Взрив в химически завод в Китай, има загинал и ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697255

Взрив в химически завод в Китай, има загинал и ранениВзрив е прогърмял в събота сутринта на химически завод в китайската провинция Шандун. Един човек е загинал, други шестима са ранени, а още един е безследно изчезнал, предава РИА Новости. Инцидентът се е случил в около 10:50 часа местно време (4:50 българско време) в химически завод разположен в зоната за икономическо развитие на окръг Линшу.

Нацистка песнопойка разтърси Австрия

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/natsistka-pesnopoika-raztarsi-avstriia.html

Сборник с песни, възхваляващи нацизма, изпълнявани от студентско братство в Австрия, предизвика скандал, постави новото правителство под натиск и провокира австрийците да се вгледат по-внимателно в своето минало, съобщава „Франс прес“.

Варненски яхт клуб ще популяризира ветроходния спорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=368380

Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” ще популяризира ветроходния спорт с проект, финансиран от Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура на Европейската комисия по Програма Еразъм + Спорт, научи Moreto.net.

Кондукторката от Горна Оряховица отрича да е сваляла дете от автобиса

http://www.cross.bg/gorna-oryahovitza-avtobysa-1566973.html

/КРОСС/ Служител на фирмата, която обслужва градския транспорт на община Горна Оряховица, заяви пред Нова телевизията, че кондукторът не е карал 12-годишния Александър да слиза от автобуса. По думите на майката на момчето, синът й е трябвало да слезе от автобус номер 10 в Горна Оряховица, защото нямало точна сума за билет, както ви информирахме преди няколко дни. Майката на детето нямала дребна сума пари в себе си и му дала банкнота от 10 лева преди да го изпрати на училище. "След като се качих в автобуса, подадох 10 лева на кондукторката и тя ми каза: "Или някой да ти плати билета или слизаш тука", споделя 12-годишният Александър. За късмет бащата на приятел на момчето успява да го вземе от спирката и да го закара навреме за училище. Фирма "Надежда" обслужва градския транспорт на община Горна Оряховица от 2016-та година и отрече пред телевизията, нейният служител да е карал Александър да слиза от автобуса. От Община Горна Оряховица съветват при подобни случаи, хората да подават сигнали в информационния център или онлайн.    

И кан Тервел включен в борбата срещу джендърите (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63738-i_kan_tervel_vklyuchen_v_borbata_sreshtu_djendyrite_snimki

За поредвн път противници на Истанбулската конвенция протестираха пред парламента срещу нейното ратифициране. На един от плакатите бе изписано, че кан Тервел е спасил Европа от арабите, а тя сега ни се отплаща с "бесовско нашествие".

 

Добре дошли в джунглата - 40 000 растения живеят в сферите на “Амазон”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6696582

Добре дошли в джунглата - 40 000 растения живеят в сферите на “Амазон”Новият офис на технологичния гигант създава градски оазис в центъра на Сиатъл 18-тонен фикус, 40 000 редки, а някои и застрашени от изчезване, растения от 400 различни вида, потоци с риба и постоянна температура от 22° - всичко това включва новата джунгла, създадена от технологичния гигант “Амазон” в центъра на Сиатъл.

Петър Стоянов: Съдбата на България можеше да е друга, ако бях приел мандата на БСП на 4 февруари 1997 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6697242

Петър Стоянов: Съдбата на България можеше да е друга, ако бях приел мандата на БСП на 4 февруари 1997 г.Когато казах на служебния кабинет да напише молбата за членство в НАТО, Софиянски ме пита как се пише. Казах му: Никой досега у нас не го е правил и я написахме заедно Петър Стоянов е президент на България от 1997 до 2002 г. Той започва мандата си в разгара на политическата криза, последвала протестите срещу правителството на Жан Виденов.

В ГЕРБ съгласни Сметната палата да провери бюджета

http://clubz.bg/63737-v_gerb_syglasni_smetnata_palata_da_proveri_byudjeta

Парламент Менда Стоянова 09122015 1

ГЕРБ няма нищо против Сметната палата да провери как се е изпълнявал Законът за бюджета за 2017 г. и този за 2018 г. през януари. Това заяви шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова пред Дарик радио. Според нея ГЕРБ дори били готови сами да поискат такава проверка. Стоянова припомни, че след като са налице окончателните данни от изпълнението на бюджета за дадена година Сметната палата е правела такава проверка и през последните години, като съществени нарушения не били открити.

Шефът на бюджетната комисия обясни, че все още пари на полицаите не са давани, а това ще стане ако те се борят с успех със сивата икономика и има допълнитлени приходи в бюджета. Оценката за тези приходи ще е известна през есента. Парите за БАН пък са взети от фонда за наука, което е намалило 60-те млн. лв. в него с 15 млн. лв., което предизвикало недоволство от университетите.

Стоноява отрече да се прехвърлят пари между отделните пера в бюджета.

Израел нанесе въздушен удар в ивицата Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697219

Израел нанесе въздушен удар в ивицата ГазаИзраелските ВВС нанесоха удар в южната част на ивицата Газа, след като от палестинския анклав тази нощ бе изстреляна ракета по Южен Израел, която не взе жертви, предаде Франс прес. "В отговор на изстрелването на ракета по Южен Израел самолети нанесоха удар по две военни структури", се казва в изявление на израелската армия.

Родители искат камери с онлайн достъп в детските градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=368375

Близо 18 000 души се обединиха в подписка за въвеждане на задължително видеонаблюдение в детските градини и яслите. Родителите настояват за изграждане на системи за видеонаблюдение във всяко помещение, включително и в дворовете, като идеята е камерите да излъчват онлайн с индивидуална парола за достъп за семейството на всяко дете.

Нешка Робева е новият треньор на ансамбъла на Германия

http://www.cross.bg/robeva-neshka-ansambula-1566972.html

/КРОСС/ Нешка Робева поема ансамбъла по художествена гимнастика на Германия. Това обявиха от федерацията в страната. Легендарната българска треньорка, при ръководството на която родните грации завоюваха 7 световни и 10 европейски титли, както и два сребърни медала от олимпийските игри, най-вероятно ще направи промени в състава на германките. Ансамбълът ще покаже съчетанията си на Световната купа в София, която ще се проведе в края на март. Пред официалния сайт на германската федерация Робева обяви, че е започнала вече работа по новите композиции и в момента с момичетата отработват последните детайли. "Радваме се, че можем да разчитаме на много опитната и успешна в международен план треньорка Нешка Робева. Смятам, че с нея ще успеем да постигнем нужния стимул, който е необходим, да направим решителната крачка на международната сцена", заяви спортният директор на германската федерация Волфганг Уилям. На поста Робева сменя друга българка - Екатерина Дуламова. Тя беше треньор на ансамбъла в последните две години и успя да го класира на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Там грманките станаха 10-и.    

Експерт: Възможно е да се стигне до търговска война между САЩ и ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697224

Експерт: Възможно е да се стигне до търговска война между САЩ и ЕС
Възможно е да се стигне до търговска война между Съединените щати и Европейския съюз, предупреди пред БНР експертът по международна търговия Филип Леви. По думите му президентът Доналд Тръмп предпочита дистанцираните отношения с Брюксел. "Търговската война не е нещо, което е ясно дефинирано, но със сигурност притеснява експертите.

Може ли Apple да купи Netflix или Disney?

https://www.investor.bg/analizi/262/a/moje-li-apple-da-kupi-netflix-ili-disney-255114/

Технологичният концерн възнамерява да похарчи целия си резерв от пари в брой, който възлиза на 285 млрд. долара

Във Видин протестираха срещу лошите пътища

https://www.actualno.com/vidin/vyv-vidin-protestiraha-sreshtu-loshite-pytishta-news_657829.html

Граждани на Видин излязоха отново на протест срещу лошите пътища в района, натоварения трафик и честите катастрофи, съобщи БНР. Протестиращите настояват да се изградят магистрала Видин-София и тунел под прохода Петрохан. Гражданско обединение "Единни за промяна" организира протеста с настояване за конкретни ангажименти от страна на правителството, обясни председателят на организацията Росица Кирова. Ние искаме решение на Министерски съвет, в което ясно да е разписано, че започват нео

Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия в неделя

https://frognews.bg/novini/lavchetata-terez-masud-zaminavat-holandiia-nedelia.html

Двете лъвчета Терез и Масуд, спасени от зоопарка в Разград, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център „Фелида” в Холандия. Това съобщиха от фондация „Четири лапи”.

Картографират сеизмичния риск в страната до края на 2025 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kartografirat-seizmichniia-risk-v-stranata-do-kraia-na-2025-g-2076477

До края на 2025 г. сеизмичният риск в страната трябва да бъде картографиран. Това предвижда проект на Методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск в България.
 
Проектът й е публикуван за обществено обсъждане на инте

Червеното вино е полезно за мозъка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chervenoto-vino-e-polezno-za-mozyka-2076471

Червеното вино е полезно за мозъка и му помага да се освободи от токсините, свързвани с болестта на Алцхаймер, съобщи Интернешънъл бизнес таймс.

В малки количества червеното вино намалява възпаленията.

3 идеи за отдих в близост до София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689035

3 идеи за отдих в близост до СофияСофия е голям, динамичен и забързан град, но в близост до него има невероятни природни забележителности и местенца, където човек може да се разходи и да прекара чудесно свободното си време, без да се налага да пътува стотици километри. Предлагаме ви откъс от „Енциклопедия София”, посветен на природните богатства на столицата и на някои близки

Русия иска да направи Владивосток и Калининград офшорни зони за криптовалута

https://www.investor.bg/aziia/336/a/rusiia-iska-da-napravi-vladivostok-i-kaliningrad-ofshorni-zoni-za-kriptovaluta-255095/

Дмитрий Медведев призова страните от Евразийския икономически съюз да задействат технологията блокчейн за обмен на данни

Лъвчетата Масуд и Терез заминават за Холандия в неделя

http://www.cross.bg/masyd-terez-holandiya-1566971.html

/КРОСС/ Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха спасени от зоопарка в Разград миналата година, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център „Фелида" в Холандия. Това съобщиха от фондация „Четири лапи". Днес сутринта от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са издали транспортните документи, които доскоро спъваха заминаването на лъвчетата. До решението лъвчетата да заминат в спасителен център в Холандия се стигна след поредния протест във вторник и намесата на премиера Бойко Борисов. Ден по-рано от зоопарка в Пазарджик съобщиха, че искат Терез и Масуд и могат да се грижат за тях. Лъвчетата трябваше да бъдат предоставени на община Пазарджик с решение на общинския съвет на Разград, въпреки че преди 3 месеца кметът на Разград Валентин Василев сключи споразумение с „Четири лапи", която да помогне за намирането на нов дом на общо пет лъва. Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк в неделя - 4 февруари, в 10 ч. Те имат нужда от специални грижи. В спасителния център за големи котки „Фелида" в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом, съобразен с индивидуалните им нужди - вътрешно заграждение с отопление около 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване. Те също така ще имат достъп до външно заграждение около 30 кв. м., уточниха от „Четири лапи".  

Конкурс за домашно вино ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368379

Второто издание от новта история на двадесет годишният традиционен Конкурс за домашно вино Варна ще се пповеде и тази година, съобщиха за Moreto. net организаторите на събитието. „Конкурс за домашно вино" Варна 2018 г. ще се проведе на 18 февруари - неделя от 12.

Херта предлага доживотен билет на феновете си чрез татуировка (видео)

https://offnews.bg//futbol/herta-predlaga-dozhivoten-bilet-na-fenovete-si-chrez-tatuirovka-video-674125.html

Херта Берлин предлага на своите фенове нестандартен начин да си купят доживотен билет за домакинските мачове на немския тим. Новият вид пропуск може да бъде татуиран на ръката на всеки един привърженик на клуба.

Херта прави допитване сред публиката си, в което феновете трябва да покажат чрез видео или по друг начин защо заслужават тази идейна инициатива.

Всеки запалянко, който иска доживотен билет за двубоите на Херта, ще може да избере дали да има татуирано знаме в клубните цветове синьо и бяло. В татуировката ще бъде включено изображение на олимпийския стадион в Берлин. Всеки привърженик ще има и уникален баркод със сезонния си доживотен билет.

"Нито един друг клуб не влиза под кожата като нашия", се казва в съобщение на Херта. Крайният срок за кандидатстване за доживотен билет и татуировка е 8 февруари.

Ще ме обичаш ли? Следват 10 удара с нож и Соня спира да диша

http://dnes.dir.bg/news/nozh-sonja-marian-vievo-26841286

Ще ме обичаш ли? Така се обърнал Мариян Юруков към приятелката си Соня Наумова в село Виево. И още недочакал отговор, нанесъл 10 удара с нож в тялото й.

Илиян Василев: Журналисти, защо мълчите за парите, които Пеевски е носил на Цацаров?

http://www.barometar.net/90380/

Журналисти в БНТ, БТВ и Нова ТВ, напомням, че днес Ваши колеги по света ще умират, ще бъдат бити, ще бъдат уволнявани, но ще запазят достойнството и честта на професията. В Русия, в Малта, навсякъде по света. Умирали са и умират и в България – като тръгнете от Райко Алексиев и завършите с пребитите, уволнените, […]

Безобидни храни може да са смъртно опасни за кучетата

https://www.actualno.com/interest/bezobidni-hrani-moje-da-sa-smyrtno-opasni-za-kuchetata-news_657808.html

Учени са установили, че някои храни, които изглеждат напълно безобидни и естествени за кучетата, могат да доведат до заразяване с микроорганизми, причиняващи частична или дори пълна парализа, се казва в статия, публикувана в Journal of Veterinary Internal Medicine. Острият полирадикулоневрит е рядко, но много опасно заболяване, при което първоначално се парализират задните крака, а след това предните, муцуната, шията и главата. Ако се стигне до гръдния кош – то кучето може да почине о

Джанет Йелън започва работа в института "Брукингс"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/03/3123608_djanet_ielun_zapochva_rabota_v_instituta_brukings/?ref=rss


Управителят на Управлението за федерален резерв (УФР) през последните четири години Джанет Йелън ще постъпи през следващата седмица на работа в Института "Брукингс", след като днес изтича мандатът й начело на централната банка на САЩ. Това се казва в разпространено снощи съобщение на института, цитирано от ДПА и БТА. <br /><br />Йелън върви по стъпките на Бен Бърнанке, нейния предшественик на ръководния пост в УФР, като и на бившия заместник-управител на управлението Дон...

Станишев: Да направим обществена кампания срещу насилието над жени

http://www.cross.bg/nasilieto-nasilie-zheni-1566970.html

/КРОСС/ Отговорност на партиите и на институциите в държавата е да спрат да си затварят очите пред този проблем и да мислят дългосрочно „Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. Крайно време е политическите партии в България, както и институциите да спрат да си затварят очите пред този проблем и да организират мащабна обществена кампания срещу насилието над жени и деца. Изкривеният дебат за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие запуши устите на жертвите, надигна вълна от насилие и демотивира и малкото хора, които доброволно помагат на тези жени. Дадохме абсолютно погрешен сигнал на жертви и насилници - че като общество толерираме това. Политиците трябва да внесат спокойствие и разум в дебата, а не да истеризират и да се възползват от страховете на хората. В противен случай ще трябва да понесат отговорността за насилието в семействата - над жени и деца, в детските градини, в училищата, над лекари, по улиците. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове загърбва реалния проблем. Заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове и телефонните линии за жертви на насилие." Това заяви в предаването „Тази събота" президентът на ПЕС Сергей Станишев

Безплатен обяд за деца в риск в Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6697200

Безплатен обяд за деца в риск в Гоце ДелчевДеца в риск получават безплатен топъл обяд от началото на месец февруари в училищата в община Гоце Делчев. За целта учебните заведения ще правят ежемесечно проучване и предложения до Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица – Гоце Делчев. Новата програма за превенция на деца с риск от отпадане от

НИМХ: Най-силен е вятърът в Монтана – 15 м/сек.

https://www.24chasa.bg/region/article/6697186

НИМХ: Най-силен е вятърът в Монтана – 15 м/сек.
Към момента най-силен е вятърът в Монтана – 15 м/сек. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В Кърджали, където за днес е обявен оранжев код за бурен югозападен вятър, до момента той е с пориви 8 м/ сек., но се очаква в по-късните часове на деня да се усили.

Великобритания разреши два експеримента за зачеване от трима родители

http://www.moreto.net/novini.php?n=368374

Регулаторните органи на Великобритания са одобрили два експеримента за зачеване на дете от трима родители по метод, разработен от американският учен от казахстански произход Шукрат Миталипов, съобщава научнопопулярното издание New Scientist.

Нинова: В ръководството ни няма членове на БКП, в ГЕРБ има

http://www.transmedia.bg/2018/02/03/%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d1%8a%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d1%87%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2/

„Погледнете първия ред на нашата парламентарна група – ръководството. Няма един член на БКП. И погледнете първия ред на ръководството на ГЕРБ – две трети са били членове на БКП. Това е лицемерно“, каза интервю за Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години социализъм – в 12 теми. С понятията в новите учебници се прави подмяна на историята“, каза още Нинова.

По думите й държави от Европейския съюз като Хърватия, Чехия, Гърция, Ирландия, Латвия, Унгария, Литва, Люксембург, Словакия иеликобритания не са ратифицирали Истанбулската конвенция, но не са обявени за антиевропейски. Според лидера на БСП същността на спора е свързана с обяснителния доклад към конвенцията, а не с текста на самата конвенция.

Нинова смята още, че ПЕС едва ли ще изключи БСП заради изразеното различно становище по конвенцията.

Изстреляха ракета от Ивицата Газа срещу Израел

https://www.actualno.com/asia/izstreljaha-raketa-ot-ivicata-gaza-sreshtu-izrael-news_657797.html

Ракета бе изстреляна срещу Израел от територията на Ивицата Газа, съобщи вестник „Аарец“. Няма данни за разрушения и пострадали. Ракетата е паднала в района на Шаар-ха-Негев в южната част на страната, близо до границата с Ивицата Газа. Това е втори подобен случай в последно време. Вчера бе съобщено, че израелските ВВС са нанесли удар срещу наблюдателен пост на ХАМАС в Ивицата Газа в отговор на изстреляна оттам срещу израелска територия ракета в четвъртък вечерта. Обстрелът

Грешки, които родителите допускат в дисциплината

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6695761

Грешки, които родителите допускат в дисциплината“Ако не се облечеш, ще си останем вкъщи“, предупреждава майката. „Добре, да си останем“, отговаря хлапето. Познато ли ви звучи? Вижте какви грешки допускаме най-често, когато учим децата си на дисциплина. Лъжем Детенце не иска да отиде в дома на детегледачката си и майката го лъже, че ако не тръгне веднага, ще го остави в съседната детска градина,

Как малкото камъче може да промени играта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6696497

Как малкото камъче може да промени игратаИстанбулската конвенция обърна с хастара навън и народа, и партийната картина. А президентът с 2 думи си осигури 2-и мандат Управляващите, а покрай тях и цяла България започнаха годината с горчива чаша. Откакто на 3 януари правителството прие на косъм конвенцията с дългото благовидно име, по-известна като Истанбулската - по името на града,

Двете лъвчета заминават за Холандия в неделя

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/03/3123605_dvete_luvcheta_zaminavat_za_holandiia_v_nedelia/?ref=rss


Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк в Разград миналата година, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център "Фелида" в Холандия, съобщиха от организацията "Четири лапи".<br /><br />Тази сутрин от Българска агенция по безопасност на храните са издали транспортните документи, които доскоро спъваха заминаването. Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк в неделя, 4 февруари, в 10 ч.<br...

Жители на Видин излязоха на протест срещу лошите пътища, трафика и катастрофите

http://www.cross.bg/vidin-tynel-vidin-sofiya-1566969.html

/КРОСС/ Граждани на Видин излязоха отново на протест срещу лошите пътища в района, натоварения трафик и честите катастрофи. Протестиращите настояват да се изградят магистрала Видин-София и тунел под прохода Петрохан, предава БНР. Гражданско обединение "Единни за промяна" организира протеста с настояване за конкретни ангажименти от страна на правителството, обясни председателят на организацията Росица Кирова: Ние искаме решение на МС, в което ясно да е разписано, че започват неотложни спешни действия за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан, за което може да бъде направен разчет, график и краен срок на завършване 2021 година. Организаторите ще се обърнат и към Европейския парламент: Искаме директно да се свържем с всеки един от тях. Ще ги поканим да дойдат до Видин, да минат по този път да видят как живеят хората в този регион на България. В този регион на Европа. Протестът започна от булевард "Панония" и продължава с шествие към изхода на Видин. Все още не е ясно дали протестиращите ще блокират международния път за "Дунав мост 2".    

Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия в неделя

http://dnes.dir.bg/news/holandia-lavcheta-26844639

Двете лъвчета Терез и Масуд, спасени от зоопарка в Разград, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център „Фелида” в Холандия.

Утре лъвчетата Масуд и Терез заминават за Холандия

https://www.actualno.com/society/utre-lyvchetata-masud-i-terez-zaminavat-za-holandija-news_657830.html

Двете лъвчета Терез и Масуд вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център “Фелида” в Холандия. Днес сутринта от Българската агенция по безопасност на храните издадоха транспортните документи. Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк в неделя, 4 февруари, в 10 ч., съобщават от Фондация „Четири лапи". В спасителния център за големи котки “Фелида” в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният в

Нешка Робева поема ансамбъла на Германия

https://frognews.bg/novini/neshka-robeva-poema-ansambala-germaniia.html

Нешка Робева изненадващо е новият треньор на ансамбъла по художествена гимнастика на Германия, пише beautyinsport.com, позовавайки се на информация в официалния сайт на федерацията по гимнастика на Германия.

Вики от "Мастило" прави диск с детски песнички, първият слушател е дъщеря й

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6696483

Вики от "Мастило" прави диск с детски  песнички, първият слушател е дъщеря й"Едно е да искаш! Друго е да можеш! А трето и четвърто е да го направиш”, това казва Банко, героят на Николай Хайтов от разказа “Мъжки времена”. Вокалистата на група “Мастило” Вики Терзийска сама се убеждава в мъдростта на тези думи, когато се захваща да създаде първата в България музикална площадка.

Абе ще поиска от Сеул помощ за евакуацията на японци в случай на война

https://www.actualno.com/asia/abe-shte-poiska-ot-seul-pomosht-za-evakuacijata-na-japonci-v-sluchaj-na-vojna-news_657795.html

Премиерът на Япония Шиндзо Абе на среща с държавния глава на Южна Корея Мун Дже-И, която се очаква да се проведе в Пьонгчан, ще поиска помощ за евакуацията на японски граждани в случай на сериозен военен конфликт на Корейския полуостров. Това съобщи агенция „Киодо“, позовавайки се на правителствени източници. Решението да се внесе този въпрос в дневния ред на преговорите, говори за опасенията на Япония, че ескалацията на напрежението на полуострова може да доведе до военно с

РЗИ – Варна е издала едно предписание за тютюнопушене на закрито

http://www.moreto.net/novini.php?n=368370

През периода от 26 януари до 1 февруари са извършени 267 инспекции от служители, осъществяващи държавен здравен контрол във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ – Варна за Moreto.net. Извършени са 152 проверки за спазване забраната на тютюнопушенето в закрити обществени места, включително обществения транспорт, закритите работни помещения и на някои открити обществени места .

Станишев критикува БСП, ВМРО и президента Радев

https://frognews.bg/politika/stanishev-kritikuva-bsp-vmro-prezidenta-radev.html

Двадесет кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие може да бъдат изградени с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да похарчи за референдум ”за” и ”против” Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Станишев критикува БСП, ВМРО и президента Радев

https://frognews.bg/novini/stanishev-kritikuva-bsp-vmro-prezidenta-radev.html

Двадесет кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие може да бъдат изградени с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да похарчи за референдум ”за” и ”против” Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Владо Пенев е свалил 20 кг за два месеца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697162

Владо Пенев е свалил 20 кг за два месецаАктьорът Владо Пенев е свалил 20 кг за два месеца. Той сподели това в интервю за предаването „Тази събота” по Би Ти Ви. Актьорът спазва режим, известен като „Зоната”. Престанал да са мери след тези свалени 20 кг., защото осъзнал, че това е процес. Казва, че системата не изисква лишения от храни, които обичаш, но е важно да се спазва баланс.

Станишев: Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят

https://offnews.bg//politika/stanishev-razbira-se-che-sotcialnite-roli-na-mazha-i-zhenata-se-prom-674124.html

Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят. Преди 100 години жените нямаха право да гласуват, право на развод или дори да носят панталон. Днес е различно, заяви пред bTV президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. Крайно време е политическите партии в България, както и институциите да спрат да си затварят очите пред този проблем и да организират мащабна обществена кампания срещу насилието над жени и деца. Изкривеният дебат за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие запуши устите на жертвите, надигна вълна от насилие и демотивира и малкото хора, които доброволно помагат на тези жени, каза Станишев.

Дадохме абсолютно погрешен сигнал на жертви и насилници – че като общество толерираме това. Политиците трябва да внесат спокойствие и разум в дебата, а не да истеризират и да се възползват от страховете на хората. В противен случай ще трябва да понесат отговорността за насилието в семействата – над жени и деца, в детските градини, в училищата, над лекари, по улиците. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове загърбва реалния проблем. Заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове и телефонните линии за жертви на насилие, заяви президентът на ПЕС.

Човешкото достойнство е фундаментално човешко право. Още през 70-те години в документа от Хелзинки държавите се съгласяват, че въпросите за човешките права не са въпрос на вътрешна политика. Затова съм притеснен от реакцията на президента Радев. Тезата, че домашното насилие е работа на полицията е несъстоятелна. А позицията, че видите ли - ще се дадат могъщи функции на НПО-тата, не отговаря на истината. И в момента те са единствените, които водят борбата с насилието и се грижат за жертвите, държавата е абдикирала от темата, коментира Сергей Станишев.

Той подчерта, че Истанбулската конвенция е най-всеобхватният международен договор, чрез който 45 от 47 държави в Съвета на Европа поемат ангажименти за борба с насилието над жени и домашното насилие.

С конвенцията България ще поеме ангажимент да се бори с насилието, да финансира центрове за жертви на насилие, както и да отделя средства за програми за жертвите и работа с извършителите на тези деяния. Ще се опростят процедурите и най-вече – ще се говори за това, за да не се толерира насилието и така да постигнем здраво общество, изградено от здрави и щастливи семейства. Конвенцията съдържа философията на борбата с насилието и най-добрите международни практики. Промяна в законодателството не може да постигне този обхват и ангажименти, каза Станишев.

В Етъра организират конкурс за мартеници от гайтан

http://www.cross.bg/etura-maiistorite-martenitzi-1566968.html

/КРОСС/ Месец преди 1 март в етнографския музей „Етъра" в Габрово вече тече трескава подготовка за баба Марта. Майсторите тази година организират и национален конкурс за мартеници, направени от гайтан, информира БНТ. Идеята на организаторите е да провокират интереса към позабравения занаят и към мартениците, направени от естествени материали, също както в миналото. Милка Кръстева е един от малкото останали майстори - гайтанджии у нас. Разказва, че гайтана или шнурчето от вълна в миналото се използвало за украса на дрехите от бита на българите и дори на войнишките униформи. Заради масовата му употреба в Габрово, някога били създадени първите гайтанджийски чаркове, които и днес могат да бъдат видени само в етнографския музий „Етъра". "Изплита се в гайтанджийска одая на воден чарк, след което като се изплете гайтана се пърли, изпира се и след това се боядисва в различни цветове!", разказва тя. Заради все по-големия интерес към позабравените български занаяти, в навечерието на баба Марта, майсторите в „Етъра" решили да провокират млади и стари да се опитат да изработят атрактивни мартеници от гайтан. Според майсторите в Етъра, през последните години макар и пренаситено на пазара с всякакви вариации на традиционната българска мартеница, все повече хора търсят и искат да зарадват своите близки с гривни и брошки, направени от естествени материали

Семейство се събра с кучето си, изчезнало преди 10 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697155

Семейство се събра с кучето си, изчезнало преди 10 години Семейство от американския щат Пенсилвания се събра тази седмица със своето куче, изчезнало преди 10 години, предаде АП. Дебра Сойервелд и роднините й са смятали черната лабрадорка Аби за мъртва, след като през 2008 г. тя избягала от дома им в град Аполо. Но миналата събота се получила радостната вест, че кучето е намерено.

Министерството на финансите: България не се е съгласявала на по-висока вноска за ЕС

http://econ.bg/Новини/Министерството-на-финансите-България-не-се-е-съгласявала-на-по-висока-вноска-за-ЕС_l.a_i.757379_at.1.html

България не е изразявала позиция за увеличаване на вноската на страната за членството в Европейския съюз, съобщи Министерството на финансите. ...

47 телефонни измамници на съд в Китай

https://www.actualno.com/asia/47-telefonni-izmamnici-na-syd-v-kitaj-news_657794.html

Съд в град Чжухай, провинция Гуандун, започна разглеждане на делата срещу 47 души, обвинени в телефонни измами, съобщи агенция „Синхуа“. Някои от обвиняемите са се укрили в Малайзия, но са били задържани от местните власти и предадени на китайските правоохранителни органи. При телефонните измами те са се представяли за полицейски служители, прокурорски помощници, банкови служители. Общата сума, която са събрали мамейки хората, е около 7.1 млн. юана /44.73 млн. долара/. Съгл

Зимни игри за децата във ваканция организира Музеят на София

https://www.actualno.com/society/zimni-igri-za-decata-vyv-vakancija-organizira-muzejat-na-sofija-news_657793.html

Регионален исторически музей – София организира Зима в музея 2018 - образователната програма ще се проведе в периода 3 – 6 февруари 2018 г. и е предназначена за деца от 6 до 12 години. Зима в музея 2018 е целодневна образователна програма, разработена от експерти на Регионалния исторически музей – София. В програмата са включени занимания, свързани с археология, история, етнография, нумизматика. Те са комбинирани с образователни игри и прожекция на филми, допълващ

В китайски зоопарк хранели питоните с живи кученца

http://www.moreto.net/novini.php?n=368373

Служителите в частен зоопарк в китайската провинция Хенан хранели питоните с живи кутрета, става ясно от снимки и видеозаписи, пуснати в социалната мрежа Weibo. Потребител на социалната мрежа пусна видеозаписи, показващи, как пускат едно от кученцата в терариума на питоните.

Двама загинали при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697143

Двама загинали при катастрофи през изминалото денонощие Двама души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Броят на пътнотранспортните произшествия е 9, ранени са 11 души. На територията на София са станали три тежки катастрофи, леките ПТП са 108, няма загинали, ранени са

Жители на Видин протестираха срещу лошите пътища

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/03/3123602_jiteli_na_vidin_protestiraha_sreshtu_loshite_putishta/?ref=rss


Граждани на Видин излязоха отново на протест срещу лошите пътища в района, натоварения трафик и честите катастрофи, съобщи БНР. Протестиращите настояват да се изградят магистрала Видин-София и тунел под прохода Петрохан.<br /><br />Гражданско обединение "Единни за промяна" организира протеста с настояване за конкретни ангажименти от страна на правителството, обясни председателят на организацията Росица Кирова.<br /><br />Ние искаме решение на Министерски съвет,...

Кои страни са най-заплашени от астероиди

https://www.vesti.bg/bulgaria/koi-strani-sa-naj-zaplasheni-ot-asteroidi-6078775

Учени са публикували изследване, според което най-застрашени са северните части

От ПЕС заплашили Нинова с изключване заради референдума за Истанбулската конвенция

https://www.actualno.com/politics/ot-pes-zaplashili-ninova-s-izkluchvane-zaradi-referenduma-za-istanbulskata-konvencija-news_657826.html

От Партията на европейските социалисти (ПЕС) ми наредиха веднага да изтегля предложението за референдум за Истанбулската конвенция. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за Нова телевизия. Тя съобщи, че е получила заплашително писмо от водача на ПЕС-жени Зита Гурмай с нареждане да се ратифицира Конвенцията, иначе може да се стигне до изключване на БСП от обединението. "Това демократично ли е", запита Нинова. Припомняме, че от ПЕС вече съобщиха, че бъл

Версия: Неравност е причината за трагичния инцидент със сина на Ивайло Московски

http://www.cross.bg/intzident-ivaiilo-ministura-1566967.html

/КРОСС/ Четиригодишният син на министъра на транспорта Ивайло Московски загина при трагичен инцидент с моторна шейна до Боровец вчера. Според първоначалната версия на разследващите най-вероятната причина за случилото се е неравност на пистата. Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата. Шейната е била управлявана от министъра. Инцидентът е станал между 14:30 и 15:00 ч. на урегулирано трасе за моторни шейни в рйона на хижа „Чакър войвода".    

България трябва да спре неонацисткия “Луковмарш”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6696573

България трябва да спре неонацисткия “Луковмарш”Над 115 000 души по света подписаха петиция против презряното наследство на ген. Луков Всеки месец февруари крайно десни екстремисти от цяла Европа се събират в София да честват печално известен български антисемит, чието движение е помогнало на нацистите да изпратят повече от 11 300 евреи на смърт в лагера “Треблинка”, Полша,

Втори протест за магистрала провеждат във Видин

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-vidin-26844533

Гражданско обединение "Единни за промяна" организира нов протест във Видин. Исканията остават същите - спешни действия за изграждане на магистрала.

Протести в двата края на Е 79

http://clubz.bg/63736-protesti_v_dvata_kraq_na_e_79

Граждани на Видин за втора поредна седмица излязоха на протест с намерение да блокират международния път Е-79. Те недоволстват от лошото състояние на трасето, големия трафик и честите катастрофи. Това съобщи бТВ.

Междувременно, жителите на дупнишкото село Джерман излизат на протест в пореден опит да блокират изграждането на ново депо за битови отпадъци.

Демонстрантите в дунавския град настояват за изграждането на магистрала до София и тунел под Петрохан, които да поемат сериозното движение. Полиция и жандармерия не допуснаха блокада още в началото на демонстрацията. Последваха обаче още опити.

В Джерман около 12:00 часа хората блокираха Е-79. Те смятат, че новото сметище на Дупница ще е прекалено близо до къщите им. Освен това, според тях, теренът е свлачищен и боклуците може да се окажат в близката река, а от там - в Гърция. Затова и са уведомили и властите в южната ни съседка. От община Дупница обаче са категорични, че са направени всички проучвания. Към момента отпадъците се извозват във Филиповци, което струва огромни суми.

Супербоул по време на упадък

http://clubz.bg/63735-superboul%C2%A0po_vreme_na_upadyk

В нощта на неделя срещу понеделник е 52-ото издание на финала по американски футбол на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ. Или просто Супербоул. Най-гледаното, най-популярно и най-комерсиално спортно събитие в Америка. 

Мачът започва около 01:30 часа българско време. Арена е построеният преди година и половина стадион US Bank в Минеаполис, щата Минесота, с капацитет 73 000 места.

Сблъсъкът

Съперници са актуалният шампион “Ню Ингълнд Пейтриътс” (първенец на Американската конференция) и “Филаделфия Игълс” (№1 в Националната). “Патриотите” са на 10-и финал - рекорд. Ако спечелят, те ще се изравнят с “Питсбърг Стийлърс”, който единствен има 6 титли. Всичките са в ерата на куотърбека (този, който подава топката) Том Брейди и треньора Бил Беличик.

Това фаворизира “Пейтриътс”. “Игълс” е на трети финал, като загуби в предишните два. Повтаря се сблъсъкът от 2005 г., когато “Ню Инглънд” спечели с 24:21, а букмейкърите и специалистите даваха предпочитания на “орлите”. 13 години по-късно ситуацията e обратната. Ще бъде изненада, ако “Филаделфия” спечели.

Една от любимите истории на американските медии тези дни: Том Брейди е на 40 г., той е най-великият и най-титулуван куотърбек за всички времена. Един от най-популярните и успели спортисти отвъд океана - и на терена, и в личния живот, и като бизнес и богатство.

Том Брейди, лидерът на "Ню Инглънд".

Брейди е напът да изгради цяла империя под собствения си бранд, който продава продукти, съвети за спортно дълголетие и здравословен начин на живот и… специални пижами (по 200 долара парчето), които помагали за по-добър сън и оттам по-бързо възстановяване. 

От другата страна е лидерът на “Игълс” Ник Фоулс, който в сравнение с Брейди е истински аутсайдер. Коутърбекът започна кариерата си в НФЛ доста обещаващо, през 2012-а и 2013 г. записа отлични сезони. През 2015 г. беше разменен, мина набързо през други два отбора, замислял се е сериозно да се откаже.

Преди близо година Фоулс се завърна във Филаделфия като резерва на титуляря Карсън Уенц. “Орлите” имаха страхотен сезон - с Уенц начело и Фоулс на скамейката. В началото на декември Карсън Уенц се контузи тежко и Ник Фоулс получи нов шанс. Изглеждаше, че “Игълс” е обречен. Но тимът доказа точно обратното в плейофите, а “дубльорът” се справя много добре. От есента, когато започва новият сезон, той отново може да се окаже резерва. Но утре има шанс да стане шампион и да детронира великия Брейди и прочутата династия на “патриотите”.

Ник Фоулс е надеждата на "орлите" и е симпатичен на неутралния фен.

А бляскавият Супербоул, изобилстващ с подобни истории, шоу и парични потоци, слага край на много тежък сезон за НФЛ. За втора поредна година телевизионните рейтинги бавно, но сигурно падат, а това е сигурен знак, че нещо не е наред. През 2016 г. отливът на фенове по стадионите и пред екраните бе обяснен с президентските избори, привлекли по-голямо внимание от обикновено.

Но когато сривът продължи и през миналата, доста анализатори започнаха да търсят причините извън Доналд Тръмп и политиката. 

За Америка проблемите на НФЛ са доста сериозен удар. Мачовете в неделя и в понеделник вечерта се играят по време на “прайм тайм”-а на най-големите тв канали като FOX, CBS и NBC. Падането на рейтингите води до промени за целия рекламен бизнес. Ако десетилетия наред мачовете от професионалната лига по американски футбол бяха на челно място в бюджетите на компаниите за тв реклама, сега това започва да се променя. Те мислят да се преориентират към други предавания.

А самите телевизии са платили милиарди за правата на НФЛ. И продължават да ги плащат.

Чели сте и чували клишетата, че като №1 в Америка този толкова странен за повечето европейци спорт до голяма степен демонстрира американската култура и начина на живот в САЩ. Според Джон Кас от авторитетния “Чикаго Трибюн”, щатският футбол губи средната класа в страната си. Бавно, но сигурно. Той и други популярни журналисти и медии като “Ню Йорк Таймс” задават въпроса могат ли НФЛ и въобще спортът да оцелеят в по-далечно бъдеще?

А защо е така? Какво се случва?

Няколко неща. На първо място е проблемът с болестта “Хронична травматична енцефалопатия” (ХТЕ). Ако сте гледали филма Concussion с Уил Смит в главната роля, сте придобили представа. В началото на века един нигерийаски патолог в Питсбърг - д-р Бенет Омалу, откри заболявянето в мозъците на починали звезди на играта. 

Накратко, става въпрос за следното: дегенеративна и смъртоносна болест, симптомите на която са клинична депресия, загуба на паметта, деменция, параноя, агресивност, крайни промени на поведението… Проблемът засега е, че се диагностицира след смъртта, а лек няма.

Причинява се от ударите в главата и сътресенията на мозъка. Естествено, ХТЕ не е отсега, но скоро беше дефинирана и бяха открити причините. Десетилетия наред се смяташе, че само боксьорите в големия спорт страдат от описаните по-горе симптоми заради ударите в главата.

Сблъсъците в американския футбол често са свирепи.

Дълги години лигата отричаше връзка между сблъсъците и ХТЕ. През 2015-а, след куп скандали и стотици съдебни искове от близките на починали преждевременно играчи (най-често след самоубийство), НФЛ се съгласи да започне да изплаща компенсации за 765 милиона долара на почернени семейства. Сумата ще достигне скоро 1 милиард. 

През 2016 г. НФЛ най-накрая официално призна ХТЕ и връзката й с пораженията от травмите на мозъка в играта. Лятото на миналата година бе публикувано изследване, което показа, че в 110 от 111 изследвани мозъци на починали играчи са открити различни етапи на болестта.

Всичко това корозира най-популярният спорт в САЩ. Родителите масово започват да спират децата си да тренират американски футбол. Против волята им, защото малките обичат спорта. Играчи в разцвета на силите си прекратяват своите кариери на всички нива - училищно, колежанско, професионално.

НФЛ вижда мрачната перспектива и започна да променя правилата. Ударите в главата се наказват от съдиите, а състезателите вече се учат да правят единоборства само в краката и тялото. Мотивирани са повече от всеки друг - в техен интерес е. Влагат се десетки милиони в нови технологии (шлемове и т.н.).

Проблемът си остава огромен, а тенденцията в отлива откъм интерес и практикуващи е явна.

А за НФЛ злините идват една след друга. През миналия сезон много играчи и цели отбори продължиха започналите през 2016 г. протести. Те не стават прави по време на химна преди всеки мач - седят или коленичат. Така водят своята битка срещу расизма и още куп социални и обществени проблеми.

Поведението им не се хареса на Доналд Тръмп, който започна открита война срещу НФЛ, при все че някои от собствениците на клубове му бяха спонсори в кампанията. Те не искаха да глобяват или уволняват играчи, каквото призова президентът.

Да, обаче, масовите протести не се харесват и на много редови американци. Те по никакъв начин не искат и чуят за неуважително отношение към химна, независимо от каузата. И отказват да гледат мачове. Така миналата есен видяхме и много пустеещи стадиони.

 Трофеят "Винс Ломбарди" се връчва на шампиона.

Има и други причини. Хората виждат все по-малко идоли, играчи за пример, които с поведението си извън терена да ги вдъхновяват. Звездите са все по-разглезени и комерсиални. Все повече фенове припозванав в НФЛ истинска корпорация с изкривени ценности, а това ги отблъсква. 

За отлива помагат и безкрайните реклами, които накъсват играта. Запалянковците вече се дразнят и от това. Упадъкът е налице. А допреди няколко години НФЛ генерираше рекорди във всички области - тв рейтинги, продажба на билети и фен артикули, интерес…

Рекламите и шоуто на полувремето

Разбира се, описаните проблеми и негативната тенденция все още не засягат много Супербоул. Той е “друг мач”. Като национален празник в Америка. Хората си правят партита със съседи и роднини, сядат пред телевизиорите и гледат рекламите например. Те са винаги уникални и смешни (поне повечето). Тази година 30 секунди за спот в тв канала NBC, който ще предава сблъсъка, струват около 5 млн. долара.

А през миналата цената беше между 5 и 5,5 млн. Ето че мизата е паднала, а това не се е случвало никога досега, дори по време на кризата. NBC предлага и пакети с олимпийските игри, тъй като държи правата за излъчването им в САЩ.

За сравнение - 30 секунди рекламен клип на Оскарите излиза около 2 милиона.

Джъстин Тимбърлейк.

Хората обичат да гледат и шоуто на полувремето, тази година поверено на Джъстин Тимбърлейк. Той за трети път ще гастролира на мача, но за първи ще има водещата роля.

Дори и в този избор личи, че НФЛ се намира в тежък период и вече не е толкова високомерна. На финала през 2004 г., когато отново игра “Ню Инглънд” (и спечели), Тимбърлейк и Джанет Джексън предизвикаха огромен скандал. Той дръпна част от корсета на певицата и се видя гърдата й. Може да не ви се вярва, но това е един от най-големите скандали в историята на Супербоул.

Джъстин и Джанет бяха зачеркнати тогава - никога повече нямало да стъпят на мача, освен като зрители.

А зрителите утре отново ще генерират рекордна аудитория (или поне в топ 3 или топ 5). Изгледите мачът да е интересен са налице. През миналата година "патриотите" сътвориха нечуван обрат, след като губеха с 3:28 в края на третата четвърт. После спечелиха след продължение. Изглеждаше нереално.

Шоуто е гарантирано. За няколко часа феновете на двата отбора и на играта няма да мислят за огромните проблеми, които са напът да променят идентичността й. Ако можете - гледайте. Ще си струва.

Така пишехме и казвахме доскоро. Ала следенето на този спорт вече е нещо като морален казус. Поне за някои. Дали наистина си струва, предвид описаното по-горе?

Две обвинения в изнасилване срещу Тарик Рамадан във Франция

https://www.actualno.com/europe/dve-obvinenija-v-iznasilvane-sreshtu-tarik-ramadan-vyv-francija-news_657792.html

Известният европейски проповедник на исляма Тарик Рамадан бе арестуван във Франция и срещу него бяха повдигнати обвинения в изнасилване, съобщи източник от съда, цитиран от АФП. По-рано тази седмица Рамадан бе временно задържан от полицията за разпит и остана в ареста максималния срок от две денонощия. След изтичането им, официално му бе повдигнато обвинение в изнасилване и му бе наложена марка за неотклонение задържане под стража, съобщи ТАСС. Обвиненията срещу него са за изнасилване и за изн

До 15 февруари може да се види изложба във Военноморски музей - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368376

Във Военноморския музей е подредена изложбата „Многото пътеки към морската история 2017“, която представя част от 250-те нови експоната, дарени през годината, научи Moreto.net. Сред ценните дарения са сабята на ген. Константин Кирков – началник на флота по време на Първата световна война, униформата на контраадмирал Румен Попов, картините на Христо Ботев и Илия Младенов, филателни издания, отличия, посветени на юбилеите във флота.

Руски гражданин бе екстрадиран от Испания в САЩ, съдят го за киберпрестъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697126

Руски гражданин бе екстрадиран от Испания в САЩ, съдят го за киберпрестъпления Гражданин на Русия, обвинен, че е оперирал с мрежа заразени компютри, използвани за киберпрестъпления, бе екстрадиран от Испания в САЩ, където вчера бе изправен пред съд, предадоха осведомителните агенции.Според американската прокуратура 37-годишният Пьотър Левашов е управлявал мрежата "Келихос", обединяваща над 100 хиляди заразени компютъра,

Така, както всички мъже правят

https://offnews.bg//mama-nindzha/taka-kakto-vsichki-mazhe-praviat-674123.html

Автор: Ина Зарева Тя притиска толкова силно ушите си с ръце, че пръстчетата ѝ побеляват, но въпреки това продължава да ги чува. Писъците на майка си. В спалнята са. Тъпи удари, плач, викове за помощ. Тя се е заключила в банята и не смее да помръдне, да диша, да съществува. Слива се с плочките. Знае ги наизуст – колко са на брой, къде имат пукнатини или начупвания, на какво приличат шарките им, накъде водят нишките им. Тя не просто се крие в банята, тя се е сраснала с нея. Пуска водата, заключва вратата, стиска до болка кранчетата, обляга челце в…

Продавачът на бронебойни патрони на стрелеца от Лас Вегас, бе обвинен в престъпен заговор

http://www.cross.bg/obvinen-broneboiini-zhitel-1566966.html

/КРОСС/ Към жител на щата Аризона, вече обвинен, че е продал бронебойни патрони на стрелеца от Лас Вегас, избил 58 човека, вчера бе предявено и обвинение в заговор за производство и продажба на такива муниции без лиценз. Това съобщиха федерални прокурори в щата Невада, цитирани от Ройтерс. Дъглас Хейг, 55-годишен жител на Меса, Аризона, бе първият арестуван и обвинен във връзка с кръвопролитието на 1 октомври. Тогава стрелецът Стивън Падок откри безразборен огън от хотелската си стая на висок етаж по хора, отиващи на концерт, и се самоуби, преди полицията да влезе в стаята.    

Ядрената доктрина на Тръмп е по-твърда към Русия

https://frognews.bg/svqt/iadrenata-doktrina-tramp-tvarda-kam-rusiia.html

Правителството на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще продължи до голяма степен ядрената политиката на неговия предшественик Барак Обама, но ще заеме по-агресивна позиция към Русия.

Нешка Робева е новият треньор на ансамбъла на Германия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zKinwM7ORGE/

Нешка Робева поема ансамбъла по художествена гимнастика на Германия, съобщиха от федерацията в страната. Легендарната българска треньорка, при ръководството на която родните грации завоюваха 7 световни и 10 европейски титли, както и два сребърни медала от олимпийските игри, най-вероятно ще направи промени в състава на германките.

Ансамбълът ще покаже съчетанията си на Световната купа в София, която ще се проведе в края на март. Пред официалния сайт на германската федерация Робева обяви, че е започнала вече работа по новите композиции и в момента с момичетата отработват последните детайли.

“Радваме се, че можем да разчитаме на много опитната и успешна в международен план треньорка Нешка Робева. Смятам, че с нея ще успеем да постигнем нужния стимул, който е необходим, да направим решителната крачка на международната сцена”, заяви спортният директор на германската федерация Волфганг Уилям, цитира Кросс.

На поста Робева сменя друга българка – Екатерина Дуламова. Тя беше треньор на ансамбъла в последните две години и успя да го класира на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Там германките станаха 10-ти.

БСП: назад към БКП

https://www.actualno.com/viewpoint/bsp-nazad-kym-bkp-news_657791.html

Народното събрание гласува да почете с минута мълчание жертвите на комунизма. Първи февруари е обявен за такъв ден, защото на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на първи и втори състав на т.нар. Народен съд. И когато депутатите стават на крака, един от тях излиза на трибуната и започва да спори за необходимостта от този жест, а друг напуска демонстративно залата. Нали живеем в демокрация! Жаблянов и Симов с удоволствие се възползват от правото си да демонстрират несъгласие, к

Ударно мият улици в Свищов, за да намалят запрашеността

https://www.24chasa.bg/region/article/6697098

Ударно мият улици в Свищов, 
за да намалят запрашеносттаОт 5 февруари / понеделник/, служителите на общинско предприятие „Чистота – Свищов“ започват организирано измиване на главните улици в града и тротоарните площи, съобщиха от местната администрация. След разтопяването на краткотрайния сняг, се създадоха благоприятни условия за предприемане на действия,

Porsche удвоява бюджета си за електрически модели

https://www.investor.bg/novini/444/a/porsche-udvoiava-biudjeta-si-za-elektricheski-modeli-255112/

Въпреки това засега производителят не се отказва от двигателите с вътрешно горене

Как да почистим хладилника в дълбочина

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-da-pochistim-hladilnika-v-dalbochina-674122.html

Автор: Весела Бахчеванова Хората са си го казали: „Не питай старило, питай патило!“ Така и аз, след като хладилникът ми винаги беше претрупан, никога нямаше какво да се яде, а храната се разваляше, прочетох много материали за почистването му и най-вече за правилната подредба и ги синтезирах в тази статия. Отвътре Изпразнете хладилника. Извадете ВСИЧКО от него. Имайте предвид, че детайлното почистване на хладилни може да отнеме около 1-2 часа, така че подсигурете място, на което можете да сложите бързоразвалящата се храна. Почистете го добре. Подвижните рафтове и чекмеджета ги измийте в мивката, но ако не е голяма, можете да…

По-ниски комисиони в банки, ако сме в чужбина

http://econ.bg/Новини/По-ниски-комисиони-в-банки-ако-сме-в-чужбина_l.a_i.757381_at.1.html

От началото на годината гражданите на държавите членки в Европейския съюз ще плащат по-малко на банките, ако решат да пазаруват с карта в друга...

Лъвчетата Масуд и Терез заминават за Холандия в неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697105

Лъвчетата Масуд и Терез заминават за Холандия в неделяДвете лъвчета Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк в Разград миналата година, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център “Фелида” в Холандия. Днес сутринта от Българска агенция по безопасност на храните издадоха транспортните документи, които доскоро спъваха заминаването.

Европарламентът решава дали да има лятно и зимно часово време

http://www.barometar.net/90378/

Евродепутатите вероятно ще призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно, съобщава пресслужбата на Европейския парламент. Това ще се случи на дебата в четвъртък сутринта (8 февруари) по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Резолюцията ще се гласува към 13 […]

Тръмп иска да нападне Северна Корея? Да се поучи от Израел

http://dnes.dir.bg/news/izrael-severna-koreja-sasht-izbori-2016-26842826

Тръмп иска да нападне Северна Корея ли? Първо трябва да се поучи от Израел - анализ под това заглавие публикува вестник "Вашингтон пост".

ВМС на Румъния ще имат три нови подводници

http://www.moreto.net/novini.php?n=368372

Военно-морските сили на Румъния ще бъдат снабдени с нови подводници, съобщи министърът на националната отбрана Михай Фифор, който посети фрегатата „Крал Фердинанд” в пристанище Констанца, предаде Радио Румъния. „Искаме да представим на Върховния съвет по отбрана и парламента нова мащабна програма за окомплектоване с три подводници в средносрочен и дългосрочен план”, каза министърът.

Божинов ще къса мрежи в Хърватия

https://offnews.bg//futbol/bozhinov-shte-kasa-mrezhi-v-harvatia-674121.html

Българският нападател Валери Божинов е пред подновяване на футболната си кариера, която беше в застой след напускането на швейцарския Лозана.

Той изкара проби и е бил одобрен от треньорския щаб на хърватския Риека. Бившият национал изкара едноседмична подготовка с шампиона на Хърватия, за да се разбере дали двете страни ще си допаднат. Според Дарик радио договорът на Валери с Риека вече е формалност.

Божинов ще пътува с хърватите от Португалия за Риека и в понеделник трябва да мине прегледи и финални преговори, а след това да парафира с тима, воден от словенския треньор Маташ Кек.

Именно решението на специалиста е било решаващо. Той не е имал съмнения в качествата на опитния българин, но е искал да провери, дали е достатъчно мотивиран за игра, което Божинов е демонстрирал в контролите.

Очертава се Риека да бъде 14-тият тим в кариерата на Валери Божинов. Хърватия пък ще е осмата държава, чийто терени Божинов ще озари с присъствието си. До този момент той е играл в Италия, Португалия, България, Сърбия, Китай и Швейцария.

Валери е бележил голове във всяка от тях, така че местните вратари могат вече да "треперят", както казваше самия Божинов в популярно видео.

Куче, изчезнало преди 10 години, се прибра при семейството си

https://www.actualno.com/curious/kuche-izcheznalo-predi-10-godini-se-pribra-pri-semejstvoto-si-news_657817.html

Куче, изчезнало преди 10 години, се прибра при семейството си в американския щат Пенсилвания. Дебра Сойервелд и роднините й са смятали, че черната лабрадорка Аби е загинала, след като през 2008 г. е избягала от дома им в град Аполо и оттогава е в неизвестност. До щастливата развръзка се стигнало, след като миналата седмица кучето се появило пред вратата на жител на съседно населено място. Той уведомил службата за защита на животните, след което по информацията в имплантирания чип бил установен

Галена си подари уникален уикенд в Истанбул

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692218

Галена си подари уникален уикенд в ИстанбулГалена се наслади на разкошен уикенд в космополитния Истанбул. Фолк звездата на "Пайнер" прекара незабравими моменти с любимия си мъж Галин броени дни преди празника на влюбените Св. Валентин. Двамата се потопиха в уникалния стил на бившия Султански дворец, превърнат в един от най-луксозните хотели в света.

Лъвчетата Масуд и Терез заминават за Холандия в неделя

https://offnews.bg//obshtestvo/lavchetata-masud-i-terez-zaminavat-za-holandia-v-nedelia-674120.html

Двете лъвчета Терез и Масуд вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център “Фелида” в Холандия.

Днес сутринта от Българската агенция по безопасност на храните издадоха транспортните документи. Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк в неделя, 4 февруари, в 10 ч., съобщават от Фондация „Четири лапи".

В спасителния център за големи котки “Фелида” в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом, съобразен с индивидуалните им нужди - вътрешно заграждение с отопление около 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване. Те също така ще имат достъп до външно заграждение около 30 кв. м.

“Фелида” е специализиран спасителен център за отглеждане на големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. В момента там са настанени 6 тигъра. Броят на животните е малък, за да може да им се оказва максимално добра помощ.

Съдбата на двете малки лъвчета развълнува хиляди. Часове след раждането си в началото на септември миналата година те бяха отхвърлени от майка си и изпотъпкани. Бяха спасени благодарение на бързата намеса на местни доброволци и ветеринарни лекари.

Във вторник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев съобщи, че има клинично заключение от ветеринарни лекари, че в България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов.

Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение, каза още д-р Илиев.

Във вторник в София се проведе и голям протест, на който стотици граждани изразиха мнението си, че лъвчетата Терез и Масуд трябва да бъдат настанени в спасителния център в Холандия.

На демонстрацията пред Министерски съвет се яви и министър Нено Димов, който бе посрещнат с възгласи "Оставка" и "Мафия".

Нешка Робева поема ансамбъла на Германия

https://offnews.bg//gimnastika/neshka-robeva-poema-ansambala-na-germania-674119.html

Легендата в художествената гимнастика Нешка Робева е новият треньор на ансамбъла по художествена гимнастика на Германия.

Едно от най-големите имена в този спорт използва социалната мрежа Фейсбук, за да разкрие подробности около ситуацията в немския лагер.

Ето какво пише Робева:

"Здравейте приятели,

Почти седмица не сме се чели, защото от почти толкова време съм в Германия. За съжаление, но и за щастие, в старата къща, където се настанихме с Рейчъл и Лъчезара, няма интернет. Няма телевизор, дори радио няма… За съжаление - защото общуването с вас ми липсва. За щастие - защото и аз и децата разбрахме какво значи да си легнеш с кокошките… На всеки час, часовникът от старата кула ни напомня за годините, когато за мнозинството от хората, той е бил единствен източник на информация за времето...

Шмиден е малко градче близо до Щутгард. Тук е събран на централизирана подготовка националният отбор по художествена гимнастика на Германия. А защо ние сме тук? Интересен въпрос, особено, ако човек сам си го задава.
През лятото в залата дойде Ина Делчева -бивша световна, европейска и вице олимпийска шампионка от ансамбъла 1993 – 1996г. Ина е омъжена в Германия и има две прекрасни деца. Всяко лято със съотборничките си. идват да ни видят. И поздравят старите си треньорки.

Тази година ,разказвайки за работата си, ми предаде молбата на ръководството на тяхната федерация - да се съглася да поставя една от композициите им за Световното в България. Дълго отказвах, но Ина не отстъпваше. Немците искали аз да направя едната , а известна руска треньорка, другата композиция. Не се съгласявах, защото неведнъж съм брала ядове, когато видя последствията от чуждата работа върху моя композиция...

Ина изтъкна милион аргументи, защо трябва да се съглася и аз в края на краищата приех да поставя съчетанието с 5 обръча. По-късно, обаче последва втора настоятелна покана. Тъй като това, което съм направила им харесало, не би ли могло да направя и другата. Няма да преповтарям вече разказаното. Радвах се, че мога да помогна на колежките и най- вече на българската треньорка, която ръководеше отбора вече втора година. Наивно мислех, че и тя се радва…

Какво самочувствие? Обещах на германците, че ще отида още два-три пъти, за да видя и внеса корекции, ако се налага, в композициите си. Почти бях забравила за авантюрата си, когато от Германия започнаха да пристигат тревожни сигнали, че колежката - българка не харесвала композициите, че спряла да ги работи и настоявала да се върнат старите?! Немската страна упорито настояваше да поема отбора и оправя бакиите, сътворени типично по нашенски, с отбора…

Няма да влизам в подробности, но когато изтъкнах, като аргумент, че не мога да оставя децата, нито клуба, получих предложение да взема и тях, както и обещание да мога да пътувам и продължа работата си в КХГ "Левски"… Отказвах, защото наистина никога не съм си представяла, че мога да застана зад друг, освен българския отбор. Това което ме накара да взема решение и да тръгна почти веднага, беше видеозаписа, който ми изпратиха… Не зная какво си е мислело нашето момиче, как си е представяло нещата, но според моя скромен опит, поне за първата част от годината, отборът беше тотално провален… Композициите ми изглеждаха по-зле от деня, в който ги завърших, а бяха минали 3 месеца...

И така - ние сме в Германия. Отдавна не ми се беше случвало да работя в зала, без на всеки 2-3 минути да се пазя от летящи предмети, без да се надвиквам с музиката, която звучи от три уредби едновременно и без да укротявам една сюрия деца… За всяка от двете състезателки има по един терен... В залата е топло, светло, чисто и уютно. Немските гимнастички до 14 часа са на училище. Ние сме сами.
До днес работех само с Лъчи и Рейчи, с която след десет дни пътуваме за Москва, на квалификацията за Младежки Олимпийски игри. В Москва Рейчъл, която е родена в Америка, живее в България и тренира в „Левски“, ще представя Македония?! Това е друга история, ако ви е интересно, ще я разкажа по-късно…
В Германия моята млада българска колежката – беше заменена с баба си. Явно на германците възрастта на треньора не им пречи. Дали съжалявам за уволнението на колежката? Не!

Поисках да помогна… Самочувствието й попречи да приеме протегнатата ръка. Ако е умна, ще направи, така нужните й изводи и ще продължи напред, приемайки ситуацията, като полезен урок. Ако не – ще продължи да използва името на българската школа още известно време и до там… А сега тук, аз ще се опитам да оправя чуждите бакии.

Това е ситуацията за момента. След няколко дни сме отново в България, за да вземем участие с гимнастичките на „Левски“ в първия, за годината турнир по художествена гимнастика.
След това отново в Германия, България, Германия….
Мразя да летя…"

Станишев: Показахме, че толерираме насилието над жените

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-nasilie-zheni-istanbulscata-conventzia-26844437

Станишев нарече "стряскащи" аргументите на президента Радев срещу Истанбулската конвенция.

Лекари спасиха жена с огромна аневризма с уникална операция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekari-spasiha-zhena-s-ogromna-anevrizma-s-unikalna-operaciia-2076461

Тази седмица в столичната болница "Света Екатерина" екипът на проф. Генчо Начев извърши уникална операция, за да спаси живота на  44-годишна жена.
 

Лъвчетата Масуд и Терез заминават за Холандия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lyvchetata-masud-i-terez-zaminavat-za-holandiia-2076463

Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк в Разград миналата година, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център "Фелида" в Холандия. Днес сутринта от Българска агенция по безопасност на храните издадоха транспортните документи, които доскоро с

Нинова иска да се изучава обективно и доброто на социализма

https://frognews.bg/politika/ninova-iska-izuchava-obektivno-dobroto-sotsiaizma.html

В новите учебници 11 века история на Средновековието се изучават в 15 теми, а 45 години социализъм в 12 теми.Това каза Колнелия нинова в коментар за изучаването на социализма в клас. ”Не сме против да се изучава този период, но да се изучава обективно”, заяви лидерът на БСП.

Нинова иска да се изучава обективно и доброто на социализма

https://frognews.bg/novini/ninova-iska-izuchava-obektivno-dobroto-sotsiaizma.html

В новите учебници 11 века история на Средновековието се изучават в 15 теми, а 45 години социализъм в 12 теми.Това каза Колнелия нинова в коментар за изучаването на социализма в клас. ”Не сме против да се изучава този период, но да се изучава обективно”, заяви лидерът на БСП.

Станишев: Позицията на БСП по Истанбулската конвенция се възприема като обръщане на 180 градуса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697103

Станишев: Позицията на БСП по Истанбулската конвенция се възприема като обръщане на 180 градусаЯсно е, че никоя партия в нашето политическо семейство не се е противопоставила на тази резолюция и на тези текстове. Тя не се пише за една нощ от мен, а се обсъжда с всички партии и организации в това семейство в продължение на повече от месец. Така отговори президентът на ПЕС Сергей Станишев на въпрос на Би Ти Ви вярно ли е че на форума в

Нинова: Истината за Истанбулската конвенция лъсва в обяснителния доклад, който е скрит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697097

Нинова: Истината за Истанбулската конвенция лъсва в обяснителния доклад, който е скритПарадоксално е, че в ръководството на БСП няма нито един член на БКП, а в ръководството на ГЕРБ – 2/3 са били членове на БКП. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Не сме против изучаването на периода на комунизма в училище, но бихме искали да се изучава обективно.

Пореден протест срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция пред НС

https://www.actualno.com/society/poreden-protest-sreshtu-ratificiraneto-na-istanbulskata-konvencija-pred-ns-news_657818.html

Пореден протест срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие ще се проведе днес пред Народното събрание. Според противниците на документа, той ще доведе до въвеждане на понятие за трети пол и възможност за узаконяване на еднополовите бракове. Ратифицирането на конвенцията се подкрепя от партия ГЕРБ, а против са Обединените патриоти и БСП. Миналата седмица левицата внесе искане в парламента за свикване на референдум по спорната тем

"Порше" удвоява бюджета си за автомобили с електрическо задвижване

https://www.24chasa.bg/avto/article/6697090

"Порше" удвоява бюджета си за автомобили с електрическо задвижване "Порше" ще удвои бюджета си за разработка и производство на автомобили с електрическо задвижване до 2022 г., съобщи пред ДПА главният изпълнителен директор на компанията Оливер Блуме. По думите му досега автомобилният гигант е инвестирал около три милиарда евро в тази насока, но те ще станат шест милиарда.

Жълт код: Във Варна днес ще духа силен вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=368377

Жълт код за Варна и областта заради силен вятър е обявен днес. Това показва справка в сайта на НИМХ към БАН. Ще духа силен юг-югозападен вятър. Над Черноморието облачността ще е значителна, почти без валежи. Максималната температура на въздуха ще е 13-16°.

Биткойнът се срина под 8 000 долара

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-се-срина-под-8-000-долара_l.a_i.757380_at.1.html

Цената на биткойна се срина с 32% за седмица и изтри 63,43 млрд. от пазарната си капитализация. Само в рамките на деня най-голямата по пазарна оценка...

Преместиха три от децата от скандалния дом "Хризантема" в Габрово

http://www.cross.bg/hrizantema-tzentura-semeen-1566964.html

/КРОСС/ Две деца и един младеж с увреждания от центъра за настаняване от семеен тип в Габрово са преместени в други два центъра в града. Те са лежащо болни и имат нужда от медицинска грижа, която няма как да получат в "Хризантема", съобщи БНТ. След разпространените кадри на насилие, повечето служители в центъра бяха освободени от длъжност. Останалите пет деца и двама младежи остават в "Хризантема". За тях се грижат служители, командировани от други градове на страната, съобщиха за БНТ от Агенцнията за социално подпомагане. През миналата година там са получени два сигнала за насилие в центрове за настаняване от семеен тип. След извършените проверки, те не са потвърдени.      

Oръжеен търговец e обвинен за масово убийство

https://frognews.bg/novini/orajeen-targovets-obvinen-masovo-ubiistvo.html

Обвиниха оръжейния търговец от Аризона Дъглас Хейг, че е продал бронебойни патрони на Стивън Падок. На 1 октомври 2017 г. той окървави музикален фестивал в Лос Анджелис, предаде Ройтерс.

Видинчани пак протестират с искане за тунел под "Петрохан"

http://www.cross.bg/dynav-most-smyatat-1566963.html

/КРОСС/ Жители на област Видин излизат на протест за втора поредна събота, съобщава Нова телевизия. Исканията им остават същите - да има решение на Министерски съвет и спешни действия за изграждане на магистрален път Видин-София и тунел под прохода "Петрохан". Те настояват тунелът и скоростният път да са готови до 2021-ва година. Целта, според тях, е скоростният път да поеме сериозния трафик, включително трафикът от камиони към "Дунав мост 2". Протестиращите смятат, че основната причина за катастрофите в района е липсата на такова трасе. Протестът ще започне в 10.00 часа с автомоблно шествие във Видин. Към обяд и за неопределено време протестиращите смятат да блокират международния път от и за "Дунав мост 2".    

Директорът на ФБР увери подчинените си, че стои зад тях и тяхната работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697088

Директорът на ФБР увери подчинените си,
че стои зад тях и тяхната работаДиректорът на ФБР Кристофър Рей е разпратил вчера съобщение до подчинените си, че застава зад тях след разсекретяването на паметна записка на конгресмени републиканци, предаде Ройтерс. "Стоя зад нашата споделена решимост да вършим работата си независимо и по правилата", пише в съобщението. "Говоренето е евтино.

Бившият вокалист на "Темптейшънс" Денис Едуардс почина

http://www.cross.bg/edyards-tempteiishuns-denis-1566962.html

/КРОСС/ Бившият водещ вокалист на "Темптейшънс" и носител на наградата "Грами" Денис Едуардс е починал на 74-годишна възраст. Това съобщи снощи неговият мениджър, цитиран от осведомителните агенции. Едуардс е починал през нощта срещу петък в чикагска болница след здравословни усложнения, каза мениджърът Тоби Лудвиг, без да уточнява заболяването. Днес певецът би празнувал своята 75-годишнина. Роденият в Алабама Денис Едуардс замества през 1968 г. Дейвид Ръфин като водещ вокалист на "Темптейшънс". Следват най-запомнящите се хитове на групата, сред които са "Papa Was a Rollin' Stone" (1972), донесъл на Едуардс и групата две "Грами"-та, и "I Can't Get Next To You", оглавявал поп класациите през 1969 г. Едуард напуска "Темптейшънс" през периода, когато групата скъсва със звукозаписната компания "Мотаун" и подписва с "Атлантик рекърдс" през 1977 г. През 80-те години той на няколко пъти се връща и напуска групата, но тя вече не се радва на такъв успех, както пред предходните две десетилетия. Денис Едуард е приет в Залата на славата на рокендрола през 1989 г. като член на "Темптейшънс".    

Вучич: Сърбия е готова на компромисно решение за Косово

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-syrbija-e-gotova-na-kompromisno-reshenie-za-kosovo-news_657789.html

Сърбия е готова на компромисно решение за Косово, но яко някой си мисли, че тя би дала всичко, без да получи нищо, жестоко се лъже. Това послание отправи сръбският президент Александър Вучич от Виена, където разговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц. Австрия поема от 1 юли щафетата на ротационното председателство на Европейския съюз от България. И също има за приоритет евроинтеграцията на Западните Балкани. Част от преговорните глави за бъдещото членство на Сърбия е нормализация на отношен

Джанет Йелън вече има нова работа

https://www.investor.bg/sasht/337/a/djanet-ielyn-veche-ima-nova-rabota-255111/

Тя върви по стъпките на своя предшественик Бен Бернанке и ще работи в Института Brookings

Русия с нов рекорд в Космоса

http://www.cross.bg/minyti-chasa-misyrkin-1566961.html

/КРОСС/ Рекордно за руската космонавтика излизане в открития Космос приключи след успешното фиксиране в правилна позиция на ключова антена на Международната космическа станция (МКС), предава ТАСС. Антената се използва за комуникация с Центъра за управление на полетите край Москва. В края на продължилата 8 часа и 13 минути "космическа разходка" на Александър Мисуркин и Антон Шкаплеров възникна проблем. След като двамата успешно подмениха кутията с електроника за ъпгрейдване на антената, тя не се насочи в правилната позиция. Антената - дълго рамо с четирифутова чиния в края - бе сгъната преди да започнат ремонтните работи. От контролния център на НАСА в Хюстън съобщиха, че антената функционира, но в руския център свикаха заседание, което да реши дали е необходима още настройка. Командирът Мисуркин и космонавтът Шкаплеров направиха няколко опита чрез дистанционно управление да насочат правилно чинията. Накрая някой извика на руски: "Тя се движи. На място е". С пребиваването си в открития Космос Мисуркин и Шкаплеров подобриха руския рекорд от 8 часа и 7 минути, поставен през 2013 г. Предвиждаше се престоят им извън станцията да продължи 6 часа и 40 минути. Световният рекорд от 8 часа и 56 минути, установен през 2001 г., все още се държи от НАСА.    

МС реши: Изнасят данните за корупция у нас на общ сайт

https://frognews.bg/novini/reshi-iznasiat-dannite-koruptsiia-nas-obsht-sait.html

Мястото, на което ще бъдат публикувани данни, е именно интернет страницата на самия съвет. Именно там ще се намира обобщена информация за борбата с корупционните престъпление, тъй като сега три различни институции боравят с нея, но е достъпна на едно място.

За влиянието на ски туризма върху биоразнообразието в България

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/03/3121850_za_vliianieto_na_ski_turizma_vurhu_bioraznoobrazieto_v/?ref=rss


Йордан Кошев e доктор по зоология и главен асистент по екология в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания /ИБЕИ/ към Българска академия на науките. Повече от 15 години работи в сферата на консервационната биология и по конкретно в проучване на поведението и екологията на бозайниците. Публикувал е повече от 20 научни статии и глави от книги в български и световни научни журнали, цитирани стотици пъти от чужди автори.<br /><br />Представената информация е обобщение на...

Световноизвестни сноубордисти снимат филм за България

http://www.cross.bg/bulgariya-tzyala-zimniya-1566960.html

/КРОСС/ 30 световноизвестни фрийстайл сноубордисти пристигнаха в България, за да се включат в заснемането на филм, посветен на културата на зимния спорт. „За първи път събираме цялата банда от Stinky Family заедно и се радвам, че това се случва именно тук, в България", казва Христо Петков, основен двигател на събитието, за което ще се говори дълго сред сноуборд средите, цитиран от Дарик. Той допълни, че е много трудно да събереш всички райдъри по време на зимния сезон, тъй като те са много заети. Целта на филма е да се покаже една различна точка за България през погледа на хората, които никога не са били тук и да се постави страната ни на световната сноуборд карта. Филмът излиза през септември и ще се разпространява в повече от 25 държави. Вече цяла седмица Stinky Family обикалят цяла България, като правят триковете си из центъра на София, хижа в Стара планина, а миналата събота демонстрираха най-доброто от сноуборда в Боровец на специално изградено трасе.    

Северна Корея спечелила 200 млн. долара въпреки санкциите

http://econ.bg/Новини/Северна-Корея-спечелила-200-млн-долара-въпреки-санкциите_l.a_i.757378_at.1.html

Северна Корея е спечелила близо 200 млн. долара от износ през миналата година, въпреки наложените й международни санкции , сочи доклад на ООН,...

Нинова: Комунизмът трябва да се изучава обективно

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-byudzheta-1566965.html

/КРОСС/ В интервю за NOVA лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира как трябва да се представи времето на комунизма в учебниците по история, защо партията й не иска да подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, защо от левицата искат Сметната палата да направи одит на правителството и редица други теми. Как трябва да се изучава комунизма в училище? „Не сме против да се изучава този период, но бихме искали да се изучава обективно", заяви Корнелия Нинова. „В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години социализъм - в 12 теми. С понятията в новите учебници се прави подмяна на историята. Има изселване по време на социалистическия период, но няма депортиране на евреи", коментира Корнелия Нинова. „Според нас чрез миналото по посяга на бъдещето, защото това ще се учи от деца, които нямат спомени за тези периоди и ще го попият такова каквото им се представя в учебниците", добави тя. Защо БСП не иска парламентът да ратифицира Истанбулската конвенция? „Истинската същност на текстовете от Истанбулската конвенция си проличава не толкова в конвенцията, където се използва „социален пол", а от обяснителния доклад на Съвета на Европа към нея. В този доклад се обяснява всеки член от конвенцията", заяви Корнелия Нинова

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6697076

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Времето е облачно и мъгливо, на доста места превалява дъжд, а над 2300 м. - слаб сняг Температурите в планинските райони са от минус 2 до 5 градуса. Лифтовите съоръжения в курортите работят съобразно метеорологичните условия.

Рекорден брой презервативи ще бъдат раздадени на ПьонгЧанг

http://www.cross.bg/vreme-razdadeni-igri-1566959.html

/КРОСС/ ПьонгЧанг 2018 ще отбележи уникален рекорд. Той ще бъде за най-много раздадени презервативи на спортистите по време на зимните олимпийски игри. За всеки един участник са предвидени по 37 кондома, съобщава "Offnews". За цялото време на провеждане на олимпиадата ще бъдат раздадени 110 000 презерватива, което е с 10 000 повече от тези, които бяха осигурени за състезателите на игрите във Ванкувър през 2010 г. и в Сочи през 2014 г. От компанията, производител на предпазните средства заявиха, че са определили толкова бройки за спортистите, за да премине олимпиадата успешно и да предотвратят разпространението на различни болести. В същото време от Kомитета на игрите добавиха, че според тях олимпийците няма да използват голяма част от презервативите, а ще ги занесат в къщи като сувенири. Зимните олимпийски игри в Южна Корея започват на 9-ти февруари и ще приключват на 25-ти този месец.    

ЕС обмисля среща с Турция на високо равнище, която да се проведе в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=368359

Европейският съюз обмисля възможността за провеждане на среща на високо равнище с турското ръководство, съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн. „Все още обмисляме възможността за провеждане на такава среща, но не мога да потвърдя дата”, каза Винтерщайн.

Управителят на Федералния резерв на САЩ напуска поста си

http://econ.bg/Новини/Управителят-на-Федералния-резерв-на-САЩ-напуска-поста-си_l.a_i.757377_at.1.html

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън напуска поста си след края на своя 4-годишен мандат, съобщава „Фокус”. В понеделник нейното...

Камерите ще пазят децата от насилие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6696549

Камерите ще пазят децата от насилиеКамерите може да не са решение на всички проблеми, но те поне показват обективно какво се случва - на магистралата, в класната стая, в болницата, на улицата. Затова е по-добре да има камери и в детските градини и яслите и това да бъде добре регламентирано. (Виж 3-а стр.) Вярно е, че камерата невинаги ще спре насилието и грубостта в една детска

И "Порше" започва да разработва електрически автомобил

http://www.cross.bg/evro-mlrd-porshe-1566958.html

/КРОСС/ "Порше" ще удвои бюджета си за разработка и производство на автомобили с електрическо задвижване до 2022 г., съобщи пред ДПА главният изпълнителен директор на компанията Оливер Блуме. По думите му досега автомобилният гигант е инвестирал около 3 млрд. евро в тази насока, но те ще станат 6 млрд. евро. Парите ще се използват за хибриди и изцяло електрически коли през следващите няколко години. Блуме призна, че в някои моменти "Порше" вероятно леко ще изостава, но "стратегическата цел стои и няма да бъде променяна". За 2016 г. "Порше" обяви оборот от 22 млрд. евро и оперативна печалба от близо 3,9 млрд. евро, посочи ДПА.

Медведев е оторизирал разполагането на руски бойни самолети на Итуруп

https://www.actualno.com/asia/medvedev-e-otoriziral-razpolaganeto-na-ruski-bojni-samoleti-na-iturup-news_657788.html

Руският премиер Дмитрий Медведев е оторизирал разполагането на руски бойни самолети на Итуруп - един от Курилските острови, чиято принадлежност се оспорва от Япония. Москва разполага на островите ракетни системи и планира да изгради военноморска база, докато преговаря с Токио за решаване на граничния спор, който датира още от края на Втората световна война. Руско-японските отношения се обтегнаха в последните месеци, след като японското правителство влезе в преговори със САЩ за разполагане на

Преди 97 г. български поручик патентова свой самолет

http://dnes.dir.bg/news/samolet-patent-haralampi-jamjiev-26842953

На 3 февруари 1921 г. поручик Харалампи Джамджиев патентова в Прага свой модел самолет под името "Бързолет".

Лео Меси става анимационен герой

https://offnews.bg//izvan-terena/leo-mesi-stava-animatcionen-geroj-674118.html

Испанският футболен гранд Барселона води преговори с американското филмово студио Пиксар за създаването на анимационен филм за клуба, който трябва да привлече интереса на най-малките фенове.

Новината разкри радиоводещия Роко Щайнхаузер пред испанско издание.

"Това няма да е нещо малко, а грандиозен проект, защото зад Пиксар стои Уолт Дисни", коментира Щайнхаузер.

Така Барселона ще стане поредният водещ клуб в Европа, който е интересен за сюжет на американските продуценти. Преди това Ювентус и Манчестър Сити участваха в снимки на документални филми, които ще се появяват на платформата Нетфликс и Амазон.

Барселона определено има нужда от нов тласък на интереса, тъй като напоследък се забелязва негативна тенденция на спад на посещаемостта.

Ще стане ли Лео Меси анимационен герой?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shte-stane-li-leo-mesi-animacionen-geroj-2076460

Испанският футболен гранд Барселона води преговори с американското филмово студио "Пиксар" за създаването на анимационен филм за клуба, който трябва да привлече интереса на най-малките фенове.
 

Великобритания разреши експерименти на зачеване от трима родители

//dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-razreshi-eksperimenti-na-zachevane-ot-trima-roditeli-2076450

Регулаторните органи на Великобритания са одобрили два експеримента за зачеване на дете от трима родители по метод, разработен от американският учен от казахстански произход Шукрат Миталипов, съобщава научнопопулярното издание New Scientist.

Ядрената доктрина на Тръмп възприема по-твърда позиция към Русия

http://www.cross.bg/rysiya-trump-yadrena-1566957.html

/КРОСС/ Правителството на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще продължи до голяма степен ядрената политиката на неговия предшественик Барак Обама, но ще заеме по-агресивна позиция към Русия. То каза, че Русия трябва да бъде убедена, че ще понесе "неприемливо тежка цена", ако заплаши дори с ограничена ядрена атака в Европа. Доклад, обобщаващ заключенията от прегледа на ядрената доктрина на САЩ, определя Северна Корея като "явна и сериозна заплаха" за Америка и нейните съюзници. Според предлега евентуална севернокорейска ядрена атака срещу САЩ или техните съюзници ще доведе до "край на този режим". "Няма сценарий, при който режимът на Ким Чен-ун да използва ядрени оръжия и да оцелее", се казва в доклада. Ръководеният от Пентагона преглед на американския ядрен арсенал и на политиките, които го управляват, е бил разпореден от Тръмп миналата година. Подобен преглед обикновено се прави в началото на управлението на ново правителство. Правителството на Тръмп е стигнало до заключението, че САЩ би трябвало до голяма степен да следва плана на Обама за модернизиране на ядрения арсенал. То също така е одобрило придържането към съществуващите споразумения за контрол върху въоръженията, включително новия договор СТАРТ, ограничаващ ядрените арсенали на САЩ и Русия

Северна Корея е спечелила милиони долари въпреки санкциите на ООН

https://offnews.bg//sviat/severna-koreia-e-spechelila-milioni-dolari-vapreki-sanktciite-na-oon-674116.html

Северна Корея е придобила близо 200 милиона долара през 2017 г. от износ на продукция в нарушение на санкциите на ООН, а освен това продавала оръжия на Сирия и Мианма.

Това се посочва в поверителен доклад на независими експерти, изготвен по поръчка на ООН, предаде Ройтерс.

В доклада до комисията по санкциите към Съвета за сигурност се казва, че Пхенян е доставял въглища до пристанища в Русия, Китай, Южна Корея, Малайзия, Виетнам и други страни.

Доставките са били извършвани главно с фалшиви документи, свидетелстващи, че въглищата са с произход Русия или Китай, а не Северна Корея.

"КНДР вече пренебрегва повечето от последните резолюции, като използва международни мрежи за доставка на петрол, съучастници от чужбина, офшорни компании и международната банкова система", пише в доклада от 213 страници.

В разследването има данни за нарушения на оръжейното ембарго, вкл. чрез "трансфер на елементи, използвани в балистични ракети и химически оръжейни програми".

Отменят грипната епидемия в София, Кюстендил и Пазарджик

http://www.cross.bg/epidemiya-otmenyat-pazardzhik-1566956.html

/КРОСС/ Отменят грипната епидемия в София, Кюстендил и Пазарджик. Това съобщиха от здравното министерство, откъдето уточниха, че както в столицата, така и в другите две области, се възобновяват детските и женските консултации, свижданията в болниците, както и имунизациите. На фона на това решение местните здравни власти в Разград пък обявиха грипна епидемия с всички произтичащи от това противоепидемични мерки на територията на областта.  

Родители искат камери с онлайн достъп в детските градини

http://www.cross.bg/kameri-gradini-detskite-1566955.html

/КРОСС/ Близо 18 000 души се обединиха в подписка за въвеждане на задължително видеонаблюдение в детските градини и яслите. Родителите настояват за изграждане на системи за видеонаблюдение във всяко помещение, включително и в дворовете, като идеята е камерите да излъчват онлайн с индивидуална парола за достъп за семейството на всяко дете. Родителите искат „електронните очи" да са с достатъчно висока резолюция за идентифициране на лице при възникнал инцидент. Подписката е национална и стартира под мотото "Да спрем насилието с камери". "Нашата цел е поставянето не само на камери, а и повече контрол върху методите на работа в детските ясли и градини. В България има порочната практика да се възпитават децата с насилие и страх. С тези методи няма какво друго да очакваме, освен агресори, побойници и "хиперактивни" деца. Най-тежкото е, че че има случаи, в които деца се оперират по спешност заради насилие в яслата и то от възпитателите", споделят родители. В Бургас в момента видеонаблюдение има в 16 от 32-те детски градини. От местната власт съобщиха, че по план камери трябвало да бъдат поставени и в останалите забавачници до края на миналата година, но за това е наобходимо задължително съгласието както на служителите, така и на родителите. Предложението обаче срещнало отпор от част от преподавателския състав.  

Българи създават „умна“ маска, която да пази от мръсния въздух

https://frognews.bg/novini/balgari-sazdavat-umna-maska-koiato-pazi-mrasniia-vazduh.html

Българи работят по създаването на „умна“ маска, която да ни пази от мръсния въздух. Идеята е тя да се управлява от мобилно приложение

Доклад: КНДР е придобила милиони долари през 2017 г. в нарушение на санкциите на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697065

Доклад: КНДР е придобила милиони долари през 2017 г. в нарушение на санкциите на ООНСеверна Корея е придобила близо 200 милиона долара през 2017 г. от износ на продукция в нарушение на санкциите на ООН, а освен това продавала оръжия на Сирия и Мианма. Това се посочва в поверителен доклад на независими експерти, изготвен по поръчка на международната организация, предаде Ройтерс.В доклада до комисията по санкциите към Съвета за

Руски дипломат: САЩ оправдават военните си разходи с "плашилото" Русия

http://www.cross.bg/razhodi-narastvaneto-antonov-1566954.html

/КРОСС/ Съединените щати си намериха "плашило" в лицето на Русия, за да оправдаят нарастването на своите военни разходи и увеличаването на ядрения си потенциал. Това заяви снощи руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов по повод огласената нова американска ядрена доктрина, предаде ТАСС. По думите му документът, излагащ доктрината, трябва да бъде внимателно проучен и анализиран. Антонов изрази надежда, че в близко бъдеще ще има среща между руски и американски експерти, на която да бъдат разяснени "многото не съвсем ясни пасажи от този документ". "Един друг проблем се заключава в това, че за оправдаването на ръста на военните разходи, за оправдаване на нарастването на ядрения потенциал американците отново намериха "плашило" в лицето на Руската федерация. Ние разбираме, че зад това стои желание за вливане на огромно количество средства във военнопромишления комплекс, ние разбираме какви трилиони долари стоят зад това", каза руският дипломат.  

Пентагонът се кани да обнови и засили с нов тип "тактическо" атомно оръжие

https://www.actualno.com/america/pentagonyt-se-kani-da-obnovi-i-zasili-s-nov-tip-taktichesko-atomno-oryjie-news_657787.html

Години след решението на предишния американски президент Барак Обама да намали ролята на ядрения арсенал в американската военна доктрина, Пентагонът се кани да го обнови и засили с нов тип „тактическо“ атомно оръжие, за да отговори на предизвикателствата от Русия, съобщават Франс прес и Ройтерс, като цитират доклад на американското военно министерство. В документа се подчертава загрижеността на администрацията на Доналд Тръмп от действията на Северна Корея, Иран и Китай в яд

Откъс от "Григор Димитров – гордостта на България" на Любомир Тодоров

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/03/3123423_otkus_ot_grigor_dimitrov_gordostta_na_bulgariia_na/?ref=rss


"Дневник" публикува откъс от "Григор Димитров – гордостта на България", с автор Любомир Тодоров, предоставен от Издателство "Сиела"<br /><br />Излезе първата неофициална биография на Григор Димитров!<br /><br />Първата неофициална биография на Григор Димитров е вече в книжарниците. Автор на "Григор Димитров – гордостта на България" е спортният журналист Любомир Тодоров, който проследява кариерата на тенисиста от тренировките в...

Варненският театър гостува в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=368365

По традиция след началото на годината трупата на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще гастролира по сцените на София. Този път от 12 до 16 февруари с още по-амбициозна програма и с най-новите продукции, коментира директорът на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова.

Как се стигна до 4 февруари 1997 Г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6696583

Как се стигна до 4 февруари 1997 Г.
На днешния ден преди 21 г. - събитията преди развръзката на политическата криза според архива на “24 часа” “БСП бута на СДС”. Под това заглавие на първата си страница излиза “24 часа” на 3 февруари 1997 г. 21 години по-късно отворихме архива си, за да припомним кои събития предшестват 4 февруари 1997 г.

Какво може да работи Пучдемон в Белгия?

http://clubz.bg/63734-kakvo_moje_da_raboti_puchdemon_v_belgiq

С независима Каталуня е свършено, а Пучдемон е пожертван. Това признава самият той в SMS-и до бившия регионален здравен министър Тони Комин.

От месеци бившият регионален премиер е в Белгия. Ако се върне в Испания пък го очаква затвор. Тък като скоро ще трябва да си вади хляба сам, "Политико" предлага пет варианта за професионалната му преквалификация.

Чуждестранен кореспондент

Както неведнъж отбелязва сам, Пучдемон е бил журналист "и такъв си остава". Може би това ще му бъде от полза - бившият регионален пемиер може да стане кореспондент в Брюксел на някоя каталунска медия. Разбира се, тази работа има и някои подводни камъни - на Пучдемон ще му бъде трудно да накара управляващие в Испания например да му отговарят на въпросите. Освен това може и да не е съвсем безпристрастен.

Но това е малко цена за възможността на присъства на срещи на върха в Брюксел, където да посещава брифингите на испанския премиер Мариано Рахой. 

Разбира се Пучдемон трябва да има едно наум - старият трик "поканен сте на коктейл в испанското посолство" може и да не свърши добре за него.

Фламандски политик

Новият фламандски алианс стана втори дом за Пучдемон. Местните националисти, които призовават за отделяне от Белгия, открито заемат страната на сепаратистите в Каталуня и бившият премиер на областта беше приет с отворени обятия от тях. Те може и да му предложат работа и да го вкарат в листите си за следващите избори. Името му е разпознаваемо, може да привлече много избиратели, а и има зад гърба си спечелени избори и референдуми (нищо че не може да се разбере с Мадрид дали са съвсем законни).

Горски

След като изчезна за кратко от световната сцена след референдума през октомври, Пучдемон се появи за пръв път в интервю за вестник “Соар“. По време на интервюто, той се разхожда в гора. И тъй като едва ли той е излязъл в очакване на журналист, можем да заключим, че срещата е била планирана. Уебсайтът на гората твърди, че тя е “кралството на дърветата“, но не става съвсем ясно дали суверенитетът му е признат или е самообявило се кралство. Какъвто и да е случаят, гората се радва на повече популярност от тогава и може да се отблагодари на Пучдемон като му предложи работа.

Да пържи белгийски картофки

Ако иска наистина да се впише в брюкселския начин на живот, Пучдемон би могъл да отвори щанд за пържени картофки. Вероятно ще събере верни клиенти със своите истории за несъстоялата се независимост на Каталуня. Ако искате обаче сос андалуски сос, трябва да си потърсите друго място.

Технически гуру

Ако Пучдемон не може да се върне в Испания, без да влезе в затвора, тогава може да управлява от разстояние. Кой би се справил по-добре в управлението през скайп или фейсбук от бившия премиер на Каталуня? Може да опита дори само с емотикони. А върхът ще бъде да се появи на заседание на регионалното правителство като холограма.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване