Рождество Христово е, вижте имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6620104

Рождество Христово е, вижте имениците днесКоледа започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. Според Евангелието Христос се ражда в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син.

Атентатор камикадзе се взриви в Кабул, има жертви (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/atentator-kamikadze-se-vzrivi-v-kabul-ima-zhertvi-video-2069179

Атентатор камикадзе се взриви близо до сградата на националната разузнавателна агенция на Афганистан в афганистанската столица Кабул, предадоха световните агенции.
 
Според Ройтерс и ДПА най-малко шестима души са убити, а най-

Честита Коледа!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chestita-koleda-2069177

Днес християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. Според Евангелието това се случило преди повече от 2000 години в град Витлеем, провинция Юдея.
 
В мига на Рождество

Ангелски криле и кръст в небето над Велинград на Бъдни вечер (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/angelski-krile-i-kryst-v-nebeto-nad-velingrad-na-bydni-vecher-snimki-2069178

Ангелски криле и кръст се появиха в небето над Велинград на един от най-големите празници в християнския календар - Бъдни вечер. Красивото и вълнуващо природно явление бе забелязано от жители на града снощи малко след залез слънце.
  img wide]32789957[/

Топла Коледа с температури до 16 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/topla-koleda-s-temperaturi-do-16-gradusa-671791.html

Днес времето ще е слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад.

Дневните температури ще се повишат още и максималните ще бъдат между 11 и 16 градуса.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по билата и временно силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 9 градуса, на 2000 метра – около 3 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максимални температури на въздуха: 12-13 градуса. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Франциск към християните: Не игнорирайте мигрантите

http://clubz.bg/62236-francisk_kym_hristiqnite_ne_ignorirajte_migrantite

папата папа франциск бгнес

Не трябва да игнорираме съдбата на милионите мигранти, "изгонени от земите си", призова папа Франциск по време на празнината литургия в коледната нощ, съобщи БиБиСи.

Светият отец сравни бежанците с Мария и Йосиф, които пътували от Назарет до Витлеем, но не успели да намерят къде да преспят.

"Много мигранти са принудени да бягат от лидери, които не виждат никакъв проблем в това да убиват невинни", каза още Франциск.

И отбеляза, че вярата в Бог изисква те д бъдат приети сърдечно навсякъде.

Защитата на бежанците е основна тема за папата през последните години. В този период мигрантите по света достигнаха 22 милиона души.

Днес предстои и традиционната реч на папата - "Urbi et Orbi" - към кграда и към света.

.

Прогноза за времето - 25 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366042

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максимални температури на въздуха: 12°-13°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Коледа е!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koleda-e-2069177

Християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос.
 

В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер - с обичая Коледуване. Според българските традиции участниците в него са само

На 25 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6628053

На 25 декември рожден ден иматАлександрина Железова, писателка Анелия Раленкова, световна и европейска шампионка по художествена гимнастика Гергина Тончева, създател и бивш директор на Националната гимназия за древни езици и култура Д-р Димитър Кръстев, началник отделение по неврохирургия в УМБАЛ “Софиямед” Недялко Недялков, журналист и издател Проф.

Честито Рождество Христово!

http://www.eurochicago.com/2017/12/cnestito/

Нека бъде с всички Вас Спасителят на света, който се е родил в онази първа тиха, свята нощ, преди повече от две хиляди години, и която честваме и сега. И ако не можем да бъдем мъдри като влъхвите, тръгнали отдалече да го почетат, водени от Витлеемската зведа, то да бъдем виждащи като пастирите, които му са се поклонили първи с чиста сърца.  Бъдете живи, здрави и благословени, където и да Ви е сварил празникът, където и да се намирате по света

Папата посвети литургията си за Бъдни вечер на мигрантите

http://www.mediapool.bg/papata-posveti-liturgiyata-si-za-badni-vecher-na-migrantite-news273493.html

В традиционната си литургия по повод Бъдни вечер папа Франциск припомни драматичната съдба на милионите мигранти по света, сравнявайки я с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем, предадоха световните агенции. Главата на Римокатолическата църква, аржентинецът Хорхе Берголио, внук на италиански мигранти в Аржентина, превърна съдбата на бежанците и мигрантите в една от фундаменталните теми на понтификата си, който започна преди близо пет години, отбелязва Франс прес. В литургията си за Бъдни вечер папата отбеляза, че според Евангелието Мария и Йосиф са бягали заради римски декрет. "В стъпките на Йосиф и на Мария се крият много стъпки. Ние виждаме стъпките на цели семейства, които днес са принудени да заминат. Ние виждаме стъпките на милиони хора, които не избират да си отидат, но са принудени да се разделят с близките си, които са експулсирани от земите си. В много случаи това пътуване е изпълнено с надежда, изпълнено е с бъдеще, но в много други случаи това пътуване има само едно име – оцеляване. Оцеляване от днешните Ироди, които, за да наложат властта си и да увеличат богатствата си, не виждат проблем в проливането на невинна кръв", заяви папа Франциск. По думите му "Рождество Христово е времето за трансформиране на силата на страха в сила на милосърдието". "Никой не трябва да чувства, че няма място на тази земя", каза папата и призова за нова социална креативност в тази насока. "Бог ни кани да бъдем стражи за много хора, които са отстъпили под бремето на отчаянието, породено от факта, че много врати са затворени", подчерта Франциск и призова гражданите да засвидетелстват гостоприемство и нежност и да оставят зад гърба си безразличието. В неделя папата ще произнесе традиционното си коледно послание "Към града и света" пред хиляди богомолци на площад Свети Петър във Ватикана.

КЗП предупреждава за повишен риск от източване на карти по празниците

//dariknews.bg/novini/biznes/kzp-preduprezhdava-za-povishen-risk-ot-iztochvane-na-karti-po-praznicite-2069169

През празничните дни клоновете на банките са затворени и хората обикновено прибягват до теглене на пари от банкомати или разплащане с карти в магазините.
 
В случай на неуспешен опит за теглене от АТМ устройство, но отчетени и неотменени транс

Очакват ни топли и предимно слънчеви дни до Нова година

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ochakvat-ni-topli-i-predimno-slynchevi-dni-do-nova-godina-2069135

Празничните дни покрай Коледа ще бъдат приятно топли и предимно слънчеви, за Нова година времето ще бъде по-меко от миналата година, но ще има валежи около 30 декември.
 
Навръх Коледа - 25 декември, времето ще се зат

IRIS/Франция: Външната политика играе най-важна роля за популярността на Путин

http://pogled.info/svetoven/evropa/IRIS-frantsiya-vanshnata-politika-igrae-nai-vazhna-rolya-za-populyarnostta-na-putin.91505

/Поглед.инфо/ Ако победи на изборите, Владимир Путин може да остане начело на страната си до 2024 г. Рейтингът му все още е много висок. Позицията му по международните въпроси играе най-важна роля за неговата популярност. Руснаците смятат, че президентът е върнал на страната им статута на велика сила.

Aftenposten/Норвегия: Каталуния след изборите – има ли изход?

http://pogled.info/svetoven/evropa/Aftenposten-norvegiya-kataluniya-sled-izborite-ima-li-izhod.91506

/Поглед.инфо/ Партиите, които се борят за независимост, получиха явно мнозинство. В парламента на провинцията те ще имат 70 от общо 135 места. Рекорден брой избиратели, над 80%, се възползваха от правото си на глас и участваха в регионалните избори в Каталуния миналия четвъртък. Каталунският лидер Карлос Пучдемон, който предпочита сега да живее в изгнание в Белгия, заяви, че изборите са победа на "Каталунската република над испанската държава". "Мариано Рахой получи плесница от Каталуния", каза Пучдемон по видеовръзката от Брюксел.

20 правила да не се изложим на масата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6628451

20 правила да не се изложим на масатаГарантират порядъчен и елегантен празник Има два начина, по които можем да посрещнем Коледа. Първият е да правим каквото си искаме, без да ни пука за нищо и за никого. Вторият е да я посрещнем като порядъчни и елегантни хора. Ето някои правила, които може да ни помогнат да изглеждаме добре и в своите очи, и в тези на гостите. 1.

Обявиха Джил Стайн за „руска шпионка“, защото „посмя“ да участва в изборите

http://pogled.info/svetoven/amerika/obyaviha-dzhil-stain-za-ruska-shpionka-zashtoto-posmya-da-uchastva-v-izborite.91503

/Поглед.инфо/ Във връзки с Русия сега подозират бившия кандидат за поста президент на САЩ от партията на зелените Джил Стайн. Водещият на Fox News Такър Карлсън се свърза със Стйан и я разпита за това, какво мисли за разследването. В частност Стайн разказ, че нейната среща с Путин е била „съвършено забележително събитие», а разследването против нея е наказание за това, че тя се е кандидатирала за президент.

Aftonbladet/Швеция: Руснаците ще дойдат, а ние сме със свалени гащи

http://pogled.info/svetoven/Aftonbladet-shvetsiya-rusnatsite-shte-doidat-a-nie-sme-sas-svaleni-gashti.91504

/Поглед.инфо/ Докладът за всеобщата гражданска отбрана, представен от шведския комитет по отбраната предизвика огромни опасения у обществеността. Както пише Aftonbladet, Швеция се оказва съвършено неподготвена да осигури електроснабдяване в случай на въоръжен конфликт, в страната липсват противобомбени скривалища и запаси от продоволствие, а в здравеопазването няма да се справят с десетки хиляди убити и ранени.

Коледна приказка

http://pogled.info/bulgarski/koledna-prikazka.91501

/Поглед.инфо/ Навалица... Психоза масова... Разкалян тротоар… Чердже... Протяга чашчица пластмасова едно премръзнало джудже.

Русия се надява, че ЕС ще преодолее русофобското мислене

http://pogled.info/svetoven/rusiya-se-nadyava-che-es-shte-preodolee-rusofobskoto-mislene.91500

/Поглед.инфо/ Русия се надява, че Европейският съюз ще престане да действа от името на малка, но агресивна група от русофобски държави, които използват антируски настроения, за да постигат свои користни цели. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за кипърския вестник "Симерини", публикувано в неделя.

Топ 12 на софийските спектакли в средата на сезона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6626547

Топ 12 на софийските спектакли в средата на сезонаТази класация подрежда най-качествените постановки Плюс екстра - рецензия за "Лисичета" в Народния театър В средата на театралния сезон се натрупаха спектакли, които заслужават да се гледат в оставащите месеци до лятната ваканция на 2018. Ето нашите предложения, класирани в няколко рубрики. Комедии с вкус на драма Подреждаме тук „Иванов“ в

Коледно чудо

https://offnews.bg//mama-nindzha/koledno-chudo-671807.html

Автор: Юлита Гърбева Все ви разказвам за детството, за къщата на прадядо, която в един период от живота беше дала подслон на 4-5 семейства, като не броим прииждащите ежедневно близки и роднини. Напоследък се чудя как така се завъртя светът, че се отчуждихме и от свои, и от непознати. Сигурно затова все се връщам към онези времена, в които всичко беше по-чисто и истинско или поне така го виждаха моите детски очи. Откакто тази година украсихме елхата на 25-и ноември и предвидливо не закачих на нея стъклените играчки от детските ни елхи, заради новия член на семейството - котарана Буси,…

Рождество христово

http://www.cross.bg/koleda-dekemvri-hristos-1564098.html

/КРОСС/Днес, 25 декември, християнският свят празнува Коледа. Светият ден е известен в България под имената Рождество Христово, Божик или Божич. Екипът на агенция КРОСС честити празника на всички свои читатели и пожелава много здраве, топлина, уют и благополучие! Според религиозния календар точно в полунощ във Витлеем проплаква Божият син. На 25 декември, един от най-големите църковни празници, семейството се събира на обща трапеза и не се пропускат веселите гостувания за отбелязване на щастливия повод. Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своебразно продължение на Бъдни вечер. Коледа се празнува три дни - в първия, Голяма Коледа, сутринта празнично се ходи на църква, а трапезата не се вдига целия ден. Народното поверие сочи, че за благоденствие на мегдана се извива кръшно хоро. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в гр. Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна. Наименованието Коледа се предполага, че идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос

Весела Коледа! Рождественско послание от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

http://www.moreto.net/novini.php?n=365959

"Този наистина е Спасителят на света, Христос." (Йоан 4:42). Обични в Господа отци, представители на монашеството, братя и сестри, чеда на Варненска и Великопреславска епархия, Ние отново преживяваме събитието на Христовото Рождество, смисълът на което е толкова дълбок, че не може да бъде до край осмислен от човешкия разум, защото това събитие превъзхожда познавателните възможности на човека.

Михаил Горбачов подава оставка като президент на СССР

https://www.actualno.com/chronicles/mihail-gorbachov-podava-ostavka-kato-prezident-na-sssr-news_651092.html

Михаил Сергеевич Горбачов е съветски политик, ръководил СССР от 1985 до 1991 г. Заемал поста генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР. Пръв и последен президент на СССР. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител е на Нобелова награда за мир 1990 г. Докато политиката му на гласност довежда до демократизация на режима в СССР и Източна Европа, то перестр

Честито Рождество Христово!

https://offnews.bg//obshtestvo/chestito-rozhdestvo-hristovo-671584.html

Християнският свят празнува днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово! Божият син Исус Христос се е родил в град Витлеем, провинция Юдея. 

Малко преди раждането, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.

В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца. 

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Тримата влъхви били първите, които се поклонили пред Божия син, доведени при него от изгрялата Витлеемска звезда, която сочела пътя към Спасителя. 

Честито Рождество Христово!

https://www.actualno.com/celebrate/chestito-rojdestvo-hristovo-news_651288.html

Весела Коледа, скъпи читатели на Actualno.com! Екипът ни Ви пожелава здраве, мир, любов, топлина в душите и много радост в очите. Днес празнуваме може би най-големият християнски празник - Рождество Христово. Ден, който се утвърдил като ден на почит към Светлината! В България коледните празници започват още от 24 декември. Тогава празнуваме Бъдни вечер, когато, според християнските обичаи, приключват предколедните пости, които траят 40 дни. Едно от най-популярните имена на Бъдни вечер е Малк

Весела Коледа

http://www.cross.bg/vesela-koleda-1564091.html

/КРОСС/ Весела Коледа на Вас, читателите на КРОСС. Нека сиянието на тези светли празници озари Вашите сърца и Ви донесе здраве, щастие, благополучие и сили за бъдните дни.

Честито Рождество Христово и весели празници!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6629365

Честито Рождество Христово и весели празници!Честито Рождество Христово! Бъдете здрави, щастливи и много обичани! Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - в народния календар с обичая коледуване. На този ден честваме рождението на Божия син - Исус Христос,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване