Американски дрон унищожи руски танк в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715573

Американски дрон унищожи руски танк в СирияАмериканки дрон е унищожил танк руско производство в Сирия през уикенда, предаде Ройтерс, като се позова на американски представители. Ударът е бил нанесен от дрон в района на Ал Табия в неделя. Унищоженият танк е бил Т-72. На пресконференция генерал лейтенант Джефри Хариган, високопоставеният командващ американските военновъздушни сили в Близкия

Жена е в критично състояние след катастрофа в София

https://offnews.bg//zdrave/zhena-e-v-kritichno-sastoianie-sled-katastrofa-v-sofia-674820.html

Жена е в критично състояние след катастрофа на столичния бул. "Александър Малинов".

Инцидентът стана във вторник около 10.00 часа на мост на булеварда, в близост до Бизнес парка в "Младост". Жената е изгубила управление от автомобила, който падна от моста. Пострадалата беше откарана в болница. 

Състоянието ѝ е стабилизирано, но все още е критично, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна". Освен установените вчера травми - черепно-мозъчна травма, тежка открита фрактура на ръката и фрактура на таза пациентката е с двустранен пневмоторакс и вътрешен кръвоизлив.

След завършилата вчера (късния следобед) операция на ръката, жената е приведена в КАИЛ (реанимация) на болницата.

Двама души са загинали, а 23-ма са ранени при 19 катастрофи в страната през изминалото денонощие,  съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 183 леки пътнотранспортни произшествия и три тежки, при които са ранени 6 души.

Варненски район остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=369025

Авария на водопровод е причината за безводието в част от центъра на Варна, научи Moreto.net. Засегнати са абонатите в карето ул. "Капитан Рончевски", ул."Феликс Каниц" , бул."Чаталджа" и бул."Осми Приморски полк".

Свети Валентин

http://www.moreto.net/novini.php?n=369021

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица. Обичайно е да се подаряват цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век.

Мартин Шулц се оттегли от ръководството на германските социалдемократи

http://www.mediapool.bg/martin-shults-se-ottegli-ot-rakovodstvoto-na-germanskite-sotsialdemokrati-news275518.html

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц обяви, че подава оставка като партиен ръководител, съобщи ДПА.   Малко след това ръководството на партията обяви, че подкрепя председателят на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес за поста. Кандидатурата й ще се гласува от партийните членове на 22 април.   Според източник от ГСДП и.д. лидер на социалдемократите до гласуването на 22 април ще бъде кметът на Хамбург Олаф Шолц.   ГСДП е в тежко положение, след като подкрепата за нея падна до исторически ниски нива на парламентарните избори през септември. След като първоначално отказваше нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, партията я прие миналата седмица.   Споразумението за новото управление тепърва трябва да бъде гласувано от членовете на партията.    Авторитетът на бившия председател на Европейския парламент спадна след изборите от миналия септември, на които ГСДП понесе тежки загуби.   Шулц бе подложен на критики и заради решението да продължи съвместното управление с Християндемократическия съюз на Меркел.   От своя страна Андреа Налес заяви, че ще се бори за управляващата коалиция с консерваторите на Ангела Меркел.   Тези уверения Налес направи след заседание на партията, на което нейният лидер Мартин Щулц обяви, че се оттегля от председателския пост.   Ще защитавам идеята за влизането в голямата коалиция, ще направя всичко необходимо, за да се получи това, каза Налес, в чиято партията й има обаче разногласия дали да се влезе в нова голяма коалиция с консерваторите.      

US топшпионин: Русия ще се меси и в изборите ни през 2018 г.

http://clubz.bg/64204-us_topshpionin_rusiq_shte_se_mesi_i_v_izborite_ni_prez_2018_g

Фалшиви акаунти в социалните мрежи, кампании с дезинформация, кибератаки - Русия ще използва пак тактиките си от 2016 г. и ще се опита да повлияе на междинните избори за Конгрес в САЩ през ноември, заяви директорът на американското национално разузнаване Дан Коутс, цитиран от Франс прес. Той бе един от началниците на спецслужби, които отговаряха на въпроси в Сената за глобалните заплахи срещу САЩ.

В изказване пред Комисията за разузнаване на Сената Коутс заяви, че не се наблюдават съществени промени в поведението на руснаците.

"Очакваме Русия да продължи да използва пропаганда, социални мрежи, подставени лица, положително настроени говорители и други средства за множество операции, целящи да разпалят социалните и политически разделения в САЩ", заяви той.

Служби като ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност заявиха, че Русия се е месила в президентските избори в САЩ от 2016 г., за да подобри шансовете на Доналд Тръмп срещу Хилъри Клинтън, използвайки социалните мрежи и кибератаки на компютри на Демократическата партия.

Президентът Тръмп отхвърли тези изводи, а Москва категорично отрича обвиненията.

Социалните мрежи Туитър и Фейсбук са обвинени, че неволно са послужили за инструменти на руската пропаганда. Туитър закри близо 4000 съмнителни акаунта, свързани с агенция за дигитална пропаганда със седалище в Русия. Фейсбук пък призна, че около 150 милиона потребители на мрежата му и на Инстаграм са видели съдържание, създадено от руски лица за повлияване на президентските избори, отбелязва АФП.

"Не трябва да има никакво съмнение, че Русия смята, че усилията й са били успешни и че за нея междинните избори от 2018 г. са мишена за руските операции за влияние", каза Коутс.

През ноември демократите ще се опитат да си върнат мнозинството в Камарата на представителите, където се преизбират всичките 435 конгресмени, и в Сената, където ще се подновят 33 места, или една трета от общия състав, припомня БТА.

Шефът на ФБР Кристофър Рей, директорът на ЦРУ Майк Помпео, Дан Коутс и други висши служители на сигурността по време на изслушването в Конгреса. 

Шефът на шпионите предупреди, че президентските помощници и съветници с временни разрешения за сигурност трябва да имат "ограничен" достъп до тайна информация, предаде Би Би Си.

Дан Коутс заяви, че процесът на разрешаване е "нарушен" и трябва да бъде реформиран. Той имаше предвид бившия помощник на Белия дом Роб Портър, който подаде оставка след обвинения, че бие жена си и зетя на президента Джаред Кушнер.

Г-н Кушнер има само временно разрешение за сигурност, обясни началникът.

Коутс обяви, че понастоящем има общо 700 000 заявления за разрешаване на достъп до тайни.

Марк Рюте оцеля при вот на недоверие в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715577

Марк Рюте оцеля при вот на недоверие в парламентаХоландските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство вот на недоверие на премиера Марк Рюте, внесен след оставката на министъра на външните работи Халбе Зейлстра, предаде Франс прес. Срещу вота на недоверие се обявиха 101 депутати, а го подкрепиха едва 43 депутати. Той бе внесен от Герт Вилдерс, лидера на холандската крайна десница Партия на

Холандският премиер оцеля при вот на недоверие

http://dnes.dir.bg/news/vot-nedoverie-holandski-premier-26881886

Холандските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство вот на недоверие на премиера Марк Рюте, внесен след оставката на външния министър Халбе Зейлстра.

Времето в сряда: Облачно, с валежи от дъжд

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-v-sriada-oblachno-s-valezhi-ot-dazhd-674819.html

Времето днес ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, а в Източните Родопи и източните райони на Горнотрокийската низина е възможно и да прегърми.

Очаква се дъждът в Северозападна и високите полета на Западна България ще преминава в сняг, но още преди обяд валежите там ще започнат да спират.

През нощта и в североизточните райони от страната ще спре да вали. Облачността от югозапад ще започне да се разкъсва. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър, който ще започне да се ориентира от северозапад, най-напред, още сутринта в Северозападна България.

Очакваните максимални температури ще са между 4° и 9°, в крайните югозападни и югоизточни райони - до 11°, в София - около 4°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, които след обяд от югозапад ще спират, а облачността ще се разкъсва. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър, който през деня ще се ориентира от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра - около 2°, на 2000 метра – около минус 4°.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за февруари, но през деня ще започне да се повишава.

Холандският премиер оцеля при вот на недоверие

http://www.mediapool.bg/holandskiyat-premier-otselya-pri-vot-na-nedoverie-news275517.html

Холандските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство вот на недоверие на премиера Марк Рюте, внесен след оставката на министъра на външните работи Халбе Зейлстра, съобщи Франс прес.   Срещу вота на недоверие се обявиха 101 депутати, а го подкрепиха едва 43 депутати. Той бе внесен от Герт Вилдерс, лидера на холандската крайна десница Партия на свободата. Според Вилдерс е неприемливо премиерът, който е начело на една много крехка коалиция, да не е информирал депутатите за скандала със външния министър.   Вчера Халбе Зейлстра подаде оставка след едва четири месеца на поста. Той призна пред депутатите, че излъгал, че е присъствал през 2006 г. на среща с руския президент Владимир Путин. Няколко депутати се ядосаха на премиера Рюте, че не е действал незабавно, след като е бил информиран за случая преди три седмици.   "Това беше грешка в преценката от моя страна", каза Рюте, визирайки, че не е информирал своевременно парламента. "Не мислех, че този случай ще има такова значение за обществото. Подцених въздействието от тази лъжа", призна Рюте, а след това Вилдерс внесе предложение за гласуване на недоверие на премиера.   Срещу предложението се обявиха партиите от управляващата коалиция ( Народната партия за свобода и демокрация, "Демократи-66", Христиндемократически призив и Християнски съюз), както и депутатите от Партията на труда. В подкрепа на предложението освен 20-те депутати на Рюте се обявиха и социалистите, които имат 14 места в 150-местния парламент.   Оставката на министъра е първият скандал, разтърсващ управляващата коалиция, сформирана след дълги месеци на трудни преговори. Лъжата, коствала поста на министъра на външните работи, бе изречена през 2016 г. Тогава той разказа какво уж бил чул от Путин при среща с него преди 10 години.   Според министъра Путин бил казал, че иска да възстанови една Велика Русия, включваща Беларус, Украйна и балтийските страни. Вчера министърът се извини пред депутатите за лъжата си, че през 2006 г. се е срещал с Путин.   Премиерът Рюте обаче каза, че изказването на Халбе Зейлстра за руския експанзионизъм отразява действителността, предаде Ройтерс.   "Ако погледнете какво е направила Русия през последните 10-15 години, политиката, която те следваха, ще можете да кажете, че всичко това цели експанзия", каза Рюте по време на дебатите в парламента.

БСП вади своя номинация за предизвестения "конкурс" за "Антикорупция"

http://clubz.bg/64203-bsp_vadi_svoq_nominaciq_za_predizvesteniq_konkurs_za_antikorupciq

Снимки 2 На тази дата корупция 2

БСП е готова със своя номинация за председател на новосформирания антикорупционен мегаорган, наречен условно Комисия "Антикорупция". В състезанието, определяно като състезание "с един кон" заради заявките, че е предизвестено и ще бъде спечелено от Пламен Георгиев, председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), ще се впусне Николай Николов, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси (КПУКИ). 

Любопитното е, че с новия закон Комисия "Антикорупция" реално е правоприемник на КОНПИ, а в нея се влива и Комисията за конфликт на интереси на Николов. Така реално за председателското място в новия орган ще се борят двама вече негови членове. 

Николай Николов е роден през 1972 г. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" – магистър по право (1995 г.), сочи официалната му биография на сайта на Комисията за конфликт на интереси. Той е доктор по право в СУ (2011 г.). Има двадесет години юридически стаж, от които дванадесет в държавната администрация.

Работил е като стажант – съдия, юрисконсулт на община и търговска банка, адвокат, член на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност през първия ѝ мандат (2005-2010 г.). Завършил курс при административни и съдебни органи във Великобритания и Ирландия, провеждащи производства за гражданска конфискация (2008 г.). 

Има над 40 научни публикации, от които 4 монографии в областта на административното право и процес, гражданската конфискация и конфликта на интереси, включително във Великобритания. Участва като лектор в семинари, организирани от Националния институт на правосъдието. Назначен от Президента на Република България за член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

"Изискванията към поста са високи и той има качествата. За всички тези години от работата на Николай Николов, няма никакви съмнения в професионалните му качества. Името му никога не се е забърквало в скандали предвид специфичната материя с която борави", представи днес по обяд в парламента кандидатурата на Николов депутатът от левицата Жельо Бойчев. - "Предвид дейността на новата комисия, председателят й трябва да не се поддава на натиск и да се ръководи само от закона".

Самият Николов очерта четири приоритета: равенство пред закона за всички граждани, превенция на корупцията, която е по-важна от "използването на многообразния репресивен механизъм", професионализъм в работата, отдалечен от "всякаква политическа среда и намеса" и "пропорционална и прецизна намеса в личния живот на гражданите".

Както Клуб Z писа, в четвъртък изтича крайният за номинации. В понеделник бе внесена тази на Пламен Георгиев, както се очакваше, от депутати от управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединените патриоти". ДПС харесват Пламен Георгиев, въпреки че официално не са давали заявка за подкрепа. Отделно посочват, че имат прекалено малко депутати, за да имат големи претенции да излъчват собствен кандидат.

Георгиев  е роден през 1976 г. Завършил е право, както и магистратура "Право на ЕС" е СУ "Св. Климент Охридски". Има международни специализации, в т.ч. в САЩ, за борба с корупцията. Бивш следовател в столичното следствие, после става прокурор последователно в районната и в градската прокуратура, а после и във ВКП и в специализираната прокуратура. Носител е на наградата на името на Джовани Фалконе. Минава и през замминистерски пост. Оглавява КОНПИ през 2013 г., а мандатът му изтича в точния момент, за да оглави новия антикорупционен орган на 1 март 2018 г.

КОНПИ напомни напоследък за себе си, шумно налагайки запор на имущество на съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев на основание приватизационна сделка с изтекла давност.

 
Така левицата остана единствената партия в Народното събрание, която можеше да излъчи своя номинация. Миналата седмица лидерът й Корнелия Нинова проведе серия от срещи с потенциални кандидати, като явно накрая БСП се е спряла на Николов. От левицата обаче посочват, че все още не са водили разговори с ДПС и "Воля" за подкрепа. Щели да разчитат всеки един народен представител да гласува "по съвет", а не по партийна повеля.

Председателят на антикорупционното звено трябва да бъде избран до 23 февруари като има сериозна опасност парламентът да нахруши този законов срок и процедурата да навлезе и през март. Предстоят изслушвания на кандидатите, въпроси от граждански организации и пр. В едномесечен срок от избирането си председателят трябва да предложи екипа си от заместник и членове.

Предвижда се централното управление на новото мегазвено, в което се сливат автоматично КОНПИ, БОРКОР, комисията за конфискация, съответните дирекции в Сметната палата и ДАНС, да бъде настанено в сградата на бившия нотариат в София на бул. "Патриарх Евтимий". Сградата е паметник на културата, като, за да приюти състава на звеното, ще е необходим ремонт, изчислен на около 3 милиона лева. Дотогава "Антикорупция" ще работи разделена - всяко звено на настоящото си местонахождение.

Работата на бъдещата комисия е доста спорна. Със закона, на който президентът Румен Радев наложи и вето, очаквано бързо преодоляно, на "Антикорупция" бяха дадени огромни правомощия, в това число да прилага специални разузнавателни средства. Досега такива можеше да искат само прокуратурата, ДАНС, МВР и разузнаването. Комисията обаче няма разследващи функции и така и не стана ясно за какво ще се събира информацията от СРС, които иначе се прилагат само за разследване на тежки престъпления, за които се предвижда наказание от над 5 години затвор.

Подателите на сигналите за корупция пък няма да бъдат зашитени от ответно наказателно преследване, което поставя под въпрос мотивацията на гражданите да сигнализират за нередности.

Тръмп определи кой да поеме АНС

https://www.actualno.com/america/trymp-opredeli-koj-da-poeme-ans-news_659681.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи за директор на Агенцията за национална сигурност (АНС) генерал-лейтенант Пол Накасон, съобщи в Twitter съветник на президента. Съобщението дойде от специалния помощник на президента и координатор в Белия дом по въпросите на киберсигурността Роб Джойс, предаде БГНЕС. Кандидатурата на Накасоне трябва да бъде утвърдена от Сената. Той ще оглави едновременно и киберкомандването на Въоръжените сили на САЩ и ще бъде повишен в чин. Петдесет и четири годишният На

„Патриотичен“ погром в полза на Домусчиев & co.

http://pogled.info/bulgarski/patriotichen-pogrom-v-polza-na-domuschiev-co.92513

/Поглед.инфо/ Управляващите в лицето на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внасят предложения за улесняване на достъпа на чужденци от страни извън ЕС до българския пазар на труда, които буквално са преписани от становището на големите работодателски организации. Поправките са внесени 10 минути преди крайния срок и нямат нищо общо с европейската директива, заради която уж се променя законът

Нетаняху не смята да подава оставка

https://frognews.bg/novini/netaniahu-smiata-podava-ostavka.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не смята да подава оставка, въпреки разследването за корупция срещу него. Министър-председателят заяви, че се чувствал задължен да продължи да води страната.

Властите разследват инцидент с пратка с бебешка пудра за Барак Обама

https://offnews.bg//sviat/vlastite-razsledvat-intcident-s-pratka-s-bebeshka-pudra-za-barak-obama-674818.html

Американската полиция разследва инцидент с писмо, съдържащо бял прах, което е било получено по обед днес в офиса във Вашингтон на бившия американски президент Барак Обама, съобщава БНТ, като се позовава на телевизия Фокс нюз.

Обама, след като напусна президентския пост през януари миналата година, нае офис в сграда в северозападната част на Вашингтон. В същата сграда се намира и централата на Световния фонд за дивата природа.

Подозрителната пратка за бившия президент пристигнала по обед местно време. Печатът показвал, че тя е пратена от Хонконг. Нямало адрес на подател. След получаването ѝ районът около сградата бил отцепен от полицията. Не става ясно дали Обама е бил в офиса, когато е получен пакетът. Анализ на праха в писмото, показал, че става дума за бебешка пудра.

По-рано днес в сградата на британския парламент в Лондон бе обявена тревога във връзка с намирането на бял прах в пакет, получен по пощата. След проверка стана ясно, че прахът не е опасен.

Вчера снахата на Доналд Тръмп - Ванеса, съпругата на Доналд Тръмп-младши, бе откарана в болница, след като отворила пакет с бял прах. Той се оказа безвреден, а откарването на госпожа Тръмп в болница бе превантивно.

После основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който живее в посолството на Еквадор в Лондон, каза, че миналата седмица е получил пратка с бял прах, подобна на тази, отворена от Ванеса Тръмп.

Борис Джонсън: Спирането на процеса по Брекзит ще бъде огромна грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715570

Борис Джонсън: Спирането на процеса по Брекзит ще бъде огромна грешкаБританският министър на външните работи Борис Джонсън, един от големите архитекти на Брекзит, днес ще се опита да убеди противниците на излизането от ЕС, че това е един необратим и здравословен за страната процес, предаде Франс прес. "Страхувам се, че някои хора са все по решени да спрат Брекзит. Това ще бъде монументална грешка,

Нанков: Изграждаме 17 нови тунела в следващите 5 години

http://clubz.bg/64202-nankov_izgrajdame_17_novi_tunela_v_sledvashtite_5_godini

17 нови тунела ще бъдат готови до 2023 г, обяви в ефира на Нова ТВ регионалният министър Николай Нанков. Те са в различен етап на подготовка, уточни той.

"Някои се строят, други се проектират, за трети има предпроектни проучвания”, каза министърът. 

Осем от тунелите ще са на магистрала "Струма" - пет малки в Кресненското дефиле, два при обхода на Кресна и "Железница". Още шест ще са по бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. В сметката е и проходът под Шипка.

България обаче може да бъде санкционирана от ЕС заради поддръжката на съществуващите сега 34 тунели, обясни министърът. Ще се вземат мерки по обезопасяването на съоръженията при обхода на Ловеч, на пътя Кричим-Михалково, както и останалите по магистрала "Хемус" - "Витиня", "Ечимишка" и "Топли дол".

Работата по пътя между Видин и Ботевград върви, заяви Нанков:

 

"Тази магистрала е необратима като проект. Ще струва 250 млн. лева и ако няма обжалвания, до 2021 година ще бъдат готови най-тежките участъци - Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци."

И припомни затрудненията заради обжалванията на екологичните оценки и избора на изпълнители, които могат да забавят всеки от тези планове.

Според министъра в България се строи на най-нискта цена на километър в ЕС, но не за сметка на качеството. То обаче имало накъде да се подобрява.

Другарки и другари, поздравления за Народния съд. А Ньойският договор?

http://clubz.bg/64201-drugarki_i_drugari_pozdravleniq_za_narodniq_syd_a_nojskiqt_dogovor

БСП произведе огромен скандал вчера, публикувайки декларация, в която се казваше, че "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

По-късно този израз тихомълком бе изтрит.

В редактирания вариант на декларацията обаче все още може да се прочете следното изречение:

"Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания".

Това повдига няколко важни въпроса.

1. Какви точно, според БСП, са основанията, според които България е толкова жестоко наказана след Първата световна война? Да припомним - тогава окончателно губим излаз на Бяло море, както и Южна Добруджа, която успяваме да си върнем през 1940 г.

2. Дали пък социалистите не мислят, че Първата световна война е прогресивно събитие за човечеството, тъй като тя до голяма степен е помогнала на болшевиките да извършат преврата в Русия?

Третият въпрос всъщност е може би най-важния, защото касае настоящето, а и бъдещето. Той обаче предполага известно обяснение. Ньойският договор от 1919 г. е част от т.нар. Версайска система от мирни договори. С тези договори победителите в Първата световна война се разправят жестоко с победените и ги подлагат на невиждано унижение. Още при подписването представителите на Германия заявяват, че това не е мирен договор, а примирие за 20 години. Така и става - през 1939 г. избухва Втората световна война. Когато се е създавала Версайската система Хитлер е бил никому неизвестен ефрейтор и посредствен художник. Причините за неговия бъдещ политически успех в Германия се коренят именно в тази система от мирни договори, които са по-скоро примирие за 20 години.

В края на Втората световна война същите тези победители показват, че са си взели поука. И започват да работят за обединението на Европа с цел премахването на напреженията, довели до двете световни войни. В резултат на това в крайна сметка е създаден Европейския съюз. И в този смисъл:

3. Отрича ли БСП поуките на Европа от двете световни войни? Какво предпочита БСП - ЕС, който осигурява мир в Европа или разпадане на ЕС, което работи за интересите на една велика сила, намираща се на североизток от нас?

Другарки и другари, това че се покаяхте за Народния съд  - добре. Но махнете и изречението за Ньойския договор. В противен случай за пореден път доказвате, че сте всичко друго, но не и българска партия, която работи за иинтересите на България.

Другарки и другари, поздравления за Народния съд. А Ньойския договор?

http://clubz.bg/64201-drugarki_i_drugari_pozdravleniq_za_narodniq_syd_a_nojskiq_dogovor

БСП произведе огромен скандал вчера, публикувайки декларация, в която се казваше, че "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

По-късно този израз тихомълком бе изтрит.

В редактирания вариант на декларацията обаче все още може да се прочете следното изречение:

"Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания".

Това повдига няколко важни въпроса.

1. Какви точно, според БСП, са основанията, според които България е толкова жестоко наказана след Първата световна война? Да припомним - тогава окончателно губим излаз на Бяло море, както и Южна Добруджа, която успяваме да си върнем през 1940 г.

2. Дали пък социалистите не мислят, че Първата световна война е прогресивно събитие за човечеството, тъй като тя до голяма степен е помогнала на болшевиките да извършат преврата в Русия?

Третият въпрос всъщност е може би най-важния, защото касае настоящето, а и бъдещето. Той обаче предполага известно обяснение. Ньойският договор от 1919 г. е част от т.нар. Версайска система от мирни договори. С тези договори победителите в Първата световна война се разправят жестоко с победените и ги подлагат на невиждано унижение. Още при подписването представителите на Германия заявяват, че това не е мирен договор, а примирие за 20 години. Така и става - през 1939 г. избухва Втората световна война. Когато се е създавала Версайската система Хитлер е бил никому неизвестен ефрейтор и посредствен художник. Причините за неговия бъдещ политически успех в Германия се коренят именно в тази система от мирни договори, които са по-скоро примирие за 20 години.

В края на Втората световна война същите тези победители показват, че са си взели поука. И започват да работят за обединението на Европа с цел премахването на напреженията, довели до двете световни войни. В резултат на това в крайна сметка е създаден Европейския съюз. И в този смисъл:

3. Отрича ли БСП поуките на Европа от двете световни войни? Какво предпочита БСП - ЕС, който осигурява мир в Европа или разпадане на ЕС, което работи за интересите на една велика сила, намираща се на североизток от нас?

Другарки и другари, това че се покаяхте за Народния съд  - добре. Но махнете и изречението за Ньойския договор. В противен случай за пореден път доказвате, че сте всичко друго, но не и българска партия, която работи за иинтересите на България.

Специалистите от "Медикъл Караджъ" с безплатни консултации в Кърджали и Хасково

https://www.actualno.com/haskovo/specialistite-ot-medikyl-karadjy-s-bezplatni-konsultacii-v-kyrdjali-i-haskovo-news_659668.html

Специалистите от Здравен информационен център "Медикъл Караджъ" пристигат да консултират на място пациентите, които се нуждаят от второ медицинско мнение или се интересуват от възможностите за лечение в чужбина. Консултациите ще се осъществят в Хасково и Кърджали на 23 и 24 февруари!  По време на индивидуалните срещи специалистите ще се запознават с всеки конкретен случай и медицинската документация по него, и предоставят информация за възможностите за получаване на второ мне

Страх вкъщи, когато ти посяга съпругът ти полицай

http://dnes.dir.bg/news/policai-nasilie-domashno-strah-bie-26879781

Темата за домашното насилие в момента е изключително актуална, защото в обществото върви дебат около Истанбулската конвенция.

Китай "глобализира" военната си сила

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/14/3129231_kitai_globalizira_voennata_si_sila/?ref=rss


Модернизацията на въоръжените сили на Китай се осъществява по-бързо, отколкото очакваха мнозина анализатори. Според експерти от Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ) в Лондон сега именно Китай, а вече не Русия, все повече предоставя стандарта, по който Вашингтон преценява изискванията за потенциала на своите въоръжени сили.<br /><br />Това е особено вярно, когато става дума за военновъздушните и военноморските сили, върху които са съсредоточени китайските усилия...

Мъж и жена са открити мъртви в кола в Пампорово

//dariknews.bg/novini/sviat/myzh-i-zhena-sa-otkriti-myrtvi-v-kola-v-pamporovo-2078507

Два трупа на мъж и жена са намерени в автомобил в района на ски център "Малина" в курорта Пампорово, съобщава "24 часа".
 
Информацията беше потвърдена от прокуратурата.
 
Сигнал на телефон 112 е пода

Варненски автобуси с променен маршрут заради ремонти край "Ален мак"

http://www.moreto.net/novini.php?n=369022

Във връзка с изпълнението на проекта за реконструкция и рехабилитация на канализационна мрежа в селищно образование „Ален мак" от днес се затваря за движение главната улица през "Ален Мак", в участъка от хотел "Детелина" до отбивката за ВСУ - кръстовище с ул.

Падна 3-метрова стена в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715575

Падна 3-метрова стена в ХасковоТриметрова ограда на гимназията по строителство в Хасково падна и по чудо не уби хора, предаде бТВ. При изграждането на близкото футболно игрище не са направени дренажи да отвеждане на водата, предупредиха от ръководството на училището. Общината е започвала

Силният вятър донесе нови размествания в алпийските ски, женският слалом беше отложен

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/14/3129358_silniiat_viatur_donese_novi_razmestvaniia_v_alpiiskite/?ref=rss


Силният вятър донесе нови затруднения за организаторите и промени в програмата за алпийските ски на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Слаломът за жени, който трябваше да се проведе днес, беше отложен за петък.<br /><br />Това е третият старт в последните четири дни, пренасрочен заради силния вятър. До момента единствено комбинацията при мъжете се проведе, като Марсел Хиршер спечели дългоочакваното си олимпийско злато.<br /><br />След промяната слаломът за жени трябва...

Източникът на злото е ...

http://www.cross.bg/iztochnikut-na-zloto-e-1567773.html

/КРОСС/ Източникът на злото е суетата, източникът на доброто - милосърдие... - Франсоа Шатобриан

Съдът прави трети опит да даде ход на делото за фалита на КТБ

https://offnews.bg//temida/sadat-pravi-treti-opit-da-dade-hod-na-deloto-za-falita-na-ktb-674817.html

Делото за източването и фалита на Корпоративна търговска банка може да тръгне днес. Банкерът Цветан Василев вече е редовно призован и е получил материалите по делото, съобщава БНТ. Той е в сръбската столица от началото на разследването за фалита на КТБ.

Това е трети опит да се даде ход на делото.

Дори и Василев да не се яви, той ще бъде съден задочно. Процесът се води в Специализирания наказателен съд. Обвинителният акт е от 11 000 страници.

Наказателният спецсъд е информиран за това, че Василев е получил призовката си чрез грама, но призовката, на която банкерът лично декларира, че е получил копие от обвинителния акт и е уведомен за договорените дати за съдебни заседания, все още не се е върнала физически в София, съобщава БНР.

Именно заради недовършената процедура, защитниците по делото се готвят да искат отлагане на т.нар. разпоредително заседание, на което страните трябва да обсъдят качеството на обвинителния акт и хода на самия процес. Най-вероятно то ще се състои на 27 февруари, когато адвокатите на 18-те подсъдими се готвят да искат прекратяване на делото за присвояването на близо 3 милиарда лева от затворената през юли 2014 година КТБ.

Цветан Василев е подсъдим за източването на 2.5 млрд. лв. Нередовното призоваване на основния обвиняем досега беше пречка, поради които два пъти спецсъдът отложи старта на делото. Освен Цветан Василев по делото са обвинени още 17 души.

Съдят ”жертва” на атентатите в Париж, получила €25 000

http://dnes.dir.bg/news/paris-atentati-mnima-zhertva-26881867

Жена, представила се за една от жертвите на атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж и получила обезщетение в размер на 25 000 евро, бе арестувана

Холандският премиер оцеля при вот на недоверие

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/14/3129365_holandskiiat_premier_ocelia_pri_vot_na_nedoverie/?ref=rss


Холандските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство вота на недоверие на премиера Марк Рюте, внесен след оставката на министъра на външните работи Халбе Зейлстра. Срещу вота на недоверие се обявиха 101 депутати, а го подкрепиха едва 43, съобщава БТА.<br /><br />Герт Вилдерс, лидера на холандската крайна десница Партия на свободата внесе вота на недоверие. Според Вилдерс е неприемливо премиерът, който е начело на една много крехка коалиция, да не е информирал депутатите за скандала...

Официално влиза в сила Договорът за приятелство с Македония

https://www.actualno.com/politics/oficialno-vliza-v-sila-dogovoryt-za-prijatelstvo-s-makedonija-news_659683.html

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров ще подпишат Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Церемонията ще се проведе на 14 февруари в сградата на Министерския съвет. Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на

Тилърсън: САЩ ще останат в Ирак до пълното отстраняване на заплахата на ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715568

Тилърсън: САЩ ще останат в Ирак до пълното отстраняване на заплахата на ИДИЛСАЩ ще запазят своето военно присъствие в Ирак, докато заплахата от страна на терористите от групировката Ислямска държава не бъде напълно отстранена. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън в интервю за арабската телевизия "Ал Хура", предаде ТАСС. Тилърсън е на обиколка в няколко страни от Близкия изток.

Стотици се сбогуваха с дядо Добри цяла нощ

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/stotici-se-sboguvaha-s-diado-dobri-ciala-nosht-6079295

Храмът в родното му Байлово остава отворена за поклонение и през днешния ден, погребението е в четвъртък

Десетки се сбогуваха с дядо Добри цяла нощ

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/desetki-se-sboguvaha-s-diado-dobri-ciala-nosht-6079295

Храмът в родното му Байлово остава отворена за поклонение и през днешния ден, погребението е в четвъртък

"Реал" (Мадрид) излиза да спасява сезона си с мачове срещу ПСЖ в Шампионската лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/14/3129300_real_madrid_izliza_da_spasiava_sezona_si_s_machove/?ref=rss


Два от отборите с претенции за титлата в Шампионската лига през този сезон "Реал" (Мадрид) и ПСЖ се изправят един срещу друг още в осминафиналите. Соченият за финал преди финала мач е чакан с голямо нетърпение от специалистите и феновете.<br /><br />Намиращият се в колеблива форма през този сезон "Реал" (Мадрид) ще се хвърли с всички сили в Шампионската лига. Турнирът е последният шанс за тима на Зинедин Зидан да вземе трофей, след като "Реал" отпадна...

Стотици се сбогуваха с дядо Добри

https://frognews.bg/novini/stotitsi-sboguvaha-diado-dobri.html

Стотици миряни казаха последно ”сбогом” на дядо Добри. През цялата нощ срещу сряда църквата „Свети Свети Кирил и Методий” в родното му село Байлово остана отворена за поклонение.

През целия ден ще продължи преклонението пред дядо Добри

https://offnews.bg//obshtestvo/prez-tcelia-den-shte-prodalzhi-preklonenieto-pred-diado-dobri-674816.html

Цял ден в църквата на село Байлово ще продължи поклонението пред дядо Добри. Той почина на 103-годишна възраст вчера.

Дядо Добри беше един от най-големите частни дарители на православни храмове в България. Дълги години събираше помощи пред "Св. Александър Невски". През 2009 г. той дари над 35 000 лв. на катедралата, което е най-голямото частно дарение в 100-годишната история на храма, припомня БНТ.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово".

Погребението ще бъде на 15 февруари.

Образователното министерство ще поема разходите на всички пътуващи учители

https://www.actualno.com/education/obrazovatelnoto-ministerstvo-shte-poema-razhodite-na-vsichki-pytuvashti-uchiteli-news_659654.html

Разходите на всички пътуващи учители занапред ще бъдат поети от просветното министерство, предвиждат промени в наредбата за условията за възстановяване на разходите за път и наем на педагогическите специалисти. Сега право да им бъдат възстановени транспортните разходи имат само учителите, които пътуват, за да преподават в по-малко населено място от това, в което живеят. За такова в момента е определено селище до 5000 души. Педагозите, които пътуват до по-голям град, могат да бъдат овъзмездени с

"Да, България" изпрати 100 картички с влюбени прасета до политици във Варна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129307_da_bulgariia_izprati_100_kartichki_s_vljubeni_praseta/?ref=rss


Повече от 100 картички за Деня на влюбените Св. Валентин е изпратила регионалната организация на партия "Да, България" във Варна. Техни получатели са кметът на града, председателят и членовете на Общинския съвет, областният управител и медии. Това съобщи председателят на местната организация на партията Нелко Начев.<br /><br /><br /><br />Картичките, върху които е изобразено розово прасенце, носят осем различни "любовни" послания. В по-голямата си...

Трифон Зарезан е

http://www.moreto.net/novini.php?n=369019

Трифон Зарезан /или Ден на лозаря/ е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари /по григорианския календар/ или на 1 февруари /по юлианския календар/, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.

Избираме кой от три празника да почетем днес

http://dnes.dir.bg/news/trifon-zarezan-sveti-valentin-26881824

Днес се отбелязват три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува.

Адвокатът на Тръмп: Той плати 130 хил. долара на порноактриса, за която се твърди, че имала връзка с милиардера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6715564

Адвокатът на Тръмп: Той плати 130 хил. долара на порноактриса, за която се твърди, че имала връзка с милиардераЛичният адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп каза, че той е платил 130 000 долара от собствения си джоб на порноактриса, за която се твърди, че е имала сексуална връзка с милиардера през 2006 г., предаде Асошиейтед прес. Пред в. "Ню Йорк таймс" Майкъл Коен каза, че парите не са му били възстановени нито от Организацията Тръмп,

Налес, Шолц и Шулц

http://clubz.bg/64200-nales_sholc_i_shulc

Очаквано снощи Мартин Шулц подаде оставка като председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Изненадващо партийното ръководство отхвърли неговото предложение на поста да го смени шефката на парламентарната група и бивша министърка на труда и социалната политика Андреа Налес (47 г.). Вместо нея за временен лидер на ГСДП беше избран Олаф Шолц (59 г.), управляващ кмет на Хамбург. Тази титла в случая означава премиер, тъй като Хамбург е със статут на федерална провинция.

Шолц ще води социалдемократите временно – до извънредния партиен конгрес, насрочен за 22 април. Андреа Налес е решена да се кандидатира за председател на ГСДП, но вече се заговори и за други кандидатури.

Дали жена за пръв път ще оглави партията в нейната 155-годишна история, предстои да видим.

Мартин Шулц.

Мартин Шулц се оттегли след по-малко от година начело на ГСДП. Той беше избран на поста през март м. г. Не го направи доброволно, а под натиск от своите заради непостоянство, довело в срив на доверието към партията. Прегази всичките си обещания – ГСДП в никакъв случай да не влиза в широка коалиция с десницата на Ангела Меркел. Никога нямало да става министър в нейния кабинет.

Стана точно обратното. Миналата сряда лично той положи подпис под коалиционно споразумение за сформиране на широка управленска коалиция под канцлерството на Меркел. Обяви и че ще е външен министър в кабинета. Пак под натиск два дни по-късно заяви, че се отказва от министерско кресло.

Разбира се, правителството още не е факт. Тепърва предстои всичките над 460 000 членове на ГСДП да гласуват с писма «за» или «против» широка коалиция. Резултат се очаква в началото на март.

Временно заемащият лидерския пост Олаф Шолц обяви, че ще хвърли всички сили, за да убеди членската маса да одобри коалиционния договор. Шолц оповести и друга своя амбиция – ГСДП да си възвърне позициите на народна партия.

«Амбициозната ни цел е на следващите парламентарни избори да сме най-силната партия и да получим над 30 процента от бюлетините», обяви Шолц.

Засега статистиката сочи друго. Според последните социологически проучвания, публикувани в понеделник, социалдемократите се ползват с едва 16,5 на сто подкрепа. Така ГСДП е едва с 1,5 процентпункта пред антиевропейската и дяснопопулистка партия Алтернатива за Германия – 15 на сто подкрепа.

Никой здравомислещ германец не желае заника на ГСДП, дори напротив.

Въпросът е ще съумеят ли социалдемократите да излязат от сегашната си криза и отново да се наложат като разумна алтернатива на десницата.

САЩ смениха тона към Северна Корея

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/14/3129125_sasht_smeniha_tona_kum_severna_koreia/?ref=rss


САЩ са отворени за разговори без предварителни условия с ядрена Северна Корея, обяви вицепрезидентът Майк Пенс - с това той дискретно промени политиката на Белия дом след проявите на уважение между двете Кореи, вдъхновени от Олимпийските игри. Това предоставя на Южна Корея малко повече възможности за въздействие в търсене на подход към Севера и може да намали потенциалното напрежение в съюза на САЩ с Южна Корея.<br /><br />Но дипломацията между Вашингтон и Пхенян няма да започне...

Младите лекари нямат интерес да бъдат общопрактикуващи

https://www.actualno.com/healthy/mladite-lekari-njamat-interes-da-bydat-obshtopraktikuvashti-news_659667.html

Младите лекари нямат интерес да бъдат общопрактикуващи специалисти. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Емил Мушанов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари-Видин. Той посочи, че младите лекари не избират да специализират обща медицина и избягват да се връщат в малките населени места. "Във Видин все още недостиг на лични лекари няма, но това не е така в малките населени места. Там хората трябва да пътуват 20-30 км, за да посетят своя личен

Четири пъти се е увеличил трафикът на камиони през "Дунав мост" откакто сме в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715558

Четири пъти се е увеличил трафикът на камиони през "Дунав мост" откакто сме в ЕСПрез последните години трафикът през ГКПП "Дунав мост" при Русе-Гюргево непрекъснато се увеличава. Ако преди присъединяването на страната ни към Европейския съюз през пункта средно на денонощие са преминавали 500 камиона, то днес обичайният трафик в рамките на 24 часа е 1500 - 1800 камиона в двете посоки,

На този ден през...

http://www.cross.bg/bulgariya-dyshi-sofiya-1567772.html

/КРОСС/ 1130 г. - Инокентий II е провъзгласен за римски папа. 1779 г. - Джеймс Кук е убит от туземците на остров Хаваи. 1807 г. - При пожар на английския кораб „Аякс" загиват 300 души. 1848 г. - Съгласно сключения мирен договор Мексико отстъпва Тексас на САЩ. 1876 г. - Електроинженерът Илайша Грей и изобретателят Александър Бел едновременно подават патент за телефона, с което започва спор, кой първи е изобретил устройството. 1901 г. - Крал Едуард VII открива първия си парламент. 1912 г. - Аризона става 48-ят американски щат. 1915 г. - При Атентата в Градското казино в София загиват четирима души, а осем са ранени. 1918 г. - Съветският съюз въвежда Григорианския календар (на 1 февруари съобразно Юлианския календар). 1921 г. - В София е учреден Съюза на артистите в България. 1922 г. - Публикуван е романът "Одисей" Джеймс Джойс. 1937 г. - Селскостопанските задруги в България учредяват Общ съюз на българските земеделци. 1942 г. - Япония започва Явайската операция от Втората световна война. 1949 г. - Кнесета (израелският парламент) е свикан за първи път. 1950 г. - СССР и Китайската народна република сключват 30-годишен договор в Москва 1951 г. - Бен Гурион разпуска парламента след поражението си в Кнесета. 1952 г. - В столицата на Норвегия - Осло се откриват Зимни олимпийски игри 1952. 1967 г. - В Мексико сити е подписан „Договорът от Тлателолко" за неразпространение на ядреното оръжие в региона на Карибско море и Латинска Америка. 1989 г

Дъждовно време и днес

https://frognews.bg/novini/dajdovno-vreme-dnes.html

Днес ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, а в Източните Родопи и източните райони на Горнотрокийската низина е възможно и да прегърми. Дъждът в Северозападна и високите полета на Западна България за кратко ще премине в сняг, но още преди обяд валежите там ще започнат да спират. През нощта срещу четвъртък и в североизточните райони от страната ще спре да вали.

Най-важното от Варна във вчерашния 13 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369017

Варна иска 14 дка от МРРБ за новата МГ Община Варна ще поиска да придобие част от терен от 28 декара от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за строителството на новата сграда на Математическата гимназия. Разширяват с допълнителни стаи няколко училища във Варна Градската управа във Варна търси варианти за увеличаване на материалната база на някои от училищата с допълнителни стаи.

Започва туристическото изложение "Ваканция"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/14/3129035_zapochva_turisticheskoto_izlojenie_vakanciia/?ref=rss


Днес в София започва международното туристическо изложение "Ваканция СПА ЕКСПО".<br /><br />Над 350 изложители и 20 хил. експерти от България и още 22 държави ще участват във форума, който ще продължи до петък, 16 февруари. Входът за широката публика в "Интер експо център" е свободен през втория и третия ден на изложението.<br /><br />Представени са туристически компании с оферти за дестинации, продукти и услуги, национални и регионални организации,...

ГЕРБ: БСП има двоен стандарт за политическото насилие

http://clubz.bg/64199-gerb_bsp_ima_dvoen_standart_za_politicheskoto_nasilie

БСП има двоен стандарт за политическото насилие. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Повод за декларацията, прочетена от Биков стана вчерашното обръщение на социалистите към премиера Бойко Борисов по повод Луковмарш. В неговия първоначален вариант се казваше, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно военновременно правосъдие.

По-късно този израз отпадна от декларацията.

Биков обаче припомни, че авторът на първоначалният вариант не е бил посочен от левицата. Той заяви, че в БСП делят политическото насилие на лошо отпреди 9 септември 1944 г. и добро след тази дата.

"Преди две седмици. докато парламента отдаваше почит на жертвите на Народния съд представители на БСП се опитаха да саботират и бойкотират", припомни Биков.

И допълни, че от БСП са поискали оставката на образователния министър Красимир Вълчев само защото в учебната програма е било предвидено да се изучават понятие като терор, комунизъм, съветизация и т.н.

"Ръководството на БСП не е в състояние да води нормален полтически диалог в рамките на демократическия процес. БСП е готово да се оттегли от политическия консенсус след рухването на комунизма, че политическото насилие трябва да бъде осъдено", каза още Биков.

Според него двойния стандарт по тази тема дава основание да се мисли, че в партията тече дебат дали политическото насилие би могло и сега да се използва като инструмент.

Ето пълния текст на декларацията на ГЕРБ:

Уважаема госпожо председател, 
Уважаеми народни представители,

На 13 февруари 2018 година, ръководството на БСП разпространи своя позиция до премиера Бойко Борисов, в която осъжда провеждането на Луковмарш. В същото време в позицията се посочваше, че Народният съд от 1945 година е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. По-късно през деня, ръководството на социалистите се разграничи от текста свързан с т. нар. Народен съд, като посочи, че в решението си не е обсъждало оценка за него, като авторът на тази констатация е изразил личното си мнение. В същото време авторът не беше посочен, като и до момента не е ясно кой е той.

Преди две седмици, докато българският парламент отдаваше почит на загиналите хиляди хора след преврата от 9 септември 1944 година, представители на БСП бойкотираха и се опитаха да саботират тяхното възпоменание и отдаването на почит с минута мълчание. Този позорен акт е симптом за липса на елементарно човешко състрадание към невинните жертви на политическия терор. Защото отдаването на почит не е акт на признание само към убитите на 1 февруари 1944 година, но и към хилядите, които загубиха живота си в месеците преди и в годините след тази дата само заради политическите си убеждения. 

На 23 януари 2018 година БСП поиска оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев, защото 28 години след рухването на комунистическия режим е предвидено, българските ученици да изучават понятия от историята на България като терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, „трудововъзпитателни общежития“ (лагери), горяни, „Възродителен процес“, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране и изселване. В позиции на различни представители на БСП беше изразено възмущение от поставянето на тоталитарния комунистически режим на една плоскост с тоталитарните националсоциалистически и фашистки режими, които функционират в Европа през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. 

Споменаваме всички тези факти, защото те са симптом за ценностна атрофия в средите на една от основните политически сили в България, като това състояние крие редица рискове за цялото българско общество. Изпаднало в тежка криза на националната, идеологическата и цивилизационната си идентичност, ръководството на БСП не е в състояние да води нормален политически диалог в рамките демократичния процес. Отчитаме, че днес ръководството на БСП е готово да се оттегли от демократичния консенсус постигнат след рухването на комунизма, според когото политическото насилие трябва да бъде осъдено и да остане в историята като поука за идните поколения. Днес ръководството на БСП е в ситуация, в която пропагандира тезата, че има два вида политическо насилие – лошо, преди 9 септември 1944 година и добро след 9 септември 1944 година, справедливо – извършено от тоталитарната комунистическа държава и несправедливо – извършено след преврата от 1923 година и по време на Втората световна война. Този двоен стандарт и изявите на БСП по тази тема от последните месеци, ни дават основание да считаме, че в самата партия тече дебат за това дали политическото насилие би могло да бъде използвано като инструмент за постигането на определени политически цели.

В това свое биполярно състояние, ръководството на БСП разпространи позиция, в която едновременно призова премиера Борисов да се разграничи от Луковмарш и в същото време определи Народния съд като необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. После същото това ръководството на БСП се разграничи от собствената си позиция свързана с Народния съд и я преписа на анонимен автор.

В отговор на тази неадекватна позиция сме длъжни да заявим, че:

1. Премиерът Борисов и ГЕРБ никога и по никакъв начин не са се солидаризирали с Луковмарш, за да се разграничават от него. Нещо повече, оценяваме тази проява като възможност за изява на привърженици на антидемократичната националсоциалистическа идеология и следователно се противопоставяме остро на подобен тип събития;

2. Като европейска и дясноконсервативна партия ГЕРБ осъжда и ще се бори срещу всяка антидемократична идеология, каквито са идеологиите на националсоциализма, фашизма и комунизма;

3. През политиката на образование ГЕРБ ще продължава да пропагандира осъждането на политическото насилие във всичките му форми независимо от съпротивата на привържениците на националсоциализма, фашизма и комунизма. За нас политическото насилие е рана, която трябва да бъде лекувана. Тази рана разединява българското общество през целия ХХ век и последствията от нея трябва да бъдат преодолявани с усилията на всички политически сили, включително и на левицата.

4. Ще продължим да твърдим, че т. нар. Народен съд е престъпление, защото историческите факти и историческата истина е на наша страна. Само ще спомена, че за около 4 месеца в България са издадени 9 155 присъди, с които са осъдени на смърт 2 730 души, 1 305 души получават доживотен затвор, а останалите-затвор от 1 до 20 години. Сред последните е и спасителят на българските евреи Димитър Пешев, който е осъден от същия Народния съд на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“.

Засравнение на Нюрнбергския процес, който функционира в бившата нацистка Германия по същото време са осъдени 19 души, от които на смърт 12. Всички те са единствено и само хора от обкръжението на Хитлер. Този подход на помирение и въздаване на истинска справедливост за престъпленията на националсоциализма показва, защо след Втората световна война Западна Германия се превърна в една от най -благоденстващите държави в Европа, а през 1989 година комунистическия режим в България фалира и не друг, а самата БКП реши да свали и изключи бившия си генерален секретар Тодор Живков и голяма част от неговото обкръжение. 

5. Ще продължим да възпоменаваме и почитаме хилядите невинни жертви на комунистическия терор от 1944 - 1956 година, сред които интелектуалци като изпратения в концентрационен лагер Димитър Талев и убития без съд и присъда Райко Алексиев, демократични политици като Иван Багрянов, Никола Мошанов и Константин Муравиев, които през целия период на Втората световна война се опитват да променят геополитическия курс на България, спасители на евреите като убитите без съд и присъда Владимир Куртев и Лиляна Паница, духовници като убития след литургия Неврокопски Митрополит Борис, осъдения на смърт католически епископ Евгений Босилков и осъдените на доживотен затвор евангелистки пастори Васил Зяпков, Янко Иванов, Никола Михайлов и Георги Чернев. 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми колеги,

ПГ на ГЕРБ отхвърля и ще се бори срещу всеки опит за реабилитация на политическото насилие. Отхвърлянето на политическото насилие като метод за функциониране на държавната власт е в основата на всяко демократично и цивилизовано управление. Българската история от 1919 до 1989 година е наситена с политическо насилие и едва ли днес има българин, който да няма родственици подложени на репресии от едната или от другата страна. И именно тук идва отговорността на демократичните политически партии, които са длъжни да възпитават отношение към тази форма на политическа дейност през нейното отричане. Това е рана, която все още не е зараснала и която трябва да бъде лекувана. БСП, със своята история би трябвало да бъде съществена част от това лечение. Няма как от учебниците да отсъства фактът, че в България е имало концентрационни лагери и тоталитарен режим и няма как това насилие да бъде оправдавано с индустриализацията и спортните и културни постижения на страната в комунистическия период. Да, БСП са прави, че в учебниците трябва да присъства и политическото насилие от периода 1923 – 1925 година. Само, че това насилие се изучава от 1945 година до днес. Трябва да се изучава и периода 1934 – 1944 година, когато в България са забранени политическите партии и всякакъв вид организации. Би трябвало да се изучава и много по-задълбочено фигурата на автора на военните преврати от 1923, 1934 и 1944 година Кимон Георгиев, защото това име играе една от най-важните и мракобесни роли в моментите, когато политическото насилие се е превръщало в държавна политика. И целта на всичко това трябва да бъде една единствена – независимо от политическите идеи, които изповядват българските деца да бъдат възпитавани така, че да не допускат подобни периоди да се повторят. 

Ще бъде направен трети опит делото "КТБ" да тръгне

https://www.actualno.com/business/shte-byde-napraven-treti-opit-deloto-ktb-da-trygne-news_659655.html

Специализираният съд ще направи трети опит да даде ход на делото КТБ в сряда, 14 февруари. На два пъти спецсъдът отложи старта на делото. Една от причините за това бе, че Цветан Василев не е призован редовно (Цветан Василев живее в Белград още от 2014 г.). В края на миналия месец стана ясно, че сръбските власти са връчили на банкера призовка и 11 000 страници обвинителен акт по делото „КТБ”. Това става ясно от мрежата за съдебно сътрудничество Евроджъст, съобщиха тогава

Адвокат на Тръмп призна, че е дал на порноактриса $130 000

http://dnes.dir.bg/news/pornoaktrisa-advokat-sasht-izbori-2016-26881804

Личният адвокат на Доналд Тръмп каза, че е платил 130 000 долара от собствения си джоб на порноактрисата, за която се твърди, че е имала сексуална връзка с него

Днес ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6715551

Днес ще бъде предимно облачно, с валежи от дъждДнес ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, а в Източните Родопи и източните райони на Горнотрокийската низина е възможно и да прегърми. Дъждът в Северозападна и високите полета на Западна България ще преминава в сняг, но още преди обяд валежите там ще започнат да спират. Това съобщи за "Фокус" Георги Цеков,

Спорт по тв днес: Григор стартира в Ротердам след 16 ч, "Реал" - ПСЖ и "Порто" - "Ливърпул" в ШЛ, на олимпиадата - ски, биатлон, кънки, хокей на лед, фигурно пързаляне, кърлинг, сноуборд, скелетон и северна комбинация, баскетбол и колоездене

https://www.24chasa.bg/sport/article/6715305

Спорт по тв днес: Григор стартира в Ротердам след 16 ч, "Реал" - ПСЖ и "Порто" - "Ливърпул" в ШЛ, на олимпиадата - ски, биатлон, кънки, хокей на лед, фигурно пързаляне, кърлинг, сноуборд, скелетон и северна комбинация, баскетбол и колоездене                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

4 трика, които ще ви помогнат да сте по-щастливи (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/4-trika-koito-shte-vi-pomognat-da-ste-po-shtastlivi-video-2078415

Защо приливите на щастие отминават така бързо - независимо дали сте започнали да се храните здравословно, получили сте повишение или сте се оженили за любовта на живота си? Отговорът е т.нар. "хедонична адаптация" - явление, при което бързо свикваме с по-добрите условия, пише Psych

Почина Принц Хенрик - голямата любов на датската кралица Маргрете Втора

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-princ-henrik-goliamata-liubov-na-datskata-kralica-margrete-vtora-2078484

Принц Хенрик, съпруг на датската кралица Маргрете Втора, почина на 83-годишна възраст, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на датския кралски дворец.
 
Принцът е починал малко преди полунощ в съня си в

Съдът ще опита отново да даде ход на делото за фалита на КТБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3129194_sudut_shte_opita_otnovo_da_dade_hod_na_deloto_za/?ref=rss


В специализирания съд ще бъде направен трети опит за начало на делото за длъжностното присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ). До даване на ход на процеса обаче може и да не се стигне.<br /><br />Адвокатът на сочения за ръководител на престъпната група по източване на банката Цветан Василев - Коснтантин Симеонов, обясни за "Дневник", че в деловодството на съда е пристигнала телеграма от българските власти, с която се казва, че подсъдимият е получил документите по...

Смъртта на свети Кирил Славянобългарски

https://www.actualno.com/celebrate/smyrtta-na-sveti-kiril-slavjanobylgarski-news_659627.html

Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх. Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриа

Пътна обстановка в страната - 14 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369016

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Защо БСП се саморедактира за Народния съд?

http://clubz.bg/64198-zashto_bsp_se_samoredaktira_za_narodniq_syd

Само няколко часа, след като от пресцентъра на БСП разпространиха позиция на партията против провеждането на поредното издание на Луковмарш, текстът се оказа "тихомълком" променен и редактиран в сайта на партията. Причината - скандално изречение в документа, което не само оправдава Народния съд от 1945 г., а и го нарича "правосъдие".

 
Изречечението се намираше почти в края на декларацията, подписана от Изпълнителното бюро на БСП - това е тясното оперативно ръководство на социалистите. Точният цитат е:

Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер.

"Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

Фразата присъстваше в разпратената от пресцентъра позиция към 16,30 ч. вчера. Няколко часа по-късно обаче се оказа, че текстът, публикуван в официалната интернет страница на социалистите, някак "се е отървал" от нея. Останалата част си е съвсем същата, само признанието за Народния съд, наречен на всичкото отгоре и "правосъдие", го няма.

Неофициално социалисти разказват, че появата въобще на текста с Народния съд е гаф и недоглеждане.

Историята била следната - на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник - традиционното време на сбирката всяка седмица, се взело решение да се напише остра позиция срещу провеждането на Луковмарш. Дотук няма нищо изненадващо - социалистите всяка година се обявяват против проявата на националистите в центъра на София. Но шествието всяка година си го има. Задачата била поставена на зам.-председателя на партията и на Народното събрание политологът Валери Жаблянов. Лидерката на партията Корнелия Нинова, която обикновено четяла такива неща преди "обнародването" им, я нямало. Не била и на заседанието на парламентарната група. Така - без да е прочетена, декларацията била разпространена в сайта на партията и на журналистите. Самата Нинова била ядосана от случката. Изречението било изтрито от сайта на БСП, но първоначалния й вариант бе вече разпратен на медиите...

Самият Жаблянов само преди две седмици попадна под прожекторите в парламента, отново заради Народния съд, когато отказа да почете жертвите на комунизма с поисканата в Народното събрание минута мълчание.

Почина Принц Хенрик, съпруг на датската кралица Маргрете Втора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715548

Почина Принц Хенрик, съпруг на датската 
кралица Маргрете ВтораПринц Хенрик, съпруг на датската кралица Маргрете Втора, почина на 83-годишна възраст, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на датския кралски дворец. Принцът е починал малко преди полунощ в съня си в двореца Фреденсборг, на около 40 километра северно от Копенхаген. Кралицата и двамата му синове са били до него.

Пътеводител на софийските отпадъци

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/14/3129130_putevoditel_na_sofiiskite_otpaduci/?ref=rss

Цветните контейнери изчезнаха от нашата улица, сега къде да изхвърлям разделно!? <br />Нямам представа как и къде да изхвърля старата секция, ненужните дрехи, счупената пералня, изхабените батерии, спуканата гума, акумулатора...<br />Кой е отговорен за строителните отпадъци от ремонта на банята?<br /><br />Това са част от основните поводи гражданите да губят мотивация да изхвърлят отпадъците си разделно – нещо, което те са длъжни да правят по закон. А главната причина да...

"Епицентърът на любовта" - Най-дългото любовно стихотворение привлича туристи в Словакия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/14/3129024_epicenturut_na_ljubovta_-_nai-dulgoto_ljubovno/?ref=rss


Най-дългото любовно стихотворение в света е написано през 1844 г. в Банска Щявница, Словакия. То е от 2900 реда, написани от местен автор. Днес малкият средновековен град иска да се превърне в място за поклонение за влюбените от цял свят, благодарение на "Банка на любовта", създадена с цел да събира техните истории.<br /><br />За да може Банска Щявница да се присъедини към Париж или Верона на картата на романтичните места в света, местна неправителствена организация опазва...

Григор Димитров се завръща в игра с мач срещу японеца Сугита

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/14/3129288_grigor_dimitrov_se_zavrushta_v_igra_s_mach_sreshtu/?ref=rss


Григор Димитров се завръща в игра с мач от турнира в Ротердам. Той ще се изправи днес следобед срещу японеца Юуичи Сугита.<br /><br />Двубоят е трети в програмата на централния корт и ще започне не преди 15.00 часа.<br /><br />Димитров, който се смъкна на петото място в световната ранглиста, има две победи от два мача срещу съперника си. При успех в следващия кръг българинът ще срещне победителя от двубоя между Филип Крайнович и Феликс Оже-Алиасим. По-нататък е възможна...

Общинските съветници в София ще гледат предложение за четири нови зелени зони

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/02/14/3129029_obshtinskite_suvetnici_v_sofiia_shte_gledat/?ref=rss


Седем месеца след като Столичният общински съвет прие да въведе две нови зелени зони за паркиране в София, днес комисията по транспорт ще разгледа предложение за разширяване на местата за платено паркиране в районите "Оборище", "Възраждане", "Красно село" и "Лозенец".<br /><br />През лятото общинските съветници приеха да въведат зелената зона в район "Лозенец", в участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви",...

Шефът на Оксфам арестуван за корупция

http://clubz.bg/64197-shefyt_na_oksfam_arestuvan_za_korupciq

Бившият гватемалски президент Авларо Колом (2008-2012 г.) и неговият бивш министър на финансите Хуан Алберто Фуентес Найт, който е настоящ президент на неправителствената организация Оксфам Интернешънъл, бяха арестувани в Гватемала рамките на разследване за корупция, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на съобщение на гватемалската прокуратура.

Новината за ареста на президента на Оксфам интернешънъл е нов удар по тази британска хуманитарна организация, която вече е замесена в скандал с проститутки в Хаити, заради който в понеделник подаде оставка нейната помощник генерална директорка Пени Лорънс.

Шестдесет и шест годишният Колом бе арестуван в дома си в богат квартал на столицата Гватемала. Колом, който бе първият президент социалдемократ на Гватемала от половин век насам, бе обвинен в измама и отклоняване на средства при закупуването през 2009 г. на неколкостотин автобуса за обща сума от 35 милиона долара, предназначени за различни квартали на столицата. Според прокуратурата цената на сделката за автобусите, за чиято доставка бяха избрани с търг четири компании, е била надута.

Арестът на Алваро Колом.

Алваро Колом е вторият бивш президент на Гватемала, задържан за корупция след Ото Перес (2012-2015 г.), арестуван през 2015 г. заради отклоняване на средства от митниците. Настоящият президент Джими Моралес пък е заподозрян в незаконно финансиране на предизборната си кампания, но парламентът отказа миналия септември да вдигне имунитета му.

Девет от 13-те министри в правителството на Колом, подписали договора за автобусите, също бяха арестувани, сред които тези на отбраната, транспорта, труда, здравеопазването и образованието. Относно ареста на Фуентес Найт, говорител на Оксфам интернешънъл каза, че "доколкото е известно засега не са му повдигнати обвинения". Говорителят каза, че Фуентес Найт е информирал напълно прозрачно административния съвет на организация за това разследване и е казал, че е невинен. Разследването е започнало след назначаването му начело на Оксфам интернешънъл.

Същевременно агенция Ройтерс съобщава, че през ноември миналата година фондация Томсън Ройтерс е попитала 10 хуманитарни агенции за случаи на сексуални посегателства в тях и за данни за уволнените служители. Тогава само две групи - Спаси децата и Оксфам - са предоставили веднага данни за уволнени респективно 16 и 22 служители през миналата година. Лекари без граници и Норвежкият съвет за бежанците отвърнали на запитването по-късно. Първата е казала, че е уволнила през 2017 г. 20 души за сексуален тормоз или сексуални посегателства и 10 души по същите причини предишната година. Втората организация е казала, че е имала сигнали за 13 случая на посегателства през 2017 г., но не е предоставила данни за уволнените.

Агенцията за християнско развитие е казала, че е регистрирала четири случая на тормоз на работното място, но не е посочила колко души са били уволнени. Хуманитарната агенция Уърлд вижън е съобщила за 10 инцидента през 2016 г., в които е имало или сексуална експлоатация или злоупотреба с деца, участващи в някоя от дейностите на организацията. Базираната в САЩ организация Мърси корпс е уволнила 5 души и е разследвала 11 души миналата година.

Четири организации не са предоставили данни. Това са Кеър интернешънъл, План интернешънъл, Международният спасителен комитет и Международният комитет на червения кръст. Първите две са казали, че нямат практика да публикуват данни за сексуални посегателства или тормоз, третата е казала, че няма надеждни сведения и сега създава база данни в тази насока, а четвъртата изобщо не е отвърнала за много запитвания на фондация Томсън Ройтерс.

Физическа саморазправа с полицейски служители в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iGC8vlSLGIw/

На 13.02.т.г. около 23.50 ч. служители от Второ Районно управление – Бургас посетили частен дом, разположен в бл. 89 ж.к. «Братя Миладинови» по сигнал за силна музика, като в апартамента установили, че се намират : 44 -годишната М.С. от Бургас / празнуваща рожден ден/, Г.Ф., 44- годишен и В.Н., 45 -годишен, и двамата от Бургас. Тримата били във видимо нетрезво състояние, като не изпълнили полицейските разпореждания и започнали да се държат агресивно, съобщават от ОДМВР-Бургас. Отправяйки закани и заплахи бургазлиите влезли във физическа саморазправа с полицейските служители, като единият от тях е с нанесени удари с юмруци по тялото. За предотвратяване на противоправното поведение спрямо тримата е използвана физическа сила и помощни средства, като същите са отведени във Второ Районно управление – Бургас и задържани за срок от 24 часа. По случая е образувано е бързо полицейско производство.

Десетки сe стичат в Байлово за сбогом с дядо Добри

http://dnes.dir.bg/news/djado-dobri-bilovo-26881788

Десетки миряни си казаха последно „Сбогом” на дядо Добри, наричан от хората Светецът от Байлово. Тялото му е изложено за поклонение в църквата в родното му село

За трети път дават начало на делото КТБ

https://frognews.bg/novini/treti-pat-davat-nachalo-deloto-ktb.html

Трети опит ще направи Специализирания съд за даване на ход на делото КТБ. В досегашните два случая делото се отложи, тъй като Цветан Василев не е редовно призован.

Полицията в Израел иска обвинения срещу Нетаняху за корупция

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-obvinenia-benjamin-netanjahu-26881605

Израелската полиция препоръча да се повдигнат обвинения в корупция на премиера Бенямин Нетаняху по две производства след две години разследване.

Датският принц Хенрик почина на 83 години (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/pochina-datskiat-printz-26882115

Принц Хенрик, съпруг на датската кралица Маргрете Втора, почина на 83-годишна възраст.

Прогноза за времето - 14 февруари (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-14-fevruari-srjada-news_659666.html

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за февруари, но през деня ще започне да се повишава. Ще духа предимно умерен вятър от изток-югоизток. Минимални температури между 0° и 5°, в София около 0°. Днес ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, а в Източните Родопи и източните райони на Горнотрокийската низина е възможно и да прегърми. Дъждът в Северозападна и високите полета на Западна България за кратко ще премине в сняг, но още преди обяд валежит

Тодор Попов: Обжалването на обществени поръчки да е обвързано с големи финансови гаранции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6714958

Тодор Попов: Обжалването на обществени поръчки да е обвързано с големи  финансови гаранцииСега търг за 1 млрд. може да се обжалва ред с типова бланка от фирма, която ще плати 100 лв., а резултатът от това, че се губят години, казва кметът на Пазарджик - Г-н Попов, започвате обновяването на кв. “Марица” в Пазарджик за над 7 млн. лева. Какво включват строително-ремонтните дейности и не се ли опасявате,

Успение на св. Кирил Славянобългарски

http://www.cross.bg/kiril-konstantin-filosof-1567771.html

/КРОСС/ Смъртта на свети Кирил Славянобългарски Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх. Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани и разни поръчения от обществен характер. Отегчен от суетата на тоя свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където именно извършил в пост и молитва приснопаметното си дело - да създаде славянска азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Папа Адриан II (в средата с ореол) посреща Св. св. Кирил и Методий в Рим през 868 г. Стенопис от църквата "Сан Клементе" (XI век)Облечен в такова всеоръжие, той с брата си бил изпратен от византийския император Михаил ІІІ в славянските страни Моравия и Панония, за да спечели за християнството тамошните славяни чрез бащиния им език. Но чувствително били засегнати интересите на местното германо-латинско духовенство. То било враждебно настроено към славянския език и започнало борба против тях

6 560 цигари без акцизен бандерол са иззети от хранителен магазин в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LDonsQi8KRQ/

На 13.02.т.г. служители от Районно управление – Поморие извършили проверка на магазин за хранителни стоки, разположен на поморийската улица «Републиканска», стопанисван от 50- годишния С.А. от Поморие, като намерили и иззели 6 560 цигари, без акцизен бандерол. За случая е уведомен административния ръководител на Поморийска районна прокуратура. Образувано е бързо полицейско производство.

Германия ще тества безплатен градски транспорт при силно замърсяване

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/14/3129190_germaniia_shte_testva_bezplaten_gradski_transport_pri/?ref=rss


Правителството на Германия ще тества в няколко града използването на безплатен обществен транспорт в дни с проблемни нива на замърсяване на въздуха, съобщи "Ройтерс". Според агенцията идеята се съдържа в план, включващ и обичайни мерки като създаване на зони за ниски вредни емисии.<br /><br />Това е писмо, изпратено до еврокомисар Кармену Вея и подписано от министъра на околната среда Барбара Недрикс, министъра на земеделието Кристиян Шмид и ръководителя на администрацията...

По телевизиите в сряда

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1567776.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Новата надежда на леката атлетика - Веселин Живков - най-бързият млад спринтьор на Балканите Тема: "Писмо" на 14 февруари - или за какво пее в новата си песен Вяра Пантелеева Тема: БДЖ между електронния билет и условията във влаковете Тема: Българското пътуване в Европа представя „Скорости" - филм на журналиста Тоня Димитрова Тема: Световната игра. Соломон Паси за тайните на дипломацията и лидерските ходове Тема: Отиде си Дядо Добри - добрите думи за Светеца от Байлово Тема: Защо бизнесът иска да внася работници от чужбина - тезите на Работодатели и синдикати Тема: Омраза и общество. Къде се крие омразата - дискусия в студиото. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Изпращаме „Светеца от Байлово" дядо Добри. С какво хората ще запомнят най-бедния дарител на църквата? Тема: Скандални кадри с насилие над деца от дома в Борован! На живо: как ще бъдат наказани виновните? Тема: Ще има ли справедлив процес срещу убиеца на 15-годишно момче в училището в Славяново? За какво настояват родителите? Тема: За сергиите по морето, концесията на плажовете и втория лифт в Банско - разговор с министъра на туризма Николина Ангелкова Тема: Ще се провали ли електронното гласуване или парламентът ще спази срока за въвеждането му? Коментар на проф

Семейството на Бил Пакстън съди болница заради смъртта му

https://www.actualno.com/showbusiness/semejstvoto-na-bil-pakstyn-sydi-bolnica-zaradi-smyrtta-mu-news_659680.html

Роднините на американския актьор Бил Пакстън, който почина през февруари миналата година, подадоха иск срещу болницата, в която му бе направена сърдечната операция. Искът е и срещу водещия операцията лекар. Обвиненията са, че действията на екипа и на болницата са довели до смъртта на звездата, предаде телевизия CNN. Пакстън почина няколко дни след операцията на 61-годишна възраст. Той бе опериран в медицинския център "Седърс - Синай" в Лос Анджелис, Калифорния. Като причина за смъртта

14 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=369015

Събития 1130 г. – Инокентий II е провъзгласен за римски папа. 1779 г. – Джеймс Кук е убит от туземците на остров Хаваи. 1807 г. – При пожар на английския кораб „Аякс“ загиват 300 души. 1848 г. – Съгласно сключения мирен договор Мексико отстъпва Тексас на САЩ.

Почина датският принц, който така и не стана крал

https://www.actualno.com/europe/pochina-datskijat-princ-kojto-taka-i-ne-stana-kral-news_659679.html

Принц Хенрик, роденият като французин съпруг на датската кралица Маргрете II, почина, съобщи датският двор, цитиран от БГНЕС. Принц Хенрик постъпи в болница през януари заради белодробна инфекция, е бил изписан, за да прекара "последните си дни" у дома, съобщиха от двореца. През септември 2017 година 83-годишният принц беше диагностициран с деменция, а на 28 януари го приеха в болница в Копенхаген заради тумор в левия му бял дроб, оказал се доброкачествен, и белодробна инфекция. Род

Реформата в пожарната: Няма да се закриват пожарни или огнеборците се поставят в опасност

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/14/3127190_reformata_v_pojarnata_niama_da_se_zakrivat_pojarni_ili/?ref=rss


След като миналата година се заговори за затваряне на десетки пожарни служби, сред които и такива в курортни селища като Боровец и Пампорово, ръководството на МВР спешно промени закона, за да ги запази, но отвори въпроса дали това не поставя в опасност огнеборците. Темата заглъхна покрай европредседателството и протестите за по-високи заплати в сектор "Сигурност", както и с обичайното обяснение - че предстои приемане на наредба, която да уреди всички подробности.<br /><br...

Правителството на Рюте оцеля след вот на недоверие

https://www.actualno.com/europe/pravitelstvoto-na-rute-ocelja-sled-vot-na-nedoverie-news_659678.html

Опозицията в Холандия не успя да "извоюва" оставката на премиера Марк Рюте. При гласуването късно снощи в подкрепа на предложението се обявиха 43 депутати от националния парламент, а против бяха 110. Гласуването беше в долната камара на парламента, пише БГНЕС. По-рано се очакваше, че ако мине предложението, холандските депутати ще гласуват днес вечерта (14 февруари) вот на недоверие към премиера Марк Рюте. Предложението бе внесено след оставката на външния министър Халбе Зейлстра, деп

Любим виц на Дидо от Д2

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6715165

Любим виц на Дидо от Д2- Как да накараш един басист да свири по-тихо? - Сложи пред него нотен лист. - А още по-тихо? - Напиши ноти на листа.                                                                                                                                                                                                                              

14 февруари - празник на виното, празник и на любовта

https://www.actualno.com/celebrate/14-fevruari-praznik-na-vinoto-praznik-i-na-lubovta-news_659677.html

Както вече стана традиционно в България, днес, 14 февруари, е ден с два празника - този на Трифон Зарезан и този на Свети Валентин. Традиционно българският и с по-дълбоки корени е този на Трифон Зарезан - денят, в който реално усещаме, че пролетта не е далеч и денят, в който полагаме първа за годината грижа за лозите. Денят е празник на винарите, освен това исторически е свързан със соколарите и градинарите. Празникът е известен още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияниц

Прогноза за времето - 14 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368980

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър, който към края на деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 7-10°, температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Уникална операция: Хирурзи разделиха успешно сиамски близначки

//dariknews.bg/novini/sviat/unikalna-operaciia-hirurzi-razdeliha-uspeshno-siamski-bliznachki-2078479

Хирурзи в Хюстън в САЩ разделиха успешно сиамски близнаци, родени през 2016 г. свързани в областта на гръдния кош и на стомаха, предаде Асошиейтед прес.
 
Операцията е била извършена в Детската болница на щата Тексас

Шоколадови сърца

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6714883

Шоколадови сърцаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Първият високопроходим "Ролс-Ройс" вече си има име

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/14/3129178_purviiat_visokoprohodim_rols-rois_veche_si_ima_ime/?ref=rss


"Ролс-Ройс" съобщи днес как ще се казва първият високопроходим модел на марката. Той ще бъде кръстен "Кулинан", което не е изненада, защото още при началото на проекта преди две години той беше кръстен "Проджект Кулинан" (Project Cullinan).<br /><br />От "Ролс-Ройс" съобщават, че автомобилът им е кръстен на най-големия диамант, откриван някога. Той намерен през 1905 г. в мина в Южна Африка и има тегло 3106 карата.<br /><br...

Големи американски градове отказват да приемат "парада на Тръмп"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/14/3127483_golemi_amerikanski_gradove_otkazvat_da_priemat_parada/?ref=rss


Кметовете на големи американски градове - предимно такива, които членуват в Демократическата партия или ѝ симпатизират, обявиха, че не желаят по техните улици да се проведе големият военен парад, който президентът Доналд Тръмп възложи на Пентагона.<br /><br />От Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия кметовете демократи казаха, че не искат колони от военни и танкове да преминават през градовете им. Ден по-рано министърът на отбраната Джим Матис заяви, че след като управата на федералната...

На 14 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6715159

На 14 февруари рожден ден иматПроф. Любомир Халачев, режисьор, сценарист и продуцент, бивш ректор на НАТФИЗ Стефан Ботев, олимпийски медалист, двукратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести Проф. Диян Йорданов, началник на Клиниката по гръдна хирургия във ВМА Лало Кирилов, депутат в 44-ото НС Славчо Атанасов, депутат в 44-ото НС Станимир Цоцов,

Адвокатът на Тръмп: Платих, а не ми връщат парите за порноактрисата

http://clubz.bg/64195-advokatyt_na_trymp_platih_a_ne_mi_vryshtat_parite_za_pornoaktrisata

"Преведох по банков път през 2016 година 130 000 долара лични средства на г-жа Стефани Клифорд", обяви в нарочно изявление адвокатът на Доналд Тръмп Майкъл Коен, предаде Си Ен Ен.

И продължи да се оплаква:

"Но нито от Организацията на Тръмп, нито от щаба на кампанията за изборите на Тръмп ми бяха възстановени парите - директно или косвено".

Както е известно Стефани Клифорд, с псевдоним Сторми Даниълс, е порноактрисата, замесена в скандала с Доналд Тръмп. Твърди се, че тя е имала сексуална връзка с милиардера през 2006 г., предаде Асошиейтед прес. А тогава той вече е бил женен за Мелания.

И пред в. "Ню Йорк таймс" Майкъл Коен твърди, че парите не са му били върнати. Той платил на Сторми. Изплащането на сумата било напълно законно и нямало нищо общо с предизборната кампания. Подобно изявление той е направил и пред Федералната избирателна комисия. Тя се интересувала откъде са били взети парите. Адвокатът казал, че те не са нито дарение за предизборната кампания, нито пък са били отчетени като разход за нея.

За плащането първи съобщи миналия месец в. "Уолстрийт джърнъл". Тогава изданието написа, че Коен го е уредил през октомври 2016 г., за да накара Сторми Даниълс да не разкрива по време на предизборната кампания своята предполагаема сексуална среща с Тръмп, припомня БТА. Тя била през юли 2006 г., когато Тръмп е бил вече женен за настоящата си съпруга. След разкритията първата дама известно време не се появяваше заедно със съпруга си и това бе сметнато като проява на гняв. Но през последните дни Мелания отново е с Доналд и вече няколко пъти влезе в кадри "ръка за ръка" с него. Явно бурята е затихнала, коментират репортери, следящи живота в Белия дом.

Самата Стефания първо бе заявила, че наистина е имала сексприключения с Доналд. Но после категорично отричаше да е имала каквато и да било връзка с милиардера.

Кажи ми каква музика слушаш, за да преценя що за човек си

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kazhi-mi-kakva-muzika-slushash-za-da-precenia-shto-za-chovek-si-2078428

„Ти си това, което ядеш“, казва древна мъдрост. Какво ще кажете за това, което слушате? Много хора вярват, че е възможно човек да се разбере характера на човек само от музикалния му вкус.

Православен календар за 14 февруари, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691341

Православен календар за 14 февруари, вижте кои са имениците днесСв. Константин - Кирил Философ Чества се на и на 11 май, заeдно със св. Методий и на 14 февруари - Успение на св. Кирил Славянобългарски Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето

Китайската армия проучва стратегията на големия пълководец Сун Дзъ, с която да унищожи САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284795_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%

 Китайската армия може да използва стратегия, описана преди 2500 години от големия пълководец и мислител Сун Дзъ, с която да победи САЩ, без да участват в битка, пише The National Interest, позовавайки се на изследване на RAND Corporation. В рамките на тази стратегия Китай ще се опита да парализира противника, лишавайки го от възможност да координира действията на военните си по време на операции, както и да определи целите си за атака. „Войната вече не е борба за унищожаване на противоположни сили, а по-скоро сблъсък между противоположни операционни системи. В тази нова реалност врагът може да бъде победен, ако операционната му система се окаже неефективна или съвършено неспособна да функционира заради унищожение или деградиране на ключови подразделения или оръжие”, отбелязва един от авторите на изследването Джефри Енгстром.   Авторите на изследването твърдят, че китайците няма да позволят на американските военни да използват прецизни оръжия на сушата, във въздуха и в морето.

 
  Превод: БЛИЦ
 
 

Истерията за първи клас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284794_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81

 Българинът дава мило и драго, за да изучи детето си и да му даде възможност за качествено образование. Правил го е и когато го е пращал в порутени хамбари по време на турското робство, където в полумрак десетки дечурлига са драскали с пръчки в пясъка. Прави го и днес, когато плаща за паралелното образование чрез частни уроци. Прави го и последните седмици, като води неравни битки с общински наредби, които не дават право да избира най-доброто училище за детето му.

През последните две години Министерството на образованието и науката и Столичната община правят всичко възможно да създадат негативни емоции, превръщащи се в истерични пристъпи у майки и бащи на първокласници. За втора година в резултат на работата на двете институции в последния момент се сменят правилата, които се включват в единната система за прием в първи клас. Намерението бе да се спрат нарушенията, които се допускаха от директорите на училищата, като им се даваше свобода сами да определят критериите за прием в техните училища. Както е добре известно обаче, пътят към ада е постлан точно с такива добри намерения. Така че вместо въвеждане на добри практики,

настана общоградски хаос

Родители нервно следят за всяка промяна в социални мрежи, сайтове, форуми, дебнат на всяка крачка действията на ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов и се чудят в коя посока ще бъде отпратено детето им от поредното нововъведение.
Те добре помнят, че през миналата година общината написа за няколко седмици три различни документа, в които се опита да регламентира един справедлив прием в първи клас. Колко е бил справедлив и равнопоставен, стана ясно, след като въпросният нормативен акт бе оборен в съда. Това наложи Министерството на образованието да приеме нови правила, които да вмени за прилагане на всички общини у нас. Затова отново в последния момент и столичното кметство чупи пръсти и търси начини да организира система за прием, която най-добре да отговори на очакванията и нуждите на най-големия град у нас. До седмица въпросният спорен документ с правила за кандидатстване ще бъде приет от Столичния общински съвет и ще влезе в сила. Но вероятно с очакването, че отново ще падне в съда... Родители отсега се канят да го атакуват, като се позовават на отнетите им права за избор и равен достъп до качествено образование на детето им. 
Какво всъщност предлага вносителят Тодор Чобанов, позовавайки се на наредбата на МОН? От следващата учебна година около всяко училище се очертава прилежаща територия. Всички, живеещи в границите й, ще получават предимство, за да влязат в школото. Напълно новият елемент е, че с най-много привилегии ще са децата, чийто адрес не е сменян през последните три години. Така на практика се въвежда уседналост. Във втората група ще са деца, които живеят около училището между една и три години, а в третата група - хлапета с адрес, сменен през последната една година. Едва след като влязат децата от всички групи, ще се допусне прием на малчугани от цяла София. Този път няма да има предимство за деца, които живеят в съответния административен район. 
Ако обаче се окаже, че в някоя от групите кандидатите са повече от местата,

ще влязат в действие допълнителни критерии

Най-голяма тежест ще има дете с брат или сестра в училището - то ще получи 22 т. За многодетно семейство точките ще са 5, а за завършило предучилищен клас в школото дете - 3. Между 1 и 6 точки ще има за деца сираци, с увреждания и настанени в приемни семейства. Ако по случайност има кандидати с равни точки, ще се използва жребий. 
Новата система, отражение на промените, направени в наредба на МОН през лятото на миналата година, би трябвало да е отговор на повечето родителски изисквания. Те бяха основно за достъп до най-близкото училище и предотвратяване на практиката в последния момент да се сменя адресната регистрация и така деца от друг район да изместят живеещите наблизо. Родителско недоволство провокира и масовата практика да се представят фалшиви бележки, които да удостоверяват месторабота в района на училището. Този критерий изобщо не попада в тазгодишния проект с правила. Защо тогава майките и бащите и тази година не са доволни? Защо заляха общината с десетки възмутени позиции и предложения за промени? Защо заплашиха със съд и този документ, още преди да бъде приет окончателно?
Отговорът е един и е прост. Защото

има нещо сбъркано в цялата идея

за правила, критерии, уседналост и райониране. Защото, когато слагаш граници на избора на образование, българинът отговаря на нож. Защото, когато си допуснал срив в обучението в училищата, няма как да убедиш майките, че където и да учат децата им, те ще получат едно и също. По-лесно е да бягаш от истинския проблем, да го заобикаляш и да оставиш гневни родители да се обстрелват едни други кой има повече право на добро образование. Истинският проблем не е в това къде живее детето, удобно ли му е училище Х, дали майка му предпочита училище Y, или дали неговата улица е част от една прилежаща територия или друга. Драмата е в качеството на предлаганото образование и в неоспоримия факт, че то не е еднакво навсякъде в София. Колкото и да се напъват разни чиновници да обясняват, че в основното образование различия в обучението почти няма, реалността я виждат всички родители на първокласници, второкласници и т.н. Ножицата е отворена и няма да се затвори чрез механичния натиск, който се опитва да приложи държавата, а след нея и общината. Въвеждането на уседналост и райониране с извинението за осигуряване на удобство изобщо няма връзка с правото на добро образование. И се прави, само за да се отклони вниманието от неспособността на държавата да се справи с проблемите на образованието. Толкова ли не разбират управляващите и в централната, и в местната власт, че всеки родител, който иска, пак ще намери начин да заобиколи нормите. Вместо да си смени адресната регистрация в последния момент, сега той ще го направи 2-3 години по-рано. Така точно след 3 години цялата система ще бъде безпредметна - спокойно ще може да се нарушава от малко по-предвидливи майки и бащи. Или може би от властта разбират много добре всичко - и пропуските, и вратичките. Но просто са безсилни да променят ситуацията - не искат, не могат, не знаят как!?
Новите правила за прием

не решават ничий проблем

- нито на онези, които търсят удобство, без много да ги интересува в какво школо попада детето им, нито другите, които имат амбиции и ясен план за бъдещето на отрочето. Защото каквито и правила да се прилагат, добрите училища са все толкова, лошите също не променят бройката си, а децата остават без равен достъп до добро образование. Сменят се само имената им в списъците в търсене на някаква химерна справедливост. Прави са и тези, които искат детето им да учи през една улица от дома си, защото нямат баби и дядовци, които да ги водят до другия край на квартала. Прави са и онези, които имат свобода на движение, но по административен път някой им забранява да направят своя избор. Прави са и хората, които искат детето им да учи до местоработата им, защото няма кой да го вземе от училището, което е до дома им. 
Ако държавата назначаваше амбициозни директори, стимулираше учителите да се развиват, ако одобряваше по-добри учебници, ако осигуряваше добра материална база за всяко училище, сега нямаше да е изправена пред предизвикателството да измисля наредби след наредби и да реди имена на заслужили и по-малко заслужили хлапета. Ако училищата даваха приблизително еднакво качество на обучение, нямаше да има нужда от никакви правила за прием и никой нямаше да се избива за място в елитно училище, нито щеше да бяга от друго, носещо славата на "циганско". Вместо това сега се водят грозни битки с взаимни обвинения за фалшифициране на адреси, за болни родителски амбиции и подкупни директори. И докато майките се дърпат за косите из социални мрежи и форуми, някои чиновници самодоволно седят в креслата си и гледат сеира на простолюдието. Затова и другата, и по-другата година ще гледаме същия филм, ще правим поредните критерии, ще измисляме следващите оригинални правила, за да ходим след проблема, вместо да го разрешим.

Първият учебен ден е най-вълнуващ не само за първокласниците. Родители, баби и дядовци са пряко обвързани с учебния процес и тръпнат в очакване да разберат подробности за достъпа на отрочетата им до желаното училище
Снимки Емилия Костадинов

Лъжекрация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284793_%D0%9B%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Никой не може да отрече, че Западът е център на прогреса. Друг е въпросът какво се разбира под това. Преди повече от четвърт век ни убедиха, че прогресът е демокрация. Постепенно ни бе обяснено, че тя не се съдържа нито в древногръцката представа, нито в лозунга "Свобода, братство, равенство". Трябваше бързо да схванем, че в съвременната западна цивилизация прогрес и демокрация има там, където ограничен кръг от свободни граждани са с неограничени възможности за неограничени печалби.
Тъкмо така се реализира принципът за свободата. Никой извън кръжеца на избраниците няма право да посяга на нея. Иначе се руши самата демокрация. Братството се проявява в спорадичните изблици на доброволна благотворителност от страна на печелившите. Ако искат, увеличават заплатите, ако им хрумне, вдигат цените и данъците. А равенство се постига по формулата "всички са равни, но някои - по-равни".
Картинката не е особено привлекателна. Но за да не роптае тълпата от не дотам свободното и равнопоставено гражданство, са измислени хитри механизми, наречени "демократични институции". Колкото по-цинични стават принципите на модерната цивилизация, толкова повече се роят институциите. Никнат като гъби - държавни, частни, международни, глобални. Множат се алианси, асоциации, агенции. Фабрикуват се резолюции, декларации, конвенции, които в миг се превръщат в задължителни.
Благовиден вид на сложната схема придават разни "умни" лозунги. Много харесван и ефективен е: "Над всичко - силата на правото". Всеки с лекота го приема и социалното съзнание се укротява. Рядко някой се пита кой пише правилата и в чий интерес. Отговорът е на повърхността. Така основополагащият принцип придобива вида: "Над всичко - правото на силния". Комуто не се харесва, да се оплаче на арменския поп. Дори наш Бойко го препоръча на опърничавото си население.
Подобна система не се управлява лесно. Още повече, че тя трябва да има глобален обхват, защото, ако някъде нещо в конструкцията се пропука, трусовете се усещат навсякъде. Затова "правото на силния" трябва да се прилага не само в отделно взета страна, но и в планетарен мащаб. Иначе казано, и във външната политика. И там правото да действат и да вземат решения имат само най-силните и "по-равните". Примери - много. Дори само в нашата малка България. Къде ни е "Южният поток", който стана "турски" и ще се прелива в "сръбски"? Кой ни спря реакторите на АЕЦ "Козлодуй" и не ни позволи да изградим "Белене"? Кой ни натрапи скъпите "вятърни мелници"? Кой си разполага бази по път и над път и влачи там неизвестно какви оръжия? Кой истерично иска да се откажем от православните ценности и да приемем уродливите джендъри? И този отговор е известен. Не можеш обаче да се пуснеш от хорото. Сила трябва, но няма откъде да дойде. Силните не дават.
За да има силни, слабите трябва да са повече. Затова се унищожават икономики на цели страни и региони. Примери - пак бол. Близкият изток, Прибалтика, Украйна, Молдова стигат. И ние сме в тази компания от наивници. При това аплодираме! Да ни докарат до това тъпоумие също не е лесна работа. И затова си има чалъм. Впрегнати са десетки "мозъчни тръстове" - нещо като "фабрики на разума". Сред най-мощните с безграничен териториален обхват са Атлантическият съвет, Центърът за анализ на европейските политики, Германският фонд Маршал в САЩ, Институт за изучаване на войната и много, много още. 
Там се фабрикуват стратегии как да се изключат мозъчетата на "слабаците", та да не мрънкат. Колкото по-модерна и езуитска става бялата западна цивилизация, толкова повече въпросните фабрики вместо разум раждат лъжи. До един момент се стараеха измамите да бъдат изтънчени, покрити с тънка глазура от истини. Сега и за това не си правят труда. Безцеремонно ни дават горчивия хап. Лъжат и на едро, и на дребно. Лъжат държавни лидери, дипломати, политолози и най-много - журналисти. Те са и основният контингент от съчинители в "цеховете на лъжата". От тях не се искат знания, а лоялност към работодателя и безропотно изпълнение на поръчката. В замяна - пари. Спонсорите са и официални държавни институции, и компании в големия бизнес - особено оръжейния.
Неслучайно последната суперпоръчка е военната истерия. Лъжата на холандския външен министър Халбе Зейлстра, че се е срещал с Путин не е невинна. Тя е трябвало на думи да подсили измислицата за "опасността от руска агресия". А на дело САЩ увеличават разходите по програмата си "за сдържане на Русия в Европа" до 6,3 млрд. долара. Случайни ли бяха лъжите с епруветката на Колин Паул за химическото оръжие на Саддам, със сегашните постановки на "Белите каски" и Си Ен Ен за химически атаки в Сирия, с недоказаните допинг проби на руските спортисти, с бандеровската "демокрация" в Украйна, с обещанието на соцлидера Мартин Шлуц, че няма да участва в коалиция на Меркел? Лъжат нонстоп. Лъжат за всичко. Лъжат и чужди, и наши. Демократи не останаха. На власт е лъжекрацията. И с нея се свиква. Това е целта.
 

Тъпо спокойствие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284792_%D0%A2%D1%8A%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5

 Няма по-спокойна държава от България, няма такова спокойно място, изцепи се вътрешният министър Валентин Радев. Ще посмее ли да го каже на поредната майка, загубила чедото си заради недобросъвестен шофьор? На родителите, които се чудят от какво още да се откажат, за да купят дрехи и учебници? На близките на болните, които не знаят какво ново ще хрумне на управляващите, че да обрече още повече и без това страдащите им близки? А на бабата на село, която спи с нож под възглавницата в очакване на поредния набег от малолетен с десетки криминални регистрации? Или пък на роднините на разстреляния данъчен? На близките, очакващи съдебно възмездие с десетилетия...
Тези, които минавали нелегално границата, били допускани умишлено, признава Радев. Уж така щели да разбият целия канал. Най-доброто било, че ги връщали. Така де, нека пробват пак. Или поне да се научат на кого колко да платят, че да стигнат накъдето са тръгнали.
Тъпо и нагло е спокойствието на МВР министъра. Нека продължава в същия дух! Току-виж на хората наистина им писне да ги правят на маймуни и покажат на управниците, че спокойното им нищоправене е ден до пладне. До пладнето след избори.

Китайски градове са най-бързо поскъпващите пазари на имоти в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284791_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%89

 Китайските градове доминират в класацията на най-бързо растящите пазари на жилищни имоти през 2017 г., показват данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

В осем китайски града цените на жилищата се увеличават с над 10%. Начело е Чунцин с 58,9%.

В топ 10 на класацията влизат само два европейски града – Амстердам и Дъблин с ръстове от съответно 20,9% и 12,3%. От САЩ в първите 10 попада само Сан Франциско.

Във Ванкувър цените се повишават с 16%, в Ню Йорк – с 11,7%, в Шанхай – с 10,7%.

В Париж е регистриран ръст от 8,3%, в Сидни – 5,8%, а в Лондон – 2,3%, сочат данните на компанията.

В Мумбай и Варшава не се отчита промяна на цените на имотите. В Рио де Жанейро има спад от 4,4%, в Стокхолм – 5,2%, в Шънджън и Йоханесбург – по 6,3%, а в Дубай – 7,9%.

Хонконг остава най-скъпият град в света за основен имот – цената на квадратен метър там е над 43 хил. долара. Следва Токио с малко над 35 хил. долара, Лондон с 19 хил. долара и Ню Йорк с близо 18 400 долара.

Европейските градове като Амстердам, Мадрид, Париж и Дъблин, където ръстът на цените на основните жилища варира от 5,1% до 12,6% през 2017 г., ще запишат и по-нататъшен ръст на цените. Очаква се обаче те да достигнат дългосрочен връх през следващите пет години. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

В София се търсят все повече тристайни апартаменти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284790_%D0%92+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%

 Търсенето на тристайни жилища в София се увеличава и вече достига дела на сделките с двустайни апартаменти, показват данни на консултантската компания "Имотека".

Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите на агенцията, показва статистиката ѝ.

„Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, ги стимулират към стратегически нов избор – избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след 5 и 10 години. Наясно са, че скоро семейството им може да се увеличи и затова искат да подсигурят удобството си още от сега, без да се налага да се пренасят след определен период от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Тези купувачи най-често търсят имоти в новите квартали на София около южната дъга на Околовръстния път с по-разумни цени - "Кръстова вада", "Манастирски ливади" и "Витоша". Средният им бюджет е 140 хил. евро.

В престижните "Изток", "Изгрев", "Лозенец" и центъра на София цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 хил. - 350 хил. евро. В "Младост" средните продажни цени се движат около 150 хил. евро.

Цени на тристайни жилища - м. януари 2018 г.

Квартал

Най-ниска цена

Най-висока цена

Борово

75 400 €

159 500 €

Витоша

80 000 €

260 000 €

Гео Милев

110 000 €

250 000 €

Дианабад

87 000 €

231 000 €

Изток/Изгрев

250 000 €

450 000 €

Кръстова вада

87 000 €

187 000 €

Красно село

87 000 €

120 000 €

Лозенец

110 000 €

325 000 €

Младост

77 500 €

172 000 €

Манастирски ливади

77 100 €

236 000 €

Слатина

79 600 €

151 000 €

Център

77 000 €

350 000 €

Източник: Имотека

Компанията отчита тенденция през последните месеци за продажба на напълно обзаведени жилища. Особено при тристайните апартаменти се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупка и очакванията им за имота се повишават, допълва Атанасова.

Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот.

И в двата случая обикновено става въпрос за семейства с деца – 80% от клиентите с подобни сделки.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня се купуват за лично ползване, а не инвестиция, посочват още от компанията. Експертите очакват интересът към тристайните жилища да се задържи поне до края на годината.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Германия обмисля безплатен обществен транспорт при мръсен въздух

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284789_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%82%

 Германските власти обмислят дали да не въведат безплатен обществен транспорт в най-замърсените си градове с оглед на заплахата от съдебни действия от страна на Европейската комисия заради качеството на въздуха, предаде DPA.

Идеята се споменава в писмо до европейския комисар за околната среда Кармену Вела, което е подписано от Барбара Хендрикс и Кристиан Шмит - министрите на Германия на околната среда и транспорта, както и от ръководителя на кабинета на канцлера Петер Алтмайер.

Мярката се обсъжда като средство да се намалят пътуванията с лични автомобили, тъй като Германия е заплашена от санкции от Брюксел за това, че не е направила достатъчно, за да редуцира вредните емисии от азотен диоксид. Има и предложения да се обособят "зони на ниски емисии", които ще засегнат тежкотоварния транспорт. 

 

Вела заплаши да заведе дело в Съда на ЕС, ако не бъде удовлетворен от предложенията на Берлин.

Германският план предвижда да се въведе безплатен обществен транспорт в градовете Бон, Есен, Ройтлинген, Манхайм и Херенберг за пробен период.

На 22 февруари пък се очаква Федералният административен съд в Лайпциг да се произнесе за законосъобразността на забраните за използване на автомобили. Решението му може да промени изцяло нещата за най-замърсяващите градове, които може да бъдат принудени да въведат някаква форма на забрана за използването на автомобили.

Междувременно и Франция, която е застрашена да бъде изправена пред Съда на ЕС за неизпълнение на препоръките на Брюксел за чистотата на въздуха, предаде на Европейската комисия своя план за действие срещу атмосферното замърсяване, съобщи министерството на екологичния преход. Страната се ангажира да намали замърсяващите емисии от автомобилите и отоплението, да ограничи достъпа до централните части на градовете за най-замърсяващите коли, както и да намали разрешената максимална скорост по второстепенните пътища

На 30 януари ЕК призова девет страни, сред които Франция и Германия, да подобрят качеството на въздуха. В средата на март Брюксел отново ще направи оценка на мерките, взети от тези страни. Брюксел даде последна възможност да представят нови мерки, за да се намалят емисиите от автомобилите и да се покрият стандартите на ЕС за качество на въздуха. 

Българският министър на околната среда Нено Димов призна преди седмици, че проблемът е сериозен и 16 държави от ЕС се намират в различна фаза на наказателните процедури на Брюксел за неизпълнение на законодателството в областта. 

 

По статията работи: Бойчо Попов

Драги: Не е работа на ЕЦБ да регулира биткойна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284788_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A6%D0%91+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA

 Не влиза в задълженията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да регулира търговията с биткойни. Това заяви управителят на финансовата институция Марио Драги, като отново отправи предупреждение за съществуващите рискове, свързани с волатилната валута.

Все повече нарастват призивите властите, включително и централните банки, да упражнят контрол върху пазара на дигитални валути, който отбеляза значително движение на цените, включително и силно обезценяване на редица криптовалути.

Според Драги обаче забраната или регулирането на този вид разплащателни средства не влиза в задълженията на ЕЦБ, посочва Ройтерс.

„Мнозина от вас публикуваха въпроси за това дали ЕЦБ ще забрани биткойна или ще го регулира... Трябва да кажа, че не е отговорност на ЕЦБ да прави това“, заяви той във видео, в което отговаря на въпроси на граждани.

 

На питане относно покупка на криптовалутата президентът на банката посочи, че самият той би „помислил върху това внимателно“. Директорът също така припомни, че цената на дигиталната валута отбелязва значително по-големи колебания от тази на еврото, припомняйки, че криптовалутите не са подкрепени от нито една финансова институция.

Драги допълни още, че технологията блокчейн, която е в основата на биткойна, е „доста обещаваща“ и очакванията са от нея да има „много ползи“, включително и в областта на плащанията.

Въпреки това той предупреди, че в момента тя все още не е достатъчно сигурна, за да може да се използва от централните банки.

„Ние сме силно заинтересувани от тази технология, но тя все още не е достатъчно сигурна за централните банки и по тази причина трябва да я разгледаме и проучим“ по-обстойно, заяви той.

ЕЦБ, както и Японската централна банка, изучават възможности за използването на блокчейн технологията вече почти година, като през септември съобщиха, че са постигнали „обещаващи резултати“, но не са взели окончателно решение за практическата й употреба.

Позиция, сходна с тази на Драги, изрази и президентът на Световната банка Джим Йон Ким, според когото криптовалутите напомнят схема „Понци“. „Все още не е ясно какво ще стане от това“, каза той във връзка с дигиталните валути.

Очаква се дигиталните валути да станат тема на обсъжданията между ръководителите на някои от най-големите централни банки по време на срещата им във формат Г-20, която ще се проведе през март в Буенос Айрес.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Може ли името да ви осигури по-голям шанс в любовта?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mozhe-li-imeto-da-vi-osiguri-po-goliam-shans-v-liubovta-2078370

Възможно ли е името на човека да му осигури по-голям шанс на любовното поприще? Отговорът е "Да", пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от допитване, направено във Великобритания преди романтичния празник Свети Валентин.

Разкриха къде най-често срещаме любовта на живота си

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-kyde-naj-chesto-sreshtame-liubovta-na-zhivota-si-2077733

Повече хора откриват бъдещите си брачни половинки на социални събирания, отколкото в службата или в сайтове за запознанства, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от допитване, направено във Великобритания преди празника Свети Валентин.

14 февруари – един ден с три празника

//dariknews.bg/novini/liubopitno/14-fevruari-edin-den-s-tri-praznika-2078438

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са: църковният празник - Успението на Свети Кирил Славянобългарски, Свети Трифон Зарезан по стар стил, честван като

Прощаваме се с Дядо Добри

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proshtavame-se-s-diado-dobri-2078462

Вчера на 103 години почина обичаният от всички Добре Димитров Добрев или просто Дядо Добри.
 
Тленните останки на дядо Добри бяха изложени за поклонение в църквата в село Байлово. Храмът остана отворен цяла нощ.

Днес ще се отслужи заупокойна Литургия, п

Меркел има железни нерви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284787_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8

 В неделя вечерта Ангела Меркел бе гост в предаване на ZDF. Тя направи равносметка на една напрегната седмица, в която се споразумя със социалдемократите за нова широка коалиция. Всъщност ХДС ще предостави всички значими постове в новото правителство на коалиционния си партньор. Без канцлерския пост, разбира се!

ГСДП поема външното министерство и министерството на финансите, въпреки че ХДС беше категоричният победител в изборите през септември. Това всъщност е впечатляващ успех за социалдемократите, който обаче не успя да предотврати сътресенията в партията. Християндемократите също не са доволни. Съпартийците на Меркел я критикуват особено остро за начина, по който водеше преговорите. А това е необичайно за една партия, в която предаността към канцлерите ѝ е заложена в гените на партийните членове.

И сега, в телевизионното предаване, Меркел изговаря няколко изключително ясни изречения: Постигането на единодушие стана възможно само с крайно болезнени компромиси спрямо ГСДП ("включително и за мен лично"). "12 часа говорихме само за разпределението на ресорите", издава тя и изглежда така, сякаш е наблюдавала целия процес без особен интерес. И някак между другото заклеймява всички истерични дебати в собствената си партия, включително и спекулациите за времето след нея: тя иска да остане канцлерка още четири години и въобще не възнамерява да се отказва от председателството на партията. Точка.

 

Непоколебима въпреки критиките

Ангела Меркел знае много добре, че в партията ѝ има брожения. Тя познава младите, предимно консервативни съпартийци - като Йенс Шпан или Юлия Кльокнер. Те отправят силен призив за обновление и ясен профил след всичките мъчителни години, в които председателката на партията водеше всъщност социалдемократическа политика. И сега Меркел заявява най-общо, че ще има предвид младите бунтари при разпределението на постовете в новото правителство. Това, че Юлия Кльокнер има добри шансове да оглави аграрното министерство всъщност беше ясно отдавна. Но въпреки това сега младите християндемократи гръмко приветстват тази крачка на канцлерката. И така Меркел успя набързо да ги привлече на своя страна. Казано с други думи: нейната власт все още е голяма.

Едно обаче трябва да е ясно: никой друг, освен германеца, не би проявил разбиране, ако и сега политиците не успеят да съставят правителство. Дълбоко наранената и разкъсвана от вътрешни борби ГСДП се нуждае от тлъста плячка, за да може да убеди своите членове да одобрят коалиционното споразумение. И затова Ангела Меркел прави болезнени компромиси. Стоическият израз на лицето ѝ сигнализира, че просто няма друг начин. Тази жена има железни нерви!

Йенс Турау

Йенс Турау

Методът на Меркел

Да, Меркел наистина има железни нерви. Доказвала го е многократно. Разбира се, че съществува опасност да прекали със своето спокойствие и студен реализъм. Но няма да е никак учудващо, ако тя отново постигне успех с метода "Меркел". Този път той би изглеждал така: макар и с мъка на сърцето, членовете на ГСДП казват ДА за широката коалиция духовете се успокояват; Ангела Меркел разговаря по-дълго от обикновено със своите критици, но в замяна си остава това, кое е. А именно: председателка на партията и канцлерка за още четири години.

Нека си кажем честно, че това е най-вероятният вариант. Или? Не е кой знае колко вълнуващо, но  все пак е по-добре от големия хаос, наречен нови избори.

 

Единият Борисов трябва да бъде пожертван. Но кой?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284786_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B0

 Коментар на Даниел Смилов:


Бойко Борисов е изправен пред сериозен избор, който може да го доведе и до поредните предсрочни избори. Досега ГЕРБ и нейният водач се преизмисляха вече няколко пъти, така че може би просто сме пред новата им метаморфоза. Те започнаха през 2009 година като проевропейски борци срещу корупцията, продължиха като строители на съвременна България (2011-2013), върнаха се на власт като борци срещу модела КОЙ (2014-2015), след което станаха консерватори с патриотичен уклон. Между тези четири инкарнации няма неразрешими съдържателни противоречия и донякъде е възможно един носител да бъде и четирите едновременно.


Днес обаче Борисов е изправен пред по-дълбок екзистенциален избор: той трябва да се откаже от някое от своите въплъщения, за да оцелее. Или да изиграе такъв театър, че всички да загубят представа за смисъла на понятия като корупция, Европа, патриотизъм и консерватизъм. Ако може да се мине само с театър, Борисов с удоволствие би жертвал смисъла на тези понятия. Дума дупка не прави, а семантиката на думата още по-малко. Но проблемът е, че и българската, и международната публика май вече са се нагледали на многострадалната ни Геновева, колкото и щъркелчета и блатни кокичета да спасява.

Избор N°1

ГЕРБ създадоха Обединените патриоти (ОП) като техен предпочитан коалиционен партньор след кризата в Реформаторския блок с половинчатата конституционна поправка (2015). ГЕРБ инвестираха и в институти, които да легитимират "патриотичния" синтез между националистите и дясното. Неслучайно продукти на ГЕРБ като Нено Димов и Петър Николов влязоха в коалиционното управление от "квотата" на ОП. Синтезът между "национализъм" и "дясно" беше предвиден да работи като Симеонов, Сидеров и Каракачанов консервативно си мълчат. И с малки, но ефектни изключения (най-вече от страна на Симеонов) нещата вървяха по план.

Истанбулската конвенция и скандалът "Ска Келер" демонстрираха, че този план е сгрешен по замисъл. Патриотите са това, което са – от тях либерални демократи или консерватори няма да излязат. Вари ги, печи ги – крайният продукт ще е антиевропейски. Декларацията на Симеонов по повод участието на Ска Келер в екопротест, например, издава, че той най-съкровено не разбира какво представлява ЕС. А към това се добавя липсата на възпитание, което, да кажем, по нашите ширини минава по-скоро за плюс.

Ако проблемът беше само това, Борисов можеше да е спокоен. Той самият – за разлика от институтите си – никога не е вярвал, че от патриотите може да излезе нещо различно. Но за сметка на това е вярвал в две други неща. Първо, че с тях може да се договори, като им обещае нещо. И, второ, че резилите на патриотите могат да се замажат медийно от присъдружните на ДПС медии. 

Само че напоследък първото стана проблематично, защото ОП много вдигнаха цената си. Това се получи заради промяната на позицията на другата основна партия – БСП, която изцяло мина на "патриотични" и "консервативни" позиции. Така социалистите станаха естествен коалиционен партньор за ОП и открито заплашват при нови избори да управляват заедно. Поради което мълчанието на патриотите вече не е в кърпа вързано и те започнаха да се разприказват.

В тази ситуация Борисов е изправен пред следния неприятен избор. Първо, той може да радикализира националистическото си говорене и да влезе в орбитата на Орбан. Но това ще е нов, антиевропейски Борисов, който ще трябва да жертва "европредседателството", както и подкрепата на голяма част от градската средна класа в страната. В едно състезание към "патриотичното дъно", дори и ГЕРБ да излезе победител, това ще е вече много различна партия.

Другият избор е да остане на открито проевропейски позиции и по този начин да рискува коалицията с т.нар. патриоти. Да каже, "ние сме дотук и няма да се подадем на изнудване, било то за Истанбулската конвенция или нещо друго". При тази позиция може да се стигне до разпад на ОП, а оттам и до криза в управлението и възможни нови избори.

Борисов ще отлага своето решение възможно най-дълго – в най-добрия случай до края на мандата. Но последните събития показват, че то трудно ще изчака дотогава.

Даниел Смилов

Даниел Смилов

Избор N°2

ГЕРБ е в шизофренната ситуация да твърди две противоречащи си неща. Първо, че около г-н Делян Пеевски няма никакъв проблем. Т.е. че няма непропорционално и нелегитимно влияние на свързани с ДПС бизнеси върху съдебната власт и медиите. Второ, че ДПС не става за коалиционен партньор. Тези две неща не могат да бъдат едновременно верни.
Всички обаче знаят, че противоречието е фиктивно, защото ДПС са де факто коалиционен партньор на ГЕРБ и гласуват заедно важните неща. В този смисъл т.нар. патриоти са необходими само доколкото прикриват тази коалиция. Този вариант е най-удобен за Борисов и напълно го устройва.
Проблемът е, че ДПС и г-н Пеевски вече са в много силна позиция и могат да искат повече. Те могат да поискат пълна реабилитация и да си възвърнат статуса на официален най-удобен партньор. Този статус има голямо значение – ако станат стожер на едно "проевропейско" управление, въпросите за корупция към тях ще са по-приглушени и споделяни наравно с ГЕРБ.

В този ключ трябва да се четат и законодателните активности на господата Пеевски и Цонев през последните месеци – те усещат слабостта на Борисов и системно търсят изчистване на собствения си имидж. Доколкото ГЕРБ са изцяло зависими от медийната мощ на движението, цената на ДПС в бъдещи преговори нараства значително.

И така Борисов е изправен пред избор дали да приеме офертата Доган-Пеевски или не. Ако я приеме, той ще може да се раздели с "патриотите", ще продължи да разчита на благосклонност на таблоидната преса (дипломатично казано), но ще загуби блясъка на антикорупционната си аура, който даже всъщност е фалшив. В крайна сметка трудно ще убедиш хората, че се бориш срещу корупцията в официален тандем с г-н Пеевски.

Втората възможност е да се опита да държи ДПС в сегашното лимбо или да се конфронтира по-сериозно с него. И двата варианта ще водят до опасни преговори на ДПС с БСП и ОП за отечествен фронт срещу ГЕРБ - такъв, какъвто беше реализиран през 2013 година. А този път г-н Пеевски може наистина да успее да "извади зъбките" на ГЕРБ, както се беше заканил. И едва ли някой ще окаже спешна помощ чрез масови протести.

Кой Борисов ще бъде пожертван – "патриотът", "европеецът" или "борецът срещу корупцията"? Това е въпросът. А той може да добие и по-екзистенциална форма: да бъде или да не бъде самият политически носител на тези холограми.

 

Юнкер “дърпа“ България към еврозоната заради своя дневен ред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284785_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%E2%80%9C%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%BF%D0%B0%E2%80%9C+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Още в подзаглавието на статията се уточнява, че присъединяването на Гърция към еврото е било грешка. Един от важните изводи на Муслер гласи: Юнкер дърпа България към еврозоната не заради самата нея (тук може да се използва хубавата българска метафора „заради черните ѝ очи" – б.ред), а заради собствения си политически дневен ред. Припомня се, че в началото на българското европредседателство шефът на ЕК е подкрепил желанието на България да се присъедини към общата валута. 

Най-рано през лятото на 2020

„С това политическо изявление Юнкер изпреварва съответните доклади на своята собствена комисия и на Европейската централна банка (за готовността на България – б.ред.), които се очакват през май. В София възприеха позицията на Юнкер като обещание. Българското правителство, което желае присъединяването, подчертава, че страната изпълнява изискванията. И това на пръв поглед е така: държавният бюджет е балансиран, държавният дълг е един от най-ниските в ЕС, инфлацията и лихвеният процент се доближават до тези в еврозоната", пише авторът и уточнява, че България има нужда още от двугодишно преходно обвързване с еврото и от закон за централната банка. И при това положение ще бъде готова за присъединяване през лятото на 2020 година.

„Юнкер хитро припомня, че на фона на тази успешна равносметка и в съзвучие с европейските договори на валутния съюз не му остава нищо друго, освен да приеме България" констатира Муслер, според когото председателят на ЕК умишлено забравя, че в други случаи критериите за присъединяване към еврото изобщо не са били интерпретирани толкова буквално. Например, когато Италия беше приета за член-основател на еврозоната - въпреки голямата си задлъжнялост. Във втората половина на статията му четем:

Паралелите с Гърция

„Като имаме предвид опита от еврокризата вече е ясно, че не бива да се гледа само буквалният текст на договора. Ясно е, че България не иска да бъде сравнявана с Гърция, която влезе в еврозоната единствено благодарение на фалшифицираните статистики. Не може да се отрече обаче, че има и паралели с приемането на Гърция във валутния съюз, което определено беше грешка.

Bulgarien Jean-Claude Juncker in Sofia (picture alliance/dpa/AA)

Въпросът е защо шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер подкрепя България за присъединяване към еврозоната

Първо, България е най-бедната страна в ЕС, а конкурентоспособността на икономиката ѝ сериозно изостава. Гръцката криза показа какво се случва, когато една икономически слаба държава се огъне под тежестта на изискванията на общата валута, но не може да обезцени собствената си валута. Тъкмо поради това по всичко личи, че България трябва да продължи наваксването с инструмента на собствената си валута дотогава, докато на съумее да скъси дистанцията. От друга страна информациите за проблема с корупцията в тази страна, които не секват, повдигат и въпроса дали в България правовата държава изобщо функционира. Същият въпрос многократно беше поставян в Гърция в рамките на различните кредитни програми.

Не заради "черните очи" на България

 

Естествено, българите имат право тяхното желание за членство в еврозоната да бъде обективно проверено. Те обаче трябва да посвикнат с мисълта, че навярно ще бъде в техен интерес да не форсират приемането на еврото. И преди всичко трябва да бъдат наясно, че Юнкер ги придърпва към еврозоната не заради тях самите, а просто защото си има собствен политически дневен ред."


Експерт: България е безопасна туристическа дестинация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284784_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%

 България е безопасна туристическа дестинация. Това заяви Том Дженкинс, изпълнителен директор на Европейската туристическа асоциация по време на срещата на министрите на туризма в рамките на българското европредседателство.

„Не знам дали е най-безопасната, но е много безопасна – тази, в която се намираме днес. Положили сме много усилия за това. България е много стабилна – политически и социално като държава в Европа. И смятам, че от година на година привлича все повече туристи“, категоричен бе Дженкинс.

По думите му безопасно място е това където има добри превантивни мерки, анализи и практически решения. „Мога да ви опиша как би изглеждала такава дестинация – където няма велосипеди, няма водни спортове, няма зимни спортове, няма коли, няма животни, няма болници. Такова място може да съществува, но няма да е много забавно да се посети“, уточни Дженкинс.

От своя страна Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи, предположи, че подобно място би могло да бъде Антарктида.

Паси отправи и няколко предложения по време на форума, а именно да се поиска от ЕК специализирана бюджетна линия за универсален достъп до Wi-Fi на туристически обекти на територията на ЕС. Изразявайки свое лично мнение, Паси предложи участващите в срещата министри на туризма от ЕС да окуражат своите правителства за това ЕС да покрие вноската на САЩ към ЮНЕСКО, което би било по думите му "изключителна инвестиция в развитието на европейския туризъм и европейската култура". Парите, инвестирани в ЮНЕСКО, се връщат, подчерта Паси. Друго предложение е ЕС да окуражи частни предприемачи да бъдат пуснати дронове над всички обекти на ЮНЕСКО, които дронове да предават в реално време какво се случва.

Несебър взима тротоарите и улиците на Слънчев бряг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284783_%D0%9D%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80+%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B

 Улиците и тротоарите в курорта Слънчев бряг ще бъдат предадени в собственост на община Несебър, обяви вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му миналата седмица заедно с кмета на общината и съгласувано с премиера Бойко Борисов е изготвена стратегия за инфраструктурата и план за действие в курорта.

В момента уличната инфраструктура се управлява от държавното акционерно дружество "Слънчев бряг". Симеонов разказа, че заради това, че улиците са собственост на дружеството, там няма достъп КАТ, а движението на триколки, файтони, влакчета и туристически автобуси било хаотично.

Тротоарите били "заринати с бараки", които продават "бикини, сутиени и всякакви други глупости". "Тук идва шлаката на Европа, която идва да пие, да се търкаля по улиците и да пазари джапанки по 2 лв.", каза вицепремиерът.

Ангелкова: Работим интензивно за директна линия София – Пекин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284782_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%

 Работи се интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин. Това увери министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформална среща на министрите на туризма по време на българското европредседателство.

„По време на срещата миналата година16+1, която се проведе в Будапеща и на двустранната среща между нашия премиер Борисов и този на Китайската народна република се взе решение да се обсъди възможността за създаване на директна авиолиния между София и Пекин“ добави тя и уточни, че в момента се водят разговори, но предстои много работа, за да може една такава линия да бъде реализирана. Тя изрази надежда, че по време на втората половина на тази година, когато сме домакини на форума 16+1, да има конкретика, която да се съобщи.

„Вчера по време на срещата ми с министъра на Хърватска той направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словакия. Със сигурност ще го направим, готвим такива и с Турция, Гърция и Румъния“, разясни ресорният министър. Според нея това е един от начините да се привлекат допълнително китайски туристи.

По време на първата част от разговорите министрите са обсъдили ролята на туризма в икономиката на всяка една от страните и колко е важна тази индустрия за всички, тъй като тя създава изключително много работни места и повече от 10% от БВП на Европа.

По-голяма част от делегациите са се фокусирали върху възможностите за създаване на условия, които да подобрят качеството на туристическия продукт. „Най-вече условия, които да регулират т.нар. платформи като Airbnb. Също така да се създаде допълнителна свързаност в региона, не само между отделните столици“, уточни Ангелкова.

Коментирана е и темата за интеграцията на Турция, както и създаването на съвместни продукти с далечни пазари. По думите на родният министър на туризма е говорено и за нови възможности за финансиране на туризма

В отговор на журналистически въпрос Ангелкова заяви, че Турция е важен пазар за България, тъй като 636 хил. са посетели страната. „Тя е важна за нас както за икономиката, така и за всички други секторни политики, които правителството води. Очакваме и тази година да има ръст на турски туристи не само през зимата, но и през цялата година“, каза тя.

Елжбета Биенковска, еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия пък каза, че туризмът е много важен и той има влияние върху други отрасли. Според нея без транспорт, летища и инфраструктура не могат да се привличат и посрещат повече туристи.

Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили пък каза, че е важно да се говори за туризма по време на председателството. „Вече има нови идеи как да си сътрудничим. Имаме възможност да обсъдим как ще се развива отрасълът и как да се постигне възможно най високо качество в епохата на цифровизацията. Тук сме да окажем пълна подкрепа и да помислим как ще работим оттук нататък“, бе категоричен той.

Локомотив от Втората световна война разхожда туристи из България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284781_%D0%9B%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7

 Парен локомотив от отдавна извадената от експлоатация серия  16.27, възстановен преди 3 години в депо Горно Оряховица с прикачена към него 72-тонна цистерна за вода и 4 пътнически вагона обикаля от няколко дни България. Машината, която „гълта“ близо 3 т висококачествени въглища на 100 км преход се кара от Алберт Иванов и колегите му Йордан Тошев и Младен Кутев, които возят петдесетина  фенове на старите локомотиви от Германия. Маршрутът им тръгва от Нюрнберг /Германия/, минава през Виена,Будапеща,  Белград и Ниш, като на наша територия са включени гари по линиите от София до Велико Търново през Стара Загора , Пловдив, Карлово и Пирдоп. Композицията е тръгнала на 10 февруари от Германия и пътешествието  трябва да приключи на 17-и т.м.

Сред пътниците има дори граждани на Австралия, научи репортер на вестника, които са си запазили места преди повече от година.Някои от пътниците са бивши служители на транспортни компании в родните си страни, има и машинисти, които са приключили трудовия си стаж на точно такъв локомотив.

33 локомотива от серия 16,27 са били закупени за нуждите на БДЖ през далечната 1952 година, те са били част от 859 произведени за нуждите на Германия през Втората световна война. Доставени са били от склад във Виена заедно с резервни части за тях.

Според специалистите оттози тип в Европа има запазена само една машина - в Люксембург. Мощността на локомотива е 1 800 к.с., а дължината му с тендера - 23 м. Максималното му тегло е 156 т., включително 30 куб. м. вода и 10 т. въглища. Локомотивът, който спря в Стара Загора, за да могат туристите да разгледат запазената там машина, произведена в Хановер през 1922 година е бил използван до 1975 г., след което е бил зачислен в резерва.

За кучето касичка и неговата щедрост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284780_%D0%97%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82

 Ръководството на Националната здравноосигурителна каса и дори надзорният й съвет всякога са имали странно поведение, когато трябва да се включи финансирането на ново лечение в Националния рамков договор. Дали заради спестовност, дали заради желанието да не се изразходва обществен финансов ресурс, винаги, когато български лекари поискат заплащането на нова дейност, преговорите са тромави и никога не се увенчават с успех от първи опит. Примерите са много.

Независимо от стиснатостта си шефовете и надзорниците на НЗОК видимо не проявяват спестовност. Примерите и тук са много, но един е особено показателен.

Преди броени дни проф. Григор Горчев – човекът, въвел за пръв път в България роботизираната хирургия, обяви, че от 1 април, когато влиза в сила новият Национален рамков договор, касата ще заплаща интервенциите с машината „Да Винчи“ не само при доказан карцином, но и при доброкачествени тумори. За всяка една такава манипулация тя ще брои по 8000 лева независимо от вида на образуванието. По мнението на проф. Горчев, това е удобен начин за своеобразно „източване“ на касата. И като се има предвид неговия авторитет на лекар, недостигът уж на финанси в касата за далеч по-тежки диагнози от миоми, по всичко личи, че той е напълно прав.

В същото време топклиники в българското здравеопазване трупат дългове в милиони, защото спасяват човешки животи със сложни интервенции, за които никой не им плаща. Пределно ясно е, че лечението на стафилококов сепсис, който е дал отражение дори в очите, не е козметична процедура, нито е екстра, за да не заплаща въпросната каса трикомпонентната антибиотична терапия на болницата. За касата, и най вече за нейните надзорници обаче, това май не е много ясно. Защото независимо от персоналния състав на надзорния й съвет, принципът на включване на нови клинични пътеки, увеличаване на цените на някои от тях и орязване на други е въпрос са секторен лобизъм. Накратко, който от научните дружества в медицината има хъс и настойчивост, той и успява да прокара повече пари за дейности в своята сфера. Откъдето и да бъде погледнато, такъв начин на договаряне изглежда твърде нелицеприятен. Едва ли някой ще дръзне да оспори, че миомата на матката и карциномът не са еднакво тежки по заболявания. А ще дръзне ли някой от надзорниците да възрази, че едно иновативно приложение на байпас за спасяване на крайник е нещо, без което може да се мине. Ясно е, че възражения (по съвест) няма да се чуят. Затова, редно е Надзорният съвет да помисли как може да бъде изравнено неравенството между секторите в медицината. Защото заради тях НЗОК не от днес е заприличала на онези прочути в миналото кучета касички, които само взимат монетите, но не пускат нито стотинка, ако не се досетиш къде е скрито ключето и как да подходиш с него.

Константин Гърнев – един европеец в Националната галерия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284779_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%93%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%E2%80%93+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D1%86+%D0%B2+%D0%9D%D0%B0%D1%86%D

 Голяма изложба на художника Константин (Кочо) Гърнев (1893-1966) се открива на 15 февруари, четвъртък, от 18 ч. в Двореца на пл. „Княз Aлександър I“, където ще може да се види до 25 март. Тя е подготвена от екипа на галерия „Виктория“, издирил над 100 картини на забравения голям творец, и Националната галерия.

Повече от 80 години след първата му самостоятелна изява в България и след блестяща кариера в Европа, Константин Гърнев се „завръща“ в родината със 120 маслени платна. Фактът, че той живее в Германия, а след смъртта му пластичното му наследство остава там, предопределя днес епизодичното участие на негови работи в изложби или на арт-пазара у нас. Щастливият случай картините да се завърнат в България прави настоящата изложба уникална. Тя експонира за първи път в неговата цялост творчеството на Гърнев, създадено след втората половина на 40-те. Това дава възможност на публиката и специалистите да се убедят в мощния живописен талант на един модерно формиран европейски художник, останал здраво свързан с българските си корени. Картините са реставрирани от художник реставратора Силвия Варадинова-Пападаки.

По повод на125-годишнината от рождението на Константин Гърнев собственикът на галерия „Виктория“ Павел Тодоров дарява за колекцията на НГ едно от малкото запазени ранни произведения на художника – „Октобърфест“ от 30-те.

Константин Гърнев е роден на 18 януари 1893 в благоевградското село Либяхово (днес Илинден). Между 1912 и 1921 г. учи с прекъсване в Рисувалното училище в София. По време на Първата световна война е командирован като военен художник. През 1922 г. заминава за Германия и се установява в Мюнхен, където живее до края на живота си. Там става последовател на изтъкнатите професори Херман Грьобер и Франц фон Щук. Пътува из цяла Европа, посещава и Северна Африка, Мароко, Палестина, Турция, Сирия, Ерусалим... По-голямата част от творчеството на художника е унищожено при бомбардировките над Мюнхен по време на Втората световна война, но след 1945 г. той продължава активно да рисува.

Картините на Гърнев завладяват с пищни интериори, женски образи, голи тела, градски пейзажи, натюрморти. Произведенията му са различни от всичко, което българското изкуство познава от 30 до 60-те години на миналия век. Богатството на идеи, форми и цветове, плътната, изключително колоритна живопис, сюжетното многообразие и невероятното усещане за модерно омагьосват от пръв поглед. Експозицията е съпътствана от луксозен каталог. Представянето на твореца в изданието е от доц. Ружа Маринска. Монографията започва с уводни думи от акад. Светлин Русев.

 

 

Изложба "Енотека и библиотека" навръх Трифон Зарезан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284778_%D0%98%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%22%D0%95%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0%22+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85+%D0%A2%D1%80

 Изложба „Енотека и библиотека“ се открива утре, навръх Трифон Зарезан по стар стил – 14 февруари, в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Експозицията е създадена с общите усилия на експерти от НБКМ и Регионалната библиотека “Пейо Яворов” – Бургас.

Върху 13 пана са представени важните етапи от винопроизводството, намерили отражение в ръкописи и в българската старопечатна литературата, както и по страниците на ранния периодичен печат в България. Доказателствата за интереса към виното през вековете откриваме в архивни документи, факсимилета на статии и заглавни страници на вестници и списания за лозарство и винарство, притежание на двете културни институции. Акцент в изложбата са кадрите от “Служебник” (гръцки) от 1650 г., изящните изображения (инициали) на потир с Христовата кръв от страниците на един от най-богато украсените ръкописи от фонда на НБКМ – “Служебник” (гръцки) от 1736 г., молитви за гроздобер и против вкисване на виното в “Зайковски светогорски требник” от втората половина на 14 век, народни рецепти с вино, изписани на ръка и подвързани към екземпляр от “Болградска граматика” на Неофит Рилски (Крагуевац, 1836), страници от Вельовски дамаскин (1776) и др.

Посетителите могат да видят първото българско периодично издание на селскостопанска тематика, “Ступан”, което проследява целия цикъл на винопроизводството – от грижата за гроздето, през гроздобера до направата и съхранението на готовата продукция. Материали от други издания разглеждат сравнително качествата на българските вина и тези от известни европейски държави винопроизводителки. Не липсват и съвети за разнопосочната употреба на питието, извлечени от “старобабската” мъдрост. Или както казва Плиний Стари, In vino veritas (Naturalis historia 14, 141).

“Колекциите на Националната библиотека, наред с цялото богатство на теми, емоции и художествени отражения, са съхранили многопосочното присъствие на виното по страниците на ръкописи и старопечатни книги. А възрожденската и ранната следосвобожденска периодика показват неговото място в обществения живот и бит, което не е загубило актуалност и днес. От Светото причастие, през чашата вдъхновение и утеха на средновековния писач, до ярките отблясъци в очите на революционера, изразил поезията и идеята на националното ни освобождение, виното неизменно присъства във всички периоди от историята на българския народ”, коментира един от авторите на изложбата, гл. ас. д-р Бояна Минчева, завеждащ отдел “Ръкописи и старопечатни книги” в НБКМ.

50 нюанса мобилни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713235

50 нюанса мобилниПреди повече от двайсет години, за да свалиш някого, ти беше необходимо да отделиш време, да обикаляш и висиш из нощните заведения. Минаваха часове в мятане на белтъци, пиене на не една и две напитки, докато се стигне до съществената част. След това дойде ерата на чатовете за запознанства от типа на mIRC, ICQ, чат стаите на Dir.bg и Hit.

NWT.se/Швеция: По-добре приятелство с Русия, отколкото членство в НАТО

http://pogled.info/svetoven/NWT-se-shvetsiya-po-dobre-priyatelstvo-s-rusiya-otkolkoto-chlenstvo-v-nato.92507

/Поглед.инфо/ Подобряването на отношенията и връзките между Швеция и Русия на всички равнища е по-добрата гаранция за сигурността на страната, отколкото членството в НАТО.

Германия: 12% от работниците не могат да четат даже на най-просто ниво

http://pogled.info/svetoven/evropa/germaniya-12-ot-rabotnitsite-ne-mogat-da-chetat-dazhe-na-nai-prosto-nivo.92508

/Поглед.инфо/ Работниците, заети в немските предприятия нерядко не могат да разберат даже най-простите текстове. Преди всичко това се отнася за персонала с най-ниска квалификация, който обикновено изпълнява спомагателната работа. Затова правителството на Германия има намерение по-активно да внедрява програми по допълнителна подготовка за функционално неграмотните (хората със слаби навици за писане и четене – ред.)

Министърът на външните работи на Холандия се покая за лъжата за срещата си с Путин

http://pogled.info/svetoven/ministarat-na-vanshnite-raboti-na-holandiya-se-pokaya-za-lazhata-za-sreshtata-si-s-putin.92509

/Поглед.инфо/ Ръководителят на Министерството на външните работи на Холандия Халбе Зейлстра призна, че не е присъствал на срещата с Путин, по време на която той бил казал, че Велика Русия, това е Русия, Белорусия, Украйна, страните от Прибалтика и даже Казахстан. При това самият Зейлстра още тази седмица отива да преговаря в Русия, отбелязва DutchNew.

Властите на Китай призоваха да се адаптира религията към социализма

http://pogled.info/svetoven/vlastite-na-kitai-prizovaha-da-se-adaptira-religiyata-kam-sotsializma.92510

/Поглед.инфо/ Религиите в КНР трябва да бъдат китайски по своята същност и да се стремят към по-добра адаптация в социалистическото общество.

Washington Post: Тръмп има намерение да приватизира МКС

http://pogled.info/svetoven/amerika/Washington-Post-tramp-ima-namerenie-da-privatizira-mks.92511

/Поглед.инфо/ Правителството на САЩ има намерение да прекрати финансирането на Международната космическа станция през 2025 година и да я предаде на частния сектор, съобщава The Washington Post. При това в NASA твърдят, че агенцията ще може да съсредоточи всички ресурси за изучаване на открития Космос.

Отложиха трети старт в олимпийските ски

https://www.24chasa.bg/sport/article/6715527

Отложиха трети старт в олимпийските скиТрети олимпийски старт в ските бе отложен заради силния вятър. Женският слалом ще бъде пренасочен за ден, в който карат и мъжете, но ще бъдат разминати като време. "Страничният вятър е около 70 км/ч. В горната част на пистата има пориви от 80 до 100 км/ч. Присъствах на заседанието на журито, като надделя мнението,

Лакеите от ГЕРБ подписаха тайно унищожителен за България закон - страната ни ще бъде залята от арабски "работници"!

http://pogled.info/bulgarski/lakeite-ot-gerb-podpisaha-taino-unishtozhitelen-za-balgariya-zakon-stranata-ni-shte-bade-zalyata-ot-arabski-rabotnitsi.92502

/Поглед.инфо/ Увеличаване броя на мигрантите- работници у нас от страни извън Европейския съюз, поискаха управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти. Смразяващият кръвта на всеки българин закон вече е минал тихомълком на първо четене, като остава единствено да се нанесат последни корекции, преди да бъде окончателно приет.

Левицата призова Борисов да спре шествието Луков марш

http://pogled.info/bulgarski/levitsata-prizova-borisov-da-spre-shestvieto-lukov-marsh.92503

/Поглед.инфо/ БСП призова премиера Бойко Борисов да ограничи шествието Луков марш. Според социалистите това е "редовна февруарска политическа провокация". "Днес, Г-н Премиер, Вие сте изправен пред избор или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него", пишат в своя апел от червената партия.

Реджеп Ердоган: Повече от очевидно е, че САЩ още не са яли османски шутове

http://pogled.info/svetoven/redzhep-erdogan-poveche-ot-ochevidno-e-che-sasht-oshte-ne-sa-yali-osmanski-shutove.92504

/Поглед.инфо/ Той определи военните действия в Сирия като най-големия въоръжен конфликт след Втората световна война

Властта превръща НК в бухалка срещу частния бизнес

http://pogled.info/bulgarski/vlastta-prevrashta-nk-v-buhalka-sreshtu-chastniya-biznes.92505

/Поглед.инфо/ Прокарват се промени, които ще доведат до хаос и наказателен произвол

У терористите в Сирия е открито американско оръжие, включително системи TOW

http://pogled.info/svetoven/u-teroristite-v-siriya-e-otkrito-amerikansko-orazhie-vklyuchitelno-sistemi-TOW.92506

/Поглед.инфо/ На 10 февруари 2018 г. командването на сирийските въоръжени сили оповести, че звената на Сирийската арабска армия, в сътрудничество с Руските въздушно космически сили, успешно са завършили военните операции по освобождаването на голям брой градове и села в райони на провинциите Хама, Идлиб и Алепо, включително летището Абу Алхудхур.

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713422

Класна стая в хотел, за да се учи за камериеркаДа учиш, като работиш, е мярка срещу младежката безработица Класна стая в хотел, в която се обучават бъдещи камериерки - това е един от примерите за практическо прилагане на дуалното образование, при което обучението и практиката вървят едновременно. Методиката се прилага в образователния център към хотел “Белвю” в Брюксел по договор с едно от

Пролетта идва с дървени и пластмасови чанти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6700152

Пролетта идва с дървени и пластмасови чантиВръщат се моделите тип “банан”, но този път ги носят жените Помните ли времето, когато анцузите бяха уличната униформа, а първите мобилни телефони - с размерите на големи радиостанции? Задължителен елемент в този аутфит бяха малките чанти тип “банан”, които се носеха на кръста. Превърна се в масова мода сред мъжете.

Българите в Пьонгчанг днес: Слалом за Мария Киркова и нов старт в женския биатлон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/14/3129271_bulgarite_v_pyongchang_dnes_slalom_za_mariia_kirkova_i/?ref=rss


Пет български състезатели ще стартират в петия ден от програмата на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Мария Киркова се надява най-накрая да започне участието си в Южна Корея със слалома от алпийските ски. Старт имат и биатлонистките.<br /><br />След няколко дни на много ветровито време в алпийския център в Йонгпьонг и отлагания на стартове, във вторник беше проведена комбинацията при мъжете. Това дава надежда на жените, че ще стартират в слалома.<br /><br...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване