Радан Кънев оприличи парламента на яхния

http://dnes.dir.bg/news/parlament-hobi-radan-kanev-26872989

Да готвя ми е хоби, дори навремето имах готварски блок в интернет, но след това по обясними причини го изоставих.

Френският премиер потвърди продажбата на 20 самолета Airbus А380 на Emirates

https://www.investor.bg/drugi/338/a/frenskiiat-premier-potvyrdi-prodajbata-na-20-samoleta-airbus-a380-na-emirates-255585/

Авиокомпанията от Обединените арабски емирства подписа споразумение с европейския самолетостроител за финализиране на сделката

Бизнесът не иска никакви ограничения за чужди работници

http://www.cross.bg/rabotnitzi-bulgariya-protzenta-1567589.html

/КРОСС/ Работодатели определят като недостатъчно предложението на депутати от управляващата коалиция за допускане на повече работници от трети страни в България. Предложението е чужденците да могат да са до 20 процента от наетите в дадена фирма, вместо досегашните 10 на сто. Бизнесът обаче настоява да отпаднат всякакви ограничения, защото има недостиг на близо половин милион работници. Това каза пред "Хоризонт" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Да, това е много по добре от 10 процента, но всъщност трябва да бъде сто пъти по добре, защото ние имаме крещящ недостиг на пазара на труда. Имаме под един процент чужди работници, даже и на трети страни, взети в икономиката, а потребностите са за 500 хиляди в средносрочен план. Това показват изследванията на института за устойчиво икономическо развитие. В шест от секторите изследванията показват, че и в момента са нужни 80 хиляди работници, това са машиностроене, електротехника, строителство, туризъм, ай ти сектора", коментира Велев. .  

Преди 75 години СССР започва своя атомен проект

http://pogled.info/svetoven/russia/predi-75-godini-sssr-zapochva-svoya-atomen-proekt.92456

/Поглед.инфо/ Точно преди 75 години председателят на Държавния комитет за отбрана на СССР Йосиф Сталин подписва решение за създаването на атомна бомба. Безумно обогатили се по време на Втората световна война, САЩ бяха изпреварили технологично Съветския съюз. Преодоляването на това несъответствие налагаше неимоверни усилия: страната бе в разгара на ожесточената война с нацистка Германия.

Рузвелт към Сталин: „Курилските острови трябва да се върнат на Русия, от която са й били отнети...” (част втора)

http://pogled.info/svetoven/ruzvelt-kam-stalin-kurilskite-ostrovi-tryabva-da-se-varnat-na-rusiya-ot-koyato-sa-i-bili-otneti-chast-vtora.92457

/Поглед.инфо/ Както свидетелстват японските документи, за връщането на заграбените руски територии в Далечния изток, Сталин дори не е трябвало да обявява война. Японското правителство е било готово "доброволно" да върне Южен Сахалин и Курилските острови, за което Сталин е имал достоверна информация.

Сривът на фондовите пазари в САЩ породи катастрофални сценарии

http://pogled.info/svetoven/srivat-na-fondovite-pazari-v-sasht-porodi-katastrofalni-stsenarii.92458

/Поглед.инфо/ Най-мащабно в абсолютни изражения падане на фондовите индекси се случи в САЩ. Някои аналитици анализират огромните загуби на най-богатите хора на света и дават основно успокояващи прогнози. Докато други виждат в случващото се къде-къде по-сериозни заплахи и предизвикателства, а не просто техническа корекция.

Отпада ограничението за камиони над 12 т през проходите Рожен и Котленски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711102

Отпада ограничението за камиони над 12 т през проходите Рожен и КотленскиОтпада ограничението за МПС над 12 т през прохода Рожен, както и през Котленския проход, съобщиха от АПИ. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел.

Разпознати са телата само на двама от загиналите /снимки/

https://frognews.bg/novini/razpoznati-telata-samo-dvama-zaginalite.html

Разпознати са телата само на двама от загиналите в самолетната катастрофа край Москва. Това отбелязва ”Московски комсомолец”. Както вече съобщихме на борда е имало три деца-двама тийнеджъри и едно петгодишно момиченце. Броят на жертвите е 71.

Безсрамие и свобода

http://clubz.bg/64086-bezsramie_i_svoboda

Този текст е дълъг, но не безцелно, а за да обясни защо по БНТ днес имаме аналитично предаване „Среден пръст” и липсва критика към безобразията на един вицепремиер.

Свободата и срамът взаимно се предполагат. Срам изпитва свободният човек, който сам отговаря за делата си. Затова и всяко освобождение е свързано с чувство на срам от предхождащата го несвобода. „Човек се ражда свободен, а навсякъде е в окови” e просвещенската укорителна констатация, с която Русо оповестява диалектиката между свободата и срама от несвободата в модерния свят.

Българското освобождение през 1989 г. също произведе съответна доза срам. Срам от това, че 45 години обществото е живяло като послушник на един доста примитивен и потиснически режим, зазубряло е идеологията му, оправдавало е и е съучаствало в престъпленията му. Тъй като освобождението дойде неочаквано и без подготовка, срамът също беше частичен и разколебан.

Но все пак този срам удържа повече от 20 години и спомогна за налагането на определени обществени, ако не табута, то поне норми. Една такава норма бе например забраната на политизацията на етнос и религия. „Голямата екскурзия” от 1989 г. на турските „изселници” е безспорно срамна история за един свободен народ – за индоктринирано, несвободно население тя може да мине и за нещо нормално.

По същите причини стана срамотно да се преследват и дискриминират хора за техните политически възгледи, раса, пол, сексуална ориентация и т.н. Тези норми бяха включени и в българската конституция и закони, а страната се присъедини към международни организации, които споделят същото чувство на срам. Срам от това да третираш другия (или себе си) като несвободен и неравен.

Двадесет години по-късно 

Срамът обаче излинява с времето. Източна Европа днес не е смачканият и унизен регион, който беше през 1989 г. Повечето от страните днес са членки на ЕС и по доходи са вече в доста високи категории. Регионът премина през поне двадесет години на сериозен икономически растеж. Днес Варшава, Прага и Будапеща са сравними с всеки един богат европейски град (без два-три мегаполиса като Лондон). Източна Европа има днес с какво да се гордее и самочувствието ѝ не е без основание.

Със самочувствието идва и желанието да се разделиш със срама от несвободата в миналото. Тази раздяла става по два начина – унгарско-полски и руски.  Унгарско-полският твърди, че истинското освобождение на региона не се е случило през 1989 г., а едва с „консервативната революция” на Орбан и Качински, която окончателно слага край на комунизма. Годините преди нея са половинчат преход, който само замества едни господари с други: СССР с Европа. Истинските освободители днес имат право да скъсат и с табутата, и с нормите, които този „половинчат” преход „наложи” на обществата им. Затова днешните революционери няма защо да се срамуват от несвободата на комунизма – те са тези, които окончателно го погребват и се освобождават от неговата сянка.

Иронията е в това, че диалектиката на срам и свобода е желязна. Поради което „новите освободители” заместват срама от комунизма със срам от измислени робства като „прехода” или „диктата” на ЕС. Нов срам за стар. Фалшив за истински.

Руският вариант е по-прост. Според президента Путин Русия просто няма от какво да се срамува. Сталин е най-великият лидер (според руснаците като цяло) и е естествено продължение на православната царистка традиция. Времената са били тогава такива, а иначе синтезът между власт и народ си е винаги един и същ.

Проблемът с руското решение е, че когато срамът изчезне, с него си заминава и свободата. Фалшивият срам може да доведе също до подобен резултат, но в по-лека форма.

А в България?

Ние се лутаме между двата горепосочени варианта. БСП разви хроничен дефицит на срам от несвободата (в стил „Какво ни отне демокрацията”) и затова естествено и по традиция предпочита руското решение.  „Атака“ и националистите пък са по-близо до унгарско-полското.

Бойко Борисов както винаги е балансьор и се колебае между имперсонализации на Тодор Живков и Виктор Орбан. Задачата му става още по-сложна заради стремежа му да поддържа и „европейски” образ (особено за председателството). Това означава, че върху Живков и Орбан се наслагва и силуетът на Ангела Меркел. Макар и изглеждащи невъзможни, тези етюди са всъщност учудващо сполучливи.

Така или иначе хибридният български вариант също като другите два релативизира срама от несвободата и подменя истинския с фалшив срам от илюзорни „заробвания” – от ЕС и САЩ. Резултатът е ескалация на безсрамието, която се вижда почти навсякъде. Вече е напълно в реда на нещата:

– да обиждаш хората за раса, пол, сексуална ориентация – на „ирански трансджендъри” например;

– да твърдиш, че човешките права са заговор срещу отечеството;

– да си бил в ДС;

– да твърдиш, че европейците са гейове и розови пудели;

– да основаваш патриотична партия, защото си бил в ДС и си бранил интересите на отечеството;

– да смяташ, че идеологията за равенство между половете е преувеличена измислица и е вредна;

– да твърдиш, че ЕС и СССР са едно и също;

– да показваш среден пръст по БНТ;

– да се снимаш с букет пред паметника на Тодор Живков;

– да буташ възрастна жена на границата, защото е туркиня;

– да обиждаш жена на средна възраст неясно защо, но може би защото е депутат от Европейския парламент и е хомосексуална;

– да твърдиш убедено, че опозиционерите са по принцип и в частност обратни;

– да твърдиш същото само с намеци и т.н. и т.н.

Всичко това минава за борба с „политическата коректност” и определено има освобождаващ ефект върху много хора. Това, което се освобождава, не е много лицеприятно, но самото освобождение е факт. Пък било то и освобождение само като облекчение.

Съучастието на медиите

Ако следи мнозинството от българските медии, човек ще остане с впечатлението, че в обществото тече перманентна вакханалия с елементи от Содом и Гомор. „Страшна катастрофа”, „Манекенка с кожна болест”, „Скандал в ефир за джендъри”, „Андрей Еди Кой Си взе важното решение за красавицата Еди Коя Си”, „Грантовите медии сами се разкриха”, „Заклаха българка в Холандия”… Това е бърз преглед през водещите новини за деня на оборотна т.нар. медия. Интересното е, че в този поток политически и неполитически новини се сливат и накрая човек се загубва в това кой какво съдбоносно решение е взел, дали ще се жени или просто е хванал кожна болест.

Наглед всичко това е невинно и е само хватка за привличане на внимание. Общото впечатление, което се създава обаче, е на пълен разгул и морален упадък – силикони, секс, някой прекарва другия, някой пък сам се прекарал (като въпросните „грантови медии”).

Посланието на тази журналистическа вакханалия е едно и много ясно – хората, оставени на самите себе си, са безсрамни мръсници, които само гледат как да ударят кьоравото – финансово или плътски. Тези медии всъщност плачат за Спасител, за някой който да избави крехките и корумпируеми индивиди от залитането им в грях.

Вече сигурно се досетихте и кой е този спасител. ТОЙ е този, който остава чист над потока, когото снимат само пред камината с внучето, и на когото не смеят да се набъркат в личния живот.

Той е ВЛАСТТА, Великият Инквизитор, Командора.

Медийното безсрамие в този смисъл е структурно – то подготвя почвата за контрол над медиите и за забрана за критика на властта в тях. Нужна е силна ръка, която да спре разгула, защото хората не могат да не злоупотребят със свободата си. Те се опиват от нея и пропадат морално всекидневно.

В Русия тази диалектика на медиен разгул и медиен контрол е много ясна. Властта институционално е имунизирана срещу медиен разгул: ако някой пише срещу нея –  спира да пише или по-лошо. Срещу противниците на властта обаче може. И у нас властта се опитва да се издига над разгула като просто овладява медиите една след друга – къде с договорки, къде с политически назначения, къде с покупко-продажба с неизвестен (първоначално) собственик.

Дон Жуан и Командора

Моцарт поставя гениалната си опера „Дон Жуан” в Прага две години преди избухването на Френската революция. В нея е заложено предчувствието на ужаса от загубата на свободата, от идването на Командора, който повлича фриволния и безотговорен либертин в ада.

Вглеждайки се в историята след това, предчувствието поне в началото се оказва вярно – революционната република се изражда в якобинска диктатура, а после в автократична империя. И все пак обаче, както в операта, така и в историята Дон Жуан излиза краен победител. Той е този, който спечелва и разбиране, и симпатия, и съчувствие.  За разлика от него днес Командорите нямат добра слава, както и Великите Инквизитори.

Това, което остава валидно от времето на Моцарт, е механиката на социален контрол обаче. Ако успеете да убедите едно общество, че то е било завзето от безотговорни либертини (дон жуановци), ще стане лесно да му назначите Командор.

Съвременна България прилича малко на фарсова версия на финала на "Дон Жуан". Медиите непрекъснато изброявят всички 1003 фриволности и похождения на героя, хор от интелектуалци-апокалиптици им приглася и размахва Истанбулската конвенция с намек, че цялата работа ще завърши в ада. И всички са в очакване на идването на Командора, който да възстанови изконните български ценности.

Докато плачат за измислен Командор, загубили срам за това, че все пак са възрастни и могат сами да управляват и себе си, и държавата си, хората губят свободата си.   

Защото няма свобода без срам от несвободата.

Текстът е публикуван в Портал Култура

Руският самолет е паднал 4 минути след излитането си

https://www.actualno.com/asia/ruskijat-samolet-e-padnal-4-minuti-sled-izlitaneto-si-news_659205.html

Самолетът Ан-148 на Саратовските авиолинии, който катастрофира малко след излитането си от московското летище "Домодедово", е паднал 4 минути след началото на полета в 14:28 ч. (13:28 ч. - българско време), съобщиха от московската междурегионална транспортна прокуратура, която води проверката по фактите около катастрофата. Намиралите се на борда 65 пътници и 6 души екипаж са загинали, предаде ТАСС. Самолетът е произведен преди 7 години и преди година е бил закупен от Саратовски авиол

"Емирейтс" купи 36 самолета "Еърбъс" за 16 млрд. долара

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/11/3127877_emireits_kupi_36_samoleta_eurbus_za_16_mlrd_dolara/?ref=rss


Авиокомпанията "Емирейтс" (Emirates) от Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписа днес споразумение с европейския самолетостроител "Еърбъс" (Airbus) за финализиране на продажбата на 20 самолета А380 с опция за още 16 летателни машини. Това обяви в Дубай френският премиер Едуар Филип, съобщава БТА.<br /><br />Той определи сделката като прекрасна новина за френското самолетостроене и за европейската промишленост като цяло.<br /><br />На 18 януари...

Пловдивска болница остава без сестри, наливат 1,5 млн. лева

https://www.24chasa.bg/region/article/6710780

Пловдивска болница остава без сестри, наливат 1,5 млн. леваПоредна финансова инжекция в размер на 1,5 млн. лева подготвя пловдивската община за закъсалата болница "Св. Мина". Това съобщи зам.-кметът Розалин Петков. Болницата е с над 3 млн. лева дългове. Всяка година градската управа налива в нея пари. Плановете са тя да бъде слята с другата общинска болница "Св. Пантелеймон", която е на печалба.

Румен Радев изпрати съболезнованията си до президента Путин за падналия самолет

https://frognews.bg/novini/rumen-radev-izprati-saboleznovaniiata-prezidenta-putin-padnaliia-samolet.html

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, след като авиокатастрофа отне живота на около 70 души в Подмосковието, съобщават българските осведомителни агенции.

Пътнически самолет се разби край Москва (обновена)

http://www.cross.bg/predi-kraii-samolet-1567575.html

/КРОСС/ Пътнически самолет се разби край Москва. Ан-148 на „Саратовски авиолинии" падна две минути след излитането си от летище "Домодедово" край Москва към Орск. Отломките на машината са открити в поле в Раменска област, в Подмосковието. Изпратени са над 150 спасители, но достигането им е затруднено заради натрупания сняг и за някои дори се налага да ходят пеша. По предварителна информация на самолета са се качили общо 71 души - 65 пътници и 6-има екипаж. Няма данни за оцелели. Властите обявиха, че шансовете да има такива са нищожни. Според "Лента" още в първите минути след пристигането си спасителите са се натъкнали на части от телата на минимум 50 души. Веднага се появиха и спекулации за причината за инцидента. Появи се версия, че излитащият самолет се е сблъскал с хеликоптер на Руските пощи. Пред lifе.ru прессекретарят на Пощите Екатерина Крудова обаче категорично отрече подобна възможност. "Разполагаме само с два хеликоптера и към момента те се намират в Далечния изток и не се използват", коментира тя. Очевидци разказват, че преди падането си самолетът е горял. Следственият комитет на Русия вече е започнал разследване, като властите предполагат, че причината за падането му е неспазване на изискванията на безопасност за въздушния транспорт. Основните версии за катастрофата са 3: технически проблем, рязко влошаване на времето или пилотска грешка

Танцуващи баби доказват, че годините са само числа

https://www.vesti.bg/tancuvashti-babi-dokazvat-che-godinite-sa-samo-chisla-6079050

Ученичките на Денг са на възраст около 60 г., а най-възрастната танцьорка е на 74-годишна възраст

Танцуващи баба доказват, че годините са само числа

https://www.vesti.bg/tancuvashti-baba-dokazvat-che-godinite-sa-samo-chisla-6079050

Ученичките на Денг са на възраст около 60 г., а най-възрастната танцьорка е на 74-годишна възраст

Каракачанов: Правителството пада, ако се ратифицира Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/istanbylskata-konventziya-ratifitzira-1567588.html

/КРОСС/ Правителството пада, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция. Това обяви пред „24 часа" вицепремиерът и съпредседател на „Обединени патриоти" Красимир Каракачанов. Изказването му бе по повод предупреждението на колегата му Волен Сидеров, който по-рано днес в интервю за БНТ намекна, че ако Истанбулската конвенция мине в парламента, ще има сътресения в управляващата коалиция и може да се отиде на предсрочни избори. "Общественото недоволство е толкова голямо, че обществото няма да издържи. Така че г-н Сидеров е прав - кабинетът ще падне, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция", обяви далеч по-категорично Каракачанов.

Предотвратена е кибератака на олимпийските игри в Пьонгчанг

http://www.moreto.net/novini.php?n=368858

Организаторите на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг обявиха, че са предотвратили кибератака по време на петъчната церемония по откриването, но отказаха да разкрият още детайли. Електронните системи на игрите, в това число интернет и телевизионния сигнал, бяха засегнати преди два дни, но организаторите обявиха, че не е било попречено в критична степен на оперативната работа.

Три деца са загинали в авиокатастрофата край Москва

https://frognews.bg/novini/tri-detsa-zaginali-samoletnata-katastrofa.html

Три деца са били на борда на падналия край Москва самолет. Две от тях са момчета на 17 и 12 години. Другото дете е момиченце на 5 години. Това съобщава „Московски комсомолец“.

Основните версии: лошо време, човешки фактор, неизправност

http://clubz.bg/64085-osnovnite_versii_losho_vreme_choveshki_faktor_neizpravnost

Човешки фактор, лошо време и неизправност. Това са основните версии за катастрофата със Ан-148, при която загинаха 71 души.

Следствието разглежда няколко версии за катастрофата със самолета, летял от руската столица за град Орск в Урал и паднал в района на Москва, съобщи ТАСС, като се позова на Светлана Петренко, говорителката на Следствения комитет на Руската федерация.

Следователите разпитват и сътрудниците на летище Домодедово, откъдето излетя самолетът, които са подготвяли машината за предстоящия полет, както и диспечерите на летището, съобщава БТА.

Руското министерство на извънредните ситуации публикува на сайта си списъка на жертвите на катастрофата. В района на катастрофата бяха открити вече два трупа. В самолета е имало 71 души. Оцелели няма.

По информация на нашето МВнР сред жертвите няма български граждани.

Заради трагедията Владимир Путин отмени работното си посещение в Сочи, планирано за утре, съобщи говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Утре Путин трябваше да приеме в Сочи палестинският президент Махмуд Абас. Сега срещата ще бъде в Москва. 

Няколко часа след катастрофата беше намерена и едната от черните кутии на катастрофиралия край Москва самолет. В издирвателната операция участват над 150 души с около 20 единици техника. Мястото е труднодостъпно заради падналия сняг.

Сред пътниците на самолета е имало и трима чужденци, допълва ТАСС. Имало е и три деца. Сред чужденците има един гражданин на Швейцария. Не се съобщава националността на останалите двама чужденци.

Властите вече съобщиха, че около 60 от 71-те души в самолета са били от Оренбургския район, където утре е обявен ден на траур.

Самолетът изпълняваше полет от Москва за град Орск в Урал.

150 търсят безуспешно оцелели след самолетната катастрофа в Русия (На живо, видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711074

150 търсят безуспешно оцелели след самолетната катастрофа в Русия (На живо, видео, снимки)Спасителните екипи, включващи 150 души, които пристигнаха на мястото, където се разби руският самолет Ан-148, вече откриха телата на няколко от пътниците в него, съобщи ТАСС.  На борда на самолета е имало 71 души - 65 пасажери и шестима екипаж. Нито един от тях не е оцелял. От руските пощи опровергаха информациите, че е възможно самолетът,

Защо влизането в управителните съвети е по-трудно за жените?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-vlizaneto-v-upravitelnite-syveti-e-po-trudno-za-jenite-255384/

Преимуществото е на страната на мъжете, когато става въпрос за място в борд на компания, смятат експерти

Версиите за самолетната катастрофа в Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/versiite-za-samoletnata-katastrofa-v-rusiia-2077971

Следствието разглежда няколко версии за катастрофата със самолета Ан-148, летял от руската столица за град Орск в Урал и паднал в района на Москва, предаде ТАСС, като се позова на Светлана Петренко, говорителката н

Днешната самолетна трагедия сходна с тази преди 7 години в Белгородска област

https://frognews.bg/novini/dneshnata-samoletna-tragediia-shodna-tazi-predi-7-godini-belgorodska-oblast.html

Днешната самолетна трагедия край Москва е сходна с такава, станала преди 7 години. На 5 март 2011 година самолет пламва във въздуха и пада в участък с овощни градини в Белгородска област. Загиват 6 човека-екипаж.

Геймъри на УНИЦЕФ копаят етер в помощ на сирийските деца

https://www.investor.bg/drugi/338/a/geimyri-na-unicef-kopaiat-eter-v-pomosht-na-siriiskite-deca-255267/

Според агенцията използването на криптовалута спестява пари, премахвайки необходимостта от финансов посредник

Еврокомисар: Трябва да инвестираме в мигранти, за да предотвратим ядрена бомба от размирици

http://www.cross.bg/evropa-kretzy-bezhantzi-1567587.html

/КРОСС/ След десетилетия на отделени средства за инфраструктура в най-бедните райони на Европа ЕС трябва да инвестира в мигранти, за да предотврати "ядрена бомба" на граждански размирици. Това предупреди еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу, предава news.bg. ЕС е предвидил 350 милиарда евро до 2020 г. по Кохезионната политика, с които съюзът цели да намали неравенството най-вече в Източна и Южна Европа. "Социалната интеграция ще бъде решаваща през следващите години", заяви румънският еврокомисар по регионално развитие Корина Крецу пред Фондация "Томсън Ройтерс" на Световния градски форум - най-голямата в света конференция, посветена на градовете. "Ако позволим гета и изолирането на мигрантите, те ще се превърнат в ядрена бомба в бъдеще", предупреди румънският политик на събитието в малайзийската столица Куала Лумпур. Системата за прием на бежанци на ЕС бе близо да се срине през 2015 г., когато един милион бежанци заляха Европа. Полша, Унгария, Словакия и Чехия отказват да приемат мигранти. Спорът свърши в съда и отслаби единството на Съюза, което се разпространи и до други политики. Сега вътрешните министри на ЕС се опитват да разрешат политическия въпрос чрез реформирането на системата за прием на бежанци. Според Крецу, когато гражданите и мигрантите са в сблъсък, "кметовете са по средата"

Селякът-роб не може без господар

http://pogled.info/svetoven/selyakat-rob-ne-mozhe-bez-gospodar.92455

/Поглед.инфо/ По какво се различават поляците от украинците? Първо, поляците наистина отстояват своя суверенитет и независимост. Полша се оттегли от съветската (руската) сфера на влияние в началото на 90-те години и, както балтийските страни, стана член на ЕС и НАТО.

Израел заплаши с още въздушни удари, ако това се налага

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/11/3127873_izrael_zaplashi_s_oshte_vuzdushni_udari_ako_tova_se/?ref=rss


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отправи днес предупреждение срещу опитите да бъде нападана страната. Изказването му дойде след изострилото се напрежение след свалянето на израелски изтребител от сирийската противовъздушна отбрана вчера, съобщава БТА.<br /><br />"Недвусмислено дадохме да се разбере, че правилата ни на действие не са се променили въобще. Ще продължим да нанасяме удари при всеки опит да бъдем ударени", каза Нетаняху в началото на седмичното...

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=368870

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 12 февруари ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. - от 09:30 ч. до 16:00 ч. - местност "Манастирски рид", в района на хотел "Геолог".

Лагард: Необходими са регулации срещу следваща криза

https://www.investor.bg/drugi/338/a/lagard-neobhodimi-sa-regulacii-sreshtu-sledvashta-kriza-255584/

Рeзките колебания на световните финансови пазари не са притеснителни, смята управляващият директор на МВФ

Недоволен гражданин уби жена и наръга още 12 души в Пекин

http://www.cross.bg/turgovski-sidan-godini-1567586.html

/КРОСС/ Една жена беше убита и 12 души бяха ранени, след като мъж нападна с нож посетители на търговски център в пекинския район Сидан, съобщи „Ройтерс", цитирана от БТВ. Нападателят е задържан. Съобщава се само фамилното му име - Чу, на 35 години от северната провинция Хънан.Той заявил, че е извършил нападението „като израз на недоволство", но не е уточнил от какво.Ранените са били откарани в болница, където е починала жената. Насилствените престъпления са рядкост в Китай заради засиленото полицейско присъствие, но през последните години се наблюдава скок на нападенията с ножове и брадви. Сидан се намира в западната част на Пекин и е един от главните търговски райони на града. Там се намират едни от най-големите и популярни търговско-развлекателни центрове на китайската столица.  

2500 улични котки минали под ножа в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6710771

2500 улични котки минали под ножа в ПловдивПлатиха на външен екип да ги брои по улиците Над 2500 уличини котки в Пловдив са били заловени и откарани в зооветеринарния комплекс на 4-и километър. Там са претърпели хирургични интервенции. Всяка от тях е била кастрирана, обезпаразитена и маркирана, а след това върната на мястото, където е била хваната.

Израел предупреди Иран след въздушните удари в Сирия

http://www.mediapool.bg/izrael-predupredi-iran-sled-vazdushnite-udari-v-siriya-news275403.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви в неделя, че неговата страна ще се защити от всякаква атака, след като предишния ден  възникна сериозно въздушно напрежение  в пограничните райони със Сирия. В събота беше свален ирански дрон, навлязъл в израелското въздушно пространство. В отговор Израел предприе офанзива срещу сирийски и ирански цели в Сирия. Тогава израелски изтребител пък беше свален над сирийска територия от сирийска ракета. Пилотите успяха да катапултират и са настанени в болница като единият се намира в тежко състояние. Израел обвини Иран за съботните събития, но Техеран отхвърля обвиненията и посочва, че дори не разполага с дронове на сирийска територия. "Съобщенията за сваляне на ирански дрон, летял над Израел, и за участие на Иран в атакуването на израелски изтребител са толкова нелепи . . . Иран предоставя единствено военни съвети на Сирия", няма дронове в Сирия и не е замесен в свалянето на израелски изтребител, каза говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми. Сирийската армия има законно право да реагира на агресия от чужбина и да защитава страната си, каза той, цитиран от ДПА. С ударите си по ирански обекти в Сирия Израел изпраща ясно послание на Иран - че няма да търпи никакви негови военни позиции близо до своите граници, каза на свой ред израелският министър на разузнаването Израел Кац. Нетаняху пък обяви, че Израел няма да позволи на Иран да пусне корени в Сирия. "Израел иска мир, но ние ще продължим да се защитаваме решително срещу всяка атака и срещу всеки опит на Иран да пусне корени във военен план в Сирия и на друго място", каза израелският министър-председател." Недвусмислено дадохме да се разбере, че правилата ни на действие не са се променили въобще. Ще продължим да нанасяме удари при всеки опит да бъдем ударени, заяви Нетаняху в началото на седмичното заседание на кабинета. Той каза, че е разговарял за ситуацията и с руския президент Владимир Путин, допълва Ройтерс. "Повторих пред него нашето задължение и право да се защитаваме срещу атаки от сирийска територия. Ние се договорихме с Путин да продължим координацията между армиите на двете страни", каза Нетаняху. Той съобщи, че е говорил и с американския държавен секретар Рекс Тилърсън. По повод телефонния разговор на Путин с Нетаняху в съобщение на Кремъл се казва, че "руската страна се е изказала за избягване на каквито и да е стъпки, които биха могли да доведат до ново усложняване, което ще е опасно за всички противопоставящи се страни в региона", предаде ТАСС в неделя. Същевременно американското министерство на отбраната каза, че САЩ напълно подкрепят правото на Израел да се защитава срещу заплахи, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на Пентагона Адриан Ранкин-Галъуей. "Американското министерство на отбраната не е участвало в тази военна операция. Израел е нашият най-близък партньор в областта на сигурността в региона и ние напълно подкрепяме неговото присъщо право да се защитава срещу заплахи за неговата територия и неговия народ", каза говорителят. "Споделяме безпокойствата на мнозина в региона от иранските дестабилизиращи действия, които заплашат международния мир и сигурност и призоваваме за по-голяма международна решителност в противопоставянето на иранските пагубни действия , добави той. "САЩ са дълбоко обезпокоени от днешната ескалация на насилието над израелската граница и силно подкрепят суверенното право на Израел да се защитава", каза говорителката на американския държавен департамент Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс. Тя допълни, че иранските заплахи и амбиции за власт и доминираща роля излагат на риск народите от региона, от Йемен до Ливан. Същевременно постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон призова Съвета за сигурност на организацията да разкритикува изпращането от Иран на дрон към израелската територия, предаде Асошиейтед прес. "Всички наши предупреждения относно Иран се оказаха правилни. Ние няма да толерираме никакво нарушение на нашия суверенитет", каза Данон. Той призова Съвета за сигурност да осъди иранските действия и "да сложи незабавно край на иранските провокации". Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн заяви, че ситуацията в Сирия трябва да бъде отнесена до Международния наказателен съд.

Месец на недоволството: Надзирателите започват мащабни протести

http://www.moreto.net/novini.php?n=368855

Надзирателите на затворите започват мащабна протестна акция. Това съобщиха от синдиката. Началото на недоволството е на 23 февруари с протести пред затворите по места. Ден по-късно ще е националният протест пред Правосъдното министерство, а на 10-и март надзирателите ще излязат на протестно шествие в столицата.

Опитен пилот управлявал разбилия се Ан-148

http://www.cross.bg/gybanov-chasa-voronova-1567585.html

/КРОСС/ Изключително опитен е бил командирът на разбилия се самолет "Ан-148" край Москва. Името му  е Валерий Губанов и той е имал над 5 000 полетни часа зад гърба си. Това съобщи пред РИА "Новости" ръководителят на пресслужбата на  "Саратовски авиолинии", чиито бе самолетът, Елена Воронова. Командирът на самолета Губанов Валери Иванович е роден през 1966 г., завършва във Висше военно училище за пилоти в Тамбов. "Валери Иванович има над 2800 часа полетно време на този тип самолети) и общо над 5000", добави Воронова.    

Коментар №2 на седмицата: Джендърът клати Бойко

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6710892

Коментар №2 на седмицата: Джендърът клати БойкоАко беше само грешка, защо не я оправят? Вече и кокер-шпаньолите схванаха, че в българския превод на Истанбулската конвенция има груба грешка, която радикално променя нейния смисъл. Сега остава да видим случайна ли е тя? Ако беше случайна, вече да са я поправили. Но нищо такова не се случва, а напротив – и управляващи, и опозиция, и синод,

МВнР: Няма загинали българи при катастрофата на руския самолет край Москва

//dariknews.bg/novini/sviat/mvnr-niama-zaginali-bylgari-pri-katastrofata-na-ruskiia-samolet-kraj-moskva-2077963

Няма загинали българи при инцидента с разбилия се пътнически самолет в Подмосковието. Българското посолство в Москва е получило потвърждение от руските власти, че на борда не е имало българи.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерс

Румен Радев със съболезнователно писмо до Путин

http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-saboleznovania-umen-adev-26872817

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавната глава на Руската федерация Владимир Путин.

Красимир Анев изригна: Ние сме пълнеж

http://www.cross.bg/anev-krasimir-po-dobre-1567583.html

/КРОСС/ Крайно негативна реакция изрази един от водещите ни биатлонисти Красимир Анев след лошото класиране в първия старт - в спринта на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Бронзовият медалист от европейското първенство преди месец завърши едва 37-и, а останалите български представители останаха след 54-то място. "Нищо не се променя. Ние сме пълнеж. Пълнеж за големите, за да има кого да побеждават. Те са с финансирането. Надявам се в преследването да бъдем по-добре. Ските трябва да бъдат още по-добре, въпреки че и днес бяха добре. Винаги може още повече", каза Анев в ефира на Евроспорт България. Анев ще стартира в преследването на 12.5 километра в понеделник.  

Над 21 милиона нови компанни са открити в Китай за 4 години

https://www.investor.bg/aziia/336/a/nad-21-miliona-novi-kompanni-sa-otkriti-v-kitai-za-4-godini-255583/

Държавата постепенно намалява данъците и премахва бюрократичните бариери пред предприятията

Сестрата на Ким Чен Ун замина за Пхенян след 3 дни в Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711050

Сестрата на Ким Чен Ун замина за Пхенян след 3 дни в Южна КореяДелегацията на КНДР, включваща сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, отпътува днес за родината, след като прекара три дни в Южна Корея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ким Йо Чен и другите членове на делегацията заминаха за Пхенян с частния самолет на Ким Чен Ун. По време на посещението сестрата на севернокорейския лидер

Павел Ангелов се класира на 37-мо място в Пьонгчанг

https://www.actualno.com/moresport/pavel-angelov-se-klasira-na-37-mo-mjasto-v-piongchang-news_659197.html

Павел Ангелов завърши на 37-мо място в надпреварата на сингъл мъже шейни на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Ангелов остана на предпоследната 39-та позиция в третия манш с време 50,094 секунди, след като на последния завой изгуби контрол и падна от своята шейна. Така българинът не взе участие в последния манш и завърши с общо време 2:31.112 минути. Титлата сензационно отиде при австрийския представител Давид Глайшер, след като фаворитът Феликс Лох (Германия) допусна груба грешка в деветия

129-ият в света Мирза Башич спечели турнира в София

http://clubz.bg/64084-129_iqt_v_sveta_mirza_bashich_specheli_turnira_v_sofiq

Мирза Башич (№129 в световната ранглиста) спечели тенис турнира "Диема екстра София оупън" след успех със 7:6(6), 6:7(4), 6:4 над румънеца Мариус Копил (№93) на финала.

Двамата водиха близо два часа и половина вълнуваща битка в пълната зала "Арена Армеец". Башич тръгна от квалификациите, а на полуфинала би Стан Вавринка. Тази вечер двамата с Копил направиха страхотен финал, качеството на тениса в който бе високо.

Както за Башич, така и за Копил, това е най-високото постижение в кариерите им досега. Радващо е, че в последните дни на турнира в залата имаше доста публика, независимо от липсата на Григор Димитров.

Турнирният директор Пол Макнами обяви, че общият брой на зрителите е бил близо 40 хиляди.

Министърът на спорта Красен Кралев награди Башич.

Очаквайте подробности и снимки.

Варненка стана балкански шампион по леката атлетика за девойки

http://www.moreto.net/novini.php?n=368869

Варненката Силвия Георгиева стана първа на 1500 метра на Балканиадата по лека атлетика за юноши и девойки, която се провежда в София. Тя изпревари с 11 секунди считаната за фаворит Лиляна Георгиева. Освен Силвия Георгиева, Веселин Живков триумфира в спринта на 60 метра, а при дамите победи записа и Александра Начева в тройния скок.

Президентът Радев изрази съболезнования за трагедията със самолета в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711039

Президентът Радев изрази съболезнования за трагедията със самолета в Русия Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, след като авиокатастрофа отне живота на десетки в Подмосковието, съобщиха от прессекретарията на държавния ни глава. „С огромно съжаление научавам новината за тежката катастрофа на руския пътнически самолет край град Москва,

Вицепрезидентът Йотова заряза лозята в с. Делчево заедно с кмета Владимир Москов (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711044

Вицепрезидентът Йотова заряза лозята в с. Делчево заедно с кмета Владимир Москов (Снимки)Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов зарязаха лозята край китното курортно с. Делчево. По традиция там се провежда най-големият двудневен празник на лозята и виното в района. Йотова призна, че е приятно изненадана как толкова на високо в Пирин се отглежда грозде, от което става такова хубаво вино.

От страх депутатите не променят пазара на горива

http://dnes.dir.bg/news/goriva-deputati-emil-dimitrov-26872758

Според депутата Емил Димитров, известен и като Ревизоро, 6 години не може да се случи законът за администрирането на горивата, защото депутатите ги е страх!

Радев изпрати съболезнования до Путин след самолетната катастрофа

https://www.actualno.com/politics/radev-izprati-syboleznovanija-do-putin-sled-samoletnata-katastrofa-news_659196.html

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, след като авиокатастрофа отне живота на десетки в Подмосковието, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2. „С огромно съжаление научавам новината за тежката катастрофа на руския пътнически самолет край град Москва, в резултат на която са загинали пътниците и екипажът му“, пише държавният глава в своя адрес. Румен Радев изразява най-дълбоки съболезнова

Радев изпрати съболезнования до Путин за трагедията със самолета край Москва

https://offnews.bg//politika/radev-izprati-saboleznovania-do-putin-za-tragediata-sas-samoleta-kraj-674662.html

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, след като авиокатастрофа отне живота на десетки в Подмосковието.

„С огромно съжаление научавам новината за тежката катастрофа на руския пътнически самолет край град Москва, в резултат на която са загинали пътниците и екипажът му“, пише държавният глава в своя адрес.

Румен Радев изрази най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в трагичния инцидент.

Днес, в ранния следобед, руски пътнически самолет се разби до столицата Москва.

На борда е имало 71 души, по свидетелства на очевидци няма оцелели при авиокатастрофата.

Все още не са ясни причините за трагедията.

На карнавала в Рио се очаква парадът на школите по самба (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6711012

На карнавала в Рио се очаква парадът на школите по самба (Снимки)Рио де Жанейро е във вихъра на карнавала, но най-очакваният момент - зрелищният парад на водещите школи по самба, предстои тази вечер, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Мястото на "най-големия спектакъл на Земята", както го наричат организаторите, е прочутият самбадром с дължина 720 метра, където се очакват над 70 000 зрители.

Дневен хороскоп за 12 февруари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-12-fevruari-news_659135.html

Овен Този понеделник може да се събудите в лошо настроение, заради лош сън. Заемете съзнанието си и не допускайте да станете роби на лошото си настроение. Телец Хубавите неща нямат край и този ден ще ви го докаже. Грабете с пълни шепи и не се питайте защо. Близнаци Този понеделник ще бъдете лидера в обкръжението си. Използвайте момента да затвърдите авторитета си. Рак Този понеделник ще ви бъде предложена нова насока в сферата ви на дейност. Това ще ви дари жадуваното разнообразие. Лъв

Венера в Риби, внимавайте с екзалтацията на любовта

https://www.vesti.bg/lyubopitno/venera-v-ribi-vnimavajte-s-ekzaltaciiata-na-liubovta-6079198

Това е период, в който са възможни влюбвания и идеалистично отношение към другия човек

Скопие: Македония и Гърция искат да решат спора, нямаме нищо общо с Александър Велики

https://www.actualno.com/balkani/skopie-makedonija-i-gyrcija-iskat-da-reshat-spora-njamame-nishto-obshto-s-aleksandyr-veliki-news_659195.html

Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е убеден, че властите в Република Македония и Гърция искат да решат спора за името на страната. "Много по-добре е да решаваш проблемите, вместо да ги игнорираш. Аз лично, но и премиерът Зоран Заев, искаме да решаваме, а не да създаваме проблеми", каза Шилегов пред гръцкото издание "Документо", цитирано от БГНЕС. "Когато искаш да решиш един проблем, просто го решаваш. Когато не искаш, не го решаваш. Това, което виждам

Скандал и тежки думи между две от култовите актриси от „Сексът и градът“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/skandal-i-tezhki-dumi-mezhdu-dve-ot-kultovite-aktrisi-ot-seksyt-i-gradyt-snimki-2077962

Актрисата Ким Катрал "изригна" срещу колежката си Сара Джесика Паркър, с която си партнираха в хитовия сериал "Сексът и градът" и заснетите два филма по него, съобщават Асошиейтед прес и Контактмюзик.

Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до Владимир Путин

http://www.cross.bg/adres-rymen-radev-1567582.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, след като авиокатастрофа отне живота на десетки хора в Подмосковието. „С огромно съжаление научавам новината за тежката катастрофа на руския пътнически самолет край град Москва, в резултат на която са загинали пътниците и екипажът му", пише държавният глава в своя адрес. Румен Радев изрази най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в трагичния инцидент.  

Актьорът Васил Михайлов отказва наградата ИКАР

http://www.mediapool.bg/aktyorat-vasil-mihailov-otkazva-nagradata-ikar-news275402.html

Актьорът Васил Михайлов, на когото Съюзът на артистите в България присъди тазгодишния специален през на наградите ИКАР за изключителен принос към българския театър, заяви, че няма да вземе отличието. То трябваше да му бъде връчено по време на 44-ата церемония на наградите, която ще се състои на 27 март в Народния театър "Иван Вазов". "Това е моят малък скромен протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра!", заяви 80-годишният актьор пред БНР в неделя. Той допълни, че за годините работа си е извоювал привилегията да отказва роли, приятелства и награди. "Отдавна не съм член на Съюза на артистите. В Театър "Българска армия", където играя, няма такава организация. Има голяма криза в т. нар. творчески съюзи", заяви Михайлов и изрази разочарованието си от години не се прави нищо за развитието на театъра, а младите не желаят да играят в съставите на провинциалните театри. Не е ясно какво ще предприеме Съюзът на артистите след отказа на именитият актьор да получи приза. Гилдията присъди другата специална награда на тазгодишните ИКАР-и – за чест и достойнство, на друг голям актьор – Иван Иванов. Наградите ИКАР ще бъдат връчени в 17 категории, сред които за: дебют, водеща мъжка и женска роля, режисура, сценография, авторска музика, куклен спектакъл, златен глас, вариететно изкуство и други.    Най-много номинации за 2018 г. обра спектакълът на режисьора Галин Стоев "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, играна на сцената на Народния театър.

Търсят се пастири

http://www.moreto.net/novini.php?n=368854

Животновъди поискаха внос на поне 100 гледачи на добитък с официално писмо до Министерството на труда и социалната политика. В Крайдунавска Добруджа ситуацията е драматична. Андрей Панев има 220 породисти овце, отглеждани с грижа, но ги е обявил за продан.

Преди 89 години се създава държавата Ватикана

http://dnes.dir.bg/news/vatikanat-musolini-kardinal-gaspari-26872717

На 11 февруари 1929 година в Рим кардинал Пиетро Гаспари и тогавашния премиер на Италия Бенито Мусолини подписват споразумение.

Колко дълго човек може да изкара, без да яде

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6710677

Колко дълго човек може да изкара, без да ядеИзследвания колко може да се живее без да се яде не са правени, защото медицината не признава нехуманните експерименти и резултатите от тях. Чисто теоретично се смята, че без храна се живее до 2 месеца, съобщи Би Би Си, като се позова на данни на Британската асоциация по хранене. Този срок обаче е постижим само ако човек има достъп до вода и я пие.

Цигуларката Зефира Вълова е номинирана за „Музикант на годината - 2017“ /гласувайте/

http://pogled.info/bulgarski/tsigularkata-zefira-valova-e-nominirana-za-muzikant-na-godinata-2017-glasuvaite.92453

/Поглед.инфо/ За поредна година предаването "Алегро виваче" на БНР се захваща с благородната мисия да пита слушателите си за това кой е музикант на годината.

Радан Кънев: Парламентът е като яхния, в която не е ясно какво има. И плува сланина

http://clubz.bg/64083-radan_kynev_parlamentyt_e_kato_qhniq_v_koqto_ne_e_qsno_kakvo_ima_i_pluva_slanina

Сегашният парламент прилича на яхния от казармата, в която не може да разбереш какво има. А вместо месо плуват парчета разлигавена сланина, известни като "медузи". Това живописно описание на действащото Народно събрание направи Радан Кънев, зам.-председател на ДСБ по бТВ по време на интервю, в което показваше и кулинарните си умения и как се приготвя чили кон карне. Наскоро политикът и адвокат обяви, че е готов и с романа си "1 април 2034".

"Ако трябва този конкретно парламент в момента да го сравняваме с ястие неизбежно се връщам в новобранския център на казармата във Враца, там имаше, всеки, който е бил, си спомня, едни такива неща, всичко заедно. Една такава яхния, в която не може да разбереш какво има, но някакъв грах, някакви домати и картофи и вътре вместо месо плуваха едни парчетата сланина разлигавени, които им викахме медузи. Та много напомня сегашният парламент на нещо подобно, за съжаление", дава политико-кулинарната си оценка Кънев.

Той отрича да е разочарован от политиката. "Човек трябва първо да е бил очарован, за да се разочарова, а аз знаех много добре къде влизам", казва той. И обяснява, че вярвам в политиката като изкуство на компромис и някакъв разумен разговор.

"Не вярвам в революциите, дори в ситуации като нашата, която е толкова закостеняла и вътрешно корумпирана, че изглежда невъзможно да се промени по еволюционен път", твърди Кънев.

Неизбежно той коментира и Истанбулската конвенция и темата "дали го плаши джендърът".

"Не, не ме плаши. Не ме плаши и прочутият израз за нестереотипните роли на пола, който всички разбират като гей бракове или не знам какво, а той значи това, че един мъж може да готви без да е гей. Или че една жена може да бъде министър или председател на парламента.

Проблемът с домашното насилие в България е много сериозен, но той не опира да конвенция, а до отношението на полицията и прокуратурата. Като адвокат съм имал много такива случай, основният проблем е абсолютно безразличие на полицията. Най-честият отговор, който чуват жени, които се оплакват, е „Не ни занимавайте”, обяснява политикът.

Радан Кънев обяснява, че продължава да уважава предишният президент Росен Плевнелиев, който наскоро почти го обвини, че с прибързаното си обявяване на кандидатурата му е провалил шансовете му за втори мандат. 

Кънев декларира, че продължава да уважава това, "което Росен Плевнелиев направи в президентския си мандат и особено смелостта да говори неща, които са непопулярни. Ако нещо го направи неизбираем за втори мандат, това беше тази смелост и обичайната страхливост на характера на Борисов".

Според него за всеки е било ясно, че "шансът Борисов да подкрепи, човек, който заема толкова категорично позиции по руските теми, хибридна заплаха, конфликт между Борисов и НАТО и т. н.  е минимален, защото Бойко е много страхлив човек и който е вътре в политиката го знае".

"Така че аз подхождам към Плевнелиев с уважение, в случая каза няколко груби неистини, и предпочитам да не коментирам, защото ще излезе че съм враждебно настроен към него, защото не съм", каза още Радан Кънев.

Бившият лидер на ДСБ пробва и да даде отговор на въпроса за дясното пространство:

"След последния провал на изборите отделих много време да намеря за себе си някакъв нешаблонен отговор. Защото този процес на роене на партиите създава едни малки и отделни, но верни на лидера си партии, които си измислят дори идеологически различния по между си. А лидерството в политиката е да водиш хора, които не те харесват. А това нещо в дясно го няма, всеки гледа да не харесва някого, а някой да го харесва него".

Путин изрази съболезнованията си на роднините на жертвите на самолетна катастрофа край Москва

http://www.cross.bg/moskva-pytin-katastrofata-1567580.html

/КРОСС/ Владимир Путин изрази дълбоки съболезнование на всички, които загубиха роднини и приятели в резултат на катастрофата на пътнически самолет в района на Москва. Освен това, президентът възложи на правителството да създаде специална комисия, която да установи причините за катастрофата. Държавният глава също така е дал разпораждане на съответните органи да предриемат необходимите издирвателни дейности, съобщава сайтът на президента.    

За Българската църква в Индианаполис и децата, които растат далеч от България

http://www.eurochicago.com/2018/02/north-medford-avenue/

Позатичах се да не би нещо да е станало и я видях, показала малката си главица от прозорчето. - Дядо, ела по-близо да ти кажа нещо. Приближих, а тя ме погледна дяволито, сложи ръчички около устата си, все едно иска да ми каже най-голямата тайна на света, и прошепна: - ДЯДО, ТОВА Е БЪЛГАРИЯ!

Виж първи снимки от мястото, където падна руският самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6710983

Виж първи снимки от мястото, където падна руският самолетВ района на Москва бяха намерени отломките от самолета Ан-148, който изчезна от радарите след излитането си от летище Домодедово. Фотографии на Ройтерс показаха мястото на сблъсъка. По-късно стана ясно, че няма оцелели в катастрофата със самолета. Следственият комитет на Русия е започнал разследване във връзка с катастрофата на руския самолет

Програмата Interreg България – Сърбия. Има ли eфект за българското малцинство?

http://www.eurochicago.com/2018/02/interreg/

Опасявам се, че Програмата за трансграничното сътрудничество между България и Сърбия и сега ще прескочи българските общини и ще отиде във вътрешността на България и Сърбия. Няма да коментирам защо. Но ако за периода 2007-2013 г., по Програмата са реализирани 154 проекта, от които в Цариброд е реновиран Спортният център, в Бабушница - Центъра за социална работа. в Сурдулица - центъра на града, кметската сграда на Власина и някои други проекти с община Трън, а в Босилеград - нищо, това показва, че не са взети предвид нито целите на програмата, нито нуждите на хората от двете страни на границата. Особено ако се знае, че общините с българско население са най-изостаналите в Сърбия, че става дума за национално малцинство, което десетилетия наред е източник на напрежение между двете държави, и че именно тука трябва да се наблегне. Програмите за трансгранично сътрудничество по принцип трябва да преодоляват тежкото историческо наследство и да създават почва за нормални човешки взаимоотношения между хората от двете страни на границата.

Над Черноморието облачността ще значителна, но ще е без валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=368856

Над Черноморието облачността ще значителна, но ще е без валежи. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са 5-7°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще отслабне до 2-3 бала. През нощта ще е облачно, но валежите постепенно ще спират.

Надзирателите започват мащабна протестна акция

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nadziratelite-zapochvat-mashtabna-protestna-akciia-255582/

Настояват за изравняване на доходите им с тези на служителите в МВР и подобряване на условията им за труд

Йотова: Държавата е в огромен дълг пред българските села

https://www.24chasa.bg/novini/article/6710974

Йотова: Държавата е в огромен дълг пред българските села „Държавата, институциите, политиците са в огромен дълг пред селата. Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика и тогава ще се върнат младите хора.“ Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с кмета на Гоце Делчев Владимир Москов и кмета на село Делчево Иван Панайотов заряза

Кои 11 града може да останат без вода

http://clubz.bg/64082-koi_11_grada_moje_da_ostanat_bez_voda

Южноафриканският град Кейптаун е изправен пред приближаваща катастрофа, когато през април остане напълно без вода. Той е краен случай, но едва ли изолиран.

Недостатъчният воден ресурс се превръща във все по-голям проблем по цял свят. Въпреки че 70 на сто от повърхността на Земята е покрита с вода, само 3 на сто от нея е подходяща за пиене. Близо 1 млрд. души нямат достъп до вода, а още 2,7 млрд. ползват ограничени водни ресурси и имат режим поне един месец в годината. Проучване от 2014 г. за 500-те най-големи градове в света стигна до извода, че всеки четвърти от мегаполисите е във "воден стрес". Според ООН търсенето на питейна вода ще надхвърли предлагането с 40 на сто към 2030 г. заради климатичните промени, човешките действия и ръста на населението.

Така че не е изненада, че Кейптаун е само върхът на айсберга. Ето класация на Би Би си на още 11 града, които са сред застрашените от безводие.

1. Сау Пауло

Финансовата столица на Бразилия е един от 10-те най-гъстонаселени градове в света. Той имаше подобни на проблемите на Кейптаун през 2015 г., когато главният воден резервоар остана 4% пълен. В пика на кризата градът с 21,7 млн. население имаше по-малко от 20 дни осигурена вода и полицията трябваше да ескортира камиони с вода. Смята се, че основната причина е сушата в южната част на Бразилия, която продължи между 2014 и 2017 г. Но мисия на ООН в града беше критична към заключенията на бразилските власти. Оттам изтъкнаха "липсата на правилно планиране и инвестиции". Водната криза беше обявена за приключила през 2016 г., но през януари 2017 г. отново имаше рязко намаляване на водата в основния резервоар.

2. Бангалор

Местните власти в южноиндийския град са притеснени от бума на ново строителство след като Бангалор стана технологичен хъб. Те се опитват да регулират ВиК системата на града.

За да се влошат още повече нещата, остарелите тръби се нуждаят от спешна смяна, сочи доклад от националното правителство. В него се посочва, че градът губи над половината от питейната вода заради лошото качество на водопреносната система.

Подобно на Китай, и Индия се бори със замърсяването на водата. 85 на сто от водата в езерата около града може да се използва само за напояване и за индустриални цели. Нито едно езеро няма вода, която да става за пиене или къпане.

3. Пекин

В Китай живеят близо 20 на сто от хората в света, но има само 7 на сто от запасите с питейна вода на Земята. Изследване на Колумбийския университет показва, че водните резерви на страната са намалели с 13% между 2000 и 2009 г.

Освен това го има и проблема със замърсяването. Официални данни от 2015 г. показват, че 40 на от повърхностните води на Пекин са замърсени в такава степен, че не могат да се използват дори за земеделски или индустриални цели.

    Китайските власти се опитаха да се справят с проблема като създадоха различни проекти. Те въведоха и обучителни програми, както и налагат тежки глоби за големите индустриални замърсители.

    4. Кайро

    Някога основен фактор при създаването на една от големите древни цивилизации, днес Нил има големи затруднения. Оттам идват 97 на сто от египетската вода, но в нея се изхвърлят и нарастващи количества земеделски и битови боклуци.

    Според Световната здравна организация данните показват, че Египет е на челните места сред страните с нисък среден доход по брой на смъртните случаи, свързани с отравяне на вода. ООН прогнозира, че към 2025 г. страната ще страда от голям недостиг на вода.

    5. Джакарта

    Подобно на много други крайбрежни градове индонезийската столица е изправена пред заплахата от надигащото се морско равнище.

    Но в Джакарта ситуацията се влошава от директната човешка намеса. По-малко от половината от жителите на 10-милионния град има достъп до вода от мрежата, затова има засилено копаене на кладенци. Това води до пресушаване на подводните водни запаси. В резултат около 40 на сто от Джакарта сега е под морското равнище, според оценките на Световната банка. 

    6. Москва

    Една четвърт от световните запаси от прясна вода са в Русия, но страната е налегната от проблеми със замърсяването, в резултат на тежката индустриализация от съветската епоха. Тази ситуация е особено притеснителна за Москва, където водният резерв е 70 на сто зависим от повърхностните води. Официалните регулаторни институции признават, че между 35 и 60 на сто от резервите с питейна вода в Русия не покриват санитарните стандарти.

    7. Истанбул

    Според официални турски данни страната вече е на практика в ситуация на воден стрес след като през 2016 г. на човек вече се падат под 1700 куб. м вода.

    Местни експерти предупредиха, че ситуацията може да се влоши до недостиг на вода през 2030 г. През последните години гъсто населеният Истанбул, в който живеят 14 млн. души, започна да има водни режими през по-сухите месеци от годината.

    8. Мексико сити

    Водните режими не са нищо ново за 21-милионната мексиканска столица.

    Всеки пети има вода само няколко часа на седмица, а 20 на сто имат течаща вода само през част от деня. Градът донася около 40 на сто от отдалечени водни източници, но няма система за преработване на загубената вода. Водните загуби заради проблеми в тръбите се оценяват също на около 40 на сто.

    9. Лондон

    Да, от всички големи градове в света, едва ли първото име, което ще ви хрумне на място, застрашено от безводие, ще е Лондон. Но реалността е доста различна. Със средни валежи от около 600 мм (по-малко от средното количество в Париж и само половината от валежите в Ню Йорк) Лондон получава 80 на сто от водата си от реки като Темза.

    Вероятно към 2025 г. британската столица ще има проблеми с набавянето на вода, а към 2040 г. я чакат тежки водни режими.

    10. Токио

    Японската столица се радва на равнище на валежи почти като това в Сиатъл на западния бряг на САЩ, а американският град е известен с дъждовете си. Проблемът с Токио е, че валежите са само през четири месеца от годината.

    Затова водата трябва да бъде събирана, като дъждовен сезон, който е по-сух от обикновеното, може да предизвика суша. Поне 750 частни и обществени сгради в Токио имат системи за събиране на дъждовна вода и нейната употреба.

    Многомилионният град има система за вода, която разчита 70 на сто на повърхностните води като реки, езера и топящи се снегове. Нови подобрения във ВиК мрежата целят да намалят течовете до 3 на сто в близко бъдеще.

    11. Маями

    Американският щат Флорида е сред петте в САЩ, където падат най-много валежи. И въпреки това в най-прочутия град на щата - Маями, се очертава водна криза. Проект от началото на 20 век да се изсушат близките блата се оказа с непредвиден резултат - водата от Атлантическия океан замърси водохранилището Бискейн, което беше главният източник на прясна вода. Въпреки че проблемът беше отстранен през 30-те години на 20 век, морска вода все така прониква дори и през преградите, направени през последните десетилетия.

    Външно: Няма данни за пострадали българи в разбилия се самолет

    https://frognews.bg/novini/vanshno-niama-informatsiia-postradali-balgari-pri-intsidenta-razbiliia-samolet.html

    До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидента с разбил се пътнически самолет в Подмосковието, съобщиха от МВнР.

    Коментар №3 на седмицата: Когато червеният стол пари

    https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6710904

    Коментар №3 на седмицата: Когато червеният стол париДа си лидер на БСП, е тежко  - вътрешната война е на няколко фронта 125 години история биха тежали на раменете на всеки политически лидер. Но да си начело на БСП е трудна задача не заради миналото, а заради фронтовете в настоящето, които заелият този пост неминуемо си отваря - с нови и бивши величия, идейни стожери и олигарси,

    Провал за българските биатлонисти в първия старт на Олимпиадата

    http://www.cross.bg/strelbata-proval-biatlonisti-1567581.html

    /КРОСС/ Провал претърпяха българските биатлонисти в първия си старт на Олимпийските игри в Пьонгчанг. В спринта на 10 км най-добре се представи Красимир Анев, който завърши на 37-о място след 2 грешки в стрелбата. Владимир Илиев финишира едва 54-ти, след като направи 4 пропуска, всичките при стрелбата от право положение, Антон Синапов е 56-и, а Димитър Герджиков е -81-ви. Шампион стана германецът Арнд Пайфер (на снимката), който стреля без грешка и измина трасето за 23:38.8 минути.Голямата изненада бе сребърният медал на чеха Михал Кръчмар, а бронзовото отличие отиде за италианеца Доминик Виндиш.

    Само в "24 часа": Мине ли Истанбулската конвенция, падаме, призна Каракачанов

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6710972

    Само в "24 часа": Мине ли Истанбулската конвенция, падаме, призна Каракачанов"Общественото недоволство е толкова голямо, че обществото няма да издържи. Така че г-н Сидеров е прав - кабинетът ще падне, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция." Това заяви пред "24 часа" вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод предупреждението, което отправи по-рано днес по БНТ председателят на "Атака" и на

    Намериха отломки от разбилия се самолет, всички на борда са загинали

    https://frognews.bg/novini/nameriha-otlomki-razbiliia-samolet-vsichki-borda-zaginali.html

    Намерени бяха отломките от самолета Ан-148 на руската авиокомпания ”Саратов”, който изчезна от радарите 10 минути след излитането от летище Домодедово в Москва, предаде ТАСС, като се позова на източник от руските службите за управление на извънредните ситуации.

    София и Русе дишат най-мръсния въздух 

    http://dnes.dir.bg/news/sofia-ruse-mrasen-vasduh-26872644

    София и Русе са българските градове с най-мръсен въздух по показател фини прахови частици.

    Kaĸ влaдeeнeтo нa пoвeчe eзици мoжe дa cтимyлиpa иĸoнoмиĸaтa?

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368853

    Bлaдeeнeтo нa чyжд eзиĸ нe e caмo в плюc зa нaмиpaнeтo нa paбoтa. Πoглeднaтo в пo-глoбaлeн мaщaб тo би мoглo дa дoнece знaчитeлни пoзитиви зa иĸoнoмиĸaтa нa дaдeнa cтpaнa. Cпopeд eĸcпepти дъpжaвитe, ĸъдeтo aĸтивнo ce гoвopят няĸoлĸo eзиĸa, мoгaт дa ce пoxвaлят c peдицa пoлoжитeлни cтpaни, ĸaтo пo-ycпeшeн изнoc и пo-ĸoнĸypeнтнa paбoтнa cилa.

    Павел Ангелов завърши 37-и в спускането с шейни

    https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/11/3127849_pavel_angelov_zavurshi_37-i_v_spuskaneto_s_sheini/?ref=rss


    Българският представител в състезанието по спускане с шейни Павел Ангелов завърши на 37-о място в дебюта си на олимпийски игри. Той не успя да подобри представянето си от първия ден, когато се проведоха първите два манша на олимпийския улей, а в неделния ден дори падна.<br /><br />Ангелов завърши 39-и, предпоследен, след като на последния завой изгуби контрол, удари се и не финишира на своята шейна. Времето му беше 50.094 секунди, а общият му резултат от първите три манша е 2:31.112...

    Над 64% от македонците подкрепят членство в ЕС, 66% искат в НАТО

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6710967

    Над 64% от македонците подкрепят членство в ЕС, 66% искат в НАТОНад 64 на сто от македонските граждани подкрепят присъединяването на Република Македония към ЕС, а 66 процента искат членство в НАТО, сочи проучване на Института за политически проучвания-Скопие, чиито резултати цитира агенция МИА, съобщава БТА. Осемнадесет процента от анкетираните са против присъединяване към ЕС, а 17,

    Тереза Мей ще произнесе важни речи за Brexit

    https://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-shte-proiznese-vajni-rechi-za-brexit-255581/

    Британският премиер ще даде по-ясна представа за пътя на страната за излизане от ЕС

    Хотел "Риц" в Рияд отново приема гости, след като три месеца беше луксозен затвор

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/11/3127846_hotel_ric_v_riiad_otnovo_priema_gosti_sled_kato_tri/?ref=rss


    Хотел "Риц-Карлтън" в Рияд отново отвори за посетители, след като три месеца бе превърнат в луксозен затвор за десетки принцове, бизнесмени и държавни служители, задържани при акция срещу корупцията в страната, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />От днес хотелът приема резервации, като цените за нощувка започват от 665 долара на нощ.<br /><br />Десетки високопоставени саудитци бяха задържани от началото на ноември по обвинения в...

    Само във Фрог: МВР моли Бат Сали да помогне за разрешаване на напрежението в Ихтиман

    https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-mvr-moli-bat-sali-pomogne-naprejenieto-ihtiman.html

    МВР се обърна за помощ към бившия депутат от ДПС Александър Методиев-Бат Сали, да потуши напрежението в ромската махала в Ихтиман. Това разкриха пред Фрог нюз източници от вътрешното ведомство.

    Външно: Нямаме информация за българи на борда на падналия самолет в Русия

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6710935

    Външно: Нямаме информация за българи на борда на падналия самолет в РусияДо момента няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидент с разбил се пътнически самолет в Подмосковието. По-рано днес пътнически самолет на Саратовските авиолинии се разби в Подмосковието със 71 души на борда - 65 пътници и 6 души екипаж. Самолетът Ан-148, изпълняващ полет от летище Домодедово (Москва) за град Орск,

    Лично Путин призова Нетаняху за по-малко напрежение на границата между Израел и Сирия

    http://www.cross.bg/siriya-lichno-naprezhenieto-1567579.html

    /КРОСС/ Русия отново настоя за намаляване на напрежението в Сирия след вчерашната серия въздушни удари на израелските военновъздушни сили срещу предполагаеми позиции на Иран. Лично президентът Владимир Путин проведе телефонен разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. „Руската призова за избягването на ходове, които биха могли да доведат до нова опасно противопоставяне в региона", написаха от пресслужбата на Кремъл. Още вчера руското Министерство на външните работи излезе с позиция, че всички засегнати страни трябва да предприемат стъпки за сваляне на напрежението и недвусмислено намекна, че Москва ще направи всичко необходимо, за да не бъдат поставяни в опасност руските военни в Сирия.

    Няма информация за пострадали българи при трагичния инцидент със самолет в Подмосковието

    //dariknews.bg/novini/sviat/niama-informaciia-za-postradali-bylgari-pri-tragichniia-incident-sys-samolet-v-podmoskovieto-2077963

    До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидента с разбил се пътнически самолет в Подмосковието, съобщиха от МВнР.
     
    По-рано днес пътнически самолет на Саратовските авиолинии се разб

    Протест ще иска оставката на Кошлуков заради средния пръст в ефир

    https://offnews.bg//medii/protest-shte-iska-ostavkata-na-koshlukov-zaradi-srednia-prast-v-efir-674661.html

    Показването на среден пръст в ефир от страна на програмния директор на БНТ Емил Кошлуков предизвика нова вълна недоволство към него и във Фейсбук се организира протест с искане за оставката му.

    Протестът ще бъде днес пред сградата на БНТ от 18:30 часа.

    "Политиката в България е на границата на пълното морално падение. Нямаме нужда от това обществената телевизия БНТ да бъде активен участник в процеса на пропадането! С действията си през последния месец Емил Кошлуков доказа, че няма нито професионализма, нито морала да заема поста програмен директор на БНТ", пишат недоволните във Фейсбук страницата на протеста.

    Поводът за недоволството е показаният среден пръст в ефира на обществената телевизия в предаването на Кошлуков "Още от деня". Темата са протестите за Пирин и новият план за управление, а гости бившият еко министър Нона Нона Караджова и членът на "Зелените" Борислав Сандов.

    Програмният директор на БНТ започна разговора в предаването си с видео от новинарски репортаж на телевизията от протеста пред сградата на БНТ. Предупреди, че не е подходящ за деца, заради нецензурните думи и кадри. Причината - един от участниците в протеста държи листовка с неприличен знак – изобразена ръка със специфичната конфигурация на пръсти. Чуват се и нецензурни призиви.

    По този повод Кошлуков прочете декларация на журналистите от "По света и унас", които протестират срещу отношението, което са получили от участници в протеста.

    В края на разговора Кошлуков свива пръсти, за да покаже жеста и се обръща се към Сандов с думите: "А този знак ще го има ли...". Природозащитникът му отговаря, че не носи отговорност за действията на неидентифицирани участници. Обяснява, че той не е правил този жест и допуска, че става дума за провокация.

    Грандът Интер ще проведе академия по футбол край Варна

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368862

    Техническият директор на италианския футболен клуб Интер Милано Марко Монти, който бе на специална визита в България, официално обяви предстоящия първи камп на „нерадзурите“ у нас – от 10 до 15 юли в гр. Бяла, обл. Варна, научи Moreto.

    Няма загинали българи при инцидента с разбилия се самолет в Русия (обновена)

    https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/11/3127847_niama_zaginali_bulgari_pri_incidenta_s_razbiliia_se/?ref=rss


    Министерството на външните работи обяви, че няма загинали българи при инцидента с разбилия се пътнически самолет в Русия. Всички 71 пътници на борда са мъртви след падането на машината.<br /><br />Самолет на Саратовските авиолинии се разби на около 100 км от Москва. На него е имало 71 души - 65 пътници и 6 души екипаж. Самолетът Ан-148 е изпълнявал полет от летище "Домодедово" в Москва за град Орск.<br /><br />Президентът Румен Радев пък изпрати...

    Външното министерство няма данни за пострадали българи при инцидента с разбилия се самолет в Русия

    https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/11/3127847_vunshnoto_ministerstvo_niama_danni_za_postradali/?ref=rss


    Министерството на външните работи обяви, че към момента няма данни за пострадали българи при инцидента с разбилия се пътнически самолет в Русия. Все още не се знае дали всички 71 пътници на борда са загинали.<br /><br />Самолет на Саратовските авиолинии се разби на около 100 км от Москва. На него е имало 71 души - 65 пътници и 6 души екипаж. Самолетът Ан-148 е изпълнявал полет от летище "Домодедово" в Москва за град Орск.<br /><br />Към този момент няма...

    Григор Димитров: Винаги изисквам повече от себе си, но понякога това е опасно

    https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/11/3127844_grigor_dimitrov_vinagi_iziskvam_poveche_ot_sebe_si_no/?ref=rss


    <br />Григор Димитров е почти напълно възстановен от контузията си в рамото, която го извади от турнира в София. Българският тенисист призна, че се чувства много по-добре и преди началото на надпреварата в Ротердам от сериите АТП 500, обяви своите очаквания.<br /><br />"Рамото ми е доста по-добре. Имах възможност да се възстановя и да тренирам добре в последните няколко дни. Харесвам Ротердам, защото това е първият турнир, в който играх, когато влязох в световния...

    Хеликоптер е блъснал самолета в небето над Москва

    http://dnes.dir.bg/news.php?id=26872601

    Недалеч от мястото, където бяха открити отломките на падналия руски Ан-148, са намерени и парчета от хеликоптер.

    МВнР: Няма данни в разбилия се руски самолет да е имало българи

    https://www.actualno.com/society/mvnr-njama-danni-v-razbilija-se-ruski-samolet-da-e-imalo-bylgari-news_659190.html

    До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидент с разбил се пътнически самолет в Подмосковието, съобщиха от Външно министерство. По-рано днес пътнически самолет на Саратовските авиолинии се разби в Подмосковието със 71 души на борда - 65 пътници и 6 души екипаж. Самолетът Ан-148, изпълняващ полет от летище Домодедово (Москва) за град Орск, след излитане е изчезнал от радарите. Към този момент няма български граждани, които да са търсили съдействие от българск

    Необвързаните жени са по-щастливи от самотните мъже

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6710909

    Необвързаните жени са по-щастливи от самотните мъжеПразникът на влюбените Свети Валентин наближава. Най-романтичният ден в годината със сигурност не е по сърце на необвързаните хора. Резултатите от ново проучване обаче показват, че жените по-добре понасят липсата на партньор, за разлика от мъжете, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА. Според всеобщото схващане за дамите е по-стресиращо да са

    МВнР: Няма данни да е имало българи на разбилия се самолет в Русия

    http://www.cross.bg/grazhdani-informatziya-samolet-1567578.html

    /КРОСС/ До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидент с разбил се пътнически самолет в Подмосковието, съобщават от пресслужбата на Министерството на външните работи. По-рано днес пътнически самолет на Саратовските авиолинии се разби в Подмосковието със 71 души на борда - 65 пътници и 6 души екипаж. Самолетът Ан-148, изпълняващ полет от летище "Домодедово" (Москва) за град Орск, след излитане е изчезнал от радарите. Към този момент няма български граждани, които да са търсили съдействие от българските дипломатически мисии. Посолството в Москва следи развитието на ситуацията и е поискало информация за пътниците на борда. Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон на посолството на Република България в Москва +7 495 234 0226, както и на денонощния телефон за съдействие на български граждани в чужбина на дирекция „Ситуационен центъ‪р" ‪+359-2-948-2404; +359-2-971-3856  

    В САЩ разследват сделка между Тръмп и Риболовлев

    http://dnes.dir.bg/news/donald-tramp-dmitriy-ribolovlev-imenie-palm-biych-26872558

    Сенатор Рон Вайден от Демократическата партия е поискал Министерството на финансите да провери сделка между Тръмп и Дмитрий Риболовлев.

    Вицепрезидентът призова за политики срещу селското обезлюдяване

    http://www.mediapool.bg/vitseprezidentat-prizova-za-politiki-sreshtu-selskoto-obezlyudyavane-news275401.html

    Почти всеки месец се затваря по едно българско село, институциите са в огромен дълг към живеещите в малките общини. Трябва да се приеме национална политика срещу обезлюдяването на малките населени места и да се създадат стимули за връщането на младите хора там, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в неделя по време на традиционния празник на виното в местността "Баира" край село Дичево. Тя припомни изнесените преди дни данни на Евростат, според което 75 процента от българите живеят в градовете, докато преди 65 години 80 на сто от населението е обитавало селата. В същото време една четвърт от жилищата в градовете са необитавани. "Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване. Зад тази купешка дума и това понятие стоят много тежки и тревожни показатели. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села", каза Илияна Йотова. Според нея "държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията". "Тогава ще се върнат и младите хора. Данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства, т.е. облекчен режим при кандидатстване по проектите, възможността по-малките общини да не остават в зависимост от големите градове, а напротив - да бъдат достатъчно самостоятелни", добива вицепрезидентът. Тя отбеляза още, че тази година е решаваща за предприемането на подобни политики от страна на правителството, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години. "За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът "Юнкер" е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини", посочи Илияна Йотова. На традиционния ритуал по зарязване на лозята присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, народният представител Богдан Боцев, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Йотова каза, че е очарована от природата, която вижда и прогнозира добър берекет. "Не сме най-известния лозов край, но пък се произвежда много хубаво грозде и вино", допълни кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

    Панорама на филмите по Радичков от 20 февруари до 6 март в София (програма)

    https://offnews.bg//kultura/panorama-na-filmite-po-radichkov-ot-20-fevruari-do-6-mart-v-sofia-pro-674659.html

    Между 20 февруари и 6 март почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност да се срещнат с всички пълнометражни филми, създадени по историите на неповторимия български писател в столичните салони на Одеон и Дом на киното.

    Съпътстващ елемент към програмата ще е изложбата „Неосветените дворове“ със снимки от пътуването на Йордан Радичков до Сибир в Дом на киното от 20 до 28 февруари. Като специална изненада всички посетители на Дом на киното ще имат възможност да намерят преиздадените заглавия на Йордан Радичков с намаление от 20 процента от 20 до 28 февруари между 17:30 и 20:30 часа.

    Заедно с това посетителите на кинпанорамата в Одеон ще могат да намерят изготвената от Българска национална филмотека изложба със снимки от филмите. Тя ще бъде разположена на територията на филмотечното кино.

    Всички прожекции в кино Одеон ще започват в 17:00 часа и ще са с вход свободен. В Дом на киното билетите ще са на цена от 5 лева.

    Одеон:

    - 21. 02. – Горещо пладне – 1965, реж. Зако Хеския, сценарист Йордан Радичков + Опашката – 1963 – реж. Доньо Донев, сценарист Йордан Радичков;

    - 26. 02. – Привързаният балон – 1967 – реж. Бинка Желязкова, сценарист Йордан Радичков + Айде да бичиме пънове – 1965, 2’;

    - 28. 02. – Последно лято – 1974 – реж. Христо Христов, сценарист Йордан Радичов + Есен – 1967 – реж. Петър Донев, сценарист Йордан Радичков 22’;

    - 01. 03. – Барутен буквар – 1977 – реж. и сцен. Тодор Динов + Хляб – 1972 – реж. и сцен. Наум Шопов, 43’;

    - 05. 03. – Всички и никой – 1978 – реж. Крикор Азарян, сценарист Йордан Радичов + Ако цветовете бяха сиви – 1969 – реж. Роман Мейцов, сценарист Йордан Радичков 6’;

    - 06. 03. – Веществено доказателство – 1990 – реж. и сцен. Борислав Пунчев, 88 мин. + Суматоха – 1987 – реж. и сцен. Иван Танкушев, 13’.

    Дом на киното:

    - 20.02 Черказки хроники – 19 ч – реж. Димитър Петков;

    - 22. 02. 45 градуса по Азарян - 19 ч – реж. Лилия Абаджиева;

    - 25.02 Козелът – 17 ч. – реж. Георги Дюлгеров, сцен. Кристин Димитрова;

    - 27.02 Това име го забравете – 19 ч. реж. Боян Папазов, сцен. Румянка Емануилиду, Боян Папазов.

    Наред с пълнометражните филми по творчеството на Радичков, посетителите ще могат да видят и късометражните заглавия, сред които се откроява единственият опит на Наум Шопов като кинорежисьор, базиран на текста „Хляб“ от книгата „Барутен буквар“.

    Заедно с безплатните прожекции в кино Одеон, за любителите на киното ще бъдат на разположение и няколко документални филма с вход от 5 лева, посветени на Радичков и приближени, важни за творческия му път културни дейци. Това са документалните филми „Черказки хроники“ за Радичков, „Това име го забравете“ за театралния режисьор Юлия Огнянова и „45 градуса по Азарян“ за Крикор Азарян.

    Пътят на Радичков в екранните изкуства е обвързан с редица от най-големите имена в историята на българските кино и театър. Още първият филм със сценарист Йордан Радичков – „Горещо пладне“,попада в селекцията на най-престижния кинофестивал в Кан през 1965 година. Историята за един закъснял влак и неговото издирване се превръща в едно от класическите заглавия на българското кино. Този момент бележи началото и на дългогодишнотоприятелството на Радичков със знаменития Григор Вачков.

    Година след гостуването на българската лента във Франция, през 1966 г., се появява предизвикалият множество противоречия игрален филм „Привързаният балон“. Веднага след премиерата си лентата е спряна от неофициалните органи на цензурата на социалистическа България и вижда бял свят едва след 1989 година. Филмът на Бинка Желязкова прави толкова силно впечатление, че е забелязан от разпространители от Америка и Канада, които искат да откупят правата за излъчване на лентата. Същите неофициални органи обаче анулират продажбата и филмът остава скрит в архивите задълго.
    В панорамата присъства и първият и последен опит на театралния режисьор Крикор Азарян в киното – лентата по романа на Радичков „Всички и никой“.

    Синопси на филмите:

    1. Горещо пладне - В горещ летен ден три момчета се къпят в реката. Едното от тях заклещва ръката си в каменната зидария на железопътния мост. Много селяни, пътниците от влака, които спират наблизо, и екипажите на танковете, участващи във военни тренировки, се стичат до мястото на произшествието. Хората зарязват всичко, което правят; дори маневрите се спират, за да дойдат на помощ на детето. Трябва да се предприемат бързи действия, тъй като нивото на водата се покачва бързо.

    2. Привързаният балон - През втората световна война един балон се откъсва и се спира над едно планинско село в България. Селяните решават да го свалят със залп. Изпречва им се въоръжена група от другото село. Спорът за притежание на балона се превръща в ръкопашен бой. Намесва се полицията.

    3. Последно лято - Останала самотна, къщата на Ефрейторов е последната в долината.Всички вече са се изселили в града, само той не желае да приеме действителността. - Край неотдавна завирена долина се белее паянтова, но гордо белосана къщата на Иван Ефрейторов. На дъното на язовира е останало неговото село. Жителите му са се изселили в града. Ефрейторов единствен е останал заедно с баща си и сина си. И няма сила, която да го накара да напусне. Връзката на българина с родните корени е здрава, но нищо не може да спре неумолимия ход на времето напред.

    4. Барутен буквар - Полицейските камиони и натрупаните мъртви партизани в селищния площад разбиват спокойствието на едно село. Хората успяват не само да понесат това, но и се превръщат в активни участници в историята. Една армия блокира селото. Арестите и разпитът са често срещани. Партизаните се крият в гората. Един от войниците успява да избяга към тях.

    5. Всички и никой - Действието се развива през 50-те години. Нещо ужасно се е случило в едно тихо селце: убит е човек. За да може объркването да е пълно за младия селски милиционер Иван Мавров, на мястото се събират няколко странни новодошли: ловци на съкровища, билкари, бурна група цигани и луд пчелар, който търси пчелите си.

    6. Веществено доказателство - В с. Мулдава живее кроткият селянин Исай. Въпреки че се демонтира паметникът на Сталин, сталинизмът е жив. Главната грижа на председателя на кооператива е движението на температурата според закачения насред селото термометър, а животновъдният бригадир действа според мъдрите указания на уводните статии на вестника, които по принцип никой не чете. В този свят на абсурда присъства и човешката глупост. Но идва един момент, в който насилието поражда насилие.

    7. Козелът - Докато търсят заровено имане, мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че породилата се помежду им близост е най-голямото възможно съкровище.

    8. Черказки хроники - филмът представя едни от малкото записани разговори с българския автор Йордан Радичков. В срещата си с камерата в края на 90-те години Радичков говори за киното, театъра, литература, традициите и бита в България, както и за религията и народопсихологията на нашия народ.

    9. 45 градуса - През работни моменти от репетиции, разговори с актьорите, противоречия и след скандал изкуството е празник и продължава. Азарян е роден в Пловдив. Фелини е любимият му режисьор. Театърът е любов. Музата е животът.
    От 60 часа записан материал Лилия Абадажиева създава портрет на доайена в български театър.

    10. Това име го забравете - Театралният режисьор Юлия Огнянова (1923–2016) е явление в нашата култура. Нейният бивш съпруг, режисьорът Вили Цанков, който я познаваше като никой друг, пише: "Как не ѝ дойде наум да поиска нещо за страданията си! Как не ѝ дойде наум да поиска нещо за таланта си!... Жалите я, ама ви е малко страх от нея. Мразите я, защото такива хора носят едно неясно обвинение. Обвинение за греховете ни. Уж няма помен от обвинения, а обвинява...
    Иначе е много кротка и можеш да я смачкаш, стига да поискаш". Филмът разказва за биячите, цензурите, клоуните и "децата" на Юлия Огнянова. Нейните "деца" са лицето на българския театър днес.

    Още дъжд и сняг ще има в средата на седмицата

    https://frognews.bg/novini/oshte-dajd-sniag-shte-ima-sredata-sedmitsata.html

    През нощта ще е облачно, но валежите постепенно ще спират. Северозападният вятър ще отслабне. Утре в много райони ще е почти тихо. Облачността ще е значителна, но ще е почти без валежи. Минималните температури ще бъдат между минус 4 и 1 градуса, максималните - между 3 и 8 градуса.

    Всяко четвърто дете в Ирак живее в мизерия заради войната с "Ислямска държава"

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368852

    Всяко четвърто иракско дете живее в мизерия в Ирак заради войната срещу „Ислямска държава" в страната. Това сочи проучване на УНИЦЕФ, цитирано от „Ройтерс". ООН потвърждава 150 нападения срещу образователни институции в Ирак от 2014 г.

    Няма оцелели в катастрофата със самолета Ан-148, паднал в Москва

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6710865

    Няма оцелели в катастрофата със самолета Ан-148, паднал в МоскваНяма оцелели в катастрофата със самолета Ан-148, паднал в района на Москва, съобщава  източник от службите за извънредни ситуации, цитиран от БТА.  В района на Москва са намерени отломките от самолета Ан-148, който изчезна от радарите след излитането си от летище Домодедово.  Следственият комитет на Русия е започнал разследване във връзка с

    Шотландско кафене предлага хипер лютив сладолед

    https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/shotlandsko-kafene-predlaga-hiper-liutiv-sladoled.html

    Шотландското кафене ”Олдуич” предлага убийствено лютив сладолед, който се сервира след предварително попълнена и подписана декларация за рисковете от консумацията, пише в. ”Метро”.

    Турският министър на културата и туризма пристига в София на 12-13 февруари

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6710852

    Турският министър на културата и туризма пристига в София на 12-13 февруариТурският министър на туризма и културата Нуман Куртумлуш ще посети София на 12-13 февруари, бе съобщено от прессекретариата на министъра. Куртулмуш ще участва в среща на високо равнище на министрите на туризма на страните от Европейския съюз на тема: "Туризъм и икономически растеж", организирана от българското председателство на Съвета на ЕС.

    Корнелия Нинова в Сопот: Да пазим обичаите си, да тачим българщината

    http://www.cross.bg/bulgarshtinata-korneliya-ninova-1567577.html

    /КРОСС/ "В града на Вазов ви поздравявам с неговите думи: "Идеалът на земното щастие е в труда, в здравето и в природата". Бъдете здрави, по реколтата от вино личи, че сте трудолюбиви и обичате земята." Това заяви в гр. Сопот лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Днешният празник на виното и любовта е чудесен повод да се съберем заедно хиляди българи, да уважим традицията и да си пожелаем днес ние, а утре децата и внуците ни да пазим обичаите си, да тачим българщината и да бъдем единни", добави още тя.    

    Учени откриха езеро под море

    https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/ucheni-otkriha-ezero-pod-more.html

    Американски учени са открили езеро на дъното на Мексиканския залив, но ако някой влезе в него, ще пострада ужасно, съобщи Сайънс алърт.

    37-о място за Павел Ангелов в състезанието по шейнички

    https://offnews.bg//zimni/37-o-miasto-za-pavel-angelov-v-sastezanieto-po-shejnichki-674660.html

    Родният състезател Павел Ангелов се нареди на 37-о място в олимпийското състезание по шейнички на Игрите в Пьонгчанг.

    Ангелов остана предпоследен 39-и в третия манш с 50.094 секунди, след като на последния завой загуби контрол, удари се в улея и падна, финиширайки по корем.

    Така той завърши с общо време 2:31.112 минути, като в крайното класиране изпревари само Те Ан Лиен (Тайван), Тилен Сирсе (Словения) и Андрий Мандзий (Украйна).

    Титлата ще бъде решена по-късно днес след четвъртия манш, в който карат само най-добрите 20 след първите три спускания.

    Свлачище събори електрически стълб в Неделино

    https://frognews.bg/novini/svlachishte-sabori-elektricheski-stalb-nedelino.html

    Свлачище събори електрически стълб в град Неделино, Смолянска област. Няма пострадали хора. Около 300 домакинства са без ток, съобщи БНР.

    Красимир Анев с най-добро класиране от българите в биатлона

    https://www.actualno.com/moresport/krasimir-anev-s-naj-dobro-klasirane-ot-bylgarite-v-biatlona-news_659188.html

    Красимир Анев стана най-добре класиралият се българин от четиримата ни сънародници, които стартираха на 10 километра спринт в биатлона на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Анев зае 37-мото място от 87 участници, съобщи Sportlive.bg. Състезателят направи по една грешка в двете си стрелби и изостана с 1,30 минути от шампиона. "Все повече започвам да се чувствам като пълнеж. Пълнеж на големите сили, с голямото финансиране. Участваме, за да има кого да побеждават", заяви Краси Анев пр

    Резки промени на времето в следващите дни

    https://www.vesti.bg/bulgaria/rezki-promeni-na-vremeto-v-sledvashtite-dni-6079196

    Над 600 машини почистват републиканските пътища след снеговалежа, започнал снощи

    Корнелия Нинова в Сопот: Да пазим обичаите си, да тачим българщината

    https://www.24chasa.bg/region/article/6710838

    Корнелия Нинова в Сопот: Да пазим обичаите си,  да тачим българщината"В града на Вазов ви поздравявам с неговите думи: "Идеалът на земното щастие е в труда, в здравето и в природата". Бъдете здрави, по реколтата от вино личи, че сте трудолюбиви и обичате земята." Това заяви в гр. Сопот лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Днешният празник на виното и любовта е чудесен повод да се съберем заедно хиляди българи,

    Детски кът - Варна обявява конкурс за съчинение по случай Трети март

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368860

    По случай 140 годишнината от Освобождението на България от Османско Владичество, Детски кът - Варна обявява конкурс за съчинение, научи Moreto.net. Темата на съчинението е: „140 години от Освобождението. Ще помним имената им. Ще славим делата им".

    Пътнически самолет със 71 души на борда се разби край Москва, няма оцелели (ВИДЕО)

    //dariknews.bg/novini/sviat/pytnicheski-samolet-sys-71-dushi-na-borda-se-razbi-kraj-moskva-niama-oceleli-video-2077958

    Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания "Саратов" изчезна от радарите 10 минути след излитането от летище Домодедово в Москва, а малко по-късно стана ясно, че се е разбил

    Самолет със 71 души се разби край Москва

    https://frognews.bg/novini/ruski-samolet-sas-71-dushi-izchezna-radarite-predpolaga-che-razbil.html

    Самолет на Саратовските авиолинии, излетял от московското летище Домодедово, е изчезнал от радарите и се предполага, че се е разбил в района на Москва.

    Актьорът Васил Михайлов се отказа от наградата си "Икар"

    https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/11/3127834_aktyorut_vasil_mihailov_se_otkaza_ot_nagradata_si_ikar/?ref=rss


    Актьорът Васил Михайлов обяви пред БНР, че няма да вземе наградата "Икар", която трябваше да получи на 27 март. Той и Иван Иванов бяха избрани за носители на приза за цялостно творчество.<br /><br />Номинациите за наградата на Съюза на артистите в България бяха обявени в средата на седмицата, а церемонията по раздаването на отличията ще се състои в Народния театър "Иван Вазов".<br /><br />"Това е моят малък протест за всичко онова, което става и...

    За какво помага лимоновата вода?

    https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6710655

    За какво помага лимоновата вода?Ако искате да сте достатъчно хидратирани, а не сте особен фен на обикновената вода без значение дали е от чешмата или от близкия минерален извор, вече има алтернатива и на това. Водата, подправена с лимон, предлага хиляди удобни довода за консумация. Освен че е по-вкусна, е по-здравословна и няма никакви калории.

    Най-сериозната заплаха за националната ни сигурност е простащината

    http://www.cross.bg/prostashko-prostashtinata-vsichki-1567576.html

    /КРОСС/ Отдавна пиша, че главното покушение срещу България и най-сериозната заплаха за националната ни сигурност е простащината. Простащината първо зарази с отровния си вирус културата. Сетне разпространи матастазите си в медиите. След това нахлу в политиката. Накрая погълна живота на обществото ни. Простащината най-напред поведе война срещу интелигентните и свестните, честните и почтените, знаещите и можещите хора. Сетне девалвира образованието и започна да си присвоява бакалавърски и магистърски степени, докторски, доцентски и професорски титли. След това премахна изискванията и стандартите за компетентност, експертна пригодност, знание и професионализъм в подбора на кадрите. Накрая даде път на невъзпитаните, простите, прочелите по една книга най-много, говорещите на диалект, използващите примитивен език и арогантен изказ. И като извърши това коварно, подло, гадно и мръсно дело, простащината, започна бавно и систематично да превзема властта на всички нива и във всички сфери. Така ние изпаднахме, както много пъти съм писал, под просташко робство, просташко владичество или просташко присъствие - както искате го наречете. Важното е, че това, което изберете, ще бъде другото име на днешната ни реалност. Източник: Фейсбук - Николай Слатински

    Макрон се кани да реорганизира исляма във Франция

    https://frognews.bg/svqt/makron-kani-reorganizira-isliama-vav-frantsiia.html

    Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска да реорганизира исляма във Франция за по-добро интегриране на вероизповеданието, за борба срещу фундаментализма и за запазването на „националната кохезия“, предава Politico и Фокус.

    Олимпийски сеч в биатлона, паднаха фаворитите и българите, германец №1

    https://www.24chasa.bg/sport/article/6710794

    Олимпийски сеч в биатлона, паднаха фаворитите и българите, германец №1Биатлонът стана като футбола. Много се перчат, но накрая германците печелят. Арнд Пфайфер донесе втората титла от две дисциплини на олимпиадата, като до момента имаше само един сребърен медал на щафета. 30-годишният биатлонист е само с 8 победи за световната купа и една титла на планетата отпреди 7 години.

    Касапница в мол в Пекин: Нападетeл с нож уби жена и рани 12 души

    https://frognews.bg/novini/edna-jena-ubita-12-raneni-pri-napadenieto-noj-mol-pekin.html

    Една жена бе убита и 12 души бяха ранени днес, след като мъж нападна с нож посетители на търговски център в пекинския район Сидан, съобщи Ройтерс, цитирайки полицията. Нападателят бе задържан.

    Пътнически самолет, излетял от московско летище, е изчезнал от радарите

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6710790

    Пътнически самолет, излетял от московско летище, е изчезнал от радаритеПътнически самолет Ан-148, излетял от московското летище Домодедово, е изчезнал от радарите малко след излитането. Предполага се, че е паднал в Раменския район в Подмосковието, предаде ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации. В самолета е имало 65 пътници и екипаж. Машината е била на авиокомпания Саратов.

    Почина композиторът Йохан Йохансон

    https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-kompozitorat-iohan-iohanson.html

    Йохан Йохансон, исландският композитор на филмова музика, известен с умелото съчетаване на класически звук със съвременна електроника, е починал на 48-годишна възраст, съобщава БТА, цитирайки световните агенции, позовавайки се на мениджъра му.

    Пътнически самолет се разби край Москва

    http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/W0MkvZsoTSc/

    Пътнически самолет Ан-148 на „Саратовски авиолинии” падна след излитането си от летище “Домодедово” край Москва към Орск. Отломките на машината са открити в поле в Раменска област, в Подмосковието.

    По предварителна информация на самолета са се качили общо 71 души – 65 пътници и 6-има екипаж. Няма данни за оцелели. До момента няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидента с разбилия се пътнически самолет , съобщават от пресслужбата на Министерството на външните работи.

    Очевидци разказват, че преди падането си самолетът е горял. Следственият комитет на Русия вече е започнал разследване, като властите предполагат, че причината за падането му е неспазване на изискванията на безопасност за въздушния транспорт. Основните версии за катастрофата са 3: технически проблем, рязко влошаване на времето или пилотска грешка. Експерти обаче са на мнение, че метеорологичните условия не са били рискови, въпреки че по-рано днес бяха отменени над 30 полета от различните московски летища.

    Разбилата се машината Ан-148 е била произведена преди 7 години, а “Саратовски авиолинии” я купили преди година, предава Кросс.

    Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, след като авиокатастрофа отне живота на десетки хора в Подмосковието.

    „С огромно съжаление научавам новината за тежката катастрофа на руския пътнически самолет край град Москва, в резултат на която са загинали пътниците и екипажът му”, пише държавният глава в своя адрес.

    Румен Радев изрази най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в трагичния инцидент.

    Делян Добрев: Истанбулската конвенция вкарва норми за толерантност

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368850

    Истанбулската конвенция е документ, който вкарва норми за толерантност. Аз нямам особени притеснения. Това заяви депутатът Делян Добрев от ГЕРБ. Припомняме, преди дни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд питане дали конвенцията противоречи на основния закон.

    Управляващите искат двойно увеличение на чуждестранните работници от държави извън ЕС

    http://www.cross.bg/rabotnitzi-protzenta-spetzialisti-1567573.html

    /КРОСС/ Да бъде разрешено наемането на повече работници от страни извън Европейския съюз предвиждат законови промени, внесени от депутати от управляващата коалиция, съобщава БНР. С промените процентът на чуждестранните работници от всички наети в дадена фирма се увеличава от 10 на 20 на сто. Според вносителите действащото в момента ограничение за заеетост на работници от трети държави и до 10 процента от средно списъчния състав на дадено българско предприятие е морално остаряло и неефективно - заради това ограничението се удвоява от 10 на 20 процента. В същото време при големия глад за кадри с определена квалификация се отчитат спецификите на малките и средните предприятия и за тях ограничението за наемане на чужденци се вдига на 35 процента. Предвижда се отпадане на така наречения "пазарен тест" за издаване на синята карта за специалисти, както и отпада списъка с професии, по които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Така ще се облекчи и достъпът на чужденци с висше образование до българския пазар на труда. Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност вече мина на първо четене. Последните предложения за промени в него са внесени малко преди изтичането на крайния срок в петък  

    Варицела плъзна в Пловдив

    https://frognews.bg/novini/varitsela-plazna-plovdiv.html

    Засилено увеличение в броя на болните от варицела се отчита в Пловдивска област. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция в града. От 91 през миналата, случаите са достигнали до 151 през последната седмица. 61 от тях са на територията на град Пловдив, предаде БНТ.

    Пътнически самолет със 71 души на борда разби край Москва

    https://offnews.bg//sviat/patnicheski-samolet-sas-71-dushi-na-borda-razbi-kraj-moskva-674658.html

    Руски пътнически самолет Ан-148 със 71 души на борда се е разбил край Москва, съобщават руски медии.

    Самолетът е излетял от руската столица и малко след това е изчезнал от радарите.

    На борда е имало 65 пасажери и шестчленен екипаж. Според очевидци няма оцелели, официалната информация все още е оскъдна.

    Източник от извънредните служби в Подмосковието съобщи пред РИА Новости, че изчезналият от радарите пътнически самолет Ан-148 е открит в поле в Раменски район край руската столица, пише "Фокус".

    Самолетът е пътувал за Орск - град край руско-казахстанската граница.

    Скрийншот от Flightradar с динамиката на полета

    От Външно министерство съобщиха, че към момента няма информация за пострадали българи при инцидента. 

    Очаквайте подробности! 

    Пътнически самолет се разби край Москва

    https://offnews.bg//sviat/patnicheski-samolet-se-razbi-kraj-moskva-674658.html

    Руски пътнически самолет Ан-148 със 71 души на борда се е разбил край Москва, съобщават руски медии.

    Самолетът е излетял от руската столица и малко след това е изчезнал от радарите.

    На борда е имало 65 пасажери и шестчленен екипаж. Според очевидци няма оцелели, официалната информация все още е оскъдна.

    Източник от извънредните служби в Подмосковието съобщи пред РИА Новости, че изчезналият от радарите пътнически самолет Ан-148 е открит в поле в Раменски район край руската столица, пише "Фокус".

    Самолетът е пътувал за Орск - град край руско-казахстанската граница.

    Скрийншот от Flightradar с динамиката на полета

    Очаквайте подробности!

    Илияна Йотова: Нужна е радикална промяна в държавната политика към малките общини

    https://frognews.bg/novini/iliiana-iotova-nujna-radikalna-promiana-darjavnata-politika-kam-malkite-obshtini.html

    Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за радикална промяна в държавната политика към малките общини. Всеки месец си отива по едно българско село, заяви Йотова в село Делчево, където участва в ритуал по зарязване на лозята, предаде БНР.

    Руски самолет със 71 души се разби край Москва

    https://www.vesti.bg/sviat/ruski-samolet-sys-71-dushi-se-razbi-kraj-moskva-6079197

    На борда на машината на Саратовските авиолинии е имало 65 пътници и 6 членен екипаж

    Мъжете приключват с романтиката шест месеца след началото на връзката

    https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6710779

    Мъжете приключват с романтиката шест месеца след началото на връзкатаРомантиката престава да бъде "на дневен ред" за мъжете на шестия месец след началото на връзката, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от допитване, направено във Великобритания. Анкетата по поръчка на Фотобокс е обхванала 1500 жени в дългосрочни връзки, които е трябвало да отговарят на въпроси за романтичните нагласи на

    Пътнически самолет със 71 души се разби в Подмосковието

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/11/3127829_putnicheski_samolet_sus_71_dushi_se_razbi_v/?ref=rss


    Пътнически самолет със 71 души на борда се разбил в района на Подмосковието, съобщиха "Интерфакс", РИА "Новости" и телевизия RT.<br /><br />Със самолета Ан-148 са пътували 65 пътници и шестима членове на екипажа, пише "Интерфакс". ТАСС съобщава, че източници на Министерството на извънредните ситуации проверяват информацията, след като самолетът е изчезнал от радара.<br /><br />Връзката със самолета на практика е изгубена минути след като той...

    Самолетна катастрофа край Москва взе 71 жертви

    http://www.mediapool.bg/samoletna-katastrofa-krai-moskva-vze-71-zhertvi-news275400.html

    Руски пътнически самолет със 71 души на борда се разби край село Аргуново в подмосковския Раменски район в неделя следобед. Открити са отломките на машината Ан-148, както и една от черните й кутии. Няма оцелели сред 65-те пасажери и шестимата членове на екипажа, предадоха руските агенции. От българското външно министрество заявиха,че засега няма информация за наши сънародници на борда на злополучния полет. Почти всички от пътниците са били жители на Оренбургска област, където в понеделник - 12 февруари, е обявен ден за траур. Сред загиналите са дете на 5 години и двама тийнейджъри - на 13 и 17 години, съобщиха от местната администрация. Машината е изчезнала от радарите на московското летище Домодедово в 14.45 часа местно време,две минути след като излетяла за град Орск в Урал. Причините за инцидента засега са неизвестни. Започналата незабавна проверка на руските технически служби в извършвалата полета компания "Саратовски авиолинии" установила нарушения при поддръжката на самолета, предаде "Московски комсомолец". Вместо да заменя маслото в редукторите и да се почистват филтрите на въздушния стартер след всеки извършени 375 летателни часа, това се извършвало на 750, твърди източник на изданието от "Ростехнадзор". Появиха се и неофициални твърдения, че пилотът, който бил опитет летец, отказал обработка на машината срещу обледяване. Очевидци твърдят, че машината е бил обхваната от пламъци, докато е падала от небето. Изданието "Интерфакс" съобщи, цитирайки свой източник, че аеропланът се е сблъскал с хеликоптер на руските пощи. Преди това и други руски  медии обявиха, че в близост до отломките на пътническия самолет са открити останки от вертолет. Тази информация обаче беше отхвърлена от Министерството на извънредните ситуации, а компанията "Почты России" заяви, че не разполага с хеликоптери. Намерените сред отломките писма с техни клейма пощите обясниха с 20-килограмова тяхна пратка с писма на борда на разбилия се самолет Според публикувани от портала Flightradar24 данни машината рязко е загубила скорост. В Ютюб се появи видеоклип, за който се твърди, че бил заснет от пътник на самолета и качен малко преди разбиването му. Образувано е разследване за нарушаване на правилата за изпълняване на полети. Прокуратурата проверява и дейността на авиодиспечерите и обслужването на самолета. Допуска се вероятността и времето да е причина за инцидента, макар да не са били налице тежки метеорологични условия. Руският президент Владимир Путин изказа съболезнованията си на близките на жертвите и нареди да се сформира специална група, която да разследва катастрофата, съобщи говорителят му Дмитрий Песков. Към мястото на инцидента е отлетял и руският министър на транспорта Максим Соколов. В Саратово е създаден оперативен щаб заради катастрофата. Мястото, където е паднал самолетът, е отцепено и се извършват разследващи дейности. Полетът е бил изпълняван от "Саратовските авиолинии", а машината е била на седем години. Застрахователната компания "АлфаСтрахование" съобщи, че пътниците и екипажът на разбилия се самолет са били застраховани от нея. Роднините на загиналите ще получат по 100 хил. рубли като незабавна помощ.  Компанията се е свързала с авиопревозвача и участва в изясняване на обстоятелствата около катастрофата, предаде ТАСС. На летището в Орск бе създаден щаб, който да работи с близките на пътниците, на които се оказва и психологическа помощ. Самолетът Ан-148 е произведен от украинския авиоконструкторен завод "Антонов". Първият полет на този модел бе през 2004 г. В такъв самолет могат да пътуват до 80 души. Той може да лети на разстояние от 3600 километра, припомня Франс прес. От влизането му в експлоатация досега е имало най-малко пет инцидента с този тип самолети. Те са били свързани с колесниците, електрическата система и системата за управление.

    Самолет със 71 души на борда се разби край Москва

    http://www.mediapool.bg/samolet-sas-71-dushi-na-borda-se-razbi-krai-moskva-news275400.html

    Руски пътнически самолет със 71 души на борда се разби край село Аргуново в подмосковския Раменски район в неделя следобед. Открити са отломките на машината Ан-148, няма оцелели сред 65-те пасажери и шестимата членове на екипажа, предадоха руските агенции. Машината е изчезнала от радарите на московското летище Домодедово в 14.45 часа местно време, минути след като излетяла за град Орск в Урал. Причините за инцидента засега са неизвестни. Очевидци твърдят, че самолетът е бил обхванат от пламъци, докато е падал. Изданието "Интерфакс" съобщи, цитирайки свой източник, че аеропланът се е сблъскал с хеликоптер на руските пощи. Преди това и други руски  медии съобщиха, че в близост до отломките на пътническия самолет са открити останки от вертолет. Според публикувани от портала Flightradar24 данни машината рязко е загубила скорост. В Ютюб се появи видеоклип, който бил заснет от пътник на самолета и качен малко преди разбиването на самолета. Образувано е разследване за нарушаване на правилата за изпълняване на полети. Прокуратурата проверява и дейността на авиодиспечерите и обслужването на самолета. Допуска се вероятността и времето да е причина за инцидента, макар да не са били налице тежки метеорологични условия. Руският президент Владимир Путин изказа съболезнованията си на близките на жертвите и нареди да се сформира специална група, която да разследва катастрофата, съобщи говорителят му Дмитрий Песков. Към мястото на инцидента е отлетял и руският министър на транспорта Максим Соколов. В Саратово е създаден оперативен щаб заради катастрофата. Мястото, където е паднал самолетът, е отцепено и се извършват разследващи дейности. Полетът е бил изпълняван от "Саратовските авиолинии", а машината е била на седем години. Застрахователната компания "АлфаСтрахование" съобщи, че пътниците и екипажът на разбилия се самолет са били застраховани от нея. Компанията вече се е свързала с авиопревозвача и участва в изясняване на обстоятелствата около катастрофата, предаде ТАСС. На летището в Орск вече е създаден щаб, който да работи с близките на пътниците, на които се оказва и психологическа помощ. Самолетът Ан-148 е произведен от украинския авиоконструктор "Антонов". Първият полет на този модел бе през 2004 г. В такъв модел самолет могат да пътуват до 80 души. Той може да лети на разстояние от 3600 километра, припомня Франс прес. От влизането му в експлоатация, е имало най-малко пет инцидента с този тип самолети. Те са били свързани с колесниците, електрическата система и системата за управление. Очаквайте подробности

    Пътнически самолет се разби край Москва

    http://www.mediapool.bg/patnicheski-samolet-se-razbi-krai-moskva-news275400.html

    Пътнически самолет Ан-148 със 71 души на борда се е разбил в подмосковския Раменски район. Няма оцелели, предадоха руските агенции в неделя. Машината е изчезнала от радарите на московското летище Домодедово минути след като излетяла за Орск. "Към мястото на предполагаемото разбиване на самолета е изпратена група от спасители", съобщиха от руското Министерство на извънредните ситуации. По-късно бе обявено, че са открити отломки от самолета и тела на пасажери. Към мястото на инцидента е отлетял и руският министър на транспорта Мксим Соколов.. 65 са били пътниците на самолета, шестима са членовете на екипажа. Полетът е изпълняван от "Саратовските авиолинии", а машината е била на седем години. Образувано е разследване за нарушаване на правилата за изпълняване на полети. Според публикувани от портала Flightradar24 данни машината рязко е загубила скорост. Очаквайте подробности

    Пътнически самолет се раби край Москва

    http://www.mediapool.bg/patnicheski-samolet-se-rabi-krai-moskva-news275400.html

    Пътнически самолет Ан-148 със 71 души на борда се е разбил в подмосковския Раменски район, предаде руската агенция РИА Новости в неделя. Машината е изчезнала от радарите на московдското летище Домодедово две минути след като излетяла за Орск. "Към мястото на предполагаемото разбиване на самолета е изпратена група от спасители", съобщиха от руското Министерство на извънредните ситуации. По-късно бе допълнено, че два хеликоптера със саписетил са излетели към мястото на инцидента. За там е отпътувал и руският министър на транспорта. 65 са били пътниците на самолета, шестима са членовете на екипажа. Полетът е изпълняван от "Саратовските авиолинии". Според публикевани от портала Flightradar24 данни машината рязко е загубила скорост. Очаквайте подробности

    Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

    Бързи връзки


    Търсене


    Архив

    RSS Абонамент

    Новини от Грамофон

    "Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

     

    •  

    Ново: Публикуване