25 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367794

Събития 41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица Изабела Френска и нейният любовник. 1479 г. – С подписване на мирен договор в Константинопол е прекратена 15-годишната война между Венеция и Османската империя.

Бивш бразилски президент получи повече години затвор за корупция на втора инстанция

https://www.actualno.com/america/bivsh-brazilski-prezident-poluchi-poveche-godini-zatvor-za-korupcija-na-vtora-instancija-news_656126.html

Бившият бразилски президент Лула да Силва беше признат за виновен в корупция единодушно от тримата съдии в Апелативния съд в Порто Алегре, предаде БГНЕС. Присъдата на Да Силва даже е увеличена - на 12 години и един месец затвор. Тази присъда поставя под въпрос шансовете на бившия президент да се включи като кандидат за изборите за президент през октомври, за които бе сочен като фаворит. Делото, за което бившият президент получи присъда се отнася до собствеността на триетажен апартамент в курор

Пет критерия, по които жените избират мъжа до себе си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-kriteriia-po-koito-zhenite-izbirat-myzha-do-sebe-si-video-2074502

Жените са много по-претенциозни от мъжете при избора си на партньор в живота. Разбира се, за тях любовта е важна, но когато става въпрос за избор на мъж, който ще е баща на децата им, на крайното решение оказват влияние и други фактори. Ето критериите, които определят избора на жените:

Строги правила за облекло и поведение на френските депутати (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/strogi-pravila-za-obleklo-i-povedenie-na-frenskite-deputati-snimki-2074561

Франция прие правилник за облеклото и поведението на депутатите след прояви, целящи медиен ефект, на представители на радикалната левица, разкритикувани от депутати от партията на президента Еманюел Макрон<

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-golemite-mitove-za-zdravoslovnoto-hranene-v-koito-vse-oshte-viarvame-2074454

На много от вас вероятно ви е дошло до гуша от постоянното подканяне да се откажете от всевъзможни изкушения - мазно, сладко, солено, алкохол.

Идеалната "противоотрова" срещу манията да се загърби всичко незд

Прогноза за времето - 25 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367793

Над Черноморието днес ще бъде предимно слънчево, научи Moreto.net. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са от 3° до 5°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Без изненади: правителството оцеля, вотът на недоверие не мина

http://clubz.bg/63343-bez_iznenadi_pravitelstvoto_ocelq_votyt_na_nedoverie_ne_mina

Очаквано третото правителство на премиера Бойко Борисов оцеля при първия вот на недоверие срещу него. От общо 234 депутати в залата - 103 подкрепиха вота, 131 бяха против, въздържали се нямаше. За да бъде свалено правителството са нужни поне 121 гласа.

Вотът на недоверие бе по темата за борбата с корупцията. Той бе внесен от БСП, като ДПС се отказа да се подпише пот него в последния момент. Това не попречи на депутатите от движението да гласуват против управлението заедно със социалистите.

Дебатите по вота бяха във вторник, днес се проведе само гласуването.

А то протече без никакви изненади. Въпреки че водачът на депутатите от "Обединените патриоти" Волен Сидеров бе казал преди дни, че още не знае как ще гласува на вота, днес той (очаквано) подкрепи управлението, от което е част. По думите на Сидеров от БСП не го били убедили да ги подкрепи по време на дискусията. 

След гласуването единствено Веселин Марешки взе отношение от трибуната - за да обяви как не е гласувал с опозицията от БСП и ДПС, защото социалистите си позволили в дебатите да обиждат "Воля". А било ясно, че само тази партия не била участвала в корупция. И ги разкритикува, че не са си признали, че и те са били корумпирани. 

Нито един депутат от ГЕРБ не стана на трибуната след гласуването.

В залата бяха вицепремиерите и част от министрите, но не и премиерът Бойко Борисов. Този път причината е, че е в чужбина - той пътува за Лихтенщайн и за участие в икономическия форум в Давос, Швейцария. По време на дебатите премиерът също отсъстваше от парламента, но тогава си беше в София и посрещна посланика на Русия у нас Анатолий Макаров в Министерския съвет.

 

 

Правителството оцеля, вотът на недоверие не мина

http://clubz.bg/63343-pravitelstvoto_ocelq_votyt_na_nedoverie_ne_mina

Очаквано третото правителство на премиера Бойко Борисов оцеля при първия вот на недоверие срещу него. 103 подкрепиха вота,  131 бяха против, въздържали се нямаше

Вотът на недоверие бе по темата за борбата с корупцията. Той бе внесен от БСП, като ДПС се отказа да се подпише пот него в последния момент.

Очаквайте подробности!

Уволнена е директорката на ЦНСТ „Хризантема”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OFZYj6reQuU/

Директорката на Центъра за настаняване на деца  и младежи от семеен тип „Хризантема” в Габрово Мариела Лазарова има подписана заповед за дисциплинарно уволнение, съобщи кметът на община Габрово Таня Христова в „Тази сутрин”. Тя заяви, че ще настоява служителките, позволили си непристойно поведение към децата, да си тръгнат и да понесат наказателна отговорност.

“Случващото се, което виждаме в дома е повод да сме категорични и да направим всичко, за да гарантираме грижите към децата”, посочи кметът и допълни, че служителките са в предизвестие.

Кметът отрече да е знаела по-рано за случаите на насилие върху децата. „Записите видях на 15 януари и сигнализирах ДАЗД и прокуратурата. До тогава – през ноември и декември единственият сигнал, който имам е за междуличностен конфликт”, заяви тя.

По думите й всички укривали информация за тормоза в дома ще понесат наказание.

Христова допълни, че ако няма персонал, който да се грижи за децата ще се търси подкрепа от съседни общини.

На 25 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6680655

На 25 януари рожден ден иматРумен Угрински, актьор и тв водещ Елена Ангелова, Мис България '99 Борис Величков, световен шампион по бойно самбо Борислав Чакринов, режисьор Елина Друмева, управител на “Абритес” ООД, член на УС на КРИБ Николай Николов, бивш зам.-министър на труда и социалната политика Николина Щерева, олимпийска вицешампионка и двукратна европейска по лека

По телевизиите в четвъртък

http://www.cross.bg/tema-zhivo-nedoverie-1566219.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Отново напрежение в училище. Какво го провокира? Тема: Най-големият музеен обир. Как продължава историята Тема: На живо от Букурещ. Протести по улиците срещу промените в антикорупционите закони Тема: В криза ли е здравеопазването? Думата има Д-р Мирослав Ненков Тема: Истанбулската конвенция между религията и политиката - д-р Николай Михайлов и Харалан Александров Тема: Първи вот на недоверие към кабинета. На живо - всички гледни точки - на депутатите и анализаторите БТВ, "Тази сутрин" Тема: Директно от Варна: Родителите на едно от момчетата, задържани за убийството на клошар, ексклузивно в „Тази сутрин". Каква е версията им? Тема: Как кметицата на „Младост" опита да спре нощен строеж с телефон в ръка и беше ли нападната от охраната? Тема: Има ли скрит конфликт между президента и управляващите? Коментар за първата година на Румен Радев на Кънчо Стойчев и професор Михаил Константинов Тема: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов за вота на недоверие, Истанбулската конвенция и доброволната казарма Тема: Грипът настъпва. Кои са новите области с епидемия и има ли хаос пред лекарските кабинети? Тема: На живо от парламента: Депутатите гласуват вота на недоверие срещу трия кабинет на Бойко Борисов Тема: 83 години БНР. На рождения ден на радиото - кой ще вземе престижната награда „Сирак скитник"

10 снимки направени преди голяма "катастрофа"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/10-snimki-napraveni-predi-goliama-katastrofa-6078560

Не, не говорим за нещо сериозно, а за онези "проблеми", които са по-скоро нелепи инциденти

Десетки загинаха след тежка катастрофа с автобус в Гватемала

https://www.actualno.com/america/desetki-zaginaha-sled-tejka-katastrofa-s-avtobus-v-gvatemala-news_656125.html

Най-малко 15 души загинаха, а други 30 са с различна степен наранявания, след като пътнически автобус падна в пропаст в западната част на столицата Гватемала на едноименната страна. Това съобщи вестник "Пренса либре", уточнявайки, трагедията се е случила, докато шофьорът се е опитвал да избегне преминаването през планинска река, преляла след тежките валежи напоследък. Неуспешният опит е завършил с падане от близо 40 метра, пише БГНЕС. По думите на кмета на града автобусът не е имал р

12 часа без вода в част от Овча купел

https://offnews.bg//obshtestvo/12-chasa-bez-voda-v-chast-ot-ovcha-kupel-673489.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради монтаж на спирателен кран на бул. „Президент Линкълн“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „Овча купел“ от ул. „Маестро Кънев“ до бул. „Президент Линкълн“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Земляне“, ул. „Житница“, ул. „Александър Геров“. 

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Велчо Атанасов“, кв. „Подуене“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Велчо Атанасов“ от ул. „Острец“ до ул. „Кадемлия“, ул. „Каймакчалан“ от ул. „Велчо Атанасов“ до ул. „Георги Пеячевич“, ул. „Петър Богдан“ от ул. „Каймакчалан“ до ул. „Плачковски манастир“. 

Монтаж на пожарен хидрант на ул. „Ягода“, гр. Банкя, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:30 часа на ул. „Ягода“, ул. „Ивайло“, ул. „Захари Стоянов“ от ул. „Христо Смирненски“ до ул. „Георги Бенковски“. 

Поради монтаж на водомерен възел на ул. „Коста Илиев“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на ул. „Коста Илиев“ от ул. „Институтска“ до ул. „Войводина могила“. 

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Свищов“, жк. „Банишора“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Свищов“ от ул. „Козлодуй“ до бул. „Сливница“, ул. „Враня“ от ул. „Свищов“ до ул. „Опълченска“ и ул. „Яворова чука“ от ул. „Свищов“ до ул. „Опълченска“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

12 часа без вода в част от Овча купел

https://offnews.bg///12-chasa-bez-voda-v-chast-ot-ovcha-kupel-673489.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради монтаж на спирателен кран на бул. „Президент Линкълн“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „Овча купел“ от ул. „Маестро Кънев“ до бул. „Президент Линкълн“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Земляне“, ул. „Житница“, ул. „Александър Геров“. 

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Велчо Атанасов“, кв. „Подуене“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Велчо Атанасов“ от ул. „Острец“ до ул. „Кадемлия“, ул. „Каймакчалан“ от ул. „Велчо Атанасов“ до ул. „Георги Пеячевич“, ул. „Петър Богдан“ от ул. „Каймакчалан“ до ул. „Плачковски манастир“. 

Монтаж на пожарен хидрант на ул. „Ягода“, гр. Банкя, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:30 часа на ул. „Ягода“, ул. „Ивайло“, ул. „Захари Стоянов“ от ул. „Христо Смирненски“ до ул. „Георги Бенковски“. 

Поради монтаж на водомерен възел на ул. „Коста Илиев“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на ул. „Коста Илиев“ от ул. „Институтска“ до ул. „Войводина могила“. 

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Свищов“, жк. „Банишора“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Свищов“ от ул. „Козлодуй“ до бул. „Сливница“, ул. „Враня“ от ул. „Свищов“ до ул. „Опълченска“ и ул. „Яворова чука“ от ул. „Свищов“ до ул. „Опълченска“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Аранчини с кашкавал или моцарела

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6680536

Аранчини с кашкавал или моцарела Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Почина вокалистът на една от най-известните пост-пънк групи в света

https://www.actualno.com/showbusiness/pochina-vokalistyt-na-edna-ot-naj-izvestnite-post-pynk-grupi-v-sveta-news_656124.html

Марк Е. Смит, вокалист на известната пост-пънк банда от 70-те The Fall и икона на британския ъндърграунд, е починал на 60-годишна възраст в сряда сутринта. Това обяви преди няколко часа мениджърката му Пам Вандър, предаде БГНЕС. Новината дойде малко, след като в края на миналата година Смит отложи седем свои последователни концерта в Ню Йорк заради "смесица от странни и редки" здравословни проблеми, "засягащи гърлото му, устната кухина и дихателната система". Очаква се по-къ

Горя автомобил оставен в автосервиз, засегнати са и намиращи се в съседство коли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uQNJajemusY/

На 24.01.т.г. около 22.50 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за горящ лек автомобил «Фиат Улисе», с бургаска регистрация, собственост на 42 годишна жена от Свети влас, паркиран в двора на автосервиз, разположен в местността «Пречиствателна» край Ахелой. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. Констатирано е, че изгорелият автомобил е оставен в автосервиза за ремонт. От пожара са засегнати и намиращи се в съседство леки автомобили «Опел Сигнум», «Опел Зафира» и «БМВ 523 I», които са с леки материални щети, съобщават от полицията. Вероятна причина за пожара е възникнало късо съединение по автомобила «Фиат Улисе». Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Силно земетресение в Бенгалския залив

https://www.actualno.com/asia/silno-zemetresenie-v-bengalskija-zaliv-news_656123.html

Земетресение 6 по Рихтер разтърси Никобарските острови, предаде БГНЕС По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, подземната точка е регистрирана на съюзната индийска територия Андамански и Никобарски острови в Бенгалския залив. Епицентърът се намира на разстояние 395 километра южно от столицата Порт Блеър и на дълбочина 2 километра. Към момента няма информация да пострадали и разрушения.

15 души загинаха, след като автобус падна в пропаст в Гватемала

//dariknews.bg/novini/sviat/15-dushi-zaginaha-sled-kato-avtobus-padna-v-propast-v-gvatemala-2074558

Най-малко 15 души загинаха, а други 30 са с различна степен наранявания, след като пътнически автобус падна в пропаст в западната част на столицата Гватемала на едноименната страна. Това съобщи вестник "Пренса либре", уточнявайки, че трагедията се е случила, докато

Тръмп готов да бъде разпитан под клетва по обвиненията за съглашателство с Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-gotov-da-byde-razpitan-pod-kletva-po-obvineniiata-za-syglashatelstvo-s-rusiia-2074555

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов да бъде разпитан под клетва от специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ евентуално съглашателство между неговия предизборен екип и Русия за намеса в изборите през 2016 г., предадоха световните агенции.

"Всъщност го очаквам с нетър

Северна Корея отправи призив към всички корейци по света

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-otpravi-priziv-kym-vsichki-korejci-po-sveta-2074553

Северна Корея (КНДР) направи рядко изявление, обръщайки се към всички корейци по света, като призова да постигнат пробив за обединението на страната без помощта на други държави, предаде Ройтерс.

Баба изминава всеки ден 24 км, за да води болния си внук на училище (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/baba-izminava-vseki-den-24-km-za-da-vodi-bolniia-si-vnuk-na-uchilishte-video-2074516

Китайка на 74 години изминава всеки ден 24 км, за да води на училище внука си, който е болен от церебрална парализа, съобщи Нюзру.

Православен календар за 25 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653283

Православен календар за 25 януариСв. Григорий Богослов, архиеп. Константинополски Св. Григорий  бил родом от  Назианз, Кападокийска област.  Учил заедно със св. Василий Велики в Атина. Голям богослов, писател, поет. Като архиепископ ръководил църквата в Цариград цели 12 години. Починал през 390 г. на 80-годишна възраст. Празнуват Григорий, Григор,

Обсъждат проблемите на общинските болници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kXcv2gsy3O4/

Директори на общински болници и депутатите от здравната комисия в парламента ще обсъждат проблемите на лечебните заведения и възможните им решения.

Преди дни стана ясно, че ще настъпят промени в медицинските стандарти и клиничните пътеки.

От Сдружението на общинските болници обаче настояват за целева субсидия в размер на 30 милиона лева, но поне засега няма изгледи, че искането им ще бъде изпълнено.

Болната фантазия на Албена и здравата истина!

http://pogled.info/bulgarski/bolnata-fantaziya-na-albena-i-zdravata-istina.92099

/Поглед.инфо/ Две думи за тази невероятна жена, която под косите си има полирано пространство. Тя се нарича писателка, а аз останах смаян ,че опитната издателка от Пловдив Божана Апостолова може да издаде тази простотия: „Соцгурме“, новата документална книга на Албена Шкодрова, е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете.

Истанбулската конвенция щяла да пази жените от техните насилници

http://pogled.info/bulgarski/istanbulskata-konventsiya-shtyala-da-pazi-zhenite-ot-tehnite-nasilnitsi.92100

/Поглед.инфо/ Учудва ме, че юристи на управленски позиции пламенно ни убеждават, че поредната - Истанбулска конвенция ще пази жените от техните насилници.

Разкриха тайна, свързана с древна форма на живот на Земята

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-tajna-svyrzana-s-drevna-forma-na-zhivot-na-zemiata-2074512

Учени от Московския държавен университет изследваха химичния състав на органични ципици, останали в отпечатъци от древните организми Beltanelliformis, съобщи Лента.

Оказало се, че загадъчните същества представляват колонии от дънни цианобакте

Грипната епидемия се разпространява

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gripnata-epidemiia-se-razprostraniava-2074542

Регионална здравна инспекция - Софийска област обявява грипна епидемия на територията на областта от 25 януари, с всички произтичащи от това противоепидемични мерки и преустановяване на учебните занятия за пет календарни дни - до 29 януари, включит

Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-glasuva-vota-na-nedoverie-kym-kabineta-borisov-3-2074540

Днес парламентът ще гласува вота на недоверие към правителството.
 
Миналата седмица БСП внесе в Народното събрание необходимите подписи, с които поиска вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провал в борбата с корупцията.

Тръмп: Чакам с нетърпение да ме разпитат за руската намеса

http://clubz.bg/63341-trymp_chakam_s_netyrpenie_da_me_razpitat_za_ruskata_namesa

"Готов съм да бъда разпитан от Мълър. Всъщност го очаквам с нетърпение", заяви Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом, предаде Ройтерс.

И добави:

"Бих го направил под клетва".

Както е известно спецпрокурорът Робърт Мълър разследва намесата на Русия в изборите през 2016 година. Вчера за първи път той разпита и човек от кабинета на президента - Джеф Сешънс, главен прокурор и правосъден министър.

Президентът на САЩ подчерта отново, че според него не е имало никакво съглашателство, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Тръмп и преди е обещавал да съдейства на разследването и негови адвокати разговарят с екипа на Мълър. Той уточни сега, че иска това да стане възможно най-скоро.

По-рано вчера Ройтерс съобщи, че високопоставни служители на разузнаването, включително директортът на ЦРУ Майк Помпео, са били разпитвани от екипа на Мълър дали Тръмп се е опитвал да попречи на разследването за руската намеса, което означава възпрепятстване на правосъдието. А това е достатъчно голямо нарушение, за да се поиска импийчмънт на държавния глава.  

Президентът говори и за имигрантската си политика. Той направи крачка назад и обясни, че е готов да обмисли предоставянето на гражданство на нелегални имигранти, пристигнали в САЩ като деца, като получаването му ще отнеме 10 до 12 години. Това засяга около 700 000 души. Държавният глава искаше да ги изгони от САЩ, но след като миналата седмица конгресмените не приеха бюджета именно заради неговата политика по миграционните въпроси, сега той напомни, че защитата, с която се ползват младите имигранти, изтича на 5 март, но заяви, че е готов да отложи крайния срок и изрази увереност, че може да бъде постигнато споразумение по въпроса за имиграцията. Тръмп обаче определи като сложен въпросът за статута на родителите им, които са влезли в САЩ незаконно.

Стопанинът на Белия дом обаче не отстъпва по въпроса за строежа на стената по границата с Мексико, което е негово основно предизборно обещание. Той обяви, че законът за имиграцията, който ще бъде представен следващата седмица, ще включва и 25 милиарда долара за строеж на стена по границата.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм, водещ участник в преговорите за постигане на споразумение за имиграцията, определи изявлението на Тръмп като важен пробив, който увеличава шансовете за намиране на решение.

Хитрият план на Кремъл в конфликта на Турция с кюрдите в Сирия

http://pogled.info/svetoven/hitriyat-plan-na-kremal-v-konflikta-po-granitsata-na-turtsiya-i-siriya.92095

/Поглед.инфо/ Турция би настъпвала във всеки случай, независимо от осъждането от страна на САЩ, Сирия и Русия или без него. Атаката срещу Африн в името на прочистването на територията от кюрди е операция, която е била планирана далеч преди въвеждането на руските войски или големите победи над ИД. Както и „Щитът на Ефрат“, тази операция има една цел – да не позволят на кюрдите да стигнат до турската граница. Особено в тази част, където Анкара прекарва стоките от черния пазар.

Как се промени положението в света за седем години

http://pogled.info/svetoven/kak-se-promeni-polozhenieto-v-sveta-za-sedem-godini.92096

/Поглед.инфо/ Когато писах тези промени за 2011 година, то ситуацията в много отношения не беше още определена. Ако борбата за хегемония между САЩ и Китай беше предсказуема, то чия страна ще избере Русия – още не беше ясно.

„На ръба на голямата война“: до какво доведе разполагането на американските ракети със среден радиус в Европа през 1983 година

http://pogled.info/svetoven/na-raba-na-golyamata-voina-do-kakvo-dovede-razpolaganeto-na-amerikanskite-raketi-sas-sreden-radius-v-evropa-prez-1983-godina.92097

/Поглед.инфо/ На 18 януари 1983 година президентът Роналд Рейгън подписа указа за разполагането на ракети със среден радиус в Европа. Общо, близо до границите на социалистическия блок бяха установени 572 ракети. През ноември същата година се състояха учения на НАТО, които ръководството на СССР възприе като подготовка за ядрен удар. Обстановката се разреди едва през декември 1987 година, когато лидерите на САЩ и СССР подписаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус. Как светът балансираше на ръба на ядрената война, изясни RT.

Тийнейджърска песен

http://pogled.info/bulgarski/tiineidzharska-pesen.92098

/Поглед.инфо/ На младостта ни лодката отплува, реката на живота си тече и виждам във дъжда да се целуват едно момиче и едно момче.

Всички музикални редактори на БНР номинирани за Голямата награда “Сирак Скитник”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6680599

Всички музикални редактори на БНР  номинирани за Голямата награда “Сирак Скитник”С церемония в Първо студио радиото празнува 83-ия си рожден ден Обновен новинарски сайт, достъп до звуковото съдържание на архивите на БНР и онлайн платформа, в която може да се слуша излизащото в ефир непосредствено след като бъде излъчено. Това е подготвило общественото радио за 83-ия си рожден ден, който отбелязва днес.

Арабски медии: Путин се връща в Кремъл екзотично, чрез избори!

http://pogled.info/svetoven/arabski-medii-putin-se-vrashta-v-kremal-ekzotichno-chrez-izbori.92093

/Поглед.инфо/ Сега за руските избори пишат навсякъде. Във връзка с изборите, "специалистите по Русия" изведнъж се оказаха безкрайно много. Особено забавно е да се прочете "анализ" на руската избирателна система от такива "специалисти“, които не са особено запознати с проблемите на Русия, да не говорим за избирателната й система. Ярък пример за това е статията на арабския политолог Мухамед ас-Самак в катарския вестник "Ал-Уатан“.

Обратен ефект: Санкциите помагат на руския ВПК и удрят по Европа

http://pogled.info/svetoven/obraten-efekt-sanktsiite-pomagat-na-ruskiya-vpk-i-udryat-po-evropa.92094

/Поглед.инфо/ Европейските анализатори отбелязват, че антируските санкции не са постигнали целите си, пише life.ru.

Аферим, башбакан Борисов, машаллах!

http://pogled.info/svetoven/aferim-bashbakan-borisov-mashallah.92089

/Поглед.инфо/ В годината, в която България отбелязва 140 години от Освобождението си от османско владичество, премиерът Бойко Борисов кани в България ... турския султан. И не просто го кани най-любезно, ами влага сърце и душа да осигури на бившата ни поробителка светло европейско бъдеще. Не, не е шега. И фарс не е. А самоубийствен политически жест. И гавра с историята. Не знам дали германската приятелка на нашия премиер – Ангела, си дава сметка за провокативната символика, с която е натоварена този политически ход. Ако да – това я прави съучастник. Ако ли не - да не се чуди защо българите все по-недолюбват ЕС. Заради подобни недомислия евроскептицизмът в България само ще нараства.

Днешният човек се превърна в материал

http://pogled.info/svetoven/dneshniyat-chovek-se-prevarna-v-material.92090

/Поглед.инфо/ Нашата ситуация е трагична, но ние искаме да я сведем до технически проблем, който може да бъде решен с едно кликване.

Борбата с корупцията в България - много обещания, минимум действия

http://pogled.info/svetoven/evropa/borbata-s-koruptsiyata-v-balgariya-mnogo-obeshtaniya-minimum-deistviya.92091

/Поглед.инфо/ Европейската комисия направи стъпка назад в битката срещу подкупността в страните членки

Stratfor, прогноза за 2018: Москва гледа на Изток

http://pogled.info/svetoven/Stratfor-prognoza-za-2018-moskva-gleda-na-iztok.92092

/Поглед.инфо/ През 2018 г. Русия ще съсредоточава вниманието си към Азиатско-тихоокеанския регион. Москва ще продължи да оказва задкулисна подкрепа на севернокорейския режим, снабдявайки го с гориво и поддържайки търговски връзки с тази изолирана държава. Видно място във външната политика на Русия през следващата година ще бъде Близкият изток. Годините на влошаване на отношенията със САЩ и Европа накараха Москва да преразгледа своите приоритети и стратегия в края на миналата година.

При монетите печалба носят инвестиционните, юбилейните са рискови

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674972

При монетите печалба носят инвестиционните, юбилейните са рисковиСлед спада на лихви по депозити интересът към тях нараснал Пазарът на монети у нас прави оборот от няколко десетки милиона на година. Има засилен интерес към тях като инвестиция, а обяснението е в липсата на достатъчно доходни алтернативи след рекордния спад на лихвите по депозити и колебанията на капиталовите пазари.

Кошмарът на дипломацията - Западни Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678505

Кошмарът на дипломацията - Западни БалканиБългарското председателство ще подготви страните от региона за интеграцията им в ЕС “Балкан” - така турците наричат планината, която разделя България на Северна и Южна, а оттук и целия полуостров между Адриатическо и Черно море се сдобива с името си. Кои страни се числят към Балканите, е спорно, а дори само причисляването към региона означава

Ти-ри-ри-рам

http://clubz.bg/63340-ti_ri_ri_ram

В България не е срамно да си корумпиран, срамно е да си гей. В първия случай няма да те осъдят, дори ще те похвалят за тарикатлъка и уменията, във втория - ще те охулят и презрат. Сигурно и затова е пълно с толкова явни корумпирани и толкова скрити хомосексуални. Даже си имаме и партия само от хетеросексуални мъже и жени - ако се вярва на лидера й Бойко Борисов, който заяви през 2010, че "в ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените обичат мъже". Трето и четвърто положение няма. 

В последния си годишен доклад за човешките права от март м.г. Държавният департамент на САЩ диагностицира същото - търпимост към корупцията, нетърпимост към различните (гей хора, хора с увреждания, роми, бежанци) в България. 

Пароксизмът, избуял покрай Истанбулската конвенция, и коментарите, повечето от които могат да бъдат отнесени към симптоми на параноиден синдром, го доказват. Да хвърляш обвинения в корупция при тая дунанма си е чиста загуба на време, защото хората не реагират, те са заети да се плашат как учителки ще обясняват на децата им какво е DSD - и те ще станат LGBT.   

Но фактите са факти. Елена Йончева, известна като журналист, в днешна битност депутат от БСП, обвини Делян Добрев, известен като политик, в днешна битност депутат от ГЕРБ, че е гребал с черпак от меда на санирането и от други обществени поръчки чрез родово-общинната окупация на Хасково. Че е теглил заем от офшорна фирма с неясен произход на средствата. По време на вота на недоверие, внесен от еленйончевите съпартийци, Добрев пък  извади данни за десетки хиляди евро, източени от КТБ през кухи фирми, и разказа за дружеските връзки между Йончева и мажоритарния собственик Цветан Василев, понастоящем въдворил се в Белград.

Фирмата на Елена Йончева "Авторска телевизия" е съдружник с офшорна фирма, в дружество с капитал 10 000 лв. - разделен в 100 дяла по 100 лева. "Авторска телевизия" внася 5000 лева за 50 дяла, офшорката - 161 000 евро също за 50 дяла. Задължава се да даде и други 250 000 евро, които са преведени, става ясно от удостоверение от КТБ, което Добрев показа. Следва схема с дружество, упоменавано наред с други в схеми за източване на Корпоративна търговска банка. Но тия патрони вече са изгърмяни. Евродепутатът Николай Бареков извади същите обвинения миналата есен - и Йончева пак каза същото. Няма офшорна фирма. Не е близка с Цветан Василев. Не е имала взаимоотношения с КТБ, а договор с TV7 (издържана от КТБ).

Камъните, с които се замерят Добрев и Йончева, избарабаниха по сутрешни блокове и медийни заглавия - и толкоз. Четвърта година след срутването на КТБ, а делото още не може да тръгне, Цветан Василев бива умело виктимизиран като жертва на лошия Пеевски, и нито един премиер от трите правителства, тримата финансови министри и десетките висши чиновници в регулаторите, спомогнали за надуването на балона в периода 2002-2014, не е подведен под отговорност. Впрочем, като бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев сигурно може да каже публично защо е държал парите на държавната енергетика и други фирми, на които министерството е принципал, в КТБ. 

КТБ дължи по-малко от 1/10 от ресурса си на акционерите, останалото е от вложители, предимно държавни. Само в медийните проекти са потънали около 300 милиона лева, както стана ясно от прокурорския "Общ поглед върху модела КТБ", и единственият назован журналист там е Николай Бареков. Макар мнозина да присъстваха в списъците за посещения в кабинета на Василев. 

Изглежда, че Добрев няма полезен ход. Йончева беше първа с атаката и той винаги ще е в позицията на отбраняващ се. Дори и да я обвини, че е в услуга на руското (военно) разузнаване например. При толкова русофили в България даже ще стане по-симпатична. И с атаки по "джендъра" няма да му се получи. Все пак мъжкото момиче на БСП е Корнелия Нинова.

Отпадане от "Леганес" в Купата на краля затвърди кошмарния сезон на "Реал"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/25/3118060_otpadane_ot_leganes_v_kupata_na_kralia_zatvurdi/?ref=rss


Намиращият се в ужасна форма "Реал" (Мадрид) затвърди пропадането си през настоящия сезон с отпадане от Купата на краля още на четвъртфиналите. Шампионът на Испания отстъпи на своя "Сантяго Бернабеу" на непретенциозния "Леганес" с 1:2 и заради голове на чужд терен напуска надпреварата.<br /><br />Първият мач преди седмица завърши с успех на мадридчани 1:0, но това не се оказа достатъчно. На "Бернабеу" "Реал" игра безобразно и отправи...

Основана е БНБ

https://www.actualno.com/chronicles/osnovana-e-bnb-news_655667.html

Българската народна банка (БНБ) е централната банка на Република България. Тя е една от най-старите централни банки в света, основана на 25 януари 1879 г. Статутът й е уреден със Закона за Българската народна банка, приет на 5 юни 1997 г., обнародван в „Държавен вестник“, бр. 46 от 10 юни 1997 г. Основна цел на Българската народна банка е да поддържа ценовата стабилност чрез осигуряване стабилността на националната парична единица и провеждане на парична политика

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване