Съдът не пусна от ареста на шефовете на Пловдивската здравна каса

http://www.cross.bg/dvamata-aresta-plovdiv-1574976.html

/КРОСС/ Апелативният съд в Пловдив остави двамата задържани шефове на Регионалната здравна каса в града в ареста. На 12 и 14 май съдът в Пловид реши задържаните служители на РЗК - Пловдив Иван Деспотов и Влади Манев, които са обвинени в документална измама и подкуп, да останат в ареста за постоянно. След като двамата обжалваха решеният, днес Апелативният съд в областния град потвърди постоянното им задържане под стража, съобши БНР. Според магистратите събраните доказателства срещу лицата са достатъчни за това да се направи обосновано предположение, че те са извършили престъпленията, за които са обвинени. Според съда ако двамата бъдат освободени, те биха могли да повлияят на свидетели по производството, имайки предвид длъжностите, които заемат. Обвинението срещу двамата гласи, че те са източили близо 1 милион лева чрез престъпна схема през аптеки-фантоми. Заради това НЗОК плащала два пъти за скъпоструващото лечение на хепатитноболни пациенти.  

3 години затвор за словак, запалил апартамента и шивашкото ателие на тъща си в Търговище

http://nakratko.bg/category/60/159648/


3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок е наказанието на 46-годишния словак Иван Х.

Напълно обновеният „Практикер“ – Велико Търново отвори врати

https://frognews.bg/biznes-turisam/napalno-obnoveniiat-praktiker--veliko-tarnovo-otvori-vrati.html

На 17 май, инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново и г-н Тодор Белчев – председател на съвета на директорите на „Видеолукс Холдинг, прерязаха лентата на напълно обновения хипермаркет за дома и градината „Практикер“ във Велико Търново.

Борисов благодари на Китай и Непал за помощта им в издирването на Боян Петров

http://nakratko.bg/category/58/159647/


Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал К. П. Шарма Оли.

Руската Дума променя закони, за да противодейства на санкциите на Запада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868120

Руската Дума променя закони, за да противодейства на санкциите на ЗападаДържавната дума прие днес на второ четене законопроект за контрасанкции в отговор на ограничителните мерки спрямо Русия от страна на САЩ и други държави. Окончателното, трето четене е насрочено за 22 май, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Проектът предвижда правителството, оправомощено от президента, да взема различни ответни мерки,

Пешеходка почина след катастрофа във Варна

http://www.cross.bg/varna-pochina-katastrofa-1574975.html

/КРОСС/ Жена почина при катастрофа във Варна. Инцидентът стана на кръстовище между "Тойота" с 43-годишна водачка от Варна и "Фолксваген" с водач на 22 г. от Бургас, съобщиха от МВР-Варна. След удара между двата автомобила, вторият се отклонява от траекторията си и блъска жена, която била на тротоара. 67-годишната пешеходка е откарана незабавно в болница, където е починала. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до инцидента. По случая е образувано досъдебно производство.    

Слънчево ще е утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=374366

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Максимални температури на въздуха: 25-27°. Температурата на морската вода е 18-20°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Кощунство! Хвърлиха Ботев, Вазов и Гео Милев на боклука в Перник

https://frognews.bg/novini/hvarliha-botev-vazov-geo-milev-bokluka-pernik.html

Творбите на патриарсите на българската литература Христо Ботев, Иван Вазов и Гео Милев, Пейо Яворов се оказаха в кофата за боклук. Книгите стърчат от контейнер в кв. Твърди ливади в Перник.

Датската компания Mаеrsk планира да прекрати дейността си в Иран

https://www.investor.bg/drugi/338/a/datskata-kompaniia-maersk-planira-da-prekrati-deinostta-si-v-iran-261304/

Maеrsk се занимава със спедиция и транспорт, работи също в областта на добива и преноса на енергийни ресурси

Съдът отмени екооценката за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

http://clubz.bg/67976-sydyt_otmeni_ekoocenkata_za_nov_blok_v_aec_kozloduj

Снимка БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй". Новината съобщиха от съда.

Делото е по жалби на Петър Пенчев Троянски от "Екогласност", Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“, популярни с активните си действия против природозащитните организации, болеши се срещу застрояването по морето и срещу концесионера в Банско "Юлен",  и Петър Пламенков Кърджилов.

В решението на ВАС се казва, че оспореното решение е действителен административен акт, издаден от компетентен орган в предвидената в закона форма, но е издаден при допуснати нарушения на процедурата и на материалния закон и е в противоречие с целта на закона.

Все още не са публикувани мотивите на магистратите.

Разноски претендира само Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“, но не са представени доказателства за реално направени разходи, поради което заплащане на такива не са присъдени в съдебното решение.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС. 

Новината идва на фона на решението на Министерския съвет да рестартира проекта АЕЦ "Белене". В решението за спирането му, взето от първия кабинет "Борисов" и скрепено от Народното събрание през 2012 г., се предлагаше оборудването за "Белене" да бъде инвестирано в нова мощност в "Козлодуй". 

 

 

Прокуратурата окончателно се провали по делото срещу Румен Овчаров

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/17/3180485_prokuraturata_okonchatelno_se_provali_po_deloto/?ref=rss


Апелативният специализиран наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за "Мини Бобов дол". Определението на втората съдебна инстанция е окончателно. Овчаров е обвинен за безстопанственост и престъпление по служба.<br /><br />И според въззивния съдебен състав в обвинителния акт по делото има непълноти и неясноти, което му пречи да организира добре защитата си. Според прокуратурата държавата е била ощетена...

Новото поколение на Renault Kangoo идва догодина

https://www.investor.bg/novini/444/a/novoto-pokolenie-na-renault-kangoo-idva-dogodina-261303/

Баничарката ще предлага избор от 1,3-литров бензинов и 1,5-литров дизелов турбодвигатели

Какво иска и предлага ЕС, за да приеме Западните Балкани - главно ангажираност

https://www.actualno.com/balkani/kakvo-iska-i-predlaga-es-za-da-prieme-zapadnite-balkani-glavno-angajiranost-news_675142.html

ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това е основният акцент от финалната деклрация на срещата на високо равнище на ЕС в София по темата "Западни Балкани". В декларацията изрично пише, че ЕС е "решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ". Цената за това обаче е "съществен напредък в

Световен театър в София стартира в началото на юни

https://offnews.bg//kultura/svetoven-teatar-v-sofia-startira-v-nachaloto-na-iuni-680845.html

На 4 юни от 19:30 час „Хаканаи“, оригинален танцов спектакъл на една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства, ще даде старт на Световен театър в София. Концепцията, режисурата и сценографията са на Клер Барден и Адриен Мондо. 

На японски „хаканаи” назовава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото. Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време в диалог между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии. Тя отправя към поетично пътешествие в удоволствие от играта между въображението и реалността. След представлението зрителите ще имат възможност да разгледат отвътре сценичната инсталация.

На платформата гостува и програмата NT Live – Националния театър Лондон, на живо реализирана в Синема сити.

Класическата историческа пиеса на Шекспир „Юлий Цезар” ще бъде представена като прожекция на 6 юни, сряда, от 19:00 часа в Синема Сити, Мол София. Режисьорът Никълас Хайтнър, един от най-добрите познавачи на Шекспир и директор на Националния театър в Лондон, я поставя със средствата на съвременния политическия театър. Публиката става активен участник в самото действие. Бен Уишоу ( „Парфюмът”, „Момичето от Дания” и „Скайфол”) и Мишел Феърли („Игра на тронове”) играят Брут и Касий, лидерите на преврата, в този главозамайващ политически трилър, заснет на сцената на Бридж Тиатър в Лондон.

„Планината Чирчео” ще гостува в София на 8 юни, петък, от 20:00 часа в Театър Азарян.

Планината Чирчео в Италия при Тиренско море е митично пространство, в което Одисей и неговите спътници се изправят срещу магьосницата Цирцея. Способността й да преобразява хората и променящите се води на морето e основен източник на вдъхновение на хореографа Фабрицио Фавале. Девет забележителни танцьори потъват в мистично пространство и се завихрят в чувствен, хипнотичен танц. Фабрицио Фавале и Андре Дел Бианко създават на живо въздействащи звукови и визуални ефекти с промени в осветлението, цветовете и плътността на атмосферата. Те привнасят различни естествени елементи като вулканични останки, ледени блокове, скали, животински фигури и пораждат образи, които пресрещат световете на архаиката и високите технологии.

Наричат италианския танцьор и хореограф Фабрицио Фавале „поет на танца“. През 2011 г. той е удостоен с Почетен медал на президента на Италия за хореографски талант. Неговата компания „Ле Супличи“ гостува на престижни форуми, сред които са Венецианското биенале, Единбургския фестивал и Международното танцово биенале в Лион.

9 юни , събота, от 18:00 часа, в Дом на киното в София е датата на прожекцията на „Три сестри” на Тимофей Кулябин - наречен „вундеркинд“ на новия руски театър. Той е артистичен директор на театъра в Новосибирск и на негова сцена поставя Чеховата класика „Три сестри“ по начин, който въвлича зрителите в съвсем ново преживяване и начин на разбиране. Сензационната и красива постановка вече успешно се представя на големите европейски сцени във Виена, Париж, Тулуза, Сибиу и Атина. Черна комедия, психологическа драма, трилър - четирите действия на пиесата се превръщат в парад на жанровете.

Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му.

Зрелищни акробатични номера, хумор и завладяваща артистичност в шоу на една от водещите чешки компании в съвременния цирк ще гледаме на 11 юни, в Младежки театър „Николай Бинев” от 20.00 часа. „Неудачници“ на режисьора Ярек Цемерек показва новото лице на съвременния цирк в Чехия.

В основата му са новите таланти от акробатичното дуо DaeMen, превърнали се в телевизионни звезди в Чехия и Словакия. Шоуто се занимава със страха от провал в съвременните динамични общества – много хора се чувстват изправени пред опасността да загубят своята идентичност или да се простят с представите, които са имали за личния си живот. Къде лежат границите? Един спектакъл, респектиращ с физическите способности на изпълнителите и същевременно емоционално завладяващ, за което допринася и музиката на живо с известния чешки DJ En.dru.

Основен акцент в дванадесетото издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива“ на Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, с участието на Самуел Финци. Гостуването на „Власт и съпротива” в София е в партньорство с Гьоте-институт София и ще се състои на 18 и 19 юни в Народен театър „Иван Вазов”.

Представлението е театрална версия на известния едноименен роман на Илия Троянов. То разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.

Свързаността със Западните Балкани в четири графики

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/17/3180475_svurzanostta_sus_zapadnite_balkani_v_chetiri_grafiki/?ref=rss


Колко инвестира ЕС в района, коя от държавите в Западните Балкани колко е получила, защо съюзът е толкова важен фактор?<br /><br />Отговори на тези въпроси дават четири графики, разпространени от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ‘2018

http://www.eurochicago.com/2018/05/es-balkani/

Македонският премиер Зоран Заев каза на брифинг в София, че е имал разговори с гръцкия си колега Алексис Ципрас, когото нарече приятел, и че са стигнали до един вариант във връзка със спора за името на македонската държава, който е приемлив и за двамата. И, че този вариант би бил приет, ако институциите в двете държави, включително и опозиционните партии в тях, се съгласят с него.

Кученцата изглеждат най-мили от шестата до осмата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868097

Кученцата изглеждат най-мили от шестата до осмата седмицаАмерикански психолози установиха, че кученцата изглеждат най-мили от шестата до осмата седмица - по времето, когато майките им ги отбиват, съобщи "Лайв сайънс", цитиран от БТА. Резултатите от изследването обогатяват познанията как кучетата са еволюирали, за да разчитат на човешки грижи. "Миловидността на кученцата точно през тази фаза от живота

Борисов: В София заедно Косово и Сърбия! Горд съм!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868110

Борисов: В София заедно Косово и Сърбия! Горд съм!Бойко Борисов сподели снимка във Фейсбук профила си, на която е в компанията на президентите на Косово и Сърбия - Хашим Тачи и Александър Вучич, както и германския канцлер Ангела Меркел. Премиерът написа над кадъра: "В София ЗАЕДНО Косово и Сърбия" и добави, че се чувства горд от факта. Борисов добави и хаштаг на английски с мотото на българското

Водещите азиатски борси приключиха сесията със спад

http://econ.bg/Новини/Водещите-азиатски-борси-приключиха-сесията-със-спад_l.a_i.761697_at.1.html

Индексите на азиатските борси завършиха търговията в четвъртък предимно на червена територия, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши...

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

http://www.cross.bg/balkani-zapadnite-deklaratziyata-1574974.html

/КРОСС/ Лидерите на ЕС отново се ангажираха да сплотят държавите от Западните Балкани и да ги доближат до съюза, но не говорят за членство, а само за "европейска перспектива". Това става ясно от Декларацията от София, приета след проведената в българската столица среща на върха ЕС-Западните Балкани, която е първата в този формат за последните 15 г. Но декларацията намеква за засилване на влиянието на ЕС на Балканите на фона на апетитите на Китай и Русия. В декларацията се отбелязва, че ръководителите на ЕС и държавите членки споделят ангажимента на Западните Балкани към "европейските ценности и принципи, както и с визията за силна, стабилна и обединена Европа, основана на нашите исторически, културни и географски връзки и взаимни интереси в областта на политиката, сигурността и икономиката". Брюксел отново потвърждава "недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани". "Въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа. Надеждността на тези усилия зависи от ясното информиране на обществеността", се казва в декларацията. Преди дни дипломати съобщиха, че в текста няма да се споменава "държавите" от Западните Балкани, а "партньорите" заради позицията на Испания за Косово

Политическите лидери от ЕС приеха обща ”Декларация от София”

https://frognews.bg/novini/politicheskite-lideri-prieha-obshta-deklaratsiia-sofiia.html

На срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се проведе в София на 17 май 2018 г., ръководителите от ЕС постигнаха съгласие относно декларацията от София, към която се присъединиха партньорите от Западните Балкани.

Джихадисти ”отразяха главите” на Меси и Роналдо преди Мондиала в Русия

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/djihadisti-otraziaha-glavite-mesi-ronaldo-predi-mondiala-rusiia.html

”Отрязаха” главите на Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Земята ще бъде в кръв, победата ще е наша. Така джихадистите заплашиха и отправиха зловеща закана към участниците на Мондиал 2018 в Русия.

Джихадисти ”отразяха главите” на Меси и Роналдо преди Мондиала в Русия

https://frognews.bg/novini/djihadisti-otraziaha-glavite-mesi-ronaldo-predi-mondiala-rusiia.html

”Отрязаха” главите на Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Земята ще бъде в кръв, победата ще е наша. Така джихадистите заплашиха и отправиха зловеща закана към участниците на Мондиал 2018 в Русия.

Фандъкова: С инсталацията за RDF отпадъци ще депонираме под 10%

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/fandakova-1

С това ще покрием изискванията на ЕК за 2030 г. Фините прахови частици от ТЕЦ "София" с новата инсталация намаляват с 6,2 т. на година или с 9,6%

Заев: Вече има конкретно решение на спора за името с Гърция

http://www.mediapool.bg/zaev-veche-ima-konkretno-reshenie-na-spora-za-imeto-s-gartsiya-news279230.html

Атина и Скопие са стигнали до една конкретна опция за името на Македония след 25- годишен спор, който блокира евроатлантическите перспективи на югозападната ни съседка. "Днес с Алексис Ципрас разгледахме всички възможни опции за креативни решения, които Македония представи в последната фаза на преговорите. Спряхме се на една от тях. Предстоят консултации със съответните политически фактори в двете страни", заяви македонският премиер Зоран Заев след среща с гръцкия си колега Ципрас в София, проведена паралелно на срещата на върха ЕС – Западни Балкани.  Заев не уточни кое е конкретното име, но посочи, че то трябва да бъде съгласувано в двете държави преди да бъде одобрено. Той се надява споразумението да бъде постигнато преди срещата на върха на ЕС през юни.  По-рано Скопие предложи на Атина 4 варианта за име - Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие), като още преди седмици Заев обясни, че Гърция може да приеме някое от тях. "От днес приятелството между република Македония и република Гърция е още по-силно. Ние разрешаваме спор, за да направим още по-големи достойнството и идентичността на гражданите на двете страни", коментира след срещата Заев.  "След 15 години пауза от първата среща на високо равнище в такъв формат, провела се в Солун, днес Западните Балкани и Македония отново имат място на европейската сцена. Днешното единство на всички лидери от ЕС и Западните Балкани показва, че ние още по-силно сме свързани и че вратите на ЕС са отворени за нас. Приветстваме призива на ЕС към нашия регион за демонстриране, че членството в съюза е избор от страна на поколенията и стратегическа ориентация. В същото време очакваме същото отношение от страните от ЕС към нас“, заяви македонският премиер. Той е обсъждал въпроса също с френския президент Еманюел Макрон и с германската канцлерка Ангела Меркел. Според него и двамата признали лидерството, което Македония показва.  По-рано в четвъртък Ципрас коментира в Туитър, че е постигнат напредък, но има да се извърви още път. "Постигнахме напредък, но имаме още път, който трябва да извървим. По време на срещата в София с Партията на европейските социалисти получихме поздравления за нашите усилия да намерим взаимноприемливо решение на спора за името. Само прогресивни лидери могат да постигнат подобно нещо. Признах, че сме направили доста крачки напред, но има още път, който трябва да извървим. Както винаги, последните метри са най-трудни", написа Ципрас в Туитър. Заев от своя страна отбеляза, че двете страни подобряват приятелството си. Той коментира, че Македония очаква дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. "Този акт ще предотврати застоя в реформите, няма да позволи увеличаване на национализма и няма да стимулира намесата на трети страни в региона", добави македонският премиер.  Българският премиер Бойко Борисов коментира преговорите лаконично: "Знаете, че по тази тема колкото по-малко се изказваме, толкова шансовете да се случи са по-добри." Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област. Сред обсъжданите имена са Северна Македония, Нова Македония, Горна Македония, Вардарска Македония и Република Македония (Скопие). Македонските власти вече се обявиха срещу предложението на Гърция името да бъде слято и на "славянски" език - Горнамакедония или Новамакедония.  От друга страна в Гърция има остра съпротива, ескалирала в многохилядни протести, срещу каквото и да е включване на названието "Македония" при решаването на спора със Скопие. Освен това Атина има претенции и към македонската конституция, която според гърците допуска присъединяване на съседни територии.

Сандвич от мухлясъл хляб и морков получи варненски първокласник за закуска в училище

http://www.cross.bg/sandvich-ychilishte-morkov-1574973.html

/КРОСС/ Варненска майка на първокласник в училище "Гео Милев" изрази изрази пред Varna24.bg притеснението и негодуванието си, че детето й е трябвало да закуси със сандвич от мухлясал хляб и парченце морков в средата. "Останах без думи, когато детето извади от чантата това подобие на храна, предоставено като безплатна закуска в училище. Добре, че е злоядо и е гризнало една хапка само от въпросния сандвич, намазан символично с нещо и с парче морков в средата." Жената не е обърнала внимание коя е фирмата майстор на "питателния" сандвич, но е категорична, че е по-добре да не се дават никакви безплатни закуски, ако те крият риск за здравето на малчуганите.  

Борисов: Крайно време е всички да разберат, че европредседателството е успешно (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868011

Борисов: Крайно време е всички да разберат, че европредседателството е успешно (На живо)Започна пресконференцията в НДК, на която ще се подпишат споразумения в рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. В нея участват премиера Бойко Борисов, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. След Срещата на върха ЕС - Западни Балкани ръководителите от ЕС постигнаха съгласие за

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

http://www.moreto.net/novini.php?n=374393

Лидерите на ЕС отново се ангажираха да сплотят държавите от Западните Балкани и да ги доближат до съюза, но не говорят за членство, а само за "европейска перспектива". Това става ясно от Декларацията от София, приета след проведената в българската столица среща на върха ЕС-Западните Балкани, която е първата в този формат за последните 15 г.

„Зелен Младост”: Какви въпроси искате да зададете към двете главни героини?

https://frognews.bg/novini/zelen-mladost-kakvi-vaprosi-iskate-zadadete-kam-dvete-glavni-geroini.html

Какви въпроси искате да зададете към двете главни героини? Тази кампания поде гражданско сдружение „Зелен Младост” по пвод ареста кмета на район „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка.

Страшно торнадо удари Западна Германия

https://www.vesti.bg/sviat/strashno-tornado-udari-zapadna-germaniia-6082442

Вятърът беше толкова силен, че повдигна цяла каравана и я стовари двора на къща в град Вирсен

24-та изложба подредиха в Добрич художниците педагози

https://www.24chasa.bg/region/article/6868094

24-та изложба подредиха в Добрич художниците педагози
24-тата си годишна изложба художниците педагози в Добрич подредиха в Художествената галерия. В експозицията се представят 16 автори с 35 творби, две от които са скулптури. Посетителите могат да видят живопис, компютърна графика и др. Изложбата е традиционна и в нея се представя част от творчеството на преподаватели по изобразително изкуство в

Кметът на Бургас: Градът ни е отгледал много шампиони

https://www.actualno.com/burgas/kmetyt-na-burgas-gradyt-ni-e-otgledal-mnogo-shampioni-news_675146.html

"Днес отправям най-искрени поздрави към всички бургазлии, свързали живота си със спорта, по повод 17 май - Ден на българския спорт. Желая ви здраве, лични и професионални успехи, а също така да запазите духа и добрата си физическа форма до старини", написа кметът на Бургас Димитър Николов в обръщение към хората от морския град. И допълни: "Спортът винаги е бил част от визитката на Бургас. Градът ни е отгледал много шампиони - олимпийски, световни, европейски, републикански. Техни

Шварценегер стана кръстник на трамвай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868036

Шварценегер стана кръстник на трамвайАрнолд Шварценегер стана кръстник на трамвай във Виена. Той бе в австрийската столица като гост на Втората международната среща на върха за климатичните промени, съобщиха от  "Ойроком-ПР", бюро за международни връзки на Община Виена. След участието си на форума Шварценегер се качил задно със зам.-кмета на града Ули Сима на един от трамваите,

Агенцията по храните: Българският хляб е качествен и без неразрешени добавки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868059

Агенцията по храните: Българският хляб е качествен и без неразрешени добавкиВъв връзка с писмо, постъпило в Централното управление на Българската агенция за безопасността на храните (БАБХ) от Върховната административна прокуратура, по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“, контролните органи на агенцията извършиха проверки на производствени предприятия, търговски обекти,

Мъж е загинал при катастрофа до тополовградско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868066

Мъж е загинал при катастрофа до тополовградско село
Мъж от град Любимец на възраст 31 години е загинал при пътно произшествие между тополовградските села Българска поляна и Хлябово, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Хасково. Инцидентът се е случил около 11 часа днес. Водачът е изгубил управлението на лекия автомобил, който е напуснал пътното платно и се е ударил челно в крайпътно дърво.

Борисов реално сложи край на държавното участие в издирването на Боян Петров

https://www.actualno.com/society/borisov-realno-sloji-kraj-na-dyrjavnoto-uchastie-v-izdirvaneto-na-bojan-petrov-news_675145.html

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал К. П. Шарма Оли. В тях той изразява благодарност за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на българския алпинист Боян Петров, съобщиха от правителствената пресслужба. Българският премиер оценява високо усилията на китайското правителство и институции, както и на непалските власти, които обезпе

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл ще е традиционна, но с някои съвременни щрихи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6868065

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл ще е традиционна, но с някои съвременни щрихи 
Принц Хари и бившата американска актриса Меган Маркъл ще се оженят в събота в рамките на церемония, съобразена с традициите на Англиканската църква, предаде Франс прес. На церемонията двамата младоженци, прехвърлили 30-те, би трябвало да внесат усещане за модерни времена, предава БТА. Сватбата ще се състои в готическия храм "Сейнт Джордж" в замъка

АМ "Тракия" от Пловдив до Стара Загора "изчезна"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/am-trakiya-ot-plovdiv-do-stara-zagora-izchezna

Вместо аутобан, сега там има първокласен път с ограничена до 90 километра в час скорост

67-годишната пешеходка загина след катастрофа във Варна

http://nakratko.bg/category/58/159646/


Днес, около 13:10 часа, на кръстовището на бул. „Хр. Смирненски” и ул. „Подвис” във Варна.са се сблъскали  „Тойота” с 43-годишна водачка от Варна и  „Фолксваген” с водач на 22 г. от Бургас.

Ройтерс: Китайските регулатори одобриха сделката с чипове на Toshiba

https://www.investor.bg/novini/261/a/roiters-kitaiskite-regulatori-odobriha-sdelkata-s-chipove-na-toshiba-261290/

Оценката на антимонополния орган е най-голямото и последно препятствие пред продажбата на подразделението на японската компания

Лидерът на Каталуня встъпи в длъжност без да се закълне в конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868049

Лидерът на Каталуня встъпи в длъжност без да се закълне в конституциятаНовият лидер на испанската автономна област Каталуня - ревностният сепаратист Ким Тора, днес встъпи в длъжност в Барселона без да се закълне във вярност на испанската конституция, а само във "волята на каталунския народ", предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. На официалната церемония нямаше нито един представител на централното правителство,

Близо 50 музеи и галерии в София се включват в Европейската нощ на музеите

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/17/3180477_blizo_50_muzei_i_galerii_v_sofiia_se_vkljuchvat_v/?ref=rss


Близо 50 музеи и галерии в София се включват в четиринадесетото издание Европейската нощ на музеите. То ще се проведе на 19 май и ще предложи разнообразна програма и в много градове от страната.<br /><br />Националният военноисторически музей се включва с най-новата изложба "Враг/Приятел", а входът за нея ще бъде безплатен от 18 до 24 ч. В деня на събитието ще бъде открита виртуалната интерактивна изложба "Моите предци на война", която е създадена от ученици от...

Мъж с пушка влетя в къща с три деца да раздава правосъдие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868040

Мъж с пушка влетя в къща с три деца да раздава правосъдие

Мъж е нахлул с пушка в дома на съседско смейство с три малки деца и предизвикал меле в сряда. Скандалът гръмнал към 21.30 часа в село Еловица. 53-годишен местен жител с инициали А.И. се въоръжил с ловна пушка и решил да раздава правосъдие на свои съселяни. Между тях тлеела вражда .Мъжът нахлул в дома на семейството на 28-годишен баща,

Станислав Манолев е претърпял операция на коляното

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/17/3180449_stanislav_manolev_e_preturpial_operaciia_na_kolianoto/?ref=rss


Станислав Манолев ще бъде извън терените в продължение на три месеца, след като претърпя операция на коляното. Опитният футболист на ЦСКА получи контузия в последния двубой с "Левски", а прегледите са показали, че той има скъсана вътрешна връзка, съобщиха от клуба.<br /><br />Манолев ще бъде с обездвижваща шина в продължение на месец, след което ще започне и същинската част от своето възстановяване. По първоначални прогнози на лекарите, които се грижат за него, Манолев ще...

Българският IT сектор произвежда продукция за над 1,9 млрд. евро

https://www.actualno.com/business/bylgarskijat-it-sektor-proizvejda-produkcija-za-nad-19-mlrd-evro-news_675144.html

На годишна база секторът на информационните технологии и услугите произвежда продукция за над 1.9 млрд. евро. Средногодишното нарастване на стойността на произведената продукция е около 15%. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на седмата годишна кръгла маса „Bulgarian ICT Watch“, съобщиха от Министерството на икономиката. „Цитираните цифри ни дават основание да казваме, че секторът е сред най-бързо развив

Молбите за безработица в САЩ растат повече от очакваното

https://www.investor.bg/novini/130/a/molbite-za-bezrabotica-v-sasht-rastat-poveche-ot-ochakvanoto-261305/

Подадените молби обаче остават под психологически важното ниво от 300 000 броя вече близо три години

67-годишна варненка загина нелепо при катастрофа между два автомобила

http://www.moreto.net/novini.php?n=374396

На кръстовището на бул. „Хр. Смирненски” и ул. „Подвис” във варна днес по обед, е възникнало ПТП между автомобил с 43-годишна водачка от Варна и друг автомобил с водач на 22 г. от Бургас, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Положението в София: Тираджия, полицай, тираджия, полицай...

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/polozhenieto-v-sofiya-tiradzhiya-politsay-tiradzhiya-politsay

Драконовски мерки за сигурност, блокади на превозвачи и ограничения в движението - така изглежда столицата днес

Арабските държави от Залива публично осъждат Израел, но тихо се сближават с него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868004

Арабските държави от Залива публично осъждат Израел, но тихо се сближават с негоАрабските страни гръмогласно осъдиха убийството на повече от 50 палестинци при протестите в Газа тази седмица, също както го сториха при предишни прояви на израелско насилие, продължаващо с десетилетия. Но зад кулисите страховете от Иран разделят арабските лидери, някои от които се стремят тихомълком да влязат в контакт с Израел.

Борисов благодари на Китай и Непал за помощта им в издирването на Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868035

Борисов благодари на Китай и Непал за помощта им в издирването на Боян ПетровМинистър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал К. П. Шарма Оли. В тях той изразява благодарност за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на българския алпинист Боян Петров.

Протестно шествие на стотици шофьори блокира центъра на София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/17/3180455_protestno_shestvie_na_stotici_shofyori_blokira_centura/?ref=rss


Стотици международни шофьори проведоха протестно шествие в центъра на София, като настояха за премахване на предвидените регулации в предложените от френския президент Еманюел Макрон мобилни пакети, които въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън борда на превозното средство, както и задължително прибиране в родината на всеки три седмици.<br /><br />Шествието започна от пл. &quot;Македония&quot;, което наложи временно да бъде затворено движението...

Напълно обновеният "Практикер" - Велико Търново отвори врати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867971

Напълно обновеният "Практикер" - Велико Търново отвори вратиНапълно обновеният "Практикер" във Велико Търново отвори врати Хипермаркетът посреща клиенти на по-голяма площ, с разширен асортимент, нова визия и концепция На 17 май кметът инж. Даниел Панов и Тодор Белчев - председател на съвета на директорите на Видеолукс Холдинг прерязаха лентата на напълно обновения хипермаркет за дома и градината

Убиха пешеходка на тротоар във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6868017

Убиха пешеходка на тротоар във Варна67-годишна жена почина, след като бе пометена от лека кола на тротоара във Варна. Инцидентът стана около 13.30 часа на кръстовището на бул. "Христо Смирненски" и ул. "Подвис". 43-годишна варненка с тойота отнела предимството на бургаски фолксваген. При сблъсъка между двете коли, втората излетяла от пътя, качила се на тротоара и блъснала жената,

IT секторът произвежда продукция за над 1.9 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868008

IT секторът произвежда продукция за над 1.9 млрд. евроНа годишна база секторът на информационните технологии и услугите произвежда продукция за над 1.9 млрд. евро. Средногодишното нарастване на стойността на произведената продукция е около 15 процента. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на откриването на седмата годишна кръгла маса "Bulgarian ICT Watch",

Райфайзенбанк очаква ускоряване на растежа заради нарастване на потреблението

http://econ.bg/Новини/Райфайзенбанк-очаква-ускоряване-на-растежа-заради-нарастване-на-потреблението_l.a_i.761696_at.1.html

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към май, с фокус върху ключови...

Близките на починалия в Лондон българин нямат пари да приберат тялото, молят за помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867998

Близките на починалия в Лондон българин нямат пари да приберат тялото, молят за помощБлизките на загиналия на път за Лондон Христо Ангелов от Бургас нямат достатъчно средства, за да приберат тялото в България. Семейството на внезапно покосения от инфаркт 48-годишен българин моли за помощ, тъй като за транспортирането на трупа ще са нужни поне 5000 паунда, уточни съпругата на Христо Румяна Ангелова.

Градската галерия във Варна посреща гости с обновена постоянна експозиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=374390

Постоянната експозиция на четвъртия етаж в галерия „Борис Георгиев" е обновена специално за Нощта на Музеите обновиха. Това обяви на пресконференция във Варна директорката Пламена Рачева, предаде репортер на Moreto.net. В нея ще бъдат представени различни творби на именити художници.

Осъдиха на затвор звездата от турските сериали Чагатай Улусой

http://www.cross.bg/ylysoii-godini-zatvor-1574970.html

/КРОСС/ Турски знаменитости, сред които любимият на зрителките на телевизионни сериали актьор Чагатай Улусой, са сред 34-ма подсъдими, които получиха присъди затвор за търговия с наркотици, съобщава турският в. "Дейли сабах". Съд в Истанбул произнесе присъдите по продължилото пет години дело, в което освен Улусой подсъдими са актрисата и модел Гизем Караджа, певецът Дженк Ерен и други популярни лица. Улусой и Караджа бяха осъдени на четири години и два месеца затвор, а Ерен получи шест години и три месеца по същото дело. Обвиняемите отхвърлиха обвиненията за търговия с наркотици, макар че някои от тях признаха, че са взимали дрога. Те бяха пуснати на свобода в хода на процеса, след като за кратко бяха арестувани при зрелищна операция. Присъдата беше изненадваща предвид факта, че съдиите обичайно издават условни присъди, когато определят по-кратък престой зад решетките. 27-годишният Улусой се прочу с ролята си в сериала "Огледален свят" през 2011 г. Той бе в актьорския състав на турската версия на американската телевизионна поредица "Кварталът на богатите", а понастоящем участва в научнопопулярен сериал на Netflix.  

"Нощ на музеите" в над 50 пространства във Варненско

https://dnes.dir.bg/varna/noshtta-na-muzeite-shte-obhvane-nad-50-prostranstva-vav-varnensko

Посетителите ще могат да разгледат 20 музея в града и региона на 18 и 19 май. Входът е свободен

САЩ може да наложат санкции заради ”Северен поток 2”

https://frognews.bg/svqt/sasht-moje-nalojat-sanktsii-zaradi-severen-potok-2.html

Проектът за газопровод ”Северен поток 2” между Русия и Германия по дъното на Балтийско море има риск да предизвика санкции от страна на САЩ заради опасения за сигурността. Това обяви високопоставен американски дипломат, цитиран от ”Асошиейтед прес”.

Вирус "Сталин" вилнее из мрежата

https://www.actualno.com/europe/virus-stalin-vilnee-iz-mrejata-news_675140.html

За появата на компютърния вирус „Сталин” сигнализира група специалисти по сигурността. Той все още е в тестови период и е засегнал незначителен брой компютри по света. Възможно е обаче да се появят негови нови, по-агресивни версии, предаде "Дарик". За зловредния софтуер сигнализира група експерти по сигурността, наречена MalwareHunterTeam. Оттам съобщават, че първите атаки на вируса са засечени в последните няколко дни. Основният му отличителен белег е, че не цели

"Ислямска държава" с нова заплаха за световното в Русия

https://petel.bg/-Islyamska-darzhava-s-nova-zaplaha-za-svetovnoto-v-Rusiya__265042

Земята ще бъде в кръв, победата ще е наша, заканват се терористите Терористите от "Ислямска държава" отправиха нова заплаха към феновет...

Фандъкова: Всеки общинар и районен кмет носи лична отговорност

http://www.cross.bg/zayavi-fandukova-kmet-1574969.html

/КРОСС/ Всеки общински служител и районен кмет носи лична отговорност. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод ареста на главния юристконсулт на община "Подуене" Лилия Геринска. Фандъкова е категорична, че е непримирима с корупцията и всеки трябва да знае какво прави и как го прави. "Районните кметове имат самостоятелно управление. Те се избират така, както аз съм избрана и си носят отговорността. За моята администрация отговарям аз, категорична бе кметицата и заяви, че всички сигнали, които се получават, ще бъдат изпратени на компетентните органи. А при всяко съмнение от Столична община ще започват проверки", заяви столичният кмет. Фандъкова призна, че не е наясно какви и колко страници са подменяни от арестувания главен юристконсулт, както и за какви конкретно обществени поръчки става въпрос. Припомняме, в сряда от ГДБОП информираха, че при спецакция на 15 май на Софийската градска прокуратура и ГДБОП са разбили организирана престъпна група за изпълняване на незаконна обществена поръчка от длъжностно лице на Столична община. По-рано през деня кметът на район "Подуяне" Ева Митова заяви, че е изненадана от ареста на шефа на правния отдел в общината.    

Тръмп иска Германия да оттегли подкрепата си за "Северен поток" 2

http://nakratko.bg/category/25/159645/


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал Германия да се откаже от подкрепата си за строителството на газопровода "Северен поток" 2 като условие за невъвеждането на мита за алуминий и стомана, произведени в ЕС, съобщава Dow Jones, като се позовава на анонимни източници.

Германия иска екстрадация на българин, пребил жена в Щадталендорф

http://www.cross.bg/turgovishte-birzhan-germaniya-1574968.html

/КРОСС/ Окръжната прокуратура в Търговище внесе искане за вземане мярка за неотклонение "Задържане под стража" в Търговищкия окръжен съд спрямо Биржан Я, пребил жена си в Германия. Мъжът се издирва с европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата към Районния съд в град Марбург. Българинът се издирва като лице за арест с цел предаване или екстрадиране. На 5 март тази година Биржан се заканил с убийство на жена в град Щадталендорф. Нанесъл й побой, при който пострадалата получила големи хематоми в областта на двете очи и разкъсна рана на челото и я затворил. Престъпленията се преследват и от българския Наказателен кодекс, а по Наказателния кодекс на ФРГ деянията на Биржан се наказват с лишаване от свобода до 5 години. Според Окръжната прокуратура в Търговище, която задържа за срок до 72 часа издирвания мъж, има реална опасност той да се укрие. Веднага след извършване на престъпленията в Щадталендорф той напуска Германия. Предстои искането на Окръжната прокуратура в Търговище да бъде разгледано в Търговищкия окръжен съд.    

Невиждан от 30 години в САЩ спад на раждаемостта

http://www.cross.bg/zhenite-godini-razhdaemostta-1574967.html

/КРОСС/ Раждаемостта в САЩ е спаднала до най-ниското си равнище от 30 години, което бележи културна промяна, тъй като жените забавят раждането на деца и майчинството, посочват експерти, цитирани от американските медии. Около 3,85 млн. бебета са се родили в САЩ през 2017 г., най-малко от 1987 г. насам, след като ражданията сред жените в тийнейджърските им и в 20-те им години са намалели. Спаднали са както раждаемостта, така и плодовитостта. Намаляването на раждаемостта е обичайна тенденция в по-развитите страни. Раждаемостта в САЩ е по-ниска от тази във Великобритания, но САЩ все пак имат по-висока раждаемост от много други страни. Въпреки че ражданията са намалели сред по-младите жени в САЩ през миналата година, те са се увеличили при жените на възраст между 40 и 44 години. Нивото на плодовитостта е спаднало до 1,76 раждания на жена - най-ниското от 1978 г., се уточнява в доклад на Националния център за здравна статистика. Дона Стробино от университета "Джонс Хопкинс" коментира, че тази промяна е настъпила, защото масово жените избират да отложат майчинството в полза на работата и кариерата. "Жените стават все по-образовани, те са част от работната сила, те преследват кариерата си. И в отсъствието на политики, които действително помагат на жените, вероятно ще продължим да сме свидетели на това отлагане", изтъква Стробино

Великобритания предложи на Hitachi 18 млрд. долара за нови ядрени мощности

https://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-predloji-na-hitachi-18-mlrd-dolara-za-novi-iadreni-moshtnosti-261289/

Предложението цели да се облекчат опасенията за нарастващите разходи, които са се увеличили до 3 трлн. йени

"Дни на роботиката" ще има в ТУ в София

https://dnes.dir.bg/sofia/dni-na-robotikata-shte-ima-v-tu-v-sofiya

Състезателната част ще е на 19 май от 10.00 часа в учебен корпус 12 на университета

Мей: Обединеното кралство ще напусне митническия съюз

http://nakratko.bg/category/59/159644/


Великобритания ще напусне митническия съюз. Това заяви премиерът Тереза Мей в София, където пристигна за участие в срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

Влак в Япония потегли 25 секунди по-рано - наистина неизвинимо!

http://www.moreto.net/novini.php?n=374386

Японска железопътна компания се извини, след като влак тръгнал от гара 25 секунди по-рано, което е втори такъв случай за последните няколко месеца, съобщават японските медии. От компанията посочиха, че "голямото неудобство, което причинихме на нашите клиенти, е наистина неизвинимо".

Заев и Ципрас са стигнали до една обща опция за името на Македония (видео)

https://dnes.dir.bg/svyat/iemto-na-makedoniya

От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно, надявам се до края на българското председателство да имаме решение на спора за името на страната, каза в София македонският премиер Зоран Заев

"Спиди" купува "Рапидо" в сделка за до €12 милиона

https://news.bg/deals/spidi-kupuva-rapido-v-sdelka-za-do-eur12-miliona.html

Компанията за куриерни услуги запазва името си и ще функционира като дъщерно дружество

Криси Тийгън и Джон Леджънд станаха родители на момченце

//dariknews.bg/novini/liubopitno/krisi-tijgyn-i-dzhon-ledzhynd-stanaha-roditeli-na-momchence-2097615

Криси Тийгън - съпругата на певеца Джон Леджънд, роди второто им дете, което е момченце, съобщи Контактмюзик.

Документалният филм „Дивите райски кътчета: Русия“ бе излъчен премиерно на АТОМЕКСПО 2018

http://econ.bg/Новини/Документалният-филм-Дивите-райски-кътчета-Русия-бе-излъчен-премиерно-на-АТОМЕКСПО-2018_l.a_i.761695_at.1.html

Премиерата на новия документален филм „Дивите райски кътчета: Русия“, първият от серия документални филми, посветени на проблема с климатичните...

Сделка за името на Македония може да има до един месец (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/17/3180458_zaev_i_cipras_sa_obsudili_v_sofiia_reshenie_za_imeto/?ref=rss


Македонският премиер Зоран Заев заяви, че заедно с гръцкия му колега Алексис Ципрас са обсъдили решение по спора за името, приемливо и за двете страни. Изказването му бе направено по време на пресконференция в рамките на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани днес в София.<br /><br />Заев изрази надежда, че преди срещата на европейските лидери през юни ще има решение, но подчерта, че това зависи от много фактори. Дори и да няма решение тогава, усилията ще продължат, каза още...

Руската антидопингова агенция остава без лиценз заради липса на напредък

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/17/3180443_ruskata_antidopingova_agenciia_ostava_bez_licenz/?ref=rss


Руската антидопингова агенция (РУСАДА) остава без акредитация заради липса на напредък. Това обяви генералният директор на Световната антидопингова агенция (WADA) Оливие Нигли след среща на изпълнителния комитет на организацията в Монреал.<br /><br />Решението беше очаквано, тъй като все още не са изпълнени две от задължителните условия, за да бъдат възстановени правата на РУСАДА. Те бяха спрени през ноември 2015 г., когато страната беше изключена от международната лека атлетика по...

Пренасочиха за утре делото на Джок Полфрийман за предсрочено освобождаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867959

Пренасочиха за утре делото на Джок Полфрийман за предсрочено освобождаванеДелото на австралиеца Джок Пол Фрийман за предсрочно условно освобождаване бе пренасочено за утре в 8:45 ч. Причината е, че адвокатът на чужденеца иска да се запознае с два тома обемни материали.  Джок Пол Фрийман излежава у нас 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов и за опит за убийство на Антоан Захариев.

Поискаха задържане под стража за мъж, издирван с европейска заповед за арест

https://www.actualno.com/crime/poiskaha-zadyrjane-pod-straja-za-myj-izdirvan-s-evropejska-zapoved-za-arest-news_675143.html

Окръжната прокуратура в Търговище внесе искане за вземане мярка за неотклонение „задържане под стража“ в Търговищкия окръжен съд спрямо Биржан Я. Мъжът се издирва с европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата към Районния съд в град Марбург. Българинът се издирва като лице за арест с цел предаване или екстрадиране. На 5 март тази година Биржан се заканил с убийство на жена в град Щадталендорф. Нанесъл й побой, при който пострадалата получила големи хематоми в обла

"Даеш" отправи нова заплаха към Роналдо и Меси

http://clubz.bg/67974-daesh_otpravi_nova_zaplaha_kym_ronaldo_i_mesi

Терористичната групировка "Даеш" отправи ново зловещо послание към световното по футбол в Русия и две от големите му звезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

В туитър се появи колаж, на който се вижда как двете звезди са обезглавени от ислямисти на стадион.

През миналата година имаше подобни илюстрации, както по адрес на двамата, така и свързани с други популярни футболисти.

Има надпис на арабски и испански, който гласи следното: "Земята ще бъде залята с кръв".

"Даеш" заплашва световното вече от години. Така беше и на бразилския мондиал. Терористите се заканват да взривяват бомби на пълните стадиони и да отвличат футболисти. 

Лекарският съюз: 15% от бюджета на Здравната каса трябва да са за извънболнична помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867966

Лекарският съюз: 15% от бюджета на Здравната каса трябва да са за извънболнична помощПетнайсет на сто от бюджета на Здравната каса трябва да се отделят за специализирана извънболнична медицинска помощ /СИМП/, а не както е сега - 6 на сто. Това каза Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз /БЛС/ по време на дискусия, посветена на състоянието и перспективите пред СИМП.

Спецсъдът отстрани от длъжност и десетия обвинен служител в ДАИ - Благоевград

https://www.actualno.com/society/specsydyt-otstrani-ot-dlyjnost-i-desetija-obvinen-slujitel-v-dai-blagoevgrad-news_675138.html

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност и десетия служител на Областния отдел „Автомобилна администрация“ в Благоевград, обвинен за участие в организирана престъпна група за подкупи. На 14 май съдът отстрани девет от обвинените за участие в пристъпната група. Десетият не се яви в съдебната зала по здравословни причини, за него Специализираната прокуратура изготви и внесе в съда отделно искане за отстраняване от

Министър Московски се среща с превозвачите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867968

Министър Московски се среща с превозвачитеМинистър Ивайло Московски всеки момент ще се срещне с представители на превозвачите пред НДК, научи "24 часа". Той ще им разясни всичко, постигнато от премиера Борисов при преговорите с европейските лидери по пакета "Мобилност". Очаквайте подробности                                                                                                  

ЕС даде старт от София на програмата за Западните Балкани (Пълният текст на софийската декларация)

https://offnews.bg//politika/es-dade-start-ot-sofia-na-programata-za-zapadnite-balkani-palniat-tek-680841.html

Лидерите от ЕС подписаха днес по време на срещата на върха в НДК Декларацията от София за Западните Балкани.

В декларацията липсва дата за потенциалното следващо разширяване към страните от региона. Тя е допълнена от анекс, наречен Приоритетна програма от София, който набелязва конкретни стъпки и цели в подготовката за членство. В декларацията се отбелязва, че програмата се задейства днес.

ЕС приветства ангажираността на шестте страни към европейските ценности и припомня недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива за Западните Балкани. Изброяват се ключови секторни политики и теми като върховенство на закона, права на човека и малцинствата, устойчивост, сигурност, сътрудничество за пресичане на миграционните потоци, киберсигурност, добросъседство, регионална стабилност, борба с тероризма, напредък към цифрова икономика и др.

Отбелязва се, че през 2020 г. в Хърватия, по време на нейното председателство на ЕС, отново ще се проведе среща на върха по темата Западни Балкани. Декларацията завършва с думите, че партньорите от региона - Aлбания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора, са подкрепили декларацията.

Публикуваме пълния текст на документа:

Декларация от София, 17 май 2018 г.

Ние, ръководителите на Европейския съюз (ЕС) и на неговите държави членки, в консултации с нашите партньори от Западните Балкани и в присъствието на съответните заинтересовани страни от региона, днес стигнахме до следните заключения:

1. ЕС приветства споделената ангажираност на партньорите от Западните Балкани с европейските ценности и принципи, както и с визията за силна, стабилна и обединена Европа, основана на нашите исторически, културни и географски връзки и взаимни интереси в областта на политиката, сигурността и икономиката.

2. Като припомня срещата на високо равнище в Солун през 2003 г., ЕС потвърждава отново недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа. Надеждността на тези усилия зависи от ясното информиране на обществеността.

3. ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ, въз основа на постигнатия от партньорите от Западните Балкани съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи.

4. ЕС приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства. Ефективното изпълнение на реформите от тяхна страна се крепи на тези основи. Гражданското общество и независимите медии играят ключова роля в процеса на демократизация.

5. ЕС подкрепя ангажимента на партньорите от Западните Балкани да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и изпълнението на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения на двустранните им спорове, които се коренят в наследството от миналото, и полагането на допълнителни усилия за помирение.

6. Създаването на тесни връзки и възможности в рамките на региона и с ЕС е от основно значение за сближаването на гражданите и икономиките ни, както и за подобряването на политическата стабилност, икономическия просперитет и културното и социалното развитие. Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионални инициативи, се ангажираме да повишим значително свързаността във всичките ѝ измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората.

7. ЕС е съгласен да насърчава благоприятна за пазара и инвестициите среда в Западните Балкани, за да се постигне по-бърз напредък към цифрова икономика и устойчиви и благоприятни за климата общества в съответствие с Парижкото споразумение. Енергийната сигурност ще бъде приоритет, включително чрез подобрена енергийна
ефективност, по-добри трансгранични междусистемни връзки, диверсификация на източниците и маршрутите, както и балансиран енергиен микс, в който по-добре е интегрирана енергията от възобновяеми източници.

8. Специално внимание ще бъде отделено на създаването на нови възможности за младите хора, като същевременно се гарантира, че това допринася за социално-икономическото развитие на Западните Балкани.

9. За тази цел ЕС приветства ангажимента, поет от партньорите от Западните Балкани, наред с другото, да ускорят прилагането на достиженията на правото съгласно Договора за създаване на енергийна общност и Договора за създаване на транспортна общност, да премахнат всички административни пречки на границите, да завършат
изграждането на регионалния пазар на електроенергия и спешно да изпълнят многогодишния план за действие от юли 2017 г. за изграждането на регионално икономическо пространство. ЕС ще продължи да подкрепя тези усилия.

10. ЕС и партньорите от Западните Балкани имат много общи предизвикателства в областта на сигурността, които изискват координирани индивидуални и колективни действия. Чрез съвместна работа можем да се справим ефективно с тези предизвикателства. Сътрудничеството ни по отношение на пресичането на незаконните миграционни потоци доказа стойността си и ще продължим да го развиваме.

11. За борбата с тероризма и екстремизма, включително финансирането, радикализацията и връщането на чуждестранните бойци терористи, е нужно засилено сътрудничество помежду ни.

12. ЕС и партньорите от Западните Балкани признават, че резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност са от съществено значение за политическата и социално-икономическата трансформация на региона, както и за регионалната стабилност и сигурност, съответстващи на висшия интерес на гражданите им. ЕС приветства ангажираността на партньорите за предприемане на решителни действия — в сътрудничество с ЕС и помежду им, срещу трафика на хора, отглеждането на наркотици и контрабандата на хора, наркотици и оръжия.

13. ЕС приветства приноса на партньорите от Западните Балкани за общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) във всичките ѝ аспекти и очаква постепенно задълбочаване на сътрудничеството в тази област, особено по-голяма степен на хармонизиране, по-специално по въпроси, отнасящи се до значителни общи интереси.

14. С дезинформацията и други хибридни дейности ще се борим съвместно чрез по-голямо сътрудничество в областта на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата комуникация.

15. За да ускорим подобряването на живота на нашите граждани в областта на свързаността и сигурността с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани, днес ЕС стартира приложената към настоящата декларация приоритетна програма от София за ЕС и Западните Балкани, стъпвайки на съответните аспекти от приетото на
6 февруари 2018 г. съобщение на Комисията.

16. ЕС приветства намерението на Хърватия да бъде домакин на среща на върха между ЕС и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 г.

17. Отбелязваме, че нашите партньори от Западните Балкани са съгласни с изложените по-
горе точки.

Приложение към декларацията

Приоритетна програма от София

Засилване на подкрепата за принципите на правовата държава и доброто управление

• Засилване на подкрепата за съдебната реформа и усилията за борба с корупцията и организираната престъпност, включително изграждане на капацитет за превенция на корупцията

• Разширяване на консултативните мисии в сферата на правовата държава с по- голямо подпомагане от държавите членки и от ЕС

• Засилване на мониторинга на реформите чрез по-систематични мисии за партньорски проверки по конкретни случаи

• Въвеждане на мониторинг на съдебните процеси в областта на тежката корупция и организираната престъпност

• Работа за по-добро измерване на резултатите в съдебната реформа

• Поетапно предоставяне на подкрепа за Западните Балкани в областта на независимите и плуралистични медии и гражданското общество чрез Европейския фонд за демокрация

Засилване на ангажимента в областта на сигурността и миграцията

• Активизиране на съвместната работа за борба с тероризма и предотвратяване на радикализацията и насилствения екстремизъм, в съгласуваност с инициативата за борба с тероризма в Западните Балкани

• Значително засилване на оперативното сътрудничество в борбата с международната организирана престъпност в приоритетни области като огнестрелни оръжия, наркотици, контрабанда на мигранти и трафик на хора

• Изготвяне на обновен план за действие за сътрудничеството в областта на огнестрелното оръжие с цел по-ефективна борба с незаконните огнестрелни оръжия и големите запаси от оръжия

• Увеличаване на подкрепата за изграждане на капацитет в областта на киберсигурността и борбата с киберпрестъпността

• Засилване на сътрудничеството в областта на миграцията и управлението на границите

• Допълнително засилване на сътрудничеството между служителите за връзка, разположени от ЕС (Европейската комисия и Европейската агенция за гранична и брегова охрана), държавите членки и компетентните органи от Западните Балкани

• Създаване на междуведомствена специална работна група на ЕС по въпросите на ПВР, координирана от Комисията

• Задълбочаване и разширяване на сътрудничеството и диалога по същество относно Общата външна политика и политика на сигурност/Общата политика за сигурност и отбрана

• По-нататъшно развитие на сътрудничеството по линия на дейностите, свързани с хибридните заплахи, включително посредством засилване на стратегическата комуникация

Подкрепа за социално-икономическото развитие и поставяне на специален акцент върху младите хора

• Разширяване на Инвестиционната рамка за Западните Балкани за допълнително привличане и координиране на инвестициите от двустранни донори и от международните финансови институции

• Съществено стимулиране на предоставянето на гаранции от Инвестиционната рамка за Западните Балкани за привличане на частни инвестиции

• Увеличаване на подкрепата за образованието, по-специално стартиране на пилотен проект за мобилност в областта на професионалното образование и обучение

• Удвояване на финансирането по линия на програмата Еразъм+ за региона, включително създаване на „Лаборатория за младежта на Западните Балкани“ през 2018 г., която да осигурява платформа за иновативно изработване на политики, насочени към потребностите на младите хора, и да се бори с „изтичането на мозъци“

• Разширяване на обхвата и на рамките на Регионалната служба за младежко сътрудничество и въвеждане на схема за мобилност в региона

• Гарантиране на напредък в реализирането на регионалното икономическо пространство, включително засилване на работата по признаване на квалификациите, както и напредък при улесняването на търговията в рамките на Западните Балкани

• Напредък на Босна и Херцеговина и Сърбия в процеса на присъединяването им към Световната търговска организация

Увеличаване на свързаността

• Стартиране на нов пакет от проекти в областта на свързаността (със значителен размер безвъзмездни средства от ЕС като стимул) чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани, включително подкрепа за „синята магистрала“ и „магистралата на мира“ (Ниш—Прищина)

• Подкрепа за по-активно използване на възможностите по линия на настоящите разпоредби на Механизма за свързване на Европа на Западните Балкани

• Разширяване на енергийния съюз на ЕС с цел обхващане на Западните Балкани, като се постави акцент върху енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и доставчиците, включително стратегия на регионално равнище за извличане на ползи от възобновяемите източници на енергия, по-специално водноелектрическата енергия

• Завършване на изграждането на регионалния пазар на електроенергия на Западните Балкани и осигуряване на интегрирането му във вътрешния пазар на електроенергия на ЕС, включително посредством инициативата за свързаност на газопреносната система в Централна и Югоизточна Европа (CESEC)

• По-голяма подкрепа за създаването на единно регулаторно пространство и провеждането на ефективен процес на реформи на енергийния пазар в контекста на Договора за Енергийната общност 

• Подписване на споразумение/меморандум за разбирателство за газопреносната връзка България—Сърбия

• Започване на изпълнението на Договора за Транспортната общност и на пълноценното функциониране на свързания с договора секретариат

• Подписване на споразумението за седалището на Договора за Транспортната общност (Белград)

• Одобряване на декларацията на министрите на транспорта от дните на TEN-T в Любляна, включително плана за действие за списъка на приоритетните гранични пропускателни пунктове

• Одобряване на декларацията на министрите на транспорта относно пътната безопасност от дните на TEN-T в Любляна и на плана за действие към нея

• Подкрепа за нова стратегия за железопътния транспорт, за да могат Западните Балкани да бъдат включени в основната мрежа и пазар на ЕС

Програма в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

• Стартиране на програма в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, включително пътна карта за улесняване на понижаването на цените на роуминга

• Стартиране на пакет за съществена техническа помощ за набелязване на потенциални инвестиции в цифровата област (включително широколентов достъп) чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани/Инструмента за предприсъединителна помощ

Подкрепа за помирението и добросъседските отношения на Западните Балкани

• Подкрепа за борбата с безнаказаността чрез подпомагане на Механизма за международните наказателни трибунали и на специализираните състави за Косово* посредством EULEX

• Разкриване на компонент в програмата на ЕС „Творческа Европа“

• Насърчаване на задълбочаването на връзките между гражданските общества на Западните Балкани, включително посредством подпомагането на проектите по линия на фонда за Западните Балкани Настоящата приоритетна програма ще се изпълнява по начин, неутрален по отношение на статута, и без да се засягат обсъжданията на следващата многогодишна финансова рамка.

* Това название не засяга позициите по отношение на статута и е съобразено с Резолюция 1244 (1999) на Съвета за сигурност на ООН и становището на Международния съд относно обявяването на независимост от страна на Косово.

Радослава Ненова: Винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе

https://frognews.bg/novini/radoslava-nenova-vinagi-sam-znaela-che-jena-planina-shte-vzeme.html

Жената до алпиниста Боян Петров отправи емоционално послание до хилядите хора, съпричастни със случилото се с българския алпинист с уникални постижения. Радослава Ненова подчертава във Faceboook, че няма да прави трогателна изповед как се чувства.

Ужилен бизнесмен пред Фрог: Наивно е да мислим, че Европа не вижда корупцията ни

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/ujilen-biznesmen-pred-frog-naivno-mislim-che-evropa-vijda-koruptsiiata.html

Бизнесменът Георги Георгиев, собственик на фирмата за млечни продукти ”Жоси”, разказа миналата седмица как фирмата му била източена и открадната от съдружника му Симеон Присадашки през 2013 година. На пресконференция беше пуснат и запис с признанието на Присадашки.

Ужилен бизнесмен пред Фрог: Наивно е да мислим, че Европа не вижда корупцията ни

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ujilen-biznesmen-pred-frog-naivno-mislim-che-evropa-vijda-koruptsiiata.html

Бизнесменът Георги Георгиев, собственик на фирмата за млечни продукти ”Жоси”, разказа миналата седмица как фирмата му била източена и открадната от съдружника му Симеон Присадашки през 2013 година. На пресконференция беше пуснат и запис с признанието на Присадашки.

Ето декларацията от срещата за Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6867958

Ето декларацията от срещата за Западните БалканиПо време на Срещата на върха ЕС—Западни Балкани ръководителите от ЕС постигнаха съгласие относно декларацията от София, към която се присъединиха партньорите от Западните Балкани. Ето пълният текст на декларацията:  Ние, ръководителите на Европейския съюз (ЕС) и на неговите държави членки, в консултации с нашите партньори от Западните Балкани и в

Mercedes-Maybach ще залага на нов вид окачване

https://www.investor.bg/novini/444/a/mercedes-maybach-shte-zalaga-na-nov-vid-okachvane-261299/

Компанията обмисля серийно производство на кросоувър по мотиви на прототип

"Ало" измамници отмъкнаха 45 000 лв. от възрастна жена

https://www.vesti.bg/bulgaria/alo-izmamnici-otmyknaha-45-000-lv.-ot-vyzrastna-zhena-6082436

Представилите се за полицаи я заплашили със семейството й, за да я накарат да съдейства бързо

"Ало" измамници отмъкнаха 45 хил. лв от възрастна жена

https://www.vesti.bg/bulgaria/alo-izmamnici-otmyknaha-45-hil.-lv-ot-vyzrastna-zhena-6082436

Представилите се за полицаи я заплашили със семейството й, за да я накарат да съдейства бързо

Китай: камери ще следят кой внимава в училище

http://clubz.bg/67973-kitaj_kameri_shte_sledqt_koj_vnimava_v_uchilishte

След като се похвали с инсталирането на все повече камери за наблюдение на населението, Китай започна и нова програма - инсталиране на камери в класните стаи.

Целта обаче не е само да се спре преписването по време на изпити. Вместо това, разказва местното издание Hangzhou.com, новата система ще записва и следи учениците през цялото време. А специална технология за разпознаване на физиономии ще определя дали децата внимават в час.

Системата разпознава седем различни израза на лицето - неутрално, щастливо, тъжно, разочаровано, гневно, изплашено и изненадано. На базата на това ще определя дали децата са фокусирани върху уроците и ще съобщава на учителя, когато не внимават.

Засега системата е инсталирана само в една класна стая на едно училище - но до края на лятото ще бъде въведена в десетки други в страната.

"Когато преди имах часове, които не харесвах много, мързелувах, понякога си поспивах на бюрото, или си разглеждах учебниците. Сега не смея да се разсейвам. Сега е все едно чифт мистериозни очи постоянно ме гледат", обяснява едно от децата.

Дори и китайците са критични към системата, която постоянно наблюдава децата, но директорът на училището г-н Ни твърди, че тя ще подобри образованието. И подчертава, че тя не записва какво правят учениците или какво си говорят, а само движенията на лицата им.

"Същото е като учителят да има асистент", смята той. И добавя заплашително: "Тези, които не са фокусирани, ще получат шестица, а тези, които се разсейват - петица."

Възможно ли е погледът на едно дете да блуждае, но въпреки това то да внимава в клас? Това е въпрос, с който китайските образователни институции не се занимават.

Пробив: Заев и Ципрас намериха решение за името на Македония (видео)

https://offnews.bg//politika/probiv-zaev-i-tcipras-nameriha-reshenie-za-imeto-na-makedonia-video-680839.html

Премиерът на Македония Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас са намерили решение на спора с името на югозападната ни съседка.

Това обяви Заев на брифинг в рамките на срещата на върха за Западните Балкани, която се провежда в София.

"Имаме решение с Алексис за името на Македония", каза македонският премиер.

Според него сега предложението на двамата ще трябва да бъде дискутирано в двете държави и да се чуе мнението на институциите, опозицията и на народите на двете страни.

Заев обясни и че се надява окончателното разбирателство по проблема на името да се реши скоро преди срещата на върха на НАТО през юли.

Скопие се надява на членство в Северноатлантическия пакт.

Пробив: Заев и Ципрас намериха решение за името на Македония

https://offnews.bg//politika/probiv-zaev-i-tcipras-nameriha-reshenie-za-imeto-na-makedonia-680839.html

Премиерът на Македония Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас са намерили решение на спора с името на югозападната ни съседка.

Това обяви Заев на брифинг в рамките на срещата на върха за Западните Балкани, която се провежда в София.

"Имаме решение с Алексис за името на Македония", каза македонският премиер.

Според него сега предложението на двамата ще трябва да бъде дискутирано в двете държави и да се чуе мнението на институциите, опозицията и на народите на двете страни.

Заев обясни и че се надява окончателното разбирателство по проблема на името да се реши скоро преди срещата на върха на НАТО през юли.

Скопие се надява на членство в Северноатлантическия пакт.

„Ветроходна академия Кор Кароли“ започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374357

Започва проект „Ветроходна академия Кор Кароли“ за развитие и обучение на хора от всички възрасти по ветроходство на българското Черноморие, научи Moreto.net. „Ветроходна академия Кор Кароли“ е проект с частно финансиране за социално-отговорна кауза.

Заев и Ципрас се разбраха за името в София

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/zaev-i-cipras-se-razbraha-za-imeto-v-sofiia-6082439

Заев очаква спорът за името на Република Македония да се реши окончателно до Срещата на Върха на ЕС през юни в Брюксел

Администрацията набъбнала с 10 хил. души за две години

https://offnews.bg//politika/administratciata-nababnala-s-10-hil-dushi-za-dve-godini-680829.html

128 905 - това е броят на служителите в централната администрация и в администрациите на местната власт, комисии, агенции и др. Ръстът им спрямо 2016 г. е с 2 097 души, а в сравнение с 2015 година, когато заетите са били 118 965, бройката на новоназначените за две години е 9940 души. 

Това става ясно от приетия в сряда от правителството доклад за състоянието на администрацията за 2017 г. 

През миналата година бройката на чиновниците доближава равнището на заетите в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски, когато администрацията е наброявала 129 313 души. 

В централната администрация са заети по-голяма част от служителите: 95 904, което е 91.8% от общата щатна численост. В териториалната администрация през 2017 г. са заети 33 001 щ. бр. или 93.9% от щатната численост на териториалната администрация.

В администрация най-голям е броят на жените. Те съставляват 67 500 или 52.4% от всички заети щатове. Щатните бройки, заети от мъже във всички структури на държавната администрация през 2017 г. са 61 405 или 47.6% от всички заети щатни бройки. 

В доклада се цитират данни на Европейската комисия, според които за 2017 г. възнагражденията и пенсиите на служителите от централната администрация в България се наблюдава ръст от 2.5 % на нетните възнаграждения. В доклада се посочва, че причината е промяната на минималната работна заплата, но също и на текучеството в администрацията, което води до ново и различно определяне на индивидуални основни месечни заплати на новоназначени, повишени в длъжност и т.н.

Така например главен секретар, който е най-високата административна длъжност, получава минимално 1200 лв., като максимумът достига 4000 лв. На най-ниското ниво - изпълнител, стартовата заплата е 460 лв. и достига 1 179 лв.

От доклада става ясно, че МВР са напуснали 777. 

За миналата година държавата е платила близо 22 млн. лв. за телефонни разговори срещу близо 20 млн. лв за 2016 г. Любопитното в случая е, че към момента се използват 355 327 активни телефонни номера, докато година по-рано техният брой е бил по-голям - 457 967.

Отказва ли се Пхенян от ядрения си арсенал или се опитва да крие улики?

https://dnes.dir.bg/svyat/phenyan

На церемониалното закриване на полигона не са поканени международни инспектори

Възрастна жена даде близо 45 000 лв. на телефонни измамници

http://www.cross.bg/politzaii-leva-zhena-1574966.html

/КРОСС/ Възрастна жена от Шумен даде близо 45 000 лева на телефонни измамници. В сряда около обяд на стационарния й телефон звъннал непознат мъж, който се представил за полицай и приложил познатия сценарий. Мнимият полицай обещал, че при успешна акция, в знак на благодарност, щяла да получи доживотно увеличение на пенсията и оставил телефон за връзка с номер 08112. След като приключил разговорът, 80-годишната жена опитала да се обади на този номер, но не успяла. Малко след това я потърсил непознат мъж, който й казал, че по най-бързия начин трябва да намери 20 000 лева и да ги предаде, за да не се случи най-лошото с нея и близките й. След отправените закани и заплахи последвало ново обаждане от мнимия полицай. В резултат на многократни обаждания и разговори жената била убедена да остави пред входната си врата всички нейни и на близките й спестявания - общо 44 800 лева, както и златни накити. По-късно жената разбрала, че е била измамена. Образувано е досъдебно производство.    

Как се създава нация от мечтатели и иноватори?

https://www.actualno.com/business/kak-se-syzdava-nacija-ot-mechtateli-i-inovatori-news_675135.html

На съвместна пресконференция днес министърът на Образованието, г-н Красимир Вълчев, председателят на съвета на ректорите - професор Любен Тотев, председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България - Яна Вангелова и председателят на фондация Webit - г-н Пламен Русев съобщиха за проекта Webit.X. Събитието ще се проведе на 27 юни в зала Арена Армеец от 19:00 часа и ще бъде предназначено за активни и изявени ученици, и студенти с висок успех. Дискутираната ини

Влюбените Явор Бахаров и Рая Пеева готвят голяма промяна в живота си!

https://petel.bg/Vlyubenite-YAvor-Baharov-i-Raya-Peeva-gotvyat-golyama-promyana-v-zhivota-si--__265036

Влюбената двойка Явор Бахаров и Рая Пеева не виждат бъдещето си само в България. Двамата имали планове да заминат в чужбина, където се над...

За минути в Казанлък стана страшно! Адът се разтвори над града (Видео)

https://petel.bg/Za-minuti-v-Kazanlak-stana-strashno--Adat-se-raztvori-nad-grada--Video--__265037

Пороен дъжд, премесен с градушка с големината на грахово зърно, валя в Казанлък в продължение на близо 5 минути, съобщава „Фокус“. В ре...

Мъж тръгна да пресича релсите край Мъглиж и стана голяма беля

https://petel.bg/Mazh-tragna-da-presicha-relsite-kray-Maglizh-i-stana-golyama-belya-__265038

Снимка Булфото, архив Влак блъсна 57-годишен мъж. Инцидентът е станал около 14:00 часа в участъка до мъглижкото село Ветрен, съобщава presstv.bg. ...

Борисов: Единственото спасение за ЕС е да бъдем единни (Видео)

https://petel.bg/Borisov--Edinstvenoto-spasenie-za-ES-e-da-badem-edinni--Video-__265040

„Единственото спасение за Европейския съюз е да бъдем единни. Или както казва Ангела Меркел – „един лист хартия да не може да мине между ...

Юнкер: ЕС ще спазва иранското ядрено споразумение, докато и Техеран го прави

https://petel.bg/YUnker--ES-shhe-spazva-iranskoto-yadreno-sporazumenie--dokato-i-Teheran-go-pravi__265041

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер благодари на премиера Борисов за „прекрасната организация” на днешната среща на върха. Юнкер започна...

Заев, Ципрас и Рама показаха доверие и воля на лидерската среща на ПЕС в София

http://pogled.info/svetoven/pes/zaev-tsipras-i-rama-pokazaha-doverie-i-volya-na-liderskata-sreshta-na-pes-v-sofiya.94576

/Поглед.инфо/ Премиерите на Македония и Гърция Алексис Ципрас и Зоран Заев дойдоха заедно на подготвителната среща на ПЕС преди разговорите на върха ЕС – Западни Балкани в София.

Паргов: БСП няма да подкрепи поредната недомислица на ГЕРБ –проект за трета фаза на завод за боклук

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/pargov-bsp-nyama-da-podkrepi-porednata-nedomislitsa-na-gerb-proekt-za-treta-faza-na-zavod-za-bokluk.94577

/Поглед.инфо/ „Няма как БСП да подкрепи поредната недомислица на ГЕРБ – проект за трета фаза на завод за боклук. Предстои Столичния общински съвет да разгледа доклад от г-жа Фандъкова, в който трябва да се вземе решение за поемане на заем в размер на 67 млн. евро или 134 млн. лв., част от съфинансиране на целия проект, който предстои да бъде реализиран“.

Финалист в ПРОМЯНАТА изгради музикална детска площадка

https://www.vesti.bg/lyubopitno/finalist-v-promianata-izgradi-muzikalna-detska-ploshtadka-6082438

Дарението включва музикални детски съоръжения за игра на открито на педиатричното отделение на УМБАЛ “Канев” Русе и УМБАЛ “Георги Странски” ЕАД Плевен

Нападател на Германия се отказа от националния, след като не беше повикан за световното

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/17/3180221_napadatel_na_germaniia_se_otkaza_ot_nacionalniia_sled/?ref=rss


Нападателят на "Байерн" (Мюнхен) Сандро Вагнер обяви оттеглянето си от националния отбор на Германия. 30-годишният футболист заяви, че решението му е окончателно, след като не намери място в разширения състав на Йоахим Льов за предстоящото световно първенство в Русия.<br /><br />"Отказването ми от националния отбор е действие с незабавен ефект. Очевидно с моя открит, честен и прям начин на поведение не се вписвам в отбора според треньорския щаб. Желая най-доброто на...

Allianz: Застрахователният пазар в България е изключително атрактивен

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/allianz-zastrahovatelniiat-pazar-v-bylgariia-e-izkliuchitelno-atraktiven--261293/

Инвестициите на дружеството в следващите години ще бъдат насочени към дигитализацията и опростяване на услугите, обяви новото ръководство

Morgan Stanley мисли, че знае кога свършва бичият пазар

https://news.bg/finance/morgan-stanley-misli-che-znae-koga-svarshva-bichiyat-pazar.html

Добрата новина е, че партито още не е приключило. Лошата - че може би е време за последни поръчки

По $450 хил. на ден за борба с тероризма харчат САЩ

https://dnes.dir.bg/ikonomika/po-usd450-hil-na-den-za-borba-s-terorizma-harchat-sasht

Средствата за тази цел са десетократно увеличени след 11 септември 2001 година

Тръмп иска Берлин да се откаже от "Северен поток 2"

http://www.mediapool.bg/tramp-iska-berlin-da-se-otkazhe-ot-severen-potok-2-news279229.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал Германия да се откаже от подкрепата си за строителството на газопровода "Северен поток 2" и да прекрати проекта. Това ще е условието САЩ да не въведе планираните мита за алуминий и стомана, произведени в ЕС, съобщава "Дау Джоунс" (Dow Jones), цитирайки американски, немски и европейски правителствени източници. Според тяхна информация, по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел през април Тръмп й казала, че Берлин трябва да оттегли подкрепата си за газопровода, а в замяна САЩ ще започнат преговори за ново търговско споразумение с ЕС. Тръмп отложи налагането на мита за европейските алуминий и стомана и обяви, че решение ще бъде взето на 1 юни. Меркел, която засега винаги е демонстрирала подкрепата си за разширяването с още една тръба на газопровода по дъното на Бълтийско море от руското до северното германско крайбрежие, предстои да обсъди отново реализацията на проекта с руския президент Владимир Путин в петък. Проектът засега се реализира солово от руската газова компания "Газпром" и твърдо срещу него са Украйна, Полша, Литва и Латвия. Те ще са силно засегнати от построяването на втората тръба на "Северен поток", което ще намали руските газови доставки за Европа през техните територии и ще намали приходите им от транзитни такси. В края на март Германия даде разрешително за строежа на "Северен поток 2" през своя територия. Наскоро стана ясно, че и Финландия е пуснала под условие през свои води проекта. Подобни съгласувателни процедури вървят и с Швеция и Дания. Самата Русия също не е дала позволение.

В Източна Украйна проруските сепаратисти копаят траншеи срещу танкове

http://www.mediapool.bg/v-iztochna-ukraina-proruskite-separatisti-kopayat-transhei-sreshtu-tankove-news279228.html

Под палещото слънце десетина души копаят сухата земя. Четири години след избухването на конфликта в Източна Украйна, проруски сепаратисти изграждат нова фортификационна линия срещу "украинските танкове", съобщава агенция Франс прес.   "Ние подготвяме резервни позиции в случай на евентуална офанзива" на Киев, обяснява Олег, 49-годишен безработен, дошъл да участва в започналите преди месец строителни работи по призива на сепаратисткия батальон "Восток".   Пред него се простира огромен ров, дълъг неколкостотин метра и дълбок два метра, снабден с три заслона от дървени трупи, изградени от Олег и другарите му, поддръжници на сепаратистите, повечето от които са мускулести мъже в камуфлажни дрехи.   Представящи се за "доброволци", те се събират през уикендите и празничните дни близо до гробище в покрайнините на Ясинувата, градче близо до сепаратистката "столица" Донецк и само на три километра от фронтовата линия.   "Оттатък този хълм там вече е врагът", посочва Андрей, 50-годишен мъж с брада, боец от батальона "Восток", който се представя с партизанското си име Рева.   "Според вас, колко време ще отнеме на украинските танкове да дойдат оттам до центъра на Донецк?" допълва Александър Семьонов, "ветеран" от "Восток".   Въоръжени с лопати, триони и чукове, тези мъже изграждат "втора фортификационна линия" за "армията" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).   Конфликтът, противопоставящ украинската армия и проруските сепаратисти в източната част на тази бивша съветска република причини смъртта на повече от 10 000 души от избухването си през април 2014 г.   Враждебните действия там намаляха след мирните договорености от Минск, сключени през февруари 2015 г. и последвалите примирия, но спорадични изблици на насилие продължават да увеличават броя на жертвите. Киев и Западът обвиняват Русия, че подкрепя военно бунтовниците - нещо, което Москва решително отрича.   Макар украинските власти да уверяват, че ще използват само политически и дипломатически методи, за да си върнат един ден ден контрола върху сепаратистките зони, бунтовниците остават недоверчиви. "Всеки момент" "Редовно чуваме войнствени изявления от страна на отговорни лица от украинското правителство, които казват, че трябва да ни ликвидират и победят", казва Андрей.   "Ако искаш мир, готви се за война", казва Александър Семьонов, за когото "офанзива може да започне всеки момент". "Ясинувата е аванпост, оттук се вижда целия Донецк като на длан. Това са доминиращите височини, които трябва да опазим", подчертава той.   Ясинувата далеч не е единственото място с подобни дейности. Наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), разположена в конфликтната зона, споменава редовно в своите всекидневни доклади за новоизградени в сепаратистката зона траншеи и бункери.   Тъй като носталгията по Съветския съюз е силна в териториите под сепаратистки контрол, бунтовниците сравняват често сегашния конфликт с Втората световна война, наричана в СССР Велика отечествена война.   Съветската победа продължава да е огромен източник на гордост за руснаците и се използва често от руските и проруските сепаратистки власти в Източна Украйна за насърчаване на патриотизма.   Разпространяваните в социалните мрежи от батальона "Восток", афиши, призоваващи местните жители да се присъединят към изграждането на тази фортификационна линия, се съпровождат от чернобяла снимка, на която се вижда как жени копаят траншеи по времето на Втората световна война.   "За нас това е същата война", уверява Александър Семьонов, който смята за "неонацисти" прозападните власти в Киев.   "Да си спомним за Великата отечествена война: цивилни копаеха противотанкови ровове, траншеи...Ние сме техни потомци и помагаме на нашата армия", допълва Олег.   По БТА

З. Заев: Имаме варианти за името на Македония, надявам се до юни да се разберем

https://www.investor.bg/evropa/334/a/z-zaev-imame-varianti-za-imeto-na-makedoniia-nadiavam-se-do-iuni-da-se-razberem-261296/

Скопие потвърждава своето европейско бъдеще и затова е важно да се реши проблемът с името, продължил десетилетие, каза премиерът

80-годишна жена от Шумен даде 45 хил. лв. на телефонни измамници

http://nakratko.bg/category/60/159643/


Криминалисти работят по установяване на извършител и помагач на телефонна измама за близо 45 000 лева, съобщиха от пресцентъра на областната полиция в Шумен. Жертва на измамниците е 80-годишна жена от областния град.

Меган Маркъл: Баща ми няма да присъства на сватбата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6867938

Меган Маркъл: Баща ми няма да присъства на сватбатаМеган Маркъл обяви в изявление, че баща ѝ – Томас Маркъл, няма да присъства на сватбата ѝ с принц Хари в събота – 19 май, предаде Би Би Си. Така тя сложи край на спекулациите от последните дни около присъствието на Томас Маркъл на венчавката в Лонодон, предаде Би Ти Ви. Вчера беше съобщено, че бащата на Меган ще бъде подложен на операция,

Мей, Макрон и Меркел минаха пеша по Моста на влюбените, Борисов ги посрещна (снимки)

https://offnews.bg//politika/mej-makron-i-merkel-minaha-pesha-po-mosta-na-vliubenite-borisov-gi-p-680831.html

Британският премиер Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел минаха пеша по Моста на влюбените до НДК, вместо да пристигнат с автомобили, за срещата на върха ЕС - Западни Балкани. 

Пред НДК ги посрещна премиерът Бойко Борисов. 

"Искам да благодаря на Бойко Борисов за прекрасната организация, която имаше тук снощи. Занимахме се с иранското споразумение. Всички в ЕС са на мнение, че то не е съвършено, но трябва да останем в него. Имаме съвместна позиция по отношенията със САЩ. Как трябва да отвърнем реципрочно на ограниченията, които се поставят пред нас. Днес ще се занимаем с темите за Западните Балкани", коментира Меркел.

След това Борисов посрещна и останалите участници в срещата - вече в сградата на НДК. 

От форума отсъства испанският премиер Мариано Рахой. Той беше в София във вторник, където обяви и на среща с Борисов, че няма да присъства, тъй като Мадрид не признава независимостта на Косово. 

Рахой все пак остана за неофициалната вечеря на лидерите на ЕС снощи. 

Основната тема на форума е свързаността – по отношение на транспорт, енергетика и цифровизация.

Брюксел е подготвил декларация от Софийската среща, в която на страните се обещава "европейска перспектива", но не и членство.

Заев: Имаме решение с Алексис за името

https://frognews.bg/novini/zaev-imame-reshenie-aleksis-imeto.html

Имаме решение с Алексис за името на Македония. Това каза македонският премиер Зоран Заев след като приключи Срещата за Западните Балкани в НДК, каза след срещата с гръцкия премиер Алексис Ципрас македонският му колега Заев.

Оперираха национала Станислав Манолев, ще бъде готов за игра след 3 месеца

https://www.24chasa.bg/sport/article/6867940

Оперираха национала Станислав Манолев, ще бъде готов за игра след 3 месецаСтанислав Манолев претърпя успешна операция на коляното на десния си крак. Той беше заменен принудително заради контузия в 55-та минута на вечното дерби, а след направените му прегледи се установи, че има скъсана вътрешна връзка на коляното, което наложи спешна операция. Опитният футболист ще носи шина в продължение на месец,

Превозвачите заплашват да затворят всички околовръстни пътища на Брюксел

https://www.actualno.com/society/prevozvachite-zaplashvat-da-zatvorjat-vsichki-okolovrystni-pytishta-na-bruksel-news_675134.html

Ние сме обединени както никога досега. Подкрепени сме от всички партии и от Министерски съвет. Да отидем в Брюксел и да протестираме. В състояние сме да затворим всички околовръстни пътища на Брюксел. Това каза председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата Георги Петърнейчев, по време на протеста на превозвачите срещу европейските „пакети за мобилност” „Унищожиха енергетиката, сега минаха към автомобилния бранш, а той е

Зоран Заев: Имаме опция за името на Македония

http://nakratko.bg/category/59/159642/


Има една опция за името, около която се обединихме с Ципрас, ако тя се приеме и у нас, и в Гърция, ние ще я обявим.

Атентаторите от бургаското летище не оставили следи, разпознати са по фотороботи

//dariknews.bg/regioni/burgas/atentatorite-ot-burgaskoto-letishte-ne-ostavili-sledi-razpoznati-sa-po-fotoroboti-2097627

Няма следи, оставени от атентаторите по общо седемте наети от тях автомобила. При някои от изследваните вещи имало данни за повече от 2 лица, но нямало възможност за изолиране на ДНК профил.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване