Десислав Дяков с хеттрик при нова победа за „Спартак“ - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372538

Нападателят Десислав Дяков реализира хеттрик за победата с 3-0 на „Спартак“ над „Калиакра“ Каварна. Мачът от 24-ия кръг на Трета лига Североизточна група се игра на стадион „Локомотив“ във Варна. Дяков откри резултата в 27-ата минута след асистенция на Йовчев.

МВР с първи подробности за тежкия инцидент на рали състезание в Шумен!

http://www.struma.com/sinya-lampa/mvr-s-purvi-podrobnosti-za-tejkiya-incident-na-rali-sustezanie_133029/

Шестима души са пострадали, след като състезателен автомобил се е вряза в публиката по време на Третия състезателен манш в Шумен.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден малко след 14.45 часа днес. По първоначални данни състезателен автомобил се е врязал в публиката по време на Третия състезателен манш в Шумен.

При инцидента са пострадали шестима души – две жени и четирима мъже. Те са транспортирани в болнично заведение за преглед. Състезанието към...

Продължава

Цветан Цветанов ще посети утре Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817442

Цветан Цветанов ще посети утре СмолянПредседателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети утре Смолян, съобщиха от партията. От 14.00 часа той ще се срещне с кметове и кметски наместници от община Смолян в офиса на ГЕРБ в града. В 17.00 часа Цветанов, заедно с кмета на Смолян Николай Мелемов, ще направят оглед на ул. "Проф.

Съдят по бързата процедура пиян шофьор от Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817437

Съдят по бързата процедура пиян шофьор от МонтанаСъдят по бързата процедура пиян шофьор, обърнал се по таван с лек автомобил „Опел Вектра“. Инцидентът станал на 15- април 20 минути след полунощ на пътя от Вършец за Берковица. 28- годишният В.Ц.П. от Монтана се преобръща по таван в крайпътна канавка. При проверката с дерегер пътните полицаи установили, че е употребил алкохол 1, 90 промила.

Ски сезонът в Банско официално се закрива

https://www.actualno.com/blagoevgrad/ski-sezonyt-v-bansko-oficialno-se-zakriva-news_669726.html

Официално се закрива ски сезонът в Банско, като днес е последен скиорски ден, предаде „Фокус“. Кабинковата въжена линия ще работи от 24 април до 28 май и ще превозва туристи до планината всеки ден от понеделник до петък, от 8.00 сутрин нагоре и в 16.30 надолу, а през активния летен сезон - всеки ден (включително събота и неделя) от 8.00 до 16.00 часа и в двете посоки. Предвидена е и възможност при по-големи групи над 50 човека да се придвижват с друг лифт. Отчетът за изпълн

Страшно! Автомобил прегази фенове на състезание! Няколко в болница

http://www.struma.com/sinya-lampa/strashno-avtomobil-pregazi-fenove-na-sustezanie-nyakolko-v-bolnica_133028/

Двама с фрактури, трима с охлузвания, спряха надпреварата

Състезателен автомобил се вряза в публиката по време на състезание в Шумен. По първоначална информация няколко души са сериозно пострадали - двама с фрактури на долни крайници, а трима с охлузвания, има и няколко с леки охлузвания.

Инцидентът е станал при третия последен манш на състезанието, като на завой варненският пилот Николай Георгиев губи контрол над автомобила и помита зрителите.

Четири линейки са пристигнали на мястото. Състезанието е спряно./Blitz.bg

Застреляха 55-годишен мъж в ямболско село

https://offnews.bg//112/zastreliaha-55-godishen-mazh-v-iambolsko-selo-678721.html

55-годишен мъж е застрелян в село Правдино, извършителят е задържан, съобщиха от ОДМВР – Ямбол.

Сигналът е подаден на 14 април малко след 19.30 часа на тел. 112, съобщи агенция "Фокус".

Тогава в село Правдино пред наследствен имот е намерен 55-годишният мъж. На място е установено, че е починал от огнестрелна рана в главата.

След разследване и издирване е арестуван 61-годишен мъж с инициали П.С., съпричастен към убийството.

Иззети са веществени доказателства, а предполагаемият извършител е задържан за 24 часа. Днес в хода на разследването той е привлечен като обвиняем по чл. 116 от НК и с прокурорско постановление е задържан за срок до 72 часа.

Отиде си големият военен журналист и приятел Гого Вучев

https://frognews.bg/novini/otide-golemiiat-voenen-jurnalist-priiatel-gogo-vuchev.html

С подкосени крака съобщаваме,че своя последен марш, но към небето, пое големият военен журналист и приятел Георги Василев Вучев. Отиде си само на 65 години.

Германският президент зове за затопляне на отношенията с Русия

https://frognews.bg/svqt/germanskiiat-prezident-zove-zatopliane-otnosheniiata-rusiia.html

Засилващото се „отчуждаване“ между Русия и Запада е тревожно, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пред „Билд ам Зонтаг“.

Хиляди на протест за независимостта на Каталуния

http://www.moreto.net/novini.php?n=372555

В Барселона хиляди започнаха протестен марш срещу задържането в ареста на деветима лидери на каталунските сепаратисти, които ще бъдат съдени по обвинения в подстрекаване към бунт. Много от протестиращите скандираха „Свобода за политическите затворници“, докато се събираха на една от главните улици в Барселона, носейки жълти шалове, пуловери или якета в този цвят, който символизира солидарността им с техните задържани лидери.

Благоевград се радва на ръст на туристите

https://www.actualno.com/blagoevgrad/blagoevgrad-se-radva-na-ryst-na-turistite-news_669723.html

Пренощувалите лица в местата за настаняване в област Благоевград през януари 2018 година се увеличават с 14.6% в сравнение със същия месец на 2017 година и достигат 74 хиляди. Това каза Емилия Илиева, началник на отдел „Статистически изследвания“ - Благоевград към Териториално статистическо бюро – Югозапад, пред "Фокус". По думите ѝ от всички пренощували лица 65.2% са чужди граждани. „По-голямата част от тях – 78.1% са нощували в хоте

Специалисти откриха тайното оръжие на имунната система

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6817430

Специалисти откриха тайното оръжие на имунната система"Лошите" клетки на имунната система всъщност са нейното "тайно оръжие", съобщава "Сайънс дейли", позовавайки се на австралийско изследване. Специалисти от Института за медицински изследвания "Гарван" в Сидни разкриват как популация от "лоши" антитела в имунната система, които обикновено трябва да "мълчат", защото са склонни да вредят на тялото,

Арабската лига обсъжда ”крещящи намеси на Иран”

http://dnes.dir.bg/news/iran-arabska-liga-27049946

Саудитският крал Салман откри днес среща на върха на Арабската лига (АЛ) с осъждане на "крещящите намеси на Иран" в арабските работи.

Арести и пострадали при антиправителствени протести във Франция

http://www.cross.bg/frantziya-protesti-monpelie-1572621.html

/КРОСС/ Френските власти арестуваха 63 души, а деветима полицаи бяха ранени при протести в два града, организирани на фона на недоволство от промените на президента Еманюел Макрон, свързани с пазара на труда, предаде BFMTV. В Нант до насилие се стигна при демонстрация срещу полицейска акция за извеждане на незаконно настанили се в сграда. Част от участниците в протеста започнаха да замерят полицаите с различни предмети. Силите на реда отговориха със сълзотворен газ и водно оръдие. Задържани бяха 12 души. След сблъсък с полицията в Монпелие бяха задържани 51 човека.  Министърът на вътрешните работи Жерар Колон осъди насилието и нанасянето на материални щети по магазини и обществени сгради по време на вчерашните протести в западния град Нант и южния Монпелие. Колон призова за спокойствие преди насрочения за днес друг протест в Западна Франция. Останалите протести във Франция вчера до голяма степен преминаха мирно. Работещи в железниците проведоха демонстрации в рамките на стачките заради намеренията на Макрон да реформира жп сектора, стачки, които нарушиха железопътното движение в цяла Франция. Довечера президентът ще говори по националната телевизия, за да разясни икономическите си реформи. Той отстоява тезата, че прави Франция по-конкурентноспособна в глобален план, а работниците се опасяват, че може да загубят професионалните си привилегии.

Баща на 10 деца е един от загиналите в катастрофата на "Тракия", жена му е в кома

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817413

Баща на 10 деца е един от загиналите в катастрофата на "Тракия", жена му е в комаЖена на 44 г. от катастрофиралия бус на АМ "Тракия" край ямболското село Воденичане, при който загинаха двама души, а 7 бяха ранени, е с опасност за живота и е настанена в неврохирургията на бургаската болница. В тежко състояние е и младо момче от с. Хаджидимитрово, за където са пътували пътниците след бране на лавандула в Бургаско.

Застреляха 55-годишен мъж в ямболско село

https://frognews.bg/kriminalno/zastreliaha-55-godishen-maj-iambolsko-selo.html

55-годишен мъж е застрелян в село Правдино, извършителят е задържан, съобщиха от ОДМВР – Ямбол.

Състезателен автомобил се вряза в публиката в Шумен. Шест души са в болница

https://offnews.bg//112/sastezatelen-avtomobil-se-vriaza-v-publikata-v-shumen-shest-dushi-sa-678720.html

Шестима души са ранени при инцидент по време на планинско автомобилно състезание в Шумен, съобщи МВР.

Сигналът е подаден малко след 14.45 часа днес.

По първоначални данни състезателен автомобил се е врязал в публиката по време на Третия състезателен манш в Шумен.

При инцидента са пострадали шестима души – две жени и четирима мъже. Те са транспортирани в болнично заведение за преглед.

Състезанието към момента е спряно.

Утре над Черноморието ще има разкъсана облачност

http://www.moreto.net/novini.php?n=372541

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, значителна в сутрешните часове. е духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на въздуха – 11 -12°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще се усили до 3 бала.

Viber се ползва от над 90% от българските потребители на смартфони

https://www.investor.bg/web/456/a/viber-se-polzva-ot-nad-90-ot-bylgarskite-potrebiteli-na-smartfoni-259338/

Заради историческото си развитие България беше изостанала в технологично отношение, но сега прескача поколения технологии, твърди Атанас Райков

Състезателен автомобил се вряза в публиката на рали в Шумен, има ранени

https://www.actualno.com/shumen/systezatelen-avtomobil-se-vrjaza-v-publikata-na-rali-v-shumen-ima-raneni-news_669722.html

Състезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинското рали „Мемориал Валерий Великов“ в Шумен. Инцидентът е станал около 14.30 часа, при третия последен манш на състезанието, когато състезателен автомобил BMW с пилот от Варна е загубил контрол над автомобила, който се е врязал в публиката. Няколко души са пострадали. Те са откарани с линейки в шуменската болница, предаде БГНЕС. Състезанието е спряно. Организаторите първоначално обявиха, че двама зрители

Коментар №3 на седмицата: Тръмп няма как да победи в Сирия, но може сам да си навлече неприятности

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6817358

Коментар №3 на седмицата: Тръмп няма как да победи в Сирия, но може сам да си навлече неприятностиПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и събра 31 680 прочитания. Независимо как ще изпълни обещанието си за "много суров" отговор на предполагаемото използване на химически оръжия от сирийския режим, президентът Доналд Тръмп все пак трябва да преглътне една по-сурова реалност: когато става дума за жестоката

Барселона на протест заради арестуваните каталунски лидери

https://frognews.bg/svqt/barselona-protest-zaradi-arestuvanite-katalunski-lideri.html

В Барселона хиляди започнаха протестен марш срещу задържането в ареста на деветима лидери на каталунските сепаратисти, които ще бъдат съдени по обвинения в подстрекаване към бунт.

Саудитска Арабия отхвърли плана на САЩ да преместят посолството си в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817409

Саудитска Арабия отхвърли плана на САЩ да преместят посолството си в ЙерусалимКралят на Саудитска Арабия Салман откри срещата на върха на арабските държави с критика към решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел в Йерусалим, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Потвърждаваме неодобрението си за решението на САЩ за Йерусалим“, заяви кралят в хода на речта си в град Дахран в

96.1% от читателите на КРОСС смятат,че личните ни данни не са защитени

http://www.cross.bg/danni-lichnite-zashtiteni-1572635.html

96.1 % от читателите на Агенция КРОСС не смятат ,че  личните ни данни не са защитени. Това показват резултатите от анкетата ни, в която се включиха над 300 души. 2.9% Смятат,че потребителите не са достатъчно отговорни за личните си данни 1.0% Нямат мнение  Нито един не е гласувал с отговор ,че личните данни за защитени и има законодателство и контрол.                                              Включете се в новата ни анкета: Използвате ли предпазен колан, когато се возите в автобус?

Експерт: Средна допълнителна пенсия от 30 лв. е абсурд!

http://dnes.dir.bg/news/dopalnitelno-pensionno-osigurjavane-27049910

Нито едно пенсионно дружество няма да изплаща средна пенсия от 30 лева, камо ли по-малко, няма как така формално да бъдат изчислени едни 30 лева.

Папата изрази безпокойство за Сирия

http://www.cross.bg/siriya-zayavi-obezpokoen-1572627.html

/КРОСС/ Папа Франциск призова днес световните лидери да възобновят усилията за мир в Сирия. Той заяви, че е дълбоко обезпокоен от това, че те не са постигнали съгласие за съвместен план за прекратяване на кръвопролитията, предаде Ройтерс."Отново призовавам всички политически лидери справедливостта и мирът да надделеят", каза Светият отец в седмичното си обръщение пред събралите се на площад "Свети Петър". "Дълбоко обезпокоен съм от сегашната обстановка в света, в която въпреки средствата на разположение на международната общност е трудно да бъде постигнато съгласие в полза на мира в Сирия и други региони по света", заяви Франциск.Миналата неделя папата окачестви предполагаемата химическа атака в Сирия ден по-рано, в отговор на която САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в събота рано сутринта удари по цели на сирийското правителство, като неоправдано използване на "средства за унищожение". 

Община Елена пак финансира издаването на книги, 1/4 от средствата за млади автори

https://www.24chasa.bg/region/article/6817391

Община Елена пак финансира издаването
на книги, 1/4 от средствата за млади авториПредложения за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена за 2018 година се приемат до 31 август. Това съобщиха от местната управа. Пети пореден конкурс обявяват общината и Постоянната комисия „Образование, култура и вероизповедания“ към Общинския съвет по правила, приети от местния парламент през 2014 година.

Убийство в Ямболско, извършителят е задържан

https://www.actualno.com/crime/ubijstvo-v-jambolsko-izvyrshiteljat-e-zadyrjan-news_669721.html

55-годишен мъж е застрелян в село Правдино, извършителят е задържан, съобщиха от ОДМВР – Ямбол. Сигналът е подаден на 14 април малко след 19.30 часа на тел. 112. Съобщено е, че в село Правдино пред наследствен имот в безпомощно състояние е намерен 55-годишен мъж. На място е установено, че мъжът е починал от огнестрелна рана в областта на главата. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия е установен и задържан 61-годишен мъж с инициали П.С., съпричастен

Стартира подписка срещу запрещението върху хора с интелектуални затруднения

https://offnews.bg//obshtestvo/startira-podpiska-sreshtu-zapreshtenieto-varhu-hora-s-intelektualni-za-678718.html

Подписка в подкрепа на премахване на запрещението и внасяне на проектозакон за физическите лица и мерките за подкрепа бе стартирана днес от Национална гражданска иницатива с участието на омбудсмана Мая Манолова.

Инициативата има за цел да ангажира народните представителите да отменят разпоредбите на Закона за лицата и семейството от 1949 година, които касаят режима на правоспособността и дееспособността на физическите лица.

В България има над 7000 души с интелектуални затруднения или психически заболявания, които са под запрещение. Тези хора нямат право да се женят, да работят, да избират къде и с кой да живеят и други основни човешки права.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изиска премахване на всички форми на запрещение и въпреки че в България тя бе ратифицирана още през 2012 година и до днес то съществува.

Изисканите промени ще позволят на попадналите под запрещение да работят с доверени за тях лица, които да им помагат при взимане на решения с правна стойност.

„Хората с интелектуални затруднения и психическо-здравни проблеми са най-уязвимата група от обществото и затова ние трябва да се обединим и да принудим институциите да поемат отговорност. Реформата няма да е лесна и съм сигурна, че ще се сблъскаме с неразбиране и с предразсъдъци, тъй като тази кауза все още не е достатъчно популярна, но тя може да промени човешки съдби”, заяви Мая Манолова.

„Конституционният принцип, че всички хора се раждат равни и свободни по достойнство е в основата на тази кауза. Затова възниква въпросът как можем да търпим 70-годишен закон, който реално обезправява хората? Ето защо трябва да си дадем сметка колко е важен този законоопроект. Не само защото той е в пълно съответсвие с член 12 на Конвенцията за защита правата на хората с увреждания, не само защото ще излезем от осъдителните решения срещу България, а най-вече заради тези 7000 души, които имат нужда от подкрепа”, каза още омбудсманът.

В кампанията се включи и бившият омбудсман и конституционен съдия Констнантин Пенчев.

„Когато бях обудсман Конституционният съд обяви този остарял закон за противоконституционен, което беше първата стъпка във внасянето на тази реформа. Сега следва много по-трудната част, тъй като общественото мнение е наистина ужасно. Хората смятат, че зад тези действия седи имотната мафия и са на мнение, че така ще позволим на „лудите” да гласуват. Подобен отпор ще срещнете и в парламента, убеден съм в това. Но така се върви към истината – с борба, защото ако ние не си защитим права, няма кой друг”, заяви Пенчев.

Кампанията за събиране на подписи ще продължи до 27 юни и ще включва координирани събития в цяла България. Градовете, които ще участват в инициативата са София, Пловдив, Варна, Добрич, Видин, Ловеч, Пазарджик, Русе, Бобов дол.

На 19 май координирано на тези места ще се състоят публични събития, с които ще се отбележи Денят на способностите - своеобразно продължение на Фестивала на способностите.

Инициативен комитет на Национална гражданска инициатива включва Кремена Стоянова, председател и членове – Ани Андонова, Мария Методиева, Мария Недялкова и Любка Александрова.

Аврам Грант беше по-добър вариант за треньор на "Левски", твърди Емил Велев

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/15/3163373_avram_grant_beshe_po-dobur_variant_za_trenyor_na/?ref=rss


Бившият треньор на "Левски" Емил Велев, който е последният, извел сините до шампионската титла, е на мнение, че политиката в клуба е грешна. Велев обясни, че Аврам Грант, който беше един от кандидатите за треньор през миналото лято, е бил по-добра опция от Делио Роси.<br /><br />"Той беше изграден главен мениджър, щеше да има ядро от треньори и специалисти, повечето българи. Не крия, че може би щях да бъда и аз в това число. Знам методите му на работа и смятам, че...

Великите сили се "калибрират" за Трета световна война, тълкува Иво Христов

http://www.moreto.net/novini.php?n=372553

Великите сили се "калибрират" за Трета световна война. Това заяви проф. Иво Христов, депутат от БСП. По думите му предстои светът да стане свидетел на нов световен сблъсък до 2030 година. Според Христов е трудно да се предвиди какво ще последва след ударите на САЩ, Великобритания и Франция над Сирия.

Рали автомобил се вряза в публиката в Шумен

https://frognews.bg/novini/avtomobil-vriaza-publikata-rali-shumen.html

Състезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинското рали „Мемориал Валерий Великов“ в Шумен, съобщи БГНЕС.

"Индипендънт": Само една четвърт от британците подкрепят въздушните удари срещу Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817401

"Индипендънт": Само една четвърт от британците подкрепят въздушните удари срещу СирияСамо една четвърт от британците подкрепят въздушните удари срещу Сирия, пише британският вестник The Independent, цитиран от "Фокус". Това сочат резултатите от специално проучване, проведено по поръчка на вестника. Те показват нагласите на жителите на Обединеното кралство. Подобни нагласи могат да бъдат сериозен удар срещу намеренията на премиера

Жени създадоха Volvo за жени

https://www.investor.bg/novini/444/a/jeni-syzdadoha-volvo-za-jeni-259337/

Представителките на нежния пол дават отговор на въпроса как трябва да изглежда идеалният женски автомобил

Великобритания "ще проучи опциите" при нова употреба на химическо оръжие в Сирия

http://www.cross.bg/himichesko-oruzhie-siriya-1572620.html

/КРОСС/ Великобритания ще проучи със съюзниците си вариантите за реагиране, ако президентът Башар Асад отново използва химическо оръжие срещу народа си в Сирия, но към момента нищо не се планира, заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън. Джонсън подкрепи решението на премиера Тереза Мей за съвместни удари със САЩ и Франция по обекти за химическо оръжие в Сирия с мотива, че то е най-правилното, за да бъде предотвратена бъдеща употреба на химическо оръжие. "Към момента на масата няма предложение за нови атаки, защото, слава Богу, режимът на Асад не е направил глупостта да предприеме нова химическа атака", каза той в предаване на Би Би Си.  

Петър Андронов: Хората държат над 70 милиарда в банките

http://www.mediapool.bg/petar-andronov-horata-darzhat-nad-70-miliarda-v-bankite-news277977.html

Хората държат достатъчно много пари в банките - общо привлеченият ресурс е над 70 милиарда, което е рекорд за България, заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, според когото обаче "тази спестовност не е рекордна в никакъв случай". "Не сме феномен, да не изпадаме в еуфория, просто вървим в крак с икономиката", коментира той в неделя пред БНТ. Анроднов отбеляза, че цените на имотите в в големите градове се покачват, което от своя страна е свързано до голяма степен с тегленето на кредит при покупка на жилище. Именно заради това от БНБ са предупредили банките в страната да внимават при кредитирането. "Централната ни банка има добра памет. През 2005-2006-2007 г. имаше бум на кредитирането, което беше свързано с цените на недвижимите имоти и това, което наблюдаваме сега, е отново покачване на цените на категории недвижими имоти в някои градове, най-вече в големите градове, което естествено е и подкрепено с кредитирането. Централната банка не иска да се повтори, какъвто и да е елемент от сценария от преди 10 години", каза председателят на Асоциацията на банките. "За да върви икономиката, трябва хората не само да спестяват, те трябва да консумират, да потребяват, бизнесът трябва да инвестира, да се развива, т.е освен спестяванията, които ги имаме през всичките 7-8 години, включително и част от тях кризисни, през последните години те се трансформират вече и в кредити, нещо, което отдавна чакаме, защото все пак банковият сектор трябва да подкрепя икономиката и тя трябва да се развива и с кредитен ресурс", подчерта той. Андронов обясни, че чрез ниските лихви се стимулират хората да не държат само спестяванията си в банките, но и да ги инвестират, с което да стимулират растежа на икономиката. "Когато този растеж на икономиката, респективно инфлацията, покаже, че тя вече върви стабилно нагоре, лихвите тръгват нагоре", каза той. След което посочи, че скоро лихвените проценти ще започнат да се качват. Тази тенденция вече се забелязвала в САЩ. Според него Европа чака инфлацията да скочи до 2% и тогава лихвите и на Стария континент ще тръгнат нагоре. "Още следващата година Европейската централна банка ще започне да покачва лихвите", предупреди Андронов. Той прогнозира, че българските банки ще стават все по-малко, пояснявайки, че това е естествен процес на окрупняване, при който пазарът се доминира от няколко големи банки. Подобно положение е белег за зряла икономика, каза Анронов и допълни, че окрупняването на капитала, което е резултат от сливането на банките, води до по-голяма стабилност.  

Състезателна кола се е ударила в публиката в Шумен, има ранени

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/15/3163374_sustezatelna_kola_se_e_udarila_v_publikata_v_shumen/?ref=rss


Състезателен автомобил е напуснал трасето и се е ударил в публиката по време на планинското изкачване "Валерий Великов" в Шумен, съобщава "Дарик радио".<br /><br />По първоначална информация инцидентът е станал около 15 ч. в района на "Стъклото".<br /><br />Автомобил БМВ е излязъл извън състезателното трасе и се е ударил в публиката.<br /><br />Петима са приети в спешно отделение за преглед, трима са с охлузни наранявания, а...

Путин: Русия е готова да си взаимодейства с Арабската лига за ситуацията в Сирия и Ирак

http://www.cross.bg/pytin-sityatziyata-siriya-1572630.html

/КРОСС/ Русия е готова да развива взаимодействието си с Арабската лига за регулиране на ситуацията в Сирия и Ирак, заяви руският президент Владимир Путин. В писмено приветствие до държавните глави, които участват днес в заседание на лигата в град Дахран, Саудитска Арабия, Путин подчерта, че борбата с тероризма трябва да се води като се уважава суверенитета на арабските държави. 

Безплатни прегледи за измерване на растежа на децата провеждат във Велико Търново варненски лекари

http://www.cross.bg/rastezha-detzata-endokrinolozi-1572629.html

/КРОСС/ Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата провеждат във Велико Търново детски ендокринолози от варненската университетска болница „Света Марина". Над две трети от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани, поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, отчитат детските ендокринозолози. Около 4000 са диагнозите в медицината, свързани с изоставане в растежа. Те са от групата на редките болести. Дефицитът на растежен хормон е само една от тях. Лечението на това заболяване е скъпо, но се поема изцяло от Здравната каса, обясни д-р Росица Стойчева и допълни:$Над 90 % от заболяванията, свързани с проблемния растеж, са лечими, ако бъдат хванати навреме. Така че, ако едно детенце дойде при нас на възраст от 12 години, по-малко можем да направим за неговия краен ръстов потенциал, от колкото ако е на 5.$ Прегледите са безплатни, няма нужда от направление. В понеделник консултациите на варненските ендокринолози са в Габрово, а във вторник са в Горна Оряховица.  

Напрежение в Пазарджик заради освобождаването на заподозрян в блудство

http://www.cross.bg/muzhut-detzata-politziyata-1572628.html

/КРОСС/ В пазарджишкия ромски квартал „Изток“ има напрежение, заради освобождаването от ареста на възрастен мъж, за когото се твърди, че е блудствал с две момичета на 8 и 11 години. 64-годишният мъж, с прозвището Мъзи, е заплашвал децата с убийство, ако кажат на родителите си какво им е причинил, предаде БНР. Блудствените действия продължили няколко поредни дни. След третия път, едно от децата споделило с майка си. Тя насочила вниманието си и на следващия ден видяла мъжът в избата с децата, но той успял да избяга. По-късно бил задържан. След 24-часов престой в ареста мъжът е освободен, което предизвика гнева на хората от квартала. Над 50 души се събраха пред блока на ул. „Спартак“. От полицията съобщиха, че мъжът сам се е предал, като преди това се е укривал в Кричим. При разпита е заявил, че е невинен. Той е с чисто съдебно минало и здравословен проблем. Случаят се разследва от прокуратурата. От Отдел „Закрила на детето“ заявиха, че не са информирани, но полицията също има закрилнически функции.

Желяз Андреев се надява на дипломатическо решение на казуса му

https://www.actualno.com/society/jeljaz-andreev-se-nadjava-na-diplomatichesko-reshenie-na-kazusa-mu-news_669718.html

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев пред "Дарик". Двамата са завършили културология в СУ. Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклон

Задържаха 61-годишен за убийство

http://www.cross.bg/zadurzhan-chasa-ybiiistvo-1572626.html

/КРОСС/ 61-годишен мъж е привлечен в качеството на обвиняем за убийство и е задържан за 72 часа. Снощи, малко след 19.30 часа в полицията бил получен сигнал, че в село Правдино, в безпомощно състояние е намерен 55-годишен мъж. На място било установено, че мъжът е починал от огнестрелна рана в областта на главата. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия бил установен и задържан – П.С. /61 г./. На местопроизшествието и в дома на задържания са извършени процесуално-следствени действия от оперативно-дежурна група, образувано е досъдебно производство.Иззети са веществени доказателства. 61-годишният мъж е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Днес в хода на разследването е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното убийство и с прокурорско постановление е задържан за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол. 

Състезателен автомобил се вряза в публиката на планинското рали в Шумен, има ранени

https://www.24chasa.bg/sport/article/6817392

Състезателен автомобил се вряза в публиката на планинското рали в Шумен, има ранениСъстезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинско рали в Шумен, предаде БГНЕС. При инцидента няколко души са пострадали. Около 14:30 часа състезателен автомобил BMW с пилот от Варна е загубил контрол над автомобила, който се е врязал в публиката. Състезанието е спряно. Пострадалите са откарани в шуменската болница.

Състезателен автомобил се вряза в публиката на планинското рали в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817392

Състезателен автомобил се вряза в публиката на планинското рали в ШуменСъстезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинско рали в Шумен, предаде БГНЕС. При инцидента няколко души са пострадали. Около 14:30 часа състезателен автомобил BMW с пилот от Варна е загубил контрол над автомобила, който се е врязал в публиката. Състезанието е спряно. Пострадалите са откарани в шуменската болница.

Георги Дончев започна сезон 2018 с купа на Хокенхайм

http://www.cross.bg/donchev-porsche-georgi-1572625.html

/КРОСС/ Българският пилот с второ място в състезанието на DMV месец преди началото на сезона в Porsche Sports Cup. Сезон 2018 започна с купа за Георги Дончев – българският пилот записа второ място в престижното състезание на Немската асоциация по моторен спорт, DMV Gran Turismo Touring Car Cup (DMV GTC), на писта Хокенхайм този уикенд. Дончев и дебютантът Симеон Филипов се включиха като гост пилоти в два формата – ендюранс серията “Dunlop 60 minutes” и два спринта по 30 минути срещу 8 съперника в класа с модели на Porsche GT3 Cup и още близо 20 GT модели, сред които Mercedes AMG GT3, Corvette Z.06R GT3, Lamborghini Huracan GT3, Pagani Zonda, Audi R8 и много други. Техническа повреда в автомобила попречи на участието на двамата в серията за издръжливост, но отлично каране на Дончев на квалификациите в спринта доведе до второ място в стартовата решетка.                       Пилотът на SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) успя да запази позицията си за 16 обиколки, въпреки твърде високото налягане на задните гуми, което направи неговото Porsche 991 GT3 Cup много трудно за управление в завоите. Наред с второто място в класа, Георги Дончев финишира и с втора най-бърза обиколка в серията – 1:46.94, с почти секунда преди лидера Кристоф Дюпре с Porsche 911 GT3 с 1:47.829

Нетаняху към Мей: Намесата на Иран в Сирия е главната заплаха за Близкия изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817387

Нетаняху към Мей: Намесата на Иран в Сирия е главната заплаха за Близкия изтокИзраелският премиер Бенямин Нетаняху е казал на Тереза Мей, че Иран и опитите му да засили военното си присъствие в Сирия са основната заплаха за Близкия изток. Това съобщи днес самият Нетаняху на редовното заседание на правителството на Израел, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Разговарях с Мей снощи и казах, че основният елемент,

Партия ДЕОС се разпуска

http://clubz.bg/66683-partiq_deos_se_razpuska

Партия ДЕОС се разпуска - това решение е взело днес Общото събрание на формацията. 

Причината - разпознават момента като подходящ за обединение на "демократичната общност", в контекста на новото политическо обединение "Демократична България".

"От натрупания за това време политически опит установихме, че постигането на тази цел изисква повече и съвместни усилия, поставени на широка и здрава основа."

От създадената преди 4 години партия насърчават своите членове, симпатизанти и избиратели "да намерят начин да подкрепят активно създаването и поддържането на силна проевропейска алтернатива на управляващото мнозинство и на парламентарно представената му псевдоопозиция." 

Обединението "Демократична България", обявено преди дни, е между партиите ДСБ, "Да, България" и "Зелените". Заявената му цел е да събере всички от "демократичната общност" в обща алтернатива срещу статуквото  - и на настоящото управление на Борисов, и на БСП и ДПС.

На последните парламентарни избори пред 2017 г. партия ДЕОС се яви в коалиция с "Да, България" и "Зелените".

Един от кадрите на разпусната от днес ДЕОС влезе в експертния екип за алтернативни политики на "Демократична България", обявен на 12 април. Това е бившият вече зам.-председател на ДЕОС Емил Георгиев. В екипа има и други кадри, които не принадлегат партийно към трите формации в обединението. Пример за това за хора като финансиста Георги Ганев, бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов и др.

Провежда се обработка на дворове на училища и детски градини във Варна против кърлежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=372521

Третиране против кърлежи на дворовете на детските и учебните заведения във Варна се провежда към момента, припомня Moreto.net Използваните биоциди са предназначени за битова употреба, микрокапсулирани, с ниска токсичност, обясни за Moreto.

Българи и унгарци са най-враждебни към имигрантите в Европа

https://offnews.bg//obshtestvo/balgari-i-ungartci-sa-naj-vrazhdebni-kam-imigrantite-v-evropa-678719.html

Българите и унгарците са най-враждебно настроени към имигрантите в Европа, показват данни от изследване на Евробарометър.

У нас само 13 процента от хората изразяват готовност да се сприятелят с чужденец, заселил се у нас. По-зле е настроено обществото към имигрантите единствено в Унгария. В страната, управлявана от антибежанското и евроскептично правителство на Виктор Орбан, едва един от 10 души е готов да се сприятели с някой, дошъл от чужбина.

Прави впечатление, че като цяло в бедните държави от Източна Европа антиемигрантските нагласи са в пъти по-силни в сравнение с богатия запад.

87 процента от шведите и 85% от холандците заявяват, че нямат никакъв проблем да другаруват с имигранти. Подобни са и нагласите сред хората от Испания, Франция, Португалия, Обединеното кралство, Люксембург и Ирландия.

Състезателен автомобил се вряза в публиката на планинското рали в Шумен (обновена)

http://www.cross.bg/avtomobil-shymen-pyblikata-1572624.html

/КРОСС/ Състезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинското рали „Мемориал Валерий Великов“ в Шумен. Няколко души са пострадали при инцидента. Около 14:30 ч. състезателен автомобил с пилот от Варна е загубил контрол над автомобила, който се е врязал в публиката. При инцидента са пострадали шестима души – две жени и четирима мъже. Те са транспортирани в болнично заведение за преглед. Състезанието към момента е спряно, съобщават от ОДМВР Шумен.

Състезателен автомобил се вряза в публиката на планинското рали в Шумен

http://www.cross.bg/avtomobil-pyblikata-shymen-1572624.html

/КРОСС/ Състезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинското рали „Мемориал Валерий Великов“ в Шумен, съобщи БГНЕС. Няколко души са пострадали при инцидента. Около 14:30 ч. състезателен автомобил с пилот от Варна е загубил контрол над автомобила, който се е врязал в публиката. Състезанието е спряно. Пострадалите са откарани в шуменската болница.

Катрин Тасева спечели бронз на обръч в Пезаро

https://www.actualno.com/moresport/katrin-taseva-specheli-bronz-na-obrych-v-pezaro-news_669717.html

Българската гимнастичка Катрин Тасева спечели бронзов медал за съчетанието си с обръч на Световната купа в Пезаро. Това съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика в социалните мрежи. Тасева постави чудесно композицията си, за което получи 18.300 точки. Невяна Владинова, за която това е първо официално състезание след възстановяването ѝ от контузии, допусна грешка и се класира осма с резултат 13.550. Златният медал спечели Арина Аверина от Русия, а сребърният - нейната сестра

Атанас Атанасов: Трябва да обединим демократичната общност, за да поискаме властта

http://www.mediapool.bg/atanas-atanasov-tryabva-da-obedinim-demokratichnata-obshtnost-za-da-poiskame-vlastta-news277976.html

"Набираме кураж да поискаме промяна на начина, по който се управлява страната - да се пречупи този застой, който се представя като стабилност", заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който от дни е и съпредседател на новото дясно обединение "Демократична България", в която участват още "Да, България" на Христо Иванов и партия "Зелените". "На първо място трябва да предприемем действия да обединим цялата демократична общност, като концентрираме всички тези сили на едно място. Не е въпросът да се погрижим за един или друг партиен лидер. Въпросът е да обединим общността, която да ни даде сила да поискаме властта", коментира Атанасов в неделя пред БНР в отговор на въпрос колко е отворена новата коалиция за разширяване. "Имаме еднакво общо негативно отношение към начина на упражняване на властта и модела "Борисов", а проучванията показват, че близо две трети от хората не са доволни от начина, по който се упражнява властта", допълни той. "Подменени са институциите. Трябва да се борим на първо място за това да се възстанови парламентарната република, защото тя отдавна не съществува. У нас имаме авторитарно управление, по един модел основно насочен към това да бъдат усвоявани, или по-скоро присвоявани голяма част от общите пари, които се управляват от кабинета", продължи Атанасов. "През 2014 г., отговаряйки на очакванията на нашите избиратели, се опитахме да бъдем коректив на едно общо управление. Твърде бързо разбрахме, че сме се заблуждавали и излязохме в опозиция", припомни той ситуацията с Реформаторския блок. "Доброволно напуснахме властта, отказахме се, защото разбрахме, че не можем да управляваме заедно – заявените от Борисов реформи не се състояха. Още на първия завой – промяната на конституцията за съдебната реформа, напуснахме властта", добави Атанас Атанасов. Според него България не е равностоен партньор в ЕС и НАТО и не може да оползотворява това, което ни предлагат тези съюзи. "Постоянно шикалкавим, постоянно гледаме на североизток и угаждаме на Путин. Днешните управляващи работят по следния принцип – те страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила и сътрудничество", каза съпредседателят на "Демократична България". Според него българското правителство е прекалено предпазливо, когато трябва да вземе позиция по някакъв външнополитически въпрос и не личи да си изпълнява съюзническите задължения към НАТО и ЕС. Атанасов смята, че българската позиция както по случая "Скрипал", така и по казуса с военните удари в Сирия е неясна.

Бременни на голямата сцена - звездите в най-важния момент

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/bremenni-na-goliamata-scena-zvezdite-v-naj-vazhniia-moment-6081226

Изпълнителки като Бионсе, Карди Би, Кели Кларксън, Дженифър Лопес използваха именно сцената, за да съобщят на света, че ще стават майки

Застреляха 55-годишен в главата в Ямболско, извършителят е задържан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817377

Застреляха 55-годишен в главата в Ямболско, извършителят е задържан55-годишен мъж е застрелян в село Правдино, извършителят е задържан, съобщиха от ОДМВР – Ямбол. Сигналът е подаден на 14 април малко след 19.30 часа на тел. 112. Съобщено е, че в село Правдино пред наследствен имот в безпомощно състояние е намерен 55-годишен мъж. На място е установено, че мъжът е починал от огнестрелна рана в областта на главата.

Почина италианският кинодеец Виторио Тавиани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817374

Почина италианският кинодеец Виторио ТавианиИталианският кинодеец Виторио Тавиани, който заедно с брат си Паоло Тавиани формира прочутия творчески тандем, създал редица възхвалявани от публиката и критиката филми, почина на 88-годишна възраст, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на агенция АНСА. Видният режисьор и сценарист е починал в Рим след продължително боледуване,

Желяз Андреев се надява, че случаят му може да бъде решен по дипломатически път

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/15/3163368_jeliaz_andreev_se_nadiava_che_sluchaiat_mu_moje_da/?ref=rss

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път.<br />Това каза той пред Дарик радио. Андреев е търсен от САЩ във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Така той попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз Андреев е с мярка за неотклонение "Подписка".<br...

Франция призова Русия: Трябва да обединим усилията си за постигане на мир в Сирия

http://www.cross.bg/frantziya-siriya-rysiya-1572618.html

/КРОСС/ Франция призова Русия да се включи в усилия за намиране на политическо уреждане на конфликта в Сирия след съвместните американско-френско-британски удари по предполагаеми сирийски обекти за химически оръжия, предаде Ройтерс. "Трябва да обединим усилията си, за да подпомогнем политически процес в Сирия, който да позволи да се създаде изход от кризата", каза френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан в публикувано днес интервю за вестник "Журнал дю диманш". Франция продължи да разговаря редовно с Русия дори и след засилването на напрежението между Изтока и Запада. В петък френският президент Еманюел Макрон проведе разговор с руския си колега Владимир Путин броени часове преди западните ракетни удари, отбелязва още Ройтерс.  

Западът не планира нови удари в Сирия, ако режимът не сглупи с нова химическа атака

http://www.mediapool.bg/zapadat-ne-planira-novi-udari-v-siriya-ako-rezhimat-ne-sglupi-s-nova-himicheska-ataka-news277975.html

Западните сили ще проучат вариантите за реакция, ако сирийското правителство използва отново химически оръжия срещу народа си в Сирия, но към момента нищо не се планира. Това заяви британският външен министър Борис Джонсън в неделя след въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в събота сутринта по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад", по думите на президента Доналд Тръмп.   Операцията, която бе по-ограничена от това, което първоначално се предполагаше, бе в отговор на предполагаемото използване на отровен газ миналата седмица в сирийския град Дума, за което западните съюзници обвиняват режима на Асад, но той и Русия отричат.   Въздушните удари, заклеймени от Дамаск и съюзниците му като незаконен акт на агресия, бяха най- мащабната интервенция на западните сили срещу режима на Асад и мощния му съюзник Русия, отбелязва Ройтрес.   Вашингтон, Лондон и Париж вече заявиха, че ударите са били ограничени до химическите обекти на сирийския режим, но не са имали за цел да свалят Асад или да се месят в гражданската война там.   Борис Джонсън защити решението на премиера Тереза Мей за съвместни удари със САЩ и Франция като най-правилното, за да бъде предотвратена бъдеща употреба на химическо оръжие.   "Към момента на масата няма предложение за нови атаки, защото, слава Богу, режимът на Асад не е направил глупостта да предприеме нова химическа атака", каза той в предаване на Би Би Си.   "Ако и когато подобно нещо се случи, тогава е ясно, че съюзниците ще проучат какви са опциите" за реакция, допълни Джонсън.   Същото послание отправи преди това постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли. На извънредно заседание на Съвета за сигурност на световната организация късно в събота, свикано по искане на Русия, Хейли заяви, че САЩ са в пълна готовност да предприемат нова военна операция: "Убедени сме, че парализирахме сирийската програма за химически оръжия. Готови сме да поддържаме този натиск, ако сирийският режим е достатъчно глупав, за да изпробва волята ни".   Западните страни твърдят, че целта на ударите е била да предотврати нови атаки с химическо оръжие в Сирия след предполагаемата му употреба на 7 април, когато загинаха 75 човека.   Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ударите са били "перфектно осъществени" и обяви мисията за изпълнена. "Перфектно осъществен удар снощи. Благодаря на Франция и Обединеното кралство за тяхна мъдрост и мощта на техните превъзходни армии. Резултатът не можеше да е по-добър. Мисията е изпълнена!", написа Тръмп в Туитър.   АП отбелязва, че Тръмп използва знаковата политическа фраза "Мисията е изпълнена", изречена и през 2003 г. от тогавашния президент Джордж У. Буш на борда на самолетоносач в Калифорния, за да обяви края на големите бойни операции в Ирак. Той обяви успеха на мисията само шест седмици след началото на американската инвазия там, но войната в Ирак продължи още много години и Буш бе критикуван за тези си думи, отбелязва АП.   Западните съюзници са в дипломатическа офанзива   Веднага след въздушните удари западните сили се опитват да активизират дипломатическия процес, настоявайки ООН да проведе широкомащабно разследване за сирийските запаси с химическо оръжие, както и да се възобновят мирните преговори.   Сирия обеща да се откаже от химическите си оръжия през 2013 г. в споразумение, постигнато с руско посредничество. Това стана след ужасяващо нападение срещу цивилни недалеч от мястото, където бе извършена химическата атака миналата седмица. Алтернативата, с която заплаши тогавашният президент на САЩ Барак Обама, бяха военни действия, припомня Си Ен Ен.   От началото на гражданската война в Сирия, над 400 000 сирийци са убити от химически оръжия, чиято употреба според Запада е особено отвратително престъпление.   Съветът за сигурност на ООН ще се събере в понеделник да обсъди по-мащабни действия за елиминиране на прикритите запаси от химическо оръжие на сирийския режим, а Русия е под натиск да спре да защитава Асад от разследване на световната организация.   Проекторезолюцията на САЩ, Великобритания и Франция освен това предлага да се направи независимо разследване на атаката в Дума, където смята, че е ползван отровен газ, за да се установи кой стои зад нея. От ноември м.г. Съветът за сигурност е блокиран по въпроса за създаването на независим разследващ механизъм за установяване на отговорността за химически атаки. Франция предупреди за хуманитарна катастрофа в Идлиб Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди в неделя за хуманитарна катастрофа в контролирания от бунтовниците сирийски град Идлиб, който може да е следващата мишена на сирийската армия, предаде Ройтерс.   Северозападният район на Идлиб остава най-голямата населена част от Сирия в ръцете на бунтовниците, воюващи срещу правителството в Дамаск. През последните години хиляди бойци и цивилни са избягали там от други части от страната, които сирийската армия си върна с помощта на Русия и Иран. По думите на Льо Дриан Идлиб сега има около 2 милиона обитатели, включително стотици хиляди сирийци, евакуирани от контролираните от бунтовниците градове след превземането им от сирийския режим. "Има риск от хуманитарна катастрофа. Съдбата на Идлиб трябва да бъде решена чрез политически процес, който включва разоръжаване на милициите" каза министърът в интервю за в. "Журнал дю диманш". Да не забравяме, че нашият основен враг остава "Ислямска държава", както и други терористични групировки, които сега прегрупират силите си в източната част на страната, добави френският дипломат. Представители на бунтовниците се опасяват от офанзива срещу Идлиб, който висш ирански представител бе посочил като възможна следваща мишена, припомня Ройтерс. Сред бунтовниците, контролиращи Идлиб, има и джихадистки групи, и националисти от Свободната сирийска армия. Доминантната сила там е Хаят Тахрир аш Шам, ислямистки алианс начело с бившия клон на Ал Каида в Сирия.

Асад смята, че за възстановяването на сирийската икономика са нужни 400 млрд. долара

https://www.actualno.com/asia/asad-smjata-che-za-vyzstanovjavaneto-na-sirijskata-ikonomika-sa-nujni-400-mlrd-dolara-news_669716.html

За възстановяването на сирийската икономика са необходими 400 млрд. долара, заявил сирийският президент Башар Асад на среща с руска делегация. Пред журналисти шефът на делегацията Дмитрий Саблин предаде думите на Асад, според които възстановяването на инфрасктруктурата е най-важният въпрос, ще струва около 400 млрд. долара и ще отнеме 10-15 г. Руската делегация пристигна в Дамаск в петък, а преди това посети Хомс и Палмира, предаде БГНЕС. По време на срещата с пратениците на Москва сир

Нелегалният превоз на пътници да се криминализира, искат превозвачи

http://www.moreto.net/novini.php?n=372546

Нелегалният превоз на пътници да бъде криминализиран. За това призова председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова. Коментарът на Милтенова е във връзка с тежките катастрофи на АМ "Тракия" край Вакарел и Воденичане.

Франция призова Русия: Трябва да обединим усилията си за постигане на мир в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817368

Франция призова Русия: Трябва да обединим усилията си за постигане на мир в СирияФранция призова Русия да се включи в усилия за намиране на политическо уреждане на конфликта в Сирия след съвместните американско-френско-британски удари по предполагаеми сирийски обекти за химически оръжия, предаде Асошиейтед прес. "Трябва да обединим усилията си, за да подпомогнем политически процес в Сирия,

Арабската преса: ”Ударът на САЩ е удар в нищото”

http://dnes.dir.bg/news/USA-siria-vazdushni-udari-27049768

"Сирийците не трябва да мразят Асад. Те трябва да мразят САЩ и да проклинат Израел", обобщава анализаторът Хазем Сария реакциите на близката до Асад преса.

Захариева: Военното решение за Сирия не е решение

https://offnews.bg//politika/zaharieva-voennoto-reshenie-za-siria-ne-e-reshenie-678714.html

Няма друго решение, освен преговорите, освен политическото решение. Военното решение за Сирия не е решение. Осма година е конфликтът в Сирия. Очевидно е, че с гражданска война и военни действия не стигаме до никъде. 

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Европа няма място във военен конфликт и това е позицията на Европейския съюз - многократно сме подчертавали и призовавали, че няма друго решение в Сирия, освен политическото, каза Захариева.

По думите й, вчерашните въздушни удари не са били за смяна на режима в Сирия, а са отговорът на международната общност срещу използването на химическо оръжие, което е военно престъпление.

Сега трябва да се върнем на масата на международното право, да започнем да изпълняваме резолюциите на ООН - като например: връщане на преговорния процес в Женева, коментира министърът на външните работи.

Сирийските граждани трябва да изберат на демократични избори кой да ги управлява, добави Екатерина Захариева.

Напрежение в Пазарджик заради освобождаването на заподозрян в блудство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817354

Напрежение в Пазарджик заради освобождаването на заподозрян в блудствоВ пазарджишкия ромски квартал „Изток“ има напрежение, заради освобождаването от ареста на възрастен мъж, за когото се твърди, че е блудствал с две момичета на 8 и 11 години. 64-годишният мъж, с прозвището Мъзи, е заплашвал децата с убийство, ако кажат на родителите си какво им е причинил, предаде БНР.

Русия: Рано или късно САЩ ще трябва да се договарят с Москва

https://petel.bg/Rusiya--Rano-ili-kasno-SASHH-shhe-tryabva-da-se-dogovaryat-s-Moskva__260147

Русия има възможности да даде достоен отговор на всеки опит за силов натиск от страна на САЩ. Това заяви в неделя директорът на Департамен...

Сребро и два бронза за Катрин Тасева на отделните уреди

https://petel.bg/Srebro-i-dva-bronza-za-Katrin-Taseva-na-otdelnite-uredi__260148

Българската индивидуална гимнастичка Катрин Тасева добави още 3 медала от състезанията на отделните уреди в последния ден на Световната ...

САЩ: Няма да изтегляме армията си от Сирия

https://petel.bg/SASHH--Nyama-da-izteglyame-armiyata-si-ot-Siriya__260149

Постоянният представител на САЩ при ООН Ники Хейли заяви в неделя, че страната няма да изтегля армията си от Сирия, докато не бъдат изпълн...

Бивш сръбски външен министър: Сърбия няма да влезе в ЕС

https://petel.bg/Bivsh-srabski-vanshen-ministar--Sarbiya-nyama-da-vleze-v-ES__260150

Бившият сръбски министър на външните работи Вук Йеремич смята, че страната няма никакви шансове да се присъедини към Европейския съюз /ЕС...

Старшата на Черно море изпусна Берое под Аязмото

https://petel.bg/Starshata-na-CHerno-more-izpusna-Beroe-pod-Ayazmoto__260151

Отборът на Черно море завърши 2:2 при гостуването си на Берое в Стара Загора в мач от 22-рия кръг на Елитната група до 19 години. “Моряците”, в...

Още е на апаратно дишане най-тежко пострадалата в катастрофата край Вакарел

https://petel.bg/Oshhe-e-na-aparatno-dishane-nay-tezhko-postradalata-v-katastrofata-kray-Vakarel__260152

Няма съществена промяна в състоянието на пациентите, настанени в "Св. Анна"-София АД, пострадали при катастрофата до Вакарел. Те са обезбо...

Десетки хиляди протестираха срещу Орбан в Будапеща

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/desetki-hiliadi-protestiraha-sreshtu-orban-v-budapeshta-6081317

Организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии

Каракачанов: Декларацията на българското правителство за Сирия е умерена

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-deklaracijata-na-bylgarskoto-pravitelstvo-za-sirija-e-umerena-news_669714.html

Няма недоверие между партньорските служби в НАТО, заяви вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Относно предварителната информация по ударите срещу химически цели в Сирия той уточни: „От нашите партньори се знаеше горе долу таймингът в следващите 72 часа, така че конкретно за приблизителното време е информацията, която получихме от нашите служби“. Индикациите от Сирия към момента са, че това е еднократна военна акция, целяща да респектира правителствот

Фетел е разочарован след осмото място в Китай, Хамилтън определи уикенда си за катастрофален

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/15/3163314_fetel_e_razocharovan_sled_osmoto_miasto_v_kitai/?ref=rss


Гран при на Китай трябваше да бъде безоблачно състезание за "Ферари" след първата редица, спечелена в квалификацията и победите в надпреварите в Австралия и Бахрейн. Всичко обаче завърши с грешни решения и осмо място за Себастиан Фетел след удар от Макс Верстапен.<br /><br />Фетел запази лидерството в шампионата, но вече води само с девет точки пред Люис Хамилтън. След надпреварата в Китай германецът реши да не напада Верстапен за провала си.<br /><br...

Каракачанов: Няма недоверие между партньорските служби в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817340

Каракачанов: Няма недоверие между партньорските служби в НАТОНяма недоверие между партньорските служби в НАТО, заяви днес пред БНР вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Относно предварителната информация по ударите срещу химически цели в Сирия той уточни: „От нашите партньори се знаеше горе долу таймингът в следващите 72 часа, така че конкретно за приблизителното време е информация,

Без ток днес във Варна са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=372549

Един район във Варна е с прекъсване в електрозахранването днес - 15 април - неделя, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - до 17:00 ч.

Папата изрази безпокойство за Сирия

http://dnes.dir.bg/news/papata-siria-bezpokoystvo-27049767

Папа Франциск призова днес световните лидери да възобновят усилията за мир в Сирия.

Елена Поптодорова: Ще има още удари в Сирия

https://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/elena-poptodorova-shte-ima-oshte-udari-v-siriia-259336/

Дипломатическо решение на кризата вече е невъзможно, смята бившият ни посланик в САЩ

До 13 часа избирателната активност в Черна гора е 32,8 процента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817324

До 13 часа избирателната активност в Черна гора е 32,8 процентаДо 13 часа (местно време) 32,8% от общия брой избиратели са упражнили правото си на вот в президентските избори в Черна гора, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“. Избирателната активност е близка до нивата, регистрирани на парламентарни избори през 2016 г. и по-висока от предходното гласуване за президент през 2013 г.

Мъжът, намерен мъртъв в Благоевград, може да се е отровил сам, бил отчаян и в депресия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817319

Мъжът, намерен мъртъв в Благоевград, може да се е отровил сам, бил отчаян и в депресияМистериозна смърт на млад мъж потресе Благоевград. В събота около 19,30 ч 32-годишен бе намерен починал в квартирата си в жилищна кооперация в центъра на града. Хазяйката отишла да си вземе наема и усетила още във входа силна миризма. Наложило се да вика полиция. Пристигналите криминалисти открили Павел С. паднал на земята в една от стаите.

Сириец у нас: САЩ искат петрола на Дамаск

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/siriets-sasht-iska-petrola-siriia.html

Представителят на асоциацията на сирийците в България доц. д-р. Емад Жоржос заяви, че в Сирия няма химическо оръжие.

Сириец: САЩ искат петрола на Сирия

https://frognews.bg/novini/siriets-sasht-iska-petrola-siriia.html

Представителят на асоциацията на сирийците в България доц. д-р. Емад Жоржос заяви, че в Сирия няма химическо оръжие.

Кола се вряза в публиката на рали, има ранени (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/kola-se-vriaza-v-publikata-na-rali-ima-raneni-snimki-2090956

Шестима души пострадаха след като състезателен автомобил напусна трасето и се удари в публиката по време на планинското изкачване "Валерий Великов" в Шумен.
 
По първоначална информация инцидентът е станал около 15 ч. в района на "Стъклото". Автомобил БМВ е излязъл извън състезателнот

Желяз Андреев: Надявам се, че казусът ми може да бъде решен по дипломатически път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817316

Желяз Андреев: Надявам се, че казусът ми може да бъде решен по дипломатически пътЖеляз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път, това каза самият той пред Дарик. Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ.

Служители на Google са против участието на компанията във военни разработки

http://www.moreto.net/novini.php?n=372544

Хиляди служители на Google са се подписали в отворено писмо, в което молят работодателя си да спре да работи по проекти на американското правителство. Проектът "Мейвън" включва в себе си използването на изкуствен интелект, за да подобри точността на попаденията на армията с дронове.

Автомобил на рали в Шумен се вряза в публиката

http://clubz.bg/66682-avtomobil_na_rali_v_shumen_se_vrqza_v_publikata

Състезателен автомобил по време на планинското рали "Мемориал Валерий Великов" в Шумен се вряза днес в публиката, съобщи Нова ТВ.

Състезанието е било спряно веднага. Шестима са пострадали сериозно и са вече откарани в шуменската болница, двама от тях са в тежко състояние - с фрактури даа подбедриците. Още четирима са били освободени с по-леки наранявания.

Четири линейки са пристигнали на място, но някои от ранените са дошли със собствен транспорт.

 

Пилотът на влязлия в публиката автомобил е Николай Георгиев. BMW-то му излетяло от пътя на излизане завой, при който се развива много висока скорост.

Това е 19-тото автомобилно състезание по планинско изкачване "Мемориал Валерий Великов".

НАТО не смята, че напрежението между Гърция и Турция е неин проблем

https://www.actualno.com/balkani/nato-ne-smjata-che-naprejenieto-mejdu-gyrcija-i-turcija-e-nein-problem-news_669713.html

В интервю за турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, генералният секретар на западния отбранителен съюз Йенс Столтенберг подчерта, че напрежението между Атина и Анкара в Егейско море „не е проблем на НАТО“. Норвежкият политик отбеляза, че Турция и Гърция са важни членове на Алианса и са част от него вече десетилетия. „И двете допринасят за нашата колективна отбрана. Очаквам, че различията, които виждаме по някои въпроси, ще бъдат решени между Турция

Пенсионните дружества няма да изплащат средна пенсия от 30 лева

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pensionnite-drujestva-niama-da-izplashtat-sredna-pensiia-ot-30-leva-259335/

Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване опроверга осреднените данни на финансовото и социалното министерство

Папата изрази безпокойство заради липсата на усилия за мир в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817302

Папата изрази безпокойство заради липсата на усилия за мир в СирияПапа Франциск призова днес световните лидери да възобновят усилията за мир в Сирия. Той заяви, че е дълбоко обезпокоен от това, че те не са постигнали съгласие за съвместен план за прекратяване на кръвопролитията, предаде Ройтерс. "Отново призовавам всички политически лидери справедливостта и мирът да надделеят",

Турският сериал започна. С носия пред телевизора!

http://clubz.bg/66681-turskiqt_serial_zapochna_s_nosiq_pred_televizora

"Отсечи главата на неверника!" - под това заглавие "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" отпечатва поредното есе на турския журналист Бюлент Мумай от поредицата му "Писмо от Истанбул". Мумай разказва за тоталната пропаганда на правителството, за кръвожадните и исторически изопачени сериали и за драматичното противопоставяне между двете половини от населението. В предишно свое "Писмо от Истанбул" авторът бие тревога, че и последната относително независима медийна група в страната вече е сменила собственика си, а покупката е кредитирана с пари на данъкоплатците. Неслучайно новият собственик се обръща към президента Ердоган с "шефе", пише Мумай в последното си есе. Ето някои акценти от него:

"Турция прилича на букет цветя, част от които линеят ден след ден. Благодарение на един режим, който става все по-авторитарен, цветовете и уханията в тази страна постепенно чезнат. Демократичните достижения и двестагодишният стремеж да живеем по западен образец – на всичко това е ударена спирачка. На правителството не му е останало нищо друго, освен въздигнатият до небесата национализъм, наквасен в религиозен сос, поради което то просто желае да повехнат онези цветя, които не пасват в букета му. Или пък ги прекършва и ги изхвърля. Външнополитически успехи няма никакви, икономиката не е в състояние да произведе благоденствие, поради което правителството излива гнева си върху "другата половина". То сочи "другите" с пръст, превръща ги в мишена за "своите 50%" и нагнетява поляризацията в обществото. И понеже не може с делата си да даде удовлетворение на хората, то насъсква своите привърженици и анатемосва опозицията.

"Отсечи главата на неверника!"

Най-подходящият инструмент за осъществяване на тази тактика без съмнение са медиите, които вече се намират изцяло под контрола на правителството. Особено националистическите сериали на държавната телевизия ТРТ постепенно се превръщат в ехо на правителствената пропаганда. Ердоган лично се явява на снимачната площадка на някои от тези сериали или устройва за екипите приеми в своя дворец с хиляда стаи, а в ответ сериалите преливат от героични тиради, които са в пълно съзвучие с правителствената политика. Ако Ердоган в момента има разправии с някоя европейска държава, в съответния османско-исторически сериал посланикът на тази страна начаса получава звучни шамари от султана.

Без никакво съмнение тези сериали имат за цел да консолидират последователите на управляващата Партия на справедливостта и развитието и освен това да придърпат към нея още гласоподаватели от най-масовата група – националистите. Многобройни постинги в социалните мрежи показват, че правителството действително постига търсения успех. В дните, когато се излъчват сериалите, социалните мрежи са пълни със снимки на техни почитатели, които седят пред телевизорите с щитове и мечове. По време на победоносните битки на турските войници възгласите "Аллах, Аллах!" отекват не само на бойното поле, но и от диваните пред малкия екран. А ако битката се води срещу християнска армия (това е общият случай), тогава зрителите дерат гърла: "Отсечи главата на неверника!""

По-нататък в есето си авторът разказва, че тези ритуали постепенно се превръщат в своеобразно социално общуване: мъжете се събират на групи пред телевизора в кафенето или у дома, облечени в носии и исторически костюми, и гръмогласно "участват" в битките.

Изопачаване на фактите

"Сериали, които раздухват националистическите настроения, вървят не само по държавната телевизия, но и по частните канали на лоялни предприемачи. По време на всяка турска военна офанзива извън границите на страната, войници и полицаи в бойни униформи нахлуват по всички канали в най-гледаното време. Но тази Рамбо-пропаганда, поставена в исторически мизансцен, е само по-малката част от злото. По-лошото е, че историческите факти се изопачават и цензурират. Така например султан Абдул Хамид II, за когото е известно, че е изгубил най-обширните територии в историята на Османската империя, в сериалите се явява с репликата: "По-скоро ще дадем живота си, отколкото педя земя!". В действителност по време на 33-годишното управление на Абдул Хамид II империята губи над милион и половина квадратни километра територии в Тунис, Египет, Кипър, Сърбия, Черна гора и Румъния и по този начин е изтласкана от Европа и Африка.

И още. В османските дворци алкохолните напитки открай време са били на почит. Дори неколцина султани са писали хвалебствени химни за виното. Днешният религиозно задръстен национализъм обаче не търпи алкохолните напитки. Не търпи дори най-обикновеното им споменаване. В съзвучие с атмосферата на нетърпимост, създадена от правителствената цензура, днес думата "вино" се изличава дори от текстовете на песни, писани преди хиляда години от прочутия персийски поет Омар Хаям."

Дойче Веле

Руските власти откриха десет причини за повишаване на данъците

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ruskite-vlasti-otkriha-deset-prichini-za-povishavane-na-danycite-259115/

Държавната Дума ще трябва бързо да определи какви ресурси са необходими за новите национални проекти на Владимир Путин

Ердоган: Смятам за оправдана и правилна операцията срещу Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817297

Ердоган: Смятам за оправдана и правилна операцията срещу СирияТурция много ясно и категорично още в първия момент подкрепи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дори приветства операцията. "Смятаме за оправдана и правилна съвместната операция. Не е възможно да бъдат оставени без отговор химическите атаки, извършени от режима на Башар Асад.

Почина италианският кинодеец Виторио Тавиани

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-italianskiiat-kinodeec-vitorio-taviani-2090966

Италианският кинодеец Виторио Тавиани, който заедно с брат си Паоло Тавиани формира прочутия творчески тандем, създал редица възхвалявани от публиката и критиката филми, почина на 88-годишна възраст, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на агенция АНСА.

Откриха „тайното оръжие“ на имунната система

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/otkriha-tajnoto-oryzhie-na-imunnata-sistema-2090967

"Лошите" клетки на имунната система всъщност са нейното "тайно оръжие", съобщава "Сайънс дейли", позовавайки се на австралийско изследване.
 
Специалисти от Института за медицински изследвания "Гарван" в Сидни разкриват как популация от "лоши" антитела в имунната система, които обикно

"Делфините" даряват микробус в помощ на децата с увреждания от Дневен център "Св. Йоан Златоуст"-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372534

Младежката доброволческа организация "PTPI - Делфините" ще дари микробус на стойност 23 000 лева на Дневен център "Св. Йоан Златоуст"-Варна. Дарението им има за предназначение да помогне на децата с множество увреждания от Дневния център да бъдат по-мобилни, за да могат да посещават повече мероприятия в града.

Ударите в Сирия бяха разговор с Путин

https://www.actualno.com/cite/udarite-v-sirija-bjaha-razgovor-s-putin-news_669711.html

Това заяви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова във връзка с въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция над Сирия. „Най-тежка според мен е ситуацията на САЩ. Този удар беше насочен както към Сирия, той всъщност беше предназначен към Русия. Това беше разговор с Путин с военни средства”, коментира бившият ни посланик в САЩ.  

Томина неделя е днес

http://www.eurochicago.com/2018/04/tomina-nedelya/

Неделя след Пасха – Томина (Празна, Светла) Неделя (Thomas Sunday – the Sunday after Easter). През първата неделя след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома. На този ден завършва  Великденският празничен цикъл. Днес имен ден празнуват всички, носещи имената: Тома, Томислав, Томислава. Да са живи и здрави! След възкресението Си Спасителят се явил на учениците, но ап. Тома не бил сред тях Апостолите му казали: „Видяхме Господа“, но той не искал да им повярва докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани ...

БСП: Всички трябва да знаем кой ще е реалният купувач на ЧЕЗ

https://offnews.bg//politika/bsp-vsichki-triabva-da-znaem-koj-shte-e-realniat-kupuvach-na-chez-678717.html

Според писмо, представено в парламентарната комисия за ЧЕЗ от самата компания, през всички правителствени периоди представители на компанията са обсъждали с българските власти желанието ЧЕЗ да се продава. И е дадена възможност, ако се интересува, държавата да направи своята оферта. Постъпи и писмо от премиера Борисов, който твърди, че никога не са водени такива разговори. Тези противоречия са и причината БСП да предложи създаването на комисията за ЧЕЗ в НС.

Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ „БСП за България” и член на временната комисия за ЧЕЗ в НС Крум Зарков.

Една българска банка е дала готовност за кредитиране на стойност 80 милиона. Тя е била информирана от консултанта на фирмата Инерком, че това ще бъде фирмата, която ЧЕЗ ще избере, и е поискано да финансира известна стойност. Банката приема, твърди Зарков.

Той отбеляза заявеното от Инерком - че фирмата има активи за 100 млн. „Но до 300 млн. има още много пари, които трябва да се дадат за сделката. Трябва да се знае обаче - кой ще даде тези пари и ще стане реален купувач, защото от него ще зависи токът на една трета от България и половината й население”, каза Зарков.

Според него, сегашното правителство или не е виждало какво става, или се е правило, че не вижда.

Пред ЧЕЗ Инерком е представила достатъчно убедителни за чешката компания доказателства за произхода на средствата, с които ще я купи. Мисля, че тази информация трябва да бъде предоставена и на парламентарната комисия, както и на цялото общество, заяви Зарков.

Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощната тарифа, както и други доста съществени увеличения? Другите два оператора искат увеличение, но в рамките на 5-6%, каза Крум Зарков.

Според него трябва да стане ясно: дали Инерком знае за увеличението, което иска ЧЕЗ, дали споделя тази ценова политика?

Столтенберг: Напрежението между Гърция и Турция не е проблем на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817295

Столтенберг: Напрежението между Гърция и Турция не е проблем на НАТОВ интервю за турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, генералният секретар на западния отбранителен съюз Йенс Столтенберг подчерта, че напрежението между Атина и Анкара в Егейско море „не е проблем на НАТО“. Норвежкият политик отбеляза, че Турция и Гърция са важни членове на Алианса и са част от него вече десетилетия,

Атанас Атанасов: Първо трябва да обединим цялата демократична общност

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/15/3163362_atanas_atanasov_purvo_triabva_da_obedimi_cialata/?ref=rss


Стремеж за обединение на цялата демократична общност в новата формация изрази Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и от дни съпредседател на новата дясна коалиция "Демократична България". В нея ДСБ си партнира с "Да, България" на Христо Иванов и партия "Зелените".<br /><br />"На първо място трябва да предприемем действия да обединим цялата демократична общност, като концентрираме всички тези сили на едно място. Не е въпросът да се погрижим за един или...

Израел обеща да разруши всички тунели на "Хамас"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/15/3163364_izrael_obeshta_da_razrushi_vsichki_tuneli_na_hamas/?ref=rss


Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман обеща всички тунели на "Хамас" от ивицата Газа към Израел да бъдат разрушени. По-рано днес израелската армия съобщи, че за последните пет месеца са били разрушени пет такива подземни прохода, съобщава БТА.<br /><br />"Терористите са вложили в прокопаването на такива тунели милиони долари. Това са същите тези пари, които вместо да облекчат положението на жителите на ивицата Газа, просто потънаха в пясъка", каза...

14-годишен сред пострадалите при катастрофата с бус на АМ „Тракия”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817293

14-годишен сред пострадалите при катастрофата с бус на АМ „Тракия”Един от ранените с опасност за живота след катастрофата с бус на магистрала „Тракия” вчера следобед е на 14 години, съобщи  bTV. Той е с политравма и лекарите в Ямбол се борят за живота му. Момчето учи в село Дражево до Ямбол, вчера отишъл да помага на майка си. Майката също е в болницата, но без опасност за живота.

Задържаха 61-годишен за убийство

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-zadarzhaha-61godishen-27049692

61-годишен мъж е привлечен в качеството на обвиняем за убийство и е задържан за 72 часа.

Протест в Охрид за отмяна на договора с България и срещу промяната на името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817286

Протест в Охрид за отмяна на договора с България и срещу промяната на иметоГрупа граждани от Охрид се включиха в трети протест, организиран от Гражданската инициатива „Македония над всичко", с който изразиха несъгласието си от промяна на името, предава скопският телевизионен канал „Телма“. Протестиращите настояха отмяна на – съгласно думите им, насилствено приетия Закон за употреба на езиците,

Ставрева: С преминаването на плаж „Болата“ в защитена местност се гарантира, че там няма да се строи

https://www.actualno.com/varna/stavreva-s-preminavaneto-na-plaj-bolata-v-zashtitena-mestnost-se-garantira-che-tam-njama-da-se-stroi-news_669709.html

С преминаването на плаж „Болата“ в защитена местност „Степите“ се гарантира, че там няма да има строителство. Това кметът на Каварна Нина Ставрева пред "Фокус" за предложението на Общината плаж „Болата“ да бъде изваден от резерват „Калиакра“ и да бъде включен в защитена местност „Степите“. Във връзка с проведеното обществено обсъждане на 12 април 2018 г. по темата, Нина Ставрева обясни,

Сирия: В едни от атакуваните обекти се произвеждаха само лекарства

http://www.moreto.net/novini.php?n=372543

Представител на един от обектите, атакувани от западните сили, заяви, че там са се произвеждали единствено лекарства. Въпросната сграда през 2013 г. е била използвана от Организацията за забрана на химическите оръжия. На кадрите, разпространени от световните медии, се виждат нанесените щети от въздушните удари.

Израелският министър на отбраната обеща да разруши всички тунели на Хамас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817284

Израелският министър на отбраната обеща да разруши всички тунели на ХамасИзраелският министър на отбраната Авигдор Либерман обеща да разруши всички тунели на Хамас от ивицата Газа към Израел. По-рано днес пресслужбата на израелската армия съобщи, че за последните пет месеца са били разрушени пет такива подземни прохода, предаде ТАСС. "Ще ги открием и ще ги разрушим всичките.

Един от най-важните съвети на Бъфет: Не правете като Тръмп

https://petel.bg/Edin-ot-nay-vazhnite-saveti-na-Bafet--Ne-pravete-kato-Tramp__260145

Стенограма от разговор на легендарния инвеститор през 1991 бе припомнена тази седмица Преди десетилетия легендарният инвеститор Уоръ...

Локо приключи редовния сезон с рекордна 45-а поредна победа

https://petel.bg/Loko-priklyuchi-redovniya-sezon-s-rekordna-45-a-poredna-pobeda__260146

Хандбалният Локомотив приключи редовния сезон в „А” група с рекордна 45-а поредна победа във всички турнири у нас. Преди минути варне...

Ужасът няма край! Пияна и напушена шофьорка смаза 10 коли

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c/

21-годишна шофьорка премина с джип през 10 коли пред комплекс „Оазис -4“ в Пловдив.
Инцидентът е станал рано сутринта, около 6.30 часа. Свидетели разказват, че жената е била видимо почерпена.

Жената вече е задържана. Според версията на полицията тя шофирала БМВ и увредила 10 автомобила, паркирани пред комплекса в областния град.

При ареста униформените са тествали младата шофьорка за употреба на алкохол и наркотични вещества. Проверката с дрегер показала, че жената е управлявала колата с над 1.3 промила алкохол в кръвта.

При проверката за употреба на наркотици е изяснено, че 21-годишната е била и напушена. Уредът за установяване на наркотици в организма реагирал положително на марихуана.
Водачката е имала свидетелство за управление на МПС,пише 24 часа.

Жената е задържана за срок до 24 часа в Първо РУ в Пловдив.

Щетите по колите са сериозни, като повечето от тях са за бракуване. БМВ-то също е смачкано.
Жители от комплекса разказват, че младата жена живеела там със съпруга си. Хората са вбесени от случилото се.

 

Материалът Ужасът няма край! Пияна и напушена шофьорка смаза 10 коли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Шестима ранени при инцидент на рали в Шумен

https://zaistinata.com/%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d1%88/

Шестима зрители бяха ранени днес, след като състезателен автомобил се вряза в публиката на планинското рали „Мемориал Валерий Великов“ в района на Шумен. Сигналът е подаден малко след 14.45 часа днес. По първоначални данни състезателен автомобил се е врязал в публиката по време на Третия състезателен манш в Шумен, съобщи пресцентърът на МВР. При инцидента […]

Дете е с опасност за живота след катастрофата с бус на „Тракия”

https://frognews.bg/novini/14-godishen-opasnost-jivota-sled-katastrofata-bus-trakiia.html

Един от ранените с опасност за живота след катастрофата с бус на магистрала „Тракия” вчера следобед е на 14 години.

Лондон се готви за нови руски кибератаки

https://www.actualno.com/europe/london-se-gotvi-za-novi-ruski-kiberataki-news_669707.html

В Обединеното кралство се подготвят за отмъщението на Русия за ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в Сирия. По данни на вестник The Sunday Times разузнавателните служби предвиждат мащабна руска кибератака, при която хакери на Кремъл ще разпространят неудобна информация за министри, депутати и други представители на властта в Лондон, предаде "Фокус". Министър-председателят на Великобритания Тереза Май е получила оценка на разузнавателния риск от нападението в

Интензивен е трафикът на ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Кулата“

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6817281

Интензивен е трафикът на ГКПП „Капитан
Андреево“, ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Кулата“Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Кулата“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 13.00 часа. На българо-сръбската, българо-македонската и българо-румънската граница трафикът е нормален на всички гранични

Започва подписка за премахване на запрещението

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochva-podpiska-za-premahvane-na-zapreshtenieto-2090963

От днес в девет български града започва подписка с искане за премахването на запрещението от родното законодателство. В момента под запрещение могат да се поставят хора с умствена изостаналост, психични болести или деменция, като по този начин те губят правото си да взимат самостоятелни решения.

Франция: Русия да се присъедини към усилия за постигане на мир

//dariknews.bg/novini/sviat/franciia-rusiia-da-se-prisyedini-kym-usiliia-za-postigane-na-mir-2090960

Франция призова Русия да се включи в усилия за намиране на политическо уреждане на конфликта в Сирия след съвместните американско-френско-британски удари по предполагаеми сирийски обекти за химически оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Противоречивата доктрина на Тръмп в Сирия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/protivorechivata-doktrina-na-trymp-v-siriia-259333/

Ударите в събота не спомагат за изясняване на идеите на американския президент за страната

Иво Христов от БСП прогнозира глобален военен конфликт към 2030 г.

http://www.mediapool.bg/ivo-hristov-ot-bsp-prognozira-globalen-voenen-konflikt-kam-2030-g-news277974.html

Депутатът от БСП проф. Иво Христов смята, че е трудно да се предвиди какво ще последва след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и уточни, че "голяма част от участниците в говоренето след събитията всъщност не разполагат с достоверна информация за мотивите, за ресурсите и най-вече за крайните цели на участващите страни". Самият той обаче стигна до следния извод: "Очевидно е, че по-скоро става въпрос за атракция, която устройва всички страни". В интервю пред БНТ в неделя той направи паралел на сегашната ситуация с тази преди началото на Първата световна война, когато великите сили се "калибрират" преди началото на голям конфликт. Христов прогнозира, че такъв може и да има към 2030 година. Малко над 70 ракети са били прихванати от сирийското ПВО, като е ясно, че по-голямата част от бомбардировките са изнесени от САЩ, каза той и допълни, че при нападението не са изстреляни противорадиолокационни ракети, които неутрализират противовъздушните системи на нападнатата страна. Бомбардирани са основно летища, които не са в експлоатация. Христов обясни и защо ударите са "атракция, която устройва всички страни". Според него чрез атаките в Сирия президентът Тръмп отклонява вниманието: "Тръмп е поставен в жестока преса, той трябва тази седмица, която идва, да дава обяснение пред федералния прокурор Мюлер, който разследва неговите дела. Миналата седмица ФБР влезе в офиса на неговия адвокат и му беше иззел от компютъра други информации, т.е. битката между Тръмп и дълбоката държава продължава". Освен това ударите в Сирия устройват и Русия, защото "тя ясно каза, че ако падне и косъм на руски военнослужещ на територията на Сирия, ударът ще бъде неминуем. Това беше декларацията на генерал Герасимов - това не се случи", каза проф. Христов. Той допълни, че и Израел е също доволна страна, тъй като тя е дала целите, но не пострадала. Четвъртата страна, която е доволна, е Сирия, защото се е справила с бунтовниците в Гута. Иран също е доволен, защото остава като основен играч на терена, а Турция изрази подкрепа към партньорите си, оставайки съюзник на Русия. "На пръв поглед удар, който е в противоречие с всякакви принципи на международното право. Но т.нар. "международно право" отдавна няма и стойността на хартията, на която е написано. Всички знаят римския принцип Vae Victis - "Горко на победените", каза проф. Иво Христов.

Костов: Световна война? Това е пропаганда на Русия, но я повтаря и Борисов

http://clubz.bg/66680-kostov_svetovna_vojna_tova_e_propaganda_na_rusiq_no_q_povtarq_i_borisov

Атаката на САЩ, Франция и Великобритания срещу режима на Башар Асад в Сирия не е начало на по-мащабен конфликт. Това заяви бившият премиер и председател на УС на "Центъра за Анализи и Управление на рискове" Иван Костов в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик.

По думите му тезата за риск от нова световна война е теза на руската пропагандна машина, но това е напълно несъстоятелно и причините - преки и косвени, са много. Целта на пропагандата на Москва е да се всява страх. А според Костов един от изразителите на тази пропагандна теза в последно време е и българският премиер Бойко Борисов, който постоянно говори колко е страшно и опасно. Борисов обаче не е единственият, който е повярвал на руската версия за рисковете в света, заяви бившият министър-председател.

По думите на Костов по отношение на България риск съществува от страна на Русия и намесата й у нас на политическо ниво. Според последния доклад на "Центъра за анализи и управление на риска" за заплахите пред страната ни България е твърде малко вероятно да стане част от Шенген през 2018 г. - нито по въздух, нито чрез сухопътните си граници. Страните, които са извън шенгенската зона и от еврозоната са в по-висока степен на несигурност, а това са България и Румъния, посочи още Костов и подчерта, че причината за продължаващото трети мандат на ГЕРБ отлагане на Шенген е нивото на доверие в българските власти.

"Влизането в шенгенската зона е свързана с права, които администрацията би получила. Прилагането им обаче изисква много силна съдебна власт. Това е и право да се издават и шенгенски визи. От обстоятелството, че премиерът каза, че няма достатъчно доказателства за употреба на химическо оръжие срещу Сергей Скрипал и дъщеря му може да се направи заключение, че всички данни и аргументи по случая не са споделени с българската страна поради опасения, че тази информация може да стигне до страната извършител", заяви Костов.  

Според бившия премиер ако България иска да е част от Еврозоната и Шенген, тя не може да заема позиции различни от позицията на големите европейски държави членки на ЕС. Вместо това позициите на България са по-скоро близки до позициите на Москва.

"Европейските държави са много солидарни с България, незаслужено много, ако питате мен. Това, с което се хвалим тук - земеделие, инфраструктура и т.н. - на 80 % поне е благодарение именно на солидарността на Европа. Каква по-голяма солидарност", попита Костов в отговор на въпрос дали не е време по отношение на Шенген да се види повече солидарност от страните от ЕС.

По отношение на новото дясно обединение "Демократична България", обявено през седмицата от ДСБ, "Да, България" и "Зелените" Костов заяви, че ще следи внимателно какво ще се случи в бъдеще. Той обаче каза, че обединението е съставено от партии, част от които имат политически разминавания. Пример за това са ДСБ - чийто първи председател бе самият Костов, и  "Зелените".

"От една страна е добре, че започва процес на обединение. От друга страна - "Зелените" атакуват точно концесиите, които ние сме дали. Атакуват частната собственост и частната инициатива, от която всички се храним. Но политиката се прави с компромис."

На въпрос дали "Демократична България" би спечелила гласа на Иван Костов, той отговори:

"С компромис, да. Като стигнем до избори и видим за какво може да се гласува - вероятно да. Все пак някой трябва да ни представлява, нали? Иначе се изключваме от общеснвото и тогава какво очакваме от него. Това са изборите. Ако не гласуваш, ако си пасивен - какво основание изобщо имаш да критикуваш дори. А докъде ще стигне компромисът - ще решат политиците, които ръководят това обединение. Това е тяхна отговорност". 

Аташето по отбрана на САЩ полковник Шанън Джонсън се срещна със семействата на военнослужещите от състава на 101 алпийски полк

http://www.cross.bg/polkovnik-voennoslyzheshtite-polk-1572617.html

/КРОСС/ Вчера, 14.04.21018 г. в гарнизонен военен клуб - Смолян аташето по отбрана на САЩ полковник Шанън Джонсън се срещна със семействата на военнослужещите от състава на 101 алпийски полк, които в момента са на мисия в Афганистан. На нея основния инициатор за реализирането на това събитие, полковник Шанън Джонсън, изказа своята благодарност към професионализма и себеотдаването,които българските военнослужеши проявяват по време на мисията си, както и към техните семейства, за подкрепата която им оказват. Децата на военнослужещите участваха и се забавляваха в различни игри и състезания. Благодарност към близките на военнослужещите изказа и командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър КАЦАРОВ.    

РЗИ - Варна проверява внос на бельо със съдържание на азобагрила

http://www.moreto.net/novini.php?n=372523

През периода 30 март - 12 април са извършени 522 инспекции от служители, осъществяващи държавен здравен контрол. Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ - Варна за Moreto.net. 38 проверки са извършени във връзка с продажбата на алкохол на малолетни и непълнолетни, не са констатирани нарушения.

Катастрофа ограничава движението по АМ " Марица" в посока София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817279

Катастрофа ограничава движението по АМ " Марица" в посока СофияОграничено е движението в активната лента на АМ "Марица" при км 10, в посока София, поради ПТП, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществява в изпреварващата лента и се регулира от Пътна полиция и сигналисти. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване