Словашкият президент Андрей Киска поиска или предсрочни избори, или промени в правителството

http://www.mediapool.bg/slovashkiyat-prezident-andrei-kiska-poiska-ili-predsrochni-izbori-ili-promeni-v-pravitelstvoto-news276302.html

Словашкият президент Андрей Киска отправи призив в неделя или за съществени промени в правителството, или за предсрочни избори след убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупция на най-високо равнище, свързана с италианската мафия, предаде Франс прес. "Сега виждам две решения - промени в дълбочина на правителството или предсрочни избори", каза Киска в изявление по телевизията за убийството, разтърсило Словакия. Ройтерс цитира президента, че ще поиска разговори с политическите партии и ще настоява за съставяне на ново правителство или за свикване на предсрочни избори, за да бъде възстановено доверието на обществото след убийството на разследващия журналист. Един от хората, назовани в публикуваното посмъртно разследване на Куциак за злоупотреба с европейски фондове и други измами, е имал връзки със сътрудници на премиера Роберт Фицо, посочва Ройтерс. "Ще започна разговори с политическите лидери, за да кажат как си представят бъдещето и как да бъде възстановено доверието на хората в собствената им държава", каза президентът. "Виждам засега две решения: първо, широки и съществени промени в правителството, за да не поляризира обществото, и второ, предсрочни избори заедно с местните през есента", добави той.

Патриарх Кирил: Видях много положителни неща при посещението си в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746794

Патриарх Кирил: Видях много положителни неща при посещението си в БългарияИма много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия. Това каза пред журналисти Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище "София"

Словашкият президент поиска предсрочни избори или промени в правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746781

Словашкият президент поиска предсрочни избори или промени в правителствотоСловашкият президент Андрей Киска отправи призив днес или за съществени промени в правителството или за предсрочни избори след убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупция на най-високо равнище, свързана с италианската мафия, предаде Франс прес. "Сега виждам две решения: промени в дълбочина на правителството или предсрочни

Елтън Джон си тръгна от свой концерт заради нахален фен

http://www.cross.bg/vreme-stzenata-dzhon-1569294.html

/КРОСС/ Елтън Джон напусна сцената по време на концерт в Лас Вегас заради груб и невъзпитан почитател, който се намеси по време на изпълнението му, предава БГНЕС. "Един фен сложи ръцете си върху клавишите на пианото, докато свирех, и продължи да го прави, дори и след като го помолих да спре", написа 70-годишният британски певец в Twitter. „Този човек беше груб, нахален, нямаше никакво уважение към нашето шоу, затова... напуснах сцената, докато не го отстранят оттам", добави музикантът. Инцидентът се разигра по време на представлението „Събота вечер", в което участието на Елтън Джон събра много публика. По-късно той се върна на сцената, но не и фенът. Певецът обяви по-рано тази седмица, че планира световно турне, което ще започне на 8 септември и ще продължи през 2021 г.  

Германската полиция сваля изискванията за кадри

http://clubz.bg/64992-germanskata_policiq_svalq_iziskvaniqta_za_kadri

В национален мащаб се търсят 15 000 души, а само във федералната провинция Баден-Вюртемберг през тази и следващата година трябва да бъдат назначени 1800 нови полицаи. На този фон появилите се на поредното агитационно мероприятие 15 заинтересовани изобщо не вдъхват надежди, че свободните места ще бъдат запълнени. И неизбежно критериите, по които се подбират кадрите, стават по-малко строги.

Така например, досегашната пълна забрана за видима татуировка по телата на униформените отпада – ако картинката е дискретна, няма проблеми да се изпълняват служебните задължения и с нея. А новаците може и да не са съвсем перфектни в правописа, но в това отношение колкото и да се снижават изискванията, не могат да отпаднат напълно – търсачите на млади полицаи в провинция Райнланд-Пфалц, потърсили попълнения в училищата, се сблъскали с прекалено голяма неграмотност, за да си затворят очите.

За необходимостта от увеличаване на броя на полицаите има очевидни причини – терористичните заплахи, притокът на бежанци, нарастващият брой масови събирания. Същевременно проучвания сред гражданството сочат, че и то настоява за повече сигурност. Но откъде да се намерят кандидати? Полицейската академия в Хамбург, която е една от най-модерните в страната, се е захванала с мащабна офанзива, за да привлече повече млади хора, търсейки включително нестандартни начини да ги убеди колко интересна е професията. Наред с традиционните акции по училища и образователни панаири, се прибягва към раздаването на рекламни картички по кръчми и кина. А съдържанието им дори може да стъписа някого, щом призовават, например, „Окови ме!“ или съобщават, че „83 процента от мъжете не могат да устоят на жените в униформа“.

В германската полиция има хиляди свободни места.

Имиджът на полицията трябва е такъв, че да привлича младите хора. Което „чарът“ на канцеларската работа или безцеремонността в името на закона няма как да постигнат, отбелязва ръководителят на академията в Хамбург Томас Модел. Неговото намерение е в бъдеще да пусне по дирите на потенциалните кандидати специални „търсачи на талнти“, които биха били в състояние да вербуват изкушените от полицейската работа фризьори или автомонтьори. „Все пак полицията в Германия отдавна се числи към средната класа“, подчертава Модел.

Обучението на младши служители трае 30 месеца, на старши – 36. Основното изискване към кандидатите е да не са престъпвали закона, освен това от тях се очаква да съблюдават принципите на свободната  демократична държавност. Трябва да отговарят, естествено, и на определени физически критерии – за ръст и за  за добро зрение. И трябва да преминат няколко теста, за да бъдат допуснати до обучението. Могат и да не бъдат германци, но трябва поне осем години да са живяли в страната легално и да владеят езика говоримо и писмено.

Свободните места едва ли ще се попълнят, смятат обаче от полицейските синдикати, въпреки включването на темата и в коалиционния договор на двете големи партии в Германия. В следващите години предстоят масови пенсионирания (на между 30 и 40 процента от персонала), а интересът към професията остава нисък и вече се обсъжда дори и вариантът с назначаването на обучаващи се за редови полицаи. Или пък и на по-нисички служители – провинция Мекленбург-Предна Померания, например, вече е отменила изискването за ръст от минимум 1,65 м, а Шлезвиг-Холщайн приема и с по-ниски оценки в дипломите. „Само“ по финансов път новаците няма как да бъдат съблазнени, дори ако работят в сферата на високите технологии – с начална заплата от около 1000 евро нето, при положение, че концерни като „Сименс“ предлагат поне два пъти повече.

Радев към патриарх Кирил: Близки сме и заради църквите

https://frognews.bg/novini/radev-kam-patriarh-kiril-blizki-sme-zaradi-tsarkvite.html

„Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия“.

Патриарх Кирил помоли Радев да пази връзката между руснаци и България от политическата конюнктура

https://www.actualno.com/politics/patriarh-kiril-pomoli-radev-da-pazi-vryzkata-mejdu-rusnaci-i-bylgarija-ot-politicheskata-konunktura-news_662865.html

"Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура". Това каза руският патриарх Кирил по време на срещата си с българския президент Румен Радев. В срещата участва и Негово светейшество Българският патриарх Неофит. "Българският и руският народ са свързани от дълбоки духо

Две разходки седмично са полезни за женското сърце

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dve-razhodki-sedmichno-sa-polezni-za-zhenskoto-syrce-2082605

За жените на средна възраст са достатъчни само две разходки седмично, за да снижат с една пета риска от развитие на конгестивна сърдечна недостатъчност, установиха американски учени, цитирани от вестник "Мейл он сънди".

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ е сварил управляващите неподготвени

http://pogled.info/bulgarski/skandalat-s-prodazhbata-na-chez-e-svaril-upravlyavashtite-nepodgotveni.92940

/Поглед.инфо/ Изминала е само седмица от сагата „ЧЕЗ", тази сага тепърва предстои, но това е най-значимото изпитание пред кабинета „Борисов 3" , каза в предаването "Неделя 150" Боряна Димитрова. Според нея има ескалация на обществените настроения и не може да се отрече отговорността на правителството за това: "Тогава, когато има твърде непоследователни действия от страна на правителството, обществените подозрения рязко нарастват.

Стратегическото затлъстяване на Пентагона

http://pogled.info/svetoven/strategicheskoto-zatlastyavane-na-pentagona.92941

/Поглед.инфо/ Америка трескаво се въоръжава, за да отблъсне предстоящата "руска агресия". Военната програма на Доналд Тръмп предвижда увеличаване броя на американските въоръжени сили с до 56 000 души до 2023 г.

Марин Марковски пред Дир: Лекарят трябва да е на свобода

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-marin-markovski-ivan-dimitrov-26937835

Прокуратурата извършва много грубо нарушение на закона, ако повдига обвинение срещу лекаря от Пловдив или срещу всеки българин, който се е защитавал в дома си.

Тръмп и Тереза Мей хвърлиха отговорността за страданията в Източна Гута върху Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746776

Тръмп и Тереза Мей хвърлиха отговорността за страданията в Източна Гута върху РусияРусия и Сирия са отговорни за „сърцераздирателните човешки страдания“ в контролирания от „умерената“ опозиция сирийски анклав Източна Гута. Това са заявили президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Тереза Мей в неделя по време на телефонен разговор, предава AFP. Двамата лидери са обсъдили „трагичната хуманитарна ситуация в

Интензивен е трафикът на границата ни с Гърция и с Румъния

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6746772

Интензивен е трафикът на границата ни с Гърция и с РумънияВсички гранични контролно-пропускателни пунктове са проходими при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 17.30 часа. На българо-гръцката граница на ГКПП „Кулата“ трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход от страната.

Ердоган: Няма да има сондажи за газ в Кипър без съгласието на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746758

Ердоган: Няма да има сондажи за газ в Кипър без съгласието на ТурцияНяма да има сондажи за газ в териториалните води на Кипър без съгласието на кипърските турци и Турция, заяви турския президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Protothema. „Без съгласието на“ Турската република Северен Кипър „и Турция, няма как да бъдат предприети стъпки в източното средиземноморие“,

Анонимен дарител даде 20 кг злато за църквата на Царевец

http://www.cross.bg/zlato-turnovo-veliko-1569282.html

/КРОСС/ Анонимен дарител даде 20 килограма злато за позлатяване на камбанарията и купола на Патриаршеския храм на Царевец във Велико Търново, съобщава БНТ. Дарението е на стойност половин милион лева. Идеята за позлатяването се зародила преди няколко месеца от местен инициативен комитет, който има и проект за издигане на паметник на цар Ивайло и изграждане на закрит мост над река Янтра. Идеята на инициативния комитет „Асеневци" във Велико Търново е камбанарията и купола на Патриаршеския храм на „Царевец" да бъдат позлатени, за да бъде още по-величествено излъчването му. Преди няколко месеца стартира дарителска кампания за набиране на средства. Анонимен дарител обаче осигури първите 20 килограма злато за обшивката на куполите. "Със задоволство казвам, че много хора и от Велико Търново, и от цяла България се отзоваха на нашата идея и я подкрепиха, и са готови да направят дарения, включително и имаме и изявен дарител, който ще даде 20 килограма злато, което злато ще бъде разменено за листове, подходящи за облицоването на този патриаршески символ", обяви Марин Павлов - председател на комитет „Асеневци", Велико Търново. Според българската Конституция обаче, Царевец е архитектурно-музеен резерват и изключителна държавна собственост. Което на практика означава, че куполите на Патриаршията не могат да бъдат позлатени без разрешение от Министерството на културата

Тръмп не смята да прави изключения за митата за стоманата и алуминия

https://www.actualno.com/america/trymp-ne-smjata-da-pravi-izkluchenija-za-mitata-za-stomanata-i-aluminija-news_662862.html

Американският президент Доналд Тръмп вече е водил разговори с различни свои колеги относно намерението си от следващата седмица официално да вдигне митата за внос на стомана и алуминий в САЩ. Новите мита ще са 25% за стоманата и 10% за алуминия. Министърът на икономиката на САЩ Уилбър Рос, който е стар познат на Тръмп - още от времената, когато Рос спасява хазартния бизнес на Тръмп в Атлантик Сити, коментира, че няма да има никакви изключения за нито една страна-вносител в САЩ. "Знам, че

Актуална пътна обстановка към 17.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6746756

Актуална пътна обстановка към 17.30 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 4° до 12°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен е вятърът духа в областите Добрич, Кърджали, София, Хасково и Шумен. Пътните настилки са мокри, по усойните места заледени или заснежени и обработени. Намалена видимост поради мъгла: - до 20 м има в района на

Активистка на Фемен разголи гръд пред Берлускони (видео)

https://offnews.bg//sviat/aktivistka-na-femen-razgoli-grad-pred-berluskoni-video-676073.html

В деня на изборите в Италия активистка на движението "Фемен" оголи гърдите си в избирателна секция пред бившия премиер Силвио Берлускони и изкрещя "Времето изтече", преди да бъде отведена от охраната, съобщи Ройтерс.

"Тя премина толкова бързо, че не успях да я видя", заяви с чувство за хумор Берлускони, който преди време беше замесен в секс скандали.

Бившият премиер заяви, че е притеснен за броя на чакащите пред секциите. "Ще има опашки и тази вечер. Притеснявам се, че може да има случаи, в които някои хора да не успеят да гласуват", каза той.

И Берлускони, и лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо бяха принудени да чакат, за да упражнят правото си на глас.

Към 12 ч. местно време избирателната активност беше малко над 19 на сто. Опасенията са, че може изборите да завършат без ясен победител, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Антисистемните партии и консервативните движения, които често биват наричани популистки, имат шанс да спечелят две трети от гласовете и да повторят успеха на Доналд Тръмп в САЩ, който спечели президентския пост с подобна идеологическа платформа.

Такова мнение изразява бившият съветник и главен стратег на Тръмп Стив Банън в интервю за италианския в. "Кориере дела сера". Според него днешните избори в Италия са от ключово значение за глобалното популистко движение.

И агитките на "Ботев" и "Локомотив" се включват в защитата на задържания лекар в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746755

И агитките на "Ботев" и "Локомотив" се включват в защитата на задържания лекар в ПловдивДа сложим край на етническата престъпност! С този призив се присъединяват феновете на двата пловдивски гранда към утрешния протест в защита на арестувания медик д-р Иван Димитров. След дербито днес агитките са се разбрали да се присъстват масирано в насроченото за понеделник от 12 часа мероприятие отново пред сградата на Второ РУ.

Братя Диневи събраха за 25-ти път политици, общинари и бизнес на 3 март в Бургас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6746741

Братя Диневи събраха за 25-ти път политици, общинари и бизнес на 3 март в БургасЗа 25-ти път строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи отбелязаха националния празник 3 март със стилно парти и пищна заря, осветила нощен Бургас. Вече четвърт век предприемачите от Св.Влас спазват традицията да събират на 3 март общинари, бизнесмени и политици. Сред официалните гости в хотел "Мираж" бяха областният управител на Бургас Вълчо

Внимавайте: мокри и заледени пътища, има и мъгла

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vnimavajte-mokri-i-zaledeni-pytishta-ima-i-mygla-2082603

Пътните настилки са мокри, по усойните места - заледени или заснежени. Това предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура”, като посочват, пътищата са обработени.
 
Намалена видимост поради мъгла има до 20 м има в района на Берковица (област Монтана) и проход Вратни

Руският патриарх Кирил: Тръгвам си от България огорчен!

https://petel.bg/Ruskiyat-patriarh-Kiril--Tragvam-si-ot-Balgariya-ogorchen--__253895

Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен. Това обяви самият той при излитането си от Летище София. Причината е приравняването...

Ето как измъкнаха полицейската кола от Владайската река (Снимки)

https://petel.bg/Eto-kak-izmaknaha-politseyskata-kola-ot-Vladayskata-reka--Snimki-__253896

Снимки Булфото С общи усилия полицаи и пожарникари извадиха от водата падналия във Владайската река полицейски автомобил. С помощта на ...

Тръмп с голяма заплаха към ЕС: Ще обложа колите ви с входни мита!

https://petel.bg/Tramp-s-golyama-zaplaha-kam-ES---SHHe-oblozha-kolite-vi-s-vhodni-mita-__253897

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако евросъюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви...

Отчетоха най-ниските температури за тази зимата през изминалата седмица

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6746742

Отчетоха най-ниските температури за тази зимата през изминалата седмицаПрез изминалата седмица бяха отчетени най-ниските температури и най-обилният снеговалеж за зимата, но това съвсем не е необичайно. Това каза синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към Българската академия на науките (БАН) Мариана Попова за „Фокус”. Попова обясни, че тази метеорологична обстановка е характерна за

Разследванията на Ян Куциак поставят въпроса за мафията в Словакия

http://www.mediapool.bg/razsledvaniyata-na-yan-kutsiak-postavyat-vaprosa-za-mafiyata-v-slovakiya-news276301.html

В мразовитата петъчна вечер хиляди хора в Братислава се бяха събрали на площада на свободата. Някои от тях носеха европейското знаме, други издигаха плакати "Мафията - вън от нашата страна!" и "Да спрем мафията!". По данни на организаторите на митинга, свикан в памет на убития журналист Ян Куциак и неговата годеница, на площада са присъствали около 25 000 души. Миналата седмица неизвестни лица застреляха разследващия журналист и неговата годеница в дома им на около 60 километра източно от столицата Братислава. Предполага се, че мотивът за убийството са разследванията на Куциак за евентуалните връзки между словашки политици и италианската мафия. Един от първите, които отдадоха почит на убития журналист, бе президентът на Словакия Андрей Киска. Бившият предприемач и филантроп, който всеки месец дарява цялата си президентска заплата за благотворителни цели, е нещо като добрата съвест на словашката нация. 55-годишният Киска постоянно зове управляващите да поемат повече отговорност, клейми расизма в обществото и приема бежанци в резиденцията си. В петък вечерта обаче той не държа пламенна реч. Постави свещ на импровизираната сцена, отдръпна се от микрофона и наведе глава. Неговото едноминутно мълчание беше по-силно от всякакви речи. Словакия в момента се намира в своего рода извънредно положение. Убийството на Ян Куциак и неговата годеница може да прерасне в голяма държавна криза, каквато страната не е преживявала от обявяването на независимостта си преди 25 години. Защото журналистическите разследвания на Ян Куциак крият експлозивен заряд – те ясно показват, че италианската мафия от години върти съвсем необезпокоявано своя криминален бизнес в Словакия. Нещо повече - разследванията на куциак за двама важни съветници на премиера Фицо показаха, че мафията явно е имала отлични контакти с управляващите, включително и достъп до поверителни документи. И по-рано е имало информации за корупционни афери на словашкия премиер, неговия вътрешен министър Роберт Калинак и други политици в правителството. На тях премиерът неизменно отговаря с обвинения срещу журналистите. Нарича ги "хиени", "джихадисти", "идиоти", "задници" и "проститутки". Колегите на Ян куциак са възмутени от факта, че убийството на техния колега засега остава без всякакви последствия на правителствено равнище. Вярно, министърът на културата Марек Мадарич, който отдавна се бореше срещу корупцията, подаде оставка. Оставки подадоха и двамата съветници на премиера, подозирани във връзки с мафията - бившата манекенка Мария Троскова и съветникът по въпросите на сигурността Вилиям Ясан. Но иначе, министър-председателят Фицо си управлява, както досега. Той обещава прозрачно разследване и обвинява опозицията и независимите медии, че използвали убийството на Ян Куциак за "антиправителствени цели". "Във всяка нормална държава вътрешният министър и министърът на правосъдието биха подали оставки в такъв случай, поне от морални съображения. Но тук никой не се чувства морално отговорен", казва 28-годишният журналист Петер Хабара. Той не вярва, че убийците някога ще бъдат разкрити, но се надява, че "тази страна ще се събуди и ще види какви ужасяващи корупционни скандали се разиграват". Същото мнение споделят и главните редактори на "Сме" и "Дневник Н" - Беата Балогова и Матуш Костолни. Двата вестника станаха известни със своите журналистически разследвания на корупционни афери във висшите правителствени кръгове. "Мислехме си, че Словакия е нормална средноевропейска държава. Четем за убити журналисти в Русия и в Украйна и си мислим, че това е някъде далеч от нас. Сега обаче същото се случва и в нашата страна. Стигнахме до преломен момент", споделя Матуш Костолни. "Сега става дума за това по кой път ще тръгне нашата страна и нашето общество. Трябва да отговорим на въпроса дали сме мафиотска държава или не", казва Беата Балогова. Превод: БГНЕС

Акад. Червеняков: Москов едва си взе специалността за анестезиолог, а дава акъл

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/akad-cherveniakov-moskov-edva-vze-spetsialnostta-anesteziolog-dava-akal.html

„Кой мисли за това здравеопазване? Мислиш, че сегашният министър мисли? Или Москов е мислил за това здравеопазване?

Акад. Червеняков: Москов едва си взе специалността за анестезиолог, а дава акъл

https://frognews.bg/novini/akad-cherveniakov-moskov-edva-vze-spetsialnostta-anesteziolog-dava-akal.html

„Кой мисли за това здравеопазване? Мислиш, че сегашният министър мисли? Или Москов е мислил за това здравеопазване?

Италианка спечели алпийската комбинация в Кран Монтана

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/04/3140317_italianka_specheli_alpiiskata_kombinaciia_v_kran/?ref=rss


Федерика Бриньоне спечели осма победа в Световната купа по ски, след като триумфира в алпийската комбинация в Кран Монтана. Италианката показа най-добро комплексно каране в спускането и слалома в един манш, за да запише време 1:46.47 минути. Тя изпревари само с три стотни Мишел Гизин от Швейцария.<br /><br />Петра Влъхова завърши трета на девет стотни зад Бриньоне.<br /><br />Състезанието в Кран Монтана беше последен втори старт в комбинацията и стана изключително...

Потвърдиха рейтинга на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746736

Потвърдиха рейтинга на СофияРейтингът на Столична община, даден от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс", беше потвърден на "BBB-", съобщиха от пресцентъра на Столична община. В доклада на S&P Global Ratings се отбелязва, че е настъпило съществено за рейтинга събитие, а именно продажбата на дела на общината в Общинска банка АД.

Битката за Пловдив без победител след бозаво 0:0 (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6746743

Битката за Пловдив без победител след бозаво 0:0 (Видео) Нулев завършек имаше 106-ото пловдивско дерби за първенство между “Локомотив” и “Ботев”. Мачът на “Лаута” бе бозав откъм игра, а и като атмосфера, която в други сблъсъци е доста по-напечена. Така логично битката за Пловдив от 23-ия кръг, на която присъстваха само 3400 фенове, завърши 0:0. Това запази равенството в шампионатната статистика на

До 20 градуса в края на следващата седмица

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-26937779

Снежната покривка най-вероятно ще се стопи през идващата седмица, тъй като през втората й половина очакваме температурите да достигнат 18-20 градуса.

Защо визитата на руския патриарх трябваше да доминира националния ни празник

http://www.mediapool.bg/zashto-vizitata-na-ruskiya-patriarh-tryabvashe-da-dominira-natsionalniya-ni-praznik-news276300.html

Охранителите на властта удариха ново дъно в своята деградация като се върнаха към милиционерските времена на профилактика на протести и критика. Тогава преди посещение на генерален секретар на ЦК на КПСС се изселваха "недоволните" от режима и всеки гражданин, който би могъл да представлява ресурс за протест. За да може да се представи картина на всенародното одобрение на курса на Партията и вечната дружба със СССР. След "успешен" преход се върнахме в изходно положение, дори по-долу, защото тогава нямахме илюзии, докато формално днес сега сме демокрация. Милиционерите отново посещават домовете, за да Ви принуждават да подписвате декларации, че няма да протестирате и критикувате И това в името на конституцията. Сега си представете какво би било, ако планът Решетников беше успял в пълния му обем и наред с "червения" президент Радев и БСП беше взела властта!? Не зная какъв текст трябва да напиша, за да ме профилактират, но ето текст, в който изразявам критика и несъгласие с посещението на руския патриарх и конкретно срещу неговата личност. За разлика от мнозина съм се срещал с него и мога да правя сравнение с предшественика му Алексий Втори, който си позволяваше да критикува Путин и макар и рядко. Какво този човек има общо с Вярата и службата на Христа с тази показна пишност, охрани, тщестлавие. Дядо Добри беше хиляди пъти по-християнин от тези висши йерарси, които тънат в позлата и високомерие. Не съм съгласен визитата на Патриарх Кирил да доминира националния ми празник, защото Руската Православна Църква, чийто лидер е той, е изиграла силно негативна роля в целия период, предшествуващ руско-турската война, включително за налагането на схизма на Българската Екзархия през 1872 година. Това е дълг към всички онези мои сънародници - които са били жертва и са страдали. Тяхната памет ме задължава много повече отколкото комплексите на мимолетни политици Дълъг е списъкът от "заслуги" на руската православна църква спрямо българската държава и църква, включително и при обслужване на имперската външна политика на Русия по линия на цезаропапизма и доброволното подчинение на Кремъл. Тези простъпки продължават и днес, когато РПЦ обслужва новите напъни на руската имперска политика спрямо България и Балканите като разделят и противопоставят балканските страни и народи. Питам днес какво празнува България - своя национален празник или края на руско-турската война? Защото става дума за различни неща. Ако е нашият национален празник, трябва да празнуваме всички български граждани, цялата си история като държава и нация, а не група русофили отделен фрагмент от нея, както те си го интерпретират. Да не говорим, че не краят на тази война, отразен в предварителния мирен договор в Сан Стефано, в който няма и дума за България, а Берлинският договор дава юридическото основание да празнуваме възраждането на българската държава от "пепелта". Последствията от санстефанския договор, са унищожителни за България, защото създадат измамен образ на подареното и величие, в името на което водим четири войни, губим хора, територии и сме на ръба на заличаването ни като държавата през 1919 година. Последствията от договора в Сан Стефано не са само за България, но и за много други страни в региона, но нито една от тях не отдава такова значение, каквото отдаваме ние. Това е клопка на българския дух, изградена от митове и внушения. Свеждането на националния празник до края на една война е символ на незавършения процес на формирането ни като единна общност, като нация, като хора с единен интерес и единна мисия. Не мога да смятам за част от моята нация хора, които поставят преди моят Апостол Васил Левски неговия морален убиец граф Игнатиев, преди подвига на българските опълченци, на украинските, румънски и фински войни, които са заплатили със собствения си живот "правото" на руски царе, патриарси, генерали, дипломати и чиновници да търсят и получават подчинение под егидата на "признателност". Колко пъти на 3 март по официалните тържества ставаше дума за българските царе, генерали, войводи, революционери, поети, за духовните ни водачи? За екзарсите и митрополитите, като Методий Кусев, за техните завети. Или те не са достойни за споменаване на националния ни празник. Какво падение на българския президент, който дори в смъртта на една война търси текуща политическа целесъобразност, като пропуска да спомене освен руските и българските и войните от други нации и най-вече да спомене собствените ни герои. В съчетание с извънредните и безпрецедентни мерки за сигурност, които превръщат празника в текуща официална хроника от нищо незначещи събития и мимолетна слава на случайно издигнали се посредствени хора. И всичко по доминантата на присъствието на руския патриарх, който дори не е държавен глава. Не смея да мисля какви охранителни профилактики могат да последват при посещение на Владимир Путин. Всичко това говори за тотален контрол и подчиненост, които изключват елементарното самоуважение към националните ни лидери. Някакъв тотално измислен "елит" е включен със съгласието на руското посолство в инициативен комитет за поредния паметник на граф Игнатиев за да издигне на нова висота раболепието и унижението на моя народ. В столицата и в цялата страна всички централни улици, най-високи паметници, всеки белег за обществено и значимо е функция и следствие на тази подчиненост на руското самодържавие - и тогава и днес. Тази преса върху историческото ни самочувствие и самосъзнание пречи да се обединим като нация, да почетем паметта на хиляди български политици, военни, обществени, културни дейци, бизнесмени, финансисти, учени, върху чието дело стъпва значимостта ни като държава и народ. За много от тях няма и ред в учебниците по история, да не говорим за паметник или улица. Държим в подземието на съзнанието си и обществения дебат истината за горяните, за насилието на идеологическа основа, за концлагерите, за осъдените на смърт от Народния съд, да не говорим за съвременните проекции на масово политическо насилие, което намира израз в изключването от активен политически живот и представителност на милиони българи. Отказвам да бъда признателен на когото и да било от съвременните руски политици, патриарси, олигарси и прочие "власт" за това което е станало преди 140 години. Нямам никаква предпоставена духовна връзка с Кремъл, която да ме задължава да правя каквото и да било извън сферата на текущия национален и личен измерим интерес. Вицепрезидентът, който олицетворява българската държавност, унизи моята държава, защото посрещна на летището извън всякакъв протокол главата на чужда църква, а не държава, като му се поклони доземи. А уж държавата е отделена от религията. Питам по кой протокол и по чия повеля госпожа Йотова се реши на тази безпрецедента стъпка, защото не става въпрос за преклонението на личността Йотова, а на вицепрезидента ни? Отказвам да празнувам като национален празник по този начин 3 март, защото той ми е чужд, далечен, разделя, а не сплотява нацията. Превърна се в празник на българската русофилия на всякакво равнище. Празнуван по този начин, този празник, принизява значението на всичко друго случило си в българската хилядолетна история и го подчинява само на "признателността" към Кремъл и патриарх Кирил, като загърбва връзките ни с всички други народи, които са били и остават наши братя и сестри по съдба, включително европейските. Тези маневри на полето на агресивното русофилство противоречат и на интересите на двата народа, защото ги изолират от сделките на елита, в които има много корупция, егоизъм и лицемерие. Какво знаят съвременните руснаци и българи един за друг?! Почти нищо и все по-малко. Чакам да бъда профилактиран от нови милиционери, слуги и роби на чужди идоли, царе и знат. Да си запишат още от сега в графата - "неподчинение". Свикнал съм ви, още от едно време. Така и ще си останете роби по дух, къси по взор и низки по помисъл. Повтарям - не съм в една нация с тези люде, нямам нищо общо с хора, които формират собствения си светоглед и значимост като производни от чужди имперски интереси и вече 140 години изменят на паметта на възрожденците и строителите на независима и еманципирана България. С моите данъци плащате заплатата на цялата тази безмислена верига от охранители - от НСО, през МВР, и ДАНС, за да ме профилактирате. България и българските граждани имат много по-същностни и високи цели в развитието си, отколкото коленопреклонението пред чужди патриарси и царе.

Коментар на седмицата №1: България вече не губи по 50 000 сънародници през терминал 2

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6746566

Коментар на седмицата №1: България вече не губи по 50 000  сънародници  през терминал 2Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е с над 70 000 прочитания. Но колко българи биха пожертвали днес живота си за род и родина?   Днешният патриотизъм е едно от най-сериозните оръжия срещу настъплението на мултикултурализма срещу християнските ценности в Европа.

Николай Волев пред "168 часа": Бях псевдоагент! Надиграх и ДС, и Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746024

Николай Волев пред "168 часа": Бях псевдоагент! Надиграх и ДС, и Тодор ЖивковКинорежисьорът Николай Волев разбунва духовете със своята автобиография "Девствената проститутка", в която не спестява нищо от житейската си история в един безжалостен диалог със себе си. Чрез тази смела и откровена изповед той отново остава верен на същността и принципите си, като не позволява на какъвто и да е страх да го подчини.

17 мига от наглостта

http://www.cross.bg/borisov-sdelkata-samo-1569331.html

/КРОСС/ Щирлиц се прибира в квартирата си. Събува се в антрето и изведнъж чува подозрителен шум откъм спалнята. Вдига автомата и пуска дълъг откос през вратата. Влиза вътре и какво да види - простреляна, върху леглото лежи радистката Аня. Щирлиц изтрива една мъжка сълза и си мисли: „Ще ви отмъстя, гадни фашисти!" По същия начин прозвуча и заканата на Бойко Борисов, че този път оставки няма да има и „им обещавам на тези гадове да ги разнищя докрай". Човекът, без чиято благословия, или най-малкото знание, сделката за ЧЕЗ не би била възможна, се изкара жертва на някакви имагинерни гадини; на техен гръб приписа собствения си откос. И зае героичната поза на Вячеслав Тихонов, изиграл главната роля в пропагандния съветски сериал „17 мига от пролетта", в който патетично се описваха подвизите на руския шпионин Исаев/Щирлиц в сърцето на Хитлеровия режим. Толкова патетично наистина, че нямаше как да не провокира точно обратната реакция - присмех под формата на вицове, в които Щирлиц ту излиза на централния булевард в Берлин и за да не се набива на очи, тръгва да го пресича пълзешком, ту самодоволно крачи по „Фюрерщрасе" и нищо не издава, че е съветски шпионин, с изключение на руската му униформа и парашута, който се влачи след него... В случая обаче не става дума за пародия, нито за автопародиране, въпреки че самият главен герой полага всички усилия да изглежда нелепо, особено когато си дава вид на гневен и възмутен

Актуална пътна обстановка тази вечер

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1569332.html

/КРОСС/І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 4° до 12°. Времето над страната е предимно облачно.Слаб до умерен е вятърът духа в областите Добрич, Кърджали, София, Хасково и Шумен. Пътните настилки са мокри, по усойните места заледени или заснежени и обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 20 м има в района на Берковица /в област Монтана/, проход Вратник /в област Сливен/.- до 30 м има в района на Петрохан /в област Монтана/.- до 100 м има в района на Витиня /в област София/. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:• Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в

Защо изричен законов текст не помага на лекар, защитил семейството и имота си?

https://www.actualno.com/crime/zashto-izrichen-zakonov-tekst-ne-pomaga-na-lekar-zashtitil-semejstvoto-i-imota-si-news_662863.html

Случаят с д-р Иван Димитров, един от много уважаваните лекари в УМБАЛ Пловдив и ръководител на рентгеновото отделение на болницата, вече предизвика редица коментари, включително политически. Те са насочени най-вече към това докъде стига правото на самоотбрана в България – въпрос, който изглежда стар като света. Димитров застреля при опит за обир известния в Пловдив рецидивист по отношение на кражбите Георги Джевизов, известен с прякора си Жоро Плъха. Той има 9 присъди за кражби и е из

Близка на задържания лекар: Убил е, защото не е имал избор

https://frognews.bg/novini/blizka-zadarjaniia-lekar-ubil-zashtoto-imal-izbor.html

Арестуваният за убийството на крадец д-р Иван Димитров не е имал друг избор и е защитавал семейството си. Това каза в предаването „120 минути” Зоя Николова, семейна приятелка на рентгенолога.

Радев: Признателни сме към всеки, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II

https://offnews.bg//obshtestvo/radev-priznatelni-sme-kam-vseki-srazhaval-se-v-ruskata-armia-pod-zna-676072.html

Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия.“ Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря на „Дондуков“ 2 днес с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия.

В срещата участва и Негово светейшество Българският патриарх Неофит.

„Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване“, заяви още президентът.

През последните години в Русия са построени хиляди православни църкви и манастири, а Руската православна църква развива активна социална дейност, насочена и към младите хора, посочи патриарх Кирил.

Държавният глава цени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

„Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“, подчерта Румен Радев.

Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г.

„Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“, заяви патриарх Кирил.

БМВ ще заменя ключа на автомобила със смартфон

http://www.cross.bg/samo-vuvedete-inovatzii-1569327.html

/КРОСС/ BMW разкриха своята визия за развитието на технологиите по време на изложението MWC 2018, предава Digital.bg. Германския производител смята, че съвременните иновации ще улеснят значително начина, по който пътуваме и прекарваме ежедневието си. BMW показа нов прототип на електрическия автомобил i3 на мобилния конгрес, но също така демонстрираха и как може да се отключва директно от смартфона, информира TechCrunch. Концепцията предвижда от специално мобилно приложение да въведете локацията си и от разстояние да повикате своя автомобил. След като BMW i3 пристигне не само го отключвате със смартфона, но можете да седнете на задната седалка и да контролирате от устройството си инфотейнмънт системата в предната част. По този начин само с няколко кликвания може да промените настройките на климатика, да въведете GPS локация, да стартирате музика и др. Идеята на BMW определено ще се хареса на много потребители, но засега е само футуристична концепция. Нужни са години преди технологиите да оставят ключовете за автомобили в миналото, за сметка на модерните смартфони. Все пак компанията вярва, че бъдещето крие много изненади и това е само една от тях. Eдна от най-големите иновации, които ни очаква в следващите няколко години е навлизането на софтуер с изкуствен интелект и повече автономни функции в автомобилите.  

Петър Поспихал: ЧЕЗ лесно може да включи българското правителство в сделката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746731

Петър Поспихал: ЧЕЗ лесно може да включи българското правителство в сделкатаЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това коментира Петър Поспихал, посланик на Чешката република в България през периода 1993-1998 година, пред Би Ти Ви. Той обясни, че дружеството в Чехия е много голямо, има влияние и ресурси, а влиянието му е такова,

Нападнаха Ксения Собчак на рождения ден на Михаил Горбачов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746729

Нападнаха Ксения Собчак на рождения ден на Михаил ГорбачовКандидатът за президент на Русия Ксения Собчак съобщи, че е била нападната в центъра на Москва, предава РИА Новости, като се позовава на съобщението й във Фейсбук. Инцидентът се е случил на изхода на Петровския пътен дворец, където се е провеждало мероприятие, посветено на рождения ден на Михаил Горбачов.

Ердоган: Няма да има сондажи за газ в Кипър без съгласието на Турция

https://petel.bg/Erdogan---Nyama-da-ima-sondazhi-za-gaz-v--Kipar-bez-saglasieto-na-Turtsiya__253889

Няма да има сондажи за газ в териториалните води на Кипър без съгласието на кипърските турци и Турция, заяви турския президент Реджеп Таи...

След публикация на "Петел"! Щастлива развръзка! Дафни и стопанката й вече са заедно

https://petel.bg/Sled-publikatsiya-na-Petel--SHHastliva-razvrazka--Dafni-i-stopankata-y-veche-sa-zaedno__253891

Намери се собственичката на Дафни. По-рано днес "Петел" писа, че кучето се е изгубило.  Само 10 минути след публикацията се намери собст...

Общината: Тези са големите проекти, които ще променят Варна завинаги!

https://petel.bg/Obshhinata--Tezi-sa-golemite-proekti--koito-shhe-promenyat-Varna-zavinagi-__253892

 Снимка Фейсбук "Големите инфраструктурни проекти на Варна представих пред командния състав на Военноморските сили по време на техния ...

Интензивен е трафикът на границата ни с Гърция и с Румъния

https://petel.bg/Intenziven-e-trafikat-na-granitsata-ni-s-Gartsiya-i-s-Rumaniya__253893

Илюстрация Булфото Всички гранични контролно-пропускателни пунктове са проходими при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Г...

Слабите продажби на iPhone X - проблем за Samsung

https://www.investor.bg/harduer/459/a/slabite-prodajbi-na-iphone-x-problem-za-samsung-256089/

OLED дисплеите все още не са ползвани от повечето производители на смартфони и това се отразява негативно на южнокорейския гигант

Близка на пловдивския лекар: Не е имал избор, защитавал е семейството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746726

Близка на пловдивския лекар: Не е имал избор, защитавал е семейството сиАрестуваният за убийството на крадец д-р Иван Димитров не е имал друг избор и е защитавал семейството си. Това каза пред Би Ти Ви Зоя Николова, семейна приятелка на рентгенолога. „Убедена съм, че д-р Иван Димитров не е имал друг избор, за да пристъпи към това действие, защитавайки семейството си с цената на своя живот”, подчерта тя.

Взрив в Източен Лондон

http://www.cross.bg/london-sgrada-iztochen-1569330.html

/КРОСС/ Лондон изтръпна след взрив, който припомни терористичните атаки в британската столица от миналата година, съобщава "Дейли мейл". Взривът избухнал в сграда в предградието Ромфорд, в Източен Лондон, около 13:30 часа местно време (15:30 българско). На място са парамедици, пожарникари и полицаи, които евакуират живущите във въпросната сграда. Пешеходците, пък са инструктирани да не вървят от страната на избухналото здание. Засега няма информация за пострадали. От полицията обявиха, че случаят не се разглежда като терористичен акт.  

Евгений Дайнов: Върбакова не играе сама, има опора във властта

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/evgenii-dainov-varbakova-igrae-sama-ima-opora-vav-vlastta.html

Борисов и властта са изпаднали в параноя. Навсякъде виждат заговори. Заговор видяха и в сделката за ЧЕЗ. Това заяви в предаването „120 минути” политологът Евгений Дайнов.

Евгений Дайнов: Върбакова не играе сама, има опора във властта

https://frognews.bg/novini/evgenii-dainov-varbakova-igrae-sama-ima-opora-vav-vlastta.html

Борисов и властта са изпаднали в параноя. Навсякъде виждат заговори. Заговор видяха и в сделката за ЧЕЗ. Това заяви в предаването „120 минути” политологът Евгений Дайнов.

Огромна кражба в Исландия - задигнаха стотици компютри, копаещи биткоини

https://www.actualno.com/interest/ogromna-krajba-v-islandija-zadignaha-stotici-komputri-kopaeshti-bitkoini-news_662861.html

Около 600 компютъра за "копаене на биткоини" бяха откраднати в Исландия, което е една от най-големите кражби в малката островна държава. Досега са арестувани 11 души, заподозрени за 4 обира, предаде БГНЕС. Съществуват надежди, че компютрите все още не са напуснали исландска територия и ще бъдат открити. Машините са на обща стойност около 1,7 млн. евро. Исландските медии наричат случилото се "Големият биткоин обир" и крадците биха могли потенциално да направят повече пари, а

Патриарх Кирил помоли президента да пази историческата памет

http://dnes.dir.bg/news/patriarsi-umen-adev-26937750

Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската и Руската православни църкви.

Македонци по цял свят протестират срещу промяната на името, запалиха снимка на Заев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746723

Македонци по цял свят протестират срещу промяната на името, запалиха снимка на ЗаевВ събота и неделя се проведоха демонстрации на македонските диаспори в САЩ, Австралия и из Европа под надслова „Ние сме Македония“, които бяха организирани в протест срещу евентуална промяна на името на бившата югорепублика, предава скопският телевизионен канал „Телма“. Македонците в Австралия са излезли на протест по улиците на Пърт, Мелбърн,

Швейцарците гласуваха да продължат да плащат по 767 лева за обществената си телевизия

https://offnews.bg//medii/shvejtcartcite-glasuvaha-da-prodalzhat-da-plashtat-po-767-leva-za-obsh-676071.html

Швейцарците отхвърлиха предложение да се прекрати държавното финансиране на обществената телевизия и радио, показва екзит пол на днешния референдум по този въпрос, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Според анкетата на института gfs.bern, 71 процента от гласувалите отхвърлят прекратяване на задължителната такса за обществените електронни медии, която възлиза на 392 евро (767 лева) годишно.

Референдумът бе организиран от младежкото движение на Либерално-радикалната партия, според което таксите за обществени медии "вече нямат нищо общо с тяхното поколение", израснало с видеострийминга и платените телевизионни канали.

Данъкът за обществената телевизия се нарича Билаг. За 2016 година приходите от него са били 1,3 милиарда швейцарски франка.

Парите се разпределят между 7 тв канала и 17 радиостанции, които осигуряват медийно съдържание в четирите езикови и културни региона - германски, френски, италиански и ретромански диалект.

Според привържениците на Ноубилаг кампанията, отмяната на налога ще направи медийния пазар много по-отворен и конкурентен, и ще облагодетелства потребителите.

"Арсенал" загуби четвърти мач поред

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/04/3140330_arsenal_zagubi_chetvurti_mach_pored/?ref=rss


За пръв път от близо 16 години "Арсенал" записа четири поредни загуби, след като отстъпи при гостуването си на "Брайтън". Визитата на южния бряг се превърна в истински кошмар за "артилеристите", а новакът в елита победи с 2:1.<br /><br />"Арсенал", който започна сезона с амбиции за завръщане в Шампионската лига и дори намеса в битката за титлата, записа 10-ата си загуба от началото на кампанията. Това е най-големият брой загуби в последните...

Поне четирима загинали, след като блок рухна в Полша

http://www.cross.bg/sgradata-tass-blok-1569329.html

/КРОСС/ Най-малко 4 души загинаха и 24 са ранени при срутването на жилищен блок в западния полски град Познан, съобщава ТАСС. Бройката на загубилите живота си може да нарасне, тъй като поне 3-ма от ранените са в критично състояние. Сред пострадалите има и деца. Най-вероятната причина за рухването на сградата е газова експлозия, обяви регионалният губернатор Збигнев Хофман На място 24 пожарни екипа. Сградата се е срутила в 7:50 ч. местно време. Тя е била с 18 апартамента, от които са се срутили 4, добави Бартковяк, цитиран от ТАСС. Той предупреди, че е възможно да се срути и предната част на сградата.

Дневен хороскоп за 5 март

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-5-mart-news_662796.html

Овен Този понеделник се огледайте за нещо ново, което да вкарате в живота си. Имате нужда от струя свеж въздух и трябва да си я осигурите възможно най-бързо. Телец Днес не се доверявайте на оценката си. Прекалено сте пристрастни и сте склонни да платите много висока цена, за да осъществите желанието си, но това няма да е най-доброто за вас. Близнаци Денят ще ви даде повече, отколкото очаквате. Все пак си установете мярката, за да не прекалите с хубавото и да ви остане още за деня. Рак Тоз

Ако не сме в навечерието на 22 юни 1941 г., то сме много близо до него! /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/ako-ne-sme-v-navecherieto-na-22-yuni-1941-g-to-sme-mnogo-blizo-do-nego-video.92939

/Поглед.инфо/ В навечерието на Октомври 1917 г. Ленин каза: „Или ще достигнем и изпреварим напредналите капиталистически страни, или ни чака смърт“.

Вносните мита на Тръмп - подарък за ОПЕК и Русия, но не и за шистовия сектор

https://www.investor.bg/analizi/91/a/vnosnite-mita-na-trymp-podaryk-za-opek-i-rusiia-no-ne-i-za-shistoviia-sektor-256889/

Плановете на американския президент за 25% мито върху вноса на стомана неминуемо ще вдигнат разходите на компаниите за добив на петрол и газ

Мощна експлозия в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746720

Мощна експлозия в ЛондонМощна експлозия проехтя в североизточните райони на британската столица Лондон, предаде БНТ. По предварителни данни инцидентът не е свързан с тероризма, съобщи в Туитър лондонската полиция. Очаквайте

Тест на Jaguar E-Pace: Има и еърбег за пешеходци

https://www.24chasa.bg/avto/article/6742888

Тест на Jaguar E-Pace: Има и еърбег за пешеходциJaguar E-Pace е не само вторият кросоувър в гамата на прочутата английска марка след F-Pace, но и най-необичайният. Този модерен джип е като никога близък с два модела на Land Rover, надлъжно разположеният двигател и задвижването на задните колела липсват. Става въпрос за платформата, на която се сглобяват Land Rover Discovery Sport и Range Rover

Най-малко 4 загинали и 24 ранени при срутване на жилищен блок в Полша

http://www.mediapool.bg/nai-malko-4-zaginali-i-24-raneni-pri-srutvane-na-zhilishten-blok-v-polsha-news276299.html

Най-малко четирима души загинаха и 24 са ранени при срутването на жилищен блок в западния полски град Познан, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. В отломките работят 24 пожарни екипа, съобщи говорител на познанската противопожарна служба. Сред ранените има деца, добави той. Най-малко трима от ранените са в тежко състояние, посочва Франс прес. Ръководителят на пожарникарите Анджей Бартковяк заяви, че е възможно все още да има затрупани хора. Сградата се е срутила в 7:50 ч. местно време (6:50 ч. по Гринуич). Тя е била с 18 апартамента, от които са се срутили 4, добави Бартковяк, цитиран от ТАСС. Той предупреди, че е възможно да се срути и предната част на сградата. Регионалният губернатор Збигнев Хофман заяви, че е възможно злополуката да се дължи на експлозия на газ, съобщава АП.

Протест срещу изказване на заместник-министър

http://www.cross.bg/detska-zashtoto-sacheva-1569328.html

/КРОСС/Няколко родители и деца протестираха срещу изказване на заместник-министър на образованието.В интервю Деница Сачева твърди, че публикуването на кадрите с насилие в детска градина в Бургас е отворило кутията на Пандора. Според Сачева родители съдят други, защото децата им са занети без съгласие.Според протестиращите това е манипулация и опит да се настройват родителите и учителите едни срещу други. От Министерството на образованието отказаха допълнителен коментар, защото по случая от детска градина "Брезичка" има досъдебно производство.  

Русия след Путин

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/04/3140327_rusiia_sled_putin/?ref=rss


Публикуваме анализа от Портал "Култура".<br /><br />В прочутата "дълга телеграма" на Джордж Кенан, изпратена през 1946 г. до американския държавен секретар Джеймс Бърнс, която поставя началото на американската политика на "сдържане" спрямо Съветския съюз, името на Йосиф Сталин се споменава едва три пъти. Независимо от факта, че по онова време съветският лидер управлява страната си като истински император. Още докато Сталин е в апогея си, Кенан съумява...

Жертви и десетки ранени при срутване на блок в Полша

http://dnes.dir.bg/news/polsha-srutvane-blok-26937652

Най-малко четирима души загинаха и 24 са ранени при срутването на жилищен блок в западния полски град Познан, предадоха световните агенции.

Румен Радев: Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки

http://www.cross.bg/kiril-patriarh-bulgariya-1569326.html

/КРОСС/Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква - още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия." Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря на „Дондуков" 2 днес с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия. В срещата участва и Негово светейшество Българският патриарх Неофит. „Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване", заяви още президентът. През последните години в Русия са построени хиляди православни църкви и манастири, а Руската православна църква развива активна социална дейност, насочена и към младите хора, посочи патриарх Кирил. Държавният глава цени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение. „Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност", подчерта Румен Радев

Манията по криптовалутите причинява смърт, смята Бил Гейтс

http://www.moreto.net/novini.php?n=370183

Бил Гейтс изглежда също не е сред почитателите на криптовалутите. В редовния си разговор с потребители в Reddit, Гейтс обяви, че виртуалните пари вече са "причинили смърт по доста директен начин", съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Радев: Българският и руският народ са дълбоко свързани

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-bylgarskiiat-i-ruskiiat-narod-sa-dylboko-svyrzani-2082598

Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква - още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия. Това е заявил президентът Румен Радев

Радев: Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746714

Радев: Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзкиБългарският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия.“ Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря на „Дондуков“ 2 днес с Негово

Иран отрече да е обучавал над 100 души за подкопаване на режима в Бахрейн

https://www.actualno.com/asia/iran-otreche-da-e-obuchaval-nad-100-dushi-za-podkopavane-na-rejima-v-bahrejn-news_662860.html

Иран категорично отрече да има каквато и да е връзка с терористична клетка, състояща се от 116 души, които са арестувани в Бахрейн, предаде БГНЕС. "Прехвърлянето на обвиненията към другиго и преповтаряне на остарели сценарии и безпочвени обвинения срещу другите няма да помогне на правителството на Бахрейн да разреши проблемите си със своите граждани. Отново съветваме представителите на Бахрейн да се подготвят за ангажиране и диалог с техния собствен народ, вместо да затягат сигурността и

Руският патриарх си замина обиден: Благодарили сме не само на руснаци

http://clubz.bg/64991-ruskiqt_patriarh_si_zamina_obiden_blagodarili_sme_ne_samo_na_rusnaci

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е разочарован, че руската армия, освободила България, е разделена на отделни националности, участващи в Освобождението.

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия", каза пред журналисти патриарх Кирил на летище "София", преди да отпътува от България.

"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия. Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България", каза патриарх Кирил.

Той заяви, че историята на Освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България. По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове, каза руският патриарх. Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия патриарх“, сподели главата на Руската православна църква.

"Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул погрешната историческа интерпретация на събитията, свързани с Освобождението на България", каза патриарх Кирил.

"Всички разговори за дружбата се проверяват от реалността. Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за Освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение", смята патриарх Кирил.

Президентът Румен Радев, който прие духовника, оцени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

"Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност", каза Радев.

Швейцария ще продължи да финансира с такси обществената телевизия и радио

http://www.mediapool.bg/shveitsariya-shte-prodalzhi-da-finansira-s-taksi-obshtestvenata-televiziya-i-radio-news276298.html

Гражданите на Швейцария отхвърлиха на референдум предложение да се прекрати държавното финансиране на обществената телевизия и радио. Това сочи екзит пол на проведеното в неделя допитване по този въпрос, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Според анкетата на института gfs.bern, единствената в национален мащаб, 71 процента от гласувалите отхвърлят прекратяване на задължителната такса за обществените електронни медии, която възлиза на 392 евро годишно. Референдумът бе организиран от младежкото движение на Либерално-радикалната партия, според което таксите за обществени медии "вече нямат нищо общо с тяхното поколение", израснало с видеострийминга и платените телевизионни канали, отбелязва Франс прес.

Най-малко 4 загинали при срутване на блок в Полша, сред ранените има и деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746707

Най-малко 4 загинали при срутване на блок в Полша, сред ранените има и децаНай-малко четирима души загинаха и 24 са ранени при срутването на жилищен блок в западния полски град Познан, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. В отломките работят 24 пожарни екипа, съобщи говорител на познанската противопожарна служба. Сред ранените има деца, добави той. Най-малко трима от ранените са в тежко състояние, посочва Франс прес.

Газова експлозия в Полша - блок се срути и загинаха четирима души

https://frognews.bg/svqt/gazova-eksploziia-polsha-blok-sruti-zaginaha-chetirima-dushi.html

Най-малко четирима души загинаха и 24 са ранени при срутването на жилищен блок в западния полски град Познан, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Рухна жилищен блок в Познан. Жертвите са минимум четири

https://offnews.bg//sviat/ruhna-zhilishten-blok-v-poznan-zhertvite-sa-minimum-chetiri-676069.html

Най-малко четирима души загинаха и 24 са ранени при срутването на жилищен блок в западния полски град Познан.

В отломките работят 24 пожарни екипа, съобщи говорител на противопожарната служба в града.

Сред ранените има деца, добави той.

Най-малко трима от ранените са в тежко състояние, посочва Франс прес.

Ръководителят на пожарникарите Анджей Бартковяк заяви, че е възможно все още да има затрупани хора.

Сградата се е срутила в 7:50 ч. местно време. Тя е била с 18 апартамента, от които са се срутили 4, добави Бартковяк, цитиран от ТАСС.

Той предупреди, че е възможно да се срути и предната част на сградата.

Регионалният губернатор Збигнев Хофман заяви, че е възможно злополуката да се дължи на експлозия на газ, съобщава АП, цитирана от БТА.

Откриха група сирийски нелегални мигранти в Албания, близо до границата с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746702

Откриха група сирийски нелегални мигранти в Албания, близо до границата с ГърцияАлбанската полиция откри днес група бежанци от Сирия близо до граничен пункт Какавия на границата с Гърция, предаде агенция МИА. Полицията съобщи, че групата се състояла от 26 души, включително жени и деца, които са преминали нелегално границата. Мигрантите смятали да продължат пътя си към северния албански град Шкодра,

Лекари от ТЕЛК и хора с увреждания излизат на протест заради подготвяна реформа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/x93slE8-Y5w/

Лекарите от трудово-експертните комисии са готови да се включат в протест заради подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза.

Организациите на хората с увреждания ще протестират в началото на април, ако дотогава държавата не даде знак, че е готова да преработи концепцията за експертиза на работоспособността. Документът е внесен в парламента без съгласието на засегнатите, съобщава БНР.

„Концепцията за експертиза на работоспособността задава въпроси без отговор”, казва Адрияна Стефанова от центъра за психологически изследвания. „Например. Лице, което придобие трайно увреждане и изпълнява същата работа, дали ще получава инвалидна пенсия”.

„Ако тази концепция бъде приета, в протеста ще се включат и лекарите от ТЕЛК”, обяви доктор Боряна Холевич, председател на сдружението им в София. „Защото е нередно при оценка на работоспособността да се оценява само едно от заболяванията на човека. Смятам, че това е меко казано безумие. Ами ако човека е с един тежък инсулинозависим диабет с всичките усложнения на диабета и същевременно е раково болен. На кое заболяване да получи процент и подкрепа?”

„Разделянето на медицинската от трудовата експертиза също е проблем”, посочва доктор Холевич. “Лицето се явява на лекарска комисия. Определя се определен процент вид и степен на увреждане, след което лекари по трудова медицина, забележете, които никога не са прегледали болен, ще оценяват работоспособността”.

По време на протеста хората с увреждания ще връчат протестна нота на правителството.

Над десет хиляди туристи са посетили музеите в Плевен на 3 март

http://www.cross.bg/detza-hilyadi-pleven-1569325.html

/КРОСС/ Над десет хиляди туристи са посетили музеите в Плевен на вчерашния 3 март. Лошото време не спря хиляди да посетят Плевен и неговите музеи. Близо 2 500 са разгледали експозициите на историческия музей, един от най богатите на експонати у нас, съобщи директорът доктор Володя Попов. Най-голям интерес на националния празник очаквано предизвика Панорамата. Още от Мария Монова, заместник директор на уникалния комплекс. "От малки до големи деца, от новородени дечица до колички, семейства с деца, млади хора, посещение имахме на деца от София, организирани ученически групи, колеги от университета във Варна, техническият университет, преподаватели, студенти посетиха панорамата, майки с деца от Самоков и много други, от всички градове."  

Катрин Тасева взе злато с музика на Лили Иванова (видео)

https://offnews.bg//gimnastika/katrin-taseva-vze-zlato-s-muzika-na-lili-ivanova-video-676070.html

Още добри новини за българската художествена гимнастика. Чувственият обръч по музика на "Камино" на Лили Иванова донесе на Катрин Тасева златен медал от международния турнир по художествена гимнастика "Балтийски обръч" в латвийския град Рига.

Тасева, която снощи взе и бронз в многобоя, получи за изпълнението си оценка от 17.600 точки. Втора е Саломе Пажава (Грузия) със 17.150 точки, а трета Влада Николченко (Украйна) със 17.050 точки.

На топка Ерика Зафирова се нареди трета с 16.650 точки и заслужи бронзовото отличие. Шампионка стана Пажава със 17.350 точки. Финалите на бухалки и лента са по-късно днес с участието на Тасева и Зафирова.

Коментар на седмицата №2: Една Гинка в повече

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6746570

Коментар на седмицата №2: Една Гинка в повечеПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 и е с над 37 000 прочитания. Как сделката за ЧЕЗ събуди отегчените партии за битка за власт в условията на европредседателство На пръсти се броят институциите, експертите и политиците в България, които не проверяват сделката за ЧЕЗ, с лупа да ги търсиш направо.

Ангелкова се срещна с куп холивудски звезди на червения килим

http://www.cross.bg/angelkova-sreshtna-cherveniya-1569323.html

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова се похвали със снимки с куп холивудски звезди. Тя е в САЩ и ще присъства на церемонията за връчването на наградите „Оскар", като междувременно се срещна с актьори като Майкъл Дъглас, Леонардо ди Каприо, Самюъл Джексън, Салма Хайек и Дженифър Анистън, както и с великите режисьори Стивън Спилбърг и Оливър Стоун. „На култовото за Холивуд събитие "Нощта преди Оскарите" се видях с невероятния Michael Douglas и с Gal Gadot - звездата от "Бързи и яростни" и " Жената чудо". Срещнах се и с Chadwick Boseman, който прави невероятна роля в "Черната пантера". Разговарях също с номинирания за "Оскар" Samuel L. Jackson и с легендарния Стивън Спилбърг. За мен е огромно удоволствие да присъствам за втора поредна година в лично качество на церемонията по връчване на Оскарите. Преди официалното събитие на червения килим имах възможността да разговарям с Ейдриън Броуди, Salma Hayek Pinault, Oliver Stone, Leonardo DiCaprio, Jenifer Aniston и Matthew McConaughey които много харесват България", написа Николина Ангелкова в социалните мрежи.  

Полицейска кола падна в река от мост на кръстовище в София

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bjpXVaqrEUk/

Полицейска кола падна от мост на кръстовище в София в 13.15ч. днес. Патрулката е била засечена от друг автомобил и в опита си да избегне удара е паднала в реката под моста. По първоначални данни в автомобила е имало двама полицаи, които са леко пострадали и са били откарани в болница, за да им бъде оказана медицинска помощ. С помощта на лебедка колата беше изтеглена изпод моста на улица “Георги Раковски“, където беше паднала, съобщава novini.bg. Полицаи и пожарникари закачиха патрулката с кран и я извадиха от коритото на Владайската река.

Почина легендарният лекоатлет сър Роджър Банистър, свалил 1 миля под 4 минути

https://www.24chasa.bg/sport/article/6746681

Почина легендарният лекоатлет сър Роджър Банистър, свалил 1 миля под 4 минутиНа 88 години в дома си в Оксфорд е починал легендарният британски лекоатлет сър Роджър Банистър, съобщи "Дейли Мейл". Макар да не е ставал световен или олимпийски шампион, той се прослави с постиженията си в средните дистанции в гладкото бягане, макар да не е професионален спортист. Банистър учи в Оксфорд за лекар,

НИМХ: 18-20 градуса в края на следващата седмица, март ще е месец с много валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6746690

НИМХ: 18-20 градуса в края на следващата седмица, март ще е месец с много валежиСнежната покривка най-вероятно ще се стопи през идващата седмица, тъй като през втората й половина очакваме температурите да достигнат 18-20 градуса. Това каза синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към Българската академия на науките (БАН) Мариана Попова за „Фокус”. По думите й в сравнение с изминалите много студени

Президентът на Словакия след убийството: Или избори, или дълбоки промени

http://clubz.bg/64990-prezidentyt_na_slovakiq_sled_ubijstvoto_ili_izbori_ili_dylboki_promeni

Словашкият президент Андрей Киска отправи призив днес или за съществени промени в правителството или за предсрочни избори след убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупция на най-високо равнище, свързана с италианската мафия, предаде Франс прес.

"Сега виждам две решения: промени в дълбочина на правителството или предсрочни избори", каза Киска в изявление по телевизията за убийството, разтърсило Словакия.

Ройтерс цитира президента, че ще поиска разговори с политическите партии и ще настоява за съставяне на ново правителство или за свикване на предсрочни избори, за да бъде възстановено доверието на обществото след убийството на разследващия журналист.

Един от хората, назовани в публикуваното посмъртно разследване на Куциак за злоупотреба с европейски фондове и други измами, е имал връзки със сътрудници на премиера Роберт Фицо, посочва Ройтерс.

"Ще започна разговори с политическите лидери, за да кажат как си представят бъдещето и как да бъде възстановено доверието на хората в собствената им държава", каза президентът. "Виждам засега две решения: първо, широки и съществени промени в правителството, за да не поляризира обществото, и второ, предсрочни избори заедно с местните през есента", добави той.

Близо пет милиона лева са одобрените средства за саниране в Смолян

http://www.cross.bg/leva-miliona-bloka-1569324.html

/КРОСС/ Близо пет милиона лева са одобрените средства по Оперативната програма „Региони в растеж" за енергийна ефективност на жилищни многофамилни сгради в Смолян съобщава БНР. 4 милиона лева от тях реално ще се вложат в строително-монтажни работи. Останалите ще се използват за енергийни и технически обследвания, строителен и авторски надзор, инвеститорски контрол, проектиране и екип за управление на проекта. Според експерти общо около 10 блока ще могат да бъдат санирани по тази програма. Целта е сградите, които ще бъдат подбрани, да постигнат най-висока енергийна ефективност, да има най-много ползватели, след укрепването и санирането на блока да му се даде максимално дълъг срок на живот. Само девет от общо 66 жилищни блока се оказаха недопустими за саниране, става ясно от протокол, публикуван в сайта на общината. В срок от седем дни се очаква от всички сдружения на собствениците, които са допустими за финансиране, да представят посочените в протокола коригирани или подкрепящи документи в местната администрация  

Конкурс за ученическо есе осигурява награда с посещение на боен кораб във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370181

Военноморският музей и командването на Военноморските сили обявяват конкурс за историческо есе, посветено на моряците- герои от войните за национално обединение и по повод 150 години от рождението на кап. I ранг Димитър Добрев и 130 години от рождението на капитан-лейтенант Кирил Минков.

Лидерите на най-големите македонски партии на обща среща

https://www.actualno.com/balkani/liderite-na-naj-golemite-makedonski-partii-na-obshta-sreshta-news_662859.html

Лидерите на двете най-големи македонски партии - ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ Християн Мицковски и Зоран Заев, ще обсъдят днес (4 март) актуалните проблеми в страната, предаде БГНЕС. Това ще бъде втора среща между двамата. Първата се състоя веднага след избора на Мицковски за лидер на партията. Разговорите между Мицковски и Заев ще се проведят в сградата на Министерския съвет на Македония в 19:00 часа. По неофициална информация основният въпрос, който двамата лидери ще обсъдят, е разрешаването на спора з

”Звяра от Изтока” струва на Великобритания по 1 млрд. на ден

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-stud-zvyara-iztoka-26937582

Студът и снеговалежите струват на британската икономика 1 милиард паунда на ден, показват икономически анализи.

Двама полицаи са ранени при падането на патрулка във Владайска река

https://offnews.bg//112/dvama-politcai-sa-raneni-pri-padaneto-na-patrulka-vav-vladajska-reka-676068.html

Днес, в 13:15 часа е получен сигнал за инцидент с полицейски служебен автомобил. Той е станал на кръстовището на булевардите „Сливница“ и „Г. С. Раковски“ в столицата. По първоначални данни патрулката е паднала във Владайска река, съобщиха от МВР.

При инцидента са пострадали леко двама полицейски служители, които са откарани за прегледи в лечебни заведения.

Продължава огледът на място, а причините за инцидента все още се изясняват.

Предстои изваждане на колата от коритото на реката.

За инцидента пръв съобщи очевидец пред OFFNews.

Колата е идвала по "Раковски" откъм гарата, разказа читателят ни. Преди светофара е излетяла от пътя, пробила е мантинелата вдясно от моста и е паднала.

Не става въпрос за гонка, убеден е той.

На мястото почти веднага пристигнаха пет патрулни автомобила, линейка и две пожарни.

Доналд Тръмп: Няма да има изключения за митата

http://www.cross.bg/trump-mitata-donald-1569322.html

/КРОСС/Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял със световните лидери за планираното увеличение на митата за внос на стомана и алуминий и не планира да прави изключения за никой, съобщи Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос в неделя, предава Reuters. "Знам, че е провел разговори с доста световни лидери", заяви Рос в интервю пред американския телевизионен канал ABC. „Ясно е, че той взима решенията, но към момента, доколкото съм запознат, става въпрос за доста широк обхват на мерките. Не съм чул да говори за изключения", добави търговския министър.Reuters припомня, че в четвъртък Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще увеличи митата за вносна стомана на 25% и за вносен алуминий - на 10%, за да защити домашните производители. Това предизвика множество критики от търговските партньори на САЩ. Рос омаловажи възможните последствия за американската икономика от мярката. Според неговите думи, предложените нови мита ще увеличат доходите на САЩ с около 9 млрд. долара на година, което представлява много по-малко от 1% от БВП на страната. „Така че приказките, че това ще доведе до загуба на работни места, ще увеличи цените и изобщо, че ще повлияе зле са грешни", подчерта той. Търговският министър не е впечатлен от заплахите на ЕС за налагане на ответни мита на знакови американски продукти, сред които мотоциклетите Харли Дейвидсън, бърбънът и дънките Левис. Според него те са тривиални и са „огромна грешка"

Тръмп разговаря със световните лидери за увеличението на митата, няма да има изключения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746680

Тръмп разговаря със световните лидери за увеличението на митата, няма да има изключенияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял със световните лидери за планираното увеличение на митата за внос на стомана и алуминий и не планира да прави изключения за никой, съобщи Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос в неделя, предава Reuters. “Знам, че е провел разговори с доста световни лидери“,

Ердоган: Няма да има сондажи за газ в Кипър без съгласието на Турция

https://petel.bg/Erdogan--Nyama-da-ima-sondazhi-za-gaz-v-Kipar-bez-saglasieto-na-Turtsiya__253889

Няма да има сондажи за газ в териториалните води на Кипър без съгласието на кипърските турци и Турция, заяви турския президент Реджеп Таи...

Mapшaлoвитe ocтpoви пycĸaт cвoя ĸpиптoвaлyтa

https://petel.bg/Mapshalovite-octpovi-pyc--at-cvoya---piptovalyta__253890

Снимка Getty Images Peпyблиĸa Mapшaлoви ocтpoви e ĸpacивa, нo нeизвecтнa зa мнoзинa дъpжaвa. Ocтpoвнaтa cтpaнa, ĸoятo e дoм нa oĸoлo 70 000 дyши, ce нaмиpa нa eднo oт нaй-ĸpacивитe...

Дербито на Пловдив завърши с много битка и без голове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/04/3140321_derbito_na_plovdiv_zavurshi_s_mnogo_bitka_i_bez_golove/?ref=rss


Без победител завърши 106-ото издание на дербито на Пловдив между "Локомотив" и "Ботев". Двата тима изиграха двубой, изпъстрен с много нерви и битка и по-малко футболни достойнства, като завърши 0:0.<br /><br />Головите положения бяха истинска рядкост, както и изобщо ударите към някоя от двете врати. Големите очаквания към сблъсъка не се оправдаха, като и атмосферата на стадиона в парк "Лаута" беше вяла.<br /><br />Носителят на Купата и...

Новите ракети на Путин и Западът

https://www.vesti.bg/sviat/novite-raketi-na-putin-i-zapadyt-6079949

Някои политолози говорят за истинска нова надпревара във въоръжаването. Наистина ли се стигна дотам - отговарът търси Керстен Книп от "Дойче веле"

Lego ще произвежда "еко тухлички"

https://www.investor.bg/novini/346/a/lego-shte-proizvejda-eko-tuhlichki--256888/

Решението е част от усилията на компанията да постигне нулево ниво на отпадъци в дейността си и да използва устойчиви материали при основните си продукти

Петко Симеонов: Ако сами не се защитим, няма кой

http://www.eurochicago.com/2018/03/petko-3/

Тогава все още името ми значеше нещо и мои писма и инициативи се свързваха като съгласувани с президента Желев. (Подозирам, че е изиграло роля! Но може и да не е така. Ралица Василева може и да помни нещо.) След известно време получих отговор в смисъл, че те нарочно го правели, за да не се свързвала България с войната и неразбориите в Югославия. Но след известно време започнаха да ни изписват. Сега не зная как е. Julian Popov отбелязва, че ни пропускат дори в прогнозите на времето. Ами пишете. Забележите ли нещо такова, намерете начин и възразявайте. Подобна е историята с Музея на Холокоста в Ню Йорк. Напълно ни бяха елеминарили, писах, писах, объркаха - 11,000 спасени, 50,000 убити... Накрая предадох делото на Veni Markovski. Той обеща да се свърже с тях. Не зная какво е станало.

Полицаите, паднали в Перловската река, гонили нарушител с голф

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746659

Полицаите, паднали в Перловската река, гонили нарушител с голфДвамата служители на столичната "Пътна полиция", които с “Лада Нива” паднаха в Перловска река край бул. “Сливница”, са гонил нарушител, минал на червен светофар, обясниха запознати с разследването по случая. Полицаите, които от група "Тежки ПТП" към столичния КАТ, са били на работа и са следили трафика.

Сирийската армия си връща територии в Източна Гута

https://offnews.bg//sviat/sirijskata-armia-si-vrashta-teritorii-v-iztochna-guta-676067.html

През последните два дни сирийската армия е нанасяла удари по позициите на бунтовниците в Източна Гута в отговор на извършен от тях обстрел на Дамаск и си е върнала контрола над земеделски земи и селища в контролирания от бунтовниците анклав, предаде Ройтерс.

В изявление на армията се добавя, че са убити голям брой бунтовници, които режимът на Башар Асад определя като терористи. Унищожени са техни командни центрове, тунели, укрепления и техника.

Армията подчертава, че операцията е извършена извън организираното от Русия прекратяване на огъня, което продължава от 9 до 14 часа местно време (7 до 12 часа по Гринуич).

Вчера Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) съобщи, че режимът е успял да си върне 10 на сто от територията, контролирана от бунтовниците. Силите на Дамаск завзеха територии в източната и югоизточната част на анклава, припомня Франс прес.

Смята се, че през последните две седмици в Източна Гута са загинали над 600 мирни граждани, съобщава Асошиейтед прес. Хиляди други жители на анклава се крият от постоянните бомбардировки в мазета и подземни убежища. Очевидци съобщават за влажни и нехигиенични условия в убежищата, където се събират групи от десетки и стотици, предава БТА.

Четири възможни варианта след парламентарните избори в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746670

Четири възможни варианта след парламентарните избори в ИталияИталия отдавна е свикнала да се справя с политическата нестабилност, но раждането на 65-ото правителство на страната след Втората световна война изглежда няма да е лесно. Прогнозите сочат, че изборите в неделя ще създадат фрагментаризиран парламент и ще доведат до седмици на политическа нестабилност, а икономиката на страната е в тежка ситуация,

Активистка оголи гърдите си пред Берлускони

//dariknews.bg/novini/sviat/aktivistka-ogoli-gyrdite-si-pred-berluskoni-2082597

В деня на изборите в Италия активистка на движението "Фемен" оголи гърдите си в избирателна секция пред бившия премиер Силвио Берлускони и изкрещя "Времето изтече", преди да бъде отведена от охраната, съобщиха Ройтерс и БТА. "Тя премина толкова бър

Пролетта идва в средата на следващата седмица

http://www.cross.bg/mart-ochakvame-valezhi-1569321.html

/КРОСС/ Снежната покривка най-вероятно ще се стопи през идващата седмица, тъй като през втората й половина очакваме температурите до 18-20 градуса. Това каза синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към Българската академия на науките (БАН) Мариана Попова в интервю за Агенция „Фокус". По думите й в сравнение с изминалите много студени дни, вече има затопляне. „Затоплянето ще продължи през следващите дни. По-чувствително и вече в цялата страна ще бъде към края на тази седмица, когато очакваме на места да има дневни температури, достигащи до 18-20 градуса. Ще има и югозападен вятър, който допълнително ще допринася за бързото топене на снега", коментира Попова. Синоптикът коментира, че времето през следващите дни доста ще напомня за пролет. Тя обърна внимание, че астрономическата пролет настъпва на 20 март в 18.15 часа.  „До четвъртък очакваме по-често облачно време с превалявания, но от петък нататък ще имаме няколко спокойни дни без валеж, дори с разкъсана облачност. На места временно и до слънчево време", каза Попова. По думите й докрая на март ще има още чести валежи. Според нея март ще е месец с валежи, които ще са над нормата. „Така че валежите ще бъдат чести, следващият процес се очаква около 13 март, след това към 15-ти, 18-ти, 23-ти, 25-ти, 28-ми март и самия край на месеца. Характерно е за март да има повишена динамика и чести валежи", допълни синоптикът.

Петр Поспихал: Понякога ЧЕЗ прави нещата със сила

http://clubz.bg/64989-petr_pospihal_ponqkoga_chez_pravi_neshtata_sys_sila

ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това заяви в „120 минути“ по бТВ Петр Поспихал, посланик на Чешката република в България между 1993 и 1998 година.

Той обясни, че дружеството в Чехия е много голямо, а влиянието му е такова, че понякога „прави нещата със сила и решителност както и своя логика, която понякога не обръща внимание на интересите на Чехия или България”.

Дипломатът обясни, че в Чехия държавата не е собственик в пряк смисъл, притежава около 69% от акциите на ЧЕЗ и с това може да влияе върху персоналните въпроси в надзорния съвет. Но не може да влияе върху решенията на ЧЕЗ.

По думите на Поспихал, премиерът Андрей Бабиш не е голям привърженик на сегашното ръководство на ЧЕЗ и си личи, че не е близък с тях.

Даниел Бенеш, който е изпълнителен директор на „ЧЕЗ Груп” е близък с президента Милош Земан. Бабиш е премиер в оставка и очаква следващата номинация. При нас Конституцията е малко друга – дава възможност Бабиш пак да получи мандат за съставяне на правителство и той може да го получи само от президента. Президентът, може да предположим, че си поставя някакви условия и ако спекулираме, едно от тези условия може да е „не ми пипай ръководството на ЧЕЗ”. За Бабиш не е комфортно да влияе в ЧЕЗ”, обясни посланикът.

Петр Поспихал каза още, че ЧЕЗ трябвало повече да се грижи за стабилността на тази сделка.

"Не е отговорно да продавам на някого с ресурс, който не отговаря на размера на проблема. Това е безотговорно", посочи още Поспихал. Той уточни, че по-важното е, че една държава трябва да е подготвена, за да влияе върху стратегическите си интереси.

„Кой друг освен държавата влияе върху законодателството и процедурите си. Не прави най-добро впечатление, че никой не говори, не се интересува и дни след подписването на договора изведнъж се появи проблем”, коментира той.

Най-важното за всеки стартъп: да се отличи възможно най-рано

https://www.investor.bg/web/456/a/nai-vajnoto-za-vseki-startyp-da-se-otlichi-vyzmojno-nai-rano-256880/

Прекаленото втренчване в това да се набере финансиране може да бъде тежко и пагубно за една компания, смята Колет Де Жорж от Boca Communications

Почина легендата в леката атлетика Роджър Банистър

https://offnews.bg//leka-atletika/pochina-legendata-v-lekata-atletika-rodzhar-banistar-676066.html

Легендарният британски лекоатлет Роджър Банистър почина на 88 години. Той е първият състезател, който пробяга една миля за по-малко от 4 минути.

Новината обявиха британските медии, позововайки се на източници от неговото семейство. Това се случва на 6 май през далечната 1954 година, а необходимото му време за прекосяване на дистанцията е 3:59.4 минути.

Скръбта си сподели дори британският политик и настоящ министър-председател на Обединеното кралство Тереза Мери Мей. Тя използва официалния си профилв социалната мрежа Туитър и сподели:

"Сър Роджър Банистър беше велика британска спортна икона, чийто постижения бяха вдъхновение за всички нас. Ще липсва много", пише Мей.

Кораб с канабис за €15 млн. е хванат край Крит

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-korab-kanabis-krit-26937524

Гръцката брегова охрана съобщи, че е заловила около 1,3 тона преработен канабис на борда на чуждестранен риболовен кораб.

Посрещнаха тибетската Нова година с гигантски Буда (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6746656

Посрещнаха тибетската Нова година с гигантски Буда (Снимки)Тибетците отпразнуваха своята Нова година с гигантска процесия с огромен ярко оцветен Буда, съобщи АФП. Шествието около манастира Ронгво в провинция Цинхай е кулминацията на Лозар - тибетската Нова година. В него монаси в червени роби носят огромна статуя на Буда, оцветявана на ръка с месеци. Тя е висока колкото няколкоетажна сграда.

3-и март: свобода или освобождение?

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/04/3140319_3-i_mart_svoboda_ili_osvobojdenie/?ref=rss


Публикуваме текст от Портал "Култура". <br /><br />По повод трети март отново се разгоря старият спор за националния ни празник – дали това е най-подходящата дата от новата българска история? Санстефанският договор от 1878 г. е наистина предварителен, но все пак това е първата голяма крачка в международното право и международните отношения на модерната епоха към създаване на българска държавност. Трети март е подходяща дата, стига да влагаме в него смисъла на празник на...

Язовир в Бургаско прелива

https://www.actualno.com/burgas/jazovir-v-burgasko-preliva-news_662857.html

Язовир "Ясна поляна" в Бургаско прелива, но засега не създава проблеми за населените места в района. Четириметрова дига предпазва долната част на село Ясна поляна. Осигурено е постоянно наблюдение, съобщи кметът Георги Георгиев, предаде БНР. "Засега нямаме опасност от силни води, които са били преди две години. Нямаме много сняг в района. Всичко е в граници. Вече става месец и половина, откакто го изпускат контролирано, но въпреки всичко сега си прелива и от преливника - и от дв

Четири възможни варианта след изборите в Италия

http://www.cross.bg/koalitziya-italiya-pravitelstvo-1569320.html

/КРОСС/ Италия отдавна е свикнала да се справя с политическата нестабилност, но раждането на 65-ото правителство на страната след Втората световна война изглежда няма да е лесно. Прогнозите сочат, че изборите в неделя ще създадат фрагментаризиран парламент и ще доведат до седмици на политическа нестабилност, а икономиката на страната е в тежка ситуация, като се възстановява бавно от рецесията и има огромен публичен дълг. Американската агенция Bloomberg представя четири възможни сценария за това какво ще стане след изборите: ЗастойАко нито една партия или коалиция няма парламентарно мнозинство, Италия ще продължи да има служебно правителство начело с настоящия премиер Паоло Джентилони. Разговорите ще започнат още преди първото заседание на парламента на 23 март, когато депутатите трябва да изберат нови председатели на долната камара и Сената. Ако избирането на премиер се забави, президентът на страната Серджо Матарела може да даде на партиите няколко седмици за преговори. „Ако първият, който получи мандат за съставяне на мнозинство се провали, президентът може да пробва с някой друг, а след това и с друг", заяви Тарли Барбиери, професор по конституционно право във Флорентинския университет.Матарела ще иска да избере такова правителство, начело с политик или технократ, което ще се фокусира върху съставянето на бюджет за 2019 година до края на годината

Намериха това куче до Терапията във Варна. Много е уплашено, търси се собственикът (фото)

https://petel.bg/Nameriha-tova-kuche-do-Terapiyata-vav-Varna--Mnogo-e-uplasheno--tarsi-se-sobstvenikat--foto--__253886

Наш читател ни сигнализира, че е намерил това куче в местност Сотира, в близост до Терапията. Животното е доста изплашено. Нека всеки, к...

Близка на задържания д-р Димитров: Не е имал избор, защитавал е семейството си

https://petel.bg/Blizka-na-zadarzhaniya-d-r-Dimitrov--Ne-e-imal-izbor--zashhitaval-e-semeystvoto-si__253887

Арестуваният за убийството на крадец д-р Иван Димитров не е имал друг избор и е защитавал семейството си. Това каза в предаването „120 мину...

Всяка сутрин 93-годишен лекар облича бялата престилка

https://petel.bg/Vsyaka-sutrin-93-godishen-lekar-oblicha-byalata-prestilka--__253888

Бтв Академик Петър Червеняков е доказателство, че това да си доктор е нещо повече от работа.  Той е един от доайените на българската меди...

Борисов сит, Гинка цяла, българите прецакани

http://www.moreto.net/novini.php?n=370180

Хаосът около продажбата на седемте български поделения на ЧЕЗ на скромната фирма "Инерком" се задълбочи, финалът му не се вижда, но е сигурно, че ще струва скъпо на всички българи, пише вестник "Сега". След като почти седмица твърдеше, че държавата не може да се намеси в сделка между две частни фирми, и след като в сряда беше шокиран кой стои зад избрания вече купувач и се зарече да направи всичко възможно, за да попречи на продажбата, вчера премиерът Бойко Борисов за пореден път преобърна позицията си.

Ученици от българското неделно училище в Истанбул проведоха урок по родолюбие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746642

Ученици от българското неделно училище в Истанбул проведоха урок по родолюбиеДнес специални гости на уникалната Желязна църква "Св.Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул бяха възпитаниците на българското неделно училище "Св.Св. Кирил и Методий", предаде БТА. По случай 3 март, националния празник на България, близо 30-те възпитаници на най-младото българско учебно заведение зад граница,

Откъс от "Кедер" на Йорданка Белева

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/04/3131273_otkus_ot_keder_na_iordanka_beleva/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Кедер", с автор Йорданка Белева, предоставен от Издателство "Жанет 45"<br /><br />Pядĸo ce paждaт иcтopии, ĸoитo пpeвpъщaт ĸpъвтa в ĸpилe. Paзĸaзитe в cбopниĸa "Keдep" нa Йopдaнĸa Бeлeвa ca тaĸивa. Te изтpъгвaт чoвeĸa oт бeзднaтa нa тъгaтa, пpeчиcтвaт миcлитe, лeĸyвaт paнитe. Дyмитe нa Йopдaнĸa Бeлeвa ca cвeтли и бoгaти. Paзĸaзитe ѝ пpeвpъщaт cĸpъбтa в мъдpocт, ĸoятo измepвa...

Психотерапевт: Работещите майки отглеждат психично болни деца

http://www.cross.bg/detza-deteto-maiichinstvoto-1569319.html

/КРОСС/Психотерапевт предупреди, че работещите майки отглеждат психично болни деца и проблемът е на "епидемично ниво", пише в. "Дейли мейл". Във видео за "Ню Йорк пост" Ерика Комисар разкри как е наблюдавала "епидемично ниво на психични разстройства при много малки деца", които тя отдава на "девалвация на майчинството в обществото". Авторката на книгата "Да бъдеш там. Защо поставянето на майчинството като приоритет през първите три години е от значение" ("Being There, Why Prioritizing Motherhood in the First Three Years Matters") обясни, че при бебетата се отделя кортизол и те преживяват голям стрес, когато не са при майките си. Тя каза, че когато работещата жена се прибере вкъщи, прекарва само 90 минути с детето си, преди да го сложи да си легне, а след това установява, че то не спи, тъй като иска внимание. "Обществото ни казва на жените да се връщат на работа, да правят каквото искат, че детето ще бъде добре. Но то не е", добави специалистът. Според нея единственото нещо, което намалява стреса на бебето, е майка му да е при него. Освен това жената не трябва да се разсейва като гледа телефона, таблета или компютъра си, а да посвети вниманието си изцяло на своето дете.  

Нечовешкият режим, който гарантира продуктивността на най-добрите IT специалисти

https://news.bg/career/nechoveshkiyat-rezhim-koyto-garantira-produktivnostta-na-nay-dobrite-it-spetsialisti.html

Все повече от работещите в технологиите смятат, че "позитивният стрес" е ключът към по-дългото работно време

Сирийската армия си връща територии в Източна Гута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746632

Сирийската армия си връща територии в Източна ГутаПрез последните два дни сирийската армия е нанасяла удари по позициите на бунтовниците в Източна Гута в отговор на извършен от тях обстрел на Дамаск и си е върнала контрола над земеделски земи и селища в контролирания от бунтовниците анклав, предаде Ройтерс. В изявление на армията се добавя, че са убити голям брой бунтовници,

Проф. Анастас Герджиков с еднаква страст чете Аристотел в оригинал и слуша "Пинк Флойд"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6744807

Проф. Анастас Герджиков с еднаква страст чете Аристотел в оригинал и слуша "Пинк Флойд"Като дете, като слушах британската група, не знаех дали изпитвам естетическо удоволствие, или имам просветление - тогава разбрах какво е “трансцендентен”, казва ректорът на Софийския университет Има ли нещо общо между Аристотел и “Пинк Флойд”? Да. Аристотел е древногръцки философ и учен, един от гениите на Античността, наричан е баща на науката.

Какво да правим с нацисткото изкуство?

http://clubz.bg/64988-kakvo_da_pravim_s_nacistkoto_izkustvo

Един от големите морални въпроси на нашата епоха е дали можем да отхвърлим, даже да осъдим нечие поведение или убеждения, и все пак да оценим изкуството му. В случая с художника Емил Нолде – можем ли да се наслаждаваме на произведенията му, въпреки че той е бил ентусиазиран поддръжник на Адолф Хитлер? Такъв въпрос поставя „Индипендънт“ по повод изложбата на Нолде в Дъблин: как да реагираме, когато непоносими личности създават велико изкуство.

Картината „Две жени в градината“, нарисувана от германеца Нолде през 1915 г., не съдържа нищо противоречиво: две пълнолетни дами в приемливо облекло са седнали сред множество цветя. Днес картината не би притеснила никого, но в 1937-а е била сметната за „неподходяща“ от националсоциалистическата цензура на хитлеристкото правителство. По същия начин днес някоя галерия вероятно би свалила от експозицията си неприемливо произведение с детска голота. Само че от наша гледна точка преследването, на което нацизмът подлага германските експресионисти като Нолде, Макс Бекман и Ернст Лудвиг Кирхнер, е абсурдно. Цензурата на нацистите иззема и понякога унищожава картини, смятани за „дегенеративни“ и излишно „модернистични“, белязани от „юдейски“ и „марксистки слабости“.

Постепенно нацистките власти осъзнават, че могат да спечелят много, ако не унищожават работите на Нолде, а просто ги продават в чужбина, далеч от очите на германската публика. Ето как оцеляват „Две жени в градината“ и много други произведения на художника. По същата причина Нолде обаче се превръща в привърженик на режима, който е започнал предпазливо да ласкае живописеца. Пагубната игра между човека на изкуството и диктатурата има дълга история в тоталитарните страни.

Смятаните за „дегенеративни“ художници са били обожавани във Ваймарска Германия преди нацизма и са ценени по цял свят днес. През 1984 г. Националната галерия на Ирландия придобива „Две жени в градината“ и гордо я излага в постоянната си експозиция. Картината е едно от безспорните съкровища в музея. Същевременно художниците, предпочитани от самите нацисти и излагани по време на режима в Третия райх, обикновено биват пренебрегвани. Ето как героите са се превърнали в злодеи – и обратно. Това е съвършена илюстрация на променливото ни отношение към културата и морала.

Уловката е, че въпреки презирания от нацистите модерен стил, в който работи, Нолде става член на нацистката партия. Въпреки цензурата, от която страда в родината си, той остава лоялен към режима и дори се ползва от известни привилегии паралелно с ограниченията, които търпи. Двусмислена, унизителна съдба, позната на много интелектуалци и творци в Източна Европа след Втората световна война.

Това прави Нолде противоречив художник – някога гледан с недоверие от нацистките управници заради свободния си стил, днес той може да бъде критикуван заради колаборационизма си с техния престъпен режим. Макар че произведенията му не са можели да бъдат свободно излагани и продавани в границите на Райха, Емил Нолде все пак получава почести като уважаван член на културната общественост в нацистка Германия. Изглежда, че самият той не е антисемит или изобщо расист, но никога не споделя каквато и да е рискована позиция, която би застрашила привилегиите и живота му в държавата на Гестапо.

Ако Нолде беше второстепенен художник, този морален проблем нямаше да има особено значение. Но пред нас стои забележителен майстор, чиито вътрешни противоречия чудят интерес и са станали обект на изложбата „Емил Нолде – цветът е живот“, която ще се намира в дъблинската Национална галерия до 10 юни и ще гостува в Националната галерия за модерно изкуство в Единбург, Шотландия от 14 юли до 21 октомври тази година.

Площад Славейков.

Франция изрази сериозни притеснения за иранската програма за балистични ракети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746626

Франция изрази сериозни притеснения за иранската програма за балистични ракетиФренското външно министерство изрази сериозни притеснения за иранската програма за балистични ракети, ден преди планираното посещение на външния министър Жан-Ив Льо Дриан в Техеран, предаде Ройтерс. Министерството заяви, че иска Иран да допринася позитивно за решаване на кризите в Близкия изток, предаде БТА.

Хакери са откраднали документи от германското Външно

https://frognews.bg/svqt/hakeri-otkradnali-dokumenti-germanskoto-vanshno-ministerstvo.html

Хакерите, които атакуваха сървъри на германското правителство, са откраднали няколко документа от външното министерство на страната, съобщи в. ”Билд”, цитирайки разузнавателни източници, предаде БТА.

Италиански легенди с трогателни думи за починалия Астори

https://offnews.bg//futbol/italianski-legendi-s-trogatelni-dumi-za-pochinalia-astori-676065.html

Редица звезди от Серия А изразиха в социалните мрежи огорчението и скръбта си за смъртта на капитана на Фиорентина Давиде Астори.

Легендарният вратар Джанлуиджи Буфон използва официалния си профил си в социалната мрежа Инстаграм, за да изрази чувствата си след шокиращата новина.

"Сбогом, мили Асто. Рядко изразявам чувствата си за някой човек публично, тъй като винаги съм считал, че те не трябва да бъдат използвани от останалите за определени цели. В твоя случай, чувствам, че трябва да направя изключение, тъй като младата ти съпруга и семейството ти много страдат. Правя го най-вече за малката ти дъщеря, която заслужава да знае, че баща й беше много добър човек. Ти беше най-добрият пример за сторомодните ценности като алтриузъм, елегантност, внимание и уважение. Тези ценностти, които съвременният свят загърби. Ти беше една от най-добрите фигури в спорта, които съм срещал. Почивал в мир! Твой Джиджи", написа Буфон.

Иконата на Рома Франческо Тоти и  бившият селекционер на Италия Чезаре Прандели също не скриха скръбта си заради случилото се с 31-годишния защитник.

"Не мога да повярвам, шокиран и безмълвен съм заради тази трагедия. Аз бях приятел с Давиде Астори и близък със семейството му", коментира Тоти.

"Със смъртта на млад човек винаги губим част от себе си. В този случай чувствам, че загубих много повече. Искам да запазя спомена за Астори като спортист и човек. Сърцето ми плаче и чувствам вътрешна празнота. Много съм разстроен. Съчувствам на семейството на Давиде", сподели Прандели.

На червения килим: Холивудски звезди в надпревара за снимка с Николина Ангелкова

https://offnews.bg//turizam/na-chervenia-kilim-holivudski-zvezdi-v-nadprevara-za-snimka-s-nikolin-676064.html

Куп холивудски знаменитости се снимаха за спомен с министъра на туризма на България Николина Ангелкова преди тазгодишната церемония по връчването на Оскарите.

Блязкавото шоу е тази нощ.

"За мен е огромно удоволствие да присъствам за втора поредна година в лично качество на церемонията по връчване на Оскарите. Преди официалното събитие на червения килим имах възможността да разговарям с Ейдриън Броуди, Salma Hayek Pinault, Oliver Stone, Leonardo DiCaprio, Jenifer Aniston и Matthew McConaughey които много харесват България", написа Ангелкова във фейсбук профила си.

Списъкът ѝ със знаменитости обаче не се изчерпва с тези имена.

"На култовото за Холивуд събитие “Нощта преди Оскарите” се видях с невероятния Michael Douglas и с Gal Gadot - звездата от “Бързи и яростни” и “ Жената чудо”. Срещнах се и с Chadwick Boseman, който прави невероятна роля в “Черната пантера”. Разговарях също с номинирания за “Оскар” Samuel L. Jackson и с легендарния Стивън Спилбърг", споделя българският министър в друг свой пост.

С големия Sylvester Stallone говорихме за красотата на България и за гордия дух на българите, написа Ангелкова към тази снимка.

Министър Ангелкова се снима с холивудски звезди

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ministyr-angelkova-se-snima-s-holivudski-zvezdi-2082596

Майкъл Дъглас, Силвестър Сталоун, Салма Хайек, Гал Гадот - това са част от звездите, с които министърът на туризма Николина Ангелкова се похвали, че се е снимала на парти преди раздаването на „Оскар”-ите.

Коментар на седмицата №3: Защо жълтите павета са на “Руски”, а не на “Френски”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6746572

Коментар на седмицата №3: Защо жълтите павета са на “Руски”, а не на “Френски”Тази година на националния празник 3 март честваме 140 години от освобождението на България. Ще се опитаме през размишления на умни и интересни българи да отговорим на въпроса - какво е да си патриот в наше време, какво е да се гордееш с това, че си българин. Днес вижте отговорите на Росен Петров, автор на патриотични телевизионни поредици.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване