08/03/17 07:00
(http://www.klassa.bg/)

33,3 хил. дка увредени гори в Старозагорско

 В област Стара Загора до момента са установени 33,3 хил. дка увредени гори. Това е стана известно на съвещание във връзка със здравословното състояние на горите на територията на област Стара Загора, проведено днес в сградата на Регионална дирекция по горите, съобщиха от пресцентър на ИАГ.

В него взеха участие специалисти и горски експерти от Дирекцията, Лесозащитна станция – Пловдив, Югоизточно държавно предприятие – Сливен и горските стопанства в областта. На събитието се обсъждаха проблемите, свързани със съхненето на иглолистните гори, причинено от болести и вредители и набелязаха мерки за решаване на проблемите. Мерките включват ускоряване на процеса на санитарни и принудителни сечи, както и привличане на всички заинтересовани страни в процеса на борба срещу вредителя, защото заразените от корояди и гъбни вредители горски територии бързо се разрастват. Основна причина за увеличаване на нападенията е добрата хранителна среда за развитие на короядите. Тя е следствие на голямото количество увредена дървесина.

„За да се спре ограничението на заболяването предстои отсичане на увредената дървесина и предприемане на спешни мерки, за да не се разпространи заразата. Мобилизирани са всички звена и институции в ограничаване на съхненето, причинено от корояди и фитопатогенни гъби. В момента се работи активно, но за да бъде овладян проблемът се изискват общи усилия на всички заинтересовани страни, както и разбирането на обществеността“, каза инж. Петър Заяков, директор на РДГ Стара Загора.

На съвещанието бе подчертано, че е необходимо е участието и на собствениците на гори, включително и частните в разрешаването на проблема. За целта предстои провеждането на срещи с представители на местните власти, които да съдействат за идентифицирането на частните собственици и уведомяването им.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване