Испански министър: Терористичната клетка от атаките в Испания е разбита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398995

Испански министър: Терористичната клетка от атаките в Испания е разбитаИспанският министър на вътрешните работи Хуан Игнацио Зойдо заяви, че терористичната клетка, стояща зад смъртоносното двойно нападение в областта Каталония е „разбита“. Полицията в момента издирва един, последен заподозрян, предаде Франс прес, цитирана от Фокус. „Клетката е напълно разбита“, заяви Зойдо на репортери относно групата,

Задържаха двама 21-годишни, обрали магазин в центъра на Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398980

Задържаха двама 21-годишни, обрали магазин в центъра на Стара ЗагораПолицията задържа. Д.Т., на 21 г. и П.К., на 21 г., двамата от гр. Стара Загора, извършили въоръжения грабеж на 18 август в магазин, в близост до центъра на града. Това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. В домовете на двете лицата и в лек автомобил, управляван от Д.Т., са намерени и иззети веществени доказателства,

Турист загина в Пирин

http://frognews.bg/news_140506/Turist-zagina-v-Pirin/

Тялото на загинал в Пирин турист откриха по пътя между хижите ”Безбог” и ”Дамяница” в района на Валявишките езера.

Каталунецът в Левски: Бързо разбрах, че Стоичков е враг номер 1

https://offnews.bg//futbol/katalunetcat-v-levski-barzo-razbrah-che-stoichkov-e-vrag-nomer-1-663194.html

Жорди Гомес пристигна това лято в Левски със статут на голяма звезда. Юноша на Барселона, макар и само с един мач за първия тим, носител на купата на Англия с Портсмут!

Каталунецът бързо учи уроците, тъй като доскоро е свързвал България с Христо Стоичков. Халфът разкри впечатленията си пред "Меридиан мач". 

"Да, казах, че Стоичков е легенда, когато ме попитаха, но бързо разбрах, че е враг номер 1 тук, че не е желан. Той е играл за големия враг и разбирам това противопоставяне", сподели Жорди..

На въпроса: "Веднъж легендата на Барселона Хосе Мария Бакеро обясни, че първата дума, която е научил на български от Христо Стоичков е била "магаре". Твоята беше ли също толкова забавна?", Гомес отвърна:

"Не, първото нещо, което научих бе "Само Левски". За момента не съм много добър с българския. Но ще си взема учител, за да проговоря по-скоро. Но като гледам колко е сложен езикът ви, може би ще ми трябват 5 години".

Новият халф на "сините" е запознат с още две от големите ни звезди: "Играл съм срещу Стилиян Петров и Димитър Бербатов. Те бяха много добри футболисти. Задържаха се дълго в Англия, което само по себе си говори страшно много", каза испанецът, прекарал също няколко години на Острова.

Мадона отпразнува 59-ия си рожден ден с шестте си деца (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6398970

Мадона отпразнува 59-ия си рожден ден с шестте си деца (Снимка)Кралицата на поп музиката Мадона отпразнува своя 59-ти рожден ден в компанията на децата си. Певицата сподели снимки в личния си профил инстаграм с 11-годишния й син Дейвид и 4-годишните близначки, които тя осинови. На снимката са й големият й син Роко Ричи и дъщеря й

Бизнесът в Слънчев бряг поиска спешна среща с Борисов и Симеонов

https://www.actualno.com/society/biznesyt-v-slynchev-brjag-poiska-speshna-sreshta-s-borisov-i-simeonov-news_628681.html

Съюзът на собствениците в Слънчев бряг поиска спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Несебър Николай Димитров. В декларация, подписана от председателя на УС на организацията Ел

54 души остават в болница след атаките в Испания, поне 12 са в критично състояние

http://www.cross.bg/barselona-sustoyanie-atakite-1552556.html

/КРОСС/ Общо 54 души от пострадалите при терористичните атаки в Барселона и Камбрилс са все още в болница, съобщават каталунската агенция за гражданска защита. От ранените в атаката в Барселона 12 души са в критично състояние, 24 имат сериозни рани, 11 са с по-леки травми, а 3-ма са съвсем леко ранени. От тези в Камбрилс един е в тежко състояние, двама са с по-леки рани и един е със съвсем лека травма. Испанското правителство реши днес да не повишава нивото на заплаха за сигурността до максималното ниво и то остава четвърто, една степен преди максималното, като междувременно продължава издирването на Юнес Абуякуб, който по последни данни може би е бил терористът, управлявал буса, врязал се на „Ла Рамбла" в Барселона. В хода на разследването изглежда, че Абуякуб е бил и "мозъкът" на терористичната клетка, която извърши атаките. Общата равносметка след атаките бе 14 загинали и 126 ранени от 35 различни националности.  

54 души остават в болница след атаките в Испания, поне 12 са в критично състояние

http://www.cross.bg/barselona-sustoyanie-dyshi-1552556.html

/КРОСС/ Общо 54 души от пострадалите при терористичните атаки в Барселона и Камбрилс са все още в болница, съобщават каталунската агенция за гражданска защита. От ранените в атаката в Барселона 12 души са в критично състояние, 24 имат сериозни рани, 11 са с по-леки травми, а 3-ма са съвсем леко ранени. От тези в Камбрилс един е в тежко състояние, двама са с по-леки рани и един е със съвсем лека травма. Испанското правителство реши днес да не повишава нивото на заплаха за сигурността до максималното ниво и то остава четвърто, една степен преди максималното, като междувременно продължава издирването на 22-годишния Юнес Абуякуб, който по последни данни може би е бил терористът, управлявал буса, врязал се на „Ла Рамбла" в Барселона. Общата равносметка след атаките бе 14 загинали и 126 ранени от 35 различни националности.  

Седем души са ранени след нападение с нож в Русия

http://www.mediapool.bg/sedem-dushi-sa-raneni-sled-napadenie-s-nozh-v-rusiya-news268175.html

Седем души са ранени, след като въоръжен с нож мъж нападна пешеходци в центъра на руския град Сургут, съобщават световните агенции. Полицията е ликвидирала нападателя. Сигналът за инцидента е подаден около 11:20 часа местно време. Четирима от ранените са в тежко състояние и са били оперирани в болница. Трима са по-леко пострадали. След като е оказал съпротива нападателят е бил застрелян, посочва ТАСС. По първоначални данни той е имал психически проблеми. Самоличността му не беше разкрита от властите. Разследването на инцидента продължава. Сургут се намира в Ханти-Мансийския автономен окръг, на 2100 км от Москва.

Американски писател: Българският е най-красивият език в света

http://www.eurochicago.com/2017/08/amerikanski-pisatel/

Редовните читатели на „Ню Йоркър“ тази седмица четат история от центъра на София. Разказът на броя в изданието се казва An Evening Out („Вечер навън“) и е на Гарт Грийнуел – американски писател, когото вече добре познаваме у нас. Миналата година излезе романът му „Каквото ти принадлежи“, с действие отново в България. Книгата на английски бе номинирана дори за Националната награда за литература на САЩ, а отношението на Грийнуел към страната ни видимо не отшумява. В съпътстващо разказа му интервю за „Ню Йоркър“ той заявява, че „българският език е най-красивият в света“.

Жени се превърнали в мишени за нападателя от Турку

//dariknews.bg/novini/sviat/zheni-se-prevyrnali-v-misheni-za-napadatelia-ot-turku-2043398

Финландската полиция съобщи , че е арестувала още четирима мароканци, свързани със заподозрения за нападението в град Турку, предадоха Ройтерс и ТАСС.
"Освен нападателя са задържани още четирима човека, които също са марокански граждани", заявиха органите на реда на пресконф

Слънчев бряг пак на протест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slynchev-briag-pak-na-protest-2043400

Протест срещу акциите за шума на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг  ще се състои от 17.00 часа в курорта. Организаторите съобщиха, че са получили официално разрешение за проявата, в която се очаква за пореден път да се включат над 500 души, работещи и почиващи в т

Кола помете най-малко петима души в Сидни, според властите не е атентат

https://offnews.bg//sviat/kola-pomete-naj-malko-petima-dushi-v-sidni-spored-vlastite-ne-e-atent-663193.html

Най-малко петима души са ранени, включително и едно бебе, след като кола помете пешеходци на оживена улица в австралийския град Сидни. 

Според властите в града не става въпрос за терористичен акт. Според данни на полицията причината за инцидента вероятно е влошено здравословно състояние на шофьора. Катастрофата е станала в близост до ресторант на Виктория стрийт в квартала Частууд.

Една жена в тежко състояние. 

В съобщение на полицията се посочва, че водачът на автомобила е останал на място, заради което властите смятат, че инцидентът не е умишлен. Според полицията на мъжа му прилошало. Минути след катастрофата районът беше отцепен. 

Политиците в България обявиха война на постоянно пияните и шумни британци, пишат на острова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/19/3027212_politicite_v_bulgariia_obiaviha_voina_na_postoianno/?ref=rss


Беше се превърнала в мека за британските любители на евтиния алкохол и шумните партита на плажа. Но сега вече България не е това мечтано място за тях, тъй като местната власт започна "война с шума", заради която дори се стигна до отменянето на музикален фестивал. Така започва статия в британския таблоид "Дейли Мейл", провокирана от акциите на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг.<br /><br />Преди седмица, придружен с полиция, той провери в ранните часове...

Поклонници от Букурещ идват 2 пъти седмично до манастир с лековита вода в Русенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6398967

Поклонници от Букурещ идват 2 пъти седмично до манастир с лековита вода в Русенско
Поклонници от Букурещ пътуват по два пъти седмично до манастира „Света Марина” край русенското село Каран Върбовка. От началото на лятото, всеки вторник и събота автобус докарва вярващи от румънската столица до светата обител, която бе любима на патриарх Неофит, докато бе Русенски митрополит и той имаше тук изградена резиденция,

Бизнесмени от Слънчев бряг поискаха спешна среща с Борисов и Симеонов

http://www.cross.bg/simeonov-bryag-kyrorta-1552555.html

/КРОСС/ Съюзът на собствениците в Слънчев бряг призова на спешна среща министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Несебър Николай Димитров, предава „Епицентър". В декларация, подписана от председателя на Управителния съвет на организацията Елена Иванова и разпратена до медиите, се изразява недоволство от нощните акции на вицепремиера Валери Симеонов в заведения в курорта, които вдигат много шум. "Приканваме на спешна съвместна среща в к.к. „Слънчев бряг" премиера на Република България Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Община Несебър Николай Димитров", се казва в декларацията. "Подкрепяме усилията на правителството и държавата за спазването на законността в к.к. „Слънчев бряг", но да е по начин, който да не смущава спокойствието на туристите в комплекса." От Съюза подкрепиха премахването на незаконните временни обекти в курорта и ограничаването на шума, като настояват за решаването на въпроса със статута на инфраструктурата в курорта.  

Нападение с нож и по улиците на руски град, 7 ранени

http://www.moreto.net/novini.php?n=357849

8 души пострадаха, след като въоръжен с нож човек нападна пешеходци в центъра на руския град Сургут, съобщават световните агенции. Полицията е ликвидирала агресивния мъж. Сигналът за инцидента е подаден около 11:20 часа местно време.

18-годишен мароканец е атентаторът от Финландия

http://frognews.bg/news_140505/18-godishen-marokanets-e-atentatorat-ot-Finlandiia/

18-годишен мароканец е извършил терористичната атака във финландския град Турку. Полицията съобщи още, че счита нападението за терористичен акт. Бяха претърсени няколко имота в различни градове, но не се съобщава за арестувани.

Стивън Хокинг нападна британското правителство заради здравната система

http://www.cross.bg/hoking-sistema-britanskiya-1552554.html

/КРОСС/ Физикът Стивън Хокинг обвини британското правителство, че предизвиква криза в Националната здравна служба (НЗС) и каза, че тя не трябва да се превръща в насочена към извличане на печалба система в американски стил, предава novini.bg. "Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с болест на двигателния неврон като студент през 1962 г., ми позволяват да живея живота си както искам и да допринасям за значителния напредък в нашето разбиране за вселената", написа Хокинг в британския в. "Гардиън". Мнозина британци се гордеят с НЗС, която им дава възможност да ползват безплатни грижи от началото до края на живота си. През последните години обаче системата е подложена на огромен финансов натиск заради ограничения бюджет, застаряващото население и по-скъпото и сложно лечение. Хокинг, който е поддръжник на опозиционната британска Лейбъристка партия, каза, че НЗС е "крайъгълен камък на нашето общество", но е в криза, породена от политически решения. Според британския учен НЗС е изправена пред конфликт между интересите на многонационалните корпорации, движени от желание за печалба, и обществената съпротива срещу растящата приватизация. "В САЩ, където доминират в здравната система, тези корпорации правят огромни печалби, здравеопазването не е всеобщо и е много по-скъпо за резултатите, които получават пациентите, отколкото във Великобритания", заяви Хокинг

54 от ранените при атентата в Барселона все още са в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398953

54 от ранените при атентата в Барселона все още са в болницаПетдесет и четири от пострадалите при терористичните атаки в Барселона и Камбрилс са все още в болница, съобщи в Туитър каталунската агенция за гражданска защита, цитирана от ДПА и БТА. От ранените в атаката в Барселона 12 души са в критично състояние, 24 имат сериозни рани, 11 са с по-леки травми, а трима са съвсем леко ранени.

Стената Before i die и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357847

На 21 август от 18 часа във Варна на стената ограждаща "Търговския дом" на ъгъла на бул."Княз Борис" и ул. "Воден" ще стартира световният проект "Beforе I die......." Проектът "Before i die.

Изпитвате тревожност, ако смартфонът не е наблизо? Вижте защо

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izpitvate-trevozhnost-ako-smartfonyt-ne-e-nablizo-vizhte-zashto-2043388

Психолозите от години се опитват да обяснят на какво се дължи тревожността от липсващия смартфон. Според китайски и корейски специалисти причината за нея е, че хората вече ги възприемат като свое продължение, съобщи Прес асосиейшън.

Fitch повиши кредитния рейтинг на Гърция

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/fitch-povishi-kreditniia-reiting-na-gyrciia-245147/

Като клюмово предизвикателство рейтинговата агенция посочва справянето с необслужваните кредити

Проучване разкрива предпочитаните от жените места за секс на открито

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6398947

Проучване разкрива предпочитаните от жените места за секс на откритоМного хора не се свенят да правят секс на открито. Традиционно предпочитаното място за "външни страсти" е паркът, въпреки че на места подобно поведение е наказуемо. В представите на дамите обаче идеалната обстановка за целта е друга, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА. Проучване, направено от Superdrug Online Doctor сред 1000 американци и 1000

Контролирани взривове в градчето, където е била планирана атаката в Барселона

http://www.cross.bg/gradcheto-vzrivove-produlzhava-1552553.html

/КРОСС/ Полицията в Каталуня извършва контролирани взривове в градчето Алканар. Именно там ислямистката групировка е планирала нападенията в Барселона и курорта Камбрилс. Къщата, която се предполага, че е била наета от групировката в Алканар се взриви преди няколко дни вследствие на газова експлозия. Разследването в градчето до Тарагона очевидно продължава, което налага и контролираните взривове. Властите вече обявиха, че терористите са имали намерение да осъществят атаката си с експлозиви, но явно грешка при изработката е довела до взрива на къщата им. Междувременно продължава издирването на 22-годишния Юнес Абуякуб. По последни данни може би точно той е управлявал буса, който се вряза на "Ла Рамбла".

Контролирани взривове в градчето, където е била планирана атаката в Барселона

http://www.cross.bg/barselona-atakata-gradcheto-1552553.html

/КРОСС/ Полицията в Каталуня извършва контролирани взривове в градчето Алканар. Именно там ислямистката групировка е планирала нападенията в Барселона и курорта Камбрилс. В Барселона атаката с бус взе 14 жертви, докато второто нападение не успя и терористите бяха ликвидирани.Къщата, която се предполага, че е била наета от групировката в Алканар се взриви преди няколко дни вследствие на газова експлозия. Разследването в градчето до Тарагона очевидно продължава, което налага и контролираните взривове. Властите вече обявиха, че терористите са имали намерение да осъществят атаката си с експлозиви, но явно грешка при изработката е довела до взрива на къщата им. Междувременно продължава издирването на 22-годишния Юнес Абуякуб. По последни данни може би точно той е управлявал буса, който се вряза на "Лас Рамблас".

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Камбрилс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398950

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в КамбрилсИслямска държава пое отговорност за нападението в курортния град Камбрилс, в испанската област Каталуния, предава Ройтерс, цитирана от БТА. При атаката почина един човек, а още няколко бяха ранени тежко. Терористичната групировка пое отговорност и за атентата на улица "Ла Рамбла" в Барселона, където бус се вряза в тълпа от хора.

Фандъкова спира ремонт заради задръствания

http://frognews.bg/news_140504/Fandakova-spira-remont-zaradi-zadrastvaniia/

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска Агенция „Пътна инфраструктура“ да спре аварийния ремонт на фугите на моста над бул. „Симеоновско шосе“. Причината са огромните задръствания, които запушиха Околовръстното шосе на София.

Ева Лонгория се пуска в модния бизнес

http://www.cross.bg/longoriya-modata-samo-1552552.html

/КРОСС/ Тази година Ева Лонгория ще представи първата си модна линия по време на нюйоркската седмица на модата. 42-годишната актриса ще сбъдне мечтата си да бъде дизайнер и ще направи своят моден дебют на Седмицата на модата, съобщава „Дарик". Очаква се модното шоу да се излъчва на живо по "Фейсбук" чрез 360-градусово заснемане, а дрехите, носещи името на латиноската, да са предназначени за масово потребление, а само за елита. Това не е първият път, в който Лонгория дава своя принос в модния бранш. Миналата година чаровното миньонче обедини сили с американската търговска марка "Лимитед" за две колекции. "И преди са ми предлагали много различни сделки - трябваше само да избера. Но исках и да бъда част от процеса. Исках да създавам дизайни, да купувам целия артистичен арсенал от платове, десени", всичко.", разказа тогава тя за "Холивуд репортър".  

Фандъкова: Поисках от АПИ да спрат ремонта на моста над "Симеоновско шосе"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398944

Фандъкова: Поисках от АПИ да спрат ремонта на моста над "Симеоновско шосе"
Поисках от Агенция „Пътна инфраструктура“ да спре аварийния ремонт на фугите на моста над бул. „Симеоновско шосе“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Нова телевизия. Заради ремонта на моста в петък на Околовръстното шосе на София се образуваха километрични задръствания. „Искам да уверя всички граждани,

Какво да се прави със спорните статуи от Конфедерацията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/19/3026926_kakvo_da_se_pravi_sus_spornite_statui_ot/?ref=rss


Докато градове из Съединените щети удвояват усилията за премахване от публични места на паметници на Конфедерацията, а крайнодесен митинг във Вирджиния прерасна в кръвопролитие, сега градските лидери са изправени пред нова главоблъсканица: какво да правят със статуите.<br /><br />В четвъртък президентът Доналд Тръмп ги описа като "красиви статуи и монументи", които са част от историята и културата на страната и които "много ще липсват". Но мнозина американци ги...

Буря помете шатра за бира на фестивал, двама загинаха

https://offnews.bg//sviat/buria-pomete-shatra-za-bira-na-festival-dvama-zaginaha-663192.html

Силна буря повали шатра за бира снощи на празненство в Северозападна Австрия, при което загинаха двама човека, а най-малко 40 бяха ранени, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

В шатрата, опъната за фестивал на местни доброволци пожарникари в Санкт Йохан ам Валде, имало около 700 души, когато се разразила бурята. Загинали са мъж и жена на двайсетина години.

Десет от пострадалите са тежко ранени. На помощ са пристигнали близо 150 спасители.

Принцовете на Саудитска Арабия изчезват мистериозно

http://clubz.bg/57407-princovete_na_sauditska_arabiq_izchezvat_misteriozno

79-годишният принц Салман от днес е новият крал на Саудитска Арабия. Снимка БГНЕС

Трима саудитски принцове, живеещи в Европа, изчезнаха през последните години. Всички те са критични към управлението в Саудитска Арабия и има доказателства, че са били отвлечени и върнати в страната. И нищо не се знае за тях след това.

Рано сутринта на 12 юни 2003 година саудитски принц е закаран в дворец в близост до Женева.

Името му е Султан бин Тюрки бин Абдулазиз, а дворецът принадлежи на чичо му, крал Фахд. Любимият син на владетеля, принц Абдулазиз бин Фахд, го е поканил на закуска.

Абдулазиз иска Султан да се върне в Саудитска Арабия, където по думите му конфликтът, предизвикан от критиките на Султан към лидерите на страната, ще бъде разрешен.

Султан отказва. Тогава Абдулазиз излиза, за да говори по телефона, заедно с другият човек в стаята - саудитския министър по ислямските въпроси. След секунди в стаята нахлуват маскирани мъже. Те слагат белезници на Султан и го удрят, а после във врата му е забита игла. Докато е в безсъзнание, той е закаран на летището в Женева и качен на самолет.

Такава е версията на Султан за събитията, разказана години по късно пред швейцерски съд.

Сред служителите му, които го чакат в хотел в Женева да се върне от срещата си е отговорникът по комуникациите Еди Ферейра:

"С напредването на деня мълчанието ставаше оглушително", спомня си той. "Не можехме да се свържем с охраната му. Това беше първата истинска тревога. Опитахме се да се свържем с принца, но нямаше отговор."

Следобяд пристигат двама неочаквани посеители.

"Саудитският посланик в Швейцария дойде заедно с мениджъра на хотела и просто ни каза да освободим апартамента и да излезем", казва Ферейра. "Принцът беше в Рияд, услугите ни не бяха необходими вече и можехме да си тръгнем."

Какво толкова е направил принц Султан, че собственото му семейство да го дрогира и отвлече?

Година преди този случай той пристига в Европа за лечение, а междувременно дава няколко интервюта, в които изразява критика към управлението на Саудитска Арабия. Той осъжда нарушаването на човешките права, оплаква се от корупцията сред принцове и държавни служители и призовава за реформи.

От 1932 г., когато крал Абдулазиз основава Саудитска Арабия, страната е абсолютна монархия. И не толерира дисиденти.

Принц Тюрки бин Бандар е бил майор в саудитската полиция и отговаря за охраната на самото кралско семейство. Но семеен спор за спорно наследство го праща в затвора, а след освобождаването си той се мести в Париж, където през 2012 г. започва да публикува в YouTube видеоклипове, в които призовава към реформа в Саудитска Арабия.

Управляващите реагират по същия начин, както на изявленията на принц Султан и се опитват да принудят Тюрки да си върне в страната. Когато Ахмед ал-Салем, заместник-министър на вътрешните работи, му се обажда, той записва разговора и го публикува онлайн.

“Всички очакват с нетърпение вашето завръщане, Бог да Ви благослови“, казва зам.-министърът.

“Очакват с нетърпение завръщането ми?“, отговаря Тюрки. “Ами писмата, които служителите Ви ми пратиха? “Ти, кучи син… ще те завлечем обратно като Султан бин Тюрки.“

“Никой няма да Ви докосне. Аз съм ваш брат.“

“Те не са от Вас. Вътрешният министър ги праща.“

Тюрки продължава да публикува клиповете до юли 2015 г. По-късно същата година той изчезва.

“Обаждаше ми се през един-два месеца“, казва негов приятел, блогърът и активист Ваел ал-Халаф. “Тогава той изчезна за 4-5 месеца. Станах подозрителен. Тогава разбрах от висш офицер в кралството, че Тюрки бин Бандар е там. Те са го отвели, бил е отвлечен.“

След дълго търсене на новини за Тюрки, откриваме статия в марокански вестник, според който той щял да се върне във Франция след посещение в Мароко, когато е арестуван и пратен в затвора. След молба от саудитските власти той е депортиран със съгласието на марокански съд.

Не знаем със сигурност какво се е случило с Тюрки бин Бандар, но преди да изчезне той е дал на своя приятел активист копие от книгата, която е написал и която съдържа пророческа бележка:

“Скъпи Ваел, тези твърдения не бива да бъдат споделяни, освен ако не съм отвлечен или убит. Знам, че ще ме отвлекат или убият. Знам също как ще нарушат правата ми и тези на саудитския народ.“

Скоро след като принц Тюрки изчезва, Сауд бин Саиф ал-Наср – сравнително нисш представител на кралското семейство с афинитет към европейските казина и скъпи хотели – споделя същата съдба.

През 2014 г. Сауд започва да публикува туитове, които са критични към управлението на Саудитска Арабия. Той призовава за разследване на саудитски държавни служители, които са подкрепили преврата срещу египетския президент Мохамед Морси.

През септември 2015 г., той отива дори по-далеч. След като анонимен високопоставен служител пише две писма, в които призовава към бунт срещу крал Салман, Сауд публично ги одобрява – той е единственият член на кралското семейство, който си го позволява. Това е равносилно на измяна и вероятно предрешава съдбата му.

Друг принц дисидент, Халед бин Фархан, който бяга в Германия през 2013 г., смята, че Сауд е бил измамен. Той пътува от Милано до Рим, за да обсъди бизнес сделка с руско-италианска компания, която иска да открие клонове в Персийския залив.

“Частен самолет на компанията дойде и взе принц Сауд. Но не се приземи в Рим, а в Рияд“, казва Халед. “Оказа се, че саудитското разузнаване е отговорно за цялата операция. Сега съдбата на принц Сауд е същата като на принц Тюрки, който е в затвора… или в подземен затвор.“

Принц Султан, който стои по-високо в йерархията на кралското семейство, е местен между затвор и домашен арест. Здравето му се влошава и през 2010 г. властите позволяват той да потърси медицинска помощ в Бостън. Това, което той прави от безопасното си убежище в САЩ вероятно е ужасило саудитците – той повдига обвинение срещу принц Абдулазиз бин Фахд и шейх Салех ал-Шейх за отвличането си през 2003 г. пред швейцарски съд.

Американският му адвокат, Клайд Бергстресър, получава медицинско свидетелство от болница в Рияд, където Султан е приет на 13 юни 2003 г., което доказва тежки травми, вероятно резултат от нападение.

За пръв път висша фигура от саудитското кралско семейство повдига обвинение в западен съд срещу друг член на семейството.

Бергстресър обаче казва, че швейцарските власти не са особено заинтересовани от случая.

“Никой не направи нищо, за да разкрие случилото се на летището. Кои са били пилотите? Какви са били летателните планове, когато тези самолети от Саудитска Арабия са кацнали? Отвличането е извършено на швейцарска земя и бихме допуснали, че ще има интерес към разкриване на престъплението.“

През януари 2016 г. Султан е настанен в парижки хотел, когато, подобно на Сауд бин Саиф ал-Наср, е измамен да се качи на самолет.

Той планирам да посети в Кайро баща си, също критик на саудитското управление, когато консулът на Саудитска Арабия предлага на него и антуража му да използват частен самолет. Той приема, въпреки случилото се през 2003 г.

Двама анонимни членове на антуража му описват какво се случва после:

“Заведоха ни до самолет с името на Саудитска Арабия, написан на него.“

“Беше малко зловещо, защото на борда имаше голям екипаж. Всички бяха мъже.“

Самолетът излита и мониторите показват, че лети към Кайро. Два часа и половина по-късно те угасват. Принц Султан спи в стаята си, но се буди около час преди приземяването. Когато поглежда през прозореца, той става изключително нервен.

Когато пътниците разбират, че ще кацнат в Саудитска Арабия, Султан започва да удря по вратата на пилотската кабина и да вика за помощ. Член на екипажа нарежда на екипа на принца да остане на местата си.

“Когато погледнахме през прозорците видяхме група хора, които носеха пушки и наобиколиха самолета.“

Войниците и екипажът изкарват Султан от самолета. Той вика на служителите си да се обадят в американското посолство.

Принцът и лекарите му са заведени във вила и поставени под въоръжена охрана. Останалите чакат в самолета. По-късно те са отведени в хотел, където три дни са държани без паспорти и телефони, а после им е разрешено да отлетят към дестинация по техен избор. Преди да напуснат страната, един от похитителите им се извинява официално:

“Каза ни, че просто сме били на грешното място в грешно време. И че се извинява за причиненото неудобство“, казва единият от бившите служители на принца.

“Не ми беше причинено неудобство, бях отвлечен. Бях държан против волята си в страна, която не съм избрал да посетя“, заявява другият.

Това е изумителна ситуация. Заедно с принц Султан са отвлечени 18 чужди граждани, които са отведени в Саудитска Арабия и са задържани от армията. Няма новини от принц Султан оттогава.

Властите на страната отказват да коментират обвиненията.

Междувременно принц Халед, който все още е в Германия, се бои, че ще бъде принуден да се върне в Рияд.

“Четирима членове от семейството ни сме в Европа. Критикуваме останалата част и управлението й в Саудитска Арабия. Трима от нас бяха отвлечени. Аз съм единственият останал“, казва той.

Възможно ли е той да е следващият в списъка?

“Убеден съм. Ако можеха, щяха да са го направили преди много време. Аз съм много предпазлив, но с цената на свободата ми.“

*Статията на Реда ел Мауи е публикувана в Би Би Си.

Сирия, Ливан и „Хизбулла” атакуват ИДИЛ от две страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=357840

От две страни започва офанзива срещу контролираните от „Ислямска държава” територии по границата между Сирия и Ливан, съобщават световните агенции. Първа ливанската армия обяви, че атакува анклава на терористите в североизточната част на страната.

Обявената за изчезнала при атентата в Барселона София е в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398940

Обявената за изчезнала при атентата в Барселона София е в БелградИван Димов - пресаташе на външния на министър Екатерина Захариева - сподели в профила си във фейсбук, че детето, обявено за изчезнало сред атентата в Барселона е в отлично състояние и е в Белград. Ето и цялата публикация на Иван Димов в профила му: Вицеконсулът от Посолството на България в Белград Георги Христов е посетил дома на Юлия Олеговна в

Кола се вряза в пешеходци в Сидни, 7 души са ранени

http://www.cross.bg/raneni-myasto-politziyata-1552551.html

/КРОСС/ Седем души бяха ранени, след като автомобил влезе в пешеходна зона в Сидни, но според полицията инцидентът е нещастен случай, а не терористичен акт, предава "Дарик". Произшествието е станало в търговски център в северния квартал Честууд. Според полицейски говорител на щата Нов Южен Уелс, на шофьора му прилошало и той изгубил контрола върху волана. Очевидци твърдят, че шофьорът е останал на място и оказва съдействие на полицията. От ранените петима са откарани в болница, останалите са оставени на място, състоянието им е стабилно, сред тях има и дете.  

Меркел: Няма да търпим намеса в изборите. Анкара: Арогантни сте

http://clubz.bg/57406-merkel_nqma_da_tyrpim_namesa_v_izborite_ankara_arogantni_ste

Германското правителство няма да търпи опити за намеса в предизборната кампания. Това заяви канцлерът Ангела Меркел на среща ръководения от нея Християндемократичен съюз в град Херфорд, съобщи БНР.

Всички германски граждани, включително от турски произход, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на парламентарните избори идния месец, добави канцлерката.

Поводът за острата й реакция бе изявление на турския президент Реджеп Ердоган от вчера. Той призова турците в Германия, които имат право на глас на парламентарните избори в европейската страна наесен, да не гласуват за неприятелите на Турция. И спомена имената на Меркел, на лидера на левицата Мартин Шулц, партията на "Зелените".

 
Германският външен министър Зигмар Габриел определи изказването на Ердоган като „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия”

Мартин Шулц написа в социалните мрежи:

„Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”.

 

По-късно Анкара отвърна на вербалния удар. Според Турция реакцията на Берлин е "арогантната", предаде агенция Франс прес. Турският вицепремиер Бекир Боздаг защити призива на Ердоган, заявявайки, че той е отправен само към гласоподавателите от турски произход. Става дума за около 1,2 млн. избиратели. 

"Това беше казано съвсем открито и ясно. Но виждате тези неуважителни и много арогантни реакции, които минаха границите на приличието", каза Боздаг в изявление по телевизията - "Искам да осъдя тези реакции и неуважителния език, който бе използван", добави той.

Боздаг обвини Германия, че се е месила в референдума на 16 април за увеличаване на правомощията на турския държавен глава, който Ердоган спечели с малко мнозинство.
 

Меркел към Ердоган: Няма да търпим намеса в изборите

http://clubz.bg/57406-merkel_kym_erdogan_nqma_da_tyrpim_namesa_v_izborite

Германското правителство няма да търпи опити за намеса в предизборната кампания. Това заяви канцлерът Ангела Меркел на среща ръководения от нея Християндемократичен съюз в град Херфорд, съобщи БНР.

Всички германски граждани, включително от турски произход, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на парламентарните избори идния месец, добави канцлерката.

Подовът за острата й реакция бе изявление на турския президент Реджеп Ердоган от вчера. Той призова турците в Германия, които имат право на глас на парламентарните избори в европейската страна наесен, да не гласуват за неприятелите на Турция. И спомена имената на Меркел, на лидера на левицата Мартин Шулц, партията на "Зелените".

 
Германският външен министър Зигмар Габриел определи изказването на Ердоган като „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия”

Мартин Шулц написа в социалните мрежи:

„Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”.

54 ранени при нападенията в Испания остават в болница

https://offnews.bg//sviat/54-raneni-pri-napadeniata-v-ispania-ostavat-v-bolnitca-663191.html

54 от ранените при терористичните нападения в Барселона и Камбрилс остават в болница, предаде ДПА.

12 от сгазените в Барселона са в критично състояние.

13 загинаха в Барселона, когато ван се вряза в пешеходци, още един бе убит в Камбрилс при неуспешен опит за извършване на атентат с автомобил в Камбрилс.

Повече от 100 души бяха ранени.

Стивън Хокинг: Британското правителство предизвиква хаос в здравеопазването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398937

Стивън Хокинг: Британското правителство предизвиква хаос в здравеопазванетоФизикът Стивън Хокинг обвини британското правителство, че предизвиква криза в Националната здравна служба (НЗС) и каза, че тя не трябва да се превръща в насочена към извличане на печалба система в американски стил, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с болест на двигателния неврон като студент

17-годишният терорист от Барселона бил пример за интеграция

http://www.cross.bg/mysa-ychilishte-nyakolko-1552550.html

/КРОСС/ Бащата на 17-годишния терорист Муса Укабир проговори за пръв път пред медиите и разкри какъв е бил човекът, който взе участие в атаката, погубила живота на 14 души. По думите на бащата на Муса, синът му не проявявал никакви признаци на радикализация. Той, както и всички останали негови връстници, ходел на училище, което трябвало да завърши следващата година. "През последните месеци започна да се моли, но нищо повече", цитира думите на родителя "Ел Паис". Муса беше застрелян от полицаи няколко часа след атаката. Първоначалните данни бяха, че именно той е карал въпросния бус. В момента обаче властите разглеждат версия, че фаталният бял бус е бил управляван от Юнес Абуякуб, който в момента се издирва. Така или иначе 17-годишният Муса е разглеждан като съпричастен към нападението, като той бе един от застреляните в Камбрилс. За младежа пред „Ел Периодико" говори и негова съседка - възрастна жена, чието истинско име не бе назовано. „Никой не е очаквал подобно нещо. Съкрушена съм. Майка му и сестрите му са съкрушени. Кой би го очаквал от едно момче на 17 години, което бе пример за интеграция?", пита се жената, която условно бе наречена Роса. „Преди няколко седмици сестра му Хафи гордо ми разказваше как всичко му вървяло. В училище изкарвал много добри оценки, имал добри приятели... Играл е толкова много пъти футбол с внука ми... Затова не мога да си обясня тази радикална промяна

От Лондон до Сингапур - най-високотехнологичните градове в света

http://www.investor.bg/novini/261/a/ot-london-do-singapur-nai-visokotehnologichnite-gradove-v-sveta-244699/

Градовете, които ще процъфтяват най-много, са тези, които разчитат на високите технологии и създават възможности за хората, развиващи нови

Тази нощ затварят Цариградско шосе посока изхода на София

https://offnews.bg//obshtestvo/tazi-nosht-zatvariat-tcarigradsko-shose-posoka-izhoda-na-sofia-663190.html

Тази нощ ще бъде пуснато движението по бул. "Цариградско шосе" в платното към Софийския университет и ще бъде затворено това в посока изхода на София, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова след инспекция на ремонтите в района на пл. "Орлов мост".

Ремонтът трябва да приключи в края на следващата седмица.

Фандъкова е поискала от Агенция „Пътна инфраструктура“ да спре аварийния ремонт на фугите на бул. „Симеоновско шосе“, който беше започнал от онзи ден.

„Искам да уверя всички граждани, че си даваме сметка за огромното затруднение, което има през този месец с движението в София“, заяви кметът.

С пускането изцяло на движението по „Цариградско шосе“ в района на „Орлов мост“ от АПИ ще подновят ремонта на бул. „Симеоновско шосе“. Той ще приключи следващата събота и неделя.

Учени установиха защо сме разтревожени, когато не носим телефона си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398930

Учени установиха защо сме разтревожени, когато не носим телефона сиПсихолозите от години се опитват да обяснят на какво се дължи тревожността от липсващия смартфон. Според китайски и корейски специалисти причината за нея е, че хората вече ги възприемат като свое продължение, съобщи Прес асосиейшън, цитирана от БТА. Тревожността от липсващия смартфон се нарича номофобия.

Хроника на атентатите в Европа за последните три години. Какви са причините?

http://www.eurochicago.com/2017/08/hronika-na-atentatite/

Възпитаването на фанатици, което се случва масово и което се улеснява технически от новите технологии, винаги ще предложи нови убийци и самоубийци, "запътили се за рая", които да заместят арестуваните или ликвидирани извършители на атентати. Затова целият този терор и убийства на толкова много случайни, невинни хора, които са имали лошия късмет да бъдат на някой площад, летище, кафене, ресторант, избран за арена на поредния атенат, няма шанс да спре, докато се възпитават нови и нови фанатици. Има изглежда една масова и достатъчно ефективна "духовна" пропаганда, които идва не само от всякакви радикални арабски проповедници на Изток, но се извършва и в затворените, радикализирани общности, създали се на Запад.

Пожарникар загина в Бяла

http://www.mediapool.bg/pozharnikar-zagina-v-byala-news268174.html

Пожарникар на 57-годишна възраст е загинал при изпълнение на служебните си задължения в Бяла, Русенско, предаде БТА. В петък вечерта той и колегите му са се отзовали на сигнал за пожар в къща в града. При гасенето огнеборецът е паднал от третия етаж. Освен него е обгазен и негов по-млад колега, който обаче е без опасност за живота. В Бяла е обявен двудневен траур.

Събарянето на къщи в Асеновград продължава

http://clubz.bg/57405-sybarqneto_na_kyshti_v_asenovgrad_prodyljava

Съборените постройки в ромския квартал в Асеновград вече са 26, съобщи Би Ти Ви. За пет къщи е в ход процедура по обжалване пред Административния съд в Пловдив.

Повечето постройки се премахват с техника от общината. За новата партида събаряния се похвали преди ден в туитър вицепремиерът Валери Симеонов. 

Акциите по премахването досега преминава без напрежение. Социални работници консултират желаещите да се включат в реда за настаняване в осигурени от общината жилища. 

Събарянето на незаконните постройки в махалата е една от мерките, предприети след избухването на конфликта в Асеновград. Той избухна през юли след сбиване между роми и спортисти от местния спортен клуб.

По случая има задържани 11 души, но процесът още не е в съдебна фаза. 

 

Пожарникар загина в Бяла

https://offnews.bg//112/pozharnikar-zagina-v-biala-663189.html

57-годишен пожарникар е загинал при изпълнение на служебните си задължения в Бяла, Русенско, съобщи bTV.

Вчера вечерта той и колегите му са се отзовали на сигнал за пожар в къща в града. При гасенето огнеборецът е паднал от третия етаж.

Освен него е обгазен и негов по-млад колега, който обаче е без опасност за живота.

В Бяла е обявен двудневен траур.

Борусия Дортмунд е рекьордьор в Германия по продадени карти

https://offnews.bg//futbol/borusia-dortmund-e-rekiordior-v-germania-po-prodadeni-karti-663188.html

Ежегодна раздяла с най-добрите играчи, доминация на Байерн Мюнхен. Какво от това! Нищо не може да откаже феновете в  Дортмунд от любимата им Борусия.

Тимът отново е шампион по продадени сезонни билети за кампанията 2017/18. По информация на авторитетното немско издание “Кикер” “жълто-черните” фенове са разграбили 55 хиляди бройки!

Това прави точно толкова, колкото и миналия сезон. Като с тях са запълнили 68% от своя стадион “Сигнал Идуна Парк” (81 359). Респект!

На втора позиция по този показател е Шалке 04 с 43 435 сезонни билети, което всъщност е отстъпление с 500 бройки в сравнение с миналата кампания. Но предвид нерадостните години напоследък ти е сериозен успех.

Байерн е трети с 38 хиляди, а Щутгарт отчита най-голям растеж - 4 000 от общо 32 хиляди сезонни билети, което е клубен рекорд.

Затварят за ремонт платното на Цариградско шосе към изхода на София

http://www.mediapool.bg/zatvaryat-za-remont-platnoto-na-tsarigradsko-shose-kam-izhoda-na-sofiya-news268173.html

От нощта срещу неделя ще бъде пуснато движението на бул. “Цариградско шосе” в платното към Софийския университет, а другото – в посока изхода на София, ще бъде затворено за ремонт. И в платното в посока изхода на София ще бъде положена специална мрежа под асфалта. Така настилката трябва да стане по-устойчива. Очаква се ремонтът да приключи в края на другата седмица. Столичния кмет Йорданка Фандъкова е поискала от Пътната агенция временно да спре ремонтът на “Симеоновско шосе”,  докато тече този на бул. “Цариградско шосе”за да не се затруднява допълнително движението в града.

Марк Зукърбърг излиза два месеца по бащинство

http://www.moreto.net/novini.php?n=357843

Основателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг си взема двумесечен отпуск за раждането на втората си дъщеря, предаде ТАСС. "Втората ни дъщеря скоро ще се появи и планирам отново (както и при раждането на първата) да си взема отпуска за два месеца", написа той в профила си.

Германските служби изпратили над 600 хиляди "тихи" СМС-а до престъпници

http://www.mediapool.bg/germanskite-sluzhbi-izpratili-nad-600-hilyadi-tihi-sms-a-do-prestapnitsi-news268172.html

Германските служби за сигурност са изпратили от началото на 2016 г. над 613 000 така наречени “тихи“ СМС-и до заподозрени, за да определят тяхното местонахождение. Федералното ведомство за охрана на Конституцията е изпратило 346 251 есемеса, Федералното ведомство за наказателните дела – 87 018, Федералната полиция – 180 003, съобщава "Билд“. “Тихите“ СМС-и могат да се използват по решение на съда при разследването на тежките престъпления и за предотвратяване на терористични атентати. Получателите не забелязват изпратените им съобщения: те не се показват на екрана на телефона и не се придружават от звуков сигнал. Мобилният оператор обаче получава данните за връзката, които след това се обработват от властите. С тяхна помощ правохранителните органи могат сравнително точно за определят къде се намира собственикът на телефона и да проследят неговото движение.

Финландската полиция разследва нападението в Турку като терористичен акт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/19/3027210_finlandskata_policiia_razsledva_napadenieto_v_turku/?ref=rss


Финландската полиция съобщи, че разследва вчерашните нападения с нож в град Турку като акт на тероризъм. Заподозреният е 18-годишен мароканец, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА.<br /><br />В атаката бяха убити двама и ранени осем души, обобщава полицията. Трима от ранените са в тежко състояние. Двамата убити са финландски граждани, а между ранените има двама шведи и италианец.<br /><br />Минути след нападението полицията е арестувала...

Далеч сме от футбола, който искам да виждам, каза Делио Роси

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/19/3027203_dalech_sme_ot_futbola_koito_iskam_da_vijdam_kaza_delio/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Делио Роси охлади ентусиазма на "Герена" след победата с 3:0 над "Пирин". Според италианеца сините са много далеч от футбола, който той иска да вижда от отбора си. Специалистът все пак изрази задоволство от успеха.<br /><br />"Мога да поздравя "Пирин", защото съперникът игра по-добре от нас през първото полувреме. Затрудниха ни изключително много, но според мен заслужавахме да спечелим след почивката, подходихме...

Лекари извадиха жив гущер от ухото на китаец (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/lekari-izvadiha-zhiv-gushter-ot-uhoto-na-kitaec-snimki-2043397

Китайски лекари извадиха жив гекон от ухото на пациент, който отишъл на преглед със силни болки, съобщава агенция ЮПИ.
 

Буря срина шатра на бирен фест в Австрия, има загинали (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/buria-srina-shatra-na-biren-fest-v-avstriia-ima-zaginali-snimki-2043396

Двама души загинаха и 120 бяха ранени снощи след като силна буря повали шатра на традиционен бирен фестивал в Северозападна Австрия, съобщи ТАСС, като се позовава на местната полиция.

Яйчен прах с фипронил е стигнал и в България

http://www.mediapool.bg/yaychen-prah-s-fipronil-e-stignal-i-v-bulgaria-news268171.html

В България е получена нотификация за една партида яйчен прах с наличие на фипронил, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Пратката е близо 500 килограма. Българската агенция по безопасност на храните е предприела действия по установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне при наличие в търговската мрежа. Пратката е с произход Германия. При констатиране на налични количества в търговската мрежа те ще бъдат изтеглени от пазара, а потребителите ще бъдат информирани своевременно.

Анна Цолова: Ако някой намери и стотинка разминаване между доходите и разходите ми, ще му я подаря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398925

Анна Цолова: Ако някой намери и стотинка разминаване между доходите и разходите ми, ще му я подаряЖурналистката Анна Цолова в личния си профил във фейсбук отговори на Николай Бареков, който сезирал прокуратурата за "корупционни практики, укриване на доходи и пране на пари чрез закупуване на луксозни имоти“ от водещата. Ето и целият пост на Анна Цолова във фейсбук:  Както някои от вас са забелязали,

Арестуваният критик на Борисов: Не съм планирал да го убивам

http://frognews.bg/news_140503/Arestuvaniiat-kritik-na-Borisov-Ne-sam-planiral-da-go-ubivam/

Не смятам да убивам Бойко Борисов. Това заяви задържаният от ГДБОП критик на премиера в социалните мрежи Васил Коцев. Той получи извинение от Борисов за задържането си, след като бе привикан от службите заради статуси във фейсбук.

Малката ракия става 25 милилитра за европредседателството ни

http://www.cross.bg/vida-obedi-vecheri-1552548.html

/КРОСС/ Малката ракия ще е 25 милилитра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това се разбира от обявената обществена поръчка за кетъринг на членовете на делегациите по време на мащабното събитие, на което страната ни ще е домакин в първата половина на 2018 година, предава БГНЕС. С новия стандарт за количеството високоалкохолен аперитив, България се приближава до страните от Западна Европа и се отказва от стандарта "Балкантурист", според който малката ракия е 50 мл. 1,4 млн. лв. с ДДС - толкова ще струва на бюджета осигуряването на кетъринг за председателството на ЕС от България. В тази сума влиза - по две кафе паузи на ден за участниците във форумите в НДК, обеди на блок маси и работни обеди, коктейл по откриването, който ще се проведе в Народния театър "Иван Вазов" и официални вечери за ръководителите на делегациите, които ще се провеждат в зала "Джон Атанасов" в София Тех Парк. В сумата влиза доставката и обработката на храната и напитките, при спазване на всички хигиенни изисквания, сервизното обслужване - сервитьори, посуда, маси, столове, покривки и друго, както и цветна декорация. Поръчката за кетъринг е с две обособени позиции. От Техническата спецификация се разбира, че по обособена позиция №1 "Кафе-паузи, обеди на блок-маси и работни обеди в НДК" се планира изхранването на общо 23 790 души

Нападателят от Финландия е мароканец, властите разследват терористичен акт

http://www.mediapool.bg/napadatelyat-ot-finlandiya-e-marokanets-vlastite-razsledvat-teroristichen-akt-news268170.html

Нападателят от Финландия, който в петък намушка няколко души и уби други двамав град Турку, е 18-годишен мароканец. Това съобщи в събота Ройтерс, цитирайки финландската полиция. Според инормация от местните власти в страната се разследва терористичен акт. По последни данни броят на ранените е осем. Нападателят беше ранен в крака и арестуван още в петък вечерта. Веднага след това е полседвала операция на полицията. При нея са били задържани още няколко души, съобщиха още от полицията. В столицата Хелзинки и в големите градове мерките за сигурност са затегнати, на централната гара в столицата и на летището се забелязват въоръжени полицаи, предаде Би Би Си. Още се изяснява и причината за нападението с нож в германския град Вупертал, при което загина 31-годишен човек, а друг, 25-годишен беше ранен. Предполагаемите трима нападатели се издирват.

Половин век история в кабинета на Илияна Йотова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6398126

Половин век история в кабинета на Илияна ЙотоваВицепрезидентката е запазила автентичните мебели от времето на Милко Балев Не само делегации, а и  всеки гражданин може да влезе при нея на “Дондуков” 2 Има помещения, които носят в себе си историята - мебели, книги, спомени... Такъв е кабинетът на вицепрезидентката Илияна Йотова. Единственият на “Дондуков” 2,

MTV завърта парче на Поли Генова (Видео)

https://www.actualno.com/showbusiness/mtv-zavyrta-parche-na-poli-genova-video-news_628674.html

Една от най-популярните певици на българската поп сцена Поли Генова покорява световните върхове. Нейната песен "Can U Remember Me", която е англоезична версия на последния й хит "Още", ще се завърти в ефира на MTV най-популярната музикална телевизия на планетата. "Още" беше представен

Пожарникар загина в Бяла

http://www.cross.bg/byala-nikolaii-ekip-1552549.html

/КРОСС/ Пожарникар загина при изпълнение на служебните си задължения в град Бяла, Русенско. 57-годишният Николай Е. е паднал от третия етаж на горяща сграда и е починал по-късно в болницата. Заради трагичния инцидент обявяваме двудневен траур, каза пред „Монитор" кметът на общината Димитър Славов. Къщата, която се намира в централната част на Бяла в уличка зад пощата, е започнала да гори към 17 часа в петък. След сигнала на тел. 112 е изпратен екип огнеборци на адреса. По думите на директора на русенската пожарна комисар Димитър Павлов - Николай се е качил на навес над терасата на третия етаж, подхлъзнал се е и паднал. Откаран е в болницата с много тежки травми, от които по-късно е издъхнал. Николай е бил пред пенсия. Погребението най-вероятно ще бъде утре. Двудневният траур в Бяла ще е в неделя и понеделник. При пожара леко е пострадал и колега на Николай - Мартин. Той е получил обгазяване и животът му е вън от опасност. След като новината стана обществено достояние от пресцентъра на МВР излязоха и с официално съобщение.  То гласи следното: Сигнал за пожар в къща на ул. "Стефан Караджа"в Бяла бил получен вчера в 16.55 часа. На място веднага бил изпратен екип на РСПБЗН - Бяла. Предприети са действия за ограничаване и ликвидиране на пожара, допълнително бил събран свободният от дежурство състав. В къща на 3 етажа, горели втори етаж и покривна конструкция

Пожарникар загина в Бяла

http://www.cross.bg/byala-nikolaii-etazh-1552549.html

/КРОСС/ Пожарникар загина при изпълнение на служебните си задължения в град Бяла, Русенско. 57-годишният Николай Е. е паднал от третия етаж на горяща сграда и е починал по-късно в болницата. Заради трагичния инцидент обявяваме двудневен траур, каза пред „Монитор" кметът на общината Димитър Славов. Къщата, която се намира в централната част на Бяла в уличка зад пощата, е започнала да гори към 17 часа в петък. След сигнала на тел. 112 е изпратен екип огнеборци на адреса. По думите на директора на русенската пожарна комисар Димитър Павлов - Николай се е качил на навес над терасата на третия етаж, подхлъзнал се е и паднал. Откаран е в болницата с много тежки травми, от които по-късно е издъхнал. Николай е бил пред пенсия. Погребението най-вероятно ще бъде утре. Двудневният траур в Бяла ще е в неделя и понеделник. При пожара леко е пострадал и колега на Николай - Мартин. Той е получил обгазяване и животът му е вън от опасност.

Фандъкова поиска да се спре ремонтът на "Симеоновско шосе" докато не приключи този на "Орлов мост"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/19/3027204_fandukova_poiska_da_se_spre_remontut_na_simeonovsko/?ref=rss


Агенция "Пътна инфраструктура" да спре аварийния ремонт на фугите на бул. "Симеоновско шосе", докато не приключи ремонтът на "Цариградско шосе". Това е поискала кметът на София Йорданка Фандъкова заради затрудненото движение за жителите на столицата, обяви тя пред журналисти след днешната инспекция на ремонта на "Орлов мост".<br /><br />"Искам да уверя всички граждани, че си даваме сметка за огромното затруднение, което има през този...

Екстремна опасност от пожари в една трета от страната

http://frognews.bg/news_140502/Ekstremna-opasnost-ot-pojari-v-edna-treta-ot-stranata/

Екстремна опасност от пожари в близо 1/3 от страната. Причината са високите температури днес, а най-застрашени са областите Плевен, Добрич, Бургас, Варна, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград, съобщава БНР.

Главният стратег на Тръмп напусна поста си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398902

Главният стратег на Тръмп напусна поста сиГлавният политически стратег на Белия дом и най-приближен помощник на президента на САЩ Доналд Тръмп, Стив Банън, напусна поста си по взаимно съгласие с началника на администрацията Джон Кели. Това се казва в разпространено днес съобщение на пресслужбата на Белия дом, цитира БТА. "Началникът на администрацията на Белия дом Джон Кели и Стив Банън

Нови проверки в Слънчев бряг – този път без Валери Симеонов

http://www.moreto.net/novini.php?n=357844

Слънчев бряг утихна тази нощ, а туристите в дискотеките бяха видимо по-малко. Полиция, данъчни, служители на митницата и на община Несебър атакуваха едни от най-оборотните заведения в комплекса. Едно от тях е глобявано над десет пъти и отново се оказа в нарушение.

Терор и в Русия! Маскиран намушка 8 души

http://www.cross.bg/dyshi-tass-tezhko-1552547.html

/КРОСС/ Нападател, въоръжен с нож, е ранил няколко души в руския град Сургут, съобщиха руските власти, съобщават от руската полиция, цитирани от ТАСС. „В 11:20 часа местно време в Сургут (9:20 Московско) неизвестен мъж, въоръжен с нож бягаше по главната улица на града и се нахвърли върху минувачите, ранявайки 8 граждани. Всички те са хоспитализирани с различна тежест на нараняванията. За да се предотвратят продължаващи действия на нападателя, той беше елиминиран от пристигналите полицаи", съобщават от Следственият комитет на Русия. Според ТАСС четирима от пострадалите са в тежко състояние. „РИА Новости" посочва, че нападателят е носил маска. Разследващите проверяват възможността той да е имал психическо разстройство, заради което атаката още не е окачествена като терористичен акт, а се разследва като убийство.  Междувременно обаче "Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Въпреки че властите официално обявиха, че ранените са 8, в руските медии се появиха информации, че те всъщност са 7, а 8-ият човек е самият нападател. Той първо бил ранен, а след това ликвидиран, след като е оказал съпротива. Тезата за седемте души се потвърждава и от съобщение на местната болница, според което четирима души са в тежко състояние, един е с по-леки наранявания, но остава хоспитализиран, а двама вече са изписани.

Терор и в Русия! Маскиран наръга 8 души

http://www.cross.bg/tass-suobshtavat-syrgyt-1552547.html

/КРОСС/ Нападател, въоръжен с нож, е ранил няколко души в руския град Сургут, съобщиха руските власти, съобщават от руската полиция, цитирани от ТАСС. „В 11:20 часа местно време в Сургут (9:20 Московско) неизвестен мъж, въоръжен с нож бягаше по главната улица на града и се нахвърли върху минувачите, ранявайки 8 граждани. Всички те са хоспитализирани с различна тежест на нараняванията. За да се предотвратят продължаващи действия на нападателя, той беше елиминиран от пристигналите полицаи", съобщават от Следственият комитет на Русия. Според ТАСС четирима от пострадалите са в тежко състояние. „РИА Новости" посочва, че нападателят е носил маска. Разследващите проверяват възможността той да е имал психическо разстройство, заради което атаката още не е окачествена като терористичен акт.

Фандъкова е спряла ремонта на Околовръстното докато не приключи този на "Орлов мост"

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-e-sprjala-remonta-na-okolovrystnoto-dokato-ne-prikluchi-tozi-na-orlov-most-news_628672.html

Поискала съм от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да спре аварийния ремонт на фугите на бул. „Симеоновско шосе“, който беше започнал от онзи ден. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след инспекцията на ремонтите на бул. „Ц

Ева Лонгория сбъдва мечтата си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eva-longoriia-sbydva-mechtata-si-snimki-2043369

Тази година Ева Лонгория ще представи първата си модна линия по време на нюйоркската седмица на модата. 42-годишната актриса ще сбъдне мечтата си да бъде дизайнер и ще направи своят моден дебют на Седмицата на модата.

Страдате от номофобия? Психолозите вече знаят защо

//dariknews.bg/novini/liubopitno/stradate-ot-nomofobiia-psiholozite-veche-znaiat-zashto-2043388

Психолозите от години се опитват да обяснят на какво се дължи тревожността от липсващия смартфон. Според китайски и корейски специалисти причината за нея е, че хората вече ги възприемат като свое продължение, съобщи Прес асосиейшън.

Пускат двупосочно в две ленти движението на "Орлов мост"

http://www.cross.bg/fandukova-dvizhenieto-tzarigradsko-1552546.html

/КРОСС/ Двупосочно в две ленти пускаме тази нощ движението по ремонтирания участък на бул. „Цариградско шосе" в посока Софийския университет. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след инспекцията на ремонтите на бул. „Цариградско шосе" в района на пл. „Орлов мост", предаде „Фокус". Според Фандъкова пускането на движението двупосочно в по две ленти ще облекчи трафика повече, отколкото досега - в една посока и в една лента. Кметът на София обяви, че веднага след това се започва ремонтът на отсрещното платно в посока изход по бул. „Цариградско шосе". По думите ѝ по план то трябва да приключи в края на следващата седмица. „Надявам се и съм поискала от изпълнителя това да стане по-бързо. Проблемът е в спазването на технологията. Знаете, че аз неколкократно заявих, че за мен е по-важно качеството, отколкото сроковете в този случай", допълни Фандъкова. Тя поясни, че в момента в ремонтирания участък не се работи, но въпреки това движението не е пуснато все още, тъй като експертите са дали ясен съвет, че трябва да се изчака 48 часа след асфалтирането. Фандъкова обясни, че така няма да има проблеми с асфалта след това. „Не мога да си позволя да дам друго указание. Тези 48 часа изтичат тази нощ. Тогава вече ще се пусне движението", допълни Фандъкова

28-годишна бивша манекенка води комуникацията на Белия дом

http://clubz.bg/57404-28_godishna_bivsha_manekenka_vodi_komunikaciqta_na_beliq_dom

Ветровитият пост директор на комуникациите на Белия дом ще си има нов, четвърти поред титуляр, откакто Доналд Тръмп е президент на САЩ. Постът отива в ръцете на 28-годишната Хоуп Хикс, съобщава "Гардиън".

Дамата е тийн-модел, идва от PR-средите и е класически политически "новак". До момента е била директор на стратегическите комуникации в екипа на президента.

Хоуп Хикс със Стив Банън, който вече не е в екипа на президента Доналд Тръмп. Книмка ЕПА/БГНЕС

Хикс  ще замести на поста в Белия дом Антъни Скарамучи. Той оцеля на позицията в Белия дом едва десетина дни, след като беше изваден запис на негова тирада пред репортер. 

Назначението на Хикс идва в безпрецедентно сложен момент за комуникациите в Белия дом, коментира "Гардиън". В последните дни Тръмп си навлече критики от всички страни заради неуместното поведение по отношение на сблъсъците в Шарлотсвил.

Конгресмени от Републиканската партия и от Демократическата партия го призоваха по-остро да осъди неонацистите и белите националисти, а някои от тях открито поставиха под съмнение компетенциите и моралните устои на президента. Реакция имаше и сред крупния бизнес в САЩ, и в света на спорта.

Преди Скарамучи, шеф на комуникациите в Белия дом бе Майкъл Дюбке. Той обаче хвърли оставка през май. Преди това позицията се съвместяваше заедно с тази на прес секретар на президента от Шон Спайсър. 

Четвърти опит: 28-годишна бивша манекенка води комуникацията на Белия дом

http://clubz.bg/57404-chetvyrti_opit_28_godishna_bivsha_manekenka_vodi_komunikaciqta_na_beliq_dom

Ветровитият пост директор на комуникациите на Белия дом ще си има нов, четвърти поред титуляр, откакто Доналд Тръмп е президент на САЩ. Постът отива в ръцете на 28-годишната Хоуп Хикс, съобщава "Гардиън".

Дамата е тийн-модел, идва от PR-средите и е класически политически "новак". До момента е била директор на стратегическите комуникации в екипа на президента.

Хоуп Хикс със Стив Банън, който вече не е в екипа на президента Доналд Тръмп. Книмка ЕПА/БГНЕС

Хикс  ще замести на поста в Белия дом Антъни Скарамучи. Той оцеля на позицията в Белия дом едва десетина дни, след като беше изваден запис на негова тирада пред репортер. 

Назначението на Хикс идва в безпрецедентно сложен момент за комуникациите в Белия дом, коментира "Гардиън". В последните дни Тръмп си навлече критики от всички страни заради неуместното поведение по отношение на сблъсъците в Шарлотсвил.

Конгресмени от Републиканската партия и от Демократическата партия го призоваха по-остро да осъди неонацистите и белите националисти, а някои от тях открито поставиха под съмнение компетенциите и моралните устои на президента. Реакция имаше и сред крупния бизнес в САЩ, и в света на спорта.

Преди Скарамучи, шеф на комуникациите в Белия дом бе Майкъл Дюбке. Той обаче хвърли оставка през май. Преди това позицията се съвместяваше заедно с тази на прес секретар на президента от Шон Спайсър. 

Йълдъръм: Германия прави впечатление на единствен фактор в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398898

Йълдъръм: Германия прави впечатление на единствен фактор в ЕСМинистър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм за пореден път засегна горещата тема за връчената от Анкара на Берлин дипломатическа нота и споразумението с ЕС за Митническия съюз, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от Фокус. „Ако Германия запази този подход, ако даде възможности той да се развива; това не подхожда

Пътници на България ер чакат повече от 15 часа на летище София

https://offnews.bg//ikonomika/patnitci-na-balgaria-er-chakat-poveche-ot-15-chasa-na-letishte-sofia-663187.html

Пътници на авиокомпанията "България ер" чакат повече от 15 часа на летище София, за да излетят за Франкфурт, съобщи bTV.

Полет FB437A е трябвало да тръгне вчера в 18:00 часа, но това не стана и след 12:00 днес.

„Никой не дава адекватна информация. (…) Аз съм майка с шестмесечно бебе. Неговата храна свърши, пелените -също”, пише пътничка до "Аз, репортерът".

Полетът бил пренасрочват няколко пъти.

Технически проблем с един от самолетите наложил задържането му в Милано до отстраняване на повредата, обясниха от компанията.

Пускат двупосочно в две ленти движението по ремонтирания участък на "Цариградско шосе" в посока СУ

https://www.actualno.com/sofia/puskat-dvuposochno-v-dve-lenti-dvijenieto-po-remontiranija-uchastyk-na-carigradsko-shose-v-posoka-su-news_628671.html

Двупосочно в две ленти пускаме тази нощ движението по ремонтирания участък на бул. „Цариградско шосе“ в посока Софийския университет. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след инспекцията на ремонтите на бул. „Цариградско шосе&ldq

В Пазарджик разбиха мрежа за създаване на фалшиви документи на автомобили

http://www.cross.bg/dokymenti-pazardzhik-avtomobili-1552545.html

/КРОСС/ Множество неистински документи, използвани при първоначална регистрация на автомобили, са открити при спецакция, проведена вчера на територията на Пазарджик, съобщават от пресцентъра на МВР. В операцията, под наблюдението на Районната прокуратура и след одобрение от Районния съд в областния град, са участвали служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР-Пазарджик. В хода ѝ са проверени пет търговски помещения, разположени в близост до сградата на сектор "Пътна полиция". Те се използвали основно за сключване на застраховки, заплащане на дължими такси, подготовка на документи за регистрация и пререгистрация на МПС. Проверена била и автокъща в Пазарджик, където са били открити множество бланки на договори за покупко-продажба на МПС, внесени от страни от Европейския съюз, както и други съпътстващи регистрацията на автомобили документи. Полицейските служители намерили и непопълнени бланки на френски регистрационни талони. Установено било наличието на фактури на хартия или в електронен вид удостоверяващи фиктивна продажба на МПС между фирми и частни лица. При проведените процесуални действия са иззети още преносими и настолни компютри, мултифункционални устройства, принтер и др.. С полицейска мярка за 24 часа е задържан мъж от Пазарджик. Работата по разследване и документиране на случая, както и за установяване на съпричастност на други лица към престъпната дейност, продължава.  

Мъж нападна с нож случайни минувачи в Сургут, 8 са ранени (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398895

Мъж нападна с нож случайни минувачи в Сургут, 8 са ранени (Видео, обновена)8 души са ранени, след като въоръжен с нож мъж нападна случайни минувачи в руския град Сургут. Полицията е убила нападателя, предава "Дейли мейл".  В момента се разследват мотивите за нападението. Няма починали хора, на ранените се оказва спешна медицинска помощ. Вътрешното министерство съобщи, че мъжът вероятно страда от психично разстройство и

Пиронкова пропуска US Open и слага край на фантастична серия

http://www.cross.bg/pironkova-propyska-us-open-i-slaga-kraii-na-fantastichna-seriya-1552544.html

/КРОСС/ Цветана Пиронкова ще пропусне Откритото първенство на САЩ по тенис, заради контузия в рамото, съобщава БНР. Така българката ще сложи край на серията си от 49 поредни участия на турнири от Големия шлем, започнала през 2006 година. Пиронкова, която в момента е 125-а в световната ранглиста, трябваше да се включи в квалификациите на турнира в Ню Йорк.

Ирландският премиер заплаши Великобритания, че ако не остане в митническия съюз, ще създаде граница в Ирландско море

http://www.moreto.net/novini.php?n=357845

Ирландия заплаши да блокира плановете на Великобритания за преходна сделка по Брекзит, заради изказвания на министри от Уайтхол, пише The Telegraph. Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар призова Великобритания да остане в митническия съюз и предупреди, че ако това не се случи, може да се появи нова граница в Ирландско море.

Полицията в Пазарджик иззе фалшифи документи, използвани при първоначална регистрация на автомобили

https://www.actualno.com/crime/policijata-v-pazardjik-izze-falshifi-dokumenti-izpolzvani-pri-pyrvonachalna-registracija-na-avtomobili-news_628670.html

Множество неистински документи, използвани при първоначална регистрация на автомобили, са открити при спецакция, проведена вчера на територията на Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР. В операцията, под наблюдението на Районната прокуратура и след одобрение от Райо

Ново нападение с нож, този път в Русия

https://offnews.bg//sviat/novo-napadenie-s-nozh-tozi-pat-v-rusia-663186.html

След нападенията с нож в Испания, Финландия и Германия през последните дни, днес мъж нападна с нож минувачи в руския град Сургут.

Той рани 8 души, преди да бъде застрелян от полицията, предадоха Франс прес и БТА.

Очаквайте подробности!

Берлин: Ромите са решението на проблемите на България

https://www.vesti.bg/bulgaria/berlin-romite-sa-reshenieto-na-problemite-na-bylgariia-6072833

Ако сегашните тенденции се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания

57-годишен пожарникар загина при гасене на огън в къща в Бяла

https://www.24chasa.bg/region/article/6398893

57-годишен пожарникар загина при гасене на огън в къща в БялаВ град Бяла, област Русе, е загинал пожарникар при гасене на пламъци в къща, съобщиха от общинската администрация на Бяла, цитира БТА. Произшествието е станало вчера привечер. Пожарникарят е паднал от третия етаж. Починал е по-късно в болницата. Бил е 57-годишен. Заедно с него е обгазен по-млад от него колега, но без опасност за живота.

Популяризират археологическия резерват Деултум край Дебелт

http://www.cross.bg/rezervat-debelt-deltym-1552543.html

/КРОСС/ Бургаската община Средец отбелязва 30 години от създаването си. С възстановки, дискусии и парти под звездите ще бъде популяризиран като туристическа дестинация археологическият резерват Деултум край Дебелт, предава БНР. „Легионери, весталки и знатни римляни ще вдъхнат живот на останките от античната колония. Така искаме да представим по атрактивен начин богатата история на Делтум и да привлечем повече туристи", обясни директорът на Археологическия резерват Красимира Костова. „Поканили сме групата за исторически възстановки в град Свищов, която ще представи елементи от ежедневието на легионера, различни демонстрации като тракийски ритуали, школа за гладиатори, римска сватба", допълни тя. Предвидени са още дегустации на местни ястия, фолклорни изпълнения и кръгла маса, на която ще се обсъждат различните форми на туризъм, които регионът може да предложи. Организаторите предвиждат денят на Делтум да се провежда всяка година. Резерватът е разположен на 83 хектара площ. Обектите в него са от дълбока древност. В продължение на 2 000 години регионът е бил сред важните икономически центрове в Югоизточна Тракия.  

Естонец води след първия ден на рали "Германия"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/19/3027199_estonec_vodi_sled_purviia_den_na_rali_germaniia/?ref=rss


От Танак с "Форд" води след първия ден на рали "Германия", 10-и кръг от световния шампионат. Естонският пилот се справи най-добре с променливите условия в петък и има аванс от 5.7 секунди след първите осем етапа.<br /><br />Битката по шосетата около Трир беше много оспорвана от самото начало, а в рамките на осем скоростни отсечи водачеството се смени четири пъти. Доста от водещите пилоти имаха проблеми със сцеплението, а избора на гумите, както винаги в Германия...

Иззеха фалшиви документи в Пазарджик, ползвани за регистрация на автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398888

Иззеха фалшиви документи в Пазарджик, ползвани за регистрация на автомобилиМножество неистински документи, използвани при първоначална регистрация на автомобили, са открити при спецакция, проведена вчера на територията на Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР. В операцията, под наблюдението на Районната прокуратура и след одобрение от Районния съд в областния град, са участвали служители на сектор „Противодействие на

Атанасов: Прокуратурата заграбва територии на СРС-та по поръчка на Борисов

http://frognews.bg/news_140501/Atanasov-Prokuraturata-zagrabva-teritorii-na-SRS-ta-po-porachka-na-Borisov/

От години прокуратурата системно заграбва територии в прилагането на СРС-та по поръчка на Борисов. Това заяви лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов пред BIT телевизия.

НАРАСТВА ОДОБРЕНИЕТО КЪМ КАБИНЕТА ГЕРБ – ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281520_%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%90%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%90+%D0%9E%D0%94%D0%9E%D0%91%D0%A0%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%95%D0%A2%D0%9E+%D0%9A%D0%AA%D0%9C+%D0%9A%D0%90%D0%91%D0%98%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%90+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+

 След 100 дни управление нараства одобрението към работата на кабинета „Борисов 3“. 42% одобряват дейността на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това показват данните от проведено проучване на агенция „Барометър България“ в периода 11-15 август 2017 г. Ръстът в сравнение с началото на мандата е 7 пункта. 48% от анкетираните заявяват, че не одобряват, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на третия кабинет на Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос „Одобрявате ли работата на правителството през първите 100 дни управление?“. За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни. Министър-председателят Бойко Борисов е традиционно е с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета. Покачва се одобрението и към вицепремиера Красимир Каракачанов. Той традиционно е от водещите рейтингови политици, но вероятно разумната му позиция за преразглеждане милиардите разходи за ескадрилата самолети влияе положително. За това допринася и лансираното намерение в качеството му на военен министър за възстановяване на българската военна промишленост. Подписването на Договора за добросъседство с Македония, с който съседната република признава официално общата ни история, също е оценена от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Бойко Борисов, подписал документа. Това е едно от обединяващите неща, харесвано от болшинството българи, за изтеклите 100 дни управление. Избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност. Бичът на българското общество – безработицата, вече е заменен с липса на работна ръка в цели сектори на икономиката, което от своя страна също вдъхва оптимизъм и надежди за развитие и респективно обяснява данните от изследването. Обявеното още в началото на мандата 24% увеличение на минималните пенсии налива допълнителни симпатии от страна на засегнатите стотици хиляди българи. Също е положението и с увеличението на заплатите на учителите в България, които са приблизително 130 хиляди души.

Откъс от "Моят живот в киното. Режисьорска версия" на Тед Кочев

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/19/3019490_otkus_ot_moiat_jivot_v_kinoto_rejisyorska_versiia_na/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Моят живот в киното. Режисьорска версия" с автор Тед Кочев, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />Роден в семейство на имигранти и израсъл в бедните квартали на Торонто в годините на Депресията, Тед Кочев се научава от улицата как да разказва истории, преди да започне работа в телевизия CBC. Откривайки уменията си да работи с актьори и да прави кино, Кочев създава някои от...

Четирима от заподозрените за атентата в Барселона са мъртви, обяви испанската полиция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/19/3027191_chetirima_ot_zapodozrenite_za_atentata_v_barselona_sa/?ref=rss


Четирима от заподозрените за терористичния акт в Барселона са ликвидирани, съобщи испанският в. "Паис", цитиран от БТА. По данни на изданието трима заподозрени - Муса Укабир, Саид Ала и Мохамед Хичам, са били ликвидирани при операцията в близкото градче Камбрилс, а четвъртият предполагаем терорист Юнес Абуякуб също е мъртъв.<br /><br />Самоличността на четиримата е потвърдена от документ, чиято валидност е установена от представител на синдиката на испанската полиция,...

Четиримата заподозрени за атентата в Барселона са мъртви, обяви испанската полиция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/19/3027191_chetirimata_zapodozreni_za_atentata_v_barselona_sa/?ref=rss


Всички четирима заподозрени за терористичния акт в Барселона са ликвидирани, съобщи испанският в. "Паис", цитиран от БТА. По данни на изданието трима заподозрени - Муса Укабир, Саид Ала и Мохамед Хичам, са били ликвидирани при операцията в близкото градче Камбрилс, а четвъртият предполагаем терорист Юнес Абуякуб също е мъртъв.<br /><br />Самоличността на четиримата е потвърдена от документ, чиято валидност е установена от представител на синдиката на испанската полиция,...

Юли е бил най-горещият месец в Гърция от 1880 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398883

Юли е бил най-горещият месец в Гърция от 1880 годинаМиналият месец е бил най-горещият юли от 1880 г. насам, откакто в Гърция се води официална статистика, пише Ekathimerini, цитиран от Фокус. С две близки една до друга горещи вълни миналия месец, температурите достигат до 46 градуса на остров Крит. „В началото на юли отчетохме голяма гореща вълна с високи температури“,

The Daily Express: Кралските ВВС може да се включат в международна разузнавателна операция в Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281519_The+Daily+Express%3A+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%92%D0%92%D0%A1+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BC%D0%B5%

 Лондон. Американски военни началници призоваха Лондон да подпомогне международна разузнавателна операция и да изпрати британски шпионски самолети за наблюдение над Корейския полуостров, пише вестник The Daily Express.

Решението ще изисква подкрепата на британските депутати, преди да бъде разгърнат най-малко един от трите авиокомуникационни самолети за разузнаване в японска въздушна база – начинание, което може да бъде предприето през следващите две седмици.
Оттам шпионският самолет на стойност 800 млн. паунда ще продължи да засича севернокорейските разузнавателни съобщения, за да открие местоположението на военните бази на режима на Ким Чен-ун.
„Въпреки че конфликт между Северна Корея и САЩ, заедно с техните съюзници е немислим, всичко, което може да се направи, се прави, за да сме подготвени, ако това се случи. Западните военни плановици искат да минимизират смъртните заплахи и това означава масирано засилване на събирането на разузнавателни данни за Северна Корея“, обяснява запознат източник.
Причината е свързана с последните предупреждения на Ким Чен-ун, който заяви, че ще изстреля четири балистични ракети към американската територия Гуам.
Ракетната заплаха бе последвана от остри думи от страна на американския президент Доналд Тръмп, който увери лидера на Пхенян, че народът му ще се изправи срещу „огън и ярост, които светът никога не е виждал“, ако не преустанови отправянето на заплахи към САЩ.
Като основател на НАТО Великобритания ще бъде задължена да обмисли искането на администрацията на Тръмп, на фона на опасенията, че нарастващото напрежение между президента Тръмп и Ким Чен-ун може да бъде искрата, която ще запали Третата световна война.
Източникът добавя: „НАТО трябва да застане зад САЩ, тъй като тази ситуация би могла да се отрази на всички“.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус „Военни известия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
focus-news.net

Пътници чакат 15 часа, за да излетят от София за Франкфурт с "България Ер"

http://www.cross.bg/chasa-frankfyrt-poleta-1552542.html

/КРОСС/ Пътуващи с авиокомпания „България Ер" чакат над 15 часа на летище „София", за да излетят за Франкфурт, оплакаха се самите те през платформата на bTV „Аз, репортерът". Полет FB437A е трябвало да тръгне вчера в 18:00 часа, но потегли след 11:30 днес. „Никой не дава адекватна информация. (...) Аз съм майка с шестмесечно бебе. Неговата храна свърши, пелените също", пише пътничка. От авиокомпанията посочиха, че причина за забавянето е технически проблем на един от техните самолети, който се е наложило да престои в Милано за отстраняване на повредата вчера. Това е довело до препланиране на полетите на превозвача. Така отново след 11:00 ч. излетя полет FB431 за Париж - с 4 часа закъснение. Единият от двата нощни полета за Варна (FB991A) е бил анулиран. С двучасово закъснение в 9:33 часа тази сутрин излетя самолетът за Амстердам. Заради забавянето на отиване, ще закъснее и полетът от Франкфурт за София, който се очаква да излети в 13:40 часа. Авиокомпанията призовава пътниците да се обърнат към обслужващите агенти по летищата за храна и напитки. Тези от пътуващите, които имат транспортни връзки, се премаршутират с други авиокомпании.Имало и осигурен хотел за тези от пътуващите, които не са от София. Това е пореден проблемен епизод за авиокомпанията през това лято

Атаката във Финландия е тероризъм, извършителят е 18-годишен мароканец

https://www.actualno.com/europe/atakata-vyv-finlandija-e-terorizym-izvyrshiteljat-e-18-godishen-marokanec-news_628667.html

Финландската полиция разследва нападението с нож в град Турку като терористичен акт, съобщи националната полиция. Тя установи личността на нападателя – 18-годишен гражданин на Мароко. При нападението загинаха двама финландци, а 8 бяха ранени. Сред тях са двама шведи и ед

В Англия пак видяха проклятие на Аарън Рамзи от Арсенал

https://offnews.bg//izvan-terena/v-anglia-pak-vidiaha-prokliatie-na-aaran-ramzi-ot-arsenal-663184.html

"Проклятието на Аарън Рамзи" удари за 11 път. Това изчисляваха най-вече врагове на кръвния враг Тотнъм, които напълниха мрежата с постове за халфа на Арсенал.

Вчера умря популярният комик сър Брус Форсайт,  а само седмица по-рано уелсецът вкара срещу Лестър. В Англия отдавна върви поверие, че след всеки гол на Разми умира знаменита личност.

Ето предишните 10 случая според запалянковци:

22 август, 2009: Разми вкарва при 4:1 над Портсмут.

25 август, 2009: Умира сенатор Тед Кенеди.

1 май, 2011: Рамзи вкарва за 1:0 над Ман Юнайтед.

2 май, 2011: Умира Осама бин Ладен.

2 октомври, 2011: Рамзи вкарва при загубата 1:2 от Тотнъм.

5 октомври, 2011: Отива си Стив Джобс.

19 октомври, 2011: Рамзи бележи за 1:0 над Марсилия.

20 октомври, 2011: Убит е полковник Кадафи.

11 февруари, 2012: Рамзи вкарва за успеха 2:1 над Съндърланд.

11 февруари, 2012: Умира Уитни Хюстън.

30 ноември, 2013: Рамзи записва два гола при 3:0 над Кардиф.

30 ноември, 2013: Загива Пол Уокър.

10 август, 2014: Рамзи бележи при 3:0 над Ман Сити.

11 август, 2014: Умира Робин Уилямс.

9 януари, 2016: Рамзи вкарва при 3:1 срещу Съндърланд.

10 януари, 2016: Напуска ни Дейвид Боуи.

13 януари, 2016: Рамзи се разписва за равенството 3:3 с Ливърпул.

14 януари, 2016: Умира Алън Рикман.

5 май, 2016: Рамзи бележи за равенството 2:2 с Тотнъм.

6 март, 2016: Умира Нанси Рейгън.

Черно море победи Ботев и продължава да води в класирането

http://www.moreto.net/novini.php?n=357838

Черно море победи късно снощи като гост Ботев с 2:1 и продължава да е едноличен лидер в Първа професионална лига с 14 точки, предаде Mоreto.net. Възпитаниците на Георги Иванов вкараха и двата гола преди почивката. Те бяха дело на Марек Кузма и Орлин Старокин.

„Гардиън“: Австралия подозирала Тръмп за връзки с мафиятаПреди 30 г. не се съгласили той да строи казино в Сидни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281518_%E2%80%9E%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%8A%D0%BD%E2%80%9C%3A+%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%B

 Предложение на Доналд Тръмп да построи първото казино в Сидни е било отхвърлено преди 30 години, след като полицията е изразила опасения за негови връзки с мафията, пише британският в. „Гардиън“.

Документи, цитирани от „Нюз корпорейшън“, показват, че полицията е предупредила правителството на австралийския щат Нов Южен Уелс да не одобрява предложението на консорциум на Тръмп през 1986-1987 г. за построяване и управление на казино в Сидни.

Консорциумът на Тръмп, който действал в партньорство с австралийската строителна компания „Керн“, бил един от четиримата кандидати, борещи се да спечелят доходоносния проект.

Правителството на Нов Южен Уелс изключило консорциума на Тръмп от търга заедно с още две компании, след като получило доклади от полицията, местните власти и независима консултантска фирма.

Консорциумът на Тръмп и другите две компании били преценени от полицията като „опасни“ и „неприемливи“, показват документите, разсекретени след изтичане на определения 30-годишен срок.
/БТА/
По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Защо германският бизнес все още е в еуфория въпреки поскъпващото евро?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/zashto-germanskiiat-biznes-vse-oshte-e-v-euforiia-vypreki-poskypvashtoto-evro-244612/

Еврото поскъпна с над 12% спрямо долара от началото на годината. Неотдавна единната валута достигна 1,18 долара, което е най-високото ниво от над две години

Защо трябва да чистим дебелото черво след изявления на Борисов

http://frognews.bg/news_140500/Zashto-triabva-da-chistim-debeloto-chervo-sled-iziavleniia-na-Borisov/

Почистете дебелото черво! От шлака и вредни натрупвания! Звучи здравеопазващо, но няма да говорим за храносмилателната система, гниенето на храни и образуването на газове. Работата е в това, че като потърсиш в Гугъл изявления на премиера Борисов за тероризма, се появява и натрапчивото указание как да се справим с чревните проблеми. Случайно или не - със сигурност е полезно.

Фандъкова: Тази нощ пускаме движението по ремонтирания участък на "Цариградско шосе"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398880

Фандъкова: Тази нощ пускаме движението по ремонтирания участък на "Цариградско шосе"Двупосочно в две ленти пускаме тази нощ движението по ремонтирания участък на бул. „Цариградско шосе“ в посока Софийския университет. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след инспекцията на ремонтите на бул. „Цариградско шосе“ в района на пл. „Орлов мост“, предава „Фокус“.

Борисов: Един ден внукът ми ще види какво е построил дядо му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281517_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%BD%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+

 Премиерът Бойко Борисов сподели в интервю пред агенция ПИК, че вече е видял внучето си. И дори снощи са му гостували за мача от полуфинала на Шампионска лига дъщеря му Венета, половинката й и бебчето. На въпрос „Какво е чувството да си дядо?“, Борисов отговаря: „Съзнаваш, че вече си остарял и, че не ти е времето да ходиш да риташ топка. Или най-малкото ще ходиш с внучето да риташ. Щастлив съм най-вече, че майка му е добре и е весела. Много му се радва и всичко е наред. Знаете, че ми беше притеснено“.

 

В отговор какво ще пожелае на внучето си, в каква България да живее, министър-председателят казва:„Ще се вози на метро, ще види какво е построил дядо му – църкви, манастири, магистрали, жп линии, пречиствателни станции, музеи… Ще вика: Ей, не може да боядисате това, което дядо ми е построил. Другото си заминава, а построеното остава“.

 

На въпрос дали гледа мачове със зетя си, Борисов споделя: „Не ми е зет още. Няма сватба, живеят си заедно и не им се меся. Затова не го наричам зет“.

 

Премиерът обаче е категоричен, че половинката на дъщеря му трябва да е фен на неговия отбор: „Няма права. Да дойде и да вика за друг отбор като е вкъщи, това няма как да го допусна, какъвто и да е“. „Добре са и се уважават. Прави ми впечатление, че много добре се грижи за Венета. Малко съм особен в тази сфера и не съм еталон за подражание“, казва още за семейството на дъщеря си Борисов.

източник: standartnews.com

Терорът продължава. Как да отговорим?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6398176

Терорът продължава. Как да отговорим?Основният въпрос пред нас е как ще се променим като общество Париж, Ница, Берлин, Лондон, Барселона. Терорът продължава, жертвите се умножават, “Ислямска държава” е пред унищожение, но отровата ѝ продължава да действа. Почти няма коментар, който да не е направен. Призиви за смелост, апели за отмъщение, подкана за повече интеграция,

Шеф на водопад - има такава професия в съседна Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-vodopad-namira-1552541.html

/КРОСС/ С 20% е нараснал броят на българите, посетили Сърбия за година. Страната е в топ 10 на предпочитаните от българите дестинации за първите 6 месеца на годината, съобщава БНТ. Близката дестинация привлича все повече нашенци и към по-отдалечените си части. Оказва се, че все повече туристи от цял свят се насочват към Западна Сърбия. И докато едни избират морето, като начин за разхлада в жегите, други се отправят към прохладата на водопадите. И един такъв водопад си има директор. Златибор е познат като курорт още от 1750 г., намира се в югозападната част на Сърбия, където се оформя граничният триъгълник на страната с Босна и Херцеговина и Черна гора. Курортния град се намира непосредствено до планината Тара, на 230 км. от столицата Белград и на 309 км. от Адриатическото крайбрежие. "Директор на водопад" - такава длъжност има в Сърбия. Става въпрос за Златиборския водапад Гостиле, който „работи" всеки ден между 9:30 и 20.00 вечерта. Е, разбира се гостилският водопад е активен денонощно, 365 дни в годината, но тъй като е една от големите забележителности в района на курорта Златибор си има работно време. Също като неговия директор, за когото само чухме, но не успяхме да видим, тъй като идваме тук в почивния за началника неделен ден, разказват от БНТ. Водната каскада се намира край устието на река Гостилье, и се спуска от 20 метра височина. Мястото е обградено от обширен парк, места за отдих и забавления за деца

ЗАМРЪЗНАХМЕ! ИСПАНИЯ СЕ Е РАЗМИНАЛА НА КОСЪМ ОТ "МАЙКАТА НА САТАНАТА"! ВИЖТЕ КАКВО СА КРОИЛИ ИЗВЕРГИТЕ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281516_%D0%97%D0%90%D0%9C%D0%A0%D0%AA%D0%97%D0%9D%D0%90%D0%A5%D0%9C%D0%95%21+%D0%98%D0%A1%D0%9F%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%AF+%D0%A1%D0%95+%D0%95+%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%9B%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9A%D

 Испанската полиция е открила в предполагаемо жилище на атентаторите от Барселона следи от ацетонов трипероксид - взривно вещество, известно като "майката на Сатаната", съобщава испанското издание "El Pais".

Същото вещество е използвано при атаките в Брюксел и Париж, за които ИДИЛ пое отговорност. То се отличава с лесно възпламеняване и голяма взривна сила, поради което е получило популярното си название.

Това, че терористите от Барселона са го притежавали, показва, че групата е планирала още по-кръвопролитни нападения.

Ацетоновият трипероксид е получен за първи път през 895 година, но не е използван за военни цели заради твърде повишената си чувствителност.

През 80-те години обаче започват да го използват терористични групи с цел нанасяне на максимални поражения, пише Нюз.бг.

Припомняме, на 16 август в центъра на Барселона микробус се вряза в туристи. Жертвите вече са 14, ранените са над 100.

Основният заподозрян все още се издирва от полицията.

Австралийска туристка оцеля в 3 атентата през последните 3 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398877

Австралийска туристка оцеля в 3 атентата през последните 3 месецаАвстралийската туристка Джулия Монако е станала свидел на три терористични атаки в Европа през последните три месеца, без да пострада в нито една от тях, съобщи британският в. "Индипендънт", цитиран от ТАСС и БТА. За последно 26-годишната жителка на Мелбърн се оказала близо до мястото на терористичното нападение от четвъртък в Барселона,

Колоездачната обиколка на България започва на 3 септември

https://offnews.bg//koloezdene/koloezdachnata-obikolka-na-balgaria-zapochva-na-3-septemvri-663185.html

Колоездачната обиколка на България започва на 3 септември, а тази година организаторите са заложили на нетрадиционен маршрут.

Първите от общо 7-те етапа ще обикалят Северна България, а останалите ще са в южната част от страната. 66-ото издание на най-голямото колоездачно състезание у нас ще има един почивен ден - 6 септември в град Елена.

На 4 септември ще има два полуетапа, като колоната ще достигне дунавския град Свищов - нещо, което не се е случвало отдавна.

Ето и програмата:

Първа част - обиколка на Северна България

Първи етап: София – Троян, 03.09.2017 г.

Втори етап: Троян – Плевен, 04.09.2017 г.

Трети етап: Плевен – Свищов, 04.09.2017 г.

Четвърти етап: Свищов – Елена, 05.06.2017 г.

Почивен ден - 6 септември

Втора част - обиколка на Южна България

Пети етап: Елена – Ивайловград, 07.09.2017 г.

Шести етап: Ивайловград – Стара Загора, 08.09.2017 г.

Седми етап: Стара Загора – Пловдив, 09.09.2017 г.

БУМ! НАЙ-УМНОТО ДЕТЕ НА ЗЕМЯТА РАЗКРИ ИЗУМИТЕЛНАТА ИСТИНА ЗА БОГ! СПРЯ КРЪВТА ВЪВ ВЕНИТЕ НИ: ВСИЧКИ СМЕ МЪРТВИ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281515_%D0%91%D0%A3%D0%9C%21+%D0%9D%D0%90%D0%99-%D0%A3%D0%9C%D0%9D%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%94%D0%95%D0%A2%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%97%D0%95%D0%9C%D0%AF%D0%A2%D0%90+%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%9A%D0%A0%D0%98+%D0%98%D0%97%D0%A3%

 Това наистина ще ви вземе акъла! BRADVA.BG представя на своите читатели теорията, която предизвика същински фурор в научните среди.


Светилата в световната наука са до голяма степен единодушни: 13-годишният Макс Лафлин е най-умното дете на планетата. Брилянтният гений е вече в процес на патентоване на машина, която произвежда напълно безплатна енергия и която буквално може да промени света.

Последната теория на Макс обаче е повече от изумителна. 13-годишният гений твърди, че всички ние вече сме мъртви, а нашият свят е унищожен от черна дупка, генерирана от големият адронен колайдер на ЦЕРН. Макс твърди, че днес ние живеем в паралелен свят на този от преди няколко години!

Звучи налудничаво, но това е част от революционна теория наречена „Ефектът Мандела“. Според нея ние съществуваме в безкраен низ от паралелни светове! Тези светове се различават коренно един от друг и правилата в тях са различни.

Събитията в нашия свят постоянно „създават“ безброй нови светове и алтернативни реалности!

Макс прави и изумителни разкрития за Господ! Младият гений твърди, че в някои от паралелните вселени няма Бог, а в други, той е още по могъщ. Съществуват и такива, в които има сила, която е по-могъща от самия Господ!

За да подкрепи теорията си, Макс дава за пример следния парадокс:

Ако в даден свят Господ създаде камък, който не може да бъде повдигнат, това значи, че той самият не е всемогъщ, защото не може да вдигне камъка!

Ако може да вдигне камъка, значи не е всемогъщ, защото не е сътворил камък, който не може да бъде повдигнат!

Ето и видео, в което Макс обяснява революционната теория „Ефектът Мандела“:

Пак конфискуваха техника в Слънчев бряг

http://frognews.bg/news_140499/Pak-konfiskuvaha-tehnika-v-Slanchev-briag/

Нов случай на конфискувана техника заради силния шум в курорта Слънчев бряг. Снощи беше спряна музиката в бар ”Оксижен” и отново бе конфискувана озвучителната техника.

Застреляха полицай в САЩ

http://www.cross.bg/prostrelyani-politzaii-strelbata-1552540.html

/КРОСС/ Двама полицейски служители са простреляни, като един от тях е загинал тази нощ в град Кисиме в американския щат Флорида, предава "Си Би Ес" Местната полиция съобщава, че оцелелият полицай е в тежко състояние. Обстоятелствата около стрелбата все още се разследват. Двамата полицаи се отзовали на сигнал за човек, който иска да се самоубие. Те обаче били простреляни и "нямали шанс да отвърнат на стрелбата", обяви местният шеф на полицията. Трима заподозрение вече са задържани, а четвърти все още се издирва.  

ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА 1 СЕПТЕМВРИ! Гигантски астероид ще обръсне Земята!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281514_%D0%A9%D0%95+%D0%A1%D0%95+%D0%A1%D0%9B%D0%A3%D0%A7%D0%98+%D0%9D%D0%90+1+%D0%A1%D0%95%D0%9F%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%92%D0%A0%D0%98%21+%D0%93%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5

 Огромен астероид ще мине покрай Земята на 1 септември. Florence, чийто диаметър достига 4.4 км., ще прелети на безопасно разстояние от нашата планета, уверяват от НАСА.

Това е най-голямото небесно тяло, засечено от агенцията от началото на систематичните й наблюдения за потенциално опасни обекти, пише Пик.

По данни на НАСА, астероидът ще премине на 7 млн. км. от нашата планета.

„Много известни астероиди са преминавали много по-близо, отколкото Florence, но всички те са много по-малки”, отбелязват от американската космическа агенция.


http://bradva.bg

Гръцките данъчни щурмуваха хотелите по островите

https://www.actualno.com/balkani/gryckite-danychni-shturmuvaha-hotelite-po-ostrovite-news_628665.html

Подобно на българските си колеги от НАП, гръцките данъчни провеждат масови проверки в луксозните хотели на островите, а финансовото министерство на страната съобщава за "цунами" от укриване на данъци, предава БНР. В някои хотели укритите приходи са за милион и повече евро.

Атака с нож и в руски град

http://clubz.bg/57403-ataka_s_noj_i_v_ruski_grad

Седем души са ранени, след като въоръжен с нож мъж нападна пешеходци в центъра на руския град Сургут, на около 2100 км от Москва.

Полицията е застреляла нападателя на мястото на престъплението, съобщават световните агенции.

Около 11,20 ч в събота местно време е подаден сигнал за инцидента. Четирима от ранените са в тежко състояние. Те са в болница, наложили са се операции. Другите трима пострадали са с по-леки травми.

Осмата "жертва" на атаката е самият нападател, който е оказал съпротива и затова полицаите са го застреляли, съобщава ТАСС.

Според първоначалните данни на руските власти не става дума за тероризъм, а агресивният мъж вероятно е имал психически проблеми. Самоличността му не беше разкрита от властите.

Разследването на инцидента продължава. Сургут се намира в Ханти-Мансийския автономен окръг, на 2100 км от Москва.

Италианците се питат : "Ние ли сме наред ?"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398872

Италианците се питат : "Ние ли сме наред ?"
Вървейки из Рим през август, когато ги няма римляните, а има само туристи, е все едно, че се разхождаш из град в предвоенно положение. Бронираните коли, военните и полицията, които бдят буквално на всеки ъгъл, изпъкват още повече. Всички сякаш неволно се питат след атентата в Барселона – а сега ние ли сме наред?

Бивша манекенка на 28 години поема комуникациите на Белия дом

http://www.mediapool.bg/bivsha-manekenka-na-28-godini-poema-komunikatsiite-na-beliya-dom-news268169.html

След фиаското с Антъни Скарамучи, ветровитият пост директор на комуникациите на Белия дом отива в ръцете на 28-годишната Хоуп Хикс, съобщава "Гардиън". Хикс е тийн-модел, идва от PR-средите и е политически "новак". До момента е била директор на стратегическите комуникации. Хикс е четвъртият човек, който Тръмп слага на този пост. Нейният предшественик Антъни Скарамучи изкара само 11 дни в Белия дом, след като беше изваден запис на негова скандална тирада пред репортер. Назначението на Хикс идва в безпрецедентно сложен момент за комуникациите в Белия дом, отбелязва "Гардиън". В последните дни Тръмп си навлече критики от всички страни заради неуместното поведение по отношение на сблъсъците в Шарлотсвил. Конгресмени от двете партии го призоваха по-остро да осъди неонацистите и белите националисти, а някои от тях открито поставиха под съмнение компетенциите и моралните устои на президента.

Зетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281513_%D0%97%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD+%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%

 Работници от фирмата „Еко Традекс Груп“ на зетя на Делян Добрев санират детска градина в нарушение на договора за европейско финансиране, който е спечелен от други фирми – установи екип на Биволъ в Хасково. В договора за 1,9 милиона лева изрично е записано, че подизпълнители не се допускат. Фирма на съпругата на бивш депутат от ДПС и областен лидер на партията пък санира друга детска градина, но обектът едва ли ще бъде предаден в срок. Заради това и други нарушения по проекта, общината може да отнесе финансови санкции от Европа, които в крайна сметка ще се платят от общинския бюджет.

Отличници в санирането

Съсобственикът на „Еко Традекс Груп“ Даниел Гаргов е съпруг на първата братовчедка на депутата Делян Добрев – Росица, която е на ключовия пост директор на дирекция „Финансово-счетоводни дейности и бюджет“ в община Хасково /виж тук и тук/. Според проучване на Медияпул, фирмата е в Топ 3 на санирането в България. В национален мащаб тя е спечелила обществени поръчки за над 100 милиона лева. Явно обаче това не е достатъчно, защото фирмата се е пришила като подизпълнител и на санирането на обществени сгради с европейски пари. 

Даниел Гаргов е също така общински съветник от ГЕРБ и шеф на комисията по бюджет и финанси при местния парламент. Именно той представя в сряда (16.08.2017) докладна на извънредна сесия на Общинския съвет с една единствена точка в дневния ред: – предложение за дофинансиране на стиропора, най-общо казано, а фирмите изпълнителки са в очакване да си получат допълнителните порции в размер на 442 781 лева, макар да не са заложени нито в договорите по ОПРР, нито в бюджета на общината.

Фирмите вероятно ще си получат парите, след като кметът Добри Беливанов разпише, но ще почакат до догодина поради липсата на средства в бюджета сега, а резервите отидоха за потушаването на урановия проблем в питейната вода, според обясненията на градоначалника. Ще си ги получат, защото от 41-членния съвет в залата извънредно се стекоха 32 съветници, от тях 23 гласуваха „за“, 4 се въздържаха и 5 се обявиха против. Беливанов остана безмълвен до края на спешното заседание, но по-късно пред журналисти изрази увереност, че няма съмнения за допуснати нарушения.

Най-много ще вземе ортака на „Кумецо“

Най-голямата сума следва да отиде в джоба на ЕТ „Металик – Иван Михайлов“ – 271 112, 59 лева с ДДС. С офертата си за изпълнение на СМР за мерките за енергийна ефективност в ОУ „Св. Иван Рилски“, което е и най-голямото в града, фирмата предложи да получи и взе от ОПРР 3 092 879, 73 лева. Внезапните и непредполагани, и незаложени в работния проект, възникнали в последствие проблеми са принудили Михайлов да протегне ръце към общината за още пари. Едрият бизнесмен от Пловдив е в тесни работни отношения с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев, добил гръмка слава покрай аферата „Дюнигейт„. Фирмите им влизат в няколко консорциума за реализиране на инфраструктурни проекти, според справка в информационната система Дакси. С консорциума „Ти Ви Би“ двамата успяха да елиминират резултата от процедурата по възлагането на обществената поръчка за изграждането на парк „Арпезос-Север“ и Бизнеспарк по крайбрежието на река Арда в Кърджали край прословутото Водно огледало.  Тогава тандемът бе класиран на второ място с оферта от 5 950 000 лева и протестира това пред Комисията за защита на конкуренцията, и навсякъде, където това бе възможно. В крайна сметка победилото обединение „Арпезос Кърджали“, съставено от три местни фирми и една от Стара Загора с оферта за 6 180 000 лева, бе издухано от шанса да поеме изпълнението на поръчката и тя отиде при Бояджиев-Кумецо и Михайлов. Стигна се и до допълнително финансиране от страна на общината в размер на 333 202 лева, което стана с решение на Окръжния съд в Кърджали. Проектната стойност на парковото пространство бе в размер на 9 870 027 лева от ОП „Регионално развитие“. Изпълнението на оскъпения впоследствие проект, надскочило 8 милиона лева, се оказа твърде под заложеното в него като качество и резултатите са видими все още. ЕТ „Металик – Иван Михайлов“ пък прибра 168008, 68 лева без ДДС за санирането на ЦДГ „Снежанка“ в близкото до Кърджали село Енчец по договор от март 2014 г. Кумецо и Михайлов, макар единият неофициално, а като подизпълнител, влязоха в схемата за мигрантите с извършването на СМР на 5 от 10-те сгради в  бежанския лагер в Харманли и електрозахранването на фургоните.

Обществената поръчка за ремонта на ОУ „Шандор Петьофи“ е спечелена от „Инджовстрой“ ЕООД на стойност 2 999 470, 81 лева. Фирмата обаче се натъкнала на редица неизбежни и непредвидени дейности и нужди в процеса на работата, и общината ще трябва да й доплати 159 188, 57 лева с ДДС. В деня преди гласуването на исканията в училището бяха само техническият ръководител Иван Андреев вътре и един безмълвен работник отвън, който обядваше.

Кумецът на Добрев на инспекция

На входа екипът ни се засече със зам.-кмета по европейските и националните проекти и програми Евгени Консулов. Консулов е син на д-р Консулова, общинска съветничка от ГЕРБ. За него е известно, че е много близък с депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев. От 2006 до 2008 г. двамата са в УС на Сдружение „Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес“ регистрирано в Хасковския окръжен съд.  Консулов и Добрев нямат преки роднински отношения, но според източници на медията Добрев се явява кум на Консулов.

Зам.-кметът по строителството в Хасково Евгени Консулов инспектира недовършените обекти.

 

Първото, което той подчерта с нескрито задоволство бе, че „ремонтите на сградите от образователната инфраструктура са възложени на общо 6 фирми, които посочиха стойности с около 3,5 милиона лева по-ниски от прогнозните по обществените поръчки при прогнозна сума общо от 20 милиона лева“. В отговор на въпроса защо се налага допълнителното финансиране по изпълнението на обществените поръчки, без то да е отбелязано в договорните клаузи, той посочи, че фирмите са се натъкнали на „непредвидени при проектирането дейности, например изчукване и допълнителна шпакловка, които са били планирани в много по-малки мащаби, отколкото впоследствие в процеса на работата се е наложило“. „Но когато започва свалянето на старите мазилки, които са на по 40 години, те се оказват твърде ронливи и в случая се изискват изравнителни мазилки. Поставени са специални защитни противоударни изолации по ъглите. Заради допълнително възникналите дейности се налага и допълнителното финансиране, за едното училище около 220 000 лева, за другото 150 000 лева, но това не са съвсем точните суми, нямам документацията пред себе си. Повтарям, това са дейности, които са възникнали впоследствие и не е можело да се предвидят в работните проекти.

А иначе офертата, с която кандидатът е спечелил ремонта на ОУ „Шандор Петьофи“, е с около 800 000 лева по-ниска спрямо прогнозната, без допълнителните дейности. Тук „Инджовстрой“ си работи със собствени работници. И други години се е налагало да се финансират подобни анекси към договорите, но за пръв път сега предложението ще бъде точка за гласуване в Общинския съвет, това е по искане на кмета Добри Беливанов. А и в общинския бюджет има осигурени 500 000 лева за непредвидени разходи“, заяви зам.-кметът Консулов. Техническият ръководител Милко Андреев бе категоричен, че не са ползвани услугите на фирми – подизпълнители. Обновяването на училището е съвсем към финала си и това стана ясно от обстойната разходка и обясненията на Андреев.

Той посочи една голяма кутия с излизащи от стената множество плоски кабели под тавана на етажния коридор – само тя струвала 3 600 лева, а необходимостта от полагането й възникнала в процеса на ремонтните работи, без да е заложена в проекта. А такива „куфари“ сме изградили общо 5 плюс конструкциите, които скриват кабелите по протежението на целите коридори, иначе те щяха да са прикрепени към опасни за децата скари, това са 18 000 лева допълнителни разходи само за този сегмент, уточни Милко Андреев и тръгна да показва противоударните лайсни по ръбовете на стените в класните стаи, които също са лепени извън работния проект. Та за ето такива подобни непредвидени екстри фирмата иска от общината допълнителни почти 160 000 лева.

На този фон съвсем скромна изглежда претенцията на „Аква – 3“ ООД за разкрасяването на детска градина „Слънце“. Фирмата е спечелила поръчката с оферта в размер на 1 977 839, 98 лева. Сега се надява на допълнителна инжекция от 12 481, 82 лева с ДДС. Посочените суми, искани от трите фирми се съдържат в докладната на кмета Добри Беливанов, внесена на 4 август т.г. за редовната сесия, която обаче после е оттеглена, както съобщи сайтът Haskovo.info. По-късно постъпва нова докладна, вече от шефката на Общинския съвет Таня Захариева и именно тя бе подложена на гласуване на сесията в сряда. Но в нея суми и обекти изобщо не са посочени. Отбелязано е само, че общинските съветници „дават съгласие за подписване на анекси към договорите от страна на кмета и разплащане на непредвидени разходи във връзка с изпълнение на договори за строителство по проект…, като необходимите средства бъдат включени в разчета за капиталови разходи в бюджета на община Хасково за 2018 г.“. В точка 2 е уточнено, че на съответното основание се допуска предварително изпълнение на решението. А и в двата документа се предвижда средствата да дойдат от общинския бюджет за 2018 г. Имаше ли място за съмнения, че предложението за новата парична инжекция може и да не мине, едва ли. Общинският съвет на Хасково се състои от 41 съветници и е доста шарен с 8-те си политически групи – 15 са от ГЕРБ, 9 от „Коалиция за Хасково“ /на бившия кмет Георги Иванов/, 7 от ДПС, 3 от Реформаторския блок, по двама от БСП, партия „Българе“, Коалиция Народен съюз ВМРО-БНД, БДЦ и 1 от коалиция „Сряда 7“.

Подизпълнители не трябва да има, но има

Все пак има фирми, спечелили поръчките за санирането на образователната инфраструктура, на които парите по офертите са се оказали достатъчни. Но пък те са дълбоко интересни. В ОДЗ „Елхица“ на ул.“Стефан Караджа“ в идеалния градски център екипът ни се натъкна на общо 5-има работници. Двама от тях стърчаха на скелето отвън и си бъбреха. Облечени в някакви собствени, но неработни дрехи, без защитни атрибути, което е тема за съответните контролни институции, мъжете съобщиха, че са от фирма „Еко Традекс Груп“. Тази фирма не е в списъка на спечелилите поръчките за обновяването на училищата и детските градини от този сезон в Хасково. Но пък е особено известна не само с факта, че е в Топ 3 на санирането в цяла България. И какво й пречи да е на въпросната позиция – тя е на зетя на Делян Добрев. Даниел Гаргов.

Делян Добрев е сред най-шумните тръбачи и поддръжници на националната програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради, рожба на ГЕРБ. Според договора за ремонта на детската градина „Елхица“ зетьовата фирма няма работа там, но е там и работниците напредват бавно към финала. Техническият ръководител Христо Стоянов обаче заяви, че в момента работят хора от СТ „Клинър“, която също не фигурира сред печелившите. Питаме  го – фирмата е подизпълнител на част от дейностите ли, отговорът е не, няма такива. Тази поръчка е възложена на ДЗЗД „ЕЕ Енженеринг“ срещу сумата от 1 928 943, 9 лева.

За подизпълнители признаха само работниците в детска градина „Щурче“. Въпросните мъже бяха ангажирани с реновиране на електроинсталациите, а строителите от спечелилата фирма ДЗЗД „Ата-Герт“ лежаха проснати във вътрешно дворче и ни увериха, че до крайния срок 20 септември ще се справят с всичко по проекта. Което е съмнително, тъй като вътре разкопките на електричарите вървят по схемата 1 копа, 5 гледат и дават акъл, цялото пространство около сградата е като разорана целина без наченки на поставяне на настилки и човек трудно си проправя път сред стоварените плоскости и боклуци. Или пък може да остане едното крило за довършване в присъствието на децата, но това нямало да им пречи в никаква степен, по прогнозата на един от лежащите.

И фирма свързана с ДПС

В по-широката част на двора бе дислоциран един бездействащ багер на „Ата-Герт“, на предното стъкло на който има табела с името на фирмата изпълнител на обекта. На оградата на детската градина пък има голяма табела с подробности. От нея става ясно, че ремонтните работи с европейски пари са дело на съпругата на бившия депутат от ДПС и областен лидер на партията в Хасково Мехмед Атаман – Айше Атаман от фирма „АТА-СТРОЙ“ ЕООД и на пловдивската „ГЕРТ ГРУП“ ЕООД, представлявана от Тунджай Гюлер.

В обединението ТРАНСЕКО, ангажирано със строителния надзор, фигурират „Екоинженеринг“ ЕООД от Кърджали и „Трансконсулт БГ“ ООД от София.  Фирмата на Айше Атаман, съпругата на политика, в края на миналия декември бе единствен участник в търга за снегопочистването и зимното поддържане на пътищата и улиците в община Хасково, и се справи отчайващо зле срещу 320 000 лева. През януари тази година декларацията на Мехмед Атаман пред Сметната палата, извади наяве новите семейни придобивки – два апартамента от 109 /в Хасково/ и 106 /в София/ квадрата, цената на единия е 119 810 лева, както и два гаража, два парцела от по 1 474 квадрата, 4 ниви от 57 декара в село Николово и 3 в кърджалийското Черноочене. Автомобилите „Опел Корса“ и „Мерцедес“ са на имената на съпругата Айше.

Поради липса на технически представител на ремонтното дружество „Ата – Герт“, взело поръчката за ремонта на детската градина „Щурче“, не стана ясно дали и тук са извършени непредвидени СМР, т.е. дали няма да се наложи дофинансиране. Според обясненията на зам.-кмета Консулов при разкопаването около единия корпус на детска градина е било установено, че тръбопроводът на противопожарната инсталация е компрометиран, което проектантът е нямало как да знае, а идентичен проблем се появил и при другата сграда. Което предполага искане за още допълнителни парични порции.

Нападението във Финландия е тероризъм. Извършителят - 18-годишен мароканец

https://offnews.bg//sviat/napadenieto-vav-finlandia-e-terorizam-izvarshiteliat-18-godishen-ma-663182.html

Финландската полиция разследва нападенията с нож в град Турку като престъпления, свързани с тероризъм.

Задържаният вчера извършител е 18-годишен мароканец, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В атаката бяха убити двама и ранени осем души, сочат нови данни на полицията. Трима от ранените са в тежко състояние. Двамата убити са финландски граждани, а между ранените има двама шведи и италианец.

При обиск в апартамент в Турку тази нощ са арестувани още петима души. Минути след нападението полицията арестува главния заподозрян, въоръжен с нож. При ареста на площад в центъра на града той бе прострелян в крака и е в болница.

"Сега в ареста са шестима души - главният заподозрян и още петима", каза пред АФП комисар от финландското следствие, което се води в сътрудничество с международни партньори и с финландската имиграционна служба.

По-рано финландски медии съобщиха, че нападателят е действал сам и е избрал произволно жертвите си, но следователите засега не потвърждават тази информация.

Малката ракия на официалните събития за Европредседателството ще е 25 грама

http://www.mediapool.bg/malkata-rakiya-na-ofitsialnite-sabitiya-za-evropredsedatelstvoto-shte-e-25-grama-news268168.html

25 грама ще е малката ракия за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщава БГНЕС, като цитира параметрите на обявена обществена поръчка за кетъринг на делегациите. С новия стандарт за количеството високоалкохолен аперитив, България се приближава до страните от Западна Европа и се отказва от стандарта “Балкантурист”, според който малката ракия е 50 г, отбелязва в коментар агенцията. 1.4 млн. лв. с ДДС ще струва на бюджета осигуряването на кетъринг за председателството на ЕС от България. В тази сума влизат по две кафе паузи на ден за участниците във форумите в НДК, обеди на блок маси и работни обеди, коктейл по откриването, който ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов” и официални вечери за ръководителите на делегациите, които ще се провеждат в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк.  От техническата спецификация се разбира, че по обособена позиция №1 “Кафе-паузи, обеди на блок-маси и работни обеди в НДК” се планира изхранването на общо 23 790 души. Това включва по две кафе-паузи и един обяд на блок-маса на ден – за между 40 и 1000 души, както и работни обеди – за между 14 и 70 души. Доставчикът трябва да осигури кафе еспресо, както и шварц кафе, безкофеиново кафе, чай, бутилирана минерална вода, домашно приготвени сладки, мъфини и соленки, сметана, захар – кафява и бяла, два вида 100% натурални сокове. За обедите на блок-маси, трябва да има пет вида салати, поне два вида супа, едната от които да е без месо, пет вида ястия (пилешко, риба, свинско, телешко), едно от които да е без месо, поне два вида паста, една от които да е без месо, поне три вида гарнитури. Хлябът също трябва да е три вида прясно изпечен – бял, черен и пълнозърнест.  За работните обеди е предвидено и вино – като 1/3 трябва да е бяло и 2/3 червено, в бутилки от 185 г, както и минерална вода в стъклени бутилки. 902 917 лв. без ДДС е допустимата максимална цена по тази обособена позиция. Във всяка официална вечеря се очаква да взимат участие между 130 и 350 души, а прогнозният брой на участниците в официалните вечери за целия шестмесечен период на председателството се очаква да бъде 2630 души. Менюто трябва да включва салата, топло или студено предястие, като трябва да е предвидено и безмесно, основното ястие да е от телешко или агнешко, като трябва да е предвидено и безмесно. Специални изисквания има към десерта – той не трябва да има алкохол, както и да не се топи и “да се яде лесно”. За всеки от гостите на официалните вечери, които ще са за сметка на българското председателство на ЕС е предвидено и по една малка ракия, която обаче няма да е от 50 г, а от 25. От документацията се разбира, че според практиката на председателствата на Европейския съюз, български производители на минерална вода, безалкохолни напитки, вина, бира и хранителни продукти, могат да предоставят своя продукция под формата на спонсорство. В такъв случай, фирмата, която осигурява кетъринга, следва да постави табелка, на която да е налична информация на български и на английски език за вида на продукта и на съответния производител.

Буря повали шатра на бирен фест в Австрия, двама са загинали (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398869

Буря повали шатра на бирен фест в Австрия, двама са загинали (Видео)Силна буря повали шатра за бира снощи на празненство в Северозападна Австрия, при което загинаха двама човека, а най-малко 40 бяха ранени, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии. В шатрата, опъната за фестивал на местни доброволци пожарникари в Санкт Йохан ам Валде, имало около 700 души, когато се разразила бурята.

Глад за надзиратели в затворите, няма желаещи заради ниските заплати

http://www.cross.bg/nakazaniyata-pravosudieto-izpulnenie-1552539.html

/КРОСС/ Има нужда от увеличение на заплатите на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", както и на бюджета за извънреден труд, нужни са и повече пари за капиталови разходи, заяви пред „Дарик" заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Той допълни, че има нужда от още надзиратели, които да започнат работа в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", но няма желаещи за позицията заради ниските заплати и тежката работа. По данни на Министерството на правосъдието към момента 7280 лица излежават присъди в затвори у нас, като 1264 от тях са в затворнически общежития. В системата на затворите работят 1907 служители, като бюджетът за системата през 2016 г. е бил 31,5 млн. лв., които обаче стигат само за поддръжка на базата, коментира Проданов.  

Г. Ганев: За България е ключово да привлича чуждестранен капитал

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/g-ganev-za-bylgariia-e-kliuchovo-da-privlicha-chujdestranen-kapital-245145/

Изоставаме в привличането на инвестиции, защото не предлагаме особено благоприятна бизнес среда, коментира икономистът Румен Гълъбинов

Румъния ще приеме 1942 бежанци от Близкия изток

http://www.moreto.net/novini.php?n=357841

"Румъния е готова да приеме 1942 бежанци, избягали от Близкия изток в Гърция или Италия. Букурещ неотдавна е информирал Европейската комисия за решението", заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану по тв "Реалитатя", цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Финландската полиция разследва като тероризъм нападенията с нож в Турку

https://www.24chasa.bg/novini/article/6398865

Финландската полиция разследва като тероризъм нападенията с нож в ТуркуФинландската полиция съобщи, че разследва вчерашните нападения с нож в град Турку като престъпления, свързани с тероризъм и че заподозреният е 18-годишен мароканец, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. В атаката бяха убити двама и ранени осем души, сочат нови данни на полицията. Трима от ранените са в тежко състояние.

Гръцки данъчни по стъпките на НАП: масови проверки в островите

https://offnews.bg//turizam/gratcki-danachni-po-stapkite-na-nap-masovi-proverki-v-ostrovite-663183.html

Подобно на българските си колеги от НАП, гръцките данъчни провеждат масови проверки в луксозните хотели на островите, а финансовото министерство на страната съобщава за "цунами" от укриване на данъци, предава БНР.

В някои хотели укритите приходи са за милион и повече евро.

Също както и в българските черноморски курорти, и гръцките данъчни действат на принципа "таен клиент". Цивилните служители получавали касови бележки, но за по-малка сума, а от хотелите ги увещавали, че само така ще намалят цените "специално за тях".

В други случаи касовите бонове били с фалшив код, а при плащане с карта се оказвало, че терминалите не са свързани с банки в Гърция, а в чужбина.

Хотел, пълен с туристи през юли, пък отчел, че повече от половината му стаи са били празни през месеца.

В противодействие гръцкото правителство налага големи санкции и отнема лицензи.

България е увеличила два пъти средствата за хуманитарна помощ, които отпуска

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-uvelichila-dva-pati-sredstvata-za-humanitarna-pomosht-koito-otpuska-news268167.html

България e увеличила хуманитарните си помощи през последните години, като общата сума надхвърля 2.5 млн. лева. Това показват данни от анализ на Евростат за хуманитарните помощи, които страните от Европейския съюз са отпуснали през 2016 г., съобщава Дневник, цитирайки БТА. Статистиката беше разпространен в навечерието на Световен хуманитарен ден, който е днес и се чества от 2008 г. насам. По данни от анализа през последните пет години България заделя около 0.09% от брутния национален доход за различни хуманитарни дейности. Средният показател за Европейския съюз е 0.51 на сто, показва анализът. През 2010 г. сумата, която България отделя за хуманитарни помощи е била 0.04%. Парите са били използвани за хуманитарни помощи за Афганистан, Сирия, Ирак, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Грузия, Непал, Еквадор, Хаити и др. Страните от ЕС са най-големият донор в световен мащаб на средства за хуманитарни дейности. Само през 2016 г. общността е изразходвала над 75 млрд. евро за различни хуманитарни помощи. Страните извън Европейския съюз, които обаче са членове на Комитета за подпомагане на развитието, са отпуснали средно 0.21 на сто от своя брутен национален доход за помощи за развитие. Най-много официални помощи за хуманитарни дейности през миналата година е отпуснал Люксембург - 1%. След малката на площ страна се подреждат Швеция с 0.94 на сто, Дания - с 0.75%, и Германия и Великобритания с по 0.7%. Друг голям донор извън общността е Норвегия, като страната е отпуснала хуманитарни помощи от 1.1 на сто от брутния си национален доход, а при Турция този показател е 0.8%. Повече от 130 млн. души в момента се нуждаят от хуманитарна помощ, а близо 60 милиона са напуснали домовете си. По актуални данни на експерти само за първоначалното посрещане на нуждите на хората в беда в световен мащаб са необходими около 40 млрд. долара, а ЕС е отпуснал само за миналата година два пъти по-голяма сума.

Вижте къде ще спира токът (Всички адреси с планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 21-25 август)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-vsichki-adresi-s-planirani-prekasvania-n-663135.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в областите, които обслужва, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 21 – 25 август 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

За по-удобно търсене трябва да последвате линка за областта, в която живеете. Отделните общини са означени с получерни букви.

София-град

област София

област Благоевград

област Кюстендил

област Перник

област Монтана

област Плевен

област Ловеч

област Видин

област Враца

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване