Актрисата Джейн Сиймур позира за Playboy

http://www.cross.bg/godina-siiimyr-dzheiin-1568589.html

/КРОСС/ На 67 години актрисата Джейн Сиймур се снима за Playboy ("Плейбой"). Тя ще е най-възрастната жена, която позира за изданието, твърди британският "Сън". Сиймур ще се появи в списанието за трети път, след като е била на страниците му и през юли 1973 година и през януари 1987-а. Сиймур признава, че сега се чувства по-секси отколкото когато била по-млада, като отдава това на усещането, че се чувства "добре в кожата си". Актрисата Джейн Сиймор, чието истинско име е Джойс Франкенбърг, е родена на 15 февруари 1951 година във Великобритания. Джойс искала да стане балерина, но травма на крака я лишава от възможността да се изяви в това изкуство. Но пък я отвежда в киното. Участвала е в над 130 филма и сериала. Тя е била момиче на Бонд, но е най-известна с участието си в сериала от 1993 година „Д-р Куин: Лечителката". Два пъти е печелила Златен глобус - за „Д-р Куин: Лечителката" през 1996 година и за „На изток от рая" през 1982 година. Участвала е в редица холивудски хитове, сред които „Петдесет нюанса по-тъмно", „Непорочната Джейн", „Касъл", „Как се запознах с майка ви", „Ловци на шаферки", „Смолвил".    

Съдят Тръмп за получаване на подаръците и като президент, и като бизнесмен

//dariknews.bg/novini/sviat/sydiat-trymp-za-poluchavane-na-podarycite-i-kato-prezident-i-kato-biznesmen-2080717

Генералните прокурори на щата Мериленд и на столичния федерален окръг Колумбия разшириха вчера делата, заведени срещу президента на САЩ Доналд Тръмп за получаване на подаръци от чуждестранни и щатски правителства, обвинявайки го вече не само като п

Новият енергиен министър ще е от квотата на ГЕРБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/noviiat-energien-ministyr-shte-e-ot-kvotata-na-gerb-2080726

До сряда ще се постараем да обявим номинацията си за нов министър на енергетиката, каза зам.-председателят на ГЕРБ

Канадският премиер Трюдо показа умения на танцьор в Индия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kanadskiiat-premier-triudo-pokaza-umeniia-na-tancior-v-indiia-video-2080724

Танц на канадския премиер Джъстин Трюдо предизвика противоречиви реакции.
 
В Индия Трюдо бе заснет да се вихри в ритъма на танца бангра  в традиционни за страната одежди по време на вечеря в четвъртък.  
 

Катастрофа взе жертва в Благоевградско (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-vze-zhertva-v-blagoevgradsko-snimki-2080710

Мъж загина при катастрофа край Благоевград в събота сутринта. Инцидентът е станал след 9.20 часа на второкласен път между село Церово и областния център. Ударили са се два автомобила - такси с марка „Тойота

Времето в неделя: нахлува студен въздух, валежи в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremeto-v-nedelia-nahluva-studen-vyzduh-valezhi-v-stranata-2080732

През нощта валежите ще обхванат страната - в Северна и Западна България ще превалява сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието дъжд. С усилване на вятъра в западната половина от страната от северозапад, а в източната - от североизток ще нахлува студен въздух.

Германия към сънародниците си в Канада: Бъдете мили, не злорадствайте

http://clubz.bg/64657-germaniq_kym_synarodnicite_si_v_kanada_bydete_mili_ne_zloradstvajte

Победата на Германия над Канада в полуфинал с 4:3 в мъжкия хокеен турнир на зимните олимпийски игри е едно от нещата, които завинаги ще се запомнят от Пьончан 2018.

В изминалите часове световни медии сравниха постижението на бундестима с "Чудото на леда" от Лейк Плесид през 1980 г., когато неизвестни и неопитни американски колежани сразиха може би най-великия отбор на СССР и грабнаха златните медали.

А германското външно министерство по доста оригинален начин отбеляза великата победа с пост в туитър, в който се казва следното:

"Германците в Канада трябва да проявяват много висока степен на съпричасност. Бъдете мили, не злорадствайте, раздавайте прегръдки, купувайте много горещ шоколад. Само си представете какво е чувството, ако Канада ни бие на футбол."

В предишата фаза германците спечелиха срещу друга голяма сила в хокея - Швеция. Утре от 6:10 часа сутринта наше време излизат срещу тима на Олимпийските спортисти от Русия в мача за титлата. Излишно е да се казва кой е фаворит.

А Канада наистина потъна в печал - страната е родината на ледената игра, тя е националният й спорт. Хората там буквално прохождат на кънки и играят в задните си дворове.

Не е утеха фактът, че канадците в Южна Корея записаха рекорд на такъв форум с 27 медала. А ги детронираха не само при мъжете, а и при жените, където "червено-белите" загубиха от САЩ.

При силния пол "кленовите листа" са олимпийски шампиони в три от последните четири игри, при това два пъти поред в Сочи и Ванкувър.

"Черен ден за канадския хокей", е голямото заглавие на в. "Нешанъл пост".

"Олимпийски шок", допълва настроението "Торонто сън".

Не нашега някои медии подчертават, че следващата седмица производителността на труда в Канада ще е много ниска, което ще се отрази на икономиката на страната.

Както е известно, в Пьончан не играят най-добрите играчи в света, тъй като Националната хокейна лига на САЩ и Канада този път не се споразумя с МОК да спре сезона и да пусне звездите си.

Но този факт не е оправдание за северноамериканците, тъй като пострадаха всички големи сили в хокея - руснаците, Чехия и Словакия, Швеция и Финландия.

Велизар Енчев: Някога Цветелина, днес Гинка! Горката Теменужка! Изгоря като бушон.

https://frognews.bg/politika/velizar-enchev-niakoga-tsvetelina-dnes-ginka-gorkata-temenujka-izgoria-kato-bushon.html

Сковаващ страх е завладял медиите. Шайка, скрита зад некоя си Гинка от Пазарджик, сложи ръка на тока на 3 милиона българи и всички тв-водещи пъхтят, сумтят и не смеят да произнесат сакралната думичка – ГЕРБ!

Велизар Енчев: Някога Цветелина, днес Гинка! Горката Теменужка! Изгоря като бушон.

https://frognews.bg/novini/velizar-enchev-niakoga-tsvetelina-dnes-ginka-gorkata-temenujka-izgoria-kato-bushon.html

Сковаващ страх е завладял медиите. Шайка, скрита зад некоя си Гинка от Пазарджик, сложи ръка на тока на 3 милиона българи и всички тв-водещи пъхтят, сумтят и не смеят да произнесат сакралната думичка – ГЕРБ!

Експерти: За сделката за ЧЕЗ се знаеше още преди 2 месеца, но институциите не направиха нищо

https://www.actualno.com/business/eksperti-za-sdelkata-za-chez-se-znaeshe-oshte-predi-2-meseca-no-instituciite-ne-napraviha-nishto-news_661537.html

Според енергийни експерти още преди 2 месеца се е знаело за сделката за продажбата на ЧЕЗ, но българските надзорни органи не са предприели никакви действия. „Продажбата на такова стратегическо предприятие като ЧЕЗ, е доста важно от гледна точка на сигурността на страната. Доколкото знам около фирмата „Инерком Груп” стоят около 10 други фирми, които дават кредитния рейтинг”, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Повод за изказването му беше сде

Първанов: На първо място в сделката на Гинка за ЧЕЗ стои въпросът Кой?

https://offnews.bg//politika/parvanov-na-parvo-miasto-v-sdelkata-na-ginka-za-chez-stoi-vaprosat-ko-675518.html

Сделката за ЧЕЗ не буди доверие в обществото и потребителите. Съмнението остава и ако от другата страна имаме държава, защо България не проявява интерес? Тя трябва да защити своя интерес и този на 3 млн. потребители. Има много неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът Кой?

Това коментира Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г., по Нова тв.

По думите му оставката на енергийният министър Теменужка Петкова е засилил съмнението, че тя е „един бушон”. Тя много хладнокръвно и спокойно понесе ситуацията, добави Първанов. 

Продажбата на такова стратегическо предприятие като ЧЕЗ, е доста важно от гледна точка на сигурността на страната. Доколкото знам около фирмата „Инерком Груп” стоят около 10 други фирми, които дават кредитния рейтинг, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Зад групата „Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лева. 74 млн. лв. за покупка на компания, която генерира приход от близо 2 млрд. лв. Ако бях сериозен банкер, никога не бих дал кредит на такава фирма. „Инерком” през годините е била финансирана от един чешки милиардер за построяването на два соларни парка у нас. Тогава „Инерком” се е опитвала да вземе банков кредит, но не е успяла, и се е обърнала към международни инвеститори, като един от тях е този чешки магнат. Проблемът на този магнат е, че неговите синове току-що бяха осъдени на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни сделки при присъединяване на два соларни парка към чешката енергийна система. Дали това службите го знаят?”, попита Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му за сделката се е знаело още преди два месеца. Но нито КЗК, нито ДАНС е проучила компанията.

Проблемът е, че КЕВР по-трудно би спряла тази сделка. КЕВР трябва да придобие функции на разследващ орган, защото в ключовия сектор „Енергетика”, където виждаме толкова много злоупотреби, има твърде малко разследвания от самия енергиен регулатор. Проблемът не е в това дали Гинка или който и да е купува голяма компания. Въпросът е дали имаме реална представа кой стои зад тези средства и какъв ще е ефектът върху пазара”, добави енергийният експерт Мартин Владимиров. 

Преди дни ЧЕЗ обяви, че продава бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България". Надзорният съвет на чешкия холдинг е одобрил договора за продажба на активите си у нас. Пакетът се състои от седем компании - "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", Проект "Свободна енергия Орешец" и "Бара Груп". 

ЧЕЗ доставя ток на близо 3 млн. клиенти в България и обслужва площ от 44 000 квадратни километра. Сделката за продажбата е за над 300 милиона, сключена от компания с капитал 50 000 лв. В позицията си българската компания заявява, че осъзнава отговорността, която поема с придобиването на ЧЕЗ-България и ще работи за доброто на клиентите, както и за развитието на фирмата и партньорите й.

Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи и 11 000 лева загуба за миналата година, ще купи най-голямото ЕРП в България”, заяви в петък Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика. 

До 18 часа днес е ограничено движението в участък от автомагистрала "Марица"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6734105

До 18 часа днес е ограничено движението в участък от автомагистрала "Марица"

До 18 часа днес е ограничено движението в изпреварващата лента при км 2 на АМ "Марица" в посока София, поради ремонт на ограничителни системи /мантинели/. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната

България е на четвърто място по убийства в ЕС

http://www.cross.bg/ybiiistva-broii-zhiteli-1568587.html

/КРОСС/ България заема четвърта позиция в ЕС по брой умишлени убийства на 100 000 жители, с коефициент 1,8 на сто, показват данни от анализ на Евростат за умишлените убийства в Общността през 2016. Пред нас по показател "умишлено убийство" са само трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония, а най-малко жертви на убийства са регистрирани в Австрия, Холандия и Испания. Според данни на националната статистика у нас през 2016 г. има извършени 79 убийства и 26 опита за убийства. Престъпленията с нанасяне на телесна повреда са 820.За същата година НСИ отчита също 97 осъдителни присъди за извършени убийства в различни периоди, като за това са осъдени 100 души. През 2016 г. у нас са наказани 1770 престъпления против личността /около 6 процента от всички осъдителни присъди през годината/, като за това са осъдени над 1400 лица /5 на сто от общия брой на лицата с влезли в сила присъди през същата година/. Най-висок е делът на осъдителните присъди за престъпления против личността за "причинени телесни повреди" - 766 дела са приключили с присъда.За изнасилване са осъдени 61 човека, за разврат има 220 осъдени, а за трафик на хора осъдените са 31 души. Според данните на НСИ коефициентът на криминалната активност у нас е намалял значително за 5-годишен период - през 2012 г. е имало 600 криминално проявени лица на 100 хиляди души население, докато през 2016 г. техният брой е спаднал до 450 души на 100 хиляди души

БЛС решава дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bls-reshava-dali-da-byde-daden-mandat-za-podpisvane-na-nacionalniia-ramkov-dogovor-256424/

Постигната е договореност за по-високи параметри при дейностите, където имаше недостиг и за които от съсловните организации настояваха

Джоли сподели какво я прави щастлива

https://www.actualno.com/showbusiness/djoli-spodeli-kakvo-ja-pravi-shtastliva-news_661533.html

Холивудската звездна Анджелина Джоли се чувства доволна от пълноценния живот, който води, след като се справи с личните преживявания, предизвикани от раздялата с 54-годишния Брад Пит. В интервю за чуждестранно издание 42-годишната Джоли споделя какво трябва да прави човек, за да не се окаже, че животът му е бил празен – активна работа, участие в обществения живот и повече време за децата. „Имам работа, имам творчество и всеки ден работя върху себе си, за да се изгражд

Националите изпуснаха Чехия, Везенков блести за "Барса"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6734101

Националите изпуснаха Чехия, Везенков блести за "Барса"Националният ни отбор по баскетбол пропусна страхона възможност да се изравни с лидера в група F на световните квалификации Чехия. Избраниците на Любомир Минчев бяха много близо до успех над този съперник, но в крайна сметка отстъпиха със 76:78 като домакини в "Арена Ботевград". Натурализираният американец Дий Бост не успя да донесе ценния успех

Кой казва, че комбито е скучна кола?

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/koj-kazva-che-kombito-e-skuchna-kola-6079677

Малко автомобилни производители могат да се сравнят с Volvo, когато става въпрос за традиция и надеждност в производството на комби автомобили, а този последен модел прави нов прочит на темата.

Кола падна на жп линия в Благоевград

http://www.cross.bg/tazi-kola-sytrin-1568586.html

/КРОСС/ Кола падна на жп линия тази сутрин. Един човек е загинал в катастрофата, съобщава БГНЕС. Автомобилът е паднал на жп линията край Благоевград. Инцидентът е станал около 9:20 часа тази сутрин. Колата излязла от стария път от кв. "Струмско" за местността "Полигона".  

Цветанов говори на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански (На Живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734108

Цветанов говори на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански (На Живо)Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов говори на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ в гр. Сандански. В 12.30 часа Цветанов ще посети село Крупник (община Симитли), където ще участва в честванията по случай Тодоровден. В 16.00 часа Цветан Цветанов ще се срещне с общинските съветници и актива на ГЕРБ – Сандански.

Кола падна върху жп релси, има загинал (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/zaginal-kola-zhp-relsi-26914119

Лек автомобил падна на жп линията край Благоевград след катастрофа. Мъж е загинал на място.

БНБ: Депозитите на домакинствата се увеличиха

http://www.cross.bg/mlrd-yanyari-kraya-1568585.html

/КРОСС/ В края на януари 2018 г. депозитите на неправителствения сектор са 71.769 млрд. лв. или 68.4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), като годишното им увеличение е 5.9 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия са 21.689 млрд. лв. (20.7 на сто от БВП) в края на януари 2018 година. В сравнение със същия месец на 2017 г. те се увеличават с 14.5 на сто. Депозитите на финансовите предприятия намаляват с 28 на сто на годишна база през януари 2018 година и достигат 2.490 млрд. лв. (2.4 на сто от БВП). Депозитите на домакинствата са 47.591 млрд. лв. (45.4 на сто от БВП) в края на януари 2018 година. Те се увеличават с 4.8 на сто спрямо същия месец на 2017 г. Кредитите за нефинансови предприятия нарастват с 1.6 на сто на годишна база през януари 2018 г. и в края на месеца достигат 31.097 млрд. лв. (29.6 на сто от БВП). Кредитите за домакинствата и НТООД са 19.741 млрд. лв. (18.8 на сто от БВП) в края на януари 2018 година. Спрямо същия месец на 2017 г. те се увеличават с 6.1 на сто. В края на януари 2018 г. жилищните кредити са 9.506 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 8.2 на сто. Потребителските кредити възлизат на 7.774 млрд. лв. и се увеличават с 6.5 на сто спрямо януари 2017 г. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 2.301 млрд. лв. (2.2 на сто от БВП) в края на януари 2018 година. В сравнение с януари 2017 г. те се увеличават с 53 на сто. Нетните чуждестранни активи са 51.784 млрд. лв

Десетки загинаха при серия от атентати в Афганистан

http://www.mediapool.bg/desetki-zaginaha-pri-seriya-ot-atentati-v-afganistan-news275975.html

Най-малко 29 души загинаха при общо четири нападения на различни места в Афганистан, съобщиха местни служители. В столицата Кабул е извършен самоубийствен атентат в дипломатическия квартал близо до обект на афганистанското разузнаване. При тази атака е загинал най-малко един човек, а шестима са ранени. Отговорност пое групировката "Ислямска държава" с изявление в Интернет.    При друга атака извършена от талибани, са убити 25 военни в югозападната провинция Фарах. Нападения със жертви имаше и в провинция Хелманд, в която повечето райони се контролират от талибаните.

Четвъртото издание на форума Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи

https://offnews.bg//tehnologii/chetvartoto-izdanie-na-foruma-innovation-explorer-sabra-hiliadi-hora-675517.html

“Събитието показа, че вече не говорим за иновациите у нас в бъдеще време, а те се случват сега. И че България има потенциал да се превърне в “бърз иноватор” по подобие на малки държави като Сингапур, Естония, Ирландия, които са намерили своите ниши за развитие и се противопоствят успешно на икономиките на световните гиганти”, каза Леона Асланова, организатор на събитието.

Събитието откриха Огнян Златев, Председател на представителството на Европейската комисия в България, Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община и Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Водещ и модератор беше журналистът от бтв Светослав Иванов.

“Tехнологиите и иновациите са чудесното проявление на мечтите на хората, но те разгръщат тъмната страна на човешката природа. И трябва да намерим баланса. Нашият баланс, като човешки същества, които използват свои собствени инструменти и творения. Нуждаем се от нашите с

пасители. Спасители, които могат да ни защитят от Черното огледало. Това е целта на Innovation Explorer - да ни даде възможност да говорим свободно и да бъдем честни. Да даваш и да получаваш "Храна за размисъл!”, каза Светослав Иванов в откриващата си реч на събитието.

Огнян Златев ни пожела да мислим “въвзишено и мащабно”, а кметът на София, г-жа Фандъкова изрази готовността на Столична община да подкрепя иновативността на града и неговата модернизация. Янев изказа увереност, че Агенция за инвестиции ще привлече компании, като глобалните иноватори Amazon, Facebook, Google, Ocado, които бяха гости на форума, като бъдещи инвеститори в страната, защото тя става все по-привлекателна инвестиционна дестинация по данни от последните години.

Форумът беше посетен от хиляди гости, които се докоснаха до иновациите в мащабен план и се заредиха с вдъхновение за нови идеи и проекти. “Светът се променя и в момента възрастовата граница за работа е паднала надолу до 15-16 години и се е вдигнала нагоре до 80-90 години, т. е., едновременно на пазара работят три поколения, с различни цели и нужди: аз, майка ми, сина ми и дъщеря ми, това е революция, която трябва да осмислим, каза Мария Мелкова от Майкрософт. А Джеф Безос от Amazon наблегна на принципите, които стоят в основата на успеха на тяхната компания, 14 приниципа за иновации, сред които най-важни са глобалното и мащабно мислене далеч напред във времето, стимулирането на човешкото любопитство и уменията на откривателите и изобретателите в обществото, защото те са хората, които подобряват средата.

Събитието се организира за четвърта поредна година и е единствения и най-големия форум посветен изцяло на иновациите в Югоиизточна Европа. Гости от на 12 държави бяха сред лекторите, а от още 5 държави имаше специални гости, като посланикът на Южна Корея Шин Бунам, представители на Американската търговско-промишлена палата, на Посолоството на Кралство Нидерландия в България и др.

Подкрепата за независимостта в Каталуния спадна до най-ниското си ниво от 4 години

http://www.cross.bg/ispaniya-oktomvri-godini-1568584.html

/КРОСС/ Броят на каталунците, искащи независимост от Испания за областта си, спадна до най-ниското си ниво от четири години, сочи проучване. Данните хвърлят сянка на съмнение върху успеха на кампанията за отделяне точно в момент, когато лидерите й имат разногласия за това как да се продължи оттук нататък, предаде Ройтерс. През октомври Каталуния, богат регион в Северна Испания, обяви едностранно независимост, но осъществяването й бе спряно от испанските власти, защото противоречеше на испанската конституция. Оттогава областта, която има свой език и широка автономия, се управлява пряко от централното правителство в Мадрид. През декември сепаратистките партии спечелиха регионалните избори, но не могат да се споразумеят за начина, по който да се управлява регионът. Някои в лагера на независимостта искат бившият регионален премиер Карлес Пучдемон да управлява от Брюксел, където пребивава от октомври в самоналожено изгнание - решение, което се натъква на доста на брой потенциални правни пречки. Други предпочитат да се избере по-непретенциозен кандидат, за да се успокои напрежението. Според внимателно следеното социологическо изследване на "Сентро д'естудис д'опинио", което се прави на всеки три месеца, 40,8 процента от каталунците покдрепят отделянето от Испания при 48,7 на сто през октомври. В същото време делът на подкрепата за оставане в Испания е нараснал от 43,6 на 53,9 процента, най-високото ниво от четири години

Траян беше в Ню Йорк, Олга - в Мадрид, върнаха се да учат децата у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733807

Траян беше в Ню Йорк, Олга - в Мадрид, върнаха се да учат децата у насСега привличат млади хора да преподават по 2 г. в училища в нужда В новата рубрика на Нова тв “Истории на успеха” Деси Банова представя млади, успешни и креативни българи, които имат възможност да се реализират навсякъде по света, но избират да се върнат в родината. След като миналата седмица Банова представи Александър Рангелов,

Срещата ЕС-Турция във Варна е под въпрос

https://frognews.bg/svqt/sreshtata-turtsiia-vav-varna-pod-vapros.html

Съветът на ЕС ще реши в последния възможен момент дали ще се състои ключовата за българското председателство среща с турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това стана ясно от изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Срещата ЕС-Турция във Варна е под въпрос

https://frognews.bg/novini/sreshtata-turtsiia-vav-varna-pod-vapros.html

Съветът на ЕС ще реши в последния възможен момент дали ще се състои ключовата за българското председателство среща с турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това стана ясно от изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Над 2600 болни от морбили в Сърбия, 94% от тях - неваксинирани

https://www.actualno.com/balkani/nad-2600-bolni-ot-morbili-v-syrbija-94-ot-tjah-nevaksinirani-news_661531.html

От октомври миналата година до днес в Сърбия са регистрирани 2607 случая на морбили, съобщава Институтът за обществено здраве „Д-р Милан Янович Батут“. Най-младият пациент е бил само на 15 дни, а най-възрастният – на 65 години. Най-голям е броят на заболелите на възраст под 5 години и над 30 години. Повечето заболели /94%/ не са били ваксинирани. От общия брой на болните 33% са били хоспитализирани или все още се намират в болница, предаде БГНЕС. В резултат н

Холандия е на път да отмени закона за референдумите

http://www.mediapool.bg/holandiya-e-na-pat-da-otmeni-zakona-za-referendumite-news275974.html

Холандското правителство подкрепи решението на долната камара на парламента за отмяна на закона за провеждане на консултативни референдуми, съобщава световните информационни агенция. По този закон преди две години бе проведено допитването, с което бе отхвърлено споразумението за асоциациране на Украйна към ЕС. “Не всички може да се съгласни, но има споразумение между партиите в управляващата коалиция за отмяна на закона“, коментира вицепремиерът Хюго де Йонге, цитиран от АФП. По думите му “има по-добри начини за участието на гражданите във вземането на решения“. За отмяна на закона късно в четвъртък гласуваха 76 депутати срещу 69 за запазването му. През април по закона трябва да се произнесе и Сената. Законът за тези референдуми влезе в сила през 2015 г. след обсъждане, продължило няколко години. Оттогава бе проведен само един такъв референдум - за ратификацията на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.  Вотът на холандците за Украйна създаде големи проблеми за правителството на Марк Рюте. Преди отмяната на закона по него ще се проведе още един референдум за т.нар.  поправка "Биг брадър". Тя предвижда значително разширяване на възможностите на спецслужбите за следене на гражданите, а допитването до обществото е насрочено за 21 март.

"Левски" и ЦСКА бият с по 3:1 в Суперлигата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6734087

"Левски" и ЦСКА бият с по 3:1 в СуперлигатаВолейболните "Левски" и ЦСКА записаха идентични победи в последния кръг на Суперлигата. "Сините" се наложиха с 3:1 като домакини на "Марек Юнион Ивкони" само два дни след изненадващата загуба 2:3 от "Черно море Баск" отново в зала "Универсиада". ЦСКА пък измъкна с 3:1 гостуването си на "Арда" в Кърджали и кръг преди края на редовния сезон държат

Ново обвинение срещу Пол Манафорт за плащания на бивши европейски политици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734092

Ново обвинение срещу Пол Манафорт за плащания на бивши европейски политици Ново обвинение беше повдигнато от специален прокурор Робърт Мълър на бившия шеф на кампанията на президента Доналд Тръмп Пол Манафорт, че тайно между 2012 и 2013 г. е плащал на бивши високопоставени европейски политици да лобират за проруското правителство на Украйна, предаде Ройтерс. Според обвинението Манафорт е превел над 2 милиона евро на

Сидеров: Партньорите да ме търсят по-често, искам да оцелее коалицията

https://offnews.bg//politika/siderov-partniorite-da-me-tarsiat-po-chesto-iskam-da-otcelee-koalitc-675514.html

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров призова коалиционните си партньори да се обръщат към него по-често, защото е най-опитният в политиката и парламента. 

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов трябва да търсят моя опит, коментира Сидеров по бТВ. Той подчерта, че ще направи всичко възможно коалицията на Обеднените патриоти да се запази.  Той упреква и колегите си от ГЕРБ в липса на достатъчно консултиране, съветване и вслушване в коалиционния партньор. „Ние може да сме по-малък коалиционен партньор, но моят натрупан политически опит за тях трябва да е ценен. Ако те не го оценят, значи смятат, че са самодостатъчни”, каза Сидеров. 

Той подчерта, че не показва его. „Това е полезно за тях, не за мен. Аз предпочитам да се занимавам с изобразително изкуство и с изящно изкуство вече. Ако съм още в политиката, то е защото чувствам ангажираност към хората, които са ме следвали през годините. Вече съм на такова ниво, че не се засягам, това не е обидно за мен, аз просто им го казвам като добър съвет”, посочи той.

По думите му съдбата на управляващата коалиция зависи от ежедневните действия. 

По повод оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова Сидеров заяви: Не знам дали е укоримо да познаваш някой, който е в бизнеса, освен ако той не е направил закононарушение. 

„Всеки познава някого. Познавам всички бизнесмени, повечето банкери, интелектуалци, какви ли не хора. Ако заради всяко познанство трябва да се самоукорявам…”, заяви лидерът на „Атака”. Според него Петкова дължи на Патриотите разговор като коалиционни партньори, в който да обясни по-аргументирано и по-задълбочено защо подава оставка.

Нямаме претенции към поста на енергиен министър, нашите министри са ясни, категоричен беше Сидеров. Той обяви, че може да посочи подходящи хора, но няма да разкрива имената им. 

Одобриха схемата за поставяне на скулптура на вълнолома във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369664

Експертният съвет по устройство на територията одобри схемата за поставяне на скулптурата „Очакване“ на варненския вълнолом, научи Moreto.net. Тя е съгласувана и от Министерството на културата при спазване на изрично упоменати изисквания за разположението.

Най-палавото цивилно "Ферари" ще дебютира в Женева

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/24/3135084_nai-palavoto_civilno_ferari_shte_debjutira_v_jeneva/?ref=rss


"Ферари" ще използва автосалона в Женева (6-18 март), за да представи най-близкият до пистовите модели сериен автомобил. "488 Писта" заменя легенди като "360 Челиндж Страдале", "430 Скудерия" и "458 Специале".<br /><br />Новият модел е крачка напред спрямо предшествениците си както по отношение на динамиката, така и що се отнася до използваните в него технологии. При разработването на "488 Писта" е черпен щедро опита на...

Гинка Върбакова с първо интервю без снимка: ”Инерком” е сам. Очакваме помощ от уважавана чужда банка

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ginka-varbakova-parvo-interviu-bez-snimka-inerkom-sam-ochakvame-pomosht-uvajavana-chujda-banka.html

Собственичката на ”Инерком България”, която купи активите на ЧЕЗ, отговаря на въпроси на БТА, но първото й интервю е без снимка. ”По време на преговорите договорихме подкрепа за нашето участие в сделката от страна на голяма международна банка с висок кредитен рейтинг, разкрива тя.

Гинка Върбакова с първо интервю без снимка: ”Инерком” е сам. Очакваме помощ от уважавана чужда банка

https://frognews.bg/novini/ginka-varbakova-parvo-interviu-bez-snimka-inerkom-sam-ochakvame-pomosht-uvajavana-chujda-banka.html

Собственичката на ”Инерком България”, която купи активите на ЧЕЗ, отговаря на въпроси на БТА, но първото й интервю е без снимка. "По време на преговорите договорихме подкрепа за нашето участие в сделката от страна на голяма международна банка с висок кредитен рейтинг, разкрива тя.

Първанов: Държавата трябва да защити 3-те милиона потребители на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734097

Първанов: Държавата трябва да защити 3-те милиона потребители на ЧЕЗ

„Тази сделка не буди доверие в потребителите. Съмнението остава. Защо българската държава не проявява интерес. Тя трябва да защити своя интерес и този на 3 милиона потребители на ЧЕЗ. Въпросът е кой стои зад тази сделка“. Така бившият президент Георги Първанов коментира продажбата на ЧЕЗ пред Нова тв.

Москва: Със закона за "реинтеграция" на Донбас Киев фактически зачеркна Минските споразумения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734090

Москва: Със закона за "реинтеграция" на Донбас Киев фактически зачеркна Минските споразумения Русия реагира остро на встъпването в сила днес на украинския закон за "реинтеграция на Донбас". В коментар, публикуван на сайта на руското външно министерство и цитиран от ТАСС, се отбелязва, че с този акт "в Киев окончателно потвърдиха, че са поели курс към силово решение на конфликта в Югоизточна Украйна".

Домакинската работа пада на раменете на жените в Испания

https://www.investor.bg/novini/346/a/domakinskata-rabota-pada-na-ramenete-na-jenite-v-ispaniia-255717/

Страната обаче извървява дълъг път по отношение на равенството между половете - в ерата на Франко жените са можели да работят само с разрешение на мъжа си

Йордан Чучуганов ще вее гордо знамето на закриването

https://offnews.bg//zimni/jordan-chuchuganov-shte-vee-gordo-znameto-na-zakrivaneto-675515.html

Българските спортисти и треньори от отборите по биатлон, сноуборд и ски-бягане ще напуснат олимпийското село в Пьонгчанг в неделя.

Те пътуват за България през Истанбул и кацането им в София на Терминал 2 трябва да е на 26 февруари, понеделник, в 8.50 часа сутринта.

Знаменосец на Закриването ще бъде ски-бегачът Йордан Чучуганов, който последен се прибира в България ден по-късно със същите полети и трябва да бъде в София на Терминал 2 на 27 февруари, вторник, в 8.50 часа сутринта.

Сидеров: ГЕРБ и вицепремиерите да ме слушат, по-опитен съм

http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-gerb-kabinet-borisov-3-26914046

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че иска коалицията на Обединените патриоти да се запази като обединение и да отидат заедно на избори.

Почит към Левски и българските традиции в БУ „Родна реч“ – Осло

http://www.eurochicago.com/2018/02/oslo/

На 18 февруари учениците от Българско неделно училище "Родна реч" в град Осло, Норвегия, отбелязаха 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. "Прости !" - "Простено да ти е." - с тези думи всички ученици почетоха и празника Сирни заговезни, ден на всеобщата прошка и смирение. Спазихме традицията да похапнем млечна питка и халва, по стар български обичай. "Комкането" се оказа истинско забавление, особено за най-малките сладури.

Какво е социален капитал и колко е важен за бизнеса и демокрацията

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/24/3122388_kakvo_e_socialen_kapital_i_kolko_e_vajen_za_biznesa_i/?ref=rss


Кои са основните предпоставки за успех?<br /><br />Финанси, хора и контакти. Това е краткият отговор, според политолога по образование Иван Бондоков. Политолог по образование, в момента той се занимава с темата за социален капитал. Без който според него - не може да има добре развита демокрация.<br /><br />Бондоков е съосновател на Limacon Marketing и Limacon Event Center в Пловдив, където вече почти две години създава общност от бизнес ориентирани хора и такива, които...

Ски бегачът Чучуганов ще е знаменосец при закриването на игрите в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/24/3135368_ski_begachut_chuchuganov_shte_e_znamenosec_pri/?ref=rss


Състезателят в ски бягането Йордан Чучуганов ще бъде знаменосец на българската делегация в церемонията по закриването на олимпийските игри в Пьонгчанг. Закриването на 23-ата зимна олимпиада ще бъде в неделя от 13 часа българско време.<br /><br />Чучуганов взе участие в три дисциплини на игрите, като най-доброто му класиране беше 23-о място в отборния спринт свободен стил, заедно с Веселин Цинзов. В класическия спринт 21-годишният ски бегач завърши 68-и, а на 15 километра свободен...

БСП се събира на пленум днес

http://www.cross.bg/dnes-zhablyanov-offnews-1568582.html

/КРОСС/ БСП се събира на пленум днес на Позитано 20. Националният съвет ще проведе закрито заседание по вътрешнопартийни въпроси. Дневният ред на форума предвижда доклад от председателя Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка, както и план за работата на БСП през първите шест месеца на тази година. Очаква се още при приемане на дневния ред и предложенията за включване на нови точки в него да се нажежат страстите. Този път те са около свалянето на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на парламента и референдума за Истанбулската конвенция. В края на миналия месец Нинова обяви, че партията иска национално допитване за ратифицирането на конвенцията. На пленума днес обаче щел да се чуят гласове за оттегляне на тази инициатива, научи OFFNews. Критики се очакват и около случая "тука има, тука нема" изречение с автор Жаблянов за Народния съд като неизбежен и необходим в декларацията на социалистите против Луковмарш. Споровете - освен около тезата на Жаблянов и раздухания скандал, са и за методите на работа в партията, заяви за OFFNews член на ръководството й. На пленума днес ще се разискват и проблемите в структурата на БСП в Казанлък, откъдето поискаха Драгомир Стойнев да бъде сменен като отговорник за Старозагорски регион.  

В Русе започва отново дело за кражби от музей за близо половин милион лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734072

В Русе започва отново дело за кражби от музей за близо половин милион лева

Делото за откраднатите от музея "Освободителна война" в град Бяла ценни експонати, за близо половин милион лева, срещу обвинените две жени и един мъж, ще бъде възобновено през предстоящата седмица в Русенския окръжен съд, съобщиха от съдебната институция. С решение на Апелативния съд първата присъда по това дело бе отменена,

Жена се заби с колата си в бариерата на Белия дом

http://www.cross.bg/beliya-sikret-survis-1568581.html

/КРОСС/ Жена удари бариера на Белия дом във Вашингтон с автомобила си. Американското президентство остана отцепено за около час, предаде Канал 3. Сикрет сървис написа в Twitter, че автомобилът не е преминал през бариерата за сигурност на комплекса на Белия дом. Не са произведени изстрели. Службата заяви, че на жената са повдигнати обвинения и е била предадена на полицията на Окръг Колумбия. Очевидци са видели суматоха на територията на Белия дом. Това станало по време на реакцията на охраната. В този момент президентът Доналд Тръмп беше приел в Белия дом австралийския премиер Малкълм Търнбул. Търнбул остана в Белия дом, докато случаят се разследваше. Сикрет сървис заяви, че няма ранени служители от охраната. В Twitter Тръмп изказа похвали за действията на службата: "Благодарности към прекрасните мъже и жени на Съединените щати и към Сикрет сървис за добре свършената работа!"    

Дачич поиска от Гамбия да отмени решението си за признаване на Косово

https://www.actualno.com/balkani/dachich-poiska-ot-gambija-da-otmeni-reshenieto-si-za-priznavane-na-kosovo-news_661525.html

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че е подканил гамбийския си колега Оусайно Дарбое да преразгледа решението на страната си да признае Косово, предава белградската медийна група B92. По време на взаимна пресконференция в Белград Дачич заяви пред журналистите, че е предложил на Дарбое да направи необходимото неговата страна да преразгледа решението, взето от предходната власт в африканската държава през 2009 година. „Запознах нашия гост с това, което се случва

“Джипси Кингс” пеят в НДК на 28 юни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6733597

“Джипси Кингс” пеят в НДК на 28 юни Легендарната група “Джипси Кингс” идва в България, за да направи концерт на 28 юни. Събитието ще бъде в зала 1 на НДК и се организира от “Лауд Консертс”. От сцената ще звучат любимите на няколко поколения хитове, сред които Bamboleo, Djobi Djoba, Volare, Un Amor. Групата е включила страната ни в новото си световно турне,

Пчелари от Русенско искат държавата да ги подпомага

http://www.cross.bg/durzhavata-zemedelskite-kontrol-1568580.html

/КРОСС/ Пчелари от Русенско искат държавата да ги подпомага с по килограм захар на пчелно семейство и всеки стопанин да има достъп до пчелни майки от лицензирани пчелини, подложени на стриктен ветеринарен контрол. Като основен проблем пчеларите посочиха прекалено дългият срок, който се обявява от земеделските производители преди пръскане на посевите с химикали. Според тях четири-пет работни дни са твърде много и те не могат да си позволят да затварят кошерите за такъв период. На срещата със заместник областния управител на Русе Свилен Иванов бе обсъдена необходимостта от залесяване с върба и акация на пустеещи и неплодородни земеделски земи. От своя страна Иванов увери пчеларите, че ще поиска от кметовете по-стриктен контрол на пръсканията на земеделските култури за опазване на пчелните семейства.  

Мъж загина при катастрофа на пътя между Церово и Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6734080

Мъж загина при катастрофа на пътя между Церово и БлагоевградМъж е загинал при катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Около 9.24 часа днес на пътя между село Церово и Благоевград е станало пътнотранспортно произшествие между лек автомобил „Тойота” и лек автомобил „Рено”. При инцидента е загинал водачът на лекия автомобил „Тойота”,

Юнкер иска орязване на разходите по аграрната и кохезионната политика

http://www.cross.bg/politika-kohezionnata-agrarnata-1568579.html

/КРОСС/ Ако не се намалят средствата по кохезионната и аграрната политика, то парите по всички останали политики трябва да бъдат орязани с 45 на сто. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след приключването на неформалната среща на европейските лидери в Брюксел. Както се очакваше, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск посочи, че в следващата многогодишна финансова рамка се предвиждат повече пари за борба с нелегалната миграция, сигурност и отбрана и „Еразъм+". По повод чувствителните за някои страни, в т.ч. и България, политики като кохезия и селско стопанство, той заяви: "Много лидери подчертаха продължаващата значимост на кохезионната и общата селскостопанска политика, инвестициите в проучванията и иновациите и паневропейската инфраструктура. Ясно е, че приоритетите са свързани с размера на бюджета и в този контекст ние трябва да се справим с дупката в доходите, която се очертава след Брекзит." Някои страни-членки изразиха желание да увеличат вноските си, каза от своя страна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и добави: "Комисията прие текст на 14 февруари, в който представихме на Европейския съвет различни елементи за размисъл. И благодарение на този текст казах на приятелите ни, че трябва да орежем разходите по аграрната и кохезионната политика. Това не ми харесва особено, но такива са реалностите

Видинчани излизат на пети протест срещу лошите пътища

http://www.cross.bg/vidin-sofiya-organizatorite-1568578.html

/КРОСС/ Поредния си пети граждански протест срещу лошите пътища и трафика ще проведат днес жители на Видин. Те са убедени, че държавата е длъжница на Северозапада и остават непреклонни в исканията си - да се изградят магистрала от Видин до София и тунел под прохода Петрохан. След 10 часа се очаква блокиране на главния път Е-79 в началото на Видин, възможно е и в посока Дунав мост 2 да се образуват колони от автомобили. За да не се стига до задръствания на водачите се препоръчва да се насочват към други гранични пунктове. Исканията ни остават непроменени, категорични са организаторите. Росица Кирова от "Единни за промяна" прочете декларация, получена на 22 февруари от Съюза на международните превозвачи, в която се казва: Заради лошата пътна мрежа са неоправдан разход, който всяка транспортна фирма в страната плаща веднъж с дължимите данъци, винетни стикери и прочие такси и втори път с неустойки за забава, ремонти, разходи за гориво, командировъчни на водачи, обезщетения и други. Протест с искане за тунел под прохода Петрохан и изграждането на магистрален път от Видин до София ще има и в столицата, от 12 часа на входа на София откъм магистрала "Хемус". Един от организаторите , Светлин Балкански, увери, че няма да се допускат политически символи, знаци и партийни маркери. "Инициативата е гражданска и тя ще остане такава до края", категорични са организаторите.    

Лекарите нарекоха вмешателство призива на Горанов да се изчака с Националния рамков договор

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/24/3135371_lekarite_narekoha_vmeshatelstvo_priziva_na_goranov_da/?ref=rss


В призива на министър Горанов не можем да се вслушаме по простата причина, че не е във връзка със Закона за здравното осигуряване. Не сме съгласни с едно такова вмешателство. Създава напрежение, създава несигурност, създава безпокойство". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев пред БНР в отговор на писмото от финансовия министър от четвъртък с настояване да се отложи подписването на Националния рамков договор между лекарите и здравната каса за 2018 г. заради...

Изкуственият интелект е опасно оръжие, предупредиха учени

http://econ.bg/Новини/Изкуственият-интелект-е-опасно-оръжие-предупредиха-учени_l.a_i.758293_at.1.html

Бързото развитие на изкуствения интелект увеличава опасността той да бъде използван от застрашаващи световния мир държави, престъпници и терористи,...

Стандард енд Пуърс повиши рейтинга на Русия до инвестиционно равнище, Фич го потвърди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734066

Стандард енд Пуърс повиши рейтинга на Русия до инвестиционно равнище, Фич го потвърди Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard&Poor's) повиши кредитния рейтинг на Русия до инвестиционно ниво "ВВВ-" (лат. букви) от спекулативното равнище "ВВ+", информира ТАСС. Прогнозата по рейтинга е изменена от "положителна" на "стабилна", предава БТА. "Демонстрираната привързаност към консервативна макроикономическа

Срещата ЕС - Турция във Варна е под въпрос

https://www.actualno.com/europe/sreshtata-es-turcija-vyv-varna-e-pod-vypros-news_661524.html

Председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че заради провокациите на Турция в Средиземно и Егейско море следващият Европейски съвет ще реши дали изобщо да се проведе среща на върха ЕС - Турция във Варна. Туск каза още, че е разговарял с лидерите на Кипър и Гърция по този повод. „От името на всички европейски лидери бих искал да изразя нашата солидарност с Гърция и Кипър, като настойчиво призовавам Турция да спре тези свои действия. Отново подчертавам суверенното право на републик

Земеделската земя поскъпва, но процесът забавя ръст

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26912689

Пазарът на земеделски земи в България претърпя чувствителен прогрес в последните 5-6 години.

С 1.3% намаляла безработицата за година в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6734042

С 1.3% намаляла безработицата 
за година в СвищовС 214 души по-малко са хората без работа в Свищов през януари, в сравнение със същия период на м.г., отчетоха от Бюрото по труда в дунавския град. През месец януари в община Свищов се наблюдава традиционната за този сезон тенденция на нарастване броя на регистрираните безработни. В края на месеца те са 1325 души,

Министър Кралев се срещна с Томас Бах заради допинга

https://www.24chasa.bg/sport/article/6734076

Министър Кралев се срещна с Томас Бах заради допингаМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе едночасова среща с президента на МОК Томас Бах. На нея присъства и вицепрезидентът на комитета професор Ерденер. Срещата се проведе в офиса на МОК в олимпийския клуб в ПьонгЧанг. "На срещата обсъдихме в детайли следващите стъпки на олимпийското движение и WADA в борбата с допинга,

Лекарският съюз се събира на извънреден събор

http://econ.bg/Новини/Лекарският-съюз-се-събира-на-извънреден-събор_l.a_i.758292_at.1.html

Извънреден събор на лекарския съюз предстои днес и утре в София. Лекарите ще коментират проекта за Национален рамков договор за 2018 година. Съборът...

Експерти в туризма прогнозират силен летен сезон и пълни хотели по морето

http://www.cross.bg/sezon-godina-tyristi-1568577.html

/КРОСС/ Ръст на туристите, желаещи да почиват по нашето Черноморие, отчитат провелите се до момента туристически борси в Лондон. Според експертите в бранша и тази година летният сезон ще бъде силен, а хотелите по морето препълнени. През последните две години летният сезон у нас е силен. Хиляди туристи избират страната ни за лятната си почивка, съобщава БНТ. И тази година експертите прогнозират много туристи да прекарат ваканцията си именно по българското Черноморие въпреки че не са минали всички борси и изложения. "Традиционни за нас пазари в Чехия, Словакия, Беларус също показват, че имаме ръст, които са се записали за лятна почивка при нас", коментира Соня Енилова, председател на УС на БРТА. Ранните записвания също показват положителни резултати за летният сезон. Още през месец октомври миналата година хиляди туристи са направили резервациите си за почивка по нашето Черноморие. Веселин Налбантов, хотелиер: "Категорично очаквам силен летен сезон, но аз мисля че миналата година беше върха. Тази година ще има някакъв връх от 4-5 % убеден съм в това. Аз например имам ранни записвания още от 15 октомври." Очаква се да минат две от важите туристически борси в Москва и Берлин, които ще се проведат през месец март. Именно тогава ще се разбере какъв е ръста на туристите на които България винаги е разчитала. "Ще бъдат препотвърдени записванията и тогава категорично ще може да се каже какъв ще бъде очаквания процент на ръста от немски туристи

Тръмп: Поведението на Русия и Иран в Сирия е позор

http://www.moreto.net/novini.php?n=369676

Американският президент Доналд Тръмп определи като позорно поведението на Русия и Иран във войната в Сирия, съобщи "Блумбърг". "В хуманитарно отношение това, което направиха Русия, Иран и Сирия, е позор", посочи Тръмп на съвместна пресконференция с австралийския премиер Малкълм Търнбул.

Национален протест на надзирателите в затворите

https://www.actualno.com/society/nacionalen-protest-na-nadziratelite-v-zatvorite-news_661523.html

Надзирателите в затворите и служителите на съдебна охрана продължават със своите протести. Днес синдикатите им ще протестират заедно пред сградата на Министерство на правосъдието. Протестът е национален, под надслов „Европа и за нас”. Исканията им са за еднакъв статут и заплащане в системата с тези на служителите от МВР, настояват за 20% увеличение на заплатите, за приравняване на средствата за специфична служебна дейност, както и увеличаване на щата, предаде Нова тв. В м

Военнослужещите от 34-тия контингент на Въоръжените сили се завърнаха в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734063

Военнослужещите от 34-тия контингент на
Въоръжените сили се завърнаха в България Военнослужещите от 34-тия контингент на Въоръжените сили на Република България се завърнаха в страната рано сутринта, след успешно приключилото участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Контингентът включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

"Кукерландия" посреща 80 маскарадни групи в Ямбол

http://www.cross.bg/kykerlandiya-yambol-godina-1568576.html

/КРОСС/ В Ямбол беше открит 19 Международен маскараден фестивал "Кукерландия". Рекорден брой кукери, старци, бабугери, джамали от цялата страна и чужбина два дни ще представят зимните и пролетни традиции за прогонване на злото. Във фестивала участват и групи от Гърция, Румъния, Молдова и Турция. Организатори на Кукерландия са общините Ямбол и Тунджа. С карнавално шествие, звън на чанове, страховити маски и традиционни персонажи беше дадено началото на Кукерландия в Ямбол. Тази година участниците са почти 3 000 и ще представят различни обичаи. И тази година Кукерландия разширява своя обхват, пъстрота и съпътстващи събития. Освен състезателните дефилета ще бъдат открити няколко изложби, ще бъде пресъздадена традицията на Сирни заговезни. През миналата година Ямболският маскараден фестивал беше номиниран за "Туристическо събитие" във вторите Годишни награди в туризма.  

Държавата върнала 23 млн. лв. на съдена за пране на пари

http://dnes.dir.bg/news/prane-pari-26913885

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е освободила обезпеченията над банковите сметки на подсъдимата за пране на пари Елена фон Месинг.

Със Света литургия отбелязват пет години от интронизацията на патриарх Неофит

http://www.cross.bg/neofit-patriarh-mitropolit-1568575.html

/КРОСС/ На Тодорова събота днес със Света литургия и с благодарствен молебен в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя" ще бъде отбелязана петата година от избора и интронизацията на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщиха от Софийската митрополия. Празничното богослужение ще започне в 9 часа в храма, а след литургията ще бъде отслужен и благодарственият молебен. От Софийската митрополия приканват православните християни да вземат молитвено участие в Светата богослужба в катедралата "Св. Неделя". На 24 февруари 2015 г. на Патриаршески избирателен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран и интронизиран за патриарх на Българската православна църква.    

Регионалният министър поиска промени при обществените поръчки

http://econ.bg/Новини/Регионалният-министър-поиска-промени-при-обществените-поръчки_l.a_i.758291_at.1.html

Необходима е промяна в Закона за обществените поръчки „относно обхвата и кръга на заинтересованите лица“, тъй като се спират с обжалвания проекти за...

Кой у нас е средна класа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6733771

Кой у нас е средна класаПри семействата с двама работещи родители и две деца има 22,7% бедност. Но при тези с 3 и повече деца е 70,5% Поредният анализ на КНСБ за издръжката на живота е ценен поглед към благосъстоянието на българите, защото се отличава от мерките за бедност и неравенство, използвани от официалната статистика.

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

http://www.cross.bg/kabyl-shestima-afganistanskoto-1568574.html

/КРОСС/ Най-малко един човек загина, а шестима бяха ранени при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул, предадоха световните агенции. Експлозията избухнала в дипломатическия квартал на Кабул близо до обект на афганистанското разузнаване, както и недалеч от американското посолство и други афганистански и международни институции. Никоя групировка не е поела отговорност. Говорител на афганистанското министерство на вътрешните работи съобщи, че първоначалният брой на жертвите може да нарасне.  

Антибактериалните кърпички и спрейове били безполезни

http://clubz.bg/64656-antibakterialnite_kyrpichki_i_sprejove_bili_bezpolezni

Британски специалист предупреди, че антибактериалните кърпички и спрейове за почистване са безполезни, съобщи в. "Дейли мирър". Според доктор Клеър Ланьон от университета Нортумбрия, родителите, които купуват подобни продукти, "пилеят парите си".

Причината е, че бактериите могат да се размножават на интервали от 20 минути.

"Някои бактерии могат да се делят на всеки 20 минути, така че не отнема много време на една клетка да се превърне в един милион клетки. Всъщност това може да стане за около 6,6 часа", обясни специалистът.

Решението е доста просто.

"След проведеното изследване, открихме, че много антибактериални почистващи продукти не са толкова ефикасни, както добрите стари сапун и вода", добави тя.

Сапунът е по-добър в почистването, защото съдържа съставки, които разрушават клетъчните стени на бактериите. 

Доктор Ланьон проведе експеримент, при който откри "рязко увеличаване" на броя на бактериите само 12 часа, след като кухнята е била почистена с мокри кърпи. 
Тя обясни, че трябва да внимаваме като чистим "рискови" храни, като пиле, морски дарове и яйца, но е нормално да имаме бактерии вкъщи. Това е полезно за имунната ни система, а и да поддържаме дома си стерилен е невъзможно.

Лекарите решават да подпишат ли рамковия договор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarite-reshavat-da-podpishat-li-ramkoviia-dogovor-2080697

Днес лекарите решават дали ще подпишат рамков договор в здравеопазването за 2018 г.
 
На 67-ия си редовен събор, който ще се проведе в София делегатите от всички районни колегии на Българския лекарски съюз се очаква да гласуват мандат за подписването

Откъс от "Каузата на децата" от Франсоаз Долто

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/24/3132432_otkus_ot_kauzata_na_decata_ot_fransoaz_dolto/?ref=rss


Вече е по книжарниците книгата на французойката психоаналитик Франсоаз Долто "Каузата на децата", която за първи път разглежда света изцяло от гледна точка на детето и неговия интерес, съобщиха от издателство "Колибри".<br /><br />Книгата проследява жизнения път на човека. В нея Долто излага схващанията си за начина, по който да общуваме с децата от раждането до съзряването им. Тя отдава първостепенно, неоспоримо, фундаментално значение на езика в развитието и...

Владо Пенев свали 20 кг, ходи пеш 20 км на ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6733537

Владо Пенев свали 20 кг, ходи пеш 20 км на ден“Чувствам се силен, здрав и можещ”, казва обичаният актьор Владо Пенев, който днес е сбъднал една от големите си мечти, махнал е дългата брада и е свалил 20 килограма. Преди около шест месеца той минава на нов режим, чиято основна цел е организмът му да постигне хормонален баланс, като един добър ефект от него се оказва и видимото отслабване,

Учени изследваха как е еволюирал човешкият мозък

https://www.actualno.com/interest/ucheni-izsledvaha-kak-e-evoluiral-choveshkijat-mozyk-news_661522.html

Обемът на човешкия мозък постоянно се е увеличавал през последните 3 милиона години. Човешкият мозък е три пъти по-голям от най-близките до човека същества – обикновените шимпанзета. А най-ранните предци на човека са имали такъв обем на мозъка, както на съвременните човекоподобни маймуни, пише The Deccan Chronicle. Изследователите се опитали да научат защо за относително кратко време размерът на мозъка чувствително е нараснал. Специалистите анализирали данните за обема на череп

Ииво Нисканен спечели златото, последният българин не финишира

https://offnews.bg//zimni/iivo-niskanen-specheli-zlatoto-posledniat-balgarin-ne-finishira-675516.html

Финландецът Ииво Нисканен завоюва златния медал в масовия старт на 50 км класически стил в ски бягането, след като изпревари руснака Александър Болшунов с 18.7 секунди. Трети с изоставане от 2:37.5 минути завърши друг руснак - Андрей Ларков.

За Ииво Нисканен това е второ злато от Олимпийски игри - на предните в Сочи той стана победител в отборния спринт класически стил.

21-годишният Болшунов пък се пребори за четвърти медал в Пьонгчанг, след като спечели бронз в индивидуалния спринт, сребро в отборния и сребро в щафетата. Руски спортист досега не бе печелил четири отличия на една Олимпиада.

Последният български представител на Зимните олимпийски игри Веселин Цинзов взе участие в масовия старт, но не успя да финишира, а същото сториха още седем състезатели. Финалната линия пресякоха 63-а ски бягачи, а Цинзов бе нареден на 64-а позиция с останалите, които не изминаха 50-те километра.

Сидеров можел да предложи имена за мястото на Теменужка Петкова

https://frognews.bg/novini/siderov-mojel-predloji-imena-miastoto-temenujka-petkova.html

Волен Сидеров няма претенции към поста на енергиен министър. Можел обаче да предложи имена. Радвам се, че премиерът гледал вече кооперативно на кандидатите за министри. Явно е имало смисъл от критиките ми и разменените реплики с Цветан Цветанов, добави лидерът на „Атака“.

Депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова: Нови изисквания към общинските съветници - от следващия мандат

https://www.24chasa.bg/region/article/6734025

Депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова:
Нови изисквания към общинските съветници - от следващия мандатНови изисквания към общинските съветници предвиждат приетите на първо и второ четене промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, информира народният представител от ГЕРБ – Велико Търново Станислава Стоянова, цитирата от областния пресцентър на партията.

Под въпрос е срещата ЕС-Турция във Варна

http://www.mediapool.bg/pod-vapros-e-sreshtata-es-turtsiya-vav-varna-news275973.html

Съветът на ЕС ще реши в последния възможен момент дали ще се състои ключовата за българското председателство среща с турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това стана ясно от изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитирано от БТА. Туск обяви, че решението дали ЕС ще участва в срещата ще се вземе на следващия Европейски съвет, който ще се състои на 22-23 март, а събитието е планирано за 26 март. Причината е напрежението в Средиземно море и поведението на турския флот, който пречи в кипърските териториални води да бъдат извършени проучвания за находища на газ. Европейският съвет подкрепи Кипър и Гърция по спорните въпроси с Анкара. ЕС призовава Турция да спазва международното право, защото “делата й противоречат на добросъседството“. Европейският съвет призовава Иран и Русия да престанат подкрепата за насилието на режима на Башар Асад в Сирия. По въпросите на ЕС на днешната среща участниците са се обединили около нуждата от повишаване на разходите за борба с незаконната миграция, отбраната, сигурността, образованието. В неделя вечерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уточни, че 14-15 държави са изразили готовност да увеличат вноските си в общностния бюджет заради очаквания годишен недостиг от около 10 милиарда евро, генериран заради напускането на Великобритания. Юнкер посочи, че ако ЕС запази досегашните си разходи за сближаване и земеделие, останалите пера от бюджета трябва да бъдат съкратени почти наполовина. “Не ми харесва, но трябва да има намаление в земеделската и кохезионната политика“, каза председателят на ЕК. В същото време Юнкер и Туск изразиха напълно противоположни оценки за издигането предварително на водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Според Юнкер, ако този подход се използва пак, то това би било по-демократично решение. Според Туск предварителното издигане на водещите кандидати не допринасят за демокрацията. Европейският съвет подкрепи предложението на Европейския парламент от 2019 година броят на евродепутатите да бъде 705 след напускането на Великобритания. Досега те бяха 751.

Сидеров: Познавам всички бизнесмени. Предпочитам изкуството

http://clubz.bg/64655-siderov_poznavam_vsichki_biznesmeni_predpochitam_izkustvoto

Волен Сидеров призова партньорите си Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да се обръщат към него по-често като най-опитния.

Аз съм с най-голям политически и парламентарен опит от тях. По-често трябва да ме търсят”, заяви Сидеров тази сутрин пред бТВ.

Той упрекна също и колегите си от ГЕРБ, че не се консултират достатъчно, не се вслушват и не се съветват с коалиционния партньор.

Ние може да сме по-малък коалиционен партньор, но моят натрупан политически опит за тях трябва да е ценен. Ако те не го оценят, значи смятат, че са самодостатъчни”, каза Сидеров.

Той отбеляза, че в случая не показва его.

Това е полезно за тях, не за мен. Аз предпочитам да се занимавам с изобразително изкуство и с изящно изкуство вече. Ако съм още в политиката, то е защото чувствам ангажираност към хората, които са ме следвали през годините. Вече съм на такова ниво, че не се засягам, това не е обидно за мен, аз просто им го казвам като добър съвет”.

Волен Сидеров даде и рецепта, за да е здрава управляващата коалиция между ГЕРБ и "патриотите“:

Всяка седмица трябва да излизаме първо тримата лидери на "патриотите" с пресконференции, в които да казваме: Тук свършихме това, смятаме да се направи еди какво си. Трябва да насочим поглед към идейните неща, към това, което е важно да се върши. Имам усещането, че се работи на парче, ден за ден, няма идеология”, отбеляза той.

Дали Теменужка Петкова има основание да подава оставка като енергиен министър, тепърва ще научим, смята Волен Сидеров.

Не знам дали е укоримо да познаваш някой, който е в бизнеса, освен ако той не е направил закононарушение. Всеки познава някого. Познавам всички бизнесмени, повечето банкери, интелектуалци, какви ли не хора. Ако заради всяко познанство трябва да се самоукорявам…”, заяви лидерът на „Атака”.

Според него Петкова дължи на "патриотите“ разговор като коалиционни партньори, в който да обясни по-аргументирано и по-задълбочено защо подава оставка.

Стана някакъв рефлекс. При здравния министър беше същото – съмнение и подава оставка. От една страна, казваш: Да, човекът постъпва достойно, но от друга страна, някакси става девалвация на тези позиции, защото вече нищо сигурно няма. В крайна сметка един министър трябва да има възможността и свободата да работи в един промеждутък от време, за да свърши нещо. Ако е непрекъснато в страх, че може да подаде оставка, той блокира”, отбеляза Сидеров.

Нямаме претенции към поста на енергиен министър, нашите министри са ясни, категоричен беше Сидеров. Той определи като положителна готовността на премиера да обсъди с "патриотите" бъдещия енергиен министър. Сидеров заяви, че би могъл да посочи подходящи за поста хора, но не пожела да разкрие имена.

„Премиерът Бойко Борисов разви качества през годините, натрупа опита, който вече му позволява да балансира по-добре, а това е много важно за един държавник. Успя да спечели доверие и одобрение в международен план, защото България обикновено е била пренебрегвана, сега като че ли е по във фокуса, разчита се на България като фактор”, отбеляза Волен Сидеров.

На въпроса кой е истинският Волен Сидеров – този, който критикуваше навремето Борисов, или този, който в момента му партнира, лидерът на „Атака” отговори:

„Животът е динамика. Ако някога съм критикувал, може би тогава той не е бил развил тези качества, ето, сега ги е развил и казвам добри думи”.

Самоубийствен атентат в Кабул, ИДИЛ пое отговорност

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-jihad-islyamska-darzhava-26913886

Най-малко 29 души загинаха при четири нападения в три провинции в Афганистан, съобщиха местни служители.

Финландец спечели масовия старт на 50 км в ски бягането, Цинзов не завърши

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/24/3135367_finlandec_specheli_masoviia_start_na_50_km_v_ski/?ref=rss


Финландецът Ииво Нисканен спечели последната олимпийска титла в ски бягането. Той триумфира в масовия старт на 50 км в класическия стил.<br /><br />Нисканен направи много силно състезание и завърши за 2.08:22,1 часа.<br /><br />В тройката влязоха и двама руснаци. Александър Болшунов заслужи сребърния медал, като изостана с 18,7 сек от шампиона, а Андрей Ларков финишира трети на 2:37,5 мин зад победителя.<br /><br />Българинът Веселин Цинзов не завърши...

Юнкер: Трябва да орежем разходите по аграрната и кохезионната политика

http://econ.bg/Новини/Юнкер-Трябва-да-орежем-разходите-по-аграрната-и-кохезионната-политика_l.a_i.758290_at.1.html

Ако не се намалят средствата по кохезионната и аграрната политика, то парите по всички останали политики трябва да бъдат орязани с 45 на сто, предава...

Намалено водоподаване в пловдив заради авария

http://www.cross.bg/stantzii-vodopodavane-avariyata-1568573.html

/КРОСС/ Пловдив осъмна с намалено водоподаване. Причината е едновременна авария в половината от помпените станции. Авария в две от четирите помпени станции, с които се захранва градът, лиши от вода високите етажи . Тази сутрин аварията в помпена станция „Север" беше отстранена. В момента вода има навсякъде, но подаването й е намалено. Най-силно това се усеща в жилищните сгради над петия етаж. От ВиК дружеството не се ангажират със срокове кога евентуално ще бъде отстранена аварията в основната помпена стнация „Юг". По първоначални данни става въпрос за прекъснато електрозахранване и на двете аварирали помпени станции.  

Част от Перник отново остана без парно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734048

Част от Перник отново остана без парноЧаст от Перник отново остана без парно. Причината е авария на централен топлопровод. Спукала се е изгнила тръбя, съобиха за NOVA  дежурните екипи на „Топлофикация – Перник”. Това се случва дни, след последната авария след пожар в ТЕЦ-а, когато хората там отново мръзнаха в

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

http://www.cross.bg/kytev-posochi-anton-1568572.html

/КРОСС/ Правителство не се сваля отвън, а отвътре и за мен върви процес по самосваляне на кабинета. Това посочи зам.-председателят на БСП Антон Кутев в студиото на „Тази събота". Той посочи, че управляващите вървят от един гаф към друг, а Волен Сидеров е човекът, който ще събори правителството. Вътрешни сили в ГЕРБ и управлението доведоха от оставката на Теменужка Петкова - борба за власт, не съображения по сделката, смята Кутев. „Дали е кума не ме интересува, проблем е кой управлява електропреносната мрежа. Това не бива да е частна фирма, която очевидно няма капацитета и финансите да го прави. Верният ход беше да стане държавно, да се изкупи ерп-то. Те са по определение отговорност на обществото", коментира червеният депутат сътресенията в кабинета преди дени продажбата на ЧЕЗ. Според него от приватизация не се печели, а държавата трябва да се върне в управлението на ключови сектори. „Не разбрах какво спечелихме при хиляди предприятия, които се приватизираха и се продадоха на скрап. Държавата трябва да се върне не само в енергетиката, в много сектори - инфраструктура ВиК", уточни той. Нямам претенции към личността на министъра на енергетиката, а към това какво ще свърши, отговори Кутев на въпрос каква кандидатура за министър биха подкрепили. Според него трябва да се заложи на атомна енергия и ерп-тата да станат държавни. БСП смятат да дадат отстраняването на Валери Жаблянов като зам

Продължават кинолекториите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369672

Днес в обичайния час 10.00 в отдел „Изкуство" на Регионална библиотека „Пенчо Славейков" - Варна, ще се състои лектория и прожекция на филма „Любовниците", припомня Moreto.net. В лекторията зрителите ще се запознаят с творческата биография на главните актьори от филма Дебра Уингър и Трейси Летс.

БСП с пленум днес, жега около 'тука има, тука нема' неизбежния Народен съд на Жаблянов

https://offnews.bg//politika/bsp-s-plenum-dnes-zhega-okolo-tuka-ima-tuka-nema-neizbezhnia-narod-675513.html

БСП се събира на пленум днес на Позитано 20. Националният съвет ще проведе закрито заседание по вътрешнопартийни въпроси.

Дневният ред на форума предвижда доклад от председателя Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка, както и план за работата на БСП през първите шест месеца на тази година. 

Очаква се още при приемане на дневния ред и предложенията за включване на нови точки в него да се нажежат страстите. Този път те са около свалянето на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на парламента и референдума за Истанбулската конвенция. 

В края на миналия месец Нинова обяви, че партията иска национално допитване за ратифицирането на конвенцията. На пленума днес обаче щел да се чуят гласове за оттегляне на тази инициатива, научи OFFNews. Критики се очакват и около случая "тука има, тука нема" изречение с автор Жаблянов за Народния съд като неизбежен и необходим в декларацията на социалистите против Луковмарш. Споровете - освен около тезата на Жаблянов и раздухания скандал, са и за методите на работа в партията, заяви за OFFNews член на ръководството й. 

На пленума днес ще се разискват и проблемите в структурата на БСП в Казанлък, откъдето поискаха Драгомир Стойнев да бъде сменен като отговорник за Старозагорски регион. 

Шекеринска: До края на март трябва да се очертае решение на спора за името

https://www.actualno.com/balkani/shekerinska-do-kraja-na-mart-trjabva-da-se-ochertae-reshenie-na-spora-za-imeto-news_661521.html

Не сме влезли във финалната фаза на решаването на проблема с името. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска. „Смятам, че е твърде рано, за да съобщим някакви подробности, защото това ще намали шансовете за решаването на проблема. Трябва да работим търпеливо и се надявам, че това ще даде резултат“, каза тя в интервю за телевизия „Телма“. Тя посочи, че спорът е само за името и не засяга езика, защото

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6734032

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Сутрешните температури са от минус 1 до минус 7-8 градуса. Слаб до умерен вятър духа по билата. Курортите и ски центровете работят. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Лекарският съюз се събира на извънреден събор

http://www.cross.bg/suyuz-dogovor-ministurut-1568571.html

/КРОСС/ Извънреден събор на Лекарския съюз предстои днес и утре в София. Лекарите ще коментират проекта за Национален рамков договор за 2018 година. Съборът се случва в момент на сериозно напрежение в здравната сфера, след като министър Ананиев поиска оставката на шефа на Здравната каса, а министърът на финансите поиска обяснение за драстични разминавания в сметките на НЗОК. Заради различните данни за сумите, които България дължи за лечение на наши пациенти в европейски клиники, министърът на финансите настоя националният рамков договор да не се подписва до изясняване на фактите. Според Лекарския съюз неяснотите крият риск от криза и протестни действия в системата.  

Standard & Poor's повиши инвестиционния рейтинг на Русия

http://econ.bg/Новини/Standard-Poor-s-повиши-инвестиционния-рейтинг-на-Русия_l.a_i.758289_at.1.html

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши инвестиционния рейтинг на Русия от равнище „ВВ+“ до „ВВВ-“. Прогнозата е изменена от...

Експерти: За продажбата на ЧЕЗ се знаеше от 2 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734034

Експерти: За продажбата на ЧЕЗ се знаеше от 2 месецаЗа сделката за продажбата на ЧЕЗ на пазарджишката фирма „Инерком“ се знаеше от два месеца, но нито КЗК излезе с предварително становище, нито ДАНС е направила проучване. Това заяви енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров пред Нова тв. „Доколкото знам около фирмата „Инерком Груп“ има около 10 други компании,

Легендата за Фердинанд и Имелда Маркос

http://dnes.dir.bg/news/filipinite-ferdinand-markos-imelda-markos-26912384

В семейната двойка Фердинанд и Имелда Маркос е имало много строго разграничаване на правата и задълженията.

Гинка светна и Теменужка цъфна

https://www.actualno.com/actualno/ginka-svetna-i-temenujka-cyfna-news_661468.html

Краят на миналата седмица донесе трус в политическата "стабилност" на Бойкоборисовата България. Оставка подаде (неочаквано) министърът на енергетиката Теменужка Петкова – заради продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ. Коментар на редактора "Понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения, да има поводи за съмнения за сделката и да се намесва името на премиера - аз се чух с него и обявих, че в такава една ситуация, като се появи информация за някакви

Зимни бури и студ в Европа

http://www.cross.bg/ochakva-zimni-vlastite-1568570.html

/КРОСС/ Студът е в настъпление в Европа, дори в страни като Испания, където обичайно е по-топло. Хърватска се бори с преспите. Силни ветрове и обилен сняг затвориха пътища в страната. Властта включи в битката със стихиите и армията. Зимни бури в Румъния. Студ скова Централна и Северна Италия. Най-тежко се очаква да бъде в Русия, където още през седмицата властите предупредиха за аномалии в района на Москва. Утре в руската столица се готвят за максимални минус 18 градуса, по пикът на студа се очаква след няколко дни, когато градусите ще паднат до 30 под нулата. България остава в покрайнините на студения фронт, но все пак властите предупредиха за значително понижение на температурите, за силен североизточен вятър от неделя, за възможни виелици и заледявания. От „Пътна полиция" припомнят на шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и предприемат всички необходими действия за осигуряване на проходимостта на пътищата при зимни условия. В готовност са около 3000 машини.  

Държавници от Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар ще посетят Тръмп през март и април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734026

Държавници от Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар ще посетят Тръмп през март и април Представители на държавното ръководство на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар ще се срещнат през следващите месеци с президента на САЩ Доналд Тръмп на фона на усилия на Вашингтон да уреди спора между съседните една на друга страни от региона на Залива, предаде Ройтерс. През март и април саудитският престолонаследник принц

Десетки измамени по схемата ”Обаждане по телефона”

http://dnes.dir.bg/news/telefon-izmameni-obazhdane-26913851

Измамната схема "Обаждане от чужбина” продължава да атакува нищо не подозиращи хора и да напомпва сметките им за телефон.

Георги Първанов: Оставката на Теменужка Петкова засили съмненията, че тя е бушон

https://frognews.bg/novini/georgi-parvanov-ostavkata-temenujka-petkova-zasili-samneniiata-che-tia-bushon.html

Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова засили съмненията, че тя е бушон. Това каза Георги Първанов. Президентът на България от 2002 до 2012 г. изрази мнението си за второто оттегляне на министър в третото правителство на Бойко Борисов.

Волен Сидеров: Ако ние не се свалим, няма кой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734030

Волен Сидеров: Ако ние не се свалим, няма койАко ние не се свалим, няма кой. Старал съм се досега да играя ролята на балансьор и координатор в управляващата коалиция. Но на нас ни липсва идейният поглед. Разпиляваме се в детайли. Да, туризмът е важен, но България не може да живее само от туризъм, коментира пред Би Ти Ви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Ръководителят на Airbnb: Осъзнаваме влиянието си върху жилищния пазар

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/rykovoditeliat-na-airbnb-osyznavame-vliianieto-si-vyrhu-jilishtniia-pazar-256347/

Компанията за краткосрочни наеми засилва присъствието на хотелските стаи и създава програма за лоялни клиенти

Усмивка и над 3000 мартеници подаряват в традиционна инициатива в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6734013

Усмивка и над 3000 мартеници подаряват
в традиционна инициатива в Горна ОряховицаНад 3000 мартеници ще бъдат раздадени на 1 март в рамките на инициативата „Подари усмивка”, която ще се проведе за четвърта поредна година в Община Горна Оряховица. Те са изработени от деца от детски и учебни заведения на общината и Центъра за обществена подкрепа. Мартениците ще бъдат подарени на случаен принцип на гражданите.

Холандия е на път да отмени референдумите

https://www.actualno.com/europe/holandija-e-na-pyt-da-otmeni-referendumite-news_661519.html

Има споразумение между партиите в управляващата 4-партийна коалиция за отмяна на закона за референдумите в Холандия. Това обяви вицепремиерът Хюго де Йонге. По думите му холандското правителство подкрепя решението на долната камара на парламента за отмяна на закона за провеждане на консултативни референдуми, по който през 2016 г. бе проведено допитване, отхвърлило споразумението за асоциация на Украйна към ЕС. „Не всички може да се съгласни, но има споразумение между партиите в

Експерт: Големият въпрос е кой стои зад г-жа Гинка и сделката с ЧЕЗ?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/ekspert-golemiiat-vapros-koi-stoi-zad-ginka.html

Големият въпрос е, кой стои зад сделката с ЧЕЗ! Ако стои политическо лице и нареди три дена да се спре тока. Говорим за сигурността на държавата. Това каза експертът Мартин Владимиров.

200 деца в народни носии ще рецитират "Аз съм Българче" на 1 март пред Националната библиотека

https://pressbulgaria.com/m/UZSPX2NV.html

В навечерието на 3 март – Националния празник на България се организира патриотичната кампания, наречена „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“. На Първи март в 12.00 часa пред Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ над 200 деца ще рецитират заедно „Аз съм българче“ и ще изпеят „Питат ли ме де зората“. Те ще са облечени в народни носии и с българско знаме в ръка. Видео реклама вижте тук – https://www.youtube.com/watch?v=gZU4vSnzf-E Кампанията се провежда за трета поредна година и организатори са Арт компания „Нови звезди“ и НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“, със съдействието на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В събитието ще се включат известни личности – популярни певци, журналисти и др. Патриотичната кампания „Аз съм Българче“ е подкрепена от Маргарита Хранова, Мими Иванова и Развигор Попов, Ники Кънчев, Етиен Леви, Хайгашод Агасян, Панайот Панайотов и други популярни личности. В събитието ще вземат участие много организации и колективи, сред които: възпитаниците на Арт компания „Нови звезди“, голяма група от 151 НСУ „София“, както и вокалната група към училището; ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“, Детска вокална формация „Жълтурчета“ към 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ с ръководител Нора Преждова, група за народни танци при НЧ „Св.Св.Кирил и Методий“ с ръководител Петър Батолийски; Вокална група „Смехоранчета“ с ръководител Галина Коджаманова, Център за изкуство „Зорница“ с ръководител Галина Иванова, Сдружение „Евтерпани“, дует „Рукатка“, Фолклорна група „Житената питка“ към Софийска гимназия за хлебни и сладкарски технологии, Вокална група „Сладки пуканки“ с ръководител Светлана Струнджева и Вокална формация „Славейчета“ с ръководител Силвия Статкова към Национален дворец на децата и др. Обръщаме се към Вас с покана да бъдете наши гости и да се включите в събитието и да го отразите. С това ще съдействаме за патриотичното възпитание на нашите деца. Очакваме Ви на 1 март от 12.00 ч. пред Националната библиотека! За повече информация: Петя Данданова - президент на Арт компания "Нови звезди" тел. - 0877 41 00 73 имейл - novi_zvezdi@abv.bg уебсайт - www.novi-zvezdi.com фейсбук - www.facebook.com/NoviZvezdi

В събота се празнува Тодоровден

http://www.mediapool.bg/v-sabota-se-praznuva-todorovden-news275972.html

На 24 февруари се чества църковният празник Тодоровден, който се пада винаги в първата събота на Великденските пости. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец, припомня БТА.  Тодоровден е празник на коневъдството и конния спорт. Според българската традиция при изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой.  Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.  После идва ред на конното състезание – кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Още протести на надзирателите в затворите

http://www.cross.bg/slyzhitelite-protesti-zatvorite-1568569.html

/КРОСС/ Надзирателите в затворите и служителите на съдебна охрана продължават със своите протести. Днес синдикатите им ще протестират заедно пред сградата на Министерство на правосъдието. Протестът е национален, под надслов „Европа и за нас". Исканията им са за еднакъв статут и заплащане в системата с тези на служителите от МВР, настояват за 20% увеличение на заплатите, за приравняване на средствата за специфична служебна дейност, както и увеличаване на щата. В момента заради незаети бройки един надзирател пази около 100 осъдени и лишени от свобода.  

Двама загинали и шестима ранени при самоубийствен атентат в Кабул (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734016

Двама загинали и шестима ранени при самоубийствен атентат в Кабул (Снимки)Най-малко един човек загина, а шестима бяха ранени при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул, предадоха агенциите. Експлозията избухнала в дипломатическия квартал на Кабул близо до обект на афганистанското разузнаване, както и недалеч от американското посолство и други афганистански и международни институции, предава БТА.

Радослав Янков не успя да стигне до осминафиналите в ПьонЧанг

http://www.cross.bg/kvalifikatziite-radoslav-otpadna-1568568.html

/КРОСС/ Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков отпадна тази нощ още в квалификациите на паралелния слалом и не успя да стигне до осмина финалите в Пьонгчанг. Българинът остана на 19-ото място. Победител в квалификациите при мъжете е швейцарецът Невин Галмарини. Представителката ни при жените Теодора Пенчева завърши на 27-ма позиция и също отпадна от надпреварата.  

Черна класация: България е на четвърто място по убийства в ЕС

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/cherna-klasatsiia-balgariia-chetvarto-miasto-ubiistva.html

България заема четвърта позиция в ЕС по брой умишлени убийства на 100 000 жители, с коефициент 1,8 на сто, показват данни от анализ на Евростат за умишлените убийства в Общността през 2016.

Черна класация: България е на четвърто място по убийства в ЕС

https://frognews.bg/novini/cherna-klasatsiia-balgariia-chetvarto-miasto-ubiistva.html

България заема четвърта позиция в ЕС по брой умишлени убийства на 100 000 жители, с коефициент 1,8 на сто, показват данни от анализ на Евростат за умишлените убийства в Общността през 2016.

Лекарският съюз се събира на извънреден събор

https://www.actualno.com/healthy/lekarskijat-syuz-se-sybira-na-izvynreden-sybor-news_661518.html

Извънреден събор на Лекарския съюз предстои днес и утре в София. Лекарите ще коментират проекта за Национален рамков договор за 2018 година. Съборът се случва в момент на сериозно напрежение в здравната сфера, след като министър Ананиев поиска оставката на шефа на Здравната каса, а министърът на финансите поиска обяснение за драстични разминавания в сметките на НЗОК. Заради различните данни за сумите, които България дължи за лечение на наши пациенти в европейски клиники, министърът на финанси

Страните от ЕС са готови да увеличат вноските си в общия бюджет

http://www.moreto.net/novini.php?n=369675

Европа обсъжда дали да вдигне вноските за членство в Съюза след напускането на Великобритания. Вече е ясно, че броят на евродепутатите ще бъде намален с 45 души. Днешният съвет беше първият за Бойко Борисов в ролята му на ротационен председател даде старт на разговорите за бъдещето разпределение на бюджета и присъединителните фондове.

ИПИ: Три идеи за намаляване на данъците

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ipi-tri-idei-za-namaliavane-na-danycite-256408/

Облагането на дивидентите, свиването на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10% и отпадане на данък „лихва”, са предложенията на икономиста Петър Ганев

Подкрепата за независимостта в Каталуния стигна най-ниското си ниво от 4 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734007


Подкрепата за независимостта в Каталуния стигна най-ниското си ниво от 4 години Броят на каталунците, искащи независимост от Испания за областта си, спадна до най-ниското си ниво от четири години, сочи проучване. Данните хвърлят сянка на съмнение върху успеха на кампанията за отделяне точно в момент, когато лидерите й имат разногласия за това как да се продължи оттук нататък, предаде Ройтерс.

Жена удари с автомобил бариерата на Белия дом

http://dnes.dir.bg/news/zhena-beliat-dom-avtomobil-26913810

35-годишна жена удари с автомобил бариерата на Белия дом, но не успя да премине през нея и беше задържана. През това време Доналд Тръмп е имал среща.

Главен експерт Илиева: разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/glaven-ekspert-ilieva-razkaz-ot-zdravka-evtimova-675495.html

- Изабело, трябва веднага да ме заведеш при доктор Господинова. Я ела по-близо. Мириша ли на лошо?

- Вониш, госпожице Мана. Цял ден язди Боздуган. Сега миришеш и на Боздуган, и на седлото му.

- Стопли ми банята веднага.

- Защо искаш да ходим при доктор Господинова, госпожице Мана? Да не си болна? Вчера отсече оня изсъхнал бряст само за два часа, удиви ме. А пък онзи ден Тано не можеше да се изправи на крака си след тебе. Хич не си болна. Гарантирам ти.

- Ако беше по-близо, щях да те изритам, италианска дървена философка такава.

- Ще те водя, госпожице Мана, ама защо да те водя? – продължи да разсъждава Изабела. - Здрава си като паветата по пътя към Перник. Според мене си по-здрава от жребеца Боздуган, дето вчера го язди и му изцеди десет ведра пот под опашката!

- Имам едно голямо съмнение - каза Мана Яловата.

- Рак ли? - Изабела замръзна на място като простреляна. - Ако е рак, доктор Господинова в лечебницата няма да те излекува. Дай да те водя при баба Райна билкарката.

- Имам друго съмнение - каза Мана. - Я ме погледни хубаво, Изабело. Виждаш ли промяна в мене?

Изабела отстъпи две крачки назад и започна втренчено да изучава високата едра жена, чието румено лице светеше като истинска реклама на здравословен начин на живот, пропагандиран от всички брошури в кабинета на доктор Господинова.

- Снощи като опитвахме онова вино за дойчетата, ти си се форматирала и си се ударила по главата от рамката на кревата… сега те боли - предположи несигурно Изабела. - Имаш цицина и искаш да я намажа с риванол?
- Не - прекъсна я Мана Яловата. - По-надолу гледай.

- Ухапал те е комар по врата. Сърби те и искаш да го намажа с риванол?

- Задръстена жена си, да му се не види, Изабело. Язък, че виках италианец да те обучава на италиански и му платих един вагон пари. Или гледай по-надолу, или ела по-близо да те ритна в таза.

- Докато язди Боздуган, си се натъртила. Сега ще трябва да ти наместя изкълчената става и да те мажа с риванол? - отново предположи Изабела.

Тогава Мана яловата измъкна блузата, която бе загащила в джинсите си, вдигна я високо, така че пред асистентката ѝ се показа бел корем. Мана Яловата бе написала бизнес картичка на Изабела. Беше поръчала да я напечатят със златно мастило и готически шрифт в пернишката печатница: „Изабела Илиева, главен експерт, бизнес асистент”. Не беше пояснено чий бизнес-асистент е Изабела, но всички край река Струма знаеха, че Изабела е бизнес-асистент и главен експерт на Мана Яловата.

- Изабело, пак блееш! – ядоса се Мана. - Хубаво ми огледай корема. Виждаш ли нещо различно?

Изабела се наведе ниско над стегнатата като тетива на лък кожа и заговори внимателно:

- Ами преяла си ония пържоли, дето ти ги готвих сутринта. Казвах ти да не нагъваш толкоз, но ти изгълта три. Сега ти е тежко - Изабела поклати глава и предложи: - Дай да те разтрия с риванол около пъпа.

- Не. Закъсня ми. Вече десет - двадесет дни. Нали знаеш - аз не следя тая работа. Ама...

- Друг път! - възкликна Изабела. - Ще закъснее, когато цъфнат костите на умрелите.

- Ходи ми донеси календара. Нали ми отбелязваш датите? - каза Мана Яловата.

- Пак ли почваш? - възкликна кисело Изабела. - Таман бяхме мирнали. Що не си сечеш дъбове като нормална жена?Що не си плуваш в езерото? Ако искаш ще пусна кучките Фъртуна и Виелица да плуват с тебе да не си самотна - да дишат до главата ти, докато се давиш.

- Давай календара! - викна Мана яловата.

- Чакай де - Изабела забърка в многобройните джобове на дънките си, които бяха от Италия, естествено, и извади една смачкана на парцал книжка. - Я да видим - замърмори тя.

- Не ме ядосвай, жено – пришпори я Мана Яловата.

- Сега коя дата сме? Чакай.... Хм, глупости. Забравила си да ми кажеш.

- Не съм забравила. Затова те карах да ме оглеждаш.

- Не се надявай. Помниш ли един път как се надява, доктор Господинова каза, че няма нищо и ти много се вбеси. Счупи цел бюфет чинии и телевизора също. Мене псува четири дни поред. Не почвай пак сега.

- Тано е единственият по-висок от мене мъж, разбираш ли – измърмори госпожица Мана.

- Не си внушавай идеи! - предупреди я Изабела. – Вместо да ходим за едното нищо при доктор Господинова, дай да си пийнем. Ако наистина има нещо, ще ти се повдига и няма да можеш да погледнеш виното, дето го продаваме само на дойчетата. Чакай да те изпробвам.

Изабела изхвръкна от стаята и след малко се върна с две прашни бутилки, обвити в паяжина, които беше прегънала като бебета.

- Госпожице Мана, гледай ги тия бутилки. Ама внимателно ги наблюдавай. Повдига ли ти се?

- Никак не ми се повдига - отговори госпожица Мана, след като се бе взирала в бутилките най-малко две минути. - Даже много ми се пие, като ги гледам.

- Тогава не си залъгвай. Няма защо да блъскаме шосето до доктор Господинова.

- Не се залъгвам, шматка такава.

- Дай тогава да пробваме виното. Ако ти се гади, ще запаля колата и право при доктор Господинова ще спра.

Изабела отвори две бутилки много сръчно. Не си направи никакъв труд да ходи да търси чаши, вдигна своята бутилка, чукна бутилката в ръката на Мана Яловата и каза:

- Наздраве, госпожице Мана.

- Наздраве - отвърна Мана и двете целуваха бутилките. Не спираха да почиват, пиеха си спокойно, съсредоточено, както подобава на достойни жени. От време на време някоя спускаше бутилката надолу, изхълцваше и казваше: - „Наздраве”, другата пускаше бутилката от устата си, отвръщаше – „Наздраве”, и толкоз.

- На ти малко суджук, госпожице Мана - каза главната ѝ експертка и бизнес-асистентка, измъквайки от бездънните джобове на италианските си дънки една подкова. Върху суджука се бяха залепили парченца мъх, каквито има дори в джоба на италиански дънки, но Изабела въобще не си направи труда да ги махне. Тя разчупи подковата на две, захапа едната половина, другата подаде на работодателката си и каза:

- Замези, госпожице Мана.

По едно време госпожица Мана каза:

- Дай ми тон.

- О, не искам тон сега - възрази Изабела, но госпожица Мана я скастри:

- Дай тон или ела по-близо да те сритам.

Изабела се задави, но се напъна и даде тон за "Панаири".

След малко госпожица Мана запя „Панаири” толкова мощно, че канарчето, което седеше най-чинно в клетката си, започна да се мята в дива паника от единия до другия край на затвора си, но госпожицата продължи още по-здраво. По едно време тя сръга Изабела в ребрата:

- Изабело, включвай се!

Двете жени запяха дружно: - „Панаири, панаири-и”, но не знаеха думите по еднакъв начин. Едната казваше „безсмислени неща”, другата казваше „объркани слънца”, но това едва ли имаше някакво значение.

- Изабело, ела да танцуваме - предложи по едно госпожица Мана.

- Може, идвам - отвърна асистентката и главна бизнес експертка, но докато се изправи, главата ѝ клюмна на една страна.

- Сега пък ще ми спиш – обади се недоволно Мана. - Я се размърдай или... - но точно преди да стигне до „ще те сритам” и на нея ѝ се доспа. Затова вдигна заспалата, обляна с вино асистентка и главна експертка, с три люлеещи се крачки я донесе до дивана и я хвърли там, точно под клетката на ужасеното канарче. После самата тя се огледа, не видя никакво друго легло наоколо, опита да седне в креслото, не го уцели и се настани удобно на пода, покрит с дебел килим.

- Панаири -и... – пропя в просъница тя, после потъна в дълбок, здрав сън.

…. Достоверен случай, записан от Изабела Илиева, главен експерт, бизнес-асистент на госпожица Мана Данчева Йорданова, изпълнителен директор, собственик на „МАНА” ООД, известна повече като госпожица Мана Яловата. Но вече не е ялова. Разказът е с цел да запознае гражданството на областта с някои съществени изменения в живота на госпожа Йорданова. Историята е проверена за граматически и фактологични аспекти от един калпав професор от БАН - отначало даже не исках да споменавам името му.

На всяка моя дума изопачи по нещо и додаде една-две запетайки. Унищожи ми половината фактологични аспекти, мамичката му академична. Щях да го бия. Не се говорело така, репчи се. Много знае той как се говори! Такива едни учени ги дъвчеше, че не разбираш пие ли му се, до тоалетна ли му се ходи. Затова подписах историята с особено мнение за тоя въртоглав учен, но после си промених особеното мнение.

Затова сега изписвам името му - професор Мишо Байлов. Много ми беше неприятен, докато триеше моите запетайки в разказа. Пълен фактологичен боклук беше Байлов, преди да опита виното, което продаваме само на дойчета и англичани. Като спусна половин бутилка, се очовечи. Изпи със зор една цяла бутилка, после светкавично се справи с още една. Запяхме заедно „Панаири, панаири”. Така му се допя, че не можех да го спра и разбрах, че съм се измамила жестоко за този учен.

Фин, та звъни! Знаеше всичките думи на песента! Пяхме с него три часа и половина. Изкарахме три танга. Събудихме се прегърнати. Човекът получи за експертизата 900 лева, словом деветстотин, и остана извънредно доволен от мен и виното. Дадох му да слага колкото ще граматика и аспекти в труда ми. Разреших му да изкърпи де що подлог и сказуемо открие в историята. Мене ме бива от всички посоки по подлозите и сама мога да си ги затегна, но хайде да не се карам с човека. Все пак от граматиката пари вади, нали нещо трябва да зачертае, за да оправдае, че е инкасирал толкоз капитал в джоба си. От мене да мине. Покани ме да отида на 20-и април при неговото вино в София, за да ми сложи още една-две запетайки, ако имам нужда. Какви подлози съм ги дрънкала през нощта на този фин човек, взех да се съмнявам аз. Наистина ще се грабна да отскоча до София. Ще го попитам за оная нощ. Аз държа най-много на истината. Истината е универсален език, както се съгласихме с професор Байлов. Универсален, че оттатък, потвърждавам аз - и това е едно честно мнение на главен експерт!

Цитираното по-долу е моят разказ, изопачен граматически и фактологически от проф. Мишо Байлов:

„Доктор Господинова прегледа госпожица Мана Данчева Йорданова на ехограф. Доктор Господинова смята, че не може да има никакво съмнение: госпожица Мана Данчева Йорданова очаква бебето да се роди към 1-ви декември тази година. Доктор Господинова установи тази диагноза и се подписа под нея, залагайки реномето си на медик, лекувал всичко живо по тия места от двайсет години - много от хората, които сега берат маслини, ягоди и портокали по света, са се родили в нейните ръце, били са нейни пациенти и благодарение на нея са отървали кожите от грипове, пневмонии, инфаркти, трипер и други заболявания.

Диагнозата на доктор Господинова беше потвърдена и от професор Дионисов от „Майчин дом”, Медицинска академия-София. След това цял Радомир ходи три дни формиран в пияно състояние след партито, което госпожица Мана организира за гражданството. Всяка бабичка от Старо село получи парично поощрение в размер на една пенсия плюс три килограма боб. Госпожица Данчева раздаде и по две бутилки вино на домакинство от града и прилежащите села. Господин Тано Велинов Танев, бащата, от Радимор, квартал „Арката”, получи подарък и много благодарности от гражданството.

Единствено записващата историята госпожица Изабела Петрова Илиева, от град Радомир, квартал „Арката”, остана трезва като камък – до два часа през нощта, после не помни! - на партито в Радомир, организирано от г-ца Мана Данчева Йорданова. Замисълът относно трезвеността на г-ца Изабела Илиева е с цел да опише случилото се по подобаващ начин в интерес на интелектуалното развитие на подрастващите поколения. Обаче г-ца Илиева си изпълни дълга прекалено много. Писа и след като се напи, общо 21 страници. Описа всичко на гражданството – да го чете и да се поучава, като се измирише алкохолът. Причината за това е нейната голяма преданост към истината.

Истината е универсален език. Това трябва всеки да си го набие в главата.

23 февруари 2018 г. квартал „Арката”

За точността на изнесените по-горе данни се подписвам и нося съответната отговорност.

Изабела Илиева, главен експерт

Антон Кутев: Верният ход беше държавата да изкупи ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734010

Антон Кутев: Верният ход беше държавата да изкупи ЧЕЗ Верният ход беше ЧЕЗ да се изкупи от държавата. Не разбирам какво спечелихме, като махнахме държавата от БГА „Балкан“ например, примерите са десетки. Държавата трябва да се върне обратно в енергетиката и на много още места. Ние видяхме как за 30 години държавата беше ограбена. Има стратегически отрасли,

Първанов: Гинка от Пазарджик може да купи и АЕЦ „Белене“

http://clubz.bg/64654-pyrvanov_ginka_ot_pazardjik_moje_da_kupi_i_aec_%E2%80%9Ebelene%E2%80%9C

„Тази сделка не буди доверие в обществото и потребителите".

Коментарът е на президента (2002-2012) и основател на партията АБВ Георги Първанов. В студиото на Нова телевизия тази сутрин той припомни ролята на държавата в този сектор:

Съмнението остава и ако от другата страна имаме държава, защо България не проявява интерес? Ние няма да се намесваме в правилата на сделката, но държавата трябва да защити своя интерес и интереса на тези 3 млн. потребители. Има много неща, които чакат своя отговор. На първо място това е въпросът „Кой?”.

Георги Първанов намери начин да анонсира организираната от АБВ дискусия за бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“:

"Гинка от Пазарджик може да купи и АЕЦ "Белене", пошегува се Първанов.

Той подчерта, че Теменужка Петкова е подала оставка и е понесла ситуацията „хладнокръвно и спокойно“.

Това засили съмнението, че тя е един бушон“.

Първанов подозира, че оставката на Петкова е свързана не само със сделката за ЧЕЗ, но и с провелата се същия ден среща между Цветан Цветанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов.

"Може би оставката да е свързана с преговорите между ГЕРБ и техните коалиционни партньори. Не бих се изненадал, ако наследникът на Петкова на поста бъде от Обединените патриоти", прогнозира Първанов.

По повод енергийните проекти той коментира: 

„Аз не поставям АЕЦ „Козлодуй” като алтернатива на АЕЦ „Белене”. Нека да се работи по двата проекта. На Белене имаме готова площадка. Имаме реактор, който е построен точно заради тази площадка. Тепърва проучванията трябва да продължат, да се търсят лицензи. Тоест, забавянето ще бъде повече от 10 години. Време, в което ние вече трябва да произведем ядрена енергия. Така че без да отричам варианта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, а още повече, че там имаме свръхнатовареност – имаме 6 реактора, от които два работещи и четири се извеждат. Така че много по-сигурно е, ако говорим за сигурност, АЕЦ „Белене”.

Първанов не одобри свалянето на Валери Жаблянов от БСП от поста на зам.-председател на Народното събрание заради негово изказване в полза на Народния съд.

"Не може да се иска оставката на депутат, заради изразено мнение, дори и то да не се споделя от преобладаващата част от парламента и обществото".

Първанов каза още, че „има крещящо двоен стандарт в отношението към периода до 9-и септември 1944 г. и след 9-и септември 1944 г" – коментарът бе по повод новите учебна програма, която засилва изучаването на периода на комунизма.

"Аз съм за това да се покаже насилието в лагерите, репресиите. Но ако ги има след 9-и септември, защо ги няма в учебниците преди 9-и септември 1944 г.”, попита Първанов.

Очаква ни облачна събота

https://www.actualno.com/society/ochakva-ni-oblachna-sybota-news_661515.html

Днес ще се задържи облачно, на места в равнините и низините в сутрешните часове ще има мъгла. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който временно ще се обърне от северозапад. Привечер ще започнат валежи - в Северна България предимно от сняг, по Черноморието и в Горнотракийската низина - от дъжд. Максималните температури ще са между 3° и 8°, в крайните югозападни райони – до 10-11°. Това съобщи дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по мет

Чехкинята Ледецка сътвори история с олимпийски титли в ските и сноуборда

http://www.mediapool.bg/chehkinyata-ledetska-satvori-istoriya-s-olimpiyski-titli-v-skite-i-snouborda-news275971.html

Чехкинята Естер Ледецка влезе в историята като първия състезател с индивидуални олимпийски титли в два напълно различни зимни спорта.По-рано през седмицата тя спечели злато в супергигантски слалом в ските, а в събота триумфира и паралелния гигантски слалом в сноуборда, който е нейна коронна дисциплина. Досега в цялата история на зимните олимпийски игри само трима спортисти са печелили индивидуални златни медали в различни спортове. Това са норвежците Торлайф Хауг и Йохан Грьотумсбротен и финландеца Хейки Хасу. И тримата имат титли в ски бягането и северната комбинация, която включва ски бягане. Рускинята Анфиса Резцова също има олимпийски титли в различни дисциплини - биатлона и ски бягането, но втората и титла е в щафета. При мъжете в паралелния слалом в сноуборда титлата спечели швейцарецът Невин Галмарини.Преди четири години в Сори той взе сребро. Сноубордистът Радослав Янков отпадна още в квалификациите на паралелния слалом, с което сложи край на българските надежди за медал в Пьончан. Носителят на малката световната купа в дисциплината даде общо време 1:26,04 минути от двата манша и остана на 19-то място. Напред продължиха първите 16 души. Това е най-доброто представяне на Янков на олимпийски игри досега. Преди четири години в Сочи той завърши на 25-то място в тази дисциплина. При жените в тази дисциплина българката Теодора Пенчева остана на 27-а позиция от двата манша. Засега най-доброто представяне в Южна Корея е на състезателката в сноубордкроса Александра Жекова - шесто място. До края на олимпиадата България ще бъде представена от ски бегача Владимир Цинзов – в неделя маратона на 50 км класически стил, но той никога преди не се е състезавал в тази дисциплина..

Сноубордистът Радослав Янков отпадна още в квалификациите

http://www.mediapool.bg/snoubordistat-radoslav-yankov-otpadna-oshte-v-kvalifikatsiite-news275971.html

Сноубордистът Радослав Янков отпадна още в квалификациите на паралелния слалом, с което сложи край на българските надежди за медал в Пьончан. Носителят на малката световната купа в дисциплината даде общо време 1:26,04 минути от двата манша и остана на 19-то място. Напред продължиха първите 16 души. Това е най-доброто представяне на Янков на олимпийски игри досега. Преди четири години в Сочи той завърши на 25-то място в тази дисциплина. С най-добро време в квалификациите при мъжете бе швейцарецът Невин Галмарини. При жените в тази дисциплина българката Теодора Пенчева остана на 27-а позиция от двата манша. Най-добро време даде чехкинята Естер Ледецка, която спечели сензационна олимпийска титла в супер гигантския слалом в ските. Засега най-доброто представяне в Южна Корея е на състезателката в сноубордкроса Александра Жекова - шесто място. До края на олимпиадата България ще бъде представена от ски бегача Владимир Цинзов – в неделя маратона на 50 км класически стил, но той никога преди не се е състезавал в тази дисциплина..

Спорт по тв днес: мачове на "Левски", "Байерн", "Ливърпул", "Реал" и "Барса" + още 11, на олимпиадата - финал в хокея, кънки, бобслей и кърлинг, тенис от Марсилия, Будапеща и Рио, колоездене, NBA, NHL, бокс, снукър и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6733773

Спорт по тв днес: мачове на "Левски", "Байерн", "Ливърпул", "Реал" и "Барса" + още 11, на олимпиадата - финал в хокея, кънки, бобслей и кърлинг, тенис от Марсилия, Будапеща и Рио, колоездене, NBA, NHL, бокс, снукър и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Цветан Цветанов ще посети област Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734023

Цветан Цветанов ще посети област Благоевград 

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов ще посети Благоевградска област на 24 февруари (събота). Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в Благоевград и народен представител Даниела Савеклиева. В 12.30 часа Цветанов ще посети село Крупник (община Симитли),

Ново изискване за паркингите към метрото

https://offnews.bg//obshtestvo/novo-iziskvane-za-parkingite-kam-metroto-675475.html

Паркингите към метрото ще се ползват безплатно или по-евтино само от шофьори, които действително пътуват с подземната железница. За да ползват преференциите, водачите трябва да станат пътници, които са се возили от една станция до друга и обратно за не по-малко от час в рамките на денонощие. 

Това предвижда новата наредба за градския транспорт, публикувана на сайта на СОС за обществено обсъждане. 

Тези, които паркират, но не пътуват с градски транспорт, ще плащат по лев на час. Според мотивите в наредбата в момента има хора, които използват паркингите като изгодна алтернатива на частните гаражи или паркинги. Срещу карта за метрото от 35 лева те оставят колата си през нощта за цена от 50 стотинки на час. Целта на промените е да се ограничи тази практика, тъй като преференциалното паркиране е стимул за пътуване с градския транспорт като част от битката с мръсния въздух и задръстванията в София. 

В новата наредба се уточнява, че кучета могат да пътуват и в метрото, при същите условия, както и в наземния транспорт: ако не създават опасност от причиняване на травма, увреждане и съответно не представляват заплаха за останалите пътници и не се поставят на седалките на превозното средство, като собственикът трябва да носи регистрационните документи на кучето, да го води на къс повод и с намордник. Домашният любимец пътува с отделен билет. 

Експерт: Големият въпрос е кой стой зад г-жа Гинка и сделката с ЧЕЗ?

https://frognews.bg/novini/ekspert-golemiiat-vapros-koi-stoi-zad-ginka.html

Големият въпрос е, кой стои зад сделката с ЧЕЗ! Ако стои политическо лице и нареди три дена да се спре тока. Говорим за сигурността на държавата. Това каза експертът Мартин Владимиров.

Предстоящи събития на 24 февруари 2018

http://www.cross.bg/chasa-provede-todorovden-1568566.html

/КРОСС/ ***София. От 9.00 часа в Централния военен клуб ще се проведе тържествен събор по случай 140 години от Освобождението на България от османско иго. Основният доклад ще бъде на академик професор в УНСС Динко Динков на тема „България в съвременната геополитика". Слово за съвременните отношения между България и Русия ще произнесе председателят на Евразийския клуб България, Николай Банев. ***София. От 10.30 часа в зала "Александър Лилов" на ул. „Позитано 20" ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП. ***София. От 10.30 часа в киносалона на ВМА ще се проведе 67-мия редовен Събор на Българския лекарски съюз, на който делегати от всички районни лекарски колегии, ще гласуват мандат за подписване на НРД 2018г. ***София. От 10.30 часа на площада в кв. „Бенковски" ще се проведе празнично честване на Тодоровден. От 11.00 часа на стадиона в квартала ще започнат традиционни състезания и демонстрации с участието на група „Конна полиция" - СДВР. ***София. От 11.00 часа в Детския център на Столична библиотека, пл. „Славейков" № 4а, ще се проведе творческа работилница за мартенички. ***София. От 11.00 часа в 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще се състои обществено обсъждане на идеен проект за Закон за движение по пътищата и проблеми, свързани с безопасността на движението. ***София. От 13

Психиатър: Искането за камери в детските градини издава безпомощност

https://offnews.bg//obshtestvo/psihiatar-iskaneto-za-kameri-v-detskite-gradini-izdava-bezpomoshtnost-675512.html

Агресията е присъща на човешката природа. Както  тревожността, тя се натрупва, трябва да има канали за отпушването й. На Балканите тя е по-битова, по-разпасана, по-кръчмарска. 

Това коментира психиатърът проф. Георги Ончев от Александровска болница по БНТ. В общества на политическа коректност, на лицемерна благопристойност, агресията избива. В развитите общества е по-често антисоциалното личностово разстройство, което не е болест в клиничния смисъл на думата, обясни лекарят. 

Той коментира и предложението на американския президент Доналд Тръмп да се въоръжат учителите като мярка срещу стрелбата в американските училища. В него се съдържа нещо рационално и практично. Издава познаване на този тип нападения - по правило такива нападатели са страхливци. Но това противоречи на професоналния етнос на учителя, каза проф. Ончев.

Най-много агресия у нас има в центровете за Спешна помощ, да въоръжим лекарите и санитарите, те да не си вършат работата а да ходят с пушки, противоречи на професията, обясни проф. Ончев. Да знаеш, че си наблюдаван, означава, че не си свободен. Това сковава, лишава от спонтанност, допълни психиатърът. 

Искането за видеонаблюдение в детските градини у нас издава обществена хистерия и безпомощност, категоричен бе той. И припомни един девиз на хипитата: Това, че имаш параноя, не означава, че не те следят. 

Катастрофа взе жертва в Благоевградско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-vze-zhertva-v-blagoevgradsko-2080710

Мъж е загинал при катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на полицията.
 
Около 9.24 часа на пътя между село Церово и областния център е станало пътнотранспортно произшествие

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване