Броят на цивилните жертви при турските въздушни удари в Сирия достигна 150 души

http://www.mediapool.bg/broyat-na-tsivilnite-zhertvi-pri-turskite-vazdushni-udari-v-siriya-dostigna-150-dushi-news275088.html

Броят на мирните жители, загинали в резултат от въздушните удари и артилерийския обстрел от страна на турската армия в Северна Сирия, достигна 150 души, съобщи пред близката до кюрдските бунтовници агенция Фърат ръководителката на департамента за здравеопазване в района на Африн Анджела Ришо. По думите ѝ други 298 души са били ранени и са получили медицинска помощ. Повечето от жертвите и пострадалите са жени и деца. "Турските сили засилиха огъня по населени пунктове и данните за загуби нарастват с всеки час. Сред убитите и ранените преобладават бежанци, които са се преместили в Африн от районите в Алепо и Идлиб, където има военни действия", каза Ришо. Тя добави, че бойците от Силите за защита на народа се опитват да защитят мирното население, но "не могат да спрат бомбардировките от турските военновъздушни сили, които стават все по-интензивни".

Организатори на протеста в Атина призовават за обща граница със Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/organizatori-na-protesta-v-atina-prizovavat-za-obshta-granica-sys-syrbija-news_657837.html

Гръцки крайнодесни политици призовават за "обща граница със Сърбия", предаде Дойче веле. "Ако не се стигне до приемлив компромис, Гърция трябва да положи усилия за промяна на границите, за да граничи със Сърбия”. Това каза ръководителят на Движението "Гръцко решение" Кирякис Велопулос, който е и бивш депутат от дясната формация "Лаос". На въпроса на журналиста от ТВ "Скай" дали той призовава за започване на война той отговори: Разбира се, ч

Двама българи попаднаха в потока на Вавринка в София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/03/3123700_dvama_bulgari_popadnaha_v_potoka_na_vavrinka_v_sofiia/?ref=rss


Двама от тримата българи в основната схема на тенис турнира в София попаднаха в потока на поставения под №1 Стан Вавринка. Носителят на три титли от Големия шлем, който зае мястото на миналогодишния шампион Григор Димитров, почива в първия кръг и ще започне участието си в четвъртък.<br /><br />Във втория кръг съперник на швейцареца ще е победителят от държавното първенство на България Александър Донски или играч от квалификациите.<br /><br />Младата надежда на българския...

Инцидентът, при който загина синът на Московски, станал извън зоната за шейни на Бороспорт

https://offnews.bg//obshtestvo/intcidentat-pri-kojto-zagina-sinat-na-moskovski-stanal-izvan-zonata-674139.html

Моторни шейни се дават под наем на туристи след 10 минути инструктаж за безопасност, това каза за бТВ Асен Манов, който се занимава с такава дейност в курорта Боровец.

Туристите се движат с 10 км/ч., задължително с каски, има и водачи – броят им зависи от броя на хората в групата. Шейни се дават под наем само на хора, навършили 18 г., тези под 18 г. са пасажери, уточни Манов.

Вчера при инцидент с моторна шейна над Боровец, управлявана от министъра на транспорта Ивайло Московски, загина 4-годишният му син.

Инцидентът е станал вчера между 14:30 и 15 ч. на урегулирано трасе за моторни шейни в района на хижа „Чакър войвода”.

В този район е много голям наклонът, трябва да се кара с професионална шейна, твърди Асен Манов.

„Бороспорт” поддържа 10-километрово трасе за моторни шейни, но то не включва участъка, в който е станал инцидента вчера, каза Росица Стойкова от фирмата. Трасето се поддържа със специална машина, която на 2-3 дни минава, за да обезопаси терена.

Линдзи Вон закова 80-а победа за Световната купа

https://offnews.bg//zimni/lindzi-von-zakova-80-a-pobeda-za-svetovnata-kupa-674140.html

Американската звезда в алпийските ски Линдзи Вон постигна 80-а победа в кариерата си, след като триумфира в спускането в Гармиш-Партенкирхен от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Американката финишира първа на пистата Кандахар с време 1:12.84 минута и записа втора поредна победа на спускане след успеха й в Кортина д'Ампецо преди две седмици.

Успехът е общо трети за Вон през сезона и с него тя направи нова стъпка към рекорда на Ингемар Стенмарк, който е най-успешният алпиец за всички времена с 86 победи.

Годжа продължава да води за Малката световна купа в спускането с 349 точки. Втора излезе Линдзи Вон с 306 точки, докато на трето място е Тина Вайратер от Лихтенщайн с 298 точки.

Лидерката за Световната купа Микаела Шифрин (САЩ) пропусна състезанието, но продължава да е начело в генералното класиране за сезона с 1513 точки. Холденер е втора с 842 точки, следвана от Влъхова със 754 точки.

НАП планира поне 5000 проверки в зимните курорти до края на сезона

http://www.mediapool.bg/nap-planira-pone-5000-proverki-v-zimnite-kurorti-do-kraya-na-sezona-news275087.html

Контролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна. От началото й  са  извършени над 3000 проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в  Пампорово, а най-малко в Банско. До края на сезона приходната агенция планира поне още 5000 проверки на обекти в зимните курорти. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като е изместено от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат. Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите, намалява до под 10% от проверените, като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец, посочват данъчните. Инспектори на НАП и екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки, проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди.

Венета Райкова в отлична форма

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697628

Венета Райкова в отлична формаВодещата Венета Райкова публикува снимка в личния си профил в инстаграм, на коята демонстрира отлична форма. Журналистката е облечена с розов спортен топ и черен клип. Към снимката Райкова сподели е написала и следното : "Фейсбук ми напомня, че трябва да се върна в залата... макар че за кого да го правя??

Mожеше ли да бъде предвидено потапянето на Wall Street *

https://www.investor.bg/analizi/91/a/mojeshe-li-da-byde-predvideno-potapianeto-na-wall-street--254761/

Широкият показател S&P 500 нарасна през януари с най-бързо темпо от 1987 г. насам, а това разтревожи редица анализатори

Започва зимно-пролетната масова дератизация на каналите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368400

Започва зимно-пролетната масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на Община Варна, научи Moreto.net. Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите. Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност.

Заради антируските санкции на САЩ и ЕС Украйна е загубила половината си БВП

https://www.actualno.com/europe/zaradi-antiruskite-sankcii-na-sasht-i-es-ukrajna-e-zagubila-polovinata-si-bvp-news_657835.html

Санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу Русия са лишили Украйна от половината й Брутен вътрешен продукт. Това заяви в ефира на NewsOne депутатът от Върховната Рада Евгени Мураев. Докато Русия и Евросъюза са загубили само мъничка част от своите БВП, за Украйна тези санкции са сринали наполовина показателите. „Мирът е необходим, за да си върнем традиционните пазари. Тези санкции убиват Европа, убиват Русия, но са отнели най-много от доходите на нашите съграждани. Загубихме половината

Над 5000 проверки на НАП предстоят в зимните курорти до края на сезона

http://www.cross.bg/proverki-sezon-nachaloto-1567000.html

/КРОСС/ Контролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна. От началото й са извършени над 3000 проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат. Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите намалява до под 10% от проверените, отчитат от приходната агенция, като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец. Инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища. Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени още поне 5000 проверки, допълват от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди. „Намаляването на дела на нарушенията всъщност е добра новина

Сирийски бунтовници свалиха руски военен самолет

//dariknews.bg/novini/sviat/sirijski-buntovnici-svaliha-ruski-voenen-samolet-2076513

Сирийски бунтовници свалиха руски военен самолет в Северозападна Сирия, предадоха световните агенции.

Руски щурмовик Су-25 беше свален от бунтовници в Сирия, пилотът катапултира, но беше убит в бой с терористите, съо

Уволнения и оставки след изнесения случай за насилие над деца в ДГ „Брезичка“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jAIJgZWnkrE/

На 31 януари вечерта в една от социалните мрежи се разпространи анонимен видеоклип, заснет със скрита камера, на който се вижда как децата от група „Мики Маус“ в ДГ „Брезичка“ в к-с ‘Славейков“ са удряни и обиждани от двете учителки Милена Иванова и Светла Петрова. На 1 февруари сутринта Иванова сама депозира оставката си. Светла Петрова бе в отпуск, но бе извикана на работа, за да се грижи за децата, след което излезе в болнични. На 2 февруари и тя е подала оставката си. Помощник-възпитателката Ваня Стоянова бе освободена от работа, а също така бе уволнена и директорката Събка Недева.

Община Бургас започна незабавна проверка по случая, като сезира Районна прокуратура и Държавна агенция „Закрила на детето“. От понеделник ще се назначи друг специалист, който да изпълнява временно длъжността „директор“,предаде Радио Фокус. Предстои обявяването на конкурс. За децата ще се грижат другите педагози от градината. До 10 дни трябва да излязат резултатите от проверката за сигнала за насилие над деца от Районната прокуратура и от „Закрила на детето“.

На проведени извънредни Педагогически съвет и родителска среща се взе решение да бъде монтирано 24-часово видеонаблюдение до края на следващата седмица. До момента няма монтирано такова поради факта, че именно двете учителки не са искали да бъде наблюдаван учебният им процес.

МВР: Усложнена е обстановката в София и Враца заради силния вятър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697643

МВР: Усложнена е обстановката в София и Враца заради силния вятърУсложнена е обстановката на територията на София и област Враца заради силния вятър. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията за обстановката е към 16.00 часа. По информация на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към 16.00 часа днес на територията на столицата са постъпили близо 50 сигнала,

“Полицаите от края на града" идват на 9 март по NOVA

https://www.vesti.bg/lyubopitno/policaite-ot-kraia-na-grada-idvat-na-9-mart-po-nova-6078931

Любими звезди и една изгряваща влизат в специални униформи в най-новия български комедиен сериал

Земетресние с магнитуд 4.5 бе регистрирано в Хърватия

http://www.mediapool.bg/zemetresnie-s-magnitud-45-be-registrirano-v-harvatiya-news275086.html

Земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Хърватия в събота, като е усетено и в Босна и Херцеговина, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. За щастие няма данни за пострадали и нанесени материални щети. Трусът е бил регистриран малко преди 14.00 часа местно време с епицентър на 9 км западно от Доня Брела в Хърватия, на 35 км югоизточно от Сплит, Хърватия и на 134 км западно от Сараево в Босна и Херцеговина, с дълбочина 10 км.

"Хюман райтс уоч": Турски граничари стрелят безразборно по сирийски бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697624

"Хюман райтс уоч": Турски граничари стрелят безразборно по сирийски бежанциТурски граничари на границата със Сирия са стреляли безразборно срещу сирийски бежанци, опитващи се да преминат в Турция, съобщи днес правозащитната организация Хюман райтс уоч, цитирана от Ройтерс и БТА. Базираната в Ню Йорк правозащитна организация твърди, че сирийците сега бягат от нарастващото насилие в северозападната провинция Идлиб към

Изследвания, които трябва да направим, ако не успяваме да отслабнем – втора част

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6697646

Изследвания, които трябва да направим, ако не успяваме да отслабнем – втора частСпазвате хранителен режим, спортувате, но въпреки това не успявате да свалите излишните килограми. Лекарите обясняват, че неконтролируемото качване на килограми е свързано с ендокринни заболявания, диабет или хормонални нарушения. Тези нарушения може да бъдат установени с помощта на съвременната лабораторна диагностика.

Депутати и общинари настояват кметът на Септември да бъде отстранен от длъжност

https://frognews.bg/novini/deputati-obshtinari-nastoiavat-kmetat-septemvri-bade-otstranen-dlajnost.html

Кметът на община Септември Марин Рачев да бъде отстранен от длъжност, за да не пречи на разследването, което се провежда срещу него. За това настояха общински съветници от БСП и депутати на партията.

ХРИСТО ЙОНЧЕВ – КРИСКАРЕЦ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284627_%D0%A5%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E+%D0%99%D0%9E%D0%9D%D0%A7%D0%95%D0%92+%E2%80%93+%D0%9A%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A0%D0%95%D0%A6

 Христо Йончев – Крискарец е роден на 4 март 1879 г. в Самоков, в  махалата Крискар (край Искъра), откъдето идва и псевдонимът му. Той не обичал да напуска родното си място, на чиято природа и култура посвещава живота си.

Христо Йончев – Крискарец

Няколко години учителствува, за да може през 1904 г. да се запише в Рисувалното училище, което завършва чак през 1912 г. при професорите Ив. Мърквичка и Ив. Ангелов. За малко посещава Мюнхен (кани го друг голям майстор – първият български сценограф самоковецът Александър Миленков), където европейските образци оказват голямо влияние върху младия художник. Следващите години са белязани с творческа активност, материализирала се в пет самостоятелни изложби.

Рила го пленява завинаги. Тая планина няма по-верен пейзажист от Крискарец. Той е художникът с единственият воден паметник – Йончевото езеро. Запален турист, той живее по цяло лято със семейството си из Рила. В неговите картини тя е пълна със светлина. Бурните и мрачни състояния са далеч от творческото му светоусещане.

Пейзажите му – акварел и масло – са тематично и жанрово ограничени, но те надхвърлят рамките на “видяното”. Той обича да рисува на няколко места в Рила, но предава състоянията и като никой друг. Картините са като живота му – истински, изпълнени с любов и преклонение пред великата мистерия на природата. На него най му приляга определението “художник и певец на Рила”.  

Майстор на малката форма, той съумява да предаде цялото богатство от багри и светлина на рилския пейзаж. Този скромен
провинциален художник успява да привлече вниманието на такива сурови критици като Андрей Протич, Чавдар Мутафов, Сирак Скитник, които на времето са формирали художествения вкус. Техните рецензии са публикувани в най-авторитетни и с тежест издания.

И за това може би когато след 40 години прекъсване в София се организира изложба през 1971 г., тя се превръща в събитие,
защото “непознатият” Крискарец се оказва невероятно модерен художник. Сега в Художествената галерия в Самоков може да се види голямата ретроспективна изложба, посветена на неговата 120 годишнина. Тук е целият Крискарец и той отново е изненадващ.

Творческото наследство на художника, грижливо пазена от неговите деца – графикът Зафир Йончев и неговата сестра Мария Йончева, наследила възрожденския дух на своите предци, е мост от големите традиции на Самоков към модерния завършек на тоя век.

Другото голямо дело на Крискарец е работата му по събиране и запазване на “старините”. Този дребен наглед човек полага
колосални усилия за връщане възрожденската слава на Самоков. Удивителна е волята му в отстояване на разбирането си за
изграждането на музей в Самоков. От 1936 г., когато му е възложено да стане уредник, той извършва огромна събирателска дейност, пробужда родолюбивите чувства на съгражданите си, провокира тяхното дарителство. Етнографската изложба в Читалището през 1938 г., подредена от Христо Вакарелски, се превръща в културен феномен. Събраните голям брой икони, щампи, картини, шевици, занаятчийски предмети, са едни от най-ценните експонати на днешния музей. Всичко това Христо Йончев грижливо документира, всяко едно дарение става публично известно чрез пресата.


От тук на сетне усилията са насочени към изграждане на музейна сграда. Той буквално засипва вестниците, общинската управа, министерства с писма, жалби, настоявания и даже заплахи. И чудото става – за пръв път в България на 6 юни 1940 г. е положен основния камък на сегашната музейна сграда – случай без прецедент в тогавашната практика. Крискарец буквално залива не само местната, но и столична преса (пише в най-авторитетните вестници – “Зора”, “Слово”, “Днес”) със статии за самоковските будители, зографи; негова е заслугата за откриването и оценката на искровската шевица, както и за дърворезбените тавани в самоковските къщи.

Голямата му мечта да бъде построен паметник на Отец Паисий и до ден днешен остава нереализирана, макар че създава Фонд и събира постъпления от цяла България.

Напразно се взираме да открием аналог на този човек. Хора като Христо Йончев винаги са били странни изключения. Все пак
Крискарец има щастливата съдба да види завършено делото на своя живот. През 1949 г. на грандиозно тържество в Самоков по случай неговата 70 годишнина е открит официално и музеят с над 3 000 експоната.

Днес на входа на Историческия музей в Самоков е положена малка каменна плоча “Христо Йончев – Крискарец 1879 – 1950”.
Признателност към художника на Рила, завинаги останал свързан със своя роден град, а от там и с българската национална съдба.
 

ГДПБЗН призовава: Не пренебрегвайте основните правила за безопасност

http://www.cross.bg/teritoriyata-bezopasnost-myasto-1567004.html

/КРОСС/ Информация към 16.00 часа за обстановката в страната в следствие на възникналия силен вятър В следствие на възникналия силен вятър е усложнена обстановката на територията на София и Врачанска област. По информация на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" към 16:00 ч. днес на територията на столицата са постъпили близо 50 сигнала, повечето от тях за паднали клони и дървета. Спасителни екипи работят по отстраняването им. Те се отзоваха и на съобщение за паднала метална обшивка на покрив на ул "Пиротска" № 3. При инцидента няма пострадали хора На територията на област Враца са постъпили 34 сигнала, а в област Монтана -7 (за гр. Берковица и гр. Вършец). По информация на спешния център във Враца има един пострадал гражданин от паднала ламарина, който е настанен в болница. По последни данни в двете области обстановката се нормализира Има подадени и 6 сигнала за паднали дървета и затиснати три автомобила в района на Боровец. За щастие там също няма пострадали, екипи са на място за отстраняване на последствията и освобождаване на колите. Още вчера, предвид метеорологичната прогноза за очаквани силни ветрове, по нареждане на ръководството на МВР бяха разпратени до кметовете на общините указания за реакция в случай на усложнена обстановка по места

Фич повиши кредитния рейтинг на Македония

http://www.mediapool.bg/fich-povishi-kreditniya-reiting-na-makedoniya-news275085.html

Международната рейтингова агенция Фич повиши кредитния рейтинг на македония от ВВ- на ВВ+, предаде македонската информационна агенция Мета. Агенция Фич посочи, че за повишаването на рейтинга е повлияла политическата стабилизация в страната, подобряването на международните й отношения, напредъкът на реформите, резултатите от местните избори и действията на Специалната прокуратура по делата, свързани с подслушвани разговори. Фич изтъкна още, че дипломатическите сигнали във връзка с гръцко-македонския спор за името са положителни и Македония очаква препоръка от Европейската комисия за започване на преговори за членство в ЕС през 2018 г.

Ердоган към Европарламента: Още много ще плачете

http://www.moreto.net/novini.php?n=368402

Турският президент Реджеп Ердоган се обърна с остри нападки към поддръжниците на кюрдската ПКК в Европейския парламент и ги предупреди, че ще плачат още дълго време, тъй като Турция е безотказна с целите си в Сирия. Ердоган говори пред конференцията на оглавяваната от него ПСР в Битлис - Източна Турция, разположен на Арменското плато, населен предимно с кюрди вилает, и обеща заедно с хората си да отидат в сирийския Африн, когато дойде подходящият момент.

Бразилски съдия върна конфискувания паспорт на Лула да Силва

https://www.actualno.com/america/brazilski-sydija-vyrna-konfiskuvanija-pasport-na-lula-da-silva-news_657802.html

Бразилски федерален съдия разпореди паспортът на Лула да Силва, който бе конфискуван миналата седмица, след потвърждаване на присъдата му от апелативен съд, да бъде върнат на бившия президент. Лула да Силва се готвеше да отпътува за Етиопия на конференция на организацията на ООН за прехрана и селско стопанство / FAO/ в края на миналата седмица. На бившия президент бе забранено да напуска Бразилия от федерален съдия, който нареди да му бъде конфискуван паспорта. Лула, който е фаворит за президен

Земетресение разлюля Хърватия

http://www.cross.bg/hurvatiya-bosna-hertzegovina-1566999.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Хърватия, усетено е и в Босна и Херцеговина, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е бил регистриран малки преди 14:00 ч. местно време с епицентър на 9 км западно от Доня Брела в Хърватия, на 35 км югоизточно от Сплит, Хърватия и на 134 км западно от Сараево в Босна и Херцеговина, с дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали и материални щети.    

Манчини поема националния отбор на Италия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6697622

Манчини поема националния отбор на ИталияРоберто Манчини е на път да поеме „скуадра адзура", разкри новият президент на италианската футболна федерация Роберто Фабричини. Късно в четвъртък вечерта Фабричини спешно оглави централата, след като проведените по-рано тази седмица консултации така и не успяха да доведат до номиниране на наследник на напусналия поста Карло Тавекио,

Резултат: ОХК „Поморие“ – ХК“ Свиленград“ 17:22

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZuwWit0QAFc/

В  среща от осми кръг на първенството на „А” РГХ жени, отборът на Поморие посрещна  ХК“ Свиленград“  в спортната зала на Гранд хотел Поморие днес. Хандбалната среща завърши с резултат 17:22 (9:7)

"Шпигел": Германското разузнаване участва в операция на САЩ срещу тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697575

"Шпигел": Германското разузнаване 
участва в операция на САЩ срещу тероризмаГерманската служба за външно разузнаване БНД участва във водена от САЩ тайна операция срещу завръщащи се от Сирия и Ирак бойци на "Ислямска държава", пише сп. "Шпигел", цитирано от ДПА. Според "Шпигел" БНД, заедно с още 21 страни, участва в операцията от октомври м.г. Тайното звено е ръководено от американски център за специални операции в

Варна ще отбележи годишнина от рождението на Гоце Делчев

http://www.moreto.net/novini.php?n=368401

146-тата годишнина от рождението на революционера и войводата Гоце Делчев ще отбележат в неделя пред паметника му в Морската градина във Варна, научи Moreto.net. Той е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македено-одринска организация.

Силният вятър парализира Враца

http://www.cross.bg/vyatur-vratza-vyatura-1566998.html

/КРОСС/ Силният вятър остави без ток десетки домакинства в отделните части на населените места в община Враца. Поривите на вятъра достигат до 100 километра в час. Най-критично е в град Враца, отнесена е цялата покривна конструкция на кооперация в центъра на града.Изкъртени са изолации и покривни ламарини на десетки сгради, има счупени прозорци, изкоренени дървета и паднали метални будки. В социалните мрежи врачани призовават да не се излиза навън. Ситуацията във Враца вече е извън контрол, тъй като специализираните служби не могат да се отзоват на стотиците сигнали за материални щети. Ураганният вятър изкорени голяма топола върху главен път Е-79 край Благоевград. Няма пострадали при инцидента, който е станал на изхода на Благоевград в посока Дупница. За днешния ден в почти цялата страна е обявен жълт код заради очаквания силен южен вятър. Скоростта на вятъра на места ще е около 100 км/ч. Предупреждение не е издадено само за областите Видин, Плевен и Стара Загора. Най-силни ще са поривите на вятъра в област Кърджали, където е обявен оранжев код. В София бурен с пориви до 20-24 метра в секунда вятър чупи клони на дървета. Вече има подадени сигнали в Столична община за паднали клони. Издадено е предупреждение към гражданите да внимават откъде минават, да се пазят от падащи предмети. Призовават се гражданите да премахнат предмети от терасите, които могат да създадат опасност за преминаващите.  

Украйна плаши със санкции германски компании

https://www.actualno.com/europe/ukrajna-plashi-sys-sankcii-germanski-kompanii-news_657786.html

Украйна ще вземе мерки срещу германски компании. Причината е тяхната дейност в Крим. Това заяви в интервю за "Райнише пост" украинският външен министър Павло Климкин. Той посочи, че Крим е анексиран и дейността на чуждестранни компании на полуострова е в нарушение на действащите санкции на ЕС и Украйна. В момента Украйна разследва какви мерки може да вземе. Павло Климкин не разкри ще са стъпките на Киев.

Сирийски бунтовници са свалили руски изтребител

//dariknews.bg/novini/sviat/sirijski-buntovnici-sa-svalili-ruski-iztrebitel-2076513

Сирийски бунтовници са свалили руски изтребител в северозападна Сирия, където правителствените сили и съюзниците им провеждат офанзива, подкрепена от интензивни въздушни удари. Това съобщи ръководителят на базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на п

Заради силния вятър: Обърнати тирове, паднали дървета и мазилки, хиляди без ток (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaradi-silniia-viatyr-obyrnati-tirove-padnali-dyrveta-i-mazilki-hiliadi-bez-tok-snimki-2076479

В цялата страна има предупреждение за силен и бурен вятър. Скоростта му на места е около 100 км/ч. Най-силни ще са поривите на вятъра в областите София-град, Враца, Хасково и Кърджали, където е обявен оранжев код. В останалата част от страната кодът за предупреждение е жълт. Единст

Крисия пише авторска музика, учи китара и актьорско майсторство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6696343

Крисия пише авторска музика, учи китара и актьорско майсторствоПевицата се готви сериозно и за матурите след 7-и клас Преди няколко дни Крисия Тодорова публикува своя снимка с къса коса, на която държи отрязаната си плитка в ръце. А под фотоса пише на английски: “Не се безпокойте, хора, правя го за добро”. Благородната постъпка отключи много коментари и пожелания за повече такива момичета,

Вятърът обърна три тира на пътя Враца-Мездра

https://offnews.bg//obshtestvo/viatarat-obarna-tri-tira-na-patia-vratca-mezdra-674138.html

Три тира са се обърнали от силния вятър на пътя Враца-Мездра. Движението в пътния участък се осъществява в една лента и в двете посоки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца.

Днес в почти цялата страна е обявен жълт код заради силните пориви на вятъра. Скоростта му на места достигна около 100 км/ч.

Предупреждение не е издадено само за областите Видин, Плевен и Стара Загора. Най-силнен е вятърът в област Кърджали, където е обявен оранжев код.

Арестуваха тинейджър, пребил 46-годишна жена

https://frognews.bg/kriminalno/arestuvaha-tineidjar-prebil-46-godishna-jena.html

Криминалисти от Кюстендил и Дупница задържаха 15-годишно момче за побой на 46-годишна жена. Криминалистите стигат до тинейджъра, работейки по горещи следи.

40 арестувани в операция срещу педофилията в Испания

http://www.cross.bg/arestyvani-zadurzhanite-internet-1566997.html

/КРОСС/ В Испания бяха арестувани 40 мъже за разпространяване в интернет на "изключително тежки" педофилски материали, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Сред задържаните има учители, инженери, чиновници и пенсионери. Те са арестувани в 17 испански провинции, включително 10 в Мадрид и пет в Аликанте. Претърсени са 42 жилища и са конфискувани компютри и харддискове. Един от задържаните в Аликанте е обвинен също, че принуждавал малолетни да позират за снимки от сексуално естество, които после пускал в интернет. Идентифицирани са четири момиченца жертви на това деяние.    

За част от сърбите Косово все още е сръбско, а Крим е Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=368399

Активист скочи с викове на публична реч на посланика на САЩ в Сърбия, съобщи IBNA. По време на речта на Кайл Скот, която се проведе в университета в Ниш, активист - "председател на НПО" - започна да крещи срещу НАТО и САЩ и да хвърля листовки, чиито надписи гласят: "Не се нуждаем от американска демокрация ","Убийци"," Косово е Сърбия, а Крим е Русия ".

Пхенян е осъществил незаконен износ за 200 млн. долара въпреки санкциите

https://www.actualno.com/asia/phenjan-e-osyshtestvil-nezakonen-iznos-za-200-mln-dolara-vypreki-sankciite-news_657799.html

Северна Корея е изнесла от януари до септември 2017 г. забранени със санкции на ООН стоки, които са й донесли приходи от около 200 млн. долара. Това се казва в доклад на ООН, подготвен от група експерти от световната организация, които трябваше проверят прилагането на санкциите. Докладът бе предаден на членовете на Съвета за сигурност на ООН. В него се подчертава особено продължаващия износ на севернокорейски въглища, независимо от международните санкции. Обяснява се какви методи използват севе

Ердоган към кюрдите в Европарламента: Още много ще плачете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697567

Ердоган към кюрдите в Европарламента: Още много ще плачетеТурският президент Реджеп Ердоган се обърна с остри нападки към поддръжниците на кюрдската ПКК в Европейския парламент и ги предупреди, че ще плачат още дълго време, тъй като Турция е безотказна с целите си в Сирия. Ердоган говори пред конференцията на оглавяваната от него ПСР в Битлис /Източна Турция, разположен на Арменското плато,

"Манчестър сити" стъпи накриво като гост на "Бърнли"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/03/3123699_manchestur_siti_stupi_nakrivo_kato_gost_na_burnli/?ref=rss


"Бърнли" върна интригата за титлата във Висшата лига, след като спря лидера в шампионата "Манчестър сити". Виненочервените продължиха да играят много силно срещу водещите тимове на Острова и завършиха наравно 1:1 с "гражданите".<br /><br />"Сити" поведе на "Търф моор" чрез Данило, но осем минути преди края на мача Гудмундсон донесе точката на "Бърнли". Равенството увеличи преднината на "гражданите" пред...

Най-малко шестима са ранени при стрелбата в Мачерата (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697537

Най-малко шестима са ранени при стрелбата в Мачерата (Видео)Най-малко 6 души са ранени, след като италианец откри огън по африкански имигранти в град Мачерата, централна Италия, предава БТА. Мотивите за нападението все още не са известни, но то беше извършено няколко дни след като нигерийски мигрант беше арестуван във връзка с жестокото убийство на 18-годишна италианка,

В Египет бе открита гробница на 4400 години

http://dnes.dir.bg/news/egipet-grobnitza-26845710

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро.

Десетки граждани протестираха срещу Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/03/3123696_desetki_grajdani_protestiraha_sreshtu_istanbulskata/?ref=rss


Десетки граждани протестираха срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция пред парламента в събота. Организаторите поискаха Българската православна църква да организира референдум по въпроса дали да бъде ратифицирана конвенцията. Подобна инициатива вече беше обявена от БСП и вицепремиера Красимир Каракачанов.<br /><br />Протестиращите обвиниха правителството в държавна измяна, защото е подписало международния документ. Демонстрантите държаха плакати, като на един от тях бе...

Парче изолация падна върху жена в София

http://www.cross.bg/zhena-osvobodena-glavata-1566996.html

/КРОСС/ Парче от изолация на блок е паднало върху главата на жена, посочва NOVA. Инцидентът е станал около обяд в столичния квартал "Люлин 3". Жената е откарана в "Пирогов" с травма на главата. От лечебното заведение съобщиха, че раната ѝ ще бъде обработена и тя ще бъде освободена за домашно лечение. Още една жена е пострадала при инцидент вследствие на силния вятър в столицата. Това съобщи за Агенция „Фокус" говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов" Мария Пойразова. Прегледана е и е освободена.  

Пътната агенция увери, че се работи по инфраструктурата в посока Видин

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/03/3123693_putnata_agenciia_uveri_che_se_raboti_po/?ref=rss


В рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години. Това заяви председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, цитиран от агенция "Фокус". По-рано през деня жители на Видин излязоха на протест заради лошото състояние на инфраструктурата и блокираха временно Е-79. Те поискаха изграждане на автомагистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан.<br...

Най-доброто вино ще избират вининчани

http://www.moreto.net/novini.php?n=368395

Традиционният конкурс "Трифон Зарезан" за най-добро домашно вино ще се проведе във варненския квартал "Виница", научи Moreto.net. Организаторите от Обществен съвет "Виница" и местният пенсионерски клуб посочват, че вина за дегустация могат да се предоставят от 5 до 10 февруари в кметството и в пенсионерския клуб на ъгъла на улиците "Цар Борис Трети" и "Св.

Великобритания разреши два експеримента на зачеване от трима родители

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-razreshi-dva-eksperimenta-na-zachevane-ot-trima-roditeli-news_657796.html

Регулаторните органи на Великобритания са одобрили два експеримента за зачеване на дете от трима родители по метод, разработен от американският учен от казахстански произход Шукрат Миталипов, съобщава научнопопулярното издание New Scientist. Преди две години светът бе потресен от новината, че в една мексиканска клиника се е родило дете, заченато не от двама, а от трима родители – две майки и един баща. По-късно аналогична процедура бе проведена в клиника в Украйна, където няма забрана

4,8 по Рихтер разлюля Хърватия, епицентърът - близо до Сплит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697524

4,8 по Рихтер разлюля Хърватия, епицентърът - близо до СплитЗеметресение с магнитуд 4,8 по Рихтер удари Далмация, съобщава загребският "Ютарни лист" и уточнява, че епицентърът е на 36 км югоизточно от Сплит. Трусът е регистриран в 13.53 часа местно време /14.53 часа българско/, предава БТА. Засега няма информации за

Кои бяха най-активните български банки през 2017 г.*

https://www.investor.bg/blogosfera/363/a/koi-biaha-nai-aktivnite-bylgarski-banki-prez-2017-g-255120/

През 2018 г. можем да очакваме повече новини около продължаващата консолидация в сектора

Дакели дефилираха в Хонконг (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697518

Дакели дефилираха в Хонконг (Видео)Дакели дефилираха заедно със стопаните си по тротоарите, пешеходните мостове и пред храмове в центъра на Хонконг, съобщи АФП, цитирана от БТА. За първото "дефиле на кренвиршите" 50-тина кучета се представиха в официалните си премени - от пуловери със зимни мотиви до елегантен туид. Те тръгнаха от един от малкото паркове за кучета на морския бряг в

Нелепо: Не наемат на работа отличника Михаил, защото бил аутист

https://frognews.bg/novini/nelepo-naemat-rabota-otlichnika-mihail-zashtoto-bil-autist.html

От месеци насам най-голямата му страст е да снима спортни събития и да пише спортни статии - особено такива, които са свързани с баскетбола. Част от материалите му са публикувани в спортен сайт, а нищо от написаното не подсказва на читателя, че ги пише момче с аутизъм.

Над 14 700 абонати в Западна България са без ток

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-14-700-abonati-v-zapadna-bylgariia-sa-bez-tok-255123/

Причината са бурните ветрове, заради които бе обявен „жълт“ и "оранжев" код за опасност в редица области

Силният вятър събори покрив на столичната ул. "Пиротска"

http://www.cross.bg/pirotska-chast-ekipi-1566995.html

/КРОСС/ Покрив на стара сграда се срути на столичната улица "Пиротска" от силния вятър този следобед. Като по чудо няма пострадали. Огромната покривна конструкция е паднала в пешеходната част на "Пиротска", точно до кръстовището с ул. "Вашингтон". Районът на кръстовището в момента е затворен за движение. Отцепена е и част от ул. "Пиротска", не работят и близките магазини. На мястото на инцидента са екипи на пожарната и полицията. Очакват се и специализирани екипи, които да отстранят падналата покривна конструкция.    

Руски самолет свален в Сирия, пилотът е убит

http://clubz.bg/63747-ruski_samolet_svalen_v_siriq_pilotyt_e_ubit

Сирийски бунтовници са свалили руски изтребител в северозападна Сирия, където правителствените сили и съюзниците им провеждат офанзива, подкрепена от интензивни въздушни удари. Това съобщи ръководителят на базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман, цитиран от Асошиейтед прес.

Самолетът бил свален близо до контролирания от бунтовници град Саракеб в провинция Идлиб. Според Абдел Рахман руският пилот успял да катапултира и се приземил жив. По-късно бе съобщено, че той бил убит. Сирийски активист в района заявил пред АП, че пилотът бил застрелян, след като оказал съпротива при опит да бъде пленен, като открил огън с пистолета си. 

Опозиционният Медиен център на Алепо съобщи, че сваленият самолет е Су-25, руско производство, но не уточни дали е от руските ВВС. 

Според телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирана от ТАСС, самолетът бил свален с ракета. 

От Москва не са все още  няма коментар.

Един милион европейци подкрепиха инициатива срещу разхищението на храни

http://www.mediapool.bg/edin-milion-evropeitsi-podkrepiha-initsiativa-sreshtu-razhishtenieto-na-hrani-news275084.html

Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази сутрин подкрепата на над един милион души, съобщи сайтът change.org, където е пусната подписката, предаде Франс прес. В текста се настоява супермаркетите на всички страни членки на ЕС да бъдат задължени да даряват непродадените хранителни стоки на благотворителни организации, вместо да ги хвърлят или унищожават, както вече се прави във Франция съгласно приет преди две години закон. Подписката е пусната едновременно във Франция, Гърция, Испания, Германия, Белгия, Италия и Великобритания. Тя е вдъхновена от разрешените от 2012 г. Европейски граждански инициативи, даващи право на политическо предложение, ако е подкрепено от най-малко един милион граждани от поне една четвърт от страните членки на ЕС. Подписката има чисто символично значение, тъй като не е регистрирана в сайта на ЕС. Основният й организатор, общинският съветник Араш Дерамбарш от Курбевоа в Парижка област, все пак я връчи на европейския комисар за безопасността на храните Витенис Андриукайтис. При наличието на над един милион подписа организаторите на подписката се надяват да убедят френския президент Еманюел Макрон да внесе проект за директива, с която френският закон да стане валиден за целия ЕС. "Очаквам през 2018 г. този текст да бъде внесен от Франция в Европейския съвет", за да бъде принудена цялата европейска мрежа за разпространение на хранителни продукти да участва в борбата с разхищението на храни", каза Дерамбарш, добавяйки, че е получил уверение от Елисейския дворец, че това може да се случи тази година. За последните две години, откакто е в сила новият закон, във Франция има увеличение от 22 процента на броя ястия, които благотворителните организации раздават на гладни хора, отчете Жьонвиев Уилс, председателка на френския отдел на Световната програма по прехраната – службата на ООН, която отговаря за безопасността на храните.

Над милион европейци подкрепиха инициатива срещу разхищението на храни

http://www.mediapool.bg/nad-milion-evropeitsi-podkrepiha-initsiativa-sreshtu-razhishtenieto-na-hrani-news275084.html

Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази сутрин подкрепата на над един милион души, съобщи сайтът change.org, където е пусната подписката, предаде Франс прес. В текста се настоява супермаркетите на всички страни членки на ЕС да бъдат задължени да даряват непродадените хранителни стоки на благотворителни организации, вместо да ги хвърлят или унищожават, както вече се прави във Франция съгласно приет преди две години закон. Подписката е пусната едновременно във Франция, Гърция, Испания, Германия, Белгия, Италия и Великобритания. Тя е вдъхновена от разрешените от 2012 г. Европейски граждански инициативи, даващи право на политическо предложение, ако е подкрепено от най-малко един милион граждани от поне една четвърт от страните членки на ЕС. Подписката има чисто символично значение, тъй като не е регистрирана в сайта на ЕС. Основният й организатор, общинският съветник Араш Дерамбарш от Курбевоа в Парижка област, все пак я връчи на европейския комисар за безопасността на храните Витенис Андриукайтис. При наличието на над един милион подписа организаторите на подписката се надяват да убедят френския президент Еманюел Макрон да внесе проект за директива, с която френският закон да стане валиден за целия ЕС. "Очаквам през 2018 г. този текст да бъде внесен от Франция в Европейския съвет", за да бъде принудена цялата европейска мрежа за разпространение на хранителни продукти да участва в борбата с разхищението на храни", каза Дерамбарш, добавяйки, че е получил уверение от Елисейския дворец, че това може да се случи тази година. За последните две години, откакто е в сила новият закон, във Франция има увеличение от 22 процента на броя ястия, които благотворителните организации раздават на гладни хора, отчете Жьонвиев Уилс, председателка на френския отдел на Световната програма по прехраната – службата на ООН, която отговаря за безопасността на храните.

Цар на виното избраха в с. Дъбрава

https://www.24chasa.bg/region/article/6697528

Цар на виното избраха в с. ДъбраваАсен Ерделски бе признат за "Цар на виното 2018". Призът бе връчен по време на традиционния празник в благоевградското село Дъбрава. Най-добрият винопроизводител в района бе определен от компетентно жури, след обстойно, качествено и професионално изследване на подадените бели и червени вина. Второ място зае Калоян Ерделски,

Над 30 сигнала са подадени заради силния вятър в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697515

Над 30 сигнала са подадени заради силния вятър в столицатаНад 30 сигнала са постъпили във връзка със силния вятър в Аварийно-спасителното звено към Столична община. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Красимир Димитров, отговарящ за звено Аварийно- спасителни дейности към СО. „Постоянно постъпват сигнали – за паднали ламарини, част от покриви. В момента обработваме над 30 сигнала.

Ураганен вятър изкорени дървета и нанесе щети във Враца

http://dnes.dir.bg/news/vjatar-shteti-potopat-vratza-26845614

Вятър със скорост, достигаща до 115 километра в час, изкорени дървета и нанесе щети на сгради във Враца.

14 ранени при тежък инцидент в Белград

https://www.actualno.com/balkani/14-raneni-pri-tejyk-incident-v-belgrad-news_657822.html

Най-малко 14 души пострадаха при тежък инцидент в центъра на сръбската столица Белград. Сред пострадалите има и тежко ранени. Един от тях се намира в реанимацията на "Спешния център". В катастрофата са се ударили автобус на градския транспорт, камион и една лека кола. Инцидентът стана около 5.30 часа местно време.

Таксиметрови шофьори искат повече сигурност

http://www.moreto.net/novini.php?n=368397

Таксиметрови шофьори от цялата страна ще обсъждат проблемите в бранша. Националната среща се провежда в Ямбол, очаква се да се включат над 500 души. Повече сигурност по време на работа, по-добра синдикална защита и подкрепа от държавата - ова са част от исканията на таксиметровите шофьори.

Силният вятър събори покрив в центъра на София

http://www.mediapool.bg/silniyat-vyatar-sabori-pokriv-v-tsentara-na-sofiya-news275083.html

Покривната конструкция на сграда в центъра на София се срути заради силния вятър в събота. За щастие няма пострадали. Инцидентът е станал следобяд на кръстовището на улиците "Вашингтон" и "Пиротска". Районът е затворен за движение, като е била отцепена и част от ул. "Пиротска. На мястото на инцидента са екипи на пожарната и полицията.  Заради силните пориви на вятъра кола се преобърна в столичния кв. "Драгалевци". Очевидци разказаха, че автомобилът буквално тръгнал сам и се е обърнал по таван. Паднало дърво пък затрудни движението в района на Семинарията в София. Аварийните екипи на общината са реагирали и на други сигнали за паднали клони на дървета. Около обяд жена пострада в жк "Люлин 3", след като парче от изолзацията на блок падна върху нея. Тя е откарана в "Пирогов" с травма на главата, като оттам уточниха, че раната й ще бъде обработена и тя ще бъде освободена за домашно лечение. От Столичната община призоваха хората да укрепят всички предмети по терасите, а строителните фирми - оградите, скелетата и билбордовете. Сигналите се подават на телефон 112. 11 сигнала са получени в Столичната община до момента - за паднали дървета и опасни билбордове, съобщават от Дирекция "Аварийна помощ и превенция". Във Враца продължават да постъпват сигнали за поражения от бурята, съобщи БНР. Силният вятър остави без ток няколко села и десетки домакинства в отделните части на населените места от общината. Поривите на вятъра достигат до 100 километра в час. Отнесена бе цялата покривна конструкция на кооперация в центъра на града. Изкъртени са изолации и покривни ламарини на десетки сгради, има счупени прозорци, изкоренени дървета и паднали метални будки. Три тира са се обърнали по пътя Враца – Мездра. Те ще бъдат изтеглени едва след утихването на вятъра. Заради ураганния вятър в Северозападна България временно бе ограничено движението по пътя Ботевград – Монтана, съобщиха от пътната агенция.

Дете преби и боде с нож 46-годишна жена, за да открадне чантата й

https://offnews.bg//obshtestvo/dete-prebi-i-bode-s-nozh-46-godishna-zhena-za-da-otkradne-chantata-j-674137.html

По горещи следи криминалисти на ОДМВР-Кюстендил и колегите им от Дупница задържаха 15-годишен младеж, заподозрян в извършено тежко престъпление.

Сигнал за 46-годишна жена от Дупница, която лежала в дома си безпомощно състояние, бил получен в полицията снощи към 22.30 часа. Пристигналите на адреса полицейски и медицински екипи установили множество наранявания в областта на главата на жената, нанесени включително и с нож. Пострадалата веднага била откарана и настанена в болница. При огледа на място е установено, че нападателят е нахлул с взлом в дома на жената и е избягал с дамската й чанта.

В хода на предприетите светкавични оперативни действия е установен и задържан 15-годишен младеж от Дупница. Той е разпитан пред съдия и с постановление на прокуратурата мярката му за задържане е удължена до 72 часа. При процесуално-следствени действия са открити ножът и чантата на потърпевшата.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

Москва: Новата ядрена доктрина на САЩ е лицемерна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697512

Москва: Новата ядрена доктрина на САЩ е лицемернаВ Министерството на външните работи в Москва са на мнение, че уверенията за заинтересованост на Вашингтон от „стабилни отношения“ и конструктивна работа с Руската федерация, заложени в новата ядрена доктрина на САЩ, са „лицемерни“. Това става ясно от коментар, разпространен от Департамента по информация и печат на ведомството,

Откъс от "Жената на поета" на Дженифър Лам

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/03/3123399_otkus_ot_jenata_na_poeta_na_djenifur_lam/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Жената на поета", с автор Дженифър Лам, предоставен от Издателство "Софтпрес"<br /><br />Когато един мъж ви казва, че е готов да умре за вас, понякога трябва да му повярвате.<br /><br />На шестнайсет Наталия Гончарова среща съдбата си в пронизващия поглед на Пушкин. Любовта между двамата пламва мигновено. Страстта е поглъщаща и вдъхновява любовни писма и велики поеми. Но семейното...

Йелън признава разочарованието си, че не бе номинирана за нов мандат

https://www.investor.bg/sasht/337/a/ielyn-priznava-razocharovanieto-si-che-ne-be-nominirana-za-nov-mandat-255122/

По време на четиригодишния ѝ мандат безработицата падна до 4,1% от 6,7%, а Dow Jones Industrial Average се повиши с повече от 65%

Атанас Зафиров: Кметът на гр. Септември трябва да бъде отстранен от работа

http://www.cross.bg/garantziya-septemvri-kmeta-1566994.html

/КРОСС/ Защо и как този кмет се е сдобил с документ на ДАНС? „Кметът на гр. Септември трябва да бъде отстранен от работа. Той не трябва да влияе на хода на разследването и неговите резултати." Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров по време на пресконференция в гр. Септември. По думите му има още един факт, който буди сериозни притеснения: „Наличието на документи, които според прокуратурата, не би трябвало да бъдат в шкафчето на кмета - документи, касаещи разработка на ДАНС. Затова ние искаме изслушване на шефа на ДАНС в Комисията за контрол на службите." Зафиров продължи с темата за гаранцията, поискана от съда за кмета Марин Рачев. „На Ахмед Муса, обвинен в проповядване на радикален ислям, беше наложена парична гаранция от 7500 лв., на Брендо - парична гаранция от 20 000 лв., съдията по вписвания, обвинен във взимане на подкупи и пране на пари, бе освободен под гаранция от 8000 лв., на зам-министъра на здравеопазването Златев, за предполагаема щета на държава за 13 млн. лв. - му бе наложена гаранция от 5000 лв., на Ценко Чоков - освободен срещу 10 000 лв, на Живко Мартинов, за скандала "Суджукгейт" - освободен срещу 20 000 лв.", припомни Зафиров. По думите му сборът от тези гаранции няма и половината от 250 000 лв., наложени като гаранция за кмета Марин Рачев. „Размерът на наложената гаранция би трябвало да съответства на степента на виновност, на степента на опасност от извършеното деяние

Жан-Клод Юнкер ще посети Македония в края на месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697500

Жан-Клод Юнкер ще посети Македония
в края на месеца Македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи потвърди в предаване на телевизия Телма, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пристига в Македония в края на февруари, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Османи смята, че това ще бъде посещение за насърчаване на реформите, защото вярва,

Италианец откри огън по африкански имигранти в Италия и рани най-малко 6 души

//dariknews.bg/novini/sviat/italianec-otkri-ogyn-po-afrikanski-imigranti-v-italiia-i-rani-naj-malko-6-dushi-2076483

Италианец откри огън по африкански имигранти в град Мачерата, Централна Италия и рани най-малко 6 души, преди да бъде арестуван от полицията, съобщиха световните агенции. Мотивите за нападението вс

Силен вятър, паднали дървета и мазилки, хиляди без ток (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/silen-viatyr-padnali-dyrveta-i-mazilki-hiliadi-bez-tok-snimki-2076479

В цялата страна има предупреждение за силен и бурен вятър. Скоростта му на места е около 100 км/ч. Най-силни ще са поривите на вятъра в областите София-град, Враца, Хасково и Кърджали, където е обявен оранжев код. В останалата част от страната кодът за предупреждение е жълт. Единст

Вятърът събори покрива на малкия ЦУМ на ”Пиротска”

https://frognews.bg/novini/viatarat-sabori-pokriv-sgrada-pirotska.html

Покрив на стара сграда се срути на столичната улица ”Пиротска” от силния вятър този следобед. Като по чудо няма пострадали.

Станишев: Конвенцията не е за разпалване на страсти и страх

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-istanbulscata-conventzia-26845573

Дебатът за Истанбулската конвенция се превърна в страстна дискусия, боравеща със страховете на хората за политически цели, посочи в интервю Сергей Станишев.

Въпреки грипната епидемия във Варна се провежда олимпиада за ученици

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/02/03/3123689_vupreki_gripnata_epidemiia_vuv_varna_se_provejda/?ref=rss


Въпреки че във Варна има обявена грипна епидемия до 6 февруари, в сградата на Математическата гимназия в града се провежда областният кръг от олимпиадата по математика, а утре ще има по български език и литература в Руското училище, съобщава sega.bg.<br /><br />Изданието цитира директора на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова, според която класираните деца за областния кръг са над 1000.<br /><br />Според Генова обаче нарушения няма, защото бройката...

4,5 по Рихтер в Хърватия

https://www.actualno.com/balkani/45-po-rihter-v-hyrvatija-news_657864.html

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Хърватия, усетено е и в Босна и Херцеговина, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 13,53 ч. местно време с епицентър на 9 км западно от Доня Брела в Хърватия, на 35 км югоизточно от Сплит, Хърватия и на 134 км западно от Сараево в Босна и Херцеговина, с дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали и материални щети.

Енергийни формули за стабилен брак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6696371

Енергийни формули за стабилен бракЗамисляли ли сте се защо някои двойки живеят в мир и съгласие, а други постоянно се джавкат и си тровят живота? Според една от най-новите теории на психолозите, причината е в енергийността на двойката. Всичко, което трябва да направите, е да се настроите един към друг, да „хванете вълната” на партньора си, да играете една и съща игра,

Над Черноморието утре ще бъде облачно с валежи от дъжд

http://www.moreto.net/novini.php?n=368390

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър, но преди обяд по южното крайбрежие все още вятърът ще е силен от юг-югозапад. През деня температурите ще се понижат и към 14 часа ще са между 8° и 10°.

Майкъл Бубле и съпругата му очакват трето дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697496

Майкъл Бубле и съпругата му очакват трето детеЛуисана Лопилато, съпругата на Майкъл Бубле, е бременна с третото им дете, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. Двамата още не са потвърдили новината, разпространена от аржентинската журналистка Лаура Уфбал. Според местните медии те ще я обявят в края на март, когато Луисана пристигне в родната си Аржентина за премиерата на свой филм.

Жена от Дупница е с опасност за живота след като е нападната от тийнейджър (допълнена)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/03/3123687_jena_ot_dupnica_e_s_opasnost_za_jivota_sled_kato_e/?ref=rss


46-годишна жена от Дупница е с опасност за живота, след като е била нападната от 15-годишно момче. Това съобщи агенция "Фокус" като се позова на областната дирекция на МВР-Кюстендил.<br /><br />Инцидентът е станал около 22.30 часа в кв. "Горна махала". Младежът е задържан от полицията като заподозрян извършител на грабеж.<br /><br />Жертвата на нападението е настанена в столична болница с множество травми както от удари, така и от наранявания с нож и...

Оранжев код за силен вятър обявиха в София, Кърджали, Враца и Хасково

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6697503

Оранжев код за силен вятър обявиха в София, Кърджали, Враца и ХасковоОт Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН промениха предупредителния код за силен вятър от жълт на оранжев за други три области освен за Кърджали. Оранжев код е в сила за София-град, Враца и Хасково. От НИМХ предупреждават, че в София-град ще духа силен, в южните квартали на столицата и бурен поривист вятър от юг-югозапад

Генералният секретар на ООН благодари на Русия за Конгреса за сирийския национален диалог

http://www.cross.bg/rysiya-kongresa-sekretar-1566993.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази благодарност на Русия за провеждането на Конгреса за сирийския национален диалог, провел се в Сочи, заявявайки, че „по-нататък трябва да започнем отново женевския процес", предава РИА Новости. „Трябва да изразя благодарност на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и на цяла Русия, защото изходът от Конгреса напълно съответства с нашето общо разбиране", заяви Гутериш. „По-нататък трябва да формираме и привлечем към работата и конституционния комитет и междувременно по всякакъв начин да подновим Женевския процес", отбеляза генералният секретар на ООН.    

”Файненшъл таймс”: САЩ ще нанасят атомни удари в отговор на неядрени заплахи

https://frognews.bg/politika/fainenshal-taims-sasht-shte-nanasiat-atomni-udari-otgovor-neiadreni-zaplahi.html

Съединените щати ще възприемат по-агресивен подход по силата на новата ядрена стратегия, ще могат да обмислят нанасяне на атомни удари в отговор на неядрени заплахи и да разполагат нови ядрени заряди с ниска мощност, пише лондонският вестник ”Файненшъл таймс”.

Интересни двубои още в първия кръг на Sofia Open

https://offnews.bg//tenis/interesni-dvuboi-oshte-v-parvia-krag-na-sofia-open-674136.html

Маркос Багдатис - Михаил Кукушкин, Михаил Южни - Андреас Сепи са сред най-интересните срещи от първия кръг на турнира по тенис Sofia Open.

Жребият за турнира бе изтеглен днес и той отреди младия ни талант - 16-годишният Адриан Андреев да играе с Денис Истомин (Узбекистан).

Димитър Кузманов пък ще се изправи срещу португалеца Жоао Соуса, а Александър Донски, който спечели титлата на държавното първенство на закрито, ще мери сили с квалификант.

При победа на старта, във втория кръг Донски ще се изправи срещу носителя на три титли от "Големия шлем" Стан Вавринка, водач в схемата.

Освен Вавринка, който е №1 в основната схема, Жил Мюлер, Адриан Манарино и Филип Колшрайбер са поставени в топ 4. Това означава, че четиримата почиват в първия кръг на турнира в София.

Линдзи Вон спечели 80-а победа в Световната купа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/03/3123686_lindzi_von_specheli_80-a_pobeda_v_svetovnata_kupa/?ref=rss


Само две стотни разделиха първите две скиорки в спускането в Гармиш-Партенкирхен, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Линдзи Вон спечели с най-малката разлика дотук през сезона, след като изпревари София Годжа.<br /><br />Американката триумфира за 80-и път в Световната купа и за трети през сезона. Седмица преди началото на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Вон показа, че се намира в отлична форма и е забравила колебанията от началото на годината. Тя е вече само на...

Вятърът събори покрив на сграда на ул. ”Пиротска” в София

http://dnes.dir.bg/news/vjatar-sofia-potopat-ul-pirotska-26845550

Покрив на стара сграда се срути на столичната улица "Пиротска" от силния вятър този следобед.

Македонската полиция откри 21 нелегални мигранти при два отделни случая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697486

Македонската полиция откри 21 нелегални мигранти при два отделни случая
Македонската полиция откри 21 нелегални мигранти в два отделни случая, на ГКПП Богородица и на Стар Дойран, предаде агенция МИА. В автомобил с български регистрационен номер, управляван от 28-годишен жител на Струмица, бяха намерени 15 мигранти - осем сирийски, петима пакистански и двама иракски граждани, които били задържани, предава БТА.

Учени откриха признаци на живот в атмосферата на Титан

http://www.moreto.net/novini.php?n=368394

Специалисти от НАСА установиха, че атмосферата на сатурновата луна Титан съдържа винилцианид - съединение, което може да е съставка на клетъчната обвивка у хипотетични микроорганизми в метановите океани на повърхността й, съобщи Лента.

БСП: Кметът на Септември трябва да бъде отстранен от работа

https://offnews.bg//politika/bsp-kmetat-na-septemvri-triabva-da-bade-otstranen-ot-rabota-674134.html

„Кметът на Септември трябва да бъде отстранен от работа. Той не трябва да влияе на хода на разследването и неговите резултати.“ Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров по време на пресконференция в града.

По думите му има още един факт, който буди сериозни притеснения:

„Наличието на документи, които според прокуратурата, не би трябвало да бъдат в шкафчето на кмета – документи, касаещи разработка на ДАНС. Затова ние искаме изслушване на шефа на ДАНС в Комисията за контрол на службите."

Зафиров продължи с темата за гаранцията, поискана от съда за кмета Марин Рачев.

„На Ахмед Муса, обвинен в проповядване на радикален ислям, беше наложена парична гаранция от 7500 лв., на Брендо – парична гаранция от 20 000 лв., съдията по вписвания, обвинен във взимане на подкупи и пране на пари, бе освободен под гаранция от 8000 лв., на зам-министъра на здравеопазването Златев, за предполагаема щета на държава за 13 млн. лв. - му бе наложена гаранция от 5000 лв., на Ценко Чоков – освободен срещу 10 000 лв, на Живко Мартинов, за скандала "Суджукгейт" – освободен срещу 20 000 лв.“, припомни Зафиров.

По думите му сборът от тези гаранции няма и половината от 250 000 лв., наложени като гаранция за кмета Марин Рачев.

„Размерът на наложената гаранция би трябвало да съответства на степента на виновност, на степента на опасност от извършеното деяние. Нека хората преценят доколко е сериозно неговото деяние“, категоричен бе членът на ИБ на БСП.

„Заявяваме ясното ни и категорично намерение да водим до успешен край борбата с паралелната държава, както и да бъдем съпричастни на разкриването на събития и факти, доказващи престъпния характер на управлението на не малка част от българските общини и държавата – моделът на срастване на политическа власт с бизнесинтереси“, каза също Атанас Зафиров.

„Вследствие на това, което се случва, се създава впечатление, че държавата се управлява от една добре смазана корупционна машина. Има симбиоза между власт и бизнес.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Славчо Велков по време на пресконференцията.

Той попита също кой плаща тази гаранция от 250 000 лв. на кмета на гр. Септември и припомни за други случаи в общината.

„С пистолета на един общински председател бе убит човек и веднага бе вменена вина на едно 6-годишно дете. Когато жителите на Варвара преграждаха пътя и протестираха, нямаше такава реакция. И аз се надявам специализираната прокуратура да не спре дотук в област Пазарджик“, каза Велков и допълни, че това се случва в цялата държава.

Учени откриха в мозъка "клетки на тревожността"

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6697455

Учени откриха в мозъка "клетки на тревожността" Учени от университетите в Калифорния и Сан Франциско откриха специализирани клетки в мозъка, които отговарят за тревожното разстройство, съобщава в."Метро". Специалистите са провели опити с мишки, като са ги поставяли при лабораторни условия в лабиринти с изходи към открити пространства. Тези гризачи по природа се страхуват от тях и ги избягват,

Тайни военни бази на САЩ и маршрути на движение се разкриват чрез програмата Strava на смарт–телефони

http://pogled.info/svetoven/taini-voenni-bazi-na-sasht-i-marshruti-na-dvizhenie-se-razkrivat-chrez-programata-Strava-na-smart-telefoni.92299

/Поглед.инфо/ Тайни военни бази на САЩ и маршрути на движение се разкриват чрез програмата Strava на смарт–телефони, смарт–часовници и др.

Преговорите за коалиционно правителство на Германия навлизат в решаваща фаза

http://www.cross.bg/merkel-suyuz-pravitelstvo-1566992.html

/КРОСС/ Стремежът на германската канцлерка Ангела Меркел да състави ново коалиционно правителство между своите консерватори и левоцентристките социалдемократи навлиза в решаваща фаза този уикенд, предаде ДПА. Лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, на баварския им съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) поставиха този уикенд като краен срок за приключване на преговорите по съставяне на нова управляваща коалиция. Партийни представители обаче предупредиха, че преговорите може да продължат до началото на следващата седмица.Най-голямата европейска икономика е без правителство от изборите в края на септември - най-дългият такъв период от основаването на съвременна Германия през 1949 г. Членовете на ГСДП ще трябва да одобрят с гласуване всякакво сключено от лидерите им коалиционно споразумение, но сред поддръжниците на левоцентристите расте скептицизмът за нов съюз с Меркел.    

АПИ: Затварянето на пътя София-Видин не е разрешено и създава огромни проблеми

https://www.24chasa.bg/region/article/6697494

АПИ: Затварянето на пътя София-Видин не е разрешено и създава огромни проблемиЗатварянето вече вторa седмица на главен път I-1 създава огромни проблеми по това международно направление. То няма никакво разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура“, тези протести трябва да бъдат в рамките на Община Видин. Това каза за „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж.

Нов британски закон срещу прането на пари заплашва Калин Митрев и премиерския „Котарак“ Ивайло Кръстев

https://bivol.bg/uwo-1.html

Обединеното Кралство ще използва пълната сила на закона срещу прането на пари, като от следващата седмица активи за над 50 000 лири ще могат да бъдат замразявани до доказване на законния им произход. Това ще става според новия британски „Закон срещу необяснимото богатство“ (Unexplained Wealth Order или UWO). Мярката е насочена основно срещу руски олигарси, но […]

Откриха край Кайро гробница на 4400 години с уникални рисунки (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-kraj-kajro-grobnica-na-4400-godini-s-unikalni-risunki-snimki-2076504

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.
 
Гробницата вероятно е принадлежала на жрицата Хетпет от времето на Петата династия.
 

БСП настоява кметът на Септември да бъде отстранен от длъжност

https://www.actualno.com/politics/bsp-nastojava-kmetyt-na-septemvri-da-byde-otstranen-ot-dlyjnost-news_657859.html

Кметът на община Септември Марин Рачев да бъде отстранен от длъжност, за да не пречи на разследването, което се провежда срещу него. За това настояха общински съветници от БСП и депутати на партията. „Кметът на гр. Септември трябва да бъде отстранен от работа. Той не трябва да влияе на хода на разследването и неговите резултати.“ Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров по време на пресконференция в гр. Септември. По думите му има още един факт, който буди сериозни при

На 4 г. детето трябва да брои до 5, да дава идеи за игра и да рецитира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6696749

На 4 г. детето трябва да брои до 5, да дава идеи за игра и да рецитираЧетиригодишните ще се учат да броят до 5, ще познават цветовете, ще назовават и показват дължина на предмети, като използват думите дълъг, къс, по-дълъг и по-къс. Децата ще трябва да разпознават и назовават частите на денонощието - сутрин, обед, вечер и нощ. Ще разпознават и годишните сезони, ще казват наизуст стихчета и гатанки и ще преразказват

Библиотеката във Варна обяви нови дати за компютърния курс 60 +

http://www.moreto.net/novini.php?n=368398

Поредни дати за безплатен курс по компютърна грамотност за хора от третата възраст, обяви Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна, научи Moreto.net. Занятията ще се проведат между 12 и 16 февруари. Курсът, който е безплатен е за варненци на възраст 60+ е за придобиване на начални компютърни и информационни умения.

Тежка верижна катастрофа в Белград, 16 ранени, 2-ма с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697487

Тежка верижна катастрофа в Белград, 16 ранени, 2-ма с опасност за животаТежка верижна катастрофа стана рано тази сутрин в центъра на Белград, в която бяха ранени 16 души, трима от които тежко и двама са с опасност за живота, съобщават сръбските медии. На кръстовище в самия център на сръбската столица се сблъскаха автомобил и автобус. Автомобилът ударил автобуса и след това се блъснал в светофар,

БСП се кълне, че ще спечели изборите в село Брест

https://offnews.bg//politika/bsp-se-kalne-che-shte-specheli-izborite-v-selo-brest-674126.html

„Категорично отричаме кметът на община Гулянци Лъчезар Яков да е заявявал подкрепа за кандидата на ГЕРБ в с. Брест. БСП издига свой кандидат – Мирослав Кръстев и сме уверени, че с него ще спечелим изборите в селото на 18 февруари“.

Това пише в позиция на БСП-Плевен.

Социалистите подчертават, че е нормално в ситуация, в която се провеждат извънредни избори за кмет на населеното място, представителите на местната власт да имат възможност да отговорят на множеството наболели въпроси сред хората от с. Брест.

„След като две години в селото не е имало действащ кмет, смятаме, че те трябва да получат конкретни отговори на проблемите си от един от най-добрите кметове на общини от БСП в област Плевен – Лъчезар Яков. Такава оценка за него споделя и Цветанов в свое изявление“, посочват още те.

От БСП-Плевен подчертават, че общинският кмет Лъчезар Яков е присъствал на събитието, не за да подкрепи кандидата на ГЕРБ.

На събранието са присъствали и председателят на Общинския съвет, който е председател и на структурата на БСП в общината, но и кандидата на БСП за кмет на село Брест – Мирослав Кръстев.

Вятър: Парче от изолация падна върху жена, покрив се стовари в центъра

https://www.vesti.bg/bulgaria/viatyr-parche-ot-izolaciia-padna-vyrhu-zhena-pokriv-se-stovari-v-centyra-6078929

Това е станало в столичния квартал "Люлин", а цял покрив е паднал на "Пиротска". Вятърът е обърнал тирове. Получени са много сигнали за паднали клони

Вятър: Парче от изолация падна върху жена, обърнати тирове

https://www.vesti.bg/bulgaria/viatyr-parche-ot-izolaciia-padna-vyrhu-zhena-obyrnati-tirove-6078929

Това е станало в столичния квартал "Люлин", поривите на вятъра днес в София ще са до 20-24м/с. Вятърът е обърнал тирове. Получени са много сигнали за паднали клони

Мъж рани четирима имигранти в италианския град Мачерата

http://www.cross.bg/napadenieto-macherata-grad-1566991.html

/КРОСС/ Най-малко четирима души са пострадали, след като мъж откри стрелба по минувачи в централния италиански град Мачерата, съобщи Би Би Си. Властите задържаха заподозрян за нападението. Мъжът е стрелял в няколко района на града, включително до ЖП гарата, като всичките му мишени са били чужденци - чернокожи имигранти. Местните власти призоваха хората да не излизат навън, защото е възможно стрелците и да са повече. Според местни медии причина за нападението е убийството на 18-годишно момиче, за което полицията е задържала нигериец.  

Сани Жекова остана седма във Фелдберг

https://offnews.bg//zimni/sani-zhekova-ostana-sedma-vav-feldberg-674135.html

Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова завърши на 7-о място в дисциплината сноубордкрос в старта за Световната купа по сноуборд в германския курорт Фелдберг.

Жекова остана трета в малкия финал, което й отреди седма позиция в крайното класиране. Състезанието спечели фаворитката Микаела Мойоли (Италия).

Александра Жекова прибави 360 точки към актива си и с 2220 точки заема девето място в генералното класиране за Световната купа. Начело е Микаела Мойоли с 5630 точки.

40 арестувани при операция срещу педофилията в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697453

40 арестувани при операция срещу педофилията в Испания В Испания бяха арестувани 40 мъже за разпространяване в интернет на "изключително тежки" педофилски материали, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Сред задържаните има учители, инженери, чиновници и пенсионери. Те са арестувани в 17 испански провинции, включително 10 в Мадрид и пет в Аликанте.

Силният вятър обърна камиони и рани хора (допълнена)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/03/3123680_silniiat_viatur_oburna_kamioni_i_rani_hora_dopulnena/?ref=rss


На територията на Община Враца преминава вятър с пулсации от 115.2 км. в час. В три населени места няма ток - Челопек, Паволче и Згориград, без ток частично са селата Бели извор, Власатица, Девене и Нефела.<br /><br />Вследствие на ураганния вятър в районна на Е-79, преди влизане във Враца, посока Монтана, са преобърнати два товарни автомобила, а друг, в посока София е върху мантинелата. Това съобщи Обищан Враца, където бе свикан кризисен щаб, съобщи агенция "Фокус".<br...

Силният вятър обърна камиони и рани хора

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/03/3123680_silniiat_viatur_oburna_kamioni_i_rani_hora/?ref=rss

Заради силния вятър ТИР и микробус са се преобърнали в района на Враца, което предизвика затруднения по пътищата в района съобщава в. "24 часа".<br /><br />В София пък две жени са пострадали вследствие на силния вятър. Раните им са в областта на главата, но не са били хоспитализирани, съобщи "Фокус". По-рано днес от Столична община съобщиха, че са се отзовали на два сигнала за паднали дървета в центъра на София.<br /><br />За днес е обявен жълт код в...

Откриха гробница на 4400 години край Кайро (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697472

Откриха гробница на 4400 години край Кайро (Снимки)Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Гробницата вероятно е принадлежала на жрицата Хетпет от времето на Петата династия. По стените й са изписани ловни и риболовни сцени. Има и рисунки на маймуни, които на времето са били държани като домашни животни.

Бурен вятър в столицата, дърво падна в района на Семинарията

https://www.actualno.com/sofia/buren-vjatyr-v-stolicata-dyrvo-padna-v-rajona-na-seminarijata-news_657856.html

В София бурен вятър чупи клони, в сила е жълт код почти за цялата страна. Вятърът София е с пориви до 20-24м/с. Има подадени сигнали в Столична община за паднали клони. Издадено е предупреждение към гражданите да внимават откъде минават, да се пазят от падащи предмети. Също така се призовава да бъдат премахнати предмети от терасите, които могат да създадат опасност за преминаващите. Около 14 ч. има сигнал за паднало дърво в района на Софийската духовна семинария, което затруднява движението.

Машината за измами за черноработници от Балканите

https://www.investor.bg/analizi/91/a/mashinata-za-izmami-za-chernorabotnici-ot-balkanite-255121/

Десетки хиляди хора от региона на Западните Балкани работят на черно в Германия, много от тях - в мизерни условия

До края на 2025 г. картографират сеизмичния риск в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=368392

До края на 2025 г. сеизмичният риск в страната трябва да бъде картографиран. Това предвижда проект на Методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск в Република България. Проектът й е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Портала за обществени консултации.

Константин Трендафилов: Не харесвам вечеря на свещи, няма чар в любовното клише

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6696342

Константин Трендафилов: Не харесвам вечеря на свещи, няма чар в любовното клишеПоетът измисля “Под игото” на шльокавица, за да покаже, че ако не се пази езикът, ще го изгубим - Креативен директор, поет, писател, певец и какво още е Константин Трендафилов? - Наскоро започнах да се занимавам и с писане на музика. Все още със спорен успех. Свирил съм на цигулка. Тренирал съм всевъзможни бойни спортове и танци.

Протест срещу Истанбулската конвенция обвини кабинета в "държавна измяна"

http://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-istanbulskata-konventsiya-obvini-kabineta-v-darzhavna-izmyana-news275082.html

Десетки граждани излязоха на протест пред парламента в събота срещу евентуалното ратифициране на Истанбулската конвенция. Според демонстрантите правителството е извършило "държавна измяна", подписвайки международния документ, предвиждащ серия мерки за превенция и подкрепа на жените и децата, пострадали от домашно насилие. Организаторите на протест поискаха Българската православна църква да организира референдум по въпроса дали да бъде ратифицирана конвенцията. С подобни идеи вече излязоха БСП и вицепремиерът Красимир Каракачанов. Междувременно президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира пред Нова телевизия, че със средствата, които биха били поохарчени за подобно национално допитване, могат да се изградят 20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие. Той цитира данни на неправителствения сектор. По думите му в България Истанбулската конвенция е станала обект на „безумни интерпретации”. Той подчерта, че в документа няма нито „третия пол”, нито „еднополовите бракове”, които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото. „Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал – че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове, загърбва реалния проблем”, коментира бившият лидер на БСП, който се оказа на противоположно мнение от това на сегашния председател на социалистите Корнелия Нинова. Станишев отбеляза още, че значително по-консервативни държави са ратифицирали конвенцията. По думите му документът „не е някаква конвенция на османския султан”, а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва. За така спорния термин „джендър” лидерът на ПЕС обясни: „Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи”. Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвежда сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но по думите на Станишев „не беше чута”. Той на практика потвърди, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен етап конвенцията на международни форуми и затова сегашната й позиция се възприема като 180-градусов завой. „В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно”, добави още Сергей Станишев. Лидерът на БСП призна, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера”.

Протест срещу Истанбулската конвенция бе организиран пред парламента

http://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-istanbulskata-konventsiya-be-organiziran-pred-parlamenta-news275082.html

Десетки граждани излязоха на протест пред парламента в събота срещу евентуалното ратифициране на Истанбулската конвенция. Според демонстрантите правителството е извършило държавна измяна, подписвайки международния документ, предвиждащ серия мерки за превенция и подкрепа на жените и децата, пострадали от домашно насилие. Организаторите на протест поискаха Българската православна църква да организира референдум по въпроса дали да бъде ратифицирана конвенцията. С подобни идеи вече излязоха БСП и вицепремиерът Красимир Каракачанов. Междувременно президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира пред Нова телевизия, че със средствата, които биха били поохарчени за подобно национално допитване, могат да се изградят 20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие. Той цитира данни на неправителствения сектор. По думите му в България Истанбулската конвенция е станала обект на „безумни интерпретации”. Той подчерта, че в документа няма нито „третия пол”, нито „еднополовите бракове”, които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото. „Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал – че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове, загърбва реалния проблем”, коментира бившият лидер на БСП, който се оказа на противоположно мнение от това на сегашния председател на социалистите Корнелия Нинова. Станишев отбеляза още, че значително по-консервативни държави са ратифицирали конвенцията. По думите му документът „не е някаква конвенция на османския султан”, а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва. За така спорния термин „джендър” лидерът на ПЕС обясни: „Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи”. Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвежда сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но по думите на Станишев „не беше чута”. Той на практика потвърди, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен етап конвенцията на международни форуми и затова сегашната й позиция се възприема като 180-градусов завой. „В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно”, добави още Сергей Станишев. Лидерът на БСП призна, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера”.

ЧЕЗ: 20 хил. абонати в Западна България са без ток заради бурния вятър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697469

ЧЕЗ: 20 хил. абонати в Западна България са без ток заради бурния вятър
20 хил. абонати на територията на Западна България са без ток. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на ЧЕЗ, във връзка с прекъсванията на електрозахранването вследствие на бурния вятър. Най-засегнати са Враца и Монтана, както и периферията на София. Има скъсани няколко далекопровода в периферията на столицата и планинските части на София-област.

Софтуерът с отворен код - на 20 години

http://clubz.bg/63746-softueryt_s_otvoren_kod_na_20_godini

През 1997 г програмистът Ерик Реймънд разделя създаването на софтуер на два модела - "Катедралата" и "Базарът". Или комерсиалният софтуер и "отвореният" код на Линукс света, който всеки може да допълва. В едноименното си есе, а по-късно и книга, Реймънд разяснява предимствата на втория модел.

Той изтъква леснотата, с която отвореният код се допълва, подобрява, усъвършенства и развива. Подчертава и че "свободен" и "отворен" не означава "безплатен". 

Вдъхновени от есето, Netscape Communicator, които стоят зад забравеният вече браузър, публикуват кода на тогава световно известната програма. Благодарение на този код днес имаме Firefox и Thunderbird.

"Open source" се появява през януари 1998 г, на сбирка на поддръжници на свободния софтуер в Пало Алто, Калифорния. Провежда се сериозно обсъждане на кой термин е по-подходящ, "отворен" печели пред "свободен". Създателят на Линукс - Линус Торвалд - одобрява терминът, и движението тръгва с пълна сила.

Днес огромно количество от софтуера, който използваме всеки ден, е с отворен код. През последните две десетилетия движението е спестило на потребителите по света 60 млрд. долара.

Това не става без борба - Microsoft например обявява отворения код за "унищожител на интелектуална собственост". Макар днес и те да имат проекти с отворен код.

Други обаче - Oracle, IBM, и може би най-вече Google прегръщат изцяло идеите на отворения код, който всеки може да допълва и подобрява.

Вероятно около 50% от вас четат тази статия от устройство, чиято операционна система е с отворен код. 

Фотоизложбата "Древни традиции и обичаи в България" гостува в Рим

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697467

Фотоизложбата  "Древни традиции и обичаи в България" гостува в РимФотоизложбата Древни традиции и обичаи в България“ отвори врати в Рим. 30 фотоса от Асоциацията на професионалните фотографи в България ще радват публиката във Вечния град от фотоизложбата, която стартира в галерия „Луче“ в артистичния римски квартал "Трастевере". С домакинството на Българския културен институт в Рим италианците и гостите на града

Завод за лекарства е замърсил река Бели Лом при Разград

http://www.cross.bg/beli-zaradi-lekarstva-1566990.html

/КРОСС/ Сондажни дейности на площадката на завод за производство на лекарства в Разград са причина водите на река Бели Лом да потъмнеят. Това е установила извънредната проверка на Регионалната екоинспекция в Русе, направена заради сигнал на граждани за замърсяване на реката. След оглед на стар колектор, собственост на дружеството, експертите са стигнали до площадка, където се правело проучване заради предстоящо изграждането на склад. При сондажа се е формирал отток от подпочвени води, който е повлякъл почва и глинени фракции. Първите резултати от водните проби не показват отклонения от Ph, общ азот и фосфати. Очакват се обаче повишени стойности на неразтворените частици. На дружеството са дадени предписания да прекрати изпускането на води в канализацията.  

Нешка Робева пое ансамбъла по художествена гимнастика на Германия

http://www.mediapool.bg/neshka-robeva-poe-ansambala-po-hudozhestvena-gimnastika-na-germaniya-news275081.html

Нешка Робева изненадващо стана новият треньор на ансамбъла по художествена гимнастика на Германия, пише beautyinsport.com, позовавайки се на информация в официалния сайт на федерацията по гимнастика на Германия. "Германската федерация по гимнастика предприема треньорска смяна в художествената гимнастика. Новият треньор на ансамбъла Нешка Робева заменя българката Екатерина Дуламова, която водеше ансамбъла от 2015 г.", обявиха от германската федерация. "Радваме се, че можем да разчитаме на много опитната и успешна в международен план треньорка Нешка Робева. Смятам, че с нея ще успеем да постигнем нужния стимул, който е необходим, да направим решителната крачка на международната сцена", обясни спортният директор на федерацията Волфганг Уилям. Самата Робева потвърди тази информация в личния си профил във Фейсбук, където разказа, че първоначално е приела да постави само една композиция, но впоследствие е решила да приеме предложението да поеме изцяло германския ансамбъл. До това се стигнало, след като предшественичката ѝ отказала да работи по композициите на Робева. "В Германия моята млада българска колежката – беше заменена с баба си. Явно на германците възрастта на треньора не им пречи. Дали съжалявам за уволнението на колежката? Не! Поисках да помогна… Самочувствието й попречи да приеме протегнатата ръка. Ако е умна, ще направи, така нужните й изводи и ще продължи напред, приемайки ситуацията, като полезен урок. Ако не – ще продължи да използва името на българската школа още известно време и до там… А сега тук, аз ще се опитам да оправя чуждите бакии", пише Нешка Робева. Първата международна поява на германския ансамбъл под нейно ръководство ще бъде на Световната купа в София в края на март, за която ансамбълът е заявен и ще бъде един от конкурентите на момичетата от ансамбъла на България.

Ураганен вятър парализира община Враца

https://frognews.bg/novini/bedstvie-uraganniiat-viatar-ostavi-bez-tok-desetki-domakinstva-obshtina-vratsa.html

Силният вятър остави без ток десетки домакинства в отделните части на населените места в община Враца. Поривите на вятъра достигат до 100 километра в час. Най-критично е в град Враца, отнесена е цялата покривна конструкция на кооперация в центъра на града.

Силното хъркане издава повишен риск от деменция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6697448

Силното хъркане издава повишен риск от
деменция Хората, които хъркат силно, са изложени на три пъти по-голям риск от деменция и болестта на Алцхаймер, пише в. "Дейли мейл". Изследването беше направено от австралийски учени от университета в Куинсланд. Сънната апнея е разстройство на съня, което причинява задушаване. То води и до смъртта на мозъчни клетки.

Константин Каменаров: Кошлуков е с безспорни качества

http://clubz.bg/63745-konstantin_kamenarov_koshlukov_e_s_bezsporni_kachestva

"Аз познавам Емил Кошлуков има-няма 30 години. Няма нужда някой да ме подсеща за Емил Кошлуков. Както помните той беше кандидат за поста, който слава Богу аз спечелих. Той е човек с безспорни качества".

Това заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров пред Дарик радио. Така той отговри на въпрос дали сам е решил да назначи Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

"Не само е практика, има и формална логика, има и ползи. Аз се обадих на Емил има - няма 15 минути след избора. У нас отдавна сме свикнали на нивото в държавата: говори се, че се носи слух. Теории винаги ще има, внушения винаги ще има", каза още Каменаров.

И допълни:

"Предаването "Денят започва с култура" е точно там, където трябва да бъде. То е ценно, много приятно предаване. Единственото нещо, което съм говорил с колегите и те са съгласни, е че искам да намерят начин да го направят раздвижено, лъскаво, динамично".

 След назначаването на Кошлуков за програмен директор, екипът на сутрешното седмично предаване го обвиниха в оказване на натиск.

Каменаров има идея БНТ 2 да стане "културно-образователен канал".

"БНТ HD трябва стане спортен канал. БНТ Свят е канал за нашите сънародници извън границите. Малко по-добре програминиран, но ще остане горе-долу това, което е. Философията на този канал да поддържа национален дух и информираност", каза Каменаров.

Той допълни, че се отказал от идеята да премесеи "Панорама" в събота или неделя.

"Панорама е страхотно предаване и една от табелите на телевизията и наистина е такова, толкова много години. Моята идея беше, че когато един човек цяла седмица е бил на тръстиката и на бачкане и е смазан от работа, не съм убеден, че в петък вечер му се гледа "Панорама". То не е масово предаване, но не е и елитарен формат", обясни Каменаров.

Да не раздаваме паспорти, а да внасяме хора, които ще работят в България

https://offnews.bg//ikonomika/da-ne-razdavame-pasporti-a-da-vnasiame-hora-koito-shte-rabotiat-v-ba-674097.html

България продължава да намалява, като към 2050 г. българите се очаква да бъдат около 5 млн.

Населението на страната застарява и се задълбочава дисбалансът в териториалното разпределение по региони.

Намалява абсолютният брой на живороденитe и коефициентът на обща раждаемост.

Увеличава се броят на умрелите лица и коефициентът на обща смъртност.

Имаме едно лошо съчетание на ниска раждаемост и отлив на млади хора в чужбина.

Качествен аспект на демографската катастрофа е свързан с емиграцията.

Голяма част от българските емигранти са квалифицирани, завършили образование и установили се за дълго във втората си родина.

Над 2 милиона са напусналите страната ни, за да търсят работа и по-добри условия за живот.

За педиода от 1987 до 2017 населението на България е намаляло от почти 9 млн. на близо 7 млн.

Като се добавят и трайно живеещите в чужбина, които учат или работят извън България, тогава намалението за тези 30 г. е до 30%.

Образованите и квалифицираните продължават да заминават в чужбина, въпреки привидно нарасналите възможности за развитие в България.

Тревожно високо е нивото на потенциални емигранти сред най-младите българи.

Разбира се, ниското заплащане продължава да е една от основните причини за този процес.

Икономиката ни страда не само от липсата на работна ръка, но и от липсата на платежоспособни клиенти.

Намаляването на броя на българите вече създава проблеми за работодателите и бизнеса.

Намалява количеството и качеството на населението ни, като резерв за работна сила и потребление.

Намаляващото население на България при равни други условия, е и намаляващ пазар, респективно.

Проблем е, че икономиката на България вече не може да произвежда достатъчно продукти и услуги, поради липса на квалифицирани хора.

А колкото повече застарява населението, толкова по-малък е броят на работещите хора спрямо пенсионерите.

Това съответно носи риск за издръжката на пенсионната и здравната системи.

Да си внесем хора, но такива, които да са на легални трудови договори и да вкарват пари в осигурителните ни системи.

Не просто да даваме паспорти на някой само защото е имал българско потекло, без да се знае дали ще остане да живее и работи у нас, а няма да замине за друга държава.

Да внасяме хора, за да работят и внасят данъци и осигуровки в България.

Експерт: Време е България да разшири ядрената си програма

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-aetz-jadrena-programa-26845384

Мисля, че е крайно време България да разшири ядрената програма, която вече има, заяви по БНР генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг.

Нова версия на играта "Монополи" за измамници

https://www.actualno.com/curious/nova-versija-na-igrata-monopoli-za-izmamnici-news_657811.html

Нова версия на известната от десетилетия игра „Монополи“ поощрява играчите да мамят. Ако бъдат хванати обаче – следват белезници. Целта на играта от създаването й през 1935 г. е човек да стане най-богат, като купува недвижими имоти и събира наемите от тях. Скорошно изследване обаче е установило, че половината от играчите се опитват да мамят, ето защо през 2018 компанията Hasbro реши, че е време да даде на участниците в играта, това, което толкова са желали, се казв

Земетресение разлюля Хърватия

//dariknews.bg/novini/sviat/zemetresenie-razliulia-hyrvatiia-2076497

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Хърватия, усетено е и в Босна и Херцеговина, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.
 
Земният трус е бил регистриран малки преди 14:00 ч. местно време

Майкъл Бубле и съпругата му очакват трето дете

//dariknews.bg/novini/liubopitno/majkyl-buble-i-syprugata-mu-ochakvat-treto-dete-2076501

Луисана Лопилато, съпругата на Майкъл Бубле, е бременна с третото им дете, съобщи в. "Мирър".
 
Двамата още не са потвърдили новината, разпространена от аржентинската журналистка Лаура Уфбал. Според местните медии те ще я обявят в кра

Варна ще е домакин на състезание по бойни спортове

http://www.moreto.net/novini.php?n=368396

Варна ще бъде домакин на едно от най-големите събития в бойните спортове, които са се провеждали до момента. Това ще се случи на 30 март в Двореца на културата и спорта в морската столица, научи Moreto.net. Под покрива на многофункционалния комплекс, разположен в централната част на град Варна ще влязат в жестока битка най-добрите кикбоксьори – топ бойци в Европа.

Константин Каменаров: Няма нужда някой да ме подсеща за Емил Кошлуков

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/03/3123677_konstantin_kamenarov_niama_nujda_niakoi_da_me/?ref=rss


"Аз познавам Емил Кошлук има няма 30 години. Няма нужда някой да ме подсеща за Емил Кошлуков. Както помните той беше кандидат за поста, който слава богу аз спечелих. Той е човек с безспорни качества. Едва ли някой ще тръгне да ги коментира в жанра можене, не можене. Той може".<br /><br />Така генералният директор на БНТ Константин Каменаров отговори на въпроса дали сам е стигнал до решението да назначи Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ1 в предаването...

Япония изстреля най-малката ракета-носител в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697444

Япония изстреля най-малката ракета-носител в света

Ракетатата-носител "Ес Ес-520", която е най-малката в света, беше изстреляна заедно с експерименталния спътник "Триком-1АР" от космическия център Утиноура, съобщи ТАСС. Двустепенната миниракета е с диаметър 52 см, дължина 9,65 м и тежи около 2,6 т. Тя може да изведе полезен товар около 140 кг на височина около 800 км.

Жена е с опасност за живота след нападение в Дупница

http://www.cross.bg/dypnitza-zhivota-opasnost-1566989.html

/КРОСС/ 46-годишна жена от Дупница е с опасност за живота, след като е била нападната от 15-годишно момче, информира ОД на МВР. Инцидентът е станал вчера вечерта около 22:30 ч. в квартал „Горна махала". Младежът е задържан от полицията като заподозрян извършител на грабеж. Жертвата на нападението е настанена в столична болница с множество травми както от удари, така и от наранявания с нож. Работата по случая продължава.  

Спор за името: национализмът се завръща?

http://clubz.bg/63744-spor_za_imeto_nacionalizmyt_se_zavryshta

Това е най-голямата демонстрация в следвоенна Гърция: през февруари 1992 година в Солун се събират над един милон души, за да протестират срещу предстоящия компромис  в спора за името на република Македония. Протестите предизвикват правителствена криза в Атина. Тогавашният консервативен премиер Константинос Мицотакис уволнява обявения за хардлайнер външен министър Андонис Самарас и сам подава оставка. Неговият наследник Андреас Папандреу остава неотстъпчив и налага търговско емрабго срещу съседите. И днес Атина продължава да настоява съседната държава да промени вписаното в конституцията име "Република Македония" Гърците смятат името Македония за част от своето собствено историческо наследство и се опасяват от териториални претенции от страна на македонците върху едноименната гръцка провинция.

В търсене на компромис

Междувременно гърците се отдалечиха от твърдата си позиция. От известно време Гърция приема, че съседната държава носи име, което съдържа прилагателното "македонска". И сегашният премиер Алексис Ципрас иска да се придържа към това. След кръг от преговори с посредничеството на ООН стана ясно, че управляващите в Атина одобряват компромисното име "Горна Македония". Демонстрантите обаче отново надигат глас. В края на януари протестна демонстрация се проведе в Солун. А в неделя идва редът и на Атина. Организатор на демонстрациите е една инициатива от "македонски сдружения", която поддържа традициите на гръцкия регион Македония. "Това ще бъде патриотичен митинг. Името Македония не подлежи на договаряне", казва представителката на инициативата Георгия Битаку в телевизионно интервю.

Националзимът се толерира

Политологът Лефтерис Кусолис казва, че подновяването на демонстрациите е типично за една част от гръцкото общество, което е разпънато между застоя и копнежите. "Някои граждани в тази страна се чувстват свързани с историята по един много назадничав начин. Те са останали в плен на миналото и не разбират, че светът върви напред", казва политологът в разговор с ДВ. Загриженост предизвиква и евентуалното участие на десни популиси и националисти в демонстрацията. Депутати от дясноекстремистката партия Златна зора вече излизаха на протести по улиците на Солун, но се въздържаха от политически изявления.  На въпроса дали и в Атина ще бъде толерирано участието на Златна зора, Георгия Битаку отговаря, че демонстрацията е отворена за всички, които искат да "защитят" своята родина.

Различни десни популисти и самозвани патриоти също търсят поле за изява. Като Кириакос Велополус, който първо беше депутат от дяснопопулистката пратия ЛАОС, а отскоро е председател на русофилското движение "Гръцко решение". Той също ще протестира в неделя. Защо?- "Защото американците искат да създадат протекторат северно от Гърция, само за да държат в шах руските интереси", заяви той за телевизия Скай.  Според него има само две възможни решения в спора със съседната държава. "Гърция или няма да приеме никакво компромисно име, или ще се стреми към създаването на обща граница със Сърбия. На въпроса на журналистите, дали иска насериозно да поведе война, Велополус отговаря: "Естествено, че не! Но има и икономическа война!"

Дяснопопулисткият министър на отбраната Панос Каменос пък отхвърля компромис по спора за името, но мълчаливо следи събитията. В неделя той щял да бъде извън страната, но казва че окуражил семейството си да участва в демонстрацията. Допълва, че неговите съпартийци щели да участват в демонстрацията като "обикновени граждани". Всъщност Панос Каменос е изправен пред дилема като младши партньор в коалицията на Ципрас. Ако остане непреклонен, ще застраши парламентарното мнозинство на коалицията. Ако пък заложи на компромис, ще разочарова собствените си поддръжници.

Вентил на недоволството

Все пак организаторите са решили да не допускат речи на изявени дясноекстремистки политици. Главните оратори ще са конституционният съдия Йоргос Касиматис и композиторът Микис Теодоракис. Идолът на левицата отново предупреди за опасността от поврат в спора за името. "Споменът от Югославия е пресен. И нашата страна ще бъде следващата жертва", заяви Теодоракис, който в последно време направи и някои антисемитски изявления. Политологът Лефтерис Кусолис обаче не вярва, че неделната протестна демонстрация ще бъде националистическа. "Това протестно движение има националистически корени, но много хора го възприемат и поддържат по различен начин. Някои гледат на него и като на протест срещу правителствената политика изобщо", казва политологът.

Македонският въпрос като вентил на народното недоволство? Вероятно има и такъв елемент. "В неделя съм на линия, защото искам да протестирам срещу правителствената политика", казва консервативният радиоводещ Арес Портосалте. Лидерът на опозицията Кириакос Мицтакис не отива толкова надалеч и обяснява, че всеки сам трябва да вземе решение дали да участва в протеста в неделя. Той обаче не казва дали самият той ще участва в митинга.

Дойче веле

Мъж стреля по пешеходци от кола в италиански град, има ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697440

Мъж стреля по пешеходци от кола в италиански град, има ранениМъж откри огън от кола срещу минувачи в централния италиански град Мачерата и рани поне двама души, предаде ДПА, като се позова на местни медии. Мъжът, който обикалял града с автомобил, изглежда е стрелял срещу чернокожи, съобщи телевизия РАИ, предава БТА. Нападателят бил задържан два часа след като започнал да стреля по минувачи.

Жена е в критично състояние след нападение от 15-годишен в Дупница

http://www.mediapool.bg/zhena-e-v-kritichno-sastoyanie-sled-napadenie-ot-15-godishen-v-dupnitsa-news275080.html

46-годишна жена от Дупница е с опасност за живота, след като е била нападната от 15-годишно момче, съобщиха полицията в Кюстендил. Инцидентът е станал около 22.30 часа в петък в кв. "Горна махала". Младежът е задържан от полицията като заподозрян за грабеж. Пострадалата е настанена в столична болница с множество травми както от удари, така и от нож. По случая е образувано разследване.

Държавата ще развива 13 ски зони

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/03/3122990_durjavata_shte_razviva_13_ski_zoni/?ref=rss


До края на годината държавата трябва да е готова с анализ на това какво е съотношението на търсенето и предлагането на туристическите услуги и да определи параметрите за развитие в тринайсет ски зони: Банско- Добринище, Боровец, Пампорово - Чепеларе, Витоша, Мальовица, Паничище, Беклемето, Ком - Берковица, Узана, Юндола, Белмекен, Бодрост -Картала, Семково. Това е записано в плана за действие до 2020 г. в актуализираната стратегия за развитие на туризма, приета от правителството тази...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване