Ангелкова в САЩ: България може да бъде важен фактор за развитието на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734327

Ангелкова в САЩ: България може да бъде важен фактор за развитието на Балканите България играе все по-активна роля на Балканите и може да бъде важен фактор за икономическото развитие на региона, включително чрез различни инициативи в туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Пол Маккарти, регионален заместник-директор на отдел "Европа" на Международния републикански институт (International Republican

Нинова хапе Борисов, спасил си кожата с ”бушона” Петкова

https://frognews.bg/novini/ninova-hape-borisov-spasil-kojata-bushona-petkova.html

Корнелия Нинова коментира, че за да спаси кожата си, главният виновник Борисов е изгорил поредния бушон – Теменужка Петкова. Тя заяви, че БСП няма да спре до тук, а ще иска изслушване на КЕВР и КЗК, ще потърси и купувача по сделката. Тя ”захапа” премиера Бойко Борисов и неговия кабинет и припомни всички според нея прегрешения.

Новият енергиен министър ще е от ГЕРБ, името става ясно до сряда

http://www.mediapool.bg/noviyat-energien-ministar-shte-e-ot-gerb-imeto-stava-yasno-do-sryada-news275980.html

“Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ“, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в събота по време на посещението си в Сандански. Той допълни, че съветът на управяляващата коалиция ще вземе решението кой да поеме постта на подалата оставка Теменужка Петкова. Номинацията ще бъде обявена до сряда.   “Ако говорим за квотното разпределение, министърът на енергетиката ще бъде от ГЕРБ. До сряда ще се постараем да обявим номинацията си за нов министър на енергетиката, тъй като преди това трябва да се съберем на съответния политически формат“, обясни Цветанов. Преди ден в интервю за БНР енергийният експерт Васко Начев спомена като най-вероятен министър Жечо Станков. Той е два мандата заместник-министър на енергетиката, а преди това е бил общински съветник от ГЕРБ в Бургас. Станков е роден през 1982 г., икономист по образование, син е на европейския шампион по борба Дончо Жеков. “Ние сме партия, в която не разпределяме позиции на полов принцип, а на качествата, които имат съответните кандидати“, коментира Цветан Цветанов, но отказа да назове конкретни имена. Теменужка Петкова подаде оставка в петък, след като ЧЕЗ официално обяви за сделката за продажбата на активите си в България на дружеството “Инерком България“. Министър Петкова обясни, че е приятелка от 20 години със собственичката на фирмата Гинка Върбакова и напуска позицията, за да няма спекулации. Бойко Борисов обяви от Брюксел, че приема оставката,"за да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен или на Теменужка Петкова, която е честен човек". "За съжаление, Теменужка Петкова каза, че ги познава тези хора и не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", декларира премиерът. "Искам да потвърдя, че по никакъв начин не сме повлияли на сделката за ЧЕЗ. Няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да й попречим", допълни Борисов и обеща, че българските регулатори ще си свършат работата по сделката. "Инерком България" ЕАД е регистрирана през септември 2017 г. в София с капитал 50 хил. лв. Собственик е учреденото месеци по-рано дружество "Инерком Инвестмънтс" ЕАД, притежание на Гинка Върбакова, която управлява и двете фирми, както и регистрираната в Пазарджик "Инерком", имаща три фотоволтаични парка - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. "Инерком България" ще придобие седем дружества с участието на ЧЕЗ – "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Разпределение", търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд", ИТ-фирмата "ЧЕЗ ИКТ", както и два ВЕИ-парка в Орешец и Бара. Само годишните приходи на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" надхвърлят 1.7 млрд. лева. Официално цената на сделката не беше съобщена, но според неофициална информация тя е 320 млн. евро.

Жълтата панделка на Гуардиола се оказа политическа пропаганда

https://offnews.bg//futbol/zhaltata-pandelka-na-guardiola-se-okaza-politicheska-propaganda-675529.html

Малка жълта панделка донесе неприятности на мениджъра на Манчестър Сити Пеп Гуардиола. Специлистът ще бъде санкциониран от Футболната асоциация в Англия заради пропаганда.

Към него бяха повдигнати обвинения от Дисциплинарната комисия към централата заради нарушаване на официалния дрескод и разпространяване на политически съобщения.

Панделката, която каталунският специалист носи на ревера си в мачовете на "гражданите" се оказа, че е вид пропаганда. Тя е призив политическите затворници в Каталуния да бъдат освободени.

Това ще му донесе глоба, но все още не е ясно в какъв точно размер. Гуардиола трябва да се защити писмено до 5 март, 18,00 часа местно време.

Руски дипломат: Москва приканва Вашингтон и Пхенян към пряк диалог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734314

Руски дипломат: Москва приканва Вашингтон и Пхенян към пряк диалогРусия приканва САЩ и Северна Корея да преминат от тактика на изчакване към установяване на пряк диалог. Това заяви в интервю за ТАСС руският зам.-министър на външните работи Игор Моргулов, предаде агенцията. "Москва неизменно се обявява за установяване на пряк диалог между Вашингтон и Пхенян - посочи дипломатът.

Арестуваха бившия генерален прокурор на Узбекистан по обвинение в рекет

http://www.cross.bg/yzbekistan-reket-prokyror-1568600.html

/КРОСС/ Бившият генерален прокурор на Узбекистан Рашид Кадиров е арестуван по обвинение в рекет, превишаване на служебните пълномощия и взимане на подкупи, предаде ТАСС. Кадиров е бил член на конституционния съд на страната, а преди това е работил и в Службата за национална сигурност на Узбекистан.    

Блокада на Е-79 край Видин, протест за магистрала до София и на 3 март

https://offnews.bg//obshtestvo/blokada-na-e-79-kraj-vidin-protest-za-magistrala-do-sofia-i-na-3-mart-675528.html

Протестиращи блокираха Е-79  в посока ГКПП-Дунав мост 2, Гранична полиция препоръчва алтернативни маршрути през Оряхово и Връшка чука.

Петият пореден протест на хората от Северозападна България е обявен от 11 до 16 часа. Те искат да бъдат изградени магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан. 

Събралите се настояха изрично да се подпише решение на Министерски съвет за строеж на магистрала и тунел. По думите им това ще е израз на воля да се изпълнят обещанията към региона. 

Протестиращите са категорични, че блокадите ще станат безсрочни, ако трябва и може да издигнат и палатков лагер на Е79. На 3 март също ще има блокади, съобщи бТВ. Освен край Видин, протест имаше и в Монтана. 

Скандал на пленума на БСП заради Народния съд

http://dnes.dir.bg/news/skandal-bsp-narodnia-sad-26914632

Голям скандал се е разразил на заседанието на днешния пленум на БСП заради партийната позицията, от която беше изтрито скандалното изречение за Народния съд.

Конски кушии в село Бачево

https://www.24chasa.bg/region/article/6734317

Конски кушии в село БачевоТодоровден е празник и на разложкото с. Бачево, където всяка година се организират конски кушии. Събитието привлича стотици туристи от цялата страна, а местните се гордеят с прекрасния празник и с любов извършват ритуалите, посветени на Тодоровден. Преди традиционните кушии днес бе извършен обредът по захранване на конете със сол, захар, чесън,

Скандален пленум на БСП, злобен спор между Янаки Стоилов и Бриго Аспарухов

https://frognews.bg/politika/skandalen-plenum-bsp-zloben-spor-mejdu-ianaki-stoilov-brigo-asparuhov.html

Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и продажбата на активите в България на ЧЕЗ, както и позицията за Народния съд са сред най-обсъжданите теми на днешния пленум на БСП.

Скандален пленум на БСП, злобен спор между Янаки Стоилов и Бриго Аспарухов

https://frognews.bg/novini/skandalen-plenum-bsp-zloben-spor-mejdu-ianaki-stoilov-brigo-asparuhov.html

Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и продажбата на активите в България на ЧЕЗ, както и позицията за Народния съд са сред най-обсъжданите теми на днешния пленум на БСП.

Неандерталците са първите европейски художници

//dariknews.bg/novini/liubopitno/neandertalcite-sa-pyrvite-evropejski-hudozhnici-2080749

От мрачните дълбини на пещери в Испания - страната, дала на света творци като Диего Веласкес и Пабло Пикасо, идва изненадващо разкритие - масово изобразяваните като примитивни диваци неандерталци, а не съвременните хора, са първите художници в Европа

За първи път в Саудитска Арабия - джаз фестивал (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734306

За първи път в Саудитска Арабия - джаз фестивал (Снимки) В столицата на Саудитска Арабия Рияд се провежда първият за кралството джаз фестивал, който е организиран на открито и продължава три дни, предаде Ройтерс. Местни жители и чужденци дойдоха на фестивала да послушат групи от Рияд, Бейрут и Ню Орлиънс. Публиката пригласяше на ливанския изпълнител Шади Нашеф,

Пропуква ли се успешният модел на японско производство?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/propukva-li-se-uspeshniiat-model-na-iaponsko-proizvodstvo-255195/

Концепцията от Страната на изгряващото слънце започва да поддава след серия от скандали

Пореден висш китайски служител обвинен във вземане на подкупи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734304

Пореден висш китайски служител обвинен във вземане на подкупи Отговорният секретар на Държавния съвет на Китайската народна република и член на ЦК на Китайската компартия Ян Цин е обвинен в получаване на подкупи. Срещу него е започнало антикорупционно разследване, съобщи днес централната партийна комисия по проверка на дисциплината, цитирана от ТАСС. "Ян Цин сериозно наруши политическия регламент и

Протестиращи отново спряха движението по Е-79 край Видин

http://www.cross.bg/protestirashti-otnovo-spryaha-dvizhenieto-po-e-kraii-vidin-1568599.html

/КРОСС/ С пешеходно шествие беше спряно движението по международния път Е-79. Организаторите от Гражданско обединение „Единни за промяна" не приемат уверенията на Пътната агенция, че през настоящата година ще стартират тръжните процедури за строителство на повече от 80 километра от пътя, както и че предстои предпроектно проучване за тунела. Настояват за решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите. Протест ще има и на 3 март.  

Силите на Башар Асад убиха 500 души за седмица. 123 от тях са деца

http://clubz.bg/64663-silite_na_bashar_asad_ubiha_500_dushi_za_sedmica_123_ot_tqh_sa_deca

Над 500 са вече убитите цивилни при бомбардировките на сирийския бунтовнически бастион край столицата Дамаск Източна Гута за седем дни, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че сред 505-те загинали от неделя са 123 деца.

Броят на жертвите се е увеличил след откриването на тела под отломки и на фона на продължаването на бомбардировките.

Днес са били убити 29 цивилни, 17 от които в Дума - големия град в Източна Гута.

Сирийските правителствени сили започнаха масирани бомбардировки на последния бунтовнически анклав край Дамаск в подготовка на сухопътна офанзива за неговото превземане.

Източна Гута, чието население наброява около 400 000 човека, е обсадена от 2013 г. Бомбардировките продължават в момент, когато нови разногласия в ООН предизвикаха поредно отлагане на гласуването за хуманитарно примирие в района, отбелязва Франс прес.

Очакваното снощи гласуване в Съвета за сигурност на ООН за проекторезолюция, предвиждаща 30-дневно хуманитарно прекратяване на огъня в Сирия, бе отложено за 17.00 ч. по Гринуич (19.00 ч. българско време) днес. Световната организация все още е разединена по въпроса за кръвопролитния конфликт в Сирия.

Продължилите с часове преговори, целящи да се избегне вето от страна на Русия, ключов съюзник на режима на сирийския президент Башар ал Асад, получаващ от нея решаваща военна помощ във войната, приключиха с изготвянето на нов проект, предвиждащ незабавно спиране на огъня.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека. руски военни самолети участват в атаките срещу Източна Гута. По-рано тази седмица Русия отрече да нанася въздушни удари в района.

Рок музиканти ще пеят за онкоболни деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=369685

Средства за онкоболни деца ще набират варненски рок музиканти. Те организират днес благотворителен акустичен концерт, средствата от който ще бъдат дарени на детското отделение по онкология и хематология при МБАЛ "Света Марина"- Варна.

Сръбски медии за посещението на президента Вучич в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734302

Сръбски медии за посещението на президента Вучич в България Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви вчера в София, че Белград е за продължаване на диалога в Брюксел, че е за компромис, но компромис може да се постигне само, ако се чуе и това, което казва Сърбия, пише днес белградският вестник "Политика". В общо обръщение към медиите с президента на България Румен Радев,

New York Times: Върнете на Русия нейния флаг!

http://pogled.info/svetoven/New-York-Times-varnete-na-rusiya-neiniya-flag.92739

/Поглед.инфо/ Колко високо МОК цени истинския спорт? Какъв е смисълът МОК да се преструва,че поддържа строги мерки и да лишава руснаците от правото им да носят знамето си на церемонията по закриването, след като Олимпийските игри почти са приключили?

На пленум на БСП Корнелия Нинова изброи скандалите около правителството на Борисов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/24/3135435_na_plenum_na_bsp_korneliia_ninova_izbroi_skandalite/?ref=rss


"Безспорно най-важният приоритет за този, а и за следващите месеци, остава председателството на България на Съвета на ЕС. То все още е възможност България да бъде двигател, лидер във вземането на решения за бъдещето на Европа. Но правителството на Бойко Борисов опропастява тази възможност всеки ден. Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България". Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на партията.<br /><br...

Бягащата пътека е най-травматичният уред във фитнеса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6734298

Бягащата пътека е най-травматичният уред във фитнеса Лондонският таблоид "Метро" предупреждава, че бягащата пътека предизвиква най-много травми във фитнес салона и този уред трябва да се ползва с повишено внимание. Вестникът цитира американско национално изследване, според което джогингът, спринтовете, а дори и ходенето по движещата се лента предизвикват всяка трета травма във фитнес клуба.

Скандал в БСП заради Народния съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734262

Скандал в БСП заради Народния съдЛуд скандал се е разгорял на заседанието на Червения пленум заради позицията на БСП, в която беше махнато изречението за Народния съд. Същото изречение стана повод Валери Жаблянов да бъде свален от зам-шефския пост на парламента. По време на заседанието на Националния съвет на червената партия, което се провежда и в този час на "Позитано" 20

Григор Димитров започва срещу тунизиец в Дубай

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/24/3135434_grigor_dimitrov_zapochva_sreshtu_tuniziec_v_dubai/?ref=rss


Григор Димитров ще започне участието си на турнира в Дубай срещу тунизийския тенисист Малек Джазири, който е 116-и в света. Българинът, който оглави основната схема след отказването на Роджър Федерер, досега няма мачове срещу представителя на Тунис.<br /><br />Двубоят е в понеделник, но програмата за първия ден все още не е ясна. Турнирът в Дубай продължава до 3 март.<br /><br />Джазири е на 34 години, а в началото на февруари беше в София, където отпадна още в първия...

Двама британци въртят ферма в самоковско село (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-britanci-vyrtiat-ferma-v-samokovsko-selo-video-2080746

В самоковското село Алино двама британци намериха тих пристан.

Кевин и Тина са адвокати. Тина дълги години работи в лондонското Сити. Двамата имали голяма къща, кола, но в един момент зарязват всичко и започват да градят живота си отначало

Арестуваха собственик на стриптийз бар и петима охранители в Банско

http://www.cross.bg/petima-striptiiiz-bansko-1568598.html

/КРОСС/ Арести в Банско. Собственик на стриптийз бар и петима негови гардове са задържани при акция в курорта, предава бТВ. Акцията се проведе тази нощ и продължава с разпити. Открити са наркотици, както и дрогирана млада жена, която също е арестувана.  

Мандати и камери поиска протест срещу проблемите в образованието в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734287

Мандати и камери поиска протест срещу проблемите в образованието в Стара ЗагораДа се въведе мандатност на началниците и директорите в системата на образованието и да се осигури постоянно наблюдение чрез технически средства в ясли, детски градини и училища - това са само част от исканията, издигнати на днешния протест срещу проблемите в образованието, проведен в Стара Загора. Той бе организиран от Инициативния комитет за

Цветанов: Ясен е новият енергиен министър, от ГЕРБ ще е

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-iasen-e-noviat-energien-ministar-ot-gerb-shte-e-675526.html

Името на новия енергиен министър ще стане ясно до дни, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в Сандански на среща с младежите от партията.

Наследникът на Теменужка Петкова, която даде оставка заради сделката с ЧЕЗ, ще е от ГЕРБ. Имаме яснота кой ще е, ще го обявим във вторник или сряда, уточни Цветанов. Той отказа да обяви дали следващият министър е мъж или жена, "за да няма спекулации". 

Новият министър ще бъде обсъден на коалиционен съвет, няма да бъде коректно към Обединени патриоти и към политическия съвет да се обявява името предварително, обясни Цветанов

Протест срещу Истанбулската конвенция във Варна

https://www.actualno.com/society/protest-sreshtu-istanbulskata-konvencija-vyv-varna-news_661550.html

Пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично” граждани от Варна организираха протест срещу ратификацията на Истанбулската конвенция и за пълно оттегляне на подписа на България от нея. Инициативният комитет на Гражданска инициатива “Варна срещу Истанбулската конвенция” изразява своята позиция защо настоява да не се ратифицира Истанбулската конвенция, да бъде изтеглена Конвенцията от Народното събрание и да бъде оттеглен подписа на България от нея

Нинова: За да спаси кожата, Борисов изгори поредния бушон

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kornelia-ninova-kabinet-borisov-3-26914432

От граждани за европейско развитие на България, ГЕРБ се превърнаха в партия, която ни отдалечава от европейската перспектива на страната, заяви Корнелия Нинова.

Д-р Дариткова облече родопска носия за кушия в Момчиловци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6734252

Д-р Дариткова облече родопска носия за кушия в МомчиловциШефката на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова облече народна носия на Тодоровден в село Момчиловци. За празника кметството в родопското село апелира всички гости и туристи да бъдат в народна носия. Тържеството на конския Великден започна след празничната Света литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена с фолклорна китка от

"Ага" покори "Берлинале"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/24/3135431_aga_pokori_berlinale/?ref=rss


Показаният в последния ден на международния кинофестивал "Берлинале" втори игрален филм на Милко Лазаров "Ага" постави изящен финален акорд на официалната програма и мигновено спечели спонтанното възхищение на международната преса. Филмът бе оценен като чувствително заснета приказка от земята на "вечния лед", в която Седна и Нанук тихо и достолепно тъгуват по единствената си дъщеря Ага.<br /><br />На пресконференцията си Милко Лазаров, който говори на...

Berlingske/Дания: Критикуваш ЕС, значи си руски шпионин!

http://pogled.info/svetoven/evropa/Berlingske-daniya-kritikuvash-es-znachi-si-ruski-shpionin.92738

/Поглед.инфо/ „Русия е огромна и не е просто обикновена суперсила, а държава, към която трябва да се отнасяме много сериозно. Тя, разбира се, разполага с много и различни военни съоръжения; поддържа и някои гледни точки, които са в разрез с вижданията на ЕС и НАТО.

Бившият девински районен прокурор е единствен кандидат за поста в нов конкурс

https://zaistinata.com/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80-%d0%b5-%d0%b5/

Мария Дамянова е единствен кандидат в обявения конкурс за районен прокурор в Девин. Конкурсът е обявен на 17 януари т.г., а седмица след това петчленен състав на Върховният административен съд отмени наказанието на Дамянова, наложено заради конфликт на интереси. Дамянова е подала документите си за участие в процедурата на 15 февруари, а до изтичане на […]

Съдия осъди ВСС за липсата на независим бюджет на съдебната власт

http://www.mediapool.bg/sadiya-osadi-vss-za-lipsata-na-nezavisim-byudzhet-na-sadebnata-vlast-news275979.html

Съдията от Софийския районен съд (СРС) Валерия Ватева постигна безпрецедентна присъда на първа инстанция срещу Висшия съдебен съвет (ВСС) заради липсата на независима бюджетна политика на институцията, научи Mediapool. Съдия Ватева атакува в съда "замразяването" на заплатите в съдебната система, което бе в сила до края на август 2015 година. Състав на Софийския районен съд приема аргументите на Ватева и присъжда 1884 лв на съдийката, които трябваше да й бъдат изплатени, ако ВСС спазваше закона и увеличаваше заплатите, както указва законът. Ако присъдата бъде потвърдена и влезе в сила, то това би дало основание на всеки от магистрат да осъди ВСС и да си вземе дължимите пари. Заплатата на магистратите е вързана по закон съсизменението насредната заплата в бюджетната сфера. При промяна на тази средна заплата, ВСС е длъжен да промени и заплатите в съдебната система. Съдия Ватева настоява, че при липса на пари ВСС може да отложи решението си за увеличаване на заплатите, но не й напълно да игнорира закона. "Не може да се очаква грубо погазване на закона избирателно само за работещите в съдебната система с оправданието за липса на средства в бюджета. Твърдя, че следващото се увеличение по закон стриктно се изпълнява в останалите сектори на държавната администрация, което сочи не само на нарушаване на закона, а и на дискриминационно отношение към нас като магистрати и към служителите в съдебните органи", се казва исковата молба на съдия Ватева. Тя заведе делото в разгара на скандала между финансовия министър Владислав Горанов и ВСС. Горанов отказа да се отпуснат пари за увеличаване на заплатите в съдебната система и заплаши, че ако ВСС все пак ги увеличи, той ще иницира орязане на парите за облекло в системата и обезщетенията при напускане. Първоначално по това дело редица съдии от Софийския районен съд си направиха отвод с аргумента, че са заинтересувани лица. Така делото се падна на съдия Стефан Шекерджийски, който прие да го разглежда. В своето решение той прави дълъг анализ на въпроса за независимостта на съдебната власт. Съдия Шекерджийски се позовава на български юристи от годините преди 1944 г., както и на редица американски и европейски мислители. Той напомня, че основното конституционно предназначение на ВСС е да осигурява “самоуправлението” на съдебната власт и да осъществява нейната независимост. Той казва, че увеличаването на заплатите в системата няма никакво отношение към оперативната самостоятелност на ВСС, а е задължение, което трябва да се изпълнява. “Слабостта на ВСС би могла да се възприеме като някакво извинение, ако висшият съдебен орган всъщност не подпомагаше през изминалите години активно и съзнателно политиката на изпълнителната власт в лицето на различните, имащи отношение министерства“, пише съдия Шекерджийски. По думите му основните постулати на демокрацията често се “забравят“, а след това периодично се преоткриват, което влече със себе си “огромен и ненужен разход на финанси и административно усилие от страна на държавата, а и на обществото“. Според него замразяването на заплатите в съдебната система е най-обикновен отказ на длъжника да плати дължимото. “Всъщност съдебната система е неглижирана и потискана от изпълнителната власт, която по обективни причини е по-силната такава – съдебната система по дефиниция е пасивна. Смисълът на разделението на властите е че власт възпира власт, като изпълнителната се контролира от съдебната, а политиците се съобразяват безпрекословно с актовете на съда“, се казва в съдебното решение.

Пореден граждански протест за магистрала и тунел под Петрохан

https://frognews.bg/novini/poreden-grajdanski-protest-magistrala-tunel-pod-petrohan.html

Започна поредният протест на видинчани с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан.

Две кобили и Аркан победиха в надпреварата на Конна полиция (снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/dve-kobili-i-arkan-pobediha-v-nadprevarata-na-konna-politcia-snimki-675525.html

Конни полицаи от СДВР показаха майсторска езда на стадиона в кв.“Бенковски“ в столицата. С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция“ от СДВР почетоха Тодоровден, съобщи МВР. 

Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Младен Маринов, директора на СДВР Ивайло Иванов и кмета на район Сердика Тодор Кръстев.

Тържественото откриване на надпреварата започна на площада в кв. „Бенковски“ с празничен ритуал и водосвет.

В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция“ премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. 

Породистите коне зарадваха стотици гости дошли да се насладят на първокласните им умения.

След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. На първо място бе класиран Михаил Михаилов с кобила Корона, на второ - Димитър Милушев с кон Аркан и на трето - Асен Бояджиев с кобила Джерада. Тримата финалисти получиха и парични награди, осигурени от фирма, ангажирана с организацията на инициативата. 

След връчването на наградите, участниците в състезанието направиха почетна обиколка на стадиона под звуците на духовия оркестър.

Антон Тодоров: Дейността на агенти на Москва срещу България преди 9.09.1944 г. е отчитана като трудов стаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734254

Антон Тодоров: Дейността на агенти на Москва срещу България преди 9.09.1944 г. е отчитана като трудов стажХиляди агенти на болшевишка Москва водят терористична война срещу България в периода 1918-1944 г. След болшевишкия преврат през есента на 1917 г. Москва започва да изнася тероризъм и революция, включително и в България. Балканите са разглеждани от Москва като много подходящо място за следваща революционно-терористична вълна.

“Клетки“ от магнитни полета обуздават силата на слънчевите изригвания

http://www.moreto.net/novini.php?n=369684

Драматични "битки" на магнитни сили стоят в основата на слънчевите изригвания, показват данни от ново проучване на Обсерваторията за изследване на слънчевата динамика на NASA. Обект на проучването е ролята на магнитната "топология" на Слънцето за изригванията, определящи космическата "метеорология" около нашата планета.

Паднали дървета и клони затрудняват движението на прохода "Шипка"

http://www.cross.bg/prohoda-durveta-padnali-1568597.html

/КРОСС/ Обилен снеговалеж, паднали дървета и затруднено движение на прохода "Шипка". Екипи разчистват пътното платно от паднали клони, предава Нова. Мъглата на места в прохода е до 10 метра. Има изключително малка видимост, така че преминаващите водачи трябва да шофират с голямо внимание. Огромният проблем обаче се оказват падналите дървета. Десетки са подадените сигнали до момента. Апелира се хората да шофират внимателно, със скорост, съобразена с пътната обстановка.    

Проектоспоразумение по спора за името ще бъде изпратено на Скопие през март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734251

Проектоспоразумение по спора за името
ще бъде изпратено на Скопие през март Проектоспоразумението е подготвено, доставено е от гръцкото външно министерство на гръцкото правителство и вероятно първо ще бъде изпратено в Скопие, а след това ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас ще пристигне в македонската столица, съобщи МИА. Това заявил министърът на външните работи на Гърция тази сутрин,

Северозападът излезе на пореден протест с искане за магистрала до Видин

https://www.actualno.com/society/severozapadyt-izleze-na-poreden-protest-s-iskane-za-magistrala-do-vidin-news_661549.html

Отново блокирани пътища на Северозапад с искане за магистрала от Видин до София. Петият пореден протест на хората е на международния път към „Дунав мост 2” при Видин. Хората искат да бъдат изградени магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан. Събралите се настояха изрично да се подпише решение на Министерски съвет за строеж на магистрала и тунел. По думите им това ще е израз на воля да се изпълнят обещанията към региона. Протестиращите са категорични, че блокадите

Протестиращи пробиха полицейски кордон и пак блокираха Е-79

http://dnes.dir.bg/news/protest-blokada-vidin-26914397

Протестиращи жители на Видин затвориха за пета поредна събота международен път Е-79, който води към Дунав мост-2.

В четири атентата в Афганистан през последното денонощие са загинали най-малко 29 души

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/24/3135427_v_chetiri_atentata_v_afganistan_prez_poslednoto/?ref=rss


Най-малко 29 души загинаха при четири нападения в три провинции в Афганистан пред последното денонощие, съобщават местните власти, цитирани от ДПА и БТА.<br /><br />В столицата Кабул при самоубийствен атентат тази сутрин беше убит един човек и ранени други шестима. Бомбата избухнала в дипломатическия квартал на столицата близо до обект на афганистанското разузнаване, както и недалеч от американското посолство и други афганистански и международни институции. Терористичната групировка...

Вълчев: Достигнат е пределът на оптимизация на училищната мрежа у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734245

Вълчев: Достигнат е пределът на оптимизация на училищната мрежа у насДостигнат е пределът на оптимизация на училищната мрежа у нас. През следващите години процесът няма да е така силно изразен, заяви в Търговище министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите на министъра през тази година ще отпадне финансирането за закриване на учебни заведения, заради намаляването на децата в тях,

Конният ескадрон на СДВР отбеляза Тодоровден с традиционни състезания

http://www.cross.bg/sdvr-ychastnitzite-todorovden-1568596.html

/КРОСС/ За поредна година конни полицаи от СДВР показаха майсторска езда на стадиона в кв."Бенковски" в столицата. С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция" от столичната дирекция на МВР почетоха Тодоровден. Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Младен Маринов, директора на СДВР Ивайло Иванов и кмета на район Сердика Тодор Кръстев. Тържественото откриване на надпреварата започна на площада в кв. „Бенковски" с празничен ритуал и водосвет. В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция" премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. Породистите коне зарадваха стотици гости дошли да се насладят на първокласните им умения. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. На първо място бе класиран Михаил Михаилов с кобила Корона, на второ - Димитър Милушев с кон Аркан и на трето - Асен Бояджиев с кобила Джерада. Тримата финалисти получиха и парични награди, осигурени от фирма, ангажирана с организацията на инициативата. След връчването на наградите, участниците в състезанието направиха почетна обиколка на стадиона под звуците на духовия оркестър.  

Новият енергиен министър ще е от квотата на ГЕРБ

http://www.cross.bg/tzvetanov-petkova-gerb-1568595.html

/КРОСС/ Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ, а Коалиционният съвет е органът, който ще взема решението за наследника на подалата оставка Теменужка Петкова на поста. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Сандански. Цветанов каза, че номинацията ще бъде обявена до сряда. Коалиционният съвет е органът, който може да вземе окончателното решение. Вече имаме някаква визия, каза Цветанов. „Ако говорим за квотното разпределение, министърът на енергетиката ще бъде от ГЕРБ", обясни той. До сряда ще се постараем да обявим номинацията си за нов министър на енергетиката, тъй като преди това трябва да се съберем на съответния политически формат, каза още Цветанов. Той не пожела да коментира дали номинацията ще е на мъж или жена. „Ние сме партия, в която не разпределяме позиции на полов принцип, а на качествата, които имат съответните кандидати", подчерта Цветанов. Теменужка Петкова обяви, че подава оставка в петък. 20-годишно приятелство я свързвало със собствениците на компанията, одобрената за купувач на активите на ЧЕЗ у нас от страна на управителните органи на чешката компания. И за да няма спекулации и внушения, в които да се замесва и нейното име, и това на премиера, Петкова подаде оставка, обясни самата тя пред журналистимотивите за решението си. Премиерът Бойко Борисов каза, че се чул с Петкова и сам я посъветвал в създалата си ситуация да обяви че се оттегля.    

Нинова: Правителството на Борисов отнема европейския образ на България

https://offnews.bg//politika/ninova-pravitelstvoto-na-borisov-otnema-evropejskia-obraz-na-balgaria-675524.html

Безспорно най-важният приоритет за този, а и за следващите месеци, остава председателството на България на Съвета на ЕС. То все още е възможност България да бъде двигател, лидер във вземането на решения за бъдещето на Европа. Но правителството на Бойко Борисов опропастява тази възможност всеки ден. Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България.

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на заседанието на НС на левицата, съобщиха от партията. Тя припомни, че председателството започна с корупционен скандал за ремонта на НДК, премина през „кум гейт” и завърши с решение за противоконституционен акт на Народното събрание.

Строителството на Великата българска стена, гордостта на Борисов, с която пази външните граници на Европа, финализира с досъдебно производство в Специализираната прокуратура за два вида престъпления от общ характер – завишени цени и занижен контрол. Скандалът за лобизъм в здравното министерство доведе до оставка на министъра на здравеопазването. От две седмици, нов скандал в Здравната каса
слага траен етикет – хаос в здравеопазването, този път с последици за европейския ни образ”, обобщи Нинова. Тя заяви, че редица европейски държави предявяват претенции към председателстващия Съвета на ЕС за некоректност към договорни задължения.

Избухна и скандалът в БДЖ, отново с обвинения в корупция и ощетяване на работниците там. Разбира се, не бива да пропускаме разкритията за далавери на кмета на ГЕРБ в Септември, както и пробива в системата БАЦИС, който управляващите панически покриха, но който също е доказателство за корупция и далавери във финансовата сфера”, припомни още лидерът на левицата. Корнелия Нинова добави, че от вчера държавата се тресе от нов изключително арогантен случай на задкулисие и ярък образ на паралелната държава, който засяга националната сигурност и съдбата на 2 млн. българи – продажбата на ЧЕЗ.

Наистина това е сделка между два свободни пазарни субекта, но тайна, непрозрачна и с много въпроси: как новосъздадената преди 5 месеца фирма, с капитал от 50 хил. лв. купува активи за 320 млн. евро.- с какви ангажименти към българските потребители, с какви гаранции за българската електропреносна мрежа и за българската национална сигурност”, заяви още председателят на БСП. Тя бе категорична, че позицията на левицата е ясна: „Държавата трябва да има роля в структуроопределящи и важни за сигурността, икономиката и развитието й отрасли, какъвто е енергетиката. Нека не се опитват да ни упрекват, че сме за национализация. Ние сме за пазарна икономика и възможностите, които тя дава - България, като държава, да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро. Корнелия Нинова коментира, че за да спаси кожата си, главният виновник Борисов е изгорил поредния бушон – Теменужка Петкова. Тя заяви, че БСП няма да спре до тук, а ще иска изслушване на КЕВР и КЗК, ще потърси и купувача по сделката.

Това е образът на България в първите два месеца от председателството. Вместо да ни наложи като лидер с визия за бъдещето на ЕС, правителството на Борисов даде основания редица авторитетни европейски издания да ни заклеймят публично като най-корумпираната и бедна страна в Европа”, каза още Корнелия Нинова. Тя припомни, че не са закъснели, къде по-дипломатично, къде по-директно,
отказите за приемането ни в Шенген и чакалнята на еврозоната- всички заради корупция в България. „Ето така, Борисов и правителството му опропастиха и този шанс за България. От граждани за европейско развитие на България, ГЕРБ се превърнаха в партията, която ни отдалечава от европейската перспектива на страната, категорична бе Корнелия Нинова.

Учи китайски, модерно е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733514

Учи китайски, модерно еМарк Зукърбърг говори езика, наследниците на Джеф Безос залягат над него, внучката на Тръмп пее “Жасминов цвят”, а принц Джордж го учи в детската градина Ученето на китайски език е новият хит сред западните милиардери и дeцата им. По него са луднали и знаменитости от артистичния свят. Китайски сe говори от над 1,2 млрд.

Отбори във водещите първенства с мераци към бивша звезда на Левски

https://offnews.bg//futbol/otbori-vav-vodeshtite-parvenstva-s-meratci-kam-bivsha-zvezda-na-levski-675522.html

Трансферна война е на път да се разрази за бившата звезда на Левски и настоящ футболист на Галатасарай Гари Родригес, пише френският "Maxifoot.fr".

Според изданието холандецът, който бе любимец на родните фенове, е желан от дълго време от Нюкасъл, но на два пъти офертите на "свраките" за него бяха отхвърляни.

Въпреки това тимът на Рафаел Бенитес не се е отказал от намеренията си да направи нов опит през лятото да си осигури услугите на 27-годишния футболист.

Проблем пред Нюкасъл обаче може да се окаже желанието на куп отбори от Европа, които също искат в състава си Родригес. Олимпик Лион е един от клубовете, които възнамеряват да плати солидна сума за играча. Интерес към Родригес има още от клубове от Испания и Италия.

През настоящия сезон Гари е изиграл 26 мача, в които е вкарал 5 гола и се е отчел със 7 асистенции. В кариерата си той е носил още екипите на АДО Ден Хааг, Левски, Елче и ПАОК. За българския гранд 47 мача и 21 гола във всички турнири в периода 2012 – 2014 година.

Какво замисля НАТО?

http://pogled.info/svetoven/kakvo-zamislya-nato.92736

/Поглед.инфо/ Западните медии активно обсъждат перспективите за възстановяване на американската авиационна военноморска база "Кефлавик" край Рейкявик,Исландия.

Гинка бутна министър! Новият енергиен министър ще е от ГЕРБ

http://pogled.info/bulgarski/ginka-butna-ministar-noviyat-energien-ministar-shte-e-ot-gerb.92737

/Поглед.инфо/ Името на новия енергиен министър ще стане ясно до дни, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в Сандански на среща с младежите от партията.

Не пътувайте в съседните страни – ще вали много сняг

http://clubz.bg/64662-ne_pytuvajte_v_sysednite_strani_%E2%80%93_shte_vali_mnogo_snqg

Във връзка с усложнената зимна обстановка на Балканите и очакваното влошаване на метеорологичните условия в Хърватия, Словения, Република Македония, Румъния, Босна и Херцеговина,Черна гора и Сърбия, изразяващо се в минусови температури, силни ветрове и обилни снеговалежи, Министерството на външните работи съветва всички български граждани, които имат намерение да пътуват до или през териториите на посочените държави през следващите няколко дни, да отложат своите планове до нормализиране на обстановката.

Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи.

В случай на неотложни пътувания МВнР съветва гражданите да се осведомят подробно за актуалната метеорологична и пътна обстановка за дестинацията на пътуване, да следват стриктно инструкциите на местните вла сти и указанията на пътните знаци и да потеглят на път напълно подготвени за придвижване в зимни условия - зимни вериги за гумите, пълен резервоар на автомобила, подходящо топло облекло и мобилни апарати с напълно заредени батерии.

Ако изпаднете в затруднение:

В случай на кризисна ситуация, МВнР съветва гражданите да уведомят своевременно близките си за своето състояние и местоположение, да означат своето местоположение в социалните мрежи и да подадат сигнал до Дирекция "Ситуационен център" на МВнР, която приема денонощни сигнали за бедстващи хора на телефон: 00359 2 948 2404 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Изследване поставя под въпрос популярна теория за произхода на живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734230

Изследване поставя под въпрос популярна теория за произхода на живота Учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих установиха, че някои протеини притежават хипотетичната способност да се обединяват в самостоятелно размножаващи се амилоидни структури, съобщи Лента. По думите им, именно подобни структури, а не молекули РНК вероятно са изиграли главна роля за появата на живот на Земята.

Варна- градът със 140-годишна кметска история (II част)

http://www.moreto.net/novini.php?n=369661

През 2018-та се навършват 140 години, откакто управлението на Варна поема първият кмет на града, научи Moreto.net. От 23 октомври 1878 година до момента в кметското кресло са сядали 47 мъже и нито една жена. Първият председател на градския съвет на Варна след Освобождението е Петър Попов.

В Китай отглеждат прасета с помощта на изкуствен интелект

http://dnes.dir.bg/news/china-izcustven-intelect-praseta-26914345

В провинция Гуанджоу в Китай използват изкуствен интелект за отглеждане на прасета.

Министерството отново иска задължително образование за 4-годишните от 2020 г.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/24/3135419_ministerstvoto_otnovo_iska_zaduljitelno_obrazovanie_za/?ref=rss


Министерството на образованието и науката (МОН) иска задължително предучилищно образование за 4-годишните деца от 2020 г. Тази цел е записана в публикувания за обществено обсъждане план по стратегия за намаляване на отпадащите ученици, по който ведомството обмисля да действа в следващите три години.<br /><br />В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. През лятото просветният министър Красимир Вълчев...

Просветното министерство пак иска задължително предучилищно образование за 4-годишните от 2020 г.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/24/3135419_prosvetnoto_ministerstvo_pak_iska_zaduljitelno/?ref=rss


Министерството на образованието и науката (МОН) иска задължително предучилищно образование за 4-годишните деца от 2020 г. Тази цел е записана в публикувания за обществено обсъждане план по стратегия за намаляване на отпадащите ученици, по който ведомството обмисля да действа в следващите три години.<br /><br />В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. През лятото просветният министър Красимир Вълчев...

Нинова: Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България

http://www.cross.bg/bulgariya-ninova-borisov-1568594.html

/КРОСС/ „Безспорно най-важният приоритет за този, а и за следващите месеци, остава председателството на България на Съвета на ЕС. То все още е възможност България да бъде двигател, лидер, във вземането на решения за бъдещето на Европа. Но правителството на Бойко Борисов опропастява тази възможност всеки ден. Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на заседанието на НС на левицата. Тя припомни, че председателството започна с корупционен скандал за ремонта на НДК, премина през „кум гейт" и завърши с решение за противоконституционен акт на Народното събрание. „Строителството на Великата българска стена, гордостта на Борисов, с която пази външните граници на Европа, финализира с досъдебно производство в Специализираната прокуратура за два вида престъпления от общ характер - завишени цени и занижен контрол. Скандалът за лобизъм в здравното министерство доведе до оставка на министъра на здравеопазването. От две седмици, нов скандал в Здравната каса слага траен етикет - хаос в здравеопазването, този път с последици за европейския ни образ", обобщи Нинова. Тя заяви, че редица европейски държави предявяват претенции към председателстващия Съвета на ЕС за некоректност към договорни задължения. „Избухна и скандалът в БДЖ, отново с обвинения в корупция и ощетяване на работниците там

2 600 регистрирани случаи на морбили в Сърбия от октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734226

2 600 регистрирани случаи на морбили в Сърбия от октомври В Сърбия от октомври досега са регистрирани 2600 случая на заболяване от морбили, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. Досега заразната болест е отнела пет живота - на дете, родилка, мъж и жена на 30 години и 45-годишна жена, която е работила в болница, предава БТА. Най-малкият пациент с морбили е бил на 15 дни,

БСП обсъжда на пленум оставката на Петкова и отстраняването на Жаблянов

https://www.actualno.com/politics/bsp-obsyjda-na-plenum-ostavkata-na-petkova-i-otstranjavaneto-na-jabljanov-news_661546.html

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и отстраняването на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов са сред акцентите на пленума на БСП. В дневния ред на заседанието на Националния съвет е включен и анализ на работата на общинските съветници от БСП. Бившият председател на партията Михаил Миков очерта темите на заседанието пред журналисти, преди началото на пленума, съобщи БНР. „Оставката на енергийния министър и отстраняването на Валери Ж

Нинова: Правителството на Борисов отнема европейския образ на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734237

Нинова: Правителството на Борисов отнема европейския образ на България

„Безспорно най-важният приоритет за този, а и за следващите месеци, остава председателството на България на Съвета на ЕС. То все още е възможност България да бъде двигател, лидер във вземането на решения за бъдещето на Европа. Но правителството на Бойко Борисов опропастява тази възможност всеки ден.

Радо Янков: Изпарих огромен труд само за секунди. Нещата не свършват до тук!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6734238

Радо Янков: Изпарих огромен труд само за секунди. Нещата не свършват до тук!Радослав Янков обясни във фейсбук как се чувства след отпадането в квалификациите на паралелния гигантски слалом на олимпиадата. "Това за което най-много ме боли е как всичкия този труд, хвърлен през последните няколко години, всеотдайността и лишенията се изпариха за няколко секунди на най-важния старт.

Пореден граждански протест за скоростен път и тунел под Петрохан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734232

Пореден граждански протест за скоростен път и тунел под ПетроханЗапочна поредният протест на видинчани с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан, предава Фокус. Протестиращите блокираха главен път Е-79, предаде Фокус. На този пети пореден протест присъстват много повече хора от предишните протести. Протестиращите паркираха автомобилите си на паркинга пред ТЕЦ-а на бившите

Цветанов: Новият енергиен министър ще е от ГЕРБ

http://dnes.dir.bg/news/gerb-tzvetan-tzvetanov-kabinet-borisov-3-energien-ministar-26914343

Вече имаме някаква визия за нов енергиен министър и ако говорим за квотното разпределение, той ще бъде от ГЕРБ, съобщи Цветан Цветанов.

Валежи от сняг обхващат страната тази нощ, нахлува студен въздух

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6734220

Валежи от сняг обхващат страната тази нощ, нахлува студен въздухАтмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - временно ще се повиши. През нощта валежите ще обхванат страната - в Северна и Западна България ще превалява сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието дъжд. С усилване на вятъра в западната половина от страната от северозапад, а в източната - от североизток ще нахлува студен въздух,

Нинова: Правителството на Борисов отнема европейския образ на България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ninova-pravitelstvoto-na-borisov-otnema-evropejskiia-obraz-na-bylgariia-2080735

"Безспорно най-важният приоритет за този, а и за следващите месеци, остава председателството на България на Съвета на ЕС. То все още е възможност България да бъде двигател, лидер във вземането на решения за бъдещето на Европа. Но правителството на Бойко Борисов опр

Защо жени гонят злото като кукери?

//dariknews.bg/regioni/shumen/zashto-zheni-goniat-zloto-kato-kukeri-2080728

Жените стават неразделна част от кукерския обичай. Все повече дами се включват в игрите, с които по традиция се гонят лошите сили. Оказва се, че дори хора, които са родом от региони без кукерски традиции, обличат костюми и маски и се включват в магията на Mеждунаро

Гинка Върбакова: Инвестираме в добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ginka-vyrbakova-investirame-v-dobre-rabotesht-biznes-i-shte-go-razvivame-ustojchivo-2080736

Инвестираме в добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво, заяви за БТА Гинка Върбакова, собственик на компанията "Инерком".

„Инерком България" беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ,в България. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и "Инерком"

Гинка Върбакова с първо интервю: Купуваме ЧЕЗ сами с кредит от банка

https://offnews.bg//interviu/ginka-varbakova-s-parvo-interviu-kupuvame-chez-sami-s-kredit-ot-banka-675523.html

Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след одобрението на КЗК, е "Инерком България" ЕАД и е част от нашата група. То бе създадено специално във връзка с придобиването на активите на ЧЕЗ, заявява в интервю за БТА Гинка Върбакова, собственик на компанията "Инерком България". Сделката беше официално подписана снощи, вчера енергийният министър Теменужка Петкова даде оставка, заради дългогодишно познанство с Гинка Върбакова.

OFFNews публикува цялото интервю с Върбакова:

- На финалната права сте да сключите сделката на годината в България. За вашата компания има малко информация в публичното пространство. Кои са "Инерком"?
- Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея.
"Инерком България" е част от група компании, които вече 10 години работят в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Основната ни дейност до момента е свързана с изграждане на централи и производство на електроенергия от ВЕИ. Групата притежава 6 действащи фотоволтаични централи, с обща мощност около 23 МВт.
Успоредно работим за изпълнение на проект за фотоволтаична централа с мощност от 80 МВт, която ще функционира изцяло на пазарен принцип. Имаме опит в изграждане на енергийна инфраструктура - нови присъединявания, кабелни и въздушни трасета - средно напрежение, реконструкция на съоръжения от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединявания. Реализирали сме редица такива проекти. Занимаваме се и със строителна дейност. Членуваме в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите. Имаме партньорства с много големи български и международни компании.
Досега не сме присъствали активно в публичното пространство, защото естеството на бизнеса ни не го налагаше. Ние, както и нашият екип, напълно осъзнаваме обществената значимост и интерес към дружествата, които ще придобием. Ще поддържаме отношения на диалог с всички заинтересовани страни.

- Как средна българска компания беше избрана да придобие бизнеса на ЧЕЗ в страната?
- В бизнеса е важно какво предлагаш, колко надежден си и какъв потенциал имаш. Бяхме избрани в една изключително тежка процедура, която привлече множество международни участници, организирана и проведена по законите на Чешката република. Ние, както и всички останали кандидати, преминахме през много проучвателни етапи и трябваше да покрием редица изисквания на продавача - ЧЕЗ и мажоритарния й собственик в лицето на чешката държава.
Предоставихме множество документи, одити, финансова и търговска информация, изискана в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата, които ЧЕЗ продава. Благодарим на целия екип от консултанти по сделката - адвокатска кантора Allen and Overy, нашите консултанти по английско право, Адвокатско съдружие Спасов и Братанов, и финансовия консултант Mane Capital, както и на партньорите от банковите и финансовите институции, всички от които работиха много професионално.
Остава последният етап - сделката да бъде одобрена от антимонополния орган Комисия за защита на конкуренцията. Едва след това тя може да бъде финализирана и ние да станем собственик. След придобиването ще направим и търгово предложение до миноритарните акционери, съгласно изискванията на закона.

- Сами ли участвате в тази сделка? Имаше спекулации, че различни бизнес интереси стоят зад вас?
- "Инерком" участва самостоятелно в процедурата. Ще бъдем подкрепени единствено от уважавана банкова институция, която ще ни предостави кредит. Това ще стане на базата на конкретни критерии, свързани с нашия бизнес и кредитно досие.
Собствеността ни е напълно прозрачна и публично достъпна. Групата се състои от 9 компании, в които аз съм единствен или мажоритарен собственик. Това е факт от създаването на дружествата и може лесно да бъде проверено.

- Споменахте банкова институция. С коя банка преговаряте и каква част от финансирането ще осигури тя?
- Утвърдена практика е подобни придобивания да се финансират основно с привлечен капитал. По време на преговорите договорихме подкрепа за нашето участие в сделката от страна на голяма международна банка с висок кредитен рейтинг. Когато се използва привлечено финансиране, условията по споразумението с банката се финализират едва след избора на купувача. На този етап не можем да дадем повече информация, но сме предоставили всички необходими документи, касаещи финансирането на продавача ЧЕЗ.

- Как успяхте да убедите банкови институции да ви финансират като купувач? Какво е състоянието на вашия бизнес?
- "Инерком" притежава активи и кредитна репутация, които ни дадоха възможност да използваме привлечено финансиране. Активите на групата ни се оценяват на около 100 милиона лева. Приходите ни нарастват устойчиво със среден темп от около 30 процента през последните години. По предварителни финансови данни приходите на групата за миналата година са около 50 милиона лева и ще отчетем печалба от около 10 млн. от дейността си. 
Дружеството, което ще придобие активите на ЧЕЗ след одобрението на КЗК, е "Инерком България" ЕАД и е част от нашата група. То бе създадено специално във връзка с придобиването на активите на ЧЕЗ. Това е утвърдена практика при подобни сделки, тъй като позволява прозрачност и ефективност на управление на бизнеса.

- Какво ви дава увереност, че ще се справите с огромен бизнес, който засяга 3 милиона клиенти? 

- Купуваме от ЧЕЗ един добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво в интерес на клиентите и с отговорност към сигурността и стабилността на енергийната система. Познаваме добре енергийния пазар. Минали сме през всички промени до момента в сектора на производство на електроенергия от ВЕИ. Запознати сме с местните регулации и лицензионни изисквания към дружествата, които предстои да придобием. Познаваме международните тенденции и добрите практики в сектора. Електроразпределението и електроснабдяването са вероятно едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на контрол от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В толкова регулирана среда компаниите работят в строго определени рамки.

Като собственик "Инерком" ще задава стратегическите приоритети и посока за развитие и ще следи за стабилността и ефективността. За оперативното управление ще разчитаме в голяма степен на експертизата на мениджърите и служителите в компаниите, които ще придобием. Ще заложим на приемственост и експертност. Екипът на ЧЕЗ е с доказано висок професионализъм и опит. Това са над 3000 човека, които години наред се грижат за сигурността и качеството на доставките на електроенергия за всички клиенти на дружествата. За председател на Съвета на директорите на "Инерком България" поканихме Милена Стоева, юрист с дългогодишен опит в енергетиката. Тя е запозната с бизнеса, който придобиваме, работила е дълги години на отговорни позиции в дружества от групата на ЧЕЗ.

- В каква посока смятате да развивате дружествата, които придобивате?
- Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който придобиваме. Нашата цел е в рамките на регулаторните изисквания да предоставим най-добра услуга на клиентите и да развиваме успешно дружествата в новите пазарни реалности. Знаете, пред енергийния сектор предстоят важни промени, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия.
Ще работим, за да направим най-доброто предложение на потребителите и да разширяваме пазарното присъствие на дружествата. Планираме въвеждане на иновативни технологии на база утвърдени международни практики. Ще насочим инвестиции и в проекти, които водят до оптимизиране на оперативните разходи. Ще продължим добрите практики, свързани с развитие на човешките ресурси. Усилията ни ще бъдат фокусирани върху постигане на максимална сигурност на доставките и устойчив ръст на качеството на услугите.

Брат на терориста Салах Абдеслам арестуван за голяма кражба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734218

Брат на терориста Салах Абдеслам арестуван
за голяма кражбаПо-големият брат на Салах Абдеслам, единствения оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 година, е арестуван за голяма кражба. Това съобщи днес белгийският вестник "Дерниер йор", цитиран от ТАСС. По информация на изданието Мохамед Абдеслам е бил арестуван в петък вечерта по подозрение в кражба на 70 000 евро от касата на общинския

Цветанов: Президентът работи с БСП за дестабилизация и предсрочни избори

https://frognews.bg/novini/tsvetanov-prezidentat-raboti-bsp-destabilizatsiia-predsrochni-izbori.html

”Опонентите ни генерират скандали, за да се отклони вниманието от това, което прави премиерът Бойко Борисов, министрите и управлението на ГЕРБ. Опозицията вдига скандал след скандал, но това няма да доведе до дивиденти за БСП.

АПИ: От неделя се очакват снеговалежи и силен вятър. Шофьорите да карат внимателно!

http://www.moreto.net/novini.php?n=369678

През следващата седмица се очакват снеговалежи и силен вятър. Влошаването на времето ще започне от неделя. Прогнозата на метеоролозите от БАН е за значително понижение на температурите от силния североизточен вятър, с което се увеличават предпоставките за заледявания.

Мъж загина при катастрофа, кола падна на жп релсите

https://offnews.bg//112/mazh-zagina-pri-katastrofa-kola-padna-na-zhp-relsite-675521.html

Мъж загина при катастрофа между такси и лек автомобил край Благоевград тази сутрин. Двете коли са се ударили челно и едната е паднала на жп релсите. 

Загинал е водачът на таксито, другият шофьор е откаран в болница. Движението на влаковете в района бе спряно. 

Според свидетелски показания таксито навлязло в насрещното и се забило в другата кола, съобщи бТВ.

Според версиите за причините за катастрофата не е изключено преди сблъсъка на шофьора да му е прилошало.

Григор Димитров започва срещу тунизиец в Дубай

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-zapochva-sreshtu-tunizietc-v-dubaj-675520.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще срещне Малек Джазири на турнира в Дубай, който е от категория АТП500 и започва в понеделник.

До момента двамата не са срещали в официален двубой. Тунизиецът, който е под номер 116 в световната ранглиста участва в надпреварата в Дубай с "уайлд кард".

Припомняме, че талантът от Хасково ще бъде водач в схемата, след като Роджър Федерер отказа участие в турнира. Dubai Duty Free Tennis Championships е с награден фонд 2 623 485 долара и ще се проведе в периода 26 февруари – 3 март.

Ако преодолее първия си опонент, Димитров ще играе във втори кръг срещу Робин Хаасе или Паоло Лоренци, а Филип Колшрайбер е потенциален 1/4-финален съперник на българина.

Нетаняху приветства решението на САЩ да преместят американското посолство в Йерусалим през май

https://www.actualno.com/asia/netanjahu-privetstva-reshenieto-na-sasht-da-premestjat-amerikanskoto-posolstvo-v-jerusalim-prez-maj-news_661543.html

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху приветства решението на американския президент Доналд Тръмп да премести американското посолство в Йерусалим през май 2018 година. Съответстващото заявление бе публикувано на сайта на израелското посолство във Вашингтон, предава ТАСС. „Решението на президента Тръмп да пренесе посолството на САЩ в Йерусалим през следващия Ден на независимостта на Израел е следствие от неговата историческа декемврийска декларация за признаване на Йерусал

Обвинената в пране на пари банка в Латвия ще бъде ликвидирана

http://clubz.bg/64661-obvinenata_v_prane_na_pari_banka_v_latviq_shte_byde_likvidirana

Европейската централна банка съобщи днес, че изпадналата в криза латвийска банка Ей Би Ел Ви (ABLV Bank), фалира или вероятно ще фалира и заедно с клона си в Люксембург ще бъде ликвидирана според латвийското законодателство, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

В понеделник латвийският финансов регулатор нареди на Ей Би Ел Ви, третата по големина на активите в страната, да спре всички разплащания по искане на ЕЦБ на фона на обвинения от САЩ, че е участвала в пране на пари и нарушаване на санкциите срещу Северна Корея.

ЕЦБ посочи в изявление днес, че е стигнала до заключение, според което латвийската банка фалира или вероятно ще фалира, тъй като няма достатъчно средства на разположение, за да устои на масово теглене на депозити.

Според ЕЦБ ръководството на европейския Единен механизъм за преструктуриране - ЕМП (Single Resolution Mechanism-SRM) е решило, че намесата му не е в обществен интерес, така че банката ще бъде ликвидирана според латвийското законодателство.

Заради силното влошаване на ликвидността Ей Би Ел Ви няма да може да погаси дълговете си и да изпълни други задължения в установения срок, отбелязва ЕЦБ.

Без медал от Пьонгчанг 2018: кой къде се класира от българските олимпийци

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/24/3135356_bez_medal_ot_pyongchang_2018_koi_kude_se_klasira_ot/?ref=rss


За трети пореден път България остана без медал от зимни олимпийски игри. Последните стартове на българите в Пьонгчанг бяха в сноуборда и ски бягането.<br /><br />Големите надежди бяха свързани с Радослав Янков, който обаче не ги оправда. Сноубордистът отпадна още в квалификациите в паралелния гигантски слалом.<br /><br />Най-добре от българите се класира Александра Жекова, която след много силно състезание влезе във финала в бордъркроса и завърши шеста. Тя записа...

Сергей Лавров: Руската федерация и Сърбия стават обект на неприкрит натиск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734216

Сергей Лавров: Руската федерация и Сърбия
стават обект на неприкрит натискМосква и Белград са обекти на неприкрит натиск от страна на Запада, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за програмата "Вести в събота" на телевизия "Русия 1" във връзка с работното си посещение в Сърбия, предаде ТАСС. Нашата страна, както и Сърбия, се превръщат в обект на неприкрит натиск, заяви Лавров,

Кола падна на жп релсите край Благоевград, има загинал

https://frognews.bg/novini/kola-padna-relsite-krai-blagoevgrad-ima-zaginal.html

При сблъсък между такси и лек автомобил на стария път от кв. ”Струмско” за местността ”Полигона” край Благоевград е загинал шофьора на лекия автомобил.

Седмична прогноза за времето за 26 февруари - 4 март

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-za-26-fevruari-4-mart-news_661544.html

Новата седмица започва със застудяване, което се очаква да настъпи през нощта в неделя срещу понеделник. В първия ден от новата седмица снеговалежите ще продължат, а температурите още ще се понижат. Сутрешните в началото на седмицата ще бъдат между минус 12 и минус 5 градуса, за района на София около минус 8 градуса, а дневните температури ще бъдат между минус 8 градуса в Северна България, до около минус 1 градус в Южна България, само по Черноморието максималните температури ще бъдат положителн

Калканджиева имала фирма със съпруга на Гинка Върбакова

http://dnes.dir.bg/news/Jeni-kalkangieva-ginka-varbakova-26914267

Собственичката на модна агенция "Визаж" Жени Калканджиева призна, че преди време е имала фирма със съпруга на Гинка Върбакова - Славчо Върбаков.

ГЕРБ обявяват предложението си за нов министър на енергетиката до сряда

https://www.actualno.com/politics/gerb-objavjavat-predlojenieto-si-za-nov-ministyr-na-energetikata-do-srjada-news_661541.html

До сряда ще се постараем да обявим номинацията си за нов министър на енергетиката, тъй като преди това трябва да се съберем на съответния политически формат. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов пред журналисти в Сандански. Цветанов обясни, че ПП ГЕРБ ще даде своята доминация при номинацията на нов министър на енергетиката. „Нека първо да обсъдим всички детайли около това, което се случи вчера, защото в не малка част е доста спекулати

Откъс от "Недоразумение в Москва" на Симон дьо Бовоар

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/24/3130658_otkus_ot_nedorazumenie_v_moskva_na_simon_dyo_bovoar/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Недоразумение в Москва", с автор Симон дьо Бовоар, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />"Недоразумение в Москва" разказва за съпружеската и личностната криза, която изживяват Никол и Андре, двойка пенсионирани учители, по време на едно пътуване до Москва при дъщерята на Андре от първия му брак – Маша. Редувайки гледните точки, Симон дьо Бовоар разбулва взаимните огорчения...

"Булгартрансгаз" е с нов шеф

http://www.cross.bg/malinov-bylgartransgaz-direktor-1568593.html

/КРОСС/ Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила избора на Малинов за член на Управителния съвет на компанията, а Управителният и Надзорният съвет на дружеството са го избрали за изпълнителен директор, на мястото на внезапно починалия Георги Гегов. Владимир Малинов досега беше началник на управление "Правно" в "Булгартрансгаз".  

Четвъртото ритуално българско самоубийство и Освобождението през 1878 г (първа част)

http://pogled.info/bulgarski/chetvartoto-ritualno-balgarsko-samoubiistvo-i-osvobozhdenieto-prez-1878-g-parva-chast.92735

/Поглед.инфо/ (Този текст в две части представлява самостоятелен параграф в новата книга на проф. Людмил Георгиев „Критическата психология на българската история“, която ще излезе през есента)

Волен Сидеров иска запазване на коалицията “Обединени патриоти“

http://www.mediapool.bg/volen-siderov-iska-zapazvane-na-koalitsiyata-obedineni-patrioti-news275978.html

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров се обяви в събота за запазване на националистическата коалиция “Обединените патриоти“ за следващите избори. “Всеки ден трябва да се действа така, че да не се разпадне“, обясни Сидеров пред бТВ. По-рано през седмицата лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че има голяма вероятност партиите от “Обединени патриоти“ да не са заедно за следващия вот. Това се случи след серия от скандали между лидерите в коалицията, започнали с размяната на нападки между Симеонов и Красимир Каракачанов покрай дебата за Истанбулската конвенция. Волен Сидеров смята още, че управлението в България е стабилно. “Казвал съм много пъти, че ако ние не се свалим, няма кой. Опозицията няма такъв ресурс. Въпросът е, дали ние ще се свалим – първо като коалиция “Обединени патриоти“, второ – катокоалиция между “Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Аз съм непрекъснато в тази атмосфера. Старах се досега да играя ролята на балансьор и координатор“, каза лидерът на “Атака“. Според него управляващите се разпиляват твърде много в детайли и липсва “идейният поглед“. “Да, туризмът е важно нещо, само че България не може да живее само от туризъм. Ние трябва да мислим за модерни технологии и за начин, по който хората, които са квалифицирани да не бягат от България”, каза Сидеров. Той призова партньорите си Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да се обръщат към него по-често като най-опитния. “Аз съм с най-голям политически и парламентарен опит от тях. По-често трябва да го търсят(този опит)”,каза Сидеров. Той упреква колегите си от ГЕРБ също в липса на достатъчно консултиране, съветване и вслушване в коалиционния партньор.  “Ние може да сме по-малък коалиционен партньор, но моят натрупан политичски опит за тях трябва да е ценен. Ако те не го оценят, значи смятат, че са самодостатъчни”, каза още лидерът на “Атака“. “Това е полезно за тях, не за мен. Аз предпочитам да се занимавам с изобразително изкуство и с изящно изкуство вече. Ако съм още в политиката, то е защото чувствам ангажираност към хората, които са ме следвали през годините. Вече съм на такова ниво, че не се засягам, това не е обидно за мен, аз просто им го казвам като добър съвет”, обясни Сидеров. Той все още не знае дали има основание за оставката на Теменужка Петкова като министър на енергетиката. “Не знам дали е укоримо да познаваш някой, който е в бизнеса, освен ако той не е направил закононарушение. Всеки познава някого. Познавам всички бизнесмени, повечето банкери, интелектуалци, какви ли не хора. Ако заради всяко познанство трябва да се самоукорявам…”, коментира лидерът на “Атака”и поиска от Петков да обясни на “Обединените патриоти“ действата си. БСП: Тече процес по самосваляне на правителството Правителство не се сваля отвън, а отвътре и за мен върви процес по самосваляне на кабинета, каза заместник-председателят на БСП Антон Кутевпред бТВ. Той мисли, че именно Волен Сидеров е човекът, който ще събори правителството. “Вътрешни сили в ГЕРБ и управлението доведоха от оставката на Теменужка Петкова - борба за власт, не съображения по сделката(за ЧЕЗ). Дали (Гинка Върбанова, която купи ЧЕЗ) е кума(на Теменужка Петкова) не ме интересува, проблем е кой управлява електропреносната мрежа. Това не бива да е частна фирма, която очевидно няма капацитета и финансите да го прави. Верният ход беше да стане държавно, да се изкупи ерп-то. Те са по определение отговорност на обществото”,каза Кутев. Според него от приватизация не се печели, а държавата трябва да се върне в управлението на ключови сектори. “Не разбрах какво спечелихме при хиляди предприятия, които се приватизираха и се продадоха на скрап. Държавата трябва да се върне не само в енергетиката, в много сектори - инфраструктура ВиК”, уточни той. БСП ще сезира Конституционния съд за свалянето на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание и са сигурни, че той ще бъде върнат на поста си.Поради това партията няма да предлага нов човек за позицията.

Шаш! Жени Калканджиева имала обща фирма с мъжа на Гинка-ЧЕЗ-а

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/shash-jeni-kalkandjieva-imala-obshta-firma-maja-ginka-chez.html

Миската Жени Калканджиева каза, че е имала фирма със съпруга на Гинка Върбакова, която купи ЧЕЗ. Фирмата, която спретнали със Славчо Бързаков се е казвала „ММС Ентъртейнмънт”.

Кратки новини: Разкрита е мрежа за проституция в Банско

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/24/3135391_kratki_novini_razkrita_e_mreja_za_prostituciia_v_bansko/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Разкрита е мрежа за проституция в Банско <br /><br />При акция срещу разкрита мрежа за проституция в Банско до момента са задържани 6 лица, съобщи административният ръководител на Районна прокуратура-Разлог Ружена Кондева-Елчинова, цитирана от БНТ. Образувани са две досъдебни производства...

Кратки новини: Един човек загина и седем са ранени при челен сблъсък на бусове

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/24/3135391_kratki_novini_edin_chovek_zagina_i_sedem_sa_raneni_pri/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Един загинал и седем ранени при челен сблъсък на бусове край Драгоданово<br /><br />Един човек е загина и седем са ранени при челен удар на два буса на главния път София – Бургас край сливенското село Драгоданово. Инцидентът е станал около 16 ч. Пострадалите и починалият човек са от...

Кратки новини: Нов трус е усетен тази нощ край Асеновград

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/24/3135391_kratki_novini_nov_trus_e_useten_tazi_nosht_krai/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Протестиращи от Видин блокираха път Е-79 <br /><br />Пети протест в пета поредна събота провеждат днес гражданите на Видин с настояване да бъдат построени магистрала Видин - София и тунел под Петрохан. Като част от демонстрацията с колона от стотици автомобили протестиращите преминаха...

Кратки новини: Кола падна на жп релсите край Благоевград, има загинал

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/24/3135391_kratki_novini_kola_padna_na_jp_relsite_krai/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />В катастрофа край Благоевград загина човек <br /><br />При сблъсък между такси и лек автомобил на стария път от кв. "Струмско" за местността "Полигона" край Благоевград е загинал шофьора на лекия автомобил. Инцидентът е възникнал около 9:20 ч. тази сутрин, съобщи...

Гинка и Славчо – неплатежоспособни кредитополучатели и длъжници на НАП

https://bivol.bg/ginka-cez-2.html

Пазарджишките бизнесмени Гинка и Славчо Върбакови, които спечелиха търга за българския бизнес на ЧЕЗ до неотдавна не са можели да си обслужват банкови кредити. Срещу тях има три изпълнителни дела. Техни имоти са били възбранени и продадени заради необслужвани дългове. Семейството има и дългове към НАП, които все още се водят висящи. Това показа проверка […]

Иван Костов: Алтернативата на ”Белене” са възобновяемите енергоизточници

https://frognews.bg/biznes-turisam/ivan-kostov-alternativata-belene-vazobnoviaemite-energoiztochnitsi.html

Алтернативата на АЕЦ ”Белене” са ВЕИ, природен газ за върховите натоварвания за компенсиране на ВЕИ. Голямата алтернатива е скрита в производството на електроенергия за собствени нужди от фабрики, болници, училища чрез фотоволтаици, поставени на покривите.

Иван Костов: Алтернативата на ”Белене” са възобновяемите енергоизточници

https://frognews.bg/novini/ivan-kostov-alternativata-belene-vazobnoviaemite-energoiztochnitsi.html

Алтернативата на АЕЦ ”Белене” са ВЕИ, природен газ за върховите натоварвания за компенсиране на ВЕИ. Голямата алтернатива е скрита в производството на електроенергия за собствени нужди от фабрики, болници, училища чрез фотоволтаици, поставени на покривите.

Векът на шегобийците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6733782

Векът на шегобийцитеДоживяхме всичко, което съветските лидери разправяха за американския президент, да е вярно Трудно е да си майка на голямо момче, ама както казват по филмите, лесни неща в тоя живот няма. Казвам го след цяла седмица лепене на картинки по плакати за реферати в училище, които трябва да държи моето почти голямо момче.

Убива ли ни захарта?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6734179

Убива ли ни захарта?Пълният отказ от захар все по-уверено се превръща в мода. Има хора, които смятат, че консумацията на захар е равна на вкусно, но сигурно самоубийство. Според експертите, истината не е чак толкова драстична. Важно е да знаем какви вреди нанася захарта на здравето, но същевременно не бива да затваряме очите си и за ползите от този продукт.

Проф. Генчо Начев: НЗОК де юре е независима, но де факто никога не е била

http://www.cross.bg/nachev-nzok-posochi-1568591.html

/КРОСС/ Националната здравна каса де юре е независима, но де факто никога не е била - по-голямата част от управата й е част от управляващите. Това посочи проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина" и бивш управител на НЗОК по повод скандалите в сектора. Той заяви, че не е нормално да има разминаване в размера на дълговете на НЗОК и то с толкова големи цифри - това значело, че някой не дава верни данни. По думите му Касата не може да бъде независима, защото е част от системата на здравеопазването и трябва да има синхрон между този, който прави политиката в здравето, НЗОК като основния платец на медицински услуги и министъра на финансите, който осигурява и прави бюджета на държавата. Начев посочи механизма, по който пациенти от България отиват на лечение в чужбина. „Единият път е по спешност - с европейска здравна карта или подобен документ. Когато е планово се подава молба до касата и се дава офертата на болницата, която може да извърши лечението. Тогава комисия към касата иска становище на националния консултант и председател на дружество по специалността, който да каже, че в България няма такова лечение или не е толкова качествено", обясни експертът. Той добави, че не вижда нещо страшно в този скандал, но би било неприятно ако не се подпише рамковия договор. Но и това няма да създаде хаос или напрежение

Цветанов: Имаме яснота за новия енергиен министър, ще го обявим във вторник-сряда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734177

Цветанов: Имаме яснота за новия енергиен министър, ще го обявим във вторник-срядаИмаме яснота кой ще е новият енергиен министър, но ще го обявим във вторник - сряда, каза зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той допълни, че наследникът на Теменужка Петкова ще е от ГЕРБ, но отказа да каже име или дори мъж или жена ще е, за да нямало спекулации. По повод проблемите в управляващата коалиция,

17 болни от грип във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=369665

17 са болните от грип във Варна през седмицата, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за Moreto.net. Оттам уточняват, че това е броят на пациентите постъпили за лечение с диагнозата в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Света Марина".

Ислямска държава пое отговорност за атаката в Кабул

https://offnews.bg//sviat/isliamska-darzhava-poe-otgovornost-za-atakata-v-kabul-675519.html

Най-малко 29 души загинаха при четири нападения в три провинции в Афганистан, съобщиха местни служители, цитирани от ДПА.

В столицата Кабул един човек бе убит, а шестима други - ранени, при самоубийствен атентат тази сутрин, уточнява БТА, като се позовава на думи на говорителя на афганистанското вътрешно министерство Наджиб Даниш.

Бомбата избухнала в дипломатическия квартал на столицата близо до обект на афганистанското разузнаване, както и недалеч от американското посолство и други афганистански и международни институции.

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за тази атака с изявление в интернет.



Начев: НЗОК де юре е независима, но де факто никога не е била

https://www.actualno.com/healthy/nachev-nzok-de-ure-e-nezavisima-no-de-fakto-nikoga-ne-e-bila-news_661540.html

Националната здравна каса де юре е независима, но де факто никога не е била - по-голямата част от управата й е част от управляващите. Това посочи проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” и бивш управител на НЗОК по повод скандалите в сектора. Той заяви, че не е нормално да има разминаване в размера на дълговете на НЗОК и то с толкова големи цифри – това значело, че някой не дава верни данни. По думите му Касата не може да бъде независима, защото е

Двойно повече хора са обвинени след разработки на антимафиотите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/24/3135104_dvoino_poveche_hora_sa_obvineni_sled_razrabotki_na/?ref=rss


Двойно повече хора са обвинени през миналата година след разработки на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев.<br /><br />Той представя статистика за дейността на дирекцията за три години назад. Тя показва ръст на повдигнатите от прокуратурата обвинения след разработки на главната дирекция. През 2015 г. те са били 409, след това са покачили до 437 през 2016 г., за да достигнат...

Срещу Тръмп са заведени дела за получаване на подаръци и като президент, и като бизнесмен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734160

Срещу Тръмп са заведени дела за получаване на подаръци и като президент, и като бизнесмен Генералните прокурори на щата Мериленд и на столичния федерален окръг Колумбия разшириха вчера делата, заведени срещу президента на САЩ Доналд Тръмп за получаване на подаръци от чуждестранни и щатски правителства, обвинявайки го вече не само като президент, но и в личното му качество на бизнесмен, предаде Асошиейтед прес.

Жечо Станков ли ще е новият министър на енергетиката?

http://clubz.bg/64660-jecho_stankov_li_shte_e_noviqt_ministyr_na_energetikata

ГЕРБ вече имат вариант за нов министър на енергетиката след оставката на Теменужка Петкова и се очаква името му да бъде съобщено във вторник-сряда. Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Номинацията ще е от ГЕРБ, уточни още Цветанов, но не издаде подробности. Вероятно коалиционният съвет, на който ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще решават кадровия въпрос, ще се проведе в понеделник или вторник. 

В кулоарите на властта вече неофициално се чува едно име за наследник на Петкова. Това е Жечо Станков - в този и в предишния мандат е зам.-министър на енергетиката, а преди това е бил общински съветник от ГЕРБ в Бургас. Същото име спомена като вариант и енергийният експерт Васко Начев в интервю за БНР преди ден. 

Станков е роден през 1982 г., икономист по образование, син е на европейския шампион по борба Дончо Жеков. В официалната му биография в сайта на Министерството на енергетиката пише, че има близо 10-годишен професионален опит в сферата на енергетиката. Участвал е в управлението на няколко дружества с дейност в областта на техническия надзор на съоръжения с повишена опасност и изграждането на компресорни станции. Съосновател и секретар е на "Българска асоциация компресиран газ".

В предишния мандат той бе и в борда на Българския енергиен холдинг, но вече не е част от него. Според източници на Клуб Z в това си качество Станков е спирал спорни решения на БЕХ. 

Още преди формирането на кабинета "Борисов 3" при преговорите с "Обединени патриоти" последните поискаха ресорът да е за тях. От ГЕРБ обаче не се съгласиха. Това не пречи вицепремиерът Валери Симеонов периодично да атакува голямата управляваща партия за това, че "патриотите" не са представени в сектор "енергетика", а там се случвали нередности. 

Днес лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви, че няма да има натиск за кадруване в ресора от тяхна страна при преговорите за наследник на Петкова. 

Формалната причина Теменужка Петкова да подаде оставка като министър на енергетиката е това, че познава от години собствениците на фирма "Инерком" Гинка и Славчо Върбакови. Фирмата бе одобрена от ЧЕЗ за купувач на българския бизнес на чешката компания. Данни за познанството изнесоха от БСП, но това е по-незначителната част от сагата. До момента не е ясно кой стои зад Гинка Върбакова и откъде е финансирането на сделката за ЧЕЗ-България.

Активите на електроразпределителното дружество се оценяват на 320 млн. евро, а годишният оборот на компанията е около 2 млрд. лв. Сделката за ЧЕЗ предстои да бъде разгледана от КЕВР. Енергийният регулатор трябва да прецени дали "Инерком" има опит и капацитет да управлява електроразпределителя. 

България е на четвърто място по убийства в ЕС

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-na-chetvarto-myasto-po-ubiystva-v-es-news275977.html

България е на четвърта позиция в ЕС по брой умишлени убийства на 100 000 жители от населението, показват данните на Евростат за 2016 година. Коефициентът на България е 1.8 убийство, а пред страната в негативната статистика са само трите балтийски страни – Литва, Латвия и Естония. Най-малко жертви на убийства са регистрирани в Австрия, Холандия и Испания. През 2016 г. в България са извършени 79 убийства и 26 опита за убийства. За същата година има 97 осъдителни присъди за извършени убийства в различни периоди. Близо 5000 жертви на умишлени убийства са били регистрирани от полицейските органи в ЕС през 2016 г. Най-голям общ брой на убийствата е регистриран във Франция - 1017 жертви или около 20 на сто от всички умишлени убийства в ЕС, следват Германия - 682, Полша - 530 и Италия - 469 жертви. Като цяло броят на умишлените убийства в ЕС спада през годините, като през 2008 г. техният брой е бил над 5 600, през 2009 г. - 5300, през 2010 г. - 5100 - до около 5 000 убийства през 2016 г., отчита европейската статистика. Според данните на Националния статистически институт коефициентът на криминалната активност в България продължава да намалява. През 2012 г. е имало 600 криминално проявени лица на 100 хиляди души население, докато през 2016 г. техният брой е спаднал до 450 души на 100 хиляди души. Най-висок е коефициентът на криминална активност във възрастовата група 18-24 години - 1250 човека на 100 хиляди жители. Най-нисък е коефициентът на криминална активност у нас сред лицата на възраст над 50 години - 130 на 100 хиляди жители.

България е на четвърто място по убийтства в ЕС

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-na-chetvarto-myasto-po-ubiytstva-v-es-news275977.html

България е на четвърта позиция в ЕС по брой умишлени убийства на 100 000 жители от населението, показват данните на Евростат за 2016 година. Коефициентът на България е 1.8 убийство, а пред страната в негативната статистика са само трите балтийски страни – Литва, Латвия и Естония. Най-малко жертви на убийства са регистрирани в Австрия, Холандия и Испания. През 2016 г. в България са извършени 79 убийства и 26 опита за убийства. За същата година има 97 осъдителни присъди за извършени убийства в различни периоди. Близо 5000 жертви на умишлени убийства са били регистрирани от полицейските органи в ЕС през 2016 г. Най-голям общ брой на убийствата е регистриран във Франция - 1017 жертви или около 20 на сто от всички умишлени убийства в ЕС, следват Германия - 682, Полша - 530 и Италия - 469 жертви. Като цяло броят на умишлените убийства в ЕС спада през годините, като през 2008 г. техният брой е бил над 5 600, през 2009 г. - 5300, през 2010 г. - 5100 - до около 5 000 убийства през 2016 г., отчита европейската статистика. Според данните на Националния статистически институт коефициентът на криминалната активност в България продължава да намалява. През 2012 г. е имало 600 криминално проявени лица на 100 хиляди души население, докато през 2016 г. техният брой е спаднал до 450 души на 100 хиляди души. Най-висок е коефициентът на криминална активност във възрастовата група 18-24 години - 1250 човека на 100 хиляди жители. Най-нисък е коефициентът на криминална активност у нас сред лицата на възраст над 50 години - 130 на 100 хиляди жители.

Двама души са арестувани заради трафик на голямо количество кокаин в София

http://www.cross.bg/dyshi-kokain-kolichestvo-1568592.html

/КРОСС/ Двама души са арестувани заради трафик на голямо количество кокаин в София. Операцията е съвместна между МВР и Агенция "Митници" и е проведена в района на Владая. Кокаинът е около 10 килограма и е заловен на летището в столицата. Пред "Хоризонт" главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов допълни: "Това е работа на митниците. Ние участвахме в частта по неутрализиране и задържане на лицата, тъй като имаше данни, че са стар контингент по линия на наркотици, с опит в тази престъпна дейност и беше възможно да направят опит да осуетят акцията и да окажат съпротива и затова беше използван отряд "Кобра" към СДВР. Става въпрос за пратка с немалко количество кокаин. Задържани са двама души. Към момента продължават процесуално-следствени действия по адреси и по връзки на тези лица."  

Корнелия Нинова: Държавата да намери пари и да купи ЧЕЗ вместо Гинка

http://clubz.bg/64659-korneliq_ninova_dyrjavata_da_nameri_pari_i_da_kupi_chez_vmesto_ginka

Пред Националния съвет на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова каза, че от вчера държавата се тресе от нов "изключително арогантен случай на задкулисие и ярък образ на паралелната държава", който засяга националната сигурност и съдбата на 2 млн. българи – продажбата на ЧЕЗ. Според пресцентъра на БСП Нинова е казала:

Наистина това е сделка между два свободни пазарни субекта, но тайна, непрозрачна и с много въпроси: как новосъздадената преди 5 месеца фирма, с капитал от 50 хил. лв. купува активи за 320 млн. евро; с какви ангажименти към българските потребители, с какви гаранции за българската електропреносна мрежа и за българската национална сигурност?”, попита още председателят на БСП.

Нинова предложи и решението на левицата:

Държавата трябва да има роля в структуроопределящи и важни за сигурността, икономиката и развитието й отрасли, какъвто е енергетиката. Нека не се опитват да ни упрекват, че сме за национализация. Ние сме за пазарна икономика и възможностите, които тя дава - България, като държава, да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро.”

Корнелия Нинова коментира, че за да спаси кожата си, "главният виновник Борисов е изгорил поредния бушон" – Теменужка Петкова. Тя заяви, че БСП няма да спре до тук, а ще иска изслушване на КЕВР и КЗК, ще потърси и купувача по сделката.

„Безспорно най-важният приоритет за този, а и за следващите месеци, остава председателството на България на Съвета на ЕС. То все още е възможност България да бъде двигател, лидер във вземането на решения за бъдещето на Европа. Но правителството на Бойко Борисов опропастява тази възможност всеки ден. Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България”.

Нинова припомни, че председателството започнало с корупционен скандал за ремонта на НДК, премина през „кум гейт” и завърши с решение за противоконституционен акт на Народното събрание.

„Това е образът на България в първите два месеца от председателството. Вместо да ни наложи като лидер с визия за бъдещето на ЕС, правителството на Борисов даде основания редица авторитетни европейски издания да ни заклеймят публично като най-корумпираната и бедна страна в Европа”, каза още Корнелия Нинова.

Тя припомни, че не са закъснели, къде по-дипломатично, къде по-директно, отказите за приемането ни в Шенген и чакалнята на еврозоната - всички заради корупция в България. „Ето така, Борисов и правителството му опропастиха и този шанс за България. От граждани за европейско развитие на България, ГЕРБ се превърнаха в партията, която ни отдалечава от европейската перспектива на страната”, каза Нинова, според пресцентъра на БСП.

Кюрдските "Отряди за народна самоотбрана" са сключили сделка с режима на Асад за обща защита на Африн от турците

https://www.actualno.com/asia/kurdskite-otrjadi-za-narodna-samootbrana-sa-skluchili-sdelka-s-rejima-na-asad-za-obshta-zashtita-na-afrin-ot-turcite-news_661539.html

Сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), контролиращи големи части територия в Северна и Източна Сирия, са предали контрола над предградие на Алепо на режима на сирийския президент Башар Асад в замяна на помощ срещу турската офанзива в района на Африн, пише британското издание The Times. Авторитетният британски вестник твърди, че части на подкрепяна от Иран проправителствена милиция вече са се разположили в района на Африн, управляван от ОНС, която се явява

Няма да има "мега избори" през април във Венецуела

https://www.investor.bg/drugi/338/a/niama-da-ima-mega-izbori-prez-april-vyv-venecuela-256421/

Липсва достатъчно време парламентарните избори да бъдат изтеглени от 2020 г. за тази година, твърдят от Централна избирателна комисия на страната

Затворникът-убиец Цветан Пъков е обикалял кръчми, докато е в отпуск

http://www.barometar.net/90490/

Как лишени от свобода излизат в отпуск и редно ли е осъдени да посещават нощни заведения? Въпросът отново стана актуален, след като стана ясно, че мъжът, който прегази с джипа си 6-годишният Петьо от Панагюрище, редовно е напускал затвора. Цветан Пъков излежава присъдата си в затворническото общежитие в Казичене, съобщава bTV. Пускан е в отпуск […]

Антибактериалните кърпички и спрейове са безполезни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6734148

Антибактериалните кърпички и спрейове са безполезни Британски специалист предупреди, че антибактериалните кърпички и спрейове за почистване са безполезни, съобщи в. "Дейли мирър". Според доктор Клеър Ланьон от университета Нортумбрия, родителите, които купуват подобни продукти, "пилеят парите си". Причината е, че бактериите могат да се размножават на интервали от 20 минути.

Проф. Начев: НЗОК де юре е независима, но де факто никога не е била

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/prof-nachev-nzok-iure-nezavisima-fakto-nikoga-bila.html

Националната здравна каса де юре е независима, но де факто никога не е била - по-голямата част от управата й е част от управляващите, коментира, проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” и бивш управител на НЗОК по повод скандалите в сектора.

Проф. Начев: НЗОК де юре е независима, но де факто никога не е била

https://frognews.bg/novini/prof-nachev-nzok-iure-nezavisima-fakto-nikoga-bila.html

Националната здравна каса де юре е независима, но де факто никога не е била - по-голямата част от управата й е част от управляващите, коментира, проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” и бивш управител на НЗОК по повод скандалите в сектора.

Сивият кардинал на Еврокомисията

http://clubz.bg/64658-siviqt_kardinal_na_evrokomisiqta

В сряда колегиумът на комисарите избра шефа на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за неин генерален секретар. Това гарантира на Мартин Селмайер най-високия административен пост в Комисията поне до 2019 г… а вероятно и след това.

Като нов главен секретар на Еврокомисията, Селмайер ще бъде повече главен, отколкото секретар, пише “Политико“. А основната му задача ще бъде да подсигури осъществяването на политическите цели на близкия си приятел Жан-Клод Юнкер. Приоритетни области за тандема са миграцията, дигиталният пазар, енергийният съюз и регулациите за защита на личните данни.

На тази позиция германският адвокат ще отговаря за връзките между Комисията и другите европейски институции. А към него има резерви както от страна на Съвета на Европейския съюз, така и от Европарламента.

Евродепутатката от Дания Мариете Шааке например го описва като “спорен и съвсем неподходящ за “строител на мостове“.

“Той трябваше по-скоро да се кандидатира за политически пост“, пише тя в туитър.

Решението той да заеме висшата длъжност има отзвук не само в Комисията, но и в столиците на страните членки на Европейския съюз. Толкова уважаван, колкото и заплашителен, през последните години Селмайер разтърсва европейските елити, пише още “Политико“. А за Великобритания той е особена заплаха заради твърдите си позиции по преговорите за “Брекзит“.

Като генерален секретар на ЕК, Селмайер ще продължи да бъде ключова фигура дори след приключването на мандата на Юнкер догодина. И дори следващият председател на Комисията да реши да го освободи от длъжността му, той най-малкото ще бъде мост между сегашната и бъдещата Еврокомисия.

Рядко може да се види Селмайер да се разхожда из коридорите на сградата на Комисията без папка с доклади и други документи в ръка. Висши служители в институцията се оплакват от големия брой законодателни инициативи, с които той ги кара да се занимават, но които накрая биват отхвърлени от страните членки.

Правителствата на 27-те обаче не винаги споделят ентусиазма на тандема Юнкер-Селмайер по ключови инициативи. Желанието за по-тясна интеграция между страните членки съвсем не е споделяно от всички, но е сред приоритетите на германския адвокат, който дори е застъпвал тезата за Съединени европейски щати.

При всички положения влиянието на Селмайер, който е описван като сивия кардинал на Европейската комисия ще се усеща още дълго. А ако успее да запази поста си и след като мандатът на настоящата Комисия изтече, анализаторите предричат, че ще стане сред най-влиятелните хора в Европа.

Активизира се Източният маршрут на мигрантите

http://dnes.dir.bg/news/marshrut-migranti-iztochen-marshrut-bezhanskiat-natisk-aktivizira-26911020

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.

Гинка Върбакова, която купи ЧЕЗ: В сделката ни подкрепя само банков кредит

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/02/24/3135387_ginka_vurbakova_koiato_kupi_chez_v_sdelkata_ni/?ref=rss


Инвестираме в добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво, заявява в интервю за БТА Гинка Върбакова, собственик на компанията "Инерком България", която купи активите на ЧЕЗ в България.<br /><br />В четвъртък се разбра, че ръководството на чешката компания е одобрило "Инерком България" за купувач на българския бизнес на компанията, а сделката беше официално подписана снощи. Продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ струваше оставката на енергийния министър...

Гинка Върбакова, "Инерком": В сделката за ЧЕЗ ни подкрепя единствено уважавана банкова институция с кредит

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/02/24/3135387_ginka_vurbakova_inerkom_v_sdelkata_za_chez_ni/?ref=rss


Инвестираме в добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво, заявява в интервю за БТА Гинка Върбакова, собственик на компанията "Инерком България", която купи активите на ЧЕЗ в България.<br /><br />В четвъртък се разбра, че ръководството на чешката компания е одобрило "Инерком България" за купувач на българския бизнес на компанията, а сделката беше официално подписана снощи. Продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ струваше оставката на енергийния министър...

Канадски скиор се напи и открадна кола на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6734145

Канадски скиор се напи и открадна кола на олимпиадатаКанадският състезател по ски крос Дейв Дънкан е бил арестуван и след това освободен, след като на пияна глава откраднал автомобил в ПьонгЧанг. С него имало още един човек от делегацията. Двамата били заловени в близост до олимпийското село в ПьонгЧанг. Според полицията шофьорът е бил доста пиян. Това бил Дънкан.

Гинка Върбакова: Голяма международна банка ни финансира за покупката на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734133

Гинка Върбакова: Голяма международна банка ни финансира за покупката на ЧЕЗИнвестираме в добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво - това заяви за БТА Гинка Върбакова, собственик на компанията "Инерком". Усилията ни ще бъдат насочени към постигане на максимална сигурност на доставките и повишаване на качеството на услугите, допълва тя. "Инерком България" е част от група компании,

Тръмп: Американско-китайските отношения са по-добри от когато и да било

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-amerikansko-kitaiskite-otnosheniia-sa-po-dobri-ot-kogato-i-da-bilo-256422/

Ситуацията с търговския дефицит между САЩ и Китай с годините ще се влошава, но сегашното правителство ще поправи това, категоричен е американският президент

Радослав Янков: Не оправдах очакванията

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/24/3135384_radoslav_iankov_ne_opravdah_ochakvaniiata/?ref=rss


Отпадането в квалификациите в паралелния гигантски слалом в сноуборда разочарова Радослав Янков. С 19-ото си място той подобри класирането си от преди четири години в Сочи, когато беше 25-и, но това не му стигна да спори за отличията.<br /><br />"В първото спускане не успях да се събера и от там дойде разликата. За второто спускане ще видим статискитака и ще преценим дали е било добро. Напрежението оказа влияние и може би не направих това, което трябва технически. Може би можех...

Не оправдах очакванията, каза Радослав Янков

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/24/3135384_ne_opravdah_ochakvaniiata_kaza_radoslav_iankov/?ref=rss


Отпадането в квалификациите в паралелния гигантски слалом в сноуборда разочарова Радослав Янков. С 19-ото си място той подобри класирането си от преди четири години в Сочи, когато беше 25-и, но това не му стигна да спори за отличията.<br /><br />"В първото спускане не успях да се събера и от там дойде разликата. За второто спускане ще видим статискитака и ще преценим дали е било добро. Напрежението оказа влияние и може би не направих това, което трябва технически. Може би можех...

Волен Сидеров иска коалицията на Патриотите да се запази

http://www.moreto.net/novini.php?n=369680

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че иска коалицията на Обединените патриоти да се запази като обединение и да отидат заедно на избори. „Всеки ден трябва да се действа така, че да не се разпадне”, каза той в предаването „Тази събота” по bTV.

България зае четвърто място в ЕС по умишлени убийства

http://www.transmedia.bg/2018/02/24/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d0%b5-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%be-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b2-%d0%b5%d1%81-%d0%bf%d0%be-%d1%83%d0%bc%d0%b8/

На четвърто място се класира България по брой умишлени убийства на 100 000 души, показват данни на Евростат за 2016 г. Пред нас са Литва, Латвия и Естония. С най-малко убийства са Австрия, Холандия и Испания.

79 убийства и 26 опита за убийства са извършени в страната през 2016 г.

В рамките на целия Европейски съюз полицейските органи са регистрирали общо 5000 жертви на убийства.

“Стандарт енд Пуърс“ повиши кредитния рейтинг на Русия

http://www.mediapool.bg/standart-end-puars-povishi-kreditniya-reiting-na-rusiya-news275976.html

Международната рейтингова агенция “Стандарт енд Пуърс“ повиши кредитния рейтинг на Русия от равнище ВВ+ до ВВВ-. Прогнозата е изменена от позитивна, на стабилна, предава Regnum, цитирана от Агенция “Фокус“. Агенцията твърди, че привързаността на Русия към консервативна макроикономическа политика ще подкрепи силните й външен и фискален баланс. Евентуалните шокове, които може да произтекат от по-строги санкции на Запада и ниски цени на природните ресурси, могат да бъдат абсорбирани от гъвкавия обменен курс на рублата. Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че решението на агенцията е логично и очаквано. “Руската икономика се адаптира към новите условия и демонстрира положителни темпове на ръст“, казва Силунов.

Жени Калканджиева имала фирма с мъжа на Гинка Върбакова

https://www.actualno.com/business/jeni-kalkandjieva-imala-firma-s-myja-na-ginka-vyrbakova-news_661535.html

Собственичката на модна агенция „Визаж” Жени Калканджиева е имала фирма със съпруга на Гинка Върбакова Славчо Върбаков. Калканджиева посочи, че не познава собственикът на компанията „Инерком”, а Славчо Върбаков е виждала пет-шест пъти. Фирмата се е казвала „ММС Ентъртейнмънт” и по думите на бившата Мис България така и не е заработила. „Фирмата така и не заработи, сетих се, че я имам и трябва да я закрия. Навремето партньорка

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/anton-kutev-teche-proces-po-samosvaliane-na-pravitelstvoto--256423/

Волен Сидеров ще е човекът, който ще събори кабинета на Бойко Борисов, заяви зам.-председателят на БСП

Над 1 милион лв. от нощувки оставиха туристи за месец във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734106

Над 1 милион лв. от нощувки оставиха
туристи за месец във Велико Търново1 061 200 лв. са приходите от нощувки в област Велико Търново през декември 2017 г., сочат данните на Териториалното статистическо бюро. Парите, оставени от туристите са с 8.9% повече в сравнение с декември 2016 г. Приходите от чужденци нарастват с 18.2%, а тези от български граждани - с 6.9%. Най-голяма част (51%) от реализираните приходи от

Първанов: Гинка от Пазарджик може да купи и АЕЦ ”Белене”

http://dnes.dir.bg/news/georgi-parvanov-aetz-belene-ginka-26914172

Тази сделка не буди доверие в обществото и потребителите, заяви президентът (2002-2012) Георги Първанов по повод продажбата на активи на ЧЕЗ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване