03/26/18 09:10
(transmedia.bg)

Румен Радев: Със Словения споделяме сходен исторически опит

 

Проведохме ползотворни разговори и направихме преглед на двустранните отношения със Словения. Миналата година отбелязахме 25 години от установяването на двустранните дипломатически отношения. Това заяви президентът Румен Радев след срещата със словенския си колега Борут Пахор, предаде БГНЕС.

България и Словения са не само партньори и съюзници в рамките на НАТО и ЕС, но споделяме и сходен исторически опит и традиции. С президента Пахор се обединихме, че около нашите страни съществува регулярен и пълноценен политически диалог. И той е добрата предпоставка за развитие на нашите отношения във всички области-икономиката, образованието, културата, туризма, инвестициите. Специално ви благодаря, че лично открихте вчера важната за нас директна авиолиния между Любляна и София, която ще даде не само нов тласък в туризма, а и е важна за директната връзка между нашите два народа, обърна се Радев към Пахор.

Българският президент подчерта още, че за нас е от съществена важност опитът на Словения в постигането на един от най-високите темпове на икономически ръст в ЕС, в осигуряването на висок стандарт и качество на живот на словенците, модела за функционирането на икономиката. Много важен бе опитът, който сподели президентът Пахор за помирението с миналото, тук имаме какво да научим. Споделихме, че България и Словения са от двете страни на крехкия регион, наречен Западни Балкани и е много важно от двете страни да има държави, които допринасят за стабилността и сигурността в региона. Обсъдихме и перспективите на европейския проект, проблемите около мигрантската криза, нашето членство в Шенген и еврозоната, където имаме подкрепата на Словения, но само подкрепа не е достатъчна. Важен е пътят и механизмът, по който да постигнем едно пълноправно членство. Благодаря за това, което правите за подобряване на нашите двустранни отношения, обърна се още Радев към словенския президент.

И двамата с президента Румен Радев виждаме бъдещето на нашите държави и нации в по-свързана Европа, заяви от своя страна Борут Пахор след срещата на четири очи и официални разговори с Румен Радев. Пахор изрази благодарност за доброто председателство на страната ни.

„Можахме да възстановим две неща важни за двете ни страни и за бъдещето на ЕС. Първо държавите ни имат добри икономически взаимоотношения. Има възможности за разширяване на икономическите взаимоотношения. Словения е член на ЕС, на Шенген, на еврозоната и е в групата на на-развитите държави и искаме да останем там. Бъдещето, свързано с немско-френска инициатива за по-свързан ЕС е и в наш интерес. За нас е отлично всякакво свързване и отношения с България и искаме да задълбочим тези връзки“, каза словенският президент.

По думите му примиряването с миналото е следствие от толерантност. Ние не бива да забравяме миналото, но да създаваме такива условия, които да са по-добри за бъдещето на децата ни, подчерта той. Не е важно, че Словения и България се намират на някаква част на Балканския полуостров, нашите държави ще се опитат да обменят опит, за да остане регионът спокоен, да живее в толерантни условия и отношения, да се решат проблемите, които останаха неразрешени след разпадането на бивша Югославия. Трябва да установим, че Европа и светът се сблъскват с нови изпитания за сигурност. Това е предизвикателство и за двете ни страни. Ще бъдат необходими нови инвестиции за осигуряване на сигурност и безопасност в региона, заяви Пахор. ЕС трябва да намери общата политика на по-голямо свързване и участие в решаване на проблемите, подчерта той.

 

Снимка: БГНЕС

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване