Парад на ретро автомобили по улиците на Дупница

http://www.cross.bg/koli-dypnitza-retro-1552576.html

/КРОСС/ За първи път в Дупница се проведе парад на ретро автомобили. В града на автокъщите претендират да познават доста добре особеностите на няколко поколения коли, двигатели и окачвания. Посетителите се спираха задълго при уникалните возила, правейки снимки за спомен, някои искаха да се качат на колите, други питаха за цените. "Те са много по-здрави като купета, те са метални, здрави коли, при новите коли всичко е пластмаса вече", коментираха участниците. Сред по-интересни превозни средства са „Мерцедес-Бенц"-кабрио с автоматични скорости, производство 1958 г , 2 автомобила „Варшава" (мод. 1962 г. и 1967 г.), „Фиат-600" (1955 г.), „Булгаррено" (1969 г.), както и мотоциклет БМВ от 1938 и „БМВ Р-71" .  

Стотици се събират на Петрова нива за честванията на Илинденско-Преображенското въстание

https://www.24chasa.bg/region/article/6399296

Стотици се събират на Петрова нива за честванията на Илинденско-Преображенското въстаниеСтотици вече са окупирали поляните на историческата местност Петрова нива край Малко Търново, където в 20 часа тази вечер ще започне честването на 114 годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Сред хората вече се забелязват и гардове от НСО, тъй като се очаква президентът Румен Радев да бъде официален гост на събитието,

Ангелкова: Не как да се прави сравнение между Слънчев бряг и Несебър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/angelkova-ne-kak-da-se-pravi-sravnenie-mezhdu-slynchev-briag-i-nesebyr-2043414

"Съюзът на собствениците в Слънчев бряг може да разчита на мен. Задължително е да се срещнем с тях, защото от година заедно с тях работим за промяната в статута на националните курорти", каза тя във връзка с изпратеното от Съюза на собствениците писмо до премиера Бойко Бори

Анкара: Реакцията на Берлин на думите на Ердоган за изборите е "арогантна"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399284

Анкара: Реакцията на Берлин на думите на Ердоган за изборите е "арогантна" Анкара реагира остро на "арогантната" реакция на Берлин на вчерашния призив на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към турците, живеещи в Германия, да гласуват против партиите от управляващата коалиция на парламентарните избори в Германия на 24 септември, предаде агенция Франс прес. Ердоган призова вчера турците с двойно гражданство да "дадат

Международен фестивал на дигиталните изкуства ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357815

Международният фестивал на дигиталните изкуства Futuro 2017 за трета поредна година ще се проведе във Варна, научи Moreto.net. От 20 до 24 август, лектори от България, Канада, Гърция, Сърбия, Великобритания, Холандия, Полша, както и специални гости от цял свят, ще разкрият тайните на дигиталните изкуства.

Волейболистите постигнаха втора победа над тима на Пламен Константинов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/19/3027260_voleibolistite_postignaha_vtora_pobeda_nad_tima_na/?ref=rss


Мъжкият национален отбор по волейбол победи и във втория си мач руския "Локомотив" (Новосибирск) с 3:1 (25:22, 25:18, 24:26, 26:24). Клубният тим на Пламен Константинов гостува във Варна за две проверки преди началото на европейското първенство.<br /><br />Селекционерът направи малко промени в състава, в сравнение с първия мач. Теодор Тодоров смени Виктор Йосифов, а Тодор Алексиев започна на мястото на Розалин Пенчев. Като либеро излезе Теодор Салпаров, а Владислав Иванов...

Още издирват мароканеца, участвал в атаките в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399271

Още издирват мароканеца, участвал в атаките в ИспанияДвайсет и две годишният мароканец, издирван във връзка с нападенията в испанската автономна област Каталуния, все още е на свобода и може би той е щофьорът на микробуса, прегазил десетки хора в центъра на Барселона в събота, съобщават испански медии, цитирани от ДПА. Каталунският канал ТВ3 показа снимка на заподозрения Юнес Абуякуб,

Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция, скандират протестиращите в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/protestut-reda-simeonov-1552578.html

/КРОСС/ Над 200 души, работещи в заведения в Слънчев бряг, се събраха на едно място в курорта около 17 часа, когато започна протестът срещу акциите за намаляване на шума на вицепремиера Валери Симеонов, съобщава „24 часа". "Слънчев бряг 2017 - усеща се като България 1989 г.", "Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция", "С нас ще си тръгнат и туристите" и "Сега кой ще ни даде заплата", пише на плакатите, които носят протестиращите. В 17 часа, когато започна протестът, музиката от плажа "Какао бийч" утихна и се пренесе на специално обособено място с диджей пулт. Сред хората, които се събират са не само от работещите в заведения, а и от такива, които подкрепят инициативата им. На място раздават големи стикери, на които пише "Аз съм мутра". Над 30 полицаи и още толкова охранители следят за спазването на реда. "Флагман" съобщава, че целият периметър около протеста е заграден от жандармерия, полиция и десетки цивилни служители на реда. Преди няколко дни демонстрантите направиха шествие в курорта и затвориха за няколко минути символично главния булевард, но сега протестът няма разрешение и органите на реда трябва да ограничат демонстрацията само до паркинга на "Какао Бийч".

Ислямска държава пое отговорност за касапницата в Русия

http://frognews.bg/news_140514/Isliamska-darjava-poe-otgovornost-za-kasapnitsata-v-Rusiia/

Ислямска държава пое отговорност за нападението с нож в руския град Сургут. 8 души бяха ранени от нападателя, преди той да бъде елиминиран от полицията. Това е съобщено от информационната агенция „Амак“, която е свързана с екстремистката организация.

Издирват извършителя на атентата в Барселона

http://dnes.dir.bg/news/ispania-izdirvane-barselona-jihad-26259352

Испания още издирва мароканеца от терористичната групировка, извършила кървавите нападения в Барселона и Камбрилс.

Палау – раят на гмуркачите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6397545

Палау – раят на гмуркачитеОбожавате лятото, морето, слънцето и вятъра? Омръзнало ви е да посещавате родното или гръцкото море и ви се иска нещо ново, различно и екзотично? Предлагаме ви да се потопите в рая на Палау с Максим Минчев. В „Търсачи на миражи” той подробно разказва за пътуванията си до малко познати кътчета по света.

Призивът на Ердоган успя да обедини в гнева им конкурентите Меркел и Шулц

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/19/3027238_prizivut_na_erdogan_uspia_da_obedini_v_gneva_im/?ref=rss


Двамата основни конкуренти за канцлер на Германия на предстоящите избори на 24 септември - Ангела Меркел и Мартин Шулц - се оказаха на една и съща страна в предизборната надпревара: срещу Реджеп Тайип Ердоган. Вчерашният призив на турския президент към сънародниците му с германско гражданство да не гласуват нито за Християндемократите (ХДС), нито за Социалдемократите (ГСДП) разяри и двамата германски лидери, които върнаха критики днес по световните медии.<br /><br />"Няма да...

Призивът на Ердоган успя да обедини гнева на конкурентите Меркел и Шулц

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/19/3027238_prizivut_na_erdogan_uspia_da_obedini_gneva_na/?ref=rss


Двамата основни конкуренти за канцлер на Германия на предстоящите избори на 24 септември - Ангела Меркел и Мартин Шулц - се оказаха на една и съща страна в предизборната надпревара: срещу Реджеп Тайип Ердоган. Вчерашният призив на турския президент към сънародниците му с германско гражданство да не гласуват нито за Християндемократите (ХДС), нито за Социалдемократите (ГСДП) разяри и двамата германски лидери, които върнаха критики днес по световните медии.<br /><br />"Няма да...

ЕК предупреждава: Бойци на "Даеш" се връщат в Европа

http://clubz.bg/57410-ek_preduprejdava_bojci_na_daesh_se_vryshtat_v_evropa

СВЯТ европейска комисия1cr

Между 1200 и 3000 европейци, които се бият за "Даеш", се очаква да се завърнат в Европа, след като през последните месеци терористичната организация е подложена на силен военен натиск Ирак и Сирия. Част от тях дори вече са се завърнали.

Това става ясно от доклад на Европейската комисия, съобщава БНТ. Той е изготвен от мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN). Организацията е създадена през 2011 г. В документа мрежата предупреждава държавите членки на ЕС да готвят за нарастващ брой завръщащи се бойци, които през последните години са се били за терористичната групировка. 

Според европейските експерти бойците на "Даеш" от страни от Европа са около 5000 души, като сред тях най-много са бойците в Сирия с паспорти от Германия, Франция, Белгия и Великобритания. Общата статискита показва, че войните на терористите са около 42 000 души от 120 държави. Граждани на Австрия, Дания, Финландия, Италия, Холандия, Испания и Швеция също са се присъединили към терористичната организация.

Според доклада завръщащите се в Европа са две групи - заминали по хуманитарни причини, за да се бият срещу режима на Башар Асад и такива, заминали по идеологически причини. Първите се завръщат разочаровани. Вторите обаче са опасни и именно такива хора могат да организират терористични актове при завръщането си, разказва още БНТ.

От документа става ясно, че най-разпространеният маршрут за връщане на бойците към Европа е през Турция. Еспрертите на ЕС съветват властите в страните членки да преценяват индивидуално доколко опасен е всеки завръщащ се от Сирия и това да става бързо. 

Издирват още един заподозрян за атаката в Барселона

http://www.moreto.net/novini.php?n=357854

Испанските власти продължават усилено да издирват вероятния главатар на ислямистката екстремистка клетка която извърши нападенията с превозни средства в Барселона и Камбрилс, предаде Асошиейтед прес. Следствието проучва връзките между членовете на мароканската клетка.

Двама непълнолетни сирийци бяха арестувани за нападението в Германия

http://www.cross.bg/dvama-nepulnoletni-siriiitzi-byaha-arestyvani-za-napadenieto-v-germaniya-1552577.html

/КРОСС/ Двама сирийски младежи на 14 и 16 години са задържани след вчерашното нападение с нож в западно германския град Вупертал, при което загина иракчанин, предава БНР. Според властите в случая не става дума за тероризъм. Продължава издирването на още двама души, за които се предполага, че имат връзка с инцидента.

Полицията глоби Боби Ваклинов като "шумоизточник" в Слънчев бряг

https://offnews.bg//obshtestvo/politciata-globi-bobi-vaklinov-kato-shumoiztochnik-v-slanchev-briag-663212.html

Репортерът на Нова телевизия Боби Ваклинов беше санкциониран от полицията в Несебър за вдигане на шум. Това става ясно от съобщение във Фейсбук профила на Ваклинов, който трябваше да представи новата си песен "Сомнамбул" в нашумелия покрай акиите на вицепремиера Валери Симеонов клуб Oxygen. 

В профила си в социалната мрежа Ваклинов написа:

КУРИОЗНО, НО ФАКТ!
ЗА ЧУЖДА ТЕХНИКА - ПОЛУЧИХ АКТ.
РИМА СЛЕД РИМА, ТАКТ СЛЕД ТАКТ,
ПУШКАТА ГРЪМНА...СЛЕД АНТРАКТ...

Вчера бях на участие в клуб "Оксижен", Слънчев бряг, където представих и новата си песен "Сомнамбул", продуцирана от Mitko Beats. Малко преди да започна, Законът, олицетворен от дузина страшно гледащи полицаи, ми състави акт за административно нарушение. Актът съдържа описание на цялата техника на пулта, описана като моя. Бях посочен като "шумоизточника":))... така и не разбрах защо - дали, защото бях потънал в шедьовъра на Шекспир "Много шум за нищо"... винаги го чета преди да изляза на сцената, при това в оригинал...

В петък Ваклинов коентира пред OFFNews, че участието му не е провокация заради акциите на властта. На въпрос дали се притеснява да пее в дискотеката, в която беше арестуван диджей Станчо, той отговори категорично: "Не".

Тежко вино

http://www.eurochicago.com/2017/08/tezhko-vino/

Презрян съм! Без милост! Ненужен е кръстът сега. Не моля икони, пред Бакхус съм днес на колене. Как пият мъжете, дарени с невярна жена? – на екс, до безпамет, до дъно – почти като мене...

Модерни спортни игрища с осветление изграждат в гимназия в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6399091

Модерни спортни игрища с осветление 
изграждат в гимназия в Горна ОряховицаДве нови игрища с осветление и ударопоглъщаща настилка ще се изграждат в горнооряховската гимназия "Георги Измирлиев". Предстои подписване на договор по проект "Благоустрояване на южна спортна площадка в СУ"Георги Измирлиев". Стойността на проекта е 100 хиляди лева, финансирани от учебното заведение,

В Гърция намалиха пенсиите за 12-и път

http://www.cross.bg/pensiite-po-niski-pensioneri-1552575.html

/КРОСС/ Пенсиите на гръцките пенсионери отново бяха намалени. Възрастните хора се оплакват, че само те плащат за финансовата криза и не могат да се издържат с орязаните средства, съобщава БНР. Напразни останаха обещанията на управляващата партия "Сириза", че няма да допусне ново орязване на пенсиите. Кредиторите наложиха изискването за по-ниски пенсии, за да изплатят на Атина финансовата помощ. Правителството промени начина за изчисляване на пенсиите и новата схема засегна предимно бивши държавни служители и тези, които са се осигурявали към държавния фонд за пенсионно осигуряване. При последното изплащане хиляди гръцки пенсионери получиха по-ниски суми, като за някои от тях орязването достига 30%. Съгласно новия закон през следващите 3 години над 200 хиляди гръцки пенсионери ще получат значително по-ниски пенсии. Пенсионерите се оплакват, че от началото на кризата за 12-и път им намаляват пенсиите и не могат да се издържат с тези средства.  

"Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция", на протеста в Слънчев бряг (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6399233

"Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция", на протеста в Слънчев бряг (Снимки)Над 200 души, работещи в заведения в Слънчев бряг, се събраха на едно място в курорта около 17 ч, когато започна протестът срещу акциите за намаляване на шума на вицепремиера Валери Симеонов. "Слънчев бряг 2017 - усеща се като България 1989 г.", "Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция", "С нас ще си тръгнат и туристите" и "Сега кой ще ни даде

"Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция", на протеста в Слънчев бряг (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399233

"Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция", на протеста в Слънчев бряг (СНИМКИ)Над 200 души, работещи в заведения в Слънчев бряг, се събраха на едно място в курорта около 17 ч, когато започна протестът срещу акциите за намаляване на шума на вицепремиера Валери Симеонов. "Слънчев бряг 2017 - усеща се като България 1989 г.", "Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция", "С нас ще си тръгнат и туристите" и "Сега кой ще ни даде

ИД пое отговорност за нападенията с нож в руския град Сургут

http://dnes.dir.bg/news/rusia-surgut-jihad--26259247

Ислямска държава днес пое отговорност за нападението с нож в руския град Сургут.

Стоичков се изгаври с новото попълнение на Барса (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/stoichkov-se-izgavri-s-novoto-popalnenie-na-barsa-video-663208.html

Легендата на българския футбол и Барселона Христо Стоичков се изгаври жестоко с новото попълнение на каталунците Паулиньо.

Както е известно, Барса плати фантастичните 40 000 000 евро за Паулиньо, който на представянето си не успя да направи добро впечатление пред привържениците на клуба.

Бразилският национал трябваше да покаже уменията си в жонглирането с топка в крака, но се стигна до конфузната ситуация, изпускайки кълбото след само три докосвания.

Това накара Стоичков да заснеме видео, на което показа нагледно на Паулиньо как се гали топката, като дори да се обърна към босовете на Барселона: "В момента съм свободен".

Очевидно предстои много тежък период в кариерата на бразилеца, тъй като по-рано днес стана ясно, че клубния магазин все още няма поръчан екип на футболиста, което е рядко срещано при новите попълнения.

Арестуваха млада белгийка на Корфу за връзки с терористична дейност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399217

Арестуваха млада белгийка на Корфу за връзки с терористична дейностБелгийска гражданка на 22 години бе арестувана в Гърция по заповед на Европол във връзка с "белгийско дело за тероризъм", съобщиха гръцките гранични власти и федералната прокуратура в Белгия, цитирани от агенция Франс прес. Двайсет и двегодишна чужденка бе арестувана на остров Корфу за предполагаеми връзки с терористична дейност,

БЧК създава Национален отбор по водно спасяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=357852

140 са участниците от цялата страна в Националния преглед по водно спасяване за мъже и жени на Българския червен кръст, който се провежда на територията на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” край Варна. Те са разпределени в 11 отбора и четири възрастови групи.

Клюките в службата са полезни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kliukite-v-sluzhbata-sa-polezni-6072674

В експеримента на учените от Станфордския университет са участвали повече от 200 души. Доброволците са работили по проект, изгоден за всички

Откриха изчезнало 7-годишно дете след атентата в Барселона

http://frognews.bg/news_140513/Otkriha-izcheznalo-7-godishno-dete-sled-atentata-v-Barselona/

Изчезнало по време на атентата в Барселона 7-годишно момченце бе открито от каталунските власти. Малкият Джулиан Кадман е заведен в болница. Момчето беше сред издирваните лица, след като по време на атаката се отделило от майка си.

"Ислямска държава" пое отговорност и за нападението в Сургут

http://www.cross.bg/durzhava-otgovornost-dyshi-1552574.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" пое отговорност и за нападението с нож в руския град Сургут, при което в събота осем души бяха ранени, предава „Ройтерс". Това беше съобщено от информационната агенция „Амак", която е свързана с екстремистката организация. Самоличността на нападателя още не е обявена, а тъй като той е носил маска не е възможно и свидетели да кажат как е изглеждал. Практика обаче е за „Ислямска държава" да поемат отговорност и за терористични нападения, които не са тяхно дело. Още не е ясно и дали атаката е акт на тероризъм. Руските правоприлагащи органи засега разследват инцидента като опит за убийство и търсят доказателства дали нападателят не е имал психични проблеми. Все още има известни разминавания относно точната бройка на пострадалите. От Руската следствена служба официално обявиха, че те са 8. В руските медии обаче се появиха информации, че един от тях е именно нападателят, който първо е бил ранен, а след това ликвидиран, след като е оказал съпротива. Тезата за седемте души се потвърждава и от съобщение на местната болница, според което четирима души са в тежко състояние, един е с по-леки наранявания, но остава хоспитализиран, а двама вече са изписани.

Откриха три убити деца в къща в Мериленд

https://offnews.bg//sviat/otkriha-tri-ubiti-detca-v-kashta-v-merilend-663211.html

Телата на три убити момичета са открити от полицията в къща в Клинтън, Мериленд. От полицията съобщиха, че са открити телата на три млади момичета, по които имало следи от насилие.

И трите деца са под 10-годишна възраст. 

Във връзка с убийството е задържан 24-годишният Антонио Уилямс.

От полицията за сега отказват повече информация по случая. 

Заме.-началникът на полицията в окръг Принс Джордж Сами Пател заяви, че местопрестъплението било едно от най-тежките, на които е полицаите от управлението са присъствали.

За сега не се посочва дали между момичетата има нещо общо и какви са били отношенията им с убиеца им. 

Пожарникар загина при изпълнение на служебния с дълг в Русенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6399203

Пожарникар загина при изпълнение на служебния с дълг в Русенско
57 – годишен пожарникар загина при изпълнение на служебния си дълг в русенския град Бяла. Младши инспектор Николай Елефтеров Николаев паднал от 8 метра височина и починал от нараняванията с в болницата. Трагедията се разиграла в късния следобед в петък. Сигнал за пожар в къща на ул. ”Стефан Караджа”в Бяла бил получен вчера в 16.55 часа.

Арестуваха още 4-ма за нападението в Турку

http://dnes.dir.bg/news/finlandia-aresti-jihad-turku-26259212

Финландската полиция съобщи, че е арестувала още четирима мароканци, свързани със заподозрения за нападението в град Турку.

Ученици обновяват сами кабинета по история в училище в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6399068

Ученици обновяват сами кабинета по
история в училище в Горна ОряховицаСъс собствен труд и със средства, събрани от спонсори, ученици от училище "Вичо Грънчаров" обновяват кабинета по история. Момчета и момичета от различни класове, някои вече завършили училището, са направили истинска строителна бригада и използват ваканцията да работят по проектирания от самите тях кабинет, гласи инфорамия на сайта на училището.

Финландската полиция арестува още четирима души за нападението в Турку

https://offnews.bg//sviat/finlandskata-politcia-arestuva-oshte-chetirima-dushi-za-napadenieto-v-663210.html

Още четирима души са арестувани заради нападението в град Турку, съобщиха от полицията. При атаката загинаха двама души, а други шест са ранени. Тогава неизвестен извършител нападна с нож хора във финландския град. 

Според полицията извършителят на вчерашното нападение с нож, при което загинаха двама души, а осем бяха ранени, засега отказва да разговаря с органите на реда, но опитите за разпит ще продължат, съобщава БНТ, като се позовава на ТАСС и Ройтерс.

Полицията заяви, че нападателят, 18-годишен мигрант от Мароко, е пристигнал във Финландия като бежанец през есента на 2016 г. и е кандидатствал за убежище. Той е живял в Турку и в център за бежанци. По информация на финландски медии молбата му за убежище е била отхвърлена.

Полицията каза, че нападателят, изглежда, е избрал жени за своя мишена.

Органите на реда заявиха, че издирват шести заподозрян във връзка с нападението. Предполага се, че той не е във Финландия и за него е издадена международна заповед за арест.

По данни на полицията сред ранените при нападението има трима чужденци - италианец, швед и британец. Първоначално беше съобщено, че двама шведски граждани са пострадали при атаката.

Заради нападението в Турку Финландия няма да повиши нивото на терористична заплаха, заяви началникът на националната полиция Анти Пелтари, цитиран от ТАСС. "През последните години три пъти повишавахме нивото на заплаха, за последен път това беше през юни. Случилото се в Турку обаче не повлия на нашите оценки. Нивото на заплахата за сигурността остава повишено", т.е. второ в четиристепенната скала на заплахите, посочи говорителят.

Бутнаха още 10 незаконни постройки в ромската махала в Асеновград

http://www.cross.bg/postroiiki-asenovgrad-srok-1552573.html

/КРОСС/ В петък са премахнати 10 незаконни постройки в ромската махала в Асеновград, съобщава БГНЕС. Общият брой на сградите, които трябва да бъдат съборени, е 36. До момента властите са премахнали общо 26 постройки. За 5 къщи е в ход процедура по обжалване пред Административен съд - Пловдив, а една има общ зид с друга, която е също в процес на обжалване. Хората са приканвани сами да съборят къщите си, като в първата акция това направиха едва няколко семейства. Повечето постройки се премахват с техника от общината. Акциите по премахването досега преминава без напрежение. На място идват социални работници, които консултират и анкетират желаещите да се включат в реда за настаняване. Събарянето на незаконните постройки в махалата е една от мерките, предприети след избухването на конфликта в Асеновград, чийто повод беше побой между роми и деца от местния спортен клуб.По случая има задържани 11 души като се очаква да бъде насрочено дело. Сред предприетите от властите мерки е изграждането на полицейска приемна, за което бяха отпуснати 26 хил. лв. След двуседмичните оживени протести в Асеновград през юли, от инициативния комитет бе даден срок от 14 дни на институциите да реализират предложени мерки за възстановяване на законността и опазване на етническия мир. След този срок бе направен опит да бъдат подновени протестните шествия.  

„Дисни” започват работа по филм за Оби-Уан Кеноби от „Междузвездни войни”

http://www.moreto.net/novini.php?n=357853

Феновете на култовата сага „Междузвездни войни” получиха поредната изненада от „Дисни” – филмовата компания започва работа по самостоятелен филм за героя от сагата Оби-Уан Кеноби. Това е пореден персонаж от „Междузвездни войни”, чиято история ще бъде разказана отделно.

Двама души бяха ранени при стрелба в хотел в центъра на Торонто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399170

Двама души бяха ранени при стрелба в хотел в центъра на Торонто Двама мъже бяха ранени при стрелба в хотел "Хаят риджънси" в центъра на канадския град Торонто, съобщи телевизия Си Би Си, цитирана от ТАСС. Стрелбата избухнала в стая на деветия етаж рано сутринта местно време. Двама мъже на възраст над 20 години били хоспитализирани с многобройни огнестрелни рани, но животът им не е в опасност.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението с нож в Сургут

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399184

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението с нож в СургутИслямска държава днес пое отговорност за нападението с нож в руския град Сургут, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовава на информационната агенция на джихадистите "Амак". В комюнике на "Амак" се уточнява, че "нападателят в град Сургут в Русия е войник на Ислямска държава". По-рано днес мъж намушка с нож най-малко осем минувачи на

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението с нож в руския град Сургут

https://www.actualno.com/asia/isljamska-dyrjava-poe-otgovornost-za-napadenieto-s-noj-v-ruskija-grad-surgut-news_628702.html

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с нож в руския град Сургут, при което 8 души бяха ранени, предава Reuters. Това беше съобщено от информационната агенция „Амак“, която е свързана с екстремистката организация. По-рано руск

Двама души са ранени при стрелба в хотел в центъра на Торонто

https://offnews.bg//sviat/dvama-dushi-sa-raneni-pri-strelba-v-hotel-v-tcentara-na-toronto-663209.html

Двама мъже бяха ранени при стрелба в хотел в центъра на канадския град Торонто, съобщава БНТ като се позовава на ТАСС. 

Стрелбата избухнала в стая на деветия етаж рано сутринта местно време. Двама мъже на възраст над 20 години били хоспитализирани с многобройни огнестрелни рани, но животът им не е в опасност.

Лични данни за пострадалите не се разкриват. Други гости на хотела не са пострадали.

Полицията на Торонто съобщи, че издирва няколко души, вероятно свързани със стрелбата.

Центърът на Ловеч ще бъде изцяло ремонтиран за близо 7 млн. лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/19/3027196_centurut_na_lovech_shte_bude_izcialo_remontiran_za/?ref=rss


Основният ремонт на пешеходната зона в центъра на град Ловеч вече е в ход. Проектът, който предвижда нови настилки, озеленяване, фонтани и зони за спорт на трите централни пешеходни площада в града, е финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" с бюджет от близо 7 млн. лв., съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.<br /><br />Проектът е със срок до края на месец март 2019 г. В него се предвижда цялостна промяна на...

Слънчев бряг пак на протест (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slynchev-briag-pak-na-protest-snimkivideo-2043400

Над 200 души се събраха пред дискотека “Какао” за пореден протест срещу продължаващите междуведомствени проверки в курортния комплекс "Слънчев бряг". Организаторите очакваха в проявата да се включат повече хора. В демонстрацията, която този път се

Откриха невредимо 7-годишно австралийче, изчезнало след атаката в Барселона

http://www.cross.bg/barselona-atakata-dzhylian-1552572.html

/КРОСС/ Седемгодишният Джулиан Алесандро Кадман, който беше обявен за изчезнал след терористичното нападение в Барселона, е бил открит жив в болница в града, предава offnews. Момчето, което е от смесен брак, е бил приет в болницата отделно от майка си. Заради хаоса около атаката досега никой не е знаел къде се намира той. След атентата семейството му правеше отчаяни опити да го открие, включително и с призиви в социалните мрежи, съобщава Гардиън. Липсата на детето беше оповестена лично от премиера Тереза Мей, след като дядо му, който е британец, призова случаят да бъде разгласен с надеждата някой да даде информация за 7-годишния му внук. "Джулиан е на 7 години и е бил с Джом (майката на детето), когато по време на атаката от терористи в Барселона дамата били разделени", написа Тони Кадман в профила си във Фейсбук и разпространи снимка на момчето. Джулиан заедно с майка си били в Барселона, за да присъстват на сватбено тържество. В петък Мей заяви, че британските служби са се включили активно в издирването на детето, но това не било оповестено нарочно.    

Съставиха акт на Боби Ваклинов в дискотека в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399099

Съставиха акт на Боби Ваклинов в дискотека в Слънчев бряг Вчера бях на участие в клуб „Оксижен“, Слънчев бряг, където представих и новата си песен „Сомнамбул“, продуцирана от Mitko Beats. Малко преди да започна, Законът, олицетворен от дузина страшно гледащи полицаи, ми състави акт за административно нарушение. Това написа във фейсбук репортерът на "Господари на ефира" Боби Ваклинов.

Промени във Фонда за лечение на деца

http://frognews.bg/news_140512/Promeni-vav-Fonda-za-lechenie-na-detsa/

Промени в правилника на Фонда за лечение на деца предлага Министерството на здравеопазването. Те засягат най-вече проблемите със заплащането на медицинските изделия.

Търсят кой пуши на закрито в жегата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357820

155 проверки за това дали се пуши на закрити обществени пространства са извършили през седмицата служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), научи Moreto.net. Инспекторите не са констатирали нито едно нарушение. 18 са били проверките по магазини дали продавачите дават алкохол на непълнолетни.

10 проблема на ЛГБТИ хората в България

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/19/2992182_10_problema_na_lgbti_horata_v_bulgariia/?ref=rss

Ежегодното провеждане на гей парад в София всеки път предизвиква противопоставяне в обществото по въпроса дали е редно хора да демонстрират своята нетрадиционна сексуална ориентация. Най-честият аргумент на противниците на провеждането му е, че еднополовата любов в България не е забранена и на практика няма нужда от такива демонстрации.<br />Но хомосексуалните хора в у нас и по света всеки ден се сблъскват с проблеми, за които представителите на мнозинството често не подозираме. Ето 11 от...

Видин приема 10-ия национален мотосъбор

http://www.cross.bg/motosubora-vidin-motosubor-1552568.html

/КРОСС/ Десетият национален мотосъбор събира от днес във Видин мотористи от страната и чужбина, съобщава БНР. Около150 мотористи имаше още сутринта в града за Десетото юбилейно издание на мотосъбора. "Всяка година посещаваме мотосъбора, хубави емоции има.Това си е за някои начин на живот, за някои - страст. Който обича моторите, не пропуска такива мероприятия", обясниха участниците. Организаторите на мотосъбора, видинският клуб "Северозападни мотори", очакват около 500 участници. Рок групите "Обратен ефект" и "Рока рола" ще забавляват вечерта гостите на мотосъбора, който е разположен в бившето военно поделение в града. Предвидени са игри и томболи.  

Откриха живо изчезналото след атаката в Барселона австралийче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399089

Откриха живо изчезналото след атаката в Барселона австралийче7-годишният Джулиан Алесандро Кадман, който беше обявен за изчезнал след терористичното нападение в Барселона, е бил открит жив в болница в града. Момчето, което е от смесен брак, е бил приет в болницата отделно от майка си. Заради хаоса около атаката досега никой не е знаел къде се намира той,  съобщава Гардиън, цитиран от OffNews.

Мюсюлмани на окървавената от атентата улица "Ла Рамбла": Ислямът е мир!

//dariknews.bg/novini/sviat/miusiulmani-na-okyrvavenata-ot-atentata-ulica-la-rambla-isliamyt-e-mir-2043409

Стотина мюсюлмани се събраха на улица "Рамбла" в Барселона и скандираха "Ние не сме терористи" и "Ислямът е мир", съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрацията на членовете на мюсюлманската общност в Барселона бе организира

Кралят и кралицата на Испания на крака при пострадали в атентата в Барселона (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/kraliat-i-kralicata-na-ispaniia-na-kraka-pri-postradali-v-atentata-v-barselona-snimkivideo-2043408

Испанският крал Фелипе Шести и съпругата му кралица Летисия посетиха пострадали при атентата в Барселона хора, които са настанени в една от болниците в града. 13 души загинаха, а над 100 човека бяха ранени<

САЩ шпионирали Русия с помощта на Луната

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/sasht-shpionirali-rusiia-s-pomoshtta-na-lunata-6072713

През 60-те години ЦРУ приложило хитър метод, за да разбере повече за новите радари на руснаците

Влаковете в Косово спряха заради финансова криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399078

Влаковете в Косово спряха заради финансова криза Железниците в Косово са изправени пред голяма финансова криза, която доведе дотам, че вече две седмици влаковете в страната не се движат, съобщи Танюг. Коковската железопътна компания вече е в невъзможност да превозва хора и стоки поради недостиг дори на гориво, заяви директорът на косовските железници Агрон Тачи за радио и телевизия Косово 2,

Полицията задържа двама мъже за въоръжен грабеж в Стара Загора

http://www.cross.bg/stara-zagora-politziyata-1552567.html

/КРОСС/ Полицията задържа двама мъже от Стара Загора, извършили въоръжения грабеж на 18 август в магазин, в близост до центъра на града. Това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. В домовете на двете лица и в лек автомобил са намерени и иззети веществени доказателства, съотносими към извършеното престъпление, между които газов пистолет и маска - плетена шапка със саморъчно изрязани отвори. С постановление на РП - Стара Загора на двамата е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража" за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.  

Юнайтед смачка Суонзи за 4 минути

https://offnews.bg//futbol/iunajted-smachka-suonzi-za-4-minuti-663207.html

Манчестър Юнайтед побди Суонзи с 4:0 в двубой от втория кръг на английската Висша лига. На стадион "Либърти Стейдиъм" възпитаниците на мениджъра Жозе Моуриньо вкараха три попадения в рамките на четири минути чрез Ромелу Лукаку, Пол Погба и Антони Марсиал.

Първото полувреме като цяло бе доста динамично, а домакините също атакуваха противниковата врата. Само в рамките на няколко минути двата тима удариха по една напречна греда - първо Джордан Аю от състава на домакините, а след това Фил Джоунс от състава на гостите.

В последната минута на първото полувреме Юнайтед взе аванс. Пол Погба засече с глава центриране от ъглов удар, Фабиански изби в напречната греда, но Ерик Байи засече пред голлинията - 0:1.

В последните 10 минути отбраната на Суонзи буквално рухна и гостите вкараха три гола между 80-ата и 84-ата минута. Първо Лукаку бе оставен сам в наказателното поле, където бе намерен от Мхитарян. Белгиецът не сгреши от тази позиция - 0:2.

Арменецът отново се отличи в прекрасна асистенция две минути след това, когато изведе технично Погба, който завърши отблизо.

В 84-ата минута авторът на третото попадение изведе своя сънародник Антони Марсиал. Нападателят стреля хладнокръвно в ъгъла за 0:4.

Манчестър Юнайтед оглавява класирането с пълен актив и впечатляваща голова разлика - 8:0. Суонзи остава с една точка след първите два кръга.

Жегите продължават през целия септември

http://frognews.bg/news_140511/Jegite-prodaljavat-prez-tseliia-septemvri/

Времето ще е изненадващо топло през целия септември, прогнозират синоптиците. Началото на месеца ще започнат с високи температури, като около 9-10 септември се очакват превалявания от дъжд, които ще понижат градусите с 2-3 надолу.

Мартин Шулц: Реджеп Тайип Ердоган загуби чувство за мяра

http://www.moreto.net/novini.php?n=357850

Кандидатът за канцлер на Германия от Социалдемократическата партия Мартин Шулц разкритикува опита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да влияе на избора на германските избиратели, предаде Deutsche Welle. „Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания, свързани с изхода на изборите в германския бундестаг“, заяви Шулц.

"Манчестър юнайтед" няма спирка, разгроми и "Суонзи"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/19/3027230_manchestur_junaited_niama_spirka_razgromi_i_suonzi/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" записа втора поредна победа с 4:0 от началото на сезона във Висшата лига. След като разгромиха на собствен терен "Уест хем" преди седмица, "червените дяволи" сториха същото и със "Суонзи" като гост.<br /><br />Освен резултата, развитието на мача беше абсолютно същото - тимът на Моуриньо игра икономично и пресметливо, като реализира три гола в последните девет минути. Секунди преди почивката точен беше Ерик Баи, а през...

Даниъл Крейг ще настоява тематичната песен в новия филм за Бонд да бъде на инди рок състав

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6399071

Даниъл Крейг ще настоява тематичната песен в новия филм за Бонд да бъде на инди рок състав Актьорът Даниъл Крейг, който потвърди, че ще се снима за пети път във филм за Джеймс Бонд, ще настоява тематичната песен на лентата да бъде поверена на инди рок състав, съобщава Контактмюзик. Екранният 007 много харесвал алтернативната американска банда "Кар сийт хедрест" и щял да положи усилия честта да изпълнят главния хит в 25-ия филм за

"Моторола" патентова самопоправящ се дисплей за смарт устройства

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/08/19/3027226_motorola_patentova_samopopraviasht_se_displei_za_smart/?ref=rss


Технологичната компания "Моторола" изпревари конкуренцията за първия в САЩ патент за дисплей, който може сам да се възстанови след счупване. Засега патентът е одобрен, но технологията предстои да се разработва, пише американската медия CNBC.<br /><br />Самозаздравяващият се дисплей е описан в патентното бюро на САЩ като "екран от запомнящ формата си полимер". При тази материя обикновено се използва висока температура, която кара полимера да реагира и да се връща...

Меркел: Няма да тъпим турска намеса в предизборната кампания

http://pogled.info/svetoven/evropa/merkel-nyama-da-tapim-turska-namesa-v-predizbornata-kampaniya.88521

/Поглед.инфо/ Германското правителство няма да търпи опити за намеса в предизборната кампания, заяви канцлерката Ангела Меркел на среща ръководения от нея Християндемократичен съюз в град Херфорд.

Испания с нова версия за терориста от Барселона

http://pogled.info/svetoven/evropa/ispaniya-s-nova-versiya-za-terorista-ot-barselona.88522

/Поглед.инфо/ Испанските власти издирват основния заподозрян в организирането на терористичния акт в Барселона, който е мароканецът Юнеса Абуякуб, съобщи испанската агенция Efe.

Интелектуалци, защо езиците ви затлъстяха, а душите лоясаха?

http://pogled.info/bulgarski/intelektualtsi-zashto-ezitsite-vi-zatlastyaha-a-dushite-loyasaha.88523

/Поглед.инфо/ Интелектуалци, защо езиците ви затлъстяха, а душите лоясаха? Нима се чувствате комфортно да ви яздят посредствености?

Арестуваха още четирима мароканци във връзка с нападението в Турку

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399058

Арестуваха още четирима мароканци във връзка с нападението в ТуркуФинландската полиция съобщи днес, че е арестувала още четирима мароканци, свързани със заподозрения за нападението в град Турку, предадоха Ройтерс и ТАСС. "Освен нападателя са задържани още четирима човека, които също са марокански граждани", заявиха органите на реда на пресконференция. Според полицията извършителят на вчерашното нападение с нож,

В Германия изобразиха расиста Тръмп с качулка на ку-клукс-клан

http://www.cross.bg/trump-byalata-donald-1552565.html

/КРОСС/ Американският президент с качулка на расистката организация ку-клукс-клан бе изобразен на корицата на германското списание "Шпигел", предава clubz. До колажа надписът гласи: Истинското лице на Доналд Тръмп. Това е и отправката към коментара с това заглавие във вътрешните страници на списанието, където милиардерът е наречен "расист и проповедник на омразата". "Преди деветдесет години в квартал "Куинс" в Ню Йорк около 1000 членове на Ку Клукс Клан се сблъскват с полицията. Фред Тръмп е сред арестуваните. Но не е съден. Фред Тръмп обаче възпитава сина си Доналд, в превъзходството на бялата класа и, че той принадлежи към белия елит", пише сипсанието. И още. "През 1973 г. Доналд Тръмп е бил съден, защото предпочитал да дава под наем своите 14 000 апартамента в Ню Йорк на бели хора, а не на чернокожи. Това е документиран и доказано. Заявленията на наемателите са били маркирани с "С" като "color" за "цветнокожи". Черните хора не са били допускани като наематели, а на белите апартаментите са отдавани за минути", отбелязва "Шпигел". Президентът Тръмп е "удостоен" да блесне на корицата заради неговите коментари за расисткото сборище в Шарлотсвил и последвалите побоища. Господарят на Белия дом обяви, че "всички страни са виновни" и си навлече гнева на поне половин Америка

След атаката в Барселона: Откриха живо изчезналото 7-годишно момче

https://offnews.bg//sviat/sled-atakata-v-barselona-otkriha-zhivo-izcheznaloto-7-godishno-momche-663206.html

Седемгодишният Джулиан Алесандро Кадман, който беше обявен за изчезнал след терористичното нападение в Барселона, е бил открит жив в болница в града. Момчето, което е от смесен брак, е бил приет в болницата отделно от майка си. Заради хаоса около атаката досега никой не е знаел къде се намира той.

След атентата семейството му правеше отчаяни опити да го открие, включително и с призиви в социалните мрежи, съобщава Гардиън.

Липсата на детето беше оповестена лично от премиера Тереза Мей, след като дядо му, който е британец, призова случаят да бъде разгласен с надеждата някой да даде информация за 7-годишния му внук.

"Джулиан е на 7 години и е бил с Джом (майката на детето, бел. ред.), когато по време на атаката от терористи в Барселона дамата били разделени", написа Тони Кадман в профила си във Фейсбук и разпространи снимка на момчето. Джулиан заедно с майка си били в Барселона, за да присъстват на сватбено тържество.  

В петък Мей заяви, че британските служби са се включили активно в издирването на детето, но това не било оповестено нарочно.

Бащата на братята Оукабир: Не сме вярвали, че синовете ни са радикализирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399048

Бащата на братята Оукабир: Не сме вярвали, че синовете ни са радикализираниНе мога да повярвам, че Дрис и Муса са били радикализирани, казва Саид Оукабир - бащата на двамата терористи от Барселона, цитиран от испанския сайт okdiario.com. Двамата са отгледани в тихо и спокойно село в Мароко, близо до планината Атлас. "Ние сме шокирани, съкрушени сме", казва бащата на Дрис и Муса със сълзи на очите си,

Меркел бясна заради намеса на Ердоган в кампанията

http://frognews.bg/news_140510/Merkel-biasna-zaradi-namesa-na-Erdogan-v-kampaniiata/

Германският канцлер Ангела Меркел изрази недоволството си от опита на турския президент Реджеп Ердоган да се намеси в изборната кампания в страната.

Слънчево с умерен вятър по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=357848

През нощта над страната ще бъде ясно, а утре отново слънчево и горещо. Над Черноморието ще бъде слънчево с до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Експерт: 70-80% от антиките на черния пазар у нас са менте

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399050

Експерт: 70-80% от антиките на черния пазар у нас са ментеЩо се отнася до България и мястото й на черния пазар на антики, тя е донор. Но в последните години „стоката“, която идва от нея става все по-малко предпочитана, защото се предлагат много фалшификати. 70-80% от онова, което се опитват да продадат нашите търговци е менте. Това каза за „Фокус“ главен инспектор Ангел Папалезов,

Под знака на тъпотата

http://www.cross.bg/borisov-gerb-dymata-1552564.html

/КРОСС/ Бойко Борисов се обадил на адвоката си: „Направих си тест за интелигентност!" Марин Марковски разтревожено попитал какъв е резултатът. „Няма страшно, отрицателен е!" Този виц обикаляше социалните мрежи в началото на 2014 г., когато се разбра, че лидерът на ГЕРБ завел дело срещу Николай Бареков, по онова време предводител на политическото ГМО „България без цензура". Делото тръгна навръх Деня на театъра, 27 март, в Софийския районен съд. Причината: Борисов претендираше от Бареков сумата от 10 000 лева заради репликата му в предаването „Дикофф" по Нова телевизия от 19 октомври 2013 г. - „Ми той е тъп, той по принцип е тъп". Тя бе произнесена в отговор на забележката на водещия Сашо Диков, че бившият премиер би трябвало да е „много тъп", ако наистина е собственик на Нова телевизия и допуска от ефира на медията да се сипят обвинения по негов адрес. В началото на заседанието съдът назначи комплексна видеотехническа, лицево-идентификационна и фоноскопна експертиза на запис от предаването, които да установят дали Бареков действително е казал това. За свидетели бяха призовани самият Диков и шефът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов. Показанията на двамата не само влязоха с бутонките в стилистиката на майстори на абсурда като Бекет и Йонеско, но после ги догони и адвокатът на Борисов - Марин Марковски..

„Ислямска държава“ пое отговорността за нападението в руския азиатски град Сургут

http://pogled.info/svetoven/russia/islyamska-darzhava-poe-otgovornostta-za-napadenieto-v-ruskiya-aziatski-grad-surgut.88518

/Поглед.инфо/ Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорността да нападението на въоръжен с нож мъж в руския град Сургут.

Откриха в болница изчезналото момче от атентата в Барселона

http://pogled.info/svetoven/evropa/otkriha-v-bolnitsa-izcheznaloto-momche-ot-atentata-v-barselona.88519

/Поглед.инфо/ Изчезнало британско-австралийско момче, за което имаше опасения, че е изчезнало след терористичната атака в Барселона, е открито живо в болницата два дни след атаката.

Хуан Зойдо: Разбита е терористичната клетка от двойния атентат в Испания

http://pogled.info/svetoven/evropa/huan-zoido-razbita-e-teroristichnata-kletka-ot-dvoiniya-atentat-v-ispaniya.88520

/Поглед.инфо/ Напълно разбита е терористичната клетка, която стоеше зад двойната терористична атака в Испания, заяви министърът на вътрешните работи Хуан Зойдо.

Къмпингуващи на Корал и собственици на заведения в Слънчев бряг излизат на протест

https://offnews.bg//obshtestvo/kampinguvashti-na-koral-i-sobstvenitci-na-zavedenia-v-slanchev-briag-i-663205.html

Сдружение "Да запазим Корал" отново излиза на протест, който ще се проведе от 17.00 часа днес, съобщава БНР, като се позовава на един от организаторите Атанас Русев.

Поводът са постоянните проверки от държавни служители на къмпингуващите в защитената територия.

Единственатат им цел е била да се премахнат диво къмпингуващите и последната останала девствена плажна ивица да се продаде на инвеститори и да се застрои, смятат недоволните. Те протестират срещу отношението на министъра на туризма Николина Ангелкова, която нарекла хората в палатките "крадци", както и срещу намерението ѝ да направи ново разпределение на местата за къмпингуване.

Атанас Русев нарече всичко това "дискриминация":

Не може една палатка на плажа да е толкова незаконна, колкото един хотел "Морско конче", който е издигнат на пясъка на "Дюните". Не може на този хотел ние да не му обръщаме внимание, а в същото време да правим всеки ден проверки на едни палатки. Критериите на тази община и въобще на властите, които правят проверки, са доста изкривени. За нас е ясно, че те работят по поръчка. Това е един процес на тормоз, натиск и 100 процента в този тормоз участват държавни институции.

Русев заяви още, че ще поиска проверка на кмета на Царево Георги Лапчев, в която да установи дали действията му на къмпинг "Корал" са законни.

Днес следобед ще протестират и собственици на заведения и служители "Слънчев бряг" срещу извършваните масирани проверки в курорта.

Ураган в Австрия причини смъртта на двама души

http://www.mediapool.bg/uragan-v-avstriya-prichini-smartta-na-dvama-dushi-news268179.html

Двама души загинаха и около 50 бяха ранени, след като разразила се буря срути огромен тент на традиционни фестивал на музиката и бирата в австрийската община Санкт-Йохан-ам-Валде, съобщиха световните агенции в събота. Според полицията на провинция Горна Австрия трагедията се разиграла тази нощ. Ураганният вятър напълно разрушил фестивалното помещение и разхвърлял предметите и вещите в него. В момента на произшествието във фестивалния тент е имало 700 души. Жертвите са загинали от удари в подпора на шатрата и в мебели. Около 50 са получили различни травми, като 10 от тях са в критично състояние. Всички пострадали са откарани в местни болници. Спасителите допускат, че общият брой на потърпевшите може да се увеличи, защото едва днес преди обед много от хората започнали да търсят помощ. Загиналите са 28-местен мъж и 19-годишна студентка от Румъния. Спасителите и медиците организираха гореща телефонна линия за роднините и близките на пострадалите.

Шотландски кокошки пресичат улицата със сигнални жилетки (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6399044

Шотландски кокошки пресичат
улицата със сигнални жилетки (Видео) Шотландски семеен хотел облече няколко кокошки в сигнални дрехи, за да бъдат предпазени, когато пресичат околните улици, съобщава агенция ЮПИ. Гостилницата "Гленшилинг хаус" в град Пъртшир пусна съответното видео с обезопасените пернати, облечени в ярко розови елечета, ушити по мярка. На него се вижда как кокошките спокойно щъкат необезпокоявани

3,1 по Рихтер край Стражица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/31-po-rihter-kraj-strazhica-2043407

Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, близо до Стражица, предаде БГНЕС.

Земният трус е бил усетен в 16,19 ч, като епицентърът му е бил на 6 км югоизточно от Стражица, на 33 км източно от В

Ислямска държава пое отговорност и за нападението в Сургут

//dariknews.bg/novini/sviat/isliamska-dyrzhava-poe-otgovornost-i-za-napadenieto-v-surgut-2043406

Ислямска държава пое отговорност за нападението с нож в руския град Сургут, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовава на информационната агенция на джихадистите "Амак". В комюнике на "Амак" се уточнява, че "нападателят в град Сургут в Русия е войник на Ислямс

Двама загинаха, а 120 души са ранени след буря в Австрия

http://www.cross.bg/dyshi-byrya-dvama-1552563.html

/КРОСС/ Двама души загинаха, а 120 бяха ранени в Австрия, след като силна буря повали снощи шатра на празненство в град в Северозападната част на страната, предава БНР. В шатрата, опъната за фестивал на местни доброволци - пожарникари в Санкт Йохан ам Валде, имало около 700 души. Жертвите са мъж и жена на двайсетина години. 20 от ранените са в тежко състояние.  

Експерт: Съобразявайте се със закона, не палете огън на открито

http://www.moreto.net/novini.php?n=357851

Съобразявайте се със закона и не палете огън на открито, призова в ефира на Дарик инж. Николай Пиронков –главен експерт в Дирекция „Опазване на горите” към Изпълнителна агенция по горите. Апелът му е във връзка с високата степен на пожароопсаност в страната.

ПСЖ копае парите! Сумата за Мбапе гони 200 милиона евро

https://offnews.bg//futbol/pszh-kopae-parite-sumata-za-mbape-goni-200-miliona-evro-663204.html

ПСЖ явно наистина копае парите някъде. При катарски собственици това е вярно и в буквален смисъл.

Преговорите с Монако за 18-годишния Килиан Мбапе приключиха успешно и нападателят от следващата седмица ще носи фланелката на парижани, съобщи El Mundo Deportivo.

Очаква се двата клуба до часове да потвърдят информацията, а представянето на футболиста да се състои в началото на следващата седмица. За тази цел голаджията не игра в първите кръгове за Монако.

ПСЖ ще плати 180 млн. евро, а трансферната сума може да нарасне до 200 милиона с бонусите. Мбапе ще стане вторият най-скъп в играч в историята след новия си съотборник Неймар, платен с чек за 222 милиона евро на Барселона това лято.

Договорът на Килиан Мбапе ще бъде петгодишен, в новия си клуб той ще заработва по 18 млн. евро чисти на сезон. Това е под заплатата на Неймар - 30 милиона евро. Но пък едно сравнение говори повече от всичко - Реал Мадрид изкушаваше таланта със 7 млн. евро на година.

Ликвидираха главатар на талибаните

http://www.cross.bg/likvidiraha-glavatar-na-talibanite-1552562.html

/КРОСС/ Един от най-високопоставените командири на афганистанските талибани Муллах Мохамад Рахим е ликвидиран в северната част на страната, предаде „РИА Новости", цитирана от „Фокус". Освен него в провинция Джаузджан са елиминирани още четирима редови терористи. „Действайки според доклад на разузнавателните органи, силите за сигурност атакуваха укритие на талибаните тази сутрин, ликвидирайки петима от тях, включително Рахим. Още шестима от тях са ранени" съобщи прессекретарят на местната полиция Сайед Сарвар Хусайни.  

Чакат президента Радев на патриотичен събор в Петрова нива

https://www.24chasa.bg/region/article/6399040

Чакат президента Радев на патриотичен събор в Петрова ниваПрезидентът Румен Радев се очаква в историческата местност Петрова нива край Малко Търново на 19 август вечерта, където ще участва в церемонията за 114-та годишнина от Илиндеско-Преображенското въстание. Тържественото отбелязване на годишнината се провежда под негов патронаж, очакват се и много народни представители, кметове и общинари.

ПСЖ представя Килиан Мбапе до седмица, твърдят в Испания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/19/3027225_psj_predstavia_kilian_mbape_do_sedmica_tvurdiat_v/?ref=rss


Нападателят на "Монако" Килиан Мбапе вече е договорен за ПСЖ, твърди испанското издание "Ел Мундо депортиво". Младата звезда на монегаските трябва да премине на "Парк де пренс" следващата седмица за 180 млн. евро.<br /><br />Според изданието трансферът може да набъбне до 200 млн. евро, взависимост от бонусите, които са заложени в договора между двата клуба.<br /><br />В петък вечер Мбапе остана извън групата за мача с "Метц"....

Има глад за надзиратели в затворите заради ниските заплати

http://www.mediapool.bg/ima-glad-za-nadzirateli-v-zatvorite-zaradi-niskite-zaplati-news268178.html

Има нужда от увеличение на заплатите на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", както и на бюджета за извънреден труд, нужни са и повече пари за капиталови разходи, заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, цитиран от "Дарик".  Той допълни, че има нужда от още надзиратели, които да започнат работа в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", но няма желаещи за позицията заради ниските заплати и тежката работа. По данни на Министерството на правосъдието към момента 7280 лица излежават присъди в затвори у нас, като 1264 от тях са в затворнически общежития. В системата на затворите работят 1907 служители, като бюджетът за системата през 2016 г. е бил 31,5 млн. лв., които обаче стигат само за поддръжка на базата, коментира Проданов.

Бизнесмени от Слънчев бряг искат спешна среща с Борисов

http://frognews.bg/news_140509/Biznesmeni-ot-Slanchev-briag-iskat-speshna-sreshta-s-Borisov/

Спешна среща с премиера Бойко Борисов заради акциите на вицепремиера Валери Симеонов поиска Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Събориха още 10 незаконни къщи в ромската махала в Асеновград

https://offnews.bg//obshtestvo/saboriha-oshte-10-nezakonni-kashti-v-romskata-mahala-v-asenovgrad-663203.html

В петък са премахнати 10 незаконни постройки в ромската махала в Асеновград, съобщава БГНЕС. Общият брой на сградите, които трябва да бъдат съборени, е 36.

До момента властите са премахнали общо 26 постройки. За пет къщи е в ход процедура по обжалване пред Административен съд - Пловдив, а една има общ зид с друга, която е също в процес на обжалване.

Хората са приканвани сами да съборят къщите си, като в първата акция това направиха едва няколко семейства. Повечето постройки се премахват с техника от общината.

Акциите по премахването досега преминава без напрежение. На място идват социални работници, които консултират и анкетират желаещите да се включат в реда за настаняване.

Събарянето на незаконните постройки в махалата е една от мерките, предприети след избухването на конфликта в Асеновград, чийто повод беше побой между роми и деца от местния спортен клуб.

По случая има задържани 11 души като се очаква да бъде насрочено дело. Зад решетките е и Петър Низамов- Перата, който по време на първия голям протест след инцидента, удари оператор на бТВ.

Сред предприетите от властите мерки е изграждането на полицейска приемна, за което бяха отпуснати 26 хил. лв.

След двуседмичните оживени протести в Асеновград през юли, от инициативния комитет бе даден срок от 14 дни на институциите да реализират предложени мерки за възстановяване на законността и опазване на етническия мир. След този срок бе направен опит да бъдат подновени протестните шествия, но участието вече е твърде слабо.

Берлин се разгневи на призив на Ердоган как да гласуват изселниците в Германия

http://www.mediapool.bg/berlin-se-razgnevi-na-priziv-na-erdogan-kak-da-glasuvat-izselnitsite-v-germaniya-news268177.html

Германски политици реагираха остро срещу изказването на турския президент Реджеп Ердоган по повод изборите за Бундестаг на 24 септември. Преди ден турският президент призова всички турци на територията на Германия да не гласуват за Християндемократическия съюз (ХДС), Германската социалдемократическа партия (ГСДП) или за "Зелените”, като ги определи като "врагове на Турция”. "Няма да търпим никакви намеси”, заяви германският канцлер Ангела Меркел, която се кандидатира за четвърти мандат на предстоящите избори. "Всички германски граждани, включително и от турско потекло, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на изборите”, допълва още Меркел. Мартин Шулц написа в социалните мрежи "Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”. Външният министър на Германия Зигмар Габриел определи изказването на Ердоган като "невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия”. Той призова германските избиратели да не се поддават на внушенията на Ердоган.

Три сценария за бъдещето на Украйна

http://www.investor.bg/analizi/91/a/tri-scenariia-za-bydeshteto-na-ukraina-245149/

Олигархичният модел на власт, корупцията и руското влияние спъват развитието на страната, посочва анализатор

Тичането предотвратява деменция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6398984

Тичането предотвратява деменцияТичането за здраве през юношеските години спасява човек от деменция, когато остарее, съобщи агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Това доказаха учени от университета в Торонто, Канада чрез проведени опити с плъхове. Гризачите на млада възраст тренираха в колело за бягане. Упражненията повлияха добре на паметта им в напреднала възраст и увеличиха

Арестуваха двама непълнолетни сирийци за убийството на иракчанин във Вупертал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399033

Арестуваха двама непълнолетни сирийци за убийството на иракчанин във ВуперталДвама сирийци, на 14 и на 16 години, бяха задържани след вчерашното нападение с нож в западногерманския град Вупертал, при което загина иракчанин, съобщиха днес властите, според които не става дума за тероризъм, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Полицията и прокуратурата в града уточниха, че издирват още двама души във връзка с убийството.

Протест в Слънчев бряг: "Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57409-protest_v_slynchev_brqg_g_n_simeonov_ne_ni_gonete_v_gyrciq_video

"Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция" - това бе един от слоганите на протеста в Слънчев бряг срещу акциите на вицепремиера Валери Симеонов и обявената от него "война" (по собствените му думи) в шума от нощните заведения в курорта.

Според местния сайт "Флагман" и "24 часа" на демонстрацията са се събрали над 200 души - собственици и служители на заведения, почиващи с Слънчев бряг, меломани, купили билети за най-големия фест на електронната музика у нас "Solar Summer", който няма да се проведе за първи път от 10 години на "Какао бийч".

"От вас ли да си търся заплатата" и "С нас ще си тръгнат и туристите! Обещано" бяха други от популярните лозунги на недоволните от Симеонов и акциите му. 

Протестиращите си лепяха по дрехите и надпис "Аз съм мутра", иронизирайки изказване на вицепремиера как "мутри клатят държавата чрез туризма" в Слънчев бряг. 

 
Протестът е под музикален съпровод от специално изграден диджейски пулт и протича миролюбиво. Собствениците на заведения в комплекса настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов. На предишния протест в сряда недоволните хора в курорта поискаха Борисов "да спре Валери Симеонов", но премиерът защити действията на заместника си в правителството.
 
 
 
Ето и видео от протеста, заснето от потребител и участник във фейсбук:
 
 
Репортерът на "Господари на ефира" Боби Ваклинов също се оказа в епицентъра на войната на вицепремиера и местната полиция срещу шума. За случката съобщи самият той във фейсбук.
 

КУРИОЗНО, НО ФАКТ!
ЗА ЧУЖДА ТЕХНИКА - ПОЛУЧИХ АКТ.
РИМА СЛЕД РИМА, ТАКТ СЛЕД ТАКТ,
ПУШКАТА ГРЪМНА...СЛЕД АНТРАКТ...

Вчера бях на участие в клуб "Оксижен", Слънчев бряг , където представих и новата си песен "Сомнамбул", продуцирана от Mitko Beats. Малко преди да започна, Законът, олицетворен от дузина страшно гледащи полицаи, ми състави акт за административно нарушение. Актът съдържа описание на цялата техника на пулта, описана като моя. Бях посочен като "шумоизточника":))

...Така и не разбрах защо - дали, защото бях потънал в шедьовъра на Шекспир "Много шум за нищо"...винаги го чета преди да изляза на сцената , при това в оригинал...

Очаквайте подробности.

Изненадващи данъчни проверки на луксозни хотели по гръцките острови

http://www.moreto.net/novini.php?n=357846

Властите провеждат изненадващи и анонимни данъчни проверки в луксозните хотели по островите в Гърция. Финансовото министерство в страната информира за масово укриване на данъци. Някой от собствениците са окрили по милион евро, показват проверките.

Малката ракия за Европредседателството ще е 25 гр.

https://offnews.bg//evropa/malkata-rakia-za-evropredsedatelstvoto-shte-e-25-gr-663202.html

25 гр. ще е малката ракия за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това се разбира от обявената обществена поръчка за кетъринг на членовете на делегациите по време на мащабното събитие, на което страната ни ще е домакин в първата половина на 2018-та година, съобщава БГНЕС.

С новия стандарт за количеството високоалкохолен аперитив, България се приближава до страните от Западна Европа и се отказва от стандарта “Балкантурист”, според който малката ракия е 50 гр.

1,4 млн. лв. с ДДС ще струва на бюджета осигуряването на кетъринг за председателството на ЕС от България. В тази сума влиза – по две кафе паузи на ден за участниците във форумите в НДК, обеди на блок маси и работни обеди, коктейл по откриването, който ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов” и официални вечери за ръководителите на делегациите, които ще се провеждат в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк. В сумата влиза, както доставката и обработката на храната и напитките, при спазване на всички хигиенни изисквания, сервизното обслужване – сервитьори, посуда, маси, столове, покривки и друго, както и цветна декорация. Поръчката за кетъринг е с две обособени позиции.

От Техническата спецификация се разбира, че се планира изхранването на общо 23 790 души. Това включва – по две кафе-паузи и един обяд на блок-маса на ден – за между 40 и 1000 души, както и работни обеди – за между 14 и 70 души. Доставчикът трябва да осигури кафе еспресо, както и шварц кафе, безкофеиново кафе, чай, бутилирана минерална вода, домашно приготвени сладки, мъфини и соленки, сметана, захар – кафява и бяла, два вида 100% натурални сокове.

За обедите на блок-маси, трябва да има пет вида салати, поне два вида супа, едната от които да е без месо, пет вида ястия (пилешко, риба, свинско, телешко), едно от които да е без месо, поне два вида паста, една от които да е без месо, поне три вида гарнитури. Хлябът също трябва да е три вида прясно изпечен – бял, черен и пълнозърнест.

За работните обеди е предвидено и вино – като 1/3 трябва да е бяло и 2/3 червено, в бутилки от 185 гр., както и минерална вода в стъклени бутилки. 902 917 лв. без ДДС е допустимата максимална цена по тази обособена позиция.

За официални коктейли и вечери бюджетът е значително по-скромен, но и количеството храна и напитки е значително по-малко - 263 500 лв. без ДДС. Срещу тази сума ще трябва да се осигури коктейл по случай откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, който ще е за около 720 участника и ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов”. За него е предвидено бяло и червено вино, както и шампанско. Осем вида студени хапки – със сирена, филе от месо, риба, скариди и зеленчуци, шест вида топли хапки, както и шест вида десерти. Официалните вечери за ръководителите на делегации на страните-членки на ЕС, които ще се провеждат в София Тех Парк, е предвидено четиристепенно меню. Във всяка официална вечеря се очаква да взимат участие между 130 и 350 души, а прогнозният брой на участниците в официалните вечери за целия шестмесечен период на председателството се очаква да бъде 2630 души. Менюто трябва да включва – салата, топло или студено предястие, като трябва да е предвидено и безмесно, основното ястие да е от телешко или агнешко, като трябва да е предвидено и безмесно. Специални изисквания има към десерта – той не трябва да има алкохол, както и да не се топи и “да се яде лесно”. За всеки от гостите на официалните вечери, които ще са за сметка на българското председателство на ЕС е предвидено и по една малка ракия, която обаче няма да е от 50 гр., а от 25 гр.

От документацията се разбира, че според практиката на председателствата на Европейския съюз, български производители на минерална вода, безалкохолни напитки, вина, бира и хранителни продукти, могат да предоставят своя продукция под формата на спонсорство. В такъв случай, фирмата, която осигурява кетъринга, следва да постави табелка, на която да е налична информация на български и на английски език за вида на продукта и на съответния производител.

Извън кафе-паузите, обедите на блок-маси, работните обеди, официалните вечери на ръководителите на делегации и коктейла по откриването на председателство, останалите разходи на представителите на европейските институции, страните-членки и други, свързани с изхранването им, докато са в България, ще са за тяхна сметка. В настоящата документация няма информация за кетъринга, който държавата ще осигури за събитията от председателството, които ще се провеждат в резиденция “Бояна”. Това е така, защото разходите за там се осигуряват от Администрацията на Министерския съвет. 

Бързи, смели, сръчни

https://www.24chasa.bg/sport/article/6398100

Бързи, смели, сръчниБолт тича с над 40 км/ч максимална скорост, в плуването най-добре е под вода Феновете обичат спортовете, където има метър и хронометър, защото така се елиминира съдийският фактор, който вреди на футбол, художествена гимнастика и още един куп дисциплини, където решението не вземаш сам, а зависиш от някой друг.

2-километрова кола от коли се е образувала на входа към Калотина

http://www.cross.bg/gkpp-vhod-trafikut-1552561.html

/КРОСС/ На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на ГКПП "Калотина" с 2 км колона от леки автомобили на вход. Това съобщават от пресцентъра на ГД „Гранична полиция". Информацията е към 14 часа. На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на ГКПП "Маказа" и ГКПП "Капитан Петко войвода" на вход. На българо-турската граница трафикът е интензивен на ГКПП "Капитан Андреево" на вход за леки автомобили. На българо-румънската граница трафикът е интензивен на вход на ГКПП "Дунав мост" - Русе и Видин на вход. На българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични пунктове. Фериботът Оряхово - Бекет работи само в светлата част от деня поради ниско ниво на река Дунав. Фериботът Свищов - Зимнич не работи днес поради повреда.

Стивън Хокинг обвини британското правителство, че ще провали здравната система с американизиране

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/19/3027222_stivun_hoking_obvini_britanskoto_pravitelstvo_che_shte/?ref=rss


Световноизвестният физик Стивън Хокинг отправи остра критика към здравната политика на Великобритания, заемайки място сред протестиращите срещу мерките за икономии на Тереза Мей. Според него правителството ще предизвика криза в Националната здравна служба, ако продължава както сега да преследва американския модел на извличане на печалби от здравеопазването.<br /><br />"Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с амиотрофична латерална склероза като студент през 1962...

Осем ранени при нападение с нож в руски град

http://frognews.bg/news_140508/Osem-raneni-pri-napadenie-s-noj-v-ruski-grad/

8 души бяха ранени при нападение с нож в руския град Сургут. Сигналът за инцидента е подаден около 11:20 часа местно време. Четирима от ранените са в тежко състояние и са били оперирани в болница. Трима са по-леко пострадали, а осмият е нападателят, който е оказал съпротива и се е наложило да бъде застрелян.

Издирваният мароканец може да е карал буса убиец в Барселона

//dariknews.bg/novini/sviat/izdirvaniiat-marokanec-mozhe-da-e-karal-busa-ubiec-v-barselona-2043405

Двайсет и две годишният мароканец, издирван във връзка с нападенията в испанската автономна област Каталуния, все още е на свобода и може би той е щофьорът на микробуса, прегазил десетки хора в центъра на Барселона в четвъртък, съобщават испански медии, цитирани от

Слънчев бряг пак на протест (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slynchev-briag-pak-na-protest-snimki-2043400

Над 200 души се събраха пред дискотека “Какао” за пореден протест срещу продължаващите междуведомствени проверки в курортния комплекс "Слънчев бряг". Организаторите очакваха в проявата да се включат повече хора. В демонстрацията, която този път се

Нови промени в правилника на Фонда за лечение на деца

http://www.cross.bg/detza-izdelie-izdeliya-1552560.html

/КРОСС/ Нови промени ще има в Правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), съобщава БНР. Те са изготвени от Министерството на здравеопазването и са предоставени за обществено обсъждане. Промените засягат най-вече проблемите със заплащането на медицинските изделия. В момента ЦФЛД може да подпомага закупуването на медицински изделия, които не се покриват от Здравната каса, има ги в болничната аптека на лечебното заведение, където ще се лекува детето, и за медицинското изделие е проведена обществена поръчка. Проблемът е, че частните болници не са задължени да провеждат обществени поръчки, а често лекуват деца, финансирани по линия на общественият фонд. За да могат да бъдат подпомогнати всички деца, независимо от избраната болница, с промените се предлага Фондът за лечение да може да провежда обществени поръчки в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на ЗОП. Дава се и възможност, ако болницата е провела обществена поръчка за медицинско изделие на цена по-ниска от договорената от фонда, да се използва това медицинско изделие.  С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница. Промените предвиждат по-голям контрол над работата на Обществения съвет. Ще се подписва проектодоговор между заявителя и Центъра, като той влиза в сила след подпис на директора

Руската полиция не разглежда нападението в Сургут като терористично (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399017

Руската полиция не разглежда нападението в Сургут като терористично (Видео)Мъж намушка с нож най-малко седем души на улица в руския град Сургут и бе застрелян от полицията, според която вероятно не става дума за терористичен акт, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. "Версията, според която атаката е терористичен атентат, не е основната ни (версия)", каза местната полиция, цитирана от Интерфакс.

Ислямска държава пое отговорност и за втория атентат в Испания

http://frognews.bg/news_140507/Isliamska-darjava-poe-otgovornost-i-za-vtoriia-atentat-v-Ispaniia/

Ислямска държава пое отговорност и за атентата в курортния крад Камбрилс, където където петима терористи с автомобил прегазиха хора, преди да бъдат застреляни от полицията.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Камбрилс

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/19/3027221_isliamska_durjava_poe_otgovornost_za_napadenieto_v/?ref=rss


Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в курортния град Камбрилс в испанската област Каталуния, съобщава "Франс прес". То се случи малко след терористичната атака в Барселона, при която загинаха 14 души, а десетки бяха ранени.<br /><br />Петима терористи прегазиха с кола петима души в Камбрилс, преди да бъдат застреляни от полицията. Единият от пострадалите почина по-късно в болница. При нападението беше ранен и един...

Две българки са арестувани в Охрид, подозират ги в кражби от магазини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399008

Две българки са арестувани в Охрид, подозират ги в кражби от магазиниДве български гражданки бяха задържани вчера в Охрид по подозрение, че извършвали кражби в бутици, съобщиха местният сайт Охриднюз и ТВ Спектра, цитирани от БТА. Става дума за жени на 22 и на 27 години, заподозрени в кражби в магазини за дрехи. Те са задържани в полицейското управление и предадени на прокуратурата в Охрид за по-нататъшна

Клетката, извършила атентатите в Каталуня, е разбита, обяви испанският вътрешен министър

http://www.cross.bg/obyavi-razbita-soiido-1552559.html

/КРОСС/ Терористичната клетка, която осъществи двете нападения в Каталуня - в Барселона и в Камбрилс, е разбита. Това обяви министърът на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Сойдо. Полицията в момента издирва един, последен заподозрян и това най-вероятно е шофьорът на буса, който се вряза в пешеходци и уби 14 души в Барселона. „Клетката е напълно разбита", заяви Сойдо пред репортери. Той обяви, че групата е съставена най-малко от 12 млади мъже, повечето от които мароканци.  

Шулц: Ердоган загуби чувството си за мяра

http://www.cross.bg/shyltz-prezident-tyrskiya-1552558.html

/КРОСС/ След канцлера Ангела Меркел и външния министър Зигмар Габриел кандидатът за канцлер на Социалдемократическата партия Мартин Шулц също разкритикува опита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да влияе на избора на германските избиратели, предава „Дойче Веле". „Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания, свързани с изхода на изборите в германския Бундестаг", заяви Шулц. Обръщайки се към германските граждани от турски произход добави, че те са част от германския народ и никому не е позволено „да го разделя на две части". Според Шулц турският президент е „загубил чувството си на мяра, затова и още по-силно ще подкрепяме тези, които се сражават за свободна и демократична Турция".  

Шефът на "Ред Бул" определи Фетел като фаворит за титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/19/3027218_shefut_na_red_bul_opredeli_fetel_kato_favorit_za/?ref=rss


Шефът на "Ред Бул" Кристиан Хорнър е един от хората, които най-добре познават Себастиан Фетел. Англичанинът работи с немския пилот в продължение на шест сезона – между 2009 и 2014 г., като Фетел спечели четири световни титли.<br /><br />Хорнър говори за битката за титлата във Формула 1, в която обаче не е въвлечен нито един от пилотите на неговия тим Даниел Рикардо и Макс Верстапен.<br /><br />"Себастиан е страхотен професионалист, винаги е концентриран,...

Гърция намали пенсиите

https://offnews.bg//sviat/gartcia-namali-pensiite-663201.html

Пенсиите на гръцките пенсионери отново бяха намалени. Възрастните хора се оплакват, че само те плащат за финансовата криза и не могат да се издържат с орязаните средства, съобщава БНР.

Напразни останаха обещанията на управляващата партия "Сириза", че няма да допусне ново орязване на пенсиите. Кредиторите наложиха изискването за по-ниски пенсии, за да изплатят на Атина финансовата помощ.

Правителството промени начина за изчисляване на пенсиите и новата схема засегна предимно бивши държавни служители и тези, които са се осигурявали към държавния фонд за пенсионно осигуряване. При последното изплащане хиляди гръцки пенсионери получиха по-ниски суми, като за някои от тях орязването достига 30%.

Съгласно новия закон през следващите три години над 200 хиляди гръцки пенсионери ще получат значително по-ниски пенсии.

Пенсионерите се оплакват, че от началото на кризата за 12-ти път им намаляват пенсиите и не могат да се издържат с тези средства.

Мартин Шулц: Ердоган загуби чувство за мярка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399004

Мартин Шулц: Ердоган загуби чувство за мяркаКандидатът за канцлер на Германия от Социалдемократическата партия Мартин Шулц разкритикува опита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да влияе на избора на германските избиратели, предаде Deutsche Welle, цитирана от Фокус. „Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания,

Двама варненци пипнаха Лаймска болест

http://www.moreto.net/novini.php?n=357819

Двама варненци са заболели от Лаймска болест през настоящата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за Moreto.net. Има един случай на Марсилска треска и двама заболели от Ламблиоза. Общо седем души са били ухапани от кърлежи през седмицата, отчетоха от РЗИ.

Отново променят правилника на Фонда за лечение на деца

https://offnews.bg//obshtestvo/otnovo-promeniat-pravilnika-na-fonda-za-lechenie-na-detca-663200.html

Нови промени ще има в Правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), съобщава БНР.

Те са изготвени от Министерството на здравеопазването и са предоставени за обществено обсъждане. Промените засягат най-вече проблемите със заплащането на медицинските изделия.

В момента ЦФЛД може да подпомага закупуването на медицински изделия, които не се покриват от Здравната каса, има ги в болничната аптека на лечебното заведение, където ще се лекува детето, и за медицинското изделие е проведена обществена поръчка.

Проблемът е, че частните болници не са задължени да провеждат обществени поръчки, а често лекуват деца, финансирани по линия на обществения фонд. За да могат да бъдат подпомогнати всички деца, независимо от избраната болница, с промените се предлага Фондът за лечение да може да провежда обществени поръчки в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки. Дава се и възможност, ако болницата е провела обществена поръчка за медицинско изделие на цена по-ниска от договорената от фонда, да се използва това медицинско изделие.

С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница.

Промените предвиждат по-голям контрол над работата на Обществения съвет. Ще се подписва проектодоговор между заявителя и Центъра, като той влиза в сила след подпис на директора. Предвижда се заявителят да декларира съгласие дали събрани дарителски сметки да бъдат използвани по искането за финансиране от фонда. Вече и упълномощено лице ще може да подава документите пред фонда.

Основната цел на проекта е обективност и навременност на решенията за подпомагане на нуждаещите се деца.

Българка е на финала за световно отличие за иновации в медицината

https://offnews.bg//nauka/balgarka-e-na-finala-za-svetovno-otlichie-za-inovatcii-v-meditcinata-663197.html

Нашата сънародничка доцент Йорданка Глухчева е сред 20-те избрани за финала на конкурса за най-изявени млади личности в света за 2017 (The Outstanding Young Persons in the World - TOYP).

До 25 август можете да подкрепите българката като натисне бутона „Like“ под снимката й на страницата на конкурса, организиран от Junior Chamber International (JCI).

Тези гласове ще бъдат взети предвид, заедно с гласовете на международното жури, за да се определят 10-те най-изявени млади личности на света за 2017 г.

Йорданка Глухчева бе отличена в категория „Иновация в медицината“ в националния кръг на конкурса през месец юни тази година сред 10-те най-изявени млади личности на България за 2017 г.

Повече за постиженията на младия учен - в статията на НаукаOFFNews.

Областната управа в Смолян стана полиция заради сериал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6398037

Областната управа в Смолян стана полиция заради сериал Областната управа в Смолян стана полиция заради сериал Сградата на областната управа в Смолян се превърна в полицейско управление. “За мнозина е изненада, но е факт...”, написа областният управител Недялко Славов. Причината държавното учреждение да смени надписа са снимките на сериала “Дяволското гърло”,

Меркел: Няма да тъпим турска намеса в предизборната кампания

https://www.actualno.com/europe/merkel-njama-da-typim-turska-namesa-v-predizbornata-kampanija-news_628684.html

Германското правителство няма да търпи опити за намеса в предизборната кампания, заяви канцлерката Ангела Меркел на среща ръководения от нея Християндемократичен съюз в град Херфорд. „Няма да търпим никакви намеси“, увери Меркел, която добави, че всички германски

Доналд Тръмп благодари на Cтив Банън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399000

Доналд Тръмп благодари на Cтив БанънТоку-що Доналд Тръмп благодари за неговата вярна слежба. Тръмп написа "Стив Банън" се присъедини към нас по време на надпреварата с Нечестната Хилъри Клинтън. Беше велико. Благодаря на Стив Банън за неговата служба. Банън, който беше главен стратег по вътрешната политика в Белия дом се оттегли по настояване на Тръмп след скандал с неодобрена

Шофьор на ТИР загина в катастрофа на магистрала "Тракия"

http://www.mediapool.bg/shofyor-na-tir-zagina-v-katastrofa-na-magistrala-trakiya-news268176.html

Шофьор на български тир загина на място. Инцидентът e станал на АМ „Тракия”, между Стара Загора и Чирпан в посока София, съобщи Дарик. В катастрофиралия камион се е ударила кола, но шофьорът и спътничката му не са пострадали. Тежкото возило се преобърнало на 189км и е препречило пътя. Екипи са вдигнали тира от пътя, който временно е затворен. Сигналът за тежкия пътен инцидент е подаден малко преди 3 часа тази нощ.

Дъновистите посрещнаха Слънчевата нова година в Рила

https://offnews.bg//obshtestvo/danovistite-posreshtnaha-slanchevata-nova-godina-v-rila-663199.html

Повече от 1 500 привърженици на учителя Петър Дънов посрещнаха деня с танца паневритмия, който Бялото братство органицира по традиция на 19-и август на Седемте рилски езера, съобщава БНР.

Танцът продължил час и 15 минути. Включилите се в паневритмията образували 5 концентрични кръга при така наречения Молитвен хълм край езерото Бъбрека.

Ритуалът е направо трогателен, споделиха свидетели планинари, изкачили планината специално за празника на Бялото Браство.

След паневритмията на поляните се провеждат беседи. Около 300 палатки, опънати още в края на юли, ще останат край езерата на Рила до 31-и август, когато лагерът ще бъде демонтиран, а районът почистен.

Пълна е и хижа "Седемте езера", разказа арендаторът Павел Танинчев. Тази сутрин седалковият лифт от хижа Пионерска до хижа Рилски езера беше пуснат още в 6.30 часа и ще работи с удължено работно време.

Животът на принцеса Даяна в 10 важни дати

//dariknews.bg/novini/sviat/zhivotyt-na-princesa-daiana-v-10-vazhni-dati-2043317

Във връзка с 20-годишнината от преждевременната смърт на принцеса Даяна в автомобилна катастрофа в Париж, агенция Франс прес посочва десетте най-важни дати в живота ѝ.

Ислямска държава пое отговорност и за нападението в Камбрилс

https://offnews.bg//sviat/isliamska-darzhava-poe-otgovornost-i-za-napadenieto-v-kambrils-663198.html

Джихадистката групировка Ислямска държава пое отговорност за нападението в курортния град Камбрилс, в испанската област Каталуния.

При нападението с автомобил петима терористи прегазиха хора, преди да бъдат елиминирани от полицията. Ранени са един полицай и петима граждани. Тежко ранена жена по-късно почина в болницата.

Ислямска държава, която вчера пое отговорност и за нападението в Барселона, при което загинаха 13 души, посочи в комюнике, разпространено от нейната агенция Амак, че "два ескадрона джихадисти" са извършили двете нападения срещу "сборища на кръстоносци".

По-рано днес стана ясно, че  54 от пострадалите при терористичните атаки в Барселона и Камбрилс все още са в болница.  От ранените в атаката в Барселона 12 души са в критично състояние, 24 имат сериозни рани, 11 са с по-леки травми, а трима са съвсем леко ранени.

Испанският крал Фелипе и кралица Летисия ще отидат днес в болница в Барселона, за да посетят ранени в нападенията и лично да им пожелаят бързо оздравяване, съобщи на уебсайта си кралският дворец, съобщава БТА, като цитира Ройтерс.

Испанското правителство реши днес да не повишава нивото на заплаха за сигурността до максималното ниво и то остава четвърто, една степен преди максималното.

Френската полиция извършва допълнителни гранични проверки на пристигащите от Испания в опит да открият беглец, замесен в нападенията в Барселона и Камбрилс, предаде Асошиейтед прес.

Няма извършени арести тази сутрин, каза френски източник от службите за сигурност. По думите му проверките по обикновено отворената граница са рутинни и се правят винаги, когато съседна държава сигнализира за потенциална опасност.
Друг френски източник по сигурността каза, че испанските власти са сигнализирали за автомобил тип "баничарка", за който се смята, че е бил нает в Испания от заподозрян за нападенията в четвъртък и който може би е пресякъл границата и отишъл във Франция.

"Даеш" пое отговорност и за атаката с нож в Русия

http://clubz.bg/57408-daesh_poe_otgovornost_i_za_atakata_s_noj_v_rusiq

Терористичната групировка "Даеш" е поела отговорност за нападението с нож в руския град Сургут, съобщиха "Ройтерс" и "Франс прес". Двете агенции се позовават на т.нар. информационна агенция на джихадистите "Амак".

По-рано стана ясно, че мъж е нападнал хора с нож в град Сургут в Русия. Първоначалната информация на властите бе, че извършителят е с психически проблеми. 

В обръщение на "Амака" се казва, че нападателят е войник на джихадистката групировка. Тя вече пое отговорността и за двата атентата в Испания.

"Версията, според която атаката е терористичен атентат, не е основната ни версия", казват от полицията в руския град, предава агенция Интерфакс.

Нападателят в Русия бе застрелян от полицията. Следователите са установили самоличността му, съобщи говорителката на следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко пред ТАСС. Според местни медии извършителят на нападението е местен жител, роден през 1994 г. 

Иво Никодимов на екран 12 дни след нападението

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6397905

Иво Никодимов на екран 12 дни след нападениетоВ добро настроение и без видими белези Иво Никодимов започна да води сутрешния блок на БНТ 12 дни след като непознати го нападнаха и пребиха посред бял ден в центъра на София. Той се появи още миналата седмица на екран в изнесеното телевизионно студио в Борисовата градина до езерото “Ариана” и започна да говори със събеседниците си,

ИДИЛ пое отговорност и за атаката в Камбрилс, и за убитите и ранени кръстоносци и евреи

http://www.cross.bg/kambrils-barselona-atakata-1552557.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" пое отговорност и за терористичната атака в Камбрилс. Групировката вече си приписа заслугите за нападението на „Ла Рамбла" в Барселона, но сега направи и това за последвалия атентат в курортното градче. Той се случи няколко часа след атаката в Барселона по идентичен начин, при който терористите се врязаха с кола сред пешеходци. Именно при този атентат обаче джихадистите бяха спрени и четирима от тях бяха убити. Вследствие на атаката обаче загина една жена, а четирима души още са в болница. Джихадистката пропагандна агенция „Амак" съобщи, че извършителите са „войници" на „Ислямска държава", предава „Франс прес", цитирана от „Фокус". „Войници на халифата са отговорни за нападенията в Камбрилс и Барселона от тази седмица, убивайки и ранявайки повече от 120 кръстоносци и евреи", съобщава „Амак".  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване