Зарязвайте фитнеса, роботите вече правят лицеви опори (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62242-zarqzvajte_fitnesa_robotite_veche_pravqt_licevi_opori_video

Роботите няма да отнемат само работните ни места, а и уредите във фитнеса. Ако им дадем, разбира се. Но японските Кенгоро и Кенширо се справят с всякакви упражнения - лицеви опори, коремни преси, набирания и други.

Двата робота са разработка на инженери от Токийският университет. Отличават се от другите си механични събратя със скелети, които са почти идентични на човешките.

Кенгоро например има и порести части в скелета, които подобряват охлаждането на електродвигателите, които го задвижват - своего рода "потене". 

Мускулите и ставите са сравнително точно възпроизведени, макар да нямат същата свобода на движение. Степените на свобода на ставите са 64 при Кенширо, 114 при Кенгоро, спрямо 419 при човека.

И все пак постиженията на двата робота са впечатляващи - възпроизвеждането на човешки движения е изключително сложно, както можете да видите и сами:

 

 

Зарязвайте фитнеса, роботите вече правя лицеви опори (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62242-zarqzvajte_fitnesa_robotite_veche_pravq_licevi_opori_video

Роботите няма да отнемат само работните ни места, а и уредите във фитнеса. Ако им дадем, разбира се. Но японските Кенгоро и Кенширо се справят с всякакви упражнения - лицеви опори, коремни преси, набирания и други.

Двата робота са разработка на инженери от Токийският университет. Отличават се от другите си механични събратя със скелети, които са почти идентични на човешките.

Кенгоро например има и порести части в скелета, които подобряват охлаждането на електродвигателите, които го задвижват - своего рода "потене". 

Мускулите и ставите са сравнително точно възпроизведени, макар да нямат същата свобода на движение. Степените на свобода на ставите са 64 при Кенширо, 114 при Кенгоро, спрямо 419 при човека.

И все пак постиженията на двата робота са впечатляващи - възпроизвеждането на човешки движения е изключително сложно, както можете да видите и сами:

237 млн. лв. инвестират за модернизация на транспорта в 39 големи града

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629722

237 млн. лв. инвестират за модернизация на транспорта в 39 големи града25 "интелигентни" пешеходни пътеки ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина, информира МРРБ. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те трябва да издържат на преминаването на камиони,

Моралес след Тръмп: Гватемала мести посолството си в Йерусалим

https://offnews.bg//sviat/morales-sled-tramp-gvatemala-mesti-posolstvoto-si-v-jerusalim-671815.html

Гватемала ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим, съобщи президентът на страната Джими Моралес, пише The Guardian. 

Така централноамериканската държава става първата, последвала примера на САЩ и президента Доналд Тръмп.  Гватемала бе една от деветте държави, гласували заедно със САЩ и Израел в Общото събрание на ООН срещу необвързващата резолюция, осъждаща решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, припомня Фокус.

Президентът Моралес обяви, че след като е провел разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, е решил да инструктира външното министерство на страната да премести посолството, информира БНР.

До момента никоя държава няма да мести посолството си в Израел в Йерусалим. Чехия обаче също съобщи, че обмисля подобно решение.

Трябва да се стремим да отделим по-мъничко от себе си за другите

https://www.actualno.com/cite/trjabva-da-se-stremim-da-otdelim-po-mynichko-ot-sebe-si-za-drugite-news_651332.html

Това заяви знаменитата ни спринтьорка Ивет Лалова, която е част от Българската Коледа през тази година. Трябва да отворим сърцата си за другите, защото не всички имат нашия късмет, каза Лалова пред Нова телевизия. Тя напомни, че всеки, който желае, може да се включи в Българската Коледа, като изпрати SMS на номер 1117.

Разглеждането на проблемните дела на прехода ще е като отваряне на кутията на Пандора

http://www.cross.bg/hristova-nyama-antoaneta-1564122.html

/КРОСС/ Новата 2018-а ще бъде година, в която няма да има сътресения, прогнозира в предаването „Тази сутрин" по bTV политическият психолог Антоанета Христова. По думите ѝ обаче това много зависи от политиците.„Ако няма добра вътрешнокоалиционна комуникация и ако дразнят Валери Симеонов, би могло да има такъв скандал, че наистина да се постави под въпрос стабилността", уточни Христова. Тя разтълкува поведението на вицепремиера Валери Симеонов от последните дни като знак на бунт от негова страна, че е бил пренебрегнат. „Линията ДПС - Патриоти ще продължи и ще бъде все по-ожесточена", прогнозира още политическият психолог. „Колкото повече ДПС набира сили и реално би могла да използва власт, толкова повече ще се опитва да махне тези, които в момента играят ролята на балансьор. През 2018 г. това ще бъде нишката на голям конфликт", смята Антоанета Христова. „Допускам, че ДПС може да го извади и на европейско ниво, още по-ярко, в името на това да стигне до успех", допълни тя. Според нея в момента ДПС има необходимост да върне хората, които са излезли от партията. „Българският турчин е много лоялен човек. Когато веднъж си е тръгнал, не е така лесно да се върне. Затова този процес на връщане и възстановяване на ДПС ще отнеме много дълго време", каза Антоанета Христова

Крал Фелипе: Депутатите в каталунския парламент да избягват сблъсъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629718

Крал Фелипе: Депутатите в каталунския парламент да избягват сблъсъциКралят на Испания Фелипе Шести призова днес новите депутати в каталунския парламент, в които мнозинство спечелиха партиите, подкрепящи независимостта на областта, да избегнат ново противопоставяне. Призивът бе отправен от монарха в традиционното му коледно послание към поданиците, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Добрата страна на социалните мрежи - помощ дебне отвсякъде

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/25/3102688_dobrata_strana_na_socialnite_mreji_-_pomosht_debne/?ref=rss


През лятото "Дневник" ви разказа как доброволци се организираха чрез "Фейсбук" и за дни помогнаха да се адптира на български език анимационен филм за аутизма. Това е само един от примерите в последните години как непознати хора успяват да се намерят и мобилизират през социалните мрежи, за да помогнат на някого – дали ще е човек или животно в беда, или някоя голяма социална кауза, която си струва да бъде подкрепена.<br /><br />Социалните мрежи все повече се...

Гватемала също ще премести посолството си в Израел в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629713

Гватемала също ще премести посолството си в Израел в ЙерусалимПрезидентът на Гватемала Джими Моралес обяви, че страната му ще премести посолството на страната си в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Така централноамериканската държава става първата, последвала примера на скорошното спорно решение на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише The Guardian, цитиран от Фокус.

Весела Коледа!

https://www.actualno.com/viewpoint/vesela-koleda-news_651290.html

Весела Коледа, уважаеми читатели на Actualno.com. Бъдете здрави, щастливи, късметлии, радвайте се на обичта на семействата си, на близките си и на приятелите си. Стремете се да сте по-добри - не трябва много, просто малко толерантност и търпение. Позволете си да забравяте понякога своето "аз" и се замислете, че "ние" споделяме този красив свят и няма как да е така, ако всеки от нас гледа само "аз". Коледа отдавна е не просто празник за раждането на Спасителя Исус

Рождество в „Междузвездни войни“ (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/rozhdestvo-v-mezhduzvezdni-vojni-snimki-6077473

Mного хора предприемат по-модерен и забавен подход, за да покажат библейската история за раждането на Исус

Карадайъ: Борисов разбра погрешно Доган

http://dnes.dir.bg/news/dogan-karadia-26723277

Ахмед Доган е бил погрешно разбран от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, заяви в Млечино председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Дядо Коледа с файтон раздава подаръци в Кнежа (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/diado-koleda-s-fajton-razdava-podaryci-v-knezha-snimki-2069200

Дядо Коледа и Снежанка дойдоха с файтон в Кнежа, за да раздадат подаръци на добрите деца.
 
Инициативата е на общинската администрация. Дни преди празника кметът на общината Илийчо Лачовски<

Коледно пожелание

https://www.actualno.com/actualno/koledno-pojelanie-news_651286.html

Всяка Коледа отправяме традиционните за празника пожелания – здраве, късмет, щастие – знаете как е. Припомняме колко е важно да обърнем внимание на семейството поне сега, след като през цялата година се щураме напред-назад, изпълнявайки спешни "мега, гига, хипер важни" задачи, гонейки поредния срок за поредния много специален клиент, без който светът ще спре да съществува и забравяйки, че най-важното обикновено е до нас, а не някъде далеч напред, в неизвестното. Точ

Тръмп: Хората започнаха да казват "Весела Коледа" отново благодарение на мен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629705

Тръмп: Хората започнаха да казват "Весела Коледа" отново благодарение на менПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че хората казват отново „Весела Коледа“ благодарение на него, пише The Hill, цитиран от Фокус. „Народът е горд да казва отново „Весела Коледа“. Горд съм да водя настъплението срещу атаката на нашата любима и красива фраза“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

237 милиона лева по ОПРР за модернизация на транспорта в 39 големи града

http://www.cross.bg/varna-transport-avtobysa-1564121.html

/КРОСС/ „Интелигентни" пешеходни пътеки - общо 25 на брой, ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. Инсталирането на „умните" системи за безопасност ще стане със средства от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна. Ще се подобри и диспечерската програма на града - светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв. Варна е един от 39-те големи града, които модернизират градския си транспорт с 237 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Амбициозни са и проектите на останалите бенефициенти - община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник - с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул

Загубата на Uber в Европа показва презокеанското разделение около технологиите

https://www.investor.bg/analizi/262/a/zagubata-na-uber-v-evropa-pokazva-prezokeanskoto-razdelenie-okolo-tehnologiite-252697/

Докато в САЩ властите създават регулации за споделената икономика, Европа предпочита да ги задуши с традиционния си подход

Кметът на Кричим: 15 мин. преди да загине с двете си деца, се чух със заместничката ми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629710

Кметът на Кричим: 15 мин. преди да загине с двете си деца, се чух със заместничката ми- 37-годишната инж. Нурджан Ристемова била страхотен човек и професионалист - Градчето е потънало в скръб след ужасната катастрофа край Пловдив Кметът на Кричим Атанас Калчев не е на себе си от трагедията, която сполетя неговата 37-годишна заместничка инж.Нурджан Ристемова и двете й деца. Те загинаха в зверска катастрофа на 24-и край село Йоаким

Zdrasti, I am a British dude - британският пич, който харесва българите

http://clubz.bg/62241-zdrasti_i_am_british_dude_britanskiqt_pich_kojto_haresva_bylgarite

"Вие сте страхотни. Никога не съм имал проблеми с българските си клиенти, имам повече проблеми с англичаните, които идват в магазина. Вие сте много мили и се грижите един за друг. Винаги виждам пиятели и  семейства да купуват неща един за друг, без да се притесняват за парите."

Това сподели в българската секция на дискусионния портал Reddit анонимен британец снощи. 

Подписалият се с никнейм kurtcobains__shotgun се включва в обичайно кроткия подфорум с думите "Zdrasti. Аз съм британски пич, който работи в магазин, посещаван от много българи. Исках да споделя това."

Той забелязал, че много британци гледали "my Bulgarian homies" (моите български приятели) и ги обиждали, когато българите излизали от магазина.

"Това не ми харесва, защото смятам, че всеки трябва да се чувства добре дошъл в тази държава и исках те да се чувстват добре дошли в нашия магазин."

За да се бори с лошото отношение към българите, се опитал да научи малко от езика ни - простички фрази като "здрасти", "благодаря", "приятен ден", "как сте".

"А вчера се научих как да казвам "Весела Коледа", макар че тотално оплесках произношението за първите петима клиенти, докато един не ме поправи. Имаше страхотен ефект. Радва ме много да виждам  усмивки, когато се опитвам да говоря на развален български."

Вие сте много лоялни и добри хора, разказва още британецът. И споделя история - негов приятел имал проблеми със съсед, който се държал налудничаво. Била повикана полиция, но съседът се успокоил и отрекъл всичко. Няколко "мили български деца" подкрепили неговия приятел. Той отишъл след това и им предложил да им даде пари за благодарност, но те казали- "Не, ние сме съседи".

"Вече имам много добри български приятели. Миналата седмица един ми донесе домашен гръцки йогурт, който беше страхотен. И мога да крещя "Здрасти" из целия град, когато видя българските си приятели, кооето много ми харесва", казва брианецът.

И пожелава на всички "Vesela Koleda".

Папа Франциск поздрави християните по света (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=366048

В традиционната си литургия по повод Бъдни вечер папа Франциск поздрави християни по света, но и отправи силни послания за хората в беда и най-вече за мигрантите. Папата разкритикува драмата на милионите мигранти, чийто път той сравни с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем.

Идеални са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6629703

Идеални са условията за туризъм в планинитеИдеални са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите варират между минус 4 и плюс 3 градуса. Времето е ясно, само в най-високите вилни части има вятър. На повечето места лифтовите съоръжения работят. Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие.

Дядо Коледа е халюциногенна гъба

http://clubz.bg/62240-dqdo_koleda_e_halyucinogenna_gyba

Време за празници е, а аз си мисля за гъби. За да бъда съвсем конкретен за халюциногенната Amanita muscaria. Това е червено-бяла гъба, която е тясно свързана с вълшебните приказки. На пръв поглед Amanita muscaria и коледните празници изглеждат несъвместими. Но дали ще бъде твърде пресилено да предположа, че историята за нашия модерен Дядо Коледа (Санта Клаус), всемогъщия мъж, който може да пропътува земното кълбо за една нощ, носи подаръци и който лагерува из американските молове този месец, е свързан с шаман, който е ял халюцигенните гъби някъде в Арктика?

Не мисля. Както и доста учени.

Както се оказва, шаманските ритуали на народа саами в Лапландия, регион в северна Финландия, известен с ледения си климат и огромни гори, имат тайнствена близост с добре познатите разкази за Коледа и добрия старец, които знаем.

Според писателя и изследовател на гъби Лорънс Милмън, шаманите са използвали психоактивните свойства на Amanita muscaria, за да извършват лечебни ритуали. Употребата на  гъбата като ентеоген (вещество, което се използва за постигането на мистични преживявания) помага на шаманите да действат като посредници между два свята, те носят подаръци и решават проблеми. (Въпреки че тези гъби са отровни, саами намаляват токсичността им като ги сушат.) Много източници описват шаманите и ритуалите, които те извършват по начин, който е забележително близък до разказа за Санта Клаус. Мъж, който знае всичко и няма бариери във времето и пространството? Летящи елени? Елени, които теглят шейни? Промъкване през комина? Даването на подаръци? В приказките на шаманите всичко това го има.

Спомням си като дете, че бях завладян от празничния дух на Коледа, блестящите светлини и историята за Дядо Коледа. Но като възрастни ние вече сме безчувствени към това пищно чудо и благоволеем пред това, което сме изпитвали като деца. С проучването на корените на нашия коледен фолклор получих нова перспектива към историята, която помня от детството си. 

Така че дали едно време Дядо Коледа е бил свързан с шаман от Лапландия, който яде халюциногенни гъби? Със сигурност. Може би в образа му има повече от това, което досега сме приемали. Като неговите предшественици шамани, той може би ни дава подарък - знанието и разсъждението, нещо, което не можем да си купим.

Тази Коледа трябва да си оставим място за още една история - за гъби, шамани и древни ритуали.

Матю Салтън е създател на филми и аниматор в Портланд, Орегон. Текстът му е публикуван в "Ню Йорк таймс".

Експерт: Политическата 2018 г. може да донесе сътресения

https://frognews.bg/novini/ekspert-politicheskata-2018-moje-donese-satreseniia.html

Политическата 2018 г. може да донесе сътресения, ако вътрешнокоалиционна комуникация не се подобри. Това прогнозира политическият психолог Антоанета Христова пред бТВ.

Япония се връща в ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/yaponiya-yunesko-finansiraneto-1564120.html

/КРОСС/ Правителството на Япония взе решение да възобнови финансирането на ЮНЕСКО, предава news.bg. През 2015 г. ЮНЕСКО, по предложение на Китай, включи в списъка на програмата за защита на световното документално наследство архив с материали за масовото избиване на хора, извършено от японската армия през 1937 г. след щурма на Нанкин. Япония протестира и през 2016 г. спря финансирането на Организацията за образование, наука и култура на ООН . Вноската на Токио в бюджета на организацията е от 35 млн. долара и ще бъде преведена до края на декември.

Проф. Трайков: Множествената склероза не е наследствена

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6628783

Проф. Трайков: Множествената склероза не е наследственаМножествената склероза категорично не е наследствено заболяване, каза член-кореспондентът на БАН проф. Лъчезар Трайков -  ръководител на Катедрата по неврология към Медицинския университет в София и началник на отделение в Клиниката по неврология в университетската Александровска болница.  Множествената склероза (МС) е хронично възпалително

Виктор Орбан: Трябва да защитим християнската култура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629676

Виктор Орбан: Трябва да защитим християнската култураа. Унгарският министър-председател Виктор Орбан написа обръщение по случай Коледа към християните в страната си и в Европа, публикувано на интернет-страница на консервативния портал Magyar Idok, предава Фокус. Ето го и цялото обръщение на премиера на Унгария :  Ние, европейците живеем в култура, създадена от ученията на Христос.

Годишен хороскоп за 2018 година - Козирог

https://www.actualno.com/curious/godishen-horoskop-za-2018-godina-kozirog-news_651315.html

Началото на годината съвпада с вашия личен празник, така че винаги сте привилегировани. Така ще е и тази година. Ще сте късметлиите на Зодиака през първия месец на Новата година. В първите дни на годината ще бъдете заобиколени от любов, а в първите работни дни ще имате своите шансове за изява, които ще доведат до изключително благоприятни резултати за вас. Важното е, да знаете какво искате и към какво се стремите. Така ще постигнете желания успех. До март нещата ще се развиват еднообразно, но

Феята, която сама създава приказки

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/25/3080651_feiata_koiato_sama_suzdava_prikazki/?ref=rss


Какво ще си представите, ако някой ви заговори за феи? Вероятно някое миловидно същество, с рокля и крила на гърба.<br /><br />Раиса Леал се вписва в този образ. В общи линии.<br /><br />В Бразилия деветгодишното момиче е наричано Феята на скейта. Страната на самбата и футбола има своята малка фея с големи мечти и много талант.<br /><br />Раиса Леал привлича вниманието с уменията си със скейтборда. Тя се качва на дъската на шест години, а година по-късно...

Светещи зебри с датчици във Варна, в София на фокус са трамваите

https://offnews.bg//ikonomika/sveteshti-zebri-s-datchitci-vav-varna-v-sofia-na-fokus-sa-tramvaite-671813.html

25 „интелигентни" пешеходни пътеки ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. 

Инсталирането на „умните" системи за безопасност ще стане със средства от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна, съобщи МРРБ. Ще се подобри и диспечерската програма на града – светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв. 

Варна е един от 39-те големи града, които модернизират градския си транспорт с 237 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Амбициозни са и проектите на останалите бенефициенти - община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник – с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул."Придунавски", който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението.

124 млн. лв. ще бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което ще позволи по-висока скорост на движение. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска" от кръстовище с бул. „К. Стоилов" до кв.„Орландовци". Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси. Според урбанистите трамвайният транспорт трябва да е във фокуса на вниманието, защото е не само екологичен, но позволява на хората да се чувстват част от градската среда.

През първия програмен период по ОПРР в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв.

Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.

С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, а за удобство на гражданите бяха монтирани по спирките 1975 електронни информационни табла (ЕИТ). 

Кралица Елизабет ще похвали съпруга си в тазгодишното си коледно послание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6629669

Кралица Елизабет ще похвали съпруга си в тазгодишното си коледно посланиеВ традиционното си коледно послание британската кралица Елизабет Втора отдава почит на британските градове, поразени от терористични атаки тази година, а именно Лондон и Манчестър, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Посланието на 91-годишната кралица е предварително записано и ще бъде излъчено по-късно днес във Обединеното кралство и в още

Япония реши да възобнови финансирането на ЮНЕСКО

http://www.mediapool.bg/yaponiya-reshi-da-vazobnovi-finansiraneto-na-yunesko-news273504.html

Правителството на Япония взе решение да възобнови финансирането на ЮНЕСКО (Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата).   Финансирането бе прекратено през октомври 2016 г. в знак на протест срещу решението на ЮНЕСКО да включи в списъка на Световното наследство документи за клането в китайския град Нанкин през 1937 г. Сега Токио е променил политиката си, като е оценил намерението на ръководството на ЮНЕСКО в бъдеще да избягва въпроси, предизвикващи политическо напрежение, съобщава японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от БТА.   Японската вноска в бюджета на организацията е в размер на 35 милиона долара и ще бъде преведена до края на декември. Тя съставлява 10,8 процента от финансирането на ЮНЕСКО и прекратяването й бе тежък удар за организацията.   През 2015 г. ЮНЕСКО по предложение на Китай включи в списъка на програмата за защита на световното документално наследство архив с материали за масовото избиване на хора, устроено от японската армия през 1937 г. след щурма на Нанкин.   След това включване външното министерство на Япония заяви, че представените от Пекин документ изкривяват историята и се основават на едностранчиви тълкувания.   Токио признава факта за масовите екзекуции в Нанкин, но твърди, че няма потвърдени данни за числото на загиналите и твърди, че по този въпрос може да има различни мнения. Ето защо японското правителство смята, че е неправомерно да се признават само документите, отразяващи позицията на Пекин.  

Диетолог: Хората, които са постили, трябва да внимават с яденето на месо по Коледа (Видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6629692

Диетолог: Хората, които са постили, трябва да внимават с яденето на месо по Коледа (Видео)Много преекспонираме тези семейни празници. Свързваме ги с богата трапеза и голямо изобилие и сякаш духовното се е загубило”, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия  диетологът проф. Божидар Попов. Нищо лошо няма човек на пийне една чашка. 1 грам алкохол дава 7 калории, повече от въглехидратите.

Легендарният Ринго Стар става рицар

http://www.cross.bg/ringo-star-ritzar-1564118.html

/КРОСС/ Барабанистът на легендарните „Бийтълс" Ринго Стар ще бъде титулуван като рицар. Това ще стане на традиционна церемония на 1 януари в Бъкингамския дворец, съобщава „Сън". Вече на 77 години Ринго Стар ще бъде удостоен с рицарско звание заради заслугите с областта на музиката и благотворителността. Ринго Стар ще получи званието цели 20 години след друг известен „бийтълс" Пол Макартни. Той ще се завърне в Бъкингамския дворец след 52 години, за да получи и индивидуално своето звание, след като през 1965-а цялата група „Бийтълс" бяха посветени в рицарство. Лично рицар досега обаче само Пол Макартни заради скоропостижната смърт на останалите двама от може би най-популярната банда в историята - Джон Ленън и Джордж Харисън.

Експерти очакват още повече инвестиции в инфраструктура през 2018 г.

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/eksperti-ochakvat-oshte-poveche-investicii-v-infrastruktura-prez-2018-g-252731/

Инвеститорите са най-привлечени от проектите за енергия от възобновяеми източници, големите компании за комунални услуги, транспортна инфраструктура и други

Президентът на Перу помилва предшественика си Фухимори

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-peru-pomilva-predshestvenika-si-fuhimori-news273503.html

Президентът на Перу Педро Пабло Кучински помилва бившия държавен глава на страната Алберто Фухимори, който беше осъден на 25 години затвор за престъпления срещу човечеството и корупция.    79-годишният Фухимори страда от нелечимо заболяване.    Самият Кучински, подозиран в корупция, тази седмица успя да остане на поста си, след като група поддръжници на Фухимори гласува в негова полза в парламента против започване на процецура по импийчмънт.   

Доналд Тръмп отговаряше на въпроси на деца, които искаха да узнаят къде е Дядо Коледа

http://econ.bg/Новини/Доналд-Тръмп-отговаряше-на-въпроси-на-деца-които-искаха-да-узнаят-къде-е-Дядо-Коледа_l.a_i.755343_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания отговаряха по телефона на въпроси на деца, които искаха да узнаят къде се намира Дядо...

Отцепиха район в Лос Анджелис заради подарък с конска тор за министър

https://offnews.bg//sviat/ottcepiha-rajon-v-los-andzhelis-zaradi-podarak-s-konska-tor-za-minista-671812.html

Полицията в Лос Анджелис отцепи района в града, където живее американският министър на финансите Стивън Мнучин. Причината е подозрителен пакет, оставен на алеята край къщата му, съобщи ДПА.

В операцията са участвали представители на местните и на федералните власти.

Пакетът бил опакован като подарък с надпис "От американския народ". След като полицаите го отворили, те открили вътре само конска тор.

Мнучин е бил в дома си и е бил информиран за случилото се, уточнява БНР. Води се разследване за изпращача на пакета

Тайните и традициите на традиционната коледна трапеза

https://www.actualno.com/curious/tajnite-i-tradiciite-na-tradicionnata-koledna-trapeza-news_651017.html

Коледа!!! Коледа е магия, любов, смирение, доброта, надежда и още милион неща! Коледа не е просто празник, Коледа е чувство! Самото изричане на тази дума изпълва сърцата и душите на малки и големи. Коледа е олицетворение на семейството, мили спомени от детството, най-греещите детски личица, очакващи подаръци под елхата. Магията е в щастието, отразено в очите на любимите ни хора, украсяването на дома, приготвянето на богата коледна трапеза...и една коледна звезда, свързана с най-съкровените ни же

Цвета Караянчева: Всеки може да сътвори своето малко чудо, с което да промени света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629689

Цвета Караянчева: Всеки може да сътвори своето малко чудо, с което да промени света. По Коледа се случват чудеса, но всеки от нас може да сътвори своето малко чудо, с което да промени света. Това е написала в официалния си профил във Фейсбук Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, по повод Рождество Христово. „Честита Коледа! С пожелание за здраве, лично и семейно щастие, сбъднати надежди и сплотеност.

Солидарността, която не е механична

https://offnews.bg//analizi/solidarnostta-koiato-ne-e-mehanichna-671806.html

Във времената на модерната публичност темата за солидарността не убягва на общественото внимание. Нашето време се характеризира с непрекъснати промени. Колкото по-дълбоки са промените, толкова по-остри са колизиите. На пръв поглед е парадоксално, но солидарността също възпламенява нерядко остри обществени колизии.

Европейският съюз, който е уникална и безпрецедентна в историята на човечеството социално-политическа и транснационална формация, познава латентни напрежения и колизии, които се усилиха и станаха внезапно и изненадващо явни във връзка с голямата бежанска вълна. Тъй като вълната отслабна, се създава впечатлението, че нещата не са така драматични вече, но главният проблем е висящ. Главният проблем е разклатената фундаментална социална ценност - солидарността, прокламирана от и за страните членки на съюза. Кризата не е въпрос на политическата форма на ЕС, която е безпрецедентна и уникална, не е защото съюзът не е станал Европейски съединени щати, по-малко централизирана федерация и т.н. Нещата са многомерни и в дебатите са откроени вече сериозни различия относно солидарността между страните членки и групи страни членки. Има разминавания между разновидностите на солидарност в рамките на съюза: кохезионно фондове - „Да!“, квоти за бежанци- „Не!“ и т.н.

Циркулират всекидневни представи за солидарността и конкуриращи се научни теории и понятия за феномена. Високата социологическа теория не се отнася с пренебрежение и презрение към всекидневните представи, макар че общественото мнение не е място на истината. То включва наред с истини полуистини, фантазии, желано, приемано за действително, подмяна на ценности и какво ли не. Но общественото мнение е основна част от социалната реалност. Има множество светове (реалности), може би безброй (Джеймс). Всекидневният живот на хората е върховна реалност (Шютц). Нагазваме в дълбоки води, но няма как. Солидарността е от дълбоките води. Добре е да си огледаме екипировката, на което ни е научил безсмъртният здрав смисъл. Различните научни теории отмират независимо от претенциите, че науката е мястото на истината. Така е било и така ще бъде.

Солидарността е фундаментална социална ценност. Без солидарност обществото се разпада и загива, а с това, разбира се, загиват човешките същества изобщо. Но подобни радикални изводи са отвъд хоризонта на здравия смисъл. Всекидневното съзнание и общественото мнение нямат рационални понятия за произхода на солидарността, за нейната същност и форми. Общественото мнение се уповава на несигурни интуиции, вярвания и ограничен емпиричен опит. Необходима е социология и сродни на нея науки. Науката по своята същност е теория на действителността. Съвременниците, обаче, продължават да гледат подозрително на теоретичните знания, което смятат за нещо отвеяно, непрактично и непрагматично. Но съвременното общество се трансформира неумолимо в общество на знанието. Кое е това знание, което се превръща в ос на настъпващото общество? Това е на първо място фундаменталното теоретично знание. Да, теоретичното знание. То придобива осево значение, тоест всичко се върти около него.

Заглавието е вероятно озадачаващо. Какво означава солидарност, която не е механична? В социологическата класика се разграничават две исторически форми на солидарност. В предмодерното общество солидарността е механична. В модерното общество механичната солидарност се измества от органичната солидарност (Дюркем). Предмодерното общество почива на природната зависимост и отделните членове на общността нямат съзнанието и самосъзнанието да са личности. Дори най-смелата и далече отиваща фантазия няма идея за човешкия индивид като личност. Солидарност между отделни групи хора обаче има и тя е непоклатима. На беда или посегателството върху член на рода се отговаря без колебание, автоматично от друг или други членове. Цената на солидарността няма значение, тя може да е саможертва. Ето защо, солидарността е автоматична, механична.

В модерното общество човека става гражданин, доколкото се освобождава от предходните общностни зависимости (Русо). Като гражданин всеки пълнолетен човек е автономен член на обществото. Хората в модерните общества, които се признават и ценят като личности, се нуждаят от солидарност, без която обществото е немислимо. Липсата на солидарност и бягството от солидарност, там където тя е жизнено необходима, е заличаване на личността. Обезличената автономност на човешките индивиди е озъбено чудовище. Човешкият индивид, който не вижда насреща си личност, е безличие, опасно безличие, каквото е чудовището. Общество, което не почива на солидарност, е деградирало в зверилник.

Солидарността, която не е механична, произтича от благородното сърце на автономния член на обществото, от индивидуална личност. Умът осветява и отваря път на благородното сърце. Хората имат нуждата да знаят как, кога и на кого да дадат подкрепа. Другият е ближен и това качество е преди нашия опит и подръчни знания. Не користта и страхът управляват солидарността. В този суров свят ще кажат, че тия думи са вятър работа. „Който е беден, да работи и да стане богат“ и т.н. Така е. И не е така. Необходимо е да преценяваме и да пресмятаме. Произволната солидарност се срива като социална ценност. Тя може да опива бедните да остават в леността си, мързеливите в мързела се, свикналите да живеят на чужд гръб да се чувстват удобно, готованите да ламтят за чуждото и т.н. Социалното разложение има безброй разновидности.

В тоталитарната система солидарността се налага. За част от обществото солидарността наподобява механичната солидарност от предмодерната епоха, за друга част от членовете на обществото, които не приемат вътрешно комунистическата идеология, комунистическите идеали и светоглед, солидарността е принудителна и механична. Солидарността се диктува от господстващата комунистическа идеология. Тя е организирана и направлявана от комунистическата партия-държава. Спонтанната солидарност е немислима и бива смазана от тоталитарната машина. Международната работническа солидарност, солидарността на международното комунистическо движение и пакетирани движения като „движението за мир“, „женско движение“ и др. са уж спонтанна солидарност. За всички трезво мислещи хора социалистическата и комунистическата солидарност е дълбоко фалшива. Думата „солидарност“ беше омърсена.

Истинската солидарност е преди всичко спонтанна в смисъл, че е самоосновна, тоест по своята същност тя е заради самата себе си и от себе си в името на благо за другите. Ние сме солидарни не за да получим нещо, да се облагодетелстваме, а за дадем на другите, които смятаме за ближни в най-широкия смисъл на това понятие.

В късно модерната епоха си прокарва път нова механична солидарност, която произтича от пълзящия във всички координати на социалната сфера юридизъм. Това е лудостта всичко да се свежда до правно регламентиране и регулиране. Юриспруденцията претендира да е панацея за всичко. Успоредно върви с разстрела на интимността и функционализация на човешките отношения. Вменяването на солидарност по квоти за приемане на бежанци, прииждащи в Европейския съюз, е илюстрация на юридизъм. Привържениците на широко отворените врати, като канцлерът на Германия, смятат, че щом солидарността е основна социална ценност на ЕС, то договорът, на който почива съюза, диктува всяка страна членка да приеме пропорционален брой чужденци. Юридизмът отива толкова далече, че едва ли не всичко подлежи на правно регулиране. Правните норми, които - както е известно - са задължителни, и те все повече изместват моралните норми. Юридизмът е правен империализъм. Подчиняването на солидарността на юридизма я превръща в механическа.

Алтернатива на механичната солидарност е съзвучната на благородните човешки и социални ценности солидарност като висша социална и хуманна ценност. Не може да се живее с мисълта, че историята си знае работата. Историята няма свой вътрешен разум. Съвременниците са отговорни за идните поколения, както родителите за своите невръстни деца и пълнолетните за непълнолетните. Не е вярно, че нещо, което е много важно и безценно, не може да бъде загубено веднъж завинаги. Човешкият живот е върховна ценност и самоценност, но има хора, които се самоубиват, което е най-печалното от всички печални неща на този свят. И все пак нищо не е предопределено и неизбежно, като се изключи индивидуалната смърт на всяко едно човешко същество.

Проф. Георги Фотев е почетен професор на Нов български университет и директор на Центъра за изучаване на европейските ценности при НБУ. Автор е на голям брой научни публикации у нас и в чужбина.

Проф. Г. Фотев е National Program Director на European Values Study/Survey. Той е действителен член на European Academy of Sciences and Arts от 1993 г. Репресиран е от тоталитарно-комунистическия режим. Семейството му е изселвано по политически причини. Дълго време не му разрешават да следва, бил е работник и т.н.

Министър на науката и висшето образование (1991). Три мандата е директор на Института по социология към БАН. Сред основните му трудове са книгите: Социална реалност и въображение (1986, изд. на гръцки език в Атина, 1996), История на социологията, том 1-2 (1993), Другият етнос (1994), Ethnicity, Religion and Politics (1999), Криза на легитимността (1999), Смисъл на политиката (1999), Граници на политиката (2001), Диалогична социология (2004), Дисциплинарна структура на социологията (2006), Дългата нощ на комунизма в България (2008), Българската меланхолия (2010), Сфери на ценностите (2012), Смисъл и разбиране (2014), Човешката несигурност (2016) и др.

В чест на проф. Г. Фотев е публикуван монументалният сборник "Светове в социологията" (2006) с участие на негови ученици, колеги и на световни имена в социологията като Зигмунт Бауман, Едуард Тирикян, Майкъл Бъроуей, Джон Рекс и др.

Честито Рождество Христово!

http://econ.bg/Новини/Честито-Рождество-Христово-_l.a_i.755342_at.1.html

Днес е Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос. Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските...

Стотици скиори бяха блокирани 2 часа в лифт във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629667

Стотици скиори бяха блокирани 2 часа в лифт във ФранцияПовреда в електрозахранването на френски лифт вгорчи коледната ваканция на стотици скиори – те останаха блокирани в кабинките на един от лифтовете в алпийския курорт Шамрус повече от два часа, предава Би Ти Ви. За евакуацията на блокираните скиори бяха мобилизирани спасители от съседните курорти, както и два хеликоптера.

Атентат до централата на НАТО в Кабул

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-atentat-jihad-26723133

Атентатор камикадзе се взриви близо до сградата на националната разузнавателна агенция на Афганистан в афганистанската столица Кабул, съобщи БТА

670 хиляди тона храна се изхвърлят всяка година в България

http://www.cross.bg/hrana-tona-godina-1564117.html

/КРОСС/ Общо 670 000 тона храна се изхвърлят всяка година само в България. В световен мащаб количеството ѝ е 1 млрд. тона. Годишно всеки от нас изхвърля 173 кг храна. Половината от нея е напълно годна и може да бъде спасена, изчислява „Нова телевизия". Дарителите обаче все още са малко въпреки законодателните промени, които вече са в сила. Правителството отмени плащането на ДДС върху дарените храни. Статистиката обаче е категорична - едва 270 тона годишно е спасената храна. С нея успяваме да помогнем на около 30 000 нуждаещи се. Всяка година Българската хранителна банка успява са спаси общо около 300 тона храна. Статистиката обаче е безпощадна - изхвърлената храна е стотици пъти повече от дарената. Тя сочи още, че у нас хляб няма за всяко трето дете и всеки втори възрастен. Общо изхвърлената храна пък би стигнала за приготвянето на над 2 млрд. порции топла вечеря.

Папата поиска съпричастност за бежанците

https://frognews.bg/novini/papata-poiska-saprichastnost-bejantsite.html

Папа Франциск отправи призив за съпричастност към бежанците по света по време на традиционната си литургия по повод Бъдни вечер. Той сравни техния път с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем.

Скиори останаха блокирани в лифт във Франция

http://www.mediapool.bg/skiori-ostanaha-blokirani-v-lift-vav-frantsiya-news273502.html

Повреда в електрозахранването на френски лифт вгорчи коледната ваканция на стотици скиори – те останаха блокирани в кабинките на един от лифтовете в алпийския курорт Шамрус повече от два часа, съобщиха информационните агенции.   За евакуацията на блокираните скиори бяха мобилизирани спасители от съседните курорти, както и два хеликоптера.   Заклещените в кабинките туристи бяха пуснати един по един на земята с въжета.Пострадали няма.   Причините за тежката авария все още не са известни.

Президентът и съпругата му на 'Българската Коледа' довечера

https://offnews.bg//obshtestvo/prezidentat-i-saprugata-mu-na-balgarskata-koleda-dovechera-671810.html

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ тази вечер в Народния театър „Иван Вазов“. 

Петнадесетото издание на „Българската Коледа“ е „В подкрепа на спасения детски живот“. Oт сцената на Народния театър изявени български музиканти, танцьори, спортисти, актьори и журналисти ще подкрепят благородната кауза, посветена на изпадналите в беда деца.

Юлиан Вергов ще бъде водещ, а в благотворителния концерт ще вземат участие известните български изпълнители Васил Найденов, Орлин Горанов и Еделина Кънева, група „БТР“ и група „Фондацията“, Михаела Филева, Графа, Криско, Миро, Поли Генова, Васил Петров, Орлин Павлов, Мариана Попова, Михаела Маринова, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Фолклорен танцов ансамбъл „Пламъче“, Софийска филхармония и хорът към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Актрисата Мартина Вачкова, тенисистът Григор Димитров, лекоатлетката Ивет Лалова, сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, алпинистът Боян Петров, волейболистите Радостин Стойчев и Владимир Николов, лекоатлетката Мирела Демирева, един от най-добрите български състезатели по тенис на маса - Денислав Коджабашев, художествената гимнастичка Невяна Владинова, актрисата Десислава Бакърджиева и спортният журналист Иво Иванов също ще са сред застъпниците, които ще призоват за съпричастност и подкрепа на децата в беда.

Участие в спектакъла ще вземат и журналисти от Българската национална телевизия, Нова телевизия и бТВ. По време на концерта ще бъдат разказани историите на деца, борещи се с тежкото си здравословно състояние, както и такива, които са успели да преодолеят трудностите на болестта. 

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива www.bgkoleda.bg.

Рожденици на 25 декември

http://www.cross.bg/rozhdenitzi-na-dekemvri-1564119.html

/КРОСС/ Александрина Железова, писателка Александър Русев (роден като Мирослав Барняшев) - кечист, роден в Пловдив, България Анелия Раленкова, световна и европейска шампионка по художествена гимнастика Гергина Тончева, създател и бивш директор на Националната гимназия за древни езици и култура Д-р Емил Кръстев, началник отделение по неврохирургия в УМБАЛ "Софиямед" Недялко Недялков, журналист и издател Проф. Радослав Гайдарски, лекар, член на лигата "Лекарите, на които вярваме", бивш министър на здравеопазването Соня Йончева - оперна певица  

Проф. Чуков: Непредвидимият Тръмп срути прогнозите за 2017

http://dnes.dir.bg/news/sasht-izbori-2016-26710933

2017 г. бе динамична и се оказа непредвидима в международен план. Имаме един извънсистемен, нетрадиционен стопанин на Белия дом, който е непрогнозируем.

ООН прие бюджет от 5,4 милиарда долара

http://www.cross.bg/dolara-sledvashtite-stranata-1564116.html

/КРОСС/ Общото събрание на ООН прие бюджета на Световната организация за следващите две години в размер от 5,395 млрд. долара, предава „Фокус". Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш първоначално поиска повече от 5,4 млрд. долара за следващите две години. Предварителните дебати се водеха в Пети комитет на Общото събрание, занимаващ се с административните и бюджетните въпроси. Бюджетът на ООН се формира от вноските на неговите 193 страни членки. Те се оценяват от платежоспособността на страната и се изчисляват според средния показател на БВП и дохода на глава от населението на страната.  

Патриарх Неофит с призив да приемем Спасителя, папата призова за състрадание

https://www.actualno.com/society/patriarh-neofit-s-priziv-da-priemem-spasitelja-papata-prizova-za-systradanie-news_651320.html

Нека благодарим на Бога, че ни изпраща своя син и България да бъде в светлина. Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх Неофит пред журналисти преди да оглави Празничната служба за Бъдни вечер, предаде БГНЕС. Нека се радваме на този хубав празник! Нека благодарим на Бога, че ни изпраща своя син, за да следваме истинската светлина. България в светлина. За много години, пожела на българския народ патриарх Неофит. По време на словото си пред вярващите патриархът призова да отворим души

Кола се удари в централата на социалдемократите в Берлин

http://www.mediapool.bg/kola-se-udari-v-tsentralata-na-sotsialdemokratite-v-berlin-news273501.html

Автомобил се удари в централата на Германската социалдемократическа партия в Берлин, съобщиха световните агенции.   Шофьорът е ранен и е откаран в болница. Не се знае дали в сградата е имало събитие по време на инцидента.   На кадри от мястото на инцидента се вижда, че в автомобила е имало пожар. Свалени са и няколко туби с бензин и бутилки със запалима течност. Пред полицията мъжът казал, че е искал да се самоубие. Разследва се и версията за умишлен палеж.   Социалдемократите обмислят дали да влязат в нова управляваща коалиция с консерваторите на Ангела Меркел.

Евакуираха над 650 000 души във Виетнам заради приближаващ тайфун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629665

Евакуираха над 650 000 души във Виетнам заради приближаващ тайфунНад 650 000 души бяха евакуирани във Виетнам заради приближаването на тайфуна Тембин, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Очаква се в нощта срещу вторник стихията да достигне района на делтата на река Меконг в южната част на страната. Според агенция ДПА властите са разпоредили да бъдат евакуирани общо 1,2 милиона души.

Митрополит Антоний: Рождество Христово е божествен триумф над злото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6628517

Митрополит Антоний: Рождество Христово е божествен триумф над злотоХристос се ражда – славете Го! Христос слиза от небесата – посрещнете Го! Христос е на земята – извисете се! Пейте на Господ, всички на земята, радостно Го възпейте, народи, защото Той се прослави! (Първа песен от катавасиите на Рождество Христово) Досточтими отци, Възлюбени в Господа братя и сестри,

Картината "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи е ретуширана

http://www.mediapool.bg/kartinata-spasitelyat-na-sveta-na-leonardo-da-vinchi-e-retushirana-news273500.html

Картината "Спасителят на света" от Леонардо да Винчи, която беше продадена за рекордните 450 млн. долара на търг през ноември, е ретуширана, твърди германски експерт, цитиран от в. "Дейли мейл".   Д-р Мартин Пракер, специалист по техническа история на изкуството, сравни снимки от представянето на картината в Националната галерия в Лондон през 2011 г. и от продажбата й на търга на "Кристис" в Ню Йорк.    Най-забележими са разликите в гънките на синята мантия на лявото рамо на Христос. Те са изчезнали на продадената на търга картина.   Картината "Спасителят на света" е реставрирана преди да бъде показана в Националната галерия. Явно след автентицирането някой е продължил да я ретушира, но не за добро. Това я отдалечава от оригинала, каза Дейли.   Говорителка на "Кристис" потвърди, че Диане Модестини, първоначалната реставраторка на картината, е работила по нея и преди продажбата й на търг. Тя им е обяснила, че разликите между двете снимки се дължат на "естествен вторичен резултат от почистването, консервирането и процеса на изсъхване".   В доклада си от 2014 г. Модестини пише за влошаване на състоянието на драперията заради "болест на ултрамарина", "често срещана промяна на този пигмент, използван заедно с маслена боя". Модестини отбелязва също, че "сенките на диплите върху лявото рамо... са станали постепенно по-силни".   Реставраторката каза след критиките, че "черните ивици по лявото рамо на синята мантия на "Спасителят на света", не са дипли". Те са следи, появили се от влошаването на състоянието на синия пигмент, направен от полускъпоценния камък лапис лазули.   Разтворителите, използвани за почистване, за кратко са проникнали в боите и заради тях следите са изчезнали.   Картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света" беше купена от саудитския принц Бадер бин Абдулах бин Мохамед бин Фархан ал Сауд за департамента по културата и туризма в Абу Даби. Тя ще бъде изложена в новооткрития клон на Лувъра там.

Тираж 102 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6629683

"6 от 49" (7, 13, 27, 37, 40, 41) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 13 по 3200,20 лв. III гр. (4) - 852 по 48,80 лв. IV гр. (3) - 13 703 по 4,30 лв. Джакпот - 3 001 167,75 лв. "6 от 42" (4, 11, 15, 30, 39, 42) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 9 по 1457,30 лв. III гр. (4) - 472 по 27,80 лв. IV гр. (3) - 7240 по 2,60 лв. Джакпот - 528 100,36 лв.

Криптовалутите - измама или иновация?

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/kriptovalutite-izmama-ili-inovaciia-252786/

Дигиталните валути са тук, за да останат, но е малко вероятно да оцелеят в сегашната си форма, пише CNBC в свой анализ

Пореден самоубийствен атентат взе шест жертви в Кабул

http://www.mediapool.bg/poreden-samoubiystven-atentat-vze-shest-zhertvi-v-kabul-news273499.html

Атентатор камикадзе се взриви близо до сградата на националната разузнавателна агенция на Афганистан в афганистанската столица Кабул, съобщиха предадоха световните агенции.   Според Ройтерс и ДПА най-малко шестима души са убити, а най-малко един е ранен. Районът на нападението е отцепен. Експлозията отекна в квартала Абдул Хак, в който се намират посолството на САЩ и централата на силите на НАТО в Афганистан.   Терористичната група Ислямска държава пое отговорност за атентата, предаде Ройтерс.    Взривът стана седмица след като Ислямска държава пое отговорност за атаката срещу тренировъчна академия на същата разузнавателната агенция.

Кола се вряза в централата на социалдемократите в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629651

Кола се вряза в централата на социалдемократите в БерлинКола се удари в централата на Германската социалдемократическа партия в Берлин, предаде ДПА, цитирана от БТА. На кадри от мястото на инцидента се вижда, че може би има пожар в колата и че няколко туби с бензин и бутилки със запалима течност са извадени от нея. Шофьорът е бил ранен и откаран в болница.

"Сън" изброи предсказанията на Ванга за 2018 година

//dariknews.bg/novini/sviat/syn-izbroi-predskazaniiata-na-vanga-za-2018-godina-2069171

Журналисти от британския вестник „Сън” припомниха предсказанията на прочутата българска пророчица Ванга за 2018 г. - събития, които може да променят из основи световния ред.
 

Ангелски криле в небето над Велинград (снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/angelski-krile-v-nebeto-nad-velingrad-snimki-671811.html

Ангелски криле и кръст заснеха в небето над Велинград местни жители на Бъдни вечер. 

Красивото природно явление малко след залез слънце бе възприето от хората като добър знак на един от най-големите христянски празници, съобщи Дарик. 

Според повечето коментари това е Божие предзнаменование и предвестник на мир, любов, здраве и благодат не само за велинградчани, но и за всички българи.

650 хиляди души са евакуирани във Виетнам заради приближаващия тайфун

http://www.cross.bg/dyshi-stranata-tembin-1564115.html

/КРОСС/ Повече от 650 хиляди души са евакуирани във Виетнам заради приближаващият южното крайбрежие на страната тайфун „Тембин". Очаква се в нощта на 26 декември бедствието да достигне до делтата на река Меконг, предава ТАСС. В момента властите на южните провинции на страната водят мащабна подготовка за защитата на местното население от възможния удар на стихията. Силните дъждове могат да провокират наводнения и свлачища, както се случи във Филипините. Там „Тембин" през последните дни доведе до гибелта на около 200 души и до значителни разрушения.  

В Калофер посрещнаха Коледа с тъпани и гайди от цялата страна (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6629680

В Калофер посрещнаха Коледа с тъпани и гайди от цялата страна (Видео)Уникална традиция на повече от един век възродиха  в Калофер, предава Нова телевизия.  Градът посреща Коледа със 100 тъпани и гайди. За тази цел са събрани музиканти от "100 каба гайди" и от цялата страна. Гайдарите изпълняват коледарски песни и са облечени в традиционните за града народни

Честито Рождество Христово!

http://www.mediapool.bg/chestito-rozhdestvo-hristovo-news273498.html

Християнският свят празнува днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово или Коледа, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. Според eвангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера. В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер - с обичая Коледуване. Според българските традиции участниците в него са само млади мъже – ергени, годеници, скоро женени. На този ден постите свършват. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба. В 9.30 часа днес българският патриарх Неофит ще отслужи света литургия за Рождество Христово в катедралата "Св. Александър Невски".  

Корупция или не? В Белград се радват на най-скъпата елха в света

http://www.cross.bg/mali-sinisha-sveta-1564114.html

/КРОСС/ Учудващо или не, най-скъпата елха в света е поставена в центъра на Белград. Тя е изкуствена и е висока 18 метра. Струва 83 хиляди евро, което е 4 пъти повече от елхата пред „Рокфелер Сентър" в Ню Йорк, твърди сръбската агенция ТАНЮГ. Кметът Синиша Мали каза, че не е наясно с разходите и ще отмени сделката, но опозиционните групи твърдят, че властите са участвали в корумпирано и разточително използване на публични средства. Трябва да се отбележи, че Синиша Мали вече влезе във водещите новини за предполагаемото плагиатстване на докторската си дисертация. Остава освен това неясно с какви пари е платил Мали за 24-те си апартамента в България. Те са в затворен комплекс край Черно море.

Овладяването на БНТ е все едно Пеевски в ДАНС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284065_%D0%9E%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%9D%D0%A2+%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0

 Овладяването на БНТ от #Кой е съпоставимо с назначаването на Пеевски в ДАНС. Де факто няма голяма медия, която да не е подчинена. Или се купува, или й се спира „кислорода“ с рекламите, като се назначава политкомисар /така направиха в БГ он Еър и в БиАйТи/, или се репресира за да се държи под напрежение и контрол – това важи за БТВ и Нова ТВ.

ТВ Европа се превръща в Канал 3 – сега трескаво ухажват „десни“ коментатори и политици, за да могат да запазят някакво влияние сред десния електорат – мисия, която им е възложена за да могат да изолират неприемливите за Борисов и Пеевски политици от ДаБГ, ДСБ, БЗНС и другите свободни анализатори. Да Ви е ясно – отдавна има „черни“ списъци с хора, които не трябва да се появяват в гледано време по основните канали.

Целта на медийната репресия на #Кой е да маргинализират всеки опит за алтернатива на ГЕРБ в дясно, като я иронизират, като дават трибуна за вътрешни разбори в дясно, личностни ежби и интриги, и на този фон да прокарват тихо и системно безалтернативността на ГЕРБ.

Това вече сте го чували от един „мъдрец“ от сараите, затова Ви звучи познато.

За това смятам, че тези хибридни медии и медийни звезди са по опасни от открито провеждащите политиката на Кой?

Няма разлика между #Кой и ГЕРБ. Вече.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук. Той е по повод новината за освобождаването на Константин Кисимов като шеф на новините на БНТ назначаването на Емил Кошлуков като програмен директор. Заглавието е на редакцията.

Япония реши да възобнови финансирането на ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629648

Япония реши да възобнови финансирането на ЮНЕСКОПравителството на Япония взе решение да възобнови финансирането на ЮНЕСКО (Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата), предаде ТАСС, цитирана от БТА. Финансирането бе прекратено през октомври 2016 г. в знак на протест срещу решението на ЮНЕСКО да включи в списъка на Световното наследство документи за клането в

ГЕРБ в ирационален екстаз, Тома Белев - Доган не иска да става от политическата маса!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284064_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B2+%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B7%2C+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2+-+%D0%94%D0%BE

 Цветан Цветанов, щастлив - "Силна реч! Когато се прави нещо хубаво, не трябва да се отрича!"

"Доган не иска "стани за да седна", защото е седнал преди 17 години на политическата маса  и още не е станал." Това написа на страницата си във фейсбук скандалният еколог Тома Белев по повод вчерашната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Корнелия кво викаше, вот ли щеше да внася??А с кого щеше да го внася??? Май остана сама! А???" Думите са на ПР на ГЕРБ Никола Николов.

Николов изпадан в шумен екстаз в мрежата след изявлението на лицето на ДПС. Той попълни анализа си във фейсбук с думите: "Корнелия в ролята на лирическия герой Шушана...И ко прайм ся???"

"Речта на Ахмед Доган се различава с тезите на парламентарната му група. Ще видим политическите ѝ действия и дали ще има вот на недоверие от страна на ДПС след речта на Доган. Той е прав – когато се прави нещо хубаво, не трябва да се отрича", каза пък от своя страна вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Не знам кой е спечелил концесиите за плажовете. Валери Симеонов е присъствал на заседанието в Министерския съвет и е част от решенията му. Ние работим добре с депутатите на Валери Симеонов в парламента. Днес със Симеонов ще направим първи полет по линията София – Одеса, за който има заслуги Валери Симеонов. Всеки ден говорим с него. Няма теми, които да не обсъждаме, но не приемам комуникацията чрез медиите. Уважавам Краси Каракачанов, и Волен Сидеров, но не можем да бъдем на едно мнение по всички теми. Всеки един от политическите партньори искаме да има втори лифт в Банско. И аз ще празнувам там отново тази година по празниците“, коментира още лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Турция няма място в Европейския съюз! Категоричен е Себастиан Курц

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284063_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%21+%D0%9A%D0%B0%D

 Наблюдаваме значителни нарушения на основните права на човека. Няма да се съглася с това

Турция и политиката й през последните години не бива да намират място в ЕС и е редно да бъдат прекратени преговорите за присъединяването на страната към еврообщността. Това заяви в събота австрийският канцлер Себастиан Курц в интервю за в. "Билд ам Зонтаг".

 

"Наблюдаваме значителни нарушения на основните права на човека. Няма да се съглася с това ЕС да вижда всичко това и да се държи сякаш нищо не се е случило", категоричен бе 31-годишният Курц. "По мое мнение, Турция, особено като се вземе предвид политиката й в последните години, няма място в ЕС", допълни още австрийският политик.

 

Същевременно обаче той припомни, че понастоящем в "ЕС няма мнозинство по този въпрос", но изрази и надежда, че в следващите години ще се стигне и до това. В противен случай Курц вярва, че "Турция ще се опита да окаже значително влияние на турската общност в Австрия, Германия и други страни и ще възпрепятства интеграцията на турците". Във връзка с мигрантската криза австрийският канцлер вярва, че опитите за постигане на разпределение на бежанците в ЕС чрез квотната система са се провалили и е необходимо всяка страна членка да реши дали да приема бежанци и какъв брой.

 

"Опитите да бъдат принудени държавите да приемат бежанци не водят напред Европа. Ако продължим по този начин, ще разделим Европейския съюз. Самите държави членки трябва да решат дали да приемат бежанци и колко", категоричен е Курц, който заклейми "дискусията за квотите и т.н. за безсмислена като цяло". "В крайна сметка мигрантите, които тръгват към Европа, не искат да стигнат до България или Унгария, искат преди всичко Германия, Австрия и Швеция", изтъкна австриецът.

В тази връзка канцлерът призова за коригиране на недостатъците в миграционната политика на ЕС. "Границите между предоставянето на убежище и икономическата миграция сега са напълно замъглени", каза той. Според него мигрантите трябва да бъдат подпомогнати в родните си страни или в държавите, които са до тях.

"Ако това не е възможно, то тогава на техния континент в безопасни райони", добави Курц, като отбеляза, че ЕС може би дори трябва да организира такива области и да осигури сигурност там.

 

Източник: БГНЕС

Пожар изпепели 8 къщи в Пловдив

https://frognews.bg/novini/pojar-izpepeli-8-kashti-plovdiv.html

8 къщи бяха изгорени в пловдивската ”Шекер махала”. Повече от час е продължила борбата с огнената стихия, а осем къщи са напълно изгорели по време на пожара.

Отец Сергей: Когато човек остане без вяра, изпада в бесовски страх

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/12/25/3102425_otec_sergei_kogato_chovek_ostane_bez_viara_izpada_v/?ref=rss


Екипът на "Дневник" ви честити Рождество. Първият ден на Коледа започваме с разговора с отец Стефан. Светли празнични дни.<br /><br />Храмът "Свети Мина" е скрит в малките улички на квартал "Модерно предградие". Рано сутринта в понеделник, две седмици преди Коледните празници, отец Сергей ни посреща. Той е в този храм от 10 години. Но това не е единственото място, в което може да бъде открит.<br /><br />Малко по-късно същия ден отец Сергей...

Лавров призова САЩ и Северна Корея да започнат преговори

http://clubz.bg/62239-lavrov_prizova_sasht_i_severna_koreq_da_zapochnat_pregovori

САЩ и Северна Корея трябва да започнат преговори, заяви руският външен министър Сергей Лавров в коледния ден, съобщи Ройтерс.

Русия е готова да помогне с преговорите, отбеляза още той. Москва отдавна призовава двете държави да започнат разговори за деескалация на напрежението.

То бе породено както от серията ядрени и ракетни тестове на тоталитарния режим на Ким Чен Ун, така и от агресивните реакции на американския президент Тръмп, който неколкократно заплаши Северна Корея с военни действия.

Вчера пък външното министерство на Ким заяви, че последните санкции на ООН срещу стрната са равносилни на военни действия, защото представляват пълна икономическа блокада на страната.

Кралят на Испания призовава да се избегне ново противопоставяне заради Каталуния

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kraliat-na-ispaniia-prizovava-da-se-izbegne-novo-protivopostaviane-zaradi-kataluniia-252785/

Пътят не може да води отново към сблъсък и към изолация, които водят само до несъгласие, несигурност и обезсърчаване, коментира монархът в коледната си реч

Испанският крал към каталунските депутати: Не може отново да има сблъсък

http://www.cross.bg/felipe-otnovo-shesti-1564113.html

/КРОСС/ В коледното си послание кралят на Испания Фелипе Шести призова депутатите в каталунския парламент да избегнат ново противопоставяне. След регионалните избори в Каталуния миналия четвъртък в паламента отново ще имат мнозинство партиите, които са за независимост на областта. Фелипе Шести призова новия парламент да мисли за благото на всички каталунци. „Пътят не може да води отново към сблъсък и към изолация. Ние вече знаем, че резултатът от това е несигурност и обезсърчаване. Подобно нещо би довело до морално, гражданско и разбира се до икономическо обедняване на цялото общество", заяви Фелипе Шести.  

Топли и предимно слънчеви дни до Нова година

http://www.mediapool.bg/topli-i-predimno-slanchevi-dni-do-nova-godina-news273497.html

Празничните дни покрай Коледа ще бъдат топли и предимно слънчеви, но ще има валежи около 30 декември.   Навръх Коледа - 25 декември, времето ще се затопли още спрямо предходните дни. Дневните температури на места се очаква да достигнат до 15 градуса в Северна и Южна България, за София - около 10 градуса. През деня ще бъде слънчево над цялата страна, само в Западна България ще има разкъсана облачност. На втория ден от Коледа - 26 декември, отново ще бъде предимно слънчево и топло за края на декември, с минимални температури около 1 градус и максимални между 8 и 13 градуса.   На 27 декември - Стефановден, съществена промяна на времето не се очаква. Ще бъде слънчево, без валежи, с дневни температури от 7 до 13 градуса, за София около 10 градуса, съобщи БГНЕС.   И в двата работни дни между празниците - 28 и 29 декември, температурите ще останат без съществена промяна. Ще има разкъсана облачност, на места ще започнат валежи от дъжд, които ще са по-съществени през втория ден и предимно в Централна и Източна България. Максималните температури ще бъдат между 8 и 12 градуса.   На 30 декември ще бъде облачно, с валежи от дъжд и мокър сняг в Централна и Източна България. Дневните температури ще се понижат и ще бъдат между 4 и 8 градуса.   В Новогодишната нощ навсякъде валежите ще спрат, минималните температури ще бъдат между минус 2 и 1 градус над нулата. В първия ден от новата година времето ще бъде слънчево, без валежи, с дневни температури около 5-7 градуса над нулата, обещават синоптиците.

Няма да има президентска партия, аз съм офицер, а българският офицер не е предател...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284062_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%B0%D0%B7+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%BE%

 Опитите на няколко герберски социологически агенции да създадат интриги с някаква "президентска партия" претърпяха пълно крушение.

Днес в профила си във Фейсбук, Румен Радев написа следното:
"Не се подвеждайте по действията на близки до управляващите социолози. Не се планира и няма да се планира никаква "Президентска партия". Президентът е независим, и е избран като такъв. И такъв ще остане до края на мандата си. Няма да става "партиец". Президентът на България е и български офицер. Българските офицери не са предатели и не забряват как са тръгнали, от къде са минали, и кой им е помогнал. Опитите да се прави политическо инженерство като се използва името ми, са част от онова, което превърна политиката в отвратителна дума, а политиците в най-ниско уважаваните хора..."
Припомняме, преди 2 дни, социологическа агенция даде значим процент на хипотетична партия на Румен Радев.
Целта очевидно беше да се люспят гласове от БСП, защото упорството на Корнелия Нинова превръща партията в сериозна заплаха за Бойко Борисов. Заедно с тези опити, в момента в БСП са активирани герберите да говорят за приватизации, да искат оставката на лидерката и пр.
С думите, че не е предател, Радев праща в небитието поредна интрига на Бойко Борисов...

Г.Н.

Ванга се свързвала с духовете на мъртвите чрез саксийни цветя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6482457

Ванга се свързвала с духовете  на мъртвите чрез  саксийни цветяЯсновидката предавала важни заръки на близките на починалите Уникален вестникарски сериал - започна от понеделник. Само истински истории на реални хора - без измишльотини и руски шашкънии. Предсказанията на Ванга отдавна са я надживели. Помощта ѝ е белязала животите на хиляди. В предишните броеве ви разказахме как е помагала на жени да

Отстраняват Бойко "временно" по "психиатрични причини"...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284061_%D0%9E%D1%82%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%22%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%22+%D0%BF%D0%BE+%22%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B0%D1%

 В Софийската районна прокуратура е депозирана молба от група граждани, срещу длъжностно лице на държавна служба.

 
 
Поискано е да се назначи съдебно-медицинска експертиза, която според гражданите, ще докаже непригодността на лицето за заеманата длъжност.
 
 
Съгласно Наредбата за психиатричните експертизи, единствено прокурор може да инициира подобна проверка.
 
 
Гражданите твърдят, че лицето с инициали Б.М.Б. страда от психично заболяване и следва да бъде настанено за принудително лечение в здравно заведение. Те допълват, че заеманата от него длъжност е "много висока" и всякакви умствени отклонения, са опасни не само за него, но и за много други лица.
 
 
Името на Бойко не се съобщава никъде, но инициалите съвпадат, както и обстоятелството, че длъжността е "много висока".
 
 
Наши източници в прокуратурата твърдят, че именно за Него става дума, но държавното обвинение няма право да разпространява друго, освен инициали.
 
 
Сега прокурорът трябва да назначи 3 доктори, които да освидетелстват Б.М.Б. Ако те решат, че е психично-непригоден, той ще бъде "временно" отстранен от длъжност.
В този случай функциите му ще се поемат от някой от заместниците му. Т.е. възможно е например Валери Симеонов да се окаже и.д. министър-председател.
Срокът на "временното остраняване" е неопределен. В момента има няколко дела от държавни чиновници в ЕСПЧ, за това че по повече от 5 години ги водят "временно остранени". Т.е. правната практика, поне засега, сочи че Б.М.Б. може да е с години в лудница...
Ако съдът счете, че лицето е психично-болно, но не е опасно, може да разпореди и домашно лечение. Т.е. ще се лекува от вилата си в Банкя. Това обаче няма да го възстанови на поста му...
 

Израел ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284060_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%AE%D0%9D%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%9E+%D0%B2+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D

 Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица, предаде DPA.

През октомври Нетаняху обяви, че Израел ще излезе от организацията, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли от нея САЩ заради "антиизраелските й пристрастия".

"Инструктирах министерството на външните работи да се оттеглим в края на седмицата от ЮНЕСКО", заяви Нетаняху в началото на днешното редовно правителствено заседание.

"Смятам това за необходимо с оглед на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на категоричната позиция на САЩ в ООН, която приветстваме", каза още той.

Израел се оплака, че в поредица резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските действия в Йерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото спорове свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите - Храмовият хълм.

Тази година организацията добави към списъка си с обектите на световното културно наследство старата част на Хеброн на Западния бряг - място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки възмущение в Израел.

През седмицата Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция срещу решението на Вашингтон да признае Йерусалим за израелска столица.

"Палестинците са тези, които не искат решение на конфликта", каза Нетаняху, имайки предвид изявлението на палестинския президент Махмуд Абас, че няма да работи със САЩ по никакъв мирен процес.

 

По статията работи: Веселина Василева

Карадайъ: Борисов и Цветанов не са разбрали Доган, ще има не вот, а вотове на недоверие

http://www.cross.bg/dogan-borisov-karadaiiu-1564112.html

/КРОСС/ Ахмед Доган е бил погрешно разбран от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, заяви в Млечино председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Посланието на Доган било, че само партия ДПС е готова да управлява страната, но само това не е достатъчно. Трябвало да се разбере, че БСП не е готова, а не, че ГЕРБ е незаменима, поясниха след митинга депутати от ДПС. Погрешно било тълкуванието, че Доган казал едва ли не, че само Борисов може да управлява, каза Карадайъ.Елитът на ДПС пристигна в ардинското село, за да отбележи с възпоменателен митинг-мевлид годишнина от първия мирен протест срещу смяната на имената, припомня сайтът "24Родопи". "Гответе се да управляваме държавата, но подготвени, а не като тези. Премиерът направи грешен прочит на анализа на почетния председател Ахмед Доган на коледното тържество. Господин Доган каза, че не сме готови да управляваме по изискванията на днешното време, но ние си знаем и затова се подготвяме. А, един, който заема длъжността премиер днес, направи погрешен прочит на този анализ. Осем години държавата върви по инерция. Ние, не сме готови, но се подготвяме, Борисов дори не знае, че не е готов", каза Карадайъ. Не сме казали и това, че няма да има вот, обясни още председателят на ДПС. "Напротив има решение на Централния съвет на ДПС и докато има фашисти и националисти във властта, не вот, а ще има вотове. А господин Доган в своя анализ ясно подчерта, че има една граница, която не трябва да се прекрачва

Стотици мигранти все още се крият в замръзналата сръбска "джунгла"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284059_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%80%D1%

 18-годишният Мудасир от Пакистанския град Пашавар се е опитал да влезе в Европейския съюз 30 пъти, но винаги е бил хващан и изпращан обратно до изходната си точка в Сърбия, пише в свой репортаж Ройтерс.

Сега той и десетки други мигранти се борят със смразяващите температури в храсти и полета близо до Шид, северозападен сръбски град, от другата страна на Хърватия, член на Европейския съюз, с надеждата да преминат границата.

Те прекарват нощи в палатки и импровизирани приюти в храсти, който наричат - джунглата.

"Опитах 30 пъти, в Сърбия съм вече 16 месеца ... Омръзна ми да спя в" джунглата ", каза Мудасир, облечен в черно яке с качулка.

Междувременно други мигранти, всички млади мъже, са се събрали край изоставена печатна фабрика в покрайнините на Шид и чакат храна, доставена от международната доброволческа група - No Name Kitchen.

Така нареченият балкански път за мигранти бе затворен миналата година, когато Турция се съгласи да спре потока в замяна на помощта от ЕС и обещание за безвизово пътуване за собствените й граждани.

 

Но хората, които са предимно от Близкия изток, Африка и Азия, продължават да пристигат в Сърбия, основно от Турция, чрез съседна България, като се опитват да влязат в Хърватия и в ЕС.

Според официални данни в сръбските лагери има около 4500 мигранти. Правоохранители твърдят, че стотици са разпръснати в столицата Белград и градовете по хърватската граница.

Мохамед, 22-годишен от мароканския град Оуджа, казва, че се е опитал да достигне до ЕС 26 пъти. Три пъти е стигал до Словения, но бил хващан и депортиран обратно в Сърбия.

"Ще опитам отново ... семейството ми е във Франция и приятелката ми е в Италия", каза Мохамед.

От No Name Kitchen мигрантите получават две хранения на ден, вода, дрехи, обувки и палатки.

„Дори и да е студено, няма значение, те ще продължат да се опитват, защото няма ... никаква еволюция в живота им в лагерите, каза Бруно Алварес от No Name Kitchen.

Мигрантите, които не могат да си позволят да плащат на контрабандисти, често се скриват при преминаващи камиони и товарни влакове или се качват отгоре им. Наскоро афганистанско момиче беше убито от влак, докато тя и семейството й се опитваха да влязат в Хърватия.

По статията работи: Веселина Василева

Израел се оттегля от ЮНЕСКО след седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=366047

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица, предаде ДПА. През октомври Нетаняху обяви, че Израел ще излезе от организацията, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли от нея САЩ заради "антиизраелските й пристрастия".

Най-умните нововъведения в авиопътуванията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284058_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%

 Най-умните нововъведения в авиопътуванията понякога са малките щрихи - промени в пътническия салон, които можете дори да не забележите, пише в свой материал Уилям Кук от BBC, цитиран от БТА.

Когато някой спомене напредъка в авиацията, какви образи ви идват на ум? Най-новата концепция за футуристичен джъмбо джет? Летящи таксита? Раници-реактивни двигатели?

Разбира се, това са изобретения, които грабват заглавията в новините, макар някои от тях да си остават фантазия. Сигурно ще видите странен прототип по телевизията, но това е най-близкото разстояние, на което ще се приближите до него. Такива като Ричард Брансън може и да използват подобни неща някой ден, но обикновените пътници като вас и мен едва ли скоро ще ги докоснат.

За повечето от нас иновациите, които променят пътуването със самолет, са много по-дискретни. Всъщност, почти не ги забелязваме, но те се появяват през цялото време. Летенето се променя бързо, по начини, които често убягват на вниманието, и много от най-големите промени се случват в пътническия салон.

Докато все повече от нас летят и конкуренцията между авиокомпаниите става все по-интензивна, повечето важни нововъведения рядко са най-бляскавите. Вместо това те по-скоро са подобрения, оставащи зад кулисите, които увеличават удобството и ефективността, давайки решаващо предимство на авиокомпаниите, които ги възприемат.

Crystal Cabin Awards е годишна награда, която се връчва на изобретатели и дизайнери, които предложат умни идеи за подобряване на всекидневния живот в пътническите салони на самолетите - за пътниците и екипажа, както и за инвеститорите, които следят печалбата.

Устройствата, които печелят наградата тази година, могат да се окажат на борда следващия път, когато пътувате. Така че, какви устройства можем да очакваме? И как те ще променят начина, по който летим?

 

Една от любимите ми иновации всъщност не спечели наградата тази година, но съм сигурен, че скоро ще стане стандарт за всяка голяма авиолиния. Както пътуващите често знаят твърде добре, ръчният багаж е голямо главоболие. На претъпкани полети може да отнеме векове, докато всички напъхат ръчния си багаж в багажниците над седалките, а това е бранш, където всяка минута на земята струва луди пари.

За да помогне за облекчаване на този засилващ се проблем, компанията Zodiac Aerospace изобрети нещо, наречено ECOS Baggage System (ECOS от Efficient Cabin, Open Space или ефективен салон, отворено пространство - бел. прев.). Както всички добри идеи и тази е сравнително проста. Зелена лампичка над всеки багажник свети, докато вътре все още има място и изгасва, когато то се запълни. Кабинният екипаж е снабден с още по-умни ръчни устройства, които показват червена, жълта или зелена светлина за всеки багажник според това дали той е пълен, полупълен или празен. Забележително е, че тази проста система увеличава капацитета с близо 40% и също така ускорява настаняването на пътниците.

Друг вид сензор бе разработен от европейския авиостроител Airbus, този път с цел да елиминира една обичайна, но скъпо струваща грешка. Изглежда, когато кабинният персонал отваря вратите на самолета, дали заради умора или стрес, стюардите и стюардесите често погрешка активират пързалките за аварийно напускане на машината. Невероятно е, но тази човешка грешка, според оценки струва на авиоиндустрията 38 млн. долара годишно в световен мащаб. Сензорът Watchdog предупреждава членовете на екипажа дали близо до дръжката има движение - нещо простичко, натоварено със задачата на спести на авиокомпаниите ценни милиони всяка година.

Изхвърлянето на боклука е друга голяма неприятност в самолетите. ReTrolley на Airbus е количка наполовина на големината на обикновените, но въпреки това тя рециклира боклука на пътниците, докато стюардите я бутат през пътническия салон. Тя има и крачна помпа за компресиране на по-големи предмети, както и отделни отделения за органични и течни отпадъци.

Ходенето до тоалетна също не е нещо, което ни се иска да протакаме, докато пътуваме, но то е значителен проблем при всеки полет. Революционната тоалетна на Zodiac Aviation е направена от материали, които могат да бъдат рециклирани, което я прави с 30 % по-лека, което спестява около 3 килограма на всяка тоалетна. 360-градусовото измиване пък използва с една трета по-малко вода, а и е по-хигиенично.

Ако не сте инвалид или сте с болен спътник, то вероятно никога не сте си и помисляли за предизвикателството да се използва самолетна тоалетна от някой в инвалидна количка. За щастие, учените от Хамбургският университет за приложни науки са разработили специален инвалиден стол със седалка, която се плъзга над тоалетната.
Предстоят всякакви иновации. Diehl Aerospace, в сътрудничество с Люцернския университет за приложни науки и изкуства, е намерил начин да комбинира електрозахранващи кабели и кабели за пренос на данни, сливайки в едно два комплекта от "спагетното окабеляване". Резултатът е значително намаляване на кабелите, теглото и обема, както и понижаване на въглеродните емисии.

Междувременно Технологичният университет в Делфт предлага блутут устройство, наречено Myseat, което води пътниците от гишето за регистрация до самолета.

И все пак, най-прозаичната разработка може да се окаже най-практичната и трайната. Airbus и Recaro са монтирали самолетни седалки на релси, така че конфигурацията на седалките да може лесно да се променя от кабинния екипаж, като сред новите седалки има и сгъваеми. Това е толкова очевидна идея, че се чудите как някой не се е сетил по-рано. Това обаче вероятно са казвали и за изобретателя на колелото, който и да е той.

По статията работи: Веселина Василева

13 коли бяха разбити в столицата, откраднаха им акумулаторите

http://www.cross.bg/koli-razbitite-akymylatori-1564111.html

/КРОСС/ Масова кражба на автомобилни акумулатори в София - 13 коли бяха разбити за нощ в столичния ж.к. "Надежда". Полицията издирва крадците. Колите са атакувани между 2:00 и 5:00 часа сутринта. Алармата не е спряла обирджиите. Собствениците на разбитите коли предполагат, че акумулаторите ще бъдат продадени на вторични суровини. В пунктовете за тях се плащат по 10 лева за всеки. От полицията заявиха, че разследват случая. А навръх Коледа потърпевшите ще трябва да отделят поне по 150 лв. за нови акумулатори и по още 50, за да сменят разбитите стъкла, предава БТВ.

Енергетиката през 2017 г: Развитие в застой

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284057_%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9

 2017 г. се оказа нулева по отношение на очакванитe години наред реформи в електроенергетиката, а същевременно изпълнена и с много предизвикателства. Още в първите дни на годината секторът беше изправен пред сериозно изпитание, но показа, че все още има сили да се справя с кризисни ситуации.

Енергийната сфера е в очакване на най-мащабната сделка за последните години - продажбата на активите или отделни части от тях на CEZ Group в България. Чешкото дружество съобщи за интереса на инвеститори и водените преговори през пролетта. До края на годината все още няма официална информация по казуса, макар че спекулациите са много.

Първото "парче" вече намери нов собственик - ТЕЦ "Варна" официално беше придобита от варненската компания "Сигда" на бившия министър на транспорта от кабинета "Орешарски" Данаил Николаев. От съобщението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) става ясно, че новият собственик планира да модернизира ТЕЦ-а и да възстанови производството му. 

Ледената вълна, обхванала региона още в първите дни на 2017 г., замрази желанието за помощ между членовете на Европейския съюз (ЕС). В най-критичните часове Електроенергийният системен оператор (ЕСО) активира ПАВЕЦ "Чаира" и така България се размина с режим на тока, а секторът се изправи пред прецедент за последните години - на спрян износ на електроенергия.

Предишната подобна стъпка беше през зимата на 2012 г., когато стачка на миньорите в "Мини Марица - изток" принуди тогавашния министър Трайчо Трайков да прибегне до същата стъпка. Тогава обаче ограниченията бяха за около седмица. Тази зима износът беше спрян за месец, точно в периода, когато търсенето беше най-голямо, съответно - и цените изгодни.

Сега, в началото на зимата, се чуват опасения, че мярката може да се повтори, защото енергия на борсата вече липсва. "Мегавати има, но не и на цената, на която са склонни да платят търговците", контрира експертът от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски.

 

Същинска ледникова епоха обхвана и процеса по либерализацията на електроенергийния пазар. Служебното правителство показа резюме от очаквания повече от година доклад на Световната банка с препоръки за модел как да бъде отворен пазарът и как да бъде решен един от най-големите проблеми - дългосрочните договори с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн и централите, използващи възобновяеми източници.

Институцията предложи това да стане с практикуваните в целия свят при такива случаи "договори за разлика", което означава разликата в цената на свободния пазар и в дългосрочните договори да бъде покривана от специален фонд. Имаше и идеи как да бъде решен въпросът със защитата на уязвимите потребители. Въвеждането на тези нови моменти за енергийния сектор обаче изискват законодателни промени, които за момента си остават добри пожелания.

Всъщност  вече се заговори не просто за промени, а за изцяло нов Закон за енергетиката, който да отрази всички нови моменти за сектора, включително и за либерализацията. Разработването му обаче ще отнеме още месеци.

Един от най-сериозните проблеми по отношение на отварянето на пазара е липсата на достатъчна ликвидност, на достатъчно електроенергия, която да бъде търгувана през енергийната борса. На борсата се търгуват средно около 400-500 мегаватчаса на ден, което е общо под 10% от всичката произведена електроенергия, а основните доставчици са три - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток" 2 и НЕК.

Първите две компании са на борсата по силата на разпореждане на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на държавния монопол в енергетиката. Така липсата на конкуренция  реално е най-голямата пречка пред отварянето на пазара. И макар да се работи за насърчаване на производителите - например чрез новия сегмент за търговия "в рамките на деня", решение на този проблем няма.

Предизвикателствата пред енергийната борса през 2018 г. ще са свързани основно с въвеждането на новата схема за търговия в рамките на деня, както и с идеята, минала през Народното събрание в последните дни на годината - задължението  всички сделки да минават през енергийната борсаС това депутатите направиха крачка, която има потенциал да повиши ликвидността на енергийната борса и да подобри прозрачността при търговията с електроенергия. Това се случи със станалия любим в последните години похват - чрез преходните и заключителни разпоредби на съвсем различен нормативен акт. В случая нужната промяна в Закона за енергетиката беше направена през Закона за безопасното използване на ядрената енергия.

Мярката е временна, докато се изпълнят поставените задачи - по-добра прозрачност и ликвидност, обещават от КЕВР. Колко време ще отнеме това, никой не се наема да прогнозира.

По казуса "Белене" на учените от Българската академия на науките (БАН) беше възложено изготвянето на доклад, за който обществото имаше очевидно грешните очаквания, че ще каже окончателно "да" или "не" за проекта. Финалният вариант на доклада обаче даде в ръцете на управляващите 90 сценария за реализацията на проекта, част от които печеливши, а други - не съвсем. Учените пък заявиха в отговор на критиките към разработката, че решението за централата ще е политическо.

Междувременно в ЕС се появи и прецедент в лицето на АЕЦ "Пакш" 2, който дава някои отговори и варианти за реализацията на "Белене".

За проекта вече са платени към 3 млрд. лева и сега управляващите търсят вариант за строителството на втората ядрена централа у нас, който изключва плащането на още пари от бюджета. Как точно - ще реши "широка дискусия". Кога точно - информация липсва.

Така премина още една година от точения около 40 години проект. Площадката на централата е утвърдена още през 1981 г., а строителството й на два пъти е замразявано заради липса на средства.

Изграждането на нови мощности сякаш обаче започва да изглежда неизбежно или поне се изискват много бързи отговори в тази насока след решение на ЕК за строги ограничения на замърсяването от големите горивни инсталации. В списъка със засегнатите се оказаха българските централи в Маришкия басейн.

Заради лошото качество на въглищата от местния добив ТЕЦ-те в региона са далеч от новите норми, което означава и големи инвестиции за изпълнение на изискванията. Всъщност размерът им дори не е съвсем ясен, защото новите европейски норми поставят лимит на емисиите на живака, а досега те дори не са измервани в Маришкия басейн.

Обединените централи в момента разработват анализите си колко ще им струва съобразяването с европейските изисквания и се готвят да поискат дерогация, тъй като ползите за обществото могат да се окажат по-малки от нужните инвестиции.

В същото време светът бавно и неумолимо започва да забравя за въглищата като източник на енергия. От няколко месеца вече няма банка в Европа, която да финансира изграждането на въглищни централи, а и големи компании в сектора започват да обръщат погледа си към новите технологии.


Една от тях - AES, използва традиционния отчет за работата си в България, за да разкаже за новите си планове в световен мащаб. Компанията ще залога на соларни панели, на газови турбини и технологии за съхранение на енергия. Как ще се отрази това на плановете й за развитие в България е въпрос на "пазарни условия" и преговори с държавата.


AES построи ТЕЦ "Марица Изток" 1 и след направената инвестиция има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията с правителството. С пренасочването от въглища към зелена енергетика обаче вероятно ще има и промени в бизнеса на компанията и у нас. 


В последните години технологиите в сектора се развиват с най-бързите си темпове от десетилетия. Влизането на големите играчи в този сегмент гарантира запазване на тенденцията. Като цяло развитието на технологиите може да доведе и до неочаквани предизвикателства за енергетиката - като например биткойните и тяхното огромно енергийно потребление.


И никой вече не може да си позволи да се бави и отлага решения дори и ден, още по-малко година.



Бойко Борисов показа семейството си край трапезата на Бъдни вечер

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-pokaza-semeistvoto-si-krai-trapezata-na-badni-vecher-news273496.html

Премиерът Бойко Борисов публикува в личния си профил във Facebook семейни снимки край трапезата на Бъдни вечер.   "В навечерието на този светъл празник пожелавам на всички българи здраве, щастие, късмет, благоденствие и мир. Нека бъдем добри и смирени. Весели празници!", написа Борисов.   <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyko.borissov.7%2Fposts%2F2100270430201016&width=500" width="500" height="664" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Шестима загинаха при атентат в Кабул, "Ислямска държава" пое отговорност за атаката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6629646

Шестима загинаха при атентат в Кабул, "Ислямска държава" пое отговорност за атакатаТерористичната група Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул, при който камикадзе се взриви близо до входа на сградата на афганистанската национална разузнавателна агенция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  По последни данни убитите са шестима. Ранен е най-малко един човек. Районът на нападението е отцепен.

Папата призова за съпричастност към бежанците

https://www.vesti.bg/sviat/papata-prizova-za-syprichastnost-kym-bezhancite-6077590

Съдбата на бягащите от война се превърна в основна тема на традиционната му литургия

Най-младият канцлер на Австрия попиля България с думите си, които изрече за страната ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284056_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%8F+%D0%91%D1%8

 Австрийският канцлер Себастиан Курц призова ЕС да обмисли възможността за въвеждане на „безопасни зони“ в страните, от които бежанците идват в Европа. Според него е необходимо Съюзът да открие други начини за прекратяването на „провалените“ опити за преразпределяне на мигрантите сред страните членки според квотната система. Това предаде Deutsche Welle. „Заставянето на държавите да приемат бежанци няма да доведе Европа по-напред. Обсъждането няма смисъл“, заяви Курц.  „Мигрантите, които са се запътили към Европа не искат да ходят в България или в Унгария. Те искат в Германия, Австрия и Швеция“, допълни той. Повече от един милион души са навлезли нелегално в ЕС през 2015 и 2016 г. , мнозина от които бягайки от конфликтите и мизерията в Близкия Изток и Африка, уточнява Фокус. Курц, който преди бе външен министър на Австрия, бе гласен критик на германския канцлер Ангела Меркел с нейната политика на „отворени врати“ към бежанците, заявявайки че тя застрашава самата тъкан на европейското общество.  

 
 Blitz.bg

Руски туроператор отменя почивки в България

http://www.cross.bg/prevozite-zaradi-poletite-1564110.html

/КРОСС/ Руският туроператор "Матрьошка тур" съобщи, че съкращава превозите си до София и до ски курортите на България, предава ТАСС, цитирана от БНР. В съобщение на компанията, качено в сайта ѝ, се казва, че са отменени полетите на 28 декември, на 3-ти и на 10 януари по маршрута Санкт Петербург-София и обратно. Тази стъпка е предприета заради ниската натовареност на полетите и заради форсмажорна ситуация около самолетна програма на туроператора до китайския остров Хайнан. Компанията е уведомила туристите и партньорите за съкращаване на превозите до Банско, Пампорово и Боровец.  

Тръмп и Мелания се включиха в проследяването на Дядо Коледа (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-i-melaniia-se-vkliuchiha-v-proslediavaneto-na-diado-koleda-video-2069185

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания отговориха по телефона на въпроси на деца, които искаха да узнаят къде се намира Дядо Коледа и какво ще им подари той, предадоха световните агенции.
 
Така първото американско семейство спази трад

Монсеньор Пицабала: Ерусалим е град на мира и не може да има мир, ако някой е изключен от него

http://www.mediapool.bg/monsenyor-pitsabala-erusalim-e-grad-na-mira-i-ne-mozhe-da-ima-mir-ako-nyakoi-e-izklyuchen-ot-nego-news273495.html

Напрежението в Близкия изток, породено от въпроса за Ерусалим и решението на Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел, намери отражение и в среднощната рождествена литургия, която традиционно се отслужва във Витлеем, съобщиха световните агенции.   Най-висшият римокатолически духовник в Близкия изток монсеньор Пиербатиста Пицабала, отслужил литургията в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас в Църквата на Рождество Христово, призова за кураж християните, които "са обезпокоени и може би ужасени от намаляването на броя им в един регион, обхванат от вълнения".    "Ерусалим е град на мира и не може да има мир, ако някой е изключен от него".    Така той продължи да се придържа към принципа, че Ерусалим трябва да остане град на два народа и на три религии.   "Ерусалим е нашата майка и ако майката изгуби някое от децата си, тя не може да намери покой, затова нека се молим за Ерусалим", заяви Пицабала, който е апостолически администратор на Латинската патриаршия на Ерусалим.   Той призова онези, които имат властта, за да взимат решения за бъдещето, да имат кураж и да не се страхуват да рискуват и да не се отказват от визията си.   "Днес ние повече от всякога се нуждаем вие да водите една наистина сериозна политика. Въпреки многото разочарования от миналото и от тези дни, останете решителни и не се отказвайте от това да имате визия", каза Пицабала на политиците.   После той призова християните да се радват днес заради Рождество Христово въпреки всички трудности.   Хиляди поклонници, местни жители и туристи се стекоха във Витлеем, родното място на Исус Христос, за среднощната рождествена служба. Празничното настроение обаче бе помрачено от почти всекидневните протести в палестинските територии срещу решението на Тръмп за Ерусалим. На Бъдни вечер се изля и силен дъжд.   За да отслужи литургията във Витлеем, Пицабала дойде от Ерусалим с кортеж, като премина през израелски пропускателен пункт. Неговата черна лимузина бе ескортирана от група мъже на мотоциклети, някои от които носеха червените шапки на Дядо Коледа.

Папата сравни мигрантите с Мария и Йосиф

http://www.cross.bg/sveta-frantzisk-papata-1564109.html

/КРОСС/ В традиционната си литургия по повод Бъдни вечер папа Франциск поздрави християни по света, но и отправи силни послания за хората в беда и най-вече за мигрантите. Папата разкритикува драмата на милионите мигранти, чийто път той сравни с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем. „Ние виждаме стъпките на цели семейства, които днес са принудени да заминат", каза папата, цитиран от БТВ, пред хилядите богомолци, събрали се в базиликата „Свети Петър" във Ватикана. По думите му в момента в света има милиони хора, които не избират да си отидат, но са принудени да се разделят с близките си в името на оцеляването си. Според папа Франциск „Рождество Христово е времето за трансформиране на силата на страха в сила на милосърдието".

Пожар изпепели 8 къщи в ромската махала на Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/pojar-izpepeli-8-kyshti-v-romskata-mahala-na-plovdiv-news_651319.html

Късно снощи пожар вдигна на крак ромската махала в Пловдив "Шекер Махала". За щастие доста големият пожар не взе човешки жертви, но нанесе сериозни материални щети. Огнената стихия обхвана цели 8 къщи, като пламъците тръгват от дървена постройка и след това се подпалват съседните къщи. Над час е продължило гасенето на огъня. По информация на Нова телевизия, и осемте подпалили се къщи са изгорели по време на пожара. Огънят стига вътрешността на махалата. На място бяха пет екипа на пож

Кралят на Испания призова каталунските депутати да избегнат ново противопоставяне

http://www.mediapool.bg/kralyat-na-ispaniya-prizova-katalunskite-deputati-da-izbegnat-novo-protivopostavyane-news273494.html

Кралят на Испания Фелипе Шести призова новите депутати в каталунския парламент, в които мнозинство спечелиха партиите, подкрепящи независимостта на областта, да избегнат ново противопоставяне. Призивът бе отправен от монарха в традиционното му коледно послание към поданиците, съобщи Франс прес.   Това е четвъртото коледно обръщение на Фелипе Шести, откакто се възкачи на престола през 2014 г.    В него той призова новия регионален парламент на Каталуния да разглежда проблемите, които засягат всички каталунци, като спазва плуралитета и като мисли отговорно за благото на всички.   "Пътят не може да води отново към сблъсък и към изолация, което, както ние вече знаем, води само до несъгласие, несигурност и обезсърчаване", заяви 49-годишният монарх в посланието си, записано в кралския дворец Сарсуела.   "Подобно нещо би довело до морално, гражданско и разбира се до икономическо обедняване на цялото общество", допълни Фелипе Шести три дни след изборите в Каталуния, на които 47.5 процента извоюваха партиите, искащи независимост на областта. На тези избори най-много гласове обаче получи партията "Гражданите", която е противник на партиите, борещи се за независимост на Каталуния.   Фелипе Шести призова бъдещите лидери на Каталуния да възродят доверието, престижа и най-добрия имидж на областта, за да бъдат затвърдени ценностите, които винаги са я характеризирали и на които тя дължи най-добрите моменти в историята си, а именно способността към полагането на усилия, творческия дух, призванието да е отворена към другите и чувството за отговорност.

Най-важното от Варна във вчерашния - 24 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366046

Варна 2017: Инцидентите и криминалните хроники, които белязаха годината (годишен обзор) Разнородни събития белязаха живота във Варна през 2017-та. Поредица от обзорни материали на Moreto.net ще проследи и открои най-важното, случило се през изтеклата година.

Доналд и Мелания Тръмп помагаха по телефона на деца да разберат къде е Дядо Коледа (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6629635

Доналд и Мелания Тръмп помагаха по телефона на деца да разберат къде е Дядо Коледа (Снимки)Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания отговориха по телефона на въпроси на деца, които искаха да узнаят къде се намира Дядо Коледа и какво ще им подари той, предава БТА. Така първото американско семейство спази традицията и се включи в мисията на Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка (НОРАД) за

Коледа е!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284055_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%B5%21++

 Коледа е! Този празник е своеобразно продължение на Бъдни вечер. Според Евангелието Христос се ражда в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания. Именно в дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината. Календарните обреди у славяните са свързани със започването на годината, със слънчевия кръговрат през декември. С все по-широкото разпространение на християнската религия, раждането на слънчевия Бог било свързано със символичното име-определение, дадено на Христос като "слънце на правдата". Постепенно Богът на слънцето се идентифицира със слънцето на правдата - Христос, а рождения ден на езическия бог се превръща в негово рождество. През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа - сияещата елха. Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася частица от светостта на небесния мир - красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината).Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят. Коледарите обхождат домовете, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др. След като си разпределят краваите, останалите продукти коледарите разпродават, а събраните средства даряват на бедните, църквата, на училището или читалището. Всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро. На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. Трапеза:пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка, свинско печено, кървавица, наденица, кюфтета, сланина, сарми, баница, пита, медени сладки.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Божидар, Божидара, Божан, Божана, Божин, Божил, Емил, Емилия, Емануил, Емануела, Звезда, Звезделина, Звезделин, Звездан, Звездьо, Ицо, Кристиян, Кристиан, Криси, Хриси, Христа, Христина, Кристина, Кристиана, Младен, Младена, Радослав, Радослава, Радомир, Радомира, Радостин, Радостина, Радина, Райко, Радко, Христо, Християн, Христин, Христофор.   

 
Blitz.bg

Честито Рождество Христово!

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/chestito-rozhdestvo-hristovo-6077540

Християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос

Диетолог: Да внимаваме с месото и яйцата

https://frognews.bg/novini/dietolog-vnimavame-mesoto-iaitsata.html

Хубаво е да се внимава с месото и яйцата на празничната трапеза, съветва диетологът проф. Божидар Попов. По думите му е възможно да започнем и приключим празниците с еднаква фигура.

Необичайно топло време на Коледа

http://www.cross.bg/predimno-vyatur-slunchevo-1564108.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за декември. Днес ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще бъдат между 11° и 16°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максимални температури на въздуха: 12°-13°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по билата и временно силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 9°, на 2000 метра - около 3°.  

Пожар изпепели 8 къщи в Пловдив на Бъдни вечер

http://www.cross.bg/pozhar-izpepeli-kushti-v-plovdiv-na-budni-vecher-1564107.html

/КРОСС/ Осем къщи изгоряха при пожар тази нощ в пловдивската "Шекер махала", съобщава БТВ. За щастие, няма пострадали. Сигналът за пожара е подаден около 19 часа. Пет противопожарни автомобила се бориха с огнената стихия. Напълно изпепелeни са 8 постройки. В продължение на часове една от възловите входно-изходни артерии за магистрала „Тракия" - булевард "Голямоконарско шосе", беше задимена. По първоначална информация най-вероятна причина е подпалване от искра на печка за твърдо гориво в една от къщите. Огънят се е разпространил в околните постройки за минути.

Днес ще е слънчево и топло, температурите ще стигнат до 16 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6629627

Днес ще е слънчево и топло, температурите ще стигнат до 16 градусаАтмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за декември. Днес ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Предстоящи събития в страната на 25 декември

http://www.cross.bg/chasa-hram-oglavi-1564106.html

/КРОСС/ ***София.От 20.00 часа в Народния театър „Иван Вазов" ще се проведе традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа", на който ще присъстват държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева. ***София.От 09.30 часа Патриарх Неофит ще оглави Патриаршеска света Литургия в катедралата "Св. Александър Невски" по повод. ***София.От 18.00 в зала „България" е Традиционният Коледен концерт на Хора на софийските момчета с диригент проф. д-р Адриана Благоева. ***Благоевград. От 11.00 часа откриване на сезон 2017-2018 на ски-център „Картала". ***Видин.От 09.45 часа кметът на Община Видин Огнян Ценков ще присъства на празничната Коледна литургия в храм "Св. Вмчк Димитър Солунски". ***Враца.От 09.00 час, митрополитът Григорий ще оглави архиерейска света Литургия в катедралния храм "Св. Апостоли" във Враца по повод Рождество Христово. ***Велико Търново.От 18.00 часа на площад „Цар Асен I" ще се проведе Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина". *** Габрово./с. Боженци. От 12.30 часа в МАИР „Боженци" коледари от детски фолклорен ансамбъл „Габровче", под ръководството на Лъчезар Захариев, ще пеят коледарски песни и ще наричат за здраве, късмет, щастие и хубав живот. *** Горна Оряховица. От 16.30 часа в НЧ „Пробуда-1904" в кв

Ето каква е пътната обстановка навръх Коледа

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1564105.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 25.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 6° до 8°. Времето над страната е предимно ясно.Слаб до умерен вятър духа в областите Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Пазарджик, Русе, Силистра, Смолян, София, Търговище и Шумен.Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на места - мокри, а по усойните и планински райони - частично заледени и обработени. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:• Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в

Къде Дядо Коледа ще дойде на ски и къде - по бански?

http://dnes.dir.bg/news/koleda-djado-koleda-sveta-snjag-zima-26715159

Въпреки, че в момента зад полярния кръг е зима и Слънцето не поглежда към резиденциите на добрия старец, глобалното затопляне повиши температурите и там.

Митрополит Григорий: Да славим Бога не само с думи, а и с нашите дела

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6628545

Митрополит Григорий: Да славим Бога не само с думи, а и с нашите делаВъзлюбени в Господа, братя и сестри, верни чеда на светата Врачанска епархийска църква, В деня на Христовото Рождество, когато светът приема раждащия се от Пресветата Дева Богомладенец, а ангелският хор възглася „слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14), отечески ви поздравявам с дивното събитие на

Енергетиката през 2017 г: Развитие в застой

https://www.investor.bg/analizi/85/a/energetikata-prez-2017-g-razvitie-v-zastoi-251876/

Измина още една година в чудене какво да правим с АЕЦ "Белене", а либерализацията на електроенергийния пазар затъна в чакане на законодателни промени

Прогноза за времето - 25 декември (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-25-dekemvri-ponedelnik-news_651318.html

През изминалата нощ, северозападният вятър отслабна, а облачността над много райони намаля до предимно ясно време, което доведе и до по-топло време - с минимални температури между 0° и 5°. На Коледа ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрол

Радослав да не се крие зад Христо - и той черпи за имен ден

https://offnews.bg//obshtestvo/radoslav-da-ne-se-krie-zad-hristo-i-toj-cherpi-za-imen-den-671794.html

177 763 българи празнуват имен ден на Коледа. Най-много именици се казват Христо - 58 954 мъже, Христина са кръстени 21 838 дами, а трети по брой, които ще черпят за ЧИД, са господата с име Радослав. 

Празнуват още Божидар, Божидара, Божан, Божана, Божин, Божил, Емил, Емилия, Емануил, Емануела, Звезда, Звезделина, Звезделин,  Християн, Христин, Христофор, Ицо, Кристиян, Кристиан, Криси, Хриси, Христа, Кристина, Кристиана, Младен, Младена, Радослава, Радомир, Радомира, Радостин, Радостина, Радина, Райко, Радко и всички техни производни. 

Христо е гръцко име, което означава "помазан, благ". С такова значение са и всички негови производни. 

Честито Рождество Христово

https://frognews.bg/novini/chestito-rojdestvo-hristovo-2017-12-25.html

Християнският цвят празнува един от най-светлите си празници - Рождество Христово. Днес вярващите честват раждането на Исус Христос.

Затварят до юни булевард в Овча купел заради строежа на метрото

https://offnews.bg//obshtestvo/zatvariat-do-iuni-bulevard-v-ovcha-kupel-zaradi-stroezha-na-metroto-671809.html

От днес до 25 юни столичният булевард „Президент Линкълн” ще бъде затворен за автомобили между бул. „Овча купел” и ул. „657”, заради строежа на третия лъч на метрото.

Променят маршрутите на автобусни линии № 11 и 60 – от бул. „Никола Мушанов” на кръстовището с ул. „Житница” надясно по ул. „Житница”, ул. „Зеленика” надясно по бул. „Президент Линкълн” и по маршрутите си двупосочно.

Закриват се съществуващи автобусни спирки с код 0351 и с код 0352 „БУЛ. ОВЧА КУПЕЛ” и с код 2029 и с код 2030 „ул. Лиляче” на бул. „Президент Линкълн”. Автобусите ще спират на съществуващи спирки с код 2031 и с код 2032 „ул. Лиляче” на ул. „Зеленика”.

Най-големият спортен комплекс на Бурса ще носи името на Наим Сюлейманоглу

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-golemiiat-sporten-kompleks-na-bursa-shte-nosi-imeto-na-naim-siulejmanoglu-2069186

Най-големият спортен комплекс на град Бурса в община Йълдъръм ще бъде наименуван на починалия наскоро легендарен шампион по щанги Наим Сюлейманоглу, който е родом от България. Това съобщи вицепремиерът и председател на Агенцията на турските и родствени общности зад

Тръмп и съпругата му Мелания се включиха в проследяването на Дядо Коледа

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-i-syprugata-mu-melaniia-se-vkliuchiha-v-proslediavaneto-na-diado-koleda-2069185

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания отговориха по телефона на въпроси на деца, които искаха да узнаят къде се намира Дядо Коледа и какво ще им подари той, предадоха световните агенции.
 
Така първото американско семейство спази трад

25 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=366043

Събития 800 г. — Карл Велики е коронован за император на Свещената Римска империя. 1000 г. – Основана е Унгария, като християнско кралство от Стефан I. 1066 г. – Провежда се коронация на Уилям Завоевателя като крал на Англия в Уестминстърското абатство, Лондон.

Как да се справим с преяждането но празниците

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/H4wplqYiV4E/

Коледните и новогодишните празници традиционно прекарваме на маса със семейството, близките и приятелите си. Често дори прекаляваме с храната от желание да опитаме от всичко, независимо че това е третият обяд в един и същи ден, например. Няколко лесни трика ще ви помогнат да предотвратите преяждането да се превърне в допълнителни сантиметри и килца.

Още щом отворите очи се погрижете да сте добре хидратирани. Алкохолът обезводнява, което е и причината след празничната вечер да се усещате пресъхнали и жадни. През деня изпийте най-малко 1-2 литра вода.

Започнете деня след пиршеството с горещ душ, вместо с излежаване на дивана. Така ще се освежите и енергизирате така, че денят ви да бъде динамичен и да изгорите допълнителните калории. Освен това ще ви освободят от неприятното усещане за тежест и умора.

Не стойте в прекомерно отоплявани помещения. Макар за някои от нас да е много приятно в стаята да е 30 градуса, тази температура ще ви приспи, ще ви направи лениви и ще засили усещането за тежест. Осигурете си приятна, но не много висока температура, така че да се чувствате свежи и тонизирани.

Не пропускайте закуската. Дори да се чувствате пренаситени, не пропускайте закуската. Това ще забави допълнително метаболизма ви и “снощните калории” по-лесно ще се превърнат в излишни сантиметри. Заложете на лека закуска, богата на фибри. Това ще рестартира тялото ви, а освен това ще ви попречи отново да преядете, когато прегладнеете на обяд

Опитайте се да включите в дневната си програма някаква физическа активност. Дори да не ви остане време за пълноценна тренировка, поиграйте с децата си, излезте на разходка или оставете колата вкъщи, когато излезете на обяд или на гости. Вървенето пеш ще ви освежи и ще изгори част от излишните калории.

Не забравяйте междинните хранения. Колкото и невероятно да звучи, ако цял ден гладувате с идеята, че отивате на гости вечерта, вероятността отново да прекалите с храната е огромна. Вместо това, през деня утолете нуждата на тялото си от храна с лека следобедна закуска. Спрете се на някои от 10-те  храни, спомагащи за скоростното изгаряне на мазнините и топенето на излишните килограми.

  1. Грейпфрут – в началото на зимния сезон, цитрусите отново излизат на преден план в хранителния ни режим. Грейпфрута отдавна е известен като една от топ храните, намиращи място във “вталяващите” диети. Богатото съдържание на Витамин С спомага за регулиране на метаболизма. Изберете половинка за закуска или около 30 минути преди хранене.
  2. Черният пипер е сред най-широко използваните подправки. Смята се, че пиперинът в него забавя формирането на масни клетки в тялото и забързва метаболизма. Освен това си върви с почти всяка хранителна група.
  3. Канелата сваля кръвната захар и потиска апетита. Ароматната подправка можете да добавяте към кафето или чая си, да подправяте сладкиши или да консумирате с плодови салати. Специалистите препоръчват Цейлонската канела като най-добър вариант.
  4. Ябълки – освен, че пазят доктора далеч, както гласи поговорката, дават чувство за ситост и утоляват нуждата ни от сладко. Заместете едно хранене или десерта си с ябълка, вместо да посягате към сладкишите и пакетираните лакомства. Ако оставите корите ще си набавите необходимите фибри и вода.
  5. Зеленият чай е друг широко известен метод за сваляне на килограми. Той забързва метаболизма и помага на тялото да се адаптира към условията. Заместете захарта с естествен мед и добавете резенче лимон, лайм или друг цитрус – същинско природно съкровище за здравето!
  6. Боровинки – само че не добавени в сладкиши и калорични кексове, а сурови, като част от плодови напитки и салати. Този плод е богат на фибри и антиоксиданти, а освен това са и много вкусни.
  7. Бадемите са популярни с многото си положителни ефекти върху тялото. Като цяло ядките са добър съюзник в борбата с килограмите. Съдържат протеини, фибри и полезни мазнини. Една шепичка е достатъчна, за да ви нахрани, да ви зареди с енергия и да ви предпази от вредните лакомства.
  8. Люти чушлета! Да, правилно разбрахте. Те потискат апетита и освен това дават чувство за свежест. Пък и са идеална подправка към повечето постни ястия, което ги прави чудесно допълнение към постната ви диета.
  9. Кафето забързва метаболизма. 1-2 чаши от любимата ароматна напитка ще ви тонизират и ще ви осигурят необходимата енергия за изгаряне на досадните излишни килограми.
  10. Да не забравяме и зеленчуците, които са основен елемент от постната диета. Чушките, гъбите, листните зеленчуци… всички имат положителен ефект върху тялото. Нито една диета няма да проработи, ако не си осигуряваме необходимите хранителни елементи. Освен това, всяко любимо месо може да бъде заместено от вкусен зеленчуков еквивалент, който ще ни набави същите хранителни вещества, но без вредните мазнини.

 

Ден на траур в Харманли заради загиналите в катастрофа трима младежи

https://offnews.bg//obshtestvo/den-na-traur-v-harmanli-zaradi-zaginalite-v-katastrofa-trima-mladezhi-671808.html

Ден на траур е обявен днес в Харманли след тежката катастрофа, при която загинаха трима младежи. Всички коледни тържества са отменени. 

Националното и общинско знаме на сградата на общината ще бъдат спуснати наполовина. Ще бъдат изключени и светлините на празничната украса на сградите на Културния център и на местната администрация. 

В неделя през нощта трима млади мъже загинаха, след като шофьорът изпусна управлението на летящото Ауди и се блъсна челно в бетонен гараж. Километражът на колата е спрял на 220 километра в час. 

Мъжете пътували по главния път Харманли - Свиленград. На изхода на града колата излиза от платното и след 50 метра се удря в бетонната постройка. 

Общината проверява дали гаражът е законен, съобщи Нова тв. Според собственика постройката е на това място от 8 години. 

Най-масовото убийство у нас - след прожекция на ”Кръстникът”

http://dnes.dir.bg/news/studentski-grad-masovo-ubiystvo-branimir-donchev-26708810

Коледният ден през 1974 година се оказва последен в живота на 8 младежи в блок 1 на Студентски град в София. Други 8 са тежко ранени.

Топло време на Коледа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fqzv4tWohGM/

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за декември. Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максимални температури на въздуха по Черноморието: 12°-13°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Тръмп: Спасих фразата "Весела Коледа"

http://clubz.bg/62238-trymp_spasih_frazata_vesela_koleda

Американският президент Доналд Тръмп пусна поредна странна теза в любимата си социална мрежа Twitter, преди да честити Коледа на света и американския народ.

"Хората се гордеят отново да казват "Весела Коледа". Горд съм, че поведох борбата срещу атаката на нашата съкровена и красива фраза. ВЕСЕЛА КОЛЕДА!!!!!", гласи туита на държавния глава.

Тръмп от години твърди, че американците не ползват фразата толкова, колкото преди - заради политическа коректност. Както и много други тези на президента, и тази няма особена връзка с реалността.

Ето и официалното видеообръщение на държавния глава в коледната нощ:

Празничните рецепти на Толик

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6627916

Празничните рецепти на ТоликАнатолий Попов-Толик е любител готвач, който има кулинарен сайт от 5 години. Страстта му към приготвянето на най-различни рецепти дължи на родителите си. Джулия Чайлд го вдъхновява да се занимава по-сериозно с кулинария. 3 идеи за коледни сарми Зелеви сарми с кълцано свинско месо КАКВО ВИ Е НЕОБХОДИМО: 1 средно голяма кисела зелка,

Мадрид определя избори – и губи

http://pogled.info/svetoven/evropa/madrid-opredelya-izbori-i-gubi.91507

/Поглед.инфо/ След като населението на Каталуния на местен референдум и в масови протестни акции достатъчно еднозначно даде да се разбере, че иска независимост, официален Мадрид тръгна по най-погрешния път, който бихме могли да си представим. Без да се опита да започне някакъв диалог, испанските власти изпратиха в Каталуния спецназ, който провокира сблъсъци, и в бяха ранени около хиляда човека.

Турските власти уволниха още 2800 държавни служители

//dariknews.bg/novini/sviat/turskite-vlasti-uvolniha-oshte-2800-dyrzhavni-sluzhiteli-2069167

Турските власти отстраниха от длъжност 2756 души, работещи в държавни институции, заради предполагаеми връзки с терористични организации. Сред уволнените има военни, преподаватели и служители в министерства, съобщават агенциите.
 

Честито Рождество!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chestito-rozhdestvo-2069177

Днес християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. Според Евангелието това се случило преди повече от 2000 години в град Витлеем, провинция Юдея.
 
В мига на Рождество

Пътна обстановка в страната - 25 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366044

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Честито Рождество Христово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/25/3088813_chestito_rojdestvo_hristovo/?ref=rss


Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос.<br /><br />Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници...Днес имен ден празнуват: Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радостин.Още на Игнажден те си избират...

Коледа не е просто времето, когато отваряме подаръците си, а времето, когато...

http://www.cross.bg/vremeto-otvaryame-prosto-1564099.html

/КРОСС/ Коледа не е просто времето, когато отваряме подаръците си, а времето, когато отваряме сърцата си. Джанис Медитър    

Борисов поздрави народа (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62237-borisov_pozdravi_naroda_snimki

Премиерът Бойко Борисов поздрави всички българи в личния си профил във Фейсбук в навечерието на Бъдни вечер.

"В навечерието на този светъл празник пожелавам на всички българи здраве, щастие, късмет, благоденствие и мир. Нека бъдем добри и смирени. Весели празници!", написа той в социалната мрежа.

Министър-председателят сподели и няколко кадъра от коледната трапеза със семейството си:

Митрополит Йоан: Силата на вярата разкрива тайнството на Рождество Христово

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6628535

Митрополит Йоан: Силата на вярата разкрива тайнството на Рождество Христово"Този наистина е Спасителят на света, Христос." (Йоан 4:42). Обични в Господа отци, представители на монашеството, братя и сестри, чеда на Варненска и Великопреславска епархия, Ние отново преживяваме събитието на Христовото Рождество, смисълът на което е толкова дълбок, че не може да бъде до край осмислен от човешкия разум,

Честито Рождество Христово!

http://www.transmedia.bg/2017/12/25/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%be-%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%be/

Християнският свят отбелязва дне Рождество Христово – рождението на Божия син Исус Христос.

Това е най-важният празник за католическата църква и един от големите за православните християни.

„В деня на славното Христово Рождество отечески приветстваме всички верни чеда на светата наша Православна Църква в Родината ни и далеч от нейните предели, като всесърдечно благопожелаваме на всички вас крепко здраве, бодър дух и благословени от Бога успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание!“. Това се казва в рождественското приветствие на патриарх Неофит.
„Божията милост и любов, благодат и мир на раждащия се днес във Витлеем Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!“, завършва Неофит.

В традиционната си литургия по повод Коледа папа Франциск поздрави християни по света и отправи силни послания за хората в беда и най-вече за мигрантите.

Папата сравни съдбата на милионите мигранти с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем.

„Ние виждаме стъпките на цели семейства, които днес са принудени да заминат”, каза папата пред хилядите богомолци, събрали се в базиликата „Свети Петър” във Ватикана.

Българската традиция свързва празника Коледа с обичая Коледуване. В него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже.

Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни. Песните им са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.

На днешния ден постите свършват и празничната трапеза включва месни и млечни ястия.

Днес имен ден празнуват: Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радостин.

 

25 декември в историята

http://www.cross.bg/dekemvri-v-istoriyata-1564097.html

/КРОСС/На днешната дата през 800 г. се състои коронацията на Карл Велики в Рим.През 1000 г. е основана е Унгария, като християнско кралство от Стефан първи унгарски.През 1066 г. се провежда се коронация на Уилям Завоевателя като крал на Англия в Уестминстърското абатство, Лондон.През 1914 г. по време на първата световна война точно след полунощ на Коледа, германските и британските войници на Западния фронт прекратяват стрелбите и започват да пеят коледни песни.През 1926 г. Хирохито става император на Япония.През 1932 г. земетресение с магнитуд 7,6 в Гансу, Китай причинява смъртта на 70 000 души.През 1939 г. коледна песен (A Christmas Carol) на Чарлз Дикенз е прочетена за първи път в ефира на радио CBS.През 1947 г. влиза в сила конституцията на република Китай.През 1978 г. спускаемият модул на съветския апарат Венера 12 достига повърхността на Венера.През 1989 г. Николае Чаушеску, бивш комунистически диктатор на Румъния и жена му Елена, са осъдени на смърт и разстреляни.През 1991 г. президентът на СССР Михаил Горбачов подава своята оставка, след решението за разпадане на Съюза.През 2000 г. - Китай и Виетнам подписват споразумение за подялба на акваторията на Тонкинския залив. Източник: Уикипедия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване