Днес и утре е забранено паркирането в района между Ритуална зала и Операта, полагат маркировка за "Синя зона"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373324

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна от вчера - 27-ми април до 29-ти април включително ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Райко Жинзифов“, „Кръстьо Мирски“, „Пирот“, „Прага“, „Русе“ и част от ул. „Кавала“.

Трагична новина! 2-годишният Алфи, който предизвика бунтове в Англия, полетя към небето

http://www.struma.com/lyubopitno/tragichna-novina-2-godishniyat-alfi-koito-predizvika-buntove-v-angliya-poletya_133616/

 2-годишният Алфи Евънс, чиято съдба развълнува цяла Великобритания, е починал рано тази сутрин. Това обявиха неговите родители, цитирани от „Сън“. Това се случва почти пет дни след като животоподдържащите системи на момченцето бяха изключени. Смъртта е настъпила в 2.30 ч. сутринта местно време. Почерненият баща Том написа във Фейсбук: „Моят гладиатор свали щита си и се сдоби с крила в 2.30… напълно разбит съм… Обичам те, мое момче“. Майката...

Продължава

Изненада! Ето къде обвиненият за двойното убийство в кв. „Витоша“ изтърпява домашния си арест

http://www.struma.com/sinya-lampa/iznenada-eto-kude-obvineniyat-za-dvoinoto-ubiistvo-v-kv-vitosha_133615/

 Обвиняем за двойно убийство е под домашен арест, но на друг адрес. Близките на простреляните преди година предприемачи се притесняват, че задържаният за престъплението Драгомир Драгомиров ще се укрие от правосъдието, тъй като го заплашва доживотен затвор. Той не е открит на домашния си адрес, съобщава bTV.

На 18 май в столичния квартал „Витоша” проехтяват изстрели. Арестуван е бизнесменът Драгомир Драгомиров. В офиса на фирмата му са открити телата на инвеститорите...

Продължава

Няма разногласия в коалицията за избора на членове на КЕВР, увериха Борисов и Каракачанов

http://www.struma.com/bulgariya/nyama-raznoglasiya-v-koaliciyata-za-izbora-na-chlenove-na-kevr_133614/

Според премиера и вицепремиера подобни теми няма да доведат до раздор между партньорите

Няма разногласия в управляващата коалиция за избора на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, увериха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Вчера ВМРО, които са част от „Обединените патриоти”, се възмутиха, че изненадващо кандидат на ДПС влезе в енергийния регулатор.

Днес според Борисов и Каракачанов подобни теми няма да доведат до раздор между партньорите.

„Нито ВМРО ще стане ГЕРБ, нито ГЕРБ ще стане ВМРО,...

Продължава

Централизиран контрол за качеството на храните в цяла Европа, предлага Мая Манолова

http://www.struma.com/bulgariya/centraliziran-kontrol-za-kachestvoto-na-hranite-v-cyala-evropa-predlaga_133613/

Страната ни ще настоява за бързо приемане на единно законодателство за стандарт

Централизиран контрол за качеството на храните в цяла Европа, предлага националният омбудсман Мая Манолова. Страната ни ще настоява за бързо приемане на единно законодателство за стандарт, в което да бъдат заложени сериозни санкции.

Не са малко българите, които живеят близо до границата ни с Гърция и често отиват на пазар там. Хората пренебрегват по-високите цени, защото са сигурни в по-доброто качество.

В момента се подготвя евродиректива, която да прекрати нелоялните...

Продължава

Българи остават в болница след тежка катастрофа в Сърбия

https://frognews.bg/novini/balgari-ostavat-bolnitsa-sled-tejka-katastrofa-sarbiia.html

Трима българи остават в болница след тежката катастрофа в сръбския град Чуприя. Вчера бус с наши сънародници от Бургас и Карнобат се обърна по пътя Ниш – Белград на път за Босна и Херцеговина.

Млади изобретатели: Роботи и дронове на фестивал за научно-техническо творчество

http://www.struma.com/bulgariya/mladi-izobretateli-roboti-i-dronove-na-festival-za-nauchno-tehnichesko-tvorchestvo_133612/

Участници от Русия, България и други страни представят своите конструкторски разработки

Младежи от няколко страни представят най-интересните си изобретения на първия фестивал за научно- техническо творчество в София. Домакин е Руският културно-информационен център.

Участници от Русия, България и други страни представят своите конструкторски разработки. Може да видите модели на самолети, дронове, всевъзможни роботи, които се движат, а най-забавното е, че на този международен младежки фестивал всичко може да се пипне, да се разгледа и човек да научи за него.

На...

Продължава

Трима българи остават в болница след катастрофата с туристически бус в Сърбия

https://offnews.bg//obshtestvo/trima-balgari-ostavat-v-bolnitca-sled-katastrofata-s-turisticheski-bus-679596.html

Трима българи остават в болницата в сръбския град Чуприя, след като бусът, в който пътуваха, се преобърна вчера на магистралата Ниш-Белград.

Нито един от тримата не е с опасност за живота - имат фрактури на ключица и крайници. 

Към 9.15 ч. вчера автобус с български туристи на бургаската фирма Евелин-Р, пътуващ за Босна и Херцеговина, се  обърна на магистралата Ниш-Белград.

В него са пътували 19 души - 17 пътници и двама шофьори. Пострадаха 13 от пътниците.

Всички те бяха приети в Общата болница в Чуприя и им е оказана медицинска помощ.

След направени прегледи 10 от тях вече са изписани.

Туристическата група и шофьорите днес продължават екскурзията си към Босна и Херцеговина.

Когато не става, не става

https://offnews.bg//mama-nindzha/kogato-ne-stava-ne-stava-679598.html

Този текст дойде анонимно при нас. Споделяме го с вас, не само защото е написан много искрено и с много болка, но защото и ще напомни на майките на момчета някои важни неща. Синът винаги си остава син, но когато има свое семейство, е нормално то да мине на преден план. Знаем го много добре, нали? Но явно на практика не се случва винаги. Това е писмото на майка на две момчета. Пиша този текст с голямо уважение и респект към всички майки на момчета. Ако щете вярвайте, но в дългогодишния си стаж на снаха, нито за секунда не съм…

Слънчева събота с температури до 30 градуса

http://www.struma.com/bulgariya/sluncheva-subota-s-temperaturi-do-30-gradusa_133611/

В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планините и планинските райони

В събота времето ще бъде предимно слънчево.

В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планините и планинските райони в Западна и Централна България.

Само на отделни места ще превали и прегърми.

Ще духа слаб в източните райони до умерен вятър от изток-югоизток.

Максималните температури ще са от 17-19° по морския бряг, до 30° на места в Дунавската равнина.

Температурата на морската вода е 14-17°. Вълнението на...

Продължава

Полиция ще охранява денонощно паметника на Бузлуджа

http://www.moreto.net/novini.php?n=373323

От вчера МВР започна денонощна охрана на паметника Бузлуджа, съобщи областният управителна Стара Загора Гергана Микова, цитирана от БНР. По думите й, това е първият етап от проекта за възстановяване на монумента. "Той ще бъде обезопасен заради хората, които под една или друга форма продължават да си позволяват "лукса", рискувайки собственото си здраве да проникват в паметника, защото знаете, че това не се случва през централния вход, а през въздуховоди - безкрайно опасно е, необезопасен е теренът, а да не говорим, че се намират и хора, които се опитват да се изкачат на пилона и оттам да си правят селфи снимки или пък да скачат с планери или с други и приспособления", каза още Микова.

Европейските финансови министри обсъждат в София облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги

http://www.cross.bg/digitalnite-stoki-ministri-1573562.html

/КРОСС/ Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги ще обсъдят европейските финансови министри в София. Във втория ден от заседанието във формата ЕКОФИН ще коментирана и борбата с данъчните измами, информира репортерът Марта Младенова: Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги e една от големите данъчни реформи, които предстоят в Европейския съюз. Тя е изключително важно за мултинационални компании като Google, Amazon и Facebook, a разговорите идват след срещата на канцлера Ангела Меркел с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.  По време на заседанието на европейските министри в София ще бъдат обсъдени възможностите за по-добра събираемост на данъците и промените при корпоративното облагане в Европейския съюз.

Майк Помпейо: От съществено значение е съюзниците от НАТО да спазват ангажиментите си по военните разходи

http://www.struma.com/bulgariya/maik-pompeio-ot-sushtestveno-znachenie-e-suyuznicite-ot-nato-da_133610/

Това подчерта новият американски държавен секретар след срещата на външните министри на страните от Алианса

От съществено значение е съюзниците от НАТО да спазват ангажиментите си по отношение на военните разходи. Това подчерта новият американски държавен секретар Майк Помпейо на пресконференция след срещата на външните министри на страните от алианса, която приключи в Брюксел, предаде Франс прес.

"Германия не спазва ангажиментите, които е поела през декември 2014 г. по отношение на военните разходи. Съществено е съюзниците от алианса да спазват своите ангажименти", каза...

Продължава

Когато звездите превърнат пижамата в официален тоалет

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kogato-zvezdite-prevyrnat-pizhamata-v-oficialen-toalet-6081659

Оказва се, че пижамата е подходяща дреха не само за свободните сутрини вкъщи, но и за специални поводи

Децата се подготвят за училище още от бебета

http://www.cross.bg/ychilishte-imat-yilyams-1573561.html

/КРОСС/ Децата могат да бъдат подготвени за училище още с раждането си. Звучи нетипично, но това е основата на австралийска система за ранно развитие на децата.  Всяко бебе обича да бъде гушкано. Докосването от майката обаче може да бъде не само приятно, но и полезно за развитието на мозъчната дейност. Например чрез масаж бебетата научават повече за собственото си тяло. „Масажът е много важна част от нашата програма – той помага на децата да разберат, че имат тяло, къде започва, къде свършва, как могат да движат различните части от тялото си, как да се научат да го контролират, защото бебетата нямат контрол над телата си от момента на раждането. И на последно място, как да координират всички свои движения по такъв начин и да са толкова добри в това, че да могат да седят мирно в училище и да учат” казва д-р Джейн Уилямс. Д-р Уилямс обучава родители в Австралия, Азия и Европа. И редовно посещава България, за да помогне на майките да се грижат по-добре за развитието на бебетата си. Чрез различните сензорни и двигателни стимулации се създават мозъчните връзки, които са ни необходими на бебето да порасне здрава, пълноценна и мислеща личност

Напрежение между Сърбия и Косово на лидерската среща в Скопие

http://www.struma.com/bulgariya/naprejenie-mejdu-surbiya-i-kosovo-na-liderskata-sreshta-v-skopie_133609/

Според Бойко Борисов проблемите между Македония и Гърция трябва да се изяснят

Напрежение между Сърбия и Косово на лидерската среща в Скопие. Имало е остър тон между президентите на Сърбия и Косово на срещата на лидерите на страните от бивша Югославия и Албания и българския министър председател Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Това съобщиха пред bTV участници в разговорите. Българският министър-председател е настоял двете страни да решат проблемите си, в противен случай няма да има разговори за европейскота им...

Продължава

Трима българи остават в болница след катастрофата в Сърбия

http://www.cross.bg/bulgari-putya-nito-1573560.html

/КРОСС/ Трима българи остават под лекарско наблюдение в болницата в сръбския град Чуприя, след като вчера бус с наши сънародници от Бургас и Карнобат се обърна по пътя Ниш – Белград на път за Босна и Херцеговина, съобщава репортерът на bTV Новините Мариета Николаева, която е на място. Състоянието на хоспитализираните не е животозастрашаващо – имат фрактури на ключица и крайници. Останалите 10 пострадали са предимно с охлузвания и след лекарски преглед са пуснати да продължат за почивката си с друг автобус. „Малкия дявол” – така пострадала определи случилото се. Голяма част от хората са били и с колани, което също ги е предпазило при обръщането на возилото. Българите са впечатлени от реакцията на сръбските власти, които веднага са изпратили на място три линейки, три екипа огнеборци и кранове. Разследващите не са установили нарушения – нито манипулации на тахо шайбата, нито алкохол или наркотици в кръвта на шофьора. Фирмата е с изрядни документи и застраховки. Според втория водач колегата му е минал зад волана едва 50 км преди инцидента и е възможно разсейване да е довело до излизането от пътя на иначе напълно прав участък. Другата версия е прилошаване. Бусът е нов. Тримата по-сериозно пострадали българи ще останат в ортопедията още три дни, като туристическата фирма ще ги прибере към България.

Меркел и Тръмп – ръка за ръка, но на различни позиции по важните теми

http://www.struma.com/bulgariya/merkel-i-trump-ruka-za-ruka-no-na-razlichni_133608/

Американският президент отново поиска европейските страни да увеличат военните си разходи

Германският канцлер Ангела Мекрел и американският президент Доналд Тръмп показаха топли отношения пред журналистите в Белия дом, но разминаванията между двете най-мощни западни страни остават по ключовите теми за търговията и развитието на НАТО, съобщава „Ройтерс”.

САЩ предстои да наложат мита на вносните стомана и алуминий, като Меркел подчерта, че от Тръмп зависи дали мярката ще засегне и нациите от Европейския съюз. „Споделихме гледните си точки. Решението е в...

Продължава

Стоичков: Да заличиш ЦСКА е като да взривиш паметника на Шипка

http://www.cross.bg/tzska-stoichkov-nyama-1573559.html

/КРОСС/ Легендарният български футболист Христо Стоичков смята, че е имало хора, които са искали да заличат ЦСКА. Според него това няма как да се случи заради подкрепата на "милионите червени сърца". Камата даде интервю само за ЦСКА, публикувано от "Труд". То е част от юбилейната програма, която клубът изготви специално за 5 май. Тя ще се раздава безплатно на феновете. "България е една прекрасна страна, която за съжаление в много от годините на прехода е ръководена лошо. Хора с комплекси бяха решили да няма ЦСКА, да го заличат. Това е все едно да взривиш паметника на Шипка! Не, не и не! Милионите червени сърца няма как да го позволят. За България ЦСКА означава гордост и слава с всичките си олимпийски, световни и европейски шампиони вече 70 години. И така ще бъде безброй пъти по 70", казва Стоичков. Самият той се определя за "човек с червено сърце, който безумно обича ЦСКА". Носителят на "Златната топка" е съсобственик в "ЦСКА-София" заедно с Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, които определя за съмишленици. "Няма как Христо Стоичков да е встрани от ЦСКА. На теория дори. Даже да съм на Северния или на Южния полюс и да играя футбол със снежни топки. Никога не съм бил далеч от ЦСКА! Следял съм всичко. Но прекалено много хора използват името на Христо Стоичков и затова понякога съм предпочитал да не вземам отношение публично. В един момент обаче чашата преля и се намесих

Трима българи остават в болница след катастрофата в Сърбия

http://www.struma.com/bulgariya/trima-bulgari-ostavat-v-bolnica-sled-katastrofata-v-surbiya_133607/

Властите в западната ни съседка веднага изпратили линейки, пожарни и кранове на мястото на инцидента

Трима българи остават под лекарско наблюдение в болницата в сръбския град Чуприя, след като вчера бус с наши сънародници от Бургас и Карнобат се обърна по пътя Ниш – Белград на път за Босна и Херцеговина, съобщава репортерът на bTV Новините Мариета Николаева, която е на място.

Състоянието на хоспитализираните не е животозастрашаващо – имат фрактури на ключица и крайници.

Останалите 10 пострадали са предимно с охлузвания и след лекарски преглед са пуснати да...

Продължава

Вижте как: Проверяваме с какви наши лични данни разполага държавата!

http://www.struma.com/lyubopitno/vijte-kak-proveryavame-s-kakvi-nashi-lichni-danni-razpolaga-durjavata_133606/

Предотвратете риска на злоупотреба с данните ви във всички регистри

Всеки гражданин, който разполага с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт, ще може да проверява кои негови лични данни фигурират в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация.

Проверката ще бъде възможна от всеки персонален компютър с достъп до интернет през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), поддържанa от Държавната агенция „Електронно управление“. Към...

Продължава

Бус с българи се обърна в Сърбия, трима са в болница

https://dnes.dir.bg/intsidenti/bus-s-balgari-se-obarna-v-sarbiya-trima-sa-v-bolnitsa

Бил е "малкия дявол", каза потърпевша, пътниците са били с колани и това е намалило щетите

Непълнолетен ограби 65-годишна варненка

http://www.moreto.net/novini.php?n=373291

Образувано Е досъдебно производство за грабеж, извършен около 15:30 часа вчера, на ул. «Кракра», научи Moreto.net. Неизвестно лице е издърпало мобилен телефон от ръцете на 65-годишна жена. След проведени оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е непълнолетно момче от Варна, известно на МВР.

Eдинодушно: Кметът Димитър Бръчков номиниран за лидер на ГЕРБ Петрич

http://www.struma.com/politika/edinodushno-kmetut-dimitur-bruchkov-nominiran-za-lider-na-gerb-petrich_133605/

Внушителен брой – 273-ма делегати легитимираха отчетно-изборното събрание на Общинската организация на ПП ГЕРБ в Петрич. 18 бяха официалните гости. Сред тях: народният представител Георги Динев, областният координатор на ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева, заместник областният управител Антоанета Янчева, председателят на Общински съвет Петрич Георги Тренчев.

Пълен отчет за свършеното досега, подкрепено с мултимедийна презентация, направи Димитър Бръчков – общински координатор на...

Продължава

След почти 8 часа заседание, спец съдът реши: 4-има от ДАИ-Благоевград излизат на свобода срещу 5000 лв, другите остават зад решетките

http://www.struma.com/krimi/sled-pochti-8-chasa-zasedanie-spec-sudut-reshi-4-ima-ot_133604/

Служителите на ДАИ Благоевград Росен Марков, Бойко Ханджийски, Ангел Янчев и Красимир Иванов бяха освободени от ареста срещу 5000 лева гаранция, това стана на продължило почти 8 часа заседание на Специализирания наказателен съд вчера.

Останалите шестима Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев и Димитър Туджаров остават зад решетките. На заседанието наблюдаващият прокурор Петър Белчев поиска по отношение на задържаните да бъде приложена най-тежката...

Продължава

След катастрофата в Сърбия: трима българи са в болница

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/sled-katastrofata-v-syrbiia-trima-bylgari-sa-v-bolnica-6081771

13 души са потърсили помощ в болница, след като бус с българска регистрация се обърна край сръбското село Чуприя

Тази пролет във Финландия започва подготовката на "Северен поток 2"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/tazi-prolet-vyv-finlandiia-zapochva-podgotovkata-na-severen-potok-2-260184/

Компанията оператор уточни, че стартът на работата се изразява в очертаване на трасето чрез изравняване на морското дъно

Пловдивски адвокат изпрати във ВАС сайтове за юридически услуги

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%81-%d1%81%d0%b0/

Пловдивски адвокат е изпратил във Върховния административен съд (ВАС) жалба във връзка с два сайта за юридически услуги, набрали голяма популярност в последно време. Според адв. Атанас Костов, платформите, за които е подал сигнал рекламират адвокатски услуги в разрез със закона и ги извършват без необходимата квалификация и ценз. Той е подал жалба във ВАС […]

/Видео/ Заплетен случай: Жена починала от сърдечен проблем е прегледана от неквалифицирани лекари

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b9-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%be/

„Столичната здравно-осигурителна каса извърши проверка на 26 и 27 април съвместно с експерти от НЗОК. При проверката се установи, че пациентката има три пролежавания в болницата, първото е от 27 до 30 март, второто е от 30 март до 2 април, и третата хоспитализация е на 21 април, когато пациентката почива. При проверката са констатирани нарушения. Най-сериозното нарушение е, че ехо-кардиографията е извършена от лекари без специалност”, обясни в студиото на „Събуди се” по Нова ТВ Оля Василева, контрол на медицинските дейности в Столичната здравно-осигурителна каса.

Причина за изказването ѝ беше смъртта на жена с кардиологичен проблем, която е била приета в тежко състояние в болница, където лекарите установили, че трябва да ѝ се постави клапа. Нещо скъпо, което не всеки може да си позволи. Пациентката обаче си отиде, преди лекарите да успеят да ѝ помогнат. Казват, че просто не са имали в склада това скъпо медицинско изделие.

„В случая категорично не е ставало въпрос за пари. Това го потвърди и д-р. Джоргова, коя то е началник на отделението, както и директорът на болницата. От действието на списъка от миналата година от 1 април до 31 март 105 пациента са оперирани, от които 7 са починали”, заяви Павлина Иванова, началник отдел „Лекарства и контрол” в НЗОК. Сн.илюстративна / Видео-Нова Тв

Материалът /Видео/ Заплетен случай: Жена починала от сърдечен проблем е прегледана от неквалифицирани лекари е публикуван за пръв път на Региона Бг.

МВнР с препоръки към българските граждани в Никарагуа

http://www.cross.bg/nikaragya-meksiko--1573556.html

/КРОСС/Във връзка с политическата нестабилност в Никарагуа Министерството на външните работи уведомява, че посолството ни в Мексико, акредитирано и за Никарагуа, следи ситуацията и е готово да съдейства на българските граждани. До момента няма информация за пострадали в безредиците сънародници или тяхно имущество. Посолството ни в Мексико, както и почетният консул на страната ни в Манагуа са денонощно на разположение на следните телефони: 1. Посолство на Република България в Съединените мексикански щати:+52 55 5596 3283 и +52 55 5596 3293; 2. Хулио Сезар Авилес Абурто, почетен консул на България в Никарагуа:+505 2266 9684 и +505 2532 2231. Препоръчваме на всички наши сънародници, намиращи се в Никарагуа:- да се запасят с храна, вода и лекарства от първа необходимост и при възможност да ограничат придвижването си в страната;- да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност;- да се информират непрекъснато за ситуацията чрез средствата за масово осведомяване;- да използват следят съобщенията за актуалната обстановка в Никарагуа, публикувани на сайта на българското посолство в Мексико http://www.mfa.bg/embassies/mexico , както и на фейсбук-страницата на посолството ни в Мексико https://www.facebook.com/mexico.bgembassy/- да се съобразяват в максимална степен с въвежданите допълнителни мерки за сигурност, както и да следват стриктно препоръките на местните власти в тази насока;- да се регистрират в електронната система на МВнР: http://www.mfa.bg/120/patuvamza

Американски военен самолет следи дали севернокорейските кораби нарушават санкциите на ООН

http://nakratko.bg/category/25/158639/


Севернокорейските медии окачествиха вчерашната среща между лидера си Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин като историческа и поставящата началото на нова ера.

Подкрепа от Филхармонията за музикантите от БНР

http://clubz.bg/67228-podkrepa_ot_filharmoniqta_za_muzikantite_ot_bnr

След лавината от лични заявления на съпричастност на изпълнители у нас и по света към протестите на музикалните състави от БНР, Софийската филхармония излезе с официална позиция в подкрепа на колегите си. Това е първата национална музикална институция, застанала зад исканията за достойно заплащане на музикантите от Радиото.

„Музикантите от Националния филхармоничен оркестър и от Националния филхармоничен хор, след символично обсъждане (обсъждане всъщност нямаше, всички бяха на едно мнение) заеха абсолютно единомислена позиция по въпроса за случващото се с колегите им от Българското национално радио“, написа в профила си във Фейсбук директорът на Филхармонията и диригент Найден Тодоров, подписал официалната позиция.

В изявлението си музикантите от Филхармонията споделят, че им е „добре известно колко усилия се изискват от най-ранно детство, за да се постигне високият професионализъм, който музикантите от БНР демонстрират в своята ежедневна работа и на който ние сме свидетели при техните концерти“ в зала „България“.

От Софийска филхармония са категорични, че трудът на техните колеги от БНР трябва да бъде оценен по достойноство, защото „те са от културния елит на Република България“.

СГХГ представя "Между традицията и модернизма"

https://dnes.dir.bg/palitra/sghg-predstavya-mezhdu-traditsiyata-i-modernizma

Изложбата включва творби на знакови за българското изкуство автори, сред които Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Иван Лазаров.

Европейските финансови министри обсъждат в София облагането на печалбите от дигиталните стоки и услу

http://nakratko.bg/category/59/158638/


Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги ще обсъдят европейските финансови министри в София.

ЦСКА стяга мащабна селекция за Европа

https://offnews.bg//futbol/tcska-stiaga-mashtabna-selektcia-za-evropa-679595.html

ЦСКА подготвя сериозна лятна селекция, която ще включва поне 5 нови попълнения. "Армейците" ще опитат да привлекат вратар, двама защитници, вътрешен халф и централен нападател.

На тези позиции отдавна са набелязани футболисти и те са следени дълго време, пише "Тема Спорт". Част от тях играят в португалския елит и са предложени от агенцията Pro Eleven, с която "червените" работят на Иберийския полуостров. Останалите състезатели са от западни първенства, както и от Бразилия, и са били наблюдавани многократно от скаутите Велизар Димитров, Владимир Манчев и Христо Янев.

С предстоящата си лятна селекция ЦСКА ще се опита да повиши класата и дълбочината в състава за предстоящото завръщане в евротурнирите. "Червените" искат да вземат вратар, който да играе добре с крака. В центъра на защитата тимът също има нужда от подсилване и ще предприеме мерки в тази насока. От една страна, отборът има едва трима играчи на този пост, което е крайно недостатъчно, предвид че "армейците" искат да се борят на няколко фронта.

От друга страна, Александър Барт и Николай Бодуров вече навлизат в заключителния етап от своите кариери. В средата на терена пък ЦСКА планира да гради около Кристиян Малинов. Неговата роля в състава не подлежи на съмнение, но около петричанина са необходими по-класни изпълнители. Рубен Пинто и Раул Лое не оправдаха очакванията, като португалецът свали нивото си от миналия сезон.

В предни позиции "червените" ще търсят и още един централен нападател за допълнителна дълбочина, а и не е изключено да се стигне до продажба на Фернандо Каранга през август. Отделно, "червените" се оглеждат за краен бранител и евентуално крило, ако се стигне до трансфер на Кирил Десподов.

Вицепрезидентът в Сливен: Младите са строителите на силна и демократична България

http://www.cross.bg/sliven-durzhava-vuzrozhdentzi-1573555.html

/КРОСС/ Най-важната ни мисия като държава е да възпитаме децата си в любов към Род и Родина, заяви Илияна Йотова на регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“  „Вие сте възрожденците на днешния ден. Вие сте строителите на съвременна и свободна България, силна и демократична държава, в която всички сме равни, както ни завеща Апостолът на свободата.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства участниците в третата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“, която се проведе в град Сливен. Движението, което е под почетния патронаж на вицепрезидента е инициатива на Общобългарския комитет „Васил Левски“, a броят на клубовете „Млади възрожденци“ в област Сливен е 83.  „В колкото повече места в България посеете семенцата на любовта към род и Родина – това ще е гаранция, че ще ни има като нация“, с тези думи вицепрезидентът се обърна към Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Според вицепрезидента днес, когато разделителните линии помежду ни се множат, се нуждаем като държава от ревностни пазители на българското и патриотични инициативи. „Най-важната ни мисия като държава е да възпитаме децата си в ценности – общобългарски и общочовешки“, изтъкна вицепрезидентът

Меркел и Тръмп – ръка за ръка, но на различни позиции по важните теми

http://nakratko.bg/category/25/158637/


Германският канцлер Ангела Мекрел и американският президент Доналд Тръмп показаха топли отношения пред журналистите в Белия дом, но разминаванията между двете най-мощни западни страни остават по ключовите теми за търговията и развитието на НАТО, съобщава „Ройтерс”.

САЩ и Германия – единодушни по отношение на Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=373322

САЩ и Германия имат "високо ниво на единодушие" по отношение на конфликтите с Русия и ролята на Москва в Сирия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон, където се състоя официална среща между двамата държавни лидери.

Масовите протести в Словакия продължават

https://frognews.bg/novini/masovite-protesti-slovakiia-prodaljavat-2018-04-28.html

Продължават масовите протести срещу правителството в Словакия. Два месеца след убийството на журналиста Ян Куцияк, който разследваше връзки на държавници с италианската мафия, хорското недоволство не стихва.

Слънчева събота с температури до 30°

http://nakratko.bg/category/58/158636/


В събота времето ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планините и планинските райони в Западна и Централна България. Само на отделни места ще превали и прегърми.

Обвиняем за двойно убийство е под домашен арест, но на друг адрес

http://www.cross.bg/adres-dragomirov-domashen-1573554.html

/КРОСС/ Обвиняем за двойно убийство е под домашен арест, но на друг адрес. Близките на простреляните преди година предприемачи се притесняват, че задържаният за престъплението Драгомир Драгомиров ще се укрие от правосъдието, тъй като го заплашва доживотен затвор. Екипът ни не го откри на домашния му адрес.  На 18 май в столичния квартал „Витоша” проехтяват изстрели. Арестуван е бизнесменът Драгомир Драгомиров. В офиса на фирмата му са открити телата на инвеститорите – 38-годишният Вячеслав Коев и 61-годишната Стойка Мишева. Тежко ранен е и синът на убитата – Станимир. Вероятната причина – дългове. 11 месеца по-късно магистратите изпращат Драгомиров под домашен арест. „По една нелепа случайност се оказва, че той има рожден ден на 20 април. Така че – той си се е прибрал вкъщи да си празнува, а за нас няма възмездие”, каза Галина Колева, дъщеря на Стойка. Не откриваме Драгомиров на домашния му адрес. Оказва се, че е поискал да изтърпява ареста си другаде. Адвокатът му отказа коментар, но обясни, че съдебното решение е съобразено с доказателствата. „Съдът обаче, според мен, не е взел предвид друга група обстоятелства, вземайки своето решение, а именно опасността да се укрие, опасността да извърши друго престъпление”, каза адвокат Димитрова. От съда отказаха коментар

Apple отново съди Samsung

https://dnes.dir.bg/komunikatsii/apple-otnovo-sadi-samsung

Американците се надяват на обезщетение от половин милиард долара.

50% декларират данъци онлайн

http://clubz.bg/67227-50_deklarirat_danyci_onlajn

До понеделник, 30-ти април трябва да подадем данъчна декларация, напомни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ.

До момента са подадени около 450 000 декларации, 50% от тях - онлайн, т.е. около 225 000 души са ползвали по-лесната опция с по-малко административна тежест. Вече могат и да се плащат данъците онлайн, припомни Бъчваров.

Всички фирми са подали декларациите си по Интернет.

Тази възможност съществуваше с години с електронен подпис и се ползваше от ограничен брой хора. През 2015 г. обаче бе премахнато това изискване и все повече хора пращат декларацията си през компютър, а не по пощата.

Приходите от физически лица пък са 1,3 млрд. лева, очаква се общо да бъдат събрани над 20 млрд. лева.

Говорителят на НАП обясни, че срокът за данъчно облекчение от 5% отстъпка върху данъците беше намален на 30 дни, тъй като имаме плосък и нисък данък в сравнение с други страни.

Германски експерт: До 30 години няма да има нужда да работим

https://www.investor.bg/analizi/262/a/germanski-ekspert-do-30-godini-niama-da-ima-nujda-da-rabotim-260180/

Хората ще участват в проекти като доброволци, като това ще придаде на ежедневието им напълно различно значение

Напрежение между Сърбия и Косово на лидерската среща в Скопие

http://www.cross.bg/skopie-borisov-kosovo-1573553.html

/КРОСС/ Напрежение между Сърбия и Косово на лидерската среща в Скопие. Имало е остър тон между президентите на Сърбия и Косово на срещата на лидерите на страните от бивша Югославия и Албания и българския министър председател Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Това съобщиха пред bTV участници в разговорите. Българският министър-председател е настоял двете страни да решат проблемите си, в противен случай няма да има разговори за европейскота им членство. Според Бойко Борисов трябва да се изяснят и проблемите между Македония и Гърция. Македонският президент Георги Иванов съобщи, че преговорите между Скопие и Атина за името на Македония и преговорите с Евросъюза може да вървят едновременно. „Това, което ние с Доналд сме поели като ангажимент, сме го изпълнили. Темата е на масата. Това, което сме поели като ангажимент да намерим хибридно финансиране, също - още на 16 и 17 май шефовете ще бъдат там и ще чакат кой какъв лот да им бъде поръчано”, каза премиерът Борисов.

"Лудогорец" ще опита да спечели титлата с победа срещу ЦСКА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/28/3170749_ludogorec_shte_opita_da_specheli_titlata_s_pobeda/?ref=rss


"Лудогорец" постигна 14-а поредна победа в Първа лига се доближи само на един мач от седма поредна титла, но треньорът Димитър Димитров отново обясни, че златните медали не са сигурни. След успеха с 3:0 над "Верея" като гост специалистът определи двубоя като труден.<br /><br />"Мачът не беше лесен, защото домакините играха организирано. Пропуснахме доста положения, много от тях чисти и това ме притесняваше. След първия гол обаче бях убеден, че ще...

Защо Amazon и Google не атакуват банките?

https://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-amazon-i-google-ne-atakuvat-bankite-260181/

Технологичните гиганти са преди всичко приятели на банковия сектор и подхождат особено внимателно към него

Армения е далеч от "цветна революция" и Русия го знае

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/28/3170659_armeniia_e_dalech_ot_cvetna_revoljuciia_i_rusiia_go/?ref=rss


Грузия, Киргизстан, Украйна... а сега и Армения? Кремъл негодува срещу "цветните революции", разтърсили някои от сателитите му, но реагира сдържано на народния протест в Армения, в който не вижда заплаха за своите интереси.<br /><br />След двуседмично безразличие - поне пред публиката, Русия започва все пак да посредничи в политическата криза, сполетяла малката кавказка държава. Президентът Владимир Путин разговаря в четвъртък по телефона с и. д. премиер на Армения Карен...

Висок шум тормози половината софиянци

https://frognews.bg/novini/visok-shum-tormozi-polovinata-sofiiantsi.html

Повече от половината жители на София се оплакват от висок шум. Според зам.-кмета на София Йоана Христова нивото му е по-високо от допустимите норми. Основната причина за това е автомобилният трафик.

АББА пуска две нови песни след 35-годишна пауза

http://www.cross.bg/chlenove-abba-myzikantite-1573551.html

/КРОСС/ Четиримата членове на легендарната шведска поп група АББА се събраха, за да запишат две нови песни 35 години след излизането на последния й албум, съобщиха световните информационни агенции. "Ние, четиримата си казахме, че след 35 години ще е забавно да обединим силите си и да влезем в звукозаписно студио", се казва в изявление на групата, от чиито албуми са продадени 400 милиона копия. Едната от песните е озаглавена "I Still Have Faith in You" и ще бъде изпълнена от техни цифрови изображения в рамките на телевизионно шоу през декември, продуцирано от Би Би Си и Ей Би Си. "Песента е нова, това ни носи радост", допълниха музикантите. Названието на другата песен не се разкрива. Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста, Бьорн Улвеус и Бени Андершон се разделиха през 1982 г., след като в разстояние на едно десетилетие бяха много популярни в целия свят с хитовете си "Waterloo", "Dancing Queen", "Mamma Mia", "Super Trouper". Групата за последен път се представи пред публика през 1986 г., макар официално да не се е разпаднала. Четиримата й членове обаче увериха, че повече няма да пеят заедно."Решението за вълнуващ проект, свързан с турне, в което участват наши цифрови изображения, взе неочакван обрат", се допълва в изявлението на музикантите: "За нас влизането отново заедно в звукозаписно студио бе радостно събитие. Като че ли времето бе спряло и се връщахме от кратка ваканция."

ИПИ: Къде в България се решават най-много дела по несъстоятелност

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ipi-kyde-v-bylgariia-se-reshavat-nai-mnogo-dela-po-nesystoiatelnost-260162/

Длъжникът често сменя седалището и адреса си на управление на фирмата и така може да избира съда, пред който да се гледат делата му, констатират Зорница Славова

Най-добрите картечници в света

https://news.bg/inovations/nay-dobrite-kartechnitsi-v-sveta.html

Опитът на две световни войни показа, че те са най-смъртоносното оръжие

САЩ едва ли ще остане в ядреното споразумение с Иран

https://frognews.bg/novini/sasht-edva-shte-ostane-iadrenoto-sporazumenie-iran.html

Малко вероятно е САЩ да остане в ядреното споразумение с Иран, заяви новият външен министър Майк Помпео.

Над 1300 участници дефилират днес на Варненския карнавал

http://www.moreto.net/novini.php?n=373321

Над 1300 участници от 16 общини в страната ще дефилират по време на четвъртото издание на възродения "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненския карнавал", който ще се проведе днес 28-ми април, научи Moreto.

Секс кукли по време на чума: в Русия вече всичко е хибридно

https://offnews.bg//dw/seks-kukli-po-vreme-na-chuma-v-rusia-veche-vsichko-e-hibridno-679593.html

Сбъдва се една мечта: Русия изпреварва САЩ! Но не по млеконадой, а по плътски удоволствия: в Москва скоро ще се появи хотел, в който човек може да се забавлява със секс кукли. Виктор Ерофеев коментира новината с доза ирония.

Сбъдва се една вековна мечта: Русия изпреварва Америка! И то в най-неочакваната област. Не по млеконадой или по производство на месо на глава от населението, както навремето мечтаеше Хрушчов. А в сферата на плътските и душевни наслади. И по-точно: в областта на секс куклите.

Американците все още се колебаят дали да открият такъв бордей в страната на Доналд Тръмп, или по-скоро не. Но докато те се чудят, Москва съвсем скоро ще може да се похвали с уникален "развлекателен" хотел. В него посетителите ще открият в леглата си изкуствени девици и красавици за всеки вкус. Меки, гъвкави, отзивчиви, със завидни гимнастически и едва ли не интелектуални способности.

Мъжките фантазии нямат предел: човек може да върти куклата както си иска, може да я постави в голяма клетка (подобна на клетките в московските съдилища), може да я щипе и обладава. Желателно е с презерватив. От хигиенни съображения?

Това е абсурдно!

Защо обаче не си зададем много по-сериозния въпрос за абсурдността на случващото се? В страната, където се води целенасочена борба срещу всякакви прояви на модернизъм, либерализъм и ценностите на западните демокрации, където на авансцената излязоха хоругви и костюмирани казаци с подпухнали от пиянство лица, където патриархът критикува философията на "преклонението пред човека", ние ставаме свидетели на преклонение пред секса с кукли. При това легално и одобрено от властите. Във всеки случай така твърди създателят на този вид публични домове - испанският предприемач Сержи Пието, който вече е открил такъв рай за мъжете в Барселона. Сега той мечтае да създаде цяла верига от подобни пристани на щастието по цял свят и в цяла Русия.

При американците проектът зацикли, но в Русия дръпна напред. Всъщност няма нищо чудно, че в Америка се получи така. В цивилизования свят, който е готов да защитава дори и правата на роботите, човек не може да държи в клетка за собствено удоволствие изкуствени красавици, които почти не се отличват от истинските. Опасно е. Можеш да попаднеш и в затвора.

А в Русия, както става ясно от историята с депутата от Държавната дума Слуцки, сексуалните посегателства спрямо живи журналистки, както и спрямо всички останали жени се приветстват на най-високо равнище и свидетелстват за загрижеността на властите за демографията. И докато някои от живите жени може и да откажат на Слуцки, сега пред него и останалите депутати се откриват безгранични възможности да общуват на различни езици, без да се опасяват от никакви санкции: натискаш копчето и куклата ти говори на френски, английски, якутски.

И все пак: как е възможно подобно нещо в една страна, чийто властови елит яростно се бори за морал? Как е възможно в епохата на нова Студена война, в епохата на американското противопоставяне в Сирия, във времето на идеологическата чума, срещу която се бори руската държавна телевизия, да допуснеш пета колона в лицето на надуваеми секс кукли? Как ли? Ами в Русия вече всичко е хибридно. Държавата се бори срещу чуждото, но ако се качите на такси и обиколите малко из Москва, ще видите, че почти всички магазини, козметични салони и други частни заведения са разкрасени с реклами на френски, английски и, разбира се, на руски език.

Напред, скъпи секс кукли!

Излиза, че секс куклите са само частица от общата руска хибридност, където всичко се е смесило безнадеждно. Напред, скъпи секс кукли! С ваша помощ Русия не само ще погледне в бъдещето на сексуалните отношения (според експерти, скоро 10% от половите сношения ще се извършват с изкуствени създания). С ваша помощ Русия ще се научи да не забравя и изобретателния Запад, с неговите иновации в сферата на науката и културата. Мили секс кукли, не бързайте да давате под съд ползвателите на вашите таланти! Те ще ви пазят нежно (с необходимите за хигиената между човека и робота презервативи).

Чумата в международните отношения все някога ще отмине. А вие, момичета? Вие сте създадени за вечността!

Виктор Ерофеев е съвременен руски писател, литературовед, радио и телевизионен водещ. Лауреат на наградата на името на Владимир Набоков, кавалер на френските Орден на изкуствата и литературата и Орден на почетния легион 

Дойче веле

НАСА ще донесе марсиански грунт на Земята

http://clubz.bg/67226-nasa_shte_donese_marsianski_grunt_na_zemqta

През 2020 г. НАСА и Европейската космическа агенция ще обединят силите си, за да осъществят съвместен проект на марсианската повърхност, съобщи Лайф.

Предстои изследователски екипи да съберат марсиански грунт, с чието проучване ще се заемат геолози и химици на Земята. Програмата, свързана със събиране на образци грунт от Марс, включва три полета - през 2020, 2021 е 2022 г.

Образците марсианска почва са нужни на учените, за да се изследват подробно климатичните особености на Червената планета. 

Благодарение на тези образци учените ще опознаят по-добре процесите, свързани с ерозията на марсианската почва, и ще получат допълнителни данни за химичния й състав.

Геолози и планетолози смятат, че преди няколко милиарда години планетата Марс била точно копие на Земята, което се видоизменило при загадъчни обстоятелства. 

БТА

Колко струва музикалната памет на една нация

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2ZLF5QPv7H0/

Колко оркестъра трябва да има едно радио? Въпросът звучи като начало на виц, но не е. Тази седмица бе белязана от протеста на музикалните състави на Българското национално радио, а проблемът е, че те получават едни от най-ниските възнаграждения в държавата (средно 660 лв.), при положение, че работата им е уникална. Подобно на другите оркестри, те също изнасят концерти, но основното им задължение е да попълват фондовете на БНР. А там се съхранява музикалната памет на нацията.

Пред камерата на bTV работещи към оркестрите признават, че се налага да се трудят и другаде, за да свързват двата края. Много от тях са с лични музикални инструменти, които трябва да поддържат сами.

630 лв. например получава един от малкото българи с награда „Грами” – Недялко Недялков от Оркестъра за народна музика. Той не приема позицията на директора на оркестрите в БНР Теодосий Спасов, че е „унизително” най-добрите музиканти на България да свирят протестно под прозорците на властта.

В студиото на „Тази събота” Недялков цитира друг свой световноизвестен колега – цигуларят Васко Василев: „Кое е унизително? Всички революции, всички реформи са започнали от улицата”. По думите му унизително е, че се е стигнало до сегашната ситуация, а не че се търси изход от нея.

Диригентът на Биг бенда Антони Дончев подчерта, че обвиненията в лош мениджмънт нямат такова основание, при положение, че преди няколко години бюджетът на БНР е бил орязан с около 7 млн. лв.

„(Директорът) Александър Велев идва при заварено положение (…), за да вдигне нашите заплати, трябва да вземе от Вашите колеги, журналистите”, посочи Дончев.

И двамата не виждат решение и в думите на премиера Бойко Борисов, който, след като призна, че не е знаел, че БНР има 4 оркестъра, призова да се търси пазарният принцип. Недялков отбеляза, че вероятно премиерът не е бил добре осведомен от съветниците си и не е наясно, че основната работа на съставите е в студиото, а не пред публика.

В същото време делегираните бюджети водят до свръхпроизводство и ниско качество. „Виждаме какво става с някои от оркестрите – изнемогват, защото трябва да правят буквално по два концерта на седмица, за да могат да спечелят пари, за да живеят нормално”, каза диригентът.

И той, и колегите му продължават с протестите. Вероятно на 24 май ще има голям протестен концерт пред Народното събрание.

50% повече приходи за Facebook

http://www.cross.bg/miliarda-trimesechie-potrebiteli-1573550.html

/КРОСС/ Информацията за злоупотребата с личните данни на милиони потребители на най-популярната социална мрежа засега нямат съществено влияние върху финансовите й резултати. Това показва докладът за дейността на Facebook за първото тримесечие на годината, който разкрива, че за периода тя е регистрирала почти 50% ръст в приходите до 11.9 милиарда долара при 8 милиарда преди година. Приходите от реклама са достигнали 11.7 милиарда долара при 7.8 милиарда за първите три месеца на 2017. Печалбата на компанията за периода също е скочила значително - от 3 милиарда на 4.9 милиарда долара. По-интересно ще е да видим какви ще са резултатите през актуалното тримесечие, защото скандалът около Cambridge Analytica се разрази през март или към края на отчетния период на компанията, предава Mobile Bulgaria. Според данните на Facebook през тримесечието броят на активните дневно потребители се е увеличил с 13% на годишна база до 1.45 милиарда или с 3.5% спрямо предходното тримесечие. През март активните дневно потребители са били 2.2 милиарда, което също е с 13% повече спрямо март миналата година.

Видео: Трите мечета в Белица

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/28/3170362_video_trite_mecheta_v_belica/?ref=rss


Преди седмица три бебета мечета бяха намерени край пътя в близост до родопското с. Барутин, в близост до язовир Доспат. Малките диви животни бяха спасени при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция по околна среда и води – Смолян и фондация "Четири лапи".<br /><br />Мечетата са на съвсем крехка възраст и са били без майка си, което наложи спешното им настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица.<br /><br />Трите...

Майк Шинода с песен след смъртта на Честър Бенингтън

http://clubz.bg/67225-majk_shinoda_s_pesen_sled_smyrtta_na_chestyr_beningtyn

Ко-вокалът на Linkin Park Майк Шинода публикува музикалното видео към песента About You Тя е сингъл от предстоящия му солов албум Post Traumatic, съобщава zrockradio.bg. Парчето е колабoрация с продуцента blackbear, а придружаващият го клип е режисиран от самия Шинода.

Соло изявата му е първа авторска продукция, включваща общо 3 песни, след самоубийството на Честър Бенингтън на 20 юли 2017 г.

Post Traumatic трябва да излезе на 15 юни, а Шинода, който освен музикалното сърце на Linkin Park, е и певец, композитор, рапър и графичен дизайнер, коментира в скорошно интервю:

“Започнах от наистина много мрачно място. В началотo не излизах от къщи. Усещането да загубя един от най-близките си приятели и колеги беше много клаустрофобично. В някаква степен асоциираме това, което сме, с това, което правим, така че се усещах много изгубен.”

И добавя:

“Последната една година беше пълна лудост и исках да я излея в музика. Не само за да отбележа самото й случване, а и за да помогна на феновете и хората, които бяха с нас през цялто това време, да разберат точно какво чувствам и къде се намирам вътре в самия себе си.”

Гореща тема: Неправителствени организации и граждански групи спечелиха дело за Пирин на първа инстанция

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8/

Организации от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, сред които и WWF, спечелиха на първа инстанция дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на министъра на околната среда и водите за Пирин, съобщиха от екозащитната организация.

През март 2017 г. екоминистърът реши актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка.

Тези промени от своя страна предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи в територията на националния парк.

Коалицията заведе и второ дело за Пирин – обжалване на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин.

Върховният административен съд насрочи за 14 май първо заседание по делото.

Материалът Гореща тема: Неправителствени организации и граждански групи спечелиха дело за Пирин на първа инстанция е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тритон - обречената луна на Нептун

http://www.cross.bg/triton-neptyn-lynata-1573549.html

/КРОСС/ Тритон е най-голямата луна на Нептун, всъщност тя е единствената същинска луна на газовия гигант, като останалите му спътници приличат по-скоро на астероиди. Всъщност, по всичко изглежда, че в миналото Тритон не е принадлежал на системата на Нептун, а е бил уловен от гравитацията на последната планета. Първото доказателство за това е факта, че Тритон е единствен сред големите по размери спътници в Слънчевата система, който има ретроградна орбита. Освен това Оста на въртене на Тритон е под необичайно голям наклон спрямо оста на въртене на Нептун. Именно поради нетипичната си ос, температурите на Тритон са по-ниски от тези на Плутон. Що се отнася до ретроградната орбита - именно тя е причина за трагичното бъдеще на луната. Поради ретроградното си движение, приливните сили на Нептун постепенно понижават орбитата на Тритон. След около 1,4 - 3,6 милиарда години спътникът ще премине границата на Рош. Тогава луната или ще се саморазруши и ще се превърне в пръстен около Нептун или просто ще бъде погълната от газовия гигант. Но освен мрачното бъдеще, Тритон има и мрачно минало. Много е вероятно под повърхността на спътника да е имало океани от течна вода, в които е можел да се зароди живот. Този живот обаче днес най-вероятно е загинал, не толкова заради радиацията на Нептун, колкото заради отсъствието на приливно нагряване. Последното означава, че моретата под повърхността най-вероятно са замръзнали

Брижит Макрон: Не се чувствам първа дама

https://dnes.dir.bg/zvezdi/brizhit-makron-ne-se-chuvstvam-parva-dama

"Мелания не може да си подаде носа навън", споделя французойката за американската си колежка

Георги Господинов за новата си книга с разкази: Всичките тела на света са част от нашето тяло

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/04/28/3170511_georgi_gospodinov_za_novata_si_kniga_s_razkazi/?ref=rss


Около 24 май излиза новата книга на Георги Господинов "Всичките наши тела" - сборник със свръхкратки разкази. Последната година българския писател прекара в Ню Йорк, където бе на писателска резиденция по покана на Нюйоркската обществена библиотека. Междувременно романите му завладяха нова територия - съседна Турция, където изненадващо и за него се настаниха на витрините на големите книжарници и получиха много отзиви в турската преса. Двайсет години след излизането на "Естествен...

Предстоящи събития в страната за 28 април

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1573548.html

/КРОСС/ София   От 14.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия. След срещата Румен Радев и Анхел Гурия ще направят изявления за медиите. *** Несебър От 13.00 часа в читалище „Яна Лъскова – 1905“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в откриването на IX Национална среща-инициатива „Завръщане към корените“ на потомците на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Вицепрезидентът ще връчи награди на отличените участници в конкурс за есе на тема „Завръщане към корените. Родовата памет е жива“. По-рано Илияна Йотова ще се включи в литийно шествие от пристанище Несебър до църквата „Свето Успение Богородично“.   *** София В 7.25 часа от Централна жп гара ще замине сутрешният пътнически влак за Драгоман, с който „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури безплатен превоз за велосипедите на участниците в ежегодното състезание „Байк и Рън за Чепън”. В 17.44 часа от Драгоман за София ще потегли бързият влак, който ще превози учаснтиците обратно за столицата.   *** София От 9.30 часа в хотел „Хилтън“ в зала „Мусала 1“ ще се проведе офицалното откриване на Съвета на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ)

Преглед на печата

http://www.cross.bg/ycheni-borisov-nashi-1573558.html

/КРОСС/ "1,22 млрд. лв. ще даде кабинетът за модернизацията на бойната ни техника, но при условие, че тя се произвежда у нас - в наши заводи, от наши учени и инженери", съобщава на първата си страница вестник Стандарт. Това е станало ясно вчера при посещението на премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев в "ТЕРЕМ - Хан Крум" - Търговище. Ако проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски се реализира в български предприятия от наши учени, това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет да останат в България и да спомогнат за развитие на научния потенциал и за повишаване на жизнения стандарт, обяснява Борисов, цитиран от Стандарт.  Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици, обяви Борисов. Това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет да останат в България и да спомогнат за развитие на научния потенциал и за повишаване на жизнения стандарт, каза министър-председателят. "Лихвите по депозитите паднаха до 0,11%, показват данните на БНБ за месец март, цитирани от вестник 24 часа. Въпреки опасенията за инотен бум ипотеките продължават да поевтиняват

Северна и Южна Корея слагат край на войната

https://dnes.dir.bg/svyat/severna-i-yuzhna-koreya-slagat-kray-na-voynata

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година

КНДР и Южна Корея се готвят да сложат край на войната тази година

https://offnews.bg//sviat/kndr-i-iuzhna-koreia-se-gotviat-da-slozhat-kraj-na-vojnata-tazi-godina-679592.html

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година. Това съобщи японската агенция Киодо, като се позова на севернокорейската агенция КЦТА.

КЦТА разпространи текста на Декларацията от Панминчжон след вчерашната среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

В текста на документа, публикуван вчера от Южна Корея, се говореше, че Северът и Югът се канят да подпишат мирен договор, но не беше спомената набелязана дата.

"КНДР и Южна Корея ще обявят край на примирието, продължаващо от 1953 г., за да бъде трансформирано то в мирен договор. За тази цел Северна Корея, Южна Корея и САЩ ще работят за тристранна или четиристранна среща на върха (с участието на Китай) за създаване на система на траен мир", пише в документа, публикуван в южнокорейските медии.

Севернокорейската агенция КЦТА, която на практика няма как да публикува новина, която не е одобрена от режима в Пхенян, съобщи, че двете страни ще следват общата цел за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

"Общата цел (на Севера и Юга) е пълното премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров чрез избавяне от тях", пише в съобщението на КЦТА.

След вчерашната среща на върха Ким Чен-ун не направи изявление, отнасящо се до отказа от ядрената програма.

Освен това изразът "пълно премахване на ядрените оръжия" обикновено не се споменава в централните севернокорейски медии.

Вчера в пограничното селище Панминчжон се състоя историческа среща между президента на Южна Корея Мун Дже-ин и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Тези преговори станаха първата среща на върха между Севера и Юга от повече от десет години.

Преди началото им южнокорейският президент по покана на Ким прекрачи демаркационната линия, извършвайки "блиц визита" в КНДР, продължила по-малко от минута.

Ким Чен-ун също прекрачи границата и така стана първият севернокорейски лидер, посетил територията на Южна Корея след 1953 г.

След преговорите лидерите на двете страни подписаха съвместната "Декларация от Панминчжон за мир, процъфтяване и обединение на Корейския полуостров".

КЦТА също така окачестви вчерашната среща на върха като "нов крайъгълен камък" в постигането на общ просперитет и преломен момент за Корейския полуостров.

Отмъстители, докато свят светува?

http://clubz.bg/67224-otmystiteli_dokato_svqt_svetuva

„Отмъстителите: Война без край“ е деветнайстият филм от вселената на „Марвел“ – поредицата вече има повече епизоди от някои телевизионни сериали. Може би това е начинът, по който киното смята да се бори с телевизията, но тази серийност поставя един сериозен проблем.

Как зрителят, дори този, който е изгледал внимателно всички 18 филма дотук, би могъл да запомни сюжетни линии, започнали преди 10 години, прекъснали за известно време и появили се отново премиерно през 2012-а? В телевизионните сериали (стига да не пуснат целия сезон наведнъж в „Нетфликс“) на зрителя му се налага да помни по една седмица. И въпреки това, всеки нов епизод обикновено започва с кратък преглед на случилото се в предишния.

Но да му мислят тези, за които последователността е важна, защото търсят особен смисъл в истории, обединяващи скандинавски бог, железен човек, раздразнителен, позеленяващ учен и ученик, ухапан от паяк. Целият смисъл е пределно ясен от самото начало – печалба. И ако тяхната печалба помогне за нашето забавление, всички сме доволни.

Както изглежда, „Отмъстителите: Война без край“ ще направи щастливи много хора и от индустрията, и от публиката. Но може да се окаже вреден за самите супергерои, които започват да приличат на мит с изтичащ срок на годност. В момента те изглежда са на своя връх. Марвелският филм („Черната пантера“) е най-гледаният по света и у нас дотук за 2018-а, три филма на „Марвел“ вече са в Топ 10 с най-големи приходи за всички времена (а в Топ 10 за 2017 г. са пет).

Специалисти и анализатори на пазара предричат появата на „зрителска умора от комикси и супергерои“. Как отговаря на тези предупреждения „Марвел“? С още повече от същото. По подобие на марксовия призив към пролетариите, новият лозунг на „Мар(кс)вел“ е:

„Супергерои от всички страни (на марвелската вселена), обединявайте се!“.

Супергероите в „Отмъстителите: Война без край“ са почти без край – или безброй. Във всеки случай се оказа, че самите те не знаят колко са. Бенедикт Къмбърбач (който играе Доктор Стрейндж) предположи, че са между 30 и 40. Според принцеса Шури от Уаканда, са 64. А Крис Хемсуърт смята, че са 76. Със сигурност обаче са повече, отколкото във всеки друг супергериойски филм. По-лесно е да се посочи кой отсъства – например никъде във филма не се вижда Ант-мен (може и да бил там, но при неговите мравешки размери е лесно да бъде пропуснат).

Наличието на тълпа от супергерои повдига друг проблем. Най-ценното качество на супергероя е неговата изключителност. Когато всички наоколо са супергерои, те вече не са изключителни – но такъв става всеки случаен нормален човек, който се промъкне сред тях. Така масовото супергероично нашествие в попкултурата убива статута на героя и го праща сред унизителните „поддържащи роли“.

Танос (Джош Бролин) е необичайният главен злодей във филма.

Но каквото и бъдеще да предстои на жанра, „Отмъстителите: Война без край“ е сред по-добрите му образци. Да вземем например Танос (Джош Бролин), главният злодей във филма. Той е толкова различен от мнозинството комиксови злодеи, че вероятно в някои отделно взети страни зрителите ще го вземат за положителен герой. Защото каквито и злини да е причинил, колкото и хора (богове, супергерои и други създания) да се кани да избие (всъщност само половината от човечеството), той действа с най-доброто намерение да осигури на останалата половина светло бъдеще. Дори прави лични жертви в имено на целта. Не е като да не сме виждали подобни амбиции в историята на ХХ век и неговите революции.

Освен тежки драми и надвисващата особено към края на филма злокобност, „Отмъстителите: Война без край“ има и своите силни комични отклонения – произтичащи най-вече от срещата на Пазителите на Галактиката с Тор (Крис Хемсуърт), чувства, които предизвиква неговата външност у Гомора (Зоуи Салдана) и Дракс (Дейв Батиста) и конкуренцията с Питър Куил, Звездния повелител (Крис Прат).

„Отмъстителите: Война без край“ е доста забавен, силно драматичен, с големи дози екшън и чести сюжетни обрати, той може да е най-амбициозният филм от киновселената на „Марвел“, но не е най-добрият (за много хора това е „Черната пантера“, за мен – „Дедпул“). Обаче има сърце и душа, дори малко мозък. И освен това, още не сме видели финала на тази история.

Краят на филма е меко казано притеснителен. Но ако изчакате да изтекат финалните надписи, след тях има още една сцена, която ще ви обезпокои още повече. Но това не е краят, той може би ще дойде догодина по това време.

Площад Славейков

Година след погрома в парламента Македония се променя

http://www.transmedia.bg/2018/04/28/%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5/

 

Повече от две години продължава политическата криза в Република Македония. На 27 април 2017 г. тълпа нахлу в парламента на страната и се опита да се саморазправи с депутатите от Социалдемократическата партия и нейния лидер Зоран Заев.

Опитът за неговото отстраняване се оказа неуспешен, въпреки че лицето на бъдещия македонски премиер пострада сериозно. ВМРО-ДПМНЕ на управлявалия близо 10 години Никола Груевски беше принудено да се откаже от властта, което отвори пътя за съставяне на коалиционно правителство начело със Заев на (31 май – 1 юни). Една от първите инициативи на новия македонски министър-председател бе да подобри отношенията със съседите и на първо място с България.

Броени дни след като оглави правителството Заев пристигна на 20 юни в София, където подготви почвата за подписването на Договора за добросъседство и приятелство, който се бавеше в продължение на десетилетие. Заедно със своя домакин Бойко Борисов Заев се поклони на паметника на цар Самуил в София.

На 1 август се състоя историческа визита в Скопие на българския премиер. Борисов и Заев подписаха Договора за добросъседство и приятелство и се договориха да активизират изграждането на транспортния коридор №8, който да улесни връзките между двете държави – стопански, културни и туристически. На следващия ден, 2 август, двамата премиери се поклониха пред гроба на Гоце Делчев, намиращ се в църквата „Свети Спас“ в Скопие. Процесът на сближаване между България и Македония продължи и в духовната сфера, след като Македонската православна църква-Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква да стане нейна църква-майка и да й помогне в извоюването на автокефален статут.

На 28 май 2018 г. двете църкви заедно ще отпразнуват 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Подписването на Договора беше приветствано от САЩ и Европейския съюз и впоследствие той беше даван за пример от всички високопоставени европейски и американски политици като пример как две балкански страни могат да решат по мирен начин своите дългогодишни проблеми.

Правителството на Зоран Заев направи много и за размразяването на отношенията с Гърция и решаването на спора за името, който повече от 27 години пречеше на Република Македония да се развива и да стане член на евроатлантическото семейство. На 24 януари 2018 г. македонският премиер се срещна със своя гръцки колета Алексис Ципрас в Давос.

Заев увери гръцкия премиер, че Скопие няма териториални претенции към своя южен съсед и в знак на добра воля преименува летището, което носеше името „Александър Македонски“ и магистралата към него. Тези действия са част и от цялостното преразглеждане на политиката на „антиквизация“, която преобрази Скопие с многобройни паметници по времето на Груевски. По същество ставаше дума за корупционни проекти на стойност стотици милиони евро, които напълниха джобовете на Груевски и близките до него хора.

Срещата в Давос даде тласък на диалога между Скопие и Атина, който се води от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзияс под специалното наблюдение на премиерите Заев и Ципрас. Проведоха се няколко срещи, включително с участието на международния посредник на ООН Матю Нимиц.

Очаква се в близките месеци преговорният процес да приключи с решаване на въпроса, което ще отвори вратата на Македония за членство в НАТО – нещо, за което тя е готова още от 2008 г., но не се случи заради враждебната позиция на Гърция. Македония получи покана за преговори с ЕС. Македония получи покана за преговори с ЕС.

На 17 април Европейската комисия препоръча Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз. По този повод премиерът Зоран Заев заяви, че страната му вече е по-близо до ЕС. „Днес сме по-близо до ЕС и до постигането на икономическите стандарти на съюза за всички граждани на нашата страна. В своя доклад до Европейския съвет ЕС предложи кристално ясна и безусловна препоръка за началото на преговорите с Република Македония“, подчерта той.

Очаква се стартът на тези преговори да бъде даден малко по-късно през юни, което ще съвпадне с края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Днес 1 година по-късно тежката политическа криза е само спомен, а Република Македония се е върнала на правилния път, както отбелязват в Брюксел.

БГНЕС

 

Родени на 28 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1573547.html

/КРОСС/ Христо Генчев, архитект, учен и публицистю Проф. Ангел Станков, цигулар Проф. д-р Анда Палиева,музиковед Александър Манолев, депутат Атанас Ташков, депутат Доц. Виолета Димитрова,началник клиника “Фетална медицина” - УАГБ “Майчин дом” Иван Кулеков, писател и драматург Лилана, поппевица Доц. д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари

10 десерта от цяла Европа, които си заслужава да опитате

https://dnes.dir.bg/dom/10-deserta-ot-tsyala-evropa-koito-si-zasluzhava-da-opitate

Овош молеш, роте грютце, трделник - едни от най-големите изкушения за любителите на сладкото

"Бараби Блус Бенд" с ново парче ''Ой и ски сбир'а''

http://clubz.bg/67223-barabi_blus_bend_s_novo_parche_oj_i_ski_sbira

Няма да повярвате! Но в новото си парче Буги Барабата не пее колко е готино да купуваш скъпи неща от мола, не възхвалява адронния колайдер, нито дори маркира срещата между Ким III и Мун... Който на всичкото отгоре не бил оня Муун - религиозният фетиш.

Нищо такова. Само от часове новата песен на Барабите с многопластовото и енигматично заглавие "Уиски с бира, шефе" се радва на радушен прием от почитателите им. Вътре се пее за... уиски с бира, или както се пошегува авторът -  ''Ой и ски сбир'а''. А също така за бързи коли, за мацки (не става ясно, но вероятно и те бързи) и малко за шефа.

Насладете й се...

 

 

В блуса на "Бараби Блус Бенд" Божо (Тренков) бурно и безпощадно блъска барабаните, беляза Буги неотдавна... 

Бандата вече бе подготвила почвата за записа във фейсбук:

 

"Бараби блус бенд" ще отбележат рождения си ден на 24.05 с поне една нова песен, стана ясно още преди новия рилийз.

"Записът е подарък от един много специален човек, който не ме е упълномощил да споменавам името му, засега, написа Буги във фейсбук.

Другата ни банда, ''План Б'' вече има първата си песен, автор е Фокси Дюлгерова с малко помощ и от мен. Песента се нарича .... ''План Б'' естествено."

В очакване сме.

Крис Фрум ще участва в Джирото въпреки неяснотата около положителната му проба

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/28/3170403_kris_frum_shte_uchastva_v_djiroto_vupreki_neiasnotata/?ref=rss


Четирикратният шампион в "Тур дьо Франс" Кристофър Фрум ще участва в тазгодишното издание на "Джиро д'Италия". Отборът на британския колоездач "Скай" обяви състава за Обиколката на Италия и очаквано 32-годишният състезател ще бъде лидер. В последните месеци около Фрум витае голяма неяснота, заради положителната му проба за салбутамол от миналия септември.<br /><br />Въпреки проблемите Фрум ще застане на старт на 4 май, след като до момента няма...

Най-полезните храни на света, ще се изненадате

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-poleznite-hrani-na-sveta-shte-se-iznenadate-6081672

Ключът към здравословното хранене е балансираната диета, включваща продукти с висок коефициент на хранителна стойност

Не плачи...

http://www.cross.bg/ne-plachi-1573546.html

/КРОСС/ Не плачи, защото е минало. Усмихни се, защото се е случило.Габриел Гарсия Маркес

Меркел и Тръмп – ръка за ръка, но на различни позиции по важните теми

http://www.cross.bg/trump-merkel-otnosheniya-1573552.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Мекрел и американският президент Доналд Тръмп показаха топли отношения пред журналистите в Белия дом, но разминаванията между двете най-мощни западни страни остават по ключовите теми за търговията и развитието на НАТО, съобщава „Ройтерс”. САЩ предстои да наложат мита на вносните стомана и алуминий, като Меркел подчерта, че от Тръмп зависи дали мярката ще засегне и нациите от Европейския съюз. „Споделихме гледните си точки. Решението е в ръцете на президента”, подчерта тя, след като той преди това коментира негативно липсата на баланс в търговията с Европа, особено по отношение на автомобилите.„ Тръмп иска не само „реципрочни” търговски отношения с европейските страни, но и по-големи разходи за отбрана от тяхна страна в рамките на НАТО. „Имаме прекрасни отношения и всъщност ги имаме от самото начало, но някои хора не разбират това”, отбеляза държавният глава. За Меркел това е първа визита извън Европа, като „Ройтерс” определя поведението й като „внимателно”. Канцлерът отговори последователно на критиките на Тръмп – много от популярните в САЩ модели на германските марки се правят зад Океана, а Федералната република междувременно увеличава военните си разходи

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-georgi-1573557.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Какви са причините за катастрофата на микробус с българи в Сърбия? На живо: Състоянието на пострадалите. Тема: Въпрос на живот и смърт: Каква е съдбата на пациентите, които не могат да доплатят лечението си? Отговаря Здравната каса. Тема: Развлечение или опасност? Грижи ли се някой за сигурността ни на картинг-пистите? Тема: Повече от половината софиянци живеят при вредни нива на шума. На живо: Какви са стойностите в столицата и Варна? Как се справят с шума в Париж? Тема: "Да хванеш гората": Защо успешни модели в Ню Йорк станаха земеделци в пазарджишко село? Тема: „Мъжки времена": Синовете на Николай Хайтов, пред Ива Софиянска - Божкова. Тема: „Мъртво вълнение": Йосиф Сърчаджиев и неговите думи... БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: За особеностите на футболното хулиганство у нас, с журналистите Ивайло Нойзи Цвектов и Георги Атанасов. Тема: Протест с музика, под прозорците на властта. Тема: Колко джобни пари даваме на децата и как да ги научим да харчат разумно? Тема: Журналистката Мария Цънцарова, за пътешествието си до Шри Ланка. Тема: Новите предизвикателства пред обичаната актриса от „Столичани в повече" Албена Павлова. Тема: Как да избираме красиво бельо за повече самочувствие и женственост? Съвети от дизайнера Катрин- Кемп Грифин

Уикендът започва със слънчево време

https://frognews.bg/novini/uikendat-zapochva-sas-slanchevo-vreme-2018-04-28.html

Времето днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планините и в планинските райони в Западна и Централна България. Само на отделни места ще превали и прегърми.

Св. апли Иасон и Сосипатър

http://www.cross.bg/tumnitzata-hrista-svetite-1573545.html

/КРОСС/  Свети апостол Иасон по произход бил от град Tape, той бил първият християнин в този град, а свети апостол Сосипатър бил родом от Ахая. Като се присъединили към светата Христова вяра, те станали ученици на свети апостол Павел, който в посланието до Римляните ги нарича дори сродници. Иасон бил поставен за епископ в своя роден град, а Сосипатър приел върху себе си ръководството на Иконийската църква; двамата доблестно пасели и преумножавали своите стада. Като се отправили на запад, те достигнали остров Керкира и съградили там прекрасна църква на името на свети първомъченик Стефан, извършвали в нея богослужение и присъединили мнозина към Христовата вяра. Наклеветени пред Керкилин, царя на острова, те били затворени в тъмница, където имало седем разбойници: Саторний, Иакиехол, Фаустиан, Януарий, Марсалий, Евфрасий и Мамий. Светите апостоли ги привлекли с боговдъхновените си думи към светата вяра и от вълците направили овци. Тогава царят заповядал да нагорещят в един котел смола, сяра и восък и да хвърлят там тези седем новопросветени затворници. Така те получили мъченическа кончина и венци от Господа. Повярвал в Христа и стражът на тъмницата. Затова му отсекли първо лявата ръка, след това двата крака, и накрая, когато той не престанал да призовава Христовото име, и главата. И той се причислил към лика на светите мъченици. А светите апостоли Иасон и Сосипатър царят извел от тъмницата и ги предал за мъчение на княз Киприан

"Буревестникът" и социализмът

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/28/3170029_burevestnikut_i_socializmut/?ref=rss


Има големи писатели, които не впечатляват с биографиите си. Доста интровертна е жизнената траектория на Гогол и Чехов, Флобер или Пруст, затова и изследователите им са принудени да промият тонове руда от свидетелства и писма, преди да наредят що-годе убедителна мозайка на дните им. Обратно, животът на други – като Достоевски и Солженицин, Хемингуей или Камю – силно напомня на приключенски роман, откъдето бликат теми и сюжети, придаващи нерв на творчеството им.<br /><br />От тази...

28 април в историята

http://www.cross.bg/stava-prezident-purviyat-1573544.html

/КРОСС/  На днешната дата през 1770 г. капитан Джеймс Кук на борда на кораба „Индевър" акостира в Австралия. През 1788 г. Мериленд става 7-я щат, който приема Конституцията на САЩ.През 1867 г. Панайот Хитов преминава от Румъния в България с чета, знаменосец на която е Васил Левски.През 1920 г. Азербайджан става част от СССР.През 1932 г. започва прилагането на ваксина против жълта треска.През 1945 г. по време на Втората световна война Бенито Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирани от членове на италианската съпротива.През 1952 г. Дуайт Айзенхауер се оттегля от поста Върховен главнокомандващ на НАТО.През 1969 г. Шарл де Гол подава оставка като президент на Франция, след като на референдум избирателите отхвърлят предложените от правителството реформи.През 1978 г. първият президент на Афганистан, Мохамед Дауд Хан, е свален от власт чрез държавен преврат и убит от прокомунистически поддръжници.През 1999 г - България и НАТО сключват споразумение за транзитно преминаване през въздушното пространство на страната на самолети на НАТО в рамките на операция „Съюзна сила".През 2001 г. милионерът Денис Тито от САЩ става първият космически турист, пътувайки на руски космически кораб до Международната космическа станция.

Врагът отвътре: Защо Централна Европа предизвика ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/28/3167496_vragut_otvutre_zashto_centralna_evropa_predizvika_es/?ref=rss


"След като популистката партия "Право и справедливост" спечели парламентарно мнозинство (в Полша - бел.ред.) през 2015 г. Адам Михник... съжали, че "понякога красивите жени си губят ума и си лягат с копелета", пише в свой анализ Иван Кръстев. Победите на популистите обаче, по думите му, са съзнателен и повтарящ се избор и Централна Европа "изглежда решена да се омъжи за копелето".<br /><br />Либерална демокрация или само демокрация?<br...

Стоичков: Хора с комплекси бяха решили да няма ЦСКА, но феновете няма да го позволят

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/28/3170705_stoichkov_hora_s_kompleksi_biaha_reshili_da_niama_cska/?ref=rss


Христо Стоичков смята, че е имало хора, които са искали да заличат ЦСКА. Според него това няма как да се случи заради подкрепата на привържениците на клуба.<br /><br />Думите му са от кратко интервю в програмата, посветена на 70-ата годишнина от създаването на ЦСКА, публикувано "Труд". Стоичков отправи и видеопослание с призив към запалянковците да присъстват на тържествата на 5 май, като даде знак, че и той ще е там.<br /><br />"България е една прекрасна...

До 30 градуса в събота, следобед ще е облачно

https://offnews.bg//obshtestvo/do-30-gradusa-v-sabota-sledobed-shte-e-oblachno-679582.html

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, значителна над планините и планинските райони в Западна и Централна България.

Само на отделни места обаче ще превали и прегърми.

Ще духа слаб, в източните райони до умерен, вятър от изток-югоизток.

Максималните температури ще са от 17-19 градуса (по морския бряг) до 30 градуса (на места в Дунавската равнина).

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но по-хладно. Дневните температури на въздуха ще достигнат 19 градуса. Температурата на морската вода ще е 14-17 градуса.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще се развива предимно купеста облачност. На места в масивите от Западна България след обяд ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Специалист: Не се самолекувайте с имуностимулатори

https://dnes.dir.bg/zdrave-i-krasota/spetsialist-ne-se-samolekuvayte-s-imunostimulatori

Да не се прави самолечение с имуностимулатори, а да се приемат само ако са предписани от лекар. Консумирайте разнообразна храна

Въоръжен с нож нападател уби 9 деца в Китай

http://www.cross.bg/detza-kitaii-napadatel-1573564.html

/КРОСС/ Въоръжен с нож нападател уби девет деца в Китай, информира "Франс прес", цитирана от Агенция "Фокус". При нападението са убити седем момичета и две момчета, а още 10 деца са ранени, след като 28-годишен нападна децата, когато са се прибирали от училище в Северен Китай, окръг Мижи. Ранените са настанени в болница. Арестуваният мъж е признал, че като дете е бил тормозен в същото училище, в което са учили децата, въоръжил се е с нож и е решил да убива. 

Защо времето през май винаги се "скапва"?

https://dnes.dir.bg/novini/zashto-vremeto-prez-may-vinagi-se-skapva

Атмосферата през май е неустойчива и често превалява дъжд с гръмотевици.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133524/

Попитали известен ловец:
- Може ли да се спасим от освирепял лъв като носим запалена факла?
Той отговорил:
- Зависи с каква скорост я носите...

Три вида зенитно-ракетни комплекси ще бъдат показани на парада за 6 май

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-vida-zenitno-raketni-kompleksi-shte-badat-pokazani-na-parada-za-6-679584.html

Три вида зенитно-ракетни комплекси ще бъдат показани на парада за 6 май в София. 

Традиционно на жълтите павета гастролират леки сухопътни машини и летателна техника, но тази година военното министерство е решило да извади и рядко показвани оръжия. 

Гвоздеят в програмата на парада ще бъде зенитно-ракетният комплекс С-300 (SA-10), който е и най-съвременният зенитно-ракетен комплекс от състава на Военновъздушните сили на въоръжение в българската армия.

Предназначен е за унищожаване на въздушни противникови цели на височини до 27 км и в зона за поражение до 75 км, условия на интензивно радиолокационно противодействие.

Комплексът е способен да унищожава едновременно до 6 цели във всякакви метеорологични условия.

Екипажът му се състои от двама военнослужещи и развива максимална скорост от 80 км/ч.

Комплексът носи денонощно бойно дежурство за гарантиране на въздушния суверенитет на страната и за защита на стратегически обекти на родна територия. 

Снимка: Военновъздушни сили

На парада ще бъдат показани и други два комплекса - С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5). И двата представляват транспортно зареждащи машини, предназначени за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети. На SA-3 има ракети със среден обсег на действие, които могат да поразяват цели на височина до 18 км в зона за поражение до 24 км. SA-5 пък превозват зенитно-управляеми ракети с голям обсег на действие. Те могат да унищожават вражеска летателна техника на височина до 29 км, в зона за поражение до 250 км.

Екипажът и на двете машини се състои от по двама души. 

Традиционно парадът ще бъде открит от вертолет вертолет Ми-17, който ще прелети с 80 км в час над площада на височина 100 метра. Зрителите ще видят и бойна авиация, сред които МиГ-29 и голям брой сухопътна техника.

Северна и Южна Корея прекратяват войната тази година

http://clubz.bg/67222-severna_i_yujna_koreq_prekratqvat_vojnata_tazi_godina

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година. Това съобщи японската агенция Киодо, като се позова на севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

КЦТА разпространи текста на Декларацията от Панминчжон след вчерашната среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

В текста на документа, публикуван вчера от Южна Корея, се говореше, че Северът и Югът се канят да подпишат мирен договор, но не беше спомената набелязана дата.

"КНДР и Южна Корея ще обявят край на примирието, продължаващо от 1953 г., за да бъде трансформирано то в мирен договор. За тази цел Северна Корея, Южна Корея и САЩ ще работят за тристранна или четиристранна среща на върха (с участието на Китай) за създаване на система на траен мир", се казваше в документа.

КЦТА отбелязва, че двете страни ще следват общата цел за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. "Общата цел (на Севера и Юга) е пълното премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров чрез избавяне от тях", се казва в съобщението.

След вчерашната среща на върха Ким Чен-ун не направи изявление, отнасящо се до отказа от ядрената програма. Освен това изразът "пълно премахване на ядрените оръжия" обикновено не се споменава в централните севернокорейски медии.

Вчера в пограничното селище Панминчжон се състоя историческа среща между президента на Северна Корея Мун Дже-ин и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Тези преговори станаха първата среща на върха между Севера и Юга от повече от десет години. Преди началото им южнокорейският президент по покана на Ким прекрачи демаркационната линия, извършвайки "блиц визита" в КНДР, продължила по-малко от минута. Ким Чен-ун също прекрачи границата и така стана първият севернокорейски лидер, посетил територията на Южна Корея след 1953 г. След преговорите лидерите на двете страни подписаха съвместната "Декларация от Панминчжон за мир, процъфтяване и обединение на Корейския полуостров".

БТА

Мач променя движението около стадион Васил Левски

https://offnews.bg//obshtestvo/mach-promenia-dvizhenieto-okolo-stadion-vasil-levski-679537.html

Футболна среща от Първенство на първа професионална лига на Национален стадион „Васил Левски” променя движението.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието: От 08.00 до 20.00 часа на 28.04.2018 г. при сектор „Г” на Националния стадион „Васил Левски” от вход 20 до вход 26.

От 13.00 до 20.00 часа на 28.04.2018 г. на моста пред Национален стадион „Васил Левски”.

От 19.00 часа на 28.04.2018 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по:ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”;бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Пейо К. Яворов”. 

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението. 

АББА пуска две нови песни след 35-годишна пауза

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/W-6AsoyMUXQ/

abbaЧетиримата членове на легендарната шведска поп група АББА се събраха, за да запишат две нови песни 35 години след излизането на последния й албум.

“Ние, четиримата си казахме, че след 35 години ще е забавно да обединим силите си и да влезем в звукозаписно студио”, се казва в изявление на групата, от чиито албуми са продадени 400 милиона копия.

Едната от песните е озаглавена “I Still Have Faith in You” и ще бъде изпълнена от техни цифрови изображения в рамките на телевизионно шоу през декември, продуцирано от Би Би Си и Ей Би Си. “Песента е нова, това ни носи радост”, допълниха музикантите. Названието на другата песен не се разкрива.

Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста, Бьорн Улвеус и Бени Андершон се разделиха през 1982 г., след като в разстояние на едно десетилетие бяха много популярни в целия свят с хитовете си “Waterloo”, “Dancing Queen”, “Mamma Mia”, “Super Trouper”, припомня Кросс.

Групата за последен път се представи пред публика през 1986 г., макар официално да не се е разпаднала. Четиримата й членове обаче увериха, че повече няма да пеят заедно.

“Решението за вълнуващ проект, свързан с турне, в което участват наши цифрови изображения, взе неочакван обрат”, се допълва в изявлението на музикантите: “За нас влизането отново заедно в звукозаписно студио бе радостно събитие. Като че ли времето бе спряло и се връщахме от кратка ваканция.”

Професии, подходящи за представителите на Телец, Везни или за хора със силна Венера в хороскопа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/C4l7IApudmU/

Живеем в динамични и стресови времена, в които водещи са нашият социален статус и професионална ориентация. Все по-често виждам в ежедневието си хора, които така са се сраснали с работата си, че ако я загубят, ще загубят и своята идентичност. Ще се чувстват празни, няма да знаят кои са. Често, упражнявайки неподходяща за нас професия ние трупаме вътрешно напрежение и вина към себе си, които излизат на повърхността като раздразнение или апатия. Губим искрата в живота си и усещането за смисъл. Затова е важно да изберем работа, която ни харесва, отдава и ни прави щастливи. Всяка зодия е предразположена към определени сфери на трудовата дейност, затова и днес ще ви разкажа за онези професии, които ще направят щастливи представителите на зодия Телец и зодия Везни.

Венера е свързана с хармонията и любовта, съответно за Телците и Везните на първо място са професии в сферата на изкуството, танците, театъра, пеенето, музиката.

Чудесно би подхождала на този знак и заетост, свързана с поезията, литературата, която сама по себе си също е изкуство, което е свързано с мисленето и с езика. Венера има отношение и към сценичните изяви, но на първо място тя има една ключова професия – това е пеенето. В астрологията под Венера е музиката като цяло, но само една Венера за професията музикант не е достатъчна. Задължително в картата трябва да има и силен Нептун. Хора, които са родени с Венера в Телец имат красив глас. Хора с Венера във Везни имат отношение към сцената.

Цялата мода, козметика, институтите за красота, модните салони – всичко това е под Венера. Търговията и производството на тези стоки: модни облекла, козметика. Затова ако имате силна Венера в домовете на кариерата и работата, това са подходящи за вас професии.

Телци се раждат в най-красивия сезон – пролетта, съответно и представителите на този знак са здрави, силни и често красиви хора. За Везните се знае, че са украшенията на целия Зодиак, затова фотомоделите са Венериански професии. Моделиерите също. Цяла категория в индустрията, свързана с развлечения от определен тип, също върви под Венера: дискотеки и клубове за танци и др.

Под Венера са всичките видове хуманитарни науки, най-често онези, свързани с изкуството /изкуствознание/ и др.

Ако сте Телец или Везни и мечтаете да станете лекар, насочете се към кожните болести. Медицината, свързана с Венера, е козметологията, дерматологията, гинекология.

Подходящи професии особено за представителите на зодия Везни са всички, които имат отношение към обслужването на брака. Идеалната работа за Венера е сватбата.

Ако пък сте завършили право и се чудите какво да специализирате, насочете се към бракоразводните дела.

Везните са прекрасни балансьори и от тях стават талантливи съдии и арбитри в спорове. Имат способността да погледнат трезво от двете стани на проблема.

Дипломацията също е подходяща за тях.

От Телците стават най-талантливите градинари от всички зодии. Те имат отношение към земята, природата, земята. Докосвайки се до нея, те се зареждат и се чувстват щастливи.

За да разберете дали имате акцентирана Венера в хороскопа си и кои са подходящите за вас професии, е нужно да знаете своите дата, година, час и място на раждане, да поръчате личен хороскоп при професионален астролог и да се насладите на времето прекарано с шепота на звездите.

Надежда всяка тука оставете

http://clubz.bg/67221-nadejda_vsqka_tuka_ostavete

От няколко дни във фейсбук циркулира умилителна снимка, на която се вижда как полицай помага на майка да пренесе количка с дете по стълбите на столичен подлез. Снимката, озаглавена "Има надежда", идва да каже, че и българските униформени са кавалери и служат в полза на обществото. Стотици потребители на социалната мрежа коментират и споделят фотоса, приветстват, разказват лични преживявания, а някои недоволстват, че на фона на показните арести и избягалите затворници, това си е чист пиар. Но общия фон е позитивно натстроен към блюстителя на закона.

Докато... на снимката не се натъква основният участник в нея - майката с количката. Която разказва как уловеният миг не разкрива пълната картина на случилото се.

"Под снимката, чието заглавие гласи “Има надежда” трябва да кажа, че виждайки би ми станало мило, НО понеже аз съм жената в гръб, с количката държа да Ви кажа как се стигна до тази “мила сцена”. Събитието се развива днес (26.04.2018г.) в гр. София преди обяд, мястото е подлеза отстрани на Моста на влюбените. Понеже въпросния мост е затворен за преминаване на граждани без пропуски и всеки път отказват да ме пуснат да мина с количката от там, този път(понеже бях без приятелката ми, с която повечето пъти си помагаме да сваляме количките във въпросния подлез) реших да помоля някой от тримата полицаи да ми съдейства със свалянето на количката", започва разказа си майката.

И продължава:

"Разговорът протича по следния начин: 

- Здравейте, ще можете ли да ме пуснете да мк а с количката през моста?

- Съжаляваме, но няма начин. Изрично ни е забранено да пускаме дори жени с колички.

- Добре, а дали мога да помоля някой от Вас да ми съдейства да свалим количката поне по тези стълби тук?

- Долу има рампа, госпожо!

- Да, знам, но количката ми не минава по рампата. Ако може някой да дойде с мен, за да я свалим?

- Оф, добре.

Тръгваме, момчето все пак ми помага да свалим количката. Докато вървим надолу му благодаря още няколко пъри, а той ме пита:

- Ти пък къде си ми тръгнала с тая количка, та и с детето да ми се разхождаш баш в центъра???

ТЪЖНО

Отзад снимката изглежда трогателна, истината обаче е че в повечето случаи трябва да се помолиш на някой да ти съдейства. 

СТРАННО

Кавалерите намалят. Жените са тези, с които по- често сваляме и качваме количката. ОГЛЕДАЙ СЕ ОКОЛО ТЕБ. УСМИХНИ деня на някой случаен човек като му съдействаш."

Дотук с надеждата.

Ученици показват роботи - собствено производство на изложение в ТУЕС

https://offnews.bg//tehnologii/uchenitci-pokazvat-roboti-sobstveno-proizvodstvo-na-izlozhenie-v-tue-679591.html

60 ученически проекта, сред които приложения и чатботове с изкуствен интелект, онлайн игри, игрови конзоли, колички с автономно управление, машини с управление през интернет, роботи, симулатори, системи за виртуална реалност, защита от хакерски атаки, компютърни мрежи и системи за отдалечен достъп, ще бъдат представени днес на изложение в Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София.

Изложението на проекти в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботика на учениците от ТУЕС ще се проведе за първи път. Повече от 150 ученици от 8-и до 12-и клас ще представят най-добрите си разработки, създадени като курсови работи, дипломни проекти, състезателни проекти в ученическия хакатон Hack 30xTUES, както и в клубни и извънкласни занимания.

На ТУЕС Фест са поканени родители и ученици, на които предстои да решат къде да продължат образованието си след 7-и клас, както и професионалисти от ИТ компании и завършили ТУЕС. Всички те ще могат да гласуват на място за най-добрия проект в трите категории – "Компютърни мрежи", "Софтуер" и "Вградени системи и роботика".

В 16:30 ч. на базата на получените гласове ще бъдат определени носителите на Наградата на публиката и Наградата на ИТ професионалистите.

Събитието ще се проведе в сградата на ТУЕС на ул. „Владимир Пашов“ №2, жк Младост 1, в района на МБАЛ „Св. Анна“.

Освен авторите на проекти, в ТУЕС Фест ще участват още около 100 ученици, които ще демонстрират учебно съдържание по специализирани дисциплини и ще посрещат и съпътстват гостите на изложението.

Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет - София е специализирано технологично училище, което вече 30 години подготвя бъдещите лидери на ИТ сектора в България и отвъд. Възпитаниците на ТУЕС преминават през задълбочена и специализирана 5-годишна програма, която им позволява да се позиционират възможно най-бързо в технологичния сектор. Те са сред най-търсените и най-успешните професионалисти и предприемачи в ИТ сектора у нас и в чужбина. ТУЕС постига успехите си, благодарение на гъвкавия специализиран учебен план, тясната интеграция с Техническия университет – София, активната роля на бизнеса и на завършилите в живота на училището.

Как се прави звезда в бутилка и прогноза за времето? Отговорите - от Физическия факултет на СУ днес, в деня на отворените врати

https://offnews.bg//nauka/kak-se-pravi-zvezda-v-butilka-i-prognoza-za-vremeto-otgovorite-ot-f-679589.html

Как се прави звезда в бутилка? Къде се раждат звездите? Какво показват сеизмичните изследвания в района на българската антарктическа база на остров Ливингстън? Как се прави прогнозата за времето?

Отговори на тези и десетки други въпроси са приготвили преподавателите във Физическия факултет на Софийския университет, подготвяйки се за днешния Ден на отворените врати.

На събитията в Деня на отворените врати на факултета са поканени всички, които проявяват интерес.

Пълната програма може да видите ТУК.

Ще ви покажем, че физиката ни отвежда най-дълбоко и най-далече в човешкото познание, може да бъде забавна, е интелектуално изпитание и удоволствие, е престижна специалност с многобройни и добре платени приложения у нас и навсякъде по света, уверяват от факултета.

В програмата, освен лекции за новите предизвикателства пред физиката и астрономията и представяне на възможностите за работа в
различни области на физиката, е предвидено излъчването на научни филми; експерименти и демонстрации по оптика, магнетизъм,
електричество, лазери, електроника, астрономия, геофизика и метеорология, твърдо тяло, нанотехнологии, комуникации и други области на физиката в повече от 30 лаборатории; посещение на Университетската астрономическа обсерватория.

Физическият факултет на Софийския университет се намира на бул. "Джеймс Баучър" 5 в столицата.

Пожар в биогазова електроцентрала в с. Труд - бил "фалшив" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67220-pojar_v_biogazova_elektrocentrala_v_s_trud_bil_falshiv_snimki

В петък вечер около 18 ч жителите на пловдивското с. Труд забелязват черни облаци, излизащи от двора на близката до селото биогазова електроцентрала.

Според свидетелите, димът идвал от нещо запалено между големите контейнери с газ, разказват от местната организация "Бъдеще за село Труд".

Какво е то обаче остава мистерия - двата екипа пожарникари, реагирали на десетките сигнали до тел. 112 и лично до кмета на селото Красимир Минков, пристигат и не установяват никакъв пожар.

"Обадиха ми се от гражданска защита! Докато отида на място, пожарните коли излизаха. Попитах ги какво става, представих се! Те казаха - "няма такова нещо, фалшив сигнал според служителите на обекта", обяснява кметът

Местни деца и младежи обаче нащракали снимки и видео преди огнеборците да пристигнат. Авария е имало и есента на миналата година, обясни пред Клуб Z Минков. Това обаче е първият случай на пожар.

"Всеки ден и през два, като се обърне вятъра, ни обгазяват с ужасни миризми", добави той.

От РИОСВ - Пловдив никой не вдига телефон за отговор - от директора, до дирекция "Връзки с обществеността", както и спешните мобилни телефони, които трябва да са активни и в извънработно време.

От Инициативния Комитет на село Труд твърдят, че този случай потвърждава за пореден път констатацията на експерти, че въпросния завод не е изряден и има сериозни технически проблеми, пропуски и недостатъци, които са сведени до знанието на всички ресорни министри още през 2016-2017 г.

Тогава МОСВ, начело с министър Нено Димов провели съвместна проверка с други министерства, която обаче не била подписана от представителите на Министерство на здравеопазването. Въпреки това Димов обявил, че в завода всичко е изрядно и в норми.

Св. ап. Иасон и Сосипатър възкресили царско дете

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-ap-iason-i-sosipatar-vazkresili-tcarsko-dete-679519.html

Християните почитат днес светите апостоли Иасон и Сосипатър. 

Свети апостол Иасон бил от град Tape, той бил първият християнин в този град, а свети апостол Сосипатър бил родом от Ахая. Като се присъединили към светата Христова вяра, те станали ученици на свети апостол Павел, който в посланието до Римляните ги нарича дори сродници.

Иасон бил поставен за епископ в своя роден град, а Сосипатър приел върху себе си ръководството на Иконийската църква; двамата доблестно пасели и преумножавали своите стада. Като се отправили на запад, те достигнали остров Керкира и съградили там прекрасна църква на името на свети първомъченик Стефан, извършвали в нея богослужение и присъединили мнозина към Христовата вяра. Наклеветени пред Керкилин, царя на острова, те били затворени в тъмница, където имало седем разбойници: Саторний, Иакиехол, Фаустиан, Януарий, Марсалий, Евфрасий и Мамий. Светите апостоли ги привлекли с боговдъхновените си думи към светата вяра и от вълците направили овци. Тогава царят заповядал да нагорещят в един котел смола, сяра и восък и да хвърлят там тези седем новопросветени затворници. Така те получили мъченическа кончина и венци от Господа. Повярвал в Христа и стражът на тъмницата. Затова му отсекли първо лявата ръка, след това двата крака, и накрая, когато той не престанал да призовава Христовото име, и главата. И той се причислил към лика на светите мъченици. А светите апостоли Иасон и Сосипатър царят извел от тъмницата и ги предал за мъчение на княз Киприан. Той ги вързал здраво и отново ги отпратил в тъмницата.

Като гледала от своите палати това страдание на светите мъченици и като узнала, че те страдат за Христа, дъщерята на царя, на име Керкира, обявила, че и тя е християнка, свалила от себе си скъпоценните украшения и ги раздала на бедните.

Като научил за това, баща й се преизпълнил с дълбока скръб и положил всякакви усилия, за да я отвърне от Христовата вяра. Когато всичко се оказало безуспешно, царят в силната си ярост я затворил в отделна тъмница и заповядал да я предадат за безчестие на един блудник - Мурин. Когато Мурин се приближил към вратите на тъмницата, внезапно дотичала една мечка, хванала го и започнала да го разкъсва. Като чула шума и през прозореца видяла какво става, затворената в тъмницата царска дъщеря прогонила звяра с Христовото име, излекувала раните на Мурин и като му разкрила истините на светата вяра, го направила християнин.
- Велик е християнският Бог! - гръмко възклицавал Мурин и като претърпял заради това страшни мъчения, свършил в страдания и застанал пред Господа в сонма на мъчениците. Тогава царят заповядал на войниците да натрупат около тъмницата дърва и да ги запалят, та заедно с тъмницата да изгори и дъщеря му. Направили каквото било заповядано и тъмницата изгоряла. Но девицата останала жива и невредима. Огънят не я докоснал. Като видели това чудо, мнозина от народа повярвали в Христа.

Накрая светицата била окачена от мъчителите на едно дърво, задушена с отровен дим, прободена със стрели и така предала духа си на Бога. След нейната кончина царят започнал да преследва вярващите в Христа. Те, като се бояли от мъченията, избягали на съседния остров и се укривали там. Като научил за това, царят сам отплувал на този остров, с намерението да ги накаже със страшни мъки. Но когато се намирал в открито море, преследван от Божия гняв, потънал в морските дълбини, както някога фараонът. Християните, избавени от този мъчител, възнесли към Господа благодарствени песнопения. Светите апостоли Иасон и Сосипатър, освободени от тъмницата, необезпокоявани учели народа на Божието слово.

Когато на престола се възкачил друг цар и научил за светите апостоли, ги хванал, заповядал да сварят в железен котел смола, сяра и восък и да хвърлят там светиите. Но апостолите, по Христовата благодат, стоели в котела невредими, а мнозина от неверниците наоколо били обгорени от огъня. Други, като видели това чудо, повярвали в Христа. Като повярвал и самият цар, с ридание възкликнал:
- Боже Иасонов и Сосипатров, помилвай ме!

Тогава светите апостоли, като събрали всички повярвали, ги научили на Божието слово и, като наставили и царя, го кръстили в името на Отца, Сина и Светия Дух и му дали името Севастиян. След няколко дни синът на царя се разболял и умрял. Тогава светите апостоли, като се помолили на Бога, го възкресили от мъртвите. Те извършили и много други чудеса и построили заедно с царя благолепни църкви. Като извършил своя свят подвиг и преумножили Христовото стадо, апостолите на преклонна възраст починали и заминали радостно при Христа Бога. 

Две от три държавни болници в Северозапада са обект на прокуратурата

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0/

От общо 3 държавни болници в Северозападна България две вече са обект на прокуратурата. Докато разследването на държавното обвинение продължава във Врачанската МБАЛ „Христо Ботев” под лупата на прокуратурата е попаднала и „МБАЛ „Света Петка“ АД във Видин, информира регионалното издание „Зов нюз”. След края на възложената на Министерството на здравеопазването проверка от прокуратурата и […]

Меркел доволна от взаимодействието със САЩ спрямо Русия

http://clubz.bg/67219-merkel_dovolna_ot_vzaimodejstvieto_sys_sasht_sprqmo_rusiq

Германската канцлерка Ангела Меркел беше посрещната в петък в Белия дом от Доналд Тръмп с целувки по двете бузи, предаде ДПА. 

След като миналата година президентът не подаде ръка на канцлерката пред камината в Белия дом, сега той непрекъснато стискаше ръката й. 

Тръмп непрестанно се ръкуваше с Меркел.

Меркел, облечена в ярко синьо сако, и Тръмп, в обичайния си тъмносин костюм, си размениха любезности, усмихваха се и кимаха към фотографите, а после влязоха за преговори в Овалния кабинет.

След разговор с германския канцлер Ангела Меркел американският президент Доналд Тръмп заяви, че е решен да вземе мерки за да поправи търговския дисбаланс на САЩ с Европа. Очаква се той да не налага мито на редица стоки, произведени от Германия и други европейски държави.

Двамата лидери са обсъдили и темата за иранската ядрена програма. Докато онзи ден френският президент Макрон настояваше в Белия дом Вашингтон да остави ядрения договор с Техеран, макар и с допълнително споразумение, то сега Меркел посочи, че сключената ядрена договорка с Иран не е достатъчна за да възпре амбициите на Техеран:

"Сделката не е достатъчна, за да се гарантира, че амбициите на Иран са овладени и удържани. Важно е да се знае, че Иран чрез програмата си за балистични ракети се опитва да оказва геополитическо влияние в Сирия и Ливан. Трябва да се погрижим този опит за влияние да се ограничи. И отвъд иранската сделка да се установи надеждност." 

Тръмп от своя страна беше категоричен, че Иран няма да произведе в бъдеще ядрени оръжия. Той нарече управниците в Техеран "режим на убийци".

"Иран сее насилие, кръвопролития и хаос в Близкия изток и не бива да се позволява дори да се доближи до създаването на ядрено оръжие", категоричен бе президентът.

Очаква се окончателното решение на американския президент да стане ясно на 12 май. Засега прогнозите са, че той ще развали сделката с Иран.

Господарят на Белия дом обяви още, че за място срещата между него и Ким Чен Ун вече се обмислят само два варианта:

"Мисля, че някои много хубави неща могат да се случат във връзка със Северна Корея. В момента уточняваме срещите. Останаха само две страни като възможни места."

Той допълни, че е окуражен от историческата среща между лидерите на двете Кореи вчера.

Тръмп обаче увери, че САЩ ще продължат натиска над Пхенян, докато обещаното ядрено разоръжаване не стане факт. На историческа среща в Панминджон лидерите на Северна и Южна Корея подписаха декларация за "пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров" и официално слагане край на Корейската война.

Ангела Меркел подчерта важността на превръщането на Корейския полуостров в безядрена зона и приветства твърдата позиция на Тръмп по отношение на Северна Корея, благодарение на която е постигнат пробив в преговорите между двете Кореи и са отворени нови възможности, предаде БТА.

САЩ и Германия имат "високо ниво на единодушие" по отношение на конфликтите с Русия и ролята на Москва в Сирия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.

Меркел даде да се разбере, че е доволна от сътрудничеството със САЩ по отношение на политиката към Русия, предаде Дойче веле.

"Нито един човек не е заинтересован да има лоши отношения с Русия, но там където се появяват конфликти и се вършат такива неща като в Украйна, те трябва да се назовават с истинските имена“, заяви Меркел, цитирана от ТАСС. 

Тя подчерта пред журналистите, че е обсъдила с Тръмп политиката на Русия, ролята на Кремъл в Сирия, ситуацията в Украйна, а също и възможните последствия от американските санкции срещу Москва за Германия. 

Доналд Тръмп отправи дежурния упрек към Германия, че не отделя достатъчно средства за отбрана. По думите му разходите в тази сфера трябва да бъдат поне два процента от брутния вътрешен продукт. Той изрази надежда, че всички партньори в НАТО ще постигнат такива показатели.

Меркел го увери, че от 2019 г. германските разходи за отбрана ще се повишат и ще бъдат 1.3 на сто от брутния продукт на страната. В момента те са 1.25 на сто. А решението е партньорите в НАТО да отделят по 2 на сто за отбрана.

На пресконференцията беше отделено място и на търговските взаимоотношения САЩ-Европа.

Меркел коментира, че ЕС и Германия трябва да продължат преговорите със САЩ за справедливи условия при търговията. Тя не говори за американските мита върху стоманата и алуминия, които влизат в сила от 1 май.

"Това ще бъде решено от президента", посочи канцлерката на Германия.

Тя не изключи опцията Берлин да сключи двустранно търговско споразумение с Вашингтон, като изтъкна, че САЩ са "интересна страна за инвестиции" след реформата в данъчното законодателство.

Гледайте 'Полдарк" по Epic Drama (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/gledajte-poldark-po-epic-drama-video-679485.html

Нов епизод от поредицата "Полдарк" ще покаже драматичният телевизионен канал Epic Drama от 23:40 тази вечер.

През 1783 г., когато Рос Полдарк се завръща от Американската война за независимост в калаените си мини в Корниш, той открива, че са настъпили много промени. Баща му е мъртъв, имението му е в руини и любимата му Елизабет е сгодена за братовчед му Франсис.

Решен да възстанови наследството на баща си и да помогне на местните хора, той скоро си навлича проблеми, спасявайки младата скитница Демелца от скандал и опитвайки се да установи контрол над мините, желани от неговия съперник - алчният и арогантен Джордж Уорлеган.

След като се увенча с множество награди, сериалът счупи рекордите по гледаемост от САЩ до Обединеното кралство и се доказа като световен хит. При първото си излъчване по БиБиСи през 2015 той привлече над 5 млн. зрители.

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. Новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, само за драматични продукции, е достъпен в южна България чрез ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ - на HD позиция 228, SD канал 185, и TV SAT COM - 23/24, в северна България – чрез NetWorx – на позиция 230, а в София – чрез NET1 на 82 канал. Сред премиерите в стартовата схема бяха създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериалът в шест части „Клондайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Хороскоп за 28 април – 4 май от Антония Мечкова

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-28-april-4-maj-ot-antonia-mechkova-678199.html

{"oven":"Изпращате април в не твърде оптимистично настроение. Проблеми в работата наистина има, но Овните изпълняват задълженията си съвестно и могат да се надяват на повече доходи, обществено признание. Пазете се от спор с близки в понеделник-вторник и не се поддавайте на техните мрачни приказки. В сряда трудностите са много, но вашата упоритост ще ви проправи пътя към новите делови изяви, а и нужните партньори ще се появят като на магия. В любовта за необвързаните се очертават изненади, срещат човек, за който само си мечтали.","telec":"Това 7-дневие идва с нелеки делови и домашни задачи, а вие сте в настроение, обмислили сте и план за действие. Телците ще имат голяма притегателна сила, колеги, познати, роднини знаят: могат да разчитат на помощта и разбирането им. Така е, от събота до вторник доста внимателно заобикаляте темите, които биха породили спор и огорчение. Не липсват поводи да се съберете с приятели на маса, направете си истински празник. От сряда някои получават лидерска роля, да организират екип и да не обръщат внимание на дребнавите забележки.","bliznaci":"С април си отиват куп трудности и съмнения в работата, заслужава да си дадете кратък отдих, да се поглезите. Група Близнаци са готови да седнат на маса и в компания да обсъждат шанса си, преодолените пречки. С колеги и подчинени не е препоръчително, а ако искате да разширите свои дейности – проучете по-сериозна информация за потребителите. В сряда ще разчистите редица изостанали задачи, иначе как ще се посветите на новите? Четвъртък е успешен, в петък избягвайте спорове. Даже на близките не налагайте мнение.","rak":"Последните дни на април ви срещат с много хора, може да тръгнете и на път. За повечето Раци обаче е по-необходимо да си дадат почивка, да анализират хода на делата си, мотива на онези, които просто се натискат за партньорството им. Интуицията ви подсказва да се държите настрана от такива предложения, още не е време и за реализация на идеите ви, ще се натъкнете на куп пречки. В сряда обмислете плана си, следва да покажете творчески дух, борбеност и да привлечете искрени съмишленици. В любовта не щете да правите компромис.","luv":"През следващите 7 дни е важно да действате предпазливо, вероятни са делови и лични проблеми с финансов привкус. Лъвовете по принцип са щедри, а сега отбиват молби за помощ, не развързват кесията си за почерпки, удоволствия. Ако имате да уреждате парични отношения с приятели и партньори, бъдете най-стриктни, до началото на май това може да укрепи връзките, разклатеното доверие. Някои бързат за бизнес начинания, но сряда изисква такт и отстъпки. Печалбите идват в четвъртък, заради тях разширявате и кръга си на общуване.","deva":"Доста уморителен финал на април, дано не си позволите да оклюмате. Девите са наясно с обективните трудности в работата, ще направят всичко възможно да ги преодолеят. Все пак не бъркайте упоритост и инат, не сте ли преценили точно нещо, усилията само ще усложняват положението. Началото на май ви подсказва да търсите влиятелни покровители, а и да бъдете къде по-търпеливи в надеждите си за служебно израстване. Шефове оценяват професионализма и лидерските ви умения, а и колегите разчитат на вас, но кариерата върви бавно.","vezni":"Колкото и да ви се ще да излезете на по-преден план в службата и в компании, едва ли е време за това. Краят на април е подходящ Везните да поотдъхнат, да обмислят пак деловите си планове, да си потърсят влиятелни покровители. Във вторник и сряда не разчитайте толкова на услуги от ваши приятели и роднини, следвайте идеите на познати и партньори само ако са по-доходни от вашите. И кратко сътрудничество ще ви покаже с кого си струва да партнирате след четвъртък. Някои се стремят към любовна връзка, бракът остава далечна цел.","scorpion":"Колеги и партньори може да са предоволни от постигнатото досега, но вие си знаете: потенциалът ви е по-голям. Интуицията на Скорпионите подсказва да готвят реализацията на нови идеи, да ловят благотворни шансове и да печелят симпатии на влиятелни хора. Сами или в екип, най-съвестно изпълнявате свои задължения, в понеделник ще изясните и някои въпроси за бъдещи изяви. Във вторник и сряда ще следвате чужди идеи, носят добър доход, а от четвъртък организирате хора за амбициозния си проект, близките се радват на хъса ви. ","strelec":"Хубав финал на април, можете да бъдете доволни от хода на делата си, а и от спечеленото. Стрелците да си дадат кратък отдих, да се порадват на общуване с любимите хора, да отделят време и внимание за роднини, приятели. Няма да говорите нашироко за служебни неща, но е чудесно, че можете да разчитате на покровителство за изпълнение на свои идеи. От началото на май обаче следва да се погрижите за юридически и административни въпроси, търпеливо да изчакате подходящи моменти за новите си проекти. Действайте от четвъртък.","kozirog":"До края на април се очертават куп спешни задачи, а и близки все искат услуги. Козирозите ще действат по програмата си, ще намерят как да помогнат и на околните, в това е семенцето на важни бъдещи партньорства. Има от какво да бъдете доволни в деловата и личната сфера, но май ви подканва да планирате нови изяви, да разгърнете таланта и лидерските си способности. В сряда е рано да споделяте замисли, до петък пак и пак ще претегляте шансовете за успех и печалби, не ще пропилеете нито един. Намирате време и за най-лични радости.","vodolei":"Ведър финал на април, ала колкото и да сте доволни от свършено и спечелено, не е грешка да помислите за някои промени в стила си на действие. Много Водолеите са си начертали точна дългосрочна стратегия, малките подобрения ще им помогнат да я изпълнят по-хубаво. Началото на май ще ви накара да пресеете по-взискателно партньорите си, да изясните кой какви отговорности поема. Включително вкъщи или в любовта. Четвъртък е напрегнат, но ще се справите с изненадите, ще защитите принципи, завоевания, име, то е капитал.","ribi":"За вас краят на април не е най-щедър, макар че усещате: идват хубави делови промени. Доста Риби не са доволни от служебната си позиция и печалбите, колебаят се какви стъпки да предприемат, за кои техни идеи е дошло време. До началото на май ще овладеете положението и ще го стабилизирате, за някои това може да значи ангажименти на две-три места и пр. Сряда носи шансове, добре е да ги проучите дискретно, а и да се готвите за по-тежки задачи. Ако има и лични проблеми, обсъдете ги с любимия, постепенно ще ги преодолеете."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване