Президентът на Република Сръбска: Обединението на сърбите е разумно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381359

Президентът на Република Сръбска: Обединението на сърбите е разумноПрезидентът на Република Сръбска Милорад Додик предупреди, че сръбската национална общност във всички републики от бивша Югославия, с изключение на Сърбия, е в почти катастрофално положение. Додик подчерта, че като народ сърбите са претърпели много през миналия век и заслужават проект за национално обединение, което е напълно разумно,

Руски съд удължи с 6 месеца домашния арест на бившия икономически министър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/08/3020779_ruski_sud_udulji_s_6_meseca_domashniia_arest_na/?ref=rss


Руски съд остави бившия министър на икономиката Алексей Юлюкаев под домашен арест за още половин година в първия ден на делото, започнало срещу него по обвинения в подкуп. В края на миналата година Улюкаев беше задържан по подозрение в изнудване за получаване на 2 милиона долара и заплахи към представител на държавния петролен гигант "Роснефт", а впоследствие уволнен заради загуба на доверието на президента.<br /><br />"Съдът удовлетворява искането на държавния...

Интензивен трафик по границите, "Дунав мост - Видин" е затворен за профилактика

https://www.24chasa.bg/region/article/6381365

Интензивен трафик по границите, "Дунав мост - Видин" е затворен за профилактикаНа българо-румънската граница трафикът е интензивен на всички ГКПП за леки автомобили на вход, на ГКПП "Дунав мост - Видин" има 1 км колона от изчакващи товарни автомобили на изход. Това сочат данни към 13.30 часа, публикувани на сайта на ГД "Гранична полиция". На границата с Македония на ГКПП "Станке Лисичково" трафикът е интензивен на вход,

One Love Tour минава през Варна в средата на август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357052

Турнето One Love Tour ще мине през Варна на 18 август, научи Moreto.net. Чрез музиката на групи и изпълнители, от две съседни, близки страни, с много сходни езици - България и Македония, ще бъде доказано, че любовта обединява, а любовта към музиката може да събере на едно място фенове от България и Македония.

Николай Банев обвини Борисов "за затриването" на "Полимери"

http://econ.bg/Новини/Николай-Банев-обвини-Борисов-за-затриването-на-Полимери-_l.a_i.746897_at.1.html

Собственикът на "Полимери" - Девня, Николай Банев обвини премиера Бойко Борисов, че с действията или бездействието си е довел до съсипването на едно...

Интензивен е трафикът по пунктовете ни с Румъния

https://www.actualno.com/society/intenziven-e-trafikyt-po-punktovete-ni-s-rumynija-news_626600.html

На българо-румънската граница трафикът е интензивен на всички ГКПП за леки автомобили на вход, на ГКПП "Дунав мост - Видин" има 1 км колона от изчакващи товарни автомобили на изход, информира агенция "Фокус". На границата с Македония на ГКПП "Станке Лисичково" трафикът е интен

Фирмите в България се разплащат помежду си за 60 дни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/08/3020771_firmite_v_bulgariia_se_razplashtat_pomejdu_si_za_60_dni/?ref=rss


През миналата година разплащането между компаниите в България е отнемало средно 59 дни. Най-бързо се изплащат телекомуникационните компании, а най-бавно - строителните.Това показват данните от изследване, проведено от международната компания за застраховане на кредитния риск Еuler Hermes. <br /><br />Срокът в България е под средния за изследваните 36 държави (64 дни), но е по-дълъг от този в доста развити икономики. Нова Зеландия и Австрия са начело на класацията с 42 и 44 дни, а в...

АПИ публикува доклада за ОВОС за подобряване на трасето на лот 3.2 на магистрала „Струма“

http://www.cross.bg/dokladut-sgradata-otzenka-1551469.html

/КРОСС/ По повод засиления обществен и медиен интерес информираме, че на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" - www.api.bg, е публикуван Докладът за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на инвестиционно предложение за обект: „Подобряване на трасето на лот 3.2 на АМ „Струма". Докладът е в секция „Нормативна база", подсекция „Документи" - http://www.api.bg/index.php/bg/normativna-baza/dokumenti/doklad-po-ovos-na-lot-32-ot-am-struma/, съобщават от пресслужбата на Агенцията. Общественото обсъждане на доклада ще се проведе на 11 септември 2017 г. От 9 ч. е обсъждането в община Симитли, а от 14 ч. в община Кресна. Докладът за ОВОС на инвестиционното предложение, заедно с всички негови приложения, в т. ч. Доклад за оценка на степента на въздействие, са обществено достъпни и на разположение на интересуващите се както на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" - www.api.bg, така и на хартиен носител на следните места всеки работен ден от 9 ч. до 17.30 ч. в: - сградата на МОСВ, гр. София, бул. „Мария Луиза" № 22; - сградата на АПИ, гр. София, бул."Македония" № 3; - сградата на РИОСВ-Благоевград, ул. „Свобода" № 1; - сградата на Община Симитли, ул. „Христо Ботев" № 27; - сградата на Община Кресна, ул. „Македония" № 96

Гост на Симеон II се оплака от полет на Bulgaria Air

https://offnews.bg//ikonomika/gost-na-simeon-ii-se-oplaka-ot-polet-na-bulgaria-air-662343.html

Гост на цар Симеон Втори и царица Маргарита, долетял от Мадрид с полет на националния превозвач "България ер", за да гостува на семейството през уикенда, написа гневен разказ за пътуването си с авиокомпанията.

Писмото на българина бе публикувано на официалния сайт на Симеон Сакскобургготски с уточнението, че потърпевши са всички пасажери от същия полет. То е озаглавено "Поредни закъснения и лъжи от страна на Националния превозвач или пътеписа на един изстрадал пътник".

Драги читатели,
През изминалия уикенд (5-6 август 2017 г. ), в разгара на летния туристически сезон, Техни Величества Царят и Царицата поканиха гости от Испания в дома си в Царска Бистрица.

Държим да споделим с читателите на сайта и да помолим колегите журналисти да дадат гласност на по-долу описания случай. Той разказва за премеждията на множество пътници, споделени от един сънародник, летял със същия полет.

Прилагаме неговият разказ за едно твърде “интересно” пътуване с националния ни превозвач, пише пресслужбата на царската фамилия.

По-надолу е публикуван и самият разказ:

"Поредни закъснения и лъжи от страна на Националния превозвач или пътеписа на един изстрадал пътник.

Вече месеци от както проблемите с националния превозвач България Ер стават ежедневие.

Почти няма полет, който да премине безпроблемно. И то въпреки, че държавата уж се намеси и разпореди проверки.

Последният такъв случай (последен поне за мен) е полетът FB472 Мадрид–София, който трябваше да кацне в София малко преди полунощ в събота. Да… ама не.

Още на летището в Мадрид стана ясно, че ще има забавяне, но никой не подозираше колко драматично ще е цялото това пътуване. Бидейки на борда на самолета, с огромно закъснение бе оповестено, и то след като пътниците започнаха да негодуват, че полетът се забавя заради… температурите вън. ОК, това е възможно по принцип, но нито вече бе толкова горещо – говорим за 22 ч, нито пък пистата в Мадрид е къса, за да усложни излитането. А и около нас самолетите на други компании излитаха.

Все пак излетяхме. Вместо да се кацне в София, както казах около полунощ… кацнахме около 3 нощес. Уморени, раздразнени, полетът бе тежък, защото и самолетът бе неудобен, стар и най-вече -т есен. Но поне пристигнахме. И тогава… Оказа се, че багажът на всички пътници изобщо не е бил натоварен. Самолетът се оказва пълен с друг товар. Явно платен по-скъпо от нашия! Дали International Air Transport Association (IATA) не би следвало да наложи една сериозна и заслужена глоба за тази измама? Подигравка. Поредна подигравка. А в цената на нашите билети багажът, разбира се, си стоеше. След като пътниците научихме това, няма да казвам каква врява се вдигна и то с право. Пасажерите бяха предимно чужденци, дошли на почивка или по работа в София – страхотно първо впечатление!

Тук дойде ред на новото обяснение от страна на "България ер": Спокойно, утре багажът Ви ще дойде с полета от Мадрид, и ние, за наша сметка, ще Ви го доставим до посочени от Вас адреси.

Това отне още 1 час престой на летището, където трябваше да опишем адрес за доставката на багажа, а и самия багаж. И така до сутринта.

Но ако си мислите, че това е краят – май не познавате БГ Ер – неделният полет е от малък самолет – Ембраер, който НЕ може да бъде натоварен с багаж извън този, който си има редовно. И те това отлично са го знаели, когато ни излъгаха, че още в неделя ще сме си получили багажа. Нагла лъжа, която уви, ще остане безнаказана.

И какво следва – ново обещание – багажът Ви идва …. ама във ВТОРНИК. Понеделник полети няма. Значи 3 дни, ако и тогава не се случи нещо, може би ще си получим багаж. Аз вече не вярвам.

И знаете ли какво – аз съм българин, някак съм свикнал такива монополисти, останали с мисленето си, че са още по времето на Соца, компании, които нямат и капка въображение или усещане, че трябва да се грижат за пътниците си. Но сега се борим за туристи – чужденци, свикнали на друго отношение. Какво им е първото впечатление от България? Когато летят с „националния ни превозвач” – това е. Лошо. Отвратително дори. И само си представете сега тези хора, които 3 дни ще са без никакъв багаж, какво ще кажат за България после? И дали ще се върнат те или пък ще посъветват другиго да дойде. Няма. Най-малкото, което БГ ер трябваше да стори, е да компенсира всеки един пътник, особено тези, които не са от тук, за това, че ще трябва да си купуват неща от първа необходимост.

И понеже така или иначе съм почнал – летя често. Налага ми се. И от както съществува тази компания, знаете ли какво забелязвам – менюто им е едно и също. Един и същи сандвич, а в бизнес класата – риба или пиле. Без никаква промяна там. Виното пък се носи в чаша, без човек да може дори да види от какво е налято. Обслужването на персонала – не на нивото на такъв авиопревозвач. От 3-часов полет, 2 часа те си говорят в стаичката и ако случайно се досетят, че са на работа, проверяват дали някой пътник не е умрял от скука, теснотия.

А от скоро и една дъщерна компания на БГ ер взима част от полетите на компанията майка – БулЕър. Компания със самолети на възраст и рециклирани, тесни до безобразие. Особено за по-дългите полети са мъчение за всеки по-висок от 165 см!

И докато все още очаквам багажа си и гледам новините, виждам, че остават по-малко от 5 месеца до българското председателство на ЕС. Драмата около НДК е водеща все още на моменти. Но дали само това е важното. Много ми е интересно как ще се рекламира България с такъв национален превозвач като "България Ер"? Шест месеца тук ще пътуват много и много хора, които досега не са имали сблъсъкът с такъв монополист с държание от времето на тежкия социализъм. Колебая се дали да помоля министър Павлова да препоръчват да НЕ се пътува с този оператор. Хубаво е, че днес вече имаме множество low cost компании, които оперират тук. Компании с в пъти по-добро обслужване от това на България Ер!”

От авиокомпания "България ер" обясниха пред OFFNews, че затрудненията са създадени по независещи от превозвача причини. Оттам посочиха, че полетът е закъснял с 55 минути.

"С оглед сигурността на пътниците и заради високите температури на летището в Мадрид, за да се гарантира безопасният полет, командирът е взел решение багажите на пасажерите от полет FB472 да бъдат извозени с друг полет, което е задължителна процедура за сигурност в такива ситуации. Багажите на пътниците се изпращат към тях поетапно и Ви уверяваме, че всеки пасажер ще получи своя. Разбираме недоволството на пътниците, но е наш ангажимент и приоритет номер 1 да гарантираме тяхната сигурност!", допълват от "България ер".

"Молим колегите от медиите при отразяване на случая да взимат предвид и информират за двете гледни точки, както изисква журналистическата етика, както и да декларират при наличие на конфликт на интереси", допълват от компанията.

Хлапета с хъс редят пъзели за Левски в Балабановата къща в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6381362

Хлапета с хъс редят пъзели за Левски в Балабановата къща в ПловдивБалабановата къща в Стария Пловдив се превърна в патриотична работилница за подрастващи. 26 хлапета от детска градина "Майчина грижа" слушаха презентация за Апостола, а след това оцветяваха картички с неговия лик и редиха пъзели. Те твориха в продължение на час във фоаието на архитектурния паметник.

Изнасилената във Варна дала описание на извършителя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381348

Изнасилената във Варна дала описание на извършителяПродължават дейностите по установяване на извършителя на сексуалното посегателство спрямо жена във Варна. Това съобщи на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР – Варна ст. комисар Даниел Пашов, предаде „Фокус“ – Варна. Сигнал за инцидента е постъпил в 6.30 часа тази сутрин. „Става въпрос за изнасилване. На ул.

Евростат: Разликата между минималната заплата в Люксембург и в България е девет пъти

http://pogled.info/svetoven/evropa/evrostat-razlikata-mezhdu-minimalnata-zaplata-v-lyuksemburg-i-v-balgariya-e-devet-pati.88230

/Поглед.инфо/ Минималната заплата в най-богатата членка на Евросъюза Люксембург е деветкратно по-висока от тази в най-бедната – България, съобщи Европейската статистическа агенция Евростат.

"Левски излъчва на живо представянето на Роси в клубния канал и Фейсбук следобяд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6381343

"Левски излъчва на живо представянето на Роси в клубния канал и Фейсбук следобяд"Левски" обяви, че официално представя новия старши-треньор на "сините" Делио Роси днес от 17:30 часа в залата за пресконференции на ДЮШ на стадион „Vivacom Арена – Георги Аспарухов“. Брифингът ще бъде излъчван на живо от клубния канал ЛЕВСКИ ТВ в сайта и фейсбук страницата на

КЕВР няма да отнема лиценза на EVN

https://www.actualno.com/business/kevr-njama-da-otnema-licenza-na-evn-news_626594.html

Kомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е прекратила процедурата за отнемане на лицензията на "EVN България Електроснабдяване" ЕАД. Това става ясно от съобщение в сайта на енергийния регулатор, От КЕВР поясняват, че решението е взето на закрито заседание, проведено

Най-лошите му черти според зодията

https://www.actualno.com/curious/naj-loshite-mu-cherti-spored-zodijata-news_626599.html

Всеки си има недостатъци, но това са най-неприятните черти на всяка една от зодиите. Овен Упорит като стадо овни (какъвто си е). На Овена му е през рогата за чувствата на другите. Той просто ги използва. Докато нещо му принадлежи всичко е наред. Ако реши, че му трябва нещо, коет

В Турция започнаха да арестуват като „гюленисти” и продавачи на зеленчуци по пазарите

http://www.moreto.net/novini.php?n=357084

Полицията в Истанбул задържа вчера нови 16 лица от общо 27 заподозрени за връзка с т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Задържанията са извършени едновременно в 8 различни Истанбулски райони, включително и в централния „Аксарай”.

Кой е по-вреден за САЩ - Тръмп или Пенс?

http://www.mediapool.bg/koi-e-po-vreden-za-sasht---tramp-ili-pens-news267657.html

Майк Пенс отрича съобщенията, че се подготвя да се кандидатира за президент през 2020 г., ако по някаква причина Доналд Тръмп отпадне или реши, че му стига един мандат.   Отричането на вицепрезидента бе толкова пресилено - той нарече статията във вестник "Ню Йорк таймс" "позорна и оскърбителна" - че ако беше вързан към детектор на лъжата, щеше да изпържи жиците и да взриви проводниците. Единственото погрешно нещо в онази статия бе моментът, в който излезе. Президентските амбиции на Пенс не са нищо ново. Той цял живот се състезава за изборна длъжност.   Пенс е самото олицетворение на кариерния политик. С изключение на няколко години като водещ на токшоута по телевизията и радиото, той не е правил нищо друго, освен да се надпреварва за изборна длъжност, като печели всички състезания освен първите две. В Конгреса той се опита да стане председател на Републиканския проучвателен комитет, после се кандидатира за губернатор на Индиана през 2012 г. и накрая смирено стана кандидат-вицепрезидента на Тръмп. Пенс не е човек, който е придирчив към подаръци. Погледът му е насочен към 2020 г.   Междувременно Пенс се превърна в повод за салонна игра в някои кръгове: ако президентът Тръмп напусне поста преди да е изтекъл мандатът му - ако го удари било мълния, било специалният прокурор Робърт Мълър - дали това ще е нещо хубаво за страната?   С други думи, кой е по-вреден - Тръмп или Пенс? Труден въпрос. Тръмп е заплаха, едновременно невежа и хаотичен. Спасява го това, че е некомпетентен. През първите си шест месеца на власт направи пълна каша от външната ни политика, върна назад усилията по ограничаване на глобалното затопляне, експлоатира държавни територии и обезлюди Държавния департамент. Тези усилия, колкото и да са вредни, досега обаче бяха доста ограничени. Тръмп не е прокарал нито един важен закон, нито пък е построил каквито и да било стени.   От друга страна, неговият най-значим и ужасяващ принос е, че нормализира лъжата като обичаен инструмент от президентското управление. Той изтика истината "в ъгъла" и я ограничи до нещо, характеризирано като лъжещите и нелоялни водещи медии. Той лъже с определена цел или просто за удоволствие. Така лъже, че при него това би трябвало да е душевно заболяване. Наречете го политически невменяем.   Пенс не е такъв човек. Той е предсказуем, непоколебим и опитен, но не и конвенционален. Възгледите му, особено по социални и културни въпроси, са вдясно от дясното. Той е известен с позициите си против абортите, препоръчва въздържание като цялостното решение на половата просвета и изповядва уникалното схващане, че презервативите са безполезни в превенцията на СПИН. Колкото до глобалното затопляне, през 2000 г. той каза, че "това е мит".   През 2002 г. в Камарата на представителите Пенс изложи мнението си за еволюцията. Като мнозина от опонентите й той използва погрешно термина "теория", изкарвайки я като някакво налучкване или предположение. В науката теорията е обяснение как работят нещата. Съвсем различно от това, което Пенс даде за сравнение - че "Господ е сътворил човека по свой образ и подобие". Тук вече става дума за религия, а не за теория - и това е факт.   За всички хора, които не са радикални социални консерватори, Пенс е шокиращо неразумен. Той обаче е и шокиращо лицемерен. През цялата си кариера се е рекламирал като "християнин, консерватор и републиканец, в този ред". Кое от тези неща обаче се среща у Тръмп? Тръмп де факто е езичник. Никога не е бил консерватор в идеологическо или културно отношение и е републиканец само защото така му е изгодно. Въпреки това Пенс не само се хвърли в обятията на Тръмп, но и го разкритикува само веднъж - за коментара му за женските гениталии на записа от "Аксес Холивуд" - но никога за изказванията му за мексиканците, мюсюлманите или инвалидите, нито пък за подигравките му към опонентите му на първичните избори. Пенс е изтъкан само от вяра, без никакъв морал.   И така, сега Пенс стои редом до Тръмп и кима одобрително на всяка негова глупост. Той е като картонена фигура на бездушната и опортюнистка Републиканска партия, която да се сложи във витрината на някой магазин със сувенири за Тръмп. В известен смисъл той е по-вреден от човека, комуто служи. Тръмп е дете - недисциплиниран, капризен и самовлюбен. Пенс не е никое от тези неща. Тръмп не знае нищо. Пенс е достатъчно опитен да не допуска грешки. И така, кой от двамата би бил по-вреден? За мен това е като иранско-иракската война. Не мога да взема страна и за мое облекчение не ми се и налага. Ако обаче бях на мястото на Тръмп, щях да държа под око тази кимаща глава. Пенс твърди, че е верен на Тръмп, но когато нещата опират до принципи, той не е верен дори на себе си.   По БТА

Моуриньо загатна, че Ибрахимович ще остане в "Юнайтед"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/08/3020711_mourinyo_zagatna_che_ibrahimovich_shte_ostane_v/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо заяви, че е възможно Златан Ибрахимович отново да облече екипа на "червените дяволи". Шведският нападател, който през октомври ще навърши 36 години, се възстановява от тежка контузия в коляното.<br /><br />Рехабилитацията му протича в базата на тима в Манчестър, въпреки че договорът му не беше подновен след края на миналия сезон.<br /><br />"Може би той ще остане с нас. Няма договор, но е по-близо...

Германия иска парите на България и Румъния за ромите

//dariknews.bg/novini/sviat/germaniia-iska-parite-na-bylgariia-i-rumyniia-za-romite-2041481

Германия опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България, пише британският вестник "Дейли експрес".

Йоахим Щамп, министър за интегра

Вижте как на 40 градуса тълпи от туристи бродят в Стария Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6381346

Вижте как на 40 градуса тълпи от туристи бродят в Стария ПловдивНапечените седалки на Античния театър и Римския стадион привличат най-много посетители Сахарските горещини не плашат чуждите туристи и те бродят в най-големия пек по забележителностите на Пловдив. Цели групи тръгват от нажежените мраморни седалки на Античния театър, после по калдъръма се понасят към къщите "Ламартин",

Стана ясна програмата на Черно море за 6 и 7 кръг

http://www.moreto.net/novini.php?n=357049

БФС одобри програмата за 6 и 7 кръг от шампионата на Първа професионална лига, научи Moreto.net. В 6 кръг Черно море гостува на Ботев в Коматево, а срещата е в петък - 18 август, от 18.45 часа. В 7 кръг варненци приемат на Тича новака Септември.

Земетресение разтърси курортната област в Турция

https://www.actualno.com/asia/zemetresenie-raztyrsi-kurortnata-oblast-v-turcija-news_626595.html

Туристическият регион в Югозападна Турция бе разтърсен от земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, съобщи Американският геологичен институт (USGS). Няма данни за жертви и щети. Епицентърът се намира на 14 километра югоизточно от Бодрум, един от най-посещаваните турист

Борисов иска планът за защитена зона "Калиакра" да се гледа в петък

https://www.actualno.com/politics/borisov-iska-planyt-za-zashtitena-zona-kaliakra-da-se-gleda-v-petyk-news_626588.html

Планът за управление на защитената зона „Калиакра“ от петък трябва да започне да се разглежда. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде аге

Банката за развитие ще прави социален фонд

http://www.mediapool.bg/bankata-za-razvitie-shte-pravi-sotsialen-fond-news267656.html

Държавната Българска банка за развитие (ББР), която отскоро е в ресора на икономическия министър Емил Караниколов, ще създаде свой социален фонд. "ББР съвместно с международни финансови институции и инициативи ще стартира в средносрочен план работата по създаването на Фонд за социални инвестиции, който да инвестира в капитала на социални компании в България", съобщиха във вторник от икономическото министерство. Мярката е в изпълнение на новата стратегия за развитието на трезора за периода 2017 – 2020 г., която бе приета от кабинета преди няколко седмици. "До момента в България липсва подобен източник на финансиране, тъй като подкрепата за социалните предприятия бе основно по линия на грантова помощ от структурните фондове. Със създаването на подобни фондове ще се постигне сближаване на равнището на държавите-членки на ЕС по отношение на достъпa до финансиране за предприятията от социалната икономика", посочиха от МИ. От ведомството допълват, че под "социалните предприятия" се разбира бизнес организации, които имат обществени цели и чиято бизнес дейност е свързана с "високи нива на социални иновации", като се използват "демократични принципи, фокусирани върху социалната справедливост", а печалбите им се реинвестират. В момента ББР има две дъщерни предприятия – Национален гаранционен фонд, който издава гаранции към банкови заеми, и микрофинансираща институция "Джобс", която е насочена към най-малките предприятия и земеделските производители. Преди да излязат в лятна ваканция, депутатите прехвърлиха ББР от ресора на финансовия към този на икономическия министър. Така Владислав Горанов се освободи от "горещия картоф" с банката, около която в последните месеци текат скандали. Те са свързани основно с отпускането на големи заеми за едрия бизнес на предприемачи, близки до властта. Оказа се, че през годините кредити от трезора са получавали фирми, свързвани с Делян Пеевски, Георги Гергов и др. В края на 2016 г. например бяха одобрени два кредита в размер на 62 млн. лв. на бизнесмена политик Георги Гергов чрез "Международен панаир Пловдив". Заради сделката с панаира неправителственият Антикорупционен фонд подаде сигнал до Главната прокуратура. Финансирани са и големи играчи в строителния бранш като "Понсстройинжинеринг" (38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "Галчев холдинг" и дружества от групата (20 млн. лв). От годишния финансов отчет на банката за 2016 г. пък излезе тревожната статистика, че ББР, чийто основен фокус би трябвало да са малките и средните предприятия, кредитира всъщност едрия бизнес. Според отчета за 2016 г. 20-те най-големи кредитни експозиции на банката към края на 2016 г. са в размер на 708.8 млн. лв. при общо предоставени кредити и аванси в размер на 731 млн. лв. Впоследствие Емил Караниколов коментира, че действително първоначалната цел на ББР да подкрепя малките и стартиращите фирми не е постигната и той ще работи именно за тази цел. Министърът каза още, че заради съмненията в работата на банката той ще й възложи цялостен одит. В публичното пространство обаче се появиха съмнения, че проверката, а също и прехвърлянето на ББР към Караниколов цели рокади в ръководството на банката. Имало лобиране през "Обединени патриоти", от чиято квота е Караниколов, трезорът да бъде оглавен от бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, прочул се с мандат, изпълнен със скандали.

Предотвратиха опит за кражба от банкомат в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381238

Предотвратиха опит за кражба от банкомат
в Перник Опит за кражба от банкомат е предотвратен в Перник от служители на полицията и частна охранителна фирма, съобщи ОД на МВР. Сигналът е подаден тази нощ на тел. 112. Частни гардове съобщили, че неизвестни направили опит да разбият и ограбят банкомат на банка в пернишкия кв. "Изток". Била разбита входната врата на помещението,

Индонезия предлага на Русия палмово масло, кафе и чай срещу изтребители

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/08/3020749_indoneziia_predlaga_na_rusiia_palmovo_maslo_kafe_i/?ref=rss


Индонезия иска да размени палмово масло, кафе и чай срещу руски изтребители "Су-35", за да се възползва от новите международни санкции срещу Русия. Това съобщи днес говорител на властите в Джакарта, предадоха "Франс прес" и в. "Взгляд".<br /><br />Изявлението първо беше направено от Маропол Наингголан, пресаташе на индонезийското министерство на търговията. По думите му миналата седмица компании от Индонезия и Русия са подписали протокол, предвиждащ...

Двама ограбили служител в игрална зала в Ямбол, задържаха ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381226

Двама ограбили служител в игрална зала в Ямбол, задържаха гиВ Ямбол са задържани двама мъже, които нападнали служител в игрална зала и отнели 100 лева от оборота на заведението. На ограбения не са нанесени физически увреждания. За това съобщиха от ОД на МВР. На мястото веднага са изпратени полицейски екипи, които установили и арестували извършителите. Единият от тях е криминалнопроявен и многократно

Германия опитва да пренасочи към себе си средства от ЕС за ромите в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381217

Германия опитва да пренасочи към себе си средства от ЕС за ромите в БългарияГермания опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България, пише днес британският вестник "Дейли експрес", цитиран от БТА. Йоахим Щамп, министър за интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, заявил, че Румъния и България не използват както трябва средствата от Европейския социален фонд,

Путин се появи на фасадата на "Тръмп СоХо" в Ню Йорк

https://offnews.bg//sviat/putin-se-poiavi-na-fasadata-na-tramp-soho-v-niu-jork-662346.html

Образ на руския президент Владимир Путин, усмихващ се на фона на националния трикольор, бе прожектиран вчера върху фасадата на хотел "Тръмп СоХо" в нюйоркския квартал Манхатън. Това съобщи днес новинарският сайт "Бизнес инсайдър", цитиран от ТАСС и БТА.

Путин бе изобразен, вдигнал палец в знак на одобрение. Върху руското знаме се четеше надпис на английски: "Радвам се да помогна, брато".

"Бизнес инсайдър" не информира кой е организирал тази акция.

Според сайта по време на проявата пред 46-етажния небостъргач били забелязани група хора с военни униформи и червени бейзболни шапки на главите. Единият е държал руско знаме.

Американски медии и част от политическия елит неведнъж обвиниха Русия, че се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп. Москва отрича обвиненията, но междувременно те станаха популярна тема, обсъждана в различни американски шоупрограми и хумористични спектакли, отбелязва ТАСС.

Николай Банев обвини Борисов за съсипването на "Полимери"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/08/3020772_nikolai_banev_obvini_borisov_za_susipvaneto_na_polimeri/?ref=rss


Собственикът на "Полимери" - Девня, Николай Банев обвини премиера Бойко Борисов, че с действията или бездействието си е довел до съсипването на едно предприятие, за което е имало бизнес план за успешно развитие. С пост в страницата на семейство Баневи във "Фейсбук" той отговаря на изказвания на министър-председателя от вчера, че в случая става дума за "пладнешки грабеж". "Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и...

Безвремието на ГЕРБ връща призрака на мутренските времена

http://www.cross.bg/gerb-samo-borisov-1551468.html

/КРОСС/ Гордостта на Борисов-1, която и до днес е трайна легенда в политическата митология на ГЕРБ, е битката с престъпността. Борисов се появи на обществената сцена като ангел на отмъщението. Той трябваше да въздаде справедливост на всички политически елити, тормозили сцената дотук и с тежка ръка да премаже организираната престъпност. Обществото не е длъжно да се съобразява с реалността. А тя (реалността) сочеше, че Бойко Борисов като главен секретар на МВР бе просто един регистратор на трупове, манекен за медийно воайорство. Нито едно от големите мутренски убийства, станали по негово време, не бе разкрито. Но това някак си остана на втори план. На преден план изпъкнаха снимките на Борисов на местопрестъпленията, на които той изглеждаше разтревожен, мрачен, нахъсан... През 2009 година ГЕРБ направиха уникален медиен пърформанс, след като взеха властта. Започнаха да снимат арестите си, превръщайки баналната работа в шоу. Хората трябваше да получат своето телевизионно бонбонче. И какво от това, че всичките им големи операции се оказаха пълен провал, много шум за нищо. Това не спира партията и до днес да пъчи мускули колко много е направила за обществената сигурност. Тази митология обаче бе съсечена до кокал от една много интересна и вълнуваща книга. По ирония на съдбата, нейният автор Антон Тодоров днес е депутат именно от ГЕРБ и доколкото разбирам, там е в някаква мини-секта, която се е нарекла "Радикално крило"

Асфалтират алеите в парк "Сърнена гора", спасиха зеленината

https://www.24chasa.bg/region/article/6381229

Асфалтират алеите в парк "Сърнена гора", спасиха зеленинатаСтарт на ремонтните дейност в пловдивския парк "Сърнена гора" даде кметът на район "Северен" Ральо Ралев. Той обяви, че започва преасфалтиране на алеите. Преди дни там беше направена поливна система и така зеленината е спасена от изсъхване. Боядисани са пейките и двете детски площадки. С преасфалтирането на алеите ще бъдат изградени в съседство 15

Николай Банев обвини Борисов "за затриването" на "Полимери"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/08/3020772_nikolai_banev_obvini_borisov_za_zatrivaneto_na_polimeri/?ref=rss


Собственикът на "Полимери" Девня Николай Банев обвини премиерът Бойко Борисов, че с действията или бездействието си е довел до съсипването на едно предприятие, за което е имало бизнесплан за успешно развитие. С пост в страницата на семейство Баневи във "Фейсбук" той отговаря на изказвания на министър-председателя от вчера, че в случая става дума за "пладнешки грабеж". "Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и...

Намерената в столичния кв. "Младост 3" граната е нова

http://www.mediapool.bg/namerenata-v-stolichniya-kv-mladost-3-granata-e-nova-news267655.html

Намерената в столичния кв. "Младост 3" граната е нов модел, съобщиха от Столичната община. Боеприпасът бе открит в тревна площ в района на хипермаркет в жилищния комплекс от човек, нает да коси тревата. Полицията за кратко блокира движението по бул. "Александър Малинов", докато гранатата бъде огледана и иззета от екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Предстои на нея да се направи допълнителна експертиза. По случая е образувано досъдебно производство.

Полицията иззе граната от градинка в столичния кв. "Младост 3"

http://www.mediapool.bg/politsiyata-izze-granata-ot-gradinka-v-stolichniya-kv-mladost-3-news267655.html

Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) иззе граната от междублоково пространство в столичния кв. "Младост 3", съобщиха от МВР във вторник. Сигнал по случая е получен малко след 10.00 часа, като веднага след това районът е бил отцепен от полицията. Предстои експерти да установят вида и произхода на гранатата, По случая е образувано досъдебно производство.

1000 лева глоба при палене на огън в гората

http://www.cross.bg/ogun-pozhari-teritorii-1551467.html

/КРОСС/ Министерството на земеделието, храните и горите налага глоби при паленето на огън на открито място, което е на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горски територии. При палене на огън в горските територии и извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства физическите лица могат да получат глоба до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер. Ако бъде установено нарушение на разпоредбите за защита на горските територии от пожари и за спазване на пожарна и аварийна безопасност, освен глоба, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. В такива случаи законът предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии. Според МЗХГ основната причина за възникване на горските пожари, въпреки всички призиви и препоръки, остава човешката небрежност. "Едва два от всички над 260 пожари са възникнали вследствие мълнии", допълват от министерството. За това ръководството на МЗХГ призовава всички да бъдат изключително внимателни и да пазят горите от пожари, особено сега, когато изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на инциденти в полските и горски територии

Кой е по-вреден за САЩ - Тръмп или Пенс?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6381220

Кой е по-вреден за САЩ - Тръмп или Пенс?Майк Пенс отрича съобщенията, че се подготвя да се кандидатира за президент през 2020 г., ако по някаква причина Доналд Тръмп отпадне или реши, че му стига един мандат. Отричането на вицепрезидента бе толкова пресилено - той нарече статията във вестник "Ню Йорк таймс" "позорна и оскърбителна" - че ако беше вързан към детектор на лъжата,

Амал Клуни за първи път след раждането

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/amal-kluni-za-pyrvi-pyt-sled-razhdaneto-6072417

Джордж Клуни и съпругата му вечеряха в италиански ресторант на езерото Комо

МРРБ докладва: Санирахме 232 сгради на цена от над 1 милион лева за всяка

http://frognews.bg/news_139798/MRRB-dokladva-Sanirahme-232-sgradi-na-tsena-ot-nad-1-milion-leva-za-vsiaka/

Към края на месец юли 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разплатило общо 235 987 521,60 лв. към „Българска банка за развитие“ АД за общо 232 обновени и въведени в експлоатация жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност.

Коутиньо все по-близо до Барселона

https://offnews.bg//futbol/koutinio-vse-po-blizo-do-barselona-662345.html

Филипе Коутиньо до часове ще парафира договор с Барселона, пишат всички медии в Испания. Футболистът на Ливърпул е най-голямата цел на каталунците през лятото и може би те наистина ще успеят в намеренията си.

Изданията "Спорт" и "Марка" твърдят, че Барса е изпратил за втори път делегация до Ливърпул днес, която отива с единствената мисия да уточни всички детайли по сделката за 25-годишния бразилец.

Дотук през лятото Барса взе само двама нови играчи. Единият бе собственият юноша Жерар Деулофеу, при когото бе активирана откупна клауза на стойност 12 милиона евро. Другият – Нелсон Семедо дойде от Бенфика срещу 30 милиона евро.

В същото време каталунците загубиха един от най-бляскавите си футболисти и член на знаменитото трио МСН – Неймар, който пое към Пари Сен Жермен за рекордните 222 милиона евро.

Повече от сигурно е, че Барселона иска да запълни бързо пробойната, като привлече нов именит играч. Затова следващите часове ще бъдат от ключово значение, а в тях клубът ще отправи финалната си оферта – 90 милиона евро плюс бонуси.

Според вестник "Спорт" американските собственици на Ливърпул - "Фенуей Спортс Груп" са дали благословията си, но трансферът среща яростен отпор от мениджъра на отбора Юрген Клоп.

Коутиньо подписва с Барселона до часове

https://offnews.bg//futbol/koutinio-podpisva-s-barselona-do-chasove-662345.html

Филипе Коутиньо до часове ще парафира договор с Барселона, пишат всички медии в Испания. Футболистът на Ливърпул е най-голямата цел на каталунците през лятото и може би те наистина ще успеят в намеренията си.

Изданията "Спорт" и "Марка" твърдят, че Барса е изпратил за втори път делегация до Ливърпул днес, която отива с единствената мисия да уточни всички детайли по сделката за 25-годишния бразилец.

Дотук през лятото Барса взе само двама нови играчи. Единият бе собственият юноша Жерар Деулофеу, при когото бе активирана откупна клауза на стойност 12 милиона евро. Другият – Нелсон Семедо дойде от Бенфика срещу 30 милиона евро.

В същото време каталунците загубиха един от най-бляскавите си футболисти и член на знаменитото трио МСН – Неймар, който пое към Пари Сен Жермен за рекордните 222 милиона евро.

Повече от сигурно е, че Барселона иска да запълни бързо пробойната, като привлече нов именит играч. Затова следващите часове ще бъдат от ключово значение, а в тях клубът ще отправи финалната си оферта – 90 милиона евро плюс бонуси.

Според вестник "Спорт" американските собственици на Ливърпул - "Фенуей Спортс Груп" са дали благословията си, но трансферът среща яростен отпор от мениджъра на отбора Юрген Клоп.

"Ню Йорк таймс": САЩ вече усещат ефектите от климатичните промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381215

"Ню Йорк таймс": САЩ вече усещат
ефектите от климатичните промениСАЩ вече усещат ефекта от климатичните промени, като през изминалите четири десетилетия температурите са се повишили съществено, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на "Ню Йорк таймс". Изданието разполага с чернова от нов доклад, изготвен от учени от 13 федерални агенции. Според доклада САЩ все по-често страдат от екстремни горещини,

ООН: Властите във Венецуела използват прекомерна сила срещу протестиращите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381216

ООН: Властите във Венецуела използват прекомерна сила срещу протестиращитеВенецуелските сили за сигурност използват прекомерна сила за потушаване на протестите и извършват произволни арести и други нарушения на човешките права, заяви днес Върховният комисариат на ООН за правата на човека, цитиран от БТА.  Агенцията е разследвала смъртта на 124 души във връзка с демонстрациите срещу правителството на президента Николас

Тръмп с рекордно нисък рейтинг

http://frognews.bg/news_139797/Tramp-s-rekordno-nisak-reiting/

Рекордно нисък рейтинг на американския президент Доналд Тръмп. Едва 38% одобряват работата на държавния глава на САЩ, като през април те са били 44%, а през март 45 на сто.

По-строгият контрол върху държавните дружества влезе в сила

http://econ.bg/Новини/По-строгият-контрол-върху-държавните-дружества-влезе-в-сила_l.a_i.746895_at.1.html

Всички държавни дружества и техните дъщерни компании, без значение на принципала, вече ще обявяват търгове и поръчки на сайта на Министерство на...

Всички търгове на държавните дружества на сайта на икономическото министерство

http://econ.bg/Новини/Всички-търгове-на-държавните-дружества-на-сайта-на-икономическото-министерство_l.a_i.746895_at.1.html

Всички държавни дружества и техните дъщерни компании, без значение на принципала, вече ще обявяват търгове и поръчки на сайта на Министерство на...

На Калиакра: Бостан по бостан – олигарх след олигарх

https://bivol.bg/dobrudzha-ban-2.html

Границите на защитената зона Калиакра ще се гледат „бостан по бостан“, увери днес премиерът Борисов на среща в Министерския съвет, свикана след скандала със заповедта на МОСВ за забрани за строителство в зона Калиакра. В същото време и до момента няма публикувана подробна карта на зоната, заедно с попадащите в нея „бостани“ и други имоти. […]

62 252 души живеят в реновирани по Националната програма за енергийна ефективност 515 сгради

http://www.cross.bg/sgradi-obshto-mesetz-1551466.html

/КРОСС/ Към края на месец юли 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разплатило общо 235 987 521,60 лв. към „Българска банка за развитие" АД за общо 232 обновени и въведени в експлоатация многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Това става ясно от доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до председателя на Народното събрание Димитър Главчев в изпълнение на решение на парламента от месец юни т.г. Разплащанията към ББР стартираха през месец юни на база подписано споразумение между МРРБ и банката. Още през същия месец към ББР са платени общо 9 977 621,74 лв. за 10 въведени в експлоатация сгради. През месец юли към банката са възстановени средствата за 222 изцяло обновени сгради на обща стойност 226 009 899,86 лв. В доклада се прогнозира, че до края на годината към ББР могат да бъдат погасени задължения за общо между 450 млн. лв. и 530 млн. лв., като в тази сума се включват и вече разплатените средства

Хакери изнудват HBO, за да не пуснат сценария на "Игра на тронове"

https://offnews.bg//kultura/hakeri-iznudvat-hbo-za-da-ne-pusnat-stcenaria-na-igra-na-tronove-662340.html

Хакери пуснаха част от сценария на пети епизод на седми сезон на "Игра на тронове", както и други документи, свързани със сериала, и поискаха откуп, за да не разпространят цялата информация, с която разполагат, пише Би Би Си.

Хакерите публикуваха части от сценария на предстоящия пети епизод на седми сезон, както и фирмени документи на HBO. Епизоди на други шоута на телевизията също бяха незаконно споделени. 

Престъпниците твърдят, че разполагат с общо 1,5 терабайта данни. От своя страна НВО заявиха, че не вярват, че хакерите разполагат с толкова много информация. 

Файловете при последното изтичане на информация са били кръстени "HBO се проваля". Те са съдържали юридическа информация, трудови договори и други фирмени файлове.

Асошиейтед прес съобщава, че някои документи изглежда съдържат лична информация за контакт с актьорите от сериала. 

Известието за откуп, включено в кратко видео, съдържа текст, адресиран до главния изпълнителен директор на HBO Ричард Плеплер. Хакерите обаче не са оповестили колко искат.

"Искаме ХХХХ долара, за да спре изтичането на вашите данни", пише се в искането, "HBO харчи 12 млн. долара за пазарни проучвания и 5 млн. долара за реклами на "Игра на тронове", така че помислете за друг бюджет за вашите реклами".

Въпреки че съобщението няма дата и не е споменато каква сума искат хакерите, те дават на HBO срок от три дни, за да извърши плащането.

Токов удар доведе до обгазяване на Девня

//dariknews.bg/regioni/varna/tokov-udar-dovede-do-obgaziavane-na-devnia-2041464

Токов удар в ТЕЦ "Девен", собственост на "Солвей България", е довел до обгазяване на град Девня. Няма замърсяване от спряното заради него производство в „Солвей Соди“, уверяват  експерти на РИОСВ – Варна.

Силният токов удар е възникнал в 8,20 ч. днес

Жена се бори за живота си след взрив на газова бутилка

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zhena-se-bori-za-zhivota-si-sled-vzriv-na-gazova-butilka-2041475

60-годишна жена се бори за живота си след битов инцидент с газова бутилка, съобщиха за Дарик от Университетска болница „Св. Георги“. Пострадалата е от Съединение и е настанена в Клиниката по изгаряния в лечебното заведение. Тялото й е с дълбоки изгаряния, които са

Забраната за земеделие и строежи на Калиакра остава в сила и след срещата при Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/08/3020756_zabranata_za_zemedelie_i_stroeji_na_kaliakra_ostava_v/?ref=rss


Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитена зона "Комплекс Калиакра", ще продължи да действа. Това обяви самият екоминистър Нено Димов след среща с всички заинтересовани страни по казуса. На нея присъстваха неправителствени организации, природозащитници, кметове от района, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов.<br /><br />Димов обясни, че заповедта ще действа до...

Психично болен се барикадира в дома си, взе родителите си за заложници

http://www.cross.bg/roditelite-doma-bolen-1551465.html

/КРОСС/ Психично болен мъж се барикадира тази сутрин в дома си в столичния квартал "Горна баня". Мъжът се е заключил в къщата си заедно с родителите си, съобщава "Хоризонт", като се позовава на свои източници от МВР. На място са изпратени полицейски екипи, както и специализираният отряд "Кобра" към СДВР. Полицията е започнала преговори с младия мъж, който по-късно е освободил родителите си и те са напуснали дома. Около обяд полицаите са успели да изведат барикадиралия се в къщата младеж. Той е отведен в психиатрия. Тепърва ще се установяват причините за постъпката му.  

РЕТА: Пазете конете, спрете файтоните заради горещините

http://dnes.dir.bg/news/kone-zabrana-reta-goreshta-valna-fitoni-26201334

За мъчение на конете, впрегнати във файтони по време на големите горещини, предупреждава РЕТА. И всичко това в името на туризма.

По-строгият контрол върху държавните дружества влезе в сила

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/08/3020739_po-strogiiat_kontrol_vurhu_durjavnite_drujestva_vleze/?ref=rss


От днес е в сила по-голям контрол върху държавните дружества, след като в Държавен вестник бяха обнародвани промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Те бяха предложени от служебния министър на икономиката Теодор Седларски.<br /><br />Промените са свързани основно с възможностите за продажба на активи и разширяват правата на държавата не само върху компаниите, които притежава, но и върху техните дъщерни...

Мачовци се биха във варненско село, единият пострада

http://www.moreto.net/novini.php?n=357058

Топлото време не попречи на двама мъже да се сбият вчера в село Любен Каравелово, съобщиха от полицията за Moreto.net. Мачовците започнали спор точно в центъра, след което решили да преминат към схватка. В двата края на ринга се оказали 27-годишен местен жител и 40-годишен варненец.

"Къде ми е името?"

http://www.cross.bg/zhenite-prosto-svyat-1551464.html

/КРОСС/ Изглежда ви невероятно, нали? Да нямате име. Нищо да не се свързва с вас като личности, като индивидуалност, като жени. Името е ценност, която приемаме за даденост, но тази ценност на мнозина не просто е отнета - тя изобщо не е давана. Без акт за раждане, без лична карта, без надгробен надпис на плочата... Имало ли ги е изобщо... тогава - това е истинският въпрос. Ако нищо не се свързва с името ти - съществувал ли си? Живял ли си? И за какво си живял? Създал ли си нещо или още преди самият му замисъл, то ти е било отнето? Свикнали сме да поставяме подписът си под нещата, които създаваме. Той ни идентифицира. Прави ни истински, действителни... легитимни... Представете си само за миг свят, в който тази „привилегия" ви е отнета. /... 1... 2... 3 ... колко трае „миг" в свят без име? / Съществуване, в което вие не съществувате като личност с име, данни и идентичност. Свят, в който сте подвластни и напълно зависими от волята на мъжката част от обществото. Свят, в който нямате лице, защото е забулено и нямате глас, защото никой не иска да го слуша. Дори да бъде извисен в порив на агония и крайна нужда от това да бъде чут, от кого всъщност идва този глас? От същество без име, тяло, лице, свободна воля, право на избор, любов, мечти... същество, което обитава пространство, към което по никакъв начин (легитимно) не принадлежи. Този свят си има име - Афганистан! Но там жените нямат имена

Жителите на Кресна се обявиха против пътя през дефилето да стане част от магистралата

http://www.cross.bg/magistralata-kresna-defile-1551463.html

/КРОСС/ Жителите на община Кресна не се съгласиха с предложения вариант за строежа на лот 3.2 на АМ "Струма" в Кресненския пролом, предава news.bg. Предложението за въпросната отсечка е сегашният път през Кресненското дефиле да остане като скоростна отсечка в посока Кулата, а не магистрала. В посока София се предвижда изграждането на нов път, който ще има статут на магистрала. След Кресна пътят ще се изкачва по стръмните завишения на Кресненския пролом и ще слиза в Симитлийската котловина, при село Полето. Според местни обаче пътят Е-79 не трябва да се затваря. По думите на кмета на село Долна Градешница Стоян Акареев пред БНР пътищата не се дублират и населението не е съгласно да се затваря отсечката Кресна Симитли. "По-добре да си е отгоре, защото рано или късно ще дойде време, когато ще трябва да се плаща на магистралата", заяви той и допълни, че винаги трябва да има алтернативен път, по който да се осъществява предвижването докато се извършват дейностите по изграждането на нов път или ако хората не искат да използват магистралата. Според местните жителите старият път през Кресненското дефиле трябва да си остане в сегашния му вид, за да може хората да имат право на избор и сами да решават дали да се качват на магистралата или да пътуват по стария път. Когато започне да се търси заплащане за използването на магистралата, задължително трябва да има алтернативен път, по който таксите да се заобиколят

5 години на Марс през обектива на "Кюриосити" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57058-5_godini_na_mars_prez_obektiva_na_kyuriositi_video

Преди дни марсоходът "Кюриосити" празнува своята пета година на Червената планета. На 5 август 2012 г той кацна на Марс и от тогава постоянно праща снимки, видео, данни от множеството си сензори, тестове на проби.

В резултат на работата му бе потвърдена ключова теория - че някога Марс е имала условия за живот като вода, важни химични елементи и източници на енергия.

Тази година се навършват и две десетилетия, от както НАСА се зае сериозно с изучаването на Червената планета. На 4 юли 1997 г мисията "Патфайндър" успешно спусна роботът "Соджърнър", а в следващите години бяха разположени осем други орбитални и самоходни апарата.

Догодина пък започва мисията "Инсайт", която ще докара нов марсоход - Mars 2020 rover, наследник на "Кюриосити". Той ще търси следи от форми на живот в момента, и ще събира информация, нужна за бъдещо заселване на планетата.

Взрив от хепатит А в ромския квартал на Луковит

http://www.mediapool.bg/vzriv-ot-hepatit-a-v-romskiya-kvartal-na-lukovit-news267654.html

За взрив на заболели от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч. От началото на юни само в този квартал случаите са 63 - основно на деца от една до 15 години, съобщила за БТА д-р Сийка Иванова, директор на дирекцията "Надзор на заразните болести" в РЗИ. В цялата област заразените са 75. През последната седмица са хоспитализирани в инфекциозното отделение 13 пациенти с хепатит А, от които 11 са от Луковит, а двама от Ловеч.   "Това е контактнобитова инфекция, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава от началото на юни. Заболяването е с явна клинична проява, но може да се развие без симптоми. Това е и една от причините за многото заразени", заяви д-р Иванова.   По думите й, предприемат се мерки по отношение на контактните лица чрез общопрактикуващите лекари в града, като е ангажиран и здравният медиатор. Многократно е информирана и община Луковит, дадени са указания и препоръки за приема на децата след ваканцията в детските заведения и училищата в града.   Д-р Иванова добави, че са водени разговори родители, които могат да си позволят сумата, да купят ваксина срещу хепатит А и да се постави на контактните лица.   От РЗИ са издали предписание до кмета на община Луковит да бъдат обсъдени възможностите и за организиране на т. нар. крайна огнищна дезинфекция в домовете със заболели.

Ердоган отива в Сърбия

http://frognews.bg/news_139796/Erdogan-otiva-v-Sarbiia/

Турският президент Реджеп Ердоган и 150 турски бизнесмени отиват на официално посещение в Сърбия през септември, пише местната преса.

Индексите на БФБ-София продължават да записват ръстове

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-продължават-да-записват-ръстове_l.a_i.746893_at.1.html

Индексите на БФБ-София продължават да се повишават и във вторник. Бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX записва ръст от над три пункта или 0.43%...

Със 130 участници ще стартира първият триатлон за любители край Правец

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/08/3020741_sus_130_uchastnici_shte_startira_purviiat_triatlon_za/?ref=rss


Със 130 участници в неделя (13 август) ще в 9.00 часа ще стартира първото издание на триатлона за любители "Правец ТРИ". В надпреварата, организирана от спортен клуб "Бегач", ще се включат състезатели от България, Румъния, Холандия, САЩ, Германия, Турция, Франция и Сърбия.<br /><br />Въпреки че е за любители и няма награден фонд, състезанието ще събере рекорден брой участници за триатлон в България. Те ще бъдат разделени в две дисциплини - олимпийска (1.5 км...

Левски обяви назначението на Делио Роси

https://offnews.bg//futbol/levski-obiavi-naznachenieto-na-delio-rosi-662342.html

От Левски официално обявиха назначаването на Делио Роси за треньор. Италианецът вчера се завърна в България, след като миналата седмица дойде у нас, за да проведе разговори със Спас Русев.

На летище "София" тактикът отказа да говори пред медиите с мотива, че още не е парафирал, но това вече е факт. Тази сутрин Роси е сложил подписа си под договор за две години и днес в 17.30 часа ще бъде официално представен, съобщава клубната страница на 26-кратния шампион на България.

"Уважаеми представители на медиите, днес, 08.08, от 17:30 часа в залата за пресконференции на ДЮШ на стадион „Vivacom Арена – Георги Аспарухов“ ще бъде представен официално новият старши-треньор на ПФК ЛЕВСКИ Делио Роси.

Брифингът ще бъде излъчван на живо от клубния канал ЛЕВСКИ ТВ в сайта и фейсбук страницата на тима", гласи съобщението на "сините".

Треньорска кариера на Делио Роси:

1990-1991 Торемаджор

1991-1993 Фоджа (Примавера)

1993-1995 Салернитана

1995-1996 Фоджа

1996-1997 Пескара

1997-1999 Салернитана

1999-2000 Джено

2000 - Пескара

2001 - Пескара

2002-2004 Лече

2004-2005 Аталанта

2005-2009 Лацио

2009-2011 Палермо

2011-Палермо

2011-2012 Фиорентина

2012-2013 Сампдория

2015-Болоня

2017-ПФК ЛЕВСКИ

Лили Иванова репетира на пълнолуние и частично лунно затъмнение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6381198

Лили Иванова репетира на пълнолуние и частично лунно затъмнение"Репетиция при пълнолуние и частично лунно затъмнение... утре - концерт, Клуб Хоризонт, Варна. Това написа в профила си във Фейсбук примата на българската попмузика Лили Иванова и придружи думите си с три

Борисов: Страхът и слуховете в България работят със страшна сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381185

Борисов: Страхът и слуховете в България работят със страшна силаСлухът и страхът работят в България със страшна сила и като ви кажат, че тези от София са подготвили да ви вземат всичко от бостана до лодката, е нормално да се реагира. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани по проекта за плана за управление на защитените зони в Калиакра.

62 252 души живеят в реновирани жилища по програмата за енергийна ефективност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381210

62 252 души живеят в реновирани жилища по програмата за енергийна ефективностМРРБ стартира плащанията към ББР, за юни и юли към банката са възстановени близо 236 млн. лв. Към края на месец юли 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разплатило общо 235 987 521,60 лв. към „Българска банка за развитие“ АД за общо 232 обновени и въведени в експлоатация многофамилни жилищни сгради по Националната

Бившата на Дани Кики пъчи 1000 кубика силикон

https://offnews.bg//izvan-terena/bivshata-na-dani-kiki-pachi-1000-kubika-silikon-662344.html

Бившата половинка на капитана на Локомотив Пловдив и любимец на ученичките от Града по тепетата Дани Кики не спира да вълнува въображението на мъжката половина на човечеството.

Атрактивната дама, която има седемгодишен син от набедения от собственика на Локомотив Христо Крушарски за член на "банда гейове" Кики, показва често греховното си тяло, тунинговано с над 1000 кубика силикон.

Антония не спира да пътува и релаксира на екзотични дестинации, събра солидна фенска маса в Инстаграм, където има над 40 000 последователи.

Посланикът на САЩ: Случаят с Цветан Василев не влияе добре на имиджа на съдебната система

http://www.mediapool.bg/poslanikat-na-sasht-sluchayat-s-tsvetan-vasilev-ne-vliyae-dobre-na-imidzha-na-sadebnata-sistema-news267653.html

Случаят с бившия банкер Цветан Василев и фалиралата КТБ не влияе добре на имиджа на съдебната система в страната. Такова мнение изрази във вторник посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин в интервю за Нова телевизия.   „Сигурен съм, че президентът Доналд Тръмп е добре информиран по въпроса с поисканата от Цветан Василев закрила. Това обаче е правен казус и в подобни случаи не обсъждаме детайли по него“, каза Рубин.   Така той отговори на въпрос, свързан с опита на Василев да превърне своя случай в първото дело по приетия от американския Конгрес Глобален закон "Магнитски". Този закон позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете.   Преди седмица стана ясно, че за да стори това бившият мажоритарен собственик на КТБ, който е обвинен от българската прокуратура за пране на пари и присвояване в особено големи размери, е наел американска юридическа фирма. Срещу 50 000 долара месечно JWI Inc. трябва да подготви документите му по казуса, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен, и да поиска защита по закона "Глобален Магнитски".   По думите на Рубин първо трябва да се произнесат съдебните органи в България и САЩ и чак тогава дипломатите ще могат да вземат отношение по казуса. Той добави, че никой представител на българските власти не го е потърсил за разговор след разпространената информация за действията на Василев.   По думите му "през последните 25 години САЩ са направили много, за да се подобри съдебната система в България, да е по-прозрачна и да отговаря на международните стандарти". Той отрече страната му да се опитва да влияе по някакъв начин на реформата в сектора.   "Няма нито един случай, по който да сме се намесили. Хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе. Това е много странно", добави Ерик Рубин.   Посланикът на САЩ коментира и темата с визите за пътуващите до САЩ български граждани.   "Даваме си сметка, че кандидатстването за визи е скъпо, че отнема време и особено за хората, които не живеят в София, това си е голямо предизвикателство, но си имаме закони, които регламентират кога може да падне визовият режим за определена държава. Не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила”, обясни Рубин. "Честно казано, България не покрива изискванията. Най-важният критерий е хората, на които се отказва виза, да са много малко. Трябва и да се сведат до минимум онези, които остават нелегално в САЩ, след като са взели виза. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме много усилия това да се случи”, подчерта той.

1000 лв. глоба за палене на огън в гората

http://www.moreto.net/novini.php?n=357079

Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите призовава всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на инциденти в полските и горски територии, съобщиха от ведомството за Moreto.

Процедурата по отнемане лиценза на ЕВН е прекратена

http://clubz.bg/57057-procedurata_po_otnemane_licenza_na_evn_e_prekratena

Kомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е прекратила процедурата за отнемане на лиценза на "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, става ясно от съобщение в сайта на енергийния регулатор.

Решението е взето на закрито заседание, проведено на 4 август.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван на интернет страницата на КЕВР след приключване на процедурата по установяване на наличие на защитена по закон информация, уточняват от регулатора.

Процедурата по отнемане на лиценза бе заведена срещу трите електроразпределителни дружества преди 3 години.

Мотивите на КЕВР тогава бяха, че те са си прихванали сумите, които им дължи Националната електрическа компания за зелената енергия, а това нарушава разпоредбите на Закона за енергетиката. 

НЕК им дължеше близо 350 млн. лв., а задълженията към ЕВН бяха 216 млн. лв. 

Конфискуваха имоти на американец, осъден в САЩ

http://dnes.dir.bg/news/imoti-konpi-liy-gesi-kuinto-26201455

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество окончателно отне имущество за 1.7 млн. лв. от американеца Лий Джеси Куинто.

Изнасилиха жена на улицата във Варна, 10 задържани

http://dnes.dir.bg/news/varna-mvr-iznasilvane-26201335

Жена е изнасилена на варненска улица тази сутрин, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в морския град Даниел Пашов.

50 яхти ще участват в Регатата "Кор Кароли"

http://www.cross.bg/karoli-byrgas-yahti-1551462.html

/КРОСС/ 50 яхти ще участват в Регатата "Кор Кароли", която тази година за първи път ще стартира от Бургас. Това стана ясно на пресконференция днес в Община Бургас. В нея взеха участие Красимир Стойчев, зам.- кмет на Община Бургас.Тома Томов, председател Фондация "Кор Кароли", Димитър Новак, секретар на Фондация Кор Кароли, Стойчо Димов от "Пристанище Бургас" ЕАД и Илиян Тенекеджиев от ЯК "Порт Бургас". Състезанието тази година включва малко над 100 морски мили. Стартът е в Бургас, като началото ще бъде дадено с Про Ам гонка на 12 август от 13.00 часа. В демонстрационната гонка бургазлии ще имат възможност да се качат на борда на някоя от състезателните яхти. "Същинската надпревара стартира на следващия ден в 10.00 часа, от моста в гр.Бургас в посока остров Св.Анастасия и финал в Свети Влас. На следващия ден участниците потеглят в посока Варна, а в последния състезателен ден всичко ще се рeшава във варненския залив, на 15 август. Същия ден ще бъде и официалното награждаване",обясни кап. Тома Томов, председател на Фондация "Кор Кароли". Общо 9 квалифицирани съдии ще обслужват тазгодишната ветроходна регата "Кор Кароли". Главен съдия за поредна година ще е Пламен Георгиев. Ще работят протестна комисия в състав от 3 души и регатна комисия. Ще има и офицер по сигурността. Представител на морска администрация Бургас ще бъде включен в работата по контрола на яхтите

Владимир Путин „изгря“ върху фасадата на хотел в Ню Йорк (ВИДЕО/СНМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/vladimir-putin-izgria-vyrhu-fasadata-na-hotel-v-niu-iork-videosnmki-2041468

Образ на руския президент Владимир Путин, усмихващ се на фона на националния трикольор, бе прожектиран вчера върху фасадата на хотел "Тръмп СоХо" в нюйоркския квартал Манхатън. Това съобщи новинарският сайт "Бизнес инсайдър", цитиран от ТАСС.

Еко организации: Нено Димов е некадърен и злонамерен

http://frognews.bg/news_139795/Eko-organizatsii-Neno-Dimov-e-nekadaren-i-zlonameren/

В деня, в който всички заинтересовани страни трябва да обсъждат дейностите в защитена зона „Калиакра” Коалицията от неправителствени организации и граждански групи ”За да остане природа в България” поиска оставката на министъра на околната среда Нено Димов.

Болт ще бяга с контузия в щафетата

https://offnews.bg//leka-atletika/bolt-shte-biaga-s-kontuzia-v-shtafetata-662336.html

Суперзвездата на леката атлетика Юсейн Болт ще бяга за Ямайка в щафетата на 4х100 метра на световното първенство в Лондон, въпреки че има лека контузия и усеща болка.

"Чувствам, че сме готов. Винаги съм участвал с гордост в щафетата. Ще видим на какво са способни момчетата. Като цяло имам лека болка, но не е такава, с която да не може да се справи един масаж.

Отнасям се спокойно към тази контузия. Щастлив съм да бъда в Лондон и с нетърпение очаквам щафетата", коментира Болт пред "Ройтерс".

Йохан Блейк е другият опитен състезател от щафетата на Ямайка, който ще вземе участие на 4 по 100 метра. Щафетното бягане при мъжете ще се проведе на 12 август.

Припомняме, че в събота Юсейн Болт се окичи с бронзов медал в последния спринт на 100 метра в кариерата си. Победител стана американецът Джъстин Гатлин, а втори финишира Крисчън Колумън, също от САЩ.

Новият световен шампион падна и се поклони пред Болт, който обяви отказване с края на това световно първенство. Иначе времената не бяха кой знае какви. Гатлин пресече след 9.92 секунди, Коулмън записа 9.94, а Болт остана с 9.95.

Дали ямайската легенда за завърши блестящата си кариера с триумф, ще разберем в събота вечер.

Изнасилиха варненка посред бял ден

http://www.cross.bg/iznasiliha-varnenka-posred-byal-den-1551461.html

/КРОСС/ Жена на средна възраст е била изнасилена тази сутрин. Сигнал за тежкото престъпление е подаден в 6:30 часа. Станало е на ул. "Струга", съобщава директорът на варненската полиция комисар Даниел Пашов. Жертвата е дала описание на извършителя. Десет заподозрени лица бяха привикани в полицията за проверка за съпричастност към изнасилването. След разпитите им един от тях е бил арестуван Криминална полиция продължава оперативно-следствените действия по случая.  

Скандалната песен на Сузанита се оказа крадена от религиозен химн на бахайците (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6381177

Скандалната песен на Сузанита се оказа крадена от религиозен химн на бахайците (Видео)Песента на Сузанита "Луцифер и Буда", в която 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад показва средни пръсти, облечена предизвикателно, освен скандална, се оказа и крадена, съобщава Би Ти Ви. Приликите между песента на Сузанита и trap парче на арабски диджей отпреди две години вече бяха разконспирирани. Всъщност не става дума за прилика,

Изнасилиха варненка посред бял ден, 10 - задържани

http://www.cross.bg/iznasiliha-varnenka-posred-byal-den---zadurzhani-1551461.html

/КРОСС/ Жена на средна възраст е била изнасилена тази сутрин. Сигнал за тежкото престъпление е подаден в 6:30 часа. Станало е на ул. "Струга", съобщава директорът на варненската полиция комисар Даниел Пашов. Жертвата е дала описание на извършителя. Към момента са задържани 10 лица, които се проверяват за съпричастност към изнасилването. Криминална полиция провежда оперативно-следствени действия.  

Жена роди тризнаци след 9 неуспешни опита за зачеване инвитро

http://www.cross.bg/evrev-rust-grama-1551460.html

/КРОСС/ Днес, 08.08.2017 г., в родилното отделение на Първа САГБАЛ „Света София" проплакаха тризнаци, съобщиха от пресслужбата на болницата. Бебета са заченати инвитро по метода икси, благодарение на добрата работа на д-р Минко Еврев, началник на отделението по асистирана репродукция в здравното заведение, и неговия екип. Той е и специалистът, проследил цялата бременност на майката. Пациентката беше родоразрешена чрез Цезарово сечение от д-р Минко Еврев и д-р Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности в Първа САГБАЛ „Света София". Д-р Еврев завежда единственото общинско отделение по асистирана репродукция в България. Първото бебе е момченце с тегло 2040 грама и ръст 44 см, след него на бял свят се появи момиченце с тегло 2650 грама и ръст 46 см и третото бебе - момченце с тегло 2880 грама и ръст 49 см. Майката е на 36 години с 9 неуспешни инвитро процедури в рамките на 12 години. „Раждането протече без усложнения, а пациентката и бебетата са в много добро състояние", сподели д-р Минко Еврев.  

VIVACOM остава лидер на телеком пазара

https://offnews.bg//ikonomika/vivacom-ostava-lider-na-telekom-pazara-662333.html

VIVACOM запазва лидерската си позиция на българския телеком пазар, като отчита най-големи общи приходи в размер от 432 милиона лева към края на първата половина на 2017 г. В сравнение със същия период на миналата година компанията постига увеличение в размер на 2,5 милиона лева, показват финансовите резултати на дружеството през първите 6 месеца на 2017 г.

През първата половина на годината ръст на приходите се наблюдава както в мобилния, така и във фиксирания сегмент, като приходите за първо полугодие на 2017 г. възлизат съответно на 247 милиона лева от мобилни линии и малко над 174 милиона лева от фиксирани линии.

VIVACOM запазва стабилни позиции по приходи от мобилни услуги, приключвайки първото полугодие на 2017 г. с увеличен пазарен дял в сравнение с края на 2016 г.– 28,4%.

Компанията отчита увеличение на общия брой абонати на мобилни услуги в сравнение с първото тримесечие на настоящата година, както и спрямо първото полугодие на 2016 г.

Клиентите на мобилни услуги в края на юни 2017 г. са 3 135 000, докато през същия период на миналата година броят на клиентите в мобилния сегмент е бил със 72 хиляди по-малко.

Приходите от един абонат в мобилния сегмент остават стабилни, запазвайки тенденцията за растеж при ползването на данни – от 31% дял от средните приходи на абонат през второто тримесечие на 2016 г. на 35% за същия период на 2017 г.

На пазара на фиксиран интернет VIVACOM се утвърждава като лидер, отчитайки постоянна тенденция към увеличаване броя на клиентите – от 444 000 абонати за първото тримесечие на 2017 г. до 452 000 в края на второто тримесечие. За сравнение, в края на същия период на 2016 г. броят на клиентите на фиксиран интернет е 411 000.

VIVACOM запазва лидерска позиция и в предоставянето на най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV). 44% от общо 426 000 клиенти с платена телевизия са абонати на IPTV. За сравнение, в края на същия период на 2016 г. делът на абонатите на IPTV е 40% от общо 390 000 клиенти.

През 2017 г. VIVACOM доказано има най-бързата мобилна мрежа в България, постигайки най-високата средна скорост за сваляне (download). Операторът получи награда въз основа на анализ, проведен от Ookla чрез Speedtest за първите шест месеца на 2017 г.

В края на първата половина на 2017 г. телекомът осигурява покритие на 4G мрежата на 94% от населението в страната. Компанията инвестира в развитие на мрежата с фокус върху подобрението не само на покритието, но и на капацитета, устойчивостта и дългосрочната ефективност на вложените средства. Към края на първото полугодие VIVACOM отчита инвестиции в размер на 84 милиона лева. От тях 76% са вложени в развитие на мрежата.

Жегите вдигнаха разхода на ток във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=357077

Заради топлото време разходът на ток в Североизна България се е увеличил с 3 %, спрямо последната седмица на юли, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Повишеният разход на ток се обяснява с масовото използване на охладителни уреди през горещите дни.

Вижте как взривяват цял град от небостъргачи в Китай за 20 секунди (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381168

Вижте как взривяват цял град от небостъргачи в Китай за 20 секунди (Видео)Заснеха на филм момента, в който взривяват цял град от небостъргачи за 20 секунди в Китай. Град Джънджоу, столицата на китайската провинция Хенан, е изравнен със земята, благодарение на повече от 2,5 тона динамит, пише

Въведените в експлоатация жилищни сгради се увеличават двуцифрено

http://econ.bg/Новини/Въведените-в-експлоатация-жилищни-сгради-се-увеличават-двуцифрено_l.a_i.746892_at.1.html

В периода април-юни въведените в експлоатация жилищни сгради в страната са общо 585, а новопостроените жилища в тях са 2576, сочат данните на...

Почина актьорът, носил костюма на оригиналната Годзила (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381167

Почина актьорът, носил костюма на оригиналната Годзила (Видео) Актьорът Харуо Накаджима, обличал нееднократно костюма на страховитото филмово чудовище Годзила, е починал на 88-годишна възраст от пневмония, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на киностудио "Тохо". Накаджима работи като каскадьор в самурайски филми, когато получава предложение да "изиграе" прословутото чудовище,

Взрив на болни от хепатит А в ромския квартал в Луковит

http://www.cross.bg/lykovit-hepatit-ivanova-1551459.html

/КРОСС/ За взрив на заболели от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч. От началото на юни само в този квартал случаите са 63 - основно на деца от една до 15 години, каза д-р Сийка Иванова, директор на дирекцията "Надзор на заразните болести" в РЗИ. В цялата област заразените са 75. През последната седмица са хоспитализирани в инфекциозното отделение 13 пациенти с хепатит А, от които 11 са от Луковит, а двама от Ловеч. "Това е контактнобитова инфекция, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава от началото на юни. Заболяването е с явна клинична проява, но може да се развие без симптоми. Това е и една от причините за многото заразени", заяви д-р Иванова. По думите й, предприемат се мерки по отношение на контактните лица чрез общопрактикуващите лекари в града, като е ангажиран и здравният медиатор. Многократно е информирана и община Луковит, дадени са указания и препоръки за приема на децата след ваканцията в детските заведения и училищата в града. Д-р Иванова добави, че са водени разговори родители, които могат да си позволят сумата, да купят ваксина срещу хепатит А и да се постави на контактните лица. От РЗИ са издали предписание до кмета на община Луковит да бъдат обсъдени възможностите и за организиране на т.нар. крайна огнищна дезинфекция в домовете със заболели.  

Борисов обеща да брани и делфините, и интересите на бизнеса в Калиакра

http://frognews.bg/news_139794/Borisov-obeshta-da-brani-i-delfinite-i-interesite-na-biznesa-v-Kaliakra/

Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща в Министерски съвет с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.

Екоорганизации поискаха оставката на "некадърния и злонамерен" министър Нено Димов

http://www.cross.bg/vsichki-dimov-zayavi-1551458.html

/КРОСС/ В деня, в който всички заинтересовани страни трябва да обсъждат дейностите в защитена зона „Калиакра" Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" поиска оставката на министъра на околната среда Нено Димов. След заповед на Димов за ограничаване на дейностите в зона „Калиакра" жителите на Каварна, Шабла и Балчик излязоха на протести, разтревожени, че ще загубят поминъка си. По-късно стана ясно, че стопанската дейност се ограничава само на земи, които така или иначе са неплодородни. Премиерът Борисов обяви, че ще се търси изгоден за всички вариант, в който да не се стигне до европейски санкции за България, но и да няма фалирали земеделци. Обвинените от жителите на Крайморска Добруджа природозащитници обаче изразиха солидарността си с хората, които били разтревожени „в следствие на криза, генерирана от екоминистерството". „Освен тежка некадърност, тук прозира и явна злонамереност", пише в писмото. „Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура, а в начина, по който са определяни границите на земите и в липсата на работещи механизми през годините", заяви днес Димов на срещата в Министерски съвет, на която не дойдоха всички поканени собственици и по този начин се опита да прехвърли вината на предишни управления. „Трябва да е ясно, че всички страни в този разговор защитават легитимни обществени интереси

Изнасилиха жена посред бял ден във Варна, задържаните са 10

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381171

Изнасилиха жена посред бял ден във Варна, задържаните са 10Жена на средна възраст е била изнасилена тази сутрин. Сигнал за тежкото престъпление, което е станало на ул. "Струга", е подаден в 6:30 часа, съобщи директорът на варненската полиция ком. Даниел Пашов, предаде Дарик. Жертвата е дала описание на извършителя. Към момента са задържани 10 лица, които се проверяват за съпричастнот към изнасилването.

Продажбите на компютри и друга техника продължават да движат търговията на дребно

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/08/3020713_prodajbite_na_kompjutri_i_druga_tehnika_produljavat_da/?ref=rss


По предварителни сезонно изгладени данни през юни 2017 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени намалява с 0.5% спрямо предходния месец.<br />В сравнение със същия месец на миналата година обаче данните сочат растеж от 2.6%.<br /><br />По традиция най-голям ръст се наблюдава при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 16.2% спрямо миналия юни. Търговията на дребно с разнообразни...

Забраната за земеделие и строителство край Калиакра остава

http://www.cross.bg/dimov-kaliakra-zapovedta-1551471.html

/КРОСС/ Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитена зона "Комплекс Калиакра", ще продължи да действа. Това обяви самият екоминистър Нено Димов след среща с всички заинтересовани страни по казуса. На нея присъстваха неправителствени организации, природозащитници, кметове от района, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов. Димов обясни, че заповедта ще действа до момента, в който бъде подготвена нова такава. „Заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра" ще продължава да действа до прецизирането на нова. Давам си сметка, че ще има работещо решение, когато се съхранява природата по европейски и български начин". Искам да седнем и да намерим онзи компромис, който ще бъде приемлив и за двете страни. Ако само едната страна е приоритетно представена, това трудно може да бъде защитено. Моето предложение е да имаме време до момента, в който договоря с местната общност и власт и след това с Брюксел конкретната заповед, да оставим действието на сегашната, за да не поемаме никакви рискове. Ако това не е приемливо, ще поемаме риск и ще видим какво ще процедираме", заяви Димов. Преди да бъде издадена новата заповед, тя ще бъде обсъдена с кметовете от района, засегнатите страни и представители на Европейската комисия. Според Димов заповедта не е проблем, тъй като касае само част от проблема

Всяко десето дете в България се ражда от невръстна майка

https://offnews.bg//obshtestvo/vsiako-deseto-dete-v-balgaria-se-razhda-ot-nevrastna-majka-662325.html

Всяко десето дете в България се ражда от невръстна майка. Страната ни е с три пъти по-голям процент от средния за Съюза, но не е с най-големия дял на майки тийнейджърки, Румъния е.

В България процентът е 11.9% при 4% среден за ЕС, а в северната ни съседка - 12.3%. Следват ни Унгария (9%), Словакия (8.4%), Латвия (5.5%), Литва и Великобритания (по 5.4%) и Полша (4.8%).

Данните са на Евростат. Те бяха публикувани днес и показват картината през 2015 г.

Тогава в България са родени 33 425 деца. Майките на 138 от тях са били между 10- и 14-годишни. На още 3849 бебета - между 15 и 19 г.

В ЕС общо 93 000 бебета са родени майки тийнейджърки през 2015-а. И все пак близо половината майки раждат за първи път на възраст между 20 и 29 г. - 47%, а 45 на сто - в 30-те си години. Около 87 000 пък са жените, които раждат след 40. Средната възраст за първо раждане в Съюза е 29 години.

В противоположния на нашия край на скалата, с майки тийнейджърки под 2% от населението са Италия (1.2%), Холандия и Словения (по 1.3%), Дания и Швеция (по 1.4%).

Италия е и страната с най-голям дял на жените, които са станали майки за първи път на 40 и повече години (8%). На второ място е Испания (7.4%), която е пред Гърция (5.5%), Ирландия (4.9%) и Люксембург (4.5%).

Най-малко са жените с първо раждане на и над 40 г. в Литва и Полша (по 1.1%), Латвия и Словакия (по 1.5%), Румъния (1.6%), Малта (1.7%) и Чехия (1.8%).

В повечето страни членки жените раждат за първи път в 20-те си години. Не е така в Испания, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург и Португалия. Там повече от половината жени раждат в 30-те си години, а процентите варират между 61.6% (Испания) и 53.7% (Португалия).

Германски министър иска обратно парите за ромите от България и Румъния

http://clubz.bg/57056-germanski_ministyr_iska_obratno_parite_za_romite_ot_bylgariq_i_rumyniq

Европейският съюз трябва да вземе парите, които Румъния и България получават от Европейския социален фонд за ромите, и да ги прехвърли в Германия. Това смята Йоахим Щамп, министър по интеграцията на най-голямата федерална провинция в Германия - Северен Рейн-Вестфалия, съобщи британският в. "Дейли Експрес".

Според него България и Румъния не използват адекватно милиардите, които получават от Европа за интеграция. За периода 2014-2020 за нас са отпуснати 7,1 млрд. евро, като 5 млрд. идват директно от Европейския социален фонд, твърди изданието. Румъния пък получава 22 млрд. евро. През предишния програмен период (2007-2013 г.) те не са ползвали дори една пета от предоставените средства. България - също.

"В България ромите въобще не са приети. Третират ги като петокласни граждани. Образованието на децата не е гарантирано там. България трябва да разбере, че ако не прави нищо за липсата на образование, проблемът ще продължава да расте", смята Щамп.

Според него тези пари трябва да отидат в Рурската област, в източната част на неговата провинция. Тя е най-голямата градска зона в Германия и третата по големина в ЕС.

 "Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург", обяснява още Щамп.

В двата града има повече имигранти, отколкото в цяла Румъния и България.

 

НСИ: 7.9% увеличение на строителната продукция

http://www.cross.bg/danni-prodyktziya-stroitelstvo-1551445.html

/КРОСС/ По предварителни данни през юни 2017 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни , е с 0.2% над равнището от предходния месец. Календарно изгладените данни показват увеличение от 7.9% на строителната продукция през юни 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година. През юни 2017 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство се увеличава с 1.3%, докато от гражданското/инженерното строителство намалява с 1.1%. На годишна база увеличението на строителната продукция през юни 2017 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп както при сградното строителство, където увеличението е с 15.0%, така и при гражданското/инженерното строителство - с 0.2%.  

Данъчните в Гърция не се шегуват: 1000 конфискации правят на ден

http://frognews.bg/news_139793/Danachnite-v-Gartsiia-ne-se-sheguvat-1000-konfiskatsii-praviat-na-den/

За 21 работни дни на месец юли данъчните в Гърция дадоха ход на 20 954 конфискации на имоти, активи и заплати, още 1 608 263 данъкоплатци ги очаква същото.

Слатински: Всеки ден у нас е крачка назад

http://frognews.bg/news_139791/Slatinski-Vseki-den-u-nas-e-krachka-nazad/

Всеки ден у нас е крачка назад. Такова е усещането на една част от хората - тези, които мислят и преживяват (почти) като мен. Крачка назад от Европа. Крачка назад от демокрацията. Крачка назад от модернизирането на обществото. Крачка назад от нормализирането на страната.

Валери Симеонов за Калиакра: Кошмар като в „Птиците“ на Хичкок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381160

Валери Симеонов за Калиакра: Кошмар като в „Птиците“ на ХичкокНе съм съгласен с това, че 34% от територията на България трябва да бъде защитена. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, съобщи „Фокус“. „Трябва да се търси този положителен тон, в който да се опитваме да решаваме създадените проблеми.

Турция започна да арестува "гюленисти" и сред продавачите на зеленчуци

https://www.actualno.com/asia/turcija-zapochna-da-arestuva-gulenisti-i-sred-prodavachite-na-zelenchuci-news_626580.html

Полицията в Истанбул задържа вчера нови 16 лица от общо 27 заподозрени за връзка с т.нар. „терористична организация на гюленистите / Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Задържанията са извършени едновременн

Изумителни факти за котките (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izumitelni-fakti-za-kotkite-snimki-2041441

По случай днешния Международен ден на котката британският в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факта за любимите на мнозина създания. Тези пухкави сладури си имат и още един ден – Световният ден на котката се чества на 1 март.

Държавата отнема от американец имоти у нас за над 2 млн. лв.

http://clubz.bg/57055-dyrjavata_otnema_ot_amerikanec_imoti_u_nas_za_nad_2_mln_lv

Илюстрация Клуб Z

Върховният касационен съд потвърди като последна инстанция решение на Софийския апелативен съд, който потвърждава иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). С него от американския гражданин Лий Джеси Куинто в полза на държавата се отнема собственост на стойност 2 074 328 лв., съобщават от съда.

Това са 5 жилищни недвижими имота в центъра на София, автомобил и суми, преминали по банкови сметки. Процедурата срещу американския гражданин е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД).

Тя е стартирана след чуждестранна присъда, която има съответствие по българския Наказателен кодекс, попадащо в обхвата на ЗОПДИППД, пишат още от съда.

Лий Джеси Куинто е осъден на 240 месеца лишаване от свобода от областния съд в Маями, Флорида, за разпространение на кокаин, като присъдата му е потвърдена от Апелативния съд на САЩ.

Бъдещето на КОНПИ, която редовно харчи на бюджета повече пари, отколкото вкарва в него, е сред жалоните в проекта за нов антикорупционен закон и мегаорган, който да обедини няколко структури и да го прилага.

Държавата отнема от американец имоти у нас за 1,7 лв.

http://clubz.bg/57055-dyrjavata_otnema_ot_amerikanec_imoti_u_nas_za_17_lv

Илюстрация Клуб Z

Върховният касационен съд потвърди като последна инстанция решение на Софийския апелативен съд, който потвърждава иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). С него от американския гражданин Лий Джеси Куинто в полза на държавата се отнема собственост на стойност 1 759 570 лв. , съобщават от съда.

Това са 5 жилищни недвижими имота в центъра на София, автомобил и суми, преминали по банкови сметки. Процедурата срещу американския гражданин е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД).

Тя е стартирана след чуждестранна присъда, която има съответствие по българския Наказателен кодекс, попадащо в обхвата на ЗОПДИППД, пишат още от съда.

Лий Джеси Куинто е осъден на 240 месеца лишаване от свобода от областния съд в Маями, Флорида, за разпространение на кокаин, като присъдата му е потвърдена от Апелативния съд на САЩ.

Бъдещето на КОНПИ, която редовно харчи на бюджета повече пари, отколкото вкарва в него, е сред жалоните в проекта за нов антикорупционен закон и мегаорган, който да обедини няколко структури и да го прилага.

Министерството на горите напомня, че 1000 лв. е глобата за палене на огън в гората

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/08/3020721_ministerstvoto_na_gorite_napomnia_che_1000_lv_e/?ref=rss


Ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите призовава всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Високите температури създават предпоставки за това, отбелязват от пресцентъра на министерството и напомнят, че се налагат глоби при паленето на огън на открито на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.<br /><br />За...

НПО-та могат да кандидатстват за участие в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа

http://www.cross.bg/suveta-ychastie-pravosudieto-1551457.html

/КРОСС/ Министерството на правосъдието обяви прием на заявления от неправителствени организации за участие в дейността на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система в срок до 30 септември 2017 г. В съответствие с Постановление на Министерски съвет №3 от 2016 г. за създаване на Съвета, заявления за участие могат да подават всички юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на дейност в обществена полза, работили най-малко 5 години в областта на съдебната реформа, с реализирани през последните 5 години конкретни инициативи в тази сфера и подали до министъра на правосъдието формуляр за участие по образец, утвърден от него.  Образецът на формуляр е публикуван на сайта на ведомството в секция „Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система". Той и необходимите документи, посочени в него, могат да се подават в деловодството на Министерството на правосъдието. В случай, че повече от 5 организации отговарят на нормативно установените критерии за членство, комисия в състав заместник-министър на правосъдието, секретаря на Съвета и представител на Секретариата на Съвета, определя чрез жребии 5 от тях за участие в работата на Съвета за период от 6 месеца, считано от 1.01.2018г.    

4 по Рихтер разтърси Румъния

https://www.actualno.com/europe/4-po-rihter-raztyrsi-rumynija-news_626579.html

Земетресение с магнитуд от 4-та степен по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Румъния в 11.34 часа във вторник, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е бил с епицентър на 140 км северно от Букурещ с дълбочина от 136 км, допълва агенция Фокус. Не се привеждат данни за материални щети или пострадали.

Плевнелиев: Цветан Василев не е жертва, САЩ да ровят в КТБ

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-tzvetan-vasilev-podkrepa-bankite-26201165

Няма как да приема за жертва бивш шеф на банка, през чието управление са източени милиарди, заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев за Цветан Василев.

18 000 дка гори изгорели досега, глобата за палене на огън е 1000 лв.

https://offnews.bg//112/18-000-dka-gori-izgoreli-dosega-globata-za-palene-na-ogan-e-1000-lv-662334.html

Министерство на земеделието, храните и горите призовава всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари.

Заради зачестилите пожари и високите температури министерството изпрати съобщение, в което припомня, че глобата за огън в гората е до 1000 лева.

Всяко невнимателно действие като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и напитки след излет навън, които действат като лупа, както и прехвърчане на искри от двигателя при навлизане на прибираща реколтата техника или автомобили на излет, може да предизвиква запалване, което да прерасне в пожар - напомнят от Министерство на земеделието. 

Те посочват, че трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на много хора и да навлязат в горите и изпепелят целите екосистеми в тях.

Тяхната статистика сочи, че през тази година са регистрирани висок брой пожари, като само за три дни те нараснаха от 251 на 277, а засегнатата площ надмина 17 900 дка, като до петък вечерта беше 14 000 дка.

Поразените площи от пожарите, които достигнаха до върховете на дърветата и практически ги унищожиха напълно, през тази година са над 1 700 дка. Преките щети възлизат на близо 400 000 лв., изчисляват от Изпълнителната агенция по горите.

С голям интензитет са пожарите в близост до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният голям пожар, който горя до бургаското село Изворище обхвана близо 3000 дка, като на 500 от тях той достигна до върховете на дърветата и ги унищожи напълно.

Основна причина за възникване на горските пожари е човешката небрежност. Едва два от всички над 260 пожари са възникнали вследствие мълнии. Всички други са от непредпазливост или безотговорно отношение. 

Настоящото ръководство на министерството и на горската система разпореди стриктно спазване на разпоредбите на Закона за горите в частта за отговорността при нарушения, с които се създават условия за възникване на пожари в горски територии.

Налагат се глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. За физическите лица глобата е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер.

При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари и за спазване на пожарна и аварийна безопасност, освен наказанията по чл. 270 от Закона за горите, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии.

Паленето на открит огън е възможно единствено на специално обозначените за това места. Обикновено в близост има поток или река. Като дори и на регламентираните за целта места гражданите не трябва да си тръгват, след като са запалили огън, докато не се уверят, че той е напълно изгасен.

И стопаните е нужно да внимават със селскостопанската техника в активния летен период. Паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделските земи и по слоговете и крайпътните ивици и други площи със суха растителност е забранено.

При съмнение за възникване на пожар, веднага трябва да се подаде сигнал на денонощния телефон 112. От началото на годината са приети близо 1200 обаждания.

Междуморието

http://frognews.bg/news_139792/Mejdumorieto/

Всички сме чували известната мисъл на Джордж Сантаяна за това, че историята се повтаря. Като историк не само бих се съгласил с това твърдение, но и добавил, че понякога тя е почти обречена да се повтори.

Борисов: Всички на терен, да обикалят залив по залив

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kaliakra-aleri-imeonov-neno-dimov-kazusat-dnite-26201134

Премиерът Бойко Борисов разпореди да започне да се работи веднага по План за управление на Черноморието, стана ясно по време на срещата в МС по казуса Калиакра.

Промишленото производство се увеличава с 3.6% през юни

http://econ.bg/Новини/Промишленото-производство-се-увеличава-с-3-6-през-юни_l.a_i.746891_at.1.html

По предварителни данни през юни 2017 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1.4% в сравнение с...

Финландка получи имейл със секретни данни за посещението на Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=357066

Финландска учителка получи електронно писмо със секретни данни за посещението на руския държавен глава Владимир Путин във Финландия. Това съобщи радио и телевизионната компания Yle , позовавайки се информация на вестник Iltalehti. Писмото е било предназначено за силите на реда, осигуряващи сигурността по време на визитата на Путин във Финландия.

Борисов: Всичко мога да понеса, но не и жандармерията да стои между хората

http://www.cross.bg/borisov-nyama-zapovedta-1551456.html

/КРОСС/ За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде „Фокус". „Надявам се конструктивно и бързо да намерим решение. В разговора ще моля за краткост във всяко едно изказване, за да може да имаме решение след днешната среща. Предлагам да не се връщаме назад в тази една седмица. Разговарял съм с тримата кметове, общински съвети, представители на различни гилдии. За мен не е безразлично, когато трима кметове, заедно със своите съветници, се направят, че този проблем го няма. Помолих всички страни да се върнем стъпка назад и да проведем днешния разговор. Затова казах, че спираме за един или два дни заповедта, да се съберем и да кажем дали този текст става или не става", заяви Борисов. Той подчерта, че Брюксел очаква да консултират текстовете по заповедта, така че да мине възможно най-бързо. „Ние сме осъдени и минимумът, който трябва да се приеме са тези осъдителни точки. Къде бъркам? От едната страна има едни интереси, от другата други. Всички тези хора там са със своя бизнес и поминък. Нещата тръгват още от 2001 г. сигурно. Ще загубим много време и няма да стигнем до никъде, ако се връщаме в миналото", добави премиерът

Бъдещето на Uber не включва Травис Каланик

http://www.investor.bg/novini/261/a/bydeshteto-na-uber-ne-vkliuchva-travis-kalanik-244441/

Компанията не планира да върне бившия главен изпълнителен директор, макар че той се готвеше за голямо завръщане

Нов рекорд на "Лудогорец" - продаде Кафу за 7 млн. евро

http://clubz.bg/57054-nov_rekord_na_ludogorec_prodade_kafu_za_7_mln_evro

"Лудогорец" направи рекорден за България трансфер, предаде радио "Гонг".

Шампионите от Разград продадоха бразилеца Джонатан Кафу на френския "Бордо". Според непотвърдени сведения сумата, платена от "жирондинците", е 7 милиона евро.

Ако това се окаже вярно, така "Лудогорец" ще счупи собствения си рекорд отпреди две години. Тогава тимът продаде бразилеца Жуниор Кайсара на германския "Шалке 04" за 4 милиона евро.

Кафу отпътува за Бордо и трансферът ще бъде официализиран утре.

"Бордо" завърши тази година на шесто място във френското първенство. Бил е 6 пъти шампион на страната си, за последно през 2009 г.

За този отбор са играли цяла плеяда велики футболисти като Зинедин Зидан, Бишенте Лизаразу, Кристоф Дюгари (тримата са световни шампиони с Франция през 1998 г. и европейски през 2000 г.), Жоан Мику, Силвен Вилтор (еврошампиони от 2000 г.), Ален Жирес, Жан Тигана, Бернар Лакомб, Жан-Франсоа Домерг, Патрик Батистон (тези петима са европейски шампиони през 1984 г.), Мариус Трезор, Драган Пантелич, близнаците Златко и Зоран Вуйович, Дитер Мюлер и много други.

Налагат глоби от 1000 лева за палене на огън в гората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381126

Налагат глоби от 1000 лева за палене на огън в горатаРъководството на Министерство на земеделието, храните и горите отново предупреждава за опасността от пожари вследствие високите температури Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите призовава всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на

Плевнелиев: Цветан Василев не е жертва. Нека САЩ се разровят в КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381131

Плевнелиев: Цветан Василев не е жертва. Нека САЩ се разровят в КТБАко казусът с КТБ се разрови от Съединените щати, а дори и от други държави, това би било само в наш интерес. Няма как да приема за жертва бивш шеф на банка, през чието управление са източени милиарди. За пореден път българският народ беше обран пред очите на целия свят и всички, участвали в "кражбата на века", трябва да понесат своите последици.

В Стара Загора откриват изложба на Камата

https://offnews.bg//futbol/v-stara-zagora-otkrivat-izlozhba-na-kamata-662331.html

Стара Загора ще бъде домакин на впечатляваща ретроспективна изложба с уникални фотографии на носителя на "Златната топка" Христо Стоичков.

Ексклузивните кадри, запечатали едни от най-великите моменти от звездната кариера и живота на Камата, ще бъдат изложени пред сградата на Общината от 9 август до 20 септември, когато е и грандиозната футболна среща между Дрийм тийма на Барселона и отбора на Стоичков и приятели.

Експозицията ще бъде официално открита от големите футболни легенди на Стара Загора тази сряда (9 август), пред Общината в "града на липите".

Специално за повода, точно в 10:00 часа, ще се съберат именити звезди от близкото минало, сред които Петко Петков, Ивко Ганчев и Васил Драголов. На откриването ще присъства цялото ръководство на Община Стара Загора, както и редица обществени личности.

Всеки желаещ да разгледа ретроспективната изложба на великия номер 8 в Стара Загора може да го направи в периода от 9 август до 20 септември. Изложбените пана са позиционирани пред сградата на Общината, в зоната на главната пешеходна алея. Достъпът до експозицията е свободен!

Събитието „Дрийм тиймът на Барселона срещу отбора на Стоичков“ е на 20 септември 2017 г. на стадион „Берое“, гр. Стара Загора. Начало 20:00 часа.

Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim, както и на специалната каса пред Община Стара Загора. Цена на пропуските: от 30 лв. до 80 лв., VIP билети – 200 лв.

Кметът на Елена получи благодарности от скаутската организация у нас

https://www.24chasa.bg/region/article/6381108

Кметът на Елена получи благодарности
от скаутската организация у насКметът на Елена инж. Дилян Млъзев получи благодарствено писмо от президента на Организацията на българските скаути Добромир Драев за доверието и оказаната подкрепа на еленския скаутски клуб „Острец“, съобщиха от пресслужбата на общината. „Вашето дарение ни убеждава в силата на нашата кауза и в това, че се намираме на прав път.

Тризнаци проплакаха в столична болница

http://dnes.dir.bg/news/sofia-triznatzi-bolnitza-26201135

Тризнаци проплакаха в столичната Първа АГ "Света София", съобщиха от здравното заведение.

Излезте на пазара за по-малко от 5 години, благодарение на "Инвестиционния кръг" 2017 за устойчива енергия

http://www.cross.bg/innoenergy-energiya-krug-1551455.html

/КРОСС/ Заедно с PowerUp!, който е предназначен за стартиращи компании, InnoEnergy отправя още една покана за още развиващи се организации. „Инвестиционният кръг" 2017 е отворен за иновативни проекти, насочени към устойчиво използване на енергията и обещаващи пазарни продукти или услуги в рамките на максимум 5 години. InnoEnergy има готовност да подпомогне процеса с европейската си мрежа от 160 партньори, познания за международния пазар, както и мрежа от клиенти, придружени от инвестиции, достигащи до 5 милиона евро. Крайният срок за кандидатстване е 23 октомври 2017 г. InnoEnergy, като водеща компания в Европа, посветена на подкрепата за устойчиво енергийно управление, търси иновативни проекти от следните области с оглед на инвестиционната си програма "Инвестиционен кръг" 2017: възобновяеми енергийни източници, алтернативни енергии, чиста енергия от изкопаеми горива, надеждна ядрена енергия, промишлено потребление на енергия, ефективно съхранение и разпространение на енергия, интелигентни домове, сгради и градове и енергийна сигурност. Предпоставка за кандидатстване е, че идеята трябва да работи надеждно при симулирани, но реалистични условия и че организациите-изпълнители трябва да формират международен консорциум с 3-7 членове от най-малко 2 европейски страни

Актриса от „Сексът и градът” иска да стане губернатор

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/aktrisa-ot-seksyt-i-gradyt-iska-da-stane-gubernator-6072411

Синтия Никсън в ролята на Миранда защитава хомосексуалистите, през 2012 г. тя се ожени за дългогодишната си приятелка

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване