Надзирателите отново на протест

https://www.actualno.com/society/nadziratelite-otnovo-na-protest-news_656217.html

Надзирателите ще излязат на нов протест. Причината е, че от министерство на правосъдието не са изпълнили исканията им. От двата синдиката определят като нулеви резултатите от преговорите, водени през последните 6 месеца. Те настояват за 20% увеличение на заплатите и за откриване на повече щатове в системата. Досега те са получили само 5% увеличение, предаде бтв. Протестите започват в понеделник и от синдикатите се заканват да бъдат масови и безпрецедентни, без да се нарушава законът. Заедно

Бърнабич в Давос: Европа е необходима на Балканите, но и Балканите са необходими на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6681545

Бърнабич в Давос: Европа е необходима на Балканите, но и Балканите са необходими на ЕвропаСръбският премиер Ана Бърнабич говори днес на среща на групата "Нови лидери за Европа" в рамките на Световния икономически форум в Давос, където изтъкна, че Европа е необходима на Балканите, но и Балканите са необходими на Европа, а европейската интеграция на страните от Западните Балкани е важен фактор за бъдещето на региона, съобщи Танюг.

След 750 проверки в Банско данъчните затвориха 7 обекта

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sled-750-proverki-v-bansko-danychnite-zatvoriha-7-obekta-254527/

При десетки търговци е започнало целодневно наблюдение с физическо присъствие на инспектори

Германски съд отхвърли иск за забрана на колите от Дизелгейт в Дюселдорф

http://www.mediapool.bg/germanski-sad-othvarli-isk-za-zabrana-na-kolite-ot-dizelgeit-v-dyuseldorf-news274704.html

Германски съд отхвърли в четвъртък иск на организацията "Помощ за околната среда" в Германия (DUH) за забрана в Дюселдорф на движението на автомобили на "Фолксваген (Volkswagen), засегнати от скандала дизелгейт, предаде ДПА, цитирана от БТА. Делото пред административния съд в Дюселдорф е първото от поредица процеси, започнати от неправителствени организации в 10 германски града, в които се настоява градските власти да вземат мерки срещу замърсяването на въздуха и да забранят дизеловите коли. "Помощ за околната среда" в Германия твърди, че всички коли на Фолксваген с двигатели тип EA 189 EU5 трябва да бъдат спрени от движение. Според организацията също така редица центрове за лицензиране не са успели да изтеглят лицензите за работа на автомобили, оборудвани с манипулиращия софтуер. Другите градове, където се водят подобни дела, са Берлин, Франкфурт, Хамбург, Хановер, Кьолн, Майнц, Мюнхен, Щутгарт и Висбаден.

"Има една либерална сган": БПЦ и Истанбулската конвенция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284498_%22%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B3%D0%B0%D0%BD%22%3A+%D0%91%D0%9F%D0%A6+%D0%B8+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D

 Коментар от Полина Паунова:

Ако преди старта на европредседателството имаше очаквания, че българските политици ще се опитат да покажат България като нормална европейска държава, то почти веднага след официалното му откриване стана ясно, че подобни надежди са напълно безпочвени.

Да, с оглед на профила на управляващите беше съвсем очаквано националистите да се обявят против Истанбулската конвенция. Неочаквано беше обаче представители на ГЕРБ (нека не забравяме името на партията: Граждани за европейско развитие на България) да скочат срещу текстовете ѝ. Също толкова изумителна е реакцията на БСП против документа - нищо, че бившият лидер на социалистите Сергей Станишев оглавява ПЕС, чиято кауза е именно Конвенцията. В хора на отрицателите се включи и СДС - марката на прехода и на демокрацията, която обаче в момента май има друго предназначение: от време на време да легитимира ГЕРБ като дясна партия.

Пропагандата

След като пропагандната машина заработи на пълни обороти, се наложи да получим разяснения отвън какво точно означават текстовете на Конвенцията. Очевидно не сме с достатъчно хладен разум, за да ги разберем.

И докато политици и общество се впуснаха в дебати какво е джендър (през 21 век, в една европейска държава), мъж преби до смърт съпругата си в Хасково. Според различните статистики, всяка трета жена в Европейския съюз е ставала жертва на някаква форма на насилие. Според Българския фонд за жените, в България съотношението е същото.

Подобни смущаващи констатации не само не промениха тона на дебата за и против Истанбулската конвенция. Те просто остават извън него. Противниците на документа смятат за необходимо да се бунтуват срещу “третия пол”, макар че той изобщо не намира място в него. За сметка на това убитата жена в Хасково остава в периферията.

Особено внимание в тази история заслужава поведението на Българската православна църква. Нека още в самото начало да уточним: дали църквата приема или не Истанбулската конвенция, не е интересна тема, тъй като това е право на самата църква. Тя е независима и затова не могат да ѝ бъдат налагани становища и позиции. Дали клирът ще си затвори очите пред пребити до смърт жени в името на това да брани “християнското семейство” от третия пол (нищо, че всъщност никой не иска да го наложи), в крайна сметка си е работа на самия клир. И издава неговите ценности и отношението му към собствените му миряни. Когато обаче църквата реши да се меси в една държава със светско управление - това определено е проблем.

Първо отец Дионисий нарече част от гражданите на България “либерална сган” и препоръча отлъчване от църквата на онези депутати и министри, които подкрепят конвенцията срещу насилието над жени. Малко след това Светият синод обяви, че всеки ден в храмовете на България ще има молитви против документа, а представителите на църквата демонстрираха абсолютно неприемливо поведение по време на дискусия по темата, организирана от Народното събрание.

Поведението не е неприемливо заради мнението на клира. А заради начина, по който то се демонстрира. Представителите на БПЦ пристигнаха в Софийския университет, носейки хоругва с лика на Васил Левски. Заеха първите редове в аулата, но вместо да участват в дебата (а събитието бе обявено именно като дебат), те просто издекламираха позицията си, зачеркваща всяко друго мнение. И напуснаха.

Когато църквата се държи като политически субект

В една светска държава подобно поведение е недопустимо. Защото представлява пряка намеса в политическия живот на страната. И ако всяка религиозна деноминация има правото да изказва мнение, то заплахите към политически лица от страна на църквата (каквито и да са тези лица) са наистина скандално поведение.

Скандален е и начинът, по който църквата се опитва да бъде страна в политическия процес. Закичването с образа на Левски е точно това - манипулативен политически аргумент на духовни лица в един светски спор.

Но да оставим настрана спора за Истанбулската конвенция, който в общи линии е точно толкова нелеп, колкото и разговорът дали драконите, обитаващи българските планини, са червени или лилави. Просто защото дракони няма.

Темата далеч не е първата, която показва как църквата може да бъде употребявана за политически цели (да не забравяме, че тя бе призована да се намеси в спора). Съвсем пресен пример имаме от края на септември миналата година, когато патриарх Неофит се срещна с руския главен прокурор Юрий Чайка в София. Среща, която се превърна в политически символ. И в практическо обяснение за каналите на влияние в България.

Политиците трябва да са наясно, че когато призовават БПЦ да заеме позиция, те сами подкопават светската си власт. Трябва да знаят и това: когато не се бунтуват срещу факта, че църквата нарича част от гражданите „сган", не бива да се учудват, ако един ден някой Божи служител с лика на Левски в ръце обяви и тях за сган и ги анатемоса. А подтикът за това може да дойде от Юрий Чайка например.

И не на последно място: много от гражданите на държавата България са миряни на същата тази църква. И е редно да знаят, че тя ги вижда като сган.

Как ли обича хората един духовник, който ги смята за сган? И духовник ли е това или по-скоро националистически лидер?

 

Баба с опасност за живота, шофьорка я помете на пешеходна пътека в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6681554

Баба с опасност за живота, шофьорка я помете на пешеходна пътека в ПловдивЖена е в тежко състояние след пътен инцидент вчера в Пловдив, съобщиха от полицията. Сигналът е подаден около 20.20 часа – на кръстовище между бул. „Източен“ и ул. „Богомил“ рено направило десен завой, като отнело предимството и ударило пресичаща на пешеходна пътека 74-годишна пловдивчанка. Пострадалата е настанена в болница с опасност за живота.

Безплатни 1.5 кубика вода месечно за социално слаби

http://www.mediapool.bg/bezplatni-15-kubika-voda-mesechno-za-sotsialno-slabi-news274703.html

Регионалното министерство започва да събира предложения и мнения за изработването на нов закон на водоснабдяването и канализация, който да регламентира месечни количества от безплатни 1.5 куб.м вода и монтирането на безплатни водомери за социално слабите. Базовите документи за "скелета" на бъдещия закон са публикувани на сайта на ведомството и предвиждат също създаването на отделен воден регулатор и изработването на подземен кадастър на съществуващата ВиК мрежа, който да се допълва.След като ведомството първоначално обяви, че тези екзистенц минимум количества ще струват по лев кубика, после се поправи, че ще са безплатни. В 30-дневен срок ще се събират коментари и предложения за това какво да включва бъдещият нов ВиК закон на имейл zvik@mrrb.government.bg или на пощенския адрес на МРРБ. Това, което засяга най-много социално слабите потребители е въвеждането на механизъм за гаранции, че няма да бъдат оставени без вода заради невъзможност да плащат. На базата на изчисления е преценено,че 50 литра дневно вода са минималното количество за ползване – или 1.5 куб. м месечно. Определените от Агенцията за социално подпомагане като социално слаби няма да плащат за ползването на такива количества месечно, като това специфично потребление ще се плаща от бюджета чрез специално създаден фонд. Потребление над тези обеми обаче ще е за сметка на консуматорите. Предложени са три базови варианта, по които да става заплащането на тези 1.5 куб. м Социално слабите, които нямат водомери, ще получат безплатни измервателни уреди, за да може да се засича точното потребление. Уредите ще се монтират от съответните водни оператори, а цената ще се поема от държавния бюджет през бъдещия фонд за тези цели. Проверката за техническата изправност на водомерите на бедните семейства също ще е за сметка на данъкоплатците. Кои са уязвимите потребители, които ще получат безплатни 1.5 куб. м месечно, ще определя Агенцията за социално подпомагане като списъкът ще се обновява на всеки три месеца. Идеята на новия закон е да отговори и на европейските изисквания за отпушване на субсидирането на водния сектор от еврофондовете. Ще се уреди собствеността на ВиК инфраструктурата и ще се определят функциите на асоциациите по ВиК и собствениците на публичната ВиК инфраструктура, както и техните задължения за постигане на качеството на питейните води и пречистването на отпадъчните води. Документът трябва да регламентира и редът за планиране на развитието, за изграждане и за управление на водоснабдителните и канализационните системи. Неговите разпоредби трябва да стимулират окрупняването, разработване и актуализиране на регионални генерални планове, възникване и учредяване на сервитути и упражняване на правата, произтичащи от тях, разработване, попълване и ползване на подземен кадастър и др. Предвижда се още създаването на отделен воден регулатор, който в момента е част от Комисията за енергийно и водно регулиране, но органът има недостиг на финансиране и на административен капаците. По време на консултацията ще бъдат приемани предложения за управлението на ВиК системите и съоръженията след приключване или изтичане на действащите към момента договори за тяхното стопанисване, поддържане и експлоатация и предоставяне на ВиК услугите, промени в границите на обособените територии или броя на ВиК операторите, начинът на управление на активите и др.

Безплатни водомери и 1.5 кубика вода месечно за лев за социално слаби

http://www.mediapool.bg/bezplatni-vodomeri-i-15-kubika-voda-mesechno-za-lev-za-sotsialno-slabi-news274703.html

Регионалното министерство започва да събира предложения и мнения за изработването на нов закон на водоснабдяването и канализация, който да регламентира месечни количества от 1.5 куб. вода на цена от един лев и монтирането на безплатни водомери за социално слабите. Базовите документи за "скелета" на бъдещия закон са публикувани на сайта на ведомството и предвиждат също създаването на отделен воден регулатор и изработването на подземен кадастър на съществуващата ВиК мрежа, който да се допълва. В 30-дневен срок ще се събират коментари и предложения за това какво да включва бъдещият нов ВиК закон на имейл zvik@mrrb.government.bg или на пощенския адрес на МРРБ. Това, което засяга най-много социално слабите потребители е въвеждането на механизъм за гаранции, че няма да бъдат оставени без вода заради невъзможност да плащат. На базата на изчисления е преценено,че 50 литра дневно вода са минималното количество за ползване – или 1.5 куб. м месечно. Определените от Агенцията за социално подпомагане като социално слаби ще плащат по 1 лев за ползването на такива количества месечно, като разликата до реалната цена за това специфично потребление ще се покрива от бюджета чрез специално създаден фонд. Потребление над тези обеми обаче ще се плаща от консуматорите. Предложени са три базови варианта, по които да става разплащането на разликата между определените от водния регулатор цени за кубик и фиксирания един лев за 1.5 куб. м. Социално слабите, които нямат водомери, ще получат безплатни измервателни уреди, за да може да се засича точното потребление. Уредите ще се монтират от съответните водни оператори, а цената ще се поема от държавния бюджет през бъдещия фонд за тези цели. Проверката за техническата изправност на водомерите на бедните семейства също ще е за сметка на данъкоплатците. Кои са уязвимите потребители, които ще получат цена от лев за 1.5 куб. месечно, ще определя Агенцията за социално подпомагане като списъкът ще се обновява на всеки три месеца. Идеята на новия закон е да отговори и на европейските изисквания за отпушване на субсидирането на водния сектор от еврофондовете. Ще се уреди собствеността на ВиК инфраструктурата и ще се определят функциите на асоциациите по ВиК и собствениците на публичната ВиК инфраструктура, както и техните задължения за постигане на качеството на питейните води и пречистването на отпадъчните води. Документът трябва да регламентира и редът за планиране на развитието, за изграждане и за управление на водоснабдителните и канализационните системи. Неговите разпоредби трябва да стимулират окрупняването, разработване и актуализиране на регионални генерални планове, възникване и учредяване на сервитути и упражняване на правата, произтичащи от тях, разработване, попълване и ползване на подземен кадастър и др. Предвижда се още създаването на отделен воден регулатор, който в момента е част от Комисията за енергийно и водно регулиране, но органът има недостиг на финансиране и на административен капаците. По време на консултацията ще бъдат приемани предложения за управлението на ВиК системите и съоръженията след приключване или изтичане на действащите към момента договори за тяхното стопанисване, поддържане и експлоатация и предоставяне на ВиК услугите, промени в границите на обособените територии или броя на ВиК операторите, начинът на управление на активите и др.

"Еврофутбол": Петцифрени суми от футболни прогнози са спечелени в София вчера

http://www.cross.bg/talon-sofiya-sistema-1566265.html

/КРОСС/ Петцифрени суми от футболни прогнози са спечелени в София на 24.01.2018 г. Най-големият удар е на стойност 18 705,51 лв. с талон само за 2 лв. Участникът е играл с осем мача в права колонка за Краен изход „Х" в букмейкърския пункт в подлеза на кръстовището на бул. „България" и бул. „Гоце Делчев". Друг познавач си е тръгнал с 11 993, 65 лв. от система за 1, 2, 3 и 4 от 4 мача. Третият майстор на предвижданията е спечелил 8 711,19 лв. с талон от 66 лева. Той е използвал система 4, 5 и 6 от 6 мача плюс един твърд знак. Четвърти фен на футбола, прибрал солидна сума от столичен пункт на букмейкърската къща вчера, също е играл със система. Неговата включва 4, 5, 6, 7 и 8 от 8 двубоя. Печалбата му е в размер на 7 890,94 лв., като е можел да си тръгне и с 6-цифрена сума, ако не беше сбъркал резултата за една от срещите. Вчерашният ден донесе добри приходи в София и за почитатели на новия продукт на „Еврофутбол" - виртуалните надбягвания с коне. Двама късметлии взеха съответно 1050 и 686 лв. от Трио. Със същата прогноза и талон за левче участник от Вършец пък удари 1050 лв.    

Вучич: Строителството на газовата връзка България-Сърбия започва през лятото

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-stroitelstvoto-na-gazovata-vryzka-bylgarija-syrbija-zapochva-prez-ljatoto-news_656210.html

Очаквам през месец юни или юли да започнем реално изграждането на интерконекторната връзка между България и Сърбия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич. „След като построим интерконекторната връзка между България и Сърбия, ще трябва да изградим газопровод до унгарската граница“, каза още той. Според него интерконекторната връзка ще позволи на Сърбия да получава газ от „Турски поток“, за което очаква и финансиране от ЕС. Пред „Спутн

Глен Хюз открива „Варна мега рок“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284497_%D0%93%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%A5%D1%8E%D0%B7+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9E%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%BA%E2%80%9C

 Легендарният Глен Хюз ще е една от големите звезди на „Варна мега рок“, съобщи бившият кмет на Каварна и организатор на събитието Цонко Цонев – Кметъла. Фестивалът ще се проведе на 18 и 19 август в откритата зона за отдих на пристанището до Морска гара. „Глен пристига по-рано у нас за Деня на Варна, 15 август, каза за „Монитор“ Цонев. “Тук ще се видят с Б.Т.Р., които също ще са на празника на града. Ще бъде фронтмен на групата в деня на откриването на рок фестивала, като ще изпълнява само песни на Deep Purple. Имаме договор и с дурго голямо име и след извършване на плащанията, ще мога да обявя коя е групата. Вече казах, че е много популярна, от ранга на Manowar. Другата българска група, която ще участва в деня на откриването на фстивала, е „Кикимора“, каза още Кметъла.

Глен Хюз не е стъпвал на родна земя от 2012 г, когато беше гост на "Каварна рок фест". „Много съм развълнуван, че след дълго отсъствие се връщам в България. Радвам се да видя скъпия ми приятел Цонко, момчетата от Б.Т.Р и разбира се всички прекрасни фенове в България. Точно преди рождения ми ден, това ще бъде голям празник.“, обяви във Фейсбук бившият басист и глас на Purple.  

Eвропейският бизнес: Очакваме от България подкрепа за финансовата рамка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6681548

Eвропейският бизнес: Очакваме от България подкрепа за финансовата рамкаПодкрепа за обсъждането на следващата Многогодишна финансова рамка /МФР/ е едно от очакванията на европейския бизнес от българското председателство на Съвета на ЕС. В писмо до премиера Бойко Борисов, разпространено от Българската стопанска камара, ръководството на BusinessEurope напомня, че предложението за следващата МФР ще бъде публикувано

Социологът Атанас Мерджанов пред Фрог: БСП няма основание да се гордее с този вот

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/sotsiologat-atanas-merdjanov-pred-frog-bsp-niama-osnovanie-gordee-tozi-vot.html

Как беше организиран и очаквано ли не мина вотът на недоверие към правителството на ГЕРБ и ОП? Кои са причините за провала на опозицията и др. въпроси зададе „Фрог нюз” към социолога Атанас Мерджанов, бивш депутат в 38-ото, 40-ото и 41-то НС и член на ВС на БСП.

Социологът Атанас Мерджанов пред Фрог: БСП няма основание да се гордее с този вот

https://frognews.bg/novini/sotsiologat-atanas-merdjanov-pred-frog-bsp-niama-osnovanie-gordee-tozi-vot.html

Как беше организиран и очаквано ли не мина вотът на недоверие към правителството на ГЕРБ и ОП? Кои са причините за провала на опозицията и др. въпроси зададе „Фрог нюз” към социолога Атанас Мерджанов, бивш депутат в 38-ото, 40-ото и 41-то НС и член на ВС на БСП.

За българските студенти мигрантите са заплаха, но и "стълб за икономическо развитие"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/25/3118321_za_bulgarskite_studenti_migrantite_sa_zaplaha_no_i/?ref=rss


Българските студенти са единствените сред колегите си от още 16 държави, за които мигрантите са едновременно заплаха за националната сигурност, но и "стълб за социо-икономическо развитие и промотиране на демокрацията в приемащите страни".<br /><br />Това показват резултатите от международно проучване, инициирано от 20 студентски организации. Данните бяха оповестени от Висшето училище по мениджмънт във Варна във връзка със започващото утре събитие за обучение на студентите...

Стоян Братоев: Големият зелен проект на София е метрото

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/stoian-bratoev-golemiiat-zelen-proekt-na-sofiia-e-metroto-254525/

Изграждането на един километър на подземната железница е в пъти по-евтино отколкото в другите европейски страни, посочи изпълнителният директор на "Метрополитен"

ЕК настоява България да приложи разпоредбите за обмен на данни

//dariknews.bg/novini/sviat/ek-nastoiava-bylgariia-da-prilozhi-razporedbite-za-obmen-na-danni-2074681

Европейската комисия съобщи, че е изготвила мотивирано становище за Австрия, България, Люксембург и Испания за неизпълнение на задължението за прилагане на разпоредбите на ЕС, свързани с европейска

Три от най-странните религии по света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tri-ot-naj-strannite-religii-po-sveta-video-2074613

Религията е съвкупност, система от възгледи, нагласи и обичаи. А възможността на човешкото въобръжение да произвежда божества и свръхестествени сили е безкрайна. Затова днес са популярни, а и официално регистрирани вероизповедания, които са доста странни. Вижте 3 от най-странните религии:

MTV поиска 300 хил. евро за ново плажно парти, Варна дава половината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284496_MTV+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+300+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%2C+%D0%92%D0%

 Да се предоставят 150 000 евро за ново грандиозно лятно шоу MTV Presents Varna Beach. Това реши постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет във Варна. Тези средства не са включени в общата рамка от 16,8 млн. лева, отпуснати за развитието на култура през тази година. Решението трябва да премине и през комисията по финанси и бюджет, преди да бъде окончателно одобрено от Общинският съвет.

Музикалният гигант MTV има желание да повтори грандиозното събитие от миналата година във Варна, като и това лято ще организира мащабно шоу на варненския плаж, което ще струва над 2 млн. евро. За да се случи събитието обаче се иска Община Варна да участва с 15% от разходите по организацията и популяризирането, които възлизат на 300 хил. евро. В писмо до Община Варна, Робърт Куирк от продуцентската компания Roqu media Bulgariq limited изтъква, че проектът MTV presents Varna beach се смята за голям успех за Варна и бележи началото на развитието на нова туристическа вълна за района. „По време на концерта на варненския плаж през юли, 2017 година беше издигната сцена, която беше най-голямото сценично съоръжение, построявано някога в България.

Специално едночасово телевизионно шоу бе записано от събитието на живо, като сега се излъчва в над 80 държави по света. То ще продължи да се излъчва многократно в продължение на 12 месеца и ще бъде гледано от над 300 милиона души. Стойността на дейностите по отношение на медиите, международните връзки с обществеността и рекламата за града са за над 22 милиона евро. Само през септември м.г. Варна получи над 4 000 часа международно популяризиране“, изтъкват още от продуцентската компания.

С цел проектът да има продължителен положителен ефект за града, е изключително важно да се продължи развитието на инициативата през следващите 5 години, посочват още в писмото си организаторите. Те са подбрали важни международни партньори, които имат голямо значение за успеха на проекта, като включват туристически агенции, авиокомпании, туроператори и компании за издаване на билети, които ще гарантират, че броят на международните посетители във Варна ще нарасне значително.

Цитат на деня: На Цветанов ще му отива фигурата с половината рокля

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/25/3118299_citat_na_denia_na_cvetanov_shte_mu_otiva_figurata_s/?ref=rss


"И един въпрос искам да задам на Цветан Цветанов - ако се приеме конвенцията, той коя от тези три фигурки се припознава, че ще бъде... Мисля, че тази с половината рокля най ще му отива."<br /><br />Това заяви депутатът от "БСП за България" Стоян Мирчев, след като социалистите внесоха 74 депутатски подписа за иницииране на референдум с въпрос "Трябва ли българското Народно събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция?". Социалистът показа картинка...

С диетата "Плосък корем" отслабваме 8 кг за месец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6681561

С диетата "Плосък корем" отслабваме 8 кг за месецАмерикански здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

ГЕРБ отлага Истанбулската конвенция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284495_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+

 

Патриотите благодарни, БСП внесе 74 подписа с искане за референдум

ГЕРБ отлага за известно време гласуването на ратификацията на Истанбулската конвенция, докато се проведат дебати и разяснителна кампания сред обществото. Това стана ясно от думите на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента. Така ПГ на ГЕРБ са решили, че е нужно повече запознаване и информиране на гражданите, заради спекулациите, които се внушавали покрай конвенцията. „В момента обществото сериозно е подведено“, обясни Цветанов. В тази връзка управляващите ще инициират серии от дебати, кръгли маси, разговори с експерти, академичната общност, неправителствени организации, включително и със Светия Синод, така че да разсеят всички съмнения. По тази причина се спира обсъждането и гласуването й в парламентарните комисии. Красимир Велчев, които оглавява комисията по вероизповедания, обяви, че документът няма да бъде обсъждан и отпада от дневния ред на неговата комисия, която всъщност е водеща по темата.

Цветанов обясни, че конвенцията трябва все пак да се приеме до края на българското председателство на ЕС, а то пък изтича до края на юни. Той даде да се разбере,че това решение за отлагане на конвенцията е съгласувано с премиера Бойко Борисов. „Всяко едно решение в парламентарната група или в Министерски съвет се съгласува между ръководството на ГЕРБ“, обясни Цветанов. Той отново отхвърли обвиненията, че с конвенцията се въвежда третия пол и еднополовите бракове. Цветанов подчерта, че е нормално да има различни позиции между коалиционните партньори. Той припомни, че имат програма и всеки въпрос извън нея е възможно да има разминаване и решението е в НС. В случая така било и с Истанбулската конвенция. Във връзка с информацията, че Борисов е пращал на депутатите от ГЕРБ СМС-и със заръка да няма отстъпление от конвенцията, Цветанов заяви: "Всяка една парламентарна група има своите информационни канали", каза той и обясни, че те също имат тяхна група. Той обаче отрече да е имало натиск над депутатите и даде да се разбере, че гласуването за конвенцията ще бъде политическо решение.

От своя страна Данаил Кирилов, който оглавява правната комисия обясни, че към конвенцията ще има допълнителна тълкователна декларация. В нея те ще запишат нашите конституционни норми за брака между мъж и жена и понятието пол. По думите му не може с внушения да се интерпретират правни понятия и да се внушава страх. Кирилов обясни, че от ГЕРБ ще довършат разяснителната си кампания относно документа и ще докажат истинския смисъл на конвенцията. ГЕРБ обвиниха БСП в двойни стандарти и лицемерие относно конвенцията. Десислава Атанасова пък обвини БСП в амнезия и даже деменция, защото соцлидерката Корнелия Нинова е обещавала лично на жените социалистки от София и Смолян на срещи с тях, че документът за защита на жените от домашно насилие ще бъде подкрепен от социалистите.

Патриотите пък благодариха на ГЕРБ, че са ги послушали и са отложили конвенцията. Според Волен Сидеров това била първата стъпка напред в повишаване на коалиционната култура между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и призна, че не е запознат в пакета от законодателни промени, които правосъдното министерство подготвят по темата. Според патриотите най-опасни са членове 3,4,12,14 и 60 от конвенцията. „Пет члена на практика променят цялата й същност“, допълни Славчо Атанасов. Именно в член 12 се отваря врата на еднополовите бракове. В чл. 14 пък се налага на децата да изучават нестереотипните роли на пола. Те са убедени, че съпътстващата декларация няма правен смисъл.

Междувременно БСП внесоха искане с 74 подписа за провеждане на референдум дали трябва да приемем конвенцията. Социалистът Жельо Бойчев е категоричен, че референдумът става още по-наложителен, след като от ГЕРБ обявиха, че въпросът се отлага, но пък трябва да бъде решен до края наевропредседателството. Според него управляващите не успели да организират обществена дискусия. БСП  припомниха,  че обществото е разделено по темата, вероизповеданията също са срещу ратификацията. Дебатът по темата пък бил скрит от Министерски съвет съвсем умишлено. Според Стоян Мирчев  ГЕРБ и Цветанов са излъгали, че разяснителният доклад към конвенцията няма нищо притеснително и прочете част от него. Така според текста на документа освен към жени и деца, дискриминация не се допуска и към транссексуални, травестити и други.  Той показа снимка с фигурки на мъж, жена и човече с половин пола и попита Цветанов  към коя от тези фигурки се определя, ако конвенцията все пак бъде приета.

Малко по-рано през деня вицепремиерът Екатерина Захариева също се обяви са отлагане и дебат. „Не сме дебили, знаем какво е жена“, коментира в кулоарите на НС пък герберът Георги Марков , който е категорично против конвенцията.

Велизар Енчев: Каракачанов защо укрива информация за корупция и защо Военна прокуратура го разследва?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/velizar-enchev-karakachanov-zashto-ukriva-informatsiia-koruptsiia-zashto-voenna-prokuratura-razsledva.html

За кой ли път сутрешният блок на Би Ти Ви е уютен офис на управляващите, в който само кафе не им сервират. Въпреки новината отпреди седмица, че Военна прокуратура разследва военния министър за негови изявления, касаещи корупцията в оглавяваното от него ведомство, Хекимян му спести неудобния въпрос, пише журналистът Велизар Енчев.

Велизар Енчев: Каракачанов защо укрива информация за корупция и защо Военна прокуратура го разследва?

https://frognews.bg/novini/velizar-enchev-karakachanov-zashto-ukriva-informatsiia-koruptsiia-zashto-voenna-prokuratura-razsledva.html

За кой ли път сутрешният блок на Би Ти Ви е уютен офис на управляващите, в който само кафе не им сервират. Въпреки новината отпреди седмица, че Военна прокуратура разследва военния министър за негови изявления, касаещи корупцията в оглавяваното от него ведомство, Хекимян му спести неудобния въпрос, пише журналистът Велизар Енчев.

Кога Елтън Джон тръгва на последното си турне

http://clubz.bg/63370-koga_eltyn_djon_trygva_na_poslednoto_si_turne

Британският певец Елтън Джон заяви в Ню Йорк, че последното му турне ще е тригодишно, преди да се посвети на отглеждането на двете си деца, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

70-годишният Елтън Джон обаче няма да сложи край на кариерата си като музикант и композитор, която продължава повече от 50 години.

"Надявам се да продължа да творя до смъртта си", каза той на пресконференция в Ню Йорк, предавана директно в интернет. 

Известният певец, пианист и композитор поясни, че с това турне иска да благодари на феновете, които са го подкрепяли от началото на кариерата му през 70-те години на миналия век. Той взел решението за турнето през 2015 г., докато бил във Франция, а през следващите две години го планирал.

Елтън Джон отбеляза, че иска да прекарва повече време със семейството си и че двете му деца ще са на 10 и 8 години, когато турнето му приключи през 2021 г. "Приоритетите ми сега са децата и семейството ми", увери той. 

Елтън Джон седна зад пиано и изпълни песните "Tiny Dancer" и "I'm Still Standing". Певецът носеше характерните си тъмни очила и яке в ярки цветове с надпис "Гучи обича Елтън".

Последното му турне ще започне с концерт на 8 септември в Алънтаун, Пенсилвания, и ще включва 300 шоута в Северна Америка, Европа, Азия и Южна Америка.

Днес Висоцки щеше да навърши 80 години

https://offnews.bg//kultura/dnes-visotcki-shteshe-da-navarshi-80-godini-673556.html

Днес гениалният руски певец, поет и актьор Владимир Висоцки щеше да навърши 80 години. 

Той е роден на 25 януари 1938 г. в Москва в семейство на служещи в Червената армия. Когато започва Великата отечествена война  баща му тъкмо е завършил телеграфопощенски техникум и заминава на фронта. През есента на 1941 г. Владимир Висоцки и майка му са евакуирани в гр. Бузулук, Чкаловска област. 

Младият Висоцки и неговата майка се завръщат в Москва през 1943 г., където той постъпва в първи клас на 273-то училище „Шчербаковски“. От 1947 до 1949 г. Висоцки учи в руско училище в Германия, където баща му, тогава военнослужещ, е изпратен на работа. Обучава се и в музикална школа, където прави първи стъпки в музикалното си образование.

През 1949 г. Висоцки се завръща в Москва, където постъпва в 186-то училище в Коминтерновски район и там завършва десети клас през 1955 г. Той става комсомолец, член е на комсомолското бюро и редактор на стенвестника в десети клас.

През 1956 г. постъпва в класа за актьори на Школата-студия на Московски художествен академичен театър „Немирович-Данченко“, където е студент до 1960 г. 

В трети курс от своето следване Висоцки участва в ролята на Порфирий Петрович в откъса от сцената между Разколников и Порфирий Петрович от „Престъпление и наказание“ на Достоевски. Художественият съвет на театралния институт дава похвална оценка за това участие, с което младият актьор разкрива нова, неподозирана страна от своя талант.

Владимир Висоцки оставя след себе си повече от 800 песни и 1100 стихотворения. Изнасял е концерти в СССР и на много места по света. Бил е на турне в България от 6 до 23 септември 1973 г.   

Източните черноморски региони на Турция привличат чуждите купувачи на имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284494_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%

 Източните черноморски региони на Турция отчитат безпрецедентен ръст на броя на чуждестранните купувачи на имоти, пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.

Чужденци са купили общо 2 842 къщи през 2017 г., което е със 155% повече в сравнение с предходната 2016 г., показват данните на регионалната поземлена дирекция в Трабзон.

Трабзон, Артвин, Ризе, Гюмюшхане, Байбурт и Гиресун са най-популярните жилищни пазари в региона сред чужденците.

Ръстът се счита за едно от доказателствата, че плановете на турското правителство за увеличаване на чуждите инвестиции в имоти дават резултати, отбелязва изданието.

През миналата година правителството на Турция реши да въведе много отстъпки и стимули за чужденци, които купуват имоти в страната. На чуждестранни инвеститори се предлага турско гражданство при инвестиция в имот на стойност поне 1 млн. долара, капиталова инвестиция в размер на минимум 3 млн. долара или депозит от 3 млн. долара в турска банка. Има възможност за получаване на турски паспорт и при създаване на поне 100 работни места в страната.

 

Купувачите от чужбина са освободени и от ДДС при инвестиция в недвижим имот. Изключението се прилага и за турци, които са живели и работили в чужбина повече от шест месеца. Условието е сделката да се плати с чуждестранна валута и имотите да се държат минимум една година след покупката.

Мерките бяха обявени, след като през 2016 г. сделките с имоти, реализирани от чужденци, спаднаха с почти 20%, припомня изданието.

Граждани на Ирак, Саудитска Арабия и Кувейт и Азербайджан съставляват по-голямата част от чуждестранните купувачи на жилища в Турция.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

 

Румънец шофирал с над 2 промила алкохол по пътя Русе - Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6681546

Румънец шофирал с над 2 промила алкохол по пътя Русе - БялаРумънец шофирал камион с над 2 промила алкохол на пътя Русе-Бяла. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Около 21,30 часа снощи граждани съобщили на тел. 112, че по главния път се движи неадекватно товарен автомобил. В района на Бяла екип на полицията спира за проверка возилото. То било управлявано от 49-годишен румънец.

Възпитават варненски студенти на толерантност към мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=367824

Събитие под надслов „Обществени нагласи към миграцията и подходи за европейска толерантност и недискриминация“ ще се проведе във Варна на 26 януари, научи Moreto.net. Форумът е с домакинството на Висше училище по мениджмънт (ВУМ), където се обучават студенти от над 50 националности.

Лондон е водещият град за инвестиции в бизнес имоти в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284493_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D0%

 Лондон е водещият град за глобални инвестиции в бизнес имоти през 2017 г. Това показват данни на консултантската компания JLL, които опровергават доскорошните твърденията, че несигурността около Brexit затруднява вложенията в сектора.

През миналата година инвестициите в бизнес имоти в Лондон са нараснали с 35% спрямо 2016 г. до 26,7 млрд. евро.

На второ място е Лос Анджелис с 18,6 млрд. евро, а Ню Йорк пада на трето със своите 17 млрд. евро.

Данните на компанията показват устойчивост на световния пазар на недвижими имоти въпреки геополитическата несигурност. Обемът на сделките в глобален мащаб достига 567 млрд. евро за цялата 2017 г., което надхвърля нивата, отчетени през 2016 г.

Заради очертаващите се предизвикателства пред пазара на бизнес имоти в световен план обаче експертите очакват забавяне на инвестициите. За тази година прогнозата е, че обемите ще са с 5-10% по-ниски заради трудното намиране на качествени, първокласни активи и затягането на дисциплината на инвеститорите предвид очаквания край на възходящия цикъл на пазара.

Водещите градове се очаква да привлекат една четвърт от инвестициите в сектора на имотите по света през следващите три години, като на челните места ще са Лондон и Ню Йорк. Сред лидерите ще попаднат още Амстердам, Лос Анджелис, Сан Франциско, Шанхай, Сидни и Торонто. Градове като Берлин, Бостън и Сиатъл, установили се като водещи центрове за наука и технологии, ще продължат да укрепват завоюваните позиции.

Заради недостига на качествени активи в топ 30 на най-предпочитаните дестинации ще влязат и градове като Ванкувър, Бризбейн и Осло.

Световните топ 7 обаче - Лондон, Ню Йорк, Токио, Париж, Сингапур, Хонг Конг и Сеул, ще се задържат на върховите си позиции поне в средносрочен период.

Що се отнася до най-популярните държави за инвестиции в имоти в световен мащаб, Великобритания оглавява списъка, като си връща лидерството, а Германия остава след нея. Това показват данни на BrickVest, цитирани от онлайн изданието property-wire.com.

На второ място са САЩ, следвани Франция, а едва на четвърто място се нарежда Германия.

Продължава да се увеличава и интересът към второстепенни пазари на имоти заради възможностите за по-голяма доходност.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова

Променя се редът за разследване на жп инцидентите

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/25/3118310_promenia_se_redut_za_razsledvane_na_jp_incidentite/?ref=rss


Промяна в реда на докладване и разследване на железопътни произшествия предвижда приетите днес от депутатите на първо четене промени в Закона за железопътния транспорт.<br /><br />Измененията се налагат от европейска директива, която България не прилага правилно и затова е в процедура по нарушение, обявена от Европейската комисия.<br /><br />Сега произшествията в железниците се разследват от изпълнителната агенция "Железопътна администрация", която е...

Да бъде изработен подземен кадастър за ВиК предвижда нов закон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284492_%D0%94%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%9

 Изграждането на подземен кадастър, който да описва цялата ВиК мрежа в страната, е една от идеите, които ще залегнат в новия Закон за водоснабдяването и канализацията. Днес започва обществената консултация за изготвяне на законопроекта, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

С новия закон ще се урежда стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията и предоставянето на ВиК услугите, като се дефинират права и задължения на потребителите. Ще се регламентира редът за планиране на развитието, изграждането и управлението на ВиК системите, консолидацията, разработването на регионални генерални планове, възникване и учредяване на сервитути и упражняване на произтичащите от тях права.

По време на консултацията ще бъдат приемани предложения за управлението на ВиК системите и съоръженията след приключване или изтичане на действащите към момента договори за тяхното стопанисване, поддържане и експлоатация и предоставяне на ВиК услугите, промени в границите на обособените територии или броя на ВиК операторите, начинът на управление на активите и др. 

Като приложение на обществено обсъждане се подлага и Механизъм за гарантиране на защитата на уязвимите потребители и/или ползватели в контекста на Стратегията за финансиране на ВиК отрасъла. Защитата на тези лица ще се реализира чрез закона и затова в него се дефинират термините „ползвател на ВиК услуга“, „уязвим потребител или ползвател“ и „гарантирано минимално количество водопотребление“.

Една от мерките в механизма е за определените като уязвими потребители да се гарантира изразходването на минимално количество до 50 л вода на човек на ден или 1,5 куб. м на месец с цена от 1 лв./куб. м. Разликата до определената от съответния ВиК оператор цена ще се субсидира от държавния бюджет.

Освен това доставката, монтажът и пломбирането на водомер в полза на уязвими лица да се извършва от оператора, а разходите да му се възстановяват от държавния бюджет като част от изплащаната му субсидия.

В механизма се предлага мерките за защита на уязвимите потребители да се осъществяват чрез взаимодействие между създаден със Закона за ВиК Фонд и ВиК операторите. Регламентацията на финансовите взаимоотношения по този начин ще осигури по-ефективен контрол и ще ограничи максимално излишните разходи за администриране на процеса по разплащане.

Информация за лицата, попадащи в обхвата на групите уязвими потребители, ще бъде подавана на Фонда от Агенцията за социално подпомагане.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Турско семейство пострада на Тракия, 8-годишно дете излетя през предния прозорец

https://offnews.bg//112/tursko-semejstvo-postrada-na-trakia-8-godishno-dete-izletia-prez-pred-673569.html

При катастрофа край Нови хан на автомагистрала "Тракия" е пострадало 4-членно семейство с турско гражданство. Те са приети в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна", съобщиха за "Фокус" от лечебното заведение.

Бащата (на 42 г.) е с фрактура на гръдна кост, фрактура на 11-и и 12-и прешлен и фрактура на лява слепоочна кост. Той е стабилизиран. Майката (на 32 г.) е без сериозни наранявания.

При удара, детето им (на 8 г.) е изхвърчало през предния прозорец на автомобила. То все още се преглежда.

Мъж на 26 години, техен племенник, също е приет за лечение, като и неговите прегледи не са приключили към момента.

Според bTV причина за катастрофата е заспиване зад волана. Колата се е ударила в дърво край пътя. 

Пазарът на индустриални имоти и складове в България се развива динамично

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284491_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2

 Динамиката на пазара на складови площи в България се запазва през 2017 г. Търсенето се концентрира върху нови и модерни складове и индустриални имоти, включително и малки площи до 500 кв.м, посочва се в годишния анализ на платформата БГСклад.

Инвеститорите, които търсят за покупка терени за логистични и производствени площи, все още не могат да „преглътнат“ факта, че на базата на цени на земя и цени на ново строителство тяхната възвръщаемост ще бъде в порядъка на 9 – 11 години. Търсят се проекти с възвръщаемост до 7 години, посочва се още в доклада.

Сезонното търсене и наемане на складови площи в градовете около Черноморието тази година не е само преди сезона, но и продължава по време на сезона, показват още данните на компанията.

Що се отнася до регионалните пазари, в София през миналата година най-търсени са складове от 1 000 до 5 хил. кв.м, които отговарят на европейските изисквания, независимо от цената, коментира регионалният представител на компанията за района Радослав Конов.

Според него пазарът на площи от 300 до 700 кв.м. не е особено активен.

Той допълва, че има и завишено търсене, но слабо предлагане на хладилни камери през летния сезон, което продължава и досега.

Радослав Конов прогнозира, че нови и големи инвеститори ще продължават да търсят хубави, модерни и отговарящи на европейските изисквания складови площи.

В региона на Пловдив през 2017 г. са осъществени сделки, които допреди няколко години са били немислими. Представителят на компанията за района Атанас Ласков коментира, че пазарът е наваксал с цените и инвеститорите вече са по-уверени, заради което пристъпват и към по-големи сделки. Експертът очаква тенденцията да се запази и през тази година.

През миналата година цените на новите складови площи в Пловдивско трайно се задържат около 3-3,5 евро, а цените за производствени площи варират от 3 до 4 евро за кв.м. Терените поскъпват, като цените са в пряко взаимоотношение с локацията и прилежащата инфраструктура и варират от 25 до 100 евро за кв.м. Има търсене на терени, като в определени райони поради изчерпването им е силно завишено и цените са по-високи.

Във Варна наемните нива на на производствено-складови площи се запазват в утвърдения диапазон между 2 евро и 4 евро на кв.м. нето месечно, посочва регионалният представител на компанията Тони Танев.

Увеличава се търсенето на новопостроени складови площи с площ между 300 и 500 кв.м, както и търсенето на лицензирани складове за хранителни продукти с работни площи между 200 и 400 кв.м и самостоятелни складове с температурен режим, оборудвани с хладилни камери. Месечните нетни наемни нива при самостоятелните хладилните складове се реализират в диапазона между 12 евро и 15 евро на кв.м за дългосрочно наемане, като и там, подобно на София, има недостатъчно предлагане, допълва той.

Наблюдава се повишен интерес от наематели към висок клас локални дистрибуторски складове за едрова търговия с площи над 1000 кв.м, разположени в градски модернизирани бази. Наемните нива на такива площи се реализират в диапазона между 3,50 и 4 евро на кв.м нетна месечна цена, допълва Танев.

 

Алтернативен вариант за наемане на производствени площи във формат над 2000 кв.м е строителство по поръчка на клиента. Такива сделки набират популярност и се реализират най-често на територията на бивши фабрики, разполагащи със свободни строителни площи и обезпечени с необходимата за конкретните производствени процеси техническа и транспортна инфраструктура, казва още той.

Очаква се плавен ръст на наемните нива за складове клас А до 4,50 евро на кв.м, прогнозира Танев. Складовете от по-нисък клас запазват наемни нива до 3 евро на кв.м.

Интензивно е търсенето на търговски локации за комбинирано ползване като мострена зала със склад над 500 кв.м при наемни нива за магазините 8-12 евро на месец и 3-4 евро за складовите площи. 

Повишава се интересът към закупуване на търговско-складови площи над 300 кв.м, както за собствена дейност, така и с инвестиционна цел. Определящ фактор за продажните цени е търговското местоположение. Нараства и търсенето на градски строителни терени с инвестиционен капацитет за изграждане на търговско-складови бази. Определящи фактори са локацията и наличната инфраструктура. Ценовите нива при продажби на строителни терени варират между 70 и 120 евро на кв.м, в зависимост от комуникациите и местоположението, търсят се предимно терени с площ между 2 и 5 дка със запазен използваем сграден фонд.

Танев посочва, че извън градските зони на Варна търсенето на специализирани логистични складове над 2 хил. кв.м е пряко свързано с необходимостта от комбиниран транспорт, поради което близостта до основното товарно пристанище Варна-Запад е основен фактор при избора на локация. Предложенията за продажба на крайградски промишлени терени са разнообразни, като цената е в пряка зависимост от наличната техническа инфраструктура и отдалечеността от града. Продажните цени варират между 10 и 40 евро на кв.м, а сделки се реализират основно с терени, подготвени документално за започване на строителство.

Продажбите на промишлени терени със специализирана техническа инфраструктура за тежко производство се реализират на нива между 30 и 40 евро на кв.м. Най-често сделките са за площи от 10 до 20 дка, предлагането варира от 2 до 200 дка, разположени предимно около трасето на магистрала Хемус, допълва Танев.

В Бургас през 2017 г. се запазва търсенето на малки складове, но с хубава локация. Търсят се основно складове между 100 и 300кв.м. Цената на нови и модерни складове варира между 2 и 3 евро на кв.м. в Северна и Южна промишлена зона, посочва регионалният представител на компанията Валентин Косев.

Реализираните сделки за 2017 г. са основно за складове между 200 и 300 кв.м и от 500 до 1000 кв.м. За клас А в Бургас цените са 3 евро на кв.м, а за клас Б - 2 евро на кв.м – тенденция, която се задържа от 2016 г., посочва Косев.

Средните цени за покупка на терени варират от 150 до 170 евро на кв.м. Към момента и през 2018 г. се запазва търсенето на големи площи от 600 до 1500 кв. м.

Динамично се развива и пазарът на индустриални имоти в Стара Загора. Расте търсенето на площи за наемане, отколкото за покупка, коментира регионалният представител на компанията Огнян Георгиев. Търсенето надвишава предлагането обаче, а липсата на инвеститори е проблем за развитието на пазара. Това се превръща и в основна тенденция – да няма достатъчно зони за индустриални и логистични бази, смята той.

Цените на наемите обаче остава стабилни – 5 лева за кв.м за площи клас А и 3,5 лева за площи клас Б, допълва Георгиев. Средните цени за покупка на терени за индустриално застрояване са около 20 евро за кв.м.

Той посочва, че се наблюдава стремеж за окрупняване на по-големи терени за строителство на складови бази, но процесът се бави заради административните процедури. Има и ръст в инвестициите за покупка на  терени за индустриално застрояване, но една част са за собствени нужди или разширяване на собствените бази.

В Плевен през 2017 г. има раздвижване на пазара на промишлени и индустриални имоти, включително в цялата Плевенска област и в района на Ловеч. Реализират се нови производства, наемат се хора, търсят се подходящи имоти за ново строителство и ремонт и реконструкция на стари сгради, казва регионалният представител на компанията Ангел Иванов.

Основното търсене е за индустриални имоти, находящи се в индустриална зона Запад, Изток и Централна. Цените за продажба на парцели в индустриални райони остават според изградената инфраструктура и достъпност до главни артерии на цени от 10 - 15 евро на кв.м до нива около 30 - 35 евро на кв.м.

За площи между 1 000 – 5 хил. кв.м цената е между 30 - 50 евро на кв.м, казва Иванов. Интересът към земеделската земя е нисък с оглед на процедурите по преотреждане на имотите и голямата несигурност кога и дали ще се реализира това и офертите варират от 1-2 евро на кв.м. За имотите с достъп от път и в близост до изградена инфраструктура цената може да достигне 5-7 евро, показват данните на експерта.

Цените на складове и промишлени помещения варират в по широки граници, започват от 50 - 100 лв. на квадратен метър за стари имоти с голяма площ и стигат до около 200 - 300 евро на кв.м. за имоти на добра локация, ново строителство или напълно реновирани, допълва той.

Наемните цени варират от 1-2 лева без ДДС на кв.м на покрити площи, складови и други старо строителство и 3-5 лева без ДДС на кв.м за имоти с добра локация и достъп, в подходящи устройствени зони за логистика или търговски цели, като на места цените превишават тези нива.

В Русе пазарът на индустриални имоти е бил спокоен през миналата година, смята местният представител Григор Недев. Интересът е основно от чуждестранни инвеститори, които купуват парцели за строителство на собствени бази. Те не предпочитат наемите, защото предоставените им условия и помещения не ги задоволяват. За да ги пригодят са необходими скъпи инвестиции, които са неоправдани, посочва той.

В Русе има дефицит от нови складови площи. Голяма част от сделките са за покупка на складове с цел отдаване под наем. Има инвеститори със свободни капитали, които насочват вниманието си към закупуване на индустриални имоти. Анализите показват, че това е сигурна инвестиция с доходност от 5-8%, изчислява Недев.

Наемните цени в Русе от порядъка 3-5 лева за кв.м без ДДС. Цените на урегулираните терени варират – в източна и западна промишлени зони цените са около 30-50 евро на кв.м, а в новия индустриален парк са в порядъка на 15-20 евро.

За Габрово се наблюдава завишен инвеститорски интерес, но в региона предлагането на модерни площи изостава, казва представителят на компанията за района Михаил Сеферов. Средните цени за покупка на терени в регулация за град Габрово са 17 евро за кв.м, а за областта – 9 евро. През 2017 година се наблюдава повишено търсене на инвестиционни терени в региона. Завишен е и интереса към наемането на индустриални имоти спрямо 2016 г., изтъква той.  

 

По статията работи: Миглена Иванова

Вотът на недоверие към правителството не мина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284490_%D0%92%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD

 Мнозинството в парламента отхвърли вота на недоверие към правителството, внесен от ПГ на "БСП за България" заради провал в политиката за противодействие на корупцията.

От ГЕРБ определиха искането като несъстоятелно, което цели да се дестабилизира управлението.

"За" оставката на правителството бяха 103 депутати от левицата и ДПС, против - 131 (ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим), предаде БТА.

 

В пленарната зала присъстваха министри от кабинета. Премиерът Бойко Борисов не беше в парламента, защото замина за Лихтенщайн заради ангажименти, свързани с българското европредседателство.

Ниският рейтинг на парламента се дължи на действията на самото народно представителство, както и на председателството на парламента, възразиха в декларация от парламентарната група "БСП за България.

Поводът беше вчерашното изявление на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във връзка с пресконференцията на президента Румен Радев по повод една година от мандата му.

Декларацията на "БСП за България" беше прочетена от заместник-председателя на парламента и народен представител от левицата Валери Жаблянов.

Той се обърна към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и посочи, че вчера от името на парламента тя е направила изявление по повод политическа оценка, дадена от държавния глава за характера на българската парламентарна република.

“По този повод Вие заявихте, че ниският рейтинг се дължи на системните атаки на президента и на негативните оценки, които той дава на нашата институция, каза Жаблянов. – Ние възразяваме срещу Вашето поведение и срещу опита да дадете отговор от името на целия парламент.”

Той припомни думите на Караянчева, че в парламента присъстват различни групи с различни програми и когато народните представители гласуват, гласуват от името на своите парламентарни групи.

“Т.е. вие сте представител на ГЕРБ в случая, макар и председател на Народното събрание, и не можете да изразите такава колективна оценка, коментира Жаблянов. – Ниският рейтинг на парламента се дължи на действията на самото народно представителство, както и на председателството на парламента.”

На първо място депутатът от левицата посочи отсъствието на дебати по ключови законопроекти, по които партията, водеща парламентарното мнозинство, дори не взимала думата.

По думите му това не може да бъде парламентаризъм.

На второ място Жаблянов отбеляза нарушаването на правилника на парламента, включително от ръководството на самото Народно събраяние, какъвто бил случаят с приемането на републиканския бюджет, само за да се прокара волята на парламентарното мнозинство.

"И третият въпрос – когато се обсъжда съдбата на правителство, вота и обвиненията на опозицията по повод на сериозни аргументи във връзка с борбата с корупцията, министър-председателят отсъства на дебатите и на гласуването”, добави Жаблянов.

Той е категоричен, че това подкопава рейтинга на парламента и създава усещане в българските избиратели, че парламентът не е институцията, в която се решават политическите въпроси на държавата.

“Отсъствието на премиера унижава парламента, срива рейтинга и променя характера на републиката.  Оценката на държавния глава е правилна", смята Жаблянов.

По статията работи: Петя Стоянова

Жена се бори за живот, блъсната на зебра

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-katastrofa-mvr-26813159

Лекарите в Пловдив се борят за живота на 74-годишна жена, която снощи е била блъсната на пешеходна пътека, съобщиха от полицията в града.

Пхенян готви голям военен парад ден преди Олимпиадата

http://dnes.dir.bg/news/parad-severna-koreja-phenjan-olimpiadata-26812879

Северна Корея подготвя голямо честване за 70-годишнината от основаването на своята армия на 8 февруари, ден преди откриване на а зимната олимпиада в Южна Корея.

Ръководителят на Google: С удоволствие ще плащаме повече данъци

https://www.investor.bg/web/456/a/rykovoditeliat-na-google-s-udovolstvie-shte-plashtame-poveche-danyci-254510/

Доклад от миналата година установи, че европейските страни са загубили приходи от данъци за 5,4 млрд. евро от Google и Facebook

Xiaomi отне короната от Samsung в Индия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284489_Xiaomi+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+Samsung+%D0%B2+%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F

 Корейският производител на телефони Samsung Electronics загуби позицията си на най-голям  продавач на смартфони в Индия за пръв път от шест години, след като бе надминат от китайския Xiaomi през последното тримесечие на 2017 г., показват данни от две компании за пазарни изследвания.

Кампанията на Xiaomi за агресивни цени на висококачествени телефони и стратегията за разширяване на пазара ѝ позволиха да заеме водещата позиция на най-големия пазар за  смартфони в света след Китай, казва Тарун Патак от Counterpoint Research, цитиран от Ройтерс.

Китайската компания, която проучва публичнo листване и сега се оценява на близо 100 млрд. долара, влезе в Индия преди малко повече от три години.

Стратегията ѝ досега се е основаваше на бързи ексклузивни продажби на водещия местен играч в областта на електронната търговия Flipkart и индийското поделение на технологичния гигант Amazon.com, подход, който ѝ помогна да завладее пазарен дял, без да е необходимо да харчи много за маркетинг.

Counterpoint оценява пазарния дял на Xiaomi в Индия на 25% през четвъртото тримесечие на базата на доставките, докато Samsung владее 23% от общия пазар. Lenovo, Oppo и Vivo следват, всеки с около 6% пазарен дял.

Въпреки това Counterpoint класира Samsung като топ продавач за годината, тъй като южнокорейската компания беше много по-напред от Xiaomi през първата половина на 2017 г.

В отделно проучване изследователската компания Canalys заяви, че Xiaomi е продала в Индия 8,2 милиона смартфона през четвъртото тримесечие, а Samsung - 7,3 милиона броя.

„Редица фактори допринесоха за растежа на Xiaomi, но основната причина за настоящия успех е автономията, която производителят даде на индийското си поделение, позволявайки му да управлява локално бизнеса", каза анализаторът от Canalys Ишан Дут.

Според данните на Canalys Xiaomi владее 27% от индийския пазар, докато Samsung държи 25%.

„Понижението за Samsung е преди всичко заради неспособността ѝ да трансформира портфолиото си от евтини продукти", казва Рушаб Доши от Canalys.

Южнокорейската компания не успява да спечели купувачи с по-ниски доходи, като по този начин започна да губи всяко тримесечие от пазарния си дял в сегмента под 15 000 рупии (235 долара) за сметка на Xiaomi.

В свое изявление Samsung поясни, че води по продажби на индийския пазар през периода от септември до ноември въз основа на данни от изследователската фирма GfK.

Xiaomi не е коментирала темата. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Глобалната икономика се справя добре, но елитът в Давос си има своите опасения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284488_%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%2C+%D0%BD%D0

 Ако нещата в глобалната икономика изглеждат твърде добре, за да са истина, това вероятно наистина е така. Или поне така смятат някои инвеститори, нобелови лауреати и академици, които ще посетят глобалната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, тази седмица, пише Bloomberg.

Най-бързият глобален растеж от началото на десетилетието и силните прогнози за корпоративните печалби явно създават почти перфектни условия за много инвеститори, а оптимизмът на играчите на фондовите борси удря близо 8-годишен връх. Пазарите в цял свят вече са се разраснали с 3,4 трлн. долара тази година, а ръстът им продължава, макар че някои водещи показатели просветват тревожно. А ситуацията при биткойна е като при скоростно влакче.

„Исторически фондовият пазар обикновено се отразява на настроението в Давос“, пише заместник-председателят на BlackRock Филип Хилдебранд, който също ще е на форума. „Затова ако нещата се запазят такива, очаквам настроението да е добро“.

 

Въпросът е може ли те наистина да останат такива? Не всички в Давос са убедени, че това е възможно.

„В момента сме самодоволни“, казва нобеловият лауреат Робърт Шилер. Той дори вижда паралели между днес и 1929 г., когато сривът на пазарите помогна за стартирането на Голямата депресия.

Всяка корекция „вероятно няма да бъде толкова лоша, колкото през 1929 г., но може да доведе до сътресения“, казва той в интервю.

По-оптимистично настроен е професорът от Харвард Кенет Рогоф, който твърди, че „дългата сянка на финансовата криза“ най-накрая избледнява, затова „растежът ще продължи да се представя повече от добре“.

Представителите на форума обикновено познават поне за големите неща. През 2007 г. глобалният растеж изглеждаше стабилен, а акциите поскъпваха, но въпреки това финансовият министър на САЩ Лорънс Самърс заяви, че „си заслужава да си припомним, че пазарите бяха много оптимистични в началото на лятото на 1914 г.“. Нуриел Рубини от New York University пък очакваше „твърдо приземяване“.

Какви обаче са потенциалните заплахи пред сегашните перспективи?

Китай

Втората по големина икономика в света се оказа положителна изненада през 2017 г., но започва да показва признаци за охлаждане. Планът за намаляване на риска пред финансовата система забави ръста на кредитите, но огромният куп дългове на страната, равняващ се на 264% от БВП през 2017 г., продължава да е повод за притеснение.

Как властите в Китай ще ограничат кредитирането, без да спънат икономиката, е едно от големите предизвикателства тази година.

„Мисля, че Китай вероятно ще бъде епицентърът, ако ударим глобална рецесия“, казва Рогоф.

 

Глобален дълг

Нещата не свършват с Китай. Глобалният дълг нарасна до рекордните 233 трлн. долара през третото тримесечие на 2017 г., което е с над 16 трлн. повече от края на 2016 г., сочи Institute of International Finance. Дългът на частния нефинансов сектор също достигна рекордни нива в Канада, Франция, Хонконг, Южна Корея, Швейцария и Турция.

На фона на стартиралото увеличаване на лихвените проценти, кредитополучателите може да започнат да  чувстват натиск, макар че съотношението дълг към БВП спада, а растежът се ускорява.

Лихвени проценти

Това, което може да доведе до край на тази среда, може да се окаже инфлационен скок, който да принуди централните банки да се откажат от постепенния си подход за премахване на стимулите, наложени през последното десетилетие.

Когато икономиките се разширяват толкова бързо, цените на суровините се вдигат, а показателите за производителността показват ограничение върху предлагането. САЩ освен това намаляват данъците, а някои големи работодатели започват да вдигат заплащането.

„Можем да започнем да виждаме по-бързо ускоряване на инфлацията, отколкото повечето хора на финансовите пазари очакват, което означава, че Фед и другите централни банки ще трябва да увеличат лихвените проценти рано или късно“, казва Нариман Бехравеш, главен икономист на IHS Markit. “Това може да обърка нещата“.

Протекционизъм

Макар че въпросите около търговията все пак не избухнаха миналата година, това може да се случи през 2018 г. Американският президент Доналд Тръмп заплаши да сложи край на NAFTA и на споразумение с Южна Корея. Освен това се води разследване по обвинения, че Китай краде американско ноу-хау, а Тръмп предупреждава, че може да наложи мита върху китайските стоки, най-вече стоманата.

„Веднага щом има голямо сътресение в търговията, започва състезание към дъното“, казва Доминик Бартон, управляващ директор в McKinsey & Co. “Важно е крехката система, която имаме днес, да продължи. Не трябва да подценяваме потенциала за сътресения“.

Според Маргарета Дженек Хануз, член на изпълнителния комитет на Световния икономически форум, „все още има опасност многостранните търговски системи да се разпаднат спрямо начина, по който ги познаваме, тъй като има много рискове на хоризонта“.

 

Политика

Северна Корея демонстрира военната си сила на фона на стремежа на Ким Чен-ун за ядрена ракета. Несигурността в голяма част от Близкия изток продължава, докато напрежението между САЩ и Иран расте. Сирия всеки момент може да пламне. В Европа все още няма ново правителство в Германия, а перспективите пред Великобритания изглеждат затъмнени от Brexit.

“Ако можете да изолирате икономиката от политиката, ще бъдете оптимистично настроени за това, което се случва, но за съжаление никога не можете да отделите икономиката от политиката“, казва нобеловият лауреат Кристофър Писаридис, който преподава в London School of Economics.

Тръмп

Тръмп ще направи дебюта си в Давос тази година, дни след коментарите му срещу африкански страни и Великобритания. Той все още планира забрана за влизане в страната на граждани на предимно мюсюлмански страни, изграждането на стена с Мексико и предприе агресивен подход срещу Северна Корея.

„Най-значителният политически риск са САЩ“, казва нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц от Colombia University. “Несигурността е лоша за глобалната икономика“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Бизнесът скочи срещу новия закон за частната охрана, поиска от президента да наложи вето

http://www.cross.bg/deiinost-sigyrnost-ohranitelna-1566264.html

/КРОСС/ Три от големите работодателски организации - Българска стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българска търговско-промишлена палата изпратиха писмо до президента Румен Радев, в което поискаха той да наложи вето на приетия Закон за частната охранителна дейност. Бизнес организациите скочиха срещу процедурата, по която е бил приет закона, изтъкнаха, че той въвежда прекомерни регулаторни мерки и бяха категорични, че той не отразява съвременната обстановка, както в страната, така и в Европа. Ето какво гласи писмото на трите организации до президента: УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, Изразяваме нашето пълно несъгласие със Закона за частната охранителна дейност, приет от НС на 18 януари 2018 г., тъй като: • Законопроектът е приет при съществени нарушения на законодателната процедура и противоречия с правото на Европейския съюз. • Същият не отговаря и на очакванията на сектора, поради въвеждането на прекомерни и ненужни регулаторни мерки. • Не на последно място, законът в този му вид не отразява съвременните социално-икономически и правни положения, както на национално ниво, така и в европейски контекст. 1. По отношение на законодателна процедура: Видно от изнесените мотиви към законопроекта, същият не е преминал валидно обществено обсъждане съгласно изискванията на Закона за нормативните актове (ЗНА)

4-членно семейство с турско гражданство е пострадало при катастрофата край Нови хан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6681535

4-членно семейство с турско гражданство е пострадало при катастрофата край Нови хан
При катастрофата край Нови хан, на автомагистрала "Тракия" е пострадало 4-членно семейство с турско гражданство. Те са приети в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна", съобщиха от лечебното заведение, предава Фокус. Бащата (на 42 г.) е с фрактура на гръдна кост, фрактура на 11 и 12 прешелен, фрактура на лява слепоочна кост. Той е стабилизран.

Съдът на ЕС отхвърли тестове за сексуалност на гейове, които търсят убежище

http://clubz.bg/63369-sydyt_na_es_othvyrli_testove_za_seksualnost_na_gejove_koito_tyrsqt_ubejishte

Съдът на Европейския съюз постанови, че психологически тестове не могат да бъдат използвани като основание да се отхвърлят искания за убежище от хора, които бягат от страни, в които хомосексуалността е незаконна, съобщава Би Би Си.

Тестовете за определяне на сексуалността са доста противоречиви, но се изполват, когато се разглеждат молби за убежище.

Решенията на съда на Европейския съюз са задължителни за 28-те държави членки.

Това постановяване на съда е по случай на нигерийски мъж, който е подал молба за убежище в Унгария през април 2015 г. Той обяснява, че се страхува от преследвания в Нигерия заради това, че е гей.

Според данни на Агенцията на ЕС за защита на фундаментални права стотици хомосексуални, които са избягали от преследвания в Африка, Близкия изток или Чечения са потърсили убежище в ЕС.

Искането на нигериеца е било отхвърлено след като психологически тест не е могъл да потвърди, че е хомосексуален.

Съд в унгарския град Сегед трябва да преразгледа неговия случай след решението на съда на ЕС.

През декември 2014 г. Съдът на ЕС имаше решение по подобен случай в Холандия и тогава постанови, че тестовете за сексуалността нарушават човешките права на хора, които търсят убежище.

    В новото си решение съдът казва: "някои форми на експертна оценка могат да са полезни" в такива случаи, но добавя, че те се намесват в личното пространство на всеки човек. Властите трябва да определят достоверността на твърденията на ищеца, казват още съдиите.

    През 2013 г. съдът излезе с решение, че убежище може да се дава, когато хората са били хвърляни в затвора заради своята хомосексуалност в родните си страни.

    Хомосексуалността се преследва в някои африкански страни, вкл. и в съюзници на Запада като Уганда, Нигерия, Кения и Ботствана.

    Самочувствието на европейците се завръща на форума в Давос

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/284487_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%87%D1%83%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%

     Европа се завръща, е посланието, което Еманюел Макрон и Ангела Меркел отправиха към американския президент Доналд Тръмп по време на техните изяви в рамките на Световния икономически форум в Давос.

    В своето обръщение пред делегатите в швейцарския курорт германският канцлер отдели нищожна част от времето си, за да обсъди домашните си проблеми и акцентира върху бъдещите реформи в ЕС, пише в коментар европейското издание Politico.

    "Трябва търпение", коментира Меркел в дискусията за бъдещето глобално развитие и посочи, че в Европа например решенията, които се взимат, са многостранни и затова се изисква време.

    Едностранни действия и протекционизъм не са решения, каза още Меркел, критикувайки директно политиката на Доналд Тръмп в много области, сред които търговията и данъчната политика.

    Малко по-късно нейните послания повтори и френският президент Еманюел Макрон. Той е категоричен, че в Европа се работи за многостранни решения и дълбока интеграция и дори стигна по-далеч: "ако искаме да избегнем разделението на света, нуждаем се от силна Европа".

    Като цяло настроението и самочувствието на европейците се завърна в тазгодишния форум в Давос, отбелязва още Politico. Меркел например отказа участие през 2017 година, но днес заявява, че контрастът между Европа и Великобритания след вота за Brexit, както и със САЩ след избора на Тръмп е обнадеждаващ.

    Повечето оратори отбелязаха, че техният начин за справяне с кризите работи. И всъщност вероятно е така - Европа се завърна към растежа след години на стагнация. Гърция, която беше обсъждана като сериозния проблем на еврозоната от години, вече се завърна на капиталовите пазари. В Германия са напът да сформират ново правителство и да сложат край на политическата нестабилност от септември.

    По-късно американският президент Доналд Тръмп вероятно ще отговори на всичко това в рамките на изказването си пред Световния икономически форум в Давос. За първи път от 2000 г. действащ американски президент прие участие в тази среща на световните лидери.

    По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

    Дейвид Камерън: Brexit не върви толкова зле, колкото си мислех

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/284486_%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD%3A+Brexit+%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%BB%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%

     Бившият министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън, чийто провал да убеди британците да останат в Европейския съюз доведе до оставката му, бе заснет да казва в личен разговор, че Brexit не върви толкова зле, колкото е смятал, предава Ройтерс.

    Камерън, който свика референдума през юни 2016 г., води кампания в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС, твърдейки, че излизането от блока ще доведе до икономическа криза в страната.


    Въпреки предупрежденията му обаче британците шокираха политическото статукво, гласувайки с 52% на 48% в подкрепа на Brexit, което накара Камерън да подаде оставката си.

    Както продължавам да твърдя, това бе грешка, а не бедствие. Оказа се не толкова зле, колкото смятахме в първия момент“, казва Камерън в разговор с индийския магнат Лакшими Митал на Световния икономически форум в Давос.

    Но... все пак ще бъде много трудно“, допълва той във видео, уловено от британската Channel 5.

    Британската икономика устоява на шока от вота за Brexit по-добре, отколкото повечето частни икономисти очакваха в момента на референдума, но изостава зад темпа на растеж на повечето други водещи икономики.

    Тереза Мей, която зае мястото на Камерън като премиер и обеща Великобритания да излезе от ЕС през март 2019 г., се сблъсква с широки критики по отношение на начина, по който води процеса.

    Страната остава дълбоко поляризирана към Brexit. Проучвания сочат, че има все повече опасения сред британците за това как се движат преговорите около развода, както и песимизъм за икономическите последици от напускането.

     

    По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

    Николай Ненчев оправдан на две инстанции

    http://dnes.dir.bg/news/voenen-sad-opravdatelna-prisada-izbori2013-ikoli-enev-26813122

    Година, след като беше пратен на военен съд за обществена поръчка за армейски униформи, бившият военен министър Николай Ненчев вече е оправдан на две инстанции.

    Проф. Лалко Дулевски: До 1 юли трябва да влезем в ERM II

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/284485_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9B%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%94%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%94%D0%BE+1+%D1%8E%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%

     До края на българското европредседателство България трябва да стане член на механизма ERM II. Искаме на 1 юли да прочетем на сайта на БНБ, че България влиза в предприсъединителния механизъм за обменните курсове. За това призова председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) проф. Лалко Дулевски.

    "Изпълнихме упражнението и платихме цената, не натоварихме Европейския съюз с 1 евро повече, в сравнение с Гърция и Испания. Българските граждани платиха сметката, искаме резултат, искаме да видим ефект от членството", заяви той.

    Като ръководител на най-голямата организация – “гражданския парламент” на България, която обединява различни организации на гражданското общество в страната с общи интереси, той обяви, че има становище на ИСС за ускоряване на подготовката за присъединяване на България към еврозоната.

     

    На ход е "тихата финансова дипломация"

    Проф. Дулевски припомни, че още от 2016 г. страната ни е заявила намерението си за присъединяване към еврозоната. Според него сега това трябва да стане елегантно, на принципа на „тиха финансова дипломация“.

    „Финансовият министър Владислав Горанов вече официално обяви, че страната ни ще кандидатства през юни за влизане в ERM II. В този момент ние силно и ясно казваме, че подкрепяме тази стъпка на правителството, настояваме пред всички европейски институции и Европейската централна банка да оценят по достойнство усилията на България при покриването на всички критерии, надяваме се всички наши партньори да подкрепят страната ни да стане член на еврозоната“, посочи той. 

    По отношение на провелия се дебат през миналата година за петте сценария за бъдещето на Европейския съюз, председателят на ИСС изказа опасения, че точно еврозоната може да стане разделителната зона, заради която да видим Европа на две скорости.

    „Нека гледаме проблема за членство в еврозоната, макар и с известни негативи и предизвикателства, като отговор на въпроса къде ще бъде България, ако не е член след пет години“, коментира проф. Дулевски.

    Намаляване на системния риск

    Според Димитър Бранков, член на ИСС и зам.-председател на БСК, ползите от присъединителния процес ще имат дългосрочни ефекти върху икономиката и социалната среда, а реализацията му ще ускори структурните реформи, промените в доходите, производителността и конкурентоспособността, ще постигне и евентуален обрат в неблагоприятните демографски тенденции.

    По думите му в момента България е готова за присъединителния процес след 20-годишно пребиваване във валутния борд.

    “Ние надплащаме сметката си за присъединяване към еврозоната повече от десет години и продължаваме да я плащаме, смята Бранков. – Влизането на България в вврозоната ще намали общия системен риск за страната, банките и кредитната система.”

    Димитър Бранков напомни, че от официални изказвания става ясно, че опасенията са преди всичко за ниското ниво на прозводителност, на конвергенция.

    „България в момента е на средното европейско ниво на производителност и на доходи – 50%, измерени през т.нар.  паритет на покупателна способност. Опасенията са, че страната ни няма да издържи на натиска на конкурентоспособност след присъединяването към еврозоната при това ниско ниво, което имаме. Има много мнения, но моето е, че ние и сега сме изложени на конкурентен натиск. Нашите пазари са отворени не само за страни членки на ЕС, но България е в общност на свободно движение на стоки и капитали и хора, отворени сме към трети държави, българската промишленост, българските производители и българската икономика са изложени на този конкурентен натиск и в момента", каза експертът.

    Той е категоричен, че на това в момента може да се гледа не като на недостатък, а като на предимство, защото по
    механизма, с който се следят макроикономическите дисбаланси в 14 индикатора, България сега не отговаря само на два от тях.

    Бранков прогнозира, че след като са спазени формалните критерии за присъединяване към ERM II по маастрихстките критерии, ако се спазят четирите критерия в рамките на един минимален срок от две години, и ако има съгласие от всички държави от ЕС и ЕЦБ, в България ще се ускорят всички реформи.

     

    На по-висока скорост в конвергенцията

    „Това ще позволи една по-бърза скорост на конвергенция, на присъединяване към средноевропейските нива и от тази гледна точка държавата и институциите в страната ни няма да имат заден ход – те ще бъдат подложени на самодисциплина в стремежа си за извършване на тези реформи“, е мнението на Димитър Бранков.

    Той направи сравнение с трите прибалтийски държави, които имаха валутен борд преди влизане в еврозоната и подчерта, че не могат да се правят аналогии със случилото се в Гърция, защото в България нивото на държавен дълг към БВП е 24%, докато в Гърция нивата са близки до 200%.

    „Ползите за влизането в ERM II са, че на първо място се променя паричната политика. Като фактология може да се провери, че България упражнява най-рестриктивната политика на валутен борд, известна в историята на паричните системи на публичните финанси, нещо, което е едновременно ограничение, но и предимство на страната, каза Бранков. – Единственият реалистичен и възможен път за изход от системата от тази уникална ситуация, в която се намира България, е именно влизане в еврозоната. На първо място това би осигурило кредитор от последна инстанция, което би осигурило ресурс за банковата система от страна на централната банка в механизма на банковия съюз, в системата на банковия съюз под йеархията на ЕЦБ, което е по-лесен достъп до кредитен ресурс, както за българските търговски банки, така и за българския бизнес и българските граждани, а и за държавата при излизане на финансовите пазари, ако е необходимо за финансиране на краткосрочни дефицити.“ 

    Той напомни, че след 2024 г. се предвижда и допълнителен механизъм за гарантиране на депозитите на гражданите и бизнеса в еврозоната и на банковия съюз.

    Ползи след валутния борд

    Сред предимствата от членство в еврозоната Бранков посочи освобождаването на огромен ресурс – валутният резерв, в това число и фискалният резерв, с което ще се даде възможности за разумни политики в публични сфери и евентуално предсрочно погасяване на държавния дълъг.

    Като предизвикателство в присъединителния процес Бранков смята осигуряването на външнополитическата подкрепа и постигането на по-голяма информираност сред хората и бизнеса.

    Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който е член на ИСС, обяви, че очаква приемането на еврото в България да повлияе върху общия инфлационен натиск у нас.

    “Вярно е, че най-ниските цени се закръгляват нагоре в момента, в който се приема еврото, но това не влияе върху общия инфлационен натиск, който да стига до непознати или притеснителни нива. От 0,3 до 1,4% е средното инфлационно ниво към съответните години на държавите, които са се присъединили последно към еврозоната, даде пример Димитров. – Сигурно кафето няма да струва 60 стотинки, сигурно ще струва едно евро, това се случва с най-масовите "дребни" цени – закръгление нагоре и то в евро, но това не води до извода, че цените скачат до непоносими за хората нива.”

    Лидерът на КНСБ е категоричен, че влизането в ERM II и еврозоната няма да са пречка за продължаващото ускорено развитие и увеличение на заплатите и на доходите от труд в България.

    Сред положителните фактори Димитров посочи нивото на движение на доходите, като изтъкна, че ръстът на минималната заплата при балтийските държави, с които България е съпоставима в процеса, е бил с 50 евро на година, след като са влезли в еврозоната.

     

    По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

    Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се готви за пети брак

    https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6681530

    Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се готви за пети бракБившият германски канцлер Герхард Шрьодер се готви да сключи пети брак с корейка преводачка, която е с 26 години по-млада от него, след като досегашният му брак се разпадна, съобщи самият той днес, цитиран от БГНЕС. 73-годишният бивш германски лидер – чийто разнообразен личен живот и четири брака му спечелиха прякора „Човекът Ауди“ по аналогия с

    Нов скандал с кмета на "Младост"

    https://www.vesti.bg/bulgaria/nov-skandal-s-kmeta-na-mladost-6078607

    Десислава Иванчева посетила строеж след 22 часа, защото продължавала работата

    Патриотите за Истанбулската конвенция: Решението на ГЕРБ е правилно

    https://www.actualno.com/politics/patriotite-za-istanbulskata-konvencija-reshenieto-na-gerb-e-pravilno-news_656208.html

    Знаете нашето мнение за Конвенцията, ние сме против, но тъй като явно има натиск отвън, явно има и напрежение в България, решението на ГЕРБ е правилно нека да има обществено обсъждане, нека има колкото може повече мнения и тогава да се вземе най-правилното, най-мъдрото решение. Това каза председателят на Парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, предаде БГНЕС. Сидеров заяви категорично, че са против насилието над жени, деца и мъже също. „Виждате, в българс

    Горанов: Не търсим евтин дивидент от присъединяването ни към еврозоната

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/284484_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%BC+%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D

     България не търси евтин дивидент от присъединяването си към еврозоната, ние стриктно спазваме фискалните правила на ЕС и сме си научили уроците от 90-те години. Това заяви българският финансов министър Владислав Горанов по време на дебати в комисията по финанси в Европейския парламент (ЕП), излъчени във видеосистемата на институцията.

    Той представи приоритетите на страната ни като председател на Съвета на ЕС, изтъквайки фокуса ни към Банковия съюз, укрепването на икономическия и монетарния съюз, както и корпоративното облагане в общността.

    България има установен валутен борд и българският лев е фиксиран към еврото вече повече от 20 години, каза още Горанов пред европейските депутати. Затова и страната ни няма да загуби конкурентоспособност на икономиката си – и сега централната ни банка няма функции да определя монетарната политика, каза още финансовият министър.

    „Ние сме включени в кръвоносната система на еврозоната като едно външно тяло“, каза още той и допълни, че като цяло страната ни се влияе от политиката на ЕЦБ и състоянието на еврозоната.

    България не е заплаха за еврозоната – от гледна точка на фискалните правила сме добър, а не лош пример, увери още Горанов.

    Евродепутатите определиха желанието на България да се присъедини към еврозоната като „признак за умно мислене“. 

    По време на дискусията бяха повдигнати въпроси за увеличаване на публичните разходи и повишаването на заплатите, за да се ускори икономическото развитие, както и за ефективността на Кохезинната политика.

    Според българския финансов министър нивото на задлъжнялост в общността е доста високо и попита дали разходите за повишаване на доходите трябва да става за сметка на дълговете и поясни, че не вярва, че автоматичното увеличаване на разходите води до икономически растеж.

    "Безграничното увеличавне на разходите за сметка на дълг не е далновидна политика. В София не го прилагаме", категоричен беше той.

    Горанов коментира и Кохезионната политика, като заяви, че тя е изиграла съществена роля за увеличаване на брутния вътрешен продукт на страната ни. 

    По отношение на Brexit и новата финансова рамка Горанов отбеляза пред евродепутатите, че на този етап разговорите за финансирането на бюджета се водят по грешен начин. Първо трябва да определим политиките, а след това - да ги изпълним със съдържание, заяви той.

    По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

    Строги правила за облекло и поведение на френските депутати

    http://www.moreto.net/novini.php?n=367816

    Франция прие правилник за облеклото и поведението на депутатите след прояви, целящи медиен ефект, на представители на радикалната левица, разкритикувани от депутати от партията на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес. В началото на декември депутатът Франсоа Руфен от партия "Непокорна Франция" участва в заседание на долната парламентарна камара, облечен в зелена тениска от екипа на любителски футболен отбор от района си.

    Спешният телефон в Токио бе претоварен заради студа

    https://www.actualno.com/asia/speshnijat-telefon-v-tokio-be-pretovaren-zaradi-studa-news_656213.html

    Рекордните студове в Токио доведоха до претоварване на службата за спешна медицинска помощ. Това се случва за първи път от над 80 години насам. Пожарната служба в Токио, към която е Спешната медицинска служба, съобщи, че е отговорила на 2826 обаждания в сряда след рядък и силен снеговалеж, който предизвика хаос в един от най-гъсто населените градове в света, предаде БГНЕС. "Обикновено получаваме повече обаждания през зимата, но смятаме, че комбинацията от грип, голям сняг и студено време

    Жельо Бойчев: Референдумът е наложителен заради провала на правителството в обществената дискусия

    http://www.cross.bg/bulgariya-mirchev-konventziyata-1566263.html

    /КРОСС/ „ПГ на „БСП за България" внесе в деловодството на НС искане за провеждане на референдум с въпрос: Трябва ли българското Народно събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция?" Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев. Той подчерта, че от изявлението на ГЕРБ става ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството. „Този референдум става още по-наложителен, предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия. Референдум и предшестващата обществена кампания и дискусия ще дадат отговор на многото въпроси, пред които сме поставени", категоричен е Бойчев. Според него властта в България произтича от народа, принадлежи на него и трябва да се управлява в името на народа. Стоян Мирчев: Всички религии и партии в България се обединиха срещу Конвенцията „Цветан Цветанов за пореден път си позволи да лъже - и да не забравяме, че затова България е осъждана 7 пъти в Страсбург. Всички религии в България, всички партии - от ляво до дясно, се обединиха срещу тази Конвенция", заяви народният представител Стоян Мирчев. Като член на Комисията по вероизповеданията, Мирчев показа обяснителния доклад към Конвенцията

    Съдебният съвет ще обяви свободните и годни за обитаване ведомствени жилища

    https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/25/3118260_sudebniiat_suvet_shte_obiavi_svobodnite_i_godni_za/?ref=rss


    Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно реши да публикува списък с ведомствените жилища, които са свободни и годни за ползване. Какво е актуалното състояние на жилищния фонд обаче ще се разбере след публикуването на списъка.<br /><br />На заседанието днес председателят на Комисията за управление на собствеността Евгени Диков заяви, че наскоро областният управител на София е отпуснал още два апартамента за нуждите на съдебната власт.<br /><br />В края на миналата година,...

    КНСБ уреди множество отстъпки за членовете си

    http://www.cross.bg/otstupki-knsb-sindikalni-1566262.html

    /КРОСС/ Различни отстъпки, които варират от 5 до 50 процента от цените при покупка на строителни материали, при ползване на фризьорски услуги или при годишен технически преглед на автомобил - това са част от новите придобивки, които отскоро КНСБ предлага на членовете си. Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков обясни, че става въпрос за разширяване на механизмите за социална защита и за подобряване на социалния статус на хората. „Във всички случаи може да звучи твърде егоистично от наша страна и някой да каже - те предоставят подобни отстъпки с парично измерение на своите синдикални членове, за да ги задържат и да привличат нови - да, има и такъв ракурс, но не това е било основното и движещото в идеята ни и в усилията, които полагаме. Колкото и малко да съумеем да помогнем на човека, спестявайки му някакъв разход, на фона на тези доходи, ефектът е повече социален и по-малко синдикален. Договарянето на отстъпки за синдикални членове отдавна е практика в стара Европа", коментира Нанков пред БНР. Преди дни нововъведението стана факт в Благоевград, където по тази схема работят няколко магазина. Също през януари регионалният съвет на конфедерацията договори различни отстъпки в магазини във Варна и Бургас. „От септември в 16 областни града и в 25 общини вече са налице договорености за над 100 обекта, които да предлагат отстъпки за синдикални членове. КНСБ няма финансов интерес от тази инициатива

    ГЕРБ отложи гласуването на Истанбулската конвенция

    https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-otlozhi-glasuvaneto-na-istanbulskata-konvenciia-6078613

    Външният минисър Екатерина Захариева увери, че, ако все пак, документът не бъде ратифициран от парламента, няма да има никакви последствия за България

    Лео Варадкар: Искаме сделка „Норвегия плюс“ с Великобритания след Брекзит

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681505

    Лео Варадкар: Искаме сделка  „Норвегия плюс“ с Великобритания след Брекзит
Ирландският министър-председател Лео Варадкар заяви, че страната му иска отношенията на Великобритания с ЕС да бъдат по-близки от неговите отношенията му с Норвегия, но за това трябва да има специално споразумение, защото подобни отношения биха били безпрецедентни, предава Ройтерс, цитирана от Фокус.

    Захариева: Референдумът да е за домашното насилието

    https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/zaharieva-referendumyt-da-e-za-domashnoto-nasilieto-6078613

    Първият ни дипломат увери, че, ако все пак, документът не бъде ратифициран от парламента, няма да има никакви последствия за България

    Полицията във Варна задържа младеж с марихуана и амфетамини

    http://www.barometar.net/90324/

    На 23.01.2018 г., около 22:30 ч., на автобусна спирка на бул. „Сливница“ е извършена полицейска проверка на л.а. „Мерцедес“, управляван от А. Н., на 18 г., неосъждан, от Варна, информират от пресцентъра на полицията във Варна. В хода на проверката лицето доброволно предава установени в автомобила: торба съдържаща суха тревна маса, пликче с 40 бр. […]

    НАП запечата 7 обекта на Банско и 5 на Боровец

    http://www.cross.bg/borovetz-obekta-bansko-1566261.html

    /КРОСС/ Седем обекта в Банско и пет на Боровец имат издадени заповеди за налагане на принудителната административна мярка "Запечатване на обект", съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).Заповедите за запечатване са издадени след започналата в началото на годината зимна кампания в туристическите центрове. При направените над 750 проверки в курортния град и 140 в комплекс Боровец са установени общо 45 нарушения. Няма установен нито един опит за смяна на собствеността на обектите, при които е приключила процедурата по запечатване, с цел да се избегне мярката. Според директора на НАП-София Илияна Христова има тенденция за стабилна промяна във фискалната култура и финансовата дисциплина. Инспекторите на Агенцията ще запечатат и общо десет обекта в Гоце Делчев, Разлог и Сандански и два в Самоков. При десетки търговци е започнало целодневно наблюдение с физическо присъствие на инспекторите от столичната дирекция на НАП, като се следи и за спазване на трудовото законодателство. Целта на наблюдението е да се сравняват оборотите, отчитани за минали периоди, с регистрираните по време на проверката и при съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия. Ежедневно в курортите обикалят патрулни двойки, които съблюдават за коректното поведение на търговците и са в тяхна помощ за съвет при работа с фискалните устройства. В проверките участват и служители на МВР. Тяхната активна намеса се е наложила при две проверки

    Бизнес доверието в Германия се оказа над прогнозите

    https://www.investor.bg/novini/130/a/biznes-doverieto-v-germaniia-se-okaza-nad-prognozite-254523/

    По отношение на нагласите за следващите шест месеца обаче се наблюдава леко понижение

    Европейският бизнес посочи какво чака от българското председателство

    https://www.actualno.com/business/evropejskijat-biznes-posochi-kakvo-chaka-ot-bylgarskoto-predsedatelstvo-news_656206.html

    Четири са основните области, в които трябва да насочи вниманието си България като председател на ЕС. Така смята организацията BusinessEurope, която изпрати нарочно писмо на българския премиер Бойко Борисов, в което описва какво очаква от председателството ни. Към това писмо има и анекс, където са изброени абсолютно всички допълнителни очаквания. На първо място е задълбочаване на Икономическия и паричен съюз (ИПС), като директно се посочва, че се чакат конкретни стъпки, които да бъдат окончателн

    Българска фирма зарежда електромобили в столицата на Оман

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681504

    Българска фирма зарежда електромобили в столицата на Оман„ЕЛПРОМ ЕМЗ” ООД монтира и пусна в действие две двойни зарядни станции в Маскат, столицата на султаната Оман. Те са тип MAR-GSM T2 T2 за зареждане акумулаторите на електромобили, с изходяща мощност от 43 KW и 22 KW, работят на трифазно напрежение. Всяка от станциите позволява едновременно зареждане на два електромобила.

    Герхард Шрьодер сключва пети брак с 26-години по-млада корейка

    https://www.actualno.com/europe/gerhard-shrioder-skluchva-peti-brak-s-26-godini-po-mlada-korejka-news_656204.html

    Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ще сключи пети брак, съобщи самият той на пресконференция днес. Бъдещата му съпруга е корейка и работи като преводач, пише БГНЕС. Ким Со Йен е с 26 години по-млада от Шрьодер, който е на 73. „Вече се срещнах с нейното семейство“, каза той и добави: „Сватбата вероятно ще се състои през есента, а точното място и време ще бъдат определени допълнително“. Ким Со Йен, която е на 47 г., е представител в Сеул на Агенцият

    Оперативен щаб ще бори африканска чума по свинете у нас

    http://dnes.dir.bg/news/ministerstvo-zemedelieto-svine-chuma-afrikanska-26813038

    Оперативен щаб към Министерството на земеделието ще обсъжда и предлага мерки за опасността от навлизане на африканката чума по свинете у нас.

    Ед Шийрън ще се шири в собствено мини село за €3,211 млн.

    https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6681501

    Ед Шийрън ще се шири
в собствено мини село
за €3,211 млн.Британският певец Ед Шийрън (26 г.) стяга голям семеен дом от няколко къщи край родния Съфолк, пише в. "Дейли мейл". Местните вече го наричат Sheeranville и предполагат, че звездата може скоро ще доведе в миниселото и годеницата си Чери Сийборн (26), защото ударно се правят подобрения. Шийрън придобива постепенно 4 постройки на обща стойност 2,

    Памет за проф. Емил Димитров - „Рицаря на балета”

    http://www.moreto.net/novini.php?n=367823

    Днес се навършват седем години от кончината на големия варненски културен деец - проф. Емил Димитров (р. 20 март 1929 г.). Музикант, диригент, преподавател, общественик – той бе личност с голям мащаб, многостранни способност, но измежду различните му и разнопосочни изяви безспорно изпъква неоценимият му принос към българското балетно изкуство.

    Прокурор: Крокодила отлага дело, за да си подбере по-удобни съдии

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681468

    Прокурор: Крокодила отлага дело, за да си подбере по-удобни съдииСоченият за магистрален грабител Емил Милев, известен с прякора си Крокодила, си подбира по-удобни съдии, заради това настоява делото му за мярката за неотклонение да се отложи за друга дата. С тези думи възкликна прокурорът от Софийската апелативна прокуратура Димитър Арабаджиев на втора по ред устна молба на Коркодила в съда заседание да няма.

    Къде в страната не се учи заради висока заболеваемост?

    //dariknews.bg/novini/bylgariia/kyde-v-stranata-ne-se-uchi-zaradi-visoka-zabolevaemost-2074680

    В 404 училища в страната днес не се учи заради висока заболеваемост сред учениците, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
     
    На 25 и 26 януари 121 училища в област Стара Загора ще бъдат в грипна ваканция.

    Проф. Слатински: Брутално манипулират обществото, правят го лудо и дебилно

    https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/prof-slatinski-brutalno-manipulirat-obshtestvoto-praviat-ludo-debilno.html

    Когато преди известно време на своя сайт и тук, във ФБ, написах, че в определени свои проявления днешното ни постдемократично общество е по-уродливо от късния соц, някои уважавани от мен хора или просто ФБ-приятели реагираха с неразбиране. Това написа проф. Николай Слатински.

    Проф. Слатински: Брутално манипулират обществото, правят го лудо и дебилно

    https://frognews.bg/novini/prof-slatinski-brutalno-manipulirat-obshtestvoto-praviat-ludo-debilno.html

    Когато преди известно време на своя сайт и тук, във ФБ, написах, че в определени свои проявления днешното ни постдемократично общество е по-уродливо от късния соц, някои уважавани от мен хора или просто ФБ-приятели реагираха с неразбиране. Това написа проф. Николай Слатински.

    Стефка Костадинова №1 на Пловдив за всички времена, Стоичков чак 10-и

    https://www.24chasa.bg/sport/article/6681481

    Стефка Костадинова №1 на Пловдив за всички времена, Стоичков чак 10-иСтефка Костадинова бе обявена за Спортист №1 на Пловдив за всички времена в анкетата "Пловдивският спорт - Топ 50". Световната рекордьорка в скока на височина изпревари двукратния олимпийски шампион Николай Бухалов, а третото място бе за гимнастика Йордан Йовчев. Инициативата "Пловдивският спорт - Топ 50" е по идея на група пловдивски журналисти и

    Вълчев: С повече инвестиции в образованието градим по-иновативна Европа

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681471

    Вълчев: С повече инвестиции в образованието градим по-иновативна ЕвропаБългарското председателство на Съвета на Европейския съюз дава ясен сигнал на младото поколение европейци, че тяхното бъдеще е приоритет за нас. Мотото на българското председателство е "Съединението прави силата" и аз разчитам на подкрепата на всички колеги, за да работим заедно за една по-образована и иновативна Европа".

    Тръмп пристигна в Швейцария, за да се включи в Световния икономически форум в Давос

    https://www.actualno.com/europe/trymp-pristigna-v-shvejcarija-za-da-se-vkluchi-v-svetovnija-ikonomicheski-forum-v-davos-news_656203.html

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп се приземи на летището в Цюрих, за да участва на провеждания в Давос Световен икономически форум, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус". Тръмп се прехвърли на хеликоптер, за да приключи пътуването си до алпийския курорт, където световният политически и икономически елит очаква да разбере от него за програмата му „Америка на първо място“. President Trump arrives in Switzerland en route to the World Economic Forum in Davos. pic.t

    Русия разреши продажбата на бира на стадионите по време на световното първенство

    https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/25/3118198_rusiia_razreshi_prodajbata_na_bira_na_stadionite_po/?ref=rss


    Запалянковците на световното първенство по футбол ще могат да си купуват бира на стадионите и в специалните фен зони, съобщи руският вицепремиер Виталий Мутко. Темата беше подложена на обсъждане дълго време, но в крайна сметка Русия прецени, че ще спечели от разрешението за продажба на алкохол.<br /><br />Още през 2013 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, който разреши консумацията на алкохол на футболните стадиони. От 2005 г. в страната съществуваше забрана, която...

    Последно: парламентът пак разреши застрояване на ниви

    http://clubz.bg/63368-posledno_parlamentyt_pak_razreshi_zastroqvane_na_nivi

    Черноморец.

    Застрояването на земеделски земи, чието предназначение е било сменено, но срокът за старт на строеж е изтекъл, ще може да продължи с пълна сила. Това става ясно от приетите от Народното събрание промени в Закона за опазване на земеделските земи, "прикрити" в преходните и заключителните разпоредби на Закона за посевния и посадъчния материал. Гласуването бе в сряда - без дебати. Единствено депутатите от ДПС са гласували "против".

    Досега по закон всички собственици на ниви, които са минали през процедура за смяна на предназначението и право на строеж преди 2011 г., но не са започнали строеж, губеха статута на земите си и те отново се превръщат в земеделски. Срокът за старт на строеж в тези случаи изтече на 23 май 2017 г. - поставен от Народното събрание през 2011 г. За да се реализира строеж след срока, то трябваше да се премине наново през процедурата за смяна на предназначението им за превръщане в урегулиран имот, в който може да се строи.  

    С новите текстове, срещу които са гласували единствено депутатите от ДПС, се предвижда заинтересованото лице, което е загубило урегулирания статут на земя заради изтеклите срокове за старт на строеж, може да поиска потвърждаване на решението за превръщането на имота в такъв за неземеделски нужди - тоест в него да може да се строи отново. Комисията, която проверява всеки от случаите, може да потвърди или да постанови отказ, който отказ подлежи на съдебен контрол. Потвърждаването на смяната на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди обаче ще става без да се плаща нова такса. Ако според действащите разпоредби таксата, планена при първоначалната смята на предназначение на земята е била по-ниска - то заявителят доплаща разликата със сегашните тарифи. Или държавата му връща пари - ако таксата преди е била по-висока, отколкото сега.

    Правилото ще важи и за собствениците на имоти, срокът за които е изтекъл на 23 май 2017 г. Те ще могат да поискат също потвърждение на стария си документ за смяна на предназначението, както и преизчисление на таксите, решиха депутатите.

    Предисторията

    Първоначално през май депутатите от "Обединени патриоти" и ГЕРБ предложиха поправка, с която срокове за реализация на строителните намерения да се удължи с 3 години. Това бе една от първите законодателни инициативи на новото мнозинство. Заради обществено недоволство и протести, избухнали едва на 13-ия ден от създаването на кабинета "Борисов 3", ГЕРБ оттеглиха подкрепата си от проекта, макар той да бе подписан от председателките на бюджетната и на земеделската комисия Менда Стоянова и Десислава Танева. Така уж темата с въпросните промени бе приключила. Този сюжет се разиграваше през май, а природозащитниците видяха нов опит за разрешение за презастрояване по Черноморието.

    Малко преди Коледа обаче депутатът от "Обединени патриоти" Йордан Апостолов реанимира темата. Използвайки "любимата" законотворческа техника, той внесе същите промени в Закона за опазването на земеделските земи чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за посевния и посадъчния материал. Предложението дойде по време на заседание на земеделската комисия между първото и второто четене на законопроекта.

    Мотивът на Апостолов: промяната е нужна, защото имало хора, които заради икономическата криза не успели да започнат строежи в имотите си, които били "наказани за това, че не са предприели икономическа активност в период на жестока криза и главоломен спад на доходите".

    Цачева и синдикатът на надзирателите не постигнаха съгласие за заплатите

    http://www.cross.bg/pravosudieto-slyzhitelite-sindikata-1566260.html

    /КРОСС/ Без резултат е приключила срещата на министъра на правосъдието Цецка Цачева с представители на Синдиката на служителите в затворите в България. Според информация на "Хоризонт", на съвместно заседание на Управителните съвети на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат "Охрана" се обсъждат евентуални протестни действия. Срещата беше поискана от Синдиката на надзирателите, за да бъдат информирани за развитието по старите им искания за увеличаване на заплатите и плащанията за условия на труд, за попълване на незаетите щатни бройки и за унифициране на статута на надзиратели и съдебна охрана с този на служителите на МВР. На предишни срещи от екипа на Цецка Цачева подкрепиха тези искания и обещаха да ги поставят пред финансовия министър. Според наша информация, на разговора днес е станало ясно, че няма положително развитие по исканията. В момента Управителните съвети на двете синдикални организации, които в края на миналата година обявиха протеста готовност, заедно с полицейските синдикати, обсъждат реакцията си. Възможно е надзиратели и съдебна охрана да излязат протестно пред работните си места на 29 януари, когато е професионалният им празник, научи "Хоризонт". От Министерството на правосъдието съобщиха, че след получаване на писмо от синдикалните организации на 16 януари т.г., с което се поставя въпросът за актуализиране на бюджета, искането на синдикатите е препратено по компетентност към Министерството на финансите

    83-годишна русенка даде 8 000 на ало измамници

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681467

    83-годишна русенка даде 8 000 на ало измамнициВъзрастна русенка стана поредната жертва на телефонните измамници, след като даде 8000 лева на престъпниците. Това съобщиха днес от полицията в крайдунавския град. Преди няколко дни 83-годишната жена получила обаждане от мъж, който се представил за "доктор Николов". Той обяснил, че трябва да се плати спешно в Здравната каса медицинска операция на

    Цачева и синдикатът на надзирателите не постигнаха съгласие за заплатите

    http://www.cross.bg/tzacheva-sindikata-slyzhitelite-1566260.html

    /КРОСС/ Без резултат е приключила срещата на министъра на правосъдието Цецка Цачева с представители на Синдиката на служителите в затворите в България. Според информация на "Хоризонт", на съвместно заседание на Управителните съвети на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат "Охрана" се обсъждат евентуални протестни действия. Срещата беше поискана от Синдиката на надзирателите, за да бъдат информирани за развитието по старите им искания за увеличаване на заплатите и плащанията за условия на труд, за попълване на незаетите щатни бройки и за унифициране на статута на надзиратели и съдебна охрана с този на служителите на МВР. На предишни срещи от екипа на Цецка Цачева подкрепиха тези искания и обещаха да ги поставят пред финансовия министър. Според наша информация, на разговора днес е станало ясно, че няма положително развитие по исканията. В момента Управителните съвети на двете синдикални организации, които в края на миналата година обявиха протеста готовност, заедно с полицейските синдикати, обсъждат реакцията си. Възможно е надзиратели и съдебна охрана да излязат протестно пред работните си места на 29 януари, когато е професионалният им празник, научи "Хоризонт".  

    БСП внесе 74 подписа за референдум трябва ли парламентът да ратифицира Истанбулската конвенция

    https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/25/3118294_bsp_vnese_74_podpisa_za_referendum_triabva_li/?ref=rss


    Парламентарната група на "БСП за България" внесе искане за иницииране на референдум с въпрос "Трябва ли българското Народно събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция?", което е подкрепено от 74 депутатски подписа. Мотивите - управляващите се провалили в усилията си да проведат обществен дебат по темата, а по време на кампанията за референдума народът, в чиито ръце е властта, ще е наясно с конвенцията. Това обяви днес зам.-председателят на парламентарната група на...

    Федерер преследва пенсионерски рекорди

    https://offnews.bg//tenis/federer-presledva-pensionerski-rekordi-673568.html

    Швейцарската легенда Роджър Федерер е най-възрастният полуфиналист на Откритото първенство на Австралия от 41 години насам.

    В момента Маестрото е на 36 години, а за последно тенисист на такава преклонна спортна възраст е бил в топ 4 в Мелбърн през 1977-ма - Кен Розуол.

    Австралиецът е стигнал до полуфиналите в първия "мейджър" на 42-годишна възраст, като именно това е и последното му участие в предпоследна фаза на турнир от "Шлема".

    Ако Федерер спечели титлата в Мелбърн, то той ще бъде най-възрастният шампион от 46 години насам. През 72-ра отново Кен Розуол триумфира с титлата в Австралия на 37 години и 8 месеца.

    Съперник на Маестрото на полуфиналите в Australian Open 2018 е новата изгряваща звезда Хьон Чунг, който по пътя си към тях елиминира Александър Зверев и Новак Джокович.

    Работодатели искат вето на закона за частните охранители

    https://offnews.bg//obshtestvo/rabotodateli-iskat-veto-na-zakona-za-chastnite-ohraniteli-673565.html

    Три работодателски организации поискаха президентът да наложи вето върху Закона за частната охранителна дейност. 

    Искането до държавния глава е подписано от председателите на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. Към искането не са се присъединили от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 

    Законът беше приет от парламента миналата седмица и в него се дава възможност кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места. В същото време на охранителите се дават правомощия да задържат и да използват помощни средства. Законът налага и поредица от административни мерки, които утежняват работата сектора на охранителите. 

    Основен аргумент, с което се иска вето на закона, е това, че той е приет при нарушения на законодателната процедура и при противоречия с правото на Европейския съюз. Работодателите не са съгласни и с увеличаване на административната тежест и у въвеждането на "прекомерни и ненужни регулаторни мерки", както и това, че законът не отразява правни отношения на национално, но и на европейско ниво.

    В писмото се посочва, че от мотивите към законопроекта става ясно, че той не е бил подложен на обществено обсъждане, каквото изискване има според Закона за нормативните актове (ЗНА). Приложените становища на браншовите организации към текстовете към текстовете се отнасят за друг законопроект

    "При представянето на законопроекта в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС представителите на вносителя аргументираха липсата на проведено обществено обсъждане с приложението на параграф 9 от ПЗР на ЗНА, който се отнася за законопроекти, внесени в НС преди приемането на ЗНА. Тази разпоредба не касае проектите на закони, които са в съгласувателна процедура, какъвто бе и сега приетият нов Закон за частната охранителна дейност. В този смисъл, е налице пълно несъответствие със ЗНА", се посочва в писмото.

    В нарушение Закона за нормативните актове е и липсата на оценка на въздействието и съответствие с правото на ЕС, смятат работодателските организации. 

    В същото време законът е в разрез с европейското и национално законодателство в областта на конкуренцията, на общата забрана за дискриминация и въвеждането на дискриминационни мерки във вътрешния пазар на ЕС и Европейската общност. За разлика от декларираните от правителството намерения за намаляване на административната тежест върху стопанската дейност, с този закон се въвеждат повече административни режими:

    Новият закон налага свръхрегулация на сектора, в противовес на тенденцията за намаляването на регулаторните режими в България и ЕС. По същество, новият закон стъпва на принципни положения от стария, като въвежда допълнителна административна тежест, вменявайки представянето на допълнителни документи, удостоверяващи определени в закона обстоятелства, нова подзаконова нормативна уредба и др.

    Според работодателските организации въвеждането на допълнителни лицензионни и регулаторни изисквания е в пряко нарушение на чл. 19, ал 1 и 2 от Конституцията, а именно: Държавата, като регулира определени дейности, не може да ги ограничава произволно. Това може да стане само по изключение в защита суверенитета, сигурността на страната и нейната териториална цялост, съхраняване на околната среда и използването на природните ресурси в държавен интерес. Ограничаването може да се налага и от изискванията на чл. 19, ал. 2 от Конституцията за осигуряване на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, предотвратяване злоупотреба с монополно положение, нелоялна конкуренция и защита на потребителя, се посочва още в писмото.

    Работодателите предупреждават, че заложените правни постановки в закона ще доведат до дисбаланси и дават пример с това, че ще бъде нарушен принципът за равнопоставеност между частните охранителни фирми и звената за самоохрана в бюджетните предприятия, тъй като едните ще разчитат изцяло на собствено финансиране, а другите – на републиканския бюджет. "Това би могло да доведе до държавно подкрепян дъмпинг, вкл. може да бъде възприето като нерегламентирана държавна помощ", се предупреждава в писмото.

    Според мотивите в него липсва и връзка между закона и действащото към момента национално законодателство. Липсва връзката и с европейската практика, която касае сектора на бизнес услугите.

    В текста се посочва, че:

    Според европейското законодателство, „организациите в областта на частната охранителна дейност извършват по принцип дейности по охрана или по опазване на движими и недвижими вещи, издирвания и разследвания за сметка на частноправни субекти“. В противовес на това, новият ЗЧОД въвежда възможността частни охранителни фирми да осигуряват опазване на имуществото и населението и на обществения ред в урбанизираните територии, което е основна функция на публичните власти и правоохранителните органи.

    В същото време законът въвежда терминология, която е нелогична и противоречи на наложената практика у нас, но и според Съда на европейските общности.  

    Необходимите промени в нормативната уредба в регулациите на частните услуги за сигурност следва да ги направи по-гъвкави, като осъвременят и отчетат превръщането на частната охранителна дейност в професионален сектор „Частни услуги за сигурност“, смятат от работодателските организации. Според тях законът трябва да бъде изготвен на базата на задълбочен анализ на сектора и изискванията на националните и европейските правни актове и стратегии, да създава по-добри предпоставки за развитие на бизнеса и неговата конкурентоспособност, и да отчете позициите на всички заинтересовани страни.

    Пълен назад за Истанбулската конвенция: Дебатът сега започвал

    https://offnews.bg//politika/palen-nazad-za-istanbulskata-konventcia-debatat-sega-zapochval-673559.html

    Ще направим всичко възможно през следващите седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствени организации, с експерти, за да разясним всичко, което е свързано с Истанбулската конвенция и възможностите, които дава.

    Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната в Народното събрание. 

    Той каза още, че обществото много сериозно е подведено за всичко свързано с Истанбулската конвенция и затова е нужно по-сериозно запознаване и информиране на обществеността.

    "Не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените и децата от домашно насилие", каза още Цветанов.

    Вчера от левицата настояха да се спре гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание, тъй като е създала огромно напрежение в българското общество. От БСП поискаха още да се проведе референдум дали документът трябва да бъде ратифициран.  

    Парламентарната правна комисия с решаващия глас на депутата от ГЕРБ Георги Марков също отхвърли от дневния си ред обсъждането на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция. 

    Президентът Румен Радев коментира предстоящото ратифициране на конвенцията по време на своя отчет за първата си година, като призова да не се бърза:

    "Не одобрявам да бързаме и да поемаме гаранции отвън, че ще ратифицираме тази конвенция"   

    Дрогирани младежи нападнаха и ограбиха таксиметров шофьор край Казанлък

    http://www.cross.bg/shofyor-selo-taksito-1566259.html

    /КРОСС/ Дрогирани младежи нападнаха и ограбиха таксиметров шофьор край Казанлък, съобщиха от полицията. Инцидентът се разиграл около полунощ. Четиримата нападатели, които са на възраст между 15 и17 години, наели таксито от село Горно Черковище в посока Стара Загора. В района на село Змеево те заплашили шофьора с нож и го ударили. Той загубил управление на автомобила и се блъснал в посока на движението. Момчетата му взели мобилния телефон, парите с които разполагал - 180 лева, и избягали. Преминаващ шофьор подал сигнал към диспечер на таксиметровата фирма, собственик на таксито, за катастрофирала кола. На място веднага пристигнали колеги на шофьора и полиция. Междувременно младежите повикали второ такси, което да ги откара до Стара Загора. Те обаче са били задържани, предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Тест, направен на задържаните, е установил употреба на наркотични вещества. Едно от момчетата в момента е в период на пробация заради употреба на наркотици. Пострадалият водач е от казанлъшкото село Кънчево. Не е настанен в болница, но има наранявания и е много изплашен. Работата по случая продължава.

    Над 370 000 клиенти на ЧЕЗ вече получават онлайн фактури

    https://offnews.bg//ikonomika/nad-370-000-klienti-na-chez-veche-poluchavat-onlajn-fakturi-673567.html

    Статистиката показва, че през последните години все по-устойчиво нараства броя на клиентите, които предпочитат да получават сметките си по електронен път. Над 370 000 клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД вече са оценили удобството, сигурността и екологичните ползи на електронната фактура, съобщиха от дружеството.

    През 2017 г. отказалите се от хартиения носител на сметката за електроенергия са над 62 000. Предоставяната от Дружеството възможност за електронна фактура позволява на клиентите да намалят използването на хартия с 8 880 000 листа годишно.

    От въвеждането на услугата през 2011 г. до момента, абониралите се за по-модерния и екологичен електронен вариант на фактура, дадоха своя принос в опазване на околната среда, като с избора си спасиха от изсичане над 3550 дървета, спестиха над 32 милиона листа хартия, или приблизително 273 тона хартия и 682 мегаватчаса електроенергия, необходима за производството им.

    Освен безспорните си екологични ползи, електронната фактура е изключително удобна за клиентите. Те я получават веднага след издаването ѝ и имат достъп до архив на месечните си сметки за електроенергия.

    Електронната фактура гарантира сигурна защита на личните данни, спестява време и дава възможност за лесно и практично контролиране на разходите. Тя е валиден, електронно подписан данъчен документ, който е напълно идентичен с хартиената версия. Бързото и навременно получаване на информацията за месечните задължения, сигурният достъп до данните по всяко време, осигуряват допълнително спокойствие и комфорт.

    Електронната фактура е напълно безплатна. Тя може да бъде заявена на корпоративния уебсайт www.cez.bg, в центровете за обслужване на клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД, на телефон 0700 10 010 или в офисите на Изипей. За целта е необходимо да се предостави клиентски номер, оторизационен код и имейл адрес. След регистрацията клиентите могат да следят документите си както в електронния архив на сайта, така и на посочения от тях имейл адрес.

    Тръмп пристигна в Давос за Световния икономически форум

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681439

    Тръмп пристигна в Давос за Световния икономически форумПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп се приземи на летището в Цюрих, за да участва на провеждания в Давос Световен икономически форум, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Тръмп се прехвърли на хеликоптер, за да приключи пътуването си до алпийския курорт, където световният политически и икономически елит очаква да разбере от него за неговата програма

    Китайци клонираха маймуни, идва ли ред на хората

    https://www.vesti.bg/sviat/kitajci-kloniraha-majmuni-idva-li-red-na-horata-6078614

    Човекът е примат, така че за клонирането на хора техническата бариера вече е премахната

    Божидар Димитров: Парламентарната република е атрофирала още от V век пр. хр.

    https://www.actualno.com/politics/bojidar-dimitrov-parlamentarnata-republika-e-atrofirala-oshte-ot-v-vek-pr-hr-news_656201.html

    Още от самото си създаване парламентарната република е атрофирала - от 5 век преди новата ера. И не случайно аз съм подел борба за промяна на общественото устройство в страната. Това коментира историкът проф. Божидар Димитров по повод отчета на президента Румен Радев за свършеното през първата година от мандата му, по време на който държавният глава обяви, че парламентарната република е атрофирала заради рекордно ниското доверието в Народното събрание. „Отчетът на президента, някой

    30% ръст на пътниците на летище София през 2017 г. - почти 6 милиона и половина

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681441

    30% ръст на пътниците на летище София през 2017 г. - почти 6 милиона и половина
Изминалата година беше рекордна в историята на столичното летище, обобщават постигнатите резултати от ръководството му. Обслужените пътници през периода са били почти шест милиона и половина /6 490 096/, което е ръст от 30,3 на сто на годишна база, предаде БТА. Забележителен е фактът, че рекордно увеличение по отношение на пътниците отбелязва и

    В Плевен избират проектант за кучешки приют

    https://www.actualno.com/pleven/v-pleven-izbirat-proektant-za-kucheshki-priut-news_656200.html

    Пред финал е обществена поръчка за избор на избор на проектант за кучешки приют в Плевен. Избраната фирма ще има за задача да изготви работен проект за основен ремонт и преустройство на бившата ветеринарна лечебница в приют за безстопанствени кучета, съобщават от местната администрация. Петима кандидати са подали оферти за участие, трима от тях са отстранени, така че ще бъдат отворени офертите на останалите двама, информира Цеца Овчарова – шеф на дирекция „Икономическо разви

    Еврокомисар: България е добър пример за охрана на граница

    http://dnes.dir.bg/news/dimitris-avramopulos-evropredsedatelstvoto-2018-vatreshni-ministri-valetin-radev-26812793

    България е хубав пример за това как може да охраняваш собствената си външна граница и същевременно да пазиш външната граница на ЕС.

    ГЕРБ отложи ратификацията на Истанбулската конвенция, БСП внесе искането за референдум

    http://www.cross.bg/konventziya-istanbylskata-tzvetanov-1566258.html

    /КРОСС/ ГЕРБ отлага процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция в Народното събрание, за да може да се проведат дебати по темата. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Първата стъпка ще бъде направена още днес. Водещата комисия по вероизповедания и правата на човека ще предложи точката да бъде извадена от дневния ред. На въпрос колко точно ще продължи отлагането на процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция, Цветан Цветанов отговори, че според него, е напълно реалистично и очаква конвенцията все пак да бъде приета в рамките на Българското европредседателство. Цветанов отново увери, че единствената цел на документа е да се бори с насилието над жени и домашното насилие, а не да въвежда трети пол и се надява това да стане ясно на обществото. „Ще направим всичко възможно в тези седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствени организации, с експерти, за да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава", заяви на брифинг в парламента Цветанов. „Обществото много сериозно е подведено за всичко, свързано с Истанбулската конвенция. Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите ѝ", изтъкна той. „Не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените и децата от домашното насилие", каза още Цветан Цветанов

    Потвърдено: ГЕРБ отлага гласуването на Истанбулската конвенция в НС

    http://www.moreto.net/novini.php?n=367830

    ГЕРБ отлага процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция в парламента, съобщи лидерът на ПГ на партията Цветан Цветанов. По думите му целта е да се проведат дебати по темата. Така новината за отлагането на гласуването се потвърди, след като беше съобщена рано тази сутрин в ефира на bTV от вицепремиера Красимир Каракачанов, който заяви, че такова е и мнението на премиера Бойко Борисов.

    Шеф в ООН: Трябва политическо решение в Сирия, за да се спре бежанският поток оттам

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681386

    Шеф в ООН: Трябва политическо решение в Сирия, за да се спре бежанският поток оттамСветовната общност трябва да работи по политическо решение за бежанската криза в Сирия.” Това каза Фолкен Тюрк - помощник върховен комисар по въпросите на закрилата във Върховния комисариат за бежанците към ООН на брифинг в НДК. „Най-доброто решение за Сирия е да се установи мир в тази страна. Сирийските бежанци ни казват,

    Фермери протестират в Кърджалийско, заплашват да блокират пътя за Гърция

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681413

    Фермери протестират в Кърджалийско, заплашват да блокират пътя за ГърцияНад 100 животновъди се събраха на протест в района на спирка Джебел край Кърджали и заплашват да блокират международния път за Гърция. Протестът е срещу наредба 3 на земеделското министерство, която определя плащането на субсидии да става не на глава добитък, а според предадено количество

    Учени откриха най-добрия природен антидепресант

    https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ucheni-otkriha-naj-dobriia-priroden-antidepresant-6078611

    В рамките на изследвания на тъкани учените заключили, че куркумин притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

    ГЕРБ пак се извъртя: Отложиха Истанбулската конвенция

    https://frognews.bg/novini/gerb-pak-izvartia-otlojiha-istanbulskata-konventsiia.html

    Ратификацията на Истанбулската конвенция ще бъде отложена с няколко месеца, обявиха на трибунка в парламента днес от ГЕРБ. Цветан Цветанов благодари на Цвета Караянчева за първата обществена дискусия по темата във вторник, но според него са нужни още такива дебати.

    Зодиите, които най-често изпадат в нелепи ситуации

    https://www.actualno.com/curious/zodiite-koito-naj-chesto-izpadat-v-nelepi-situacii-news_656198.html

    Животът ни поднася различни ситуации, с които трябва да се справяме. Понякога е лесно да преодолеем трудностите и да се зарадваме. Понякога попадаме в затворен кръг на комични случвания и нелепи ситуации, които могат да станат наше ежедневие. Ето кои са зодиите, на които им е вродено да се борят с нелепите моменти. Зодия Телец Привидно може да са добре организирани и сериозни, но това е само външно. Често могат да попаднат в странна ситуация, в която изобщо не знаят как да реагират и е възмож

    Директорката на дома "Хризантема" е уволнена заради насилието над деца

    http://www.mediapool.bg/direktorkata-na-doma-hrizantema-e-uvolnena-zaradi-nasilieto-nad-detsa-news274702.html

    Директорката на дома за деца и младежи с увреждания “Хризантема“ в Габрово, където беше установено насилие над деца от страна на персонала, е уволнена дисциплинарно. Маринела Лазарова е получила заповедта си за уволнение в четвъртък, съобщи кметът на Габрово Таня Христова. Кметът ще настоява служителите, които са си позволили лошо отношение към децата, да понесат наказателна отговорност. Преди ден срещу ръководителката на центъра Маринела Лазарова в Районната прокуратура в Габрово е подаден сигнал от директора на "Социално подпомагане" Радостина Братованова. Сигналът е свързан с член 7 от Закона за закрила на детето и третира задължението за съдействие. Според Братованова необяснимо е бездействието на ръководителката на центъра, която е трябвало незабавно да уведоми служителите в "Социално подпомагане" и Държавната агенция за закрила на детето. Самата Лазарова твърди, че бездействието е от страна на прекия й ръководител от дирекция “Образование и социални дейности“ в общината Даниела Василева, която била информирана от нея за насилието. От прокуратурата съобщиха, че на 16 януари са възложили на полицията да установи дали има данни за престъпление по член 131 алинея 1 от Наказателния кодекс, който третира причиняване на телесна повреда, в случая от длъжностни лица. Срокът за полицейската проверка е 15-дневен и тя не е завършила. Преди ден заради скандала с насилието над деца от дома с поста си се прости и шефката на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, след като премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаването й. 

    НАП: Намаляват нарушенията в Банско и Боровец

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681414

    НАП: Намаляват нарушенията в Банско 
и БоровецСамо за седем обекта в Банско и за пет в курорта Боровец са издадени заповеди за налагане на принудителната административна мярка "Запечатване на обект" след стартиралата в началото на годината зимна кампания в туристическите центрове. Това съобщиха от ТД на Националната агенция за приходите - София.

    Сирене и кашкавал от магарешко мляко за първи път на изложение в Пловдив

    https://www.24chasa.bg/region/article/6681394

    Сирене и кашкавал от магарешко мляко за първи път на изложение в ПловдивТрадиционни храни, гурме деликатеси и възможности за фюжън кулинария ще представят участниците в изложбата „Фудтех 2018”, най-престижния форум на хранителната индустрия в България. Той ще се проведе от 21 до 25 февруари в пловдивския панаир. „Фудтех 2018“ ще бъде фестивал на креативната кухня, тъй като ще покаже много богат спектър продукти от

    БСП внесе 74 подписа с искане за референдум за Истанбулската конвенция

    https://www.actualno.com/politics/bsp-vnese-74-podpisa-s-iskane-za-referendum-za-istanbulskata-konvencija-news_656197.html

    Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народно събрание искане за провеждане на референдум с конкретен въпрос "Трябва ли българското Народно събрание да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция?". Това каза депутатът от БСП Жельо Бойчев, предаде БГНЕС. Бойчев допълни, че от изявлението на ГЕРБ станало ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството. Така, че този референдум, според него става още по-наложителен. Според БСП референдум и предше

    С протест очакват решението за шистовия газ

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681405

    С протест очакват решението за шистовия газМалко повече от 20 души протестираха пред сградата на РИОСВ във Варна, където е насрочено заседанието на експертния екологичен съвет на Регионалната екоинспекция във Варна. Експертите разглеждат доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за добив на природен газ на територията на област Добрич от страна на

    4500 автомобили в Пирин само за един уикенд, ще правят нова система за броенето им

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681421

    4500 автомобили в Пирин само за един уикенд, ще правят нова система за броенето имСамо за един уикенд 4500 автомобила са навлезли в пределите на НП „Пирин”. Това бе установено след направена проверка от служители на Национален парк „Пирин”. „Едно от задълженията на публичните власти е спазването на екологичното законодателство и подпомагане поддържането на околната среда. В тази връзка и в контекста на многократно заявяваната

    БСП депозира въпроса за референдум за Истанбулската конвенция

    https://frognews.bg/novini/bsp-depozira-vaprosa-referendum-istanbulskata-konventsiia.html

    БСП депозира в деловодството на парламента искане за организиране на референдум за Истанбулската конвенция. Въпросът е: ”Покрепяте ли Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция?”

    ПГ5 няма да гласува Бюджет 2018 на Столична община

    http://dnes.dir.bg/news/obshtinari-petima-bunt-bujet-2018-pg5-26812934

    Политическа група 5 няма да гласува Бюджет 2018 г. на Столична община на сесията на СОС днес.

    Утре ще е слънчево, сутринта температурите ще паднат до минус 10 градуса

    https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6681389

    Утре ще е слънчево, сутринта температурите ще паднат до минус 10 градусаАтмосферното налягане ще остане без съществена промяна - значително по-високо от средното за януари. През нощта ще е ясно, утре - предимно слънчево. На отделни места в равнинната част от страната има условия за образуване на мъгла или инверсионна облачност, които по Черноморието ще се по-трайни. Ще е почти тихо.

    Йълдъръм: Неутрализирахме над 300 терористи в Северна Сирия

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681393

    Йълдъръм: Неутрализирахме над 300 терористи в Северна Сирия
Турските въоръжени сили са неутрализирали над 300 терористи в сирийския район Африн, където продължава операцията "Маслинова клонка", заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от турските медии и ТАСС. Той посочи, че операцията в Африн продължава по план. Турската армия обяви в събота началото на операцията "Маслинова клонка в

    Еврокомисар: България е добър пример за охраняване на външната си граница и тази на ЕС

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681383

    Еврокомисар: България е добър пример за охраняване на външната си граница и тази на ЕСБългария е хубав пример за това как може да охраняваш собствената си външна граница и същевременно да пазиш външната граница на ЕС. Това каза еврокомисарят за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос пред медиите преди неформалния съвет по правосъдие и вътрешен ред. Той заяви,

    Съседка на разстреляните родители на полицая: Те се страхуваха, че той ще ги убие

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681355

    Съседка на разстреляните родители на полицая: Те се страхуваха, че той ще ги убиеБожурка и Цветан Караджови живели 8 месеца без ток, синът им не ги поглеждал и се разправял с тях Убитите родители на пловдивския полицай Венцеслав Караджов  знаели, че той ще се разправи с тях и ще ги убие. Божурка и Цветан  споделили опасенията си пред съседка, че не ги чака нищо хубаво, след като спечелили дело срещу сина си за имоти.

    Най-малко 3-ма загинаха при дерайлирането на влака в Италия

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681376

    Най-малко 3-ма загинаха при дерайлирането на влака в ИталияПри железопътната катастрофа край Милано, по данни на местната противопожарна команда, са загинали между трима и петима души, предава Euronews. Държавната железопътна компания „Феровие дело Стато“ съобщава в официално свое заявление, че регионалният влак е дерайлирал на гара Пиолтело на около 40 км. от Милано, предаде "Фокус".

    Северна Корея със сензационен апел за обединение с Южна Корея

    https://frognews.bg/novini/severna-koreia-sas-senzatsionen-apel-obedinenie-iujna-koreia.html

    Северна Корея излезе с апел, призовавайки ”всички корейци у нас и в чужбина” да подобрят отношенията между Пхенян и Сеул и да ”постигнат пробив за независимо обединение”, съобщават държавните севернокорейски медии.

    Силният вятър в Смолянско остави щети в гората за 2-3 млн. лв.

    https://www.actualno.com/smolyan/silnijat-vjatyr-v-smoljansko-ostavi-shteti-v-gorata-za-2-3-mln-lv-news_656194.html

    Силният вятър в Смолянско е оставил щети в гората за 2-3 млн. лв., предаде кореспондентът на Actualno.com. "Падналите дървета от бурята преди дни са на различна възраст. Има и на 50, и на 90 години, но основната част са на възраст от 70 - 80 години. Тяхната средна възраст е много по-голяма от тази на падналите дървета от бедствието през 2015 г. От снеголома бяха инвентатиризирани над 1 млн. кубика паднала дървесина, но предимно от млади насаждения и на територията на много общини&ldquo

    Проф. Димитров: Радев е прав, че парламентарната република е атрофирала, но то е още от създаването й

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681377

    Проф. Димитров: Радев е прав, че парламентарната република е атрофирала, но то е още от създаването йПарламентарната република е атрофирала и това е нейно свойство от самото й създаване в 5 век преди новата ера. И не случайно аз съм подел борба за промяна на общественото устройство в страната. Това коментира историкът проф. Божидар Димитров по повод отчета на президента Румен Радев за свършеното през първата година от мандата му,

    НАП: Все по-малко нарушения в Банско и Боровец

    https://www.actualno.com/society/nap-vse-po-malko-narushenija-v-bansko-i-borovec-news_656192.html

    Има тенденцията за стабилна промяна във фискалната култура и финансовата дисциплина, както и все по-малко нарушения. Това съобщиха от НАП по отношение на проверките в Банско и Боровец. Само за 7 обекта в Банско и за 5 в курорта Боровец са издадени заповеди за налагане на принудителната административна мярка „Запечатване на обект“ след стартиралата в началото на годината зимна кампания в туристическите центрове. При направените над 750 проверки в курортния град и 140 в

    Варненският ОбС реши за преобразуването на Спортен комплекс "Спартак"

    http://www.moreto.net/novini.php?n=367827

    На извънредна сесия тази сутрин варненският Общински съвет взе окончателно решение за преобразуването на Спортен комплекс „Спартак", предаде репортер на Moreto.net. С квалифицирано мнозинство от 36 гласа „За", само 2 „Въздържали се" и аплодисментите на група фенове в залата, общинарите дадоха „зелена светлина" за старта на процедурата.

    Синдикатите на съдебна охрана и надзиратели плашат с протести

    http://clubz.bg/63367-sindikatite_na_sydebna_ohrana_i_nadzirateli_plashat_s_protesti

    Окрилени от 100-те милиона лева, които си издействаха колегите им в МВР, днес представители на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) и Синдикат „Охрана“ проведоха работна среща с министъра на правосъдието Цецка Цачева.

    Според синдикатите на надзирателите преговорите, които са водени през последните 6 месеца, са провал.

    БНР припомня, че служителите в затворите настояват за 20% увеличение на заплатите и за откриване на повече работни места в системата. Досега надзирателите са получили 5% увеличение.

    На срещата Цачева ги информира, че след получаване на писмо от синдикалните организации на 16 януари т.г., с което се поставя въпросът за актуализиране на бюджета на МП, то е препратено същия ден по компетентност към Министерството на финансите.

    Правосъдният министър припомни, че разпределението на средства става само в бюджетната рамка и служителите в двете специализирани дирекции - Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), вече са получили 5 % увеличение на основното си възнаграждение от 1 януари 2018 г., съгласно утвърдения държавен бюджет за годината.

    Възможно е надзирателите и съдебната охрана да излязат протестно пред работните си места на 29 януари, понеделник, когато е професионалният им празник.

    Абсурдно е, че в първоначалния вариант на бюджет, когато правителството се съгласи на 5-те процента за МВР още през миналата година, служителите на ГДИН и ГДО бяха изцяло... забравени в това повишение. Служителите по традиция работят и в условия на т. нар. недокомплект, т.е. - много по-малко от стандартите пазят определена бройка осъдени лица.

    Днес в края на срещата министърът на правосъдието заяви отново своята позиция, че ще продължава да отстоява виждането си за равнопоставено третиране на структурите в сектор „Сигурност“.  
    На разговорите присъстваха още ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов, главният секретар на ведомството Стоян Стоянов,  главните  директори на ГДИН Свилен Цветанов и на ГДО Георги Жеков.
     

    Синдикатите на съдебна охрана и надзиратели плашат със стачка

    http://clubz.bg/63367-sindikatite_na_sydebna_ohrana_i_nadzirateli_plashat_sys_stachka

    Окрилени от 100-те милиона лева, които си издействаха колегите им в МВР, днес представители на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) и Синдикат „Охрана“ проведоха работна среща с министъра на правосъдието Цецка Цачева.

    Според синдикатите на надзирателите преговорите, които са водени през последните 6 месеца, са провал.

    БНР припомня, че служителите в затворите настояват за 20% увеличение на заплатите и за откриване на повече работни места в системата. Досега надзирателите са получили 5% увеличение.

    На срещата Цачева ги информира, че след получаване на писмо от синдикалните организации на 16 януари т.г., с което се поставя въпросът за актуализиране на бюджета на МП, то е препратено същия ден по компетентност към Министерството на финансите.

    Правосъдният министър припомни, че разпределението на средства става само в бюджетната рамка и служителите в двете специализирани дирекции - Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), вече са получили 5 % увеличение на основното си възнаграждение от 1 януари 2018 г., съгласно утвърдения държавен бюджет за годината.

    Възможно е надзирателите и съдебната охрана да излязат протестно пред работните си места на 29 януари, понеделник, когато е професионалният им празник.

    Абсурдно е, че в първоначалния вариант на бюджет, когато правителството се съгласи на 5-те процента за МВР още през миналата година, служителите на ГДИН и ГДО бяха изцяло... забравени в това повишение. Служителите по традиция работят и в условия на т. нар. недокомплект, т.е. - много по-малко от стандартите пазят определена бройка осъдени лица.

    Днес в края на срещата министърът на правосъдието заяви отново своята позиция, че ще продължава да отстоява виждането си за равнопоставено третиране на структурите в сектор „Сигурност“.  
    На разговорите присъстваха още ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов, главният секретар на ведомството Стоян Стоянов,  главните  директори на ГДИН Свилен Цветанов и на ГДО Георги Жеков.
     

    Дионисий - между скандалите, зарята и расото (ВИДЕО)

    //dariknews.bg/novini/obshtestvo/dionisij-mezhdu-skandalite-zariata-i-rasoto-video-2074664

    Архимандрит Дионисий, който заплаши с анатема всички, гласували за Истанбулската конвенция и със забрана да влизат в църква, е предизвикал редица скандали в последните няколко години.

    Устатият отец си навлече не една и две критики през годините - пок

    ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция (ОБЗОР)

    //dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-otlaga-ratifikaciiata-na-istanbulskata-konvenciia-obzor-2074648

    ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. От партията ще организират широк дебат по темата с участието на Светия Синод, академичната общност и гражданскит

    Влак дерайлира край Милано. Има жертви и много ранени (СНИМКИ)

    https://www.actualno.com/europe/vlak-derajlira-kraj-milano-ima-jertvi-i-mnogo-raneni-snimki-news_656191.html

    Влак дерайлира тази сутрин близо до Милано. Загинали са най-малко 5 души, 10 са с тежки наранявания, а ТАСС съобщава за други сто ранени. #Milano #25gen 7:00, deraglia un treno passeggeri diretto a Porta Garibaldi, tra #Segrate e #Pioltello. Squadre USAR #vigilidelfuoco stanno operando sul luogo dell'incidente per soccorrere persone all’interno del convoglio. Decine i feriti, al momento una vittima accertata pic.twitter.com/NwzDBw1J0U — Vigili del Fuoco (@emergenzavvf) Ja

    Сиси остана единственият кандидат за президент в Египет

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/25/3118251_sisi_ostana_edinstveniiat_kandidat_za_prezident_v/?ref=rss


    Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е единственият кандидат, регистриран за предстоящите президентски избори, предаде ДПА.<br /><br />Вчера влиятелният египетски опозиционер, адвокатът Халед Али, обяви, че оттегля кандидатурата си и няма да подава документи. Той обвини властите, че са арестували членове на предизборния му щаб, а членове на избирателната комисия - в предубеденост срещу него. Това са признаци, че изборният процес е изпразнен от демократичното си съдържание,...

    Испанският външен министър припадна по време на дискусия в Давос

    https://offnews.bg//sviat/ispanskiat-vanshen-ministar-pripadna-po-vreme-na-diskusia-v-davos-673564.html

    Испанският министър на външните работи Алфонсо Мария Дастис Кеседо припадна по време на дискусия, организирана в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, в. "Мундо", цитиран от БТА. 

    Министърът придружава на форума испанския крал Фелипе Шести. 

    62-годишният Алфонсо Мария Дастис Кеседо е изгубил съзнание по време на колоквиум за социалната солидарност вчера.

    Монархът и другите участници в дискусията са помогнали на министъра, като са разкопчали ризата му и са свалили вратовръзката му.

    Извикана е и медицинска помощ, а проявата е прекратена. 

    Министърът е прегледан в медицинския пункт. Състоянието му се е подобрило, но той не е успял да придружи краля на част от срещите на форума. 

    Испанският външен министър припадна по време на дискусия в Давос

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681356

    Испанският външен министър припадна 
по време на дискусия в ДавосИспанският министър на външните работи и сътрудничеството Алфонсо Мария Дастис Кеседо припадна по време на дискусия, организирана в рамките на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, Швейцария. Това съобщи днес в. "Мундо", предаде ТАСС. Първият дипломат на Испания придружава на форума испанския крал Фелипе Шести.

    Йоханес Хан: Заев и Ципрас демонстрираха смелост, визия и държавничество

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6681335

    Йоханес Хан: Заев и Ципрас демонстрираха смелост, визия и държавничество
Европейският комисар по разширяването и политиката за съседство Йоханес Хан смята, че вчерашната среща на македонския министър-председател Зоран Заев с гръцкия му колега Алексис Ципрас за много добра новина, предава македонската медия “Мета“, цитирана от Фокус. "Срещата между Алексис Ципрас и Зоран Заев е много добра новина.

    3-те зодии, които най-често сменят работата си

    https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-koito-naj-chesto-smenjat-rabotata-si-news_656190.html

    Някои хора не могат да се задържат дълго на едно работно място и винаги търсят алтернативи и по-добри възможности. Разбира се за тези големи житейски промени хороскопът има сериозно влияние. Ето кои са 3-те зодии, който сменят работното си място най-често! Зодия Овен Ако не сте ги виждали отдавна, можете да ги попитате къде и какво работят. Те определено са хора, които не обичат скуката и за тях работата е от изключителна важност. Не се страхуват да сменят професиите и да пробват различни на

    Гърция остава под строг надзор и след края на спасителната програма

    http://econ.bg/Новини/Гърция-остава-под-строг-надзор-и-след-края-на-спасителната-програма_l.a_i.756905_at.1.html

    Гърция ще остане под строг надзор и след края на спасителната програма, чийто срок изтича през август тази година. Това обяви ръководителят на...

    Салафизмът набира трайно влияние в Белгия, сочи доклад на контраразузнаването

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/25/3118248_salafizmut_nabira_traino_vliianie_v_belgiia_sochi/?ref=rss


    Влиянието на салафизма нараства трайно и постоянно в Белгия, се посочва в документ, разпространяван от контраразузнаването, съобщават местни медии, цитирани от БТА.<br /><br />Тази доктрина за вярата на мюсюлманите отрича някои демократични ценности на Запада. Допълва се, че салафизмът е заплаха за основните свободи.<br /><br />Изготвеният наръчник се разпространява сред полицията, прокуратурата, общинските власти, университетите, затворите. Преди година доклад на...

    Пик на болни от дребна шарка в Сърбия

    http://dnes.dir.bg/news/sarbia-ebola-sharka-kosovska-drebna-mitrovitza-26812668

    От началото на октомври 2017 г. до днес в Сърбия и Косовска Митровица са регистрирани общо 1327 случая на морбили, предаде Танюг, цитирана от БТА.

    Финансист: Минусите за влизане на България в еврозоната са теоретични

    https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/finansist-minusite-za-vlizane-na-bylgariia-v-evrozonata-sa-teoretichni-254511/

    Правителството трябва да вземе официално решение и да упълномощи министъра на финансите да подаде апликация, смята Никола Янков

    Дневен БИЗНЕС хороскоп за 25 януари

    https://www.actualno.com/curious/dneven-biznes-horoskop-za-25-januari-news_656188.html

    Какво ви очаква на работното място и какъв ще бъде денят ви според зодията, разберете от нашия бизнес хороскоп за 25 януари. Зодия Овен На работното място се справяте чудесно и денят ще мине много бързо. В края на работния ден ще се чувствате прекрасно. Зодия Телец Придържайте се към деловия стил и се постарайте да бъдете по-добре организирани, защото ви очакват много задачи, с които ще трябва да се справите. Зодия Близнаци Днес ще постигнете голям успех на работното място. Ще бъдете удовл

    ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция, но не се отказва

    https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/25/3118246_gerb_otlaga_ratifikaciiata_na_istanbulskata_konvenciia/?ref=rss


    ГЕРБ реши да отложи процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие, за да проведе разяснителна кампания. Водещата парламентарна комисия, в която се разглежда конвенцията – тази по вероизповеданията, няма да разглежда международния договор днес. Конвенцията трябва да бъде приета до края на българското председателство на ЕС според председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, което е до края на юни.<br /><br />"Ще направим всичко...

    Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

    Бързи връзки


    Търсене


    Архив

    RSS Абонамент

    Новини от Грамофон

    "Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

     

    •  

    Ново: Публикуване