Американски изтребител преследва НЛО (Видео)

http://dnes.dir.bg/news/nlo-videozapis-iztrebitel-sasht-26956471

Американската компания To the Stars Academy of Arts and Science публикува кадри, заснети от изтребител на ВВС на САЩ.

Започна кърпенето на улични дупки, зейнали след зимния сезон в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6758222

Започна кърпенето на улични дупки, зейнали след зимния сезон в ТърновоОт улица „Мармарлийска” започнаха частичните ремонти на улиците във Велико Търново, по които има нарушения на настилките след зимния сезон. Асфалтовите бази вече работят – при възстановяването ще бъде използвана топла смес, уточниха от местната администрация. Първият етап предвижда частично преасфалтиране на участъци от главните трафик улици и

Агентът на Бербатов: Няма как да заиграе за български клуб

https://www.24chasa.bg/sport/article/6758245

Агентът на Бербатов: Няма как да заиграе за български клубЕмил Данчев, мениджърът на Димитър Бербатов, заяви, че няма как клиентът му да заиграе в български отбор, съобщи Би Ти Ви. Данчев разкри, че след известно време ще проведе разговор с нападателя, за да уточнят какви ще бъдат следващите им ходове. За момента обаче мениджърът призова да бъде дадено спокойствие на футболиста,

Китай може да отложи срещата в София с лидери от Централна и Източна Европа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/12/3145197_kitai_moje_da_otloji_sreshtata_v_sofiia_s_lideri_ot/?ref=rss


Китай обмисля да отложи следващата среща със страните от Централна и Източна Европа, която трябваше да се проведе в София. Това съобщи агенция "Ройтерс", като цитира трима европейски дипломати, според които Пекин може да премине към двустранен формат на контакт с лидерите от региона, а форумът да се провежда на всеки две години.<br /><br />Става дума за срещите във формат 16+1, които към момента се провеждат всяка година. След последния подобен форум в края на ноември в...

Откраднаха диамантни и златни накити за над 15 000 лв. от къща в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758248

Откраднаха диамантни и златни накити за над 15 000 лв. от къща в ДобричКражба на диамантни и златни накити за над 15 000 лв. е извършена в частен имот на ул. „Ген. Колев”. Това съобщиха от ОДМВР - Добрич. На 10 март около 11.15 часа е получено съобщение за извършена домова кражба от частен имот по ул. „Ген. Колев” в град Добрич. По данни на тъжителя е извършена кражба на диамантни и златни накити с общо тегло около

Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Олаф Шолц подписаха за новото коалиционно правителство на Германия

http://www.cross.bg/pravitelstvo-merkel-germaniya-1569921.html

/КРОСС/ Канцлерът на Германия и председател на Християндемократическия съюз Ангела Меркел, председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер и изпълняващият длъжността съпредседател на ГСДП Олаф Шолц подписаха в Берлин коалиционно споразумение за създаването на ново правителство на страната, предава РИА Новости. Очаква се в сряда в Бундестага да се състои избирането на Ангела Меркел за канцлер на Германия, а след това президентът Франк-Валтер Щайнмайер трябва да назначи министрите от новото правителство. Изборът на Меркел е на практика предрешен - „Голямата коалиция" на ХДС, ХСС и ГСДП има мнозинство в германския парламент. Агенция „Фокус" припомня: Преговорите за съставяне на новото правителство на Германия между „Съюза" (ХСС/ХДС) и ГСДП стартираха на 28 януари, четири месеца след изборите за федерален парламент. Предишният опит за съставяне на правителство - между „Съюза", „Зелените" и „Свободната демократична партия" се провалиха.

Румен Радев: България високо цени позитивния диалог между Корея и КНДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758238

Румен Радев: България високо цени позитивния диалог между Корея и КНДРБългария високо цени позитивния диалог между Република Корея и Корейската народно-демократична република и усилията за сближаване и укрепване на мира на Корейския полуостров, принос за което имат и двете държави. Това заяви президентът Румен Радев пред агенция “Йонхап нюз” преди работна среща с посланици от държави от Азия в България.

УНИЦЕФ: Все повече деца загиват в Сирия

http://www.mediapool.bg/unitsef-vse-poveche-detsa-zagivat-v-siriya-news276596.html

Все повече деца биват убивани в конфликта в Сирия, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Франс прес. Агенцията отбелязва, че мрачната констатация е била направена в момент, когато войната навлиза тази седмица в осмата си година.   В доклад, публикуван , УНИЦЕФ подчертава, че миналата година в Сирия са били убити с 50 процента повече деца, отколкото през предходната, и предупреждава, че настоящата година се очертава още по-мрачна.   Близо 200 деца са били убити в бунтовническия анклав край Дамаск Източна Гута при бомбардировки на правителствените сили от февруари по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Според неправителствената организация 20 процента от жертвите на офанзивата са деца.   В доклада УНИЦЕФ цитира Сами, дете от Южна Сирия, което сега е бежанец в Йордания: "Излязох да си играя в снега с моите братовчеди. Падна бомба. Видях ръцете на мой братовчед да се откъсват пред очите ми. Загубих и двата си крака."   Директорът на УНИЦЕФ за Близкия изток Герт Капелере подчерта, че "децата инвалиди са изложени на реален риск да бъдат пренебрегвани и заклеймявани, докато конфликтът продължава безмилостно".   Според Детския фонд на ООН около 3,3 милиона деца в цяла Сирия са изложени на риск да се натъкнат на взривни устройства, а десетки училища са били поразени само миналата година.

Мъж и жена, убили таксиметров шофьор за 20 лв., влизат в затвора

https://offnews.bg//temida/mazh-i-zhena-ubili-taksimetrov-shofior-za-20-lv-vlizat-v-zatvora-676568.html

24-годишната Ренета Козарова от Несебър и 27-годишният й съучастник Космас Джероме от Дългопол получиха ефективни присъди по обвинението на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков.

Състав на Варненския окръжен съд наложи наказание 20 години лишаване от свобода при строг режим за подсъдимия Космас Джероме, а Ренета побучи 18 години лишаване от свобода също при строг режим.

Заради признаване на вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна и поисканото съкратено съдебно следствие от подсъдимите с цел получаване на наказание, намалено с една трета, съдът определи Ренета да търпи общо 12 години лишаване от свобода, а съучастникът й – 13,4 години.

Състав на Варненския окръжен съд уважи частично гражданските искове на тримата наследници на жертвата в размер на по 120 000 лева. Двамата подсъдими бяха осъдени да заплатят и направените по делото разноски в размер на по близо 4000 лева за всеки. Съдът потвърди и мерките за неотклонение „Задържане под стража“ на Ренета и Космас.

Грабежът, който бил предварително планиран от двамата осъдени, бил извършен на 9 срещу 10 април 2017 г. Целта на тежкото криминално престъпление било живеещите на семейни начала подсъдими да си набавят средства за живот. Единственият доход на двойката била социалната пенсия на 27-годишния младеж, който страда от детска церебрална парализа.

Около 23,37 ч. на 9 април м.г. Космас спрял такси на фирма „Транстриумф“ на автобусната спирка на автогарата във Варна. Колата била управлявана от 69-годишния Васил Ашиков. Подсъдимите нарочили за жертва таксиметровия шофьор заради възрастта му. Двамата действали по предварителна уговорка - и с избора на жертвата, и с избрания маршрут извън града.

Приготвили си и кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до шофьора, а Космас – на задната седалка.

На разклона за село Каменар, на отбивката за военно поделение, Космас спрял таксито с искане да отиде до тоалетна. Ренета изпуснала нарочно портмонето си в краката на таксиметровия шофьор. Там била и личната карта на Космас. Помолила шофьора да й подаде изтървания портфейл, под предлог че е бременна. Таксиметровият шофьор отказал.

Тогава с ножа младата жена нанесла удар в дясната ръка на водача. Той се опитал да го отнеме, но през отворения преден прозорец на таксито Космас нанесъл удар с друг нож в гърба му.

След разкриване на престъплението съдебните медици описали в експертизата си над 61 порезни и прободно-порезни наранявания по цялото тяло на жертвата. Двамата го удряли и с дръжка на четка, която намерили в багажника на таксито. Въпреки молбите на 69-годишния таксиметров шофьор да не го убиват, Ренета и Космас нанасяли удари с ножовете до момента, в който жертвата спрял да дава признаци на живот.

От автомобила двамата взели 20 лева и мобилния телефон на шофьора. Според съдебната експертиза стойността на ограбеното общо е 55 лева.

Двамата се опитали да инсценират нападение над тях пред постовите на военното поделение, които повикали бърза помощ и полицейски екип. След задържането им химическа експертиза установила наличие на метамфетамини в кръвта и урината им.
24-годишната Ренета е с висше образование. И тя, и Космас са с чисто съдебно минало, което е единственото смекчаващо вината обстоятелство за двамата. Като отегчаващи вината обстоятелства представителят на обвинението посочи особената жестокост на престъплението и особено мъчителния начин за смъртта на жертвата, както и употребата на наркотици.

В последната си дума, преди да чуят наказанията си, и двамата изразиха твърде формално съжаление за стореното, като дори изразиха съболезнования на близките на таксиметровия шофьор.

Съдебният акт на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

БГ сериалът „Полицаите от края на града” стартира с успех

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/bg-serialyt-policaite-ot-kraia-na-grada-startira-s-uspeh-6080212

Зрителите предпочетоха премиерата на полицейската комедия по NOVA с голяма преднина пред програмата на втората по гледаемост телевизия

Прокуратурата предаде на съд Москов по три обвинения

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/prokuraturata-predade-na-syd-moskov-po-tri-obvineniia-6080213

Причината е казусът с турските ваксини, заедно с него обвиняеми са още петима души

25 г. затвор за убийците на таксиметров шофьор

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-taximetrov-shofyor-25-godini-ubiytzite-reneta-dimitrova-kosmas-kosmas-26956470

Състав на Варненския окръжен съд призна Ренета Димитрова и Космас Космас за виновни за грабеж, придружен с убийство в съучастие на таксиметров шофьор.

Инспекцията по труда засече почти 196 хил. нарушения през миналата година

http://econ.bg/Новини/Инспекцията-по-труда-засече-почти-196-хил-нарушения-през-миналата-година_l.a_i.758960_at.1.html

Инспекторите по труда са извършили 45 645 проверки във всички икономически дейности през миналата година, като са открили 195 783 нарушения, съобщиха...

Търси се най-доброто решение за АЕЦ „Белене“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370616

Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ „Белене“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която инспектира на място изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за централата.

Президентът: България високо цени позитивния диалог между Република Корея и КНДР

http://www.cross.bg/koreya-repyblika-bulgariya-1569920.html

/КРОСС/ България високо цени позитивния диалог между Република Корея и Корейската народно-демократична република и усилията за сближаване и укрепване на мира на Корейския полуостров, принос за което имат и двете държави. Това заяви президентът Румен Радев пред агенция "Йонхап нюз" преди работна среща с посланици от държави от Азия в България. Току-що направихме снимка, на която сме заедно с посланиците на Република Корея и Корейската народно-демократична република, която според мен има исторически символизъм, заяви още Румен Радев и добави, че международната общност трябва да подкрепи диалога за развитието на приятелски отношения между двете държави. Държавният глава поздрави институциите и народа на Република Корея и за отличната организация на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг и за успеха им да използват този повод като „силен политически инструмент" за насърчаването на диалога между Република Корея и Корейската народно-демократична република. В отговор на въпрос за перспективите за последващо задълбочаване на двустранните отношения между България и Република Корея, президентът Радев оцени високо резултатите от посещението на министър-председателя Ли Нак-Йон през есента на м.г. у нас

Язовир "Мандра" край Бургас прелива

http://www.cross.bg/navodneni-vodata-kraii-1569919.html

/КРОСС/ Язовир "Мандра" край Бургас прелива заради топенето на снега. Няма опасност водата да залее близките села, но са наводнени земеделски площи в района.Няма кризисна ситуация с язовирите в региона, каза областният управител Вълчо Чолаков. Единствено заради високото ниво на водата в язовир „Мандра" и големия водосбор от река Факийска, който се стича към него, са наводнени земеделските земи край бургаското село Димчево: "Напоителни системи трудно успяват да изпомпят водата, която се събира там. Обсъждаме различни варианти във връзка с разработване на изкопи или подновяване на такива, които са съществували". Няма опасност да бъдат наводнени къщите в село Димчево, каза още областният управител.  

Играчките и автомобилите оглавяват списъка на опасни продукти в ЕС

http://www.mediapool.bg/igrachkite-i-avtomobilite-oglavyavat-spisaka-na-opasni-produkti-v-es-news276595.html

Играчките, автомобилите и мотоциклетите оглавяват списъка на опасните продукти, които са открити и иззети от пазара на Европейския съюз през 2017 г. Това съобщи Европейската комисия, която публикува доклада си относно системата за бърз обмен на информация за опасни продукти за миналата година. Според документа националните органи са изпратили чрез системата за бърлз обмен на информация 2201 сигнала за опасни продукти. Това е довело до близо 4000 последващи действия, сред които изтегляне на продукти от пазара. Съгласно европейските правила за защита на потребителите в ЕС трябва да се продават само безопасни продукти. В случаите, когато това не е така, системата за бърз обмен на информация помага на властите да реагират и да изтеглят всички продукти, които могат да причинят наранявания. Рискови продукти Детските играчки (29%) са били категорията продукти, за които най-често са подавани сигнали през миналата година, показва докладът на ЕК. След тях са моторните превозни средства (20%), облеклата, текстилните изделия и модните артикули (12%). Що се отнася до рисковете, през 2017 г. най-често са изпращани сигнали за риск от нараняване (28%), следвани от сигнали за химически риск (22%). Откъде идват опасните продукти По-голямата част от опасните продукти, за които е подаден сигнал в системата, са внесени от държави извън ЕС. Китай е на първо място сред страните на произход, но делът на сигналите през 2017 г. е същият като през предходната година – 53% (1155 сигнала). Еврокомисията продължава да си сътрудничи тясно с китайските власти по проблема. Обсъждат се конкретни случаи и се предприемат различни действия, като например обмен на добри практики. Почти всеки четвърти опасен продукт (26%) е бил с произход в страна от ЕС – общо 413 подадени сигнала, сочи докладът. Следващите стъпки Потребителите все по-често купуват стоки по интернет директно от държави извън ЕС. Предизвикателството е да се гарантира, че тези продукти отговарят на стандартите на ЕС за безопасност. Много от опасните продукти, за които е подаден сигнал в системата за бърз обмен на информация, се продават също на онлайн платформи или пазари. Във връзка с това явление ЕК насърчава сътрудничеството със своите международни партньори и онлайн платформите, за да се предотврати достигането на опасни продукти до европейските потребители. На 1 март 2018 г. ЕК отправи препоръка с набор от оперативни мерки, които онлайн платформите и държавите членки могат да предприемат, за да се борят по-успешно с незаконното онлайн съдържание, включително опасните продукти. Еврокомисията призовава платформите да поемат доброволни ангажименти, които надхвърлят правните им задължения в областта на безопасността на продуктите. За да се подобри още повече прилагането на системата за бърз обмен на информация, през април ЕК ще представи своя "нов търговски механизъм за потребителите". Той има за цел модернизиране на действащите правила и подобряване на защитата на потребителите. Еврокомисията ще продължи да работи по модернизирането на системата за бърз обмен на информация. Това ще даде възможност на властите и предприятията да осигуряват на потребителите по-добра защита от опасни продукти. След края на следващия етап от процеса на модернизиране на системата потребителите ще могат да четат всеки сигнал на всички официални езици на ЕС. Системата за бърз обмен на информация е въведена през 2003 г. Тя гарантира, че всички държави членки и Европейската комисия се уведомяват своевременно за опасните нехранителни продукти, иззети или изтеглени от пазара където и да е в Европа. Това позволява да се предприемат подходящи последващи действия – забрана или прекратяване на продажбите, изтегляне, изземване или отказ за внос от митническите органи навсякъде в ЕС. В момента в системата участват 31 държави. Освен 28-те страни членки, присъстват й Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Всяка седмица на сайта на системата за бърз обмен на информация се публикуват седмични актуализации на сигналите, подадени от участващите в системата национални органи. Всяка седмица се регистрират и публикуват онлайн около 50 сигнала, които може да бъдат видени от всеки. Потребителите и предприятията вече могат да персонализират своите абонаменти за сигналите в зависимост от своите нужди и предпочитания и да споделят сигналите чрез социалните медии. На уебсайта на системата е достъпен и специален инструмент за предприятията. Те могат да го използват, за да уведомят бързо и ефективно националните органи за продукт, който са пуснали на пазара и е възможно да е опасен.

Сидеров: Кой е тоя Горан Благоев? Още ли води предаване по БНТ

http://clubz.bg/65302-siderov_koj_e_toq_goran_blagoev_oshte_li_vodi_predavane_po_bnt

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров стана поредният български политик, който си позволи да отправя нападки към журналист. В студиото на "Още от деня" по БНТ той попита в прав текст:

"Кой е тоя Горан Благоев"

Емил Кошлуков му отговори, че е водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ. Благоев е и един от водещите на "История.bg" (минути преди това богословът бе в същото студио, където изрази явно неодобрение за поведението на руския патриарх Кирил у нас и това предизвика атаката на лидера на "Атака", б.р.)

"Все още ли", назидателно попита Сидеров.

След това заяви, че Благоев е "един манипулатор", който "отдавна манипулира българското общество" и е "агент на соросоидните общества".

Според лидера на "Атака" бившите комунисти са се закачили за западните служби.

"Аз съм оплювал съветската ситема, но днешна Русия не е СССР", каза Сидеров.

Кошлуков балансирано и мъдро му напомни, че в някои отношения днешна Русия много напомня СССР - например с липсата на истинска демокрация.

"В Щатите е страхотно", отвърна му Сидеров, само за бой на негрите не се сети да попита.

Кошлуков припомни, че Путин печели изборите с 90%, което напомня на СССР

"Това е, защото го харесват, защото възстанови държавата. При Елцин беше една колония", каза Сидеров.

Според него деморкацията у нас е под въпрос, защото "медитие са превзети, повече от тях не са българкси, големите телевизии са превзети от соросоиди".

Преди него Благоев заяви, че поведението на руския патриарх Кирил, който бе недоволен от това, че България не благодари достатъчно и само на Русия за Освободителната война, не е издържано от християнска гледна точка.

"Когато ти си християнин, лявата ръка да не знае какво е правила дясната. Когато си вършил добро, не е християнско да настояваш "благодарен ми бъди". Когато си по покана на Св. синод, се препдолага, че твоето посещение е църковно", каза Благоев.

Според него България трябва да си вземе поуките и да намери вариант да чества достойно националния си празник. 

Сидеров обаче след него бе непреклонен:

"Руският патриарх може да говори както си иска, говореше верни неща", смята лидерът от "Обединените патриоти".

Според него ролята на Русия се размива.

"Няма нужда да подскачаме и да се дразним, Всяка година на 3 март излизат едни умници и почват да разсъждават", заяви той.

И допълни:

"Има право човекът да се възмути, да каже: "стига с тези финландци и литовци". Ако не беше Руско-турската война нямаше да бъдем освободени".

Според Сидеров жертвите, които българите са дали за свободата си, са щели да бъдат забравени. Той изнесе данни, според които при процеса срещу Васил Левски от Великобритания и Австро-Унгария са предлагали полицейска помощ. Според лидера на "Атака" патриарх Кирил е "един изключителен ум" и "невероятен аналитик".

Председателят на форума "България-Русия" Светлана Шаренкова - също гостувала заедно с Благоев, бе доста по-умерена в коментарите си.

"Никой не може да държи сметка на нашата държава за какво да бъде благодарна и за какво не", каза Шаренкова.

Тя обаче също припомни, че българските политици през годините се опитвали да неглижират ролята на Русия в нашата история.

"Полицаите от края на града" бележи успех още с първия си епизод

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6758229

"Полицаите от края на града" бележи успех още с първия си епизодСтартът на комедийния сериал "Полицаите от края на града" бележи огромен успех.  29,4% от зрителите в петък вечер са гледали първия двоен епизод на полицейската комедия. Това е преднина от 36% в аудиторния дял пред съдържанието на втората по гледаемост телевизия по същото време. Над 40% от зрителите на възраст 18-49 години също предпочетоха да

Преименуват столичната спирка "Полиграфически комбинат" на "Българска телеграфна агенция"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6758223

Преименуват столичната спирка "Полиграфически комбинат" на "Българска телеграфна агенция"На заседание на Постоянната комисия по образование, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет днес единодушно беше взето решение за преименуване на двете спирки на градския транспорт в близост до сградата на Българска телеграфна агенция от спирка "Полиграфически комбинат" на спирка "Българска телеграфна агенция".

Почина големият руски актьор и режисьор Олег Табаков

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-golemiiat-ruski-aktjor-rejisjor-oleg-tabakov.html

На 82 години почина Олег Табаков, актьор, театрален и кино режисьор, народен артист на СССР. Тъжната вест е съобщена от пресслужбата на театър ”Табакерка”.

Мистериозна болест може да предизвика пандемия

http://dnes.dir.bg/news/pandemia-ebola-bolest-patogen-26956468

Мистериозната "Болест Х" може да се превърне в следващата глобална и смъртоносна пандемия, а хората са напълно неподготвени за такова развитие.

Анджей Дуда: Мисля да попитам хората на референдум за мнението им за ролята на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758219

Анджей Дуда: Мисля да попитам хората на референдум за мнението им за ролята на президентаПрезидентът на Полша Анджей Дуда се изказа за укрепване на ролята на държавния глава и за разширяване на неговите пълномощия в интервю, публикувано днес в изданието "Дженник газета правна", цитирано от ТАСС. Дуда посочва в интервюто, че смята да зададе въпрос за ролята на президента в хода на инициирания от него референдум за промяна на

Македонски журналисти: Насилието, заплахите и натискът трябва да спрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758216

Македонски журналисти: Насилието, заплахите и натискът трябва да спратМакедонски журналисти протестираха днес пред сградата на правителството в Скопие по повод заплахи, отправени към председателя на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани от страна на Бекир Асани, високопоставен партиен служител на Демократичния съюз за интеграция, който е коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев,

Новото германско правителство ще работи за силна Европа

http://www.mediapool.bg/novoto-germansko-pravitelstvo-shte-raboti-za-silna-evropa-news276594.html

Германската канцлерка Ангела Меркел обеща да работи за силна Европа и изрази надежда, че търговският спор със САЩ за наложените от президента Доналд Тръмп вносни мита ще бъде решен чрез преговори, предаде Асошиейтед прес.   "Най-после дойде време да се захванем за работа", каза Меркел по повод подготовката за встъпване в длъжност на новото германско правителство.   В понеделник Християндемократическият съюз на Меркел, баварският му съюзник - Християнсоциалният съюз, и левоцентристката Германска социалдемократическа партия, подписаха договореното след дълги перипетии коалиционно споразумение.   Очаква се в сряда парламентът да избере Меркел за четвърти мандат като канцлер, рекордните 171 дни след като германците гласуваха на парламентарните избори.   Олаф Шолц, който е временно изпълняващ длъжността лидер на социалдемократите, каза, че "четвъртата голяма коалиция в Германия не започна като брак по любов, но добави, че партньорите в нея "са в позиция да работят конструктивно заедно и да управляват добре.Това е работата, с която сме натоварени, и ние ще я свършим".   Меркел обяви, че заедно с новия финансов министър Олаф Шолц ще отидат в Париж след полагането на клетва от новото правителство за разговори с френския президент Еманюел Макрон, който очаква германския отговор на неговия призив за амбициозни реформи на Европейския съюз.   "Ще можем да кажем повече, отколкото през декември", на предстоящата среща на върха на ЕС по-късно този месец, добави Меркел.   "Ние искаме Европа, която споделя едни и същи ценности и действа заедно, особено към външния свят, и ще дадем своя принос", подчерта канцлерката.   Тя приветства започването на разговорите на ЕС със САЩ (по търговския спор) и каза, че новото германско правителство ще започне и собствени преговори. Ако проблемът не може да бъде решен чрез преговори и едностранни действия не могат да бъдат избегнати, ние ще обсъдим своя отговор, но разчитам на преговорите и ще има много възможности за това, посочи канцлерката.   Предстоящите президентски избори в Русия този месец дават нов шанс да се постигне напредък по мирното споразумение от Минск, за да се сложи край на кризата в Украйна, заяви Меркел, цитирана от Ройтерс. Тя изключи отмяна на санкциите, преди да бъде постигнат забележим напредък.   "Би било правилно да изчакаме, докато не бъдат направени някои стъпки, преди да можем да обсъждаме въпроса за санкциите", подчерта Меркел. "Но това трябва да бъдат качествени стъпки. Убедена съм, че след изборите в Русия ще имаме ново начало, при което ще можем да постигнем качествен напредък по споразумението от Минск", добави канцлерката.   Новата "голяма коалиция" ще разполага с 399 места от общо 709 в Бундестага (долната камара на парламента) и затова не се очакват никакви проблеми с преизбирането на Меркел и с назначаването на членовете на нейното правителство, отбелязва ТАСС.

Меркел: Санкциите може да се обсъждат след като Москва направи "качествени стъпки" в Украйна

http://www.mediapool.bg/merkel-sanktsiite-mozhe-da-se-obsazhdat-sled-kato-moskva-napravi-kachestveni-stapki-v-ukraina-news276594.html

Предстоящите президентски избори в Русия този месец дават нов шанс да се постигне напредък по мирното споразумение от Минск, за да се сложи край на кризата в Украйна, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. Тя изключи отмяна на санкциите, преди да бъде постигнат забележим напредък.   "Би било правилно да изчакаме, докато не бъдат направени някои стъпки, преди да можем да обсъждаме въпроса за санкциите", подчерта Меркел на съвместна пресконференция с лидерите на Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германска социалдемократическа партия (ГСДП), част от управляващата коалиция.   "Но това трябва да бъдат качествени стъпки. Убедена съм, че след изборите в Русия ще имаме ново начало, при което ще можем да постигнем качествен напредък по споразумението от Минск", добави канцлерката.   Откакто бе постигнато споразумението от Минск, чакаме деня, когато ще бъде въведено примирие - това е първа точка от споразумение, посочи Меркел, подчертавайки, че досега не е имало случай на пълно спазване на примирието. В Европейския съюз няма умора спрямо Украйна и това се вижда от продължаването на санкциите срещу Русия и от финансовата помощ за Киев, каза днес еврокомисарката по външната политика и проблемите на сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.   По време на посещението си в Украйна тя изрази силна подкрепа за страната, но и призова властите да правят повече за борба с корупцията и да създадат антикорупционен съд в съответствие с препоръките на Венецианската комисия.   Могерини посочи, че е постигнат впечатляващ напредък по ключови реформи, но е необходимо да се направи повече.   ЕС планира да предостави първия транш от нов пакет от помощи за Украйна на стойност 1 млрд. евро до края на годината, но условията за предоставянето на тази помощ предстои да бъдат обсъдени.

Облаци и дъжд утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=370589

Над Черноморието ще е предимно облачно с валежи от дъжд, по-интензивни в часовете преди обяд. На отделни места ще има и гръмотевична дейност. Вечерта валежите в повечето места ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва. Сутринта южният вятър ще се ориентира от запад, ще е слаб до умерен.

До 10 години затвор може да получи Петър Москов заради обвинението за ваксините

https://offnews.bg//temida/do-10-godini-zatvor-mozhe-da-poluchi-petar-moskov-zaradi-obvinenieto-z-676567.html

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, заместник-министъра на здравеопазването Адам Персенски и още три лица от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф".

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското здравно министерство - 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

От действията на Москов са настъпили вредни последици за МЗ от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца, заключават от прокуратурата.

Това определя деянието като особено „тежък случай“.

Деянието на Москов съставлява престъпление по чл. 282, ал. 3, вр.ал.2, вр. ал.1от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Второто обвинение срещу бившия министър от Реформаторския блок е за това, че на 27 ноември 2015 г., в качеството си на министър на здравеопазването, в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Престъплението е квалифицирано по чл.220, ал.1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

В резултат на престъпното бездействие на П.М. е допуснато в база на „Бул Био“ в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД.

Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.

Така описаното деяние съставлява престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 2 от НК и ако бъде признат за виновен, П.М. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

На съд е предаден и бившият заместник-министър Адам Персенски по обвинение, че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на П.М., умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози „Еувакс Б“, като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата - престъпление по чл. чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр.ал.1, вр.чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

За това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Престъпните действия на Адам Персенски се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в Република България. На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини. Перенски е участвал в работна група за изготвяне на същото Споразумение. На 19 юли 2015 г. зам.-министърът е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините на територията на Република България.

Второто обвинение на Адам Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Л.Д. (управител на „Бул Био“ ЕООД) да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.

Деянието е съставлява престъпление по чл. 220, ал.1, вр. чл. 201 ал.3 и ал. 4, вр. ал.1 от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

Управителят на „Бул Био“ АД Любомир Димитров е предаден на съд по две обвинения за безстопанственост по смисъла на чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК във връзка с производство на ваксина „Тетадиф“, без нужните разрешения в периода 20 юни 2016 – 1 юли 2016 г.

Второто престъпление е осъществено в периода 9 ноември 2015 – 27 ноември 2015 г., когато Димитров е допуснал разпиляване на имуществото на „Бул Био“ ЕООД в общ размер на 44 685, 55 лв.- престъпление по чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК.

Щетата е формирана от направените производствени разходи във връзка с производство на ваксина „Тетадиф“ , предназначена за Р Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Третото обвинение на Димитров е за това, че на 27 ноември 2015 г., като длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодна сделка – дарение на ваксини „БЦЖ“ (250 000 ампули по 20 дози) в полза на Министерството на здравеопазването. От това е произлязла значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС –престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 20, ал.2 , вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

На съд е предаден и завеждащ отдел в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, за осъществени от него престъпления по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 НК, и по чл. престъпление по чл.219, ал.3, вр.ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК /безстопанственост/.

Деянията са осъществени във връзка с незаконно производството на ваксината „Тетадиф“ и безплатния й износ за Турция.

На съд е предадена и служителка - завеждащ отдел „Качествен контрол“ в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

Тя е обвинена за четири отделни документи престъпления, свързани с изготвянето на официални документи с невярно съдържание – сертификати за износ на ваксина и сертификати за хранителни среди, и ползването на неистински официални документи.

В една част от тях е отразявано, че партидите с ваксина „БЦЖ“ отговарят на съответните спецификации в разрешението за употреба и на разпоредбите за освобождаване на биологични продукти.

В други е посочено, че определена хранителна среда, използвана при ин витро процедури, е отговаряла на изискванията за качество.

Тези документи са се използвали пред клинични микробиологични лаборатории в страната.

Престъпните деяния са осъществени в периода 8 януари 2014 – 25.11.2015 г. и са съставомерни по чл. 311 от НК, според който се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 г.

Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“.

Кралев очаква финансираните с 1.66 млн. лева домакинства в мотокроса да са "брилянтни"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/12/3145179_kralev_ochakva_finansiranite_s_166_mln_leva/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че очаква отлична организация на състезанията по мотокрос, за които държавата ще даде над 1.66 млн. лева. Преди дни Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни разходи по бюджета на министерството, които да бъдат насочени към домакинствата на световния шампионат по мотокрос MXGP/MX2 и европейския шампионат EMX125/EMX250.<br /><br />"Аз съм уверен, че вие ще се представите на високо ниво и че Българската федерация...

Рецидивист от Търговище влиза за 4 години в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758207

Рецидивист от Търговище влиза за 4 години в затвора

4 години затвор е наказанието на 33-годишния Виктор Попов от Търговище. Той се възползва от съкратеното съдебно производство, при което признава вината си, а съдът е длъжен да намали наказанието му с една трета. Така вместо отсъдените му 6 години, рецидивистът ще лежи 4. Виктор бе признат за виновен за грабеж, представляващ опасен рецидив,

Меркел хвали България на пресконференция в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758211

Меркел хвали България на пресконференция в БерлинТрите управляващи партии подписаха коалиционния договор Лидерите на управляващите партии в Германия подписаха коалиционния договор днес на обяд. В предшестваща пресконференция Ангела Меркел поздрави усилията на България за нормализиране на отношенията на ЕС със съседите си и за намаляване на напрежението между Гърция и Турция.

Тереза Мей: Твърде вероятно Русия стои зад отравянето на Скрипал

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-tvarde-veroyatno-rusiya-stoi-zad-otravyaneto-na-skripal-news276593.html

"Твърде вероятно" е Кремъл да стои зад нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, потвърди британският министър-председател Тереза Мей пред парламента в понеделник. По думите й Скрипал и дъщеря му са били отровени с бойно нервнопаралитично вещество, разработено в Русия. Използвано е било отровно вещество от ново поколение, наречено "Новичок". "Твърде вероятно е Русия да носи отговорност за действия, извършени срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия", заяви Тереза Мей. Тя окачестви инцидента като "безразсъдна" и "необмислена" атака, извършена на британска територия. От руския посланик във Великобритания е поискано обяснение дали това е "пряка атака" от страна на руската държава или Русия губи контрол над запасите си от това вещество и е допуснала то да попадне в чужди ръце. Мей каза, че Великобритания трябва да е готова за предприемане на много по-мащабни мерки. Тя информира депутатите, че външният министър Борис Джонсън е казал на руския посланик, че Москва трябва да предостави "пълно и цялостно разкриване" на програмата "Новичок" пред Организацията за забрана на химическите оръжия. Срокът Москва да стори това е до края на деня във вторник, 13 март. "Ако от страна на Русия не последва отговор, заслужаващ доверие, отравянето на Скрипал ще бъде смятано за незаконна употреба на сила на руската държава срещу Обединеното кралство", заяви Тереза Мей и обеща да обсъди с парламента възможни ответни мерки срещу Русия. По-рано в понеделник Мей проведе заседание на съвета за национална сигурност, в което участваха министри, ръководителите на британското разузнаване и военното министерство. Те обсъдиха информацията, получена при разследването на обстоятелствата за отравянето на Сергей Скрипал. Руското външно министерство: Това е цирково шоу в британския парламент Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова реагира незабавно, като нарече изявлението на Тереза Мей "цирково шоу".   "Това е цирково шоу в британския парламент. Изводът е ясен: поредна информационно-политическа кампания, основана на провокация. Преди да съчиняват нови приказки, нека някой в Кралството да разкаже как приключиха предходните дела – за Литвиненко, Березовски, Перепиличин и много други, които умряха загадъчно на британска земя", заяви Захарова. Путин: Вие първо разнищете случая, преди да обсъждате с нас Преди това руският президент Владимир Путин посъветва Великобритания първо да изясни какво се е случило с отровения в Южна Англия бивш руски шпионин и тогава да обсъжда този въпрос с Русия. Това е първият коментар на Путин по случая и той бе направен по време на предизборната му обиколка в Краснодар. Той каза на кореспондента на БиБиСи, че сега е зает със селскостапански въпроси в региона. "Слушайте, ние тук се занимаваме със селско стопанство. Както виждате, това е насочено към създаване на условия на живот на хората, а вие ми говорите за някакви трагедии. Вие там първо разнищете случая на място и после ще обсъждаме нещата с вас, разбрахте ли", каза Путин в отговор на въпрос от журналист на БиБиСи дали Русия стои зад това отравяне с нервнопаралитичен газ. Бившият двоен агент Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия са в болница в критично състояние от 4 март, след като бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в южния английски град Солсбъри. Скрипал е бивш агент на руското военно разузнаване, който бе осъден за шпионаж във Великобритания. Той бе пуснат от затвора при размяна на шпиони, отбелязва Асошиейтед прес. "Россия 1": Великобритания е отровила Скрипал, за да провали Русия за Мондиала Руската държавната телевизия "Россия 1" обвини снощи Великобритания, че е отровила Скрипал като част от специална операция, целяща да провали домакинството на световното първенство по футбол, която трябва да се проведе в Русия това лято, предаде Ройтерс.   Русия неведнъж е отхвърляла предположенията, че тя е замесена, твърдейки, че те целят да я демонизират. Но снощи седмичното предаване "Вести недели" на телевизия "Россия 1" стигна много по-далеч, обвинявайки самата Великобритания.   "Те се опитаха да припишат вината на Русия, но ако помислите, отравянето на полковника от ГРУ беше от полза само за британците", заяви прокремълският водещ Дмитрий Кисельов.   "Скрипал беше напълно изцеден като източник и не представляваше особен интерес. Но като жертва на отравяне, е много полезен. Защо да не го отровят? Не е голяма работа. И то заедно с дъщеря му, за да го направят по-сърцераздирателно за обществото", подчерта той.   Според Кисельов, чиято кариера в медиите се дължи на подкрепата на президента Владимир Путин, отравянето на Скрипал създава много възможности за Великобритания, включително организирането на бойкот на Световното първенство по футбол, на което това лято Русия е домакин. "Прекрасна специална операция", подчерта водещият. "Скрипал е евтин разходен материал", добави той, посочвайки, че след специалната операция Русия ще трябва да се оправдава.   Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че ако се окаже, че Русия стои зад отравянето, може да се наложи Лондон да преразгледа присъствието на официалната си делегация на състезанията, припомня Ройтерс.   В репортаж, придружаващ обвиненията на Кисельов срещу Великобритания, се изказва предположението, че неизвестната нервнопаралитична отрова, засегнала Скрипал и дъщеря му, може да е била произведена в британската военна лаборатория " Портън даун", намираща се само на 20 минути път с автомобил от Солсбъри.   По-рано бе съобщено, че отровите от типа "Новичок" са били разработени от съветски учени точно преди разпадането на Съветския съюз. Това е посочено в статии на химика Вила Мирзаянов, публикувани в "Московские новости" през 1992 г. поз заглавие "Отровената политика".  

Руска държавна телевизия обвини Великобритания за отравянето на Скрипал

http://www.mediapool.bg/ruska-darzhavna-televiziya-obvini-velikobritaniya-za-otravyaneto-na-skripal-news276593.html

Държавната телевизия "Русия 1" обвини снощи Великобритания, че е отровила бившия двоен агент Сергей Скрипал като част от специална операция, целяща да провали домакинството на световното първенство по футбол, която трябва да се проведе в Русия това лято, предаде Ройтерс.   66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия са в критично състояние в британска болница от 4 март, когато бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в Солсбъри.   Очаква се по-късно днес британската премиерка Тереза Мей да председателства заседание на Националния съвет за сигурност, на което ще бъде обсъдено отравянето. Британски депутат вече заяви, че случаят прилича на наредено от държавата отравяне и очаква да бъде обвинена Москва.   Русия неведнъж е отхвърляла предположенията, че тя е замесена, твърдейки, че те целят да я демонизират. Но снощи седмичното предаване "Вести недели" на телевизия "Русия 1" стигна много по-далеч, обвинявайки самата Великобритания.   "Те се опитаха да припишат вината на Русия, но ако помислите, отравянето на полковника от ГРУ беше от полза само за британците", заяви прокремълският водещ Дмитрий Кисельов.   "Скрипал беше напълно изцеден като източник и не представляваше особен интерес. Но като жертва на отравяне, е много полезен. Защо да не го отровят? Не е голяма работа. И то заедно с дъщеря му, за да го направят по-сърцераздирателно за обществото", подчерта той.   Според Кисельов, чиято кариера в медиите се дължи на подкрепата на президента Владимир Путин, отравянето на Скрипал създава много възможности за Великобритания, включително организирането на бойкот на Световното първенство по футбол, на което това лято Русия е домакин. "Прекрасна специална операция", подчерта водещият. "Скрипал е евтин разходен материал", добави той, посочвайки, че след специалната операция Русия ще трябва да се оправдава.   Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че ако се окаже, че Русия стои зад отравянето, може да се наложи Лондон да преразгледа присъствието на официалната си делегация на състезанията, припомня Ройтерс.   В репортаж, придружаващ обвиненията на Кисельов срещу Великобритания, се изказва предположението, че неизвестната нервнопаралитична отрова, засегнала Скрипал и дъщеря му, може да е била произведена в британската военна лаборатория " Портън даун", намираща се само на 20 минути път с автомобил от Солсбъри.

Плащаме по 10 и 15 лева за ЦСКА - Левски

https://offnews.bg//futbol/plashtame-po-10-i-15-leva-za-tcska-levski-676565.html

Цената на билетите за предстоящото вечно дерби за "А" и "В" сектор е 15 лева, а за "Г" и "Б" - 10 лева. ЦСКА приема Левски на Националния стадион "Васил Левски" в неделя (18 март) от 13:00 часа.

Феновете на "червените" ще бъдат настанени в секторите "А" и "Г", а гостуващите привърженици - в секторите "Б" и "В". Ето какво пишат "червените":

"Билети могат да бъдат закупени фен магазина на "Армията" и от мрежата на Тикетпро, бензиностанциите на OMV, магазините на Office 1 и Orange, Билетен център на НДК и касите на "Арена Армеец". В деня на мача за нашите фенове в 9:00 часа ще отворят касите на "Ариана" и пред сектор "А" на Националния стадион, както и касата до фен магазина на "Армията", информираха от ЦСКА.

Абонаментните карти са валидни за мача, като картодържателите трябва да се снабдят с покани от администрацията на стадион ”Българска армия”. Поканите могат да бъдет взети от сряда до петък (14 - 16 март) от 09:00 – 17:00 часа и в деня на мача от 9:00 до 12:00 часа.

Покани се получават срещу представяне на абонаментна карта. Картодържателите за сектор "В" ще бъдат настанени в сектор "А". Картодържателите за сектор "Г" не се нуждаят от покани. Те могат да влизат на ст. "Васил Левски" през 21 и 22 вход, само с абонаментната си карта".

Почина руският актьор Олег Табаков

http://www.cross.bg/tabakov-aktyor-oleg-1569918.html

/КРОСС/ На 82 години почина Олег Табаков, актьор, театрален и кино режисьор, народен артист на СССР, предаде Риа Новости. Тъжната вест е съобщена от пресслужбата на театър "Табакерка". Табаков е роден в Саратов на 17 август 1935 година в семейство на лекари. основател на театър "Съвременник", ръководител на театрите "Табакерка" и МХТ "Чехов", ректор на театралната школа към МХАТ от 1986 до 2000 г. Повечето от филмите с негово участие са част от руската кинокласика: "17 мига от пролетта", "12 стола", "Война и мир", "Д'Артанян и тримата мускетари", "Няколко дни от живота на Обломов", "Човекът от булеварда на Капуцините", "Москва не вярва на сълзи" и много други. През последните месеци той беше в болница в тежко състояние.  

Прекратиха футболното първенство на Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=370615

Футболното първенство в Гърция е прекратено за неопределено време! Това заяви заместник-министър на културата и спорта в страната Георгиос Василиадис след среща с премиера Алексис Ципрас. Причината за строгата мярка са размириците в дербито на Солун между ПАОК и АЕК.

ЕС няма да създава "министерство на истината", заяви евркомисар Габриел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/12/3145177_es_niama_da_suzdava_ministerstvo_na_istinata_zaiavi/?ref=rss


Не предвиждаме единна инстанция за противодействие на фалшивите новини, въвеждане на цензура или обособяване на "министерство на истината". Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел на пресконференция при представянето на доклад на експерти за борба с дезинформацията, предаде БТА.<br /><br />Габриел отбеляза, че на основата на доклада на 25 април се предвижда Европейската комисия да представи предложения, свързани с разпространяването на подвеждаща или...

Трудовите злополуки в строителството намаляват, констатира Инспекцията по труда

https://offnews.bg//obshtestvo/trudovite-zlopoluki-v-stroitelstvoto-namaliavat-konstatira-inspektcia-676562.html

Въпреки увеличението в обема на започналото строителство на нови сгради през 2017 г. трудовите злополуки в сектора, свързани с условията на труд и работния процес, са намалели от 197 до 175 броя, констатират от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”.

От агенцията посочват още, че смъртните случаи след трудова злополука са се повишили с един брой в сравнение с 2016 г. - от 17 на 18 бр.

Положителните данни са на фона на масовото саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. При изпълнението на дейностите по нея допълнителен риск за живота и здравето на работещите създават кратките срокове за санирането и необходимостта да се осигури за кратко време голямо количество работна ръка, което води до наемане на неквалифицирани и необучени кадри.

С цел подобряване ефективността на контрола, през 2017 г. Инспекцията по труда проведе срещи с експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и създаде организация за активно взаимодействие с кметовете – възложители на поръчките. Това гарантира по-бързото идентифициране действителното стартиране на дейностите по програмата на конкретни обекти, с цел своевременно осъществяване на контрол.

Данните за трудовия травматизъм показват, че засиленият контрол е най-ефективното средство за превенция и подобряване условията на труд в строителството. Пикът в трудовия травматизъм през последните пет години в сектора е бил през 2014 г., когато са регистрирани 244 бр. злополуки на работното място, от които 22 бр. с фатален изход. 

Заради резултатите за трудовия травматизъм, както и от контролната дейност, три икономически дейности в строителството са идентифицирани като рискови както по отношение на условията на труд, така и по възникване и изпълнение на трудовите правоотношение – работа без трудов договор, нарушения на разпоредбите, регламентиращи работното време, почивките и отпуските.

Поради тази причина ежегодно в плана за дейността на Инспекцията се планира специална мярка, гарантираща засилен контрол при извършване на строително-монтажни дейности. През 2017 г. са извършени 5273 бр. проверки на строителни обекти, което е 11.5% от всички проверки. Спрямо проверките през 2016 г. в сектор „Строителство“, които са били 4662 бр., е отчетен ръст с 13%

Установените нарушения са 27 761 бр., от които по осигуряването на здраве и безопасност при работа са 18 750 бр. За отстраняване на нарушенията са предприети 26 072 бр. принудителни административни мерки. В 338 случая в строителството е предприета мярка „спиране“ на машини, съоръжения, обекти, работни места и др., пряко застрашаващи живота и здравето на работещите. Това са 58.6% от всички актове за спиране. Всяко установено и отстранено след намесата на Инспекцията по труда нарушение води до подобряване условията на труд за работещите, а мярката „спиране“ е най-ефективният начин за превенция на тежки трудови инциденти.

Най-често в строителството се установяват необезопасени конструктивни отвори на обектите, скелета, временни ел. инсталации и др. По отношение на трудовите правоотношения често се констатират нарушения, свързани с работното време и почивките, но нерядко това става със съгласието на самите работещи, които предпочитат да работят по-дълго без почивка, за да натрупат повече почивни дни и да пътуват до родните си места.

Строителството е изключително рисков сектор и по отношение на недекларирания труд. Въпреки затруднения контрол, поради възможността строителните обекти лесно да бъдат напускани от заетите, през 2017 г. инспекторите по труда са установили 853 случая на работа без сключен писмен трудов договор, което е ¼ от всички такива случаи. Често самите работещи предпочитат да работят без договор, за да предотвратят запори на банкови сметки заради дължими суми по кредити и др., загуба на права за социално подпомагане или на обезщетения от социалното осигуряване.

Общ контрол

Общият брой на извършените проверки от Инспекцията по труда през 2017 г. във всички икономически дейности е 45 645 бр. Проверени са 37 284 бр. предприятия с 1 661 649 заети в тях. Установените нарушения са 195 783 бр., като от тях 96 426 бр. са свързани с трудови правоотношения, а с безопасността и здравето при работа - 97 615 бр.

За отстраняване на нарушенията са приложени 188 424 бр. принудителни административни мерки. От тях 186 544 бр. са дадените задължителни за изпълнение предписания. В 577 случая са спрени машини, обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Въведен е специален режим на работа при невъзможност за спиране в 52 случая. Отстранени са 54 работници и служители без нужната квалификация и инструктаж за безопасност при работа.

Установените случаи на лица, които полагат труд без сключени трудови договори, са 3149 бр. Работодателят няма право да допуска до работното място работници и служители преди да е сключил с тях писмен трудов договор, който е регистриран в НАП.

Издадени са 10 732 бр. акта за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е 13 518 245 лв.

Сумата на установените през годината забавени възнаграждения е 28 млн. лв., като през миналата година благодарение на Инспекцията по труда са изплатени почти 19 млн. лв. забавени заплати.

От „Главна инспекция по труда” напомнят на работещите, че най-ефективна защита на правата си могат да получат, ако сигнализират контролните органи на Агенцията, докато полагат труд на работните си места, както и да им съдействат по време на проверката.

Практика е сигнали да бъдат подавани, след като работниците бъдат освободени от работа, което ограничава възможностите за ефективна намеса на инспекторите по труда. Важно е също да не разписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Най-често те са принуждавани да се разпишат във ведомости за заплати под заплахата, че само така на по-късен етап ще получат забавени възнаграждения. 

Тръмп канил Путин за конкурса "Мис Вселена"

http://econ.bg/Новини/Тръмп-канил-Путин-за-конкурса-Мис-Вселена-_l.a_i.758959_at.1.html

В САЩ разследват писмо, което президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил до руския лидер Владимир Путин през 2013 г., съобщи „Вашингтон Пост“. ...

Стената на язовир ”Бързина” в предаварийно състояние

http://dnes.dir.bg/news/jazovir-rogozen-ivilo-moskovski-nikoli-nenkov-26956462

Министрите Николай Ненков и Ивайло Московски провериха изпълнението на аварийните дейности на язовирите "Рогозен-1" и "Бързина" в община Хайредин.

Вижте Мариян от Бургас, който удуши майка си (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758193

Вижте Мариян от Бургас, който удуши майка си (Снимка)36-годишният Мариян Чилибиев, който на 9-ти март вечерта умъртви собствената си майка, бе докаран преди минути в Бургаския окръжен съд. Всеки момент там ще започне делото за мярката му за неотклонение. Прокуратурата настоява на Чилибиев да бъде наложена мярка "постоянен арест". 36-годишният мъж е обвинен в умишлено убийство,

Авиокатастрофата в Иран: Наследницата Мина Басаран взела най-близките си приятелки в Дубай

https://offnews.bg//sviat/aviokatastrofata-v-iran-naslednitcata-mina-basaran-vzela-naj-blizkite-676566.html

Всички 11 души на борда на частния турски самолет, който вчера се разби над Иран, са загинали, като причина за трагедията все още няма. Пътниците на борда са се прибирали от моминското парти на Мина Басаран - наследница на турския богаташ и бизнесмен Хюсеин Басаран.

Самолетът е пътувал от АОЕ до Истанбул, но се разбива в планинския масив Загрос.

Иранските власти вече са открили черните кутии, а турските ще изпратят разследващи експерти.

28-годишната красавица Мина Басаран се е прибирала от Дубай заедно със седемте си най-близки приятелки. Заминали са миналата седмица и поводът е бил сватбата на Басаран.

Данни от сайта FlightRadar24 показват, че самолетът е летял 80 минути преди да се случи трагедията.

Според свидетели, преди да се разбие, самолетът вече е горял и е оставял следа от дим в небето.

Катастрофата става по-малко от месец, след като пътнически самолет на Aseman Airlines се разби също в Иран, отнемайки живота на 66 души.

Прокуратурата повдигна обвинение на Москов за ваксините

http://dnes.dir.bg/news/obvinenie-prokuraturata-vaxini-moskov-povdigna-26956460

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов.

25 години затвор за убийците на таксиметровия шофьор от Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758152

25 години затвор за убийците на таксиметровия шофьор от Варна20 години затвор при строг режим за Космас Космас и 18 години, също при строг решим за Ренета Димитрова. Това са присъдите на двойката наркомани, които състав на Варненския окръжен съд призна за виновни за грабеж, придружен с убийството на 61-годишния таксиметров шофьор Васил Ашиков. Двамата признаха вината си и поискаха делото срещу тях да се

След разкрития на Фрог и БНТ: Петър Москов отива на съд за турските ваксини

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/sled-razsledvane-frog-bnt-petar-moskov-otiva-sad-turskite-vaksini.html

Бившият здравен министър Петър Москов отива на съд за вноса на турските ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”. Това стана след разследвания на Фрог нюз и Валя Ахчиева от БНТ.

След сензационните разкрития на Фрог и БНТ: Петър Москов отива на съд за турските ваксини

https://frognews.bg/novini/sled-razsledvane-frog-bnt-petar-moskov-otiva-sad-turskite-vaksini.html

Бившият здравен министър Петър Москов отива на съд за вноса на турските ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”. Това стана след разследвания на Фрог нюз и Валя Ахчиева от БНТ.

Япония: Скорошният пробив на преговорите с КНДР е чудо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758167

Япония: Скорошният пробив на преговорите с КНДР е чудоЯпонският министър на външните работи Таро Коно заяви, че със скорошния пробив на преговорите със Северна Корея ситуацията на Корейския полуостров е „чудо“, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. „Таро Коно заяви по време на посещението си в Сеул, че е благодарен на усилията на Южна Корея да преобърне напрегнатата ситуация“,

Повдигнаха обвинение на шофьора, блъснал и убил жена в Търнава

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povdignaha-obvinenie-na-shofiora-blysnal-i-ubil-zhena-v-tyrnava-2084100

Софийската окръжна прокуратура привлече като обвиняем Пламен Георгиев, който блъсна с колата си и причини смъртта на жена в белослатинското село Търнава на 12 февруари.  Това съобщават от държавното обвинение.

Варненският театър става на 97 години, отбелязва го с "Влюбеният Шекспир"

http://www.moreto.net/novini.php?n=370618

Днес отбелязваме 97 години от първото представление на първия професионален театър във Варна, възникнал благодарение на последователната подкрепа на Община Варна и варненската културна общественост, напомня Moreto.net. Празничният повод ще бъде отбелязан с постановката "Влюбеният Шекспир", днес от 19 часа на Основна сцена.

След публикация на "Петел": Оградиха опасното място, на което вчера паднаха камъни

https://petel.bg/Sled-publikatsiya-na-Petel--Ogradiha-opasnoto-myasto--na-koeto-vchera-padnaha-kamani__255039

Както "Петел" вчера съобщи няколко големи къса от мазилка паднаха на булевард "Осми Приморски" на сантиметри от преминаващи хора.  За щаст...

4 години затвор за рецидивист, който ограбил и заплашил момиче във Варна

https://petel.bg/4-godini-zatvor-za-retsidivist--koyto-ograbil-i-zaplashil-momiche-vav-Varna__255040

33-годишният Виктор П. от Търговище ще изтърпи наказание 4 години лишаване от свобода при строг режим. Той е бил предаден на съд с обвинител...

Сеир в ефир: Депутатът Славчо Велков сравнява дали ботушите на Беновска и Гинка са луксозни от еленска кожа

https://petel.bg/Seir-v-efir--Deputatat-Slavcho-Velkov-sravnyava-dali-botushite-na-Benovska-i-Ginka-sa-luksozni-ot-elenska-kozha__255041

Кадър: Канал 3 Вчера депутатът от БСП Славчо Велков бе гост в предаването на журналистката Илиана Беновска по Канал 3 – "Беновска пита". ...

Почина един от най-големите богаташи на Германия

https://petel.bg/Pochina-edin-ot-nay-golemite-bogatashi-na-Germaniya__255042

Една от най-големите търговски вериги в Германия, Tengelmann Group, съобщи за кончината на Ериван Хауб, ръководил компанията в течение на над 30 го...

Прокуратурата повдигна обвинение на Петър Москов за турските ваксини. Заплашен е със затвор от 3 до 10 години

https://petel.bg/Prokuraturata-povdigna-obvinenie-na-Petar-Moskov-za-turskite-vaksini--Zaplashen-e-sas-zatvor-ot-3-do-10-godini__255043

Снимка: Булфото Бившият здравен министър Петър Москов отива на съд за аферата с турските ваксини. Москов вече е обвиняем и го грозят от 3 ...

Съпругът на починалата родилка проговори

https://petel.bg/Saprugat-na-pochinalata-rodilka-progovori__255044

Снимка: Булфото Съпругът на починалата родилка в Кърджали проговори за трагичните събития около смъртта на неговата любима. Жената ...

Уникална спасителна акция! Пловдивчани свалиха котка, “кацнала“ на 10-метрово дърво (Видео)

https://petel.bg/Unikalna-spasitelna-aktsiya--Plovdivchani-svaliha-kotka-----katsnala----na-10-metrovo-darvo--Video--__255045

Снимка trafficnews.bg Коте попадна в кризисна ситуацията, след като се покатери на 10-метрово дърво в пловдивския квартал "Гагарин" днес на обяд...

Мариан призна за убийството на майка си, докараха го в съда като Ханибал Лектър (Видео)

https://petel.bg/Marian-prizna-za-ubiystvoto-na-mayka-si--dokaraha-go-v-sada-kato-Hanibal-Lektar--Video-__255046

Снимка Флагман.бг 35-годишният бургазлия Мариан Челебиев е направил самопризнания за зловещото убийство на собствената си майка Бинка. ...

Ето къде няма да има ток във Варна и региона утре и в близките дни

https://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-vav-Varna-i-regiona-utre-i-v-blizkite-dni__255047

Снимка: Булфото Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Варна Вторник, 13.03.2018 г.: В периода 06.03.2018 - 31.03.2018 от 09:00 ч. до 16:0...

Москов проговори за скандала с ваксините и обвиненията срещу него

https://petel.bg/Moskov-progovori-za-skandala-s-vaksinite-i-obvineniyata-sreshhu-nego__255048

Снимка: Булфото Бившият здравен министър Петър Москов коментира обвиненията срещу него. В ефира на „Лице в лице“ по bTV той заяви: „Това ...

Съдят Петър Москов, заместника му и още 3-ма за ваксините "Пентаксим" и "Еувакс Б"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758147

Съдят Петър Москов, заместника му и още 3-ма за ваксините "Пентаксим" и "Еувакс Б"Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Общо 25 години затвор за Космас и Ренета, убили таксиметров шофьор във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370613

Наказание от общо 25 години и четири месеца получиха днес на първа съдебна инстанция, 27-годишният Космас Джером и 24-годишната Ренета Козарева, които бяха съдени за убийството на таксиметров шофьор във Варна. Двамата влюбени съучастници бяха съдени в условията на съкратено следствие, след като признаха пред Темида, че са автори на зверското престъпление.

Стартира първата интернет платформа за онкоболни у нас

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/startira-pyrvata-internet-platforma-za-onkobolni-u-nas-6080207

Целите на фондацията са да намали смъртността от ракови заболявания като промени нагласите на общественото

Прокуратурата: Експертизата на Булмаркет няма характер на доказателствено средство

http://www.cross.bg/ekspertiza-bylmarket-prokyratyrata-1569917.html

/КРОСС/ Представената от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в село Хитрино в края на 2016 година е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес, обясняват от прокуратурата. От държавното обвинение отчитат, че подобна версия е била разгледана от експерти при разследването на катастрофата и е била отхвърлена, тъй като не съответствала на събраните доказателства за състоянието на релсовия път. Незаключена стрелка на релсите, а не високата скорост, е основната причина за дерайлирането на влаковата композиция в Хитрино през декември 2016 година. Това сочи техническа експертиза, изготвена от чужди специалисти в рамките на частно разследване на „Булмаркет" - компанията, превозвала композицията. Взривилата се цистерна не е отговаряла на изискванията за безопасност и не е трябвало да се движи, е установило още разследването. От компанията превозвач обясниха, че цистерната е френска, произведена през 1971 година, наета от румънска компания и предадена от нея за транспортиране през България с документи, че е изрядна. Установени са и данни, че след изтичане на пропилена от цистерната дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, предизвиквайки волтови дъги, които е много вероятно да са причинили взрива, твърдят експертите в поръчаната от частната фирма експертиза

Сред 5-те най-богати хора в света вече няма европейци

http://econ.bg/Новини/Сред-5-те-най-богати-хора-в-света-вече-няма-европейци_l.a_i.758958_at.1.html

Сpeд пeттe нaй-бoгaти xopa в cвeтa вeчe нямa eвpoпeйци. Cтapтият ĸoнтинeнт oтcтъпи пoзиции, cлeд ĸaтo мaгнaтът Бepнap Apнo, coбcтвeниĸ нa мoдния...

Ревизията на приватизацията – много шум за нищо

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/reviziiata-privatizatsiiata--mnogo-shum-nishto.html

В края на миналата година управляващите от ГЕРБ заговориха за „ревизия на приватизацията“. По думите на премиера Бойко Борисов тогава обяви, че ще предложи на прокуратурата да разследва ”целият криминален преход на приватизация”.

Българите са първи в ЕС по недоверие в печатните медии (графика)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/12/3145139_bulgarite_sa_purvi_v_es_po_nedoverie_v_pechatnite_medii/?ref=rss


Българите са първи в Европейския съюз по недоверие в печатните издания. Това показа проучване на Евробарометър за фалшивите новини и дезинформацията, което Европейската комисия представи днес.<br /><br />В него е направен анализ в държавите членки и общо за ЕС на доверието в печатни и онлайн издания, социални мрежи, телевизия, радио и видеоплатформи. Отговорите са разделени на четири групи ("напълно вярвам", "по-скоро вярвам", "по-скоро не вярвам" и...

Прокуратурата си затвори очите за новите експертизи за трагедията в Хитрино

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-si-zatvori-ochite-za-novite-ekspertizi-za-tragediata-v-h-676564.html

Новите експертизи за жп трагедията в село Хитрино изобщо не вълнуват българската прокуратура.

Според държавното обвинение представената днес от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес.

"Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното производство, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем. "Частната експертиза", изготвена от чужди експерти, е поръчана и заплатена от "Булмаркет", но не може да послужи за целите на водения наказателен процес", заявиха от прокуратурата.

Затова от цацаровото ведомство не намират основания за промяна на изводите, основани на експертизи, назначени в хода на проведеното разследване и сочещи високата скорост на навлизане на влаковата композиция в района на гарата като основна причина за инцидента.

"Тези експертни заключения са разгледали и версията, изтъквана сега от "Булмаркет", но са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за състоянието на релсовия път", заявяват още от прокуратурата.

От държавното обвинение обаче изобщо не коментират факта, че звеното за разследване на тежки жп инциденти е структура на подчинение на министър Московски, който също така е принципал на държавната НКЖИ, която според новите доказателства е основният виновник за загиналите хора и опустошенията в село Хитрино.

Представените днес експертизи от Румъния и Франция на компанията превозвач "Булмаркет" сочат, че въпреки че влакът се е движел с превишена скорост от 79 км/ч, при изправни релси той би дерайлирал едва при значително по-високата скорост от 111,5 км./ч.

Освен това и друга структура на Министерството на транспорта на Ивайло Московски не си е свършила работата. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" не е забранила за движение на територията на страната на опасната цистерна, която дерайлира и предизвика трагедията. В Германия и Франция тези возила са забранени, но не и у нас. Затова превозвачът "Булмаркет" не е могъл да откаже приемането на цистерните, които са приети с редовни документи от клиент в румъния, въпреки че стените им са били тройно по-тънки от действащите евронорми в момента. 

Почина руският актьор Олег Табаков, който изигра Шеленберг в "17 мига от пролетта"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758137

Почина руският актьор Олег Табаков, който изигра Шеленберг в "17 мига от пролетта"На 82-годишна възраст почина популярният руски актьор Олег Табаков, съобщи РИА Новости, като се позова на пресслужбата на театъра, в който играеше. Той е починал в обкръжението на своето семейство в болница, в която постъпи преди няколко месеца. В края на декември м.г. Табаков е бли приведен в състояние на изкуствена кома,

Борисов, Заев и Звиздич обсъдиха сътрудничеството на Балканите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ul_4FQZHALs/

Правителствените ръководители на България, Република Македония и Босна и Херцеговина Бойко Борисов, Зоран Заев и Денис Звиздич обсъдиха конкретните инфраструктурни проекти в региона на Западните Балкани. В срещата, която се състоя след възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на Република Македония, участваха вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал и министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович.

В разговорите беше подчертана изключителната важност на инфраструктурната свързаност на страните от региона, както и че изграждането на проектите ще допринесе за общото европейско икономическо развитие, съобщават от правителствената пресслужба. „Всеки един проект обслужва всяка една балканска, както и всяка европейска държава“, посочи българският премиер.

Премиерът Зоран Заев благодари специално на българския министър-председател за присъствието му на днешната възпоменателна церемония в Скопие, както и за активната политика на българското правителство по приоритетната тема за приобщаването на страните от Западните Балкани.

САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=370596

САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие в света. Това става ясно от доклад на Стокхолмския международен институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА, АФП и други световни агенции. САЩ запазват челната си позиция с 34% от продажбите на оръжие в света през последните пет години, показва новото проучване.

Руската държавна ТВ: Великобритания отрови Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-rusia-putin-sergey-skripal-26956456

Държавната телевизия "Русия 1" обвини Великобритания, че е отровила бившия двоен агент Сергей Скрипал като част от специална операция.

Прокуратурата: Версията за незаключена стрелка в Хитрино бе отхвърлена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758127

Прокуратурата: Версията за незаключена стрелка в Хитрино бе отхвърленаВерсията за незаключена стрелка на релсовия път при железопътната катастрофа в с. Хитрино е била разгледа и отхвърлена. Това съобщават от пресцентъра на Прокуратурата във връзка с информация на „Булмарекет“, че не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за железопътната катастрофа в Хитрино.

Николай Михайлов: Кирил пожела да отдадем дължимото и на кесаря

http://clubz.bg/65301-nikolaj_mihajlov_kiril_pojela_da_otdadem_dyljimoto_i_na_kesarq

Снимка Клуб Z

Патриарх Кирил пожела да отдадем дължимото не само Богу, но и на кесаря. Така психиатърът д-р Николай Михайлов коментира назидателния тон на руския патриарх Кирил спрямо българския президент по време на посещението му на 3 март.

"Говореше от името на Кесаря. Дали е пратеник на Кесаря не знам, мисля че импровизира. Скокът в дебрите на конспирацията не е за препоръчване", каза Михайлов.

Според него това, което се е случило, "навява тъга".

"Това не трябваше да се случва, случи се изненадващо. Руският патриарх изненада със своето поведение, неприятно", смята Михайлов.

Според него обаче "нашата страна от 1989 г. се старае да разтвори ролята на Русия в българската история и да откаже дължима благодарност".

"Това усилие цели да разтвори руското присъствие в нашата история. Да бъде незабележимо, отстранимо от празничния календар", обясни Михайлов.

Той обаче бе категоричен, че "руският патриарх да държи този тон на държавния глава, е напълно недопустимо". Михайлов изтъкна, че това е била агресия в рамките на Великия пост, в която е имало и "тънко великодържавно високомерие". Според него на това поведение е било отговорено по бутафорен, симетричен, но и примитивен начин от Валери Симеонов. Михайлов смята, че поведението на патриарх Кирил е контрапродукитвно за руския интереси и още дълго ще има щети. Той смята, че Волен Сидеров не защитава убедително руския патриарх.

"Русофилите се чувстват уязвени, това е много сериозен удар върху русофилската кауза в България", смята Михайлов.

Според него членството на България в ЕС е необратимо. А руският патриарх се е опитал да издълбае пропаст между прозападния елит на България и населението, което по негови предположения е русофилски настроено.

Кралев се срещна с представители на мотоциклетния спорт в България (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6758120

Кралев се срещна с представители на мотоциклетния спорт в България (Снимки)Ръководството на Българската федерация по мотоциклетизъм и изявени състезатели благодариха на министъра за финансовата подкрепа от страна на правителството Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с ръководителите на мотоциклетния спорт у нас и с някои от най-изявените състезатели. Повод за срещата бе решението на правителството на

Пет отделения на МБАЛ – Враца са закрити

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%b5%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%bb-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8/

Пет от общо 17-те отделения на многопрофилната болница за активно лечение във Враца са закрити. Това са отделението по кардиология, инвазивна кардиология, урология, съдова хирургия и неонатология. Мобилните телефони на отделенията, дадени за връзка в сайта на болницата,  са изключени. Пациентите, които трябва да преминават контролни годишни прегледи след операция или друга тежка терапия в […]

Кристиано Роналдо-младши: Тате, ще стана като теб!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6758114

Кристиано Роналдо-младши: Тате, ще стана като теб!Най-големият син на звездата на "Реал" (Мадрид) Роналдо - Кристиано-младши позира за снимка във фитнеса, показвайки мускулчетата си. Баща му е споделил фотоса в Инстаграм, над която е написал, че малкият заявява, че ще стане като него. Преди няколко месеца футболистът приветства четвъртото си дете във фамилията - малката Алана Мартина.

В “Акве Калиде” всеки може да изсече своя монета за спомен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XpA-vn8muZI/

Някои от най-ценните находки, открити при археологическите проучвания в комплекса “Акве Калиде”, ще напуснат зала “Трезор” на Регионален исторически музей – Бургас и ще се завърнат отново там. На 16 март (петък) от 15:30 часа археолозите доц. д-р Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков ще ни пренесат в миналото, разказвайки за откритията от последния сезон и за хилядите монети, открити в този район през годините. За да ни върне отново в съвремието, любопитна препратка към монетите на настоящето и бъдещето ще направи професорът по финанси в БСУ Сава Димов, с презентация на тема “Електронните монети” – ще научим повече за криптовалутите, какви тайни крият те и ще оставят ли следа във времето?

В “Акве Калиде” е добре дошъл всеки, който желае да научи повече за древните монети и развитието им до наши дни. Лекциите са с вход свободен и няма ограничение за брой посетители, съобщават от Община Бургас.

Колекцията от седем златни византийски монети*, открити при археологически проучвания през 2012 година, ще бъдат експонирани в преддверието на банята-музей само на 17 март (събота). Всеки, закупил билет за разглеждане на музея с включена 3D прожекция, ще получи като подарък собственоръчно изсечена монета, копие на изключително рядка сребърна тетрадрахма на Аполония от IV в. пр. Христа.

3D прожекциите са на всеки кръгъл час, като цените са 4 лeва за редовен билет, 2 лева за пенсионери и ученици, и 1 лев за деца от 3 до 7 години.

* Съкровището от “Акве Калиде” е открито на 17 юли 2012 г. То се състои от седем златни византийски монети, отсечени в имперската столица Константинопол. Те принадлежат на император Константин IV Погонат (668-685) и император Юстиниан II Ринотмет (685-695 / 705-711) – първото му управление.

Борисов, Заев и Звиздич си говориха за инфраструктурни проекти

https://frognews.bg/novini/borisov-zaev-zvizdich-obsadiha-satrudnichestvoto-balkanite.html

Правителствените ръководители на България, Република Македония и Босна и Херцеговина Бойко Борисов, Зоран Заев и Денис Звиздич обсъдиха конкретните инфраструктурни проекти в региона на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба на България.

С 1.3 милиона лв. започва мащабен ремонт на професионална гимназия в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6758113

С 1.3 милиона лв. започва мащабен ремонт
на професионална гимназия в ПавликениНачалото на мащабен ремонт на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ беше дадено в Павликени. Символично първото парче от изолацията на сградата положиха кметът на Общината инж.Емануил Манолов и изпълнителният директор на фирмата-изпълнител на инженеринга Владислав Георгиев, съобщиха от местната администрация.

Арман Бабикян за Фрог: Москва използва като маша патриарх Кирил

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/arman-babikian-frog-moskva-izpolzva-kato-masha-patriarh-kiril.html

Скандалът с руските духовници е поредната провокация срещу България от страна на Москва, използвайки като маша патриарха на Русия. Отделни физически лица и политици биха могли да се хванат на нея. Гневната им реакция е нормална и обяснима. Това коментира пред Фрогнюз политологът Арман Бабикян.

Арман Бабикян за Фрог: Москва използва като маша патриарх Кирил

https://frognews.bg/novini/arman-babikian-frog-moskva-izpolzva-kato-masha-patriarh-kiril.html

Скандалът с руските духовници е поредната провокация срещу България от страна на Москва, използвайки като маша патриарха на Русия. Отделни физически лица и политици биха могли да се хванат на нея. Гневната им реакция е нормална и обяснима. Това коментира пред Фрогнюз политологът Арман Бабикян.

Руска държавна телевизия обвини Великобритания, че отровила Скрипал заради световното по футбол

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/12/3145140_ruska_durjavna_televiziia_obvini_velikobritaniia_che/?ref=rss


Държавната телевизия "Россия 1" обвини снощи Великобритания, че е отровила бившия двоен агент Сергей Скрипал като част от специална операция, целяща да провали домакинството на световното първенство по футбол, която трябва да се проведе в Русия това лято, предаде "Ройтерс".<br /><br />66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия са в критично състояние в британска болница от 4 март, когато бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в...

Прокуратурата предаде на съд Петър Москов по три обвинения (допълнена в 16:15 ч.)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/12/3145154_prokuraturata_obvini_petur_moskov_za_turskite_vaksini/?ref=rss


Бившият здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд по три обвинения във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф, внос от Турция.<br /><br />Това се разбира от съобщение на градска прокуратура, с което оповестяват внасянето на обвинителен акт в съда срещу Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Мярката към всички обвиняеми...

И президентът сезира Конституционния съд за частната охрана

http://econ.bg/Новини/И-президентът-сезира-Конституционния-съд-за-частната-охрана_l.a_i.758957_at.1.html

Няколко часа, след като от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане до Конституционния съд (КС) за обявяване на...

17 висши училища ще се представят на кандидатстудентска борса във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370597

Варна ще бъде домакин на „Кандидатстудентска борса – 2018“ в периода 14-ти – 15-ти март, (сряда и четвъртък), научи Moreto.net. Събитието ще се проведе в Юнашкия салон, а участие са заявили 17 висши училища от страната. Бъдещите кандидат-студенти и техните родители ще могат да получат актуална информация на 14-ти март от 10.

Ангелкова измисли 12 винени маршрута - да са колкото месеците в годината

https://offnews.bg//turizam/angelkova-izmisli-12-vineni-marshruta-da-sa-kolkoto-mesetcite-v-god-676563.html

С проекта за 12 винено-кулинарни дестинации очакваме да привлечем повече туристи към вътрешността на страната. Министерството следва последователна политика, с която искаме да създадем интерес повече българи да пътуват към различни краища на страната. Това заяви в Банско министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата кръгла маса за обсъждане на проекта за вино, кулинария и туризъм, който е съвместна инициатива между Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

На форума участваха земеделският министър Румен Порожанов, Георги Икономов, кмет на Банско, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното и народни представители. Специален фокус на обсъждането бяха първа и втора дестинация - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“.

Считаме, че проектът ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона, подчерта министър Ангелкова. И допълни, че по този начин ще се окаже и положително влияние върху развитието на редица общини не само в туризма, но и за подобряване на качеството на живот на местните хора.

При разработването на концепцията избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12 - колкото месеците в годината. Те включват традиционните винени напитки и характерната кухня за всеки регион и обхващат близо 50 общини и около 100 туристически обекта в страната, информира министърът. Тя поясни, че първите две дестинации, които основно се дебатираха днес минават през 9 общини и повече от 15 туристически атракции.

С тази кръгла маса започва втори етап на проекта, който предвижда общо 6 регионални кръгли маси в страната. Очакваме така да получим подробните становища на бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения, заяви министърът. От думите й стана ясно още, че сега важната е волята на бизнеса , за да може да се надгради започнатото от нас. Ще предложа на министъра на регионалното развитие Николай Нанков да бъдат поставяни указателни табели, които да насочват и информират туристите за дестинациите.

Работи се и по създаването на запазена марка „Сподели България“. За целта вече е стартирана процедура в Патентното ведомство. Направили сме и съответните проверки за запазване на марката, каза министърът.

Имах възможност да представя проекта за винено- кулинарните дестинации на Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, който прие много добре идеята и коментира, че ще има цялостен положителен ефект върху развитието на туризма в България, съобщи министър Ангелкова. Идеята е била приета с голям интерес и в Берлин по време на международното изложение ITB.

Планира се окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени преди есента тази година. След това те ще бъдат дигитализирани и качени на сайта на двете ведомства. Предвижда се припознатите от бранша и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която в момента съдържа повече от 500 туристически обекта и се използва от над от 17 хил. потребители, обясни министърът.

Резултатите в туризма за 2017 г. са изключително добри, което показва, че вървим по верния път, каза министър Ангелкова.

Данните за първите два месеца от зимния сезон са много добри и очакваме през него чуждестранните туристически посещения да нараснат с около 10-15 на сто, съобщи министър Ангелкова.

Тя допълни, че за периода декември 2017 г. - януари 2018 г. туристическите посещения на чужденци в България общо е близо 895 хил., с увеличение от 17 на сто спрямо периода декември 2016 г.– януари 2017 г. В двата месеца от зимния сезон туристите в община Банско са близо 116 хил. и нарастват с 14,8 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Броят на нощувките пък се е увеличил с 18,5%, достигайки близо 377 хил.

Първите данни за тази година са обещаващи и очакваме да постигнем устойчив ръст и през 2018 г., коментира министърът. И цитира данните от НСИ, според които през януари общият брой чуждестранни туристически посещения в България е повече от 437 хил. и се увеличават с близо 19% спрямо същия период година по-рано.

В момента се прави първи анализ на проекта, каза министър Румен Порожанов. И посочи, че той е отворен за надграждане и има доста общини, които са дали предложения за включване на обекти в дестинациите. Министър Порожанов допълни още, че е важно как бизнесът си представя дестинациите и, че е работа на бизнеса и местната власт да се направи организация. Той призова участниците да дават идеите си, за да може своевременно проектът да се надгражда.

Скандал разтресе гръцкия футбол, прекратиха футболното първенство (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/skandal-raztrese-gryckiia-futbol-prekratiha-futbolnoto-pyrvenstvo-video-2084087

Гръцкото футболно първенство е прекратено за неопределено време. Спортното министерство в Южната ни съседка реши да предприеме крайни мерки след инцидентите в мача между борещите се за титлата ПАОК (Солун) и АЕК (Атина).

Двубоят между първи и втория в гръцката Суперл

Повдигнаха обвинение на шофьора, блъснал и убил бременна жена в Търнава

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povdignaha-obvinenie-na-shofiora-blysnal-i-ubil-bremenna-zhena-v-tyrnava-2084100

Софийската окръжна прокуратура привлече като обвиняем Пламен Георгиев, който блъсна с колата си и причини смъртта на бременна жена в белослатинското село Търнава миналия месец. Това съобщават от държавното обвинение.

Влюбените убийци на таксиметров шофьор отиват в затвора за 25 години

//dariknews.bg/regioni/varna/vliubenite-ubijci-na-taksimetrov-shofior-otivat-v-zatvora-za-25-godini-2084049

Общо 25 години ще лежат в затвора убийците на таксиметровия шофьор Васил Ашиков. Процесът срещу влюбената двойка Космас Джером и Ренета Козарева протече по съкратената процедура, след като те се признаха за виновни и постановените им наказания от Варненския окръжен съд бяха намалени с 1/3. Така при

Обследват бившите уранови мини у нас по проект

http://www.cross.bg/bivshite-yranovi-strategiya-1569915.html

/КРОСС/ Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов се срещна с представители на Международна агенция за атомна енергия (МАЕЕ) във връзка с проект за изследване на бившите уранови мини. Проектът предвижда предоставяне на експертна и финансова подкрепа от страна на МАЕЕ при разработване на "Национална стратегия за рекултивация на бившите уранодобивни обекти в България". Представители на "Екоинженеринг-РМ" ЕООД, Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Агенция за ядрено регулиране (АЯР), Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) също взеха участие по време на срещата. Проектът ще се реализира в рамките на две календарни години. Предвижда се анализ и оценка на състоянието на бившите уранови руди в България, както и стратегия и евентуално последващо закупуване на необходимата измервателна техника и оборудване за осигуряване на високоефективен процес на преработка на замърсените с уран руднични води.  

Почина френският дизайнер Живанши

https://frognews.bg/novini/pochina-frenskiiat-dizainer-jivanshi.html

На 91-годишна възраст почина известният френски моден дизайнер Юбер дьо Живанши, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Постигнаха договорка за евакуация на ранени от сирийския район Източна Гута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758088

Постигнаха договорка за евакуация на ранени от сирийския район Източна ГутаНай-голямата бунтовническа групировка в сирийския район Източна Гута съобщи, че се е договорила с руските сили за евакуацията на ранени от анклава, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Групировката "Джайш ал Ислам" (Армия на исляма) каза, че споразумението с руснаците е било постигнато посредством ООН.

Прокуратурата не приема новата експертиза за Хитрино

http://dnes.dir.bg/news/prokuraturata-expertiza-nova-hitrino-26956452

Представената днес от компанията "Булмаркет" експертиза няма характер на доказателствено средство в съдебния процес, съобщиха от прокуратурата.

Нова въздушна електропроводна линия ще бъде изградена между България и Гърция

https://frognews.bg/novini/nova-vazdushna-elektroprovodna-liniia-shte-bade-izgradena-mejdu-balgariia-gartsiia.html

Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев е одобрен подробен устройствен план за изграждане на нова въздушна електропроводна линия на територията на България.

В страната няма критична ситуация и застрашени хора от усложнената обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758090

В страната няма критична ситуация и застрашени хора от усложнената обстановкаКъм този момент никъде в страната няма критична ситуация и застрашени хора от усложнената обстановка. Това каза във Видин директорът на ГДПБЗН-МВР и главен комисар Николай Николов, който инспектира дигите и хидромелиоративните съоръжения във Видинска област. В инспекцията участват зам. министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев,

Мария Габриел: ЕС няма да има инстанция за противодействие на фалшивите новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758093

Мария Габриел: ЕС няма да има инстанция за противодействие на фалшивите новиниНе предвиждаме единна инстанция за противодействие на фалшивите новини, въвеждане на цензура или обособяване на "министерство на истината". Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел на пресконференция при представянето на доклад на експерти за борба с дезинформацията. Габриел отбеляза,

Няма опасни вещества във въздуха след пожара в София

https://frognews.bg/novini/niama-opasni-veshtestva-vav-vazduha-sled-pojara-sofiia.html

Няма опасни нива на вредни вещества в атмосферния въздух след пожара на Цариградско шосе, съобщиха от Регионална инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в София.

Въоръженият собственик на ПАОК Иван Савидис - от депутат в партията на Путин до футболната лудост

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/12/3144975_vuorujeniiat_sobstvenik_na_paok_ivan_savidis_-_ot/?ref=rss


Гръцкият футбол изпадна в поредна кризисна ситуация, след като понесе ново черно петно върху имиджа си с прекратяването на мача между борещите се за титлата ПАОК и АЕК. В доклада си съдията е обосновал решението си с нахлуването на въоръжения собственик на домакините от Солун Иван Савидис, пишат медиите в страната.<br /><br />Скандалът привлече вниманието на медиите по света. В центъра на репортажите се озова тъкмо Савидис, който е добре позната и влиятелна фигура в страната.<br...

Made in Russia: Лондон отровил Скрипал, за да им провали световното по футбол

http://clubz.bg/65300-made_russia_london_otrovil_skripal_za_da_im_provali_svetovnoto_po_futbol

Британската премиерка Тереза Мей каза, че Русия е отговорна за нападението на бившият руски агент Сергей Скрипал.

69-годишният бивш руски агент Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия са в болница в критично състояние от 4 март, когато бяха заразени от неизвестен прах пред търговски център в английския град Солсбъри, пише Ройтерс.

Мей каза днес пред депутати, че става въпрос за нервнопаралитично бойно отровно вещество.

Руският посланик е призован да обясни как е намерено нервнопаралитичното вещество с произход от страната му. Мей отсече, че Великобритания ще предприеме по-широки мерки срещу Русия. Тя заяви, че страната или е нападнала Скрипал, или е позволила на веществото да попадне в ръцете на други.

Мей даде краен срок на Москва до вторник да даде обяснение на покушението на Скрипал. Иначе ще третира случая като "Незаконна употреба на сила на тяхна територия". 

От своя страна Русия нарече обвиненията "цирково шоу" и "провокация".

Въпреки сериозните подозрения, че това е нападение, официално одобрено от руската държава, Москва категорично отхвърля обвиненията като опит за демонизацията ѝ и даже предложи помощ в разследването.

Снощи от Русия се появи и нова, доста авангардна версия, в духа на държавната пропаганда.

Държавната телевизия "Россия 1" в предаването "Вести недели" обвини Великобритания, че е отровила бившия двоен агент Скрипал като част от специална операция, целяща да провали домакинството на световното първенство по футбол, която трябва да се проведе в Русия това лято. 

"Опитват се да хвърлят вината върху Русия, но ако се замислите, от отравянето на полковника от ГРУ полза има само Великобритания", обяви небезизвестният водещ Дмитрий Кисельов, който е много близък до Кремъл.

"Скрипал беше напълно изцеден като източник и не представляваше особен интерес. Но като жертва на отравяне е много полезен. Защо да не го отровят? Не е голяма работа. И то заедно с дъщеря му, за да го направят по-сърцераздирателно за обществото", разгада той пъкления план на Лондон.

Според Кисельов, чиято кариера в медиите се дължи на подкрепата на президента Владимир Путин, отравянето на Скрипал създава много възможности за Великобритания, включително организирането на бойкот на световното първенство по футбол, на което това лято Русия е домакин.

"Прекрасна специална операция", подчерта водещият. "Скрипал е евтин разход", добави той, посочвайки, че след специалната операция Русия ще трябва да се оправдава.

В репортаж, придружаващ обвиненията на Кисельов срещу Великобритания, се изказва предположението, че неизвестната нервнопаралитична отрова, засегнала Скрипал и дъщеря му, може да е била произведена в британската военна лаборатория "Портън даун", намираща се само на 20 минути път с автомобил от Солсбъри.

 

По-рано британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон може би ще преразгледа изпращането на официална делегация на световното първенство в Русия, ако се окаже, че Скрипал е бил отровен.

За Москва световното първенство по футбол е начин да се докаже на международната сцена и властите се тревожат, че това, което те твърдят, че е заговор на Запада, може да провали големия момент на руснаците.

Очаква се по-късно днес британският премиер Тереза Мей да председателства заседание на Националния съвет за сигурност, на което ще бъде обсъдено отравянето. Британски депутат вече заяви, че случаят прилича на наредено от държавата отравяне и очаква да бъде обвинена Москва.

Основателят на "Живанши" почина на 91 години

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/03/12/3145144_osnovateliat_na_jivanshi_pochina_na_91_godini/?ref=rss


Светът на модата изгуби истински титан - на 91 години почина Юбер Живанши, основателят на прочутата френска модна къща.<br /><br />Семейството му съобщи тъжната новина за кончината в събота на човека, който стана известен още с това как обличаше своята муза Одри Хепбърн във филми като "Закуска в "Тифани" (1961). Тя го вдъхнови и за създаването на L’Interdit - първият парфюм на модната къща.<br /><br />Високият близо 2 метра дизайнер носеше графска титла, а...

Спряха футболния шампионат на Гърция заради размириците в Солун

https://www.24chasa.bg/sport/article/6758077

Спряха футболния шампионат на Гърция заради размириците в СолунФутболното първенство в Гърция е прекратено за неопределено време. Това заяви заместник-министър на културата и спорта в страната Георгиос Василиадис след среща с премиера Алексис Ципрас. Причината за строгата мярка са размириците в дербито на Солун между ПАОК и АЕК. В края на мача на терена нахлу собственикът на бившия клуб на Димитър Бербатов -

Спряха футболния шампионат на Гърция заради размириците в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758077

Спряха футболния шампионат на Гърция заради размириците в СолунФутболното първенство в Гърция е прекратено за неопределено време. Това заяви заместник-министър на културата и спорта в страната Георгиос Василиадис след среща с премиера Алексис Ципрас. Причината за строгата мярка са размириците в дербито на Солун между ПАОК и АЕК. В края на мача на терена нахлу собственикът на бившия клуб на Димитър Бербатов -

На 91 години почина известният френски моден дизайнер Юбер дьо Живанши

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758079

На 91 години почина известният френски моден дизайнер Юбер дьо ЖиваншиПочина известният френски моден дизайнер Юбер дьо Живанши на 91 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА. За кончината на Живанши съобщи неговият приятел, модният дизайнер Филип Вюне. "Господин Живанши почина в съня си в събота, 10 март 2018 година. Неговите племенници и племеннички, както и децата им, споделят болката от загубата", написа Вюне.

Майки изгарят бебета си със сешоари в леглата

http://www.moreto.net/novini.php?n=370614

Майки приспиват бебетата си с включени сешоари в креватчета и им причиняват тежки изгаряния на кожата, алармира доц. Мая Аргирова. Тя е началник на Клиниката по изгаряния в спешната болница „Пирогов". "Зачестяват изгарянията в най-малката възрастова група - при децата до една година, и по-конкретно - до четири месеца.

Трудовите злополуки в строителството намаляват през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758081

Трудовите злополуки в строителството намаляват през 2017 г.Въпреки, че обемът на започналото строителство на нови сгради през 2017 г. е достигнало по данни на НСИ почти 4 млн. кв. м разгърната площ при под 3.2 млн. кв. м през 2016 г., трудовите злополуки в сектора, свързани с условията на труд и работния процес, са намалели от 197 до 175 . При смъртните има ръст само с една - през миналата година те са

Детските играчки и автомобилите са начело в списъка на опасните изделия в ЕС

http://econ.bg/Новини/Детските-играчки-и-автомобилите-са-начело-в-списъка-на-опасните-изделия-в-ЕС_l.a_i.758956_at.1.html

Играчки, автомобили и мотоциклети са начело в списъка на опасните изделия, които са открити и изтеглени от пазара в Европейския съюз. Това показва...

Почина френският дизайнер Юбер дьо Живанши

http://www.cross.bg/dizaiiner-zhivanshi-yuber-1569914.html

/КРОСС/На 91-годишна възраст почина известният френски моден дизайнер Юбер дьо Живанши на 91 г., съобщава Дейли Мирър. Той е роден на 21 февруари 1927 г. в Бове, Франция, в семейство на аристократи. От баба си Юбер наследява и страстта си към шиенето и тъканите. През 1944 г. той се мести в Париж и се записва в училище по изкуства. Макар първоначално да обмисля кариера като адвокат, интересът му към модата надделява. Едва 17-годишен започва да работи за едни от най-известните френски дизайнери по това време - Жак Фат, Люсиен Лелонг, Робер Пиге и др. През 1952 г. Живанши създава своя модна къща „La Maison Givenchy". Две години по-късно той се превръща в първия дизайнер на луксозна модна линия за готови облекла  

Започва раздаването на хранителни помощи от ЕС

https://www.actualno.com/society/zapochva-razdavaneto-na-hranitelni-pomoshti-ot-es-news_664121.html

В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) - План 2016, Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 331 485 нуждаещи се български граждани, съобщиха от БЧК. На 12 март 2018 г. се откриват раздавателни пунктове във Враца, а до края на седмицата, поетапно, ще бъдат отворени още 20 пункта в още 6 региона на страната. Седмичен график з

Международни експерти ще оценяват състоянието на бивши уранови мини в страната

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/12/3145127_mejdunarodni_eksperti_shte_oceniavat_sustoianieto_na/?ref=rss


Eкспертна и финансова подкрепа ще предостави Международна агенция за атомна енергия (МАЕЕ) за разработването на национална стратегия за рекултивация на бившите уранодобивни мини в България. В тази връзка заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов се е срещнал с експерти на агенцията и представители на "Екоинженеринг-РМ", Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Агенция за ядрено регулиране (АЯР), Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), се...

Издадоха заповед за арест на президента на футболен клуб ПАОК Иван Савидис в Гърция

http://www.cross.bg/savidis-paok-terena-1569913.html

/КРОСС/ Гръцката полиция е издала заповед за арест на президента на футболен клуб ПАОК Иван Савидис и за още четирима души след инциденти по време на мач от националното първенство на Гърция между отборите ПАОК и АЕК, предаде ТАСС, като цитира информация във в."Катимерини", който се позовава на телевизионния канал Скай. Мачът вчера между ПАОК и АЕК е бил прекъснат. Руският олигарх с гръцки корени Савидис излязъл на терена, след като съдията на срещата отменил гол на неговия отбор заради засада. Според очевидци Савидис заплашвал рефера и искал да се зачете голът. На снимки, разпространени от медиите, се вижда, че на колана му е имало кобур с предмет, приличащ на пистолет. Съдията променил мнението си и решил да зачете гола, но напусналите терена футболисти на АЕК са отказали да излязат отново от съображения за сигурност. От пресслужбата на руския предприемач са заявили пред ТАСС, че по време на мача Савидис не е заплашвал никого с оръжие, предава Ройтерс. Отбелязва се, че заповедта за задържане е издадена заради излизането на Савидис на терена, а не заради евентуално носене на оръжие. Савидис се издирва за "нарушаване на спортния закон", а не за носене на оръжие, тъй като "той има лиценз", е посочил полицейски източник пред Ройтерс.  

Историите на трима световноизвестни атлети и приключенци бяха представени в София

https://offnews.bg//drugi/istoriite-na-trima-svetovnoizvestni-atleti-i-prikliuchentci-biaha-pred-676561.html

Тази събота (10-и март) в София се проведе единственият в страната форум за спорт и активен начин на живот - "Физкултура".

Събитието събра на едно място повече от 300 души. Поводът бяха мотивиращите истории на трима световноизвестни атлети и приключенци, както и множество полезни уъркшопи и презентации на теми като спорт, тренировки, здраве, хранене и мотивация.

Събитието се проведе в Sofia Event Center и програмата му включваше 13 лекции и презентации, разделени в две зали. Основните лектори посетиха страната специално за форума и за пръв път споделиха вдъхновяващите си истории с българска публика. Сред гостите на третото издание на "Физкултура" бяха известният американски автор на тема фитнес, спортна психология и здравословно хранене – Мат Фицджералд, британската ултраатлетка и модел Кати Джейн Л'ерпение и избягалият 44 маратона в 44 държави за 44 дни Питър Томсън.

"Важно е, когато спортуваме, да присъстваме, да виждаме, да помирисваме, да чуваме. Не бива тялото да е на едно място, а мислите на друго. Осъзнатостта помага да имаме ритъм в спорта и да постигаме по-добри резултати. В каквато и физическа форма да е човек, ако съзнанието му не е в кондиция, резултатите в спорта ще са слаби." – сподели Мат Фицджералд. Основна тема на неговата презентация беше справянето с ограниченията, които психиката създава пред издръжливостта на тялото. Експертът доказа с примери, че най-великите спортни постижения се случват чрез съзнанието, не с мускулите. Американецът представи и книгата си за спортна психология "Колко силно го искаш?", която излезе в превод на български език в деня преди форума.

Сред гостуващите лектори на събитието беше и Кати Джейн Л’ерпение. Великобританската ултраатлетка и модел е първата жена, изминала Великата китайска стена и ледената шапка на Патагония. Тя разказа за екстремните приключения, в които се е впускала без да има почти никакъв опит в съответните спортове. Сподели и за начина, по който изпитанията са я променили и накарали да мисли: "След това, което направих, изминавайки Великата китайска стена пеша, започнах да вярвам истински в себе си и да си казвам, че всичко е възможно. За мен тези приключения бяха като отваряне кутията на Пандора. Колкото повече виждам от света, толкова повече искам да научавам и за останалото в него. Притеснявам се, че нашите животи са твърде статични. С предизвикателствата, в които се впускам, всеки ден, който не е познат като предишните, е невероятен дар за мен. Обикновените хора могат да правят необикновени неща, просто трябва да започнем." Освен преминаването на Китайската стена (4 500 км за 6 месеца) и патагонския лед, Кати Джейн има зад гърба си и полярна експедиция при температури до -60°C, колоездене от Белгия до Истанбул и 8 000 км през Африка. Следващата цел, която британката си поставя за 2019-а година, е да прекоси с бягане Европа.

С участниците във форум "Физклтура" сподели своята история и още един великобританец – Питър Томсън, който миналата година бяга по 42 километра в 44 държави, сред които и България.

"Исках да се променя, да се доближа до човека, когото исках да бъда. Имах нужда от отдушник, да се чувствам по-добре психически. Затова започнах да бягам, но исках да го правя без да бъде фиксация с мисъл само за спорта. Тогава осъзнах, че ми трябва някакъв фокус, предизвикателство. Вдъхнови ме един бегач, който тичаше с кауза. Така стигнах до идеята да направя 44 маратона в 44 европейски държави за 44 дни и да помогна на две организации, занимаващи се с психическо здраве. Много хора ме подкрепиха и успях. Събрах и около 19 хил. лири дарения. В личен план разбрах, че мога по-добре да говоря за чувствата си. Все още нося състезателния дух, но знам, че той няма нужда да превзема живота ми." – разказа Питър. Едни от най-големите предизвикателства, пред които се изправя британецът, се оказват най-малките държави на континента – Ватикана, Сан Марино, Люксембург. На тези места му се налага буквално да бяга в кръг с часове, за да постигне целта си – по един маратон във всяка европейска държава. Към края на своята презентация Питър сподели и за следващото си предизвикателство, което съвсем наскоро беше оповестено за пръв път – преминаване с бягане на трасето на легендарното колоездачно състезание "Тур дьо Франс" (3 300 км за 70 дни). "Не знам какво ще се случи. Нямам представа дали ще финиширам" – добави за британецът.

Освен чуждестранните гости, важна част от форума бяха и българските спортисти и приключенци, които също споделиха опит, идеи и съвети. Сред тях бяха преплувалият Ламанша Стефан Иванов, прекосилият планините от Мексико до Канада Петър Ванев, спусналият се със сноуборд от 7000-метров връх Владимир Павлов, както и поставилият общо три рекорда с велосипед по "Ком-Емине" Борислав Йорданов. Програмата на събитието включваше не само лекции, но и практични уъркшопи. Те бяха свързани с правилната анатомична стойка, мобилни приложения тип "личен треньор", хитри "джаджи" за измерване усилието при бягане, колоездене за приключенци, както и предпазване и възстановяване от травми.

Ще успее ли "Инерком" да изплати инвестицията в "ЧЕЗ България"?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/shte-uspee-li-inerkom-da-izplati-investiciiata-v-chez-bylgariia-257339/

На дружеството ще са му нужни поне 30 години, ако разчита на печалбите от "ЧЕЗ България", смята Валентин Колев

Нападател с нож е застрелян пред резиденцията на иранския посланик във Виена

http://www.mediapool.bg/napadatel-s-nozh-e-zastrelyan-pred-rezidentsiyata-na-iranskiya-poslanik-vav-viena-news276592.html

Австрийски войник застреля нападател, който го атакувал с нож, пред резиденцията на иранския посланик във Виена, предаде ДПА.   Според говорител на виенската полиция късно снощи 26-годишен австрийски гражданин без предупреждение нападнал войника, който бил на пост сам.   При възникналата схватка войникът стрелял четири пъти в нападателя, ранявайки го фатално. Той починал на местопроизшествието.   Полицията уточни, че нападнатият войник първо е опитал да спре атаката с лютив газ. След като бил намушкан с нож, той застрелял нападателя. Войникът има порязвания по дясната ръка, но защитната жилетка е предотвратила по-сериозни наранявания.   Все още няма информация за мотивите на нападателя, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение на австрийската полиция. Австрийското вътрешно разузнаване и агенция за борба с тероризма разследват инцидента.   В австрийската столица миналата седмица четирима души бяха ранени при нападения с хладно оръжие, припомня ДПА. 23-годишен наркоман от афганистански произход призна, че на случаен принцип е нападнал трима души от едно семейство край ресторант, както и свой познат афганистанец.

Зам.-министър Николова ще съпредседателва заседание на Комитета за наблюдение на програмата „ИНТЕРРЕГ Европа“ 2014-2020 г.

http://www.cross.bg/programata-razvitie-evro-1569912.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще съпредседателства заседание на Комитета за наблюдение на програмата „ИНТЕРРЕГ Европа" 2014-2020 г. Събитието ще се състои утре - 12 март, от 09.00 часа, в „София хотел Балкан". Участие се очаква за вземат заместник-председателят на програмата от австрийска страна Анна Мария Краманн, Жан-Марк Вениану - представител на Европейската комисия, Жил Гриенбаум - представител на Управляващия орган - Звеното за европейски въпроси на Франция, Ервин Сиверис - програмен директор на Секретариата на ИНТЕРРЕГ Европа и др. По време на заседанието ще бъде представена обобщена информация за развитието на общите проекти, актуализация на последните разработки на програмата за онлайн приложения и отчетни системи, резултатите от третата покана за набиране на проектни предложения и др. Програмата за междурегионално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020 г. е инструмент за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз - стратегия за интелигентна, устойчива и приобщаваща икономика, създаваща високи равнища на заетост, производителност и социално сближаване. „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА" е насочена към цялата територия на Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. Общият бюджет е 426 309 618 евро, като средствата от Европейския фонд за регионално развитие възлизат на 359 326 320 евро, а останалата част от 66 983 298 евро е национално съфинансиране

Каракачанов ще участва в среща на министрите на отбраната от формат Б 9

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758070

Каракачанов ще участва в среща на министрите на отбраната от формат Б 9Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в среща на министрите на отбраната от формат Б 9 – България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Срещата ще се проведе на 13 март 2018 г. в Букурещ и е първата от този формат на ниво министри на отбраната, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Над половин милион души са убити във войната в Сирия, обявиха активисти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/12/3145126_nad_polovin_milion_dushi_sa_ubiti_vuv_voinata_v_siriia/?ref=rss


Близо 511 хил. души са загинали в хода на войната в Сирия, откакто започнаха първите масови протести през 2011 г.<br /><br />Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права - базирана в Лондон организация, която наблюдава конфликта. През април 2016 г. Организацията на обединените нации обяви, че от 15 март 2011 г. (началото на протестите) са загинали близо 400 000 души.<br /><br />Сирийският център, който през последните седмици е основен източник на бърза...

Българите най-малко вярват на новините

https://frognews.bg/novini/balgarite-nai-malko-viarvat-novinite.html

Българите са сред жителите на ЕС, които най-малко вярват на новините. Едва четири на сто от българите заявяват, че вярват на вестниците безрезервно (10 на сто е средното доверие в ЕС).

Роналд Лаудер: Промени в закона да забранят “Луковмарш”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6756865

Роналд Лаудер: Промени в закона да забранят “Луковмарш”Още акценти: Българите не трябва да са заложници на маргиналите, които честват нацисткия сътрудник. Народът ви има толкова много личности, с които може да се гордее Планирам да направя второ еврейско училище в София Не трябва да продаваме bTV - Г-н Лаудер, тази година се навършват 75 г. от невиждания хуманен акт на спасяването на повече от 48

Започва записването за Варненския карнавал

http://www.moreto.net/novini.php?n=370603

От днес – 12-ти март, до 17-ти април граждани и организации могат да подават документи за участие в четвъртото издание на възродения "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненския карнавал", който тази година ще се проведе на 28-ми април.

Срещата между Тръмп и Ким е риск за Китай

http://www.mediapool.bg/sreshtata-mezhdu-tramp-i-kim-e-risk-za-kitai-news276591.html

Китай може да се окаже маргинализиран в резултат на прекия диалог между Северна Корея и САЩ и рискува да загуби много, ако бъде изключен от евентуално споразумение между Вашингтон и Пхенян, който е исторически съюзник на Пекин, подчертават анализатори.   Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп прие поканата на Ким Чен-ун да участва в двустранна среща, която ще се състои до края на май и цели цели обсъждане на денуклеаризацията.   Очаква се срещата да бъде историческа, но за момента в нея не е предвидено участие на Пекин, въпреки че е съсед, основен търговски партньор и най-голям дипломатически поддръжник на Северна Корея.   Вярно, че традиционната хармония между китайците и севернокорейците, неизменни съюзници по време на Студената война, беше нарушена, след като Пекин подкрепи множество санкции на ООН, целящи да сложат край на ядрената и ракетна програми на Северна Корея.   По време на телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп в петък китайският му колега Си Цзинпин приветства "позитивните намерения" на американския държавен глава и призова Вашингтон "да започне възможно най-бързо диалог" с Пхенян.   "Китайците трябва да запазят спокойствие и умереност и да не мислят, че Китай е на път да бъде маргинализиран", опита да увери в редакционна статия китайският всекидневник "Глобал таймс", който често заема националистически позиции.   Според вестника "основният интерес на Пекин на Корейския полуостров е денуклеаризацията и мира. Това е далеч по-важно от отношенията на Китай със Северна и Южна Корея и игрите на влияние". Препятствие   Но неочакваното обявяване на среща между Тръмп и Ким изненада целия свят, включително китайския гигант, който обаче има намерение да играе все по-голяма роля на международната дипломатическа сцена.   "Ако дори членовете на екипа на Тръмп, натоварени с националната сигурност, не са били в течение на този голям политически завой, съмнявам се, че той е информирал китайския си колега", смята Ориана Скайлър Мастро, експерт по отношенията между Китай и Северна Корея в Джорджтаунския университет в САЩ.   "Администрацията на Тръмп смята Китай на първо място за препятствие пред мирното уреждане на севернокорейския ядрен проблем, а не толкова за основен дипломатически събеседник", смята тя.   Пекин гледа с недоверие на срещата между Тръмп и Ким, която може да пренебрегне китайските интереси в региона, обяснява професор Чжан Лянгуей, експерт по севернокорейските въпроси в Централната школа на Китайската комунистическа партия. "Като съсед на Северна Корея, Китай ще бъде основният губещ, ако Пхенян продължи да разработва ядрени оръжия", смята той. "Следователно може да се каже, че Китай е най-важната засегната страна."   Пекин е на първа линия пред севернокорейските ядрени опити, които предизвикват силни земетресения, усещани в Китай. А военните амбиции на Пхенян могат да дадат на Япония, която е исторически съперник на Китай, претекст да засили въоръжаването си. Посредническа роля   Китай отдавна призовава за диалог между Северна Корея и САЩ. Но Пекин не предвижда да бъде напълно изключен от обсъжданията на денуклеаризацията.   Напротив, Китай призовава неуморно за подновяване на шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма, в които освен него участват двете Кореи, Япония, САЩ и Русия. Преговорите в този формат са прекъснати от 2009 година.   "Пекин би се чувствал по-удобно в ролята на посредник", смята Вънжан Цзян, изследовател в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Според Китай в процеса на денуклеаризация трябва да участват и шестте страни, казва той.   Бони Глейзър, изследователка в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, смята, че Китай може да предложи да стане домакин на срещата на високо равнище между Тръмп и Ким, защото това "ще увеличи възможността да бъде чут".   Хипотезата за среща в Пекин изглежда малко вероятна в момента. От идването си на власт през 2011 г. Ким Чен-ун никога не е напускал страната си. Дори и за да се срещне с китайския президент.   По БТА

Шведският крал разкри името на новородената си внучка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6758051

Шведският крал разкри името на новородената си внучкаШведският крал Карл XVI Густав разкри името и титлата на новородената си внучка - малката принцеса се казва Адриен Жосефин Алис, херцогиня на Блекинге, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Принцеса Адриен, която се роди в петък, е третото дете на принцеса Мадалена и на съпруга й Кристофър О'Нийл. Кралската двойка вече има две деца - 4-годишната принцеса

Св. Синод: Президентът Радев се държа като държавник през целия разговор с руския патриарх

http://www.cross.bg/patriarh-kiril-radev-1569911.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев се държа като държавник през целия разговор с руския патриарх. Това се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ-БП. "Уважаеми дами и господа,Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там. Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ. В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3.03. В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност

Преустановиха движението на влаковете между Царева ливада и Габрово

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6758020

Преустановиха движението на влаковете между Царева ливада и ГабровоПреустановено е движението на влаковете между Царева ливада и Габрово, съобщиха от БДЖ. Причината е скъсано носещо въже и контактен проводник вследствие паднало дърво от активиран свлачищен процес. Своевременно е създадена организация и са предприети незабавни действия по отстраняване на проблема - премахване на дървото от железния път,

Верижна катастрофа в Кърджали, има пострадал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758032

Верижна катастрофа в Кърджали, има пострадалВерижна катастрофа затрудни движението по бул. „Беломорски“. Това съобщиха за „Фокус“ от ОДМВР – Кърджали. Малко след 13.00 часа на бул. „Беломорски“ в Кърджали лек автомобил „Фиат“ се е ударил в микробус, отклонил се е и челно след това се е ударил в лек автомобил „Ситроен“. Шофьорът на „Фиата“ е пострадал е леко.

Дървото "Лирата на Орфей" край Борино е обявено за защитено

https://www.24chasa.bg/region/article/6757935

Дървото "Лирата на Орфей" край Борино е обявено за защитеноВековно дърво от вида Черен бор е обявено за защитено със Заповед на Министъра на околната среда и водите Нено Димов. Процедурата по обявяването му е по предложение от Сдружение „Био-Б-Еко“ в село Борино, съобщи смолянската РИОСВ. Черният бор се намира на територията на „ДГС – Борино“, природна забележителност „Буйновско ждрело“,

Как би изглеждала картата на света, ако населението на всяка държава отговаряше на нейните размери

https://www.actualno.com/curious/kak-bi-izglejdala-kartata-na-sveta-ako-naselenieto-na-vsjaka-dyrjava-otgovarjashe-na-nejnite-razmeri-news_664118.html

Замисляли ли сте се какво би се случило ако населението на всяка държава съответства на размерите ѝ? Например гъсто населени държави като Пакистан, Индонезия и Виетнам да разполагат с много по-големи територии като тези на Канада и Австралия. Какво ще се случи с населението на България и нашата територия? На нашата територия според споделената карта се намира азиатската държава Лаос. България за сметка на това е заела територията на Таджикистан. Да, намираме се в Азия – долу горе там,

Еврокомисията предупреди: Фиджет спинерите може да са опасни за децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758029

Еврокомисията предупреди: Фиджет спинерите може да са опасни за децатаФиджет спинерите, станали много популярни миналата година, са сред играчките, на които най-често се поставя надпис, че може да са опасни за здравето, предаде ДПА, позовавайки се на доклада на Европейската комисия за опасните изделия, съобщи БТА. Децата обичат да въртят и подхвърлят фиджет спинерите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване