6 лева удари цената на розата за Свети Валентин във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369072

И тази година червената роза е най-предпочитана от влюбените във Варна за подарък навръх 14 февруари. Лошото време в Деня на Свети Валентин обаче малко обърка плановете на търговците в морската столица за добри продажби. Въпреки че са заредили сергиите си с доста богат асортимент, достоен да задоволи почти всеки вкус, до ранния следобед, продавачи от пазарчето зад Катедралата се оплакаха, че днес няма много клиенти, предаде репортер на Moreto.

МВР искало информация от БСП Шумен, която прокуратурата не търсила

https://offnews.bg//temida/mvr-iskalo-informatcia-ot-bsp-shumen-koiato-prokuraturata-ne-tarsila-674873.html

Значителна част от информацията, която директорът на ОДМВР-Шумен е изискал на 23 януари 2018 година от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП в София, излиза извън рамките на предмета на възложената от прокуратурата проверка.

Това показват резултатите от проверка, която беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Поводът е обвинения от страна на БСП, че районната прокуратура в Шумен изпълнява политически поръчки, като са изискани списъците с имената на хората, присъствали на делегатски събрания на БСП.

Проверката на прокуратурата показала, че Районната прокуратура не е извършила престъпление. Вместо това обаче от полицията в Шумен поискали информация, която била "неотносима към предмета на извършваната проверка" и това не било възлагано от прокурора. Действията били предприети изцяло от ОДМВР - Шумен, става ясно от справка, която беше предоставена от прокуратурата. 

От левицата веднага коментираха резултатите от проверката.

"Изявлението на главния прокурор потвърди тезата ни, че МВР и институциите се ползват за политически натиск върху опозицията", каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, цитиран от "Фокус". По думите му институциите се "ползват като политическа бухалка за хора, които не са членове на ГЕРБ".

Той обърна внимание, че главният прокурор заявява, че значителна част от информацията, изискана от директора на ОД МВР – Шумен, излиза извън рамките на предмета от възложената проверка от Районна прокуратура-Шумен и че районната прокуратура не е възложила подобна проверка.

„Ние питаме кой разпореди на областната дирекция да иска подобна информация за членове и симпатизанти на БСП. Кой е този човек? На централно, местно или областно ниво е? Какви действия ще се предприемат от министъра на вътрешните работи?“, попита Стойнев.

 

Преговорите за името на Македония може да се пренесат в София

https://www.actualno.com/balkani/pregovorite-za-imeto-na-makedonija-moje-da-se-prenesat-v-sofija-news_659806.html

Нова среща между гръцкия външен министър Никос Кодзияс и неговият македонски колега Никола Димитров може да се състои в София, съобщават гръцките медии. Според гръцката държавна телевизия ЕРТ срещата трябва да се състои в четвъртък, 15 февруари. Останалите медии в южната ни съседка с известна доза предпазливост допълват, че двамата министри могат да разговарят в кулоарите по време на неформалната среща на външните министри от ЕС във формата Гимних, която се провежда в София. „

Лекарският съюз: Договорено е увеличение на цените на над 100 клинични пътеки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716504

Лекарският съюз: Договорено е увеличение на цените на над 100 клинични пътеки
Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки, каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. За тях са предвидени 150 млн. лв., посочи той, цитиран от БТА.  Грозев подчерта, че са увеличени цените и за клинични пътеки, по които основно работят общинските болници - пулмология,

Триадица иска зелена зона чак до Южния парк

http://clubz.bg/64233-triadica_iska_zelena_zona_chak_do_yujniq_park

След като транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) одобри днес предложенията за разширяване на зелената зона с части в "Красно село", "Възраждане", "Оборище" и напълно в "Лозенец", на 22 февруари се очаква СОС да утвърди промените. Те ще разширят съществуващите сега райони за платено паркиране с още 5500 нови места.

Очаква се те да влязат в сила през юни, тъй като е необходимо време за маркиране на районите и поставяне на колчета. Районната община "Триадица" е започнала разговори за веждането на зелена зона за паркиране по бул. "Витоша" до входа на Южния парк. 

След като в "Лозенец" беше въведена зелена зона в долната част на квартала, сега предстои това да стане и в горната, с което целият район става зелена зона - паркиране срещу заплащане по 1 лев на час. (В синята е 2 лева на час.)

Къде са промените

Разширение с близо 1100 места на зелената зона в "Оборище" - между бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково", ул. "Черковна" и ул. "Султан тепе".

Около 700 паркоместа в зелената зона в "Красно село" - в квартал "Крива река": между бул. "Гешов", бул. "П. Славейков", бул. "Тотлебен" и ул. "Г. Софийски", и в карето между ул. "Добруджански край", ул. "Йоаким Кърчовски", бул. "Тотлебен" и бул. "Скобелев".

Близо 1400 места в район "Възраждане": в участъка между булевардите "Сливница", "К. Величков", "Скобелев" и "Опълченска" - тоест в кварталите "Зона Б5" и "Зона Б18".

Предстои обществено обсъждане на предложението на район "Триадица" зелената зона да стига до входа на Южния парк откъм бул. "Витоша", около пазар "Иван Вазов".

Почти никой не плаща данъци върху печалби от Bitcoin

https://news.bg/finance/pochti-nikoy-ne-plashta-danatsi-varhu-pechalbi-ot-bitcoin.html

Търговията с криптовалутите процъфтява, но малка част от хората плащат дължимото на държавата

Музикантът, открит мъртъв в Пампорово, бил агресивен със съседите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716495

Музикантът, открит мъртъв в Пампорово, бил агресивен със съседите сиКато агресивен описаха Антон Бояджийски негови съседи от блока, в който е живеел заедно с банковата чиновничка Николина Попова. Труповете им бяха открити снощи в Пампорово. Според комшиите им в Пловдив двамата живеели на семейни начала от няколко години заедно с дъщерята на Попова от първия й брак.  "Той се караше с комшии, беше странен,

Цацаров: Няма нарушения в работата на прокуратурата в Шумен по сигнала на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716519

Цацаров: Няма нарушения в работата на прокуратурата в Шумен по сигнала на БСПНяма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен по сигнала за документно престъпление от член на БСП. Това сочи проверка разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Проверката на работата на прокуратурата в Шумен е по сигнал на лидера на БСП Корнелия Нинова,

Променят таксите за регистрация на коли

https://offnews.bg//ikonomika/promeniat-taksite-za-registratcia-na-koli-674870.html

С промени в Тарифа № 4, с която се определят таксите, събирани от МВР се въвеждат някои цени на някои от услугите. Така например за първоначална регистрация на автомобили вече ще се заплащат 35 лв. 

Проектът с промените в тарифата е публикуван за обществено обсъждане.

Според него за леки автомобили ще се заплащат 35 лв. при първоначална регистрация, при промяна в регистрацията със
смяна на табели с регистрационен номер и за възстановяване регистрацията, когато тя е прекратена от МВР. Сега за всички дейности има отделни такси, които се обединяват в една.

Разликата е, че за първоначална регистрация таксата към момента беше 6 лв., а за възстановяване на отнета регистрация в момента таксата е 80 лв. Сега тези дейности се обединяват в една услуга с единна такса.

Съответно за ремаркета и полуремаркета таксата е 30 лв., а за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни МПС - 28 лв.

За издаване на транзитни или временни табели с регистрационен номер се въвежда такса от 25 лв., за ремаркета и полуремаркета - 20 лв., а за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни МПС - 15 лв.

За промяна в регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер ще се събира такса от 20 лв. За издаване на разрешение за временно движение без смяна на табели с регистрационен номер ще се събира такса 10 лв.

За издаване на трета табела за багажници за превоз на товари, закриващи задната табела с регистрационен номер, се събира такса 10 лв.

За спиране от движение на ППС по желание на собственика и за прекратяване регистрацията на ППС по желание на собственика се събира такса 5 лв.

За пускане в движение на временно спряно от движение ППС се събира такса, както следва: пускане в движение без извършване преглед за техническа изправност - 5 лв.; пускане в движение с извършване преглед за техническа изправност - 10 лв.

За извършване на идентификация на ППС по постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или по адреса на регистрация - за стопанските субекти, извън пункта за регистрация на съответното звено „Пътна полиция” при СДВР/ОДМВР ще се събират допълнително по 9 лв. за всяко превозно средство.

За извършване на идентификация на ППС на територия, обслужвана от съответното звено „Пътна полиция” при СДВР/ОДМВР, различна от постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или от адреса на регистрация - за стопанските субекти пък ще се събира такса 40 лв. за всяко превозно средство.

Извършването на монтаж на табели извън пункта на Пътна полиция ще е пет лева, а на територията на различно ОДМВР - 40 лв.

Нови са таксите и за издаване на дубликат на свидетелство за регистрация на МПС - 12 лв.; за право на ползване на табели с регистрационен номер на ППС от лица извършващи търговска дейност с тях (временни табели с регистрационен номер) - 650 лв.; за право на ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри в поредния номер - 1500 лв. (сега тази услуга струва 1000 лв.); за право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от цифри: „аа- вв”; „ав-ва”; „ав-ав”, където „а” и „в” са различни числа от „0” до „9” и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание - 300 лв.; за право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание - 7000 лв.”.

Отпада таксата по от 2 лв., която се плаща при подаване на молба за промяна на местоотчета на водача или кандидат-водача на моторно превозно средство. Промяната на местоотчета ще се извършва, като документите за водача ще се изпращат служебно по електронен път, което дава възможност за отпадане на таксата.

С редакциите отпадат текстовете за първоначална регистрация, при промяна на собствеността и при промяна на регистрационния номер (без транзитен), където определената такса за монтаж на регистрационна табела на мотопед, мотоциклет, три- и четириколесно моторно превозно средство или ремарке е 2 лв., а монтажът на регистрационни
табели на останалите пътни превозни средства е 4 лв. 

Предвижда се отпадането на таксата за изготвяне на писмено становище по проекти за стандарти и нормали, свързани с организирането на движението по пътищата в размер, която е 300 лв.

Комисията по дискриминация се самосезира заради насилието над деца в Борован

https://offnews.bg//obshtestvo/komisiata-po-diskriminatcia-se-samosezira-zaradi-nasilieto-nad-detca-v-674872.html

Комисията за защита от дискриминация се самосезира за случая с насилие над деца в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован.

Решението е взето днес след излъчени в национален ефир кадри на физически и вербален тормоз над деца, лишени от родителски грижи, осъществен от служител на центъра в Борован, съобщи пресцентърът на КЗД.

Докладът е внесен от Петър Кичашки и е гласуван единодушно от членовете на Комисията.

Само преди малко повече от две седмици Комисията се самосезира и за случая на насилие над деца с увреждания в Габрово.

"Насилието над деца е недопустимо. Напоследък виждаме как сякаш насилието се превръща от изключение в норма на поведение. Трябва да се каже ясно и на висок глас, че нито обществото, нито институциите ще толерираме такова ужасяващо поведение. Който посяга над деца, трябва да е готов да си носи последствията“, коментира Кичашки.

Тъй като става дума за насилие над деца, лишени от родителски грижи, Комисията ще изследва наличие на неравно третиране по признаци „семейно положение“, „обществено положение“, „лично положение“ и др.

„Комисията за защита от дискриминация с тревога отбелязва, че случаите на агресия в обществото се увеличават. Не случайно съвсем скоро ние изпратихме един призив за помирение. Езикът на омразата и агресията в публичното говорене се мултиплицират и намират място в обществото и заобикалящото ни ежедневие, а това е недопустимо“, заяви пък зам.-председателят на КЗД Баки Хюсеинов.

Втори ден издирват изчезнало след училище дете от монтанското село Лехчево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716458

Втори ден издирват изчезнало след училище дете от монтанското село ЛехчевоВтори ден е в неизвестност 15-годишната Роза Ваньова Славчева от монтанското село Лехчево, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Момичето не се прибрало след училище на 12 февруари т.г. и от тогава е в неизвестност, а телефонът му е изключен. Полицейската дирекция нв Монтана го обяви за национално издирване вчера,

Станишев към Борисов: Aбсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието

https://frognews.bg/novini/stanishev-kam-borisov-absurdno-darjavata-abdikira-borbata-nasilieto.html

„Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв. Това не е добър подход и не отговаря на европейските стандарти, към които България се стреми.“

Стрелба пред Агенцията за национална сигурност на САЩ (ВИДЕО)

http://clubz.bg/64232-strelba_pred_agenciqta_za_nacionalna_sigurnost_na_sasht_video

Трима души бяха ранени днес при престрелка пред централата на американската Агенция за национална сигурност (АНС) във Форт Мийд, щата Мериленд, предаде Ройтерс.

Един човек е арестуван.

ФБР изпрати свой екип да разследва инцидента.

Телевизия Си Би Ес излъчи кадри с черен спортен автомобил, паркиран близо до входа на АНС. По предното му стъкло има дупки от куршуми. Колата е паркирана в лента без изход, на която е поставена бетонна преграда с емлбемата на Агенцията.

Затворена е магистралата, минаваща близо до централата на АНС.

Президентът Доналд Тръмп е информиран за стрелбата.

През март 2015 г. двама души се опитаха да се врежат със спортен автомобил във входната врата на АНС. Полицаите стреляха по колата, когато возещите се в нея не се подчиниха на заповедта да спрат. Един от возещите се бе убит. Вероятно хората се бяха объркали след употреба на дрога и алкохол.

Министър Нанков: Пътищата в България са най-евтините в Европа

https://www.vesti.bg/bulgaria/ministyr-nankov-pytishtata-v-bylgariia-sa-naj-evtinite-v-evropa-6079322

„Факт е, че имаме системен проблем с пътищата... не съм доволен от тяхното качество", заяви Николай Нанков

Цацаров прехвърли топката за тормоза над член на БСП в Шумен на МВР

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129650_cacarov_prehvurli_topkata_za_tormoza_nad_chlen_na_bsp/?ref=rss


Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен, по сигнала за документно престъпление от член на БСП. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенция "Фокус". Оказа се обаче, че нарушения са извършени от ръководителя на областната дирекция на МВР в града.<br /><br />Проверката беше извършена, след като на 8 февруари председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че шуменската прокуратура изпълнява политически поръчки. Резултатите показват, че...

Учени предлагат гроздолечение и вино за диабетици

http://dnes.dir.bg/news/vino-diabetitzi-grozdolechenie-26883631

В Института по лозарство и винарство в Плевен започват проект за развитие на гроздолечение.

Прокуратурата в Шумен не е извършила престъпление, както твърдят от БСП, заяви Цацаров

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129650_prokuraturata_v_shumen_ne_e_izvurshila_prestuplenie/?ref=rss


Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен, по сигнала за документно престъпление от член на БСП. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенция "Фокус".<br /><br />Проверката беше извършена, след като на 8 февруари председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че шуменскапа прокуратура изпълнява политически поръчки. Резултатите показват, че действията на Районна прокуратура - Шумен, по образуване на преписката, разпределението й и разпореждането...

Кабинетът не подкрепи идеята да има нов административен съд за актовете му

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129615_kabinetut_ne_podkrepi_ideiata_da_ima_nov/?ref=rss


Правителството прие становище, според което актовете на кабинета и отделните министри трябва да се следят за законност от Върховния административен съд (ВАС) и на първа, и на втора инстанция. Преди време ГЕРБ и "Патриотите" внесоха законопроект, който предвижда създаването на Централизиран административен съд, който да гледа актовете на изпълнителната власт като първа инстанция.<br /><br />Днешната позицията на Министерския съвет е по образувано в Конституционния съд дело...

Юнкер: Европейците не проявяват интерес за бъдещето на институциите на ЕС

https://www.investor.bg/evropa/334/a/iunker-evropeicite-ne-proiaviavat-interes-za-bydeshteto-na-instituciite-na-es-255775/

Дългосрочна перспектива за бъдещето на ЕС е председателят на Еврокомисията да бъде избиран пряко от гражданите

Свлачище затвори платно в Кресненското дефиле

http://dnes.dir.bg/news/svlachishte-kresnensko-defile-26883629

Свлачище затвори платното в посока Кулата в Кресненското дефиле, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Китарист и банкерка са откритите мъртви в автомобил в Пампорово

http://www.moreto.net/novini.php?n=369071

С три изстрела - два в гърдите и един в главата, е била убита жената, чието тяло беше открито снощи в автомобил в Пампорово, научи Moreto.net. Мъжът е прострелян в главата, а в ръцете му полицаите са намерили незаконно притежаван пистолет.

Кметът на Димитровград ще венчае Валентина и Валентин

https://www.actualno.com/haskovo/kmetyt-na-dimitrovgrad-shte-venchae-valentina-i-valentin-news_659802.html

На 14 февруари (Денят на влюбените) Валентина и Валентин от Димитровград сключват граждански брак в ритулната зала на общината. За младата двойка това ще е троен празник, тъй като освен именници и младоженци, Валентин в днешния ден е и рожденик, съобщиха от Община Димитровград. Събитието е планирано от 16:00 ч., когато лично кметът на общината Иво Димов ще венчае двамата влюбени. Традиционно младоженците получават като подарък бутилка червено вино и други подаръци от общината, с пожелание за щ

Ники Михайлов се обясни в любов на Николета за Свети Валентин (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/niki-mihajlov-se-objasni-v-lubov-na-nikoleta-za-sveti-valentin-snimka-news_659804.html

Вратарят на националния отбор на България Николай Михайлов се обясни в любов на половинката си - плеймейтката Николета Лозанова. Това се случи по случай празника на влюбените "Свети Валентин". Двамата преминаха през различни периоди, като първо бяха заедно, след това бяха разделени, но вече повече от година отново делят един покрив. Какво написа вратарят на своята любима вижте в Sportlive.bg!

Станишев към Борисов: Абсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716478

Станишев към Борисов: Абсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието„Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв. Това не е добър подход и не отговаря на европейските стандарти, към които България се стреми.“ Това написа президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в писмо до премиера Борисов, съобщиха от офиса на Станишев.

Мебели помагат на децата да учат по-добре

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6716480

Мебели помагат на децата да учат по-добреДевет студенти от Кралската датска академия за изящни изкуства създадоха колекция от училищни мебели, които да помогнат на децата да останат концентрирани в ученето, като се избегнат монотонността и превоварването на тялото. Проектът The Classroom бе показан на Панаира на мебелите в Стокхолм по-рано този месец.

Юнкер допуска бюджет, при който всички да са нетни получатели

https://www.actualno.com/europe/unker-dopuska-budjet-pri-kojto-vsichki-da-sa-netni-poluchateli-news_659800.html

Можем да постигнем невъзможното и да се споразумеем за бюджет, при който всички да бъдат нетни получатели. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Европейската комисия представи различни варианти за нов и модерен дългосрочен бюджет на ЕС, който да осигури ефикасно постигане на неговите приоритети след 2020 г., както и финансовите последици от тези варианти, съобщиха от комисията. "Когато говорим за бюджети, не говорим за счетоводство, а за приоритети и ам

Кола се запали пред парламента

http://www.cross.bg/kola-se-zapali-pred-parlamenta-1567820.html

/КРОСС/ Кола пламна пред парламента тази сутрин. Шофьорът не е пострадал, а движението в района беше временно затруднено. Пристигналите на място екипи на пожарната са изгасили бързо огъня. Очевидци разказват, че намесата на пожарникарите и полицията е била изключително бърза.  

Годишните резултати на Coca-Cola HBC задминаха очакванията

https://www.investor.bg/novini/346/a/godishnite-rezultati-na-coca-cola-hbc-zadminaha-ochakvaniiata-255773/

Подобряващите се икономически условия са подкрепили обема на продажбите и цените, заяви компанията

Отпушва се втората фаза на интегрирания градски транспорт в София

http://www.mediapool.bg/otpushva-se-vtorata-faza-na-integriraniya-gradski-transport-v-sofiya-news275547.html

Реализацията на втората фаза на изграждането на интегриран градски транспорт в София с фокус върху екологичния трамваен транспорт се отпушва, след като в сряда кабинетът възложи на ръководителя на оперативната програма "Региони в растеж 2014-2020" да подпише договор със Столичната община за предоставяне на безвъзмездна европейска финансова помощ за 107 333 495 лв. Целият проект е за 125 485 941.89 лв., останалата част от сумата ще бъде осигурена от собствени средства на Столичната община. Парите са предназначени за рехабилитация на трамвайни линии, доставка на 13 нови модерни нископодови климатизирани трамвайни мотриси, за надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време. Проектът цели насърчаване ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден двуокис и други вредни емисии, шум и т.н., посочват от правителствената пресслужба. По данни от "Московска" 33 планирани за рехабилитация с отпусканите от еврофондовете пари са релсовия път и контактната мрежа по няколко трамвайни трасета. За това по ул."Граф Игнатиев" в участъка от бул."Витоша" до бул. "Евлоги Георгиев" са предвидени 1.660 млн. евро без ДДС. За реконструкцията на трасето от Съдебна палата по бул. "Македония" и бул. "Цар Борис ІІІ" до трамвайно ухо "Княжево" се планира да се инвестират 15.305 млн евро без ДДС. Рехабилитацията на маршрута по ул. "Каменоделска" от бул. "Константин Стоилов" до трамвайно ухо "Орландовци" е с прогнозна оценка от 3.240 млн. евро без ДДС. След подписването на безвъзмездното финансиране се очаква да се обявят обществените поръчки за отделните проекти. Столична община вече изхарчи над 90 млн. лв. в първата фаза на изграждането на интегрирания градски транспорт. По старата оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013" бяха предоставени безвъзмездно 78.2 млн. лв. Това стана през 2011 г. и с парите бяха доставка на 50 нови нископодови климатизирани и енергийноефективни тролейбуси. Така практически бе обновен 90% от тролейбусния парк на столицата. Реконструирано беше трамвайното трасе по бул. "България от бул. "Витоша" до последната спирка (трамвайно ухо "Борово"). Бяха доставени и монтирани по спирките 1020 електронни информационни табла, изписващи и гласово информиращи за времето, след което ще пристигнат минаващите по маршрута линии, както и температурата на въздуха. Част от тях се захранват със слънчеви панели, което е стъпка към по-чиста околна среда. Внедрена бе и интелигентна система за управление на трафика, чрез която си "общуват" оборудване, разположени на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата, и бордовите компютри на 750 превозни средства на градския транспорт.

Германия планира безплатен градски транспорт заради кризата с мръсния въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716470

Германия планира безплатен градски транспорт заради кризата с мръсния въздухВ Германия ще започне пилотен проект за въвеждането на безплатен градски транспорт, за да се справи с проблемите в околната среда, предава New Europe. Сред градовете фигурират Бон, Есен, Рейтлинген, Манхайм и Херенберг. Плановете все още не са обсъдени на местно равнище. На практика кметът на Бон Ашок Шридхарян е бил уведомен за плановете едва в

Повече от 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон

https://www.actualno.com/art/poveche-ot-17-mln-lv-sa-vlojeni-do-momenta-v-perperikon-news_659807.html

Повече от 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод Деня на българския археолог – 14 февруари. "Археологическите проучвания са най-евтините с оглед на всичко, което после се случва, защото след като проучиш един град или частично го проучиш, защото един град се проучва с цели столетия понякога, след това следва реставрация и консервация, които са много скъпи неща. След това

Цацаров не откри нарушения в Шумен въпреки сигнала на БСП

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-bsp-shumen-dragomir-stoynev-sotir-tzatzarov-26883630

Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен по сигнала за документно престъпление от член на БСП, стана ясно след проверка на главния прокурор.

Лавини затрупаха четирима в Банско (обновена)

http://www.cross.bg/opasnost-stepen-lavini-1567819.html

/КРОСС/ Две лавини в Банско затрупаха четирима души. При първата двама успяват сами да се спасят, а един сноубордист е изваден от планинската спасителна служба. Карал е извън пистите. Един човек се издирва след втора лавина в района. Обявена е най-високата степен от лавинна опасност. Заради двете лавини в скизоната е обявена най-висока степен за лавинна опасност.    

Светофари с формата на сърце по случай Деня на влюбените в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6716456

Светофари с формата на сърце по случай Деня на влюбените в СофияПо повод празника на любовта червеният светлинен сигнал на няколко светофара в столицата беше с формата сърце за поредна година. Изненадата, подготвена от Столична община, зарадва хиляди софиянци и гости на града, които станаха свидетели на „любовните“ светофари, разположени на ключови кръстовища с пешеходни пътеки, пишат от vevesti.bg.

Малдивите се опитват да се преборят с отлива на туристи

https://www.investor.bg/na-pyt/349/a/maldivite-se-opitvat-da-se-preboriat-s-otliva-na-turisti-255774/

Стотици хотелски резервации се отменят всеки ден след като ситуацията в столицата стана по-напрегната

Сиатъл подаде заявка за включване в Националната хокейна лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/14/3129526_siatul_podade_zaiavka_za_vkljuchvane_v_nacionalnata/?ref=rss


Националната хокейна лига (НХЛ) е на път да разшири отборите в първенството до 32. От борда на НХЛ потвърдиха, че са получили заявка за нов тим от Сиатъл, като предстои тя да бъде разгледана.<br /><br />Зад предложението стоят филмовият продуцент Джери Брукхаймер и американският милиардер Дейвид Бондерман. Те ще трябва да платят такса за участие в първенството от 650 милиона долара, ако заявлението бъде одобрено. Новият отбор може да започне участието си в НХЛ най-рано от сезон...

Храни за влюбени

http://www.moreto.net/novini.php?n=369045

Когато става въпрос за празник като Свети Валентин, ние го свързваме с романтика, вкусна храна и хубаво вино. На този ден, на почит е червеното вино, поднесено с красиви ястия. Влюбените хора, обикновено са много креативни в това как да изненадат своята половинки и как да направят деня, незабравим.

Увеличаване на жп трафика между България и Турция обсъдиха турските държавни железници и НКЖИ

http://www.cross.bg/dvete-prevozvachi-chastni-1567818.html

/КРОСС/ Подобряване на качеството на железопътната услуга и увеличаване на превозите на пътници и товари бяха акцентите в разговорите между ръководствата на турската държавна железница (TCDD) и Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Турската делегация, водена от генералния директор Иса Апайдън, бе на работно посещение в страната ни от 12 до 14 февруари. Още в първия ден на визитата двете делегации посетиха интермодалния терминал в гр. Пловдив. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество на български и турски частни превозвачи в областта на интермодалните превози, превозите на цели камиони с кабини, достъпа на превозвачи от двете страни до терминалите на всяка страна.Двете страни се споразумяха за взаимодействие за получаване на лицензи от български частни превозвачи, както и от такива от турски частни превозвачи, с цел опериране на територията на двете държави. Договорено беше създаването на работна група, която да следи за безпроблемната работа на граничния преход Капъкуле-Свиленград. Тя ще проследява приемането и предаването на влаковете от двете страни, както и ще спомага за разрешаването на всякакви въпроси, касаещи безпроблемната работа на граничния преход с цел увеличаване на жп трафика между България и Турция. Обсъдени бяха възможностите за изграждане на мостове и тунели и опитът на турските железници в тази област, необходимостта и желанието от турска страна за превоз на пътници по направлението Истанбул-Белград

Шефът на спецпрокуратурата: Малките градове са взети на концесия

http://www.mediapool.bg/shefat-na-spetsprokuraturata-malkite-gradove-sa-vzeti-na-kontsesiya-news275546.html

Малките градове в България се управляват на феодален принцип, при който определящи са местните обвързаности между представителите на различните власти, а оттам се засилва и чувството за несправедливост на българските граждани. Такъв анализ направи пред медиите в сряда ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев по повод решението на спецсъда отпреди ден да възстанови на работа разследвания за корупция кмет на Септември от ГЕРБ Марин Рачев. Според магистратите по делото липсват каквито и да е било доказателства, че той може да възпрепятства разследващите и правото му на труд не може да бъде ограничавано само заради предположения. С уговорката, че не иска да коментира конкретните аргументи на апелативните съдии да отменят отстраняването на Рачев от длъжност, постановено на първа инстанция, Гешев увери, че с колегите му ще продължат да работят, както и досега. "За всички е ясно, че има малки градове, които са взети на концесия, да го кажа по този начин. Които представляват, своего рода, феодални владения... Ние, прокуратурата, ще продължим да действаме по същия начин, по който действахме в случая със Септември и с всякакви други случаи, свързани с корупция. Има усещане за несправедливост в българското общество, ние ще направим всичко възможно това усещане или да отпадне, или поне да бъде силно ограничено. Т.е. ние ще правим каквото трябва, а да става каквото ще", закани се шефът на спецпрокуратурата. Както е известно, Марин Рачев бе обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, като държавното обвинение му определи парична гаранция от 250 000 лева, която впоследствие спецсъдът намали до 130 000 лева. Част от аргументите за въстановяването му на поста пък бяха свързани с факта, че в два от случаите, за които е обвинен сделката е сключена от неговия заместник и от общинския съвет. "Вижте, аз не съм в момента в съдебна зала, за да коментирам аргументи на съда. Казах ви по какви причини няма да коментирам – от уважение към съда няма да коментирам тези аргументи и от съображение, че това решение за този конкретен случай, това искане за отстраняване, е окончателно", предпочете да бъде лаконичен Гешев. Той обаче бе подразнен от въпрос дали казусът с кмета на Септември не е бил предшестван в годините назад от определено бездействие от страна на самите разследващи в лицето на прокуратурата и МВР. "С този тип престъпления моята структура, ако мога да се изразя по този начин, която аз ръководя, се занимава от ноември месец. Аз не съм се занимавал с разследване, принципно, на корупционни престъпления, освен най-голямата корупционна афера, както се изразих – КТБ. Но, вижте, абсолютно чиста структура никъде по света няма. Сега, ако ви кажа, че прокуратурата е идеална, ще ви излъжа. Но ако ви кажа, че и съдът е идеален, също ще ви излъжа. Значи, безгрешни хора няма. Казват, че Господ е безгрешен, но това пак е субективно мнение", добави спецпрокурорът с уточнението, че "ако всички български граждани си вършат работата, за която им плащат, всичко щеше да е много по-добре". По отношение на евентуалния чадър, разпънат над Марин Рачев в миналото, Гешев припомни, че в нощното му шкафче бяха намерени справки от ДАНС, свързани с местните избори през 2015 г. По думите му по този въпрос тече проверка и със сигурност ще бъде установено "откъде са дошли и къде са попаднали". "На мен ми е ясно, съвсем категорично, че на местно ниво – и го заявих в Септември – съществуват местни обвързаности между местната власт, в лицето на кметовете, между местните структури на централната власт, между кметовете и представители на съдебната власт – най-малкото те участват в съвместни банкети всяка година. Ясно е, че част от проблемът – да не се решават тези проблеми по малките населени места, са ако щете и личните отношения на местно ниво. Това е идеята на законодателя – тези престъпкения да са в специализираната прокуратура и в специализирания съд, а не в съответния окръжен съд и окръжна прокуратура", обобщи накрая Иван Гешев, защитавайки идеята на управляващите да променят подсъдността на всички корупционни дела.

AIG назначи човек от ЦРУ за вицепрезидент

http://dnes.dir.bg/news/tzru-aig-vitzeprezident-26883557

Американската международна застрахователна група (AIG) обяви, че Каролайн Крас ще се присъедини към висшия мениджърски екип.

Неясни желания

https://offnews.bg//nashite-avtori/neiasni-zhelania-674869.html

Един проблем ме измъчва от доста време.

Когато успях да го формулирам в главата си – веднага ми хрумна и да напиша нещо за него. После си дадох сметка, че да се пише за такъв проблем не е никак проста работа. И си определих да почета. Колкото мога – всичко, свързано с тоя проблем.

Какво значи всичко? – запитах се още в следващия миг. И, тъй като имам някаква представа от точни науки, се досетих, че „всичко” е абстракция, напълно непостижима, естествено. Да прочете всичко по някой въпрос може само някой идиот.

Идиотите умеят да са много умни и да „изчитат всичко по въпроса” – сигурно сте забелязали.

След това, почти мигновено, ми хрумна, че „достатъчно” също е една абстракция, намираща се в полето на добрите и напълно неизпълними намерения. Човек никога не може да прочете нито „всичко”, нито „достатъчно” по един въпрос!

Ето тук идва един много тънък и жесток детайл. Ако е така – би ли могло да се приеме, че един философсващ човек (моля да не се приема с повдигане на горната устна и презрително изпуфтяване – пейоративният смисъл на думата „философствам” и е придаден от хора, мразещи дори и да мислят, сама по себе си тя е чиста дума!) може да започне да философства по един въпрос от...така да се каже – от „основно положение”?

Тоест – без да се подготвя предварително, без да прочита „всичко” или „достатъчно” по въпроса, по който ще философства, без дори да почете малко...?

...тръгвайки от идеята, че човек е длъжен да осмисля света ей така – тръгвайки само и единствено от наличните си знание и представи; тръгвайки и от мисълта, че на пустинен остров няма да ти помагат да осмислиш света ни Александрийската библиотека (Господ да даде мир на пепеляците и), нито книжките на Ернст Мах, нито на Огюст Конт, нито електронното раменце на другаря Гугъл.

Та така. Реших и тропнах с енергичния си крак (не с вялия и отпуснатия, който принадлежи на песимиста у мен) и се нахвърлих към проблема – без предварително четене, убеден, че човек може и трябва да мисли света и живота в походен строй: да влиза в битка с всички въпроси на живота и света дори без да слиза от коня, така да се каже.

Ето: Ние имаме все по-високи, все по-високи, направо мъчително и безумно високи изисквания към света и живота...Като в същото време приемаме и сами изискваме намаляване на изискванията към хората въобще и към отделния човек...

Тук вървя по толкова тънък лед, че направо ми става смешно. От една страна мога спокойно да се топна в студените води на политическата некоректност – тоест – на грубата и безочлива истина, която обижда и плаши кротките консуматори.

От друга страна мога – така – без да се облягам непрекъснато на патерицата на купища авторитетни имена (а бих могъл, по дяволите) да попадна в зъбите на учените, които да ми се присмеят, че ей така говоря щуротии и доморасли философии - без да съм прочел поне неодарвинистите, редукционистите, малко континентална философия и т.н. и т.н.

Но аз съм писател и трябва да задавам въпроси на себе си – а това ще рече – и на всички останали – и да оставям тия въпроси без отговор. Защото даденият вече отговор пречи особено опасно и грозно на мисленето.

Как ще я караме така?

Искаме все по-съвършен свят...А в същото време искаме, не че искаме – а с ярост отстояваме правото си да бъдем все по-несъвършени и дори все по-неумели...

...все по-незнаещи, неграмотни, недисциплинирани (това е малко под въпрос, защото може да сме и несъзнателно много добре дисциплинирани – тоест – дресирани!)...

Искаме все по-бърз, точен, съвършен, свръхточен, елегантно комфортен, спортен, ултрамодерен, прецизен като атомен часовник, ергономичен, обслужващ ни във всичко и до пълна невъобразимост свят (хаха – това се казва плеоназъм, а, учени тикви?!) ...а браним все по-агресивно правото си да сме все по: неточни, бавни, тъпи, дебели, луди, спънати...

Отстояваме правото си Да бъдем себе си!

Ах, ще пукна и ще издигна милионтонна златна плоча на гроба си, на която с букви от един нанометър ще пише БЪДИ СЕБЕ СИ!

Възпявам Криско и всички хиалуронови кифлички из моловете и телевизионните студиа! С техния нов кретенизъм: БЪДИ СЕБЕ СИ!

Което ще рече с най-прости думи: Бъди си тъп, не чети книги, не знай първото име на Толстой, не знай и името на съседната улица, не знай името на столицата на съседната държава (как пък се казваше тя, фак? Нз)

...всъщност – знай само имената на приятелите си (тия мегаяки типове!) както и свещените приложения на айфона си!

Бъди себе си! – малоумен, мързелив и щастлив.

Непохватен, неспособен да си нацепиш дърва, да си загрееш вода, да си наловиш сомчета, за да ги свариш закуска (милият Хъкълбери Фин!)...неспособен на нищо...!

Но пък искащ – агресивно, нагло, с наглостта на глупака (който винаги мисли, че има право)...не просто искащ, а грубо и нахално изискващ един Все По-Съвършен Свят!

И аз се питам: Машините ли ще ни го направят?

Докога машините ще ни правят – на нас – смотаните, пасивно-консумиращите, слабограмотните, бавните, дебелите, неумелите, кьопавите, умишлено несръчните, от престъпно нехайство обезобразените и обездвижените, неспособните дори да ставаме рано сутрин (защото това е в разрез с концепцията Бъди себе си) ...докога ще ни правят света все по-съвършен?

Докога машините, китайците и тайванците, сингапурците и филипинците ще се стягат, ще бъдат точни, бързи, образовани и прецизни вместо нас?

Докато ние си играем на толерантност? Толерантност не към различните...О Боже – а толерантност към всичко що е падане по-надолу!

Толерантност към: бавността, глупостта, неграмотността, слабостта, тъпотата, незнанието, неумението...

...докато ние си играем на Бъди себе си. Докато ние си играем на „Четенето не е моето, затова не чета, аз съм себе си и затова четенето не е моето и затова не чета” – очакваме някои други, за които дори не подозираме, да ни направят целия свят Идеален за живеене?

Защото какви пък са пък тия някои, които ще ни отклоняват от всеобщия консуматорско-молски призив Бъди себе си? Нек`ви там от Третия и Четвъртия свят...Те да се стягат.

Наистина – някой ще каже, че в сегашните времена Светът прави така (доколкото можем да персонифицираме Света, но аз мога) та неусетно да повишава изискванията си към всеки отделен човек. И изискванията към съвременния човек са много и много по-високи от тия, които е имало преди сто години. Но просто са по-различни. И някой би казал, че днешният човек е много по-....Хм. Не мога да се сетя дума, но както и да е.

На този някой, защитник на умелостта, на сапиентността на съвременния хомо сапиенс, аз ще отговоря така и ще приключа, да го вземат дяволите: Вземи една групова снимка на хора отпреди сто години. Да виждаш там отпуснати, болнаво увиснали, дебели, почти недъгави от разпуснатост и преяждане, от бъдене на себе си хора? Вземи сега една снимка на съвременни хора. И с ръка на сърцето ми кажи.

После вземи писмо на обикновен човек от началото на 20 век. И вземи, та копирай комуникацията във фейсбук на подобен човек от началото на 21 век. Сравни ги.

После вземи та накарай на работа един седемдесетгодишен старец и един двайсет и пет годишен момък. И сравни издръжливостта им.

Да, да. Знам. И Платон е говорил лоши неща за младото поколение: че не става за нищо и че ако така вървят нещата – упадъкът на Елада е в кърпа вързан. А пък в това младо поколение все пак е бил не друг, а Аристотел. Сигурно и Аристотел е попсуввал некадърното младо поколение, неспособно на нищо и лишено от енергия. А пък негов ученик е бил не друг, а Александър Македонски. Знам, че това моето е типичната болест на надминалия 40-те. Но все пак, все пак...

Веселин Иванов от кабинета "Орешарски" поема Би Ай Телевизия

http://clubz.bg/64231-veselin_ivanov_ot_kabineta_oresharski_poema_bi_aj_televiziq

Веселин Иванов е ще стане част от управлението на Би Ай Телевизия, показват внесени в Агенцията по вписванията документи от новия собственик. 

Миналата седмица братята Павел и Румен Вълневи обявиха, че продават телевизията на "Интерактив ТВ Системс България" АД. Фирмата е регистрирана в края на миналия ноември. В съвета на директорите са Мирослав Янев и Албена Атанасова, както и дружеството "Интерактив ТВ Системс ООД". Собственици на ООД-то са Янев и Момчил Дуканов.

"Рестартираме проекта BIТ, за да създадем първата телевизия от ново поколение в България, насочена към младата и активна аудитория", каза в специално изявление Янев. 

Първото действие на новия собственик бе да спре всички предавания. Пред екипа все още не са представени конкретни планове за бъдещето.

Единствената новина засега е името на Веселин Иванов, който ще стане част от ръководството. Той беше съветник в кабинета на Зинаида Златанова, министър на правосъдието в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014). Този кабинет остана в историята с факта, че почти през цялото време срещу него имаше протести с искане за оставка. Те бяха предизвикани от избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни 2013 г.

Преди това Веселин Иванов е бил журналист в БНР и "България Он Ер". Последно той ръководеше сайта "Правен свят", където историята също е интересна.

Новите дрехи и един изчезнал главен редактор на "Правен свят"

Както се забелязва с просто око, метаморфозата на "Правен свят" беше рязка и забележителна след 9 октомври 2017 г. - датата, на която е обявено, че Веселин Иванов е новият главен редактор.. По наши данни екипът (който веднага след това е подменен изцяло, б.а.) е събран в петък и им е представен. Той се съгласява в понеделник да излезе поне някаква информация.

Така промяната е обявена, но... само донякъде, защото дописката, с която изданието съобщава, че има ново ръководство, вече я няма. 

Внимателно е изтрит и кешът в Google.

А промяната с "новите дрехи" на "Правен свят" може да навежда и на мисли какво очаква тв BiT

"2017 - годината на прокуратурата, 2018-та - на съда" (правописът е на авторите, б.р.) - такива статии започват да се появяват в доскоро остро критичното издание.

"2017-та (с авторски правопис) наистина бе годината на прокуратурата. И ще посоча защо, макар да съм наясно каква полемика ще предизвиква изричането на горепосоченото, за някои кощунствено и еретично, изречение. Да – образът на държавното обвинение е системно очернян и сатанизиран (поради конкретни и ясни причини, които сме посочвали нееднократно). Но държавното обвинение, без съмнение, най-накрая предприе стъпки, насочени към отговор на градивните си критици."

От сайта потичат дълбокомислени статии като "Троянските коне в съдебната система", в които, за да не се объркват читателите става ясно, че...

"... въпросните доклади (по мониторинговия механизъм на ЕК, б.р.) се превърнаха в инструмент за разчистване на политически сметки в роден вътрешнополитически план. Нееднократно в медиите се появиха недвусмислени доказателства, че част от текстовете, подписани от ЕК, са изготвени от български автори в софийските им офиси."

Явно хората от новия екип имат съвсем ниско мнение за юристите - уж таргет и основна читателска аудитория на доскоро най-популярния специализиран сайт за правни теми. Иначе едва ли биха писали заглавия като "Борбата с корупцията - по модела на ГЕРБ". 

Сайтът обаче вече е анонимен - изчезнала е цялата секция с "редкарето" (за разлика от предната промяна през 2012 г., която - за сравнение - е оповестена подробно и коректно, б.р.)

Това обаче не попречи да имат външни автори от най-високо ниво - например Сотир Цацаров, който громи акта, с който ВКС и Висшият адвокатски съвет дадоха на КС промените в НПК за пращане на "високата корупция" в Спецсъда. 

От 2003 до 2007 година Иванов е съдебно-криминален репортер в програма "Хоризонт" на БНР. През 2005-2007 г. е специален пратеник на БНР в Триполи, където отразява делото срещу българските медици в Либия. Автор е на статии за специализираното юридическо списание "Правен свят".

Иванов е първият продуцент на предаването за разследваща журналистика "Код Криминално" на bTV Media Group. В периода 2011-2013 година отговаря за връзките с медиите на Меглена Кунева и партията й движение "България на гражданите", сочи справка, изготвена от "Капитал"

Кабинетът прие план за повишено събиране на приходите през 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-прие-план-за-повишено-събиране-на-приходите-през-2018-г-_l.a_i.757853_at.1.html

Правителството удължи срока на прилагане на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата...

Камъни в кофи за смет едва не потрошили инсталациите на новото сметище край Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6716343

Камъни в кофи за смет едва не потрошили инсталациите на новото сметище край Велико ТърновоКамъни, изхвърлени в съдовете за битова смет, застрашиха функционирането на инсталациите в Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци, която бе изградена край с. Шереметя, съобщиха от местната администрация в Търново. Неизвестните към момента автори на недобросъвестните прояви създадоха реален риск както от увреждане на

Има ли нещо по-важно от сърцата на децата ни?

https://offnews.bg//mama-nindzha/ima-li-neshto-po-vazhno-ot-sartcata-na-detcata-ni-674880.html

Чавдар Панов сподели тази история вчера. Надали някой ще остане безразличен, след като я прочете. Нека в деня, в който сърцата са навсякъде около нас - като балони, бонбони и картички, да не забравяме хората, които се грижат за нашите сърца... и тези на децата ни. Месец май, 2005 г. Отиваме в детската кардиология на НКБ (Национална кардиологична болница) София, с деветмесечното ни бебе Божан, за първа консултация преди планувана операция. Вроденият му порок налага да бъде опериран, преди да навърши годинка, за да се избегнат необратими поражения на белия дроб. Вървим по коридорите и до един лекарски кабинет виждаме мъж…

Вижте аудито, в което бяха намерени двата трупа в Пампорово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716440

Вижте аудито, в което бяха намерени двата трупа в ПампоровоОт полицията разпространиха снимка на колата, в която бяха намерени труповете на банкерката Николина Попова и рок музиканта Антон Бояджиев в Пампорово късно снощи. Тя е черно "Ауди ТТ". Първи на двата трупа се натъкна синът на кмета на Смолян - Тодор Мелемов. Той и компания забелязали кола на габарити и с работещи чистачки, отбила в едното платно.

Изследване: Някои химикали в опаковките на дрехи и храни улесняват затлъстяването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6716422

Изследване: Някои химикали в опаковките на дрехи и храни улесняват затлъстяванетоНякои химикали в хранителните опаковки, тиганите с незалепващо покритие и дрехите улесняват затлъстяването, като влияят върху метаболизма по-специално у жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. "Получените резултати за пръв път позволиха да се идентифицира нова пътечка, чрез която перфлуороалкилите влияят върху регулирането

Бюджетът дава 107 милиона лева от ЕС за возила в столицата

http://clubz.bg/64230-byudjetyt_dava_107_miliona_leva_ot_es_za_vozila_v_stolicata

С над 125 млн. лева ще се финансира развитието на интегрирания градски транспорт в София, като малко над 107 милиона от тях са безвъзмездни европейски средства. Проектът включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време, съобщиха от МС.

Правителството прие решение, с което възлага на ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. в МРРБ да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Столична община. 

Договорът е на обща стойност 125 485 941.89 лева, като безвъзмездните европейски средства са 107 333 495 лева, а останалата част от сумата е съфинансиране със собствени средства на Столична община.

Предстои да започнат дейностите по рехабилитация на няколко трамвайни отсечки, включително линията по бул. „Цар Борис III“, и купуването на 13 нископодови, съчленени трамвайни мотриси. Проектът цели насърчаване ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н.

През януари кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че вече е избран изпълнител на поръчката за доставка на 60 автобуса на газ от планираните общо 120. Освен това ще се вземат и около 50 хибридни и електробуса.

Саудитска Арабия обеща 1,5 млрд. долара за възстановяването на Ирак, а Турция - 5 млрд.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716434

Саудитска Арабия обеща 1,5 млрд. долара за възстановяването на Ирак, а Турция - 5 млрд.Саудитска Арабия обеща днес 1,5 милиарда долара за възстановяването на Ирак, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от ДПА. Ангажиментът е поет от саудитския външен министър Адел ал Джубейр в Кувейт на международна донорска конференция за Ирак, предаде БТА. Турция от своя страна обеща да отпусне 5 милиарда долара на иракската държава под формата на

Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за Mediapool.bg

http://www.mediapool.bg/fondatsiya-amerika-za-bulgaria-prodalzhava-podkrepata-za-mediapoolbg-news275545.html

Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за Mediapool.bg за нов тригодишен период - 2018 до 2021 година. Проектът цели да съхрани нивото на професионалната и качествена журналистика, спазването на етичните стандарти, да съдейства за разширяване на оригиналното съдържание в изданието и достъпа му до по-широка публика. Безвъзмездното финансиране ще бъде 450 хиляди лева годишно.   Тази подкрепа е изключително важна за Mediapool.bg, не само защото подпомага дейността на изданието във все по-сложна и неблагоприятна пазарна среда. Разглеждаме подкрепата на Фондация "Америка за България" като гаранция за усилията на екипа да отстоява и занапред медийната свобода и независимост, които са неразривна част от ценностите на всяко демократично общество.

Повечето американци вярват в извънземни

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/povecheto-amerikantsi-viarvat-izvanzemni.html

Повечето американци вярват в съществуването на извънземен живот, сочи изследване на ”Марист пол”.

Ал. Маринов: Борисов трябва да се намесва в конфликтите в ОП, ако са по политики на кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716411

Ал. Маринов: Борисов трябва да се намесва в конфликтите в ОП, ако са по политики на кабинетаПремиерът Бойко Борисов трябва да взима отношение в случаите, когато споровете в коалицията на Обединените патриоти са по политики на правителството. Когато се касае за междуличностни конфликти, той не трябва да се намесва, обяви в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" политологът проф. Александър Маринов.

Първият сблъсък от Третата световна война е факт

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/pyrviiat-sblysyk-ot-tretata-svetovna-vojna-e-fakt-6079321

Страховитото твърдение е на арменския кинорежисьор Тигран Хзмалян в негов коментаротносно руските наемници в Сирия, убити от армията на САЩ, поместен в сайта на руския шахматист и опозиционер Гари Каспаров

Баварците искат премиерът им да се пенсионира, а не да става министър на Меркел

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/14/3129611_bavarcite_iskat_premierut_im_da_se_pensionira_a_ne_da/?ref=rss


Почти две трети от баварците не искат премиерът на тяхната провинция да заема поста на вътрешен министър в новото коалиционно правителство на Ангела Меркел. Според 62.6% от анкетираните от агенция Civey лидерът на Християн-социалния съюз (ХСС) трябва да сложи край на политическата си кариера.<br /><br />Данните са публикувани във вторник във вестник "Аугсубргер алгемайне" и разкриват, че канцлерът има проблем със стабилността не само вляво със социалдемократите, но и...

13 146 лева заплата за председателя на КФН

http://www.cross.bg/leva-hilyadi-vuznagrazhdenie-1567817.html

/КРОСС/ Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 хиляди 146 лева. Това става ясно от съобщение, изпратено до медиите, съгласно ангажимент на Караиванова да оповести новите възнаграждения на ръководството и служителите на комисията след промяната в закона и в модела на финансиране на КФН, осигурявано изцяло от събираните от бизнеса такси. Основното възнаграждение на заместник-председателите ще бъде в размер на 12 хиляди 003 лева. Членът на КФН ще получава 11 хиляди 432 лева. В специализираната администрация средното възнаграждение на директориите на дирекции ще възлезе на 5 хиляди 133 лева. Актюерите, на които ще се разчита да вдигнат ефективността на застрахователния надзор, ще получават средно по 4 хиляди 500 лева, след като бъдат наети от комисията. Средното основно възнаграждение на главните експерти е определено на 2 хиляди 893 лева, на старши експерти на 1 989 лева, а на младши експерти на 1 472 лева. Възнагражденията в КФН са определени чрез Вътрешни правила за работна заплата, публикувани на сайта на комисията.  

Френски съд издирва сводник от Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=369063

Искането на Окръжната прокуратура във Варна да бъде задържан под стража 33-годишният Хр. Иванов е било уважено от състав на Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата за Moreto.net. Иванов е бил обявен за международно издирване от съдебните власти в Република Франция въз основа на издадена Европейска заповед за арест на съда в град Шартър.

Увеличават цените на над 100 клинични пътеки?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uvelichavat-cenite-na-nad-100-klinichni-pyteki-2078649

Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. За тях са предвидени 150 млн. лева, посочи той.

Лозарският сектор е получил 50 млн. лв. помощи през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Лозарският-сектор-е-получил-50-млн-лв-помощи-през-2017-г-_l.a_i.757852_at.1.html

Продължава действието на лозаро-винарската програма, по която ще бъдат отпускани по около 26 млн. евро годишно до 2023 г. Това съобщи министърът на...

Спасиха сноубордист, затрупан от лавина в Банско

https://offnews.bg//112/spasiha-snoubordist-zatrupan-ot-lavina-v-bansko-674867.html

Планинската спасителна служба извади от снега сноубордист, след като бе затрупан от лавина извън пистите в Банско. 

Директорът на ПСС Христо Григоров заяви, че инцидентът е станал рано тази сутрин. 

Спортистът е влязъл в улей, след което се получило подсичане на снега, в следствие на което се образувала лавината. 

Спасителите провели няколкочасова операция и извадили мъжа, който бил в безсъзнание и с глътнат език. Те успели да реанимират и да го предадат на медицинските екипи жив, пише БГНЕС.

Димитър Димитров: С малко късмет можем да отстраним "Милан"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/14/3129625_dimitur_dimitrov_s_malko_kusmet_mojem_da_otstranim/?ref=rss


"Лудогорец" не е прекалено респектиран от "Милан", обясни треньорът на българския шампион Димитър Димитров преди мача между двата тима от 1/16-финалите в Лига Европа. "Лудогорец" приема седемкратния европейски шампион в четвъртък от 20 часа на "Лудогорец арена" в Разград. Димитров не разкри плановете си за мача, обяснявайки лаконично: "Тактическата схема няма значение, защото във футбола най-важни са резултатите."<br /><br...

Германецът Ерик Френцел спечели северната комбинация след вълнуващ финал

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/14/3129624_germanecut_erik_frencel_specheli_severnata_kombinaciia/?ref=rss


Германецът Ерик Френцел спечели златния олимпийски медал в северната комбинация. Той стъпи на върха след вълнуващ финал в надпреварата и защити титлата си от Сочи 2014.<br /><br />Японецът Акито Уатабе отново остана със среброто, а бронза отиде при австриеца Лукас Клапфер.<br /><br />Френцел беше пети след ски скоковете от малка шанца. В ски бягането на 10 км той и още четирима състезатели се бяха откъснали напред. Германецът съумя да вземе преднина в последната обиколка...

Катастрофа наложи евакуацията на летище "Хийтроу"

http://www.cross.bg/letishteto-hiiitroy-terminal-1567816.html

/КРОСС/ Инцидент предизвика евакуация на пътници на лондонското летище "Хийтроу", пише вестник "Дейли телеграф". Според разпространяваната информация става въпрос за катастрофа между два автомобила на летището. Двама служители на летището са пострадали. Единият от ранените е на около 40-годишна възраст. Той е откаран в болница в Западен Лондон, а състоянието на другия пострадал не е известно. По-късно бе съобщено, че единият от пострадалите е починал. Катастрофата е станала около 08,00 часа местно време на Терминал 5. Стотици пътници са принудени да останат на самолетите. Мнозина се оплакват от объркване и забавяне. Повече от 20 полета са забавени тази сутрин, повечето от Терминал 5. Някои са задържани с повече от час. Занимаваме се със сериозен инцидент с два автомобила на летището, обявиха от "Хийтроу".    

Колегите на убитата в Пампорово банкерка в шок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716364

Колегите на убитата в Пампорово банкерка в шокКолегите на Н. Попова, чийто труп бе открит снощи в Пампорово, са потресени от смъртта й. Тя работи в пловдивска банка. В банката е от 2016 г. Служителите там разбрали за трагедията тази сутрин, малко след започване на работа. Управителката на централния клон на банката спешно заминала за Пампорово. Попова работела в офиса на банката на бул.

Милан пристига в Разград с тежката артилерия

https://offnews.bg//futbol/milan-pristiga-v-razgrad-s-tezhkata-artileria-674868.html

От Милан определено нямат намерение да подценят двубоя от 1/16-финалите на Лига Европа срещу Лудогорец. Tреньорът на "росонерите" Дженаро Гатузо определи група от 20 най-добрите си играчи за гостуването в Разград.

Тази сутрин италианците тренираха на базата си "Миланело", а в късния следобед пристигат в България. Милан няма да има официална тренировка на "Лудогорец Арена", а в 19:30 часа Гатузо и играч на "росонерите" ще дадат пресконференция преди мача. Срещата пропуска единствено хърватският нападател Никола Калинич, който е с контузия в аддукторите.

По-рано днес пък наставникът на Лудогорец Димитър Димитров говори с респект за Милан, но същевременно показа, че не се страхува от именития съперник. Херо сподели, че вярва на 100% в подедата над европейския гранд и обеща да даде това, което цяла България очаква - много емоции и качествен футбол.

"Надявам се утре да станем свидетили на добра игра и качествен двубой. Такъв, какъвто се очаква от цяла България. След жребия нашата мисъл бе към тази дата - 15 февруари. Всички мислим за този мач, защото Милан е едно огромно предизвикателство.

Надявам се на успех в утрешния мач. Знам, че ще е трудно, но оптимизмът не ме напуска. Нямаме здравословни проблеми. Имаме наказани - Клаудиу Кешерю и Натанаел. Гледали сме ги много пъти, имаме реална представа за качествата на този отбор.

Вижда се, че в последните мачове Милан е в подем. Играе шампионат и ще е в по-добро кондиционно състояние от нас. Ние трябва да се опитаме с характер и себераздаване да компенсираме. Във футбола най-важни са резултатите. Играхме единствено дефанзивно срещу Брага, когато спечелихме с 2:0. Знаех каква ще е реакцията при загуба", каза Херо.

В Пловдив отвори врати Базар за влюбени

http://plovdiv.actualno.com/V-Plovdiv-otvori-vrati-Bazar-za-vlubeni-news_659814.html

На 14 февруари отвори врати Базар за влюбени. Той се намира в мола на бул. „Руски“ в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Десетки момчета и момичета, мъже и жени посещават базара, за да намерят и закупят оригинален подарък за своята половинка на Свети Валентин. На място майстори от различни занаяти и краища са изложили щандове с ароматни свещи, бутикова козметика, сувенири и бижута от всякакви материали. Предлагат се също направени от бреза и смърч

СЕМ ще мисли още дали да накаже БНТ заради Кошлуков

http://society.actualno.com/SEM-shte-misli-oshte-dali-da-nakaje-BNT-zaradi-Koshlukov-news_659817.html

Предстои Съветът за електронни медии (СЕМ) да вземе решение дали ще наложи санкция на БНТ заради поведението на водещия на предаването "Още от деня" и програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков. Това съобщиха от Съвета пред Actualno.com след заседание на регулатора, на което е бил обсъден казуса около петъчното предаване, в което Кошлуков два пъти показа среден пръст в ефир. Припомняме, че програмният директор на националната телевизия показа среден пръст на Борислав Сандов, който

Игра на пинг-понг с глави взриви мрежата (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/Igra-na-ping-pong-s-glavi-vzrivi-mrejata-VIDEO-news_659818.html

Тези двамата определено са добри! В малка зала пред не много хора те демонстрираха невероятните си умения на една маса за тенис, но не с хилките си, а с ... главите си. Странната игра, което не е официален спорт, се оказа много зрелищно и публиката определено се изкефи на видяното. Как не им се откачиха главите не знаем, но със сигурност си заслужава да се гледа! ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК!

450 хил. лв. получава МП за борба с домашното насилие

http://politics.actualno.com/450-hil-lv-poluchava-MP-za-borba-s-domashnoto-nasilie-news_659823.html

450 хил. лв. ще получи Министерство на правосъдието, за да се финансират Консултативните центрове за жертви на насилие, Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите. Това съобщиха от Министерството на правосъдието въз основа на решение на Министерски съвет от 17 януари 2018 г., когато е приета Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г. Във връзка с приеманет

Турция "изрично" помолила Гърция да се въздържа от провокации

http://balkani.actualno.com/Turcija-izrichno-pomolila-Gyrcija-da-se-vyzdyrja-ot-provokacii-news_659824.html

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара „изрично“ е казала на Гърция, че въздържането от напрежение би било „по-добро за двустранните отношения. Това предава Anadolu Agency. „Изрично заявих на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че страненето от напрежение ще бъде по-добро за отношенията между двете страни“, заяви Йълдъръм. Двамата наскоро проведоха телефонен разговор, обсъждайки скорошното развитие на ситуацията в Егейско море. Той допълни

Така ли е изглеждал свети Валентин?

http://clubz.bg/64228-taka_li_e_izglejdal_sveti_valentin

Св. Валентин е важен за много хора по света. А 14 февруари 269 г. е датата, на която се предполага, че той е бил убит, съобщава Би Би Си.

Бразилският дизайтер Цицеро Мораес е използвал човешките останки, за които се смята, че са на светеца, за да реконструира лицето на Валентин с помощта на компютърна графика.

Според новото изображение Валентин изглежда много по-млад, отколкото се предполагаше преди.

Работата на Мораес е под контрола и одобрението на Католическата църква.

Рок музикантът Тодор Бояджийски е откритият в ”Ауди”-то

http://dnes.dir.bg/news/mazh-smoljan-sin-trupa-dva-rok-muzikant-todor-bojagiyski-26883476

Рок музикантът Антон Бояджийски е мъжът, открит мъртъв в Ауди ТТ в курорта Пампорово, съобщи TrafficNews.bg.

Тилърсън: Иран да изтегли своите сили от Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716349

Тилърсън: Иран да изтегли своите сили от СирияДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова днес Иран да изтегли своите сили и подкрепяните от Техеран милиции от Сирия, предаде Ройтерс. Съединените щати са много обезпокоени от неотдавнашната конфронтация в Сирия между Иран и Израел, подчерта той по време на посещение в Йордания. Тилърсън обяви,

Агенцията за закрила на детето вече има нов директор

http://www.moreto.net/novini.php?n=369068

Елеонора Лилова е новият председател на Държавната агенция за закрила на детето, реши на днешното си заседание правителството. Лилова е назначена на поста след уволнението на Офелия Кънева, заради случая на насилие в дома за деца и младежи в Габрово Елеонора Лилова е магистър по педагогика и социология, има дълъг опит като преподавател и е заемала длъжности от начален учител до директор на училище.

Луковмарш тръгва от Партийния дом

http://dnes.dir.bg/news/sofia-fandakova-lukovmarsh-26883445

Луковмарш тръгва от Партийния дом в събота. Това стана ясно на пресконференция, на която организаторите от "Български национален съюз" разкриха подробности.

Абсурдни полицейски скици, които са пълен провал

https://www.vesti.bg/lyubopitno/absurdni-policejski-skici-koito-sa-pylen-proval-6079312

Една от използваните практики за залавяне на бандитите е, когато се направи скица на лицата им, но понякога те са пълен провал

Божинов затворил телефона на Моуриньо

https://offnews.bg//futbol/bozhinov-zatvoril-telefona-na-mourinio-674866.html

Българският нападател Валери Божинов даде интервю за италианското издание "Gazzetta dello Sport", в което "скромно" заяви, че с таланта, който притежава, отдавна е трябвало да играе за Реал (Мадрид).

Божигол бе потърсен, за да коментира предстоящия сблъсък в Лига Европа между Лудогорец и Милан в Разград.

Като нападател сте вкарали два гола на Милан и два на Лудогорец. Какъв мач ни очаква в четвъртък?
- Оспорван. Милан, както и цялата Серия "А", вече не е на онова високо ниво, което познавах аз. В Ювентус делях една стая с Недвед, който спечели "Златната топка", Вкарах първия гол на "Сан Сиро" на 6 януари 2005 година, когато беше носител на "Златната топка". Вкарах на отбор, в който бяха Дида, Кафу, Неста, Малдини, Пирло, Кака.

Отидох там и си мислех: "Само всичко да мине добре и съм готов да ви оставя трите точки". В средата на терена играеше Гатузо. Рино е легенда, с времето той ще стане новият Моуриньо. В настоящия Милан бих играл без проблеми и не защото Силва и Калинич имат проблеми напоследък. Ще играя, защото съм на тяхното ниво. Кутроне ми харесва, но още не е звезда. Харесва ми момчето, защото знае какво прави.

Гатузо като Моуриньо, защо?
- 24 март 2010 година Парма - Милан 1:0. Вкарах решаващия гол в 90-ата минута. Онзи сезон Милан и Интер се бореха за титлата. След мача посветих попадението на Моуриньо, който много харесвам и уважавам. Той ми се обади на следващия ден, а аз му затворих телефона. Мислех си, че е шега. Оттогава поддържаме контакт. Той е психолог, философ и комуникатор. Всичко това е много важно във футбола. От неговото приятелство, както и на други големи имена във футбола, никога не съм се облагодетелствал.

Лесно ли ще е на Милан срещу Лудогорец?
- За тях българското първенство е играчка. Желанието им, както и на други развиващи се отбори от Балканите е да се утвърдят в Европа. Те са много впечатляващи при скаутите, имат екип пълен с чужденци, като продават един скъпо и купуват 10 на неговото място.

Защо Божинов, талант, който вкарваше голове в Серия "А" като тинейджър, сега е в Риека като свободен агент?
- С моя талант би трябвало да играя в Реал. Сбърках много още като момче, бях експлозивен, неразумен. Сега съм зрял и имам две деца - Валери младши и Никол. Още в Лече играех с хора като Вучинич, Шевантон, Джакомаци, отбор, който днес може даже да спечели Скудетото. Пристигнах тук и не е зле. Все пак преди няколко седмици те спечелиха с 2:0 срещу Милан, така че не съм в някакво си отборче...

И тази година София се радва на любовни светофари

https://offnews.bg//offtopic/i-tazi-godina-sofia-se-radva-na-liubovni-svetofari-674861.html

И тази година центърът на София осъмна с любовни светофари. 

Столична община реши да подсили романтичната атмосфера в града за празника на любовта, като постави сърца на червения сигнал.

Миналата година също бе направена такава изненада за гражданите и гостите на столицата. 

Ще видите "сърцатите" светофари на кръстовището на бул. "Витоша" и ул. "Алабин", както и на това на бул. "Ал. Стамболийски" и бул. "Мария Луиза".

Може именно там да ви сполети желание за нетрадиционно обяснение в любов, докато чакате да преминете.

Лозарският сектор е получил 50 млн. лв. помощи през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/14/3129587_lozarskiiat_sektor_e_poluchil_50_mln_lv_pomoshti_prez/?ref=rss


Продължава действието на лозаро-винарската програма, по която ще бъдат отпускани по около 26 млн. евро годишно до 2023 г. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, цитиран от пресцентъра си. Той участва в ритуалното зарязване на лозята край с. Белоградец, Варненско.<br /><br />По програмата за преструктуриране и конверсия на масивите през миналата година са сключени 123 договора за близо 50 млн. лв. Лозовите масиви в България вече са над 604 хил....

13 бона заплата за шефа на финансовия надзор?!

https://frognews.bg/novini/13-bona-zaplata-shefa-finansoviia-nadzor.html

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, за която се твърди, че е протеже на финансовия министър В. Горанов, ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 лв., стана ясно от съобщение на сайта на самата комисия.

Заплатата на шефа на финансовия регулатор изпревари тази на президента Радев

http://econ.bg/Новини/Заплатата-на-шефа-на-финансовия-регулатор-изпревари-тази-на-президента-Радев_l.a_i.757851_at.1.html

През ноември миналата година редседателят на КФН Карина Караиванова пое публично ангажимента да оповести новите възнаграждения на ръководството и...

68% от американците вярват в съществуването на извънземен живот на други планети

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6716254

68% от американците вярват в съществуването на извънземен живот на други планетиШейсет и осем процента от американците вярват, че на други планети има разумен живот, сочат резултатите от анкета на института "Марист пол", цитирани от ТАСС. Гражданите на САЩ, които допускат съществуването на разумни форми на живот на други планети, са се увеличили с 16 процента в сравнение с 2005 г.

Красимир Богданов, ВМРО: През 1992 г. България призна Македония тактически, без ясна стратегия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716289

Красимир Богданов, ВМРО: През 1992 г. България призна Македония тактически, без ясна стратегия

На 15 януари 1992 година България първа призна Македония под името Република Македония, като това признаване бе по-скоро тактическо и емоционално. Тогава, а и в годините след това, страната ни нямаше стратегия за западната ни съседка, обяви в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

Вижте поклонението на дядо Добри (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715724

Вижте поклонението на дядо Добри (Видео)Арен човек, златен човек, дарител, много вярващ. Това са част от думите, които изричат в с. Байлово за дядо Добри. В църквата тук през изтеклата нощ и днес през целия ден ще продължи поклонението пред тленните му останки, предаде БГНЕС. „Сам си живееше, в неговия си свят, не допускаше много хора, не обичаше да дава интервюта,

Рок музикантът Антон Бояджийски е мъжът, открит прострелян на Пампорово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716337

Рок музикантът Антон Бояджийски е мъжът, открит прострелян на ПампоровоРок музикантът Антон Бояджийски е мъжът, открит мъртъв в Ауди ТТ в курорта Пампорово, научи TrafficNews.bg. Пловдивчанинът е китарист, свирил е в групата "Татко Кристофър", създадена от Ицо Петроф през 1991 година. Тя просъществува няколко години и има издаден самостоятелен албум на групата "Отново на път". Писал е и текстове на песни на БТР.

Домакиня или канцлер - веруюто на новата звезда на ГСДП

http://clubz.bg/64227-domakinq_ili_kancler_veruyuto_na_novata_zvezda_na_gsdp

Андреа Налес, вероятният следващ лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), винаги е била задкулисен играч в борбите за власт в левоцентристката партия още от появата си на политическата сцена преди около 15 години.

Сега 47-годишната Налес е в окото на нов ураган, опитвайки се да наложи своята власт над партията в обстановка на протести срещу новото коалиционно споразумение с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и вероятното й повишение в партиен лидер.

Налес спечели национална политическа слава в смутните времена на последното правителство на ГСДП преди 15 години, когато като депутат от лявото крило поведе вътрешнопартиен бунт срещу твърдите социални реформи на кабинета. Задачата й сега е да се опита да поведе ГСДП към съживяване след поредицата изборни унижения през миналата година, които запратиха деморализираната партия в криза на идентичността и вероятната нова коалиция с Меркел, за която повечето партийни членове се кълняха, че не искат да се повтаря, пише ДПА.

Налес е член на ГСДП от 18-годишна възраст. Смята се, че е нейна заслугата да убеди разделената си партия да се съгласи да започне коалиционни преговори с пламенна реч на специална партийна конференция през януари.

Андреа Налес с временния шеф на ГСДП Шулц. Снимки БТА

Първото й голямо изпитание като партиен лидер обаче вероятно ще дойде през следващите седмици, когато тя предприема кампания в опит да наложи новото коалиционно споразумение на скептичните и непокорни партийни членове, които трябва да гласуват за него до 2 март. Освен това тя трябва да убеди партийните членове да гласуват за нея на извънреден конгрес на 22 април.

Подчертавайки съществуващото напрежение в ГСДП, решението на ръководството да я номинира за поста се сблъска с твърда опозиция от някои сектори в партията. Реакцията срещу Налес е не толкова насочена лично против нея, колкото по-скоро показва недоволството на някои членове, които виждат авторитарен опит да се назначи жена за председател на партията с решение, което според тях е трябвало да се вземе с гласуване на цялата членската маса.

Въпреки всичко пътят на Налес към властта получи нов тласък снощи, когато неуспелият кандидат за канцлер Мартин Шулц обяви незабавната си оставка като лидер на партията.

А не й липсва и подкрепа.

"Това е обновление във всяко отношение", каза Щефан Вайл, премиерът социалдемократ на централната германска провинция Долна Саксония, през миналата седмица, като изтъкна, че Налес е символ на промяна, след като Шулц заяви, че ще се оттегли, за да й отстъпи мястото си.

Мартин Шулц.

Новата frontfrau на ГСДП навремето написала прословутата фраза в училищното списание, че целта й в живота е "или домакиня, или канцлерка".

И наистина, ако Налес убеди мнозинството редови членове на ГСДП да подкрепят коалиционното споразумение, това може да й проправи пътя към партийната кандидатура за канцлер за следващите национални избори през 2021 г. Ако обаче не успее да осигури достатъчно гласове за новата коалиция, това съществено ще подкопае политическото й влияние в партията и ще хвърли ГСДП в още по-дълбока криза.

Налес, разделена със съпруга си и майка на малка дъщеря, ще бъде първата жена, която оглавява ГСДП в 154-годишната й история.

Номинирането й идва 18 години след като редовните политически съперници на ГСДП, консерваторите християндемократи, избраха първата си жена лидер Ангела Меркел.

Бивш лидер на младежката организация на социалдемократите, Налес още повече консолидира властта си в партията през 2009 г., когато бе избрана за неин генерален секретар - стъпка, която навремето някои анализатори изтълкуваха като уклон на партията наляво.
В последно време обаче Налес взе курс към центъра на германския политически живот. ГСДП смята, че Налес е била един от по-успешните й представители в последната коалиция с Меркел, започнала през 2013 г. 

Като министър на труда и социалните въпроси Налес прокара куп инициативи на ГСДП, включително въвеждането на минимална заплата и допълнителни пенсии, включително за оцелели от холокоста.

Следващото стъпало по партийната стълбица тя изкачи през септември м.г., когато стана председател на парламентарната група на ГСДП като част от усилията на партията да прегрупира силите си, след като изборният й резултат се срина до скромните 20,5 процента - най-ниското равнище от основаването на съвременна Германия.

Сега обаче в условията на дефицит на лидери Налес може би е един от последните шансове за спасяване на ГСДП.

БТА

От "Воля" нямат единна позиция за Истанбулската конвенция, ще гласуват по съвест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716270

От "Воля" нямат единна позиция за Истанбулската конвенция, ще гласуват по съвест"Имаме становище - всеки за себе си. Всеки ще гласува така, както сметне за добре." Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "Воля" Кръстина Таскова пред журналисти в парламента по повод позицията на партията за Истанбулската конвенция. "В нашата парламентарна група има ожесточен дебат кой е "за" и кой е "против".

Земеделският министър край Варна: България изнася 64 млн. литра вино годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=369067

България изнася 64 млн. литра вино годишно, съобщи земеделският министър Румен Порожанов, след като заряза днес лозови масиви край Варна, научи Moreto.net. Конкуренцията на пазара е изключително голяма и би било добре страната ни да рекламира повече своята качествена продукция, допълни Порожанов.

От ”Воля” ще гласуват по съвест за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/volja-savest-istanbulscata-conventzia-26883376

Депутатите от партията на Веселин Марешки - "Воля", ще гласуват по съвест за приемането на Истанбулската конвенция.

МВР ще храни мигрантите с шоколад и пастет без свинско

http://dnes.dir.bg/news/mvr-obshtestvena-porachka-migranti-26883375

Министерството на вътрешните работи обяви обществена поръчка за изхранване на задържани мигранти.

Момиче от дома в Борован: В центъра стават ужасяващи неща (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716263

Момиче от дома в Борован: В центъра стават ужасяващи неща (Видео)
В Центъра за настаняване от семеен тип в Борован стават „ужасяващи неща". Това разкри пред Нова телевизия едно от децата, които живеят там.  В последните дни домът нашумя с новината за насилието, което упражнява една от възпитателките – Людмила Петрова. От видеоматериалисе вижда как жената бие и обижда две от децата.

Задържаха непълнолетен, пребил и ограбил свой връстник в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716243

Задържаха непълнолетен, пребил и ограбил свой връстник в ПловдивНепълнолетен бе задържан в полицейския арест за грабеж в Пловдив. 24-часовата мярка е взета спрямо 17-годишен криминално проявен, след проведено разследване от служители на Второ РУ. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив. По предварителни данни, около 22 часа в неделя, на бул. „Копривщица“ тийнейджърът нанесъл побой на свой връстник

Шефка на столично иновативно училище оглави агенцията за децата

http://www.mediapool.bg/shefka-na-stolichno-inovativno-uchilishte-oglavi-agentsiyata-za-detsata-news275544.html

Дългогодишен учител и доскоро директор на столичното иновативно училище СУ "Акад. Емилиян Станев“ Елеонора Лилова е назначена от правителството за председател на Държавната агенция за закрила на детето на мястото на уволнената след скандала с насилието над деца с увреждания от габровския дом "Хризантема". Лилова е магистър по педагогика и социология от СУ "Св. Климент Охридски“ и е защитила научна степен "доктор“ по управление на образованието в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Тя има 20-годишен опит като преподавател, старши учител, главен учител, директор на основно училище. От 2012 г. Лилова ръководи СУ "Акад. Емилиян Станев" в София, което през юли 2017 г. бе обявено от просветното ведомство за иновативно училище заради модерните подходи на преподаване и прилагането нови образователни методи. Елеонора Лилова заема поста на Офелия Кънева, която беше уволнена защото не е предприела адекватни мерки срещу случващото се в дома за деца и младежи с увреждания "Хризатнема" в Габрово.

Шефът на КФН ще взима заплата от 13 хил. лв.

https://offnews.bg//ikonomika/shefat-na-kfn-shte-vzima-zaplata-ot-13-hil-lv-674863.html

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 лева. Това обяви на пресконференция председателят на комисията Карина Караиванова.

Възнагражденията в КФН са определени чрез Вътрешни правила за работна заплата, публикувани на сайта на комисията.

От изнесените от нея данни става ясно, че заместник-председателите получават заплати от 12 003 лв., а членовете на регулатора - 11 432 лева.

В специализираната администрация средното възнаграждение на директориите на дирекции ще възлезе на 5 133 лв.

Актюерите, на които ще се разчита да вдигнат ефективността на застрахователния надзор, ще получават средно по 4 500 лева, след като бъдат наети от комисията.

Средното основно възнаграждение на главните експерти е определено на 2 893 лева, на старши експерти на 1 989 лева, а на младши експерти на 1 472 лева. 

Българка от Австралия завеща 1,84 млн. лв. на Националната художествена галерия

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarka-ot-avstralia-zaveshta-1-84-mln-lv-na-natcionalnata-hudozhes-674856.html

Националната галерия в София получи неочаквано дарение от 1,84 млн. лв. от българска емигрантка в Австралия, съобщиха от външно министерство.

Дарението е част от завещанието на Маргарита Занеф, родена в България и починала през 2016 г. в Австралия.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си. И двамата вече са покойници.

Според оставеното от нея завещание половината от сумата след продажбата на недвижимото ѝ имущество се дарява на Националната художествена галерия в София, която се помещава в бившия Царски дворец на пл. "Княз Александър", а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс.

По думите на адвокат Уоруик Дън от кантората "Biddulph & Salenger", изготвила завещанието и извършила разпоредителните действия с наследството, Занеф е била голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото.

Дaмата е дарила е половината от сумата на българската галерия като родолюбив жест към родната си страна, а останалата половина – на австралийската галерия, с признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си.

Сумата по дарението е била преведена преди дни по сметката на Националната галерия.

Адв. Дън описва Маргарита Занев като много ерудирана жена и голям почитател на изкуството.

Не се посочва с какво се е занимавала дарителката.

Правителството разреши продажбата на "Старопиталището" в Габрово

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129583_pravitelstvoto_razreshi_prodajbata_na/?ref=rss


Министерският съвет разреши продажбата на недвижими имоти, собственост на Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Тота Венкова" АД в Габрово. Теренът от 6 дка с три стари сгради, известни като "Старопиталище на Пенчо Семов", ще бъде обявен на търг, като парите ще останат за инвестиция в болницата, съобщи правителствената пресслужба след заседанието днес.<br /><br />Старопиталището на Пенчо Семов и прилежащият му парк представляват къща с историческа и...

Тачи: Тази година ще постигнем исторически договор със Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=369034

Косово очаква до края на тази година да реши спорните въпроси със Сърбия и да постигне исторически договор. Това заяви в интервю за Ройтерс косовският премиер Хашим Тачи. „Договорът между Косово и Сърбия, който вярвам, че ще бъде постигнат през 2018 г.

Още един път за фалшификаторите на историята

http://pogled.info/bulgarski/oshte-edin-pat-za-falshifikatorite-na-istoriyata.92516

/Поглед.инфо/ Професори, доценти, главни асистенти и други незнайно как хабилитирани лица от висши школà от всички краища на родината на презокеански дотации, които пишат неслучилата се и погребват в мълчание истинската история в учебниците, се скъсаха да лъжат като застаряващи представители на един малцинствен етнос. Политнекоректно, но съвсем точно – като дърти цигани. И не е беда, че тези псевдонаучни кадри обикалят телевизорите като цветарки и пълнят главите на хората със своите налудни брътвежи. Че леят крокодилски сълзи за професионални палачи, убийци-любители и садисти. Трагедия с много дългосрочни последствия е, че чрез учебниците те се опитват да официализират лъжата. Поколенията, които помнят и които имат силата и ината да се противопоставят на черните измислици, оредяват. А истината трябва да се пази, да се крещи на висок глас, да надвика твърде гласовитите адепти на фашизма.

Окончателно няма доказателства и виновни за стрелбата по Кирил Киров-Японеца

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129548_okonchatelno_niama_dokazatelstva_i_vinovni_za/?ref=rss


Върховният касационен съд (ВКС) оправда подсъдимите за опит за убийство на Кирил Киров- Японеца през 2003 г. Решението, с което се потвърждава оправдателната присъда на долната съдебна инстанция, е окончателно. <br /><br />Процесът стигна до върховните магистрати след прокурорски протест, но съдът приема, че липсват доказателства.<br /><br />Първоинстанционният съд - Специализираният наказателен съд, призна част от подсъдимите за виновни. Съдът намери вина у Йосиф...

Словашки съд отказа да изчисти миналото на Бабиш от твърдения за връзки с тайната полиция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/14/3129562_slovashki_sud_otkaza_da_izchisti_minaloto_na_babish_ot/?ref=rss


Съд в Словакия отхвърли жалба на чешкия премиер Андрей Бабиш срещу твърдения, че е бил сътрудник на чехословашките комунистически тайни служби, предаде "Ройтерс". Решението слага край на дълга съдебна битка, започната от Бабиш, роден в Словакия милиардер и бизнесмен, който миналата година се издигна на върха на политиката в Чехия.<br /><br />Решението има главно символична стойност. То не пречи на Бабиш да заема постове или да опита да сформира ново правителство, след като...

Исторически първи гол за сборния хокеен тим на Корея

http://clubz.bg/64226-istoricheski_pyrvi_gol_za_sborniq_hokeen_tim_na_koreq

Исторически първи гол вкара сборният отбор на Корея в женския хокеен турнир на зимните олимпийски игри в Пьончан. Това стана при третата загуба на тима - 1:4 от Япония в група В.

Ранди Хесу Грифин намали резултата 1:2 във втората третина, а в третата японките забиха още две попадения. Мачът беше без значение и за двата отбора, които нямаха шанс за класиране на полуфиналите и ще играят за разпределение на местата от пето до осмо.

В първите си две срещи Корея падна разгромно от Швеция и Швейцария, които продължават напред в горната част на схемата от гр. В.

Корея участва с общ тим на олимпиада за първи път, откакто страната е разделена на Северна и Южна. Решението за това бе взето малко преди началото на игрите и не беше посрещнато добре в спортните среди в Сеул, тъй като Южна Корея значително превъзхожда Северна в хокея.

Определиха го изцяло като политическо и дори популистко. Състезателките от двете страни имаха малко време да се обиграят, те буквално се запознаха на първия лагер. Стилът им на игра е коренно различен. Културни различия също спъвали селекцията да се представя по-добре.

Разбира се, МОК приветства идеята и широко я рекламира, подобно на правителствата на двете страни.

Кой и защо е пратил руските наемници в Дейр аз Зур

http://www.mediapool.bg/koi-i-zashto-e-pratil-ruskite-naemnitsi-v-deir-az-zur-news275543.html

Кремъл и руското министерство на отбраната продължават да мълчат колко руски военни са били убити в Сирия в нощта срещу 8 февруари. Вероятно става дума за най-значимите еднократни загуби от началото на руската намеса в Сирия. Под натиска на все повече информации, че става дума за наемници от Русия, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че не е изключено в Сирия да има руски граждани, но те не са свързани с руските въоръжени сили."Ние не разполагаме с конкретна детайлна информация, която би позволила да правим каквито и да е изводи. Не е изключено на територията на Сирия да се намират граждани на РФ. Не не се числят към въоръжените сили – това е всичко, което може да се констатира. Но във всички случаи нашите граждани, те си остават граждани на РФ", заяви Песков в отговор на репортерски въпрос какъв е бил статутът на руснаците, загинали на 7 февруари при удари, нанесени от водената от САЩ коалиция. Песков отбеляза, че Русия не планира въвеждането на законодателни ограничения за частни пътувания на свои граждани в Сирия. Той също така заяви, че не разбира въпроса на журналист за възможността да се обяви траур във връзка с гибелта на руски граждани в Сирия на 7 февруари. "Не разбирам всъщност, във връзка с какво трябва да се обяви траур", каза той и допълни, че за загиналите нищо не е известно: "На нас също (не ни е известно), затова и не разбираме вашия въпрос". През последните дни в медиите се появиха съобщения, че руски наемници са се сражавали в редиците на сирийските проправителствени сили, напредващи към петролните полета в сирийската провинция Дейр аз Зур, която е под контрола на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили. Офанзивата на проправителствените сили е била спряна от удари на американската авиация на 7 февруари. Приятели и активисти потвърдиха смъртта на най-малко четирима руски граждани там. Официално Вашингтон и Москва заявиха, че нямат данни за руски жертви. Хората просто са били пратени на клане Алексей Соболев, директор на частната разузнавателна компания AIM, пред независимата руска онлайн телевизия "Дождь": "Изхождайки от данните, които имаме към днешния ден – това, преди всичко, е било предателство. Нашите хора просто са използвани на тъмно, конкретната операция не е била съгласувана с министерството на отбраната. Хората просто са били изпратени на клане, поставена им е една задача, която впоследствие се оказва съвсем друга". Руското военно министерство съобщи за 25 убити сирийци, но не спомена руснаци През последните дни различни източници съобщиха, че при обстрел с участието на американска авиация в сирийската провинция Дейр аз Зур са загинали няколко руски граждани, които са участвали в бойни действия на сирийска територия. Те са воювали на страната на сирийския президент Башар Асад, който е поддържан от Руския. Информацията за броя на загиналите е противоречива – от двама до десетки. Официално руското министерство на отбраната съобщи за 25 ранени сирийци, но не спомена за руски граждани. Това се обяснява с факта, че военните носят отговорност само за личния състав, а не за "частниците", които се сражават доброволно. Кой и защо е предприел настъплението Източник от руското военно министерство казва пред "Комерсант" че причина за инцидента в Дейр аз Зур е опитът на местни "крупни предприемачи, които в този момент подкрепят Башар Асад", да завземат петролните и газови находища в района, намиращи се под контрола на кюрдите, които пък са съюзници на САЩ. В настъплението са участвали проправителствени формирования, а т.нар отряди "Ловци на Ислямска държава" (ISIS Hunters – елитно подразделение към Сирийската арабска армия, формирано от руски военни през февруари 2017 г.) заедно с бойци от руската "Частна военна компания Вагнер" са били във втория ешелон. И едните, и другите са попаднали под американските въздушни и артилерийски удари. "Опасна самодейност" Източник от руското министерство на отбраната твърди пред "Комерсант", че руското командване в Сирия не е разрешавало да се провежда настъплението към петролните находища и операцията била възприета като "опасна самодейност". В официалното съобщение на руското министерство на отбраната се казва: "Причина за инцидента станаха несъгласувани с командването на руската оперативна група разузнавателно - издирвателни действия на сирийски милиции". Групата на "ЧВК Вагнер" е наброявала 600 човека Бивш колега на няколко от загиналите на 7 февруари бойци от "ЧВК Вагнер" разказва пред "Комерсант", че вече е успял да разговаря в една от руските болници с ранени очевидци на боя при Дейр аз Зур. По думите му в този ден отрядът на "ЧВК Вагнер", който е попаднал под обстрел, действително е наброявал около 600 човека, въоръжени със стрелково оръжие, а също с артилерия и танкове. По-голямата част от групата се състояла от рускоезични бойци и само малка част са били т.нар. ISIS Hunters. "Всъщност, това е усилен батальон, но в "ЧВК Вагнер" го наричат отряд. Никакви преносими зенитно-ракетни комплекси, никаква подкрепа по въздух не е имало и никой не е обещавал такава. Цялата сметка е била, че след артилерийския обстрел нашите с бърз щурм ще завземат този завод, кюрдите ще захвърлят оръжие. А американците вече няма да бият по своите, когато се навлезе в близък бой", разяснява източникът на "Комерсант". В началото на бойните действия обаче само половината от отряда успяла да се разгърне в боен ред, останалите бойци от ЧВК били още в бронираните машини, разположени в колона от 8 километра на изток от разделителната линия между сирийските проправителствени сили и "Сирийските демократични сили". Колко руснаци са загинали Руски военен източник казва пред изданието, че загиналите руснаци са 11. Агенция Ройтрес съобщи, че са загинали общо 100 души от силите на Асад, двама от които руснаци - Владимир Логинов и Кирилл Ананиев. Блумбърг съобщи за 100 убити руснаци, а групата за независими разследвания Conflict Intelligence Team (CIT) – за четирима. Редица източници съобщиха, че ранените са били откарани от Сирия към руски болнични заведения, които обаче отказват коментар. "Публикациите за "стотици загинали" – това е класическа дезинформация, с която се занимават западните медии", са заявили от руското външно министерство пред "Комерсант". Руските наемници в Сирия са незаконни според руското законодателство Руското законодателство не предполага наличие на хора, които не служат в официалните силови структури, на територията на други държави. Понятието "частна военна компания" все още се обсъжда от законодателите. "Държавата не е пратила там тези хора. Човек, отиващ да воюва за пари в качеството си на наемник, поема върху себе си риск, който е фиксиран в договора му с онези, които го канят. Това не е договор с руската държава. Руската държава няма информация за него" – поясни пред "Комерсант" акад. Виталий Наумник от института за източни науки към Руската академия на науките. Тези хора не са защитени от държавата "Да, от една страна държавата си затваря очите за тяхното присъствие в Сирия, а от друга, има закон, според който тези хора трябва да бъдат дадени на съд. Това са наемници и тези хора не са под защитата на държавата, макар че държавата е задължена да защитава всеки гражданин на Руската федерация", допълва експертът. По негово мнение, ако кадрови руски военен загине в Сирия от американски удари, то реакцията на Русия "би трябвало да бъде много твърда". Депутати искат да се регулира дейността на частните военни компании в Русия Междувременно високопоставен руски депутат съобщи в сряда, че се подготвя законопроект, който да регулира дейността на частните военни компании в Русия, предаде АП. По думите на о.з. генерал Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана към Държавната дума, въпросът се обсъжда на експертно ниво в комисията. Той добави, че депутати от "Справедлива Русия" вече са изпратили за оценка от правителството законопроект за частните военни компании. По думите на заместник-председателя на парламентарната група на "Справедлива Русия" Михаил Емелянов, цитиран от ТАСС, съобщенията за гибелта на руснаци в Дейр аз Зур свидетелстват, че е необходим "държавен подход", защото частните военни компании "са вече реалност". "За да не гадаем как и какво, още повече ако това засяга живота и здравето на нашите граждани, държавата трябва да влияе на тези процеси по най-непосредствен начин", заключи Емелянов, който е сред инициаторите за законопроекта.

Кремъл: Не е изключено в Сирия да има руски граждани, но не са свързани с руската армия

http://www.mediapool.bg/kremal-ne-e-izklyucheno-v-siriya-da-ima-ruski-grazhdani-no-ne-sa-svarzani-s-ruskata-armiya-news275543.html

Говорител на Кремъл заяви, че не е изключено в Сирия да има руски граждани, но те не са свързани с руските въоръжени сили, предаде Ройтерс.   Във връзка със съобщенията за голям брой загинали руснаци в Сирия, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков призова медиите да не се подвеждат от изопачени сведения, посочва ТАСС.   Миналата седмица телевизия Си Би Ес съобщи, че руски граждани са участвали в подразделения на сирийските проправителствени сили, които на 7 февруари били нападнали щаб на подкрепяните от Вашингтон Сирийски демократични сили (СДС) в сирийската провинция Дейр аз Зур. Оглавената от САЩ коалиция нанесла удар по тези проправителствени сили.   По-рано източник от руското външно министрество каза за ТАСС, че съобщенията за десетки и стотици загинали в Сирия руски граждани "са класическа дезинформация".   Президентският прессекретар Песков каза в конферентен разговор с журналисти днес, че не разполага с информация за каквито и да било подобни жертви, отбелязва Ройтерс.   Песков опроверга информация, че президентът Владимир Путин е отменил част от пътуванията и срещите си в началото на седмицата, за да обсъди темата за загиналите руснаци в Сирия със сътрудниците си. Няма такова нещо, тази информация е невярна и няма нищо общо с действителността, каза той.   Същевременно, като се позова на американски представители, Ройтерс съобщи, че американки дрон е унищожил танк руско производство в Сирия през уикенда. Ударът е бил нанесен от дрон в района на Ал Табия в неделя. Унищоженият танк е бил Т-72.   На пресконференция генерал лейтенант Джефри Хариган, високопоставеният командващ американските военновъздушни сили в Близкия изток, отказа да направи предположения кой е карал танка. Според пожелал да остане анонимен американски представител в нападението са били убити най-малко двама членове на проправителствените сили. Танкът е бил унищожен, след като е навлязъл в обсега на стрелба на подкрепяни от САЩ сили.   Американският министър на отбраната Джеймс Матис омаловажи инцидента. "Това може да са били само няколко местни момчета, вършещи нещо. Не бих искал да му придавам значение на голяма атака", каза той.

Шефката на финансовия надзор обяви заплатата си – 13 146 лв. на месец

http://www.mediapool.bg/shefkata-na-finansoviya-nadzor-obyavi-zaplatata-si-13-146-lv-na-mesets-news275542.html

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова спази обещанието си и обяви публично възнаграждението си – 13 146 лв. на месец. Заместник-председателите на надзора взимат по 12 003 лв., а единственият член на комисията получава 11 432 лв. Това става ясно от изявление на пресцентъра на институцията. На пресконференция през ноември 2017 г. в отговор на въпрос на Mediapool Караиванова пое ангажимента да обяви публично възнагражденията на петимата членове на регулатора, които от тази година се формират по нови правила и са завишени. Очаквайте подробности

Бъдещето на Витоша - между забраната на строежи и местата за инвестиции

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129232_budeshteto_na_vitosha_-_mejdu_zabranata_na_stroeji_i/?ref=rss


Възможно ли е и сегашният план за парк "Витоша" и актуализацията му да не позволяват ново строителство, но същевременно промените да допускат ремонти, както и да отворят възможности за нови инвестиции? Да, поне според дирекцията, която управлява природния парк и Столичната община.<br /><br />Неработещи лифтове и влекове, неремонтирани, а някои и полуразрушени изоставени хижи, несъществуващи или разбити екопътеки. Така изглежда природният парк "Витоша" днес....

Само във Фрог: Висш полицай и бивш магистрат измъкнали от ареста хората на Златко Баретата

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/samo-vav-frog-vissh-politsai-bivsh-magistrat-izmaknali-aresta-horata-zlatko-baretata.html

Действащ висш полицай и бивш магистрат от кръга КОЙ ходатайствали, за да може групата на Златомир Иванов- Баретата да се измъкне от ареста, съобщиха за Фрог антимафиоти. Тя беше задържана във връзка с отвличането на Адриан Златков.

Само във Фрог: Висш полицай и бивш магистрат измъкнали от ареста хората на Златко Баретата

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-vissh-politsai-bivsh-magistrat-izmaknali-aresta-horata-zlatko-baretata.html

Действащ висш полицай и бивш магистрат от кръга КОЙ ходатайствали, за да може групата на Златомир Иванов- Баретата да се измъкне от ареста, съобщиха за Фрог антимафиоти. Тя беше задържана във връзка с отвличането на Адриан Златков.

Измамница взе 25 000 евро като жертва на атентатите в Париж

https://frognews.bg/svqt/izmamnitsa-vze-25-000-evro-kato-jertva-atentatite-parij.html

Жена, представила се за една от жертвите на атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж и получила обезщетение в размер на 25 000 евро, но по-късно бе арестувана, съобщи „Сега”.

Хибриден Range Rover е първият джип изкачил се до Вратата към Рая (видео)

https://www.24chasa.bg/avto/article/6716234

99 замайващи завоя и 999 обезсърчаващи стъпала не спряха новия Range Rover Sport PHEV да направи нещо за първи път в света на една от най-известните забележителности в Китай. Мощният SUV, задвижван с бензин и електричество, стана първият автомобил, изкачил стълбите до естествената скална арка Вратата към Рая.

Полиграфическият комбинат прехвърлен от Пеевски към оръжеен търговец

http://www.mediapool.bg/poligraficheskiyat-kombinat-prehvarlen-ot-peevski-kam-orazheen-targovets-news275541.html

Дружеството "СФ-БТ", което до миналата есен бе част от структурите на "Булгартабак", е продало сградата на Полиграфическия комбинат за 25 млн. евро на "Алнуаими груп", притежавана от иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, съобщи "Капитал". Той е собственик и на оръжейния търговец "Аполо инженеринг", който за 2014 - 2016 г. има общо над 900 млн. лв. приходи и 150 млн. лв. печалба. За сделка от края на октомври 2017 г. става ясно от сигнал до прокуратурата на неправителствената организация "Ние, гражданите". В сигнала се изтъква, че има очевидна измама с разпределението на осребреното от синдиците на КТБ имущество на банката и по тази причина атакуват публично всяка сделка, ощетила вложителите на КТБ. Случаят много прилича на "делото за 102 млн. лв." за сградата с централата на КТБ на пл."Гарибалди" в София. Внезапна поява в списъка с кредиторите на КТБ Преди година "Аполо инженеринг" изненадващо се появява в списъка за разпределение на първите 534 млн. лв. от масата на несъстоятелността на КТБ като обезпечен кредитор с вземане за 3.94 млн. лв. Дружеството изпреварва останалите кредитори благодарение на мистериозен договор за срочен заем от далечния 1 юли 2009 г., като като към него е сключен договор за залог на вземания на 7 юни 2014 г. - само 13 дни преди поставянето на КТБ под специален надзор. Този договор за особен залог обаче не е вписан в Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ) и срещу него е имало възражение, което е уважено от Фонда за гарантиране на влоговете, което на свой ред се обжалва от "Аполо". Перманентни сделки с Полиграфическият комбинат Построената през 50-те години на миналия век, сградата на бившия Полиграфически комбинат беше мястото, в което съжителстваха редакциите на почти всички централни български вестници. След това сградата премина към собствеността на медийната група на ВАЦ, която преди няколко години се оттегли от България и продаде вестниците си. След тези рокади в собствеността Полиграфята остана под контрола на Венелина Гочева. През 2014 г. комплексът беше продаден на "Карано пропъртис - България", собственост на едноименна лихтенщайнска фирма. Още тогава индикациите бяха, че зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски, тъй като сградата беше отдадена под наем на "Благоевград БТ", част от свързвания с депутата "Булгартабак холдинг". За имота купувачът плати на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. евро бяха собствени средства на учредената едва половин година по-рано "Карано пропъртис", а останалите 8 млн. евро - заем от Търговска банка Д. Впоследствие сградата беше прехвърлена поетапно в "Благоевград БТ", в "София БТ" и последно в основаното преди година дъщерно дружество "СФ-БТ". То стана собственик и на сградата на софийската фабрика на цигарения холдинг, която впоследствие бе съборена, като общо за двата имоти плати 61 млн. лв. на майка си. Извън централната сграда на бившите редакции, в сделката за Полиграфическия комбинат влиза и бившата "Печатница София" (страничното дясно крило на комплекса). През май 2016 г. то бе продадено отново от дружество на Венелина Гочева на компанията "А. Е. Бест съксес сървисис България", отново свързвана с Пеевски. Имотът бързо е прехвърлен срещу 10 млн. лв. на "София БТ". Оттам следват същите премествания като при централния корпус. Самото "СФ-БТ" малко след основаването си напусна "Булгартабак холдинг" заедно с имотите. "София БТ" продаде срещу неизвестна сума първо 53%, а после и останалите 47% от дружеството на дубайското Bulgartabac Trade FZE. То е посочено като свързано лице извън групата в отчетите на "Булгартабак холдинг". Кой е собственикът му не се разбира от документите, но неговият директор Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед е и член на борда на цигарения холдинг. При сделка с такова заинтересовано лице за над 2% от активите трябва да има одобрение на общото събрание на "Булгартабак", но такова така и не бе поискано, и Комисията за финансов надзор не видя проблем в сделката. Реална ли е цената? Какви са плановете на новия собственик не е ясно, като за няколкото месеца от сделката не се вижда активизация около сграда и тя продължава да стои празна, отбелязва "Капитал". В имотния бранш определят цената за въпросните 5200 кв. м като висока предвид факта, че имотът е празен и се нуждае от сериозен ремонт. При това положение платените 25 млн. евро не е ясно колко време биха се изплащали от наеми, макар поне, съдейки по оборотите и печалбите на "Аполо инженеринг", финансирането не би трябвало да е проблем. Според "Ние, граждание" е възможно "да е бил оказан натиск конкретно в случая с "Аполо инженеринг" ООД - да закупят горепосочените недвижими имоти по завишена цена, която би могла да покрие корупционната такса", за да се окаже по-напред в списъка на кредиторите на КТБ. Друго тяхно подозрение е, че договорите с банката са антидатирани. Към сигнала са приложени редица документи, сред които подписани от трима от четиримата изпълнителни директори и двама членове на надзорния съвет твърдения, че такъв залог не е сключван. По устава на банката, ако има такъв договор, той трябва да е бил разглеждан и на управителен съвет и да е подписан от поне двама директори. Също така са приложени и справки от Централния регистър на особените залози, че залогът не е бил вписван там. От документите става ясно още, че Фондът за гарантиране на влоговете е уважил възражения срещу привилегирования ред на "Аполо" (както и на друга компания "Ардастрой" с 8.3 млн. лв. вземане). Двете компании обжалват решението на ФГВБ. Какво е известно за "Аполо" и Ал Нуаими Самият оръжеен търговец е собственост на две дружества - "Бългериън милитъри манюфекчъринг груп" и "Балкан агрикалчарал". И двете обаче на свой ред са еднолично притежавани от "Евро инвестмънт холдинг", в което 100% от акциите държи Ал Нуаими, който публично не е известна фигура в България. "Алнуаими груп" до лятото на 2017 г. е директно собственост на бизнесмена, когато и то е прехвърлено в "Евро инвестмънт холдинг". Дружествата от групата се обслужва юридически от адвокат, работещ за "Химимпорт" - Велислава Балтова, като в борда на новия холдинг има и друго лице, свързвано с публичната компания - Стойчо Георгиев. От 2013 г. "Аполо" има регистриран консорциум със свързваната с Пеевски "Техноекспортстрой". По това време обаче оръжейният търговец е малък играч с около 10 млн. лв. оборот, докато през следващата 2014 г. оборотът му нараства 20 пъти до над 200 млн. лв., а в следващите година и над 300 млн. лв. Интересно е, че след имотната сделка текат мениджърски рокади в дружества от групата. В първите дни на 2018 г. Ал Нуаими излиза от управлението на "Бългериън милитъри манюфекчъринг груп" и на негово място е назначен неизвестният 60-годишен Петър Панайотов, който няма други фирмени участия по регистрите. В началото на февруари Ал Нуаими напуска и "Аполо инженеринг" заедно с другия управител Румен Райков. На тяхно място като управител влиза Даниел Цветанов Димитров. Той има само участие във фирма без дейност заедно с брат си Ивайло, който е управител на българските дружества на швейцарската фирма за опаковъчни машини Multivac. Въпреки новите лица в Търговския регистър няма вписана промяна в собствеността на "Евро инвестмънт холдинг" и дружествата под шапката му.

Какво да сготвим за тройния празник

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/kakvo-da-sgotvim-za-trojniia-praznik-6079289

Който и празник да изберете, нашето тристепенно меню е подходящо, а и бързо за приготвяне

"Движение Да, България" поиска Пеевски да бъде проверен за конфликт на интереси

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129588_dvijenie_da_bulgariia_poiska_peevski_da_bude_proveren/?ref=rss


Политическа партия "Движение Да, България" изпрати до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание сигнал срещу народния представител Делян Славчев Пеевски. В него се посочва, че, въпреки че той е крупен собственик на медии, участва в изготвянето и депозирането на законопроект за регламентация на медийната и разпространителска дейност.<br /><br />Формално целта на закона е да доведе до "максимално прозрачна медийна...

„Да, България“ предлага комисия в парламента да провери Пеевски за конфликт на интереси

http://www.transmedia.bg/2018/02/14/%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0/

“Движение Да, България” изпрати до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание сигнал срещу народния представител Делян Славчев Пеевски. В него се посочва, че, въпреки че той е крупен собственик на медии, участва в изготвянето и депозирането на законопроект за регламентация на медийната и разпространителска дейност.

„Не са налице публични данни, че Пеевски е декларирал частния си интерес, с което евентуално е нарушил чл. 147 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. По този начин народният представител препятства възможността да бъде отведен от участие в обсъждането и гласуването на законопроекта“, се казва в мотивите на партията. Настоява се, ако има нарушение на закона, депутатът да понесе предвиденото наказание в правилника на парламента.

Задържаха българин, издирван с Европейска заповед за арест от Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716210

Задържаха българин, издирван с Европейска заповед за арест от ФранцияЗадържан под стража е българин, издирван с Европейска заповед за арест от Франция за сводничество. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Искането на Окръжната прокуратура във Варна да бъде задържан под стража 33-годишният Хр. Иванов е било уважено от състав на Варненския окръжен съд.

Черно море картотекира деветимата нови за пролетния дял в Първа лига

http://www.moreto.net/novini.php?n=369065

Черно море картотекира новите футболисти за пролетния дял от шампионата, съобщиха от клуба за Moreto.net. Права за Първа професионална лига получиха деветте зимни попълнения на “моряците”. Това са вратарят Благой Макенджиев, Мирослав Енчев, Петър Витанов, Мехди Фенуш, Аристот Н`Донгала, Дани Кики, Уго Кононго, Радослав Василев и последният привлечен на “Тича” Даниел Димов.

Чувството за самоирония разкрива тайни за психиката ви

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chuvstvoto-za-samoironiia-razkriva-tajni-za-psihikata-vi-2078636

Честото самоиронизиране е свързано с по-доброто психично състояние, установиха испански учени, цитирани от в. "Индипендънт".

Хората обикновено си мислят, че самоиронията прикрива несигурност. Учените

Русия може да инвестира в IPO-то на Saudi Aramco чрез съвместен фонд с Китай

https://www.investor.bg/drugi/338/a/rusiia-moje-da-investira-v-ipo-to-na-saudi-aramco-chrez-syvmesten-fond-s-kitai-255761/

Първичното публично предлагане на компанията се очаква да се осъществи най-рано през втората половина на тази година

Камион с над 300 мигранти се обърна в Либия, загинаха 23-ма, ранените са над 100

https://www.24chasa.bg/novini/article/6716207

Камион с над 300 мигранти се обърна в Либия, загинаха 23-ма, ранените са над 100Камион, превозващ над 300 мигранти, се е преобърнал рано тази сутрин на около 170 км югоизточно от либийската столица Триполи, в района на град Бани Уалид, съобщи Франс прес, цитирайки говорител на болницата в Бани Уалид. Загинали са най-малко 23-ма мигранти, а ранените са около стотина. По-голямата част от мигрантите в камиона били еритрейци и

Шефовете в Комисията за финансов надзор ще взимат над 10 хил. лв. месечно

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/14/3129561_shefovete_v_komisiiata_za_finansov_nadzor_shte_vzimat/?ref=rss


Комисията за финансов надзор (КФН) обяви новите възнаграждения на ръководството и служителите на комисията след промяната в закона и в модела на финансиране на КФН, осигурявано изцяло от събираните от бизнеса такси вместо от бюджетна субсидия, както досега.<br />Председателят на комисията ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 лв. Основното възнаграждение на заместник-председателите ще бъде в размер на 12 003 лв. Членът на КФН ще получава 11 432 лв.<br />В...

България изнася по около 64 млн. литра вино на година

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-iznasia-po-okolo-64-mln-litra-vino-na-godina-255770/

Лозовите масиви в страната са над 600 хил. декара, твърди земеделският министър Румен Порожанов

Акцията в Казанлък ударила наркоканал за Австрия

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/akciiata-v-kazanlyk-udarila-narkokanal-za-avstriia-6079317

Осем човека за арестува в България и трима в Австрия, включително и ръководителят

Променя се Тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол

http://www.moreto.net/novini.php?n=369056

Правителството прие на днешното си заседание промени в Тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве. Таксите се събират за издаване на документи и извършване на услуги.

Проучване: Хората с чувство за самоирония са по-здрави психически

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6716180

Проучване: Хората с чувство за самоирония са по-здрави психическиЧестото самоиронизиране е свързано с по-доброто психично състояние, установиха испански учени, цитирани от в. "Индипендънт". Хората обикновено си мислят, че самоиронията прикрива несигурност. Учените от университета на Гранада обаче твърдят обратното - хората, които се шегуват със себе си, всъщност демонстрират по-високо самочувствие и степен на

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще могат да работят и на друго място

http://www.cross.bg/nelk-izvurshvat-komisiya-1567814.html

/КРОСС/ Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето, според които отпадна забраната членовете на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност. Досега беше забранено медиците в комисиите да имат право да консултират пациенти. Идеята е по този начин да се преодолее проблемът с недостига на специалисти. С новите текстове се създава възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да могат да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Предвиждат се ограничения единствено по отношение на участието в състава на комисиите на лекар, който е свързан с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи лекарите ще са длъжни да си направят отвод от участие в конкретното заседание на съответната експертна лекарска комисия. С промените отпада изискването в специализираните състави на НЕЛК задължително да се включва лекар-представител на Националния осигурителен институт (НОИ). Целта на промените е да се преодолее липсата на специалисти, желаещи да работят в системата на медицинската експертиза, посочват вносителите. В срок до два месеца от влизането в сила на този закон специализираните състави на НЕЛК трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания

Петкова отива в Баку на среща за Южния газов коридор

http://www.mediapool.bg/petkova-otiva-v-baku-na-sreshta-za-yuzhniya-gazov-koridor-news275540.html

Енергийният министър Теменужка Петкова отива в Баку за участие в четвъртата среща на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, която ще се проведе на 15 февруари, съобщиха то ресорното ведомство в сряда. В заседанието ще участват представители на домакините от Азербайджан, от Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Великобритания, САЩ и Европейския съюз. Те ще обсъдят напредъка по реализацията на проекта, който се подкрепя от Брюксел и Вашингтон. Целта е доставка на газ от находищата в Азербайджан през Грузия и Турция до границите на Гърция и България и оттам до европейските страни. Южният газов коридор ще се състои от система от три последователни тръбопровода – Южнокавказкия (от Баку в Азербайджан до Ерзурум в Турция), Трансанадолския (ТАНАП), който пресича цяла Турция от изток на запад, и Трансадриатическия (ТАП), който върви през Гърция, Албания и Адриатическо море и стига до Италия. В България газ от каспийското находище "Шах Дениз" трябва да влиза през интерконектора с Гърция. Той трябав ад е готов до 2020 г., но към момента обществените поръчки за доставка на тръби за строежа и за избор на инженер-консултант за строежа на газовата връзка са блокирани заради жалби в Комисията за защита на конкуренцията от строителна и имотна фирми, както и от винарна. По време на посещението си в Баку Теменужка Петкова ще обсъди с министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Тя ще се срещне и с министъра на земеделието и съпредседателя на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество Гейдар Асадов. Преди месец по време на посещението на българския премиер Бойко Борисов в Баку азерският президент Илхам Алиев обяви интереса на държавната газова компания СОКАР да се включи в газификацията на България за своя сметка. Тогава Борисов съобщи, че на ресорните министри е разпоредено да проучат възможностите за газифициране. Целта явно е увеличаване на доставките на азерски газ у нас, каквито разговори неведнъж са водени. Още през 2014 г. Баку прояви интерес към разширяването на газовата ни мрежа и хранилището в Чирен, а година по-късно Борисов и Алиев обсъдиха в София възможността страната ни да стане транзитьор на азерски газ до Европа чрез плановете си за хъба "Балкан". България към момента е изключително слабо газифицирина откъм бита. Едва около 3 процента от общото потребление на синьо гориво у нас се пада на домакинствата. Пет са определените от енергийния регулатор газоразпределителни региона - Дунав, Запад, Тракия, Мизия, Добруджа), отделно има 80 общини. За тях са издадени лицензи на 24 компании и те работят на тези регионални пазари, но има още достатъчно бели петна за газифициране. Най-големият играч на вътрешния пазар на газови доставки за бита е "Овергаз", следван от "Аресгаз". Другите големи са "Ситигаз България" и "Газтрейд Сливен". Навлизането на нов играч на газовия пазар ще повиши конкуренцията, която в момента е спъвана от високите разходи за присъединяване на домакинствата към газоснабдителната мрежа. Разширяването на газификацията би трябвало и да намали цените за крайните битови потребители, повечето от които все още са скептични за преминаването към екологичното гориво, което би решило значителна част от проблемите със замърсяването на въздуха в страната.

Цацаров към БСП: Прокуратурата в Шумен не е извършила престъпление

http://politics.actualno.com/Cacarov-kym-BSP-Prokuraturata-v-Shumen-ne-e-izvyrshila-prestyplenie-news_659809.html

Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен, по сигнала за документно престъпление от член на БСП. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Проверката беше извършена, след като на 8 февруари председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че шуменскапа прокуратура изпълнява политически поръчки. Резултатите показват, че действията на Районна прокуратура - Шумен, по образуване на преписката, разпределението й и разпореждането за възлагане на проверка са в съответствие с функционалните

Плувецът Алекс Стойнов с нови златни отличия

http://sofia.actualno.com/Pluvecyt-Aleks-Stojnov-s-novi-zlatni-otlichija-news_659810.html

Младата ни надежда в плуването Алекс Стойнов от село Нови хан спечели 3 златни и 1 бронзов медал на Международен турнир „Зимна битка на гладиаторите“, съобщиха от Община Елин Пелин. Състезанията се проведоха на 10 и 11 февруари в 25 метровия басейн на Спортната палата в град София и в тях взеха участие 320 плувци от 28 клуба от цялата страна. Алекс се включи в 4 дисциплини и спечели 4 медала. Младият плувец се представи блестящо на 100 м съчетано - златен медал; 200 м съчетано - з

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване