В Черна гора избират президент, за първи път сред кандидатите има и жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817055

В Черна гора избират президент, за първи път сред кандидатите има и женаГражданите на Черна гора ще избират днес нов държавен глава на седмите по ред президентски избори от въвеждането на многопартийна система и трети от обявяването на независимостта, предаде Танюг. Право на глас на тези избори имат 532 599 граждани, които ще избират между седем кандидати. Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 20 часа местно

Тома Томов: Тръмп управлява като Нерон

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/toma-tomov-tramp-upravliava-kato-neron.html

Тръмп е притеснен, срещу него са разузнавателните служби, срещу него е ФБР. Опитват се да докажат, че в Прага се е срещал с руски агенти. Това заяви в предаването „Тази неделя” депутатът журналист Тома Томов.

Тома Томов: Тръмп управлява като Нерон

https://frognews.bg/novini/toma-tomov-tramp-upravliava-kato-neron.html

Тръмп е притеснен, срещу него са разузнавателните служби, срещу него е ФБР. Опитват се да докажат, че в Прага се е срещал с руски агенти. Това заяви в предаването „Тази неделя” депутатът журналист Тома Томов.

Построиха първия път на бъдещето в Швеция

http://www.moreto.net/novini.php?n=372526

В Швеция построиха първия по рода си път, който позволява на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение. Около 1,9 километра монорелсова електрическа линия е монтирана на обществен път извън Стокхолм и се планира да се разширява в страната и света.

Пожар изпепели заведение за бързо хранене в Пловдив

http://www.cross.bg/burzo-zavedenieto-stanalo-1572583.html

/КРОСС/ Пожар унищожи дюнерджийница в пловдивския квартал “Христо Смирненски” снощи, предаде "Дарик". Огънят е тръгнал от скарата в заведението към 21:00 ч., като най-вероятно е станало късо съединение. Три екипа огнеборци гасиха сградата, която се намира на бул. “Пещерско шосе” 127. Няма пострадали при инцидента, съобщиха от полицията. Според очевидци, всичко е станало много бързо, като за минути огънят е обхванал помещенията на двата етажа. Служителите са реагирали адекватно, изваждайки газовите бутилки от заведението, за да не се възпламенят, коментираха от пожарната.

Късо съединение най-вероятно е причинило пожара в пловдивската дюнерджийница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817057

Късо съединение най-вероятно е причинило пожара в пловдивската дюнерджийницаПожар унищожи дюнерджийница в пловдивския квартал “Христо Смирненски” снощи, предаде "Дарик". Огънят е тръгнал от скарата в заведението към 21:00 ч., като най-вероятно е станало късо съединение. Три екипа огнеборци гасиха сградата, която се намира на бул. “Пещерско шосе” 127. Няма пострадали при инцидента, съобщиха от полицията.

Захариева: България е категорично против насилието

https://petel.bg/Zaharieva--Balgariya-e-kategorichno-protiv-nasilieto__260114

„Военното решение за Сирия не е решение. Осма година е конфликтът в Сирия. Очевидно е, че с гражданска война и военни действия не стигаме д...

Земетресение в Сливен

https://petel.bg/Zemetresenie-v-Sliven__260121

Слабо земетресение е регистрирано в близост до село Панаретовци снощи. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геология, ге...

Остра политическа дискусия в Германия след ударите в Сирия

https://petel.bg/Ostra-politicheska-diskusiya-v-Germaniya-sled-udarite-v-Siriya__260116

80% от германците не искат участие на Германия в такива удари. Това обясни в ефира на NOVA Александър Андреев от „Дойче Веле”. „Меркел каза...

9 ухапани от кърлеж във Варна за последните две седмици

https://petel.bg/9-uhapani-ot-karlezh-vav-Varna-za-poslednite-dve-sedmitsi__260122

За периода 30 март - 14 април регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници. Това съобщи...

Откриха черната кутия на гръцкия изтребител, разбил се в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817053

Откриха черната кутия на гръцкия изтребител, разбил се в Егейско мореВодолази от гръцкия флот откриха черната кутия на разбилия се в централната част на Егейско море изтребител „Мираж 2000-5“, съобщава електронното издание Kathimerini. Записващото устройство е намерено северно от остров Скирос, на дълбочина от 800 метра, предаде "Фокус". Очаква се екип на Гръцкия център за морски изследвания да пристигне на място и

Франция предупреди за хуманитарна катастрофа в Идлиб

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-katastrofa-siria-idlib-humanitarna-27049053

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди за хуманитарна катастрофа в сирийския град Идлиб, който може да е следващата мишена на сирийската армия.

Варна се включва днес в международната инициатива „С велосипеди срещу зависимостите“

http://budnavarna.bg/32902-varna-se-vklyuchva-dnes-v-mezhdunarodnata-initsiativa-s-velosipedi-sreshtu-zavisimostite/

Варна ще се включи днес – 15 април в международната инициатива „С велосипеди срещу зависимостите“. Сборният пункт е „Козриката“, а часът 10:45.

Целта е да се насочи вниманието на обществото към проблемите свързани с вредните влияния създаващи пристрастяване – цигари, алкохол, наркотици, хазарт, а към тях искаме да добавим зависимостта към устройства (смарт, телевизия, компютри) и застоялия начин на живот.

„Елате, за да обиколим заедно Морската градина, да поговорим за зависимостите и да видим кои ще спечелят награди“, зоват организаторите от Влоклуб Устрем.

За участващите ще разиграем Томбола с 10 награди, а най-голямата ще е Велосипед на стойност над 500 лева. Дошлите най-рано на събитието, ще получат подарък светлоотразителни жилетки.

Инициативата се провежда в 57 града на Гърция, Турция, Грузия, Азербайджан и Кипър по инициатива на Зеленият полумесец. Организатор за Варна е Велоклуб Устрем в партньорство с Българският младежки червен кръст – Варна.

Материалът Варна се включва днес в международната инициатива „С велосипеди срещу зависимостите“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бус и две коли катастрофираха на бул. "Симеоновско шосе" в София

http://www.cross.bg/bys-i-dve-koli-katastrofiraha-na-byl-simeonovsko-shose-v-sofiya-1572582.html

/КРОСС/ Катастрофа между бус на волейболната лига и два леки автомобила е станала на бул. "Симеоновско шосе", съобщи „Фокус“. Няма пострадали. Шофьорът на буса е избягал. Движението се осъществява в едната лента.  

В руското Министерство на транспорта готвят отговор нa американските санкции

http://www.cross.bg/transporta-tehnite-merki-1572581.html

/КРОСС/ В руското Министерство на транспорта готвят отговор нa американските санкции, съобщава агенция Интерфакс. Подготвят се ответни мерки в сферата на транспорта. По рано тази седмица бяха представени списък от мерки в различни области на търговията, фармацията и интелектуалната собственост. Предвиждат се ограничаване на доставките на алкохол, лекарства и други стоки. Също така има предложение Русия да може да произвежда стоки без разрешение на техните правопритежатели в САЩ или техните съюзници.  

Все още има опасност за живота на част от ранените при катастрофата на АМ "Тракия"

https://www.actualno.com/society/vse-oshte-ima-opasnost-za-jivota-na-chast-ot-ranenite-pri-katastrofata-na-am-trakija-news_669663.html

През изтеклата нощ няма съществена промяна в състоянието на пациентите, настанени в КАИЛ на УМБАЛ "Св.Анна"-София АД, които пострадаха при катастрофата до Вакарел. Те са обезболени, стабилизирани и контактни, заяви дежурният лекар в КАИЛ д-р Стефановска, съобщиха от пресцентъра на болницата.  Най-тежко пострадалата жена е на апаратна вентилация. Все още не е отминала опасността за живота на пациентите. Припомняме, че при тежкия инцидент на АМ "Тракия" автобус

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу изборната победа на Виктор Орбан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817050

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу изборната победа на Виктор ОрбанДесетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Асошиейтед прес. Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си,

Сирия: В едни от атакуваните обекти се произвеждаха само лекарства

http://www.cross.bg/lekarstva-siriya-beshe-1572580.html

/КРОСС/ Сирия отново отхвърли обвиненията, че разполага с химическо оръжие. Представител на един от обектите, атакувани от западните сили, заяви, че там са се произвеждали единствено лекарства. Въпросната сграда през 2013 г. е била използвана от Организацията за забрана на химическите оръжия. На кадрите, разпространени от световните медии, се виждат нанесените щети от въздушните удари. „Откакто кризата в Сирия започна в страната има недостиг на лекарства заради санкциите, наложени от западните страни. Вносът на качествени медикаменти от чужбина спря, особено на тези за рак. Затова тук разработвахме единствено лекарства... Ако имаше химически оръжия в това здание, нямаше да сме тук. В подобен случай, ние щяхме да носим маски и да вземем редица други предпазни мерки", обяви Сайед Сайед, ръководител на Института за фармация и химия в Сирия. Междувременно сирийската армия обяви, че е установила пълен контрол над Източна Гута. Районът източно от Дамаск беше последният бастион на бунтовниците близо до столицата. Новината беше потвърдена от руското министерство на отбраната. Това стана след офанзива, продължила близо два месеца. По данни на ведомството, от Дума са били извозени над 21 000 бойци и членове на техните семейства. Именно в този град беше извършена предполагаемата химическа атака, довела до въздушните удари на Съединените щати, Франция и Великобритания.  

Джуканович - вечният президент?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285626_%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87+-+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%3F

 В последния доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" Черна гора е класифицирана като „частично свободна“ - корупцията в страната процъфтява, журналистите са подложени на натиск. Лошите оценки за Черна гора не са от вчера. Това може да се дължи на факта, че в страната не се извършват никакви политически промени: от 1991 година в Подгорица управлява „Демократичната партия на социалистите“ (ДПС) начело с Мило Джуканович.

Той оцеля политически през 1990-те години, маркирани от насилие - и когато беше брат по оръжие със сръбския автократ Слободан Милошевич, и когато по-късно се обърна срещу него. Не успяха да му навредят и обвиненията на Италия и Германия за участие в контрабанда на цигари. Дотук той печелеше всички досегашни избори. Беше ту министър-председател, ту президент на малката адриатическа държава. Като председател на партията той често оставяше своите партийни "войници" да управляват, докато задкулисно сам дърпаше конците на черногорската политика.
Пак ще спечели?

И сега Мило Джуканович се кандидатира още веднъж за президентския пост.  Прогнозните резултати от последните анкети показват, че той може да спечели около половината от гласовете на избирателите. Не е ясно само дали Мило, както го наричат и приятелите, и враговете му, ще успее да спечели президентските избори още на първия тур, и дали разпокъсаната опозиция, с нейните шестима кандидати, ще докара нещата до втори тур. 

Черногорският критичен журналист Туфик Софтич казва за ДВ, че сигурно и този път ще спечели Мило Джуканович. „За съжаление, защото демокрацията има нужда от промени. Той е на власт от цяла вечност. Децата ми вече следват, а все още не са видели някоя друга партия на власт. Черна гора има спешна нужда от демократично обновление. Но опозицията все още е много слаба“, казва Софтич.

Силни личности от слаба опозиция

Има двама кандидати с изявен политически профил, които, при определени обстоятелства, биха могли да застрашат Мило Джуканович. Кандидатката на Социалдемократическата партия Драгиня Вуксанович е известна университетска професорка с изрядна биография. Тя се явява на изборите със самочувствие. 

„Джуканович стене под бремето на своите престъпления. Единствената му опция след три десетилетия на власт е 'разделяй и владей'. Всички, които не желаят заедно с него да плячкосват страната, за Джуканович са предатели“, заяви Вуксанович пред най-тиражния черногорски вестник „Виести“.

Parlament Montenegros beschließt Nato-Beitritt (Picture alliance/dpa/B. Pejovic/EPA)

Черна гора е член на НАТО от юни 2017, а опозицията иска страната да напусне пакта

Ако тя успее да измъкне около десет процента от гласовете, ще осигури втори тур за един друг кандидат - Младен Боянич. 56-годишният финансов експерт беше депутат в черногорския парламент до 2016 година. Той искаше въпросът за членството на Черна гора в НАТО да бъде решен на референдум и се включи във всички протести на опозицията срещу правителството. И тъй като е смятан за неподкупен и честен, беше избран за компромисен кандидат на разпокъсаната черногорска опозиция. Експертите му дават около 35 процента от гласовете на първия тур.

В предизборната кампания Боянич атакува остро Джуканович. „Човекът, който предизвика тази ситуация, сега казва, че държавата била по-силна от мафията. Съгласен съм, че държавата е по-силна. Само не мога да си отговоря на въпроса на чия страна е Джуканович - на тази на държавата или все пак на мафията? И за да не си задаваме повече този въпрос, той трябва да си ходи след 15 април“, уверява Боянич.

Черна гора е парламентарна демокрация и президентът няма особено силни правомощия. Опозицията се надява да се стигне до втори тур, който, в случай на успех, да предизвика ефекта на доминото: ако се разклати властта на Джуканович, може да се мисли за предизвикване на нови парламентарни избори, които да доведат до жадуваната от десетилетия смяна на властта.

Държавен национализъм

Djukanovic zum dritten Mal Regierungschef in Montenegro (picture-alliance/dpa/B.Pejovic)

Въпреки всички обвинения дотук Мило Джуканович оцелява

Мило Джуканович е наясно с голямото символично значение на тези президентски избори. Той иска да покаже, че остава непобедим. Затова и говори за „исторически избори“ и залага на своята изпитана тактика. Той твърди, че критиците му били против съществуването на държавата Черна гора и нейното обвързване със Запада. А той бил гарант за оцеляването на държавата.

Тук става дума за един грижливо отглеждан държавен национализъм. Досега това поляризиращо поведение му носеше успех. Дали пък не се е уморил от властта след толкова много години в нея? Въпреки че е на власт от 27 години, Мило Джуканович е твърде млад (56 г.), за да мисли за излизане в политическа пенсия. Критиците му твърдят, че той се е вкопчил така във властта заради имунитета, който тя му дава. Този имунитет го предпазва от наказателно преследване. Защото в една малка държава с 600 000 души население трудно могат да се прикриват корупцията, шуробаджанащината и непотизмът. Неправителствената организация "Фрийдъм хаус" формулира доста драстично своите оценки както за Черна гора, така и за „по-големия брат“- съседна Сърбия: "Александър Вучич в Сърбия и Мило Джуканович в Черна гора са взели държавите си в плен и са ги превърнали в механизми за подсилване на собствените си партии“. Прилича на прозападна и направлявана демокрация.

Опозицията в Черна гора и до днес не успява да предложи на черногорските граждани успешна алтернатива срещу господството на олигарха-политик Мило Джуканович. Дали пък президентските избори на 15 април няма да променят нещо в това отношение? Нищо не се знае.

Слънчева неделя, от понеделник захлажда

http://www.cross.bg/obyad-znachitelna-ymeren-1572579.html

/КРОСС/ В неделя ще преобладава слънчево време с висока облачност, след обяд - значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са от 7° до 12°, а максималните - между 23° и 28°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. По Черноморието остава мъгливо, но след обяд мъглата ще се разсейва. Временно вятърът ще се ориентира от север-северозапад, но след обяд отново ще се ориентира от югоизток и ще е слаб до умерен. Максимална температура на въздуха - между 10° и 12°, температурата на морската вода е 10 - 12. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала. В планините облачността ще е значителна, предимно висока. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, по високите части - от югозапад. Максимална температура на 1200 метра - около 18°, на 2000 метра - около 10°. В понеделник сутринта ще има значителна висока облачност, а през деня от запад облачността ще се снишава и по-късно на места в Западна България ще превали дъжд. Дневните температури ще се понижат. Във вторник над много райони от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места ще има превалявания, придружени и с гръмотевици.  

9 ухапани от кърлеж за последните две седмици

http://budnavarna.bg/32900-9-uhapani-ot-karlezh-za-poslednite-dve-sedmitsi/

За периода 30 март – 14 април регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.

Това съобщиха от пресцентъра на инспекцията във Варна за BudnaVarna.bg.

Регистрирани са 69 случая на чревни инфекции срещу 17 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от 58 ентероколита, 1 колиентерит, 5 вирусни хепатита и 5 ротавирусни ентерита.

От въздушно – капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 115 лица срещу 77 за предходната седмица, представени от: 36 случая на скарлатина, 78 случая на варицела и 1 случай на вирусен менингит.

През изминалата седмица няма регистрирани случаи на заболели от Марсилска треска и Лаймска борелиоза.

В имунизационния кабинет през отчетния период са преминали общо 88 лица.

Проведени са 58 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 13 лица.

В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 15 лица.

С Бързо известие в РЗИ- Варна са съобщени 9 лица ухапани от кърлеж.

Извършени са 62 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

Материалът 9 ухапани от кърлеж за последните две седмици е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Черна гора избира президент

http://www.cross.bg/gora-cherna-izbiratelite-1572578.html

/КРОСС/Гражданите на Черна гора ще избират днес нов държавен глава. Право на глас на тези избори имат 532 599 граждани, които ще избират между седем кандидати. Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 ч. до 20 ч. местно време (8 ч. до 21 ч. българско). От 1990 г. президенти на Черна гора са били Момир Булатович (два пъти), Мило Джуканович (един мандат) и Филип Вуянович (три пъти). Според последните анкети фаворит на изборите е лидерът на управляващата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович, който според проучвания от март ще бъде подкрепен от 50,6% от избирателите. Основният му конкурент е кандидатът на мнозинството от опозиционните партии Младен Боянич - бизнесмен с просръбски и антинатовски позиции, който се ползва с подкрепата на 35,5% от избирателите. Новост на днешните избори е, че за пръв път в историята на Черна гора участва жена - Драгиня Вуксанович, кандидатка на Социалдемократическата партия. За победа на първи тур е необходима подкрепа от 51 процента от избирателите. Ако нито един от кандидатите не успее да получи такава, ще има втори тур след две седмици.  

Седмичен хороскоп за 14 - 20 април: Големи промени и неприятности за 3 зодии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285625_%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+14+-+20+%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%3A+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%

 Честито! Средата на април е. Очакват се положителни вибрации, излъчвани от аспекта Юпитер/Плутон. Те ще ни подтикват и инициират за действие. На 14 и 15 април бъдете смели. Нямам нищо против срещу намерения, включващи риск. През седмицата се наблюдава положително настроение в партньорските отношения, което определено може са се свърже с присъствието на хармоничната връзка Венера/Марс, пише "Стандарт". Любовните чувства преживяват подем. Партньорите правят планове за бъдещето. Мнозина ще се решат на обвързване, други ще направят или ще получат предложение за връзка. На 16 април е новолунието за месеца. То има непредвидим характер и е необходимо да се постави знак за внимание пред тази дата заради намесата на "уранови" вибрации в нейната атмосфера. Към това се прибавя блокиращата енергия на преминаващия към директен ход Меркурий. Не е изключено драматични събития като терористични удари и неочаквани събития да придружават новолунието. Марс/Сатурн са в аспект, който не им дава покой и те се борят за надмощие, но без да се противопоставят един на друг - използват чужда сила и търсят подкрепата на другите планети. Така извикват у нас, достигайки до душата, чувство на състрадателност и съпричастност, променят картината на възприятията ни. Ще си позволя да спомена, че 18 април е неподходящият ден за извършване на важни финансови операции. Причината: планетите съдават у нас чувството на несигурност, подтикват ни да действаме хаотично. Нищо чудно да се люшкаме между еуфория и песимизъм, а поведението ни да издава повишена нервност. По време на покупки и докато планираме инвестиционните си намерения, определено ще сме склонни да гледаме с оптимизъм цифрите, както и да надскачаме реалните си възможности. Емоциите ни подтикват да сме взискателни към околните и безкритично щедри към себе си. Овен Посветете се на семейството Вие се държите настрани от суматохата на работното място и вкъщи, спасявайки се със самостоятелни и приятни занимания. Това е отлична част от месеца за сериозни занимания. Вие подсъзнателно го усещате и искате да се насладите на няколкото дни спокойствие. Убедени сте, че може да си го позволите. Приемете казаното по-горе като звездна препоръка. Предлагам ви да се посветите на семейно-домашните, на партньорските или на родителските отговорности. Така си гарантирате чувство на задоволство. То ще ви е необходимо да подплатите с увереност действията си в професионално отношение на следващ етап. Надявам се да почувствате, че вашата връзка/брак имат нужда и от разпалване на страстите в любовта. През свободните си часове обмислете нещата. Може би ви е потребна стратегия. Избистрете я през уикенда. Телец Юпитер е на ваша страна Приготвили сте се да реализирате печалби в и с дейността си. Не признавате компромиси. И сте на прав път, тъй като между 14 и 16 април получавате възможно най-полезната в това отношение подкрепа - тази от страна на Юпитер: той увеличава апетита ви, прави ви смели мечтатели и осигурява път за реализация на плановете ви. Ако към всичко това, за което ви предупреждавам, прибавите великодушие и щедрост, няма как да не си помисля, че получавате нечия подкрепа. Сигурна съм, че тя няма да е само от страна на обстоятелствата. В личния си живот ще изпитвате желания и най-вече необходимост от съвместно преживяване или съпреживяване на вашите успехи. Вие търсите взаимност. Четете в рубриката ни ХОРОСКОПИ всякакви предсказания и пророчества. Близнаци Пригответе се за промени При вас всичко през този период ще е различно, ще настъпят много промени. Някои ще са наследено положение от предходната седмица. Други ще са съвършено нови. Мнозина Близнаци ще се решат да пътуват и така да изпълнят със съдържание желанието си за промяна. Други съзнателно ще реорганизират делника си, за да реализират мечтаното съвместно начинание. Активността ви трябва да е насочена към уплътняване на съществуващите контакти. Вярно, че е приятно да правите неща за други хора и да ги зарадвате, ако те ще го оценят, но като чета препоръките за периода, бързам да поясня, че с действията и решенията си по никой начин не трябва да утежняване бюджета си. Припомням ви за последствията от описаната планетна връзка Венера/Марс в присъствието на Юпитер. Запознайте се с подробностите от въведението. Рак Живейте за момента Вие изглеждате изключително концентрирани. Венера/Марс и Юпитер ви подтикват да сте нащрек по принцип. Предупреждавам ви, че след 18 април трябва да помислите как да се стегнете и да се спретнете за работа по изоставащите дела, за да не се удвоят проблемите ви. Другата линия от поведението ви, която задължително трябва да бъде контролирана през първата половина на периода, е разходната. Няма как да развържете кесията си и след това да не се затюхкате, че не можете да "попълните" отворилите се дупките в бюджета. Последните два дни, 19 и 20 април, ще са най-приятните и в същото време ще са динамични и трудно предвидими. Много неща ще изглеждат след това по различен начин. Не пропилявайте времето си в мечти и надежди. Лъв Доверете се на интуицията Предусещате, че към вас се носи нова вълна на промени и идеи, които вълнуват не само вас. Веднага се досещате също, че в този момент най-вече имате нужда от интуицията си. Точно така си е. Това е задачата ви от първия работен ден. Следователно, през уикенда си намерете пристан, който да е подслон за вас и вашите размисли и да е заветно място, далеч от суматохата на празниците. За да го постигнете, определено ще се нуждаете от съзнателна, волева реакция. Ако сте си поставили за цел да защитите своите пари от променливостта на обстоятелства, важно е да се съобразите с казаното в общия текст за въздействието на аспекта Венера/Марс в присъствието на Юпитер. Може би е време да се огледате за подходяща инвестиция. Ако вашето заплащане е ниско или сте застрашени от орязване на заплатата, предлагам ви да пуснете в ход своите козове. На 19-20 април потърсете допълнителна или нова работа. Дева Проявете емоции и артистичност Нямате основания за оплаквания, поне що се отнася до развитието на вашите професионални дела. Присъстват нови инициативи, които в близко бъдеще ще разширят бизнеса ви. Но вашият поглед е отправен другаде. Вие се вълнувате от чувствата си и се питате какво изпитва партньорът. Любовните дела, семейните задължения и радостите в тесен кръг са в центъра на намеренията ви около 14 и след 17 април. Ако се питате дали не сте нарушили баланса между отдаване и приемане - на дълг, задължения, отдаденост - означава, че се вълнувате за преценката си и че нямате намерение да позволите на съдбата да се намеси в управлението на живота ви. Смятам, че това ви позволява да проявите повече свобода в действията, както и емоционалност и артистизъм. Това решение е изключително важно за вашите лични и интимни отношения. Така вдъхвате надежда на връзката си, на брака си. Везни Време ви е за ваканция Венера/Марс сключват труден за възприемане от вашето рождено Слънце аспект. Редно е поради тази причина да бъде разглеждан внимателно и отделно. Аспектът Венера/Марс е в състояние да ви донесе здравословни неразположения. Причината – налага се да обобщя така, е в нарушения ритъм на вибрациите на тялото, което реагира прекомерно и емоционално на външните дразнения. Ако ви се иска отдих, позволетете си го. Все така не се чувствате готови за активности и не сте в борбено настроение, затова не се насилвайте. Замисляйте се дали не пренатягате бурмите на енергията си и дали не се претоварвате? В процеса на търсене на отговори ще се разбере дали не превръщате в самоцел от желанието си да сте във форма? Реагирате ли нервно или сприхаво, явно сте подвластни на описаните въздействия. Моля, замислете се. Скорпион Контролирайте страстите Вие сте във вихъра си, а любовните отношения са вашата стихия. Въздействието на силните вибрации от страна на Юпитер придават особено очарование на поведението ви. Мнозина са и онези, които заедно с любовните стремежи замислят смели нови професионални проекти. Някои от вас смятат, че се нуждаят от реорганизация на живота си, поради което живеят напред във времето и пренебрегват обичайните си задължения. В предвижданията за седмицата според звездните предписания присъства задължението да съхраните семейното спокойствие. Вие обаче настоятелно подчертавате своето мнение и отстоявате правото си на свободни решения. Няма да е лесно да съчетаете двете линии. Все пак опитайте. Дните от 17 до 20 април посветете на тази задача, като не давате воля на страстите си и най-вече на ревността си. Стрелец Не смесвайте чувства и логика Неспокойни сте. Ретроградният Меркурий подбужда енергията ви, зареждайки ви с желание за пътувания, промени и спортна активност. Единствено на 15 и на 16 април, докато трае новолунието и Меркурий преминава към директен ход, бъдете внимателни - възможно е поради превъзбуда или прибързаност да се ударите, да паднете. В професионален план също има промени. Те се случиха в последно време и промениха вашия бизнес план, а и заплащането ви. Според звездните вибрации, редно е да продължи с доказване на способностите и креативността си. Надявам се, че през дните от 17 до 20 април ще прозрете какво се очаква от вас. За целта си забранете да смесвате емоции и логика. През периода не се препоръчва да се доверявате или да доверявате тайните и подготвяните намерения пред когото и да било. Стриктно подбирайте своите слушатели. Козирог Докажете се Звездната характеристика на периода позволява изяви, поощрява смелите стъпки в бизнеса. Вие сте отворени за новото и можете да постигнете много, ако използвате своите познания без да се притеснявате от евентуални грешки. Това, че ще сте разкрепостени и готови да контактувате, ще се хареса на околните и те ще проявят желание да ви подкрепят във вашите акции. Сигурна съм, че между 17 и 20 април трябва да потънете в ежедневните дела и да се справите с онези от тях, които до момента сте отбутвали или отлагали. Точно на посочените дати на мнозина ще им се наложи да доказват способностите си пред авторитетни и високопоставени лица. Трябва да сте готови да поемете следваща порция отговорност по отношение на работа, професионални задачи, ако искате да се докажете. Водолей Не бързайте с изводите Не плувате в свои води. Няма нищо страшно - това е само за няколко дни и отминава след 17 април. Точно защото не сте в добра кондиция, се хвърляте през глава от идея към идея. Трудният за вашия рожден знак аспект Венера/Марс създава емоции, които вие разбирате превратно. Те не ви защитават от прибързани действия. Дори напротив - подтикват ви към тях. Към това се прибавя опасността от силно емоционални реакции на събития и случки от реалността на делника, тъй като от 14 до 16 април дните се управляват от Уран и ретроградния Меркурий. Те ви подтикват да прибързвате със заключенията. Предлагам всеки да си направи съотвените изводи от прочетеното и да не позволи силните енергии от страна на цитираните транзити да го подведат по отношение на избора на поведение. Риби Не се правете на арбитър През идните дни събитията ще изпробват вашите способности правилно да анализирате обстоятелствата. Не на шега ще изпитате затруднения. Първи ще отчетат смущението ви вашите близки и ще ви подкрепят със съвет. Вие се радвате на хармония в личен план и интимните отношения са спокойни. Предлагам дните от 17 до 20 април да прекарате в тесен кръг, като съзнателно ограничавате другите си контакти. Ако на работа някой се нуждае от вашето присъствие или подкрепа, моля, направете нужното, но си запазете мнението за себе си и не се включвайте в спорове, не се поставяйте в ролята арбитър. На 15 и на 16 април съчетанието на новолунието с директен Меркурий, допълнено с вибрациите на Уран от знака на Овен са в състояние да ви подскажат какво ви очаква в личния и професионалния живот. Имате време да се огледате и да изберете подходящия ден за една важна стъпка/ решение.

 
 Blitz.bg

Томина неделя е

http://www.cross.bg/toma-nedelya-hristos-1572577.html

/КРОСС/ В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на апостол Тома – един от 12-те христови ученици. В историята Тома е известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват "Видяхме Господа", той им отвръща: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам." Христос се обръща към него и му казва: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали". Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си. Седмицата след Великден се нарича още Светла или Празна, поради забраната да се работи каквото и да е. Томината неделя слага край на Великденския празничен цикъл. Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

Днес варненци имат възможност да се освободят от едрогабаритните си отпадъци

http://budnavarna.bg/32897-dnes-varnentsi-imat-vazmozhnost-da-se-osvobodyat-ot-edrogabaritnite-si-otpadatsi/

Като част от кампанията по пролетното почистване на морската столица, организирано от Община Варна, в днешния неделен ден гражданите ще имат възможност да изнесат едрограбаритните си отпадъци.

Във всички варненски райони са определени места, където безвъзмездно могат да предават едрогабаритни отпадъци, в количества до 2 куб.м., както следва:

– р-н „Одесос“, пл. „Лаврентий“;

– р-н „Одесос“, ул. „Братя Миладинови“ с ул. „Оборище“ срещу №124;

– р-н „Приморски“, ул. „Роза“, широк паркинг зад бл. 20;

– р-н „Приморски“, кв. „Чайка“, паркинг пред бл. 51;

– р-н „Младост, ж.к. „Трошево“, паркинг пред бл. 28;

– р-н „Младост“, ж.к. „Възраждане III“, паркинг до бл. 68;

– р-н. „Вл. Варненчик“, паркинг срещу бл. 408, вх. 15;

– р-н. „Вл. Варненчик“, паркинг южно от бл. 207;

– р-н. „Аспарухово“, ул. „Кирил и Методий“ до Бункера;

– р-н „Аспарухово“, кв. „Галата“, ул. „Боровец“ до детската площадка.

Материалът Днес варненци имат възможност да се освободят от едрогабаритните си отпадъци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Белгийските жп гари ще бъдат заградени с бетонни блокове

http://dnes.dir.bg/news/belgia-zhp-gari-27044434

В Белгия на входовете на 22 големи железопътни гари ще бъдат поставени бетонни прегради, съобщиха местни медии.

Хванаха непълнолетен варненец с наркотици на покрива на МОЛ

http://www.moreto.net/novini.php?n=372443

На ул. «Зограф» във Варна на 11 април, при извършване на полицейска проверка на мъж на 35 г., местен жител, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо кристално вещество. Направената експертна справка установява, че се касае за производна на амфетамин субстанция с тегло 0,26 гр.

Френският посланик: България подкрепи ударите в Сирия

https://frognews.bg/novini/frenskiiat-poslanik-balgariia-podkrepi-vazdushnite-udari-siriia.html

Не сме в ситуация на Трета световна война. Дали ще подновим ударите в Сирия, зависи от сирийския режим и неговите съюзници. Това заяви в предаването „Тази неделя” френският посланик у нас Ерик Льобедел.

Бус и две коли катастрофираха на бул. "Симеоновско шосе" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817046

Бус и две коли катастрофираха на бул. "Симеоновско шосе" в СофияКатастрофа между бус на волейболната лига и два леки автомобила е станала на бул. "Симеоновско шосе", съобщи слушател на  „Фокус“. Няма пострадали. Шофьорът на буса е избягал. Движението се осъществява в едната

Западът предлага нов механизъм за разследване употребата на химическо оръжие

https://www.investor.bg/drugi/338/a/zapadyt-predlaga-nov-mehanizym-za-razsledvane-upotrebata-na-himichesko-oryjie-259324/

Преговорите по проекторезолюцията, внесена от Франция, САЩ и Великобритания в Съвета за сигурност на ООН, започват в понеделник

Времето във Варна – 15 април 2018

http://budnavarna.bg/32895-vremeto-vav-varna-15-april-2018/

снимка: Будна Варна

И днес по Черноморието ще остане предимно мъгливо, но след обяд мъглата ще се разсейва. Временно вятърът ще се ориентира от север-северозапад, но след обяд отново ще се ориентира от югоизток и ще е слаб до умерен. Максимална температура на въздуха – между 10° и 12°, температурата на морската вода е 10-12°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Във вътрешността на страната ще преобладава слънчево време с висока облачност, след обяд – значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са от 7° до 12°, а максималните – между 23° и 28°.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

В планините облачността ще е значителна, предимно висока. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, по високите части от югозапад. Максимална температура на 1200 метра – около 18°, на 2000 метра – около 10°.

Материалът Времето във Варна – 15 април 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Днес е Томина неделя! Жените не перат и не сушат дрехите, а 3 имена празнуват имен ден!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285624_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%21+%D0%96%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5

 Днес е Томина неделя. Почита се паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни. Това наименование идва от евангелските писания, които разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста. На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек. Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е "празна" откъм работа - в седемте дни не се работи. На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване. Имен ден празнуват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава. На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване. Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава. В Североизточна България и Бесарабия първият понеделник след Томина неделя се нарича „Софинден”, „Сувия”, „Сувинден”. Тачи се за предотвратяване на суша. Според народните представи този ден е „хаталия”, т. е. лош ден. Затова традицията повелява да се спазват някои забрани. Жените не перат и не трябва да сушат дрехите. Стопаните не копаят и не сеят, „за да не изсъхва храната”. Не се вари мляко, за "да не се вдига" млякото на говедата и да не стават рани. На Софинден се изпълнява интересен стар обичай за предпазване на хора и добитъка от болестта „топалък” - да не окуцяват. Рано сутринта на празника, още преди да е изгряло слънцето, жените връзват на един кол на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и наричат: ”Тука да остане топаллъка!” и „Кол да куца, кон да не куца, кол да куца, вол да не куца, кол да куца, чиляк да не куца!” Някъде обичаят включва диалог между две жени: едната пита "Ко вързиш? Другата отговаря: „Топаллък вържа”! Наричат този ден и „Великден на умрелите”, защото жените носят и раздават на гробището червени яйца за „Бог да прости”.

 
 Blitz.bg

"Уулвърхмептън" е първият нов член на Висшата лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/15/3163293_uulvurhmeptun_e_purviiat_nov_chlen_na_visshata_liga/?ref=rss


"Уулвърхемптън" е първият нов член на Висшата лига, след като четири мача преди края на сезона си осигури автоматична промоция. "Вълците" ще завършат като шампион в Чемпиъншип, а изкачването стана с помощта на "Брентфорд".<br /><br />"Пчелите" от покрайнините на Лондон помогнаха на "Уулвърхемптън", след като спряха "Фулъм" с 1:1 като гост. "Вълците" се нуждаеха преследвачите им да изгубят точки или просто да...

Наистина ли корабите са по-замърсяващи от Германия и Канада?

https://news.bg/techno/naistina-li-korabite-sa-po-zamarsyavashti-ot-germaniya-i-kanada.html

Международното корабоплаване отделя количества въглероден диоксид, сравними с цели държави

Прогноза за времето - 15 април (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-15-april-nedelja-news_669662.html

На 15 април, неделя, ще преобладава слънчево време с висока облачност, следобед – значителна. По Черноморието и на места, главно в Горнотракийската низина в сутрешните часове ще е мъгливо, но през деня видимостта ще се подобри. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София – около 23°. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Б

Френският посланик в София: Франция има доказателства за химическа атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817041

Френският посланик в София: Франция има доказателства за химическа атака в СирияЗа нас няма съмнение, че тези химически удари срещу Дума са извършени от Сирийския режим. Той представи най-различни хипотези за тази атака и в същото време те казаха, че такава атака не е имало, че е извършена от терористите. Това каза френският посланик в София негово превъзходителство Ерик Льобедел пред Би Ти Ви. Работихме много по уликите.

Сергей Лавров посочи отровата, която е използвана срещу Сергей Скрипал в Солсбъри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285623_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%B8%D

 Независима експертиза на веществата, използвани при инцидента в Солсбъри, е открила следи от химически оръжия, стоящи на въоръжение в САЩ, Великобритания и страните от НАТО. Това заяви в събота министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в хода на изказване на Асамблеята на Съвета по външна и отбранителна политика. „Тази лаборатория, в която съм убеден, че работят професионалисти и държащи на своята репутация учени, стигна до следните резултати – сега ще ги цитирам дословно: след проведената експертиза в пробите са намерени следи от токсичния химикат BZ и негови производни, отнасящи се към химическите оръжия от втора категория, в съответствие с Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, заяви Лавров. „Тази рецептура е била на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО“, продължи да цитира доклада министърът. „В Съветския съюз и Русия не е осъществявана разработка и не са се натрупвали подобни химически въоръжения“. За доклада на ОЗХО В пълният текст на доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) по делото за отравянето на бившия полковник от Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ – военното разузнаване) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия не се съдържа терминът „новичок“, заяви Лавров. Както напомни министърът, по-рано ОЗХО е разпространила подробен конфиденциален доклад по делото в Солсбъри за страните-членки на организацията. „В този доклад се потвърждава химическият състав на веществото, което са представили британците и проби от което, както се казва в доклада, експерти от ОЗХО са взели самостоятелно“, информира руският външен министър. „Там не се съдържат никакви названия „новичок“ или каквото и да е. Там е приведена дълга химическа формула, която, по оценките на нашите специалисти, води към вещество, разработвано от много страни и което не представлява никаква особена тайна“. Резултатите от изследването на лабораторията в Шпиц Руската страна се обръща към ОЗХО с въпрос, защо информацията по случая Скрипал, предоставена от швейцарските експерти от лабораторията в Шпиц, не е била използвана в заключителния доклад. „Клиническата картина повече съответства на използването именно на отравящо вещество BZ. Нито един от тези факти и въобще за BZ, нищо не е споменато в заключителния доклад, който експертите на ОЗХО са представили пред нейния изпълнителен съвет. В тази връзка ние се обръщаме към ОЗХО с въпрос, защо информацията, която отразява изводите на специалистите от лабораторията в град Шпиц е била изпусната в заключителния документ“, заяви Лавров.

  Източник: Фокус
 
 

Жeнaтa, ĸoятo peши дa пoeмe гoлям pиcĸ и тoй я извeдe дo въpxa

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285622_%D0%96e%D0%BDa%D1%82a%2C+%C4%B8o%D1%8F%D1%82o+pe%D1%88%D0%B8+%D0%B4a+%D0%BFoe%D0%BCe+%D0%B3o%D0%BB%D1%8F%D0%BC+p%D0%B8c%C4%B8+%D0%B8+%D1%82o%D0%B9+%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%B2e%D0%B4e+%D0%B4o+%D0%B2%D1%8Apxa++

 Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa нaй-гoлямaтa вepигa pecтopaнти в Kитaй нe винaги e paбoтилa в тъpгoвиятa нa дpeбнo c xpaни, oщe пo-мaлĸo в тъpгoвиятa нa дpeбнo. Πpeди пoвeчe oт дeceтилeтиe Джoyи Уoт oт Yum Сhіnа пoлyчaвa шaнca дa пpиeмe oгpoмнo ĸapиepнo пpeдизвиĸaтeлcтвo, ĸoeтo нocи гoлям pиcĸ oт пpoвaл, и peшeниeтo й я извeждa дo въpxa, пише Мъни бг. B cpeдaтa нa минaлoтo дeceтилeтиe Уoт вeчe имa 7 гoдини oпит в yпpaвлeнcĸoтo ĸoнcyлтиpaнe и e пoвишeнa в pъĸoвoдитeл нa cтpaтeгичecĸия oтдeл нa Wаtѕоn в Eвpoпa. B нaши дни А.Ѕ. Wаtѕоn Grоuр e нaй-гoлeмият тъpгoвeц в cвeтa нa пpoдyĸти зa здpaвe и ĸpacoтa. Ho пpeз минaлoтo дeceтилeтиe eднa oт тъpгoвcĸитe й вepиги - Ѕаvеrѕ имa cepиoзни зaтpyднeния и нa Уoт e дaдeнa възмoжнocт дa пoмoгнe зa cпacявaнeтo й. "Πoвeчeтo oт мaгaзинитe нe пeчeлexa и имaшe възмoжнocт дa пoeмa тaзи poля, нo тoвa бeшe гoлямo пpeдизвиĸaтeлcтвo. Aĸo тpябвa дa cъм чecтнa, шaнcът нa пpoвaл мoжeшe дa бъдe дocтa гoлям. Aĸo бяx избpaлa poлятa нa yпpaвлявaщ диpeĸтop нa тoзи бизнec, cвъpзaн cъc здpaвe и ĸpacoтa, мoжex дa ce пpoвaля", cпoмня cи тя. Уoт тpябвa дa взeмe вaжнo peшeниe. Maĸap дa пpиeмa възмoжнocттa дa oглaви Ѕаvеrѕ ĸaтo "плaшeщa", тя пpизнaвa, чe имa 2 нeщa, ĸoитo й пoмaгaт дa peши: ĸoлĸo дълъг щe бъдe yчeбният пpoцec и ĸoлĸo paбoтни мecтa ca зaлoжeни. "Aĸo бизнecът нe мoжe дa ce пpeoбъpнe, имa гoлямa вepoятнocт няĸoлĸo xиляди дyши дa зaгyбят paбoтaтa cи. Aĸo oпитaм и нe ce пoлyчи, щe имaмe cъщия peзyлтaт. Aĸo ce пoлyчи, мoжeм дa cпacим няĸoлĸo xиляди дyши", пpипoмня cи жeнaтa. "Знaчитeлнa чacт" oт мaгaзинитe oт диcĸayнтoвaтa ĸoзмeтичнa вepигa нa Ocтpoвa нe пeчeлят дocтaтъчнo. Bъпpeĸи тoвa днec Ѕаvеrѕ имa пoвeчe oт 400 мaгaзинa в цялa Beлиĸoбpитaния, c нaд 3000 cлyжитeли. И Уoт имa гoлямa poля в oбpaтa нa бизнeca. Tя e нaяcнo, чe aĸo нe ycпee, тoвa мoжe дa пpoвaли ĸapиepaтa й. Ho cи ĸaзвa, чe e "вpeмe дa ce нaпpaви пpaвилнoтo нeщo", ocъзнaвaйĸи, чe пoняĸoгa пpaвилният път нe e лecният път. Уoт избиpa дa пoeмe pъĸoвoдcтвoтo нa Ѕаvеrѕ пpeз 2007 г., a пpeз 2012 г. cтaвa yпpaвлявaщ диpeĸтop нa Wаtѕоn Beлиĸoбpитaния, ĸoятo ce гpижи зa 2 гoлeми тъpгoвcĸи вepиги: Ѕаvеrѕ и Ѕuреrdrug. Cлeд 10 гoдини в А.Ѕ. Wаtѕоn, тя ce вpъщa в Kитaй пpeз 2014 г., ĸъдeтo пoeмa peдицa лидepcĸи пoзиции, вĸлючитeлнo и пocлeднaтa: глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa вepигaтa зa бъpзo xpaнeнe Yum Сhіnа. Cпoмняйĸи cи зa peшeниeтo дa oпитa дa cъживи зaтpyднeния бизнec, Уoт твъpди, чe мaĸap и pиcĸoвaнo, тoвa e нeщo, ĸoeтo e иcĸaлa дa пpoбвa. "Toвa бeшe нeщo, ĸoeтo иcĸax дa нaпpaвя. Бeшe мнoгo пpeдизвиĸaтeлнo, имaшe гoлямa вepoятнocт дa нe мoгa дa гo нaпpaвя, нo бeшe пpaвилнoтo нeщo, ĸoeтo дa нaпpaвя зa ceбe cи и зa няĸoлĸoтo xиляди cлyжитeли, тaĸa чe peшиx дa oпитaм", пpизнaвa тя.

 
 Blitz.bg

Откриха тялото на мъж в квартирата му в Благоевград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-tialoto-na-myzh-v-kvartirata-mu-v-blagoevgrad-2090933

Открито е тяло на мъж в Благоевград. Това съобщи Фокус, като се позова на благоевградската болница.
 
Мъжът е на 32 години и е бил на квартира на улица в близост до средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски". Той

Трябва ли държавата да формира минималната работна заплата*

https://www.investor.bg/analizi/85/a/triabva-li-dyrjavata-da-formira-minimalnata-rabotna-zaplata-259259/

Предприемачите и работниците чрез силите на търсенето и предлагането са единствените фактори, които трябва да се месят, твърди Никола Филипов

Имотите в някои части на София са поскъпнали с 400% от 2002 г. насам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285621_%D0%98%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%

 Бавното покачване на цените на имотите в София и някои от големите градове продължава и в началото на тази година. Но в тази тенденция няма нищо притеснително, тъй като тя отговаря на обективни пазарни условия – по-високи доходи, по-добър жизнен стандарт, по-високи изисквания, по-добре изградена инфраструктура, по-ниски лихви по ипотечното кредитиране, по-добро ново строителство.

Вярно е, че "София не е България", но е вярно, че "първо в София, после и в други български градове" ... т.е. очакванията са и в Пловдив, и във Варна да сме свидетели на подобен тренд, коментира мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева.

Статистиките на средните цени на имоти в първата платформа за обяви imoti.net показват интересни и полезни данни, които не са за пренебрегване, когато продаваме или купуваме имот. Важно е и да се следят тенденциите за развитие на населеното място, за да правим информиран избор за локацията на новия ни дом. 

Трайно и не от днес най-евтините квартали в София са "Малашевци", "Люлин 9", "Захарна фабрика", "Обеля" – с цени под 700 евро/кв.м., както и "Толстой" и "Свобода" – с малко над 800 евро/кв.м.

Тези цени са далеч под максимално достигнатите през 2008 г. - с 25-30% по-надолу, и няма изгледи да ги приближат, защото продължават да не предлагат нищо атрактивно за купувачите.

Най-скъпите квартали на столицата по данни на imoti.net са "Иван Вазов" със средна цена от 1850 евро на кв.м., Оборище – 1700 евро/кв.м., "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Младост 1а", "Център" и "Яворов" – по 1500 евро/кв.м.

При сравнение с офертите през 2008 г. се открива доста сериозна близост в средните цени на гореизброените райони с изключение на "Изгрев", където цената е била 1100 евро/кв.м., и "Младост 1а" – с цена 1050 евро/кв.м. 

Тези два предпочитани днес района са поскъпнали с 25% спрямо пика на имотните цени през 2008 г.

Една по-широка статистика в imoti.net – например сравняване на средните цени в скъпите квартали на столицата от 2002 и 2018 година, сочи огромен ръст от 350-450%: "Иван Вазов" – 383 евро/кв.м през 2002 и 1850 евро/кв.м. днес, "Лозенец" – 378 евро/кв.м., "Изток" – 316 евро/кв.м. и  "Младост 1а" – 268 евро/кв.м. през 2002 г. срещу днешните 1500 евро/кв.м.

Изнесените данни не трябва да ни притесняват, тъй като средните цени съответстват на средните доходи, както през 2002 г., така и днес, за разлика от 2008 г., когато бумът в цените е изкуствено надут балон.

В подкрепа можем да използваме следната статистика: през 2002 г. един кв.м. имот в София е можело да се закупи с две средни заплати, днес с една и половина, но през 2008 г. са били нужни малко повече от 4 средни заплати.

По статията работи: Екип на Investor.bg

"Искаме да активизираме българската диаспора"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285620_%22%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%

 Повод за интервюто е организираният на 11 април от Българскатаасоциация за дялово и рисково инвестиране форум в Берлин. С Евгени Ангелов разговаря Александър Андреев.

Ако трябва да обясните на един съвсем непосветен човек: какво точно означава „дялово и рисково инвестиране"?

Ангелов: Много лесно. Нашите членове помагат на компании да растат, да се развиват – и осигуряват финансиране там, където банките нямат възможност да го направят. Близо една трета от финансираните компании не са създадени от български граждани, но установяват офиси в България. Може да се каже, че ние „придърпваме" най-енергичните и най-предприемчивите хора в региона да стартират компании и да наемат хора в България.

А каква полза имат вашите членове от тази дейност?

Ангелов:Нашите членове – това са фондовете. Те растат с компаниите. Идеята е чрез парите, които те инвестират, след това компанията да се препродаде или пък те да си продадат дяловете и в крайна сметка да спечелят пари. Ние представляваме общо-взето всички институционални инвеститори, които са базирани в България.

Какво е това „институционален инвеститор"?

Ангелов: Истински фондове. Ако аз и Вие започнем да инвестираме в компании като физически лица, ние няма да бъдем институционални инвеститори. При нас членуват общо-взето всички фондове, местно базирани в България – 7-8 на брой.

Като чуят „рискови капитали", мнозина веднага ще си представят онези финансови акули, които купуват и препродават фирми, или разбиват компаниите на отделни сегменти и после ги продават. С това ли се занимават вашите членове?

Ангелов: Твърдо не. Нашите членове инвестират в развиващи се, растящи компании – и активно допринасят за развитието на тези компании. Това, за което може би говорите, са вече много големите фондове, които купуват големи индустриални компании, обикновено в Западна Европа и САЩ, които след това реструктурират, разпарчетосват и т.н.

Г-н Ангелов, Вие цитирате данни на списание „Форбс", където София е обозначена като една от привлекателните дестинации за стартъпи. Какви точно са числата и как може да се докаже и обясни това твърдение?

Ангелов: „Форбс" си има методология за тази статистика. Гледат се много различни параметри. Например – колко струва да стартираш компания; каква съпътстваща инфраструктура има; има ли такива фондове, като нашите членове, които могат да подкрепят стартиращите компании; колко скъпо е за живеене; какво е качеството на живот...

Вие представихте своята дейност във Виена, в Лондон, а сега и в Берлин. Какво очаквате от такива събития?

Evgeny Angelov (Privat)

Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране

Ангелов: Ние имаме две основни цели. Едната е да активизираме българската диаспора, защото българите по света правят много интересни неща. Част от тях стават инвеститори, други започват да помагат на компании, трети пък се замислят дали да не се върнат в България. Втората ни цел е да информираме фондове – например тук, в Берлин - които искат да стартират офиси в България. На срещата в Берлин дойдоха около 150 души и отзвукът беше много положителен.

Тези дни БНБ съобщи, че българите, които работят в чужбина, през миналата година са внесли в страната 1,15 милиарда евро – тоест, те са най-големият чуждестранен инвеститор. Вашата асоциация има ли идея да работи с тези хора и да ги мотивира да инвестират в стартъпи? Защото голяма част от техните пари положително отиват за потребление и закупуване на недвижими имоти.

Ангелов: Точно това е нашата цел. Да се инвестира там, където ние сме конкурентоспособни. В производството на иновации в някои сфери, като софтуер, нишово производство на продукти, които имат някаква глобална апликация. Тоест, търсим не онези хора, които пращат пари на своите родители, които пък ги харчат за консумация. Търсим хората, които искат да инвестират и от това сами да спечелят пари. А компаниите да се развиват.

Франция: Има риск от хуманитарна катастрофа в сирийския град Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817037

Франция: Има риск от хуманитарна катастрофа в сирийския град ИдлибФренският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди за хуманитарна катастрофа в контролирания от бунтовниците сирийски град Идлиб, който може да е следващата мишена на сирийската армия, предаде Ройтерс. Северозападният район на Идлиб остава най-голямата населена част от Сирия в ръцете на бунтовниците, воюващи срещу правителството в Дамаск.

/Видео/ Възпитаник на Математическата гимназия в Благоевград представи стихосбирка, споделя: Не съм поет, срещнах поезия, която не беше написана

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Възпитаникът на Математическата гимназия в Благоевград Радослав Александров представи дебютната си стихосбирка „Мечтите на един глупак“.

“Аз не съм поет, просто срещнах поезия, която не беше написана”, каза младият писател пред гостите в Градска художествена галерия-Благоевград.

„Мечтите на един глупак” разказват за това как да потърсиш себе си отразен в мечтите на младостта, да се познаеш в копнежа по любовта, да израстваш сред несигурните надежди и недостижимите мечти, да опознаваш света, очарован и разочарован едновременно, да имаш силата да се
самосъздаваш.

Радослав Александров е роден през 1999г. в Благоевград. Възпитаник е на Природо-математическата гимназия „Акад. С. Корольов“ в Благоевград.

 

 

Материалът /Видео/ Възпитаник на Математическата гимназия в Благоевград представи стихосбирка, споделя: Не съм поет, срещнах поезия, която не беше написана е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Instagram изглежда като най-голямата надежда на Facebook

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285619_Instagram+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+F

 През стъклените врати, зад логото на гигантска камера и преди щанда за кафе, посетителите на централата на Instagram в Менло Парк, Калифорния, са поканени да спрат и да оценят момента. На стената има три ярко боядисани диорами: нощно небе, лунен пейзаж и розов изгев в бели пластмасови облаци на преден план. Изображенията подсказващи прочутите филтри за снимки на компанията, са разположени така, че гостите да могат да стъпят до тях и да си направят портрет.

Всичко подсказва нещо моментално разпознаваемо – селфитата, споделяни в мобилното приложение Instagram – доказателство за успеха и културното влияние на компанията. Но това, което липсва от сцената, е всякакъв намек за Facebook, пише в анализ Bloomberg Businessweek.

От 2012 г., когато Facebook придоби компанията от 13 служители за 715 млн. долара, начинът, по който Facebook прави бизнес стои в центъра на растежа на мрежата за споделяне на снимки. В ранните ѝ години като собственост на Facebook Instagram работеше в същата сграда, където Марк Зукърбърг е работил. Днес 700-те служители на Instagram работят в офиси, където няма и капка доказателство за собствеността, макар че мястото е на пет минути с автобус от компанията майка.

Фирмата си има собствена мисия - „Да засили връзките чрез споделянето на преживявания“ - свой собствен брандинг и корпоративна култура, която е фокусирана върху творчеството и дизайна, както е Facebook с данните. Но социалната мрежа е успяла да предаде едно от най-важните си вярвания на Instagram: манията по растежа.

В Азия и Латинска Америка влизанията в Instagram бележат бум. По-късно тази година Instagram вероятно ще премине границата от 1 млрд. потребители по целия свят. „Толкова малко мрежи достигат такива размери“, коментира съоснователят Майк Кригър.

 

„Това означава, че имате огромно влияние върху света. По думите му е сюрреалистично да види Instagram зареден на телефоните на хората във влака или на концерти. Миналата година той и другият съосновател на услугата Кевин Систръм се радваха на момент на пълно щастие, когато осъзнаха, че границата от 1 млрд. потребители е само на една крачка.

Когато двамата продават компанията си на Зукърбърг, най-голямото обещание е, че в каквато и посока да поеме Facebook, Instagram ще го последва. Така Instagram възприе бизнес модела на Facebook – реклама, и ще донесе 18% от общите приходи на своята компания майка тази година, сочат данни на Emarketer. Но следвайки стъпките на по-голямата социална мрежа, Instagram загуби част от своята привлекателност.

Facebook има над 2 млрд. потребители, но изключително бавно разбира своето влияние. Алгоритъмът на услугата, създаден да възнаграждава съдържание, предизвикващо емоции, го направи перфектен инструмент за руските пропагандатори, които разпространиха дезинформация по време на изборите в САЩ през 2016 г.

Тенденцията на Facebook бързо да въвежда продуктите си, без да обръща внимание на рисковете, накара компанията да пренебрегне очевидни пропуски. Ето защо се наложи Зукърбърг да се изправи пред комисиите на Конгреса на 10 и 11 април, за да коментира скорошното разкритие, че компанията му е позволила на Cambridge Analytica, свързана с кампанията на Тръмп, да получи достъп до личните данни на 87 млн. американци. Книжата на Facebook загубиха около 15% от стойността от средата на март досега, на фона на кризата.

Instagram разчита на Facebook за своя успех, но сега Facebook може да разчита на Instagram в дългосрочен план. Приложението включва неподходящо съдържание, включително такова от Русия, но публикуваните с филтри залези и красиви кадри прави сравнението със социалната мрежа трудно. „Какво, ако по-добрият Facebook е просто Instagram?”, попита един от колумнистите на New York Times през януари, посочвайки, че приложението е за споделяне на лични снимки, а не за вирусни новини, както се случва във Facebook.

Владимир Путин: Ескалацията на кризата в Сирия руши международните отношения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285618_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%95%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0

 Ескалацията на ситуацията в Сирия ще окаже разрушително въздействие върху всички системи на международните отношения, заяви руският президент Владимир Путин в официално изявление, публикувано на сайта на руското президентство.

В него той припомня, че САЩ носят отговорност за подобни удари срещу Югославия, Ирак и Либия и Москва ще поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по казуса.

Ударът на САЩ и техните съюзни по военни и граждански обекти в Сирия е извършен без санкцията на Съвета за сигурност, в нарушение на Устава на ООН и принципите на международното право. Това е акт на агресия против суверенна държава, която се намира на заключителен етап от борбата си с тероризма, заявява още руският президент.

Путин посочва още, че въздушната атака е извършена под предлог, че се защитават гражданите на Сирия след недоказана химическа атака в град Дума.

"Руските военни експерти, намиращи се на мястото на мнимия инцидент, не намериха следи от използването хлор или друго отровно вещество. Нито един местен жител не потвърди факта за химическата атака", коментира още той.

В своето изявление руският президент посочва още, че експерти от Организацията за забрана употребата на химически оръжия са изпратени в Сирия, за да изяснят всички обстоятелства по случая. "Групата на западните страни цинично ги пренебрегна, предприе военни действия без да дочака резултатите от това разследване", категоричен е Путин.

Въздушните удари на САЩ в Сирия ще усложнят хуманитарната криза и страданията на мирното население в страната, "по същество те са в полза на терористите" и ще провокират нови вълни от бежанци от страната и региона, заяви руският президент.

Рано тази сутрин САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу цели в Сирия. Атакувани са обекти на химическата промишленост, за които съюзниците смятат, че произвеждат химически и биологически оръжия. При атаките няма жертви, а само материални щети, съобщават сирийските власти. 

Изявлението на Путин е първата официална реакция на Москва по казуса. По-рано руският посланик в САЩ Анатоли Антонов предупреди, че тези действия няма да останат без последствия, но изпрати това послание чрез Twitter. Американският военен министър коментира, че САЩ не са уведомили Москва за действията си, но френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е имал разговор с руските власти за предстоящите удари.

По статията работи: Деляна Петкова

В Панама беше поставен бюст на Юрий Гагарин

http://www.moreto.net/novini.php?n=372525

Бюст на първия човек в историята на човечеството, извършил полет в Космоса - Юрий Гагарин беше поставен в Панама. Тържествената церемония по откриването на статуята се състоя в Международния ден на космонавтиката в Националния секретариат за наука, технологии и иновации в Панама".

Елена Поптодорова: Ударът в Сирия е "разговор" с Русия с военни средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817032

Елена Поптодорова: Ударът в Сирия е "разговор" с Русия с военни средстваНай-тежката е ситуацията на САЩ. Мисля си, че този удар, както бе насочен към Бащар Асад, той беше предназчан за Русия. Това беше разговор с Русия с военни средства, коментира в предаването „Събуди се“ по Нова тв бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Според нея ударът на САЩ, Великобритания и Франция в събота е бил дискретно

Томина неделя е

https://www.actualno.com/celebrate/tomina-nedelja-e-news_669661.html

В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на апостол Тома - един от 12-те христови ученици. Тази година Томина неделя е на 15 април. В историята Тома е известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват "Видяхме Господа", той им отвръща: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам." Христос се обръща към него и му

В Европа саудитският уахабизъм не отстъпва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285617_%D0%92+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%83%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A

 Дали с възхода на престолонаследния принц, който има имиджа на реформатор, Саудитска Арабия ще престане да разпространява в Европа своя уахабизъм - фундаменталистки ислям, смятан за идеологическа матрица на джихадизма? Някои експерти се съмняват в това и насочват вниманието към силата на повече или по-малко тайните проводници на радикалното течение, коментира Беноа Фоше от Франс прес.

32-годишният Мохамед бин Салман, чието официално посещение в Париж приключи във вторник вечерта с вечеря с президента Еманюел Макрон, неотдавна даде нови сигнали за отваряне на страната си и води кампания за ухажване на Запада.

MBS (както наричат Мохамед по инициалите му - б.ред.) обеща една "умерена" и "толерантна" Саудитска Арабия, далеч от имиджа ѝ на износител на уахабизъм - строга версия на сунитския ислям, създадена през 18 век от богослова Мохамед бин Абдулуахаб в съюз с основателя на саудитската династия Мохамед бин Сауд.

Световната ислямска лига, често смятана за дипломатически агент на кралството и финансирана с петродоларите му, разпространява нашироко това ново послание. "За нас няма уахабизъм. Има ислям. Точка", подчерта по време на посещение в Париж през ноември генералният секретар на организацията Мохамед ал-Иса, давайки израз на враждебността си към "идеологическия екстремизъм".

Лигата сякаш не е толкова активна като в миналото. Дали това е искрена промяна или стратегическа демонстрация? В някои европейски столици дебатът се обтегна заради влиянието на уахабизма, неговите вариации и салафитски превъплъщения като мадхализма, разпространен от Марсилия /Франция/ до Бирмингам /Великобритания/.

Белгийското правителство обяви в средата на март, че прекратява действащия от половин век договор, който предоставяше на Лигата управлението на голямата джамия в Брюксел, издигаща се насред европейски квартал.

Прекратяването на договора беше препоръчано от парламентарната комисия, разследваща атентатите на 22 март 2016 г., за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава" /32 жертви в Брюксел/: депутатите обвиниха храма, че разпространява "салафитско-уахабитски" ислям, който може да "играе доста важна роля в насилствения радикализъм".

"Отнемането на ключовете на голямата джамия от Саудитска Арабия беше необходимо да се направи, то имаше символично значение, за да кажем: Не, не приемаме тази версия на исляма", обяснява пред Франс прес специалистът по исляма Михаел Приво.

"Можем да затворим тази джамия, но всичко друго продължава да работи: издателските къщи, интернет сайтовете, телевизионните канали", казва той. Понеже начините за разпространяване зависят не толкова от саудитския държавен или парадържавен апарат, а от частни фондации и бизнесмени.

"Нито веднъж не чух MBS да казва, че ще сложи край на паричните преводи от частни лица или благотворителни организации, които поддържат тези ретроградни версии на исляма. И те ще продължат", прогнозира белгийският изследовател.

"Социалните мрежи играят много по-важна роля от институционалните канали, по-специално за обикновените вярващи", съгласява се парижкият политолог Набил Мулин. Директната намеса на саудитското кралство в религията често пъти е скромна: във Франция например по-малко от 4 милиона евро са били дадени между 2010 и 2016 г. за финансирането на осем джамии и са били изплащани заплати на петнадесетина имами, съгласно доклад на парламента.

"Новата правоверност"

Освен изданията, интернет сайтовете или телевизиите като Алмаджд, недоверие у западните правителства вече будят и саудитски ислямски университети, които продължават да са притегателни центрове за уахабизма. Като този в Медина, "който е обучил десетки хиляди духовници от 170 националности от създаването си през 1961 г., и, както се оказва, по-голямата част от лидерите на уахабитското движение по света", подчертава Мулин.

В Косово, където ислямът е преобладаващата религия, имами, учили в саудитски или египетски университети, вече са изправени на съд заради активно набиране на млади джихадисти за групировки като "Ислямска държава".

И ако в Испания и в Италия властите се справят без видими затруднения с ислямските културни центрове, управлявани от Световната ислямска лига, то в Германия разузнавателните служби се обезпокоиха в края на 2016 г. от прозелитизма, осъществяван на тяхна територия.

Няколко столици, сред които Рияд и Доха /Катар/, бяха обвинени в доклад, че покровителстват германски салафити в рамките на "дългосрочна стратегия за влияние".

"Уахабизмът се наложи като новата правоверност. Ще бъдат необходими години, а може би и десетилетия това да се промени", казва още Набил Мулин и подчертава финансовата мощ и авторитета, свързани с религиозния статут на кралството, пазител на светите места на исляма.

Дали престолонаследникът може ли да ускори този процес? "Оцеляването на саудитската политическо-религиозна система се крепи върху съюза между улемите (религиозните учени) и трона: MBS не може да прекъсне напълно тази връзка", смята Бернар Годар, известен познавач на исляма, от френското външно министерство, който все пак приветства "значителната промяна", чийто изразител е подложения на натиск млад лидер.

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Внимание! Забъркаха Миглена Ангелова в измама в интернет

https://petel.bg/Vnimanie--Zabarkaha-Miglena-Angelova-v-izmama-v-internet__260118

Миглена Ангелова отново се превърна в център на коментарите, но този път без да е направила абсолютно нищо. От последните две седмици наса...

Отвлякоха гергьовденско агне в Борован

https://petel.bg/Otvlyakoha-gergovdensko-agne-v-Borovan__260106

Мъжко агне, угоявано за Гергьовден, беше откраднато от обора във врачанското село Борован, съобщават от полицията. Рано сутринта на 14 апри...

Мъж преби със стъклена бутилка и нож съпругата си и 17-годишен

https://petel.bg/Mazh-prebi-sas-staklena-butilka-i-nozh-saprugata-si-i-17-godishen__260120

27-годишна жена и непълнолетен младеж са в болница, след като са станали жертва на побой в село Лъвино. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Жен...

Братовчедът на Асад ексклузивно: САЩ и Русия се бяха договорили за ударите в Сирия

https://petel.bg/Bratovchedat-na-Asad-ekskluzivno--SASHH-i-Rusiya-se-byaha-dogovorili-za-udarite-v-Siriya__260110

„САЩ и Русия бяха координирали ударите в Сирия предварително. Турският президент Ердоган и израелският премиер Нетаняху са разговаряли ...

Бихте ли платили за Facebook без реклами?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285616_%D0%91%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+Facebook+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%3F

 По време на изслушването в началото на седмицата изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг увери сенаторите и конгресмените, че "винаги ще има версия на социалната мрежа, която ще остане безплатна", пише Washington Post.

Вероятно това означава, че ще има и версия, която няма да бъде безплатна, коментира изданието. От компанията вече намекнаха чрез своя оперативен директор Шерил Сандбърг, че версия на социалната мрежа без реклами би била "платен продукт".

От Facebook не правят официално изявление за своите планове и не може да се прецени как ще изглежда регистрацията на платена версия на социалната мрежа, например без реклами.

Washington Post обаче извършва някои проучвания. Във финансовия отчет на компанията за 2017 година е записано, че приходите от реклама достигат 39,94 млрд. долара. Общите приходи на Facebook достигат 40,65 млрд. долара. С други думи от реклама идват 98% от приходите на социалната мрежа.

Всеки месец Facebook отчита 2,13 млрд. активни потребители - поне към края на 2017 година. Простата математическа сметка показва, че средно от потребител компанията получава 18,75 долара.

Готови ли сте да платите тази сума, за да получите версия на Facebook без реклами? Вероятно някои от потребителите ще се съгласят, особено на фона на скандала със събирането на лични данни и изтичането им към маркетинговата компания Cambridge Analytica, пише американското издание.

Възможно е компанията да подготвя и най-различни хибридни варианти - олекотена версия, с по-малко реклами, за месечен абонамент от 0,99 долара, или 10 долара на година, и т.н, коментира още изданието, позовавайки се на думи на ръководители на Facebook. Компанията има нужда от 20 долара приходи годишно от потребител, за да може да запази приходите на сегашното ниво.

От друга страна възможностите за таргетиране означава, че потребителите може би струват много повече от 18,75 долара на година за рекламодателите. Защото събраните данни за хората могат да дадат основателно предположение дали потребителят ще купи предложените продукти или не, дали ще е съгласен да плати по-висока цена или ще търси намаление.

По статията работи: Деляна Петкова

Десетки хиляди унгарци на протест срещу Орбан в центъра на Будапеща

https://offnews.bg//sviat/desetki-hiliadi-ungartci-na-protest-sreshtu-orban-v-tcentara-na-budape-678704.html

Десетки хиляди унгарци се включиха в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години.

Антиправителствените протестиращи настояват за нови избори и нова национална избирателна система.

Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица. Неговата дясна популистка партия ФИДЕС, заедно със съюзника си - малката Християндемократическа партия, спречели мнозинство в парламента: 134 от 199 депутатски места.

Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, а тя е спечелила само около 50 процента от гласовете. 

Демонстрантите настояват за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии.

Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

По оценка на организаторите, в шествието в събота вечерта са участвали над 100 000 души.

За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където пребладаваха възрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс.

Музеите за климата

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/14/3162730_mizei_za_klimata_ili_kak_da_subudim_suprichastnost_u/?ref=rss


Английската художничка Ейми Шаррокс събира всякакви видове и форми на вода. През 2013 г. тя създава Музея на водите като "живо произведение на изкуството", с което обикаля по целия свят и приканва хората да дарят вода в бутилка - като сълзи на радост от новоназначен свещеник, кондензирана пот от нощен клуб, разтопен сняг – и да обсъдят заедно какво означава тази вода за тях. За инициативата й разказва агенция "Thomson Reuters Foundation" като част от една нова и важна...

Путин в телефонен разговор с Ердоган: САЩ нарушават устава на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817029

Путин в телефонен разговор с Ердоган: САЩ нарушават устава на ООНПрезидентът на Русия Владимир Путин в телефонния разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган вчера нарече действията на САЩ и техните съюзници в Сирия грубо нарушение на ООН, предаде ТАСС. Според съобщението на пресслужбата на Кремъл в разговора е била обсъдена изострената ситуация около Сирия в резултат на ракетните удари на САЩ и техните

От утре хлад и дъжд

https://frognews.bg/novini/utre-hlad-dajd.html

Днес ще преобладава слънчево време с висока облачност, следобед – значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

Пострадалите при катастрофата на АМ "Тракия" все още са с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817031

Пострадалите при катастрофата на АМ "Тракия" все още са с опасност за животаПрез изтеклата нощ няма съществена промяна в състоянието на пациентите, настанени в КАИЛ на УМБАЛ "Св.Анна"-София АД, които пострадаха при катастрофата до Вакарел. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. "Те са обезболени, стабилизирани и контактни", заяви дежурният лекар в КАИЛ д-р Стефановска. Най-тежко пострадалата жена е на апаратна

В Гърция изгориха знамето на САЩ в знак на протест срещу ударите в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817022

В Гърция изгориха знамето на САЩ в знак на протест срещу ударите в СирияНяколко хиляди души се събраха в центъра на гръцката столица Атина в знак на протест срещу въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“. По данни на гръцката полиция броят на включилите се в протеста, организиран от Комунистическата партия, е между шест и седем хиляди души.

От швейцарската лаборатория коментират изявлението на Лавров

http://www.transmedia.bg/2018/04/15/%d0%be%d1%82-%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви в реч пред Асамблеята на руския Съвет за външна и отбранителна политика, че независима швейцарска експертиза е установила, че във веществото, веществото, с което бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри, има следи от химическо оръжие, което е било на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО.

Лавров изрази убеденост, че в лабораторията в швейцарския град Шпиц „работят професионални учени, които държат на репутацията си“ и цитира техен доклад. Според руския външен министър при изследването на проби от Солсбъри швейцарците били установили наличие на токсичния химикал BZ и негови прекурсори, които се отнасят към забранените химически оръжия от втора категория. Лавров подчерта, че BZ не е бил разработван в Съветския съюз, и добави, че Москва е отправила питане към Организацията за забрана на химическите оръжия защо не е взела предвид доклада от Шпиц, когато е изготвяла своя доклад за атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Заключението на британската лаборатория Порт-Даун е, че веществото е „Новичок“ и това „не подлежи на съмнение“. За това се говори и в съобщението на швейцарската химическа лаборатория, спомената в изявлението на Лавров:

„Само Организацията по забрана на химическото оръжие може да коментира това твърдение. Но ние можем да повторим това, което заявихме десет дни по-рано: не се съмняваме, че британската лаборатория Порт-Даун е идентифицирала веществото. Стандартите на проверката са толкова прецизни, че можем да вярваме на изводите“, се казва в съобщението.

Според британското разследване Скрипал е отровен с нервно-паралитичен газ от вида „Новичок“, разработен в СССР. Москва отрича всички обвинение и се позовава на това, че Великобритания не е представила доказателства.

Студенти с редки езици вземат по 4000 лв. на месец в колцентрове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6809497

Студенти с редки езици вземат по 4000 лв. на месец в колцентровеДруги, които учат медицина, работят нощем в болници като сестри У нас законите, с които се позволява нощен или извънреден труд, са гъвкави, така че всеки, който иска да работи нощна или допълнителна работа, да го прави спокойно. В други западноевропейски страни не е така, казва икономистът Стоян Панчев. Той сочи за лош пример Франция.

Последен ден на фестивала "Вино и храна" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372519

Над 560 вида вина и автентични продукти от малки производители, които рядко могат да бъдат открити в търговската мрежа, можем да дегустираме по време на фестивал "Вино и храна", който се провежда за шеста поредна година във Варна.

Германският президент зове да се работи за подобряване на отношенията с Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/germanskiiat-prezident-zove-da-se-raboti-za-podobriavane-na-otnosheniiata-s-rusiia-2090925

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза, че е обезпокоен от влошаването на отношенията между Русия и Запада като последица от случая Скрипал и призова за подновяване на дипломатическите усилия за подобряване на връзките, предаде ДПА.

Снеговалежи и бури причиниха смъртта на трима души в САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/snegovalezhi-i-buri-prichiniha-smyrtta-na-trima-dushi-v-sasht-2090929

Трима души, включително двегодишно момиченце, загинаха в резултат на снеговалежи, дъждове и бури, обхванали обширна част от територията на САЩ - от Мексиканския залив до Големите езера, предаде Асошиейтед прес.

Изписаха от "Пирогов" пострадала от катастрофата при Вакарел

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izpisaha-ot-pirogov-postradala-ot-katastrofata-pri-vakarel-2090931

Жена, пострадала при катастрофата на АМ Тракия край Вакарел в петък, е изписана от "Пирогов", където бе приета след инцидента. На 13 април шестима души загинаха, а 23 бяха ранени при катастрофа с автобус на 27-ия километър на аутобана. Кола ударила рейса, пътуващ от Бургас към София и той се обърна

Франция, САЩ и Великобритания внесоха проект за резолюция за Сирия в ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817015

Франция, САЩ и Великобритания внесоха проект за резолюция за Сирия в ООНФранция, САЩ и Великобритания представиха вчера на 12-те си партньори в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция за Сирия, включваща създаването на нов механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес. Преговорите по текста, редактиран от Франция, започват утре.

Провеждат се кандидат-студентските изпити по биология и география в СУ

https://frognews.bg/novini/provejdat-kandidat-studentskite-izpiti-biologiia-geografiia.html

Изпитите по биология и по география за кандидат-студенти от първата изпитна сесия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състоят днес, съобщи пресцентърът на СУ.

Войник от силите на ООН е убит при джихадистка атака на летище в Мали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817012

Войник от силите на ООН е убит при джихадистка атака на летище в МалиВойник от силите на ООН в Мали е убит и 10 френски войници от операция Бархан са ранени при джихадистка атака срещу летището на Тимбукту, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на министерството на сигурността и гражданската защита на африканската страна. На 14 април в 14,10 ч. бе извършена терористична атака срещу базата на Бархан и МИНУСМА на

На по-малко от 1000 души у нас се пада по един пожарникар

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/15/3163290_pojarnikarite_u_nas_sa_malko_nad_7_hiliadi/?ref=rss


Пожарникарите у нас са малко над 7 хиляди души или един огнеборец се пада на 964 души. Това показват данни на МВР, предоставени на "Дневник" в отговор на заявление по достъп до обществена информация. Според тях общо служителите на терен са над 34 хиляди.<br /><br />Според Закона за МВР служителите са три вида: държавни служители - полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, чийто статут се урежда в Закона за МВР; държавни служители, чийто...

Гърци излязоха на протест срещу ракетите на Тръмп в Сирия

https://frognews.bg/novini/gartsi-izliazoha-protest-sreshtu-raketite-tramp-siriia.html

Между 6000 и 7000 души се включиха в митинг и шествие в центъра на Атина, организирани от гръцката Комунистическа партия в протест срещу оглавената от САЩ ракетна атака срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Кметът на Москва подхлъзнал Путин за туристически рекорд

https://frognews.bg/novini/kmetat-moskva-podhlaznal-putin-turisticheski-rekord.html

21 млн туристи са посетили Москва, столицата на Руската федерация. Това рапортува гордо на среща с президента Владимир Путин кметът на Москва Сергей Собянин. Той заявил, че това е рекорд и никакви санкции срещу Русия не могат да повлияят на туристите да посещават града край река Москва.

Най-четеното в "Дневник": България move да бъде наводнена от замърсяващите дизелови коли на Запада

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/15/3163199_nai-chetenoto_v_dnevnik_bulgariia_move_da_bude/?ref=rss


Според класацията на редакцията на "Дневник" десетте на-четени статии за изминалата седмица в периода от 9 до 15 април 2018 г. читателите ни са се интересували най-много от темите за риска България да бъде залята от замърсяващите дизелови коли от Запада, както и атаката на САЩ срещу Сирия, раждането на бебе четири години след смъртта на родителите му, както и тежката катастрофа с автобус на магистрала "Тракия" в края на седмицата.<br /><br />Топ десет теми за...

Най - малко 20 загинали при взрив в сирийския град Алепо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817008

Най - малко 20 загинали при взрив в сирийския град АлепоМощна експлозия е чута късно снощи в район под контрола на сирийското правителство южно от Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. Най-малко 20 души са загинали при взрива, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк, цитирана от ТАСС. На мястото са пристигнали линейки и спасителни екипи.

Днес е Томина неделя

http://www.moreto.net/novini.php?n=372518

В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на апостол Тома - един от 12-те христови ученици. Тя е известна като Томина неделя. В историята апостол Тома е известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях.

Даниел Рикардо спечели драматично състезание във Формула 1

http://clubz.bg/66670-daniel_rikardo_specheli_dramatichno_systezanie_vyv_formula_1

Пилотът на "Ред Бул" Даниел Рикардо спечели драматичното състезание във Формула 1 за Гран При на Китай на пистата в Шанхай. Надпреварата имаше доста луд развой и е една от най-равностойните и непредсказуеми почти до последно от дълго време насам.

И показа, че силите са доста изравнени - ако това се потвърди и занапред, толкова по-добре за феновете на най-комерсиалното автомобилно състезание. 

Втори се нареди Валтери Ботас ("Мерцедес"), трети - Кими Райконен ("Ферари"), а световният шампион Люис Хамилтън ("Мерцедес") е четвърти, независимо че финишира пети. Той изпревари в крайното класиране Макс Верстапен ("Ред Бул", пети), наказан с 10 секунди заради необмислено изпреварване и сблъсък със Себастиан Фетел ("Ферари"), заел осмо място.

Фетел бе №1 в предишните два старта за сезона и днес потегли от първа позиция. "Ферари" тотално доминира в квалификацията в събота. На старта Фетел потегли уверено, а Валтери Ботас изпревари Кими Райконен. Люис Хамилтън загуби позиции, за него целия уикенд беше лош и шампионът ще иска да го забрави бързо, както и предишните два.

Това обаче не значеше безоблачна победа за "Ферари", нататък състезанието стана много интересно, тъй като разликата между фаворитите не беше голяма. В 28-ата обиколка Валтери Ботас поведе, а "скудерията" този път обърка стратегията за смяна на гуми.

Ботас и Фетел водеха страхотна битка, а останалите бяха недалеч. В 32-ия тур пилотите на "Торо Росо" се сблъскаха леко и на пистата излезе кола за сигурност. Което обърка всичко.

Тук "Ред Бул" направи ход, благодарение на който спечели състезанието. Тимът моментално привика пилотите си в бокса за поставяне на меки гуми. Така след рестарта Верстапен и Рикардо буквално летяха на трасето.

Макс едва не блъсна Хамилтън и това бе пореден епизод от битката между двата, която върви и този сезон. След това холандецът завъртя Фетел на един завой и Райконен мина пред тях.

Междувременно с далеч по-добри и обмислени маневри австралиецът Рикардо остави зад гърба си Хамилтън, Фетел, Райконен и Ботас. Той оглави колоната в 46-ата обиколка и до края нямаше проблеми да удържи шеста победа във Формула 1.

А назад битката продължи. Себастиан Фетел понесе нови разочарования, пускайки пред себе си Нико Хюлкенберг (6-и в класирането) и Фернандо Алонсо (седми).

Следва Гран При на Азербайджан в Баку на 29 април.

Във временното класиране на пилотите води Фетел с 54 точки, пред Люис Хамилтън - 45, Валтери Ботас - 40, Даниел Рикардо - 37 и т.н.

В първата неделя след Великден именици са...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/v-pyrvata-nedelia-sled-velikden-imenici-sa-6081269

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си

Волен Сидеров: Химическа атака не е имало. Всичко е инсценирано. Радев веднага да...

https://petel.bg/Volen-Siderov--Himicheska-ataka-ne-e-imalo--Vsichko-e-instsenirano--Radev-vednaga-da---__260115

Волен Сидеров изригна във "Фейсбук" срещу ударите на САЩ в Сирия. Ето какво написа той: Това, че си голяма страна със силна икономика и в...

Тома Томов: След ударите в Сирия следва нова Студена война

https://petel.bg/Toma-Tomov--Sled-udarite-v-Siriya-sledva-nova-Studena-voyna__260107

След ударите в Сирия следва една нова студена война, която ще продължи 10 – 20 – 30 години. Това обяви пред Би Ти Ви журналистът и депутат от Б...

Канал 3 предаде страшна вест преди минути: Намериха мъртъв в дома му 32-годишен културист

https://petel.bg/Kanal-3-predade-strashna-vest-predi-minuti--Nameriha-martav-v-doma-mu-32-godishen-kulturist__260117

Тялото на 32-годишен мъж бе открито в квартира в Благоевград. Мъжът е починал преди повече от седмица - още преди Великден. Назначена е ...

Слънчева неделя, до 28 градуса днес

https://offnews.bg//obshtestvo/slancheva-nedelia-do-28-gradusa-dnes-678703.html

В неделя ще преобладава слънчево време с висока облачност, след обяд – значителна.

По Черноморието и на места, главно в Горнотракийската низина, в сутрешните часове ще е мъгливо, но през деня видимостта ще се подобри.

Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса, в София – около 23.

Черна гора избира президент

https://frognews.bg/svqt/cherna-gora-izbira-prezident.html

Черна гора избира президент. 532 599 граждани ще избират между седем кандидати.

Иво Димчев: Служа на невидимо, висше министерство на културата

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/04/14/3162644_ivo_dimchev_sluja_na_nevidimo_visshe_ministerstvo_na/?ref=rss


Единайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 20 до 30 април в София. Редом с международната програма, за първи път в историята си фестивалът организира "Българска танцова платформа", чиято цел е да представи някои от най-успешните и интересни български продукции от последните години, общо 13 на брой. Тя ще бъде открита на 27 април в City Stage (НДК) с най-новото представление на Иво Димчев - AVOIDING deLIFEath,...

Днес ще е предимно слънчево с висока облачност и максимални температури до 28°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6817001

Днес ще е предимно слънчево с висока облачност и максимални температури до 28°Днес ще преобладава слънчево време с висока облачност, след обяд – значителна. По Черноморието и на места, главно в Горнотракийската низина в сутрешните часове ще е мъгливо, но през деня видимостта ще се подобри. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София – около 23°.

Родени на 15 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1572573.html

/КРОСС/ Камен Донев, актьор, драматург и режисьор Димитър Шишков, бивш депутат Д-р Лилия Вакрилова, началник-отделение "Интензивни грижи" в Неонатологична клиника, УАГБ "Майчин дом" Павел Васев, бивш директор на НФЦ и Народния театър Мая Ойфалош, член на УС и изпълнителен директор на Fibank Румен Бояджиев, музикант, един от основателите на ФСБ Цветан Денев, композитор  

Делио Роси намекна, че може да не води "Левски" през следващия сезон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/15/3163289_delio_rosi_namekna_che_moje_da_ne_vodi_levski_prez/?ref=rss


<br />Треньорът на "Левски" Делио Роси определи загубата от "Лудогорец" с 0:1 като нещастие. Сините отстъпиха на "Герена", след като Клаудиу Кешеру вкара директно от корнер, въпреки че малко по-рано Божидар Митрев спаси негов удар от дузпа.<br /><br />"Мачът беше равностоен и за съжаление се случи това нещастие да ни вкарат в края. На този отбор не трябва да се оставят празни пространства, защото им даваш шанс да контраатакуват. Разбира се...

Путин към Ердоган: САЩ грубо нарушават устава на ООН

http://www.cross.bg/siriya-grybo-erdogan-1572576.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор в турския си колега Реджеп Ердоган определи въздушната акция на САЩ в Сирия като грубо нарушаване на устава на ООН, предадоха световните агенции. Според съобщението на пресслужбата на Кремъл в разговора е била обсъдена изострената ситуация около Сирия. Путин подчерта, че действията на Съединените щати, Великобритания и Франция грубо нарушава и основополагащите норми и принципи на международното право. Руската и турската страна смятат, че е необходимо да ес активизира тяхното взаимодействие, насочено към реален напредък в процеса на политическо уреждане в Сирия. По-рано през деня Реджеп Ердоган разговаря по телефона и с британския премиер Тереза Мей, както и с френския президент Еманюел Макрон.  

Таймс: Кралица Елизабет е потомка на Мохамед

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-Elizabeth-II-mohamed-27040415

Според материал в британския "Таймс", кралица Елизабет е възможно да е пряка потомка на Пророка Мохамед.

Ето снимка на красивата учителка, която загина на АМ „Тракия“

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%8f%d1%82/

Красива учителка от Сливен е сред жертвите от катастрофата на магистрала „Тракия“ във фаталния 13 април – петък. Тя се казва Станислава Петкова и е начална учителка в 12-то училище в Сливен.
„Всички сме много разстроени, Станислава преподаваше на 2-ри клас. В понеделник в училището идват психолози, които ще беседват с децата от нейния клас и с колеги. В катастрофиралия автобус е имало и друга учителка от нашето школо. Тя е ранена и се лекува в „Пирогов“. Няма опасност за живота и“, заяви пред Sliveninfo Величка Христова, директор на 12-то училище.

Наложи се да излезем на магистралата и насила да спрем товарна кола, за да издърпаме колата, която бе под автобуса. Това разказва пред БТВ Николай Либезчийски за жестоката трагедия на „Тракия“ край Вакарел, при която загинаха шест човека.

Либезчийски е един от първите, които спират за да окажат помощ на пострадалите. Той е пътувал непосредствено след автобуса. „Много хора подминаха автобусната катастрофа на магистрала „Тракия“ вчера – разказва Либезчийски. – Спрях веднага, жена ми се обади на 112. Слязох от колата, видях, че под автобуса има друга кола – тази, която го е ударила. Имаше хора, починали на място, бяха изпаднали от автобуса вдясно. Двигателите работеха, имаше теч на гориво. Счупихме предния прозорец, за да излизат хората. Намерихме шофьора, който също беше излязъл навън. Върна се да загаси двигателите, за да не стане пожар”. По думите му е имало паника сред пътниците. „Лошото е, че малко коли спират, много хора подминаха ситуацията. Малко се отзоваха, за да дадат първа помощ. Подмина ни дори кран, който искахме да спрем и викахме, а той можеше да повдигне автобуса, отдолу имаше заклещени хора. Наложи се да излезем на магистралата и насила да спрем товарна кола, за да издърпаме колата под автобуса”, разясни Либезчийски. Той подчерта, че службите на място са реагирали адекватно и е създадена добра организация.

 

 

Материалът Ето снимка на красивата учителка, която загина на АМ „Тракия“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-siriya-govori-1572574.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Ударите в Сирия, начало на война или предупреждение към режима. Анализаторите и прогнозите. Тема: На живо: Сирия, между Тръмп и Путин. Говори първият братовчед на Башар Асад - Рибал ал Асад. Тема: Преживелите катастрофата на АМ „Тракия" разказват. Тема: „Къси разкази": Преди Желяз, беше Гергана. Как българите не позволиха да бъде екстрадирана в Щатите? БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: „Евровизия 2018", как се готвим? Тема: След ударите в Сирия, трябва ли да ни е страх? Гостува проф. Иво Христов. Тема: Парични процеси. Говори председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Тема: Завръщането на "Диана експрес", в студиото с музика на живо. Тема: Спомен за Тончо Русев.  

Има ли лесен път към прилагането на GDPR

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/14/3162625_ima_li_lesen_put_kum_prilaganeto_na_gdpr/?ref=rss


Статията е част от специалното издание на Капитал "GDPR - какво трябва да знаят фирмите за новия регламент за личните данни". Можете да прочетете повече информация за изданието тук или да го поръчате тук.<br /><br />Най-често ръководителите на компании се успокояват с това, че има време, или че разполагат с ИТ служител (в някои случаи цял ИТ отдел), който трябва да поеме функциите по въвеждане на GDPR.<br /><br />Но не е съвсем така.<br /><br...

Президентските избори в Черна гора може да върнат Мило Джуканович в политиката

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/15/3162789_prezidentskite_izbori_v_cherna_gora_moje_da_vurnat/?ref=rss


Бившият премиер Мило Джуканович може да се върне в активната политика на страната на президентските избори, които току-що започнаха в Черна гора.<br /><br />Джуканович е фаворитът за поста, който иначе е с по-скоро представителни функции. Това е първият вот за Черна гора, откакто тя стана член на НАТО през декември въпреки гневната реакция на доскоро неизменния съюзник Русия и на опозицията в страната.<br /><br />Над 532 хил. гласоподаватели ще избират между Джуканович,...

Актуална пътна обстановка тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1572572.html

/КРОССІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Днес ще преобладава слънчево време с висока облачност, след обяд - значителна. По Черноморието и на места, главно в Горнотракийската низина в сутрешните часове ще е мъгливо, но през деня видимостта ще се подобри. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Всички автомагистрали; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в

Спорт по тв днес: футбол от България, Англия, Испания, Франция, Холандия и Русия, тенис, Формула 1, баскетбол, голф, хокей на лед, колоездене, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6816516

Спорт по тв днес: футбол от България, Англия, Испания, Франция, Холандия и Русия, тенис, Формула 1, баскетбол, голф, хокей на лед, колоездене, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Путин потърси подкрепа в Ердоган за Сирия

https://frognews.bg/novini/putin-potarsi-podkrepa-erdogan-siriia.html

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган определи въздушната атака на САЩ в Сирия като грубо нарушаване на устава на ООН, предадоха световните агенции.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/tryd-pishe-voiina-1572575.html

/КРОСС/ Тема на столичните вестници са вчерашните въздушни удари в Сирия, нанесени от Съединените щати, Великобритания и Франция в отговор на предполагаемата химическа атака в град Дума преди седмица."24 часа" определя акцията като "60-минутна война". "Предпазлива война" е водещото заглавие на "Стандарт". "Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици", пише в анализ за вестника Кристиан Трипе от Дойче Веле. "Ракети за закуска сервира Тръмп на Асад" пише вестник "Труд" и допълва, че Вашингтон не е информирал Москва за атаката. Изданията цитират и българската позиция за ударите срещу Дамаск, според която разрешаването на конфликта трябва да бъде чрез мир и използването на политически средства. "Труд" цитира министъра на земеделието и горите Румен Порожанов, според който най-вероятно ударите в Сирия няма да се отразят на цените на хранителните продукти, тъй като конкуренцията в тази област е много висока. Катастрофата на магистрала "Тракия"в петък, при която загинаха 6 души, а 22 бяха ранени, продължава да бъде тема на столичните издания. "Стандарт" съобщава, че пострадалите се възстановяват. "Жената, шофирала лекия автомобил, който участва в тежката катастрофа, е задържана за 72 часа и днес ще бъде искана постоянна марка на задържане", пише "Труд"

ХII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372520

Певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават пред жури от изтъкнати фолклористи за наградите на пролетното издание на любимия на младите изпълнители фест. Над 200 заявки за участие има до момента за ХII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ във Варна, който ще се проведе днес в Grand Mall, научи Moreto.

Томина неделя е

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/tomina-nedelia-2018-04-15.html

В първата неделя след Възкресение Христово се почита паметта на апостол Тома - един от 12-те христови ученици. В историята Тома е известен с прозвището си Неверни.

Похвално! Гимназисти от Езикова гимназия Благоевград издириха информация за опълченците от Пиринския край

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0/

Ученици от X и XII “б“ клас на Езикова гимназия “ Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград проведоха музеен урок на тема: „Храбри опълченци…Подвигът на опълченците от Пиринския край и Дупница“.

Под ръководството на преподавателя по история Любка Гълъбова, те представиха по изключително интересен начин издирената от тях информация. Проследена бе историята на Самарското знаме и бойният път на опълченците. Особено интригуващ бе разказът на Мария Ботушанова за Тодор Бамбов от Якоруда. Сабел Башева запозна гостите с малко позната факти от живота на Тодор Македонски от Якоруда. Опълченците от с.Баня – Иван и Георги Гръчеви, бяха представени от Мариела Латинова; от Горно Драглище – Тодор Пармаков, Христо Иванов, Филип Чечев, Кръстю Пармаков и Васил Пармаков, от Елина и Николета; от Горна Джумая – Георги Банков, Никола Джаров и Ангел Герчев,от Василена Султова; от Неврокоп-Атанас Дуков, от Борислава от Х „д“ клас.

Ученичките от Дупница – Светослава, Стиляна, Александрина и Ивет говориха за дупнишките опълченци Янаки Йонов, Георги Чомаков, Димитър Радев, Христо Алексов, Захари Грозданов, Никола Корчев и Ангел Герчев.

Гости на събитието бяха Тинка Попова, директор на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, преподаватели в гимназията и граждани.

 

Материалът Похвално! Гимназисти от Езикова гимназия Благоевград издириха информация за опълченците от Пиринския край е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Екстрадиране в САЩ! Преди Желяз беше Гергана: Децата ме питаха кога ще се прибера, а аз им казах...

https://petel.bg/Ekstradirane-v-SASHH--Predi-ZHelyaz-beshe-Gergana--Detsata-me-pitaha-koga-shhe-se-pribera--a-az-im-kazah---__260102

Разказва Мария Йотова в рубриката „Къси разкази” по Нова тв: Как по неподозиран начин световни събития могат да окажат влияние върху ж...

Трагедия без край! Обичаната от всички Фатмегюл е шестата жертва на катастрофата с автобуса ковчег на "Тракия"

https://petel.bg/Tragediya-bez-kray--Obichanata-ot-vsichki-Fatmegyul-e-shestata-zhertva-na-katastrofata-s-avtobusa-kovcheg-na-Trakiya--__260109

50-годишната Фатмегюл Шериф е шестата жертва на зверската катастрофа на автобуса Бургас-София, станала на петък 13-ти на АМ "Тракия", пише Фл...

Рекордно високи са цените след Великден

https://petel.bg/Rekordno-visoki-sa-tsenite-sled-Velikden__260112

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, остана тази седмица на ниво 1,533 пункта, след като пр...

Пияна с БМВ-5 потроши 11 коли по изгрев

https://petel.bg/Piyana-s-BMV-5-potroshi-11-koli-po-izgrev__260113

"Марица" Жена, седнала зад волана на БМВ-5, потроши с колата си 11 паркирани автомобила пред комплекса Оазис-4. Инцидентът е станал в 6.05 тази...

Предстоящи събития в страната за 15 април

http://www.cross.bg/chasa-sofiya--1572571.html

/КРОСС/ София. От 11.00 часа в клуб „Перото" в НДК омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи кампанията на Национална гражданска инициатива 7000, която организира подписка в защита на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми. София. От 09.00 часа в СУ „Св. Климент Охридски" ще се проведе изпит по биология, част от първата кандидатстудентска сесия за учебната 2018 /2019 г. София. От 09.00 часа в СУ „Св. Климент Охридски" ще се събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура", част от първата кандидатстудентска сесия за учебната 2018 /2019 г. София. От 10.00 до 18.00 часа ще се състои гражданска инициатива за почистване на парк „Въртопо". София. От 11.00 до 13.00 часа в Литературен клуб „Перото" в НДК ще се даде старт за събиране на подписи сред българските граждани в подкрепа на премахването на запрещението и внасяне на проекта на закон за физическите лица и мерките за подкрепа в 44-тото Народното събрание на Република България. София. От 12.00 часа в клуб „Culture Beat" ще се проведе шестото поред събитие „ВЪРТИДРЕШКА", посветено на размяна на дрехи с благотворителна кауза. София. От 14.00 часа в СУ „Св. Климент Охридски" ще се проведе изпит по география, част от първата кандидатстудентска сесия за учебната 2018 /2019 г. София. От 19

Преглед на печата - 15 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372517

24 часа Обвиниха шофьорката на реното за касапницата край Вакарел 29-годишната шофьорка на реното, което в петък се удари в рейс край Вакарел на магистрала "Тракия", е вече обвинена от Софийската окръжна прокуратура.

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6816498

Любим виц на Буги Барабата - Как разбра, че това е твоят мъж? - Ми, само като го погледнах, и веднага ме

Войната започна и свърши за час без жертви. Засега (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6816995

Войната започна и свърши за час без жертви. Засега (обзор)Атаката на САЩ и Съюзниците само по обекти, свързани със рийскитехимически оръжия, руските бази - непокътнати  Американският президент Доналд Тръмп изпълни заканата си да накаже режима на Башар Асад заради предполагаемата химическа атака на 7 април и удари Сирия, предадоха световните агенции. Той избра за атаката нощта срещу събота сирийско време

Неделя след Пасха - Томина. Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим

http://www.cross.bg/marko-sveti-petur-1572570.html

/КРОСС/ /КРОСС/ Свети евангелист Марко, написал евангелие под ръководството на Свети апостол Петър, който споменава за него в своето Първо съборно послание с такива думи: „Поздравява ви избраната заедно с вас църква във Вавилон, и син ми Марко" (1Петр. 5:13). Пак Свети апостол Петър го поставил за епископ в град Александрия, където заради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили. В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната слава и апостолът Му предал своя дух. Свети Марко, евреин по рождение, произхожда от Левииното коляно, от племето на свещениците, и първоначално живял в Йерусалим. На еврейски Марко се наричал Йоан; името му Марко е латинско. Той прибавил това име към еврейското си впоследствие, преди да се отправи към чуждата страна, когато заминавал заедно с апостол Петър за проповед на Евангелието в столицата на тогавашния свят - Рим. Според приетото от Православната църква предание, съгласно свидетелството на някои древни писатели, той е от числото на седемдесетте ученици на Господа и следователно - свидетел и очевидец на някои събития от живота на Господ Иисус Христос. Книгата "Деяния Апостолски" свидетелства, че майката на евангелист Марко - Мария - имала в Йерусалим свой дом, където и намерил пристан апостол Петър, след като ангелът чудно го извел от тъмницата (Деян. 12-12)

Борис Радев: Георги Мамалев онемя, когато го поканих да участва в "Оркестър без име"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6815322

Борис Радев: Георги Мамалев онемя, когато го поканих да участва в "Оркестър без име"По време на бенефиса на Христо Стоичков за неговия 50-годишен юбилей 40 хиляди човека станаха на крака и започнаха да плачат На 28 април най-големият мюзикъл, правен досега у нас - “Оркестър без име”, ще бъде показан за втори път в зала “Арена Армеец”. Премиерата му бе на 1 ноември миналата година на същото място.

Областните болници поставиха ултиматум на здравния министър

https://zaistinata.com/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0/

Директорите на областните болници са взели решение на Общото събрание на сдружението, проведено в Ямбол, да поставят ултимативно исканията си до министъра на здравеопазването. В писмо до здравния министър Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов се посочва, че в лечебните заведения се натрупва напрежение сред персонала, което назначените от Министерството на здравеопазването директори вече не […]

Най-важното от Варна през вчерашния 14 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372513

Над 200 доброволци се включиха в залесяването на нова гора край варненското село Слънчево Над 200 доброволци се включиха в организираното от Държавно горско стопанство „Варна” залесяване край варненското село с. Слънчево, научи Moreto.

Когато наближава буря...

http://www.cross.bg/kogato-nablizhava-byrya-1572569.html

/КРОСС/ Когато наближава буря, някои строят стени, други - вятърни мелници. Китайска поговорка

Защо полицай от Афганистан се грижи за възрастни хора в Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/15/3160120_zashto_policai_ot_afganistan_se_griji_za_vuzrastni/?ref=rss


В дома за социални грижи в Бранденбург е време за закуска и Зия Хаяфи е доста зает. Той внимателно помага на възрастна жена да се премести от леглото в инвалидната си количка. Трябва да бърза, защото я чакат в столовата. Той обаче не се препира, а се приближава до ухото й и я пита:"Спа ли добре?". Тя кима.<br /><br />"Харесвам старите хора", казва той. "Когато и аз остарея толкова, ще искам някой приятен човек да се грижи за мен".<br /><br...

На 15 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6816494

На 15 април рожден ден имат Камен Донев, актьор, драматург и режисьор Павел Васев, директор на Българския културен институт в Москва, бивш директор на Народния театър “Иван Вазов” и НФЦ Румен Бояджиев, музикант, един от основателите на ФСБ Д-р Лилия Вакрилова, началник-отделение “Интензивни грижи” в Неонатологична клиника - УАГБ “Майчин дом” Проф.

15 април в историята

http://www.cross.bg/zagivat-provezhda-sofiya-1572568.html

/КРОСС/ 1715 г. - В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. - Литва е присъединена към Русия.1841 г. - Карл Маркс получава докторска степен по философия.1865 г. - Умира президентът на САЩ Ейбрахъм Линкълн (прострелян предната вечер) и начело на държавата застава вицепрезидентът Андрю Джонсън.1872 г. - Антим I получава своя екзархийски берат на официално организирана във Високата порта церемония.1874 г. - Под името Анонимно дружество на художници живописци, скулптури, графици и др. се провежда първата изложба на импресионистите.1912 г. - При първото си пътуване луксозният пасажерски кораб Титаник потъва, два часа и четиридесет минути след сблъсък с айсберг, при което загиват около 1500 души.1914 г. - Учредена е Българска фондова борса - София; правилникът ѝ влиза в сила от 1 юни 1915.1919 г. - С декрет на съветската власт са създадени трудово-възпитателните лагери, наречени ГУЛАГ (Главно Управление на Лагерите).1923 г. - Инсулинът става общодостъпен за всички болни от диабет.1923 г. - В „Риалто тиътър" в Ню Йорк се провежда първата в света комерсиална прожекция на озвучен филм.1938 г. - Частите на генерал Франциско Франко превземат Винарос по време на Испанската гражданска война.1943 г

Три изпита пресяват кандидат-студенти в Софийския университет

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-izpita-presiavat-kandidat-studenti-v-sofijskia-universitet-678626.html

Три приемни изпита ще пресяват кандидат-студенти в Софийския университет днес.

Ще се проведат биология, география и събеседването за специалността "Музикални медийни технологии и тонрежисура".

Изпитът по биология и събеседването започват в 9 ч, а географията е от 14 ч.

Кандидатстудентският изпит по биология е писмен, анонимен, в две части с обща продължителност от 4 астрономически часа.

Първата част е от 30 тестови задачи, включващи материал от VIII, IX и X клас. Задачите са със структуриран отговор - множествен избор с четири дистрактора (неправилни, но правдоподобни отговори) и единствен верен отговор. Задачите показват фактически знания по биология и основни логически и аналитични умения.

Втората част е развиване на тема от учебния материал от IX и X клас. Тематичната част трябва да бъде разработена в рамките на училищния курс по биология. При оценяване на писмените работи ще се имат предвид следните критерии: вярно, точно, логично и изчерпателно представяне на биологичния материал; начин на интерпретиране на учебното съдържание и възможности за анализиране и съпоставяне на съществени факти; изчерпателно излагане и аргументиране на знанията; владеене и правилна употреба на биологичните термини; обща биологична и езикова култура на кандидата.

Конкурсният изпит за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ се провежда под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации, предоставени на стандартен звуконосител или личен лаптоп, в един от следните варианти: аранжименти; звукозаписни проекти; рекламни клипове; ремикси и др. В момента на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

Кандидатстудентският изпит по география е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по география и икономика. Той е писмен, във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за IX клас, а останалите 60 – от учебния материал за X клас. Времетраенето на изпита е 3 часа. Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение. Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г. Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.

Правилните отговори се публикуват на страницата на Софийския университет няколко часа след приключването на съответния изпит.

В понеделник решават съдбата на жената, ударила автобуса-ковчег на АМ “Тракия”

https://petel.bg/V-ponedelnik-reshavat-sadbata-na-zhenata--udarila-avtobusa-kovcheg-na-AM----Trakiya----__260096

Жената, шофирала лекия автомобил, който предизвика катастрофата на автомагистрала „Тракия“ е задържана за 72 часа, в понеделник ще ѝ бъде...

Варна се включва днес в международната инициатива "С велосипеди срещу зависимостите"

https://petel.bg/Varna-se-vklyuchva-dnes-v-mezhdunarodnata-initsiativa-S-velosipedi-sreshhu-zavisimostite__260098

Варна ще се включи днес - 15 април в международната инициатива "С велосипеди срещу зависимостите". Сборният пункт е "Козриката", а часът 10:45, ...

Хванаха непълнолетен варненец с наркотици на покрива на МОЛ

https://petel.bg/Hvanaha-nepalnoleten-varnenets-s-narkotitsi-na-pokriva-na-MOL__260099

На ул. «Зограф» във Варна на 11 април, при извършване на полицейска проверка на мъж на 35 г., местен жител, известен на МВР, е установено, че съ...

Таксиджия изби рибата: Който говори различен от български език, плаща двойно!

https://petel.bg/Taksidzhiya-izbi-ribata--Koyto-govori-razlichen-ot-balgarski-ezik--plashha-dvoyno-__260101

Грък се възмути от шедьовъра в жълтата кола Пловдивски таксиджия изби рибата със свое нововъведение! На таблото в автомобила му се появ...

Соломон Паси: Има диктатори, при които с добро нищо не става

https://petel.bg/Solomon-Pasi--Ima-diktatori--pri-koito-s-dobro-nishho-ne-stava__260100

"Може ли с добро да се разреши конфликта в Сирия? Опитаха хората! Стана ли  с добро със Садам Хюсеин? Стана ли с добро с Бен Ладен? Стана ли с ...

Райони на Варна без вода днес

https://petel.bg/Rayoni-na-Varna-bez-voda-dnes-__260103

moreto.net По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, към този час днес без вода са следните райони на града: - кв. "Младост" бл.2, бл.4, бл.6, "Дом ...

Забраняват риболова от днес

https://petel.bg/Zabranyavat-ribolova-ot-dnes__260104

От днес влиза в сила забраната за улов на пролетно- лятно размножаващи се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска вис...

Варна 2010 стартира с победа в държавното по баскетбол на колички

https://petel.bg/Varna-2010-startira-s-pobeda-v-darzhavnoto-po-basketbol-na-kolichki__260105

Варна 2010 стартира с победи в третото държавно първенство по баскетбол на колички. В зала "Христо Борисов" отборът спечели срещу другия д...

Глухонямо момиче стана секретарка в кметството, вижте къде…

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%bb%d1%83%d1%85%d0%be%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba/

Кметът на благоевградското с. Зелен дол Ангел Младенов назначи глухоняма девойка за технически секретар в кметството. Всяка сутрин Рузое пристигана работа в сградата, където доскоро единственият служител беше самият кмет, и чинно подрежда на бюрото си купчините с различни типови бланки,
които хората трябва да попълват за всякакви административни услуги, откоито се нуждаят. В селото никой не ползва жестомимичния език наглухонемите, но с отчетливо изговаряне на необходимата декларация, малко пантомима, или пък с директно вземане от купчините пред девойката на
необходимия документ, зелендолци и секретарката винаги успяват да свършат работа, пише струмабг.

Рузое е от Варна и живее на семейни начала с момче от селото, което същоне чува. Станала вторият платен кметски служител случайно – Младенов успял да спечели малък проект за хора в неравностойно положение и по него получил няколкомесечна заплата за 1 щат, бюро, стол и лаптоп. И девойката, и скромното обзавеждане са в кметския кабинет, но когато при А. Младенов започнат да идват повече хора, Рузое се изнася в друга стаяна кокетното кметство и там върши самоотвержено и тихо задълженията си…

 

Материалът Глухонямо момиче стана секретарка в кметството, вижте къде… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Над 100 000 в Унгария излязоха срещу Орбан и главния прокурор

https://frognews.bg/novini/nad-100-000-ungariia-sreshtu-orban-glavniia-prokuror.html

Нова избирателна система, моментална оставка на главния прокурор и гарантиране свободата на медиите и словото. Това скандираха десетки хиляди унгарци на митинг в Будапеща. Над 100 000 души се събраха в центъра на унгарската столица вчера.

Пътна обстановка в страната - 15 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372512

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Хемус“: Област София: Движението по АМ „Хемус“ в тунел „Топли дол“ посока София се осъществява в изпреварващата лента поради ремонтни дейности на осветителната и светофарната уредби в активната лента до 13.

Томина неделя е, вижте кой празнува днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783945

Томина неделя е, вижте кой празнува днесНародът нарича тази седмица и „празна", защото през цялото време не трябва да се работи. В различните й дни се извършват няколко характерни обреда. ИКОНИ В иконите са изрисувани неверието на апостол Тома и доказателствата, които му дава сам Христос. Изобразяват Исус в центъра, със свлечено от лявото рамо наметало.

През изтеклата нощ няма съществена промяна в състоянието на пациентите, които пострадаха до Вакарел

http://nakratko.bg/category/58/157862/


През изтеклата нощ няма съществена промяна в състоянието на пациентите, настанени в КАИЛ на УМБАЛ "Св.Анна"-София АД, които  пострадаха при катастрофата до Вакарел.

Съветът за сигурност отхвърли руска резолюция за Сирия

http://www.transmedia.bg/2018/04/15/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b8-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%80/

 

Съветът за сигурност отхвърли руска проекторезолюция, която призоваваше „да се прекрати агресията в Сирия“, а трите страни на свой ред внесоха своя, в която се предвижда създаването на независим механизъм за разследване на такива инциденти, съобщи РИА Новости.

За приемането на резолюцията гласуваха Русия, Китай и Боливия, против са осем страни, включително САЩ, Великобритания и Франция. Казахстран, Перу, Екваториална Гвинея и Етиопия се въздържа.

За приемането на резолюцията бяха необходими девет гласа.

Както съобщи в събота пред руски журналисти постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, коментирайки френско предложение да се приеме друга резолюция за Сирия, че сега е тъжен ден за мира.

„Сега нищо не сме видели, но искам да кажа, че сега няма атмосфера, в която можем конструктивно да обсъждаме някакви проекти. Най-напред е необходимо да се спре това, което започна вчера и постепенно да се нормализира ситуацията, защото, разбира се, атмосферата за преговори не е най-добрата.“

В разпространения проект за резолюция Русия осъжда ракетния удар на САЩ и съюзниците и ги обвинява в нарушаване на международното право и устава на ООН.

По-рано по време на заседанието Съветът по сигурност на ООН постоянният представител на САЩ Ники Хейли заяви, че президентът Доналд Тръмп е готов да нанесе повторен удар по обекти в Сирия в случай, че там бъдат установени нови химически атаки.

Франция, САЩ и Великобритания предадоха на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН тяхна проекторезолюция относно Сирия. В нея се осъжда използването на химическо оръжие и се предвижда създаването на независим механизъм за разследване на такива инциденти. Проекторезолюцията осъжда „категорично всички случаи на използване на химическо оръжие в Сирия, особено атаката в Дума на 7 април“. Документът предвижда създаването на „независим механизъм за разследване“ на такива инциденти, „основан на принципите на обективността и професионализма“.

Следващата седмица Франция смята да представи редица нови предложения за мирно уреждане на сирийския конфликт. Това съобщи в събота министърът на външните работи Жан-Ив льо Дриан по телевизия „Те Еф-1“.

Според него в понеделник, 16 април, ще бъде представена инициатива в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Франция възнамерява да оповести своите предложения на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН, които гласуваха против руската проекторезолюция, осъждаща САЩ и техните съюзници за ударите в Сирия, вече не са партньори на Дамаск във всеки политически процес.

Това заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари в събота извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той нарече „позорно“ това гласуване в сегашната ситуация. Джафари посочи, че САЩ, Великобритания и Франция, въпреки техните уверения, че се стремят да бъде разгромена терористичната групировка „Ислямска държава“ всъщност нанасят ракетни удари по наши обекти, за да не можем да победим ИД.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е постигнал целите след съвместния ракетен удар с Франция и Великобритания по Сирия. Той написа това на своята страница в Туитър. „Ударът от миналата нощ беше нанесен идеално. Благодаря на Франция и Обединеното Кралство за тяхната мъдрост и мощта на техните въоръжени сили. По-добър резултат не можеше да има. Мисията е изпълнена!“ След това Тръмп за пореден път заяви, че мощта на американските ВС ще се повиши благодарение на увеличаването на военните разходи, планирано от неговата администрация.

„Толкова съм горд с нашите прекрасни въоръжени сили, които скоро, след като бъдат похарчени одобрените милиарди долари, ще станат най-добрите, които е имала нашата страна. Никой и нищо няма да може да се сравнява с тях!“, каза той.

 

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132999/

- Скъпа, къде ти харесва повече? На море или на планина?
- Разбира се, че на море, скъпи, на ваканция ли ще ходим?
- Не, избирам ароматизатор за тоалетната.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване