07/15/17 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Да живеем под наем, или да си купим собствено жилище?

 Релкамите на банки по телевизиите непрекъснато ни убеждават, че момента, в които трябва да си купим жилище с кредит е точно сега. В България 96% от хората имат собствено жилище и това да живеем под наем се приема като временно решение.

Двете алтернативи имат плюсове и минуси. Решението, коя алтернатива да изберем зависи много от възпитанието, образованието, професионалния опит и средата ни. Ако сте от провинциален град решението е очевидно, след като цял живот сте слушали, че трябва някъде да се установите и „задомите“, а и това ни е учила цялата ни народопсихология и класическа литература.

Хората, които са израснали в София или чужбина, гледат малко по-различно на нещата. Светът сега е глобален и защо да се установявате на едно конкретно място, след като може утре да заминете за Германия или за САЩ, например.

Моят дом е моята крепост.

В дома си чувствате спокойствие и сигурност, но представете си ситуацията, в която изведнъж хазяйката ви звъни на звънеца, с важното съобщение, че трябва да се изнесете до края на седмицата...След това няма да имате желание да плащате повече наеми и да се занимавате с хазяи.

Пюсовете да имате собствено жилище са:

Може да правите почти всичко, което желаете с жилището си, да го ремонтирате по ваш вкус, да сложите мебели, каквито искате, да боядисате стените в любимите ви цветове, без да се съобразявате с никой.

Ако погледнем на жилището като актив:

Недвижимите имоти имат дълга история като инвестиции и може да реализирате два вида доходи от тях – от продажба и от отдаване под наем. В един дългосрочен план, ръста на цените на жилищата се движи от 3 до 4% годишно, в зависимост от местоположението, типа на имота, вид строителство и други. Тези данни са за последните 100 години в развитите страни.

Минуси на собственото жилище:

За разлика от наема, тук имате доста разходи преди да се нанесете в жилището си. Да започнем с нотариалните такси. Продължаваме с прословутата брокерска комисионна, която обикновено е 3% от стойността на имота. В тези разходи за придобиване  влючете и парите за снабдяването с всевъзможни документи за семейно положение, липса на данъци, скици и други.

Недостатъците на живота под наем:

Под наем означава точно това – ползвате нещо и плащате известна сума за това. Ако имате намерение да живеете на дадено място до края на живота ви и искате да завещаете жилището си на децата, а те на своите деца, наема не е за вас.

И в крайна сметка, както всяко нещо и това дали да имаш собствен дом или не е въпрос на избор. Има своите плюсове и недостатъци, но човек сам преценява как да живее живота си и къде.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване