Цветанов: Не можем да пропилеем шанса си да бъдем чути в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658176

Цветанов: Не можем да пропилеем шанса си да бъдем чути в ЕвропаС настъпването на новата година се отваря нов цикъл от предизвикателства и пред нас като парламент, и пред управляващия екип на страната. Работата ни като народни представители ще бъде много по-отговорна. Не можем да пропилеем шанса си да бъдем чути в Европа и партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни

Депутатите осуетиха нов опит за удължаване срока за строителство в земеделски земи

http://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/11/3110887_deputatite_osuetiha_nov_opit_za_uduljavane_sroka_za/?ref=rss


Парламентът днес отхвърли спорни и експресно предложени законови промени, с което осуети пореден опит – за втори път от страна на "Обединени патриоти", да се удължат безсрочно строителните разрешения за земеделски земи с променено предназначение. В същото време депутатите решиха да прегласуват част от отхвърлените текстове в петък след вота на недоверие и това решение беше посрещнато с ръкопляскане в пленарната зала.<br /><br />С преходни и заключителни разпоредби на...

Честваме 140 години от рождението на Пейо Яворов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ahcee5hLhN0/

На 13 януари 2018 г. отбелязваме 140 години от рождението на Яворов. В Анхиало (Поморие) скромният телеграфист от Чирпан става велик поет. Една изключителна привилегия за Поморие е да има честта той да пребивава, да работи, да се вдъхновява  и да започне да пише именно  тук, на брега на морето. Преди 118 г. в Анхиало идва едва 22 -годишният Пейо Тотев Крачолов. Година по-късно от тук за София си тръгва вече признатият поет Яворов, написал едни от най-добрите стихотворения в българската и световна литература.

Поморие ще отбележи 140-та годишнина на 13.01.2018 г. /събота/ от 11.00 ч., пред паметника на Яворов.

yavorovi_skali

                                                                          Снимка: Георги Фотев

Среща Радев - Макаров по повод тържествата за Освобождението

http://dnes.dir.bg/news/poslanik-umen-adev-anatoliy-makarov-prezidentat-radev-26770059

Държавният глава Румен Радев се срещна на „Дондуков“ 2 с членовете на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската война.

ЕЦБ вижда шанс за преразглеждане на политиката си в началото на 2018 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-vijda-shans-za-prerazglejdane-na-politikata-si-v-nachaloto-na-2018-g-253687/

Очакванията, че инфлацията ще се приближи до целта на регулатора, растат, но липсва трайна тенденция

67-годишна русенка даде пари и злато за над 6000 лева на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/region/article/6658200

67-годишна русенка даде пари и злато за над 6000 лева на телефонни измамнициВъзрастна русенка стана поредната жертва на телефонните измамници, след като даде пари и злато за над 6000 лева на престъпниците. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. 67-годишната русенка била подмамена по позната схема - получила обаждане от мним следовател, който й казал, че ще бъде жертва на измама.

Въоръжени задигнаха бижута за милиони от парижкия Риц

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/vyoryzheni-zadignaha-bizhuta-za-milioni-ot-parizhkiia-ric-6078109

Трима от крадците вече задържани, двама се издирват. Това е поредният нагъл обир в хотела за последните две години

Кандидатстваме за „чакалнята за еврозоната” до края на юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=366983

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото. Това е заявил пред чуждестранни кореспонденти в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от агенция „Ройтерс”.

Погребват разстреляния Петър Христов на ВИП алеята в гробищата във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658153

Погребват разстреляния Петър Христов на ВИП алеята в гробищата във Велико ТърновоРазстреляният бизнесмен Петър Христов ще бъде погребан в петък на ВИП алеята в търновския гробищен парк, редом до бивши кметове и заслужили търновци. Според близки до семейството, желанието на майка му Момка Манолова тялото да бъде кремирано е отпаднало, защото прокуратурата не е дала разрешение за това.

НА ЖИВО: Буря от протести в София

https://www.actualno.com/sofia/na-jivo-burja-ot-protesti-v-sofija-news_653777.html

Три мащабни протеста посрещат официалното откриване на българското председателство на ЕС, което стане факт от 19:00 часа с концерт-спектакъл в Народния театър "Иван Вазов". На официалната церемония ще присъстват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев, както и председателите на Народното събрание Цвета Караянчева и на Европейския парламент Антонио Таяни. В 18:15 часа, на тротоара на кръстовището на ул. "Александър I Батемберг" и

Намушкаха с нож жена в София, издирват нападателя (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/namushkaha-s-nozh-zhena-v-sofiia-izdirvat-napadatelia-snimka-2071966

50-годишна жена е в тежко състояние, след нападение с нож в София. Издирват нападателя.
 
Сигнал за инцидента е подаден около 08:35 ч.
 
В квартал „Орландовци“ жената е била нападната на улицата от мъж с нож, който е усп

Испания е втората най-посещавана страна през 2017 година

http://www.mediapool.bg/ispaniya-e-vtorata-nai-poseshtavana-strana-prez-2017-godina-news274160.html

Испания е станала през 2017 година втората най-посещавана страна в света след Франция, изпреварвайки Съединените щати с 82 милиона чуждестранни туристи (+9 на сто), заяви премиерът Мариано Рахой, цитиран от Франс прес.   Това е донесло 87 милиарда евро постъпления, с 12 процента повече спрямо предходната година, изтъкна Рахой извън официалната програма на среща на върха от южното Средиземноморие по въпросите на имиграцията.   Това е четвърта поредна рекордна година за туризма в Испания въпреки ислямистките нападения в Каталуния и политическата неяснота около сепаратистките стремежи на областта, отбелязва Ройтерс.   Туризмът допринася за 11 процента от икономиката на страната.   Най-многобройни през 2017 година са били британските туристи (18 милиона или +7 на сто).   Каталуния е останала най-посещаваната испанска област през 2017 година, сочат статистическите данни.

Си Дзинпин: Партийните лидери трябва да бъдат твърди и честни в изпълнението на дълга си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658149

Си Дзинпин: Партийните лидери трябва да бъдат твърди и честни в изпълнението на дълга сиПрезидентът на Китай Си Дзинпин призова членовете на Китайската комунистическа партия (ККП) в четвъртък за безусловно изпълнение на партийните директиви и лоялност към централното й ръководство, в хода на реч за дисциплината и корупцията, излъчена на живо по държавните телевизии в Китай, предава Reuters.

15-годишният Иван, обвинен в убийството на Никол от Бургас, е вменяем

http://www.cross.bg/ivan-obvinen-beshe-1565264.html

/КРОСС/ 15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, е вменяем - това установи назначената от съда експертиза, съобщиха от прокуратурата. Така Иван може да носи наказателна отговорност, но тъй като е непълнолетен, ще получи по-леко наказание. Анализите сочат още, че в кръвните проби на младежите не са открити упойващи вещества. Ученичката беше намушкана в асансьор на жилищен блок в бургаския квартал „Меден рудник". Нападението беше извършено на 20 август м.г. По първоначална информация момичето се е запознало с Иван в социална мрежа, а после са се срещнали, за да отидат да пушат наргиле.    

Сръбски учен: Груевски дебългаризира ВМРО, българите са престъпници и не могат да бъдат Църква-майка

https://frognews.bg/novini/srabski-uchen-gruevski-debalgarizira-vmro-balgarite-prestapnitsi-mogat-badat-tsarkva-maika.html

Бившият премиер Никола Груевски успя да дебългаризира ВМРО. Българите извършиха множество престъпления през Първата и Втората световна война. Това каза сръбският историк Александър Ракович пред ”Спутник”.

Пакистан на протест след жестоко изнасилване и убийство на 8-годишно момиченце

https://offnews.bg//sviat/pakistan-na-protest-sled-zhestoko-iznasilvane-i-ubijstvo-na-8-godishno-672731.html

Хиляди пакистанци се събраха днес на протестен митинг в град Касур, в централната провинция Пенджаб, настоявайки за съдебна справедливост за 8-годишно момиченце, което бе изнасилено и убито, а тялото му - захвърлено на бунище, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В шествието участваха ученици, студенти, активисти на гражданското общество и юристи.

Полицията откри тялото на детето върху купчина боклуци в центъра на града във вторник - седмица след неговото отвличане. Аутопсията констатира, че момичето е било изнасилено, след което е било удушено най-малко шест дни преди намирането на трупа му.

Протести избухнаха и в други пакистански градове като Карачи и Пешавар, съобщи местната телевизия "Дуня".

Участниците в тях настояха за публично обесване на извършителя на престъплението, който остава неизвестен.

Говорител на местната полиция в Касур каза, че само през изминалата година в града са регистрирани над десет подобни случая на отвличания на деца, които после са били изнасилени и убити. Според него ДНК тестове, включително и от последния инцидент, са показали, че почти всички от тези убийства са дело на "побъркан сериен убиец".

Германският туризъм отчита осма поредна рекордна година

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-turizam-otchita-osma-poredna-rekordna-godina-news274159.html

За германския туристически сектор 2017 година е осма поредна рекордна година, предаде ДПА.   Броят на нощувките в германските хотели и в други места за настаняване се очаква да са достигнали 459 милиона през последните 12 месеца, което е с 3 процента повече от 2016 година, съобщи германската статистическа служба, представяйки предварителните данни за сектора. За първите 11 месеца статистическата служба отчита 431 милиона нощувки, което също е с 3 процента повече спрямо същия период през 2016 година.   Само през ноември растежът на нощувките е бил 3 процента спрямо същия месец през 2016 година. През ноември броят на чуждестранните туристи се е увеличил с 4 процента до 5,5 милиона, а броят на германските - с 3 процента до 24,1 милиона.   Статистиката обхваща хотели и места за настаняване с най-малко 10 легла.

Цацаров: Убийството на Петър Христов е нагло посегателство в центъра на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658166

Цацаров: Убийството на Петър Христов е нагло посегателство в центъра на СофияУбийството на Петър Христов е нагло посегателство в центъра на София. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с убийството на бизнесмена Петър Христов, предаде „Фокус“. Цацаров посочи, че не може да изнесе данни към настоящи момент,

В центъра на София вече ще се строи до 50 метра височина

https://frognews.bg/biznes-turisam/tsentara-sofiia-veche-shte-stroi-50-metra-visochina.html

Депутатите въведоха ограничения във височината на сградите в София с приети на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община.

В центъра на София вече ще се строи до 50 метра височина

https://frognews.bg/novini/tsentara-sofiia-veche-shte-stroi-50-metra-visochina.html

Депутатите въведоха ограничения във височината на сградите в София с приети на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община.

Фрогоко: Председателството започна без подписано споразумение с БАН за повече пари

https://frognews.bg/novini/frogoko-predsedatelstvoto-zapochna-bez-podpisano-sporazumenie-ban-poveche-pari.html

Вече 8-и ден БАН очаква да подпише споразумение с правителството за осигуряване на допълнително пари за Академията.

41 са бегълците от затвора за изминалата година

https://www.actualno.com/crime/41-sa-begylcite-ot-zatvora-za-izminalata-godina-news_653808.html

За изминалата година се издирват общо 317 лица с мярка "задържане под стража". Това каза директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски по време на изслушването си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с броя на издирваните лица, предаде репортер на „Фокус“. По думите на гл. ком. Терзийски сред категориите издирвани лица са безследно изчезнали и лица с влезли в сила присъди, с наложена мярка "задър

Намушкаха жена с нож, в тежко състояние е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/V5yvM9sZecY/

Служители на СДВР издирват 52-годишен мъж, съобщават от пресцентъра на МВР..

Към 8.35 часа днес е получен сигнал за настанена в болница 50-годишна жена. Тя е в тежко състояние, приета е с прободни рани по тялото.

По първоначални данни жената била нападната с нож от свой познат на улица в кв. “Орландовци”.

След нанесените наранявания той е избягал. Предприети са действия за установяване на местонахождението му.

Фейсбук тества нова функция за местни новини

http://www.mediapool.bg/feisbuk-testva-nova-funktsiya-za-mestni-novini-news274158.html

Социалната мрежа Фейсбук разработва нова функция, която да информира потребителите за новините през проверени местни източници, съобщава androidauthority.com. Новата функция, наречена "Today in" ("Днес в") се изпробва за абонатите от шест града в Съединените щати – Ню Орлиънс, Литъл Рок, Билингс, Пеориа, Олимпиа и Бингхемтън. Екипът за новини, като част от партньорската мрежа на компанията, популяризира източниците и избира съдържание, като използва смесица от човешка преценка и машинно обучение на изкуствен интелект. Внедряването на новата функция е част от инициативата за по-близко партньорство на Фейсбук с новинарските източници и журналистите, коментира координаторът на проекта – бившата журналистка от NBC News и CNN Кембъл Браун. В момента Браун се занимава с дейности в образованието. Известната социална мрежа попадна под обществен и политически натиск след появилите се сериозни съмнения, че резултатите от изборите в САЩ през 2016 г. са били повлияни от безконтролното разпространение на манипулирана информация и пропаганда през каналите на социалните медии. Въпреки че Фейсбук се анонсира като платформа за комуникация, а не като медийна компания, усилията за доставяне на надеждна информация на потребителите могат да се окажат от решаващо значение за бъдещето на социалните мрежи. По време на тестовия период Фейсбук поставя връзката за новини в менюто с други, по-малко използвани функции. Местните публикации с политическа тематика ще се показват редовно в емисиите на потребителите (дори и да не ги следват). Ако новата функция се наложи, тя ще бъде внедрена по-широко и ще се позиционира на по-достъпно място в потребителския интерфейс.

"Левски" с изненадващ трансфер на нападател, Онженда няма да подписва

https://www.24chasa.bg/sport/article/6658128

"Левски" с изненадващ трансфер на нападател, Онженда няма да подписва"Левски" направи втори входящ трансфер за зимния прозорец. Изненадващо със "сините" подписа нападателят 26-годишният Станислав Костов. Договорът му е до лятото на 2020 г. За последно той рита за родния си клуб "Пирин" (Благоевград). През 2011 г. отива в ЦСКА за един сезон. След това Костов мина през "Ботев" (Пд) и "Берое",

Европа ще бъде по-сигурно място, ако България е в Шенген, заяви Юнкер

http://econ.bg/Новини/Европа-ще-бъде-по-сигурно-място-ако-България-е-в-Шенген-заяви-Юнкер_l.a_i.756117_at.1.html

Изключително съм доволен, че пъpвото в иcтоpията бългаpcко председателство най-сетне започна. Никога не cъм кpил пpивъpзаноcтта cи към Бългаpия. И...

Без споразумение с ЕС Великобритания ще загуби половин милион работни места

http://www.mediapool.bg/bez-sporazumenie-s-es-velikobritaniya-shte-zagubi-polovin-milion-rabotni-mesta-news274157.html

Половин милион работни места във Великобритания са застрашени, ако преди излизането на страната от Европейския съюз не бъде сключено споразумение за бъдещите й отношения с общността, предупреди кметът на Лондон Садик Хан, цитиран от Ройтерс.   Това сочи проучване, което той е поръчал на консултантската компания Кеймбридж иконометрикс (Cambridge Econometric). В него се казва, че съществува опасност от "изгубено десетилетие" на значително по-слаб икономически растеж, който ще доведе до загубата на 482 000 работни места и на 50 милиарда британски лири (67 милиарда долара) от изгубени инвестиции до 2030 година, ако най-лошият сценарий се превърне в реалност.   Хан призова министър-председателката Тереза Мей да гарантира, че Великобритания ще избегне такъв изход чрез договаряне на споразумение, което да позволява на страната да остане в общия пазар и митническия съюз.   Проучването обхваща девет сектора - от строителството до финансите. Най-много ще пострадат финансовите и професионалните услуги, които ще изгубят 119 000 работни места в страната.   Следват науките и технологиите (-92 000) и строителството (-43 000), допълва АФП.   Само в Лондон изгубените работни места могат да достигнат 87 000, но при все това столицата ще пострада по-малко от останалата част на страната.

Ален Делон: Ще си отида от този свят, но без да ми е мъчно

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/alen-delon-shte-si-otida-ot-tozi-sviat-no-bez-da-mi-e-mychno-6078108

В интервюто актьорът разказва за кариерата си, за трудните отношения със семейството му, за жените, които е обичал и за приятелите, които е изгубил

Облачно и дъждовно време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=366979

По Черноморието утре - 12 януари ще е облачно с валежи от дъжд, научи Moreto.net. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 8°-9°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

През 2017-та икономиката на Германия с най-бърз растеж от шест години

http://www.mediapool.bg/prez-2017-ta-ikonomikata-na-germaniya-s-nai-barz-rastezh-ot-shest-godini-news274156.html

Икономиката на Германия е нараснала със солидните 2,2 на сто през 2017 година, което е най-бързият темп от 2011 година, когато беше отчетен растеж от 3,7 на сто. Това сочи предварителна оценка на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), цитирана от световните агенции.   Растежът през четвъртото тримесечие на миналата година е бил 0,5 на сто спрямо предходните три месеца.   Най-голямата европейска икономика се е възползвала от засиленото частно потребление и нарастването на износа в резултат на възстановяването на световната икономика.   Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия с 2,4 на сто през миналата година спрямо 1,9 на сто през 2016 година и 1,7 на сто през 2015 година.   Според анализатори, цитирани от ДПА, растежът през 2017 година е достигнал 2,3 на сто. С календарно изглаждане темпът на растежа е бил 2,5 на сто, посочва статистическата служба.   Домакинските разходи са се увеличили с 2 процента миналата година, а инвестициите в машиностроенето и оборудване са скочили с 3,5 на сто, уточнява АП.   Износът - традиционен двигател на германската икономика - е нараснал с 4,7 на сто спрямо 2,6 на сто предходната година. Вносът се е увеличил с 5,2 на сто спрямо 3,9 на сто през 2016 година.   Официалните данни за растежа през 2017 година се очакват идния месец, след като бъдат отчетени икономическите данни за декември.   Дестатис съобщи също така, че Германия е отчела по-голям от очакваното бюджетен дефицит от 1,2 на сто от БВП през 2017 година.

Цацаров: Много експерти се изказват, но не съществува съмнение кой е убиецът от Нови Искър

http://www.cross.bg/tzatzarov-iskur-posochi-1565263.html

/КРОСС/ За прокуратурата не съществува съмнение, че извършителят на шесторното убийство в Нови Искър е Росен Ангелов и че той се е самоубил. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседание на Вътрешна комисия, предава „Фокус". „В публичното пространство бяха изнесени множество версии. Продължават да се изнасят версии от хора, експерти и от хора, които твърдят, че са експерти. Задават се много въпроси, но съпоставката на фактите и на целия доказателствен материал не опровергава тези два извода", заяви главният прокурор. По отношение на подготовката на европредседателството, Цацаров посочи, че е на лице изключително добра координация с органите на МВР на всички нива. „Такава координация съществува и мисля, че тя дава своите резултати", поясни Цацаров. „Що се отнася до последния разстрел, свързвам го също така и с опита за убийство на данъчния инспектор, доказателства на този етап показват, че това са престъпления, които са планирани в един продължителен период от време и е следвало да бъдат осъществени, когато е била налице възможност. Във връзка с наслагването на криминални престъпления от началото на годината, Цацаров посочи, че няма връзка с започващото председателство

Цацаров: Много експерти се изказват, но не съществува съмнение кой е убиецът от Нови Искър

http://www.cross.bg/tzatzarov-eksperti-sushtestvyva-1565263.html

/КРОСС/ За прокуратурата не съществува съмнение, че извършителят на шесторното убийство в Нови Искър е Росен Ангелов и че той се е самоубил. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседание на Вътрешна комисия, предава „Фокус". „В публичното пространство бяха изнесени множество версии. Продължават да се изнасят версии от хора, експерти и от хора, които твърдят, че са експерти. Задават се много въпроси, но съпоставката на фактите и на целия доказателствен материал не опровергава тези два извода", заяви главният прокурор. По отношение на подготовката на европредседателството, Цацаров посочи, че е на лице изключително добра координация с органите на МВР на всички нива. „Такава координация съществува и мисля, че тя дава своите резултати", поясни Цацаров.  

Тенис турнирът в София ще разчита на четири основни спонсора

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/11/3110889_tenis_turnirut_v_sofiia_shte_razchita_na_chetiri/?ref=rss


Четири са основните спонсори, които към момента има тенис турнирът в София. Това стана ясно от съобщение на организаторите до медиите за зрителския интерес към третото и по договор последно издание на надпреварата от категория "АТП 250".<br /><br />Генерален спонсор на турнира е "Нова броудкастинг груп" чрез платформата си "Диема екстра". Миналата седмица компанията придоби правата за името и телевизионното излъчване на състезанието, което ще се проведе...

БНБ одобри продажбата на Общинска банка

https://offnews.bg//ikonomika/bnb-odobri-prodazhbata-na-obshtinska-banka-672730.html

Управителният съвет на БНБ взе решение за издаване на предварително одобрение за пряко придобиване от „Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК“ (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646407 % от вписания акционерен капитал, в размер на 57 362 810 лева на „ОБЩИНСКА БАНКА“ АД. 

Заявителят е дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн и регистрирано в Търговския регистър на Лихтенщайн. Дружеството представлява алтернативен инвестиционен фонд съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн, лицензиран и надзираван от Financial Market Authority - Орган за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн. 

Всички акции от капитала на заявителя са собственост на „КАИАК Фонд Мениджмънт АГ“ - дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн, представляващо алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн. 

Предварителното одобрение е издадено след анализ за съответствието на заявеното намерение на критериите по чл.28а, ал. 3 от Закона за кредитните институции и на представени от заявителя документи и допълнително поискана информация, проведени консултации с Органа за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн, разполагаемата информация в публичните регистри, в регистрите, поддържани от БНБ, както и предоставената от Държавна агенция „Национална сигурност“ информация.

Установено е, че емитираните от заявителя инвестиционни дялове без право на глас са придобити от дружеството „Инса Ойл“ ООД. Заявителят е уведомен, че конвертиране на инвестиционни дялове без право на глас, емитирани от заявителя, в акции с право на глас в „Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК“, като лице, упражняващо контрол и влияние върху придобиваната банка, може да се извършва само след предварително одобрение от БНБ. 

"Витоша ски": Готови сме да изслушаме всяко предложение за модернизация на Витоша

https://www.actualno.com/sofia/vitosha-ski-gotovi-sme-da-izslushame-vsjako-predlojenie-za-modernizacija-na-vitosha-news_653807.html

По повод дадената днес (11 януари) пресконференция от общински съветници на ДСБ и Зелените в Столичен общински съвет за бъдещето на Природен парк "Витоша", "Витоша ски" изразява радост от факта, че след 10-годишни разговори с тези две партии имаме обща визия за туризма във Витоша. Това заявяват от "Витоша Ски" в писмо до медиите. Конкретно в писмото е посочено, че фирмата е напълно съгласна с общинския съветник на ДСБ Марта Георгиева, която поиска "цялостен пл

Замяната на една електрическа крушка може да донесе годишна икономия от 10 лева

http://www.mediapool.bg/zamyanata-na-edna-elektricheska-krushka-mozhe-da-donese-godishna-ikonomiya-ot-10-leva-news274155.html

Замяната само на една обикновена 60-ватова електрическа крушка с LED осветително тяло от 10 вата може да донесе на едно българско домакинство годишна икономия от 10 лева /5 евро/, показват изчисления на Евростат за възможните спестявания на европейските домакинства при потреблението на еленергия, на база цени за първата половина на 2017 г.   Най-много, или около 15 евро годишно само от смяната на 1 обикновена крушка с LED осветление, могат да спестят домакинствата в Дания, Германия и Белгия, тъй като и цените на електричеството в тези три държави са най-високи в ЕС, отчита европейската статистика.   Според анализа на Евростат цената на електроенергията в тези три държави, изчислена на база 100 киловатчаса, е 30 евро в Дания и Германия и 28 евро в Белгия.   По този показател цената на електрическата енергия у нас е най-ниска в сравнение с целия ЕС - 9,6 евро за 100 киловатчаса.   Сред близките ни съседи най-ниски са цените на тока за 100 киловатчаса в Сърбия - 6,6 евро, Македония - 8,4 евро, Турция - 10 евро. В Румъния цената на тока е 12 евро за 100 киловатчаса, а в Гърция - 19 евро.   Сред държавите в ЕС с най-евтино електричество, освен България, са още Литва, Хърватия и Унгария - по 11 евро за 100 квтч, Естония и Румъния - по 12 евро и Малта - 13 евро на 100 квтч. Като се има в предвид, че в един средно статистически апартамент у нас /2 стаи, кухня, коридори, баня, тоалетна/, обитаван от четиричленно домакинство, има около 10 осветителни тела, икономисаната сума може да набъбне до 100 лева годишно при спазване препоръката на Евростат.   Според изчисления на енергийни експерти - близо 70 на сто от сметката на подобно домакинство през зимните месеци отива за отопление и затопляне на вода, a останалите около 30 процента се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.   Енергийните експерти съветват също да икономисваме ток "от нищото" като изключваме от контактите всички електрически уреди, които не ползваме в момента, да използваме "умно" нощната тарифа, както и да изключваме фурната 10-15 минути преди финала на готвенето, с което можем да спестим около 20 на сто от потребяваното електричество.   Освен това - оставени включени и работещи по 10 часа дневно телевизор, лаптоп и настолен компютър, както се случва в много домакинства - консумират общо около 1 киловат или 365 киловатчаса на година, което е приблизително годишен разход от 70-80 лева, изчисляват още експертите.

10 години затвор за рецидивист за серия грабежи на златни накити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658145

10 години затвор за рецидивист за серия грабежи на златни накитиОкръжен съд-Пловдив осъди Иван Р. на десет години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим за серия грабежи на златни накити, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Присъдата е намалена от 15 години затвор с една трета, тъй като подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата по делото и то е гледано по реда на съкратеното съдебно

БНБ одобри сделката за Общинска банка. Спонсорът на ГЕРБ Георги Самуилов имал „инвестиционен дял“ в купувача

http://www.transmedia.bg/2018/01/11/%d0%b1%d0%bd%d0%b1-%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0/

Българската народна банка експресно одобри сделката по придобиването на мажоритарен дял в Общинска банка от регистрирания в Лихтенщайн фонд Novito Opportunities Fund зад когото стоят неясни интереси и собственост.

„Управителният съвет на БНБ реши да издаде предварително одобрение за покупката на 67.6% от Общинска банка на „Новито Опортюнитиис Фонд“, съобщи прес службата на банката.

БНБ съобщава, че освен документите, подадени от заявителя, е поискала от него и допълнителна информация, консултирала се е с финансовия надзор в Лихтенщайн, прегледала е публичните регистри и е отчела информацията, предоставената от Държавна агенция „Национална сигурност“.

От данните, които е събрала централната банка, се разбира, че българския производител и търговец на горива „Инса ойл“ притежава инвестиционни дялове без право на глас в кандидат – купувача „Новито“. Фондът е предупреден, че за преобразуването на тези дялове в акции с право на глас ще трябва ново разрешение от БНБ, информира централната банка.

Тя се е уверила, че заявителят е дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн и регистрирано в Търговския регистър на Лихтенщайн. Дружеството представлява алтернативен инвестиционен фонд съгласно законодателството на княжеството, лицензиран и надзираван от Financial Market Authority – Орган за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, се посочва в съобщението.

Всички акции от капитала на заявителя са собственост на „КАИАК Фонд Мениджмънт“ – дружество, учредено съгласно законодателството на Лихтенщайн, представляващо алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, продължава съобщението на БНБ.

„Инса ойл“ е компания на Георги Самуилов.  Той е част от  ръководството на „Мултигруп“ в силните години на групировката.

„Да, аз съм спонсор и на ГЕРБ и на БСП“, казва Самуилов в свое интервю от 2011 г. Самуилов е бивш собственик на футболния отбор „Ботев“ – Пловдив, но напусна клуба след скандал с феновете.

Вечно удължаване на разрешителните за строеж върху ниви отново не мина в парламента

http://www.mediapool.bg/vechno-udalzhavane-na-razreshitelnite-za-stroezh-varhu-nivi-otnovo-ne-mina-v-parlamenta-news274154.html

Поправка, предложена от Обединените патриоти за втори път, позволяваща вечното удължаване на разрешителните за строежи върху земеделски земи, не успя да мине и този път на второ четене в парламента. Корекцията и сега е внесена от депутата на Патриотите Йордан Апостолов, който през май 2017 г. поиска същото с поправки в Закона за опазването на земеделските земи, но не му се получи и в предишния парламент. Сега той се опита да прокара отново предложението, засягащо бивши ниви край морето, чието предназначение е сменено и се планират строежи, но разрешителните за реализация на инвестиционните намерения изтекоха. Сега Апостолов пробва да прокара поправката между първо и второ четене на изменения в Закона за посевния и посадъчния материал в частта преходни и заключителни разпоредби, но засягаща Закона за опазването на земеделските земи. Предложението обаче бе оспорено от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, независимо че първия път корекцият абе подкрепена и от част от депутатите на управляващата партия. Преди гласуването от екокоалицията "За да остане природа в България" алармираха за това, че предложението значително улеснява застрояването на нивите и се удължават за вечни времена дадените в миналото строителни разрешения. Според природозащитниците внесената отново промяне не е придружена с мотиви и обосновка. "С това парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие, където множество земи бяха с променено предназначение, но не можеха да се ползват поради изтичането на срока на строителните им разрешителни. В това число са и най-фрапантните заменки на дюни по Черноморието", предупредиха от организацията и призоваха текстът да не бъде гласуван. В крайна сметка предложението на Ангелов отпадна от окончателната редакция на текстовете в Закона за посадъчния материал, които засягат и други 11 закона, а окончателното гласуване на поправките бе отложено за петък. Йордан Апостолов се възмути от това, че управляващите приемат текстовете като термини и понятия, а не като човешки съдби и хора, които са вложили пари в промяната за предназначението на нивите си. Той заяви, че става въпрос само за около 1800 имота с над 9 милиона лева платени държавни такси. В същото време депутатите приеха, че при изграждане или разширяване на обекти върху земеделски земи от първа до шеста категория, за които се определят най-малко две площадки или трасета, площадките да се определят не с предварителен проект на подробен устройствен план, а със скици или скици-проекти, придружени с координати на чупките. Решението за промяна на предназначението на земята няма да се отменя, когато в тримесечен срок не е заплатена съответната такса за обекти за държавни и общински нужди. Предвижда се, когато изпълнението на инвестиционно намерение не може да се осъществи поради наложени с нормативен или с административен акт забрани, решението за промяна на предназначението да се отменя по искане на собственика на земята или на инвеститора на обекта, а заплатената такса да се възстановява.

15-годишният Иван, заклал Никол в асансьора, е вменяем

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-burgas-asansyor-26770055

15-годишният Иван Иванов от Бургас, обвинен в убийството на 11-годишната Никол Йончева, е вменяем, можел е да ръководи действията си и е осъзнавал значението им

До юни кандидатстваме за чакалнята на Еврозоната

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-evrozonata-valyten-1565262.html

/КРОСС/ До месец юни тази година се очаква страната ни да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм - ERM 2, като предварителна стъпка към присъединяването ни към Еврозоната. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от "Ройтерс". "Готови сме да подадем официална молба, дори ако не сме убедени, че отговорът ще бъде "да", каза Горанов пред чуждестранни кореспонденти в София. "Кандидатстването показва нашата готовност да се интегрираме в структурите на Съюза. Ако отговорът е негативен, това ще ни покаже какво да направим, за да стигнем целта си", каза той. Министърът бе категоричен, че България не може да представлява риск за Еврозоната, добавяйки, че левът и еврото са обвързани с валутен борд вече 20 години, а икономиката ни има здрави основи. Представител на Европейския съюз заяви, че подкрепя страната ни като кандидат за зоната на еврото, но изрази опасения, че не всички 19 страни членки подкрепят България в нейното решение. Според "Ройтерс" няма да има решение за приемането ни към Европейския валутен механизъм преди Германия да сформира правителство.    

Протести в Пакистан срещу изнасилването и убийството на 8-годишно момиченце (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658125

Протести в Пакистан срещу изнасилването и убийството на 8-годишно момиченце (Снимки)Хиляди пакистанци се събраха днес на протестен митинг в град Касур, в централната провинция Пенджаб, настоявайки за съдебна справедливост за 8-годишно момиченце, което бе изнасилено и убито, а тялото му - захвърлено на бунище, предаде ДПА. В шествието участваха ученици, студенти, активисти на гражданското общество и юристи.

Тереза Мей: Няма да има втори референдум за членството на Великобритания в ЕС

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-nyama-da-ima-vtori-referendum-za-chlenstvoto-na-velikobritaniya-v-es-news274153.html

Британската министър-председателка Тереза Мей няма да свиква втори референдум за членството в Европейския съюз, заяви днес неин говорител, цитиран от Ройтерс.   Изявлението беше направено в отговор на засилващите се призиви за ново гласуване за Брекзит.   Поддръжникът на излизането на Великобритания от ЕС Найджъл Фараж каза по-рано, че се приближава до идеята за втори референдум. Според него евентуално ново гласуване пак ще бъде спечелено от привържениците на излизането на Великобритания от ЕС и ще сложи край на дебатите.   Много поддръжници на оставането на Великобритания в ЕС също подкрепят идеята за нов референдум. Те настояват, че британците не са били достатъчно информирани при първото гласуване и че общественото мнение се променя.

Рики Мартин се омъжи за шведския художник Джоан Юзеф

https://offnews.bg//liubov-i-seks/riki-martin-se-omazhi-za-shvedskia-hudozhnik-dzhoan-iuzef-672722.html

Рики Мартин се врече във вечна любов на шведския художник Джоан Юзеф.

46-годишният певец съобщи, че подписването е било преди няколко месеца, но събирането с близки и приятели ще бъде след няколко месеца.

„С Джоан сключихме брак преди няколко месеца. Подписахме всички документи, включително предбрачни договори, но голямо парти по случая ще има след няколко месеца“, заяви Мартин.

Вчера певецът и неговото семейство дебютираха и на корицата на списание OUT. Заедно с Джоан отглеждат две момчета близнаци – Матео и Валентино, които са от сурогатна майка.

„Много хора ме разпитват за децата ми и затова, че са по кориците на различни списания. Причината да им позволявам да се появяват в публичното пространство е, че искам обществото да свикне с факта, че хомосексуалистите могат да имат деца. Момчетата ми ме питат защо имат двама бащи и аз им обяснявам, че сме модерно и свободно семейство“, заяви певецът.

Мартин и Юзеф са двойка от 2016 година, а съобщиха за годежа си през ноември миналата година.

Порожанов: Готови сме за конструктивно председателство на Съвета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658109

Порожанов: Готови сме за конструктивно председателство на Съвета на ЕС„Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи усилено и вече сме готови за провеждането на конструктивен дебат по важните за селското стопанство въпроси“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с извънредните и пълномощни посланици на Швеция Луиз Бергхолм и Финландия Пайви Блинникка.

Вижте как Борисов и правителството се срещнаха с чуждите медии (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658107

Вижте как Борисов и правителството се срещнаха с чуждите медии (Снимки)Премиерът на страната Бойко Борисов сподели в личния си профил във фейсбук снимки от срещата си с представители на чужди медии. Ето какво написа той в социалната мрежа:  "С членовете на правителството се срещнахме днес с представители на 56 международни агенции и медии от Европейския съюз по повод приоритетите на Българското председателство на

"Инса ойл" зад купувача на Общинска банка

http://clubz.bg/62799-insa_ojl_zad_kupuvacha_na_obshtinska_banka

Производителят и търговец на горива "Инса ойл" прозира зад купувача на Общинска банка, за чиято продажба вече има предварително одобрение от Управителния съвет на БНБ.  

От пресслужбата на централната банка съобщиха, че Управителният съвет на БНБ е решил да издаде предварително одобрение за покупката на 67.6% от Общинска банка на регистрирания в Лихтенщайн фонд "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК" (Novito Opportunities Fund AGmvK).

Предмет на сделката са 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646407 % от вписания акционерен капитал, в размер на 57 362 810 лева, които са притежание на Софийската община. Столичният общински съвет и Комисията за защита на конкуренцията вече дадоха зелена светлина за сделката.

Според прессъобщението, преди да одобри сделката, БНБ се е консултирала с финансовия надзор в Лихтенщайн, прегледала е публичните регистри и е отчела информацията, предоставената от Държавна агенция "Национална сигурност".

Благодарение на събраните данни става ясно, че "Инса ойл" притежава инвестиционни дялове без право на глас в купувача "Новито". Ако тези дялове се преобразуват в акции с право на глас, ще е необходимо ново разрешение от БНБ.

Кандидат-купувачът "Новито" е дружество, учредено съгласно законодателството на Княжество Лихтенщайн и регистрирано в Търговския регистър на Лихтенщайн. Дружеството представлява алтернативен инвестиционен фонд съгласно законодателството на княжеството, лицензиран и надзираван от Financial Market Authority - Орган за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн.

Всички акции от капитала на заявителя са собственост на "КАИАК Фонд Мениджмънт АГ" - дружество, учредено съгласно законодателството на Лихтенщайн, представляващо алтернативен инвестиционен фонд, лицензиран и надзираван от Органа за надзор на финансовите пазари на Лихтенщайн, се казва в съобщението на БНБ.

Шефът на "Инса ойл" Георги Самуилов беше финансов директор на известната от прехода "Мултигруп" , заедно с бившия шеф от ДС Димитър Иванов са били в ръководството на компанията за горива "Арес", част от "Мултигруп". Основаната през 2001 г. "Инса ойл" се занимава с производство и търговия на петролни продукти в България, Румъния, Гърция, Сърбия и Косово.

През май 2010 г. тогавашният шеф на митниците Ваньо Танов, днес покойник, за първи път публично назова името на човека, чиито интереси, според него, стоели в основата на заплахите да бъде махнат от поста - Георги Самуилов. Причината - бъркочите, както ги нарече Танов по bTV, или джурканият дизел, както още са известни. Тогава Танов обясни няколко схеми, по които се избягва плащането на акцизи при горивата.

Депутатите подхванаха небостъргачите в София

https://offnews.bg//politika/deputatite-podhvanaha-nebostargachite-v-sofia-672727.html

В центъра на София ще се строят сгради с височина най-много до 50 метра. За небостъргачи в столицата ще има две зони - край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър и в Люлин, където бул. "Царица Йоана" пресича Околовръстното шосе. 

Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които депутатите приеха на първо четене. Те регламентират височината на сградите в различните части на столицата.

Сгради по-високи от 75 метра няма да могат да се строят в пространството между бул. Цар Борис III, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. Драган Цанков, бул. "Александър Малинов" и Южната дъга на Околовръстното. Отвъд него пък позволената височина на сградите ще е до 15 метра. Целта е да не се скрива гледката към планината, обясни главният архитект на София Здравко Здравков през октомври, след като обяви, че проектът за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столичната община е бил представен пред депутати от ГЕРБ и ще бъде внесен в пленарна зала от Александър Ненков. 

Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м. задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС. 

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или превръщат в паркинги, предвиждат още промените в закона. Урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на СО. Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“, както и „Люлин“, „Овча купел“ и „Банкя“. 

Искрен Веселинов от ОП призова в пленарна зала периодът между двете четения да бъде максимално дълъг, за да може всички заинтересовани страни да вземат участие по темата. Срокът между двете четения беше удължен.

МВР на крак заради опит за убийство в София

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-pepi-stojanov-26770053

Столичната полиция издирва 52-годишен мъж, който тази сутрин е намушкал няколко пъти с нож 50-годишна жена, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

МВР на крак заради опит за убийство в София

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-26770053

Столичната полиция издирва 52-годишен мъж, който тази сутрин е намушкал няколко пъти с нож 50-годишна жена, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

В Русия опитват да обяснят увеличените военни разходи в НАТО и ролята на Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=366974

"Призовавам Норвегия да изпълни своя ангажимент да отпусне 2% от БВП за защита, така че заедно да можем да издържим на целия спектър заплахи, пред които са изправени нашите страни", обявява президентът на САЩ Доналд Тръмп съвместно с норвежкия премиер Ерна Солберг на пресконференция в Белия дом.

Болницата в Ловеч спира работа

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bolnicata-v-lovech-spira-rabota-253680/

Легловата база в лечебното заведение ще бъде намалена с около 40%, съкращава се и персонал

Триъгълникът на Карпман - кога играем несъзнавано на Жертва, Агресор и Спасител

https://offnews.bg//psihologia/triagalnikat-na-karpman-koga-igraem-nesaznavano-na-zhertva-agresor-672726.html

Понякога отношенията ни с другите са трудни. Имаме чувството, че се въртим в омагьосан кръг. Възможно е в такива случай несъзнателно да играем едни и същи роли, с които да предизвикваме съответното поведение у другите. Понякога само влизайки в роля успяваме да изкомуникираме собствените си нужди. Всяка роля има свой собствен език, свои вярвания и поведение през което се изиграва в реалността.

Една интересна психологическа теория, идваща от перспективата на транзакционния анализ, е триъгълникът на Карпман. Той е наречен на името на своя създател американския психотерапевт Стефан Карпман. Самият той го нарича още

“триъгълникът на драмата”.

Според него в процеса на общуване с другите ние несъзнавано преиграваме болезнени теми от своето минало. В триъгълника на Карпман хората играят три основни роли - Жертва, Спасител и Агресор (Преследвач). Всяка роля има “ първичен вход”, през който влизаме в триъгълника. Това е ролята, с която най-много се идентифицираме и която стои в основата на нашата Аз-концепция. Веднъж завъртяни в динамиката на триъгълника, ние превключваме автоматично и към другите роли в него. Централно място във всяка роля заемат вътрешните вярвания, които са се изградили по време на детството ни. Тях Карпман нарича “теми на живота”.

Когато влизаме в триъгълника в ролята на

Жертва,

в нас говори главно нараненото вътрешно дете. То се чувства абсолютно безпомощно и уязвимо, за да се справи само с предизвикателствата на живота. Ролята на жертва ни води автоматично до зависим тип поведение. В нея несъзнавано търсим силна фигура, която да се грижи за нас. В ролята на жертва ние не сме способни сами да носим отговорност за живота си. Затова несъзнавано чувстваме сигурност, единствено, когато се подчиняваме на авторитети. В същото време обаче, изпитваме силен гняв от това, че те не винаги успяват да се погрижат добре за нас.

Ролята на жертва много често предизвиква другите да влизат в общуването с нас или като агресори, или като спасители. Жертвата привлича агресорите с това, че те самите са склонни да контролират живота на другите. В това общуване през чувството на вина, което жертвата предизвиква в агресорите, тя успява да получи емоционални и материални изгоди. В същото време чувството за самосъжаление, което жертвата изпитва в общуването с агресори, ѝ помага да не чувства отговорност за своя собствен живот. Тя стои заклещена в едно нещастно настояще, в което постоянно обвинява другите за проблемите си, и практически не прави никакви крачки в реалността. Тя постоянно чака някой да я спаси и да се погрижи за нея. В тази роля ние никога не порасваме и не поемаме живота в собствените си ръце.

Когато влизаме в триъгълника в ролята на

Агресори (Преследвачи),

ние се опитваме изцяло да контролираме отношенията с другите. В нея ние несъзнавано възприемаме света като опасно място, в което отвсякъде ни дебнат невидими заплахи. Тази вътрешна логика ни кара, за да се защитим, да действаме винаги първи. Правим това, като доминираме над другите, използвайки всякакви ултиматуми и заплахи, за да ги подчиним. Основното ни оръжие в тази роля са обвиненията към другите. Те никога не правят нещата по начина, по който ние искаме. Склонни сме да направим скандал за най-дребните детайли от ежедневието. За нас гневът става основното гориво, което ни зарежда с енергия.

В ролята на Агресори имаме особена нужда другите постоянно да заявяват своето уважение и респект към нас. Чувството ни за превъзходство над останалите често е компенсанция за собственото ни усещане за безсилие. В тази роля въобще не търпим и уважаваме чуждото мнение. То трябва чрез всички възможни методи да бъде елиминирано още в самото начало. И едно от най-опасните вътрешни вярвания, които управляват тази роля е, че другите са заслужили с поведението си агресията, с която ежеминутно ги заливаме. За да влезем в тази роля, най-вероятно самите ние сме имали в детството си родители, които са се държали агресивно с нас и не са уважавали собствените ни граници. И сега самите ние не сме склонни по никакъв начин да изпускаме контрола, независимо каква цена плащаме в живота си за това. За да играем тази роля, ние имаме нужда от жертви, чийто живот да контролираме изцяло, създавайки им илюзорното чувство, че се грижим за тях.

В ролята на

Спасители

в триъгълника на Карпмам влизаме, когато преживяваме себе си като безкористни помагачи. Да спасяваме другите е нашата главна мисия в живота. Зад тази роля често стои едно наше древно вярване, че самите ние не заслужаваме да бъдем обичани. Единственият начин това по някакъв начин да се случи е като правим другите емоционално зависими от нас. Зад нашето безкористно на пръв поглед помагачество стои желанието ни да подчиним хората, в чийто живот влизаме като спасители. Най-големият ни несъзнаван страх в ролята на спасители е, че можем някога да останем сами на този свят. Самите ние страдаме от ниско самочувствие, което повдигаме единствено като се грижим за проблемите на другите. Възможно е обаче в тази роля, когато не получим нужната оценка за действията си, да развием депресивни симптоми и самооценката ни да се сгромоляса. Като спасители ние не уважаваме чуждите граници. Понякога се опитваме да помагаме даже там, където не са ни повикали.

Как можем да излезем, когато сме заседнали в някоя от ролите в омагьосания триъгълник?

Като начало е важно да се научим да разпознаваме чувствата и поведенията си, когато сме в някоя от ролите. Когато сме в ролята на Жертва, вътрешният ни глас повтаря една и съща мантра: горкият Аз. Винаги другите са виновни за нашите емоции и се държат несправедливо спрямо нас. Чувстваме се вечно адски нещастни и потиснати. Когато сме в ролята на агресори, ние винаги сочим с пръст грешките на другите. Повтаряме им постоянно “ти си виновен” и "ще си получиш заслуженото". В ролята на спасители много често използваме изречения като: "Сега ще ти помогна", "Всичко ще бъде под контрол".

След като се научим да идентифицираме специфичния език, през който ролята заживява в нас, е важно да се научим да разпознаваме вярванията, които мотивират съществуването на всяка една от ролите. За Жертвата това е вярата в заучената безпомощност. Локусът на контрол за Жертвата е външен, което означава, че тя вярва, че нищо в собствения ѝ живот не зависи от нея. Тя винаги е жертва на съдбата, обстоятелствата и другите. За да излезем от тази роля е необходимо с времето да пораснем. Да извървим отново пътя от малкото дете до пълноценния възрастен. Затова е много важно да получаваме от другите обич, но в същото време да ни поставят ясни граници. Да ни отправят посланието, че те самите не са отговорни за нашия собствен живот. В началото можем да се бунтуваме от нежеланието им да се грижат за нас. Но единственият начин, през който можем да случим по нов начин собствения си живот, е като започнем да поемаме отговорност за действията си. И тогава пред нас се открива непозната, но толкова красива перспектива. Можем сами да се изненадаме от всички умения за справяне, които с лекота придобиваме.

Излизането от ролята на Агресор е много трудно, защото е свързано с това да пуснем целия контрол, който скрепява света ни. За тази цел в тази роля трябва да си признаем нещо много трудно, а именно, че самите ние сме много уязвими същества. Да видим болката и страха, които ни карат да имаме нуждата постоянно да господстваме над другите. И едва тогава можем да се научим да постигаме целите си по нов начин, убеждавайки другите с доводи за собствената си правота. В началото можем да се чувстваме уязвими пред останалите, но с времето ние за първи път виждаме истинските лица на останалите. Сякаш досега сме били слепи за техния свят, виждайки в тях единствено сянката на пълното подчинение.

За да излезем от тази роля, другите могат много да ни помогнат, като се научат да се противопоставят на нашия гняв и постоянни обвинения, като поставят ясни граници и се отстояват по един градивен начин.

За да излезем от ролята на Спасителя, е необходимо да си признаем най-дълбокото си вярване, че самите ние не заслужаваме любов. Това осъзнаване може да бъде болезнено, но през него ние можем да намерим изход от вечното си неудовлетворение, че другите не оценяват нашите действия и не ни се отблагодаряват за тях. Ние самите трябва да се научим да разпознаваме и уважаваме чуждите граници. Да разберем, че правейки другите зависими от нас, ние всъщност не им помагаме, а често задълбочаваме техните собствени проблеми. Когато помагаме на жертвата, ние всъщност не ѝ даваме шанс да порасне и да поеме живота си в свои ръце. Едва тогава ние осъзнаваме, че ние самите имаме качества извън това да помагаме, които да карат другите да ни обичат и да искат да се свързват с нас. Накрая, най-големият ни страх, че ще останем завинаги сами и изоставени, се стопява.

Отношенията ни с другите зависят от отношението ни към самите нас. Влизането в роли не ни приближава към другите, а ни отдалечава от тях. А всъщност ние можем да заявяваме собствените си нужди по един автентичен начин. За тази цел е нужно да си позволим да бъдем честни пред самите себе си. Когато си признаем собствените си страхове, ставаме по-силни. Когато сме в роли, ние не ставаме истински близки. Истинската близост е плетеница от емоции. В нея има й доза уязвимост, но има и безкрайната радост от взаимното откриване на нас самите като уникални създания. Защото няма два свята, които да се преповтарят по един и същи начин. И истинският смисъл е точно в тази среща между световете. Среща отвъд ролите, които несъзнавано играем.

Пловдив е пред грипна епидемия

http://www.cross.bg/plovdiv-zabolyavaniya-inspektziyata-1565260.html

/КРОСС/ Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив обяви предепидемична обстановка в областта заради завишаване броя на заболелите от остри респираторни заболявания. С писмо до кмета на Пловдив, РЗОК и общопрактикуващите лекари инспекцията съобщава, че от началото на тази година в Пловдивска област е завишена заболеваемостта от заболявания с грипни симптоми. Към момента болните в региона са 121,71 на хиляда при средно за страната 118,88. По данни на специалистите най-много са засегнати децата до 14 години. В тази връзка от РЗИ препоръчват, за ограничаване на заболеваемостта, да се преустановят плановите консултации на бременни и кърмачета, профилактичните прегледи и имунизации, свижданията в здравните заведения, а в детските и учебни заведения да се въведе дезинфекционен режим и често проветряване. При регистриране на множество случаи на остри респираторни заболявания с грипоподобна картина от РЗИ съветват веднага да се информира инспекцията, а болните да се обслужват по домовете им.    

Ален Делон: Ще напусна този свят без съжаление

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/alen-delon-shte-napusna-tozi-sviat-bez-sajalenie.html

“Ще напусна този свят без съжаление”, каза един от най-известните френски актьори Ален Делон в интервю равносметка, публикувано в специален брой на списание “Paris Match”, посветен на 60-годишнината от началото на кариерата му.

Библиотека „Пейо Яворов” чества 140 г. от рождението на патрона си

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bttdFx0rmFY/

Регионална библиотека „Пейо Яворов” ще отбележи 140 години от рождението на патрона си. В церемонията ще се включат и членове на ВМРО – Бургас. Стана традиция библиотеката и местната структура на партията заедно да честват рождението на Пейо Яворов.

В тържеството тази година ще се включат и ученици от бургаското ОУ „Пейо Яворов”. Те ще получат книги с поезията на Яворов, осигурени от библиотеката. От културния институт ще направят и дарение за библиотеката на училището.

Заповядайте на 15-ти януари, понеделник, в 12.00 часа пред паметната плоча на Пейо Яворов на улица „Алеко Богориди” № 21.

Румен Радев и руският посланик са обсъдили честването на 140-годишнината от Руско-турската война

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/11/3110901_rumen_radev_i_ruskiiat_poslanik_sa_obsudili/?ref=rss


Преглед на отношенията между България и Русия и на предстоящите събития по отбелязването на 140-годишнината от Руско-турската война са направили президентът Румен Радев и извънредният и пълномощен посланик на Русия у нас Анатолий Макаров, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.<br /><br />По-късно Радев се е срещнал с членовете на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877–1878 г. Той им е благодарил за...

Тереза Мей отхвърли възможността за нов референдум за Брекзит

https://frognews.bg/svqt/tereza-mei-othvarli-vazmojnostta-nov-referendum-brekzit.html

Няма да има нов референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз. Това е обявила британския премиер Тереза Мей, обяви днес неин говорител.

Тереза Мей отхвърли възможността за нов референдум за Брекзит

https://frognews.bg/novini/tereza-mei-othvarli-vazmojnostta-nov-referendum-brekzit.html

Няма да има нов референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз. Това е обявила британския премиер Тереза Мей, обяви днес неин говорител.

Русия: Атакувалите ни дронове не са ”сглобени в храстите”

http://dnes.dir.bg/news/siria-dronove-ruski-bazi-26770050

От Генералния щаб на руската армия заявиха, че атакувалите руските бази в Сирия дронове в никакъв случай не са били "сглобени по храсталаците".

Ще работим усилено за по-добри отношения на ЕС с Турция, обеща Борисов

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/11/3110818_shte_rabotim_usileno_za_po-dobri_otnosheniia_na_es_s/?ref=rss


Страната, която временно е председател на Съвета на ЕС, заяви, че иска да работи усилено за подобряване на отношенията с Турция, докато е начело в следващите шест месеца, съобщи "Асошиейтед прес". Репортер на агенцията, участващ в групата чуждестранни журналисти, поканени в София от организаторите на европредседателството, цитира премиера Бойко Борисов да казва, че ЕС "трябва да има по-добри отношения с Турция".<br /><br />Борисов посочил също важната роля на...

Мей: Втори референдум за Brexit няма да има

https://www.actualno.com/europe/mej-vtori-referendum-za-brexit-njama-da-ima-news_653801.html

Министър-председателят Тереза Мей няма да инициира провеждане на втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС. Това заяви неин говорител в отговор на призивите за нов вот, предаде Reuters. По-рано един от най-големите поддръжници на Brexit - Найджъл Фараж, заяви, че може би трябва да има още един референдум, за да се прекрати "мрънкането" на тези, които са против напускането. "Ще продължат да се оплакват и да мрънкат по време на целия процес. Затова може би - само може б

Канят варненските ученици в конкурс за мартеници от гайтан

http://www.moreto.net/novini.php?n=366988

За първи път Етнографският музей на открито „Етър" край Габрово обявява Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан". Организаторите са отправили покана и към варненските ученици чрез Районното управление по образованието, научи Moreto.

15-годишният, обвинен в убийството на Никол от Бургас, е вменяем

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RmGtpsR2wtM/

15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, е вменяем – това установи назначената от съда експертиза, съобщиха от прокуратурата.

Така Иван може да носи наказателна отговорност, но тъй като е непълнолетен, ще получи по-леко наказание.

Анализите сочат още, че в кръвните проби на младежите не са открити упойващи вещества.

Ученичката беше намушкана в асансьор на жилищен блок в бургаския квартал „Меден рудник”. Нападението беше извършено на 20 август м.г.

По първоначална информация момичето се е запознало с Иван в социална мрежа, а после са се срещнали, за да отидат да пушат наргиле.

Свидетел: Русия заповяда да убия премиера на Черна гора

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/svidetel-rusiia-zapoviada-da-ubiia-premiera-na-cherna-gora-6078107

Александър Синджелич е свидетел пред Върховния съд по делото за тероризъм и проваления опит за преврат в Черна гора през октомври 2015 г.

Евгени Стоянов: МП е ангажирано с разширяване на достъпа до безплатна правна помощ

http://www.cross.bg/pomosht-pravna-nbpp-1565258.html

/КРОСС/ Министерството на правосъдието е ангажирано активно с укрепване на капацитета на Националното бюро за правна помощ (НБПП) в посока разширяване на кръга от лица, които имат достъп до безплатна правна помощ и подобряване на качеството на предоставянето й. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов днес на кръгла маса, посветена на обсъждането на Стандартите за качество в работата на адвокатите в досъдебната фаза на наказателните производства в България. Събитието, в което участие взеха проф. Алън Патерсън, председател на Международната група по правна помощ и Питър ван ден Бигелар, изпълнителен директор на Холандската комисия за правна помощ, Елена Чернева-Маркова, председател на НБПП и Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт Отворено общество, отбеляза заключителната част по проект „Подобряване на достъпа до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства в България". Проектът е финансиран по Програма Правосъдие 2014 - 2020 г. на Европейския съюз и се осъществяван съвместно от НБПП и Институт Отворено общество - София, с участието на Борда за правна помощ на Холандия като асоцииран партньор. Зам.-министър Стоянов акцентира, че в България е налице добра практика от последните години в резултат на успешното партньорство на НБПП, Институт Отворено общество и Съвета на Европа

Министър Кралев награди най-добрия атлет на България за 2017 г. Тихомир Иванов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6658001

Министър Кралев награди най-добрия атлет на България за 2017 г. Тихомир ИвановММС продължава с инвестициите в изграждане и обновяване на спортна инфраструктура през 2018 г. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата на Тихомир Иванов, който бе избран за Атлет на България за 2017 г. Състезателят по скок височина спечели 20-ото издание на традиционната анкета,

Малкото копче избудалка голямото копче

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6657391

Малкото копче избудалка голямото копчеНо световната война още чука на вратата Докато миналата седмица президентът Тръмп и севернокорейският велик вожд Ким Чен-ун си мереха ядрените копчета, целият свят трепереше дали някой от двамата няма да го натисне без да иска. Всичко може да се случи – например една култова снимка показа, че на бюрото на Ким се разхожда любимата му черна котка.

Психолози за осмокласника Иван, обвинен, че е убил Никол: Бил е вменяем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658011

Психолози за осмокласника Иван, обвинен, че е убил Никол: Бил е вменяем15-годишният Иван от Бургас, обвинен в убийството на 11-годишната Никол Йончева, е бил вменяем, можел е да ръководи действията си и е осъзнавал значението на постъпките си. Това е заключението на съдебно-психиатричната екпертиза, която бе назначена по делото, съобщ иха от Апелативната прокуратура. Малката Никол бе заклана в асансьор на бл.

Парламентът отхвърли скандална поправка за земеделските земи на депутат от НСФБ

https://www.actualno.com/politics/parlamentyt-othvyrli-skandalna-popravka-za-zemedelskite-zemi-na-deputat-ot-nsfb-news_653773.html

Народното събрание отхвърли скандално предложение на депутата от НФСБ Йордан Апостолов, целящо да отвори широко вратата за застрояване на земеделски земи. Това стана днес (11 януари) при разглеждане на промени в Закона за посевния и посадъчен материал на второ четене. Припомняме, че случайно или не текстът беше приет в края на миналата година на заседание на земеделската комисия в парламента с 10 гласа "за" (БСП и "Обединени патриоти") и 9 "против". Депутатите от Г

КЗП: Всяко ново намаление трябва да е по-голямо от предишното

http://econ.bg/Новини/КЗП-Всяко-ново-намаление-трябва-да-е-по-голямо-от-предишното_l.a_i.756116_at.1.html

Една кампания с намалени стоки не може да продължи повече от 30 дни. Ако търговецът я удължи, той трябва да обяви още по-ниски цени спрямо тези, на...

Ученици се биха заради реплики във Фейсбук

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tpaOs8TGKvs/

Две групи ученици се биха в двора на Основно училище “П. Р. Славейков” в Бургас. Мелето станало след учебните часове снощи. Схватката започнала, след като възпитаници на Основно училище “Княз Борис I” причакали съперниците си пред входа на школото.

Причината – пиперливи реплики във Facebook. Свидетели на инцидента станали родители, които отишли да приберат децата си. От двете училища потвърдиха за инцидента.

Тепърва ще се мисли какви мерки да бъдат наложени срещу побойниците. Търсят се и родители на децата. От случката няма пострадали, съобщава Кросс. На място е пристигнал патрул на полицията.

При появата на униформените, участвалите в разправията, се разотишли.

Обвиниха румънския премиер, че уволнява само жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657988

Обвиниха румънския премиер, че уволнява само жениРумънският премиер Михай Тудосе бе обвинен, че уволнява предимно жени от правителството, съобщава информационният сайт Зиаре. Евродепутатката Виорика Дънчила заяви днес, че женската организация на Социалдемократическата партия (СДП) е възмутена от факта, че до момента три жени са напуснали правителството на Тудосе,

Полицията задържа затворник, „забравил” да се върне от отпуск

https://frognews.bg/novini/politsiiata-zadarja-zatvornik-zabravil-varne-otpusk.html

31-годишен затворник, пуснат в отпуск е задържан, след няколкочасово преследване по улиците на Стара Загора и околностите, съобщиха от МВР.

Без втори референдум за Brexit

http://www.cross.bg/referendym-velikobritaniya-glasyvane-1565255.html

/КРОСС/ Британската министър-председателка Тереза Мей няма да свиква втори референдум за членството в Европейския съюз, заяви днес неин говорител, цитиран от Ройтерс. Изявлението беше направено в отговор на засилващите се призиви за ново гласуване за Brexit. Поддръжникът на излизането на Великобритания от ЕС Найджъл Фараж каза по-рано, че се приближава до идеята за втори референдум. Според него евентуално ново гласуване пак ще бъде спечелено от привържениците на излизането на Великобритания от ЕС и ще сложи край на дебатите. Много поддръжници на оставането на Великобритания в ЕС също подкрепят идеята за нов референдум. Те настояват, че британците не са били достатъчно информирани при първото гласуване, както и че общественото мнение се променя.  

Младен Маринов обяви нова полицейска акция в страната

http://dnes.dir.bg/news/marinov-aktzia-politzeyska-mladen-26770049

На територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица.

"Уиз ер" планира да лети до Виена и от София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/11/3110791_uiz_er_planira_da_leti_do_viena_i_ot_sofiia/?ref=rss


След като преди ден нискотарифната авиокомпания "Уиз ер" (Wizz Air) обяви, че започва да лети между Варна и Виена, днес се разбра, че в близко бъдеще ще бъдат обявени полети и от София до австрийската столица. Това съобщи пред български медии главният изпълнителен директор на превозвача Йозеф Варади.<br /><br />През тази година авиокомпанията ще започне 4 нови маршрута от София - до Атина, Ница, Лисабон и Малага. Тя очаква пътниците й от и до България да нараснат с 27% до...

Официален старт на българското европредседателство

http://dnes.dir.bg/news/evropredsedatelstvoto-2018-26770048

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз официално ще започне днес с тържествена церемония в Народния театър.

Водещ политик от партията на Меркел пострада при катастрофа в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657983

Водещ политик от партията на Меркел пострада при катастрофа в ГерманияВодещ политик от Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел пострада днес при автомобилно произшествие, докато пътуваше за преговорите за съставяне на ново правителство в Берлин, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Полицията каза, че премиерът на провинция Саар Анегрет Крамп-Каренбауер е била ранена,

Цацаров: Няма съмнение, че Росен Ангелов се е самоубил

http://dnes.dir.bg/news/novi-iskar-sotir-tzatzarov-26770046

За прокуратурата не съществува съмнение, че извършителят на шесторното убийство в Нови Искър е Росен Ангелов и че той се е самоубил, заяви и Сотир Цацаров.

Чавушоглу: Австрия се стреми към стабилни отношения с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657972

Чавушоглу: Австрия се стреми към стабилни отношения с ТурцияТурският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че новият външен министър на Австрия иска да нормализира обтегнатите двустранни отношения с Турция след серия от спорове миналата година, предаде ДПА. Карин Кнайсъл, която беше номинирана от крайнодясната Партия на свободата да оглави външното министерство във Виена, но не принадлежи към партията,

До 2030 г. Великобритания може да изгуби £50 млрд. от Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=366973

Икономически анализ, поискан от кмета на Лондон Садик Кан, показва, че "твърд" Брекзит би означавал до 2030 г. да бъдат изгубени 50 милиарда лири от британски инвестиции, информират агенции. Кан е поискал Cambridge Econometrics да изготви оценка на влиянието, което ще окаже Брекзит върху икономиката на страната.

Условна присъда за лекар, работил с фалшива диплома в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/region/article/6657971

Условна присъда за лекар, работил с фалшива диплома в Стара ЗагораПо обвинителен акт на Районна прокуратура - Стара Загора е осъден Иван В., на 57 г., за това, че през периода 11.06.2010 г. до 27.12.2013 г. в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, съзнателно се ползвал от преправен официален документ, за придобита квалификация - Свидетелство за призната специалност за придобиване права на

Парламентът прие ограничения за височината на сградите в София

http://www.cross.bg/sgradite-visochinata-chast-1565254.html

/КРОСС/ Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които въвеждат регламенти относно височината на сградите в различните части на столицата, предава „Фокус". Промените бяха приети с 109 гласа „за", 2 „против" и 11 „въздържал се". Предлага се ограничаване височината на сградите - за централна градска част до 50 метра; в рамките на Околовръстния път - 75 метра; извън Околовръстния път - 15 метра; в останалата част на града - 125 метра. Запазва се възможността за застрояване без ограничение във височината на сградите в новия делови център. Предложенията целят да защитят централната градска част и южните части от общината, които осигуряват визуалната връзка с Витоша. В законопроекта са обособени територии за много високо строителство - Околовръстния път при ж.к. „Люлин" и по бул. „Цариградско шосе" от кръстовището на 7-ми км до р. Искър. Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС. Според промените урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на СО

Президентът се срещна с Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война

http://www.cross.bg/osvoboditelna-voiina-radev-1565253.html

/КРОСС/ „Благодаря на всички вас за усилията, които полагате за реализацията на амбициозния план с прояви, посветени на тази тържествена годишнина", заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков" 2 с членовете на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Според президента сред българската общественост има големи очаквания и енергия, свързани с отбелязването на кръглата годишнина. „Надявам се, че заложените прояви ще оправдаят това очакване", добави още Румен Радев. Сред предвидените в програмата изяви има исторически изследвания, конференции, семинари, проекти, редица изложби и концерти. По време на срещата членовете на Националния комитет направиха обобщение на свършеното до момента, както и на предстоящите прояви в следващите месеци. В хода на разговора гостите споделиха с държавния глава затрудненията, които срещат, и обсъдиха варианти за решения. По-рано днес президентът Румен Радев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Русия у нас Анатолий Макаров. По време на разговора двамата направиха преглед на двустранните отношения и предстоящите събития по отбелязването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война.

Ответен удар: Хващат бегълците със СРС, България - разделена на жандармерийски участъци

http://clubz.bg/62796-otveten_udar_hvashtat_begylcite_sys_srs_bylgariq_razdelena_na_jandarmerijski_uchastyci

Спрямо бегълците от правосъдието да се използват СРС и да се следят в интернет, да се подсили институтът по криминология към МВР, защото не му достига експертиза, страната да се раздели на "жандармерийски участъци" - с такива идеи излязоха днес депутати, прокуратура и полиция в отговор на зачестилите тежки криминални случаи от изминалите седмици.

На нарочена днес среща в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност се събраха главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Младен Маринов, шефът на националната полиция Христо Терзийски и др. От думите на председателя на комисията Цветан Цветанов стана ясно, че срещата е за "да се чуят професионалистите, за да ограничим политическите спекулации". Комисията бе свикана извънредно и заради заради факта, че няколкото тежки престъпления бяха извършени в най-"неудобния" момент - когато страната ни поема председателството на Съвета на ЕС.

ДНК експертизата на МВР под въпрос

Основна тема, въпреки "изчерпателната" информация от шефа на националното следствие Борислав Сарафов, дадена ден по-рано, бе шесторното убийство в Нови Искър. От последвалата дискусия стана ясно, че ДНК анализът на сочения за убиец на Кети Кюхова и близките й - Росен Ангелов, всъщност не е бил изготвен в института по криминалистика, а в частна лаборатория. Само ден по-рано Сарафов обясняваше как анализът, който приближи МВР до заключението, че именно Росен Ангелов е убиецът, е бил даден на НИКК. 

"Изнесоха вчера доста обилни данни по установеното до настоящия момент. Бяха изнесени достатъчно конкретни факти. За прокуратурата не съществува каквото и да е било съмнение, че убиецът е Росен Ангелов. За прокуратурата не съществува каквото и да е било съмнение, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на самоубийство. В публичното пространство бяха и продължават да се изнасят версии от хора, които твърдят, че са експерти, но фактите не опровергават тези два извода. Дали част от въпросите са резултат на политическа, медийна или друга спекула, няма съмнение, че авторът на убийствата е Росен Ангелов, който после се е самоубил. Това показват ДНК и веществените доказателства", посочи Цацаров.

След което постави двата основни според него въпроса - ефективна ли е системата по изпълнение на наказанията и ефективна ли е експертната дейност на МВР. 

"Как за 24 часа се прави експертиза - прави се в частна ДНК лаборатория срещу много пари. Няма да кажа коя е, за да не й правя реклама", посочи главният прокурор, с което трябваше да стане ясно, че обезпечеността на НИКК е лоша.

По отношение на първия въпрос пък Цацаров предложи не Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието (МП), а МВР да изпълнява функциите по вкарването в затвора на осъдените лица. И се мотивира:

"МП няма правомощия по закон, а и няма капацитет да издирва лица. Може само да потърси лицето на съответния адрес, да установи, че го няма и след това да обяви пред МВР. Губи се много време. Мисля, че тази функция трябва да се прехвърли към МВР, защото то може веднага да предприеме мерки по издиване, а "Изпълнение на наказанията" само да отвеждат лицата до затвора."

Какво е правило МВР 9 години

От МВР изнесоха и данни колко лица се укриват от правосъдието и използваха случая, за да възобновят исканията си и спрямо тях да се прилагат Специални разузнавателни средства (СРС). Ведомството дели изчезналите лица на 14 категории, най-важните от които безследно изчезнали лица, укриващи се с влезли в сила присъди, укриващи се след наложена мярка задържане под стража и избягали от затворите.

Според изнесените от Терзийски данни през 2017 г. избягалите лица с влязла в сила присъда са били 511, а намерени - 563. Второто число е по-голямо, защото има "натрупвания" от предходни години. За 2016 г. числата са били съответно 543-ма избягали, 529 намерени. Бегълците от затвора за 2017 г. са 41, а откритите - 46.

По отношение на Росен Ангелов, за когото стана ясно, че е трябвало да лежи в затвора още преди 9 години, но оттогава МВР го издирва, Терзийски каза, че МВР е правело проверки на всички адреси, за които е имало информация, че пребивава, в т.ч. и на територията на Своге. 

Въпреки това, с половин уста, главният секретар Младен Маринов обяви, че е разпоредил проверка по действията на подопечните му през този период. 

Иначе самият Маринов привнесе още подробности около "смесения" мотив (по Сарафов) за шесторното убийство. Докато следствието говореше, че Ангелов е искал да обира къщите, които Кюхова чистела, днес стана ясно, че става въпрос за разбиване на каса в апартамент.

"Информации и интерпретации - дадохме обща картина и няма какво друго да добавим от страна на МВР. По отношение на оперативно-издирвателните мероприятия всичко е приключило и няма какво да кажем повече. Убийство с последвало самоубийство. Можем да го отнесем към битовите престъпления, тъй като мотивът там е на база връзка с пострадалата, съчетан с криминален мотив, тъй като той е искал от нея достъп до апартамент, който е почиствала. Искал да разбие касата", посочи Младенов. 

Бягството от правосъдието - тежко престъпление

Укриването на Ангелов даде повод на Терзийски да поиска законодателни промени, с които да се разреши на силите на реда да се използват и други способи, освен оперативно-издирвателна дейност, т.е. СРС спрямо бегълците, както и прилагане на закона за електронните съобщения, или следене на трафичните им данни. И сега СРС може да се прилага за установяване на самоличност, но спрямо лица извършили престъпление, не и спрямо осъдени вече такива, обясни пред Клуб Z Терзийски. По закона за електронните съобщения пък можело да се издирват само загубили се в планината хора. 

Ако таква законодателна инициатива отново бъде предложена (има таква нереализирана в годините назад), то бягството от правосъдието трябва да се третира като тежко престъпление, тъй като СРС по закон могат да се използват само за такъв род престъпления, наказуеми с над 5 години затвор. Има вариант и в закона просто да се запише изключение за бегълците.

Във всяко село - жандармерия

Покрай всичко това стана ясно и че главният прокурор внимателно чете предизборните програми партиите. И се застъпи за идеята на левицата страната да бъде разделена на "условно казано жандармерийски участъци", които да действат в по-малките градове, а полицията - в големите. Дискусията тръгна от ролята на районните инспектори.

"Не мислите ли, че институтът на районните инспектори отдавна е надживял своето време. Те са от времето, в което районният си знае контингента. Сегашното време е много по-динамично. Струпваме върху тях огромно количество задачи и после питаме защо не са ефективни. Защо не помислим за нов модел на работа. - Полицията да действа в големите населени места, а в останалите - условно казано жандармерия. Територията на страната се разделя на условно казано жандармерийски участъци. Не е ли време, без изобщо да се делите на управляващи и опозиция, да се реши въпросът. На хората им трябва полиция в градовете и жандармерия в селата. Така се работи в Турция и Франция. Къде съм го чел? - във вашите предизборни програми", посочи Цацаров и приведе като пример за работа на районен инспектор случай, в който му се наложило да гони крадци с личния си полски Фиат.

"Искам да благодаря на главния прокурор, че се е запознал с предизборните програми. А за НИКК ще се дадат още средства", не пропусна да коментира и Цветанов.

А вие страхувате ли се

Поставен бе и въпросът, макар и индиректно, с показното убийство на бизнесмена Петър Христов. 

От несвързано изказване на лидера на "Воля" Веселин Марешки стана ясно, че медии го питали дали се страхува за живота си и изобщо "относно страха" на журналиста, разкрил корупционна схема, или на лекарят, в чийто ръце е издъхнал пациент.

Сотир Цацаров посочи, че се работи по версиите за вече приключили наказателни производства (както стана ясно от изявления на Цветанов от изминалите дни, Христов е помагал за разкриването на бандите на "Наглите", а вероятно и на "Килърите"), както и за такива, свързани с бизнес делата му. 

"Не можем да пропуснем и това, което се пише в медиите. Всички версии в процеса на работа ще бъдат потвърждавани или изключвани", посочи Цацаров - "Огромната въпросителна сега е проверката и изчистването на доказателствата. Това е изключително нагло посегателство в центъра на София".

"Степен на застрашеност за спокойния Петър Христов очевидно не е съществувала", допълни.

"Надявам се, че всичко това се проверява от органите. И по "Килърите", и по "Наглите", притесни се Цветанов.

Криминогенният фон във връзка с председателството

От левицата пък се бяха притеснили дали между взривяването на банкомати, нападението над данъчни, шесторното убийство и това на бизнесмена има връзка и дали това е "умишлен опит за дискредитиране на страната" по време на първото й председателство на съвета на ЕС.

"Не виждаме да има някаква последователност и логика по последните случаи. Разглеждаме ги като отделни криминални деяния. Фонът на криминогенната обстановка за нас изглежда по един начин, за хората - по друг, в зависимост от това как е представена от медиите. За 2017 г. има 30% намаление на кражбите на коли, а за 2016 г. - 20 на сто. Остана малко незабелязано, но покрай Нови Искър заловихме виновниците за последния взрив на банкомат. Оказаха се две момчета на по 18 г., които се вдъхновили от това, което гледат по телевизиите", успокои главният секретар на МВР.

"Безоблачна криминогенна обстановка няма. С председателството са свързани много други неща, но не и това", допълни и Цацаров.

Обявени са конкурси за плажове край Слънчев бряг и Несебър

http://econ.bg/Новини/Обявени-са-конкурси-за-плажове-край-Слънчев-бряг-и-Несебър_l.a_i.756114_at.1.html

Министерство на туризма търси концесионери за два от най-атрактивните плажа по Черноморието - "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг". Срокът за подаване...

Бюджет в размер над 16 милиона лв. планира Община Павликени за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6657893

Бюджет в размер над 16 милиона лв. планира Община Павликени за 2018 г.Местните данъци се запазват на нивото от 2017г. 16 070 459 лв. е планираният размер на Бюджет 2018г. на Община Павликени. Рамката беше представена на обществено обсъждане с гражданите на общината. Основният документ за финансовата политика на общината през 2018 г. е свързан с предоставяне на услуги на гражданите в сферата на образованието,

BBC хвали "България, която даде киселото мляко на света"

https://www.actualno.com/curious/bbc-hvali-bylgarija-kojato-dade-kiseloto-mljako-na-sveta-news_653797.html

В България киселото мляко е навсякъде. Ще гo откриете във фалафел, върху мусаката или в хладилниците на супермаркетите. Tова пише BBC в обширен материал за "страната, която донесе киселото мляко на света". В статията се разказва, че киселото млякото е основата на традиционни български ястия като таратор: студена супа от кисело мляко, вода, краставици, орехи и подправки; и "Снежанка" - салата, състояща се от кисело мляко, краставици, чесън и копър. Киселото мляко има дълга и

Радев на среща с Националния комитет за 140-годишнината от Руско-турската война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657955

Радев на среща с Националния комитет за 140-годишнината от Руско-турската война„Благодаря на всички вас за усилията, които полагате за реализацията на амбициозния план с прояви, посветени на тази тържествена годишнина“, заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков“ 2 с членовете на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

Apple ще даде контрола на данните от iCloud в Китай на държавна фирма

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/11/3110789_apple_shte_dade_kontrola_na_dannite_ot_icloud_v_kitai/?ref=rss


Компанията "Епъл" (Apple) ще предостави в края на февруари достъп до данни на китайски потребители на iCloud на компании, базирана в Китай. Според сайта TechCrunch решението ще породи недоволство у част от използващите облачните услуги, тъй като на практика ще засегне и профили, създадени в САЩ, плащани с долари и свързани с американската версия на App Store.<br /><br />В документ на "Епъл" се казва, че достъпът до данните на потребители, които ползват облачните...

Страсбург осъди България заради ОМО „Илинден”-Пирин

https://frognews.bg/novini/strasburg-osadi-balgariia-zaradi-omo-ilinden-pirin.html

Заради жалба от македонистката организация ОМО „илинден”-Пирин Съдът по правата на човека в Страсбург осъди България да заплати 33 000 евро, съобщава кореспондентът на БНР от Брюксел.

Европейският съд: Дори да не разрешават гей бракове, държавите трябва да спазват правата на двойките

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/11/3110810_evropeiskiiat_sud_dori_da_ne_razreshavat_gei_brakove/?ref=rss


Държавите от ЕС не са длъжни да признават гей бракове, но трябва да дават на еднополовите семейни двойки същите права на пребиваване, както и на хетеросексуалните. Това е мнението на генералния адвокат на Европейския съд в Люксембург.<br /><br />Разглежданият казус се отнася до румънец и американец, сключили брак през 2010 г. в Брюксел. През декември 2012 г. те решават да се върнат в Румъния и подават молба към румънските власти да разрешат на американеца право на пребиваване и...

Европейския съд: Дори да не разрешават гей бракове, държавите трябва да спазват правата на двойките

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/11/3110810_evropeiskiia_sud_dori_da_ne_razreshavat_gei_brakove/?ref=rss


Държавите от ЕС не са длъжни да признават гей бракове, но трябва да дават на еднополовите семейни двойки същите права на пребиваване, както и на хетеросексуалните. Това е мнението на генералния адвокат на Европейския съд в Люксембург.<br /><br />Разглежданият казус се отнася до румънец и американец, сключили брак през 2010 г. в Брюксел. През декември 2012 г. те решават да се върнат в Румъния и подават молба към румънските власти да разрешат на американеца право на пребиваване и...

Обрат: Тръмп връща САЩ в Парижкото споразумение?

https://frognews.bg/novini/obrat-tramp-vrashta-sasht-parijkoto-sporazumenie.html

САЩ ”могат евентуално да се върнат обратно” в Парижкото споразумение по климата, заяви американският президент Доналд Тръмп. Това обаче може да се случи единствено при условия, които няма да наказват страната за богатството ѝ от изкопаеми горива, съобщава USA Today.

Намушкаха с нож жена в София, в тежко състояние е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657941

Намушкаха с нож жена в София, в тежко състояние еСлужители на СДВР издирват 52-годишен мъж. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 08.35 часа е получен сигнал за настанена в болница 50-годишна жена. Тя е в тежко състояние, приета е с прободни рани по тялото. По първоначални данни жената била нападната с нож от свой познат на улица в кв. „Орландовци“. След нанесените наранявания той е избягал.

Христо Терзийски: 94 убийства има у нас през 2017 г., само 1 от тях не е разкрито

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657934

Христо Терзийски: 94 убийства има у нас през 2017 г., само 1 от тях не е разкритоЗа 2017 г. са извършени общо 94 убийства на територията на страната, само едно от тях не е разкрито. Това каза директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски по време на изслушването си на заседание на Вътрешна комисия, предава „Фокус“. Той обясни, че престъплението е извършено през лятото на миналата година на

Проверяват броя на осъдените във Варненско, които все още са на свобода

http://www.moreto.net/novini.php?n=366984

Със заповед на административния ръководител на Окръжната прокуратура във Варна е започнала проверка на изпълнителните преписки, по които лица с влезли в сила присъди не са задържани за изтърпяване на наложените им ефективни наказания, научи Moreto.

Ваксаджийче по сандали през януари разчувства турците

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vaksadzhijche-po-sandali-prez-ianuari-razchuvstva-turcite-6078100

12-годишният Мохамед Хюсеин е забелязан случайно пред спортна зала от фотограф, който решава да заснеме момента и да го сподели в интернет

Сирийско момче по сандали разчувства турците

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sirijsko-momche-po-sandali-razchuvstva-turcite-6078100

12-годишният Мохамед Хюсеин е забелязан случайно пред спортна зала от фотограф, който решава да заснеме момента и да го сподели в интернет

Перперикон започва изграждането на туристически център и чака следващия рунд европроекти

http://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/11/3110707_perperikon_zapochva_izgrajdaneto_na_turisticheski/?ref=rss


Туристически информационен център ще бъде построен на територията на античния и средновековен град Перперикон, съобщиха на пресконференция днес кметът на Кърджали Хасан Азис и археологът Николай Овчаров. Финансирането е в размер на 1 411 655 евро по програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег V-A Гърция България 2014-2020", а в рамките на проекта до ноември 2019 г. ще бъде направен и 3-D модел на археологическия комплекс.<br /><br />Перперикон е пример за устойчив...

Във Варна издирват осъдените, но незадържани престъпници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657927

Във Варна издирват осъдените, но незадържани престъпници

Със заповед на административния ръководител на Окръжната прокуратура във Варна е започнала проверка на изпълнителните преписки, по които лица с влезли в сила присъди не са задържани за изтърпяване на наложените им ефективни наказания. Проверката е възложена на прокурорите от надзора за изпълнение на наказанията и другите принудителни мерки в

Как Вашингтон помага на Техеран да контролира интернет

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kak-vashington-pomaga-na-teheran-da-kontrolira-internet-253517/

Наложени с цел да изолират и накажат иранското правителство за лошото му поведение, санкциите на САЩ вредят и на обикновените хора

Болницата в Ловеч обяви, че спира работа, МЗ успокои, че няма

http://www.mediapool.bg/bolnitsata-v-lovech-obyavi-che-spira-rabota-mz-uspokoi-che-nyama-news274152.html

Затъналата в дългове, заради лошо управление, болница в Ловеч обяви, че спира работа от петък, но здравното министерство обяви, че няма да допусне това да се случи. В декларация до премиера, здравните власти, парламента и обществеността, от лечебното заведение заявиха, че “считано от 12 януари преустановяват дейността по предоставяне на медицински услуги поради липса на лекарства, в това число и жизнено важни консумативи и медикаменти и липса на средства за кислород“. От болницата посочват, че не са в състояние да предоставят “качествена, квалифицирана и адекватна помощ по отношение на лечението на пациентите и поради липсата на лекарства, консумативи и медикаменти се застрашава животът и здравето на пациентите от Ловеч и региона“. От ловешкото заведение призоваха властите за спешни и адекватни мерки по отношение на финансирането й, включително изплащане на задълженията към всички доставчици и на дължимите до момента трудови възнаграждения към персонала за последните три месеца. От Министерството на здравеопазването заявиха по-късно, че ще използват всички законови възможности болницата в Ловеч да продължи да работи, както и досега, и не предвиждат затваряне на работещи отделения. С доставчиците на лекарства и консумативи пък министерството било подписало споразумение за разплащане, както и да не налагат повече запори на сметките на болницата. Оздравителен план предвижда съкращаване на легла и администрация Преди два дни ръководството на лечебното заведение напусна с аргумента, че липсва диалог с Министерството на здравеопазването, въпреки че и това, и предишното ръководство на министерството са в постоянен контакт с болницата и има план за оздравяването й. Той беше представен преди ден заедно с новия прокурист на болницата и предвижда драстично съкращение на администрацията и легловата база. След около 40% намаление леглата в болницата ще станат 150, а администрацията ще бъде намалена от 116 на 36 души. Лекарите не са заплашени от съкращения, но от средния персонал се предвижда да бъдат освободени 27 души. Целта е от края на януари да започне редовно плащане на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи за издръжка. Засега е постигната договорка с плевенска болница за осигуряване до края на месеца на лекарства и консумативи за спешни случаи. Оздравителният план предвижда дълговете на болницата от 4 млн. лева да бъдат погасени за 5 години. Министерството се е договорило с доставчиците на болницата От здравното министерство съобщиха в четвъртък, че са провели среща с фирмите, с които болницата има сключени договори за доставка на лекарства и консумативи, за предоговаряне на задълженията и за установяване на режим за тяхното изплащане. Всички присъствали на срещата представители на бизнеса са били запознати от здравния министър Кирил Ананиев с анализа на състоянието на Ловешката болница и с разработения оздравителен план. Фирмите са подписали протокол за преустановяване на образуваните изпълнителни дела спрямо болницата, като са поели ангажимент да няма нови запори върху сметките на лечебното заведение. “По този начин на работещите в болницата ще бъдат осигурени необходимите условия за работа, а на пациентите на областната болница ще бъде гарантиран адекватен достъп до здравеопазване. Предвижда се още в края на този месец с изработените средства по договор с НЗОК и МЗ да започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка“, съобщиха от здравното министерство. Спасяването на ловешката болница започна още през пролетта на миналата година от предишния екип на здравното министерство. Болницата е печален пример за източване на държавно лечебно заведение чрез частни структури в нея, заради което случаят беше даден на прокуратурата. Както Mediapool писа, след дълги години ощетяващо държавната болница съжителство с частна кардиолаборатория, накрая отделението по кардиология на ловешката болница беше закрито, а печелившата ниша бе заета от нова частна болница, в която съдружник е бившият директор на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Ловеч Георги Бенев Стефанов.

Болницата в Ловеч обяви, че спира работа

http://www.mediapool.bg/bolnitsata-v-lovech-obyavi-che-spira-rabota-news274152.html

Затъналата в дългове, заради лошо управление, болница в Ловеч обяви, че спира работа от петък. В декларация до премиера, здравните власти, парламента и обществеността, от лечебното заведение обявяват, че "считано от 12 януари преустановяват дейността по предоставяне на медицински услуги поради липса на лекарства, в това число и жизнено важни консумативи и медикаменти и липса на средства за кислород". От болницата посочват, че не са в състояние да предоставят "качествена, квалифицирана и адекватна помощ по отношение на лечението на пациентите и поради липсата на лекарства, консумативи и медикаменти се застрашава животът и здравето на пациентите от Ловеч и региона". От ловешката болница призовават властите за спешни и адекватни мерки по отношение на финансирането й, включително изплащане на задълженията към всички доставчици и на дължимите до момента трудови възнаграждения към персонала за последните три месеца. Преди два дни ръководството на лечебното заведение напусна с аргумента, че липсва диалог с Министерството на здравеопазването, въпреки че и това, и предишното ръководство на министерството са в постоянен контакт с болницата и има план за оздравяването й. Той беше представен преди ден заедно с новия прокурист на болницата и предвижда драстично съкращение на администрацията и легловата база. След около 40% намаление леглата в болницата ще станат 150, а администрацията ще бъде намалена от 116 на 36 души. Лекарите не са заплашени от съкращения, но от средния персонал се предвижда да бъдат освободени 27 души. Целта е от края на януари да започне редовно плащане на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи за издръжка. Засега е постигната договорка с плевенска болница за осигуряване до края на месеца на лекарства и консумативи за спешни случаи. Оздравителният план предвижда дълговете на болницата от 4 млн. лева да бъдат погасени за 5 години. Болницата е печален пример за източване на държавно лечебно заведение чрез частни структури в нея, заради което случаят беше даден на прокуратурата. Както Mediapool писа, след дълги години ощетяващо държавната болница съжителство с частна кардиолаборатория, накрая отделението по кардиология на ловешката болница беше закрито, а печелившата ниша бе заета от нова частна болница, в която съдружник е бившият директор на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Ловеч Георги Бенев Стефанов.

Стотици спасители търсят оцелели и жертви след калния порой в Калифорния

http://www.mediapool.bg/stotitsi-spasiteli-tarsyat-otseleli-i-zhertvi-sled-kalniya-poroi-v-kaliforniya-news274151.html

Стотици спасители и доброволци продължават тягостната работа по издирване на оцелели и на тела в морето от кал и развалини, оставено от калния порой, който заля във вторник богаташкия крайбрежен район Монтесито недалече от Лос Анджелис в западния американски щат Калифорния, предаде Асошиейтед прес.   С опръскани с кал лица спасителите, дошли от целия щат, газят калната тиня, достигаща до колене, бъркат вътре с дълги пръти, търсейки жертви. Обучени кучета обхождат купчините развалини, останали от срутени домове по пътя на стихията.   Да сряда вечер броят на откритите тела достигна 17. Още толкова все още се смятат за изчезнали. 12 души са настанени в болница "Котидж" в Санта Барбара, а 4 от тях са в критично състояние, съобщи д-р Брет Уилсън, цитиран от АП.   Расте и броят на спасените, хванати в капан по домовете си повече от едно денонощие. Около 9000 души населяват вилния район Монтесито северозападно от Лос Анджелис, където домове имат знаменитости като телевизионната звезда Опра Уинфри. Днес обаче от лукса и разкоша на именията, сгушени в красивите гори на крайбрежните хълмове, няма и помен.   Всичко е залято с море от кал, в което плуват останки от сгради, изпомачкани коли, дънери на дървета. Шерифът на община Санта Барбара - Бил Браун, сравни печалната гледка с бойно поле от Първата световна война. До тази сутрин 500-те спасители вече са обходили около 75 процента от пострадалия район, съобщиха властите.   Хората от Монтесито се смятаха за късметлии, че грандиозните пожари в района миналия месец са пощадили града им. Но се оказа, че именно тези пожари, унищожили горите по околните хълмове, са открили простора за връхлетялата във вторник кална стихия, защото тя не е срещнала никакви прегради по пътя си, отбелязва АП.

До юни кандидатстваме за чакалнята на Еврозоната

https://offnews.bg//ikonomika/do-iuni-kandidatstvame-za-chakalniata-na-evrozonata-672725.html

До месец юни тази година се очаква страната ни да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм - ERM 2, като предварителна стъпка към присъединяването ни към Еврозоната. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от "Ройтерс".

"Готови сме да подадем официална молба, дори ако не сме убедени, че отговорът ще бъде "да", каза Горанов пред чуждестранни кореспонденти в София.

"Кандидатстването показва нашата готовност да се интегрираме в структурите на Съюза. Ако отговорът е негативен, това ще ни покаже какво да направим, за да стигнем целта си", каза той.

Министърът бе категоричен, че България не може да представлява риск за Еврозоната, добавяйки, че левът и еврото са обвързани с валутен борд вече 20 години, а икономиката ни има здрави основи. 

Представител на Европейския съюз заяви, че подкрепя страната ни като кандидат за зоната на еврото, но изрази опасения, че не всички 19 страни членки подкрепят България в нейното решение. 

Според "Ройтерс" няма да има решение за приемането ни към Европейския валутен механизъм преди Германия да сформира правителство.

За Огнян Герджиков промяна на Конституцията заради приватизацията е правен абсурд

http://econ.bg/Новини/За-Огнян-Герджиков-промяна-на-Конституцията-заради-приватизацията-е-правен-абсурд_l.a_i.756113_at.1.html

Идеята на ГЕРБ от края на миналата година за промени в Конституцията, свързани с разследването на приватизационните сделки, за които давността е...

С проект за 100 000 лв. правят психосензорна стая и зона за трудотерапия на деца с увреждания в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6657826

С проект за 100 000 лв. правят психосензорна стая и зона за трудотерапия на деца с увреждания в ЕленаПрез настоящата година в община Елена се реализират пет социални проекта. В края на месец декември бе подписан договорът за най-новото проектно предложение. То е в подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца и се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“, съобщиха от местната администрация.

Парламентът прие на първо четене законопроекта, с който ще се ограничи безразборното застрояване в София

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/11/3110783_parlamentut_prie_na_purvo_chetene_zakonoproekta_s/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене днес Закона за устройство и застрояването на Столичната община, който цели да ограничи безразборното застрояване в София. Текстовете бяха одобрени с 109 гласа "за", 2 "против" и 11 "въздържал се".<br /><br />Промените са инициирани от главния архитект на София Здравко Здравков и имат за цел да затворят вратичките в закона, на базата на които Столичната община разрешава строителството на прекалено високи сгради на...

Намушкаха жена в София

http://www.cross.bg/namyshkaha-zhena-v-sofiya-1565252.html

/КРОСС/ Служители на СДВР издирват 52-годишен мъж, съобщиха от столичната полиция. Към 8.35 часа днес е получен сигнал за настанена в болница 50-годишна жена. Тя е в тежко състояние, приета е с прободни рани по тялото. По първоначални данни жената била нападната с нож от свой познат на улица в кв. "Орландовци". След нанесените наранявания той е избягал. Предприети са действия за установяване на местонахождението му.    

Партиите отбелязаха с обичайните клишета новия политически сезон, Нинова прати Северозапада в Русия

http://www.mediapool.bg/partiite-otbelyazaha-s-obichainite-klisheta-noviya-politicheski-sezon-ninova-prati-severozapada-v-rusiya-news274150.html

Лапсусът на Корнелия Нинова, че в Северозападна България инициират отделянето си от България и присъединяване към Русия, се превърна в най-забележителната част от словото на председателката на БСП при откриването на новата парламентарна сесия. Нинова всъщност визира инициативата във Видин, Враца и Монтана за отделяне на тези области и евентуалното им присъединяване към Румъния. В останалата си част парламентарните речи, с които традиционно лидерите на формациите откриват новата пленарна сесия, не излязоха от клишето и се вписаха в предварителните очаквания. ГЕРБ поиска единство, БСП посочи проблемите в страната, изтъквайки показни убийства и корупция, ДПС се обяви за програмно правителство, а патриотите съобщиха, че и това си е стабилно. На този фон Веселин Марешки (Воля) каза, че ще работи за повишаване на жизнения стандарт в страната. Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов се обърна към депутатите от всички партии с призив по време на европредседателството България да бъде чута. "Трябва да говорим отговорно, да работим ползотворно и да се водим единствено от националния интерес на страната. Партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели по време на българското председателство", каза Цветанов. "Приоритетите на ГЕРБ за следващите шест месеца се свеждат до законодателни инициативи за укрепване на обществения ред и сигурността, както и в сферата на образованието и пазара на труда и в сферата на здравеопазването и въвеждането на нов достъпен модел на здравни грижи. За нас задачата за справяне с корупцията няма алтернатива, поради което сме готови да дебатираме по спорните въпроси в закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Всяко протакане на антикорупционното законодателство обаче по същество работи в полза на корупцията и отлага във времето ефективната съдебна реформа. И тук започва да става за пореден път ясно кои са проводниците на стратегии за отлагане на антикорупционното законодателство", каза Цветанов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че европредседателството е шанс за изчистване на образа на България, заради което партията щяла да бъде конструктивна, но нямало да мълчи. В словото си Нинова посочи 10 проблема, които са се появили в първите 10 дни на годината. Тя изтъкна, че България продължава да се топи, а 40 общински болници излизат на протест, защото са пред фалит. Нинова припомни, че ученици от професионални гимназии не учат за българското Средновековие заради новите учебни програми, а токът и оттам храните поскъпвали. И съответно народът обеднявал. "Саниран блок за 3 млн. лв. тече отвсякъде. Оградата по границата пак падна. Дали не става дума за корупция в строителството и санирането?", попита Нинова. Тя припомни, че водещи авторитетни медии "ни заляха" с оценките на Европа, че сме най-корумпираната държава в Европа, която обаче е удобна, защото е послушна. Нинова изтъкна, че мнозинството се е разцепило за Истанбулската конвенция. "8 дни - 8 трупа, убийства на семейства, стрелба по данъчен, убийство посред бял ден на крупен бизнесмен, близък до властта. Народът е на улицата - протести, полицаи, зелени, против повишаването на цената на водата и на тока. Топим се като народ, по-малко се лекуваме, обедняваме, корупцията е превзела всичко, показни убийства, народът не може да търпи, излиза на улицата", обобщи Нинова. Според нея всичко това е заради сбъркана политика в системите. Нинова заяви, че опозицията няма да мълчи по време на председателството. Лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров призова да се излекуваме от най-лошата българска болест - завистта, злобата, мазохизма. "Това самооплюване никой не може да си го направи. Да спрем да се позоваваме на вестници и издания, в които българи от НПО дават мнение. Тази схема е известна отдавна. Всички издания в света изпълняват поръчки", заяви Сидеров. Така Сидеров коментира многобройните публикации в авторитетни европейски медии за това, че България е най-корумпираната страна. Той припомни, че патриотични формации вече участват във властта и в други европейски държави, като например Австрия, и това вече не прави впечатление на никого. "Светът се промени от 2007 г. насам, това се вижда ясно. Неолибералната доктрина отстъпва за сметка на консервативни политически идеи, които се изразяват и от "Обединени патриоти" и от десни партии. Тези идеи, които ние развиваме, вече са идеи на прекалено много европейци, не могат да останат в ъгъла и да бъдат екзотика, те са политическа реалност. Никой не вижда нищо страшно в това", коментира Сидеров. Той изброи смятаните от него за успехи на управлението, като наблегна на това, че то е стабилно. Според него частният бизнес е увеличил доходите средно с около 10%, а 824 хил. българи са получили повишение на пенсиите. Лидерът на "Атака" припомни и за увеличението на заплатите на учителите и предвидените над 100 млн. лв. за увеличение на заплати на военнослужещите. "Бог да пази България, която днес пази цяла Европа", завърши Сидеров. След него лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път заяви, че България може да представи българския етнически модел, чиито идеолог и създател е почетният председател на движението Ахмед Доган, като модел за мирно развитие, устойчива демокрация и просперитет. За пореден път Карадайъ поиска националистите да бъдат извадени от управлението. Той обаче даде да се разбере, че неговото преформатиране не значело "задължително влизане на ДПС" във властта. "ДПС няма да участва в процеси "Стани да седна", каза още той. По думите му управлението трябвало да разчита на програма за ускорено развитие и мнозинство, което да я реализира. ДПС призова партиите в парламента да комуникират на нормален европейски език, а не - с реч на омразата. Комфорт на правителството по време на европредседателството обаче нямало да бъде осигурен и нямало да има замитане на критики под килима. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова хората, "които са виновни за бедността, да бъдат по-смирени, по-самокритични". "Набива се на очи благополучието и просперитетът, който блика от тази зала. Правете така, че този просперитет и благополучие да стигат до все повече български граждани", призова Марешки. И обяви, че самият той ще работи за това.

Австрийският канцлер пожела успех на българското председателство

http://www.cross.bg/borisov-kyrtz-sebastian-1565251.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Австрия Себастиан Курц. Канцлерът поздрави българския министър-председател за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и му пожела успех, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Двамата потвърдиха желанието си активно и в сътрудничество да работят по общите приоритети на Триото председателства. „Само така ще може да постигнем последователност в политиките за сигурност, Западни Балкани, бюджет, киберсигурност и Кохезионната политика, които са важни за всички държави-членки", подчерта Бойко Борисов. Себастиан Курц увери българския премиер, че ще продължат да поддържат постоянен диалог, за да могат и двете страни да бъдат полезни една на друга при изпълнение на приоритетите. Бойко Борисов и Себастиан Курц изразиха задоволство от активните двустранни отношения и заявиха, че с личния ангажимент и на двамата сътрудничеството между България и Австрия ще продължи да се задълбочава.Австрийският канцлер прие поканата на премиера Борисов да посети в близко бъдеще нашата страна.

Изправят на съд пандизчия, топлил се с дограма и паркет от детска градина в Елена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657868

Изправят на съд пандизчия, топлил се с дограма и паркет от детска градина в ЕленаРайонната прокуратура в Елена внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж за отнемане на чужди вещи от сградата на бивша детска градина, съобщиха от държавното обвинение. Обвинението срещу Даниел Р. е за това, че при условията на продължавано престъпление в периода от 28.04.2016 г. до 26.04.2017 г., в гр. Елена, от сграда, на ул.

Черногорец твърди, че руснак му бил поръчал да убие премиера си

https://frognews.bg/novini/chernogorets-tvardi-che-rusnak-bil-porachal-ubie-premiera.html

Черногорският гражданин Александър Синджелич призна пред съда в Подгорица, че е получил заповед от руския гражданин Едуард Шишмаков да убие през 2015 година тогавашния черногорски премиер Мило Джуканович.

Чавушоглу: Ердоган иска да възстанови добрите си отношения с Меркел

http://www.moreto.net/novini.php?n=366958

Турският президент Реджеп Ердоган иска да се срещне лично с германския канцлер Ангела Меркел, за да възстанови добрите отношения между двете страни. Това заяви пред германски журналисти в Анталия, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

”Големите” призоваха САЩ да запази ядрената сделка с Иран

http://dnes.dir.bg/news/es-USA-iran-jadrena-programa-26770039

Великобритания, Франция, Германия и ЕС отправиха общ призив към САЩ да запазят споразумението за иранската ядрена програма.

Цацаров: Няма съмнение - Росен Ангелов е убил шестимата и се е самоубил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657900

Цацаров: Няма съмнение - Росен Ангелов е убил шестимата и се е самоубилЗа прокуратурата не съществува съмнение, че извършителят на шесторното убийство в Нови Искър е Росен Ангелов и че той се е самоубил. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседание на Вътрешна комисия, предаде „Фокус“. „В публичното пространство бяха изнесени множество версии.

МВР провежда операция в страната за издирвани престъпници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657881

МВР провежда операция в страната за издирвани престъпнициНа територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица. Това каза гл. секретар на МВР главен комисар Младен Маринов пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде „Фокус“. Във връзка с убийството на бизнесмена Петър Христов, Младен Маринов заяви,

Парламентът въведе ограничения във височината на сградите в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657887

Парламентът въведе ограничения във височината на сградите в СофияНародните представители приеха на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които въвеждат регламенти относно височината на сградите в различните части на столицата, предаде „Фокус“. Промените бяха приети с 109 гласа „за“, 2 „против“ и 11 „въздържал се“. Предлага се ограничаване височината на сградите - за

Луд ли е Тръмп?

http://clubz.bg/62795-lud_li_e_trymp

Дали Доналд Тръмп е психично здрав, за да бъде президент на Съединените щати? Това е разбираем въпрос, но той пропуска най-важното.

Разбираем е заради поведението на Тръмп на поста – импулсивно, непостоянно, нечестно, детинско и грубо – което е толкова тревожно, че има нужда от задълбочено обяснение.

Въпросът пропуска най-важното не защото психичното състояние на един президент не е важно, нито защото трябва сляпо да приемаме самооценката на политиците за тяхната стабилност, да не говорим за гениалност. По-скоро важното е, че не ни е необходима медицинска експертиза и диагноза, за да видим какво не е наред с Тръмп. Очевидно е за всеки, който го слуша какво говори, чете неговите туитове и вижда ефектите от неговото поведение – върху президентството, върху нацията, върху основните институции и върху стабилността на световния ред.

Президентите не трябва например да се присмиват на лидерите на враждебни държави с унизителни прякори и да се хвалят за размера на своето „ядрено копче“. Не трябва да публикуват кадри, които да ги показват как агресивно нападат своите опоненти. Не трябва да уволняват шефа на ФБР, за да попречат на разследване за възможен заговор на собствения им щаб с чуждо правителство, за да обърнат изборите. И, разбира се, от президентите не се очаква да обясняват на журналистите, че са психично стабилни.

Това поведение може да е знак за някакво скрито разстройство, но може и да не е. Кой знае? Тръмп не е преминал такова изследване, поне това не е публично известно. Но дори и поведението му да бе диагностицирано като заболяване, какво ново ще ни каже това? Много хора с психични разстройства се справят на високо равнище в обществото. От друга страна, ако бъде установено, че Тръмп няма никакво заболяване, той няма да бъде по-подходящ за поста отколкото днес.

Проблемът се корени в опитите ни да открием в непознатите дълбини на съзнанието на Тръмп доказателствата, че той не става, вместо просто да го видим и да реагираме на това политически. Както каза психиатърът Алън Франсез:

Няма достатъчно думи, които да опишат колко некомпетентен и неподготвен е той за лидер на свободния свят. Но това не го прави луд.

За съжаление, редица психиатри, политици и други хора подхванаха рефрена „Тръмп е луд“. В книгата „Опасният случай на Доналд Тръмп“, издадена през октомври, повече от двайсетина автори, повечето професионалисти по психично здраве, стигат до заключението, че Тръмп представлява сериозна и директна заплаха за сигурността на Америка и света. Това е безспорно, но защо трябва да го чуем от психиатри и да разчитаме на тяхната професионална експертиза? Един от редакторите на книгата, д-р Банди Лий, обясни, че авторите „оценяват опасността, а не поставят диагноза“. Всеки, който чете вестници или туитовете на Тръмп, може да стигне до същия извод.

Психиатрите казват, че са длъжни да предупредят обществото за това, което виждат, и че то е сериозна заплаха за нацията. Това е похвално, но те трябва да имат предвид как техните коментари ще бъдат приети от мнозинството американци, особено във време на крайна поляризация. Говоренето за психичното здраве е масово, въпреки че не се разбира от всички, но то е заредено с неоправдани предположения и опасни стереотипи. Има сериозна причина гилдията да приеме свой етичен кодекс през 1973 г., т.нар. „правило Голдуотър“, което забранява на психиатрите да споделят професионалната си преценка за публични фигури, които не са преглеждали лично.

Ще бъде много добре, ако в бъдеще кандидатите за президент доброволно се подлагат на психични прегледи, така както правят прегледи на физическото си здраве – тогава ролята на психиатрите ще бъде ключова. Но не е необходимо сега да караме Тръмп да легне на кушетката, за да разберем какъв е.

Какъв тогава е правилният подход към очевидната непригодност на Тръмп?

Не и 25-ата поправка, въпреки че стана популярна изведнъж. Приета веднага след убийството на президента Джон Кенеди, поправката позволява временно отстраняване на президент, който не е в състояние да изпълнява задълженията си. Тя никога не е била прилагана, но целта ѝ е да даде отговор на въпроса какво се случва, когато президентът стане очевидно неспособен. Един от авторите на поправката, Джей Берман, който каза, че Тръмп „изглежда откачен“, все още не е убеден, че текстът е приложим в този случай.

Дори и ако задействането на поправката е най-добрият подход, нека имаме предвид какво е необходимо да се случи. Първо, вицепрезидентът и мнозинството от министрите трябва да декларират пред Конгреса, че президентът е неспособен да изпълнява задълженията си. Ако Тръмп не е съгласен с това, те трябва повторно да декларират същото. Чак тогава идва ролята на двете камари на Конгреса, които трябва да одобрят с две трети мнозинство предложението. Шансът някоя от тези стъпки да бъде предприета при днешната политическа ситуация клони към нула.

Процедура за импийчмънт ще бъде по-подходяща, ако действията на Тръмп ескалират до престъпления и злоупотреби. Но на това се противопоставят републиканците в Конгреса, които се държат по-малко като равнопоставена власт с правомощия за контрол и повече като съучастници на човек, за когото и те знаят, че е негоден да управлява.

Най-доброто решение е най-простото: гласувайте и организирайте други да се регистрират и да гласуват. Ако мислите, че Доналд Тръмп е опасност за страната и за света, можете да направите нещо, за да го накарате да управлява в рамките на правомощията си. През ноември може да изберете конгресмени, които ще се противопоставят на най-опасните навици на Тръмп. Ако и това не стане, идват следващите избори за президент през 2020 г.

...

Редакционен коментар на "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.

ЕК планира 1 млрд. евро инвестиции в суперкомпютри

https://www.investor.bg/novini/261/a/ek-planira-1-mlrd-evro-investicii-v-superkompiutri-253677/

Стъпката е от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на ЕС в областта на основаната на данни икономика

7 000 лв. обезщетение за дете, пострадало от паднала в детската градина етажерка

https://www.24chasa.bg/region/article/6657855

7 000 лв. обезщетение за дете, пострадало
от паднала в детската градина етажерка7 000 лв. обезщетение да заплати ЦДГ " Дъга" в Пазарджик на 4-годишно момиченце, пострадало от паднала върху него етажерка, реши местният окръжен съд. На 20 юни 2016 г. момиченцето било оставено без надзор от възпитателката на групата му в детската градина и започнало да се катери по висок 2 метра шкаф-етажерка.

Горанов: Кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до края на юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657873

Горанов: Кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до края на юниБългария очаква до юли да подаде молба за включване в механизма за подготовка за членство в еврозоната, известен като ERM-2, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позовава на изказване на финансовия министър Владислав Горанов пред групата чуждестранни журналисти, които от четвъртък обикалят институции и места в България,

5 ситуации, в които се радваме, че телефонът ни е с изкуствен интелект (AI)

http://www.cross.bg/intelekt-poveche-energiya-1565250.html

/КРОСС/ Ако си мислим, че изкуственият интелект в телефона ни е излишна прищявка, трябва да помислим отново. Представяме 5 ситуации, в които изкуственият интелект ни дава предимствата, които са ни нужни най-много. 1. Стартирали сме много приложения едновременно Този случай е добре познат на всички: Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Youtube, Spotify...всички тези приложения са активирани, използват много мощност...Неприятно, но няма какво да се направи, нали? Напротив - има! Всъщност не използваме всички приложения по едно и също време, така че голяма част от тях могат да бъдат изключени или отложени, а ние дори няма да разберем. Ако има начин можем да предвидим точно кога, колко и по какъв начин използваме всяко едно от тях. Изкуственият интелект, поддържан в процесора снабден с изчислителен блок, базиран на невронна мрежа, ни осигурява това. Колкото по-дълго използваме телефона, толкова повече информация събира изкуственият интелект и по-точно знае как да управлява фоновите процеси, за да спести възможно най-много мощност. 2. Включваме и изключваме приложения, превключвайки от една задача към друга Непрестанно включваме дадено приложение, после друго, изключваме първото и стартираме трето и така нататък...позната дейност. Операционната система на обикновения телефон е силно „изненадана" от действията ни всеки път

Канцлерът на Австрия прие покана на Борисов да дойде в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657847

Канцлерът на Австрия прие покана на Борисов да дойде в България Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Австрия Себастиан Курц. Канцлерът поздрави българския министър-председател за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и му пожела успех. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Двамата потвърдиха желанието си активно и в сътрудничество

Германия започна изграждането на "космическа" оранжерия в Антарктида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6657861

Германия започна изграждането на "космическа" оранжерия в АнтарктидаИзследователи от Германския аерокосмически център са започнали изграждането на усъвършенствана оранжерия в Антарктида - тестов проект за отглеждане на насаждения в космоса, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Първите семена ще бъдат посадени в края на февруари. Това означава, че месец по-късно изследователите ще могат да откъснат първите марули и

Индустриалното производство в ЕС и еврозоната продължава да се разширява

https://www.investor.bg/novini/130/a/industrialnoto-proizvodstvo-v-es-i-evrozonata-prodyljava-da-se-razshiriava-253675/

Секторът в България също се завръща към растеж през ноември, след като производството се сви с 1,2% през октомври

Да надникнем в бъдещето: Как ще живеят нашите деца и внуци? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/da-nadniknem-v-bydeshteto-kak-shte-zhiveiat-nashite-deca-i-vnuci-video-2071897

След 50 или 100 години ще летим до Марс, ще използваме енергия от центъра на Земята, ще ни лекуват роботи и ще разберем тайната на живота. Всичко това звучи невероятно, но е напълно възможно бъдеще за нашите деца и внуци.

Световноизвестният учен, футуролог и автор на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване