Станишев: Влизането в Еврозоната не е панацея за икономиката

http://www.cross.bg/stanishev-nyama-sergeii-1573600.html

/КРОСС/ Влизането ни в Еврозоната няма да бъде панацея за българската икономика. Това каза по Дарик президентът на партията на Европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Според него реалистичен срок за приемането на еврото у нас е 2025 година. Един от рисковете при влизането в Еврозоната е преминаването от собствена валута с плаващ курс към друга валута, коментира Сергей Станишев. Той уточни, че тъй като сме във валутен борд, ние вече сме изконсумирали тези рискове в последните 20 години. "Проучването на случаите и на Словакия, и на Словения, и на балтийските страни, които се присъединиха, еднозначно показва, че няма сериозно влияние върху инфлацията в страните, надхвърлящо половин процент. Тоест, инфлацията би могла да нарасне в резултат от влизането с 0,3% до 0,5%. Второ, има и конкретни ползи. В момента българските фирми, за да внасят или изнасят, само от прехвърлянето от левове в евро и обратно, разходът на икономическите субекти е близо 1 млрд. лева годишно. Този милиард при минаване в евро ще остава в българските фирми и ще могат от това да увеличават заплати, да купуват нова техника, да инвестират в нови производства", обясни Сергей Станишев. Срещата на върха за Западните Балкани Целта на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да е стартът на преговорите за приемане на Албания и Македония в Съюза, стана ясно още от думите на президента на ПЕС

Гърция ще модифицира 85 изтребителя

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-shte-modificira-85-iztrebitelja-news_672085.html

Гърция обяви, че ще модифицира изтребителите си F-16 произведени в САЩ. Сделката се обсъжда от шест месеца поради опасения, свързани с разходите. Спешно заседание на правителствения съвет на външните работи и отбраната, свикано от министър-председателя Алексис Ципрас, одобри решението за закупуването на самолетите, съобщиха от кабинета на премиера. "Съветът единодушно одобри изпълнението на програмата за модернизацията на ВВС, включваща 85 самолета", каза офисът на Ципрас. От там доб

Йеменските бунтовници обстреляха Саудитска Арабия с ракети, човек е загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837586

Йеменските бунтовници обстреляха Саудитска Арабия с ракети, човек е загинал Най-малко един човек е загинал в Саудитска Арабия след ракетен обстрел от страна на йеменските бунтовници хуси, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Хусите заявиха, че са атакували икономически и жизненоважни цели в южната саудитска провинция Джазан с осем ракети. Саудитските власти потвърдиха, че един човек е загинал от осколки от ракетите.

Защо се скараха президентът и премиерът на Румъния

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/zashto-se-skaraha-prezidentyt-i-premieryt-na-rumyniia-6081777

Виорика Дънчила - първата жена-премиер на Румъния заяви, че няма да подаде оставка

"Зелена светлина" за членството на България в ОИСР

http://www.cross.bg/bulgariya-stranata-sutrydnichestvo-1573585.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов и генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия са обсъдили действията на България за присъединяване към организацията, съобщиха от правителствената пресслужба. Анхел Гурия е изразил своята подкрепа за българската кандидатура. Посочено е било, че страната ни се придържа към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм, воля за реформи и зачитането на правата на човека. Високо са били оценени ускореният икономически растеж, ниската безработица, ниският външен дълг и почти нулев бюджетен дефицит. Гурия е приветствал и приемането от кабинета на пътна карта, в която са заложени дейности за ускоряване на подготовката за присъединяване към организацията. Премиерът Борисов е подчертал консенсуса в България по отношение на членството на страната ни в ОИСР. Той е посочил, че то се подкрепя както от основните политически сили, така и от работодателските и синдикалните организации. Министър-председателят е информирал за създадения постоянно действащ междуведомствен механизъм за координация на действията по присъединяването. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е международна организация на развитите държави, която има за цел сътрудничество за намиране на решения на общите проблеми в икономическата и социалната сфера, в областта на околната среда, образованието и пазара на труда

Eвропейските либерали пак поискаха ГЕРБ да развали коалицията с националистите

http://www.transmedia.bg/2018/04/28/e%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b8%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d0%b5/

 

Европейските либерали (АЛДЕ) на свой форум в София призоваха за пореден път правителството да прекрати коалиционните си отношения „Обединени патриоти“.

„Нападнах „Атака“ и ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението“, заяви председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален в речта си за откриване на съвета на Партията на европейските либерали.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на страната и разказа историята и приноса на ДПС по пътя на България към НАТО и ЕС. „Карадайъ работи за бъдещето на Европа, макар да е в ролята на опозиционен лидер“, похвали го Ханс ван Баален.

Европейската народна партия (ЕНП) да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, националистическата ориентация на партньорите им и да каже има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ, както и за участието във властта на националисти, които са евроскептици, призова Карадайъ.

Лидерът на ДПС се обяви за превръщането на Европа в по-обединен съюз, в зона, свободна от радикализъм и за отрицание на модела „Европа на различните скорости“. За това обаче била нужна институционална и ценностна реформа. „За нас сценарий, в който Европа върви на няколко скорости, не е решение на общите ни проблеми“, каза Карадайъ. Той смята, че ЕС има нужда от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, която да е важен стълб, за да се гарантира сигурността на европейските граждани, от обща охрана на границите на съюза, от по-силно икономическо пространство и единен пазар чрез членството на всички страни в еврозоната.

Карадайъ каза, че „уникалният етнически модел на България“  с „идеолог и стратег почетният председател на ДПС Ахмед Доган“ може да сработи на Балканите.

ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости, добави той.

Шофьор почина, докато кара бус на пътя Ловеч - Троян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837584

Шофьор почина, докато кара бус на пътя Ловеч - ТроянПътнически микробус е катастрофирал на пътя Ловеч - Троян, при разклона за ловешкото село Хлевене, съобщиха от ОДМВР - Ловеч. Инцидентът е станал около 14 часа днес. Изясняват се причините за случилото се. Водачът на микробуса е починал, най-вероятно от инфаркт. Причината за смъртта му ще установи аутопсията.

Махат растителните мазнини от млечните продукти

https://frognews.bg/novini/mahat-rastitelnite-maznini-mlechnite-produkti.html

Прекратяване на практиката с влагането на растителни мазнини в млечни продукти, планира Министерството на земеделието и храните.

Оставиха Бил Козби под домашен арест

//dariknews.bg/novini/sviat/ostaviha-bil-kozbi-pod-domashen-arest-2093891

Съд в Нористаун, Пенсилвания, постанови да бъде поставен под домашен арест чернокожият актьор и телевизионен водещ Бил Козби, който бе признат за виновен в сексуално насилие, съобщи АП.
 

Изложиха картина на Пикасо пред... 25 000-те й собственици (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izlozhiha-kartina-na-pikaso-pred...-25-000-te-j-sobstvenici-snimkivideo-2093900

25 000 потребители на интернет, които заедно станаха собственици на картина от Пикасо чрез швейцарски сайт за онлайн продажби, днес за пръв път могат да й се полюбуват в Женева, предаде АФП.
 

Налагат строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти

http://www.moreto.net/novini.php?n=373337

„Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в Сливен.

Иран: Действията на САЩ в Сирия водят до ескалация на конфликта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837580

Иран: Действията на САЩ в Сирия водят до ескалация на конфликта Действията на САЩ в Сирия водят до ескалация на напрежението и създават опасения за политическата независимост и единство на арабската република. Това заяви днес иранският външен министър Джавад Зариф при откриването на срещата с колегите си от Русия и Турция, Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу в Москва, предаде ТАСС.

134 проверки е извършила инспекцията по труда във Велико Търново

https://www.actualno.com/velikotarnovo/134-proverki-e-izvyrshila-inspekcijata-po-truda-vyv-veliko-tyrnovo-news_672083.html

134 проверки е извършила Дирекция „Инспекция по труда“ във Велико Търново през месец март. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново инж. Невена Стефанова, директор на контролния орган. Тя посочи, че персоналът в проверените предприятия е 4112 работещи. Проверено е спазване на трудовото законодателство по трудовите правоотношения на 2282 лица, за които работодателите са длъжни да ги застраховат за риск „трудова злополука“.

Шофьор спаси от огнен ад 20 пътници в горящ автобус

https://petel.bg/SHofor-spasi-ot-ognen-ad-20-patnitsi-v-goryashh-avtobus__262125

Снимка: Булфото, архив Шофьор е спасил от огнен ад 20 пътници в горящ автобус, научи Блиц от свои източници. Рейсът, който превозвал работ...

Бившият здравен министър с коментар за починалата жена, която не успя да плати лечението си

https://petel.bg/Bivshiyat-zdraven-ministar-s-komentar-za-pochinalata-zhena--koyato-ne-uspya-da-plati-lechenieto-si__262126

Балансът в здравната система не е в това да се търси равновесие между здравето и парите. Приоритет е здравето на пациента, след това може д...

Спартак громи с 4:0 в Нови Пазар. Десо Дяков продължи да бележи, Емо Илиев с гол №1

https://petel.bg/Spartak-gromi-s-4-0-v-Novi-Pazar--Deso-Dyakov-prodalzhi-da-belezhi--Emo-Iliev-s-gol----1__262115

Отборът на Спартак разгроми Ботев с 4:0 в мач от XXVII кръг в Трета лига – Североизточна група в Нови Пазар. Десо Дяков продължи головата си ...

Ангел Джамбазки скочи срещу ДПС

https://petel.bg/Angel-Dzhambazki-skochi-sreshhu-DPS__262127

Снимка: Булфото ДПС е антибългарска, противоконституционна партия, която няма право да дава квалификации на кого е и на кого не е мястот...

Страховити подробности за инцидента с млада жена, паднала в кладенец в Благоевград!

https://petel.bg/Strahoviti-podrobnosti-za-intsidenta-s-mlada-zhena--padnala-v-kladenets-v-Blagoevgrad--__262129

Снимка: struma.bg 45-годишната Лидия Асланска, дългогодишна служителка в ДАТО (Държавна агенция „Технически операции“) за прилагане на спец...

НАСА ще донесе грунт от Марс на Земята

https://petel.bg/NASA-shhe-donese-grunt-ot-Mars-na-Zemyata__262130

През 2020 г. НАСА и Европейската космическа агенция ще обединят силите си, за да осъществят съвместен проект на марсианската повърхност, съ...

Второ полувреме: Витоша - Черно море 1:0

https://petel.bg/Vtoro-poluvreme--Vitosha---CHerno-more-1-0__262128

Снимка: Sportal.bg Отборът на Витоша  води на Черно море с 1:0 през второто полувреме на мача от последния кръг на плейофите в група "А" на вт...

Енгибаров: Вкарахме четири гола, но изпуснахме много повече

https://petel.bg/Engibarov--Vkarahme-chetiri-gola--no-izpusnahme-mnogo-poveche__262132

Треньорът на Спартак Енгибар Енгибаров остана доволен от начина, по който са стигнали до убедителната победа с 4:0 над Ботев в Нови Пазар, н...

Васко Василев: Вината за ниските заплати на музикантите в Радиото е на ръководството

http://clubz.bg/67238-vasko_vasilev_vinata_za_niskite_zaplati_na_muzikantite_v_radioto_e_na_rykovodstvoto

Ще бъдат ли закрити музикалните състави на Българското национално радио, се питат мнозина и сред изпълнителите, и сред публиката. След три дни протести на творците от Радиото срещу недостойното им заплащане, последният от който под прозорците на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов изрази публично възмущението си от факта, че обществената медия поддържа четири музикални състава. От думите му стана ясно, че намира броя на съставите за твърде висок и че очаква директорът на БНР Александър Велев да намери начин да повиши заплатите на музикантите. Междувременно Менда Стоянова, председател на Финансовата комисия в парламента, излезе с предложение четирите състава да бъдат извадени от структурите на Радиото и да минат към Министерството на културата.

В очакване на решението на проблема, някои изявени по света и у нас български музиканти заявиха своята публична подкрепа за достойно заплащане на музикантите от БНР. „Площад Славейков“ потърси коментара на цигуларя Васко Василев, концертмайстор в Кралската опера в Лондон.

– Следите ли протестите на музикалните състави на БНР, г-н Василев? Къде според Вас се корени проблемът?

– Заплатите на музикантите в Радиото са абсолютно неприемливи за хора, които са завършили Консерватория и са високо квалифицирани. БНР е фабрика за много таланти. През годините съм работил с много изпълнители от съставите на БНР – и от Симфоничния, и от Народния оркестър, и от Смесения хор. Не знам каква е системата на организацията им и защо в конкретния случай парламентът или министър-председателят трябва да реши каква да бъде заплатата на тубиста или на контрабасиста. В Лондон примерно, ако някой звънне на Тереза Мей, тя няма да повиши заплатите в Би Би Си… Това трябва да е автономно решение на мениджмънта на Радиото. Те трябва сами да определят възнагражденията на своите служители. Да докараш музикантите дотам да излязат под прозорците на Министерския съвет и Народното събрание, това крайно действие говори, че техният мениджмънт е напълно неадекватен. Тъкмо този мениджмънт трябва да се пребори за повишението на заплатите.

Ще споделя нещо, което ми се случи неотдавна с БНР. Заедно с оперната певица Светла Василева записахме диск – без да искаме хонорар, даже сами си платихме, за да дойдем до София. Парите за производството на този диск са били похарчени и той вече три години стои неиздаден. Тоест има сериозен проблем в мениджмънта на Радиото, след като парите на данъкоплатците се използват за труд, който никога не вижда бял свят. Абсолютно безхаберно, безстопанствено отношение. Същите тези пари, които се харчат за някакви проекти, може спокойно да бъдат използвани за заплати.

– Появи се предложение музикалните състави да бъдат извадени от структурите на БНР – държавата един вид предлага да се прекрати звукозаписната дейност на радиото. Какъв е Вашият коментар?

– Според мен това не е вариант – не може да прекратиш основната функция на радиооркестрите за звукозапис. Това са музиканти, използвани от цял свят за запис на саундтраци в киното, което допринася много за икономиката на България. Така че не може да извадиш музикантите от БНР и да ги оставиш на улицата, да преживяват само от концерти, невъзможно е да се издържат по този начин. Просто мениджмънтът трябва да направи програмата на тези оркестри възможно по-гъвкава, за да може музикантите да получават повече пари и да имат повече свобода, но да разчитат и на сигурността на държавата. Съвременният музикант не може да преживява само от едно нещо.

– В този контекст не намирате ли за странно, че заедно с музикантите протестира и генералният директор на Радиото, от когото зависят заплатите на музикантите?

– Не знам кой е генералният директор на БНР, но ми е интересно защо прекият началник на музикалните състави Теодосий Спасов не протестира заедно с тях. Ако ще протестират, нека да бъдат единни. Един да излезе, а друг да не излезе – ето това е странно.

– Теодосий Спасов твърди, че е унижение за музикантите да протестират на улицата.

– Защо да е унижение?! Според мен не е унижение да протестираш на улицата. Това какво означава, че всички революции са унижение?

– Премиерът Бойко Борисов едва покрай този протест научи, че в Радиото има музикални състави и се възмути от техния брой. Мнозина Ваши колеги се обидиха от неговите думи…

– Е, аз също не знам в Пожарната и в МВР колко състави има. Но ето, че сега той знае колко са музикалните състави в БНР – така че има някакъв смисъл от това, че са излезли на улицата.

– И все пак как приемате неговото възмущение, че Радиото разполага с твърде много музикални състави?

– В края на краищата аз го разбирам, защото той не може да повишава всеки ден заплатите в даден сектор… Във всички нормални държави проблемите се решават децентрализирано, освен ако не си в Северна Корея или в СССР едно време, където нещата се решават отгоре – но ние не живеем вече в такова време, слава богу.

– За Вас не е унижение да се протестира на улицата – а беше ли унижение да свирите преди време в механата „Воденицата“ за Бойко Борисов и неговия гост, премиера на Япония? Много хора тогава не приеха за достойна тази Ваша изява.

– От 7-годишна възраст свиря в механи, ресторанти и заведения за Чаушеску, за Тодор Живков… Моцарт е свирил за немалко херцози и държавници, днес музикантите от Кралската опера в Лондон също свирим на частни партита. Смятам, че всичко това помага на изкуството. Не виждам проблем да свириш и на улицата, ако свириш добре. Освен това японският премиер имаше само 8 часа пребиваване в България, 7 от които бяха заети с протокол, който не може да се избегне, а в София няма нормална зала и без това за подобно изпълнение. Така че къде другаде може да свириш?

– Какво бихте заявили на българските политици, за които е все едно има ли БНР музиканти или не?

– Ще им кажа следното: разбирам, че музиката е много малка част от бюджета на държавата и не Ви се занимава с културата, но трябва да седнете с музикантите и да измислите система, която да е съвременна и достатъчно гъвкава, така че те да бъдат и щастливи от професията си, и платени толкова добре, колкото е един музикант в Европейския съюз.

За мен Радиото е двигателят на българската музика – и ако Вие, уважаеми политици, закриете музикалните състави на БНР, Вие спирате двигателя на българската симфонична, джаз и фолклорна музика. Друга държава в Европа не би се лишила от тях.

Площад Славейков

Призиви на местните власти в Гърция за бързи действия по въпроса за бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837576

Призиви на местните власти в Гърция за бързи действия по въпроса за бежанците Представители на местните власти от областта Еврос и егейските острови призоваха за спешни действия за справяне с нарастващите мигрантски потоци, съобщава електронното издание на в. "Катимерини". Призивите, отправени пред парламентарна комисия в Атина, идват на фона на нарастване на броя на мигрантите, пристигащи през сухопътната граница с Турция.

Слагат край на палмовото масло в млякото и сиренето

http://www.cross.bg/prodykti-mlechnite-maznini-1573584.html

/КРОСС/ Ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви днес в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който присъства на Националното изложение по животновъдство. По думите му, през тази година има определени спадове в цените на овчето мляко, както и стокови количества, които стоят от дълго време в мандрите. Качеството на млечните продукти, според него, се компрометира от това, че определени фирми влагат в продукцията си растителни мазнини. Преработвателите, които ще произвеждат млечни продукти, трябва да ги правят от мляко, а тези, които правят имитиращи продукти, ще бъдат в друга група, заяви Порожанов. "Нашето намерение е да забраним преработката, доставката на растителни мазнини при млечните преработватели, които произвеждат сирене, кашкавал и др.", каза той. След изтичане на нормативния срок ще бъде въведена забрана за използване на палмови мазнини в млечните предприятия. Тази забрана няма да засяга фирмите, произвеждащи имитиращи продукти и сладкарски изделия. Ще бъде създадено специализирано звено към земеделското министерство, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните, съобщи още министърът. Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените продукти, като например розовото масло, както и птицевъдните ферми. Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове

Президентът Радев поиска бърза дата за преговори за членство в ОИСР (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837572

Президентът Радев поиска бърза дата за преговори за членство в ОИСР (Снимки)Категоричен съм, че България трябва да получи точна дата за започване на преговори за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и тя трябва да е в най-обозримо бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на ОИСР Хосе Анхел Гурия. Радев призна, че диалогът с Гурия,

България срещу Румъния в зрелищни кикбокс двубои от веригата Golden Fighter тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373336

За първи път зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде домакин на срещи между професионалните кикбокс отбори на България и Румъния. Зрелището от веригата Golden Fighter ще се състои тази вечер - 28 април, включва 8 срещи и е първото по рода си у нас.

Ананиев пуска мащабна поръчка за ваксини

https://www.actualno.com/healthy/ananiev-puska-mashtabna-porychka-za-vaksini-news_672080.html

Поръчка за ваксини на обща стойност 66,4 млн. лв. без ДДС (или 79,7 млн. лв. с ДДС) пусна здравното ведомство с министър Кирил Ананиев. Поръчката е разделена на 21 обособени позиции и включва 11вида ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, 4 биопродукта за постекспозиционна профилактика. Купуват се отделно 1 000 000 спринцовки с монтирани на тях игли, 682 500 спринцовки и 682 500 игли за приложението им. Заявени за доставка са до 3,7 милиона дози ваксини и биопродукти. Поръ

Шон Мендес написа песен, вдъхновена от терористичните атаки във Великобритания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6837566

Шон Мендес заяви, че новата му песен "Youth" е неговата своеобразна реакция към ужасните терористични атаки във Великобритания миналата година, съобщи Контактмюзик. Канадският поп певец работил заедно с Калид над песента. Тя е написана за хората от поколението на Мендес, които станали свидетели на толкова брутални инциденти,

Във Варна булевард бе построен и минава… през стадион

http://www.cross.bg/bylevard-varna-stadion-1573593.html

/КРОСС/Трасето за новия булевард "Левски" във Варна преминава през част от трибуните на стадион "Спартак". Четири реда от седящите места са унищожени. Според общината проблем няма и това е влизало в плана за улична регулация. Ще бъде проектирана нова трибуна, която ще бъде финансирана от общината, съобщи Bulgaria ON AIR. Стадион "Спартак" е една от емблемите на Варна и дом на един от най-старите футболни клубове в страната. Южното платно на булевард "Левски" влиза на три метра в трибуните. Опит за тяхното събаряне беше направен още през февруари. Тогава от общината коментираха, че заради ремонта на булевард "Васил Левски" няма да бъдат бутани седалките на стадиона. Феновете и ръководството на клуба са разочаровани от резултата. През август футболният отбор трябва да посрещне стогодишния си юбилей на този стадион срещу голям европейски състав. Съоръжението трябва да бъде изцяло ремонтирано дотогава. Според заместник-кмета на Варна Христо Иванов ситуацията не е абсурдна. В плановете на града още от 60-те години е очертана уличната регулация, с която са се съобразили и проектантите на булеварда. За стогодишнината на клуба ремонтът трябва да е завършен, каза още Христо Иванов и добави, че ще се работи паралелно с проекта от Министерството на младежта и спорта, за да се надгради трибуната в засегнатия участък. Той е общинска собственост. Мястото ще бъде обезопасено, за да няма възможност за възникване на инциденти

Вегани протестираха пред Светия синод срещу курбаните

https://offnews.bg//obshtestvo/vegani-protestiraha-pred-svetia-sinod-sreshtu-kurbanite-679609.html

Вегани протестираха пред Светия синод с настояване да бъде отменен ритуалът по освещаване на курбан.

Демонстрацията беше организирана от Българския вегански съюз.

"Искаме официално църквата да се обяви против жертвоприношенията на животни. Да забрани на всичките си служители да ходят на жертвоприношения на бебета агнета и всякакви други животни. И го искаме сега! ", заявяват от съюза.

"Призоваваме за толерантно отношение към животните, ние сме против насилието към когото и да било", каза Десислава Генчева от организаторите, съобщава БНР.

Тя подчерта, че протестиращите не делят живите същества и няма значение дали са хора, деца или животни. "Това са живи същества и изяждането на едно живо същество е варварско и убийство", каза Генчева.

Starbucks е обсебена от Китай

https://www.investor.bg/zoom/355/a/starbucks-e-obsebena-ot-kitai-260192/

Компанията се готви за кафе революция в азиатската страна

Учени създадоха плаващ робот змиорка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837542

Учени създадоха плаващ робот змиорка (Видео)Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего създадоха прототип на гъвкав подводен робот, който може безшумно да се придвижва под водата, извивайки тялото си като змиорка, съобщи Лайф. Те увериха, че изобретението им може в бъдеще да бъде използвано за изследване на подводната флора и фауна. Като основа за разработването на прототипа им

Нива на реките в Западнобеломорския басейн са останали без съществени изменения

https://www.actualno.com/blagoevgrad/niva-na-rekite-v-zapadnobelomorskija-basejn-sa-ostanali-bez-syshtestveni-izmenenija-news_672084.html

През последното денонощие водните нива на реките в Западнобеломорския басейн са останали без съществени изменения, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Регистрираните колебания са от -11 см до +8 см. Водните количества на реките в басейна са около и под праговете за високи води. Днес и през следващите три дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи в следобедните и в

Помпео: В светлината на руската заплаха НАТО е по-незаменимо от всякога

http://www.mediapool.bg/pompeo-v-svetlinata-na-ruskata-zaplaha-nato-e-po-nezamenimo-ot-vsyakoga-news278486.html

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че НАТО е “по-незаменимо от всякога“ заради последните действия на Русия. То призова Алианса да не се връща “към обичайната си дейност“, пише The Hill, цитиран от Фокус. “В светлината на неприемливите действия на Русия, НАТО е по-незаменимо от когато и да било“, заяви Помпео. “Както нашите съюзници се съгласяват, употребата на невропаралитичен газ от Русия на британска територия е безразсъдно действие, което е поставило живота на невинни цивилни под заплаха“, допълни той. "НАТО не трябва да се завръща към обичайната си дейност с Русия, докато Москва не покаже ясна промяна на действията си“, допълни той. Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео проведе преговори с външните министри на страните членки на НАТО относно руската агресия в Европа, предава и New Europe. На среща на затворени врати Помпео и другите външни министри от НАТО постигнаха консенсус относно необходимостта да има отговор на „руската агресия“. Съюзниците обсъдиха Русия с Помпео, като се съсредоточиха върху аферата „Скрипал“ и Сирия и настояха НАТО да намери нови начини за противодействие на руските действия. Същевременно Помпео отново повтори позицията на САЩ, че страните членки трябва да увеличат военните си бюджети, за да постигнат целта от 2% от БВП. Помпео посочил и "сериозната загриженост на Вашингтон“ по време на срещата си с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу в Брюксел, относно решението на Анкара да купи зенитно-ракетни комплекси С-400 от Русия, които според него не са технически съвместими с оборудването на НАТО, предава Ройтерс, .цитирана отново от Фокус. “Държавният секретар подчерта сериозността на загрижеността на САЩ“, заяви високопоставен служител на Държавния департамент след срещата между Помпео Чавушоглу в кулоарите на среща на външните министри на НАТО. Турция подписа споразумение с Русия за ракети С-400 в края на декември, като част от плановете на Анкара да засили своите отбранителни способности на фона на заплахите от кюрдски и ислямистки бойци в страната и конфликтите по границите с Сирия и Ирак. Представители на НАТО предупредиха Турция за неуточнени последици от покупката на С-400, но турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че връзките с НАТО остават силни.

Евросъюзът закрива русофобската хранилка за „Източна Европа“

http://pogled.info/svetoven/evropa/evrosayuzat-zakriva-rusofobskata-hranilka-za-iztochna-evropa.94116

/Поглед.инфо/ Михаил Хазин отбеляза в интервю пред „Пражки телеграф“: „Брюксел обяви, че от 2020 г. ще престане да дава пари на „новите членове“… БВП на Полша ще падне с четвърт, БВП на Прибалтика с 50%. При останалите страни показателят ще е междинен. А падането на БВП с 25% са мащабите на Великата депресия от 30-те години на миналия век. Падането с 50% е колапс не само за икономиката, но и за държавата. Когато се случи това съкращение на бюджета, то цяла Прибалтика ще се превърне в сборище на бандити, които се изправят едни срещу други да си отнемат храната. А всички останали ще бъдат между тях. В тази ситуацията войната се ограничава със силна власт и с отнемането на оръжието от ръцете на населението. Но при наличието на черен пазар на оръжие в Украйна ще бъде крайно сложно неговото обръщение да се контролира“.

Проф. Румен Гечев: Влизането в еврозоната няма да тласне инфлацията при курс лев-евро 2:1

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-rumen-gechev-vlizaneto-v-evrozonata-nyama-da-tlasne-inflatsiyata-pri-kurs-lev-evro-2-1.94117

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с депутата от БСП проф. Румен Гечев за това полезно ли ще е за България да въведе еврото, колко е реалният курс на лева към еврото, с такъв курс или със сегашния трябва да влезем в еврозоната, както и как да се отговори на най-големите опасения на хората, че цените ще скочат, че България ще трябва да плати чужди дългове, че ЕЦБ не се ръководи добре, и че страната ни напълно ще загуби финансова самостоятелност. /ВИДЕО/

Проф. Румен Гечев: Борисов ни тласка към модела "Чаушеску", но ние знаем как завърши той

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-rumen-gechev-borisov-ni-tlaska-kam-modela-chaushesko-no-nie-znaem-kak-zavarshi-toi.94118

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с депутата от БСП проф. Румен Гечев за това повод за гордост ли е, че процента на дълга ни спрямо БВП е 25 на сто и защо опозицията не ръкопляска, както поиска Менда Стоянова, защо този модел на Борисов напомня на модела „Чаушеску“, както и за това докъде стигна аферата „ЧЕЗ“, защо ББР отказва да даде на парламента писмото, което Чехия и Гинка Върбакова имат, какви са големите съмнения около сделката и ще се осъществи ли тя. /ВИДЕО/

Проф. Виржиния Атанасова с премиерни за България шедьоври от френския и немския барок

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/prof-virzhiniya-atanasova-s-premierni-za-balgariya-shedyovri-ot-frenskiya-i-nemskiya-barok.94119

/ПогледТВ/ Във фокуса на днешното предаване "Културен поглед" е бароковата хорова музика и нейната интерпретация на предстоящия концерт „Картини от немската природа и френския двор“ на 30. април, от 19.00 часа в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ - София, бул. "Евл. и Хр. Георгиеви" №94. Водещата Калина Красимирова разговаря с проф. д-р по изкуствознание Виржиния Атанасова, на чийто 35-годишен творчески юбилей е посветен концертът. /ВИДЕО/

Немското сопрано Гудрин Сидоние Отто - солист в "Картини от немската природа и френския двор"

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/nemskoto-soprano-gudrin-sidonie-otto-solist-v-kartini-ot-nemskata-priroda-i-frenskiya-dvor.94120

/ПогледТВ/ Във фокуса на днешното предаване "Културен поглед" е бароковата хорова музика и нейната интерпретация на предстоящия концерт „Картини от немската природа и френския двор“ на 30. април, от 19.00 часа в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ - София, бул. "Евл. и Хр. Георгиеви" №94. Водещата Калина Красимирова разговаря с очарователното немско сопрано Гудрин Сидоние Отто за старата музика като неизчерпаем източник на вдъхновение. /ВИДЕО/

Евро-атлантическото бъдеще

http://pogled.info/bulgarski/evro-atlanticheskoto-badeshte.94121

/Поглед.инфо/ (Този текст е самостоятелен параграф от новата книга на проф. Людмил Георгиев „Критическата психология на българската история“, която ще излезе от печат през есента)

Сирия без американците: миротворческите инициативи на Тръмп ще доведат Сирия до нов хаос

http://pogled.info/svetoven/siriya-bez-amerikantsite-mirotvorcheskite-initsiativi-na-tramp-shte-dovedat-siriya-do-nov-haos.94122

/Поглед.инфо/ Наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика истинска сензация около разрешаването на конфликта в Сирия. Американският лидер съобщи за намерението си в близко време на изведе войските от Сирия и да предаде страната на Русия,Турция и Иран. При това Тръмп потвърди, че основната цел на САЩ се запазва: да не се допуска излаза на Иран на Средиземно море.

Речта на Макрон пред Конгреса на САЩ: Нужен ни е нов световен ред в XXI век

http://pogled.info/svetoven/rechta-na-makron-pred-kongresa-na-sasht-nuzhen-ni-e-nov-svetoven-red-v-XXI-vek.94123

/Поглед.инфо/ Ще приведа единствено ключовите изказвания на Макрон в Конгреса на САЩ. Без баналната лирика („За всичко добро, срещу всичко лошо“), която е присъща на французите. В речта има много откровения, които могат условно да се сведат до фразата „Всичко е загубено, да се спасяваме заедно!“

Доналд Тръмп унизи Макрон с „дипломация на допира“

http://pogled.info/svetoven/donald-tramp-unizi-makron-s-diplomatsiya-na-dopira.94124

/Поглед.инфо/ Повече от удивителния начин, по който Доналд Тръмп и Еманюел Макрон общуваха привлече внимание. По време на посещението на президента на Франция във Вашингтон наблюдателите станаха свидетели на истинско политическо шоу, което трудно може да се нарече нещо различно от подигравката на Тръмп над неговия млад френски колега. С подобна „дипломация на допира“ се отличава не само президентът на САЩ.

Германските медии за посещението на Макрон в САЩ: Тръмп има нов „европейски домашен любимец“

http://pogled.info/svetoven/evropa/germanskite-medii-za-poseshtenieto-na-makron-v-sasht-tramp-ima-nov-evropeiski-domashen-lyubimets.94125

/Поглед.инфо/ Германските медии широко осветиха посещението на френския президент Еманюел Макрон в САЩ, пише Focus. Най-много на този „празник на любовта“ и на „мъжката дружба“ ги поразява рекордното количество прегръдки и целувки. Впрочем, много издания се съмняват, че такива „нетрадиционни“ отношения ще помогнат за решаването на основните проблеми.

Великобритания възнамерява да приеме закон, разкриващ личностите на чужденците, съхраняващи пари в нея

http://pogled.info/svetoven/evropa/velikobritaniya-vaznameryava-da-prieme-zakon-razkrivasht-lichnostite-na-chuzhdentsite-sahranyavashti-pari-v-neya.94126

/Поглед.инфо/ Група депутати от британския парламент искат приемането на законопроект, който ще принуди задморските територии да разкриват личността на бизнесмените, съхраняващи активи в техните юрисдикции.

ZDF: Проблемите със свободата на словото на Запад не са намалели, дори напротив

http://pogled.info/svetoven/ZDF-problemite-sas-svobodata-na-slovoto-na-zapad-ne-sa-namaleli-dori-naprotiv.94127

/Поглед.инфо/ Ситуацията със свободата на словото в демократичните страни на Запада се е влошила, съобщава германският телевизионен канал ZDF на своята интернет-страница. За това свидетелства докладът на правозащитната организация „Репортери без граници“. В него пише, че в повече от 70 държави на журналистите им е станало по-трудно да изпълняват работата си.

Die Welt: Германия остава сама, ако не предложи нищо на Тръмп и Макрон

http://pogled.info/svetoven/Die-Welt-germaniya-ostava-sama-ako-ne-predlozhi-nishto-na-tramp-i-makron.94128

/Поглед.инфо/ Френският президент има стил и във Вашингтон той устрои блестящо шоу, но не можеш да измамиш с това Доналд Тръмп, смятат в Берлин. Но Ангела Меркел също само говори за глобализма, а всъщност следва националните интереси на Германия за сметка на американския партньор, пише Die Welt. И ако тя не успее да предложи нищо на Тръмп и Макрон, много скоро Германия може да се окаже сама на световната арена.

Gazeta Wyborcza: Ватиканът смята да награди Путин със „Златната палма” – за недоумение на поляците

http://pogled.info/svetoven/Gazeta-Wyborcza-vatikanat-smyata-da-nagradi-putin-sas-zlatnata-palma-za-nedoumenie-na-polyatsite.94129

/Поглед.инфо/ Президентът Владимир Путин ще получи „Златната палма” – награда на организацията ASSISI PAX International, за усилията му за установяване на мир в Близкия Изток, пише в изданието Gazeta Wyborcza полският журналист Томаш Белецки.

Fox News: Причина за «отстъпките» на КНДР би могла да бъде авария на ядрения полигон

http://pogled.info/svetoven/Fox-News-prichina-za-otstapkite-na-kndr-bi-mogla-da-bade-avariya-na-yadreniya-poligon.94130

/Поглед.инфо/ На северокорейския полигон Пунгери се е срутила планинска кухина, затова властите в КНДР не са могли да продължат там изпитанията на ядреното оръжие, предава Fox News с позоваване на китайски учени. Според бившия заместник на помощника на министъра на отбраната на САЩ Питър Бруск, отказът на Пхенян от нови изпитния едва ли е бил истинска отстъпка на Тръмп, та нали втори ядрен полигон в КНДР най-вероятно просто няма.

Daily Telegraph: Разногласията в ЕС няма да дадат на Лондон да накаже Москва «по американски»

http://pogled.info/svetoven/Daily-Telegraph-raznoglasiyata-v-es-nyama-da-dadat-na-london-da-nakazhe-moskva-po-amerikanski.94131

/Поглед.инфо/ Да се постигне единство по въпросите за финансовите санкции е по-трудно отколкото съвместно да ударим по Сирия, пише The Daily Telegraph. Ръководителят на хазната на Обединеното Кралство Филип Хамънд отбеляза, че Великобритания едва ли ще въведе против Русия такива твърди санкции, както Америка, тъй като това изисква да се договори с целия Европейски съюз.

Немски политик: Сигурността в Европа е възможна само при взаимно разбиране с Русия

http://pogled.info/svetoven/evropa/nemski-politik-sigurnostta-v-evropa-e-vazmozhna-samo-pri-vzaimno-razbirane-s-rusiya.94132

/Поглед.инфо/ Берлин следва да се стреми към активен диалог с Москва, тъй като сигурността в Европа е възможна само в условията на взаимно разбиране с Русия, заяви премиерът на Долна Саксония Штефан Вайл. Както съобщава T-Online по-рано премиер министърът на земята Макленбург – Предна Померания Мануела Швезиг призова за „постепенно и взаимно снемане на санкциите“.

Страхът и ненавистта на Запада: «машината на съдния ден» на Путин предизвиква цунами

http://pogled.info/svetoven/strahat-i-nenavistta-na-zapada-mashinata-na-sadniya-den-na-putin-predizvikva-tsunami.94133

/Поглед.инфо/ Съвсем неотдавна списание Time публикува рейтинга на най-влиятелните хора в света. В този списък по всички разбираеми причини не са включили Владимир Путин. И въпреки всичко трескаво нервничещите американски и европейски журналисти продължават едва ли не във всяка статия да пишат за руския лидер. Едни се опитват да хвърлят кал (върху него – бел.пр.), други се възхищават от това, което той е постигнал към днешен ден и откровено се страхуват.

Гръцката полиция залови 248 кг марихуана

http://www.cross.bg/marihyana-politziya-transportirali-1573583.html

/КРОСС/ Гръцката полиция в Гревена арестува четирима албанци и един грък в момент, в който са транспортирали голямо количество марихуана. Арестуваните са на възраст от 27 до 32 години и тяхната самоличност не е разкрита, тъй като тече разследване, информира МИА, цитирана от БГНЕС.  Задържаните са били в две коли. В първата кола са били двама от албанците и гърка. Те е трябвало да следят пътя, докато в другата кола другите двама албанци са транспортирали 248 кг. марихуана. Освен тревата, опакована в 80 плика, полицията е отнела 540 евро, фалшива гръцка лична карта, девет мобилни телефона и двете коли. Един от албанците управляващ първото превозно средство, е издирван от гръцката полицейска служба от 15 февруари 2013 г., заради бягство от затвора в Трикала, където е бил осъден за трафик на наркотици. В две отделни операции в последните дни гръцката полиция залови около 200 кг марихуана, пренесена от Албания. 

Борисов: България в ОИСР е външнополитически приоритет

http://nakratko.bg/category/59/158651/


Министър-председателят Бойко Борисов и генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия обсъдиха действията на България за присъединяване към организацията.

Софийската филхармония подкрепи музикантите от БНР

https://frognews.bg/novini/sofiiskata-filharmoniia-podkrepi-muzikantite-bnr.html

Софийската филхармония излезе с официална позиция в подкрепа на колегите си от БНР, съобщава ”Площад Славейков”. Това е първата национална музикална институция, застанала зад исканията за достойно заплащане на музикантите от Радиото.

Бъдещето на либертарианството в България - говори лидерът на БЛО Стоян Панчев

https://offnews.bg//politika/badeshteto-na-libertarianstvoto-v-balgaria-govori-liderat-na-blo-sto-679605.html

Макар либертарианството у нас все още се счита за "ъндърграунд" и макар да няма истинска либертарианска партия, която да проповядва идеите на минималната намеса на държавата в човешкия живот и личните свободи, то истински либертарианци има и съвсем не са малко. Този факт бе затвърден на 5-татата годишна либертарианска конференция, проведена миналия уикенд в София с много чуждестранни и български гости.

Сред лекторите бяха Ивайло Пенчев от Walltopia, икономистът Дейвид Фридман, крипто гуруто от Лихтенщайн Андрес Кол Мартинес, Красен Станчев и други.

Пред препълнената зала в столичния "Метрополитън" конференцията откри лидерът на Българското Либертарианско Общество (БЛО) икономистът Стоян Панчев.

В своята реч от началото на събитието Панчев засегна темата за бъдещето на либертарианството не само у нас и в световен мащаб. Как ще изглеждат държавите на бъдещето и за Ренесанса на това движение, в което живеем днес.

За Панчев България би могла да бъде много добър случай на изучаване на развитието на либертарианството и за това какво може да се случва в бъдещето.

Всъщност "виновник" за пробуждането на либертарианството е американският политик Рон Пол от кампанията си за президент през 2008-ма, посочи Панчев. "Живеем в събуждането на класическия либерализъм", каза лидерът на БЛО.

Един от примерите, който даде той, е съществуването и все по-мощното развитие на крипто бизнеса и валутите по света. Тази децентрализирана финансова система е пример, че либертарианството е във възход.

"Криптото в момента е като интернет от 95-та", каза Панчев и допълни - "Нещата тепърва ще се случват."

Когато става въпрос за либертарианство и истинска човешка и пазарна свобода, за пример може да се даде Лихтенщайн. Те имат уникална конституция, която дори позволява на всяко село чрез референдум да се отдели и един вид да прави каквото си иска. Ниските данъци също са привлекателен аспект на малката държавата.

Лихтенщайн в момента работи за това да се превърне в най-приветливото място за крипто бизнес в света, а това се случва по инициатива на лихтенщанския принц Алоис.

Неговият баща - Ханс Адам, в своя книга пък описва бъдещето на държавите като частни компании, които предлагат услугата "управление" и се конкурират помежду си.

Но докато държавите станат ООД-та има дълъг път, сигурен е лидерът на българските либертарианци.

До тогава - БЛО има едната цел да създаде общност и група от хора с критично мислене и политически трудно заобиколима и нападаема. Група от хора, която веднага щом чуе, че Владислав Горанов иска сваля тавана на кешовите разплащания, да каже "не", но и "защото".

Тези групи от хора могат да са сайтове, блогове, тинк танкове, групи за натиск и местни организации - целта е обществото да се разрасне, както БЛО го прави и до момента.

Относно вечната тема БЛО ще става ли партия, Панчев каза, че партията е само един инструмент от цялостната картинка, но той самият неведнъж е коментирал, че тази организация няма да се превърне в партия.

"Когато следващият път БЛО напълни зала 1 на НДК, няма да има значение кой е премиер или дали БСП са на власт", каза за финал Стоян Пачнев.

Девня почете Международният ден на пострадалите и загиналите при трудови злополуки

http://nakratko.bg/category/58/158650/


По утвърдена вече традиция в Девня бе почетен Международният ден на пострадалите и загиналите при трудови злополуки.

Моето раждане в България

https://offnews.bg//mama-nindzha/moeto-razhdane-v-balgaria-679597.html

или Как родих два пъти и не съжалявам! Автор: Пирина Воденичарова Озаглавявам този пост така, защото излизат все повече истории на българки, раждали някъде в чужбина, а ние оставаме с усещането, че едва ли не дори нашите дъщери надали ще имат подобно мечтано раждане. Истината е, че все пак нещата не са чак толкова отчайващи и вече и у нас има алтернатива. Става ми мъчно, че тази алтернатива все още е свързана с паричните средства, с които семейството разполага, но е важно да знаем, че се работи в определена посока. В този ред на мисли, първо искам да ви поканя в групата ЖЕНИ…

Ултрамодерна каска получи зам.-кмет на Пловдив от велошествието

https://www.24chasa.bg/region/article/6837560

Ултрамодерна каска получи зам.-кмет на Пловдив от велошествиетоЗам.-кметът по спорта на Пловдив Георги Титюков се сдоби с ултрамодерна каска от томболата, която се разигра на финала на велошествието на Гребния канал. Той обаче тутакси я подари на малка колоездачка. Стотици се включиха в старта. Колоната поведе градоначалникът Иван Тотев, следван от заместници и районни кметове.

Бившият турски президент Абдуллах Гюл: Няма да се кандидатирам за изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837553

Бившият турски президент Абдуллах Гюл: Няма да се кандидатирам за изборитеЕдинайстият турски президент Абдуллах Гюл заяви, че няма да се кандидатира в президентските избори на 24 юни, предаде в."Хюриет дейли нюз". Той посочи това на пресконференция, слагайки така точка на дискусиите от последните дни за това дали ще бъде кандидат в президентските избори, отбелязва турският телевизионен канал НТВ, предаде БТА.

Доц.Юлия Николова събра в сборник историята на духовите оркестри в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6837538

Доц.Юлия Николова събра в сборник историята на духовите оркестри в СвищовКато част от Пролетната програма и във връзка с Четвъртия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави, в Свищов бе представена книгата-сборник на доц. д-р Юлия Николова „Свищовските духови оркестри“. Книгата е издадена съвместно с община Свищов и е посветена на покойния проф.

Секретарят на ОИСР подкрепил кандидатурата на България

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/28/3170816_sekretariat_na_oisr_podkrepil_kandidaturata_na/?ref=rss


Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия е изразил своята подкрепа за българската кандидатура на среща с премиера Бойко Борисов, според правителствената информационна служба<br /><br />"Посочено беше, че страната ни се придържа към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм, воля за реформи и зачитането на правата на човека. Високо бяха оценени ускореният икономически растеж, ниската...

Турция задържа 63 гюленисти при операции в цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373334

Най-малко 63 заподозрени са арестувани в Турция за връзки с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, обявиха източници от полицията, цитирани от Анадолската агенция. Прокуратурата в Истанбул е издала заповед за задържането на 103 заподозрени, поясниха източниците.

Фандъкова, една от малкото жени, поклонили се пред мощи от Зографския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836832

Фандъкова, една от малкото жени, поклонили се  пред мощи от Зографския манастирИгуменът показал на кораб в морето ценни реликви, сред които и ръката на свети Георги Братството на Зографския манастир в Атон e изнесло за първи път от светата обител ценни свети мощи за поклонение пред голяма българска група. Това се случва на кораб в морето на 200 м от пристанището на манастира “Зограф” – нещо, което до момента не е правено.

Мъск може да бъде свален от поста си в Tesla това лято

https://www.investor.bg/novini/444/a/mysk-moje-da-byde-svalen-ot-posta-si-v-tesla-tova-liato-260191/

Предстои среща на акционерите, на която ще бъде взето ключово решение за бъдещото управление на компанията

Репресиран в казармата като „помак“ спечели дело срещу областния управител на Смолян

https://zaistinata.com/%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%ba/

Смолянчанинът Минчо Кехайов е осъдил областния управител на Смолян, заради отказ да му бъде изплатено обезщетение за репресия. Върховният административен съд е отменил заповедта на областния управител Недялко Славов и върнал преписката за ново произнасяне. Регионалното издание „Отзвук“ информира, че делото е образувано миналата година в Смолян от 62-годишния Минчо Кехайов. Жалбата му била предявена […]

Доскорошна "Кула на Тръмп" в Баку пламна

http://clubz.bg/67237-doskoroshna_kula_na_trymp_v_baku_plamna

Пожар избухна днес в едно от най-високите здания на азербайджанската столица Баку, което бе известно по-рано като "Тръмп тауър", съобщи агенция Интерфакс. 

Първоначално дим се изви на последния, 33-и етаж на бизнес сградата в центъра на града, след което пламъците обхванаха няколко етажа. 

При пожара няма пострадали хора, увери Етибар Мирзоев, заместник-министър в министерството на извънредните ситуации. Властите все още се опитват да установят, каква е причината за инцидента, допълва ДПА. 

Сградата, която остава недовършена, по-рано бе свързвана с американския президент Доналд Тръмп, който планираше да я превърне в хотел и комплекс апартаменти, които да носят неговото име. 

Семейната компания "Тръмп организейшън" обаче се отказа от връзката си с проекта през декември 2016 година, след изборната победа на Тръмп за Белия дом. 

Баку утре е домакин на кръг от "Формула 1" и според Мирзоев затворените заради шампионата улици са затруднили пожарните автомобили да стигнат до мястото на пожара, за чието потушаване бяха необходими над три часа. 

130-метровата кула е сред петте най-високи сгради в Азербайджан, като строителството й започна през 2008 година=

Пуснаха плаващата руска АЕЦ по вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837537

Пуснаха плаващата руска АЕЦ по водаСпорната руска плаваща атомна електроцентрала "Академик Ломоносов" беше пусната на вода и потегли на първото си пътуване по море, предаде Асошиейтед прес. Плаващата централа беше изтеглена на буксир от санктпетербургската корабостроителница, където беше построена. Тя ще бъде теглена на буксир в Балтийско море и край северната част на Норвегия до

Специализирано звено ще проверява за растителни мазнини в млечните продукти у нас

https://offnews.bg//obshtestvo/spetcializirano-zveno-shte-proveriava-za-rastitelni-maznini-v-mlechnit-679608.html

Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство.

Някои ферми влагат растителни мазнини, това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали, подчерта Порожанов.

В началото на седмицата МЗХГ публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини.

Специализирано звено към министерството ще извършва проверки. Където има съмнение за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечни продукти, там ще са екипите на министерството, обяви Порожанов.

Министърът на земеделието, председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Десислава Танева и кметът на Сливен Стефан Радев откриха днес Националното изложение по животновъдство.

Продукти от над 15 български ферми се предлагат по време на изложението, което ще продължи до 29 април до Сливен (на разклона за с. Мечкарево).

Посетителите могат да закупят млечни и месни продукти, вино и мед. На изложението са представени над 700 елитни животни под селекционен контрол.

Франция и Германия декларираха, че ще работят заедно за силна Еврозона.

http://www.cross.bg/evrozonata-germaniya-zaedno-1573582.html

/КРОСС/ Франция и Германия ще работят заедно за силна еврозона. Това заявиха на съвместна пресконференция в София френският финансов министър Бруно Льо Мер и германският вицеканцлер Олаф Шолц. Льо Мер поздрави своя колега на немски език, но и двамата избраха да говорят на английски. Френският финансов министър беше категоричен, че могат да се намерят компромисни решения по всички спорни въпроси за развитието на еврозоната. "Аз съм убеден, че и Франция, и Германия ще са способни да направят предложения до юни". От своя страна, Олаф Шолц потвърди желанието за задълбочаване на сътрудничеството. "Ние също така дискутираме как може да осигурим повече възможности за по-дълбоко сближаване в еврозоната. Това е свързано и с инициативата на президента Макрон. Идеята е, че ако сме заедно в ЕС и в еврозоната, то трябва да имаме повече средства, за да осигурим растеж на нашия общ съюз".

Европейските либерали за пореден път поискаха Борисов да се разграничи от патриотите

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-liberali-za-poreden-pat-poiskaha-borisov-da-se-razgranichi-ot-patriotite-news278485.html

За пореден път в рамките на два дни ввропейските либерали (АЛДЕ) призоваха ГЕРБ да прекрати коалиционните си отношения с “Обединените патриоти”. “Нападнах "Атака" и ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението”, заяви председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален в речта си за откриване на Съвета на Партията на европейските либерали, който се провежда в София. В словото си лидерът на дъщерната на АЛДЕ - ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на страната и разказа историята и приноса на ДПС по пътя на България към НАТО и ЕС. Карадайъ работи за бъдещето на Европа, макар да е в ролята на опозиционен лидер, похвали го Ханс ван Баален. Както и в петък евролибералите не повдигнаха темата за депутата и медиен магнат Делян Пеевски. ЕНП да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, националистическата ориентация на партньорите им и да каже има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ, както и за участието във властта на националисти, които са евроскептици, призова Карадайъ. Същият въпрос зададе ван Баален преди ден. Карадайъ поиска отговор на същите въпроси и от ГЕРБ, защото се чували "тревожни сигнали, които потвърждават оценката ни за опасността, коато носи националистическа политика". Като примери Карадайъ даде изявленията на лидера на "Атака" Волен Сидеров от Крим и декларацията на ВМРО срещу Сърбия. ГЕРБ трябва да даде отговори не само на обществото, но и на ЕС и НАТО, призова Карадайъ. Лидерът на ДПС се обяви за превръщането на Европа в по-обединен съюз, в зона, свободна от радикализъм и за отрицание на Европа на различните скорости. За това обаче била нужна институционална и ценностна реформа. За нас сценарий, в който Европа върви на няколко скорости, не е решение на общите ни проблеми, каза Карадайъ. Той смята, че ЕС има нужда от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, която да е важен стълб, за да се гарантира сигурността на европейските граждани, от обща охрана на границите на съюза, от по-силно икономическо пространство и единен пазар чрез членството на всички страни в еврозоната. "Балканите са част от Европа. На Балканите може да сработи уникалният етнически модел на България, чиито идеолог и стратег е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, реализиран успешно с участие на ДПС през годините на прехода и който е основен гарант за този мирен преход", каза още Карадайъ по темата за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани. Приоритет за ДПС е превръщане на Европа и Балканите в зона, свободна от популизъм, национализъм и радикализъм. ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости. Искаме активното включване на европейските граждани във вземането на решения и в изработването на политическия манифест за бъдещите европейски избори, каза пък вицепрезидентът на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючюк. Той обясни, че либералите започват форуми в различни страни, на които да се дискутират бъдещите политики - обща отбранителна политика, обща миграционна политика, разговор за финансовата и монетарна политика на ЕС.

Дерипаска ще се откаже от контролния пакет в "Русал"

http://clubz.bg/67236-deripaska_shte_se_otkaje_ot_kontrolniq_paket_v_rusal

Руският олигарх Олег Дерипаска по принцип се е съгласил да продаде контролния си дял си в холдинговото дружество EN +, за да се откаже от контрола върху производителя на алуминий Русал, съобщи "Файненшъл таймс".

Така ключовата руско компания може да се спаси от тежките санкции на САЩ срещу руски олигарси, приближени до режима на Путин. Дерипаска държи над 70% от акциите на дружеството. Той се съгласил, тъй като не искал да види "компанията, която е съградил, да се разпада", цитират своя анонимен източник ФТ.

Предложението обаче трябва да бъде прието от Службата за контрол на чужденстранните активи на САЩ, която е органът, наложил санкциите на Дерипаска и неговите компании в началото на месеца. Те бяха обявени като отговор на "зловредната дейност" на Русия.

Не е ясно дали и руската страна ще подкрепи бизнесмена в решението му да загуби контролния пакет от EN+

Бордът на директорите на EN+ пък ще премахне Дерипаска от своя състав и ще назначи други на негово място - несвързани с Путин лица.

След налагането на санкциите, акциите на ЕN+ и "Русал" се сринаха, цените на алуминия скочиха с 80%, а анализаторите на пазара обявиха, че може да се очаква криза на доставки на ключовия метал по цял свят. Руската компания е втора по производство в света и най-голямата извън Китай.

540 оркестранти и мажоретки участват в Национален ученически преглед в Свищов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6837521

540 оркестранти и мажоретки участват в Национален ученически преглед в СвищовЧетвърти национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави се провежда в Свищов. В града се събраха 540 оркестранти и мажоретки от цялата страна, които представляваха 9 фанфарни, 2 духови и 15 мажоретни състава, съобщиха от местната администрация. Фестът, организиран от община Свищов и Средно училище „Димитър

Запалиха кола на бизнесмен в Петрич, той подозира жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837536

Запалиха кола на бизнесмен в Петрич, той подозира женаЛека кола "Тойота" е била запалена тази сутрин около 4 ч в Петрич. Автомобилът е бил паркиран пред къщата на сем. Соня и Кирил Тодорови, които се занимават със строителен бизнес. "Чух силен гръм и се събудих. Видях колата ни да гори. Обадих се на пожарната и взех маркуча да гася, докато дойдат огнеборците.

Колин Фърт ще се снима във филма "Тайната градина"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6837524

Колин Фърт ще се снима във филма "Тайната градина"Британският актьор Колин Фърт се готви да партнира на Джули Уолтърс във филма "Тайната градина", съобщи Контактмюзик. Петдесет и седем годишният актьор ще участва в продуцираната от Дейвид Хейман филмова адаптация по популярната едноименна детска книга на писателя Франсис Ходжсън Бърнет. Снимките трябва да започнат в понеделник.

Шеф на северноирландска наркобанда, който има връзки с България, ще бъде пуснат под гаранция

http://www.cross.bg/patrik-okonur-paynda-1573581.html

/КРОСС/ Шеф на северноирландска банда, занимаваща се с наркотици, който има  връзки с България, ще бъде пуснат под гаранция, постанови съд в Белфаст, пише вестник „Айриш таймс“.  48-годишният Патрик О’Конър е обвиняван във водене на охолен живот с луксозни коли, бижута и пътувания в чужбина. Той обаче ще бъде пуснат под гаранция срещу 75 000 паунда. За целта обаче парите трябва да бъдат внесени в брой, постанови съдът.  Патрик О’Конър е обвиняван още в притежаване, укриване и присвояване на незаконно недвижимо имущество в периода август 2016 - юни 2017 година. При операции на полицията в няколко къщи в Северна Ирландия са били иззети канабис на стойност 200 000 паунда и близо 600 000 паунда в брой. Въпреки че Патрик О’Конър не е бил в нито едно от жилищата, прокуратурата твърди, че има доказателства за неговата вина на базата на телефонни разговори. Обвинението твърди, че той е ръководител на организирана банда и поддържа контакти със съдружници с имоти в България. След 2010 година  Патрик О’Конър исъпругата му са поръчали бижута от магазин в Белфаст на обща стойност 456 000 паунда. Двамата карат последни модели Ауди, той си е поръчал и  BMW X5 за 66 000 паунда. В същото време от данъчните служби нямат сведени Патрик О’Конър да е работил през последната година.

В "Малашевци" протестираха срещу преминаването на ТИР-ве през квартала

https://www.actualno.com/sofia/v-malashevci-protestiraha-sreshtu-preminavaneto-na-tir-ve-prez-kvartala-news_672076.html

Жители на столичния квартал "Малашевци" излязоха на пореден протест срещу преминаването на тежкотоварни автомобили през квартала. Те се притесняват от пътнотранспортни произшествия и се оплакаха от шум и прах заради засиления трафик на камиони. "С пускането на Северната тангента, камионите си намериха най-краткия път. Понеже стават тапи, обикалят всички квартални улички. На ул. "Училищна" има две училища и детска градина! По улици, където кола не може да мине, те правя

Разкриха кои са перфектните цветове за първа среща

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-koi-sa-perfektnite-cvetove-za-pyrva-sreshta-2093743

Хората, търсещи нова любов, е препоръчително да носят черно на първа среща, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване. За целите на изследването психолози са анализирали избора на цвят на дрехи на 546 участници в риалити шоуто "Първи

Учени доказаха: Лятото е по-стресиращо от зимата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-dokazaha-liatoto-e-po-stresirashto-ot-zimata-2093598

Полски учени откриха че нивата на хормона на стреса кортизол се увеличават с повишаването на температурите, което показва, че хората са под по-голямо напрежение в горещото време, отколкото в студеното, съобщи Прес

Севернокорейски медии: Целта на Пхенян е безядрен Корейски полуостров

//dariknews.bg/novini/sviat/severnokorejski-medii-celta-na-phenian-e-beziadren-korejski-poluostrov-2093885

Ден след историческата среща между лидерите на двете Кореи, севернокорейски държавни медии съобщиха, че целта на Пхенян е пълна денуклеаризация, предаде ДПА, цитирайки агенция Йонхап. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна вчера с южн

НЗОК откри нарушения в случая с жената, починала заради липса на аортна клапа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nzok-otkri-narusheniia-v-sluchaia-s-zhenata-pochinala-zaradi-lipsa-na-aortna-klapa-2093841

Проверка на столичната здравно-осигурителна каса, извършена съвместно с експерти от НЗОК, е установила нарушения в случая с жената, починала заради липса на аортна клапа, съобщава NOVA.

Специалист: Не се самолекувайте с имуностимулатори

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specialist-ne-se-samolekuvajte-s-imunostimulatori-2093809

Да не се прави самолечение с имуностимулатори, а да се приемат само ако са предписани от лекар. Това препоръча националният консултант по имунология проф. Елисавета Наумова.
 
Пред Дарик медикът обясни, че всеки човек трябва да изследва имунната си система на определен период от време

Пуснаха на вода плаващата руска АЕЦ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/biznes/pusnaha-na-voda-plavashtata-ruska-aec-snimki-2093879

Спорната руска плаваща атомна електроцентрала "Академик Ломоносов" беше пусната на вода и потегли на първото си пътуване по море, предаде АП.

Russia’s floating nuclear power plan

Пожар пламна в Тръмп Тауър в Баку (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pozhar-plamna-v-trymp-tauyr-v-baku-videosnimki-2093888

Пожарникари се борят с овладяването на пожар в Тръмп Тауър в столицата на Азербайджан - Баку. Снимки, направени на мястото, показват дим, издигащ се от сградата.
 

Trump Tower on

Защо НАСА прекрати програмата за създаване на лунен робот? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/zashto-nasa-prekrati-programata-za-syzdavane-na-lunen-robot-snimki-2093882

За голяма изненада на учените и въпреки изявеното миналата година от американския президент Доналд Тръмп желание да бъдат изпратени астронавти на Луната, НАСА сложи край на уникалната си програма за създаване на лунно возило, предаде АФП.
 <

Пътнически микробус катастрофира край Ловеч

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pytnicheski-mikrobus-katastrofira-kraj-lovech-2093872

Пътнически микробус е катастрофирал на пътя Ловеч - Троян, при разклона за ловешкото село Хлевене, съобщиха от ОД на МВР-Ловеч.
 

Трима българи пострадаха тежко след катастрофа в Сърбия

http://clubz.bg/67235-trima_bylgari_postradaha_tejko_sled_katastrofa_v_syrbiq

Трима са с тежки наранявания, общо десет са пострадали след катастрофа на български туристически микробус в Сърбия, съобщи Нова ТВ.

Микробусът се преобърнал на прав участък от магистралата, без насрещно движение. Засега основната версия е за моментно разсейване на шофьора. Той бил в шок веднага след катастрофата. 

"Пълно беше със стъкла. Ако нямаше някой да ни помогне, нямаше как да излезем от автобуса", разказа една от пътничките в буса - Милка Петрова.

Линейки, полиция и пожарна пристигат бързо, но още по-бързи се оказват група български музиканти, тръгнали на концерт, които спират и оказват първа помощ на пострадалите.

"Бяхме в шок, за да ги питаме какви са, що са. Много сме им благодарни, защото те бяха първите, които ни помогнаха. Помогнаха всички да се измъкнат от автобуса", обяснява Петрова.

Пострадалите разбили предното стъкло и излезли оттам.

Седем души са били с леки наранявания и са продължили по пътя си към Хърватия. Трима обаче са били по-тежко пострадали - една жена е с травма на ключицата, друга - с превързана ръка, трета - с шина на врата. Те ще останат в сръбска болница поне до понеделник.

Общо 19 души тръгнали с микробуса от Бургас.

Шофьорът бил сменен на границата преди инцидента, бил почивал и преди катастрофата.

Китай и Индия ще подобрят сътрудничеството си в борбата с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837522

Китай и Индия ще подобрят сътрудничеството си в борбата с тероризмаКитай и Индия обещаха да подобрят сътрудничеството си в борбата с тероризма, след неофициално посещение на индийския премиер Нарендра Моди, който се срещна с китайския президент Си Цзинпин, предаде ДПА. Моди пристигна снощи в китайския град Ухан. Двамата с президента Си посетиха множество културни обекти и проведоха дипломатически разговори,

Пожар избухна в "Тръмп Тауър" в Баку

http://www.cross.bg/trump-beshe-azerbaiidzhan-1573580.html

/КРОСС/ Пожар избухна в "Тръмп Тауър" в столицата на Азербайджан Баку. Не се съобщава за пострадали. В социалните мрежи се появиха снимки на очевидци, на които се виждат пламъци и гъст черен дим, издигащи от горните етажи на високата 130 метра сграда. Районът около нея беше блокиран от полицията, а пожарникари успяха за няколко часа да потушат огъня.  В края на миналата година компанията  "Тръмп организейшън"  прекрати лицензионните споразумения за своя проект в Азербайджан, когато строежът на небостъргача беше почти завършен, но сградата така и не влезе в експлоатация. Точно край нея минава трасето на Формула 1. В началото на април при пожар в  "Тръмп тауър" в Ню Йорк загина един човек, а четирима пожарникари бяха ранени, припомня РИА Новости. 

Диего Марадона напусна треньорския пост в "Ал Фуджейра"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/28/3170814_diego_maradona_napusna_trenyorskiia_post_v_al_fudjeira/?ref=rss


Легендата на световния футбол Диего Марадона вече не е треньор на "Ал Фуджейра" от ОАЕ. Аржентинецът реши да подаде оставка и напусна , след като не успя да класира отбора си в елитната дивизия.<br /><br />Тимът от едноименното емирство завърши 1:1 с "Ал Халийдж" и остана на трето място в крайното класиране. Само първите два отбора от групата се класират за елитната дивизия.<br /><br />Марадона остана на поста точно една година, в която записа 19 мача...

Мистерията продължава: Ванга каза, че е жив, но вече четвърт век няма вест от лидера на СДС-Бургас...

https://petel.bg/Misteriyata-prodalzhava--Vanga-kaza--che-e-zhiv--no-veche-chetvart-vek-nyama-vest-ot-lidera-na-SDS-Burgas---__262112

През ноември 1993 г. от бургаското пристанище на неколкодневна разходка до Турция потегля яхтата "Елпида". На борда й са все известни за врем...

Девня почете Международния ден на загиналите при трудови злополуки (снимки)

https://petel.bg/Devnya-pochete-Mezhdunarodniya-den-na-zaginalite-pri-trudovi-zlopoluki--snimki-__262113

По утвърдена вече традиция в Девня бе почетен Международният ден на пострадалите и загиналите при трудови злополуки. Представители на об...

Румен Радев: България трябва да получи точна дата за начало на преговорите за присъединяване в ОИСР

https://petel.bg/Rumen-Radev--Balgariya-tryabva-da-poluchi-tochna-data-za-nachalo-na-pregovorite-za-prisaedinyavane-v-OISR__262114

Снимка: Булфото Аз съм категорично убеден, че България трябва да получи точна дата за началото на преговорите за нашето присъединяване ...

Пазете се! Ако видите тази жена, ще пострадате, десетки вече пропищяха от нея (снимки)

https://petel.bg/Pazete-se--Ako-vidite-tazi-zhena--shhe-postradate--desetki-veche-propishhyaha-ot-neya--snimki-__262116

Нагла крадла обикаля заведения в Пловдив и измъква пари изпод носа на барманки и сервитьорки, без да се усетят. Подобни номера прави и в ма...

Катастрофира пътнически микробус край Ловеч, има загинал

https://petel.bg/Katastrofira-patnicheski-mikrobus-kray-Lovech--ima-zaginal__262117

Снимка: Булфото, архив Пътнически микробус е катастрофирал на пътя Ловеч - Троян, при разклона за ловешкото село Хлевене, съобщиха от ОД...

Осъдиха полицай за подкуп

https://petel.bg/Osadiha-politsay-za-podkup__262118

Бургаският окръжен съд осъди полицая Емил М., признат за виновен, че поискал 300 лева от чешки гражданин чрез изнудване, посредством злоуп...

Професионално селфи: Как да подготвим идеалната снимка за социалните мрежи?

https://petel.bg/Profesionalno-selfi--Kak-da-podgotvim-idealnata-snimka-za-sotsialnite-mrezhi--__262119

Наскоро Цецо от канала във Vbox7.com „Ctrl Alt Del” ви представи 4 алтернативи на Facebook, а днес той ще ви покаже как да подготвите идеалната си снимк...

Черно море с класика в Елитната до 15 години

https://petel.bg/CHerno-more-s-klasika-v-Elitnata-do-15-godini__262120

Юношите младша възраст на Черно море записаха класически успех с 3:0 срещу Аристон (Русе) в мач от Елитната група до 15 години. На стадион “К...

Медведев подкрепя наказание за руснаците, спазващи санкциите на САЩ

https://petel.bg/Medvedev-podkrepya-nakazanie-za-rusnatsite--spazvashhi-sanktsiite-na-SASHH--__262121

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев подкрепи идеята да се наказват руснаците, които спазват наложените от САЩ санкции, информира Reuters. Ме...

Мрежата прегря! Скочиха на красивата Цонка от Видин и разкриха скандални подробности за произхода ѝ...(снимки)

https://petel.bg/Mrezhata-pregrya--Skochiha-na-krasivata-TSonka-ot-Vidin-i-razkriha-skandalni-podrobnosti-za-proizhoda-------snimki-__262122

19-годишната Цонка Милчева от Видин ще представи страната ни в международен конкурс за красота. Милчева живее от 4-годишна възраст в Герман...

Португалецът в Черно море за първи път титуляр

https://petel.bg/Portugaletsat-v-CHerno-more-za-parvi-pat-titulyar__262123

Станаха ясни титулярите за мача между Витоша (Бистрица) и Черно море от последния кръг на плейофите в група "А" на втората осмица на Първ...

Второ полувреме: Ботев – Спартак 0:4. Десо Дяков продължава да бележи

https://petel.bg/Vtoro-poluvreme--Botev-----Spartak-0-4--Deso-Dyakov-prodalzhava-da-belezhi__262115

Отборът на Спартак води с 4:0 на Ботев през второто полувреме на мача от XXVII кръг в Трета лига – Североизточна група в Нови Пазар. Варне...

Учени със сензационно откритие в Оманския залив!

https://petel.bg/Ucheni-sas-senzatsionno-otkritie-v-Omanskiya-zaliv-__262124

Учени откриха в Оманския залив "мъртва зона" по-голяма от Шотландия, съобщават световните осведомителни агенции. Малкото съдържание на к...

Мицотакис предизвика Ципрас да свика избори през септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837518

Мицотакис предизвика Ципрас да свика избори през септемвриЛидерът на гръцката консервативна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис предизвика премиера Алексис Ципрас да свика избори през септември, съобщава електронното издание на в. "Катимерини". Хвърляйки ръкавица на Ципрас, Мицотакис заяви снощи, че щом като премиерът е толкова уверен, че Гърция ще излезе "начисто" от спасителните програми (тоест,

Румънският премиер: Категорично няма да подавам оставка

https://www.actualno.com/europe/rumynskijat-premier-kategorichno-njama-da-podavam-ostavka-news_672073.html

"Категорично няма да подавам оставка. Не виждам причина поради, която да подам оставка. Имам подкрепа от страна на управляващата коалиция. Според мен постигнах добри резултати през последните три месеци". Това каза румънският премиер Виорика Дънчила пред местната "ТВ Румъния". Изявлението бе направено само няколко часа след като румънският президент Клаус Йоханис поиска нейната оставка, защото "тя няма умения да ръководи правителството на Румъния", предаде БГНЕС.

Множество нарушения са установени от "Пътна полиция" в област Пазарджик

https://www.actualno.com/crime/mnojestvo-narushenija-sa-ustanoveni-ot-pytna-policija-v-oblast-pazardjik-news_672075.html

Множество нарушения са установени от „Пътна полиция“ в област Пазарджик по време на акция по пътна безопасност, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР-Пазарджик. В контекста на засиления контрол над всички участници в пътното движение е проведена специализирана полицейска операция на територията на областта, с участието на автопатрулни екипи от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Пазарджик и поли

Калоян Паргов: Решението на проблема в "Малашевци" е елементарно, но явно няма воля от страна на управляващите

http://www.cross.bg/ypravlyavashtite-pargov-kaloyan-1573578.html

/КРОСС/ Решението на проблема с преминаването на тежкотоварни превозни средства по улиците в квартал "Малашевци" е елементарно, но очевидно няма воля от страна на управляващите. Този извод направи заместник-председателят на Комисията по транспорт и туризъм в СОС от БСП Калоян Паргов по време на поредния протест на гражданите, които този път блокираха движението по улица "Жак Дюкло" на моста при софийския битпазар. Заедно с лидера на БСП - София на протеста присъстваха народните представители от групата на социалистите Николай Цонков и Петър Витанов, както и общинските съветници Борис Цветков и Владимир Данев. "След толкова години и постоянни протести на гражданите от "Малашевци" в последните два месеца, най-накрая в Комисията по транспорт управляващите от ГЕРБ обърнаха по-сериозно внимание на този проблем, коментира Калоян Паргов. - На миналото заседание в сряда обсъдихме казуса в присъствието на представители на гражданския инициативен комитет. Предложението да бъде ограничено преминаването на тежкотоварни превозни средства над 17 тона обаче не решава проблема, а точно обратното - позволява на камионите да продължат да минават през квартала. Гражданите настояват ограничението да важи за превозни средства над 10 тона. Решихме да възложим на експертна комисия да разгледа случая и да предложи възможно най-доброто решение. След което да ни даде становище и в комисията да вземем окончателно решение"

Учени откриха голяма "мъртва зона" в Оманския залив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837516

Учени откриха голяма "мъртва зона" в Оманския заливУчени откриха в Оманския залив "мъртва зона" по-голяма от Шотландия, предаде Франс прес. Малкото съдържание на кислород в тази зона пречи на морския живот. Става въпрос за бедствие, което е по-голямо от предсказаното от климатичните модели. "Арабско море, част от което е Оманският залив, е най-голямата мъртва зона в света,

Apple се кани да произвежда умни очила?

https://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-se-kani-da-proizvejda-umni-ochila-260179/

Компанията разполага с патенти, които биха ѝ позволили да работи сериозно в тази посока според CNET

Велопоход посветен на Априлското въстание ще се проведе утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373333

Утре, 29 април, неделя, по повод 142 години от избухването на Априлското въстание, ВМРО - Варна организира велопоход за отдаване на почит към загиналите във въстанието, съобщиха от организацията за Moreto.net. Начална точка: Слънчевия часовник, входа на Морска градина – Варна - 10:30 часа.

Паргов: Решението на проблема в "Малашевци" е елементарно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837514

Паргов: Решението на проблема в "Малашевци" е елементарноРешението на проблема с преминаването на тежкотоварни превозни средства по улиците в квартал "Малашевци" е елементарно, но очевидно няма воля от страна на управляващите. Този извод направи заместник-председателят на Комисията по транспорт и туризъм в СОС от БСП Калоян Паргов по време на поредния протест на гражданите,

Калоян Паргов: Решението на проблема в ”Малашевци” е елементарно, но явно няма воля от страна на управляващите

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-reshenieto-problema-malashevtsi-elementarno-iavno-niama-volia-strana-upravliavashtite.html

Решението на проблема с преминаването на тежкотоварни превозни средства по улиците в квартал ”Малашевци” е елементарно, но очевидно няма воля от страна на управляващите.

Не сте ги чували - островите, на които почиват богатите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ne-ste-gi-chuvali-ostrovite-na-koito-pochivat-bogatite-6081775

Обикновено разполагат с идилични плажове край тюркоазени води, частни кейове и дават възможност за уединение

Паргов: Решението на проблема в Малашевци е елементарно, но явно няма воля от страна на управляващите

https://offnews.bg//politika/pargov-reshenieto-na-problema-v-malashevtci-e-elementarno-no-iavno-n-679606.html

Решението на проблема с преминаването на тежкотоварни превозни средства по улиците в квартал "Малашевци" е елементарно, но очевидно няма воля от страна на управляващите. Този извод направи заместник-председателят на Комисията по транспорт и туризъм в СОС от БСП Калоян Паргов по време на поредния протест на гражданите, които този път блокираха движението по улица "Жак Дюкло" на моста при софийския битпазар.

Заедно с лидера на БСП - София на протеста присъстваха народните представители от групата на социалистите Николай Цонков и Петър Витанов, както и общинските съветници Борис Цветков и Владимир Данев.

След толкова години и постоянни протести на гражданите от "Малашевци" в последните два месеца, най-накрая в Комисията по транспорт управляващите от ГЕРБ обърнаха по-сериозно внимание на този проблем. На миналото заседание в сряда обсъдихме казуса в присъствието на представители на гражданския инициативен комитет. Предложението да бъде ограничено преминаването на тежкотоварни превозни средства над 17 тона обаче не решава проблема, а точно обратното - позволява на камионите да продължат да минават през квартала. Гражданите настояват ограничението да важи за превозни средства над 10 тона. Решихме да възложим на експертна комисия да разгледа случая и да предложи възможно най-доброто решение. След което да ни даде становище и в комисията да вземем окончателно решение, коментира Калоян Паргов.

Според него решението е съвсем елементарно - то ще дойде с поставянето на забранителния знак В4, който означава "Забранено влизането на товарни автомобили". Вече има готови предложения за два обходни маршрута - или по бул. "Рожен" през "Илиянци" до Северната тангента, или по бул. "Владимир Вазов", бул. "Ботевградско шосе" и отново до Северната тангента.

Това е най-бързото и най-добро за гражданите от "Малашевци" решение. Когато отстраним този проблем, кметовете на трите района - "Сердика", "Нови Искър" и "Подуяне", ще могат да изискат средства от Столична община, за да санират цялото пространство около Битака, който се явява граница на трите района. Мостът има нужда от укрепване, улиците - от асфалтиране. Трябва редовно почистване и справяне с незаконната продажба на стоки на битака. Гражданите дори искат премахването му, каза Калоян Паргов. 

Лидерът на столичните социалисти беше категоричен, че ще продължи да подкрепя хората от квартала в справедливите им искания за по-добри условия на живот.

Гражданите не спират да протестират, защото не вярват, че управляващите ще спазят обещанията си, тъй като вече бяха излъгани. Като заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм от страна на опозицията моята работа е да притискам управляващите да решават проблемите на гражданите. И ще продължа да го правя. На предстоящото ни заседание идната сряда, 2 май, отново ще поставя въпроса. И слагането на забранителните знаци, и асфалтирането на улиците - всичко може да се случи, стига да има политическа воля от страна на управляващите. С колегите от групата на БСП в СОС няма да спрем да ги притискаме, за да си свършат работата. Затова хората са ни избрали, коментира още Паргов.

Ръкостискането предрича брачните перспективи за мъжете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6837512

Ръкостискането предрича брачните перспективи за мъжетеЖените са по-склонни да приемат предложение за брак от мъже с по-здраво ръкостискане, отколкото на представители на силния пол, които вяло поемат подадената им ръка, съобщи Медикъл експрес, позовавайки се на американско изследване. Силата на ръкостискането, освен признак за увереност, е считана и за мерило за добро здраве,

Налагат строги ограничения за използване на палмови мазнини в млечните продукти

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/nalagat-strogi-ogranicheniya-za-izpolzvane-na-palmovi-maznini-v-mlechnite-produkti

Палмово масло ще се допуска само в имитиращите продукти и сладкарските изделия. Специално звено ще следи спазва ли се

Порожанов: Ще проверяваме за растителни мазнини в млечните продукти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837508

Порожанов: Ще проверяваме за растителни мазнини в млечните продуктиЩе бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви днес в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който присъства на Националното изложение по животновъдство. По думите му, през тази година има определени спадове в цените на овчето мляко, както и стокови количества,

Големият Иниеста в 10 факта и 10 фрази

https://dnes.dir.bg/futbol/golemiyat-iniesta-v-10-fakta-i-10-frazi

Какво каза на сбогуване и какво може да не знаете за него магическата му кариера

Бай Ганьо с фасон на масон

http://www.mediapool.bg/bai-ganyo-s-fason-na-mason-news278484.html

Покойният Умберто Еко казваше, че лудият рано или късно заговаря за тамплиери. Напоследък лудостта обхваща и други теми – като например космически древното величие на българите от Атлантида, връщане към тезата, че Земята е плоска, суеверен страх от ваксини и така нататък. Но рицарите-тамплиери си остават евъргрийн, така че народният представител Маноил Манев (не помня от коя точно партия, но те сега всички са на власт) е готов с първия си роман. Точно така, той е за тамплиерите. Досега г-н Манев е издал стихосбирка, бил е заместник-областен управител в Стара Загора и е бил разследван за присвояване на средства. Човек от структурите на МВР, основател на колеж за сигурност и охрана и, естествено, член на така наречения Велик приорат на Ордена на тамплиерите в България, оглавяван от бившия генерал от УБО Румен Ралчев… Една класическа биография на успял бизнесмен, политик, а вече и писател в нашата китна страна. Направо очарователно. Не знам защо тамплиерите са така привлекателни за определена прослойка граждани. Може би защото някак си изглеждат като средновековни разузнавачи, като майор Деяновци направо. Или може би трябва да казвам сър Деяновци, защото все пак за рицари става въпрос. И така, написал човекът роман за тамплиерите, в чийто орден членува по живо, по здраво в двайсет и първи век, нищо че същият този орден е бил закрит с гръм, трясък, съдебен процес и лустрация още в четиринайсетото столетие. Романът е озаглавен "Орденът на оръжието, оръжието на ордена” и в него авторът твърди, че братството на рицарите в бели наметала било основано някъде из Старозагорско. Доскорошният старозагорски митрополит Галактион или "Мишо“ много обичаше да отстъпва православни храмове за церемониите на съвременните тъй наречени "тамплиери”, та вероятно тук се крие ключът към фантастичната повест на г-н Манов. Да не говорим как проф. Овчаров беше обявил едни български възрожденски кръстове за "тамплиерски“. Същинска рицаромания е настъпила, та чак очаквам скоро и Свещеният Граал да изскочи от някой вампирски гроб из Созополско. Освен всичко друго, част от действието на книгата се развива на полуостров Крим. Точно така, не например в Антиохия, Триполи или Париж, където тамплиерите са се подвизавали, а тъкмо на Крим. Интересно дали освен рицари в бяло из книгата шестват и вежливи люде в зелени униформи без опознавателни знаци. Като казах "тамплиери”, та се сетих една масонска история. Мой комшия беше поканен да стане масон и понеже не стана, разказва най-свободно, че като отишъл на посветителната церемония, трябвало да му вържат очите и после да му махнат превръзката, за да го приемат. Махнали му я, той се огледал и си излязъл веднага. По собствените му думи на масонската сбирка не се дишало от ченгета. Ама не от пътни полицаи, а от истински, класически, едновремешни доносници. Пък те, масоните и тамплиерите, открай време са си дружинка, та подозирам, че каквато ни е държавата, такива са є тамплиерите… У нас изобщо са на мода рицарските звания и титлите. Имаме си тамплиерски орден, имаме си архонти, даже нещо като цар си имаме, нищо че сме република (шестнайсета, да речем), имаме си и един лорд някъде по софийските трамвайни линии. Едно време беше прието знатните личности от Наполеон нагоре да ги държим в тихи стаи с меки стени. Сега сме им отпуснали края, даже в Народното събрание сме ги оставили да влизат. Интересно явление е как покрай демокрацията се възстанови направо някаква аристокрация.

Трагедия на пътя! Мъж загина при тежка катастрофа

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b0-%d0%ba/

Пътнически микробус е катастрофирал на пътя Ловеч – Троян. Инцидентът е станал около 14 часа днес.

Водачът на микробуса е починал, като се предполага, че той е получил инфаркт. Причините за инцидента тепърва ще се изясняват, съобщава БТА.

Няма пострадали пътници.

Микробусът е излязъл от пътното платно и е спрял в храстите. Сн. илюстративна

Материалът Трагедия на пътя! Мъж загина при тежка катастрофа е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Чавушоглу: Евентуално военно решение в Сирия би било незаконно и нетрайно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6837502

Чавушоглу: Евентуално военно решение в Сирия би било незаконно и нетрайноСрещата на външните министри на Русия, Турция и Иран е важна в контекста на взимане на нови решения за уреждане на кризата в Сирия, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на среща с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС. Благодарение на редовните срещи на външните министри на страните гарантки за процеса от Астана /Русия,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване