08/10/17 15:00
(http://www.clubz.bg/)

"Стратфор": Масово изтичане на мозъци от Русия

Русия ще бъде връхлетяна от най-голямата емиграционна вълна за последните 20 години, твърди американската компания за социологически анализи “Стратфор”. И в момента висококвалифицирани кадри напускали родината си, което се отразява пагубно на икономиката. Тези хора не виждали перспектива в Русия. Най-шокиращият извод е, че половината от руската младеж морално била готова да напусне пределите на Русия и да търси реализация и по-добър живот на Запад.

Изтичането на мозъци в продължение на дълги години ще е в ущърб на икономиката на Русия, твърдят експертите на “Стратфор”, цитирани от в. “Независимая газета”.

Тъжна констатация е и, че образованието и здравеопазването в Русия са в упадък. В сравнение със Запада страната изостава и в областта на иновациите. Свива се и частното предприемачество.

Потенциалните емигранти не са доволни от институциите, липсва и гражданско общество, посочва анализът. Руснаците не вярвали на правоохранителната и съдебната система. Не на последно място било и недоволството от новото законодателство, с което бяха въведени ограничителни мерки при ползването на интернет.

Според изчисления на експертите на “Стратфор” загубите за Русия от емиграцията биха възлезли на 1,5 трилиона долара годишно.

Наред с това само през последната година 2 хиляди милионери  и милиардери в долари са напуснали Русия, изнесли са и активите си зад граница.

Експертите на агенцията са на мнение, че руските власти не реагират на емиграционните настроения сред населението и не предприемат мерки срещу причините за бягство от страната. Липсвала и програма за подпомагане на завърналите се в страната емигранти, какъвто е опитът на Индия и Китай. В тези и други държави се създават научни и производствени центрове, където върналите се предимно от САЩ могат да се реализират, като същевременно получават американски възнаграждения.

Според изследването на водещата международна консултантска компания “Knight Frank” за последните 13 години Русия са напуснали 20 000 милионери и милиардери в долари. 6000 от тях са загърбили родината си през последните 3 години.

Според руския социологически институт ВЦИОМ коренно са се променили и мотивите за емигрантство. Преди те са били по-високото жизнено равнище зад граница и по-високите заплати. Сега руснаците били на мнение, че са недоволни от политиката на руското правителство и същевременно  в чужбина имало по-голяма стабилност и надеждна социална защита.

Официалната статиска потвърждава анализа на “Стратфор”. По данни на Росстат от началото на 2012 г. 350 000 руснаци са емигрирали. Болшинството от тях са предпочели САЩ, Германия, Канада и Финландия. Според Комитета по граждански инциативи, оглавяван от Алексей Кудрин, реалната емиграция е от 3 до 4 пъти по-висока от официалните данни.

Публикувана на 08/10/17 15:00 http://clubz.bg/57135-stratfor_masovo_iztichane_na_mozyci_ot_rusiq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване