Евростат: България и Румъния са с най-ниски минимални заплати

http://frognews.bg/news_139821/Evrostat-Balgariia-i-Rumaniia-sa-s-nai-niski-minimalni-zaplati/

Минималната заплата в най-богатата членка на Евросъюза Люксембург е деветкратно по-висока от тази в най-бедната – България, съобщи Европейската статистическа агенция Евростат.

Отстъпка в ресторант според гръдната обиколка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otstypka-v-restorant-spored-grydnata-obikolka-2041501

Китайски ресторант в град Ханджоу търпи критики заради това, че предлага отстъпки на клиентките си според големината на сутиените им, съобщава Би Би Си.

60-годишна жена е с опасност за живота след взрив на газова бутилка

http://www.cross.bg/opasnost-izgaryaniya-bytilka-1551492.html

/КРОСС/ Жена на 60 години от Съединение е с опасност за живота, след като пострада при взрив на газова бутилка, съобщава „Фокус", като се позовава на информация от УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив. Жената е била настанена в Клиниката по изгаряния със 70% - 75 % дълбоки изгаряния, 35% от които в областта на гърба и седалището, които са с трета степен. Пострадалата е на апаратна вентилация. Правят се вливания, включително и на плазма.  

Земеделският бранш излиза с обща позиция за силен бюджет на ОСП след 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381796

Земеделският бранш излиза с обща позиция за силен бюджет на ОСП след 2020 г.„Земеделският бранш трябва да излезе с обща позиция за силен бюджет на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. По този начин по-лесно ще се защитят интересите на национално и европейско ниво“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.

По-малки защитените зони и по-лек режим на защита в Калиакра иска кметът на Каварна

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/08/3020959_po-malki_zashtitenite_zoni_i_po-lek_rejim_na_zashtita/?ref=rss


Всички обявени защитени зони в Калиакра да се преразгледат, като се намали площта им и се облекчат режимите на забрана. За това настояват от община Каварна, заяви кметът Нина Ставрева, цитирана от пресцентъра на общината след срещата с всички засегнати страни по случая в Министерския съвет във вторник. По думите й процедурата по очертаването на зоните е порочна.<br /><br />Ставрева твърди, че "липсата на информация и яснота за хората на крайморска Добруджа - кои имоти с какви...

Мансарда на 15 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6381754

Мансарда на 15 кв. мМансарда в парижкия 9-и район бе трансформирана в жилище за един човек с площ 15 кв. м. Проектът е на Batiik Studio. Преди реконструкцията мястото е било тъмно и некомфортно. Основната задача е била да стане максимално функционално, така че обитателят да го използва не просто за спане, но и да изкарва част от свободното си време в него.

Българско гражданство ще се взема с по-малко бумащина

http://www.mediapool.bg/balgarsko-grazhdanstvo-shte-se-vzema-s-po-malko-bumashtina-news267678.html

Министерството на правосъдието предложи във вторник редица промени, които целят облекчаване на процедурите за кандидатите за българско гражданство. Основната промяна се състои в това, че администрацията ще прави служебни проверки за статута на кандидатите и те няма да бъдат товарени със задължение да събират част от документите. По служебен път ще се събират удостоверенията от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в страната, както и справката за платените осигуровки. Кандидатите няма да носят и документи за промяна в имената, ако са сключили брак с български гражданин. Ще отпадне и изискването кандидатите да предоставят удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен с български гражданин в България. Едновременно с това се създават и нови правила за приемането и регистрирането на молбите на кандидатите. Основната промяна е, че интервюто с кандидатите ще се провежда още при подаването на документите. Условието е да са подадени всички документи. В края на миналата седмица правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че така процедурата за предоставяне на гражданство ще се съкрати с близо година и половина. Предвидено е неприключилите процедури по вече подадените и регистрирани молби и предложения, за които са насрочени дати и часове за интервю, да се довършват по досегашния ред.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=357111

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 9 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Ипотечна криза в Гърция извади 25 000 имота за продан

http://econ.bg/Новини/Ипотечна-криза-в-Гърция-извади-25-000-имота-за-продан_l.a_i.746928_at.1.html

Повече от 25 000 недвижими имота са били обявени за продажба в Гърция през последните 12 месеца, тъй като собствениците им не са в състояние да...

Делио Роси: Огън, следвай ме

http://clubz.bg/57066-delio_rosi_ogyn_sledvaj_me

Денят е 2 май, 2012 г. приключва последната минута на продължението на първото полувреме на мача между Фиорентина и Новара. Следват вероятно най-тежките 15 минути в съблекалнята в историята на виолетовите. Треньорът на отбора току що (в 32 Мин.) е нападнал с две крушета един от младите играчи на отбора пред целия стадион, заради реплика при смяната. А отборът вече губи с 2:0 от тотално анонимния си съперник. 

Никой не знае какво се е говорило в съблекалнята. Не са и много треньорите, които биха искали да изпаднат в подобна ситуация и после да излизат от нея. . Факт е обаче, че въпреки случката в 32-ата мин., след разговора в съблекалнята през второто полувреме Фиорентина успява да изравни резултата с два гола на Рикардо Монтоливо и да вземе 1 точка. 

Това естествено не интересува никой. След случката, останала в аналите на футбола, единственото което се знае е, че след мача наставникът Делио Роси е уволнен, а по-късно и наказан заради нападението с 3 месеца лишаване от права. Сцената на стадион "Артемио Франки" остава най-черната точка в биографията му и вероятно съсипва обещаващата му кариера. 

Само 6 месеца преди това, смяната на предишния треньор Синиша Михайлович е посрещната с повече от облекчение. Много от феновете на Фиорентина вдигат празненства след обявяването на новината. Всички вярват, че назначението на Делио Роси ще донесе по-добри моменти за клуба. Месеци преди това феновете на отбора пишат открито писмо, с което питат собствениците на Виолетовите братята Дела Вале какви са плановете им за клуба. Сред засегнатите теми са и видимата липса на елементарна дисциплина в много от звездите на Фиорентина. Играчите са изтипосвани по вестниците няколко пъти със снимки по баровете на Флоренция преди важни срещи на отбора. Някои от тях закъсняват за тренировки, други се замесват в публични скандали из града за паркиране и такива за превишена скорост. 

Смесицата от налагането дисциплина и бащинско отношение към играчите е една от причините шефовете на Фиорентина да изберат именно Делио Роси за наследник на Михайлович. Той отговаря и в голяма степен на изискванията на феновете. Те са уморени от тактиката с "паркиране на автобуса" и не особено приятна дефанзивна игра, на принципа  "а отпред каквото стане", практикувана от сърбина. За сметка на това Роси е известен с това че налага атрактивен, атакуващ стил на игра. Той най-често използва система 4-3-3 или 4-3-1-2 с двама изявени нападатели. Обича да налага сравнително млади футболисти и има око за тях. Най-известни от тях вероятно са Хавиер Пасторе и Едиосон Кавани, които сега играят за Пари Сен Жермен, Есекиел Лавеци, който се оказа в топ 10 на най-скъпо платените футболисти  и нашият Валери Божинов, който все още държи рекорда за най-млад чужд футболист в Серия А. 

Вероятно най-големият успех в кариерата на Роси е престоят му в Лацио между 2005 и 2009. Там той успява да спечели и най-голямото си отличие – Купата на Италия през 2009 срещу Сампдория. Ако има нещо, на което обаче феновете и най-вече шефовете на "Левски-София" трябва да обърнат внимание, това е неговото заминаване от Лацио. След като е успял да спечели купата, (но не особено добро представяне на отбора в Серия А), той изненадващо напуска. Официално се казва, че е по лични причини, но неофициално се знае че това е заради скандал с президента на клуба – Клаудио Лотито. 

Това всъщност не е единственият случай, когато Роси напуска заради конфликт с ръководството на клуба. Най-фрапиращ е края на престоя му в Палермо, където той в началото прави истински чудеса: победи с по 2:0 над Милан и Ювентус и класиране за Лига Европа. Уволнен е от клуба след тежка загуба и скандал с президента Зампарини през февруари 2011, но в върнат само след 4 седмици обратно. Извежда Палермо до финал за Купата на Италия. Финалът толкова вдъхновява феновете на Палермо, че те тръгват към Рим, където се играе мача с лодки, само и само да присъстват. Роси и Палермо съвсем очаквано губят мача от Интер с 3:1, където тогава все още играят Уесли Снайдер, Милито, Етоо. Това води до ново освобождаване на Роси от клуба, второто за по-малко от 6 месеца.

Малко по-очаквано е напускането му от Самподори, където е назначен през 2012. След добри резултати идва слаб период и в края на 2013 той е освободен, но на излизане казва: Ако има доверие, е нормално да продължиш, ако няма, по-добре да си тръгнеш, без значение от резултатите. 

И ако все още се чудите какъв човек стана треньор на "Левски", отговорът не е лесен. Въпреки меко казано неравния път, по който върви кариерата на Делио Роси, всички, с които е работил, вероятно с изключение на получилият два тупаника Адем Ляич, признават, че роденият в Римини треньор е отдаден на футбола професионалист. Една от легендите на Лацио Анджело Перуци си спомня как потреперил, когато Роси му казал: “Семейството е на второ място, на първо трябва да е Лацио”. Роси е специалист по събуждане на заспали състави, които успява или да класира нагоре или да спаси от изпадане. Той очевидно е и човек, който не е склонен да променя вижданията си за играта, без значение дали е на 4 или на 14 място. Той е от онези футболни треньори, които очакват дисциплина от игричите си и твърда подкрепа от шефовете на клубовете. Емоционален на стадиона и извън него, Роси е готов да показва средни пръсти, да влиза гол във фонтаните, да удари един два шамара и... да си тръгне. И тук основният въпрос е към феновете и собственика на "Левски": колко търпение имат, кое са готови да вземат от Делио Роси – атрактивната игра, дисциплината, налагането на младите играчи или скандалите и бързото прибиране в Италия?

БСП за управлението: Суджук за малцина, вместо хляб за всички

https://www.actualno.com/politics/bsp-za-upravlenieto-sudjuk-za-malcina-vmesto-hljab-za-vsichki-news_626658.html

Стоте дни на кабинета на Бойко Борисов са пропиляно време за България, не бе поставен нито един от важните проблеми за българските граждани. Това заяви на пресконференция в централата на БСП Жельо Бойчев. От БСП направиха анализ на стоте дни на коалиционното управление на

България отнема имущество за 2 милиона лева на американски наркодилър

http://www.cross.bg/imyshtestvo-polza-durzhavata-1551491.html

/КРОСС/ Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще вземе в полза на държавата собственост за 2 млн. лв. от американския гражданин Лий Джеси Куинто. Това решение на Софийския апелативен съд е потвърдено от Върховния касационен съд, съобщиха от комисията. На Куинито ще бъдат отнети 5 жилищни имота в центъра на София, автомобил и суми, преминали по банкови сметки. Процедурата срещу американския гражданин е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Тя е стартирана след чуждестранна присъда, която има съответствие по българския Наказателен кодекс. Лий Джеси Куинто е осъден на 240 месеца затвор от Областния съд в Маями, Флорида, за разпространение на кокаин, като присъдата му е потвърдена от Апелативния съд на САЩ.

Японците луднаха по секс-роботи, подобрявали им либидото

http://frognews.bg/news_139819/IApontsite-ludnaha-po-seks-roboti-podobriavali-im-libidoto/

Все повече японски мъже избират да си купят секс-робот, вместо да се свържат и заживеят с жена, съобщи сайтът ”Фишки”.

515 сгради са изцяло завършени по програмата за саниране

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/515-sgradi-sa-izcialo-zavyrsheni-po-programata-za-sanirane-244474/

През юни и юли МРРБ възстанови на Българската банка за развитие близо 236 млн. лева по Националната програма за енергийна ефективност

Жената от Съединение, която пострада при взрив на газова бутилка, е с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381767

Жената от Съединение, която пострада при взрив на газова бутилка, е с опасност за животаС опасност за живота е 60-годишната жена от Съединение, която пострада при взрив на газова бутилка, съобщиха за  „Фокус” от пресцентъра на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Жената е била настанена в Клиниката по изгаряния със 70% – 75 % дълбоки изгряния, 35% от които в областта на гърба и седалището, които са с трета степен.

Осем въоръжени грабежа във Варна от началото на 2017-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=357108

От януари досега във Варна и областта са били извършени осем въоръжени грабежа. От тях 4 са разкрити от полицията. Това отчете на пресконференция днес зам.-директорът на Областната дирекция на МВР, комисар Андрей Ангелов, предаде репортер на Moreto.

4% ръст на посещенията на руски туристи у нас за полугодието

http://econ.bg/Новини/4-ръст-на-посещенията-на-руски-туристи-у-нас-за-полугодието_l.a_i.746927_at.1.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Макаров посетиха Троянския манастир...

Силно земетресение разлюля Централен Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381762

Силно земетресение разлюля Централен КитайЗеметресение с магнитуд 6,6 по Рихтер разлюля район в Централен Китай, съобщи Геоложката служба на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Няма данни за пострадали хора. Епицентърът на труса е бил на 200 км в посока запад-северозапад от град Гуангян в провинция Съчуан на дълбочина 32 км под повърхността.

"България ер" отново обясни закъснение на полет с независещи от нея причини

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/08/3020938_bulgariia_er_otnovo_obiasni_zakusnenie_na_polet_s/?ref=rss


Полетът на "България ер" от Мадрид за София през уикенда е закъснял с 55 минути по независещи от авиокомпанията причини. Това съобщават от националния превозвач, след като в понеделник на сайта си бившият премиер Симеон Сакскобургготски съобщи за проблема, след като поканил гости от Испания, оказали се на този полет.<br /><br />На сайта бе публикуван разказ за случилото се на българин, който е летял с полета и според когото закъснението е било с около 3 часа.<br...

Гръм удари къща в Добринище, има обгоряла жена

https://www.actualno.com/blagoevgrad/grym-udari-kyshta-v-dobrinishte-ima-obgorjala-jena-news_626655.html

Гръм падна върху къща в град Добринище, разруши я и има обгоряла жена, предаде БГНЕС. В 17.00 часа след разразилата се буря мълния е паднала върху къща на улица „Пенчо Славейков“ в град Добринище, намиращ се на 5 км от Банско. Към мястото на инцидента пътуват линейки и пожарна. По предварителна информация пострадалата жена не е починала и е контактна. Снимка: Архив

Мълния уби пастир в Пловдивско

https://offnews.bg//112/malnia-ubi-pastir-v-plovdivsko-662370.html

45-годишен пастир от пловдивското село Маноле е починал, след като е бил ударен от мълния, докато пасял овцете. 

Тялото на пастира е открито тази сутрин, съобщи "24 часа". 

Бурята се разразила около 18.30 часа вчера и продължила до около 21 часа. 

Пастирът тръгнал да прибере овцете по време на бурята. 

Жители на селото предполагат, че Веселин Йорданов е убит между 20 и 20.30 часа, когато се чул много силен гръм. 

Йорданов не е семеен и няма деца. Жителите на селото го описват като добър и скромен. 

САЩ отричат да са бомбардирали иракски шиити до сирийската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381743

САЩ отричат да са бомбардирали иракски шиити до сирийската границаВодената от САЩ коалиция, която се бие срещу „Ислямска държава“ заяви, че не е отговорна за нападението близо до иракско-сирийската граница, при което загинаха десетки членове на една от шиитските милиции в Ирак, предава Reuters, цитирано от "Фокус". При нападението загинаха и няколко представители на Революционната гвардия на Иран.

"Берое" направи трансферен удар - взе Мартин Камбуров

https://www.24chasa.bg/sport/article/6381757

"Берое" направи трансферен удар - взе Мартин КамбуровГолмайстор №4 в българския футболен елит за всички времена Мартин Камбуров все пак реши да не прекратява кариерата си. 36-годишният нападател подписа договор с “Берое” до края на сезона и във вторник проведе първа тренировка под ръководството на треньора Александър Томаш. Камбуров започна шампионата в Първа професионална лига като футболист на

Новият „Втори тото шанс“ на Тото 2 - 6 от 49 донесе 100 хил. лв. на старозагорец

https://www.24chasa.bg/sport/article/6381748

Новият „Втори тото шанс“ на Тото 2 - 6 от 49 донесе 100 хил. лв. на старозагорецОще при второто теглене на печелившата комбинация в обновената игра „Втори тото шанс“ на „Тото 2 - 6 от 49“ има участник, който е познал първите шест от изтеглените седем числа по реда на тяхното изтегляне. Това му донесе печалба от 100 000 лева. Късметлията е пуснал фиша си в град Стара Загора. Печелившите комбинации в играта „Втори тото шанс“ на

Главчев: Ред е парламентите на България и Македония да затвърдят постигнатото от Борисов и Заев

https://www.actualno.com/politics/glavchev-red-e-parlamentite-na-bylgarija-i-makedonija-da-zatvyrdjat-postignatoto-ot-borisov-i-zaev-news_626651.html

Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това заяви председателят на Народното събрание Димитъ

Германците са склонни да използват роботи в ежедневието си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381747

Германците са склонни да използват роботи в ежедневието сиМнозинството германци са склонни да използват изкуствен интелект, който ще им помогне да организират всекидневния си начин на живот, предаде ДПА, цитирана от БТА. Три четвърти от хората, запитани от консултантската фирма "PwC" казаха, че са оптимистично настроени, че умният софтуер и роботите, които са способни да учат и да се адаптират,

Жена се бори за живот след мощен взрив на газова бутилка

http://dnes.dir.bg/news/vzriv-gazova-butilca-saedinenie-26202739

60-годишна жена е със 75 процента изгаряния и се бори за живота си, след като газовата бутилка в дома й се взриви.

САЩ планират удар във Филипините

http://www.cross.bg/filipinite-durzhava-pentagona-1551490.html

/КРОСС/ САЩ разглеждат план, който ще позволи на американските военни да започнат да бомбардират "Ислямска държава" във Филипините. Това заявиха двама представители на Пентагона пред NBC, цитира news.bg. Евентуалните удаари най-вероятно ще бъде извършвани с безпилотни самолети. От години американските военни споделят разузнавателна информация с Филипините, поясни говорител на Пентагона. „От 15 г. имаме постоянно антитерористично присъствие във Филипините", каза капитан Джеф Дейвис.В азиатската страна има малко военно присъствие на САЩ, което подпомага усилията на властите срещу терористичната групировка. В Манила в понеделник държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че САЩ предоставят разузнавателна информация на филипинското правителство в борбата срещу „Ислямска държава".

Калоян Паргов: ГЕРБ и ОП са събрали различни идеи, лансирани в отделни програми

https://offnews.bg//politika/kaloian-pargov-gerb-i-op-sa-sabrali-razlichni-idei-lansirani-v-otdel-662368.html

„ГЕРБ и Обединени патриоти са събрали различни идеи, лансирани в отделни програми", заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов по време на пресконференция в централата на БСП.

Според него икономиката е нещото, което интересува всички и от това зависят плановете на хората за следващите години.

„Управляващите са посочили два основни проблема - административна тежест и капиталов пазар. Административната тежест в последните 10 години може да бъде оценена по способността и желанието на бизнеса да инвестира в България или да бяга със своите капитали извън страната и преките чуждестранни инвестиции, които са спаднали драстично от 2007г. насам. Капиталовият пазар е част от програмата на БСП. Преди обаче да има такъв пазар, трябва да имаме действаща икономика", обясни той.

По думите му програмата на ГЕРБ и ОП е сбирщина от различни идеи, лансирани в различни програми.
По отношение на Българското председателство на Съвета на ЕС Паргов заяви, че са записани 3 приоритета - консенсус, конкурентоспособност и кохезионна политика.

„Консенсус за какво обаче? За кохезионната политика - всички се интересуват дали, какво и на какъв признак ще получи страната ни. Въпросът е и за какво искаме тези пари и те каква добавена стойност ще имат и към икономиката като цяло. С бетон и асфалт трудно се постига устойчив икономически растеж. Председателството е възможност, която ние трябва да си дадем сметка, че трябва да оползотворим", каза още той.

Паргов заяви, че в графата външна политика говорим за Шенген и Еврозона.

„Те се преписват от програма на програма и са част от провала на ГЕРБ. Тази тема беше част и от първия мандат на Борисов", коментира той.

Калоян Паргов заяви, че приоритетите на БСП са ясни и са записани в програмата на партията.
„Това е единствената алтернатива за България. Алтернативният бюджет, който ще изготвим, се базира на - образование, доходи и сигурност. По тези теми ще търсим и консенсус", заключи Калоян Паргов.

Страни членки на ЕС връщат мигранти в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=357117

Страните членки на ЕС започнаха процеса по връщане на мигранти, които са пристигнали в Европа през Гърция през последните пет месеца, съобщава АП. В балканската страна ще бъдат разгледани подадените от мигранти молби за убежище. Правилата на ЕС задължават мигрантите да подадат молби за убежище в първата държава от съюза, в която са влезли.

Нова жертва на жегите в Румъния - 52-годишен почина след термичен шок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381741

Нова жертва на жегите в Румъния - 52-годишен почина след термичен шокЗа поредна жертва на горещините в Румъния съобщава в. "Ромъния либера", цитиран от БТА. 52-годишен жител на източния град Галац е припаднал на гробище и по-късно е починал в болница в резултат на термичен шок заради излагане на висока температура, съобщи говорител на Дирекцията за обществено здраве в града.

Индонезия предлага на Русия палмово масло, кафе и чай срещу изтребители

http://econ.bg/Новини/Индонезия-предлага-на-Русия-палмово-масло-кафе-и-чай-срещу-изтребители_l.a_i.746926_at.1.html

Индонезия иска да размени палмово масло, кафе и чай срещу руски изтребители "Су-35", за да се възползва от новите международни санкции срещу Русия....

Д-р Тотомирова: Повече течности и леки храни помагат срещу жегите

http://frognews.bg/news_139818/D-r-Totomirova-Poveche-technosti-i-leki-hrani-pomagat-sreshtu-jegite/

Препоръката е леки храни, да се храним често и по малко, да се избягват мазни и тежки храни, да не се преяжда, да не ядем само вечер, да пием достатъчно течности, но не и ледени, да избягваме алкохола. Това са част от съветите на капитан доктор Цветелина Тотомирова от Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия.

Пожар в близост до АМ"Струма", движението е затруднено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381734

Пожар в близост до АМ"Струма", движението е затрудненоОт Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ) предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание по автомагистрала "Струма", след пътен възел "Бобошево" в посока Благоевград. Причината за затрудненото движение е задимяване от пожар в близост до магистралата, съобщават от пресцентъра на АПИ. Трафикът се регулира от служители на "Пътна полиция".

Главчев призова македонския парламент да ратифицира Договора за добросъседство

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/08/3020946_glavchev_prizova_makedonskiia_parlament_da_ratificira/?ref=rss


Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери, цитиран от пресслужбата на Народното събрание. Главчев е на двудневно посещение в Македония.<br /><br />Димитър Главчев...

Гръмотевици предизвикаха пожари в Благоевградско

http://www.cross.bg/grumotevitzi-predizvikaha-pozhari-v-blagoevgradsko-1551489.html

/КРОСС/ Гръмотевична буря с пороен дъжд се разрази над Благоевград и района. Мълнии предизвикаха няколко пожара в землищата на селата Рилци, Селище и Бяло поле, съобщава БНР. По първоначална информация, горят сухи треви и храсти. Към огнищата са изпратени три противопожарни екипа. На тел. 112 са подадени и други сигнали за запалвания. Информацията за тях се проверява. От АПИ предупредиха шофьорите да карат с повишено внимание по АМ "Струма" след пътния възел "Бобошево" в посока Благоевград. Там има задимяване от пожар близо до магистралата. Трафикът се регулира от служители на "Пътна полиция".  

Мартин Камбуров подписа с "Берое"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/08/3020943_martin_kamburov_podpisa_s_beroe/?ref=rss


Бившият капитан на "Локомотив" (Пловдив) Мартин Камбуров ще продължи кариерата си в "Берое". Централният нападател се присъединява към старозагорци като свободен агент, след като разтрогна договора си с "железничарите" заради скандал със собственика Христо Крушарски. <br /><br />Камбуров, който през октомври ще навърши 37 години, заема четвъртото място във вечната голмайсторска листа на българското първенство. Той има 189 попадения в Първа лига (А...

"Алтернатива за Германия" губи подкрепа, но мнозина още споделят исканията ѝ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/08/3020784_alternativa_za_germaniia_gubi_podkrepa_no_mnozina/?ref=rss


"Очевидно за хората нещата все още не са толкова лоши", каза саркастично жена, поглеждайки към малката група от 30 души. "Можете да видите колко малко хора са дошли днес тук." Тя има предвид протест пред резиденцията на канцлера Ангела Меркел, организиран от дясната популистка партия "Алтернатива за Германия".<br /><br />Присъстващите, повечето от които мъже, пламенно развяват германски знамена. По едно време започват да скандират следния възглас:...

Вижте какво решава кабинетът утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381736

Вижте какво решава кабинетът утре Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 9 август, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО ЗАЕТОСТТА ПРЕЗ 2017 Г., ПРИЕТ С РЕШЕНИЕ №82 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2017 Г. Внася: министърът на труда и социалната политика 2.

бТВ: Песента на дъщерята на Орхан Мурад е крадена, оригиналът - религиозна песен

https://offnews.bg//kultura/btv-pesenta-na-dashteriata-na-orhan-murad-e-kradena-originalat-rel-662364.html

Песента на Сузанита - 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад, се оказа крадена. Мелодията и е част от религиозна песен на бахайската вяра, показа бТВ.

Приликите между песента на Сузанита и религиозната песен са очевидни, а в следващото видео може да чуете записа на религиозната песен.

Песента на Сузанита може да чуете тук. Клипът от официалния канал на певицата в платформата бе свален.

Религиозната песен прославя Бога и моли за помощ в трудностите.

Оригиналната песен се казва Allahumma Ya Subuhun. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Мисаг и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра, допълва бТВ.

Продуцентът на оригиналната творба Том Прайс нарече песента на Сузанита "кражба" пред телевизията.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Мисаг е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.

Той допълни, че ако песента на Сузанита не бъде свалена от платформата за разпространение на видеоклипове, ще заведе дело за авторски права.

От своя страна Орхан Мерад защити дъщеря си и заяви, че в песента е използван един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Един бийт е равен на два такта, а авторското право нарича пагиатство, когато се заимстват четири или повече такта. 

"Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има“, заявява Мурад пред телевизията.

Мурад отхвърли и твърденията, че текстът е откровено сексуален. „Това, че някой е обладан от Луцифер и Буда, значи, че в него се борят доброто и злото. Точно за това става въпрос – че показваме пръст на дявола и го караме да пали свещи, което означава, че се борим с него, за да го превъзпитаме. Толкова ли никой иска да чуе текста на тази хубава песен?!“, попита той.

Самата Сузанита каза, че авторът е диджей Бис, с когото се била свързала и имала позволение да ползва семпъла му.

Въпреки че двамата заявиха, че парчето няма да бъде свалено от "Ютуб", клипът бе изтрит.

бТВ: Песента на дъщерята на Орхан Мурад е крадена, оригиналът - религиозна песен

https://offnews.bg//balgaria/btv-pesenta-na-dashteriata-na-orhan-murad-e-kradena-originalat-rel-662364.html

Песента на Сузанита - 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад, се оказа крадена. Мелодията и е част от религиозна песен на бахайската вяра, показа бТВ.

Приликите между песента на Сузанита и религиозната песен са очевидни, а в следващото видео може да чуете записа на религиозната песен.

Песента на Сузанита може да чуете тук. Клипът от официалния канал на певицата в платформата бе свален.

Религиозната песен прославя Бога и моли за помощ в трудностите.

Оригиналната песен се казва Allahumma Ya Subuhun. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Мисаг и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра, допълва бТВ.

Продуцентът на оригиналната творба Том Прайс нарече песента на Сузанита "кражба" пред телевизията.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Мисаг е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.

Той допълни, че ако песента на Сузанита не бъде свалена от платформата за разпространение на видеоклипове, ще заведе дело за авторски права.

От своя страна Орхан Мерад защити дъщеря си и заяви, че в песента е използван един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Един бийт е равен на два такта, а авторското право нарича пагиатство, когато се заимстват четири или повече такта. 

"Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има“, заявява Мурад пред телевизията.

Мурад отхвърли и твърденията, че текстът е откровено сексуален. „Това, че някой е обладан от Луцифер и Буда, значи, че в него се борят доброто и злото. Точно за това става въпрос – че показваме пръст на дявола и го караме да пали свещи, което означава, че се борим с него, за да го превъзпитаме. Толкова ли никой иска да чуе текста на тази хубава песен?!“, попита той.

Самата Сузанита каза, че авторът е диджей Бис, с когото се била свързала и имала позволение да ползва семпъла му.

Въпреки че двамата заявиха, че парчето няма да бъде свалено от "Ютуб", клипът бе изтрит.

НАП-Варна събра над 60 000 лева от обороти в курортите край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357090

Над 60 000 лева от иззети обороти са събрали през последните два месеца служители на Националната агенция по приходите във Варна, след като собственици на заведения, магазини и хотели в курортите отказват да си плащат данъците. В повечето случаи бизнесът е успешен, а дневните приходи повече от задоволителни.

След тригодишна процедура КЕВР се отказа да отнема лиценза на ЕВН

http://www.mediapool.bg/sled-trigodishna-protsedura-kevr-se-otkaza-da-otnema-litsenza-na-evn-news267677.html

Три години и половина след откриването на процедура по отнемане на лиценза на доставчика на ток в Югоизточна България, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е решила на свое закрито заседание, проведено на 4 август, да прекрати действията си срещу "ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД. Това съобщиха от енергийния регулатор във вторник, уточнявайки, че пълният текст на решението ще бъде публикувано на сайта след като се установи има ли в него защитена по закон информация. Процедурата за отнемане на лиценза не само на ЕВН, но и на останалите две електроснабдителни дружества – на ЧЕЗ и на "Енерго-Про", бе стартирана през март 2014 г. от предишния състав на КЕВР от времето на кабинета на Пламен Орешарски. Действията срещу тримата доставчици на ток бяха предприети заради това, че задържат плащания за 347.6 млн. лв. към държавната "Национална електрическа компания" за закупена от нея електроенергия с мотива, че НЕК на свой ред дължи електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" плащания за изкупена от тях възобновяема енергия, която после предоставят на държавния обществен снабдител. Тогава трите компании бяха решили да си прихващат вземанията, но регулаторът прецени, че тази търговска практика не е приложима в този случай и предприе действия по отнемане на лицензите на трите електроснабдителните дружества. От ЕВН тогава съобщиха, че са си прихванали 104 млн. лв. като НЕК има да им плаща още 144 млн. лв. за предоставена зелена енергия от ЕВН. Сега, след като КЕВР е разгледала всички факти по казуса е решила да спре процедурата за ЕВН. Вероятно решението произтича от постигнатото през февруари 2017 г. извънсъдебно споразумение между ЕВН и НЕК, с което държавната компания призна, че дължи прихваната от частното дружество сума и бе постигнато споразумение за уреждане на останалата част от борча. Тази договорка трябва да се отрази положително и върху заведеното срещу България от ЕВН арбитражно дело заради неосигурена от държавата защита на инвестициите на австрийската компания. Не е изключено енергийният регулатор да разгледа и обстоятелствата около процедурите за отнемането на лицензите на ЧЕЗ и "Енерго-Про" и те също да бъдат прекратени.

ЧЕЗ решава остава ли в България през септември

http://dnes.dir.bg/news/chez-daniel-burez-26202844

Чешката енергийната група ЧЕЗ ще вземе решение през септември за бъдещето на дейността си в България.

"България Еър": Полетът на гостите на царя е закъснял с 55 минути

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381713

"България Еър": Полетът на гостите на царя е закъснял с 55 минутиПолетът от Мадрид до София е закъснял с 55 минути по независещи от авиокомпанията причини, а не както се твърди в разказа на анонимния пътник, на който се позовават от канцеларията на Сакскобургготски, съобщават от "България Еър". Ето и цялата позиция на авиокомпанията, изпратена до медиите:  С оглед на сигурността на пътниците и заради високите

Michael Kors повиши прогнозата за годишните приходи след сделката с Jimmy Choo

http://www.investor.bg/stil/348/a/michael-kors-povishi-prognozata-za-godishnite-prihodi-sled-sdelkata-s-jimmy-choo-244470/

Сделката ще увеличи приходите на Kors с приблизително 275 млн. долара през втората половина на фискалната година, приключваща през март 2018 г.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/08/08/3020904_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />Акцентите днес:<br /><br />Международните паспорти с десетгодишен срок<br /><br />Небесни атракции<br /><br />Селфи и фалшиви новини влизат в речника "Дуден"<br /><br />Тед Кочев пристига с автобиографична книга<br /><br />Крисчън Бейл отслабва драстично за роля в Белия дом<br /><br />Солени глоби за палене на огън в гората<br...

Евдокия Манева: Нено Димов поема несправедливо удара за грешки в миналото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381711

Евдокия Манева: Нено Димов поема несправедливо удара за грешки в миналотоМинистър Нено Димов поема удара за сериозни грешки, които са направени в миналото, и това е много несправедливо. Това каза Евдокия Манева, бивш министър на околната среда и водите в правителството на Иван Костов за „Фокус“. “Смятам, че проблемът беше заложен още през 2007 година, когато бяха определени зоните от „Натура 2000“ в България по проект

КФН прие актуализиран план за действие за 2017 г.

http://econ.bg/Новини/КФН-прие-актуализиран-план-за-действие-за-2017-г-_l.a_i.746925_at.1.html

Комисията за финансов надзор (КФН) ще провежда последователна, прозрачна и предвидима регулаторна политика за постигане на стабилност и доверие в...

Договорът с Македония - последици, пречки и неясноти

http://www.cross.bg/partiya-makedoniya-tazi-1551488.html

/КРОСС/ Договорът за добросъседство с Македония беше приет с рядко срещано единодушие у нас, а реакциите в Македония бяха разнопосочни. За да влезе в сила обаче, документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. Една от най-обсъжданите последици от договора е перспективата да бъде създадена съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси. Целта е, пише в споразумението, да допринесе за обективното, основаващо се на автентични извори, научно тълкуване на историческите събития. Всяка година Комисията трябва да представя доклади за своята работа. Първата пречка, неочаквано, се оказва самото ратифициране на договора. И ако в България няма съмнения, че това ще се случи още наесен, когато парламентът започне работа, то за Македония не е така. На 15 октомври там трябва да се състоят местни избори. Ако бъдат спечелени от опозиционната сега ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, има вероятност той да поиска предсрочни парламентарни избори, а това, твърдят анализатори, би възпрепятствало ратифицирането и изпълнението на Договора за добросъседство. Не всички обаче са песимистично настроени. Ратификацията ще стане факт преди местния вот заради мнозинството около настоящия министър-председател Зоран Заев и подкрепата на албанските партии, както и заради противоречията вътре в бившата управляваща партия

Вчерашната буря в София отнесе асфалта по бул. ”Черни връх”

http://frognews.bg/news_139816/Vcherashnata-buria-v-Sofiia-otnese-asfalta-po-bul-CHerni-vrah/

Продължава разчистването на последиците от снощната буря, която се изви в София. Асфалтът на бул. ”Черни връх” се пропука след обилните валежи. Щетите са по цялата дължина на пътя.

Как да се предпазим от мълнии?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-da-se-predpazim-ot-mylnii-2041496

Възможността човек да бъде поразен от мълния е сравнително малка, твърдят експерти.
Знаем ли как обаче да се предпазим, ако гръмотевична буря се разрази около нас, пише БНТ.

Предлагат облекчения при получаване на българско гражданство

http://www.moreto.net/novini.php?n=357113

Министерството на правосъдието (МП) предлага промени в подзаконовата нормативна уредба, които ще облекчат получаването на българско гражданство. Целта е чрез намаляване на изискваните документи и въвеждане на служебно събиране на информация да се постигне облекчаване на административната тежест.

Еврото поскъпна до 10-месечен връх спрямо британския паунд

http://www.investor.bg/novini/130/a/evroto-poskypna-do-10-mesechen-vryh-spriamo-britanskiia-paund-244472/

Единната валута получи подкрепа от редица индикатори, които показаха, че възстановяването в еврозоната продължава

В БСК бяха обсъдени предстоящи инициативи във връзка с българското председателството на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/biznes-sreshta-vuzmozhnost-1551487.html

/КРОСС/ Днес, 8 август 2017 г., в Българска стопанска камара се проведе работна среща с председателя на Група 1 "Работодатели" към Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) - Яцек Кравчик във връзка с подготовката и провеждането на Българското председателството на Съвета на ЕС. От страна на БСК в срещата участваха Маргарита Попова - зам.-председател и главен секретар, Камен Колев - зам.-председател и Людмила Мецова - главен експерт в отдел „Международни организации и програми". По време на срещата бяха коментирани бъдещите дейности по провеждането на срещата на работодателските организации от ЕС през м. март 2018 г. в София. Предстоящата среща ще се състои по предложение на БСК и с подкрепата на ЕИСК. В момента тече формулиране на конкретните теми, които ще са свързани с умения и компетентности на работното място, перспективи пред пазара на труда и възможности за нови работни места. Обект на днешната среща бе и необходимостта от обвързване на Дунавската стратегия с Черноморския регион за приобщаване и насърчаване на бизнес сътрудничеството с трети страни от Изтока. "Считам, че свързването на Дунавската стратегия и Черноморския регион и поставянето на темата в центъра на дискусията, по време на Председателството, е визионерска перспектива и в политически, и икономически аспект

15 месеца затвор за опозиционен кмет заради протестите във Венецуела

https://offnews.bg//sviat/15-mesetca-zatvor-za-opozitcionen-kmet-zaradi-protestite-vav-venetcuel-662367.html

Опозиционен кмет във Венецуела беше осъден на 15 месеца затвор заради продължаващите с месеци антиправителствени протести.

Решението е на Върховния съд на страната. 

Кметът на квартал "Чакао" в столицата Каракас Рамон Мучачо е отстранен и от поста си. Кварталът стана арена на антиправителствените протести. 

В решението на съда се казва, че Мучачо е проявил неуважение към съда, като не се е подчинил на заповед да осигури свободно преминаване в квартала, където протестиращи от четири месеца блокират улиците и поставят барикади, съобщиха Ройтерс и БТА.

Рамон Мучачо разкритикува решението на съда и го нарече "опит за смазване на несъгласието".

"Осъждат ни за това, че си вършим работата, за това, че гарантираме законното право на мирен протест и правото на всички венецуелци да упражняват своите граждански и политически права", заяви Мучачо.

Върховният съд на Венецуела е използвал подобни аргументи в миналото, за да лишава от свобода кметове на обхванати от протести общини.

В Чехия: ЧЕЗ решава през септември за бъдещето си в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381699

В Чехия: ЧЕЗ решава през септември за бъдещето си в БългарияЕнергийната група ЧЕЗ ще вземе решение за бъдещето си в България до месец септември тази година. Това заяви изпълнителният директор на компанията Даниел Бюрез пред чешки медии, предава столичното Radio Praha. ЧЕЗ набелязва инвестиционния интерес към българските си активи от януари, но все още не е взел окончателно решение дали да остане в страната.

Земетресение от 6,2 степен по Рихтер разлюля Китай

https://www.actualno.com/asia/zemetresenie-ot-62-stepen-po-rihter-razlulja-kitaj-news_626644.html

Земен трус със сила 6,2 степен беше регистриран в Китай, съобщи Европейско-Средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от БГНЕС. Епицентърът е бил на 273 км. от град Чънду, провинция Съчуан на дълбочина 2 км. Засега няма информация за човешки жертви и щети.

Токов удар пак обгази Девня

http://frognews.bg/news_139815/Tokov-udar-pak-obgazi-Devnia/

Токов удар предизвика авария в „Солвей Соди” и обгазяване на Девня, съобщиха от общината в града. Инцидентът е станал в 8:20 часа тази сутрин.

В България се строят повече, но по-малки жилища

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/v-bylgariia-se-stroiat-poveche-no-po-malki-jilishta-244473/

През второто тримесечие в столицата са въведени в експлоатация едва 4 нови сгради с 12 жилища в тях

Общинарката от ГЕРБ-Перник се отказа от частната детска градина

http://clubz.bg/57065-obshtinarkata_ot_gerb_pernik_se_otkaza_ot_chastnata_detska_gradina

Председателят на групата на ГЕРБ в общината в Перник Румяна Гьорева разпространи отворено писмо до медиите. То е по повод протеста на родители от пернишкия кв. "Могиличе", след като единствената детска градина в квартала беше разделена на общинска и частна. Това е станало с решение на общинския съвет в миньорския град, което е в полза на фирмата на Гьорева. В резултат в момента половината сграда - тази на Гьорева, е реновирана, а другата се руши, съобщи бТВ.

Гьорева заяви, че се отказва от договора си с общината и дарява средствата, вложени в ремона на градината. Ето пълния текст на писмото й

"ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МЕДИИТЕ
от Румяна Тодорова Гьорева


По повод днешния репортаж в сутрешния блок на БТВ, който касае решение на Общински съвет – Перник, за отдаване на част от сграда на частна детска градина и възникналото обществено напрежение, искам да направя следните пояснения: Смятах, че дългогодишният ми опит като преподавател и експерт в Регионалния инспекторат по образование, ми позволява да поема отговорността и да създам условия и атмосфера за възпитание и занимания на децата на Перник. Затова и участвах в процедурата, която предвиждаше да се реновира от години пустеещата част от сградата на детска градина 
номер 10 и в тези помещения да се възпитават 24 деца.

След възникналото напрежение и след спекулациите, които последваха, бих  искала да заявя: Отказвам се от договора с община Перник и дарявам безвъзмездно в полза на общината и детската градина средствата, вложени в ремонта на сградата. Като човек с достойнство, който дълбоко уважава политическата сила, която подкрепя, не бих си позволила с това мое действие да уронвам престижа й. Декларирам, че незабавно започвам действия по искане за прекратяване на договора и оформянето на документите за дарение"

С уважение
Румяна Гьорева,
Общински съветник от ГЕРБ- Перник

Денят в снимки - 8 август

http://www.dnes.bg/index/2017/08/08/deniat-v-snimki-8-avgust.349706

Конкурс за най-секси дупе, пандите Янг Янг и Фу Бан и атлетика от Лондон

Индустрията бележи ръст от 3.6% за година

http://www.mediapool.bg/industriyata-belezhi-rast-ot-36-za-godina-news267676.html

Промишленото производство у нас е нараснало с 3.6% през юни 2017 г. спрямо същия месец на миналата година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо месец май тази година обаче се регистрира лек спад от 1.4 на сто. През юни увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 1 на сто, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1 на сто, а намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 2.1 на сто. На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост - със 7.6 на сто, и в преработващата промишленост - с 4.9 на сто, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.5 на сто. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на основни метали - с 46.6 на сто, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 26.5 на сто, производството на тютюневи изделия - с 20.7 на сто, производството на превозни средства, без автомобили - с 16.8 на сто, производството на лекарствени вещества и продукти - с 16.1 на сто. Намаление е отчетено при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8.3 на сто, производството на напитки - с 6.4 на сто, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.5 на сто, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2.3 на сто.

Роми от Каменар се оплакаха, че са ги били

http://www.moreto.net/novini.php?n=357112

Сигнал за бити роми във варненското село Каменар е бил подаден на телефон 112 малко след 14 часа днес, научи Moreto.net. Гражданин се е оплакал, че е бил нападнат заедно с други свои съселяни. От Областната дирекция на МВР са изпратили екипи на място и работата по изясняване на случая продължава.

Нова схема на ало измамниците в Плевен - обещават социални помощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381671

Нова схема на ало измамниците в Плевен - обещават социални помощиНов вид телефонна измама се прилага в Плевен. 82-годишна жена даде 680 лева на непознат, който обещал да осигури социални помощи, предава БНР. Жената разказала на полицията, че около 10.00 часа през деня, на кръстовището на бул."Георги Кочев" и на ул."Неофит Рилски" в Плевен, непознат я заговорил и ѝ обещал да й осигури социални помощи.

Πaзapът нa тpyдa в Обединеното кралство ce paзpacтвa

http://econ.bg/Новини/-aзapът-нa-тpyдa-в-Обединеното-кралство-ce-paзpacтвa_l.a_i.746922_at.1.html

Πaзapът нa тpyдa във Beлĸoбpитaния ce paзpacтвa, пpeдaдe "Блумбърг". Бpoят нa пocтoяннитe paбoтни мecтa cĸaчa c нaй-виcoĸия пpoцeнт зa пoвeчe oт двe...

КЕВР се отказа от отнемането на лиценза на ЕВН

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kevr-se-otkaza-ot-otnemaneto-na-licenza-na-evn-244471/

Решението е взето на закрито заседание от 4 август, пълният текст на решението ще бъде публикуван по-късно, ако се установи, че няма защитена информация

Калоян Паргов: ГЕРБ и ОП са събрали различни идеи, лансирани в отделни програми

http://www.cross.bg/pargov-zayavi-kaloyan-1551486.html

/КРОСС/ „ГЕРБ и Обединени патриоти са събрали различни идеи, лансирани в отделни програми", заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов по време на пресконференция в централата на партията. Според него икономиката е нещото, което интересува всички и от това зависят плановете на хората за следващите години. „Управляващите са посочили два основни проблема - административна тежест и капиталов пазар. Административната тежест в последните 10 години може да бъде оценена по способността и желанието на бизнеса да инвестира в България или да бяга със своите капитали извън страната и преките чуждестранни инвестиции, които са спаднали драстично от 2007г. насам. Капиталовият пазар е част от програмата на БСП. Преди обаче да има такъв пазар, трябва да имаме действаща икономика", обясни той. По думите му програмата на ГЕРБ и ОП е сбирщина от различни идеи, лансирани в различни програми.По отношение на Българското председателство на Съвета на ЕС Паргов заяви, че са записани 3 приоритета - консенсус, конкурентоспособност и кохезионна политика. „Консенсус за какво обаче? За кохезионната политика - всички се интересуват дали, какво и на какъв признак ще получи страната ни. Въпросът е и за какво искаме тези пари и те каква добавена стойност ще имат и към икономиката като цяло. С бетон и асфалт трудно се постига устойчив икономически растеж. Председателството е възможност, която ние трябва да си дадем сметка, че трябва да оползотворим", каза още той

Шиниъд О'Конър с тежко и емоционално признание (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shiniyd-okonyr-s-tezhko-i-emocionalno-priznanie-video-2041495

Известната ирландска певица Шиниъд О'Конър, чиито песни и клипове бяха много популярни през 90-те години на миналия век, пусна в своя Фейсбук тревожен 12-минутен клип, в който признава, че иска да отнеме живота си, пише в. "Дейли мейл".

Частните пенсионни фондове въртят близо 12 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/chastnite-pensionni-fondove-vartyat-blizo-12-mlrd-lv-news267675.html

Частните фондове за допълнително пенсионно осигуряване въртят активи за 11.7 млрд. лв. към 30 юни 2017 г. Това става ясно от статистиката на Комисията за финансов надзор. Това е ръст на активите на компаниите с близо 20% (19.51%) в сравнение с края на първото полугодие на 2016 г. Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове към края на юни е 4 526 475 души, като нараства спрямо същия период на миналата година с 2.29 на сто. Не е ясно обаче каква част от тези партиди са активни, доколкото има случаи и на лица, осигурени за по няколко месеца. Средната натрупана сума по партидите в т. нар. универсални пенсионни фондове, където се осигуряват хората с трета категория труд, възлиза на 2687 лв. към 30 юни, докато в професионалните фондове тя е 3557 лв. Общите приходи на пенсионно осигурителните дружества през първото полугодие на 2017 г. възлизат на 88.7 млн. лв. Печалбата на компаниите за първото полугодие на 2017 г. е в размер на 34 млн. лв.

ЕС ще започне връщане на мигранти в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381660

ЕС ще започне връщане на мигранти в ГърцияДържави от Европейския съюз започнаха действия за връщане на мигранти, пристигнали в Европа през Гърция в последните пет месеца обратно там, където да бъдат разгледани заявленията им за убежище, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Правилата на ЕС задължават мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, в която са влезли първо.

Девня беше обгазена след токов удар и производствена авария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381651

Девня беше обгазена след токов удар и производствена аварияТоков удар предизвика авария в „Солвей Соди” и обгазяване на Девня, съобщиха от общината в града, цитирани от Би Ти Ви. Инцидентът е станал в 8:20 часа тази сутрин. Радио Варна цитира свои читатели, които са усетили остра миризма на амоняк. От РИОСВ-Варна посочиха, че токовият удар е довел до спиране на парогенераторите в ТЕЦ „Девен”,

Данъчните запечатаха над 100 обекта по Северното Черноморие

http://www.mediapool.bg/danachnite-zapechataha-nad-100-obekta-po-severnoto-chernomorie-news267674.html

От началото на юли от НАП-Варна са издадени 100 заповеди за запечатване на различни туристически обекти по Северното Черноморие, съобщи Ваня Димитрова, началник на дирекция "Контрол" в агенцията, цитирана от БТА. По думите й повече от половината разпореждания са изпълнени. За останалите е сезирана прокуратурата, тъй като собствениците са пререгистрирали обектите си. Проверките на данъчните са общо 4 400, уточни Димитрова. Засечените нарушения са 345. Димитрова допълни, че инспекторите са събрали над 60 хиляди лева от длъжници, които реализират оборот, но не плащат вноските си към държавата. Парите са събрани направо от касите на обектите. От началото на юли във Варненска област членовете на междуведомствения координационен център са извършили 2 990 проверки, допълни директорът на полицията в крайморския град комисар Даниел Пашов. Откритите нарушения са 254. По думите на Пашов най-честите са неиздаване на касови бонове, липса на здравни книжки на персонала или на категоризация на заведенията.

Правосъдното министерство иска по-леки условия за българско гражданство

https://www.actualno.com/politics/pravosydnoto-ministerstvo-iska-po-leki-uslovija-za-bylgarsko-grajdanstvo-news_626640.html

Министерство на правосъдието предлага редица облекчения при получаване на българско гражданство, съобщиха от ведомството. От кандидатите за българско гражданство да не се изисква удостоверение от Министерството на вътрешните работи за разрешено постоянно или дългосро

В Испания арестуваха руския бос на наркотрафика в Естония

http://dnes.dir.bg/news/narkotrafik-bos-ruska-grupirovka-26202520

В Испания бе арестуван босът на най-голямата руска групировка за наркотрафик в Естония Мадрид, съобщи испанската полиция, цитирана от Франс пресс и БТА.

Лидер на зелените гневен на Тома Белев и псевдоеколозите

http://frognews.bg/news_139813/Lider-na-zelenite-gneven-na-Toma-Belev-i-psevdoekolozite/

Председателят на „Партия на зелените“ написа гневен пост срещу псевдоеколозите около Тома Белев. Имало едно време един философ, съсипал той парк Витоша, а сега иска да съсипе и северното Черноморие!, написа Валентин Симов във фейса.

Нова тв с платформа за фалшивите новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381657

Нова тв с платформа за фалшивите новини Нова тв пусна онлайн платформа, с която всеки може да провери дали някоя новина е фалшива. Хората могат да изпращат линкове към информация, в чиято достоверност се съмняват. Екипът репортери ще я проверява, а след това ще я публикува, като определя дали е “достоверна/недостоверна”, или в секцията “частично достоверни”.

КЗК глоби „Астра и Ко“ с над 68 хил. лв. за нелоялна конкуренция

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-globi-astra-i-ko-s-nad-68-hil-lv-za-neloialna-konkurenciia-244457/

Дружеството разпространява на пазара почистващи препарати с биоцидно действие без издадено разрешение

Турция разреши на германски депутати да посетят базата в Коня

http://www.moreto.net/novini.php?n=357093

Спорът за правото на посещения на германските войници в Турция от депутати от Бундестага натоварва отношенията между Берлин и Анкара в продължение на месеци. След седмици в очакване, Турция най-накрая разреши на германска делегация да посети военнослужещите на Бундесвера в натовската военновъздушна база в Коня, предава телевизионният канал ZDF.

4 г. и половина затвор за македонец, хванат на ГКПП Златарево с марихуана за 570 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381643

4 г. и половина затвор за македонец, хванат на ГКПП Златарево с марихуана за 570 000 леваТрафикант на марихуана за над 570 000 лева е осъден на четири години и шест месеца затвор и 10 000 лева глоба. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София. Вечерта на 26 януари 2017 г., на ГКПП "Златарево", на трасе "Входящи автомобили" от Македония за България, митнически служители спрели за проверка товарна композиция – влекач с

Екокоалицията иска да се спрат проекти, довели до осъждане на България за Калиакра

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/08/3020877_ekokoaliciiata_iska_da_se_sprat_proekti_doveli_do/?ref=rss


Трябва да бъдат премахнати инвестиционните проекти, довели до осъждане на България за Калиакра, а фирмите, получили държавна помощ под формата на субсидирани цени, да я възстановят. Това е едно от 18-те конкретните искания на екокоалиция "За да остане природа в България", представени на срещата при премиера Бойко Борисов по казуса.<br /><br />Сред тях са още придържане към европейските политики за опазване на околната среда и към седемте досегашни решения на Министерския...

Цачева ще улесни даването на българско гражданство

http://frognews.bg/news_139812/TSacheva-shte-ulesni-davaneto-na-balgarsko-grajdanstvo/

Министерството на правосъдието (МП) предлага промени в подзаконовата нормативна уредба, които ще облекчат получаването на българско гражданство.

Цачева улеснява даването на българско гражданство

http://frognews.bg/news_139812/TSacheva-ulesniava-davaneto-na-balgarsko-grajdanstvo/

Министерството на правосъдието (МП) предлага промени в подзаконовата нормативна уредба, които ще облекчат получаването на българско гражданство.

Производствена авария обгази Девня

http://www.cross.bg/zamursyavane-soda-devnya-1551485.html

/КРОСС/ Токов удар предизвика авария в „Солвей Соди" и обгазяване на Девня, съобщиха от общината в града. Инцидентът е станал в 8:20 часа тази сутрин. Радио Варна цитира свои читатели, които са усетили остра миризма на амоняк. От РИОСВ-Варна посочиха, че токовият удар е довел до спиране на парогенераторите в ТЕЦ „Девен", както и на цялата инсталация за производство на калцинирана сода в завода. Персоналът е бил временно евакуиран и са били приложени мерки за предотвратяване на замърсяване. Замерванията не са показали замърсяване на атмосферния въздух. Парогенераторите и инсталацията за калицинирана сода са били задействани в следобедните часове.

Токов удар в "Солвей Соди" обгази Девня

http://www.cross.bg/ydar-tokov-zamursyavane-1551485.html

/КРОСС/ Токов удар предизвика авария в „Солвей Соди" и обгазяване на Девня, съобщиха от общината в града. Инцидентът е станал в 8:20 часа тази сутрин. Радио Варна цитира свои читатели, които са усетили остра миризма на амоняк. От РИОСВ-Варна посочиха, че токовият удар е довел до спиране на парогенераторите в ТЕЦ „Девен", както и на цялата инсталация за производство на калцинирана сода в завода. Персоналът е бил временно евакуиран и са били приложени мерки за предотвратяване на замърсяване. Замерванията не са показали замърсяване на атмосферния въздух. Парогенераторите и инсталацията за калицинирана сода са били задействани в следобедните часове.

Конфискуваха имущество за над 2 млн. лв. от американец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381633

Конфискуваха имущество за над 2 млн. лв. от американецБългарските власти конфискуваха имущество за 2 074 328 лв. от американец, който има и британско гражданство, но преди е бил постоянно пребиваващ у нас, съобщиха от Правен свят.  Мъжът се казва Лий Джеси Куинто и от години е в затвор в САЩ. Осъден е на 20 години лишаване от свобода от Окръжния съд във Флорида за това, че през 2005 г.

Немска атлетка лиже батерия преди старт

https://offnews.bg//leka-atletika/nemska-atletka-lizhe-bateria-predi-start-662365.html

Странен "допинг" си прилага германската спринтьорка Джина Люкенкемпер, която участва на световното първенство в Лондон.

Преди да застане на стартовото блокче тя облизва с език батерия от 9 волта, което я активира. Ритуалът й си има логично обяснение и е свързан с активизирането на нервната система, а оттам и на стартовата реакция.

Методът е познат като електростимулация и се извършва и в клинични условия, но на пистата и батерията върши работа.

"Работя с треньор, който познава добре нервната система. Връзката между рецепторите на езика и мозъка е невероятна.

Затова преди всеки старт облизвам батерия от 9 волта", разказа германката, която показа положителния ефект от своя ритуал, като спечели квалификационната си серия с 10,95 секунди, но след това отпадна на полуфиналите.

Бургазлии се пребориха да има асфалт и на техните улици

https://offnews.bg//obshtestvo/burgazlii-se-preboriha-da-ima-asfalt-i-na-tehnite-ulitci-662363.html

Жителите на бургаската улица „Батак“, както и съседите им в квартал „Банево“ ще имат повод да отворят шампанско през тази година. Причината – от Община Бургас поеха конкретни ангажименти кога ще бъдат асфалтирани улици, които бяха оставени само с покритие от натрошен камък.

Сагата започва от началото на годината, когато бургазлията Кирил Казаков прави запитване до местната администрация, кога, след като е завършил мащабният ВиК проект, който се реализира в квартала, ще бъдат възстановени улиците. И получава становище, че…  настилката вече е възстановена. Причината е, че в протокола, изготвен преди започване на ремонта, е записано, че улицата не е имало трайна асфалтова настилка. Такава, обаче, е имало и по спомените на хората, които живеят там, и по направената справка в Google Eearth.

В последствие, от Община Бургас казват, че улиците ще бъдат асфалтирани, отделени са и средства за това. Стимул за бързата реакция бе и внесената подписка в общинския съвет, както и заплахите за протест на местните. Опитите и на журналисти, и на самия Казаков да получат информация кога ще се случи това на ул. "Батак", претърпяват неуспех. Единствената конкретика от местната администрация е, че ремонтът ще бъде извършен през 2017 г.

Затова и Кирил Казаков завежда дело за отказан достъп до обществена информация, след като от Община Бургас не му отговарят кога, според календарния план – график, ще бъде асфалтирана улица „Батак“. В съдебно заседание, юрисконсулт на Общината поясни, че в администрацията не разполагали с такъв график. След като през юни съдът разпорежда да бъде предоставена информация, все пак от администрацията изпращат „Списък на улиците в кв. Банево и срок, в който на същите ще бъдат извършени възстановителни работи“, въпреки че в него не са уточнени месеците на извършване на дейностите.

Съгласно списъка - до края на тази година трябва да бъдат възстановени настилките на целите улици „Батак“, „Странджа“ и „Иглика“, както и на „Свобода“ и „Левски“, в участъците между улиците „Михаил Герджиков“ и „Трите сестри“. По улиците вече се работи.

История от българския преход за политици, синдици, къса памет и провален бизнес

http://frognews.bg/news_139814/Istoriia-ot-balgarskiia-prehod-za-polititsi-sinditsi-kasa-pamet-i-provalen-biznes/

Случаят с ”Полимери” Варна, едно от предприятията-еталон от соцвремената на България напоследък стана доста популярен.Дори премиерът Борисов отиде на място и се изказа по темата.

Подкрепата за партия "Алтернатива за Германия" намалява, но тя все още мъти водата в германската политика

http://www.mediapool.bg/podkrepata-za-partiya-alternativa-za-germaniya-namalyava-no-tya-vse-oshte-mati-vodata-v-germanskata-politika-news267673.html

Възходът на дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АГ) разтърси германската политика. Преди федералните парламентарни избори през септември нейната звезда обаче залезе и някои нейни привърженици са недоволни. "Очевидно за хората нещата все още не са толкова лоши", каза саркастично жена, поглеждайки към малката група от 30 души. "Можете да видите колко малко хора са дошли днес тук." Тя има предвид протест пред резиденцията на канцлера Ангела Меркел, организиран от дясната популистка партия "Алтернатива за Германия". Присъстващите, повечето от които мъже, пламенно развяват германски знамена. По едно време започват да скандират следния възглас: "Меркел трябва да си върви! Меркел трябва да си върви!" АГ е известна с острото си противопоставяне на имиграцията, критичното си отношение към исляма и евроскептичните си позиции. Посланието на партията намери отглас сред някои части от германското общество, в много голяма степен благодарение на миграционната криза в Европа. През 2016 г. те се представиха впечатляващо на поредица регионални избори. Най-високият им резултат беше второ място с 24,2 процента от гласовете в провинция Саксония-Анхалт. На национално ниво популистите изглеждат готови за пробив на федералните избори на 24 септември. През последните шест месеца обаче подкрепата за тях в изследванията на общественото мнение е намаляла почти наполовина, от 14 процента в края на септември до едва 8 процента в началото на август, както сочи проучване на института "Форса". Преди изборите какво мислят членовете и симпатизантите на партията за състоянието на страната си? И как виждат те шансовете за изборен успех на АГ? За протестиращите пред сградата на канцлерството спирането на миграционните потоци към Германия си остава важен приоритет. Михаел Майер-Венеция е управител на таксиметрова фирма и е привърженик на АГ. Дрезденчанинът е обезпокоен, че парите, които преселниците печелят, ще напуснат Германия във вид на парични преводи към родните им страни. Роналд Глезер, бивш журналист, а сега депутат от АГ в регионалния парламент на провинция Берлин, се съмнява, че мигрантите са в състояние да се приобщят към германския пазар на труда. "Не всички от тях са зле образовани. Но всички проучвания показват, че те ще имат трудности да се впишат в нашия съвременен трудов пазар", каза той в интервю в кабинета си. На митинга привържениците на АГ заклеймяват и съществуващия според тях все по-голям риск от терористични атентати в Германия на ислямисти. Майер-Венеция отбелязва, че дъщеря му била само на 50 м, когато през декември атентатор вряза камион в берлински коледен базар, при което загинаха 12 души. "Виждам как в метрото хората се споглеждат, когато угаснат светлините, и се оглеждат наоколо, за да видят кой е там. Преди не беше така", каза Мартин Бредов, финансов съветник и привърженик на АГ. Мнозина разказват случаи и вицове за сексуални посегателства и изнасилвания, извършвани от мигранти. "Жените казват, че ги е страх да минават вечерно време през парка", заяви Глезер. Симпатизантите на АГ изглежда са обединени в песимистичното си отношение към настоящето и бъдещето на Германия. Според Глезер тя е "като Титаник точно преди айсберга". По негово мнение икономическата сила на страната кара гражданите й да нехаят за нейните дългосрочни демографски проблеми. Ако обаче положението в Германия е толкова лошо, колкото го описват, защо тогава АГ - партия, която обещава смели промени - има проблеми в това посланието й да намери отглас сред обществото? Глезер смята, че спадът в подкрепата е неминуема загуба на първоначалния импулс. Според него сега когато пикът на бежанската криза е преминал, протестният вот просто е намалял. Депутатът в регионалния парламент на Берлин остава положително настроен за предстоящите федерални избори, но не прави смели прогнози. "Миналата година спечелихме места в 13 регионални парламента. Определено през септември ще влезем в Бундестага." Той посочва, че предизборната кампания едва е започнала. За разлика от анализа на Глезер Бредов отдава лошите резултати в последно време на някои от представителите на партията. "Не съм убеден дали някои хора в самата партия, които правят провокаторски изявления, наистина следват целите на АГ", каза той. Макар и да отказа да назове имена, най-вероятно има предвид хора като Бьорн Хьоке, виден политик от АГ, известен с реториката си от времето на нацизма и предизвикал полемика с реч, в която през януари отправи критики за изграждането на мемориала на Холокоста в Берлин. През последните месеци партията е тормозена и от вътрешни борби. Председателят Фрауке Петри, някога водеща фигура, за която се смяташе, че вероятно ще се кандидатира за канцлер, изглежда е маргинализирана в ръководството. На партиен конгрес през април тя предложи да се проведат дебати по стратегия за по-умерен курс на АГ, както и по темата за твърденията срещу Хьоке. Предложенията й бяха отхвърлени без обсъждания. Бредов смята, че определяща за шансовете на партията ще бъде предизборната кампания. Но косвен положителен ефект биха могли да създадат и събития извън контрола на АГ. "Да не дава Господ, разбира се, никой не иска това да става, (но ако има още терористични атаки), това определено ще помогне на АГ." По БТА

Условна присъда за мъж, нападнал полицаи с брадва в Дупница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381619

Условна присъда за мъж, нападнал полицаи с брадва в ДупницаШест месеца „лишаване от свобода“ с изпитателен тригодишен срок и забрана да управлява МПС в продължение на девет месеца е наказанието, което П. Йорданов е приел да изтърпи за извършено от него престъпление по чл. 325, ал.3 вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

VIVACOM с ръст на приходите, запазва първото място сред операторите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381631

VIVACOM с ръст на приходите, запазва първото място сред операторите VIVACOM запазва лидерската си позиция на българския телеком пазар, като отчита най-големи общи приходи в размер от 432 млн. лева към края на първата половина на 2017 г., съобщиха от телекома. В сравнение със същия период на миналата година компанията, чийто главен изпълнителен директор е Атанас Добрев, отчита ръст от 2,5 млн. лева.

Правосъдното министерство предлага по-лек режим за получаване на българско гражданство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/08/3020893_pravosudnoto_ministerstvo_predlaga_po-lek_rejim_za/?ref=rss


Правосъдното министерство предлага промени, свързани с улесняване за получаване на българско гражданство, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Проектът на наредба е публикуван днес за обществено обсъждане. В доклада към документа е записано, че промените се предлагат във връзка с решението на кабинета за мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.<br /><br />Основните промени предвиждат отпадането на изискването кандидатите за гражданство да...

Испанската полиция задържа турски писател и журналист, търсен от Анкара

http://www.mediapool.bg/ispanskata-politsiya-zadarzha-turski-pisatel-i-zhurnalist-tarsen-ot-ankara-news267672.html

Испанската полиция съобщи, че е арестувала в Барселона писател и журналист от турски произход, издирван въз основа на издадена от Турция международна заповед за арест, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на полицейската служба в Барселона Хосе Антонио Нин заяви, че Хамза Ялчън е бил задържан на летището в града на 3 август и в момента е под арест в очакване на изслушване за екстрадиция. Йонатан Лундквист, ръководител на шведския клон на Репортери без граница, заяви, че арестът му е опит на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да покаже, че "може да достигне до всички критични гласове, дори и те да не са в страната". Лундквист посочи, че Ялчън е избягал в Швеция през 1984 г. Сега Испания следва да реши дали да го екстрадира в Турция, където "над 100 други журналисти са обвинени от режима на Ердоган в подобни престъпления", отбеляза Лундквист. Хамза Ялчън има шведско гражданство и е член на Съюза на шведските писатели, посочват турски електронни издания. През 1979 г. той е бил арестуван в Турция за ръководство на крайнолява групировка. В затвора той прекарал шест месеца, след което избягал. Повод за издадената заповед за арест, според турски медии, станали заведени срещу него дела в Турция заради две статии в сп. "Одак". Обвиненията срещу Ялчън са за пропаганда в полза на нелегална организация и обида на турския президент.

Определени са ставките за извънредната помощ за мляко за фермерите

http://www.mediapool.bg/opredeleni-sa-stavkite-za-izvanrednata-pomosht-za-mlyako-za-fermerite-news267671.html

Нови ставки за изплащане на извънредната помощ за мляко на собствениците на различни видове животни и удължено изплащане на сумите до 1 септември 2017 г., одобри агроминистърът Румен Порожанов със Заповед, определяща начина за разпределяне на над 11.3 млн. лв. С нея е фиксиран размерът на парите за фермерите по трите схеми за извънредно подпомагане. По схемата за подпомагане на дребномащабни стопанства собствениците на крави и биволици ще получат по 23.17 лв. заживотно. Ставката за овце-майки и кози-майки ще е 3.27 лв./животно. По схемата за подпомагане на екологични и щадящи климата методи за производство ставките са освен според вида на животните, и по големината на фермите. За крави и биволици в стопанства до 200 животни ще се плаща по 23.17 лв. за животно, за фермите до 400 животни сумата ще е по 46. 34 лв. за първите двеста. На същия принцип - за първите двеста добичета, ще се плаща и за стопанства до 700 животни – по 69.51 лв. на бройка, до 1000 животни – по 92.68 лв. за добиче, а при още по-големи ферми ставката става 115.85 лв. за животно за първите 200 животни. За овце-майки и кози-майки в стопанства до 500 животни ще се плаща по 3.27 лв. за добиче, а при всеки 500 животни в повече ставката се увеличава. Ферми до 1000 дребни преживни животни ще вземат по 6.45 лв. за всяко от първите 500 животни, стопанства до 1500 животни – по 9.81 лв., до 2000 овце или кози - по 13.08 лв., а за ферми с над този брой животни – по 16,35 лв. на бройка за първите 500 животни. Ставките за прилагане на екстензивни методи за производство са същите като при втората схема, но плащанията спират до фермите с до 700 крави и биволици и до стопанствата с до 200 хил. овче и кози. Важно е да се знае, че общият размер на плащанията за стопанство не могат да надвишават сумата, която се получава след умножаване на всички крави и биволици в това стопанство по 23.17 лв. и всички овце и кози в него по 3.27 лв., отбулазват от Министерството на земеделието, храните и горите. Помощите ще се плащат въз основа на броя животни одобрени за подпомагане по съответната схема, съгласно указанията за предоставяне на помощ, утвърдени със Заповед № РД 09-754/03.10.2016 г. на министъра на земеделието и храните - Приложения № 1, 2 и 3. През 2016 в периода на прием са подадени 17 723 заявления за подпомагане. Тази година земеделските стопани, получили европейско финансиране като извънредна помощ за приспособяване през миналата година, ще могат отново да се възползват от финансовата подкрепа, без да е необходимо да подават ново заявление за подпомагане, уточняват от агроведомството.

Предлагат редица облекчения при получаване на българско гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381608

Предлагат редица облекчения при получаване на българско гражданство От кандидатите за българско гражданство да не се изисква удостоверение от Министерството на вътрешните работи за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в Република България, както и документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски. Това съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Нападателят от Айфеловата кула е върнат в психиатрична болница

http://www.mediapool.bg/napadatelyat-ot-aifelovata-kula-e-varnat-v-psihiatrichna-bolnitsa-news267670.html

Френският тийнейджър, който се опита в събота да нападне войници, охраняващи Айфеловата кула, е бил върнат в психиатрична болница, предаде Асошиейтед прес. Парижката прокуратура съобщи, че 19-годишният младеж е бил подложен на психиатрична експертиза, която установила, че е невменяем и не може да носи отговорност за постъпките си. Той е бил освободен от ареста и върнат в болницата, откъдето е бил изписан непосредствено преди нападението. Прокуратурата съобщи също, че магистрати по дела за контратероризъм са започнали днес ново разследване за атаката, което да позволи второ мнение за вменяемостта на извършителя. Никой не пострада при инцидента. Заподозреният каза пред полицията, че бил в контакт с член на групировката "Ислямска държава", който го накарал да извърши нападението срещу охраната.

Жълт код за горещо време утре във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=357088

Жълт код за горещо време е обявен за утре - 9 август във Варненско, научи Moreto.net. Максималните температури във вътрешността на областта ще са над 35°. По крайбрежието на морето около 30°. Температурата на морската вода ще е 26-28 градуса, а вълнението на морето 2-3 бала.

Проектът за магистрала ”Струма” разгневи жители на Кресна

http://frognews.bg/news_139810/Proektat-za-magistrala-Struma-razgnevi-jiteli-na-Kresna/

Предложеният вариант за изграждане на магистрала ”Струма” през Креснеското дефиле разгневи жителите на община Кресна. Хората са притеснени за бизнеса, туризма и икономиката в района.

Бегач блъска жена пред автобус в Лондон (видео)

http://dnes.dir.bg/news/zhena-london-begach-26202390

Лондонската полиция разпространи запис от охранителна камера, на който се вижда как агресивен бегач блъска пешеходка на пътното платно на моста "Пътни".

Мълнии убиха човек и раниха двама души

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mylnii-ubiha-chovek-i-raniha-dvama-dushi-2041490

Един човек почина, а други двама са пострадали от мълнии при разразилите се бури в различни части на България.

Мълния уби мъ

Путин е поканен за 3 март - ясно. А Йоханис, Нийнистьо и Вучич?

http://frognews.bg/news_139811/Putin-e-pokanen-za-3-mart---iasno-A-Iohanis-Niinistjo-i-Vuchich/

Лято е. Новините са кът. Подходящ момент за лансиране на намерения, идеи и инициативи. Точно в такъв момент президентът Румен Радев произведе важна информация: поканил руския си колега Владимир Путин за тържествата послучай 3 март догодина. Съветофилите (не русофилите) толкова се възторгнаха, че повече от седмица повтарят новината като ехо.

Съветът на Европа настоя за деполитизация на Висшия съдебен съвет

http://www.mediapool.bg/savetat-na-evropa-nastoya-za-depolitizatsiya-na-visshiya-sadeben-savet-news267669.html

България трябва да деполитизира Висшия съдебен съвет, настоява в своя доклад GRECO – органът на Съвета на Европа, който наблюдава изпълнението на мерките за борба с корупция в държавите членки на организацията. Това е ясна оценка за провала на конституционната реформа от края на 2015 година, когато повечето парламентарно представени партии (без Реформаторския блок) отказаха изобщо да дискутират въпроса за намаляване на т.нар. политическа квота в „правителството“ на съдебната власт. Резултатът е, че България е под наблюдението на Съвета на Европа вече 20 години, а краят му не се вижда. Тя е единствената страна от ЕС, която е подложена на тази процедура. Останалите са Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова, Русия, Сърбия, Черна гора, Украйна, Македония, Монако и Турция. "Наложително е ВСС да бъде изолиран от неправомерно влияние от страна на други власти, както и от една част на съдебната власт над друга във ВСС по въпроси като например кариерното развитие на съдиите", се казва в доклада на GRECO за България. Висшият съдебен съвет има 25 членове. От тях 11 се избират от професионалните гилдии в съдебната власт. Съдиите избират шестима, прокурорите – четирима, а следователите – един. Срещу тях стоят още 11 членове, които се избират чрез задкулисни договорки от парламентарно представените партии. Това разпределение блокира възможността съдебната власт да се еманципира от политическото влияние, тъй като ВСС назначава всички магистрати. Останалите трима членове на ВСС са главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Те се избират от ВСС и се назначават с указ на президента. Техният избор винаги е функция от съгласието на силните на деня в съдебната власт и политическите партии заради огромната политическа квота във ВСС. Така на практика съдебната система се управлява от политически креатури. Конституционната реформа през 2015 година не успя да реши този проблем, защото партиите категорично отказаха дори да обсъждат въпроса за намаляване на тяхната бройка във ВСС. За сметка на това ВСС бе разделен на две колегии – съдийска и прокурорска. Съдийската има 14 членове – шестима, избрани от съдиите, шестима представители на парламента и двамата председатели на върховните съдилища. В този случай представителите на магистратите са малцинство 6 към 8 в полза на хората, избрани с политическа протекция. В прокурорската колегия положението е същото, но при 11-членна колегия. Прокурорите и следователите имат петима членове, парламентът – също, а 11-ят член е главният прокурор. GRECO отбелязва, че все пак има известно положително развитие по тази тема. Похвала получава даването на възможност магистратите сами да избират своите представители във ВСС. Другата добра оценка е за разделянето на ВСС на две колегии, което отне пряката възможност на прокуратурата да кадрува в съда. България не е изпълнила и препоръката на GRECO за засилване на гаранциите за независимостта на съдиите чрез "значително намаляване" на срока, в който те да придобиват статут за несменяемост. Друг голям проблем са "бонусите" в съдебната система. GRECO препоръчва прилагането на допълнително възнаграждение в рамките на съдебната система да бъде предмет на ясни, обективни и прозрачни критерии. Сега те се дават "на калпак", като единственото условие за получаване на финансови бонуси е магистратът да не изтърпява дисциплинарно наказание. "Макар стимулите, мотивирани от изключителни резултати, да са приемлива практика, има необходимост от адекватни предпазни мерки - като например ясни, обективни и прозрачни критерии - за избягване на всякакво неправомерно влияние върху начина, по който те се присъждат", се казва в доклада на GRECO. Отделно организацията към Съвета на Европа за пореден път настоява за приемане на Антикорупционен закон.

Скопие в нозете на БГ феновете на Юнайтед (ексклузивно видео)

https://offnews.bg//futbol/skopie-v-nozete-na-bg-fenovete-na-iunajted-ekskluzivno-video-662357.html

Повече от 100 български привърженици от фенклуба на Манчестър Юнайтед вече са в Скопие и чакат с нетърпение предстоящия двубой между "червените дяволи" и Реал Мадрид за Суперкупата на Европа.

Точно в 10:00 часа тази сутрин автобусът с родните фенове потегли от Национален стадион "Васил Левски", а настроението сред запалянковците бе преповдигнато още по време на пътуването.

С пристигането си привържениците на английския гранд оцветиха в червено улиците на македонската столица и атакуваха местните заведения, които още от сутринта бяха в трескава подготовка за посрещането на хилядите гости, като естествено най-зареждана бе наливната бира.

Стадион "Филип II" в Скопие ще приеме тази вечер, от 21:45 часа, двата тима в исторически сблъсък Суперкупата на Европа, а шоуто е гарантирано.

Грандовете вече премериха сили в предсезонната подготовка. На 24 юли на "Ливайс Стейдиъм" съперниците врътнаха реми 1:1 в редовното време, а след това англичаните спечелиха след изпълнение на дузпи.

Скопие в нозете на БГ феновете на Юнайтед

https://offnews.bg//futbol/skopie-v-nozete-na-bg-fenovete-na-iunajted-662357.html

Повече от 100 български привърженици от фенклуба на Манчестър Юнайтед вече са в Скопие и чакат с нетърпение предстоящия двубой между "червените дяволи" и Реал Мадрид за Суперкупата на Европа.

Точно в 10:00 часа тази сутрин автобусът с родните фенове потегли от Национален стадион "Васил Левски", а настроението сред запалянковците бе преповдигнато още по време на пътуването.

С пристигането си привържениците на английския гранд оцветиха в червено улиците на македонската столица и атакуваха местните заведения, които още от сутринта бяха в трескава подготовка за посрещането на хилядите гости, като естествено най-зареждана бе наливната бира.

Стадион "Филип II" в Скопие ще приеме тази вечер, от 21:45 часа, двата тима в исторически сблъсък Суперкупата на Европа, а шоуто е гарантирано.

Грандовете вече премериха сили в предсезонната подготовка. На 24 юли на "Ливайс Стейдиъм" съперниците врътнаха реми 1:1 в редовното време, а след това англичаните спечелиха след изпълнение на дузпи.

Германия започва да връща в Гърция търсещи убежище

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/08/3020881_germaniia_zapochva_da_vrushta_v_gurciia_turseshti/?ref=rss


Германия ще започне да връща търсещи убежище в Гърция, след като преди пет години лошите условия за прием там спряха тази практика, съобщава електронното издание EUObserver.<br /><br />Гръцкият министър по миграцията Янис Музалас потвърди пред телевизия ARD, че Атина е получила 392 искания от Германия и други европейски държави за връщане на мигранти и е одобрила връщането на "малка част" от тях.<br />Този ход е краят на петгодишна отмяна на Дъблинските регулации,...

Германия започва да връща търсещи убежище в Гърция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/08/3020881_germaniia_zapochva_da_vrushta_turseshti_ubejishte_v/?ref=rss


Германия ще започне да връща търсещи убежище в Гърция, след като преди пет години лошите условия за прием там спряха тази практика, съобщава електронното издание EUObserver.<br /><br />Гръцкият министър по миграцията Янис Музалас потвърди пред телевизия ARD, че Атина е получила 392 искания от Германия и други европейски държави за връщане на мигранти и е одобрила връщането на "малка част" от тях.<br />Този ход е краят на петгодишна отмяна на Дъблинските регулации,...

Ваучерите за листване на борсата на малки компании ще са готови до октомври

http://econ.bg/Новини/Ваучерите-за-листване-на-борсата-на-малки-компании-ще-са-готови-до-октомври_l.a_i.746915_at.1.html

Главният директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката Ивелина Пенева съобщи пред...

Как да се погрижим за кухненската дъска

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6381179

Как да се погрижим за кухненската дъскаИскате да освежите дъската за рязане? Може да го направите по най-безобидния възможен начин, като я натъркате с кора от лимон – ще заухае добре и ще бъде дезинфектирана. Ако обаче имате повече време, напоете я направо с лимонов сок и изсипете едра готварска сол върху нея – разтъркайте и ги оставете да действат няколко часа. Чак тогава изплакнете.

Девня бе обгазена след токов удар

https://www.actualno.com/varna/devnja-be-obgazena-sled-tokov-udar-news_626634.html

Токов удар предизвика авария в „Солвей Соди” и обгазяване на Девня, съобщиха от общината. Инцидентът е станал в 8:20 часа тази сутрин. Радио Варна цитира свои читатели, които са усетили остра миризма на амоняк. От РИОСВ-Варна посочиха, че токовият удар е довел до спиране

Жена роди тризнаци след 9 неуспешни ин витро опита

https://offnews.bg//zdrave/zhena-rodi-triznatci-sled-9-neuspeshni-in-vitro-opita-662359.html

В родилното отделение на Първа САГБАЛ „Света София“ проплакаха тризнаци.

Бебетата са заченати ин витро и дошли на бял свят чрез Цезарово сечение.

Първото бебе е момченце с тегло 2040 грама и ръст 44 см, след него на бял свят се появи момиченце с тегло 2650 грама и ръст 46 см и третото бебе - момченце с тегло 2880 грама и ръст 49 см.

Майката е на 36 години с 9 неуспешни ин витро процедури в други клиники, в рамките на 12 години. „Раждането протече без усложнения, а пациентката и бебетата са в много добро състояние“, сподели д-р Минко Еврев.

Жена роди тризнаци след 9 неуспешни инвитро опита

https://offnews.bg//zdrave/zhena-rodi-triznatci-sled-9-neuspeshni-invitro-opita-662359.html

В родилното отделение на Първа САГБАЛ „Света София“ проплакаха тризнаци.

Бебетата са заченати инвитро и дошли на бял свят чрез Цезарово сечение.

Първото бебе е момченце с тегло 2040 грама и ръст 44 см, след него на бял свят се появи момиченце с тегло 2650 грама и ръст 46 см и третото бебе - момченце с тегло 2880 грама и ръст 49 см.

Майката е на 36 години с 9 неуспешни инвитро процедури в други клиники, в рамките на 12 години. „Раждането протече без усложнения, а пациентката и бебетата са в много добро състояние“, сподели д-р Минко Еврев.

Разкриха нови далавера в шаха

https://www.24chasa.bg/sport/article/6381596

Разкриха нови далавера в шахаИзпълнителният директор на шахматен клуб „Левски“ Николай Тодоров разкри нови схеми, по които през последните години българският шахмат е бил източван от Силвио Данаилов и хората около него. В профила си във фейсбук Тодоров разказва какво е участието на изпълнителния директор на Българската федерация по шахмат Николай Велчев,

До 8 г. затвор за палене на огън в гората

http://frognews.bg/news_139809/Do-8-g-zatvor-za-palene-na-ogan-v-gorata/

До 8 г. затвор или глоба до 1000 лв. може да получи човек за палене на огън в гората.

Страни членки на ЕС връщат мигранти в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=357094

Страните членки на ЕС започнаха процеса по връщане на мигранти, които са пристигнали в Европа през Гърция през последните пет месеца, съобщава АП. В балканската страна ще бъдат разгледани подадените от мигранти молби за убежище.

Главчев се срещна с председателя на парламента на Македония Талат Джафери

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-subranie-1551484.html

/КРОСС/ Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери. На 8 и 9 август председателят на българския парламент е на двудневно посещение в Македония. България и Македония направиха заедно исторически стъпка напред с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, е общото мнение на председателите на двете законодателни институции. С този акт двете страни дават началото на нов етап в изграждането на модерни, добросъседски отношения, основани на европейските ценности, бе подчертано на срещата. Председателят на Народното събрание отбеляза, че договорът ще даде нов тласък на сътрудничеството и приятелството между България и Македония във всички области и изрази надежда парламентите на двете страни да допринесат за това. Сега е ред на двата парламента да потвърдят и продължат това, което направиха нашите правителства, добави Димитър Главчев. Той припомни, че на 27 юли 2017 г

Главчев: Договорът ще даде нов тласък на приятелството ни с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381583

Главчев: Договорът ще даде нов тласък на приятелството ни с МакедонияРед е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат

Бързо екстрадиране в Белгия поискаха сводничките от Тутракан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381580

Бързо екстрадиране в Белгия поискаха сводничките от Тутракан
Задържаните с европейска заповед за арест Стефка Йорданова и Светла Захариева от Тутракан, поискаха съдебното решение за екстрадирането им в Белгия да влезе в сила по най-бърз начин. Нямали търпение да докажат невинността си. Двете жени са разследвани от властите на Кралство Белгия за участие в организирана престъпна група за сводничество,

Спада индексът на промишлено производство

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-promishlenost-prodykti-1551448.html

/КРОСС/ По предварителни данни през юни 2017 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1.4% в сравнение с май 2017 година. През юни 2017 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 3.6% спрямо съответния месец на 2016 година. През юни 2017 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 1.0%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1%, а намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 2.1%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 9.9%, производството на превозни средства, без автомобили - с 6.0%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.4%, производството на хранителни продукти - с 4.4%. Спад е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 13.7%, производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 9.9%, производството на тютюневи изделия - с 8.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.5%. На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - със 7.6%, и в преработващата промишленост - с 4.9%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.5%

Московиси: Неймар и Airbnb да си плащaт данъците във Франция

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-danatzite-neymar-moskovisi-26202306

Футболната футболна звезда Неймар ще трябва да си плаща данъците във Франция. Същото ще трябва да стори и сайтът за резервации Еърбиенби (Airbnb).

Какво видя Curiosity за пет години на Марс (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/cosmos/kakvo-vidja-curiosity-za-pet-godini-na-mars-video-news_626630.html

На 6 август 2012 г. НАСА приземи своя марзоход Curiosity на Червената планета. По този повод от НАСА разпространиха видео със снимки от времето, което машината е прекарала там, пише Business Insider.  Догодина трябва да започне активната част на мисията "Инсайт", а през 2020 г. да се спусне самоходният апарат Mars 2020 rover, основан на лабораторията Curiosity.

Американски дипломати в Русия ще трябва да вършат нетипична работа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/08/3017892_amerikanski_diplomati_v_rusiia_shte_triabva_da_vurshat/?ref=rss


Кремъл обяви, че в отговор на новите американски санкции срещу Русия тя ще изиска броят на работещите в американските представителства в Русия да се намали до 455 – колкото са служителите в руските представителства в САЩ.<br /><br />След това руският президент Владимир Путин обясни, че 755 служители ще трябва да "прекратят своята работа".<br /><br />Сборът показва, че общо около 1200 души работят в американското посолство в Москва и консулствата в Санкт...

Шефът на парламента на официално посещение в Скопие в деня на Суперкупата на Европа

http://www.mediapool.bg/shefat-na-parlamenta-na-ofitsialno-poseshtenie-v-skopie-v-denya-na-superkupata-na-evropa-news267668.html

Председателят на Народното събрание (НС) Димитър Главчев е на официално посещение в Македония на 8 и 9 август, съобщиха от пресцентъра на парламента във вторник. Седмица, след като премиерът Бойко Борисов подписа договора за добросъседство с македоснкия си колега Зоран Заев, Главчев ще се срещне с председателя на Събранието на страната Талат Джафери, а след това и със Заев. Парламентарният шеф ще ще посети Бигорския манастир и ще се срещне с архимандрит Партений. В Охрид Димитър Главчев ще разговаря с кмета на града и ще поднесе цветя на паметната плоча на загиналите български туристи при трагедията с кораба "Илинден". Посещението му Скопие на 8 август съвпада с финала за Суперкупата на Европа между Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед който започва в 21.45 часа българско време на стадион "Филип II Арена". По неофициална информация на Mediapool Главчев ще присъства на мача.

ЕС спира 4,3 милиарда евро помощ за Турция

http://frognews.bg/news_139807/ES-spira-4-3-miliarda-evro-pomosht-za-Turtsiia/

Eврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер очаква ЕС да преустанови помощта за Турция в размер на няколко милиарда евро заради отношението на Турция към дисидентите. ЕС беше взел решение да предостави 4,3 млрд. евро с намерението „Турция да се доближи към Европа”. Помощта обхващаше обучението на съдии и прокурори, освен други области, и трябваше да продължи до 2020 година.

Уникална операция за Югоизточна Европа спаси мъж с рак на лицето в Пирогов

http://frognews.bg/news_139808/Unikalna-operatsiia-za-IUgoiztochna-Evropa-spasi-maj-s-rak-na-litseto-v-Pirogov/

За уникална операция за цяла Югоизточна Европа съобщиха днес от клиниката за спешна помощ ”Пирогов”.

КЕВР е спряла процедурата за отнемане на лиценза на EVN

http://econ.bg/Новини/КЕВР-е-спряла-процедурата-за-отнемане-на-лиценза-на-EVN_l.a_i.746914_at.1.html

Kомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е прекратила процедурата за отнемане на лицензията на "EVN България Електроснабдяване" ЕАД. Това...

Шиниъд O'Конър: Мисля за самоубийство (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6381566

Шиниъд O'Конър: Мисля за самоубийство (Видео)Известната ирландска певица Шиниъд О'Конър, чиито песни и клипове бяха много популярни през 90-те години на миналия век, пусна в своя Фейсбук тревожен 12-минутен клип, в който признава, че иска да отнеме живота си, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. О'Конър доверява, че всеки ден се бори, за да остане жива и се мести от мотел в мотел.

"Лудогорец" продаде Кафу на френския "Бордо", взима 7 млн. евро

https://www.24chasa.bg/sport/article/6381567

"Лудогорец" продаде Кафу на френския "Бордо", взима 7 млн. евро"Лудогорец" направи поредния си шумен трансфер. Българският шампион продаде нападателя Джонатан Кафу на "Бордо", съобщиха добре осведомени източници за "24 часа". Трансферната сума е рекордна за футболист от български клуб - около 7 милиона евро . Кафу, който в последните месеци демонстрираше, че н е е особено щастлив в Разград,

Ало измамници и джебчии гастрольори налазиха Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357097

През летните месеци Варна и съседните населени места, в които има струпване на туристи, се пълнят с джебчии и ало измамници от други градове. Гастрольорите не са от познатия контингент на местната полиция, коментираха на пресконференция днес от Областната дирекция на МВР, предаде репортер на Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване