Наказват 13 служители заради непроверения полет от Франция

https://petel.bg/Nakazvat-13-sluzhiteli-zaradi-neprovereniya-polet-ot-Frantsiya__256882

Снимка Булфото Наказание ще има за 13 служители, които не са изпълнили своите задължения при пристигането на самолета с полет от Франци...

Борисов иска наказания заради цял самолет пътници, влезли без проверка у нас

https://offnews.bg//politika/borisov-iska-nakazania-zaradi-tcial-samolet-patnitci-vlezli-bez-prove-677366.html

Министър-председателят Бойко Борисов извика министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая от 20 март на ГКПП Аерогара София.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов разпореди на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания. Той разпореди също в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на ГКПП Аерогара София и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й. 

На 20 март следобед на летище София пристигнал самолет от Париж. Когато пътниците на самолета стигнали до кабинките за гранична проверка, обаче, установили, че всички служители на „Гранична полиция”, разпределени на шест гишета, са напуснали постовете си. 40 човека, кацнали от френската столица, влезли в страната ни, без никой да провери документите им, разказа вчера Нова тв. 

ЦСКА допусна нелеп обрат в контрола срещу Струмска слава (видео)

https://offnews.bg//futbol/tcska-dopusna-nelep-obrat-v-kontrola-sreshtu-strumska-slava-video-677365.html

ЦСКА загуби с 2:3 от аматьорския Струмска слава в днешната контрола между двата тима, играна на базата в Панчерево.

Проверката беше под въпрос заради силния снеговалеж през последните дни, но екипите на фирмата, която поддържа терена, продължиха с почистването му до самото начало на срещата и тя все пак се проведе по план.

Футболистите на треньора Стамен Белчев подходиха лежерно към мача и бяха изненадани от 12-ия във Втора лига. "Червените" поведоха с гол на Жеан Бланко от дузпа в 6-а минута, отсъдена за нарушение срещу Роланг Алберг.

Преди почивката, гостите от Радомир успяха да се върнат в мача, след като Георги Каранейчев бе изпуснат от защитата на ЦСКА и след като остана очи в очи в Китанов, не се замисли и изпрати топката в далечния ъгъл за 1:1.

През втората част, Струмска слава отбеляза още два бързи гола - в 52-ата и 54-ата минута, като и двете попадения бяха дело на Кристиян Тасев.

Десет минути по-късно, Алберг върна едно попадение и намали на 2:3 след добро взаимодействие с Раул Лое.

В същото време "червените" пуснаха информация за билитетите за юбилейния мач. Ето какво написаха от клуба в официалния си сайт:

"Армейци,

поради големия брой запитвания за билетите за предстоящия мач навръх 70-ия рожден ден на ЦСКА на 5 май срещу Лудогорец, който ще се играе на Националния стадион "Васил Левски" от 20:00 часа, ви информираме, че продажбата на билети ще започне от 14:00 часа в понеделник (26 март).

Цените на билетите, които са със специален дизайн, са както следва:

- Сектор А - 19,48 лева
- Сектор Б - 7 лева
- Сектор В - 19,48 лева
- Сектор Г - 7 лева
- ВИП ложа - 1948 лева

Абонаментните карти важат за двубоя.

Билети ще могат да бъдат закупени от фен магазина на "Армията", както и от мрежата на Тикетпро, бензиностанциите на OMV, магазините на Office 1 и Orange, Билетен център на НДК и касата на "Арена Армеец".

6234 дела са приключени за година във Варненския окръжен съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779113

6234 дела са приключени за година във Варненския окръжен съдОбщо 6234 дела са приключени за година във Варненския окръжен съд, като 5064 от тях са приключени в рамките на 3 месеца. Това сочи годишният отчет на съдебната институция в морската столица. На годишното събрание на Окръжен съд Варна присъстваха председателят на ВКС Лозан Панов, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев от Висшия съдебен съвет,

Борисов настоя за налагане на най-тежки наказания заради случая на летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779125

Борисов настоя за налагане на най-тежки наказания заради случая на летище СофияМинистър-председателят Бойко Борисов извика министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая от 20 март т. г. на ГКПП Аерогара София. Премиерът Борисов разпореди на всички служители,

Славчо Дедесето, съпруг на скандалната Гинка от Пазарджик, в любовна афера

http://www.cross.bg/dans-slavcho-kletka-1570946.html

/КРОСС/ Аферата „Гинка" разтресе като трифазен ток цялата държава. Мътната вода в която плуват нашите политици се оказа не само мътна. На повърхноста изплува и много „Кафява пъстърва" ! Като свински черва на Гинкиното хоро се навървиха знакови имена от ъндърграунда - Маргините, Пашата, Жени Калканджиева, Бойко Борисов, СИК, ........След тях се наредиха политиците, службите... Министър председателя, който иска да бъде информиран своевременно за собственика на всеки лъскав автомобил профучал по софийските улици, проспа сделката с ЧЕЗ. Поне така заяви публично. Сделката бе проспана и от ДАНС, но тях няма за какво да ги обвиняваме. Още от аферата КТБ се знае - ДАНС е „Спяща клетка". „Спящата клетка" проспа и сделката с ЧЕЗ. Но парламентарната и извън парламентарната опозиция се събуди. Разбрахме колко отговорни хора са, особено когато става въпрос за сделка в която не са включени! В потока от обвинения които изсипаха върху правителството и за глухия стана ясно, че години наред народни събрания и правителства са подписвали продажни нормативни и под нормативни актове в полза на ЧЕЗ. Държавата напълно е изпуснала контрола върху енергийните дружества. Превърнала се е в организъм без имунна система в който гореизброените вируси могат да нанесат безнаказано каквито си искат поражения

БНТ спира две предавания. Заради нисък рейтинг

http://clubz.bg/65808-bnt_spira_dve_predavaniq_zaradi_nisyk_rejting

БНТ спира излъчването на две авторски седмични предавания - „Светът е 7“ и „Плюс това“, научи Клуб Z. От 1 април двете рубрики отпадат от програмната схема, като причината е в ниския им рейтинг.

„Светът е 7“ е авторско предаване на Йоана Левиева-Сойър и Евгения Атанасова за информация, коментар и анализ на международната политика, което предлагаше задълбочен прочит на най-важните световни теми от седмицата всеки петък от 17,30 до 18,00 часа.

Евгения Атанасова и Йоана Левиева-Сойър бяха водещи на "Светът е 7".

Идеята на „Плюс това“ с водещи Милена Цветанска и Георги Милков пък е да дава трибуна не на политиците, които често виждаме на тв екрана, а на личности, които са добри в това, с което се занимават, но рядко попадат под светлините на прожекторите.

На мястото на свалената рубрика „Плюс това“ в събота от 9,00 часа ще гледаме „Денят започва с Георги Любенов“, което досега се излъчваше в неделя, а вече ще заема сутрините и в двата почивни дни.

Спирането на всяко предаване в БНТ (особено заради нисък рейтинг) се превръща бързо в новина в последните месеци, след като за програмен директор на телевизията бе назначен Емил Кошлуков. Едно от първите му действия бе да заплаши друго тематично предаване – уникалната рубрика за култура „Денят започва с култура“, като даде срок от две седмици на екипа му да удвои рейтинга, иначе щял да бъде сменен с хора, които "могат и знаят как да се направят" исканото от него.

Последваха протести, декларация от страна на екипа на предаването, обвиняваща Кошлуков в натиск и пр. действия. В резултат една от продуцентките на „Денят започва...“ Весела Петрова бе отстранена от предаването.

„Един от най-любимите ми професионални проекти е към своя край. Беше дълго пътешествие, почти седем години, в което крачехме заедно с Evgenia Atanassova и много други хора. Смело казвам, че в телевизията мога да правя всичко, но журналистиката винаги ще остане първата ми любов“, написа във Фейсбук като потвърждение на новината за свалянето на „Светът е 7“ журналистката Йоана Левиева-Сойър.

 

/Видео/ Внимание! Камъни на пътя през Кресненското дефиле

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%ba%d1%80/

Обходният път през втория тунел на Кресненското дефиле е пълен с паднали големи камъни.
Така наречения Крив тунел в дефилето много често остава без осветление и отбиват движението по стария път, който е над река Струма. Целият участък е с паднали камъни като на места са доста големи . През пролетния сезон в района на Креснеското дефиле винаги се получат свличания на скална маса и големи камъни. Водачите трябва да бъдат изключително внимателни и да спазват ограниченията на скоростта в района.


Материалът /Видео/ Внимание! Камъни на пътя през Кресненското дефиле е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Три са центровете за обществена подкрепа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371313

Три центъра за обществена подкрепа функционират на територията на община Варна. Това каза Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. Специалистите, които работят във всеки Център за обществена подкрепа, извършват дейности, свързани с превенция от изоставяне на децата, превенция на насилието, отпадане от училище, реинтеграция на деца, обучение за водене на самостоятелен начин на живот.

Поморие в края на март

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9VjdS7deXcU/

fotev-g

fotev-georgi

fotev

g-rizov

g-fotev

Снимки: Георги Фотев, Георги Ризов и Павлин Кулов,

от фейсбук страницата “Поморие през погледа на обектива”

ГДБОП задържаха мъж, разпространявал кадри с насилие над непълнолетни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779117

ГДБОП задържаха мъж, разпространявал кадри с насилие над непълнолетниСлужители на ГДБОП задържаха мъж, разпространявал кадри с насилие над непълнолетни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицейските действия са предприети от служителите на ГДБОП. Акцията е проведена на територията на столицата с цел пресичане и документиране на дейността на мъж, разпространявал в интернет порнографски материали със сцени на

Курц: Строги мерки по еврограниците е по-хуманно, отколкото давещи се мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779107

Курц: Строги мерки по еврограниците е по-хуманно, отколкото давещи се мигрантиЕС трябва да започне да блокира достъпа на незаконните мигранти по границите си, а не да им позволява да достигат предпочитаната от тях европейска дестинация, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ДПА и БТА. По думите му този подход би бил по-хуманен, отколкото сегашната ситуация. Трийсет и еднагодишният австрийски консерватор даде

Българските власти отрекоха, че руски дипломати ще бъдат гонени

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/24/3152262_bulgarskite_vlasti_otrekoha_za_goneneto_na_ruski/?ref=rss


След като в редица чужди медии се появи информация, че България ще е една от европейските страни, които ще подкрепят Великобритания и ще изгони руските дипломати на територията ѝ, от външното министерство уточниха, че към момента подобно решение не е вземано.<br /><br />Информацията беше разпространена от медии като американската телевизия "Си Ен Ен" и британските вестници "Таймс" и "Гардиън". Според нея България ще бъде солидарна с Великобритания, на...

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

http://www.cross.bg/chlen-mart-suvetnik-1570945.html

/КРОСС/ На 23 март, след тежко боледуване, на 59 години почина Марин Стоянов - общински съветник от БСП в СОС. Член на Постоянните комисии по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и по обществен ред и сигурност. Член на ръководството на БСП - район Надежда. Поклонението ще бъде в неделя - 25 март, от 13 часа на гробището в гр. Банско. Поклон пред светлата му памет!    

Бедственото положение във Видин не е отменено

https://frognews.bg/novini/bedstvenoto-polojenie-vav-vidin-otmeneno.html

Бедственото положение в община Видин все още не е отменено, въпреки че причините за извънредната ситуация вече са отстранени.

Протест във Варна срещу Ердоган и безпринципната политика на Брюксел

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-zhyrnalisti-1570944.html

/КРОСС/ Ердоган не е демократ и с него не трябва да се преговаря. Неговото присъствие във Варна е недопустимо и нежелано. Това заяви председателят на ПП „Възраждане" Костадин Костадинов по повод предстоящата среща, домакинствана от премиера Борисов между Ердоган и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, предаде репортер на БГНЕС. Според Костадинов европейските лидери не трябва да преговарят или приемат ултиматумите на турския президент, а точно обратното. Той е категоричен, че ако ЕС отстъпи пред Турция, то тогава съюзът би „капитулирал пред един диктатор". Ето защо и ПП „Възраждане" организира протест в морската столица на 26 март. „Причината за нашия протест е, че ние смятаме присъствието на Ердоган на територията на България и на територията на ЕС като цяло за абсолютно недопустимо и нежелателно", заяви Костадинов и се мотивира: „На първо място, защото това е един човек, който не спазва правата и свободите на собственото си население и погазва демокрацията в Турция всеки ден. На второ място, защото това е човек, който не спазва принципите на международното право. Само за последните няколко години три държави вече са изпитали нашествието на турските войски. Нека припомним, че Турция държи свои войски в Кипър незаконно от 1974 г., а Кипър е държава-членка на ЕС

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-obshtinskiiat-savetnik-bsp-marin-stoianov.html

На 23 март, след тежко боледуване, на 59 години почина Марин Стоянов - общински съветник от БСП в СОС.

Външно: България не е взимала решение да гони руски дипломати заради Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779108

Външно: България не е взимала решение да гони руски дипломати заради СкрипалБългария не е взимала решение да гони руски дипломати от страната заради случая „Скрипал“. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на Министерството на външните работи във връзка с появилата се информация в британски медии, че редица страни от ЕС, сред които и България, ще изгонят руските си дипломати заради случая „Скрипал“.

Volkswagen представи новия Touareg

https://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-predstavi-noviia-touareg-258125/

Кросоувърът порасна на размери и получи завиващи задни колела

Проучване: Човешката дейност унищожава природата

http://www.moreto.net/novini.php?n=371316

Човешката дейност причинява тревожен упадък в разнообразието на растителния и животински живот на Земята и застрашава храната, чистата вода и снабдяването с енергия. Това алармира подкрепяно от ООН ново проучване за биоразнообразието на планетата, съобщава "Ройтерс".

Взрив в египетския град Александрия

https://www.actualno.com/africa/vzriv-v-egipetskija-grad-aleksandrija-news_666223.html

Взрив избухна във втория по големина египетски град – Александрия, разположен на средиземноморското крайбрежие на северноафриканската държава, предаде БГНЕС. Според данните на местите медии той е причинен от кола-бомба. Повече подробности за инцидента към момента не се съобщават. Снимка: Архив

Славчо Велков: България може да се наложи да плаща 200 млн. лв. заради Сарафово

http://www.cross.bg/velkov-slychva-sigyrnostta-1570943.html

/КРОСС/ Има 47 иска от израелски граждани - потърпевши и близки на загинали при атентата в Сарафово за над 200 млн. лв. България може да бъде изправена пред угрозата да плаща тези пари, защото това се случва на наша територия и нашата страна е трябвало да осигурят безопасността на туристите. Това коментира експертът по сигурността и депутат от БСП Славчо Велков в студиото на „Тази събота". „Имах възможност да видя обвинителния акт. Над 100 стр., никъде не се споменава името на организацията, посочена от г-н Цветан Цветанов (вероятно се визира „Хизбулла"-б.р.)", посочи Велков. Той коментира и друг сериозен пропуск в сигурността на летищата у нас - безпрепятственото преминаване на десетки пътници без паспортен контрол при кацането им в София от Париж. Все още причините граничните полицаи да напуснат работните си места не са напълно установени. „Преди седмица нашият премиер в Брюксел каза „Вие си измисляте причини да не ни приемате в Шенген!". След този случай - пазим ли най-добре нашата граница?", запита Велков. Той призна, че съчувства на вътрешния министър Валентин Радев, който „не може да повярва какво се случва", но освен това и на негово място би се оттеглил от поста.    

193 български общини са се регистрирали за безплатен интернет от Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779080

193 български общини са се регистрирали за безплатен интернет от Европа193 български общини вече са се регистрирали по евопейската инициатива WiFi4EU, която осигурява безплатен интернет в общините. Това заяви българският еврокомисар по цифровизацията Мария Габриел, която даде пресконференция заедно с министърът на транспорта Ивайло Московски в събота. "По-малко от година след инициирането на инициативата тя вече е в

Кирил Сакскобургготски: Борисов е умен и се справя добре

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kiril-saxkoburggotski-kabinet-borisov-3-26987640

Очевидно премиерът Бойко Борисов е умен човек, който се справя добре със ситуацията в България, заяви един от синовете на Симеон Сакскобургготски - Кирил.

Заловиха издирван от Интерпол грък на летище София, искал да лети за Минск

https://offnews.bg//112/zaloviha-izdirvan-ot-interpol-grak-na-letishte-sofia-iskal-da-leti-za-677364.html

Към 8 часа днес, на Аерогара – София, за полет през Истанбул за Минск пристигнал

56-годишен гръцки гражданин са задържали граничните полицаи на Летище София тази сутрин, съобщи МВР. Пътникът Г.Т. пристигнал към 8 часа с полет през  Истанбул за Минск. При проверката и след справка, граничните полицаи идентифицирали пътника като издирван от Интерпол за предумишлено убийство, незаконно притежаване и пренос на огнестрелно оръжие и експлозиви.

Информацията за него е подадена от бюрото в Кипър, с цел задържане и екстрадиране. Г.Т. е задържан. Чрез Националното централно бюро Интерпол-София са уведомени служителите от Интерпол-Никозия, които потвърдили издирването на лицето.

Предстои процедура по екстрадирането му.

България с 11 щангисти на европейското в Букурещ

http://www.cross.bg/stolitza-rymunskata-bulgariya-1570942.html

/КРОСС/ България ще участва с 11 представители на започващото в понеделник в Букурещ европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. След последното контролно в петък вечерта треньорският щаб реши в кат. 53 кг да ни представя само една състезателка. От мъжкия състав пък по-рано отпадна поради операция европейския сребърен медалист Васил Господинов и така за румънската столица ще пътуват 5 жени и 6 мъже. "Подготовката премина нормално и се надявам нашите състезатели да дадат максимума от себе си точно по време на първенството в румънската столица. Смятам, че имаме потенциал да се намесим в борбата за призовите места и медалите, но това няма да бъде леко. Отново искам да благодаря на всички треньори по места, защото по центровете при тежки условия се върши огромна апостолска работа с подрастващите щангисти", заяви старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 92. Ето българския състав за Европейското в Букурещ: ЖЕНИ48 кг Даниела Пандова (Сливен, треньор Севдалин Минчев)53 кг Мая Иванова (Хасково, тр. Живко Архондиев)63 кг Галя Шатова (Сопот, тр. Иван Лухов)75 кг Румяна Станчева (Херкулес София, тр. Кристияна Колева)+90 кг Петя Стоименова (Пловдив, тр. Димитър Стойков) МЪЖЕ56 кг Ангел Русев (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови)62 кг Стилян Гроздев (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови) и Владимир Урумов (Варна, тр. Живко Томов)69 кг Диян Минчев (Шумен, тр. Димитър Колев)77 кг Юндер Бейтула (Добрич, тр

Бойко Борисов удари по масата, ще падат ли глави заради непроверените пътници на летището в София?

https://petel.bg/Boyko-Borisov-udari-po-masata--shhe-padat-li-glavi-zaradi-neproverenite-patnitsi-na-letishheto-v-Sofiya-__256876

Премиерът Бойко Борисов извика министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и дирек...

Би Би Си: Скрипал е искал от Путин разрешение да се върне в Русия

https://petel.bg/Bi-Bi-Si--Skripal-e-iskal-ot-Putin-razreshenie-da-se-varne-v-Rusiya__256877

Отровеният в британския град Солсбъри бивш служител от руското военно разузнаване Сергей Скрипал е отправил преди години до президента ...

До 15 май общините могат да кандидатстват за безплатен безжичен интернет

https://petel.bg/Do-15-may-obshhinite-mogat-da-kandidatstvat-za-bezplaten-bezzhichen-internet__256878

До 15 май е реалното кандидатстване по проекта за безплатен безжичен интернет в общините на територията на Европейския съюз, съобщи Мария ...

Един човек е загинал при експлозия в Александрия

https://petel.bg/Edin-chovek-e-zaginal-pri-eksploziya-v-Aleksandriya__256879

Най-малко един човек е загинал, а няколко са ранени днес при експлозия във втория по големина египетски град Александрия, разположен на ср...

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-obshtinskiat-savetnik-ot-bsp-marin-stoianov-677363.html

След тежко боледуване, на 59 години почина Марин Стоянов - общински съветник от БСП в Столичния общински съвет, съобщиха от БСП-София. 

Стоянов бе член на Постоянните комисии по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и по обществен ред и сигурност. Член на ръководството на БСП – район Надежда.

Поклонението ще бъде в неделя - 25 март, от 13 часа на гробището в Банско.

Поклон пред светлата му памет!

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779099

Почина общинският съветник от БСП Марин СтояновНа 23 март, след тежко боледуване, на 59 години почина Марин Стоянов - общински съветник от БСП в СОС. Член на Постоянните комисии по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и по обществен ред и сигурност. Член на ръководството на БСП – район Надежда. Поклонението ще бъде в неделя - 25 март, от 13 часа на гробището в гр. Банско.

15 години затвор за охранител от Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=371310

33-годишният охранител на девненската дискотека „Акапулко“ Виктор П. бе признат за виновен днес от състав на Варненския окръжен съд за убийството на 22-годишния Мартин К. от село Николаевка. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на съд.

Тръмп забрани на повечето транссексуални да служат в армията

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/24/3152260_trump_zabrani_na_povecheto_transseksualni_da_slujat_v/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед, забраняваща транссексуални да служат в армията, освен "при ограничени обстоятелства", съобщава БТА. Да се задържат военнослужещи с история или диагноза "полова дисфория", които могат да се нуждаят от значителна медицинска терапия, е "значителен риск за ефективността на армията", посочва Белият дом.<br /><br />Понятието "полова дисфория" се използва за означаване на усещането за липса на синхрон...

България ще гони руски лица само при заплаха за националната сигурност

https://www.actualno.com/europe/bylgarija-shte-goni-ruski-lica-samo-pri-zaplaha-za-nacionalnata-sigurnost-news_666221.html

България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Лондон. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов преди партиен форум в Поморие. „Когато има нарушаване на националната ни сигурност, разбира се, че се предприемат съответните действия от компетентните органи. Към настоящия момент нямаме такива данни, за да пристъпим към такива действия&

Жители на Каталуня протестираха срещу ареста на лидерите им

http://www.mediapool.bg/zhiteli-na-katalunya-protestiraha-sreshtu-aresta-na-liderite-im-news277174.html

Жителите на испанската провинция Каталуня излязоха на протест в петък вечерта, след като испански съд нареди арест за лидерите на борещата се за автономия област. Над 20 души са били ранени при сблъсъци с полицията в Барселона, съобщиха агенциите. Полицията е използвала палки, за да държи протестиращите далеч от правителствените сгради. Протести е имало и в други градове в Каталуня.   В петък испанският върховен съдия Пабло Ярена наредиарест без право на пускане под гаранция на петима активисти от Каталуня. Сред тях е и кандидатът за премиер Жорди Турул. Кандидатурата му трябваше да бъде гласувана в събота повторно от регионалния парламент, след като в четвъртък той не успя да събере необходимото абсолютно мнозинство.   Според "Би Би Си" протестите са били организирани още преди да бъде обявено решението на съдия Ярена.   Демонстрантите развяваха флаговете на независима Каталуня. Скандираха призиви за отцепване от Испания. Някои горяха портрети на испанския крал Фелипе VI, на премиера Мариано Рахой и на съдията Пабло Ярена.   Сблъсъците са започнали, когато най-буйните протестиращи са се опитали да пробият полицейския кордон.   "Има два милиона души, които искат да напуснат Испания и те не могат да вкарат всички ни в затвора", казва Карме Сала, участничка в протеста.   Това, което е разгневило най-много протестиращите, е, че сега почти цялото ръководство на Каталуня е заплашено със затвор до 25 или 30 години по различни обвинения – бунт, противодържавна дейност, сепаратизъм и присвояване на държавни средства. Става дума за 25 души начело с бившия премиер Карлес Пучдемон. Част от тях са в ареста, а други са в доброволно изгнание в чужбина.   Същевременно Върховният съд в Мадрид активира отново европейските заповеди за арест на намиращите се зад граница лидери на Каталуния. Сред тях е и Пучдемон, който от края на октомври 2017 г. пребивава в Белгия, но от няколко дни е във Финландия. Полицията в скандинавската страна е получила искане от Испания в петък той да бъде екстрадиран и е започнала обмен на информация с властите в Мадрид.   Председателят на каталунския парламент Роже Торен обяви, че съботната сесия ще се проведе въпреки ареста на Жорди Турул. Той е бил помолен за това лично от кандидат-премиера след арестуването му. Турул е настоял гласуването за него да се състои. Според Конституционния съд обаче кандидатът трябва лично да присъства на заседанието. Торен не е уточнил дали ще има гласуване. Много е вероятно такова да няма, а депутатите да се съберат, за да демонстрират неподчинение на централната испанска власт.   Макар най-голямата политическа сила в парламента на Каталуня да е проевропейската и антисепаратистка партия "Сиутаданс" ("Граждани"), трите отцепнически сили, взети заедно, имат абсолютно мнозинство.   Парламентът на Каталуня трябва да избере регионален премиер най-късно до 22 май. В противен случай той ще бъде разпуснат и ще бъдат свикани нови избори, което според мнозина е най-вероятният вариант.

Почина героят на Франция

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/pochina-geroiat-na-franciia-6080638

Полковникът ог жандармерията влезе невъоръжен в супермаркета, за да бъде освободена жената, държана от терорист като жив щит

Задържаха малолетен, свързан с нападателя от Южна Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779094

Задържаха малолетен, свързан с нападателя от Южна ФранцияПолицията е арестувала тази нощ втори човек, за когото се подозира, че е свързан с нападението в Югозападна Франция вчера. Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на източник от юридическата система. Задържаният е малолетен, роден през 2000 година, и е бил приятел на нападателя Редуан Лакдим. Вчера бе арестувана жена,

Седмична прогноза за времето за 26 март - 1 април

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-za-26-mart-1-april-news_666220.html

От понеделник започва така дългоочакваното затопляне. В първия ден от новата седмица валежи от дъжд ще има само на места в Източна България. Максималните температури ще бъдат между 9 и 13 градуса. Във вторник ще вали в повече райони от страната, но валежите вече няма да са от сняг, а от дъжд, като температурите ще се запазят около 9-11 градуса. В сряда валежи не се очакват, ще има повече слънце, а дневните температури отново ще са около 10-13 градуса. От четвъртък започва по-същественото зато

България не е взимала решение за експулсиране на руски дипломати заради случая „Скрипал“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-ne-e-vzimala-reshenie-za-ekspulsirane-na-ruski-diplomati-zaradi-sluchaia-skripal-2086769

България не е взимала решение за експулсиране на руски дипломати заради случая "Скрипал", заявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитирани от БТА.

Изявлението е по повод публикация на вестник "Таймс" в която се п

ГЕРБ: С патриотите работим много по-добре, отколкото с реформаторите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779085

ГЕРБ: С патриотите работим много по-добре, отколкото с реформаторите"С Обединените патриоти имаме различия, но те не са в управленската ни програма. С тях се работи много по-добре, отколкото с реформаторите, защото се придържаме към поетите ангажименти за съвместно управление. Видяхме си слабостите с реформаторите и се поучихме от грешките. За това разцепване на коалицията не стои на дневен ред",

Неработещ сфетофар на булевард Св.Св. Кирил и Методий“ обърка водачите в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%89-%d1%81%d1%84%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%84%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b4-%d1%81%d0%b2-%d1%81%d0%b2-%d0%ba/

Сфетофар на булевард „Св.Св. Кирил и Методий“ в Благоевград тази нощ не е работил и е предизвикал паника и объркване сред водачите. Това сигнализира наш читател. „ Здравейте, искам да ви съобщя за една нередност.Тази сутрин се обърках тотално вторият сфетофар на булеварда гледам не свети изчаках малко и преминах. Върнах се след 15 минути гледам свети зелено чакам , чакам си аз то все зелено и после пак изгасна. Добре че беше доста рано пак и в събота няма много движение та не стана птп, но и малкото коли, които бяхме пак се объркахме.“ , пише нашият читател.

Около 10 и 15 тази сутрин фирмата, която подържа уличното осветление отстрани повредата и светофарът вече работеше нормално, съобщи репортер на ИА Региона.

Материалът Неработещ сфетофар на булевард Св.Св. Кирил и Методий“ обърка водачите в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Какво казва зодията за мъжа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779090

Какво казва зодията за мъжаПреди да кажете "Да", е добре да знае точно в какво се забърквате. Какво разкриват звездите за вашия любим. Овен Имате късмет с мъжа Овен. С него никога няма да скучаете, той е забавен, любящ, див и е вълнуващо да бъде около вас. Понякога обаче може да са твърде диви и малко егоистични. Телец Добрата новина е, че той е лоялен,

Призивите за втори референдум във Великобритания костваха още една оставка

https://www.investor.bg/evropa/334/a/prizivite-za-vtori-referendum-vyv-velikobritaniia-kostvaha-oshte-edna-ostavka-258124/

Лидерът на лейбъристите във Великобритания Джереми Корбин уволни говорителя си в Северна Ирландия Оуен Смит

Откъс от "Момичето, което четеше в метрото" на Кристин Фере-Фльори

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/25/3151023_otkus_ot_momicheto_koeto_cheteshe_v_metroto_na_kristin/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Момичето, което четеше в метрото", с автор Кристин Фере-Фльори , предоставен от Издателство "Сиела".<br /><br />Топла история за любов и книги на страниците на "Момичето, което четеше в метрото"!<br />Трогателната история на французойката Жюлиет, която се изгубва сред книгите, за да промени генерално живота си, е разказана умело от французойката Кристин Фере-Фльори на...

Часовникът се мести с час напред тази нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=371340

Тази вечер ще спим един час по-малко. Причината е, че в 3 часа трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред и да преминем към лятното часово време. Въпреки, че все повече се поставя под съмнение реалният ефект от този ход, над 100 държави в света местят стрелките на часовниците си два пъти в годината - през пролетта и есента, като сменят зимно с лятно часово време.

Дезинформацията е 6 пъти по-бърза от истината в Twitter

http://clubz.bg/65807-dezinformaciqta_e_6_pyti_po_byrza_ot_istinata_v_twitter

Дезинформацията и фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо в Twitter от истинските новини и събития. Това показва изследване на екип от едно от най-реномираните учебни заведения в света - Масачузетският технологичен институт, представено през март и публикувано и в сайта на университета, и в списание Science.

Проучването е най-мащабното по темата, правено досега. То е за целия 12-годишен период, откакто Twitter съществува. Изследователите са използвали 6 различни инструмента за проверка дали дадена информация, появила се в туитовете, е истинска или не. Проучването засяга съобщения само на английски език, но това е и основният език, който се използва от потребителите на социалната мрежа в цял свят. На база на историята на Twitter от 2006 г. насам екипът е подбрал 126 000 разпространявани информации, споделени 4,5 милиона пъти от 3 милиона души. Всяка от информациите е проверена за достоверност.

Учените  са установили, че дезинформация или фалшива новина достига до 1500 потребители на социалната мрежа 6 пъти по-бързо от "обикновената", истинска новина след публикуването й.

Подвеждащите истории, свързани с политика, се разпространяват по-скоростно от тези в други сфери като бизнес, здраве, технологии, наука или шоубизнес. Освен това "политическите" фалшиви новини, които се продуцират, а оттам - разпространяват, се оказват и най-много като брой в сравнение с публикациите от останалите аспекти на живота.

 

Туитовете, съдържащи дезинформация или лъжа, са със 70% по-атрактивни за споделяне, отколкото истинските истории, става ясно още от изследването. 

Кой разпространява фалшивите новини?

Екипът на Масачузетския технологичен институт е успял да установи още, че фалшиви новини и дезинформация се разпространяват основно от хора, а не от т.нар. ботове в мрежата. Тоест - реален човешки фактор, а не технология стои зад дезинформацията в интернет и в частност н социалната мрежа Twitter. Това само по себе си прави и много по-трудно справянето с проблема, казват изследователите - ако разпространителите бяха ботове, можеше да се търси техническо решение за ограничението им. 

В последните години Twitter се опитва да "чисти" фийда от дезинформация - например с ограничение на рекламите на "медии", за които има ясни доказателства, че разпространяват пропаганда и фалшиви или манипулирани факти. Тези мерки обаче няма как да попречат на реални хора да споделят подобен род съдържание.

Причината хората да споделят съмнителнои публикации е, че този тип материали влияят емоционално и предизвикват реакция - на изненада, страх, раздразнение и т.н. 

“Когато отстранихме всички ботове от базата данни, използвана за изследването, разликата в разпространението на фалшиви и на истински публикации остана без промяна - в полза на фалшивите новини", казва един от съавторите на проучването - Сорош Восоуджи.

Синан Арал - професор в Масачузетския технологичен институт и съавтор на изследването, обяснява защо е така:

“Фалшивите новини обикновено са необичайни, разпростаняват непознати "факти", а хората са по-склонни да споделят такъв тип публикации. В социалните мрежи потребителите могат да привлекат много повече внимание, като споделят нещо неизвестно досега първи, дори да е твърде вероятно това нещо да е фалшиво"

Провокирани от резултата за скоростта и мащаба на разпространение на фалшиви новини и дезинформация, след като установили, че отговорни за това разпространение са хората,  учените допуснали, че вероятно тези, които споделят подобни информации имат повече последователи в Twitter. Тук резултатът обаче се оказал изненадващ - споделящите дезинформация като цяло имат по-малко последователи от тези, които споделят проверена и достоверна информация.

Доказателството: Пейката, на която откриха Скрипал и дъщеря му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779081

Доказателството: Пейката, на която откриха Скрипал и дъщеря муБританската полиция демонтира пейката пред търговския център "Молтингс" в Солсбъри, на която бяха открити в безсъзнание бившият разузнавач Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия. Пейката ще бъде съхранявана като "потенциално веществено доказателство за престъплението", пише британският вестник "Гардиън", като се позова на Скотланд ярд.

Ще гоним руснаци само при заплаха за националната сигурност

http://dnes.dir.bg/news/rusnatzi-gonim-rusia-putin-26987577

България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на Сергей Скрипал.

Река Русенски Лом преля

http://www.cross.bg/rekata-voda-samo-1570941.html

/КРОСС/ Преля река Русенски Лом, наводни мазета и приземни етажи. Случва се за втори път само за последния месец. Хората, които живеят покрай реката са в паника, предава НОВА. Още в понеделник, когато се очаква затопляне на времето, има притеснения за потопи и наводнения. Местният жител Слави Кунчев каза, че за 16-ти път имотът му е наводнен. „Всеки път, когато стане трябва да се отводни къщата, от двора да се извадят 1000 кубика вода. Реколта и всичко отива по дяволите", разказа човекът. Кметът на селото Йорданка Чурова има подписите на 400 души, които искат проблемът да се реши. „Не е само причината в непочистеното корито. Дигите също имат нужда от ремонт, на много места са пропукани и бързо се късат. Основно затлаченото дъно на реката. Години наред тази река е затлачена, денивелацията е много малка. Само 2 сантиметра на 100 метра", каза кметицата. Според местните основният проблем е неграмотно управление на водните ресурси и липса на отговорност. Над 600 декара земя е наводнена. „Според мен има шанс да бъде решен проблемът. Досега винаги сме търсили причината в изпускането на язовирите, но както се оказа в последно време и след сигнали на жители на селото, но и на водните басейни, които са надолу по течението на реката. В съседство с общ. Русе има рибарници, които черпят вода от реката", разказа кметицата

Финансовата устойчивост на пенсионната система е под изпитание

http://www.mediapool.bg/finansovata-ustoichivost-na-pensionnata-sistema-e-pod-izpitanie-news277173.html

Финансовата устойчивост на държавната пенсионна система е поставена под изпитание в дългосрочен план. Факторите за това са все по-силното въздействие на увеличената средна продължителност на живота, застаряване на населението и намаляване на броя на заетите лица. Това казва финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на Георги Гьоков депутат от БСП.   По думите му общият паричен ресурс по сметката на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система е 2.789 млрд. лв., от които 2.785 млрд. лв. са оформени в годишни депозити.   "Въпросът дали Фондът подпомага и гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система в това си състояние трябва да се разгледа комплексно, тъй като еднозначен отговор няма. Той е свързан най-вече с политиката и бъдещите мерки по овладяване влошаването на баланса на държавното обществено осигуряване", казва финансовият министър. Разчетената от НОИ дългосрочна бюджетна прогноза за развитието на пенсионната система в периода 2017 - 2060 г. показва, че тя ще остане на дефицит в целия период. При всички варианти и допускания за избор на осигуряване на лицата между първи и втори стълб, представени в Конвергентната програма на България 2017 – 2020 г.   През първите няколко години на прогнозния период дефицитът по бюджета на Данък обществено осигуряване (ДОО) се подобрява, достигайки най-ниските си нива от около 3.9 % от БВП в периода около 2025 г. В периода 2017 - 2035 г. дефицитът се задържа на нива под 5 % от БВП, което в основната си част се дължи на пакета от мерки от 2016 г., оказващи стабилизиращо влияние на системата на държавно обществено осигуряване, коментира Горанов.   По думите му при запазване на сегашните допускания за демографските, икономическите и пенсионно-осигурителните показатели се очаква сериозно влошаване на баланса на ДОО след 2040 г., като в периода 2055-2060 г. прогнозите са да достигне най-високата стойност около 6.8 % от БВП, а разходите за пенсии в този период да достигнат 11.7–11.8 % от БВП.   Предвид актюерската прогноза може да се каже, че не е ефективно и целесъобразно заделянето на бюджетен ресурс в значителни размери в полза на Сребърния фонд и ползването му в периода след 2040 г., когато се очаква по-висок дефицит по бюджета на ДОО, смята финансовият министър. Според него това означава неефективно блокиране на бюджетни средства и в същото време вероятна необходимост от ползване на заемен ресурс за финансиране на дълговите плащания и покриване на необходимостта от финансиране на бюджета.   "Натрупаният ресурс се явява като буфер и тук е най-големият смисъл и полза от Фонда - може да подкрепи бюджета на ДОО с около 3-4 месечни плащания за пенсии, в случай на непредвидена или кризисна ситуация в държавата", отбелязва още Горанов.   Той обръща внимание и на философията на възникването на подобни фондове в исторически план и констатира, че създаването на Фонда през 2006 г. е преследвал съвсем различни цели.   "За да не създавам повод за допълнително противопоставяне, няма да ги цитирам, но пък ако искате, мога и да ги цитирам защо беше създаден Фондът тогава. Той беше създаден, за да блокира политическия натиск за харчене на излишъка, вкарвайки го в този Фонд. Това беше 2006 година", казва Горанов.   Според него подобни фондове се създават в някои държави, примерно като Белгия, в момент, в който се планира някакво значително преструктуриране на държавни активи. Смисъл от подобен фонд би имало, ако беше създаден в началото на прехода, веднага в 90-те години, за да може целият обем от ресурса, свързан с приватизацията, да постъпи в него и да може да се получи един критично голям ресурс, който да има смисъл да бъде управляван, е мнението на финансовият министър. По думите му този фонд има смисъл да съществува и тогава, когато системата на държавното обществено осигуряване не е на дефицит. "Още от самото създаване на фонда, целейки намаляване на разходите за труд, ние намалявахме осигурителните вноски последователно през годините и гарантирахме, че фондът на държавното обществено осигуряване ще бъде на дефицит", казва Горанов.   Според него поддържането на дефицит в държавното обществено осигуряване и финансирането му със заемен ресурс, защото дефицитът се финансира със заеми или средства от приватизация, и същевременно държането настрани на едни блокирани целеви средства, е до някъде неоправдано, от гледна точка на общата логика на управление на държавния ресурс.   "Не искам да казвам, че фондът е безсмислен, но той може да гарантира в дългосрочен план изплащането на пенсиите или подпомагането на финансирането на дефицита в държавното обществено осигуряване, в относително лимитиран аспект", казва Горанов.

Катастрофиралите в Египет българи се прибират днес

http://www.cross.bg/egipet-rani-zadurzhan-1570940.html

/КРОСС/ Днес се очаква да се приберат българите, които претърпяха катастрофа с автобус по време на екскурзия в Египет. Полетът на българите е тази вечер, съобщи БНТ. Припомняме, на 19 март, понеделник, 20 българи пострадаха при автобусна катастрофа в Египет. По-тежко пострадаха 5 български граждани. Те бяха настанени в частна болница с фрактури и порезни рани. 12 бяха с по-леки рани - ожулвания, охлузвания, синини, леки порезни рани. Техните наранявания бяха обработени и те заявиха, че желаят да продължат туристическата си програма. Други трима от по-леко пострадалите пожелаха да останат и да изчакат връщането на групата в хотел в град Хургада, откъдето заедно да поемат обратно към България. Все още няма окончателна версия за катастрофата. Шофьорът на рейса е задържан от властите в Египет, които изясняват обстоятелствата около инцидента. Мъжът ще остане задържан до края на разследването. Ако се установи, че той има вина, срещу него ще бъде повдигнато обвинение и ще загуби работата си. Според версията на шофьора на пътя е имало пясък, което е довело до загуба на контрола върху превозното средство. Властите обаче работят по версия за превишена скорост.  

ДаБГ за премиера и случая Скрипал: Отделя ни от ЕС, за да въведе авторитарно управление

https://offnews.bg//politika/dabg-za-premiera-i-sluchaia-skripal-otdelia-ni-ot-es-za-da-vavede-av-677362.html

ПП „Движение Да България“ изразява своята остра тревога от публичното разграничаване на министър-председателя Бойко Борисов от консолидираната обща позиция на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз относно извършената атака с нервнопаралитичен газ на територията на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. 

Това се казва в позиция на Да България по повод искането на премиера за доказателства по случая с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. По думите му вчера на заседанието на Европейския съвет той е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей за „висока степен на вероятност“, че зад случая стои Москва. „Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов. 

В декларацията на Да България се казва още: 

Поведението на премиера представлява ясен знак на отказ от солидарност от страна на България с останалите европейски партньори в изключително деликатен за Европейския съюз и НАТО момент. Подобен акт подкопава и без това отслабеното доверие, което партньорите ни имат към нас. То поставя под въпрос действителната принадлежност на България към Европейския съюз и НАТО, както и цялостното развитие на страната ни като европейска демократична държава.

Поведението на министър-председателя по време на Европейския съвет в Брюксел е още по-смущаващо на фона на липсата на каквито и да е действия от негова страна и от страна на правителството и на компетентните правоохранителни органи срещу антидемократичната и антиевропейска пропаганда, провеждана в България чрез псевдо медии и сайтове за дезинформация и фалшиви новини, някои контролирани от Делян Пеевски, а други открито свързани с руските икономически политически интереси. Особено скандалното е, че тези „медии“ се финансират отчасти със средства от държавния бюджет и европейските фондове.

Поведението на Борисов в Брюксел става след решението на правителството да инвестира десетки милиони лева в поддръжката на българската бойна авиация от Русия, запазвайки нашата обвързаност с руския военно-промишлен комплекс, както и с опитите за възкресяване на корупционния проект „Белене“.

Действията на Бойко Борисов на заседанието на Европейския съвет в Брюксел са повод да бием тревога, че в страната се провежда целенасочена и широкомащабна дезинформационна кампания, целяща да срине подкрепата на българското общество за демокрацията като форма на обществена организация и да настрои гражданите срещу принадлежността на България към Европейския съюз, като създаде предпоставки за установяване на открито авторитарно управление.

Предвид на тези повече от тревожни тенденции, ПП „Движение Да България“ ще продължи усилията си за консолидиране демократичната общност и за формирането на силен политически съюз, които да обедини всички, които искрено отстояват ценностите на демокрацията и са решени да защитават мястото на страната ни в Обединена Европа и Свободния свят. 

Чужди медии пък обявиха, че България е част от страните в Европейския съюз, които обмислят да изгонят руски дипломати от солидарност  към Великобритания. 

МВнР отрече. България не е взимала решение да гони руски дипломати заради случая "Скрипал", съобщиха от Външно, цитирани от Фокус. 

С 1.4 млн.евро Горна Оряховица и румънския Рошиори де Веде рекламират културно наследство

https://www.24chasa.bg/region/article/6779036

С 1.4 млн.евро Горна Оряховица и румънския Рошиори де Веде рекламират културно наследствоИновативен в областта на туристическия подход проект на общините Горна Оряховица и Рошиори де Веде е одобрен за финансиране по програма INTERREG V-A Румъния-България, съобщиха от местната администрация. Информацията бе оповестена на десетото заседание на Комитета за Наблюдение, което се състоя във Велико Търново и бе съпредседателствано от зам.

УЕФА ще плати над 75 милиона евро на участниците в Лигата на нациите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/24/3152257_uefa_shte_plati_nad_75_miliona_evro_na_uchastnicite_v/?ref=rss


Общо 94 милиона долара (76.25 милиона евро) ще раздаде Европейската футболна централа (УЕФА) на участниците в новия турнир Лига на нациите, който започва през есента. В петък организацията прие наградния фонд.<br /><br />Първите 12 отбора в ранглистата на УЕФА, които ще разделени в първите четири групи от Дивизия А ще получат по 1.5 милиона евро. Това ще бъде такса солидарност за самото им участие в надпреварата. Победителят във всяка една група ще получи още 1.5 милиона евро като...

Пет места в света, където тайнствено изчезват хора

http://dnes.dir.bg/news/zagadki-izcheznali-hora-26981040

В света съществуват места, където загадъчно изчезват хора и тяхната съдба остава неизвестна въпреки опитите да бъдат намерени.

Варна се включва днес в „Часът на земята“

http://www.moreto.net/novini.php?n=371333

Варна ще се включи и тази година в инициативата на природозащитната организация WWF - „Часът на земята“, научи Moreto.net. В знак на съпричастност към каузата за опазване на природата, утре, събота, от 20.30 ч. до 21.30 ч., ще бъде изключено осветлението на административната сграда.

Цветанов за изгонването на руските дипломати: Националната ни сигурност не е застрашена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779075

Цветанов за изгонването на руските дипломати: Националната ни сигурност не е застрашена"Има единна позиция на Европейския съюз и България, като член от Европейското семейство, е солидарна към нея. Това, което беше изразено от Великобритания, бе възприето и подкрепено от всички велики сили, които изповядват европейските ценности. В тази посока няма какво повече да се коментира. Но дали България ще изгони руските дипломати?

България с 11 участници на Европейското по щанги в Букурещ

https://offnews.bg//drugi/balgaria-s-11-uchastnitci-na-evropejskoto-po-shtangi-v-bukuresht-677361.html

България ще участва с 11 представители на започващото в понеделник в Букурещ Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

След последното контролно в петък вечерта треньорският щаб реши в кат. 53 кг да ни представя само една състезателка. От мъжкия състав пък по-рано отпадна поради операция европейския вицешампион Васил Господинов и така за румънската столица ще пътуват 5 жени и 6 мъже.

„Подготовката премина нормално и се надявам нашите състезатели да дадат максимума от себе си точно по време на първенството в румънската столица. Смятам, че имаме потенциал за да се намесим в борбата за призовите места и медалите, но това няма да бъде леко.

Отново искам да благодаря на всички треньори по места, защото по центровете при тежки условия се върши огромна апостолска работа с подрастващите щангисти,“ заяви старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 92.

Ето българския състав за Европейското в Букурещ:

ЖЕНИ
48 кг Даниела Пандова (Сливен, треньор Севдалин Минчев)
53 кг Мая Иванова (Хасково, тр. Живко Архондиев)
63 кг Галя Шатова (Сопот, тр. Иван Лухов)
75 кг Румяна Станчева (Херкулес София, тр. Кристияна Колева)
+90 кг Петя Стоименова (Пловдив, тр. Димитър Стойков)

МЪЖЕ
56 кг Ангел Русев (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови)
62 кг Стилян Гроздев (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови) и Владимир Урумов (Варна, тр. Живко Томов)
69 кг Диян Минчев (Шумен, тр. Димитър Колев)
77 кг Юндер Бейтула (Добрич, тр. Тодор Кирчев)
105 кг Георги Шиков (Пловдив, тр. Борислав Налбантов)

Шампионатът, който ще продължи до 1 април трябваше да се организира в Албания, но местните власти отказаха в последния момент домакинството и така румънската столица спаси надпреварата. На миналогодишното първенство в Сплит България спечели общо един сребърен и три бронзови медала, като единственият ни вицешампион в двубоя бе Васил Господинов в кат. до 105 кг. Преди две години в Норвегия България също имаше само един медалист – Владимир Урумов, който сега ще вдига в кат. 62 кг в румънската столица.

Първата група от българите и старши треньорът заминават за Букурещ утре, неделя, 25 март, състезателите се събират на Аерогара София Терминал 2 в 8.00 ч. сутринта, полетът е в 9.50 ч.

Във Франция арестуваха приятел на атентатора от супермаркета

//dariknews.bg/novini/sviat/vyv-franciia-arestuvaha-priiatel-na-atentatora-ot-supermarketa-2086768

Полицията е арестувала тази нощ втори човек, за когото се подозира, че е свързан с нападението в Югозападна Франция вчера. Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на източник от юридическата система.

На столичното летище задържаха мъж, издирван от Интерпол

//dariknews.bg/novini/bylgariia/na-stolichnoto-letishte-zadyrzhaha-myzh-izdirvan-ot-interpol-2086778

Гръцки гражданин, издирван от Интерпол, е задържан на столичната аерогара, съобщиха от МВР.

Към 8.00 часа на Летище София пристигнал 56-годишен гръцки гражданин за полет през Истанбул за Минск.
 

Борисов иска най-тежки наказания за случая с непроверените пасажери на летището

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-iska-naj-tezhki-nakazaniia-za-sluchaia-s-neproverenite-pasazheri-na-letishteto-2086777

Министър-председателят Бойко Борисов е извикал министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая от 20

Разпитват приятелка на терориста, държал заложници във Франция

http://www.barometar.net/90654/

Властите във Франция са задържали жена във връзка с вчерашната заложническа криза в град Треб. Става въпрос за приятелка на похитителя, съобщават местни информационни агенции. Името на нападателя е Редуан Лакдим, 26-годишен. По непотвърдена информация приятелката му е непълнолетно момиче, самоличността на лицето остава неизвестна. Няма информация за връзката между двамата. Няма и данни тя да […]

Юнкер: Очаквам среща на върха ЕС-Турция със смесени чувства

http://www.cross.bg/yunker-tysk-obshtnostta-1570939.html

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна на пресконференция заедно с Доналд Туск, че очаква предстоящата на 26 март среща на върха ЕС-Турция със смесени чувства. Юнкер призна, че проблемите между ЕС и Турция не престават да се увеличават, но същевременно увери, че Брюксел иска да засили сътрудничеството с Анкара. На свой ред Туск изрази надежда, че разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще засегнат широк кръг от теми. „Срещата няма да бъде лесна, пред нас стоят някои сложни въпроси, включително турските действия в Сирия. Ние сме съседи с Турция, трябва да намерим начин да говорим открито", добави полският политик. По отношение на решението на ЕС да подкрепи оценката на Великобритания, че атаката срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал вероятно е по поръчка на Русия, Туск подчерта, че „това е най-добрият възможен отговор, на който Общността е способна". Юнкер отбеляза, че решението за отзоваване на посланика на ЕС в Москва е „извънредна мярка", която все още не е предприета. Той осъди отравянето на Скрипал, но добави, че комуникационните канали с Москва трябва да останат отворени и около тази позиция няма разногласие сред партньорите от Общността.    

Нощните влакове ще закъсняват с час утре

https://offnews.bg//obshtestvo/noshtnite-vlakove-shte-zakasniavat-s-chas-utre-677360.html

Девет бързи и 16 пътнически влака, които се движат през нощта, ще пристигат с час по-късно утре, заради смяната на зимното с лятното часово време. 

Това заяви Ивайло Георгиев, ръководител „Организация на превозите“ в БДЖ – Пътнически превози, по Дарик. Той посъветва пътниците, на които предстои връзка в крайната гара с друг вид транспорт, да направят предварително справка за графика на влаковете.  

Преместването на часовниците с един час напред засяга нощите влакове по направленията София-Варна през Плевен, София-Варна през Карлово, София-Бургас през Пловдив, Пловдив-Варна, София-Силистра, както и влака от Истанбул за София, уточни Георгиев. 

Смяната на времето не се отразява на разписанието на самолетите, информират от Летище София. 

Финландската полиция е получила искане за екстрадиция на Пучдемон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779070

Финландската полиция е получила 
искане за екстрадиция на ПучдемонФинландската полиция е получила от испанските власти искане за екстрадиция на бившия регионален премиер на Каталуня Карлес Пучдемон, който през последните няколко дни е на финландска територия. Това се съобщава днес сутринта на официалния сайт на ведомството, информира ТАСС, цитирана от БТА. "Испания поиска да бъде екстрадиран гражданинът й,

Роднина на Путин влезе в управлението на "Газпром"

http://clubz.bg/65806-rodnina_na_putin_vleze_v_upravlenieto_na_gazprom

Михаил Путин, роднина на руския президент Владимир Путин, бе избран за заместник-председател на борда на "Газпром". Това става ясно от съобщение на една от най-мощните руски държавни компании.

Михаил е син на братовчед на Путин.

Заместник-председателят на управителния съвет на дружеството се назначава за срок от пет години. Както отбелязва "Интерфакс", племенникът на руския президент ще контролира икономическата част на новата длъжност. Предшественикът на Михаил Путин - Александър Козлов, почина през декември 2017 г.

Говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, потвърди, че Михаил Путин е роднина на президента. Но, по думите на представителя на Кремъл, държавният на практика не си общувал с него.

Михаил Путин е завършил Ивановският държавен медицински институт и Държавната академия за управление "Сергей Орджоникидзе", и е кандидат на медицинските науки. Преди да поеме поста в "Газпром" е бил заместник генерален директор на ФГУП "Медтехснаб" към Министерството на здравеопазването.

(ФГУП - Федерално държавно единно предприятие, е особена форма на държавна собственост в Русия. Бюджетна организация, която няма право на собственост върху активитие, които управлява и които са неделими.) 

Освен това президентският племенник е бил и заместник-началник на управлението за фармацевтична дейност, осигуряване на лекарствени средства и медицински изделия към здравното министерство на Русия.

По-късно Михаил Путин ръководи и департамента за икономическо развитие на здравеопазването, управлението по финанси и материални ресурси на Министерството на здравеопазването, бил е и шеф на медицинското управление на "Газпром" и зам.-председател на Управителния съвет на "СОГАЗ".

България няма да гони руски дипломати

https://frognews.bg/novini/balgariia-niama-goni-ruski-diplomati.html

България няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Лондон. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов преди партиен форум в Поморие.

Роналдо подгони световен рекорд

https://offnews.bg//futbol/ronaldo-podgoni-svetoven-rekord-677359.html

Мегазвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо подгони поредния рекорд във футбола, срещу който не стои неговото име.

Португалецът се разписа на два пъти при победата на "мореплавателите" с 2:1 над Египет в контрола и вече има 81 попадения с националната фланелка.

По този начин той зае третото място във вечната ранглиста на стрелците за националните селекции, като изпревари японеца Кунусиге Камамато, който остана четвърти с 80. Пред Роналдо остават само легендарния унгарец Ференц Пушкаш с 84 и иранеца Али Даеи със 109.

Двубоят с Египет беше под номер 900 в професионалната кариера на 33-годишния Роналдо. За Португалия той е изиграл 148, има 429 за актуалния си тим Реал Мадрид, 292 за Манчестър Юнайтед и 31 за Спортинг Лисабон.

Френският полицай, разменил се за заложник, почина от раните си

https://www.actualno.com/europe/frenskijat-policaj-razmenil-se-za-zalojnik-pochina-ot-ranite-si-news_666218.html

Френският полицай, който се размени със заложник в нападнатия вчера в Треб супермаркет, почина от раните си, съобщиха френските власти, цитирани от BBC. Подполковник Арно Белтрам беше наречен „герой“ от президента Еманюел Макрон, а вътрешният министър Жерар Колон написа в Twitter, че Франция никога няма да забрави „неговия героизъм, смелост, неговата саможертва“. Le lieutenant-colonel Arnaud Beltrame nous a quittés.Mort pour la patrie.Jamais

Григор Димитров прекъсна черната серия и продължава напред в Маями

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-prekasna-chernata-seriya-i-prodalzhava-napred-v-mayami-news277172.html

Григор Димитров прекъсна черната си серия от три поредни загуби и макар и трудно успя да обърна мача и да спечели първата си среща на кортовете в Маями. Четвъртият в световната ранглиста отстрани германеца Максимилиан Мартерер с 2:1 сета в отделните части - 4:6, 6:2, 6:1 във втория кръг на турнира от "Мастърс 1000".   Седмият гейм се оказа решаващ в първия сет между двамата. В него най-добрият български тенисист допусна пробив след 3 двойни грешки в битка, продължила повече от 10 минути. Така германецът поведе с 4:3, не допусна пробив и взе сета с 6:4.   Във втория сет Григор Димитров направи брейк за 2:0. После отрази точка за рибрейк и до края на частта нямаше проблеми, като за финал реши да не чака подаването си и с нов пробив спечели сета с 6:2 и изравни резултата. Решителният трети сет се разви по подобен начин. Българинът беше още по убедителен и го спечели с 6:1, слагайки край на лошата си серия от началото на сезона в АТП. В средата на февруари Димитров загуби финала на турнира в Ротердам от Роджър Федерер, а след това записа поражения още на старта на турнирите в Дубай и Индиън Уелс. Следващият съперник на българина в Маями е французинът Жереми Шарди. Той отстрани сънародника си Ришар Гаске. При успех четвъртият в световната ранглиста ще се класира за осминафиналите на турнира.   В Маями вече отпаднаха Новак Джокович, който беше в потока на Димитров, и Давид Гофен. Сърбинът беше елиминиран от Беноа Пер с 3:6, 4:6, а Гофен загуби тежко от Жоао Соуза с 0:6, 1:6 във втория кръг.  

Какви са цените на яйцата във Варна 2 седмици преди Великден?

http://www.moreto.net/novini.php?n=371309

Две седмици преди Великден цените на яйцата във Варна остават под или около средните за страната. Поне това сочи анализът на Министерството на земеделието и храните за периода 14-21 март, научи Moreto.net. По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,18 лв.

Борисов: Максимални наказания за служителите на летището

http://clubz.bg/65805-borisov_maksimalni_nakazaniq_za_slujitelite_na_letishteto

Максимално тежки наказания ще бъдат наложени на служителите на аерогара София, които на 20 март „пропуснаха“ да направят проверка на документите на пасажерите, кацащи с полет от Париж. Това е поискал премиерът Бойко Борисов, съобщава правителствената пресслужба.

Както Клуб Z съобщи в посочения ден всички служители на "Гранична полиция", работещи на шестте гишета, на които е трябвало да бъдат извършени проверките, са напуснали постовете си по едно и също време. От „Гранична полиция“ обясниха, че те са „закъснели при проверката на пътници, пристигащи с полет от Франция. В резултат на нарушенията част от пътниците не са обработени.“

Премиерът Борисов е привикал вътрешния министър Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая на летището. Борисов е разпоредил на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания.

В кратки срокове ще бъде извършен и анализ на работа на ГКПП Аерогара София, като отново по разпореждане на премиера, ще бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й.

Поведението на служителите на летището поставя под сериозно съмнение позицията на Борисов, че България несправедливо не е допускана в Шенген, защото е изпълнила всички условия за членство. Фактът, че пътник може да влезе на територията на страната без никаква проверка и то през най-строго охраняваното летище в България, означава, че всъщност страната ни не изпълнява изискванията за европейска сигурност. Още по-неприятното е, че случката идва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз.

Свалиха пиян пилот от самолет на немско летище

http://www.cross.bg/pilot-piyan-suobshtava-1570938.html

/КРОСС/ Служител на летището в столицата на федералната германска провинция Баден-Вюртемберг спря излитането на самолет с пиян пилот, съобщава Die Zeit. Малко преди излитането на машината за Лисабон със 106 души на борда, персоналът на летището е забелязал несигурното поведение на 40-годишния втори пилот. Усетена е и миризма на алкохол, след което незабавно е подаден сигнал до полицията. Служителите са установили, че човекът очевидно пиян. Пасажерите са прекарали нощта в хотел, тъй като не е имало на разположение резервен пилот, който да поеме управлението. Името на авиокомпанията, чийто служител се е качил пиян на борда на машината, която е трябвало да управлява, не се съобщава.  

Малки доброволци от Детските полицейски управления се състезават в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6779004

Малки доброволци от Детските полицейски
управления се състезават в Горна ОряховицаОбластно състезание с доброволци от Детските полицейски управления към ОДМВР - Велико Търново ще се проведе на 27 март в актовата зала на СУ "Вичо Грънчаров" в гр. Горна Оряховица. В надпреварата ще се включат 6 отбора от областта. Те ще се състезават в три направления:" Полицейска лична защита", " Безопасност на движение по пътищата" и "Оказване

Черна вест! Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

https://petel.bg/CHerna-vest--Pochina-obshhinskiyat-savetnik-ot-BSP-Marin-Stoyanov__256871

На 23 март, след тежко боледуване, на 59 години почина Марин Стоянов - общински съветник от БСП в София, съобщи Блиц. Член на Постоянните к...

Двете Кореи ще преговарят в края на месеца

https://petel.bg/Dvete-Korei-shhe-pregovaryat-v-kraya-na-mesetsa__256873

КНДР прие предложението на Република Корея за преговори на високо равнище на 29 март, на които да се определи мястото и дата на срещата на м...

БФС преговаря с финалисти на Мондиала за контроли

https://petel.bg/BFS-pregovarya-s-finalisti-na-Mondiala-za-kontroli__256874

БФС преговаря с две страни, финалисти на Световното първенство в Русия, за контроли. Те са предвидени за края на май и началото на юни. Мачо...

Задържаха грък на "Аерогара - София", издирван от Интерпол за предумишлено убийство

https://petel.bg/Zadarzhaha-grak-na-Aerogara---Sofiya--izdirvan-ot-Interpol-za-predumishleno-ubiystvo__256875

Около 08.00 часа на ГКПП "Аерогара – София" за полет за Минск през Истанбул е пристигнал 56-годишен гръцки гражданин. Това съобщиха от пресцен...

САЩ и 20 европейски страни може да изгонят руски дипломати

http://dnes.dir.bg/news/USA-evropeyski-parlament-evropeyski-strani-rusia-putin-ruski-diplomati-26987461

САЩ и до 20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати, свързани с руските разузнавателни мрежи, пишат британските "Таймс" и "Гардиън".

САЩ и 20 европейски страни може да изгонят руски дипломати

http://dnes.dir.bg/news/USA-evropeyski-strani-rusia-putin-ruski-diplomati-26987461

САЩ и до 20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати, свързани с руските разузнавателни мрежи, пише британският вестник "Таймс".

ЦСКА изравни на "Монтана", шампионът тръгна с разгром

https://www.24chasa.bg/sport/article/6779057

ЦСКА изравни на "Монтана", шампионът тръгна с разгромЦСКА изравни 1:1 серията с "Монтана" от полуфиналните плейофи на волейболната Суперлига. "Червените" се наложиха с 3:1 (25:20, 23:25, 25:21, 25:21) във втория мач от гостуването на съперника. Третата среща е на 29 март от 18,30 ч в столичната зала "Христо Ботев".  "Монтана" спечели първия сблъсък с 3:2 след скандално отсъждане в тайбрека,

САЩ и 20 европейски страни може да изгонят руски дипломати

http://dnes.dir.bg/news/USA-evropeyski-strani-ruski-diplomati-26987461

САЩ и до 20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати, свързани с руските разузнавателни мрежи, пише британският вестник "Таймс".

Агенция "Архиви" подготвя сборник със спомени "от окопите" за Първата световна война

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/24/3151380_agenciia_arhivi_podgotvia_sbornik_sus_spomeni_ot/?ref=rss


Държавната агенция "Архиви" подготвя сборник със спомени на офицери, войници и обикновени хора за Първата световна война. Това каза ръководителят на агенция Михаил Груев пред "Дневник".<br /><br />Сборникът ще излезе тази година, когато се отбелязва 100-годишнита от края на войната. Той ще събере спомените на "обикновените хора" и ще покаже една гледна точка, което не е непременно героична, каза Груев. По думите му записките на генералите от войната...

Българските общини в битка за безплатен интернет от ЕС

https://www.actualno.com/society/bylgarskite-obshtini-v-bitka-za-bezplaten-internet-ot-es-news_666185.html

Повече от две трети от българските общини са подали заявления за участие в инициативата за безжичен интернет на Европейската комисия (WiFi4EU). Само за три дни от началото на кампанията 186 от всички 265 кметства са се регистрирали в състезанието за субсидии от 15 000 евро в конкуренция с всички европейски общини, става ясно от портала за кандидатстване. Останалите имат още седем седмици да го направят. С парите ще се купува оборудване за „горещи точки“ за безжичен интернет

/Видео/ Рафтинг на живо: Българи, македонци и сърби направиха сефтето на Струма

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%80%d0%b0%d1%84%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be/

Сръбски, македонски и български екипи  рафтинг любители направиха сефтето на Струма. Днес официално бе открит рафтинг сезона край Симитли. По традиция всяка година на 24 март се прави първото спускане от смелчаците любители на този вид спорт. Сезонът откри Станимир Станимиров – Чачи предсетел  на рафтинг-клуб „Екстрим“. Попътен вятър пожела и кметът на община Симитли Апостол Апостолов, който е домакин на инициативата. Двама гайдари от Родопско специално поздравиха участниците с традиционно изпълнение. Студеното време не изплаши рафтингарите , които едва изчакаха официалното откриване и се метнаха на лодките. Спускането стана след Кривия тунел след така наречения Додев гьол. Освен сръбските и македонски екипи тази година за първи път имаше и мексиканец гост, който заяви, че за първи път вижда сняг, но студеното време не му попречи да се спусне.

Материалът /Видео/ Рафтинг на живо: Българи, македонци и сърби направиха сефтето на Струма е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мелания връчи наградата на Държавния департамент "Най-смели жени" на 10 дами

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779055

Мелания връчи наградата на Държавния департамент "Най-смели жени" на 10 дамиПървата дама на САЩ Мелания Тръмп връчи на 10 жени Международната награда "Най-смели жени", която се присъжда от Държавния департамент за прояви на смелост от жени по света, предаде Асошиейтед прес. На церемония в Държавния департамент Мелания Тръмп заяви, че наградените жени са проявили героизъм и са направили света по-добро място за живеене,

Почина героят на Франция

http://www.mediapool.bg/pochina-geroyat-na-frantsiya-news277171.html

Почина Арно Белтрам - жандармеристът, разменил се за жена, държана като жив щит от терориста при атаката в супермаркет в Южна Франция в петък. "Полковник Арно Белтрам от жандармерията загина за страната си", написа министърът на вътрешните работи Жерар Колон в социалната мрежа "Туитър" в събота сутринта. Полковникът влезе невъоръжен в супермаркета, за да бъде освободена жената. Той оставил включен телефона си, така че полицията да може да слуша какво става вътре в супермаркета. Властите заявиха, че щом чули изстрели отвътре, решили да щурмуват. Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Белтрам. Каза, че той е загинал като герой при нападенията в Южна Франция и заслужава уважението и възхищението на цялата нация. "Арно Белтрам загина в служба на страната, на която вече бе дал толкова много. Той загина геройски, жертвайки живота си, за да сложи край на смъртоносната атака, извършена от терорист джихадист", заяви в комюнике Макрон. Белтрам става част от елитните полицейски специални части през 2003 г., а през 2005 г. е служил в Ирак. През декември миналата година той организирал във френския департамент Од обучение как да се действа при ситуация с вземане на заложници. Белтрам беше тежко ранен и с неговата смърт загиналите при вчерашната атака стават четирима, 15 души бяха ранени. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт, който е най-кървавият, откакто Еманюел Макрон стана президент през май 2017 г. В петък сутринта във френския град Каркасон - Редуан Лакдим нападна хора в автомобил, за да го открадне. Един от пътниците беше убит, а водачът - ранен. Втората си атака терористът извърши срещу трениращи близо до поделението командоси, откривайки огън по тях. Третото нападение на Лакдим беше в съседния град Треб. В местен супермаркет той взе хора за заложници. В резултат на нападението загинаха още двама души. Впоследствие терористът беше ликвидиран при щурм на супермаркета от специалните сили. Редуан Лакдим извикал "Аллах е велик" и твърдял, че "е войник" на "Ислямска държава" в момента, в който влизал в супермаркета, в който взе заложници, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс. Той ръководи разследването по случая и обикновено се занимава в разследвания на терористични атаки. Моленс каза, че нападателят е казал, че е готов да умре заради Сирия. Поискал освобождаването на свои "братя по кауза", преди да стреля по клиент и по служител на магазина, които са починали на място. Редуан Лакдим е роден в Мароко и е на 25 години. Според Моленс той е бил известен на органите на реда за радикализация, заради връзките си със салафитските среди. Властите го наблюдавали, но не открили нищо, което да навежда на мисълта, че той представлява непосредствена заплаха. По случая е арестувана и 18-годишна жена, която "споделяла живота си с нападателя".

Почина френският полицай, разменил се за заложничка в супермаркет

http://www.mediapool.bg/pochina-frenskiyat-politsai-razmenil-se-za-zalozhnichka-v-supermarket-news277171.html

Почина френският полицай, който се размени със заложничка в супермаркета при терористична атака в Южна Франция в петък, предадоха световните агенции. "Полковник Арно Белтрам от жандармерията загина за страната си", написа френският министър на вътрешните работи Жерар Колон в социалната мрежа "Туитър" в събота сутринта. Арно Белтрам се предложи невъоръжен като размяна за жена, взета за заложник от 25-годишния атентатор. Полковникът оставил включен телефона си така, че полицията да може да слуша какво става вътре в супермаркета. Властите заявиха, че щом чули изстрели отвътре, решили да щурмуват, убивайки въоръжения нападател. Белтрам беше тежко ранен и с неговата смърт загиналите при вчерашното нападение стават четирима. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт, който е най-кървавият, откакто Еманюел Макрон стана президент през май 2017 г. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди терористичната атака в Южна Франция. Той е посочил, че благодарение на действията на френските сили за сигурност са избегнати голям брой жертви.

Тръмп забрани на транссексуални да служат в армията

http://www.cross.bg/armiyata-slyzhat-trump-1570937.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед, забраняваща транссексуални да служат в армията, освен "при ограничени обстоятелства", съобщава Асошиейтед прес. Да се задържат военнослужещи с история или диагноза "полова дисфория", които могат да се нуждаят от значителна медицинска терапия, е "значителен риск за ефективността на армията", посочва Белият дом. Понятието "полова дисфория" се използва за означаване на усещането за липса на синхрон между половата идентичност и външния вид. Президентът изненада ръководството на Пентагона миналата година с туит, в който обяви, че ще отхвърли плана на предшественика си Барак Обама да се позволи на транссексуалните открито да служат в армията. Опитите на Тръмп да наложи забрана срещнаха юридически пречки и Пентагонът започна да разрешава на транссексуалните да кандидатстват за военна служба през януари.    

„Таймс”: И България ще гони руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779063

„Таймс”: И България ще гони руски дипломатиСАЩ и до 20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати, свързани с руските разузнавателни мрежи, Безпрецедентната координирана акция ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС от Москва Маркус Едерер за четири седмици. Съветът по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп е препоръчал снощи

Икона на Св. Богородица "Скоропослушница" пристига днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371328

На 24 март, събота, в 16:30 часа в катедралния храм "Успение Богородично" в град Варна ще бъде пренесена иконата на Пресвета Богородица "Скоропослушница" от град Ананиев, Одеска област - Украйна. Това съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополия за Moreto.

Княз Кирил: Берях домати, изкарвах 3 лв. на ден

https://www.vesti.bg/bulgaria/kniaz-kiril-beriah-domati-izkarvah-3-lv.-na-den-6080639

За мен е чест да ме свързват с баща ми. Искам да бъда приеман като някой, който е наследил неговото чувство за дълг и трудолюбие, каза княз Кирил в интервю за Ива Софиянска

Русенски Лом прелива

https://frognews.bg/novini/rusenski-lom-preliva.html

Река Русенски Лом прелива в района на селата Кошов и Красен, край второто е залята земеделска земя.

Интересно! Предлагат жестовият език да стане избираем предмет

http://www.struma.com/obshtestvo/interesno-predlagat-jestoviyat-ezik-da-stane-izbiraem-predmet_132077/

Жестовият език трябва да се признае като официален език в България и да се въведе като задължителен или избираем предмет в общообразователните училища.

За тази промяна призова преподавателят от Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. Цанка Попзлатева на брифинг в просветното министерство.

На него бе представен първият Речник на жестовия език.

По думите на Попзлатева жестовият език се състои от над 5600 символи и знаци, които се групират в три...

Продължава

Един специален петък! Struma.com със супер изненада за най-красивите, най-силните, за Майките на близнаци от Петрич и региона, участвали в кампанията ни "Двойно благословени"

http://www.struma.com/obshtestvo/edin-specialen-petuk-struma-com-sus-super-iznenada-za-nai-krasivite-nai-silnite_132076/

С огромно съжаление обявяваме край на кампанията ни "Двойно Благословени", в която в продължение на 25 дни, в месеца на жената и пролетта, ви разказвахме истории за горди, силни, красиви и безкрайно щастливи майки на близнаци от Петрич и региона.

Дни наред преживявахме техните радости и болки, минахме по трудния им път за отглеждане на децата им. Да представим част от тези майки за нас бе истинско удоволствие. Екипът на Struma.com благодари на всички прекрасни майки,...

Продължава

Брестник в шок: 23-годишна си преряза гърлото, спасяват я в болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6779061

Брестник в шок: 23-годишна си преряза гърлото, спасяват я в болница23-годишна от пловдивското село Брестник е в болница, след като вчера около 22 часа се е опитала да си пререже гърлото в дома си. "Лекарите са успели да я стабилизират. В момента е вън от опасност. Чакаме да дойде в съзнание, за да можем да комуникираме с нея", каза пред "24 часа" шефът на полицията старши комисар Атанас Илков.

Себастиан Курц: Приемането на Турция в ЕС би било грешка

http://clubz.bg/65804-sebastian_kurc_priemaneto_na_turciq_v_es_bi_bilo_greshka

Себастиан Курц. Снимка БГНЕС

“Убеден съм, че има държави, които трябва да приемем в Европейския съюз, когато изпълнят условията. Това са държавите от Западните Балкани. Прием на Турция в ЕС обаче би било грешка.”

Това заявява австрийският канцлер Себастиан Курц в интервю за германската телевизия Ер Те Ел, излъчено и от тв канала Ен Те Фау, немският вариант на Си Ен Ен.

Да припомним, че 31-годишният Курц стана най-младият премиер в Европа и вече е 100 дни на власт.

“Голяма тема в тази страна (Турция – б. р.) е въпросът за правовата държава, подходът към демокрацията, човешките права и отношението към журналисти”, обосновава се Курц.

Той подлага на остра критика арестите на инакомислещи и масовите уволнения в публичния сектор на хора, които си позволяват да изразяват лично мнение, което не е в унисон с политическата линия на властимащите.

Курц взима отношение и по разразилия се през последните дни в Германия дебат принадлежи ли ислямът към християнски държави:

“Свободата на изповядване на религии е нещо добро и важно. Това обаче не означава погрешно разбрана толерантност.”

Мюсюлманите в Австрия, Германия и в други държави членки на ЕС имали пълното право да изповядват религията си. Нямало място обаче за политически ислямизъм, нито за каквато и да била тенденция към радикализиране.

Курц, чиято страна след България на 1 юли поема европредседателството, посочва и приоритетните теми за Виена: сигурност и битката срещу нелегална миграция. Вече е съгласувал с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че “през това полугодие възнамеряваме да направим решителна стъпка по въпроса за защита на външните граници”.

Курц призовава също ролята и влиянието в рамките на ЕС да не се свеждат единствено до големите държави:

“Европейският съюз далеч не е само Меркел и Макрон. Европейският съюз се състои от 28 държави.”

Той изпитвал дълбоко уважение към следваната от германската канцлерка Ангела Меркел линия. Политиката на френския президент Макрон обаче била толкова релевантна, колкото оспорваната линия на унгарския премиер Виктор Орбан.

Курц припамня, че след Швеция Австрия е приела най-много бежанци. Ето защо никой не можел да отправи упрек към страната му, но допълва:

“Тъй като приехме толкова много бежанци, с право можем да кажем кое действа и кое не.”

Според Курц в Централна Европа не може да се допуска неограничен поток от бежанци. До нищо не водела и постоянната дискусия за въвеждане квоти за прем.

Аварирал тир на пътя Плевен - Луковит, движението се осъществява в една лента

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6779058

Аварирал тир на пътя Плевен - Луковит, движението се осъществява в една лентаВременно движението по път I-3 Плевен - Луковит, в района на град Луковит, се осъществява в една лента, поради аварирал тежкотоварен автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се регулира от служители на "Пътна

Времето на късния соц се връща с все по-страшна сила

http://www.mediapool.bg/vremeto-na-kasniya-sots-se-vrashta-s-vse-po-strashna-sila-news277170.html

С всеки изминал ден се завръща с все по-страшна сила същото, все същото чувство на безсилие да попречиш на глупостите и безпросветността, на грешките и безотговорността, на некомпетентността и безумията, на стихийната сила на необмислените решения и самовлюбеността на авторитарността. Точно така беше по времето на късния соц. Пазя си докладните и възраженията срещу недомислията в сферата, в която разбирах и според знанията, които притежавах. Стена, твърда като бетон и ледена като айсберг. Без да съм бил дисидент - просто бях в необходимата степен трезво мислещ и в достатъчната степен сравнително можещ. Нищо. Нулев резултат. Нула, кръгла нула. Разтревожено съзерцание на рушенето и пълната безотговорност спрямо това, което работи - че трябва хубавото в него да се запази, а недостатъчно ефективното - да се оптимизира. Непрекъснато работа на коляно, от днес за вчера, с щурм, по заповед - като разговаряш с мен ще мълчиш, една суматоха, едно най-обикновено дялкане по кората на 1-2 дървета, вместо поглед, който да обхване гората. И отново, и пак - с всеки изминал ден се завръща същото - с все по-страшна сила. А и безсилието е същото - да спреш онова, което ще има непоправими последици за любимите дела. Някога роднините и приятелите ми казваха - разбери, така е било и ще бъде у нас, твърде млад си още да промениш нещо. Сега все по-често аз самият си казвам - явно така е било и ще бъде у нас, твърде възрастен съм вече да променя нещо... *Коментарът е от профила на Николай Слатински във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията.

Катастрофа в столицата прати майка и дете в болницата

http://www.cross.bg/bolnitza-dete-leki-1570936.html

/КРОСС/ Майка и дете са в болница след катастрофа вчера в София, съобщи "24 Часа". Те са получили леки травми и са настанени в "Пирогов" Катастрофата е станала към 20 часа. Два автомобила са се сблъскали на столичния бул. "Александър Малинов" в "Младост" 4, в близост до метростанция "Бизнес Парк". Единият от шофьорите е транспортиран до Окръжна болница. Той също е с леки травми след саморазправа с другия водач.  

Болестите са изписани на ръцете

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6779051

Болестите са изписани на ръцетеВърху дланите има много повече за четене от небивалиците, които би ви наговорила някоя врачка. Научете се да разчитате знаците, които говорят за вашето здраве - това може да е и животоспасяващо. Имате ли анемия Поставете едната ръка с дланта надолу върху масата. С другата ръка натиснете нокътя на показалеца надолу.

Още издирват единия от бившите затворници, нападнали жена

http://dnes.dir.bg/news/zhena-zatvornitzi-izdirvat-26987379

Полицията все още не е заловила единия от двамата бивши затворници, които нападнаха софиянка, докато чисти автомобила си и го откраднаха.

Река Камчия е в коритото си, язовирите „Цонево“ и „Елешница“ се изпускат контролирано

http://www.moreto.net/novini.php?n=371315

Река Камчия, която преминава на територията на област Варна, е в коритото си. Това съобщи оперативният дежурен при Областна администрация – Варна. Според оперативните данни обстановката в областта към момента е нормална и няма сведения за аварии или проблемни места при водоемите.

Принц Кирил: Баща ми не е политическо животно, Борисов е умен и се справя добре

https://offnews.bg//politika/printc-kiril-bashta-mi-ne-e-politichesko-zhivotno-borisov-e-umen-i-s-677357.html

Баща ми Симеон Сакскобургготски не е политическо животно, той е твърде дипломатичен. Не е популист и затова не беше преизбран. Но и Нелсън Мандела не беше. 

Това заяви принц Кирил Преславски по Нова тв. Той постави максимална оценка по скалата от 1 до 10 на управлението на Сакскобургготски. Най-горд с баща си бил в нощта на изборите, когато НДСВ спечели вота, както и при влизането на България в ЕС и НАТО. 

За Бойко Борисов принц Кирил заяви, че очевидно премиерът е умен човек, който се справя добре със ситуацията у нас. България стои много добре на международната сцена, постигна икономически растеж, обясни принц Кирил. 

За мен е чест, разбира се, да ме свързват с баща ми. Освен това си приличаме много. Даже таксиметровите шофьори биха ме разпознали. Аз искам да бъда приеман като някой, който е наследил неговото чувство за дълг и трудолюбие. С тези неща съм израснал от малък – да имам собствена професия, мое семейство, да се справям сам с отговорностите”, заяви Н.В. принц Кирил. От 30 години той работи в един и същи инвестиционен фонд. 

Когато бях дете исках да съм шофьор на камион. Виждаше ми се най-вълнуващото нещо на света. По-късно исках да бъда учен в теоретичната физика, но мечтата ми винаги е била да съм независим”, разказва принцът.

Той разказва, че първите му изкарани пари са от бране на домати. Заедно с брат си изкарвали по 3 лева на ден, но научили стойността на труда и парите. 

Грилованото месо повишава кръвното налягане

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6779046

Грилованото месо повишава кръвното наляганеГрилованото месо, независимо дали пилешко, телешко или риба, повишава риска от високо кръвно налягане, съобщи в. "Дейли мейл". Всички знаят, че червеното месо не се препоръчва при проблеми с кръвното. Рибата и пилешкото се смятат за по-здравословен вариант за барбекю. Американски учени обаче доказаха, че всички видове месо са вредни,

Шакира се оплака от папарак, ровел в боклука й

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shakira-se-oplaka-ot-paparak-rovel-v-bokluka-j-2086744

Шакира се обърна към полицията в Каталуния заради досаден папарак, който я преследвал около две години, предаде ТАСС.

Как ще разпределят парите за по-високи заплати на служителите в затворите?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-shte-razpredeliat-parite-za-po-visoki-zaplati-na-sluzhitelite-v-zatvorite-2086766

Правосъдният министър Цецка Цачева изрази задоволство от това, че е намерено решение за отделяне на допълните средства за заплати на служителите от главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство. В предаването "Седмицата" по Дарик тя обаче подчерта, че не ста

България не е взимала решение да гони руски дипломати от страната заради случая „Скрипал“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-ne-e-vzimala-reshenie-da-goni-ruski-diplomati-ot-stranata-zaradi-sluchaia-skripal-2086769

България не е взимала решение да гони руски дипломати от страната заради случая „Скрипал“. Това съобщи „Фокус“, като се позова на Министерството на външните работи във връзка с появилата се информация в британския вестник "Таймс", че редица

Местим стрелките на часовника с час напред през нощта

//dariknews.bg/regioni/shumen/mestim-strelkite-na-chasovnika-s-chas-napred-prez-noshtta-2086717

Тази неделя - 25 март, в 3:00 ч. сутринта местим часовниците си с един час напред и така преминаваме в лятно часово време. То дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училищ

„Да, България“ за реакцията на премиера по случая „Скрипал“

http://www.transmedia.bg/2018/03/24/%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5/

 

„Да, България“ изразява своята остра тревога от публичното разграничаване на министър-председателя Бойко Борисов от консолидираната обща позиция на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз относно извършената атака с нервно-паралитичен газ на територията на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Това се казва в позиция на „Да, България“ по повод искането на премиера за доказателства по случая с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. По думите му вчера на заседанието на Европейския съвет той е поискал доказателства извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей за „висока степен на вероятност“, че зад случая стои Москва. „Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Садам Хюсеин за използването на химически оръжия – Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов.

В декларацията на Да България се казва още:

Поведението на премиера представлява ясен знак на отказ от солидарност от страна на България с останалите европейски партньори в изключително деликатен за Европейския съюз и НАТО момент. Подобен акт подкопава и без това отслабеното доверие, което партньорите ни имат към нас. То поставя под въпрос действителната принадлежност на България към Европейския съюз и НАТО, както и цялостното развитие на страната ни като европейска демократична държава.

Поведението на министър-председателя по време на Европейския съвет в Брюксел е още по-смущаващо на фона на липсата на каквито и да е действия от негова страна и от страна на правителството и на компетентните правоохранителни органи срещу антидемократичната и антиевропейска пропаганда, провеждана в България чрез псевдо медии и сайтове за дезинформация и фалшиви новини, някои контролирани от Делян Пеевски, а други открито свързани с руските икономически политически интереси. Особено скандалното е, че тези „медии“ се финансират отчасти със средства от държавния бюджет и европейските фондове.

Поведението на Борисов в Брюксел става след решението на правителството да инвестира десетки милиони лева в поддръжката на българската бойна авиация от Русия, запазвайки нашата обвързаност с руския военно-промишлен комплекс, както и с опитите за възкресяване на корупционния проект „Белене“.

Действията на Бойко Борисов на заседанието на Европейския съвет в Брюксел са повод да бием тревога, че в страната се провежда целенасочена и широкомащабна дезинформационна кампания, целяща да срине подкрепата на българското общество за демокрацията като форма на обществена организация и да настрои гражданите срещу принадлежността на България към Европейския съюз, като създаде предпоставки за установяване на открито авторитарно управление.

Предвид на тези повече от тревожни тенденции, ПП „Движение Да България“ ще продължи усилията си за консолидиране демократичната общност и за формирането на силен политически съюз, които да обедини всички, които искрено отстояват ценностите на демокрацията и са решени да защитават мястото на страната ни в Обединена Европа и Свободния свят.

Чужди медии пък обявиха, че България е част от страните в Европейския съюз, които обмислят да изгонят руски дипломати от солидарност  към Великобритания.

 

 

Днес е Часът на Земята - 109 общини гасят светлините

http://www.struma.com/bulgariya/dnes-e-chasut-na-zemyata-109-obshtini-gasyat-svetlinite_132075/

За 11-и път светът отбелязва Часът на Земята - природозащитната инициатива на WWF, обединяваща 180 страни срещу климатичните промени и загуба на биоразнообразие

Щастливи сме, че България участва масово и ангажирано в Часа на Земята, но не можем да не отбележим тревожния факт, че тази година той се провежда в условията на екстремни мартенски температурни амплитуди у нас, коментира Георги Стефанов от WWF.

Ефектът от климатичните промени е осезаем тук и сега и те първа ще се...

Продължава

Когато си наопаки, но работиш (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/kogato-si-naopaki-no-rabotish-snimka-news_666212.html

Пешеходен светофар "с главата надолу" отключи веселяшки коментари във Facebook групата "Забелязано в София". Снимките са публикувани от потребител с име "Nikolay Andonov" и са озаглавени "В тая държава всичко е с главата надолу". От фотосите се вижда, че въпреки необичайното разположение на светофара, той все пак работи и "участва" със светлинната си сигнализация в регулирането на пешеходното движение. Потребител веднага коментира, че светофа

България може да изгони руски дипломати заради случая "Скрипал", твърди "Си Ен Ен"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/24/3152243_bulgariia_moje_da_izgoni_ruski_diplomati_zaradi/?ref=rss


България е част от страните в Европейския съюз, които обмислят да изгонят руски дипломати. Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, Ирландия и още няколко други държави също ще се включат в солидарността към Великобритания. Очаква се това да стане в понеделник.<br /><br />Тази информация беше разпространена от американската телевизия "Си Ен Ен". Според медията това са част от страните, които планират да вземат мерки срещу Русия във връзка с...

Прибират се катастрофиралите в Египет българи

https://petel.bg/Pribirat-se-katastrofiralite-v-Egipet-balgari__256869

Днес се очаква да се приберат българите, които  претърпяха катастрофа с автобус по време на екскурзия в Египет. Полетът на българите е т...

Владо Урумов ще вдига на европейското по щанги

https://petel.bg/Vlado-Urumov-shhe-vdiga-na-evropeyskoto-po-shhangi__256870

България ще участва с 11 представители на започващото в понеделник в Букурещ европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени....

Черна вест! Почина общински съветник от БСП

https://petel.bg/CHerna-vest--Pochina-obshhinski-savetnik-ot-BSP__256871

На 23 март, след тежко боледуване, на 59 години почина Марин Стоянов - общински съветник от БСП в София, съобщи Блиц. Член на Постоянните к...

Нивото на река Дунав се покачва

https://petel.bg/Nivoto-na-reka-Dunav-se-pokachva__256872

Нивото на Дунав в силистренския участък на реката е 684 сантиметра - със 17 сантиметра по-високо от вчера, показва справка от силистренското ...

Мистерия от Чили: "Извънземното" от Атакама – мъртво момиченце

http://www.struma.com/lyubopitno/misteriya-ot-chili-izvunzemnoto-ot-atakama-murtvo-momichence_132074/

Бебето било с редки мутации и костни деформации

През 2003 г. зад църква в пустинята Атакама, Чили, е открит миниатюрен 15-сантиметров скелет с конусовидна глава като на извънземно. Находката предизвиква международно вълнение, като не липсват предположения за посещение на пришълци от друг свят.

Учените още преди отхвърлиха идеята за чуждоземен произход на мумифицираните останки. Сега авторите на пълен генетичен анализ потвърждават, че скелетът е на новородено момиченце с редки мутации и костни деформации, съобщи АФП, предаде...

Продължава

Двама в болница след прегледи в дните на отворени врати в Тубдиспансера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371308

Двама пациенти с туберкулоза вече са приети за лечение в стационара на Тубдиспансера във Варна, след като посетили здравното заведение в дните на отворени врати. От началото на седмицата в Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания са направени общо 104 анкети на дошли да се прегледат.

Тираджии на ”нокти”, карат ги да почиват на 3 седмици

http://www.struma.com/obshtestvo/tiradjii-na-nokti-karat-gi-da-pochivat-na-3-sedmici_132073/

Шофьори на тирове скочиха срещу предложение на министерството на транспорта и информационните технологии (МТИТ), което ги задължава да почиват задължително у дома след 3 седмичен курс.

От бранша предупредиха, че около 100 000 шофьори на камиони може да останат без работа, ако бъдат задължени да се прибират у дома поне веднъж на три или шест седмици.

В предложения на Европейския парламент пише, че водачите трябва така да организират работата си, че да се върнат у дома за...

Продължава

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6779030

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Снежната покривка е до 90см., има слаб вятър. По най-високите части, където температурите достигат до минус 8 градуса има преминаваща мъгла. Температурите в курортите са около минус 2-3 градуса. Няма спрени съоръжения.

Борисов и неговият приятел Тайпи

https://www.actualno.com/viewpoint/borisov-i-negovijat-prijatel-tajpi-news_666216.html

Българският премиер не пропуска възможност да изтъкне приятелските си отношения с турския президент Ердоган, когото дружески нарича Тайпи. Тази близост повишава цената на Борисов в ЕС, но в България му създава проблеми, коментира Иван Бедров за Deutsche Welle. "На Ердоган му казвам Тайпи още от времената, когато бяхме кметове”. Тези думи на българския премиер Бойко Борисов са от 2017 година, когато Реджеп Тайип Ердоган обвиняваше европейските лидери в нацизъм, а отношенията между

Антоний: Има атака срещу Митрополията от лица, които използват нейни имоти

https://offnews.bg//obshtestvo/antonij-ima-ataka-sreshtu-mitropoliata-ot-litca-koito-izpolzvat-nejn-677356.html

Софийската Света митрополия ще влезе в разговори с фирмата на Гинка Върбакова за финализиране или отхвърляне на сделката за отдаване под наем на голям имот на пл. „Света Неделя”, заяви Западно и средноевропейския митрополит Антоний по бТВ. 

Той призна, че условията по предварителния договор, изтекъл в медиите, са „видимо неизгодни”. „След така изнесената информация трябва да се срещнат двете страни на договора. Той няма не запазва интересите на Софийската света митрополия в този си вид”, подчерта Антоний.

Той отказа да коментира защо в документа от края на 2016 г. условията са били заложени по този начин, като допълни, че няма представа какво е състоянието на сградата, която ще бъде наета. 

Упълномощен да сключи договора е съпругът на Гинка Върбакова (която пък купува ЧЕЗ-България). Фирмата не е влязла във владение, подчерта духовникът. Не е ясно дали при разваляне на предварителния договор с нея ще се плащат неустойки.

Според Антоний в случая говорим и за „индиректна атака” срещу митрополията – от „лица, които използват имоти на митрополията”, но и „чисто политически елемент не липсва”.

Кампанията на struma.com продължава! "Двойно благословената" Ваня Кирова от Петрич, горда и силна майка на близнаците Любомир и Томислав: Когато Господ те дари с близнаци, разбираш що е щастие, истинско! С децата светът е по-красив....

http://www.struma.com/obshtestvo/kampaniyata-na-struma-com-produljava-dvoino-blagoslovenata-vanya-kirova-ot-petrich_132072/

Трудностите при отглеждане на близнаци са много, но всичко се забравя, когато видиш техните безценни усмивки. Чувството да станеш майка е нещо безценно и незаменимо

Продължава нашата кампания "Двойно благословени", в която ви представяме историите и тежкия път, през който преминават майките на близнаци. Днес ще ви представим Ваня Кирова, учителка в СУ"Никола Вапцаров" в Петрич, заобиколена от деца и горда майка на две прекрасни момчета - Любомир и Томислав. В свободното и време разговаряме с Ваня:

"Изключително щастлива съм от това, че вие екипът на struma.com обръщате специално внимание на майки като мен. Ние...

Продължава

Митрополията: Имаме предварителен договор с ”Инерком”

http://dnes.dir.bg/news/mitropolia-inerkom-sdelkata-chez-26987393

Софийската митрополия потвърди официално, че има подписан предварителен договор с дружеството "Инерком" на Гинка Върбакова, която купува активите на ЧЕЗ.

Протести в Калифорния след убийство на чернокож

http://www.cross.bg/chernokozh-video-predi-1570935.html

/КРОСС/ Стотици се събраха в Сакраменто, американския щат Калифорния, за да изразят гнева си от убийството на чернокож. Разпространено видео от случая доведе до демонстрациите. Стивън Кларк е бил застрелян при полицейска проверка. Твърди се, че униформените погрешно са решили, че е въоръжен и са го простреляли фатално. Това е станало в двора на къщата му в Сакраменто. Те са пристигнали на мястото след сигнал за вандалски акции срещу коли в района. Демонстрантите се обявиха срещу расистки действия на полицаите. Тече разследване по случая. Адвокатът на семейството заяви, че органите на реда не са се представили, преди да стрелят, нито има данни убитият да е извършил някакво престъпление. Той е адвокат и на убития преди години в Мисури чернокож младеж Майкъл Браун. Експерти, които са гледали видео, също споделят, че действията на полицаите са озадачаващи. Това е пореден подобен случай за последните години. Припомняме протестите в Сейнт Луис, които стигнаха до безредици и заплахи срещу семейства на плицаи.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване