Хиляди блокирани от свлачище в Кавказ

http://www.cross.bg/kavkaz-svlachishte-blokirani-1553762.html

/КРОСС/ Близо 7 700 души са блокирани от огромно свлачище в Кавказ, в автономната република Кабардино-Балкария в състава на Руската федерация, предава БНТ. Над 500 от тях са туристи. Сред блокираните има и 130 чужденци. 27 туристически бази са напълно откъснати от света. Заради проливните дъждове нивото на река Баксан рязко се повиши. Властите предупредиха за предстояща буря в района на връх Елбрус, където е свлачището.  

Оставиха в ареста задържания за подкуп шеф на КЗП – Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421346

Оставиха в ареста задържания за подкуп шеф на КЗП – СилистраПостоянна мярка задържане под стража даде Окръжният съд в Силистра на задържаният преди два дни шеф на Комисията за защита на потребителите в Силистра – Урал Чакър. Прокурорът по делото Свилен Тодоров окачестви престъплението като тежко и умишлено, поддържайки искането си обвиняемият да остане зад решетките.

Купуват стотици видове цветя, дървета и храсти за градската среда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358677

Хиляди цветя, луковици, дървета и храсти ще бъдат закупени от Общината, за да красят града. За осигуряването на необходимите разсади и растения са предвидени до 320 хил. лева без ДДС. Средствата са за 2-годишен период на договор с избрания изпълнител, научи Moreto.

Арести в заведения в Слънчев бряг заради дрога

http://dnes.dir.bg/news/zavedenia-slanchev-brjag-narkotitzi-26327088

Задържани са четирима мъже, които стопанисват обекти в Слънчев бряг, за пласиране на наркотици сред клиентите, съобщиха от бургаската полиция.

Константин Каменаров пое БНТ

https://offnews.bg//medii/konstantin-kamenarov-poe-bnt-664172.html

Новият генерален директор на БНТ официално встъпи в длъжност днес. Той поема поста от Вяра Анкова, която управляваше националната телевизия през последните седем години - в два последователни тригодишни мандата и една година извънредно на поста до избиране на неин наследник.

Анкова посрещна Каменаров в кабинета на генералния директор, споделяйки, че е изключително щастлива, че в него сега влиза човек, познаващ мястото и хората. "Сигурна съм в успеха на този екип и му пожелавам само ей такива слънчеви мигове в този кабинет", добави тя.

На свой ред Каменаров каза, че е много щастлив да поеме поста точно от Вяра Анкова, защото безкрайно цени приятелството и професионализма между тях. "И още веднъж ще използвам възможността просто да помоля за най-нормално спокойствие тук. Работа има много и ще си я свършим всичките", каза още новият генерален директор.

Българското посолство в Русия издаде 200 000-та виза за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421324

Българското посолство в Русия издаде 200 000-та виза за 2017 г.Консулска служба при Посолството на Република България в Руската федерация издаде 200 000 виза за 2017 г., като щастливият притежател е петгодишната Альона Владимировна Тинкова от гр. Москва, която ще почива с роднини в к.к. Св. Влас, като това ще бъде нейното първо пътуване в слънчева България. Малката Альона получава и подаръчен ваучер от

МАЕ не вижда нужда от международно отваряне на петролните резерви

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/01/3034822_mae_ne_vijda_nujda_ot_mejdunarodno_otvariane_na/?ref=rss


Международната агенция за енергията (МАЕ) все още не вижда необходимост от координирано международно отваряне на петролните резерви, след като ураганът Харви наруши дейността на много американски рафиниращи и производствени мощности, предаде Ройтерс. <br /><br />Агенцията, която координира енергийните политики на промишлено развитите страни, посочи, че наблюдава положението в щатите Тексас и Луизиана, за да оцени отражението на урагана върху петролните и газовите пазари и е в много...

20 идеи за красива тоалетка

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6421201

20 идеи за красива тоалеткаТоалетната масичка с огледало е царството, в което дамата може да направи пълна промяна с външния си вид. Това е специалният й свят, който трябва не просто да върши работа. Необходимо е тоалетката да може да побере всички аксесоари, да е удобна от гледна точка на височината си и не на последно място да се вписва добре в интериора.

ЦСКА взе четирикратен шампион с "Лудогорец", който "иска да е част от нещо голямо"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/01/3034792_cska_vze_chetirikraten_shampion_s_ludogorec_koito_iska/?ref=rss


ЦСКА подписа с централния бранител Александър Барт. Французинът, който има шест титли в България - две с "Литекс" и четири с "Лудогорец", заяви, че е приел, защото иска да е част от нещо голямо.<br /><br />"Чувството е страхотно. Познавам много добре отбора на ЦСКА от престоя ми преди време в България и сега, като ми се обадиха, дори не се замислих. Разбрахме се за пет минути. За мен е огромна чест да играя за най-големия отбор в България. Отбор с голяма...

Новият подвижен състав на БДЖ ще спестява годишно 35 млн. лева разходи

http://www.moreto.net/novini.php?n=358676

С новия подвижен състав оперативните разходи в БДЖ-Пътнически превози ще спаднат с 15 %, което на годишна база е 35 млн. лева. Това съобщиха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев и изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Владимир Владимиров по време на провелия се днес брифинг.

За пет дни над 3000 души са си извадили код за достъп до медицинското досие

http://www.mediapool.bg/za-pet-dni-nad-3000-dushi-sa-si-izvadili-kod-za-dostap-do-meditsinskoto-dosie-news268759.html

Само за пет дни от началото на седмицата над 3000 души са получили своя уникален код за  достъп до електронното си медицинско досие, съобщиха в петък от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В началото на седмицата институцията започна кампания за засилване на обществения контрол върху изразходвания публичен ресурс, с който НЗОК закупува медицински услуги в полза на пациентите. С уникалния код всеки гражданин ще може да упражни правото си да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса. Въпреки, че кодът същуствува от април 2013 г., едва 38 000 души си бяха извадили такъв до до август тази година. Най-активни през тази седмица са били във Варна, където цели семейства посещават районната каса и получават своите кодове. За петте дни от старта на кампанията са предоставени 469 кода в морската столица. Висока е активността и в районните каси в Бургас – 274 кода, Благоевтрад – 244, Столичната здравноосигурителна каса – 240, във Велико Търново – 236, във Видин – 194 броя. В районната каса в Русе вече е подаден и първият сигнал от здравноосигурен за намерени несъответствия в отчетените и заплатени дейности от касата, и действително получените медицински услуги от пациента. Контролните органи на касата проверяват сигнала.

Вътрешното потребление и износът доведоха да силен ръст на гръцката икономика

http://econ.bg/Новини/Вътрешното-потребление-и-износът-доведоха-да-силен-ръст-на-гръцката-икономика_l.a_i.748488_at.1.html

Икономиката на Гърция се разширява със стабилно темпо за второ поредно тримесечие от началото на годината, показват предварителни данни на...

Нови огромни земни свличания в швейцарската алпийска долина Брегалия

http://www.mediapool.bg/novi-ogromni-zemni-svlichaniya-v-shveitsarskata-alpiyska-dolina-bregaliya-news268758.html

Няколко хиляди души в швейцарската долина Брегалия се оказаха откъснати от света днес след нови земни свличания. Това стана само седмица, след като милиони кубически метри земна маса се свлякоха в същия високопланински алпийски район, предаде ДПА, цитирайки говорител на местната служба за борба с бедствия.   В момента се полагат усилия за отваряне на пътя, който свързва долината със Санкт Мориц и се очаква това да стане до края на деня.   Няма пострадали от новите свличания. Няколко сгради са разрушени, прекъснати са няколко електропровода. Калните потоци бяха причинени от проливни дъждове и откъртване на скали в планината Пиц Сенгало в Източна Швейцария, край границата с Италия.   Местните власти се тревожат не толкова, че временно е прекъснат достъпът до района, колкото от факта, че има опасност от срутване на още 1 млн. кубика нестабилна земна маса. Това може да се случи всяка минута, а може да стане и след година, каза Гартман.   Миналата седмица огромни скални маси се свлякоха от Пиц Сенгало към селището Бондо. Осем планинари от Германия, Швейцария и Австрия оттогава се водят за изчезнали и спасителите нямат надежда те някога да бъдат открити.

Вожняцки: Не може аз да играя на краен корт, а Шарапова на централния

https://offnews.bg//tenis/vozhniatcki-ne-mozhe-az-da-igraia-na-kraen-kort-a-sharapova-na-tcent-664162.html

Поредна колежка се заяде с бившата номер 1 в ранглистата по тенис Мария Шарапова. Този път атака предприе Каролин Вожняцки.

След като скочиха, че Маша въобще не трябва да се завръща в тениса, сега колежките й я нападнаха заради привилегиите. 

Петата в женската ранглиста Вожцяцки скочи на рускинята заради това, че мачът й е бил на краен корта, а този на Шарапова на централния.

"Това е напълно неприемливо, не може аз да съм пета в света и да играя на малките странични кортове, докато Шарапова все е поставена на "Артър Аш".

Все пак, тя дори беше уличена в употреба на допинг. Не мисля, че това изпраща правилното послание към феновете и младите играчи", оплака се Вожняцки.

"Разбираме защо Вожняцки е разочарована и не е доволна от своята програма, но има толкова много мачове и само един централен корт. Трудно ни е понякога да взимаме решение кой къде да играе и се получават такива ситуации.

Винаги се стараем да правим възможно най-добрите графици за играчите", отговори дипломатично Крис Уидмайер, който е отговорник на тенис федерацията на САЩ за корпоративните комуникации.

Държавата издирва над 200 000 деца да ги върне в училище

http://www.mediapool.bg/darzhavata-izdirva-nad-200-000-detsa-da-gi-varne-v-uchilishte-news268757.html

От образователната система са отпаднали или никога не са били записвани в нея 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години. Това показват данните на институциите, обяви в петък вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на последните данни за механизма по издирването и връщането на отпадналите от системата деца обратно в училище. От днес 11 632 души, разпределени в 1103 екипа, започват обиколки в страната, за да издирят и върнат в училище напусналите деца. В акцията са включени учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, като ще прилагат както подкрепящи мерки, така и санкции. “206 378 никога не са посещавали или са отпаднали от образователната система. Това е огромно число и допълнителен аргумент колко е тежка задачата, която стои пред нас“, заяви Дончев. Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че процентът на преждевременно отпадналите ученици е 14% на 1 млн. души, което означава между 130 000 и 140 000 преждевременно напуснали образователната система. “Това число 206 378 е предварително и максимално. Това са децата, за които ние нямаме данни в информационната система на МОН, но фигурират в информационните масиви на ГРАО. Точното число ще бъде уточнено в следващите седмици при работата на терен“, каза той. Деца са напуснали страната без знанието на граничните власти Вълчев обясни, че има деца, които са в чужбина, но не са регистрирани в информационната система на гранична полиция, т.е. са напуснали по такъв начин страната, че не са регистрирани. “Но в същото време кметът на селото или съседът знаят, че те от известно време не са в страната“, каза той. Томислав Дончев обясни, че държавата ще използва цялата си мощ, прилагайки подкрепящи и санкционни мерки, като обхватът и на двата вида ще бъде разширен. Той обаче коментира, че усилията не се изчерпват само с тръгването на децата на училище на 15-ти септември, а ще се положат усилия и за последващото им задържане и разрешаване на евентуални проблеми и конфликти след тяхното връщане в клас. Национален телефон за неходещи на училище деца Държавата призовава гражданите да подават сигнали за непосещаващи училище деца на специално създадения национален телефон 0800 10 112. Сигналът веднага ще бъде препратен към екип за обхват на децата в училище. Вече работи и информационна система, която съдържа данни за всяко дете и ученик и личните данни в нея са защитени. Всички мобилни групи, ангажирани по обхвата на децата в училище, са снабдени с терминали с достъп до системата, през които могат да нанасят данни в нея в реално време. Освен това срещу всяко дете в системата стои и отговорен за неговия обхват човек, както и набора от мерки, които могат да бъдат приложени за връщането му в училище. Криминализират непускането на деца на училище Томислав Дончев съобщи, че разчита на подкрепа и инициатива в парламента за промяна в Наказателния кодекс, така че родители, които умишлено и съзнателно препятстват посещението на училище на децата си, да носят наказателна отговорност. Все още обаче не е решено каква наказателна отговорност ще се носи, тъй като мярката е в процес на обсъждане. “В прав текст, не знам колко политически коректно звучи това, ние говорим за конфликт между това, което обществото и държавата считат за важно и ценностите на някои семейства, които не считат това за важно. Всички приемаме, че семейството е важно и ценностите на семейството са важни, но в конкретния случай, интересът на обществото и държавата е по-важен“, заяви Дончев. “Ако един родител осакати детето си физически, той ще подлежи на наказателна отговорност, ще се задействат всички мерки за закрила. Ако обаче го осакати откъм социални и житейски възможности, спирайки го да ходи на училище, той не винаги получава наказание, понякога дори и семейната помощ не бива спирана“, коментира от своя страна образователният министър. Помощите се обвързват с образователните нужди на детето “Там, където няма съпричастност, няма подкрепа от семейството, където семейството просто казано не иска да праща децата на училище, ще има глоби и лишаване от социални права. Където проблемът е икономически или социален, има битова невъзможност, липса на облекло, чанта, ще бъде помагано“, каза Дончев. Глобите са от 50 до 100 лева и от 100 до 500 лева при повторно нарушение. “Държавата ще разшири обхвата и на двата типа мерки – и на подкрепящите, и на санкционните. Все повече ще бъдат обвързвани социалните плащания с чисто образователните потребности на детето като гаранция, че всяка помощ ще отива приоритетно за осигуряване на образователните нужди на детето, а не за нещо друго. Тук е много важна ролята на педагога, учителя, който да може да предписва“, обясни той. Вълчев поясни, че вече семейните помощи ще може да са в натура и социалните ще трябва да се съобразяват с преценката на учителите от какво има нужда детето. Помощите в натура могат да са раници, тетрадки, заплащане на такса за детска градина – все неща, заради които децата може да не посещават училище или детска градина. Отделно се запазва и помощта от 250 лева за първокласник и възможността през службите за социално подпомагане да се отпускат до 325 лева еднократна помощ в различни случаи. Зам.-министърът на образованието Деница Сачева обясни, че за всеки конкретен случай ще се преценява дали да бъде отпусната такава помощ. При непосещаване на училище от детето, помощите подлежат на връщане. Освен това, както и досега, те ще бъдат спирани при повече от 5 неизвинени отсъствия за 1 месец. “Предизвикателства ще има. Няма как да върнем няколко хиляди деца в клас и това да не породи нови проблеми. Само че тези действия нямат алтернатива. Ако някъде има нужда от нови училищни сгради, трябва да се правят такива. Ако има нужда от нови групи, нови класове, трябва да бъдат образувани“, заяви Дончев и допълни, че за всички последващи проблеми е създадена организация да се работи на най-ниско ниво.

Държавата издирва над 200 000 деца, за да ги върне в училище

http://www.mediapool.bg/darzhavata-izdirva-nad-200-000-detsa-za-da-gi-varne-v-uchilishte-news268757.html

От образователната система са отпаднали или никога не са били записвани в нея 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години. Това показват данните на институциите, обяви в петък вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на последните данни за механизма по издирването и връщането на отпадналите от системата деца обратно в училище. От днес 11 632 души, разпределени в 1103 екипа, започват обиколки в страната, за да издирят и върнат в училище напусналите деца. В акцията са включени учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, като ще прилагат както подкрепящи мерки, така и санкции. “206 378 никога не са посещавали или са отпаднали от образователната система. Това е огромно число и допълнителен аргумент колко е тежка задачата, която стои пред нас“, заяви Дончев. Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че процентът на преждевременно отпадналите ученици е 14% на 1 млн. души, което означава между 130 000 и 140 000 преждевременно напуснали образователната система. “Това число 206 378 е предварително и максимално. Това са децата, за които ние нямаме данни в информационната система на МОН, но фигурират в информационните масиви на ГРАО. Точното число ще бъде уточнено в следващите седмици при работата на терен“, каза той. Деца са напуснали страната без знанието на граничните власти Вълчев обясни, че има деца, които са в чужбина, но не са регистрирани в информационната система на гранична полиция, т.е. са напуснали по такъв начин страната, че не са регистрирани. “Но в същото време кметът на селото или съседът знаят, че те от известно време не са в страната“, каза той. Томислав Дончев обясни, че държавата ще използва цялата си мощ, прилагайки подкрепящи и санкционни мерки, като обхватът и на двата вида ще бъде разширен. Той обаче коментира, че усилията не се изчерпват само с тръгването на децата на училище на 15-ти септември, а ще се положат усилия и за последващото им задържане и разрешаване на евентуални проблеми и конфликти след тяхното връщане в клас. Национален телефон за неходещи на училище деца Държавата призовава гражданите да подават сигнали за непосещаващи училище деца на специално създадения национален телефон 0800 10 112. Сигналът веднага ще бъде препратен към екип за обхват на децата в училище. Вече работи и информационна система, която съдържа данни за всяко дете и ученик и личните данни в нея са защитени. Всички мобилни групи, ангажирани по обхвата на децата в училище, са снабдени с терминали с достъп до системата, през които могат да нанасят данни в нея в реално време. Освен това срещу всяко дете в системата стои и отговорен за неговия обхват човек, както и набора от мерки, които могат да бъдат приложени за връщането му в училище. Криминализират непускането на деца на училище Томислав Дончев съобщи, че разчита на подкрепа и инициатива в парламента за промяна в Наказателния кодекс, така че родители, които умишлено и съзнателно препятстват посещението на училище на децата си, да носят наказателна отговорност. Все още обаче не е решено каква наказателна отговорност ще се носи, тъй като мярката е в процес на обсъждане. “В прав текст, не знам колко политически коректно звучи това, ние говорим за конфликт между това, което обществото и държавата считат за важно и ценностите на някои семейства, които не считат това за важно. Всички приемаме, че семейството е важно и ценностите на семейството са важни, но в конкретния случай, интересът на обществото и държавата е по-важен“, заяви Дончев. “Ако един родител осакати детето си физически, той ще подлежи на наказателна отговорност, ще се задействат всички мерки за закрила. Ако обаче го осакати откъм социални и житейски възможности, спирайки го да ходи на училище, той не винаги получава наказание, понякога дори и семейната помощ не бива спирана“, коментира от своя страна образователният министър. Помощите се обвързват с образователните нужди на детето “Там, където няма съпричастност, няма подкрепа от семейството, където семейството просто казано не иска да праща децата на училище, ще има глоби и лишаване от социални права. Където проблемът е икономически или социален, има битова невъзможност, липса на облекло, чанта, ще бъде помагано“, каза Дончев. Глобите са от 50 до 100 лева и от 100 до 500 лева при повторно нарушение. “Държавата ще разшири обхвата и на двата типа мерки – и на подкрепящите, и на санкционните. Все повече ще бъдат обвързвани социалните плащания с чисто образователните потребности на детето като гаранция, че всяка помощ ще отива приоритетно за осигуряване на образователните нужди на детето, а не за нещо друго. Тук е много важна ролята на педагога, учителя, който да може да предписва“, обясни той. Вълчев поясни, че вече семейните помощи ще може да са в натура и социалните ще трябва да се съобразяват с преценката на учителите от какво има нужда детето. Помощите в натура могат да са раници, тетрадки, заплащане на такса за детска градина – все неща, заради които децата може да не посещават училище или детска градина. Отделно се запазва и помощта от 250 лева за първокласник и възможността през службите за социално подпомагане да се отпускат до 325 лева еднократна помощ в различни случаи. Зам.-министърът на образованието Деница Сачева обясни, че за всеки конкретен случай ще се преценява дали да бъде отпусната такава помощ. При непосещаване на училище от детето, помощите подлежат на връщане. Освен това, както и досега, те ще бъдат спирани при повече от 5 неизвинени отсъствия за 1 месец. “Предизвикателства ще има. Няма как да върнем няколко хиляди деца в клас и това да не породи нови проблеми. Само че тези действия нямат алтернатива. Ако някъде има нужда от нови училищни сгради, трябва да се правят такива. Ако има нужда от нови групи, нови класове, трябва да бъдат образувани“, заяви Дончев и допълни, че за всички последващи проблеми е създадена организация да се работи на най-ниско ниво.

Крепостта на сирийските бунтовници се оформя като мини държава в талибански стил

http://www.mediapool.bg/krepostta-na-siriyskite-buntovnitsi-se-oformya-kato-mini-darzhava-v-talibanski-stil-news268756.html

Единствената сирийска провинция, която държат бунтовниците, все повече минава под контрола на твърдолинейна групировка, свързана с Ал Каида, чиито бойци заплашително патрулират улиците и следят кой къде пътува.   Както казват джихадистите, сега над провинция Идлиб се вее "черното знаме", макар че някои представители на местните институции се опитват да се противопоставят на екстремистите, опитвайки се да спасят каквото е останало от независимостта си.   Последствията от постепенното превземане на провинцията може да са ужасни за двата й милиона жители, много от които вече са били принудени да напуснат родните си места заради продължаващите от шест години бойни действия в Сирия.   Ако крилото на Ал Каида "Хаят тахрир аш Шам" (ХТШ) установи контрол над основните правителствени дейности, притокът на хуманитарна помощ може да спре.   Има и опасения, че САЩ, Русия или сирийското правителство ще засилят атаките срещу провинцията.   "Един въздушен удар ще е достатъчен, за да загубя всичко, което досега съм успял да опазя", каза Мохамед, собственик на магазин, пожелал да се представи само с малкото си име. По думите му количеството на стоките, които продава, вече е започнало да намалява.   Разрушенията, причинени от минали въздушни удари, са само един от факторите, допринесли за подкрепата за ХТШ.   Другите са противопоставянето на управлението на сирийския президент Башар Асад, разочарованието от международната общност, неуспехите на умерените бунтовнически групировки и консервативните убеждения на хората в Идлиб, които войната само е засилила.   "Без значение дали ХТШ е тук или не, въздушни удари ще има", каза Уалид, привърженик на групировката, отхвърляйки схващането, че джихадистката групировка ще е виновна за продължаването на войната.   Но срещу управлението й имаше и протести, още когато тя започна да налага властта си в селата и градчетата. Причината за това донякъде е в склонността на Ал Каида към политическо потисничество, а не само в религиозните й възгледи.   "Най-ужасното е, че те отвличат всеки, който напише или каже нещо срещу тях", заяви член на местен общински съвет в малък град, който още не е напълно под контрола на ХТШ, известна преди като Фронта "Ан Нусра".   Групировката несъмнено господства в тази провинция, казват анализатори. "Те са безспорният хегемон. . . Всички по-малки групировки нямат друг избор, освен да се присъединят към тях", заяви Сам Хелър, анализатор в Бейрут от организацията "Сенчъри фаундейшън". Единствената друга групировка, която съперничеше на ХТШ, беше "Ахрар аш Шам", също твърдолинейна фракция, но без международен дневен ред. Тя обаче беше надхитрена и победена тактически, стратегически и идеологически.   "Животът сега много прилича на този в Афганистан при талибаните", каза местен жител, пожелал анонимност. Има места, където хората могат да пушат, но ХТШ все по-често конфискува тютюневите изделия и налага свои правила за обличане.   Местни хуманитарни организации признават, че се засилва паниката, че Идлиб всеки момент може да бъде отрязан от международните донори и благотворителни дружества, след като ХТШ вече контролира границата с Турция, единствената входна точка в провинцията от чужбина.   Анкара, която дълго време не искаше да налага ограничения на Идлиб, през август затегна режима по границата, но все още позволява през нея да преминават жизненоважни доставки на храна и лекарства.   На хуманитарния фронт единственото положително е, че международната общност не иска населението на Идлиб да гладува. Ако ХТШ не направи нещо безразсъдно, донорите ще продължат да изпращат стоки.   В случай че никой от многото врагове на групировката не предприеме пълномащабно настъпление срещу Идлиб, жителите му може би ще трябва да се приспособят да живеят под властта на строга ислямистка групировка - жените ще са принудени да ходят забулени, достъпът им до обществени места ще е ограничен.   Докато екстремистите малко по малко са установявали контрол над Идлиб, друзите, които са религиозно малцинство в тази провинция, са били принудени да приемат сунитския ислям.   "Хората са много ядосани, но са безпомощни", каза местен служител, който го е страх да си каже името. "В Идлиб цари ужас."   По БТА

Марешки се подигра жестоко с Валери Симеонов (видео)

https://offnews.bg//offtopic/mareshki-se-podigra-zhestoko-s-valeri-simeonov-video-664171.html

Лидерът на партия ВОЛЯ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки се подигра на наказателните акции на вицепремиера Валери Симеонов на Слънчев бряг.

Марешки е главен герой в комедийно видео на популярния във Варна шоучен Кварталната Батка. 

В клипа на плажа се вихри шур купон на хитовото парче на Гери Никол "Пръскам", а Марешки, в ролята на нагъл политик, паркира луксозното си бентли направо върху пясъка.

Той дърпа кабелите на музикалната уредба и разгневява купонджиите: 

"Бат' Веско, Валерката уби долу купоните на Слънчев бряг, ти искаш да съсипеш купона на Кабакум ли?"

А Марешки отговаря:

"Какъв купон, какъв Кабакум, бе, аз съм си вкъщи! Айде, изчезвайте оттука бързо".

От ВОЛЯ обясниха, че замисълът на видеото е, че когато някой се вземе твърде насериозно - става смешен, погледнат отстрани. Идеята за клипа била на самия Марешки.

Това е нашият шеговит поглед върху нелепите пиар кампании на вицепремиера Симеонов срещу хората и бизнеса по Южното Черноморие, обясниха от партията.

Само за час видеото натрупа над 60 000 гледания.

Проф. Николай Петров: Нуждаем се от промяна в системата на Спешната помощ

http://frognews.bg/news_141319/Prof-Nikolai-Petrov-Nujdaem-se-ot-promiana-v-sistemata-na-Speshnata-pomosht/

Системата на спешната помощ се нуждае от промяна, заяви здравният министър проф. Николай Петров. По думите му за целта се разработват проекти за модернизация на здравния фонд и оборудването, както и за квалификацията на кадрите.

„Има такива печалби“ – една кампания на Евробет за над 400 000 лева допълнителни печалби!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6421311

„Има такива печалби“ – една кампания на Евробет за над 400 000 лева допълнителни печалби!Представяме Ви „Има такива печалби“ – една кампания на Евробет за над 400 000 лева допълнителни печалби. В главните роли влизат любимите числови игри – Еврошанс, 5 от 11, Спорт шанс, Лотомания и Покер шанс. Официалната премиера е на 1-ви септември в пунктовете и онлайн на www.eurobet.bg. Кампанията ще продължи до 15-ти септември и дава шанс за

Държавата ще плаща помощи само за деца в училище

http://dnes.dir.bg/news/detza-uchilishte-pomoshti-mtsp-26326971

Министерството на труда и социалната политика променя правилата за социални помощи във връзка с предотвратяване на отпадането на деца от училище.

Константин Каменаров пое управлението на БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421262

Константин Каменаров пое управлението на БНТДосегашният директор на БНТ Вяра Анкова посрещна в телевизията Константин Каменаров, който днес пое управлението на обществената телевизия. Двамата заявиха, че най-голямата ценност на БНТ е екипът, съобщават от медията.  "Щастлива съм, че в кабинета на генералния директор влиза познат за телевизията човек.

До 19 октомври ще се набират оферти за строителството на тунела "Железница"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/01/3034818_do_19_oktomvri_shte_se_nabirat_oferti_za/?ref=rss


Агенция "Пътна инфраструктура" обяви открита процедура за проектиране и строителство на автомагистрала "Струма" Лот 3.1 Тунел "Железница".<br /><br />Прогнозната стойност на проекта е 250 млн. лв. без ДДС, информира агенцията.<br />Кандидатите могат да подават офертите си до 17.30 ч. на 19 октомври.<br />Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна...

Борисов: Обменянето на информация е важна част за сферата на вътрешните работи и сигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421305

Борисов: Обменянето на информация е важна част за сферата на вътрешните работи и сигурносттаБързият и качествен информационен обмен е от ключово значение в сферата на вътрешните работи и сигурността, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Двамата обсъдиха развитието на информационните системи и взаимосвързаността на базите данни във връзка с

По-трудно преминаване от работна виза към зелена карта

http://www.eurochicago.com/2017/09/zelena-karta/

Кандидатурите за зелени карти, базирани на заетостта - т.е. преминаването от работна виза към зелена карта, ще бъдат гледани по-обстойно от 1 октомври т.г. Американските служби за гражданство и имиграция USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services) ще изискват от кандидатите провеждането на лично интервю - нещо, което обикновено не се правеше досега, и така се спестяваше доста време, както и хонорари за адвокати.  Освен това USCIS планират постепенно увеличаване на категориите за визи и зелени карти, за които ще се изисква лично интервю с имиграционен служител. Тези мерки са част от обявената от президента "екстремна проверка" за всички желаещи да посетят и/или да живеят в САЩ.

Безпрецедентно: Кенийският върховен съд обяви президентските избори за недействителни

http://www.mediapool.bg/bezpretsedentno-keniyskiyat-varhoven-sad-obyavi-prezidentskite-izbori-za-nedeistvitelni-news268755.html

Кенийският върховен съд обяви за недействителна победата на президента Ухуру Кениата на президентските избори миналия месец и постанови в рамките на 60 дни да бъдат произведени нови, предаде Асошиейтед прес.   "Това е исторически ден за кенийския народ, а в по-широк план и за хората в Африка", каза опозиционният кандидат Райла Одинга, който обжалва резултата от изборите.   "За пръв път в историята на демократизирането на Африка съд постановява избор на президент, станал с нередности, да бъде обявен за недействителен. Това решение е прецедент", добави той. Шестчлен съдийски състав гласува да бъде удовлетворена жалбата на Одинга с 4 гласа "за" срещу 2 "против". Според Одинга резултатите от електронното гласуване са били хакнати и манипулирани в полза на Кениата, за когото бе обявено, че печели втори мандат с 54 процента.   В решението на съда не се посочва Кениата или партията му да имат някаква вина.   Адвокатите на президента казаха, че решението е "силно политизирано", но заявиха, че ще го приемат.

Утре по Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=358654

През нощта ще бъде ясно. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Утре отново ще бъде слънчево, но в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще има временни увеличения на облачността.

Жега и утре - максимални температури до 36 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6421290

Жега и утре - максимални температури до 36 градусаПрез нощта ще бъде ясно. Утре отново ще бъде слънчево, но в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще е облачно. Максимални температури между между 31 и 36 градуса, в София около 32 градуса, предаде БТА. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за септември и през деня ще продължи да се понижава.

Търси се елегантно-сексуална съперничка на Путин

http://clubz.bg/57847-tyrsi_se_elegantno_seksualna_sypernichka_na_putin

В Кремъл вече сериозно са се замислили да издигнат като спаринг партньор на Путин жена на предстоящите президентски избори догодина, пише "Ведомости". Изданието се позовава на сътрудници от администрацията на държавния глава. Разглеждани били пет до седем кандидатури. 

Три от тях са от средите на "Справедлива Русия" - председателката на Социалдемократическия съюз на жените в Русия Наталия Великая, лидерката на Националния родителски комитет Ирина Волинец и членката на Централния съвет на партията Ирина Петеляева.

Идеалният вариант обаче била Ксения Собчак, която демонстрирала образ на съвременната млада жена, която търси път в политиката, твърди един от източниците. Тя е умна, ярка, интересна и не е в калъпа на типичния образ на руската жена, хвали я той, но изразява съмнение, че Ксения ще се съгласи.

Журналистката Собчак реагира като ужилена и пред Нюз.ру заяви, че изобщо не е била потърсена от "Ведомости" за коментар и отписва изданието от списъка на сериозните медии.

"Аз съм независим човек и никога няма да се сношавам с някакъв политически Ад. С което много се гордея. Не знам какво са си мислели по високите етажи на властта, но моята диагноза е следната : "Скапано Лайно ви е политиката, господа. Счучна и мерзка", заявява ядосана тя. Терминът "скапано лайно" е журналистически израз и за бездарие и завист, който се употребява към безкрайните коментари и тролове под статиите и анализите в сайтовете и в интернет пространството.

Великая обяви, че разговор с нея на тази тема не е воден и малко е вероятно да я потърсят.

Петеляева коментира, че официално предложение не е получавала, но би ѝ било интересно да участва:

"Има място за търсене на жени в политиката и това ще покачи интереса към изборите".

Репортерите не могли да открият Волинец за нейното становище.

От "Справедлива Русия" посочили, че е обмисляно да се издигне женска кандидатура вместо тази на лидера на партията Сергей Миронов. Било даже и разговаряно с Петеляева, обаче не е взето окончателно решение.

Досега два пъти в президентски избори са участвали жени. През 2000 година Ела Памфилова от "Гражданско достойнство" събра 1,01 на сто от гласовете, е през 2004 г. Ирина Хакамада от Съюза на десните сили взе 3,84 процента.

Участието на жени в президентските избори през 2018 година е предсказуемо, затова е необходимо да бъде разнообразен сценарият, да се измисли някаква драматургия, разсъждава пред изданието политологът Константин Калачьов.

Кандидатката трябва да е способна на импровизации, самостоятелна, да демонстрира независимост и затова според него най-перспективна е членката на Съвета на Федерацията, горната камара на парламента, Елена Мизулина. Можело и депутатката Наталия Поклонская.

"Жена, която може да поведе след себе си милиони руски жени е опасен вариант, защото жените са основният електорат на Путин", предупреждава политологът.

Жена-политик, ярка и елегантно-сексуална би добавила интрига към изборите и би стимулирала новото поколение рускини да се занимават с политика, смята политологът Алексей Чеснаков.

"Странно е, че в Русия - една женска страна - при дамите няма стремеж да заемат най-високите постове в държавата", добавя той.

Изданието дава плюсове и минуси за някои възможни кандидатки.

Ирина Яровая.

Заместник-председателката на Думата Ирина Яровая е подходяща, защото е известна и може да изиграе ролята на "дерадикализатор" на Путин. Обаче има висок антирейтинг.

Наталия Поклонская.

Депутатката Наталия Поклонская може да привлече консервативния електорат. Но напоследък рязко е опетнен имиджът ѝ.

Валентина Матвиенко.

Председателката на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко има голям политически опит и висок ранг в обществото. Но може да отнеме гласове от тези за Путин.

Мария Захарова.

Говорителката на Външно министерство Мария Захарова е нова интересна фигура, млада, умна и артистична. Хората обаче я възприемали само като експерт по външната политика.

Елена Мизулина.

Членката на Съвета на Федерацията Елена Мизулина е "настоящая женщина". Лошото било, че много театралничи в изявите си и привлича огромни негативи.

Фандъкова: Инвестирали сме над 8,8 млн. лв. в ремонти на училища и детски градини през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6421285

Фандъкова: Инвестирали сме над 8,8 млн. лв. в ремонти на училища и детски градини през 2017 г.Тази година сме инвестирали над 8,8 млн. лв. в ремонтни дейности в училища и детски градини. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, след като провери ремонта на 5-то Основно училище „Иван Вазов", предава „Фокус“. „Само две седмици преди началото на учебната година е нормално да проверим,

Второ кралско бебе в Швеция, принцеса София роди

http://www.cross.bg/printzesa-sofiya-karl-1553759.html

/КРОСС/ Шведският принц Карл Филип и съпругата му принцеса София станаха родители за втори път, съобщиха в официлания сайт на кралския двор, цитиран от Vesti.bg. Бебето отново е момче, тежи 3,4 килограма и е с дължина 49 сантиметра. То и майка му са в добро здравословно състояние. Новороденото е шестото внуче на крал Карл XVI Густав и кралица Силвия. "Истински щастлив съм", каза бащата в четвъртък пред репортерите в болницата в Дандерюд, където бебето се е родило, предаде изданието Express. Гордите родители не съобщиха името на втория си син. Това ще направи кралят Карл Густав и ще обяви титлата на внука си. Първородният син на принц Карл Филип и принцеса София е принц Александър, който се роди през април 2016 година. Той все още не е видял братчето си. Баща им обаче каза, че двамата му сина много си приличат - родени са с еднаква дължина, но принц Александър тежал почти 3,6 килограма. Карл Филип, който е на 38-годишна възраст, се ожени за бившия модел 32-годишната София Хелквист през юни 2015 г. След женитбата им, София получи титлата принцеса и стана херцогиня на Вермланд. Принцът е второто от трите деца на краля и кралицата на Швеция. Най-голяма е престолонаследничката принцеса Виктория, а най-малката е принцеса Мадалена. Преди дни принцеса Мадалена и съпругът й нюйоркският банкер Кристофър О'Нийл обявиха, че очакват трето дете.    

Валери Симеонов прави щабове и в зимните курорти

http://dnes.dir.bg/news/turizam-kurorti-zima-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-26326897

В зимните курорти също ще работят координационни щабове по туризъм през зимния туристически сезон, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов.

Виж санирания блок на Петя Георгиева от Бургас, изпрати снимки, спечели 13 000 лв (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6420985

Виж санирания блок на Петя Георгиева от Бургас, изпрати снимки, спечели 13 000 лв (видео)Пристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Във връзка с обявения от Вас конкурс, Ви изпращам снимки на санирания ни блок в гр. Бургас с адрес ж.к. "Възраждане", блок 14. Някои от по-важните строителни работи,

МП: Бъдещата антикорупционна комисия – без СРС-та

http://www.cross.bg/borba-ytochni-spetzialni-1553757.html

/КРОСС/ Правосъдното министерство се отказа от идеята си бъдещата Комисия за борба с корупцията да използва и да притежава специални разузнавателни средства. Това стана ясно от финалното обсъждане на законопроекта на ГЕРБ за антикорупционен закон в Народното събрание, предава БНР. Органът за борба с корупцията ще бъде само заявител за използването на СРС-тата, но не и притежател, уточни министърът на правосъдието Цецка Цачева: Това не означава, че се изгражда и се предвижда ново техническо оборудване извън ДАТО и при специални хипотези ДАНС. Цачева оповести, че в законопроекта ще бъде променено - Национална агенция по приходите да управлява обезпеченото имущество. Това ще извършва антикорупционният орган, а Агенцията по приходите запазва дейността по същинската конфискация на незаконно придобитото имущество. Проектът на Правосъдното министерство за антикорупционно законодателство срещна редица критики, особено в частта за използване на доброволни сътрудници с имунитет. Вчера, след среща с лидера на БСП, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че бъдещият единен орган не трябва да притежава техника за следене и подслушване. Освен това трябва да се уточни кой ще контролира работата му, настоя Цацаров.  

Природозащитници сигнализират за раздута цена на екоминистерството за "Рила буфер"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/09/01/3034789_prirodozashtitnici_signalizirat_za_razduta_cena_na/?ref=rss


Коалиция "За да остане природа в България" сезират главния прокурор за необяснимо раздута обществена поръчка на Министерство на околната среда и водите за повторно проучване за защитена зона "Рила буфер".<br /><br />Става дума за "извършване на допълнителни научни изследвания за територията на предложената от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) нова защитена зона за опазване на дивите птици "Рила-буфер", информират природозащитниците...

Бойкот в Каварна на дискусиите за екозоната "Калиакра"

http://www.mediapool.bg/boikot-v-kavarna-na-diskusiite-za-ekozonata-kaliakra-news268754.html

Кметът на община Каварна и земеделци и риболовци от региона бойкотират и провалят с обиди срещу представители на екоминистерството и на БАН дискусиите по плана за управление на защитените зони в района на Калиакра, който трябва да бъде приет, ако България иска да се размине с тежки глоби от Европейската комисия за това, че не е спазила екозаконодателството на ЕС като е разрешила там строите на шест ветропарка и голф курорт. За това алармираха в петък от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“, която разказва как е протекло насроченото за предишния ден – 31 август, в Каварна обсъждане с местните на мерките за защита на териториите, за да се избегнат солените санкции. На практика са били провалени обсъжданията в рамките на работните групи по земеделие и рибарство. Още на група "Земеделие“ каварненската кметица Нина Ставрева от БСП обявила на експертите от екоминистерството и БАН, че няма да обсъжда плана за управление, а единствено заповедта на министъра за временна забрана на дейности в понтосарматските степи, както и границите на защитените зони. Позицията й била подкрепена от присъстващите земеделци и ловци. Не било обърнато никакво внимание на призива на Мирослав Калугеров, началник на Националната служба за защита на природата, че трябва да се вземат спешни мерки за опазване на природата в региона, които е задължително да се обсъдят с местните хора. От "За да остане природа..." посочиха, че местните се вълнували само от исканата от тях промяна на границите на защитените зони и проверка на първичните данни, въз основа на които са определени те. Интересното е обаче, че след като представител на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) извадил част от исканата документация – полевият дневник от проучването на миграцията при село Българево, Нина Ставрева обявила, че тези данни не я интересуват. В продължение на три часа участниците в срещата обсъждали как са обявени защитените зони, като местните са искали прекартиране на понтосарматските степи с участието на собственици и ползватели на земи. В информацията на екокоалицията се посочва, че присъстващите не са пестили обиди и закани за саморазправа с учените от БАН. Стигнало се дори до предложение за ревизия на договора ни за членство в Европейския съюз, само и само да не се налагат ограничения в защитените зони край Калиакра. На практика нито една мярка, свързана със земеделието не бе разгледана на срещата, посочват от "За да остане природа в България". Същото се разиграло и по време на работната група по рибарство. Представители на риболовния бранш на практика повторили същите аргументи на земеделците, макар забраната за дейности, наложена от екоминистъра, да се отнася само за степите, но не и за акваторията на морето в този район. След нови обиди и нападки срещата просто била прекратена, а дискусиите в рамките на работните групи "Строителство“ и "Енергетика“ - отменени. "Пак останаха въпросите кой е заинтересован да няма дискусии и конструктивни решения за бъдещето на района и кой ще бъде отговорен когато българският данъкоплатец започне да плаща глобите, наложени от Европейския съд?!", посочиха от екокоалицията. Според нея, поведението на местните участници в работните срещи – общината, земеделците, риболовците, е безотговорно и неприемливо, надали то отразява истинските нагласи на хората в района. "Местната общност пропусна възможността да изрази своите тревоги и въпроси, и да изложи своите виждания за управлението и опазването на защитените зони "Калиакра“, "Белите скали“ и "Комплекс Калиакра“, съобразено с местните традиции и културни изисквания", допълва се в позицията на "За да остане природа...". "Решенията могат да бъдат намерени само чрез воля от всички страни за конструктивен диалог." призовава организацията.

Китай ще стимулира онлайн потреблението

http://econ.bg/Новини/Китай-ще-стимулира-онлайн-потреблението_l.a_i.748487_at.1.html

Наскоро Държавният съвет на Китай публикува документ, в който се ангажира да разшири и засили онлайн потреблението, с цел пълното освобождаване на...

В САЩ пречат на Тръмп да изпълни обещанията си за нормализация с Русия, обяви Лавров

http://www.moreto.net/novini.php?n=358666

Руският външен министър Сергей Лавров коментира последните събития, свързани с отношенията между Русия и САЩ, включително решението от вчера на Вашингтон да закрие посолството на Русия в Сан Франциско. По думите на Лавров, Русия подкрепя мирни отношения със САЩ и винаги ще има приятелско отношение към американския народ.

Volkswagen може да се отърве от глоби за милиарди заради отхвърлен иск

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-moje-da-se-otyrve-ot-globi-za-miliardi-zaradi-othvyrlen-isk-245925/

Ново съдебно решение може да възпрепятства няколко американски щата да предявят подобни претенции срещу VW, свързани със замърсяването на околната среда

До 1.3 млрд. лв. са нужни за модернизация на БДЖ

http://frognews.bg/news_141318/Do-1-3-mlrd-lv-sa-nujni-za-modernizatsiia-na-BDJ/

Инвестиции между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв. са нужни за пълното техническо обновление на „Холдинг БДЖ“.

Конфискуваха 45 л ракия от нелегален търговец в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421269

Конфискуваха 45 л ракия от нелегален търговец в РусеМитничари конфискуваха 45,5 литра ракия без документи за произход и платен акциз от нелегален търговец, който предлагал стоката си на паркинг около големи хипермаркети. Това съобщиха от русенската митница. При обход на града преди два дни митничарите забелязали съмнителен лек автомобил със затъмнени стъкла.

В ООН очакват до месец-два да паднат последните крепости на ИД в Сирия

http://pogled.info/svetoven/v-oon-ochakvat-do-mesets-dva-da-padnat-poslednite-kreposti-na-id-v-siriya.88892

/Поглед.инфо/ Най-късно до края на октомври сирийските правителствени сили, подпомагани от руската авиация, трябва да завземат град Дейр Езор в източна Сирия.

"Подкопават основите на съществуването на САЩ": Петицията за признаване на Сорос за терорист е подписана от 70 000 души

http://pogled.info/svetoven/amerika/podkopavat-osnovite-na-sashtestvuvaneto-na-sasht-petitsiyata-za-priznavane-na-soros-za-terorist-e-podpisana-ot-70-000-dushi.88893

/Поглед.инфо/ Публикуваната на сайта на Белия дом петиция, която събра вече повече от 70 000 гласа, призовава правителството на САЩ да признае Джордж Сорос за терорист. Документът съдържа искане да бъдат конфискувани имуществото и активите на милиардера. Сорос е обвинен в опит да дестабилизира Съединените щати. Според авторите на петицията, милиардерът е финансирал стотици организации, чиято дейност е насочена към подкопаване основите на конституционния ред на САЩ. Преди това в американския Конгрес обвиниха Сорос в намеса във вътрешните работи на страните от Балканите. Някои източноевропейски държави също потвърдиха опита за влияние на организацията във вътрешната им политика. През 2015 г. скандално известната неправителствена организация „Отворено общество” беше обявена за нежелана в Русия.

Тонкев, който бе прострелян от 6 - годишен, оставя две деца

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26326823

47-годишният собственик на местна кръчма в село Виноградец Атанас Димитров Тонкев е загиналият след нелеп инцидент късно снощи в заведението, съобщи TrafficNews

Вяра Анкова и Константин Каменаров за БНТ: Сърцата ни са тук - в тази телевизия

http://www.cross.bg/televiziya-kamenarov-direktor-1553756.html

/КРОСС/ Вяра Анкова (генерален директор от 2010 до 2017 година) посрещна в БНТ Константин Каменаров, който днес пое управлението на обществената телевизия. Двамата споделиха, че най-голямата ценност на БНТ е екипът. „Щастлива съм, че в кабинета на генералния директор влиза познат за телевизията човек. Той е преживял нашите проблеми, нашите радости и съм сигурна в успеха на неговия екип. В БНТ има нещо, което липсва в другите телевизии - възможността най-различни поколения да работят заедно. Това богатство се изразява в съчетанието на опита с любопитството и енергията на младите колеги. А най-ценното е, че и на двама ни сърцата са тук, в тази телевизия" - каза Вяра Анкова. В първия ден от своето управление 24-ят генерален директор на БНТ Константин Каменаров заяви, че поема ръководството на медията от Вяра Анкова, с която го свързва не само професията, но и дългогодишно приятелство. „Работа има много и всички ще я свършим, за това ще помоля за спокойствие. В този кабинет са били много достойни хора и никога не сме забравяли, че нищо не започва и не свършва с нас. Трябва много да внимаваме за наследството, което оставяме. Няма незаменими хора, но има неповторими такива и много бих се радвал, ако двамата с теб бъдем сред тях" - допълни Константин Каменаров. ------------------------------------------------------------------Константин Каменаров е роден на 31 юли 1964 година

Иво Прокопиев осъди бившия шеф на финансовия надзор Стоян Мавродиев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/01/3034743_ivo_prokopiev_osudi_bivshiia_shef_na_finansoviia/?ref=rss


Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев осъди бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев за неимуществени вреди в размер на 6 хил. лв. плюс законните лихви. Софийският градски съд (СГС) като първа инстанция по казуса се е съгласил, че<br /><br />Мавродиев е разпространил неистински и позорни твърдения<br /><br />Повод за делото са интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Прокопиев "лъже и...

Столичният бул. "Прага" ще бъде отворен за движение на 3 септември

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/09/01/3034800_stolichniiat_bul_praga_shte_bude_otvoren_za_dvijenie/?ref=rss


От 3 септември (неделя) ще бъде възстановено движението на автомобили и автобусите на градския транспорт по бул. "Прага", съобщиха от Столичната община, цитирани от агенция "Фокус".<br /><br />В средата на август местната администрация обяви, че ремонтът на централния столичен булевард ще бъде удължен до 7 септември, без да посочи причина. В края на месеца Министерството на културата разреши паветата по булеварда да бъдат заменени от асфалт и започна полагането...

Искат Пеевски да е "Лице на България" за европредседателството ни

https://www.actualno.com/society/iskat-peevski-da-e-lice-na-bylgarija-za-evropredsedatelstvoto-ni-news_630997.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде "лице на България" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Такова провокативно предложение внесе Гражданско движение "БОЕЦ" в Народното събрание още в първия му работен ден след лятната ваканция. В петъчното

В Париж откраднаха вино за 250 хил. евро, крадците избягали през катакомбите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421250

В Париж откраднаха вино за 250 хил. евро, крадците избягали през катакомбитеКрадци използваха парижките катакомби, за да откраднат 200 – 300 бутилки скъпо вино от изба на колекционер. Кражбата е извършена, докато собственикът е бил в отпуск. Обирджиите пробили дупка в мазето му, а после използвали катакомбите, за да избягат, съобщиха от полицията. Стойността на откраднатото вино се изчислява на около 250 хил. евро.

Фонд "Земеделие" намалил с 30% цената, която плаща при покупка на техника с евросредства

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/zemedelie/2017/09/01/3034782_fond_zemedelie_namalil_s_30_cenata_koiato_plashta_pri/?ref=rss


Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" е редуцирало предлаганите от дистрибуторите цени на земеделска техника с 30% и по тях финансира фермери. Това се разбра по време на парламентарния контрол от отговор на въпрос на аграрния министър.<br /><br />Румен Порожанов, който е бивш директор на фонда, обясни, че намалението се наложило след като в институцията е получена информация, че дистрибуторите дават едни оферти на стопаните, които ще платят брой и други, по-високи, на...

Вицепремиер поиска наказателна отговорност за родители, които спират децата си от училище

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/09/01/3034795_vicepremier_poiska_nakazatelna_otgovornost_za_roditeli/?ref=rss


Родители, които умишлено пречат на децата си да посещават училище, да носят наказателна отговорност. За такива законови поправки заговори вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседание на координационния съвет по механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици Министерския съвет днес, съобщи БТА.<br /><br />Децата, които никога не се посещавали или са отпаднали от образователната система, са 206 378. За...

Еврокомисията припомни на Орбан, че солидарността в мигрантската криза "е двупосочна улица"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/01/3034773_evrokomisiiata_pripomni_na_orban_che_solidarnostta_v/?ref=rss


Европейската комисия обяви, че е възможно Унгария да получи нови средства за по-добра защита на границата, ако те не са предназначени за строежа на нови огради, предаде "Ройтерс". В четвъртък от екипа на премиера Виктор Орбан съобщиха, че той ще поиска близо 400 милиона евро от Европейския съюз като компенсация за половината от средствата, които Будапеща е заделила до момента, за да укрепи границата си заради мигрантската криза.<br /><br />Брюксел същевременно загатна, че...

Чешки пивовари приготвят специална бира за папа Франциск

https://www.actualno.com/curious/cheshki-pivovari-prigotvjat-specialna-bira-za-papa-francisk-news_630992.html

Пивовари от чешката компания Budjovick Budvar („Будейовицки будвар”) в град Ческе Будейовице на 5 септември ще сварят нова бира като дар за папа Франциск, съобщи на чешката телеграфна агенция прес секретарят на местната епархия Мирослав Бина. Бина поясни, че към варенето на б

Валери Симеонов ще оспори в прокуратурата приватизационния договор за БМФ

http://www.moreto.net/novini.php?n=358674

До дни вицепремиерът Валери Симеонов ще входира в прокуратурата комплектованата документация за оспорване на приватизационния договор за Български морски флот. Това заяви самият той във Варна, предаде репортер на Moreto.net. “Искаме да вярвам, че Върховният касационен съд ще защити интересите на държавата и ще отхвърли исканията на БМФ да промени в движение условията на приватизационния договор.

Една трета от съдиите във ВАС пропуснаха изслушването за шеф на съда

http://clubz.bg/57856-edna_treta_ot_sydiite_vyv_vas_propusnaha_izslushvaneto_za_shef_na_syda

Една трета от съдийския състав на Върховния административен съд не е присъствал на днешното изслушване на двамата кандидати за председател на съда. От общо 91 съдии, на Пленума днес са били 61, пише "Правен свят".

Георги Чолаков бе номиниран от Пленума на ВАС, а Соня Янкулова – от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Отсъствието на не малка част от съдиите не е изненада. Такова опасение изразиха някои членове на Висшия съдебен съвет при гласуването на хронограмата за избор на председател на Върховния административен съд. Комисията за атестирането и конкурсите беше предложила това да стане на 21 септември. Председателят на ВАС Георги Колев настоя обаче за по-ранна дата, а именно 11 септември. Тогава се изразиха опасения, че изслушването на кандидатите от Пленума на съда ще бъде във време, в което все още ще има хора в отпуск.

Правилата за изслушване на кандидатите, приети от мнозинството съдии от ВАС през лятото, предвижда гласуване, след като номинираните изложат концепциите си и отговорят на въпросите. Според част от съдиите това е дописване на Закона за съдебната власт, където такава опция не е предвидена. Въпреки възраженията гласуване се проведе. От присъствалите 48 гласуваха за Чолаков и 13 за Янкулова. Този резултат не е изненада, като се има предвид, че кандидатурата на Чолаков е издигната от мнозинството съдии във ВАС и подкрепена от сегашния председател Георги Колев.

На двамата са били задавани най-различни въпроси, свързани с организацията и дейността на Върховния административен съд, с формирането на петчленните състави, със случайния избор и др., уточнява "Правен свят".

Момчил Неков: Отивам в Брюксел с мандат от българските пчелари за бъдещето на сектора

http://www.cross.bg/pchelarstvoto-konferentziyata-predizvikatelstva-1553754.html

/КРОСС/ Евродепутатът лансира идеята ЕС да създаде марка „Мед от Европа" на конференцията „Възможности и предизвикателства пред пчеларството в ЕС и България". Европейският орган по безопасност на храните в най-кратки срокове да извърши изследвания на всички вещества, особено за растителна защита, които застрашават здравето на пчелите. Това е едно от основните предложения за допълнения в доклада на ЕП „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС", което бе прието на конференцията „Възможности и предизвикателства пред пчеларството в ЕС и България", организирана от евродепутата Момчил Неков. С другите допълнения се призовава Европейската комисия да определи меда и други пчелни продукти като „чувствителни продукти" и да ги изключи от преговорите за споразумение за свободна търговия. Акцент беше и предложението за пълна забрана на неоникотиноидните пестициди. Най-големият проблем се състои в разпространението на фалшив мед на вътрешния пазар, което доведе до спадането наполовина на покупната цена на пчелния мед спрямо 2014 г. Това поставя европейските пчелари в безнадеждно положение. Бюджетът на ЕС за пчеларските програми трябва да бъде увеличен с 47,8 %, което се равнява на 47 млн. евро годишно. Тези констатации и предложения, залегнали в проекта бяха одобрени от присъстващите експерти и производители

Mинистър Kралев: Започваме реновирането на Зимния дворец на спорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421234

Mинистър Kралев: Започваме реновирането на Зимния дворец на спортаПланираме най-късно до края на месец септември да започнем реновирането на Зимния дворец на спорта в София. Tова заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за състоянието му, зададен от народните представители от БСП Весела Лечева и Иван Ченчев.

10 звездни двойки с щастлив брак

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/10-zvezdni-dvojki-s-shtastliv-brak-6073293

Може да изглежда, че почти всички звездни двойки се разделят, но дори в Холивуд има знаменитости, които остават верни един на друг

Несъгласните да получават спортните канали на "Мтел" могат да си поискат парите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/01/3034785_nesuglasnite_da_poluchavat_sportnite_kanali_na_mtel/?ref=rss


Всички потребители, които не са дали съгласието си да получават спортните канали Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport и въпреки това са заплатили месечни такси за тях след изтичането на промоционалната кампания, имат право да претендират за възстановяване на сумите, съобщи Комисията за защита на потребителите.<br />Законът за защита на потребителите забранява предоставянето на услуги срещу заплащане без искане от страна на потребителя. Клиентът не дължи заплащане за услугата на този,...

Шведите в недоумение: Допуснахме три гола за първи път в квалификациите

https://offnews.bg//futbol/shvedite-v-nedoumenie-dopusnahme-tri-gola-za-parvi-pat-v-kvalifikatci-664155.html

Националите на Швеция по футбол не скриха разочарованието си от загубата с 2:3 от България в световната квалификация снощи в София. "Лъвовете" триумфираха за първи път от почти 50 години и свалиха скандинавците от първото място в група "А".

"Не знам защо се получи така. Не направихме добър мач. Нямам отговор. Разочаровани сме. Прибързвахме и не успяхме да намерим нивото си на игра. Не започнахме добре срещата и изиграхме много лошо първо полувреме. След почивката се опитахме да подобрим нещата, задържахме по-дълго топката, но не се получи. Допуснахме три гола за първи път в квалификациите. В момента не мога да дам отговор защо", заяви централният бранител Виктор Линдельоф.

Вратарят Робин Олсен пък пое вината за първия гол на българите. "Допуснах грешка при първия гол и съжалявам. Не прецених добре центрирането и България поведе в резултата. Това беше най-слабият ни мач в квалификациите досега. Знаехме, че съперникът е силен като домакин. Трябваше да се опитаме да ги притискаме повече, да не им оставяме празни пространства за контраатаки. моментът е тежък. Много сме ядосани и разочаровани", каза Олсен.

Емил Форсберг пък пропусна дузпа при 0:1 през първото полувреме. "Вече не държим съдбата на първото място в ръцете си. Бяхме прекалено еднообразни, липсваше ни агресия и направихме прекалено много грешки. Допуснахме два ненужни гола. Загубихме по най-глупавия начин. Ситуацията сега се усложнява, но в неделя ни чака друг мач (срещу Беларус), който трябва задължително да спечелим", каза Форсберг.

Капитанът Андреас Гранквист също призна, че отборът се е представил доста под нивото си. "Разочарованието е огромно. Не успяхме да покажем нивото си от предишните мачове. Направихме грешки, бяхме прекалено пасивни. Допуснахме гол, изравнихме, след това отново допуснахме гол и пак успяхме да изравним.

През второто полувреме прекалено прибързвахме, бяхме убедени, че сме по-добри и ще спечелим този мач, но бяхме наказани малко преди края отново след наша грешка. Сега е важно да не свеждаме глави, защото следващият двубой с Беларус вече е от изключителна важност", каза той.

Тони Златков: Палежите на автокъщата и отвличането не са свързани

http://frognews.bg/news_141317/Toni-Zlatkov-Palejite-na-avtokashtata-i-otvlichaneto-ne-sa-svarzani/

Все още никой не се е свързал с мен и това е голямото ми притеснение. Това заяви бащата на отвлечения Адриан Златков – Тони Златков пред БТВ.

Тони Златков: Палежите на автокъщата и отвличането са свързани

http://frognews.bg/news_141317/Toni-Zlatkov-Palejite-na-avtokashtata-i-otvlichaneto-sa-svarzani/

Все още никой не се е свързал с мен и това е голямото ми притеснение. Това заяви бащата на отвлечения Адриан Златков – Тони Златков пред БТВ.

Иво Прокопиев осъди бившия шеф на КФН Стоян Мавродиев

http://www.mediapool.bg/ivo-prokopiev-osadi-bivshiya-shef-na-kfn-stoyan-mavrodiev-news268753.html

Бизнесменът и издател на в. "Капитал" Иво Прокопиев спечели на първа инстанция в Софийски градски съд гражданско дело срещу бившия председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев за неимуществени вреди, причинени с разпространението на неистински и позорни твърдения. Мавродиев е осъден да заплати 6000 лева обезщетение плюс законови лихви. Повод за делото са редица интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Иво Прокопиев "лъже и манипулира", че "използва контактите си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства", че е "престъпник" и че "нарушава обществения интерес". Съдът приема, че въпросните твърдения са неистински, позорни и причиняват вреди. Стоян Мавродиев започна масирана кампания срещу Иво Прокопиев и бизнеса му след публикации от февруари 2013-та във вестник "Капитал" и новинарския сайт "Дневник”, на които Прокопиев е основател и съиздател, в които се посочва фактът, че Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от трафик на наркотици, срещу Ивелин Банев – Брендо, тъй като неговият подпис е положен върху някои от документите на фирмите, през които е извършвано прането на пари. От офиса на Прокопиев припомнят, че оглавяваната в миналото от Мавродиев Комисия за финансов надзор (КФН) е подложила издателя на "Капитал” и "Дневник” - "Икономедиа” АД, както и други компании, в които Иво Прокопиев има участие, поднадзорни на КФН, на административен натиск чрез непрекъснати проверки, стотици административни актове и глоби за няколкостотин хиляди лева. Огромната част от тях вече са отменени от съда, а останалите са в процес на обжалване. Някои от глобите са отбелязани и като нарушения на свободата на словото в международни доклади, например в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека. Бившият депутат и зам.-председател на ГЕРБ Стоян Мавродиев беше назначен за шеф на КФН по време на първия мандат на правителството на Бойко Борисов. Въпреки всички конфликти и скандали, разразили във финансовия регулатор под ръководството на Мавродиев, ГЕРБ отказа да го отстрани предсрочно и той довърши мандата си, преди да се стигне до избора на ново ръководство в средата на 2016 г. През годините Мавродиев се замеси в куп скандали – като се започне от начина, по който бе издигнат за председател на КФН, през появата на името му в списъка на свидетелите по делото срещу осъдения за наркотрафик Евелин Банев–Брендо, до отказа му да пусне финансови инспектори да проверят КФН след сблъсък с бившия финансов министър Симеон Дянков. Бившият шеф на КФН бе критикуван и за едноличния му и конфликтен стил на управление, довел до оставките на трима зам.-председатели – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов, и обезкръвяване на финансовия надзор от експертния му потенциал чрез мащабна подмяна на професионалния състав на институцията. В средата на август Мавродиев бе заснет като участник в официална среща на премиера Бойко Борисов с крупни китайски инвеститори в Бургас. Самият той обясни, че е участвал в сбирката като "професионалист и експерт". Според запознати обаче се подготвя средата за връщането на Мавродиев в държавните структури чрез назначаването му за изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), за което в последно време има силно лобиране от страна на "Обединените патриоти". Междувременно, преди няколко дни прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Иво Прокопиев и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков по подаден през 2013 г. от Мавродиев сигнал във връзка с продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН. Прокопиев твърди, че делото е скалъпено.

ЕК няма да плати за строежа на стената между Унгария и Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421225

ЕК няма да плати за строежа на стената между Унгария и СърбияЕвропейската комисия отхвърли искането на Унгария да поеме разходите за граничната стена, издигната по границата със Сърбия с цел спиране на мигрантския поток, предава австрийската медия ORF, цитирана от Фокус. „ЕС няма да финасира изграждането на огради или бариери по границите“, се казва в съобщение от ЕК, разпространено в петък.

Валери Симеонов обвини в корупция съд в Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=358673

Има много сериозно основание да се счита, че Административен съд-Бургас е в корупционна зависимост. Това заяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на областния координационен щаб по туризма, предаде репортер на Moreto.

Санираните блокове "сериозно" спестили енергия през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Санираните-блокове-сериозно-спестили-енергия-през-2016-г-_l.a_i.748486_at.1.html

Програмата за саниране на блокове е важна, защото постига ефекти, най-важният от които подобряване на жилищните условия и енергийните характеристики...

Отново пожар край Кресна

https://www.actualno.com/blagoevgrad/otnovo-pojar-kraj-kresna-news_630994.html

Пожар е горял край Кресна, в района на големия пожар в Кресненското дефиле. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. По думите му огънят е овладян. Пожарникарите продължават дейностите по пълното му потушаване. Около един декар е засегнатата територия.

Пробация за жена от Сливен, нападнала медици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421194

Пробация за жена от Сливен, нападнала медициНаложиха пробационни мерки на жена от Сливен, причинила лека телесна повреда на две медицински лица, съобщиха от прокуратурата. 43-годишната Марийка Димитрова трябва задължително да се регистрира по настоящ адрес и два пъти в седмицата да се среща с пробационен служител за срок от 6 месеца. През същия период Димитрова трябва да полага и

БДЖ купува 41 нови мотрисни влака, първите тръгват през 2021 г.

http://www.mediapool.bg/bdzh-kupuva-41-novi-motrisni-vlaka-parvite-tragvat-prez-2021-g-news268752.html

"Холдинг БДЖ" подготвя обществена поръчка за закупуването на 41 нови мотрисни пътнически влака за 380 млн. лв. Това е първият етап на обновяването на подвижния състав на железниците. За следващия е предвидено купуването на още 44 мотриси, съобщи Владимир Владимиров, изпълнителният директор на дружеството на пресконференция. Очакванията ни са първите нови влакове да се движат по българските релси в края на управлението на правителството, обеща Владимиров. Мандатът на кабинета изтича през 2021 г. За последно БДЖ купи 25 нови електрически мотриси "Дезиро" на "Сименс" по времето на тройната коалиция през 2007 г. След това холдингът натрупа дългове, заради спиране на изплащането на заема по нареждане на финансовия министър Симеон Дянков по време на първото правителство на ГЕРБ. Финансирането – с пари от държавата Сделката ще бъде финансирана с капиталовия трансфер, който БДЖ получава от държавата. В момента той е 20 млн. лв. годишно. По думите на Владимиров е постигната договореност с Министерството на финансите субсидията да бъде увеличена на 35 млн. лв. годишно за период от 10 години. Този модел беше лансиран за първи път от служебния министър на транспорта Христо Алексиев. Преди това по времето на втория кабинет на Бойко Борисов тогавашният и настоящ транспортен министър Ивайло Московски обяви, че с едната част от парите от концесията на летище "София" ще се покрият дълговете на БДЖ, а с другата ще се купи нов подвижен състав. По думите на Владимиров сега се предвиждало с част от парите за концесията да бъдат погасени само задълженията на БДЖ към кредиторите. Освен това пътническите превози получават субсидия от държавата. За 2017 г. дотацията е за 170 млн. лв. Очакванията са догодина тя да бъде в същия размер, каза Владимиров. Транспортното министерство настояваше тя да бъде завишена до 190 млн. лв., но очевидно не е постигната такава договореност. Новите мотриси ще "летят" със 160 км/ч Новите влакове – интерсити и регионални, ще се движат със скорост от 160 км/ч по модернизираните жп коридори Бургас – Пловдив – София – сръбска граница и турска граница – Пловдив – София – сръбска граница. Амбицията е те да са изцяло готови до края на 2023 г. Към момента единственият изцяло завършен участък е този от турската граница през Свиленград до Пловдив. Новите влакове ще разполагат с безжичен интернет и ще бъдат комфортна първа класа, каза Владимиров. По думите му съвременните машини ще пестят 15% от сегашните разходи на БДЖ, което означава около 35 млн. лв. годишно по-малко харчове. По-високите скорости ще са от полза за регионите, защото повече хора ще могат да живеят в едно населено място и да работят в друго, посочи Владимиров. Изплащането на дълговете на БДЖ До края на 2018 г. дълговата криза в железниците ще приключи. В рамките на следващата година ще бъдат погасени 130 млн. лв. по втория облигационен заем на железниците, каза зам.-министърът на транспорта Велик Занчев, който е и председател на директорския борд на "Холдинг БДЖ". Към момента задълженията на БДЖ към банки са 170 млн. лв., а общите борчове на железницата достигат 391 млн. лв. В началото на първия мандат на ГЕРБ дълговете на БДЖ възлизаха на 850 млн. лв. и основната причина за това беше спирането на плащанията към облигационерите за мотрисите "Дезиро" по нареждане на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. По време на втория кабинет на ГЕРБ започна изплащането на задълженията и до момента вече са погасени дългове за около 600 млн. лв., отчете Владимиров. Неотдавна Еврокомисията разреши БДЖ да получи 224 млн. лв. държавна помощ, а наскоро Министерският съвет одобри 62 млн. лв. безлихвен заем към превозвача. От него 42 млн. лв. отидоха за погасяване на задължения към НАП, а останалите 20 млн. лв. са за изплащане на част от дълга към облигационерите. Пълното обновяване на железницата излиза до 1.3 млрд. лв. За цялостното технологично обновление на железниците са необходими между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв., каза Владимир Владимиров. Това са показали сметките по проект за модернизацията на БДЖ, разработен от УНСС, Техническия университет в София и Висшето транспортно училище, заедно с експерти на БДЖ, НКЖИ и представители на Министерство на транспорта. "Този документ е огледал всички възможни страни на това как трябва да изглежда в следващите години влаковият парк на БДЖ, какви трябва да му бъдат общите технически параметри, какъв пътникопоток може да спечели БДЖ, след като подобри конкурентоспособността си на пазара и какъв комфорт трябва да предложи на клиентите си. На тази основа колегите от "Пътнически превози" са готови да стартират обществена поръчка за доставка на нови мотрисни влакове", каза жп шефът.

БДЖ купува нови 41 мотрисни влакове, първите тръгват през 2021 г.

http://www.mediapool.bg/bdzh-kupuva-novi-41-motrisni-vlakove-parvite-tragvat-prez-2021-g-news268752.html

"Холдинг БДЖ" подготвя обществена поръчка за закупуването на 41 нови мотрисни пътнически влакове за 380 млн. лв. Това е първият етап на обновяването на подвижния състав на железниците. За следващия е предвидено купуването на още 44 мотриси, съобщи Владимир Владимиров, изпълнителният директор на дружеството на пресконференция. Очакванията ни са първите нови влакове да се движат по българските релси в края на управлението на правителството, обеща Владимиров. Мандатът на кабинета изтича през 2021 г. За последно БДЖ купи 25 нови електрически мотриси "Дезиро" на "Сименс" по времето на тройната коалиция през 2007 г. След това холдингът натрупа дългове, заради спиране на изплащането на заема по нареждане на финансовия министър Симеон Дянков по време на първото правителство на ГЕРБ. Финансирането – с пари от държавата Сделката ще бъде финансирана с капиталовия трансфер, който БДЖ получава от държавата. В момента той е 20 млн. лв. годишно. По думите на Владимиров е постигната договореност с Министерството на финансите субсидията да бъде увеличена на 35 млн. лв. годишно за период от 10 години. Този модел беше лансиран за първи път от служебния министър на транспорта Христо Алексиев. Преди това по времето на втория кабинет на Бойко Борисов тогавашният и настоящ транспортен министър Ивайло Московски обяви, че с едната част от парите от концесията на летище "София" ще се покрият дълговете на БДЖ, а с другата ще се купи нов подвижен състав. По думите на Владимиров сега се предвиждало с част от парите за концесията да бъдат погасени само задълженията на БДЖ към кредиторите. Освен това пътническите превози получават субсидия от държавата. За 2017 г. дотацията е за 170 млн. лв. Очакванията са догодина тя да бъде в същия размер, каза Владимиров. Транспортното министерство настояваше тя да бъде завишена до 190 млн. лв., но очевидно не е постигната такава договореност. Новите мотриси ще "летят" със 160 км/ч Новите влакове – интерсити и регионални, ще се движат със скорост от 160 км/ч по модернизираните жп коридори Бургас – Пловдив – София – сръбска граница и турска граница – Пловдив – София – сръбска граница. Амбицията е те да са изцяло готови до края на 2023 г. Към момента единственият изцяло завършен участък е този от турската граница през Свиленград до Пловдив. Новите влакове ще разполагат с безжичен интернет и ще бъдат комфортна първа класа, каза Владимиров. По думите му съвременните машини ще пестят 15% от сегашните разходи на БДЖ, което означава около 35 млн. лв. годишно по-малко харчове. По-високите скорости ще са от полза за регионите, защото повече хора ще могат да живеят в едно населено място и да работят в друго, посочи Владимиров. Изплащането на дълговете на БДЖ До края на 2018 г. дълговата криза в железниците ще приключи. В рамките на следващата година ще бъдат погасени 130 млн. лв. по втория облигационен заем на железниците, каза зам.-министърът на транспорта Велик Занчев, който е и председател на директорския борд на "Холдинг БДЖ". Към момента задълженията на БДЖ към банки са 170 млн. лв., а общите борчове на железницата достигат 391 млн. лв. В началото на първия мандат на ГЕРБ дълговете на БДЖ възлизаха на 850 млн. лв. и основната причина за това беше спирането на плащанията към облигационерите за мотрисите "Дезиро" по нареждане на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. По време на втория кабинет на ГЕРБ започна изплащането на задълженията и до момента вече са погасени дългове за около 600 млн. лв., отчете Владимиров. Неотдавна Еврокомисията разреши БДЖ да получи 224 млн. лв. държавна помощ, а наскоро Министерският съвет одобри 62 млн. лв. безлихвен заем към превозвача. От него 42 млн. лв. отидоха за погасяване на задължения към НАП, а останалите 20 млн. лв. са за изплащане на част от дълга към облигационерите. Пълното обновяване на железницата излиза до 1.3 млрд. лв. За цялостното технологично обновление на железниците са необходими между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв., каза Владимир Владимиров. Това са показали сметките по проект за модернизацията на БДЖ, разработен от УНСС, Техническия университет в София и Висшето транспортно училище, заедно с експерти на БДЖ, НКЖИ и представители на Министерство на транспорта. "Този документ е огледал всички възможни страни на това как трябва да изглежда в следващите години влаковият парк на БДЖ, какви трябва да му бъдат общите технически параметри, какъв пътникопоток може да спечели БДЖ, след като подобри конкурентоспособността си на пазара и какъв комфорт трябва да предложи на клиентите си. На тази основа колегите от "Пътнически превози" са готови да стартират обществена поръчка за доставка на нови мотрисни влакове", каза жп шефът.

Полети с парапланер и балон и карнавал във въздуха ни очакват на "Въздухария"

https://offnews.bg//kultura/poleti-s-paraplaner-i-balon-i-karnaval-vav-vazduha-ni-ochakvat-na-vaz-664153.html

Полети с парапланер, полети с балон с горещ въздух, карнавал във въздуха и акро шоу са само част от активностите, които ще се случат по време на четвъртото издание на фестивала „Въздухария“, което ще се проведе от 8 до 10 септември в Сопот.

Специално за четвъртото издание на фестивала в България пристигат двама френски пилоти, доказали уменията си не веднъж на международната сцена. Те ще изпълнят акробатично шоу с парапланери в небето над Манастирската поляна, на която ще бъде разположена фестивалната зона. 

Фигури в небето ще чертаят и самолети. Пилотът Александър Мариносян ще изпълни акро шоу със самолет, което със сигурност ще ни накара да поискаме да полетим.

Мечтата за политане е най-лесно осъществима по време на „Въздухария“. Вече е възможно предварителното записване за тандемни полети с парапланер и въздушен балон през сайта на фестивала. 

Карнавал във въздуха с награди ще очаква специално всички по-щури пилоти. Организаторите на „Въздухария“ предизвикват всеки пилот да се премени подобаващо, така че въздушното пространство да се изпълни с весели, шарени и щури летци. Освен всеки индивидуален пилот, във въздушния карнавал могат да се включват и всички, записали се за тандемен полет.

Те обаче трябва да помислят не само за своя костюм, но и за карнавална премяна за пилота, с когото ще полетят.

След фестивала ще бъде организиран конкурс за най-оригинална карнавална премяна, от който ще бъдат излъчени трима победители. Наградата за тях ще бъде ветроходно пътешествие, подарено от организаторите на „Въздухария“. 

Както подобава, „Въздухария“ ще забавлява посетителите си не само във въздуха, но и на земята. Ще бъдат организирани работилници и представления с различни тематики – пътят на Kунг фу, цирк „Играчка-плачко“, Аеро йога, огнен пърформънс "Бушмен", цирк „Combino Circus“, работилница "Да оцветим света с любов" и други, които предстоят да бъдат обявени.

Фестивалът ще бъде съпроводен и от музиката на редица артисти, сред които Milenita & Band, Ambient Folklore, Zeyra, Група АС, Никола Симеонов, СътвориМи – импровизация с публиката, Soulfia – акустичен концерт и други. Към тях се присъединяват и двама диджеи, доказали възможностите си да ни изпращат във въздуха – DJ Ihou, който ще ни раздвижи с фънки ритми и DJ Dharba, с който навлизаме в света на ска музиката, дръм енд бейс звученето, балканските звуци и кумбия ритмите.

Освен всичко това, „Въздухария“ ще ни зарадва и с няколко лекции на различни въздушни тематики. Ясен Савов – настоящият носител на националния рекорд за най-дълъг прелет с парапланер (350 км), ще бъде един от пилотите, които ще направят представяне по време на фестивала. Презентация, обхващаща интересни летателни моменти и история на парапланеризма, ще бъде направена от опитните пилоти на SkyCamp и със сигурност ще привлече вниманието както на по-опитните, така и на начинаещите пилоти или просто любители на летенето.

Специална лекция по метеорология ще бъде изнесена от Георги Йорданов, а Александър Мариносян, който ще изпълни самолетното акро шоу, също ще се качи на лекторската сцена като презентатор.

Янков: Надяваме се на листване на ETF-а за Sofix в Лондон или Франкфурт тази година

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/iankov-nadiavame-se-na-listvane-na-etf-a-za-sofix-v-london-ili-frankfurt-tazi-godina-245889/

Това ще промени облика на БФБ, защото може да привлече значителни инвестиции, споделя председателят на СД на УД Експат Асет Мениджмънт

105 години от дарението на Димитър Апостолов Ценов отбеляза Стопанска академия – Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6421136

105 години от дарението на Димитър Апостолов Ценов отбеляза Стопанска академия – СвищовАкадемичното ръководство, преподаватели, служители, студенти и гости на Стопанската академия в Свищов отбелязаха тържествено годишнината от реализирането на най-голямото индивидуално дарение у нас, направено в полза на обществото. Преди 105 години известният търговец Димитър Ценов дарява всичките си пари - 5 млн.

МВР праща хора в Будапеща за председателството и границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421180

МВР праща хора в Будапеща за председателството и границатаМинистърът на вътрешните работи Валентин Радев и колегата му от Унгария Шандор Пинтер се уговорили с експерти да бъдат пратени в Будапеща, за да обменят опит във връзка предстоящото европредседателство на България и опазването на границата ни от мигранти. Това обяви самият Радев след срещата с Пинтер.

Bored Panda: Няма да повярвате, тези места са в БГ

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/bored-panda-niama-da-poviarvate-tezi-mesta-sa-v-bg-6073295

България е малка страна в Европа, но има някои невероятни места, които трябва да посетите, пише Bored Panda

Простреляният от 6-годишното дете оставя две деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421166

Простреляният от 6-годишното дете оставя две деца47-годишният собственик на местна кръчма в село Виноградец Атанас Димитров Тонкев е загиналият след нелеп инцидент късно снощи в заведението. Атанас е баща на две деца. Роднини, близки и жители на селото са потънали в скръб и са потресени от нелепия инцидент, предаде "Тrafficnews". Около полунощ снощи голяма компания е празнувала рождения ден на

220 са затворените заведения от НАП-Варна през лятото

http://www.moreto.net/novini.php?n=358672

Затворените заведения от НАП-Варна през летните месеци са 220. Едва 24 от постановленията са отхвърлени от съда при обжалване на собствениците. Това каза във Варна вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на областния координационен щаб по туризма, предаде репортер на Moreto.

Земеделският министър обмисля забрана за добив на бяла мида

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/01/3034769_zemedelskiiat_ministur_obmislia_zabrana_za_dobiv_na/?ref=rss


Земеделският министър Румен Порожанов все още обмисля дали да подпише заповед, с която да се забрани добива на защитената бяла мида в размножителния й период - от началото на пролетта до края на лятото. Това се разбра от негово изказване по време на парламентарния контрол.<br /><br />Той уточни, че от седмица заповедта е на бюрото му, но ще я подпише, когато си отговори на въпросите защо забраната да важи точно два месеца и защо точно сега.<br /><br />От отговора на...

Роналдо задмина Пеле след хеттрика срещу Фарьорските острови

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/01/3034688_ronaldo_zadmina_pele_sled_hettrika_sreshtu_faryorskite/?ref=rss


Звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо имаше основен принос за победата на Португалия с 5:1 срещу Фарьорските острови в квалификациите за световното. С хеттрика си нападателят вече има 78 за националния отбор.<br /><br />Най-добрият футболист в Европа за миналия сезон изпревари с едно попадение легендата Пеле, който има 77 гола за Бразилия.<br /><br />Роналдо е вече пети в класацията по голове за националните отбори. Пред него са единствено иранецът Али...

Марешки в клип, осмиващ проверките на Валери Симеонов по морето (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mareshki-v-klip-osmivasht-proverkite-na-valeri-simeonov-po-moreto-video-2045717

Лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки се появи във видеоклип, който пародира проверките на вицепремиера Валери Симеонов по морето. Марешки сподели клипа в профила си в социалната

Помните ли тази снимка?

https://offnews.bg//sviat/pomnite-li-tazi-snimka-664132.html

Помните ли тази снимка?

В началото на септември 2015 г. полицай намира безжизненото телце на дете, удавено и изхвърлено от вълните на брега на морето. Това е Айлян Курди. 3-годишното дете е една от жертвите бежанци. Родителите му се опитват да го избавят от смъртта в Сирия, но той я намира във водите на Средиземно море. Снимката потресе света и отприщи лавина коментари на съчувствие и призиви за промяна.

Днес такава няма. Две години след смъртта на Айлян 8 500 души са последвали съдбата му, показва статистика на ООН. Част от тях са загинали, други се водят изчезнали. Това са само опиталите се да стигнат Европа през Средиземно море, а не всички жертви. Мнозина намират смъртта си в пустинята, още преди да стигнат лодките. За други тези плавателни съдове се превръщат в лодки на смъртта, потопени от тежестта на двойно повечето си пътници от тези, които биха могли да превозят относително сигурно.

4 337 бежанци са загинали или изчезнали от септември 2016 г. до днес, докато са опитвали да стигнат Европа по море. Повечето пътуват по трафикантските канали от Либия за Италия, от Турция за Гърция и от Мароко за Испания. Други 4 185 са загинали през предходните 12 месеца, от 1 септември 2015 г. до края на август 2016 г.

С други думи всеки ден по 11 души губят живота си.

Минимум. От ООН предупреждават, че жертвите може да са повече - смъртта на изчезналите трудно се потвърждава. Но дали са 8 хил., 10 хил., 15 хил. всъщност не е най-същественото. От уютните европейски домове смъртта е просто число, само статистика.

"Дунарит" – национализация или нещо по-просто

http://www.mediapool.bg/dunarit-natsionalizatsiya-ili-neshto-po-prosto-news268751.html

С встъпването си в длъжност настоящият министър на икономиката обяви, че приватизацията приключва и усилията на правителството ще са в посока развиване на държавните компании. Събитията около оръжейния завод "Дунарит" от последната седмица, а и национализацията на авиоремонтния завод "Авионамс" от средата на миналата година, показват, че целите на държавата се простират отвъд развитието на държавните компании. Въпреки че управляващите избягват да използват термина "национализация“, вероятно заради културни и исторически натрупвания, ето и дефиницията: национализация е актът на прехвърляне на частна собственост, а понякога и общинска собственост, в държавна собственост. Крайна форма на национализация е експроприацията, при която компенсация или не се изплаща, или тя е пренебрежимо ниска. Битката за Дунарит вероятно започва още преди фалита на КТБ през 2014 г., според интервюта на бившия собственик на банката, продължава повече от година и половина с множество съдебни хватки и ескалира през последните няколко седмици. Въпреки че управляващите оправдават действията си с "извънредната ситуация", както я нарича министърът на икономиката, и грижа за работниците в дружеството, ситуацията е много по-проста и е свързана с "превземането" на държавата от частни интереси, за което сме писали неколкократко (тук, тук и тук). Самата ситуация не е следствие, с което политиците трябва да се справят, а е пряк резултат от целенасочени действия на държавни органи. Тя става възможна едва след включването на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, повдигнатите обвинения от специализираната прокуратура, входираното писмо от същата за отнемане на лицензите на "Дунарит" и редица медийни публикации. Всъщност това не е нещо ново. Наблюдателите с малко по-дълга памет ще си спомнят, че причината за краха на КТБ не беше нито на множеството публикации през годините до 2014 г. за проблемите в банката, нито докладите на Европейската комисия, които обръщаха внимание на бурното развитие на банките с български собственици. Проблемите започнаха с куп статии за измислени заплахи, които не бяха доказани, прокурорска акция по претърсване на офиси в сградата на КТБ и повдигнато обвинение на подуправителя на управление "Банково" в БНБ. Освен дежурните заподозрени, в спектакъла "Дунарит“ се включват и нови актьори - синдиците на КТБ. Те едновременно купуват задължение на оръжейния завод към друга компания, а след това го продават на Държавната консолидационна компания (ДКК). Целта е да се използва особеният залог върху предприятието и по този начин ДКК да стане негов собственик. Въпросът е по силата на каква логика и кой нормативен акт синдиците в КТБ изразходват средства от масата на несъстоятелност за закупуване на финансов актив. Назначаването на синдици е резултат от откриване на производство по несъстоятелност, чиято цел е да опази стойността на банката, да осребри имуществото ѝ и да се разплати с кредиторите. В чл. 31 от Закона за банковата несъстоятелност ясно са разписани правомощията на синдика и единственото споменаване на разходи е по отношение на "управлението и запазването на имуществото на банката или с извършването на други разноски в производството по несъстоятелност", а случаят не е такъв. С други думи нито духът, нито буквата на закона са спазени. Нещо повече – синдиците се съгласяват да се разплатят за закупения кредит с активи на банката, които са предлагани на търгове, но не са продадени. Няма информация за кои активи става въпрос, нито за това дали по този начин не се уврежда масата на несъстоятелността, а оттам – и интересите на кредиторите на банката. За капак на всичко банката е страна по съдебни дела, с които обжалва първоначалната цесия, чрез която "Дунарит" погасява кредита си към нея. Това е като да спорите пред съдия, че някой ви е откраднал шапката, след което да купите същата шапка от трето лице и да я продадете на четвърто. Ситуацията е повече от абсурдна, а краят ѝ е далеч от предизвестен. "Дунарит" е погасила главница и лихви по своето вземане в размер на 50 млн. лв. към ДКК. Освен това компанията вече е заявила вписването на прокурист, каквото беше поискано от министерството на икономиката, което би следвало да преустанови процедурата за отнемане на лиценза на предприятието, а оттам – извънредната ситуация, която коментираме. Предвид това, че тази сага се развива вече близо две години, като нито едната, нито другата страна изглежда готова да се предаде, най-вероятно ни чака още от същото – нови абсурди. Актьорите са едни и същи, сюжетът е непроменен и докато обществото се изживява като безгласен наблюдател, му остава единствено да се чуди за кой поред път ще гледаме същата драма.

Без прахосмукачки над 900 W от днес в магазините в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=358671

Европейската комисия забранява от днес продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата на цялата територия на общността, са казва в решение, публикувано в Официалния вестник на ЕС. Това е втори етап от битката на Брюксел с прахосмукачките.

Евроспорт излъчва днес мачовете на фаворитите за женската титла от US Open

http://www.cross.bg/evrosport-sharapova-vinus-1553752.html

/КРОСС/ Днешната програма на Евроспорт 1 и Евроспорт 2 от US Open включва двубои с участието на някои от фаворитите за титлата в женската надпревара, сред които Гарбине Мугуруса, Винъс Уилямс, Петра Квитова и Мария Шарапова. Евроспорт 1 (от 19.00 ч.): Петра Квитова - Каролин ГарсияДенис Шаповалов - Кайл ЕдмъндМагдалена Рибарикова - Гарбине МугурусаСам Куери - Раду АлботМиша Зверев - Джон ИснърСофия Кенин - Мария Шарапова Евроспорт 2 (от 18.00 ч.): Диего Шварцман - Марин ЧиличКевин Андерсън - Борна ЧоричМария Сакари - Винъс УилямсАнастасия Севастова - Дона Векич В прикачения файл можете да откриете коментар на експерта на Евроспорт Матс Виландер за представянето на завърналата се с гръм и трясък на световната тенис сцена Шарапова, която тази вечер излиза срещу родената в Москва представителка на домакините София Кенин.  

Строителни фирми щели да оглеждат възможности за местене на църквата в Беренде

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/01/3034744_stroitelni_firmi_shteli_da_oglejdat_vuzmojnosti_za/?ref=rss


Представители на строителни фирми заминавали за с. Беренде, община Драгоман, за да оценят възможността за преместване на цяла средновековна църква - паметник на културата от национално значение на територията на Националния исторически музей (НИМ). Това съобщава директорът на НИМ Божидар Димитров, който сам призна, че идеята му хрумнала през уикенда и нито е одобрена от Министерството на културата, нито пък се знае чия собственост е въпросната църква.<br /><br />Огледът е насрочен...

ДПС подкрепи антикорупционния закон на ГЕРБ, Цацаров с резерви

https://offnews.bg//politika/dps-podkrepi-antikoruptcionnia-zakon-na-gerb-tcatcarov-s-rezervi-664163.html

ДПС ще подкрепи антикорупционния закон на ГЕРБ. Това стана ясно на проведеното днес обсъждане на законопроекта, който срещна сериозни критики от неправителствени организации. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров и от ДПС се обявиха за отпадането на репресивни мерки, като въвеждането на доброволни сътрудници към бъдещия антикорупционен орган, които ще трябва да събират информация за проверяваните лица. В свое становище по законопроекта от Програма Достъп до информация критикуваха идеята, като я определиха като опит да бъде създадена "шайка от доносници" за репресивни акции. 

Още в четвъртък Сотир Цацаров изрази резерви по законопроекта на ГЕРБ в частта му за специалните разузнавателни средства. Според текстовете новият антикорупционен орган ще има техническата възможност да подслушва, при условие, че за тази дейност беше създаден специален орган - ДАТО.

"За мен двата основни момента, които будят притеснение, са притежаването на специалните разузнавателни средства и използването на доброволните сътрудници. Смущаващо e за мен, апелирам народните представители много внимателно да бъдат прецизирани разпоредбите за възможността за ползване на доброволни сътрудници. Това присъства и в законопроекта на БСП", каза главният прокурор. 

От ДПС пък обясниха, че ще подкрепят текстовете, но няма да спестят критиките си. Хамид Хамид също поиска отпадане на доброволните агенти.  

"Не успяхте да разсеете съмнението в обществото, че наред с дългоочаквания закон, създаваме паралелни разследващи структури. Крачка напред е, че сте помислили за отнемането на имуществото. Ще получите подкрепа, но и сериозни критики особено по откритите полицейски правомощия, които възлагате на инспекторите", каза Хамид.

"Ако на Комисията за противодействие на корупцията бъде разрешено да притежава специални разузнавателни средства държавата ни ще има 3 централи, които ще могат да ги притежават. Въпросите за контрола трябва да си ги постави всеки от нас, мисля, че отговорите са ясни", коментира Цацаров. 

По време на дискусията от думите на правосъдния министър Цецка Цачева стана ясно, че бъдещата комисия ще бъде само заявител на СРН, но няма да може да ги прилага. 

В проекта на ГЕРБ мегаорганът в борба с корупцията е новосъздадената с проекта комисия, докато в този на БСП се говори за специална агенция "Антикорупция". Според управляващата партия председателят на тази комисия трябва да се избира от Народното събрание по предложение на депутати, докато БСП предлага председателят на агенция "Антикорупция" да се назначава с указ на президента.

Остава идеята на ГЕРБ председателят на новата комисия да се назначава от Народното събрание. По-рано днес президентът Румен Радев подкрепи идеята на БСП това да става с указ на държавния глава. 

"Как може да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика", обясни позицията си Радев.

Новият подвижен състав на БДЖ ще спестява годишно 35 млн. лева разходи

http://www.cross.bg/leva-podvizhen-sustav-1553753.html

/КРОСС/ С новия подвижен състав оперативните разходи в БДЖ-Пътнически превози ще спаднат с 15 %, което на годишна база е 35 млн. лева. Това съобщиха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев и изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров по време на провелия се днес брифинг. „В рамките на трите кабинета на министър-председателя Бойко Борисов имаме едно устойчиво развитие по отношение на стабилизирането на жп сектора и в частност на Холдинг БДЖ", напомни зам.-министър Занчев. По думите му въпросът със задълженията на дружеството към финансови институции ще бъде окончателно решен до края на 2018-та г. „Вторият въпрос, който е необходимо да се реши, са инвестициите в сектора. В момента вървят инвестиции за рехабилитация на железопътната инфраструктура. През 2023 г. ще имаме завършено трасе по цялото направление от сръбската граница през София, Пловдив към Бургас и към Свиленград/турска граница. За това подготвяме обществена поръчка за нов подвижен състав, за да може той да е адекватен на инфраструктурата, която ще позволява по-висока скорост. Това е и причината за днешния брифинг", допълни още Велик Занчев

Mazda MX-5 RF: Покорителката на завоите (тест-драйв)

https://www.actualno.com/cars/mazda-mx-5-rf-pokoritelkata-na-zavoite-test-drajv-news_630987.html

Безспорно Mazda MX-5 е една от малкото коли, създадена за чистото удоволствие от шофирането. От началото на годината най-продаваният роудстър в света се предлага и с автоматичен твърд сгъваем покрив. Нарича се RF, което идва от Retractable Fastback. Новата Mazda MX-5 RF е оборудвана с една от най

Фалшиви сайтове продават лекарства от името на здравното министерство

http://frognews.bg/news_141316/Falshivi-saitove-prodavat-lekarstva-ot-imeto-na-zdravnoto-ministerstvo/

Сайтове продават фалшиви лекарства от името на здравното министерство. Ведомството вече е сигнализирало ГДБОП, които разследват фалшификатите на интернет страницата на МЗ.

Откриха учебната година в спортното училище в Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/6421113

Откриха учебната година в спортното училище в СилистраЗа 13-ти път в двора на спортното училище в Силистра прозвуча химна на Р България и бе издигнато знамето на страната ни. Днес близо 200 деца от V до XII клас усъвършенстват уменията си в седем вида спорт – борба, лека атлетика, джудо и самбо, плуване, спортна стрелба и футбол. С всяка година материалната база се подобрява.

От днес най-ниската учителска заплата е 760 лв.

http://econ.bg/Новини/От-днес-най-ниската-учителска-заплата-е-760-лв-_l.a_i.748483_at.1.html

От 1 септември българските учители ще получават най-малко 760 лв. заплата, тъй като влиза в сила решението на управляващите за 15% ръст на...

Защо сме такива?!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6420540

Защо сме такива?!Дъжд от поплювки по Кубрат Пулев. След като Кобрата даде интервю, в което обвини организацията “Зауерланд”, че преговаря за мача му с Джошуа зад гърба му, много ясно и точно обясни, че това не е финал за републиканско първенство, а нещо съвсем различно. И след като съвсем естествено каза, че има нужда от малко повече време за подготовка - поне

Връзката на Нина Добрев с Глен Пауъл става все по-сериозна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6421117

Връзката на Нина Добрев с Глен Пауъл става все по-сериознаВръзката на Нина Добрев с Глен Пауъл става все по-сериозна, съобщи Контактмюзик, цитира БТА. Актрисата от "Дневниците на вампира" се среща с колегата си от сериала "Кралици на ужаса" от януари, когато се появиха първите им общи снимки в социалните мрежи. "Те са сладка двойка и отношенията им се задълбочават.

Виж санирания блок на Наталия Йорданова от Бургас, изпрати снимки, спечели 13 000 лв (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6420967

Виж санирания блок на Наталия Йорданова от Бургас, изпрати снимки, спечели 13 000 лв (видео)Пристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Здравейте, изпращаме ви снимки от вече санирания блок 17 на жк.Славейков гр.Бургас. Участието в програмата ни помогна да се радваме на един по-красив и по-енергоефективен дом.

Дрогиран сириец, нападна полицай във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358652

В четвъртък , на ул. "Радецки", полицаи спрели за проверка лек автомобил "Рено", шофиран от 47-годишния сирийски гражданин М.Х., пребиваващ в Република България. Мъжът е добре известен на органите на реда и осъждан, научи Moreto.

Венци Стефанов: Моля се за момчето! На похитителите – заслуженото!

http://frognews.bg/news_141315/Ventsi-Stefanov-Molia-se-za-momcheto!-Na-pohititelite-–-zaslujenoto!/

Моля се момчето да е живо и здраво. Нека всичко завърши добре. Знам какво чувстват родителите – ужас безподобен. Това сподели за Фрог нюз Венци Стефанов, президент на ФК „Славия”, на когото отвлякоха сина през 2004 г. 22-годишният Стефан изчезна след като бе спрян от мъже в полицейска униформа, недалеч от Първо РПУ в София.

ВМРО с общоевропейска подписка за еднакво заплащане в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/es-podpiska-vmro-zaplashtane-26326452

Днес в зала „Запад“ на Народното събрание беше даден официален старт на общоевропейското начинание „Доходен съюз“.

Смяна на караула - Вяра Анкова предаде властта на Каменаров (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57855-smqna_na_karaula_vqra_ankova_predade_vlastta_na_kamenarov_snimki

Новият генерален директор на БНТ Константин Каменаров от днес официално седи в стола на Вяра Анкова. Тя лично посрещна наследника си, избран от СЕМ повече от година, след като вторият поред и последен по закон мандат на Анкова начело на обществената телевизия изтече.

Вяра Анкова сдава властта на Константин Каменаров в БНТ. Снимки БНТ

Каменаров подчерта колко е важна приемствеността и наследството, което остава в телевизията."Екипът на БНТ е най-голямата ценност на телевизията и всеки човек оставя частица от себе си в нея", каза Вяра Анкова и пожела успех на новия директор.

Добре дошъл в този кабинет, който не знам дали е най-добрият, но със сигурност е най-отговорното място тук в телевизията и съм изключително щастлива, че тук сега влиза един човек, на когото това място не му е непознато и всички хора, които работят тук - също. Той е преживял нашите проблеми, нашите радости. Сигурна съм в успеха на този екип и му пожелавам само ей такива слънчеви мигове в този кабинет", каза още Анкова.

Каменаров бе в първия екип на Анкова в телевизията в качеството му на оперативен директор. През 2013 г. той напусна поста и се яви на конкурна за генерален директор на БНТ. Тогава обаче СЕМ избра Вяра Анкова за втория й мандат на върха в обществената телевизия.

Каменаров благодари на Анкова за пожеланията.

"Аз ще кажа само, че съм много щастлив да поема тъкмо от теб тази позиция, защото тук са минали множество достойни хора в този кабинет, но пък приятелството и професионализмът между нас са нещо, което безкрайно много ценя, за което истински много благодаря. И още веднъж ще използвам възможността просто да помоля за най-нормално спокойствие тук. Работа има много и ще си я свършим всичките."

 

Бащата на отвлечения: Още никой не се е свързал с мен

http://dnes.dir.bg/news/otvlechen-toni-zlatkov-26326450

"Все още никой не се е свързал с мен, това е голямото ми притеснение”, заяви пред bTV бащата на отвлечения Адриан Златков – Тони Златков.

Фалшиви сайтове предлагат стоки от името на Здравното министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421105

Фалшиви сайтове предлагат стоки от името на Здравното министерствоЗдравното министерство е сигнализирало ГДБОП и прокуратурата за наличието на фалшификати на интернет страницата на ведомството, предаде "Дарик".  На един от фалшивите сайтове е било поместено измислено интервю с ресорния министър проф. Николай Петров с цел продажба на стоки, посочват от пресцентъра на министерството.

Валери Симеонов ще сезира прокуратурата за приватизацията на БМФ от Домусчиеви

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/01/3034751_valeri_simeonov_shte_sezira_prokuraturata_za/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов ще внесе документи в прокуратурата за оспорване на приватизационния договор за Параходство БМФ. Това съобщи самият той днес във Варна, цитиран от БТА.<br /><br />Той уточни, че до дни предстои да бъде комплектованата документацията за оспорването на приватизационния договор, сключен през 2008 г.<br /><br />Вицепремиерът за пръв път публично изказа съмненията си за сделката преди два месеца. Тогава в телевизионно интервю той обяви, че...

Тони Златков: Още никой не се е свързал с мен, това е голямото ми притеснение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421107

Тони Златков: Още никой не се е свързал с мен, това е голямото ми притеснение„Все още никой не се е свързал с мен, това е голямото ми притеснение”, заяви бащата на отвлечения Адриан Златков – Тони Златков. Преди два дни 25-годишният му син изчезна на метри от дома им в село Герман. Намерена беше единствено колата на Адриан, предаде Би Ти Ви. По-късно в Панчарево бяха открити и останки на друг опожарен автомобил,

Радев поздрави мюсюлманите в България по повод празника Курбан Байрам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421101

Радев поздрави мюсюлманите в България по повод празника Курбан БайрамДържавният глава Румен Радев поздрави мюсюлманската общност в България по повод празника Курбан Байрам, съобщиха от прессекретариата на президента.  „Позволете ми да отправя своите най-искрени благопожелания за здраве и благоденствие към вас и вашите семейства. Празниците са и време за равносметка на изживяни и споделени житейски и нравствени

Румъния арестува шефа на Националната здравноосигурителна каса за корупция

https://offnews.bg//sviat/rumania-arestuva-shefa-na-natcionalnata-zdravnoosiguritelna-kasa-za-ko-664157.html

Антикорупционната дирекция на Румъния арестува директора на румънската Национална здравноосигурителна каса Мариан Бурча, предаде в-к "Зиаре".

Причината - разследване срещу него за фиктивни медицински услуги с цел източване на касата. Освен него са арестувани още трима души.

Те са задържани след извършени 50 обиска от страна на антикорупционните власти в страната в Националната здравноосигурителна каса и Здравноосигурителната каса на столицата, които са установили нарушения. 

Бурча и останалите трима са се сдобили с обвинения във вземане на подкуп, търговия с влияние, съставяне на организирана престъпна група, фалшификация на документи и други престъпления, извършени в периода 2016 г. - 2017 г.

Симеонов ще оспорва приватизационния договор за БМФ в прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421097

Симеонов ще оспорва приватизационния договор за БМФ в прокуратуратаВицепремиерът Валери Симеонов ще внесе документи в прокуратурата за оспорване на приватизационния договор за БМФ. Това съобщи днес във Варна Симеонов, предаде БТА. Той уточни, че до дни предстои да бъде комплектованата документация за оспорването на договора за приватизацията и да бъде внесена в прокуратурата.

Варненци си имат нова отворена библиотека във формата на рапан (снимки)

https://offnews.bg//kultura/varnentci-si-imat-nova-otvorena-biblioteka-vav-formata-na-rapan-snimk-664160.html

Морската градина във Варна си има нова отворена за всички библиотека. Достъпът до нея е напълно свободен и всеки може да седне и да почете в обособената зона или из парка.

Библотеката е във формата на рапан и се казва именно така. Тя ще бъде на входа на Морската градина до 10 октомври.

"Кръстихме го Рапана от буквална любов към Варна и метафорична към четенето. Всеки може да си вземе книга, но е желателно да остави в библиотеката, за да не останем без книги. Ако си открадне - както вече казах, има нещо поетично в кражбата на книги. По-добре хората да крадат книги отколкото други неща", написа във Фейсбук Боян Симеонов, един от идеолозите зад "Рапана".

Пеевски предложен за "Лице на България" за европредседателството

http://www.mediapool.bg/peevski-predlozhen-za-litse-na-bulgaria-za-evropredsedatelstvoto-news268750.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде "лице на България" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Такова провокативно предложение внесе Гражданско движение "БОЕЦ" в Народното събрание още в първия му работен ден след лятната ваканция. В последно време регистрираното преди 2 г. във Видин ГД "БОЕЦ“ (“България обединена с една цел") нашумя с протестите си и съвместните си акции с "Правосъдие на всеки“ в подкрепа на съдебната реформа, с критиките си срещу дейността на прокуратурата, а също и с внесения сигнал до инспектората към Висшия съдебен съвет по скандала "ЦУМ-гейт“. В петъчното си предложение ГД "БОЕЦ“ взима повод от инициативата на сдружение "Азбукари“ и няколко други направителствени организации за избиране на българско лице на европредседателството, което да представи страната по "най-добрия начин“ и да бъде личност, "направила много за доброто бъдеще на България“. От сдружение "Азбукари“ номинират бившата тв водеща Цвета Кирилова с аргумента, че тя е изявен общественик, журналист и хуманист, но от ГД "БОЕЦ“ смятат, че далеч по-достоен кандидат е депутатът Делян Пеевски. "Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек, притежаващ стар "Опел", се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът "КОЙ" - най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации“, посочват в мотивите си от сдружението. Оттам допълват, че "чрез своята вродена харизма, той (Пеевски, б. р.) единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримия му принос към развитие на гражданското общество в България“. "Номинираната от нас личност е известна с множеството си международни контакти в редица страни – Турция, Сирия, С.Арабия, Судан, Дубай и други“, посочва ГД "БОЕЦ“, намеквайки за бизнеса на депутата с цигари и оръжие в Близкия Изток и съседни региони. Прави се алюзия и към закона "Магнитски“ в САЩ, чрез който се опитва да се защити противникът на Пеевски и негов бивш бизнес партньор Цветан Василев. "Множеството проверки от прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство“, завършват от сдружението, като настояват номинацията им да бъде разгледана от институциите сериозно и поставена на обществен дебат. Освен в Народното събрание предложението е адресирано още до правителството и до президента Румен Радев. "Тонът на предложението е изключително сериозен. Целта е да провокираме обществена дискусия за истината, защото жиевеем в държавата на Пеевски, институциите на Пеевски и медиите на Пеевски", коментира пред Mediapool председателят на сдружението Георги Георгиев. Според него трябва да има дебат #Кой е по-достоен от Пеевски да бъде лице на България. От ГД "БОЕЦ“ се ангажираха да стартират и подписка в подкрепа на номинацията си. [div class='center_orange']Mediapool публикува пълния текст на предложението: ДО: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА Р БЪЛГАРИЯ ДО: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА Р БЪЛГАРИЯ ДО: ПРЕЗИДЕНТ НА Р БЪЛГАРИЯ ПИСМО-ПРЕДЛОЖЕНИЕ За номиниране на Делян Славчев Пеевски За "ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ", по време на българското Европредседателство ОТ: ГД "БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ" ЕИК 176949776 АДРЕС – Гр. Видин, к-с"Панония", блок 4, вх.З, ап. 157, тел. 0899591399 България за първи път ще поеме ротационното председателство на Европейският съюз от 01.01.2018 г. ГД "БОЕЦ" разбрахме, че съществува инициатива за излъчване на "Лице на България", което да представя страната ни по време на Европредседателството, като към момента има инициатива за номинирането на г-жа Цвета Кирилова. При цялото ни уважение към г-жа Кирилова и номиниралите я, считаме, че това трябва да е човек, който олицетворява държавата ни. Човек, който може да бъде символ на случващото се в страната. Човек, който е работил години наред за българските граждани и чрез своите постижения в обществен и в личен план, се е превърнал в Символ на успеха в собствената си страна. Считаме, че има един Успял и отговарящ на тези изисквания и заслужаващ тази чест по право човек. ГД "БОЕЦ" номинираме народният представител Делян Славчев Пеевски за Лице на българското европредседателство. Мотиви: Делян Славчев Пеевски е български предприемач, медиен магнат , политик и общественик. Народен представител е от парламентарната група на ДПС в 41-то, 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. През август 2015 г. Пеевски официално придобива дялове от вестниците "Телеграф“, "Монитор“, "Политика“, "Меридиан мач“ и др. Заедно с това той официализира и собствеността си в тютюневия гигант "Булгартабак“, приватизирано през мандата на първото правителство на Бойко Борисов (2009 – 2013). През 2001 г. оглавява борда на "Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България, когато е само на 21 години. От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба. Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие. Като народен представител през годините г-н Пеевски е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и член на Комисията по правни въпроси към НС. По предложение на министър-председателя Пламен Орешарски на 14 юни 2013 г. Г-н Делян Пеевски е избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Избран е за евродепутат от листата на ДПС на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек притежаващ стар "Опел" се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът "КОЙ", най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации. Чрез своята вродена харизма, той единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримият му принос към развитие на гражданското общество в България. Номинираната от нас личност е известна с множеството си международни контакти в редица страни – Турция, Сирия, С.Арабия, Судан, Дубай и други. Изключително "магнетична" личност, чиято дейност вече се оценява и в САЩ, разнасяйки славата на България. Българските институции са оценили неговите качества и значимост за държавата и обществото ни, приравнявайки го към Президент, Премиер, Председател на НС , осигурявайки му държавна охрана от НСО. Множеството проверки от Прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство. ГД "БОЕЦ", издигайки тази номинация, очакваме тя да бъде разгледана от институциите, и поставена за широк обществен дебат. Считаме, че изложените от нас мотиви, достатъчно силно аргументират номинацията ни, и представят личността на Делян Славчев Пеевски като заслужаваща честта да бъде "ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ", и олицетворяваща българската реалност. 01.09.2017г. Председател на УС на ГД "БОЕЦ"/ ......................../ Гр.Видин Георги Георгиев [class='center_orange' div]

Пеевски предложен за "Лице на България" за европредседателство

http://www.mediapool.bg/peevski-predlozhen-za-litse-na-bulgaria-za-evropredsedatelstvo-news268750.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде "лице на България" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Такова провокативно предложение внесе Гражданско движение "БОЕЦ" в Народното събрание още в първия му работен ден след лятната ваканция. В последно време регистрираното преди 2 г. във Видин ГД "БОЕЦ“ (“България обединена с една цел") нашумя с протестите си и съвместните си акции с "Правосъдие на всеки“ в подкрепа на съдебната реформа, с критиките си срещу дейността на прокуратурата, а също и с внесения сигнал до инспектората към Висшия съдебен съвет по скандала "ЦУМ-гейт“. В петъчното си предложение ГД "БОЕЦ“ взима повод от инициативата на сдружение "Азбукари“ и няколко други направителствени организации за избиране на българско лице на европредседателството, което да представи страната по "най-добрия начин“ и да бъде личност, "направила много за доброто бъдеще на България“. От сдружение "Азбукари“ номинират бившата тв водеща Цвета Кирилова с аргумента, че тя е изявен общественик журналист и хуманист, но от ГД "БОЕЦ“ смятат, че далеч по-достоен кандидат е депутатът Делян Пеевски. "Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек, притежаващ стар "Опел", се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът "КОЙ" - най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации“, посочват в мотивите си от сдружението. Оттам допълват, че "чрез своята вродена харизма, той (Пеевски, б. р.) единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримия му принос към развитие на гражданското общество в България“. "Номинираната от нас личност е известна с множеството си международни контакти в редица страни – Турция, Сирия, С.Арабия, Судан, Дубай и други“, посочва ГД "БОЕЦ“, намеквайки за бизнеса на депутата с цигари и оръжие в Близкия Изток и съседни региони. Прави се алюзия и към закона "Магнитски“ в САЩ, чрез който се опитва да се защити противникът на Пеевски и негов бивш бизнес партньор Цветан Василев. "Множеството проверки от прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство“, завършват от сдружението, като настояват номинацията им да бъде разгледана от институциите сериозно и поставена на обществен дебат. Освен в Народното събрание предложението е адресирано още до правителството и до президента Румен Радев. "Тонът на предложението е изключително сериозен. Целта е да провокираме обществена дискусия за истината, защото жиевеем в държавата на Пеевски, институциите на Пеевски и медиите на Пеевски", коментира пред Mediapool председателят на сдружението Георги Георгиев пред Mediapool. Според него трябва да има дебат #Кой е по-достоен от Пеевски да бъде лице на България. От ГД "БОЕЦ“ се ангажираха да стартират и подписка в подкрепа в подкрепа на номинацията си. [div class='center_orange']Mediapool публикува пълния текст на предложението: ДО: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА Р БЪЛГАРИЯ ДО: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА Р БЪЛГАРИЯ ДО: ПРЕЗИДЕНТ НА Р БЪЛГАРИЯ ПИСМО-ПРЕДЛОЖЕНИЕ За номиниране на Делян Славчев Пеевски За "ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ", по време на българското Европредседателство ОТ: ГД "БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ" ЕИК 176949776 АДРЕС – Гр. Видин, к-с"Панония", блок 4, вх.З, ап. 157, тел. 0899591399 България за първи път ще поеме ротационното председателство на Европейският съюз от 01.01.2018 г. ГД "БОЕЦ" разбрахме, че съществува инициатива за излъчване на "Лице на България", което да представя страната ни по време на Европредседателството, като към момента има инициатива за номинирането на г-жа Цвета Кирилова. При цялото ни уважение към г-жа Кирилова и номиниралите я, считаме, че това трябва да е човек, който олицетворява държавата ни. Човек, който може да бъде символ на случващото се в страната. Човек, който е работил години наред за българските граждани и чрез своите постижения в обществен и в личен план, се е превърнал в Символ на успеха в собствената си страна. Считаме, че има един Успял и отговарящ на тези изисквания и заслужаващ тази чест по право човек. ГД "БОЕЦ" номинираме народният представител Делян Славчев Пеевски за Лице на българското европредседателство. Мотиви: Делян Славчев Пеевски е български предприемач, медиен магнат , политик и общественик. Народен представител е от парламентарната група на ДПС в 41-то, 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. През август 2015 г. Пеевски официално придобива дялове от вестниците "Телеграф“, "Монитор“, "Политика“, "Меридиан мач“ и др. Заедно с това той официализира и собствеността си в тютюневия гигант "Булгартабак“, приватизирано през мандата на първото правителство на Бойко Борисов (2009 – 2013). През 2001 г. оглавява борда на "Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България, когато е само на 21 години. От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба. Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие. Като народен представител през годините г-н Пеевски е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и член на Комисията по правни въпроси към НС. По предложение на министър-председателя Пламен Орешарски на 14 юни 2013 г. Г-н Делян Пеевски е избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Избран е за евродепутат от листата на ДПС на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек притежаващ стар "Опел" се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът "КОЙ", най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации. Чрез своята вродена харизма, той единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримият му принос към развитие на гражданското общество в България. Номинираната от нас личност е известна с множеството си международни контакти в редица страни – Турция, Сирия, С.Арабия, Судан, Дубай и други. Изключително "магнетична" личност, чиято дейност вече се оценява и в САЩ, разнасяйки славата на България. Българските институции са оценили неговите качества и значимост за държавата и обществото ни, приравнявайки го към Президент, Премиер, Председател на НС , осигурявайки му държавна охрана от НСО. Множеството проверки от Прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство. ГД "БОЕЦ", издигайки тази номинация, очакваме тя да бъде разгледана от институциите, и поставена за широк обществен дебат. Считаме, че изложените от нас мотиви, достатъчно силно аргументират номинацията ни, и представят личността на Делян Славчев Пеевски като заслужаваща честта да бъде "ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ", и олицетворяваща българската реалност. 01.09.2017г. Председател на УС на ГД "БОЕЦ"/ ......................../ Гр.Видин Георги Георгиев [class='center_orange' div]

Президентът поздрави мюсюлманската общност в България за Курбан Байрам

http://www.cross.bg/bulgariya-obshtnost-myusyulmanskata-1553751.html

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев поздрави мюсюлманската общност в България по повод празника Курбан Байрам. „Позволете ми да отправя своите най-искрени благопожелания за здраве и благоденствие към вас и вашите семейства. Празниците са и време за равносметка на изживяни и споделени житейски и нравствени поуки, време за сплотяване, за доверие", се казва в поздравлението на президента. „Вярвам, че пътят ни към доброто бъдеще и успехи е общ и е възможен с взаимно разбиране, милосърдие и вяра. Нека Вашите близки и Вашите домове бъдат благословени с мир и щастие", се казва още в поздравлението на държавния глава до мюсюлманската общност в България.

Кремъл търси жена за спаринг партньор на Путин на изборите догодина, пише "Ведомости"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/01/3034737_kremul_tursi_jena_za_sparing_partnyor_na_putin_na/?ref=rss


Кремъл търси достоен съперник на Владимир Путин на предстоящите през март президентски избори в Русия. Администрацията мисли да подбере жена за спаринг партньор на главния претендент, пише руският вестник "Ведомости", като се позовава на източници от Кремъл и близки до него експерти.<br /><br />Според тях се разглеждат 5 до 7 женски кандидатури, включително 3 от партията "Справедлива Русия", четвърта сила в парламента. Това са Наталия Великая, оглавяваща...

Шофьор загина на магистрала „Тракия”

//dariknews.bg/regioni/sliven/shofior-zagina-na-magistrala-trakiia-2045713

Мъж загина при катастрофа на магистрала "Тракия".  Пътният инцидент затрудни движението в района между Нова Загора и детелината за Ямбол, информират от полицията в Сливен.
 
Произшествието е станало към 15.45 часа в петък. По неясни причини ав

Спец екипите започнаха да връщат над 206 хил. деца в училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=358669

1103 екипа връщат 206 378 деца в родното школо. От днес започва работата на спец екипите, в които влизат полицаи, социални работници, медиатори и други експерти. 300 защитени мобилни терминала ще бъдат раздадени във всички регионални управления по образование за работа с информационната система на държавния механизъм за връщане на децата в образователната система.

Най-най кабриолет в света

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/naj-naj-kabriolet-v-sveta-6073296

Заглавието казва всичко и затова ще се съсредоточим върху цифрите.

Черно-белите учебници са индикатор за ранно сигнализиране

http://www.cross.bg/hora-obshtestvoto-mislene-1553750.html

/КРОСС/ Още само веднъж и за последно за черно-белите учебници.Моят опит бе да поставя този проблем в по-широк контекст. В контекста на уродливото общество, в което се превърна България след края на Прехода и особено през последните десетина години - години, които ще останат в историята ни, в това съм убеден, като много лоши за страната, като развихряне на некомпетентността и арогантността, като пълна липса на стратегия и на каквато и да било програма за управление, която да произвежда бъдеще, модернизация, жизнен стандарт и сигурност за държавата, обществото и гражданите. България е една черна кутия, на входа са парите от еврофондовете и постоянно вземаните заеми, на изхода е почти нищо, защото тези множество европейски милиони и много кредитни милиарди се присвояват и изяждат, най-много на тях да се гледа като на нещо, което да бъде изразходвано, а практически не се мисли за тях инвестиционно и така, че те да имат висока възвращаемост именно в това, за което казах - за бъдеще, модернизация, жизнен стандарт и сигурност.Ето как и за какво взимам още мъничко и за последно повод от черно-белите учебници:Черно-белите учебници са като индикатор за ранно сигнализиране. Те само ни дават знак, писукат, звънтят, предупреждават, алармират, че в България вече имаме едно страшно, тревожно социално разделение

Джем Йоздемир: Ердоган не е президент, а похитител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421063

Джем Йоздемир: Ердоган не е президент, а похитителНов удар срещу Берлин от страна на режима в Анкара – Министерството на външните работи на ФРГ потвърди ареста на още двама германски граждани в Турция. По този повод изданието Bild привежда острите души, които председателят на партията „Зелени“ Джем Йоздемир отправи към турските управляващи. „Ердоган не е президент, а похитител.

БНБ: С близо 120 млн. лв. по-малко е печалбата на банките в края на юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421089

БНБ: С близо 120 млн. лв. по-малко е печалбата на банките в края на юлиКъм 31 юли 2017 г. отчетеният финансов резултат на банковата система е 790 млн. лв. (при 909 млн. лв. реализирана печалба за седемте месеца на предходната година), показват данните за състоянието на банките, публикувани на страницата на БНБ. Общата сума на активите на банковата система в края на юли тази година е 93.4 млрд. лв.

Вижте рекламния клип на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421056

Министерството на здравеопазването публикува видеоклипа, с който София кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency, EMA). Сега седалището ѝ е в Лондон, но агенцията трябва да си намери нов дом, след като Великобритания излезе от ЕС, което се очаква да стане през 2019 г.

Разграбиха ВИП билетите за шоуто на Стоичков за един ден

https://offnews.bg//futbol/razgrabiha-vip-biletite-za-shouto-na-stoichkov-za-edin-den-664146.html

Всички ВИП билети за звездния сблъсък между Дрийм тийма на Барселона и отбора на Христо Стоичков вече са продадени, след като бяха разграбени за един ден.

Освен че всеки фен, закупил VIP билет за футболната среща на 20 септември в Стара Загора, ще получи ексклузивен подарък в деня на събитието, ще има и уникалната възможност да преживее емоцията на най-грандиозното футболно шоу.

Все още в продажба има ограничено количество билети на цени от 30 до 80 лв., които могат да бъдат закупени и от специално откритата за събитието каса пред Общината в Стара Загора.

Камата е призовал своите съотборници от САЩ '94 - Красимир Балъков, Йордан Лечков, Наско Сираков, Емил Костадинов, Петър Хубчев, Даниел Боримиров, Бончо Генчев, Петър Михтарски. Те ще бъдат подкрепени от Димитър Бербатов и Мартин Петров.

Ицо не е забравил местните любимци Мюмюн Кашмер и Васко Драголов. Треньорът на Берое Сашо Томаш също е на линия.

Треньори на отбора ще бъдат Димитър Пенев и Христо Бонев, както и легендата на Берое Петко Петков.

България изостава сериозно в равнопоставеността между половете при заплащането

http://econ.bg/Новини/България-изостава-сериозно-в-равнопоставеността-между-половете-при-заплащането_l.a_i.748481_at.1.html

Доклад на Министерството на труда и социалната политика за равнопоставеност между половете за пореден път разкрива, че България сериозно изостава в...

1500 заседания в Брюксел и 237 у нас ще се проведат по време на председателството

https://offnews.bg//politika/1500-zasedania-v-briuksel-i-237-u-nas-shte-se-provedat-po-vreme-na-pre-664154.html

1500 заседания в Брюксел и 237 в България ще се проведат под егидата на българското председателство на Съвета на ЕС през януари-юни 2018 година, стана ясно от думите на министър Лиляна Павлова по време на първия парламентарен контрол от новата пленарна сесия.

Павлова отговори на въпрос на депутата от ДПС Велислава Кръстева защо българското председателство ще е базирано в Брюксел и повечето заседания ще са изнесени в белгийската столица.

Министърът по европредседателството обясни, че терминът "брюкселски базирано" касае модела по координация на функционирането. Тя посочи, че в България ще се проведат около 237 заседания. 32 от тях са на най-високо ниво - т.е. с участие на държавни глави и министър-председатели. Останалите са на ниво генерални директори и експерти. Тези заседания ще се проведат основно в София, а 5 ще са във Варна. 

Лиляна Павлова припомни, че след последните вълни на присъединяване поради по-големия брой страни членки е предвидено всички официални заседания да се провеждат в Брюксел, Люксембург и Страсбург.

За целите на председателството 1300 души от България ще бъдат командировани към представителството ни към Еврокомисията в Брюксел, добави министърът.

Пеевски - лице на България? Защо не - питат от БОЕЦ

http://clubz.bg/57854-peevski_lice_na_bylgariq_zashto_ne_pitat_ot_boec

Може би депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане "лице на България" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.? Провокативната инициатива точно този политик и бизнесмен да рекламира страната по време на Председателството е на Гражданско сдружение БОЕЦ. То стана популярно покрай протестните акции за реформа в съдебната власт, организирани от "Правосъдие за всеки" и т. н. От БОЕЦ сезираха и Висшия съдебен съвет за скандала "ЦУМ-гейт". 

В първия пленарен ден от есенния политически сезон от сдружението внесоха предложението за Пеевски в Народното събрание. Копие от писмото е пратено и в Министерския съвет, и до президента Румен Радев. Според БОЕЦ "Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек, притежаващ стар "Опел", се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът "КОЙ" - най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации“.

Друг "аргумент" за предложението е, че депутатът от ДПС има "чрез своята вродена харизма единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримия му принос към развитие на гражданското общество в България“.

"Множеството проверки от прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство“, продължават от сдружението и се канят да започнат да събират подписка в подкрепа на идеята си за номинацията на "лице на България".

"Номинацията" е в отговор на инициатива на сдружение "Азбукари", които предложиха страната ни да има такова лице и то да е на бившата тв водеща Цвета Кирилова.

 "При цялото ни уважение към г-жа Кирилова и номиниралите я, считаме, че това трябва да е човек, който олицетворява държавата ни. Човек, който може да бъде символ на случващото се в страната. Човек, който е работил години наред за българските граждани и чрез своите постижения в обществен и в личен план, се е превърнал в Символ на успеха в собствената си страна."

От БОЕЦ изброяват и факти от биографията на депутата, които го правят достоен за номинация - още от времето, когато на 21 години влиза в управата на пристанище "Варна", зам.-министерския му пост, назначението в следствието, депутатските мандати и т.н., бизнес начинанията - медиите, "Булгартабак" и т.н. 

"Българските институции са оценили неговите качества и значимост за държавата и обществото ни, приравнявайки го към Президент, Премиер, Председател на НС , осигурявайки му държавна охрана от НСО", припомнят още от сдружението.

ДПС ще подкрепи антикорупционния закон при някои условия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dps-shte-podkrepi-antikorupcionniia-zakon-pri-niakoi-usloviia--245926/

От Движението за права и свободи настояват от текстовете да отпадне частта за „ доброволните сътрудници“

41 нови влака купува БДЖ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6421027

41 нови влака купува БДЖОбществена поръчка за закупуването на 41 нови влака подготвя БДЖ. Това стана ясно от брифинг на БДЖ, на който присъстваха изпълнителният директор на дружеството Владимир Владимиров и зам.-министърът на Министерството на транспорта Велик Занчев. Това ще е първият условен етап на обновлението на българската железница.

Тръмп дарява 1 млн. долара на засегнати от бурята „Харви“

http://frognews.bg/news_141314/Tramp-dariava-1-mln-dolara-na-zasegnati-ot-buriata-Harvi/

Бурята „Харви“, която засегна южната част на САЩ е опустошила над 100 000 домове в страната. Това заяви президентският съветник по вътрешната сигурност Том Босърт.

За танго са нужни двама, САЩ изпълняват индивидуален "брейк"

http://www.cross.bg/dvama-nyzhni-tango-1553749.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подбра елегантна метафора, с която ясно и точно да опише настоящите отношения между Москва и Вашингтон, съобщават руските медии, цитирани от Епицентър. Според него, руската страна е отворена за диалог, но "за танго са нужни двама". "Както неведнъж е казвал нашият президент, ние не търсим кавга с тази страна (САЩ, бел. ред.), ние винаги се били настроени приятелски към американския народ, открити сме и сега за конструктивно взаимодействие", подчерта руският дипломат. "Но, както знаете, за танго са нужни двама. А засега, поне според нас, нашите американски партньори постоянно изпълняват индивидуален танц "брейк", заяви Лавров по време на традиционната си среща със студенти и преподаватели от Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО).  

Лятната футболна лудост: Милиони, рекорди и няколко неосъществени звездни трансфера

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/09/01/3034509_liatnata_futbolna_ludost_milioni_rekordi_i_niakolko/?ref=rss


Трансферната футболна лудост през лятото (почти) приключи. Пазарът затвори във всички водещи първенства в Европа и изключение на Испания, където това ще стане днес.<br /><br />Трансферният прозорец се оказа широко отворен и донесе исторически сделки и много рекорди. След себе си обаче остави и няколко неосъществени многомилионни сделки.<br /><br />Неймар и Висшата лига са ключовите понятия това лято. Ако досега английското първенство традиционно е на върха по харчене и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване