Ивелин Попов призова за обединение около националния отбор по футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/24/3152236_ivelin_popov_prizova_za_obedinenie_okolo_nacionalniia/?ref=rss


Капитанът на националния отбор по футбол Ивелин Попов видя положителни признаци в тима въпреки загубата с 0:1 от Босна и Херцеговина. Първият приятелски мач за 2018 г. приключи с поражение, но според Попов съставът не е играл лошо.<br /><br />"Имахме доста положения преди почивката и може би ни липсваше само да вкараме гол. Отдавна не бяхме създавали такива положения, сами срещу вратаря. Има позитивизъм от тази контрола", каза Попов.<br /><br />"Всички...

Община Петрич ще се включи в инициативата „Часът на Земята”

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-petrich-shte-se-vklyuchi-v-iniciativata-chasut-na-zemyata_132071/

Днес община Петрич ще угаси за един час осветлението на обществени сгради и градинки, както и художественото осветление на паметниците. От 20.30 часа до 21.30 часа ще бъдат спрени светлините на паметник „Загинали за Родината”, паметник „Антон Попов”, фонтанът пред сградата на Община Петрич.

Ще бъде намалено осветлението на градския площад, на градинката в кв. „Дълбошница” и градинката при жп гара Петрич. Най-голямата природозащитна инициатива...

Продължава

Пентагонът пусна комикси за кибервойна

http://econ.bg/Новини/Пентагонът-пусна-комикси-за-кибервойна_l.a_i.759517_at.1.html

Институтът по кибернетика на американската армия в Уест Пойнт публикува серия от образователни комикси, показващи характеристиките на провеждането на...

Тежко ПТП с четирима ранени. Сред тях майка и дете

http://www.struma.com/sinya-lampa/tejko-ptp-s-chetirima-raneni-sred-tyah-maika-i-dete_132070/

Инцидентът се е случил снощи в кв. "Младост 4"

Тежка катастрофа с два автомобила е станала в столичния квартал "Младост 4". Сблъскали са се "Алфа Ромео" и "Ауди".

Пътният инцидент е станал снощи към 20 часа на кръстовището между булевардите "Александър Малинов" и "Самара", където има светофарна уредба.

Пострадали са майка и дете от единия автомобил и още двама души от другия. И четиримата са откарани в болници.

Единият от водачите, който е с леки наранявания и е...

Продължава

В Благоевград! Екзотика на срещата с МВР министър В. Радев! Селски кмет поиска да е местният шериф! В. Филчев от петричкото с. Беласица: Дайте ми оръжие

http://www.struma.com/obshtestvo/v-blagoevgrad-ekzotika-na-sreshtata-s-mvr-ministur-v-radev_132069/

Екзотично предложение направи на вчерашната среща с МВР министър Валентин Радев, кметът на петричкото село Беласица Велик Филчев.

Филчев поиска от министъра служебно оръжие, с което да брани селото от тубите роми, които безчинстват, крадат, режат гората.

Идеята на Филчев бе приета с насмешка от присъстващите, а министърът му отказа, тъй като никой няма право да "произвежда" местни шерифи.

Припомняме, че вчера министърът се срещна с местната власт и...

Продължава

Светът отбелязва Часът на Земята

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779024

Светът отбелязва Часът на ЗемятаЗа 11-ти път светът отбелязва Часът на Земята. Освен традиционното гасене на осветлението, тази година Столичната община ще разшири пешеходната зона през целия ден и ще затвори за коли площад "Батенберг". Настъпва винаги в 20,30. На тъмно. 60 минути, в които планетата забавя ритъма, емблеметичните сгради и паметници в света спират да светят.

Полицаят, разменил се със заложник във Франция, е починал

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/24/3152234_policaiat_razmenil_se_sus_zalojnik_vuv_franciia_e/?ref=rss


Полицаят, който при нападението от петък във Франция, се размени със заложник е починал от раните си. Това съобщи френският министър на вътрешните работи, цитиран от Би Би Си, предаде Би Ти Ви.<br /><br />Лейтенант Арно Белтрам вече беше обявен за герой от френския президент Макрон след края на заложническата драма. Белтрам е влязъл с телефона така, че полицията да може да слуша какво става вътре в сградата.<br /><br />В атаките в петък загинаха 3 души, а 16 бяха ранени....

Софийската митрополия се сети, че договорът с Гинка е неизгоден

https://frognews.bg/novini/sofiiskata-mitropoliia-seti-che-dogovorat-ginka-neizgoden.html

Софийската Света митрополия призна, че условията по предварителния договор за наем на голям имот на пл. „Света Неделя” от фирмата Гинка Върбакова, който изтече в медиите, са „видимо са неизгодни”.

Васко Кръпката ще закрие март с двудневен джаз и блус фестивал в Благоевград

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/24/3150132_vasko_krupkata_shte_zakrie_mart_s_dvudneven_djaz_i/?ref=rss


От четири години музикантът Васил Георгиев, познат като Васко Кръпката, организира джаз и блус фестивал в Благоевград. Музикалните акценти се променят всяка година - първо е повече блус, повече джаз, после пак повече блус. Тази година фестивалът "Blagoevgrad Blues & Jazz" ще наблегне на джаза, като основните изпълнители в двете вечери на 30 и 31 март ще са Милчо Левиев и Влатко Стефановски заедно с биг бенда на Българското национално радио.<br /><br />Във фестивала...

Мъри Стоилов след победата над Унгария: Играчите ще повярват в себе си

https://offnews.bg//futbol/mari-stoilov-sled-pobedata-nad-ungaria-igrachite-shte-poviarvat-v-seb-677358.html

Бившият треньор на Левски Станимир Стоилов направи впечатляващ дебют начело на националния отбор на Казахстан, след като победи с 3:2 в гостуването си срещу участника на Евро 2016 Унгария.

"Доволен съм от организацията и дисциплината в нашия отбор. Исках от играчите да бъдат активни и в двете фази - атака и защита, така и се получи.

Победата ще ни даде самочувствие и футболистите ще вярват повече в своите възможности", коментира Станимир Стоилов след победата над Унгария.

Отборът на Мъри е на лагер в Будапеща, а във понеделник ще срещне тима на България в контрола на стадион "Панчо Арена" във Ферчут.

Безплатен концерт на учениците от НУИ "Добри Христов" - Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=371327

Възпитаниците на Национално училище по изкуства „Добри Христов” - Варна ще изнесат балетен концерт-спектакъл днес, 24 март, от 16.00 ч. на сцената на Държавна опера – Варна. В спектакъла ще вземат участие ученици от І до ХІІ клас от специалностите „Класически танц” и „Български танци“, научи Moreto.

Братовчед на Путин избран за зам. шеф на Газпром

http://econ.bg/Новини/Братовчед-на-Путин-избран-за-зам-шеф-на-Газпром_l.a_i.759515_at.1.html

Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 години, съобщава...

Княз Кирил: Баща ми не е популист, затова не го преизбраха, но и Нелсън Мандела не беше преизбран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779027

Княз Кирил: Баща ми не е популист, затова не го преизбраха, но и Нелсън Мандела не беше преизбранКато дете не разбирах значението на думата "принц", бяхме като всички останали деца, разказа синът на Симеон Сакскобургготски С течение на времето хората започват да виждат положителните неща от управлението на правителството на баща ми. Признанието започва да идва чак сега. Малко като ситуацията с Маргарет Тачър във Великобритания - отне 20 г.

Облаци до четвъртък, истинската пролет идва за Цветница

http://www.cross.bg/ponedelnik-snyag-valezhite-1570934.html

/КРОСС/ "Очаква ни трайно затопляне, което ще се задържи и след Цветница", съобщи дежурният синоптик от НИМХ Красимир Стоев пред по Нова телевизия. Той поясни, че студеното време през март не е необичаен феномен. „И днес в по-голямата част от страната ще продължи да превалява слаб сняг. Малко по-интензивни ще са валежите в планинските райони и особено в Рило-Родопската област, но от югозапад започва процес на спиране на валежите. До края на това денонощие в цялата страна валежите ще спрат", каза той. Утре за кратко ще има разкъсване на облачността. Североизточният вятър ще отслабне, ще се ориентира от югоизток, и ще се затопли. Температурите, особено в източната част на страната ще са с 3-4 градуса по-високи. През нощта срещу понеделник отново ще има валежи, като в Западна България те ще са от сняг, докато в югоизточната част на страната от дъжд. Има условия и за поледици през нощта срещу понеделник и понеделник през деня, с по-голяма вероятност в Дунавската равнина. В самия край на седмицата температурите ще бъдат пролетни - между 18 и 23 градуса. Облачност ще има поне до четвъртък, като ще има и валежи, които обаче ще са предимно в Източна България. „В миналото такива обстановки са се случвали, не са изключение. Спомням си 1997 година на 31 март наваля сняг", разказа експертът.    

Цветанов: Ще гоним руснаци само при заплаха за националната сигурност

http://www.transmedia.bg/2018/03/24/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%89%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bf/

 

 

България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Лондон. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов преди партиен форум в Поморие.

„Когато има нарушаване на националната ни сигурност, разбира се, че се предприемат съответните действия от компетентните органи. Към настоящия момент нямаме такива данни, за да пристъпим към такива действия”, обясни Цветанов.

От Министерството на външните работи също потвърдиха, че на този етап няма взето решение за обявяване за персона нон-грата на руснаци от мисията у нас.

По-рано и премиерът Бойко Борисов поиска ясни доказателства, че Москва стои зад нападението с разработената в СССР отрова „Новичок”.

В същото време обаче „Гардиън”, „Таймс” и Си Ен Ен съобщиха в свои материали, че нашата страна все пак ще гони руски дипломати.

10 държави от ЕС вече предприеха такива мерки и според дипломатически източници България, Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия и Ирландия има голяма вероятност да се присъединят към тях.

„Има единна позиция на ЕС. Преди дни приключи съветът на лидерите. България като член на европейското семейство, разбира се, винаги сме солидарни към единната позиция, която изразява ЕС. Това, което беше изразено от Великобритания, беше подкрепено от всички велики сили – това са държави, които изповядват европейските демократични ценности”, заяви Цветанов.

Той обясни, че „Обединени патриоти” не са на срещата ЕС – Турция, защото това е лидерски формат между факторите на Европейския съюз и южната ни съседка.

 

 

Кратки новини: Откриването на мотосезона е отложено

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/24/3152228_kratki_novini_otkrivaneto_na_motosezona_e_otlojeno/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Откриването на мотосезона е отложено<br /><br />Началото на мотосезона е отложено заради лошите метерологични условия. Шествието трябваше да се проведе тази събота, но е преместено за следващия уикенд - 31 март. Маршрутът е от пл. "Св. Александър Невски" по ул. "Оборище", бул....

Немислимо! Жена се опита да се самоубие по изключително жесток начин

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%be-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b5/

Опит за самоубийство по брутален начин се е разиграл в пловдивското село Брестник, където 33-годишна е в болница, след като вчера около 22 часа се е опитала да си пререже гърлото в дома си.

„Лекарите са успели да я стабилизират. В момента е вън от опасност. Чакаме да дойде в съзнание, за да можем да комуникираме с нея“, споделя шефът на полицията старши комисар Атанас Илков.

Той потвърди, че раната е в областта на шията. Все още не е ясно какви са причините момичето да посегне на живота си. Предполага се, че става въпрос за любовно разочарование, пише 24часа.бг.

Жителите на Брестник я описват като скромна и учтива. Не е семейна, работи на бензиностанция. Живее с майка си, която е служител в паспортния отдел на МВР в Пловдив, и вторият й съпруг. Момичето има и по-малък брат. Сн. илюстративна

Материалът Немислимо! Жена се опита да се самоубие по изключително жесток начин е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Днес е Часът на Земята - 109 общини гасят светлините

http://dnes.dir.bg/news/chasat-zemjata-26987344

За 11-и път светът отбелязва Часът на Земята - природозащитната инициатива на WWF, обединяваща 180 страни срещу климатичните промени и загуба на биоразнообразие

"Таймс" замеси България в скандал с гонене на руски дипломати (обновена)

http://www.cross.bg/bulgariya-ryski-diplomati-1570933.html

/КРОСС/ България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват примера на Великобритания и ще изгонят руски дипломати, свързани с разузнаването заради случая „Скрипал", твърди електронното издание на британския вестник „Таймс", цитирано от БГНЕС. „До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", пише вестникът. Конкретизирайки тази информация, „Таймс" съобщава, че „в съгласувана кампания ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави". Според вестника „безпрецедентния ход на координирано изгонване ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици". Решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов участва в срещата. След нея той подчерта, че като част от ЕС България е подкрепила общото становище на ръководителите на правителства, които застанаха зад британския премиер Тереза Мей. По думите му, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита

Трима строители на "Турски поток" са в болница, пострадали при прокарването му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779016

Трима строители на "Турски поток" са в болница, пострадали при прокарването муСътрудниците на турската служба за брегова охрана са евакуирали с хеликоптер от кораба „Pioneering Spirit“ трима работници от Испания, получили наранявания по време на прокарването на газопровода „Турски поток“ в Черно море, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Отбелязва се, че съобщението за ранените работници е постъпило тази сутрин.

България също гони руски дипломати, твърди "Таймс"

http://www.cross.bg/stepen-bulgariya-ryski-1570933.html

/КРОСС/ България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват примера на Великобритания и ще изгонят руски дипломати, свързани с разузнаването заради случая „Скрипал", твърди електронното издание на британския вестник „Таймс", цитирано от БГНЕС. „До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", пише вестникът. Конкретизирайки тази информация, „Таймс" съобщава, че „в съгласувана кампания ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави". Според вестника „безпрецедентния ход на координирано изгонване ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици". Решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов участва в срещата. След нея той подчерта, че като част от ЕС България е подкрепила общото становище на ръководителите на правителства, които застанаха зад британския премиер Тереза Мей. „Стъпихме на твърденията на Великобритания, в случая на премиера Тереза Мей, цитирам дословно: високата степен на вероятност, че зад този атентат, да го наречем, стои Руската федерация. Аз вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" не е пълна степен

Днес е часът на Земята, пешеходната зона в София е разширена

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/24/3152227_dnes_e_chasut_na_zemiata_peshehodnata_zona_v_sofiia_e/?ref=rss


Днес светът и България отбелязва Часът на земята. В 20.30 ч. като символичен жест към природата хората са призовани да загасят осветлението за един час. Инициатива, започнала през 2007-ма в Сидни, се провежда за 11-и път. Тази година призивите не са свързани единственото с климатичните промени, но и със съхраняването на природата, съобщава БНТ.<br />В България Часът на Земята ще бъде отбелязан от 101 общини. В София на площад Батенберг ще има фермерски пазар, където ще се предлагат...

109 български общини се включват в Часа на Земята през 2018 г.

https://www.actualno.com/society/109-bylgarski-obshtini-se-vkluchvat-v-chasa-na-zemjata-prez-2018-g-news_666209.html

Днес за 11 път светът отбелязва Часът на Земята – природозащитната инициатива на WWF, която обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие. "Щастливи сме, че България участва масово и ангажирано в Часа на Земята, но не можем да не отбележим тревожния факт, че тази година той се провежда в условията на екстремни мартенски температурни амплитуди у нас", коментира Георги Стефанов от WWF. Ефектът от климатичните промени е осезае

Домашни хитрини: За какво служи камерата на хладилника

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6776452

Домашни хитрини: За какво
служи камерата на хладилникаРазбира се, че за дълбоко замразяване на продукти, които няма да използваме веднага! Но не само! Тя има и други полезни приложения, за които досега не ни е хрумвало, но които са установени с течение на времето. Ето някои от тях. По шпионски може да прочетете съдържанието на писмо в запечатан плик. Трябва да го поставите в найлонов плик и да го

„Тесла“ и „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук

http://www.cross.bg/feiisbyk-musk-stranitzite-1570931.html

/КРОСС/ Американската компания за електромобили „Тесла" и космическата „Спейс екс" изтриха страниците си във Фейсбук след пост в Туитър на техния шеф и милиардер Илон Мъск, съобщи „Бизнес инсайдър". Това стана, след като Мъск отговори на пост в Туитър на Брайън Актън - съосновател на друга социална мрежа Уотсап (WhatsApp), който на писа „Време е. #deletefacebook." (хаштаг, с който се призовават потребители за изтриване на страниците им във Фейсбук). Компанията „Фейсбук" купи приложението Уотсап за $19млрд., с което Актън стана милиардер. Мъск написа „Какво е Фейсбук?". „Изтрий страницата на „Спейс екс" във Фейсбук, ако си мъж", репликира го негов фен. „Не знаех, че има такава. Ще го направя", бе отговорът на Мъск. После милиардерът посочи, че страницата на „Спейс екс" във Фейсбук скоро ще изчезне, като добави, че „буквално никога не я е виждал и един път". Мъск добави, че влиянието на Фейсбук е започнало да засяга Инстаграм - социална мрежа са споделяне на снимки, което през 2012 г. бе купено от „Фейсбук" на Марк Зукърбърг за $1 млрд. По-малко от 30 минути след поста му в Туитър страниците във Фейсбук на „Спейс екс" и на „Тесла" изчезнаха

Тръмп издаде заповед, забраняваща на транссексуални да служат в армията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779013

Тръмп издаде заповед, забраняваща на транссексуални да служат в армиятаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед, забраняваща транссексуални да служат в армията, освен "при ограничени обстоятелства", съобщава Асошиейтед прес. Да се задържат военнослужещи с история или диагноза "полова дисфория", които могат да се нуждаят от значителна медицинска терапия, е "значителен риск за ефективността на армията",

Тираджии на ”нокти”, карат ги да почиват на 3 седмици

http://www.struma.com/bulgariya/tiradjii-na-nokti-karat-gi-da-pochivat-na-3-sedmici_132067/

Шофьори на тирове скочиха срещу предложение на МТИТ, което ги задължава да почиват задължително у дома след 3 седмичен курс.

От бранша предупредиха, че около 100 000 шофьори на камиони може да останат без работа, ако бъдат задължени да се прибират у дома поне веднъж на три или шест седмици.

В предложения на Европейския парламент пише, че водачите трябва така да организират работата си, че да се върнат у дома за седмична почивка най-малко веднъж в рамките на три поредни...

Продължава

Григор направи обрат срещу германец, продължава напред в Маями

http://www.moreto.net/novini.php?n=371337

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Най-добрият български тенисист започна участието си с обрат срещу германеца Максимилиан Мартерер - 2:1 сета (4:6, 6:2, 6:1). Гришо, който почиваше в първия кръг, започна колебливо срещу световния №73 и изненадващо загуби първия сет.

Божидар Димитров: Няма конфликт на интереси, атакуват ме

http://www.struma.com/bulgariya/bojidar-dimitrov-nyama-konflikt-na-interesi-atakuvat-me_132066/

Бившият директор на НИМ Божидар Димитров, който бе обвинен в конфликт на интереси, заяви пред bTV, че се е наложило да действа бързо, за да не загуби музеят.

Припомняме, че днес Комисията "Антикорупция" съобщи, че докато е бил директор на НИМ, проф. Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси, подписвайки два договора с дъщеря си и племенниците си. Тя се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена...

Продължава

Еклери с диви гъби, трюфел и тиквени семки

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/24/3148066_ekleri_s_divi_gubi_trjufel_i_tikveni_semki/?ref=rss


Французите означават с думата choux (шу) тестените форми, които позволяват пълнеж. Обичайно става дума за сладкиши, но пълнежът може да бъде всякакъв.Една солена шу рецепта предлага шеф Емил Минев. Той е кулинарен арт директор в академията Le Cordon Bleu, Лондон и ще представи и едно от ястията на гала вечерята на "Бакхус" в края на март. На нея ще бъдат обявени и най-добрите ресторанти в конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino". Преди...

Антоний: Договорът за наем с Върбакови е неизгоден, ще преговаряме

https://petel.bg/Antoniy--Dogovorat-za-naem-s-Varbakovi-e-neizgoden--shhe-pregovaryame__256862

Софийската Света митрополия ще влезе в разговори с фирмата на Гинка Върбакова за финализиране или отхвърляне на сделката за отдаване по...

Двама боксьори на Ивайло Маринов станаха шампиони на България

https://petel.bg/Dvama-boksori-na-Ivaylo-Marinov-stanaha-shampioni-na-Balgariya__256863

Двама боксьори от клуб „Ивайло Маринов” станаха шампиони на държавното първенство за деца в Плевен. В категория до 34 кг Кристиян Цветано...

Три години в интернат заради кражба от автомати за кафе

https://petel.bg/Tri-godini-v-internat-zaradi-krazhba-ot-avtomati-za-kafe__256864

Законът, по който ги съдят е от 1958-ма година Нова тв разказва историята на момче, което прекарва 2 години и половина в интернат, заради тов...

Цветан Цветанов: Ще гоним руснаци само при заплаха за националната сигурност

https://petel.bg/TSvetan-TSvetanov--SHHe-gonim-rusnatsi-samo-pri-zaplaha-za-natsionalnata-sigurnost__256865

България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бивши...

Григор след трудния старт: В момента всяка победа е ценна

https://petel.bg/Grigor-sled-trudniya-start--V-momenta-vsyaka-pobeda-e-tsenna__256866

Световният №4 Григор Димитров имаше тежък мач с германския левичар Максимилиан Мартерер във втория кръг на турнира от серията “Мастърс...

Ветераните на Варна и Люлебургаз не си вкараха (снимка)

https://petel.bg/Veteranite-na-Varna-i-Lyuleburgaz-ne-si-vkaraha--snimka-__256867

Футболните ветерани на Варна и Люлебургаз завършиха 0:0 в мач на „Локомотив”. С капитанската лента на домакините беше треньорът на Сп...

Критикуваха Мелания Тръмп за връчени награди

https://petel.bg/Kritikuvaha-Melaniya-Tramp-za-vracheni-nagradi__256868

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп за пореден път беше критикувана, този път заради участието си в церемония по връчването на международна...

Река Русенски Лом прелива, наводнени са мазета

http://dnes.dir.bg/news/rusenski-lom-26987309

Река Русенски Лом прелива в района на селата Кошов и Красен, край второто е залята земеделска земя.

Една трета от селата във Видинско са под снежна блокада

http://www.struma.com/bulgariya/edna-treta-ot-selata-vuv-vidinsko-sa-pod-snejna-blokada_132065/

Обилният снеговалеж и навяванията затвориха пътища

Частично бедствено положение беше обявено в община Видин. Обилният снеговалеж и навяванията затвориха пътища.

Село Покрайна е едно от 11-те населени места в територията на община Видин, до които достъпът днес беше почти невъзможен заради преспи.

Затруднения има и в момента, но по други пътища във Видинска област.

Една трета от селата във Видинско осъмнаха под снежен похлупак. Въпреки суровата зима в нито едно от селата няма бедстващи хора.

Непочистените пътища...

Продължава

Унгария не бърза да влиза в Еврозоната

http://econ.bg/Новини/Унгария-не-бърза-да-влиза-в-Еврозоната_l.a_i.759513_at.1.html

Унгарският министър на икономиката Михай Варга заяви, че страната му не бърза да приема еврото и че ще започне да използва единната валута,...

Guardian и Times: България ще изгони руски дипломати

https://www.actualno.com/europe/guardian-i-times-bylgarija-shte-izgoni-ruski-diplomati-news_666208.html

България е сред държавите членки на ЕС, за които се смята, че ще изгонят руски дипломати заради случая с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Това пишат авторитетните британски издания The Guardian и The Times, като уточняват, че списъкът със страните, които ще се разделят с руските дипломати, включва Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България, Чешката република и Дания. Експулсирането на руски разузнавателни

The Guardian и Times: България ще изгони руски дипломати

https://www.actualno.com/europe/the-guardian-i-times-bylgarija-shte-izgoni-ruski-diplomati-news_666208.html

България е сред държавите членки на ЕС, за които се смята, че ще изгонят руски дипломати заради случая с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Това пишат авторитетните британски издания The Guardian и The Times, като уточняват, че списъкът със страните, които ще се разделят с руските дипломати, включва Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България, Чешката република и Дания. Експулсирането на руски разузнавателни

Превъртаме часовниците с един час напред

http://www.struma.com/bulgariya/prevurtame-chasovnicite-s-edin-chas-napred_132064/

От тази нощ се преминава към лятното часово време - в 3,00 часа на 25 март трябва да преместим часовниците с час напред.

Лятното време ще остане в сила до 28-ми октомври, когато ще се върнем към астрономическото време с един час назад.

Почивайте повече, пийте повече вода и използвайте свободното си време за занимания, които наистина обичате, съветват специалистите, които предуппреждават, че така можем да ограничим стреса от промяната.

Смяната на стрелките на часовника...

Продължава

Тази вечер гасим светлините в 20,30 ч.

https://www.vesti.bg/bulgaria/tazi-vecher-gasim-svetlinite-v-2030-ch-6080637

Фермерски пазар "От нашата ферма - с любов за вас!" отваря на площад "Александър Батенберг"

Почина френският жандармерист, разменил се със заложник

http://www.struma.com/bulgariya/pochina-frenskiyat-jandarmerist-razmenil-se-sus-zalojnik_132063/

Френският вътрешен министър Жерар Колон заяви, че жандармеристът, разменил се за заложник в супермаркета при терористичната атака в Южна Франция, е починал.

В съобщение в Туитър тази сутрин Колон написа, че подполковник Арно Белтрам от жандармерията е "загинал за страната си".

45-годишинят Белтрам се предложи невъоръжен като размяна за жена, взета за заложник от 25-годишния атентатор. Той съумял да остави включен телефона си така, че полицията да може да слуша какво...

Продължава

Макрон: Загиналият полицай е герой, заслужащ възхищение от нацията ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779011

Макрон: Загиналият полицай е герой, заслужащ възхищение от нацията ниФренският президент Еманюел Макрон отдаде почин на съпругата на Арно Белтрам, който почина тази сутрин, заявявайки, че полицейският служител е „паднал като герой“ по време на атаката в южната част на Франция и заслужава „уважение и възхищение от цялата нация“, предава AFP, цитирана от "Фокус". Младши лейтенант Белтрам предложи да се размени за

Над 20 пострадаха при протест в Каталуния срещу арест на Пучдемон

https://offnews.bg//sviat/nad-20-postradaha-pri-protest-v-katalunia-sreshtu-arest-na-puchdemon-677354.html

Над 20 души пострадаха при протести в Каталуния след сблъсъци между демонстранти и полиция, съобщиха информационните агенции.

Демонстрацията беше предизвикана от решението на испанския Върховен съд да издаде международни заповеди за арест на Карлес Пучдемон и още петима активисти за независимост на областта. Те са обвинени в бунт, злоупотреби и неподчинение. Ако бъдат признати за виновни, ги заплашват до 30 г. затвор.

Протестиращите поискаха и по-рано задържаните местни политици да бъдат освободени.

Пучдемон в края на октомври избяга в Белгия.  

Бандите от 90-те г., които държаха Москва в страх

http://www.struma.com/bulgariya/bandite-ot-90-te-g-koito-durjaha-moskva-v-strah_132062/

Преди 18 г. Путин пое управлението на Русия. 10 г. преди това големи организирани престъпни групи държаха Москва в страх. Историята им започва от перестройката.

Експлозии на коли, улични стрелби и поръчкови убийства - през 90-те години Москва бе разтърсена от битки между престъпни групи, пише Андрей Григориев от РИА Новости за тези времена в Москва.

В преследването на големи пари и красив живот, банди от цяла Русия се втурнаха в Москва. Местните банди, които бяха отдавна...

Продължава

Тръмп забрани повечето транссексуални да служат в армията

http://dnes.dir.bg/news/transsexualni-sasht-izbori-2016-26987243

Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед, забраняваща транссексуални да служат в армията, освен "при ограничени обстоятелства".

Евростат: Електроенергията покрива 40% от крайното потребление за бита у нас

https://www.investor.bg/analizi/85/a/evrostat-elektroenergiiata-pokriva-40-ot-krainoto-potreblenie-za-bita-u-nas-258121/

На второ място по значимост е използваната енергия в бита у нас, която идва от възобновяеми енергийни източници

Кървавата Джина поема ЦРУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778712

Кървавата Джина поема ЦРУГ-жа Хаспел дирижира изтезанията на терористи и унищожи документи за разпитите чрез мъчения “Наричахме я Кървавата Джина, държахме се настрана от нея. Тя бе вдъхновител и надзирател на мъченията на задържани за тероризъм. Хаспел е машина за изтезания и няма работа начело на ЦРУ.” Така описва 61-годишната кандидат-шефка на централата в Ленгли

Жандармеристът, разменил се със заложник във Франция, почина

https://frognews.bg/novini/jandarmeristat-razmenil-sas-zalojnik-vav-frantsiia-pochina.html

Френският жандармерист, който се размени за заложник в супермаркета при терористичната атака в Южна Франция, е починал. Това обяви вътрешният министър Жерар Колон, който написа в Туитър, че подполковник Арно Белтрам от жандармерията е ”загинал за страната си”.

”Вашингтон пост”: САЩ нямат полезен ход срещу Башар Асад

http://www.struma.com/bulgariya/vashington-post-sasht-nyamat-polezen-hod-sreshtu-bashar-asad_132061/

Миналата седмица сирийската гражданска война навлезе в осмата си година, водейки до хуманитарен и стратегически кошмар.

Според в. "Вашингтон пост" основни виновници за конфликта са режимът на сирийския президент Башар Асад и поддръжниците му в Москва и Техеран. Правилно е да се гневим на Асад и неговите поддръжници, но проявите на неодобрение, колкото и да е силно, няма да променят тази ужасяващата реалност, пише в материала.

Това не значи, че САЩ трябва да се...

Продължава

Тази нощ преминаваме към лятно часово време

http://econ.bg/Новини/Тази-нощ-преминаваме-към-лятно-часово-време_l.a_i.759512_at.1.html

Този уикенд България преминава към лятно часово време. Това ще се случи в нощта срещу църковния празник Благовещение - в 3:00 часа на 25 март. ...

Вучич: Европейският съюз не изпълнява Брюкселските споразумения

http://www.cross.bg/vychich-zayavi-kosovo-1570930.html

/КРОСС/ Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини Европейския съюз, че не изпълнява Брюкселските споразумения. Той заяви това след тристранната си среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и с президента на Косово Хашим Тачи, предава Regnum". „Почти 1800 дни шестте основни точки на Брюкселското споразумение не са изпълнявани. Това не може да бъде вина единствено на албанците, защото документът е подписан и от Европейския съюз", заяви Вучич. Той поясни, че става дума в частност за такъв въпрос, като формирането на Общност на сръбските общини в Косово. При това Вучич заяви, че по време на разговорите си с ЕС те „ясно заявиха на Прищина, че тя трябва да изпълни споразумението за Общността". Също така Вучич отговори за изказването на министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай, който заяви, че не „е успял да прочете" Брюкселското споразумение. Според президента на Сърбия това изказване е „оскърбление на здравия разум". Брюкселските споразумения са документ за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина. Той се състои от 15 точки, най-вече посветени на организацията и пълномощията на сръбските общини в Северно Косово.  

A ако щъркелите бяха клошари?

https://www.actualno.com/actualno/a-ako-shtyrkelite-bjaha-kloshari-news_666127.html

Премръзналите от студ щъркели, приютени в силистренското село Зарица, трогнаха цял свят. Хиляди споделяния във Фейсбук, бурна радост по новините, обширни материали в "Гардиън", "Франс Прес"... Вълна от загрижени хора, втурнали се да подават сигнали и да спасяват още бедстващи птици в ниските температури. Палят се печки, приготвя се риба, а по-чувствителните усещат леко парене в очите и въздъхват, облекчени от доброто българско и човешко сърце. Нас обаче, макар с просълзени оч

От нашите лозя по пътя на ракията

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6777085

От нашите лозя по пътя на ракиятаПоколения лозари пишат историята на уникалния вкус от Карнобат Имало едно време една ракия... „Но не коя да е ракия, а Карнобатска гроздова. И не как и да е направена, а с майсторлък е правена през годините”. С тези думи ни посреща бай Васил от Карнобатското село Деветак. Обещал е да разкаже за този уникален вкус от Карнобат,

Включващо обучение с помощта на видео при работа с млади хора / InDVT /

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778309

Включващо обучение с помощта на видео при работа с млади хора / InDVT /Всеки е виждал трудностите при работа с млади хора, особенно когато групата е разнородна и винаги има обучаеми, които изпитват затруднения да усвоят материала, да вървят в „крачка” с останалите. Дигиталното видео е силен инструмент при работа в такива групи от ученици и младежи. Целта на проекта „Включващо обучение с помощта на видео при работата

Поли Генова озвучава Вихра в българския анимационен сериал „Златната ябълка“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6775044

Поли Генова озвучава Вихра в българския анимационен сериал „Златната ябълка“Поли Генова застава пред микрофона, за да озвучи буреносната Вихра в българския анимационен сериал „Златната ябълка“. Певицата е последното попълнение в каста на амбициозната продукция, вдъхновена от родните митологии и обичаи, а работата й по филми като „Смърфовете“ и „Зоотрополис“ е разковничето, приковало вниманието на авторите на новата

Световен шампион води Франция срещу България днес

https://www.24chasa.bg/sport/article/6778794

Световен шампион води Франция срещу България днес Световен шампион ще има за съперник днес селекционерът на националния отбор до 19 г. Ангел Стойков. България излиза в Аликанте срещу Франция от 13 ч във втория си мач от елитния кръг на квалификациите за Евро 2018 във Финландия. Начело на “петлите” е Бернар Диомед. Бившето крило има 8 мача за Франция,

Изтънчен концерт с арфа и флейта в поклон пред Клод Дебюси във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371290

На 29 март две талантливи българки ще почетат 100-годишнината от смъртта на великия френски композитор. „Следобедът на един фавн“ ще прозвучи в Градската художествена галерия, от 19 часа, в изпълнение на флейтистката Ивона Недева и арфистката Анжела Маджарова в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2018 В магичното пространство на признатата за най-добра с акустиката и с артистичното си излъчване зала във Варна Ивона Недева и Анжела Маджарова ще изпълнят творби на френските композитори Габриел Форе, Жак Ибер, Бернар Андре.

Директорката на квартално училище срещу свастиките и предразсъдъците

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/24/3149058_direktorkata_na_kvartalno_uchilishte_sreshtu/?ref=rss


Фасадата на малко квартално училище в софийския район "Подуене" е прясно боядисана. След няколко дни по нея се появяват свастики. Пак боядисване - и пак същото. Училището носи името на Григорий Цамблак, а почти всичките му ученици са от ромски произход. <br /><br />Директорът г-жа Ирена Цукева е правила много опити да спре вандалствата. Но свастиките се появават отново и отново. И стига до идеята на стените да бъдат изрисувани ликове на национални герои с надежда, че това...

Рекордно малко лед в Арктика

http://www.struma.com/bulgariya/rekordno-malko-led-v-arktika_132060/

В края на март леденото покритие в Арктика достига своя годишен максимум, но тази година това количество за поредна година бележи антирекорд.

Максималната площ на морския лед в Северния Ледовит океан ежегодно бива достигната в периода около пролетното равноденствие, между 15 март и първите дни на април.

В периода за последните 20 години на миналия век тази площ е била средно 16 милиона квадратни километра и се е движела между 15 и 17 милиона квадратни километра.

В...

Продължава

Блестящият руски цигулар Никита Борисоглебски ще свири за първи път в България

http://www.cross.bg/orkestur-nikita-borisoglebski-1570929.html

/КРОСС/ Блестящият руски цигулар Никита Борисоглебски, един от най-ярките млади музиканти на нашето съвремие, ще свири за първи път у нас на 23 март, петък, от 19:30 ч. в зала „България" със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. Никита Борисоглебски дебютира едва 10-годишен с Ростовски симфоничен оркестър, а на 14 години е вече студент в Московската консерватория „П. И. Чайковски". Лауреат е на престижни международни конкурси, сред които „Кралица Елисавета" (Брюксел) и „Сибелиус" (Хелзинки). Носител е на II премия и пет специални награди от конкурса „П. И. Чайковски", Гран-При от „Monte Carlo Violin Masters" (Монако) и „Ф. Крайслер" (Виена). Получава медал „Сибелиус" за най-добро изпълнение на Концерта Сибелиус и почетна награда „Virtuoso". През 2009 получава звание „Цигулар на годината. Гастролите му се простират от Канада до Япония, от Бразилия до Китай, от Шотландия до Нова Зеландия. Със Симфоничния оркестър на БНР Никита Борисоглебски ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №2 от Прокофиев. Маестро Кадин и Радиосимфониците ще изпълнят още две творби на съвременниците на Прокофиев - „Арагонска хота" на Сен-Санс и Симфония №1 на Сибелиус. Този концерт Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни с изключителния цигулар Никита Борисоглебски под диригентството на Марк Кадин на 23 март, петък, от 19.30 ч

Д-р Сибила Маринова: Хората трябва да могат да заявяват съгласие за донорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779002

Д-р Сибила Маринова: Хората трябва да могат да заявяват съгласие за донорствоОт 9 донорски ситуации за 1 г. достойната българка получила само един отказ Законът трябва да се промени и хората да могат да заявяват не само несъгласие, но и съгласие за донорство. Така няма да се налага да разговаряме с близките и те да взимат това решение в такъв труден момент. Това заяви д-р Сибила Маринова,

Десетки ранени при сблъсъци в Каталуния

https://frognews.bg/novini/desetki-raneni-pri-sblasatsi-kataluniia.html

Над 20 души са ранени при масови сблъсъци между протестиращи и тежковъоръжени полицаи в каталунския град Барселона

Михаил Путин е избран за заместник-председател на „Газпром“

http://www.cross.bg/pytin-mihail-zamestnik-predsedatel-1570928.html

/КРОСС/ Съветът на директорите на „Газпром" избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 години, съобщава „Комерсант". Според изданието Михаил Путин е син на братовчед на руския президент Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че между двамата има далечно родство. „Комерсант" допълва, че Михаил Путин е бил съветник на председателя на „Газпром" от 2007 година, а от началото на 2018 е временно изпълняващ длъжността заместник-председател на компанията.    

Разкриха мистерията относно смъртта на порно-звездата Оливия Нова

http://www.struma.com/lyubopitno/razkriha-misteriyata-otnosno-smurtta-na-porno-zvezdata-oliviya-nova_132059/

На 21 години девойката смесвала безразсъдно огромни количества алкохол с кокаин

Експерти обявиха каква е причината за смъртта на известната порно звезда Оливия Нова, която почина преди около два месеца, пише "Radar OnLine". Нейната смърт бе част от черната серия с порно актриси, заради което дори се бе заговорило за проклятие над индустрията. Според съдебната експертиза, в тялото на Оливия били открити огромни количества алкохол и дрога.

Освен това тя имала тежка инфекция на уриналния тракт, която се разпростяла до бъбреците и довела до съсирване на...

Продължава

Десетки хиляди поискаха предсрочни избори в Словакия

http://www.cross.bg/pravitelstvo-fitzo-koalitziya-1570927.html

/КРОСС/ Десетки хиляди хора протестираха за пореден път в Братислава и редица градове на Словакия, за да поискат предсрочни избори. Протестите се проведоха, въпреки че в четвъртък страната се сдоби с ново правителство, оглавено от Петер Пелегрини. Новото правителство на трипартийната коалиция, управлявала досега, е съставено от хора, които са били част от предишното правителство на Робърт Фицо, а новият премиер Петер Пелегрини беше вицепремиер на Фицо, който подаде оставка в резултат на убийството от неизвестни лица на разследващ словашки журналист. Според анализатори се очертава новото правителство да е зависимо от Фицо, който остана начело на основната партия в управляващата коалиция.    

Ужас! Намериха момиче с прерязано гърло край Пловдив

http://www.struma.com/sinya-lampa/ujas-nameriha-momiche-s-preryazano-gurlo-krai-plovdiv_132058/

Откарано е в шокова зала в много тежко състояние

Младо момиче е било намерено с прерязано гърло в пловдивското село Брестник,,Откарано е в шокова зала в много тежко състояние.

До нея е открит и нож, а най-вероятната версия, по която работи полицията е опит за самоубийство. Органите на реда извършват оглед на мястото, където е намерено момичето. Очаквайте подробности!

/blitz.bg/

Кирил Сакскобургготски: Борисов е умен и се справя (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65803-kiril_sakskoburggotski_borisov_e_umen_i_se_spravq_video

Очевидно премиерът е умен човек, който се справя добре със ситуацията в България, а страната стои много добре на международата сцена, като постигна и икономически растеж.

Това каза в интервю за Нова тв Кирил Сакскобургготски, синът на бившия български министър-председател Симеон Сакскобургготски в коментар за Бойко Борисов.

Неизвестно защо телевизията го представи като "принц", макар типичната титла за християнските монарси от Източна Европа да е „княз".

„Баща ми Симеон Сакскобургготски не е политическо животно, той е твърде дипломатичен. Не е популист и затова не беше преизбран. Но и Нелсън Мандела не беше“, каза още Кирил.

Той постави максимална оценка по скалата от 1 до 10 на управлението на Сакскобургготски. Най-горд с баща си бил в нощта на изборите, когато НДСВ спечели вота, както и при влизането на България в ЕС и НАТО.

„За мен е чест, разбира се, да ме свързват с баща ми. Освен това си приличаме много. Даже таксиметровите шофьори биха ме разпознали. Аз искам да бъда приеман като някой, който е наследил неговото чувство за дълг и трудолюбие. С тези неща съм израснал от малък – да имам собствена професия, мое семейство, да се справям сам с отговорностите”, заяви още Кирил.

Той каза още, че от 30 години той работи в един и същи инвестиционен фонд. Занимава се основно с испаноговорящия пазар.

„Когато бях дете исках да съм шофьор на камион. Виждаше ми се най-вълнуващото нещо на света. По-късно исках да бъда учен в теоретичната физика, но мечтата ми винаги е била да съм независим”, добави Кирил.

Първите пари, които изкарал, били от бране на домати. Заедно с брат си изкарвали по 3 лева на ден, но научили стойността на труда и парите.

Кирил казва, че е от България, че е израснал в Испания, че има германска фамилия, че живее във Великобритания, но е българин.

 

Финландия получи искане за екстрадиция на Пучдемон

//dariknews.bg/novini/bylgariia/finlandiia-poluchi-iskane-za-ekstradiciia-na-puchdemon-2086737

Финландската полиция е получила от испанските власти искане за екстрадиция на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който през последните няколко дни е на финландска територия. Това се съобщава днес на официалния сайт на ведомството, информира ТАС

Шакира се оплака от папарак, ровел й в боклука

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shakira-se-oplaka-ot-paparak-rovel-j-v-bokluka-2086744

Шакира се обърна към полицията в Каталуния заради досаден папарак, който я преследвал около две години, предаде ТАСС.

"Кюриосити" отбеляза ден 2000 на Марс

http://www.cross.bg/mars-kyuriositi-otbelyaza-1570926.html

/КРОСС/ Марсоходът "Кюриосити" на НАСА отбеляза ден номер 2000 на Червената планета, предават световните агенции. Всъщност става въпрос за 2000 дни по марсианските стандарти. Едно марсианско денонощие се равнява на 24 часа, 39 минути и 35 секунди. Следователно 2000 денонощия на Марс се равняват на 2055 денонощия на Земята. Това е важно събитие за учените, които с нетърпение очакват марсоходът отново да вземе проби от почвата, този път от богатите на глина склонове на планината Шарп. "Кюриосити" изследва Марс от 2012 г. и досега е преодолял 18,7 км.    

Откриха тялото на 59-годишен мъж, скочил от Аспаруховия мост

http://www.struma.com/sinya-lampa/otkriha-tyaloto-na-59-godishen-muj-skochil-ot-asparuhoviya-most_132057/

Тяло на мъж е открито в четвъртък преди обед в канала „Море-езеро“ край Аспарухово.

„Към 10,30 часа полицейска кола и линейка спряха на брега до детскта градина и Варненската морска гимназия. Полицаи и медицински лица се бяха събрали до водата, откъдето извадиха човешки труп“, разказаха наши читателим, станали неволни свидетели на драмата.

От ОД на МВР-Варна потвърдиха информацията, като уточниха, че на 21 март, около 23 часа граждани, които са...

Продължава

Жестокост! Бедстващият щъркел в село Ракево е бил прострелян на две места

http://www.struma.com/lyubopitno/jestokost-bedstvashtiyat-shturkel-v-selo-rakevo-e-bil-prostrelyan-na_132056/

Бедстващият бял щъркел от врачанското село Ракево, който бе приютен в безпомощно състояние от учители в местното школо ОУ „Васил Левски“, е бил прострелян. Птицата е бил уцелена на две места със сачми за гъска.

Припомняме, че веднага след като експертите на РИОСВ-Враца извършиха проверка на място, щъркелът бе транспортиран във ветеринарна клиника в столицата.

Активисти на природозащитната организация "Дивите животни"опитват да спасят прострелян...

Продължава

Над 20 души ранени при сблъсъци в Барселона

http://dnes.dir.bg/news/raneni-26987235

Повече от 20 души са пострадали при стълкновения между протестиращи и тежковъоръжени полицаи в Барселона на антиправителствен протест снощи.

Светът отбелязва Часът на Земята

http://www.cross.bg/zemyata-godina-prirodata-1570925.html

/КРОСС/ За 11-ти път светът отбелязва Часът на Земята. Освен традиционното гасене на осветлението, тази година Столичната община ще разшири пешеходната зона през целия ден и ще затвори за коли площад "Батенберг". Настъпва винаги в 20,30. На тъмно. 60 минути, в които планетата забавя ритъма, емблеметичните сгради и паметници в света спират да светят. Символичен жест на милиони към Земята - хора различни по възраст, социален статус, образование и религия, но обединени от загрижеността си към природата. Инициатива, започнала през 2007-ма в Сидни, и която вече обхваща всички континенти. Тази година призивите не са свързани единственото с климатичните промени, но и със съхраняването на природата. В България Часът на Земята ще бъде отбелязан от 101 общини. В София на площад Батенберг ще има фермерски пазар, където ще се предлагат хранителни продукти на малки производители от различни краища на страната. За втора година ще има изкачване на Черни връх, а пред Народния театър ще се проведе огнен спектакъл. В Часа на Земята Фасадите на Президентството, на катедралата "Св. Александър Невски", Народното събрание и повечето административни сгради в центъра на столицата ще бъдат затъмнени. В Париж - точно 20.30 местно време Айфеловата кула ще потъне в мрак

Доживотен затвор за Любо Гребеца

http://www.struma.com/sinya-lampa/dojivoten-zatvor-za-lyubo-grebeca_132055/

Софийският градски съд осъди на доживотен затвор Любомир Димитров - Гребеца за две убийства – разстрела на Юлиан Лефтеров – Кокошката, на 8 януари 2009 г., и на Иван Пайнавелов - Сапата, на 12 април 2009 г. край Бистрица.

Гребеца излежава 10-годишна присъда като част от бандата за отвличания "Наглите". За първото убийство Гребеца получи 18 г., за второто - доживотен затвор, затова му се налага по-тежкото наказание. Той трябва да го изтърпи при специален режим....

Продължава

България гони руски дипломати?

http://www.moreto.net/novini.php?n=371334

България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват примера на Великобритания и ще изгонят руски дипломати, свързани с разузнаването заради случая „Скрипал“, твърди електронното издание на британския вестник „Таймс“. „До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва“, пише вестникът.

В Struma.com! Отново "екшън" в петричкото село Тополница! Вихри ли се нарковойна?! Запалиха автомобила на 26-годишния Л. Кърлев

http://www.struma.com/krimi/v-struma-com-otnovo-ekshun-v-petrichkoto-selo-topolnica-vihri-li_132054/

Пожарните екипи в Петрич бяха вдигнати на крак тази нощ. В петричкото село Тополница около 02.00 часа горя лек автомобил марка "БМВ". Автомобилът е собственост на 26- годишния Любомир Кърлев. Бързата намеса на пожарните екипи спасила от пламъците и близката сграда в съседство, до която е бил паркиран автомобилът. Кърлев е криминалнопроявен, залавян с наркотици преди време, научи struma.com.

Работи се по версията за умишлен палеж. Това е поредният палеж в петричкото село,...

Продължава

Сирийското правителство контролира 90% от Източна Гута

https://www.actualno.com/asia/sirijskoto-pravitelstvo-kontrolira-90-ot-iztochna-guta-news_666202.html

Сирийската държавна телевизия съобщи, че е „опразнен“ от джихадисти град в анклава Източна Гута край Дамаск, който е бил тяхна крепост, предаде ТАСС. „Приключи евакуацията на бойци и техните семейства от Хараста. Градът е опразнен от терористи“, обяви медията, позовавайки се на въоръжената опозиция. Според базирания във Великобритания Сирийски център за човешки права след тази евакуация правителството е възстановило контрола върху 90 процента от Източна

Часовникът се мести с час напред тази нощ

http://www.mediapool.bg/chasovnikat-se-mesti-s-chas-napred-tazi-nosht-news277169.html

Тази вечер ще спим един час по-малко. Причината е, че в 3 часа трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред и да преминем към лятното часово време. Въпреки, че все повече се поставя под съмнение реалният ефект от този ход, над 100 държави в света местят стрелките на часовниците си два пъти в годината - през пролетта и есента, като сменят зимното с лятно часово време. Идеята да се използва дневните светлина по-ефективно се лансира няколко пъти, като първият неин привърженик е американският посланик в Париж през 80-те години на XVIII век Бенджамин Франклин. Следващите опити за въвеждане на лятно часово време са от 1895 и 1908 година. За пръв път това става факт в Германия през 1915 година, когато Първата световна война е в разгара си. Мотивът е, че така ще е пестят въглища, а промишлеността ще е по-ефективна. След края на бойните действия спира и прилагането на лятното часово време. Масово местенето на стрелките се въвежда с петролната криза през 70-те години на миналия век. В България часовниците се местят от 1 април 1979 г. Преходът от стандартно към лятно време е горе-долу на еднаква дата - последната неделя на октомври (а за страните от Южното полукълбо - последната неделя на март). Датата на минаване към лятно време обаче силно се различава. В много страни в Европа и Монголия това е последната неделя на март. В САЩ, Канада, Мексико и страните от Карибския басейн е първата неделя на април. В повечето арабски страни това е последният петък на април. В някои държави като Куба, Ирак и Сирия минаването на лятно часове време става на 1 април независимо от деня от седмицата. Практиката да се сменя на времето не е еднозначно приета, което стана и причина за първи път тази година с въпроса да се заеме Европейския парламент. През февруариевродепутатите решиха да се направи задълбочена оценка за ефекта от местенето на стрелките. Поддръжниците на тази "гимнастика" смятат, че така се пести енергия, а според противниците - влияе негативно върху здравето, а икономията е незначителна. Проучване на девет европейски университета показват, че в Европейския съюз за медикаменти и други средства за справяне с проблема се разходват 130 млрд евро годишно. Изследване на Еврокомисията от 2014 г. обаче установи, че преобладаващата част от страните членки са доволни от сегашното положение. Към момента против са във Финландия и Литва. В България няма никакви проучвания за ползите и вредите. Директивата на Европейския съюз от 2001 г. не задължава страната да променя времето си. Тя само определя държавите, които искат да сменят времето да го правят в един ден и час. Изборът е на всяка държава.

Кметът Котев се срещна с винопроизводители от региона за формирането на винено-кулинарна дестинация

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-kotev-se-sreshtna-s-vinoproizvoditeli-ot-regiona-za-formiraneto_132053/

В присъствието на винопроизводители от региона, председателят на Общински съвет – Сандански и зам.-кмета на община Петрич – Илияна Попова, кметът на община Сандански- Кирил Котев обсъди формирането на бъдещата винено-кулинарна дестинация „Долината на Струма“.

Сондирането на мнения сред бранша е част от проекта „Сподели България“, където ще се подготвят подробните становища на бизнеса и ще се допълнят и надградят разработените от Министерството на...

Продължава

Двете Кореи се разбраха за разговори на високо равнище на 29 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778992

Двете Кореи се разбраха за разговори на високо равнище на 29 мартДвете Кореи се споразумяха да проведат разговори на високо равнище през новата седмица като подготовка за среща на върха през април между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, предадоха агенциите. Срещата на върха ще има за цел да доведе до подобряване на двустранните отношения и до уреждане на противопоставянето

Общински съвет по наркотични вещества и Православен информационен център на Неврокопска света митрополия проведоха базар „От сръчните ръце на мама“

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtinski-suvet-po-narkotichni-veshtestva-i-pravoslaven-informacionen-centur-na_132052/

Базар „От сръчните ръце на мама“ се проведе в сградата на Община Благоевград. Организатори на събитието бяха Общински съвет по наркотични вещества- Благоевград и Православен информационен център на Неврокопска света митрополия. Те бяха подредили ръчно изработени красиви материали.

Повечето от тях бяха тематични за предстоящите Великденски празници- кошници за яйца, пролетни лалета от плат, декорирани истински цветя, гривни, украшения, сладки, както и домашен мед, компоти,...

Продължава

Над 20 ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в Каталуния

http://www.cross.bg/katalyniya-dyshi-nezavisimost-1570924.html

/КРОСС/ Повече от 20 души бяха ранени при сблъсъци между тежковъоръжени полицаи и каталунски граждани по време на мащабен антиправителствен протест в Барселона в късните часове на вчерашния ден, съобщават световните агенции. Демонстрацията беше предизвикана от решението на испанския Върховен съд да издаде международни заповеди за арест на Карлес Пучдемон и още петима активисти за независимост на Каталуния. Протестиращите поискаха и по-рано задържаните местни политици да бъдат освободени. Общо 24 души пострадаха при опит на демонстрантите да стигнат до регионалното правителство на Каталуния. Протести имаше и в други градове, а в столицата на поискалата независимост провинция участниците се изчисляват от полицията на около 10 000. Междувременно, Финландия, на чиято територия е каталунският лидер, все още не е получавала от Испания искане за екстрадицията му.    

Райони на Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=371335

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода са следните райони на града: - кв. "Левски" в района между ул. "Ген. Георги Попов" и ул. "Дубровник" до около 15.00 часа.

"Ангелът на благодарността" управлява община Дупница, кметът Чимев получи ценен приз

http://www.struma.com/obshtestvo/angelut-na-blagodarnostta-upravlyava-obshtina-dupnica-kmetut-chimev-poluchi-cenen_132051/

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев бе удостоен с приза „Ангел на благодарността“. Тази година Церемонията, която се провежда от фондация "Искам бебе" бе под Патронажа на Председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева, а наградите се връчват за особен принос към каузата на „Искам бебе“ – "За повече деца на България". Награждаването бе в Народното събрание в присъствието на депутати, министри, кметове и областни управители....

Продължава

Пхенян и Сеул се разбраха за среща на високо равнище на 29 март

https://offnews.bg//sviat/phenian-i-seul-se-razbraha-za-sreshta-na-visoko-ravnishte-na-29-mart-677353.html

Сеул и Пхенян се споразумяха да проведат разговори на високо равнище на 29 март като подготовка за среща на върха през април между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, предадоха агенциите.

Срещата на върха ще има за цел да доведе до подобряване на двустранните отношения и до уреждане на противопоставянето около севернокорейската ядрена програма.

Южнокорейският министър на националното обединение Чо Мьон-кьон ще оглави делегацията на своята страна на срещата на високо равнище в пограничното селище Панминчжон. 

По-рано този месец пратеници на Мун посетиха Ким в Пхенян. Южнокорейските представители уредиха потенциална среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, която да се проведе до края на май, припомня БТА. След края на Войната в Корея (1950-1953 г.) лидерите на двете Кореи са се срещали за разговори само два пъти. 

Френският полицай герой почина от раните си

http://www.cross.bg/beshe-lakdim-ranen-1570923.html

/КРОСС/ Френският полицай, който се размени със заложник в нападнатия вчера в Треб супермаркет, почина от раните си, съобщиха френските власти, цитирани от Би Би Си. Подполковник Арно Белтрам беше наречен „герой" от президента Еманюел Макрон, а вътрешният министър Жерар Колон написа в „Туитър", че Франция никога няма да забрави „неговия героизъм, смелост, неговата саможертва". Белтрам помогна за възпирането на 25-годишния французин от марокански произход Редуан Лакдим, който уби трима души при серия атаки вчера. Първото нападение беше извършено в Каркасон, където Лакдим стреля по хора в автомобил, за да го открадне. Един от пътниците беше убит, а водачът - ранен. Втората си атака той извърши срещу трениращи близо до поделението си командоси, откривайки огън по тях. Третото нападение беше в супермаркета в Треб, където Лакдим хвана хора за заложници. В резултат на нападението загинаха още два души. Впоследствие нападателят беше ликвидиран при щурм на специалните сили. Междувременно португалските власти съобщиха, че португалският гражданин, за когото се предполагаше, че е загинал при атаките, е жив, но е бил ранен тежко, предаде АФП.      

След 2 десетилетия чакане крупничани ще се радват на благоустроена улица

http://www.struma.com/obshtestvo/sled-2-desetiletiya-chakane-krupnichani-shte-se-radvat-na-blagoustroena_132050/

След 20 години крупничани ще се радват на благоустроена улица. Живущите на улица ,,Гоце Делчев" в село Крупник, чакащи вече 20-години да се благоустрои улицата им, скоро ще бъдат зарадвани.

Тази седмица работници на ВиК започнаха ремонтните дейности. До края на месец април ще бъде подменена водопроводната мрежа, а след това улицата ще бъде ремонтирана.

Доволни жители изказват своите благодарности към кмета на община Симитли Апостол Апостолов, директора на...

Продължава

ABSA Petition in the European Parliament’s Committee on Petitions

http://www.eurochicago.com/2018/03/absa-petition/

The Petition of ABSA was welcomed and protected by arguments from its importers, from Bulgarian MEPs and their colleagues from other European countries. It has been supported also by the European Commission and the Permanent Representation of the Republic of Bulgaria to the EU.

Клуб "Хвърчило" организира във Варна среща с родители и с техните деца със Синдром на Даун

http://www.moreto.net/novini.php?n=371331

Сдружение „Няма невъзможни неща“ организира на 24 март, събота, от 14 до 16 часа, среща на ученици и младежи с Даун синдром под надслов „Нови приятели“, научи Moreto.net. Събитието ще се проведе в клуб "Хвърчило", на улица "Генерал Радко Димитриев" 7а (зад Рощок, между Централна поща и Стоматологията).

Защитата на вашите лични данни е и защита на нашата демокрация

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6778561

Защитата на вашите лични данни е и защита на нашата демокрацияТрябва да възвърнем контрола и собствеността върху тях Последните разкрития за това как дружеството Cambridge Analytica е имало достъп чрез Facebook до личните данни на над 50 милиона души са обезпокоителни. Още по-тревожно е как тези данни са били използвани, за да се промени поведението на хората,

Превъртаме часовниците с един час напред

http://dnes.dir.bg/news/chas-napred-chasovnitzi-26987141

От тази нощ преминаваме към лятното часово време - местим часовниците с час напред.

ИПИ: В България нищо не се произвежда

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ipi-v-bylgariia-nishto-ne-se-proizvejda-258102/

От години в икономиката протича траен процес на преструктуриране, при който едни отрасли се развиват бързо и увеличават дела си в икономиката, коментира Десислава Николова

Хамилтън ще стартира от полпозишън в Австралия след изумителна квалификация

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/24/3152213_hamiltun_shte_startira_ot_polpozishun_v_avstraliia/?ref=rss


Люис Хамилтън грабна 73-и полпозишън в кариерата си след невероятна квалификация в Гран при на Австралия. Световният шампион отказа конкурентите си с перфектна обиколка в края на сесията, която му позволи да изпревари пилотите на "Ферари" Кими Райконен и Себастиан Фетел.<br /><br />"Сърцето ми продължава да бие много учестено, беше невероятна квалификация. Много съм щастлив от тази обиколка, винаги се боря за перфектното преминаване и мисля, че този път се получи....

Съдби на кръстопът: Пиян баща се самозапали, за да не вземат болното му момче…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b1%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b7%d0%b0/

Драматична история е станала в село Софрониево, което е част от община Мизия. Хора от социалните служби пристигнали в селото, за да вземат 16-годишен мъж за настаняване в дом, тъй като той бил с изостанало психическо развитие и не можел да се обслужва. Болното момче живеело с баща си, който редовно изпивал пенсията му и го тормозел, пише булнюз.бг.

След като видял пред къщата си социалните и полицаите, 58-годишият Мирчо Христов Горетов заплашил, че ще се самозапали, ако отведат сина му. В потвърждение на своите думи той се залял със запалителна течност и си драснал клечката.

Служителите на МВР незабавно скочили да го спасяват, но той избягал вътре в къщата, където паднал върху дюшек, след което избухнал пожар. Полицаите спасили Мирчо, но цялото имущество в дома му изгоряло. Линейка закарала самозапалилия се мъж в болница в добро общо състояние.

По думите на съседи социалните за пореден път прибират болното момче в дом, но след време то отново се връщало при баща си.

 

Материалът Съдби на кръстопът: Пиян баща се самозапали, за да не вземат болното му момче… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Катастрофа затруднява движението по пътя Ябланица-Севлиево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6778993

Катастрофа затруднява движението по пътя  Ябланица-СевлиевоВременно движението по път I-4 Ябланица-Севлиево в участъка Боаза-Български Извор се осъществява в една лента, поради пътнотранспортно произшествие. Движението в участъка се регулира от "Пътна полиция". Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Временно движението и по пътя I-1 /E-79/ обход на гр.

Жан-Клод Юнкер: Очаквам срещата ЕС-Турция във Варна със смесени чувства

https://petel.bg/ZHan-Klod-YUnker--Ochakvam-sreshhata-ES-Turtsiya-vav-Varna-sas-smeseni-chuvstva__256860

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че очаква предстоящата на 26 март среща на върха ЕС-Турция със смесени чувств...

Славчо Велков: България може да се наложи да плаща 200 млн. лв. заради Сарафово

https://petel.bg/Slavcho-Velkov--Balgariya-mozhe-da-se-nalozhi-da-plashha-200-mln--lv--zaradi-Sarafovo__256861

Има 47 иска от израелски граждани – потърпевши и близки на загинали при атентата в Сарафово за над 200 млн. лв. България може да бъде изправе...

Видин остава в бедствено положение

http://www.mediapool.bg/vidin-ostava-v-bedstveno-polozhenie-news277168.html

Бедственото положение във Видин, което беше обявено в петък, остава. Това съобщи кметът на общината Огнян Ценков. Близо 30 снегопочистващи машиини са мобилизирани за разчистване на пътищата към селата в областта. Може да се наложи затваряне на пътища, за да бъдат почистени. В петък 13 селища бяха откъснати заради снеговете, а помпената станция, която захранва града с вода и над 20 села в общината, работеше на авариен режим. По-късно в петък електрозахранването на помпената станция в село Сланотрън е възстановено, съобщи още Огнян Ценков. По думите му обстановката вече е нормализирана. Почистени са достъпите до всички населени места, но има още много работа да се свърши. "Затова остава в сила бедственото положение", каза Ценков. Повишено е вниманието по отношение нивото на реките в общината Видин и възникването на опасността от наводнения. Постоянно се следи водният стоеж на река Дунав, който в момента е 747 см и има тенденция към понижаване. Кризисният щаб на общината остава в готовност през почивните дни и при необходимост ще бъде свикано заседание. Времето в събота ще е облачно с валежи от сняг, сочи прогнозата на НИМХ при БАН. Валежите ще са предимно в Югозападна България. В североизточните части на страната ще има силен вятър. Максималните температури в северната част на страната ще са между 0 и 3 градуса, а в южна от 2 до 7 градуса.

Откриването на мото сезон 2018 в София се отлага за 31 март

http://www.cross.bg/otkrivaneto-sofia-mart-1570922.html

/КРОСС/ Във връзка с лошите метеорологични условия и силния снеговалеж, Откриването на мото сезон 2018 в София се отлага за 31 март. Това съобщиха организаторите от Sofia MC's и Sofia Riders след проведена среща с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Най-голямото мото събитие през годината ще премине под надслов „Не на агресията на пътя" и ще се осъществи с любезното съдействие на Столична община и СДВР. С иницииране промяната на датата мотористите за пореден път доказаха, че са станали много по-отговорни и дисциплинирани и поставят безопасността на първо място. Програмата за Откриването на Мото-сезон 2018 остава непроменена и при същите предварително обявени условия, заявиха организаторите. Още от 08.30 часа представители на Sofia Riders ще окупират ВиП - паркинга на Sofia Ring Mall. Оттам те ще се отправят към храм-паметника „Св.Александър Невски", за да се присъединят към останалите мотористи на площада. В 10.00 часа започва официалната част на церемонията по Откриването на Мото-сезон 2018. В 11.15 потегля внушително мото-шествие, което ще премине по маршрут: ул

До средата на април продължават дискусиите за новото райониране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778976

До средата на април продължават дискусиите за новото райониранеДо средата на месец април Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да провежда дискусии за новото статистическо райониране на страната на ниво регионални съвети за развитие. Така ще бъдат обхванати всички шест района, на които в момента е разделена страната. В дискусиите са поканени за участие областите управители на

До средата на април МРРБ ще проведе серия от дискусии за новото статистическо райониране

http://www.cross.bg/raiion-razvitie-oblastite-1570921.html

/КРОСС/ До средата на месец април Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да провежда дискусии за новото статистическо райониране на страната на ниво регионални съвети за развитие. Така ще бъдат обхванати всички шест района, на които в момента е разделена страната. В дискусиите са поканени за участие областите управители на съответните области, кметове на общини, представители на научните среди, бизнес организации, представители на регионални държавни институции и др. Дискусиите ще бъдат водени от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и ще се състоят в рамките на предстоящите заседания на регионалните съвети за развитие. На 27 март, от 10.00 часа, в Ритуалната зала на Общинска администрация - Габрово ще се проведе дискусията за Северен централен район, в който влизат областите Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград, Русе. На 29 март, от 10.30 часа, в хотел „Форум" - Пазарджик е планирана дискусията за областите от Южен централен район - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. На 3 април, от 10.00 часа, в Областна администрация - Стара Загора, заместник-министър Николова ще представи вариантите за ново райониране и основните мотиви за промяна на районите от ниво NUTS 2 в страната в рамките на дискусията за Югоизточен район за областите - Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. На 12 април,от 10

И CNN съобщава, че гоним руски дипломати. Външно отрича

http://clubz.bg/65802-i_cnn_syobshtava_che_gonim_ruski_diplomati_vynshno_otricha

България е една от членките на Европейския съюз, които обмислят да изгонят руски дипломати. Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, Ирландия и още няколко други държави също ще се включат в солидарността към Великобритания. Очаква се това да стане в понеделник, съобщава CNN.

"България не е взимала решение за отзоваване на руски дипломати. Няма такова нещо", казаха пред Клуб Z от пресцентъра на Външно министерство.

Вчера и британският в. „Гардиън“ оповести информация, според която страната ни е в списъка на държавите, които ще наредят руски длъжностни лица да ги напуснат, като отговор на поканата за действие от страна на Обединеното кралство.

Също вчера обаче премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че България едва ли смята да предприема подобни мерки.

"Стъпихме на твърденията на Тереза Мей за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация. Аз и вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" да стане "пълна вероятност. Всички вярваме на позицията на Великобритания. Но когато има една вероятност, има и друга вероятност", каза Борисов.

Позовавайки се на чуждестранен дипломат обаче и CNN твърди, че България е сред страните, които ще предприемат мерки срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Случката предизвика сериозен срив в отношенията между Москва и Лондон, като кралството изгони вече 23-ма руски дипломати.

CNN съобщава още, че американският президент Доналд Тръмп ще получи препоръка от своя Национален съвет за сигурност да изгони определен брой руски дипломати от САЩ. Ако държавният глава вземе под внимание съвета, той ще експулсира дипломатите още в началото на следващата седмица.

Междувременно и британският в. "Таймс" съобщи, че САЩ и до 20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати. Безпрецедентната координирана акция щяла да започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС от Москва Маркус Едерер за четири седмици. Изданието също споменава България сред държавите, които ще предприемат мерки срещу Русия.

Вестникът цитира германската канцлерка Ангела Меркел, която казва: "Решени сме да действаме заедно", съобщава БТА.

И CNN съобщава, че гоним руски дипломати

http://clubz.bg/65802-i_cnn_syobshtava_che_gonim_ruski_diplomati

България е една от членките на Европейския съюз, които обмислят да изгонят руски дипломати. Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, Ирландия и още няколко други държави също ще се включат в солидарността към Великобритания. Очаква се това да стане в понеделник.

Вчера и британският в. „Гардиън“ оповести информация, според която страната ни е в списъка на държавите, които ще наредят руски длъжностни лица да ги напуснат, като отговор на поканата за действие от страна на Обединеното кралство.

Също вчера обаче премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че България едва ли смята да предприема подобни мерки.

"Стъпихме на твърденията на Тереза Мей за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация. Аз и вчера поисках повече доказателства - от "висока степен на вероятност" да стане "пълна вероятност. Всички вярваме на позицията на Великобритания. Но когато има една вероятност, има и друга вероятност", каза Борисов.

Позовавайки се на чуждестранен дипломат обаче и CNN твърди, че България е срещу страните, които ще предприемат мерки срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Случката предизвика сериозен срив в отношенията между Москва и Лондон, като кралството изгони вече 23-ма руските дипломати.

CNN съобщава още, че американският президент Доналд Тръмп ще получи препоръка от своя Национален съвет за сигурност да изгони определен брой руски дипломати от САЩ. Ако държавният глава вземе под внимание съвета, той ще експулсира дипломатите още в началото на следващата седмица.

Най-голямото изпитание за Марк Зукърбърг и Facebook

https://www.vesti.bg/tehnologii/naj-goliamoto-izpitanie-za-mark-zukyrbyrg-i-facebook-6080522

Социалната мрежа се оказа в центъра на пореден политически скандал, който ще има сериозни последици

"Овни" във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=371326

Продукцията на Исландия и Дания от 2015 година „Овни“ с режисьор Гримюр Хаконарсон на 24 март в 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна могат да гледат варненци и гостите на града, научи Moreto.

Предстоящи събития на 24 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-initziativata-zemyata-1570920.html

/КРОСС/ *** София. От 11.00 часа европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще представят процедурата за подготовка и подаване на проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места. Онлайн платформата за регистрация за участие в инициативата WiFi4EU стартира преди два дни. Срещата ще се състои в сградата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ул. „Дякон Игнатий" №9, зала 3. ***София. От 09.00 часа в Спортна зала „Триадица" ще бъде открит двудневният Национален танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми". ***София. От 10.00 часа на пл. „Александър Батенберг" ще се проведе специално издание на фермерският фестивал „От нашата ферма - с любов за вас!", посветено на инициативата „Часът на Земята". ***София. От 10.00 часа в Театралното студио на „Алма Алтер" ще започне 24-часов Нон-стоп Театрален Маратон. ***София. От 10.30 и 12.30 часа в салона на Столичен куклен театър, ДКТ - Сливен ще представи пред публиката на Кукления софийски театрален салон, представлението „Драконът". ***София. /с. Байлово. От 10.30 часа в местния храм „Св. св. Кирил и Методий" ще бъде отслужена панихида за 40 дни от кончината на Дядо Добри. ***София. От 11

Вучич: Европейският съюз не изпълнява Брюкселските споразумения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778972

Вучич: Европейският съюз не изпълнява Брюкселските споразуменияПрезидентът на Сърбия Александър Вучич обвини Европейския съюз, че не изпълнява Брюкселските споразумения. Той заяви това след тристранната си среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и с президента на Косово Хашим Тачи, предава Regnum.

Защото бачкам в БДЖ - новият кавър на хита на Папи Ханс

https://offnews.bg//offtopic/zashtoto-bachkam-v-bdzh-noviat-kavar-na-hita-na-papi-hans-677225.html

Локомотивен машинист с творчески псевдоним, Пирго Н. К., направи свой кавър на популярния хит "Кекс" на Папи Ханс. 

Текстът на самородния талант среща изключителна популярност в железничарските групи във фейсбук. Харесванията и споделянията са стотици, а мнението на служителите в държавното съвпада напълно с констатациите на автора.

Ето и текстът на творбата: 

Локомотивът се счупи, но всичко е точно.
Влакът закъсня с двеста минути, но всичко е точно.
По железния път - клони, дървета, но всичко е точно.
Няма напрежение в контактната мрежа, но всичко е точно.
Защото бачкам в БДЖ...

Машините се разпадат, но всичко е точно.
Случва се и да се подпалят, но всичко е точно.
За ремонти пари усвоени, но всичко е точно.
Нещо ново през крив макарон видели, но всичко е точно.
Защото бачкам в БДЖ...

Постоянно ни юркат, но всичко е точно.
Глупави заповеди издават, но всичко е точно.
На краставичар краставици предлагат, но всичко е точно.
Кой за каквото не трябва се слага, но всичко е точно.

Осъзнах излишното си престараване в работата и илюзорността на управляващите, че ще оправят железницата, но всичко е точно.

Защото бачкам в БДЖ...

Моторно масло, масло за редуктори, трансформаторно масло, гориво, нафта изтекоха, изтекоха...
Релси, траверси, резервни части, скрепителни елементи, столове за машинисти, калорифери, отопление в кабината, чистачки, един изправен прожектор, един работещ пантограф, един компресор - условия на труд...
Защото бачкам в БДЖ!

Пирго Н. К.

Тръмп издаде заповед, забраняваща на транссексуални да служат в армията

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-izdade-zapoved-zabraniavashta-na-transseksualni-da-sluzhat-v-armiiata-2086740

Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед, забраняваща транссексуални да служат в армията, освен "при ограничени обстоятелства", съобщава Асошиейтед прес.

Да се задържат военнослужещи с история или диагноза "полова дисфо

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/sblysyci-mezhdu-demonstranti-i-policiia-v-barselona-snimki-2086734

Сблъсъци между каталунската полиция и участници в протестни акции избухнаха снощи в Барселона. Недоволството на хората е породеното от решения на испанския съд, съобщи местният вестник "Мундо".

Вижте как актьорът Хенри Кавил се прости със знаменития си мустак (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-kak-aktioryt-henri-kavil-se-prosti-sys-znamenitiia-si-mustak-video-2086674

Феновете харесват знаменитости, способни да понесат някоя и друга шега на техен гръб, а в случая на британския актьор Хенри Кавил - за сметка на мустака му. След като миналата година стана обект на присмех в интернет пространството заради "компютър

Двете Кореи ще преговарят в края на месеца

http://www.cross.bg/granichniya-seyl-yuzhnokoreiiskata-1570917.html

/КРОСС/ КНДР прие предложението на Република Корея за преговори на високо равнище на 29 март, на които да се определи мястото и дата на срещата на междукорейския комитет. Това съобщи южнокорейската агенция Рьонхап, позовавайки се на Министерството на обединението в Сеул. В четвъртък Сеул уведоми Пхенян за своето предложение чрез граничния канал за връзка. Преговорите ще се проведат в граничния пункт Пханмунджом в демилитаризираната зона. Тричленната южнокорейската делегация ще бъде оглавена от министъра на обединението Чо Мьон Гьон.      

Масовите протести в Словакия продължават

https://frognews.bg/novini/masovite-protesti-slovakiia-prodaljavat.html

Десетки хиляди се включиха в масовите протести в Словакия с искане за предсрочни избори. Независимо, че Словакия вече има ново правителство, надоволството в страната нараства.

Гришо с убедителна победа на турнира в Маями

http://www.cross.bg/sledvashtite-servis-purviya-1570916.html

/КРОСС/ Григор Димитров започна успешно участието си на турнира в Маями, побеждавайки германеца Максимилиан Мартерер с 4-6, 6-2, 6-1. Така той сложи край на серията от три поредни загуби и премина в трети кръг на Мастърса, съобщава БГНЕС. В стартовия сет българинът имаше проблеми с първия си сервис, но постепенно навлезе в ритъм и в следващите две части не даде шансове на съперника си, с който за първи път спори на корта. След като един пробив реши първия сет в полза на немеца, Григор повече не сбърка на свой сервис, а проби съперника си четири пъти в следващите сетове и затвори мача след един час и 39 минути игра. В следващия кръг противник на Гришо ще бъде французинът Жереми Шарди, който елиминира сънародника си Ришар Гаске със 7-5, 6-1. Поставеният под №3 българин се е срещал 4 пъти досега с 31-годишния Шарди и води с 3-1. Френският тенисист спечели първата среща между двамата на Ролан Гарос през 2011 г., но Димитров стана победител в следващите три, последната от тях на Откритото първенство на САЩ през 2016 г. в пет сета.    

Чистото бъдеще на обществения транспорт

https://news.bg/auto/chistoto-badeshte-na-obshtestveniya-transport.html

Екологичните превозни средства, колоезденето и ходенето са новите начини на придвижване

В Деня на Земята покажи загриженост. Рециклирай и спечели (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/v-denja-na-zemjata-pokaji-zagrijenost-recikliraj-i-specheli-video-news_666166.html

Днес, 24 март, отбелзяваме Деня на земята. Вече над 10 години знаковото световно събитие обединява милиони хора по света в търсене на решения и конкретни действия за изграждане на здравословно и устойчиво бъдеще за всички. Като отговорна медия, ние от Actualno.com и останалите сайтове от медийна група Webground искаме да ви покажем как ненужният боклук може да се превърне в нещо полезно и отново да бъде използван. И тъй като когато сме повече, сме по-силни и всяка промяна е по-лесна и бърза, ви

Марта Вачкова разказва за модата на прадедите ни в "Музейко"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778541

Марта Вачкова разказва за модата на прадедите ни в "Музейко"Актрисата Марта Вачкова става Музейковец №1.  Идеята е интересни хора да стават гидове на децата в популярната дестинация зяа опознаване на света. Какво ще им покаже Марта там? И още къде може да отидете с децата или без тях. Вижте в тази графика, която подготвихме за нашите читатели, благодарение на сайтовете на театрите.

Бедственото положение във Видин остава

http://www.cross.bg/putishta-polozhenie-vidin-1570915.html

/КРОСС/ Цяла Северна България е в ръцете на зимата. Заради снега и ледовете властите във Видин обявиха бедствено положение. Близо 30 машини бяха мобилизирани, за да пробиват пътища към селата в района. За да може техниката да си свърши работата обаче, може да се наложи и допълнително затваряне на пътища в областта, казват местните власти. бедстващи хора няма.  

Десетки ранени при сблъсъци в Барселона

http://clubz.bg/65801-desetki_raneni_pri_sblysyci_v_barselona

Над 20 души бяха ранени снощи при сблъсъци с полицията в Барселона, предаде Би Би Си.

Протестите избухнаха, след като испанският върховен съдия Пабло Ярена нареди вчера арест без право на пускане под гаранция на петима сепаратистки активисти от Каталуня. Сред тях е и кандидат-премиерът Жорди Турул. Кандидатурата му трябваше да бъде гласувана днес повторно от регионалния парламент, след като завчера той не успя да събере необходимото абсолютно мнозинство.

Полицията използва палки, за да държи протестиращите далеч от правителствените сгради.

Протести имаше и в други градове в Каталуня.

В действителност те бяха организирани още преди да бъде обявено решението на съдия Ярена, отбелязва Би Би Си.

Демонстрантите развяваха флаговете на независима Каталуня, скандираха призиви за отцепване от Испания Някои горяха портрети на испанския крал Фелипе VI, на премиера Мариано Рахой и на съдията Пабло Ярена.

Сблъсъците започнаха, когато ай-буйните протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон.

Протестиращи горят портрети на краля и премиера на Испания и на съдията Ярена.

"Има два милиона души, които искат да напуснат Испания и те не могат да вкарат всички ни в затвора“, заяви участничка в шествията на име Карме Сала.

Това, което най-много разгневи протестиращите, е, че сега почти цялото ръководство на Каталуня е заплашено със затвор до 25 или 30 години по различни обвинения – бунт, противодържавна дейност, сепаратизъм и присвояване на държавни средства. Става дума за 25 души начело с експремиера Карлес Пучдемон. Част от тях са в ареста, а други са в доброволно изгнание в чужбина.

Същевременно Върховният съд в Мадрид активира отново европейските заповеди за арест на намиращите се зад граница сепаратисти. Сред тях е и Пучдемон, който от края на октомври 2017 г. пребивава в Белгия, но от няколко дни е във Финландия. Полицията в скандинавската страна е получила вчера искане от Испания той да бъде екстрадиран и е започнала обмен на информация с властите в Мадрид.

Председателят на каталунския парламент Роже Торен обяви, че днешната сесия ще се проведе въпреки ареста на Жорди Турул. Той бе помолен за това лично от кандидат-премиера след арестуването му.

Турул дори настоя гласуването за него да се състои. Според Конституционния съд обаче кандидатът трябва лично да присъства на заседанието. Торен не уточни дали ще има гласуване. Много е вероятно такова да няма, а депутатите да се съберат, за да демонстрират неподчинение на централната испанска власт.

Макар най-голямата политическа сила в парламента на Каталуня да е проевропейската и антисепаратистка партия „Сиутаданс“ („Граждани“), трите отцепнически сили, взети заедно, имат абсолютно мнозинство.

Парламентът на Каталуня трябва да избере регионален премиер най-късно до 22 май. В противен случай той ще бъде разпуснат и ще бъдат свикани нови избори, което според мнозина е най-вероятният вариант.

Бизнес и маркетинг форум Brain bar Varna 2018 днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371329

Клуб Маркетинг към Студентски съвет на Икономически университет Варна организира бизнес и маркетинг форум – Brain bar Varna 2018, на 24 март (събота). Ивента ще бъде целодневен, със старт от 10:00 часа, научи Moreto.net Събитието ще се проведе в зала 323 на Икономически университет и е насочен към студентите от всички курсове, собственици на малки и средни бизнеси и за всички с интереси в тези сфери.

Почина френският жандармерист, разменил се със заложник

http://dnes.dir.bg/news/pochina-zhandarmerist-jihad-26987062

Френският вътрешен министър Жерар Колон заяви, че жандармеристът, разменил се за заложник в супермаркета при терористичната атака в Южна Франция, е починал.

Португалец е една от жервите на терористичните атаки във Франция вчера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778960

Португалец е една от жервите на терористичните атаки във Франция вчераПортугалски гражданин е сред загиналите при поредицата терористични атаки вчера в Южна Франция, предаде Франс прес, като се позова на говорител на португалското правителство. "Френските власти са потвърдили смъртта на португалския гражданин пред нашите консулски служби", заяви събеседникът на Франс прес, допълвайки,

Днес е Часът на Земята, в 109 града у нас гасят светлините довечера

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-e-chasat-na-zemiata-v-109-grada-u-nas-gasiat-svetlinite-dovecher-677351.html

Днес за 11 път светът отбелязва Часът на Земята – природозащитната инициатива на WWF, която обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие. 

България участва масово и ангажирано в Часа на Земята, но не можем да не отбележим тревожния факт, че тази година той се провежда в условията на екстремни мартенски температурни амплитуди у нас, коментира Георги Стефанов от WWF. Ефектът от климатичните промени е осезаем тук и сега и те първа ще се съобразяваме със силното им влияние върху биоразнообразието, водните ресурси и икономиката на България, допълва Стефанов.

109 български общини се включват тази година в отбелязването на Часа на Земята с гасене на светлини, образователни инициативи, игри и конкурси. Това са Алфатар, Ардино, Брацигово, Благоевград, Бяла (Русе), Балчик, Белоградчик, Белово, Белене, Бяла Слатина, Божурище, Белослав, Батак, Бобошево, Видин, Варна, Ветово, Велико Търново, Враца, Велики Преслав, Вършец, Велинград, Генерал Тошево, Гоце Делчев, Габово, Гърмен, Гулянци, Драгоман, Дупница, Долни Дъбник, Девня, Дряново, Дългопол, Добрич, Две Могили, Добричка, Димитровград, Етрополе, Елена, Златица, Иваново, Ивайловград, Искър, Кирково, Каварна, Казанлък, Копривщица, Костенец, Козлодуй, Кнежа, Креснa, Лом, Ловеч, Летница, Луковит, Левски, Мизия, Мездра, Нова Загора, Несебър, Поморие, Плевен, Павликени, Пирдоп, Панагюрище, Попово, Петрич, Пловдив, Приморско, Правец, Павел Баня, Пазарджик, Пещера, Провадия, Перник, Русе, Разград, Радомир, Разлог, Сандански, Свищов, Силистра, Созопол, Сливница, Сапарева баня, Сливен, Самоков, Стара Загора, Сливо Поле, Столична Община, Севлиево, Сърница, Своге, Средец, Тетевен, Тополовград, Трявна, Тутракан, Търговище, Троян, Тервел, Тунджа, Хасково, Харманли, Ценово, Чирпан, Червен Бряг, Шабла, Ямбол.

Участъкът от бул. Цар Освободител между улица Г.С. Раковски и сградата на БНБ в столицата ще бъде затворена за коли и освободена за природозащитни инициативи. Софийска община, съорганизатор на Часа на Земята, ще осигури контейнер за събиране на електронни и електрически отпадъци. 

За втора поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС), организира нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Проявата обръща внимание на това, че сега, повече от всякога, е наложително да пазим дивата природа, гората и водата на Природен парк Витоша и на останалите защитени природни територии у нас.

Традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото огнено шоу с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас" ще се проведе пред Народния театър Иван Вазов. Отново фасадите на знакови сгради като Президентството, катедралата Александър Невски и Народното събрание, заедно с много други, ще бъдат притъмнени за час от 20,30 до 21,30 ч.

Западни медии съобщават, че България гони руски дипломати, МВнР отрича

http://www.mediapool.bg/zapadni-medii-saobshtavat-che-bulgaria-goni-ruski-diplomati-mvnr-otricha-news277167.html

България е сред страните, които ще изгонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, която предприе мерки заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скриапл и дъщеря му Юлия. Това се твърди в информации на британските вестници "Таймс" и "Гардиън"  и американската телевизия "Си Ен Ен", които се позовават на неназовани чужди дипламати. "България не е взимала решение за отзоваване на руски дипломати", заявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи пред Mediapool. "До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", пише "Таймс". Той съобщава, че "в съгласуваната кампанията ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави". Старши чуждестранен дипломат казва пред "Си Ен Ен", че Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, България, Ирландия и няколко други страни "вероятно" ще изгонят руснаци в понеделник. На срещата на върха в четвъртък лидерите на ЕС взеха решение посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер да бъде отзован за консултации, а след това да започне и координираното изгонване на дипломати, пишат чуждите медии. Лидерите на ЕС излязоха с обща позиция за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март. Те подкрпиха британската позиция и в общото им изявление се казва, че е "много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал". След срещата на върха българският премиер Бойко Борисов коментира, че "всички вярваме на позицията на Великобритания“, но във "висока степен на вероятност" има думата "вероятност". "Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме", каза Борисов. Той прогнозира, че ще има масово отзоваване на дипломати, когато ЕС отзве своя посланик в Москва. Заяви обаче, че докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия. Борисов коментира още, че по този въпрос му предстоят разговори с коалиционните партньори от "Обединени патриоти". Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, заяви българският премиер след визитата си в Брюксел. Миналата седмица Великобритания изгони 23-ма руски дипломати от Лондон заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му, извършена на 4 март с химическо отровно вещество. В отговор Русия изгони 23-британски дипломати, затвори консулството на Великобритания в Санкт Петербург и Британският съвет. Москва категорично отрича да има нещо общо със случая Скрипал.

България също ще гони руски дипломати, твърдят чужди медии

http://www.mediapool.bg/bulgaria-sashto-shte-goni-ruski-diplomati-tvardyat-chuzhdi-medii-news277167.html

България е сред страните, които ще изгонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, която предприе мерки заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скриапл и дъщеря му Юлия. Това се твърди в информация на британския в. "Таймс" и американската телевизия "Си Ен Ен", които се позовават на неназовани чужди дипламати. "До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", пише "Таймс". Той съобщава, че "в съгласуваната кампанията ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави". Старши чуждестранен дипломат казва пред "Си Ен Ен", че Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, България, Ирландия и няколко други страни "вероятно" ще изгонят руснаци в понеделник. На срещата на върха в четвъртък лидерите на ЕС взеха решение посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер да бъде отзован за консултации, а след това да започне и координираното изгонване на дипломати, пишат чуждите медии. Лидерите на ЕС излязоха с обща позиция за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март. Те подкрпиха британската позиция и в общото им изявление се казва, че е "много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал". След срещата на върха българският премиер Бойко Борисов коментира, че "всички вярваме на позицията на Великобритания“, но във "висока степен на вероятност" има думата "вероятност". "Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме", каза Борисов. Той прогнозира, че ще има масово отзоваване на дипломати, когато ЕС отзве своя посланик в Москва. Заяви обаче, че докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия. Борисов коментира още, че по този въпрос му предстоят разговори с коалиционните партньори от "Обединени патриоти". Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, заяви българският премиер след визитата си в Брюксел. Миналата седмица Великобритания изгони 23-ма руски дипломати от Лондон заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му, извършена на 4 март с химическо отровно вещество. В отговор Русия изгони 23-британски дипломати, затвори консулството на Великобритания в Санкт Петербург и Британският съвет. Москва категорично отрича да има нещо общо със случая Скрипал.  

Бедственото положение във Видин остава, 120 снегорини са чистили София

https://www.actualno.com/vidin/bedstvenoto-polojenie-vyv-vidin-ostava-120-snegorini-sa-chistili-sofija-news_666196.html

Цяла Северна България е в ръцете на зимата. Заради снега и ледовете, бедственото положение във Видин продължава. Близо 30 машини бяха мобилизирани, за да пробиват пътища към селата в района, пише БГНЕС. За да може техниката да си свърши работата обаче, вероятно ще се наложи и допълнително затваряне на пътища в областта, казват местните власти. Бедстващи хора няма. Междувременно 120 снегопочистващи машини са работили по улиците на всички 24 столични района през нощта, съобщиха от Столична общин

Спим час по-малко тази нощ, въртим стрелките напред

https://offnews.bg//obshtestvo/spim-chas-po-malko-tazi-nosht-vartim-strelkite-napred-677307.html

Час по-малко ще спим тази нощ, защото преминаваме към лятното часово време.

Часовниците се превъртат с час напред. 

Смяната на часа тази година става в 03:00 ч. през нощта на 25 март, когато стрелките се местят на 4:00 часа. 

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04.00 часа на 25 октомври, като часовниците трябва да се изместят с 1 час назад. 

През февруари в отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения какви са последиците за здравето от смяна на времето по два пъти годишно, резолюция на комисията по транспорта на ЕП призовава ЕК да я премахне. 

Дискусии, изложби и фолклор популяризират Българското председателство в Ямболска област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6778296

Дискусии, изложби и фолклор популяризират Българското председателство в Ямболска областЧетири проекта ще се реализират в община Тунджа Дискусии, изложби и фолклор популяризират Българското председателство в Ямболска област. Община Тунджа е най-активната в района с четири проекта в кампанията си за разясняване на приоритетите и значението на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Ретрограден Меркурий предстои, ето какво ни чака

https://petel.bg/Retrograden-Merkuriy-predstoi--eto-kakvo-ni-chaka-__256858

Ретрограден Меркурий предстои. През този период е важно да сме изключително внимателни и предпазливи. Преценката ни няма да е трезва и съ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване