва да преминат през ритуал за пречистване. Мъжете трябва да съблекат дрехите си и да се изкъпят в морето. Забранено е изнасянето на каквито и да е предмети от острова, включително камъчета и дори стръкчета трева. 

Островът не може да бъде посещаван от жени. Някои твърдят, че това се дължи на религиозни причини. Според официални лица обаче причината е друга:

"Целта на забраната е да бъдат защитени жените, които даряват живот."

Смятало се за опасно жени да пътуват в открито море, за да стигнат до острова, а вековните правила не бива да се променят, изтъква говорител.

"Смята се, че е забранен достъпът на жени, но по принцип никой освен свещениците, които се молят там 365 дни в годината, не може да посещава острова."

Забраната за влизане на представители на нежния пол "няма нищо общо с дискриминацията на жените", казват още официални лица.

Островът е служел като канал за външна търговия на Япония в продължение на векове и е част от тъговски път, свързващ страната с Корейския полуостров и Китай.

Като център на международна търговия, Окиношима е дом на голяма колекция от артефакти. Близо 80 000 предмети са намерени на острова, включително огледала от периода на управление на династията Уей в Китай, златни пръстени от Корейския полуостров и фрагменти от стъклени съдове от Персия.

Статутът на защитен обект от ЮНЕСКО ще даде на Окиношима достъп до фондове за опазването му, но някои жители на близките региони са загрижени, че островът може да бъде съсипан от туристи.

Свещеникът Такаюки Ашизу коментира, че забраната за туризъм и достъп на жени ще остане въпреки многобройните предложения на туристически агенции.

"Не бихме отворили Окиношима за публиката дори след като е вписан в списъка на ЮНЕСКО, защото хората не трябва да го посещават от любопитсво."

Окиношима има свой аналог в Европа, съвсем близо до нас - последният ръкав на полуостров Халкидики - Атос (Атон), на който са разположени двадесет големи мъжки манстири, включително и Хилендарския, и жени не се допускат.

Комитетът на ЮНЕСКО е разгледал кандидатурите на 33 обекта на годишната си среща в Полша. Другите обекти, които влизат в списъка на световното културно и природно наследство, са Тапутапуатеа - остров в Тихия океан, езерният район в северозападна Великобритания, и кея Валонго в Рио де Жанейро, където близо милион африкански роби са стъпили на бразилска земя за три века. 

Публикувана на 07/10/17 12:30 http://clubz.bg/56033-ostrovyt_na_kojto_ne_se_dopuskat_jeni

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване