Разкриха подробности за нападателя от Турку

//dariknews.bg/novini/sviat/razkriha-podrobnosti-za-napadatelia-ot-turku-2043446

Заподозреният за нападението с нож във финландския град Турку бе идентифициран като Абдул Рахман, предаде ТАСС, като се позова на финландския вестник "Турун саномат".

Той е живял в център за бежанци в Пансио в покрайнините на Турку. Местни жители го

Момченцето, изчезнало след атентата в Барселона, още не е открито

//dariknews.bg/novini/sviat/momchenceto-izcheznalo-sled-atentata-v-barselona-oshte-ne-e-otkrito-2043444

 7-годишният Джулиан Кадман, който е в неизвестност след атентата в Барселона в четвъртък, все още не е открит.
 
Съобщенията, които се появиха, че момченцето е намерено живо, не са истина, съобщава б

Последен ден за набиране на доброволци за кинофестивала "Любовта е лудост" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357862

Доброволци за кинофестивала "Любовта е лудост" се търсят във Варна, научи Moreto.net. С кратко CV на посочения мейл: marketing@fccvarna.bg желаещите могат да кандидатстват до днес - 20 август включително. Сформираните три доброволчески и стажантски програми ще бъдат активни от 21-ви август до 3-ти септември и ще приключат с диплом и сертификат от Международния филмов фестивал ”Любовта е лудост”.

Григор Димитров срещу Ник Курьос на финала в Синсинати

https://www.24chasa.bg/sport/article/6399878

Григор Димитров срещу Ник Курьос на финала в СинсинатиНик Кирьос ще бъде съперник на Григор Димитров на финала на тенис турнира в Синсинати, предаде БНР. Австралиецът стигна до мача за титлата, след като на полуфиналите се наложи със 7:6(3), 7:6(4) над испанския ветеран Давид Ферер. По рано снощи Григор Димитров победи трудно американеца Джон Иснър със 7:6(4),

Григор Димитров се изправя срещу Кириос в битка за най-голямата титла в кариерата си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/20/3027362_grigor_dimitrov_se_izpravia_sreshtu_kirios_v_bitka_za/?ref=rss


Григор Димитров се изправя тази вечер срещу австралиеца Ник Кириос във финала на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Синсинати. И за двамата това ще бъде възможност да спечелят най-голямата титла в професионалната си кариерата.<br /><br />Двубоят между 26-годишния българин и 22-годишния австралиец е втори в програмата на централния корт и ще стартира не преди 23.00 ч. българско време. В 21.00 ч. започва финалът в женската надпревара между Гарбине Мугуруса и Симона Халеп....

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1552583.html

/КРОСС/ Евгени Матинчев, икономист и политик Иван Вълчев, алпинист Пламен Николов, бивш национал от САЩ '94 Симеон Спиридонов, художник Юлия Юревич, „Мис България 2007"    

Гришо: Чувството е прекрасно, играя добър тенис

https://offnews.bg//tenis/grisho-chuvstvoto-e-prekrasno-igraia-dobar-tenis-663232.html

Тази вечер Григор Димитров излиза за първи финал от турнир в категория Мастърс 1000. В 23,00 ч. наше време на корта в Синсинати започва мачът му срещу австралиеца Ник Кирьос.

Първата ни ракета победи със 7-6 (4) 7-6 (10) Джон Иснър в полуфинала, нанасяйки едва втора загуба на американеца в последните му 14 срещи.

„Смятам, че това е добра крачка напред. В тура съм от доста време вече и все повече започвам да оценявам тези моменти. Да играеш на финал винаги е прекрасно чувство. Няма значение дали е на Мастърс , или на турнир от категори ATP 250. Всеки играч се стреми към това.

В момента аз вървя стъпка по стъпка и изграждам своята увереност и подобрявам играта си. Старая се да правя това почти всеки път, когато започвам нов турнир. Чувствам се отлично, тялото ми е се справя добре с натоварванията. Смятам, че играя добър тенис, а това винаги е от полза.

Дано утре е един от тези дни и отново да мога да покажа добра игра. Но не само това. Искам да продължа да вървя в правилната посока“, заяви Димитров след победата над Иснър.

И се върна към мача с високия 2,11 метра американец. "Бях наясно, че ще сервира силно. Трябваше да съм спокоен и да използвам всяка възможност, отворила се пред мен. В края на мача няколко точки направиха разликата в моя полза.

Очевидно е, че съм щастлив от победа, но съм доволен и от начина, по който проведох мача. Просто останах спокоен във важните моменти“, завърши Гришо.

Иначе Ник Кирьос достигна до срещата за трофея след 7-6(3) 7-6(4) над испанския ветеран Давид Ферер. Срещата ще е едва втора между Димитров и 22-годишния австралиец Кирьос. През 2015-а в Индиън Уелс хасковлията спечели със 7-6(2) 3-6 7-6(4) срещу 4 години по-младия съперник.

Ник е отлично познат на всички тенис фенове както с таланта си, така и с невъзпитаното държане. Кирьос, рожба на брак между грък и малайзийка, се прочу най-вече на един мач от Откритото на Франция срещу Вавринка. Той не пропусна да осведоми своя съперник, че гаджето на швейцареца Дона Векич е минала през леглото на Танаси Кокинакис, приятелче на Ник.  

Задържаха двама от Ислямска държава, подготвяли атентат в Истанбул

https://offnews.bg//sviat/zadarzhaha-dvama-ot-isliamska-darzhava-podgotviali-atentat-v-istanbul-663234.html

Терористичен акт на Ислямска държава е осуетен в Истанбул, съобщи турската полиция. Задържани са двама джихадисти, докато се готвели за нападение. 

Арестуваните са чужди граждани, но не се съобщава националността им. Смята се, че са пристигнали нелегално в Турция от сирийския град Ракка. При обиска в квартирата им били намерени оръжия, муниции, карта на обекти в Истанбул, както и документи на джихадистката организация, съобщи БТА. 

Акцията е извършена в „Бейликдюзю“, голям крайградски район на Истанбул. В него бе арестуван и убиецът от нощния клуб „Рейна“, който извърши нападението си в новогодишната нощ. 

Според местни медии истанбулската полиция е успяла да предотврати терористично нападение, което би удавило в кръв мегаполиса. 

Ливан отвоюва третия по важност опорен пункт на „Ислямска държава“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399873

Ливан отвоюва третия по важност опорен пункт на „Ислямска държава“Ливанската армия отвоюва от „Ислямска държава“ Рас-Баалбек, който е третият по важност населен пункт, контролиран от терористите, предава Интерфакс, цитирано от "Фокус". Рас-Баалбек се намира в североизточната част на Ливан по границата със Сирия. Там бяха разположени последните позиции на „Ислямска държава“ на територията на страната.

Григор Димитров на финал в Синсинати

http://frognews.bg/news_140524/Grigor-Dimitrov-na-final-v-Sinsinati/

Григор Димитров ще се изправи за първи път в кариерата си на финал на турнир от серията Мастърс-1000.

Виж санирания блок на Мая Гешева от Симеоновград, изпрати снимки, спечели 13 000 лв

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399620

Виж санирания блок на Мая Гешева от Симеоновград, изпрати снимки, спечели 13 000 лвПристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Поздравления за хубавата инициатива от Сдружение на собствениците (СС) „Ген. Гурко” 100 гр Стара Загора. Ние сме първото регистрирано СС в Стара Загора и един от първите санирани

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6399283

Любим виц на Буги Барабата Жена казва на мъжа си: - Скъпи, трябва да уволним шофьора. Той пак за малко да ме убие! - Но, скъпа, хайде да му дадем още един

Пускат движението на ”Орлов мост”

http://frognews.bg/news_140523/Puskat-dvijenieto-na-Orlov-most/

Ремонтът на ”Орлов мост” който предизвика огромни задръствания по булевард ”Цариградско шосе” е към края си.

Радост за феновете на "Междузвездни войни", ще правят филм за Оби-Уан Кеноби

http://www.cross.bg/kenobi-obi-yan-voiini-1552566.html

/КРОСС/ Феновете на култовата сага „Междузвездни войни" получиха поредната изненада от „Дисни" - филмовата компания започва работа по самостоятелен филм за героя от сагата Оби-Уан Кеноби. Това е пореден персонаж от „Междузвездни войни", чиято история ще бъде разказана отделно. В момента филм за ранния живот на Хан Соло е към края на заснемането си и се говори, че ще снимат филми за Боба Фет и Йода.Героят Оби-Уан Кеноби е един от главните герои в поредицата „Междузвездни войни". Джедаят оцелява заедно с учителя Йода от преследването на император Палпатийн. Във филмите той е изигран от Алек Гинес в оригиналните епизоди IV - VI и от Юън Макгрегър в епизоди I - III. Кеноби е джедаят, който обучава младия Анакин Скайуокър, който пък става Дарт Вейдър. След това поема обучението на сина му - Люк Скайуокър, преди да бъде убит от Вейдър в „Епизод IV: Нова надежда". Според източници на американската медия „Варайъти" към този момент все още няма изготвен сценарий за историята на Оби-Уан.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sustoi-provede-1552582.html

/КРОСС/ ***Сoфия.От 19.00 часа в Южен парк - 3-та част, вход от ул. „Нишава", до езерото, ще се състои Концерт на Александров Рагтайм Бенд. ***Сoфия.От 19.00 часа в Борисова градина - Лятна естрада ще се състои Концерт на вокално трио „Евридика". ***Ахелой.От 18.00 часа на градския стадион в град Ахелой ще се проведе Историческа възстановка на Ахелойската битка. 19.30 часа ще се състои тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І в град Ахелой. От 20.00 часа ще се проведе Официална церемония с участието на почетен караул от състава на Военноморските сили на Република България, поднасяне на венци и цветя и тържествена заря. 20.30 часа започва празничен концерт. ***Габрово. В ЕМО „Етър" продължава образователната програма „В света на старопланинската архитектура". ***Добрич.От 11.00 часа на площад "Свобода" ще се състои първата част от таз годишния интеграционен турнир по канадска борба за хора с увреждания "Воля за победа". ***Добрич.От 18.00 часа в Градски парк „Свети Георги", скейтпарк - сцена ще се състои Поредицата „Добрич Джази". ***Пловдив.От 9.00 часа Знеполският епископ Арсений ще оглави в неделя архиерейска света Литургия в храма „Св.св. Константин и Елена". ***Русе.От от 11.00 часа, на кея под хотел „Рига", НД "Традиция" Регионален клон „Ангел Кънчев" гр

Румен Радев ще уважи тържествата за 1100 г. от битката при Ахелой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399870

Румен Радев ще уважи тържествата за 1100 г. от битката при АхелойПрезидентът Румен Радев ще посети град Ахелой по повод националното честване на 1100 години от битката при Ахелой, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев ще проведе среща с кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на град Ахелой Иван Георгиев в сградата на Народно читалище „Светлина – 1934“.

1100 години от битката при Ахелой, президентът на честванията

https://offnews.bg//obshtestvo/1100-godini-ot-bitkata-pri-aheloj-prezidentat-na-chestvaniata-663233.html

В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 година, сдружения и клубове за исторически възстановки в страната, ще пресъздадат битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край града, като демонстрират въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските. 

На националното честване ще присъства и президентът Румен Радев. То ще се срещне с кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на град Ахелой Иван Георгиев в сградата на Народно читалище „Светлина – 1934“. 

По-късно президентът ще наблюдава възстановка на битката при Ахелой с участието на сдружение „Авитохол“ и доброволци от цялата страна, след което ще се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I.
Панихида за падналите воини в битката при Ахелой ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий, а държавният глава ще произнесе слово, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I. 

Паметникът на Симеон I Велики в Ахелой е открит на 20 август 2007г. Поводът е навършването на 1090 години от победата над византийския пълководец Лъв Фока. 

Програма на честването предвижда:

18.00 ч.- Историческа възстановка на Ахелойската битка - градски стадион, град Ахелой.
19.30 ч. - Тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І в град Ахелой.
20.00 ч. - Официална церемония с участието на почетен караул от състава на Военноморските сили. Поднасяне на венци и цветя. Тържествена заря.
21.00 ч. - Празничен концерт.

Осуетиха терористичен акт в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399859

Осуетиха терористичен акт в ИстанбулСилите по сигурността в Истанбул са задържали двама джихадисти при операция срещу терористичната групировка Ислямска държава, предаде БТА. Полицията предприела операция в квартала Бейликдюзю, голям крайградски район на Истанбул по сигнал, че терористи на Ислямска държава готвят терористичен акт. В този район бе арестуван и убиецът от нощния клуб

Тинейджърка: Щастлива съм, че не бях изнасилена

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/tinejdzhyrka-shtastliva-sym-che-ne-biah-iznasilena-6072739

Нейната история беше разпространена от италианските медии и споделена стотици пъти

Туризмът "пет за четири" изисква демутризация

http://clubz.bg/57421-turizmyt_pet_za_chetiri_iziskva_demutrizaciq

Всеки, който е ходил в Гърция знае добре, че чалготеките и всички останали бардаци на открито в българските курорти и градове, в които шумът продължава до зори и се чува на километри, нямат шанс да проработят и за три дни. В Гърция има и строги стандарти за строителство в крайбрежните зони - там уродливи гигантски безвкусици от този тип, с който е презастроен българският бряг са невъзможни. В Гърция правят професионален туризъм, а не свинщини като тези, които унищожиха уникалните кътчета по българското черноморие.

Ако някой се наеме да въведе стандарти на професионален туризъм в България ще трябва да се сблъска с цялата гилдия на тези, които печелят от "туризъм пет за четири" - с ниско качество, с препрани пари и с възможности за привличане на най-ниските социални слоеве на европейските - и не само - общества. Тази задача - въвеждане на професионализъм и по-високи стандарти за бизнес в туризма - е частен случай от огромната и все още неизпълнима задача за де-мутризация на всички останали сфери в българското общество.

Тук не става въпрос за прогонване на мутрите от обществото - това не е възможно, а за отнемането от мутрите на възможността да определят и налагат на цялото общество своите уродливи стандарти за туризъм, бизнес, ред и закон - безредие и беззаконност, култура, градоустройство и държавно управление. С революция това няма как да стане - революцията ще качи на гребена на вълната нова порция мутри, изтласкваща досегашните (това вече се е случвало). Необходима е дългосрочна обществена стратегия за промяна и цивилизоване - стъпка по стъпка, битка след битка, жертва след жертва... Трябва да жертваме спокойствието си, търпението си, малодушието си, ако не искаме изцяло да жертваме и да изгубим свободата си.

Коментарът е от страницата във фейсбук на автора. Заглавието е на редакцията.

Слънчево време днес

http://frognews.bg/news_140522/Slanchevo-vreme-dnes/

Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България и Дунавската равнина до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 30° и 35°, в крайните югозападни райони до 38°. Атмосферното налягане ще бъде около средното за август. През деня слабо ще се понижи.

16 млн. души засегнати от наводнения в Индия, Бангладеш и Непал

http://www.moreto.net/novini.php?n=357864

Най-малко 16 млн. души са били засегнати от наводнения заради проливни дъждове в Индия, Бангладеш и Непал. Това са съобщили от Червения кръст. Съобщава се за 400 загинали, много ранени и изчезнали. Само в Индия жетвите са 240 души, в Непал загиналите са над 130 души.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-tazi-subota-1552581.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Протести и блокади в Слънчев бряг. До къде ще стигне бунтът срещу акция „Тишина"?Гост: Николина Ангелкова, министър на туризма Тема: Магия в ефир. Българският Худини, с един от най-опасните фокуси, правени някога. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Най-доброто от „Тази събота и неделя", избрано от предаването.    

Където глупостта е образец, там разумът е...

http://www.cross.bg/kudeto-razymut-obrazetz-1552571.html

/КРОСС/ Където глупостта е образец, там разумът е безумие. Йохан фон Гьоте  

Скай бар и процедури с кал и луга предлага хотел в Поморие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399694

Скай бар и процедури с кал и луга предлага хотел в Поморие Антон Тръпков: Човек трябва да подобрява уменията си, но и да може да разчита на добър екип, който да му отваря очите Скай бар на покрива, изискани коктейли, безкрайна морска панорама и топъл бриз. Или пък лечение с кал и луга. Изборът зависи от желанието на гостите. Колкото и високи да са изискванията им обаче,

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер разтресе Ставрополския край на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399856

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер разтресе Ставрополския край на РусияЗеметресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер бе засечено в Ставрополския край на Русия, предава Интерфакс , цитирано от "Фокус". Информацията бе потвърдена от главното управление на руското Министерство на извънредните ситуации за Ставрополския край, който се намира близо до Черно море. По данни на руското министерство,

Честваме Св. пророк Самуил

https://www.actualno.com/celebrate/chestvame-sv-prorok-samuil-news_628700.html

В онова време, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе, живял в гр. Рама или Ариматея един благочестив човек на име Елкана от Левиевото коляно. Той имал две жени – Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна. А у израилтяните бездетството се считало за

В девет области на страната има опасност от пожари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/20/3027292_v_devet_oblasti_na_stranata_ima_opasnost_ot_pojari/?ref=rss


За днес е обявен екстремален индекс за пожароопасност в 9 области на страната. Най-високата степен на опасност от пожари е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч, Благоевград, Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Стара Загора.<br /><br />Времето в неделя ще бъде ясно, слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса, като в крайните югозападни райони ще достигат 38.<br /><br />На Черноморието ще бъде слънчево...

България се топи, демографията е основният проблем

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dGyBKKTxs4U/

Германия е най-застарялата европейска нация, но България старее по-бързо и от нея. Ако нищо не се промени, до 2050 г. българите ще се стопят до 5,6 милиона, алармират в свой анализ германски изследователи демографи.

Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в страната на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията изисква спешни решения за осезаемо подобряване на благосъстоянието на българската нация. В момента България извършва тежък и необикновено бърз демографски преход. Не само българките, но и повечето жени в Европейския съюз, вече раждат не повече от едно дете. Неприятното в случая с България е обстоятелството, че нейната здравна система е най-уязвима в общността – една от основните причини страната да заема предпоследното място в ЕС по средна продължителност на живота. По-зле е положението единствено в Литва.

Тези констатации са част от публикуваното в началото на август обширно изследване на Берлинския институт за населението и развитието.

През 2050 – още по-зле

Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания. През 2050 година, когато България ще се е смалила до 5,6 млн. души население, на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи. Днес това съотношение е 1:3. Сравнението показва, че застаряването на българската нация е доста по-изразително от аналогичния процес в Германия, която е най-силно застарялата европейска държава.

Нещата за България обаче изглеждат още по-зле, тъй като бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на (несравнимо) по-високи доходи от българските. Но и днес, когато българската икономика се справя по-добре, отколкото това ще става в бъдеще, с попълването на пенсионните фондове, 46% от българските пенсионери са в категорията на най-бедните хора в страната, констатират берлинските демографи.

Образованието – ахилесовата пета

За да бъдат осигурени достатъчно финансови ресурси за справяне със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на труда в българската икономика до 2040 г. трябва да нараства ежегодно с поне 4%. Досега обаче този ръст не е надхвърлял 2,5% на годишна база. Съществени пречки пред по-бързото увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната са недостигът на квалифицирана работна ръка и зле функциониращата образователна система, четем в изследването.

Българските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професионална реализация практически умения. За една пета от учениците образователният процес приключва реално в рамките на 6 или 7 години – с две или три години по-малко от законовия минимален срок на обучение.

Сериозен проблем е качеството на професионалното образование, което само в редки случаи осигурява на младите хора добри знания и умения. В тази връзка германските изследователи цитират резултатите от международни сравнителни изследвания, според които 40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия. Политиците, работодателите и образователните институции в страната на практика не си сътрудничат за осъществяването на нужните промени в учебните планове и програми и в начините на преподаване.

Не стоят добре нещата и по отношение на преквалификацията и ученето през целия живот. Над 40% от българите нямат абсолютно никакви умения за работа с компютър, а две трети от хората в най-активната възраст – между 25 и 64 години – имат проблеми при ползването на интернет. В Европейския съюз подобно ниско равнище на компютърни умения се наблюдава единствено в Румъния. Едва 2% от работниците в България ежегодно се записват в някакви курсове за преквалификация или повишаване на придобитите вече професионални умения. Средно за Европейския съюз този дял е поне пет пъти по-висок.

Ромите – “спящият” потенциал

Бедността остава голям проблем за България. Тя обаче не засяга еднакво всички етноси. При ромите, които съставляват между 5 и 10 процента от населението на България, съществува най-голям риск от бедност. По данни от последното преброяване, три четвърти от ромите са живеели без удобства като тоалетна, душ, кухня или електричество. Едва половината от тях имат здравни осигуровки. Въпреки, че делът на децата и младежите до 30-годишна възраст сред ромите е три пъти по-голям от този на българите, средната продължителност на живота при ромите е с 10 години по-ниска от тази на българите.

Една пета от навлизащите в трудоспособна възраст младежи в България са роми. Използването на тези перспективни (като възраст) трудови ресурси в една силно застаряла страна би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика. Но това не се случва, защото става дума за „спящ” трудов потенциал, твърдят учените от Берлинския институт за населението и развитието. При това съвсем основателно: две трети от ромите на възраст между 16 и 24 години се числят към категорията „нищонеправещи младежи”, които нито учат, нито работят, нито стажуват, пишат германските експерти в анализа си за България.

Източник: “Дойче Веле”

 

Преглед на печат - 20 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357860

"Монитор": Брюксел ни алармира за 500 кг яйчен прах с отрова в България В България е получена нотификация за партида яйчен прах с наличие на опасното вещество фипронил. Пратката е близо 500 кг е с произход от Германия, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Съседи на терористите от Алканар: Страхувахме се да ги издадем на полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399850

Съседи на терористите от Алканар: Страхувахме се да ги издадем на полициятаДвойка вързрастни французи, живели като съседи с терористите, чийто дом в каталонския град Алканар се взриви, са ги смятали за странни, но са се страхували да съобщят за тях в полицията, съобщи РИА Новости, позовавайки се на интервю на французите за френското издание Parisien. В интервюто за френския вестник, Даниел и Симона,

Св. прор. Самуил. Св. 37 мчци Пловдивски

http://www.cross.bg/muchenitzi-bili-filipopol-1552570.html

/КРОСС/ В историята на църквата са познати „Светите 37 филипополски (Пловдивски) мъченици", които били избити през 304 г. при източната порта (Хисар капия) на късноантичния Филипопол. Това станало по време на гоненията, предприети от римския император Диоклетиан (284-305). Техните имена са известни - 29 от тях са от Филипопол, а 8 - от източнотракийския град Виза. Това показва, че в голямата си част те са били от местното тракийско население. Малко по-късно със същия мъченически подвиг били удостоени още трима християни - двама филипополци и един от съседния Стенимахос (дн. Асеновград). С това броят на пловдивските мъченици достигнал числото 40, обвеяно с особена сакралност предвид култа на Светите 40 мъченици от Севастия. На мястото на мъченическата гибел на филипополските светци бил изграден мартириум - малък храм-гробница, а по-късно била издигната раннохристиянската базилика „Св. Константин и Елена". Българската православна църква почита паметта на 37-те или, което е по-точно, на 40-те пловдивски мъченици на 20 август.  

Алианц България ще строи хотел зад банята в Банкя и ще плати 10 млн. лева за реставрацията й

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/20/3026842_alianc_bulgariia_shte_stroi_hotel_zad_baniata_v_bankia/?ref=rss


Пенсионният фонд "Алианц България" ще плати почти 10 млн. лева, за да може да построи хотел зад сграда на минералната баня в "Банкя", съобщава вестник "Капитал". Фондът ще може да ползва хотела 35 години, а след това би трябвало да го предостави на Столичната община. Парите ще бъдат използвани от общината за реставрацията на банята.<br /><br />Минералната баня в Банкя е паметник на култура, но е в особено тежко състояние и от 2000 г. е затворена заради...

Заловиха 60 мигранти в хладилен камион с броколи на границата на САЩ с Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399845

Заловиха 60 мигранти  в хладилен камион с броколи на границата на САЩ с МексикоМитническите и гранични власти на САЩ заловиха 60 мигранти, които се опитвали да влязат в страната от Мексико, укрити в хладилен камион, превозващ броколи, предаде ТАСС, цитирано от БТА.  Мигрантите били от Гватемала, Мексико, Салвадор и Хондурас. Те се укривали между палетите с броколи при температура от 9 градуса по Целзий.

Вероника Имова, кандидат за съдебния съвет от ГЕРБ: Лични амбиции искаха да овладеят съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/20/3026994_veronika_imova_kandidat_za_sudebniia_suvet_ot_gerb/?ref=rss


На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е...

Вероника Имова, кандидат за съдебния съвет на ГЕРБ: Лични амбиции искаха да овладеят съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/20/3026994_veronika_imova_kandidat_za_sudebniia_suvet_na_gerb/?ref=rss


На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е...

Вероника Имова: Лични амбиции искаха да овладеят съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/20/3026994_veronika_imova_lichni_ambicii_iskaha_da_ovladeiat/?ref=rss


На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е...

Неонацисти маршируват в Берлин (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57420-neonacisti_marshiruvat_v_berlin_snimki

Неонацисти предизвикаха снощи сблъсъци и намеса на полицията в берлинския квартал Шпандау.

Екстремисти организираха поход в памет на заместника на Хитлер Рудолф Хес по повод 30 години от смъртта му. На 17 август 1987 г. Хес се обеси в затвора в Шпандау, където излежаваше доживотна присъда.

На неонацисткия поход със 700 участници се противопоставиха над хиляда демонстранти и блокираха предварително обявения маршрут на екстремистите. Така мнозина от тях се отправиха към съседния квартал Фалкензее, където продължиха неонацисткия си поход.

Над 1000 полицаи не допуснаха да се развяват нацистки символи, нито да се стигне до сериозни сблъсъци. В същото време контрадемонстрантите издигаха плакати с надпис “30 години Шпандау без нацисти”.

Антифашистки красноречиво изразяват отношението си към похода на неонацистите.

Контрадемонстрацията беше организирана по призив на социалдемократите, зелените, крайната левица, църквата и профсъюзите.

На възмущението на гражданите защо властите са разрешили неонацисткия поход, сенаторът на Берлин по вътрешни работи Андреас Гайзел отговори пред тв камера:

“Бих искал да го забраня, но за съжаление демократичният ред важи и за отрепки.”

Полицейски говорител пък написа в туитър:

“Длъжни сме да гарантираме на всички свободата на събрания.”

Официалната титла на Рудолф Хес беше заместник на Хитлер. Самият Хес величаеше фюрера. През 1946 г. получи доживотна присъда по обвинение в планиране на нападателна война и заговор срещу световния мир. Със смъртно наказание се размина, тъй като през 1941 г. прелетя до Великобритания, където беше арестуван и до края на Втората световна война остана на Острова като военнопленник.

До сетния си дъх Рудолф Хес не промени убежденията си, нито за миг не се покая заради престъпленията на нацисткия режим.

Заместникът на Хитлер излежаваше присъдата си като единствен затворник в съюзническия затвор за военнопрестъпници в западноберлинския квартал Шпандау. Навремето дори имаше граждански протести – заради един нацистки престъпник се поддържа цял затвор със съответната охрана за сметка на данъкоплатците.

На 17 август 1987 г. Рудолф Хес беше намерен мъртъв. 93-годишният затворник се беше обесил по време на разходка из парка на затвора. Негови привърженици обявиха, че е бил застрелян, но това категорично не отговаря на истината.

Жега и днес, дъжд на хоризонта

https://offnews.bg//obshtestvo/zhega-i-dnes-dazhd-na-horizonta-663231.html

Слънчево и горещо ще е времето днес, утре се задава дъжд. 

Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса, според прогнозата на НИМХ.  

В морето ще се вдигат вълни около метър, вятърът ще е умерен, а слънцето ще качи термометрите до 32 градуса. След обяд ще се появят облаци в планините, най-приятно ще е на височина около 1200 метра, където ще е около 25 градуса. 

Утре обаче ще вали на много места в страната, температурите падат рязко. Така ще е и във вторник, а от сряда започва затопляне и дъждът спира. 

Организираха национално погребение за пакистанската Майка Тереза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399842

Организираха национално погребение за пакистанската Майка ТерезаРут Пфау, германката, която посвети живота си на борбата с проказата в Пакистан, бе погребана с национални почести в азиатската страна, предадоха световните агенции. Това е изключително отдаване на почит за християнка и чужденка в страната с преобладаващо мюсюлманско население, цитира БТА. Рут Пфау почина на 10 август на 87 години.

Ангелкова: Проверките по морето не трябва да вредят на туризма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/angelkova-proverkite-po-moreto-ne-triabva-da-vrediat-na-turizma-2043441

Проверките по морето не трябва да вредят на туризма. В това бе категорична министърът на туризма Николина Ангелкова пред

Диджей Рене Българката: За да влезе полиция в дискотека в Италия, трябва да е имало стрелба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6398359

Диджей Рене Българката: За да влезе полиция в дискотека в Италия, трябва да е имало стрелбаПускаме музика до 4 часа сутринта, после се местим на плажа Ренета Тодорова Петрова, родена през 1984 г. в центъра на София. В Италия всички я знаят като Рене Ла Булгара (Рене Българката), както е артистичният ѝ псевдоним в музикалната сфера. На Апенините идва на 13 г. и живее с майка си в село в Сардиния.

20 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-bsdp-obyavyava-1552569.html

/КРОСС/ 636 г. - Между Византия и Арабския халифат се състои битка при Ярмук.917 г. - Българо-византийски войни: Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в Битката при Ахелой.1634 г. - В Москва е издаден първият руски буквар.1741 г. - Руският мореплавател от датски произход Витус Беринг открива Аляска.1829 г. - По време на Руско-турската война (1828-1829) руски части влизат в Одрин.1876 г. - В Османската империя започват масови погроми над арменците.1892 г. - По време на Втория си конгрес БСДП окончателно се разцепва на БСДП начело с Димитър Благоев и БСДС начело с Янко Сакъзов.1914 г. - Първата световна война: Германски войски превземат Брюксел.1918 г. - Латвия, Литва и Естония са признати за самостоятелни държави от страните на Антантата.1925 г. - Открита е първата линия на Римското метро.1931 г. - Открито е 23 Обикновено Народно събрание с председател Стефан Стефанов, председател на Съюза на българските индустриалци.1940 г. - По заповед на Йосиф Сталин агенти на КГБ извършват атентат срещу Лев Троцки, емигрант в Мексико, който на следващия ден умира.1943 г. - Втората световна война: Извършена е англо-американска бомбардировка над Исперихско и Пордим, Плевенско.1945 г. - В СССР е създаден свръхсекретен комитет за разработване на атомна бомба.1960 г. - Сенегал напуска Федерация Мали и се обявява за независима самостоятелна република.1968 г

Най-важното от Варна във вчерашния - 19 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357858

Търсят кой пуши на закрито в жегата във Варна 155 проверки за това дали се пуши на закрити обществени пространства са извършили през седмицата служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), научи Moreto.net. Стената Before i die и във Варна На 21 август от 18 часа във Варна на стената ограждаща "Търговския дом" на ъгъла на бул.

Почитаме св. Самуил, измолените от бога черпят за имен ден

https://offnews.bg//obshtestvo/pochitame-sv-samuil-izmolenite-ot-boga-cherpiat-za-imen-den-663230.html

Християните почитат днес Св. пророк Самуил, имен ден празнуват всички, които носят неговото име.

То означава "измолен от Бога". 

В Библията Самуил е този, който помазва царете и им дава власт. Според легендата пророк Самуил е роден в семейството на Елкана от град Рама, който имал две жени - Ана и Фенана. Ана не можела да има деца дълго време, заради което се молела непрекъснато. Молбата ѝ към Бог била да я дари със син, в благодарност на което тя ще му го посвети. Молитвата ѝ се изпълнила и „Измоленият от Бога" Самуил останал да расте в храма при първосвещеник Илий.

След няколко години станало ясно, че момчето има дарба да пророкува. Докато растял, той поучавал израилтяните и ги карал да се покаят за греховете си. Народът го слушал и изпълнявал напътствията му. Затова според желанието на всички го избрали за съдия и началник.

С помощта на Самуил израилтяните се избавили от двадесетгодишното филистимийско робство. Управлявал мъдро и справедливо. Когато остарял, отстъпил на синовете си част от властта и ги поставил за съдии. 

Самуил умрял в дълбока старост и целият народ жалил за него. Погребали го в Рама.

Намалява бюрокрацията и за чужденците, които искат да се заселят в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/20/3026726_namaliava_bjurokraciiata_i_za_chujdencite_koito_iskat/?ref=rss


Чужденците, които искат постоянно или дългосрочно да пребивават в България, ще получават разрешение по-бързо. Освен това е съкратен броя на изискуемите документи в процедурата. Това предвиждат изменения в правилника за прилагане на Закона за чужденците, предложени от МВР. Мярката е част от поредицата изменения, след като премиерът Бойко Борисов отправи призив за административна реформа и облекчаването на бюрократичните режими.<br /><br />Срокът за получаване на разрешение се...

Отново слънчево и горещо днес, максималните температури ще са между 30° и 35°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6399832

Отново слънчево и горещо днес, максималните температури ще са между 30° и 35°Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България и Дунавската равнина до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 30° и 35°, в крайните югозападни райони до 38°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи „Фокус”.

Ирак започва битката за отвоюване на град Тал Афар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399828

Ирак започва битката за отвоюване на град Тал АфарИракският премиер Хайдер ал Абади обяви началото на битката за отвоюване на град Тал Афар, последния бастион на групировката Ислямска държава в северната иракска провинция Ниневия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В телевизионно обръщение Абади, облечен във военна униформа, каза, че операцията за освобождаването на Тал Афар започва.

Пътна обстановка в страната - 20 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357859

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: Карнобат-Ветрен от км 325+000 до км 359+000 – движение с повишено внимание, поради почистване на окопи и водостоци. Срок до 31.08.2017 г.; АМ „Хемус“: област Варна: от км 407+000 до км 425+500 – стесняване на една от лентите за движение, поради ръчно и машинно косене.

Трима обвинени в тероризъм, защото подпалили шиитска джамия в Мелбърн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6399825

Трима обвинени в тероризъм, защото подпалили шиитска джамия в МелбърнАвстралийската полиция обвини трима мъже в тероризъм, заради подозрението, че са подпалили шиитска джамия в Мелбърн миналата година, предава Reuters, цитирано от "Фокус". Смята се, че действието им е продиктувано от желанието да се раздели мюсюлманската общност, в полза на „Ислямска държава“. Двама от тях вече са задържани и очакват съдебен процес

Ангелкова vs Симеонов: Проверките не бяха съгласувани с мен, вредят на имиджа

http://clubz.bg/57419-angelkova_vs_simeonov_proverkite_ne_bqha_syglasuvani_s_men_vredqt_na_imidja

„Мислим за диалог и за това, да се намери баланс. Проверките по Черноморието трябва да не вредят на имиджа на курортите ни”, заяви в предаването „Събуди се” министърът на туризма Николина Ангелкова по повод акциите в заведенията по морето и протестите на собствениците на заведения в Слънчев бряг.

Според нея равносметката от тези проверки ще се отразят и на следващия летен сезон. „Трябва да се реши статута на националните ни курорти. Сега не се прави разлика между община и курорт”, добави тя. 

"С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шума, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия", уточни министърът. Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България.

По думите й правилата трябва да се спазват, но е важно и начина, по който се правят проверките. „

Те не трябва да вредят на българския туризъм. Резултатите ще ги видим една година по-късно”, посочи министърът на туризма.

Ангелкова изтъкна, че България става утвърдена туристическа дестинация и вече не е нискобюджетна страна за туризъм.

Тя уточни, че акцията на вицепремиера Валери Симеонов не е била координирана с нея. Попитана дали е говорил със Симеонов за акцията, тя отговори, че все още не е имала възможност да говори с него.

„Очакваме успешна туристическа година. Целта ни е да имаме устойчивост в сектора”, каза Ангелкова.

Относно протестите на плаж „Корал” тя заяви, че тя е присъствала само на една. Това е станало през деня и тя недоумява защо я обвиняват в арогантно и агресивно поведение. „Ние проверяваме плажа, а не хората, които къмпингуват там. В момента работна група с представители на всички заинтересовани страни работят по създаването на правила за къмпингуването. Очаква се тя да бъде готова с конкретни предложения през септември”, каза министърът на туризма.

Какви са били плановете на терористите, окървавили Барселона?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvi-sa-bili-planovete-na-teroristite-okyrvavili-barselona-2043439

Извършителите на терористичния акт на туристическата улица "Рамбла" в Барселона първоначално планирали атаки на три многолюдни места в града. Една от мишените е трябвало да бъде главната катедрала "Саграда Фамилия", пише в. "Еспаньол", цитиран от ТАСС.
 

Гришо се надява и днес да покаже добра игра

//dariknews.bg/novini/sviat/grisho-se-nadiava-i-dnes-da-pokazhe-dobra-igra-2043437

Григор Димитров сподели впечатленията си от победата си над Джон Иснър в два сета след два тайбрека на полуфинала на Мастърса в Синсинати, съобщава gong.bg. Българинът се класира за първи път в кариерата си на финал на турнир от серии

Промени в движението в София, ремонтът на Орлов мост сменя посоката

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-v-dvizhenieto-v-sofia-remontat-na-orlov-most-smenia-posokata-663229.html

Ремонтът на Орлов мост сменя посоката от днес. Временно се затваря за движение и западното платно на платно на бул. „Драган Цанков“. 

До 5 септември се забранява влизането на пътни превозни средства по западното пътно платно на бул. „Драган Цанков“ на 105 м преди кръстовището с ул. „Лъчезар Станчев“ в участък от 90 метра. Движението ще се извършва двупосочно в по една лента по източното пътно платно на булеварда в обхвата на строителната площадка. Промяната в организацията на движение се налага във връзка с ремонт на пешеходен надлез по бул. „Драган Цанков“.

До 28 август се забранява влизането на пътни превозни средства по изходното пътно платно на бул. „Цар освободител” от ул. „Сан Стефано”, пл. „Орлов мост” и бул. „Цариградско шосе” на 60.00 м след югаизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Автобусите преминаващи през Орлов мост променят маршрутите си както следва:

Автобусите, обслужващи линии №№ 9 и 75 в посока пл. „Орлов мост” ще се движат от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка”, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрутите си.
Автобусните от линия № 72 ще се движат в посока ж.к. Западен парк – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, наляво по ул. „Ген. Гурко”, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си. В посока – хотел „Плиска” – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по ул. „Ген. Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка”, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си.
Автобусите от линии №№ 9, 72 и 75 ще спират на временно разкритата спирка на бул. „Цар Освободител” с код: 6444 –„пл. Орлов мост“ в посока бул. „Васил Левски”.
Автобусите от линии №№76, 204, 304 и 604 в посока ж.к. „Гоце Делчев” ще се движат от бул. „Цариградско шосе”, направо по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, наляво по ул. „Ген. Гурко”, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си – двупосочно.
Автобусите от линии №№ 76, 204, 304 и 604 в посока пл. „Орлов мост” ще спират на възстановената спирка с код: 1288 – „пл. Орлов мост“, а в обратна посока на бул. „Васил Левски” на спирка с код: 1903 – „ул. Ген. Гурко“.
Автобусите от линии №№84, 184 и 505 - посока пл. „Орлов мост” ще ес движат от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по моста при Военна академия, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по бул. „Цариградско шосе”и по маршрута си.
Автобусите от линии №№ 84, 184 и 505 в посока пл. „Орлов мост” да спират на спирка с код: 1290 – „пл. Орлов мост“ и с код: 0440 и 0442 - „Военна академия“ на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.
Автобусите, обслужващи линия № 94 в посока пл. „Орлов мост” ще се движат от бул. „Васил Левски” надясно по ул. „Ген. Гурко”, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си.
Автобусите от линия № 94 ще спират на временно разкритата спирка на ул. „Ген. Гурко” с код: 6445 –„ул. Ген. Гурко“ в посока бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.
. Маршрутите на тролейбусни линии №№ 4, 5 и 11 не се променят, тролейбусите ще спират временно на спирка с код: 1700 – „СУ Св. Климент Охридски“ и ще се движат на дизелови двигатели в посока бул. „Цариградско шосе” от спирка с код: 1700 – „СУ Св. Климент Охридски“ до спирка с код: 1287 – „пл. „Орлов мост“

. Маршрутите на автобусни линии №№ 213, 280 и 306 ще се възстановят.
Закрива се спирка с код:1289 – „пл. „Орлов мост“ на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ул. „Ген.Гурко”.

До 15 септември  е забранено влизането на пътни превозни средства по бул. „Княз Ал. Дондуков” между ул. „Веслец“ и ул. „Бачо Киро“.

Въвеждат промени в маршрутите на обществения транспорт. Закрива се временната автобусна линия № 20-ТМ с маршрут от площад „Васил Левски” до Централна гара; закрива се трамвайна линия № 22-А с маршрут от ж.к. „Красна поляна” до Младежки театър.

Разкрива се временна автобусна линия № 22-ТМ с маршрут в посока бул. „Вардар”: от площад „Васил Левски” по маршрута на сега действащата временна автобусна линия № 20-ТМ до кръстовище бул. „Тодор Александров” – бул. „Княгиня Мария Луиза”, направо по бул. „Тодор Александров” до бул. „Константин Величков”, наляво по бул. „Константин Величков”, надясно по бул. „Възкресение”, надясно по ул. „Кубан” и по ул. „Западна” до ж.к. „Западен парк” (крайна станция на автобусни линии № 72 и 77).

Попарник

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6399092

Попарник Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Движението по столичния Орлов мост ще бъде пуснато, но само за ден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/20/3027287_dvijenieto_po_stolichniia_orlov_most_shte_bude_pusnato/?ref=rss


Затвореното заради ремонт пътно плътно на "Цариградско шосе" при "Орлов мост" е отворено от днес. Ремонтът на участъка започна преди осем дни, като тогава от общината обещаха дейностите да приключат до 10 дни.<br /><br />От утре обаче ще бъде затворено пътното плътно от към езерото "Ариана", като движението ще се осъществява по новооткритата част.<br /><br />В последните години настилката се нагъна сериозно, което наложи да бъде подменена....

20 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=357857

Събития: 636 г. – Между Византия и Арабския халифат се състои битка при Ярмук. 917 г. – Българо-византийски войни: Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в Битката при Ахелой. 1634 г.

120 газови бутилки имали терористите от Барселона

http://clubz.bg/57418-120_gazovi_butilki_imali_teroristite_ot_barselona

Спящата терористична клетка, която извърши кървавия атентат в Барселона е разполагала със 120 газови бутилки, обяви полицията в Каталуня. Те са намерени в къща в намиращия се на 200 км югозападно град Алканар, в която стана взрив ден преди атаката на "Лас Рамблас".

"Започва да ни става ясно, че това е мястото, където са се приготвяли експлозиви за извършването на един или няколко атентата в Барселона", каза началникът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо.

Полицията издирва и имама на градчето, който е избягал и се предполага, че се укрива в Мароко. Смята се, че именно той е радикализирал извършителите на атентата.

Прочутата в цял свят базилика „Саграда Фамилия“ (Светото семейство) в Барселона е била основна цел на терористите, атакували булевард "Лас Рамблас", пише вестник "Еспаньол". Освен нея джихадистите се готвели да атакуват с взривове и още две места.

Терористите щели да взривят микробуси, натъпкани с експлозиви близо до катедралата, където се събират стотици туристи и на улица „Лас Рамблас“. Коя е третата избрана цел, не е известно, но се смята, че това вероятно е било градското пристанище.

Както посочва изданието, плановете на терористите може би са били осуетени от експлозията в жилищната сграда в нощта в сряда срещу четвъртък в село Алканар, предполагаемото скривалище на терористите. След това екстремистите са били принудени да променят тактиката си и вместо взривовете, са решили да ударят пешеходците на „Лас Рамблас“, съобщава БГНЕС.

При обиска в Алканар следствените органи откриха следи от експлозив, който е от същия вид, използван от "Даеш" при нападенията в Брюксел, Париж и Лондон.

В укритие в къщата е бил намерен ацетонен трипоксид. Това означава, че терористите са се готвели за мащабни кървави нападения.

На 17 август микробус се вряза в множеството на "Лас Рамблас" и уби 13 души. Отговорност за атаката пое терористична групировка "Даеш". След това полицията изби в град Камбрилс, на 115 км от Балселона, петима терористи, които се опитаха да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона. Загина и един човек. Четирима от престъпниците бяха застреляни от един полицай.

"Саграда Фамилия" била главната цел на терористите

http://clubz.bg/57418-sagrada_familiq_bila_glavnata_cel_na_teroristite

Прочутата в цял свят базилика „Саграда Фамилия“ (Светото семейство) в Барселона е била основна цел на терористите, атакували булевард "Лас Рамблас", пише вестник "Еспаньол". Освен нея джихадистите се готвели да атакуват с взривове и още две места.

Терористите щели да взривят микробуси, натъпкани с експлозиви близо до катедралата, където се събират стотици туристи и на улица „Лас Рамблас“. Коя е третата избрана цел, не е известно, но се смята, че това вероятно е било градското пристанище.

Както посочва изданието, плановете на терористите може би са били осуетени от експлозията в жилищната сграда в нощта в сряда срещу четвъртък в село Алканар, предполагаемото скривалище на терористите. След това екстремистите са били принудени да променят тактиката си и вместо взривовете, са решили да ударят пешеходците на „Лас Рамблас“, съобщава БГНЕС.

При обиска в Алканар следствените органи откриха следи от експлозив, който е от същия вид, използван от "Даеш" при нападенията в Брюксел, Париж и Лондон.

В укритие в къщата е бил намерен ацетонен трипоксид. Това означава, че терористите са се готвели за мащабни кървави нападения.

На 17 август микробус се вряза в множеството на "Лас Рамблас" и уби 13 души. Отговорност за атаката пое терористична групировка "Даеш". След това полицията изби в град Камбрилс, на 115 км от Балселона, петима терористи, които се опитаха да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона. Загина и един човек. Четирима от престъпниците бяха застреляни от един полицай.

На 20 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6399279

На 20 август рожден ден имат Юлия Юревич, Мис България 2007 Полк. проф. Венцислав Мутафчийски, хирург, вр. и. д. началник на ВМА, член на лигата “Лекарите, на които вярваме” Бисер Димитров, бизнесмен в Силициевата долина Валентин Райчев, генерален секретар на БФБ, олимпийски шампион по свободна борба Евгени Матинчев, икономист и политик Иван Вълчев, алпинист Пламен Николов,

Демографи: България застарява по-бързо и от Германия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/demografi-bylgariia-zastariava-po-byrzo-i-ot-germaniia-2043433

Германия е най-застарялата европейска нация, но България старее по-бързо и от нея. Ако нищо не се промени, до 2050 г. българите ще се стопят до 5,6 милиона, алармират германски изследователи демографи.
 
Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в странат

Прогноза за времето - 20 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357856

Днес над страната ще бъде слънчево и горещо. Над Черноморието ще бъде слънчево с до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Григор Димитров се класира на първия си голям финал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/r9_frJCZacI/

Григор Димитров се класира на своя първи голям финал в кариерата си. Той ще играе за титлата в Синсинати – на надпреварата от сериите „Мастърс 1000″ – най-високата категория турнири след четирите от Големия шлем.

До големия мач първата ни ракета достигна, след като изигра голям мач и победи със 7:6 (4), 7:6 (10), 208-сантиметровия американец Джон Иснър.

Двубоят бе изключително оспорван и равностоен. Двамата съперници печелеха сервис-геймовете си, не допуснаха възможности за пробив и така и в двата сета се стигна до тайбрек. Там обаче Григор показа известно преимущество и с по един минипробив разлика успя да спечели и в двата случая, с което и мача.

На финала съперник на Григор Димитров ще бъде Ник Кириос. 22-годишният представител на Австралия победи по аналогичен начин испанския ветеран Давид Ферер, като се наложи след два тайбрека със 7:6 (3), 7:6 (4).
Финалът е тази вечер от 23 часа българско време.

Димитров и Кириос са играли само веднъж досега помежду си. Това бе преди две години, отново в САЩ, но на турнира в Индиън Уелс, като тогава българинът победи в три сета. В момента Димитров е 11-и в световната ранглиста, а Кириос е 23-ти.

Дори и да загуби финала българинът ще заслужи 600 точки за световната ранглиста и 467 850 долара от наградния фонд, който е над 5 млн. долара. Победителят печели огромните 1000 точки за ранглистата и впечатляващите 954 225 долара

Ако Симеон не беше спечелил битката при Ахелой, може би днес нямаше да я има България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PH1-OTNjP3A/

Ако цар Симеон не беше спечелил битката при Ахелой, може би днес нямаше да я има България. Това каза директорът на Регионалния исторически музей – Бургас Милен Николов в интервю за Агенция „Фокус по повод 1100 години от победата на цар Симеон при река Ахелой. Той поясни, че осъзнавайки какъв е възходът на България и своята мощ, цар Симеон не е бил удовлетворен вече от титлата княз. „Той се е чувствал равен на императорите от Константинопол, затова започва целенасочена политика за придобиването титлата цар. Симеон е искал българският епископ да бъде титулуван и патриарх. Още се спори в историята дали Симеон е получил титлата цар или не. През това време във Византия се случват много събития. Император Лъв VI умира. Майката на престолонаследника му става председател на Регентския съвет. Тя мъжки се е противопоставяла на амбициите на цар Симеон, заради които започва войната между България и Византия, продължила повече от 10 години“, каза Милен Николов. Той поясни, че през тази война българите превземат Одрин и опустошават голяма част от Тракия. „След това се сключва примирие и Византия търси съюзници сред печенегите в южните степи на Украйна и Русия. Византийската империя води преговори с тях в продължение на една година. От друга цар Симеон също поддържа връзка с печенегите. Една част от тях са привлечени като съюзници на България, друга част от тях решават да бъдат съюзници на Византия“, коментира историкът. Той поясни, че през това време Византия организира войската си от Азия. По думите му приготовленията за войната продължават 2 години. „Византия е разбрала, че за да се справи с България е трябвало да я унищожи, затова войната е била на живот и смърт. Докато византийската армия е събрана пред Константинопол всички войници се заклеват пред кръста, на който е разпънат Исус Христос, че ще умрат, но ще победят. Стратегията им е била да се съюзят с печенегите, идващи от Дунав, и да проникнат при българската столица Преслав, затова се озовават при Анхиало“, разказа директорът на РИМ – Бургас. Той поясни, че виждайки огромното количество войска, тръгнало към границите му, българският цар разбира, че първо трябва да бъде спряна византийката армия. „Той събира цялата българска войска, разполага я в Източна Стара планина и при Ахелой дава генерално сражение с византийците“, каза историкът.

Три фирми са подали оферти за електронно проследяване на затворници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/20/3026936_tri_firmi_sa_podali_oferti_za_elektronno_proslediavane/?ref=rss


Три фирми са подали оферти за обществената поръчка за електронните гривни за дистанционно проследяване на затворници. Това се разбира след отварянето на офертите за обществената поръчка, обявена в средата на юни. Тя е на стойност близо 1.8 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени по програма "Добро управление".<br /><br />Фирмите, които са - Консорциум "Суперком Абати България", "Вип Секюрити сълушънс" и "Контракс АД" имат срок от пет...

Колко често правим секс според възрастта?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kolko-chesto-pravim-seks-spored-vyzrastta-2043430

Проучване на института Кинси предсказва колко често можем да правим секс според възрастта ни, пише в. "Дейли мирър".

Ако искате

Откриха автомобил, използван от терористите в Каталуния

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-avtomobil-izpolzvan-ot-teroristite-v-kataluniia-2043428

Автомобилът Рено Канго, ползван от терористите, извършили в четвъртък атентатите в Барселона и Камбрилс, е открит в Испания, предаде ТАСС, като се позова на френския в. "Паризиен", като се позова на източник на френската полиция.

Православен календар за 20 август, вижте кой има имен ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6399361

Православен календар за 20 август, вижте кой има имен денСв. прор. Самуил. Св. 37 мчци ПловдивскиПрор. Самуил бил последният съдия по времето, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе. Още 3-годишен той бил заведен от майка си Ана в храма и посветен да служи на господ. Господ го благословил и всички в Израел го почитали като пророк. Когато остарял,

Честит имен ден на всички, чието име означава Измолен от Бога!

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestit-imen-den-na-vsichki-chieto-ime-oznachava-izmolen-ot-boga-2043252

На 20 август имен ден празнуват всички, които носят името Самуил (означава - измолен от Бога).

В Библията Самуил е този, който помазва царете и им дава власт. Според легендата пророк Самуил е роден в семейството на Елкана от град

Съперникът на Гришо за финала: Ако сервирам добре, имам нелоши шансове

//dariknews.bg/novini/sviat/sypernikyt-na-grisho-za-finala-ako-serviram-dobre-imam-neloshi-shansove-2043426

Григор Димитров ще се изправи срещу екстравагантния австралиец Ник Кириос във финала на турнира в американския град Синсинати, съобщава gong.bg. Вчера българинът победи

Ник Кириос е съперник на Григор Димитров на финала

http://clubz.bg/57416-nik_kirios_e_sypernik_na_grigor_dimitrov_na_finala

Ексцентричният австралиец Ник Кириос е съперник на Григор Димитров на финала в турнира от серията "Мастърс 1000" в Синсинати, САЩ. 23-ият в света преодоля във втория полуфинал Давид Ферер (Испания) със 7:6(3), 7:6(4).

Подобно на мача на Григор с Джон Иснър, този двубой също бе решен с тайбрекове в два сета, след като съперниците не стигнаха до пробиви.

Финалът Димитров - Кириос ще започне не преди 23 часа българско време тази вечер на централния корт в Синсинати, щата Охайо. И за двамата това е първи пряк двубой за титлата в турнир от "Мастърс 1000".

Досега Григор и Ник са се изправяли само веднъж помежду си и победата е за българина - през 2015 г. в Индиън Уелс - 7:6(2), 3:6, 7:6(4).

Ник Кириос, който минава за лошото момче на тениса, е роден преди 22 години в Австралия от брак между малайзийка и грък. Той е признат талант, но често има проблеми с поведението си.

На риба с Цанко: Пираня мутант изскочи от язовир “Цонево”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6398291

На риба с Цанко: Пираня мутант  изскочи  от язовир “Цонево”Красимир Щерев от Варна извади пред “24 часа” рибата, която има тяло на червеноперка и пиранска глава “Kаква е тази риба”, изкрещя рибарят Красимир Щерев. Около 14 ч във вторник той стискаше малка рибка, наподобяваща червеноперка или таранка, която обаче имаше необичайна глава. Бърз преглед на създанието показа,

Helsingin Sanomat/Финландия: Къде е родината на Русия?

http://pogled.info/svetoven/Helsingin-Sanomat-finlandiya-kade-e-rodinata-na-rusiya.88538

/Поглед.инфо/ Археолозите са категорични: "Покойникът е бил погребан в седнало положение, според обичаите на скандинавците". Находката е в горите около днешния Смоленск, където са изворите на трите големи реки Западна Двина, Днепър и Волга. Преди повече от хиляда години фини, славяни и викинги са живяли тук в общности, за които се говори само в легендите. Не е ли тук, в западната част на Русия, нейната прародина? Възможно ли е именно тук да е паднала семката, от която впоследствие израства хилядолетният дъб Русия?

Sasapost/Египет: Оръжията – от «Калашников» на каменната ера до атомната бомба

http://pogled.info/svetoven/Sasapost-egipet-orazhiyata-ot-kalashnikov-na-kamennata-era-do-atomnata-bomba.88539

/Поглед.инфо/ В продължение на хиляди години хората използват оръжия за лов, война, самоотбрана, поддържане на реда, както и за осъществяване на престъпни деяния. Оръжието служи на обществото и в други области, например в спортните състезания и военните паради. С развитието на технологиите в хона на историята се променят и оръжията. Какъв е пътят от каменния връх на стрелата до енергийния лазер?

Project Syndicate/САЩ: Тръмп убива долара

http://pogled.info/svetoven/amerika/Project-Syndicate-sasht-tramp-ubiva-dolara.88540

/Поглед.инфо/ В продължение на столетие финансовият свят считаше щатския долар за главното безопасно убежище. Нито една друга валута не осигуряваше същото ниво на надеждност и ликвидност за натрупване на богатство. В трудни времена, страхливи инвеститори и благоразумните централни банки закупуваха активи, деноминирани в долари.

Учени за България: "Обезлюдяване, нищонеправещи младежи и спящ ромски потенциал"

http://clubz.bg/57415-ucheni_za_bylgariq_obezlyudqvane_nishtonepraveshti_mladeji_i_spqsht_romski_potencial

Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в страната на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията изисква спешни решения за осезаемо подобряване на благосъстоянието на българската нация. В момента България извършва тежък и необикновено бърз демографски преход. Не само българките, но и повечето жени в Европейския съюз, вече раждат не повече от едно дете. Неприятното в случая с България е обстоятелството, че нейната здравна система е най-уязвима в общността - една от основните причини страната да заема предпоследното място в ЕС по средна продължителност на живота. По-зле е положението единствено в Литва. Тези констатации са част от публикуваното в началото на август обширно изследване на Берлинския институт за населението и развитието.

Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания. През 2050 година, когато България ще се е смалила до 5,6 млн. души население, на един пенсионер ще се падат едва  1,5 работещи. Днес това съотношение е 1:3. Сравнението показва, че застаряването на българската нация е доста по-изразително от аналогичния процес в Германия, която е най-силно застарялата европейска държава.

Нещата за България обаче изглеждат още по-зле, тъй като бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на (несравнимо) по-високи доходи от българските. Но и днес, когато българската икономика се справя по-добре, отколкото това ще става в бъдеще, с попълването на пенсионните фондове, 46% от българските пенсионери са в категорията на най-бедните хора в страната, констатират берлинските демографи.

Образованието – ахилесовата пета

За да бъдат осигурени достатъчно финансови ресурси за справяне със застаряването и топенето на трудовите  ресурси, производителността на труда в българската икономика до 2040 г. трябва да нараства ежегодно с поне 4%. Досега обаче този ръст не е надхвърлял 2,5% на годишна база. Съществени пречки пред по-бързото увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната са недостигът на квалифицирана работна ръка и зле функциониращата образователна система, четем в изследването.

Българските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професионална реализация практически умения. За една пета от учениците образователният процес приключва реално в рамките на 6 или 7 години - с две или три години по-малко от законовия минимален срок на обучение. 

Сериозен проблем е качеството на професионалното образование, което само в редки случаи осигурява на младите хора добри знания и умения. В тази връзка германските изследователи цитират резултатите от международни сравнителни изследвания, според които 40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия. Политиците, работодателите и образователните институции в страната на практика не си сътрудничат за осъществяването на нужните промени в учебните планове и програми и в начините на преподаване. 

Не стоят добре нещата и по отношение на преквалификацията и ученето през целия живот. Над 40% от българите нямат абсолютно никакви умения за работа с компютър, а две трети от хората в най-активната възраст - между 25 и 64 години - имат проблеми при ползването на интернет. В Европейския съюз подобно ниско равнище на компютърни умения се наблюдава единствено в Румъния. Едва 2% от работниците в България ежегодно се записват в някакви курсове за преквалификация или повишаване на придобитите вече професионални умения. Средно за Европейския съюз този дял е поне пет пъти по-висок.

Ромите - "спящият" потенциал

Бедността остава голям проблем за България. Тя обаче не засяга еднакво всички етноси. При ромите, които съставляват между 5 и 10 процента от населението на България, съществува най-голям риск от бедност. По данни от последното преброяване, три четвърти от ромите са живеели без удобства като тоалетна, душ, кухня или електричество. Едва половината от тях имат здравни осигуровки. Въпреки, че делът на децата и младежите до 30-годишна възраст сред ромите е три пъти по-голям от този на българите, средната продължителност на живота при ромите е с 10 години по-ниска от тази на българите. 

Една пета от навлизащите в трудоспособна възраст младежи в България са роми. Използването на тези перспективни (като възраст) трудови ресурси в една силно застаряла страна би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика. Но това не се случва, защото става дума за „спящ“ трудов потенциал, твърдят учените от Берлинския институт за населението и развитието. При това съвсем основателно: две трети от ромите на възраст между 16 и 24 години се числят към категорията „нищонеправещи младежи“, които нито учат, нито работят, нито стажуват, пишат германските експерти в анализа си за България.

Дойче веле.

Имам от каталонския град Рипол - главен организатор на атентатите в Испания

http://pogled.info/svetoven/evropa/imam-ot-katalonskiya-grad-ripol-glaven-organizator-na-atentatite-v-ispaniya.88536

/Поглед.инфо/ Имамът от каталонския град Рипол, провинция Жирона, мароканецът Абделбаки ес Сати, бил главният организатор на терористичните актове в Испания, съобщава вестникът „Ел Паис“.

Терористите от Барселона планирали да взривят "Саграда Фамилия"

http://pogled.info/svetoven/evropa/teroristite-ot-barselona-planirali-da-vzrivyat-sagrada-familiya.88537

/Поглед.инфо/ Терористите, извършили нападението на туристическата улица „Лас Рамблас“ в Барселона, първоначално са планирали да атакуват другите три оживени места в града.

Паскал Брюкнер: Ислямът трябва да се избави от своите демони

http://pogled.info/svetoven/paskal-bryukner-islyamat-tryabva-da-se-izbavi-ot-svoite-demoni.88532

/Поглед.инфо/ В интервю за “Фигаро” френският философ Паскал Брюкнер разсъждава за терористичните атаки преди два дни в Испания. “Нещата трябва да се назовават. Изправени сме пред болест вътре в исляма. Тази религия редовно произвежда поколения от воини, готови да пожертват живота си за славата на Бог. “Аллах акбар” се превърна в смъртен вик. Както каза неотдавна сирийският поет Адонис, “арабската цивилизация е на път да умре”. Да се надяваме, че се лъже, но е вярно, че ислямът изглежда въвлечен в смъртоносен уклон, навсякъде където преобладава”.

Магребската нишка от атентата в Барселона*

http://pogled.info/svetoven/evropa/magrebskata-nishka-ot-atentata-v-barselona.88533

/Поглед.инфо/ Клетката, която нанесе удара в Барселона, е с ясно изразени магребски черти, същите, които са характерни за джихадистската галактика в Испания.

Кралят на Мароко помилва 400 осъдени за тероризъм

http://pogled.info/svetoven/kralyat-na-maroko-pomilva-400-osadeni-za-terorizam.88534

/Поглед.инфо/ Кралят на Мароко Мохамед VI помилва над 400 души, осъдени за терористични действия, предаде агенция Синхуа, позовавайки се на мароканското министерство на правосъдието.

Арести по време на протести в Бостън

http://pogled.info/svetoven/amerika/aresti-po-vreme-na-protesti-v-bostan.88535

/Поглед.инфо/ Полицията арестува 27 души по време на демонстрации, проведени в събота в американския град Бостън, щата Масачузетс.

Пластилин от тесто и фигурки от картофи забавляват детето в жегите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6398066

Пластилин от тесто и фигурки от картофи забавляват детето в жегитеКреативни идеи за игри вкъщи с малчуганите Всички свързваме лятото с почивка, плаж, коктейли и забавление. Истината обаче е, че лятото е 80 дни стоене в горещините на прашния град и 10 дни релакс на морето. А ако сте родители на малко дете, което в тези 80 дни трябва да стои вкъщи заради силното слънце,

Какво прави блондинка, когато й подарят водни ски? Търси язовир с наклон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6397789

Какво прави блондинка, когато й подарят водни ски? Търси язовир с наклонМногобройните кандидати за работа на язовир трябвало да издържат писмен изпит. Първият въпрос бил: “Какво означава хидродинамика?” Първият изпитван дал светкавичен отговор: - Това означава, че няма да получа работата. *** Софиянец седи на язовир в провинцията и си клати краката във водата, а една жаба му проговаря с човешки глас: - Сега,

Ердоган към германски министър: Кой си ти, да говориш с мен!

http://frognews.bg/news_140521/Erdogan-kam-germanski-ministar-Koi-si-ti-da-govorish-s-men!/

Президентът на Турция Тайип Ердоган нападна остро министъра на външните работи на Германия Зигмар Габриел. Повод за острата атака бе обвинението на Габриел, че Ердоган се меси в предизборната кампания в Германия.

Земетресение от 3,1 по Рихтер край Стражица

http://www.cross.bg/rihter-strazhitza-dulbochina-1552592.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, близо до Стражица, съобщава БГНЕС. Земният трус е усетен в 16:19 ч, като епицентърът му е бил на 6 км югоизточно от Стражица, на 33 км източно от Велико Търново, с дълбочина 2 км, уточниха от Европейския сеизмологичен център. Според Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд 2,8 по Рихтер и е с епицентър между селата Бракница, Мирово и Ново градище и дълбочина 0,6 км. Няма данни за материални щети.  

Цар Симеон разбива византийските войски в битката при Ахелой

https://www.actualno.com/chronicles/car-simeon-razbiva-vizantijskite-vojski-v-bitkata-pri-aheloj-news_628504.html

Битката при Ахелой се е състояла на на 20 август 917 г. край река Ахелой, между българските войски, водени от цар Симеон I Велики и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока. България печели решителна победа. Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото евро

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване