24-годишен без книжка причинил мелето на Коматевско шосе в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6635580

24-годишен без книжка причинил мелето на Коматевско шосе в Пловдив (Снимки)24-годишен без книжка е виновникът за верижното меле на Коматевско шосе в Пловдив тази сутрин, съобщиха от полицията. Малко след 9 ч. младежът и негов колега от автомивка взели пежо на клиентка, оставено за почистване. Двамата се качили на автомобили и тръгнали да си купуват кафе. Забили се в две коли, паркирани на платното.

17 обиколки на Земята по Екватора навъртели депутатите

http://dnes.dir.bg/news/patuvane-deputat-26733846

17 обиколки на Земята по Екватора - толкова километри са навъртели депутатите със служебните си автомобили за половин година, показва справка на парламента.

Съдят дилър от Варненско, държал кокаин за повече от 65 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635578

Съдят дилър от Варненско, държал кокаин за повече от 65 000 лв.

Варненската окръжна прокуратура приключи следствието срещу 34-годишен дилър и го предаде на съд. Душо Душев от варненското село Голица ще отговаря пред закона за това, че държал, с цел разпространение, кокаин за повече от 65 000 лв. и накарал свой познат от съседно село да направи оранжерия, в която да отглежда марихуана.

НАТО ще засили диалога с Русия

http://dnes.dir.bg/news/yens-stoltenberg-nato--rusia-26733844

НАТО най-вероятно ще засили диалога си с Русия през 2018 г., заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Топ клиентът на Магнитски осъден на 9 г. колония в Русия

http://clubz.bg/62339-top_klientyt_na_magnitski_osyden_na_9_g_koloniq_v_rusiq

Тверският съд в Москва осъди днес задочно на 9 години пребиваване в трудова колония Бил Браузър - основателя на британския инведстионен фонд Hermitage Capital, предаде ТАСС.

Той е признат за виновен в умишлен фалит и укриване на данъци в размер на над 3 милиарда рубли (43 милиона евро).

Браудър е най-известният клиент на руския адвокат Сергей Магнитски, арестуван и починал в затвора при неизяснени и до днес обстоятелства през 2009 г. Твърди се, че той е бил изтезаван в ареста. Заради смъртта му САЩ приеха Глобалния закон "Магнитски". Именно Браудър е главен лобист за приемането му. Примерът на САЩ бе последван от Канада, Литва и Естония.

На британеца е наложена и глоба от 200 000 рубли (2892 евро).

Същите присъда и глоба получава и руският бизнесмен Иван Черкасов, партньор на Браудър. И той е осъден задочно.

Двамата бизнесмени трябва също така да изплатят обезщетение от общо 4,2 милиарда рубли (60 милиона евро).

И на Браудър, и на Черкасов се забранява за упражняват бизнес дейност на територията на Русия в продължение на три години след изтърпяване на наказанието.

От присъдата става ясно, че Уилям Браудър е признат за виновен в организирането на умишлен фалит на компанията "Далняя степ". Черкасов пък е виновен в осъществяването на престъпен план. Става дума за сделки, извършени с помощта на британската банка HSBC през 2004-2005 г. Тогава от "Дальняя степ" были изплатени дивиденти на кипърска компания и преведени 600 милиона рубли (8,6 милиона евро) в Обединената банка на дребния бизнес (ОБДБ) и Далекоизточната регионална банка (ДРБ). И на двете банки по-късно властите отнели лицензите.

Според следствието тези действия позволили на Бил Браудър да извади активи от компанията преди нейния фалит, с което той нанесъл значителни щети на държавата.

Процесът в Тверския съд е второто дело срещу топ клиента на Сергей Магнитски, което се гледа задочно. На 11 юли 2013 г. същият московски съд задочно осъди Браудър на 9 години затвор по обвинение в укриване на данъци в размер на над 522 милиона рубли (7,5 милиона евро) чрез фалшифициране на данъчни декларации и незаконно използване на облекчения, предназначени за инвалиди.

По същото дело бе съден и Сергей Магнитски - главният одитор на Hermitage Capital. Той бе арестуван през 2007 г. и почина в следствения изолатор две години по-късно.

На 19 ноември в. "Обзървър" съобщи, че руският президент Владимир Путин обвинява Бил Браудър в три убийства.

И трите смъртни случая са свързани с измама в размер на 195 милиона евро, в които се предполага, че са замесени руски чиновници. Именно това престъпление е разкрито от Магнитски и вероятно одиторът плаща за това с живота си.

Месец преди обвиненията на Путин Русия за пети път поред вкара самостоятелно името на Браудър в базата на Интерпол. Международната организация отказва да вкарва бизнесмена в тази база, като се аргументира, че той е преследван по политически причини. Москва обаче се възползва от "вратичка", позволяваща една държава да вкарва едностранно искане за арест на определено лице.

През пролетта в България излезе книгата на Браудър "Заповед за арест", в която той разказва как властта в Русия е насочила цялата си мощ срещу него, как са правени поредица от опити да бъдат откраднати негови фирми и инвестиции.

Грациите блестят в луксозен календар (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6635560

Грациите блестят в луксозен календар (Снимки)
29 декември 2018, София - Официалният партньор на Българската федерация по художествена гимнастика, Motorola, създаде лимитиран тираж от първия по рода си луксозен годишен календар на американската марка у нас. На страниците на всеки от месеците блестят представителките на националния отбор жени - индивидуално - Невяна Владинова, Катрин Тасева,

Близо 103 млн. лева ще е бюджетът на БНБ за 2018 г.

http://www.mediapool.bg/blizo-103-mln-leva-shte-e-byudzhetat-na-bnb-za-2018-g-news273614.html

С близо 103 млн. лева ще разполага Българската народна банка (БНБ) през 2018 г. Финансовият план на централната банка беше приет от управителния ѝ съвет. Средствата са с около 9 млн. лева повече от планираните за 2017 г. и с повече от 16 млн. лева над очакваното изпълнение на бюджета за тази година. Догодина БНБ планира да изразходва 29 563 000 за персонал, като увеличението спрямо 2017 г. е 7.2 на сто. В средствата са включени и обученията, през които преминават експертите в БНБ, уточнява БНР. През 2018 г. се очаква да бъдат отпечатани 84 млн. банкноти, като най-вероятно ще бъдат добавени нови защитни елементи. Това ще струва почти 10 млн. лева. Други 16 млн. лева ще са необходими за отсичането на възпоменателни и разменни монети. Първите две от тези монети, посветени на европредседателството на България, ще бъдат представени в петък. Сред разходите на Централната банка са включени и още пера - за материали и амортизации, за социална дейност и за участието на БНБ в Европейската система на централните банки. Инвестиционната програма е за 24 550 000 лева, като 12 341 000 лева от тях са предвидени за информационните системи на БНБ.

Фолкпевицата Десислава роди син

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/folkpevitsata-desislava-rodi-sin.html

Фолкпевицата Десислава роди син на боксьора Благой Найденов. Новината съобщи самият той в профила си в Инстаграм.

Известните, които напуснаха този свят през 2017 г.

https://offnews.bg//litca/izvestnite-koito-napusnaha-tozi-sviat-prez-2017-g-671718.html

През годината земния си път приключиха някои популярни личности. Едни от тях си извоюваха статута на легенди в шоубизнеса, други останаха извън светлината на прожекторите, а някои пък приживе не бяха дори сред редиците на уважаваните от обществото личности.

Нека си спомним за някои от тях.

Джони Холидей

Френската рок звезда почина от рак на белия дроб на 74-годишна възраст. Зад гърба си той има продадени повече от 100 млн. албума. 

Холидей е роден като Жан-Филип Сме на 15 юни 1945 г. в Париж.

Въпреки че той не е англоговорящ, неговата популярност излиза извън пределите на Франция. Холидей има няколко роли в киното.

Често бе наричан френският Елвис Пресли.

Фатс Домино

Рокендрол и ритъм едн блус легендата Фатс Домино почина на 89-годишна възраст. 

Американският певец и пианист е пионер в рокендрола. Работата му вдъхновява безброй артисти, включително Елвис Пресли и "Бийтълс". 

Сред най-големите му хитове са "Blueberry Hill", "Ain't That A Shame" и "I'm Walking To New Orleans".

Кариерата на Домино продължава пет десетилетия, в които продава 65 милиона копия на своите записи. Списание "Rolling Stone" го обявява за един от най-значимите артисти за всички времена, класирайки го под номер 25 в своята класация.

Той е най-продаваният афроамерикански изпълнител в САЩ през 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Том Пети

Музикантът Том Пети почина на 66 години от масивен инфаркт.

Пети беше открит припаднал в дома си в Малибу. Той е откаран в спешното отделение на болница в Санта Моника, където е поставен на апаратура за изкуствено дишане. По-късно обаче апаратурата била изключена, след като лекарите установили, че няма признаци на мозъчна активност.

Пети доби популярност с групата Tom Petty and the Heartbreakers и супергрупата Traveling Wilburys, основана в края на 80-те години.

Том Пети е трикратен носител на награда "Грами".

Сред най-големите му хитове са I Won’t Back Down, Free Fallin, Runnin’ Down a Dream и American Girl.

Чарлз Менсън

Ръководителят на секта с култ към убийства Чарлз Менсън почина на 83-годишна възраст на 19 ноември след близо 40 години зад решетките. Малко преди да почине той беше прехвърлен от затвора в американския щат Калифорния в болница заради значително влошаване на здравето му.

Той излежаваше доживотна присъда в щатския затвор Коркоран за поръчителство на убийството на девет души.

Чарлз Менсън е сред най-прочутите престъпници на 20 век. През лятото на 1969 г. той и трима негови съучастници, част от комуната му "Семейството", убиват зверски седем души. Сред жертвите е съпругата на режисьора Роман Полански, актрисата Шарън Тейт, която е бременна в деветия месец.

Въпреки че Менсън не е непосредственият извършител на убийствата, той е признат за виновен в организирането им и осъден на смърт. През 1972 година, след като Калифорния въвежда мораториум върху смъртното наказание, присъдата му е заменена с доживотен затвор.

Малълм Йънг

Един от основателите на AC/DC и основна фигура в световната рокендрол история Малълм Йънг почина на 18 ноември на 64-годишна възраст. 

Йънг имаше здравословни проблеми от няколко години, като през 2014 г. той спря с музиката и започна активно лечение.

Здравословни неволи покосиха групата отново през 2016 г., когато вокалистът Брайън Джонсън разказа, че има сериозни проблеми със слуха и трудно ще продължи да излиза на сцената.

Хю Хефнър

Основателят на легендарното списание Playboy Хю Хефнър почина на 27 септември на 91-годишна възраст. 

Списание Playboy е основано преди повече от 60 години. Хефнър започва Playboy в кухнята в дома си през 1953 г. Първата двойна страница е била с Мерилин Монро.

То става най-продаваното мъжко списание по света. Пикът му е 7 млн. копия, продадени за един месец.

„Голото“ списание превръща Хефнър в мултимилионер. Той създава бизнес империя, която включва казина и нощни клубове.

Обличащият се в копринена пижама магнат стана известен с хедонизма си и със сватбите си с модели на Playboy.

Твърдеше, че е спал с повече от 1000 жени и признаваше, че използва виагра, за да поддържа либидото си.

През 2012 г., на 86 г., той се ожени за третата си съпруга – Кристъл Харис, която е с 60 г. по-млада от него.

Сам Шепърд

Американският писател, актьор и режисьор Сам Шепърд почина на 73-годишна възраст на 27 юли в дома си в Кентъки. 

Той е роден на 5 ноември 1943 година във Форт Шеридан край Чикаго в селско семейство. През 60-те години започва да се занимава с театър в Ню Йорк.

Носител е на награда "Пулицър" за пиесата си "Погребаното дете", а през 1983 г. е номиниран за "Оскар".

Първата му главна роля е в "Дните на небето" на Терънс Малик през 1978 г., в която той участва заедно с Ричард Гиър.

Последната роля на Шепърд бе в психотрилъра "Never here", чиято премиера бе миналия месец.

Честър Бенингтън

Вокалистът на Linkin Park Честър Бенингтън почина на 20 юли, след като посегна на живота си. Той се е обеси в дома си в имението Палаос Вердес в Лос Анжелис.

Певецът се бори дълго със зависимости от алкохол и наркотици. В миналото е говорил за самоубийство в контекста на трудното детство, което е имал.

Бенингтън има 6 деца от два брака.

Честър Бенингтън беше много близък с фронтмена на Soundgarden Крис Корнел, който се самоуби през май. Бенингтън се самоуби в деня, в който Корнел щеше да навърши 53 години.

Основаната през 1996 г. Linkin Park е продала повече от 70 млн. албума по света и има две награди Grammy.

Крис Корнел

Фронтменът на Audioslave и Soundgarden Крис Корнел почина на 18 май 52-годишна възраст. Изпълнителят на един от най-запомнящите се хитове на 90-те години - Black Hole Sun, се обеси в банята на хотелската си стая, часове след като Soundgarden изнесе концерт в Детройт.

Мениджърът на Корнел Брайън Бъмбери заяви, че смъртта на певеца е "ненадейна и неочаквана", а семейството на музиканта е в шок. 

Крис Корнел посети България през 2016 г. Той изнесе фантастичен концерт в Античния театър в Пловдив на 10 май 2016-та и зарадва феновете си у нас с най-доброто и най-обичаното от неговото творчество.

Мариам Мирзахани

Единствената жена в света носителка на най-високата математическа награда почина от рак на 40-годишна възраст на 15 юли. 

Родената в Иран Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда - през 2014 г. и е единствената жена в 80-годишната история на наградата на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс (1863-1932).

Мирзахани, която е професор в Станфорд от 2008 г., е обяснила кривите повърхнини, използвайки "теоретичната математика, която изглежда като чужд език за хората извън математиката: модули на риманови повърхности, теория на Тайхмюлер, хиперболична геометрия, ергодична теория и симплектична геометрия". 

Мирзахани проявява заложбите си като ученичка в Иран. Тя става първата иранка, спечелила международна математическа олимпиада, след което продължава образованието си в САЩ. Медалът на Фийлдс (с парична равностойност 15 хиляди канадски долара) се връчва на учени под 40-годишна възраст през четири години по време на Международния математически конгрес.

Хелмут Кол

Бившият германски канцлер почина на 16 юни на 87-годишна възраст. 

Наричан "главен архитект на обединението на Западна и Източна Германия", Кол има ключова роля в обединението на Германия след падането на Берлинската стена.

От 19 май 1969 г. Кол е министър председател, а през 1971 г. се кандидатира за канцлер, но не е избран. От 1966 до 1973 г. е член на федералния съвет на партията. Едва през 1982 г. става канцлер на Западна Германия – от 1 октомври 1982 до 27 октомври 1998, с което става най-дълго управлявалият германски канцлер след Ото фон Бисмарк.

Заедно с френския президент Франсоа Митеран са движещи сили за създаването на един от основополагащите документи на ЕС - Маастрихстския договор.

От 2008 г. насам Хелмут Кол беше прикован за инвалиден стол след падане.

Бившите президенти на САЩ Джордж Буш баща и Бил Клинтън го определят като "най-големият европейски лидер от втората половина на 20-и век".

Збигнев Бжежински

Видният американски политолог и съветник за национална сигурност на президента Джими Картът почина на 26 май на 89-годишна възраст.

Збигнев Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид.

Той е известен и със своята неотстъпчива политика спрямо СССР.

Управлението на Картър беше белязано още от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провала на неговата администрация.

През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.

Роджър Мур

Актьорът, който известен с ролята си на Джеймс Бонд в 7 филма от поредицата, почина на 89 години на 23 май.

Сър Роджър Мур е носител на награди "Сатурн", "Златен глобус" и "Златна камера", а през 2007 г. получава звезда на Холивудската алея на славата.

Изиграл е прословутия Агент 007 във филмите: "Живей, а другите да умрат", "Мъжът със златния пистолет", "Муунрейкър", "Октопуси", "Изглед към долината на смъртта", "Само за твоите очи" и "Шпионинът, който ме обичаше". Той е третият актьор, изиграл Джеймс Бонд.

Чък Бери

На 18 март светът се прости с легендата на рокендрола Чък Бери, който почина на 90-годишна възраст.

Кариерата на Чък Бери продължи седем десетилетия.

Сред най-известните му хитове са Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven и Sweet Little Sixteen. Той ще бъде запомнен и с характерната си "патешка" походка на сцената.

През 1959 г. Чък Бери е арестуван по обвинение, че е прекарал през щатска граница непълнолетно момиче с неморална цел. Става дума за дума за 14-годишната сервитьорка Джанис Ескаланте, която трябвало да работи в нощния клуб на Чък Бери. Ескаланте също е арестувана и е обвинена в проституция.

Чък Бери е осъден на пет години затвор, но след обжалване присъдата като расистки мотивирана, делото е обявено за опорочено. В новия процес музикантът обаче отново е осъден на затвор, където прекарва година и половина.

През тази година година Чък Бери трябваше да пусне и нов албум, наречен просто „Чък“ – първият му от 1979 г. насам.

През 1984 г. той получи награда "Грами" за цялостно творчество и бе сред първите, приети в Залата на славата на рокендрола през 1986 г.

Аарън Ернандес

На 19 април бивша звезда от NFL се самоуби в килията си в затвора в Масачузетс. Футболистът се обесил с чаршаф.

27-годишният Аарън беше обвинен отново в двойно убийство.

Ернандес излежаваше присъда за убийството на Один Лойд. Също така е подсъдим за убийствата на Даниел де Абро и Сафиро Фуртадо в бостънски нощен клуб, но оправдан.

През 2012 година Аарън играеше за настоящия шампион Ню Инглънд Пейтриътс. Той беше един от най-високоплатените играчи с 8 милиона долара на сезон. 

Ал Жиро

Известният джаз музикант Алуин (Ал) Лопес Жиро, почина на 12 февруари в Лос Анджелис на 76-годишна възраст.

Професионално се занимава с джаз музика от 1968 г. Отличава се с голяма гама от разнообразно и оригинално звучене, както и с отвореността си към различни стилове (соул, ритъм енд блус, поп и други).

Жиро е единственият изпълнител, печелил "Грами" в джаз, поп и арендби категории. Сред хитовете му са песните: We're in This Love Together, After All, Boogie Down, Never Givin' Up, както и основната тема в сериала „Съдружници по неволя" от '80-те години.

Пит Кайзер

Крилото на Аякс от 70-те години почина на 73-годишна възраст. Той е капитан на великия тим от Амстердам, смятан от мнозина за най-великия отбор в света за всички времена.

Пит е един от моторите на Аякс, който печели три пъти подред Купата на Европейските шампиони от 1971-а до 1973-а година.

Той почина от рак на белите дробове. В кариерата си той има отбелязани 189 гола в 490 мача.

Цветан Тодоров

На 7 февруари на 77-годишна възраст този свят напусна историкът, философ, лингвист, историк на философската мисъл и културолог Цветан Тодоров.

Цветан Тодоров прекарва първите 23 години от живота си в България, а след това се установява трайно във Франция. В интервю за български вестник през 2008 г. се самоопределя като българин и французин. Цветан Тодоров е известен на първо място като литературен критик и теоретик, неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология.

Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.

Среднощна клада в Бургас, три коли унищожени от пламъците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635524

Среднощна клада в Бургас, три коли унищожени от пламъците Среднощен палеж на автомобил в Бургас се превърна в огнена клада, която унищожи три коли на 29 декември. Автомобилите били паркирани  до бл.3 в к-с "Славейков". Сигнал за пожар е получен в полицията около 02.00 ч. , на място веднага е изпратен екип от трима огнеборци. Установено е, че пожарът е започнал от  лек автомобил "Субаро Легаци" с

Все повече турци купуват имоти, за да заживеят в Гърция

http://www.mediapool.bg/vse-poveche-turtsi-kupuvat-imoti-za-da-zazhiveyat-v-gartsiya-news273613.html

Все повече турски граждани пристигат в Гърция, за да живеят, възползвайки се от възможността да получат "златна виза", информира Би Би Си, като подчертава, че ръстът на прииждащите от съседна Турция се е увеличил след неуспешния опит за преврат в тази страна през 2016 г. В репортаж на британската медия, цитиран от гръцкото издание Нюз.ин, се казва, че в момента турските граждани са на трета позиция след руснаци и китайци, закупили недвижими имоти в Гърция, за да получат разрешение за престой. Според гръцките власти турците, получили така наречената "златна виза", вече наброявали 430. "Златна виза" в Гърция се дава на граждани на страни извън Европейския съюз, закупили недвижими имоти на стойност над 250 хиляди евро. Точно тя е и причината за ръста на покупката на имоти от турски граждани в по-евтината за тях Гърция. След опита за преврат през юли 2016 г. в Турция са били арестувани 60 хиляди души, а 150 хиляди са били уволнени от работа. Властите в Турция не изнасят официални данни за това колко на брой светски настроени турски граждани емигрират в чужбина поради факта, че религиозният национализъм доминира все повече в страната, посочва Би Би Си.

Дядо оцеля по чудо, след като се простреля в гърдите в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635526

Дядо оцеля по чудо, след като
се простреля в гърдите в Търново79-годишен дядо е в реанимацията на великотърновската болница, след опит за самоубийство с незаконно притежавано оръжие. Драмата се разиграла в семейното жилище във Велико Търново около обед в четвъртък. По това време съпругата на Д.Х. отишла до аптеката. Останал сам у дома, той насочил револвера и се прострелял в гърдите.

Вулкан разлюля остров Суматра с най-мощното си изригване за годината (видео)

https://offnews.bg//sviat/vulkan-razliulia-ostrov-sumatra-s-naj-moshtnoto-si-izrigvane-za-godina-671990.html

Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра избълва тази седмица пламъци и мощен стълб от нажежена пепел високо в атмосферата. Това е най-силното му изригване за годината, заяви днес представител на местните власти, цитиран от БТА.

Падащата пепел и пушекът, изпълнил въздуха, създадоха неудобства за хиляди жители на околността, но опасната зона бе евакуирана и никой не пострада сериозно, посочи Сутопо Пурво Нугрохо, говорител на службата за защита от стихийни бедствия.

Изригването в сряда - най-мощно за годината, ако говорим за потоците от лава и площта, покрита с пепел, унищожи посевите на стотици селски стопани, отбеляза той.

Днес вулканът отново избълва стълб от нажежена пепел, който достигна 4 км височина - малко по-малко, отколкото в сряда, добави Нугрохо.

Вулканът Синабунг е разположен в северната част на остров Суматра, на 60 километра от град Медан. Височината му е 2460 метра. Навлязъл в продължителен период на изригвания през 2013 г. след най-малко 400 години в покой, той е сред 129-те активни вулкани в Индонезия - архипелаг, разположен в т. нар. Тихоокеански огнен пръстен, пояс с висока сеизмична активност, напомня АФП.

Трима загинаха в къща край Ниш след задушаване с дим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635533

Трима загинаха в къща край Ниш след задушаване с димТрима души са открити мъртви в къща, разположена в с. Поповац, недалеч от град Ниш, съобщава сръбското издание Kurir, цитирано от Фокус. По предварителна информация причината за смъртта е задушаване с дим. Според непотвърдени данни загиналите са трима мъже на 48, 36 и 28 години. Полицията е започнала разследване по случая.

Горящи коли вдигнаха на крака пожарната в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-bili-kola-1564373.html

/КРОСС/ Един автомобил е изгорял напълно в Бургас, а други два са били частично засегнати при пожар или умишлен палеж, съобщават от Областната дирекция на МВР в Бургас. В 2 часа през нощта във Второ районно управление в Бургас е постъпил сигнал за горящи леки автомобили. Колите били паркирани и се намирали срещу жилищен блок - блок №1 в жилищен комплекс "Славейков". Към мястото веднага е изпратен екип на пожарната, който погасява пожара. Въпреки навременните им действия обаче едната кола е напълно изгоряла. Автомобилът е собственост на 31-годишен мъж от Бургас. Частично засегнати са други два автомобила, които са били паркирани в близост до изгорелия. Едната кола е с обгоряла задна част и пръснато от високата температура задно стъкло, другата кола - с обгоряла предна лява част, както и изгоряла предна лява гума. Към момента не са ясни обстоятелствата около пожара, няма информация да става въпрос за умишлен палеж. Работата по случая продължава. Предстои да се извърши повторен оглед.  

Три неща, които може би не знаете за руско-турската война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635450

Три неща, които може би не знаете за руско-турската войнаПроф. Божидар Димитров 1. На колко хора е известно, че освен в българските земи войната се води и на още два фронта - в Кавказ и във водите на Черно море. На фронта в Кавказ военните действия при това започват още в първия ден от обявяването на войната (12 април 1877 г.), докато в българските земи чак след два месеца (10-15 юни).

Свищов посреща Новата година с веселие под звездите

https://www.24chasa.bg/region/article/6635544

Свищов посреща Новата година
с веселие под звездитеПразнична заря, баница с късмети и томбола с награди очакват свищовлии, решили да посрещнат Новата 2018 година пред сградата на Община Свищов. В празничната нощ на пл."Алеко" ще бъдат обявени и победителите в конкурсите на община Свищов за най-красиво изработена картичка, празнична украса, "Инициатива на 2017 г." и "Послание за 2018 г.".

Три заблуди за българското председателство на Съвета на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/29/3099381_tri_zabludi_za_bulgarskoto_predsedatelstvo_na_suveta/?ref=rss


ЕС забранява дюнерите, надениците и кривите банани. Освен това въвежда един цвят за линейките и регулира размера на презервативите. Ако повярваме на всичко това, ще се окаже, че евроинституциите са доста по-интересно място, отколкото в действителност са.<br /><br />И все пак митовите и заблудите са вредни. Те създават грешно впечатление за ЕС и неговата работа, която никак не е лека или маловажна.<br /><br />Същото се отнася и за европредседателството. Колкото повече...

Киряков: ”Борисов 3“ е кабинетът, в който Борисов липсва”

http://dnes.dir.bg/news/borisov-kabinet-kabinet-borisov-3-borisov-3-georgi-kirjakov-26733791

2017-а година има една характерна особеност и това е, че имаме три политически реалности.

Джошуа и Паркър са близо до мач през 2018 г., каза промотърът на британеца

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/29/3104696_djoshua_i_parkur_sa_blizo_do_mach_prez_2018_g_kaza/?ref=rss


Световните шампиони по бокс в тежка категория Антъни Джошуа и Джоузеф Паркър са все по-близо до това да се изправят един срещу друг на ринга. Това съобщиха щабовете на двамата впоследните няколко дни. Промотърът на Джошуа Еди Хърн е в постоянен контакт с колегата си Дейвид Хигинс, който представлява новозеландеца.<br /><br />Хърн обеща, че Джошуа ще има мачове срещу Паркър, Дионтей Уайлдър и по възможност Тайсън Фюри през 2018 г., а първият от тях ще бъде още през март или април....

103 млн. лева ще е бюджетът на БНБ за 2018 година

http://econ.bg/Новини/103-млн-лева-ще-е-бюджетът-на-БНБ-за-2018-година_l.a_i.755479_at.1.html

Близо 103 млн. лева ще са необходими на БНБ за издръжка догодина. Това става ясно от бюджета на Централната банка, приет от управителния й съвет....

Антъни Джошуа и Джоузеф Паркър са близо до договорка за мач през 2018 г., каза промотърът на британеца

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/29/3104696_antuni_djoshua_i_djouzef_parkur_sa_blizo_do_dogovorka/?ref=rss


Световните шампиони по бокс в тежка категория Антъни Джошуа и Джоузеф Паркър са все по-близо до това да се изправят един срещу друг на ринга. Това съобщиха щабовете на двамата впоследните няколко дни. Промотърът на Джошуа Еди Хърн е в постоянен контакт с колегата си Дейвид Хигинс, който представлява новозеландеца.<br /><br />Хърн обеща, че Джошуа ще има мачове срещу Паркър, Дионтей Уайлдър и по възможност Тайсън Фюри през 2018 г., а първият от тях ще бъде още през март или април....

Статистика: Гърция се превръща в целогодишна туристическа дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635532

Статистика: Гърция се превръща в целогодишна туристическа дестинацияТуристическите посещения в Гърция са продължили да се покачват през ноември, което показва че страната се превръща в целогодишна туристическа дестинация, коментира вестник Greek Reporter, позовавайки се на данни от Гръцкия туристически институт. Според статистиката, трафикът на големите летища в страната се е покачил с 6,2% през изминалия месец,

С какво българското европредседателство впечатли чужди медии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/29/3104706_s_kakvo_bulgarskoto_evropredsedatelstvo_vpechatli/?ref=rss


Противопоставяне на руското и турското влияние и участието на доброволци - това са акцентите в българското европредседателство според френския в. "Монд" и швейцарския в. "Тан", цитирани от БТА.<br /><br />България поема от Естония председателството в Съвета на ЕС и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там, пише френският "Монд" в коментар, придружен със снимка на президента Румен...

Бележит майстор на кадровия кадрил

http://pogled.info/bulgarski/belezhit-maistor-na-kadroviya-kadril.91577

/Поглед.инфо/ „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже” /на заем от „По жицата” на Йордан Йовков/. Но какво друго да възкликнеш, когато съдбата се оказва безмилостно жестока към едно такова крехко създание като българската еврокомисарка Мария Габриел, оставена на един гол гъши дроб и шампанско за Бъдни вечер. Тази своя драма тя сподели пред БиТиВи в навечерието на светлия празник.

Индиец стана сензация, след като пренесе слонче на раменете си

https://offnews.bg//offtopic/indietc-stana-senzatcia-sled-kato-prenese-slonche-na-ramenete-si-671991.html

Млад индиец стана сензация в местните и световните медии, след като спаси малко слонче, носейки го на раменете си.

28-годишният горски служител трябвало да спаси слончето, което пропаднало в дупка и изгубило от поглед майка си.

Мъжът качил слончето на рамене и го пренесъл на сигурно място, а след това то било събрано със слоницата.

Снимка от спасителната акция била пусната в местна телевизия и мъжът получил стотици поздравления и въпроси. Хората питали най-вече как е успял да пренесе тежкото животно с тегло повече от неговото собствено.

"Беше доста тежко. Просто го повдигнах, не се замислих. Притеснявах се само да не загубя равновесие. Приятелят ми го придържаше отстрани", споделя скромно спасителят.

"Много хора ме поздравиха. Всички в селото ми ме питаха как съм успял", смее се той.

Таксиметрова криза в София

http://dnes.dir.bg/news/svetovnata-kriza-taximetrov-avtomobil-26733769

Таксиметрова криза измъчва жителите и гостите на столицата през последните седмици. Чакането след обаждане на диспечер може да продължи часове.

Харалан Александров: Доган подкрепи Борисов по един изумителен начин

http://clubz.bg/62338-haralan_aleksandrov_dogan_podkrepi_borisov_po_edin_izumitelen_nachin

„Борисов успява да се справи забележително добре с вътрешната ситуация. Няма съмнение, че новият лидерски модел в България е персонализиран в неговата личност. Основната линия, по която беше атакувано лидерството му и бе обезценявано, е че е част от антуража на Сакскобургготски и че е продукт на някакво загадъчно задкулисие на Доган. Това, което се случи тази година е, че Сакскобургготски се превърна в антуража на Борисов, даже с крехка старческа ръка хвана сабя (в Саудитска Арабия – бел.ред.). На Борисов много повече му отива танцът със саби. А пък Доган беше публично поканен да подкрепи Борисов и той го направи по един изумителен начин, противно на решенията на партията си. Т.е., аз по-голям властови триумф не съм виждал в българската политика, от това, което Борисов постигна.“

Това заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров в коментар за изминалата политическа година. Според него икономическият растеж и скандалите, случили се през 2017-а, са свързани.

„Един от популярните митове е, че растежът води до консенсус, щастие и съгласие. Точно обратното е - икономическото развитие почти винаги води до напрежение, изострена съревнователност, нарастващо неравенство и нарастващи социални напрежения, които намират и своите политически развития. Води до по-голямо развълнуване и разбърничкване на политическата територия. Въпреки изумително успешните опити на управляващото мнозинство да държи нещата под контрол, които заслужава да бъдат отбелязани като едно от събитията на тази година“, каза още Александров.

Според него опозицията е в „отчаяно състояние, откъдето и да я погледнеш“.

„Дясната е маргинализирана, да се изразя деликатно, ДПС и патриотите са кооптирани, докато лявата е истеризирана. В такава ситуация са развързани ръцете на управляващото мнозинство и най-вече на ГЕРБ да взима решения и да управлява, така както прецени за добре“, бе категоричен анализаторът.

Той смята, че експанзията в международен план (от страна на Борисов – бел.ред.) е закономерен резултат от големите развития в глобален план и преди всичко от упадъка на неолибералния световен ред.

„Така или иначе отваря се огромен вакуум да се възстанови суверенитетът на държавите, което все повече виждаме да се случва в България – т.е. все повече решения се взимат от суверенната воля на правителството, легитимирано чрез процедурата на избирателната демокрация, разбира се и все по-малко се отчитат интересите на международните, на глобалните мрежи“, обясни Александров.

И даде за пример казуса с втория лифт на Банско, при който според него Валери Сименов победил „Леонардо ди Каприо и Джаред Лето, които пуснаха сърцераздирателна снимка на малко мече“. Местната общност в Банско се оказала по-силна и станала важна.

„Аз лично намирам Леонардо ди Каприо за по-красив от Валери Симеонов, но Валери Симеонов е този, който има отношение към България, за Бога. Има нещо ненормално в това мурите да не ги защитаваме ние, а да ги защитава някакъв човек от Холивуд, който е по-нормално да защитава секвоите в Калифорния. Това е нова променена ситуация, държим се сякаш продължаваме да живеем в стария глобализиран свят, който хегемоните ни показват по медиите. Не е така – нещата са много променени“, смята социалният антрополог.

Според него този конфликт тепърва ще се развива, като всяко от решенията на екоминистерството ще бъде следено под лупа ще бъде атакувано, обжалвано и ще се мобилизира огромен международен ресурс в двете посоки.

„Това е много здравословно – смята Александров. - Защото поставя под натиск българската администрация да започне да работи по човешките правила. Имаме всички основания да очакваме това да се случва. В българската администрация работят много млади екологично настроени хора, това не са корумпираните чиновници от 90-те, които позволиха застрояването на Черноморието.“

През годината другото поле, в което сме водили активна политика са светът и Балканите, по които „исторически имаме компетентност“, смята още той. А Борисов се бил справил „по най-добрия възможен начин, без да има специална подготовка“, защото „неговата интуиция работи и в международен план“.

Западни вестници коментират „европейския устрем на българите“

http://www.cross.bg/bulgariya-predsedatelstvo-suveta-1564372.html

/КРОСС/ България поема от Естония председателството в Съвета на ЕС и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там, пише френският "Монд" в коментар, придружен със снимка на президента Румен Радев. Българското председателство вижда тук най-вече удобен случай да постави на преден план тема, централна за него - както направи Естония с дигиталната икономика. Изборът на София е да акцентира върху задълбочаване на отношенията със Западните Балкани. "Те имат нужда от ясна европейска перспектива и свързаност както помежду им, така и с държавите членки", настоява България и споменава в тази връзка планове за действия в сферите на транспорта, енергетиката, дигиталните технологии и образованието, отбелязва вестникът. Изданието припомня, че макар и малка страна, България има задачата да организира министерските срещи на ЕС "в период с твърде натоварен дневен ред, както винаги към края на мандата" на настоящите европейски институции. Такъв е обаче принципът на ротационното председателство и Брюксел очаква от нея на първо място техническа работа с парламента по многобройните текстове, дискусията за които приключва. Големите държави и Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, "остават на кормилото, що се отнася до големите проблеми като Брекзита и бъдещето на еврозоната", посочва "Монд"

Юноша на Черно море води в анкетата за Футболист на годината на варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=366204

Юношата на Черно море Мартин Костадин води засега в анкетата на клуба за Футболист на годината, научи Moreto.net. Младата надежда на варненци се ползва с гласовете на 29 % от участвалите в гласуването. Второто място засега държи легендата на зелено-белите Георги Илиев.

"Ислямска държава" използва оръжие и от Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/isljamska-dyrjava-izpolzva-oryjie-i-ot-syrbija-news_651759.html

Сърбия е на шесто място сред страните, произведени в които оръжия използва „Ислямска държава“(ИД), сочи проучване на Conflict Armament Research (CAR), предаде БГНЕС. Намерени са общо 74 единици сръбско оръжие, от които 64 в Ирак. Само четири от тях са произведени след 2000 г., другите са от времето на СФРЮ. Списъкът на страните по произхода на оръжия, които са били в ръцете на джихадистите, убедително се води от Китай (43,5%), следват Румъния (25,47%), Русия (9,55%), Унгари

Какво правят в секса зодиите - част 2

https://www.actualno.com/curious/kakvo-pravjat-v-seksa-zodiite-chast-2-news_651766.html

Всеки един човек има навици. Те му помагат да живее живота си точно така, както иска. Сексуалните навици, също са важни и различни за всеки. Те пък правят секса едно забавно преживяване, на което всички се наслаждават. Хората са изключително различни, но навиците им според зодиакалния знак си проличават веднага. Опознавайки някого, веднага можете да разберете каква зодия е само, ако знаете какви са навиците му. Някои го обичат бързо, други грубо. А трети си падат по класическия страстен секс с м

Започнаха доставки на руски газ към Великобритания

http://dnes.dir.bg/news/rusia-priroden-gaz-velikobritania-dostavka-krajat-zhen-potok-26733770

Първа доставка на компресиран природен газ (CNG) от новия руски терминал на полуостров Ямал към Великобритания извърши танкерът "Кристоф де Маржери".

За какво Варна ще харчи рекордните 384,7 млн. лева през 2018 г.

http://www.barometar.net/90157/

Рекордно големият бюджет на община Варна за 2018 година от 384,7 млн. лева, е набъбнал заради големите инвестиции, които ще бъдат направени в строителство, ремонт и рехабилитация на инженерната инфраструктура на града. Това обясни шефът на общинските финанси Стефка Господинова на публичното обсъждане на финансовата програма за следващата година, информира petel.bg Тя призна, че рекордната […]

Най-малко 12 души загинаха при пожар в жилищен блок в Ню Йорк

http://www.mediapool.bg/nai-malko-12-dushi-zaginaha-pri-pozhar-v-zhilishten-blok-v-nyu-york-news273612.html

Най-малко 12 души загинаха при пожар в жилищен блок в нюйоркския квартал Бронкс, обяви на пресконференция кметът на града Бил де Блазио, цитиран от световните агенции. Пожарът избухнал на третия етаж на пететажната тухлена сграда близо до нюйоркския зоопарк към 19.00 часа местно време /00.00 по Гринуич/. В потушаването му участвали над 170 пожарникари, предаде Асошиейтед прес. Сред жертвите има дете на една година. Най-малко 15 души са ранени, четирима от които са в тежко състояние.

Какво правят в секса зодиите

https://www.actualno.com/curious/kakvo-pravjat-v-seksa-zodiite-news_651764.html

Всеки един човек има навици. Те му помагат да живее живота си точно така, както иска. Сексуалните навици, също са важни и различни за всеки. Те пък правят секса едно забавно преживяване, на което всички се наслаждават. Хората са изключително различни, но навиците им според зодиакалния знак си проличават веднага. Опознавайки някого, веднага можете да разберете каква зодия е само, ако знаете какви са навиците му. Някои го обичат бързо, други грубо. А трети си падат по класическия страстен секс с м

Наръгаха с нож 36-годишен, опитал да прекрати спор между местни в Шуменско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635517

Наръгаха с нож 36-годишен, опитал да прекрати спор между местни в Шуменско36-годишен мъж от село Лятно е настанен за лечение в МБАЛ- Шумен, след като пострадал при скандал и бил наръган с нож в областта на гръдния кош. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Шумен. Инцидентът е станал около 19.50 часа снощи. Минути преди това между двама местни жители възникнал спор. Спорът прераснал в скандал по време на който единият

Бабикян: ”Суджук” и ”тоалетна” са думите, описващи България през 2017 г.

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/babikian-sudjuk-toaletna-dumite-opisvashti-balgariia-prez-2017.html

„Много е трудно да се отличи точния скандал за отминаващата година, защото трябва да се направи много дълъг списък. Затова всички скандали могат да бъдат сложени под шапката на един огромен скандал. Това каза експертът по политически PR Арман Бабикян пред България он еър“.

Бабикян: ”Суджук” и ”тоалетна” са думите, описващи България през 2017 г.

https://frognews.bg/novini/babikian-sudjuk-toaletna-dumite-opisvashti-balgariia-prez-2017.html

„Много е трудно да се отличи точния скандал за отминаващата година, защото трябва да се направи много дълъг списък. Затова всички скандали могат да бъдат сложени под шапката на един огромен скандал. Това каза експертът по политически PR Арман Бабикян пред България он еър“.

Видовете връзки при взаимоотношенията с противоположния пол

https://www.actualno.com/curious/vidovete-vryzki-pri-vzaimootnoshenijata-s-protivopolojnija-pol-news_651763.html

Взаимоотношенията в любовта са много различни. Разбира се, едни са спокойни, отдаващи се един на друг, а други държат в себе си напрежение, негативизъм и прочие. Няма как при положение, че ние сме различни, отношенията ни да са подобни. Вижте няколко вида взаимоотношения, в които със сигурност ще откриете и вашите. Връзки без конфликти Да, все още съществуват и тези взаимоотношения. Много рядко има двойки, които не влизат в конфликтни ситуации. Често, двойките при които липсва конфликт могат д

Турция се готви да се включи в енергийната игра в Средиземно море

https://www.investor.bg/evropa/334/a/turciia-se-gotvi-da-se-vkliuchi-v-energiinata-igra-v-sredizemno-more-252952/

Гърция работи активно за реализацията на идеята за доставката на средиземноморски газ в Европа, но Анкара също иска да е част от тези планове

Патриарх Неофит ще отслужи на 1 януари литургия и молебен за Новата година

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6635522

Патриарх Неофит ще отслужи на 1
януари литургия и молебен за Новата година На 1 януари, Василовден, когато се празнува и големият християнски празник Обрезание Господне от 10.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" патриарх Неофит ще отслужи тържествена Света Василиева литургия. Това съобщи Отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП, предава БТА. Веднага след литургията - от 11.

Във Франция бяха арестувани двама души, подготвяли атентати

http://www.mediapool.bg/vav-frantsiya-byaha-arestuvani-dvama-dushi-podgotvyali-atentati-news273611.html

Двама души, подготвяли атентати, бяха арестувани миналата седмица във Франция, съобщи Франс прес, като се позовава на съдебен източник. Задържаните са мъж на 21 години и жена на 19 години, без видима връзка един с друг. Мъжът планирал да нападне военни, а жената - да извърши атентат в провинцията. Те били в контакт с членове на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия чрез социалните мрежи. Мъжът бил задържан близо до Лион, а жената - в околностите на Париж. Франция живее под постоянна терористична заплаха след безпрецедентната вълна от джихадистки атентати, при които загинаха 241 души през 2015 година, отбелязва Франс прес.

Нено Димов: Строителство на хотели в Пирин няма да има, решението е за спортни съоръжения

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/29/3104693_neno_dimov_stroitelstvo_na_hoteli_v_pirin_niama_da_ima/?ref=rss


Строителство на хотели в природен парк "Пирин" няма да има, решението на правителството от четвъртък е само за спортни съоръжения. Това заяви министърът на екологията Нено Димов пред Нова телевизия.<br /><br />"В рамките на парка всякакво строителство е забранено и никога не е било разрешавано. Всички, които протестират срещу строителството на хотели, могат спокойно да посрещнат новата година. Строителство на хотели няма. Решението на Министерския съвет е свързано с...

Без камиони по магистралите от 16 до 20 часа днес

http://econ.bg/Новини/Без-камиони-по-магистралите-от-16-до-20-часа-днес_l.a_i.755478_at.1.html

Камионите над 12 тона днес нямат право да се движат по магистралите и най-натоварените пътища. Ограничението важи за няколко часа, когато се смята,...

20 г. затвор заплашват румънци, обвинени за хакерска атака срещу полицията в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635516

20 г. затвор заплашват румънци, обвинени за хакерска атака срещу полицията в САЩСъединените щати обвиниха двама румънски граждани за хакерка атака на компютърните системи за наблюдение на полицията във Вашингтон, предаде агенция Ройтерс. Хакерската атака е била осъществена в периода 9-12 януари тази година, няколко дни преди официалното встъпване в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Гардиън" за облака от корупция у нас, за "Лукойл" и КТБ

https://www.vesti.bg/bulgaria/gardiyn-za-oblaka-ot-korupciia-u-nas-za-lukojl-i-ktb-6077690

Обширен материал в авторитетния британски вестник описва ситуацията у нас в навечерието на председателството

Автобус се вряза в спирка в Москва, трима са ранени

https://offnews.bg//sviat/avtobus-se-vriaza-v-spirka-v-moskva-trima-sa-raneni-671989.html

Пътнически автобус се вряза в спирка на градския транспорт в Москва, съобщиха руските медии, цитирани от БТА.

Инцидентът е станал близо до метростанция "Шодненская" в северозападната част на руската столица. 

Според полицията автобусът бил ударен от кола, което го изтласкало към спирката. Шофьорът на автобуса опитал да избегне сблъсък с друг автомобил, но загубил управление над возилото. 

При инцидента са ранени трима души. Сред тях няма деца, обявиха от полицията. 

Ранените са откарани в болница. Състоянието им се оценява като средно тежко. 

По-рано тази седмица пътнически автобус излетя от пътя и се вряза в оживен подлез в Москва, загинаха четирима души.

Известни личности зоват за "европейски бойкот" на австрийското правителство

http://www.mediapool.bg/izvestni-lichnosti-zovat-za-evropeiski-boikot-na-avstriyskoto-pravitelstvo-news273610.html

Известни личности от различни страни публикуваха призив за "европейски бойкот" на новото австрийско правителство, съставено от десницата и крайната десница, и на следващото австрийско председателство на ЕС, предаде Франс прес. "Нека не извръщаме очи: наследници на нацизма заеха властова позиция в новото австрийско правителство" с включването на шестима министри от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), трима от които заемат важни постове, се казва в статията, публикувана на сайта на френския в. "Монд". Тя е подписана от колектив под ръководството на Бенжамин Абтан, председател на Европейското антирасистко движение (ЕГАМ) и на бившия френски външен министър Бернар Кушнер. Сред подписалите има личности, свързани със спомените за Холокоста, като Серж и Беате Кларсфелд, които ръководят организацията "Синове и дъщери на депортирани френски евреи". Фигурират също бившият президент на Източен Тимор и носител на Нобелова награда за мир Жозе Рамуш-Орта, бившият испански външен министър Мигел-Анхел Моратиньос, бившата канадска премиерка Ким Кембъл, както и писателят от френско-камбоджански произход Рити Пан. В статията се порицават мълчанието и апатията пред лицето на идването на власт на крайната десница. Авторите отхвърлят идеята, че "напредъкът на национализма и краят на демокрацията са неизбежни, и че действията срещу наследниците на нацизма са безполезни или дори незаконни". Те смятат, че напротив, "отговорност на всички е решително да им се противопоставят". Сформирането на новото правителство на консервативния канцлер Себастиан Курц не предизвика вълнения сред партньорите на Австрия, припомня АФП. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер неотдавна се обяви срещу "всякакви предубеждения" и заяви, че австрийското правителство ще бъде съдено "като всяко правителство, по действията му". Той изтъкна също "ясния му ангажимент в полза на Европа". От своя страна върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад Ал Хусейн заяви, че вижда "опасно развитие" /.../ в европейската политика".

Вижте кога и къде ще се провеждат обществените обсъждания на проектобюджет – 2018 г. на община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zBDWQ-O7h2Q/

На основание чл.84, ал.2 от Закона за публичните финанси и чл.17, ал.8 от НАРЕДБА за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, обсъждане, приемане, изпълнение и отчитане на  бюджета на община Поморие, кметът на община Поморие Иван Алексиев кани жителите на общината, представители на бизнеса, НПО и цялата общественост на обществените обсъждания на проектобюджета на Община Поморие за 2018 година.

Обсъжданията започват на 08.01.2018 г. /понеделник/ и ще продължат до 12.01.2018 г. /петък/ включително и ще обхванат всички съставни селища в общината, като на всяко едно от тях ще присъства лично кметът и/или негов заместник.

Постъпилите от срещите предложения ще бъдат взети под внимание при изработване на окончателния проектобюджет.

Ето и пълния график за срещите:

 

№ по ред СЪСТАВНИ СЕЛИЩА ДАТА ЧАС МЯСТО
1 с. Каменар 08.01.2018 Понеделник 15.00 ч. залата на читалището
2 с. Лъка 08.01.2018 Понеделник 16.00 ч. залата на кметството
3 с. Дъбник 08.01.2018 Понеделник 17.00 ч. Кафенето на площада
4 с. Габерово 08.01.2018 Понеделник 18.00 ч. Зала кметство
5 с. Бата; с. Белодол 09.01.2018Вторник 16.00 ч. залата на младежкия дом с.Бата
6 с. Страцин;                с. Косовец 09.01.2018Вторник 17.00 ч.  с.СтрацинКлуб до читалището
7 с. Александрово 10.01.2018Сряда 15.00 ч. залата на читалището 
8 с. Медово 10.01.2018Сряда 16.00 ч. залата на читалището
9 гр.Каблешково 10.01.2018Сряда 17.00 ч. Малка зала на читалището
10 с. Порой 11.01.2018Четвъртък 15.00 ч. залата на читалището
11 с. Гълъбец 11.01.2018Четвъртък 16.00 ч. залата на читалището
12 с. Горица 11.01.2018Четвъртък 17.00 ч. залата на читалището
13 с. Козичино 11.01.2018Четвъртък 18.45 ч. залата на читалището
14 Гр.Поморие, 12.01.2018Петък 16.00 ГХГ „Дечко Стоев“
15 гр. Ахелой 12.01.2018Петък 17.30 ч. залата на читалището

Таксиметрова криза в столицата

http://www.cross.bg/rizov-kiril-period-1564371.html

/КРОСС/ Таксиметрова криза измъчва жителите и гостите на столицата през последните седмици. Чакането след обаждане на диспечър може да продължи часове. Недостиг на таксита има всяка година между студентския празник и Ивановден, заяви за "Дарик" председателят на съюз "Такси" Кирил Ризов. В този период се организират фирмени тържества и търсенето на услугата се увеличава, а в същото време шофьорите са заети да подновяват разрешителите си. Около 20 процента от колите са блокирани от държавно-общинските процедури, сочат изчисления. Софийските браншовите организации са обединени около искането за увеличаване на минималните тарифи до 1 лев - дневна, и 1.14 - нощна. Това искане е поставено пред столичната транспортна комисия и диалогът продължава, като от общината предлагат независими експерти да направят изчисления и да определят тарифата. "Неефективната организация на движението в София допълнително задълбочава кризата с таксиметровия превоз", каза още Кирил Ризов. Според него има неправилно планирани велоалеи, които отнемат платна за движение на автомобили. Освен това, на такситата трябва да се позволи да използват автобусните ленти, както е в повечето европейски държави, изтъкна той. Общината трябва да промени срока за подновяване на разрешителните, който сега съвпада с празничния период и повишеното търсене на услугата

По-малко високомерие, смирение и скромност, пожелаха от "Единни за промяна" на управляващите във Видин

https://www.24chasa.bg/region/article/6635509

По-малко високомерие, смирение и скромност, пожелаха от "Единни за промяна" на управляващите във ВидинПоредната стратегия, този път за развитие на туризма, бе одобрена от Общински съвет - Видин. На последното за тази година заседание Общинският съвет одобри предложената стратегия с една важна добавка - направеното предложение от групата на "Единни за промяна" за допълнение в стратегията за развитието на туризма в община Видин с включване на

Вижте премиерите по Epic Drama за януари 2018

https://www.actualno.com/cinema/vijte-premierite-po-epic-drama-za-januari-2018-news_651675.html

Нова година, нов късмет и нови, невероятно завладяващи премиери тръгват по Epic Drama от началото на януари. Зрителите ще се радват на сюжети с исторически привкус, които ще им дадат нов поглед върху личности и събития, определяли съдбите на мнозина. Версай Жанр: Политика и власт От сряда, 3 януари, в 22.50 Година: 2015 Сезон 1: 10 x 60 мин. Режисьор: Дейвид Уолстенкрофт, Саймън Мирън В ролите: Стюарт Бауман, Джордж Благден, Александър Влахос, Елиза Ласовски Добре дошли в света на вл

Ще участва ли Мерил Стрийп във втората част на "Mamma Mia" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6635480

Ще участва ли Мерил Стрийп във втората част на "Mamma Mia" (Видео)Излезе официалният трейлър на продължението на хитовия мюзикъл "Mamma Mia". Втората част ще носи името "Маmmа Мia: Here we go again" и отново ще е с песни на АBBA. В трейлъра към филма обаче не са показани нови кадри с Мерил Стрийп, присъстват само сцени от първата част с любимата на много хора актриса, предава Би Би Си.

Техническият учебен център на ЧЕЗ отвори врати за ученици

https://frognews.bg/novini/tehnicheskiiat-ucheben-tsentar-chez-otvori-vrati-uchenitsi.html

ЧЕЗ Разпределение България отвори вратите на новия модерен Технически учебен център за посещение на ученици от две професионални гимназии от София и Плевен. Компанията посрещна паралелките с дуална форма на обучение от 8-ми и 10-клас, специалност „Електрообзавеждане на производството“, професия „Електротехник“.

Как Фейсбук руши демокрацията

http://www.moreto.net/novini.php?n=366195

Фейсбук се превърна в най-големия новинарски издател, което е чиста лудост, защото там не действа никаква регулация, посочва Дойче веле. Поляризацията в социалните мрежи сериозно застрашава демокрацията, твърди проф. Нийл Фъргюсън пред "Ди Цайт".

На 54 г. издъхна Мисис Бургас, борела се с онкозаболяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635490

На 54 г. издъхна Мисис Бургас, борела се с онкозаболяванеНа 54 г, в разцвета на красотата и силите си, си отиде "Мисис Бургас Юнивърсал 2017 г". Донка Стоянова, съобщиха организаторите на конкурса във фейсбук. Дъщерята на Донка също публикува трогателно послание, съобщавайки, че майка й издъхнала на 28 декември през нощта. "Една красива душа в толкова крехко тяло си отиде от нашия несправедлив свят.

Повече средства за гимназии, обучаващи по професии с недостиг на кадри, предвижда МОН

https://www.investor.bg/drugi/128/a/poveche-sredstva-za-gimnazii-obuchavashti-po-profesii-s-nedostig-na-kadri-predvijda-mon-252955/

Насочват се повече средства към по-малките училища и детски градини в отдалечените и слабо населени райони, каза министър Красимир Вълчев

На 54 г. издъхна Мисис Бургас, борела се с онкозаболяване

https://www.24chasa.bg/region/article/6635490

На 54 г. издъхна Мисис Бургас, борела се с онкозаболяванеНа 54 г, в разцвета на красотата и силите си, си отиде "Мисис Бургас Юнивърсал 2017 г". Донка Стоянова, съобщиха организаторите на конкурса във фейсбук. Дъщерята на Донка също публикува трогателно послание, съобщавайки, че майка й издъхнала на 28 декември през нощта. "Една красива душа в толкова крехко тяло си отиде от нашия несправедлив свят.

Дъщерята на Франко почина на 91 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635491

Дъщерята на Франко почина на 91 годиниНа 91-годишна възраст почина Мария дел Кармен Франко и Поло, единствената дъщеря на испанския диктатор Франсиско Франко, предаде ТАСС, цитирайки в. "А Бе Се". Преди няколко месеца лекари са открили, че жената страда от рак. Тя почина в дома си в столицата Мадрид, заобиколена от членове на своето семейство. 1926 г.

За два дни Турция спипа 150 джихадисти от ИДИЛ

http://dnes.dir.bg/news/politzia-chlenove-turska-zapodozreni-jihad-idil-26733420

Турската полиция задържа днес 29 предполагаеми членове на "Ислямска държава" в нова операция.

Турската полиция задържа 29 заподозрени членове на ИДИЛ

http://dnes.dir.bg/news/politzia-chlenove-turska-zapodozreni-idil-26733420

Турската полиция задържа днес 29 предполагаеми членове на "Ислямска държава" в нова операция.

Техническият учебен център на ЧЕЗ Разпределение отвори врати за ученици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635507

Техническият  учебен център на ЧЕЗ Разпределение отвори врати за ученициПаралелки с дуална форма от София и Плевен посетиха модерното съоръжение на компанията ЧЕЗ Разпределение България отвори вратите на новия модерен Технически учебен център за посещение на ученици от две професионални гимназии от София и Плевен. Компанията посрещна паралелките с дуална форма на обучение от 8-ми и 10-клас,

Аман от Дядо Коледа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6634715

Аман от Дядо Коледа Нека детето само избере да вярва ли в белобрадия старец, или не КОЛКОТО и да си нахакан по принцип, никога не си готов за въпроса: “Вярно ли е, че Дядо Коледа не съществува?”. Известно време се успокояваш, че моментът е далеч, има още време, хлапето е малко и наивно, не го гризат кой знае какви съмнения,

Варна изпраща 2017-а с невероятно водно шоу

https://www.24chasa.bg/region/article/6635489

Варна изпраща 2017-а с невероятно водно шоуВ последните дни на 2017 година, под надслов "Планирай лятото! Започни още сега" във Варна дефилират водните спортове. 10 клубове по различни водни спортове представят своята дейност, като вземат участие в своеобразен панаир на водните спортове, а след това и в двучасово водно шоу на басейна. Главен организатор на необичайния за сезона Спортен

Най-странните истории на 2017 година

http://dnes.dir.bg/news/stranni-istorii-26733652

През 2017 г. централно място в медийното пространство заемаха Доналд Тръмп, Брекзит и фалшивите новини.

Техническият учебен център на ЧЕЗ Разпределение отвори врати за ученици

http://www.cross.bg/razpredelenie-tzentur-vsichki-1564370.html

/КРОСС/ Паралелки с дуална форма от София и Плевен посетиха модерното съоръжение на компанията ЧЕЗ Разпределение България отвори вратите на новия модерен Технически учебен център за посещение на ученици от две професионални гимназии от София и Плевен. Компанията посрещна паралелките с дуална форма на обучение от 8-ми и 10-клас, специалност „Електрообзавеждане на производството", професия „Електротехник". Техническият учебен център на ЧЕЗ Разпределение беше изграден през 2017 г. и се състои от специално оборудвани учебни зали и полигон - умален макет на електроразпределителната мрежа с пълна симулация на всички съоръжения - стълбове, електропроводи, електромерни табла и др. Участниците в срещата, която се състоя преди Коледа, имаха възможност да разгледат всички съоръжения и да се запознаят детайлно с електроразпределителната мрежа. „Стараем се да предизвикаме интерес към професията на електротехника у младите хора, да създадем възможности за професионално насочване и да покажем на учениците, че секторът се нуждае от специалисти", каза Крум Гледжарски, ръководител „Управление на качеството" в ЧЕЗ Разпределение България. Компанията е в готовност за сътрудничество с всички професионални учебни заведения, които имат интерес за посещения или провеждане на обучения в Техническия учебен център

Калин Калпакчиев: ВСС се превърна в зловещ трибунал

http://www.transmedia.bg/2017/12/29/%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bf%d0%b0%d0%ba%d1%87%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d1%81%d1%81-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b7%d0%bb%d0%be/

 

 

Членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев припомня в професионалния си блог текст по-важните факти от мандата на кадровия орган за периода 2012 г.-2017 г., като се придържа единствено към фактите в тяхната последователност и логическа връзка.

Отправна точка в изложението и подбора на фактите са приоритетите, които е очертал при избора му за член на ВСС през 2012 г. от делегатското събрание на съдиите.

През последните три месеца темата за ВСС и съдебната власт видимо загуби място в актуалния поток на публичните събития. „Скандалите“ в съдебната система изчезнаха, но не и проблемите. Твърдения за сериозни нарушения в случайното разпределение на делата в Софийския апелативен съд, продължаващи клеветнически кампании срещу съдии, законодателни опити за изграждане на паралелно правосъдие – тава са само част от „скандалните“ въпроси, по които ВСС и съдийската колегия запазиха дистанцирано мълчание – в името на сътрудничеството между властите и на добрия тон.

„Паметта за фактите няма да позволи тяхното извращаване в бъдеще, ще помогне да не се повтарят до безкрай едни и същи грешки, за да не започваме на всеки пет години отначало. Както пише британският историк Тони Джуд,-„цинизмът и недоверието са се просмукали дълбоко в социалните, културни и лични отношения“, имайки предвид ситуацията в страните от бившия социалистически лагер. Паметта за фактите и техният критичен преглед са един от начините за постигане на най-ценният и фундаментален обществен капитал – доверието“, пише Калин Калпакчиев.

 

Една от особеностите на съвременната публична среда е бързата забрава на миналите факти, дори на тези, които са се случили в близкото минало. Напомнянето на миналото е необходимо за утвърждаване както на индивидуалната, така и на груповата идентичност.

Припомням някои от фактите, случили се през изминалите пет години от мандата на ВСС:

І. Дейността на ВСС като кадрови орган на независимата съдебна власт

Моделът на Висшия съдебен съвет, възприет от Закона за съдебната власт (ЗСВ), и неговото фактическо прилагане, съществено се отклоняват от конституционния замисъл за независимо администриране на съдебната власт. ВСС се е превърнал в бюрократизиран орган, който възпроизвежда порочния кръг от зависимости и клонира т.нар. съдебна номенклатура.

Наложително е преосмисляне на структурата, състава и мандата на ВСС – окончателно и категорично разделяне на администрирането на прокуратурата и съдилищата; отпадане на Пленума на ВСС като изкуствено създадена и компромисна форма и пълно отделяне на правомощията на прокурорската и съдийската колегия; в правомощията на съдийската колегия да се включат избирането на председателите на върховните съдилища, въпросите за управление на бюджета на съдилищата и за професионалното обучение. Освен това е важно да се решат и основополагащите въпроси – намаляване на броя на членовете на съвета (колегиите); значителната част от състава на съдийската колегия да се състои от съдии, избрани от съдии; членовете на съвета да не се отделят от съдийската си работа, а да съвместяват административните и правораздавателните функции; администрацията на съвета да бъде специализирана и високо квалифицирана, а не както е в момента – многобройна и в голямата си част подбрана по непотистки причини, а не според качествата и компетентностите; съставът на парламентарната квота да бъде чувствително намален, като избраните от Народното събрание членове на съдийската колегия да представят гледната точка на обществото, а не на партийно-олигархични кръгове; да се предвиди подходяща възможност и неюристи да бъдат избирани за членове на съвета от квотата на парламента и др.

Отстояване на съдебната независимост

Висшият съдебен съвет (2012-2017) не се справи с основата си функция, възложена му от чл. 130а от Конституцията на Република България и чл. 16 от ЗСВ:

ВСС не е независим орган и това е повтаряща се констатация на ЕК, отразена в годишните доклади по механизма за сътрудничество и проверка, както и в поредица от становища на Венецианската комисия и други органи на Съвета на Европа. Символно значение за зависимостта на ВСС от партийно-олигархични мрежи имаше сюжетът с изпратения есемес от министър-председателя до председателя на ВКС през януари 2016 г. Последвалите събития, включително нахлуването на министър-председателя в заседание на ВСС, потвърдиха скритите зависимости на мнозинството в съвета от нелегитимни интереси.

В много случаи ВСС отказваше да изрази становища за защита на съдии, които неоснователно и несправедливо бяха атакувани от представители на другите власти или бяха обект на клеветнически кампании в определени медии. Сезирах ВСС и съдийската колегия с предложения за изразяване на позиция по конкретни случаи, но в повечето случаи мнозинството не ги подкрепяше.

Назначения на председатели на съдилища и други кадрови въпроси

Фактите, които пораждаха основателни съмнения в почтеността на кандидатите, не бяха проверявани, професионалните качества и компетентността им не бяха изследвани.

Стилът на важните кадрови назначения се наложи още в началото на мандата на ВСС. Изборът на главен прокурор през декември 2012 г. се извърши при грубо пренебрегване на процедурата, липса на проверка и оценка на фактите за зависимости и основателни съмнения в интегритета на предварително известния фаворит за поста. В една от първите публикации на този блог изложих подробните съображения за пороците в проведената процедура. При провеждане на избора за председател на ВКС мнозинството във ВСС не извърши оценка на качествата на кандидатите.

Кръгът се затвори в края на мандата, когато през септември 2017 г. ВСС предпочете за председател на Върховния административен съд кандидата, за когото имаше публично оповестени факти, поставящи под разумно и обосновано съмнение наличието на изискуемите за длъжността високи нравствени качества. Настоявахме за проверка на фактите, но както ВСС, така и ИВСС изрично отказаха да се занимават със случая, а се довериха изцяло на обърканите и противоречиви изявления на фаворизирания кандидат.

Мнозинството във ВСС удобно се скри зад т.нар. съдийско самоуправление, като го извади от разумния му контекст, защото принизи участието на съдиите до груба и елементарна аритметика в противоречие с духа и разума на закона. Служебното отстраняване на другия кандидат в процедурата, освен че противоречи на основните принципи на административния процес, лиши производството  по подбор и оценка от реално съдържание.

Особено показателни за дефектната кадрова дейност на ВСС бяха изборите на председатели на апелативните съдилища – неопровергани и непроверени факти, поставящи под съмнение изискванията за високи нравствени качества,  бяха налице в процедурите за избор на председатели на апелативните съдилища във Варна и Велико Търново. Грубо погазващи закона бяха и решенията за избор на председатели на апелативните съдилища в Пловдив и София. В единия случай беше пренебрегнат кандидат от същия съд с явно по-добри професионални качества и при липса на мотиви защо се предпочита другата кандидатура на съдия от друг съд.

Липсата на мотиви  беше повтарящият се порок в кадровата дейност на ВСС и впоследствие пренесен в практиката по назначения на съдийската колегия. Ярък пример за незаконосъобразно решение беше отказът да се назначи председател на апелативния съд в София при наличие само на положителни изказвания за кандидата и при липса на отрицателни становища.

Множеството процедури за избор на председатели на районния и окръжен съд в Благоевград показаха невъзможността и нежеланието на мнозинството в съдийската колегия да разглежда и дава адекватна оценка на факти за явни нарушения на закона и поставящи под обосновано съмнение изискванията за високи нравствени качества на предпочетените за длъжността кандидати.

Порочната дисциплинарна дейност – без промяна

Продължи се с порочната дейност по дисциплинарните производства срещу съдии: по най-масовите случаи – дисциплинарното нарушение, изразяващо се в системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони, ИВСС и съдийската колегия не показаха последователност, не приложиха ясно установени и почиващи на закони стандарти. Не бяха малко и казусите, в които срещу съдии бяха образувани дисциплинарни производства с цел отмъщение за заемана от тях критична позиция срещу ВСС или действия на определени председатели на съдилища (такива бяха казусите на дисциплинарното дело срещу председателя на РС Стара Загора, множеството производства срещу председателя на РС Благоевград, делата срещу председателя на РС София, срещу съдии от Софийски градски съд и др.). Цинично е да се прилагат дисциплинарни мерки срещу съдиите, които имат необходимост от облекчаване и намаляване на натовареността им. Вместо лекарство се предписва отрова.

ВСС демонстрира трайна неспособност за налагане на етичните стандарти в поведението на съдиите:

Установеният корупционен модел на управление на Софийския градски съд, разкрит в резултат на многобройните сигнали на съдиите от този съд, беше документиран в доклада от проверката на ВСС от януари 2014 г. Независимо от доклада и констатациите в него, не се достигна до реализиране на адекватна дисциплинарна отговорност. Изготвените от мен предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу част от ръководството на съда бяха подписани само от един член на съвета, при необходими минимум петима. Образуваните дисциплинарни производства, основно по инициатива на министъра на правосъдието и председателя на ВКС, не бяха проведени ефективно от ВСС. Усилията на новото ръководство на СГС, избрано през лятото на 2015 г., за въвеждане на обективни правила за администрирането на съда бяха подложени на системни атаки от мнозинството във ВСС и съдийската колегия. Съдийската колегия не защити нито веднъж ръководството на съда и съдиите от СГС, които бяха обект на злостна и продължителна клеветническа медийна кампания;

Не беше извършена проверка на фактите по случая със срещата на главния прокурор с издател-бизнесмен и висш партиен функционер. Независимо че сезирах ВСС, ИВСС и министъра на правосъдието със съответно искане за проверка и подробни съображения, указващи на стандартите за преценка, конкретни последствия нямаше.

Случайното разпределение на делата – трудно постигната замяна на компрометираната система LawChoice

През 2015 г. ВСС въведе централизираната система за случайно разпределение на делата, след като две години упорито отказваше да признае проблема с възможните манипулации на програмата LawChoice. Критичната позиция на съдиите от СГС и настояванията на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка доведоха до пробив при решаване на проблема със случайното разпределение на делата, което беше и една от причините за яростните атаки срещу новото ръководство на градския съд. Последователно поддържах и защитавах позицията за прекратяване приложението на компрометираната система LawChoice и за въвеждане на новата по-сигурна централизирана програма.

Въвеждането на електронното правосъдие чрез създаване на единна информационна система на съдилищата не беше приоритет на ВСС и съдийската колегия.  Модел за оценка на натовареността на съдиите

Непоследователният и хаотичен подход при обявяване на конкурсите намери ярко проявление при обявяване на конкурсите за младши съдии. Често се случваше младши съдия, назначен в един окръжен съд, впоследствие да бъде назначаван за районен съдия в друг съдебен район, като основната причина за това беше лошото или изобщо липсващото планиране на конкурсите. Следваният от ВСС подход при провеждане на конкурсите за младши съдии до голяма степен обезличи и компрометира иначе доказалия се като полезен институт на младшия съдия.

В мандата на ВСС се случи и позорният инцидент с проваляне на конкурса за младши прокурори, при който се разбра, че има изтичане на казуса за писмения изпит. Разследването от прокуратурата и ВСС не беше доведено до успешен финал, поради което не се достигна до разкриване на истината.

ІІ. ВСС – трибунал или форум ?

Характерна особеност на дейността на ВСС (2012 г. – 2017 г.) от самото начало на мандата беше демонстрираната нееднократно неспособност да се водят дебати, нетърпимост към критичното мнение, агресивният диктат на волята на мнозинството. Решенията на мнозинството се налагаха от позицията на силата и много често без мотиви и разумни аргументи, в противоречие със закона. Ярък пример в това отношение беше решението за дисциплинарно освобождаване от длъжност на члена на ВСС Камен Ситнилски – при липса на мотиви и в разрез с изискваното от закона мнозинство.

Наблюдавахме десетки безмотивни откази да се извършат проверки на факти, които поставят под основателно съмнение интегритета на съдии, членове на ВСС, главния прокурор и същевременно целенасочената репресия на съдии и членове на ВСС, които имат критично мнение по актуалните въпроси за функционирането на съдебната власт.

Аргументираната съпротива и непримиримост на ясно изразеното малцинство в съвета срещу агресивния диктат на мнозинството беше неправилно квалифицирана като неоснователно предизвикване на „скандали” и „борба на лобита”. Благодарение на усилията на малцинството в съвета систематично бяха разобличавани зависимостите и задкулисното вземане на решения от мнозинството.

Нетърпимата и отровна атмосфера на работа във ВСС, опитите за прокарване на нелегитимни партийно-олигархични влияния в кадровата дейност на съвета, ожесточените клеветнически медийни кампании, водени срещу определени съдии с критично и свободно мнение, невъзможността за аргументиран диалог, липсата на компетентност и воля за решаване на належащите проблеми на правосъдието – това са основните характеристики, които белязаха мандата на ВСС в периода 2012 – 2017 г.

Голяма част от пороците в кадровата дейност на ВСС се повтарят от години. В края на мандата на поредния съдебен съвет и началото на мандата на следващия, обичайно съдиите споделят помежду си, че по-лош съвет не е имало. И така на всеки пет години. Големият ни проблем е съвсем друг, а именно, че нашето собствено (на съдиите) отношение към фактите от миналото на управлението на съдебната власт и личното ни участие в решаването на проблемите остава дистанцирано отстранено. Така, постепенно и не без активното съучастие на законодателя и политическите партии и техните адепти в съдебната система, ВСС се превърна в зловещ трибунал, който заклеймява различните и свободните съдии (чрез водене на неоснователни дисциплинарни преследвания, формално атестиране,  изключване  и др.) и клонира себеподобните си чрез т.нар съдебна номенклатура.

Съдийският активизъм, (разбиран като автентично участие на съдиите в управлението на съдебната власт), е особено необходим и полезен, като средство за противодейстие на подчиняването и  инструментализирането на правосъдието. Успешният пример от 2009 г. – 2012 г., когато съдиите активно се противопоставяха на атаките на изпълнителната власт срещу съдебната независимост, е показателен. Още повече че тогава съдебната върхушка предпазливо пазеше дистанция от скандалите.

Извлечение от пълния стенографски протокол от проведеното на 15.09.2012 г. делегатско събрание на съдиите за избор на членове на ВСС

 

Уважаеми колеги, преди около два месеца представих пред всички Вас своите подробни виждания за дейността на Висшия съдебен съвет. Концепцията ми, която е в обем около 20 страници, е качена на страницата на Висшия съдебен съвет, така че всички подробности по моите виждания може да бъдат открити там.

Мисля, че важно е оттук насетне всички ние, съдиите, да следим съответстват ли концепциите на кандидатите с това, което те ще правят занапред във Висшия съдебен съвет. Лично аз поемам пред Вас ангажимент да не се отклонявам от написаното и да направя всичко, което зависи от мен, за коренна промяна в начина на функционирането на Висшия съдебен съвет. Ще търся път до всеки един от Вас. Ще ценя мнението на всеки съдия по всички въпроси, които засягат доброто управление на съдебната власт. Ще намеря начин и средства да поддържам непрекъснат контакт и да се отчитам пред съдиите за свършеното от мен в работата ми като техен представител във Висшия съдебен съвет.

Уважаеми колеги, предлагам следните седем мерки за по-добро администриране на съдебната власт и ще се боря с всички сили те да станат част от дневния ред и конкретната работа на Висшия съдебен съвет.

Първо. Ще настоявам Висшият съдебен съвет да дава конкретен и мотивиран отговор на всяко отправено до него искане, и призив за съдействие от всеки съдия, който е обект на недопустим натиск и въздействие, както от външни сили така и от неправомерен натиск в самата съдебна система.

Ще настоявам Висшият съдебен съвет да заема категорична и аргументирана позиция при всяка противоконституционна атака, срещу отделен съд или съдебната система, като цяло, идваща от представителите на другите власти.

Второ. Ще работя Висшият съдебен съвет да започне незабавно дейност по изработване на механизъм за обективно измерване на действителната натовареност на органите на съдебната власт. Изработване на методология за определяне и отчитане натовареността на органите на съдебната власт. Изработване на норма на натоварване на съдията, което означава колко работа е нормално и възможно да извърши качествено един съдия.

Трето. Ще работя за радикално нов подход на Висшия съдебен съвет по отношение на управление на процеса по оценяване, атестиране на професионалните качества на съдиите. За ефективно разделяне на дейността на Комисията по предложения и атестиране отделно за съдии, за прокурори и за следователи. Висшият съдебен съвет и Комисията по предложенията и атестирането следва да вземат активна и действена роля, като централни органи по атестиране на съдиите, като пряко извършват и наблюдават цялостния процес по атестиране на всички съдии.

Четвърто. Ще настоявам за обективна и активна политика при провеждане на конкурсите за повишаване и преместване на съдии, за избори на председатели на съдилища и избор на председатели на върховните съдилища и главен прокурор. ВСС ежегодно да извършва планиране на свободните длъжности за съдиите за всяка следваща година. Въз основа на планирането и конкретните нужди Висшият съдебен съвет да организира и провежда конкурс за повишаване и преместване на съдиите в зависимост от конкретната необходимост, но не по-малко от веднъж годишно.

Пето. Промяна из основи на дисциплинарната дейност, която включва извършване на незабавен и задълбочен анализ на дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет и на Върховния административен съд за последните пет години. Определяне на единни критерии за налагане на дисциплинарни наказания и за определяне същността на отделните дисциплинарни нарушения. Изработване на нов съдържателен и пълен регистър на дисциплинарната практика.

Шесто. ВСС да изготви и предложи единен продукт за случайно разпределение на делата.

Седмо. Прозрачна и обективна, справедлива политика на ВСС по отношение на управлението на бюджета и възнаграждението на съдиите.

Благодаря Ви.

АЛБЕНА БОНЕВА: Въпроси, колеги? Заповядайте.

ТЕОДОРА СТАМБОЛОВА /ВКС/: С Калин Калпакчиев няколко години сме били в една стая и сме седели бюро срещу бюро, но това ни най-малко не пречи да му задам следния въпрос. Какво ще бъде неговото поведение като член на Висшия съдебен съвет, ако би бил избран от нас, в случай, че по някакви съображения, било то обективни или субективни, не се изпълнят целите, които той си е предначертал, в рамките на Висшия съдебен съвет.

КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ:

Аз казах вече, че ще положа всички сили, на които съм способен, за да работя за реализирането на тези цели. Обяснимо е, че работата в един колективен орган изисква комуникация с колегите, изисква постигане на съгласие, на обща воля за провеждане на определени дейности, за вземане на определени решения. Това, което аз ще правя е в публичните заседания на Висшия съдебен съвет, и не само, да отстоявам аргументираните си позиции по всички тези въпроси. Да излагам винаги ясни, съдържателни, конкретни аргументи за всяко едно решение. Да не се крия зад кухи фрази, зад общи приказки, или решенията да се взимат задкулисно, както вече стана дума.

Мисля, че отсега не може да се каже как ще тръгне дейността на този Висш съдебен съвет. Много е важно ние тук, делегатите на това Събрание, да изберем действително хора, съдии с модерни виждания за промяна на съдебната система, за промяна на администрирането на съдебната власт. От парламентарната квота също да бъдат избрани такива съдии и прокурори, които да имат смели виждания и воля да отстояват тяхното реализиране. Едва тогава действително промяната ще бъде възможна.

АЛБЕНА БОНЕВА: Други въпроси? Тотка Калчева, заповядайте.

ТОТКА КАЛЧЕВА /ВКС/: Благодаря. Аз пък съм работила съвместно с колегата Калпакчиев в Националния институт на правосъдието и той винаги е много конкретен в това, което излага като позиция.

Какви промени считате, че следва да настъпят в дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет?

КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ:

Маркирах съвсем накратко това, че Висшият съдебен съвет следва да предприеме промяна из основи на своята дисциплинарна дейност. Казвам дисциплинарна дейност, защото в крайна сметка последната дума по дисциплинарните производства винаги е на Върховният административен съд. Това, което трябва да бъде направено, на първо място, е да се изготви незабавен, това да стартира буквално от първия ден, анализ на дисциплинарната практика. Имам предвид решенията на Висшия съдебен съвет и на Върховния административен съд по дисциплинарните производства. Научният анализ на тези производства ще доведе до обосновани изводи за това къде са проблемните места в дисциплинарната практика. Дали има еднакви основания за образуване на дисциплинарни производства? Дали еднакво се прилага института на давността при образуване на производствата? Дали има единни критерии при индивидуализацията на дисциплинарните наказания, съответстващи на тежестта на нарушението? Дали Съветът съответно Върховният административен съд предлагат единни критерии при определяне съдържанието на конкретните дисциплинарни нарушения, тъй като те са общо посочени в закона. За да бъде извършен такъв анализ, досега такъв не е правен, той трябва да бъде извършван периодично и в него да взимат участие, както съдии така и представители на правната наука, и да става публично достояние и обсъждане на всички съдии, и не само, трябва да има нов регистър, за което между впрочем Висшият съдебен съвет е поел задължение, но не е изпълнил – нов регистър на дисциплинарната практика, който да бъде поместен на страницата на Висшия съдебен съвет. От този регистър трябва да има бърза възможност да бъде проследено всяко едно дисциплинарно производство от неговото начало до неговия финал, с влязъл в сила съдебен акт. В момента това е невъзможно.

Това е засега, като отговор. Можем дълго да говорим.

АЛБЕНА БОНЕВА: Благодаря. Заповядайте.

ГРОЗЕВА /АС-София/: Вземам повод от Вашето изложение да Ви попитам следното. В точка втора от изявлението си казахте, че ще се опитате да решите проблемите с пренатовареността на съдиите, както в отделния съдебен район така и изобщо. Какви, конкретно, мерки, бихте предложили за решаване на този важен въпрос? Благодаря Ви.

КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ:

И аз благодаря. Всички разбираме, че проблемът с натовареността е основополагащ за цялата кадрова дейност на Висшия съдебен съвет, а и при изпълнение на другите му правомощия. Натовареността е в основата, както на атестирането така и на дисциплинарната дейност.

Първите неща, които трябва да бъдат направени в конкретни действия, които трябва да бъдат предприети като конкретни действия от Висшия съдебен съвет.

На първо място трябва да бъдат обединени усилията на всички съдии до момента, неправителствени организации, съсловни организации, които са работили до момента. Този експертен потенциал на съдиите трябва да бъде много силно използван от Висшия съдебен съвет. Казвал съм не веднъж, че Висшият съдебен съвет не е управленски орган на съдебната система. Висшият съдебен съвет не управлява, не началства над съдиите. Той трябва да поддържа преки и автентични контакти с тях. Трябва да ги използва за натовареността. Първото, което трябва да бъде направено е да се класифицират делата по вид, фактическа и правна сложност. По този въпрос вече има известни експертни разработки. Видовете – граждански, търговски, административни, наказателни дела, следва да бъдат класифицирани по техния вид, както казах – първоинстанционни, въззивни, касационни; по предмет на делата и, както казах, по фактическа и правна сложност, съобразно което да бъде за в бъдеще мислен критерий за определените видове дела, който да се отчита при натовареността.

Втората стъпка, която трябва да бъде направена е, разбира се, тук беше споменато от колеги, отчитане на времето, което е необходимо за съдията за изработването на всяко едно дело. Времето е единствения обективен критерий. Това е в основата на всички световни системи за измерване на натовареността, единствения обективен критерий, който може да служи за обективно измерване на натовареността. Това може да бъде извършено чрез анкети, които да бъдат попълвани от съдии в определени съдилища, типизирани предварително, малки, средни по размер, големи, като, разбира се, това ще даде една първоначална картина за действията, които извършва съдията по определените видове дела. Този процес изисква много време, точното проследяване на необходимото време, така че Висшият съдебен съвет трябва да организира и да направлява развитието на този процес много дългосрочно. Първите стъпки обаче, това временно набиране на информация ще послужи за един ориентир при изработване на нормата натовареност и на методологията и механизма за отчитане натовареността на органите на съдебната власт. Най-общо при всички положения, както при атестирането така и при натовареността, смятам че Висшият съдебен съвет не само, че е длъжен, той има и интерес, но най-вече е длъжен да ангажира пряко и широко активността на всички съдии. Да не търси само председателите на съдилища, а да търси път до всеки един съдия и неговото усилие да бъде включено в тези процеси.

АЛБЕНА БОНЕВА: Заповядайте, колега.

ПЕТКО ПЕТКОВ /СРС/: Благодаря.

Преди малко, колега Калпакчиев, се обявихте за радикална промяна в начина, по който се атестират магистратите и начина, по който се провеждат конкурсите. Въпросът ми е как точно ще го направите? Какви точно стъпки според Вас трябва да бъдат предприети?

КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ: Беше казано вече от колеги, говорили преди мен … /прекъснат/

ЗЛАТИНА ИВАНОВА /АС-Бургас/: Само едно допълнение към въпроса на колегата. Какво е становището на колегата във връзка с кариерното израстване и какво лично той би застъпил при случай, когато магистрати, колеги, при кариерното си израстване прескачат не едно, а две звена наведнъж.

КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ:

Благодаря. Аз ще започна с втория въпрос. Всъщност ще споделя пред уважаемите колеги, чрез медиите до всички колеги съдии, пред Събранието до всички колеги съдии, един факт от моята лична професионална биография, който на първо място е въпрос на честност от моя страна и откровеност пред всички Вас, за чието доверие съм застанал тук днес да търся подкрепа. Какво имам предвид? Този факт същевременно имаше голямо значение и при формиране на личната ми мотивация да се кандидатирам за член на Висшия съдебен съвет.

През 2004г. заемах длъжността „председател” на Софийски районен съд. По това време, във връзка с избора на бъдещия председател на Софийски районен съд, лично аз изразих публично становището си какъв трябва да бъде новия председател на съда. Тогавашния председател на Софийски градски съд изрази явно недоволство от тази моя позиция и заяви, че в бъдеще нямам право на кариерно развитие за неопределено време. Всичко това стана достояние на съдийската общност в София. Малко след това бях поканен от заместник председателя на Софийски апелативен съд и председател на наказателното му отделение, съдия Галина Захарова, да се кандидатирам за съдия в Софийски апелативен съд. Колегата Захарова ми каза, че е запозната със случая и смята за несправедливо един съдия да бъде лишен от право на кариерно развитие не поради липса на професионални качества, а защото е изразил принципна позиция. Каза също, че е запозната с моите съдебни актове и качеството на работата ми и че след разговор със съдиите от наказателното отделение на съда и председателя, е упълномощена да ми предложи да се кандидатирам за съдия в Софийски апелативен съд. Тогава бях избран за съдия в Софийски апелативен съд, без лично аз да съм предприемал инициатива, или да съм полагал усилия за постигане на този резултат. Тази ситуация беше ненормална. Еднозначно я определям. И ако Вие ме изберете за член на Висшия съдебен съвет аз ще положа всички усилия да не се създават пречки за нормалното кариерно развитие на съдиите, да се осигурят всички условия за законосъобразно и почтено издигане на съдиите в съдебните инстанции.

 

 

 

 

 

Само във Фрог: Майстор на „ювелирната“ акция в Лясковец забрани на спецченгета да носят патрони

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-maistor-iuvelirnata-aktsiia-liaskovets-zabrani-spetschengeta-nosiat-patroni.html

Един от майсторите на „ювелирната “ акция в Лясковец забрани на спецченгета да носят боеприпаси, докато изпълняват служебните си задължения. „Парен каша духа“, коментираха пред Фрог нюз полицаи за най-новата заповед на директора на пловдивската полиция Атанас Илков.

Приключва ремонтът на ул. Княз Борис в квартал Виница

http://www.barometar.net/90155/

„Ремонтът на ул. „Цар Борис III“ във Виница е на финалната права.“ – съобщи кметът на Варна, Иван Портних. “ Вторият етап, който започнахме в края на септември, обхваща участъка от ул. „Св. Св. Константин и Елена“ до обръщача. Изградени са тротоари, трасето е покрито с биндер, предстои полагане на износващото асфалтово покритие. На същия […]

Иззеха над 32 кг. месо без етикети от магазин в Самоков

https://www.24chasa.bg/region/article/6635481

Иззеха над 32 кг. месо без етикети от магазин в СамоковНад 32 кг месо без надлежните документи са били иззети от магазин в Самоков в хода на полицейска операция. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-София. Вчера на територията на община Самоков е проведена полицейска операция за противодействие на нерегламентирания превоз на месо и месни продукти. Съвместно от служители на РУ-Самоков,

Поезията и животът са най-красивото Божие творение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284119_%D0%9F%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B


 

– Да започнем от запознаването ни с вас –  живият – живеещ и работещ човек. Всъщност познават ви много хора – като предприемач, като бизнесмен, като обикновен човек. А ние – хората на изкуството - ви знаем като чудесен поет, автор на десетина стихосбирки, в които са редица от стихотворенията, на които са вдъхнали музикален живот български композитори и най-вече авторът на музиката и аранжимента на повечето песни по ваши стихотворения Росалин Наков. А ги интерпретират, изпълняват ги такива водещи наши певци като Васил Петров, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, дует „Ритон“, Панайот Панайотов и други. Значи сте човек с богата биография и творец със спечелени признания от различните видове български творци. А вие как се възприемате, какъв сте и кой сте всъщност?

- Аз съм представител на едно поколение на кръстопътя на историята, опитало от плодовете на „зрелия социализъм”, по-късно изпитало дълбоки разочарования от неговата бюрократично-догматична същност, от „класово-партийния” подход, от опорочаването на „светлите комунистически идеи”, от липсата на основни човешки права и свободи. Всички наши очаквания и копнежи останаха неосъществени и илюзорни в годините на т.нар. преход, започнал с „демократичните промени” през 1989 г., чийто край се губи някъде в далечните хоризонти на новото капиталистическо „светло бъдеще”. Преди 1989 г. бях много перспективен номенклатурен млад кадър на БКП, заемах ръководни постове в комсомола, а после и в столичната икономика – зам.-директор на промишлено предприятие. Сега се занимавам с частен бизнес, с продуцентска, издателска  дейност и журналистика. Колекционирам произведения на изобразителното изкуство и пиша стихове. В личния си живот съм обикновен човек.

 

 – Мен силно ме впечатлиха стихотворенията от книгата ви „Любов като насън“, която ми подарихте неотдавна. За нея вече са писали изтъкнати хора на изкуството и всички ви признават добролюбието, вашата ярка поетическа физиономия, творческата ви същност  и силния практичен ум. Аз бих добавил и завидната ви изворна емоционалност и преданост към истинските чувства у другите. А вие как, като какъв се възприемате, с какво така магнитно примамвате и печелите приятели и читатели? Дайте ни, ако това е възможно, ключа към вратата на вашия огромен човешки свят?

- След „Любов като насън” с Университетското издателство „Св. Климент Охридски” в началото на декември издадохме още една моя поетична книга – „Ледена земя”, която ви подарявам сега. Това е специално новогодишно издание, с което искам да поздравя всичките си приятели и познати. Като споменах приятелите – та те са може би най-съществената част от моя поетичен свят. Повечето стихотворения ги написах на тази маса (тук, в ресторанта на х-л „АНЕЛ”) по време на традиционните ни творчески обеди и вечери. Затова и първата ми книга носи подзаглавието „Думи и скици от една маса”. В стиховете си рисувам в мерена реч вълшебни картини от моето детство, от моето минало и настояще. Не ми е чужда и социалната тема – аз съм обществено много активен човек. Участвам в митинги, демонстрации, подписки, протести …..

 

– Банален или не, ще ви задам въпроса – кога в душата ви звънна поетичният звук, кога почувствахте трепета на първия стих?

- Беше отдавна, в детските години. Имах много красиво детство с много слънце и море, с дълбок и пухкав сняг, с много звездни нощи…..

Със скулптора Величко Минеков[/caption]

 

 – И как ви плени стихотворното слово – чуждото, на другите поети преди нас? Кои бяха всъщност те?

- Много са. Харесвам чувствената, образна, емоционална, метафорична и лирична поезия. Но обичам Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Хр. Смирненски, Никола Вапцаров, Пеньо Пенев, а не мога да си представя духовната ни култура без Ботев.

 

– За някои творчеството, наречено конкретно поезия, е занаят. Но властва другият, божественият знак – че то е даденост свише, а творецът- поет не се създава, а се ражда. За вас какво е поезията и как живеете вече толкова години с нея. Какво ви дава и взема ли ви нещо в замяна?

- За мен поезията е болка и тъга, съпреживяване и съзерцание, безсънни нощи и ….. много, много любов. Един необятен, приказен, многоцветен и много духовен свят, осъзнат, но в същото време и непознат.

 

С академик Стефан Воденичаров[/caption]

– Явно и вие сте приели максимата: „Изкуството, респективно творчеството, е бягане на дълги разстояния. До края стигат силните, устремените, издръжливите.“ Краят е още много далече, но дотук вие сте стигнали загледан към хоризонта и следвате себе си по своя си път. Такова ли е и вашето виждане за творческия път и как стигат силите ви, за да поддържате необходимото темпо и да стигнете до успеха, до признанието?

- Темата за житейския и творческия път присъства в моята поезия – „Моят път”, „Последна гара”, „Поетите умират в бой” и др. Различното при мен е, че аз не търся популярност и признание чрез поезията, не „поддържам темпо”. Пиша само тогава, когато имам емоционална нагласа да изразя чувствата си в стихове (слава Богу Аойда все още е благосклонна към мен).

 

-  Питам ви за пътя и за силите ви и вече казах, че притежавате различни черти на творческия си и човешкия си образ, имайки предвид другите ви качества и способности на творец, общественик, бизнесмен и предприемач. Нека започнем с поезията – какво е поетическото ви кредо, кои са тематичните ви предпочитания, пастелната или директната поезия ви вълнува повече и повече ви привлича?

- Не си набелязвам предварително определени теми. Според мен истинската поезия не може да бъде режисирана, вкарвана в рамки, или ако се върна на един от предишните въпроси, тя не може да бъде занаят – би било твърде прозаично. Стиховете се раждат дълбоко в душата на поета и всеки стих е трепет, стон, емоционално съпреживяване на заобикалящия ни свят – събития, природни явления, човешки взаимоотношения. Аз пиша за това, което виждам или си спомням от детските и младежки години.

 

– И да продължим с другата ви голяма любов и съдбовната ви привързаност към изобразителното изкуство и към скулптурния жанр. По-рано главата ми се замая, като видях за първи път изложените творби в единствения частен скулптурен парк в околностите на Созопол, в местността „Буджака“, арткомплекса „Анел“, с присъствието на емблематични произведения на най-изявените български скулптури. А ако не беше нашата писателска среща по случай Деня на будителите във вашия, също емблематичен хотелски комплекс „Анел“, нямаше да видя това истинско чудо, този многоцветен, красив до болка свят от картини и скулптури по коридорите и най-вече във фоайетата и залите му. Поклоних се мълчешком на автора на този вкус, дух и на тая взискателна композиционна подредба. Оказа се, че този инициатор и автор сте пак вие. Откъде тази магическа сила и откъде започва началото на тази красива, рядко срещана творческа амбиция на човек от другия вид изкуство?

- Моят баща Борис Симеонов, лека му пръст, беше всестранно надарена личност – стопански ръководител от голям мащаб, изобретател, пишеше стихове и рисуваше. Още от ранно детство заживях в света на картините. В него открих своето място и призвание. Всичките си лични средства влагам в закупуването на произведения на изобразителното изкуство. В скулптурните и живописни експозиции, които споменавате, вградих част от моята духовна същност.

 

С колекционера Боян Радев

 – При второто си посещение в хотела разбрах, че сте бил и основателят и после активен член на Съюза на българските колекционери. Значи  нищо не е случайно в тоя живот! Как се случи това и как впрочем се носят не две, а няколко дини под една мишница, г-н Симеонов?

- Съюзът на колекционерите в България е сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност. То е доброволен съюз на физически и юридически лица. За мен е голяма чест и привилегия да бъда негов член.

 


худ. Николай Янакиев

Позволете ми да цитирам няколко само изречения от „Не за думите, а за посланията“ в послеслова на мъдреца и също поет Гиньо Ганев (бог да го прости!). Той казва за вас: „…Успешното предприемачество, за каквото дава доказателства Ангел Симеонов като собственик на хотелския комплекс „Анел“ в София, лежи върху съзидаващите ръце и върху интелектуалния капитал на притежателя.“ И още: „…Прочитам „вятър леден да стихне“, но разчитам посланията за човешката сговорчивост и толерантност в общия ни живот.“ Тази страна от вашия талант пък съвсем не ни е известен, на нас, твоите колеги поети. Що за предприемач в буквалния, в същностния смисъл на думата сте и с какво ви привлича то?

- Създадох една от първите фирми в България през 1989 г. по небезизвестния Указ 56. От тогава развивам успешен бизнес в няколко икономически сфери. За да се постигат добри финансови резултати, е необходим денонощен труд и постоянство. Аз съм работохолик.

 

 – И стигам до заключителните думи от краткия послеслов на проф. Андрей Пантев: „…Така Ангел Симеонов като възможности, компетенция и перспективи можеше да посегне към славата на политик, министър или поне депутат. Той се е реализирал чрез новооткритата дарба на поет.“ Да приемем ли, че тази именно дарба ви е пратена, ви е дадена от Бога? Тя ли е водещата и тя ли ще ви отведе до невидимия край на хоризонта на вашия живот?

- Надявам се да е така. Не искам да се разделям с поезията, нито с живота. Те са най-красивото Божие творение.

 

 

С поета Ангел Симеонов ви срещна

поетът Петър Андасаров, Застраховател прес

Почина дъщерята на диктатора Франко

http://dnes.dir.bg/news/konchina-dushteria-fransisko-franko-26733613

На 92-годишна възраст почина Мария дел Кармен Франко и Поло, единствената дъщеря на испанския диктатор Франсиско Франко, съобщи АВС.

Автобус връхлетя спирка в Москва, има ранени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/29/3104701_avtobus_vruhletia_spirka_v_moskva_ima_raneni/?ref=rss


Пътнически автобус се вряза в спирка на градския транспорт в Москва, ранявайки трима души, съобщиха руските информационни агенции.<br /><br />Това е станало близо до метростанция "Шодненская" в северозападната част на руската столица. Според полицията автобусът бил ударен от кола, което го изтласкало към спирката.<br /><br />По-рано тази седмица пътнически автобус излетя от пътя и се вряза в оживен подлез в Москва, като уби четирима души. <br />

Светослав Георгиев, хотел "Маринела": Посрещаме европредседателството с много нововъведения

https://www.actualno.com/interview/svetoslav-georgiev-hotel-marinela-posreshtame-evropredsedatelstvoto-s-mnogo-novovyvedenija-news_651758.html

България е на прага на първото си председателство на Съвета на Европейския съюз. Хотел „Маринела“, част от „Виктория Груп“, бе избран след конкурс да приеме високопоставените гости по време на форума. За многобройните предизвикателства пред екипа на хотела, изискванията на делегатите и мащабните нововъведения и подобрения в „Маринела“, разговаряме със Светослав Георгиев, директор „Продажби“ на хотелската верига. Г-н

Днес регистрация на автомобили в София ще се прави до 13 часа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/29/3104700_dnes_registraciia_na_avtomobili_v_sofiia_shte_se_pravi/?ref=rss


Днес в столичния отдел "Пътна полиция" регистрация на автомобили ще се извършва до 13 часа, съобщиха от МВР, след което ще се прави годишна инвентаризация.<br /><br />До края на работния ден ще бъдат извършвани само административни услуги, свързани с прекратяване на регистрация на пътни превозни средства поради бракуване, спиране от движение и др., уточняват от полицията.<br />

Как да печелим от съотношението между цените на златото и среброто

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kak-da-pechelim-ot-syotnoshenieto-mejdu-cenite-na-zlatoto-i-srebroto-252949/

Инвеститорите предпочитат да влагат в сигурни активи като скъпоценните метали, посочи Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП

Кремъл анализира провалите в руската космическа индустрия

http://www.mediapool.bg/kremal-analizira-provalite-v-ruskata-kosmicheska-industriya-news273609.html

Неуспехите на Русия при изстрелването на космически апарати напоследък накараха властите да се фокусират върху състоянието на космическата индустрия, съобщи Асошиейтед прес, като цитира прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков. "Необходимостта от структурни промени в "Роскосмос" се анализира, заяви пред журналисти той. "Ситуацията се анализира, тя безусловно изисква анализ", каза Песков в отговор на въпрос на журналисти дали поредицата провали при изстрелването на космически апарати налагат структурни промени в руската космическа агенция, предаде ТАСС. На 27 декември стана известно за загубата на връзка с анголския телекомуникационен спътник "Ангосат-1", изстрелян от Байконур. На 28 ноември от новия космодрум Восточни в Далечния изток бе изстреляна ракета-носител "Союз-2,16" с 19 сателита - руски и на други страни, които не бяха изведени в орбита. Провалите доведоха до взаимни обвинения, отбелязва Асошиейтед прес. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който отговаря за космическия отрасъл, заяви в телевизионно интервю, че стартът на 28 номеври е бил провален, защото ракетата е била програмирана за изстрелване от космодрума Байконур в Казахстан, а не от Восточни. Той обвини "Роскосмос", като заяви, че "има системни грешки в управлението, в ръководството на държавната корпорация". "Роскосмос" отвърна на удара, като отхвърли обвиненията на Рогозин за погрешното програмиране, но призна, че е имало грешки и че някои ръководители на проектантски предпирятия, които са участвали в подготовката на старта, са наказани. Рогозин бързо реагира във Фейсбук, като заяви, че "Роскосмос" "се опитва да докаже, че провалите стават не поради грешки в управлението, а просто се дължат на някакви "обстоятелства". Причината за проблема с анголския спътник - първия космически апарат на африканската страна, произведен в РКК "Енергия" по поръчка на министерството на телекомуникациите на Ангола, още не са установени, предаде АП. Снощи обаче ТАСС съобщи, като се позова на неофициална информация от ракетно-космическия отрасъл, че разреждане на акумулаторите на спътника може би е станало причина за загубата на връзка с него. Електрозахранването е било възстановено благодарение на това, че слънчевите батерии (панели) са успели да се разтворят. Към този момент апаратът вече е бил ориентиран към Слънцето и това е позволило постепенно да се заредят акумулаторите. Преди това друг източник съобщи за ТАСС, че специалистите вече са успели да възстановят връзката със сателита и да получат от него телеметрия.

Отчетоха ръст в търговията на дребно в Гърция за първи път от началото на кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635443

Отчетоха ръст в търговията на дребно в Гърция за първи път от началото на кризатаОборотът на търговците в Гърция за Коледа е нараснал с 2,5 на сто и това се случва за първи път от началото на икономическата криза в страната, но този ръст в никакъв случай не е на нивата от периода 2008-2009 г. преди кризата, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Смята се, че в рамките на тези седем-осем години търговците на дребно в Гърция

Пред прага на Новата година, със старите проблеми

http://www.eurochicago.com/2017/12/vih/

Във видеозаписа, приложен по-долу, става дума за транспортната мафия, ИА "Автомобилна администрация", "Софийска вода", ЧЕЗ - България, "Топлофикация" АД, Центъра за градска мобилност в София. Вихрен Михайлов споменава имената на конкретни отстранени за корупция служители, които после ги връщат на работа или ги назначават някъде другаде, на удобни места. Което води до това, че държавността се разпада, икономиката също и страната като цяло затъва. Няма и нравствено-етични ценности и правила, които да се спазват - казва правозащитникът. Политици, чиновници, обикновените граждани дори, играят роли, за да оцелеят и да просперират материално, и така легитимират наложилата се порочна система, от която иначе мнозина се оплакват.

Съюзник на Ципрас иска референдум за името на Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-26733612

За референдум по въпроса за името на Македония се обяви заместник-председателят на гръцката крайнодясна партия Независими гърци.

Туристически групи от Италия идват на пернишкия фестивал "Сурва"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6635457

Туристически групи от Италия идват на пернишкия фестивал "Сурва"

Организирани туристически групи от Италия ще посетят предстоящия през януари догодина фестивал "Сурва" в Перник, съобщи кметът Вяра Церовска. Екскурзиите са тридневни. Интересът към пернишката фиеста се е появил след представяне на обичая "Сурва" на Международно туристическо изложение в италианския град Сиена, предава БТА.

Венгер не се опасява, че може да изгуби Санчес и Йозил през лятото

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/29/3104692_venger_ne_se_opasiava_che_moje_da_izgubi_sanches_i/?ref=rss


Алексис Санчес отбеляза два гола за победата на "Арсенал" над "Кристъл палас" с 3:2 и това за пореден път повдигна темата за голямото значение на чилиеца за състава. Договорът на нападателя изтича през лятото на 2018 г. и засега той отказва да го поднови. Ситуацият обаче не притеснява мениджъра на "артилеристите" Арсен Венгер.<br /><br />"Всяка една пресконференция се превръща в психологически проблем, защото трябва да говоря за това. Аз...

Венгер не се опасява, че може да изгуби Алексис Санчес и Йозил през лятото

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/29/3104692_venger_ne_se_opasiava_che_moje_da_izgubi_aleksis/?ref=rss


Алексис Санчес отбеляза два гола за победата на "Арсенал" над "Кристъл палас" с 3:2 и това за пореден път повдигна темата за голямото значение на чилиеца за състава. Договорът на нападателя изтича през лятото на 2018 г. и засега той отказва да го поднови. Ситуацият обаче не притеснява мениджъра на "артилеристите" Арсен Венгер.<br /><br />"Всяка една пресконференция се превръща в психологически проблем, защото трябва да говоря за това. Аз...

Клиентите на варненското енерго спестили ток по Коледа

http://www.moreto.net/novini.php?n=366203

С 14 % по-малко беше консумацията на електроенергия в Североизточна България по време на Коледните празници в сравнение с 2016 година. Това съобщиха от Енерго про за Moreto.net. За трите празнични дни по Коледа, клиентите на енергото са потребили около 54 000 мегаватчаса електроенергия.

Автобус се вряза в спирка в Москва, има ранени (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/avtobus-se-vrjaza-v-spirka-v-moskva-ima-raneni-video-news_651753.html

Пътнически автобус се вряза в спирка на градския транспорт в Москва, предадоха руските агенции. По предварителна информация са ранени трима души. Според данни на полицията такси се е блъснало в автобуса и при удара той е бил изтласкан към спирката. Инцидентът е станал близо до метростанция "Шодненская" в северозападната част на руската столица. FB_VIDEO Припомняме, че това е втори подобен инцидент за тази седмица. По-рано пътнически автобус се вряза в оживен подлез в Москва, като о

Близо 39 хиляди души са убити в Сирия през 2017-та

http://www.mediapool.bg/blizo-39-hilyadi-dushi-sa-ubiti-v-siriya-prez-2017-ta-news273608.html

Около 39 000 души, включително 10 700 цивилни, са убити във войната в Сирия през 2017 г., съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирана от ДПА. По данни на организацията, базирана във Великобритания, сред загиналите са 2109 деца и 1492 жени. Броят включва 2932 правителствени военни и 7494 екстремистки бойци, основно от "Ислямска държава" и "Джебхат Фатах аш Шам", известна преди това като "Джебхат ан Нусра", бившия сирийски клон на Ал Каида. Убити са и най-малко 212 бойци от ливанското шиитско движение Хизбула, което е съюзник на сирийското правителство. Тази година в Сирия бяха обособени няколко зони за деескалация с цел ограничаване на насилието. Зоните бяха създадени от Турция, която подкрепя сирийските бунтовници, и Русия и Иран - двата основни поддръжника на сирийския президент Башар Асад. Организацията заяви, че през 2016 г. е документирала 49 742 смъртни случая в Сирия. Според нея от началото на конфликта са загинали общо над 494 000 души.

Портфолиото от високоговорители на LG за 2018-а вече и със смарт функции

http://www.cross.bg/aydio-zvyk-meridian-1564368.html

/КРОСС/ Разнообразната гама от аудио продукти предоставя страхотен звук и работи интелигентно LG Electronics (LG) ще покаже по време на изложението CES 2018 своята подобрена и по-умна гама от премиум аудио продукти, която носи обещанието да промени начина, по който потребителите мислят за аудиото у дома. Ново през 2018 г. е високопроизводителната аудио технология на Meridian Audio, която генерира по-естествен и по-топъл звук. От създаващите потапящо звуково преживяване Dolby Atmos® саундбари, до преносимите Bluetooth говорители, както и най-новият високоговорител с изкуствен интелект (AI), LG ще предложи по нещо за всеки любител на музиката и филмите. Звук от страни и от гореНовият SK10Y саундбар на LG предоставя 550-ватова мощ и поддържа 5.1.2 канала, използвайки силата на технологията Dolby Atmos. Уникалният аспект на тази технология се изразява в това, че самостоятелни „звукови обекти" могат да бъдат точно позиционирани където и да е в триизмерното пространство, за да създадат потапящ звук от всички посоки, включително и от тавана, което увеличава реализма и създава ефекта на това да си в центъра на екшъна. За да създаде такъв мощен и текстуриран звук, SK10Y е оборудван с множество говорители, включително чифт от мощни насочени нагоре говорители, които обгръщат слушателя със звук от всеки ъгъл. Потребителите могат да настроят силата на звука на тези високоговорители спрямо височината на тавана в стаята

Най-странните истории на 2017 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635432

Най-странните истории на 2017 година През 2017 г. централно място в медийното пространство заемаха Доналд Тръмп, Брекзит и фалшивите новини. През годината обаче бяха отразени и доста странни събития, при това съвсем истински. За да изпрати подобаващо 2017 г., британският в. "Дейли експрес" припомня някои от тях: - Осем магарета бяха арестувани в Индия,

С 14 % по-малко беше консумацията на електроенергия в Североизточна България по време на Коледните празници

http://www.cross.bg/godina-dekemvri-energo-pro-1564369.html

/КРОСС/ С около 14 % по-малко електроенергия са консумирали клиентите на ЕНЕРГО-ПРО по време на празниците от 24 до 26 декември в сравнение със същия период на 2016 година. Това сочат данните на компанията, която обслужва над 1,1 млн. потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен. За трите празнични дни по Коледа клиентите на ЕНЕРГО-ПРО са потребили около 54 000 мегаватчаса електроенергия. През същите дни на 2016 година са били консумирани общо 63 хил. мегавтчаса, което прави разлика от 9 000 мегаватчаса или 14 %. Традиционно най-високо е било потреблението на празничния 24 декември - Бъдни вечер, когато компанията отчита консумация от близо 20 хил. мегаватчаса. Най-сериозно е намалението на потреблението в област Добрич, където компанията регистрира спад от над 22 %. В Разградско пък се отчита понижение в консумацията от 18 % в периода 24-26 декември, спрямо същите дни на 2016 година. Причината за значително по-ниската консумация през тази година според специалистите на ЕНЕРГО-ПРО са чувствително по-високите среднодневни температури, отчетени на територията на Североизточна България през 2017 в сравнение с 2016 година. За дните от 24 до 26 декември 2016 година средната температура е била малко под 0 градуса, докато през тази година - над 6,6 градуса, което прави положителна разлика от близо 7 градуса по целзий

Празничен новогодишен концерт с Павел и Венци Венц събира русенци на 31 декември

https://www.24chasa.bg/region/article/6635426

Празничен новогодишен концерт с Павел и Венци Венц събира русенци на 31 декември

Гвоздей в програмата на Коледно-новогодишния фестивал по традиция бе RUSE ICE FEST 2017 По създала се вече традиция, русенци са поканени от кмета Пламен Стоилов да посрещнат заедно Новата 2018 година на централния площад „Свобода“. На 31 декември, от 23 ч. Община Русе очаква всички русчуклии и гости на града на празничния концерт по случай

Италия ще изпрати 470 войници срещу трафикантите на мигранти в Нигер

http://www.mediapool.bg/italiya-shte-izprati-470-voinitsi-sreshtu-trafikantite-na-migranti-v-niger-news273607.html

Италия планира да изпрати близо 470 войници в Нигер, за да помогне в борбата срещу трафика на мигранти, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявление на Генералния щаб на армията. Италианският премиер Паоло Джентилони заяви в неделя, че част от 1400-те италиански войници, разположени понастоящем в Ирак, може да бъдат прехвърлени в района на Сахел в Западна Африка, включващ Нигер, след победите над джихадистите в Ирак. Джентилони посочи също, че изпратените в Сахел войници може да помогнат също в борбата срещу тероризма в района. Генералният щаб уточни, че в Нигер вече действа разузнавателна мисия, която ще определи мащаба на помощта, за която помоли африканската държава, но която трябва да бъде одобрена от италианския парламент. Ако бъде дадено необходимото одобрение, Италия ще започне да изпраща постепенно 470 военни в Нигер. "Целта на мисията е да увеличи оперативните способности на въоръжените сили на Нигер, така че да могат да гарантират стабилността в района и да се борят срещу нелегалния трафик на мигранти", се посочва в изявлението на Генералния щаб на италианската армия. "Отиваме в Нигер по молба на местното правителство, получена в началото на декември, за да допринесем за засилването на инструментите за териториален контрол и оказване на подкрепа на силите на местната полиция". Това каза Джентилони на пресконференция вчера Нигер е "основна транзитна страна" за десетките хиляди мигранти, които пристигат в Либия и оттам се опитват да достигнат бреговете на Италия, припомни той. Според дипломатически източници италианският контингент ще бъде съставен главно от военни, изтеглени от Ирак и Кувейт.

Тръмп отново иронизира глобалното затопляне

https://offnews.bg//sviat/tramp-otnovo-ironizira-globalnoto-zatopliane-671988.html

Американският президент Доналд Тръмп иронизира глобалното затопляне на фона на изключително студената вълна, която обхвана северните и източните части на страната, а температурите паднаха до минус 40 градуса по Целзий, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

"По източното крайбрежие новогодишната нощ може да стане НАЙ-СТУДЕНАТА в историята. Навярно бихме могли да използваме малко от това добро старо глобално затопляне. За да се предпази от него, нашата страна, но не и никоя друга страна, се готвеше да плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. Обличайте се топло!", написа Тръмп в Туитър от имението си Мар-а-Лаго във Флорида, където прекарва празниците.

Тръмп неколкократно е изразявал скептичното си отношение към климатичните промени, наричайки глобалното затопляне "измама", създадена от китайците, за да навредят на американската индустрия.

Туитът на Тръмп предизвика лавина от реакции на интернет потребители и учени, които се опитаха да обяснят на американския президент какво представляват климатичните промени.

"Климатичните промени са нещо много реално, дори да е студено навън пред "Тръмп тауър" в момента", отговори в Туитър директорът на Академията на науките в Калифорния Джон Фоули. "По същия начин, винаги има глад по света, макар че вие сте хапнали един Биг Мак", добави той.

"През 2017 година имаше приблизително три рекордни жеги в Съединените щати за всяко рекордно застудяване", написа депутатът демократ от щата Вашингтон Прамила Джейпал. "Времето не е същото нещо като климата. Президентът би трябвало да може да разбира това. Не е трудно", добави тя.

Според Световната метеорологична организация (СМО) към ООН 2017 г. се очаква да бъде най-топлата година, регистрирана някога по цялата планета. 

Екозащитници отново на протест заради Банско

http://dnes.dir.bg/news/pirin-protest-kabinet-borisov-3-26733417

Нов протест на еколози е планиран за тази вечер, след като правителството официално даде зелена светлина пред втория кабинков лифт в Банско.

Екозащитници отново на протест заради Банско

http://dnes.dir.bg/news/pirin-protest-26733417

Нов протест на еколози е планиран за тази вечер, след като правителството официално даде зелена светлина пред втория кабинков лифт в Банско.

Apple се извини за забавянето на старите си модели iPhonе

https://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-se-izvini-za-zabavianeto-na-starite-si-modeli-iphone--252944/

Компанията актуализира софтуера за показване на дейността на батериите и намали цените за замяна извън гаранционния срок

Откриха защо слонът не хваща рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6635444

Откриха защо слонът не хваща ракПрез 1977 г. проф. Ричард Пето от Оксфорд обръща внимание на един смайващ факт: “Ние, хората, би трябвало да страдаме от рак много повече от мишките, а не е така.” Аргументът му е подкупващо прост. При всяко деление на клетката има малък шанс да настъпи мутация и растежът на новата клетка да се ускори.

Ето къде се крие щастието, не е в парите

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eto-kyde-se-krie-shtastieto-ne-e-v-parite-2069715

За хората с високи доходи главният източник на щастие се явява гордостта и удовлетворението от самия себе си, а не парите, констатираха американски психолози, цитирани от сайта Лайф.

Хората, които пък печелят по-малко, най-голямо удо

Добро дело: 9-годишно момиче дари косата си за онкоболни

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/dobro-delo-9-godishno-momiche-dari-kosata-si-za-onkobolni-2069718

Михаела Овчарова дари косата си за изработване на перука за онкоболни. 9 – годишното момиче от Смолян избра да помогне на нуждаещите се, като за целта дари 33 см. от косата си при известният в родопския град коафьор Крис. Михаела от години

Посрещаме новата година с хубаво време

//dariknews.bg/novini/bylgariia/posreshtame-novata-godina-s-hubavo-vreme-2069701

Ще посрещнем 2018-а с хубаво време. Това показват краткосрочните модели на времето, представени в "Дарик кафе".
 
Какво време ни очаква

Крият ли се пак досиета? Агенция "Архиви" не си дава документите

http://clubz.bg/62337-kriqt_li_se_pak_dosieta_agenciq_arhivi_ne_si_dava_dokumentite

ПОЛИТИКА досиета(1)

Има ли отново опит някой да крие от комисията по досиетата документи, които по закон трябва да бъдат в централизирания архив на комисията и оригиналите да са нейно разположение, за да може да си върши работата?

Повече от 10 години след като комисията по досиетата заработи, опитът на други институции да не предават папки за периода 1944-1991 продължават. И ако досега такива действия в годините си позволяваха предимно служби като държавното разузнаване и "Военна информация" с оправдание как разкриването на досиетата на Държавна сигурност можело да застраши националната сигурност (твърдение, оборвано многократно от фактите - б.а.), сега комисията по досиетата не може да си вземе папките от Агенция "Архиви" - в частност от Централния военен архив, който се намира във Велико Търново. 

В последния си редовен доклад до Народното събрание за дейността на комисията по досиетата в периода 20 юли-20 декември 2017 г. пише, че със свое решение комисията е сезирала главния прокурор за неизпълнение на закона от страна на председателя на Държавна агенция "Архиви", изразяващо се в "категоричен отказ да предаде архивни единици, които следва да се съхраняват в Централизирания архив на комисията".

И в доклада на комисията по досиетата за първото полугодие на 2017 г. фигурира проблемът с отказа на агенция "Архиви" да си предаде документите в съответствие с действащия закон. Но реакция откъдето и да е - Министерски съвет или комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание, при която постъпват докладите, няма. През 2016 г. комисията по досиетата и агенция "Архиви" са уточнили и график за предаването на папките в архива на  ДС, но това така и не се случва. 

Според закона за досиетата, държавният архив и всички негови подразделения са сред институциите, длъжни да предадат документите си на комисията по досиетата. Всички институции с това задължение трябваше да са подготвили за предаване папките си в срок от 8 месеца след влизането в сила на специалния закон за досиетата. Той бе приет в края на вече далечната 2006 г.

Председателят на агенция "Архиви" се назначава от министър-председателя. В момента начело е доц. д-р Михаил Груев, назначен през пролетта на 2015 г. от премиера Бойко Борисов. Работата на агенцията пък понастоящем е под надзора на вицепремиера от ВМРО Красимир Каракачанов (един от политиците, обявен като агент на бившите комунистически служби от комисията по досиетата - б.а.). Любопитно е, че заместник на Груев е Румен Борисов - назначен по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Самият той дълги години бе член на комисията по досиетата.

Според източници на Клуб Z, от агенция "Архиви" преди време са искали от юристите на Министерския съвет да им кажат дали трябва да изпълнят закона за досиетата. Отговорът е бил положителен - трябва. Но това не се случва. Пред Клуб Z Михаил Груев призна част от мотивите си:

"Имаме технически проблем с изпълнението - става дума за разшиване на дела, това е огромна работа. И второ - спряхме процеса, защото не е ясна съдбата на самата комисия по досиетата. Ако след някой месец тази документация се върне при нас - работата по предаването й ще се обезсмисли", заяви Груев. 

Самият той призна, че причина да не се изпълнява законът е реплика от вицепремиера Каракачанов, който в края на септември 2017 г. обяви как "комисията по досиетата е ненужна" и трябва да бъзе закрита. Пак Каракачанов обясни тогава, че архивите на ДС трябва да отидат в държавния архив. 

Подобни твърдения до момента са се чували само от БСП, които, за разлика от Каракачанов, са в опозиция на кабинета "Борисов 3". А самото управление, начело с премиера Борисов, твърди, че е прозападно. До момента последователен защитник на работата на комисията по досиетата от ГЕРБ е бил най-вече Цветан Цветанов. 

Попитан защо е спряно решение за изпълнение на действащия закон само на база на подхвърлени в публичното пространство идеи за промени в този закон, които обаче не са факт - тоест няма дори написан законопроект, камо ли нещо по-сериозно, Груев изтъкна още един аргумент. По думите му агенцията, която оглавява, не предавала документите и защото мандатът на членовете на комисията по досиетата е изтекъл. По закон обаче органът продължава да действа легитимно, докато не бъде избран нов състав на комисията по досиетата. А това е работа на Народното събрание. 

Аргументът за закриване на комисията по досиетата, че вече си била свършила работата по разкриване на документите на Държавна сигурност, също не издържа на проверката на фактите. Все още има институции, които не предават пълния списък на кадрите си, които подлежат на проверка за агентурно милано. Преди всеки вид избори комисията има задължение по закон за проверява кандидатите - за депутати, кметове, общински съветници, президент и вицепрезидент, евродепутати. Проверява се по закон и всеки състав на Министерския съвет - тоест всички назначения в изпълнителната власт. Неотдавна с промени в закона бе разширен и обхватът на хората, занимаващи се с публична дейност, които подлежат на проверка за досие от ДС - например в медиите, учебните заведения и т.н. Освен това вече на изследване за принадлежност към комунистическия репресивен апарат подлежат и управтелни и надзорни органи на държавни и общински предприятия, прокуристи, на участници в приватизацията, на спорни организации и т.н. 

Неотдавна в интервю за БНР председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов пък припомни, че начинът на съхранение и унищожаване на документи в агенция "Държавен архив" е съвсем различен от този в специализирания архив на комисията по досиетата - тоест председателят на агенция "Архиви" и няколко негови подчинени могат да взимат решения кои документи не е нужно да се пазят и те могат да бъдат унищожени.

Според специалисти това поставя под съмнение изобщо запазването на архивите на бившата Държавна сигурност, ако те бъдат предадени. 

В закона за досиетата има опция, според която "длъжностно лице, което не изпълни задължение, произтичащо от този закон, се наказва с глоба от 15 000 до 30 000 лв." По казуса с агенция "Архиви" обаче първо на ход е сезираната вече прокуратура, както и Министерският съвет, на чието подчинение е агенцията, неизпълняваща закона за досиетата. 

Спират движението на ТИР-ове

https://frognews.bg/novini/spirat-dvijenieto-tir-ove.html

Днес от 16.00 часа до 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция ”Пътна инфраструктура”.

На 1 януари 2018 г. планетата ще наброява 7.444 милиарда жители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635414

На 1 януари 2018 г. планетата ще наброява 
7.444 милиарда жителиЧислеността на населението на планетата ще достигне на 1 януари 2018 година 7 444 443 881 души, прогнозират американски специалисти от Бюрото за преброяване на населението, цитирани от ТАСС. Отбелязва се, че в сравнение с 1 януари 2016 година, населението на Земята се е увеличило със 78,5 милиона души.

Минималната работна заплата в Русия скача до 160 долара

http://econ.bg/Новини/Минималната-работна-заплата-в-Русия-скача-до-160-долара_l.a_i.755476_at.1.html

Руският президент Владимир Путин подписа на 29 декември указ за увеличение на минималната работна заплата в страната, съобщава РИА Новости, като се...

Защо джебчийка с 56 регистрации е на свобода

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-dzhebchijka-s-56-registracii-e-na-svoboda-6077689

Нейният съпруг твърди, че е спряла да краде и от няколко години работи в италиански ресторант в Берлин

На 1 януари 2018 г. планетата ще наброява 7.444 милиарда жители

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6635414

На 1 януари 2018 г. планетата ще наброява 
7.444 милиарда жителиЧислеността на населението на планетата ще достигне на 1 януари 2018 година 7 444 443 881 души, прогнозират американски специалисти от Бюрото за преброяване на населението, цитирани от ТАСС. Отбелязва се, че в сравнение с 1 януари 2016 година, населението на Земята се е увеличило със 78,5 милиона души.

Бионсе изненада с нова къса прическа (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/bionse-iznenada-s-nova-kysa-pricheska-snimki-6077687

Певицата е заложила на бухнала, но къса прическа, в която присъстват русите тонове

Построиха 36-метрова кула от „Лего” в памет на 8-годишно момче

http://www.cross.bg/pamet-godishno-momche-1564367.html

/КРОСС/ Опит за рекорд - в Тел Авив построиха 36-метрова кула от „Лего" в памет на 8-годишно момче, което починало от рак преди две години. Детето било страстен любител на популярната игра. Кулата е от 500 000 части и за изграждането й е използван кран. Все още се чака официалното потвърждение от централата на рекордите на Гинес дали кулата ще вземе титлата за най-висока по рода си в света.  

Тръмп иронизира глобалното затопляне, учени и политици го обвиниха в невежество

http://www.mediapool.bg/tramp-ironizira-globalnoto-zatoplyane-ucheni-i-polititsi-go-obviniha-v-nevezhestvo-news273606.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иронизира глобалното затопляне, в момент когато северните и източните части на страната са обхванати от изключително студена вълна, с температури до минус 40 градуса по Целзий, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес. "По източното крайбрежие новогодишната нощ може да стане НАЙ-СТУДЕНАТА в историята", написа Тръмп в Туитър. "Навярно бихме могли да използваме малко от това добро старо глобално затопляне. За да се предпази от него нашата страна, но не и никоя друга страна, се готвеше да плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. Обличайте се топло!", добави президентът, който е в имението си Мар-а-Лаго във Флорида, където прекарва празниците. Тръмп неколкократно е изразявал скептичното си отношение към климатичните промени, наричайки глобалното затопляне "измама", създадена от китайците, за да навредят на американската индустрия, припомня АП. Туитът на Тръмп предизвика лавина от реакции на интернет потребители и учени, които се опитаха да обяснят на американския президент какво представляват климатичните промени, отбелязва АФП. "Климатичните промени са нещо много реално, дори да е студено навън пред "Тръмп тауър" в момента", отговори в Туитър директорът на Академията на науките в Калифорния Джон Фоули. "По същия начин, винаги има глад по света, макар че вие сте хапнали един Биг Мак", добави той. "През 2017 година имаше приблизително три рекордни жеги в Съединените щати за всяко рекордно застудяване", написа депутатът демократ от щата Вашингтон Прамила Джейпал. "Времето не е същото нещо като климата. Президентът би трябвало да може да разбира това. Не е трудно", добави тя. Според Световната метеорологична организация (СМО) към ООН 2017 г. се очаква да бъде най-топлата година, регистрирана някога по цялата планета, отбелязва Франс прес.

5 зловредни мита за Чарлз Менсън

https://offnews.bg//litca/5-zlovredni-mita-za-charlz-mensan-670631.html

Чарлз Менсън, който почина на 19 ноември тази година, е един от най-известните престъпници в света. В края на 60-те години на 20-ти век той е лидер на култа „Семейството на Менсън“, в който вербува самотни и наивни млади хора. Взима ги под крилото си като членове на неговото „семейство“ и ги превръща много от тях в убийци. Неговите последователи (повечето от които жени) извършват серия от жестоки убийства в района на Лос Анджелис през 1969 г. През 1971 г. Менсън е обвинен за подбудителството на убийствата на 9 души, сред които е и съпругата на популярния режисьор Роман Полански. Менсън е вярвал, че така може да предизвика расова война, мислейки си, че обществото ще обвини цветнокожите за ритуалните убийства. 

След неговата присъда образът му се комерсиализира. Много музиканти правят кавъри на негови песни. Песни на Менсън, точно такива, каквито са, са записвани от Guns N’ Roses, Мерилин Менсън, GG Алън и от други. Името на популярната рок банда Мерилин Менсън е съставено от неговото фамилно име и първото на актрисата Мерилин Монро. Образът му излиза на кориците на популярни списания, а заглавията му някак дори го героизират. 

Тази комерсиализация на неговия образ води до възникването на митове за личността на Менсън, някои от които доказано не са верни. Но те се възродиха и се представяха като истина в много медии непосредствено след неговата смърт.

Мит 1: Чарлз Менсън не е бил луд

Един от митовете е, че Чарлз Менсън не е бил луд човек, а дори напротив – бил е „напълно с всичкия си“. Авторът на най-продаваната биография на Менсън твърди, че „той е бил ужасен човек и най-страшното нещо за него е, че той никога не е бил луд“. Той казва още, че „Чарлз Менсън винаги е знаел какво прави”. Вероятно този мит помага за комерсиализирането на образа. Но истината е друга. Менсън е бил диагностициран с шизофрения и параноидно разстройство. Поради антисоциалното му поведение и нестабилно му умствено състояние му е отказано изслушване в съда за 12-и път през 2012 г. Тогава той е на 77 години и е ясно, че шансът му да бъде освободен от затвора, докато все още жив, е минимален.

По препоръка на психиатър, още при първото му вкарване зад решетките в началото на 50-те години, той е преместен в специален затвор, като там е бил признат за „опасен“, „агресивен“ и „антисоциален“. Тогава той е осъден за кражби и въоръжени обири.

Мит 2: Чарлз Менсън е имал нормален живот преди да създаде „семейството“

Образът на Менсън се героизира дотам, че тъмното му минало е малко известно. Истината е, че през целия си живот се е занимавал с грабежи, обири и сводничество. Крадял е коли, обирал е магазини за хранителни стоки и дори казино още на 13-годишна възраст.

При едно от бягствата си от училище за проблемни младежи в Индиана Менсън краде кола и обира десетки бензиностанции по пътя си към Калифорния.

Влиза за първи път в затвора още преди да е навършил 18-годишна възраст. Втората си присъда получава през 1959 г., когато се опитва да осребри откраднат чек. По същото време той е сводник на 16-годишно момиче. В тези институции и затвори той е тормозен и се научава да тормози.

Мит 3: Чарлз Менсън е бил с много високо IQ

Сред често разпространяваните митове е този, че Чарлз Менсън е бил с особено висок коефициент на интелигентност. Според IQ тест, проведен му в затвора на 16-годишна възраст, неговият коефициент на интелигентност е 109, т.е. малко над средния. Пет години по-късно, когато е на 21 години, IQ-то му е вече 121. Вторият резултат се смята за „нормално висок“. Тоест, макар и коефициентът на интелигентност на Менсън да е над средния, в никакъв случай той не може да бъде определен като високо интелигентен.

Мит 4: Доживотната му присъда е несправедлива

Сред популярните митове за Менсън е, че е осъден несправедливо, тъй като не е участвал пряко в нито едно от 9-те извършени от „семейството“ му убийства. Но макар и наистина да не е доказано прякото му участие в тежките престъпления, тъкмо Менсън е техният реален организатор и подбудител.

След излежаването на втората си присъда Менсън се чувства отхвърлен от обществото и иска да се почувства победител. Опитва се да стори това, асоциирайки се с „превъзходството на бялата раса“. Менсън вярва, че трябва да предизвика расова война, която трябва да започне през лятото на 1969 г.

През 60-те години Менсън формира култа, отговорен за 9-те убийства в Лос Анджелис. Вербува към „семейството“ си самотни и податливи на манипулациите му тийнейджъри, предимно момичета.

Култът на Менсън не е свързан само с 9-те убийства, които инспирира с идеята, че чрез тях ще може да предизвика възникването на расова война. Членове на „Семейството на Менсън“ са отговорни за най-различни престъпления, физически нападения, грабежи и дори за опит за убийство на американския президент Джералд Форд в Сакраменто, Калифорния, през 1975 г.

Мит 5: Чарлз Менсън е имал трудно детство

Самият Менсън често спекулира, твърдейки, че е имал трудно детство. Но той често е хващан в лъжа, преувеличавайки някои факти. Твърди, че майка му е била проститутка, но хора, които са я познавали, отричат това. Негова сестра казва, че откакто помни Менсън, той винаги е спекулирал и лъжел всички. Често си е съчинявал истории, с които е манипулирал околните.
„Менсън е много добър в манипулирането на медиите и обществото“, твърди авторът на неговата биография. Но в същото време той е много търсен от медиите, като 10 години след влизането му в затвора с доживотна присъда той вече е дал 4 интервюта.

***
След смъртта му на 19 ноември 2017 г. митовете за Менсън отново предизвикаха широко медийно отразяване по целия свят. Дали обаче възраждането на тези митове не е зловредно, още повече предвид факта, че и без това многократно е бил героизиран?

Автобус се вряза в спирка на градския транспорт в Москва, трима са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635417

Автобус се вряза в спирка на градския транспорт в Москва, трима са ранениПътнически автобус се вряза в спирка на градския транспорт в Москва, ранявайки трима души, съобщиха руските информационни агенции. Това е станало близо до метростанция "Шодненская" в северозападната част на руската столица. Според полицията автобусът бил ударен от кола, което го изтласкало към спирката, предава БТА.

В Берлин издирват четирима затворници, избягали през дупка в стената

https://offnews.bg//sviat/v-berlin-izdirvat-chetirima-zatvornitci-izbiagali-prez-dupka-v-stenat-671984.html

Берлинската полиция издирва четирима затворници, избягали от затвора през дупка в стената. 

Бягството от затвора "Пльоцензе" станало като на кино. 

Мъжете избягали през бетонна стена и после преодолели ограда с бодлива тел, каза Михаел Райс, говорител на областните правосъдни власти, цитиран от БТА.

По-рано през деня затворниците се били явили на работа в работилница в затвора, както обикновено, посочиха властите.

Засега остават неясни няколко обстоятелства около бягството, включително дали затворниците са имали съучастници, които да са им помогнали, какви помощни средства са използвали и как са останали незабелязани от надзирателите.

Властите отбелязаха, че външната страна на оградата с бодлива тел е непокътната.

Камера е записала как четиримата изскачат от дупка в стената. Бегълците са на възраст между 25 и 38 години, като присъдата на един от тях е трябвало да изтече през март 2018 г., обяснява БНТ.

По официални данни в затвора, който се намира северозападно от центъра на града, има 362 затворници.

Комплексът датира от времето на нацизма, когато бил построен затвор за около 3000 затворници, сред които били и замесените в неуспелия опит за покушение срещу Хитлер от 20 юли 1944 г.

Екоминистърът: Все още няма инвестиционно намерение за „Пирин”

http://www.moreto.net/novini.php?n=366201

„В момента няма конкретно инвестиционно намерение за изграждане на спортно съоръжение в природен парк „Пирин”, съобщи в студиото на „Здравей, България” министърът на околната среда и водите Нено Димов. В четвъртък правителството даде зелена светлина за изграждането на втори лифт над Банско.

Очаква се засилен трафик, спират камионите след 16 ч

https://offnews.bg//obshtestvo/ochakva-se-zasilen-trafik-spirat-kamionite-sled-16-ch-671987.html

Засилен трафик се очаква днес следобед, в последния работен ден за 2017-а година.

За да се облекчи обстановката по пътищата, АПИ ограничава движението на камиони над 12 тона между 16 и 20 часа на 29 декември, петък. Забраната важи за магистралите и най-натоварените пътища.

От агенцията напомнят на шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.

 

Пипнаха апаш, задигнал камина и пералня от имот в Елена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635395

Пипнаха апаш, задигнал камина и пералня от имот в ЕленаКражба на вещи от частен имот в Елена разкриха служители на местното полицейско управление. В четвъртък в полицията е получен сигнал за откраднати моторен трион, камина и пералня от жилище в балканския град. От проведените незабавни действия по разследването е установено, че извършител на кражбата е 41-годишния И. К.

Нов протест срещу решението за Пирин ще има тази вечер в София

https://offnews.bg//obshtestvo/nov-protest-sreshtu-reshenieto-za-pirin-shte-ima-tazi-vecher-v-sofia-671986.html

Нов протест на природозащитниците е планиран за тази вечер, след като правителството официално даде възможност за изграждане на втори кабинков лифт в Банско.

Под надслов "Няма да дадем Пирин на мафията" недоволните се събират в 18:30 на площад "Патриарх Евтимий", съобщава БНР.

Представители на неправителствения сектор протестираха снощи в столицата. Те планират протестите да продължат и по време на Европредседателството.

Сред плановете им е обжалване на решението на Министерския съвет, което промени плана за управление на Национален парк "Пирин", и иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия.

Екоминистърът Нено Димов заяви в интервю за БНР, че с решението за Пирин правителството цели баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда. В крайна сметка съдът решава кое е законово и кое не - смята Димов.

Той напомни, че вчера освен еколозите протестираха и жители на Банско, които искат новия лифт, а чакащите на опашките на сегашния са "протестиращи мълчаливо".

В интервю за Нова тв министърът каза, че взетото в навечерието на Нова година решение на правителството, не разрешава строителството на обекти, различни от спортните. По думите му, ако има заявено инвестиционно намерение за строителството на втора кабинка, проектът трябва да бъде оценен в "спешен порядък" според екозаконодателството. Димов обясни, че единствено настоящият концесионер би имал предимство при подобно развитие на нещата, тъй като той реално се явява собственик на концесията и други участници би били в неизгодна позиция.

Обещанията за Банско са като на онзи циганин каруцата и конете за младоженците

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/borisov-obeshtava-bansko-kato-onzi-tsiganin-karutsa-kone-mladojentsite.html

Кметът на Банско Георги Икономов лично и горещо благодари на Бойко Борисов, който бил разсякъл Гордиевия възел за втория лифт в Банско. Вицепремиерът Валери Симеонов, който бе казал, че не иска да вижда Борисов заради шикалкавенето по втория лифт, потъна в мълчание.

2017 - годината на Тръмп, Макрон и тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6635075

2017 - годината на Тръмп, Макрон и тероризмаИзточна Европа влезе в ролята на “ужасното дете” на ЕС Китайците казват, че да живееш в “интересни времена”, е проклятие. Е, 2017-а бе една интересна година. Светът пое по нов път още през януари с полагането на клетва на новия президент на САЩ. Доналд Тръмп приключи с политиката на предшествениците си и обеща да управлява по коренно различен

Ето какво се случва с флаговете забити на Луната (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/eto-kakvo-se-sluchva-s-flagovete-zabiti-na-lunata-video-news_651071.html

На 10 юли 1969 г., Аполо 11 каца на Луната. В 22:56 ч. (Северноамериканско източно време), Нийл Армстронг стъпва на лунната повърхност и изрича прословутата фраза: „Това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството“. С това той се превръща в първия човек, стъпил на голямо небесно тяло. След малко, към него се присъединява и Едуин „Бъз“ Олдрин. Двамата прекарват следващите два часа и половина в изследване на лунната повърхност. Преди да о

Годината, в която българите се запитаха какво дишат

http://clubz.bg/62336-godinata_v_koqto_bylgarite_se_zapitaha_kakvo_dishat

В последния месец от годината на няколко места в София се проведоха протести. Поводът: мръсният въздух. Хиляди са вече българите, които ежедневно проверяват данните за фините прахови частици в атмосферния въздух. Темата е сред най-често обсъжданите в социалните мрежи. И властта вече е принудена да отговаря на въпроси за чистотата на въздуха.

Тази ситуация е нова за България. Макар че въздухът в големите градове е замърсен отдавна и данните за това са известни. 2017 обаче бе годината, в която темата започна да интересува много повече българи.

България е на първо място в Европейския съюз по смъртни случаи, причинени от замърсения въздух. В последните години фините прахови частици (ФПЧ) са причина за преждевременната смърт на близо 13 хиляди българи, показват данните на Европейската агенция по околна среда. Проблемът е изключително сериозен, но досега не успяваше да привлече масов интерес. Нито от страна на гражданите, нито от политиците.

Какво се промени сега?

На 5 април 2017 бе публикувано решението на Съда на Европейския съюз, който уважи иска на Европейската комисия срещу България и констатира, че държавата не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и специално относно допустимите нива на фини прахови частици. България получи 2 години, в които да се съобрази с нормите на ЕС - в противен случай я очаква глоба. Традиционно българите забелязват колко голям е един проблем, чак след като "от Брюксел" го посочат недвусмислено.

Малко преди решението на съда да бъде обявено, група граждани започнаха да проучват как могат да измерват в реално време чистотата на въздуха, да предоставят тази информация на всички и така да накарат повече хора да се замислят. Съдебното решение бе добър повод да обявят началото на инициативата си - за половин година на призива им да станат "осиновители" на измервателни станции се отзоваха над 500 души, които поставиха по балконите си датчици. Сега данните от всички измервателни станции са достъпни в реално време на airbg.info - наричат го "гражданска наука". Когато градът "свети" в зелено, всичко е в норма, а когато "светне" в оранжево или червено - нещата не са добре. Ако в празничните дни отворите картата, ще забележите две неща: че най-големите градове в България са сред местата с най-мръсния въздух в Европа и че най-замърсените квартали на София са тези, които приемаме за най-бедни и за най-богати.

И дойде време за отговори

След като повече хора започнаха да забелязват, че замърсяването на въздуха понякога е далеч над нормите, и политиците изведнъж се оказаха принудени да забележат проблема. Европейската норма за концентрация на ФПЧ10 (с диаметър до 10 микрона, което е една стотна от милиметъра) е 50 микрограма на кубичен метър, а на ФПЧ2,5 (с диаметър до 2,5 микрона) - не повече от 25 микрограма. През зимните месеци обаче данните от София показват превишаване не с проценти, а в пъти. Незабележимите прашинки не се преработват и проникват до белите дробове и кръвоносните съдове. И бавно убиват.

Повече от осем месеца след решението на Съда на ЕС българското правителство все още не е представило пред Европейската комисия списък с конкретни мерки и график за изпълнението им. Министърът на околната среда Нено Димов обещава до края на януари 2018 да има първи вариант на график, който до края на месец март да е окончателно готов. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни липсата на конкретно разписани средства за чистота на въздуха в бюджета за 2018 с думите "всъщност целият бюджет е за това". Общината цитира анализи, според които замърсяването се дължи основно на трафика, и затова насочва усилия към подобряване на инфраструктурата и развитието на електрически транспорт.

Новото обаче е, че хората вече могат по всяко време да се информират и да забележат, че в празничните дни, когато трафикът в София е несравнимо по-слаб, замърсяването не намалява. И че най-запрашени са кварталите, където най-много се отопляват на твърдо гориво, което пък все още е включено в схемите за подпомагане на бедни. В тази посока засега никой не гледа. Не се забелязва и цялостна политика. Но появилият се за първи път обществен натиск все повече ще принуждава властимащите да дават отговори. 

Дойче веле

Топ 10 касови филма за 2017 г. в снимки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/top-10-kasovi-filma-za-2017-g.-v-snimki-6077684

Вижте в галерията ни 10-те най-добри касови нита в киното през изминалата година

Кафето дава повече кофеин в студена вода

https://www.actualno.com/curious/kafeto-dava-poveche-kofein-v-studena-voda-news_651748.html

Приготвянето на кафе по студения метод води до повишаване на концентрацията на кофеин в напитката. До този извод стигнала химици от Университета Томас Джеферсън в САЩ. Трудът им е публикуван в Scientific Reports, предаде БГНЕС. Учените за изследвали четири вида кафе - сравняват напитките, получени по традиционния начин – с гореща вода и по студения способ (приготвянето трае от 10 часа до денонощие при вода със стайна температура) При изследването се използвани зърна със средно и по-го

Из делниците на един луд (април – юни 2017 г.)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-april-iuni-2017-g-671985.html

11 април

"Щастието не е само в конфитюра, но и в неговата консумация."

Пеевски продал на British American Tobacco (ВАТ) цигарените марки на "Булгартабак" - "Виктори", " Ева", GD за 100 млн. евро. И с това си избива цялата инвестиция за приватизацията на БТ. Ако е приватизация де, щото повече прилича на подарък. През 2011 г. купи холдинга за 100,1 млн. евро. През 2005 г. ВАТ даваше 250 млн. евро само за фабриките в София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора. Но от ДПС си бяха нарекли табака на тях си и се обявиха против и сделката. И, както се вижда, не са се минали.

Борисов ни омагьосваше, че не е важно колко са парите, а ангажиментите на бъдещия собственик да пази работните места и да гарантира изкупуване на българския тютюн. И той ги опази. Е, не всичките. Лани например софийският завод за цигари беше закрит, а машините му преместени в Благоевград. А от АП любезно окачествиха закриването на завода като преместване на производството.

Но това не доказва, че и Борисов има дялове в Булгартабак. По никакъв начин не го доказва.

Как се не налапаха тия бе! Ебати алчните копелета!

Обаче знаете ли какво си мисля. Пеевски ще се поправи. Подобно на Сидеров. Какво каза Цветанов? „Детето го е променило.“ И Пеевски чакал дете. От певицата Цветелина Янева. Тя досега живеела в Дубай, в тамошната резиденция на Пеефски. Един приятел във Фейсбук твърди, че вече и името били избрали. Младенецът щял да се казва Койчо, на татко си.

Не бих казал „Красавицата и звяра“, но има нещо подобно…

„Фрогнюз“ твърди, че Пеефски и Борисов купували Нова тв. Чрез подставени фирми и лица, естествено. Сделката била за около 100 млн. евро. Точно колкото ще се освободят от продажбата на марките на БТ.

Това е слух, разбира се. Не вярвайте на слуховете, но ги помнете. Те понякога, а у нас даже и по-често, порастват до истини…

Предстояла сделка и за Би Ти Ви. Говори се, че я купували същите хора за 150 млн. евро.

И тогава Борисов-Пеевски ще направят голям шлем! Това ще бъде формалният край на свободата на словото у нас. Реалният отдавна настъпи.

При това положение няма друго положение, освен Борисов да подобри рекорда на Тато. 35 години не са чак толкова много, когато държиш всички медии и особено телевизиите. И тогава ние, дращещите из периферията, няма да бъдем нищо повече от „досадна муха на пикника им“. Говори се, че Пеефски проучвал въпроса да закупи Фейсбук. Пък някои твърдят, че интернет искал да купи… Не знам дали е възможно.

13 април

Русенската полиция съобщава, че телефонните измами по време на Великден щели да намалеят, тъй като участниците в тях, предимно от Ветово, били силно набожни християни. „Мошениците от общността на бургуджиите, пише БГНЕС, са евангелисти и спазват християнските традиции, макар това да изглежда в противоречие с действията им.“

Наистина има противоречие. Един умен настолен приятел казва: „Само дребните грабители са безбожници. Големите са винаги набожни.“ Демек, няма противоречие Борисов да е набожен. Дори Гергов може да е набожен, без да влиза в противоречие. Но набожен циганин е малко смущаващо.

17 април

В програмката на правителството на ОП-ГЕРБ, (което за краткост наричаме ОПГ), на 21 стр. с шрифт за седем диоптъра, обилно полети с общи лафове, има скрити две важни новини. Лошата е, че няма да има промени. Добрата е, че няма да има промени. Пълна стабилност. Ако има някакво развитие, то ще е плод на природните закони.

Програмката носи подписите на Бойко Борисов, Далавери Симеонов, Иван Каракачанов и Болен Лидеров. Тези хора ще определят бъдещето ни в идните години. От тази квадрига ще се получи такава синергия, че ум ще ни зайде…

Да беше Доньо жив
нарисувал би щастлив
още един глупак
за таш…, за таш…

20 април

Президентът Радев съобщи от Хасково: „Има редица смущаващи факти около строителството на оградата с Турция. Договорите са за двуредова ограда, плащането е за двуредова, а самата ограда е едноредова...“

От името на оградостроителите се обади Валери Симеонов: "Някой подвежда президента… Мога да покажа и документи, че оградата е двуредова. Аз лично знам това, защото от самото начало се занимавам с изграждането на тази ограда…“

На това, което президентът е видял с очите си, Валери можел да противопостави документи. Е, по документи оградата може наистина да е двуредова. Даже не бих се учудил, ако е и триредова.

Сайтът „Гласове“ разследвал и установил, че охраната на Пеефски от НСО ни струва по 500 хил. лв. годишно. Три екипа от по 4 души охранявали телесата му по 24 часа. Към всеки екип имало по двама шофьори. Осем души пък охранявали х-л „Берлин“. Имало и двама души резерв. Общо 28 души се грижели за скъпоценния живот на Пеефски. Отделно от тях след колите на НСО се движели джиповете на частната му охрана.

А ние седим на брега на Перловската река и чакаме. И какво чакаме, да ни пита човек... То по-скоро Бойко ще мине, нежели Пеефски.

24 април

Весела Лечева вика: „В БСП никой не се притеснява от скелетите, които Гергов може да извади.“

Бъркате, другари! На ваше място бих се притеснявал. Спомняме си, че когато Гергов се кандидатираше за лидер на БСП през 2014 г., каза и някои работи, дето… „В нашата партия има човек на най-високо ниво, който получава 40 хил. лв. на месец за консултантски услуги към КТБ.” Не на високо, а на най-високо! Демек в ръководството на партията, ако не и самият ръководител.

Та безпокойте се сега, за да не се безпокоите после.

26 април

Борисов ораторства отзарана в кулоарите на парламента: "Използвам случая да поздравя и съда, и прокуратурата. Всички искахме румънски модел, това е румънски модел. Като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват."

Тоя си е ебал ветъра с извинение. Толко е изобретателен, че, дето беше рекъл некой, може да продаде коледна елха на чичо Скруч.

Всички искахме… Е, не бяхме баш всички. И искахме цял румънски модел, не половинка. Тая работа е като оная работа, няма до половината.

28 април

На вниманието на американските военноморски сили. Кораб с говеда плаващ под флага на Того блъсна и потопи руски военен кораб "Лиман" край Босфора. На борда е имало 78 руски моряци, които са спасени от турската брегова охрана. Няма информация за пострадали говеда, а товарният кораб е останал невредим и не е поискал помощ.

Ракети, подводници, самолетоносачи за милиарди… И защо, когато един говедовоз е напълно достатъчен?!

8 май

Някой беше казал, че ако влезеш в една стая, в която разпива голяма компания, и не разбереш кой е идиотът в първите 5 мин., значи си ти. Ако по някаква случайност, уважаеми читателю-избирателю, се озовеш на заседание на новия МС, гарантирам ти, че трудно ще установиш кой е идиотът. Защото не е един, не са и двама. Хората, чието място не е там, са много. И освен това някое пакостливо джудже така е разместило столовете, че се създава впечатлението, че ресорите са раздавани с късметчетата от коледната баница.

Наблюдателите отбелязват, че Пеевски е представен в кабинета с трима министри - финансовият Горанов, икономическият Караниколов и земеделецът Порожанов. Дали има и скрити лимонки, предстои да видим. Според Фрогнюз министърът на икономиката струвал цели 5 млн. и то евро на кръга #Кой. „Сумата била изплатена на политическа сила, която да номинира определен човек за важната позиция.“

Номиниращата сила първоначално поискала 7 млн., но после кандисала и на 5.

Източниците на Фрогнюз разкрили още, че един партиен лидер получавал огромни суми като хонорари за книги, отпечатвани в печатница на Пеефски. Тиражите били нелепо раздути и седели по складовете или отивали за претопяване. Но политикът получавал тлъсти хонорари, с които можел да оправдава луксозния си живот и банкови сметки пред данъчни…

В първия момент си помислих, че намекват за Волен Сидеров. От партийните лидери само той пише книги. Но това не е възможно. Сидеров да взема пари от ДПС?! Абсурд! Та той е патриот!

15 май

Тетка Цачева, министър на правосъдието, вика: "В съвремието, в което живеем, реалността е навсякъде около нас." Чутовно! Цецерон ѝ диша праха или каквото там се носи след нея. Реалност дебне отвсякъде! И гледаше с поглед, за който нямаме определение. Ебати късмета да ни се случи точно в такова съвремие да живеем…

24 май

Путин ни поздрави с 24 май. Но не директно, а през Македония. Интригант. Знае къде най-много ги сърби макетата и там ги чеше.

Рекъл на Георги Иванов, който му гостува в Москва: „Сегодня и в России торжественный день – Ден славянской письменности, а письменность пришла к нам как раз с македонской земли.“

И това сложи началото на широка научна дискусия във Фейсбук и други културни институции относно азбуката, нейните създателите, нейната история и география. Дискусията беше издържана в силно патриотичен дух. Толкова патриотичен, че принуди дори патриотите да заемат патриотична позиция. Каракачанов рече: „Руската политика никога не е била справедлива нито към българската кауза, нито към българската история.“ А Сидеров иронизира братушките, че все пак имали известен прогрес, по-рано смятали, че азбуката е измислена от Ленин.

Та не знам какво целеше Путин, но направи едно голямо добро. Никой през последните години не беше допринасял толкова много за русофилското отрезвяване на българите. Свърши работата на русофобите за десет години напред.

26 май

Борисов казал, че ще купим изтребители, ама друг път. Първо ще купим танкове и ще развиваме сухопътните войски. "Самолетът не е най-важното в една армия. Сухопътните сили са най-важното.“ По-издържано във философски смисъл съждение Борисов не е изказвал отдавна. Ако имах малко повече време бих могъл да докажа, че то е ярък израз на философията на модерното социално движение, наречено дауншифтинг, напред към назад. Светът е тръгнал пеша и пеша ще пристигне, помнете ми думата. Не помня Илф ли, Петров ли, беше казал: „Пешеходците представляват по-голямата част от човечеството. Нещо повече - най-добрата негова част. Пешеходците са създали света.“

Радев обвини Борисов, че не мисли стратегически. Което не е новина. Добре известно е, че стратегическото мислене не е силната страна на Борисов. Някой смятат, че и мисленето изобщо…

Наскоро една позната ми каза, че Сун-Дзъ бил казал в „Изкуството на войната“, че тактиката без стратегия не е нищо друго освен шума преди поражението. Някои жени знаят за войната повече от мъжете. Външният министър Захариева обясни компетентно, че всяка държава развива този род войски, в който е силна. Ние традиционно сме били силни в инфантерията. Много интересно. Външната ни министърка има вид като да е ходила войник, в гренадирските части, а Каракачанов няма такъв вид.

29 май

Борисов спечелил турнира за известни личности "Асикс Мастърс". Играл срещу зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и кмета на Банкя Рангел Марков. Отнесъл ги като пенсионер типов хляб… И вдигнал купата за четвърти пореден път.
Лишени от спортен ентусиазъм злобари разказват една срамна случка от преди години, когато Борисов игра срещу Борис Бекер и Маги Малеева. Сговорили се, че ще го щадят, той ще поведе и ще се направи, че го чакат на друго място и срещата ще свърши без победител. Борисов повел, но вместо да си тръгне, решил, че тия са пълни ливади и лесно ще ги победи. Но не станало така, а станало точно обратното. За нула време Бекер и Малееева му напълнили шортите… Той се ядосал, хвърлил ракетата и напуснал без да си вземе довиждане. Та Бекер после питал дали е нормален и дали наистина си е мислел, че може да победи световен шампион… Такива работи.

Ей, моля ви, ако някой знае, да ми съобщи кой му тури името Бойко Наддал. Искам да го почерпя една бира. Голяма находка. Хем намеква за големите умения на премиера в тениса чрез асоциацията с Рафаел Надал, хем и не прикрива факта, че Борисов е наддал едно 20-30 кг. откакто е на власт. Което го нарежда ако не сред най-добрите в тениса, поне сред най-дебелите.

31 май

Говорителят на гл. прокурор Арнаудова съобщи, че на шестима души от “Агромах” са повдигнати обвинения за участие в група за данъчни престъпления за над 14 млн. лв. Сред тях е и Методи Бачев, който лани на кукерския събор в с. Черноочене се изцепи по микрофона, че кметът на Симитли бил содомизирал Бойко Борисов. В момента и шестимата се укриват в болница „Софиямед“.

До тук просташката шега на Бачев му излезе няколко милиона лева, но вероятно ще потърка и наровете.

1 юни
Велизар Енчев твърди, че Сидеров бил в Москва. Отседнал бил в тузарския „Риц Карлтън“. Официалната причина била участие в международен форум, организиран от партията на Путин "Единна Русия". Но това било само за парлама. Всъщност, разправя Енчев, Сидеров бил там с цел „управление на банков депозит“.

Заедно със Сидеров в Москва е и бившият гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров, широко известен като човек на Пеевски и ДПС, който отскоро бил станал национален координатор на "Атака", т.е. втори човек в партията.

2 юни

Слушам сирените и си мисля. Ако сега се случи една такава ситуация, да трябва да се освобождава народът, аз бих ли дал живота си? Честно казано, не съм единодушен. Може би, но не за целия народ. Първо ще извадя едни 33.54%, гласували за ГЕРБ, ще извадя и едни 9.31%, гласували за патриотите, а също и 4.26% за Марешки, 2.94%, гласували за ДОСТ. За малко да забравя, задължително ще извадя и 27.93% соцсимпатизанти. Щото, съгласете се, че ще бъде много глупаво да се жертвам за хора, на които главите им още са пълни със сърпове и чукове… На останалите 20% ще направя социално-демографски разрез, да видя по етноси как са, по възраст, по образование, сексуална ориентация… И тогава ще реша окончателно да се жертвам ли.

11 юни

Най-важното условие, за да си успешен лъжец, е да помниш какво си казал по-дълго от тези, на които си го казал. А Борисов лъже ден за ден. Чухте ли, че пак ще строим АЕЦ „Белене“? Гьола, както го наричаше преди няколко години.

Борисов на посещение в „гьола“ през 2010 г. Сн. „Капитал“.

И без да се отплесвам само ще отбележа, че с тая централа ще заробят и децата, и внуците ни. Токът от нея щял да струва по $79 за МВтч, при средна пазарна цена $42 - без малко два пъти. Защо ни е тоя ток, като и от сегашните мощности ни остава? Защо ни набутват с нещо, което нито ни е изгодно, нито ни е нужно? Вариантите са три: геополитика, локална далавера, геополитическа далавера.

12 юни

Мирослав Боршош явно е стъпил някъде накриво пред Шиши и „Труд“ са го емнали: „Боршош и Ко. брулят здраво ремонта на двореца. Никой не знае къде са потънали 10 млн. лв., отпуснати от правителството. В същото време на фирмата, спечелила търга за ремонта – „Галчев инженеринг“, не е платен и лев.“

Нечовешко е и е невъзможно да гледаш как десетки зле охранявани милиони, отпуснати за ремонта на НДК, те заобикалят. Още 28 млн. отпусна правителството вчера, а има надежда и още да отпуска. И Боршош яко се е развихрил. Къртел мраморни настилки и скъпа керамика, заменял ги с гранитогрес. В Зала 3 свалил и дал на вторични скъп алуминиев таван италианско производство, напълно актуален и в момента. Уж за да се подобри акустиката. И така таван от 1500 кв. на стойност къде 150 хил. лева отишъл на боклука.

Кажете с какво е по-различен Боршош от циганина, който краде капак на шахта и взема пет лева от вторични, а нанася щети за 50 лв.! Различен е с това, че има достъп до десетки милиони, а циганинът има достъп до шахти и жици само. Друга разлика няма. На практика Боршош е един високотехнологичен циганин.

И като си говорим за идиотщини, да ви информирам още нещо. ДСБ се сдоби, по думите на един приятел във ФБ, с нов, млад, модерен и харизматичен лидер – ген. Наско. Радан ще бъде заместник на бившия си заместник. Вероятно на следващия завой пак ще се сменят. Същи Путин и Медведев…

От Костов пред Радан та до генерал Наско. Чудя се това възход ли е или… нещо друго.

13 юни

На днешния ден през далечната 1959 г. в Банкя, в бедно семейство, много бедно семейство на полковник и учителка, се е родил Бойко Борисов. Толкова са били бедни, че Боби е ял само филии с мас и пържени картофи. И лук. („В края на краищата, аз съм ял хляб и лук много години. И сме били най-бедното семейство…“) Имали са двайсет-трийсет кокошки, десетина заека и няколко прасета… Щото Банкя е била село до 1969 г. Така че и това може да се добави – бедно селско семейство. И е останал сираче още на 38 г. По-точно полусираче. Имали са москвич, оранжев. Сестра му разправяше, че на 12 г. Бойко го подкарал сам… Значи е било къде 1971 г. Наборчетата помнят, че тогава повечето хора караха фордове, опели, мерцедеси дори. Само най-бедните се возеха на москвичи и лади.

Но, както се казва, никога не е късно да имаш щастливо детство. Премиерът навакса за още две прераждания напред.
Големи подлеци са журналистите, не ли? Да, и ще дам поредното доказателство. Огнян Стефанов написал книга – „Господари на моргата“. Но така натъкмил нещата, че да излезе баш в навечерието на рождения ден на Борисов. А там пише работи за него, които със сигурност ще му вгорчат празника.

„Премиерът се доближи плътно до мен и почти фронтално изстреля фразата:

- Интересува ме единствено да не бъда удрян аз. АЗ!
- Но ти си премиер и немалко от твоите министри заслужават не просто критика, ами…
- Другите не ме интересуват!
- А Цветан Цветанов? Той ти е довереният човек…
- Не ме интересува… Никой не ме интересува. Само АЗ, мене. Не съм ли ясен?
- Напълно – съгласих се.

Подло, не ли? Да, да! Много подло!

15 юни

Вицепремиерът Симеонов натоварил депутати от ОПГ и „Воля“ (БСП му отказали) и прелетели над оградата от Свиленград до Резово.

И, при доказани факти вече, Симеонов заявил: "Това е великата българска ограда! Ще го повтарям до смъртта си! Цялата ограда от 200 км е почти завършена. Тя струва 160 млн. лева, което прави 580 лв. на метър. Категорично отричам да има злоупотреби.“

Доверие всекиму, вересия никому. Да видим сметката. 160 млн. делено на 200 км. прави 800 хил. лв. на км., или 800 лв. на метър, а не 580 лв. Губят се по 220 лв. на метър, общо 44 млн.

19 юни

Таблоидите в Германия пишели, че тетка Меркел била толкова влюбена в Борисов, че вече трудно го прикривала. При последната Му визита в Германия направо го изпивала с поглед, пише „Таблоид”: „Тя е влюбена в него, не виждате ли – просто се разтапя. От години е видно за всички политици в ЕС, че между нея и българския премиер прехвърчат сериозни искри.“

Представяте ли си какъв майстор е, за да я омае без да знае бъкел чужд език, само с металингвистични средства. Върти си очите по оня неподражаем начин, гледа премрежено, прави се на свенливо влюбен… Виртуозен познавач на катехизиса на селския сваляч. Срещу такъв Меркел няма шанс.

26 юни

Лилето Павлова уволнила шефа на НДК Боршош. Действията му поставяли под съмнение доброто финансово управление на двореца и застрашавали подготовката му за Председателството. Казано в дисфемистичен дискурс - краде.

Борисов, като един Сократ, изслушал Лилето и рекъл: Права си, да се уволни Боршош. Но после изслушал Боршош и рекъл: Прав си, трябва да те върна на поста. Червените гледат отстрани и викат: Ама не може и Боршош да е прав, и Лилето да е права. Обаче нашият доморасъл Сократ има готов отговор и за тях: И вие сте прави! Ще направим парламентарна анкетна комисия.

Тоя човек, ако се бе родил в малко по-урбанизирана среда, ако се беше социализирал в гражданско училище, а не в полицейско, ако се беше енкултурирал в среди извън борческите, можеше да стане голям демократ. Но, както се казва, никой не може да промени изминатия път.

Информирани ченгета разнасят из София слуховете, че Лилето се е взела много на сериозно и престанала да споделя с Борисов. Като крещящ пример на несподеляне се посочва случаят с ония 50 млн. лв. за отблатяване на едно малко участъче от „Тракия“. Хората, които познават Борисов, твърдят, че той никак не обичал министри, които не споделят. Обичал да казва: „Споделен грях, половин грях.“ Но имало случаи, когато поемал и по 60, 70 та и 80% от товара на грешниците. Но хората какво ли не говорят.

27 юни

Георги Вулджев обяснява пред OFFNews, че ограничаването на кешовите плащания до 1000 лв. е чиста проба корупция и лобизъм в полза на банките – „насилствена субсидия за банковия сектор.“ Щото, щом ще плащате през банка, парите ви трябва да са там. И към всяка ваша покупка банката ще добавя една таксичка и за себе си.

Тия се не налапаха, бе! Не сме от кръвожадните хора, но ако някога стане некоя патаклама, нещо като във Франция 1789 г., нещо като в Русия през 1917 г., некой 9-ти септември в краен случай, викам веднага, след като приключим с политиците, да почнем банкерите! Хубаво е отрано да имаме ясен план, не ли

28 юни

Георги Готев, отговорен редактор на EurActiv, написа във „Фейсбук“ за министър Захариева: „От комисията (ЕК) разбрах, че са помолили занапред да идва с преводач, защото се съмняват, че разбира това, което й говорят на английски.“
С огромно съжаление ще ви призная, че госпожата е куха като водосточна тръба. Рекла, че сме признали македонския език, щом сме признали държавата. Вероятно на 5 януари 1992 г. е била още на Мелмак. Иначе щеше да знае, че точно езика им не сме признали.

Борисов отмени заповедта на Лилето и върна Боршош в НДК. Но, за да не изяде вълкът агнето или агнето сеното, взе НДК от Лилето и го даде на Боил Културата.

Стара дружба свързва Борисов и Боршош, няма как. Четем из медиите за далечната 2005 г. Как се създал инициативен комитет за издигането на ген. Борисов за кмет на София, в който се включили видни интелектуалци, спортисти, журналисти… Но в интерес на истината трябва да кажем, че градският Кошлуков го предложи много преди тях: 14 октомври 2002 г.

Къде сте сега, уважаеми велики спортисти и интелектуалци, които изтикахте туй най-просто нещо на туй най-високо място?! Засрамени ли сте поне малко? Или сте нахранени? Щото сит човек рядко се срамува.

„Фрогнюз“ писа за някои много интересни биографични кореспонденции между Боршош и Борисов от 2005 г. насам. Висш политик, притежавал 33% във фирмата издател на „Уикенд” и обозе почившия „Всеки ден“, които били поверени за управление на Боршош. И щяло да стане много неприятно, ако той си отвори устата. В „Господари на моргата“ на Оги Стефанов този висш политик е назован поименно от Цветан Василев: „Присъствал съм на разговори, в които става ясно, че 37% от в. „Уикенд“ са притежание на Бойко Борисов, прехвърлени с банково джиро… 15% от ТВ7 също…“
С една дума Боршош е бил и топлата връзка между Пеевски и Борисов.

В кулоарите на НС Лилето съобщи, че споделила предварително с Борисов, че ще уволнява металотърсача. И той не възразил. Но въпреки всичко тя не се чувствала наказана: "В никакъв случай не го приемам като наказание. Това е право на премиера…“

Хубаво, че културата и възпитанието на Борисов не му позволяват да им бие шамари, щото те биха му позволили

29 юни

На съвещание на ръководството на МВР Борисов обяви война на контрабандата на горива, която ощетявала бюджета с милиард и отгоре. Бензиностанциите масово лъжели НАП за оборотите си и крили данъци.

Борисов може да спечели тази война и да се справи и с контрабандата на горива. Справи ли се с контрабандата на цигари? Справи се. Кога се справи? Защо се справи? Може и да не сме прав, но според нас това стана след като „Булгартабак“ смени собствениците си. И през 2016 г. контрабандата на цигари пада на 8%. Ето какво е написал тогава летописецът, демек аз: „Не е измислено нищо по-ефективно от личния интерес… Дайте възможност на хората, на човека по-точно, да печели от борбата с контрабандата повече, отколкото от чадъренето ѝ, и тя ще изчезне автоматично. Толкова е просто, че чак ми е неудобно да го казвам. И още по-неудобно ми е от това, че един пожарникар го откри, а коскоджамити икономисти и цели институти не можаха. Та този подход може да се приложи и спрямо алкохолната контрабанда. При горивата също...“

Ще кажете, ама цялата държава ли да му дадем? Ако трябва и цялата. Тато как владееше цялата държава? И се бореше с цялата контрабанда.

To be continued

Меган Маркъл можела да партнира на Даниъл Крейг като момиче на Джеймс Бонд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6635400

Меган Маркъл можела да партнира на Даниъл Крейг като момиче на Джеймс Бонд

Годеницата на принц Хари, Меган Маркъл, щяла да се състезава с четири други актриси за ролята на момиче на Джеймс Бонд в следващия филм от поредицата, но годежът осуетил тези планове, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Бившата звезда от сериала "Костюмари" е привлякла вниманието на продуцентите на филма за агент 007 с начина,

Маскирани обраха бензиностанция

http://dnes.dir.bg/news/grabezh-benzinostantzia-dolna-oryahovitza-26733487

Двама маскирани мъже нападнаха служителка в бензиностанция и ограбиха дневния оборот в размер на около 3000 лева, съобщиха от полицията във Велико Търново.

Арестуваха двама души във Франция заради готвени атентати

http://www.cross.bg/atentati-frantziya-dyshi-1564365.html

/КРОСС/ Двама души, подготвяли атентати, бяха арестувани миналата седмица във Франция, съобщи Франс прес, като се позовава на съдебен източник. Задържаните са мъж на 21 години и жена на 19 години, без видима връзка един с друг. Мъжът планирал да нападне военни, а жената - да извърши атентат в провинцията. Те били "твърдо решени" да действат и дори набелязали целите си, но планът им бил осуетен, съобщи в. "Фигаро". Двамата били в контакт с членове на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия чрез социалните мрежи. Мъжът бил задържан близо до Лион, а жената - в околностите на Париж. Франция живее под постоянна терористична заплаха след безпрецедентната вълна от джихадистки атентати, при които загинаха 241 души през 2015 година, отбелязва агенцията.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване