Смъртността по време на секс е резултат най-вече от срама на партньорите да повикат помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421587

Смъртността по време на секс е резултат най-вече от срама на партньорите да повикат помощУчени откриха, че мъжете са четири пъти по-застрашени от смърт вследствие на инфаркт по време на секс, защото разсъблечените им партньорки се срамуват да повикат помощ, пише в. "Индипендънт", предаде БТА. Хората, получили инфаркт по време на сексуален акт, чакат почти двойно повече, докато ги приемат в реанимация, и прекарват около 8,

Русия е декларирала в ООН по-малко от половината от военните си разходи, сочи анализ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/01/3033404_rusiia_e_deklarirala_v_oon_po-malko_ot_polovinata_ot/?ref=rss


Русия е съобщила в Организацията на обединените нации по-малко от половината от разходите, заложени в бюджета за отбрана за миналата година, сочи анализ на икономист, цитиран от РБК. Отбелязаната в доклада до ООН сума е малко над 2.1 трилиона рубли или около 35.8 милиарда долара - под 60% от официално обявените разходи за отбрана и под 42% от онова, което следва да се декларира по стандартите на международната организация.<br /><br />Сумата е с близо 29 на сто по-малка от...

Франция настоява за преходен период в Сирия без Асад

http://www.moreto.net/novini.php?n=358686

Франция призова за политически преход в Сирия, който да не включва президента Башар Асад, след поредица от променящи се позиции от нейна страна за разрешаване на 6-годишния конфликт, съобщава "Франс прес". "Не можем да изградим мир с Асад", изтъкна френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред местно радио.

Диктатурата на сестри Велиеви продължава

https://offnews.bg//tenis/diktaturata-na-sestri-velievi-prodalzhava-664180.html

Доминаторките в женския тенис на двойки у нас Хюлия и Лютфия Велиева от ТК "НСА" спечелиха титлата по двойки на Държавното лично първенство. Състезанието се провежда на кортовете на БНТЦ в Борисовата градина в София.

Надпреварата от календара на БФТенис е с награден фонд от 10 хиляди лева, който се осигурява със съдействието на Грифид хотели.

Във финалната среща сестрите Хюлия и Лютвия успяха да направят обрат и да победят с 4:6, 7:6(5), 13:11 Габриела Михайлова ТК "Сливен 92" и Михаела Кафтанова ТК "Дема".

Това беше общо десета титла на двойки за сестри Велиеви, които се очертават като истински хегемони у нас.
 
Във финалната среща в турнира по двойки при мъжете ще играят Александър Лазаров и Симон-Антони Иванов срещу Габриел Донев и Пламен Милушев.

Лазаров и Иванов се наложиха с 2:6, 7:6(1), 10:5 над Васил Шандаров и Радослав Шандаров. В другата полуфинална среща Донев и Мулев победиха Пламен Пенев и Мартин Илиев със 7:5, 6:3.

Морето във фекалии на един километър от Ахтопол

https://www.24chasa.bg/region/article/6421539

Морето във фекалии на един километър от АхтополМорето на един километър южно от Ахтопол се оцвети в кафиаво след като тръба изхвърли мръсотии в него. Тя е била заустена на 10 метра от брега, установили проверяващи от РИОСВ и "Басейнова дирекция".  Замърсяването е в район от 300, 400 метра около тръбата и от водата се разнасяла доста неприятна миризма.

Мария Габриел ще участва на кинофестивала във Венеция

http://www.cross.bg/film-kinofestivala-venetziya-1553758.html

/КРОСС/ Мария Габриел ще вземе участие на кинофестивала във Венеция. Участието й в най-стария в Европа кинифестивал е в качеството й на еврокомисар за цифровата икономикa и общество, предава Нова телевизия. Чрез програмите си за подпомагане на европейското кино, Еврокомисията е спонсор на 11 от филмите в програмата на тазгодишното 74-то поред издание на кинофестивала. Сред тях обаче няма български филми. Българската комисарка ще се срещне с експерти, за да обсъди регулацията за финансиране на аудио-визуалния сектор, бъдещето на европейската програма и авторските права. В понеделник, 4-и септември, тя ще даде пресконференция с италианския министър на културата Дарио Франческини. Във Венеция тези дни дефилираха звезди като Джордж Клуни и съпругата му Амал, Мат Демон, Джулиън Мур и Беничо Дел Торо. Председател на тазгодишното жури е американската актриса Анет Бенинг, а почетната награда "Златен лъв за цялостна кариера" ще поделят Робърт Редфорд и Джейн Фонда. Американската звездна двойка ще представи извън програмата на фестивала новия си филм "Душите ни нощем" (Our Souls at Night) и е четвъртият филм, в който двамата си партнират. Филмът е продукция на "Нетфликс" и излиза половин век след направилия ги известни като филмова двойка филм "Боси в парка" (Barefoot in the Park).  

"Левски" продължи мащабната селекция с исландски защитник

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/01/3034900_levski_produlji_mashtabnata_selekciia_s_islandski/?ref=rss


"Левски" продължи мащабната лятна селекция с привличането на исландския защитник Холмар Ейолфсон. 27-годишният централен бранител, който може да играе и като дефанзивен халф, подписа договор със сините за четири години.<br /><br />Това е единствената информация около трансфера, която беше предоставена от клуба. Ейолфсон идва от "Макаби" (Хайфа), който го купи през декември за 1 млн. евро от "Розенборг". Договорът на бранителя с израелския клуб беше до...

Източна Европа се разцепи

http://pogled.info/svetoven/evropa/iztochna-evropa-se-raztsepi.88896

/Поглед.инфо/ Тройка, четворка, двойка? Вишеградската четворка може да се разцепи на две. В неформалния съюз на държавите от Централна и Източна Европа възникнаха разногласия: Чехия и Словакия се опитват да се противопоставят по-малко на Брюксел, Берлин и Париж, а Полша и Унгария са настроени за жестока конфронтация и нямат намерение да търсят компромиси.

51 художнички редят изложба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358658

Шестата регионална групова изложба "Лирични послания" ще се състои в галерия "Графит" във Варна от 5 до 27 септември, научи Moreto.net. Откриването ще е от 18:30 часа във вторник. В изложбата бяха подадени за участие 96 произведения, от които жури в състав проф.

Прокопиев спечили дело срещу Стоян Мавродиев на първа инстанция, той ще обжалва

https://offnews.bg//temida/prokopiev-spechili-delo-sreshtu-stoian-mavrodiev-na-parva-instantcia-664179.html

Иво Прокопиев спечели на първа инстанция в Софийски градски съд гражданско дело срещу бившия председател на КФН Стоян Мавродиев за неимуществени вреди, причинени с разпространението на неистински и позорни твърдения.

Мавродиев е осъден да заплати 6000 лева обезщетение плюс законови лихви.

Повод за делото са редица интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Иво Прокопиев „лъже и манипулира“, че „използва контактите си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства“, че е „престъпник“ и че „нарушава обществения интерес“.

Съдът категорично приема, че въпросните твърдения са неистински, позорни и причиняват вреди.

От компанията на Прокопиев "Алфа Финанс" заявяват, че Стоян Мавродиев е започнал масирана кампания срещу Иво Прокопиев и бизнеса му след публикации от февруари 2013-та във вестник „Капитал“ и новинарския сайт “Дневник”, на които Прокопиев е основател и съиздател, в които се посочва фактът, че Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от трафик на наркотици, срещу Ивелин Банев – Брендо, тъй като неговия подпис е положен върху някои от документите на фирмите, през които е извършвано прането на пари.

"Естествено, решението на първоинстанционния съд ще бъде обжалвано, тъй като в него има грешки и пороци. Съдят ме затова, че съм заявил в интервюта, че Прокопиев е довел в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков и Трайчо Трайков. А това преди време бе заявено и от самия премиер в един от сутрешните блокове. Очевидно твърдението ми е вярно, нама как премиерът да не знае кой му ги е препоръчал", заяви Стоян Мавродиев пред OFFNews.

Според него фактът, че прокуратурата по негов сигнал е внесла обвинителен акт срещу Прокопиев, Дянков и Трайков, в който се говори за щети от над 20 милиона лева по сделката за продажба на държавния дял в ЕВН бил достатъчно красноречив.

"Те вече са подсъдими. Има още две инстанции и съм абсолютно сигурен, че това неаргументирано и необосновано от правна гледна точка решение ще бъде отменено. Прокопиев да не се прави на жертва. Това е само прах в очите на обществото", добави Марводиев. 

От 11 до 15 септември – дебати за предизвикателствата пред преработвателния сектор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421544

От 11 до 15 септември – дебати за предизвикателствата пред преработвателния секторВключете се в Националната кампания на в. „24 часа“ и в. „Български фермер“: "Европейски пари за по-конкурентоспособен преработвателен сектор“ От 11 до 15 септември в 5 града на страната вестниците „24 часа“ и „Български фермер“ в партньорство с обединените СИБАНК и ОББ, Проактив консултинг и СИБОЛА организират поредица от дебати за

Топ лектор от ВУЗФ създава безплатен уебинар „Магията на продажбената фуния“

http://www.investor.bg/drugi/128/a/top-lektor-ot-vuzf-syzdava-bezplaten-uebinar-magiiata-na-prodajbenata-funiia-245950/

Как да изградим бизнеса си успешно онлайн и как да превърнем потребителите в клиенти - на тези и други въпроси ще отговори гл. ас. Бисер Райнов

Партията на австрийския канцлер внесе иск срещу министъра на външните работи

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-avstriyskiya-kantsler-vnese-isk-sreshtu-ministara-na-vanshnite-raboti-news268767.html

Управляващата Австрийска социалдемократическа партия внесе иск срещу министъра на външните работи и председател на Австрийската народна партия - по-малкия партньор в управляващата коалиция - Себастиан Курц. Причината са негови твърдения, че партията на канцлера Кристиан Керн тайно е приела дарение в размер на 100 000 евро, предаде Ройтерс. Искът се отнася до интервю на Курц за австрийската телевизия от понеделник, в което заявява, че индустриалецът Ханс-Петер Хазелщайнер е дарил 100 000 евро на АСДП по сенчести канали. В иска, който е внесен в петък в търговския съд във Виена, се казва, че "добрата репутация, икономическият прогрес и честта" на АСДП са понесли вреди в резултат на изявлението на Курц. АСДП иска даренията за политическите партии да не надвишават 20 000 евро. "С оглед на предстоящите парламентарни избори има съвсем конкретна опасност (АСДП) да постигне по-лош резултат поради това обвинение", се казва в иска, с чийто текст разполага Ройтерс. АСДП заяви, че при нея не са постъпвали никакви дарения или предложения за дарения от Хазелщайнер, който е водещ акционер в строителната група "Щрабаг". Хазелщайнер отрече твърденията на Курц. АСДП иска от министъра публично да върне думите си назад. В изявление по имейла на генералния секретар на Австрийската народна партия се казва, че Хазелщайнер е дарил парите на сдружение, критично към АНП и по този начин косвено е подпомогнал АСДП. В изявлението се посочва, че АСДП трябва да обяви всички свои дарения. Говорителят на Курц не бе открит за коментар.

Как Емил Димитров изпя "Моя страна" като "Моника" във Франция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6419966

Как Емил Димитров изпя "Моя страна" като "Моника" във ФранцияФренската връзка на Емил Димитров с песента на България Преди близо 50 години песента “Моя страна, моя България” по музика на Емил Димитров и текст на Васил Андреев става хит във Франция, но под името “Моника”. Едва след това е записана у нас. Става хит номер 1 за всички времена През 1969 г. Емил Димитров е поканен във Франция след големия му

Протоколният подарък за Макрон “Време разделно” раздели нацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6421515

Протоколният подарък за Макрон “Време  разделно” раздели нациятаИзвестни политици кръстосаха шпаги за посланието, което изпращаме с романа, към френската президентска двойка. Протоколният подарък на семейство Радеви за семейство Макрон при официалната им визита в България - романът "Време разделно" от Антон Дончев, предизвика остра полемика. Самият автор на книгата пък научи от “168 часа”,

Брюксел подмамва Унгария за бежанците

https://www.vesti.bg/bulgaria/briuksel-podmamva-ungariia-za-bezhancite-6073306

ЕК има готовност да даде пари на Унгария за оградата, ако страната пак приема бежанци

Балеарските острови удвояват туристическия данък

http://www.mediapool.bg/balearskite-ostrovi-udvoyavat-turisticheskiya-danak-news268766.html

Испанските Балеарски острови ще повишат туристическите си данъци от 2018 година, удвоявайки ги средно с 3 евро на човек на фона на засилващото се недоволство на местните жители от масовия туризъм, предаде Ройтерс. Увеличението е сред няколкото нови мерки, предприети от местните власти в опит да се справят с неблагоприятните последици от масовия туризъм, каквито изпитват и други испански региони. Островите са сред най-популярните туристически дестинации в Испания и през юли бяха вторият най-посещаван регион в страната след североизточната област Каталуния. През юли Балеарските острови са посрещнали 2,4 милиона туристи от чужбина, според данни на Националния статистически институт, което е повече от двойно от населението им извън пика на туристическия сезон. През август бе въведено ново законодателство за борба с незаконното отдаване на жилища на туристи, насочено към сайтове за споделяне на жилища като Еърбиенби (Airbnb) на фона на оплакванията, че популярността им води до увеличаване на наемите за местните жители. Очаква се по-високият туристически данък да донесе приходи до 120 млн. евро годишно, които ще бъдат насочени към защита на околната среда и подпомагане на островите да се справят с последиците от прилива на туристи. Туристическият данък ще варира от 1 евро дневно за гости на къмпинги и хостели до 4 евро за предпочелите луксозни хотели и апартаменти. Те ще бъдат плащани от всички посетители на островите, които остават да пренощуват - включително от гости от други части на Испания или участници в круизи.

Констанцио: Ускоряването на инфлацията в еврозоната може да се окаже по-трудно

http://www.investor.bg/evropa/334/a/konstancio-uskoriavaneto-na-inflaciiata-v-evrozonata-moje-da-se-okaje-po-trudno-245934/

Централните банкери са загрижени за слабата инфлация, тъй като нинските нива носят риск икономиката да попадне в дефлация

Събират подписи за изравняване на заплащането на труда в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=358684

От днес в България започва събирането на подписи в подкрепа на инициативата на "Доходен съюз" за еднакво заплащане на труда в ЕС. Инициативата минава под мотото "Равна заплата за равен труд". Това стана ясно на пресконференция на част от участниците в общоевропейското начинание.

Румънският министър на околната среда подписа заповед за убиване на 140 мечки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421534

Румънският министър на околната 
среда подписа заповед за убиване
на 140 мечки
Румънският министър на околната среда Грациела Гаврилеску подписа днес заповед за убиване на 140 мечки, в случай че преместването им е невъзможно, съобщава информационният сайт Зиаре, предаде БТА. Министърът заяви, че "в момента се намираме в безпрецедентна ситуация, в която мечки нападат домакинства, нападат хора (...

Пламен към волейболистите: Сякаш насила играете 1/4-финал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6421410

Пламен към волейболистите: Сякаш насила играете 1/4-финал Намръщени, сякаш насила играете. Къде ви е настроението? Играем четвъртфинал на европейско. Играйте с удоволствие, играйте като отбор. Тези думи на националния селекционер Пламен Константинов в едно от прекъсванията на втория гейм срещу Сърбия може би са най-показателни за поведението на отбора в големи части от 1/4-финала на европейското

Цачева скочи на Радев, против е той да посочи шефа на бъдещия антикорупционен орган

http://frognews.bg/news_141326/TSacheva-skochi-na-Radev-protiv-e-toi-da-posochi-shefa-na-badeshtiia-antikoruptsionen-organ/

Министърът на правосъдието Цецка Цачева не е съгласна президентът да избира председателя на бъдещото антикорупционно звено.

Съперничеството между Индия и Китай, което спъва БРИКС

http://www.investor.bg/aziia/336/a/sypernichestvoto-mejdu-indiia-i-kitai-koeto-spyva-briks-245928/

Всяка от двете страни се бори за преобладаващо влияние в Азия и затова Делхи блокира инициативата на Пекин за разширяване на БРИКС

В Китай решиха: Затвор за всеки, сгрешил националния химн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421522

В Китай решиха: Затвор за всеки, сгрешил националния химнВ Китай беше приет законът за изпълняването на националния химн, предвиждащ наказания лишаване от свобода при отклонение от новоприетите норми, предаде ДПА. Законът има за цел да гарантира правилното използване на химна", посочва китайската агенция Синхуа. Той влиза в сила от 1 октомври. По-рано през седмицата държавните медии съобщиха,

SOFIX отчита първи месечен спад от началото на годината

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-otchita-pyrvi-mesechen-spad-ot-nachaloto-na-godinata-245935/

Основният индекс на БФБ отчита втория най-голям спад през август в Централна и Източна Европа

Великобритания изпраща още войски в Ирак срещу джихадистите

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-izprashta-oshte-vojski-v-irak-sreshtu-djihadistite-news_631038.html

Великобритания ще изпрати малък контингент от експертни войски в Ирак, за да подпомогне коалиционните сили в борбата срещу „Ислямска държава”, съобщи министърът на отбраната Майкъл Фалън, предава БГНЕС. "Ние засилваме приноса си в борбата срещу терористичната групи

Меркел и Юнкер решиха: Германия с вето върху митническия съюз между Турция и ЕС

http://frognews.bg/news_141325/Merkel-i-IUnker-reshiha-Germaniia-s-veto-varhu-mitnicheskiia-saiuz-mejdu-Turtsiia-i-ES/

Германия ще наложи вето върху актуализирането на митнически съюз между Турция и Европейския съюз, съобщава електронното издание New Europe, като се позовава на информация в турските медии.

Над 600 души са загинали от диария в Судан

http://www.cross.bg/sydan-dyshi-diariya-1553738.html

/КРОСС/ 657 души са загинали от водна диария в Судан, а над 30 хил. са били заразени с болестта, става ясно от данни на Офиса на ООН за координация по хуманитарните въпроси, съобщава MEMO. Докладът на OCHA цитира статистически данни, публикувани от суданското Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация (СЗО). Жените съставлят 54% от броя на заразените, докато децата под петгодишна възраст са 8.1% от общия брой. Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) продължава да работи с министерството на здравеопазването в Судан за подпомагане на здравните центрове чрез предоставяне на необходимите медицински консумативи, професионално обучение в областта на здравеопазването, както и работа с водните ресурси и създаване на нови източници на чиста вода. В доклада се добавя, че СЗО е подкрепила 14 лечебни центъра, обслужващи около 1,4 милиона души в 9 судански части. СЗО също осигурява медицинска помощ на 27 500 заразени хора в цялата страна. Водната диария е заболяване, което напада храносмилателната система, втората най-основна причина за смърт при децата, според СЗО. Заболяването често се причинява от вирусни или бактериални инфекции чрез замърсени храни или водоизточници.  

Възможно ли е "невъзможното класиране" за световното по футбол в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/01/3034450_vuzmojno_li_e_nevuzmojnoto_klasirane_za_svetovnoto_po/?ref=rss


Тринадесет. Толкова години минаха от последното участие на българския национален отбор по футбол на голямо първенство. Когато жребият за световното в Русия изпрати България в група с Франция, Холандия и Швеция, дори винаги оптимистично настроените ръководители във футболния съюз тотално отписаха шансовете тази серия най-накрая да бъде прекъсната.<br /><br />След седемголовата драма срещу Люксембург (4:3), която даде началото на "поредния цикъл", последвана от оттеглянето...

Нинова: Президентът е готов да назначава председателя на антикорупционния орган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421517

Нинова: Президентът е готов да назначава председателя на антикорупционния органАнтикорупционното законодателство трябва да бъде прието по-бързо, но не си представям да обединим проекта си с този на ГЕРБ. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с държавния глава Румен Радев за антикорупционния законопроект на партията, предаде "Фокус". Според Нинова обявеният от ГЕРБ срок за приемане на

Девня съживява исторически спомени за национални герои и бележити личности

http://www.moreto.net/novini.php?n=358687

Паметен кът с бюстове на национални герои и скулптури на личности с голям принос за възхода на Девня ще бъдат изградени по инициатива на кмета Свилен Шитов и с пълната подкрепа на общинския съвет. Така местната общественост вече ще има къде да отдава почит и преклонение пред подвига на великите ни предци на съответните дати от националния календар и извън тях.

Нинова: Няма да отстъпим за антикорупционния закон

http://dnes.dir.bg/news/kornelia-ninova-umen-adev-anticoruptzionnen-zacon-26327782

БСП няма да отстъпи от текстовете за разследващите функции на антикорупционния орган и назначаването на председателя му от президента.

407 души са загинали при катастрофи от началото на годината

http://econ.bg/Новини/407-души-са-загинали-при-катастрофи-от-началото-на-годината_l.a_i.748499_at.1.html

20 пътни катастрофи са станали в страната през изминалото денонощие, според данните на МВР. Един човек е загинал, 26 са ранени, от които трима са с...

Без прахосмукачки над 900 вата в ЕС от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421510

Без прахосмукачки над 900 вата в ЕС от днесСлед изчерпване на количествата, продажбите на прахосмукачки, които издават повече шум и разсейват повече топлина, отколкото е всмукателната им способност, вече са забранени в ЕС, съобщава Би Би Си. По-конкретно, това са прахосмукачките, които използват повече от 900 вата и надвишават 80 децибела. Противници на решението твърдят,

БСП няма да отстъпи за разследващите функции на антикорупционната комисия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-niama-da-otstypi-za-razsledvashtite-funkcii-na-antikorupcionnata-komisiia-245947/

Президентът е готов да поеме отговорността по назначаването на председателя на бъдещия орган, каза Корнелия Нинова

Дългоочакваният „Бодигард на убиеца“ излиза по кината

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/dylgoochakvaniiat-bodigard-na-ubieca-izliza-po-kinata-6073305

ентата, част от която е снимана и в България, оглави бокс-офис класацията на Северна Америка

Потискането на прозявката има противоположен ефект

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6421505

Потискането на прозявката има противоположен ефектСподавянето на прозявка по време на скучна работна среща или безинтересен разговор само подбужда желанието да се прозяваме, пише в. "Дейли мейл", предаде БТА. Когато прикриваме отегчението си и се прозяваме със затворена уста, изпитваме непреодолим подтик да го правим по-често. Подобен е ефектът при сдържане на кашлицата или дълго потискане на

Учредяват нова федерация по шахмат

https://www.24chasa.bg/sport/article/6421512

Учредяват нова федерация по шахматНова федерация по шахмат ще се учредява в събота във Велико Търново. Организаторите, сред които са депутатите Иван Генов и Руслан Тошев, са поканили министъра на младежта и спорта Красен Кралев за специален гост на учредителното събрание. До решение за създаване на нова федерация се е стигнало, след като БФ по шахмат не получи нов лиценз от

Почина финансистът Милети Младенов

http://www.mediapool.bg/pochina-finansistat-mileti-mladenov-news268765.html

Почина бившият подуправител на БНБ, председател на управителния съвет на Фонд за компенсиране на инвеститорите и университетски преподавател Милети Младенов. Проф. Милети Младенов е роден на 23 април 1943 г. Преподавател е в Университета по национално и световно стопанство от 1975 г. При въвеждането на валутния борд - от 1991-1996 г., е подуправител на БНБ. Алтернативен гуверньор за България в Световната банка и Европейската банка за развитие. През 1997-98 г. е председател на Света на директорите на консултантската фирма "Вектор Капитал". От 1999 до 2003 г. е председател на Управителния съвет на Гаранционен фонд "Задължително застраховане". От 2005 г. оглавява Фонда за компенсиране на инвеститорите. Автор и редактор е на редица книги по финанси и учебници по банково дело. Погребението ще е на 2 септември (събота), от 14.30 часа, в църквата "Успение Богородично".

Катастрофа затрудни движението по АМ „Тракия“ между Нова Загора и Ямбол

http://frognews.bg/news_141324/Katastrofa-zatrudni-dvijenieto-po-AM-Trakiia-mejdu-Nova-Zagora-i-IAmbol/

Движението по АМ „Тракия“ между Нова Загора и детелината за Ямбол е затруднено и в двете скоростни ленти в двете посоки заради тежка катастрофа, съобщиха от МВР.

Изпълнението на селската програма ще може да се следи онлайн

http://www.mediapool.bg/izpalnenieto-na-selskata-programa-shte-mozhe-da-se-sledi-onlain-news268764.html

Изпълнението на Програмата за селските райони ще може да се следи в интернет, така както има информация за всички останали програми, финансирани от европейските фондове чрез публичния модул на системата ИСУН. За целта се разработва нова платформа на сайта на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), където ще се обявяват данните, съобщиха от фонда в петък. Системата ще осигури по-голяма прозрачност за усвояемостта на средствата по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Инициативата е част от подхода за публичност и прозрачност в работата на институцията, което е сред приоритетите в програмата на изпълнителния директор Живко Живков, посочват от ДФЗ. До започване работата на платформата, фондът ще публикува в секцията "Публичност по подмерките от ПРСР 2014-2020 г." ежемесечни данни за изпълнението на програмата. От началото на 2015 г., когато селската програма заработи по новия се бюджет, до края на август 2017 г. са приети общо 14 751 заявления по всички мерки, за които е бил отворен прием. Сключени са общо 4147 договора със субсидия от близо 843 млн. лева. В момента продължава разглеждането и договарянето на проектните предложения, постъпили във фонда през втората половина на 2016 г. Те са по подмерките за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура и в земеделски стопанства. По отношение на подадените заявления по мерките за агроекология и климат и за биологично земеделие все още не са приключили задължителните административни проверки, свързани с поетите ангажименти. По двете екологични мерки подадените заявления нарастват с всяка изминала годината. За кампания 2015 са били общо 5935 заявления, за кампания 2016 - общо 9586 заявления,, а за кампания 2017 - общо 9794 заявления. За настоящия програмен период стопаните вече не поемат многогодишни ангажименти по две мерки. Едната е за плащания за райони с природни или други специфични ограничения", а другата - за плащания по Натура 2000 и по Рамковата директива за водите. Субсидиите се предоставят под формата на годишни плащания на хектар земеделска площ за компенсиране на наложени ограничения за определени земеделски дейности.

Валери Симеонов дава приватизационния договор за БМФ на прокуратурата

https://offnews.bg//ikonomika/valeri-simeonov-dava-privatizatcionnia-dogovor-za-bmf-na-prokuraturata-664178.html

Следващо действие на атаката на вицепремиера Валери Симеонов срещу собствениците на БМФ.

"До дни в прокуратурата ще бъдат внесени документи, оспорващи приватизационния договор за продажбата на Параходство "Български морски флот" (БМФ) на фирма на братята бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви", заяви Симеонов във Варна.

В началото на юли пред Върховния касационен съд бе предприето обжалване на решението на Арбитражния съд на БТПП от пролетта, което разрешава промяна на приватизационния договор в полза на Домусчиеви. Основният аргументът за това бе, че след продажбата на предприятието секторът на корабоплаването е изпаднал в тежка криза, което оказвало влиятие върху бизнеса на фирмата.

Решението на арбитража на практика казва, че Домусчиеви не дължат 55 млн. лв. неустойки по неизпълнени ангажименти по приватизационния договор. 

"Искрено ми се ще да вярвам, че ВКС ще защити интересите на държавата и ще отхвърли иска на БМФ", каза още вицепремиерът.

През 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" за 440.1 млн. лв. Пет години по-късно целият приватизиран дял стана собственост на холдинга на братя Домусчиеви "Адванс пропъртис".

Папа и патриарх единни: Моралният упадък е виновен за екологичната криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=358664

Папа Франциск и духовният водач на православните християни по света призовават политическите лидери да "подкрепят консенсуса на света", че изменението на климата и други екологични проблеми са създали екологична криза, която вреди най-много на най-бедните в света, съобщава "Асошиейтед прес".

Майката на Русев посрещна Лана с огромен букет

https://offnews.bg//izvan-terena/majkata-na-rusev-posreshtna-lana-s-ogromen-buket-664169.html

Майката на българския кечист Александър Русев - Славка посрещна съпругата на българина Лана с огромен букет, пише "България днес". Българинът кацна днес в София заедно със своята красива половинка.

"Искам баницата на мама", пък бяха първите думи на звездата на WWE Русев, който изненадващо се прибра от САЩ.

Престоят на семейството ще бъде част от поредния епизод на телевизионното риалити "Тотал Дивас", в което се разказва за приключенията на кечистките от световната федерация.

"Задължително довечера ще хапна баница и мусака - призна Мирослав Барняшев. - Дойдохме си за кратка ваканция и да отпразнуваме година от сватбата. Ще съчетаем това и с малко работа. Ще прекараме известно време в Пловдив."

Си Джей събра погледите на всички посрещачи на летището. Тя призна, че не се лишава от нищо, за да поддържа своята зашеметяваща фигура, но се е влюбила в българската баница и в шопската салата.

"Аз съм шефът и в работата, и в семейството - обяви кечистката, а нейните думи бяха мълчаливо потвърдени от здравеняка. - Най-много харесвам на българите, че знаят да купонясват."

Днес Мирослав ще се бие в основния мач на шоуто „Разбиване“, което ще бъде излъчено по Диема Спорт 2. Той ще бъде в тандем с шампиона Джиндер Махал. Те ще имат за съперници Ренди Ортън и Шинске Накамура.

"Пожелавам си повече победи", сподели Русев, който беше веднага разпознат на летището от фенове.

Банките отчитат близо 120 млн. лв. по-малко печалба

http://frognews.bg/news_141323/Bankite-otchitat-blizo-120-mln-lv-po-malko-pechalba/

Към 31 юли 2017 г. отчетеният финансов резултат на банковата система е 790 млн. лв. (при 909 млн. лв. реализирана печалба за седемте месеца на предходната година), показват данните за състоянието на банките, публикувани на страницата на БНБ.

Китай: Санкциите на Япония срещу Северна Корея са против резолюцията на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421498

Китай: Санкциите на Япония срещу Северна Корея са против резолюцията на ООНЕдностранното налагане на санкции от японска страна срещу Северна Корея, противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от ТАСС и БТА. Министърът на външните работи на Китай заяви това по време на телефонен разговор с японския си колега Таро Коно.

Кеч звездата Русев пристигна у нас с жена си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kech-zvezdata-rusev-pristigna-u-nas-s-zhena-si-video-2045739

Една от големите звезди на световния кеч Мирослав Бърняшев, известен за феновете като Русев, пристигна в България с любимата си. Двойката е у нас за почивка и за снимките на реалити шоу, съобщава

Адриан Златков вече три дни е в неизвестност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/adrian-zlatkov-veche-tri-dni-e-v-neizvestnost-2045735

Заплита се случаят с изчезналия син на бизнесмена Тони Златков. 25-годишния Адриан е в неизвестност вече трети ден, а похитителите още не са потърсили връзка със семейството, отбелязва

Германски кмет: От България идват заради евтините ни жилища

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/01/3034871_germanski_kmet_ot_bulgariia_idvat_zaradi_evtinite_ni/?ref=rss


"Бих приел повече сирийци, ако можех да се отърва от няколко източноевропейци", каза през 2015 кметът на Дуисбург. Сега той отново провокира с изказване по адрес на българите и румънците. А в Дуисбург те са над 17 000, разказва "Дойче веле".<br /><br />Зьорен Линк не за първи път провокира с думите си. Преди две години кметът на Дуисбург се прочу с изречението: "Бих приел двойно повече сирийци, ако можех да се отърва от няколко източноевропейци"....

Евакуираха френска гара заради терористична заплаха

http://pogled.info/svetoven/evropa/evakuiraha-frenska-gara-zaradi-teroristichna-zaplaha.88894

/Поглед.инфо/ Спешно бяха евакуирани пътниците и служителите на главната железопътна гара във френския град Тулуза.

Протестираха полицаите в Пловдив

http://pogled.info/bulgarski/protestiraha-politsaite-v-plovdiv.88895

/Поглед.инфо/ Стотина полицаи от всички РПУ-та в Пловдив се включиха в регионалния протест, част от националната верига протести в цялата страна. Към тях се присъединиха и техни колеги от Хасково.

Водещите инвестиционни банки понижават прогнозите си за цените на петрола

http://econ.bg/Новини/Водещите-инвестиционни-банки-понижават-прогнозите-си-за-цените-на-петрола_l.a_i.748497_at.1.html

Водещи инвестиционни банки намалиха за четвърти пореден месец прогнозите си за цените на петрола, тъй като техните анализатори изглежда притеснени...

Рестарт на търга за тунела "Железница", офертите се подават до 19 октомври

http://www.mediapool.bg/restart-na-targa-za-tunela-zheleznitsa-ofertite-se-podavat-do-19-oktomvri-news268763.html

Втори опит ще направи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за избор на проектанти и строители на тунел "Железница". Срокът за подаване на офертите е до 17:30 часа на 19 октомври. Тунелът се намира по средата на участъка между Благоевград и Крупник на магистрала "Струма", чиято първа копка беше направена в четвъртък. Ден по-късно от АПИ обявиха, че са изпратили документацията за търга към Агенцията за обществените поръчки (АОП). До 17 часа в петък обаче в регистъра на АОП и в профила на купувача на АПИ поръчката все още не беше обявена. Предишният търг се провали по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков. Причината бе изчезналата папка на един от участниците в търга – "Главболгарстрой". За случая прокуратурата повдигна обвинение на члена на комисията Стефан Гайтанджиев, но вече пети месец няма никаква официална информация какво се случва с делото. Разликата между първия и втория търг е разделянето на строителството на тунела на три, както и срокът за изпълнение. Индикативната стойност на съоръжението остава без промяна – 250 млн. лв. без ДДС, което я прави най-голямата поръчка по стойност в пътния бранш за годината. Обществената поръчка е разделена на три позиции - за тунела, за пътя преди и след съоръжението. Това се прави за да се работи едновременно на обекта и да бъде изпълнен до края на 2023 г., когато приключва настоящият програмен период на еврофинансирането, е посочено в съобщението на АПИ. Първата обособена позиция е за изграждането на около 720 м път преди тунела и е с прогнозна цена от 33.5 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строителството е 600 календарни дни. Втората обособена позиция включва изграждането на 2.28-километровия тунел и площадка за хеликоптери. Индикативна стойност е 194.3 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строителството е 1060 календарни дни. Третата обособена позиция е за изграждането на 1.4 км път с индикативна стойност 22.1 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строителството е 660 календарни дни.

Икономиката на Бразилия расте за второ поредно тримесечие

http://www.investor.bg/drugi/338/a/ikonomikata-na-braziliia-raste-za-vtoro-poredno-trimesechie-245944/

Добрите резултати подхранват надеждите за излизане на страната от най-дълбоката рецесия в историята ѝ

КЗП глобила Мтел заради трите спортни канала

http://www.mediapool.bg/kzp-globila-mtel-zaradi-trite-sportni-kanala-news268762.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) вече е налагала санкции на Мтел заради жалби на граждани по казуса с трите спортни канала на оператора, които в много случаи се оказаха непоискана услуга. Всички потребители, които не са дали съгласието си да получават спортните канали Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport и въпреки това са заплатили месечни такси за тях след изтичането на промоционалната кампания, имат право да претендират за възстановяване на сумите, съобщиха от КЗП. Законът за защита на потребителите забранява предоставянето на услуги срещу заплащане без искане от страна на потребителя. В противен случай той не дължи заплащане за услугата на този, който я е доставил. Ако търговецът откаже да удовлетвори претенцията на клиентите си за възстановяване на заплатените месечни такси за цитираните спортни канали, те имат възможност да подадат жалба в Комисията за защита на потребителите. Контролният орган вече е наложил санкции по повод постъпили жалби на граждани по този казус. Съгласно разпоредбите на закона санкцията за подобно нарушение е до 3000 лв., като тя може да бъде наложена за всеки отделен случай, казаха още от КЗП

Силите подкрепяни от САЩ, освободиха Стария град на Ракка от ИД

https://www.actualno.com/asia/silite-podkrepjani-ot-sasht-osvobodiha-starija-grad-na-rakka-ot-id-news_631030.html

Силите подкрепяни от САЩ, освободиха Стария град на Ракка от бойците на „Ислямска държава“, предава AFP. С това те се приближават още повече до най-укрепения защитен периметър на джихадистите. „Нашите сили взеха пълен контрол над Стария град на Ракка след сблъсъци с

Унгарски филм спечели голямата награда на „Любовта е лудост“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358685

Голямата награда „Златна Афродита“ на тазгодишното 25-то издание на фестивала „Любовта е лудост“ отива при унгарския филм „Гражданинът“ на режисьора Роланд Враник, научи Moreto.net. Специалната награда на журито печели индонезийската лента „Самота“ с режисьор Йосеп Анги Ноен.

До 19 октомври ще се набират оферти за строителството на тунела "Железница"

http://econ.bg/Новини/До-19-октомври-ще-се-набират-оферти-за-строителството-на-тунела-Железница-_l.a_i.748496_at.1.html

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви открита процедура за проектиране и строителство на автомагистрала "Струма" Лот 3.1 Тунел "Железница". ...

Валери Симеонов: Приходите от ДДС по Черноморието нараснаха с 14 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421493

Валери Симеонов: Приходите от ДДС по Черноморието нараснаха с 14 млн. леваС 14 милиона лева повече в сравнения с юни и юли миналата година е събраният ДДС след като започнаха съвместните проверки на институциите по Северното Черноморие през туристическия сезон. Очакванията на вицепремиера Валери Симеонов са, че до края на сезона сумата ще нарасне с още близо 50 на сто, информира БНТ.

И "Теленор" склонил на предсрочно прекратяване на договора срещу три месечни такси

http://www.mediapool.bg/i-telenor-sklonil-na-predsrochno-prekratyavane-na-dogovora-sreshtu-tri-mesechni-taksi-news268761.html

Мобилният оператор "Теленор" също е склонил до два месеца да предприеме действия по промяна на условията по договорите с потребителите си и те вече да имат право предсрочно да прекратяват отношенията си с телекома като заплатят само три месечни вноски, дължими по предпочетения от тях план независимо колко време остава до изчитането на контракта. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков във Варна в петък, цитиран от БНР.. "Теленор" беше последният телеком, който отказваше да въведе промяната и поради тази причина срещу него бе заведен колективен иск от Комисията за защита на потребителите по същия начин, по който действаше и срещу "Виваком" и "Мобилтел". Така все още клиентите на "Теленор" са длъжни да платят всички дължими месечни такси до края на изтичането на сключения договор, ако искат да го прекратят предсрочно. Без да посочва имена, Божков каза, че след разговор преди ден с представители на третия оператор, който не е въвел облекченото разтрогване на договорите, му било казано, че до два месеца ще предприемат процедура по промяна на условията и " и това е една добра новина за българските потребители". От "Виваком" намалиха неустойката за предсрочно прекратяване на договора от 1 май 2015 г. до три стандартни месечни абонамента за гласови услуги, интернет и телевизия, но се възстановяват евентуално получените вече отстъпки и ако има предоставено устройство на лизинг, неговата пълна цена се погасява. "Мтел" се съгласи на същата промяна от 1 юли 2016 г., докато от "Теленор" продължиха да упорстват, но явно под заплахата да бъдат осъдени са решили и те да предприемат тази стъпка. Регулаторният шеф съобщи още, че от влизането в сила на новите правила за отпадането на роуминга в Европейския съюз при гласовите услуги и текстовите съобщения потреблението на услугата се е повишило около 18 пъти.

Лавров: Русия ще отговори остро на санкциите на САЩ

http://clubz.bg/57860-lavrov_rusiq_shte_otgovori_ostro_na_sankciite_na_sasht

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва "ще отговори остро на неща, които ни нанасят вреди". Коментарът на първия дипломат на Москва идва след новите санкции от страна на САЩ, съобщава Би Би Си. Последно американският президент Доналд Тръмп нареди да бъде затворено руското консулство в Сан Франциско.

Стъпката на Вашингтон дойде в отговор на съкращенията, които Русия наложи на щатския дипломатически състав в страната като сви бройката със 755 души.

Лавров обаче обвини администрацията на предишния президент на САЩ Барак Обама, че процесът на взаимните ограничения са започнали при нея - миналия декември, когато бяха изгонени 35 руски дипломати от Америка.

"Това започна точно с цел да се подкопаят руско-американските отношения и да се създадат пречки пред Тръмп да прави конструктивни предложения по време на своето управление", каза Лавров. Това било направено, за да се затрудни колкото е възможно Тръмп "да изпълни предизборните си обещания за нормализиране на отношенията с Русия".

"Ще реагираме веднага щом завършим с анализа си", заплаши външният министър на Русия.

Еврокомисията няма да поеме разходите за граничната стена в Унгария

http://www.moreto.net/novini.php?n=358683

Европейската комисия отхвърли искането на Унгария да поеме разходите за граничната стена, издигната по границата със Сърбия, с цел спиране на мигрантския поток, предава австрийската медия ORF, цитирана от Агенция "Фокус".

Подкрепяните от САЩ сили освободиха Стария град на Ракка от ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421434

Подкрепяните от САЩ сили освободиха Стария град на Ракка от ИДИЛСилите подкрепяни от САЩ, освободиха Стария град на Ракка от бойците на „Ислямска държава“, предава AFP. С това те се приближават още повече до най-укрепения защитен периметър на джихадистите. „Нашите сили взеха пълен контрол над Стария град на Ракка след сблъсъци с Даеш“, заяви говорителят на „Сирийските демократични сили“ Талал Село,

Путин ще се изкаже против едностранното налагане на санкции на срещата на БРИКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421457

Путин ще се изкаже против едностранното налагане на санкции на срещата на БРИКС
На срещата на БРИКС, която предстои, Владимир Путин ще се изкаже против едностранното налагане на санкции, както и за ускоряване на реформите във МВФ, предава ТАСС. Това бе потвърдено от сътрдуника на президента Юрий Ушаков. „Планира се нашият президент да се изкаже против нарастващия протекционизъм и практиката за въвеждане на едностранни санкции.

Тежка катастрофа с един загинал на АМ ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/zaginal-am-trakia-tezhka-katastrofa-26327546

Тежка катастрофа стана към 15.45 часа на АМ "Тракия" в района между Нова Загора и детелината за Ямбол, по посока към Бургас.

Сутрешните блокове започват сезонa с нови рубрики

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/sutreshnite-blokove-zapochvat-sezona-s-novi-rubriki-6073301

Повече качествена публицистика и горещи разследвания в Новините на NOVA през есенния сезон

Местната власт в Каварна: Разговорите са неконструктивни докато не се изпълнят исканията ни

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/09/01/3034864_mestnata_vlast_v_kavarna_razgovorite_sa/?ref=rss


Местната власт на Каварна съобщи официално, че отказва да участва в планираните работни срещи за решаване на казуса Калиакра.<br /><br />Според местните, разговорите с експерти и представители на институциите са неконструктивни докато не се изпълнят исканията на местните общности. Това съобщават те в новина на сайта на община Каварна "Провалени срещи на междуведомствената групи и подгрупите "Земеделие" и "Аквакултури".<br /><br />В четвъртък...

МАЕ не вижда нужда от международно отваряне на петролните резерви

http://econ.bg/Новини/МАЕ-не-вижда-нужда-от-международно-отваряне-на-петролните-резерви_l.a_i.748495_at.1.html

Международната агенция за енергията (МАЕ) все още не вижда необходимост от координирано международно отваряне на петролните резерви, след като...

Черна гора ни похвали, че сме дали пример на региона с договора с Македония

https://www.actualno.com/balkani/cherna-gora-ni-pohvali-che-sme-dali-primer-na-regiona-s-dogovora-s-makedonija-news_631023.html

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с президента на Черна гора Филип Вуянович и с министър-председателя Душко Маркович днес в рамките на двудневното си посещение в Подгорица. Визитата е

Търсите купон за деца на 10 септември? "Стара хартия за нова книга" е в София

http://clubz.bg/57859-tyrsite_kupon_za_deca_na_10_septemvri_stara_hartiq_za_nova_kniga_e_v_sofiq

Къде да заведете децата си на 10 септември в София? Има само един най-добър избор - на празника "Стара хартия за нова книга". 

За пета поредна година сторицата е домакин на кампанията за насърчаване на детското четете и опазването на природата. Под надслов „Почисти и прочети“ събитието ще се състои от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Както винаги кампанията ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова, която ще открие празника. Инициативата е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г.

Ден по-рано домакин на кампанията е град Хасково. Клуб Z  е сред медийните партньори  на "Стара хартия за нова книга".

Какво трябва да знаете 

Правилата на кампанията са лесни. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги независимо от предаденото количество хартия. 

Конкурс за кратък разказ

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ е вдъхновено от талисмана на кампанията – Пърси Джаксън, син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс.

В конкурса за кратък разказ „Стари герои в нови истории“ децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци.

В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри от София до 18-годишна възраст. Творбите ще се изпращат предварително в срок до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg. Победителите ще бъдат обявени на 10 септември на сцената пред Книжен център „Гринуич“. 

Пълните условия на конкурса можете да откриете тук: http://www.greenwich.bg/

Какво още?

Театър, музика, танци и игри очакват всички присъстващи. За настроението на гостите ще се погрижат звездите от „Гласът на България“: любимият дует на публиката Димитър и Христо и финалистът Кристиан Грънчаров. В празничната програма ще се включат детски и тийнейджърски вокални и танцови групи, сред които талантите от „Бон-Бон“, формациите „Смехоранчета“, „Светулковци“ и DIVA DANCE SCHOOL. За участниците в инициативата ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на героя на кампанията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади. 

По време на празника децата ще могат да се насладят на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. Постановката е носител на награда, връчвана от посланика на Холандия в България, и е представяна пред международно жури на престижни фестивали за куклено изкуство в Италия, Швейцария, Холандия, Португалия, Франция, Испания и др.

Освен в София тазгодишното издание на кампанията ще се проведе в още четири града от страната – в Хасково на 9 септември - ден преди събитието в столицата, в Русе на 17 септември, в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД. 

Историята на "Стара хартия за нова книга"

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета. 

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“ и „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“. Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. 

Медийни партньори са bTV Media Group, azcheta.com, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg

 

Великобритания отмени забраната за електронни устройства на самолетите от Кайро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421421

Великобритания отмени забраната за електронни устройства на самолетите от КайроБританските власти отмениха забраната за внасяне на електронни устройства в салоните на самолетите, пристигащи от летище Кайро. Това съобщи египетското министерство на гражданската авиация, цитирано от Ройтерс и БТА. През март САЩ и Великобритания наложиха ограничения, забраняващи пренасянето на електронни устройства в ръчен багаж в полети от

За първи път след 20 г.: Гумени глави се завръщат на сцената

https://offnews.bg//kultura/za-parvi-pat-sled-20-g-gumeni-glavi-se-zavrashtat-na-stcenata-664176.html

За първи път след 20-годишно сценично затишие, варненските рапъри "Гумени глави" се завръщат на сцената за няколко концерта през септември.

Мишо Шавара, Вальо Кита и Dj Dido D ще излязат на една сцена в София и Варна.

Варненският "X Disco Club" ще бъде домакин на 8 септември, петък. А в столицата ще се състоят два поредни концерта – на 13 и 14 септември в клуб "Terminal 1".

Мишо Шамара ще дойде от САЩ, където в момента живее, за събитието.

За предстоящите дати се подготвят над 90-минутни сетове, включващи култови хитове в оригинални и осъвременени версии от ранните албуми – „Квартал 41“, „Гуми втора употреба“, „За повече пари“, „За още повече пари“, като сред тях: „Ще му разбия главата“, „Извинявай, скъпа“, „Даниела“, „Гуантанамера“, „Може да си грозен“, „Три бири“, „Никой никъде“, „Разклати ги добре“, „Лятото е супер“, „Ръцете си вдигнете“, „Трета вежда“ и много други добре познати парчета, които ни разсмиваха и скандализираха през годините.

Билети за концертите в София вече се разпространяват в мрежата на Eventim.bg - на цени от 25 лв. на предварителна продажба и 35 лв. на самата дата и на място.

Важно е да се отбележи, че броят на билетите за всяко едно от шоутата е силно ограничен - само до 400. Каси: щанд EVENTIM - ул. "6-ти септември", щанд EVENTIM - The Mall, Office 1 Superstore, OMV, Orange Center, Orange.bg, Usit Colours, Билетен център НДК, Български пощи, Вастелс България, Каса Арена Армеец, Технополис, Duende Travel София, книжарница „Бард“, книжарница „На спирката“, както и онлайн през сайта на компанията. 

Симеонов във Варна: Координационни щабове по туризма ще има и за зимните курорти

http://www.moreto.net/novini.php?n=358675

Координационни щабове по туризма ще работят и за зимните курорти. Това каза във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. Той похвали съвместната работа на институциите по морето през лятото. Коментира, че координационният щаб във Варна трябва да бъде пример за цялата страна.

Джъстин Бийбър вече има 100 милиона последователи в Туитър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6421415

Джъстин Бийбър вече има 100 милиона последователи в Туитър
Въпреки че отмени турнето си, популярността на канадския певец Джъстин Бийбър не спада и той вече се радва на 100 милиона последователи в Туитър, съобщи Контактмюзик. Бийбър е вторият човек, който достига до този праг, след певицата от САЩ Кейти Пери, която набра толкова фенове през юни, предаде БТА.

Даниел Панов: Нека експертите кажат лъв, лавров венец или надпис да стои пред паметника на Левски

https://www.24chasa.bg/region/article/6421368

Даниел Панов: Нека експертите кажат лъв, лавров венец или надпис да стои пред паметника на ЛевскиНека спрат споровете около паметника на Васил Левски и проектираното през 2007 г. поставяне на скулптура, написа във фейсбук кметът на Велико Търново Даниел Панов по повод острите дебати с политически привкус лъв да завърши архитектурната композиция пред монумента на Апостола. "Идеята за фигура на лъв е етап от одобрен преди десет години проект за

Открит урок на Путин: Изкуственият интелект ще владее света

http://dnes.dir.bg/news/rusia-vladimir-putin-izcustven-intelect-otkrit-urok-26327089

Руският президент Владимир Путин заяви, че вярва, че страната, която постигне лидерство в създаването на изкуствения интелект, ще бъде владетел на света.

Раздават таблетки йод в Аахен, белгийска АЕЦ с цепнатини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421419

Раздават таблетки йод в Аахен, белгийска АЕЦ с цепнатиниПоради опасност от радиоактивно изтичане в района на белгийската АЕЦ „Тианж“, германското правителство започна от днес да раздава превантивно таблетки йод на бременни и деца в Аахен. Таблетките високо концентриран йод предпазват от рак на щитовидната жлеза при ядрени аварии. Те се съхраняват във федералния резерв и могат да бъдат раздавани само с

ЦСКА взе 6-кратен шампион на България

https://www.24chasa.bg/sport/article/6421404

ЦСКА взе 6-кратен шампион на България Спечелилият общо 6 титли на България - 2 с “Литекс” и 4 с “Лудогорец”, французин Александер Барт се завръща в нашето първенство. 31-годишният централен защитник подписа с ЦСКА. Преди 2 г. Барт си тръгна от Разград и премина в швейцарския “Грасхопър”. В началото на тази година французинът се премести в румънския “Университатя” (Крайова).

Горски пожар бушува в западния турски окръг Мугла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421396

Горски пожар бушува в западния турски окръг МуглаГолям горски пожар се разрази днес в западния турски окръг Мугла, съобщи турската телевизия НТВ. Пожарът е започнал в район, намиращ се недалеч от град Ментеше. Пламъците са се разпространили бързо наоколо заради силния вятър. Властите са изпратили три самолета и шест хеликоптера за гасене на пожари.

Новоразкритите работни места в САЩ през август са под очакваното

http://econ.bg/Новини/Новоразкритите-работни-места-в-САЩ-през-август-са-под-очакваното_l.a_i.748494_at.1.html

През август новоразкритите работни места в САЩ се повишиха по-слабо от очакваното, докато нивото на безработица нарасна до 4,4% от 16-годишното дъно...

Предложение! Спиране на помощите при повече от 5 неизвинени отсъствия от училище

http://www.cross.bg/ychilishte-chast-otpadnali-1553761.html

/КРОСС/ Правителството обмисля спирането на месечните помощи, ако едно дете има повече от 5 неизвинени отсъствия от училище. Има идея и за промени в Наказателния кодекс за налагане на наказания на родители, които пречат на децата си да посещават училище или детска градина. Мерките са част от кампанията за връщането в класните стаи на тези, които са напуснали образователната система или никога не са били част от нея, съобщава БНР. Разкрива се национална телефонна линия 0800 10 112, на която да се подават сигнали за деца, отпаднали от училище. За семействата с материални затруднения се обмислят помощи под формата на безплатни учебници, транспорт и закуски. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни: Сфера, в която държавата трябва да влезе с всичките си сили, е образованието. 206 378 са децата, които никога не са посещавали или са отпаднали от образователната система. Това е огромно число. Просто казано - ще бъдат използвани позитивни и санкционни методи.  

Законът погва родители, спиращи децата си от училище

http://frognews.bg/news_141322/Zakonat-pogva-roditeli-spirashti-detsata-si-ot-uchilishte/

Родители, които умишлено не пращат децата си на училище, да носят наказателна отговорност. Това предвиждат мерки срещу отпадане на деца от образователната система.

Прекратяват договор с оператор само срещу 3 месечни такси

http://dnes.dir.bg/news/mobilni-operatori-krs-dogovori-26327309

Абонатите на мобилните оператори вече ще плащат 3 месечни такси при предсрочно прекратяване на договорите си с тях, а не за всички месеци до датата на изтичане.

Константин Каменаров пое управлението на БНТ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/konstantin-kamenarov-poe-upravlenieto-na-bnt-245936/

Трябва много да внимаваме за наследството, което оставяме, заяви новият шеф на обществената телевизия

Екатерина Захариева: България ще помогне на Черна гора да влезе в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421393

Екатерина Захариева: България ще помогне на Черна гора да влезе в ЕСБългария ще направи всичко възможно, за да помогне на Черна гора, да се присъедини към Европейския съюз, предава Sputnik, цитиран от Фокус. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева. Българският външен министър заяви на черногорския си колега Сърджан Дарманомич, че чиновници от Черна гора могат да се обучават в София.

Виж санирания блок на Кирчо Печурков от Бургас, изпрати снимки, спечели 13 000 лв

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421009

Виж санирания блок на Кирчо Печурков от Бургас, изпрати снимки, спечели 13 000 лвПристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "От името на Сдружението на собствениците гр.Бургас , ж.к. Братя Миладинови блок № 8, Ви изпращам няколко снимки на току що санирания ни блок по Националната програма за енергийна

Фонд "Земеделие" ще има платформа, в която ще отчита изпълнението на селската програма

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/zemedelie/2017/09/01/3034841_fond_zemedelie_shte_ima_platforma_v_koiato_shte/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" разработва нова платформа на интернет страницата, където ще се обявяват данните за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщават от институцията.От там подчертават, че инициативата е част от подхода за публичност и прозрачност в работата на институцията.<br /><br />До започване функциониране на платформата, фондът ще публикува ежемесечни данни за програмата в секция "Публичност по подмерките от ПРСР...

Проблеми с тока забавиха тренировката на грациите ни

https://offnews.bg//gimnastika/problemi-s-toka-zabaviha-trenirovkata-na-gratciite-ni-664174.html

Проблем с тока в зала "Адриатик Арена" забави първата подиум тренировка на ансамбъла, пише beautyinsport.com. Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска пристигнаха късно снощи в Песаро за първото си участие на Световно първенство.

С отбора е и Християна Тодорова, която е номинирана за Предсатвител на комисията на атлетите, а изборът е тази вечер. В 10 часа започна загрявката на Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Теодора Алексанрова.

По списък момичетата ни трябваше да излязат на основния килим в 12.40, но бяха забавени с 30 минути. На подиум тренировката грациите изиграха два пъти композицията с пет обръча, вторият без грешка и веднъж тази с три топки и две въжета. Момичетата не показаха новите си трика, а излязоха по тренировъчен екип.

Токът в залата угасна по-рано днес по време на изпълнението на ансамбъла на Русия, което ядоса сериозно Ирина Винер. Преди нашите момичета домакина от Италия направи силна тренровка.

Грацийте ни започват участието си утре и ще са под номер 9 в дисциплината с 5 обръча, която започва в 17:10 часа. В 18:25 часа ще играят с три топки и две въжета. 

Близо 120 млн. лв. по-малко печалба на банките

http://www.moreto.net/novini.php?n=358679

Към 31 юли 2017 г. отчетеният финансов резултат на банковата система е 790 млн. лв. (при 909 млн. лв. реализирана печалба за седемте месеца на предходната година), показват данните за състоянието на банките, публикувани на страницата на БНБ.

Стартира процедурата за строеж на тунел "Железница" на АМ "Струма"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421383

Стартира процедурата за строеж на тунел "Железница" на АМ "Струма"Агенция "Пътна инфраструктура" стартира открита процедура за "Проектиране и строителство на автомагистрала "Струма" Лот 3.1 Тунел "Железница", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 17.30 ч. на 19 октомври т. г.

Джейн Фонда и Робърт Редфорд отново заедно

http://clubz.bg/57858-djejn_fonda_i_robyrt_redford_otnovo_zaedno

Две легенди на световното и американското кино – Робърт Редфорд и Джейн Фонда – са заедно на червения килим на най-стария международен филмов фестивал. На 1 септември двамата получават отличия „Златен лъв“ за цялостно творчество.

Фонда и Редфорд са във Венеция и защото на 1 септември, на 74-ото издание на фестивала, е премиерата на новия им филм Our Souls At Night („Нашите души през нощта“). Във филма на индийския режисьор Ритеш Батра („Кутия за храна”) Фонда и Редфорд играят Ади и Луис – съседи в малък град в Колорадо, които почти не са контактували през годините. Но скоро след смъртта на съпруга си тя решава да се сближи с Луис, също вдовец – и двамата да вземат най-доброто от времето, което им остава на тази земя.

Филмът – който е адаптация по романа на Майкъл Х. Уебър („Вината в нашите звезди”) – ще бъде достъпен на платформата „Нетфликс“ от 29 септември. Малко преди това Our Souls at Night ще тръгне и на кино в някои избрани киносалони.

Екранната връзка между Робърт Редфорд и Джейн Фонда започва преди повече от 50 години в трилъра на Артър Пен „Преследване“ (1966), в който играят съпрузи. През 1967-а отново са заедно пред камерата, но в романтичната комедия „Боси в парка“, по пиесата на Нийл Саймън. През 1979-а пак снимат заедно – в „Електричексият конник“ (реж. Сидни Полък), но като врагове.

На пресконференцията след прожекцията за журналисти на 1 септември сутринта Джейн Фонда се оплака шеговито от режисьора Батра, който заснел секссцените между нея и Редфорд без много дубли.

"Площад Славейков"

Атаката на Валери Симеонов срещу сделката за БМФ стигна и до прокуратурата

http://www.mediapool.bg/atakata-na-valeri-simeonov-sreshtu-sdelkata-za-bmf-stigna-i-do-prokuraturata-news268760.html

До дни в прокуратурата ще бъдат внесени документи, оспорващи приватизационния договор за продажбата на Параходство "Български морски флот" (БМФ) на фирма на братята бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, обяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. Тази стъпка в битката срещу Домусчиеви ще е продължение на предприетото вече пред Върховния касационен съд в началото на юли 2017 г. обжалване на решението на Арбитражния съд на БТПП от пролетта, което разрешава промяна на приватизационния договор в полза на Домусчиеви. Така компанията, закупила БМФ през 2008 г. с участието на германски партньор, но вече изцяло на братята, няма да изпадне в неизпълнение на приватизационния договор. и да дължи 55 млн. лв. неустойки. Симеонов обаче инициира обжалването и след разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха осигурени 2.4 млн. лв. за завеждането на дело пред ВКС. "Искрено ми се ще да вярвам, че ВКС ще защити интересите на държавата и ще отхвърли иска на БМФ", заяви в петък Симеонов, цитиран от БТА. След завеждането на делото пред ВКС министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че развръзката по казуса с неизпълнението на привотизационния договор за БМФ се очаква през 2018 г.. Тогава настъпва следващият отчетен период за следприватизационен контрол и ако има пълно неизпълнение, може да се разтрогне договорът. Той обаче призна, че досега собственикът на БМФ е уличават само в нарушения на ангажимента за трудова заетост, за което е плащал неустойки. Казусът се заплете, след като в началото на април 2017 г. Арбитражният съд при БТПП реши, че собственикът на БМФ "Кей Джи маритайм партнърс" няма нужда да спазва приватизационния си договор и не бива да плаща неустойка на държавата за неизпълнението му, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ. Това решение е абсолютен прецедент по отношение на приватизационните сделки и заплашва изпълнението на ангажиментите по всички договорите за продажба на държавни активи. Наред с това държавата е осъдена да плати и част от гигантските разноски на частната компания по делото - 3.7 млн. лв. През август 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" срещу 440.1 млн. лв. В края на август 2013 г. собственик на дружеството изцяло вече е българският партньор в сделката - "Адванс пропъртис", холдингът, обединяващ голяма част от бизнеса на братя Домусчиеви. Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от ангажиментите по договора е към десетата година след сделката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго изискване е през 2018 г. средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък трябва да са 779.9 млн. лв. в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове. След сделката обаче започва световната икономическа криза и свиването на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да трябва да си плати неустойките пред държавата "Кей Джи маритайм шипинг" излиза с искане до Арбитражния съд договорът да бъде изменен така, че ангажиментът за тонаж да бъде намален от 1.39 млн. DWT на 880 хил. DWT, а средносписъчният плавателен състав - от 2360 на 803 души. Явно искането на Валери Симеонов пред прокуратурата ще е държавното обвинени да поиска от съда разваляне на сделката, но не е ясно какви последици би имало такова решение.

Коутиньо преминава през мъчителен период, заяви Неймар

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/01/3034740_koutinyo_preminava_prez_muchitelen_period_zaiavi_neimar/?ref=rss


Новото попълнение на ПСЖ Неймар смята, че трансферната сага около сънародника му Филипе Коутиньо влияе отрицателно върху психиката и физическото състояние на играча на "Ливърпул".<br /><br />Полузащитникът на червените има желание да премине в "Барселона". Мърсисайдци искат да го задържат, като като отказаха предложенията за 25-годишния футболист. Трансферният прозорец в Англия затвори в четвъртък вечерта, но този в Испания продължава до края на деня.<br...

Министър игнорира заповед на Върховния съд във връзка с т.нар. златни концесии

http://www.eurochicago.com/2017/09/dogovor/

От Върховния съд има решение, което гласи, че Министерството на енергетиката трябва да му предостави тази информация, изцяло и незабавно. Но в министерството служителите, включително и зам.-министърът, се въртят в три хиляди посоки, за да ни обясняват, че да, така е, ама не точно... Министерството изтъква в едно от делата, че преснимането на около 10 класьора с документи представлява един неоправдан разход за държавата и затова не могат да съдействат :-) Няма такава държава, наистина... Тръгнахме си без нито един документ... Само можем да гадаем за какво скандално споразумение става въпрос между република България и г-н Дънди. Какъв е редът, когато един министър просто игнорира заповед или решение на Върховния съд?

Четирима нови прокурори встъпиха в длъжност в Окръжната прокуратура във Варна след конкурс

http://www.moreto.net/novini.php?n=358651

Четирима прокурори от Районната прокуратура във Варна встъпиха днес, 1 септември 2017 г., в длъжност в Окръжната прокуратура във Варна, научи Moreto.net. Това се случи след вътрешен конкурс за повишаване в длъжност, който прокурорите Антон Кондов, Боянка Михайлова, Виолета Радева и Светослав Стойнов издържаха успешно.

Разследват фалшиви интервюта на министър

https://www.vesti.bg/bulgaria/razsledvat-falshivi-interviuta-na-ministyr-6073300

Министерството, политическият кабинет на министър Николай Петров и служители на ведомството не промотират и не рекламират каквито и да било продукти и стоки, се посочва в съобщение на здравното министерство

Фонд "Земеделие" намалил с 30% цената, която плаща при покупка на техника с евросредства

http://econ.bg/Новини/Фонд-Земеделие-намалил-с-30-цената-която-плаща-при-покупка-на-техника-с-евросредства_l.a_i.748493_at.1.html

Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" е редуцирало предлаганите от дистрибуторите цени на земеделска техника с 30% и по тях финансира фермери....

Пуснаха още един от задържаните за нападенията с нож в Турку

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421382

Пуснаха още един от задържаните за нападенията с нож в ТуркуФинландската полиция пусна на свобода още един от мъжете, които бяха задържани във връзка с нападението в Турку, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. В ареста остава един човек. Властите задържаха седем души, за които се смяташе, че може да имат връзка с нападението. На 18 август загинаха две жени, а осем души бяха ранени,

Хари Потър 19 години по-късно

https://offnews.bg//zvezdi/hari-potar-19-godini-po-kasno-664165.html

Днес е специален ден за феновете на Хари Потър.

В петък, 1 септември, 2017, Хари Потър и Джини Уизли отидоха до станцията Кингс Крос (King's Cross) с трите си деца Джеймс Сириус, Албус Сивиръс и Лили Луна. Рон и Хармаяни също бяха там, както и Драко Малфой и синът му Скорпиус. 

Да, днес е денят, в който действията от епилога на Хари Потър и Даровете на смъртта се случват, а феновете на поредицата използват хаштага #19ГодиниПо-късно (#19YearsLater) за да го отпразнуват в социалните мрежи.

Дж. К. Роулинг, авторката на книгите, публикува относно този ден в Twitter: "Днес е деня, в който Албус Сивиръс Потър се качва на Хогуортс Експрес от Кингс Крос за пръв път."

Един фен отбеляза, че Теди Лупин (кръщелникът на Хари) и Виктоар Уизли ще се целуват на платформа 9¾, а Роулинг добави: "Моля ви, дайте им малко лично пространство."

Стотици фенове се очакват да пътуват то станцията Кингс Крос днес, в опит да мярнат Хари, Рон и Хармаяни, докато изпращат децата си.

Разбира се, след като Даровете на смъртта беше излъчен през 2007, историята на Хари Потър продължава, като сценичната адапция Прокълнатото дете я подхваща мигновено след епилога, а две нови книги за "История на Магията" са насрочени за пускане в продажба по-късно тази година. Те ще отведат читателите на "пътешествие през предметите изучавани в Хогуортс, училище за вещерство и магьосничество" 

Тежка катастрофа на АМ "Тракия" край Нова Загора, човек е загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421371

Тежка катастрофа на АМ "Тракия" край Нова Загора, човек е загиналТежка катастрофа е станала на автомагистрала „Тракия“, посока Бургас, в района между Нова Загора и детелината за Ямбол, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пътният инцидент е станал към 15:45 часа. По неизяснени засега причини, шофьорът на лек автомобил се е ударил в разделителната мантинела. Движението е затруднено и в двете скоростни ленти в двете

Константин Каменаров пое шефския пост в БНТ от Вяра Анкова

http://dnes.dir.bg/news/bnt-vjara-ankova-konstantin-kamenarov-26327264

Новият генерален директор на БНТ - Константин Каменаров, встъпи в длъжност. Той пое поста от Вяра Анкова, която бе два мандата начело на обществената телевизия.

Предлагат Пеевски за лице на българското председателство

https://offnews.bg//politika/predlagat-peevski-za-litce-na-balgarskoto-predsedatelstvo-664173.html

ДПС депутатът и успешен бизнесмен Делян Славчев Пеевски да бъде избран за лице на българското председателство на Съвета на ЕС. Такова предложение внесе в Народното събрание Гражданско движение "Боец" от Видин.

От организацията считат, че вече лансираното предложение лице на председателството да бъде бившата тв водеща Цвета Кирилова е слабо и че за тази висока "чест е необходим човек, който олицетворява държавата ни. Човек, който може да бъде символ на случващото се в страната". 

"Боец" изрежда и солидни мотиви за избора на Пеевски - успехите му като медиен магнат, фактът, че на 21 години оглави борда на Пристанище Варна, избора му за шеф на ДАНС, спечеленото евродепутатско място, международните му контакти в страни като Турция, Сирия, Саудитска Арабия, Судан, Дубай и други.

"Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек притежаващ стар „Опел” се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът „КОЙ”, най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации. Чрез своята вродена харизма, той единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримият му принос към развитие на гражданското общество в България", посочват авторите на родолюбивата идея.

Ето и пълният текст на писмото на гражданската инициатива:

ДО: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО: ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПИСМО-ПРЕДЛОЖЕНИЕ
За номиниране на Делян Славчев Пеевски
За „ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ”,
по време на българското Европредседателство

ОТ: ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ” ЕИК 176949776
АДРЕС – Гр. Видин, к-с”Панония”, блок 4, вх.З, ап. 157, 

България за първи път ще поеме ротационното председателство на Европейският съюз от 01.01.2018 г.

ГД „БОЕЦ” разбрахме, че съществува инициатива за излъчване на „Лице на България”, което да представя страната ни по време на Европредседателството, като към момента има инициатива за номинирането на г-жа Цвета Кирилова.

При цялото ни уважение към г-жа Кирилова и номиниралите я, считаме, че това трябва да е човек, който олицетворява държавата ни. Човек, който може да бъде символ на случващото се в страната. Човек, който е работил години наред за българските граждани и чрез своите постижения в обществен и в личен план, се е превърнал в Символ на успеха в собствената си страна. Считаме, че има един Успял и отговарящ на тези изисквания и заслужаващ тази чест по право човек.
ГД „БОЕЦ” номинираме народният представител Делян Славчев Пеевски за Лице на българското европредседателство.

Мотиви:

Делян Славчев Пеевски е български предприемач, медиен магнат , политик и общественик. Народен представител е от парламентарната група на ДПС в 41-то, 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. През август 2015 г. Пеевски официално придобива дялове от вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и др. Заедно с това той официализира и собствеността си в тютюневия гигант „Булгартабак“, приватизирано през мандата на първото правителство на Бойко Борисов (2009 – 2013).

През 2001 г. оглавява борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България, когато е само на 21 години.

От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба.
Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Като народен представител през годините г-н Пеевски е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и член на Комисията по правни въпроси към НС.

По предложение на министър-председателя Пламен Орешарски на 14 юни 2013 г. Г-н Делян Пеевски е избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Избран е за евродепутат от листата на ДПС на изборите за Европейски парламент през май 2014 г.

Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек притежаващ стар „Опел” се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани.

Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът „КОЙ”, най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации.

Чрез своята вродена харизма, той единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримият му принос към развитие на гражданското общество в България.

Номинираната от нас личност е известна с множеството си международни контакти в редица страни – Турция, Сирия, С.Арабия, Судан, Дубай и други.

Изключително „магнетична” личност, чиято дейност вече се оценява и в САЩ, разнасяйки славата на България.

Българските институции са оценили неговите качества и значимост за държавата и обществото ни, приравнявайки го към Президент, Премиер, Председател на НС , осигурявайки му държавна охрана от НСО.

Множеството проверки от Прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство.

ГД „БОЕЦ”, издигайки тази номинация, очакваме тя да бъде разгледана от институциите, и поставена за широк обществен дебат. Считаме, че изложените от нас мотиви, достатъчно силно аргументират номинацията ни, и представят личността на Делян Славчев Пеевски като заслужаваща честта да бъде „ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ”, и олицетворяваща българската реалност.

01.09.2017г. Председател на УС на ГД „БОЕЦ”/ ......................../
Гр. Видин Георги Георгиев

Невяна Владинова и Катрин Тасева сред най-добрите в света

https://www.24chasa.bg/sport/article/6421323

Невяна Владинова и Катрин Тасева сред най-добрите в светаИ двете представителки на България на световното първенство в Пезаро - Невяна Владинова и Катрин Тасева се класираха за по-силната група, която ще спори за отличията в многобоя. Неви влиза в борбата за медалите с четвърти резултат, като пред нея са само рускините Аверини и израелката Линой Ашрам. Целта пред Тасева беше да се класира сред първите

Борисов: Информационният обмен е ключов за сигурността

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-sigurnost-informatzionniat-obmen-kluchov-26327263

Бързият и качествен информационен обмен е от ключово значение в сферата на вътрешните работи и сигурността.

В Германия раздават таблетки йод заради проблеми с белгийска ядрена централа

https://www.actualno.com/europe/v-germanija-razdavat-tabletki-jod-zaradi-problemi-s-belgijska-jadrena-centrala-news_631016.html

Германският град Аахен раздаде таблетки с йод на 500 000 граждани и хора, които живеят близо до стара белгийска ядрена централа, предава BBC. Хората могат да се регистрират в сайта на града, за да получат купони, които могат да разменят в аптеките, където има такива хапчета. Йодъ

Взехте ли си код за e-медицинското си досие

http://clubz.bg/57857-vzehte_li_si_kod_za_e_medicinskoto_si_dosie

От старта на кампанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) „За отворени досиета“ (28.08.2017 г.) до днес (1 септември 2017 г.) над 3000 граждани са получили своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие, съобщават от НЗОК.

Така за периода от април 2013 г. до август т. г. общият брой, предоставени УКД е около 38 000.

В районната каса в Русе вече е подаден и сигнал от здравноосигурен за намерени несъответствия в отчетените и заплатени дейности от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), и действително получените медицински услуги от пациента. Контролните органи на касата проверяват сигнала.

Всеки може да получи своя УКД във всяка районна каса, независимо от местоживеенето си, напомнят от НЗОК. 
 

Ален Делон изпрати "жената на живота си" в последния й път (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/alen-delon-izprati-zhenata-na-zhivota-si-v-posledniia-j-pyt-snimki-2045732

Над хиляда души изпратиха в последния й път звездата на френското кино от 60-те и 70-те години на миналия век Мирей Дарк, сред които легендарният актьор и неин бивш дългогодишен партньор Ален Делон, предаде Франс прес.
 

До три години затвор грозят мъжа, вземал наркотици пред сина си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/do-tri-godini-zatvor-groziat-myzha-vzemal-narkotici-pred-sina-si-2045734

До три години затвор и обществено порицание може да получи мъжът, който взе наркотици пред очите на сина си в столично заведение.

Заплита се случаят с изчезналия Адриан

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaplita-se-sluchaiat-s-izcheznaliia-adrian-2045735

Заплита се случаят с изчезналия син на бизнесмена Тони Златков. 25-годишния Адриан е в неизвестност вече трети ден, а похитителите още не са потърсили връзка със семейството, отбелязва

Радев иска той да назначава шефа на антикорупцията

http://frognews.bg/news_141321/Radev-iska-toi-da-naznachava-shefa-na-antikoruptsiiata/

Шефът на новото антикорупционно звено да се назначава от президента, поиска държавният глава Румен Радев.

Мишкова нива - ако не си посветен, не влизай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6421358

Ще ви отведем до едно място, обвито в тайнственост. Не може да не сте чували за Мишкова нива. Това е местност в Странджа край Малко Търново, където и до днес лежат останки от древно светилище. Тук в миналото са се извършвали свещенодействия и други тайнства. Гледайте клипа на GO

4-ма мъже стопанисвали обекти в Слънчев бряг за пласиране на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421343

4-ма мъже стопанисвали обекти в Слънчев бряг за пласиране на наркотициЗадържаха четирима мъже, стопанисващи обекти в Слънчев бряг, за пласиране на наркотици сред клиенти си, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас. Мащабна полицейска операция по противодействие разпространението на наркотични вещества бе проведена снощи от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас на територията на Слънчев бряг.

Денят в снимки – 1 септември

http://www.dnes.bg/index/2017/09/01/deniat-v-snimki-1-septemvri.352175

Откриване на учебната година във Военната академия и пясъчен замък

Съюзът на съдиите разкритикува остро проекта на антикорупционен закон на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/01/3034838_sujuzut_na_sudiite_razkritikuva_ostro_proekta_na/?ref=rss


Най-голямата магистратска организация у нас - Съюзът на съдиите отправи своите бележки и критики към изготвения от Министерството на правосъдието проект на антикорупционен закон. Преди време след среща с БСП от организацията представиха бележките си и по техния проект<br /><br />Днес проектът на ГЕРБ, който беше представен преди месец, беше обществено обсъден и в парламента и се очаква в скоро време да бъде внесен в парламента. Амбициите на управляващите са антикорупционно...

Марешки се подигра с Валери Симеонов в скеч (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/mareshki-se-podigra-s-valeri-simeonov-v-skech-video-news_631013.html

Зам.-председателят на Народното съ брание Веселин Марешки "грейн" в скеч, в който се подиграва на наказателните акции на вицепремиера Валери Симеонов на Слънчев бряг. В клипа на плажа се вихри шур купон на хитовото парче на Гери Никол "Пръскам", а Марешки, в ролята на нагъл по

Вадят борбата с корупцията от ДАНС

http://www.moreto.net/novini.php?n=358663

Борбата с корупцията е вечна тема. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в началото на дебата по атикорупционния закон, предложен от ГЕРБ. На участниците, дошли в парламента, той пожела добро решение и успешен дебат.

Пожар застрашава домове на гръцкия остров Родос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421338

Пожар застрашава домове на гръцкия остров РодосНад 20 огнеборци, подпомагани от група доброволци, се опитват да овладеят пожар, който е избухнал на 3 километра от град Родос на едноименния остров от групата на Додеканезите, съобщава вестник "Катимерини", цитиран от БТА. Огънят е предизвикал прекъсване на електричеството в града и застрашава намиращите се наблизо жилища.

Препаратите да бъдат изследвани заради пчелите

http://dnes.dir.bg/news/med-momchil-nekov-neonikotinoidnite-pestitzidi-26327014

Европейският орган по безопасност на храните да извърши изследвания на всички вещества, особено за растителна защита, които застрашават здравето на пчелите.

Москва вдигна експортните мита на петрола

http://econ.bg/Новини/Москва-вдигна-експортните-мита-на-петрола_l.a_i.748489_at.1.html

От днес износното мито за руския петрол се повишава с 9,7 долара до 84,1 долара за тон спрямо 74,4 долара за тон досега, се посочва в съобщение на...

Китай има нов началник на армията

http://www.dnes.bg/world/2017/09/01/kitai-ima-nov-nachalnik-na-armiiata.352165

Предприети са кадрови промени във връзка с план за модернизация

"Вейшнория без Лукашенко" - коя е държавата противник на Беларус на ученията с Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/01/3034726_veishnoriia_bez_lukashenko_-_koia_e_durjavata/?ref=rss


Фиктивна държава, която армията на Беларус измисли за предстоящите съвместни военни учения с Русия, предизвика подигравки в интернет, където потребители й създадоха знаме, история и демократична политическа линия, предаде "Франс прес".<br /><br />Вейшнория е една от трите фиктивни държави, измислени от Минск за военните учения "Запад 2017" от 14 до 20 септември с участието на близо 13 000 войници в близост до страни от ЕС. На публикувана от беларуското...

Париж иска график за преход в Сирия без Асад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421331

Париж иска график за преход в Сирия без АсадВъншният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че неговата страна иска световните сили да се споразумеят за времеви график за промяна на властта в Сирия, предаде Ройтерс. Льо Дриан обаче изключи участие в този процес на сирийския президент Башар ал Асад, когото нарече "убиец" на част от своя народ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване