07/25/17 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Шведи готови да вложат 100 млн.евро в дърводобива ни

 

Готови са да изсекат изсъхналите лесове, увеличаващи рисковете от запалване

Шведска фирма е проявила интерес да инвестира 100 млн. евро в дърводобива у нас, съобщи директорът на Лесовъдната станция - Пловдив Пенчо Дерменджиев. Това той обяви информацията при последната инспекция на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) в района на Ардино, където има доста изсъхнали иглолистни гори, поразени от корояд и други болести. По думите му скандинавците са готови да внедрят съвременни технологии в отрасъла в България, като са предложили бързо да изсекат нападнатите от корояда и другите болести иглолистни гори в страната.

Както „Монитор” писа над

1 млн. хектара иглолистни масиви в страната са застрашени

от болести и вредители. Това са основно залесяваните изкуствено площи преди 40-50 години, които по план е трябвало вече да бъдат заменени с широколистни. 18 хил. хектара от тези иглолистни гори вече са поразени и спешно трябва да бъдат изсечени. Според акад. Александър Александров от Института по гората на БАН увеличаването на изсъхналите борови масиви прави много по-големи и рисковете от горски пожари. Опасността се увеличава и от факта, че поне една четвърт от поразената дървесина се намира в недостъпни райони на планините, смятат други експерти. Площите с изсъхналите дървета са разпръснати в различни части на гората и изсичането и извличането им извън нея е икономически неизгодно. Нерентабилно е за изкарването на неголеми количества дървен материал да се оборудва горски път, който ще струва значително повече.

„В повечето западни страни, дори и в Германия, нямат скрупули и при необходимост прибягват до гола сеч на определени площи и отсичането само на най-правите дървета, които стават за производство на качествен материал”, каза Димитър Баталов, директор „Опазване на горите“ в ИАГ. Той допълни, че

този начин на работа е икономически много по-изгоден,

отколкото горските да обикалят и маркират отделни дървета за отсичане, а след това те да се извличат едно по едно с катъри или коне”, обяснява той. По думите му в Германия се ползва специализирана техника, която сече и реже по размер дърветата и след това те пак механизирано се изнасят от гората. След това оголените площи също с машини се залесяват много бързо. У нас не се прибягва често до гола сеч, дори да има спешна необходимост от това, заради обструкциите на различните природозащитни организации.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване