04/26/18 12:15
(http://regiona.bg/)

Управникът на Зелен дол иска кметовете да станат пожарникари

Да бъдат създадени Горски училища, в които децата на България да учат как да опазват и съхраняват красивата ни природа. По специална програма те всеки месец ще се обучават в защита на горите. Предложението направи директорът на Югозападното държавно предприятие-Благоевград – инж. Дамян Дамянов на форум в общината в Благоевград.

В срещата се включиха областните управители на Перник и Благоевград – Ирена Соколова и Бисер Михайлов, старши комисар Асен Игнатов – зам.-директор на ГД ПБЗН, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите – Григор Гогов, председателят на КРИБ-Перник – Георги Милев, представители на местната власт, на пожарната и полицията, на бизнеса и на неправителствения сектор.

Всички присъстващи подкрепиха предложението на Дамянов да се насочат активно погледите към децата на България, за да знаят те колко ценна е околната среда и как трябва да я опазват. „Активно трябва да започнем работа с децата – Горски училища, програми всеки месец, за да ги ангажираме с тази важна мисия. Защото сега децата повечето време са с компютри и телефони, а така се отдалечават от действителността. Необходимо е да са запознати не само с красотите на България, но и с тяхното опазване, което е основен проблем“, каза още инж. Дамянов.

Кметът на благоевградското село Зелен дол и зам.-председател на Асоциацията за развитие на българското село – Ангел Младенов, бе категоричен, че е нужно обикновените хора да са съпричастни към опазването на горите. „За да има превенция, трябва да започнем от нас, управниците. Нека бъде задължително всички кметове да преминат специален курс по гасене на пожари. Те пък да обучат 5-6 души във всяка населено място. Защото можем да сме от полза на пожарникарите, знаем как да се стигне най-бързо до огнището на пожара, имаме в нашето кметство тупалки, пръскачки, кирки и лопати“, каза Младенов.

Дамян Дамянов се ангажира този въпрос да се постави за обсъждане и да се търси бързо решение заедно с областните служби на пожарната. „Този широк формат на дискусията ни позволява да отчетем и нашите пропуски. Ще се опитаме да помогнем и за оборудването на противопожарни табла в селата. Благодаря на всички, че се отзовахте. При нас се фокусират множество проблеми – на бизнеса по осигуряване на необходимите количества дървесина, на населението – за дърва за огрев, за опазването на горските територии, на пътната мрежа, на дивечовия ресурс, на инвестициите“, сподели шефът на ЮЗДП,съобщи стандарт.

Той призна, че има и конфликти между различни гледни точки – за едни природата е място за разходки, за други е място за суровини. Директорът похвали всички, които гасят горски пожари, защото те са бич за гората. Въпреки превенцията и организацията всяка година има по един тежък пожар като този миналия август над Симитли и Кресна, който засегна и унищожи 13 000 декара горски масиви. ЮЗДП засилва мерките в тази посока, притежава 26 противопожарни автомобила, скоро ще има още 6, 2 булдозера, 13 багера. Построени са девет противопожарни кули за видеонаблюдение. Ще продължи да се инвестира и във възстановяването на българските гори и в решаването на проблема със съхненето на горите. Кулите дават реална пожарна обстановка. Но те известяват, а не потушават пожарите. Екипите на ЮЗДП са на мястото на пожара до 30-40 минути, времето зависи от терена.

 

 

Материалът Управникът на Зелен дол иска кметовете да станат пожарникари е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване