Актуалната пътна обстановка за 11 януари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1565196.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 11.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 6° до + 8°. Времето над цялата страна е облачно. Слаб вятър духа в областите: Добрич, Пловдив, Разград, Смолян и Шумен. Слаб дъжд вали в областите Видин, Пазарджик, Разград и Шумен, както и в района на проход „Шипка" и проход „Република", Драката /обл. Благоевград/, Трилистник, Кърнаре и Паничково /обл. Пловдив/, Сливен /обл. Сливен/. Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на местата с валежи - мокри, а по усойните и планински райони - частично заледени и обработени. Намалена видимост поради мъгла до 30 м има в района на проход „Шипка" и „Троянски" проход, до 50 м в района на Алтимир /обл. Враца/, Гулянци /обл. Плевен/, Котел и Твърдица /обл. Сливен/, а до 100 м в областите Хасково и Шумен, както и в района на Босна, Малко Търново, Средец, АМ „Тракия" и Приморско /обл. Бургас/, Суходол, Кула, Димово и Гранитово /обл. Видин/, Враца, Леденика, Криводол, Череша /обл. Враца/, Ябланица, Тетевен, Български извор и Микре /обл. Ловеч/, Панагюрище /обл. Пазарджик/, Любеново, Муселиево, Българене и Люляк /обл. Плевен/, Кубрат /обл. Разград/ и до 150 м. в района на Деков и Плевен /обл. Плевен/, Бяла /обл. Русе/

Корнелия Нинова: Видин, Враца и Монтана искат в... Русия

http://clubz.bg/62769-korneliq_ninova_vidin_vraca_i_montana_iskat_v_rusiq

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи многозначителен лапсус по време на словото си при откриването на новия парламентарен сезон. Тя припомни новината, че във Видин, Враца и Монтана има инициатива за отделяне на тези области и евентуалното им присъединяване към Румъния.

Първоначално обаче Нинова неволно сгреши и каза, че те искат да се присъединят към Русия.

В словото си Нинова посочи 10 проблема, които са се появили в първите 10 дни на годината. Тя изтъкна, че България продължава да се топи, а 40 общински болници излизат на протест, защото са пред фалит. Нинова припомни, че ученици от професионални гимназии не учат за българското Средновековие заради новите учебни програми, а токът и оттам храните поскъпват. и съответно народът обеднява.

"Саниран блок за 3 млн. лв. тече отвсякъде. Оградата по границата пак падна. Дали не става дума за корупция в строителството и санирането", попита Нинова.

Тя припомни, че водещи авторитетни медии "ни заляха" с оценките на Европа, че сме най-корумпираната държава в Европа, която обаче е удобна, защото е послушна. Нинова изтъкна, че мнозинството се е разцепило за Истанбулската конвенция.

"8 дни - 8 трупа, убийства на семейства, стрелба по данъчен, убийство посред бял ден на крупен бизнсмен, близък до властта. Народът е на улицата - протести, полицаи, зелени, против повишаването на цената на водата и на тока. Топим се като народ, по-малко се лекуваме, обедняваме, корупцията е превзела всичко, показни убийства, народът не може да търпи, излиза на улицата", обобщи Нинова.

Според нея всичко това е заради сбъркана политика в системите. Нинова заяви, че опозицията няма да мълчи по време на председателството.

Преди Нинова шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че в следващите 6 месеца България е председател на Съвета на ЕС.

"Това прави работата ни като народни представители по-отговорна. Ние желаем нашият глас да се чува все по-силно. Нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България", заяви Цветанов.

И допълни, че партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели.

"Не трябва да постигаме безпринципно единодушие и фалшиво съгласие. Нямаме намерение да принизаяваме ролята на опозицията", декларира Цветанов.

Той обаче е убеден, че  "намеренията да се провокират страсти по време на председателство няма да постигнат ефект". Според него те "говорят за ниска политичесак култура и вредят на имиджа на страната"

"Да изпълним със съдържание мотото и логото на председателството, че съединението прави силата", призова Цветанов.

Лидерът на "Атака" и супредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров призова да се излекуваме от най-лошата българска болест - завистта, злобата, мазохизма.

"Това самооплюване никой не може да си го направи. Да спрем да се позоваваме на вестници и издания, в които българи от НПО дават мнение. Тази схема е известна отдавна. Всички издания в света изпълняват поръчки".

Така Сидеров коментира многобройните публикации в авторитетни европейски медии за това, че България е най-корумпираната страна. Той припомни, че патриотични формации вече участват във властта и в други европейски държави, като например Австрия и това вече не прави впечатление на никого. 

"Светът се промени от 2007 г. насам, това се вижда ясно. Неолибералната доктрина отстъпва за сметка на консервативни политически идеи, които се изразяват и от "Обединени патриоти" и от десни партии. Тези идеи, които ние развиваме, вече са идеи на прекалено много европейци, не могат да останат в ъгъла и да бъдат екзотика, те са политическа реалност. Никой не вижда нищо страшно в това", коментира Сидеров. 

Според него европейските партньори ще видят, че патриотите са системна, а не антисистемна партия, защото една система не може да работи без баланс.

Сидеров изброи някои от успехите на управлението, като наблегна на това, че то е стабилно. Според него частният бизнес е увеличил доходите средно с около 10%, а 824 хил. българи са получили повишение на пенсиите. Лидерът на "Атака" припомни и за увеличението на заплатите на учителите и предвидените над 100 млн. лв. за увеличение на заплати на военнослужещите.

"Бог да пази България, която днес пази цяла Европа", завърши Сидеров.

След него лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път заяви, че България може да представи българския етнически модел, чиито идеолот и създател е почетният председател на движението Ахмед Доган, като модел за мирно развитие, устойчива демокрация и просперитет.

Карадайъ изтъкна необходимостта от засилване на диалога между ЕС и Турция, като според него тя не може да бъде изключена от общоевропейските процеси. Той също заяви, че ДПС не може да участва в осигуряването на комфорт на управляващите по време на председателството.

"Убедени сме, че както нашите избиратели, така и всички българсктие граждани искат точно обратното", заяви Карадайъ.

Той изтъкна, че у нас не се правят сериозни реформи, които да подобрят работата на всички обществени системи и изброи няколко сектора, без да спомене съдебната власт.

"Преформатиране на управленито не означава задължително влизане на ДПС в управлението", заяви Карадайъ.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова хората, "които са виновни за бедността, да бъдат по-смирени, по-самокритични".

"Набива се на очи благополучието и просперитета, който блика от тази зала. Правете така, че този просперитет и благополучие да стигат до все повече български граждани", призова Марешки.

Куп протести блокират София, докато цяла Европа гледа в България

https://www.actualno.com/society/kup-protesti-blokirat-sofija-dokato-cjala-evropa-gleda-v-bylgarija-news_653517.html

Девет протеста блокират София в днешния 11 януари, когато в столицата се открива официално Българското председателство на Съвета на ЕС и у нас пристигат европейските лидери. Екозащитници излизат срещу решението на Министерски съвет за Национален парк "Пирин", граждани ще шестват в подкрепа на зимните спортове у нас, служителите на МВР отново поставят на дневен ред исканията си, Истанбулската конвенция събира недоволни пред Народното събрание, а протестиращи се обявяват срещу произвола

Самолет кацна аварийно във Варшава

https://frognews.bg/novini/samolet-katsna-avariino-vav-varshava.html

Варшавското летище ”Фредерик Шопен” възобнови работа, след като бе затворено четири часа заради аварийно кацане на самолет на полската авиокомпания ЛОТ (LOT), предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

На 11 януари празнуват

http://www.cross.bg/na-yanyari-praznyvat-1565195.html

/КРОСС/ Ани Илков, поет Атанас Янкулов, музикален продуцент Емил Димитров, бивш депутат Миодраг Иванов, актьор Надежда Кабакчиева, издател, собственик на ИК "Слънце" Николай Александров, депутат в 44-ото НС Петър Беков, бивш депутат Румен Дунев, автомобилен състезател Юрий Дачев, писател и драматург, бивш зам.-министър на културата Евелина Борисова, актриса и бизнесдама  

Обвиниха официално в тероризъм атентатора от Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657077

Обвиниха официално в тероризъм атентатора от Ню ЙоркБангладешкият емигрант Акайед Уллах, който бе арестуван при несполучлив опит за самоубийствен атентат в метрото на Ню Йорк през декември, бе официално обвинен в тероризъм, предадоха световните агенции. 27-годишния мъж е обвинен в залагане на самоделна бомба в подземен пешеходен тунел, свързващ "Таймс скуеър" - най-натоварената метростанция в града

Проверяват сигнал за стрелба в университет в САЩ

https://www.actualno.com/america/proverjavat-signal-za-strelba-v-universitet-v-sasht-news_653664.html

Американската полиция разследва информацията за стрелба, извършена на територията на университета „Сан Бернадино“ в щата Калифорния. Администрацията на учебното заведение съобщава, че изстрелите са били чути в близост до департамента по изобразителни изкуства. Студентите са предупредени да не напускат кампуса, въпреки че занятията им са отменени, предаде БГНЕС. Към момента силите на реда не разполагат с информация за пострадали в резултат на произшествието. Според полицията

Най-важното от Варна във вчерашния - 10 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366931

Внушителен кораб за сондажи на рейд край Варна Корабът Noblе Globetrotter 2, който извършва сондажите за нефт и природен газ в Блока „Хан Аспарух“, е на рейд край варненския бряг. Във Варна следим онлайн облъчват ли ни антените на мобилните оператори Онлайн регистър вече позволява да проверяваме в реално време данните за електромагнитните полета около базовите станции на мобилните оператори, които се намират близо до домовете ни или до работните ни места във Варна.

Демокрация и пазарна икономика по време на преЦедателство

http://clubz.bg/62768-demokraciq_i_pazarna_ikonomika_po_vreme_na_precedatelstvo

Днес България открива официално своето председателство на Съвета на ЕС. Страната ни е член на съюза от повече от 10 години. За да членуваш в този съюз, трябва да изпълниш определени критерии. Два от тях са да имаш функционираща демокрация и реална пазарна икономика.

Две събития от последните дни обаче показват, че България все по-малко изпълнява тези критерии. Иде реч за днешното слово на шефа на парламента Цвета Караянчева и вчерашните обяснения на фирмата, която стопанисва билбордовете в София по повод сваления плакат на полицейския протест. 

Словото на Караянчева по повод откриването на парламентарния сезон бе наистина забележително:

"В деня, в който България официално поема Председателството на Съвета на ЕС, нека си дадем сметка, че ние сме националният отбор на България и нашите действия и послания, които излъчваме, ще формират нагласите на европейския елит. Нека си пожелаем конструктивизъм, чувство за общност, повече резултати и по-малко проповеди от парламентарната трибуна. Да погледнем на европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание. Солисти търсят в операта. Българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър".

Претенциите, че депутатите са националният отбор на България и че за 6 месеца България ще формира нагласите на европейския елит биха могли да бъдат подминати с иронична усмивка. Въжделенията на Караянчева за това, че парламентът трябва да работи като "сработен оркестър", а солисти - разбирай изявени индивидуалности - се търсят само в операта, обаче са плашещи. За пореден път висш представител на ГЕРБ красноречиво илюстрира какво представлява за актива на тази партия демокрацията.

Дами и господа от ГЕРБ, реалната демокрация е точно обратното на това, което вие мислите за нея. В истинската демокрация парламентът не е сработен оркестър, а врящ котел и арена на остро политическо противопоставяне. Истинският парламент е този, който дебатира и решава обществените въпроси, за да предотврати възможността те да бъдат решавани на улицата. Изявените индивидуалности за един истински парламент са не просто украшение, а задължителна предпоставка, за да се върши някаква смислена работа. Отдавна е известно, че във вашата партия изявените индивидуалности са само две. Ако се опитвате да вкарате този модел и в държавата обаче, вие само ще скъсите политическото си съществуване. Вярно е, че от българската демокрация има какво да се желае. Но тя все пак е достатъчно развита, за да отхвърля категорично всички опити за авторитаризъм.

Случаят със сваления билборд на полицаите, в който те обявяват, че заплатите им започват от 340 евро, пък показва ясно доколко у нас въобще има истинска пазарна икономика. Билбордът бе изложен в центъра на София с очевидната цел да бъде видян от гостите от ЕС, които ще пристигнат у нас.

Премиерът Бойко Борисов показно се възмути от свалянето на билборда. Това възмущение обаче очевидно се оказа неодстатъчно за фирмата, която стопанисва билбордовете. Тя явно се притеснява повече от задкулисните действия, на които би могла да стане обект и тези притеснения не могат да бъдат потушени дори от височайши премиерски публични възмущения.

Обяснението на фирмата защо е свалила билборда навява доста мрачни мисли. Ето какво се казва в него:

"СТАНОВИЩЕ НА МЕТРОПОЛИС ГРУП АД

ОТНОСНО

ДЕМОНТИРАН БИЛБОРД СЪС СИНДИКАЛНО ПОСЛАНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР

Във връзка с огромния медиен интерес, който предизвика демонтажа на визията със синдикално послание на служителите на МВР, ви информираме, че Метрополис груп АД е доставчик на външна реклама за множество медийни и рекламни агенции, на които отдава билбордове по наем за нуждите на техните клиенти. За конкретната рекламна кампания Метрополис груп АД има сключен договор, като доставчик на рекламна площ, с медийната агенция АРГЕНТ 2002 ООД. Съгласно договора, който сме сключили, агенцията се задължава да ни уведоми за съдържанието на рекламната визия. Бяхме информирани, че за конкретната рекламна позиция на бул. "Евлоги Георгиев" е предвидена визия, която популяризира СЪБИТИЕ. Работим от доста години с АРГЕНТ 2002 ООД и не очаквахме да бъдем подведени от тях, което очевидно стана факт и ни превърна в жертва на саботаж. След като визията беше монтирана констатирахме, че не е събитие, а синдикално послание.

Поради неспазване на условията на търговския ни договор – несъответствие на подадената информация за съдържанието на визията, Метрополис груп АД демонтира визията, което е практика при подобни нарушения.

Метрополис груп АД е търговско дружество с комерсиални цели и никога не сме предоставяли медийния канал, с който оперираме, като трибуна за подобен тип изяви".

Търговско дружество с комерсиални цели би трябвало да означава следното - плащаш-получаваш. И колкото повече плащаш, толкова повече получаваш. Това е простатата бизнес логика във всяка пазарна икономика. Разбира се, по билбордовете в София не може да се слага всичко. Естествено е плакати, които по някакъв начин нарушават добрите нрави, да бъдат сваляни. В билборда на полицаите обаче подобни послания не могат да се открият.

Всяка комерсиална фирма би трябвало да не се притеснява да рекламира политически, синдикални и всякакви други послания, ако за това й е надлежно заплатено и всичко е прозрачно. В случая обаче тази фирма определя това послание като "саботаж" и смутено обяснява, че е подведена. Думата "саботаж" е взета директно от речника на управляващите, които в последните месеци имат навика да квалифицират по този начин едва ли не всяка критика срещу тях.

Изводите са колкото ясни, толкова и тъжни. Според управляващите у нас демокрацията е точно обратното на това, което тя е всъщност. А бизнесът може да прави бизнес само ако не саботира същите тези управляващи.

Честито ви преЦедателство!

Ирански боен кораб се разби в каспийско пристанище, издирват членове на екипажа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657075

Ирански боен кораб се разби в каспийско пристанище, издирват членове на екипажаИрански боен кораб се е блъснал във вълнолом в пристанище на Каспийско море и двама членове на екипажа му са в неизвестност, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 100-метровият кораб "Дамаванд" корабокруширал край пристанищния град Бандар Анзали при бурно време с четириметрови вълни, съобщиха местни медии.

Облаци и дъжд, в планините сняг

https://frognews.bg/novini/oblatsi-dajd-planinite-sniag.html

През следващото денонощие ще остане предимно облачно и на много места ще превали дъжд, в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг.

Бразилското НЛО: Мистериозни обекти нападат хора (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/brazilskoto-nlo-misteriozni-obekti-napadat-hora-video-2071729

През 1977 година районът на остров Коларес, Бразилия става обект на продължило няколко месеца нашествие на летящи обекти с неустановен произход.

В периода от август 1977 година до средата на 1978 година стотици очевидци дават показания за наблюдения на НЛО

Синдикатите в МВР ще поставят исканията си на билбордове около НДК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sindikatite-v-mvr-shte-postaviat-iskaniiata-si-na-bilbordove-okolo-ndk-2071805

Синдикатите в МВР са категорични, че полицейските протести не са заради европредседателството, а въпреки него. Пред

България поема председателството на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/bulgariya-evropeiiskiya-predsedatelstvo-1565193.html

/КРОСС/ Днес ще бъде даден официален старт на българското председателство на Европейския съюз. Това ще стане на тържествена церемония в Народния театър. Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на срещата ще бъдат българските приоритети, част от програмата на триото Естония - България - Австрия. Това са перспективата пред Западните Балкани, продължаването на кохезията, сигурността и стабилността на ЕС, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността. Председателят на Европейския съвет пристига в България за откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което ще стане с откриващ концерт в Народния театър. Освен него, официални гости на церемонията ще са президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи

Райони в София остават без вода

https://www.actualno.com/sofia/rajoni-v-sofija-ostavat-bez-voda-news_653567.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 11 януари 2018 г. (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Академик Дмитрий Лихачов“, кв. „Обеля“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. 24, ул. 20, ул. „Рила“, у

Международните донори на палестниците се събират на 31 януари в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657073

Международните донори на палестниците се събират на 31 януари в БрюкселСтраните донори на палестинската автономна власт ще се съберат на 31 януари в Брюксел като част от усилията за възобновяване на мирните разговори с Израел. Това съобщиха днес пресслужбите на норвежкото външно министерство и на ЕС, цитирани от Ройтерс и ДПА. Домакин на срещата на равнище министри ще бъде първият дипломат на съюза Федерика Могерини,

Валдо Лехари, вицепрезидент на ENPA: Българската журналистиката е на болнично легло

http://www.dnevnik.bg/intervju/2018/01/11/3110027_valdo_lehari_viceprezident_na_enpa_bulgarskata/?ref=rss


Валдо Лехари е потомствен германски вестникар и издател и вицепрезидент на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) през последните 7 години. Преди това в периода 2006-2010 г. той ръководи тази организация, в която участва и Съюзът на издателите в България. Членовете на съюза са издатели на медии като "Капитал", "Дневник", "Сега", Клуб Z, Медияпул, Faktor.bg, L’Europeo и други.<br /><br />Разговаряме с Валдо Лехари след срещата в София на...

Предстоящи събития на 11 януари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1565191.html

/КРОСС/ ***София.От 9.00 часа ще се проведе редовно заседание на Народното събрание. ***София.От 14.30 часа в зала 232 на Народното събрание Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред свиква извънредно заседание на Комисията относно предприетите мерки за противодействие на престъпността и обезпечаване на сигурността във връзка с Председателството на Съвета на Европейския съюз. За участие в заседанието са поканени политическото и професионалното ръководство на МВР, Главният прокурор на Република България и Градският прокурор на София. ***София.От 8.30 часа в Министерския съвет синдикатите от КНСБ, които представляват интересите на работещите в системата на МВР, ще срещнат с премиера Бойко Борисов. ***София.От 11.30 часа пред Народния театър „Иван Вазов" ще се състои представяне пред медиите на интерактивна изложба за културно-историческото наследство на България в специално изградено пространство. На събитието се очаква да присъстват министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. ***София.От 19.00 часа в Народен театър „Иван Вазов" ще се състои Откриващ концерт на Българското председателство на Съвета на ЕС

Когато нещата отидат по дяволите, не...

http://www.cross.bg/dyavolite-otidat-neshtata-1565190.html

/КРОСС/ Когато нещата отидат по дяволите, не отивай с тях! Елвис Пресли  

Туск: Полските управници могат да извадят страната от ЕС

http://clubz.bg/62767-tusk_polskite_upravnici_mogat_da_izvadqt_stranata_ot_es

Управляващите в Полша консерватори националисти биха се опитали да извадят страната от ЕС веднага, щом тя стане нетен вносител в неговия бюджет.

Това увери председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде АФП.

В интервю за полския либерален католически седмичник "Тигодник повшехни" той заявява, че много от ключовите решения на консервативното правителство във Варшава "отговарят на интересите и очакванията на Москва".

Туск, който е бивш полски премиер, е главен съперник на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински. Изявлението му е на фона на поредицата конфликти с ЕС, в които влезе страната му заради спорните си съдебни реформи. Заради тях през декември 2017 г. Брюксел задейства безпрецедентни наказателни процедури срещу Варшава.

"За ПиС ползата от членството в ЕС се свежда до финансовата страна, без да се вземат предвид другите предимства като общия пазар, законовия ред, гаранциите за сигурността и т. н., - казва Туск. - Докато получените европейски средства надхвърлят вноската ни, членството според тях си струва. Допускам, че в деня, когато Полша стане част от нетните вносители, полските управляващи ще решат да попитат поляците дали все още искат страната им да остане в ЕС, а после ще се постараят да ги накарат да вярват, че трябва да се сбогуват с Евросъюза."

Няма как да се прогнозира кога Полша би могла да стане нетен вносител, отбелязва АФП. В момента тя е най-големият бенефициент на европейски фондове със 7,1 милиарда евро през 2016 г.

Според Туск полските управници могат да сложат край на кризата в отношенията с ЕС, ако се откажат от промените в съдебната система.

Председателят на Европейския съвет твърди, че има много сходства между ПиС и Русия:

"Поведението към ЕС, опитите за създаване на отделна група на страните, преки и непреки съседи на Русия, които все повече се отдалечават от западния център, отношението към либералната демокрация, към неправителствените организации, към независимостта на съдилищата и медиите, към половите малцинства - бих могъл да изброя още много въпроси, по които ПиС и Москва имат общи цели и сходни виждания."

Туск обаче допълва, че "Брюксел все още има огромни надежди Полша да остане в ЕС".

Започва българското европредседателство

https://frognews.bg/novini/zapochva-balgarskoto-evropredsedatelstvo.html

Официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 ще бъде даден днес, с тържествена церемония в Народния театър.

Никой няма да оправи България вместо нас

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/11/3110263_nikoi_niama_da_opravi_bulgariia_vmesto_nas/?ref=rss


България е невидима и това е основният ѝ проблем. Какви ли не древности и кирилици мобилизираме, само и само да си придадем реалност, но нещо все не става! Сега обаче това може да се промени, пише Ивайло Дичев за "Дойче веле".<br />Сред най-мъчителните ми преживявания в училище бяха часовете, посветени на Априлското въстание. В тях ни караха да се гордеем с това колко хора били изклани от османците и как това разчувствало Великите сили. Не са ли се били геройски нашите, какво...

Крадци с брадви обраха парижкия хотел "Риц", липсват бижута за милиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657069

Крадци с брадви обраха парижкия хотел "Риц", липсват бижута за милиониКрадци, въоръжени с брадви, отмъкнаха бижута за милиони от магазин в прочутия парижки хотел Риц (Ritz), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Петимата крадци нахлули в луксозния хотел в късния следобед и използвали брадви, за да счупят стъклените витрини с бижута в главното фоайе. Откраднатите скъпоценности се оценяват на 4,

"Ние сме националният отбор на България"

http://clubz.bg/62766-nie_sme_nacionalniqt_otbor_na_bylgariq

"Ние сме националния отбор на България'.

Това заяви шефът на парламента Цвета Караянчева в словото си при откриването на новия парламентарен сезон. За кой ли път представител на управляващото мнозинство изтъкна, че днес е и денят, в който се открива председателството на България на Съвета на ЕС.

"Нашите действия и послания ще формират нагласите на европейския елит", самоуверено заяви Караянчева.

Тя призова за "повече резулати" и "по-малко проповеди от парламентарната трибуна".

"Да загърбим вродения си нихилизъм. Солисти търсят в операта. Българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър", заяви Караянчева.

Драгомир Стойнев (БСП) заяви, че е потресен от думите на Караянчева и ги определи за неуместни.

"Потресен съм, ние сме народни представители, защитаваме националните интереси. Ние от опозицията не сме виновни, че днес има 9 протеста, Всички те са свързани с разпада на държавността. Думите ви са много неуместни", каза Стойнев, обръщайки се към Караянчева.

Той предложи парламентът да изслуша премиера Бойко Борисов по повод последните убийства. Това обаче не бе прието от мнозинството.

Пътна обстановка в страната - 11 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366932

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: Област София: Движението по АМ "Хемус" в тунел "Ечемишка" посока Варна се осъществява в една лента поради планови ремонтни дейности по осветителните уредби в изпреварващата лента.

Крайната десница в Германия все повече се радикализира

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/11/3110017_krainata_desnica_v_germaniia_vse_poveche_se/?ref=rss


За известно време германската крайна десница се стараеше да се държи по-прилично след шокиращото си влизане в националния парламент. От началото на годината обаче тази стратегия шумно се разпадна.<br /><br />Целта да изглежда отговорна партия бе опровергана от зачестяващите расистки изказвания и възхвалите на нацисткия период. Това е знак, че най-националистичното течение в това младо движение е на път да вземе окончателно превес.<br /><br />На практика не минава и ден...

Днес ще се задържи предимно облачно, максималните температури до 9°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6657061

Днес ще се задържи предимно облачно, максималните температури до 9°я. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за януари и ще продължи да се понижава. Днес ще се задържи предимно облачно, в равнините с намалена видимост. На много места ще превали дъжд, който привечер в Предбалкана ще се примесва със сняг. Почти без валежи ще е в югозападните райони. Ще духа слаб,

Преп. Теодосий Велики

http://www.cross.bg/teodosiii-prepodobniya-zashtoto-1565189.html

/КРОСС/ Днес празнуват: Богдан, Богдана, Богомил, Теодоси(и), Теодосия, Досьо В своя забележителен път на духовник този българин бил свързан с най-видни личности на тогавашна Византия, включително императорите Йоан V Палеолог (1341-1391) и Йоан VI Кантакузин (1347-1354), както и с трапезундския император Алексий III Мега-Комнин (1349-1390). Житието на св. Теодосий не е запазено, но части от него са „вградени" в онова на неговия роден брат св. Теодосий Костурски. Братята били родом от „... Корисон, близо до Касторийските планини..." - планинския район Кореща, населен векове наред с чисто българско население. Роден в началото на XIV в. в богато селско семейство, Теодосий получил добро образование в Костур, Солун и Константинопол. С благословията на патриаршията бил избран за игумен на манастира „Св. Филотей" на Атон. При него дошъл и по-малкият му брат св. Дионисий. В навечерието на Благовещение (25 март) през 1348 г. при риболов игуменът Теодосий и неколцина монаси били отвлечени от турски пирати. Откупени от местните християни в Бурса, монасите потеглили към Света гора. Във византийската столица обаче Теодосий бил задържан от патриарх Калист I, който го поставил за игумен на известния цариградски манастир „Манганон". Високият авторитет на българина Теодосий в средите на исихастите личи и от факта, че след своята абдикация (декември 1354 г.) император Йоан Кантакузин станал монах именно в неговия манастир

Веганството в спорта: мода или бъдеще за професионалните състезатели

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/11/3110304_veganstvoto_v_sporta_moda_ili_budeshte_za/?ref=rss


"Това, че реших да стана веган, е един от най-важните фактори, които доведоха до четвъртата ми световна титла".<br /><br />Думите са на Люис Хамилтън в едно от първите му интервюта след спечелването на световната титла във Формула 1 през сезон 2017. Британският пилот каза, че не яде продукти от животински произход и се чувства много по-добре.<br /><br />Световният шампион не яде червено месо от повече от две години, като през този период обяви, че е...

Чужди медии: България - корупция и убийства

https://www.vesti.bg/bulgaria/chuzhdi-medii-bylgariia-korupciia-i-ubijstva-6078084

България не може да се похвали с успехи и в борбата срещу организираната престъпност

Полето на националпопулизма винаги може да роди неочаквана алтернатива

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/11/3100899_poleto_na_nacionalpopulizma_vinagi_moje_da_rodi/?ref=rss


По традиция след оценките за миналата година "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнозите на философи, политолози и социолози. <br /><br id="docs-internal-guid-13885a24-7490-a641-38df-aea0289cd22b" />Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове... <br /><br />- Със сътресения, които могат да се проявят в няколко риска: <br /><br />- благоприятният ефект от общото икономическо оживление да потъне в поглъщащи все по-голям...

Актуална пътна обстановка в страната към 05.30

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6657056

Актуална пътна обстановка в страната към 05.30І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 6° до + 8°. Времето над цялата страна е облачно. Слаб вятър духа в областите: Добрич, Пловдив, Разград, Смолян и Шумен. Слаб дъжд вали в областите Видин, Пазарджик, Разград и Шумен, както и в района на проход „Шипка“ и проход „Република“, Драката /обл.

Цветанов покани Цацаров и Радев да обяснят как ще спрат престъпленията до юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/11/3110275_cvetanov_pokani_cacarov_i_radev_da_obiasniat_kak_shte/?ref=rss


Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша ръководството на МВР, главния прокурор и градския прокурор на София. Това се разбира от дневния ред на комисия, качен на сайта на парламента.<br /><br />В него се казва, че във връзка със събитията през последните дни председателят на комисията свиква извънредно заседание с една точка - предоставяне на информация за предприетите мерки за противодействие на престъпността и обезпечаване на сигурността по време на...

Блокирана София посреща Европа с протести и скандали

http://dnes.dir.bg/news/evropredsedatelstvoto-2018-26769907

На фона на протести, скандали и убийства и на засилено полицейско присъствие довечера официално се открива българското председателство на Съвета на ЕС.

11 януари в историята

http://www.cross.bg/svetovna-voiina-purvata-1565188.html

/КРОСС/ 532 г. - В Константинопол избухва въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I; въстанието е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избили на хиподрума около 30 000 души.1158 г. - Владислав II е коронован за крал на Чехия.1477 г. - В хода на войната между Швейцария и Бургундия се състои битката при Нанси, в която загива херцогът на Бургундия Шарл.1567 г. - В Лондон става тегленето на печалбите в първата държавна лотария.1610 г. - Италианският математик и астроном Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Ганимед.1693 г. - При земетресение в Сицилия загиват около 60 000 души.1787 г. - Английският астроном Уилям Хершел открива два естествени спътници на Уран - Оберон и Титания.1909 г. - В САЩ се провежда първото женско автомобилно състезание.1910 г. - Основан е град Айоун, щата Вашингтон, САЩ.1919 г. - Румъния анексира Трансилвания.1921 г. - България получава помощ от Германия в размер на 1 500 000 златни марки в знак на благодарност за участието ѝ в Първата световна война на страната на Централните сили.1922 г. - В Торонто, Канада, за първи път успешно е използван инсулин при лечение на 14-годишно момче, болно от диабет.1923 г. - Войски на Франция и Белгия нахлуват в Рур, за да принудят Ваймарската република да плати репарациите след Първата световна война.1942 г. - Втората световна война: Япония обявява война на Холандия, а японската армия нахлува в Борнео и завзема столицата на Малайзия - Куала Лампур.1957 г

11 януари - първи работен ден на депутатите за 2018-та

https://offnews.bg//politika/11-ianuari-parvi-raboten-den-na-deputatite-za-2018-ta-672659.html

11 януари е първият работен ден на депутатите в парламента.

Очаква се в ден едно на работа за 2018-та на Народното събрание да се разгледа наложеното вето от президента Румен Радев на закона за борба с корупцията по високите етажи.

От председателския съвет в парламента зависи дали още в първия му работен ден ще се разгледа ветото.

Като за начало на политическия сезон също така се очакват декларации от управляващи и опозиция относно старта на европредседателството и актуалната политическа и обществена обстановка.

В утрешния ден ще заседават и две комисии - тази по вътрешна сигурност и обществен ред, както и тази за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

В 19 часа председателят на НС Цвета Караянчева ще участва в церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на 11 януари 2018 г. в Народния театър „Иван Вазов“.

По телевизията тази сутрин

http://www.cross.bg/tema-zhivo-sofiya-1565194.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Каква е София през погледа на чужденците? Тема: На живо от Благоевград - какво налага проверки на язовирите през зимата. Тема: За истинския смисъл в медицината - лекари спасиха четиримесечно бебе в Пирогов. Тема: Кога ще има работещи мерки срещу мръсния въздух? Тема: Сигурност, борба с корупцията, европредседателство - началото на новия политически сезон Тема: Официален старт на европредседателството - как ще посрещнем гостите - на живо от Народния театър. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Преди официалниото откриване на българското председателство - как посрещаме европейския елит? Министър Лиляна Павлова Тема: Ще бъде ли отхвърлено ветото на президента за антикорупционния закон? На живо: каква е позицията на партиите в парламента? Тема: На живо от София и Банско: Продължава спорът за пирин с протест и контрапротест; Тема: Защо премиерът поиска да бъде осигурен билборд за протеста на полицаите? На живо: Каква е реакцията на служителите на МВР? Тема: Трагедия в село Камен - как пожар отне живота на цяло семейство? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Часове преди официалното откриване на европредседателството Нова разказва какви гости се очаква да пристигнат у нас и какви са мерките за сигурност в София. В студиото Виктор Николаев търси отговор на въпроса "С какво събитието е важно за България?"

Доналд Туск с реч на български език в Народния театър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656693

Доналд Туск с реч на български език в Народния театърПолицаи и чистачки с нови униформи около НДК Министерски тест за председателството - всичко работи, увери се на вчерашното си изнесено заседание кабинетът Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще говори изцяло на български език при тържественото откриване на нашето председателство на Съвета на ЕС.

Арестуваха японски мафиот след години търсене, издала го татуировка

//dariknews.bg/novini/sviat/arestuvaha-iaponski-mafiot-sled-godini-tyrsene-izdala-go-tatuirovka-2071793

Бившият бос на най-голямата в Япония престъпна групировка „Ямагучи гуми”, който се укриваше в продължение на 14 години, беше задържан в Тайланд, съобщи в. „Банкок поуст”, цитиран от ТАСС.

Изумителните дъщери на политически лидери засенчват професионални модели (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izumitelnite-dyshteri-na-politicheski-lideri-zasenchvat-profesionalni-modeli-snimki-2071737

Изумително красиви дъщери на световни лидери могат да засенчат професионални модели. Тези дами нямат нужда от много грим и фамозни рокли или от славата на бащите си, за да привлекат като с магнит вниманието към себе си. Вижте четири от тях:

Лора Каримова

Ердоган иска лична среща с Меркел

http://clubz.bg/62765-erdogan_iska_lichna_sreshta_s_merkel

Меркел и Ердоган. Снимка БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган иска лична среща с германската канцлерка Ангела Меркел, за да могат двамата да оправят обтегнатите отношения между двете страни. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред немски журналисти снощи.

Ердоган смятал да покани Меркел след формирането на правителство в Германия, или сам да й отиде на гости. 

Отношенията на Турция със Запада се обтегнаха след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г. и авторитарните мерки на турския президент срещу реални и въображаеми участници в него. Ердоган обвини Германия, че приютява поддържници на основния според него виновник за преврата - живеещия в САЩ проповедник Фетхула Гюлен.

Най-сериозни търкания предизвикаха масовите арести на журналисти в Турция. Сред тях е и германският гражданин Дениз Юджел, който от близо година е в затвора, без да му е повдигнато каквото и да е обвинение.

В последните месеци обаче Турция се опитва да оправи отношенията с големите европейски страни. През декември Ердоган за пръв път проведе телефонен разговор с Меркел. А тази година започна с посещение във Франция при Еманюел Макрон. 

11 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=366930

Събития 532 г. – В Константинопол избухва въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I; въстанието е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избили на хиподрума около 30 000 души.

Председателството се открива с тържествена церемония и масови протести

https://offnews.bg//obshtestvo/predsedatelstvoto-se-otkriva-s-tarzhestvena-tceremonia-i-masovi-protes-672678.html

Тържествената церемония по откриванена Българското председателство на Европейския съвет ще започне днес от 19:30 в Народния театър "Иван Вазов".

Тя ще бъде открита с изпълнение на българския химн от Детски хор на Българското национално радио. Очаква се министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова да изнесе встъпилена реч. 

Веднага след нея официални речи ще изнесат президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов. 

Церемонията ще продължи с музикални и танцови изпълнения. Сред изпълнителите са Българската инструментална формация „Булгара”, Националният фолклорен ансамбъл „Българе”, вокалната акапелна формация „Ева Квартет”, камереният ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният” и ансамбъл „Чинари”.

В денят на откриването на Европредседателството се очакват масови протестни действия. По информация на зам.-директора на СДВР Антон Златанов са планирани общо 9 протеста. 

За 11 януари сутринта е заявен протест в защита на Истанбулската конвенция, който ще се проведе в 11:00 часа пред Народното събрание, където пак днес депутатите ще заседават за първи път през 2018 г.

Синдикална федерация на служителите в МВР също обяви, че ще протестира. Те планират да затворят новооткритото кръстовище на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" и кръстовището на Орлов мост. Това ще стане между 16:30-17:00 часа. След това протестните действия ще продължат в 18:15 часа в района на Народния театър "Иван Вазов". 

Исканията им са за увеличение от 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

Най-масови протести се очакват във връзка с решението на Министерския съвет да промени плана за управление на Национален парк "Пирин".

Еколози и граждани излизат на протест в защита на Пирин от 18:30 ч. Сбореният пункт е площад "Патриарх Евтимий", като шествието ще премине по бул. "Левски" и след това по бул. "Раковски", за да завърши пред НДК. Техните искания са решението на Министерския съвет за НП "Пирин" да бъде отменено. 

Сдружението „Бъдеще за община Банско“ организира контрапротест, който е "за" изграждането на втори лифт в курорта. Той ще започне от 18:00 ч. и ще премине по бул. "Витоша" и ул. "Партиарх Евтимий". Около 19 ч. се очаква шествието да достигне крайната си цел – площад „Александър Невски”, където ще има концерт с участието на Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита, заедно със Skiller & Atesh, DJ Sprite и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers.

10 лв. годишна икономия от замяна на една крушка

http://dnes.dir.bg/news/evrostat-ikonomia-krushka-elenergia-elektricheska-krushka-26769906

Замяната на една електрическа крушка може да донесе годишна икономия от 10 лв. за домакинство у нас, според Евростат.

В БАН отбелязват 140 години от рождението на Пейо Яворов

https://www.actualno.com/society/v-ban-otbeljazvat-140-godini-ot-rojdenieto-na-pejo-javorov-news_653632.html

На 11 януари в Големия салон на БАН ще се проведе официалното честване на 140 години от рождението на Пейо Яворов. Ще бъде представена изложбата „Път, на който не съзирам края…” и ще бъде открита конференцията „Между денят и тмата…”, организирана от Националния литературен музей и Института за литература към БАН. На 13 януари по повод 140-годишнината от рождението на големия български творец Пейо Яворов, от 11.30 до 13.00 часа в дво

Новият парламентарен сезон започва с европредседателство, вето и вот на недоверие

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/11/3110255_noviiat_parlamentaren_sezon_zapochva_s/?ref=rss


Депутатите се връщат днес на работа след 20 дни зимна ваканция. Заседанието на Народното събрание ще започне с декларации, в които парламентарните групи ще очертая приоритетите си за предстоящия политически сезон, по време на който България ще председателства за първи път Съвета на Европейския съюз (ЕС).<br /><br />БСП ще поиска изслушване на премиера Бойко Борисов заради ситуацията в страната и убийствата в последните дни. Изслушване за сигурността на цялото ръководство на МВР ще...

Ученическите стипендии за отличен успех се покачват до 60 лева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ewqe1kFp9Os/

На 60 лева се увеличава размерът на ученическите стипендии за отличен успех, което става факт от втория срок. Това е горна граница и училищата ще могат да определят според успеха размера за всяко дете в диапазона от 21 лв. до 60 лева. Разширява се и обхватът на учениците, които ще ги получават, припомня БНР. Стипендии вече ще получават учениците от 8-ми клас, а не от 9-ти, както беше до момента.

Търсещите или получили международна закрила ученици също вече имат право на тях. До момента получаваха само чужденците. Всички деца със специални образователни потребности имат право да получават различни видове стипендии. Това беше оповестено по-рано.

„Основният критерии, когато става въпрос за образователни резултати, е успехът. А когато става въпрос за достъп до образование, вече е доходът на член от семейството. Нямаме фиксиран строго определен отличен успех, да речем над 5,50. Училището го определя в зависимост от това какви са учениците, които се обучават там, какви образователни резултати постигат”, заяви Грета Ганчева, експерт от министерството на образованието.

Парите предвидени за ученически стипендии през годината са над 23 милиона лева.

Парламентът започва работа след коледната ваканция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OQ2b3Iw0suk/

Днес започва третата сесия на 44-тото Народно събрание и депутатите подновяват нормалната си работа след коледната ваканция. Част от тях – тези от правната комисия, вече подновиха работа вчера с извънредно заседание за обсъждане на президентското вето върху антикорупционния закон.

Съгласно правилника за организацията и дейността на парламента сесията ще бъде открита с химна на Република България и този на Европейския съюз.

По традиция всички парламентарно представени сили ще излязат с декларации. В тях те ще начертаят приоритетите си през новия политически сезон, съобщава Кросс.

Седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание предвижда в днешния пленарен ден да бъдат разгледани на първо четене промени в Закона за фуражите и на второ промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Предстои програмата да бъде утвърдена от депутатите, като от БСП поискаха точка първа в дневния ред да бъде изслушване на премиера Бойко Борисов за сигурността на гражданите.

Мария Габриел представя план за инвестиции на ЕС в суперкомпютър

https://www.actualno.com/europe/marija-gabriel-predstavja-plan-za-investicii-na-es-v-superkomputyr-news_653631.html

Днес, 11 януари, българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще обяви в Брюксел плановете на Европейската комисия да инвестира съвместно с държавите членки в изграждането на европейска суперкомпютърна инфраструктура от световна величина. Суперкомпютрите са ни необходими, за да обработваме все по-големи количества данни, които ще бъдат в полза на хората в много области – от здравеопазването, през пътната безопасност до киберсигурността. Пресконференци

Момиче оцеля под отломките на къща, пометена от свлачище в Калифорния (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/momiche-ocelia-pod-otlomkite-na-kyshta-pometena-ot-svlachishte-v-kaliforniia-video-2071787

 14-годишно момиче бе открито живо при спасителната операция в Калифорния, след като свлачища пометоха сгради в американския щат.

Проливни дъждове

Осем златни правила за добро здраве на мозъка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/osem-zlatni-pravila-za-dobro-zdrave-na-mozyka-2071695

Тревожите се, че паметта ви отслабва? Трудно ви е да съсредоточите вниманието си върху всекидневните задачи? Ако отговорът на тези въпроси е "Да", международни експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", препоръчват спазването на следните "златни правила" за добро здраве на мозъка:

5 „стряскащи“ графики, които ни показват колко кратък е животът

//dariknews.bg/novini/liubopitno/5-striaskashti-grafiki-koito-ni-pokazvat-kolko-kratyk-e-zhivotyt-2071752

Животът е ценен дар, който в повечето случаи приемаме като даденост.

Колко е дълъг животът на 90-годишен човек?! В повечето случаи хората биха отговорили, че това са страшно много години – преживявания, емоции...

Прогноза за времето - 11 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366929

Над Черноморието днес ще бъде предимно облачно, научи Moreto.net. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 8°-10°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Задушен свински дроб с праз и вино

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6656324

Задушен свински дроб с праз и виноВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Плевнелиев: С тези 9 протеста показваме, че не сме се освободили от робската психика

http://clubz.bg/62756-plevneliev_s_tezi_9_protesta_pokazvame_che_ne_sme_se_osvobodili_ot_robskata_psihika

От времето на Бай Ганьо до наши дни българите успяваме да покажем най-лошото на света, заяви президента (2012-2017) Росен Плевнелиев в ефира на Нова ТВ тази сутрин.

"Ще ми се да е обратното. Да покажем успехите на младите, успехите на икономиката."

Той коментира и множеството протести, които ще се проведат днес, в деня на официалното откриване на европредседателството ни:

"С тези 9 протеста показваме нещо - че още не сме се освободили от робската си психика, че все очакваме някой друг да ни освобождава."

Плевнелиев обаче добави, че всеки протест, стига да е законен и демократичен, трябва да бъде проведен. А протестите са в резултат на ниското доверие на гражданите в институциите, което е напълно заслужено.

"Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват нещо важно - целият политически елит не си е свършил работата през годините", заяви той по отношение на протестите на еколозите за Банско.

Според него втори лифт трябва отдавна да е построен, защото всички райони в страната имат право да развиват туризма:

"Абсолютна безотговорност е да оставим една трета, и най-бедната част на народа, да не развиват туризъм, заради едно безумно противопоставяне."

Плевнелиев похвали за пореден път Бойко Борисов за външната му политика и заяви, че успехите с Македония и другите държави на Балканите от миналата година са вече добри "лаври" за европредседателството.

"България е единствената държава на Балканите, която търси приятелство с всички. Премиерът Борисов си извоюва ролята на този мост между европейските лидери и Ердоган, което никой друг не успя."

Бившият държавен глава заяви, че е съгласен с някои от аргументите на своя наследник на поста Румен Радев срещу антикорупционното законодателство, но с други - не. Според него всеки закон подобрява нещата, проблемът е в прилагането им.

"Ние не сме силни в прилагането. Какъвто и закон да направим, той трябва да бъде прилаган, и резултати, резултати, резултати - това искат хората да видят", заяви Плевнелиев.

На 6 места в столицата без вода днес

https://offnews.bg//obshtestvo/na-6-mesta-v-stolitcata-bez-voda-dnes-672625.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Академик Дмитрий Лихачов“ в кв. „Обеля“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. в района на ул. 24, ул. 20, ул. „Рила“, ул. 14, ул. 11, ул. „Академик Дмитрий Лихачов“ и ул. 4 .

Инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Люляк“ в с. Кокаляне налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. „Люляк“ от ул. „Падинето“ до ул. „Батийница“, ул. „Батийница“ от ул. „Люляк“ до ул. „Йованец“, ул. „Латинка“, ул. „Явор“, ул. „Еделвайс“

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Голо бърдо“ в жк „Лозенец“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 21:00 ч. на ул. „Голо бърдо“ от ул. „Капитан Тодор Ночев“ до бул. „Черни връх“, ул. „Любата“ №14, бул. „Черни връх“ №34.

Разкриване на уличен водопровод до бл. 2 в жк „Гевгелийски“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 ч. по ул. „Попчево“ от ул. „Мировци“ до ул. „Иван Карасулски“.

Монтаж на пожарен хидрант на ул. „Захари Стоянов“ в Банкя налага спиране на водоподаването от 9:30 до 19:30 ч. на ул. „Захари Стоянов“.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Борис Руменов“ в кв. „Кръстова вада“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:30 ч. по ул. „Борис Руменов“ от ул. „Черни връх“ до ул. „Сашо Николов-Сладура“ и ул. „Хага“ №4 и №6

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Павлова няма проблем с протестите, ние сме демократична държава

http://clubz.bg/62755-pavlova_nqma_problem_s_protestite_nie_sme_demokratichna_dyrjava

За какво са знак 9 протеста в първия официален ден на европредседателството?

"Че искаме да дадем най-доброто от себе си", направи опит да се пошегува ресорната министърка Лиляна Павлова.

После щедро заяви:

"Колкото повече, толкова повече. Знаете ли, нека да протестират, ние сме демократична държава, отворена държава, всеки има право на мнение."

Според нея обаче темите на протестите вероятно ще се припокрият и "взаимоизядат".

"Дано Европа успее да разграничи кой протест за кой е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп", добави Павлова.

Според нея когато темата на протеста касае вътрешнополитически проблем, едва ли днешният ден е подходящ.

"Председателството не е мое, не е на правителството, то е на всички българи", каза още тя.

Павлова заяви, че опитите за дискредитиране на правителството по време на европредседателството са факт, политическа заявка на опозицията и "определени групи хора". Според нея това е тяхно право, но го правят самоцелно и това носи негативен отзвук върху цялата държава.

"Преди година имахме едни свободни, честни избори, в резултат на което имаме едно правителство, което работи добре. Политическата стабилност е факт", каза още тя. "Едно петно върху България, че сме най-лошите и най-черните, ако всеки ден на всяко едно предаване се споменава думата корупция.... трябва да спрем да го повтаряме. Корупцията е усещане. Корупцията е усещане. А усещането е у всеки един гражданин."

Според нея не трябва да се свързва убийството на бизнесмена Петър Христов не трябва да се "прикачва" към председателството.

Павлова каза още, че европейските чиновници не се интересуват от вътрешнополитическите ни проблеми и няма да обръщат внимание нито на протеста, нито на вота на недоверие срещу правителството, чието гласуване предстои този месец

Сексуалният тормоз изяде главата на още едно голямо име в света на музиката

https://www.actualno.com/scene/seksualnijat-tormoz-izjade-glavata-na-oshte-edno-goljamo-ime-v-sveta-na-muzikata-news_653656.html

Художественият ръководител и главен диригент на Британския кралски филхармоничен оркестър Шарл Дютоа напусна предсрочно поста си, предаде БГНЕС. Договорът на 81-годишния швейцарец трябваше да изтече чак през октомври 2019 година. В края на 2017 година обаче световните медии съобщиха, че три оперни певици са заявили, че са били обект на сексуални домогвания от страна на Дютоа през периода 1985 – 2010 година. Самият Дютоа отрича обвиненията, но независимо от това вече няколко оркестъра

Откриването на европредседателството: концерт, протести и блокирани улици (карта)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/11/3110062_otkrivaneto_na_evropredsedatelstvoto_koncert_protesti/?ref=rss


С официална церемония и концерт в Народния театър "Иван Вазов"тази вечер ще бъде открито българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В София пристигат лидерите на Съвета на Евросъюза - Доналд Туск, и на европарламента Антонио Таяни, както и всички членове на Еврокомисията, начело с Жан-Клод Юнкер. От българска страна в церемонията ще участват шефът на парламента Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета му, представители...

Любим виц на Любомир Стойков от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6656514

Любим виц на Любомир Стойков от фейсбук Любим виц на Любомир Стойков от фейсбук - Скъпи! - провиква се жената от спалнята. - Купила съм ти разкошен подарък! - Покажи ми го. - Минутка! Сега го

Apple с нов проект - фантастичен телевизионен сериал

https://www.actualno.com/showbusiness/apple-s-nov-proekt-fantastichen-televizionen-serial-news_653655.html

Компанията Apple поръча на режисьора на три от четирите филма от сагата "Игрите на глада" Франсис Лорънс нов сериал, който да се превърне в част от бързо растящия ѝ списък с телевизионни проекти, предаде БГНЕС. Научнофантастичният сериал ще се казва See и ще бъде по сценарий на Стивън Найт (Dirty Pretty Things). Продукцията ще бъде реализирана с помощта на още две продуцентски къщи - Chernin Entertainment и Endeavor Content, които създадоха съвместна компания, посветена на създаването

На 11 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6656519

На 11 януари рожден ден иматАни Илков, поет Атанас Янкулов, музикален продуцент Емил Димитров, бивш депутат Миодраг Иванов, актьор Надежда Кабакчиева, издател, собственик на ИК “Слънце” Николай Александров, депутат в 44-ото НС Петър Беков, бивш депутат Румен Дунев, автомобилен състезател Юрий Дачев, писател и драматург, бивш зам.

Зрелищен обир: Крадци с брадви отмъкнаха бижута за милиони от парижки хотел

//dariknews.bg/novini/sviat/zrelishten-obir-kradci-s-bradvi-otmyknaha-bizhuta-za-milioni-ot-parizhki-hotel-2071784

Крадци, въоръжени с брадви, отмъкнаха бижута за милиони от магазин в прочутия парижки хотел Риц (Ritz), предадоха световните агенции.
 
Петимата крадци нахлули в луксозния хотел в късния следобед и използвали брадви, за да счупят стъклен

Орбан със заплаха към Брюксел - ще се обърнем към Китай

https://www.actualno.com/europe/orban-sys-zaplaha-kym-bruksel-shte-se-obyrnem-kym-kitaj-news_653654.html

2018-та година ще бъде от ключово значение за Европа. Ако не получат от Европейския съюз (ЕС) необходимите финансови средства за изграждане на инфраструктура, държавите от Централна Европа ще се обърнат към Китай. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан по време на икономически форум организиран от вестник "Ди Велт", предаде БГНЕС. Според Орбан "Централна Европа трябва да се справи със сериозни недостатъци в инфраструктурата". "В този сектор има още много какво да се

Синдромът на отличника

https://offnews.bg//mama-nindzha/sindromat-na-otlichnika-672684.html

Ако една петица е в състояние да предизвика сълзи - от обида или страх, имаме работа със Синдрома на отличника. Как се появява той? Най-често се насажда от родителите: „Каква е тази петица по математика? Трябва да имаш шестица! На теб математиката ти се удава!“ Единствената възможна оценка е шестицата – всички фрази, които внушават това, създават у детето нагласа „аз съм добър само, когато изкарвам шестици“. И макар повече възрастни много добре да знаят, че оценките често нямат нищо общо с реалните знания, настояват да не се разваля успеха с петици. Понякога шестиците и успехът в училище са единственият…

С концерт в Народния театър България открива председателството на Съвета на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/11/3109453_s_koncert_v_narodniia_teatur_bulgariia_otkriva/?ref=rss


С празничен концерт в Народния театър "Иван Вазов" България официално открива днес председателството на Съвета на Европейския съюз. За церемонията в София пристигат лидерите на Съвета на Евросъюза - Доналд Туск, и на европарламента Антонио Таяни, както и всички членове на Еврокомисията, начело с Жан-Клод Юнкер.<br /><br />Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в...

Православен календар за 11 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653142

Православен календар за 11 януариНеделя след Богоявление. Преп. Теодосий Велики. Преп. Теодосий Антиохийски  Св. Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен “началник на общежитието”. Сам той измивал раните на страдащите в неговите болници и помагал за обслужването на разнообразните просители и поклонници. Св.

Увеличават се жертвите на свлачищата в Калифорния

https://www.actualno.com/america/uvelichavat-se-jertvite-na-svlachishtata-v-kalifornija-news_653653.html

17 са вече загиналите в резултат на свлачищата и наводненията в южната част на Калифорния, САЩ, съобщи БГНЕС, която се позовава на изявление от шерифа на Санта Барбара Бил Браун пред ДПА. Освен тях още 17 души се водят изчезнали. Властите отчитат, че повечето от смъртните случаи са регистрирани в района Монтесито, намиращ се на около 150 километра северозападно от Лос Анджелис, под зоната на горене на така наречения пожар "Томас". Именно избухналият през декември "Томас", у

Още нощен...

http://pogled.info/bulgarski/oshte-noshten.91818

/Поглед.инфо/ Отново тук съм... А не исках... Дори кафето си разплисках... Все още сънен... Още нощен... Защо? Какъв е този мощен неустоим във мене глас да се събуждам в този час...

Велизар Енчев: Мария Захарова е права, виновен е слугинският комплекс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284305_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%95%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%B2%D0%B

 Изявлението на говорителя на руското МВнР наистина е провокация - заради системната гавра с техни паметници, заради определянето на Русия като заплаха за националната ни сигурност, заради грозното изопачаване на историята

Какво всъщност ни каза Москва с изявлението на говорителя на МВнР на Руската федерация Мария Захарова по повод оскверняването на паметника на съветската армия в София на 30 октомври т.г.? Над този въпрос трябва да се замисли българският елит и платените му клакьори, а не да надуват мускули и имитират защита на националното достойнство.

Какви са необоримите факти, старателно избягвани от кресливата радикална десница, която дори не крие симпатиите си към профашисткия режим на Борис Трети по време на Втората световна война? Първият факт е поредното оскверняване на паметник на чужда държава, което вече е рецидив и поставя въпроса за отговорността на Столична община, на общинската полиция и МВР. 

Някой впрочем води ли сметка кой по ред е този вандалски акт и защо все още не е поставен постоянен полицейски пост пред паметника на съветската армия? Нека си представим тази хипотетична ситуация: Ако някой си позволи три пъти в годината да осквернява паметника на американските летци пред американското посолство, как би реагирал Държавният департамент на САЩ? При това става дума за паметник на пилоти, бомбардирали изключително цивилни обекти в София, в резултат на което загиват 1243-ма мирни жители, 1355 са ранени и са разрушени над 5300 сгради. 

Нима след подобен акт американското посолство нямаше да поиска денонощна полицейска охрана на паметника? Нима американската страна нямаше да наложи санкции на България заради варварско отношение към паметник на свои загинали войници? 

Задавам тези въпроси и съзнавам, че малцина у нас възприемат като национална обида поругаването на един паметник? Просто всеки коментира подобен срамен акт не от морално-етична позиция, а от позицията на собственото си идеологическо пристрастие. Което е диагноза за болното ни общество, обладано от фобски и филски бесове и загърбващо историческите факти. 

А най-безспорният факт е, че по време на Втората световна война Царство България влиза в Тройния пакт, съюзник е на нацистка Германия и обяви т.нар. Символична война на САЩ и Великобритания. В резултат на тези събития СССР ни обявява война на 5 септември 1944 г. и на мирните преговори в Париж (1946 г.) България е третирана като победена държава, плащаща до средата на 60-те години на миналия век тежки репарации на Гърция (45 млн. долара) и Югославия (25 млн. долара). Съветската армия влиза на българска земя не по волята на обитателя на Кремъл, а след постигнатите договорености между Рузвелт, Чърчил и Сталин в Техеран и Ялта. Сиреч, душманите на паметника на съветската армия първо трябва да се сърдят на приятелите си в Лондон и Вашингтон, а след това на Москва.

Но нека се върнем на руската реакция, приемана от държавните ни институции като провокация. Да, изявлението на Мария Захарова наистина е провокация! Но добре подготвена провокация, целяща да провокира адекватна реакция към опазването на паметниците от страна на българската държава.

Ето какво заяви Мария Захарова: "В годините на Втората световна война благодарение на нашите воини беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 000 души бяха спасени от неизбежна смърт“.

Не е нужно да си лингвист, за да направиш този коментар: Захарова казва, че „благодарение“ на съветските войници са спасени евреите в България, а не, че съветските войници са спасили българските евреи.

Говорителката на съветската дипломация чете предварително написан текст и не импровизира, което подсказва, че всяка дума е премислена и се търси определен външнополитически ефект. Какъвто се и получи.

Захарова ни казва, че благодарение на настъплението на съветската армия, благодарение на победата при Сталинград през зимата на 1943 година, която обърна хода на войната, е предотвратена депортацията и унищожаването на евреите в България. 

Какво тук е невярно и е фалшива новина? Да, тя можеше да го изрече по-прецизно и така да избегне тълкуванията, но очевидно авторите на текста са искали да предизвикат реакция и публичен дебат. 

И успяха да предизвикат реакции - не само на МВнР, но и на държавния ни глава. А дебатът за спасяването на евреите в Царство България и за гибелта на 11 000 евреи в „новоосвободените земи“ никога не е спирал.

Защото нашата отговорност за изпращането им в нацистките лагери на смъртта е безспорна и най-унизителното е, че македонистите в Скопие постоянно ни припомнят тази черна страница с Музея на холокоста в Скопие.

Същите македонисти, които избиха хиляди българи във Вардарска Македония след Кървавата Коледа на 1945 година. Но това е друга тема, по която управляващите не смеят да реагират пред Скопие, както нахакано се перчат пред руската говорителка. 

Понеже стигнах до комплексарското перчене, как да отмина недопустимия телевизионен коментар на проф. Божидар Димитров, който мина мярката, обиждайки Захарова с думите „пикла без цици“. Наистина, от 1 ноември историкът е пенсионер, вече не е държавен служител и руското посолство няма основание да връчи протестна нота на МВнР, но думите му унижават не Мария Захарова, а самите нас.

Като е такъв голям патриот и също вещ историк, защо македонстващият военен министър не ни обясни как така срещу "окупаторската" армия не е даден нито един изстрел от български войници на 5 септември 1944-та?

Нека му подскажа отговора: Защото руснаците са били толкова "окупатор" в България, колкото и "бугарскиот окупатор во Македония"… 

Сигурно ще е неприятно за някои, но трябва да го чуят: Казаното от Захарова е адресирана към управниците ни провокация заради системната гавра с паметника на съветската армия, заради определянето на Русия като заплаха за националната ни сигурност в правителствен доклад, заради изопачаването на историята и омаловажаването на 20-те милиона жертви, благодарение на които Вермахта бе смазан на Източния фронт, а Европа освободена от нацистката чума. 

Без сатанизираната днес Червена армия, пречупила гръбнака на хитлеристката военна машина при Москва, Сталинград и Курск, ние нямаше да спасим своите евреи и щяхме да сме славянска тор за тевтонските рицари. Естествено, тази съдба щяха да избегнат почитателите на Фюрера в Царство България, управляващата върхушка и комисарят по еврейските въпроси Александър Белев, изготвил прецизен план за депортация на всички евреи, одобрен от антисемитския кабинет на Богдан Филов. Всички тези „патриоти“, имащи почитатели и в сегашния парламент, щяха да лъскат с гордост германски ботуши и пеят „Лили Марлен“.

Иронията в цялата сага е, че руската страна можеше изобщо да не разбере за оскверняването на паметника, ако 25-годишният зам.-външен министър Георг Георгиев (без нито един ден трудов стаж където и да е) не бе написал в своя профил във Фейсбук послание към засегнатите евреи. Понеже прясно произведеният дипломат на ГЕРБ се възмутил не от поругания паметник, а от обидния надпис, който гласи: "100 години ционистка окупация". 

В разгара на скандала Георг и началничката му не пропуснаха да изтъкнат, че издълбоко познават балканската история и никой не може да им чете лекции. И са прави – невежият не бива да се поучава. Как да му кажеш и той да те разбере: Не Мария Захарова ни е виновна, а порокът ни да ругаем стария и слугуваме на всеки нов господар! 

Хроничните комплекси на болните нации и зависимите им управници не се лекуват с лекции. 
-------------------------------------------------------
Авторът ни предостави този текст в качеството си на доктор по международно право и посланик на България в Хърватия (1997-2002)

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
В."Уикенд" (10 ноември 2017)

Полша може да опита да излезе от Европейския съюз, предупреди Доналд Туск

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284304_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%

 Той окачестви също така като "тъжен ден за всички" решението на Брюксел да задейства Член 7 от Договора на ЕС заради "системните заплахи"

Настоящото правителство на Полша може да направи опит да извади страната от ЕС, ако й бъдат спрени еврофондовете. Това коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, бивш премиер на Полша, в интервю пред Tygodnik Powszechny.

Правителството във Варшава има конфликти с ЕС по няколко теми, най-вече по отношение на спорните промени в съдебната система. Това принуди ЕС да започне безпрецедентна дисциплинарна процедура срещу Полша.

"За управляващата партия "Право и справедливост" ползата от членството в ЕС се свежда до платежния баланс, напълно се пренебрегват други ползи като общия пазар, правовия ред, гарантиране на сигурността и др. Така че много лесно мога да си представя ситуация, при която ако един ден Полша се озове сред нетните платци, полското правителство ще реши, че е време да се попитат поляците дали искат Полша в ЕС и след това ще се действа усилено, за да бъде направено заключението, че е необходимо да се сбогуват с членството", каза Туск.

Той окачестви също така като "тъжен ден за всички" решението на Брюксел да задейства Член 7 от Договора на ЕС заради "системните заплахи" за независимостта на полската съдебна система от дясното правителство на Полша.

Доналд Туск посочи още, че управляващата партия "Право и спаведливост" има много общи цели и сходни виждания с Русия. Той все пак даде надежда, че може да се намери компромисен изход от ситуацията, като се отхвърлят подготвените промени в съдебната система.

Граждани посрещат еврогостите на летище София с плакат с надпис "ШУШАНА"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284303_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%

 Първите гости от Европа вече пристигнаха в София и бяха посрещнати от импровизиран протест под формата на малка агитка с плакат " Шушана" 

 
 
Охраната на летището и полицията са се опитали да изгонят хората от зоната на посрещане, но според тях те си чакат Шушана, която никога не са виждали, но все пак са я чували и уговорката е да я посрещнат с голям плакат точно днес на летището.
 
 
Объркани полицаите в момента не знаят как да реагират, но са помолили хората с плаката да се изтеглят назад.
 
 
Според наш източник на летище " София" идеята на Протестиращите е да запознаят гостите от Европа с хитовата песен и да я предложат за химн на Европа, вместо Одата на Радостта.
 
 
Официалните лица по посрещането от партия Герб, правят всичко възможно да осуетят достъпа до гостите и засилват присъствието на полиция на летището.
 
 
 
Източник: xaknews.blogspot.bg

Взрив избухна на подпалилия се танкер в Източнокитайско море

https://www.actualno.com/asia/vzriv-izbuhna-na-podpalilija-se-tanker-v-iztochnokitajsko-more-news_653652.html

На иранския петролен танкер, който в събота вечерта (6 януари) се сблъска с хонконгски товарен кораб в Източнокитайско море и се подпали, избухна взрив, предаде БГНЕС. В съобщение, публикувано на сайта на китайското министерство на транспорта се казва, че във връзка с този взрив на местопроизшествието временно е преустановена работата по погасяването на пожара. Спасителите са изтеглени на безопасно разстояние. Работата по потушаване на пожара не е дала очакваните резултати. Взривът на танкера,

Проверяваме безплатно боновите си книжки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284302_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%

 

2000 данъчни декларации пуснати онлайн от началото на годината

Вече можем безплатно да проверим какви акции, облигации и дялове притежаваме, както и в кое дружество са активите ни, на сайта на Централния депозитар. Освен това ще можем и да разберем какво имаме в боновите книжки, ако сме взели участие в масовата приватизация. Електронната услугата е достъпна от вчера, съобщиха от депозитара.

За да проверим акциите си ще трябва да въведем ЕГН и персонален идентификационен код

 

(ПИК), който се издава безплатно

 

от Националната агенция за приходите (НАП). Справката е достъпна на следния линк https://ewallet.csd-bg.bg.

Проектът е реализиран от експертни екипи на двете институции и е резултат от стремежа им да намалят административната тежест върху гражданите и да създават ползи за тях, се посочва в съобщението.

„Новата електронна услуга, която разработихме заедно с НАП, има за цел да улесни гражданите, да направи достъпа им до информация за собствеността върху финансови инструменти бърз и безплатен. Това е част от системните ни усилия да стимулираме интереса към инвестициите в акции, както е и начин да развиваме успешно капиталовия пазар в страната ни“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на Централния депозитар.

Междувременно данъчните съобщиха, че от началото на февруари всички задължения към хазната ще могат да се плащат директно по банкова сметка на НАП в БНБ и то

 

без да се удържат такси

 

Плащането ще отнема секунди и така ще отпаднат проблемите за хората и фирмите, които превеждат пари в последния момент.

От нареждане на плащането през търговска банка до получаване на парите в НАП обикновено минават един или два работни дни и ако данъкът се плати в последния момент, се получава забавяне и задължения за лихви. Макар и малки, тези лихви пречат на хората да искат данъчни отстъпки, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. Промяната няма да важи само при плащането на данъци, а и при превеждането на суми за осигуровки и всякакви други публични задължения.

Към момента в НАП вече са получени над 2 хил. данъчни декларации, а срокът за подаването им е до 30 април. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват и

 

5% отстъпка върху данъка

 

за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Точно тук е новата част в сравнение с миналогодишната данъчна кампания, тъй като тогава за да спестим част от данъците си срокът за подаване на документите бе края на март. Намалена е и сумата за отстъпка от 1000 на 500 лева. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г. (миналата година датата бе 2 май).

От приходната агенция припомнят, че можем да ползваме допълнително и 1% отстъпка, ако получаваме всичките си доходи по банков път и да

 

харчим поне 80% безкасово

 

За целта не е необходимо банково извлечение, но данъчните ще правят и проверки.

С новите промени се дава и възможност гражданите да обявяват в годишната си декларация и придобитите през годината необлагаеми доходи, например от социални помощи, продажба на имот или друго, а също и полученото имущество по наследство, завещание или дарение, или на базата на възстановено право на собственост. До миналата година нямаше такава опция и често се стигаше до необосновани ревизии.

От 2018 г. фирмите са задължени да подават документите си онлайн до 31 март, компаниите без дейност пък няма да подават декларации.

Колите със стикер колко замърсяват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284301_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82

 

Смогът вдига двойно цената на синята зона, не пускат таратайки в центъра при обгазяване

Всички коли в България да имат стикери, показващи колко вредни емисии изпускат във въздуха. Такива законодателни промени предлагат от Столичната община. В дни, когато се очаква силно замърсяване на въздуха, в центъра на София ще се допуска движение само на автомобили с екологичен стандарт Евро 5 или Евро 6. Това е една от крайните мерки срещу обгазяването, които предвиждат в общината и които бяха представени на заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Мерките ще се прилагат в зависимост от степента на замърсяване и количеството фини прахови частици, които се очакват в следващите 48 часа. Ако те са между 50 и 100 микрограма на кубичен метър, общината само ще отправя призиви към гражданите да не излизат с автомобилите си и да не палят печки на твърдо гориво. Ако се очаква замърсяване от над 100 микрограма буферните паркинги в града ще работят безплатно, за да могат хората да си оставят там колите и да се придвижат до центъра с метро. В случай, че праховите частици са над 150 микрограма на кубичен метър таксата за паркиране в синята зона в центъра ще е двойно по-висока – 4 вместо 2 лева на час

Най-драстични мерки се предвиждат, ако очакваното ниво на замърсяване е над 200 микрограма. Именно тогава няма да се допускат в центъра на града автомобили, които не отговарят на най-високите екостандарти Евро 5 и Евро 6. За да се случи това обаче, са необходими законодателни промени, с които всички коли в страната да бъдат сертифицирани и задължително да имат стикери, показващи колко замърсяват.

Следващата стъпка е въвеждане на т.нар. зелен билет за градския транспорт.

Както „Монитор“ писа, той ще струва един лев и с него ще може да се пътува цял ден по всички линии на обществения транспорт. Такъв билет ще се пуска, ако праховите частици са били над 200 микрограма на куб. м. в продължение на два дни и в следващите 48 часа прогнозите са те да останата на това ниво. Ако пък екстремното замърсяване продължи повече от две седмици се предвижда пълна забрана за движение на коли в София.

Мерките ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на общинския съвет на 25 януари и ще могат да влязат в сила веднага. Изключение са само тези от тях, свързани със стикерите на автомобилите, тъй като за прилагането им са необходими законови промени, които ще отнемат повече време.

Друга мярка, която предстои да влезе в сила съвсем скоро, е значително повишаване на таксите, които плащат строителните машини и тежката техника, за да влязат в центъра на София.

Рашидов: Най-малко „Капитал“ може да бъде стожер на свободното слово

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284300_%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%E2%80%9E%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%E2%80%9C+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D

 Най-малко „Капитал“ може да бъде стожер на свободното слово. Това заяви пред „Монитор“ бившият културен министър и настоящ шеф на медийната комисия в Народното събрание Вежди Рашидов. Поводът за коментара му по адрес на закъсалия сайт на розовобузия разградски олигарх е срещата, която организираха медиите от Фабриката за фалшиви новини около кръга „Капитал“ и скандала вследствие на това, че на нея не бяха допуснати „чужди“ журналисти, извън групата, обслужваща олигархията.

„Грантаджиите, които взимат пари не могат да говорят за свобода на словото“, възмути се Рашидов и допълни, че в България няма закон, който да ограничава медиите. „Хора, които взимат чужди пари не са свободни, а самите те са зависими“, убеден е той. По думите му винаги тези, които са най-зависими най-много говорят за свободата на словото. „Пари не се раздават на улицата, а се дават за нещо“, заяви още Рашидов в коментар на скандалната среща, която събра куп олигарси, мнозина от които подсъдими издатели, като Иво Прокопиев и Огнян Донев.

 

Ной бил използвал мобилен телефон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284299_%D0%9D%D0%BE%D0%B9+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD

 

Ноевият ковчег работел с ядрена енергия

Турски учен твърди, че по времето на потопа, описан в свещените книги на три религии, Ной е използвал мобилен телефон, а корабът му е работел с ядрена енергия, пише "Хюриет дейли нюз".

Явуз Йорнек, преподавател във факултета по морски науки на Истанбулския университет, изложи тезата си пред турската държавна телевизия ТРТ 1.

По думите му малко преди потопа, за който се разказва както в Стария завет, така и в Корана, Ной е разговарял със сина си по клетъчен телефон.

"Имало е вълни, високи 300-400 метра, а синът му е бил на километри разстояние. В Корана пише, че Ной е разговарял със сина си. Но как е могло двамата да разговарят? Дали е било чудо? Би могло. Ние обаче мислим, че той е говорил със сина си по клетъчен телефон", каза ученият.

Според Йорнек също така Ной, смятан за пророк от мюсюлманите, сам е построил от стоманени плоскости ковчега, който при това използвал ядрена енергия. Той уточни, че говори като учен.

Ной е почитан едновременно от юдаизма, християнството и исляма.

Учени и авантюристи от години издирват Ноевия ковчег, с който Ной спасява семейството си и много двойки животни от бедствието, с което Бог наказва човечеството.

През май миналата година изследователи от Noah's Ark Ministries International (NAMI) заявиха, че са успели с вероятност от 99,9% да докажат, че са открили Ноевия ковчег.

Предполага се, че ковчегът се намира под дебел слой сняг и вулканични породи в планината Арарат, в Турция.

Учените от NAMI обясняват, че на височина около 400 над морското равнище са открили дървени фрагменти. След като са направили въглероден анализ на находката, те са стигнали до извода, че възрастта на намерените фрагменти е 4800 години.

По думите на един от учените Ман Фай Юън, засега не може да се каже с увереност от 100%, че това са останките от Ноевия ковчег, но вероятността това да е именно библейския плавателен съд е цели 99,9%. Според него намерените парчета дърво са много подобни на описваните на много различни места в историческите източници. Друг изследовател от екипа Панда Ли коментира, че находката наподобява дъски, които се сглобяват една за друга. Всяка дъска е широка по 20 см, а сглобките са праисторически.

Учените споделят, че са намерили парчетата в ледник в планината, разпръснати в радиус от стотина метра.

Скептици отбелязват, че това може и да не е Ноевият ковчег, защото може би той изобщо не е съществувал, а е просто поредният праисторически огромен кораб.

Въпреки това изследователите настояват, че корабът е точно този и има много отделения, в които са били различните животни.

Както е известно, Ноевият ковчег е описан в стария завет на Библията (Битие 6-9 глава). Там плавателният съд е описан като голям кораб „ковчег“, построен от Ной по поръчение на Бог, за да спаси от Потопа себе си, семейството си и избрани двойки от различните видове животни. Според Библията световният потоп продължава една година и през това време загива всяко живо същество, освен онези в „ковчега” на Ной. Предполага се, че ковчегът на Ной засяда при върховете на планината Арарат. Тогава Ной пуска от своя кораб врана, а след 40 дена гълъб. След като гълъбът се връща на кораба с маслинова клонка в човката, Ной разбира, че земята вече е започнала да изсъхва. Накрая Ной, семейството му и двойките животни, намиращи се в ковчега, излизат в света точно една година след започването на потопа и дават неговото ново начало.

Новата война за преразпределение на Балканите престава да бъде празна заплаха

http://pogled.info/svetoven/balkani/novata-voina-za-prerazpredelenie-na-balkanite-prestava-da-bade-prazna-zaplaha.91817

/Поглед.инфо/ Грузия е възмутена от "нечувана глупост": президентската делегация на Южна Осетия е домакин в Европа на държавно ниво. Но самата Европа не е в момента в Грузия, тя се тревожи за приемащата държава - Република Сръбска и нейният президент Милорад Додик. Смята се, че последният води републиката към модела на изхода в Босна. Следователно, към нова кървава война на Балканите.

Volvo с рекордни продажби през 2017 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284298_Volvo+%D1%81+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 

Шведите отчетоха реализацията на над половин милион нови коли

Шведският производител на премиум автомобили Volvo отчете рекордни продажби за 2017 година, с глобален ръст от 7% спрямо 2016 г. и 571 577 продадени коли. Новото Volvo XC60 и моделите от серията 90 са най-продаваните автомобили на марката глобално. Тази тенденция подчертава ефекта от разработката на новата платформа на Volvo – SPA и внасянето на иновации в дизайна, технологиите и марката като цяло. В региона на Азия продажбите са се увеличили със стабилните 20,9%, като най-големият пазар – Китай, отбелязва рекорден ръст от 25,8% в сравнение с 2016 г. В Европа, Средния Изток и Африка ръстът на продажбите е 3,3%, а в Америка е 0,7%. Изминалата 2017 г. беше важна година за Volvo в много отношения.

 

 

На автосалона в Женева през март беше представено новото Volvo XC60, което замени абсолютния бестселър на компанията и най-продавания средно размерен SUV в Европа. През септември видяхме премиерата и на XC40 – първият модел на Volvo в бързо растящия сегмент на компактните SUV. Volvo обяви, че поставя електрификацията в основата на бъдещия си бизнес и от 2019 г. всеки нов модел ще има електрически двигател, слагайки исторически край на автомобилите, които имат само двигатели с вътрешно горене.

Много успешна година отчете шведският автомобилен производител и на пазара в България. Ръстът на продажбите на автомобили Volvo у нас през 2017 г. е 9,4% спрямо предходната 2016 г. С успешната си премиера у нас, новото Volvo XC60 се утвърди като категоричен бестселър.

 

 

Продължават успешните продажби и на флагмана ХС90, със солидно присъствие на версията с хибриден двигател - T8 Twin Engine Plug-in Hybrid. Новото Volvo ХС40 обещава да настигне по успехи по-големите си високопроходими братя, с първи сключени договори на зелено, само няколко седмици след световната премиера в Милано. Приключенската версия на класическото комби – Volvo V90 Cross Country, също се радва на успешни продажби, след дебюта на българския пазар в началото на 2017 г.

Във връзка с електрификацията, Volvo обяви обособяването на Polestar като самостоятелна марка за електрифицирани автомобили, изцяло консолидирана с Volvo Car Group.

 

 

През 2017 г. Volvo Cars задълбочи и партньорството си с Geely чрез създаването на съвместна технологична компания, за да се осигурят необходимите икономии за развитието на следващото поколение електрифицирани автомобили. Volvo също така обяви, че поема 30% от акциите на новата марка на Geely, LYNK & CO, базирана на съвместната платформа CMA (Compact Modular Architecture). Volvo продължава изграждането на нов производствен център в Южна Каролина – първият завод на Volvo в САЩ, където ще се произвежда новото S60, както и следващото поколение ХС90 от 2021 година. В края на 2017 година Volvo подписа рамково споразумение с компанията за споделено пътуване Uber за продажбата на десетки хиляди автомобили с автономно управление между 2019 и 2021 г.

П. Ганев: Протестът за Пирин не е насочен срещу втория лифт, а към корупцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284297_%D0%9F.+%D0%93%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%8

 Банско вероятно има нужда от втори кабинков лифт, а ски спортът трябва да се развива. Причината хиляди хора да протестират срещу решенията на правителството в тази посока е недоверието в политическата класа и усещането, че тя не отстоява публичния интерес, а е „на концесия”. Тази позиция защитиха икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев и музикантът и еко активист Васил Гюров в ефира на bTV.

Ганев представи данните от два доклада на ИПИ. Според единия между 2008 г. и 2015 г. има удвояване на туристите в Банско, като в силен месец през зимния курорт минават между 20 и 30 хил. чужди туристи и още 10 хил. българи.

„Няма как да бъдат извозени, мисля, че е обосновано да има втори лифт, но виждам и всички фундаменти за протест”, коментира той.

В същото време в доклада „Отстъплението на демокрацията в България” се посочва, че от 2013 г. насам се наблюдава разрастване на корупцията по високите етажи, припомни икономистът.

По думите на Ганев при решения като това на правителството от 28 декември за Банско, се очаква държавата да гарантира, че ще бъдат спазвани разпоредбите, но това не работи, когато гражданите смятат, че властта е корумпирана. 

„Протестите не са против ски туризма, протестите са против решението на правителството, което е брутално във всички посоки”, подчерта и Васил Гюров, като допълни, че протестиращите са против не заради изграждането на втория лифт, а против самата процедура.

По думите му управляващите са бързали да приемат промените в Плана за управление на парка преди влизането в сила на новия Закон за концесиите, а самите текстове са неясно формулирани.

Според музиканта министри обикалят телевизиите в защита на частен интерес и са „на концесия”, а в същото време не е ясно кой е реалният собственик на концесионера в Банско - „Юлен”.

„Би било доста по-логично, като искаш да строиш нещо в национален парк, да се покажеш с лицето си”, съгласи се и Ганев, като обаче отбеляза, че законът позволява сегашната ситуация.

Икономистът обаче е категоричен, че нито спирането на проекта за втори лифт, нито оставката на един или друг министър ще решат основния проблем – политическата корупция.

Междувременно бившият министър на околната среда и водите в кабинета „Борисов 1“ Нона Караджова, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че всяко твърдение, че отсега се знае как ще се секат горите и как ще се излезе от зоната на ЮНЕСКО, е напълно неоснователно.

“Твърдението, че решението на Министерския съвет за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин“ нарушава закона, не е вярно. Нито ще се изсичат горите в 60% от парка, нито ще се излиза от буферната зона на ЮНЕСКО при евентуален строеж на втори лифт”, обясни Караджова.

Според нея целта е да се допусне проектиране, за да се види откъде ще мине новата въжена линия. След това тя се подлага на европейски процедури, екологична оценка на териториално-устройствения план, на оценка за въздействие върху околната среда, а в тези процедури могат да вземат участие всички граждани, добави бившият шеф на ековедомството. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Цените на жилищата в България растат бързо след петгодишна стагнация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284296_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D1%8

 След почти петгодишна стагнация цените на жилищата в България се увеличават бързо благодарение на намаляващите лихвени проценти и силната икономика, пише в свой анализ онлайн изданието Global Property Guide.

Индексът на цените на жилищата в страната се повишава с 8,59% (6,55% след корекция спрямо инфлацията) за 12-те месеца до края на второто тримесечие на 2017 г. Ръстът остава относително стабилен в сравнение с предходните тримесечия, показват данните на изданието, което се позовава на статистиката на Евростат и Националния статистически институт (НСИ).

За 12-те месеца до края на първото тримесечие на 2017 г. например увеличението на цените достига 8,98%, през последните три месеца на 2016 г. е 8,11%, а през третото тримесечие на 2016 г. - 8,8%.

Цените на новите жилища се повишават със 7,32% (5,3% при корекция с инфлацията) за 12-те месеца до края на първата половина на 2017 г. спрямо 4,9% за предходния 12-месечен период. През последните три месеца на 2017 г. обаче цените на новите жилища отбелязват минимален спад от 0,82% (0,69% при корекция с инфлацията), допълва изданието.

 

Цените на съществуващите жилища нарастват с 9,2% (7,15% при корекция с инфлацията) за 12-те месеца до края на юни 2017 г. спрямо ръст от 7,48% за предходния 12-месечен период. През последните три месеца на миналата година увеличението достига 4,16% (4,29% при корекция с инфлацията).

Почти нулевите лихвени проценти по банковите депозити насърчават хората да инвестират в недвижими имоти, включително и покупки на имоти в строеж, посочва изданието.

В анализа се припомня, че предишният бум на пазара продължи от 2000 до 2008 г., като през този период цените на имотите се увеличиха с 300%. Балонът се спука в края на 2008 г. Така през 2009 г. средната цена на жилищата в България намаля с 25,72% (26,14% при корекция с инфлацията).

Спадът чувствително се забави през 2010 г., когато достига 4,96% (9,08% коригиран с инфлацията). През 2011 г. понижението достига 5,81% (8,33%), през 2012 г. - 1,3% (5,33%), а 2013 г. - 1,2% (минимален ръст при корекция с инфлацията).

Реалният ръст на цените на жилищата в България започна да се усеща от 2014 г., когато беше отчетено увеличение от 2,78% (3,69% при корекция с инфлацията), който се ускори до почти 4% през 2015 г. и се удвои до 8% през 2016 г.

Пазарът на имоти в България се очаква да остане силен в средносрочен план. Търсенето на имоти в големите градове продължава да расте, а предлагането е ограничено заради все още ниските нива на новото строителство, посочва изданието.

Икономиката на България се очаква да нарасне с 3,6% през 2017 г. и с още 3,2% през 2018 г. спрямо средногодишен растеж от само 1,1% за периода от 2010 г. до 2014 г. според оценки на Международния валутен фонд (МВФ).

Що се отнася до локалните пазари, в столицата София е отчетен ръст на цените на жилищата от 10,6% за 12-те месеца до края на юни 2017 г. Цените на новите жилища отбелязват по-силен ръст – 13,5% за периода, докато за старото строителство той е 9,4%.

Във Варна, най-големият град на черноморското крайбрежие, ръстът за периода достига средно 13,9% при 14,9% за новите жилища и 13,5% за съществуващите. В Бургас, другият голям град на Черноморието, увеличението за периода е 4%, като цените на новите жилища се понижават с почти 2%, докато на имотите старо строителство се увеличават с 13,4%.

В Пловдив, втория най-голям град в България, цените се увеличават средно с почти 7% за периода при 8,1% ръст за съществуващите жилища и 4,1% за новите. В Русе ръстът достига средно 12,8% с 15,2% увеличение за новите жилища и 0,3% спад за старите. В Стара Загора повишението достига почти 9% за периода при 17,6% ръст за новите жилища и 6,1% за съществуващите.

 

В столицата София средната цена на имот за кв.м достига 1 060 евро през третото тримесечие на 2017 г., посочва изданието. Спрямо предходното тримесечие няма промяна, но на годишна база увеличението достига 14%. Понастоящем средната покупна цена на жилищата в София е 93 хил. евро.

Най-предпочитани са южните квартали, "Лозенец", централните райони, "Кръстова вада" и "Хладилника" в района на бул. "Черни връх" и мол Paradise Center, където минава и метрото. Сред другите предпочитани квартали се нареждат и "Витоша", "Младост", "Надежда", последните два заради метрото.

Строителството все още е доста под пиковите равнища, отчетени преди срива на пазара. Своя връх секторът достигна през 2009 г. с над 22 хил. завършени жилищни единици. През 2012 г. се наблюдава рязък спад до 9 700 единици, който продължава и до 2015 г., когато завършените жилища са 7 800.

През 2016 г. започна обрат, като има почти 20% ръст на завършените жилища до малко над 9 300.

Лихвите по ипотечните кредити в България са на исторически най-ниско ниво. Средният лихвен процент достига 3,87% през октомври 2017 г. спрямо 4,62% пред октомври 2016 г. Ипотечният пазар се сви значително през последните шест години след масивна експанзия през годините на бума, но ръстът му се възобновява. През октомври обемът на новоотпуснатите жилищни кредити достига 267,1 млн. евро, което е с почти 40% над нивото от октомври 2016 г., посочва изданието, като цитира данни на БНБ.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

 

Започва рязко падане на температурите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochva-riazko-padane-na-temperaturite-2071769

Студ, дъжд и сняг в цялата страна в следващите дни. Рязкото падане на температурите ще започне още в петък, съобщава

С девет протеста е белязан денят на официалното откриване на eвропредседателството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/s-devet-protesta-e-beliazan-deniat-na-oficialnoto-otkrivane-na-evropredsedatelstvoto-2071766

9 са проявите, планирани за днес, от които 3 са индивидуални протестни мероприятия. Преди обяд е предвидена демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция на пл. „Народно Събрание”. Паралелно с нея в градинката между Софийския университет и сгр

ЕС иска запазване правата за пребиваване във Великобритания и в преходния период

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284295_%D0%95%D0%A1+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD

 Гражданите на Европейския съюз (ЕС) трябва да могат да си осигурят пълни права за пребиваване по време на двугодишния преходен период, след като Великобритания напусне блока, заявиха в сряда представители на останалите 27 страни членки, предава Ройтерс.

Намаляването на имиграцията беше основна причина 52% от британците да гласуват за Brexit през юни 2016 г., след големия приток на граждани от ЕС в страната, особено от по-бедните страни от Източна Европа.

Формално Великобритания напуска ЕС в полунощ на 29 март 2019 г., но сега се готви да преговаря с ЕС за условията на двугодишния преходен период след тази дата, за да помогне за ограничаване на негативното влияние върху компаниите и хората.

Посланиците на другите 27 страни членки се споразумяха с Европейската комисия (ЕК) днес, че правата за пребиваване на гражданите на ЕС трябва да останат в сила и след Brexit, тъй като Великобритания все още ще е обвързана с всички закони на ЕС по време на преходната фаза.

 

Съвместен доклад на ЕС и Великобритания, публикуван през декември 2017 г., сочи, че крайната дата за правото на гражданите на ЕС да си осигурят пребиваване в Обединеното кралство, трябва да бъде 29 март 2019 г., но оставя място и за "подходяща адаптация".

Дипломатите заявиха, че позицията на ЕС за правата на гражданите вече е по-малко политически противоречива, защото имиграцията вече не е толкова гореща тема, колкото беше по време на референдума.

"Днес има голямо изтичане на хора от Великобритания. Много поляци напускат. Много британски пенсионери напускат заради испанското слънце, за да станат пенсионери там, докато все още могат. Ако не друго, бих казал, че Великобритания днес има проблем с привличането на работници", коментира един от дипломатите от ЕС.

 

Свободното движение трябва да приключи, когато напуснем на 29 март 2019 г. В противен случай няма да поемем контрол по начина, по който искахме при референдума", коментира британският депутат от консерваторите Якоб Рийс-Мог, който е и виден евроскептик.

По статията работи: Елена Кирилова

Кой е виновен за популизма?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284294_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%3F

 Добър съвет за 2019 г.: изпращайте своите новогодишни пожелания още през първите часове на 1 януари. Защото след това често е твърде късно. През 2015 г. след масовото убийство в редакцията на вестник "Шарли ебдо" на 7 януари пожеланията за хубава година изглеждаха неуместни. През 2018 г. предизвикват тревога думи на Доналд Тръмп. Още на 3 януари, след заплаха на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, американският президент туитоман изчурулика: "Аз също имам ядрен бутон, но той е доста по-голям и доста по-мощен." На 6 януари Тръмп каза, че неговите успехи в бизнеса, телевизията и политиката доказват факта, че той не е "интелигентен, а гений, много стабилен гений!" Да, дами и господа, това са думи точно на президента на Съединените щати, най-голямата икономическа и военна сила на планетата. Петгодишно дете. Или д-р Стрейнджлав, който полудява все повече от ден на ден. Хубава година все пак, пита реторично в свой анализ френският "Ле-з-еко". 


Впрочем би било напразно да спекулираме какво ще направи Тръмп през следващите 12 месеца. За сметка на това трябва спешно да разберем ние как се озовахме в това положение. "Ние", тъй като нахлуването на Тръмп на политическата сцена далеч не е изолиран случай. На практика във всички големи демокрации гротескови или ексцентрични личности успяват да съблазнят тълпите от избиратели, било то Борис Джонсън във Великобритания, Марин Льо Пен във Франция или Бепе Грило в Италия. Възходът на т. нар. популизъм отразява едно дълбоко безпокойство в нашите общества.

Тази тревога има политически, културни, антропологични, но и икономически причини. Най-очевидната е, разбира се, финансовата криза от 2007-2008 година, която предизвика дълбоки сътресения - рязък спад на производството, голямо увеличение на безработицата, застой на търговията, бюджетни икономии, огромно задлъжняване. Безпрецедентен шок от Голямата депресия през 30-те години на 20-и век, той също е белязан от възход на популистките движения.

Виновен е чужденецът

Финансовата криза засили по-ранни тенденции. Изчезнаха работни места, които изглеждаха солидни. Една жестока конкуренция тегне над цените и се отразява на заплатите. Средната класа, която бе базата на масовата демокрация, се чувства застрашена. И на практика във всички развити страни делът на хората в активна възраст, които имат средна заплата, намалява, за сметка на ниските, но и на високите трудови възнаграждения, понякога на много по-високите. Гражданите губят доверие в бъдещето.
И на практика във всички развити страни делът на хората в активна възраст, които имат средна заплата, намалява, за сметка на ниските, но и на високите трудови възнаграждения, понякога на много по-високите.


За популистите обяснението е просто: виновен е чужденецът. Чужденецът, който идва да живее при нас, който ни наводнява със своите стоки, изкупува нашите скъпоценности. Следователно решението е просто: достатъчно е да затворим вратата и всичко ще потръгне по-добре.

Това убеждение от дълго време бе подхранвано от наивността, дори от отричането на реалността от страна на елита. Политиците, особено в Европа, често защитаваха едно отваряне без нищо в замяна. Нещата започват да се променят. В Брюксел думата "реципрочност" вече не е табу, така както и идеята за надзор на придобиването на европейски фирми, определяни като стратегически. Френският президент Еманюел Макрон се зае с проблема с командированите работници.

Социални щети от глобализацията

В голямото си мнозинство икономистите дълго време възхваляваха добродетелите на свободната търговия. Често поради идеологически съображения, но по-често защото са наблюдавали щетите от протекционизма в Латинска Америка, отколкото ефективността на издигнатите в Азия бариери. Икономистите също започнаха да променят своите възгледи.

Давид Отур, изследовател, защитаващ по принцип "водещи тези", публикува преди две години, заедно с колеги, забележителен академичен труд, в който изтъкна загубата на работни места в американските градове, чиито заводи страдат от силна конкуренция, в резултат на китайския внос. Дани Родрик, турски икономист, преподаващ в Харвард, бие от 20 години тревога за социалните щети от глобализацията. Вече започват да го чуват.
търговията Север-Юг може да обясни само малка част от промените, наблюдавани при относителните заплати... Движещ елемент за тях изглеждат технологичните промени в полза на квалификациите


От първостепенно значение тук обаче е да не бъркаме диагнозата. Тъй като е напълно възможно фаталната верига, приписвана на глобализацията, да бъде приписана на (...) възхода на информационните технологии, който засилва конкуренцията, унищожава работни места и увеличава рязко неравенствата. Доклад, публикуван преди едно десетилетие съвместно от Световната търговска организация и Международното бюро по труда, където синдикатите имат силно присъствие, достигна до заключението, че "търговията Север-Юг може да обясни само малка част от промените, наблюдавани при относителните заплати... Движещ елемент за тях изглеждат технологичните промени в полза на квалификациите."

Любимият смартфон е виновен

Въпреки че би било много добре да допълним тази диагноза, тя все пак си остава ценна. Новите технологии разтърсват все повече компаниите, а тежестта на световната търговия вече не се увеличава. В политически план борбата обаче е неравна. За един кандидат е лесно да твърди, че е достатъчно да затвори вратите, за да потръгне страната му по-добре. Много по-сложно е да се обясни на избирателите, че техният любим смартфон е виновен за техните беди. Или че техническият напредък ще "изяде" работни места, но и ще създаде нови. Или че е по-добре да се регламентира конкуренцията на дигиталните платформи. Или че училището и образованието трябва да се променят в дълбочина, за да станат по-ефикасни. Не е нужно да си гений, за да предвидиш, че има риск популизмът да го чака добро бъдеще.

 

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Кой ще поеме Английската централна банка след Brexit?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284293_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA

 През април 2019 година Великобритания трябва да бъде извън ЕС. Няколко месеца по-късно – през юни, изтича и мандатът на сегашния гуверньор на Английската централна банка (BoЕ) Марк Карни. Ройтерс анализира кой може да поеме централната банка, която е една от шестте най-значими в световен мащаб, в годините след Brexit.

Най-вероятният наследник на Карни е Ендрю Бейли, пише агенцията. Той беше зам.-управител на BoE, преди да стане изпълнителен директор на регулатора на финансовите пазари във Великобритания. В годините, когато беше част от управлението на централната банка, Бейли помогна за стабилизирането на британския банков сектор в годините след кризата.

Като ръководител на финансовия надзор обаче търпи критики от комисията по финанси в британския парламент затова, че не дава публичност на част от доклад за предполагаеми нарушения от страна на държавната RBS по време на финансовата криза. Той мотивира този свой отказ с изисквания за поверителност.

Другите кандидати за поста на Марк Карни са и неговите сегашни заместници – Бен Броудбент и Дейв Рамсден. Те отговарят съответно за монетарната политика и за банковия пазар. Другите зам.-управители на банката са по-малко вероятни да заемат стола на Карни, смятат в Ройтерс.

Друг „вътрешен“ кандидат за поста е и главният икономист Анди Холдейн. Той е автор на много неконвеционални идеи, които укрепват политиките на централната банка. Именно това му качество обаче може да се окаже пречка пред заемането на поста на гуверньор на Английската централна банка.

Кандидати извън кадрите на централната банка също са възможни, прогнозира още Ройтерс. Изборът на канадеца Марк Карни – първият чужденец, поел управлението на Английската централна банка за повече от три десетилетия, беше голяма изненада, припомня още агенцията.

Финансовият министър Филип Хамънд може да помисли за изненадваща кандидатура и сега, а британските медии даже имат някои предположения. Едно от сочените имена е на Шарън Уайт, дъщеря на имигрант от Ямайка. В момента тя е начело на телеком регулатора, но е работила и във финансовото министерство.

Има вариант и Лейбъристката партия да успее да прокара свой кандидат за поста на Марк Карни. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и неговият финансов министър (в сянка) Джон Макдонел преди години предлагаха BoE да финансира инфраструктурни проекти, дейност съвсем различна от фокуса върху инфлацията на централната банка, припомня Ройтерс.

Кандидати на социалистите могат да бъдат нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц или иконономистът Ан Петифор, критик на политиката на ограниченията, както и стратегът на инвестиционната компания Tilney Group Бен Сийгър-Скот. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Французите ни учат на изкуството да се живее

https://www.24chasa.bg/novini/article/6654727

Французите ни учат на изкуството да се живееТо включва наслада от добрата храна, чаша хубаво червено вино и неподражаем шик Когато Бог създавал света, стигнал до Франция. Дарил я с изобилие от природни прелести. Погледнал творението си и казал: “Толкова е красиво, няма да е справедливо към останалите.” И създал французите. Това е един от анекдотите,

Каква идеология ще възроди Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/kakva-ideologiya-shte-vazrodi-rusiya.91815

/Поглед.инфо/ Социалистическият принцип отваря преспективата за включване на нашата страна в ядрото на новия световно стопански начин на живот.

Drive: Атаката с дронове срещу руските бази в Сирия показа каква ще бъде войната на бъдещето

http://pogled.info/svetoven/iztok/Drive-atakata-s-dronove-sreshtu-ruskite-bazi-v-siriya-pokaza-kakva-shte-bade-voinata-na-badeshteto.91816

/Поглед.инфо/ Руските бази в Сирия за една нощ бяха подложени на нападение от 13 безпилотни летателни апарата, които бяха пуснато от разстояние повече от 50 км. Както отбелязва авторът на статията в The Drive, примерно атаки от този род си струва да очакваме в бъдеще и ако малък брой дронове Русия е в състояние да прехване, то средствата за защитя от мащабен поток евтини безпилотници още няма никоя страна в света.

Реконкиста* в Азия не се случи: САЩ губят от Китай

http://pogled.info/svetoven/rekonkista-v-aziya-ne-se-sluchi-sasht-gubyat-ot-kitai.91813

/Поглед.инфо/ За една година Доналд Тръмп успя на развали отношенията на САЩ с много съюзници. В умението да настройва против себе си (Америка) хората той надмина всички свои предшественици Китай през миналата година планомерно засилване влиянието си в Азиатско–Тихоокеанския регион и извън неговите граници с помощта на инвестиции, кредити и гигантски инфраструктурни проекти, главната цел на които е преразпределение на планетата по китайски образец и подобие.

Полша може да опита да излезе от ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/polsha-mozhe-da-opita-da-izleze-ot-es.91810

/Поглед.инфо/ Настоящото правителство на Полша може да направи опит да извади страната от ЕС, ако й бъдат спрени еврофондовете. Това предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск, бивш премиер на Полша, в интервю пред Tygodnik Powszechny.

Председателството ни на ЕС стартира с девет протеста в София

http://pogled.info/bulgarski/predsedatelstvoto-ni-na-es-startira-s-devet-protesta-v-sofiya.91811

/Поглед.инфо/ Общо девет протеста ще посрещнат в столицата високите гости от Брюксел за старт на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Всички те ще се проведат, утре, 11 януари, в деня на официалното откриване на европредседателството ни.

Русия подкрепят ходовете на Сеул и Пхенян за възобновяване на диалога

http://pogled.info/svetoven/rusiya-podkrepyat-hodovete-na-seul-i-phenyan-za-vazobnovyavane-na-dialoga.91812

/Поглед.инфо/ Русия приветства договорките, постигнати на преговорите на високо ниво в Панмунджом между представители на Северна и Южна Корея. Това се казва в разпространено в сряда съобщение на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.

Президентът смята за безотговорен начинът, по който е приета Истанбулската конвенция

http://pogled.info/bulgarski/prezidentat-smyata-za-bezotgovoren-nachinat-po-koito-e-prieta-istanbulskata-konventsiya.91809

/Поглед.инфо/ Президентът Румен Радев смята за безотговорен начинът, по който е приета Истанбулската конвенция и настоява за изчерпателен дебат по темата. „Не прилагаме законите си, а бързаме да поемаме международни ангажименти“. Тази позиция изрази държавният глава Румен Радев в коментар пред медиите, след като връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи на ежегодната церемония на Международната награда на херцога на Единбург-България.

Хитовитият филм от 1960 г. “Апартаментът” стана на пиеса в МГТ "Зад канала"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6656561

Хитовитият филм от 1960 г. “Апартаментът” стана на пиеса в МГТ "Зад канала"Изгря нова звезда - Каталин Старейшинска Бойко Илиев е превърнал в драматургия сценария на известния филм на Били Уайлдър “Апартаментът” и реализира текста на сцената на МГТ “Зад канала”. Лентата, заснета през 1960 г., печели “Оскар” за режисьор, сценарий и филм след 10 номинации. В главните роли са Джак Лемън и Шърли Маклейн.

Новото "кубче": Mercedes G-класа остава истински офроудър, може да гази 70 см вода

https://www.24chasa.bg/avto/article/6653141

Новото "кубче": Mercedes G-класа остава истински офроудър, може да гази 70 см водаДизайнът на новото поколение на всъдехода Mercedes G-класа бе разсекретен 10 дни преди официалната му премиера. Публичният дебют на класическия офроудър ще се състои на 15 януари по време на изложението в Детройт. Продажбите на новото “кубче” в Европа са насрочени за май 2018 г. Производството ще се извършва в завода на Magna Steyr в Австрия.

“Момчето на София” Явор Милушев навърши 70 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6655596

“Момчето на София” Явор Милушев навърши  70 годиниБил е моряк, бетонджия, артист, политик, депутат, зам.-министър, рекламист, писател... Mрез 1971 г. излиза филмът “Необходимият грешник” на Борислав Шаралиев. Главните роли в него се играят от Коста Цонев и Явор Милушев, които още не знаят, че ще стават депутати и ще се къпят в царската любов на Симеон IIІІ.

"Реал" (Мадрид) се класира на четвъртфинал за Купата на краля

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/11/3110353_real_madrid_se_klasira_na_chetvurtfinal_za_kupata_na/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на краля след равенство 2:2 с втородивизионния "Нумансия". С общ резултат 5:2 "Реал" отива напред, присъединявайки се "Атлетико" (Мадрид), "Валенсия", "Алавес" и "Леганес". Както и в първия мач, "Нумансия" показа, че е отбор, който не се предава и създаде много главоболия на испанския шампион.<br /><br />След 104 мача с екипа на...

Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Ганимед

https://www.actualno.com/chronicles/galileo-galilej-otkriva-spytnika-na-upiter-ganimed-news_653189.html

Ганимед е най-големият спътник в Слънчевата система, с радиус по-голям от този на Меркурий (но със значително по-малка маса) и от Плутон. Открит е на 11 януари 1609 г. от Галилео Галилей и носи името на най-красивия между смъртните — син на троянския цар Трос и нимфата Калироя от древногръцката митология. Името е предложено от Симон Мариус скоро след откриването му, но то не навлиза в широка употреба до началото на 20 век. Преди това Ганимед е наричан Юпитер 3 или третият

Почитаме Св. Теодосий Велики. Честито на именниците!

https://offnews.bg//na-tozi-den/pochitame-sv-teodosij-veliki-chestito-na-imennitcite-660978.html

На днешната дата почитаме Преподобни Теодосий Велики. Именници са Теодосий, Богдан, Богдана, Богомил, Богдана, Доско, Дочка, Дочо.

Свети Теодосий се е родил в село Магарион в Кападокия, а родителите му посрещнали явяването му на света, като дар на Провидението и затова го нарекли Теодосий – „от Бога даден“, Богдан.

През 650 г. той основал своя знаменит манастир, който и днес носи неговото име и се намира на 7 км от Йерусалим.

Св. Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен „началник на общежитието“. Така го наричат житиеписците още и затова, защото в 493 г. йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина.

Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване