08/30/17 18:35
(http://offnews.bg)

Да премахнем данък дивидент

Данък дивидент вече е напълно безсмислен и трябва да бъде премахнат.

Предложението ми се базира на очакването, че по този начин ще привлечем повече инвестиции в България, когато няма такъв налог.

Допусканията ми предполагат, че така ще се освобождават доходи, част от които вероятно ще отидат за инвестиране.

Ще се стимулират не само тези, които получават дивиденти в големи размери, а и масовите акционери, колкото и малки да са те.

Приходът в бюджета от данъка върху дивидентите е пренебрежимо нисък и продължава да намалява всяка следваща година.

Облагането на дивидентите е бреме, което наказва хората за това, че инвестират, а данъчната ни система трябва да стимулира инвестициите и предприемачеството.

Така ще намалим и данъка на едноличните търговци от 15% на 10%.

В момента данък дивиденти е 5%, като представлява форма на двойно данъчно облагане, тъй като преди него е удържан данък печалба в размер на 10%.

С натрупване на всички дължими данъци (данък печалба + данък дивидент), инвеститорите плащат 14,5% данък върху инвестициите си в България.

След 10% данък печалба остават 90%, от които се удържат 5% и за инвеститора остават 85,5% от реализираната печалба, като така реално дължимият данък става 14,5%, а не 10%.

Като пакет от данъчни мерки, за да привлечем нови инвестиции, махането на данък дивиденти върви с намаляване на ДДС и диференцирано ДДС за определени групи стоки и услуги.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване