Програма на службите в „Св. Иван Рилски“ от Никулден до края на годината

http://www.eurochicago.com/2017/12/sv-nikola/

На 6 декември, когато се чества свети Николай Мирликийски Чудотворец, литургията в храма "Св. Иван Рилски" в Чикаго ще започне от 10.30 ч. Програмата на всички служби в храма "Св. Иван Рилски Чудотворец" от Никулден до светлия празник Рождество Христово и до последната служба, на 31 декември 2017 г., може да се види по-долу.

Данъчната реформа на Тръмп подкрепя долара

http://econ.bg/Новини/Данъчната-реформа-на-Тръмп-подкрепя-долара_l.a_i.754143_at.1.html

Дoлapът пocĸъпвa в пoнeдeлниĸ, дocтигaйĸи двyceдмичeн пиĸ cпpямo йeнaтa, cлeд ĸaтo Ceнaтът нa CAЩ oдoбpи в зaĸoнoпpoeĸтa зa дaнъчнaтa peфopмa. ...

Няма опасност за живота на пострадалия край Телевизионната кула в петък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592348

Няма опасност за живота на пострадалия край Телевизионната кула в петък33-годишният мъж, пострадал в петък, при катастрофа до Телевизионната кула в София беше вече е стабилизиран, с нормална хемодинамика и е без дихателна недостатъчност. Вече няма пряка опасност за живота му. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ "Св. Анна" София. В петък пациентът беше приет в много тежко състояние със счупена гръдна кост,

Ограничено е движението в началото на магистрала "Тракия" от София към Бургас

http://www.cross.bg/dvizhenieto-sofiya-ogranicheno-1562373.html

/КРОСС/ Ограничено ще е движението по автомагистрала „Тракия" в началото ѝ след София. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура". Днес до 17:00 ч. от км 2 до км 3, в посока Бургас движението се осъществява в изпреварващата лента. Причината са ремонтни дейности, които се извършват в района.  

Надуват двойно цената на шарана

http://frognews.bg/news_146694/Naduvat-dvoino-tsenata-na-sharana/

Двойно увеличение на цената на шарана се очаква в дните преди Никулден. Увеличението ще бъде и на едро, и на дребно. Специалисти прогнозират, че от рибарника до пазара стойността на основното ястие за празничната трапеза ще се вдигне с поне 3 лева.

Шаранът удари 5 лева за кило преди Никулден и върви нагоре

http://dnes.dir.bg/news/nikulden-sharan-riba-26654847

Пазарът на риба, който винаги в навечерието на Никулден се раздвижва, тази година ще предложи традиционния шаран на цени от 4 до 6 лева.

Застаряването е ключовият процес в демографската ситуация у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=364739

Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България. Това е един от изводите, който Христина Христова, съветник по социалната политика в Министерския съвет и бивш социален министър, посочи в студиото на „Тази сутрин” по повод демографската криза и процесите, които я оформят.

Стикери "Паркирал си неправилно" заляха столицата (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/society/stikeri-parkiral-si-nepravilno-zaljaha-stolicata-snimki-news_647613.html

Редица собственици на автомобили в столицата бяха изненадани тези дни със специални назидателни стикери, залепени върху колите им. Причината - неправилно паркирани върху места, предназначени за автомобили на хора с увреждания. За акцията стана ясно от фейсбук страницата

Разпространяват фалшиви електронни фактури от името на Енерго Про

http://www.barometar.net/90002/

ЕНЕРГО-ПРО информира, че са регистрирани фалшиви съобщения по електронна поща, които по външен вид наподобяват изпращаните до клиентите на компанията електронни фактури. Тези съобщения нямат нищо общо с ЕНЕРГО-ПРО. Компанията съветва своите клиентите да се отнасят с повишено внимание към получаваните под формата на електронни фактури за електроенергия имейли, като обръщат специално внимание на адреса […]

Руски или западни актьори: Кои бяха по-добри като любимите герои от руската класика (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ruski-ili-zapadni-aktiori-koi-biaha-po-dobri-kato-liubimite-geroi-ot-ruskata-klasika-snimki-2064837

Руските класически романи са обичани и предпочитани от любителите на книгите по цял свят. Някои от емблематичните им герои дори вдъхновяват популярни имена от кино индустрията и скоро след това се появяват филми по мотиви от руски книги.

Самите русна

Япония определи ракетите на Северна Корея като непосредствена заплаха

https://www.actualno.com/asia/japonija-opredeli-raketite-na-severna-koreja-kato-neposredstvena-zaplaha-news_647616.html

Японският парламент определи ракетните тестове на Северна Корея като "непосредствена заплаха" за страната. В същото време премиерът Шиндзо Абе заяви, че разговорът с КНДР е безсмислен. Горната камара единодушно прие резолюция, протестираща срещу поредния старт на контин

Почина велосипедист, блъснат от пиян шофьор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LvWlrlYFtZ0/

На 03.12.т.г. около 12.20 ч. в Приморско, на около 30 м. след кръстовището с ул. «Азине» с посока пътя Царево – Бургас, лек автомобил «Опел Омега», с пернишка регистрация, управляван от 59 -годишния В.К. от София, навлиза в лентата за насрещно движение и блъска насрещно движещия се велосипедист – Е.Д., 33- годишен от Приморско. След катастрофата водачът на автомобила напуска местопроизшествието с цел да се укрие, като е установен допълнително в двора на почивна база «Родни простори», съобщават от ОДМВР-Бургас.  В.К. е тестван в 14.17 ч. с дрегер за употреба на алкохол, като апаратът отчел – 2.22 промила – взета му е кръв за химичен анализ. Пострадалият велосипедист е откаран в УМБАЛ – Бургас, където малко по-късно починал. Екип на отдел «Криминална полиция» към ОДМВР – Бургас извършил оглед на мястото на катастрофата, на автомобила «Опел Омега», извършено е претърсване и изземване в почивна база «Родни простори», иззети са видеозаписи, веществени доказателства, установени и разпитани са свидетели. Работата по случая се продължава от служители на Районно управление – Приморско и отдел отдел «Криминална полиция» към ОДМВР – Бургас.

Биткойнът - истинската причина за успеха

https://offnews.bg//ikonomika/bitkojnat-istinskata-prichina-za-uspeha-670527.html

Експлозивното поскъпване на криптовалутата може да се обясни само с откриването на невероятно обещаващ източник на богатства. Или с надуването на балон.

Биткойнът вече струва над 10 000 долара (в петък, 1 декември, курсът на криптовалутата бе на равнище от около 10 500 долара, след като федералният регулаторен орган в САЩ разреши търговията с биткойн фючърси, а на 3 декември следобед достигна исторически максимум от 11 800 долара - бел. ред.) 10 пъти повече, отколкото в началото на годината! Един такъв експлозивен скок може да се обясни само с откриването на невероятно обещаващ източник на богатства. Или с надуването на балон, от типа на балона с луковиците на лалета през 16-и век, акциите на компаниите от Мисисипи през 18-и и безразсъдния ентусиазъм за всичко, свързано с интернет, в края на 20-и.

Първият мотив априори е изключен. Биткойнът, тази децентрализирана електронна валута, която циркулира в информационните мрежи, съществува от близо едно десетилетие. Никакъв голям пробив тази година не би оправдал един такъв стремителен растеж на цената. Вторият мотив би трябвало да е верният: биткойнът е ужасен балон, който ще се спука някой ден като всички други.

Пет причини

Има въпреки това поне пет причини за това експлозивно поскъпване. Първата е привлекателността на новото. Не тази, която се появява при създаването на един продукт, а онази, която се развива след няколко години разпространение и прилича на своеобразен първи падеж. Подобно забавяне вече е ставало факт с интернет стойностите през 90-те години на 20-и век или с акциите на железопътните компании през 19-и.

Втората причина е примамката на печалбата. При условие че на финансовите пазари облигациите не носят на практика никаква възвръщаемост и акциите изглеждат вече доста скъпи, много инвеститори и спестители логично изпитват желание да вложат малка част от своите пари в инвестиции, които ги карат да мечтаят.

Третата причина, която се появи тази година, е успехът на т.нар. първоначални предлагания на валута (ICO) - тези набирания на капитали, при които акции от нов вид, дигитални жетони, са продавани в криптовалути като биткойна или етериума.

Оттук следва и четвъртата причина: много силното търсене при една много тясна база на предлагане, по-малко от 200 милиарда долара - под една четвърт от стойността на Apple или паричната маса на една малка страна.

Петата причина е от друго естество и не може да се измери: това е интензивното прибягване до биткойна при операции за измами или пране на пари.

Зад тези причини обаче може би има шеста, по-дълбока. Това я възникването на един нов паричен ред, радикално различен от сегашния, установен преди хилядолетия. Сеченето на монети винаги е било отличителна черта на властта. През последните три века тази власт бе централизирана от държавите, които я повериха в ново време на централните банки.
Дигиталното общество, в което навлизаме, обаче е организирано по много различен начин. Въпреки че имат незаменима роля, на държавите ще им е трудно да се съпротивляват на промените - вече виждаме това с повишаването на данъците, което дигиталните гиганти избягват някак твърде лесно. Конкуриращи се дигитални валути, с много видоизменена употреба, представляват несъмнено логичен компонент на този нов ред.

Централните банки ще могат, разбира се, да емитират свои собствени електронни валути. Те обаче загубиха част от авторитета си през последните години, с неконвенционални политики, генерирайки огромни парични маси, за да се борят с последиците от световната финансова криза. Успехът на биткойна може би отразява, подобно на подема на цените на недвижимите имоти, едно бягство от парите на 21-и век. 

По БТА/"Ле-з-еко"

Извънреден конгрес на ВМРО-ДПМНЕ на 23 декември обсъжда оттеглянето на Груевски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592339

Извънреден конгрес на ВМРО-ДПМНЕ на 23 декември обсъжда оттеглянето на ГруевскиОпозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ ще има извънреден конгрес на 23 декември, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Решение за датата на конгреса е било взето на заседание на изпълнителния комитет на партията късно снощи. На конгреса се очаква да бъде обсъдено оттеглянето на лидера на партията Никола Груевски,

Около 20 хиляди семейства повече ще получат семейни добавки

http://frognews.bg/news_146693/Okolo-20-hiliadi-semeistva-poveche-shte-poluchat-semeini-dobavki/

От следващата година член на семейство,който има доход между 400-500 лв, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки.

Шаранът демоде в Mezze

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6592337

1.Никулденската: Скоро научих от свой приятел мъдрец, че който няма Николай в дома си, трябва да си забие един кол вкъщи и всеки ден да му вика “Здравей Кольо, как си Кольо? Лека нощ Кольо…..” Сред толкова много мои познати и приятели Попвасилев, Тупарев, Ганев, Вълков и Пижо (легендарни софийски бохеми ) името Николай наистина изпъква като

Кандидат за ЧЕЗ се оттегля от пазара на ток

http://dnes.dir.bg/news/tok-chez-fuchar-enerji-26654776

В писмо до ЕСО “Фючър енерджи” признава, че не може да продава вече ток на големите си клиенти като ЧЕЗ, “Джъмбо”, “Макдоналдс”, болници и хотели.

Д-р Бойко Пенков: Държавата ще може да осигурява нерегистрираните медикаменти

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/d-r-boiko-penkov-dyrjavata-shte-moje-da-osiguriava-neregistriranite-medikamenti-251436/

Бившият зам.-министър на здравеопазването посочи, че аптеката и болницата могат да продават и изписват лекарства, но не и да работят с търговци

Библиотеката в Бургас с уникална изложба за Никулден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8bB6P8VHd5k/

С уникална изложба Регионална библиотека „Пейо Яворов” ще отбележи празника на Бургас – Никулден. Експозицията е озаглавена „Енотека и библиотека” и се реализира  в партньорство с Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” – София и медийната подкрепа на списание „Бакхус“.

В нея са включени фотокопия на архивни документи, свързани с развитието на лозарството, винопроизводството, полезни съвети от старопечатните книги и още много любопитни откъси от вестници и ръкописи.

“Бакхус“ е най-старото и първо по рода си списание, което отразява и развива гурме и вино културата у нас. Организират ежемесечно събития свързани с храна и вино с акцент върху българските производители. Това е първата им инициатива свързана с книги.

Изложбата ще бъде открита в навечерието на Никулден – на 5-ти декември в 18.00 часа в залата на ул. „Булаир” №10. Библиотеката, списание „Бакхус” и винарна „Черноморско злато” са приготвили специална изненада за гостите на вечерта.

Автомобили на музикални легенди бяха продадени за внушителни суми пари

http://www.cross.bg/paynda-turg-prinadlezhal-1562371.html

/КРОСС/ Автомобилът Aston Martin DB5, който навремето е принадлежал на бийтълса Пол Макартни бе продаден на търг в Лондон за 345 000 паунда. Това съобщи аукционната къща "Бонъмс", организирала търг на стари коли, предава БГНЕС. Сребристо-бежовият "Астън Мартин" е бил произведен през 1964 г. Регистрационният му номер е 64 МАС - това е годината на производство и първите букви на легендарния музикант. На търга бе продадена още една кола, която е свързана с култовата група "Бийтълс", макар и на по-малка цена. Това е Austin Mini Cooper S, която първоначално бе собственост на мениджъра на групата Брайън Ъпстейн, а след това на барабаниста Ринго Стар. Произведената през 1966-а кола бе продадена за 102 000 паунда. Автомобилът Bentley S2 Continental Flying Spur, който навремето принадлежал на Елтън Джон, и е бил един от най-караните от него, бе изтъргуван за 180 700 паунда.  

Военен ритуал, курбан и грейнала елха за Никулден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364743

Интересни събития са предвидени за Никулден - 6 декември във Варна, научи Moreto.net. Още в 11 ч. пред храм "Свети Николай Чудотворец" ще се отслужи молебен за здравето и силата на всички моряци, а малко по-късно пред храма е военният ритуал на служещите във ВМС.

Петролът поевтинява слабо в началото на новата седмица

http://econ.bg/Новини/Петролът-поевтинява-слабо-в-началото-на-новата-седмица_l.a_i.754142_at.1.html

Цeните на пeтpoлa yмepeнo ce пoнижaвaт в пoнeдeлниĸ нa фoнa нa cилния pъcт нa дoбивa в CAЩ. Bъпpeĸи тoвa ĸoтиpoвĸитe нa cypoвинaтa пpoдължaвaт дa ce...

Младите все повече предпочитат нетрадиционните форми на секс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6592269

Младите все повече предпочитат нетрадиционните форми на сексНетрадиционните форми на сексуално общуване са много по-популярни сред младите хора през последните години в сравнение с началото на 90-те години. Това заявяват учени в статия, публикувана в Journal of Adolescent Health, цитиран от "Дарик". "Наблюденията върху това кога и как младежите започват да правят секс ще ни помогнат да формулираме нови

Лайънъл Ричи и Глория Естефан бяха наградени от центъра за изкуства "Кенеди"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6592255

Лайънъл Ричи и Глория Естефан бяха наградени от центъра за изкуства "Кенеди"Центърът за изкуствата "Кенеди" отдаде почит на изпълнителите Лайънъл Ричи и Глория Естефан, рапъра Ел Ел Кул Джей, телевизионния продуцент Норман Лиър и танцьорката Кармен де Лавалад, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Наградите са считани за едни от най-висшите професионални отличия за творците в САЩ.

Бърз кредит бързо не се тегли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592281

Бърз кредит бързо не се теглиПроучете офертите на няколко компании, за да изберете най-добри условия. Проверете дали фирмата е регистрирана в БНБ Искате Дядо Коледа да ви донесе най-новия модел телефон или пътешествие до екзотичен остров. Но знаете колко е зает добрият старец и решавате сами да си направите подарък, като изтеглите заем.

Свободно работно място за социален работник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KE-zVzcKJpU/

Дирекция „Социално подпомагане” гр.Поморие обявява едно свободно работно място на  длъжност социален работник в отдел ”Хора с увреждания и социални услуги” –  Изнесено работно място гр. Несебър по заместване

Изисквания за заеманата длъжност:

Образователна степен- висше бакалавър,

Професионална квалификация – хуманитарни , обществени , икономически и правни науки.

Професионален опит – не се изисква.

Допълнителна квалификация / обучение – компютърна грамотност.

 

Необходими компетентности:

Работа в екип –  способност да работи с колегите си ефективно

Комуникативност – способност да организира работата си според сроковете.

ориентация към резултати – способност да планира , организира и контролира собствената си работа по начин , осигуряващ възможно най – добър краен резултат.

 

Заявление и автобиография се подава в Дирекция „Социално подпомагане” Поморие на адрес :

Гр.Поморие, ул. „Солна” № 15. Тел. за връзка 0596 / 2 52 40

Венесуела създава своя криптовалута

http://www.cross.bg/venesyela-kriptovalyta-stranata-1562372.html

/КРОСС/ Венесуела ще създаде собствена криптовалута, заяви в ефир президентът на страната Николас Мадура. "Добре изучих тази тема и искам да заявя, че Венесуела ще използва нова система от криптовалути на основа на петролните ресурси" - цитира ТАСС. Криптовалутата ще се нови името El Petro. Правителството на Венесуела се надява, че тези мерки ще помогнат в преодоляването на социално-икономическата криза. По думите на Мадуро, създаването на криптовалута ще позволи на страната да се движи напред в областта на «новите форми за получаване на международно финансиране». Криптовалутата ще бъде осигурявана от «резервите на венесуесските природни залежи, злато, петрол и диаманти», отбеляза той.    

Света Варвара е, правят се варива срещу шарка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592264

Света Варвара е, правят се варива срещу шаркаДнес е Света Варвара. В православният свят тя се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт, които не са имали време да се пречистят. Светицата се почита и в католическия свят. Родена е в семейството на аристократ езичник от Никомедия, Мала Азия, но според някои български автори светицата е родена на територията на днешна Благоевградска

Китай, САЩ и Южна Корея са първенци по развитие на интернет

http://www.cross.bg/internet-razvitie-kitaii-1562370.html

/КРОСС/ Китай разработи собствен индекс на глобалното развитие на интернет, става ясно от доклад на Китайската академия за киберпространство. Според комбинираното ниво на развитие първите три места са поделени от САЩ, Китай и Южна Корея, предава БНТ. Списъкът е затворен от Нигерия. Документът отбелязва, че системата за оценка има експериментален характер и се основава на статистически данни от различни източници - китайски и чуждестранни. Индексът включва 38 държави от 5 континента, където, според авторите на доклада, интернет е получил най-голямо развитие. Анализът е извършен, като са взети предвид следните параметри: инфраструктура, иновационен потенциал, общо развитие на индустрията, интернет приложения, киберсигурност и управление на интернет. Общият брой на потребителите на интернет в света се е увеличил от 1 милард на 3,8 милиарда от 2005 г. насам, се казва още в доклада. Най-много от тях живеят в Азия (49,7%), но покритието в този регион е по-ниско от средното за света. Най-високата степен на покритие за фиксиран и мобилен интернет понастоящем се регистрира в Северна Америка и Европа.  

Откритите в Потсдам експлозиви са били част от опит за изнудване, а не за тероризъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/04/3090462_otkritite_v_potsdam_eksplozivi_sa_bili_chast_ot_opit/?ref=rss


Подозрителният пакет, намерен близо до коледния базар в германския град Потсдам в петък, не бил свързан с тероризъм, а е бил изпратен в опит за изнудване на куриерската компания Ди Ейч Ел (DHL), съобщи вътрешният министър на провинция Бранденбург Крал-Хайнц Шрьотер, цитиран от ДПА.<br /><br />Според Шрьотер, в писмо, приложено към пакета, заподозряно лице искало от DHL голяма парична сума - милиони евро. Той е съдържал материали за направата на бомба, включително към 100 пирона,...

Валдис Домбровскис: За България няма да е трудно да влезе в еврозоната

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/valdis-dombrovskis-za-bylgariia-niama-da-e-trudno-da-vleze-v-evrozonata-251438/

В сряда ЕК ще предложи реформи на икономическия и паричен съюз, включително и министър на финансите и бюджет на еврозоната

Тест на новата Dacia Duster: Вече не е водеща цената! (видео)

https://www.24chasa.bg/avto/article/6592267

Тест на новата Dacia Duster: Вече не е водеща цената! (видео)На пресконференцията на второто поколение на Dacia Duster край Атина внушителната българска група журналисти се изненадахме от факта, че кросоувърът използва същата платформа - окачване, шаси, амортисьори и структура на предишния модел. Повярвайте, новата Dacia Duster няма нищо общо с първата. А, това е постигнато с няколко простички изменения.

Как се прави пица в космоса (ВИДЕО)

http://clubz.bg/61450-kak_se_pravi_pica_v_kosmosa_video

Ако ти се дояде хубава пица тук, на Земята, просто набираш един телефон или отваряш сайт... и след 40-50 минути тя е вкъщи.

На борда на Международната космическа станция обаче доставките са далеч по-редки и значително по-скъпи - затова се налага да я направиш сам.

Как обаче да накараш шефовете си да включат подобни "екстри" в следващата доставка на важни части за станцията? Италианският астронавт Паоло Несполи е открил метода:

"Когато наистина, наистина ти липсва пица... просто споменаваш това СЛУЧАЙНО на шефа на МКС по време на публично събитие на живо ;). Благодаря ти, Кърк, че ни изненада с неочаквано вкусни пици", призна той в Туитър.

Става дума за Кърк Шайерман, който пое поста през 2015 г. и явно е осъзнал, че ако остави астронавтите без пица, след като са си я поискали изрично, работата няма да свърши добре...

Приготовлението на пицата се оказва сравнително лесно - единствената разлика е нулевата гравитация, при която обаче доматеният сос с лекота задържа другите съставки върху блатовете.

Американският колега на Паоло - Ранди Бресник се досеща, че всички искаме да видим как се яде пица в космоса и публикува видео. То може би ще вдъхнови някой ресторантьор за нов метод на сервиране в нулева гравитация - с мятане на фризби...

 

Търсят наемател за още един плаж във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=364737

Пореден търг за отдаване под наем на плаж във Варненско е обявен от Министерството на туризма, научи Moreto.net. Стопанин се търси за „Фичоза- част 2“. Активната плажна част на терена е близо 8000 кв.м. Дължината на бреговата линия е 387 метра.

Информационна среща в СУ „Иван Вазов“ по повод Световния ден за борба със СПИН

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/h-72wBlqjMQ/

По случай 1 декември, Световния ден за борба със СПИН  в СУ „Иван Вазов“ гр.Поморие беше проведена образователна среща с учениците от VIII до XII клас,  по инициатива на младежите от Ротаракт Клуб – Поморие,  съвместно с Български червен кръст – Бургас. На лекцията присъстваха повече от 80 ученици, като всички получиха информационни материали и предпазни средства.

 

В кърджалийското село Кирково е паднало най-голямо количество валежи в последните три дни

http://www.cross.bg/chasa-lkv-dekemvri-1562369.html

/КРОСС/ От началото на валежния период в последните дни кърджалийското село Кирково е първенец по паднали количества валежи. Количеството дъжд, което се изсипало там е 295 л/ кв. м., съобщава „Фокус", като се позовава на информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Отчетеният период на валежите е от 20:00 часа на 30 ноември до 8:00 часа на 3 декември. В Златоград падналите валежи са 162 л/кв. м., 91 л/кв. м. са във Вършец, 83 в Дупница и 73 в Кюстендил. Под 70 л/кв. м. са отчетени в Ново село, Видин, Монтана и Драгоман. В София валежите през периода са били 39 л/кв. м. От 20.00 часа на 3 декември до 8.00 часа на 4 декември са отчетени 2 л/ кв. м. в София и Шабла.  

Един купувач на ЧЕЗ по-малко с отстраняването от пазара на търговеца на ток “Фючър енерджи”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591665

Един купувач на ЧЕЗ по-малко с отстраняването от пазара на търговеца на ток “Фючър енерджи”Сделката на практика се рестартира, на финалната права са двама кандидати Как ще се отрази отстраняването на “Фючър енерджи” на голямата сделка за ЧЕЗ - вероятно тази седмица ще стане ясно. В петък компанията, която се занимава с търговия с ток, сама поиска да бъде отписана от списъка на търговците.

Промоциите невинаги са това, което обещават

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592202

Промоциите невинаги са това, което обещават5 правила, за да не си развалите празниците след неразумно пазаруване Коледно-новогодишните промоции са част от празничната атмосфера в този период на годината. Ако не се поддавате на еуфорията, а спокойно и разумно сравнявате различни оферти, можете да направите желаните покупки на изгодни цени. Важно е преди всичко да не се оставяте да бъдете

Австралия ще разследва Google и Facebook

https://www.vesti.bg/tehnologii/avstraliia-shte-razsledva-google-i-facebook-6076850

Регулаторите на страната ще проверят дали двете компании не са увредили създаването и разпространението на новини и информация

24chasa.bg с ръст от 3,56% на годишна база, с 3,13% повече са импресиите за октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/6575801

24chasa.bg с ръст от 3,56% на годишна база, с 3,13% повече са импресиите за октомвриНай-авторитетният новинарски сайт в България – 24chasa.bg, e пораснал с 3,56% спрямо същия месец преди година, сочат данните на Gemius за октомври. Ръст от 3,13% има и при импресиите спрямо предишния месец (отделни страници, които читателите са отваряли). Най-голям ръст от сайтовете на Медийна група България има при bgfermer.

Цветанов замина за САЩ, ще обсъжда киберсигурността и тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592219

Цветанов замина за САЩ, ще обсъжда киберсигурността и тероризма Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов замина на работно посещение във Вашингтон, съобщи БТА. По време на визитата си Цветанов ще проведе поредица от срещи. Председателят на ПГ на ГЕРБ ще разговаря с представители както на различните институции на САЩ,

Държавата се отказа да се споразумява за царските имоти. Ще се съди

http://clubz.bg/61446-dyrjavata_se_otkaza_da_se_sporazumqva_za_carskite_imoti_shte_se_sydi

Рeгиoнaлният миниcтъp Николай Haнĸoв oттeгля мoлбитe зa отлагане нa дeлaтa за "Bpaнa" и "Цapcĸa Биcтpицa" и дъpжaвaтa щe пpoдължи дa ги вoди. Това каза самият Нанков.

"Отлагането на делата временно до 6 месеца беше, за да се намери евентуално извънсъдебно решаване на казуса на базата на дейността и решенията на работната група", коментира Нанков.
 

Той поясни, че досега регионалното министерство е изплатило над 1 млн. лв. хонорари по делата за царските имоти. Подобна сума е изплатило и земеделското мининстерство., поясни Атанас Кацарчев, началник на кабинета на земеделския министър.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък представи становището на работната група от ведомството по темата. От думите на Цачева се разбра, че казусът е станал отново актуален заради писмо на Симеон Сакскобургготски отпреди месец. То е адресирано до премиера Бойко Борисов, тогавашния шеф на парламента Димитър Главчев и омбудсмана Мая Манолова.

В него Сакскобургготски прави предложение "дa ce пoтъpcи oтгoвop нa пpoблeмитe, cвъpзaни c т.нap. цapcĸa pecтитyция, ĸaтo ce дъpжи cмeтĸa зa фaĸтитe пpeз гoдинитe".

"Изпълнитeлнaтa влacт в лицeтo нa Mиниcтepcĸия cъвeт нe мoжe дa пpeдпpиeмe ниĸaĸви дeйcтвия в тaзи пocoĸa, тъй ĸaтo ce вoдят дeлa и peшeниятa ca в pъцeтe нa нeзaвиcимaтa cъдeбнa влacт. Πpaвнитe пocлeдици oт oтмянaтa нa Зaĸoнa зa ĸoнфиcĸaция нa имoтитe нa бившитe цape и тexнитe нacлeдници oт 1947 г. мoгaт дa бъдaт peшeни caмo пo зaĸoнoдaтeлeн път oт Hapoднoтo cъбpaниe", каза Цачева.

Тя поясни, че това не означава, че ще има закон и никога не си е позволявала да отпрявя препоръки на законодателната или съдебната власт.

Темата за царските имоти се актуализира, след като се разбра, че регионалното министерство е предложило отлагане на две дела - за "Врана" и за "Царска Бистрица", с цел постигане на споразумение. По първия казус все още няма произнасяне на първа инстанция, но по втория държавата е спечелила делото на втора инстанция.  Появиха се и опасения, че Симеон ще осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Делото там обаче е заради морататориума, наложен върху царските имоти по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

Досега държавата е спечелила на три инстанции делото за "Кричим". Това бе единственият дворец, чието връщане бе отказано на Симеон Сакскобургготски. На три инстанции са спечелени и делата за "Ситняково" и "Саръгьол". На две инстанции, освен делото за "Царска Бистрица", е спечелено и делото за бившето стопанство на УБО край Врана.

Чаровните принцове, които все още търсят любовта (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/charovnite-princove-koito-vse-oshte-tyrsiat-liubovta-snimki-2064778

Хари - един от най-желаните ергени сред принцовете вече е в клуба на официално сгодените, но има още много други кралски особи, които все още търсят любовта. Ако мечтаете да станете принцеса, нищо не е загубено – от Дубай до Белгия има принцове, чиито сърца са своб

Хванаха софиянка с 1300 хапчета екстази

https://www.actualno.com/crime/hvanaha-sofijanka-s-1300-hapcheta-ekstazi-news_647607.html

Полицията задържа 44-годишна жена от София за разпространение на наркотици Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В дамската чанта на А.С. били открити два плика с 1300 хапчета екстази. Специализираната полицейска операция е реализирана на 2 декември (събота) от служители на с

Президентът във Франция: от среща с Макрон до полет с изтребител

http://econ.bg/Новини/Президентът-във-Франция-от-среща-с-Макрон-до-полет-с-изтребител_l.a_i.754141_at.1.html

Президентът Румен Радев заминава на работно посещение във Франция по покана на колегата си Еманюел Макрон. По-късно днес двамата ще имат среща в...

Григор Димитров къса с агенцията на Федерер

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-kasa-s-agentciata-na-federer-670524.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров в бъдеще няма да бъде представляван от мениджърската агенция на Роджър Федерер - Team8. Договорът на третия в световната ранглиста с базираната в Кливланд, щата Охайо компания изтича на 31 декември и няма да бъде подновен.

Team8 бе създадена в края на 2013 година от рекордьора по титли от Големия шлем и неговия дългогодишен агент Тони Годсик с идеята да привлекат едни от най-добрите спортисти от целия свят.

Първият им клиент бе Хуан Мартин дел Потро, а Димитров се присъедини от 1 януари 2014 година.

В бъдеще кариерата на шампиона от Финалите на АТР в Лондон от маркетингова гледна точка отново ще бъде управлявана от дългогодишния му мениджър Георги Стоименов, с когото тенисистът ни работи от началото на професионалната си кариера.

Междувременно българинът се появи в Лондон за среща с приятелката си Никол Шерцингер. Двамата вечеряха в ресторант, известен със средиземноморската си кухня и бяха нащракани от папараците. Димитров изуми със странна качулка, докато Никол беше с елегантна рокля на дизайнера Франческо Сконямилино.

Задържаха софиянка с 1300 хапчета екстази

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592215

Задържаха софиянка с 1300 хапчета екстазиЗа разпространение на наркотици е задържана 44-годишната А.С. от София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Специализираната полицейска операция е реализирана на 2 декември (събота) от служители на сектор „Наркотици“ в ГД „Национална полиция“. В действията, осъществени под надзора на Софийската градска прокуратура,

Вулканът Агунг съсипа туристическия сезон на Бали

http://www.cross.bg/bali-dekemvri-agyng-1562367.html

/КРОСС/ Декември е пиков за туризма на остров Бали. Тази година обаче туристическата индустрия сериозно пострада заради изригванията на вулкана Агунг, предава БНТ. Опустели плажове, празни ресторанти и хотели. Такава е картината на остров Бали този декември. Обикновено по това време има най-много туристи, но вулканът Агунг прогони много от тях. "Обичайно имаме по 200 - 300 клиенти на ден, понякога и до 400, но днес тук влезе само един човек и изглежда така ще бъде до края на декември", казва Хан, управител на ресторант. Близо 14 хиляди китайски туристи са напуснали острова с чартърни полети между 29 ноември и 3 декември. В допълнение много туристически полети от Китай към Бали бяха отменени. "Повече от 10 групи отмениха пакетите си. Вулканът все още е активен и ние се тревожим, че негативното му влияние ще се отрази на туризма през целия декември дори през януари", коментира представител на туристическа агенция. Бали привлича много китайски и западни туристи. Прогнозите за този сезон са били островът да бъде посетен от 1,2 милиона китайци, но твърде вероятно е броят им да бъде значително по-малък. Преди изригването на Агунг над 100 хиляди души бяха евакуирани. Над 10 хиляди от тях бяха туристите. Множество от тях, включителн и десетки българи, бяха блокирани на летището, тъй като полетите от и до острова няколко дни бяха забранени заради бълващия пепел вулкан.  

В Лисабон заседава съветът на Партията на европейските социалисти

http://www.cross.bg/shengen-bulgariya-stanishev-1562368.html

/КРОСС/ В Лисабон заседава съветът на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Над 600 делегати на Съвета на ПЕС обсъждат стратегията на партията за европейските избори през 2019 година. Във форума участват премиери, еврокомисари и лидери на леви партии. Във фокуса на вниманието е изборът на общ кандидат на евросоциалистите за бъдещ председател на Европейската комисия, както и бъдещето на Евросъюза. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще инициира дебат в Европейския парламент на 13 декември за членството на България и Румъния в Шенген. Председателят на БСП Корнелия Нинова, която също участва във форума, заяви, че левицата ще инициира приемането на декларация по темата за Шенген в Народното събрание. От Португалия предават Надежда Василева и Лъчезар Ораков. Ясни послания от трибуната на Европарламента за членството на България в Шенген очаква да чуе лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев. Той разчита на подкрепата на българските евродепутати от всички парламентарни групи. Според Станишев това, което се случва като забавяне на нашето членство, "само по себе си е скандално". "Това е несправедливо, неевропейско и този въпрос трябва да се реши. Това ще бъде послание към съвета на Европейския съюз, към страните-членки, така че тук ще трябва добра координация на българските институции и евродепутати, за да свършим работа". Левицата в българския парламент пък ще иницира проект за обща декларация за Шенген

За кожата на една реформа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6591592

За кожата на една реформаl С този текст отговарям на въпросите какво е правила държавата през последните 2 г. l Разследването на паралелния криминален износ започва през 2015 г. след съвещание между мен и вътрешния министър Румяна Бъчварова ПЕТЪР МОСКОВ* В края на миналата седмица в сградата на МВР се проведе пресконференция за извършена операция във връзка с криминален

Китай: Целите за растежа през 2018 г. отразяват промените в икономиката

https://www.investor.bg/novini/130/a/kitai-celite-za-rasteja-prez-2018-g-otraziavat-promenite-v-ikonomikata-251435/

МВФ и някои икономисти казват, че Пекин трябва да премахне целите за ръста, за да намали зависимостта от стимули, финансирани чрез дълг

Учени: Екстракт от ванилия помага срещу псориазис

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6592188

Учени: Екстракт от ванилия помага срещу  псориазисРезултатите от изследване с мишки показват, че ванилинът - синтетичен ванилов екстракт, може да бъде използван за предотвратяване или потискане на псориазис, съобщи ЮПИ. Псориазисът е автоимунно заболяване, което се характеризира с поява на червени люспести плаки по кожата. От псориазис страдат около 125 милиона души в целия свят, предаде БТА.

Йерун Дейселблум - хладнокръвният холандец, който преведе еврозоната през кипърската криза

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/04/3090432_ierun_deiselblum_-_hladnokruvniiat_holandec_koito/?ref=rss


Холандецът Йерун Дейселблум, който днес ще председателства последното си заседание на Еврогрупата, се появи от нищото, за да се превърне в посредник със самочувствие. Той изигра важна роля за Европа в най-тежкия момент от гръцката дългова криза.<br /><br />Само два месеца след като стана финансов министър на Холандия през ноември 2012 година, Дейселблум трябваше да поеме ръководството на влиятелната Еврогрупа, обединяваща 19-те финансови министри на еврозоната, и да се хвърли с...

Симеон Дянков: Продължават да се наливат пари в здравеопазването, но то не се подобрява

http://www.moreto.net/novini.php?n=364726

В Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари за здравеопазване, близо 400 млн. лева допълнително спрямо предишните години. А само за последните 7 години са дадени близо 2 млрд. лв. повече пари. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява.

За пръв път от 65 години турски президент отива в Гърция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/04/3090448_za_pruv_put_ot_65_godini_turski_prezident_otiva_v/?ref=rss


Турският президент Реджеп Ердоган ще направи историческа визита в Гърция. На 7 и 8 декември той ще стане първият турски държавен глава от десетилетия, който посещава Атина.<br /><br />Ердоган ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас, за да обсъдят сигурността и бежанската криза, пише агенция "Ройтерс", ще посети и мюсюлманското малцинство в Северна Гърция.<br /><br />През 2010 г. Ердоган посети страната, но в качеството си на премиер. Турски президент не е...

Вулканът в Бали навреди на туризма на острова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592181

Вулканът в Бали навреди на туризма на островаДекември е пиков за туризма на остров Бали. Тази година обаче туристическата индустрия сериозно пострада заради изригванията на вулкана Агунг, предаде БНТ.  Опустели плажове, празни ресторанти и хотели. Такава е картината на остров Бали този декември. Обикновено по това време има най-много туристи, но вулканът Агунг прогони много от тях.

Австралийски депутат гей предложи брак на приятеля си в парламента

https://offnews.bg//sviat/avstralijski-deputat-gej-predlozhi-brak-na-priatelia-si-v-parlamenta-670521.html

Австралийски депутат предложи брак на партньора си по време на  парламентарния дебат за узаконяване на еднополовите бракове.

Предложението на Тим Уилсън бе посрещнато от Райън Болгър със силно "да" и потвърждава обещанието, което двамата си дали преди 9 години. В залата избухнаха ръкопляскания.

Камарата на представителите започна обсъждането на закона в понеделник, пет дни след като той беше одобрен от Сената.

Уилсън е първият депутат, направил предложение за брак в парламента.

Цветан Цветанов замина на работно посещение във Вашингтон

http://www.cross.bg/razyznavane-tzvetanov-sigyrnost-1562365.html

/КРОСС/ Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание (НС) и обществен ред Цветан Цветанов замина на работно посещение във Вашингтон (САЩ). Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По време на визитата си Цветанов ще проведе поредица от срещи. Председателят на ПГ на ГЕРБ ще разговаря с представители както на различните институции на САЩ, така и на неправителствения сектор. В столицата на САЩ Цветан Цветанов ще участва и в Парламентарен форум по разузнаване и сигурност, който ще се проведе в сградата на Конгреса. В рамките на конференцията ще бъдат обсъждани теми, свързани с киберсигурност и разузнаване и противодействието на тероризма и незаконното му финансиране. В събитието участват председателят на специалната Комисия по разузнаване Девин Нунес, председателят на подкомисията по тероризъм и незаконно финансиране към Комисията по финансови услуги Стийв Пиърс, председателят на Комисията по вътрешна сигурност Майкъл МакКол, временният председател на Канадския отдел за финансово разузнаване Бари МакКилоп и др.  

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6592179

Вижте в кои части на столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 5 декември 2017 г. (вторник). Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, Център се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на

Няма язовири в критично състояние в Столичната община

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592182

Няма язовири в критично състояние в Столичната общинаНяма язовири в критично състояние на територията на Столичната община. Това съобщи за „Фокус“ Красимир Димитров от общинската Дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Той увери, че водните обекти се следят и няма опасност от преливане на нито един от тях. „Ситуацията е овладяна, нивата спадат, вече имаме около метър-метър и половина спад.

Какви са бургазлии в очите на един англичанин

http://www.cross.bg/kristofur-bukston-bulgarski-1562364.html

/КРОСС/ Като част от общинската Никулденска празнична програма в Бургас, влюбеният от 40 години в града английски писател Кристофър Бъкстон ще разкаже за своите паметни бургаски срещи и впечатления, както и за прототипите на някои герои в неговите романи,  съобщават от общината. Срещата с читателите се организира от Община Бургас, Читалище "Фар 1946 г." и Издателска къща "Знаци". Тя ще се състои на 7 декември /четвъртък/ от 17 часа в зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино". Кристофър Бъкстон е смятан за един от най-добрите преводачи от български на английски език: "На изток от рая" на Изабела Шопова, "Бъди ми приятел" на Юлия Спиридонова, "Мисия Лондон" на Алек Попов, "Вътрешната стая" на Керана Ангелова. Преводът му на част от книгата "Възвишение" на Милен Русков беше представен в Европейския съюз и авторът получи наградата на ЕС за 2014 г. През 2016 година излиза сборникът му от преводи на класическа българска поезия на английски. В него са включени стихове на Димчо Дебелянов, Христо Ботев, Иван Вазов, Славейков, Дора Габе и др. Самият той е автор на романите "Далече от Дунава" (2006, 2017), "Прудънс и червеният Барон" (2008); "Радослава и викингският принц" (2011), "Завръщане" (2017) и на детската книга "Седемте палавници и властната принцеса" (2014) - преведени на български език

Кой купува календари с Путин във Великобритания?

http://clubz.bg/61445-koj_kupuva_kalendari_s_putin_vyv_velikobritaniq

Копия на календар с руския президент Владимир Путин се продават като "топъл хляб" във Великобритания, твърдят руски медии. Би Би Си решава да направи проверка колко желан е всъщност продуктът със снимки на господаря на Кремъл.

Резултатът от проверката - от Би Би Си не откриват нито един магазин в Обединеното кралство, в който да се продава тъй желаният календар, а продажбите му онлайн са... доста скромни.

Медии в Русия твърдят, че календар за 2018 г., който показва Путин в различни пози - гол да кръста с карабина, на кон и т. н., се е разпродал за броени часове, след като е пуснат за продажба във Великобритания.

Според уебсайта на "Известия" календарите са станали внезапно много модерни в Обединеното кралство, те са "голям хит".

"Няма вече календари. Всички бяха изкупени само за няколко часа", пише вестникът.

Прокремълски настроеният уебсайт Riafan.ru твърди, че продуктът е предизвикал "голямо оживление сред местните хора".

Според Moscow's TV5 календарът се продава като "топъл хляб във Великобритания, той стана популярен сред купувачите почти веднага", но все пак уточнява, че само онлайн продавачите го определят като бестселър.

Но дали в действителност британските купувачи нямат търпение да се насладят на фотосите, в които руският президент ловува, стреля и играе джудо, пита Би Би Си? Или това отново са - по определението на един руски блогър - фалшиви новини.

Календарът има медийно отразяване в няколко британски медии, таблоиди основно като  tSun, Daily Mirror и Daily Mail. Но в материалите няма кой знае какво възхваляване. Daily Star нарича серията фотографии "забавни" и обърква името на руския президент, като го изписва "Vladimir Poutin'.

В никоя от статиите обаче не се говори как вървят продажбите на календара.

От Би Би Си се свързват с 10 от най-големите продавачи на календари - в нито една от компаниите не се предлага артикулът със снимки на Путин.

Календарът се продава от няколко места в eBay и Amazon - нито един от тези продавачи обаче не е базиран във Великобритания.

Цените варират от 8 до 72 британски лири (с включена доставка). 

Най-големият продавач е от Воронеж, Русия.

Онлайн са продадени неколкостотин копия - но не е ясно дали всички купувачи са от Великобритания.

Само за сравнение - един от големите продавачи във Великобритания Calendar Club очаква да продаде четири милиона календара тази година.

Първоизточникът е от репортаж на 360TV news website. Заглавие е категорично:

"Британците изкупиха всички календари със снимки на Путин на лов", като се цитира за източник на информацията "Daily Mirror".

В материала на английския вестник не се твърди подобно нещо, но се отбелязва, че календарът е лимитиран до 6000 копия, които се предлагат в eBay.

Руският журналист Алексей Ковальов в блога си е сред първите, които отбелязват, че руското отразяване на историята е доста разкрасено.

"Ние наистина имаме нещо като масов комплекс за малоценност", написа той в туитър. "Не може толкова силно да искаш да си харесван от чужденците и ако това не става, да си го измислиш."

Календарът изглежда е произведен в издателство в Санкт Петербург.

Някои от снимките са на поне 10 години.

139 наркодилъри задържаха в Сърбия

http://dnes.dir.bg/news/orazhie-sarbia-narkorazprostraniteli-laboratorii-narkotitzi-26654560

Сръбската полиция задържа 139 души, търгували с наркотици. Открити са 129 килограма наркотици и 14,5 килограма експлозиви.

20 000 семейства повече ще получават семейни добавки

https://offnews.bg//obshtestvo/20-000-semejstva-poveche-shte-poluchavat-semejni-dobavki-670522.html

Около 20 000 семейства повече ще получават семейни надбавки за деца от 1 януари заради променените правила, изчисли социалният министър Бисер Петков.

В сутрешния блок на БНТ той припомни, че от следващата година добавките ще се полагат и ако доходът на член от семейството в между 400-500 лв. В тези случаи ще получава 80% от пълната сума.

За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на министерството за тази програма не е променена.

Логиката е, че четиричленни семейства с двамата родители със заплата до около средната също ще има право на семейно подпомагане.

БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на приходите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система, добави Петков.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилзиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

Относно правото на инспекцията по труда да обяви в несъстоятелност на фирма, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той коментира, че не е сериозно да се смята, че инспекцията по труда ще може от първия ден след обнародване да предяви иск за производство по несъстоятелност, защото е необходима промяна в устройствения правилник. 

Хванаха софиянка с 1300 хапчета екстази

http://dnes.dir.bg/news/mvr-narkotitzi-extazi-26654559

44-годишна софиянка е задържана в столичния жк "Младост" с 1300 хапчета екстази, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Дянков прогнозира 5-процентов икономически растеж

http://econ.bg/Новини/Дянков-прогнозира-5-процентов-икономически-растеж-_l.a_i.754140_at.1.html

Бившият вицепремиер и финансов министър в първото правителство "Борисов" Симеон Дянков прогнозира, че 2018 г. ще е добра за икономиката на България,...

Биволъ: Докладът на БАН за АЕЦ „Белене“ преди да бъде манипулиран

http://www.eurochicago.com/2017/12/belene-ban/

В платформата за анонимно споделяне Balkanleaks се получи интегралният текст на междинна версия на доклада, изготвен от БАН по договор с БЕХ, с предмет: „Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)”. Тази версия на доклада е била предадена на БЕХ и Министерството на енергетиката в края на септември 2017 г. Някои от заключенията от този междинен вариант бяха публикувани през октомври във в. "Капитал", който твърди, че разполага с текста, но не го публикува. Докладът съдържа въведение, три части и два анекса: Финансов модел за изграждане и експлоатация на АЕЦ „Белене“ и Прогнозни цени на електроенергията в региона. Всички те могат да бъдат изтеглени от тази страница в Balkanleaks, като за всеки файл е указана съответната контролна сума.

Германската полиция задържа 37-годишна жена за палежа на блок в Саарбрюкен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592173

Германската полиция задържа 37-годишна жена за палежа на блок в СаарбрюкенГерманската полиция задържа жена по подозрение в палеж, след като четирима души загинаха в пожар в жилищна сграда в западния град Саарбрюкен, предаде Асошиейтед прес. Полицията съобщи, че 37-годишната жена е обитател на сградата. В пожара в пететажната сграда вчера има и 23 ранени. Десет души са приети в болница.

Две трети от работодателите ще дадат коледни бонуси на служителите си

http://www.cross.bg/bonysi-firmata-koledni-1562363.html

/КРОСС/ Седем от десет работодатели предвиждат коледни бонуси за служителите си тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал, цитирано от bTV. Общо 74% от мениджърите казват, че във фирмата им ще има коледни бонуси. Те са обвързани с резултатите на фирмата и с индивидуалните постижения на служителя. Сумите обаче няма да са по-големи от миналогодишните и ще са далеч от така наречената 13-а заплата. В 60% от фирмите бонусът ще е до 200 лева. Близо 30 на сто от компаниите планират до 500 лева за празниците. Колкото по-голяма е фирмата, толкова по-сигурни са коледните бонуси. В поне 16% от фирмите обаче допълнителни стимули няма да има, а това, според експертите, е демотивиращо за служителите. "Очевидно има компании, които са в недобро финансово състояние и очевидно не могат да си го позволят, но ние препоръчваме, макар и символични, и там да се помисли", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Проучването показва "умерен оптимизъм" сред мениджърите и за догодина. 45% от тях очакват да наемат нови служители.  

Проверките отказват търговците от хитрини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592183

Проверките отказват търговците от хитриниКомисията за защита на потребителите засилено контролира. Съветва и клиентите да бранят правата си Декември е месецът с най-вълнуващи празници през годината. Идва моментът, в който можете да отделите повече време на близките си, да ги зарадвате с подаръци, да отидете на почивка. За да бъдат гарантирани вашите права като клиенти,

Третата военна стратегия на САЩ: Роботи ще водят битките

http://dnes.dir.bg/news/USA-strategia-roboti-26654486

Пентагонът разработи своята Трета военна стратегия, способна да превърне въоръжените сили на САЩ в армия от роботи до средата на века.

Анита Мейзер: Излъгах, защото се страхувам от сестрата на Николай

http://www.moreto.net/novini.php?n=364730

Във вечерта на смъртта на Николай Димов действията на Анита Мейзер били продиктувани от страх. Tова каза самата тя в интервю пред Антон Хекимян и добави, че този страх е бил от Милена - сестрата на Николай. Това е и причината три часа да не потърси Спешна помощ - заради връзките на Милена в полицията.

Жена е пострадала при катастрофа на пътя Перник - София при Драгичево

https://www.24chasa.bg/region/article/6592172

Жена е пострадала при катастрофа на пътя Перник - София при ДрагичевоЖена е пострадала при катастрофа на пътя Перник - София при Драгичево. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР – Перник. Пострадалата жена е закарана за преглед в болница. По първоначални данни не става въпрос за тежка катастрофа. Инцидентът е станал между два автомобила и е регистриран към 8.00 часа.

Сигнали за завишени сметки на "Топлофикация София"

https://www.actualno.com/society/signali-za-zavisheni-smetki-na-toplofikacija-sofija-news_647597.html

От високи сметки се оплакаха абонати на "Топлофикация София". Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време. От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока,

Около 20 000 семейства повече ще получат семейни добавки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/okolo-20-000-semejstva-poveche-shte-poluchat-semejni-dobavki-2064805

От следващата година член на семейство, който има доход между 400-500 лева, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е. по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки. Това заяви по БНТ министърът на труда и социалната политика Б

Разкриха какво определя вкуса на бирата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-kakvo-opredelia-vkusa-na-birata-2064804

Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата - хмелът, водата или маята. Британски и американски учени категорично заявиха, че най-решаващ е ечемикът, съобщи Юрикалърт.

Няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за царските имоти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-da-se-tyrsi-izvynsydebno-sporazumenie-po-delata-za-carskite-imoti-2064822

Няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за царските имоти, това е решението на работната група към Министерството на правосъдието за собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд I и Борис III.
 
Изпълнителната власт няма правно осн

Сблъсък в ефир на Джамбазки и Минчо Спасов за царските имоти

http://frognews.bg/news_146678/Sblasak-v-efir-na-Djambazki-i-Mincho-Spasov-za-tsarskite-imoti/

Българският съд със същите аргументи, както и гръцкият, отразя Царят от имотите му. Това каза юристът и бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов. А според евродепутатът Ангел Джамбазки нещо, което не е притежавано, не се дължи.

Шофьори принудени да манипулират тахографите на тирове

http://dnes.dir.bg/news/shofyori-tahografi-26654484

Шофьори на тирове са принуждавани да използват магнити и други средства, за да манипулират тахографите на камиони. Така те карат часове и дори дни без почивка.

Тръмп ще представи стратегията си за национална сигурност на САЩ

http://www.cross.bg/trump-sigyrnost-severna-1562362.html

/КРОСС/ Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да представи стратегията си в областта на националната сигурност на страната през следващите седмици. Това съобщава в. "Уолстрийт джърнъл". Тази стратегия ще отразява елементи, като заплахата от Северна Корея, борбата срещу международния тероризъм, както и нарастващото влияние на Китай в Азия, както и на "руската агресия и пропагандни усилия срещу Запада". Стратегията ще бъде включително за определени условия, при които САЩ са готови да участват в световните съюзи. Те се състоят във факта, че други държави в тези съюзи трябва да правят повече за взаимноизгодно сътрудничество, отколкото сега. "Съюз, в който членовете споделят голяма част от отговорността, е очевидно по-силен от съюз, в който това не се случва", каза съветникът на Тръмп за национална сигурност Хърбърт Макмастър. Документът поставя акцент върху защитата на САЩ и на американския народ за постигане на просперитет чрез икономически растеж, търговията и разширяването на американската индустриална база, ангажимент за "поддържане на мира чрез използване на сила", противопоставяне на Китай, Русия, Северна Корея и Иран, както и борбата срещу тероризма в Средния Изток.  

Удобството на дигиталния подпис в клоновете на Пощенска банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6578728

Удобството на дигиталния подпис в клоновете на Пощенска банкаУслугата за подписване на платежни документи с дигитален подпис улеснява процеса на обслужване и спестява ценно време на клиентите Днес технологиите са определящи за развитието на всеки бизнес. Банките не са изключение от този процес на целенасочена дигитализация и предлагат все повече продукти и услуги за улеснение на клиентите по отношение на

Защо Витамин С е толкова важен?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6585405

Защо Витамин С е толкова важен?Витамин С (аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин , мощен антиоксидант , който не се синтезира в човешкият организъм. Хората трябва да го получават от храната. Аскорбиновата киселина е широко разпространена в природата. Съдържа се в пресните плодове и зеленчуци : лимони,портокали ,чушки ,цитруси , горски плодове и др.

Шиповете в гърба и шията не са вече причина за вечни страдания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6584817

Шиповете в гърба и шията не са вече причина за вечни страданияМедицинският термин остеофит носи разговорното название шип и означава увеличение на нормалната костна структура. То е заболяване на опорно-двигателната система и представлява често срещана патология на гръбначния стълб, при която върху съществуваща кост се формира ново костно образувание. Обикновено това е съпътствано със сериозен дискомфорт и

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6576575

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Играй и спечели с "Междузвездни войни: Последните джедаи"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/04/3089243_igrai_i_specheli_s_mejduzvezdni_voini_poslednite_djedai/?ref=rss

Обратното броене до един от най-чаканите филми на годината вече започна. "Последните джедаи" - осмата серия на "Междузвездни войни" тръгва по кината на 15 декември, а читателите на "Дневник" имат шанс да спечелят оригинални награди с новата киноигра, посветена на филма.<br /><br />Всяка от следващите две седмици на сайта на играта ще предлагаме по един пъзел. Всеки, подредил правилно поне един от тях, има шанс да спечели чаша за кафе, чаша за път,...

Правила и условия за участие в играта "Междузвездни войни: Последните джедаи"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/04/3089244_pravila_i_usloviia_za_uchastie_v_igrata_mejduzvezdni/?ref=rss

Общи условия и правила за участие в играта "Междузвездни войни: Последните джедаи" (наричана за краткост само Играта)<br /><br />1. Организатори:<br /><br />"Икономедиа" АД, София, ул. "Иван Вазов" №20<br />и<br />"Форум филм България" ЕООД, София, ул. "Брегалница" 43, ет.4<br /><br />2. Период:<br /><br />04.12.2017 г., 10:00 часа – 17.12.2017 г., 23:59 часа<br /><br />3....

Река Шугла заля мостове в селата Крапчене и Николово

http://www.cross.bg/shygla-nivoto-obshtina-1562361.html

/КРОСС/ Река Шугла заля мостове в селата Крапчене и Николово. Наводнени къщи и дворове няма. "Изградената дига обаче спаси крайните къщи от наводнение в село Долно Белотинци", каза кметът Георги Цеков, цитиран от "24 часа". "Нивото на реката се увеличило драстично не само от дъждовете, но и от изпускането на язовира над Замфирово, но без приливна вълна. Благодарение на дигата са спасени възрастни хора от Долно Белотинци. Те са неподвижни и почти не излизат от домовете си, единият дядо е с инсулт", допълни кметът. Нивото на река Шугла, която се влива в Огоста се следеше постоянно. При необходимост имаше готовност да се евакуират хората, които живеят в близост до реката. Реката е заляла само земеделски земи до селото и в близост до стадиона. Предполага се, че виското ниво е дошло от изпускане на два язовира преди и след село Замфирово, община Берковица. От община Монтана бяха изпратени екипи на място, за да преценят има ли нужда от техника.  

Мей пристига в Брюксел за среща с Юнкер

http://www.cross.bg/yunker-bryuksel-brekzit-1562360.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей пристига днес на посещение в Брюксел, където ще проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус". По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че работният обяд с Мей е „абсолютният краен срок" за постигането на напредък по някои проблеми около Брекзит. В противен случай желаното от Лондон начало на преговорите за търговско споразумение с ЕС ще бъде забавено. Тереза Мей, британският преговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис и още няколко официални лица ще присъстват на работен обяд в Брюксел с Жан-Клод Юнкер, преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние и други високопоставени представители на организацията. По информация, съобщена от Даунинг Стрийт, премиерът ще се срещне и с Доналд Туск. Главните въпроси, които делегациите на Мей и Юнкер ще обсъдят, са сумата, която Великобритания трябва да плати за излизането си от ЕС, границата между Обединеното кралство и Република Ирландия и правата на европейските граждани на територията на Обединеното кралство след Брекзит.  

Фирми принуждават шофьори да карат без почивка

http://www.moreto.net/novini.php?n=364732

Шофьори на тирове използват магнити и други средства, за да манипулират тахографите на своите камиони. По този начин карат часове и дни наред без почивка. Но с риск за собствения си и за живота на другите на пътя. Подставено лице кандидатства за работа като шофьор.

Как Цацаров опитва да разхлаби контрола върху подслушването

http://clubz.bg/61444-kak_cacarov_opitva_da_razhlabi_kontrola_vyrhu_podslushvaneto

Прокуратурата, в лицето на обвинител номер едно Сотир Цацаров, се опитва да разхлаби контрола върху специалните разузнавателни средства (СРС) като ограничи сериозно правомощията на Бюрото, което следи за прилагането им. Цацаров е лансирал идея Бюрото за контрол над СРС да няма достъп до материалите, въз основа на които заявителите на СРС изготвят предложение към съдиите, които от своя страна трябва да разрешат или не подслушване, следене и пр. 

Това научи Клуб Z от няколко независими един от друг източника.  Достъпът до тези материали по същество е АБВ-то в работата на контролиращия орган. От Бюрото отдавна алармират, че често исканията за прилагане на СРС не съответстват на наличните данни за предполагаемото извършено престъпление, а поради една или друга причина съдиите не правят проверка и дават разрешения. Както е видно и от последния доклад на Бюрото за 2016 г., има случаи, в които един съдия отказва разрешение за СРС, а няколко дни по-късно, въз основа на същата информация, друг го разрешава. Пак видно от доклада, дори и от контролното звено да сезират ВСС, правосъдният министър, както и прокуратурата, МВР, ДАНС и останалите заявители на СРС за нередности - и да последват проверки, те не водят до резултат.

При закрити врата

Предложението си Цацаров е артикулирал на последното заседание на парламентарната комисия за контрол над службите, на което депутатите разгледаха годишния доклад на Бюрото. На заседанието логично присъства председателят на Бюрото Бойко Рашков, но защо и обвинител номер едно е бил поканен не стана ясно. Междувременно лидерът на ДСБ Атанас Атанасов даде своя версия - че Цацаров е присъствал, за да респектира присъстващите.

Именно на заседанието на комисията, което е закрито за медии, Цацаров е повдигнал въпроса за тълкуване на това има ли право Бюрото да се запознава с материалите за искане за прилагане на СРС или не. Те и мотивираното писмо до съда са задължителен атрибут на искането за СРС, в което трябва да се съдържат "пълно и изчерпателно посочване на фактите и обстоятелствата, даващи основание да се предполага, че се подготвя, извършва или е извършено тежко умишлено престъпление", срокът по прилагането и мотиви защо точно този срок, мотиви за това защо не е възможно информацията да бъде придобита по друг начин, оперативните способи, които ще се прилагат (т.е. подслушване, следене, наблюдение и пр.) и др. Бюрото е това, което проверява всяка стъпка в процеса - от искането, през разрешаването, удължаването на срока на "слушането", прекратяването, съхраняването, до унищожаването на СРС-то.

Аргументът на Цацаров Бюрото да не се запознава с материалите по искането бил, че това е работа на съдията, който разглежда съответното искане за прилагане на специално разузнавателно средство, следователно било недопустимо Бюрото да осъществява контрол върху работата на съдиите, чийто актове не подлежат на контрол. В аргументите "за" и "против" било намесено и тълкувателно решение на ВКС по Закона за отговорността на държавата и общините, според което съдът е освободен от отговорност при установяване на вреда от незаконосъобразно използване на СРС.

След заседанието на комисията, на въпрос на Клуб Z към Цацаров дали вътре са били обсъждани коментарите на Рашков от това лято за опит от страна на държавното обвинение за "цензура" в работата на Бюрото, Цацаров бе лаконичен: "Не". На въпрос има ли някакви съображения към работата на Бюрото, отвърна: "Съображения към работата на Бюрото? - Не".  

Крушката си има опашка

През лятото председателят на Бюрото Бойко Рашков направи няколко публични изявления, основното послание на които бе, че прокуратурата и ДАНС се опитват да ограничат контрола върху СРС-тата. Реакцията му бе предизвикана от сигнала на обвинението до ДАНС срещу заместника му Георги Гатев. Гатев остана без допуска си до класифицирана информация, след като стана ясно, че прокуратурата е направила предложение до ДАНС да спре достъпа му с мотива, че се е срещал с обвиняеми магистрати, за да ги консултира как да подадат заявления до Бюрото за проверка били ли са обект на СРС. Което е една от функциите на звеното.

"ДАНС отне достъпа на Гатев под диктовка, симптом за което се появи от прокуратурата още през 2015 г. на едно разширено заседание в Съдебната палата. Подобни действия без факти ще парализират работата ни и ще ни върнат във времето на Владимира Янева (бившата шефка на Софийски градски съд, която си отиде заради скандал за нерегламентирани СРС, б.а.) и нейните заместници. Имам основание да мисля, че това е целта, защото се получава информация, че Бюрото "пречи" на някой. Напомням, че преди конституирането му не е проверявано пишат ли на съдията искания - небивалици, а той без да гледа, да разрешава СРС", заяви Рашков през август в интервю, което сам разпространи, след отказа на медиата, за която го е дал, да го публикува.

Последва затишие, Рашков спря с публичните изяви. То обаче бе нарушено след последното заседание на парламентарната комисия. На 1 декември, пред бТВ, шефът на Бюрото пак заговори за опит за връзване на ръцете на институцията, която ръководи. 

"Гатев е един от нас, целта е Бюрото, знам кой произнася изрази от рода: "Трябва да се смачка Бюрото"... Нека кажа на тези, които твърдят, че Бюрото им пречи, че за 2016-2017 г. Европейският съд  (ЕСПЧ, б.а.) ни осъди за близо два милиона евро, като една част от тях са за неправомерно използвани СРС-та", заяви Рашков, но отказа да конкретизира, на кого принадлежи заканата.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_146692/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 5 декември 2017 г. (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, Център се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”.

Какво ще движи пазарите през седмицата

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-251342/

Очаква се Еврогрупата да избере наследник на сегашния си председател Йерун Дейселблум

Река Шугла заля мостове в селата Крапчене и Николово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592104

Река Шугла заля мостове в селата Крапчене и НиколовоРека Шугла заля мостове в селата Крапчене и Николово. Наводнени къщи и дворове няма. Изградената дига обаче спаси крайните къщи от наводнение в село Долно Белотинци, каза кметът Георги Цеков. Нивото на реката се увеличило драстично не само от дъждовете, но и от изпускането на язовира над Замфирово, но без приливна вълна.

ЕК: Няма да е много трудно България да влезе в "чакалнята" на еврозоната

http://www.mediapool.bg/ek-nyama-da-e-mnogo-trudno-bulgaria-da-vleze-v-chakalnyata-na-evrozonata-news272635.html

Няма да е много трудно България да влезе в т.нар. "чакалня на еврозона", защото българският лев е обвързан с еврото, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред БНТ. Негов ресор е еврото и социалния диалог. Тази седмица се очаква той да представи дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната. По думите му на този етап не може да се говори за конкретна дата за влизане на България в еврозоната. Той поясни, че от влизането в чакалнята до приемането на общата валута обикновено минават три години. "Трябва да кажем, че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. По отношение на икономическия растеж ние очакваме той да бъде около 3.8 – 3.9 процента тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година. Така че ситуацията в България е стабилна", каза еврокомисарят. Домбровскис каза, че страната ни може да очаква преди всичко техническа помощ от ЕК за приемането на общата валута. После уточни: "Но в някои случаи може да става дума и за финансово подпомагане. Искам да наблегна на това, че не става въпрос само за пари или поне, че парите не са на първо място. По-скоро искаме да покажем, че Европейската комисия действа проактивно. Преди казвахме "Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото е добре, а ако не работят - пак е добре". Сега искаме да кажем на тези страни, които активно работят за въвеждане на еврото - вие може да разчитате на активната подкрепа на Европейската комисия". В момента ЕК работи върху идеи за реформа на икономическия и паричен съюз на ЕС, които ще бъдат представени на 6 декември. Целта е еврозоната да стане по-устойчива срещу бъдещи икономически шокове. "Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ѝ осигурим фискална стабилност. Предвиждаме също така създаването на предприсъединителен инструмент, който цели да помага на тези държави-членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото. Ще засилим подкрепата за структурните реформи в държавите членки. Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд", разказа Домбровскис. Една от идеите е и създаване на позицията Министър на икономиката и финансите на ЕС.

Откраднаха 6000 лв и сребърни накити от апартамента на 48-годишна жена в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592083

Откраднаха 6000 лв и сребърни накити от апартамента на 48-годишна жена в БургасНа 3 декември т.г. в Първо Районно управление - Бургас е получено съобщение от 48-годишна жена от Бургас за това, че чрез натиск върху врата на терасата на спалното помещение е проникнато в апартамента й, разположен на първия етаж на ул. "Иван Богоров", откъдето е извършена кражба на сумата от 6 000 лв. и сребърни накити.

Районите без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364729

Части от Варна ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 19.30 ч. на сух режим ще са абонатите от целия квартал "Виница", защото от фирма Хидрострой извършват ремонт в района. Авария е причина за безводието в карето между ул.

Светослав Малинов: България е първата държава, която ще европредседателства под мониторинг

http://www.cross.bg/svetoslav-bulgariya-malinov-1562359.html

/КРОСС/ По-малко от месец остава до председателството на страната ни на Съвета на ЕС. Дали сме готови обаче ще покаже самото Европредседателство. То не би могло да бъде определено като успешно или неуспешно от един - два гафа. По-важно е на него да бъдат постигнати политически цели, смята евродепутатът Светослав Малинов. "Не бива да забравяме, че председателството ни бе изтеглено с цели шест месеца. Brexit несъмнено ще тегне като сянка над него. Самият факт обаче, че не можахме да формираме приоритети, които да отличат страната ни, означава, че има известна доза неподготвеност", категоричен бе той. Пред Bulgaria ON AIR Светослав Малинов заяви, че темата за кохезионната политика е задължителна за обсъждане по време на европредседателството, тъй като тя е една от най-видимите политики на ЕС, а за България на дневен ред стои въпросът за намаляване на разликите в стандартите на живот между отделните държави. "Най-бедните региони са именно у нас. А България е първата държава, която ще председателства под мониторинг. Затова трябва да благодарим на изключително добронамерените хора в Европейската комисия, които извадиха доклада ни сега, а не както трябваше да се случи - през месец януари догодина", допълни още евродепутатът.  

Учени обявиха, че любовта е като наркотик

http://www.cross.bg/lyubimiya-organizum-vzaimootnosheniya-1562358.html

/КРОСС/ Любовта действа като наркотик. До такъв извод стигнали учени, цитирани от списание „Лайф". Според тях при продължителни взаимоотношения се променя биохимията на мозък. Въз основа на продължителното наблюдаване на няколко групи хора психолози направили изводи за относителното влияние на взаимоотношенията върху човешкия организъм. По мнението им продължителните взаимоотношения въздействат върху биохимичните процеси у човека така, както силните наркотични вещества. Симптомите са едни и същи - привикване, зависимост, усещане за тежест и безизходица след прекратяване на взаимоотношенията. При това стремежът да се запълни появилата се след прекъсването им празнина учените сравняват с процесите в мозъците на наркоманите. След раздяла и прекъсване на контакта с любимия човек рязко намалява производството на окситоцин - хормона на любовта и щастието, в човешкия организъм. Физиологичните показатели при скъсването с любимия човек напомнят аналогични прояви у наркозависимите - апатия, недостиг на сили за извършване на ежедневни задължения, депресия. За избягване на подобен срив може да помогне общуването с приятели и с добри хора.

Десет арестувани за убийството на малтийската журналистка

http://clubz.bg/61443-deset_arestuvani_za_ubijstvoto_na_maltijskata_jurnalistka

Малтийската полиция е арестувала десет души за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, съобщи Би Би Си. 

Тя загина, след като колата ѝ беше взривена.

Премиерът Джозеф Мускат съобщи пред репортери, че се извършват полицейски операции в град Марса и в районите на Бугиба и Зебуг.

Дафне Каруана Галиция беше убита близо до дома си на 16 октомври при бомбен атентат, който шокира цяла Европа.

Правителството предложи награда от 1 млн. долара за информация за нейното убийство. Синовете на разследващата журналистка отказаха да подкрепят наградата.

Семейството ѝ поиска оставката на управляващите, а на погребението на журналистката не бяха поканени представители на властта.

"Да, ние се намираме в мафиотска държава, където вече можеш да си промениш пола в личната си карта (и слава Богу!), но могат и да те взривят на парчета, защото упражняваш свои основни свободи. Тя е само за хора, които трябва да ви защитават, но вместо това празнуват. Как стигнахме дотук?

Културата на безнаказаност беше оставена да разцъфти от правителството на Малта. Не е голямо утеха, че премиерът каза, че няма да се успокои, докато престъпниците не бъдат заловени, след като той оглавява правителство, което окуражава точно тази безнаказаност", написа най-големият син на Галиция Матю часове след убийството й.

Галиция беше разследваща журналистка, като работата ѝ уличаваше в корупция членове на правителството и управляващите кръгове. Тя работеше и по "Досиетата Панама".

Експерти от Европол, както и от ФБР се включиха в разследването на убийството на 53-годишната журналистка.

Осем арестувани за убийството на малтийската журналистка

http://clubz.bg/61443-osem_arestuvani_za_ubijstvoto_na_maltijskata_jurnalistka

Малтийската полиция е арестувала осем души за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, съобщи Би Би Си. 

Тя загина, след като колата ѝ беше взривена.

Премиерът Джозеф Мускат съобщи пред репортери, че се извършват полицейски операции в град Марса и в районите на Бугиба и Зебуг.

Дафне Каруана Галиция беше убита близо до дома си на 16 октомври при бомбен атентат, който шокира цяла Европа

Правителството предложи награда от 1 млн. долара за информация за нейното убийство. Синовете на разследващата журналистка отказаха да подкрепят наградата.

Семейството ѝ поиска оставката на управляващите, а на погребението на журналистката не бяха поканени представители на властта.

"Да, ние се намираме в мафиотска държава, където вече можеш да си промениш пола в личната си карта (и слава Богу!), но могат и да те взривят на парчета, защото упражняваш свои основни свободи. Тя е само за хора, които трябва да ви защитават, но вместо това празнуват. Как стигнахме дотук?

Културата на безнаказаност беше оставена да разцъфти от правителството на Малта. Не е голямо утеха, че премиерът каза, че няма да се успокои, докато престъпниците не бъдат заловени, след като той оглавява правителство, което окуражава точно тази безнаказаност+", написа най-големият син на Галиция Матю часове след убийството й.

Галиция беше разследваща журналистка, като работата ѝ уличаваше в корупция членове на правителството и управляващите кръгове. Тя работеше и по "Досиетата Панама".

Експерти от Европол, както и от ФБР се включиха в разследването на убийството на 53-годишната журналистка.

25 години от първия SMS

https://www.actualno.com/sciencelogy/25-godini-ot-pyrvija-sms-news_647574.html

Въпреки, че онлайн чатовете вече изместват SMS-а, той все още се използва и е запазил в себе си очарованието на добрия стар метод на изпратиш или получиш съобщение. Авторът на първото в света кратко текстово съобщение, изпратено през мобилната мрежа преди 25 години, разказа на

90-годишна жена се задуши в пожар в Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592081

90-годишна жена се задуши в пожар в Смолян90-годишна жена е намерена мъртва при пожар в Смолян. След получаване на сигнала и започване на гасенето му огнеборците установяват, че в апартамента има починала жена. Инцидентът е станал на ул. "Паисий Хилендарски". При пожара е унищожено домашно имущество и са опушени 50 кв.м стени. Спасена е жилищната сграда от екип на РС ПБЗН - Смолян.

Защо Конституционният съд върна имотите на царя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591605

Защо Конституционният съд върна имотите на царяТри са мотивите: накърнено право на собственост, липса на държавна нужда от отнемането на сградите, законът от 1947 г. е правен за конкретни хора Царски ли са царските имоти? Въпросът придоби отново актуалност от близо три седмици, след като регионалното министерство внесе искания в съда делата за дворците “Врана” и “Царска Бистрица” да бъдат

Преглед на икономическите теми в печата, 4 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-4-декември_l.a_i.754137_at.1.html

"4 пъти cĸoчиxa пapитe зa здpaвни чинoвници" БCK пyблиĸyвa aнaлиз, в ĸoйтo Бългapия ce cpaвнявa c Pyмъния, Cлoвaĸия, Унгapия, Maĸeдoния и Cъpбия...

Съмнения за завишени сметки на "Топлофикация София"

http://www.cross.bg/toplofikatziya-instalatziya-smetki-1562357.html

/КРОСС/ Абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки. Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време. От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока, информира БНТ. Блок 119 е един от високите в столичния квартал "Лозенец". В 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село. От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно. "За пореден път и тази година "Топлофикация" ни изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като "Топлофикация" искат да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях изведнъж са станали на радиатори", каза Драгомир Стефанов, живущ в блока. За да стига бързо топлата вода до последният 20-и етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8-ия етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация. С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8-и етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. В месечната фактура е отбелязано като "отоплително тяло без уред"

В отговор: 9 медии от САЩ стават "чужди агенти" в Русия

http://clubz.bg/61442-v_otgovor_9_medii_ot_sasht_stavat_chujdi_agenti_v_rusiq

Министерството на правосъдието в Русия ще започне още тази седмица да регистрира някои чужди медии в страната като "чуждестранни агенти", предаде Ройтерс.

Това заяви пред РИА Новости източник от Съвета на федерацията - горната камара на парламента.

В списъка, който предстои да бъде одобрен от депутатите, вероятно ще влязат 9 американски медии, сред които "Гласът на Америка" и Радио "Свобода".

От Кремъл заявиха, че напълно разбират защо руският парламент иска да обсъди забраната за достъп на представители на медии от САЩ. Това е в отговор на идентичната забрана, наложена от Конгреса срещу руски медии в Съединените щати.

В средата на ноември Вашингтон регистрира като "чужд агент" RT America - американския филиал на телевизия Russia Today (RT).

Руският закон бе подписан преди десетина дни от президента Владимир Путин. 

Дянков: Докато се построят магистралите, хората ще си отидат от България

https://offnews.bg//politika/diankov-dokato-se-postroiat-magistralite-horata-shte-si-otidat-ot-ba-670520.html

България е в почти библейски цикъл - там се казва за 7 лоши години, последвани от 7 добри. Е, ние сме в началото на един цикъл от 7 добри години. Но трябва да го използваме. 

Това заяви бившият фенансов министър Симеон Дянков по Нова тв. Той коментира и темата с "царските имоти": 

Тези имоти не са царски, те са на държавата, но царското семейство по някакъв начин претендира за тях. 
Няколко правителства и министри дълго време работихме, за да се озоват в държавата. Ще е смешно и глупаво, за да се танцува със саби веднъж, да се мисли тези имоти да стигнат в недържавни ръце, заяви Дянков. 

В бюджет 2018 са предвидени допълнителни 400 млн. лв. в сравнение с миналата година. Всяка година продължават да се наливат пари и някак си системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява, каза още Дянков. 

София и Пловдив дърпат работници от цялата страна. Но не съм оптимист за политиките за Северна България плюс области като Смолян и Кърджали. 

Аз препоръчвам да се гледат статистиките откъде излизат хората. Разград е областта, откъдето за третото тримесечие на годината най-много хора заминават от България. Нататък следват Враца, Видин, моят град - Ловеч. Като се стигне до един етап, в който няма да има достатъчно хора, каквото и да правиш тогава, каквито и магистрали да строиш, няма значение, обясни Дянков.

По думите му в Северна България икономиката липсва. 

Кола уби велосипедист в Приморско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592082

Кола уби велосипедист в ПриморскоНа 3 декември т.г. около 12.20 ч. на ул. "Трети март" в Приморско, на около 30 м. след кръстовището с ул. "Азине" с посока пътя Царево – Бургас, лек автомобил "Опел Омега", с пернишка регистрация, управляван от 59-годишния В.К. от София, навлиза в лентата за насрещно движение и блъска насрещно движещия се велосипедист – Е.Д.

Отборна титла и 5 рекорда за „Черно море" на държавното при юношите и девойките

http://www.moreto.net/novini.php?n=364725

Отборна шампионска титла и порой от рекорди – общо пет – това е равносметката от участието на ПСК „Черно море" на ДЛОП за юноши и девойки младша възраст, което се проведе на 25-метров басейн в НСБ „Спортпалас". Варненци са лидери в комплексното класиране с общ актив от 292,51 точки, научи Moreto.

Лекари обявиха погрешка новородено бебе за мъртво

https://offnews.bg//sviat/lekari-obiaviha-pogreshka-novorodeno-bebe-za-martvo-670518.html

Лекари в частна болница в индийската столица Делхи обявиха погрешка новородено бебе за мъртво. Това се случило на 30 ноември, няколко часа след като близнакът му се родил мъртъв.

Родителите открили, че бебето е живо по пътя за погребението му. Те забелязали, че то се гърчи в торбата, в която било сложено от лекарите. Шокирани, те хукнали към най-близката болница, където ги уверили, че бебето е все още живо.

Двамата отговорни лекари са били уволнени.

Случилото се разпали дебат за качеството в скъпите частни клиники в Индия, отбелязва Би Би Си.

Болница "Max", където стана инцидентът, разпространи изявление, в което уверява, че са взети най-строги мерки.

"Докато разследването на експертна група, която включва външни експерти от Индийската медицинска асоциация, продължава, решихме да прекратим договорите на двамата лекари", пише в него.

Паралелно с него тече и държавно разследване.

Компрометирани лица провокират напрежение в „Пирогов“

http://frognews.bg/news_146691/Komprometirani-litsa-provokirat-naprejenie-v-Pirogov/

За изкуствено нагнетяване на напрежение в Многопрофилната университетска болница за спешна помощ „Пирогов“ ( УМБАЛСМ ”Н.П. Пирогов” ЕАД), предупреждават медици. Според тях инициатори на т.нар. „протест“ във вторник са лица уж от синдикалната секция на „Подкрепа“.

Дни на канадското кино в София

http://www.eurochicago.com/2017/12/kino/

Селекцията е дело на изпълнителния директор на Канадския филмов институт Том МакСорли, както и на изключителния аниматор и художник Теодор Ушев, чийто последен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2017-та. Те са избрали да покажат на зрителите творби, които са заслужили високата оценка на критиката, фестивалните журита и широката аудитория. “От многобройните международни успехи на канадските режисьори през последните години, вероятно си мислите, че има нещо специално в тази чиста и студена вода, която тече на север от 49-тия паралел на американския континент. Както тази селекция от впечатляващи нови канадски филми показва, сигурно сте прави!“ - подчертава МакСорли. Заглавията в програмата представят както нови имена, така и изявени творци с опит и международна слава. Те показват различните региони на страната (от Арктика през Монреал до дивите простори на Британска Колумбия) и ни запознават и с творчеството на интересни женски гласове в съвременното канадско кино.

Учени изясниха ползата от закуската

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ucheni-iziasniha-polzata-ot-zakuskata-6076853

Учени от университета в Тел Авив констатираха, че пропускането на закуската може да предизвика затлъстяване

Андрей Райчев: Марксизмът започна хуманно, но завърши позорно

http://frognews.bg/news_146677/Andrei-Raichev-Marksizmat-zapochna-humanno-no-zavarshi-pozorno/

Децата в България са хиперболизирани. Ние ги натоварваме с огромен план, 20 годишен план. Не е възможно да се изпълни такъв план в съвременния свят. Ние сме много повече нация на проваления дългосрочен план, отколкото завистлива нация.

Нелегални ”търговци” изкупуват изписани излишно лекарства

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-iznos-26654372

Аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец.

Австралия ще проверява задушават ли Google и Facebook медиите

https://news.bg/politics/avstraliya-shte-proveryava-zadushavat-li-google-i-facebook-mediite.html

Расте притеснението за бъдещето на журналистиката и заради ръста на фалшивите новини

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6592075

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Превалява слаб дъжд, духа слаб до умерен вятър. Сутрешните температури са от – 6 градуса до плюс 3-4. Лифтовите съоръженията не работят. Няма регистрирани инциденти в планините през изминалото денонощие.

Анита Мейзер: Действията ми бяха продиктувани от страх

http://dnes.dir.bg/news/strah-nikoli-nita-eyzer-svinski-opashki-26654210

Във вечерта на смъртта на Николай Димов действията на Анита Мейзер били продиктувани от страх.

Много пиян шофьор уби колоездач, избяга и се скри

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-burgas-mvr-26654297

59-годишен шофьор блъсна и уби велосипедист, след което избяга и се опита да се укрие, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Социалният министър: През 2018 г. повече семейства ще получават детски надбавки

http://www.moreto.net/novini.php?n=364724

Повече семейства получават детски надбавки. Това обяви в ефира на БНТ социалният министър Бисер Петков. Приблизително 20 хил. семейства повече получават надбавки следващата година. Министърът коментира, че тези плащания не са увеличени драстично в Бюджет 2018 г.

Абонати на "Топлофикация София" със съмнения за завишени сметки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6592071

Абонати на "Топлофикация София" със съмнения за завишени сметки

В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки. Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време. От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока, информира БНТ.

Откриха първородната дъщеря на Наим Сюлейманоглу (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/dushteria-naim-suleymanoglu-naomi-sekai-26654299

Първородната дъщеря на покойния щангист Наим Сюлейманоглу бе намерена в Япония близо седмица, след като стана ясно, че близките на великия спортист я издирват.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване