Борисов и Улусой: Да се нормализира диалогът ЕС-Турция

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-turtzia-evropredsedatelstvoto-2018-hasan-ulusoy-26804786

Диалогът между държавите-членки на ЕС и Турция трябва да бъде нормализиран в контекста на разбирателство и разумни решения.

Турската операция в Сирия забуксува (Видео)

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-siria-kurdi-afrin-26805229

Турция разчиташе на бърза победа при навлизането си на сирийска територия, даже бе определена и дата за приключване.

Френските митници наемат допълнителен персонал, за да се справят с Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/23/3116932_frenskite_mitnici_naemat_dopulnitelen_personal_za_da/?ref=rss


Франция ще наеме допълнителни 95 митнически служители тази година, за да се справи с последиците от Брекзит по границите си, заявиха служители, цитирани от "Ройтерс". Така броят на допълнителния персонал, фокусиран върху Великобритания, който ще се наеме през 2018 г., ще достигне 250 души.<br /><br />Като доказателство, че европейските страни правят конкретни стъпки, за да се справят с евентуално връщане на митническите проверки при търговията с Великобритания, френските...

Без заседание на Министерския съвет утре, повечето министри в заседания на еврокомисии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677548

Без заседание на Министерския съвет утре, повечето министри в заседания на еврокомисииПоради участието на голяма част от министрите в заседания на комисии в Европейския парламент за представяне на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, утре няма да има заседание на Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Изслушванията в ЕП са традиционни за началото на всяко ротационно председателство.

Още 42-ма арестувани в Турция

https://frognews.bg/svqt/oshte-42-arestuvani-turtsiia.html

Турската полиция арестува тази нощ 42 души, включително прокюрдски политик, предаде Ройтерс.

Еднотипни павилиони сменят грозните бараки в Слънчев бряг

http://www.moreto.net/novini.php?n=367685

Уличната търговия в „Слънчев бряг-изток“ ще бъде преустановена още това лято и модерни павилиони с единна визия ще предлагат стоки на туристите, съобщиха от Министерството на туризма за Moreto.net. Монтирането на новите обекти ще започне веднага след одобряване на схемата за разполагането им и когато времето позволи, но преди да бъдат преустановени строително-монтажните дейности в курорта.

Оксфордският университет удължи времето за изпит, заради слаби резултати на жените

https://offnews.bg//sviat/oksfordskiat-universitet-udalzhi-vremeto-za-izpit-zaradi-slabi-rezult-673404.html

Оксфордският университет удължи времето за полагане на изпит по математика и компютърни науки заради слабите резултати на кандидат-студентките и студентките във ВУЗ-а, съобщи британският "Телеграф".

Студентите, които са държали изпит по математика и компютърни науки през лятото на 2017 г., са получили 15 минути повече време, тъй като преподавателите в университета смятат, че "жените, които кандидатстват са по-податливи на напрежение, породено от недостиг на време".

За първи път университетът предприема подобни мерки. В предишните години процентът на мъжете, които са получили първи клас на научна степен, е бил двойно по-висок от този на жените. През 2016 г. ръководството на Оксфордския университет решава, че трябва да се въведат мерки, които да подобрят изпитните резултати на жените.

Говорител на университета защити промените, като ги определи като "честни и необходими".

Удължаването на регламентираното време за полагане на изпит беше приветствано от жените в университета:

"Не одобрявам схеми, които облагодетелстват единия пол, за сметка на другия. Но се радвам, когато хората виждат разликите в различните групи от хора, когато привидно не трябва да има такива - в пола, расата или класата", коментира студентка, която изучава компютърни науки в Оксфорд.

В 153 училища е прекратен учебния процес заради грипа

http://dnes.dir.bg/news/uchilishta-grip-prekraten-ucheben-protzes-26805214

Поради висока заболеваемост в 153 училища в страната днес няма да има учебни занятия, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Преди вота: БСП сочи корупцията, ГЕРБ спокойни

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/predi-vota-bsp-sochi-korupciiata-gerb-spokojni-6078522

Управляващи и опозиция в разгорещен дебат за мотивите преди вота на недоверие, внесен от БСП

Русия потвърди договора за доставка на ракетната система С-400 на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677543

Русия потвърди договора за доставка на ракетната система С-400 на ТурцияРуският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди днес, че е подписан договор за доставка на ракетната система С-400 на Турция, добавяйки, че има и други държави, които проявяват интерес да купят водещата руска противовъздушна система, съобщи МИА. Двете ракетни системи С-400, разположени в Сирия във военните бази Хмеймим и Тартус,

Ще поеме ли лична отговорност Биляна Якова за неуредиците по Проекта за интегриран градски транспорт?

http://www.barometar.net/90298/

Преди повече от месец изпратихме въпроси до г-жа Биляна Якова, ръководител на Проекта за Интегриран градски транспорт във Варна. До този момент не сме получили отговори и по тази причина публикуваме въпросите си към г-жа Якова: Г-жо Якова, до този момент не бяхте споменавала, /и къде го има като изискване в Проекта за интегриран градски […]

Все повече непълнолетни се женят

https://frognews.bg/novini/vse-poveche-nepalnoletni-jeniat.html

Все повече сватби на непълнолетни отчита статистиката. По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2016 г. под венчилото, преди да навършат 18 години, са минали 1242-ма българи.

Започна ремонтът на булевард „Приморски“

http://www.barometar.net/90296/

Кметът на Варна Иван Портних даде днес начало на ремонта на бул. “Цар Освободител – в отсечката от бул. “Княз Борис І“ /Икономическия университет/ до входа на Летния театър, както и трасето на бул. „Приморски“ – от Летния театър до ул. „Ст. „Стамболов“, включително автоподлеза до ФК. Проектът предвижда подмяна на подземната инфраструктура, основен ремонт […]

Фашизма да осъдим ли?*

http://www.mediapool.bg/fashizma-da-osadim-li-news274598.html

Привет, култураджии, Едно лице, студент ми бил някога, но чието име не ще спомена, написал следното под публикация на момчето Рошкев: "...Кьосев навремето ми преподаваше и беше по-друг, някак културологично ориентиран...Днес гледам, че го е ударил на джендърство, пък и стана политик..Моделира евро съзнание, а преди моделираше българско. Няма да се учудя да се осоросоиди до там, че, ако стане министър, да забрани "вторичната българска държавност след Освобождението", за която ми преподаваше и да постанови еврохунвейнбинска културна революция...Голям скок- от националното към интернационалното...Незнам защо, ама мяза на Коминтерн някакси, Брюкселски Коминтерн..." Цитирам го тук заради речника - "вторичната българска държавност", "брюкселски коминтерн", "осоросоиди се", "еврохуъвенбински","ударил го на джендърство". На този език не съм го учил, държа да отбележа, сам си го е научил. А той сам говори за себе си. Защото е брутален, нахален и ... напълно празен, кух, пълен с плюнка, жестов, но ... просто нищо не значи. Освен че е фашизоиден, напомня ми за "юдео-болшевизма", "подчовеците" и "паразитите" на Третия райх. И както в оня случай, и сега подобен език има една-единствена функция - да даде възможност на ресантимана да избликне, да се стовари, да се разрази в яростно все-оплюване без съдържание, във вековна злоба на роба без ясен адресат... Като яхне и вълната на национал-популизма, разбира се... Ресантиман на власт. Отдолу, в коментарите под същото писание на момчето, все такива жалки опити за бай-ганьовски "смъдвания под лъжичката" (ама де тоя ганьовски талант!) - "култураджии", "блудкави соросоиди", "джендър-бендъри"... Ох бендъри, бендъри, остап бендъри, пеевски бендъри,.... моя родино и пламнало родно небе! Кой наистина ви е преподавал, аз ли, друг ли? Криво ли се молихме, боже, или ти криво разбра даскалите? През празните им глави коне са минали, коне и конници, конници, конници.... и са фучали в пустото поле, дето Пеевски пее сега.... Обаче "култураджии" ми става любимо, от днес вече само култураджии ще бъдем: "Денят започва с култураджийство", предложение за ново заглавие, радващо патриотичните маси, задоволяващо ръководството, вдигащо рейтинга. :) Какво ще кажете, приятели скъпи, грантаджии нелепи, еврохуйвенбини, кхмери на литературата, трансексуални кинаджии, извънземни художници, шпиц-командаджии на театъра, еврогейове на танца, американолезбийки на философията, какво ще кажете, меки китки на стила, уроди, швестъри, четяща третополова паплач? Да отговорим ли на ресантимана? Фашизма да осъдим ли? Или да замълчим навеки? Да се върнем към здравите патриотични традиции, идентичност да придобием, родна форма да имаме, мъжки да мълчим, православно да ръмжим, прабългарски да псуваме? Че идат конници, конници, с конски опашки, с ниски чела, конници, конници, конници ... Хайде, дайте съвет. *Mediapool публикува текста на проф. Александър Кьосев от неговия Фейсбук профил. Заглавието е на редакцията.

Ники Лауда си върна контрола над авиокомпания Niki

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/23/3116934_niki_lauda_si_vurna_kontrola_nad_aviokompaniia_niki/?ref=rss


Бившият шампион от Формула 1 Ники Лауда си върна контрола над основаната от него авиокомпания "Ники" (Niki), след като е представил по-добра оферта от другите кандидати, сред които бе и IAG, собственикът на "Бритиш еъруейс".<br /><br />Според "Ройтерс" пред онлайн телевизията на таблоида "Остерайх" Лауда е заявил, че е приел да не огласява сумата, която ще плати. Компанията IAG бе предложила 20 милиона евро плюс 16.5 милиона евро добавена...

Таков: Лишиха софиянци от 210 млн. лв. за инвестиции през 2017-а, готвят същото и сега

https://offnews.bg//politika/takov-lishiha-sofiantci-ot-210-mln-lv-za-investitcii-prez-2017-a-g-673418.html

Управляващите в Столична община лишиха софиянци от 210 милиона лева за инвестиции през 2017 година, а сега подготвят същото и за 2018-а.

Това заяви заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС от БСП Иван Таков. Той представи и защити внесения от групата на социалистите доклад с предложения за промени в приходната и разходната част на проекта за сборен бюджет на Столична община за 2018 година.

"Инвестиционната програма в размер на 480 милиона лева, за която толкова говориха в началото на 2017 година управляващите в Столична община, всъщност, беше изпълнена едва на 56%, разкри Иван Таков. - Това означва, че софиянци са били лишени от 210 милиона лева за инвестиции, които са жизненоважни за нашия град. Тъй като всяка година има сериозно неизпълнение на инвестиционната програма, затова толкова много настоявамхе общинските съветници да участват в изготвянето на тази за 2018 година. Това не се случи. И сега нашите предвиждания са, че точно след година ще установим същото".

Според Иван Таков, общинските съветници отново са били подведени и излъгани от управляващите в Столична община. "За поредна година ние, общинските съветници се явяваме функция, някакво продължение на администрацията на общината, коментира той. Третират ни само като машини за гласуване и за легитимиране на приумиците на администрацията и на кмета на Столична община. Това е абсурдно и вредно за София, каза още Таков. 

8,2 по Рихтер удари Аляска, опасност от цунами

https://www.actualno.com/america/82-po-rihter-udari-aljaska-opasnost-ot-cunami-news_655804.html

Мощен трус от 8,2 по Рихтер разтърси южния бряг на Аляска тази сутрин. Предупреждения за вероятност от цунами бяха издадени за Аляска и западното крайбрежие на Канада. An 8.2 magnitude earthquake was recorded off the Alaska coastline. Buoys have recorded water displacement of 32 feet. Tsunami Warnings have been issued for the Alaska coastline. pic.twitter.com/o412YSO97x — Geoff Bansen (@WeatherGeoff) 23 януари 2018 г. Земетресението се е случило в 11:31 часа българско вр

Прокурори искат домашен арест за ген. Кирчо Киров

http://dnes.dir.bg/news/prokurori-kircho-kirov-arest-26805160

Военните прокурори искат от съда да бъде наложена мярка за неотклонение "домашен арест" за бившия началник на НРС ген. Кирчо Киров.

Как прекарват уикендите си някои от най-влиятелните жени на света

https://www.actualno.com/curious/kak-prekarvat-uikendite-si-njakoi-ot-naj-vlijatelnite-jeni-na-sveta-news_655802.html

Да бъдеш успешен лидер изисква усилен труд, много отдаденост и фокус. Успелите лидери обаче, знаят, че това не е съвсем достатъчно. За да бъдеш успешна, не само работата, която вършиш е от значение, но и нещата, които правиш извън офиса, в почивките, през уикенда.  Всъщност, за успелите хора уикендът не бележи края на седмицата, а напротив. Именно той поставя основите на следващата седмица. Затова, ако искаш тя да е успешна, какво правиш през почивните си дни е от ключово значение. Ана

Иван Таков: СО лиши софиянци от 210 млн. лв. за инвестиции през 2017-а

https://frognews.bg/novini/ivan-takov-upravliavashtite-lishiha-sofiiantsi-210-mln-investitsii-prez-2017.html

Управляващите в Столична община лишиха софиянци от 210 милиона лева за инвестиции през 2017 година, а сега подготвят същото и за 2018-а. Това заяви заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС от БСП Иван Таков.

Иван Таков: Управляващите в СО лишиха софиянци от 210 млн. лв. за инвестиции през 2017-а, готвят същото и за 2018-а

http://www.cross.bg/godina-stolichna-obshtina-1566098.html

/КРОСС/ Управляващите в Столична община лишиха софиянци от 210 милиона лева за инвестиции през 2017 година, а сега подготвят същото и за 2018-а. Това заяви заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС от БСП Иван Таков. Той представи и защити внесения от групата на социалистите доклад с предложения за промени в приходната и разходната част на проекта за сборен бюджет на Столична община за 2018 година. "Инвестиционната програма в размер на 480 милиона лева, за която толкова говориха в началото на 2017 година управляващите в Столична община, всъщност, беше изпълнена едва на 56%, разкри Иван Таков. - Това означва, че софиянци са били лишени от 210 милиона лева за инвестиции, които са жизненоважни за нашия град. Тъй като всяка година има сериозно неизпълнение на инвестиционната програма, затова толкова много настоявамхе общинските съветници да участват в изготвянето на тази за 2018 година. Това не се случи. И сега нашите предвиждания са, че точно след година ще установим същото". Според Иван Таков, общинските съветници отново са били подведени и излъгани от управляващите в Столична община. "За поредна година ние, общинските съветници се явяваме функция, някакво продължение на администрацията на общината, коментира той. - Третират ни само като машини за гласуване и за легитимиране на приумиците на администрацията и на кмета на Столична община. Това е абсурдно и вредно за София".    

Какво е отношението на различните зодии към изневярата

https://www.actualno.com/curious/kakvo-e-otnoshenieto-na-razlichnite-zodii-kym-iznevjarata-news_655801.html

Изневярата е нещо, което приема различна форма за всеки отделен човек. За някои тя не съществува, за други дори погледите се смятат за изневяра, а сексът е най-лошото нещо, което любимия може да им причини. Оказва се, че зодията също има влияние върху това как приемате изневярата. В зависимост от зодиакалния знак може д а се определи до колко сте склонни да изневерите. Ето какво мислят различните зодии за изневярата: Овен Овните са от онези хора, които обичат да са център на света, не само з

Канадка направи мебели от смола

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6677532

Канадка направи мебели от смолаТезизи мебели са с изчистен дизайн, който комбинира ясни геометрични форми с ярки цветове, за да ги направи запомнящи се. Но най-интересното при тях е материалът, от който са изработени - смола. Автор е канадската дизайнерка Марта Стърди, която за първи път показва колекцията Prime на изложението Masion & Objet в Париж, пише dezeen.com.

Лъгала за изнасилвания циганка от Врачанско отнесе нова присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677533

Лъгала за изнасилвания циганка от Врачанско отнесе нова присъдаЦиганка от врачанското с. Камено поле отива в затвора, след като набеди полицай в изнасилване. 48-годишната Сашка М. през годините многократно сезирала различни държавни институции за извършвани с нея блудствени действия и съвкупления без нейно съгласие. Майката на 7 деца от различни мъже заявявала,

Борисов подготвя срещата Турция - ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=367686

Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал тази сутрин с посланика на Турция Хасан Улусой. Двамата са обсъдили подготовката и организацията на предстоящата среща между ръководителите на водещите европейски институции и Турция.

Спасиха мъж, изгубил се на Витоша

https://offnews.bg//obshtestvo/spasiha-mazh-izgubil-se-na-vitosha-673412.html

Мъж, изгубил се на Витоша, е спасен от екип на Планинската спасителна служба (ПСС), съобщиха от службата при БЧК.

Софийският отряд на Планинската служба е провела акция в понеделник вечерта. Слизайки от Черни връх, мъжът се е загубил заради лошото време и мъгла. Към 18.30 ч. той успял сам да подаде сигнал до спасителите, уточнява Дарик.

Към 21.00 ч. мъжът е открит в района на Боянска река в добро физическо и психическо състояние.

56-и сме от 80 страни в класация ”Най-добрите държави”

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-klasatzia-nidobri-darzhavi-26805154

България заема 56-то място в традиционната класация на U.S. News & World Report на "Най-добрите държави" за 2018 година.

ЕС извади осем държави от „черния списък“ за данъчни убежища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677505

ЕС извади осем държави от „черния списък“ за данъчни убежищаВъв вторник Европейският съюз извади от „черния списък“ за данъчни убежища осем държави, сред които Панама и Южна Корея – решение, което ще предизвика остра критика от страна на активистите, предава AFP, цитира "Фокус". Осемте страни са Панама, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Тунис, Монголия, Макао, Гренада и Барбадос.

Утре ще преобладава слънчево време

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6677518

Утре ще преобладава слънчево времеПрез нощта ще преобладава ясно, утре - слънчево време. По-значителна ще е облачността в Северозападна България, а сутринта в западните райони на Дунавската равнина ще се образува мъгла. Ще духа слаб североизточен, в източните райони - умерен северен вятър. Сутринта ще е мразовито, с минимални температури между минус 9 и минус 4 градуса,

Учени: Студеният нос е признак за умствено претоварване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6677506

Учени: Студеният нос е признак за умствено претоварванеСтуденият нос е признак за умствено претоварване, защото мозъкът отклонява кръвта, за да подпомага невроните, съобщи в. "Дейли телеграф". Крайните точки като носа са първите потърпевши, защото трябва повече енергия, за да стигне до тях кръвта. Учени от университета в Нотингам заснеха лицата на 14 доброволци с топлочувствителни камери,

Когато един обикновен мъж се намеси в работата на звездите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kogato-edin-obiknoven-myzh-se-namesi-v-rabotata-na-zvezdite-6078411

Игор Липчански е меломан, но освен да си купува албуми на известни изпълнители, той обича и да ги променя

Българин намушка жена си и сина им в Гърция, а след това и себе си, всички са в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677507

Българин намушка жена си и сина им в Гърция, а след това и себе си, всички са в болницаВ болницата в Комотини, с наранявания с нож, са хоспитализирани членовете на българско семейство. Според информация, 50-годишният българин отишъл вчера в завода, където работи бившата му съпруга и 19-годишният им син, за да я помоли да се върне в дома им, който била напуснала. Нейният отказ предизвикал гнева на съпруга й.

Автоапашът, ядосал Борисов, пак влиза в затвора

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-zatvor-avtokradetz-26805133

Автокрадецът Ярослав Димитров – Яро, който преди две години стана известен с това, че ядоса премиера Бойко Борисов, отново влиза в затвора.

8,2 по Рихтер разлюля Аляска, има опасност от цунами

http://www.cross.bg/tzynami-opasnost-alyaska-1566097.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 8,2 удари на 256 км югоизточно от Чиниак, в Аляска, на дълбочина 10 км, в 9 ч. и 31 мин. по Гринуич, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. След труса бе издадено предупреждение за опасност от цунами за части от Аляска и Канада, както и се води наблюдение за опасност от приливни вълни по цялото западно крайбрежие на Съединените щати, съобщи американската служба за наблюдение на цунами.    

Мегаземетресение удари Аляска

https://frognews.bg/svqt/megazemetresenie-udari-aliaska.html

Много силно земетресение удари край брега на Аляска. Силата на труса е 8.2 по скалата на Рихтер, като е издадено е предупреждение за цунами. Земетресението е на 256 км югоизточно от Чиниак, в Аляска, на дълбочина 10 км.

Земетресение с магнитуд 8,0 по Рихтер разтърси Аляска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677498

Земетресение с магнитуд 8,0 по Рихтер разтърси АляскаЗеметресение с магнитуд от 8,0 по скалата на Рихтер е регистрирано в залива Аляска в 1.31 часа местно време (11.31 часа българско време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Епицентърът на труса е бил на 1895 километра северозападно от Ванкувър, Канада,

Ив. Иванов: Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на тока

https://www.investor.bg/energetika/472/a/iv-ivanov-niama-obektivni-predpostavki-za-drastichno-poskypvane-na-toka-254355/

На решението на КЕВР за цената на електроенергията влияят заявленията на производителите, а не на търговците

Жена загина при катастрофа, 8-годишно дете е ранено

https://frognews.bg/novini/jena-zagina-pri-katastrofa-8-godishno-dete-bolnitsa.html

Тежка катастрофа стана на пътя София-Варна в района на село Микре тази сутрин.

Обявиха грипна епидемия в Димитровград, Трявна и Дряново

http://www.cross.bg/epidemiyata-dryanovo-epidemiya-1566096.html

/КРОСС/ Грипна епидемия е обявена от днес в няколко български града. Това са Димитровград, Трявна и Дряново. Остава в сила епидемията за община Благоевград. В предепидемична обстановка е цялата русенска област, съобщават от Здравното министерство. В разгара на епидемията е важно и да подсилим организма си с витамини и полезна храна, съветват специалистите. Не се препоръчват диети и преяждания в този период, а балансирано хранене.  

Синодът призова българите да се молят Истанбулската конвенция да не бъде приета

http://www.mediapool.bg/sinodat-prizova-balgarite-da-se-molyat-istanbulskata-konventsiya-da-ne-bade-prieta-news274597.html

Синодът на Българската православна църква призова във вторник българите да се молят Истанбулската конвенция да не бъде приета. На извънредно заседание синодът реши във всички храмове и манастири всекидневно да се отслужва молебния канон към Св. Богородица.   "Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до "духовна смърт” на народа", посочиха от Светия синод.    Няколко часа по-рано във вторник отец Дионисий предложи премиерът Бойко Борисов и министрите подкрепили Истанбулската конвенция да не бъдат допускани в храмовете на Българската православна църква, а депутатите, които гласуват за документа, също да бъдат отлъчени от църквата.    Той коментира пред Нова телевизия декларацията на Светия синод от понеделник, която призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, защото "отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека".   "Надявам се да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с конституцията, с международни договори, с приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита. Надявам се Светият синод да действа и по-остро, освен да призове народните представители", каза Дионисий.   Свещеникът разви тезата, че не трябва да приемаме всичко, което идва от западния свят, защото той е притиснат между няколко континента, основно Азия, Африка и Америка, и вече няма къде другаде да се капсулира, освен в собствените си институции, именно на "неолиберализма и неговите пост-изрождения".   "В България има един такъв протестърски дух. Отдавна сме го забелязали. В който винаги трябва да има едно настроение спрямо всичко, което е здравомислещо. А иначе, ние живеем в един пост-неолиберален свят и там има една такава либерална, няма да кажа плеада, а направо сган, която ни блъска към всякакви подобни глупости", каза той.   Миналата година Дионисий бе критикуван за нарушаване на канона и съмнения за финансови злоупотреби след скандала с фойерверките и гвардейския марш по време на църковната служба в нощта на Възкресение и бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".   Той въведе и входна такса за турист от 5 лева за храма "Св. Александър Невски”, която впоследствие бе отменена от Светия синод.   Във вторник и Епископската конференция на Католическата църква в България обяви, че не подкрепя предложението за ратифициране на Истанбулската конвенция.    Според нея документът заявява претенции за решаване на проблеми от жизнена значимост, но поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и "очевидно предизвиква повече притеснения и разделения отколкото да дава решения".   "Следвайки устоите на Християнската вяра и учението предавано в Католическата църква, вече две хилядолетия, и още, като се позоваваме на документите, изложени от Светия престол пред 57-та сесия на Комисията по статута на жените към ООН през 2013 г., предлагаме кратко становище като настояваме народните представители съвестно да анализират не буквата, а духа на Конвенцията, предложена от Съвета на Европа, видимо подвластна на идеологически похвати, към които нашето общество проявява завидна критичност", заявяват от Католическата църква.   В предложеното от нея становище се посочва, че насилието срещу жените, децата, възрастните и хората в неравностойно положение, е обществено явление, което изисква противодействие на много нива - възпитание, образование, институционална намеса и помощ за жертвите.   Католическата църква проповядва и работи посредством свои организации върху тези въпроси, като основна цел остава изграждането на пълноценни личности. Христовата вяра, формирала нашето общество и култура, ни е научила досега да зачитаме както всяка човешка личност, така и различията и допълването между мъжа и жената, да ценим тяхното равенство в достойнството, да благославяме съюза помежду им, водещ по естествен път до продължение на човешкия род, отбелязват от Католическата църква.   И заявяват, че предложената Конвенция не съсредоточава вниманието върху обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж, за пола като променливо социално, а не биологично явление и прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията.    Особено притеснение будят препоръките на Конвенцията за въвеждане на подобна идеология и прочит на проблемите в обществото, на дефиницията на самия човек, на неговия пол и формиране, в образованието и възпитанието на подрастващите, се посочва в становището.   В него се казва, че следването на основните конституционни права, като религиозните свободи и свободата на съвестта (съгласно чл. 37 от Конституцията на РБ), заедно с възпитанието и образованието на цялостно формирани личности, биха допринесли много повече за избягване на насилие над по-слабите в обществото, отколкото допускането на експерименти във формирането на ново поколение индивиди, които растат неутрални и се самоопределят спрямо динамично променящите се социални явления.    Считаме, че тежестта на идеологията в предложената Конвенция е твърде голяма и документът би бил контрапродуктивен. В тази връзка апелираме, както вече е направено от други Епископски конференции на Католическата църква в Европа, за активна позиция на българското правителство пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности, се призовава в становището.   То е подписано от Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, от Георги Йовчев - Софийско-Пловдивски епископ, и от Петко Христов - Никополски епископ.

Отец Дионисий предлага отлъчване от църквата за подкрепящите Истанбулската конвенция

http://www.mediapool.bg/otets-dionisiy-predlaga-otlachvane-ot-tsarkvata-za-podkrepyashtite-istanbulskata-konventsiya-news274597.html

Отец Дионисий предложи премиерът Бойко Борисов и министрите подкрепили Истанбулската конвенция да не бъдат допускани в храмовете на Българската православна църква, а депутатите, които гласуват за документа, също да бъдат отлъчени от църквата.    Той коментира пред Нова телевизия декларацията на Светия синод от понеделник, която призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, защото "отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека".   "Надявам се да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с конституцията, с международни договори, с приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита. Надявам се Светият синод да действа и по-остро, освен да призове народните представители", каза Дионисий.   Свещеникът разви тезата, че не трябва да приемаме всичко, което идва от западния свят, защото той е притиснат между няколко континента, основно Азия, Африка и Америка, и вече няма къде другаде да се капсулира, освен в собствените си институции, именно на "неолиберализма и неговите пост-изрождения“.   "В България има един такъв протестърски дух. Отдавна сме го забелязали. В който винаги трябва да има едно настроение спрямо всичко, което е здравомислещо. А иначе, ние живеем в един пост-неолиберален свят и там има една такава либерална, няма да кажа плеада, а направо сган, която ни блъска към всякакви подобни глупости", каза той.   Миналата година Дионисий бе критикуван за нарушаване на канона и съмнения за финансови злоупотреби след скандала с фойерверките и гвардейския марш по време на църковната служба в нощта на Възкресение и бе отстранен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".   Той въведе и входна такса за турист от 5 лева за храма "Св. Александър Невски”, която впоследствие бе отменена от Светия синод.   Във вторник и Епископската конференция на Католическата църква в България обяви, че не подкрепя предложението за ратифициране на Истанбулската конвенция.    Според нея документът заявява претенции за решаване на проблеми от жизнена значимост, но поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и "очевидно предизвиква повече притеснения и разделения отколкото да дава решения".   "Следвайки устоите на Християнската вяра и учението предавано в Католическата църква, вече две хилядолетия, и още, като се позоваваме на документите, изложени от Светия престол пред 57-та сесия на Комисията по статута на жените към ООН през 2013 г., предлагаме кратко становище като настояваме народните представители съвестно да анализират не буквата, а духа на Конвенцията, предложена от Съвета на Европа, видимо подвластна на идеологически похвати, към които нашето общество проявява завидна критичност", заявяват от Католическата църква.   В предложеното от нея становище се посочва, че насилието срещу жените, децата, възрастните и хората в неравностойно положение, е обществено явление, което изисква противодействие на много нива - възпитание, образование, институционална намеса и помощ за жертвите.   Католическата църква проповядва и работи посредством свои организации върху тези въпроси, като основна цел остава изграждането на пълноценни личности. Христовата вяра, формирала нашето общество и култура, ни е научила досега да зачитаме както всяка човешка личност, така и различията и допълването между мъжа и жената, да ценим тяхното равенство в достойнството, да благославяме съюза помежду им, водещ по естествен път до продължение на човешкия род, отбелязват от Католическата църква.   И заявяват, че предложената Конвенция не съсредоточава вниманието върху обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж, за пола като променливо социално, а не биологично явление и прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията.    Особено притеснение будят препоръките на Конвенцията за въвеждане на подобна идеология и прочит на проблемите в обществото, на дефиницията на самия човек, на неговия пол и формиране, в образованието и възпитанието на подрастващите, се посочва в становището.   В него се казва, че следването на основните конституционни права, като религиозните свободи и свободата на съвестта (съгласно чл. 37 от Конституцията на РБ), заедно с възпитанието и образованието на цялостно формирани личности, биха допринесли много повече за избягване на насилие над по-слабите в обществото, отколкото допускането на експерименти във формирането на ново поколение индивиди, които растат неутрални и се самоопределят спрямо динамично променящите се социални явления.    Считаме, че тежестта на идеологията в предложената Конвенция е твърде голяма и документът би бил контрапродуктивен. В тази връзка апелираме, както вече е направено от други Епископски конференции на Католическата църква в Европа, за активна позиция на българското правителство пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности, се призовава в становището.   То е подписано от Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, от Георги Йовчев - Софийско-Пловдивски епископ, и от Петко Христов - Никополски епископ.

Заради двойния стандарт: Да не се акцентира на производство по местна рецепта

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zaradi-dvoiniia-standart-da-ne-se-akcentira-na-proizvodstvo-po-mestna-recepta-254341/

Безопасността на храните да бъде основния аргумент в предложението за нова европейска директива за стандарт в ЕС, коментираха на дискусия експерти

Московски представи пред ЕП технологичните приоритети на председателството ни

https://www.actualno.com/sciencelogy/moskovski-predstavi-pred-ep-tehnologichnite-prioriteti-na-predsedatelstvoto-ni-news_655797.html

Основна задача на Българското председателство ще бъде успешното завършване на преговорите за реформата на регулаторната рамка за електронните съобщения. Това заяви министърът на информационните технологии и транспорта Ивайло Московски пред Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, съобщават от транспортното министерство. По думите му, новата нормативна уредба е от голямо значение за европейската индустрия. Тя ще очертае насоките на развитие на конкуренцията и ще заложи стимулите з

Пращаме малко, но качествени представители на ПьонгЧанг 2018

https://offnews.bg//drugi/prashtame-malko-no-kachestveni-predstaviteli-na-piongchang-2018-673408.html

"Малко, но качествени представители пращаме там", така определи водещата на събранието на Българския олимпийски комитет Здравка Йорданова групата от 19 спортисти, които ще ни представят на Пьонг Чанг 2018.

Легендарната състезателка по академично гребане обяви участниците, които ще участват на олимпийските игри. Шест са спортовете, в които ще има български представители – ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд. Най-голямата група е в биатлона, където за пръв път от игрите в Албервил през 1992 г. България ще бъде в пълен състав от десет души – петима при мъжете и петима при жените.

Големите надежди са насочени към сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, които ще се борят за медали съответно в бордъркроса и паралелния гигантски слалом. Носителят на Световната купа по сноуборд в алпийските дисциплини за 2016 пък ще е знаменосец по време на откриването на игрите.

Погледите ще са насочени и към двамата водещи български биатлонисти – европейския шампион в спринта Владимир Илиев и Красимир Анев, който спечели два медала от последното европейско първенство и има четвърто място в Световната купа.

Останалите биатлонисти в състава са Антон Синапов, Михаил Клечеров, Димитър Герджиков, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. Двама пък са българските представители в алпийските ски – Алберт Попов при мъжете и Мария Киркова при жените. Трима са състезателите в ски бягането – Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова. Владимир Зографски ще представя България в ски скока, а Павел Ангелов – в спускането с шейни.

На събитието присъстваха редица големи имена, сред които председателят на БОК Стефка Костадинова, Любо Ганев, Свилен Нейков, Йорданка Благоева и други.

Със закъснение на събранието се появи баскетболната легенда Георги Глушков, а съпругът на Мария Гроздева - Валери Григоров стратегически реши да седне встрани от случващото се, за да може да си прави тютюневи почивки. Това обаче не се наложи, тъй като стбранието продължи малко повече от половин час.

Посланикът на Република Корея в България Шин Бу-нам похвали страната си, която се е постарала да направи условията за олимпийските състезатели възможно най-благоприятни. След речта на дипломата бе излъчен кратък видеоклип, който показва красотите на държавата-домакин на игрите.

След събранието всички се насочиха към залата за коктейли, като Мария Гроздева и Валери Григоров очевидно бързаха и бяха сред първите, които си тръгнаха.

Пращаме малко, но качествени представители на Пьонг Чанг 2018

https://offnews.bg//drugi/prashtame-malko-no-kachestveni-predstaviteli-na-piong-chang-2018-673408.html

"Малко, но качествени представители пращаме там", така определи водещата на събранието на Българския олимпийски комитет Здравка Йорданова групата от 19 спортисти, които ще ни представят на Пьонг Чанг 2018.

Легендарната състезателка по академично гребане обяви участниците, които ще участват на олимпийските игри. Шест са спортовете, в които ще има български представители – ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд. Най-голямата група е в биатлона, където за пръв път от игрите в Албервил през 1992 г. България ще бъде в пълен състав от десет души – петима при мъжете и петима при жените.

Големите надежди са насочени към сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, които ще се борят за медали съответно в бордъркроса и паралелния гигантски слалом. Носителят на Световната купа по сноуборд в алпийските дисциплини за 2016 пък ще е знаменосец по време на откриването на игрите.

Погледите ще са насочени и към двамата водещи български биатлонисти – европейския шампион в спринта Владимир Илиев и Красимир Анев, който спечели два медала от последното европейско първенство и има четвърто място в Световната купа.

Останалите биатлонисти в състава са Антон Синапов, Михаил Клечеров, Димитър Герджиков, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. Двама пък са българските представители в алпийските ски – Алберт Попов при мъжете и Мария Киркова при жените. Трима са състезателите в ски бягането – Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова. Владимир Зографски ще представя България в ски скока, а Павел Ангелов – в спускането с шейни.

На събитието присъстваха редица големи имена, сред които председателят на БОК Стефка Костадинова, Любо Ганев, Свилен Нейков, Йорданка Благоева и други.

Със закъснение на събранието се появи баскетболната легенда Георги Глушков, а съпругът на Мария Гроздева - Валери Григоров стратегически реши да седне встрани от случващото се, за да може да си прави тютюневи почивки. Това обаче не се наложи, тъй като стбранието продължи малко повече от половин час.

Посланикът на Република Корея в България Шин Бу-нам похвали страната си, която се е постарала да направи условията за олимпийските състезатели възможно най-благоприятни. След речта на дипломата бе излъчен кратък видеоклип, който показва красотите на държавата-домакин на игрите.

След събранието всички се насочиха към залата за коктейли, като Мария Гроздева и Валери Григоров очевидно бързаха и бяха сред първите, които си тръгнаха.

Биткойнът поевтиня с 10.05%, другите криптовалути също се насочват надолу

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-поевтиня-с-10-05-другите-криптовалути-също-се-насочват-надолу_l.a_i.756765_at.1.html

Най-популярната криптовалута биткойн (bitcoin), както и останалите виртуални валути поевтиняват рязко от сутринта на фона на съобщенията, за готвени...

Тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция - ключът към компромис?

https://www.actualno.com/politics/tylkuvatelna-deklaracija-kym-istanbulskata-konvencija-kluchyt-kym-kompromis-news_655798.html

Ще е полезно да се изготви една тълкувателна декларация към Истанбулската конвенция, за да успокои онези, които все още имат притестения за нейното тълкуване. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева на Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция, организиран от председателя на парламента Цвета Караянчева. Основна политика не само на ЕП, на ЕК, но и на Съвета на ЕС е зачитането на правата и свободите на гражданите. Правата на жените и противодействи

Проливен дъжд и ураганен вятър в Турция вкараха “моряците” във фитнеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=367672

Футболистите на Черно море тренираха във фитнеса, заради проливния дъжд и ураганния вятър, които удариха Алания вчера, научи Moreto.net. “Моряците” тренираха на две групи под ръководството на помощник треньора на варненци Петър Костадинов.

Нова тежка катастрофа затвори пътя край Микре

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/23/3116928_nova_tejka_katastrofa_zatvori_putia_krai_mikre/?ref=rss


При поредна тежка катастрофа край ловешкото село Микре днес сутринта е загинала жена, а дете на осем години е било ранено, съобщиха от местната полиция. Към 10 часа в този участък от пътя София - Варна са се ударили лек и товарен автомобил.<br /><br />Пътят е затворен до приключване на следствените действия, движението се пренасочва по общинския път през с. Голец.<br /><br />Участъкът край Микре влезе във фокуса на медиите на 17 ноември, когато при челен удар между...

КЗП уплътнява екипите си в зимните курорти

https://www.actualno.com/society/kzp-uplytnjava-ekipite-si-v-zimnite-kurorti-news_655796.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) засилва контрола върху туристическите обекти в планинските курорти. Това заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов по БНТ, съобщиха от пресцентъра на КЗП. „От днес имаме много сериозно уплътняване на присъствието. Ако говорим конкретно за Банско, осем са нашите екипи, които вече работят там на терен. Те проверяват основно хотели и ресторанти. Вече сме извършили през миналите седмици проверки на информационната среда, в която функци

Температурите се повишават бавно, снегът ще се топи и изчезва

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6677479

Температурите се повишават бавно, снегът ще се топи и изчезваВ следващите дни дневните температури бавно ще се повишават и към края на седмицата затоплянето ще се усети осезаемо, но сутрешните стойности ще остават отрицателни. Следващата седмица на места в страната температурите ще прехвърлят дори 10 градуса. Снежната покривка, натрупала при последните валежи, бързо ще се топи и изчезва, предаде "Дарик".

YALTA CLUB кани Joey Daniel и Andrea Oliva в един уикенд

http://www.cross.bg/andrea-joey-club-1566095.html

/КРОСС/ Артистите от лейбъла на Marco Carola Music On ще пускат музика цяла нощ в Room 1 и Room 2 на клуба След изминалия TAKEOVER с двама от артистите на Apollonia и второто издание от поредицата Elegant Touch Showcase е време за последния клубен уикенд на YALTA CLUB за януари .В петък (26 януари) зад пулта на ROOM 2 ще се качи една от водещите фигури в холандския нощен живот, Joey Daniel. Той ще пуска цяла нощ, без прекъсване. На 27 януари в ROOM 1 ще чуем удължения сет на Andrea Oliva, а съботната вечер ще открие един от резидентите на клуба DIASS.В петък, от старта на вечерта в 23:30 до нейния финал ще се наслаждаваме единствено на музиката на Joey Daniel. Роден в Ротердам, той е един от най-разпознаваемите холандски техно артисти. От любител на техно партитата, той бързо се качва на сцената и става резидент на клубове като OFF-CORSO и NOW&WOW. Малко по-късно, стартира събитията си 300 MPH-ежемесечни партита, които се превръщат в едни най-популярните в Холандия и дори придобиват солидна репутация сред международните техно среди. Някои от гостите на въпросните партита през годините са имена като Loco Dice, Pan-Pot, Joris Voorn, Raresh и Tini. Извън легендарните му събития, Joey Daniel е показвал уменията си на мащабния Awakenings фестивал, както и на други фестивали като Cocoon Holland, Time Warp, Mysteryland, Welcome to the Future и много други

74-годишен мъж е блъснат от влак между селата Златитрап и Кадиево

https://www.24chasa.bg/region/article/6677493

74-годишен мъж е блъснат от влак между селата Златитрап и Кадиево
Мъж е в болница след като бе блъснат от влак тази сутрин. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Минути преди 7.00 часа било съобщено, че между селата Златитрап и Кадиево пътнически влак ударил странично мъж, който вървял в близост до релсите. Пострадалият е 74-годишен жител на Стамболийски. Той е настанен в болница с наранявания по краката.

33-годишен е с опасност за живота след катастрофа край Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677488

33-годишен е с опасност за живота след катастрофа край ДобричНа 22 януари, около 18:20 часа е получено съобщение за катастрофа на изхода на с. Сенокос посока град Добрич. На място е установено, че водач на лек автомобил „Мерцедес” с румънска регистрация на заскрежен път и силен вятър напуска пътното платно и се удря в крайпътно дърво. Вследствие на инцидента са пострадали двама от пътниците в автомобила.

В 153 училища не се учи заради грип

http://www.cross.bg/nyama-oblast-ychilishta-1566094.html

/КРОСС/ Поради висока заболеваемост в 153 училища в страната днес няма да има учебни занятия. В 116 училища в област Пазарджик е преустановен учебният процес и на 23 януари 2018 г. поради обявена грипна епидемия. До 24 януари продължава и грипната ваканция за СУ „Васил Левски" - гр. Опака, обл. Търговище. В 17 училища в община Благоевград поради висока заболеваемост на учениците също няма да се учи днес.В област Враца няма учебни занятия в Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий", с. Краводер. Поради висока заболеваемост няма да се учи на 23 и 24 януари и в ПГСС "Св. Георги Победоносец", гр. Суворово, област Варна. На 23 и 24 януари няма да учат и 4 училища в Пловдивска област - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий - с. Стрелци, НУ „Св. Св. Кирил и Методий"- с. Борец, СУ „Христо Смирненски"- гр. Брезово, и ПГ „Зл. Бояджиев"- гр. Брезово. В област Хасково, в СУ „Д-р П. Берон"- гр. Свиленград, няма да има занятия на 23 и 24 поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация. В област Габрово е обявена грипна ваканция за 6 училища - СУ „М. Райкович"- гр. Дряново, ПГИ „Рачо Стоянов" - гр. Дряново, ОУ „Проф. П.Н.Райков"- гр. Трявна, ОУ „В.Левски" - с. Плачковци, СУ „П.Р. Славейков" - гр. Трявна, и НГПИ „Тревненска школа" - гр. Трявна

Земетресение със сила 8,2 удари Аляска

http://dnes.dir.bg/news/USA-zemetresenie-aljaska-potopat-26805057

Земетресение с магнитут 8,2 удари край брега на Аляска, издадено е предупреждение за цунами.

Мъж отхапа част от носа на приятел в Луковит, ще го съдят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677487

Мъж отхапа част от носа на приятел в Луковит, ще го съдят
Районна прокуратура-Луковит внесе в съда обвинителен акт срещу мъж причинил телесна повреда на приятел, като отхапал част от носа му. Обвинението срещу срещу В.Ц. е за това, че на 29.05.2016 г., около 23.20 часа, в гр. Луковит, в снек-бар, отхапал със зъби част от меките тъкани на носа и умишлено причинил средна телесна повреда на Г.Х.

Над 15,5 млн. в бюджета на Варна е за социални дейности

http://www.barometar.net/90293/

Устойчиво разширяване на мрежата от социални услуги през 2018 г. предвижда община Варна и ще финансира тази цел с 15 587 000 лв. от тазгодишния си бюджет. Това реши комисията по социални дейности към общинския съвет. Със 7,141 млн. лв. ще се финансират местните дейности, а със 7,067 млн. лв. дейностите, делегирани от държавата. Сред […]

Жена е загинала, а 8-годишно дете е пострадало при пътен инцидент край Микре

http://www.cross.bg/sofiya-raiiona-selo-1566093.html

/КРОСС/ Временно е затворен пътят София - Варна, в района на село Микре Сигнал за тежка катастрофа на пътя София - Варна, в района на село Микре, е подаден малко преди 10 часа днес. По първоначални данни челно са се ударили лек и товарен автомобил. От удара тежко била ранена водачката на колата, която на път за болницата е починала. Осемгодишното дете, което е пътувало с нея, е отведено за преглед в болницата. Продължава огледът на място, по случая е образувано досъдебно производство. До приключване на следствените действия пътят е затворен, обходният маршрут е през село Голец. Пътни полицаи са на място и отклоняват движението на моторните превозни средства. Малко по-рано, около 9 часа, бе подаден сигнал за верижна катастрофа на АМ"Хемус" посока София, след тунел "Топли дол". По първоначални данни в спрял автомобил се е ударил лек автомобил „Рено", а в него - „Ситроен". Двама пострадали от пътния инцидент са транспортирани в болнично заведение за преглед. Движението в района е затруднено, пътни полицаи регулират на място.      

Галъп: 51% българи смятат, че демокрацията е застрашена

http://www.transmedia.bg/2018/01/23/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d0%bf-51-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%b0%d1%82-%d1%87%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82/

 

65% са чули за публикациите в западни медии, които представяха България като бедна и корумпирана страна. 82% от чулите са съгласни с тези мнения. Мнозинство от 67% са съгласни, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят.

Но напрежението в обществото е ясно доловимо, а обвиненията в концентрация на власт и влияние водят до това, че 51% са съгласни, че демокрацията у нас в момента е застрашена.

Посредническата ни роля по отношение на Турция се приема нееднозначно: 49% са съгласни да помагаме на Турция да подобри отношенията с ЕС, но сходен дял от  42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. След последните изявления за „чакалнята“ на еврото 46% най-общо и принципно одобряват въвеждането на еврото, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят.

Мнозинство от 67% от българите са съгласни с мнението, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65% обаче вече са чули за публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни с тях – че страната е бедна и корумпирана. Председателството явно няма да успее да отмени вниманието от острите обществени проблеми – както беше отчетено и в предишни сондажи още преди месеци.

Темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние явно все повече си пробива път в обществото ни. Докато текат обществените критики към властта по такъв тип теми, експериментално бе проверено отношението към едно предизвикателно твърдение: „Демокрацията в България в момента е застрашена“. 51% се съгласяват, а 40% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна „сигнална лампа“.

На фона на най-различните протести от последните седмици 38% от българите са готови да се солидаризират пряко с някаква форма на протест по темите от последните седмици, а 60% – не. Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение явно е остава валидно, дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството.

Напрежението се сгъстява и от факта, че 50% възприемат мнението, че убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката, а от 37% подкрепят становището, че по-скоро не са. Останалите се затрудняват да отговорят. Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната.

Два от акцентите на правителството и на премиера Борисов в последните дни получават по-скоро противоречив обществен отглас. Личи и симпатия, но обществената позиция е двусмислена.  Например, 49% са съгласни да помагаме на Турция да „стопли“ отношенията с ЕС, но сходен дял от  42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Най-общата перспективата за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно, както показаха и предишни изследвания на „Галъп интернешънъл“. В този сондаж 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. В предишни сондажи неохотата към еврото беше дори още по-висока. Възможно е сега да са повлияли изказвания на представители на властта. Но явно следва да се положат още повече усилия в поясняването на потенциалните ползи от въвеждането.

Данните са от бързия телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 души на 15 и 16 януари по специалната панелна методика, която осигурява възможно най-висока представителност на данните. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Подобни сондажи служат най-вече за отразяване на най-общата моментна картина на нагласите.

 

Втора, по-тежка присъда за ген. Кирчо Киров

http://www.cross.bg/kirov-kircho-direktor-1566092.html

/КРОСС/ В Софийската военно - окръжна прокуратура постигна тежка осъдителна присъда и по второто дело, водено срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба - генерал Кирчо Киров. Обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Бившият директор на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров беше обвинен в това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв. След като прецени всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество. На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.  

ЕС извади Панама и още седем страни от черния списък с данъчни убежища

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/23/3116917_es_izvadi_panama_i_oshte_sedem_strani_ot_cherniia/?ref=rss


Министрите на финансите от Европейския съюз извадиха осем страни, сред които Панама, от черния списък с данъчни убежища, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".<br /><br />Осемте страни са Панама, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Тунис, Монголия, Макао, Гренада и Барбадос.Те бяха предложени, след като изразиха готовност да поемат задължение да изменят данъчните си правила. Сега остават само девет страни в черния списък, приет на 5 декември 2017 година.<br...

Образуваха дело за самоубийство след двойната смърт на майка и дъщеря в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677467

Образуваха дело за самоубийство след двойната смърт на майка и дъщеря в Пловдив (снимки)Досъдебно производство за склоняване към самоубийство е образувано в V РУП в Пловдив, след като в събота майка и дъщеря бяха открити мъртви в апартамента им в кв. "Тракия", научи "24 часа".  76-годишната пенсионирана преподавателка от Аграрния университет в града доц. Цанка Кацарска бе намерена в леглото си, а дъщеря й Дафина Таушиц,

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677417

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за битаНяма обективни предпоставки за драстично увеличение на цените на електроенергията за другите потребители. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той нарече спекулация на политическите партии и представители на бизнеса за поскъпване до 30% на електроенергията на регулирания пазар.

Митрополитите напуснаха дебата за Истанбулската конвенция, освиркаха владика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677481

Митрополитите напуснаха дебата за Истанбулската конвенция, освиркаха владикаИстанбулската конвенция води до духовна смърт. Това настоя митрополит Киприан от името на Светия синод от катедрата на Голямата аула на Ректората по време на общественото обсъждане, организирано от председателя на НС Цвета Караянчева. "Конвенцията е средство за насаждане на чужда нам система. Нов превод няма да промени нищо - с gender в оригинала

Московски: България поема Председателството на ЕС в период с интензивен цифров дневен ред

http://www.cross.bg/moskovski-ivaiilo-ministurut-1566091.html

/КРОСС/ България поема Председателството на Съвета на Европейския съюз в период с много интензивен цифров дневен ред. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на изслушване в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) в Европейския парламент. Основна задача на Българското председателство, ще бъде успешното завършване на преговорите за реформата на регулаторната рамка за електронните съобщения, каза още той. По думите му, новата нормативна уредба, е от голямо значение за европейската индустрия. Тя ще очертае насоките на развитие на конкуренцията и ще заложи стимулите за инвестиции в мрежите от пето поколение (5G) и фиксираните оптични мрежи с много висок капацитет. Министър Московски изрази увереност, че потребителите също ще усетят реалните ползи от новите правила за иновативни услуги. България работи усилено по регламента за свободното движение на данни, които са събрани от обществения сектор, посочи министърът. Той добави, че свободният поток на нелични данни е предпоставка за функционираща цифрова икономика и за нови работни места. „Съзнаваме, че нашите граждани се нуждаят от поверителност на техните комуникации и неприкосновеност на личния живот в електронна среда, за което ще търсим компромисни решения за балансиране между адекватно ниво на защита и достатъчно стимули за иновациите", каза още министър Ивайло Московски

ЕС даде заден за санкциите върху офшорни зони

http://clubz.bg/63275-es_dade_zaden_za_sankciite_vyrhu_ofshorni_zoni

Финансовите министри на страните от Европейския съюз извадиха осем юрисдикции от черния списък на данъчни убежища. Панама, Обединените арабски емирства, Южна Корея и Барбадос са сред страните, които са предпиели реформи в данъчната си политика и затова са преместени в предупредителния сив списък. Те вече не подлежат на санкции като орязване на европейските фондове.

"Осем от 17-те юрисдикции в черния списък са поели ангажименти на високо политическо равнище да подобрят своите практики. Нашите експерти извършиха оценка на тези ангажименти и решиха, че са достатъчни", коментира българският министър Владислав Горанов като председател на съвета на финансовите министри. "Основната задача сега е да създадем гаранции, че тези юрисдикции наистина ще проведат реформите, за които са поели ангажимент."

Осемте юрисдикции ще останат под строго наблюдение, изтъкна еврокомисарят по финансите Валдис Домбровскис.

"Те трябва да изпълнят своите ангажименти или ще се върнат в черния списък", заяви той на пресконференция в Брюксел днес.

Всяко отдръпване от политиката срещу укриването на данъци ще бъде изтъркувано като слабост, предупредиха еврокомисари преди дни. Съвета на финансовите министри обаче взе решение.

"Нашият подход със списъка вече дава резултати", похвали усилията на ЕС Горанов. "Целта ни е данъчните убежища и офшорните данъчни схеми скоро да се превърнат в явление от миналото."

В черния списък, приет на 5 декември 2017 година, остават девет страни - Маршалови острови, Американска Самоа, Бахрейн, Гуам, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа и Тринидад и Тобаго.

Приемането на списъка беше решено след поредица скандали за укриване на данъци - "Люкслийкс" в края на 2014 година, "Досиетата Панама" през април 2016 година и "Досиетата Парадайз" през ноември 2017 година.

Както Клуб Z вече писа, от началото на 2018 г. в Обединените арабски емирства например беше въведен данък добавена стойност (ДДС) в размер на 5%. Досега такъв данък там нямаше и това е причината там да се регистрират много фирми (включително и Intrust Ltd, собственост на Делян Пеевски).

Още през миналата година ОАЕ провеждат необходимите законодателни промени и създават инфраструктурата за събиране на ДДС. Реформата се подготвя, след като става ясно намерението на Евросъюза да въведе черен списък на данъчните убежища, тоест още след разкритията на “Досиетата Панама“. 

На съвета на финансовите министри днес Горанов представи приоритетите на българското европредседателство в областта на финансите. Приоритет е завършването на банковия съюз и ограничаване на необслужваните кредити. Горанов изтъкна също, че ще се работи за гарантиране на честната конкуренция чрез справедливо данъчно законодателство. Ще се насърчава устойчивия ръст на европейската икономика.

"Ще се присъединим към банковия съюз, когато сме напълно подготвени", коментира Горанов и припомни, че се провеждат консултации с Европейската централна банка.

Банковият съюз е система за банков надзор и преструктуриране, която цели да гарантира, че банковият сектор в еврозоната и в ЕС е в сигурен и надежден, а нежизнеспособните банки се преструктурират, без да се използват парите на данъкоплатците и при минимални последици за реалната икономика. В банковия съюз членуват всички държави от еврозоната, както и държавите – членки на ЕС, които желаят да участват. Всички държави, които приемат еврото в бъдеще, автоматично ще станат членове на банковия съюз. Държавите, които не членуват в еврозоната, могат да се присъединят чрез сключване на споразумение за тясно сътрудничество.

Шестима пострадаха при верижна катастрофа на "Хемус"

https://www.actualno.com/crime/shestima-postradaha-pri-verijna-katastrofa-na-hemus-news_655795.html

Шестима души са пострадали при верижна катастрофа на автомагистрала "Хемус", съобщават от столичната Спешна помощ. Инцидентът е станал тази сутрин близо до тунел "Топли дол". Двама от ранените при катастрофата - мъже на 40 и 37 години, са приети в Университетската болница "Света Анна", като и двамата имат открити рани, съобщиха за БНР от лечебното заведение. Те са хоспитализирани, в момента състоянието им е стабилно. В кръвта им е открито наркотично вещество. Във

Шофьор отнесе 1000 лв. глоба, фалшифицирал мощността на колата си за по-нисък данък

https://www.actualno.com/society/shofior-otnese-1000-lv-globa-falshificiral-moshtnostta-na-kolata-si-za-po-nisyk-danyk-news_655794.html

1000 лв. глоба трябва да плати собственик на лека кола заради измама с 1 киловат разлика в мощността на автомобила му. Малката наглед разлика обаче е измама с фалшифициране на свидетелството за регистрация, направена с цел спестяване на пари от данък. Автомобилът "Ауди А3" е с мощност 75 киловата, регистриран в КАТ през 2010 г. Почти веднага собственикът се сдобил с фалшиво свидетелство, в което вече били вписани 74 киловата, а така влизал в границите за по-ниска ставка - от 55 до 74

Изкуственото охлаждане на планетата може да е опасно

http://www.moreto.net/novini.php?n=367675

Геоинженерните техники, като пръскането на химикали в горната атмосфера, за да се отразява повече слънчева светлина, може да ограничат глобалното затопляне, но са свързани с рискове за растенията и животните, съобщи Ройтерс. Ако подобна геоинженерна намеса спре внезапно, температурата рязко ще се повиши.

Гришо, като падаш, си некадърник!

https://www.actualno.com/tennis/grisho-kato-padash-si-nekadyrnik-news_655793.html

Когато Григор Димитров печели, печели цяла България. Когато губи, губи само той – защото е некадърен, за нищо не става, случаен номер 3 в света е. Сентенция, достойна за всеки тюфлек, отдавна станал най-добър в професията – лежане на дивана. Сентенция, която започна да се разпространява в социалните мрежи моментално след горчивото и изненадващо поражение на първата ни ракета при мъжете от номер 49 в света Кайл Едмънд. А за да е по-горчиво, това беше първата победа на британец

Радослав Янков ще е българският знаменосец в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/23/3116916_radoslav_iankov_shte_e_bulgarskiiat_znamenosec_v/?ref=rss


Носителят на Световната купа по сноуборд в алпийските дисциплини за 2016 г. Радослав Янков ще е знаменосец на българската делегация по време на откриването на зимните олимпийските игри в Пьонгчанг.<br /><br />Церемонията с традиционния парад на спортистите ще се състои на 9 февруари на олимпийския стадион в южнокорейския курорт.<br /><br />Решението е съгласувано с Янков и неговия щаб и те са приели, съобщи председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка...

NU/ANCE с нов вокал и три нови парчета

https://www.actualno.com/music/nuance-s-nov-vokal-i-tri-novi-parcheta-news_655792.html

След нескромно дългата рехабилитация, както сами се изразяват, група NU/АNCE представят своя нов вокал – той се казва Петър Борисов и в края на този месец, заедно с останалите членове на бандата – Денислав, Явор и Борис, ще участва в три поредни концерта в трите най-големи града в България - София, Пловдив и Варна. В интервю за sofialive.bg Петър си спомня за последния си концерт във Варна, който е бил с една акустична китара в малък подземен клуб и допълва: "Сега, две

Земетресение със сила 8 в Аляска, издадоха предупреждение за цунами

https://offnews.bg//sviat/zemetresenie-sas-sila-8-v-aliaska-izdadoha-preduprezhdenie-za-tcunami-673407.html

Земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Аляска, съобщи Би Би Си. 

Трусът е с епицентър на 250 км югоизточно от Чиниак и е било на дълбочина 10 км.

Властите издадоха предупреждение за цунами за редица райони, в това число за бреговете на Британска Колумбия и Аляска. 

Хората са призовани да се преместят на по-високи места. 

Киев дължи нa MBФ вече нaд 12 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Киев-дължи-нa-MBФ-вече-нaд-12-млрд-долара_l.a_i.756764_at.1.html

Cyмapният дълг нa Уĸpaйнa ĸъм Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд (MBФ) ĸъм нacтoящия мoмeнт e дocтигнaл 12,1 милиapдa дoлapa. Toвa oбяви нa...

Кошлуков отказа да говори за интервюто в ПИК

https://www.actualno.com/society/koshlukov-otkaza-da-govori-za-intervuto-v-pik-news_655791.html

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков отказа да отговори на въпросите на Actualno.com за скандала около неговата личност в последните няколко дни. Припомняме, че вчера (22 януари) около 50 души - интелектуалци, артисти и зрители на предаването "Денят започва с култура", се събраха пред Българската национална телевизия (БНТ), за да поискат оставката на Кошлуков. Протестът бе организиран през уикенда, след като се разбра, че екипът на предаването е бил заплашен с уволнение, ако не

БУЛАТОМ: България може сама да построи АЕЦ Белене

https://offnews.bg//ikonomika/bulatom-balgaria-mozhe-sama-da-postroi-aetc-belene-673406.html

България може сама да построи АЕЦ "Белене". Това се казва в анализ на международен екип експерти, поръчан от БУЛАТОМ, който ще бъде представен пред депутатите от енергийната комисия в парламента.

Нова ядрена централа е напълно по силите на държавата, защото годишните разходи за реализацията на проекта са в размер на около 2 млрд. евро, които могат да бъдат поети от държавния бюджет, категорични са експертите.

Друг вариант за използване на вече платеното оборудване за АЕЦ "Белене" е то да бъде реализирано от държавата като нов блок в АЕЦ "Козлодуй", но тогава ще има оскъпяване заради промяна на проекта.

Какъвто и варинат да се избере експертите са категирочни, че от стратегическа гледна точка най-добре би било проектът да се довърши от държавата.

Ликвидирането на проекта и превръщането на оборудването в скрап ще донесе около 1,5 млн. долара, което означава пълна загуба за държавата на всички направени разходи досега. Може да се потърси и продажба, но за целта е нужно участие и на Росатом.

Според авторите на доклада при 100% частна реализация проектът трябва да бъде лицензиран отново. Освен това, макар и на пръв поглед държавата да не участва, тя също има водеща роля – за регулацията на пазарите, отработеното ядрено гориво и т.н.

И чуждестранните експерти, както и учените от БАН, прогнозират, че през следващите десет години България ще има нужда от нови генериращи мощности, отчитайки и риска за предсрочно извеждане от експлоатация на въглищните централи и на фона на целите на ЕС за намаляване на вредните емисии.

Прокуратурата иска домашен арест за ген. Кирчо Киров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677413

Прокуратурата иска домашен арест за ген. Кирчо КировВоенна прокуратура иска домашен арест за ген. Кирчо Киров. Бившият шеф на националното разузнаване бе осъден от Военния съд вчера на 15 години за присвояване на 5,1 млн. лева. Това е втора, но по-тежка присъда за ген. Кирчо Киров. По друго дело той получи 10 г. затвор, но процесът бе върнат от Върховния съд.

Прокуратурата ще разследва кой пребива деца инвалиди в Габрово

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-shte-razsledva-koi-prebiva-detsa-invalidi-gabrovo.html

Прокуратурата и дирекция ”Социално подпомагане” правят проверка в центъра за деца и младежи с увреждания ”Хризантема” в Габрово заради видеозаписи, които показват как служители от персонала бият и крещят на децата, съобщи Би Ти Ви.

Жена загина при катастрофа на пътя София-Варна, движението е затрудено

https://www.actualno.com/crime/jena-zagina-pri-katastrofa-na-pytja-sofija-varna-dvijenieto-e-zatrudeno-news_655790.html

Сигнал за тежка катастрофа на пътя София – Варна, в района на село Микре, е подаден малко преди 10 часа днес. По първоначални данни челно са се ударили лек и товарен автомобил. От удара тежко била ранена водачката на колата, която на път за болницата е починала. Осемгодишното дете, което е пътувало с нея, е отведено за преглед в болницата. Продължава огледът на място, по случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от МВР. До приключване на следствените действия пътят е зат

Жени крадоха пари и вещи на летището във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367677

Жителки на Кубрат попаднаха във варненския арест заради кражба на вещи от летището във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Около 11.30 ч. в неделя е постъпил сигнал в МВР, че за 15 минути някой е откраднал два куфара с лични вещи, документи, дрехи, мобилен телефон, 430 евро и 500 лева.

Журналисти, музиканти и художници подкрепят "Денят започва с култура"

http://clubz.bg/63274-jurnalisti_muzikanti_i_hudojnici_podkrepqt_denqt_zapochva_s_kultura

Съюзът на художниците, "Музикаутор", Асоциацията на европейските журналисти и Съюзът на българските журналисти изразиха подкрепа на предаването "Денят започва с култура" по БНТ, след като екипът му обяви, че е обект на натиск от страна на програмния директор Емил Кошлуков. 

"В последните дни сме свидетели на тревожни сигнали в пресата, свързани със съдбата и бъдещето на едно уважавано от нас предаване, знаково за Българската национална телевизия. В тази връзка ръководството на Съюза на българските художници (СБХ) се обявява в подкрепа на екипа, концепцията и мисията на "Денят започва с култура". Предаването е уникално по рода си в телевизионния ефир на нашата страна и в дълбочина отразява явленията, процесите и тенденциите във всички сфери на изкуствата и културата. Широкият му фокус обхваща ключови събития от национално и международно значение, но наред с това популяризира прояви с по-камерен или регионален характер, експериментални форми и артистични дебюти", заявяват от Съюза на художниците (СБХ) и отправят призив и други творчески съюзи и организации да подкрепят предаването.

"Не на последно място, СБХ цени особено високо "Денят започва с култура", тъй като това е единственото предаване, което всекидневно представя пред максимално широка аудитория организираните от нас изложби и стимулира дискусионна среда по различни въпроси, свързани с проблемите на съвременното изобразително изкуство".

Съюзът на българските журналисти призовава генералния директор на БНТ Константин Каменаров да защити свободата на словото и плурализма на мненията, а Съветът за електронни медии (СЕМ) да се произнесе по реда на Закона за радиото и телевизията. От СЕМ заявиха вчера, че са получили сигнал и започват проверка по него.

Организацията за колективно управление на права "Музикаутор", която има съвместна рубрика с предаването, посветена на авторското право, също изразиха подкрепа. "Като организация, представляваща близо 3000 български творци, "Музикаутор" изразява подкрепата си към мисията на предаването на Българската национална телевизия "Денят започва с култура".

"За нас е от ключово значение в България да има ефир, чрез който да бъдат промотирани идеите и ценностите на културните и обществените ни дейци. Мисията, заради която съществува предаването, обаче е важна не само за културата, а за цялото общество. Запазването на този остров в националния ни ефир гарантира, че българските ценности няма да се размият в комерсиалното, а напротив – че "Денят започва с култура" ще продължи да показва достиженията и истинските проблеми пред българската култура, независимо колко са популярни те за обществото".

"Денят започва с култура" се е утвърдил като зона за свободно слово, в която често се чуват критики към властта. Това трябва да се запази - България има нужда не от сервилни ласкатели на силните на деня, а от независими и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне яростната съпротива на АЕЖ и на журналистическата общност в България", се казва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

"Залагането на количеството вместо на качеството би било абсолютно контрапродуктивно за обществената мисия на телевизията, а и обречено на неуспех действие, тъй като би я накарало да се конкурира с комерсиалните телевизии на техен терен", посочват от АЕЖ.

КЕВР: Бизнесът говори неверни неща, няма основания токът да поскъпва

https://www.actualno.com/business/kevr-biznesyt-govori-neverni-neshta-njama-osnovanija-tokyt-da-poskypva-news_655789.html

Въпреки твърденията на бизнеса, няма основания за поскъпване на тока от юли. Това заяви на извънреден брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов. Според Иванов най-рано за промяна на цената може да се говори от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара. Той отчете, че към вчерашния ден средната цена на енергията на свободния пазар е 75 лева, а не 125 лева, както твърдят индустриалците. Представителите на бизнеса алармираха вчера, че се очаква повишаване н

Или зависим съд, или еврофондове - Еврокомисията подготвя тест за достъп до новия бюджет

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/23/3116880_ili_zavisim_sud_ili_evrofondove_-_evrokomisiiata/?ref=rss


Еврокомисарят по въпросите на правосъдието подготвя предложение, което да задължи страните членки да преминат тест за независимост на правораздавателните си системи преди да получат финансиране от еврофондовете, съобщи "Ройтерс". Засега това е само идея, която правителствата може да спрат, ако преценят, че е твърде радикална, но фактът, че е споделена на този етап показва посоката, в която се движи дебатът в Брюксел в самото начало на преговорите за бюджета на ЕС от близо 1 трилион...

Кои са бунтовниците, участващи в турската операция в Сирия?

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-buntovnitzi-metezhat-turtzia-afrin-26804942

Кои са протурските сирийски бунтовници, подкрепящи офанзивата срещу кюрдите при Африн и какви са целите им?

Смолян навършва 59 години откак е окръг

https://www.actualno.com/smolyan/smoljan-navyrshva-59-godini-otkak-e-okryg-news_655787.html

Днес, 23 януари, се навършват 59 години от създаването на Смолянски окръг. С указ №29 на президиума на Народното събрание от 22 януари 1959 г. се взема държавно решение за премахване на околиите и се формира ново административно деление на територията на страната. За реализирането на тази цел са положени много усилия и Смолянски окръг е факт благодарение на сплотеността и единението на местното население. За обособяването на самостоятелната териториална единица с център Смолян голям принос имат

КЕВР: Няма да поскъпва тока през юли

https://frognews.bg/novini/kevr-niama-poskapva-toka-prez-iuli.html

Няма основания за поскъпване на тока от юли, както твърди бизнесът. Това заяви на извънреден брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов.

Наръчник: Как да защитите Facebook акаунта си

https://www.actualno.com/sciencelogy/narychnik-kak-da-zashtitite-facebook-akaunta-si-news_655784.html

Онлайн безопасността е нещо, което всички ние трябва да приемаме сериозно. За нас във Facebook, безопасността и сигурността на хората са основен приоритет. Работим неуморно, за да създадем най-добрите инструменти за защита, които да гарантират безопасността на нашите потребители. Въпреки усилията ни обаче все по-често чуваме за случаи, в които в резултат на измами потребителите губят достъп до личните си акаунти. Това обикновено се случва чрез т. нар. фишинг (phishing), при който хората биват

Азиатските акции отбелязаха значителни повишения

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-akcii-otbeliazaha-znachitelni-povisheniia-254351/

Японският индекс Nikkei 225 докосна най-високите си нива по време на търговията от повече от 26 години

Кметът на Нова Загора: Успяхме да превърнем много добри намерения в сбъдната реалност

https://www.actualno.com/sliven/kmetyt-na-nova-zagora-uspjahme-da-prevyrnem-mnogo-dobri-namerenija-v-sbydnata-realnost-news_655782.html

Николай Грозев ръководи община Нова Загора за трети пореден мандат - от 2007 година насам. Завършил е висшето си образование в Института за учители специалисти – гр. Сливен. Шест години е бил инструктор към СБА – Нова Загора, а до избирането му за кмет на общината е управлявал частен бизнес. Г-н Грозев, рамката на тазгодишния бюджет е в размер на 30,8 млн. лв. Какви са приоритетните дейности, планирани през годината? Да, рамката на бюджета на община Нова Загора за 2018 г. е

Бивш разузнавач №1 бе осъден на 15 г. затвор

https://frognews.bg/novini/bivsh-razuznavach-1-osaden-15-zatvor.html

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров е получил втора присъда от 15 години затвор, обявиха от прокуратурата.

Жена загина при тежка катастрофа край Микре

https://offnews.bg//112/zhena-zagina-pri-tezhka-katastrofa-kraj-mikre-673403.html

Жена е загинала при катастрофа на пътя София-Варна край село Микре, a при инцидента е пострадало и дете, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Ловеч, цитирани от "Фокус". 

По първоначални данни около 10.00 часа лек и товарен автомобил са се ударили челно.

Жената е починала на път за болницата. Пътят е затворен до приключване на следствените действия, движението се пренасочва по общинския път през с. Голец

МВФ повиши прогнозата си за цената на петрола за 2018 г.

http://econ.bg/Новини/МВФ-повиши-прогнозата-си-за-цената-на-петрола-за-2018-г-_l.a_i.756762_at.1.html

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за световните цени на петрола през 2018 г. с 9,7 долара в сравнение с прогнозата си от...

Словенският външен министър: Словения ще признае Палестина независимо от другите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677419

Словенският външен министър: Словения ще признае Палестина независимо от другитеСловения самостоятелно ще признае палестинската държава, обяви словенският външен министър Карл Ерявец и изрази очакване, че парламентът на пленарно заседание през март или април ще дискутира въпроса за признаването на Палестина, съобщи МИА. Ерявец заяви това след среща с палестинския президент Махмуд Абас и министрите на външните работи на ЕС в

Колко добра държава е България (КЛАСАЦИЯ)

http://clubz.bg/63273-kolko_dobra_dyrjava_e_bylgariq_klasaciq

България заема 56-то място в традиционната класация на U.S. News & World Report на "Най-добрите държави" за 2018 година.

Миналата година сме били доста по-назад, на 63-то място.

Общо са класирани 80 държави. Сред критериите са икономически ръст, бизнес климат, туризъм, стандарт на живот, население, култура. 

Първите три места в класацията са за Швейцария, Канада и Германия. САЩ са едва седми. България е в компанията на Колумбия и Кения. В дъното на класацията са Алжир и Ангола. Странно е, че Сърбия е на 78-о място.

Ето и топ 10 на най-добрите държави в света според тази класация:

Швейцария

Канада

Германия

Великобритания

Япония

Швеция

Австралия

САЩ

Франция

Холандия


Пред нас на 54-та позиция е Румъния, 53-та е Словения. Изпреварили сме и една държава от ЕС - Латвия е 59-а.  В класацията Русия е на 26-о място. Турция е 36-а. Пред нас са Виетнам, Коста Рика, Доминиканската република.

Държава като Норвегия, която в повечето класации е начело или в първата тройка, тук е едва 12-а.

В изследването са участвали 21 117 души от 36 държави от Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Африка и Близкия изток. От респондентите 12 114 са от добре информирани елити и 6016 са хора, които вземат бизнес решения. Класацията е изготвена въз основа на възприятията на респондентите за държавите, включени проучването, въз основа общо на 65 критерия, които описват една модерна и успешна страна.

Тайният план за действие, когато кралица Елизабет II почине

http://www.moreto.net/novini.php?n=367666

„Операция Лондонски мост“ – това е кодовото име на план, който предвижда какво ще се случи, когато кралица Елизабет Втора напусне този свят. Частният секретар на кралицата ще информира британския премиер за скръбното събитие по сектретнa телефоннa линия, предавайки фразата „Лондонският мост падна“.

Истинският мед се втвърдява за месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677407

Истинският мед се втвърдява за месецВ "Пчелина Медовина" правят именно такъв и разкриват тайните и заблудите около сладкия еликсир Ако ви предложат течен мед, за който се твърди, че е добит преди пет месеца, знайте, че не е истински. Според опитните пчелари качественият, полезен мед се втвърдява за месец – защото е узрял, а това става,

Отворено писмо от Елица Стоименова

http://www.cross.bg/bulgariya-milev-milen-1566101.html

/КРОСС/ Отворено Писмо ДО: Г-н Бойко Борисов, Министър Председател на Република България, Предсетадел на ПП ГЕРБ ОТ: Елица Стоименова, Управител на фирма "Арва Консултинг" ЕООД Има ли корупция в България господин Борисов, има ли работеща прокуратура и съдебна система? По време на Евро Председателството в България има ли изобщо някакви закони? УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ, Пиша Ви настоящото писмо във връзка един сигнал за корупция подаден в Окръжна Прокуратура Ловеч на 19 Януари в 16:30 часа в началото на Ерво Председателството в България. Пиша Ви с някои отворени въпроси, на които категорично вярвам, че аз, обществото ни, децата на България и всеки съзнателен български гражданин заслужаваме да получим отговори сега за веднага, не утре, не в други ден или по-късно, а сега веднага. Все пак най-напред ще бъда така любезна да Ви въведа в ситуацията подхождайки с добронамерената презумпция, че Вие нищо не знаете по случая. През 2014 година срещу Милен Милев (прекръстен от Ганев) - бивш кмет на град Тетевен бива образувано дело за серия длъжностни престъпления - длъжностно присвояване средства на Общинска Фондация "Тома Васильов", град Тетевен и престъпление по служба - документна измама, фалшифицирани и манипулирани тръжни процедури и Общински поръчки. Информация има в редица български медии, включително в. Капитал, Блиц, БТВ

Отворено писмо от Елица Симеонова

http://www.cross.bg/bulgariya-milen-milev-1566101.html

/КРОСС/ Отворено Писмо ДО: Г-н Бойко Борисов, Министър Председател на Република България, Предсетадел на ПП ГЕРБ ОТ: Елица Стоименова, Управител на фирма "Арва Консултинг" ЕООД Има ли корупция в България господин Борисов, има ли работеща прокуратура и съдебна система? По време на Евро Председателството в България има ли изобщо някакви закони? УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ, Пиша Ви настоящото писмо във връзка един сигнал за корупция подаден в Окръжна Прокуратура Ловеч на 19 Януари в 16:30 часа в началото на Ерво Председателството в България. Пиша Ви с някои отворени въпроси, на които категорично вярвам, че аз, обществото ни, децата на България и всеки съзнателен български гражданин заслужаваме да получим отговори сега за веднага, не утре, не в други ден или по-късно, а сега веднага. Все пак най-напред ще бъда така любезна да Ви въведа в ситуацията подхождайки с добронамерената презумпция, че Вие нищо не знаете по случая. През 2014 година срещу Милен Милев (прекръстен от Ганев) - бивш кмет на град Тетевен бива образувано дело за серия длъжностни престъпления - длъжностно присвояване средства на Общинска Фондация "Тома Васильов", град Тетевен и престъпление по служба - документна измама, фалшифицирани и манипулирани тръжни процедури и Общински поръчки. Информация има в редица български медии, включително в. Капитал, Блиц, БТВ

„Еврофутбол“: Челси бие Арсенал с първи гол на Алваро Мората

http://www.cross.bg/live-singul-evrofytbol-1566090.html

/КРОСС/ Букмейкърската къща предлага атрактивни коефициенти за най-големите футболни първенства   Алваро Мората ще бъде героят на мача от втория кръг на полуфиналите на Купата на Лигата между Арсенал и Челси - испанецът ще бъде първи голмайстор в сблъсъка, който ще завърши с победа на „гражданите", това сочат коефициентите на „Еврофутбол". Букмейкърската къща дава оценка 4.50 на испанеца в предвижданията за футболист, открил резултата, а ставките за крайния изход на срещата също показват надмощието на гостите, макар и в труден сблъсък: 2.37 за „2" срещу 2.69 за домакините от „Емирейтс" и 3.28 за равенство. Повече информация за двубоя може да намерите тук. Ето още от акцентите на „Еврофутбол" от идните дни: Бристол сити - Манчестър сити тук                                        Сингъл, Live, ТОП „1"- 10.50 „Х"-5.80 „2"-1

Делото „КТБ” не тръгна, Василев е нередовно призован

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/deloto-ktb-ne-trygna-vasilev-e-neredovno-prizovan-6078519

От властите в Сърбия няма категоричен отговор дали той е получил материалите за процеса

Християн Гущеров остава 2 г. без книжка, плаща солена глоба

http://dnes.dir.bg/news/knizhka-globa-hristian-gushterov-26804851

Християн Гущеров, който бе задържан в столичното Шесто РПУ заради побой в кв. "Бояна", ще остане за 2 години без книжка

От църквата искат да анатемосат политиците заради Истанбулската конвенция

https://www.actualno.com/society/ot-cyrkvata-iskat-da-anatemosat-politicite-zaradi-istanbulskata-konvencija-news_655778.html

Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъ

Б.Т.Р. представят ”Невидими стени” в НДК на 29 март

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/predstaviat-nevidimi-steni-ndk-29-mart.html

„Невидими стени“ е втори сингъл към предстоящия албум на Б.Т.Р. Музиката и текстът са на Славчо Николов, аранжиментът е на Б.Т.Р.

Девети американски щат легализира употребата на марихуана

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/23/3116878_deveti_amerikanski_shtat_legalizira_upotrebata_na/?ref=rss


Върмонт стана деветият американски щат, който легализира употребата на марихуана за развлечение, съобщи агенция "Ройтерс".<br /><br />Вчера губернаторът на щата, републиканецът Фил Скот, подписа закона, приет този месец от щатския парламент.<br /><br />От 1 юли той разрешава на лица, навършили 21 години, да притежават до една унция (28.3 г) от наркотика и да отглеждат до шест растения. Търговията с марихуана не се легализира. <br /><br />Съседният...

Муравей Радев: Политиканстват за системата на Митниците

http://dnes.dir.bg/news/mitnitzi-muravey-radev-politikanstvat-sistemata-26804621

Политиканства се около системата на Митниците БАЦИС. И това се случва, заради днешния вот на недоверие към правителството.

Седми американски щат легализира употребата на марихуана

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/23/3116878_sedmi_amerikanski_shtat_legalizira_upotrebata_na/?ref=rss


Върмонт стана деветият американски щат, който легализира употребата на марихуана за развлечение, съобщи агенция "Ройтерс".<br /><br />Вчера губернаторът на щата, републиканецът Фил Скот, подписа закона, приет този месец от щатския парламент.<br /><br />От 1 юли той разрешава на лица, навършили 21 години, да притежават до една унция (28.3 г) от наркотика и да отглеждат до шест растения. Търговията с марихуана не се легализира. <br /><br />Съседният...

Христо Шопов: В семейството не може без компромиси

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/hristo-shopov-v-semejstvoto-ne-mozhe-bez-kompromisi-6078515

Със сигурност се различаваме, но аз много го харесвам. Това е една от ролите, в които съм участвал с много голямо удоволствие, Христо Шопов за ролята си на Йордан в "Дървото на живота"

Христо Шопов: В едно семейство не може без уважение и компромиси

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/hristo-shopov-v-edno-semejstvo-ne-mozhe-bez-uvazhenie-i-kompromisi-6078515

Със сигурност се различаваме, но аз много го харесвам. Това е една от ролите, в които съм участвал с много голямо удоволствие, Христо Шопов за ролята си на Йордан в "Дървото на живота"

Обвинени за грабеж на варненец остават в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=367668

Задържаните за срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура във Варна Александър А. от Силистра и Красимир Ил. от Варна вече са с най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, след като състав на Варненския окръжен съд уважи исканията на прокуратурата.

Църквата на глупостта, с право изоставена от народа си

https://www.actualno.com/actualno/cyrkvata-na-glupostta-s-pravo-izostavena-ot-naroda-si-news_655776.html

Вчера Светият Синод си направи труда да излезе с официална позиция срещу Истанбулската конвенция. Тя застрашавала европейската християнска цивилизация, била морален разпад и "втора смърт". В Библията пишело, че има само два пола и никой нямал право да си избира нещо друго. Тази сутрин разни църковни представители тръгнаха по студиата и предложиха по-практически мерки - цялото правителство да няма право да стъпва в храм, докато не изтегли конвенцията, а депутатите, които биха гласували

Борисов обсъди с турския посланик предстоящата среща ЕС-Турция

http://www.mediapool.bg/borisov-obsadi-s-turskiya-poslanik-predstoyashtata-sreshta-es-turtsiya-news274596.html

Премиерът Бойко Борисов се е срещнал с посланика на Турция Хасан Улусой, съобщиха във вторник от правителствената пресслужба.  По време на разговора Улусой е поздравил българския премиер с поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС и изразил очакване, че това ще бъде успешен период не само за страната ни, но и за цяла Европа. Двамата са единодушни, че диалогът между държавите-членки на ЕС и Турция трябва да бъде нормализиран в контекста на разбирателство и разумни решения, се посочва в съобщението. Премиерът Борисов и посланик Улусой са обсъдили и подготовката и организацията на предстоящата среща между ръководителите на водещите европейски институции и Турция.  На срещата е било дискутирано и продължаващото сътрудничество и партньорство между България и Турция в областта на културата. Възстановяването на духовни сгради на територията на двете страни беше заявено още при срещата на премиера Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 7 януари в Истанбул, когато двамата откриха реставрирания български храм "Свети Стефан", се отбелязва в съобщението. Борисов и посланикът на Турция са обобщили на срещата си, че България и Турция ще продължат да поддържат активно двустранно сътрудничество, защото освен непосредствен наш съсед, турската държава е и важен партньор в областта на миграцията, борбата с тероризма, земеделието и енергетиката. 

8,2 по Рихтер разлюля Аляска, има ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/82-po-rihter-razliulia-aliaska-ima-raneni-2074150

Земетресение с магнитуд 8,2 удари на 256 км югоизточно от Чиниак, в Аляска, на дълбочина 10 км, в 9 ч. и 31 мин. по Гринуич, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Осем души са ранени. Ранените са ученици в гимназия в град Сияджур

КЕВР: Предпоставки за драстично поскъпване на тока няма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kevr-predpostavki-za-drastichno-poskypvane-na-toka-niama-2074173

Няма обективни предпоставки за поскъпване на тока от 1 юли. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него дали ще поскъпне и с колко токът, може да се говори най-рано в края на март, когато бъдат подадени исканията о

Спасиха мъж, изгубил се на Витоша

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spasiha-myzh-izgubil-se-na-vitosha-2074133

Екип на Планинската спасителна служба (ПСС) е оказал помощ на мъж, изгубил се на Витоша. Това съобщиха от службата при БЧК.
 
Млад мъж

Жонглират с думата “цирк”, но разбират ли колко тежи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6676679

Жонглират с думата “цирк”, но разбират ли колко тежиНеспасяеми са неспособните да се насладят на едно връщане в детството, влизайки в цирка ДАВАМ си сметка, че няма как народът ни изведнъж да спре да използва думата “цирк” по напълно неуместни поводи и най-често като сравнение с пошли, недостойни и дори абсурдни действия на политици, медийни лица или просто хора от публичната сфера.

САЩ въведоха мита за перални и соларни панели

http://dnes.dir.bg/news/USA-sasht-izbori-2016-mita-26804671

Американското правителство одобри спорни по своята същност мита на вносни перални машини и соларни панели.

КФН отказа да издаде лиценз на Джи Ти Ем Кепитал за инвестиционен посредник

http://econ.bg/Новини/КФН-отказа-да-издаде-лиценз-на-Джи-Ти-Ем-Кепитал-за-инвестиционен-посредник_l.a_i.756759_at.1.html

На заседанието си на 22.01.2018 г. Комисията за финансов надзор (КФН) реши, че издава одобрение на „Българска фондова борса - София” АД за изменения...

Общини ще получат над 4 млн. лв. за общи устройствени планове

http://www.mediapool.bg/obshtini-shte-poluchat-nad-4-mln-lv-za-obshti-ustroistveni-planove-news274595.html

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще отпусне над 4.1 млн. лв. за изработване на общи устройствени планове на общините през 2018 г. Редът и условията за достъп до този ресурс са утвърдени от министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Съгласно Закона за устройство на територията на министъра на регионалното развитие е възложено разпределянето на средствата от държавния бюджет, които се предвиждат за финансово подпомагане изработването на общи устройствени планове. В съответствие с одобрените ред и условия МРРБ ще предприеме действия за финансово подпомагане на общините, които са кандидатствали след 2016 г. за подпомагане изработването на задания и проекти на общи устройствени планове. Допуска се финансиране по сключени договори с избран изпълнител след 2014 г., чието изпълнение не е приключило, е посочено в съобщението.

Григор пред "24 часа": От загубата боли, но няма място за паника

https://www.24chasa.bg/sport/article/6677225

Григор пред "24 часа": От загубата боли, но няма място за паникаГригор Димитров обяснимо нямаше как да е в добро настроение на официалната пресконференция след загубата от Кайл Едмънд (Вбр) в 1/4-финалния мач от Australian Open. Българската звезда в тениса напусна първия турнир от "Големият шлем" за 2018-а на едно стъпало по-ниско от миналата година. Още с отговорите си на пресконференцията Григор даде да се

Вучич: Сърбия няма да бъде приета в ЕС без да се реши въпросът за границите с Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6677362

Вучич: Сърбия няма да бъде приета в ЕС без да се реши въпросът за границите с КосовоЕвропейският съюз няма да позволи на Сърбия да се присъедини към него без решаване на въпроса за границите с Косово, заяви във вторник пред телевизия Хепи сръбският президент Александър Вучич, съобщи ТАСС. На Сърбия няма да бъде позволено да влезе в ЕС без ясно решен въпрос за границите. Как ще го решим е друг въпрос. Искаме ли да го решим?

Премиерът Бойко Борисов се срещна с турския посланик Хасан Улусой

http://www.cross.bg/tyrtziya-borisov-ylysoii-1566089.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Турция Хасан Улусой. По време на разговора Улусой поздрави българския премиер с поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС и изрази очакване, че това ще бъде успешен период не само за страната ни, но и за цяла Европа. Двамата са единодушни, че диалогът между държавите-членки на ЕС и Турция трябва да бъде нормализиран в контекста на разбирателство и разумни решения. Премиерът Борисов и посланик Улусой обсъдиха и подготовката и организацията на предстоящата среща между ръководителите на водещите европейски институции и Турция. На срещата беше дискутирано и продължаващото сътрудничество и партньорство между България и Турция в областта на културата. Възстановяването на духовни сгради на територията на двете страни беше заявено още при срещата на премиера Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 7 януари в Истанбул, когато двамата откриха реставрирания български храм „Свети Стефан". Българският министър-председател Бойко Борисов и посланикът на Турция обобщиха по време на срещата си, че България и Турция ще продължат да поддържат активно двустранно сътрудничество, защото освен непосредствен наш съсед, турската държава е и важен партньор в областта на миграцията, борбата с тероризма, земеделието и енергетиката.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване