Великобритания е отстъпила за границата с Ирландия след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/04/3090842_velikobritaniia_e_otstupila_za_granicata_s_irlandiia/?ref=rss


Великобритания се съгласи да запази Северна Ирландия в "регулаторен режим" с Европейския съюз след Брекзит, заявиха източници от ирландското правителство, цитирани от "Ройтерс".<br /><br />След интензивни разговори през последните дни Великобритания направи това, което ирландските източници определят като ясен ангажимент да запази достатъчно еднакви икономическите правила от двете страни на новата граница между ЕС и Великобритания през Ирландия, така че да няма...

Учени конструираха робот, вдъхновен от скатовете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6593326

Учени конструираха робот, вдъхновен от скатоветеСингапурски изследователи конструираха подводен робот, който изглежда и плува като скат, използвайки отделни мотори и гъвкави перки за задвижване във водата по начин, напомнящ на биологичния си първообраз, предаде Ройтерс. Това не е единственият подобен робот, тъй като учените работиха години да пресъздадат подобните на замахване с криле движения

Задържаха шофьор прегазил велосипедист в Приморско

http://www.cross.bg/byrgas-prokyratyra-primorsko-1562424.html

/КРОСС/ Окръжна прокуратура - Бургас задържа за 72 часа Владимир К. (на 59 г.), съобщиха от пресцентъра на Окръжната прокуратура. Той е обвинен за това, че вчера, 3 декември 2017 г., около 12:20 часа, в гр. Приморско, обл. Бургас, на ул. „Трети март", непосредствено след кръстовището, урегулирано със светофарна уредба, в посока - изхода на гр. Приморско, срещу бензиностанция „Инс", при управление на МПС-лек автомобил „Опел", нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което е допуснал пътно транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на движещия се по пътното платно велосипедист Е.Д. (на 33 г.), като след деянието е избягал от местопроизшествието. Очаква се заключението на вещите лица, които трябва да определят точното количество алкохол, под влиянието на който Владимир К. е управлявал лекия автомобил. Съобразно резултата е възможно обвинението да бъде преквалифицирано. Предстои (в следващите дни) Окръжна прокуратура - Бургас да внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо обвиняемия.  

Федерацията по картинг остана без лиценз

https://offnews.bg//drugi/federatciata-po-karting-ostana-bez-litcenz-670562.html

От три дни Българската федерация по картинг спорт (БФКС) е без лиценз в Министерството на младежа и спорта, след като правото да бъде регистрирана от спортната власт у нас не е било подновено. Така картинг спорта, най-малко за година, остава встрани от официалните дисциплини, които са под шапката на министерството.

Причината за подобно решение на Министерството е, че в продължение на повече от 5 години се водят две дела за легитимността на управителното тяло на БФКС, като и единият, така и другият спор пред съда практически оставят спорта на самотек, равнището на престижната моторна дисциплина, която федерацията представлява, е силно неглежирана, а стандартите на провежданите в националното първенство състезания - много под нивото, на което са провеждани в периода 2012 -2015 г.

По повод на отказа лицензия да бъде подновена за следващия срок, действащият УС на БФКС разпространи до медиите специално съобщение, в което се казва:

Уважаеми Дами и Господа,
Вече 38 години Българска федерация по картинг спорт (БФКС) администрира този вид спорт у нас. Започнала своята дейност през 1973 година като комисия по картинг към Съюза на българските автомобилисти и обособена като самостоятелна федерация през 2000 г. по изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта. От тогава насам БФКС е спортната власт в България, администрираща спорта картинг, призната и от Комисията по картинг на Международната автомобилна федерация (CIK-FIA).

През годините БФКС се превърна в най-влиятелната картинг федерация в Югоизточна Европа. По инициатива на БФКС и след посещението през 2002 г. на Ивон Леон (тогавашен председател на CIK-FIA) беше учредена и Югоизточно Европейската картинг зона. Призьорите от шампионата на зоната получаваха директно право за участие във финалите на Световната купа.

С подкрепата на Министерство на младежта и спорта в лицето на тогавашните министри г-н Васил Иванов-Лучано, Свилен Нейков и Красен Кралев през тези години българските картинг пилоти постигнаха значими за нашия спорт резултати, като завоюваха над 20 индивидуални титли и призови класирания в Югоизточно Европейският шампионат, отборни шампионски титли, 9-то място в Световните картинг серии на Мишел Георгиев, изключително силни и престижни класирания на български пилоти в състезанията от Формула Форд, Формула Рено, Формула БМВ, ГТ шампионатите, Формула 3, където Владимир Арабаджиев стигна и до тестове с болид от Формула 1.

Успехите на картинг пилотите в момента са и гръбнака и бъдещето на автомобилния спорт у нас в момента.

Отново с помощта на ММС, БФКС организира "Академия за млади Пилоти", през която в годините преминаха повече от 120 деца.

В последните три години обстановката се промени коренно. Отделни клубове и личности водят дела срещу БФКС, което възпрепятства провеждането на Общи събрания на федерацията.

БФКС е спечелила и двете заведени срещу нея дела на всички инстанции, но странно защо те още не е вписани в Софийски градски съд, като едното решение е от септември 2016 г. !?

Използвайки тази дестабилизация същите клубове и личности, някои от които от години не се занимават с нашия спорт, започнаха да не се съобразяват със спортните и технически регламенти и изисквания, които са в основата на коректните резултати във всички моторни спортове. Започнаха да се правят състезания със силно занижени критерии и изисквания, неотговарящи на нужното спортно техническо ниво. По този начин реномето и доброто име на БФКС бяха силно накърнени.

В знак на несъгласие със случващото се през октомври 2015 година, Председателят на федерацията си подаде оставката, а няколко месеца по-късно единодушно и целият Управителен съвет на БФКС.

С оглед на създадената патова ситуация, независимо от спечелените от БФКС дела, федерацията е изправена пред невъзможност да свика своя върховен орган - Общото събрание. Това е и единственото изискване, което БФКС не може да изпълни при процедурата за лицензиране пред Министерство на младежта и спорта.

Уважаеми Дами и Господа,
Ръководството на БФКС благодари на всички състезатели, треньори, механици, длъжностни лица и родители за всичките усилия, положени през годините за развитието на спорта картинг.

Целият Управителен съвет на федерацията се надява, че в бъдеще тези, които обичат този спорт, ще пренебрегнат личното си его и амбиции за доказване и ще намерят път на върнат федерацията там, където тя е завоювала своето място с дела.

Разбраха се: Без "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593328

Разбраха се: Без "твърда" граница между Ирландия и Северна ИрландияВеликобритания и Европейският съюз са постигнали споразумение, което гарантира, че няма да има "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит, съобщи днес в Туитър главният политически кореспондент на вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс. Договорката е била постигната между британските преговарящи, от една страна,

Започнаха продажбите на Huawei Mate 10 Pro в България

http://www.cross.bg/mate-huawei-intelekt-1562397.html

/КРОСС/ Флагман устройството от новата Mate серия - Huawei Mate 10 Pro се предлага официално от днес в търговската мрежа на трите мобилни оператора Мтел, Теленор и Vivacom, във вериги магазини Технополис, дистрибуторската мрежа на Поликомп, а от другата седмица и в Техномаркет. Моделът е наличен в момента в цветовете титаниево сиво и кафява мока, а след средата на месеца ще се предлага и в среднощно синьо. Huawei Mate 10 Pro е революционно устройство за пазара, което е известно не просто като смартфон, а като ново поколение интелигентна машина. Чипът Kirin 970 с осемядрен централен процесор осигурява изключително висока производителност. Специализираният му изчислителен блок, базиран на невронна мрежа, работи с подобрени алгоритми за машинно обучение, които изучават потребителското поведение и усъвършенстват всеки аспект от използването на смартфона, без да компроментират сигурността и конфиденциалността относно навиците и информацията на потребителя. От изкуствения интелект се възползва и батерията на Mate 10 Pro. Тя е с капацитет цели 4000 mAh и притежава интелигентна система за управление на разхода, която разпределя ресурсите, така че да удължи максимално времето за автономна работа, до два дни при умерено натоварване. Двойната Leica камера е естествено продължение на успешното партньорство между Huawei и легендарния немски бранд за фотография. Обективите са с широка бленда f/1.6 и използват изкуствен интелект при функцията за „боке" ефект

Мика Зайкова: Мимикрия е борбата с корупцията у нас

http://frognews.bg/news_146714/Mika-Zaikova-Mimikriia-e-borbata-s-koruptsiiata-u-nas/

„В областта на борбата с корупцията у нас правим само мимикрия. Антикорупционният закон е антикорупционен само в заглавието си”. Това заяви икономистът Мика Зайкова по НТВ.

Биостайл ООД откри нова фабрика за биохрани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593253

Биостайл ООД откри нова фабрика за биохраниВ петък на 01.12.2017 г. с тържествен водосвет беше открита официално новата фабрика за био храни на фирма Биостайл ООД в с.Брестовица. Позната на пазара с вече дългогодишното си присъствие и производството на ръчно приготвени пълнозърнести сладки, пръчици и сурови крекери, компанията вече ще може да разгърне целия си потенциал с много по-голям

Приложението iLoveBulgaria е достъпно за потребителите на Viber в България

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/prilojenieto-ilovebulgaria-e-dostypno-za-potrebitelite-na-viber-v-bylgariia-251478/

Информация за българските туристически обекти ще се предлага чрез директната връзка между приложението и платформата

Глобалните разходи за реклама ще се увеличат с 4,1% през 2017 г.

https://www.investor.bg/novini/261/a/globalnite-razhodi-za-reklama-shte-se-uvelichat-s-41-prez-2017-g-251480/

Консултантската агенция Zenith намали прогнозите си за разходите на сектора както за тази, така и за следващата година

Евросъюзът връща на фермерите 433 милиона евро от кризисния резерв

http://econ.bg/Новини/Евросъюзът-връща-на-фермерите-433-милиона-евро-от-кризисния-резерв_l.a_i.754175_at.1.html

Европейският съюз ще върне 433 млн. евро неизползвани кризисни резерви на фермерите, става ясно от съобщение на официалния уебсайт на Европейската...

92% от българите оценяват положително външната ни политика

http://dnes.dir.bg/news/balgari-otzenka-vanshna-politika-institut-politika-26656539

92% от българите оценяват положително външната политика на кабинета Борисов 3, сочат данните на Института за политика.

Обявен е нов конкурс за шеф на историческия музей

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/04/3090841_obiaven_e_nov_konkurs_za_shef_na_istoricheskiia_muzei/?ref=rss


Министерството на културата обяви нов конкурс за директор на Националния исторически музей. Това стана месец след като Бони Петрунова бе посочена за временен заместник на доскорошния директор Божидар Димитров.<br /><br />Димитров изненадващо се пенсионира от 1 ноември след близо 20 години на поста, изпълнени с немалко скандали. Преди това той бе кандидат в първия конкурс за мястото от години, обявен от служебния министър на културата Рашко Младенов. След дълго протакане той...

Радев пристигна във Франция, срещна се с Макрон и ще кара изтребител

http://www.moreto.net/novini.php?n=364787

Българският президент Румен Радев пристигна на официална визита във Франция. Работното му посещение е продължение на диалога между него и френския му колега Еманюел Макрон след срещата им в двореца Евксиноград през август тази година.

Нямаш къде да живееш? Настани се в апартамент на МО

http://www.mediapool.bg/nyamash-kade-da-zhiveesh-nastani-se-v-apartament-na-mo-news272662.html

Военният министър Красимир Каракачанов се е заел с амбициозната задача да изгони незаконните наематели от близо 200 армейски имоти. Идеята му е в тях да се настанят нуждаещите се военни, които сега получават от министерството пари за квартира.   В момента МО разполага с общо 2 591 апартамента, ателиета и гаражи в 78 населени места. Близо 700 от тях са в София и областта.   Повечето от тях се ползват законно, но 200 от години се обитават от хора, които нямат подобно право, съобщиха от МО.   От министерството обаче не посочват как е възможно това и защо досега не са били предприети мерки.   В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военни и цивилни служители на МО и БА са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца.   На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на министерството.   Сега военният министър Красимир Каракачанов е разпоредил на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" Валери Стоянов да разгледа всеки случай по отделно и да предложи конкретни варианти за най-тежките сред тях.   Освен с тези апартаменти военното министерство от години не може да се справи и с имотите с отпаднала необходимост, които продължават да генерират всяка година милиони левове загуба.   Само през миналата година за охраната им са отишли близо 14 млн. лева. Тази година за същата цел са планирани около 9 млн. лева.   Има общо 1143 освободени имоти, като едва 290 от тях се охраняват, показва справка на МО, поискана от Mediapool по Закона за достъп до обществена информация по-рано тази година.   В същото време министерството много трудно се освобождава от не толкова апетитни имоти, въпреки че е готово дори безвъзмездно да ги предостави на общините.   През 2016 година военното министерство е успяло да продаде общо 33 имоти с отпаднала необходимост за близо 5.6 млн. лева.   През цялата година са стартирали общо 145 тръжни процедури за продажба на имоти с отпаднала необходимост, като за повечето от тях не са се явили кандидат купувачи.

"Енерго Про" алармира за фалшиви мейли, пращани от името на компанията

https://www.actualno.com/society/energo-pro-alarmira-za-falshivi-mejli-prashtani-ot-imeto-na-kompanijata-news_647747.html

Електроразпределителното дружество "Енерго Про" информира, че по имейл се разпространяват фалшиви съобщения, които по външен вид наподобяват изпращаните до клиентите на компанията електронни фактури, които обяче нямат нищо общо с "Енерго Про". Дружеството съветва своите

Португалски икономист оглавява Еврогрупата

http://clubz.bg/61467-portugalski_ikonomist_oglavqva_evrogrupata

Финансовите министри на държавите от еврозоната, т.нар. Еврогрупа, днес избраха португалския си колега Марио Сентено за свой нов председател.

Той поема поста от холандеца Йерун Дейселблум, чийто мандат от две години и половина изтича на 13 януари.

Двамата други претенденти, латвийската дясноцентристка Дана Реизнисе-Озола и словашкия социалдемократ Петер Кажимир се оттеглиха след първия тур на гласуването между 19-те министри, предаде Франс прес. 

Председателят на Еврогрупата води месечните срещи на колегите си от общата валута, чиято главна цел е да координират националните икономически политики. Според договора на ЕС Еврогрупата е "неформално обединение". Тя обаче изигра ключова роля в решенията, вземани в отминалата криза в еврозоната. 

Прези заседанието днес Сентено се представи пред журналистите в Брюксел като "кандидат на консенсуса" и беше коментиран като фаворит за приемник на Дейселблум, който изслужи два мандата. Последният трябваше да напусне поста, тъй като лявата му партия претърпя поражение на последните избори в Холандия по-рано тази година.

Дейселблум, очевидно неволно, каза преди гласуването, че Сентено ще го наследи, но после се извини, че е направил "лапсус".

Португалецът получи подкрепата на Испания, Италия и Гърция.

Португалският министър-председател Антонио Коща също беше уверен преди гласуването, че неговият кандидат ще спечели:

"По време на предварителните ни контакти успяхме да потвърдим, че португалската кандидатура се смята за адекватна от правителствата на различните региони на Европа и от различните политически семейства", каза той, цитиран от АФП. 

Новак в политиката при влизането му в социалистическото правителство на Португалия през 2015 г., Сентено (50 г.), безпартиен професор по икономика, но често описван като центрист или либерал, бързо стана една от фигурите от тежка категория в португалското правителство, комевтира агенцията.

Португалецът Марио Сентено е новият председател на Еврогрупата

http://clubz.bg/61467-portugalecyt_mario_senteno_e_noviqt_predsedatel_na_evrogrupata

Финансовите министри на държавите от еврозоната, т.нар. Еврогрупа, днес избраха португалския си колега Марио Сентено за свой нов председател.

Той поема поста от холандеца Йерун Дейселблум.

Очаквайте подробности.

Радев: Искаме да видим повече инвестиции от Франция в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593310

Радев: Искаме да видим повече инвестиции от Франция в България (Видео)Днес проведохме изключително важни разговори, обсъдихме нашите общи позиции и споделихме някои от смелите френски виждания за проблемите на Европа. България има амбициите да постави на масата най-критичните проблеми по времето на председателството ни. Напълно споделяме приоритета ви, че сигурността и отбраната са изключително важни за Европа,

Продажбите на "Софарма" нарастват с 11% през ноември

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/prodajbite-na-sofarma-narastvat-s-11-prez-noemvri-251467/

В това число е включен 11% ръст на продажбите за вътрешен пазар и 12% ръст на продажбите за износ

Задържаха 8 мъже и една жена в Гърция, стоящи зад серия атентати в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593288

Задържаха 8 мъже и една жена в Гърция, стоящи зад серия атентати в ТурцияГръцки съд нареди днес задържане в ареста на 9 турски граждани, очакващи съдебен процес по обвинения в терористични действия, включително за връзки със забранена въоръжена групировка, стояща зад серия самоубийствени атентати в Турция, предаде Ройтерс. Гръцката полиция арестува осем мъже и една жена при операция в Атина миналата седмица.

"Зелените" настояват пред президента за адекватна реакция при всяка по-висока радиация в България

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/04/3090829_zelenite_nastoiavat_pred_prezidenta_za_adekvatna/?ref=rss


Българските институции да оповестяват своевременно и адекватно всяка по-висока поява на радиоактивни елементи над територията на страната. За това настояват от партия "Зелените" в свое отворено писмо до държавния глава Румен Радев. Мотивът им е, че само така българските граждани могат да предприемат мерки за защита на здравето и живота си.<br /><br />"Зелените" искат държавният глава да излезе с позиция и план за бързо действие в случаи на радиация на българска...

Министерството на туризма се похвали с уникална услуга

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/04/3090806_ministerstvoto_na_turizma_se_pohvali_s_unikalna_usluga/?ref=rss


Българското Министерство на туризма е първото в света, което пуска услуга с възможност за директно споделяне на туристически обекти чрез Chat Extension на Вайбър, обявиха от ведомството.<br /><br />Услугата е съвместен проект на Министерството на туризма и iLoveBulgaria. Всички, които използват Вайбър на телефоните си в България, вече ще могат да получават информация за българските туристически обекти чрез директната връзка между приложението и платформата iLoveBulgaria, обяви...

Гимназията по туризъм взе наградата на Община Варна на кулинарния фестивал

http://www.moreto.net/novini.php?n=364785

Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Асен Златаров“ взе специалната наградата на Община Варна на кулинарния фестивал с благотворителна цел „Да споделим Никулден“, който се проведе в Двореца на културата и спорта, научи Moreto.

Нетаняху заплаши Асад с удар, ако в Сирия се настанят ирански бази

http://frognews.bg/news_146713/Netaniahu-zaplashi-Asad-s-udar-ako-v-Siriia-se-nastaniat-iranski-bazi/

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заплаши президента на Сирия Башар Асад с нанасяне на удар по неговата страна, ако Дамаск даде съгласие за разполагане на ирански бази на сирийска земя, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл” като се позова на неназовани израелски представители.

Юнкер и Мей не постигнаха договореност за Брекзит

//dariknews.bg/novini/sviat/iunker-i-mej-ne-postignaha-dogovorenost-za-brekzit-2064949

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че въпреки днешния "приятелски" разговор с британския премиер Тереза Мей, все още не е възможно двете страни да постигнат цялостно споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Юнк

За 14 години държавата е дала 2 млрд. лева за електронно правителство

https://offnews.bg//politika/za-14-godini-darzhavata-e-dala-2-mlrd-leva-za-elektronno-pravitelstvo-670554.html

В рамките на 14 години - от 2002 до 2016 г., държавата е платила 2 млрд. лева за електронно правителство, сочи анализ на Българската стопанска камара. 

В същото време за изграждането на електронното си правителство Естония е похарчила около 25 млн. евро, 70% от които са отишли за хардуер. Използвани са и почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код. Електронното правителство в Естония обаче работи успешно и според множество проучвания страната е на първо място в Европа по този показател.

Естония започва изграждането на е-правителство през 2001 г., като още през същата година е представена естонската национална лична карта с вградена електронна идентификация. Картата предоставя достъп на гражданина до всички електронни услуги, включително до тези на банките и компаниите за комунални услуги. С личните си карти естонците могат да плащат дори билети за паркинг или за градски транспорт.

При нужда от спешна помощ електронната карта дава достъп на лекарския екип до Електронния здравен картон на пострадалия, който съдържа цялата здравна информация за него – епикризи, рецепти, рентгенови снимки и т.н.

Всеки собственик на лична карта получава и официален имейл адрес във формата firstname.lastname@eesti.ee. Адресът е предназначен за официална комуникация с държавата и е посочен като "официално електронно местоживеене" на гражданина.

В България решението за създаване на електронно правителство идва официално през 2002 г. с приемането на Стратегия за електронно правителство.

9 години по-късно - през 2011 г., е взето решение за внедряване на естонския модел на е-правителство и за тази цел е учреден Съвет за електронно управление, чийто председател става премиерът Бойко Борисов, а в съвета влизат тогавашният финансов министър Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. 

Тази година правителството се задейства да бори бюрокрацията у нас, като първата задача беше да се събере информация какви документи ни искат и на какво основание. Тогава стана ясно, че на места администрациите дори не са сигурни какви електронни услуги предлагат. 

Към 2016 г. ситуацията у нас и в Естония значително се различава по отношение на напредъка на електронното правителство. 

Българската администрация предлага 2900 електронни услуги, 87% от които са „първични“ и едва 13% са "комплексни". В същото време естонското е-правителство обединява над 900 информационни системи, които предлагат над 5000 е-услуги, повечето от които са "комплексни". 

Едва една пета от администрациите в България предоставят е-услуги и само 12% от администрациите поддържат специализирани регистри за електронни услуги, а всеки трети административен регистър се поддържа само на хартиен носител.

Данните на БСК сочат, че броят на принтерите в държавната администрация расте почти тройно повече от броя на сървърите.

98% от всички заявления за ползване на е-услуги у нас са само към 5 администрации - Агенция по вписванията; Агенция по геодезия, картография и кадастър, НАП, ГИТ и НАПОО. 

Едва 19 на сто от българите са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца, докато за Естония те са цели 77%. 

86% от естонските граждани притежават електронна лична карта, а от възможността за официален административен имейл са се възползвали над 56 000 компании и повече от 300 000 граждани.

Цялата територия на Естония е покрита с възможност за специални връзки и обществени интернет точки. Официално са регистрирани повече от 1200 обществени WiFi мрежи. От 2005 г. във всички библиотеки, училища, университети, обществени сгради, централни части и паркове на по-големите градове има безплатен интернет достъп.

В страната от 2007 г. са необходими едва 15 минути за създаване на фирма в интернет, като компанията е легализирана в рамките на няколко часа и може да започне работа още същия ден.

Данните показват още, че 34% от българите не използват компютри. За сравнение, в Естония хората, които не използват компютри са едва 8 на сто. 

87% от естонците използват интернет (у нас хората, използващи интернет, са 60%), цели 96,3% от естонците декларират доходите си по електронен път, а 98% от банковите сделки стават по електронен път.

Повечето нотариални услуги в Естония се извършват в интернет, а цялата необходима информация като ипотеки, платени данъци или свидетелство за съдимост е достъпна онлайн. 

Заради напредъка на електронното правителство всяка година естонската администрация пести по 2 тона хартия, отбелязват още от БСК. 

Анализът на Стопанската камара показва още, че към 2017 г. българската администрация събира общо близо 6000 вида документи или удостоверения. 

453 часа годишно са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – което е 9 пъти повече, отколкото в Естония.

Половината българи никога не са поръчвали стоки или услуги онлайн. 

За издаване на документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца, а в края на юни стана ясно, че електронната услуга за 500 000 лева за българи в чужбина е била използвана едва два пъти от създаването си заради изискването за електронен подпис, издаден в България.

23 дни са нужни за започване на бизнес в България, а 16% от времето си мениджърите отделят за справяне с бюрократични разпоредби - 2,4 пъти повече в сравнение с Естония. 

В същото време към 2017 г. в рамките на естонското електронно правителство функционира единна информационна система за обмен на данни и информация в реално време, както между отделните структури на администрацията, така и между държавата и гражданите. Системата включва над 1500 услуги с повече от 80 бази данни и обединява електронните ресурси на над 500 организации и институции, включително банки, застрахователни компании, ютилити компании, комуникационни компании и др.

Естонските граждани имат лична карта с вграден чип, която могат да използват за криптиране на документи и за добавяне на електронен подпис. Те имат достъп и до мобилна лична карта, с която имат достъп до информационните системи, използвайки мобилния си телефон като лична карта. 

Mobile ID – мобилна лична карта, предназначена за използване в електронна среда. С Mobile-ID хората имат достъп до информационните системи, използвайки своите мобилни телефони като лични карти. 

В Естония функционира електронно училище, което свързва родители, студенти, учители и училищни администратори, като предава цялата училищна информация. Така родителите имат достъп до точна информация в реално време за напредъка на детето си - могат лесно да следят класовете, посещаемостта, домашните работи, а също и да участват в класни или училищни форуми. 

В страната има също електронна полиция - полицейските коли са оборудвани с компютър с достъп до интернет и устройства, които изпращат информация към централния комуникационен център. Полицаите имат достъп до системата по всяко време, което им позволява бърза реакция при изпълнение на задълженията им. Освен то на на естонците не се налага да си носят шофьорска книжка и застрахователни документи, тъй като личната им карта съдържа цялата необходима информация. 

От 2007 г. над 90% от естонците могат да гласуват в интернет. 

Естония е първата държава, предлагаща правителствена електронна идентичност, която дава възможност на предприемачите по целия свят да създават и управляват независим от местоположението си бизнес.

За да насърчи гражданите си да използват електронното правителство, държавата е въвела редица стимули, в това число голяма разлика между цените на онлайн и офлайн услугите. Същото се отнася за електронните билети за градския транспорт, които са с около 30 на сто по-евтини от хартиените. Същото се отнася за онлайн банкирането, плащането на данъци и други. 

Анализът на БСК завършва с добра новина за България - от края на ноември е достъпна системата за електронно връчване. Вече всеки българин може да си направи пощенска кутия на държавен сървър и през нея да получава документи и услуги по електронен път. На този сайт администрациите трябва да направят профили на електронните си услуги, а гражданите ще могат да си направят кутия за електронно връчване на документи. За да стане това обаче, трябва да имат или електронен подпис, или персонален код от НОИ.

Как да използваме кредити онлайн по възможно най-добрия начин

http://econ.bg/Новини/Как-да-използваме-кредити-онлайн-по-възможно-най-добрия-начин_l.a_i.754173_at.1.html

Както за много неща в живота, така и за кредити онлайн си има златно правило. Ако го спазваме, печелим, и се възползваме максимално от...

Задържаха 59-годишния шофьор, прегазил велосипедист в Приморско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593290

Задържаха 59-годишния шофьор, прегазил велосипедист в ПриморскоОкръжна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа Владимир К. (на 59 г.), съобщиха от пресцентъра на Окръжната прокуратура. Той е обвинен за това, че вчера, 3 декември 2017 г., около 12:20 часа, в гр. Приморско, обл. Бургас, на ул. „Трети март“, непосредствено след кръстовището, урегулирано със светофарна уредба, в посока – изхода на гр.

Techstars: Стартъпите в региона подценяват качеството на продуктите си

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/techstars-startypite-v-regiona-podceniavat-kachestvoto-na-produktite-si-251402/

Заради качеството на таланта в региона могат и трябва да се осъществят много качествени бизнес идеи, казва Макс Кели, ръководител на Techstars London

Вирус: Фалшиви фактури на "Енерго-про" могат да заразят компютъра ви

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/virus-falshivi-fakturi-na-energo-pro-mogat-da-zaraziat-kompiutyra-vi-6076881

От компанията призовават клиентите си да обръщат внимание на адреса, от който получават предполагаемите техни съобщения

Макрон посрещна Радев в Елисейския дворец (видео)

http://dnes.dir.bg/news/paris-emanuel-makron-prezidentat-radev-26656461

Президентът Румен Радев беше посрещнат от френския си колега Еманюел Макрон в Париж, където е на работно посещение по негова покана.

Заплатите у нас - като пиле със зеле, но без пиле

https://www.vesti.bg/bulgaria/zaplatite-u-nas-kato-pile-sys-zele-no-bez-pile-6076879

1037 лева е средната заплата за третото тримесечие през тази година, като четирицифрено е възнаграждението в столицата

Тилърсън: Не трябва да ни тревожат слуховете за смяната на Тилърсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593286

Тилърсън: Не трябва да ни тревожат слуховете за смяната на ТилърсънГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес министрите от алианса да се концентрират върху работата си въпреки слуховете, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън може да бъде сменен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Многократно сме ставали свидетели на способността на НАТО и министрите от НАТО да се съсредоточават върху

Екс-посланик на САЩ: С малки сили Русия постигна в Сирия повече, отколкото САЩ в Афганистан

http://pogled.info/svetoven/eks-poslanikat-na-sasht-s-malki-sili-rusiya-postigna-v-siriya-poveche-otkolkoto-sasht-v-afganistan.91120

/Поглед.инфо/ Русия имаше в Сирия много по-малък контингент, отколкото САЩ в Ирак или Афганистан, но тя успя да пречупи ситуацията и да победи в този конфликт, отбеляза бившият американски посланик в Сирия Робърт Форд в ефира на Sky News. Според него с това Владимир Путин не само е засилил влиянието на Русия в Близкия Изток, но и придал на своята страна статуса на глобална сила.

Defense One: Русия ще има свой интернет

http://pogled.info/svetoven/russia/Defense-One-rusiya-shte-ima-svoi-internet.91121

/Поглед.инфо/ Русия има намерение да създаде “независим интернет”, от който, в случай на глобални прекъсвания, могат да се възползват страните от БРИКС, пише Defense One. И въпреки всичко, както отбелязва интеренет-изданието, собствен интеренет е необходим на Москва не толкова заради собствената й сигурност, колкото за осигуряване на тила си за “настъпателни кибероперации”.

Президентшата посреща декември със стих на Дамян Дамянов и песен на "Мюз"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6593294

Президентшата посреща декември със стих на Дамян Дамянов и песен на "Мюз"В 2 ч. през нощта вчера съпругата на президента Десислава Радева е публикувала в профила си във фейсбук откъс от стихотворението на Дамян Дамянов "Към себе си": Трънлив и сляп е на живота ребусът, на кръст разпъва нашите души. Загубил всичко, не загубвай себе си - единствено така ще го решиш! Този стих тя подкрепя със стих от песента на "Мюз" Dig

Мораториумът засяга три медикамента без алтернатива

http://www.mediapool.bg/moratoriumat-zasyaga-tri-medikamenta-bez-alternativa-news272661.html

От всички нови лекарства, които са засегнати от въведения мораториум и няма да бъдат плащани от здравната каса догодина, за три няма алтернативна терапия в България. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в понеделник пред телевизия “България он Ер“. “Това са лекарства за изключително редки заболявания, за които все още Комисията по редки заболявания не е обсъдила дали да ги предложи на НЗОК да ги включи в своята листа за лечение“, каза Пенков. По думите му за останалите лекарства, попадащи под мораториума, има редица медикаменти, които могат да ги заменят. Пенков заяви, че подобен тип ограничения в различна степен и по различен начин са били налагани в поне половината европейски държави. В Румъния такова ограничение е било наложено за 2 години в близкото минало, а в Полша за три, каза Пенков. Успокоенията на институциите и акцията срещу престъпната група за паралелен износ на медикаменти от почивните дни обаче не успяват да потушат напрежението срещу въведения със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година мораториум за плащането на нови лекарства. За събота пациенти подготвят протест пред Народното събрание, а организации и политически партии настояват президентът Румен Радев да наложи вето на промените. Национална пациентска организация обяви, че ще внесе искане до президента Румен Радев да наложи вето върху мораториума, такова искане вече са депозирали и от "Да, България" и партията на Мария Капон Единна народна партия. Същото обмислят от БСП и ДПС, които гласуваха против приемането му в парламента. "При настоящата сложна финансова ситуация опитът за оптимизиране на бюджета на НЗОК е повече от нужен. Това обаче не може да бъде постигнато със забрана за иновации и достъп до терапия на пациентите. Опитът по такъв елементарен и механичен начин да се решат тези проблеми издава безсилието или нежеланието на управляващите да се борят с корупцията в системата и да осигурят по-качествено здравеопазване на хората", заявяват в искането си до президента от "Да, България".  Срещу ограничението многократно се обяви и омбудсманът Мая Манолова, която заплаши, че ще го даде на Конституционния съд. От мораториума за плащане на новите лекартсва от НЗОК се очаква да бъдат спестени 25-30 млн. лева и той засяга петнайсетина лекарства срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични заболявания, които са от най-ново поколение и се предписват като втора и трета линия на терапия, когато традиционното лечение не е дало резултат. Той беше оправдан от здравния министър Кирил Ананиев, който преди това оглавяваше Надзорния съвет на НЗОК, с необходимостта увеличението на бюджета на фонда да не бъде “изядено“ от нови медикаменти и медицински дейности и да бъде финансиран по-добре сегашния пакет с услуги. През последните години здравната каса е в постоянен преразход за медикаменти, като през тази година той ще надхвърли 100 млн. лева. Практиката през последните години показва, че след включването на нови терапии, броят на пациентите, на които те се предписват бързо нараства и това е една от причините разходите на НЗОК да се увеличават. 

Кога започва изплащането на пенсиите за последния месец на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=364783

От 7-ми декември започва изплащането на пенсиите за последния месец на годината, съобщиха от Националния осигурителен институт. Заедно с пенсиите ще бъде преведена и еднократната коледна добавка от 40 лева за хората, които получават пенсия или сбор от пенсии до 321 лева включително.

ДПС: В Хитрино е имало натиск върху кметове и съветници да напуснат

https://www.actualno.com/politics/dps-v-hitrino-e-imalo-natisk-vyrhu-kmetove-i-syvetnici-da-napusnat-news_647740.html

Няколко дни преди да напуснат партията, кметове и общински съветници в Хитрино са се оплакали от натиск. Това казаха на пресконференция представители на ДПС в Шумен. Напускането на общинската структура в Хитрино не е новина. Още през ноември се проведе областен съвет, на к

Проф. Михайлов, БСП: Необходимо е да има и международно сътрудничество по проблемите с наркотиците

http://www.cross.bg/mihaiilov-osobeno-veshtestva-1562421.html

/КРОСС/ "Трябва да се набележат реални мерки, свързани с достъпа на гражданите и особено на младото поколение до много вече съществуващи групи наркотични вещества." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по време на Световна конференция "Парламенти срещу наркотици" в Москва. Според него трябва да се разгледат и коментират всички закони, имащи отношение към контрола на наркотичните вещества. "Необходимо е да има и международно сътрудничество по проблемите на легализация на различните стари и особено нови молекули т.нар. дизайнерска дрога", каза още проф. Михайлов. По неговите думи от 2001 г. до 2017 г. производството на наркотици в Афганистан е нараснало от 200 на 9000 тона. "Над 400 нарколаборатории съществуват и работят в Афганистан", уточни народният представител.    

Отменено е бедственото положение в община Девин

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/12/04/3090817_otmeneno_e_bedstvenoto_polojenie_v_obshtina_devin/?ref=rss


Бедственото положение на територията на община Девин е отменено, съобщи пред "Фокус" областният управител на Смолян Недялко Славов.<br /><br />Вчера в Девинско бе обявено частично бедствено положение заради опасност от свлачища и пропадане на пътища след проливните дъждове, които през почивните дни причиниха проблеми в цялата Смолянска област. По думите на областния управител обстановката в засегнатите места се нормализира, през изминалата нощ и днес там не е имало...

Адвокатът, който опита да внесе наркотици в затвора във Варна, остава в ареста

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/04/3090813_advokatut_koito_opita_da_vnese_narkotici_v_zatvora_vuv/?ref=rss


Адвокатът Йордан Роев, който опита да внесе наркотици в затвора във Варна, остава в ареста. Това се случи след като Варненският окръжен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", съобщи пресцентърът на прокуратурата. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.<br /><br />На защитника от Варненската колегия бе наложено прокурорско задържане за 72 часа в петък. Повдигнато му е обвинение по чл. 354 а от Наказателния кодекс -...

Георги Ангелов: Първо повишение на кредитния рейтинг от 11 години!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6593276

Георги Ангелов: Първо повишение на кредитния рейтинг от 11 години!Първо повишение на суверенния кредитен рейтинг на България от 11 години насам. При това две агенции го повишават в един и същи ден - Standard&Poor's и Fitch. (Standard&Poor's: BBB- със стабилна перспектива, Fitch: BBB със стабилна перспектива). Рейтингът беше намален през 2014 година заради КТБ, безконтролния бюджетен дефицит и рязкото увеличение

Бюджет 2018 е миниран от скрити дефицити

https://offnews.bg//ikonomika/biudzhet-2018-e-miniran-ot-skriti-defitciti-670559.html

Това, което и управляващи и опозиция избягват да коментират, са скритите дефицити в бюджета за следващата година, които рано или късно трябва да се покрият от данъкоплатците.

Такива са скритите дефицити в определени системи, които са ни познати до болка. Такива са дълговете в енергетиката - БЕХ, или в транспорта - БДЖ.

Скритите дефицити се формират основно от натрупани задължения в здравната система, енергетиката и транспорта.

В НЗОК и НОИ се очаква да изплуват догодина също скрити дефицити, като например задълженията към европейски здравни каси и нарастването на инвалидните пенсии.

Частните пенсионни фондове, които не успеят да се издължат към пенсионерите, също създават бъдещи рискове за държавния бюджет.

Увеличават се скритите дефицити на общините. Те все повече задлъжняват.

Все по-често фалират общини и общински болници, а финансовите проблеми на общините са заплаха и за централния бюджет.

Истината е, че държавните сметки са минирани от скрити дефицити и тези проблеми не могат да се прикриват още дълго.

Ако не се покрият тези скрити дефицити, съществува риск в един момент те да доведат до преки бюджетни разходи с цената на спешни и скъпи дългове за държавата. 

Цяла Европа се моли на Шулц да се разбере с Меркел

https://www.actualno.com/europe/cjala-evropa-se-moli-na-shulc-da-se-razbere-s-merkel-news_647699.html

Тази седмица Германската социалдемократическа партия (ГСДП) трябва да обяви решението си дали да пристъпи към преговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. В очакване на "присъдата" на ГСДП някои европейски лидери се опитаха да убедят лидера й

Денят в снимки - 4 декември

http://www.dnes.bg/index/2017/12/04/deniat-v-snimki-4-dekemvri.361258

Коледен парад, горска ушата сова и красавицата Лили Колинс

Унгария е против новия план на ЕС за разпределяне на мигрантите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/04/3090793_ungariia_e_protiv_noviia_plan_na_es_za_razpredeliane/?ref=rss


Унгария остава твърдо против нелегалната имиграция и Европейският съюз трябва да насочи усилията си към защитата на външните граници, каза външният министър на страната Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />"Унгарското виждане за миграцията е ясно и твърдо – ние мислим, че нелегалната имиграция е опасна. Заради нелегалната имиграция Европа никога не е била изправена пред терора, пред който е изправена сега", подчерта Сиярто по време на пресконференция с...

Вижте как Еманюел Макрон посрещна Румен Радев в Елисейския дворец (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593257

Вижте как Еманюел Макрон посрещна Румен Радев в Елисейския дворец (Снимки, видео)Започна срещата на четири очи между българския президент Румен Радев и френския му колега Еманюел Макрон. Радев е на официална визита във френската столица. Срещата е продължение на диалога между двамата държавни глави след разговора им в Евксиноград пред август тази година.  Радев беше посрещнат от Макрон в Елисейския дворец.

Летището във Франкфурт отмени стотици полети заради обилен сняг

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/04/3090786_letishteto_vuv_frankfurt_otmeni_stotici_poleti_zaradi/?ref=rss


Близо 240 души прекараха нощта на летището във Франкфурт на Майн, а стотици други са блокирани, след като 254 полета бяха отменени заради обилен снеговалеж, каза говорител на летището в понеделник, цитиран от агенция ДПА.<br /><br />Заради метеорологичните условия много други полети на едно от най-натоварените летища в Европа и най-голямото в Германия се движат със закъснение.<br /><br />Говорител на "Фрапорт" - компанията, която управлява летището - каза, че...

Мбапе е най-скъпият футболист до 21 години в топ шампионатите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6593246

Мбапе е най-скъпият футболист до 21 години в топ шампионатитеНападателят на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе е най-скъпият футболист от играчите до 21 години в петте топ шампионата. Това показа проучване на футболната обсерватория „CIES“. Трансферната стойност на 18-годишния Мбапе е нараснала от 133,8 млн. евро на 182,8 млн. На второ място е Деле Али от Тотнъм, който е оценен на 180 млн. евро.

КРИБ поиска криминализиране на нелегалния износ на лекарства

http://econ.bg/Новини/КРИБ-поиска-криминализиране-на-нелегалния-износ-на-лекарства_l.a_i.754172_at.1.html

КРИБ призова за криминализиране на нелегалния износ на лекарства и застана зад държавата по повод разбитата престъпна група в удара й срещу износа на...

МО се зае с незаконно обитавани ведомствени имоти

http://dnes.dir.bg/news/imoti-ministerstvo-otbranata-nezakonno-obitavani-vedomstveni-26656183

Министерството на отбраната предприема активни действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на ведомствени имоти.

Започна украсяването на коледната елха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364761

Украсяването на коледната елха във Варна започна, видя репортер на Moreto.net. Екип от работници кичи дръвчето на площад „Независимост“ с метри стветещи герлянди и многобройни украшения. Част от малобройните къщички към коледния базар в района вече работят и приканват минувачите с греяно вино и ароматна скара.

Учените от БАН ще искат среща с премиера заради държавната субсидия

http://www.mediapool.bg/uchenite-ot-ban-shte-iskat-sreshta-s-premiera-zaradi-darzhavnata-subsidiya-news272660.html

Недоволните от държавната си субсидия учени от Българската академия на науките (БАН) ще искат среща с премиера Бойко Борисов. Това е следващата стъпка, която те предприемат като част от протеста си срещу гласувания от парламента бюджет за академията от 83 млн. лева. Решението беше взето на заседание на общото събрание на БАН в понеделник. "Подготвяме писмо до премиера", каза след заседанието председателят на общото събрание проф. Евелина Славчева, цитирана от БНР. Исканията на учените са да се увеличи субсидията за следващата година с 38 млн. лева, въпреки че миналата седмица те настояваха за бюджет от поне 98 млн. лева. Стипендиите на докторантите да се равняват на една и половина минимални заплати, а не да станат 500 лева, както предложи правителството. Искат и научните институции да получават целево финансиране според оценката за работата им. Миналата седмица учените от БАН протестираха пред централната сграда на академията, която е на метри от Народното събрание, докато в него се гледаше бюджетът за догодина. На фасадата ѝ бяха пуснати и черни знамена - символ на траур. Въпреки недоволството на учените депутатите приеха предложението на правителството за субсидия от 83 млн. лева. Според представителите на БАН този бюджет е "ликвидационен" и застрашава съществуването на научната институция. Управляващите, в лицето на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, отговориха на настояването за повече пари с това, че учените искат да си осигурят сигурни заплати чрез държавната субсидия. Според нея те трябва да търсят повече финансиране по проекти.

Стадион в Детройт отказа да рухне при имплозия (видео)

https://offnews.bg//offtopic/stadion-v-detrojt-otkaza-da-ruhne-pri-implozia-video-670561.html

Добре планираната операция по разрушаване на стадион в американския град Детройт завърши с провал, както може да се види на видеокадрите по-надолу.

Стадионът "Понтиак Силвърдоум" не се ползва над десет години, а преди това на него са играли Detroit Lions.

Разрушаването на огромното спортно съоръжение бе предвидено за неделя и трябваше да се случи с имплозия, но въпреки множеството заложени взривове, сградата така и не помръдна.

Според представители на местните власти причината е, че стадионът бил построен твърде добре.

БАН иска разсекретяване на доклада за АЕЦ ”Белене”

http://dnes.dir.bg/news/doklad-ban-tasev-atanas-tasev-sluchajat-belene-26656431

До края на деня ще пусна писмо до шефа на БЕХ възложителят в негово лице да разреши да се публикуват на сайта на БАН резултатите от доклада за АЕЦ „Белене“.

Видео игрите са полезни за деца с хиперактивност и липса на внимание

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6593245

Видео игрите са полезни за деца с хиперактивност и липса на вниманиеИграта на подходящи за целта видео игри може да помогне на деца, засегнати от хиперактивност и дефицит на вниманието, сочат резултатите от клинично изследване, цитирани от Ройтерс и БТА. Разработилата терапията компания Akili със седалище в САЩ възнамерява да я представи за одобрение от Американското управление за контрол на храните и лекарствата

Бедственото положение в Девин е отменено

https://www.actualno.com/smolyan/bedstvenoto-polojenie-v-devin-e-otmeneno-news_647737.html

Бедственото положение в Девин е отменено, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. "Нормализирана е обстановката в областта след проливните валежи, значително са спаднали речните нива, в язовирите обемът остава сравнително висок, но там ще е необходимо повеч

Туск: Има напредък в преговорите за Брекзит

http://www.cross.bg/pregovorite-brekzit-napreduk-1562419.html

/КРОСС/ Има напредък по преговорите за Брекзит. Конкретно той е осъществен по Ирландския въпрос, който е една от трите спорни точки. Това съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той уточнява, че се чувства окуражен след разговора си с ирландския премиер Лео Варадкар и добавя, че се очертава още по-голямо сближаване по позициите преди Европейския съвет на 14-и и 15 декември. Междувременно „Би Би Си" и „Ройтерс" съобщиха, че Великобритания е дала съгласие Северна Ирландия да запази достъпа си до Европейския митнически съюз и единния пазар след Брекзит. Това е сигнал, че ще има пробив в преговорите между Обединеното кралство и Брюксел. Днес британският премиер Тереза Мей е в белгийската столица за ключовите разговори, от които се очаква да бъде постигнато поне принципно съгласие за трите спорни точки - сметката по развода, границата с Република Ирландия и правата на европейските граждани в Обединеното кралство. Днешните разговори бяха предварително обявени от Туск каго „абсолютнияя краен срок за постигането на напредък по водещите проблеми, свързани с Брекзит - в противен случай желаното от Лондон начало на преговорите за търговско споразумение с ЕС ще бъде забавено.  

Министерството на отбраната търси жилища за 4100 души, ще гони 200 обитатели без право

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/04/3090788_ministerstvoto_na_otbranata_tursi_jilishta_za_4100/?ref=rss


Министерството на отбраната (МО) се е заело да реши проблема с незаконното обитаване на ведомствени имоти и изплащането на пари за квартири на военните и цивилните си служители, за които няма ведомствени жилища.<br /><br />Близо 200 са ведомствените жилища, ателиета и гаражи на територията на цялата страна, които от години се обитават неправомерно от лица, загубили правното основание за това, съобщават от министерството. В 22 области в 78 населени места министерството разполага с...

13 арестувани в Босна, заподозрени в престъпления срещу човечеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593239

13 арестувани в Босна, заподозрени в престъпления срещу човечествотоВ полицейска акция на босненската Държавна агенция за разследване и защита /СИПА/ в Сараево и Кониц днес бяха арестувани 13 души, заподозрени в престъпления срещу човечеството, съобщи на интернет страницата си вестник "Аваз". Акцията е извършена по заповед на босненската прокуратура. Арестуваните са обвинени в извършване на престъпления срещу

Гърция въвежда нови такси за АМ ”Игнатия”

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-gartzia-taxi-26656353

Четири нови станции за такси за изминат участък ще бъдат открити на магистралата "Игнатия" в Северна Гърция на 14 декември.

Фармацевтичната индустрия иска промени в Наказателния кодекс срещу нелегалната търговия с лекарства

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/04/3090780_farmacevtichnata_industriia_iska_promeni_v/?ref=rss


Държавата следва да наказва с цялата тежест на закона нелегалната търговия с лекарства, но и да стимулира легалния бизнес в сектор здравеопазване.<br /><br />Това се посочва в позиция на Комитета по здравеопазване към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в която членуват фармацевтични компании като "Амджен", "АстраЗенека", "Биовет", "ГлаксоСмитКлайн", "Рош" и др., както и Асоциацията на...

КРИБ: Да се криминализира нелегалният износ на лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593243

КРИБ: Да се криминализира нелегалният износ на лекарстваЗаконодателната недостатъчност в съчетание с постоянния натиск за намаляване на цените и маржовете на лекарствата, стимулират сивата икономика и криминалните схеми в сектора на грижа за здравето Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на действията на държавата срещу нелегалния износ на лекарства.

Съдът в Белгия ще се произнесе с решение по случая Пучдемон на 14 декември

https://www.investor.bg/evropa/334/a/sydyt-v-belgiia-shte-se-proiznese-s-reshenie-po-sluchaia-puchdemon-na-14-dekemvri-251476/

Обвиненията, по които Испания е издала европейска заповед за неговото задържане, не попадат в обхвата на белгийското законодателство според защитата му

Юсеин Болт се сдоби със собствена статуя

https://www.24chasa.bg/sport/article/6593097

Юсеин Болт се сдоби със собствена статуяЛегендарният Юсеин Болт се сдоби със собствена бронзова статуя на националния стадион в Ямайка в Кингстън. "Не мога да опиша как се чувствам в този момент. Никога не съм очаквал, че ще стоя до собствената си статуя на националния стадион, където започна всичко" каза Болт - носител на шест олимпийски златни медала и седем световни титли.

Ердоган: Не искам ограничаване на капиталовите потоци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593235

Ердоган: Не искам ограничаване на капиталовите потоциТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че не иска ограничаване на капиталовите потоци, предаде Ройтерс. С това изказване той уточни свои коментари от вчера, с които призова кабинета да блокира действия на бизнесмени "предатели", които са се опитали да преместят в чужбина свои активи. В реч в Анкара Ердоган заяви,

МО: Има остър недостиг на служебни жилища

https://www.actualno.com/society/mo-ima-ostyr-nedostig-na-slujebni-jilishta-news_647736.html

Министерството на отбраната предприема активни действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на ведомствени имоти. В 22 области, в 78 населени места министерството разполага с 2591 апартамента, ателиета и гаражи, от които близо 700 са в Софи

Зауерланд посочи евентуалния следващ съперник на Кубрат Пулев

http://www.moreto.net/novini.php?n=364784

Промоутърът на Кубрат Пулев - Нисе Зауерланд, заяви пред Sky Sports, че българският боксьор продължава да мисли за мач срещу Антъни Джошуа. Един от двамата братя Зауерланд спомена и кой може да е евентуалният следващ съперник на Кобрата.

Отмениха бедственото положение в Девин

https://www.24chasa.bg/region/article/6593232

Отмениха бедственото положение в ДевинОтменено е бедственото положение в Девин, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов, предава Фокус. "Нормализирана е обстановката в областта след проливните валежи, значително са спаднали речните нива, в язовирите обемът остава сравнително висок, но там ще е необходимо повече време за да се оттекат", поясни Славов и допълни,

Туск отменя визита в Израел и палестинските територии заради Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593236

Туск отменя визита в Израел и палестинските територии заради Брекзит Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се отказва от официално посещение в Израел и палестинските територии заради "критичната" фаза, в която навлязоха преговорите за Брекзит, предаде Франс прес, като се позова на говорител на Туск Туск трябваше да се срещне утре вечер с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим,

Напредъкът на данъчната реформа насърчи акциите на щатските банки

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/napredykyt-na-danychnata-reforma-nasyrchi-akciite-na-shtatskite-banki-251474/

Разговорите между Сената и Камарата по синхронизирането на текста започват през следващата седмица

БАН публикува доклада за АЕЦ "Белене", отхвърля да е имало натиск

http://www.cross.bg/tasev-belene-doklada-1562418.html

/КРОСС/ До няколко дни Българската академия на науките ще публикува доклада за АЕЦ „Белене" на електронната си страница. Това съобщи Александър Тасев, ръководител на института за икономически изследвания на извънреден брифинг, след като по-рано в медийното пространство се появи вариант на въпросния доклад. Според Тасев той обаче не е пълен. „До края на деня ще пусна писмо до Изпълнителния директор на БЕХ възложителят в негово лице да разреши да се публикуват на сайта на БАН резултатите от доклада за АЕЦ „Белене", обяви Тасев. „Надявам се, че в следващите няколко дни ще бъде разумно прието нашето искане и ще можем да качим на сайта на БАН нашите подробни резултати. През последните 2-3 месеца имаше натрапчиво изказване, че БАН не е трябвало да се занимава с този проблем, че едва ли не няма потенциал за него", посочи проф. Тасев. „Имаме екип за управление на проекта, в който участват шестима много сериозни колеги", заяви той и допълни, че екипът се състои от над 40 човека, като участват и енергийни експерти. „БАН има своя потенциал, не бива да бъде пренебрегван и обиждан по този начин", посочи Александър Тасев. „В момента, в който се разреши публикуването на материалите, ще отпаднат много от въпросите

Божидар, който ще сбъдне мечтите си

https://offnews.bg//mama-nindzha/bozhidar-kojto-shte-sbadne-mechtite-si-670560.html

Сигурна съм, че някой ден всички ще знаете името на Божидар Кръстев и той ще е един от любимите ни български актьори. С удоволствие ви представям първото интервю на този талантлив младеж, когото скоро ще гледаме в първия му филм.   Разкажи ни нещо за себе си най-напред. На колко си години и къде учиш? Искаш ли да споделиш нещо за семейството си? Уча в ЕГ,,Пловдив". На 14 години съм и живея в Пловдив - най-прекрасния град. Имам най-хубавото семейство, което може човек да си представи. Те са всичко за мен и съм благодарен, че ги имам! Майка ми е много силна…

Луис Суарес: Не виждам Неймар в "Реал"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6592951

Луис Суарес: Не виждам Неймар в "Реал"Нападателят на "Барселона" Луис Суарес даде интервю пред "Марка", в което коментира напускането на Неймар в посока ПСЖ. -  Смятате ли, че Неймар е прав да напусне "Барселона"? "Неймар е зрял човек, който е напълно наясно с решението, което е взел. Със сигурност го е направил с голяма болка, защото е бил щастлив тук, но ние всички трябва да приемем,

БАН ще поиска разрешение да публикува доклада си за "Белене"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/04/3090742_ban_shte_poiska_razreshenie_da_publikuva_doklada_si_za/?ref=rss


Ръководителят на работната група от БАН, изготвила доклада за АЕЦ "Белене" по поръчка на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ще изпрати до края на деня писмо до държавната компания с искане да се разреши публикуването на резултатите от доклада.<br /><br />Това обяви самият проф. Александър Тасев на пресконференция, цитиран от агенция "Фокус".<br /><br />"Надявам се, че в следващите няколко дни ще бъде разумно прието нашето искане и ще можем да...

Бавария ще има нов премиер, след като ключов съюзник на Меркел се оттегли

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/04/3090741_bavariia_shte_ima_nov_premier_sled_kato_kljuchov/?ref=rss


Дългогодишният консервативен съюзник на германския канцлер Ангела Меркел Хорст Зеехофер обяви, че ще напусне поста премиер на Бавария в началото на 2018 г. и ще бъде заменен в началото на следващата година, предадоха германските медии и БТА.<br /><br />Постът ще бъде поет от финансовия министър на провинцията Маркус Зьодер, казаха източници от срещата на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) тази сутрин.<br /><br />Мнозинството делегати на срещата са...

47 058 българи са променили участието си в пенсионните фондове за третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/47-058-българи-са-променили-участието-си-в-пенсионните-фондове-за-третото-тримесечие_l.a_i.754171_at.1.html

Управление "Осигурителен надзор" на Комисията за финансов надзор обяви резултатите от промяната на участие и прехвърляне на средства на осигурени...

Ударената на спирка за присъдата на бияча Живко: Три години са нищо!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593194

Ударената на спирка за присъдата на бияча Живко: Три години са нищо!"Три години са нищо! Но щом така е преценил съда, аз какво да кажа". Така коментира пред "24 часа" 76-годишната Виолета Караджова от Бургас присъдата на Живко Кючуков, който брутално я изрита на автобусна спирка и счупи тазобедрената й става. Възрастната жена сподели, че все още се възстановява от тежката физическа и психическа травма.

Шотландия не вижда защо да не получи специална сделка за Брекзит, както Северна Ирландия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/04/3090713_shotlandiia_ne_vijda_zashto_da_ne_poluchi_specialna/?ref=rss


Споразумението Северна Ирландия да бъде в "регулаторен синхрон" с Европейския съюз след Брекзит може да се приложи и в други части на Обединеното кралство, каза премиерът на Шотландия Никола Стърджън, цитирана от "Ройтерс".<br /><br />По-рано източници от ирландското правителство заявиха, че британското правителство се е съгласило да поддържа подобна синхронизация за Северна Ирландия, която е част от Великобритания, но има сухоземна граница с Република Ирландия –...

Млад шофьор загина при катастрофа край Ловеч

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mlad-shofior-zagina-pri-katastrofa-kraj-lovech-2064940

27-годишен мъж загина при удар между две коли на пътя Ловеч – Левски, на около 6 км от Ловеч, в района на село Умаревци, местността Каса баир.
 

Общинският съвет в Смолян не даде на кмета да тегли безлихвен заем от МФ

https://www.actualno.com/smolyan/obshtinskijat-syvet-v-smoljan-ne-dade-na-kmeta-da-tegli-bezlihven-zaem-ot-mf-news_647728.html

След като Общинският съвет в Смолян не даде на кмета Николай Мелемов да поеме безлихвен заем от МФ на стойност 3 950 000 лв., от администрацията днес свикаха брифинг, за да обяснят какви са последствията. „В България има 264 общини и всички искат безлихвен заем, но не всяк

Разкъсана облачност, но без валежи по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=364765

Над Черноморието утре - 5 декември ще има разкъсана, предимно значителна облачност, но ще остане без валежи, научи Moreto.net. Вечерта облачността ще намалее. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 5° и 7°.

КРИБ: Нелегалният износ на лекарства да се криминализира

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-pozitzia-krib-26656299

Държавата да наказва с цялата тежест на закона нелегалната търговия с лекарства, но и да стимулира легалния бизнес в сектор "Здравеопазване".

КНСБ: 600 000 със заплата под средната, 400 000 на МРЗ

http://dnes.dir.bg/news/zaplati-knsb-26656006

В България продължава силното подоходно разделение на работещите българи - близо 600 хил. души получават заплата под средната за страната.

Шулц: Преговорите за коалиция с Меркел могат да започнат не по-рано от 15 декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593196

Шулц: Преговорите за коалиция с Меркел могат да започнат не по-рано от 15 декемвриПредседателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц посочи датата 15 декември като най-ранна за възможното стартиране на преговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на нова голяма коалиция, съобщава немското издание "Focus". За да се случи това обаче, най-напред предложението трябва да бъде одобрено в рамките на партийния

Мей и Юнкер: Още нямаме сделка, но сме близо

http://clubz.bg/61466-mej_i_yunker_oshte_nqmame_sdelka_no_sme_blizo

Европейският съюз и Великобритания не успяха днес да постигнат споразумение за условията на развода си, което би позволило да започнат да преговарят по бъдещите си отношения, но продължават опитите си тази седмица.

"Не беше възможно да стигнем до компромисно споразумение днес", каза пред репортери председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след петчасов работен обяд с британската министър-председателка Тереза Мей в Брюксел. "Аз съм все още уверен, че можем да постигнем достатъчен напредък преди Европейския съвет на 15 декември".

"По много въпроси беше постигнат голям напредък", каза Мей. "По някои въпроси остават различия и ни трябват по-нататъъшни преговори и консултации. Ще се срещнем пак преди края на тази седмица".

 Очаквайте подробности.

Путин не се бил повлиял от Майкъл Флин по въпроса за санкциите

http://www.mediapool.bg/putin-ne-se-bil-povliyal-ot-maikal-flin-po-vaprosa-za-sanktsiite-news272659.html

Кремъл заяви в понеделник, че президентът Владимир Путин е взел самостоятелно решението да се въздържи от незабавен отговор на американските санкции миналата година и че не е бил повлиян от бившия съветник по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин, предаде Ройтерс.   В петък миналата седмица Флин призна пред съдия, че е излъгал ФБР за контактите си с Русия и се съгласи да сътрудничи на прокурорите, разследващи действията на обкръжението на Доналд Тръмп, преди той да поеме президентския пост.   Разследващите федерални прокурори твърдят, че през декември миналата година Флин и руският посланик Сергей Кисляк са обсъждали санкциите срещу физически и юридически лица от Русия, наложени от администрацията на Барак Обама заради намесата им в президентските избори в САЩ. Москва отрича да се месила в изборите. Обама изгони 35 руски дипломати и блокира два руски дипломатически комплекса в САЩ. После Путин заяви, че ще изчака да види как ще се развиват двустранните отношения с новата администрация във Вашингтон, преди да реагира.   Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент е взел решението си самостоятелно и не е знаел за молбата на Флин Русия да се въздържи от незабавна реакция на санкциите. Песков подчерта, че Флин не е можел да моли Кисляк за каквото и да е, още по-малко тези молби да бъдат предавани на Путин. Това е "пълен абсурд", каза Песков.   Разбира се, че Путин взе решението, това беше негово решение", каза Песков пред репортери и добави, че решенията на руския президент не са свързани с някакви "молби или препоръки", а се вземат "абсолютно независимо".

Експерти искат да се скрият цигарите в магазините

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/eksperti-iskat-da-se-skriiat-cigarite-v-magazinite-6076870

В около 96% от училищните райони в София се продават тютюневи изделия, твърдят от Коалиция за живот без тютюнев дим

На 11 декември излиза "Берен и Лутиен" от Дж. Р. Р. Толкин

https://www.actualno.com/books/na-11-dekemvri-izliza-beren-i-lutien-ot-dj-r-r-tolkin-news_647615.html

Историята на Берен и Лутиен става основен елемент в еволюцията на „Силмарилион” – митовете и легендите за Първата епоха на света, замислени от Дж. Р. Р. Толкин. Той се завръща от Франция след сражението при Сома в края на 1916 г. и написва това предание през следващата г

Започна разследване за смъртта на ловец, затиснат от свлачище, в с. Долен

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2/

Под наблюдението на Окръжна прокуратура-Смолян е започнало разследване по досъдебно производство за смъртта на 62 годишния Красимир Боюклиев, затиснат от свлекли се земни маси в златоградското с. Долен. За това съобщи Пресцентърът на Апелативна прокуратура в Пловдив На 2 декември т.г., около 16 ч., в Ловен дом на местната ловна дружина, осем ловци бяха затиснати […]

Една българска и две чужди фирми проявяват интерес към "Общинска банка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593171

Една българска и две чужди фирми проявяват интерес към "Общинска банка"Две чужди компании и една българска фирма са проявили интерес да купят столичната "Общинска банка". До края на деня се очакват оферти. Столичният общински съвет ще решава за офертите, а след тях има вече решението на БНБ, както и на Комисията за защита на конкуренцията, т.е. това са практически етапите, през които ще се мине занапред.

Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер се оттегля от поста в началото на 2018 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/premieryt-na-bavariia-horst-zeehofer-se-otteglia-ot-posta-v-nachaloto-na-2018-g-251472/

Това ще отвори пътя към поста начело на богатата южна провинция за конкурента му и сегашен финансов министър Маркус Зьодер

Съдът пусна двама данъчни, хванати с подкуп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593152

Съдът пусна двама данъчни, хванати с подкупДвамата инспектори от НАП-София, хванати с 2000 лева подкуп, излизат на свобода срещу гаранция от по 5000 лева. Това реши Софийският градски съд. Мъжете бяха задържани преди дни, когато собственик на автосервиз им предал 2000 лева белязани банкноти. Според прокуратурата  инспекторите се пазарили със собственика на автосервиза първо за 7000 лева,

Проблем за Кремъл - под 60% са готови за гласуват на президентските избори в Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/04/3090658_problem_za_kremul_-_pod_60_sa_gotovi_za_glasuvat_na/?ref=rss


Близо 3 месеца преди президентските избори в Русия не повече от 58% от имащите право на глас са решили да се явят пред урните, показва проучване на социологическия "Левада център", разпространено в понеделник. Това изобщо не представлява заплаха за преизбирането на президента Владимир Путин за нов мандат до 2024 г., но създава проблем с легитимността на победата му. Преди месеци от Кремъл заявяваха, че очакват активност около 70%.<br /><br />Путин още не е обявил официално...

Евтина рибка – най-търсена за Никулден във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=364781

Повече евтина рибка – таранка за 2,5 лева килограма, сафрид, трицона и скумрия, търсят най-често варненци на Рибната борса до Централния пазар. Два дни преди празника, хората вече избират и шарани за пълнене. Живите риби се предлагат срещу 6 лева за килограм.

При боеве в Сана е убит бившият йеменски президент Али Абдула Салех

http://www.mediapool.bg/pri-boeve-v-sana-e-ubit-bivshiyat-yemenski-prezident-ali-abdula-saleh-news272658.html

Радио на контролираното от бунтовниците хуси йеменско вътрешно министерство съобщи в понеделник, че бившият президент Али Абдула Салех е бил убит, предаде Ройтерс.   Партията на бившия президент - Общ национален конгрес, потвърди информацията, съобщи в Туитър саудитската телевизия "Ал Арабия".   Според телевизията Салех е убит при ожесточените сражения с подкрепяните от Иран хуси в йеменската столица Сана.   Телевизия "Ал Маядин" съобщи, че Салех е загинал днес при опит да напусне столицата.   Малко по-рано партията на Салех отрече лидерът й да е убит и заяви, че той продължава да командва боевете в Сана.   Радиостанцията на хусите обяви, че подкрепящата хусите телевизия ще покаже кадри с трупа на Салех, а потребители на социални медии в Йемен разпространиха кадри с тяло, което прилича на бившия президент, но тази информация няма как засега да бъде проверена.   По-рано в понеделник бе съобщено, че действащият президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади скоро ще предложи амнистия на всички,които спрат да сътрудничат на подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Това обяви премиерът Ахмед бен Дагер след разпадането на бунтовническия съюз в Сана, предаде Франс прес.   "Президентът скоро ще предложи обща амнистия на всички, които са сътрудничили на хусите и са решили да престанат", заяви Бен Дагер в Аден.   Съобщението очевидно цели да отслаби бунтовниците хуси след разпадането на съюза им с поддръжниците на бившия президент Али Абдула Салех, отбелязва АФП.   След три години пряко сътрудничество двете съставки на бунтовническия лагер влязоха в сблъсъци в столицата Сана, която контролираха заедно. Смъртоносните сражения продължават оттогава и обхванаха и други райони на Йемен.   След разпадането на съюза Салех изрази готовност да отвори "нова страница" в отношенията със саудитците, които водят антибунтовническа коалиция в Йемен от 2015 г.   Ройтерс съобщи, че днес йеменските бунтовници хуси са взривили къщата на Али Абдула Салех в центъра на. Местонахождението на бившия президент по това време още бе неизвестно.   Верните на Салех сили изгубиха територия в продължаващите шести ден ожесточени градски боеве с подкрепяните от Иран хуси, отбелязва агенцията.   Най-малко 125 души са убити и близо 240 са ранени при боевете през последните пет дни, съобщи Международният комитет на Червения кръст, цитиран от Ройтерс.

Столичната община откри нарушения в работата на директорка, заплашена с уволнение

http://www.mediapool.bg/stolichnata-obshtina-otkri-narusheniya-v-rabotata-na-direktorka-zaplashena-s-uvolnenie-news272657.html

Нарушения при приема на деца в детска градина "Зорница" в Горна баня е открила проверка на Столичната община. Срещу директора на институцията Мариана Иванова е започнало дисциплинарно производство. Резултатите от проверката идват няколко месеца, след като Иванова обяви в писмо до медиите, че директорът на дирекция "Образование" към общината Мария Минчева я притиснала да подаде оставка, тъй като срещу нея имало "много тежък донос". Родители пък направиха подписка в нейна защита. Според обявените в понеделник данни от проверката в градината били записани 24 деца, чиито кандидатури липсват в информационната система за кандидатстване в яслите и детските градини. Те обаче фигурират в списъците на Националната електронна информационна система за предучилищно образование и в дневниците на групите. Проверката е констатирала още разминаване в датите на класиране на някои деца и датите, от които те са записани в дневниците и посещават детската градина. Според правилата в София класирането за ясла и градина става само през електронната система. Има обаче и възможности за прием на деца с хронични заболявания или протокол от лекарска комисия. В тези случаи децата се записват директно в детската градина, а кандидатстването не минава през електронната система. Директорът трябва да отрази записаните по този начин деца в електронната система за детските градини. Някои родители използват фиктивни диагнози, за да запишат децата си в желаната градина. Вратичката се използва заради недостига на места в детските заведения. Проверките в детската градина в Горна баня са извършени по жалби от служители и сигнали от граждани, обясниха в понеделник от Столичната община. Те са констатирали още нарушения в организацията на допълнителните образователни дейности. Установено е, че децата са посещавали спортни занятия извън детската градина без сключен договор между детското заведение и спортния клуб и без заповед на директора, като таксите за посещенията са събирани от педагогическия персонал. Констатирани са още административни нарушения и такива, свързани с работата на педагогическия персонал. На директорката Иванова се очаква да бъде наложено дисциплинарно наказание.

БАН отрича политически натиск за Белене, настоява да се публикува целият доклад

https://offnews.bg//ikonomika/ban-otricha-politicheski-natisk-za-belene-nastoiava-da-se-publikuva-t-670557.html

Учените от БАН отричат да им е оказван политически натиск за заключенията в доклада за рентабилността на новата атомна централа в Белене.

Директорът на Института за икономически изследвания професор Александър Тасев уточни, че в първоначалния доклад се е разглеждал най-неблагоприятният сценарий, и заключението е, че този проект не е жизненоспособен. В официално представения вариант обаче вече има възможност проектът за АЕЦ "Белене" да е рентабилен, при промяна на параметрите.

За да се избегнат спекулациите за намеса на енергийното министерство и Българския енергиен холдинг, учените от БАН искат докладите им да бъдат разсекретени и публикувани изцяло.

В междинния доклад, който се появи на платформата за анонимно споделяне Balkanleaks, е записано, че АЕЦ Белене не е изгодна при нито един от 90-те проиграни варианта, включително и при много високи международни цени на електроенергията през следващите години.

Преди това, на 16 ноември, докладът на БАН бе публично представен и от него стана ясно, че има възможност проектът за АЕЦ "Белене" да бъде жизнеспособен и печеливш.

"Не сме казали "Стройте Белене", а че има възможност за това при постигане на определени параметри, посочи днес проф. Тасев.

Авиокомпания: Наши пилоти са видели ракетата на Пхенян

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-raketa-phenjan-kndr-26656088

Авиокомпания обяви, че неин екипаж е видял севернокорейската ракета, която бе изстреляна миналата седмица. Това е вторият подобен случай.

Стърлинг е на път да стане най-скъпоплатеният футболист във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/04/3090748_sturling_e_na_put_da_stane_nai-skupoplateniiat/?ref=rss


"Манчестър сити" възнамерява да направи Рахим Стърлинг най-скъпоплатения футболист в английската Висша лига. "Гражданите" ще предложат на 22-годишния играч нов договор със седмична заплата от 300 хиляди паунда, твърди в. "Сън".<br /><br />Настоящият контракт на Стърлинг изтича през лятото на 2020 г. Той беше привлечен от "Ливърпул" през 2015 г. срещу 50 милиона паунда. В момента седмичната заплата на английския национал е 180 хиляди...

Ето ги подпалвачите на джипа на затворническия шеф в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593107

Ето ги подпалвачите на джипа на затворническия шеф в Пловдив (Снимки)Бивши затворници са подпалили джипа на шефа на пловдивския затвор Божил Иванов на 30 ноември т.г., съобщиха от прокуратурата. Илиян Сарийски по прякор Жабата и Александър Господинов - Доктора, са обвинени в подбудителство за престъплението. Като извършител е посочен Цветелин Кюркчийски, известен като Тъпото, многократно осъждан за кражби.

"Топлофикация София": Сметките за парно в "Лозенец" са изравнителни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593139

"Топлофикация София": Сметките за парно в "Лозенец" са изравнителни"Топлофикация София" ЕАД изрази възраженията към репортажа на БНТ от сутринта, в който се отразяват разгневени граждани със завишени сметки за парно. Ето и цялата позиция на "Топлофикция София" ЕАД:  Във връзка с излъчения в Сутрешния информационен блок на БНТ „Денят започва“ репортаж за завишени сметки за парно в бл. 119 в кв.

30 годишен юбилей отбеляза Детското отделение за интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6593172

30 годишен юбилей отбеляза Детското отделение за интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ - ВарнаС вълнуващо тържество и концерт пациенти, родители, медици, студенти и общественици отбелязаха 30 годишния юбилей на Детското отделение за интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. На тържеството присъстваха работещи и работили в Детско интензивно отделение, завеждащите през годините, редовите лекари, медицински сестри и санитари,

Белгия решава съдбата на Карлес Пучдемон на 14 декември

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-katalunia-karles-puchdemon-26656219

Белгийският първоинстанционен съд ще произнесе на 14 декември решението си по искането на Испания за връщане на отстранения премиер на Каталуния Карлес Пучдемон.

3 години затвор за изриталия възрастна жена на спирка в Бургас

http://www.cross.bg/zhena-kyuchykov-zhivko-1562416.html

/КРОСС/ Наказание в размер на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода постанови районният съдия Светлана Божкова за 25-г. Живко Кючуков, който удари възрастна жена на автобусна спирка и й причини средна телесна повреда в Бургас. При съкратеното съдебно следствие присъдата автоматично се редуцира с една трета и присъдата му става 3 години при първоначален общ режим, съобщава „24 часа". На заседание в районния съд днес Кючуков се призна за виновен, прие всички факти и обстоятелства по делото, поради което процесът премина по реда на съкратеното съдебно следствие. "Извинявам се, признавам обвинението. Нещо ме подтикна, не познавах жената", каза пред съда 25-годишният Живко. Според неговия адвокат Бойко Даков при вземане на решение за наказанието съдът трябва да се съобрази със смекчаващите вината обстоятелства - чистото му съдебно минало и това, че младежът страда от шизофрения. Според комплексна съдебно-психиатрична експертиза обаче по време на деянието, той е бил в ремисия и е осъзнавал какво е извършил. Прокуратурата пледира, че подсъдимият е действал с пряк умисъл по хулигански подбуди, без никакъв личен мотив и без причина, удряйки напълно непозната жена. Адвокатът на пострадалата Виолета Караджова Калин Коцев подчерта в съдебната зала, че възрастната жена продължава да търпи интензивни болки и мъки, все още се придвижва с патерици, въпреки, че са минали 7 месеца от деянието

Путин подписа указ за чуждестранните агенти

http://www.moreto.net/novini.php?n=364777

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който възложи на руското правосъдно министерство да води регистър на чуждестранните медии, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти. Документът е с дата 2 декември, публикуван е на интернет-портала за правна информация, съобщи newsru.

3 г. затвор за бияча, счупил без причина таза на пенсионерка

http://dnes.dir.bg/news/burgas-rionen-sad-jivko-kuukov-26656218

Районният съд в Бургас постанови 3 години затвор за 26-годишния Живко Кючуков, който нападна и счупи таза на непозната възрастна жена на автобусна спирка.

Кремъл: Путин не се е повлиял от Майкъл Флин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593131

Кремъл: Путин не се е повлиял от Майкъл Флин Кремъл заяви днес, че президентът Владимир Путин е взел самостоятелно решението да се въздържи от незабавен отговор на американските санкции миналата година и че не е бил повлиян от бившия съветник по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В петък миналата седмица Флин призна пред съдия,

Каталунските сепаратисти ще загубят мнозинство на изборите

https://www.actualno.com/europe/katalunskite-separatisti-shte-zagubjat-mnozinstvo-na-izborite-news_647724.html

Резултатите от ново проучване сочат, че каталунските сепаратистки партии, които се опитаха да отлеят Каталуния от Испания, ще загубят мнозинството в местния парламент на предстоящите избори. Центъра за социологически проучвания (CIS) предрича, че трите партии, които са за

БАН защити разработката си за АЕЦ "Белене"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/ban-zashtiti-razrabotkata-si-za-aec-belene-251470/

Учените не са работили под натиск по проекта и настояват изчисленията им да станат публични

92% от българите оценяват положително външната политика на кабинета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6593108

92% от българите оценяват положително външната политика на кабинетаМного сериозен дял от изследваните лица (92%) оценяват положително външната политика на кабинета „Борисов 3“, сочи последното проучване на Институт за политика. От тях изцяло я подкрепят 44%, сред които преобладават младите хора (18-45 г.), както и самоопределящите се между център и крайно дясното политическо пространство.

Луиза Славкова: Либералите в Германия напуснаха преговорите след добра партийна сметка

https://www.investor.bg/evropa/334/a/luiza-slavkova-liberalite-v-germaniia-napusnaha-pregovorite-sled-dobra-partiina-smetka-251429/

Лидерът Кристиян Линднер много хитро изигра ситуацията, коментира директорът на фондация "Софийска платформа" в предаването Invest/Or

Хванаха турчин с чужда шофьорска книжка на АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593116

Хванаха турчин с чужда шофьорска книжка на АМ "Тракия"Чуждестранен водач е задържан и привлечен като обвиняем. Около 11.40 часа на 3 декември, в района на 54 км на автомагистрала „Тракия“, автопатрул на група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ към ОДМВР - София извършил проверка на лек автомобил „Тойота“, управляван от турски гражданин. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Нова жилищна зона се оформя между кварталите Дружба и Младост в София

http://econ.bg/Новини/Нова-жилищна-зона-се-оформя-между-кварталите-Дружба-и-Младост-в-София_l.a_i.754170_at.1.html

Районът  около метростанция Дружба е на път да се превърне в новото интересно място на пазара на жилищни имоти в София.  Зоната се намира...

Звезден диригент на "Метрополитън опера" е отстранен заради сексуални обвинения

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/04/3090701_zvezden_dirigent_na_metropolitun_opera_e_otstranen/?ref=rss


Една от най-уважаваните фигури в света на класическата музика - диригентът на "Метрополитън опера" Джеймс Ливайн, е временно отстранен от поста след обвинения в сексуално посегателство. Новината съобщи "Ню Йорк Таймс", който успоредно с това публикува разказите на трима мъже, които твърдят, че той им е посягал като тийнейджъри.<br /><br />Правна фирма ще проведе независимо разследване на твърденията, за които се носят слухове от години. 74-годишният Ливайн...

Разследват смъртта на ловеца, затиснат от свлачище в ловна хижа

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/razsledvat-smyrtta-na-loveca-zatisnat-ot-svlachishte-v-lovna-hizha-2064930

Окръжната прокуратура-Смолян провежда разследване по досъдебно производство за причиняване смърт по непредпазливост на 62-годишния Красимир Боюклиев, който почина след като свлачище помете ловна хижа в близост до златоградското село Долен.
 

Президентът Радев пристигна във Франция, срещна се с Макрон и ще кара изтребител

//dariknews.bg/novini/sviat/prezidentyt-radev-pristigna-vyv-franciia-sreshtna-se-s-makron-i-shte-kara-iztrebitel-2064926

Българският президент Румен Радев пристигна на официална визита във Франция. Работното му посещение е продължение на диалога между него и френския му колега Еманюел Макрон след срещата им в двореца Евксиноград през август тази година. Макрон посрещна Румен Радев на входа на Елисейс

Европейските съюзници на САЩ се тревожат от надвисналата "гилотина" над Тилърсън

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-sayuznitsi-na-sasht-se-trevozhat-ot-nadvisnalata-gilotina-nad-tilarsan-news272656.html

В навечерието на обиколката си в Европа Рекс Тилърсън миналата седмица изнесе реч, която европейците отдавна чакаха да чуят: твърдо обещание, че САЩ ще подкрепят най-старите си съюзници.   Облекчението в европейските столици не трая и ден след появата на медийни съобщения за план на Белия дом за уволняване на държавния секретар на САЩ. Това отново потопи приятелите на Америка в объркване каква е външната политика на президента Доналд Тръмп.   Несигурността е особено силна поради водещата роля на Вашингтон в кризите в Северна Корея и Сирия.   "Точно когато Тилърсън идва в Брюксел да даде публичен израз на подкрепа, който ЕС и НАТО отдавна искат, изглежда, че той няма мандат, че гилотината е надвиснала над главата му. Така Европа остава също толкова несигурна за Тръмп, колкото беше", каза официален представител на ЕС, който води дипломатическа дейност с Белия дом.   В четвъртък официални представители на САЩ казаха, че Белият дом планира да замени Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо. Но в петък Тръмп заяви, че той няма да напуска, а в събота държавният секретар каза, че тези медийни съобщения са неверни.   Европейските лидери жадуват за стабилност във външната политика на САЩ. Те са смутени от реториката на Тръмп "Америка на първо място" и изменчивите му изказвания за НАТО и ЕС.   В допълнение към това решението на Тръмп да се изтегли от Парижкото споразумение за климатичните промени и решението му да не потвърди, че Иран спазва ядреното споразумение, подкопават европейските приоритети.   "Хаосът в правителството не помага в сегашната геополитическа обстановка", каза високопоставен френски дипломат.   Миналата седмица Тилърсън, бивш шеф на "Ексън Мобил", направи във Вашингтон дълго обръщение в подкрепа на Европа, което е повече в тон с традиционната политика на САЩ. "САЩ остават ангажирани с трайните ни отношения с Европа. Ангажиментите ни за сигурността към европейските ни съюзници са непоклатими", каза той пред мозъчен тръст.   Той заяви, че ще изрази това послание пред ЕС и НАТО. Тилърсън ще посети Брюксел във вторник и сряда, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена в четвъртък и Париж в петък.   Въпросът е дали европейските представители ще му повярват, като се имат предвид напреженията при посещението му в Европа през април. Тогава Ройтерс съобщи, че Тилърсън първоначално е планирал да пропусне среща на НАТО в Брюксел и е присъствал на нея едва след натиск от съюзници.   "Ако е имало очаквания Тилърсън да се превърне в противовес на Тръмп, в човек, който да предава послания от партньори и да упражнява влияние за по-умерена американска външна политика, тези очаквания са били излъгани. Под неговото ръководство Държавният департамент престана да е играч", каза Нилс Анен, говорител за външната политика на парламентарната група на германските социалдемократи.   Въпреки обещанието на Тилърсън да реформира външнополитическото ведомство на САЩ, европейските правителства гледат неодобрително на усилията му да съкрати разходите в Държавния департамент, където високи дипломатически постове остават незапълнени почти година след встъпването в длъжност на това правителство.   Французите заобикалят Тилърсън и развиват контакти с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, съветника по националната сигурност в Белия дом Ейч Ар Макмастър и началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели, а шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини се обръща директно към вицепрезидента Майк Пенс. Берлин набляга на връзките с Конгреса, както и с Кели, Макмастър и Матис.   Не е ясно обаче дали този достъп се отразява пряко на външната политика на Тръмп, казаха дипломати.   Има надежда, че ако поеме поста, Помпейо може да съживи Държавния департамент след Тилърсън, който е възприеман като неефикасен, казаха дипломати. Помпейо е непознат в Европа, но е смятан за по-близък до Тръмп.   "Може да станем свидетели на по-голяма доза Тръмп в Държавния департамент", ако Помпейо го оглави, каза Томас Клайне-Брокхоф, ръководител на берлинския отдел на Германския Фонд "Маршал".   Според европейски дипломат Тилърсън е бил в трудна позиция от самото начало, защото правителството на Тръмп е враждебно към Иран и в него са включени екип от генерали, привърженици на твърдия подход, "така че Тилърсън никога не е имал кой знае какво пространство за маневриране".   Освен това зетят на Тръмп - Джаред Къшнър, е поел водеща роля в определянето на политиката по мира в Близкия изток.   Европейците обаче възприемат Тръмп като вихрушка от противоречиви сигнали. На среща на върха на НАТО през май в Брюксел президентът публично порица европейските лидери за ниските им разходи за отбрана и заплаши да намали подкрепата си, а броени месеци по-късно обяви нарастване на военните разходи на САЩ в Европа.   Положението може само да стане още по-непредвидимо, казват дипломати.   За европейските дипломати Тилърсън и Матис играят решаваща роля в опитите за разубеждаване на Тръмп да взема необмислени решения за Северна Корея и ядрената й програма, като се имат предвид коментарите на правителството за "пълно унищожаване" на тази страна.   По БТА

Близо 200 ведомствени жилища на военните се обитават неправомерно

http://www.cross.bg/otbranata-ministerstvoto-zhilishta-1562415.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната предприема активни действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на ведомствени имоти. В 22 области, в 78 населени места, Министерството разполага с 2591 апартамента, ателиета и гаражи, от които близо 700 са в София и София област. Повечето служебни имоти се ползват законно от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Близо 200, обаче, са ведомствените жилища, ателиета и гаражи на територията на цялата страна, които от години се обитават неправомерно от лица, загубили правното основание за това. В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца. На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на Министерството на отбраната. Както е известно, законодателят императивно е задължил Министерството на отбраната да предприеме действия за ефективно административно придобиване на обитаваните в разрез със закона ведомствени жилища /чл. 80а от Закона за държавната собственост и във връзка с чл. 226 б от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България/

МО ще решава проблема с незаконно настанени във ведомствени апартаменти

https://offnews.bg//politika/mo-shte-reshava-problema-s-nezakonno-nastaneni-vav-vedomstveni-apartam-670556.html

Министерството на отбраната предприема активни действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на ведомствени имоти, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В 22 области, в 78 населени места министерството разполага с 2591 апартамента, ателиета и гаражи, от които близо 700 са в София и София област. Повечето служебни имоти се ползват законно от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия. Близо 200, обаче, са ведомствените жилища, ателиета и гаражи на територията на цялата страна, които от години се обитават неправомерно от лица, загубили правното основание за това.

В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца. На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на Министерството на отбраната.

Както е известно, законодателят императивно е задължил Министерството на отбраната да предприеме действия за ефективно административно придобиване на обитаваните в разрез със закона ведомствени жилища /чл. 80а от Закона за държавната собственост и във връзка с чл. 226 б от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България/.

С оглед на високата социална чувствителност на този въпрос и паралелно с изпълнението на закона, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разпоредил на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Валери Стоянов да разгледа всеки случай поотделно и да предложи конкретни варианти за най-тежките случаи сред тях.

Междинният доклад на БАН за АЕЦ "Белене" представя само песимистичния сценарий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593096

Междинният доклад на БАН за АЕЦ "Белене" представя само песимистичния сценарийМеждинният доклад на БАН за АЕЦ "Белене" представя 90 варианта само за песимистичния сценарий. Това каза председателят на екипа, изготвил доклада, проф. Тасев. "По договор имахме краен срок да представим резултати до 15 септември, но времето не  ни стигна за всички сценарии и представихме само временни резултати.

КРИБ се обяви за криминализиране на нелегалния износ на лекарства

http://www.mediapool.bg/krib-se-obyavi-za-kriminalizirane-na-nelegalniya-iznos-na-lekarstva-news272655.html

Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на действията на държавата срещу нелегалния износ на лекарства. Компаниите - стратегически инвеститори в сектора на здравеопазването обаче уточняват, че това е само първа стъпка и нелегалният износ на лекарства следва да бъде криминализиран чрез нарочни промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Основният закон в наказателното право у нас към момента не адресира разпространението на фалшифицирани лекарства, каквито по смисъла на закона са всички продукти, продавани извън регламентираната верига на лекарствоснабдяване. Това се казва в декларация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изпратена до медиите. "Осъществената преди 3 дни акция на държавните органи показва по недвусмислен начин, че злоупотребите в сектора са причинени именно от криминални лица и предприемането на законодателно-административни мерки срещу тях е безсмислено, след като тези лица и фирми не спазват и не зачитат закона изначално“, се казва в позицията на организацията. Според КРИБ за намирането на ефективно решение е необходим задълбочен анализ на причините за наличието на нерегламентиран износ. "А той показва, че е налице комплексно действие на много фактори - законодателна недостатъчност, ограничен ресурс на държавните органи да контролират фирми-еднодневки, постоянен натиск за намаляване на маржове и цени на лекарствата, ниско заплащане на специалистите в здравеопазването и много други“, посочват от КРИБ. Според бизнес организацията обединеното действие на всички държавни органи в проведената през уикенда акция остава еднократно действие, което е преборило един симптом, но не е решение на причината за „заболяването“. "Разкрита е една групировка, но не са премахнати причините утре да се появи следващата", смятат от КРИБ. "Затова фармацевтичната индустрия, която спазва стриктно буквата на закона, отговаря на най-високите международни стандарти, има репутация и ясна роля в обществото, призовава за ефективни мерки срещу сивата икономика и криминалните практики. Категорично ясно е, че в тази ситуация именно стабилните бизнес структури, които единствени могат да изнесат икономическата тежест на сектора при гарантирано спазване на всички закони и прилагане на високи етични принципи, се явяват крайно необходим стратегически партньор на държавата“, се посочва още в декларацията. Според работодателската организация за трайно решение е нужен нов подход – въвеждане на ефективни промени в НПК за преследване и наказание на подобни практики с най-голямата строгост на закона. От там смятат още, че е необходимо либерализиране на законодателството в сектор Здравеопазване, което да подкрепя икономиката и развитието на бизнеса през мащаб, а не чрез натиск върху цени и маржове при малкия обем и ниска покупателна сила на българския пазар. "Не трябва да забравяме, че основната роля на държавата е да стимулира икономиката, която инвестира, създава работни места и дава професионално бъдеще на нацията“, се казва в позицията на КРИБ.

Откриха отвлечената 43-годишна жена

https://www.actualno.com/crime/otkriha-otvlechenata-43-godishna-jena-news_647725.html

43-годишната жена, отведена от дома си против волята ѝ е открита невредима, съобщиха от пресцентъра на МВР. Работата започнала по сигнал, постъпил в полицейското управление на 4 декември сутринта - 46-годишен мъж от Златарица съобщил, че през нощ в дома му влезли четирима мъже,

Иззеха 133 кг тютюн без бандерол от колата и дома на 51-годишен от село Джерман

https://www.24chasa.bg/region/article/6593084

Иззеха 133 кг тютюн без бандерол от колата и дома на 51-годишен от село ДжерманВ края на миналата седмица е започнато досъдебно производство в Районно управление на МВР - Дупница за престъпление против данъчната система. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. При извършена проверка на лек автомобил „Фиат“ полицаи са установили, че водачът – 51-годишен мъж от с. Джерман, превозва нарязан тютюн без български акцизен бандерол,

От 25 до 200 лева вървят коледни елхички по варненските пазари

http://www.moreto.net/novini.php?n=364780

По-малко от месец преди Коледа варненските пазари вече предлагат богато разнообразие от празнични дръвчета. Цените на естествените елхичките варират от 25 до 200 лева в зависимост от височината и гъстотата на клонките. Най-голямо е търсенето на тези до 50 лева, споделиха търговци пред Moreto.

Лидерите на германските социалдемократи препоръчват преговори с консерваторите

http://www.mediapool.bg/liderite-na-germanskite-sotsialdemokrati-preporachvat-pregovori-s-konservatorite-news272654.html

Ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е единодушно съгласно да започне преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставяне на ново правителство, като всички опции се поставят на масата, заяви днес висш представител на партията, цитиран от Ройтерс.   Лидерите на ГСДП са изброили ключовите си политически искания в документ, до който Ройтерс е получил достъп. Исканията включват хармонизация на корпоративния данък на европейско равнище, по-големи данъци за хората с по-високи доходи, увеличаване на инвестициите в образование, високоскоростен интернет, пътища и социални жилища.   Членовете на партията ще обсъдят предложенията на ръководството на партийния конгрес в Берлин от 7 до 9 декември.   Социалдемократите, които управляват в коалиция с Меркел от 2013 г., регистрираха най-слабите си резултати на парламентарните избори през септември и нямат особено желание да участват в друга "голяма коалиция", опасявайки се, че ще стигнат отново до задънена улица с консерваторите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване