Ислямска държава загуби пореден град в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=356932

Ислямска държава загуби пореден град в Сирия, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на Сирийската обсерватория за човешките права. В ръцете на правителствените сили е паднал град Сухна. Той се намира на 50 км североизточно от античния град Палмира.

Спират водата в някои части на София утре. Вижте къде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6377612

Спират водата в някои части на София утре. Вижте къде„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 7 август 2017 г. (понеделник). Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Елисавета Багряна“ жк. „Гео Милев“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на

Дядо не иска да напусне изгорелия си дом в Славотин

https://offnews.bg//obshtestvo/diado-ne-iska-da-napusne-izgorelia-si-dom-v-slavotin-662180.html

76-годишният дядо Цоло Василев отказва да напусне дома си, който е изгорял напълно от пожара в монтанското село Славотин вчера. Възрастният мъж преспал сред руините на къщата си. 

Най-добрият вариант за него е да отиде в старчески дом, обясни кметът Личко Цолов по Нова тв. Огнената стихия обхвана 14 къщи, в 9 от тях не живее никой, две изгорели остават бездомни хора. Пострадали няма. 

Огънят е тръгнал от запустяло място край последните къщи на селото и бързо се разпространил, обхващайки изсъхналата растителност. 

Горските пожари в Тунис обхванаха над 2000 хектара

https://www.actualno.com/africa/gorskite-pojari-v-tunis-obhvanaha-nad-2000-hektara-news_626172.html

Горските пожари в Тунис обхванаха повече от 2000 хектара. Както съобщи държавният секретар по селскостопанското производство към Министерството на земеделието, водните ресурси и риболова Омар Бехи, "със заповед на президента на републиката и министър-председателя, сме моб

Лято е! Шопската салата ни излиза все по-евтино

http://frognews.bg/news_139687/Liato-e!-SHopskata-salata-ni-izliza-vse-po-evtino/

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 1,75 на сто до 1.332 пункта, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Дани Алвеш останал неразбран в Ювентус

https://offnews.bg//futbol/dani-alvesh-ostanal-nerazbran-v-iuventus-662179.html

Бившият защитник на Ювентус Даниел Алвеш за пореден път говори за престоя си в Торино. Бразилецът, който през лятото бе продаден на Пари Сен Жермен, заяви, че в Ювентус така и не са разбрали неговия стил на игра и това е една от причините той да си тръгне след само един сезон с екипа на "бианконерите".

"Аз съм футболист, който обича често да играе с топката. Като че ли в Ювентус така и не разбраха моя стил на игра. Не бях щастлив там и затова реших да си потърся нов отбор. Въпреки това съм много благодарен на Юве", заяви Алвеш, цитиран от Спортал.

Междувременно треньорът на Ювентус Масимилиано Алегри заяви, че не е притеснен от загубата с 0:2 от Тотнъм в последната контрола от предсезонната подготовка на тима.

Това бе общо трета загуба от всички мачове на "бианконерите" през лятото, а най-притеснителното е, че в нито една проверка тимът не успя да запази "суха" мрежа, като наставникът обърна внимание на този проблем.

"Не съм притеснен. Работихме здраво през последните няколко седмици и направихме някои добри неща. Истина е, че подобни загуби болят, но трябва да извлечем позитивите от тях. Трябва да бъдем по-внимателни в защита. Нужно е още работа в това отношение, защото първенството на Италия винаги се печели от отбора с най-добра отбрана.

Иначе отборът е добре. Подобрихме физическото си състояние. Това бе първи мач като титуляр за Дъглас Коща. Той игра добре до смяната си и има също толкова вина за загубата, колкото всеки друг от футболистите ни", заяви Алегри.

16 области в оранжево днес

http://www.cross.bg/temperatyri-oblasti-gradysa-1551205.html

/КРОСС/ Слънчево и горещо ще е времето днес, прогнозират синоптиците. Максималните температури ще прехвърлят 40 градуса. Оранжев код за високи температури е обявен за 16 области на страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. Очаква се в тези райони максималните температури да бъдат над 38 градуса. В останалите 12 области на страната е обявен жълт код за високи температури. В тези райони се очаква максималните температури да бъдат между 35 и 37 градуса.  

Майките и домакините са единствените...

http://www.cross.bg/maiikite-i-domakinite-sa-edinstvenite-1551244.html

/КРОСС/ „Майките и домакините са единствените работници, които нямат редовна почивка. Те са най-голямата работна класа без почивни дни."Ан Мороу Линдбърг

Зверска катастрофа край хижа в Пирин! Петима са тежко пострадали, положението е критично

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281232_%D0%97%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D1%85%D0%B8%D0%B6%D0%B0+%D0%B2+%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%21+%D0%9F%D0%B5%D

 Тежка катастрофа край хижа „Загаза“ в Пирин, петима са тежко пострадали. Четирима от тях са приети в МБАЛ Благоевград, информира БГНЕС. Трима от пострадалите са настанени в хирургия и един в реанимация. Очаква се пристигането на петият пострадал, който все още се придвижва от хижата към град Кресна. Първите двама пострадали мъже, на 27 и 31 години, бяха приети в НБАЛ Благоевград в 1 часа. Единият е със счупени ребра и пробит бял дроб, а вторият – с фрактура на черепа. И двамата са в отделението по хирургия. В 4 ч. бе приет 29-годишен мъж, чието състояние е най-тежко. Той е с множество фрактури в областта на главата, настанен е в отделението по реанимация. В 5 ч. бе приет 26-годишен младеж, който е с фрактура на крак и откъснато ухо. Той ще бъде настанен в отделението по ортопедия. Петият пострадал е също на 29 години. Той е с множество порезни рани по цялото тяло, контузии и ще бъде приет в спешно отделение на МБАЛ. Какво се е случило? От хижата, на 25 км от Кресна, към града са слизали два леки автомобила. Първият е излязъл от пътя и паднал в дере. Инцидентът е станал в много трудно достъпен район, където могат да минават само джипове и атевета. В спасителната акция са взели участие пожарна и две линейки от Сандански и Кресна. За инцидента се разбира бързо в Кресна и тъй като на хижата има много местни хора, към местопроизшествието тръгват много джипове. Проблем при акция е и че там няма обхват на мобилните телефони. Въпреки че сигналът за инцидента е подаден в 22:30 ч., има данни, че автомобилът е паднал в 100-метровата пропаст поне два часа по-рано. На всички пострадали се вземат кръвни проби за алкохол, тъй като все още не е ясно кой е управлявал фолксватена. 

 
Blitz.bg

"Вечер": Проститутки от целите Балкани се изсипаха в Скопие!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281231_%22%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%22%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0

 В Скопие на осми август ще се състои Супер купата на Европа. Целият европейски и световен елит ще се изсипе в македонската столица, пише "Вечер". Неизбежно в такава ситуация е да не се състои и "сбор" на проститутките от целия регион. Повечето от труженичките вече са пристигнали, като най-много са от България, Сърбия, но има и от Косово, уточнява Скопие24. Цените са различни, но общо взето се движат от 70 до стотици евро в зависимост от клиента и услугите. Английските фенове са известни като любители на нощния живот, любители на алкохол и жени, а дълбоките им джобове винаги са били предизвикателство за сексуалните работнички, пише "Вечер".
Превод: БЛИЦ

 
 

Тръмп оценява подкрепата на Пекин и Москва за санкциите срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6377602

Тръмп оценява подкрепата на Пекин и Москва за санкциите срещу Северна КореяПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп похвали Китай и Русия за тяхната поддръжка за резолюцията, предложена от САЩ, за налагане на санкции срещу Северна Корея. В обръщение, публикувано на официалната интернет страница на Белия Дом, е написано, че Тръмп „оценява“ техните гласове, предаде AFP, цитира "Фокус".

Спортът в ефир на 6 август

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-6-avgust-662178.html

Богата спортна програма очаква феновете в днешния горещ августовски ден. Най-голям интерес предизвиква двубоят на "Българска армия" от Първа лига между Локомотив и ЦСКА-София. "Армейците" сломиха Ботев с разгромен резултат и ще търсят втора поредна победа в шампионата. 

12:00, 21,00 Лека атлетика, СП в Лондон - БНТ, Евроспорт 1

16:00 ч - Арсенал - Челси - Диема спорт 2

16:00 ч - Лил - Нант - Диема спорт

17:30 ч - ЦСКА Москва - Рубин - Mtel sport 1

18:00 ч - Анже - Бордо - Нова спорт

18:30 ч - ЕП (ж) - Холандия - Дания - Eurosport 1

18:30 ч - Болтън - Лийдс - Диема спорт 2

20:00 ч - ЦСКА - Локомотив Пловдив - Диема спорт

20:00 ч - Зенит - Спартак Москва - Mtel sport 1

22:00 ч - Гремио - Атлетико Минейро - Sport+ HD

22:00 ч - Марсилия - Дижон - Диема спорт 2

1:00 ч - Ню Йорк Сити - Ню Йорк Ред Булс - Eurosport 1

Ислямска държава загуби пореден град в Сирия

http://frognews.bg/news_139686/Isliamska-darjava-zagubi-poreden-grad-v-Siriia/

Ислямска държава загуби пореден град в Сирия, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на Сирийската обсерватория за човешките права. В ръцете на правителствените сили е паднал град Сухна. Той се намира на 50 км североизточно от античния град Палмира.

Поляк отвлече британска моделка в Италия, за да я продаде като секс робиня

https://www.actualno.com/europe/poljak-otvleche-britanska-modelka-v-italija-za-da-ja-prodade-kato-seks-robinja-news_626171.html

Британски модел бе упоен и отвлечен в продължение на седмица в Италия от живеещ във Великобритания поляк, който смятал да я продаде като секс робиня в интернет, съобщи италианската полиция. Неназованата 20-годишна британка била инжектирана с упойващи вещества, след като се

Знаехте ли това за Мерилин Монро? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/znaehte-li-tova-za-merilin-monro-snimki-2040990

Когато умира на 5 август 1962 г., 36-годишната Мерилин Монро е звезда от световна величина. Екранната сирена, участвала в десетки филми, е почитана като холивудска икона. Личният й живот е възприеман като твърде скандален за времето си и постоянно е във фокуса на медийното внимание.
 

Започва плувния маратон Галата-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356926

Днес стартира 77-мото издание на плувния маратон „Галата - Варна” , под патронажа на спортния министър Красен Кралев. Сборният пункт е на морската гара в 7.00 часа. Стартът ще бъде даден в 10.00 часа от нос Галата. Призьорите ще си разпределят награден фонд от 7000 лева.

Хороскоп за днес: Лоша новина за една зодия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281230_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%3A+%D0%9B%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%BE%D0%B4%

 Всеки иска да знае какво ще му се случи в бъдеще. Е, вижте прогнозата на звездите за днешния ден: Овен През този ден е добре да бъдете опора на любимия ви човек. Той или тя може да бъде по-разсеян и ще му е необходима подкрепата ви. Не се ядосвайте и бъдете по-търпеливи с него. Телец   Приятелството във връзката е много важен елемент. Не го подценявайте. Не е възможно всеки един момент да е наситен с романтика и признания. Проявете приятеля в себе си.

 
Близнаци Не си позволявайте да взимате еднолични решения, които касаят връзката ви. Всъщност може да го направите, но после не се жалвайте за резултатите. Рак През този ден нещо в половинката ви може да предизвика вашето недоволство. Задайте си въпроса толкова ли е важно това за вас. Може да разберете, че не си заслужава да се ядосвате за дребни неща. Лъв Самостоятелните представители на знака днес ще имат интересно запознанство. Не се хвърляйте с главата напред, но и не бъдете прекалено предпазливи. Спазвайки златната среда може да имате една невероятна среща. Дева Днес не се затваряйте в себе си. Причината, поради която се тормозите е напълно решима. Ако сте уморени си дайте повече почивка и настроението ви бързо ще се върне. Везни Днес си намерете повод за празнуване. Ако няма такъв – измислете си. Важното е да се забавлявате, защото отдавна не сте го правили. Скорпион През този ден бъдете пределно ясни в намеренията си. Не давайте напразни надежди там, където не може или дори нямате намерение да действате. Стрелец През този ден бъдете по-снизходителни към половинката ви. Все пак вие сте избрали човека до себе си такъв, какъвто е. Нали не вярвате, че може да го превъзпитате? Козирог Задачата ви днес е да поддържате доброто настроение в дома. Не мислете вие какво ще получите в замяна. Много скоро ще разберете. Забавлявайте се истински! Водолей Това, което си мислите, може би няма да се получи по начина, по който сте си го представяли. Но това не означава, че няма да е хубаво. Оставете нещата да бъдат естествени. Риби Бъдете умерени в преценката си. Прекаленият ентусиазъм може да замъгли погледа ви, а в момента нямате нужда от прекалено много фантазии.
 
 Blitz.bg

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

http://frognews.bg/news_139685/OON-prie-novi-sanktsii-sreshtu-Severna-Koreia/

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие нови санкции срещу Северна Корея, съобщава Ройтерс. Резолюцията беше внесена от САЩ. Документът е отговор на последните два опита с междуконтинентални ракети, изстреляни от комунистическия режим в Пхенян.

Събудих се и видях това (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/sybudih-se-i-vidiah-tova-snimki-6072250

Много от нас имат специални сутрешни моменти, но какво да правим, ако бъдем неприятно изненадани

Сензационна новина за вдовицата на разстреляния с 15 куршума ъндърграунд герой Доктора!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281229_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81

 Вилиана Петрова – вдовицата на убития контрабандист №1 Иван Тодоров – Доктора, е сключила тайно своя брак №3. Красивата бизнес дама, която върти с желязна ръка наследството на покойния ъндърграунд герой, се е омъжила това лято за италиански бизнесмен на скромна церемония на остров Сардиния, твърди столичен ежеседмичник. Избраникът на шармантната дама се казва Паоло и е колос в парфюмерийния бизнес. Вилиана и Иван Тодоров – Доктора се разведоха 4 години преди смъртта на боса, която го застигна с 15 куршума на 22 февруари 2006 г. Разводът им бе само фиктивен, за заблуда на данъчните и за да се сдобие ортакът на Доктора – кипърецът Стивън Христодуло, с български паспорт. Именно това е вторият съпруг на Вилиана – двамата се женят про форма и така престоят на Стивън в България е легализиран.   През 2009-а Вилиана обаче роди син от чужденеца, но две години по-късно връзката им завърши с развод. В момента младоженката Вилиана поделя времето си между Италия и България, като на наша земя живее в Бояна, при това в бившата къща на Цола Драгойчева. Луксозният имот бе бил купен година и половина преди Иван Тодоров да го застигнат куршумите на наемния убиец, неразкрит и до ден днешен.   Почернената вдовица се шири и в елегантна къща в Лондон. Тя се намира в един от най-престижните квартали – „Саут Кенсингтън”, на която е разположено и българското посолство. Бизнес дамата притежава и куп имоти и в Италия. Когато е в Родината, елегантната дама се появява рядко на шумните светски партита. Всеки път обаче прави добро впечатление и е спрягана за една от най-изисканите наравно с Мая, съпругата на покойния Георги Илиев.

 
 Blitz.bg

„Пролетните курабийки на Баба Марта” от Валерия Андреева – пиеса и книга

http://frognews.bg/news_139680/Proletnite-kurabiiki-na-Baba-Marta-ot-Valeriia-Andreeva-–-piesa-i-kniga/

Само преди няколко дена излезе приказката на Валерия Андреева „Пролетните курабийки на Баба Марта”, Аб Издателско Ателие, 2017, София. Това е една приказка, която Валерия Андреева пише като пиеса за куклен театър през 2012 г. и тя веднага бива поставена в Държавен куклен театър-Сливен.

10 ранени в резултат на турбуленция по време на полет от Гърция за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6377595

10 ранени в резултат на турбуленция по време на полет от Гърция за САЩДесет души бяха ранени в резултат на силна турбуленция по време на полет на "Американ еърлайнс" от Атина за Филаделфия, съобщи авиокомпанията в комюнике, цитирано от Асошиейтед прес. Самолетът с 287 пътници и десетина души екипаж навлязъл в зоната на силна турбуленция малко преди приземяване. По време на инцидента сигналът за закопчаване на

Бой на ГП „Капитан Петко войвода“ пред очите на полицаи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281228_%D0%91%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%9F+%E2%80%9E%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%E2%80%9C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%

 Задръстване на българската митница изнервя водачите на влизащите от Гърция автомобили и се стигна до саморазправа, пише Сакар нюз. Днес около 20:00 часа опашката бе около километър и стигаше до еднопосочното движение след митническия пункт по посока на село Орменион. Докато съвестните шофьори на коли, тирове и автобуси бяха се наредили на платното, определено за влизане в КПП „Капитан Петко войвода“, други се шмугваха в насрещното платно и пререждаха върволицата. Стигна се до сериозни скандали между шофьори и до саморазправа. Всичко това стана пред погледа на гранични полицаи, които се бяха сгушили в джип в една градинка и не предприемаха сериозни мерки да се въведе ред на българската митница. Другите униформени, които бяха на пункта, също не правеха нищо, за да се нормализира обстановката. Преминаването на гръцкия пункт на Орменион става за минути, без изнервяне. Целият този поток от коли, който предизвика сериозно задръстване на българската митница, е преминал преди това и през гръцката, без да предизвика километрична опашка.

 

На 6 август

http://www.cross.bg/svetovna-armiya-voiina-1551243.html

/КРОСС/ 1623 г. - Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII.1806 г. - Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да съществува Свещената Римска империя на немския народ.1825 г. - Боливия придобива независимост от Испания.1824 г. - Въстаническата армия на Симон Боливар нанася решително поражение на испанските войски при Хунин в Перу.1834 г. - Високата порта издава указ за организиране на териториална армия, наречена редиф - по един батальон от 1400 доброволци на санджак.1844 г. - В британската преса е отпечатана първата новина, получена от телеграф.1890 г. - За първи път в затвора Обърн в Ню Йорк е екзекутиран човек с електрически стол.1898 г. - Учредено е Централно ловно дружество „Сокол" - днес Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България". 1918 г. - Първата световна война: В битката при Марна Антантата, подкрепена от САЩ, успява да превземе Северна Франция. 1929 г. - В СССР е създадена специална армия на Далечния изток.1940 г. - Втората световна война: Естония е анексирана от СССР.1942 г. - Кралицата на Нидерландия Вилхелмина Холандска става първата коронована особа, държала реч в Конгреса на САЩ.1945 г. - Втората световна война: Град Хирошима в Япония е разрушен напълно от атомната бомба „Малчугана", хвърлена от американския бомбардировач B-29 Енола Гей.1958 г. - България установява дипломатически отношения с Уругвай.1961 г

Екоминистърът ще се срещне с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла

https://www.actualno.com/varna/ekoministyryt-shte-se-sreshtne-s-kmetovete-na-kavarna-balchik-i-shabla-news_626150.html

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации по повод възникналото напрежение за защитена зона „Комплекс К

Катастрофа край хижа в Пирин, петима са тежко пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6377607

Катастрофа край хижа в Пирин, петима са тежко пострадалиТежка катастрофа край хижа „Загаза“ в Пирин, петима са тежко пострадали. Четирима от тях са приети в МБАЛ Благоевград, информира БГНЕС. Трима от пострадалите са настанени в хирургия и един в реанимация. Очаква се пристигането на петият пострадал, който все още се придвижва от хижата към град Кресна.

Голям празник е! Нощес небето се отвори - вече всичко започва да се преобразява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281227_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B5%21+%D0%9D%D0%BE%D1%89%D0%B5%D1%81+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+-+%D0%B

 Днес е празникът Преображение Господне. Той е установен още в първите векове на християнството и ни припомня едно от важните евангелски събития от земния път на Спасителя, а именно явяването Му в небесната слава пред Неговите ученици Петър, Йоан и Яков. Юдейският народ не познал в Христос очаквания Месия, макар и старателно да изучавали пророчествата, те се надявали, че очакваният Месия ще ги освободи от робството на чужденците, ще възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за земна слава. Иисус Христос често беседвал с учениците си за Своите страдания. Той казвал, че Нему предстои да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, да бъде убит и на третия ден да възкръсне. Сърцата на учениците се изпълвали със скръб от тия думи. За да утвърди вярата им, Христос се показал на трима от апостолите в небесна слава. Като взел със Себе си Петър, Яков и Йоан, Той се изкачил с тях на Таворската планина близо до Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен, лицето Му се изменило и светело като слънце, а дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи в слава, това били Мойсей и Илия, които беседвали с Него за предстоящите Му страдания и доброволна смърт. Петър, поразен от това, което видял, казал на Иисус, че е добре да останат на това място, като направят три сенника за Него, Мойсей и за Илия. Изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте!" (Матей 17:5) Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" (Матей 17:7) И като станали, те видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината, а Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите. Учениците чули гласа на Самия Бог, двамата пророци Мойсей и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците. Това събитие имало за цел да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да ги укрепи във вярата. Традиции и повелия В традицията на българите 6 август е популярен като Преображение Господне. Те превърнали този голям църковен празник в притча за доброто и злото, за щастието и нещастието, за позволеното и непозволеното в живота, който винаги е бил подвластен на неговата особената езическа суеверност и необикновен респект към християнската рилигия. Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение небето се отваряло и пред небесната врата заставал Госод. Този, който успеел само да го зърне, бил щастлив и това, което си е пожелал – се сбъдвало. Но за да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса – в помислите и в делата си. Молитва към божията благодат отправяли всички майки, които държали децата си будни, карали ги да гледат към небето в нощта на Преображение, за да се помолят на Господ за голямо щастие, късмет и богатство. На 6 август се откъсвал първия салкъм грозде. Старите хора разказват, че когато Господ създавал гроздето, Даволът направил капината и я нарекъл дяволски плод. Всеки, който искал да спаси от изкушенията на Дявола, първо хапвал от божия плод и така си осигурявал покой за душата и добро телесно здраве. Традиционно християните носели гроздето в църквата, където отецът го опявал, прекадявал и благославял. От първия салкъм грозде давали на всички близки, за да са здрави, щастливи и благополучни. Празникът българите отбелязвали с тържествен обяд, за който обикновено приготвяли ястие от риба. В някои селища Преображение се осмислял и като ден, граничен между лятото и есента и свързан с “преобразяването” на слънцето и живата природа. В Родопите вярват, че Господ “прибрязнувал” - пускал слънчева бразда в небето и така давал знак, че е дошло времето за есенна сеитба. На този ден “времето започва да се преобразява” - слънцето намалява силата си, денят също намалява, нощите стават студени, водите на реките и изворите охладняват и вече са непригодни за къпане. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии се прибират в леговищата си под земята.  В Западна България било разпространено поверие, че в полунощ срещу Преображение ”се явявала и отваряла Божията врата”, “небето се отваряло и Господ се явявал в сияйна светлина”. “Дърветата се кланяли до земята” и който е праведен, може да види небесната врата и това, което си пожелае, ще се сбъдне. В другите райони на страната тази представа е отнесена към коледната, богоявленската или великденската нощ. В нащта срещу Преображение се изпълнявали лечебно-обредни практики, основна роля в които се възлага на слънцето и слънчогледа, а в Берковица правят магия за любов.  В южните български земи на Преображение пчеларите започвали подготовката за патронния си празник - Голяма Богородица. Свето преображение Господне Преображенице ГосподнеТоя празник е установен в първите векове на християнството и ни напомня едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господа в небесната слава пред трима от учениците Си. Юдеите не узнали в Христа очаквания Месия. Те старателно изучавали пророчествата, но превратно тълкували техния смисъл и мислели, че очакваният Месия ще ги освободи от робството на чужденците, ще възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Юдеите не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за светски изгоди. Дори самите апостоли не били съвсем чужди на подобни земни помисли, макар и да повярвали, че Иисус е очаквания Месия. Те също се надявали, че Иисус Христос ще възстанови израилското царство, спорели помежду си кой от тях ще бъде тогава най-голям. За тях било недопустимо, че Иисус Христос, Син Божи и Спасител на света, ще понася страдания и унижения от людете. Това им се показало несъвместимо с Неговото величие и слава. Господ обаче често беседвал с учениците си за Своите страдания. Той казвал, че Нему предстои да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, да бъде убит и на третия ден да възкръсне. Сърцата на учениците се изпълвали със скръб от тия думи и Петър, който малко преди това изповядал Божеството на Спасителя, Му казал: "Пази Боже! Това, Господи, няма да стане с Тебе!" Но Спасителят строго укорил Петър и му казал, че той мисли не за онова, що е Божествено, а за това, що е човешко. Планината ТаворСкоро след тая беседа с учениците Си, за да укрепи вярата им и да ги отвлече от земни помисли, Господ се показал на трима от апостолите в небесна слава. Като взел със Себе си Петър, Яков и Йоан, Той се изкачил с тях на Таворската планина в Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен: лицето Му се изменило и светело като слънце; дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи от слава, Мойсей и Илия, които беседвали с Него за предстоящите Му страдания и за края Му в Йерусалим. Петър, поразен от това, което виждал, казал на Иисус: "Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника: за Тебе един, един за Мойсей и един за Илия!" Като говорел, изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" И като станали, те видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината. А Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите. Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им. Учениците чули гласа на Самия Бог; двама най-велики представители на Стария Завет – Мойсей и Илия, засвидетелсвали със своето явяване, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците. Окръжени от небесна слава, тия св. мъже беседвали с Иисус Христос за Неговите спасителни страдания и доброволна смърт. Най-после, това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа.

Източник: pravoslavieto.com


Вкараха агресивен тотомилионер в психиатрия

http://frognews.bg/news_139684/Vkaraha-agresiven-totomilioner-v-psihiatriia/

Тотомилионерът от благоевградското село Покровник Румен Пеовски е въдворен за лечение в психиатрия с белезници на ръце и под полицейска охрана. Той ще остане там за три месеца по искане на Районната прокуратура в Благоевград.

Обърнат тир и разпиляно зърно затрудняват движените по „Хемус” при км 385

https://www.24chasa.bg/novini/article/6377603

Обърнат тир и разпиляно зърно затрудняват движените по „Хемус” при км 385Ограничено e движението при км 385 на автомагистрала "Хемус", в двете посоки, поради обърнат ТИР и разпиляно зърно, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут е: пътен възел Невша - път I-2 - пътен възел

Гаджето на Божинов обявено за най-секси в Швейцария, дава компетентни прогнози

https://www.24chasa.bg/sport/article/6377373

Гаджето на Божинов обявено за най-секси в Швейцария, дава компетентни прогнозиНай-четеният вестник в Швейцария “Блик” индиректно постави българския нападател на “Лозана” Валери Божинов в челото на класация. И по-скоро не него, а приятелката му Биляна Дол. Изданието определи 39-годишната сръбкиня за най-секси футболна половинка в елита на алпийската държава. Това става в материал,

72 години от атомната бомбандировка над Хирошима

http://www.moreto.net/novini.php?n=356929

В утрото на 6 август 1945 година, американския бомбардировач B-29 „Енола Гей" (с командир на екипажа - полковник Пол Тибетс хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy" (в превод от английски език - „малчуган").

Обърнат тир и разпиляно зърно затрудняват движените по „Хемус”

http://frognews.bg/news_139683/Obarnat-tir-i-razpiliano-zarno-zatrudniavat-dvijenite-po-Hemus/

Ограничено e движението при км 385 на АМ ”Хемус” в двете посоки заради обърнат тир и разпиляно зърно, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Обходният маршрут е: пътен възел Невша – пътен възел Ветрино.

Япония почете жертвите на атомната бомба в Хирошима с минута мълчание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281226_%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1

 Япония почете паметта на жертвите на атомната бомба в Хирошима, която преди 72 години убива 70 до 100 хиляди души, пише ТАСС .
Япония почете жертвите с минута мълчания. На церемонията в памет на жертвите присъстваха представители на 80 държави.
Минутата мълчание бе обявена в 08:15 местно време. Именно в този момент, преди 72 години САЩ пускат атомната бомба над Хирошима.
Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова всички страни в света, да се откажат от ядрените оръжия, които по негови думи заплашват целия свят.
„Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за обезпечаване на държавната сигруност. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които са пуснати преди 72 години. Използването на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад, както за този, който го е използвал, така и за врага“, заяви кметът.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-gospodne-sustoi-1551247.html

/КРОСС/ ***Варна.От 10.00 часа в сградата на община Варна, министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа" и със засегнатите браншови организации по повод възникналото напрежение за защитена зона „Комплекс Калиакра". ***София.От 09.30 часа в храм „Преображение Господне", кв. „Лозенец", Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната света Литургия за Преображение Господне. ***София.От 18.30 до 19.30 часа в кв. „Княжево" на Александровски мост ще се протест на жители от кв. „Княжево" и с. Владя. ***София.От 19.00 часа в Южен парк - 3-та част, вход от ул. „Нишава", ще се състои концерт на оркестър „Прима виста". ***Асеновград. От 19.00 часа от паметника на Цар Иван Асен II ще потегли протестно шествие на жителите на Асеновград. Те ще изразят недоволството си от мерките, предприети срещу незаконно пребиваващите в града цигани. ***Бургас.От 20.30 часа в експо център „Флора" в Морската градина ще се състои концерт - спектакъл по музика на Астор Пиацола. ***Варна.От 10.00 часа на нос Галата ще бъде даден стартът на маратона „Галата - Варна". ***Видин.От 10

Пламъци погълнаха 15 къщи и стопански постройки в монтанското село Славотин

https://www.24chasa.bg/region/article/6377600

Пламъци погълнаха 15 къщи и стопански постройки в монтанското село СлавотинОгнена стихия в Монтанско. Пламъци погълнаха 15 къщи и стопански постройки в монтанското село Славотин. Над четири пожарни коли са гасили пламъците. Сигналът за пожара е подаден към 14:30 часа в събота, информират от МВР. По първоначални данни огънят е тръгнал от стърнища и ниски треви, но поради силния вятър пламъците са обхванали и част от

Днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо, максималните температури ще са между 36° и 41°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281225_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B4+-+%D0%

 Днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°. Това съобщи за Агенция "Фокус" Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). 
Над Черноморието ще е слънчево, след обяд ще духа бриз. Максимални температури на въздуха: 32-35°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 
Над планините ще е слънчево, след обяд ще се развие купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 28°, на 2000 метра - около 20°.
Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за август. 

Асеновградчани отново на протест

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/asenovgradchani-otnovo-na-protest-2041011

Асеновградчани отново излизат на протест тази неделя. Той е насрочен за 19:00 ч. тази вечер. Хората за пореден път ще изразят своето недоволство от мерките, които институциите предприемат за решаване на проблема с незаконно пребиваващите ромите в града, както и със

3-километрова колона от коли на граничен пункт "Маказа"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/3-kilometrova-kolona-ot-koli-na-granichen-punkt-makaza-2041020

Силно натоварен е граничният контролно-пропускателен пункт "Маказа", където има 3-километрова колона от чакащи коли за излизане от България, съобщи МВР по данни към 09:00 ч.
 
Граничните полицаи работ

Кола падна в дълбоко дере в Пирин, петима души са ранени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kola-padna-v-dylboko-dere-v-pirin-petima-dushi-sa-raneni-2041000

Петима мъже са ранени при тежка катастрофа в Пирин планина. Пострадалите са настанени за лечение в болницата в Благоевград, трима от тях са в критично състояние.
 
Инцидентът е станал в събота, около 22:30 ч. на пътя от хижа "

”Луцифер” пак държи градусите до 41

http://frognews.bg/news_139682/Lutsifer-pak-darji-gradusite-do-41/

Горещата вълна ”Луцифер”, която докара страшни жеги на Балканите, няма да ни остави и днес. Очаква ни слънчева и гореща неделя, като максималните температури ще бъдат между 36 и 41 градуса, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.

Кола полетя в 100-метрова пропаст в Пирин, петима тежко пострадали

https://offnews.bg//112/kola-poletia-v-100-metrova-propast-v-pirin-petima-tezhko-postradali-662177.html

Тежка катастрофа е станала тази нощ край хижа „Загаза“ в Пирин, петима души са тежко пострадали.

Трима от ранените са настанени в хирургията на болницата в Благоевград, друг е в реанимация, е петият мъж се придвижва от хижата към Кресна, съобщи Нова тв.  

Първите двама на 27 и 31 години, са приети в клиниката в 1 часа. Единият е със счупени ребра и пробит бял дроб, а вторият – с фрактура на черепа. В 4 ч. е постъпил 29-годишен мъж, чието състояние е най-тежко. Той е с множество фрактури в областта на главата, настанен е в отделението по реанимация, уточнява БГНЕС. Час по-късно в болницата е настанен и 26-годишен младеж с фрактура на крак и откъснато ухо, приет е в ортопедията. Петият пострадал е също на 29 години. Той е с множество порезни рани по цялото тяло, контузии и ще бъде приет в спешно отделение на МБАЛ.

Мъжете са пътували в автомобил, който е паднал в дере в трудно достъпен район. В спасителната акция са взели участие пожарна и две линейки от Сандански и Кресна. В района няма обхват на мобилните телефони и сигналът за инцидента е получен около два часа след като колата е  паднала в 100-метровата пропаст.

На всички пострадали се вземат кръвни проби за алкохол, тъй като все още не е ясно кой е шофирал. 

Кола полетя в 100-метрова в пропаст в Пирин, петима тежко пострадали

https://offnews.bg//112/kola-poletia-v-100-metrova-v-propast-v-pirin-petima-tezhko-postradali-662177.html

Тежка катастрофа е станала тази нощ край хижа „Загаза“ в Пирин, петима души са тежко пострадали.

Трима от ранените са настанени в хирургията на болницата в Благоевград, друг е в реанимация, е петият мъж се придвижва от хижата към Кресна, съобщи Нова тв.  

Първите двама на 27 и 31 години, са приети в клиниката в 1 часа. Единият е със счупени ребра и пробит бял дроб, а вторият – с фрактура на черепа. В 4 ч. е постъпил 29-годишен мъж, чието състояние е най-тежко. Той е с множество фрактури в областта на главата, настанен е в отделението по реанимация, уточнява БГНЕС. Час по-късно в болницата е настанен и 26-годишен младеж с фрактура на крак и откъснато ухо, приет е в ортопедията. Петият пострадал е също на 29 години. Той е с множество порезни рани по цялото тяло, контузии и ще бъде приет в спешно отделение на МБАЛ.

Мъжете са пътували в автомобил, който е паднал в дере в трудно достъпен район. В спасителната акция са взели участие пожарна и две линейки от Сандански и Кресна. В района няма обхват на мобилните телефони и сигналът за инцидента е получен около два часа след като колата е  паднала в 100-метровата пропаст.

На всички пострадали се вземат кръвни проби за алкохол, тъй като все още не е ясно кой е шофирал. 

Former Navy SEAL Craig ‘Sawman’ Sawyer warns of ‘gruesome massacre’ if Trump removed from office

http://www.eurochicago.com/2017/08/former-navy-seal-craig/

In a Facebook post published Friday, Craig “Sawman” Sawyer, a Marine veteran, former Navy SEAL, sniper, combat instructor and the owner of Tactical Insider, warned of a “gruesome massacre” if President Trump is removed from office. “I’m hearing serious rumblings of a hostile, illegal coup against our democratically elected President by seditious, deep-state subversives funded by Soros & other globalists. Very disturbing,” he wrote, adding:

Горещо с температури до 41° днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6377585

Горещо с температури до 41° днесДнес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°. Това съобщи за "Фокус" Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Преображение Господне

http://www.cross.bg/gospodne-preobrazhenie-iisys-1551242.html

/КРОСС/ На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Апостолите не допускали, че Иисус Христос ще понася унижения и страдания - според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. Той им говорил често за страданията, които Го очакват, за смъртта и Възкресението Си. За да укрепи вярата на учениците Си, Иисус Христос решил да покаже на трима от апостолите истинната Си небесна слава. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен. Лицето Му светело като слънце, а дрехите Му блестели като светлина. Иисус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет - пророците Мойсей и Илия, за предстоящите Си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим.В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте." При тези слова Свише апостолите в силен страх паднали ничком на земята

Пекарна в Пловдив прави руски и финландски хляб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6377378

Пекарна в Пловдив прави руски и финландски хлябГеорги Лефтеров: Пекари лоши хора няма В пекарни "Майстор пекар" в Пловдив всеки ден хлябът е различен. Има ден на Италия, Франция, Русия, Финландия. Работи се изцяло на ръка, без машини, промишлени дрожди или набухватели. Пекарните работят осем години, отделно се предлага и франчайзинг. Така „Майстор пекар“ вече има в София, Варна, Хасково,

Прогноза за времето - 6 август (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-6-avgust-nedelja-news_626161.html

През нощта времето ще e ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд - горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното на

Нов удар на сирийската армия срещу „Ислямска държава“

http://pogled.info/svetoven/nov-udar-na-siriiskata-armiya-sreshtu-islyamska-darzhava.88164

/Поглед.инфо/ В провинция Хомс сирийската правителствена армия завзе последния град, който бе държан от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), и си разчисти пътя за офанзива в източната част на страната.

Задържаха въоръжен мъж, опитал се да проникне на Айфеловата кула

http://pogled.info/svetoven/evropa/zadarzhaha-vaorazhen-mazh-opital-se-da-pronikne-na-aifelovata-kula.88165

/Поглед.инфо/ Парижката полиция задържа тази вечер въоръжен с нож мъж, опитал се да проникне в Айфеловата кула. Инцидентът е стана малко преди полунощ местно време.

Преображение Господне

http://www.moreto.net/novini.php?n=356925

На 6 август Българската православна църква чества големият християнски празник Преображение Господне. Във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи Празнична Света Литургия. Празникът е установен още в първите векове на християнството и припомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ пред трима от учениците си - Петър, Йаков и Йоан.

Днес е Преображение, желанията се сбъдват

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-e-preobrazhenie-zhelaniiata-se-sbydvat-6072300

Според Светото писание Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им

По телевизиите в неделя

http://www.cross.bg/tema-nova-nedelya-1551246.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Омбудсманът Мая Манолова говори за битките в живота и в професията си. Тема: Внимание: Опасни ремонти. На живо: Кой и как следи за сигнализацията по пътищата? Тема: Вълни до 4 бала по морето през следващите дни и мъртво вълнение. Какво трябва да знаем, когато влизаме във водата? Съветите на спасителите. Тема: Владо Карамазов в нова роля. На живо, от снимачната площадка на най-новия сериал по Нова - "Дяволското гърло". Тема: Сватба в Турция. Екип на Нова стана част от празненството на български изселници в Измир. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Най-доброто от „Тази събота и неделя", избрано от предаването.  

Промени в движението в столицата заради ремонти

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-v-dvizhenieto-v-stolitcata-zaradi-remonti-662176.html

От днес до 30 август се стесняват за движение северната половина на пътното платно на бул. „Ген. Н.Столетов“ при кръстовището с ул. „Шумен“ и южната половина на пътното платно в участъка между ул. „Алдомировска“ и ул. „Перник“ , съобщи Столична община. 
Тролеите с номера 6 и 7 ще се движат от депо „Надежда“ наляво по ул. „Подполковник Калитин“, ул. „Охрид“, надясно по ул. „Опълченска“, надясно по бул. „Сливница“ и по маршрутите си в посока ж.к. Люлин.
В обратната посока тролейбусите ще се движат от бул. „Сливница“, надясно по ул. „Опълченска“, наляво по ул. „Охрид“ и по ул. „Подп. Калитин“ до депо „Надежда“. 

До 25 август пък се забранява влизането на пътни превозни средства по източното платно на бул. „Драган Цанков“ на 22 метра след кръстовището с ул. „Лъчезар Станчев" в участък от 72 метра. Движението ще се извършва двупосочно в по една лента по западното пътно платно на булеварда. Промяната в организацията на движение се налага във връзка със строителни дейности по обекта пешеходен мост по бул. „Драган Цанков“ при ул. „Николай Хайтов“, изпълнявани от „МОСТРЕМОНТ 98“ООД.

Преглед на печат - 6 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356928

"24 часа": Марио с буса, в който умряха 9 мигранти, е само свидетел Мъжът карал до Бургас белия бус, в който при катастрофа на връщане от морския град край Пазарджик на 4 юни загинаха 16-годишният шофьор Трайчо Димитров и 9 мигранти, е само свидетел по делото.

Очаква ни бурно и опасно море следващите дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ochakva-ni-burno-i-opasno-more-sledvashtite-dni-2041016

Според специалистите морето става опасно тези дни и през следващата седмица. Очаква се по-сериозно вълнение на морето около 11 август. Дотогава 1-2 бала, а около 11 август ще станат до 3-4 бала, посочва

Станислава Цалова обожава лимонов сладолед, въпреки че не може да го приготвя

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6375659

Станислава Цалова обожава лимонов сладолед, въпреки че не може да го приготвяСиноптичката Станислава Цалова знае как да бъде истинска фурия в кухнята. Любовта ѝ към кулинарията е наследствена. “В моето семейство всички обичаме да готвим и да хапваме вкусни неща”. Затова предпочита да приготвя всекидневни ястия, които допадат на цялото семейство. “Съпругът ми Данчо е майстор на специалитетите и екзотичните блюда.

Протест ще играе хоро в Княжево, недоволните готови да стигнат до Страсбург

https://offnews.bg//protesti/protest-shte-igrae-horo-v-kniazhevo-nedovolnite-gotovi-da-stignat-do-662168.html

На трети протест излизат днес жители на Княжево и Владая, организатор на недоволството е Инициативен комитет за подобряване качеството на обществения транспорт в двата столични района. 

Митингът е обявен от 18:30 до 19:30 часа до Александровския мост в Княжево. Сред исканията на протестиращите са светофар на мястото на легналите полицаи в района и изграждане на улично осветление през Владайското дефиле, съобщиха организаторите. 

Защо 9 месеца нямаме отговор на нашето предложение за поставяне на велобагажници на автобусите и изграждане на велоалея, питат недоволните. Те настояват и трасето на трамвай № 5 в посока Владая да се удължи. 

Протестиращите искат оставките на шефа на комисията по транспорт в СОС Екатерина Йорданова, на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев , на директора на ЦГМ Християн Петров, на началника на Столичен автотранспорт Слав Монов и на Димитър Петров – директор на Дирекция Управление на трафика към Столична община. Организаторите заплашват да поискат и оставката на кмета Йорданка Фандъкова, ако тя "лично не поеме ангажимент за решаването на тези отдавна съществуващи проблеми". 

Липсата на чуваемост на Московска №33 не ни обезсърчава и демотивира. Напротив, ние ще продължим с още по-голямо усърдие да отстояваме законните искания на нашите съграждани от Княжево и Владая. Ние няма да спрем дотук и следващите ни стъпки ще бъдат в посока ескалиране на нивото на отговорните – кмет на Столична община, Областен управител, Министерски съвет, както и ще търсим помощ от Международни правозащитни организации, включително и Международния съд по правата на човека в Страсбург. Ние инициираме частни съдебни дела срещу служебни лица, които
неправомерно отказват достъп до обществена информация и по такъв начин въвеждат в заблуждение гражданите и вишестоящите, пишат още организаторите на протеста. 

Преди седмица протестиращите блокираха международния път E-79 между „Княжево” и „Владая”. Сега обаче организаторите обясняват, че шосето няма да бъде затваряно, а "ще пресичаме булеварда на обозначените за това места - пешеходните пътеки, като ще даваме възможност на всички пътуващи да преминават, вкл. и автобуси на градския транспорт и коли със специален режим". 

Протестиращите уточяват, че ще има "плакати и озвучаване и хоро ще се играе законосъобразно". "Този протест и следващите ще бъдат веднага прекратени, когато Екатерина Йорданова Председател на ПК към СОС дойде и обясни защо не работи една година. Тя е поканена и известена, както за предишното кулутурно-масово събитие, така и за това и ще я чакаме с трепет, вълнение и музика", пише на страницата на събитието във фейсбук. 

Най-важното от Варна във вчерашния - 5 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356922

130 души участваха в плуването на морския празник „1000х1000" във Варна 130 души се докоснаха до магията на един от най-красивите и трудни спортове – плуването, по време на морския празник „1000 по 1000", научи Moreto.net.

Джъстин Гатлин пренаписа историята на спринта като победи легендата Юсейн Болт

//dariknews.bg/novini/sviat/dzhystin-gatlin-prenapisa-istoriiata-na-sprinta-kato-pobedi-legendata-iusejn-bolt-2041007

Шок за почитателите на Юсейн Болт. Ямаецът беше победен във финала на 100 метра на Световния шампионат по лека атлетика в Лондон.
 
Световният рекордьор бе развенчан в своето последно индивидуално бягане

Жега до оранжево и днес, глътка въздух от вторник

https://offnews.bg//obshtestvo/zhega-do-oranzhevo-i-dnes-glatka-vazduh-ot-vtornik-662167.html

Горещините продължават, оранжев код за високи температури е в сила и днес за 16 области в страната, в другите 12 кодът е жълт. 

С максимални температури над 38 градуса ще е във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. 
В най-топлата част от деня термометрите ще показват до 37 градуса в Перник, София град, София област, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Бургас и Варна. 

Според прогнозата на НИМХ на места ще е 41 градуса. Бриз ще спасява от жегата край морето, сред вълните от два бала градусите ще са около 27.

Повече облаци ще има в планините след обяд, по високите върхове ще е около 20 градуса. Синоптиците обещават и североизточен вятър. 

Захлаждане, макар и слабо, се очаква от вторник, когато са възможни и валежи в планините. 

Пътна обстановка в страната - 6 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356923

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: Движение с повишено внимание от км 6+000 до км 36+000 и в двете посоки, поради ремонтни дейности по мантинелите. Срок 04.08.2017 г. АМ „Хемус“: област София: За леки МПС: За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/.

Преображение Господне - бере се първото грозде

http://frognews.bg/news_139681/Preobrajenie-Gospodne---bere-se-parvoto-grozde/

Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде. За празника се разрешава и риба.

Хардлайнер за имиграцията спряган за шеф на комуникациите на Тръмп

http://clubz.bg/56981-hardlajner_za_imigraciqta_sprqgan_za_shef_na_komunikaciite_na_trymp

Белият дом може да назначи за нов директор по комуникациите старши политически съветник с хардлайнерски възгледи за имиграцията, съобщава "Ройтерс" като се позовава на източник от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Стивън Милър, който пише речите на Тръмп и е сред най-старшите му съветници, е кандидат да ръководи екипа на Белия дом по комуникации. Последният директор Антъни Скарамучи беше уволнен в понеделник след като се задържа на поста си едва 10 дни и направи серия от скандални изказвания.

Смята се, че новият шеф на кабинета на Тръмп Джон Кели е настоял Скарамучи да се оттегли в опит да овладее различните лобита в Белия дом и да спре войната между тях.

През юни като шеф на комуникациите оставка подаде Майк Дъбке. До назначаването на Скарамучи и.д. беше говорителят Шон Спайсър. Спайсър обаче подаде оставка, несъгласен с избора на Скарамучи.

Милър, който е старши съветник на Тръмп от президентската кампания миналата година, преди това беше помощник на Джеф Сешън, докато той беше в Сената. Сега Сешън вече е главен прокурор на страната.

Милър е сред авторите на противоречивото решение на Тръмп да наложи забрана хора от шест държави с преобладаващо мюсюлманско население да влизат в САЩ. В четвъртък Милър обясни пред репортери новите правила за зелена карта. Тогава той влезе в словесен сблъсък с репортер на Си Ен Ен, който го попита дали тази политика не е потенциално расистка и не противоречи на американските ценности. Милър обвини журналиста, че има "космополитни наклонности".

Когато етажите гонят дърветата

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/06/3008485_kogato_etajite_goniat_durvetata/?ref=rss


Забелязала съм, че децата – поне в България, - щом започнат да си служат с цветни моливи или пастели и ги помолиш да ти нарисуват нещо, те бързо-бързо очертават къщичка на най-много 2 етажа, с островърх покрив и почти винаги с дърво до нея, по-високо и най-често зелено.... Ученичетата в Америка обикновено чертаят кубове или паралелепипеди в различни цветове и с много прозорчета, когато изобразяват своя град или квартал – виждала съм такива детски рисунки в училища отвъд океана.<br...

На 6 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6377213

На 6 август рожден ден иматТомислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика Александър Миланов, управител на “ВMW Group България” Васил Мавриков, актьор Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК Георги Кючуков, бивш депутат Проф. Михаил Пеков, композитор и педагог Петър Паунов,

След пожара в село Славотин един дядо остана без дом

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-pozhara-v-selo-slavotin-edin-diado-ostana-bez-dom-2041003

14 къщи са обхванати от огнената стихия в монтанското село Славотин. Две от тях са пострадали от огъня. Огънят пламнал следобед и бързо се разраснал. А хората, които били на метри от пламъците, все още са уплашени, посочва

6 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=356921

Събития: 1623 г. – Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII. 1806 г. – Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да съществува Свещената Римска империя на немския народ. 1825 г.

Овладян е пожарът между селата Изворище, Миролюбово и Банево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4qY0UdAmhuE/

Овладян е пожарът между селата Изворище, Миролюбово и Банево. Пожарникарите  потушават и последните малки огнища. Няма риск за жителите на трите населени места. Освободен е пътят за движение между селата Изворище и Миролюбово, за да може да се извършва нормално трафикът по пътя Слънчев бряг – София, към магистрала „Тракия“, съобщава Фокус.

Крайнолеви обявиха война на туристите в Испания

http://clubz.bg/56980-krajnolevi_obqviha_vojna_na_turistite_v_ispaniq

Гневни левичари нападнаха туристи край стадион "Камп ноу" на футболния тим "Барселона". Автобусът бе изпочупен, но изплашените чужденци се разминаха без наранявания. На покрива на возилото бе изписано: "Туризмът убива традиционните микрорайони.

Подобни атаки зачестяват в Испания в разгара на туристическия сезон. Основно нападенията са в Барселона, остров Майорка и районите, населени с баски, съобщава Би Би Си. Те са посещавани и от много българи.

Въпреки че туристите оставят милиони евро в страната, разгневените млади хора с леви убеждения твърдят, че туристическият модел води до увеличаване на бедността сред работническата класа. Това е и мотивът за атаките срещу туристите.

В Барселона са били отнети от туристи велосипедите им и са били изпочупени спиците на колелата им.

"Ние сме против капитализма, искаме да унищожим тази системи, а туристическата индустрия е част от нея", заявява пред Би Би Си представител на антитуристическото движение.

И добавя:

"Сегашният модел на туризъм принуждава хората да работят за ниска заплата, прогонва ги от обичайните им места - където те живея и се събират, разрушава традиционните връзки, води до повсеместно застрояване на районите край морето. Ето защо нашите действия срещу туристите не са вандализъм, а самоотбрана".

Голяма част от противниците на туризма са привърженици на отделянето на Каталония от Испания, а онези, които са в баските райони поддържат нелегалната терористична организация ЕТА.

Днес е Преображение, хапнете грозде за здраве

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-e-preobrazhenie-hapnete-grozde-za-zdrave-662165.html

Православната църква отбелязва днес един от най-светлите си празници - Преображение Господне. 

Денят се свърза с промяна и нова надежда. Народът ни вярва, че на 6 август слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към есента, а прелетните птици се събират на ята, за да тръгнат към топлите страни. В храмовете се освещава грозде, което се раздава на близките, за да са здрави и да ги споходи благополучие. 

Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Апостолите не допускали, че Исус Христос ще понася унижения и премеждия – съответно тях това било несъвместимо с величието и славата му. Той им говорил често за страданията, които го очакват, за смъртта и възкресението Си. За да укрепи вярата на учениците си, Исус решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна слава. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Исус беседвал с пророците Мойсей и Илия за предстоящите си страдания и кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: „Този е Моят възлюбен син, в когото е моето благоволение. Него слушайте“. Апостолите в силен страх паднали ничком на земята. Исус се приближил към тях и казал: „Станете, не бойте се!“. Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в неговата божествена природа. 

Патриарх Неофит ще оглави празничната света Литургия в столичния храм „Преображение Господне“. 

Пожар между три бургаски села, обявено е частично бедствено положение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pozhar-mezhdu-tri-burgaski-sela-obiaveno-e-chastichno-bedstveno-polozhenie-2040966

Частично бедствено положение е обявено в община Бургас заради пожара, който гори между селата Миролюбово, Банево и Изворище. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на общината Димитър Николов. Той е

Жълт код за горещо време днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356920

Жълт код за горещо време е обявен за днес - 6 август във Варна и областта, научи Moreto.net. Температурите ще са между 35-37 градуса. Очакваната температура на морската вода е 26-27 градуса, а вълнението на морето 2 бала. Над страната днес ще е слънчево, след обяд - горещо.

Торта с череши и шоколад

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6377167

Торта с череши и шоколадВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Знаехте ли това за Мерилин Монро?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/znaehte-li-tova-za-merilin-monro-2040990

Когато умира на 5 август 1962 г., 36-годишната Мерилин Монро е звезда от световна величина. Екранната сирена, участвала в десетки филми, е почитана като холивудска икона. Личният й живот е възприеман като твърде скандален за времето си и постоянно е във фокуса на медийното внимание.
 

Тежка катастрофа край хижа в Пирин, петима души са тежко пострадали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tezhka-katastrofa-kraj-hizha-v-pirin-petima-dushi-sa-tezhko-postradali-2041000

Тежка катастрофа край хижа в Пирин, петима са тежко пострадали. Четирима от тях са приети в болницата в Благоевград, съобщава БГНЕС. Трима от пострадалите са настанени в хирургия и

Санкциите са наркотикът на американската външна политика

http://pogled.info/svetoven/sanktsiite-sa-narkotikat-na-amerikanskata-vanshna-politika.88162

/Поглед.инфо/ Американският Конгрес с огромно мнозинство одобри законопроект, налагащ нови икономически санкции срещу Северна Корея, Русия и Иран. Мащабът и заразата на антируските настроения достигнаха опасно равнище. Конгресмени и други влиятелни лица от двете партии обявиха предполагаемите руски кибератаки по време на изборите през 2016 година като акт на война, а един конгресмен дори ги сравни с Пърл Харбър и терористичния удар от 2001 година.

Пленен терорист от ИД разказва, че в Сирия подготовят атентати за Европа

http://pogled.info/svetoven/plenen-terorist-razkazva-za-podgotovkata-v-siriya-za-atentati-v-evropa.88163

/Поглед.инфо/ Пленен от кюрдски опълченци боец на екстремистката организация Ислямска държава (ИД) разказа за подготовката на терористи за атаки в Европа, съобщава в. Таймс.

Знаехте ли тези интересни факти за Мерилин Монро?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/znaehte-li-tezi-interesni-fakti-za-merilin-monro-2040990

Когато умира на 5 август 1962 г., 36-годишната Мерилин Монро е звезда от световна величина. Екранната сирена, участвала в десетки филми, е почитана като холивудска икона. Личният й живот е възприеман като твърде скандален за времето си и постоянно е във фокуса на медийното внимание.
 

Повече от 3,3 млн. чуждестранни туристи са посетили България от януари до юни

//dariknews.bg/novini/biznes/poveche-ot-33-mln.-chuzhdestranni-turisti-sa-posetili-bylgariia-ot-ianuari-do-iuni-2040991

Над 3,3 милиона са чуждестранните туристи, посетили България от януари до юни месец тази година. Това прави около 8 процента ръст, каза в Бургас министърът на туризма Николина

Преображение е, разрешава се риба на трапезата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/preobrazhenie-e-razreshava-se-riba-na-trapezata-video-2040859

Днес Православна Църква чества Преображение Господне. Християнският празник датира от първи век и ни напомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ в небесната слава пред трима от учениците си - апостолите Петър, Йоан

Тръмп: Оценявам подкрепата на Китай и Русия срещу Северна Корея

http://pogled.info/svetoven/tramp-otsenyavam-podkrepata-na-kitai-i-rusiya-sreshtu-severna-koreya.88161

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп приветства Китай и Русия, подкрепили изготвената от САЩ резолюция, която засилва санкциите срещу Северна Корея. Той заяви, че „оценява“ техните гласове.

Жeнмин жибао: Китай и Русия ще осигурят мир на планетата

http://pogled.info/svetoven/zhenmin-zhibao-kitai-i-rusiya-shte-osiguryat-mir-na-planetata.88159

/Поглед.инфо/ Международният конкурс по водолазен многобой «Глубина», който се провежда в рамките на международните армейски игри «АрМИ-2017», се откри в сряда в Севастопол. Игрите «АрМИ-2017» ще продължат от 29 юли до 12 август на територията на Русия, Китай, Казахстан, Азербайджан и Беларус. Организатор на игрите е Министерството на отбраната на Руската федерация. Народно-освободителната армия на Китай участва в игрите за четвърти пореден път.

Лъжите на МОН

http://pogled.info/bulgarski/lazhite-na-mon.88160

/Поглед.инфо/ Истински се вбесих на лъжите на МОН, раздухвани от всякакви медии, че ваканциите в България били най-дългите в Европа.

Хеликоптер, военни и пожарникари потушиха пожара край Бургас

http://clubz.bg/56979-helikopter_voenni_i_pojarnikari_potushiha_pojara_kraj_burgas

Равносметката от пожара край Бургас – изгорели са над 3500 декара пасища и 4000 декара гори. 

Към обяд в неделя огънят край селата Банево и Изворище беше потушен. Отменено беше и частичното бедствено положение.

Пожарникари, горски и военни продължават да гасят отделни труднодостъпни огнища в гората. В гасеното в неделя сутрин се включиха и военни от Ямбол и Сливен. 

Много помогна и военният хеликоптер, който направи 12 пускания на вода – по три тона всяко. Борбата с огъня продължи през цялата нощ. Над 10 екипа на пожарната, служители на дирекцията по горите от цялата област и доброволци се бориха пламъците да не стигнат до къщите     

Докато няколко екипа пожарникари следяха огънят да не прехвърли пътя, военният хеликоптер пресече опасността пожарът да стигне до Банево, съобщи бТВ.

Запалванията са били по билото на гората и са възникнали последователно на няколко места. Все още се уточнява дали са били умишлени.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви частично бедствено положение късно в събота заради разрастващия се пожар между селата Миролюбово, Банево и Изворище.

Огнената стихия обхвана голяма територия между трите селища, където са разположени и вилни зони.

Заради дима пътят между селата Изворище и Миролюбово беше затворен.

Пожарът обхвана в събота и иглолистна гора в района. 

Действията на пожарникарите бяха затруднени от силно пресечната местност и силния вятър. Само преди дни край село Изворище горя друг пожар. Огънят обхвана тогава близо 4000 декара ниска растителност и 1000 декара гора.

13 пожарни се включиха в гасенето на огъня.

Министър-председателят Бойко Борисов в събота разпореди военен вертолет да се включи в гасенето на пожара.

Премиерът проведе разговор с началника на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който го информира за създадената организация за овладяване на стихията, съобщиха от МС. На място са целият личен състав на бургаската пожарна и техниката на Югоизточното държавно предприятие. Действията им са затруднени от силната пресечна местност и силния вятър. Няма пострадали, по данни на пожарникарите няма опасност за жителите на близките села.

Пожар избухна и в монтанското село Славотин

Пламъци погълнаха над 15 стопански постройки. Четири пожарни гасиха огъня. По първоначални данни огънят е тръгнал от ниски треви и стърнища, но заради вятърът е обхванал и няколко къщи, в които не живеят хора. 74-годишен мъж с спихически проблеми е бил изведен от дома си преди огъна да стигне до него. Данни за други пострадали хора засега няма. 

Частично бедствено положение в Бургас заради пожари

http://clubz.bg/56979-chastichno_bedstveno_polojenie_v_burgas_zaradi_pojari

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви частично бедствено положение заради разрастващия се пожар между селата Миролюбово, Банево и Изворище, съобщава bTV.

Огнената стихия обхваща голяма територия между трите селища, където са разположени и вилни зони.

В гасенето участват екипи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", хеликоптер. Включена е техника на общината и земеделски производители.

Заради дима пътят между селата Изворище и Миролюбово остава затворен.

Пожарът обхвана в събота и иглолистна гора в района. 

Действията на пожарникарите са затруднени от силно пресечната местност и силния вятър. Само преди дни край село Изворище горя друг пожар. Огънят обхвана тогава близо 4000 декара ниска растителност и 1000 декара гора.

13 пожарни гасят огъня.

Преображение Господне е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TZnPw7__dWM/

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне. Според легендата на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.

Когато Исус Христос проповядвал сред хората, мнозина проявили съмнение в неговата божествена същност. Дори сред учениците му имало такива, които трудно приемали учението му за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

За да укрепи вярата на учениците, Исус се изкачил заедно с тримата свои ученици Петър, Яков и Йоан на Таворската планина. След вглъбена молитва Исус изведнъж се преобразил – лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него били библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за “Освещаване на гроздето”.

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.

Според народните вярвания от Преображение Господне лятото се пречупва, времето се преобръща и върви към есента. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, и вече не стават за къпане.

Кое е най-гледаното видео в Youtube

http://clubz.bg/56978-koe_e_naj_gledanoto_video_v_youtube

Видеото към Despacito на Луис Фонси и Деди Янки вече е най-гледаното видео за всички времена в YouTube.  То задмина по гледаемост See You Again на Уиз Калифа и Чарли Пут. С малко под 3 млрд. гледания, с няколко милиона повече от песента на Калифа "Деспасито" продължава да е песента на лятото като прекара последните 12 седмици на върха на Billboard Hot 100, съобщава "Гардиън". Когато песента, чието заглавие означава „бавно“ се изкачи начело през май, това беше голям пробив - това е първата испаноезична песен на такава позиция от "Макарена" през 1996 г., т. е. преди 21 години.

See You Again се задържа само месец като най-гледаното видео. "Деспасито" първо детронира "Гангън стайл" на Псай от 2012 г., а две седмици по-късно и See You Again. Той има средно по 15 млн. нови гледания на седмица.

Въпреки че клипът на "Деспасито", който е сниман в Сан Хуан, Пуерто Рико, не включва Джъстин Бийбър, неговото присъствие в песента ѝ помогна да се изкачи до върха. Тя стигна до сегашните си позиции само седем месеца след премиерата си през януари.

Деди Янки публикува в инстаграма на Билборд видео, с което благодари за честта за бъде новия крал на YouTube.

„Благодаря на YouTube за успеха на "Деспасито". Осъзнавам влиянието, което платформата има. Музикалната индустрия се променя. Правилата на музиката се променят.  YouTube има голяма отговорност и аз я осъзнавам. Да счупиш рекорда е страхотно и ще се радвам да вдъхновя и други да направят същото“, казва той във видеото.

Ето и да си припомните "Деспасито" - ако сте имали случайно възможността да я забравите:

На Преображение небето се отваря, Христос грейва като слънце

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6375621

На Преображение небето се отваря, Христос грейва като слънцеПреображение Господне е един от най-светлите християнски празници, който ще отбележим в неделя на 6 август. Почита се явяването на Иисус Христос пред учениците му Петър, Яков и Йоан. Когато Христос проповядвал, у някои от учениците му се появило съмнение в неговата божествена същност. За да разсее тези съмнения,

Поляк отвлече британски модел в Италия, за да я продаде като секс робиня

http://pogled.info/svetoven/polyak-otvleche-britanski-model-v-italiya-za-da-ya-prodade-kato-seks-robinya.88155

/Поглед.инфо/ Британски модел бе упоен и отвлечен в продължение на седмица в Италия от живеещ във Великобритания поляк, който смятал да я продаде като секс робиня в интернет, съобщи италианската полиция.

Чехия: Непълноценността на славяните от гледна точка на англосаксонското и пангерманско превъзходство

http://pogled.info/svetoven/Parlamentnilisty-chehiya-bratya-slavyani-kraino-vreme-e-da-se-opomnim.88156

/Поглед.инфо/ Много от нас, които са работили в западните страни твърдят, че у тамошното население има известно високомерие към чужденците - по-точно, към хората от Източна Европа, а най-вече – към всички славяни. Къде е нашата гордост, славяни? Да не би да сме я изтъргували срещу пълен стомах и остатъците от трапезата на нашите робовладелци? Не продаваме ли тази гордост за 30 сребърника, потвърждавайки по такъв начин собствената им теория за нашата непълноценност?

Bloomberg: Бизнесът не иска санкции

http://pogled.info/svetoven/Bloomberg-biznesat-ne-iska-sanktsii.88157

/Поглед.инфо/ Русия стана по-устойчива към външни сътресения през трите години след въвеждането на санкциите, което й позволи свободно да търгува с валута, да проследява разходите и да насърчи "заместване на вноса".

Vanguardia/Испания: Европа рискува да загуби суверенитета си

http://pogled.info/svetoven/evropa/Vanguardia-ispaniya-evropa-riskuva-da-zagubi-suvereniteta-si.88158

/Поглед.инфо/ Новите антируски санкции, одобрени от Конгреса и Сената на САЩ, трябва да се разглеждат в контекста на борбата между изпълнителната и законодателната власт на Съединените щати за влияние над глобалния нефтогазов пазар. По същество, санкциите целят да наказват предприятия, участващи в руски проекти в сферата на енергетиката. Докато САЩ поставят на карта своята енергийна хегемония, Европа рискува да загуби частично своя суверенитет, след като трябва да „избира” между природния и втечнения газ.

Пропилян шанс за безсмъртие в киното

http://clubz.bg/56973-propilqn_shans_za_bezsmyrtie_v_kinoto

След няколкото силни заглавия през последните седмици, този уикенд можем да раззчитаме само на два премиерни американски филма, но и двата трудно могат да бъдет определени като добро кино.

Тъмната кула

Почитателите на Стивън Кинг рядко са доволни от екранизациите на романите и разказите му. А всъщност има поне десетина доста добри филма – сред тях са „Кари“ от 1976-а (първата адаптация по първия роман на Стивън Кинг, която става и първият голям хит на Брайън де Палма), „Изкуплението Шоушенк“ (1994), „Мизъри“ (1990), „Зеленият път“ (1999)… и (колкото и Кинг да не го харесва)„Сиянието“ (1980). Има и още – но „Тъмната кула“ е на път да се нареди не в този списък, а в другия – на големите разочарования.

Момче на име Джейк (Том Тейлър) сънува странни сънища, в които вижда черен стрелец (Идрис Елба), преследващ мъж в черно (Матю Макконъхи) и опустошен, пустинен свят. Мъжът в черно е зъл магьосник с изключителна убедителност – ако иска да убие някого (а той иска това често), просто му казва „Не дишай“ и човекът умира от задушаване. Но това не действа на Стрелеца.

В дистопичния му кошмар Мъжът в черно отвлича деца, с чиято помощ иска да разруши Тъмната кула, пазеща световете от нахлуването на злите сили. Е, работата на Стрелеца Роланд, разбира се, с помощта на момчето, което ще намери портал към Средната земя, е да спрат Мъжа в черно – в рамките на 90 минути.

Всичко това е разказано толкова набързо и банално, че от грандиозната история на Стивън Кинг, епос от 8 книги с пътуване във времето, между различни измерения и цивилизации, паралелни светове, магьосници, стрелци и рицари, зли сили и ужасни демони, не е останало почти нищо – нито грандиозност, нито епичност.

Опитайте се да си редставите екранизация на „Игра на троновее“, в която всичко описано в „Песен за огън и лед“ и още няколко истории, измислени от сценаристите, трябва да се разкаже в един игрален филм за 90 минути. В такъв филм няма да има място за почти за нищо от онова, което направи книгата и сериала феноменално популярни: нито героите, нито събитията, нито диалозите, нито екшъна, нито философията.

Жалко, наистина. Тази история можеше да се развие и да прерасне в цяла вселена (сега всички за това се борят), в която многобройните ужасяващи герои на Стивън Кинг да получат шанс за безсмъртие в киното – но няма да стане, не и този път. „Тъмната кула“ е просто един среден, лесно забравим семеен филм (като за неделя следобед) със среден зрителски рейтинг (6 в IMDb, който може и да намалее) – и двойно по-слаб, според критиците (с 19% одобрение в rottentomatoes и 34 от 100 точки в „Метакритик“).

Отвличане

Не бива да позволявате и на втория премиерен филм тази седмица – „Отвличане“, да ви отвлече от някое по-приятно и смислено занимание (например по-дълга вечеря или  по-ранно лягане). Както знаем, Хали Бери може всичко – виждали сме я да играе като за „Оскар“ (в „Балът на чудовищата“), гледали сме я и да се изявява като за Златна малинка („Жената-котка“). За ролята си на разярена майка в тази премиера няма да получи нито оскари, нито дори малинки, въпреки че полага големи физически усилия.

„Отвличане“ разказва за една обикновена разходка в парка, която се превръща в кошмар за Карла (Бери) – пред очите й двама непознати натикват 6-годишния й син в автомобил без регистрационни номера и изчезват в неизвестна посока. Докато тича към колата си, Карла изпуска мобилния си телефон, но се впуска в преследване на похитителите сама… Това е всичко. Преследването продължава до края на филма. Няма някакви интересни каскади или екшън сцени, но има 1-2 момента с добър съспенс, много сълзи, треперене, викове „О, божичко!“ и всичко от обичания репертоар на актрисите, играещи разтревожени майки.

Това е филм. B категория, такива обикновено излизат направо на видео, но този си има две оправдания – първото е името на Хали Бери – звезда с „Оскар“. А второто – отвличането на деца е много сериозен проблем в САЩ. Според Националния център за изчезнали и застрашени деца (по данни на Министерството на правосъдието), годишно се съобщава за почти 800 хиляди отвлечени деца – над 2000 на ден.

Филмът е сниман през 2014-та и оттогава е стоял прибран в чекмеджето. Доколкото виждам, показван е по кината само в Тайланд и има 80 хиляди долара приходи – при бюджет от $20 млн.

Тъмната кула

Aрена Deluxe Bulgaria Mall

4 август (петък), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:15, 22:30

5 август (събота), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:15, 22:30

6 август (неделя), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:15, 22:30

7 август (понеделник), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:15, 22:30

8 август (вторник), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:15, 22:30

9 август (сряда), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:15, 22:30

10 август (четвъртък), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:15, 22:30

Aрена Mладост

4 август (петък), 12:00, 12:45, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:10, 19:00, 20:10, 21:00, 22:10, 23:00

5 август (събота), 12:00, 12:45, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:10, 19:00, 20:10, 21:00, 22:10, 23:00

6 август (неделя), 12:00, 12:45, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:10, 19:00, 20:10, 21:00, 22:10, 23:00

7 август (понеделник), 12:00, 12:45, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:10, 19:00, 20:10, 21:00, 22:10, 23:00

8 август (вторник), 12:00, 12:45, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:10, 19:00, 20:10, 21:00, 22:10, 23:00

9 август (сряда), 12:00, 12:45, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:10, 19:00, 20:10, 21:00, 22:10, 23:00

10 август (четвъртък), 12:00, 12:45, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:10, 19:00, 20:10, 21:00, 22:10, 23:00

Aрена The Mall

4 август (петък), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00

5 август (събота), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00

6 август (неделя), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00

7 август (понеделник), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00

8 август (вторник), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00

9 август (сряда), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00

10 август (четвъртък), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00

Aрена Запад

4 август (петък), 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

5 август (събота), 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

6 август (неделя), 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

7 август (понеделник), 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

8 август (вторник), 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

9 август (сряда), 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

10 август (четвъртък), 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

Сine Grand Park Center

4 август (петък), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 21:15, 22:15

5 август (събота), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 21:15, 22:15

6 август (неделя), 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 21:15, 22:15

7 август (понеделник), 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 21:15, 22:15

8 август (вторник), 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 21:15, 22:15

9 август (сряда), 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 21:15, 22:15

10 август (четвъртък), 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 21:15, 22:15

Grand Sofia Ring Mall

4 август (петък), 11:00, 12:45, 13:45, 15:00, 16:10, 17:20, 18:30, 20:00, 21:00, 22:15, 23:10

5 август (събота), 11:00, 12:45, 13:45, 15:00, 16:10, 17:20, 18:30, 20:00, 21:00, 22:15, 23:10

6 август (неделя), 11:00, 12:45, 13:45, 15:00, 16:10, 17:20, 18:30, 20:00, 21:00, 22:15

7 август (понеделник), 13:45, 15:00, 16:10, 17:20, 18:30, 20:00, 21:00, 22:15

8 август (вторник), 13:45, 15:00, 16:10, 17:20, 18:30, 20:00, 21:00, 22:15

9 август (сряда), 13:45, 15:00, 16:10, 17:20, 18:30, 20:00, 21:00, 22:15

10 август (четвъртък), 13:45, 15:00, 16:10, 17:20, 18:30, 20:00, 21:00, 22:15

Сinema City Paradise

4 август (петък), 12:40, 13:30, 14:40, 16:40, 17:40, 18:40, 20:40, 22:40

5 август (събота), 12:40, 13:30, 14:40, 16:40, 17:40, 18:40, 20:40, 22:40

6 август (неделя), 12:40, 13:30, 14:40, 16:40, 17:40, 18:40, 20:40, 22:40

7 август (понеделник), 12:40, 13:30, 14:40, 16:40, 17:40, 18:40, 20:40, 22:40

8 август (вторник), 12:40, 13:30, 14:40, 16:40, 17:40, 18:40, 20:40, 22:40

9 август (сряда), 12:40, 13:30, 14:40, 16:40, 17:40, 18:40, 20:40, 22:40

10 август (четвъртък), 12:40, 13:30, 14:40, 16:40, 17:40, 18:40, 20:40, 22:40

Cinema City Paradise 4DX

4 август (петък), 15:00, 19:45, 21:50

5 август (събота), 15:00, 19:45, 21:50

6 август (неделя), 15:00, 19:45, 21:50

7 август (понеделник), 15:00, 19:45, 21:50

8 август (вторник), 15:00, 19:45, 21:50

9 август (сряда), 15:00, 19:45, 21:50

10 август (четвъртък), 15:00, 19:45, 21:50

Cinema City Sofia

4 август (петък), 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:40, 19:40, 20:40, 21:40, 22:40

5 август (събота), 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:40, 19:40, 20:40, 21:40, 22:40

6 август (неделя), 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:40, 19:40, 20:40, 21:40, 22:40

7 август (понеделник), 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:40, 19:40, 20:40, 21:40, 22:40

8 август (вторник), 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:40, 19:40, 20:40, 21:40, 22:40

9 август (сряда), 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:40, 19:40, 20:40, 21:40, 22:40

10 август (четвъртък), 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:40, 19:40, 20:40, 21:40, 22:40

Отвличане

Aрена Mладост

4 август (петък), 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30

5 август (събота), 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30

6 август (неделя), 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30

7 август (понеделник), 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30

8 август (вторник), 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30

9 август (сряда), 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30

10 август (четвъртък), 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30

Aрена The Mall

4 август (петък), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:30

5 август (събота), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:30

6 август (неделя), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:30

7 август (понеделник), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:30

8 август (вторник), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:30

9 август (сряда), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:30

10 август (четвъртък), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:30

Aрена Запад

4 август (петък), 12:15, 16:30, 18:30, 20:30, 22:45

5 август (събота), 12:15, 16:30, 18:30, 20:30, 22:45

6 август (неделя), 12:15, 16:30, 18:30, 20:30, 22:45

7 август (понеделник), 12:15, 16:30, 18:30, 20:30, 22:45

8 август (вторник), 12:15, 16:30, 18:30, 20:30, 22:45

9 август (сряда), 12:15, 16:30, 18:30, 20:30, 22:45

10 август (четвъртък), 12:15, 16:30, 18:30, 20:30, 22:45

Cine Grand Park Center

4 август (петък), 11:30, 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

5 август (събота), 11:30, 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

6 август (неделя), 11:30, 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

7 август (понеделник), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

8 август (вторник), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

9 август (сряда), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

10 август (четвъртък), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

Cine Grand Sofia Ring Mall

4 август (петък), 11:15, 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:15, 23:15

5 август (събота), 11:15, 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:15, 23:15

6 август (неделя), 11:15, 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:15

7 август (понеделник), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:15

8 август (вторник), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:15

9 август (сряда), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:15

10 август (четвъртък), 13:15, 15:15, 17:15, 19:15, 21:15

Cinema City Paradise

4 август (петък), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

5 август (събота), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

6 август (неделя), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

7 август (понеделник), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

8 август (вторник), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

9 август (сряда), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

10 август (четвъртък), 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30

Cinema City Sofia

4 август (петък), 12:20, 14:20, 16:20, 18:20, 20:20, 22:20

5 август (събота), 12:20, 14:20, 16:20, 18:20, 20:20, 22:20

6 август (неделя), 12:20, 14:20, 16:20, 18:20, 20:20, 22:20

7 август (понеделник), 12:20, 14:20, 16:20, 18:20, 20:20, 22:20

8 август (вторник), 12:20, 14:20, 16:20, 18:20, 20:20, 22:20

9 август (сряда), 12:20, 14:20, 16:20, 18:20, 20:20, 22:20

10 август (четвъртък), 12:20, 14:20, 16:20, 18:20, 20:20, 22:20

Euro Cinema

4 август (петък), 18:15

6 август (неделя), 15:30

8 август (вторник), 16:30

9 август (сряда), 21:45

10 август (четвъртък), 15:15

G-8 Cinema

4 август (петък), 20:15

5 август (събота), 20:30

6 август (неделя), 20:30

7 август (понеделник), 13:15, 20:30

8 август (вторник), 13:30, 20:30

9 август (сряда), 17:15

10 август (четвъртък), 20:45

"Площад Славейков"

Лондон готов да изплати 40 млрд. евро на ЕС за Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/london-gotov-da-izplati-40-mlrd-evro-na-es-za-brekzit.88151

/Поглед.инфо/ Великобритания е готова да изплати на ЕС до 40 млрд. евро в хода на Брекзит, ако Брюксел се съгласи да обсъди въпроса за сключване на търговско споразумение в рамките на сделката за бъдещо партньорство.

Ердоган въведе дрескод за превратаджиите

http://pogled.info/svetoven/erdogan-vavede-dreskod-za-prevratadzhiite.88152

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган е въвел дрескод, с който трябва да се съобразяват в съда заподозрените в участие в неуспелия опит за преврат.

Арестуваха китайци за нацистки поздрави пред Райхстага

http://pogled.info/svetoven/arestuvaha-kitaitsi-za-natsistki-pozdravi-pred-raihstaga.88153

/Поглед.инфо/ Германската полиция арестува в събота двама китайски туристи за това, че са демонстрирали нацистки поздрави пред сградата на Райхстага в Берлин.

Ердоган обяви, че е възможно провеждането на операцията "Щитът на Ефрат" в Сирия

http://pogled.info/svetoven/erdogan-obyavi-che-e-vazmozhno-provezhdaneto-na-operatsiyata-shtitat-na-efrat-v-siriya.88154

/Поглед.инфо/ Турция смята да възобнови и да разшири зоната на военните действия в рамките на операцията "Щитът на Ефрат" в северната част на Сирия.

С Македония по европейски - след еуфорията и преди тривиалността

http://clubz.bg/56948-s_makedoniq_po_evropejski_sled_euforiqta_i_predi_trivialnostta

Добре е да кажем добра дума за българското и македонското правителство, за дипломатите, за всички, които направиха възможно подписването на договора за приятелство между двете страни. Не е въпрос само на куртоазия или на добро възпитание.

Зная колко огромен труд, който остава зад кадър, има зад тези няколко минути, в които премиерите на двете страни подписаха този важен документ. Сам по себе си, договорът за приятелство и добросъседство с Македония не е самоцел, той е път. Рядка възможност за преодоляване на демоните на миналото, които разделяха семейства и хора, и толкова пъти изправяха балканските народи един срещу друг. 

Най-много изглежда страдат националистите и русофилите, които се стремят да вкарат бъгове на съмнение в успеха на подписването на договора, като противопоставят историята на настоящето и бъдещето. Както винаги, обилно гарнирани с високи фрази като "национално достойнство","интереси" и идеали. Или тривиалното - "договорът е в интерес на другия".

Проблемите на осмислянето на случващото поставиха политиците ни пред голямо изпитание, особено на онези, които правят собствената си политика производна на руската. Неслучайно нашите западни съюзници единодушно подкрепят подобряването на отношенията между Македония и България и приветстваха подписването на договора в Скопие от Заев и Борисов.

Лявата Йотова, в качеството си на вицепрезидент, осмя "признаването" на македонския език, въпреки изричното позоваване "подписването на конституционните езици на двете страни". Президентът Радев чака дълго, вероятно оглеждайки си за ориентир по реакцията на Москва, но тя не дойде изобщо. Нито от руския МИД (Министерство на външните работи на Русия - б.р.), нито от Кремъл. Не се заблуждавайте - имат реакция, тя просто няма да бъде публична, а хибридна. И ще я проследите както в Македония, така и в България - в противниците на ратификацията на договора.

Най-голямата ни опозиционна партия, която има претенции за власт, няма официална позиция. Добре, че Кристиан Вигенин не чака разрешение от Нинова. 

Историци от всякакъв калибър не пропускаха да споменат историческите грехове на македонските си колеги, включително на политиците от двете страни. "Класикът" Георги Марков се тюхка как ще пише обща история с македонските си колеги, без да съзнава, че сам се поставя в капан. Увлечени в щампите на общата ни история, ние пропускаме да забележим, че тази страна се е развивала самостоятелно в продължение на десетки години и е развила, поне в част от нейното общество, чувство на идентичност, различна от нашата. 

За това и договорът се подкрепя от 80% от гражданите на Македония, ако се вярва на социологическите проучвания, а не от 100%. И у нас не всички подкрепят.

Идеята да празнуваме общите празници, герои и исторически събития означава, че ще измъкнем жилото на противопоставянето. Като искат да рецитират Вапцаров в техен вариант, да го правят, но ние ще си го рецитираме по начина, по който поетът го е написал. Не виждам историците да имат работа тук.

Или цар Самуил - рано или късно историците ще трябва да стъпят върху самоопределението му, че е цар на българите. Другото е от лукавого. Със сигурност ще има "скърцане", обвинения в национално предалство, но с времето хората ще започнат да отделят сеното от плявата, пропагандата от фактите. 

Намериха се български политици, от ляво и от дясно, които да противопоставят общото направление в българската външна политика и фокус на европредседателството ни - Западните Балкани - което е стратегическо важно и нужно, на конкретния договор с Македония. 

Възпроизвеждат класически рефлекси и народопсихологически щампи в българската външна политика от миналото столетие - онези, от които сме си патили в продължение на години. 

Оспорването на историята на Македония се противопоставя на факта на реалното съществуване на държавно образувание в продължение на повече от 73 години. Това постоянно ни кара да блуждаем във виртуалния свят на нашите несбъднати идеали и да пренебрегваме реалните възможности за прагматична политика. 

Фактът на съществуването на Македония не може да се промени, трябва да свикнем, че колкото и хора там да се определят с българско самосъзнание, значителна част ще бъдат или албанци, или с "македонско" самосъзнание. 

Факт е, че има влиятелни кръгове, които или бавно смилат факта на този договор или търчат пред вятъра. За свръхентусиастите - особено сред патриотите - той е просто тактическа стъпка към интеграцията на Македония. Както въжделенията на румънските националисти да "присъединят" Молдова. Този път е тотално противопоказен както за националното ни здраве, а така също за репутацията и ресурсите на България в рамките на ЕС и НАТО. На практика ще задраскаме всичко, което сме постигнали до този момент. 

Очаквайте скоро емисари от Москва, които да ни гъделичкат по националното самочувствие, като ни призоват да си върнем "достойнството", "честта", националните си идеали. И няма да се смущават, че същите приказки шушнат в ухото на лидерите в Сърбия, Македония, Гърция, Хърватия, Румъния, Албания, Черна гора и Турция. 

Особено роля в този процес играе тотално пленената от руски интереси Българска православна църква, която, вместо да насърчи автокефалната Македонска църква, както и  Украинската православна църква, се държи като враг. Могат да пишат писмо до президента Порошенко, за да защитят интересите на Руската православна църква в Украйна, а не могат да намерят време да укрепят връзките си с Македонската православна църква, нищо, че монасите от Бигорския манастир пеят "Изгря зората на свободата" на български. 

България може да направи много в Западните Балкани, като формира и провежда общоевропейската и натовска политика в района. 

Имаме изключителен "прозорец от възможности", именно защото сме в ЕС и НАТО, със стабилна икономика и относително стабилен политически процес. Вътре в страната може и да не сме доволни, но от Брюксел, Вашингтон и Москва не могат да не си дават сметка, че на фона на турбулентността в района се отличаваме със стабилност, прогнозируемост, последователност. Когато става реч да се прилагат европейските стандарти и политики в Западните Балкани - район на бушуващи и конфликти националистически страсти, Европа може и разчита на нас. Извън контекста и "шапката" на ЕС и НАТО, България не може да провежда друга своя "национална" политика спрямо Македония, защото претенцията ще "виси" във въздуха със старите си координати, ще възроди страхове и опасения в съседите и ще доведе до същите печални резултати.

Решението на всякакви национални, етнически, исторически, политически и прочие амбиции и конфликти в Западните Балкани минава през дисциплинирането на носителите на национализма  в процеса на присъединяване към Европейския съюз. Покриването на критериите за членство и приемането на стандартите и ценностите на общия дом са именно този изпит по европеизъм, в който всяка страна трябва да приеме, че европейските и общи интереси стоят по-високо от национал-центричните, особено онези, които са за сметка на съседа. В този смисъл наследственият национализъм на страните от Западните Балканите е несъвместим изобщо с членството в ЕС и НАТО. Не на последното място защото територията на Балканите е прекалено малка, за да вмести индивидуалните националистически ексцесии на всяка една страна.

Отказваш се от първичния си национализъм, този, дето те прави по-велик и значим от съседите, влизаш в ЕС. Не го правиш, чакаш в предверието, докато узрееш.

Шансовете на България да провежда и да бъде носител на европейската политика до голяма степен е свързан с историческия регрес в развитието на Сърбия, която предпочете първо да защитава величието на Югославия, след това на Велика Сърбия и накрая се отзова на опашката на интеграционните процеси. 

Но това по никакъв начин не означава, че България има сметка от това да пречи на западната ни съседка да стане член на ЕС и НАТО. Какво в последна сметка ще реши Сърбия да прави със съдбата си, е нейна работа. Сръбските националисти и югослависти направиха достатъчно, за да ликвидират предимствата, които имаха в отношение на връзки със Запада и близост до модернизма в Европа. Вместо това предпочетоха да търсят опора в славното си минало и да бранят претенциите за лидерство на постюгославското пространство. Това са си техни грешки, но и благодарение на тях, България има историческа инициатива, която не трябва да пропуска.

Тезата, че България има сметка да проявява незаинтересованост към откъсването на Сърбия от руска орбита и поемането й по пътя на евроатлантизма, е, меко казано, умствено дефицитна и във висша степен непрагматична. В страната има толкова много натрупани исторически предразсъдъци, толкова мощни течения, които я дърпат в източна и разрушителна националистическа посока, извън каноните на ЕС и НАТО, че нашите "спирачки" са не само излишни, но и във висша степен недалновидни. 

Пътят, който съседите ни трябва да извървят, за да изведат на преден план евросъвместим модел на собственото си развитие и ценности, е доста дълъг. Не само заради Косово и Република Сръбска, не само заради икономическите и полувоенни "бази" на Русия на сръбска територия, които разделят крехкото европейско начало от почти отсъствуващото атлантическото направление в нейната политика.  Белград все още трудно приема, че отношенията между София и Скопие не са игра с нулева сума, при която всяка полза за България е нетна загуба за Сърбия и обратното. 

Принципът не е важно на мен да е добре, важното е на съседа да и е зле, изобщо не може да бъде основа на добра политика. 

Но и ние имаме уроци за учене. 

Поставянето на цел да "откъснем Сърбия от Македония" е дълбоко погрешна теза, защото е негативна, а не позитивна политика, базирана на трезв анализ "разходи-ползи". 

Единственото, от което трябва да се тревожим е да няма "скъсени писти" и компромиси при приемането на Македония и на Сърбия. Но такава опасност няма, защото пречките и от субективен /извън България/ и от обективен характер за прекалено много, за да добавяме и собствените си обременени от историята инстинкти.

Македония е постоянно изправена пред екзистенциална криза и членството и в НАТО и ЕС е единствената гаранция за запазването на нейната цялост и за избягване на гражданска война. На този фон всяка претенция за "събиране на българските земи", по жаргона на Путин, е самоубийствена. Предизвикателствата, които Македония трябва да преодолее са гигантски, и от гледна точка на вътрешната кохезия в по-голямата етническа група, така и от гледна точка на мирното и продуктивно съжителство с албанското малцинство.

Всъщност, подписаният Договор между България и Македония открива пистата за подобни споразумения с всички нейни съседи и дезактивиране на етническата бомба в югозападната ни съседка. Всяка крайна деструкция на албанското малцинство и особено взаимодействия, заплашващи единството на Македония, със сили в Албания и Косово, автоматично блокират пътя на всяка една от посочените страни към НАТО и ЕС,което ражда позитивна взаимозависимост и конкуренция между тях.

Сърбия си има достатъчно противотежести, особено вътрешни, за да има нужда от външни пречки. Битката на моите приятели европейци там, да не говорим на атлантиците, да измъкнат страната си от лапите на великосръбския шовинизъм и проруската гравитация, е твърде трудна и неравностойна, за да наливаме "масло в огъня". Да не забравяме, че Хърватска ще има своите резерви по пътя на Сърбия към ЕС.

Не трябва да обещаваме повече на Македония, отколкото можем да й дадем. Членството й в ЕС изисква много повече компромиси, воля, вътрешен консенсус и най-вече работа, отколкото бяха нужни за договора с България. 

Спорът за името с Гърция изобщо не е във финална фаза, макар да има напредък. Никак не е сигурно, че има изобщо решение на този проблем, поне в обозримо бъдеще. Каквото и да имаме да казваме по темата, трябва да бъде оф дъ рекорд - извън медиите.

Трябва добре да развием тезата, че сигурността на ЕС зависи от Западните Балкани,и ЕС трябва да отдели внимание и ресурси, ако не иска да види Франкенщайн в задния си двор. Турция и Русия имат достатъчен ресурс, да не говорим за ислямските радикали и терористичните мрежи. 

Имаме нужда от приземеност, рационален и прагматичен дневен ред в отношенията си с Македония и другите страни от Западните Балкани, защото приятелството и добросъседството, за да бъдат устойчиви, трябва да стъпват върху здрави материални фундаменти, за да създават заинтересованост в народите, да удовлетворяват потребности и интереси.

Това, което винаги ни е липсвало в отношенията с Македония, е прагматизмът. Прекалено много емоция, прекалено много история и липса на рационалност. Дръпнете историците на по-заден план, оставете хората и бизнеса да ни свържат. След това винаги ще се намери място за "историческите компромиси".

Няма свестен път, няма ж.п. връзка, няма достатъчно български бизнес, представен там. Имаме газопровод, който се използва едва на една десета част, и не можем да сглобим в едно възможностите на новите газови проекти в Македония и възможността за изграждане на газов интерконектор с Косово.

По същият начин стои въпросът и с енергийния мост през Македония за съседните страни - Албания и Косово.

Това, от което най-много се страхувам е, че отново ще чакаме европейско финансиране, без да финансираме разработването на проектите и предпроектните проучвания, за да има какво да се финансира. Това е Ахилесовата пета на българската дипломация в този договор - зад нея няма икономика и бизнес, няма проекти, които да се реализират от компании, няма експерти и професионални групи, които да превръщат добрата възможност в добър бизнес. Ако чакаме само ЕС пари и това да е предусловие за случването на проектите ни с Македония, няма да има никаква разлика от предишните двадесет и пет години, в които се говори много за коридор номер осем и няма свършена работа за два лева.

С 246 милиона долара внос от Македония /трето място/ и 312 милиона долара износ /седмо място/, трудно може да говорим за здрава материална база зад сключения договор за приятелство и добросъседи. Зле търгуващите съседи трудно стават приятели.  

Без разширяването на материалната база на сътрудничеството между двете страни, подписаният договор ще остане просто добра воля, мимолетна дипломатическа въздишка и политически пиар.

Прагматизъм, повече прагматизъм.

От Русе през Люксембург до Бразилия - разследване как Гунди е играл за “Дунав”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6374082

От Русе през Люксембург до Бразилия - разследване как Гунди е играл за “Дунав”За Георги Аспарухов-Гунди се знаят много неща. Че започва кариерата си в махалата, след това отива в “Левски”. Като войник записва мач за ЦСКА на бенефиса на Манол Манолов-Симулията, а след това е пратен в пловдивския “Ботев”. И обратно при “сините” до трагичната си смърт на Витиня. Но само за един-единствен мач той облича и екипа на русенския

Жегата може да убива 50 пъти повече европейци към края на века

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/06/3019409_jegata_moje_da_ubiva_50_puti_poveche_evropeici_kum/?ref=rss


Смъртните случаи, причинени от крайности във времето в Европа, може да се увеличат 50 пъти в край на века, като само загиващите от горещи вълни може да надхвърлят 150 000 души всяка година.<br /><br />Това е прогнозата на група учени, опитващи се да илюстритат какви биха били последиците от екстремно време при сценарий, в който не се предприемат никакви мерки за ограничаване на отрицателния за климата ефект от човешката дейност и за овладяване на разрушителното действие на...

Български дизайнер създава триизмерни чудовища за Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6375623

Български дизайнер създава триизмерни чудовища за ХоливудЦветомир Георгиев е нает, след като забелязват произведенията му в уебсайт Цветомир Георгиев прави триизмерни модели за Холивуд вече седем години. Това е човекът, който е отговорен за образите на злите десептикони от “Трансформърс 3”, Гущера от “Невероятният Спайдърмен” и любимите на няколко поколения костенурки нинджа.

Сензационен гол лиши Груев от победа в дерби

https://www.24chasa.bg/sport/article/6377363

Сензационен гол лиши Груев от победа в дербиСензационен гол лиши Илия Груев и момчетата му в “Дуисбург” от победата в дербито от 2-ия кръг на Втора бундеслига срещу “Бохум”. Гласеният за наш национал украинец с български корени Борис Ташчи откри резултата за “зебрите” в 7-ата мин за кеф на около 20 000 техни привърженеци по трибуните. На почивката в игра за “Бохум” влезе Яник Бандовски,

Байерн отнесе с късмет Суперкупата от Дортмунд

https://offnews.bg//futbol/bajern-otnese-s-kasmet-superkupata-ot-dortmund-662174.html

Луд късмет помогна на Байерн Мюнхен да спечели Суперкупата на Германия за рекорден шести път. Шампионът надви с дузпи Борусия Дортмунд пред жълтото море на на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Домакините повеждаха на два пъти, но баварците стигнаха до равенствто в края на редовното време (2:2) след серия от щастливи рикошети. Биха се направо дузпи, където Байерн сбърка веднъж, а Дортмунд два пъти.

Момчетата на Петер Бос направиха добър старт и откриха резултата чрез Кристиан Пулишич, но още при следващата опасна акция на баварците Роберт Левандовски изравни на празна врата благодарение на феноменално подаване на Кимих.

Двайсетина минути преди края на редовното време Байерн пропусна добра възможност. Секунди след това беше наказан от бързите като вятъра Осман Дембеле и Пиер-Емерик Обамеянг. Първият подаде и голмайсторът на Бундеслигата изведе Борусия напред - 2:1.

В 88-ата минута Зюле уцели гредата, но се получи невиждано меле, след което Пишчек си вкара автогол за 2:2.

И дузпите започнаха  отлично за Борусия, след като вратарят Бюрки хвана удара на Кимих. Улрайх, стражът на Байерн спаси шута на Роде.

Стигна се до шести дузпи, в които Улрайх отрази и удара на Марк Бартра. Лош късмет за бранителя, който беше ранен при атентата срещу автобуса на Борусия тази пролет.

"Байерн" спечели рекордна суперкупа след победа с дузпи над "Борусия" (Д)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/06/3019607_baiern_specheli_rekordna_superkupa_sled_pobeda_s_duzpi/?ref=rss


Шампионът "Байерн" (Мюнхен) победи "Борусия" (Дортмунд) с дузпи и спечели Суперкупата на Германия. В редовното време срещата завърши 2:2, а при изстрелите от бялата точка баварците се наложиха с 5:4.<br /><br />"Борусия" беше много близо до трофея, след като два пъти повеждаше в резултата и водеше до 88-ата минута на двубоя. Две минути преди края обаче вратарят Роман Бюрки си отбеляза куриозен автогол, който доведе двубоя до дузпи.<br /><br...

Слаб старт за Болт и Гатлин отново е на трона в късия спринт

http://www.mediapool.bg/slab-start-za-bolt-i-gatlin-otnovo-e-na-trona-v-kasiya-sprint-news267578.html

Сензация – Юсеин Болт не само не е шампион, но дори остана трети в коронната си дисциплина 100 м в последното му бягане на голямо првенство, освен ако не размисли.   След 12 години Джъстин Гатлин отново се върна на трона с 9.92 секунди. Втори остана друг американец Крисчън Колмън с 9.94. Изключително бавния старт на Болт този път му изигра лоша, не успя да навакса и остана трети с 9.95 секунди.   Болт благодари на публиката за изключително топлото посрещане. Олимпийският стадион "Кралица Елизабет" беше изпълнен до дупка в очакване на 12-тата титла на ямаеца.   Въпреки че това не се случи хиляди скандираха името му, докато Гатлин, който преди години беше хванат с допинг и изтърпя 4-годишно наказание, беше освиркан.   Олимпийският шампион от Атина през 2004 г. и световен от Хелзинки 2005 г. Джъстин Гатлин сам не можеше да повярва, че е отново на върха и се разплака.   За да бъде шоуто пълно преди финала гол мъж се пусна по правата на 100-те метра, но бързо беше изведен от стюардите.   Заради изключителните заслуги към 11-кратния световен шампион и 8-кратен олимпийски Юсеин Болт организаторите бяха пуснали билети за деца на цена от 9.58 паунда, колкото е световният му рекорд, но в секунди.   Вторият ден на шампионата на планетата ще се запомни с безапелационната победа на "черния елмаз" Алмаз Аяна на 10 000 метра.   След олимпийското злато в Рио подплатено с нов световен рекорд атлетката на света за 2016 г. задмина с една обиколка съперничките си на финала в Лондон, този път постигайки само най-добър резултат в света за сезона – 30:16.32.   25-годишната етиопка не успя да направи обиколка преднина единствено на идола си – сънародничката й Тинез Дибаба, която преди пет години триумфира на олимпийските игри в Лондон и остана втора на повече от 62 секунди след Аяна.

В последното си състезание Юсейн Болт стигна едва до бронз (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/moresport/v-poslednoto-si-systezanie-usejn-bolt-stigna-edva-do-bronz-video-news_626170.html

Хегемонията на  Юсейн Болт в спринта на 100 метра приключи, и то в последното индивидуално състезание в неговата кариера. Ямайският феномен загуби финала в дисциплината от големия си съперник Джъстин Гатлин, който се окичи със златото 12 години след последната си победа.

Лара Фабиан идва с нов англоезичен албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6377202

Лара Фабиан идва с нов англоезичен албумБелгийската певица, която от години живее в Канада, ще направи отново концерт в София. Тя ще бъде на сцената на зала 1 на НДК на 27 март догодина. Лара Фабиан е включила страната ни в световното си турне, с което ще представи новия си албум Camouflage. Тавата съдържа 12 песни, изпълнявани на английски, за разлика от последното ѝ сиди,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване