Плаващ рИбот шпионира рибите под вода (видео)

http://clubz.bg/65730-plavasht_ribot_shpionira_ribite_pod_voda_video

Тя се казва се Софи (SoFi) и представлява сериозен научен напредък, главно с умението си да се извива като истинска риба. Изследователският екип от MIT (Масачузетския технологичен институт) представи пред медиите в сряда, 21 март, своя робот-риба (роба? рибот?) и един от основните акценти в презентацията беше грациозното вълнение на опашката на прототипа – което освен че изглежда вълнвуващо, играе решаваща роля в крайната мисия на робота: да даде на учените възможността да наблюдават дистанционно дивата морска фауна, съобщава NPR.org.

„Тъй като нашият робот плува чрез вълнообразни движения, а не на тласъци, въздействието му върху водата е много подобно на това, което се очаква от истинска риба“, казва Даниела Рус, директор на лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Института, пред NPR.

С други думи, за разлика от много подвижни апарати, които понастоящем се използват при подводни научни наблюдения, тази мека роботизирана риба (Soft Robotic Fish) – или SoFi (а на български МеРи) – не разчита на витла или на реактивни двигатели. Така тя не генерира силен шум и турбулентност, които според доклада на изследователите, плашат морските животни и пречат на внимателното им наблюдение.

Вместо това SoFi има опашка, изработена от мек материал и задвижвана от меки изкуствени мускули, позволяваща му да се движи по начин, който е по-близък до морската среда и по тази причина е малко по-вероятно да се доближи до водния живот. С намаляването на видимостта под вода това може да означава, че камерата му има по-голям шанс да направи някои искрени и лични снимки отблизо – и да ги изпрати на морските биолози.

По време на изпитанията роботът „не оказа никакво видимо влияние на активността на другите риби около него“, казва Рус.

„Те си плуват наоколо и се занимават с обичайните си неща. Когато нашата риба отиде при другите, те продължиха да правят това, което си бяха започнали“, обяснява тя.

SoFi в действие:

Затвориха Пристанище Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371232

Пристанище Варна е затворено заради намалена видимост. Това съобщиха от варненския порт за Moreto.net. Причината е силния сняг, който вали в района на порта. Това затруднява маневрирането на корабите. Вятърът в района на порта е умерен, вълнението на морето е 3 бала.

Роналдиньо влиза в политиката

https://www.24chasa.bg/sport/article/6776048

Роналдиньо влиза в политикатаЛегендарният бразилски футболист Роналдиньо влиза в политиката, съобщават медиите в Бразилия. Световноизвестният шампион заяви, че "иска да даде нещо на обществото" и заради това напуска футбола и влиза в политиката, съобщи БГНЕС. Бившият футболист на "Барселона" вече официално е член на Бразилската републиканска партия.

Властите приютиха дете от Стара Загора, родителите му го малтретирали

https://offnews.bg//obshtestvo/vlastite-priiutiha-dete-ot-stara-zagora-roditelite-mu-go-maltretirali-677237.html

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова разпореди проверка по случая с детето в Стара Загора, което разказа във видео, че е било малтретирано от своята майка и мъжа, с когото тя живее на семейни начала.

За случая алармира вчера в своята фейсбук страница Петър Низамов, по-известен като Перата. Той публикува видео, в което се вижда как детето обяснява на държавен съдебен изпълнител в Стара Загора, че неговата майка го е душила, гасила си е цигарата в ръката му и го бие, когато се напие. То разказва още, че в насилието е участвал и неговият пастрок. Детето настоява да живее при баща си. 

От ДАЗД посочват, че става въпрос за случай на родителски конфликт, при който след прекратяване на брака, родителските права са предоставени на майката, а на бащата е определен режим на лични контакти. Той обаче нарушава този режим, като за периода на лятната ваканция през 2017 г. е взел детето и не го е върнал на майката.

От Дирекция "Социално подпомагане" - Стара Загора уточниха за OFFNews, че кадрите са заснети през октомври 2017 г., а от ДАЗД посочиха, че видеото е снимано, когато бащата е трябвало да върне принудително детето на неговата майка.

OFFNews се свърза и с Агенцията "Социално подпомагане", от където обясниха, че от вчерашния ден детето се намира под полицейска закрила, като до тогава то е било при неговия баща. 

Дирекция „Социално подпомагане“ в Стара Загора е установила, че детето е в риск, съществува опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие, вследствие на влошените отношения между родителите. Констатиран е и риск от развитие на синдром на родителско отчуждение.

ДАЗД съобщават още, че детето е вписано в Регистъра на деца под специална закрила, а за случая е сезирана и прокуратурата.

Пътищата във Варна вече са почистени (снимки)

https://petel.bg/Patishhata-vav-Varna-veche-sa-pochisteni--snimki-__256627

Снимки: „Петел” Пътищата във Варна вече са почистени от снега, който валеше от обяд, видя репортер на ”Петел”. Автомобилният трафик е спокоен, няма информации за инциденти на пътя в последните часове.

От последните минути! Проговори шефката на фирмата, чийто автобус катастрофира на пътя Русе - Бяла

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Progovori-shefkata-na-firmata--chiyto-avtobus-katastrofira-na-patya-Ruse---Byala__256625

Верижна катастрофа е станала на пътя Бяла - Русе на разклона за град Две могили. Тир се блъска в две коли, смачква ги и навлиза в насрещното...

Двама боксьори на Ивайло Маринов на 1/2-финал

https://petel.bg/Dvama-boksori-na-Ivaylo-Marinov-na-1-2-final__256628

Двама боксьори от клуб „Ивайло Маринов” стигнаха до 1/2-финал на държавното първенство за деца в Плевен. Това са Кристиян Цветанов в катег...

Край Пловдив: Влак се блъсна в скали, паднали на жп линия

https://petel.bg/Kray-Plovdiv--Vlak-se-blasna-v-skali--padnali-na-zhp-liniya__256629

Няма пострадали пътници, всички са извозени с автобус Пловдив-Карлово в района на Песнопой, съобщи Bulgaria ON AIR. Няма пострадали пътници, в...

Снегорин избута кола на магистралата, шофьорът е със счупена китка

https://petel.bg/Snegorin-izbuta-kola-na-magistralata--shoforat-e-sas-schupena-kitka__256624

Катастрофа между автомобил и снегорин е станала на АМ "Марица" в района на Димитровград, съобщи БНТ.Снегоринът е избутал автомобила в ра...

ВМРО видя "скандално тържество" в детска градина, директорката обясни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vmro-vidia-skandalno-tyrzhestvo-v-detska-gradina-direktorkata-obiasni-2086376

Ориенталски ритми и турски танци в детска градина "Щастливо детство" в Момчилград събудиха недоволството на ВМРО. От партията разпространиха клип от празник в детското заведение вчера, на който се вижда как децата танцуват на фона на турска песен. Според партията целият празник по

Верижна катастрофа на пътя Русе-Бяла, има пострадали

//dariknews.bg/regioni/ruse/verizhna-katastrofa-na-pytia-ruse-biala-ima-postradali-2086317

Верижна катастрофа е станала на пътя Русе-Бяла в района на Две могили около 14.30 часа. При инцидента са пострадали петима души, съобщиха от полицията в крайдунавския град.

По първоначална информация при обилен снеговалеж и силен вятър е настъпило пъ

Договорът на Гинка с Митрополията: 15 хиляди лева за 2700 квадрата

https://offnews.bg//obshtestvo/dogovorat-na-ginka-s-mitropoliata-15-hiliadi-leva-za-2700-kvadrata-677244.html

Предварителният договор на Инерком със Софийската митрополия е подписан от Браницкия митрополит Григорий, викарий на патриарха и Софийски митрополит Неофит, и съпруга на Гинка Славчо Върбаков като неин пълномощник. 

От документа, с който OFFNews разполага, става ясно, че Инерком трябва да получи помещения с обща площ 2774 кв.м. на цена 8,5 евро на квадрат на площад "Св. Неделя" 16.  Сградата е 7-етажна, на площада и на ъгъла с улица "Съборна". 

Условията в предварителното споразумение предвиждат, окончателният договор да е за наем за 10 години с възможност да бъде "автоматично продължен още четири пъти по толкова". Ако след това Инерком продължи да ползва имота, без Софийската митрополия да се противопостави, договорът става безсрочен. 

Дружеството на Върбакови се ангажира да намери фирма за обследване на сградата, като разходите ще се приспадат от месечния наем. Наемателят трябва да внесе 150 000 лева депозит, за който не се издава фактура, при подписване на предварителното споразумение. 

Цялостният ремонт - ВиК и електроинсталация, реставрация на фасадата, покрив, подмяна на асансьори и цялостното й "привеждане" за жилищно и офисно ползване, е за сметка на Софийска митрополия. Инерком внася необходимата за ремонта сума, след което вместо 23 324 евро ще плаща 15 000 лева на месец. Разликата до пълния размер на наема ще бъде прихващана по погасителния план за платените от наемателя пари за ремонт, пише в договора. 

Разработван от бившата НСС е предложен за член на комисия "Антикорупция"

http://www.mediapool.bg/razrabotvan-ot-bivshata-nss-e-predlozhen-za-chlen-na-komisiya-antikoruptsiya-news277080.html

Кадър на бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП), разработван от несъществуващата вече Национална служба за сигурност (НСС) по съмнения, че е покровителствал наркотрафикант, е предложен за член на новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Това става ясно от прессъобщение на комисията, в което са посочени номинациите на председателя ѝ Пламен Георгиев за негов заместник и трима редови членове. Предложенията вече са внесени в Народното събрание. За заместник-шеф на комисия "Антикорупция" Георгиев предлага дългогодишния кадър на службите Антон Славчев, който в момента оглавява дирекция "Противодействие на корупцията" в комисията. Останалите трима номинирани за редови членове на новия орган са Антоанета Цонкова, член на КПКОНПИ и в момента, Силвия Къдрева, завеждаща дирекция "Публичен регистър" в комисията, както и Пламен Йоцов, притежаващ, подобно на Славчев, дългогодишен стаж в МВР и ДАНС. За разлика от останалите обаче, името на Йоцов определено е свързвано със съмнения в миналото. Публичен факт е, че той е бил обект на разработката "Мавър" на бившата НСС заедно с бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. През 1999 и 2000 г. службата разработва тогавашния ръководител на видинската полиция Васил Василев, Флоров и Йоцов по подозрения, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик, заради което е направено предложение за образуване на оперативно дело "Араби". Според секретните материали въпросният палестинец притежавал магазин за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев", в който се продавала дрога. Тази информация стана обществено достояние през април 2013 г., когато до редица електронни медии анонимно бяха изпратени секретни материали, описващи хода на няколко оперативни дела, по които "протичаше" Станимир Флоров – по онова време още шеф на ГДБОП. Впоследствие той бе отстранен и успешно се пенсионира с 20 заплати бонус, а прокуратурата образува разследване за корупция срещу него, което безславно бе прекратено. Макар че оперативните данни, сочещи към подозрения за покровителстване на предполагаем наркотрафикант, изобщо не представляват годни доказателства, едва ли точно кадър на службите с подобно минало е най-удачният вариант за член на натоварената с толкова очаквания в България и Европа комисия "Антикорупция". Това обаче явно не е попречило на Пламен Георгиев да номинира Пламен Йоцов, който освен опит в МВР и ДАНС, има и магистърска степен по изчислителна техника от Висшето военно училище в Шумен. Предложеният за зам.-шеф на комисията Антон Славчев е магистър по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет. Антоанета Цонкова е единственият кадър на Юридическия факултет на Софийския университет, предложен за член на комисията. Силвия Къдрева пък има магистърска степен от Философския факултет на Софийския университет и 19-годишен стаж в Сметната палата, от които 12 в публичния регистър като експерт и директор. В срок от 7 дни четиримата номинирани трябва да представят концепция за работата си като членове на комисията на хартиен и електронен носител, декларация за несъвместимост по образец и такава за имущество и конфликт на интереси. Те ще минат и през проверка дали са били служители или агенти на бившата Държавна сигурност. Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията, а всяко от имената ще бъде гласувано поотделно. Ако някой от четиримата номинирани не бъде избран от Народното събрание, ще следва нова номинация.

Захариева прие македонска парламентарна делегация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776050

Захариева прие македонска парламентарна делегацияВицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес с представители на парламентарната Група за сътрудничество с България в Събранието на Република Македония, водена от заместник-председателя на македонския парламент Фросина Ташевска-Ременски, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

АПИ стартира търгове за почти половин милиард лева

http://dnes.dir.bg/news/stroitelstvo-patishta-api-kabinet-borisov-3-26982027

АПИ стартира тръжни процедури за строителство за 425 млн. лв. без ДДС. Ще се строят 33 км от пътя между Мездра и Ботевград и за над 6 км от околовръстното.

КФН потвърди проспект на емисия облигации на "Зенит Инвестмънт Холдинг"

http://econ.bg/Новини/КФН-потвърди-проспект-на-емисия-облигации-на-Зенит-Инвестмънт-Холдинг-_l.a_i.759428_at.1.html

На заседанието си днес Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия обезпечени...

Катаджия бута закъсала кола на столичен булевард (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776035

Катаджия бута закъсала кола на столичен булевард (Видео) Служител на пътна полиция помогна на закъсал автомобил в столицата. В социалните мрежи се разпространи видео с катаджия, който тика аварирал автомобил на столичен булевард, с цел да не пречи на движението. Времето в цялата страна днес е снежно и затруднява трафика на места. Обявен бе оранжев код за 18 области в страната.

Военното министерство протака процедурата за избор на нов изтребител

https://frognews.bg/novini/voennoto-ministerstvo-bavi-protsedurata-izbor-nov-iztrebitel.html

От информацията на министерството на отбраната за поддръжка на МиГ-29 се прояснява и мъглата около закупуването на нови изтребители за армията. Каракачанов не се е отказал от модернизацията на ВВС, но крайният срок за посочване на новите критерии за нов самолет се изтеглят с месец назад - през април.

Борисов: Срещата във Варна е последна възможност за диалог с Турция

http://clubz.bg/65729-borisov_sreshtata_vyv_varna_e_posledna_vyzmojnost_za_dialog_s_turciq

Среща между ръководителите на Европейския съюз и Турция във Варна се очаква да има, заяви премиера Бойко Борисов днес. Той определи планираните за понеделник разговори между европейските лидери и турския президент Ердоган за една от последните възможности за диалог между двете страни.

"Среща ще има, поне на този етап. Това е една от последните възможности да останем в диалог. Толкова много са се влошили отношенията на толкова много места по света. Водят се войни", каза Борисов в Брюксел.

Премиерът изтъкна необходимостта провеждането й, въпреки че "надали на някой му е най-приятното нещо да организира подобни срещи".

Борисов за пореден път припомни и нуждата от поддържане на добри отношения между ЕС и Турция и изпълняването на ангажиментите по споразумението за мигрантите:

"Вие бързо забравихте, но аз много добре помня. Харманли, Овча Купел, бунтовете, палежите, боя, знамената, националистите. Това може да се възобнови със страшна сила и в хиляди пъти по-големи размери. Тази алтернатива на мен не ми харесва. Затова заедно с колегата Туск и Юнкер ще се опитаме да водим този диалог."

"Доналд Туск дори ми каза кога ще кацне, за да го посрещна", пошегува се Борисов.

Предвидената за понеделник среща на върха Европейски съюз – Турция във Варна е посрещната скептично от европейски и български организации. Отношенията между Брюксел и Анкара охладняха след множеството арести на турски журналисти, магистрати, правозащитници и преподаватели по обвинения в участие в неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България например издаде символични акредитации за 95 турски журналисти, които в момента за в затвора. Организацията пизова българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символични баджове с имена и снимки на свои турски колеги и да говорят и от тяхно име.

Борисов коментира и скандала с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания. Английските власти обвиняват Москваза нападението.

"Аз съм мнителен човек. Когато знаем кой е, тогава ще го коментираме. Кой би казал, че е сигурен?", коментира премиерът обвиненията на Лондон.

Премиерът се усъмни в тезата, че нападението е поръчано от руския президент Владимир Путин, за да го използва като предизборна агитация.

"Все пак доста години се занимавах с разследване на такива криминални престъпления... и обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед", припомни премиерът. "Аз не мисля, че имаше човек в света, който се съмняваше, че Путин ще спечели изборите - ни на запад, ни на изток... Още повече, че ако е вярно това, което казват - че той може да повлияе на изборите на САЩ, би било за него детска игра да си спечели своите избори."

Той обаче изтъкна, че терористичният акт, извършен със забранен отдавна "с конвенции, с какво ли не" невропаралитичен газ трябва на всяка цена да се разследва.

"Който и да го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, ще кажат криминалистите. Но е важно да бъдат разкрити. Щом могат в ресторанта във Великобритания да пуснат боен отровен газ, те могат да го пуснат и в Брюксел. Това може да бъде пуснато в метро, през инсталации, да загинат хиляди или десетки хиляди в спортни зали или стадиони. Ще предложа на колегите да вложим всичко, което имаме, за разкриването на тези престъпления. Който го е направил трябва да си понесе отговорност с цялата строгост на закона."

Ердоган се обидил на певица и я пратил в затвора

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/erdogan-obidil-pevitsa-pratil-zatvora.html

На 10 месеца затвор бе осъдена турската певица и актриса Зуал Олчай за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи всекидневникът ”Хюриет”, цитиран от ”Клуб Z”.

Почти една трета искат Полша да излезе от ЕС

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/pochti-edna-treta-iskat-polsha-da-izleze-ot-es-6080580

През април 2017 г. в аналогично проучване за излизане от ЕС се бяха обявили само 12,5 на сто

Гоце Делчев ще бъде домакин на национална работна среща за професионално образование в сектор „Лека промишленост“

https://pressbulgaria.com/m/J2T6Z4XP.html

От 26 до 28 март Регионалното управление на образованието - Благоевград и Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев ще бъдат домакини на националната работна среща за професионално образование в сектор „Лека промишленост“, която ще срещне работодателите и директорите на професионалните гимназии в сектора. Срещата се провежда по инициатива на Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ) и е продължение на проведеното през м. ноември 2017 г. в гр. Русе национално съвещание с директорите и бизнеса, организирано от МОН, интересът към който беше изключително голям. Участие взеха над 20 представители на работодателите и синдикатите в сектора и 60 директори и учители от цяла България, както и експерти по професионално образование от РУО. Участие в дискусиите ще вземат г-жа Фани Тодорова – главен експерт в МОН и експерти по професионално образование и обучение към Регионалните управления на образованието. По инициатива на г-н Бертрам Ролман - председател на сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев и изпълнителен директор на ,,Пирин Текс“ ЕООД ще се проведе среща - разговор с участниците на работната среща. Желаещите ще имат възможност да присъстват на демонстрационен урок по технология на облеклото с приложение на ИКТ в обучението, в НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев“. Работната среща ще се проведе в с. Огняново (община Гърмен, област Благоевград), хотел „Парадайс“ в периода 26-28.03.2018 г. За повече информация можете да се свържете с нас на тел. 0877478829 и e-mail: naum_school@abv.bg

95 арестувани турски журналисти с акредитации* за срещата ЕС-Турция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371233

Асоациацията не европейските журналисти- България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски журналисти, научи Moreto.net. Събитието е изключително важно и мястото на тези наши колеги е в Евксиноград.

Пътната агенция стартира търгове за 425 млн. лева

https://offnews.bg//ikonomika/patnata-agentcia-startira-targove-za-425-mln-leva-677254.html

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира тръжни процедури за строителство за 425 млн. лв. без ДДС, съобщиха от ведомството.

Открити са обществените поръчки за изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград и за над 6 км от Софийския околовръстен път - от п. в. „Цариградско шосе“ до п. в. „Младост“. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет.

Строителството на пътя Видин - Ботевград ще започне от една от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград, която е с дължина 33 км. Индикативната стойност на поръчките е близо 302 млн. лв. без ДДС. Участъкът е разделен в два лота. Лот 1 е от км 174+800 до км 194+122, а лот 2 от км 161+367 до км 174+800.

Отсечката ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока с габарит 20 м. Трасето ще следва съществуващия път като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м.

За участъка от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, Лот 2 от км 161+367 до км 174+800, индикативната стойност на поръчката за допълнително проектиране и строителство е 178 800 000 лв. без ДДС. Срокът на изпълнение е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 4 юни 2018 г.

За участъка от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, Лот 1 от км 174+800 до км 194+122, индикативната стойност на поръчката за допълнително проектиране и строителство е 123 000 000 лв. без ДДС. Срокът на изпълнение е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 28 май 2018 г.

Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Открита е и обществената поръчка за проектиране и строителство на Софийския околовръстен път II-18 в участъка от км 35+260 до км 41+340. Това е отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Общата й дължина е 6,08 км. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. Индикативната й стойност е 123 млн. лв. без ДДС.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 11 юни 2018 г.

Началото на проектния участък е при км 35+260, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. „Цариградско шосе“ и Софийския околовръстен път. Краят е при км 41+340, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от СОП. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела - п. в. „Стар Лозенски път“, п. в. Патриарх Герман“, п. в. „Самоковско шосе“, п. в. „Младост“. Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.

Срокът за изпълнение е 910 календарни дни, от които 180 дни за проектиране и 730 дни за строителство.

С реализацията на проекта ще се улесни движението на транзитния трафик и връзката между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, заявяват от АПИ.

Европейската прокуратура тръгва от София. Добре ли е това?

http://clubz.bg/65728-evropejskata_prokuratura_trygva_ot_sofiq_dobre_li_e_tova

Въпреки че малките десни формации постоянно ни припомнят колко е нужна промяна в съдебната система, а някои от тях имат и “начертан план“ как това трябва да се случи, незнайно защо не споменават нищо по една близка тема - реформите в тази област на европейско равнище и как това би се отразило на България, като пълноправен член на ЕС. Темата за правосъдието също не е основна за медиите, освен когато неговата липса трябва да бъде посочена.

Управляващите, а защо не и опозицията, можеха да изтъкнат като напредък факта, че именно под шапката на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде дадено началото на нещо толкова важно за ЕС и всяка държава членка.

На 26 и 27 март в резиденция "Бояна" в София ще бъде проведена конференция за създаване на Службата на европейския прокурор (EPPO). Учредяването на такъв независим и високоспециализиран орган на европейско равнище е сред приоритетите както на българското председателство на Съвета на ЕС, така и на Европейската комисия. Целта на институцията е да разследва трансграничните финансови и ДДС измами, корупция и други престъпления, които са в ущърб на бюджета на Европейския съюз. Европейската прокуратура ще работи независимо и няма да бъде причислявана като част от друга институция, тя ще има и възможността да си партнира с Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Евроюст и Европол.

Какво следва?

Европейската прокуратура ще се състои от европейски делегирани прокурори, които ще работят и в качеството си на национални такива, само че ще бъдат независими от прокуратурата в държавата. Централното равнище на институцията ще бъде представлявано от европейски прокурори от всяка държава, която участва. Те ще бъдат ръководени от главен европейски прокурор с мандат от 7 години без право на втори. Спокойно де, той може и да бъде отстраняван преждевременно за разлика от българския главен прокурор, а изборът му ще бъде прозрачен, не като въздуха в София.

Главният европейски прокурор ще бъде избран от Европейския парламент и Съвета на ЕС измежду открити кандидатури, които ще бъдат предлагани от бивши членове на Съда на ЕС, членове на национални върховни съдилища, прокуратури и юристи с утвърдени компетенции и неопетнени репутации. Шансът България да представи кандидатура е минимален, но знае ли човек... може пак да решим да се правим на юнаци.

Създаването на Еевропейската прокуратура е добра новина за българските граждани. Малка надежда, че поне престъпленията, които са в обсега на новата институция, няма да опират до българската прокуратура, която зависи от един-единствен човек. И която по данни на "Тренд" се радва на неодобрението на 60% от българите - най-неодобряваната сред всички български институции. 

Възможна следваща стъпка

Компетенциите на Европейската прокуратура след време могат да бъдат разширени и отвъд финансовите измами между държавите членки, което ще бъде още една добра новина за българите. Така институцията ще се доближи до всекидневието на повече европейци.

И понеже винаги има и критици, които отново ще разправят как това е поредната излишна бюрокрация, която ще струва много пари и т.н. - на тях може да им бъде обяснено, че едва ли разходите по създаването и издръжката на Европейската прокуратура ще надхвърлят милиардите евро, които ЕС губи в резултат на трансграничните далавери.

Разследването на тези престъпления ще става по-бързо именно заради създаването на такъв орган - отпадат езикови бариери, бюрократични отношения между национални прокуратури, възможността за "покриване" на един или друг случай в една отделна държава.

Да се надяваме, че с работата си Европейската прокуратура ще намали донякъде негативната реакция на българите, когато чуят думите "институции, правосъдие, главен прокурор, съдебна система, върховенство на закона" и т.н.

...

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Хотелиерите подценяват технологиите и губят потенциални клиенти, сочи изследване

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/22/3151033_hotelierite_v_bulgariia_podceniavat_tehnologiite_i/?ref=rss


Хотелиерите в България подценяват възможностите на технологиите и очакват базата сама да привлече туристите вместо да я представят в интернет. Това е изводът от проучване на маркетинговото позициониране на българските хотели, извършено от Travel Academy и цитирано от БТА.<br /><br />Проучването, в което са включени 425 произволно избрани хотела от различна категория и местоположение, показва, че хотелиерите не обръщат достатъчно внимание на новите очаквания на туристите от така...

Потвърдено: Ей Си/Ди Си издават нов албум с Аксел Роуз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6776037

Потвърдено: Ей Си/Ди Си издават нов албум с Аксел Роуз Австралийските рок легенди от групата Ей Си/Ди Си ще издадат нов албум с настоящия фронтмен Аксел Роуз, потвърди и Енгри Андерсън от бандата "Роуз тату", цитиран от "Контактмюзик", пише БТА. Китаристът Ангъс Йънг, който е единственият останал жив член на оригиналния състав, казал на Енгри, че планира да направи албум с бившия вокалист на "Гънс

Автобус и ТИР катастрофираха на пътя Бяла - Русе

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-ruse-tir-avtobus-26982064

Катастрофа затвори движението по пътя Русе-Бяла, в района на Две могили. Има пострадали, съобщиха от полицията.

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776032

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенцияХърватското правителство днес прие единодушно Истанбулската конвенция и заедно със свое тълкуване я изпрати за гласуване в парламента, което предизвика противоречиви реакции в обществото, предаде агенция МИА. На заседанието на правителството премиерът Андрей Пленкович каза, че Истанбулската конвенция е най-важната политическа тема през последните

Радев предаде на Махмуд Абас пожелание за мир от Израел

http://www.mediapool.bg/radev-predade-na-mahmud-abas-pozhelanie-za-mir-ot-izrael-news277079.html

Дългосрочно и устойчиво решение на близкоизточния конфликт може да има само базирано на принципа на двете независими държави, живеещи в мир и разбирателство. Това заяви президентът Румен Радев днес в изявление след срещата с палестинския президент Махмуд Абас.    Той посочи, че България има ясна позиция - ние сме важен партньор на Палестина като участник във формирането на позициите в ООН и в ЕС. България следва ясно изразената позиция на ЕС, че решение - дългосрочно и устойчиво на близкоизточния конфликт, може да има само базирано на принципа на двете независими държави, живеещи в мир, сигурност и разбирателство, заяви българският президент, цитиран от БТА.   Без да влизам в ролята на посредник, предадох на президента Абас пожеланията на президента Ривлин и на премиера Нетаняху за конструктивни и мирни отношения, каза Радев.    В тази тежка ситуация емоциите не са най-добрият съветник и се надяваме, че този конфликт да бъде решен на основата на мирни двустранни преговори, посочи българският президент.   С Палестина имаме общ враг - глобалния тероризъм, високо оценяваме сътрудничеството между нашите служби за сигурност и ще работим така, че това сътрудничество да се развива и в бъдеще, посочи държавният глава.    Румен Радев отбеляза, че на срещата е направен преглед на отношенията и са набелязани мерки за задълбочаването им в бъдеще. Той е отправил покана към президента Абас да посети България.    Радев припомни, че над 5000 палестинци са получили висше образование в България и отбеляза, че трябва да бъде продължено това добро сътрудничество в сферата на образованието. Имаме солидна правна база за сътрудничество в различни области - наука, образование, туризъм, селско стопанство, каза той. Радев посочи, че има какво да се желае в областта на търговско-икономическото сътрудничество.   Махмуд Абас заяви, че оценява високо голямата подкрепа на ЕС за палестинския народ в отстояването на неговите институции. Искаме да подчертаем, че сме готови да участваме в преговори, но няма да приемаме решения, които са извън международната легитимност, посочи той.    По отношение на двустранните отношения подчертахме важността от свикването на двустранната комисия тази година с цел развиване на икономическите, културни и други отношения, заяви Абас. Имаме стотици кадри, учили в България, те станаха мост за сътрудничеството между нашите приятелски народи, посочи той.

Ски сезонът в Пампорово продължава до Великден

https://frognews.bg/biznes-turisam/ski-sezonat-pamporovo-prodaljava-velikden.html

Ски зона Пампорово се радва на отлични условия за ски и сноуборд дори в края на месец март и началото на април.

Полицаи спасиха пет таралежа от бракониери

https://www.24chasa.bg/region/article/6776030

Полицаи спасиха пет таралежа от бракониериПолицаи от Районното управление в Пазарджик са заловили четирима мъже, хванали и превозвали животни от защитен вид, съобщи говорителят на ОД МВР Мирослав Стоянов. По време на полицейска акция в района на селата Пищигово и Черногорово автопатрул засякъл лек автомобил с кърджалийска регистрация. При проверката в багажника е намерен чувал с пет

Бургаският Спас вече на свобода, искал да върне парите на измамените

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775997

Бургаският Спас вече на свобода, искал да върне парите на измаменитеРайонният съд в Бургас замени мярката за неотклонение "домашен арест" на 38-годишния Милен Стойчев с "подписка". Така обвиненият в интернет измами, станал по-известен като бургаския Спас, вече е на свобода. В залата съдийката Калина Пенева заяви, че от Стойчев се очаква да работи, за да възстанови парите на хората.

Само във Фрог: От „Медицински одит“ се правят на разсеяни за лекарски грешки като не се произнасят

https://frognews.bg/novini/meditsinski-odit-spotaiva-lekarski-greshki-kato-proiznasia.html

Нов “префинен” метод за потулване на случаи са измислили в агенцията. Вече вместо да се месят в контролните производства, ръководството просто не се произнася.

Британският хаус виртуоз Moodymanc пристига за първи път в България

https://offnews.bg//evropa/britanskiat-haus-virtuoz-moodymanc-pristiga-za-parvi-pat-v-balgaria-677249.html

След последния уикенд с очарователната украинка Nastia, клуб "Ялта" продължава програмата за месеца с две интересни партита на 23 и 24 март.

В петък зад пулта на Room 2 ще застане Moodymanc - влиятелен и уважаван артист от Манчестър, който българската публика ще види за първи път. Той ще представи удължен сет, а вечерта ще открие Liubo Ursiny. В съботната нощ, отново в Room 2 ще чуем двамата българи, които направиха няколко запомнящи се партита през последните месеци в клуба, а именно Soulful Traveller and George Quest от Soul Fiction.

На 23 март (петък) Room 2 ще отвори врати за Danny Ward, по-познат на публиката като Moodymanc. Той се занимава с музика през целия си живот и затова днес е един от най-уважаваните артисти на световната хаус сцена. Британеца продуцира музика самостоятелно от 90-те години, когато е по-известен под името Dubble D и издава предимно за лейбъла 2020Vision. Той е и съосновател на групата 2020 Soundsystem, заедно с Ralph Lawson и Silver City. Негови хитови парчета са класики като Joy и Black Paint, издадени от лейбъли като Tsuba, Exploited, Dessous, Crosstown Rebels и Local Talk. Един от последните му проекти Balaphonic е подкрепен от Detroit Swindle, Jimpster и други, а Well Cut Jazz Workshop предизвика голямо вълнение, благодарение на колаборацията с някои от водещите имена на съвременния джаз. Историята на Danny като джаз музикант с международна репутация, колекционер и ценител на записи му дава предимство като диджей. Независимо дали пуска танцувални парчета или музика за интимна обстановка, той предлага разнообразна и динамична селекция от музика, която винаги стига до публиката.

На 24 март (събота) ще посрещнем Soul Fiction за още една разходка из дебрите на soulful, deep, afro-tech и afro-deep теченията. Слоганът им “глобални хаус ритми” говори сам по себе си - пленяващи дълбоки бас линии, украсени със семпли, инструменти и вокали от цял свят. За да бъде пълна пъстротата на музикалната палитра, в събота, заедно със Soulful Traveller & George Quest ще се включи и LUBK (Любо Енев) със своите виртуозни импровизации на перкусии. Той е добре познат перкусионист и барабанист не само в родните ъндъргранд среди. По време престоя си в Лондон преди години е имал възможнстта да свири заедно с редица утвърдени артисти като Terry Francis и Sonique в множество емблематични лондонски клубове.

За 23 март клубът отново предлага Discount Guestlist. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени в Discount Guestlist, трябва да изпратите имената си до 24 часа преди партито на info@yaltaclub.com.

Билети за уикенда могат да бъдат закупени на входа на клуб "Ялта" на цена от 20 лв. за 23 март и 10 лв. за 24 март.

Повече поробности за програмата на "Ялта" може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

Неясноти при новите условия за пенсиониране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775967

Неясноти при новите условия за пенсиониранеОт началото на тази година са в сила промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с дадената възможност хората, които са осигурени за втора пенсия, да прехвърлят средствата си от частните фондове в Държавното обществено осигуряване. Всеки сам преценява дали ще взима две пенсии - една от НОИ в намален размер и втора от частния фонд,

Две коли, автобус и тир катастрофираха на пътя Русе - Бяла, има пострадали (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776014

Две коли, автобус и тир катастрофираха на пътя Русе - Бяла, има пострадали (Снимки)Заради тежка катастрофа е ограничено движението по пътя Русе – Бяла в района на разклона за гр. Две могили, съобщиха преминаващи в района за TVN.bg По първоначална информация, инцидентът е станал между ТИР, автобус и две коли. От пресцентъра на ОД на МВР в Русе потвърдиха информацията с допълнението, че движението е отклонено през гр. Две могили.

Борисов: Имаме нужда от подредени отношения с Турция

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-imame-nuzhda-ot-podredeni-otnosheniia-s-turciia-6080578

инистър-председателят се срещна днес с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел

В Белгия назрява скандал покрай смяната на изтребителите Ф-16

http://www.mediapool.bg/v-belgiya-nazryava-skandal-pokrai-smyanata-na-iztrebitelite-f-16-news277078.html

В Белгия се разгаря скандал покрай замяната на изтребителите Ф-16 с нови машини, съобщават местни медии, цитирани от БТА.   Висши ръководители в армията и министерството на отбраната са временно отстранени от длъжност заради съмнения, че са затаили информация, според която животът на използваните досега изтребители може да бъде удължен. Уточнява се, че заетите с процедурата по придобиването на нови машини не са съобщили на министъра на отбраната за доклади от производителя на Ф-16 "Локхийд Мартин".   В два доклада от 2016 и 2017 г. производителят уточнява, че ресурсът на белгийските изтребители може да бъде удължен и те да останат на въоръжение още от шест до 27 години.   Разследването по случая досега е установило, че поне трима генерали съзнателно не са подали тези данни към своето ръководство, защото процудерата по избор на нов изтребител е вече напреднала и моментът е "чувствителен".   Разкритията в медиите днес са по вътрешен източник от министерството на отбраната. Източникът допълва, че е получавал заповеди да не споделя тези данни дори с колеги. Въпреки това той изпратил сведенията на двама генерали с изричното настояване да ги предадат на министъра.   Белгия откри процедура за избор на нови изтребители на стойност 15 милиарда евро. Предвижда се замяна на 49 изтребителя Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година.   Поръчката е за 34 нови машини, а в надпреварата участват "Локхийд Мартин" (САЩ) с Ф-35 и международният консорциум "Юрофайтър" с "Тайфун".   Извън процедурата предложението си представи Франция с изтребителя "Рафал". Дружеството "Сааб" (Швеция) се отказа от участие със своите машини "Грипен".   Решението на белгийското правителство какво избира се очаква в близките седмици.

Екоинспекцията в Бургас проверява сигнали за бедстващи щъркели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776013

Екоинспекцията в Бургас проверява сигнали за бедстващи щъркели Във връзка с получени сигнали от граждани за бедстващи щъркели в околностите на гр. Карнобат, гр. Айтос, с. Атия, с. Росен, с. Дъскотна, с. Вресово, с. Голямо Буково, кв. Ветрен, кв. Долно Езерово и с. Росеново - общ. Средец, експерти от РИОСВ-Бургас са на проверка в посочените райони, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Борисов ”помирява” ЕС и Ердоган

https://frognews.bg/novini/borisov-pomiriava-erdogan.html

Предстоящата среща между лидерите на ЕС и на Турция във Варна е необходима за нормализирането на отношенията между Съюза и Анкара. Това коментира българският министър-министър Бойко Борисов на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

Влаковете между Варна и Русе стават по-бързи след цялостен ремонт на ЖП линията

http://www.moreto.net/novini.php?n=371230

Цялостен мащабен ремонт на ЖП трасето на най-старата влакова линия у нас – тази от Варна до Русе, планират от държавните железници. След реконструкциите композициите трябва да преминават през различните участъци с до 60 километра в час по-бързо от сега.

Kaufland България и сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти” започват съвместна кампания за популяризиране на храни

http://www.cross.bg/prodykti-hranite-traditzionno-1570771.html

/КРОСС/ Партньори на инициативата са Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните. Kaufland България и сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти" започват съвместна инициатива за популяризиране на храни с традиционно специфичен характер от утвърдени български производители. Инициативата се провежда в партньорство с Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните. „Министерството винаги се е стремяло да подкрепи усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти. Насърчаваме земеделските производители да се сдружават и да се възползват от възможностите за регистрация на европейско ниво на продукти със защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер“, заяви министър Порожанов. Чрез регистрацията на храните с традиционно специфичен характер на европейско ниво се защитават интересите на производителите, вложили дългогодишни усилия и средства за поддържането на високо качество и търговска репутация на своя продукт, каза още министър Румен Порожанов. Тези храни са защитени срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба с името им. Българската агенция по безопасност на храните следи на нашия пазар за правомерната употреба на наименованията и срещу тяхната имитация

Чуждите инвестиции у нас нарастват с 64% за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775996

Чуждите инвестиции у нас нарастват с 64% за годинаЧуждестранните инвестиции в България през януари нарастват за година с 64.6% до 158.8 млн. евро, показват данните на БНБ, съобщава capital.bg. Те са предимно инвестиции под формата на дългови инструменти (около 90% от всички), които са знак за краткосрочни интереси. Най-много чужди капитали са дошли от Великобритания - 58.8 млн.

Китай обеща ответни действия срещу търговските мерки на Тръмп

https://www.investor.bg/sasht/337/a/kitai-obeshta-otvetni-deistviia-sreshtu-tyrgovskite-merki-na-trymp-257986/

Очаква се днес Тръмп да подпише президентски меморандум за налагане на мита на китайски вносни стоки

Ас на Левски отсрамва българското първенство на Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/as-na-levski-otsramva-balgarskoto-parvenstvo-na-mondial-2018-677252.html

Първа Професионална Лига може да има свой представител на Световното първенство в Русия това лято в лицето на защитникът на Левски и националния отбор на Исландия Холмар Ейолфсон.

Скандинавците избистрят все повече състава си за шампионата. И основната фигура в "синия" състав е сред десетимата защитници, които ще се борят за място сред финалните 23-има играчи в селекцията.

Според медиите в Исландия, петима от въпросните десет са с гарантирано място в състава. Това са Биркир Мар Севарсон (Валур, Исландия), Рагнар Сигурдсон (Рубин, Русия), Кари Арнасон (Абърдийн, Шотландия), Ари Фрейр Скуласон (Локерен, Белгия) и Сверир Инги Ингасон (Ростов, Русия).

Останалите петима ще се борят за две, в краен случай за още три повиквателни за Русия. Освен Холмар, това са Хьордур Бьоргвин Магнусон (Бристол Сити), Йон Гудни Фьолусон (ИФК Норкьопинг), Хьортур Хермансон (Брьондби) и Самуел Кари Фридьонсон (Валеренга).

Окончателните състави на националните отбори трябва да бъдат обявени до края на месец май. До края на този месец пък трябва да са ясни разширените групи на селекционерите, от които ще избират за Световното

Прокуратурата: Телефонните измами остават проблем за полицията в Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775988

Прокуратурата: Телефонните измами остават проблем за полицията в ТърговищеПрез 2017 год. в област Търговище са били регистрирани 53 измами, от които са разкрити едва 10. Незадоволителните резултати в работата по тези престъпления се дължат основно на телефонните измами - един от нерешените проблеми в работата на Областната дирекция на МВР. Това се казва в отчета на окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров за

TELUS International Europe отваря 2000 работни места у нас до 2020-а

https://news.bg/investments/telus-international-europe-otvarya-2000-rabotni-mesta-u-nas-do-2020-a.html

Компанията ще инвестира над 150 милиона евро в местната икономика през следващите години

Каталунските депутати гласуват за регионален лидер, който също може да се озове в затвора

http://www.mediapool.bg/katalunskite-deputati-glasuvat-za-regionalen-lider-koito-sashto-mozhe-da-se-ozove-v-zatvora-news277077.html

Каталунските депутати се събират на заседание днес, за да гласуват за Жорди Турул за регионален лидер - кандидат, който рискува да бъде дисквалифициран от испанското правосъдие, предаде Франс прес.   "Предлагам на камарата депутата Жорди Турул като кандидат за поста", заяви вчера председателят на регионалния парламент Роже Торен след новината, че Турул е призован да се яви пред съда в петък.   "Това е голяма чест. Ако парламентът ми гласува доверие, ще работя неуморно за напредъка и защитата на 7,5-те милиона каталунци", заяви в Туитър 52-годишният адвокат.   Кандидатът, който беше освободен под гаранция, след като бе обвинен от испанските власти в подстрекателство и бунт заедно с останалите членове на каталунското правителство заради кампанията за независимост през октомври. Дори да бъде избран, ако впоследствие бъде осъден, той рискува да бъде дисквалифициран и принуден да се откаже от поста.   Сепаратистките партии, които запазиха абсолютното си мнозинство в каталунския парламент на изборите през декември, преди него искаха да изберат други кандидати - Карлес Пучдемон, който е в изгнание, а после Жорди Санчес, който е в затвора, но съдът им попречи.   Председателят на регионалния парламент припомни вчера намесата на съда, за да блокира двамата кандидати, и добави, че това може да се повтори и утре, обяснявайки защо свикал спешно депутатите.   Жорди Санчес, бивш председател на сепаратистката асоциация "Каталунско национално събрание", вчера се отказа от депутатското си място и по този начин се отказа да бъде кандидат за президентския пост.

Директорите по сигурността на "Туитър" и "Гугъл" напускат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775994

Директорите по сигурността на "Туитър" и "Гугъл" напускатДиректорите по сигурността на "Туитър" и "Гугъл" напускат работните си места. Майкъл Коутс от "Туитър" се оттегля от микроблогинг сайта след три години работа там, за да създаде своя фирма в сферата на безопасността. Михал Залевски от "Гугъл" напуска търсачката, за да се присъедини към технологичната компания Snap,

Да нахраним омразата

http://clubz.bg/65727-da_nahranim_omrazata

Строен стрък с бели цветчета. Как се казва това цвете? "Принцеса - отговаря старицата от пазара. - Преди демокрацията му викахме хурка, сега вече се казва принцеса". В комбинация цветето и продавачката са нещо като България. Цветето може и да се заблуждава, че от хурка е станало принцеса, обаче жената го е виждала в двора си по времето на поне два обществени строя и си знае, че ароматът е заключен в семенцето, не в името. Тази жена знае, че имената са лъжовни.

Демокрация е хубаво име. То е принцесата някъде там, когато си живял в пролетарския социализъм тук. То е обратното на дефицита, сивото, забраненото, задължителното. Демокрацията е гаранцията за хубавия живот, за същото беше гаранция и обещаваният комунизъм, висшата фаза на развития социализъм. Комунизмът така и не дойде, вместо него - демокрацията. И много хора си въобразиха, че демокрацията носи всичко онова, което им беше обяснявано, че ще донесе комунизмът.

Това ми каза сливенски ром, който си пада по сложни думи, но ги ползва с фонетична приблизителност: "Хич не ги мисля стабилишмънта, те ще се оправят, ами ний, ний?"  Стабилишмънт, както сигурно се досетихте, е употребено вместо естаблишмънт. Така де, видимата доминираща група на елита  в нормалните държави са се установявали поколения наред, затова са  естаблишмънт. А у нас хем невидима и скорошна, хем стабилна, затова  – стабилишмънт. И стана сложно не само с думите, но и с фактите. А когато не си сигурен във фактите…

"Истината ще ви освободи!" Само че къде е истината? Кое от всичко, което четем, е истина и кое не? Малко трудно, но все пак проумяхме, че при демокрацията няма да получаваме готови решения като при социализма, че ще се налага сами да преценяваме и нищо не ни е гарантирано, освен пълната информация за преценката. Сега имаме много информация, но как да преценим дали е пълната, като дори не сме сигурни дали е вярната? Как се решава задача с нарочно сгрешено решение?

Нарочно давам пример от един засега позатихнал пожар, Истанбулската конвенция, защото по-малко вероятно е той сега да подпали страстите, каквато не е целта на този текст. В разгара на този огън интернет беше залят от сравнение между две снимки. На първата от тях имаше красиво българско момиче в носия. На снимката до него беше фотографирано странно същество – очевидно жена, но далеч от обичайния вид на жените от планетата Земя, с многобройни имплантирани отоци по лицето и тялото, зловещ грим, страховити татуировки по всяка частица, която може да бъде татуирана, както и неизбежният за такъв външен вид пиърсинг. "Българка или джендър демократка, вие избирате" - пишеше под тези две снимки. Трябва да си напълно луд, за да не избереш хубавото девойче пред тази …каква всъщност е тя? Джендър демократка, пише под снимката. Да проверим.

Откриването на снимка, която съществува на повече от едно място в интернет, отнема по-малко от секунда. Натискане с десен бутон на мишката и клик върху опцията за търсене в гугъл. Оказва се, че снимката съществува в безброй екземпляри и принадлежи на жена с доста известна история. Описвана е в  сайтове на няколко езика, показвана е в телевизионен филм. Мексиканка на 36 години, родила четири деца, жертва на домашно насилие. В старанието си да се превърне в сила, която може да се противопоставя на насилието, решила да стане вампир. Неведоми са пътищата на психиката, когато тялото и душата страдат. Имплантирала си нечовешки подутини по лицето, подложила се на безброй татуировки и т.н.

Така наречената джендър-демократка, заради която бяхме приканени да не приемем Истанбулската конвенция, се оказа нещастна и обезобразена жертва на домашно насилие, срещу което се бори Истанбулската конвенция. Понякога животът случайно сглобява такива сюжети, каквито е трудно да бъдат измислени. Само че колко човека се бяха сетили да проверят какво им се сервира за очите и ума с тези две снимки? Ако се съди по коментарите, николко. Хората се надпреварваха да обиждат „чудовището“, в което искат да ни превърнат политиците с подписването на конвенцията. Защо разказвам този случай ли? Защото той ми показа, че хората обичат някой да ги плаши, да бъдат страхувани, както би казал оня невидим депутат.

Вторият пример е от последните дни. Заглавието е: "Даваме на Турция Кърджали, Хасково и Ямбол, а нейният аскер ни закриля 60 години гратис". Новината е публикувана от много потребители на социалната мрежа и споделена от още повече. Разбира се, с призиви за оставка на Бойка Борисов, посочен като главен предател. Този път пробвам друга тактика. Пиша в коментарите: "Новината е фалшива, както и всички останали новини в този сайт. Има достатъчно истински причини за искане на оставка, защо имате нужда и от лъжливи?" Ако си мислите, че това смути читателите - не, никак даже. Започнаха дори снизходително да ми обясняват: може и да е лъжовна новината, но тъй като правителството е способно на такива предателства, има ли значение дали е истина или лъжа?

Ето това вече е съвсем нов момент: Няма значение дали е истина или лъжа? Няма никакво значение дали се е случило, щом би могло да се случи – това е отношението ни към реалния ни живот, а не към художествената литература, където наистина не е важно дали действието е истинско или правдоподобно. Затова и споделям точно този пример. Той ме накара да разбера, че ние харесваме да бъдем лъгани.

Третият пример е толкова известен, че няма нужда да бъде описван. Случаят с пловдивския доктор. Там мненията дойдоха много преди фактите. Защото според притежателите им мненията бяха формулирани като отговор на въпроса не какво се е случило, а на въпроса "в случката има един доктор и един циганин, ти кого избираш?" Дори и след като стана известен в компрометиращи лекаря детайли инцидента, позициите останаха същите: "избирам доктора, каквато и да е истината. Този случай напомням, защото той ме накара да мисля, че ние нямаме нужда от истината.

Ако истината може да ни спаси, а ние нямаме нужда от истина, означава ли това, че нямаме нужда от спасение? Че ни е добре с лъжата, уютно някак, устройва ни онази версия, която отговаря не на фактите, а на чувствата. И тук идва още по-лошото – чувствата обикновено са свързани с някого, когото мразим. Лъжи, обслужващи омразата ни – от това имаме нужда. Затова са в толкова голямо количество – защото и нуждата от тях е голяма, търсенето е ненаситно, омразата не може да бъде нахранена лесно.

Не, не ни е виновна демокрацията. Демокрацията е само дума. Като цветето "принцеса", което си остава "хурка", както и да го наречеш. И не ни направи такива демокрацията. Такива сме си били. Просто не беше видимо. Не социалната мрежа извади демоните от нас, тя само ни ги прожектира.

Редута

Възстановиха движението на влакове между Долна Махала и Карлово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775987

Възстановиха движението на влакове между Долна Махала и КарловоВ 14.15 часа е възстановено движението на влаковете в участъка Долна махала - Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ. Участъкът беше затворен по-рано днес поради паднала скална маса с обем около 50 куб. м. Благодарение на бърза реакция на аварийните екипи на НКЖИ, районът беше разчистен в рамките на няколко часа.

Депутатите промениха Кодекса на труда

https://frognews.bg/novini/deputatite-promeniha-kodeksa-truda.html

Работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това реши окончателно парламентът с промени в Кодекса на труда.

Доналд Тръмп и Джо Байдън се заплашват взаимно с бой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775981

Доналд Тръмп и Джо Байдън се заплашват взаимно с бойАмериканският президент Доналд Тръмп се закани, че ще надвие на бой бившия вицепрезидент Джо Байдън, ако последният изпълни заплахата си "да му хвърли як пердах", предаде Асошиейтед прес. В реч в университет в Маями във вторник, Байдън подложи на остра критика Тръмп, като напомни за отправените му обвинения в сексуален тормоз.

Тръмп и Байдън си разменят закани за физическа разправа

http://www.mediapool.bg/tramp-i-baidan-si-razmenyat-zakani-za-fizicheska-razprava-news277076.html

Американският президент Доналд Тръмп се закани, че ще надвие на бой бившия вицепрезидент Джо Байдън, ако последният изпълни заплахата си "да му хвърли як пердах", предаде Асошиейтед прес.   В реч в университет в Маями във вторник, Байдън подложи на остра критика Тръмп, като напомни за отправените му обвинения в сексуален тормоз. Той спомена публикуван през 2005 г. видеозапис, в който Тръмп се хвали пред събеседник, че има успех сред жените, на които се харесвало, когато той ги задява.   "Питаха ме дали бих искал да вляза в дебат с този джентълмен (Тръмп), и аз казах: Не!" - заяви Байдън пред студентите, поддръжници на неговата Демократическа партия. - "Ако бяхме ученици в горните училищни класове, бих го завел зад физкултурния салон и бих му хвърлил як пердах."   Днес Тръмп отвърна в Туитър: "Лудият Джо Байдън се опитва да се прави на нахакано момче. А той, всъщност, е умствено и физически слаб и въпреки това ме заплашва за втори път с физическа разправа. Но той не ме познава - веднага ще бъде сразен и ще лее горчиви сълзи. Не заплашвай хората, Джо!"

Мей положи венец в памет на жертвите на терористична атака в Лондон преди 1 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775973

Мей положи венец в памет на жертвите на терористична атака в Лондон преди 1 годинаБританската министър-председателка Тереза Мей положи днес венец в памет на петте жертви на терористичната атака на Уестминстърския мост в Лондон точно преди 1 година на този ден. Тогава шофьор умишлено връхлетя с колата си върху минувачи по моста, след което уби и невъоръжен полицай пред парламента, предаде Ройтерс.

Страхът от мигрантите мобилизира поддръжниците на Орбан в земеделските райони в Унгария

http://www.mediapool.bg/strahat-ot-migrantite-mobilizira-poddrazhnitsite-na-orban-v-zemedelskite-raioni-v-ungariya-news277075.html

Привържениците на управляващата в Унгария дясна партия ФИДЕС в Ерчи може и да не са виждали бежанец, но има нещо, което те със сигурност знаят: не искат бежанци в града си.  Три години, след като стотици хиляди бежанци нахлуха в Унгария на път от Близкия изток и Африка към Западна Европа, жителите на това тихо градче южно от Будапеща казват, че опасенията от мигрантска "инвазия" ще бъдат решаващ фактор, когато отидат да гласуват в парламентарните избори на 8 април.    Това устройва ФИДЕС и нейния лидер - премиера Виктор Орбан, който експлоатира тези опасения на твърдия си електорат, говорейки за важността на "етническата хомогенност". "Европа сега е подложена на инвазия, - каза той на митинг в Будапеща на 15 март. - Тяхната (на опозицията) цел е да спечелят властта и да осъществят грандиозния си план: да разцепят Унгария, която е издигнала бариера на пътя на имигрантите."    Обетът на Орбан да запази суверенитета на Унгария и да отстоява християнските й ценности, представен по неговия типичен хаплив, войнствен маниер, му донесе две поредни категорични победи в предишните парламентарни избори и вероятно същото ще се случи и сега през април.    Орбан обаче е смятан за един от най-противоречивите лидери в Европа. Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хусейн неотдавна го обвини, че е расист и ксенофоб, след като той каза, че не иска неговата страна да бъде "многоцветна". Унгарският външен министър на свой ред не остана длъжен, като нарече това изявление "възмутително" и призова Зейд да подаде оставка.  Повечето избиратели, интервюирани от Ройтерс в Ерчи, казаха че никога не са срещали бежанец, но това не им пречи да определят имигрантите като заплаха.    "Ние сме си достатъчно тук и нямаме нужда от никакви мигранти", каза 69-годишната Мария Пулай, която от над две десетилетия е поддръжничка на Орбан и сега активно агитира за ФИДЕС. Тя гордо ни показа снимка с унгарския лидер, направена с нейния мобилен телефон, когато той посетил Ерчи, за да подкрепи местния партиен кандидат.    "Никога не съм срещала ( никакви бежанци), - каза тя с едва доловима усмивка. - Но непрекъснато гледам телевизия и съм научила много неща. Нямаме нужда от тях тук."   ДВИЖЕНИЕ ОЩЕ ПО-НАДЯСНО   Орбан дърпа струната на антиимиграционните настроения в страната от момента, когато мигрантите, бягащи от войни и икономически лишения, започнаха да прииждат през южната граница на Унгария със Сърбия през 2015 г., което накара Будапеща да издигне на пътя им гранична ограда.    Потокът почти секна през 2016 г., но Орбан поддържа риториката и сега тя е основен елемент в предизборната му платформа. Той има твърд контрол върху държавните медии, а негови съюзници в бизнеса контролират регионалните вестници. При това положение неговите послания биват силно "озвучени" в места като Ерчи, където много хора гледат само държавните новинарски канали, показващи как имигранти всяка нощ безчинстват в градовете на Западна Европа.    Първоначалната визия на Орбан беше ФИДЕС да се стреми да доминира в унгарската политика пред следващите две десетилетия, обявявайки се в защита на националните интереси. Това се харесваше на консервативните унгарци, които смятат, че тяхната страна се бори за защита на своята идентичност. Тази стратегия имаше успех частично и заради фрагментираността на опозицията.    Сега той изглежда се опитва "да окупира" и част от крайнодясното пространство, освободено от радикалната националистическа опозиционна партия Йоббик, която приглуши посланията си в опит да се приближи към центъра.    Придвижването още по-надясно и към радикализация може да се окаже рисковано за Орбан, защото то е "еднопосочна улица", каза Петер Креко - директор на либералния унгарски мозъчен тръст Политически капитал. "ФИДЕС са самозатвори в капан с тази кампания, насочена към нейния твърд електорат", добави той.    През февруари Йоббик се съюзи със социалистите и с малката Унгарска либерална партия (ЛМП) в подкрепа на независим кандидат при частични избори в Южна Унгария, и (тази необичайна коалиция) изненадващо победи ФИДЕС. Но Йоббик се въздържа да влезе в съюз с левицата за парламентарните избори. Ако тя и левицата успеят да се координират и да издигнат общи кандидати, ФИДЕС може да се окаже в беда, казва Креко. "Големият тест ще бъде през април", добави той.    Електоралната база на ФИДЕС се променя през последните години. Някои образовани консервативни избиратели бяха разочаровани от наблягането на популистки антимигрантски послания за сметка на мерки за подобряване на здравеопазването и образованието.    Вместо това партията печели терен сред по-слабо образованите и сред пенсионерите, твърдят анализатори. За да ги ухажва, неотдавна Орбан обяви еднократна парична помощ и държавни помощи за сметките за отопление. Орбан също заиграва с идеята, че "външни сили и влиятелни международни организации" като Европейския съюз и ООН искат да се месят във вътрешните работи на Унгария и да я принудят да приеме мигранти.    Голямо множество се събра в началото на март в сградата на театъра в Ерчи, за да чуе словото на депутат от ФИДЕС и да види слайдшоу за заплахите от миграция и как американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос използва мрежата си от фондации, за да прокарва идеите си за мултикултурни общества по света.    Орбан и Сорос, които бяха съюзници в демонтажа на комунизма през 1980-те години, сега често са в челен сблъсък. Орбан обвинява Сорос, че се меси в унгарската политика, като подкрепя опозиционни групи. Сорос пък описва Орбан като опасен автократ.    ИКОНОМИКАТА ВЪРВИ ДОБРЕ    ФИДЕС спечели солидно последните парламентарни избори през 2014 г. с 2,26 млн. гласа, или около 45 на сто от подадените гласове. Този път политическите анализатори оценяват твърдата електорална база на партията на между 1,8 и 2,2 млн. избиратели.    Според унгарския мозъчен тръст Политически дневен ред подкрепата за ФИДЕС през 2014 г. е била най-силна в малките градове и селата, където работните места са малко, много хора са заети по (временни) държавни програми и партията вероятно е успяла да съхрани тази подкрепа.    В една слънчева неделя в съседния Дунайварош, точно срещу огромния бетонен портал на бившия комунистически металургичен комбинат, местни хора се събират на пазар, където могат да купят евтини дрехи, храни и домакински уреди. ФИДЕС води активна предизборна кампания по места. 68-годишният пенсионер Пал Балони, дошъл на пазара с внучката си, каза, че винаги е бил консервативен избирател и отново ще гласува за ФИДЕС през април, дори и да не е съгласен с всичко в правителствената политика.    Балони, който е работил три години в Германия като бояджия, каза, че Орбан е поставил икономиката на правилни релси и има ясна национална визия. "Той освен това постави западните политици на мястото им - фактор, който също отчитам. Работил съм в чужбина, а там навсякъде ни третират като второкласни хора", подчертава той.     По БТА.

Какво разказват свидетели на терористичния акт в курорта „Златни пясъци“ през 1987

http://www.moreto.net/novini.php?n=371227

Вероятно са малцина варненците, които знаят какво е станало в центъра на курорта „Златни пясъци“ в разгара на туристическия сезон през 1987 година. На 8-им юли пред хотел „Интернационал“ се случва терористичен акт, който е първият у нас с отвлечени деца.

Възстановено е движението на влакове в междугарието Долна Махала – Карлово

http://www.cross.bg/karlovo-chasa-beshe-1570780.html

/КРОСС/ В 14.15 часа е възстановено движението на влаковете в участъка Долна махала - Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ. Участъкът беше затворен по-рано днес поради паднала скална маса с обем около 50 куб. м. Благодарение на бърза реакция на аварийните екипи на НКЖИ, районът беше разчистен в рамките на няколко часа.  

Най-критичното жури ще оценява Гичка и Божидар

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-kritichnoto-zhuri-shte-oceniava-gichka-i-bozhidar-6080575

Стоянка Мутафова, Христо Мутафчиев и цялата му семейство са специални гости в Hell’s Kitchen България тази вечер

Пропан-бутанът ще поскъпне заради новите регулации при горивата, твърдят търговци

http://www.mediapool.bg/propan-butanat-shte-poskapne-zaradi-novite-regulatsii-pri-gorivata-tvardyat-targovtsi-news277074.html

Газът за битови нужди ще поскъпне, ако парламентът приеме внесения от различни депутати законопроект за горивата, който въвежда регистриране на обектите за търговия с горива при покриване на редица критерии и банкови гаранции за дейността им. Това смятат членовете на Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Промените в законопроекта, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат над 100 000 домакинства и над 80 на сто от ресторантьорския бизнес у нас, тъй като браншът обслужва към 80-85% от заведенията, които имат топла кухня, предупреди председателят на организацията Георги Палпурин на пресконференция в четвъртък. Асоциацията декларира, че подкрепя всички действия, които водят до ефективна борба със сивата икономика, защото около 50% от стойността на горивото са данъци и акцизи. Според нея обаче, така предложените промени ще доведат единствено до монополизиране на пазара и поскъпване на цените на бутилирания пропан-бутан. По данни на асоциацията в момента има 67 обекта, които са собственост на 54 компании, от които може да се пълни и доставя бутилиран пропан-бутан. Цените сега на 10-литрова бутилка пропан-бутан са между 14 и 24 лева. "Имаме конкуренция, която позволява потребителят да прави добър избор. В новата ситуация на изискванията ще отговарят седем обекта, притежавани от 5 компании, съответно имаме значително намаляване на конкурентната среда", коментира Палпурин. Асоциацията оспорва и изискването за наличие на минимален обем на складове от 500 кубични метра, като в случая инвестицията за изграждане на подобен склад е минимум 10 000 000 лв. "Такъв склад е невъзможно да съществува в градска среда, защото изграждането му ще е много скъпо", казаха от бранша. В законопроекта са заложени и финансови изисквания към търговците на бутилиран втечнен газ пропан-бутан за уставен капитал от 3 000 000 лв. Заложено е и изискване за минимално количество от 10 000 собствени бутилки, с които да разполага фирмата, чиято стойност е около 450 000 лева. "Не можем да разберем каква е логиката на това изискване", казаха от асоциацията. Оттам уточниха, че и в момента законите предвиждат гаранции, че държавата ще си събере данъците. От една страна фирмите заплащат банкови гаранции, а освен това от 2016 г. законът предвижда предварително събиране на ДДС при продажбите на горива, казаха от асоциацията.

16-годишно дрогирано момче подкара кола

https://petel.bg/16-godishno-drogirano-momche-podkara-kola__256622

Снимка: Булфото На 21.03.2018 г. в РУ - Гълъбово е образувано досъдебно производство за престъпление срещу тийнейджъра от гр. Харманли, съобщ...

Личните данни на всеки българин са достъпни, Цацаров подава жалба до КЗЛД

https://petel.bg/Lichnite-danni-na-vseki-balgarin-sa-dostapni--TSatsarov-podava-zhalba-do-KZLD-__256623

Снимка Булфото, архив Главният прокурор Сотир Цацаров ще подаде жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради телевизионе...

Тръмп получи $1.6 млрд. за стена с Мексико

https://petel.bg/Tramp-poluchi--1-6-mlrd--za-stena-s-Meksiko__256609

Конгресът на САЩ отдели 1.6 милиарда долара за изграждането на стена на границата с Мексико. Това става ясно от обнародвания бюджет на САЩ, ...

Магистрала 'Хемус' тъне в сняг, километрични задръствания и аварирали ТИР-ове

https://petel.bg/Magistrala-'Hemus'-tane-v-snyag--kilometrichni-zadrastvaniya-i-avarirali-TIR-ove__256626

Само няколко часа, след като Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че по републиканските ни пътища близо 440 снегорина работят 24 часа в ден...

БОЕЦ сезира президента за 16-те милиарда несъбрано ДДС, искат да се свика КСНС

https://frognews.bg/novini/boets-sezira-prezidenta-16-miliarda-nesabrano-dds-iskat-svika-ksns.html

Гражданско сдружение БОЕЦ сезира президента за 16-те милиарда несъбрано ДДС. Това съобщиха от организацията.

Експерт: Държавата да направи имуществените застраховки задължителни

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ekspert-dyrjavata-da-napravi-imushtestvenite-zastrahovki-zadyljitelni-257995/

Може да се намери начин за данъчно облекчение за хората, които застраховат дома си, твърдят от Асоциацията на българските застрахователи

Нова книга на поета Георги Атанасов

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/nova-kniga-poeta-georgi-atanasov.html

В новата си книга Георги Атанасов продължава да рисува дълбочините в пъстротата на връзките на човека с природата, на видимия с невидимия свят, на познатото с въображаемото. Това е поезия на мисълта и на усещанията за различното и същностното в живота ни.

”Гардиън”: Българите спасяват щъркели от студа

http://dnes.dir.bg/news/shtarkeli-gardian-safet-halil-26981914

Британският вестник "Гардиън” публикува статия за 53-годишния Сафет Халил от село Зарица, който приюти бедстващи щъркели, за да ги спаси от студа.

Европейски съд поиска повече прозрачност в законодателния процес в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/22/3151021_evropeiski_sud_poiska_poveche_prozrachnost_v/?ref=rss


Общият съд на Европейския съюз подкрепи искането за повече прозрачност в законодателния процес в ЕС, като заяви, че Европейският парламент трябва да предоставя, когато бъдат поискани, ключови документи от разговорите между законодателите и държавите членки, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Европейският парламент трябва по принцип да дава достъп при конкретно искане до документи, отнасящи се до водените триалози. Работата по триалозите представлява решаващ етап в...

Парламентарна комисия вика на изслушване МФ и НАП за несъбраните 16 млрд.лв. ДДС

https://frognews.bg/novini/parlamentarna-komisiia-vika-izslushvane-nap-nesabranite-16-mlrd-dds.html

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще извика за изслушване представители на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите заради данните, че държавата не е успяла да събере над 16 милиарда лева ДДС за последните 18 години, съобщи БНР.

Манипулатори, нарцисисти и психопати - по какво още е работил ученият зад скандала с "Фейсбук"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/22/3151008_manipulatori_narcisisti_i_psihopati_-_po_kakvo_oshte_e/?ref=rss


Психологът, който е в центъра на скандала със злоупотреба с личните данни на милиони потребители на "Фейсбук", е работил с руски учени върху изследване на опасните личностни характеристики.<br /><br />Александър Коган е бил консултант на екип от Санктпетербургския държавен университет, който проучвал дали психопатията, нарцисизмът и макиавелизмът - наричани от психолозите "мрачна триада" - са свързани с агресивно поведение в интернет, казва Янина Ледовая, старши...

Към 2030 г. 800 млн. работни места ще бъдат изместени от роботи

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/kam-2030-800-mln-rabotni-mesta-shte-badat-izmesteni-roboti.html

Според изследване на McKinsey Global Institute към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени. Свидетели сме на безпрецедентна индустриална трансформация, четвъртата индустриална революция променя начините, по които работим, ползваме ресурсите, общуваме помежду си.

Нанков издаде разрешение за строеж на още близо 2 км от АМ „Струма“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775965

Нанков издаде разрешение за строеж на още близо 2 км от АМ „Струма“Одобрен е и ПУП – парцеларен план за близо 17-километров участък от АМ „Хемус“ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков издаде разрешение за строеж за още близо 2 км от лот 3.1. на АМ „Струма“ за участъка от км 370+400 до км 372+000, който започва от изхода на бъдещия тунел „Железница“ в посока Симитли,

Снимка на Иванка Тръмп като учен се превърна в хит

https://offnews.bg//zvezdi/snimka-na-ivanka-tramp-kato-uchen-se-prevarna-v-hit-677162.html

Иванка Тръмп направи истински фурор, след качи своя снимка като учен в профила си в социалната мрежа Instagram, съобщи indy100.com.

Снимката е направена по време на посещението й в лаборатория в Уоки, Айова. На нея Иванка е облечена с бяла престилка, латексови ръкавици и предпазни очила и тества съдържанието на никотин в течността на електронните цигари.

„Това е невероятно. Това е страхотно място. Ще ви бъде трудно да се отървете от нас“, заяви Иванка по време на посещението си.

Снимката на дъщерята на американския президент Доналд Тръмп обиколи света и стана повод за подигравки и създаване на забавни колажи.

Някои от тях звучат по следния начин: „Аз правя наука“, „Нямам представа какво правя“, „Разсипах още една капка човечност“ и т.н.

Учени също се включиха в коментарите и споделянията на снимката с въпроси като „Иванка, какво точно правиш, защото аз в момента сглобявам батерия?“, „Зъл учен!“, „Това е подигравка!“, „Мелания се опитва да създаде формула, с която да се опита да накара разследването на Робърт Мюлер да се изпари“ и т.н.

Причината за посещението на Иванка в щата Айова е предложението й за преструктуриране на държавните разходи на президента и неин бивш съпруг Доналд Тръмп, което включва финансирането на федерални програми за младежка заетост.

Часове след публикуването на снимката Иванка изтри публикацията си в социалната мрежа.

Кралица Максима и кралица Рания - перфектен тандем в Хага (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6775919

Кралица Максима и кралица Рания - перфектен тандем в Хага (Снимки)Кралица Максима и кралица Рания се оказаха перфектен тандем по време на събитие в Хага, предава dir.bg. Двете дами бяха избрали сиви ансамбли по време на визитата си в училище в Хага. 46-годишната кралица на Нидерландия бе в бледосива рокля с волани. Шапката ѝ е цвят горчица бе съчетана с колана и биетата на ръкавите.

Премиерът на Дания: Много мигранти не споделят ценностите на ЕС

http://www.mediapool.bg/premierat-na-daniya-mnogo-migranti-ne-spodelyat-tsennostite-na-es-news277073.html

Много мигранти не споделят ценностите на ЕС и не желаят да стават част от европейското общество, заяви премиерът на Дания Ларс Льоке Расмусен в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".   "Приветствам това, че мнозина млади мюсюлмани постъпват в нашите университети, но остават твърде много хора, които не споделят нашите ценности и не са част от нашето общество. Това представлява опасност, особено когато такива хора са съсредоточени в определени градски райони или общини", казва Расмусен.   На властите понякога се налага да се сблъскват с факта, че в страната живеят имигранти от второ или трето поколение, които не са интегрирани в обществото.   "Те живеят тук от 10, 20 или 30 години и не говорят датски. В Дания отдавна имаме проблеми с паралелни общества в някои квартали", отбелязва датският премиер.   Контролът по вътрешните граници на ЕС е необходим, "докато незаконната миграция продължава да е сериозно предизвикателство", казва Расмусен и признава, че през 2015 г., в пиковия период на мигрантската криза, "положението излезе от контрол".

Светът се трогна от българите спасили десетки щъркели от измръзване

http://www.mediapool.bg/svetat-se-trogna-ot-balgarite-spasili-desetki-shtarkeli-ot-izmrazvane-news277072.html

Добротата е заразна. Постъпката на българина от силистренското село Зарица Сафет Халид, който спаси щъркели от измръзване, и на хората, които последваха примера му, не остана незабелязана. Историята беше разказана от редица чужди медии, сред които британският "Гардиън" (The Guardian) и "Франс прес". "Франс прес" разказв а историята под заглавие: "Българи се втурват да спасяват колония стресирани и измръзнали щъркели". И обяснява, че внезапно застудяване в североизточната част на страната прикова на земята стотици мигриращи птици тази седмица и покри крилата им с лед: "Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си", пише "Гардиън". "Намерих пет замръзнали щъркела близо до пътя към селото онзи ден", разказва 53-годишният Сафет Халид пред чуждата медия. "Прибрах ги вкъщи, запалих печката, за да се стоплят и ги нахраних с риба", допълва той. Халид, работник по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи в понеделник. За доброто си дело Халид беше награден в сряда от Министерството на околната среда и водите с бездимна печка за отопление. Добрият пример е последван и от други хора в региона. Резултатът – повече от 40 птици са приютени в къщите, гаражите и плевните на хората. В сградата на община Дулово са приютени 20 щъркела в по-тежко състояние, посочва "Гардиън". Спасени са бедстващи птици и от други видове. Ловните дружинки по места също са се организирали и обхождат землищата за премръзнали птици. В шуменското село Наум добри хора помогнаха на птици в беда. В село Браничево спасяваха и соколи. Гражданите, намерили бял щъркел в безпомощно състояние, може да се обръщат за съдействие към Държавните горски стопанства или съответната община, призоваха българските власти. Експерти обясняват, че замръзналите криле на щъркелите са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо кацнали по клоните на дърветата, както обикновено. Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора коментира пред "Франс прес", че това е първият път, в който вижда толкова много бедстващи щъркели в България. Тя призовава хората да "избягват да прибират у дома си всеки щъркел, а само тези, които са пострадали, ранени или със замръзнали криле". Всяка спасена птица трябва да се върне в природата колкото е възможно по-бързо, казва Клисурова. Халид разкрива пред журналистите, че планира да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – докато преминат силните ветрове, минусовите температури и снежните бури. Според прогнозата лошото време и снежната виелица ще продължат до края на седмицата. Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че вече е получил няколко клъввания по ръката, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му. През 2016-та в България са били преброени почти 6000 обитаеми щъркелови гнезда, което е с около хиляда повече, отколкото са били преди десет години.

Рекордно ниво на въглеродни емисии през 2017 г.

http://dnes.dir.bg/news/energetika-vaglerodni-emisii-26981901

Световните въглеродни емисии, свързани с енергетиката, са се увеличили до рекордните 32,5 гигатона миналата година след три години без промяна.

Павлова се срещна с главния изпълнителен директор на Европалати Арналдо Абруцини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775933

Павлова се срещна с главния изпълнителен директор на Европалати Арналдо АбруциниМинистърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова се срещна днес с главния изпълнителен директор на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати) Арналдо Абруцини и с председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Това съобщиха  от Министерството за Българското

Снегорин заби кола в мантинелите на магистрала “Марица”

http://www.cross.bg/haskovo-snegorin-zabi-1570779.html

/КРОСС/ Снегорин заби Опел Астра с хасковска регистрация в мантинелите между двете платна на магистрала "Марица", съобщава Хасково Нет. Инцидентът стана малко преди 12 часа днес на метри от отбивката за Хасково в посока Свиленград. Опелът е с разбита предница, а водачът е бил откаран в болницата. Той е със счупена ръка. По случая е образувано досъдебно производство, тепърва ще се изясняват причините за катастрофата.  

АПИ стартира обществени поръчки за близо половин милиард лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775929

АПИ стартира обществени поръчки за близо половин милиард леваОткрити са процедурите за строителството на пътя Мездра - Ботевград и на участъка от Софийския околовръстен път - от връзката с АМ „Тракия“ до ж. к. „Младост“ Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжни процедури за строителство за 425 млн. лв. без ДДС. Открити са обществените поръчки за изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград

Президентът на Перу подаде оставка, за да избегне импийчмънт

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-peru-podade-ostavka-za-da-izbegne-impiychmant-news277071.html

Президентът на Перу Педро Пабло Кучински подаде оставка малко преди гласуване в парламента за негов импийчмънт, което той вероятно щеше да загуби, предаде ДПА.   В телевизионно обръщение 79-годишният Кучински заяви, че е направил всичко по силите си въпреки постоянни атаки от опозиционната партия "Народна сила", която по думите му е създала "обстановка, в която е невъзможно да се управлява".   Натискът над Кучински нарасна, след като четирима от 14-те депутати на собствената му партия го призоваха да се оттегли.   Парламентът щеше за втори път слез декември да гласува за импийчмънт на президента заради връзките му с корумпираната бразилска строителна компания "Одебрехт".   През декември Кучински оцеля на поста си, но този път главната опозиционна партия "Народна сила" показа видеозаписи, в които съюзници на президента се опитват да убедят депутат да гласува против импийчмънт в замяна на инфраструктурни проекти в избирателния му район.   Вицепрезидентът Мартин Вискара ще положи клетва като президент утре, вероятно около 16-17 ч. по Гринуич, предаде Ройтерс.   Опозиционният депутат Луис Галарета, който е председател на парламента, съобщи, че всички парламентарно представени сили са се съгласили да приемат оставката на Кучински.   Всички министри от правителството на Перу са написали заявления за оставка в знак на солидарност с президента Кучински, съобщи министърът на труда Хавиер Бареда.   "Щом първият вицепрезидент (Мартин Вискара) встъпи в длъжност (като президент), той ще трябва да назначи свой премиер поради оставката на правителството. Ние сме длъжни да предадем портфейлите си на новите министри. Президентът Кучински ни е назначил и е правилно да напуснем заедно с него", каза Бареда.

Гърция ще загуби 2 милиона души население

http://www.moreto.net/novini.php?n=371219

Гърция е сред държавите с най-застаряващо население в Европейския съюз. Над една пета от нейното население /21%/ е на възраст над 65 години. Данните на Берлинския институт показват, че до 2030 г. населението на балканската държава ще намалее до 9,9 милиона души, а до 2050 ще се съкрати до 8,9 милиона от днешните 10,6 милиона.

Търговци на газови бутилки очакват да бъдат изхвърлени от пазара заради проектозакон

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/22/3151007_turgovci_na_gazovi_butilki_ochakvat_da_budat/?ref=rss


Газът за битови нужди ще поскъпне, ако парламентът гласува внесения в Народното събрание законопроект за горивата, предупредиха представители на Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан.<br /><br />Промените в законопроекта, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат над 100 000 домакинства и над 80 на сто от ресторантьорския бизнес у нас, алармираха от асоциацията на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.<br /><br...

Синът на Кадафи: Имам силни доказателства срещу Саркози

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775918

Синът на Кадафи: Имам силни доказателства срещу СаркозиСинът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам, обяви, че има "силни доказателства" срещу Никола Саркози. "Досега нито аз, нито бившият шеф на либийското разузнаване Абдула Сенуси, който има запис от среща на Саркози с баща ми, не сме давали показания по това дело. Но сме готови да свидетелстваме", каза той пред "Африка нюз",

Сняг и дъжд с песъчинки от Сахара валя в Смолянско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775924

Сняг и дъжд с песъчинки от Сахара валя в СмолянскоОбичайният за началото на пролетта сняг с жълто-кафяви нюанси с пясъчни частици от Сахара валя през последното денонощие в района на Рожен, информират от Националната астрономическа обсерватория. Оцветеният валеж вече е покрит от чист бял сняг по-късно деня. От НАО- Рожен коментират, че това е обичайно явление за региона през пролетния сезон,

Трима заловени за взривения банкомат на бул. "Рожен" в София остават в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775925

Трима заловени за взривения банкомат на бул. "Рожен" в София остават в арестаСофийскията апелативен съд остави за постоянно в ареста трима от обвиняемите за взривения банкомат на бул. "Рожен" в столицата, съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от БТА. Съдът не е уважил молбите на И. Янински, Р. Цветков, Ю. Цанев да измени мерките им. На четвъртия обвиняем Пл. Попов обаче тя е променена в парична гаранция в размер на

ЦСКА пита феновете коя от 10-те емблеми да сложи за юбилея

https://offnews.bg//futbol/tcska-pita-fenovete-koia-ot-10-te-emblemi-da-slozhi-za-iubileia-677247.html

Официалният сайт на ЦСКА стартира анкета сред регистрираните потребители коя емблема да се сложи на екипа за юбилея на клуба на 5 май.

Тогава "армейците" приемат шампиона Лудогорец на националния стадион, като датата съвпада със 70-годишнината на клуба от Борисовата градина.

Предложени са 10 варианта на исторически емблеми, като сред тях е и най-новата, изработена специално за юбилея.

Ето какво пише на сайта на "червените":

Армейци,


ЦСКА ще изиграе мача на 5 май срещу Лудогорец на Националния стадион "Васил Левски" със специално изработен екип, който ще бъде направен по модел на първия в историята на ЦСКА.

През 1948 година тимът ни играе без емблема на гърдите си, но за юбилея искаме на екипа да грее емблема, която да изберем заедно.

Предоставяме на вашето внимание всички емблеми, с които ЦСКА е играл през годините.

Тази от тях, която събере най-много гласове в анкетата ни, ще бъде поставена върху юбилейния ни екип.

С него ЦСКА ще изиграе само един мач - този на 70-ия ни рожден ден на 5 май.

Гласуването ще продължи до 23:59 часа на 25 март (неделя)."

Новият бг документален филм 'Мечтата на Николай' с премиера днес

https://offnews.bg//kultura/noviat-bg-dokumentalen-film-mechtata-na-nikolaj-s-premiera-dnes-677241.html

Представянето на новото българско кино в програмата на 22-рия София филм фест продължава до самия край на месец март.

Всички почитатели на документалните предизвикателства не трябва да пропускат специалната среща със сценариста и режисьора Мария Карагьозова, която пристига в България, за да представи творбата си „Мечтата на Николай“ на 22 март в Дома на киното. Продуцент на филма е Камен Калев, а началният час на прожекцията е 18,30.

„Мечтата на Николай“ e филм, посветен на един капитан на туристическо корабче, но и разказ за един смел български мореплавател. Той си спомня една мечта, която успява да реализира през 1985 година - да обиколи света сам. Преминавайки през „Желязната завеса“, българският мореплавател Николай Джамбазов посочва пътя към свободата на едно цяло поколение млади българи. На борда на своята яхта „Тангра“, изцяло направена на ръка, Николай Джамбазов успява да премине по „невъзможния път“ и да сбъдне едно съкровено желание - да обиколи света сам през нос Хорн. Кой всъщност е смелият български мореплавател, прекосил Океана по „невъзможен маршрут“, само с едно спиране и на собственоръчно построена яхта?!

Николай Джамбазов е роден е на 2 март 1943 година в София, в семейство на учителка и морски офицер от търговския флот. Като юноша Николай се занимава активно с плуване, мотоциклети и ветроходство. Учи във вечерна гимназия и работи, а през свободното си време обучава средношколци на морски многобой и ветроходство. Отбива военната си служба като радиотелеграфист и получава първото си свидетелство за управление на кораб. По късно завършва образованието си за професионален капитан.

TELUS International откри най-модерната бизнес сграда в София – TELUS Tower

http://www.cross.bg/telus-ofis-international-1570778.html

/КРОСС/ TELUS International Europe, най-големият работодател в аутсорсинг индустрията у нас, днес на официална церемония откри своя най-нов офис в София. На церемонията присъстваха г-н Александър Манолев, заместник-министър на икономиката в България, г-н Кевин Хамилтън, посланик на Канада за България, и г-н Джефри Пюрит, президент и главен изпълнителен директор на TELUS International. Сградата TELUS Tower, която се намира на пл. Македония в столицата, е построена по най-високи екологични и архитектурни стандарти и е носител на сертификата BREEAM 2013 - водещ световен стандарт по ефективност и устойчивост на бизнес сгради. С над 50 зали за срещи и кухни, 18 тематични зони за почивка, масажи, фитнес и йога зали, новият офис на компанията се откроява като едно от най-иновативните работни пространства в България с капацитет от 2300 работни места. „Щастливи сме да се преместим в TELUS Tower, където не само служителите ни ще имат офис от ново поколение, но ще имаме и възможността да разширяваме екипа си и да създаваме нови работни места. Планът ни до 2020 година е да назначим 2000 нови служители, като по този начин екипът ни в България ще наброява 5000 души", каза Кристина Иванова, вицепрезидент „Операции" на TELUS International Europe

Извънредният труд в България е най-нископлатеният в ЕС

http://econ.bg/Новини/Извънредният-труд-в-България-е-най-нископлатеният-в-ЕС_l.a_i.759425_at.1.html

България е на последно място в Европейския съюз по заплащане на извънредния труд. Това показват данните от изследване на статистическата агенция...

Бременните да ядат спанак и зеле през първите месеци - предпазват детето от астма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6775917

Бременните да ядат спанак и зеле през първите месеци - предпазват детето от астмаМайките, които ядат зелени листни зеленчуци през първите три месеца от бременността, предпазват детето си от астма, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на японски учени. Екип от националния изследователски институт по деско здраве и развитие в Токио установи, че децата на жени, яли редовно броколи, спанак, зеле и други подобни,

Дариха съвременен апарат за обдишване на недоносени бебета на 'Шейново'

https://offnews.bg//obshtestvo/dariha-savremenen-aparat-za-obdishvane-na-nedonoseni-bebeta-na-shejno-677246.html

Съвременен апарат за обдишване на недоносени деца получи АГ болница "Шейново".

Парите за него бяха събрани чрез дарителската кампания "Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк.

Апаратът вече функционира в отделението по неонатология и позволява грижи за бебетата по нов за България метод, който е значително по-щадящ.

Годишно в болницата се раждат над 2300 деца, 6% от тях са недоносени. Новият апарат позволява дишане по най-близък и естествен начин за всяко дете, независимо от зрелостта и размерите му, така че дихателната система постепенно сама да поеме функциите си.

За каузата бяха събрани близо 45 хил. лева. От тях 42 хил. бяха дарени от Райфайзенбанк и нейни служители.

Болница "Шейново" е най-старата АГ болница в страната, построена през 1935 г. и в наши дни е на едно от първите места по раждаемост и качество на медицинските услуги.

По време на кампанията “Избери, за да помогнеш” 2017 г. бяха събрани 226 152 лв. за 22 благотворителни проекта, като в инициативата със своите лични дарения се включиха 1597 служители на Райфайзенбанк, a всяко дарение на свой служител банката подкрепи със сума до 100 лв. Предстои 10-ото, юбилейно издание на кампанията.

Сайтът на инициативата izberi.rbb.bg остава активен и на него ще се публикуват отчетите на организациите, включени в кампанията за това как са изразходвали дарените средства.

Кремъл: Изявленията на Борис Джонсън за Путин са ”отвратителни”

https://frognews.bg/novini/kremal-iziavleniiata-boris-djonsan-putin-otvratitelni.html

Кремъл заяви, че коментарите на британският външен министър Борис Джонсън за президента Владимир Путин са „отвратителни”, съобщава БГНЕС. Джонсън каза, че Путин се опитва да използва световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер през 1936 е използвал олимпиадата в Берлин, припомня агенцията.

Шест язовира преливат по малко, но не са заплаха

http://dnes.dir.bg/news/dunav-jazovir-neno-dimov-26981845

В момента има шест язовира, които преливат по малко, но без заплаха за населението, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Измамна практика за ваканция набира популярност - как да се предпазим?

https://petel.bg/Izmamna-praktika-za-vakantsiya-nabira-populyarnost---kak-da-se-predpazim--__256618

Снимка Булфото, архив До скоро т.нар. таймшеър беше само екзотичен вариант за почивка сред по-заможните граждани в Европейския съюз. В по...

Мъж скочи от балкон на холандския парламент, опита самоубийство (Видео)

https://petel.bg/Mazh-skochi-ot-balkon-na-holandskiya-parlament--opita-samoubiystvo--Video-__256619

Преди това седмици настоявал за легализиране на хашиша Мъж пострада, след като скочи от балкон в холандския парламент, завързан за пара...

Извънредно! Извадиха труп от Аспаруховия канал

https://petel.bg/Izvanredno--Izvadiha-trup-ot-Asparuhoviya-kanal__256620

Снимка rodinabg.com Днес ученици от Варненска морска гимназия "Св Николай Чудотворец" в студения снеговит мартенски ден станаха неволно свид...

Румен Радев се срещна с Махмуд Абас в Рамала (снимки)

https://petel.bg/Rumen-Radev-se-sreshhna-s-Mahmud-Abas-v-Ramala--snimki-__256621

Снимка: Пресцентър ПрезидентствоДържавният глава Румен Радев е на официално посещение в Палестина. По време на официалното посещени...

АПИ стартира обществени поръчки за близо половин милиард лева

http://www.cross.bg/stroitelstvo-botevgrad-mezdra-1570777.html

/КРОСС/ Открити са процедурите за строителството на пътя Мездра - Ботевград и на участъка от Софийския околовръстен път - от връзката с АМ „Тракия" до ж. к. „Младост". Агенция „Пътна инфраструктура" стартира тръжни процедури за строителство за 425 млн. лв. без ДДС. Открити са обществените поръчки за изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград и за над 6 км от Софийския околовръстен път - от п. в. „Цариградско шосе" до п. в. „Младост". Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. Строителството на пътя Видин - Ботевград ще започне от една от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград, която е с дължина 33 км. Индикативната стойност на поръчките е близо 302 млн. лв. без ДДС. Участъкът е разделен в два лота. Лот 1 е от км 174+800 до км 194+122, а лот 2 от км 161+367 до км 174+800. Отсечката ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока с габарит 20 м. Трасето ще следва съществуващия път като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене

3 свлачища край Варна – сред най-невралгичните у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=371223

Свлачищата при спирка „Кипарис“ – „Кипарис-юг“ и „Кипарис-север“, както и това при спирка „Фара“ в община Аксаково, засягащи републикански път І-9, са едни от най-активните у нас в последните години. Северното ни Черноморие попада челната тройка на най-невралгичните райони по срутвания на земни маси в страната, заедно с райони по западната част на Дунавското крайбрежие и Източните Родопи, научи Moreto.

Катастрофа между автомобил и снегорин, има пострадал

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-mezhdu-avtomobil-i-snegorin-ima-postradal-2086357

Катастрофа между автомобил и снегорин е станала на АМ "Марица" в района на Димитровград, съобщи БНТ.

Спасиха от гладна смърт 25 двойки щъркели в пловдивското село Белозем

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/spasiha-ot-gladna-smyrt-25-dvojki-shtyrkeli-v-plovdivskoto-selo-belozem-2086335

Колонията от 25 двойки щъркели в пловдивското село Белозем са спасени, съобщиха от администрацията на Община Раковски.
 
<

Катастрофа на пътя Русе-Бяла, има пострадали

//dariknews.bg/regioni/ruse/katastrofa-na-pytia-ruse-biala-ima-postradali-2086317

Катастрофа затвори движението по пътя Русе-Бяла, в района на Две могили. Има пострадали, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Сигнал за инцидента е подаден малко след 14,30 часа часа.

По първоначална информация при обилен снеговалеж и силен вя

Оранжев код за сняг и вятър в 9 области за петък

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oranzhev-kod-za-sniag-i-viatyr-v-9-oblasti-za-petyk-2086351

През следващото денонощие метеорологичната обстановка ще продължи да се усложнява. През нощта снеговалежите ще се усилят и снежната покривка ще се увеличава.
 
С умерен и временно силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще има

Нов протест в защита на Пирин

http://www.cross.bg/zashtita-pirin-protest-1570775.html

/КРОСС/ Нов протест в защита на национален парк „Пирин". Хората се събраха пред министерството на земеделието. Днес там заседава Национален съвет за горите и от името на неправителствената организация "За да остане природа в България" ще бъде входирано предложение за забрана на износа на дърва за огрев от държавните гори. Това е 14-а акция в София в защита на Пирин след промените в плана за управлението на парка.    

Чакат обвинител N1 в Бургас за 20-годишнината на Апелативната прокуратура

https://www.24chasa.bg/region/article/6775797

Чакат обвинител N1 в Бургас за 20-годишнината на Апелативната прокуратураГлавният прокурор Сотир Цацаров се очаква в Бургас на 23 март, за да се включи в отбелязването на 20-та годишнина от създаването на Апелативната прокуратура. Събитието ще се проведе в Бургаския свободен университет, а сред официалните гости са бургаските членове на ВСС Калина Чапкънова, Боряна Димитрова, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов, зам.

Министър Николай Нанков издаде разрешение за строеж за още близо 2 км от АМ „Струма“

http://www.cross.bg/blizo-plan-ychastuk-1570776.html

/КРОСС/ Одобрен е и ПУП - парцеларен план за близо 17-километров участък от АМ „Хемус" Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков издаде разрешение за строеж за още близо 2 км от лот 3.1. на АМ „Струма" за участъка от км 370+400 до км 372+000, който започва от изхода на бъдещия тунел „Железница" в посока Симитли. В разрешението на строеж са предвидени и строително-монтажни работи за реконструкция на далекопровод, пресичащ АМ „Струма" при км 371+940. Лот 3.1 от Благоевград до Крупник включва строителство на автомагистрален път от км 359+000 до км 376+000. Разделен е условно на два участъка - участък 1 от км 359+000 до км 366+000 /7 км/, и участък 2 от км 370+400 до км 376+000 /5,6 км/. Между тях е предвидено строителството на тунел „Железница". Изпълнител на проектирането и строителство е ДЗЗД „АМ Струма 3.1, а стойността на проекта е почти 186 млн.лв. с ДДС. Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала "Струма" се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.„Национална компания железопътна инфраструктура" получи разрешение за строеж за реконструкция и модернизация на сградата на приемното здание на жп гара „Казичене" в район Панчарево, която е част от проект „Развитие на железопътен възел София"

Спасителна акция за бедстващи щъркели в Айтос

https://offnews.bg//obshtestvo/spasitelna-aktcia-za-bedstvashti-shtarkeli-v-ajtos-677243.html

Десетки щъркели бедстват в Община Айтос, а местната администрация организира спасителна акция.

Около 20 птици са забелязани днес до пътя между гр. Айтос и село Караново. Птиците са омърлушени, уточни Катя Костадинова от местната администрация. От общината се обърнаха с апел към доброволци, които биха желали да участват в улавянето на щъркелите. Това е трудната част в акцията, тъй като и местността е заблатена и трудно достъпна.

По заповед на кмета Васил Едрев, спасените птици ще бъдат настанени в айтоският зоопарк, където са осигурени добри условия за тях.

От бургаската екоинспекция призовават хората да не се наемат сами с подобни акции, тъй като не всеки щъркел бедства. Опасност за живота им има, ако птицата е обледена и със замръзнали крила.

Два кръга по футзал ще се играят през уикенда

http://varnautre.bg/2018/03/22/77584/%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b7%d0%b0%d0%bb-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d1%83%d0%b8

Два кръга от Националната лига футзал Развитие КДА ще се играят през уикенда. В събота, 24 март ще се играят две срещи. Черно море Мания излиза срещу Варна Сити от 19,30 часа, а ФК МАГ играе в 21,15 срещу ФК Бъзън. В неделя, 25 март МАГ срещау ФК Русе от 11,30 часа. Мачовете са 13 […]

Започва строежът на още 2 км от магистрала Струма

https://offnews.bg//ikonomika/zapochva-stroezhat-na-oshte-2-km-ot-magistrala-struma-677245.html

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков издаде разрешение за строеж за още близо 2 км от лот 3.1. на магистрала „Струма“ за участъка от км 370+400 до км 372+000, който започва от изхода на бъдещия тунел „Железница“ в посока Симитли. В разрешението на строеж са предвидени и строително-монтажни работи за реконструкция на далекопровод, пресичащ магистрала „Струма“ при км 371+940.

Лот 3.1 от Благоевград до Крупник включва строителство на автомагистрален път от км 359+000 до км 376+000.  Разделен е условно на два участъка - участък 1 от км 359+000 до км 366+000 /7 км/, и участък 2 от км 370+400 до км 376+000 /5,6 км/. Между тях е предвидено строителството на тунел „Железница“.

Изпълнител на проектирането и строителство е ДЗЗД „АМ Струма 3.1, а стойността на проекта е почти 186 млн.лв. с ДДС. Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала "Струма" се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

„Национална компания железопътна инфраструктура“ получи разрешение за строеж за реконструкция и модернизация на сградата на приемното здание на жп гара „Казичене“ в район Панчарево, която е част от проект „Развитие на железопътен възел София“.

Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев е одобрен подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП-ПП) за близо 17-километров участък от автомагистрала „Хемус“ от пътен възел Буховци при пресичането с път ІІІ-5102 до началото на пътен възел „Белокопитово“.

Парцеларният план засяга землищата на селата Макариополско и Буховци в Община Търговище, както и землищата на с.Черенча и с. Градище, намиращи се на територията на Община Шумен.

Одобрението му ще допринесе за осигуряването на транзитния трафик по Европейската пътна мрежа от връзката с транспортен коридор №ІV на запад до транспортен коридор №ІX близо до Велико Търново, както и за ускоряването на икономическото и социалното сближаване на регионално ниво.

Целият световен елит в гимнастиката идва в София

http://www.cross.bg/sofiya-elit-bulgariya-1570774.html

/КРОСС/ Рекорден брой гимнастички ще участват на Световната купа по художествена гимнастика в София, която ще се проведе от 30 март до 1 април в столичната зала "Арена Армеец". 57 грации от 34 държави са заявили участие в надпреварата, като сред тях са всички от световни елит на спорта. Капитанът на националния отбор на България индивидуално Невяна Владинова ще пропусне турнира, тъй като в момента лекува контузия на глезена и все още не е напълно възстановена. Целта на ръководството на БФХГ и на треньорския щаб е Владинова да бъде съхранена за световното първенство през септември, на което България отново ще бъде домакин. В първата от четирите Световни купи за годината България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн. Интересът към състезанието в София е огромен. Световният елит пристига у нас, за да направи генерална репетиция за шампионата на планетата. Русия пристига със сестрите Дина и Арина Аверини. Беларус е заявила Алина Харнаско и Катерина Халкина, Украйна е в състав Влада Николченко и Олена Диатченко. Израел ще бъде представен от Линой Ашрам и Никол Воронков, Япония от Кахо Минагава и Сумире Кита, а за Италия е заявена Милена Балдасари. При ансамблите борбата за медалите също ще бъде оспорвана. Всички основни конкуренти на българките Симона Дянкова, Елина Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс пристигат в София

Макрон: Данъците на интернет гигантите в ЕС - половината от вноската на Великобритания

http://www.mediapool.bg/makron-danatsite-na-internet-gigantite-v-es---polovinata-ot-vnoskata-na-velikobritaniya-news277070.html

Таксата, която ЕС обмисля да наложи на големите интернет компании, може да се внася в бюджета на ЕС и да се равнява на "половината от нужното финансиране" след Брекзита, заяви френският президент Еманюел Макрон, който пристигна на посещение в Холандия, предаде Франс прес. Макрон се позова на данни на Европейската комисия и заяви на пресконференция с холандския премиер Марк Рюте, че тази такса би донесла нови приходи за политики на ЕС, без да се иска от страните членки да увеличат вноската си.   Марк Рюте, който е поддръжник на бюджетната дисциплина, повтори позицията, че не иска Холандия, която вече е нетен вносител в европейския бюджет, да плаща още повече. Той изрази желание отпускането на субсидии от ЕС да се прави при условие, че се провеждат задълбочени реформи и се спазват ценностите на ЕС.   Преди срещата си с Марк Рюте Макрон посети седалището на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. Организацията е учредена през 1997 г. за прилагане на международната Конвенция за забрана на химическите оръжия.   Елисейският дворец заяви, че това посещение на ОЗХО се вписва "в контекста на сирийската криза и нападението в Солсбъри". Имат се предвид подозренията за употреба на химически оръжия от сирийския режим в анклава Източна Гута и отравянето на бивш руски шпионин в Англия, което се приписва на Русия. Кремъл отрича обвинението, отбелязва АФП.

Западът срещу Кремъл. Начело с Лондон

http://dnes.dir.bg/news/rusia-velikobritania-rusia-putin-skripal-26981646

Лондон едва ли си е мечтал, че във времената на Брекзит Западът ще предприеме съвместни действия срещу Кремъл под британско ръководство.

Рекорден брой гимнастички ще вземат участие на световната купа в София

https://www.24chasa.bg/sport/article/6775728

Рекорден брой гимнастички ще вземат участие на световната купа в СофияСветовният елит на художествената гимнастика идва у нас, за да направи генерална репетиция за световното първенство през септември. Рекордните 57 гимнастички от 34 държави ще вземат участие на световната купа, която ще се проведе от 30 март до 1 април в "Арена Армеец". В отсъствието на контузената Невяна Владинова България ще бъде представена от

Изследване на ЦРУ: България е на трето място по смъртност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775827

Изследване на ЦРУ: България е на трето място по смъртностЦРУ прави годишно изследване на смъртността по държави и в това изследване България е на трето място, като страни, в които е имало или има военни действия, се намират след нас в тази класация. Афганистан е на десето място, а Украйна на пето място. През последния четвърт век се промениха всички условия,

Проверките показват фрапиращи пропуски при пешеходните пътеки

http://www.cross.bg/puteki-peshehodnite-tzatzarov-1570773.html

/КРОСС/ Фрапиращи са пропуските при пешеходните пътеки. Това сочи проверката на близо 14 000 „зебри" в страната, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Проверка беше възложена на 27 декември 2017 г. и трябваше да бъде установено съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания. Обвинител номер едно обяви, че са открити „отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация". „Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата", каза още Цацаров, цитиран от БГНЕС. Той добави, че разчита на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да състави не само регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, но и в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба. Цацаров настоява проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции. Нарушенията трябва да бъдат отстранени най-късно до 30 юни 2018 година. Предвидени са санкции в размер между 2 000 и 7 000 лева при неизпълнение на предписанията.    

Отстранилата Серина Уилямс: Исках да я накарам да извика "C’mon!"

https://offnews.bg//tenis/otstranilata-serina-uiliams-iskah-da-ia-nakaram-da-izvika-c-mon-677242.html

Японската тенисистка Наоми Осака, която отстрани Серина Уилямс в първия кръг от турнира в Маями сподели, че днешната победа е била най-ценна за нея, тъй като идва над най-големия ѝ идол. До сега американката не беше отпадала във Флорида преди четвъртия кръг (16 участия).

"Всъщност бях много нервна, когато пристигнах на корта. Не знам дали знаете, но Серина е любимият ми играч. Дори само фактът, че имах възможността да играя срещу нея бе сбъдната мечта, но това, че победих прави момента още по-приятен.

Донякъде просто исках да я впечатля. Просто исках да я накарам да извика "C’mon!" поне веднъж и мисля, че го направи, щастлива съм от този факт", каза Осака.

Във втория кръг в Маями японката ще се изправи срещу четвъртата поставена Елина Свитолина.

Румен Радев поиска повече прагматизъм в отношенията с Израел

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-radev-poiska-poveche-pragmatizym-v-otnosheniiata-s-izrael-258003/

България е заинтересована от опита на Израел в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката

Ученият, замесен в скандала около Фейсбук, работил с руски учени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6775778

Ученият, замесен в скандала около Фейсбук, работил с руски учениПсихологът, който е в центъра на скандала със злоупотреба с личните данни на милиони потребители на Фейсбук, е работил с руски учени върху изследване на опасните личностни характеристики. Александър Коган е бил консултант на екип от Санктпетербургския държавен университет, който проучвал дали психопатията,

Институциите засилват контрола срещу трафика на деца

https://offnews.bg//obshtestvo/institutciite-zasilvat-kontrola-sreshtu-trafika-na-detca-677240.html

Социален работник да присъства на Летище-София в случай, че възникне ситуация, която касае предприемането на спешни мерки за закрила на дете. Това договориха на работна среща по инициатива на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за взаимодействието между институциите, включително полицията и социалните служби, при опит за трафик на деца, съобщи ДАЗД.

В срещата участваха представители на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Столична дирекция на вътрешните работи, 1-во Районно управление - СДВР, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Летище „София“, Агенция за социално подпомагане, както и началниците на отделите за закрила на детето – Слатина, Младост, Лозенец и Красно село.

ЦРУ: България е на 3-то място по смъртност - като след война

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/tsru-balgariia-3-miasto-smartnost-kato-sled-voina.html

ЦРУ прави годишно изследване на смъртността по държави и в това изследване България е на трето място, като страни, в които е имало или има военни действия, се намират след нас в тази класация. Афганистан е на десето място, а Украйна на пето място.

ЦРУ: България е на 3-то място по смъртност - като след война

https://frognews.bg/novini/tsru-balgariia-3-miasto-smartnost-kato-sled-voina.html

ЦРУ прави годишно изследване на смъртността по държави и в това изследване България е на трето място, като страни, в които е имало или има военни действия, се намират след нас в тази класация. Афганистан е на десето място, а Украйна на пето място.

Райън Гигс записа гръмка победа в дебюта си за Уелс

http://clubz.bg/65726-rajyn_gigs_zapisa_grymka_pobeda_v_debyuta_si_za_uels

Величието на "Манчестър Юнайтед" Райън Гигс записа разгромна победа в първия си мач начело на националния отбор на Уелс - 6:0 срещу Китай в Нанинг. Двубоят бе част от 4-странния турнир "Купата на Китай", а другите участници са Уругвай и Чехия. 

Финалът е в понеделник и британците очакват своя съперник.

Райън Гигс, който е най-титулуваният уелски футболист в историята, стана селекционер на 15 януари, след като тимът не успя да се класира на световното в Русия под ръководството на Крис Колман.

Паметен ден днес имаше и Гарет Бейл от "Реал" (Мадрид), реализирал хеттрик и изпреварил Йън Ръш начело на голмайсторската листа в националния тим на "драконите". Нападателят има вече 29 попадения, а легендата на "Ливърпул" остава с 28.

Гостите водеха до почивката с 4:0. Другите попадения реализираха Сам Воукс (две) и Хари Уилсън.

За Гигс успехът е още по-ценен, тъй като бе постигнат срещу Марчело Липи, треньорът на Китай. Двамата имаха паметни сблъсъци преди години, когато Гигс играеше за "Юнайтед", а италианецът предвождаше "Ювентус".

В следващите дни ще се изиграят много приятелски срещи по цял свят, тъй като датите са в календара на ФИФА и елитните шампионати на много страни са в почивка.

Историкът проф. Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново

http://www.cross.bg/veliko-turnovo-prof-1570772.html

/КРОСС/ Историкът проф. Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново. Кандидатурата на преподавателя по средновековна история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" беше издигната от дирекционния съвет на Регионалния исторически музей, от Регионална библиотека "П. Р. Славейков", читалище "Надежда", Военна академия "Георги Стойков Раковски" и Лайънс клуб Велико Търново - Арбанаси. Номинацията беше гласувана единодушно от общинските съветници на тържествената сесия днес, на празника на града - 22 март. В свое видеообръщение проф. Павлов обясни, че не може да присъства на тържествената церемония заради участието си в проекта "Мисия България", реализиран съвместно с проф. Николай Овчаров. "Физическото ми отсъствие е свързано с една от причините за моето удостояване - популяризирането на богатото културно-историческо наследство на България и на старата столица Велико Търново", посочи в обръщението си историкът. Проектът включва посещения в Молдова, Русия, Армения, Белгия и други държави, където историците се срещат с представители на българските общности и приятели на България. Освен лекции и срещи, учените издирват неизвестни примери за българското културно влияние и нови паметници, свързани с българската история. Почетният знак, беше връчен на неговата съпруга Румяна Павлова. Съветниците гласуваха и за номинираните за наградата "Велико Търново", която се връчва ежегодно на празника на града

Директорът на полицията в Пазарджик разпореди обстойна проверка на пътищата в региона

https://www.24chasa.bg/region/article/6775695

Директорът на полицията в Пазарджик разпореди обстойна проверка на пътищата в регионаДиректорът на областната полицейска дирекция в Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев е разпоредил на служителите от сектор "Пътна полиция" и полицейските управления в региона да извършат обстойни проверки за състоянието на пътната мрежа в областта, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов.

Кремъл: Прибързано е да се говори за пробив в отношенията между Русия и САЩ

http://www.mediapool.bg/kremal-pribarzano-e-da-se-govori-za-probiv-v-otnosheniyata-mezhdu-rusiya-i-sasht-news277069.html

Въпреки изявленията на американския президент Доналд Тръмп за ползата от установяване на взаимодействие с Русия, пробив в отношенията между двете страни е още далече, каза пред журналисти в Москва днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.    "Нека не говорим за каквито и да е пробиви, отначало трябва все пак да говорим как, като минимум, да бъде установен диалог. До пробив е още далече", каза той.    Песков отбеляза, че в телефонния разговор между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп те "са се договорили да поръчат на министъра на външните работи и на държавния секретар да установят контакт за обсъждане на времето и мястото на евентуална среща на върха.    Кремъл разчита на елементарната политическа логика и мъдростта на европейските страни, ако премиерката на Великобритания Тереза Мей тръгне да ги убеждава да предприемат мерки срещу Русия във връзка с т.нар. случай Скрипал, каза говорителят на Путин на редовния си брифинг.    "Ние констатираме, че продължава трудно обяснимата линия на британската страна, констатираме нежеланието й реално да взаимодейства за разкриване на истината около този случай и кой може да стои зад него, - посочи Песков. - Ние констатираме нежеланието на британската страна да предостави каквато и да е информация и констатираме също, че всички изявления по този въпрос нямат абсолютно никакви основания, лишени са от каквито и да било доказателства, а често и от елементарна логика."   Той изрази надежда, че партньорите на Великобритания най-малкото ще отчетат всички тези елементи.    Песков повтори изразеното снощи от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова мнение, като нарече "оскърбително и отвратително" изказването на британския външен министър Борис Джонсън, който сравни предстоящото световно първенство по футбол в Русия с олимпийските игри в нацистка Германия през 1936 г. Подобно изявление не подобава на външен министър на която и да е страна и е недопустимо, посочи говорителят на Кремъл. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване