Владислав Горанов не смята за нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ

//dariknews.bg/novini/biznes/vladislav-goranov-ne-smiata-za-nuzhno-dyrzhavata-da-kupuva-aktivite-na-chez-2082553

Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея.

Франция натиска за нов вид данък върху технологичните гиганти, опериращи в ЕС

https://www.actualno.com/sciencelogy/francija-natiska-za-nov-vid-danyk-vyrhu-tehnologichnite-giganti-operirashti-v-es-news_662817.html

Европейската комисия планира да обложи с данък между 2 и 6% глобалните технологични гиганти. Това заявява френският финансов министър Бруно ле Мер в интервю за Le Journal du Dimanche. Данъкът ще засегне компании като Apple, Amazon, Google и Facebook, които са обвинявани, че плащат твърде малко, като пренасочват отчета си към страни в ЕС с по-ниска данъчна ставка като Ирландия и Люксембург. Правителството на президента Еманюел Макрон предлага тези фирми да бъдат облагани върху приходите, а н

Нинова: Вече се разбра, че ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова

http://www.transmedia.bg/2018/03/04/%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d1%87%d0%b5-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b0/

 

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ ще се разраства по международна линия, прогнозира лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за БНТ.

„Чешкият премиер обвини българския в лъжа. Борисов заяви: „Той ми изпрати документи, ето ги“. Г-н Бабиш излезе и заяви „Не съм му пращал документи“. Проблем голям за Борисов и за България.:

Когато Борисов каза, че държавата ще влезе в сделката, чешкият премиер отговори: „Отивайте при ЧЕЗ да се разберете“. Като излъжеш един премиер, какво да очакваш, освен той да ти покаже, че няма да стане?“ попита Нинова и заключи, че „Борисов и правителството ни изложиха пред Европа. Поставиха държавата на колене“, защото сега всичко зависи от това какво ще реши един човек – Гинка Върбакова от Пазарджик.

Тя коментира напрежението, предизвикано от сделката така:

„Някой купува една трета от преносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност. Някой ще контролира през сметките за ток живота на три милиона българи, а няма много информация кой е този, кой финансира сделката, как ще се връщат тези пари – дали няма да се връщат през увеличение на сметките на българите. Много въпросителни, малко отговори. Всичко това създаде тази ситуация“.

БСП настояват правителството да гарантира 3 неща.

„Първото е националната сигурност, тоест да се знае, че от този, който купи тази компания, няма да зависи дали някой ден преносната мрежа ще бъде изключена. Втората гаранция е за хората – цените на тока да бъдат поносими към социалния им стандарт. Трето, някой да понесе отговорност за състоянието, до което докараха този случай. Някой трябва да понесе политическа и друга отговорност, ако се налага“, настоя Нинова.

Тя посочи още, че изказване на Върбакова пред депутати на съвместно заседание на парламентарни комисии са показали ясно, че ГЕРБ стоят зад нея:

„Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, на тази комисия в Народното събрание разбра истината. Представете си инвеститор, който купува това голямо нещо. Идва в парламента, за да отговаря на въпроси: как, откъде, защо, и произнася политическа реч, в която напада председателя на опозиционната партия и президента на държавата. Като тази политическа реч е написана и повтаря едно към едно пресконференция на ГЕРБ, дадена преди три дни. И на децата им стана ясно, че зад нея стои политическата подкрепа на ГЕРБ.“

По думите на Нинова проблемът със сделката е „заровен в миналото“, в продажбата на 33-те процента остатъчен дял на ЕРП.

„Симеон Сакскобургготски продава 67% през 2004 г. Нося договора за продажба. Тук пише много интересни неща. Например, че запазват 33%, за да може държавата да участва в управителните органи, във вземането на решения. Задължава купувача ЧЕЗ да информира за всяко действие държавата, всяка година да дават отчети. Има забрана да се продава на офшорни компании. А сега имаме кредити от офшорни компании. Когато 33% са били все още държавни, държавата е получавала дивидент – 40-45 млн. годишно. Тоест продажбата на тези 33% от Бойко Борисов през 2011 г. анулира всички тези условия и вече държавата няма никаква възможност нито да участва, нито да има информация, нито по някакъв начин да осъществява контрол, нито да получава дивидент“, заяви Нинова.

Тя  допълни, че тази седмица цялата сделка ще бъде дадена на прокуратурата и призова ревизията на сделките на прехода да започне от ЧЕЗ.

На  въпроса добро или лошо е държавата да влиза в управлението и забележката на водещия, че „БДЖ, като е държавно, на какво прилича?“, Нинова отговори:

„Държавата била лош стопанин. Държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията. Когато се управлява от държавници, не е лош стопанин. Как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която тук ЧЕЗ предоставя да е държавна и да се управлява добре, и да печели? Защото този, който е начело на държавата нещо е объркал. Когато се слеят мафия и политика и те управляват държавата, няма как да са добър стопанин. Не говорим за национализация, а за пазарни, модерни, но с ключова роля на държавата, като здраве, публични услуги и т.н.“

 

 

Леден дъжд затвори пътя между Варна и Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=370169

Пътят между Варна и Добрич (II-29) е затворен за движение на всички МПС, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура за Moreto.net Причината е валежи от леден дъжд и заледена пътна настилка. Затворен за всички МПС е и път II-27 Добрич - Балчик.

"168 часа": Тайните на Елизабет II: кралицата няма паспорт, нито право да гласува. Учила е как да кара тритонен камион, да сменя гуми и свещи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6746331

"168 часа": Тайните на Елизабет II: кралицата няма паспорт, нито право да гласува. Учила е как да кара тритонен камион, да сменя гуми и свещиЕлизабет II няма паспорт, не може да гласува, обожава да кара кола, но не и да слага предпазен колан. Освен това умее да сменя гуми и свещи, както и да обезвъздушава спирачки и да разглобява двигатели. Никой няма право да се обръща към нея по име, както и да я третира като човешко същество, освен съпругът й принц Филип.

Ще има голяма коалиция в Германия, кабинетът ще е готов на 14 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746363

Ще има голяма коалиция в Германия, кабинетът ще е готов на 14 мартСоциалдемократите в Германия гласуваха „за” влизането на партията им в нова голяма коалиция с християндемократите на Меркел и баварския Християнсоциалнен съюз. Това беше последната бариера пред съставянето на ново правителство в Германия. След дълги сондажи и преговори, както и едно гласуване на конгрес на партията, социалдемократите обявиха,

Първи медали за България в първия ден на турнира по художествена гимнастика в Рига

http://www.cross.bg/sbor-byhalki-tochki-1569288.html

/КРОСС/ България спечели сребърен и бронзов медал в първия ден на турнира по художествена гимнастика в Рига. Това съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика. Завърши първият ден от надпреварата в Рига на МТ "Baltic hoop" 2018 при жените и "Riga Spring 2018" - турнирът за девойки. При жените Катрин Тасева се пребори за бронзовия медал в многобоя с общ сбор от 63.000 точки (17.000 т. на лента; 16.100 т. на обръч; 14.500 точки на топка и 15.400 точки на бухалки. Тасева се класира Влада Николченко от Украйна, а втора Саломе Пашава от Грузия. Със сбор от 62.350 т. Ерика Зафирова се нареди на 5-то място в многобоя. Тя получи оценки от 14.450 за обръч, 16.400 за топка, 16.900 за бухалки и 14.600 за лента. България се яви с две свои представителки в турнира за девойки, който се игра по регламента на Европейското първенство - Татяна Воложанина и Анна Келман, които със сбор от 108.300 точки грабнаха сребърния медал. Шампион стана отборът на Украйна със сбор от 116.850т., а бронзовото отличие спечели силният отбор на Азербайджан със сбор колкото нашите 108.300, но с по-ниски оценки за изпълнение. Утре във финалите Татяна Воложанина се класира на три финала (обръч, топка и лента), Анна Келман спечели право да участва на бухалки. При жените и двете ни гимнастички се класират на по три финала - Катрин Тасева ще участва на обръч, бухалки и лента, а Ерика Зафирова на топка, бухалки и лента.

Google сбърка Освобождението на България с Деня на жената

https://offnews.bg//tehnologii/google-sbarka-osvobozhdenieto-na-balgaria-s-denia-na-zhenata-676047.html

В опит да поздрави българите с националния празник - 3 март, търсачката Google всъщност изпрати поздрав, но не за Освобождението на България, а за международния ден на жената - 8 март.

Ето така изглеждаше търсачката за известно време, а линковете също водеха не към информация за Освобождението, а към такава за Деня на жената.

От търсачката бързо се поправиха и надписът вече гласеше: "Честит празник българи!", а липсващата запетая след "празник" бе поредният гаф. В крайна сметка търсачката се предаде, свали и надписа и остави само изображението.

Цветанов: Държавата няма никакво отношение към сделката за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/durzhavata-otnoshenie-nyama-1569287.html

/КРОСС/ Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ. Това за пореден път обяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред БНТ. По думите му, електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. В периода 2002 - 2004 г. се взима решение електроразпределителните дружества да бъдат приватизирани и тогава държавата получава 1 милиард и 600 милиона лева. „67% се приватизират, 33% странно остават за държавата. Това, което трябва да се уточни - с 33% губиш абсолютно всякакъв оперативен контрол върху управлението на едно такова дружество. С 34% вече имаш блокираща квота. Това, което беше казано като неистина е, че годишно дивидента, който е получавала държавата е някъде около 50 милиона. Това е пълна лъжа. За всичките години след приватизационния договор парите, които са преведени еднократно 2010 или 2011 година са 41 милиона лева. Това са всичките тези пари, които са преведени като дивидент на държавата в рамките на тези 8 години, когато е експлоатирано това дружество и вече е приватизирано. През 2005 г. с решение на МС се взима решение, с което да не се събира дивидента от 2004-2005 г. и да не се прехвърля на държавата", коментира Цветанов. Той допълни, че това, което трябва да се знае за останалите приватизирани дружества - дивидентът, който е платен досега към държавата за тези 8-10 години, е в размер на около 4 милиона лева

"Газпром" започва процедура по прекратяване на договорите с "Нафтогаз"

http://econ.bg/Новини/-Газпром-започва-процедура-по-прекратяване-на-договорите-с-Нафтогаз-_l.a_i.758640_at.1.html

Затихналият временно конфликт между руската компания "Газпром" и украинската "Нафтогаз" се възобнови и в първите дни на месец март придобива нови...

Членската маса на ГСДП гласува за „Голяма коалиция“ с Ангела Меркел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746353

Членската маса на ГСДП гласува за „Голяма коалиция“ с Ангела МеркелЧленовете на Германската социалдемократическа партия одобриха на референдум планът да сключат нова „Голяма коалиция“ със „Съюза“ (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел, предава AFP. Според германските медии членската маса на ГСДП е гласувала с „да“ за подновяване на партньорството с Меркел. Очаква се партийното ръководство да оповести официално

Елтън Джон напусна сцената заради невъздържан фен

https://www.actualno.com/showbusiness/eltyn-djon-napusna-scenata-zaradi-nevyzdyrjan-fen-news_662815.html

Елтън Джон напусна сцената по време на концерт в Лас Вегас заради груб и невъзпитан почитател, който се намеси по време на изпълнението му, предаде БГНЕС. "Един фен сложи ръцете си върху клавишите за пианото, докато свирих, и продължи да го прави, дори и след като го помолих да спре", написа 70-годишният британски певец в Twitter. „Този човек беше груб, нахален, нямаше никакво уважение към нашето шоу, затова… напуснах сцената, докато не го отстранят оттам&ldqu

Социалдемократите дадоха четвърти мандат на Меркел

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/04/3140219_socialdemokratite_dadoha_chetvurti_mandat_na_merkel/?ref=rss


Ангела Меркел ще бъде германски канцлер за четвърти път благодарение на социалдемократите, които одобриха коалицията с нейната консервативна партия, съобщи телевизия ZDF. Одобряването на новото правителство в Бундестага и полагането на клетва от Меркел се очаква да стане до средата на март.<br /><br />Близо половин милион членове на ГСДП бяха призовани да гласуват за подновяване на управляващия съюз, макар че след изборите преди повече от пет месеца ръководството веднага обяви, че...

Ангела Меркел ще бъде канцлер за четвърти път

http://www.transmedia.bg/2018/03/04/%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b5%d0%bb-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%bb%d0%b5%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b2%d1%8a/

 

Социалдемократите одобриха коалицията с консерваторите и Ангела Меркел ще бъде канцлер за четвърти път, съобщи телевизия ZDF. Одобряването на новото правителство в Бундестага и полагането на клетва от Меркел се очаква да стане до средата на март.

Близо половин милион членове на ГСДП бяха призовани да гласуват за подновяване на управляващия съюз, макар че след изборите преди повече от пет месеца ръководството веднага обяви, че партията излиза в опозиция. Прогнозите бяха, че с „да“ ще отговорят 50-60 процента от гласувалите, но според представител на партията, цитиран от „Ройтерс“, в полза на коалцията са гласували 66%.

Това означава край на политическата несигурност в най-голямата икономика в Европа и откриване на възможност за реформиране на ЕС след оттеглянето на Великобритания. По този начин широката коалиция на двете най-големи партии в парламента, която управлява от 2013 г., ще продължи с нов мандат до есента на 2021 г.

Резултатите как точно са гласували социалдемократите се очакват с интерес, тъй като младежкото крило в партията бе категорично против удължаване на съюза с Меркел.

Меркел опита да състави нова коалиция със Зелените и либералните Свободни демократи, но разминаването между намеренията на партиите се оказа непреодолимо. Ако ГСДП бе отказала да влезе в управлението, Християндемократическият съюз щеше да бъде изправен пред управление на малцинството или предсрочни избори.

За да спечели ГСДП, тя бе принудена да направи значителни отстъпки, включително да даде на социалдемократите поста на финансовия министър и да се съгласи в правителствената програма да залегнат доста от политиките на партия, която според социолозите в момента е почти изравнена по популярност с евроскептичната и антиимигрантска „Алтернатива за Германия“.

Европа ще похарчи 19 милиарда долара за умни градове през тази година

http://www.cross.bg/gradove-dolara-evropa-1569286.html

/КРОСС/ През настоящата година Европа ще похарчи около 19 милиарда долара за технологии и инициативи, свързани с умните градове, прогнозира анализаторската компания IDC, цитирана от Technews. Инвестициите в смарт градовете ще продължат да нарастват и в следващите години, за да достигнат 31 млрд. долара през 2021 г., сочи анализът. Доминиращ регион по разходи за умни градове се очертава Западна Европа, на която ще се паднат 16,9 млрд. долара, или над 90% от всички инвестиции през текущата година. В същото време държавите от Централна и Източна Европа ще регистрират по-високи ръстове в харчовете за умни градове - средно 21,1% в периода от 2017 до 2021 година, отбелязва IDC. Най-големи инвестиции ще бъдат направени в проектите за управление на движението по пътищата и градския транспорт, на които Европа отделя приоритетно внимание. Други значими направления са екологията, управление на водните ресурси, системите за видеонаблюдеение и градското осветление. По-рано анализаторитe прогнозираха глобалните разходи за проекти в сферата на умните градове. Тази година светът ще похарчи около 80 млрд. долара за умни градове, а към 2021 г. разходите ще достигнат 135 млрд. долара. Като най-голям пазар на технологии за умни градове се оформят САЩ. Очаква се през 2018 г. разходите за проекти в тази област в САЩ да възлязат на 22 млрд. долара.

Куп побоища в Благоевградско през тази нощ

https://www.actualno.com/crime/kup-poboishta-v-blagoevgradsko-prez-tazi-nosht-news_662814.html

По "подобаващ" или "традиционен начин" Благоевград отбеляза нощта на 3 март, освобождението на България от турско робство - с "боеве" между близки и непознати, предаде БГНЕС. В Пиринско свободата бе кратка - трите месеца между Санстефанския и Берлински договор, като вторият върна борческия край отново в пределите на Османската империя. За това в Благоевград бързаха да й се насладят. "Битките” започнаха снощи от ромската махала "Предел", къ

МВР мълчи дали е имало заплахи към патриарх Кирил във Facebook

https://frognews.bg/novini/mvr-malchi-dali-imalo-zaplahi-kam-patriarh-kiril-vav-facebook.html

Няколко души се оплакаха от полицейски посещения заради статуси във Facebook. Изглежда властите са възприели някои от изказванията в мрежата като заплахи срещу Руския патриарх Кирил, който е на посещение у нас.

Цветанов: БСП се дразни, че САЩ са с нас, а те говорят за Русия

http://clubz.bg/64973-cvetanov_bsp_se_drazni_che_sasht_sa_s_nas_a_te_govorqt_za_rusiq

„В момента имаме европредседателство и трябва да се гордеем с това“, призова в студиото на БНТ тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Ние знаем защо БСП са против нашите приоритети за Западните Балкани – те не искат евроинтеграцията на този регион да се случи. В момента има внушение от Корнелия Нинова, че ГЕРБ казва, че през 2025 г. те със сигурност ще влязат в ЕС. Но трябва да подчертаем, че това е само ако покрият критериите - те трябва да извървят целия път, който ние извървяхме“, обясни Цветанов.

Вторият човек в ГЕРБ гостува в студиото минути след лидерката на БСП Корнелия Нинова.

БСП се дразни, защото нашите приоритети съвпаднаха с тези на САЩ, а те говорят за Русия“, каза още Цветанов.

Той призна, че БСП са „уникални“ и „магьосници“ в манипулирането на обществото.

Цветанов каза още, че Бойко Борисов не е знаел за сделката за ЧЕЗ, защото тя се подписва по чешкото законодателство и българското правителство няма отношение.

Имаше 8 участници, които участваха при купуването на ЧЕЗ сега. Това, което е станало накрая, е, че чешката страна е избрала Гинка и тази сделка се подписва по чешкото законодателство. Убеден съм, че премиерът не е знаел за тази сделка, защото тя не е по нашето законодателство и правителството няма никакво отношение. Това е частна сделка по международно право, но това, което ние можем да гарантираме, е, че цената ще се контролира. Тя няма да се увеличава от Гинка, както каза Корнелия Нинова. Но всеки се бори за някакъв електорат“, коментира Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ продължи да спори задочно с напусналата по-рано студиото Нинова.

„Корнелия Нинова казва толкова неистини, че се чудя как е възможно политик от този ранг да има такова отношение. Трябва да е ясно, че електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа и формирането на цената на тока. Неистина е и че годишно дивидентът на държавата от 33% от активите ЧЕЗ е бил около 50 млн. Парите, които са проведени еднократно през 2010-2011 г., са 41 млн. за десет години“.

По-рано пред Нова телевизия Делян Добрев представи малко по-различна картина за информираността на премиера.

„Службите са пращали доклади до Министерсия съвет и президентството как върви процесът между ЧЕЗ и кои са кандидатите за купувачи. Оказа се, че в един ранен етап те са знаели ценовите оферти на кандидатите”, обясни той.

Линдзи Вон продаде калифорнийска къща за $3,65 млн.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6746232

Линдзи Вон продаде
калифорнийска къща
за $3,65 млн.
Легендарната американска скиорка Линдзи Вон (33 г.) продаде къща с площ 370 кв. м в Западен Холивуд, съобщава variety.com. Сделката е сключена на цена от 3,65 милиона долара. Това е по-малко от първоначално исканата сума от 3,8 милиона долара, но със 100 000 долара повече от тази, на която Вон купи имота преди две години.

Владислав Горанов: Не е нужно за държавата да придобива ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746225

Владислав Горанов: Не е нужно за държавата да придобива ЧЕЗ"Не е нужно държавата да придобива ЧЕЗ. Имаме достатъчно контролни институции да контролират сигурността". Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред Би Ти Ви. "Последният разговор беше такъв по волята на премиера, за да обеди обществото, че държавата има капацитет да контролира процесите,

Беновска се заяде с Радев: Ще ви дам малинка

https://petel.bg/Benovska-se-zayade-s-Radev--SHHe-vi-dam-malinka__253849

Какво ще правим с ЧЕЗпо закон? Задавам простия въпрос, на който няма ясен отговор. Няма да се занимавам с това Гинка Върбакова от кой град ...

Горанов против държавата да купува активи на ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/vladislav-goranov-sdelkata-chez-26936652

Правителството предложи да участва в сделката за ЧЕЗ, за да успокои клиентите на компанията, уточни финансовият министър Владислав Горанов.

Пак опитаха да оберат банкомат

http://www.cross.bg/bankomata-politziyata-vednaga-1569285.html

/КРОСС/ Врачанин, е опитал да обере банкомата във Враца, тази нощ съобщава "Конкурент". Крадецът обаче не е успял, тъй като системата за охрана го засякла почти веднага, а на място пристигнали частните охранители. Те пък подали сигнал към полицията и на място се изсипали няколко патрулки. Инцидентът е от първите минути на днешния ден, потвърдиха от ОД на МВР. Според официални бюлетин на полицията, апашът бил спипан в 0.10 ч. Според информация на "Конкурент", потвърдена от сериозни източници от разследването, крадецът е А.А., на 35 г. Той е роден във Враца, но от години живеел в София. Според бюлетина на полицията, апашът е разбил помещението, в което се намира банкомата с ясното намерение да обере парите в него. Носел със себе си лаптоп и имал всички нужни средства да отвори касата на банкомата, но е бил заловен на време. Разследващите подозират, че се е прибрал през празничните дни да се види с роднини. Вероятно ударът е планиран. Припомняме,че само преди дни банкомат бе взривен в София като веднага след това имаше задържани.    

Криста, която е българче

https://offnews.bg//mama-nindzha/krista-koiato-e-balgarche-676049.html

Автор: Криста Василева И аз се чудя какво съм. Не съм родена в България, значи не съм българче. Родителите ми обаче са родени в България, с паспорти и всичко останало. Дъщеря съм им, т.е. българче съм. Не живеем в България, също като много българи. Говоря български, пиша с правописни грешки, чела съм немного български книги и малко бъркам българските царе и важни дати. Като повечето българи. Мразя да ми дават съвети. Все съм недоволна, но и аз не знам какво искам. Всички са ми виновни.  Знам всичко как се прави. Мога да го обясня, но няма да го свърша! Не…

Николина Ангелкова се видя с холивудския елит на парти преди Оскарите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6746338

Николина Ангелкова се видя с холивудския елит на парти преди ОскаритеЗа мен е огромно удоволствие да присъствам за втора поредна година в лично качество на церемонията по връчване на Оскарите. Преди официалното събитие на червения килим имах възможността да разговарям с Ейдриън Броуди, Salma Hayek Pinault, Oliver Stone, Leonardo DiCaprio, Jenifer Aniston и Matthew McConaughey които много харесват България.

Китай заяви, че не желае търговска война със САЩ

http://econ.bg/Новини/Китай-заяви-че-не-желае-търговска-война-със-САЩ_l.a_i.758638_at.1.html

Прессекретарят на китайския парламент Жан Йесуй заяви, че страната му не иска да води търговска война, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. ...

СНИМКА на Десислава Радева и Илияна Йотова отприщи водопад от Facebook емоции

https://www.actualno.com/curious/snimka-na-desislava-radeva-i-ilijana-jotova-otprishti-vodopad-ot-facebook-emocii-news_662813.html

Уникална снимка, на която са "хванати" съпругата на президента Румен Радев Десислава и вицепрезидентът Илияна Йотова, предизвика брожение и множество коментари във Facebook. На снимката двете жени са с кажи-речи еднакви тоалети, но видът на роклите и на цялото облекло накара мнозина да изпаднат в състояние на креативност. Блогърът Татяна Кристи дори обяви шеговит конкурс за текст към снимката, а под поста ѝ вече има десетки предложения. Едни от най-запомнящите се са следните: "Кт

Десетки на протест в защита на лекаря, арестуван за убийството на крадец

https://offnews.bg//112/desetki-na-protest-v-zashtita-na-lekaria-arestuvan-za-ubijstvoto-na-k-676045.html

Десетки приятели, колеги и граждани на Пловдив протестираха пред сградата на полицията в града с искане за освобождаването на д-р Иван Димитров, предаде Би Ти Ви.

48-годишният лекар бе задържан за 72 чака по обвинение в убийството на Жоро Джевизов - Плъха, влязъл в дома му, за да го обере. 38-годишният Джевизов бе застрелян на 2 март.

Според протестиращите Димитров е направил това, което всеки би направил, ако се почувства заплашен за живота си. Те предполагат, че ако лекарят е бил дежурен в болницата (УМБАЛ "Пловдив") същата вечер, е можело семейството му да бъде нападнато.

Убитият е с 9 присъди за кражби.

48-годишният Димитров не е осъждан, не притежава разрешително за оръжие.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Спират камионите по най-натоварените пътища в понеделник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spirat-kamionite-po-naj-natovarenite-pytishta-v-ponedelnik-2082542

В понеделник от 14.00 до 20.00 ч. се спират тежкотоварните камиони над 12 тона по най-натоварените пътища и автомагистралите, съобщиха от пресцентъра на Агенция"Пътна инфраструктура" (АПИ).
 
За влизащите в София през Владая ще има две ленти

Горанов не е съгласен с премиера за ЧЕЗ

https://www.vesti.bg/bulgaria/goranov-ne-e-syglasen-s-premiera-za-chez-6079942

Правителството и президентството са знаели кои са кандидатите за ЧЕЗ, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Футболният "Черно море" на 105 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=370168

Навръх Националния празник на България – 3 март варненският клуб отбеляза 105-ия си рожден ден. ПФК Черно море е наследник на “Тича”, регистриран на знаковата дата през 1913 г. Футболният клуб “Тича” е част от в дружество “Река Тича”, което развива и спортовете туризъм, хазена и баскетбол за жени, лека атлетика и плуване.

Цветанов: Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746323

Цветанов: Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗИзказването на Делян Добрев, че новината, че "Инерком" е купила ЧЕЗ, е фалшива означава, че държавата няма никакво отношение към тази сделка. Електроразпределителните дружества няма нищо общо с електропреносната мрежа. Електроразпределителните дружества са приватизирани, държавата взима 33%. След всичките години след приватизионния договор са

Корнелия Нинова: И на децата им стана ясно, че зад Гинка Върбакова стои политическата подкрепа на ГЕРБ

http://www.cross.bg/durzhavata-ninova-gerb-1569283.html

/КРОСС/ Правителството постави държавата и народа на колене пред волята на един човек - какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия.  И на децата им стана ясно, че зад нея стои политическата подкрепа на ГЕРБ. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. „Мисля, че скандалът с ЧЕЗ ще се разраства в международна линия, защото чешкият премиер обвини българския премиер в лъжа. А когато си председател на Съвета на Европа, да влезеш в тази ситуация е голям проблем на Борисов и на България, и последиците не закъсняха. По този начин правителството постави държавата и народа ни на колене пред волята на един човек - какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия", коментира Нинова. Тя посочи, че когато някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, това е въпрос на национална сигурност. „Някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българи. А няма много информация кой е този човек, кой финансира сделката и как ще се връщат тези пари. Когато има риск дори и минимален, такъв субект да стане собственик на 1/3 от електропреносната мрежа на България, това ражда много въпроси", коментира още лидерът на БСП и посочи, че в тази ситуация въпросите са много, а отговорите - малко. „Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стои зад Гинка Върбакова по някакъв начин, на изслушването в комисията в парламента всичко стана ясно

Корнелия Нинова: И на децата им стана ясно, че зад Гинка Върбакова стои политическата подкрепа на ГЕРБ

http://www.cross.bg/durzhavata-posochi-gerb-1569283.html

/КРОСС/ Правителството постави държавата и народа на колене пред волята на един човек - какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия.  И на децата им стана ясно, че зад нея стои политическата подкрепа на ГЕРБ. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. „Мисля, че скандалът с ЧЕЗ ще се разраства в международна линия, защото чешкият премиер обвини българския премиер в лъжа. А когато си председател на Съвета на Европа, да влезеш в тази ситуация е голям проблем на Борисов и на България, и последиците не закъсняха. По този начин правителството постави държавата и народа ни на колене пред волята на един човек - какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия", коментира Нинова. Тя посочи, че когато някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, това е въпрос на национална сигурност. „Някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българи. А няма много информация кой е този човек, кой финансира сделката и как ще се връщат тези пари. Когато има риск дори и минимален, такъв субект да стане собственик на 1/3 от електропреносната мрежа на България, това ражда много въпроси", коментира още лидерът на БСП и посочи, че в тази ситуация въпросите са много, а отговорите - малко. „Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стои зад Гинка Върбакова по някакъв начин, на изслушването в комисията в парламента всичко стана ясно

Владислав Горанов: Държавата не е нужно да купува активите на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/durzhavata-goranov-reshenie-1569284.html

/КРОСС/Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея. Той уточни, че до решението държавата да се намеси правителството е стигнало, за да успокои потребителите на ЧЕЗ в България след истерията, която е създала опозицията около сделката. Финансовият министър обясни, че собственикът на „Инерком" Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, напомни Горанов. На въпроса какво следва оттук нататък той отговори: „Ако се стигне до положително решение на чешката компания ние може директно да влезем купувайки компанията „Инерком" или част от нея, или да проведем други преговори". За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори. ладислав Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни. Финансовият министър отрече да е отправял заплахи към шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плоф. Камен Плочев. Той е разбрал от директора на ВМА , че Плочев е изписан от болницата

Социалдемократите дадоха четвърти мандат на Меркел

http://econ.bg/Новини/Социалдемократите-дадоха-четвърти-мандат-на-Меркел_l.a_i.758637_at.1.html

Мнозинството от членовете на германската социалдемократическа партия (ГСДП) подкрепи създаването на нова голяма коалиция и правителство начело с...

Протест в защита на лекар, убил влязъл с взлом в дома му крадец

https://www.actualno.com/crime/protest-v-zashtita-na-lekar-ubil-vljazyl-s-vzlom-v-doma-mu-kradec-news_662811.html

Трябва да се променят законите, това са много глупави закони. Говорим за самозащита. Това заявиха пред bTV събрали се на протест колеги, приятели и обикновени хора в защита на д-р Иван Димитров – рентгенолог, който нашумя след като застреля крадец, влязъл с взлом в дома му. Според информацията крадецът, известен като Жоро Плъха, е намушкал с нож Димитров, който го е хванал и двамата са се сбили. След това лекарят го е застрелял, но не е ясно как точно е станало това – дали к

Сребро и бронз за грациите ни на турнира по художествена гимнастика в Рига

https://frognews.bg/novini/srebro-bronz-gratsiite-parviia-den-turnira-hudojestvena-gimnastika-rig.html

Българските състезателки спечелиха сребърен и бронзов медал в първия ден на международния турнир по художествена гимнастика в Рига (Латвия) - ”Riga Spring 2018” за девойки и ”Baltic hoop” за жени.

Пишман крадец опита да разбие банкомат във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746324

Пишман крадец опита да разбие банкомат във ВрацаСтоличанин опитал да разбие и обере банкомат във Враца тази нощ, но бил спипан на място от полицията. 35-годишният А. А. влязъл във входното помещение на Уникредит Булбанк, където може да се ползват онлайн услуги и опитал да отвори банкомата. В апарата обаче имало вградена допълнителна система срещу кражба,

Промени на движението по натоварените пътища в деня на голямото завръщане след празника

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-na-dvizhenieto-po-natovarenite-patishta-v-denia-na-goliamoto-z-676044.html

Агенция "Пътна инфраструктура" спира движението на тежкотоварните камиони по най-натоварените пътища утре, 5 март, от 14 до 20 ч.

Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни, разясняват от агенцията и препоръчват шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, да кара внимателно и със съобразена скорост, като се спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.

Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните пътни направления:

• автомагистралите;
• път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
• път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;
• път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
• път I-5 Русе - Велико Търново;
• път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
• път I-9 Варна - Бургас;
• път II-18 Околовръстен път на град София;
• път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност има две ленти за излизащите от София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“.

На 5 март (понеделник) от 10 ч. до 18 ч. (в светлата част от денонощието) в същия участък ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2018 г. в приложения линк - http://www.api.bg/index.php/bg/karti/karta-12t-praznici-2018/

Трима души бяха обвинени за експлозията в Лестър

http://www.cross.bg/lestur-obvineni-godini-1569281.html

/КРОСС/ Британските власти повдигнаха обвинения на трима мъже за експлозията, която преди седмица отне живота на петима души в град Лестър, съобщава БНР. Тримата, на възраст от 32 до 37 години, са обвинени в палеж и непредумишлено убийство. Арам Кюрд, на 33 години, от Лестър, 32-годишният Хаукар Хасан от Ковънтри и 37-годишният Аркан Али от Олдъм са обвинени в непредумишлено убийство и палеж с цел застрашаване на човешки живот. Други двама задържани все още се разпитват. Експлозията, станала миналата неделя, разруши полски магазин за хранителни стоки и жилището над него.    

Роналдо достигна 300 гола в Ла Лига по-бързо от Лионел Меси

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/04/3140213_ronaldo_dostigna_300_gola_v_la_liga_po-burzo_ot_lionel/?ref=rss


Звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо се разписа два пъти срещу "Хетафе" за победата с 3:1 и вече има повече от 300 гола в Ла Лига. Португалецът реализира своите попадения №300 и 301 в 286-ия си мач от шампионата за белите, по този начин той е футболистът, достигнал най-бързо до 300 гола в историята.<br /><br />Роналдо изпревари големия си съперник в последните 10 години за всички индивидуални награди в световния футбол Лионел Меси. Те двамата са...

Зала "България" отваря врати за тържествен концерт "140 години от Освобождението на България"

http://www.cross.bg/dirigent-bulgariya-dimitrov-1569279.html

/КРОСС/ Тържествен концерт по случай 140 години от Освобождението на България ще се проведе в зала "България" довечера, 4 март, от 18 часа. Встъпително слово ще произнесе духовният надзорник на Софийската света митрополия старши иконом Ангел Ангелов. Водещ на концерта ще бъде Мариус Донкин - директор на Народния театър "Иван Вазов", съобщава БНР. В празничната програма ще участват Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров; Московскит синодален смесен хор с диригент Алексей Пузаков; Смесеният хор при катедралния храм "Св. Александър Невски" с диригент доц. Димитър Димитров; Хорът на Софийските момчета с диригент проф. Адриана Благоева; Софийският свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов; Камерният ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния" с диригент Кристиан Попов и Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова.  

Горанов: Може да се мине без държавата да се върне в ЧЕЗ

https://www.actualno.com/business/goranov-moje-da-se-mine-bez-dyrjavata-da-se-vyrne-v-chez-news_662807.html

Не ми е известно някой да стои зад Гинка Върбакова. Абсурдни са твърденията кои стои зад нея – нека видим има ли някакви ясни доказателства, че правителството може да стои зад една такава сделка. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по взривоопасния спор "ЧЕЗ". Като доказателство, че кабинетът не стои зад сделката, Горанов посочи арбитражния спор с ЧЕЗ. Той е заради позицията на компанията, че България не защитава инвестиционната среда в страната. Пред bTV Гора

Нинова: Някой трябва да понесе отговорност за сделката с ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746317

Нинова: Някой трябва да понесе отговорност за сделката с ЧЕЗНякой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност. Някой ще контролира чрез сметките за ток живота на 3 милиона българи. Няма и много информация кой е този и кой финансира сделката, по какъв начин, как ще се връщат тези пари - дали няма да се връщат чрез увеличение на сметките за тока на българите?!

И Цветанов отрича: Не, Гинка не е от ГЕРБ, но ще приключим сделката и ще вземем...

https://petel.bg/I-TSvetanov-otricha--Ne--Ginka-ne-e-ot-GERB--no-shhe-priklyuchim-sdelkata-i-shhe-vzemem---__253840

Изказването на Делян Добрев, че новината, че "Инерком" е купила ЧЕЗ, е фалшива, означава, че държавата няма никакво отношение към тази сделк...

Сняг на парцали отново се сипе над Варна! Отвориха пътя за Добрич

https://petel.bg/Snyag-na-partsali-otnovo-se-sipe-nad-Varna--Otvoriha-patya-za-Dobrich__253839

 Снимки читатели "Петел", Varna 24    Обилен сняг на парцали отново се сипе над Варна, предаде репортер на Varna24.bg. След вчерашния слънчев ден ...

Бургазлийка намери огромно парче пластмаса в закуската си

https://petel.bg/Burgazliyka-nameri-ogromno-parche-plastmasa-v-zakuskata-si-__253841

Подобни случаи не са редки и създават сериозна опасност за клиентите”, коментира жената, предаде flagman.bg. Бургазлийка, закупила си киф...

На живо по БТВ Горанов опита да докаже, че ГЕРБ не стоят зад Гинка

https://petel.bg/Na-zhivo-po-BTV-Goranov-opita-da-dokazhe--che-GERB-ne-stoyat-zad-Ginka__253842

Не ми е известно някой да стои зад Гинка Върбакова. Абсурдни са твърденията кои стои зад нея – нека видим има ли някакви ясни доказателств...

Евродепутатът Ангел Джамбазки обяви: Незабавно освободете д-р Димитров. Поемам всички разходи за адвокати

https://petel.bg/Evrodeputatat-Angel-Dzhambazki-obyavi--Nezabavno-osvobodete-d-r-Dimitrov--Poemam-vsichki-razhodi-za-advokati__253844

lentata.com Ангел Джамбазки, Фейсбук: Настоявам за незабавното освобождаване на Иван Димитров, анестезиолог, задържан за убийство в Пловди...

Съпругата на задържания за убийство пловдивски лекар: Три пъти са ни обирали, нищо не разкриха

https://petel.bg/Saprugata-na-zadarzhaniya-za-ubiystvo-plovdivski-lekar--Tri-pati-sa-ni-obirali--nishho-ne-razkriha__253845

Жулиета Димитрова, съпругата на обвинения в убийство д-р Иван Димитров, скандира с още стотици пловдивчани "Свобода за доктора!", съобщава ...

Страшна трагедия в студа в Дупница! Дядо падна в двора си и замръзна. Може да му отрежат крайниците

https://petel.bg/Strashna-tragediya-v-studa-v-Dupnitsa--Dyado-padna-v-dvora-si-i-zamrazna--Mozhe-da-mu-otrezhat-kraynitsite__253848

Измръзнал мъж от Дупница е транспортиран по спешност за „Пирогов“. 76-годишният Р. Тасев бил открит от племенника си паднал в двора на къщ...

Италия избира парламент, партията на Силвио Берлускони е фаворит

https://frognews.bg/svqt/italiia-izbira-parlament-partiiata-silvio-berluskoni-favorit.html

Днес в Италия се провеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде Франс прес.

Златни Малинки за Том Круз и Ким Бейсингър

http://www.cross.bg/malinka-naii-slaba-rolya-1569278.html

/КРОСС/ Анимационният филм "Емоджи: Филмът" получи антинаградата "Златна малинка" за най-слаб филм за 2017 г., предава Ройтерс. "Златните малинки" са контрапункт на наградите "Оскар", които се присъждат ден по-късно. Те отличават най-слабите изпълнения в киното през изминалата година. "Емоджи: Филмът" взе общо четири от десетте "малинки" - най-слаб филм, най-слаб сценарий, най-слаба режисура и най-слаба екранна двойка. Последната бе присъдена на "които и да е две досадни емоджита" във филма. "Златна малинка" за най-слаба главна мъжка роля получава Том Круз за "Мумията". Така той все още няма "Оскар" след три номинации, но затова пък вече има две "малинки". Другата е за най-слаба екранна двойка с Брад Пит в "Интервю с вампир". Тайлър Пери взе "малинка" за най-слаба главна женска роля в ""Буу! Хелоуинът на Мадеа", в който режисьорът и актьор носи женски дрехи и перука. Най-слаба поддържаща мъжка роля е тази на Мел Гибсън в "Баща в излишък 2", а най-слабата поддържаща женска роля е на Ким Бейсингър в "Петдесет нюанса по-тъмно". Бейсингър се нарежда в компанията на колежки като Фей Дънауей, Лайза Минели, Хали Бери и Сандра Бълок - актриси, които са печелили както "Оскар", така и "Златна малинка"

Детското отделение на болницата в Смолян е пред затваряне (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6746312

Детското отделение на болницата в Смолян е пред затваряне (Видео)Детското отделение в болницата в Смолян е пред затваряне. Причината е липсата на педиатри, предаде NOVA.  Хиляди деца в област Смолян са заплашени да останат без лекарска помощ. Детското отделение в града изпадна в кризисна ситуация, има опасност временно да затвори, докато се намерят педиатри, които да работят там.

Правителството знаело кои са кандидатите за купувач на ЧЕЗ, твърди Делян Добрев

http://www.cross.bg/dobrev-slyzhbite-kandidatite-1569277.html

/КРОСС/ „Службите са пращали доклади до Министерсия съвет и президентството как върви процесът между ЧЕЗ и кои са кандидатите за купувачи. Оказа се, че в един ранен етап те са знаели ценовите оферти на кандидатите". Това обяви в „Събуди се" по „Нова телевизия" бившият енергиен министър, настоящ депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. „Оказа се, че сделката с „Инерком" не е фалшива новина. Точно поради тази причина имахме изслушване в четвъртък. В продължение на 5 часа изслушвахме купувача Върбакова с нейните консултанти, целия юридически и консултанскит екип, и службите. Задавахме въпроси, питахме откъде са парите, откъде са кредитите", уточни той. Последният един час от срещата е била закрито заседание, в което службите са дали повече информация с детайли. „Аз лично, още в явната част, бях задоволен от отговорите на службите", подчерта Добрев. Станало е ясно, че финансирането за ЧЕЗ ще е 20-30 процента акционерен капитал и останалите 70 - 80 на сто - банков кредит, добави още той. Според данните на службите, държавата е знаела кои са кандидатите, но не и кой е с най-голям шанс, твърди Добрев. Той е категоричен, че държавата реагира адекватно.  

Флорида не посмя да наложи мораториум върху продажбата на знакова карабина

https://www.actualno.com/america/florida-ne-posmja-da-naloji-moratorium-vyrhu-prodajbata-na-znakova-karabina-news_662803.html

Сенатът на американския щат Флорида гласува срещу забраната за продажба на полуавтоматичната карабина AR-15, съобщи телевизия CBS. Именно с това оръжие 19-годишният Никълъс Круз разстреля миналия месец 17 души в училище в град Паркленд в същия щат, припомня БГНЕС. По данни на телевизията първоначално Сенатът одобри поправката, която би означавала мораториум върху продажбата на карабината за срок от две години. Но само след няколко минути решението бе отменено след поименно гласуване. В крайна с

Гинка до вчера трепереше като мислещ папур

http://pogled.info/bulgarski/ginka-do-vchera-trepereshe-kato-mislesht-papur.92933

/Поглед.инфо/ „Гинка до вчера трепереше като мислещ папур. Преди това се ослушваше като свиня в теменужки. А след сгляда с Бойко Борисов изведнъж стана уверена, жизнена и енергична. Започна да говори твърдо, да плаши с адвокатите си, че ще съди всеки, който уронва авторитета на фирмите й, както и нейния личен - на "крайния купувач", както обича да се описва госпожата. След срещата с ББ стратегическата Гинка стана още по-стратегическа.

Тишината подпомага регенерирането на мозъка

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/tishinata-podpomaga-regeneriraneto-na-mozyka-2082470

Минимум два часа тишина на ден ускоряват възстановяването на мозъчните клетки и гарантират по-добрите възприятия и реакции при човека. Това разказа в интервю за Дарик младият учен от БАН д-р Силвия Борисова, която се занимава с изследване на тишина

Районна прокуратура – Плевен предаде на съд участници в телефонни измами

https://zaistinata.com/%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5/

Районна прокуратура – Плевен  внесе в съда обвинителни актове срещу общо четирима участници в телефонни измами. Обвинението срещу Дочо М.и Симон Г.  е за това, че на 22.12.2016 г. в гр.Вършец, обл. Монтана, като помагачи, в съучастие с неизвестни извършители, с цел да набавят за себе си и за другиго – неизвестните извършители, имотна облага, […]

Депутатски (по)зор

https://www.actualno.com/viewpoint/deputatski-pozor-news_662652.html

Четвъртък, 1 март, 2018 година. Безспорно паметна дата в политико-икономическия живот на България. Тогава, на съвместно заседание на две парламентарни комисии – енергийната и за сигурност и контрол на СРС, мнозина "стожери" на недотам новата България си показаха рогата. Център на вниманието беше Гинка Върбакова – кандидат-купувач на българския бизнес на ЧЕЗ. Никой в нашата мила родина не вярва, че Върбакова всъщност би била истинският нов собственик на ЧЕЗ &nda

Десетки протестират в защита на лекаря, убил крадец в Пловдив

https://frognews.bg/novini/desetki-protestirat-zashtita-lekaria-ubil-kradets-plovdiv.html

Пловдивчани се събраха на протест пред полицията в града, за да поискат освобождаването на д-р Иван Димитров, който бе арестуван за убийството на крадец.

Възстановено е движението по път II-21 Русе - Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746310

Възстановено е движението по път II-21 Русе - Силистра
Възстановено е движението на всички автомобили по път II-21 Русе - Силистра. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна

Все повече българи залагат на патриотичния туризъм

http://www.cross.bg/tyrizum-mesta-hora-1569275.html

/КРОСС/ Кои са предпочитаните места за туризъм около националния празник - 3 март? Оказва се, че все повече българи избират патриотичния туризъм - походи по местата, свързани с Освобождението на България, съобщава БНТ. Основната предпочитана дестинация за дните около националния празник 3 март е връх Шипка. Там туристите могат да посетят историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война. А в паметника може да се види богата колекция от ордени и медали, снимки и документи, лични вещи на участници в боевете, оръжие. Възрожденските градове са другите маршрути, по които се отправят туристите. „Патриотичният туризъм се развива особено в градове като Калофер, Копривщица и така нататък възрожденските градове", обяви кметът на Калофер Румен Стоянов. „Аз наблюдавам от няколко години така наистина голям приток от хора, които идват специално да се поклонят пред паметника на Ботев и неговото дело. И не само специално за 3 март и такива бележити дати винаги има хора, които с уважение се отнасят към празниците. Идват. Това означава, че хората наистина си обичат и уважават историята", допълни кметът на родния град на Ботев. Тематичните екскурзии до историческите места, предлагани от туроператори са на цени от 15 до 35 лева за един ден. Много хора предпочитат да си ги организират сами, но трябва предварително да запазят места за нощувка

Десетки поискаха лекарят, убил крадец в Пловдив, да бъде освободен

http://www.cross.bg/dimitrov-napravil-kolegi-1569276.html

/КРОСС/ Приятели, граждани на Пловдив и колеги лекари се събраха на протест пред сградата на полицията в града, за да поискат освобождаването на д-р Иван Димитров. Той беше задържан за 72 часа по обвинение за убийство, след като е произвел изстрел, довел до смъртта на крадец, който влиза в дома му. Според протестиращите Димитров е направил това, което всеки би направил, ако се почувства заплашен за живота си съобщава БТВ. Негови колеги казват, че ако по случайност той е бил дежурен същата тази вечер в болницата, тогава е можело да се случи нещо много по-страшно и да бъде нападнато семейството му. Местните го описват като добър и етичен човек.  

Тази нощ връчват 90-ите награди 'Оскар'

https://offnews.bg//lajfstajl/tazi-nosht-vrachvat-90-ite-nagradi-oskar-676043.html

Тази нощ за 90-и път ще бъдат раздадени най-престижните кино награди - "Оскар".

Церемонията в холивудския Долби тиътър започва в 3 ч. българско време в нощта срещу 5 март.

Тя ще бъде излъчена от bTV Cinema, чието студио започва в 23.30 ч.

Най-много номинации има "Формата на водата" на режисьора Гийермо Дел Торо. Филмът има номинации в категориите „Най-добър филм”, Ричард Дженкинс е номиниран за „Най-добър актьор в поддържаща роля”, Сали Хокинс - за „Най-добра актриса в главна роля”, Октавия Спенсър - за „Най-добра актриса в поддържаща роля”. Лентата има номинации също за операторско майсторство, дизайн на костюми, монтаж, музика, дизайн.

Гийермо Дел Торо е номиниран за оригинален сценарий на филма и режисура.

На второ място по брой номинации е лентата „Три билборда извън града”. Освен в категорията за филм на годината, за „Трите билборда” номинираните са: Уди Харелсън и Сам Рокуел в категорията за „Най-добър актьор в поддържаща роля”, Франсис Макдорманд за „Най-добра женска роля” (също фаворит на критиката за победител), както и за „Най-добър оригинален сценарии” на Мартин Макдона.

Ето и номинациите в основните категории:

Най-добър филм

„Назови ме с твоето име”

„Тъмни времена”

„Дюнкерк”

„Get Out”

„Лейди бърд”

„Phantom Thread”

„Вестник на властта”

„Формата на водата”

„Три билборда извън града”

Най-добър актьор в главна роля

Тимъти Чаламет („Назови ме с твоето име”)

Даниел Дей-Луис („Phantom Thread”)

Даниел Калуя („Get Out”)

Гари Олдман („Най-мрачният час”)

Дензъл Уошингтън („Роман Дж. Израел”)

Най-добра актриса в главна роля

Сали Хокинс („Формата на водата”)

Франсис Макдорманд („Три билборда извън града”)

Марго Роби („Аз, Тоня”)

Сорша Ронан („Лейди Бърд”)

Мерил Стрийп („Вестник на властта”)

Най-добър актьор в поддържаща роля

Уилям Дефо („Проект Флорида”)

Уди Харелсън („Три билборда извън града”)

Ричърд Джекинс („Формата на водата”)

Кристофър Плъмър („Всички пари на света”)

Сам Рокуел („Три билборда извън града”)

Най-добра актриса в поддържаща роля

Мери Дж. Блайдж („Мъдбаунд”)

Алисън Джани („Аз, Тоня”)

Лесли Манвил („Phantom Thread”)

Лори Меткалф („Лейди Бърд”)

Октавия Спенсър („Формата на водата”)

Най-добра режисура

Кристофър Нолан за „Дюнкерк”

Джордан Пийл за „Get Out”

Грета Гъруиг за „Лейди Бърд”

Пол Томас Андерсън за „Phantom Thread”

Гийермо Дел Торо за „Формата на водата”

Тръмп готов на търговска война с Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=370167

Американският президент Доналд Тръмп даде ясен сигнал, че е готов да води търговска война с Европейския съюз (ЕС). Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ.

В Дагестан е обявен режим на антитерористична операция

http://www.cross.bg/raiiona-operatziya-izdirvat-1569274.html

/КРОСС/ В планински район на руската република Дагестан се издирват терористи, предава Интерфакс.„В Цумадински района е въведен режим на контратерористична операция. Сътрудниците издирват участници в незаконни въоръжени формирования", съобщава представител на оперативен щаб на националния антитерористичен комитет на републиката. Според него в периода на провеждането на специалните мероприятия в района ще действат редица специални мерки и временни ограничения.

Спират тежкотоварните камиони на Владая утре

http://www.cross.bg/vladaya-sofiya put-reburkovo-1569271.html

/КРОСС/ На 5 март, от 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни.Необходимо е да се тръгва на път с автомобили подготвени за зимни условия, да се кара внимателно и със съобразена скорост, като се спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика. Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните пътни направления:• автомагистралите;• път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;• път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен;• път I-5 Русе - Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина" - София;• път I-9 Варна - Бургас;• път II-18 Околовръстен път на град София;• път II-99 Бургас - Царево.Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR)

Путин не е освободил България!

https://www.actualno.com/actualno/putin-ne-e-osvobodil-bylgarija-news_662733.html

Снимка с лика на настоящия руски президент Владимир Путин, на която пише: "Путин – президентът – миротворецът", посрещна всички хора и официални гости, решили да отдадат почит на героите, дали живота си за свободата на България на връх Шипка. Коментар на редактора До снимката на Путин имаше знаме с надпис "Воински съюз Васил Левски", което ясно подсказва и кой е сложил първата снимка. А фактът, че това беше сторено точно на площада пред паметника Шипка и

От 14.00 часа до 20.00 часа на 5 март се спират тировете по най-натоварените пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746306

От 14.00 часа до 20.00 часа на 5 март се спират тировете по най-натоварените пътищаОт 14.00 часа до 20.00 часа на 5 март се спират тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни

Убитият словашки журналист е разследвал злоупотреби с еврофондове

http://www.cross.bg/zhyrnalist-slovakiya-beshe-1569273.html

/КРОСС/ Убийството на 27-годишния журналист Ян Куцияк и неговата приятелка предизвика серия от протести и демонстрации в подкрепа на свободното слово и разследващата журналистика в Словакия. Разстрелът предизвика и вълна от негодувание и съпричастност в цяла Европа. В редакцията на електронното издание „Актуалити" бюрото на разследващия журналист е така както го оставя преди седмица. В компютъра му е започната статия за италианската мафия и връзките ѝ с политици в Словакия, която не успява да завърши. В понеделник 27-годишният Куцяк и приятелката му са открити застреляни в дома им. Според властите убийството е заради негово разследване. В последната си незавършена статия журналистът разследва политици и бизнесмени, заподозрени за финансови злоупотреби с еврофондове и връзки с италианската мафия, предава БТВ. Единият от тях е италианец, който се занимава със земеделие - Антонино Вадала. Преди години купува стари ферми в Източна Словакия, които модернизира с европейски фондове. Бизнесменът не крие, че е роден в Калабрия, но израства в Милано. Медиите в Словакия разпространиха аудиозапис, в който преди време Валада отрича да има връзки с италианската мафия. Появиха се снимки на Валада с известен депутат. Сред познатите му се оказа и асистентка на премиера, станала известна със скандални снимки в популярно списание. Ден след разкритията, тя подаде оставка.Другият проучван бизнесмен е Диего Рода

Гечев: БСП иска прекратяване на сделката за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746260

Гечев: БСП иска прекратяване на сделката за ЧЕЗ
„Представителите на „Инерком” се самозабравиха, след като бяха поканени и им беше оказано височайше внимание от премиера, от вицепремиера, от министъра на финансите. Посрещнаха госпожата, тя каза, че е склонна да размишлява да даде на българската държава определени акции. Аз не знам по-голяма обида и унижение за българската държава”,

Урок по дипломация от Ким Чен Ун към Доналд Тръмп

https://www.investor.bg/analizi/91/a/urok-po-diplomaciia-ot-kim-chen-un-kym-donald-trymp-255963/

САЩ направиха грешка - сбъркаха безмилостността на севернокорейския лидер с психическа нестабилност

Бербатов си тръгна от Керала Бластърс

http://www.cross.bg/nyama-kerala-blasturs-1569272.html

/КРОСС/ Димитър Бербатов повече няма да носи екипа на Керала Бластърс. Той си тръгва от Индия с края на редовния сезон, който приключи на 1 март със загуба от Бенгалуру и няма да участва в плейофите за титлата. Наставникът на клуба Дейвид Джеймс обяви, че ще разговаря с него, за да остане за турнира за Купата на страната. Но явно Бербо няма подобни намерения. Той вече пътува за вкъщи, стана ясно от снимката в самолет, която е качил в профила си в Инстаграм.В постовете по фотото обаче българинът не пропусна да иронизира треньора си Дейвид Джеймс. За целта той използва хаштагове, с които недвусмислено показва отношението си към специалиста. "Най-лошият, който се мисли за треньор. Най-лошите тактически съвети. Ритайте топката към гърдите на нападателите, а те да се оправят. Какво по дяволите? Кой играе така?", пише роденият в Благоевград нападател и накрая добавя: "Сезонът свърши! Време е да се прибирам у дома", с което ясно дава знак, че няма повече да носи екипа на Керала Бластърс и ангажиментите му в Индия са приключили с края на редовния сезон на първенството.  

Китай: Не искаме търговска война със САЩ, но няма да стоим със скръстени ръце

https://offnews.bg//ikonomika/kitaj-ne-iskame-targovska-vojna-sas-sasht-no-niama-da-stoim-sas-skra-676042.html

Китай няма да остане със скръстени ръце пред заплахите на САЩ в търговската сфера, предупреди днес високопоставен китайски представител, цитиран от Франс прес и БТА.

"Китай не иска търговска война със САЩ, но ако САЩ предприемат мерки, които вредят на китайските интереси, Китай няма да остане със скръстени ръце и ще предприеме каквито мерки е необходимо", заяви пред журналисти говорителят на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Есуй в навечерието на годишната пленарна сесия на китайския парламент.

Изявленията бяха провокирани от решението на американския президент Доналд Тръмп да въведе високи мита за внос на стомана и алуминий и коментара му, че няма нищо лошо в търговските войни.

САЩ планират да наложат мита от 25 на сто над целия внос на стомана и от 10 на сто над голяма част от вноса на алуминий.

Тръмп съобщи решението си в Туитър, а като причина посочи, че страната му страда от нечестна търговия.

САЩ внасят четири пъти повече стомана, отколкото изнасят, и са зависими от продукцията на повече от 100 държави. В топ 5 на страните, от които САЩ внасят са Канада, Бразилия, Южна Корея, Мексико и Русия.

Високите мита ще се отразят на производителите от Канада и Китай, но и на тези от Европейския съюз.

Председателят на ЕК веднага обяви, че ЕС ще реагира с контрамерки в следващите дни, за да защити интересите си.

"Силно съжаляваме за този ход, който изглежда представлява въпиеща намеса за защита на американското вътрешно производство и не е основан на какъвто и да било аргумент, свързан с националната сигурност. Няма да стоим безучастно, когато нашата индустрия е ударена с несправедливи мерки, излагащи на опасност хиляди работни места в Европа. ЕС ще реагира твърдо и съразмерно в следващите дни, за да защити интересите си с контрамерки срещу САЩ, съобразени с правилата на Световната търговска организация", гласи декларацията на председателя на ЕК, цитирана от БТА.

Роботчето, което връща болните деца в класната стая

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/04/3139774_robotcheto_koeto_vrushta_bolnite_deca_v_klasnata_staia/?ref=rss


<br /><br />Децата, които се борят с болести в продължение на месеци, се изправят не само пред физическа болка. Те често страдат и от загубата на контакт със съученици и приятели, и пропускат много училищни уроци. От това обаче може да ги спаси роботчето AV1, дело на норвежката организация No Isolation, разказва фондация "Томсън Ройтерс".<br /><br />AV1 е "очите, ушите и гласът" на децата, които се намират извън класната стая в продължение на дълго...

Вижте какво ще хапнат знаменитостите на "Оскар"-ите (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/vijte-kakvo-shte-hapnat-znamenitostite-na-oskar-ite-video-news_662794.html

Тази вечер, малко преди полунощ българско време, ще започне церемонията по връчване на най-популярните награди за кино в света - "Оскар"-ите. По традиция церемонията ще е особено бляскава, а приготовленията вървят под пълна пара. Вече са ясни и подробности по менюто, което се подготвя под вещото ръководство на шеф Волфганг Пък. Предвидени са 1500 пъдпъдъчи яйца, 300 паунда говеждо "Миязаки", 1400 бутилки шампанско. #Oscars feast preparations are underway, including:- 1,50

Жълт код за сняг и поледици в 13 области на страната

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-snyag-i-poleditsi-v-13-oblasti-na-stranata-news276286.html

Жълт код за сняг и поледици е обявен в 13 области на страната, сочи справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от агенция Фокус. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София област, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра. В тези райони се очакват валежи от сняг, които през деня, с повишаването на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще има условия за образуване на поледици. От НИМХ призовават за повишено внимание при дейности на открито и шофиране на заледени повърхности.

Германските “другари” подкрепиха широка коалиция в Берлин

http://clubz.bg/64972-germanskite_%E2%80%9Cdrugari%E2%80%9D_podkrepiha_shiroka_koaliciq_v_berlin

Германските социалдемократи подкрепиха сформирането на широка коалиция с десницата. Така те отварят пътя за четвърти пореден канцлерски мандат на Ангела Меркел.

Това стана ясно от обявените днес резултати от гласуването на членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Всичките 463 723 партийни членове имаха право да подкрепят или отхвърлят сформирането на широка коалиция. Гласуването, което започна на 20 февруари и приключи на 2 март, стана по пощата. Разходите се изчисляват на 1,5 милиона евро.

Броенето на гласовете започна снощи в 22 часа и продължи до 9 ч днес. За целта бяха взети назаем специални машини за отваряне на пликове. Всяка от тях тежи по 100 кг и е с капацитет да отваря по 20 000 плика на час.

След това цялата нощ 120 доброволци партийни членове брояха бюлетините под надзора на комисия и нотариус.

Никой от участвалите в преброяването на бюлетините нямаше право да напуска партийната централа в Берлин – дом “Вили Бранд”, докато процедурата не приключи окончателно.

Олаф Шолц, който от 13 февруари е временен председател на ГДСП след подадена оставка на Мартин Шулц, обяви резултата от вота.

От всичките 463 723 партийни членове правото да гласуват са упражнили 378 437 души. Броят на невалидните бюлетини е 14 943, впоследствие са били открити още 561 нередовни бюлетини.

От редовно гласувалите сформирането на широка калиция са подкрепили 239 604 души, против са били 123 329 партийни членове.

В проценти това означава, че “за” са се обявили 66,02 на сто, “против” – 33,98 на сто.

“Вече имаме яснота. ГСДП ще участва в правителството”, заяви Олаф Шолц. На журналистически въпрос дали Меркел е узнала резултата от вота на членската маса от телевизията, той отговори, че след преброяването на гласовете лично я е информирал в телефонен разговор.

Така 161 дни след провеждането на парламентарните избори на 24 септември м. г., най-дългият период в историята на ФРГ на преговори по съставяне на кабинет, този процес навлиза в последната си фаза.

Сега на ход е федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той трябва и със сигурност ще го направи да предложи на парламента да избере Ангела Меркел за канцлер. Като вероятна дата се сочи 14 март.

Седем жертви на бурята в САЩ

https://offnews.bg//sviat/sedem-zhertvi-na-buriata-v-sasht-676041.html

Седем души загинаха в бурята, която вилнее втори ден в североизточната част на САЩ, предаде БТА.

Хората са били убити от паднали заради силния вятър дървета в щатите Ню Йорк, Вирджиния, Мерлиленд и Пенсилвания.

Около 1,2 милиона потребители останаха без ток. По данни на сайта "Флайт ауеър" вчера са били отменени 250 полета, а в петък - 3000.

Железопътната компания "Амтрак" обяви по-рано, че временно преустановява движението на повечето влакове по Североизточния коридор. Към настоящия момент е възстановена връзката между Ню Йорк и Вашингтон и Ню Йорк и Бостън.

МС и президентството знаели кои са кандидатите за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/chez-deljan-dobrev-sdelkata-chez-26936486

Министерският съвет и президентството са знаели кои са кандидатите за ЧЕЗ, отбеляза бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

В Пловдив: „Свобода!“ за д-р Димитров, който застреля крадец

http://clubz.bg/64971-v_plovdiv_%E2%80%9Esvoboda%E2%80%9C_za_d_r_dimitrov_kojto_zastrelq_kradec

Стотина граждани се събраха на мирен протест в Пловдив в защита на обвинения за убийството, извършено в района на Областната управа.

След като от прокуратурата съобщиха, че са повдигнали обвинения на задържания за убийство 48-годишен Иван Димитров, който е лекар рентгенолог, много хора заявиха подкрепа за него в социалните мрежи. Събралите се тази сутрин граждани, приятели и познати на обвинения доктор, заявиха, че той е защитавал дома и семейството си и са необходими законодателни промени при такива случаи.

На 2 март, сутринта бе намерен трупа на Жоро Джевизов - Плъха (на 38 г.), познат на полицията, върху капака на автомобил, паркиран в района на Областна администрация.

За деянието бе задържан Иван Димитров, който е неосъждан и не притежава разрешително за оръжие. Той бе задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Разследването е още в активна фаза, посочиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. Предстои да се преценят предпоставките за внасяне на искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение постоянно "Задържане под стража".

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Димитров, е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Протестът тази сутрин в Пловдив бе озвучен от патриотични песни, а протестиращите скандират „Свобода!“. Събралите се хора настояват за адекватно законодателство. На протеста бяха колеги и съседи на д-р Иван Димитров, включително майки с малки деца, които искат да бъде променено законодателството така, че всички да имат право да защитават себе си, семейството и собствеността си, когато нахлуе крадец в дома им. Всички колеги и съседи на задържания лекар казват, че той е добър човек и професионалист, който винаги се притичва на помощ, когато е необходимо.

Строителството с естествени материали е личностно израстване

https://offnews.bg//interviu/stroitelstvoto-s-estestveni-materiali-e-lichnostno-izrastvane-676039.html

Архитект Георги Георгиев* има над 20-годишен опит в областта на строителството с естествени материали, набиращо скорост и у нас. Автор е на общодостъпната електронна книга „Строителство с естествени материали“.

Докато днес знаем много за старата архитектура по българските земи, данните за използвани в миналото строителни техники са оскъдни. Книгата на арх. Георгиев внася яснота.

Същевременно тя е своеобразен наръчник за хора, интересуващи се от „зелено“ строителство. Подробнo разглежда темата за земята като строителен и декоративен материал. Информира за строителните способи кирпич, трамбована земя, коб и др. Проследява съвременното приложение на естествени материали в различни елементи на сградите – основи, стени, покриви, топлоизoлации, довършителни работи и др. Отделя внимание и на изграждането на арки, сводове и куполи с естествени материали.

Детски екоцентър „Бели Брези”в природен парк „Витоша“, арх. Георги Георгиев

Немският писател Кристиян Моргенщерн написа: „Кажи ми как строиш и ще ти кажа кой си“. Арх. Георгиев коe e това, което Ви отличава от типичния архитект на нашето време, това, поради което се посветихте на строителство с естествени материали?

Все по-често търсим био храни, био козметика, тъкани от естествени материали. Говорим също и за био-архитектура. И не само говорим, а я правим. Сградите от естествени материали предлагат здравословна среда за обитаване и намаляват въглеродния отпечатък. Строителството играе важна роля и в стремежа за устойчиво развитие. В световен мащаб то е един от най-големите консуматори на енергия. Постиндустриалното общество преоткрива прединдустриални строителни техники и материали, които могат да решат съвременни проблеми. Или както понякога казваме „новото е добре забравено старо”.

Как събрахте обширната информация, поместена в книгата Ви „Строителство с естествени материали / традиционни практики и съвременно приложение“?

Информацията в книгата е резултат от 20-годишни проучвания и практически експерименти. Изследвани са традиционните строителни техники и материали както в България, така и в много други страни. Имах възможност да участвам в курсове и конференции в Англия, Германия, Индия и САЩ. Запознах се и с някои стари строителни техники, които не са познати у нас, например "трамбована земя" и "коб". В началото гледах на тази своя дейност като на хоби. Преди шест години започнах да провеждам обучения за строителство с естествени материали. За тази цел написах първоначално една брошура. Много хора започнаха да се обръщат към мен с различни въпроси по темата. Така нарастващият интерес ме мотивира да напиша книгата, с която да се опитам да запълня, доколкото мога, липсата на информация на български език в тази област.

Църква на над 200 години от кирпич в Таос, Ню Мексико, САЩ

Защо решихте за безплатно изтегляне в интернет да предоставите труд, който е плод на дългогодишни проучвания и скъпо струващи изследователски пътешествия в различни части на света?

Привърженик съм на идеята за свободен достъп до информация, така нареченият open access. В процеса на моите проучвания аз също получих безвъзмездна помощ както от организации, така и от отделни хора у нас и в чужбина. Благодарен съм на всички които ме подкрепиха при написването на тази книга.

Строителството с естествени материали не е просто избор на строителна технология. То е, както Вие казвате, философско търсене, личностно израстване. 

Да, при мен това беше бавен процес. Днес ние живеем в така наречения "отворен цикъл" на потребление на природните ресурси, т.е. вземаме от природата повече отколкото тя може да възстанови. В природата обаче устойчиви са само "затворените цикли". Затова ние търсим модел на обитаване с максимална автономност. Този модел включва не само строителството на сгради. Тук бих добавил и автономност при задоволяване с енергия, вода и храна. Затова в нашия начин на живот ние експериментираме и с енергия от фотоволтаични панели, собствени водоизточници, произвеждаме и част от храната си.

Като студент бях впечатлен от прогнозата на един известен тогава американски архитект Паоло Солери. Според него, с развитието на комуникациите ще отпадне необходимостта от струпване на толкова много хора в големите градове. За мен това време вече е дошло, защото ние успяваме да живеем сред природата на едно много красиво място близо до Белоградчишките скали без да сме изолирани от света. Като архитект аз имам възможност да работя дистанционно от тук. Дори и това интервю достига до вас благодарение на интернет.

Къща с глинени стени „коб” и покрив от тръстъка. Кокингтън корт, Торки, Англия.

Имате ли данни относно дела на строителството с естествени материали в ЕС, САЩ или други развити държави? Какви са тенденциите в тази област там през последните 10 г.?

През последните тридесет години интересът към този вид строителство нараства. Отчита се не само повече ново строителство с естествени материали, но и възстановяване на стари сгради по технологията на построяването им. Въпреки това не може да се говори за индустрия. Този тип строителство остава бутиково.

В някои страни традицията на строителството с естествени материали не е прекъсвана. Това са например страните от Централна Америка както и американските щати Калифорния и Ню Мексико. Там то е широко разпространено и дори частично индустриализирано. В други страни наблюдаваме своеобразен ренесанс. Водещи в Европа в това отношение са Германия и Франция. В Германия този сегмент е относително малък от общото строителство, но обемът му расте с около 20% на година. Подобни процеси наблюдаваме и в Австралия и Нова Зеландия.

Традициите в много страни от третия свят също не са прекъсвани. В някои страни на Африка и Азия държавите стимулират строителството с естествени материали поради неговия социален ефект. В малкото кралство Бутан опазването на природата и строителството с естествени материали е национална политика.

Детски еко-център, Фрайбург, Германия

Може ли строителството с естествени материали да бъде конкурентно предимство в ключовия отрасъл туризъм?

Смятам, че може. Туристическите сгради от естествени материали в България са на световно ниво и се радват на популярност не само у нас а и в чужбина.

Първата глинена къща бе построена в село Лещен. Тя бързо доби голяма популярност като "Къщичката на Флинстоун". В последствие собствениците изградиха вилно селище на юг от Гоце Делчев. Преди две години у нас отвориха врати и нови ваканционни селища от естествени материали.

За радост все по-често стари къщи се възстановяват в първоначалния им вид. Използват се естествени материали и автентичните строителни техники.

Къщичката на Флинстоун в с. Лещен

Глинена къща във вилно селище „Омая“

Екоселище „Глинените къщи” в с. Извос край Белоградч

Възстановена къща в с. Косово. Арх. В. Вълчанова

По-трудно ли покриват сгради строени с естествени материали нормативните строителни изисквания?

Ренесанс на строителство с естествени материали се забелязва в последните 30 години. Това е относително кратък период. Затова и в световен мащаб съществува дефицит на стандарти и нормативи. В Европа само Германия и Франция могат да се похвалят с такава нормативна база. У нас опитите да се разработят стандарти и нормативи не срещнаха разбиране от страна на държавата в лицето ма МРРБ. Малкото, постигнато до сега, е „на парче” и е дело на Асоциация за строителство с естествени материали (АСЕМ).

Въпреки това, ние проектантите успяваме да се впишем в действащата нормативна база. Успешно защитаваме своите проекти. Отговорът на въпроса „Възможно ли е узаконяването на сгради от естествени материали?” е положителен. Има много одобрени проекти и реализации. Сградите покриват изискванията за сеизмична устойчивост, енергийна ефективност и другите строителни норми.

Процес на строителство с естествени материали

Представете си, че сте инвеститор във ваканционно селище. Бихте ли предпочел - вече в качеството си на предприемач - да го изградите с естествени материали? В случая за Вас освен естетиката важни биха били нужният обем инвестиции и очакваната възвращаемост в сравнение със стандартните строителни технологии.

Засега е у нас разходите за този тип строителство са съизмерими с разходите при традиционното строителство. Същото важи и за поддръжката. В богатите страни са необходими по-големи инвестиции поради по-висока цена на труда. Узаконяването, както вече казах, не е проблем. Трудно може да се окаже намирането на изпълнители. Тъй като строителството с естествени материали обаче не е сложно, строители могат да бъдат обучени.

Необходимо е инвеститорът предварително да обсъди със специалист предимства и недостатъци за своя конкретен проект.

Комплекс от глинени къщи „Под скалите“, с. Илинденци

След проведен референдум на 11.06.2017 г. община Трън отхвърли инвестиционно предложение за златодобив и окончателно реши да следва природосъобразен курс на развитие. Как би се вписало строителството с естествени материали в такава общинска политика?

В миналото Трънският край се е славил със своите майстори строители. Би било чудесно ако традицията се възобнови.

Основните предимства на естествените материали са хармония с природата и здравословна среда на обитаване. Те не са токсични. Глината балансира влажността и температурата в помещенията и предпазва от алергични и ревматични заболявания. Глинените стени ни защитават от електромагнитни излъчвания три пъти по-добре от камъка и бетона. Сградите от естествени материали са „дишащи” и не позволяват образуването на плесени. Всичко това се цени и от туристите.

Преимуществата за природата са, че по време на строителството транспортните разходи са значително по-ниски. Достатъчна е и само 2-3% от енергията, необходима на бетона, печените тухли, керемидите, металите и т. н. Не на последно място естествените материали се рециклират напълно.
Като основен недостатък бих изтъкнал, че естествените материали трудно подлежат на стандартизиране. Например глината във всяко находище е различна и работата с нея изисква индивидуален подход.

Има ли финансови стимули (еврофондове, облекчени банкови заеми и др.), подпомагащи строителството с естествени материали?

Не ми е известно да съществува политика за финансово стимулиране на този вид строителство. Това не изключва възможността отделните общини да разработят собствени стимули за такъв вид сгради. Законът за устройство на територията позволява на общинските съвети да въведат специфични правила в тази посока.

У нас кирпичени постройки като че ли не се възприемат като ценно архитектурно наследство. Само до преди стотина години обаче жилищният фонд на България е бил предимно кирпичен. Подпомага ли държавата или ЕС собственици, желаещи да съхранят все още възстановими сгради, строени по тази технология?

Държавата и Европейският съюз нямат действаща политика в тази област. Въпреки това преди няколко години в местността „Белите брези“ на Природен парк Витоша държавата в лицето на дирекцията на паркa предпочете да изгради с изцяло естествени материали детски екоцентър. Проектът се реализира с европейско финансиране. Това е един обнадеждаващ пример.

Глинена къща в с. Баня, близо до Иракли.

По-евтино ли е собственик да реставрира постройка, строена с естествени материали по технология от миналото, вместо да я разруши и построи отново според днешната строителна практика?

Да, по-евтино е, но тук цената дори не бива да е основен критерий. По-важно е да се запази облика и духа на старата сграда. Те са неповторими.

За направата на тази къща е използван стар стопански навес. Стените и декорациите са изградени и измазани с глина и слама. Собственик Сюзън Хаган, с. Хотница, В. Търновско.

Коя е целевата група на уъркшоповете и обученията, които предлагате по темата строителство с естествени материали? Имате ли информация, решават ли се участници в последствие да строят с естествени материали?

При мен идват хора на различна възраст и с всякакви професии. Обединява ги интересът към екологичното строителство. Много от тях желаят да реставрират старите си къщи. Други възнамеряват да построят нови. Рано или късно преминават към проектиране и строителство.

Проект за глинена къща.

Проследявайки интереса към строителството с естествени материали у нас през последните 10-15 години, какъв ще бъде според Вас интересът към него в бъдеще?

През последните години интересът към този вид строителство нараства в световен мащаб. Изграждат се новии се възстановяват съществуващи стари сгради. Дори световно известни архитекти се насочват към глината. Арх. Нормън Фостър например използва пресовани глинени блокове в свой проект за летище за дронове в Руанда. Но още сме далеч от нива, които са необходими, за да говорим за индустрия. Строителство с естествени материали ще остане бутикова ниша.

По случай своята 40-та годишнина през 2010 г.американското списание Smithsonian magazine издаде юбилеен брой, в който се прогнозират 40-те неща, които се очаква да се случат през следващите 40 години. На първо място е посочено: “Усъвършенствани сгради ще се правят от кал”.

С гордост мога да заявя, че макар и малко на брой, сградите от естествени материали, строени в България, са на световно равнище. Ценят се както у нас така и в чужбина.

Проект на летище за дроновев Руанда. Арх. Нормън Фостър.

*Арх. Георгиев е лектор на международни конференции по екостроителство. Има публикации в България, САЩ и Австрия. Участвал е в курсове по земна архитектура в Англия, Германия, Индия и САЩ. Завършил е УАСГ и работи на свободна практика.

Стотици пловдивчани крещят: Свобода за доктора! (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746223

Стотици пловдивчани крещят: Свобода за доктора! (Снимки)Ако беше същата нощ беше дежурен, циганите са щели да убият жената и децата му, казват колеги на арестувания медик. Стотици пловдивчани прииждат към сградата на Второ РУ, за да защитят д-р Иван Димитров. Той е арестуван за убийството на Жоро -плъха, който с още един рецидивист нахлу посред нощ в дома на медика,

Пийте студена вода в големи количества, пишете си оставката и я подайте

https://www.actualno.com/cite/pijte-studena-voda-v-golemi-kolichestva-pishete-si-ostavkata-i-ja-podajte-news_662802.html

Това заяви въпроси депутатът от БСП и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев по сагата "ЧЕЗ". Ако българското правителство не е знаело за тази сделка, да си подава оставката. Ако е знаело, пак да си я подава, беше тезата на професорът по микро и макроикономика, изказана пред Нова телевизия.

Made in Africa

http://clubz.bg/64970-made_africa

Луксозните лейбъли от африканския континент се разрастват и някои смятат, че те ще бъдат следващото поколение на световноизвестни марки, пише Би Би Си.

В световен мащаб търговията с луксозни стоки е за над 1,5 млрд. долара, показват данните на бизнес консултантската фирма Bain & Company. Очакванията са този пазар да продължи да расте с 5 на сто през следващите три години.

Новата вълна на брандове, които са насочени към хората с големи възможности, може да означава, че марки от Африка ще влязат в конкуренция с някои от най-известните в света имена.

На пазара все още доминират основно компаниите от Европа и САЩ. Въпросът е след колко време ще видим африкански брандове, които заемат мястото си сред най-добрите и най-известните?

Vania Leles е една от многото фирми за луксозни стоки, които са африканска собственост.

Родена и отрасла в Гвинея-Бисау, минераложката основава своя бижутерен магазин в Лондон, наречен Vanleles Diamonds през 2011 г. Седем години по-късно той се намира в Мейфеър, между прочути марки като Cartier и Chanel.

Според Ваня Африка е източник на вдъхновение, между 15 и 18-атата си година тя е обиколила над 15 страни на континента.

Тя смята и че е време стойността на камъните от Африка да бъде популяризирана. Славата на колумбийските смарагди и рубините от Бирма не е в истинската им стойност, а идва от рекламата и маркетинга, убедена е бижутерката. Като дава пример със смарагдите от Замбия, които са също толкова хубави и ценни. "Въпрос на образоване на потребителите е", вярва тя.

Продукти за красота за Хонконг

В прочутия магазин "Хародс" се намира магазина на Epara Skincare. Това е марка за продукти за разкрасяване, която използва съставки от африкански растения. Всеки крем е с цена доста над 100 долара. Основателката на марката  Ozohu Adoh я създава основно за цветнокожите жени и техните проблеми, свързани с красотата им. По-късно тя вижда, че продуктите са много търсени не само от целевата група, към която първоначално са насочени.

"Когато създавах моя бизнес модел, смятах, че най-големият ни пазар ще е Лондон и някои страни в Африка. Но бях доста изненадана, когато ме потърсиха от Хонконг и поискаха и там да продават марката ми. И това към днешна дата е една от най-големите ни поръчки", казва тя.

"Виждали сме корейски и японски продукти за красота, създадени за корейки и японки, които после всички започват да купуват, без значение от раса и цвят на кожата ", добавя тя.

Все повече компании като Vanleles и Epara излизат на световните пазари и се справят много добре.

Доказани компании като  Chanel и Hermès съществуват вече век и са имали време да се развиват и да се утвърдят глобално. 

Хора като брандовия консултант Uche Pezard смятат, че технологиите могат да помогнат на новите компании да навлязат и да се утвърдят на пазара на луксозни стоки. Много помагат за това социалните мрежи.

Тя е основател на Luxury Connect Africa и твърди, че е забелязала нарастващо търсене на луксозни продукти от Африка.

Според нея интересът идва от потребители от цял свят, не само от Африка или от членове на африканската диаспора на други континенти.

Тя представя няколко марки за облекло - като южноафриканската Maxhosa By Laduma и нигерийската Tiffany Amber. Твърди, че вече много компании за луксозни стоки от Африка са готови да се конкурират, но има липсват силни бизнес механизми. Но и това постепенно се променя.

"Африканските творци, дизайнери, предприемачи и изобретатели започват да печелят от новия достъп до световните пазари - дали през интернет търговията или международните пътувания, тяхната работа се популяризира. И започват все повече да се налагат на световните пазари", казва консултанката.

Десетки полети са задържани заради снеговалежа на московските летища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746221

Десетки полети са задържани заради снеговалежа на московските летища
Снегът, паднал през нощта в Московска област е довел до десетки забавяния на летищата в руската столица, предава Интерфакс, цитирана от "Фокус".  На летище „Шереметието“ са задържани 26 полета, в „Домодедово“ и „Внуково“ съответно 9 и 3. В „Домодедово“ са отменени 15 полета, още два са отменени във „Внуково“.

Мъж се самоуби пред Белия дом

http://www.cross.bg/beliya-severnata-survis-1569270.html

/КРОСС/ Мъж се самоуби пред Белия дом, съобщава „Си Ен Ен". Самоубийството е станало на северната ограда на резиденцията на американския президент, като служителите „Сикрет сървис" са били първите на мястото на инцидента. Те обявиха, че мъжът приближил оградата от северната страна на сградата, извадил пистолет и произвел няколко изстрела. Няма ранени сред хората наблизо. „Приблизително в 11,46 часа бял мъж се простреля в главата край северната ограда на Белия дом", съобщиха от „Сикрет сървис". От службата уточниха, че мъжът е "починал". Самоличността на загиналия е установена, но не се разкрива. Властите издирват негови близки, за да ги уведомят за смъртта му. Президентът Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп в момента са във Флорида.  

САЩ и Норвегия шпионирали заедно руския флот

http://dnes.dir.bg/news/shpionazh-USA-norvegia-26936448

САЩ и Норвегия шпионират заедно руския военноморски флот и министерството на извънредните ситуации, пише норвежки вестник.

Детското отделение в болницата в Смолян е пред затваряне

http://www.cross.bg/otdelenie-zatvaryane-smolyan-1569268.html

/КРОСС/ Детското отделение в болницата в Смолян е пред затваряне. Причината е липсата на педиатри, съобщава „Нова телевизия". Хиляди деца в област Смолян са заплашени да останат без лекарска помощ. Детското отделение в града изпадна в кризисна ситуация и има опасност временно да затвори, докато се намерят педиатри, които да работят там.„Детско отделение на изкуствено дишане". Така описва ситуацията персоналът. От четирима доктори сега е останал само един. Двама са в по-дълъг болничен, трети - по майчинство. Медицинските сестри са притеснени от месеци. Плаши ги несигурността дали утре ще са на работа, или отделението ще затвори. Най-големите страхове на персонала са, че временното затваряне, може да се превърне в постоянно. „Ситуацията възникна в началото на декември", обясни директорът д-р Марин Даракчиев. „На този етап проблемът е решен, привлекли сме няколко колеги от доболничната помощ. Надяваме се колегите, които са в болничен, скоро да се възстановят и да се върнат на работа. "

Мъж от Дупница свали и заши скъсан трибагреник

http://www.cross.bg/dypnitza-kyurkchiiiski-beshe-1569269.html

/КРОСС/ Мъж от Дупница свали знамето, което се намира в местността Дренски рид над града, за да премахне скъсаната част от него, да го зашие и след това отново го върна на пилона.„През 2014 г. общината пое една много хубава инициатива-да издигне 22-метров пилон, на който да поставят българския трибагреник. Мястото е интересно, защото се вижда от по-голямата част от Дупница и от Е79", разказа Петьо Кюркчийски в "Събуди се" по Нова. От известно време обаче забелязал, че знамето не се развява. Когато отишъл, видял, че знамето се е оплело около въжетата си, а около 1-1,5 метра били разкъсани и заплетени. „Реших, че трябва нещо да се направи по въпроса. Това беше на 1 март. Лично се свързах с институциите. Говорих с кмета и му представих проблема. Той каза, че до 3-ти март ще е оправено. Но на 2-ри не беше направено нищо", разказа Петьо Кюркчийски. Когато разбрал, че трибагреникът ще бъде готов едва на 6 март, Кюркчийски решил сам да се заеме с въпроса. „Отидох, отворих механизма, свалих трибагреника и го заших", разказа Кюркчийски. „Община Дупница прави поръчки на 2-3 знамена, които тогава са били изчерпани", заяви Методи Чимев, кмет на Дупница. „В рамките на годината около 3 пъти беше сменян, последно - през ноември. На 6-ти ще го поканя да присъства на смяната с новия".  

Футболът онлайн, или как Бундеслигата разчупи стереотипите с шеговити публикации

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/04/3138538_futbolut_onlain_ili_kak_bundesligata_razchupi/?ref=rss


Бъдещето на футбола изглежда силно обвързано с технологиите и иновациите. Социалните мрежи, които заемат голяма част от ежедневието на хората, се превръщат в задължителен маркетингов инструмент в света на спорта.<br /><br />Нестандартното съдържание и усещането за загриженост от клуба може да спои още повече любовта на феновете. Клубовете от Бундеслигата са усвоили този подход до съвършенство. Освен всекидневното "захранване" с новини от кухнята, германските клубове често...

КНДР предупреди САЩ да не провежда военни учения с Южна Корея

https://www.actualno.com/asia/kndr-predupredi-sasht-da-ne-provejda-voenni-uchenija-s-ujna-koreja-news_662795.html

Северна Корея предупреди САЩ, че няма да моли за преговори и ще предприеме действия, ако в крайна сметка през април действително има съвместни военни учения на американски и южнокорейски части, предаде Reuters. Севернокорейската новинарска агенция KCNA разпространи съобщение, според което ще има контрамерки на бъдещите учения, без да се уточнява какви ще са те, но с предупреждение, че САЩ "сами ще носят отговорност". КНДР предупреждава и, че военните учения ще навредят на затоплянето

Историческо! Първа победа в НХЛ за родения в България вратар Ал. Георгиев

http://www.eurochicago.com/2018/03/sasho-nhl/

Хокейният отбор Ню Йорк Рейнджърс записа победа над Едмънтън Ойлърс с 3:2 при гостуването си тази нощ. В основата на победата бе роденият в България Александър Георгиев Според специалистите в хокея и любителите на красивата игра  най-голяма заслуга за победата има чудесно игралият вратар на гостите Александър Георгиев. Той постигна отличен резултат при спасяванията, като опази вратата си при 35 удара от 37 и постигна резултат 0,946. Георгиев (на снимката долу) опази вратата си суха през първата и през тежката за отбора му трета третина. Eдни от най-срещаните заглавия в медиите ...

Делян Добрев призна, че ББР е отпускала заеми на политици, а не на малки фирми

https://frognews.bg/biznes-turisam/delian-dobrev-prizna-che-bbr-otpuskala-zaemi-polititsi-obiknoveni-biznesmeni.html

Няма нищо нередно в сделката за ЧЕЗ, заяви народният представител от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „Събуди се”, с което влезе в ролята на адвокат на купувача на ЕРП-то Гинка Върбакова.

Делян Добрев призна, че ББР е отпускала заеми на политици, а не на дребни бизнесмени

https://frognews.bg/novini/delian-dobrev-prizna-che-bbr-otpuskala-zaemi-polititsi-obiknoveni-biznesmeni.html

Няма нищо нередно в сделката за ЧЕЗ, заяви народният представител от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „Събуди се”, с което влезе в ролята на адвокат на купувача на ЕРП-то Гинка Върбакова.

Съпругата на д-р Димитров: За трети път крадци в дома ни

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/syprugata-na-d-r-dimitrov-za-treti-pyt-kradci-v-doma-ni-6079941

Протест пред Второ районно управление в Пловдив. Съпругата му разказа, че за трети път крадци влизат в дома им

Центърът за обучение на спасители при бедствия- Монтана се представя в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746218

Центърът за обучение на спасители при бедствия- Монтана се представя в Брюксел
Центърът за професионална квалификация на РДПБЗН в гр. Монтана при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) представя дейността си на 5 и 6 март 2018 г. на Форум по гражданска защита на Европейския съюз в Брюксел. На специален щанд ще бъде показана богата колекция от рекламни материали и видео филми,

Как ще се отрази новото райониране на България на достъпа до евросредства?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kak-shte-se-otrazi-novoto-raionirane-na-bylgariia-na-dostypa-do-evrosredstva-256823/

От точното начертаване на границите на регионите зависи и финансирането от Кохезионната политика, пише Десислава Николова от Института за пазарна икономика

Румен Гечев: Откога премиерът представлява еднолично държавата?

http://www.cross.bg/gechev-durzhavata-durzhava-1569267.html

/КРОСС/ „Представителите на „Инерком" се самозабравиха, след като бяха поканени и им беше оказано височайше внимание от премиера, от вицепремиера, от министъра на финансите. Посрещнаха госпожата, тя каза, че е склонна да размишлява да даде на българската държава определени акции. Аз не знам по-голяма обида и унижение за българската държава", заяви депутатът от БСП Румен Гечев в предаването „Събуди се". „Българската държава слезе на нивото на фирма „Инерком". И сега госпожата ще ходи в Чехия да преговаря. Тя ще представлява и държавата ли вече?", попита Гечев. „Българското правителство много се е объркало. Откога премиерът представлява еднолично държавата? Има ли решение от Министерския съвет, че държавата иска да участва? Има ли позволение от парламента, от комисиите?". Гечев отправи критики към правителството, че 1 година, през която са продължили преговорите, държавата не е реагирала. „Позицията на БСП е категорична. Ние сме против тази сделка, никакви комбинации с г-жа Върбакова и нейната фирма, прекратяване на сделката", заяви Гечев. Гечев отрече БСП да иска национализация. „Никъде не сме правили такива изявления. Трябва да съблюдаваме закона", заяви депутатът.  

Възход на крайни и популисти се очаква на изборите в Италия днес

http://www.mediapool.bg/vazhod-na-kraini-i-populisti-se-ochakva-na-izborite-v-italiya-dnes-news276285.html

Днес в Италия се произвеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде Франс прес. Право да гласуват за Камарата на депутатите (долната камара в парламента) имат 46.6 милиона италианци, а за Сенат - 42.9 милиона. За да могат да гласуват за Камарата, гласоподавателите трябва да са навършили 18 години, а за да гласуват за Сенат, те трябва да имат навършени 25 години. Новото в днешните избори е, че бюлетините са защитени от регистрационен цифров код, което изключва всяка възможност за фалшифициране. Италианците ще трябва да изберат 630 депутати и 315 сенатори. Кандидатите наброяват 7762 души от 31 партии, част от които влизат в коалиции. Прагът за влизане в парламента е три процента. Ще се гласува по нова система, като е частично пропорционално и частично мажоритарна. Една трета от местата (232 в Камарата на депутатите и 116 в Сената) ще бъдат за мажоритарните кандидати, събрали най-много гласове, а останалите две трети ще бъдат разпределени по пропорционален принцип с оглед на събраните гласове от партийните листи. Не може да се гласува за кандидат и за партия, която не го подкрепя. Партията или коалицията, която събере над 40% от гласовете, ще спечели мнозинството в парламента. Само в този случай победителят ще може да сформира самостоятелно правителство. Изборният ден продължава до 23.00 ч. местно време (полунощ българско време). Очаква се ниска избирателна активност. Публикуването на проучвания на избирателните нагласи е забранено в последните две седмици от предизборната кампания. В последните публикувани, в които се отбелязва наличието на милиони колебаещи се, дясната-крайнодясна коалиция на Берлускони води с 37 процента, следвана от популисткото "Движение 5 звезди" с 28 процента, левоцентристката коалиция около управляващата Демократическа партия с 27 процента и лявото движение "Свободни и равни" с 6 процента. Според допитванията обаче няма политическа сила, която да спечели над 40% от гласовете, въпреки че за фаворит се смята дясноцентристката коалиция начело с партията "Напред, Италия" на бившия премиер и политически ветеран Силвио Берлускони, "Лигата" на Матео Салвини и "Братята на Италия" на Джорджи Мелони. Според коалиционната договореност кандидатът за премиер ще бъде предложен от партията, събрала най-много гласове. Смята се, че това ще бъде "Напред, Италия", която вече предложи за премиер председателят на Европарламента Антонио Таяни. За премиерския пост обаче претендира и Салвини, но неговата "Лига" изостава от съюзника с 3-4 процента. Партията, която може да събере най-много гласове извън коалициите, може да бъде "Движението 5 звезди", на което допитванията дават 28 процента. Но и те няма да съберат 40 процента. При това движението отхвърля всякакви коалиции. Няма възможност за коалиция и около управляващата до момента Демократическа партия (ДП), чийто рейтинг е около 20 процента. В коалиция с нея е блокът на бившата еврокомисарка и външен министър Ема Бонино, съучредителка на Радикалната партия "+ Европа". Блокът има реални шансове да прескочи 3-процентната бариера, но това пак няма да е достатъчно за създаването на правителство на ДП без привличането на други политически сили. Левият център е представен от още едно обединение – "Свободни и равни". В него влязоха политици, напуснали по-рано ДП. Те дотолкова са несъгласни с партийния лидер Матео Ренци, който е бивш премиер, че не искат и да чуват за какъвто и да е съюз с него. Допитвания дават 7-8% на "Свободните и равните". Сегашното избирателно законодателство със сложната си система за броене може да доведе до парадоксално положение. "Движението 5 звезди" може да стане водеща некоалиционна партия, най-голям брой гласове да събере дясноцентристкият съюз, а най-многобройната фракция да стане ДП заради очаквани победи на мажоритарните й кандидати. И въпреки това нито една от тези сили няма да сформира правителство, което да има подкрепата на парламентарно мнозинство. Италианската конституция предвижда изходът от това положение да се потърси от президента, който ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили. Въпреки това конституцията не регламентира ясно на кого държавният глава може да даде мандат за сформиране на правителство - на партията с най-много гласове или на коалиция.

Близо 100 пчелари на изложение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370166

Второто издание на изложението „Bee Happy Expo“ събра в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта над 90 производителя на мед и пчелни продукти, научи Moreto.net. Събитието, което се организира с подкрепата на Община Варна трябваше да стартира на 1 март, но заради лошите метео условия, стартът бе даден навръх Националния празник.

Великобритания загубила по над 1 милиард евро на ден заради "Звяра на изтока"

http://www.cross.bg/paynda-iztoka-miliarda-1569266.html

/КРОСС/ Студовете и снеговалежи са причинили загуби на икономиката на Обединеното кралство в размер на най-малко 1 милиард паунда (1,1 милиарда евро) на ден, съобщава в. "Гардиън". Според изданието загубите само в строителната индустрия за трите най-студени дни от седмицата възлизат на 2 милиарда паунда поради факта, че много от работниците бяха в отпуск поради минус температурата. Лошото време, доведено от циклона „Звярът на изтока" също парализира работата на железопътните и въздушните полети, а снегът доведе до блокиране на пътищата, което попречи на много хора да достигнат до местата си на работа. Поради това много магазини, кафенета, ресторанти и други предприятия за услуги, както и институции за култура, развлечения и спорт бяха празни.

В Италия започна гласуването на парламентарните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746216

В Италия започна гласуването на парламентарните избориВ Италия започна гласуването на парламентарните избори, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Избирателните секции отвориха врати в 7.00 часа местно време /6.00 по Гринуич/. Гласуването ще продължи до 23.00 часа местно време /22.00 по Гринуич/. Право да гласуват за Камарата на депутатите (долната камара в парламента) имат 46,

Пет месеца след изборите в Германия става ясно ще има ли голяма коалиция

http://www.cross.bg/partiya-sotzialdemokraticheska-pravitelstvo-1569265.html

/КРОСС/ Германия ще научи днес дали членовете на Германската социалдемократическа партия са дали подкрепата си за съставяне на коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщи Ройтерс. Пет месеца след парламентарните избори и след провала на първия опит на Меркел да състави правителство с две по-малки партии, сега надежда на дългогодишния канцлер е да си осигури четвърти мандат в коалиция със социалдемократите на Мартин Шулц. Доброволци започнаха вчера в 22 часа да броят подадените по пощата бюлетини във вътрешнопартийния референдум на социалдемократите и ще се трудят цяла нощ, за да бъдат обявени резултатите днес в 9 часа местно време (10 ч. българско). Право да гласуват имаха 464 000 партийни членове. Рейтингът на одобрение за Германската социалдемократическа партия междувременно продължава да спада, показва проучване на социологическия институт „Емнид".  

Корнелия Нинова: ГЕРБ е зад Гинка. Знаели са за сделката

http://clubz.bg/64969-korneliq_ninova_gerb_e_zad_ginka_znaeli_sa_za_sdelkata

„Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, след комисията в парламента разбраха истината. Тя произнесе политическа реч, в която напада председателя на опозиционната партия и президента на държавата. Тази реч е написана и повтаря пресконференция на ГЕРБ от преди три дни“, заяви в студиото на БНТ тази сутрин председателката на БСП Корнелия Нинова.

Тя очаква скандалът да продължи да се разраства по международна линия.

Чешкият премиер обвини българския в лъжа. Когато си председател на Съвета на ЕС, това е голям проблем за Борисов. Премиерът и правителството ни изложиха пред Европа и поставиха международен проблем. Поставиха държавата на колене пред едно лице и волята й какво ще реши за нейния договор“, коментира Нинова.

Лидерката на БСП изрази опасение, че при този скандал банките ще се оттеглят от сделката.

"Тази защита, в която се хвърли ГЕРБ към Гинка, показва, че те стоят зад нея и са знаели за сделката. Това показва и доклад на ДАНС, които са информирали Министерския съвет още през септември".

Нинова каза още, че въпросът е принципен, защото някой купува 1/3 от преносната мрежа на България, което е въпрос на националната сигурност.

"Някой ще купува през сметките за ток живота на 3 милиона българи, а няма много информация кой е този, кой финансира сделката, по какъв начин. Как ще се връщат тези пари, дали няма да се връщат през увеличение на сметките за тока на българите? Много въпросителни, малко отговори и всичко това създаде тази ситуация."

Според Нинова в тази сделка правителството би трябвало да гарантира поне три елемента. Първият е националната сигурност - да се знае, че който купи тази компания, няма от него да зависи, че някой ден би могла да бъде изключена тази част от електропреносната мрежа. Вторият е гаранцията за хората - цените на тока да бъдат поносими към социалния им стандарт. Третият - някой да понесе отговорност за състоянието, до което беше доведен този случай - политическа и друга отговорност, ако се наложи.

Държавата е лош стопанин, но когато се управлява от мафията. Когато се управлява от държавници, не е лош стопанин“, каза Нинова.

Лидерът на БСП попита как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която ЧЕЗ предоставя, да е държавна, да се управлява добре и да печели.

„При нас не може, защото този, който е начело на държавата, нещо бърка“, коментира председателят на БСП. Тя подчерта, че дори в Европа тенденцията е да се връща държавното участие и тя да има роля в ключови сектори.

Скрили броя на жертвите на най-унищожителния трус у нас

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-svishtov-26931033

В 21.20 часа на 4 март 1977 г. България е разлюляна от най-унищожителното земетресение в историята на страната ни. Свищов буквално е сринат със земята.

Русия обвини сирийския клон на "Ал Кайда" в опит за разпалване на военни действия, Турция атакува

https://www.actualno.com/asia/rusija-obvini-sirijskija-klon-na-al-kajda-v-opit-za-razpalvane-na-voenni-dejstvija-turcija-atakuva-news_662793.html

Терористите от групировката "Джебхат ан-Нусра" (бел. ред. - сирийският клон на "Ал Кайда") подготвят провокация, за да обстрелят хуманитарен конвой на ООН и да обвинят за това правителствените сили. Това съобщи началникът на руския Център за помирение в Сирия ген. Юрий Евтушенко. Генералът уточни, че провокацията се подготвя в град Дума, провинция Риф Дамаск. "Терористите възнамеряват да обстрелят колоната с миномети и да обвиня за това правителствените сили (бел. ред.

Дъжд в почти цялата страна днес

http://www.cross.bg/duzhd-snyag-metra-1569264.html

/КРОСС/ Днес ще бъде облачно и на много места ще вали дъжд, който с нахлуването на студен въздух от север, още преди обяд в Северна България ще преминава в сняг. Температурите ще са от минус 3 до плюс 16 градуса. В София температурите ще са между 1° и 6°, ще вали дъжд. Най-топло ще е в Сандански, където максималната температура ще достигне 16°. Там също се очакват валежи от дъжд. Най-студено ще е в Русе и Силистра, където максималните температури ще са отрицателни - минус 1°. Над Черноморието ще бъде облачно. Около обяд ще започнат превалявания от дъжд, които по-късно през деня, с понижението на температурите, в северните райони ще се примесват със сняг. Над планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. Ще има валежи от дъжд, над 1700 метра - от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около минус 1°. 13 области в Северна България е обявен жълт код за потенциално опасно време заради поледици - главно в сутрешните часове.  

Каналите в Холандия замръзнаха (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/kanalite-v-holandiia-zamryznaha-video-2082534

Каналите в Холандия замръзнаха за пръв път от години. Хиляди излязоха да с пързалят с кънки в центровете на големите градове.
 

Свенлива пощальонка разгневи нудисти

//dariknews.bg/novini/liubopitno/svenliva-poshtalionka-razgnevi-nudisti-2082531

Обитателите на нудистки курорт в американския щат Флорида се оплакаха от пощальонка, която отказвала да им носи писмата, съобщи KGUN9.
 
Заради отказа нудистите не са получавали писма няколко месеца и се опасяват, че може да са пропуснали важна коресп

Основана е Българската православна църква

https://www.actualno.com/society/osnovana-e-bylgarskata-pravoslavna-cyrkva-news_662801.html

Днес, 4 март, преди 1148 години - през 870 година е обособена и провъзгласена като автономна Българската православна църква. На Константинополския събор през 870 година, на нарочно заседание били взети исторически решения за нашия народ и неговото християнско бъдеще. Бил е разгледан въпросът дали нашата църква да принадлежи към Римската или към Константинополската катедра. Така по времето на управлението на св. княз Борис-Михаил Покръстител било решено, че Църквата в българските земи в бъдеще щ

До часове ще стане ясно дали Германия ще има нова голяма коалиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746213

До часове ще стане ясно дали Германия ще има нова голяма коалицияГермания ще научи днес дали членовете на Германската социалдемократическа партия са дали подкрепата си за съставяне на коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.  Пет месеца след парламентарните избори и след провала на първия опит на Меркел да състави правителство с две по-малки партии,

Доналд Тръмп удря с мито европейските автомобили

http://www.cross.bg/trump-donald-mita-1569262.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп даде ясен сигнал, че е готов да води търговска война с Европейския съюз (ЕС). Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс! Това написа в профила си в "Туитър" Донал Тръмп. В четвъртък американският президент разкри, че мисли да обложи с мита от 25% върху вносната стомана и 10 % върху много категории вносни алуминиеви продукти. В отговор от ЕС обявиха, че готвят ответни мерки, предава news.bg.

Тръмп заплаши ЕС да обложи колите му с входни мита

http://www.mediapool.bg/tramp-zaplashi-es-da-oblozhi-kolite-mu-s-vhodni-mita-news276284.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако евросъюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви върху вносната стомана и алуминий, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. "Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс", написа Тръмп в Туитър. Американският президент се оплака отново от търговския дефицит и го обясни с "нашите много глупави търговски споразумения и политики". Други страни "се подиграват на лидерите ни, които станаха за посмешище. Край на това", добави Тръмп. В четвъртък Тръмп обяви намерението си да наложи мита от 25 процента върху вносната стомана и 10 процента върху много категории вносни алуминиеви продукти, което накара търговските партньори на САЩ да обмислят ответни мерки. По-късно Тръмп заяви, че "търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят". Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че ЕС отдавна се готви за такава ситуация и добави, че съюзът е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация. Нейният трибунал за решаване на спорове обаче от около две години е блокиран от САЩ, които не одобряват попълването със съдии в Апелативния орган. Стремежът на българското председателство на ЕС по този въпрос е да се търсят варианти за излизане от кризата в СТО, стана ясно миналата седмица в София по време на посещението на генералния директор на организацията Роберто Азеведо. Междувременно, освен ЕС, и Китай реагира на опитите на САЩ за търговска война. "КНР няма да остане със скръстени ръце пред заплахите на САЩ в търговската сфера", предупреди през уикенда високопоставен китайски представител, цитиран от Франс прес. "Китай не иска търговска война със САЩ, но ако САЩ предприемат мерки, които вредят на китайските интереси, Китай няма да остане със скръстени ръце и ще предприеме каквито мерки е необходимо", заяви пред журналисти говорителят на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Есуй в навечерието на годишната пленарна сесия на китайския парламент.

Актуална пътна обстановка

http://www.cross.bg/vsichki-dvizhenieto-poradi-1569263.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища, предоставена от Агенция "Пътна инфраструктура".1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от - 3° до 10°. Времето над страната е облачно.Слаб до умерен е вятърът духа в областите Шумен, Смолян, Русе и Добрич. Дъжд вали в областите Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Шумен, Силистра, Благоевград, Перник, Кюстендил, София и районите на Кърнаре /обл. Пловдив/, Панагюрище /обл. Пазарджик/. Сняг вали в района на проход „Петрохан". Пътните настилки са мокри, по усойните места - заледени и обработени.Намалена видимост до 100 м поради мъгла има в област Силистра и в района на Априлци /обл.Ловеч/ и Чомаковци /обл.Плевен/. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:• Автомагистралите; • път I-1 с

Ударихме дъното! Децата в Смолян останаха без доктори

https://petel.bg/Udarihme-danoto--Detsata-v-Smolyan-ostanaha-bez-doktori__253833

Детското отделение в болницата в Смолян е пред затваряне. Причината е липсата на педиатри. Хиляди деца в област Смолян са заплашени да о...

Внимание! Извънредно от МВР до всички шофьори. Затварят всички пътища в Добрич. Вали леден дъжд

https://petel.bg/Vnimanie--Izvanredno-ot-MVR-do-vsichki-shofori--Zatvaryat-vsichki-patishha-v-Dobrich--Vali-leden-dazhd__253838

Временно се ограничава движението на всички автомобили по всички пътища в област Добрич поради валежи от леден дъжд и обработване на път...

9 души загинаха от бурите в САЩ

http://www.cross.bg/shtata-dyshi-zaginaha-1569260.html

/КРОСС/ Девет души загинаха при продължаващите вече второ денонощие бури в североизточната част на САЩ, съобщава БНР. В щата Масачузетс мъж загина, след като силният вяртър събори дърво върху автомобила му. Жертви на подобни инциденти има още в няколко щата. Според телевизия "Ей Би Си" по последни данни без електричество са около 2 милиона души в 13 щата. Влаковете от Ню Йорк за Вашингтон и Бостън се движат с голямо закъснение, а над 600 полета бяха отменени.  

Интензивен е трафикът за тирове на изход от страната на границата с Турция и Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746209

Интензивен е трафикът за тирове на изход от страната на границата с Турция и РумънияИнтензивен е трафикът за товарни автомобили на изход от страната на границата с Турция и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Данните са към 6.00 часа. На българо-турската граница на ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово" трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход от страната.

Facebook разгръща поддръжката на 3D изображения

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-razgryshta-poddryjkata-na-3d-izobrajenija-news_662293.html

Поддръжката за 3D изображения в социалната мрежа продължава да се развива. През октомври миналата година Facebook представи интерактивни публикации за триизмерни обекти в своя newsfeed. В края на февруари компанията, чиято собственост е социалната мрежа, пусна поддръжка за нов файлов формат, който ще позволи на потребителите да споделят с лекота триизмерни изображения с високо качество. Форматът се казва glTF 2.0 и позволява по-реалистично рендериране на текстурите на обектите и по-детайлен 3D-

Предстоящи събития на 4 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-bulgariya-sofiya-1569259.html

/КРОСС/ София. От 15.00 часа на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще разговаря с Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. ***София. От 09.30 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", с Божествена съборна света Литургия, оглавена от двама патриарси - Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и Негово светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, ще бъде отбелязана 140-годишнина от Освобождението на България от османско владичество. ***София. От 14.00 до 16.00 часа в Първо студио на Българското национално радио ще се проведе гала концертът на ХVIII конкурс „Млади фолклорни таланти" на предаването „Рано в неделя" на програма „Хоризонт". ***София/с. Мрамор. От 15.00 часа в местността Гръстелниците (до река Блато) лидерът на БСП - София Калоян Паргов и народните представители от „БСП за България" Христо Проданов и Петър Витанов ще участват в официалното откриване и освещаване на възстановения паметник на руските освободители в село Мрамор. ***София. От 18.00 часа в зала „България" ще се ще се състои голям хоров концерт, посветен на 140-годишнината от Освобождението на България. ***София. От 19.30 часа в театралната зала на „Алма Алтер" (Софийски университет „Св. Климент Охридски", бул

Делян Добрев: Министерски съвет е знаел кои са кандидатите за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746211

Делян Добрев: Министерски съвет е знаел кои са кандидатите за ЧЕЗСделката се оказа, че не е фалшива новина. Точно поради тази причина имахме изслушване в четвъртък. В продължение на 5 часа, както купувачът Върбакова и нейните консултанти, така и службите. Задавахме въпроси за финансиране, за кредити, започна коментарът си по продажбата на ЧЕЗ Делян Добрев пред NOVA.

Италия гласува за парламент

http://www.cross.bg/italiya-godini-berlyskoni-1569258.html

/КРОСС/ В Италия днес се провеждат парламентарни избори. 46 милиона души имат право да дадат своя вот. Гласуването е организирано в над 61 хиляди секции от 7 до 23 часа местно време. Ще бъдат избрани 618 депутати и 309 сенатори. За Камарата на депутатите имат право на глас навършилите 18 години, а за Сената - от 25 години нагоре. За първи път се прилага новият изборен закон със смесена изборна система - мажоритарна и пропорционална, за двете камари на парламента, предава БНР. Социологическите проучвания сочат като индивидуална политическа сила Движението "5 звезди", която привлича най-голяма част от електората - към 29 на сто. Главните му конкуренти като Силвио Берлускони с "Форца, Италия" и Матео Ренци с демократите за успех се надават на своите коалиции. Водеща е тази на Берлускони с до 40%.Според изследванията 18 милиона италианци не са решили за кого да гласуват или дали да дадат своя вот.    

Ограничават движението по републиканските пътища в област Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/6746206

Ограничават движението по републиканските пътища в област СилистраВременно е ограничено движението на всички автомобили по републиканските пътища в област Силистра, както и по път I-7 Шумен - до границата с област Силистра и по път II-21 Русе - Силистра в област Силистра поради леден дъжд и обледяване. Движението е в едната лента двупосочно по път II-16 Лакатник - Оплетня, поради свличане на скална маса.

АЕЦ "Белене" може да бъде рестартирана до месеци

http://www.moreto.net/novini.php?n=370165

С внушително единодушие - 137 гласа “за” и нито един “против”, Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да внесе до 30 юни 2018 г. конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване