От утре обявяват грипна епидемия и в община Бобов дол

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6678069

От утре обявяват грипна епидемия и в община Бобов долОт 24 януари е обявена грипна епидемия за община Бобов дол. Това каза пред „Фокус” – Кюстендил, д-р Красимира Панчева, главен експерт в Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите ѝ грипната епидемия е само за територията на общината поради отчетения голям брой заболели от остри респираторни

Гърция получи последния спасителен транш от €6.7 млрд.

http://clubz.bg/63290-gyrciq_poluchi_posledniq_spasitelen_transh_ot_%E2%82%AC67_mlrd

Финaнcoвитe миниcтpи oт eвpoзoнaтa одoбpиxa oтпycĸaнeтo нa последните 6.7 млpд. eвpo oт третата спасителна програма за Гъpция, cлeд ĸaтo правителството в Aтинa успя да наложи поредните тежки peфopми. От 2010 г. насам Гърция е в тежка дългова криза и е подпомагана с траншове срещу реформи от МВФ, Европейската централна банка и от Eвpoпeйcĸия cтaбилизaциoнeн мexaнизъм (ЕЅМ).

Спасението на Гърция и стабилността на единната европейска валута до момента е струвало над 86 млрд. евро на данъкоплатците на общността.

Освен че се отрази върху иĸoнoмиĸaтa и живoтa нa гъpцитe, кризата в Гърция oĸaзa cилнo нeгaтивнo влияниe въpxy eвpoзoнaтa и oбщaтa вaлyтa ĸaтo цялo.

Πpeдceдaтeлят нa Eвpoгpyпaтa - пopтyгaлeцът Mapиo Ceнтeнo, който я оглави м.г., пocoчи:

Зa Гъpция имa дoбpи нoвини. Πocтигнaxмe пoлитичecĸo cъглacиe пo тpeтия пpeглeд нa пpoгpaмaтa нa Eвpoпeйcĸия cтaбилизaциoнeн мexaнизъм. Πpивeтcтвaмe пpилaгaнeтo нa пoчти вcичĸи дoгoвopeни мepĸи и дaвaмe мaндaт нa paбoтнa гpyпa дa пpocлeди изпълнeниeтo нa ocтaнaлитe пpeз cлeдвaщитe ceдмици.

Ceнтeнo зaяви oщe, чe eвpoзoнaтa щe зaпoчнe дa paзглeждa възмoжнocтитe зa нaмaлявaнeтo нa oгpoмния oбeм нa гpъцĸия дълг, paвнявaщ ce нa 180% oт гoдишния бpyтeн вътpeшeн пpoдyĸт нa cтpaнaтa. За това от няколко години настоява Международният валутен фонд (МВФ).

Πpeз 2018 годинa Гъpция cтaвa "нopмaлнa cтpaнa oт eвpoзoнaтa" и излизa oт пpoгpaмaтa зa външнa финaнcoвa пoмoщ", зaяви cлeд зaceдaниeтo нa Eвpoгpyпaтa ĸoмиcapят пo иĸoнoмичecĸи и финaнcoви въпpocи нa EC Πиep Mocĸoвиcи.

Борбата на Гърция с огромната й задлъжнялост, която надхвърля 320.3 милиарда евро, се води вече осма година. По прогнозни данни за 2017 година гръцката задлъжнялост е 180.18% от БВП, а тази година се очаква да е 184.49% от брутния вътрешен продукт.

Седмицата преди получаването на транша гръцкият парламент одобри редица реформи. Мерките включват по-строги критерии за синдикатите да организират стачки, по-бързи процедури за възбрана на имущество, за да бъде намален размерът на лошите кредити по балансите на банките и съкращения в разходите за обезщетения на домакинства.

"Гърция е приела бюджета за тази година, следвайки основната цел за излишък от 3.5% от БВП", каза еврокомисарят Валдис Домбровскис. 

Гърция е зависима от международни заеми от 2010 г. насам и след изтичането на спасителната програма това лято се очаква да се финансира чрез заеми директно от глобални инвеститори.

Над 80% от богатството са попаднали в ръцете на 1% от човечеството през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/23/3117113_nad_80_ot_bogatstvoto_sa_popadnali_v_rucete_na_1_ot/?ref=rss


Четири пети от богатството, създадено през миналата година, са попаднали в джобовете на най-богатият 1% от населението на света, докато бедната половина от човечеството не е получила нищо. Това е заключението на британската неправителствена организация "Оксфам" (Oxfam), разпространено в началото на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.<br /><br />Благотворителната организация смята, че в света е установена система, от която продължават да печелят...

Светият Синод призова българите да се молят Истанбулската конвенция да не бъде приета

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/23/3117126_svetiiat_sinod_prizova_bulgarite_da_se_moliat/?ref=rss


Православният български народ трябва да изпроси с молитви Божията помощ, за да не бъде приета Истанбулската конвенция. Такова решение е взел на извънредно заседание днес Светият синод към Българската православна църква (БПЦ).<br /><br />За целта всеки ден във всички храмове и манастири към БПЦ ще се отслужва молебния канон към Св. Богородица, се казва в съобщение на сайта на Св. синод. В него се казва още, че Истанбулската конвенция "би довела до "духовна смърт" на...

Какво не знаем за Samsung Galaxy A8

https://offnews.bg//tehnologii/kakvo-ne-znaem-za-samsung-galaxy-a8-673432.html

Samsung Galaxy A8, който беше представен от производителя преди по-малко от месец, ще е в магазините на VIVACOM още в края на тази седмица.

Потребителите вече имаха възможност да се запознаят с основните характеристики на модела като внушителният 5.6” дисплей и двойната предна камера (16+8MP), допълнена от 16MP основна камера.

Какво обаче не знаем за Samsung Galaxy A8?

Моделът не е наследник на никой от познатите до момента телефони от серията А. Със своя изтънчен дизайн от метал и стъкло той се доближава повече до премиум линията Galaxy S. Затова спомага и иновативният Infinity дисплей, който освен с размера си се отличава и с перфектно Full HD+ Super AMOLED качество на картината. Друга характеристика, която го доближава до S8, е пръстовият отпечатък на гърба на устройството.

Новият телефон впечатлява с подобрена камера и разнообразни възможности за снимане. Двойната предна камера е новост за серията А, а конкретно при този модел предлага и множество нови ефекти като портретни снимки на разфокусиран фон (т.н. ефект „боке“).

Характеристиките на Samsung Galaxy A8 се допълват от мощен осем-ядрен процесор (2 x 1.6 GHz + 6 x 1.6 GHz) и сертификат IP68 за защита от прах и вода.

Съчетавайки елегантния външен вид на високия клас телефони и ефективната работа на моделите от серията А, Samsung Galaxy A8 идва на достъпната цена от 26.90 лв. на месец с план Smart U от на VIVACOM.

Турция ще прекрати операциите в Сирия едва когато 3.5 милиона бежанци се приберат

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/23/3117020_turciia_shte_prekrati_operaciite_v_siriia_edva_kogato/?ref=rss


Действията на Турция в Сирия ще продължат, докато 3.5 милиона сирийски бежанци не се приберат по домовете си. Това каза говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Калън коментира операция "Маслинова клонка", провеждана от Анкара на сирийска територия с помощта на подкрепяни от Турция бунтовнически групи, която днес продължава за четвърти ден. Той настоя, че Турция вече извършва и "хуманитарна работа"...

Ниско остава доверието на европейските потребители към онлайн пазарите извън ЕС

http://www.cross.bg/potrebiteli-triliona-dolara-1566111.html

/КРОСС/ Европейските потребители срещат значителни трудности при онлайн пазаруване извън ЕС. Това сочи проучване на Европейската асоциация на потребителите. Потребителското доверие към този пазар остава значително ниско на фона на данните,че продажбите на глобалната търговия се очаква да достигнат 4 трилиона долара през 2020 г, спрямо 1,6 трилиона долара през 2016 г. Това коментира пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Липсва механизъм, по който потребителите да могат да търсят някакви свои права. Това е едно по-скоро искане или апел към европейските институции да подемат инициатива и да разработят механизми, но на междудържавно равнище - да кажем, ако има много търговия с американски сайтове, защо да не се създаде един механизъм за извънсъдебно решаване на спорове, по споразумение със САЩ.  

20-годишна: Алексис Санчес ми предложи пари за секс и ми прави стриптийз

https://www.24chasa.bg/sport/article/6677911

20-годишна: Алексис Санчес ми предложи пари за секс и ми прави стриптийз20-годишната студентка Паулина Собиерайска твърди, че новото попълнение на "Манчестър Юнайтед" Алексис Санчес ѝ е предложил 1000 паунда за секс.  Чилиецът, който официално се среща с актрисата Майте Родригес, си е харесал Паулина в бар.  Според думите ѝ нападателят е изпратил свой приятел, за да попита колко пари иска Паулина, за да бъде с него.

Галъп: 46% от българите принципно одобряват въвеждането на еврото

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/galyp-46-ot-bylgarite-principno-odobriavat-vyvejdaneto-na-evroto-254366/

Общественото напрежение остава валидно на фона на тържественото откриване на европредседателството, отчитат социолози

Колев видя ниша за появата на нова политическа формация

http://www.cross.bg/kolev-poveche-horata-1566110.html

/КРОСС/ До голяма степен бъдещето на националните политически битки ще бъде на основата на антиевропейското и дистанцирането от диктата на европейското, прогнозира в предаването „12+3" социологът Кольо Колев от агенция Медиана. Онези партии, при които има елемент на дистанциране и противопоставяне, но не крайно, ще бъдат в по-добра позиция, подчерта той и се аргументира: Все повече и повече нараства усещането за лъжа. Преди говорехме за евроатлантически ценности, европейски хубави неща, европейски принципи. Все повече това престава да съществува и хората навсякъде виждат лъжа. Всичко това удря върху усещането за добрата Европа, доброто НАТО, добрия цивилизационен избор, ако щете, който беше рекламиран. И хората все повече и повече, изпитвайки отвращение, ще търсят нещо друго. Дълбокото ми убеждение е, че на следващите избори алтернатива ще има, допълни социологът: Независимо дали това ще е Слави Трифонов, ако той скочи в дълбокото, или някоя друга политическа формация, но ще има. Категорично. Има огромна ниша - за някой, който казва: "Не ща и тези, и тези. Всички са навързани като свински черва. Искам някой, който най-накрая да ми говори истина, да не ме лъже". Ще има нова политическа формация, но дали тя ще бъде успешна като НДСВ, или като ГЕРБ, или ще остане на по-ниски нива, както беше Бареков, или "Воля" на Марешки, не може да се съди отсега

В Давос Тръмп ще се изправи срещу останалите лидери от глобалния елит

http://www.mediapool.bg/v-davos-tramp-shte-se-izpravi-sreshtu-ostanalite-lideri-ot-globalniya-elit-news274616.html

От основаването си през 1971 г. Световният икономически форум в Давос е нарицателно за нарастващия консенсус за един все по-глобализиращ се свят. Сега президентът Доналд Тръмп е тръгнал натам да каже на хората, които се възприемат като глобалния елит, че грешат за почти всичко. Тръмп ще е първият действащ президент на САЩ, който отива на форума в Давос след Бил Клинтън през 2000 г. Тръмп обаче няма да е единственият голям световен лидер сред участниците. За пръв път там ще са също индийският премиер Нарендра Моди и френският президент Еманюел Макрон. Германската канцлерка Ангела Меркел също ще се присъедини към тях, след като миналата седмица постигна предварително споразумение със социалдемократите за съставяне на ново коалиционно правителство. Тяхното присъствие, заедно с това на британския премиер Тереза Мей и канадският й колега Джъстин Трюдо, създава условия за впечатляващ сблъсък с Тръмп. Давос може да е чудесна възможност за лидери да се самоизтъкнат. Миналогодишната среща бе доминирана от китайския президент Си Цзинпин, който в речта си наблегна на протекционизма и описа Пекин като новия защитник на свободната търговия в ерата на Тръмп. Това усили позициите на китайския лидер в чужбина преди конгреса на Китайската комунистическа партия, на който той затвърди властта си. Броят на големи лидери тази година обаче неизбежно ще създаде надпревара за ползване на пространството за изява. Макрон и Меркел вероятно ще използват форума като платформа за защита на политиката в миграцията и сигурността и представянето на либерална центристка европейска визия. Това поставя Макрон в потенциално трудна позиция. При наличието на Меркел френският президент може да няма друг избор освен да се присъедини към нея в една относително анти-Тръмпова платформа. Има обаче насрочена среща между Макрон и президента на САЩ и френският лидер може да иска да възпроизведе сърдечността от първата им среща миналата година. За индийския премиер Моди предстои разочарование. Той видимо се надяваше да последва примера на Си и да доминира конференцията. Присъствието на Тръмп обаче ще му даде възможността да затвърди добрите отношения след положителната среща между двамата през ноември. В Давос те имат възможността да се представят като лидерите на двете най-големи и могъщи демокрации в света - силна платформа за прокарване на каквито идеи пожелаят. В същото време много от останалите участници почти сигурно ще се възползват от възможността за словесни нападки срещу Тръмп. Това винаги е било неизбежно, но стана още по-вероятно, след като той описа африканските и карибските страни като "мръсни дупки". Много ще зависи от това доколко президентът ще бъде убеден да не се отклонява от посланието си и дали другите лидери ще могат да привлекат вниманието му към своя дневен ред. Миналата година първото му обръщение към Конгреса бе почти лишено от обичайните на Тръмп импровизации и се прие от двете партии като едно от по-смислените описания на мирогледа му. Затова пък речта му пред лидери от НАТО през май м.г. бе несвързана и обвинителна. За местната публика президентът на САЩ и обкръжението му са изправени пред трудно балансиране. Тръмп знае, че политическите му привърженици охотно биха приели той да обсипе с критики изпълнителните директори, знаменитостите и по-либералните политици на срещата в Алпите. В същото време администрацията има голям списък от цели за постигане, а срещата в Давос дава несравними възможности за задкулисни пазарлъци и бързи дискретни срещи. В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп казва, че целта му в Давос ще е "да агитира за страната си". Министърът на финансите Стив Мнучин каза, че президентът енергично ще рекламира икономическата си доктрина "Америка на първо място". Той наблегна на това протекционистко послание и по време на обиколката си в Азия през ноември. Администрацията също ще се надява да напредне по редица други теми като премахване на разногласията между европейските страни и Вашингтон по подхода към Иран и увеличаването на натиска върху Северна Корея. Президентът на САЩ ще води най-голямата американска делегация в Давос в последно време. Освен Мнучин в нея ще влизат съветникът по националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър, държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на търговията Уилбър Рос. Това ще позволи да се изнесат необичайно широк кръг речи за държавна политика, в които Вашингтон може да дефинира позициите си или да нюансира и изясни изявленията на президента. Речта на Тръмп независимо от съдържанието й ще е най-важното му обръщение в чужбина досега. Той вероятно ще осигури собствено отразяване на ставащото в Туитър, от което ще се разбере настроението му и кой го е ядосал. Според "Политико" президентът най-вероятно ще използва речта си, за да пусне това, което някои негови съветници наричат драматична "миризлива бомба". Очаквайте президентът да се нахвърли на други участници заради споразумения за свободна търговия, които според него вредят на САЩ, да изрази скептицизма си за климатичните промени и може би за работата на Международния валутен фонд и Световната банка. Почти нищо от това няма да се приеме радушно. Много обаче ще зависи от реакцията на Тръмп на критики. Той без съмнение няма да пропусне да напомни на всички други участници, включително на другите световни лидери, че президентът на САЩ е той, а не те, както веднъж каза на критично настроен журналист от сп. "Тайм". Президентът със сигурност е опитен шоумен. Той несъмнено ще оцени факта, че неговата реч ще е в заключителните етапи на срещата. Проблемът за останалите присъстващи членове на елита е, че и най-ловкото маневриране няма да попречи на неговия дневен ред да засенчи техните. По БТА

Стимулират младите хора във Варна с 876 хил. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=367702

876 360 лева искат за тази година от общинската Дирекция по образование във Варна за стимулиране на младите хора към инициатива, творчество и предприемачество. Бюджетът получи одобрението на Комисията по младежки дейности и спорт в Общинския съвет, предаде репортер на Moreto.

Борсово търгуваните фондове продължават с неубедителното си представяне

http://econ.bg/Новини/Борсово-търгуваните-фондове-продължават-с-неубедителното-си-представяне_l.a_i.756796_at.1.html

Индексите на родния капиталов пазар се движат разнопосочно днес на фона на относително ниски обороти и малък брой сделки. Бенчмаркът на БФБ-София...

Съдът връща червените табели на колите на почетните консули

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678015

Съдът връща червените табели на колите на почетните консулиПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени част от наредба, с която на почетните консули на чужди държави у нас им бе отнето правото да се возят в автомобили с червени номера. Решението е окончателно. Първо наредбата е отменена през април от тричленен състав с председател съдия Емилия Миткова.

Румен Гечев: Пропуските в акцизната система на Агенция „Митници“ са умишлени

https://frognews.bg/novini/rumen-gechev-propuskite-aktsiznata-sistema-agentsiia-mitnitsi-umishleni.html

Системата за обмен на информация между агенция „Митници“ и Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) не е била манипулирана, но ако това се е случило, то няма как да се докаже.

"Галъп": 82% от българите смятат, че сме бедна и корумпирана страна

http://www.cross.bg/suglasni-kolebayat-poslednite-1566109.html

/КРОСС/ Мнозинство от 67% от българите са съгласни с мнението, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65% обаче вече са чули за публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни с констатациите, че страната ни е бедна и корумпирана. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл", проведен сред 801 души на 15 и 16 януари. Напрежението в обществото е ясно доловимо, а обвиненията в концентрация на власт и влияние водят до това, че 51% са съгласни, че демокрацията у нас в момента е застрашена. 40% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Посредническата ни роля по отношение на Турция се приема нееднозначно. 49% са съгласни да помагаме на Турция да подобри отношенията с ЕС, но сходен дял от 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. След последните изявления за „чакалнята" на еврото 46% най-общо и принципно одобряват въвеждането на еврото, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. На фона на най-различните протести от последните седмици 38% от българите са готови да се солидаризират пряко с някаква форма на протест по темите от последните седмици, а 60% - не. Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение явно е остава валидно, дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството

Съдбата на кюрдски Африн - сделка между Турция и Русия

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sydbata-na-kiurdski-afrin-sdelka-mezhdu-turciia-i-rusiia-6078528

Прави впечатление мълчанието на международната общност към събитията в Африн, пише Руслан Трад за Vesti.bg

Скъпи приятели, виждам! Операцията на журналистката от БНР в Германия е успешна

https://offnews.bg//obshtestvo/skapi-priateli-vizhdam-operatciata-na-zhurnalistkata-ot-bnr-v-german-673429.html

"Скъпи приятели, виждам! Зрението ми е запазено. Операцията мина успешно! Обичам ви!" Това написа днес журналистката от БНР Станислава Пирчева, за която бе проведена дарителска кампания за набирането на средства за операцията в Германия.

Парите бяха събрани, а операцията - проведена в Хановер, Германия.

Пирчева имаше мозъчен тумор (менингеома), който нарастваше и застрашаваше зрението ѝ.

Клуб Ялта с ударна доза техно и този уикенд

https://offnews.bg//kultura/klub-ialta-s-udarna-doza-tehno-i-tozi-uikend-673423.html

След изминалия "Таkeover" с двама от артистите на Apollonia и второто издание от поредицата "Elegant Touch Showcase" е време за последния клубен уикенд на клуб "Ялта" за януари.

В петък (26 януари) зад пулта на Rооm 2 ще се качи една от водещите фигури в холандския нощен живот - диджеят Joey Daniel. Той ще пуска цяла нощ, без прекъсване. На 27 януари в Rооm 1 ще чуем удължения сет на Andrea Oliva, а съботната вечер ще открие един от резидентите на клуба - Diass.

В петък, от старта на вечерта в 23:30 часа до нейния финал ще се наслаждаваме единствено на музиката на Joey Daniel. Роден в Ротердам, той е един от най-разпознаваемите холандски техно артисти. От любител на техно партитата, той бързо се качва на сцената и става резидент на световноизвестни клубове.

В събота, старт на вечерта ще даде Diass, а след него в Rооm 1 ще чуем удължения сет на швейцареца Andrea Oliva – име с утвърден международен статут. Музиката започва да го влече от 12-годишна възраст, а на 16 вече работи в магазин за плочи, където се учи да свири. Малко по-късно вече има участия в топ клубове в Швейцария.

За този уикенд клубът отново предлага Discount Guestlist. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени, трябва да изпратите имената си до 24 часа преди партито на info@yaltaclub.com.

Билети могат да бъдат закупени на входа на клуба на цена от 20лв.

Повече пoдробности за програмата на клуб "Ялта" може да намерите на официалната страница във Фейсбук, както и на yaltaclub.com.

Кметът на Солун: Схващането, че Македония е само гръцка, е много лошо

https://www.actualno.com/balkani/kmetyt-na-solun-shvashtaneto-che-makedonija-e-samo-grycka-e-mnogo-losho-news_655842.html

Схващането, че Македония е само гръцка е много лошо. Това заяви кметът на Солун Янис Бутарис. Според него, когато се пристъпва към решаването на даден спор, трябва да се вземат предвид всички участващи страни в спора. "Когато искаш да решиш един проблем, трябва да се запознаеш с позициите на всички участници", подчерта Бутарис в интервю за АНА-МПА. Той смята, че митингът, който се проведе в неделя в Солун, срещу използването на името Македония в конституционното име на северните

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора (графика)

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/23/3117123_gripna_epidemiia_e_obiavena_v_stara_zagora_grafika/?ref=rss


Регионалната здравна инспекция в Стара Загора обяви грипна епидемия в областта от 24 януари. Най-много болни има сред възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 години.<br /><br />Учебните занятия в областта са прекратени до края на седмицата. Прекратяват се и женските и детските консултации, отлагат се и плановите операции.<br /><br />В област Перник беше обявена първата грипна епидемия. Учениците там не учиха миналата седмица. В Пазарджик също има обявена епидемия,...

Борисов се срещна и с посланика на Русия

https://offnews.bg//politika/borisov-se-sreshtna-i-s-poslanika-na-rusia-673431.html

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров проведоха работна среща, на която обсъдиха развитието на двустранните отношения, съобщиха от "Дондуков" 1. 

Като области от взаимен интерес бяха посочени енергетиката и туризма. 

Руският дипломат поздрави премиера за началото на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и убедителната защита на приоритетите му пред Европейския парламент. Той изрази надежда, че България ще работи за подобряване на диалога между държавите-членки и Русия.

Земетресение със сила 8,2 край брега на Аляска, има предупреждение за цунами

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-sas-sila-82-krai-brega-na-alyaska-ima-preduprezhdenie-za-tsunami-news274615.html

Земетресение с магнитуд 8,2 удари на 256 км югоизточно от Чиниак, в Аляска, на дълбочина 10 км, в 9 ч. и 31 мин. по Гринуич, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.   След труса бе издадено предупреждение за опасност от цунами за части от Аляска и Канада, както и се води наблюдение за опасност от приливни вълни по цялото западно крайбрежие на Съединените щати, съобщи американската служба за наблюдение на цунами.

Малкият гигант на големия секс - как лекар-педофил "излекува" 150 гимнастички

https://www.actualno.com/moresport/malkijat-gigant-na-golemija-seks-kak-lekar-pedofil-izlekuva-150-gimnastichki-news_655788.html

През лятото на 2016 година журналисти от вестник Indianapolis Star получават информация за злоупотреби от страна на известния в професионалните среди лекар Лари Насър и започват разследване. Резултатите показват, че 53-годишният авторитетен лекар-физиотерапевт, който има зад гърба си четири олимпиади, примерен баща на три деца, нисичък и с очила, е педофил, който в продължение на 20 години не е давал мира на млади гимнастички от отбора на САЩ. Насър безнаказано е комбинирал професионалните си въ

Фирми от Каймановите острови плашат "Булгаргаз" със запориране на сметки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677845

Фирми от Каймановите острови плашат "Булгаргаз" със  запориране на сметкиИскат да им се преведат вземания от "Булгаргаз" на техен кредитополучател, които вече са запорирани в полза на търговец на газ Британският фонд Worldview Capital публикува в туитър съобщение, че ще се стремят към принудително изпълнение над активите на "Булгаргаз" заради неплащане. Дадени са инструкции на съдебни изпълнители за замразяване на

Няма засега оставка на шефа на НСО Ангел Антонов

http://clubz.bg/63289-nqma_zasega_ostavka_na_shefa_na_nso_angel_antonov

ангел антонов1 нсо шеф 2

Няма подадена оставка от шефа на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов, съобщиха пред Клуб Z от службата.

Слухът, че Антонов е подал оставка, бе разпространен от сайта "Гласове" и според тях това е станало още в понеделник, а "реалната причина е прокурорска проверка за извършени от него злоупотреби".

От администрацията на президента също съобщиха, че към момента няма депозиран такъв документ. "Ако такава оставка е на лице, обществеността ще бъде информирана своевременно", казват оттам.

 "Гласове" информира, че формална причина за молбата за напускане, която беше депозирана в понеделник вечерта, е предложение за друга работна позиция, но истинската е прокурорската проверка.

В началото на миналата седмица наистина се появиха информации, че военно-окръжна прокуратура проверява Антонов. По традиция от обвинението не съобщават данни за това кого разследват и изобщо ще има ли образувано досъдебно производство (проверката е съвсем начална фаза, б.р.). В случая обаче те лаконично потвърждават, че фактът на проверката е истина.

От нея няма обявен резултат. Според медии се касае за сигнал на подчинени срещу директора, че в ловно стопанство "Кричим" ходел на лов и посрещал приятели на държавна сметка.

Карлос Гон прогнозира, че до шест години автомобилите ще се променят сериозно

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/01/23/3117125_karlos_gon_prognozira_che_do_shest_godini_avtomobilite/?ref=rss


В следващите шест години предстоят големи промени при автомобилите. По пътищата ще се появят свързани автомобили, коли без шофьори и роботизирани таксита, прогнозира в интервю за агенция "Блумбърг" от Давос главният изпълнителен директор на алианса "Рено Нисан Мицубиши" Карлос Гон. Той поясни, че що се отнася до ръководения от него концерн, ще се работи съвместно с компании като "Юбер", "Али Баба" и "Амазон".<br /><br />Гон не скри,...

ЕП обсъжда намаляване на броя на евродепутатите заради Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=367703

Европейският парламент обсъжда намаляване на броя на евродепутатите заради излизането на Великобритания от ЕС, съобщава АП. Щом Обединеното кралство напусне ЕС на 29 март 2019 г., броят на местата може да бъде намален от 751 на 705.

История на възрастната двойка от "Титаник", която не знаете

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/istoriia-na-vyzrastnata-dvojka-ot-titanik-koiato-ne-znaete-6078514

Те са Исидор и Ида Щраус, възрастната двойка милионери, които отказват да напуснат "Титаник"

Наводнения и риск от лавини в Западна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678028

Наводнения и риск от лавини в Западна ЕвропаНаводнения, придошли реки, обилни снеговалежи, риск от лавини и откъснати от света населени места имаше днес в няколко страни от Западна Европа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. На места във Франция има наводнени полета и къщи. Тридесет департамента в страната са под оранжева тревога заради лошото време и наводненията.

Борисов прие двама посланици посред дебата за вота на недоверие към кабинета му

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/23/3117078_borisov_prie_dvama_poslanici_posred_debata_za_vota_na/?ref=rss


Докато в Народното събрание тече дебат по внесения от БСП вот на недоверие към правителството, а партията изрази недоволство, че премиерът не е в пленарната зала, Бойко Борисов се срещна с посланиците на Русия и Турция. Това се вижда от съобщения на правителствената информационна служба.<br /><br />По време на разговора с посланика на Турция Хасан Улусой двамата с Борисов са били на едно мнение, че диалогът между държавите - членки на ЕС и Турция, трябва да бъде нормализиран в...

Шефът на НСО напуснал

https://frognews.bg/novini/shefat-nso-napusnal.html

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е подал оставка, съобщи „Гласове“.

Антон Кутев: Бойко Борисов да дойде в Народното събрание

http://www.cross.bg/narodnoto-subranie-kytev-1566108.html

/КРОСС/ Таско Ерменков: Страх ли го е г-н Борисов да дойде в парламента? „Няма как да оправдаем закъснението или отсъствието на премиера, когато става въпрос за вот на недоверие към правителството", това каза зам.- председателят на ПГ на „БСП за България" Антон Кутев. Той попита- дали министър-председателят знае, че има вот на недоверие. „Призовавам председателя на Народното събрание да обяви почивка, тъй като не можем да обсъждаме вота без министър-председателят да е тук", призова Антон Кутев. „Вече един час министър-председателят, срещу чието правителство е този вот , няма политическа смелост да дойде в Народното събрание", заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков. Той попита- страх ли го е или няма уважение към парламента, който с гласуването си го е направил министър-председател. „Няма държава, в която се гласува вот на недоверие за корупционната политика на правителство и премиерът да не присъства. Искам почивка до идването на премиера", заяви Ерменков. След неговото искане председателят на Народното събрание обяви 15 мин. почивка.  

Галъп: Дълбоко и трайно недоверие към политиката

http://dnes.dir.bg/news/politika-nedoverie-galap-dalboko-trino-26805903

65% са чули за публикациите в западни медии, които представяха България като бедна и корумпирана страна. 82% от чулите са съгласни с тези мнения.

Лъчезар Иванов: Бойко Борисов без страх разкрива всички корупционни схеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678021

Лъчезар Иванов: Бойко Борисов без страх разкрива всички корупционни схеми“Силата на нашата партия е в лидера Бойко Борисов, който без страх разкрива всички схеми на корупция и предава лицата на прокуратурата”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов в изказване от парламентарната трибуна по време на гласуването на вота на недоверие към правителството, инициран от БСП. “Смирение, разум, анализ и диалог.

Борисов говори с руския посланик за енергетика и туризъм

http://www.mediapool.bg/borisov-govori-s-ruskiya-poslanik-za-energetika-i-turizam-news274614.html

Премиерът Бойко Борисов и посланикът на Русия Анатолий Макаров са имали работна среща, на която са обсъдили развитието на двустранните отношения. Като области от взаимен интерес са били посочени енергетиката и туризма, съобщи правителствената информационна служба. Руският дипломат е поздравил Борисов за началото на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и убедителната защита на приоритетите му пред Европейския парламент. Макаров е изразил надежда, че България ще работи за подобряване на диалога между държавите-членки и Русия, се казва в правителственото съобщение. Европейският съюз наложи санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, които периодично се удължават и към момента са до края на юли 2018 г. В началото на годината обаче руски медии излязоха със съобщения, че по време на българското председателство страната ни може да постави въпроса с отпадането на санкциите, което беше опровергано от официалните власти в София.  В същото време Бойко Борисов разчита газопроводът "Турски поток", който се строи в момента, да има отклонение към газовия хъб "Балкан" във Варна. На 15 януари руският външен министър Сергей Лавров заяви, че "втора тръба ще се строи, само ако ние получим железобетонна гаранция от Еврокомисията за това, че те няма да ни извъртят съшия номер, както се случи с "Южен поток" относно България".  

Консумацията на много захар влошава кръвоснабдяването на редица органи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6678006

Консумацията на много захар влошава кръвоснабдяването на редица органиУчени от университета в Копенхаген установиха, че консумацията на много подсладени напитки и храни с високо съдържание на захар влошава кръвоснабдяването на редица органи и тъкани, съобщи Лента. С напредването на възрастта това може да доведе до проблеми във функционирането на кръвоносната система, инфаркти и инсулти, предаде БТА.

Пак трус в Индонезия: 8 деца са ранени и 130 сгради са с щети

https://frognews.bg/svqt/pak-trus-indoneziia-8-detsa-raneni-130-sgradi-shteti.html

Осем души бяха ранени при земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер в Индонезия, предадоха световните агенции.

Френската енергийна компания "Арева" промени името си на "Орано"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/23/3117097_frenskata_energiina_kompaniia_areva_promeni_imeto_si/?ref=rss


Френската енергийна компания "Арева" (Areva) обяви във вторник, че променя името си на "Орано" (Orano). Фокусът вече ще е върху разработване на ядрени материали и управление на отпадъци в индустрията, включително добив, обогатяване, рециклиране на отработено гориво, логистика на ядрени материали и демонтаж на съоръжения.<br /><br />След като сериозни загуби предизвикаха проблеми за групата "Арева", тя бе разделена на две. За "Орано" работят...

„Мъглата” от Стивън Кинг ни поглъща отново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6678013

„Мъглата” от Стивън Кинг ни поглъща отновоВ нов превод от Деян Кючуков излиза култовата книга на един от най-продаваните автори на века. Кралят на ужаса Стивън Кинг се завръща с една от най-култовите си книги. В ново издание и нов превод под логото на издателство „Сиела” излиза „Мъглата” – новелата, вдъхновила едноименния филм на Франк Дарабонт и сериала на Spike.

Премиерът Борисов посланик Макаров обсъдиха енергетиката и туризма

http://www.cross.bg/borisov-evropeiiskiya-tyrizma-1566107.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров проведоха работна среща, на която обсъдиха развитието на двустранните отношения. Като области от взаимен интерес бяха посочени енергетиката и туризма. Руският дипломат поздрави премиера за началото на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и убедителната защита на приоритетите му пред Европейския парламент. Той изрази надежда, че България ще работи за подобряване на диалога между държавите-членки и Русия.  

Стефка Костадинова: Нека да не потегляме с пълна кошница за Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/23/3117099_stefka_kostadinova_neka_da_ne_potegliame_s_pulna/?ref=rss


Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова заяви, че всички български спортисти имат възможност да се борят за медал в Пьонгчанг. Думите ѝ дойдоха след утвърждаването на делегацията, която ще пътува за зимните олимпийски игри.<br /><br />България ще бъде представена от 19 спортисти, като сноубордистката Теодора Пенчева има надежда за 20-а квота. Друг сноубордист - Радослав Янков, ще бъде знаменосец.<br /><br />"Това е възможност да...

Второто бебе на Кандис Суейнпоъл също ще е момченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6677963

Второто бебе на Кандис Суейнпоъл също ще е момченцеВторото бебе на Кандис Суейнпоъл също ще е момченце, съобщи Контактмюзик. Манекенката вече има 15-месечен син Анака. 29-годишният ангел на "Викторияс сикрет" оповести миналия месец, че е бременена от партньора си Ерман Николи. Сега Кандис разкри, че детето, което ще се появи на бял свят тази година, е от мъжки пол, предава БТА.

БОЕЦ внесе сигнал срещу Пеевски в новото антикорупционно звено

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/boets-vnese-signal-sreshtu-peevski-novoto-antikoruptsionno-zveno.html

Гражданско движение БОЕЦ внесе сигнал в Комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество срещу Делян Пеевски. Това обяви Георги Георгиев от движението във Фейсбук. Ето какво написа Георгиев:

БОЕЦ внесе сигнал срещу Пеевски в новото антикорупционно звено

https://frognews.bg/novini/boets-vnese-signal-sreshtu-peevski-novoto-antikoruptsionno-zveno.html

Гражданско движение БОЕЦ внесе сигнал в Комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество срещу Делян Пеевски. Това обяви Георги Георгиев от движението във Фейсбук. Ето какво написа Георгиев:

Община Варна ще даде 150 хил. евро за нов концерт на МТВ?

http://www.moreto.net/novini.php?n=367699

Община Варна да участва със 150 хил. евро за провеждането на концерт MTV Presents Varna Beach 2018. Това одобрение даде комисията по култура към Общински съвет. Преди сесията на местния парламент обаче по въпроса трябва да се произнесе и финансовата комисия, защото средствата са извън финансовата рамка за културни дейности, предаде репортер на Moreto.

Съдът отложи делото срещу Румяна Ченалова за февруари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/23/3117096_sudut_otloji_deloto_sreshtu_rumiana_chenalova_za/?ref=rss


Специализираният съд не даде ход на разпоредителното заседание на делото срещу Румяна Ченалова. Причината е, че единият от адвокатите не е получил в срок материалите по делото и не е могъл да се запознае с тях.<br /><br />Съдът реши да отложи делото на това основание, въпреки че нито прокуратурата, нито двамата защитници на Ченалова имаха възражения срещу даване ход на делото.<br /><br />Следващото заседание е насрочено за 12 февруари.<br />

За седмица болните от грип в Монтанско са се увеличили трикратно

https://www.24chasa.bg/region/article/6677990

За седмица болните от грип в Монтанско са се увеличили трикратноПрез последната седмица болните от грип и остри респираторни заболявания в Монтанско са нараснали тройно, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В момента заболеваемостта е 170 на 10 000 души, докато преди седмица е била 61 на 10 000. Най-много болни има във възрастовата група между 14 и 25 години, а най-малко сред хората в пенсионна възраст.

Sanofi придобива Bioverativ за 11,6 млрд. долара

http://www.cross.bg/bioverativ-sanofi-dolara-1566106.html

/КРОСС/ Sanofi разширява присъствието си в продуктите за специализирана грижа и засилва лидерската си позиция в областта на редките болести; Добива лидерска позиция в растящия пазар на лекарства за хемофилия и добра основа за растеж сред други области на кръвни редки болести; Добавя значителна стойност към акциите на компанията, като очакванията са възвръщаемостта на инвестицията да бъде изплатена в рамките на три години; Прогнозира се увеличаване на устойчивите приходи и ръста на печалбата на Sanofi; Очаква се осигуряване на незабавен ръст на доходността от акциите на Sanofi; Sanofi и Bioverativ, биофармацевтична компания, фокусирана върху терапии за лечение на хемофилия и други редки кръвни болести, подписаха окончателно споразумение по силата, на което Sanofi ще придобие всички акции на Bioverativ на цена от 105 долара за акция или сумарно ще заплати около 11,6 млрд. долара. Транзакцията е единодушно одобрена от бордовете на директорите на Sanofi и Bioverativ. „С придобиването на Bioverativ, лидер в растящия пазар на терапии за хемофилия, Sanofi ще засили присъствието си в продуктите за специализирана грижа и водещите си позициии в областта на редките болести, в унисон със стратегическата рамка 2020. Едновременно с това сделката дава основа за растеж в другите области на редките кръвни болести

Обратното движение на кюрдския сепаратизъм в Ирак и Сирия

http://pogled.info/svetoven/iztok/obratnoto-dvizhenie-na-kyurdskiya-separatizam-v-irak-i-siriya.92062

/Поглед.инфо/ В Ирак и Сирия наблюдаваме арогантността и несговорчивостта на кюрдите, а също тяхната неадекватна надежда за помощ от страна на САЩ, именно това пречи за укрепването на кюрдската псевдодъжавност.

Запазваме свободния достъп до басейна на 153-то училище

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/zapazvame-svobodniya-dostap-do-baseina-na-153-to-uchilishte.92063

/Поглед.инфо/ "Свободният достъп до басейна на 153-то училище в район "Надежда" ще бъде запазен". Това заяви заместник-председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие и лидер на БСП - София Калоян Паргов. Той беше потърсен за помощ от притеснени родители, чиито деца използват басейна.

Иван Таков: Управляващите в СО лишиха софиянци от 210 млн. лв. за инвестиции през 2017-а, готвят същото и за 2018-а

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/ivan-takov-upravlyavashtite-v-so-lishiha-sofiyantsi-ot-210-mln-lv-za-investitsii-prez-2017-a-gotvyat-sashtoto-i-za-2018-a.92064

/Поглед.инфо/ Управляващите в Столична община лишиха софиянци от 210 милиона лева за инвестиции през 2017 година, а сега подготвят същото и за 2018-а. Това заяви заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС от БСП Иван Таков. Той представи и защити внесения от групата на социалистите доклад с предложения за промени в приходната и разходната част на проекта за сборен бюджет на Столична община за 2018 година.

Владимир Шейтанов: Играта на международно право /Истанбулската конвенция/ - /Продължение/

http://pogled.info/bulgarski/vladimir-sheitanov-igrata-na-mezhdunarodno-pravo-istanbulskata-konventsiya-prodalzhenie.92065

/Поглед.инфо/ Изказване на адв. Владимир Шейтанов, на общ. дискусия в СУ“Климент Охридски “по въпроса за присъединяването към Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

С нетърпение чакам да се прибера вкъщи! Григор Димитров с обръщение преди Sofia Open

https://offnews.bg//tenis/s-netarpenie-chakam-da-se-pribera-vkashti-grigor-dimitrov-s-obrashten-673427.html

Първата ни ракета Григор Димитров записа видео обръщение към почитателите си в България две седмици преди началото на тенис турнира DIEMA XTRA Sofia Open в столицата.

"Здравейте, България!

С нетърпение чакам да се прибера и да играя в турнира вкъщи - DIEMA XTRA Sofia Open. Надявам се всички да сте там. Миналата година заедно спечелихме турнира, нека и тази година отново го спечелим заедно. 

Поздрави на всички!

До скоро!", казва Димитров в него.

Българинът, който влезе в Топ 8 на първия турнир от Големия шлем за 2018 г. - Australian Open, записа обръщението от Австралия.

Турнирът от сериите ATP 250 е между 4 и 11 февруари в „Арена Армеец“.

Билетите за очаквания с голям интерес турнир в София са в продажба на eventim.bg и в партньорската мрежа в цялата страна.

Предстоящото издание на Sofia Open е третото, а генерален спонсор на турнира е DIEMA XTRA. Основни спонсори са Dubai Duty Free, Първа инвестиционна банка, „Теленор“ и Emirates. Официални спонсори са „ЕКО България“, McDonald’s, Rexona, „Банкя“, хотел „Маринела“, Mazda, Asics, Head, Dominos, „Евроинс“ и зимен курорт Банско.

Испания полага усилия да не допусне тайно завръщане на Пучдемон в Каталуния

https://www.actualno.com/europe/ispanija-polaga-usilija-da-ne-dopusne-tajno-zavryshtane-na-puchdemon-v-katalunija-news_655835.html

Испанското вътрешно министерство полага усилия да не бъде допуснато неочаквано завръщане на самозаточилия се в Белгия бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон. Това съобщи министърът Хуан Инасио Соидо. „Ако Пучдемон иска, нека дойде и се предаде, а ако не – нека друг да стане президент [на правителството на автономния регион], заяви министърът пред телевизия „Антена з“. По неговите думи подчиненото му ведомство работи по това да не бъде допуснато тайн

Борисов се срещна и с руския посланик Макаров

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-rusia-poslanik-anatoliy-makarov-26805841

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Руския Анатолий Макаров проведоха работна среща.

Вижте тpитe бългapки, влезли в клacaциятa нa Fоrbеѕ зa нaй-ycпeшнитe млaди пpeдпpиeмaчи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677952

Вижте тpитe бългapки, влезли в клacaциятa нa Fоrbеѕ зa нaй-ycпeшнитe млaди пpeдпpиeмaчи?pecтижнoтo cпиcaниe Fоrbеѕ пyбли?yвa cвoя нoв cпиcъ? зa нaй-ycпeшнитe млaди пpeдпpиeмaчи в cвeтa зa 2018 гoдинa и в нeгo имa cepиoзнo бългapc?o пpиcъcтвиe. B cпиcъ?a "30 undеr 30" зa paзли?a oт пpeдxoднитe гoдини пpиcъcтвaт caмo дaми. Tpитe ca в?лючeни в cпиcъ?a зa Eвpoпa, ?aтo двe oт тяx ce изявявaт в eднa и cъщa cфepa - coциaлнo

Грипната епидемия в Пазарджик остава в сила, но възобновяват учебните занятия

https://www.24chasa.bg/region/article/6677950

Грипната епидемия в Пазарджик остава в сила, но възобновяват учебните занятияГрипната епидемия в Пазарджик и областта остава в сила, но от сряда се възобновяват учебните занятия. Това реши преди минути Регионалния пандемичен комитет на свое заседание. Грипната епидемия няма да бъде отменяна, защото се запазва високият ръст на заболели. Възрастовата граница на заразените с грип обаче е изместена в граници от 30 до 60г.

Uber: Ще имаме летящи коли в следващото десетилетие

https://www.investor.bg/novini/261/a/uber-shte-imame-letiashti-koli-v-sledvashtoto-desetiletie-254346/

Компанията има нови планове за Лондон, стига да бъде допусната обратно на този пазар

Борисов не дойде в НС за вота, Нинова: Оглушително отсъствие

https://offnews.bg//politika/borisov-ne-dojde-v-ns-za-vota-ninova-oglushitelno-otsastvie-673419.html

Вотът на недоверие приключи, преди да е започнал. Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по време на обсъждане на внесения от левицата вот на недоверие срещу правителството заради корупция в управлението. 

"Този вот не е само за БСП и на БСП. Той е на майките в София, които не са си платили и не са в онзи списък за детските градини с предимство. Той е за работниците, които не са си получили заплатите, но работодателите ще се измъкнат от отговорност, защото са си платили на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка", каза още Нинова.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обвини опозицията, че в мотивите за вота на недоверие не са посочени факти за това, че корупция има навсякъде: 

"96 на 100 от гърците, 94 на 100 от испанците, кипърците и хърватите смятат, че корупцията е широко разпространена в обществото ни. Преди българите в тази класация са представители на 12 други нации. На въпрос дали е приемливо да дадете подарък на чиновник, за да получите услуга от администрацията, 60 на 100 от унгарците и латвийците отговарят утвърдително, както и 50 на 100 от хърватите. Българите сме на 9-то място" 

Депутатът от БСП Таско Ерменков поиска председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да обяви почивка до идването на премиера Бойко Борисов в парламента.

"Няма такава държава, в която се гласува вот на недоверие по отношение на корупционна политика на правителството, не на отделен министър или отделно министерство, и премиерът да не присъства. Ако го е страх, ако той има някакви притеснения, аз го разбирам чисто човешки", заяви Ерменков.              

   

"Булгаргаз" бе замесен в търговски спор чрез запор на плащания

http://www.mediapool.bg/bulgargaz-be-zamesen-v-targovski-spor-chrez-zapor-na-plashtaniya-news274613.html

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" се оказа замесен в търговски спор между търговец на природен газ и добивното предприятие "Петрокелтик", което експлоатира находището "Галата" в Черно море, стана ясно във вторник. Макар дружеството да не е страна в този спор, негови плащания към "Петрокелтик" са запорирани заради претенция на газов търговец по договор за доставка, стана ясно от обяснения на "Булгаргаз", след като в медиите излязоха съобщения, че има запор върху негови сметки. Всъщност запорът е върху вземания за 500 хил. лв., които газовото дружество е трябвало да плати на "Петрокелтик" за доставени количества природен газ. На 2 ноември 2017 г. обаче "Булгаргаз" е получил съобщение от частен съдия-изпълнител, с което се иска запор върху бъдещите му плащания към добивното предприятие заради бъдещи искове на тълрговец на газ срещу "Петрокелтик". Практиката една фирма, когато смята да съди друга за неплатени суми по договори, да иска запор по нейни вземания от трети юридически лица, за да си гарантира получаването на претендираните пари, е често срещана. Вероятно са запорирани и други вземания на "Петрокелтик" от други фирми за обезпечаване на залога по търговския спор. Така на практика "Булгаргаз" няма право да плаща на "Петрокелтик" и се явява пазач на въпросната сума, с която евентуално да се удовлетворят претенциите на газовия търговец, чието име не се посочва. Самата "Петроклетик" също уведомява "Булгаргаз" за въпросния запор и дори отправя молба към държавното дружество запорираната сума да остане по негова сметка до друго нареждане от страна на съдебен изпълнител, съответно вдигане на запора, поради отпадане на основанието за блокиране на сумата". В същото време обаче добивното предприятие спира доставките си за "Булгаргаз", позовавайки се на форсмажорни обстоятелства, и така на практика избягва увеличаване на запорираните му плащания. На 5 януари 2018 г. "Булгаргаз" получава нотариална покана от името на три офшорки, които искат те да получат запорираните плащания към "Петрокелтик", тъй като те били негови заложни кредитори. Регистрираните на Каймановите острови фирми "Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд", "Уърлдвю Икономик Риковери Фънд" и "Плутос Ейджънси ЛЛС" искат от държавното газово дружество да им плати парите за "Петрокелтик" по банковата сметка на посочен депозитар. Тъй като "Булгаргаз" все още не е получил информация за отпадане на основанието за вдигане на запора върху вземанията на "Петрокелтик", отказва да изпълни нотариалната покана за плащанията към сметката, посочена от трите офшорки. "Позицията на "Булгаргаз" ЕАД е, че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд, съгласно действащото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната", пише в позицията на държавното газово дружество.

Водолаз гали кръвожадна акула (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/vodolaz-gali-kryvojadna-akula-video-news_655834.html

Гальовна акула позволи да бъде галена и милвана като малко кученце. Подобно нещо не се вижда всеки ден, но благодарение на едно видео, заснето край Бахамите, интернет потребители от цял свят получиха тази рядка възможност. Мъжът на записа, който успява да „влезе под кожата“ на акулата е морският биолог Александър Уилкокс. На кадрите се вижда как около водолаза плуват десетки акули, а една от тях спокойно стои до него и му позволява да я гали, сякаш изпаднала в хипнотичен тр

Кюрди и турци се биха на летище в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=367665

Турци и кюрди участваха в масов бой на германско летище. Повод за безредиците била офанзивата на Анкара срещу кюрдските отряди в Сирия. Кюрди правели демонстрация срещу военната кампания на Турция, която започна миналата седмица.

Пучдемон се срещна с датски депутати днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677942

Пучдемон се срещна с датски депутати днесМалка група датски депутати разговаряха днес с бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в датския парламент, предаде Асошиейтед прес. Пучдемон пристигна вчера от Белгия в Дания, за да участва в колоквиум за Каталуня, състоял се същия ден в университета на Копенхаген. Днес депутат от Фарьорските острови покани Пучдемон за среща с около 10

Шефката на съветниците в Пловдив - ясновидка, прави хороскоп на Тотев по време на сесия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6677947

Шефката на съветниците в Пловдив - ясновидка, прави хороскоп на Тотев по време на сесияКметът поиска 3000 лева за нумерологичен фестивал Пред очите на 50 съветници, зам.-кметове, администратори и граждани шефката на местния парламент в Пловдив  Савина Петкова разкри уменията си на ясновидка. До този момент никой не знаеше, че тя притежава такива способности. В разгара на сесията днес тя направи хороскоп на кмета Иван Тотев.

Мартин Димитров: Правителството работи за нов голям шлем - АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“

https://frognews.bg/novini/martin-dimitrov-pravitelstvoto-raboti-nov-goliam-shlem-aets-belene-iujen-potok.html

„Прави се спекулация, която да нагнети напрежение и да оправдае проекта „Белене“. След като в доклада на БАН се видя, че има пробойни, сега подготвят нов доклад. Всичко, което се случва в българската енергетика, трябва да се гледа през призмата на АЕЦ „Белене“, чудят се как да оправдаят проекта“.

Галъп: Половината българи смятат, че демокрацията е застрашена

https://frognews.bg/novini/galap-polovinata-balgari-smiatat-che-demokratsiiata-zastrashena.html

67% от българите смятат, че по време на европредседателството партиите трябва да загърбят всичките си противоречия. В същото време 51% от запитаните са на мнение, че демокрацията в България е в опасност.

Дебатите по вота на недоверие започнаха в отсъствието на Борисов

http://econ.bg/Новини/Дебатите-по-вота-на-недоверие-започнаха-в-отсъствието-на-Борисов_l.a_i.756793_at.1.html

Дебатите по първия вот на недоверие срещу сегашното правителство, който е заради провал в борбата с корупцията, започнаха в отсъствието на премиера...

Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския посланик Анатолий Макаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677956

Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския посланик Анатолий МакаровМинистър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров проведоха работна среща, на която обсъдиха развитието на двустранните отношения. Като области от взаимен интерес бяха посочени енергетиката и туризма, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Руският дипломат поздрави премиера за началото на ротационното

ЕС извади Панама и още седем страни от черния списък с данъчни убежища

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-izvadi-panama-i-oshte-sedem-strani-ot-cherniia-spisyk-s-danychni-ubejishta-254360/

Нашата цел е да насърчаваме доброто данъчно управление в световен мащаб, заяви Владислав Горанов преди срещата на ЕКОФИН

Вашингтон призова Турция към сдържаност в операцията срещу кюрдите

http://www.mediapool.bg/vashington-prizova-turtsiya-kam-sdarzhanost-v-operatsiyata-sreshtu-kyurdite-news274612.html

САЩ биха искали Турция да прояви сдържаност в операцията си срещу кюрдските бойци в анклава Африн в Северозападна Сирия, заяви в Джакарта американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от Асошиейтед прес. "Насилието в Африн внася смут в една до неотдавна относително стабилна зона в Сирия. Искаме Турция да прояви сдържаност във военните си операции и в изявленията си", добави Матис. Той отбеляза, че има опасност турската операция да влоши хуманитарната криза в този район и в други части на Сирия. По думите му тази операция затруднява международните усилия за разгромяване на "Ислямска държава". Матис заяви, че САЩ проявяват разбиране към безпокойствата на Турция за сигурността й, но че подновеното насилие в Африн може да се използва от ИД. Сирийският център за наблюдение правата на човека съобщи, че хиляди хора бягат от боевете в района на Африн, където Турция подлага на артилерийски обстрел и въздушни удари позиции на кюрдите, предаде Ройтерс. Според неправителствената организация сирийски правителствени войски не пускат бягащи от Африн да преминат през пропускателните пунктове за контролираните от кюрдите квартали на град Алепо. Африн се намира на около 50 км от Алепо. Въпреки декларираното преди пет месеца от президента на САЩ Доналд Тръмп сближаване между Вашингтон и Анкара, Турция предприе настъпление срещу сирийските кюрди, които са най-близките съюзници на Америка в борбата й срещу Ислямска държава, пише в. "Ню Йорк таймс". Турската офанзива, извършена въпреки протестите на САЩ, бележи опасна нова фаза в отношенията между двете страни от НАТО - техните интереси влизат в пряк конфликт на бойното поле. Освен това тя показва до каква степен Америка е загубила влиянието си в Сирия, където основната й цел беше да срази ислямистките бунтовници, коментира вестникът. Значението, което Турция придава на Сирия, може да означава поражение за САЩ, пише британският в. "Гардиън" и отбелязва, че западните страни не могат да си позволят да загубят Анкара като противовес на налагания от Русия мир. САЩ, Великобритания и Франция отправиха силни критики срещу турското нашествие в Северна Сирия, но трите страни проявяват нежелание да поискат от Турция, която е техен съюзник в НАТО, да се изтегли и призовават да ограничи жертвите до минимум. Това вероятно означава, че Анкара може да продължи опита си да прогони сирийските кюрди от Африн, коментира британското издание. Проблемът на западните страни е, че ако развръзката на конфликта в Сирия може вече да наближава, те не могат да си позволят да загубят дипломатическата подкрепа на Турция. Анкара се смята за жизненоважен противовес на налагания от Русия мир. Притесненията на Анкара за сирийските кюрди по границата й може да подтикнат турския президент Реджеп Тайип Ердоган да сключи споразумение с Москва и Дамаск. Това би означавало дипломатическо поражение за САЩ само седмица след като правителството на президента Доналд Тръмп се ангажира с политическо решение, включващо сваляне на Башар Асад и прогонване на водените от Иран милиции. Речта на Рекс Тилърсън, с която бе поет този ангажимент, беше повратна точка, която остана недооценена в Европа, отбелязва в. "Гардиън". Тя беше подложена на критики, защото ясно показа стремежите на САЩ, но не и възможни средства за натиск, с които западните страни да убедят Москва да изостави Асад. Средствата за натиск, с които разполагат западните страни, ще бъдат сериозно отслабени, ако не разполагат с подкрепата на Анкара. Ако вместо това Турция застане на страната на Русия, Москва ще може да наложи своето политическо решение на преговорите в Сочи, планирани за 29 и 30 януари. Събитията от последните няколко дни показват, че Русия и Турция може да са близо до сключване на споразумение. Турски висши военни посетиха Москва преди инвазията в Сирия, за да получат гаранции, че руската бойна авиация няма да нападне техни сили. Очертанията на споразумение са ясни - Анкара подкрепя руския мирен процес, а Москва мълчаливо приема турските стремежи за отслабване на кюрдите по границите. САЩ могат да кажат, че са толерирали завземането на територия от кюрдите в Северна Сирия, докато кюрдските милиции в Сирийските демократични сили са били необходими за победа над Ислямска държава. Сега, след като тази битка е спечелена, приоритетът за Вашингтон е да спре влошаването на отношенията си с Турция. Ако това означава Анкара да завземе временно територии в разпокъсаната Сирия, така да бъде, пише "Гардиън".

Шефът на НСО Ангел Антонов подаде оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shefyt-na-nso-angel-antonov-podade-ostavka-2074246

Началникът на Националната служба за охрана Ангел Антонов е подал оставка. Тя е депозирана вчера и е мотивирана с преминаване на друга работа.

19 наши спортисти ще участват на XXIII зимни олимпийски игри

https://frognews.bg/novini/19-nashi-sportisti-shte-uchastvat-xxiii-zimni-olimpiiski-igri.html

Най-малко 19 спортисти ще бъдат включени в българската делегация на XXIII зимни олимпийски игри в ПьонгЧанг `18 (9-25 февруари), съобщава „Сега”.

Фондация "Америка за България" е инвестирала над 17 млн. долара в каузи през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/23/3116963_fondaciia_amerika_za_bulgariia_e_investirala_nad_17/?ref=rss


Над 17 милиона долара е инвестирала Фондация "Америка за България" в 62 проекта и инициативи в цялата страна през 2017 г. Така общият размер на средствата, дарени от фондацията от основаването й през 2009 г. досега, вече надхвърлят 200 милиона долара, затвърждавайки позицията й като най-голямата благотворителна организация в България. От началото са подкрепени общо 756 каузи за развитие на българското образование, изкуство и култура, социална сфера, гражданско общество и демократични...

Дионисий зове за отлъчване на министри от църквата

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dionisij-zove-za-otlychvane-na-ministri-ot-cyrkvata-6078526

Докато в Софийския университет темата се дискутираше от депутати и общественици, отецът призова Светият синод да действа по-остро

Няма да има промяна в броя на българските евродепутати след Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/23/3117066_niama_da_ima_promiana_v_broia_na_bulgarskite/?ref=rss


Двадесет и осем от общо 73 места, заети в момента от британски депутати в Европейския парламент, ще бъдат преразпределени сред оставащите 27 държави - членки на ЕС. Това реши Kомисията по конституционни въпроси към европарламента, цитирана от EUobserver.<br /><br />За България няма да има промяна в броя на депутатите, които в момента са 17. Франция, Испания, Италия и Холандия ще спечелят най-много места, решиха членовете на комисията с 21 гласа "за" и четири...

Втори турски войник е убит в Северна Сирия в операцията "Маслинова клонка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677945

Втори турски войник е убит в Северна Сирия в операцията "Маслинова клонка"Втори турски войник е бил убит в Северна Сирия в рамките на предприетата от Турция операция "Маслинова клонка", съобщи в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската телевизия НТВ. Борбата ни срещу терористите ще продължи, докато не изтръгнем корените на тероризма, посочи Чавушоглу.

Важни международни срещи попречили на Борисов да е в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677944

Важни международни срещи попречили на Борисов да е в парламентаПремиерът Бойко Борисов има важни международни срещи и затова не може да дойде в парламента за дебатите по вота на недоверие. Това обяви парламентарната шефка Цвета Караянчева в отговор на многократни настояванията на БСП да бъде извикан Борисов в НС. Уведомила съм премиера, той гледа по телевизора, каза Караянчева.

Живопис, плакати и непоказвани фотографии от средата на миналия век надзъртат в света на Иван Пенков

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/23/3116984_jivopis_plakati_i_nepokazvani_fotografii_ot_sredata_na/?ref=rss


Живопис, плакат и фотография на Иван Пенков (1897-1957) надзъртат в света на известния български художник в столичната галерия "Сан Стефано" (в сградата срещу БНТ). На нея са посветени цели две изложбени пространства, едното с непоказвани досега снимки, правени от Пенков през 40-те години на миналия век.<br /><br />Пенков е вероятно най-слабо познатият български класик, макар творбите му да са навсякъде - негови са витражите и мозайките в Съдебната палата, Софийския...

Дават на Сдружението "Варна - ЕМС" 80 000 лева да се отчете

http://www.moreto.net/novini.php?n=367700

В края на 2017-та Варна приключи домакинството си като Европейска младежка столица. В началото на 2018-та обаче, Общината ще трябва да задели от бюджета си 80 000 лева за администриране на едноименното Сдружение "Варна - ЕМС".

Грипът затвори 153 училища днес

https://offnews.bg//obshtestvo/gripat-zatvori-153-uchilishta-dnes-673426.html

153 училища в страната няма да провеждат учебни занятия заради високата заболеваемост, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В 116 училища в област Пазарджик е преустановен учебният процес и на 23 януари 2018 г. поради обявена грипна епидемия.

До 24 януари продължава и грипната ваканция за СУ „Васил Левски“ – гр. Опака, обл. Търговище.

В 17 училища в община Благоевград поради висока заболеваемост на учениците също няма да се учи днес.

В област Враца няма учебни занятия в Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Краводер.

Поради висока заболеваемост няма да се учи на 23 и 24 януари и в ПГСС “Св. Георги Победоносец“, гр. Суворово, област Варна.

На 23 и 24 януари няма да учат и 4 училища в Пловдивска област – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий - с. Стрелци, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“- с. Борец, СУ „Христо Смирненски“- гр. Брезово, и ПГ „Зл. Бояджиев“- гр. Брезово.

В област Хасково, в СУ „Д-р П. Берон“- гр. Свиленград, няма да има занятия на 23 и 24 поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация.

В област Габрово е обявена грипна ваканция за 6 училища – СУ „М. Райкович“- гр. Дряново, ПГИ „Рачо Стоянов“ – гр. Дряново, ОУ „Проф. П.Н.Райков“- гр. Трявна, ОУ „В.Левски“ – с. Плачковци, СУ „П.Р. Славейков“ – гр. Трявна, и НГПИ „Тревненска школа“ – гр. Трявна.

В област Бургас 4 училища няма да учат от 23 до 26 януари - ОУ "Н.Й. Вапцаров" - с. Факия, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Загорци, ПГМССЕ "Н. Й. Вапцаров" - гр. Средец, и ОУ "Антон Страшимиров" - с. Дебелт.

В Софийска област няма да има учебни занятия в СОУ „Хр. Ботев“ – с. Горна Малина, поради ремонт на отоплителната инсталация от 23 до 25 януари.

В ОУ „Хр.Ботев“ – с. Кукорево, област Ямбол, също няма де се учи на 23 до 24 януари.

Мелания заряза Тръмп в Давос заради секс скандал?

https://www.actualno.com/curious/melanija-zarjaza-trymp-v-davos-zaradi-seks-skandal-news_655831.html

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп не придружи съпруга си на започващия днес (23 януари) Световен икономически форум в Давос. И въпросът защо е така започна сериозно да занимава медиите отвъд Атлантика. Само преди няколко дни се появи информация, че Тръмп е правил секс с порно звезда преди вече 12 години, но тя е била готова да изнесе пикантни подробности точно сега. Става въпрос за актрисата Сторми Даниел, чието истинско име е Стефани Клифърд. Клифърд дебютира в индустрията за възрастни още пре

Цачева: 57 дела за корупция се водят върху ВКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677925

Цачева: 57 дела за корупция се водят върху ВКС57 дела за корупционни престъпления срещу политици и държавници се водят във ВКС от 2014 г. насам. Тези данни цитира правосъдният министър Цецка Цачева по време на дебатите за вота на недоверие в парламента. Никой не отрича, че корупцията е голям проблем в България, но правителството работи по този проблем, категорична бе Цачева.

Два протеста ”за” и ”против” Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/istanbulscata-conventzia-26805759

Истанбулската конвенция стана повод за два протеста около сградата на Парламента.

Осем ранени и над 130 сгради са пострадали при земетресение в Индонезия

http://www.mediapool.bg/osem-raneni-i-nad-130-sgradi-sa-postradali-pri-zemetresenie-v-indoneziya-news274611.html

Осем души бяха ранени при земетресението с магнитуд 6 в Индонезия, предадоха световните агенции.   Ранените са ученици в гимназия в град Сияджур, който е близо до епицентъра на труса. Те пострадали, когато таванът на училището им рухнал. Шестима от ранените са в тежко състояние.   Трусът нанесе щети на над 130 сгради, сред които една джамия в провинциите Западна Ява и Бантен. Земетресението не предизвика цунами.   Трусът стана в океана край Западна Ява, на дълбочина 44 километра и на около 130 километра от столицата Джакарта. Според индонезийската служба по метеорология, климат и геофизика, трусът не е имал потенциал да предизвика цунами. Не е издадено предупреждение за цунами, отбелязва АП.   Сгради в Джакарта се разлюляха в продължение на 10 до 20 секунди. В някои от тях бе разпоредена евакуация, което доведе до стичане на хора по улиците.   Индонезия е най-големият архипелаг в света. Тя е разположена над Тихоокеанския "Огнен пръстен", район със засилена земетръсна и вулканична активност.

Контузия изхвърли Надал от Australian Open

https://www.actualno.com/tennis/kontuzija-izhvyrli-nadal-ot-australian-open-news_655829.html

Световният номер 1 Рафаел Надал напусна Australian Open заради контузия. Испанецът се оттегли в началото на петия сет на четвъртфиналния двубой с Марин Чилич. Носителят на 16 титли от Големия шлем получи травма в бедрото в четвъртия сет. Той използва медицински таймаут и продължи, но няколко гейма по-късно сложи край на участието си в мача при резултат 6:3, 3:6, 7:6 (5), 2:6, 0:2. Подробности за мача - четете в Sportlive.bg!

Убиха 14-годишен в училище в Германия, задържан е ученик от същото училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677908

Убиха 14-годишен в училище в Германия, задържан е ученик от същото училище14-годишен ученик е намушкан във врата и е починал в училище в германския град Люнен в област Серен Рейн-Вестфалия, до Дортмунд, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал към 8 ч. сутринта, а малко по-късно е задържан 15-годишен ученик от същото училище. По първоначална информация двете момчета са се скарали. Жертвата и задържаното момче са от Люнен.

Варна е втора по преки чуждестранни инвестиции след София

http://www.barometar.net/90303/

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в предприятията от нефинансовия сектор в област Варна към 31 декември 2016 г. възлизат на 1 785.2 млн. евро, което е с 1.4% повече в сравнение с 2015 година. Техният дял в общия размер на направените чуждестранни инвестиции в страната е 7.6% и съответно 75.7% от ПЧИ в рамките на Североизточен […]

18 години затвор грози трима българи в Турция

https://frognews.bg/novini/18-godini-zatvor-grozi-trima-balgari-turtsiia.html

До 18 години затвор грози трима българи, които са разкрити от турските гранични власти при опит да изведат нелегално вероятни гюленисти.

Почетните консули пак с червени номера - съдът им връща отнетата от кабинета привилегия

https://offnews.bg//temida/pochetnite-konsuli-pak-s-cherveni-nomera-sadat-im-vrashta-otnetata-o-673405.html

Върховният административен съд връща привилегията на почетните консули да се возят в коли с червени, дипломатически номера.

Решението на тричленния състав на осмо отделение (председател: Емилия Миткова, членове: Петя Желева, Весела Павлова) е от 11 април 2017 г., но се обнародва едва днес. То подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Делото бе заведено през 2016 г. по жалба на 10 почетни консули в България: Ивайло Дерменджиев (на Кения), Красимир Методиев (на Израел), Борислав Боянов (на Малта), Максим Бехар (на Република Сейшели), Виктор Меламед (на Кралство Тайланд), Христо Илиев (на Република Мавриций), Иван Тодоров (на Антигуа и Барбуда), Борислав Сарандев (на Шри Ланка), Борис Халачев (на Естония) и Захари Кушев (на Еквадор).

Те искат отмяна на разпоредби от Наредбата за регистрацията и отчета на моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически и юридически лица, издадена от вътрешния министър, обнародвани през 2016 г. след решение на правителството.

Основанието им е, че с промените е допуснато "съществено нарушение на административнопроизводствени правила", че има "противоречие с материалноправни разпоредби", както и "несъответствие с целта на закона" (АПК, чл. 146, т. 3, 4 и 5).

Липсвало е съгласувателни процедури между министрите на външните и вътрешните работи и с държавите - членки на Виенската конвенция за консулските отношения; мотивите към проекта, качени на сайта на здравното министерство, били "съществено" различни от тези на сайта на МВР; при приемането на наредбата не е бил спазен 14-дневния срок за публикуване на проекта - това са само част от доводите за оспорването. Сред тях е още нарушеното изискване приемащата държава да се проявява дискриминация между държавите, прилагащи Виенската конвенция.

МВР оспорва както мотивите за срока, така и твърдението за проявена дискриминация с мотив, че статутът на почетните консули е различен от този на щатните. Разликите в мотивите пък не били съществени.

Представителят на Върховната административна прокуратура подкрепя МВР, като дава заключение за неоснователност на жалбата.

ВАС обаче намира жалбата процесуално допустима, а по същество - основателна.

Проектът за изменения на наредбата е публикуван в сайта на МВР на 16 март 2016 г. и е свален на 4 април 2016 г., установява ВАС. Според мотивите почетните консули нямат нужда от привилегията да се возят в автомобили с дипломатически номера, за да осъществяват функциите си.

На 16 март вътрешният министър праща до външния проекта за съгласуване. Външният министър прави предложения.

Наредбата е обнародвана на 15 април 2016 г., но оспореният текст на параграф 4, точка 2 се различава от публикувания проект.

Обнародвания текст отнема привилегията на почетните консули да ползват автомобили с червени табели, като се предвижда за МПС - собственост на консулства, ръководени от почетни консулски длъжностни лица - само граждани на друга държава, в България - да има сини табели.

Според публикувания на сайта на МВР проект сините табели са предвидени за МПС, собственост на консулства, ръководени от почетни консули в България. Обнародваният обаче гласи, че сините табели са за МПС, собственост на консулства, ръководени от почетни консулски длъжностни лица - само граждани на друга държава, в Република България.

Наредбата определя и 3-месечен срок за смяната на табелите.

Съдебният състав намира, че при издаването на нормативния акт "са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, всяко от които съставлява самостоятелно основание по чл. 146, т. 3 АПК за отмяна на оспорените разпоредби".

Безспорно е установено, че текстът от проекта се различава съществено от този на обнародваната наредба, пише в решението.

От проекта следва, че за МПС, собственост на консулства, ръководени от всички почетни консули в България, независимо от гражданството им, се предвиждат сините табели с буквено означение „ХХ“. В същото време обнародваният текст предвижда такива регистрационни табели само за МПС, собственост на консулства, ръководени от почетни консулски длъжностни лица – граждани на друга държава, в Република България. Различието е съществено, защото приетият текст, за разлика от публикувания, стеснява кръга на правните субекти с привилегията на обозначителни регистрационни табели, обясняват от съда.

Редът за издаване на нормативен административен акт е регламентиран в чл. 77 АПК, която разпоредба задължава компетентният орган да издаде нормативен административен акт, след като обсъди проекта заедно с представените становища, предложения и възражения. Но "няма данни да е провеждано ново обществено обсъждане на изменения проект".

Законът за нормативните актове изисква компетентният орган да публикува проекта заедно с мотивите на нормативния административен акт, с което се осигурява възможност на заинтересованите лица, след като се запознаят с публикувания проект, да направят предложения и изразят становища по проекта. Това изискване на закона не е спазено, а това нарушение е съществено, отбелязват от съда.

Нарушен е и друг текст на ЗНА, според който мотивите на подзаконовия нормативен акт трябва да съдържат точно посочена информация. С други думи, те трябва да сочат причините, които налагат приемането му, което не е факт при оспорените изменения на наредбата, според върховните съдии.

"Изложените най-общо причини, като необходимост от разграничаване на регистрационни табели, които се предоставят при регистрация на МПС, собственост на дипломатически представителства, и такива, собственост на консулства, ръководени от почетни консули в Република България, са неотносими към извършените промени, тъй като, от една страна, такова разграничаване на регистрационните табели на МПС, собственост на дипломатически представителства, и такива, собственост на консулства, ръководени от почетни консули в Република България, е съществувало и преди изменението на наредбата, а отделно от това тези причини не могат да се отнесат към приетия текст на наредбата, който съществено се различава от варианта на публикувания проект", пишат те.

Мотивите, освен това, трябва да съдържат целите на подзаконовия нормативен акт. Но "конкретни цели мотивите не съдържат". Съдиите пишат още, че "от изложеното в мотивите не става ясно дали се цели разграничаване или ограничаване на привилегии за ползване на специални обозначителни табели и каква е конкретната цел за това".

Мотивите не съдържат нищо досежно средствата, необходими за прилагането на новата наредба, отбелязват от ВАС.

Освен това те трябва да сочат очаквани резултати, но не съдържат каквато и да е информация по този въпрос. Задължително е да е направен и анализ на съответствието с правото на ЕС, което също липсва.

Изложеното налага оспорените разпоредби на подзаконовия нормативен акт да бъдат отменени като незаконосъобразни, заключава тричленният състав.

Кои са бунтовниците, биещи се срещу кюрдите на страната на Турция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/23/3117019_koi_sa_buntovnicite_bieshti_se_sreshtu_kjurdite_na/?ref=rss


Турската армия и съюзени с тях групи сред сирийските бунтовници предприеха в събота офанзива, наречена "Маслинова клонка", срещу окръг Африн в северната част на Сирия, контролирана от влиятелна кюрдска милиция. Кои са протурските сирийски бунтовници и какви са целите им?<br /><br />Фронтовете<br /><br />Окръг Африн се намира в северозападната част на провинция Алепо. Той граничи с Турция на запад и север и с контролираните от протурските сирийски бунтовници...

Тир се завъртя на АМ "Тракия" в посока Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677909

Тир се завъртя на АМ "Тракия" в посока БургасТир се е завъртял в района на 13 км на АМ "Тракия" в посока Бургас. Това съобщиха за "Фокус" от МВР. Инцидентът е станал около 13.00 часа. Временно движението в района беше затруднено, но към този момент се осъществява

Протести срещу Истанбулската конвенция: Нелегитимна е!

https://frognews.bg/novini/protesti-sreshtu-istanbulskata-konventsiia-neligitimna.html

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие стана повод за разгорещена дискусия в Софийския университет, протест и контрапротест около Народното събрание.

Разкриха какво най-често изричат хората, говорейки насън

http://www.moreto.net/novini.php?n=367676

Екипът на френската невроложка Изабел Арнулф записал думите, които хората изричат, говорейки насън. Оказало се, че доста често те използват груб език, съобщава в. "Дейли мирър". Изследвани били 232 пациенти, като 87 от тях били сомнамбули и сънували кошмари.

153 училища в страната затвориха заради грипа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677893

153 училища в страната затвориха заради грипа
Поради висока заболеваемост в 153 училища в страната днес няма да има учебни занятия. В 116 училища в област Пазарджик е преустановен учебният процес и на 23 януари 2018 г. поради обявена грипна епидемия. До 24 януари продължава и грипната ваканция за СУ „Васил Левски“ – град Опака, област Търговище, съобщиха от МОН.

Международни експерти: България трябва да построи сама АЕЦ "Белене"

http://econ.bg/Новини/Международни-експерти-България-трябва-да-построи-сама-АЕЦ-Белене-_l.a_i.756792_at.1.html

България може сама да построи АЕЦ "Белене". Това се казва в анализ на международен екип експерти, поръчан от БУЛАТОМ, който ще бъде представен пред...

Гришо емоционален: Нямам търпение да дойда в София и да спечеля

https://www.actualno.com/tennis/grisho-emocionalen-njamam-tyrpenie-da-dojda-v-sofija-i-da-spechelja-news_655827.html

"Здравейте, България! С нетърпение чакам да се прибера и да играя турнира в къщи Diema Xtra Sofia Open. Миналата година заедно спечелихме турнира, нека и тази година отново го спечелим заедно! Поздрави на всички, до скоро!" Така най-добрият български тенисист Григор Димитров се обърна към феновете си в България със специално видео обръщение веднага след загубата си на четвъртфиналите в Мелбърн. Както е известно Димитров се прости с шансовете си да се класира за първия си финал на тур

Григор Димитров: Нека отново спечелим заедно в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/grigor-dimitrov-neka-otnovo-spechelim-zaedno-v-sofiia-video-2074220

Григор Димитров, който влезе в топ 8 на първия турнир от Големия шлем за 2018 г. Australian Open, направи специално обръщение към всички, които очакват да се завърне в България за DIEMA XTRA Sofia Open 2018. Турнирът от сериите АТП 250 ще се провед

Половината българи смятат, че демокрацията у нас в момента е застрашена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/polovinata-bylgari-smiatat-che-demokraciiata-u-nas-v-momenta-e-zastrashena-2074231

51 процента от българите са съгласни, че демокрацията у нас е застрашена, показва проучване на „Галъп интернешънъл“. 65 на сто са чули за публикациите в западни медии, които представяха страната ни като бедна и корумпирана, а 82 процента от чулите са съгласни с тези мнения. im

Учител удари ученик

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchitel-udari-uchenik-2074236

Учител от столично училище е ударил ученик. Инцидентът е станал в 65-о училище в Бусманци, съобщава

Нинова: Правителството превърна корупцията в държавна политика

https://www.actualno.com/politics/ninova-pravitelstvoto-prevyrna-korupcijata-v-dyrjavna-politika-news_655826.html

Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за вота на недоверие. Тя посвети вота на всички хора, които не са дали подкупи. "Няма човек, който да не знае, че корупцията е завладяла всичко. Това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика, а говоренето срещу нея - в заплаха за националната сигурност", каза още Ни

Фонд от Кайманите плаши "Булгаргаз" със запори

http://clubz.bg/63288-fond_ot_kajmanite_plashi_bulgargaz_sys_zapori

Фондът Worldview Capital с регистрация на Каймановите острови туитна заплаха към "Булгаргаз" за запориране на сметки и активи на държавната газова компания в разгара на зимния сезон. В прессъобщение от газовата компания разясниха какъв е случаят. Искането за запор е от няколко фонда - Уърлдвю И Ейч Ес Интернешънъл Мастър Фънд, Уърлдвю Икономик Риковери Фънд и Плутос Ейджънси ЛЛС, регистрирани на Каймановите острови, "Булгаргаз" да извърши плащане по договор за доставка на природен газ от "Петрокелтик".

"Петрокелтик" държи концесията на газовите находища "Галата", "Калиакра" и "Каварна" и през юни 2016 година премина в собственост на Worldview Capital, който беше най-големият кредитор на дружеството. Фондът е създаден от българина Анжело Москов. 

От ноември 2017 г. "Булгаргаз" не е купувал газ от "Петрокелтик", става ясно от разпространената позиция на държавната компания. В заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от "Булгаргаз" са обявили, че няма да купуват българско синьо гориво и през първото тримесечие на 2018 година.

Ето пълния текст на отговора на "Булгаргаз": 

На 02.11.2017 г. беше връчено Запорно съобщение от ЧСИ за налагане на обезпечителна мярка, с което се налага запор върху вземанията на "Петрокелтик“ ООД, произтичащи от сключения с "Булгаргаз" ЕАД договор за покупко-продажба на природен газ до размера на бъдещите искове, които ще бъдат заведени срещу добивното предприятие от търговец на природен газ. Със същото съобщение на основание разпоредби от Гражданско-процесуален кодекс на 4Булгаргаз“ ЕАД се забранява да предава запорираните от частния съдебен изпълнител суми на длъжника "Петрокелтик" ООД.

От деня на получаване на Запорното съобщение за "Булгаргаз" ЕАД възникна задължението на пазач, спрямо дължимите на "Петрокелтик" ООД суми по Договора за покупко-продажба на природен газ.

В тази връзка "Петрокелтик" ООД уведоми "Булгаргаз" ЕАД, че вземанията му по Договора за покупко-продажба на природен газ с настъпил падеж след 02.11.2017 г. до размера на бъдеща искова претенция на търговеца на природен газ са предмет на запора. Със същото писмо добивното предприятие отправя молба към "Булгаргаз" ЕАД предстоящите плащания по фактури за доставка да не бъдат плащани на "Петрокелтик" ООД, "а да бъдат задържани по сметка на "Булгаргаз" ЕАД до друго нареждане от страна на съдебен изпълнител, съответно вдигане на запора, поради отпадане на основанието за блокиране на сумата“. От начало на ноември 2017 г. доставките на природен газ за "Булгаргаз" ЕАД от "Петрокелтик" ООД са преустановени.

На 05.01.2018 г. на "Булгаргаз" ЕАД бeше връчена нотариална покана от името на Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд, Уърлдвю Икономик Риковери Фънд и Плутос Ейджънси ЛЛС, дружества регистрирани на Каймановите острови, в качеството им на заложни кредитори на Петрокелтик. С нотариалната покана беше поискано "Булгаргаз" ЕАД да извърши плащане по банковата сметка на посочен депозитар. Размерът на сумата представлява вземане на Петрокелтик от "Булгаргаз" ЕАД по Договор за покупко-продажба на природен газ, сключен между "Петрокелтик" ООД и "Булгаргаз" ЕАД, и върху което е вписан особен залог по закона за особените залози. Към настоящия момент в "Булгаргаз“ ЕАД не е постъпила информация за отпадане на основанието за вдигане на запора върху вземанията на "Петрокелтик" ООД. 

Позицията на "Булгаргаз" ЕАД е, че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд, съгласно действащото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната.

ЕП ще обсъди намаляване на евродепутатите заради напускането на Великобритания

http://www.mediapool.bg/ep-shte-obsadi-namalyavane-na-evrodeputatite-zaradi-napuskaneto-na-velikobritaniya-news274610.html

Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент е подкрепила днес предложението броят на евродепутатите да бъде намален от 751 на 705 заради напускането на Великобритания. Това съобщи групата на Европейската народна партия, цитирана от БТА.   Предвижда се предложението да бъде гласувано на пленарна сесия на ЕП през февруари. За да влезе в сила, предложението следва да бъде подкрепено единодушно в Европейския съвет. Ако бъде приложена, промяната ще важи от следващите избори за ЕП догодина.   Миналата есен в комисията по конституционни въпроси на ЕП постъпи предложение броят на евродепутатите да бъде намален на 700, като се отбелязваше, че според договора за ЕС броят на мандатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 евродепутати. В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати.   Парламентарната комисия разгледа възможността 22 от местата на британските евродепутати да бъдат преразпределени между държавите от ЕС, а останалите 51 места да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към Общността занапред, както и за евродепутати, избрани с пряко гласуване от общоевропейска листа.   Не се предвижда нито една държава от ЕС да изгуби от досегашния си брой места в ЕП, но някои държави ще получат допълнителни бройки.

Веско Пантелеев - Ешкенази открива международен фестивал в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6677650

Веско Пантелеев - Ешкенази открива международен фестивал в ПазарджикСветовноизвестният български цигулар Веско Пантелеев - Ешкенази ще е солист в първата вечер на международния фестивал " Зимни музикални вечери " в Пазарджик. 43-то издание на фестивала стартира в четвъртък и ще продължи до неделя. По традиция на откриването ще звучи "Рапсодия Вардар" от Панчо Владигеров в изпълнение на Симфоничен оркестър -

Обявиха грипна епидемия в Стара Загора

https://www.actualno.com/society/objaviha-gripna-epidemija-v-stara-zagora-news_655825.html

Регионална здравна инспекция обявява грипна епидемия за област Стара Загора от 24 януари. Причината е продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции. Най-висока заболеваемост се регистрира сред възрастовите групи от 0 - 4 и 5 - 14 години, съобщиха от РЗИ- Стара Загора. С оглед

Контузия и Марин Чилич спряха Рафаел Надал

http://clubz.bg/63287-kontuziq_i_marin_chilich_sprqha_rafael_nadal

Няма да има повторение на финала Роджър Федерер - Рафаел Надал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Единият от двамата големи фаворити и №1 в света - Надал, отпадна на четвъртфинал от Марин Чилич (Хърватия) - 6:3, 3:6, 7:6(5), 2:6, 0:2.

Матадора получи контузия и в средата на четвъртия сет повика физиотерапевт на корта. Доигра частта, но в петата се видя, че има проблеми с придвижването и изпитва болки, което го принуди да се откаже.

Жалко и заради това, че двамата с Чилич изнасяха чудесен мач, един от най-добрите в Мелбърн тази година.

На полуфинала хърватинът, който явно се намира в отлична форма, ще срещне Кайл Едмънд, елиминирал по-рано днес Григор Димитров с 3:1 сета. Чилич има отличен шанс да стигне финал - негов трети в турнир от Големия шлем. Той е шампион на US Open от 2014 г. и финалист на "Уимбълдън" от миналата година, когато преклони глава пред Федерер.

Ако грабне титлата в Астралия, Чилич ще измести от третото място Димитров.

А каквото и да стане на Зеления континент, Надал ще остане лидер в ранглистата. В края на 2017-а той имаше проблеми с коляното. Това му попречи да е пълноценен на финалите в Лондон и трябваше да спре след първия си двубой. Сега травмата е в бедрото.

Четвъртфиналите от другата половина на схемата - Роджър Федерер - Томаш Бердих и Хьон Чун - Тенис Сандгрен, са в сряда.

Пловдивчанка си напазарува хляб с очила?!

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/plovdivchanka-napazaruva-hliab-ochila.html

Потърпевшата е заснела „любопитния“ самун и е пуснала снимка в социалната мрежа. А текстът под нея е: Аз го гледам и той ме гледа, пише в.”Марица”

"Манчестър юнайтед" остава най-богатият футболен клуб в света

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/23/3116896_manchestur_junaited_ostava_nai-bogatiiat_futbolen_klub/?ref=rss


За втора поредна година "Манчестър юнайтед" е клубът с най-големи приходи в света. Това показва 21-ото издание на годишния доклад Football Money League на "Делойт" за финансовата 2016-2017 г.<br /><br />"Червените дяволи" отчитат приходи от 676.3 милиона евро, което е с 12.7 милиона по-малко спрямо предишния сезон. "Реал" (Мадрид) показва ръст от 54.5 милиона евро и се доближава плътно до финансовите резултати на "Юнайтед"....

Продължават протестите на френските надзиратели за по-добри условия на работа

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-protestite-na-frenskite-nadzirateli-za-po-dobri-usloviya-na-rabota-news274609.html

Надзирателите в десетки затвори във Франция днес нарушиха работата им с искане за по-добри условия на труд, във втора поредна седмица протести, предизвикани от нападения на затворници срещу надзиратели, предаде Асошиейтед прес.   Министерството на правосъдието съобщи, че има протести в най-малко 98 затвора из цялата страна. Надзирателите са започнали работа по-късно или са блокирали входове на затвори. Синдикати на надзирателите призоваха за "пълно блокиране" преди насрочения за вторник следобед нов кръг преговори с министерството.   Надзирателите искат по-добро заплащане и засилени охранителни мерки, в добавка към предложените от правителството нови щатни длъжности.   Протестите бяха предизвикани от няколко нападения срещу надзиратели в различни френски затвори в последно време.

ЕК подготвя тест за независимо правосъдие като условие за еврофондовете

http://www.mediapool.bg/ek-podgotvya-test-za-nezavisimo-pravosadie-kato-uslovie-za-evrofondovete-news274608.html

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предлага страните от ЕС да преминават тест за независимостта на правосъдието си като условие за достъп от еврофондовете, съобщи "Ройтерс" във вторник. Европейските институции са в началото на преговорите за новия бюджет на ЕС, който възлиза на близо 1 трилион евро годишно. Проектът трябва да бъде публикуван през май. Според "Ройтерс" идеята на Йоурова адресира основно проблемите с Полша, където правителството прави сериозни опити да придобие контрол над съдебната система. Този процес доведе до конфликт с Еврокомисията и Европарламента. Срещу Варшава започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Комисар Вера Йоурова казва, че в Европейската комисия има консенсус за това, че трябва да се работи по идеи за подсилване на правораздавателните системи, докато се планира новият бюджет на ЕС. "Един от начините да се случи това е като се настоява, че независимото правосъдие е необходимо за ефективен контрол над използването на еврофондовете. Бих искала да предложа едно подобно обвързване между двете", коментира Йоурова. Преди ден Европейската комисия потвърди, че еврокомисарят по правосъдието участва в подготовката на новия бюджет. Йоурова коментира, че през втората половина на 2018 г. е възможно да бъде изработен и прегледът на политиката на ЕС за налагане на общи стандарти в правосъдието. Една от възможностите е всяка година да се прави ревизия на представянето на националните правораздавателни системи. Този процес вероятно ще се обвърже със задължителния анализ на националните икономически политики по сближаването и общите цели, за които са се договорили държавите от ЕС. Йоурова смята, че ако новите правила бъдат одобрени, те ще са в сила за всички страни членки и за всички еврофондове. "Това не бива да се възприема като наказателна мярка, а като механизъм за подкрепа на добри практики. Дискусията по предложенията може да помогне за преодоляване на някои от пречките за достъп до еврофондовете", смята еврокомисарят. Вера Йоурова е работила по управлението на фондовете за регионално развитие в Чехия. "Ройтерс" коментира, че някои от правителствата на богатите западноевропейски държави, които са основни донори в ЕС, са раздразнени от проблемите в част от източноевропейските членове на съюза. Западноевропейските държави трябва да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Великобритания, а техните партньори в Източна Европа създават постоянно нови проблеми. Затова се засилва и натискът да има ясна връзка между получаването на субсидии и спазването на стандартите на ЕС.

Нинова: Отсъствието на премиера е признание за вина за корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677872

Нинова: Отсъствието на премиера е признание за вина за корупцияОглушителното отсъствие на премиера е признание за вина за корупция. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова в изказването си по време на дебатите по вота на недоверие в парламента. Правим този вот, за да ви дадем сили и смелост, да ви освободим от страха, да ви кажем, че никое правителство не е по-голямо от вас,

Грипна епидемия и ваканция до петък в област Стара Загора

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6677863

Грипна епидемия и ваканция до петък в област Стара ЗагораОт 24 януари, сряда, област Стара Загора е в грипна епидемия, обявиха днес от РЗИ в града. Инспекцията предложи на Регионалното управление на образованието да обяви грипна ваканция за цялата област в периода 24 - 26 януари - от сряда до петък включително.Причина за решението е продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри

Калоян Паргов: Запазваме свободния достъп до басейна на 153-то училище

http://www.cross.bg/baseiina-dostup-nyama-1566105.html

/КРОСС/ "Свободният достъп до басейна на 153-то училище в район "Надежда" ще бъде запазен". Това заяви заместник-председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие и лидер на БСП - София Калоян Паргов. Той беше потърсен за помощ от притеснени родители, чиито деца използват басейна. "В края на миналата седмица се срещнах с над 200 родители, които изразиха притеснение пред мен, че може да бъде спрян свободният достъп до басейна на 153-то училище, коментира Калоян Паргов. - В спортното училище предстои да бъде разкрита паралелка с плуване и родителите се опасяваха да не бъде това да стане повод да бъде възпрепятстван свободният достъп до спортното съоръжение. В този басейн от години безплатно плуват деца от "Надежда", "Връбница", "Обеля" и други райони на София. Поех ангажимент да проверя какво се случва. Разговарях с кмета на района, с председателя на спортния клуб Локомотив (Сф), с госпожа Ваня Кастрева от столичния инспекторат по образование. В крайна сметка, свободният достъп до басейна няма да бъде спрян, както се опасяваха родителите. Децата имат право да използват публичната общинска спортна инфраструктура и няма да се налага да плащат високи такси всеки месец". Калоян Паргов обясни, че спортната паралелка с плуване, в която ще бъдат записани 15-20 деца, няма да уплътни часовете за ползване и ще остане възможността за свободен достъп

Надал напусна Australian Open с контузия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/23/3117017_nadal_napusna_australian_open_s_kontuziia/?ref=rss


Световният номер 1 Рафаел Надал напусна Australian Open заради контузия. Испанецът се оттегли в началото на петия сет на четвъртфиналния двубой с Марин Чилич.<br /><br />Носителят на 16 титли от Големия шлем получи травма в бедрото в четвъртия сет. Той използва медицински таймаут и продължи, но няколко гейма по-късно сложи край на участието си в мача при резултат 6:3, 3:6, 7:6 (5), 2:6, 0:2.<br /><br />Очаквайте подробности! <br />

Близо 3.7 млн. лева дава Община Варна за култура, празници и нови скулптури

http://www.moreto.net/novini.php?n=367693

Бюджетът на общинската функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“ през 2018-та ще бъде 16.8 млн. лева. Той е по-висок с около 500 хил. лева заради предходен остатък от 2017-та. Финансовата рамка на перото от общинския проектобюджет бе одобрена от комисията по култура към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Тръмп се изправя срещу останалите световни лидери на икономически форум в Давос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677857

Тръмп се изправя срещу останалите световни лидери на икономически форум в ДавосОт основаването си през 1971 г. Световният икономически форум в Давос е нарицателно за нарастващия консенсус за един все по-глобализиращ се свят. Сега президентът Доналд Тръмп е тръгнал натам да каже на хората, които се възприемат като глобалния елит, че грешат за почти всичко. Тръмп ще е първият действащ президент на САЩ,

Лиляна Павлова: Атакуват ме с грозни лъжи!

http://www.barometar.net/90300/

Поредна доза грозни манипулации, в които се намесва името ми беше разпространена тази вечер. Целта е да бъда дискредитирана чрез внушения, базиращи се на неверни факти и откровени лъжи. Това написа снощи министър Лиляна Павлова в личната си страница във Фейсбук. „Този път съм категорична и няма да позволя на гърба ми да се трупа […]

Младежи поискаха оставката на ГЕРБ

http://www.cross.bg/koryptziyata-gerb-pokazhat-1566104.html

/КРОСС/ Млади хора протестират пред Народното събрание с искане за оставката на ГЕРБ и в подкрепа на вота на недоверие към правителството. „Глас срещу ГЕРБ = глас за България", „Спаси България от корупцията", „Ходете си вие, за да не емигрираме ние" и „ГЕРБ = корупция"- са само част от плакатите, които младежите са направили, за да покажат отношението си към политиката на кабинета „Борисов 3". За да изразят отрицанието си към аферата Суджукгейт, като метафора на корупцията в страната, младите хора бяха закачили истински суджук на въдица. Те раздават на народните представители от мнозинството листовки, направени под формата на банкноти от 200 и 500 евро, за да покажат, че корупцията се шири и по най-високите нива на държавната власт.  

Обсъждат намаляването на броя на евродепутатите заради напускането на Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677852

Обсъждат намаляването на броя на евродепутатите заради напускането на ВеликобританияКомисията по конституционни въпроси на Европейския парламент подкрепи днес предложението броят на евродепутатите да бъде намален от 751 на 705 заради напускането на Великобритания, съобщи ЕП. Предвижда се предложението да бъде гласувано на пленарна сесия през февруари. За да влезе в сила, предложението следва да бъде подкрепено единодушно в

Париж и Франкфурт наддават за финансите на Лондон

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/23/3116986_parij_i_frankfurt_naddavat_za_finansite_na_london/?ref=rss


Франция и Германия се надпреварват в това да привлекат финансовия сектор, базиран сега в Лондон, след като Великобритания напусне ЕС. Париж и Франкфурт, който е финансовият център на Германия, представят пред инвеститорите условията, които биха им предложили, ако се преместят при тях.<br /><br />Премиерът на Франция Едуар Филип поднови натиска си в опит да изкуши френските банкери да бъдат по-активни в това Париж да стане финансовият център на Европа, след като Великобритания...

Истанбулската конвенция отново изкара граждани на улицата (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/istanbulskata-konvencija-otnovo-izkara-grajdani-na-ulicata-video-news_655823.html

200 организации се обединяваме за една добра кауза - да няма насилие в България. Това заяви пред Actualno.com Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Българския фонд за жените, по време на мирната демонстрация в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция, която се проведе в центъра на София. По думите на Дерменджиева това е най-важният документ за справяне на насилието над жени. "Смятам, че се изясниха донякъде позициите за Истанбулската конвенция. Първо, че стана дума за

Запорират сметките на „Булгаргаз” заради дълг към британски инвеститор?

https://frognews.bg/biznes-turisam/zaporirat-smetkite-bulgargaz-zaradi-dalg-kam-britanski-investitor.html

Международният инвестиционен фонд Worldview е поискал запор на сметките на „Булгаргаз” заради неплащане на задължения.

Запорират сметките на „Булгаргаз” заради дълг към британски инвеститор?

https://frognews.bg/novini/zaporirat-smetkite-bulgargaz-zaradi-dalg-kam-britanski-investitor.html

Международният инвестиционен фонд Worldview е поискал запор на сметките на „Булгаргаз” заради неплащане на задължения.

"Америка за България" е инвестирала у нас 202 млн. долара за 9 години

http://www.mediapool.bg/amerika-za-bulgaria-e-investirala-u-nas-202-mln-dolara-za-9-godini-news274607.html

Най-голямата благотворителна организация у нас - "Америка за България", е инвестирала в България 202 млн. долара за последните девет години. Само през 2017 г. фондацията е вложила в страната 17 млн. долара, като със средствата са финансирани 62 проекта и инициативи. Това стана ясно по време на годишния форум на фондацията, който събра в София над 500 нейни партньори от цялата страна. Историята на фондацията тръгва от приетия през 1989 г. в САЩ Закон за Източно-европейската демокрация, който може да се оприличи на източноевропейски "План Маршал". Благодарение на него се създават 10 инвестиционни фонда в 17 централно- и източноевропейски държави. Българо-американският инвестиционен фонд (БАИФ) тръгва с капитал от 55 млн. долара, поясни Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондацията. С възвръщаемост от над 800% БАИФ става най-успешният измежду всички 10 инвестиционни фонда, създадени през 90-те години. От разпродажбата на активите на фонда през 2009 г. се формира капиталът на "Америка за България" в размер на около 400 млн. долара. Всяка година фондацията дарява около 20 милиона долара от общия си капитал, който се реинвестира, за да не прекъсва дейността на фондацията. "Няма директна връзка между фондацията и американското правителство, а посланикът на САЩ е само наблюдаващ и няма глас при вземането на решенията от борда на директорите", обясни Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на "Америка за България". "България има по-голям късмет от много други държави, защото на Балканите има много малко организации като нашата. Подобни фондове има в Полша, Унгария, Румъния, Албания, Словакия, но те не правят същото и нямат такъв голям обем на финансиране", посочи Шилър. И занапред фондацията ще продължава да се фокусира върху шестте си приоритета – гражданско общество и демократични институции, образование, изкуства и култура, културно наследство и туризъм, развитие на частния сектор и социална сфера, подчерта Шилър. Тя уточни, че фондацията ще полага все повече усилия за осигуряване на устойчивост на подкрепата за неправителствения сектор чрез насърчаване на финансирането от различни донори и партньори. Целта е НПО у нас да опознаят повече възможности за финансиране. "Това е труден и дълъг процес. Ще стартираме пилотни проекти на регионални фондове, т. нар. community funds, в Разград, Враца и Габрово", каза Десислава Тальокова. Най-големият акцент на фондацията е образованието, като в него са инвестирани над 100 млн. долара. "Америка за България" е особено доволна от проектите си за училища на бъдещето, от създадената Академия за лидери в образованието, от детския научен център "Музейко", от Тръста за социална алтернатива, от проекта за Епископската базилика в Пловдив, от реновирането на детската клиника на "Пирогов", от подкрепата на Български донорски форум, от работата на 26 неправителствени организации за прозрачност и реформа на съдебната система и др. И през 2018 г. "Америка за България" ще продължи да подкрепя гражданското общество. "И занапред много внимателно ще следим медиите, проблемите със собствеността им и това, че са контролирани от една група", посочи Нанси Шилър. "Затова ние ще продължим нашето сътрудничество с прозрачните медии, за да разширим тяхната аудитория", добави тя. Освен подкрепата на независимите медии фондацията ще продължи да поддържа акцента си върху съдебната реформа и борбата с корупцията. Ще продължи подкрепата за създадения "Антикорупционен фонд". Ще се подпомага също гражданското участие и традиционната филантропия. "Няма да се откажем от нито едно от нещата, които сме подкрепяли в сферата на гражданското общество досега", посочи Шилър. "Устойчивостта на гражданското общество е ключова за демокрацията. Продължавайте да вярвате в България и нейния потенциал", заяви по време на форума посланикът на САЩ Ерик Рубин.

Протести пред парламента по време на дебатите за вота

http://dnes.dir.bg/news/protest-parlament-26805614

Три протеста се провеждат около Народното събрание в деня на заседанието за вота на недоверие към правителството.

Азиатските пазари последваха еуфорията на Уолстрийт

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-последваха-еуфорията-на-Уолстрийт_l.a_i.756791_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха с повишения във вторник, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 1,29% до 24 124,15...

5 здравословни рецепти с пилешко

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/5-zdravoslovni-recepti-s-pileshko-6078516

Нужна е само щедра доза аромати, за да отключи цялата палитра от вкусове

Доц. Румяна Коларова: БСП евтино употреби вота

https://frognews.bg/novini/dots-rumiana-kolarova-bsp-evtino-upotrebi-vota.html

БСП евтино употреби важната тема за корупцията и силния инструмент за вот на недоверие. Това каза за Радио „Фокус“ политологът доц. Румяна Коларова по повод днешните дебати около внесения вот срещу кабинета Борисов 3.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване