07/25/17 10:29
(http://www.klassa.bg/)

Очаква се разликата между най-богатите и някои от най-бедните области да продължи да се задълбочава.

 Анализ на Института за пазарна икономика показва разпределението на доходите между областите в България през изминалата година, търсейки отговор на въпроса дали разликите се задълбочават.

Анализът показава покачващата се роля на столицата като областта, където се генерират най-голяма част от доходите в българската икономика. Ефект от тази концентрация на доходи се вижда и в област Перник, вероятно поради интензивната ежедневна трудова миграция на работещи от Перник към София.

Тежестта на редица области от Северна България (Видин, Монтана, Ловеч, Силистра Разград и Търговище), както и на Пазарджик, Кърджали и Сливен в южната част на страната, е далеч по-малка от гледна точка на приноса им в общите доходи на домакинствата в страната, посочва изследването.

Области като Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив успяват в известна степен да съхранят своята форма и мащаб, макар доходите в тях да остават далеч от нивата в София.

За периода 2001-2016 година анализът сочи, че най-високи доходи хората получават в София (7233лв.), най-ниски  във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра и Търговище. В същият този период средногодишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лв. годишно или с 20 лв. месечно, достигайки 5 167 лв.

 

Институтът за пазарна икономика посочва, че се очаква, разликата между най-богатите и някои от най-бедните области да продължи да се задълбочава.

Причината е, че доходите от пенсии не могат да поддържат същия темп на растеж, какъвто виждаме в трудовите доходи. Това важи с особена сила за области със застаряващо население и недостатъчно добре развит пазар на труда като Видин и Кюстендил. Това са и областите, в които пенсиите формират най-висок относителен дял от общия доход на домакинствата – съответно 48% във Видин и 41% в Кюстендил.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване