Станишев: Кандидатките за членство ЕС имат много да наваксват

http://www.moreto.net/novini.php?n=374351

Страните, които са се устремили към влизане в Европейския съюз, имат много да наваксват. Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Според него Общността се „намира в процес на преход към нова структура, към преформулиране и трябва да бъде по-ефективен”.

Министърът на външните работи ще връчи дипломите на 24 випуск на АУБГ

http://www.struma.com/obshtestvo/ministurut-na-vunshnite-raboti-shte-vruchi-diplomite-na-24-vipusk_134376/

204 бакалаври от 22 държави ще получат дипломите си в неделя, 20 май 2018 г., пред свои близки, преподаватели, официални лица и представители на бизнеса. Двадесет и четвъртият випуск на АУБ ще бъде поздравен от Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи. На церемонията дипломи ще получат и завършващите Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София.

Почетен оратор на тазгодишната...

Продължава

Започна срещата на върха в София

http://nakratko.bg/category/59/159630/


Започна срещата на върха на лидерите на ЕС в София. Срещата се провежда във формат ЕС - Западните Балкани, съобщава News.bg. Среащта е най-значимото събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

С норвежци започнаха туристическите обиколки

http://budnavarna.bg/34363-s-norvezhtsi-zapochnaha-turisticheskite-obikolki/

С англичани, руснаци и норвежци са стартирали безплатните туристически пешеходни обиколки във Варна. Това каза Тихомир Патарински от Туристическия информационен център за BudnaVarna.bg.

Обиколките започнаха на 12-ти май и ще продължат до 30-ти септември. Туровете водят началото си от Катедрален храм „Успение Богородично”, паметник на Цар Калоян, паметник на Граф Игнатиев, Театъра, шадраваните, Етнографски музей, дома на архитектите, католическата църква, малката Богородица, Римски терми, музей за Нова история на Варна, малките терми, градските басейни, Военноморски музей, кораба Дръзки, Аквариума, Планетариума, Шишковата градинка, Храм „Св. Архангел Михаил”, църква Св. Николай, ФК, Летния театър, ИУ-Варна, градинката на Севастопол, Художествената галерия, Община Варна, Археологическия музей.

Групи се организират всеки вторник, сряда, петък и събота от 10:30 часа в Туристическия информационен център на Козирката. Беседите, които се водят са на английски, но новото тази година е, че ще има и на български език. Първата беше на 5-ти май и са присъствали около 54 души. Следващите две специални дати са 15 август – празникът на Варна и 6 септември – Съединението на България.

Обиколките продължават 2-3 часа, като през това време екскурзоводът запознава туристите с обектите.

„Важно е да се отбележи, че самите турове са безплатни, но влизането в сградите, не“, уточни Патарински. Той сподели, че тези гости, които избират Варна за кратко или самостоятелно, без туроператори, имат голям интерес към туристическите обиколки.

Идеята на проекта е да се представи културно-историческото наследство на града.

Повече подробности може да откриете тук.

Материалът С норвежци започнаха туристическите обиколки е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Борисов и Мей: Европа трябва да остане ангажирана със Западните Балкани (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867171

Борисов и Мей: Европа трябва да остане ангажирана със Западните Балкани (Видео, снимки)Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания. На среща днес двамата обсъдиха подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, сътрудничеството в областта на сигурността и противодействието на тероризма,

Таяни предлага 10 милиарда евро инвестиции в Западните Балкани

http://clubz.bg/67960-taqni_predlaga_10_miliarda_evro_investicii_v_zapadnite_balkani

“Предложих пакет за растеж, който предвижда Европа да инвестира 10 милиарда евро в Западните Балкани”, заяви в София председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Той участва в срещата на върха “ЕС-Западни Балкани”.

Парите са за инфраструктура, магистрали, комуникации и т-н-, уточни Таяни.

Растежът е един от трите основни мо;ента, на които трябва да се наблегне при обсъждането на интеграцията на региона. Другите два са нелегалната имиграция и тероризмът. ЕС подкрепя умерения ислям в Косово и Босна. Но там идват много джихадисти, каза Таяни.

Очакванията му са Сърбия и Черна гора да влязат в ЕС преди края на 2025 г. Но Таяни изрично изтъкна, че тези две държави са в по-добра позиция за членство, отколкото Албания и Македания. И последните две споменати страни ще трябва да полоgат доста усилия.

За да стана пълноправни членки на ЕС, всички страни от региона трябва да спазват правилата на Съюза. А това означава да се борят с корупцията, да има прозрачност и свобода на печата. Последният въпрос е особено важен на фона на скорошните убийства на журналисти в Малта и Словакия. Таяни припомни, че и самият той е журналист.

Борисов и Мей: Европа трябва да остане ангажирана със Западните Балкани

http://www.cross.bg/borisov-balkani-sigyrnostta-1574941.html

/КРОСС/ Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания. На среща днес двамата обсъдиха подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, сътрудничеството в областта на сигурността и противодействието на тероризма. Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави, каза Тереза Мей. Тя подчерта ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа. Британският премиер посочи, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкна Мей. „За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим", каза Тереза Мей. Премиерът Борисов посочи, че като страна от региона и в същото време част от Европейския съюз, България ще продължи да подпомага развитието на държавите от Западните Балкани и установяването на добросъседски отношения между тях

Треньорска рокада във волейболен клуб Пирин Разлог

http://www.struma.com/sport/treniorska-rokada-vuv-voleibolen-klub-pirin-razlog_134375/

Мирослав Живков е новият старши треньор на Пирин (Разлог). Той сменя на поста Северин Димитров, чийто договор с клуба изтече в края на сезона. Това ще бъде втори период за Живков, начело на Пирин, след 2011 година. Кметът на Разлог Красимир Гечев е дал пълната си подкрепа за новия треньор.

В момента специалистът е част от щаба на националния отбор. Волейболният специалист ще застане начело на втория отбор, който ще остане да се подготвя в София ), съобщава BGvolleyball....

Продължава

Белгия ще събори догодина досегашната централа на НАТО в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867168

Белгия ще събори догодина досегашната централа на НАТО в БрюкселДосегашната централа на НАТО в Брюксел ще бъде съборена догодина, съобщиха представители на градските власти, цитирани от местни медии. Предвижда се на мястото на използвания до края на април комплекс да бъдат построени нови сгради, в които ще се пренесе Генералният щаб на Белгийската армия. Ще бъдат издигнати търговски и жилищни площи,

Нинова: Нашите евродепутати няма да подкрепят мобилния пакет

http://www.cross.bg/reshenie-liderut-ninova-1574940.html

/КРОСС/ Нашите евродепутати няма да подкрепят мобилния пакет при гласуване, потърсихме подкрепа и от политическото си семейство и те са на същото мнение. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на групата Социалистите и демократите и с президента на Групата социалисти и демократи в Европейския парламент Удо Булман, предаде „Фокус". „Не бива да се допуска дискриминация по отношение на България и на държавите от Източна Европа в полза на големите. Ще работят за това да се намери друго решение", заяви Нинова. Според нея по Втория мобилен пакет трябва да се намери друго решение и това категорично не трябва да се подкрепя, защото то ще убие бранша и 120 хил. семейства ще останат без работа. „Друго решение трябва", каза лидерът на БСП. Тя припомни, че миналата седмица в петък е провела срещи с представители на българските превозвачи и те са си изложили аргументите. „Поискаха от нас да поставим въпроса в парламента. Ние предложихме проект за решение на парламента. Общо да бъде то. Постигнахме това съгласие. Всеки ден сме в комуникация с тях и се надявам, че всички ще се обединим да им помогнем и това решение да не бъде приемано така", каза лидерът на БСП.    

Маратон на приятелството – тази неделя в Плевен

https://offnews.bg//drugi/maraton-na-priatelstvoto-tazi-nedelia-v-pleven-680797.html

В неделя – 20 май, ще се проведе петото издание на "Маратон на приятелството“ в Плевен. Състезанието се превърна в най-голямото и цветно спортно събитие в региона и тази година се очаква да привлече отново голям брой участници от различни държави.

Сред записалите се за различните дисциплини до момента са хора от страни като Непал, Русия, САЩ, Великобритания, Румъния, Испания Франция, Германия, Македония, Нидерландия, Норвегия, Швейцария и други. Освен с разнообразен произход, участниците в събитието впечатляват и с широк възрастов диапазон. 71-годишен швейцарец до момента е най-възрастният регистриран за дългите дистанции. В бягането на 3 км пък отново ще се включи 80-годишният бай Христо, който традиционно оглавява градския крос.

Освен ветерани, част от състезанието ще станат и голям брой деца – в програмата му за поредна година присъства специален детски маратон с дистанции, съобразени с възрастите на малките участници. Най-младите записани са във възрастовата група 6 до 7 години, но се очаква отново да се включват и по-малки участници, включително бебета в колички, придружени от родителите си.

Дисциплините, за които се записват участниците, също са разнообразни и дават възможност за изява както на опитни спортисти, така и на любители и на хора, които искат да направят своите първи стъпки в бягането. Изборът може да бъде направен между класическата маратонска дистанция от 42,2 км, полумаратон (21,1 км), щафета (2х10,5 км), безплатен градски крос (3 км) и детски маратон. Най-голям брой записани до момента има за дисциплините маратон и полумаратон, които са и най-предизвикателни и атрактивни.

Всички хора, които се запишат за някоя от дългите дистанции на състезанието (маратон, полумаратон и щафета), тази година отново ще могат да подкрепят каузата на събитието. Част от средствата, набрани чрез таксите за участие, се отделят за дейности, свързани с развитието на град Плевен. В тази връзка, в петък (18 май) ще бъде открита площадка за шах в парк "Кайлъка", изградена с подкрепата на "Маратон Плевен". По време на откриването й ще бъде обявена и каузата на събитието за следващата година.

Друга дейност на организаторите на събитието, която е свързана с развитието и популяризацията на района, е насочена главно към участниците от Румъния, които по традиция са голям брой. Специално за тях, както и за всички заинтересовани, е осигурена възможност за посещение на музея в чест на румънските войници в Гривица. Той ще бъде отворен на 19 май (събота) от 10:00 до 16:30 часа, а сред хората, които го обслужват, ще има владеещи румънски език. Музеят е посветен на участието на Румъния в Руско-турската война от 1877-1878 г.

Денят преди събитието (19 май), освен възможност за посещение на музея, е шанс и за късна регистрация за състезанието. При наличие на свободни места, записване може да бъде направено на място между 10 и 17 ч. В 17:30 ч. в зала „Катя Попова“ ще започне техническата конференция, а от 18 ч. традиционното "паста парти".

Стартът на маратона ще бъде даден в 9:00 ч. на 20 май (неделя) от реновирания централен площад на града. В 9:10 е началото на детския маратон, а от 9:30 на безплатния градски 3-километров крос "Аз мога". Церемония по награждаване ще има от 10 ч. сутринта за децата и "Аз мога", а от 14 ч. и за участниците на дългите дистанции.

Желаещите да станат част от събитието все още могат да се регистрират онлайн на адрес https://plevenmarathon.com/registration/. За 3-километровия крос "Аз мога", за детския маратон, както и за участници над 60 години участието е безплатно.

Борисов на среднощна среща с Макрон и Меркел за превозвачите

https://offnews.bg//politika/borisov-na-srednoshtna-sreshta-s-makron-i-merkel-za-prevozvachite-680796.html

Премиерът Бойко Борисов е посетил късно снощи в хотела им в София френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, съобщава в. "24 часа".

Срещата е била след неформалната вечеря на лидерите от ЕС, която се проведе в "София Тех Парк".

От кадър, заснет от читател на вестника, се вижда, че на срещата с Меркел и Макрон Борисов е отишъл с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на транспорта Ивайло Московски. Тема на разговора е бил спорният пакет "Мобилност", който засяга превозвачите.

Тази сутрин, посрещайки европейските лидери преди началото на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, премиерът Борисов потвърди за совалките снощи. Той посочи, че разговорът е продължил близо три часа, а текстовете са разгледани отново точка по точка и ръководителите на Германия и Франция са потвърдили готовността си да обсъдят още веднъж със своите експерти и Еврокомисията спорните въпроси. "Основният и аргумент е за условията, в които работят нашите превозвачи", каза Борисов.

"Монбат" АД сключи договор с маркет-мейкър, за да остане в сегмент Premium

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/monbat-ad-skliuchi-dogovor-s-market-meikyr-za-da-ostane-v-segment-premium-261251/

Преди месец БФБ-София съобщи, че ликвидността на акциите му е намаляла и може да го свали в долния сегмент Standard

Меркел, Макрон и Мей дойдоха пеша, Борисов ги посрещна пред НДК (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867159

Меркел, Макрон и Мей дойдоха пеша, Борисов ги посрещна пред НДК (Снимки)Френският президент Еманюел Макрон, английският премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел пристигнаха пеша в НДК на срещата на върха. Българският премиер Бойко Борисов ги посрещна.  "Искам да благодаря на Борисов за прекрасната организация, която имаше тук снощи. Занимахме се с иранското споразумение.

Мелания след операцията: Чувствам се прекрасно, нямам търпение да се върна у дома

http://www.cross.bg/doma-prekrasno-melaniya-1574939.html

/КРОСС/ Първата дама на САЩ Мелания Тръмп обяви, че се чувства прекрасно след операцията на бъбреците и очаква завръщането си у дома с нетърпение. "Искрено съм признателна на Националния военно-медицински център "Уолтър Рид" и на всички за добрите пожелания и молитвите! Чувствам се прекрасно и с нетърпение чакам скорошното си завръщане у дома", написа съпругата на американския президент в сряда в "Туитър". Първата дама на САЩ Мелания Тръмп бе подложена на медицинска процедура, наречена емболизация на бъбреците. Процедурата мина успешно и без усложнения Емболизацията e минимално инвазивна нехирургична процедура, при която се извършва избирателно запушване на кръвоносни съдове, като така се прекратява кръвотока до съответната област, която се кръвоснабдява от съда. Методът се прилага за потискане на развитието на тумори, както и за прекратяване на вътрешни кръвоизливи.    

Климатолог: Никой не може да каже дали скоро ще има силни градушки

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/17/3180052_klimatolog_nikoi_ne_moje_da_kaje_dali_skoro_shte_ima/?ref=rss


"Никой не може да каже дали скоро ще има силни градушки като тези в Плевенско отпреди дни. Те се дължаха на мезоциклон, който е повече от 30 километра в диаметър". Това коментира климатологът доц. Георги Рачев в ефира на "Нова телевизия".<br /><br />"Това е метеоролично явление, което е относително рядко и се случва веднъж между три и пет години. Мезоциклонът съдържа отделни (ледени) топчета в едно. Когато падат, не могат да се разтопят и са като безформена...

Прокуратурата обвини бивш управител на онкологичен център в Пловдив в безстопанственост

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd/

Софийска градска прокуратура внесе в пловдивския окръжен съд обвинителен акт срещу бивш управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД за безстопанственост в особено големи размери. Красимир В. е обвинен за това, че 31.08.2016г. в гр. Пловдив като управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД, не е положил достатъчно грижи за възложена му работа […]

Един загинал и 23-има ранени при катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6867157

Един загинал и 23-има ранени при катастрофи в страната за денонощиеПрез изминалото денонощие на теориторията на страната са станали 11 тежки катастрофи. Един човек е загинал, други 23 са ранени, информира МВР. В София са станали 63 леки и две тежки катастрофи. Трима са

Чернокожи актриси протестираха в Кан срещу дискриминациите в киното

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6867149

Чернокожи актриси протестираха в Кан срещу дискриминациите в кинотоШестнайсет чернокожи актриси протестираха на червения килим в Кан срещу недостатъчното присъствие на хората от други раси освен бялата във френското кино, съобщи АФП. Водени от Аиса Маига, актрисата, която е инициатор на книгата "Черното не е моята професия", 16-те френски актриси бяха посрещнати пред Фестивалния дворец от бурундийската певица

Стимулиране на мобилността на безработните лица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Jn5jxB0yOac/

Дирекция „Бюро по труда”- Поморие уведомява безработните лица от общините Поморие и Несебър, че към м. април 2018г. разполага с финансови средства за сключване на договори за стимулиране на мобилността по насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ).

Мерките за насърчаване на териториалната мобилност на безработните лица насочени / наети на работа извън границите на населеното място по местоживеене (чл.42) са:

– За ежедневни транспортни разходи от и до месторабота – до 50 % от действително направените разходи за период до 12 месеца при сключен трудов договор (чл.42, ал.2)

– Транспортни разходи за представяне пред работодател за наемане на работа – еднократно до 102 лв. (чл.42, ал.2) Сумата е  552 лв.

– За наемане на работа в населено място, отстоящо на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес – до 200 лв. месечно за период до 12 месеца за разходи за такси за детски ясли, детски градини, наем на жилище, такси за ползване на интернет (чл. 42, ал. 3) – 3 630 лв.

Заинтересованите лица могат да получат допълнителна информация може да се получи в Дирекция „Бюро по труда”-Поморие, както и на тел. 0596/2 26 09

"Българе" играят "Осмото чудо" в подкрепа на новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374345

На 17 май, четвъртък, от 19.00 часа на сцената на Двореца на културата и спорта във Варна НФА "Българе" за трети път ще представи новия си мащабен спектакъл "Осмото чудо", със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос, научи Moreto.

Борисов обсъди охраната на външната граница със Стефан Льовен

https://dnes.dir.bg/politika/borisov-3

Министър - председателя дискутира и сътрудничеството в рамките на ЕС с Матеуш Моравецки

Жената на Боян Петров: Солов играч ни обедини и ни накара да се надскочим

http://www.mediapool.bg/zhenata-na-boyan-petrov-solov-igrach-ni-obedini-i-ni-nakara-da-se-nadskochim-news279201.html

"Странно нали, един солов играч ни накара да бъдем заедно до край и да изкачим нашия си Еверест. А аз просто исках да открия Боян, защото ще ми липсва...", написа в емоционален статус във Фейсбук жената на Боян Петров Радослава Ненова в сряда вечерта. Малко преди това окончателно бе прекратено издирването на българския алпинист под хималайския осемхилядник Шиша Пангма и той остана завинаги в ледената прегръдка на планината. "Винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе" "Няма да правя трогателна изповед как се чувствам аз. Аз винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе... Може би ми се говори за това какъв беше смисълът. Всичко започна от това, че моят мъж изчезна, а аз много исках да го намеря. Не съм хабила енергия да разсъждавам дали беше прав или не. Мисля, че геройството изобщо не беше в спортното постижение", пише Радослава. "Геройството дойде от това, че много хора надскочиха себе си в тази ситуация, бяха добри и това им харесваше, държави се сдобряваха... и това им харесваше, институции сбъднаха една на пръв поглед немислима акция, пилоти изпълниха уникален и единствен по рода си полет. Заливаха ме с мили писма и любов. Дори хейтърите тръпнеха за новина, за да нахейтят и да им олекне. Това е най-мащабната спасителна акция в историята на алпинизма...", посочва се още в поста.. Организаторът на експедициите на Боян Петров – Деян Петков, заяви: "Боян е с нас в това да имаме вяра в собствените ни сили и да таим надежда за хубави неща". Пред БНР той обясни, че екипът на загиналия алпинист си поставя за цел да разбере дали Боян Петров все пак е успял да достигне върха, който досега не е бил изкачван от българин и макар да се води джуджето на осемхилядниците е изключително опасен за катерене в последната си част. Едно наум, че Петров все пак може да е изкачил върха "Този връх винаги ще си остане с възможно изкачване от Боян. Винаги така ще го водим в нашата история – че който и да изкачи този връх, първият българин, който го изкачи, ще бъде първото потвърдено изкачване, а винаги ще имаме едно на ум за изкачването на Боян“, каза още Петков. Той допълни, че тепърва ще се проучва много снимков и видео материал от акциите по търсенето на Петров. "Ще се опитаме да анализираме терена. Надяваме се да открием някакви следи за това какво се е случило. Ще направим всичко възможно... Подозирам, че дневникът му е бил с него или поне няколко листа, които той обикновено пише. Той си води подробен дневник всеки ден и носи нагоре листа, които за съжаление са изгубени. Ще получим вещите му от базовия лагер. Ще видим какво има в компютъра му, в дневника“, каза Петков. Държавата много сериозно подпомогна търсенето, посочи Деян Петков и разказа, че "където и да сме казали за кого го правим – всички познаваха името на Боян – и в Катманду, и в Китай“. По-късно в четвъртък благодарността си към Китай и Непал за акцията по търсенето на Боян Петров изрази и премиерът Бойко Борисов. Той е изпратил писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал  Шарма Оли, в които благодарил за усилията на администрациите на двете държави по координирането и провеждането на операцията. Специална признателност Борисов изразил и на всички хора, участвали в спасителните екипи, въпреки крайно тежките метеорологични условия, съобщиха от правителствената информационна служба

Радослава Ненова: Един солов играч ни накара да бъдем заедно

http://www.mediapool.bg/radoslava-nenova-edin-solov-igrach-ni-nakara-da-badem-zaedno-news279201.html

"Странно нали, един солов играч ни накара да бъдем заедно до край и да изкачим нашия си Еверест. А аз просто исках да открия Боян, защото ще ми липсва..." Това написа в емоционален статус във Фейсбук жената до Боян Петров Радослава Ненова в сряда вечерта, след като по-рано през деня окончателно бе прекратено издирването на българския алпинист под хималайския осемхилядник Шиша Пангма. "Няма да правя трогателна изповед как се чувствам аз. Аз винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе... Може би ми се говори за това какъв беше смисълът. Всичко започна от това, че моят мъж изчезна, а аз много исках да го намеря. Не съм хабила енергия да разсъждавам дали беше прав или не. Мисля че геройството изобщо не беше в спортното постижение", пише Радослава. "Геройството дойде от това, че много хора надскочиха себе си в тази ситуация, бяха добри и това им харесваше, държави се сдобряваха... и това им харесваше, институции сбъднаха една на пръв поглед немислима акция, пилоти изпълниха уникален и единствен по рода си полет. Заливаха ме с мили писма и любов. Дори хейтърите тръпнеха за новина, за да нахейтят и да им олекне. Това е най-мащабната спасителна акция в историята на алпинизма..."

Петролът сорт Брент доближава цена от 80 долара за барел*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-sort-brent-doblijava-cena-ot-80-dolara-za-barel-261266/

Заради постоянния ръст на търсенето инвестиционната банка Morgan Stanley повиши прогнозата си за цената на Брент до 90 долара за барел до 2020 г.

Най-актуалната филмова звезда по кината това лято

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/naj-aktualnata-filmova-zvezda-po-kinata-tova-liato-6082412

Не, не е Дуейн Джонсън, нито Чанинг Тейтъм, и всъщност е на 50 г. За него разказва редакторът ни за кино Георги Петров

Питат Зукърбърг дали фейсбук ще се меси в евроизборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867146

Питат Зукърбърг дали фейсбук ще се меси в евроизборитеКакво ще е политиката на Фейсбук по време на европейските избори догодина ще е един от основните въпроси, които евродепутатите ще поставят на собственика на Фейсбук Марк Зукъбърг. „Очакваме от Зукъбърг да каже какво смятат да правят на Европейските избори и как ще пазят европейските граждани“, съобщи председателят на Европейския парламент Антонио

Бивш посланик: След срещата в София Западните Балкани вероятно ще направят крачка напред

https://petel.bg/Bivsh-poslanik--Sled-sreshhata-v-Sofiya-Zapadnite-Balkani-veroyatno-shhe-napravyat-krachka-napred__264986

„Ако програмата, която ще бъде изготвена на срещата на върха в София, бъде спазена, страните от Западните Балкани ще направят солидна кра...

Мичиганският университет дава 500 млн. долара на гимнастичките, малтретирани от лекаря на отбора си

https://petel.bg/Michiganskiyat-universitet-dava-500-mln--dolara-na-gimnastichkite--maltretirani-ot-lekarya-na-otbora-si__264987

Университетът в Мичиган ще плати 500 милиона долара на гимнастичките, които са били подлагани на сексуален тормоз от бившия лекар на нацио...

31-годишен пострада в катастрофа с мотор в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/-godishen-bryag-slunchev-1574938.html

/КРОСС/ 31-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа с мотор в Слънчев бряг. Инцидентът е станал около 03.10 часа тази сутрин в района до дискотека "Вижън" в Слънчев бряг в посока Свети влас. По неустановени до момента причини, самостоятелно катастрофира мотоциклет "Хонда" със старозагорска регистрация, управляван от 22-годишен от с. Мирянци, общ. Пазарджик. От ПТП пострадал пътника 31-годишен от с. Зебил, който е настанен в Реанимацията на УМБАЛ - Бургас с черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Водачът на мотоциклета е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като и двете проби са били отрицателни.  

В. "Политика": Вучич и Тачи размениха няколко "куртоазни фрази" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867111

В. "Политика": Вучич и Тачи размениха 
няколко "куртоазни фрази" в СофияСръбският президент Александър Вучич съобщи, че на среща в София с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини е изтъкнал отново, че Сърбия е готова за диалог с Косово по всяко време, но при условие че и другата страна каже ясно, че е готова на компромиси. На въпрос дали е говорил и с косовския президент Хашим

Насърчават работодателите, които наемат безработни лица с трайни увреждания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/er7r1dpr4-0/

Дирекция „Бюро по труда”- Поморие уведомява работодателите от общините Поморие и Несебър, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), както следва:

За насърчаване на работодателите, които разкриват работни места и наемат безработни лица с трайни увреждания (чл. 51, ал. 2 от ЗНЗ)  сумата е  2 719 лв.

Работодателите могат да подават заявки за свободните работни места и необходимите документи в Дирекция „Бюро по труда” Поморие до изчерпване на обявените финансови средства.

Допълнителна и информация може да се получи в Дирекция „Бюро по труда”-Поморие, както и на тел. 0596/2 26 09

Паргов: Искаме заводът за преработка на отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ–София

http://www.cross.bg/pargov-sofiya-otpadutzi-1574937.html

/КРОСС/ Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ-София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите. Това каза председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов по време на брифинг в парламента във връзка с проекта за трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци, предаде „Фокус". Паргов заяви, че БСП не подкрепя поредната недомислица, която ГЕРБ прави в отчаян опит да намери решение. Паргов разкритикува и избраното място за изграждане на инсталацията - ТЕЦ - София. Според него това не е правилното място, заради екологията и напрежението, което се създава на всички 200 хил. души, които живеят в съседните квартали. "Ние взехме вече позиция и тя е тази инсталация да бъде изградена в село Яна до завода за преработка за отпадъци", каза той и поясни, че така ще отпадне напрежението, свързано със замърсяване на околната среда и ще се спестят транспортните разходи, от които изтичат милиони години наред. „На база на тези транспортни разходи, можем да построим не един, а два завода за отпадъци. По този начин ще спестим още едно замърсяване на София, свързано с фините прахови частици", каза Паргов. Председателят на БСП-София поясни, ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще се преминават от централната част на София до ТЕЦ-София.

Калоян Паргов: Заводът за преработка на отпадъци да бъде изграден в с. Яна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867144

Калоян Паргов: Заводът за преработка на отпадъци да бъде изграден в с. ЯнаИскаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите. Това заяви председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на брифинг в парламента във връзка с проекта за трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци.

Фрау Меркел на български: Сичко наи хубаго! (снимки и видео)

https://offnews.bg//politika/frau-merkel-na-balgarski-sichko-nai-hubago-snimki-i-video-680795.html

Лидерите от ЕС, които са у нас за срещата на върха ЕС - Западни Балкани, написаха послания след неформалната вечеря в София Тех Парк снощи. 

Те написаха посланията си върху специалната маса от реборд - материал, който е едновременно лек и много здрав.

Парчетата от нея по-късно ще бъдат показани в специално изложбено пространство, посветено на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Особено впечатляващо е посланието на германския канцлер Ангела Меркел, която на почти чист български език написа "Сичко наи хубаго".

Събитието беше организирано по покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Лидерите от ЕС написаха послания преди срещата за Западните Балкани (снимки и видео)

https://offnews.bg//politika/liderite-ot-es-napisaha-poslania-predi-sreshtata-za-zapadnite-balkani-680795.html

Лидерите от ЕС, които са у нас за срещата на върха ЕС - Западни Балкани, написаха послания след неформалната вечеря в София Тех Парк снощи. 

Те написаха посланията си върху специалната маса от реборд - материал, който е едновременно лек и много здрав.

Парчетата от нея по-късно ще бъдат показани в специално изложбено пространство, посветено на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Събитието беше организирано по покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

От Cambridge Analytica са пресирали вота на определени групи избиратели през 2016

http://nakratko.bg/category/25/159628/


Един от подателите на сигнали за дейността на Cambridge Analytica, чиито разкрития разтърсиха технологичния свят във връзка със събирането на лични данни, заяви пред Конгреса, че компанията се е опитвала да обезкуражи и да демотивира избирателите от определени таргет групи в американското общество, предаде CNN, цитирана от News.

Отмъкнаха 6000 лева и златни бижута от хасковлийка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867129

Отмъкнаха 6000 лева и златни бижута от хасковлийкаЖителка на Хасково на 65-годишна възраст е станала жертва на телефонна измама, съобщи ОД на МВР - Хасково. Тя е била въведена в заблуждение по схемата "съдействие на полицията". След като е била убедена, че помага на органите на реда, тя е занесла в района на булевард "Съединение" в областния център сумата от 6000 лева и 10 грама златни накити.

Сенатът на САЩ публикува 2500 страници по руската афера

http://nakratko.bg/category/25/159627/


Правната комисия на американския Сенат публикува материали от изслушванията по контактите на хора от обкръжението на Доналд Тръмп с московската адвокатка Наталия Веселницка и четирима нейни сподвижници, предаде Би Би Си, цитирана от News.bg.

Нов късмет! Още една петричанка грабна 100хил. лв. от Националната лотария

http://www.struma.com/obshtestvo/nov-kusmet-oshte-edna-petrichanka-grabna-100hil-lv-ot-nacionalnata_134373/

Късметът от Националната лотария тази седмица споходи още една петричанка. Това е 65-годишната Лиляна Михтарска от Петрич, която си спечели 100 000 лева от билет на Национална лотария. При връчването на наградата Лиляна сподели: „Със съпруга ми не сме пътували 20 години, сега ще си направим една екскурзия.

Цял живот сме трудили усърдно и заслужаваме да си направим такъв подарък. Ще сбъднем със съпруга ми една от мечтите си. Ще помогнем разбира се на децата“, споделя...

Продължава

Сърдечната операция на бащата на Меган Маркъл е успешна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867113

Сърдечната операция на бащата на Меган Маркъл е успешнаСърдечната операция на Томас Маркъл, бащата на Меган Маркъл, премина успешно, съобщиха ТАСС и Франс прес, като цитират сайта за знаменитости TMZ.com. Операцията стана причина 73-годишният Томас Маркъл да не може да присъства на сватбата на дъщеря си и принц Хари в събота. Сайтът уточнява, че лекарите са имплантирали три стента в кръвоносните

17 май – Световен ден на телекомуникациите и информационното общество

http://www.moreto.net/novini.php?n=374346

17 май отбелязва годишнината от подписването на първата Международна телеграфна конвенция и създаването на Международния съюз по далекосъобщенията. Целта на този ден е да допринесе за повишаването на възможностите, които предлагат Интернет и други информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на обществата и техните икономики, както и да се намерят начини за преодоляване на цифровото разделение.

Университетът в Мичиган ще плати 500 млн. долара на жертвите на Лари Насар

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/17/3180048_universitetut_v_michigan_shte_plati_500_mln_dolara_na/?ref=rss


Щатският университет в Мичиган постигна съдебно споразумение да изплати 500 милиона долара на жертвите на дългогодишния доктор на американския национален отбор по спортна гимнастика Лари Насар. 54-годишният мъж беше признат за виновен в повече от 300 случая на сексуален тормоз и насилие над млади състезателки и получи присъди за общо 360 години затвор. 60 от тях са за детска порнография.<br /><br />Освен в националния отбор по спортна гимнастика на САЩ Насар е работил дълги години в...

КФН предупреди за измамници сред инвестиционните посредници

http://econ.bg/Новини/КФН-предупреди-за-измамници-сред-инвестиционните-посредници_l.a_i.761679_at.1.html

През последните месеци се наблюдава тенденция за заблуда на инвеститорите и потенциалните инвеститори във финансови инструменти, като се регистрират...

Музикантите от БНР посрещат евролидерите с протестен концерт

http://www.struma.com/bulgariya/muzikantite-ot-bnr-posreshtat-evroliderite-s-protesten-koncert_134372/

Причината - мизерните заплати на творците

Непредвидено събитие ще стане част от културната програма за българското европредседателство – протестен концерт пред НДК.

Той е на оркестрантите и хористите от Българското национално радио, а с него те ще заявят исканията си за достойно заплащане, докато тече срещата на върха на Евросъюза.

Мотото на протеста е "Връщане на достойнството на българския музикант".

По думите на недоволните, след като българските държавници не са чули протестите на творците...

Продължава

Всичко е любов в София (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67957-vsichko_e_lyubov_v_sofiq_snimki

Както е известно владеенето на чужди езици не е силната страна на премиера Бойко Борисов, домакин на срещата на ЕС за Западните Балкани в София. При общуването с останалите лидери на страните членки на ЕС, на представителите на Брюксел и на съседите от Балканите той компенсира със завидни умения в невербалната комуникация. Всеки жест на Борисов, а той не спестява прегръдки, целувки и пощипвания, трябва да подчертае неговото балканско гостоприемство. И действа заразително - от всички присъстващи струи толкова много любов.

17 май. Бойко Борисов потупва бившата еврокомисарка и сега директор в Световната Банка Кристалина Георгиева с покровителствен жест.
Кой кого? Борисов в закачлив невербален диалог с премиера на Холандия Марк Рюте.

 

Най-младият премиер в ЕС австриецът Себастиан Курц тепърва ще свиква с топлите прегръдки на Борисов, от който според британската преса Дейвид Камерън имал леки синини.
Преди вечерята в сряда Борисов споделя опита си с италианския си колега Паоло Джентиоли как се управлява с коалиция с популистки и националистически партии.

 

Посрещането на канцлера Ангела Меркел е гвоздеят на вечерта. 
След като българският премиер вчера обяви, че тя трябва да вземе "Нобел" за мир, я посрещна с прегръдки...

 

...и целувки.
Пристига и "моят приятел Виктор"
Жан-Клод Юнкер е нетърпелив за срещата си с Бойко, на когото понякога рисува сърца.
Британската премиерка Тереза Мей е по-предпазлива, но не се измъква от Борисов.

 

Медицинският университет в Плевен привлича с иновации в обучението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867125

Медицинският университет в Плевен привлича с иновации в обучениетоИзбират го все повече български и чуждестранни студенти През учебната 2017/2018 година Медицинският университет в Плевен за пореден път доказа, че е привлекателно място за обучение на нарастващ брой български и чуждестранни студенти. Интересът на българските кандидати към магистърските специалности „Медицина“ и „Фармация“ през последните две

Храната с много фибри предпазва от настинки и грип

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6867115

Храната с много фибри предпазва от настинки и грипХраната с много фибри засилва имунната система и така предпазва от настинки и грип, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на австралийски учени. Голямото количество фибри намалява също ефекта от астмата и алергиите върху белите дробове, като в същото време засилва устойчивостта на тялото към вируси, предаде БТА.

"Макрон, не разделяй Европа!" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67956-makron_ne_razdelqj_evropa_snimki

На национален протест в София и още десетина големи градове в страната превозвачите заявиха недоволството си срещу промените, предвидени в европейския Пакет за мобилност. Протестни шествия ще има и във Варна, Бургас, Свиленград, Смолян, Пловдив, Русе, Видин, Враца, Плевен, Велико Търново и на няколко гранични пункта.

Денят е избран неслучайно - точно когато в столицата се провежда европейската среща на върха, за да бъдат убедени лидерите на Общността за щетите, които ще бъдат причинени на българския транспортен сектор и заетостта. Около 190 хиляди души са заети в бранша. 

Вече стана ясно, че късно снощи премиерът Бойко Борисов е обсъдил исканията на превозвачите, които българското правителство подкрепя, на 3-часова среща с германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Емануел Макрон, сочен за основен поддръжник на мобилния пакет. Резултатът от нея е, че ще се водят преговори по българските предложения.

София протестите започнаха на две места. Тежкотоварни автомобили са паркирали в дясната лента на булевард "Цариградско шосе" в района на Четвърти километър, като камионите са с транспаранти, на които се четат послания като: "Макрон, не убивай транспорта в България!", "Има ли място българският бизнес в ЕС?" и "Макрон, не разделяй Европа!"

В близост до румънското посолство в столицата се събират и автобуси, като се очакват около стотина да се подредят в протестна колона. Шофьорите ще останат до 17 часа, след което поетапно ще се изтеглят от София. По-късно от Съюза на международните превозвачи ще проведат мирно пешеходно шествие от площад "Македония" до НДК.

Васил Пиронков от националното сдружение на автобусните превозвачи, коментира по БНР:

"Трябва да стане ясно, тук няма товарни и пътнически превози. Тук има защита на интересите на всички превозвачи в България, независимо какви са и тези два пакета – те са в момента проблем за цялото общество".

Българските превозвачи и власти предлагат да се променят изискванията в Пакета за мобилност, като шофьорите да се прибират при семейството си след 3-седмичен курс да е право, а не задължение. Освен това да се запази правото на водача да почива в кабината на камиона, а не задължително на хотел - докато не се изгради подходяща инфраструктура за охрана на тировете.

България има предложение и за по-високи командировъчни на шофьорите, но чак след 7 последователни дни командировка. "Няма нещо, което да не съм обяснил и очаквам да намерим решение. И президентът Макрон също обеща, Меркел се разпореди на нейните експерти още веднъж да прегледат всеки детайл. Основният им аргумент е, че българските шофьори са третирани лошо, не подържат хигиенни навици", обясни премиерът Бойко Борисов по-рано днес.

 

Ингрид Щайнер: Няма да има ”зелена светлина” за разширяване на ЕС

https://frognews.bg/novini/ingrid-shtainer-niama-ima-zelena-svetlina-razshiriavane.html

По време на днешната среща няма да има „зелена светлина” за разширяване на ЕС към Западните Балкани. Това заяви пред bTV Ингрид Щайнер, която от години отразява европейската тема за австрийския в.”Курир”.

Фюжън биопсия: По-голяма прецизност и по-добри резултати при диагностиката на рак на простатата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6846295

Фюжън биопсия: По-голяма прецизност и по-добри резултати при диагностиката на рак на простататаФюжън биопсия в Болници Liv. Какво представлява тя? Става дума за съвременна технология, която синтезира изображения от магнитния резонанс с такива от ултразвуково ръководена биопсия в реално време. Крайната цел е да бъде създаден подробен, триизмерен изглед на простатата, намалявайки шансовете да бъде пропусната агресивна форма на раково

Книги за смет: Исторически томове бяха спасени от боклука и дарени на училище

http://www.struma.com/bulgariya/knigi-za-smet-istoricheski-tomove-byaha-spaseni-ot-bokluka-i_134371/

Книгите са скъпи и се намират рядко

Млад мъж от Силистра откри край контейнер за боклук шест тома от академичното издание на Българската история.

На път за дома си Георги Марков забелязва купчина книги до контейнера за боклук.

„Звъннах веднага на моята учителка по история и тя много се зарадва, прибрах ги вкъщи и проверих в интернет. Оказа се, че са доста редки – това са само 6 от девет тома и струват наистина доста пари”, коментира той.

Георги без да се замисля, решава да ги подари на...

Продължава

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6867112

Вижте къде в София спират водата днесВъв връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. "Одрин" се налага спиране на водоподаването утре от 10:00 до 17:00 часа на живеещи в района на ул."Одрин" от ул."Цар Симеон" до бул."Сливница" в столицата. Това съобщиха от Софийска вода. Ремотни ще има в Мърчаево и Долни

Превозвачите излизат на протест срещу пакета „Макрон”

http://www.struma.com/bulgariya/prevozvachite-izlizat-na-protest-sreshtu-paketa-makron_134370/

Твърдят, че промените ще ги изхвърлят от пазара

Срещата на върха в София днес ще бъде съпътствана освен от изключителни мерки за сигурност и блокада в части от града, и от протест на превозвачите срещу така наречения закон „Макрон”.

Колони от близо 200 автобуси и камиони посрещат днес европейските лидери и делегации по пътя им от летището до местата за срещи в София. Мирно шествие пък ще тръгне от пл. "Македония" до НДК, където ще се проведе срещата на върха, и където се предвижда лидерите в транспортния...

Продължава

Семейството на Меган Маркъл – истинска драма като от сапунена опера

//dariknews.bg/novini/komentar/semejstvoto-na-megan-markyl-istinska-drama-kato-ot-sapunena-opera-2097540

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл постави в светлината на прожекторите семейна драма, сякаш извадена от сапунена опера.

Патриарх Неофит е изписан от болницата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/patriarh-neofit-e-izpisan-ot-bolnicata-2097565

Българският патриарх Неофит е изписан от болница, съобщиха от Светия Синод и допълниха, че Негово светейшество вече е в дома си в софийската Света митрополия.

Пуснаха от ареста колоездача, блъснал дете в Южния парк

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pusnaha-ot-aresta-koloezdacha-blysnal-dete-v-iuzhniia-park-2097555

Пуснаха от ареста Борислав Миланов, който блъсна с колело дете в Южния парк в София.
 
Софийски градски съд замени най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на Миланов с по-лека „парична гаранция” в раз

Протестни колони автобуси и тирове на „Цариградско шосе“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/protestni-koloni-avtobusi-i-tirove-na-carigradsko-shose-snimki-2097537

В деня на Срещата на върха между държавите от Европейския съюз и Западните Балкани българските товарни и пътнически превозвачи излязоха на протест в столицата и много други градове, за да изразят несъгласието си с мерките от пакета "Мобилност". В С

Ердоган: Израел е окупатор, Хамас - съпротивително движение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867109

Ердоган: Израел е окупатор, Хамас - съпротивително движение"Хамас е името на съпротивата срещу окупацията", пише в заглавие днес в. "Йени акит", като цитира изказване на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. "Израел е окупатор там. Хамас не е терористична организация, а съпротивително движение, което се опитва да освободи земите си", е заявил турският лидер.

Експерт: Носталгията на Западните Балкани по миналото пречи на евроинтеграцията им

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-nostalgiiata-na-zapadnite-balkani-po-minaloto-prechi-na-evrointegraciiata-im-261257/

Има една особена двойственост в поведението и политическите решения на ЕС относно страните от региона, твърди бившият посланик Ангел Димитров

ЕС и Западните Балкани си дават среща в София

http://www.struma.com/bulgariya/es-i-zapadnite-balkani-si-davat-sreshta-v-sofiya_134369/

Форумът е основното събитие за нашето европредседателство

София е домакин на най-голямото събитие по време на нашето европредседателство – срещата на евросъюза със Западните Балкани.

Повече от 450 са гостите от делегациите. Форумът ще бъде отразяван от над 1000 журналисти.

Във фокуса на дневния ред на европейските лидери е темата за Западните Балкани, но се очакват коментари и във връзка с други актуални въпроси като отношенията със САЩ и Иран и новата бюджетна рамка.

Всички участници са съгласували и приели...

Продължава

"Файненшъл таймс": В Близкия изток Тръмп си играе с огъня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867100

"Файненшъл таймс": В Близкия изток Тръмп си играе с огъняЩо се отнася до Близкия изток, президентът на САЩ Доналд Тръмп си играе с огъня, пише авторът на коментар в британския "Файненшъл таймс". Решението на Тръмп да прехвърли посолството на САЩ в Йерусалим доведе до кръвопролитни сблъсъци на границата между Израел и ивицата Газа, при които загинаха десетки палестини, напомня вестникът.

Хиляди евакуирани заради пожар в руски склад за боеприпаси

http://www.struma.com/bulgariya/hilyadi-evakuirani-zaradi-pojar-v-ruski-sklad-za-boepripasi_134368/

Инцидентът не е първият за малкото руско градче Пугачово – преди седем години там отново имаше пожар

Хиляди хора бяха евакуирани днес от малкия град Пугачово и околността в Република Удмуртия, Централна Русия, заради пожар и взривове в склад за боеприпаси на бивш военен полигон, предаде ДПА.

В района е обявено извънредно положение.

Огънят обхвана територия от около 50 хектара в близост до града, намиращ се на около 1000 километра източно от Москва, съобщиха руските медии.

Намираща се наблизо магистрала беше затворена заради продължаващите взривове на боеприпаси. По...

Продължава

Отмяна на антируските санкции предвижда вероятното бъдещо правителство на Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867105

Отмяна на антируските санкции предвижда 
вероятното бъдещо правителство на ИталияНезабавна отмяна на антируските санкции предвижда между другото програмата на очакваното в Италия коалиционно правителство с участието на Движение 5 звезди и Лигатаq пише днес италианският в. "Кориере дела сера", цитиран от ТАСС. Двете партии, преговарящи за съставяне на правителство, са постигнали споразумение за "правителствен договор" от над 20

Превозвачи с камиони и автобуси протестират

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_6VmTxb100w/

С лозунги „Има ли място за нашия бизнес в ЕС”, „Европа на две скорости = на заден ход на България” и „Транспортен пакет 1 и 2=Exit” превозвачи от цялата страна излязоха на национален протест.

Те се обявиха против т. нар. закон „Макрон”, който ги задължава на три седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона.

Според тях тези рестриктивни мерки ще доведат до фалит както на международния транспорт, така и на автобусния, предава Кросс. В София по дължината на бул. „Цариградско шосе” има повече от 80 камиона и над 60 автобуса. Очаква се броят да се увеличи.

Ще има и шествие от площад „Македония” към НДК, а целта на протеста е европейските лидери, които са в София, да ги видят и чуят техните искания, за да не допускат транспортният бизнес в България да бъде унищожен.

Не достигат 5000 лева за лечението на 3-годината Надежда от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374266

Само 5000 лева не достигат за поредната трансплантация на стволови клетки, която дава надежда на 3-годишната Надежда от Варна да проходи. Детето е с диагноза детска церебрална парализа и микроцефалия. В момента тя се подлага на експериментално лечение със стволови клетки в Турция, а лекарите са убедени, че чрез провеждането на лечението и подходяща рехабилитация детето може да проходи.

От последните минути! Нова трагедия с български катерач в САЩ

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Nova-tragediya-s-balgarski-katerach-v-SASHH__264976

Трагичен инцидент - 29-годишен българин от Сан Диего почина в Sequoia National Park в Сиера Невада. Тялото на Антон Доков е открито в неделя, но спасит...

Ердоган: ООН се изчерпа, срина се пред събитията в ивицата Газа

https://petel.bg/Erdogan--OON-se-izcherpa--srina-se-pred-sabitiyata-v-ivitsata-Gaza__264966

ООН се изчерпа. Срина се пред събитията в ивицата Газа. Това заяви турският държавен глава Реджеп Ердоган, предаде "Франс прес". Турция е с...

22-годишен загина на място! Колата му е разбила част от бордюрите на кръгово в Хасково

https://petel.bg/22-godishen-zagina-na-myasto--Kolata-mu-e-razbila-chast-ot-bordyurite-na-kragovo-v-Haskovo-__264978

Снимка: Haskovo.net 22-годишен младеж загина на място при тежка катастрофа на булевард „Освобождение” /Кърджалийска/ в Хасково. Инцидентът е ...

Само в „Петел“: Семейна драма между България и Индия, не пускат съпруга на Даниела у нас, а тя иска да роди тук

https://petel.bg/Samo-v----Petel-----Semeyna-drama-mezhdu-Balgariya-i-Indiya--ne-puskat-sapruga-na-Daniela-u-nas--a-tya-iska-da-rodi-tuk__264977

Даниела и Дилшер са семейство, което очаква скоро дете. Тя е от България, той – от Индия. Той има ферма за крави и ниви, а тя в момента не раб...

Добри новини за Патриарх Неофит

https://petel.bg/Dobri-novini-za-Patriarh-Neofit__264980

"Честитейки Ви всесърдечно големия Християнски празник Възнесение Господне, с радост ви известявам, че Негово Светейшество Българският ...

Варненски тенисист на 1/4-финал в Черна гора

https://petel.bg/Varnenski-tenisist-na-1-4-final-v-CHerna-gora__264981

Симон-Антони Иванов ТК "Супер Спорт", гр.Варна се класира за четвъртфиналите на турнира за юноши и девойки от четвърта категория на ITF в Чер...

Мъж от Търговище преби жена в Германия и избяга у нас, но го издириха

https://petel.bg/Mazh-ot-Targovishhe-prebi-zhena-v-Germaniya-i-izbyaga-u-nas--no-go-izdiriha__264979

илюстрация Булфото Окръжната прокуратура в Търговище внесе искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в Търговищ...

Черно море обмисля да се раздели със защитник

https://petel.bg/CHerno-more-obmislya-da-se-razdeli-sas-zashhitnik__264982

В Черно море ще направят опит да се разделят с португалския защитник Витиня след края на сезона. Бившият футболист на Лудогорец има догов...

Внасяме работна ръка от Украйна за сезонна заетост

https://petel.bg/Vnasyame-rabotna-raka-ot-Ukrayna-za-sezonna-zaetost__264983

Внасяме работна ръка от Украйна за сезонна работа. Преди старта на летния сезон именно гражданите на тази страна, пожелали да изкарват пр...

Благоевградски абитуриенти помогнаха на дете в нужда

https://petel.bg/Blagoevgradski-abiturienti-pomognaha-na-dete-v-nuzhda__264984

Зрелостници от Благоевград в подкрепа на благородна кауза. Вместо традиционния прощален подарък за училището, те избраха да помогнат на ...

Силно земетресение разлюля Гърция

https://petel.bg/Silno-zemetresenie-razlyulya-Gartsiya__264985

Силно земетресение беше регистрирано в южната ни съседка Гърция. Трусът е възникнал в района на полуостров Пелопонес, пише "БулНюз". Зе...

Заради жертвите в Газа: Ердоган търси Путин, Меркел и папата

http://www.struma.com/bulgariya/zaradi-jertvite-v-gaza-erdogan-tursi-putin-merkel-i-papata_134367/

Турският президент провежда активна телефонна дипломация

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган провежда активна телефонна дипломация заради избиването на близо 60 палестински демонстранти в понеделник. Днес Ердоган разговаря с Путин, Меркел и папа Франциск, както и с още петима световни лидери и монарси.

Заради събитията в Ивицата Газа отношенията между Израел и Турция се влошиха още повече. Двете страни респективно изгониха консулите в Истанбул и в Ерусалим.

По инициатива на Турция в петък в Истанбул ще се проведе извънредна...

Продължава

Преглед на икономическите теми в печата, 17 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-17-май_l.a_i.761677_at.1.html

"БСП поиска широко обсъждане на промените в ЗОП" Желанието да се осигури бърза писта за обществени поръчки не трябва да е за сметка на достъпа до...

И днес Парламентът ще обсъжда доклада на временната комисия за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867099

И днес Парламентът ще обсъжда доклада на временната комисия за ЧЕЗПарламентът продължава и днес с дебатите по доклада на Временната комисия за установяване всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и проекта на решение към него. След това депутатите ще разгледат Отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминация за 2017 г.

Макрон и Меркел: Без американски мита за европейските стоки

http://clubz.bg/67955-makron_i_merkel_bez_amerikanski_mita_za_evropejskite_stoki

Европейският съюз настоява за категоричен отказ от страна на Съединените щати от митата в търговията с европейските страни. Тази обща позиция бе изразена от германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон при пристигането им за форума ЕС-Западни Балкани в НДК в София днес.

ЕС трябва да защити европейските фирми, които правят бизнес в Иран от американските санкции, наложени отново срещу Техеран заради неговата ядрена програма, заяви френският президент. ЕС настоява и за категоричен отказ на САЩ от митата в търговията с европейските страни, каза Макрон.

"Ние защитаваме търговския суверенитет на Европа и настояваме да бъдем изключени без условия и ограничения от временните мита на САЩ" (върху стоманата и алуминия), допълни Макрон.
Европейският съюз е готов да обсъжда със САЩ намаляването на търговските бариери, но ако Вашингтон освободи за постоянно Европа от митата за металите, каза и Ангела Меркел.

"По търговията със САЩ имаме единна позиция. Искаме да бъде изключени (от списъка на облаганите с митата) за постоянно. След това ще бъдем готови да говорим за взаимно намаляване на бариерите пред търговията", подчерта Меркел.

За ЕС запазването на ядреното споразумение с Иран е изключително важно, макар да има нужда от подобрение. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си в НДК, заедно с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей.

"Споразумението има недостатъци, но въпреки това ще се стремим да го предоговорим, особено балистичната програма на Иран. Така че споразумението може да бъде основа за следващи договорки", посочи Меркел.

ЕС ще настоява за безсрочна отмяна на временно отложените наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий, като Брюксел е готов на преговори за това, как може да се вдигнат бариерите за по-свободна търговия.

Австрийският федерален канцлер Себастиан Курц разкритикува американските мита, определяйки ги като част "от американската политика, която просто застрашава нашите икономически интереси.

"Живеем в 21 век и нямаме интерес от нови търговски бариери", каза Курц при пристигането си за форума в София, каза Курц.

Ердоган: ООН се изчерпа и срина

http://www.cross.bg/erdogan-srina-izcherpa-1574936.html

/КРОСС/ ООН се изчерпа и срина след насилието в ивицата Газа. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, след като израелските военни сили убиха 60 палестинци по време на протести срещу преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Турция е сред най-гласовитите критици на употребата на смъртоносна сила от Израел срещу палестински протестиращи при границата му с ивицата Газа и на решението на САЩ да прехвърлят посолството си в Йерусалим. Тя поиска извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество, което ще се състои в Истанбул в петък. "В лицето на всички тези събития настъпи краят на ООН. Тя се изчерпа и се срина. Ако се запази мълчанието пред израелската тирания, светът бързо ще потъне в хаос, в който командват бандитите", заяви Ердоган.  

Надежди за край на политическата криза в Италия

http://www.struma.com/bulgariya/nadejdi-za-krai-na-politicheskata-kriza-v-italiya_134366/

Постигнато беше съгласие за коалиционно правителство

Надежди за край на политическата криза в Италия. Двете формации с най-много депутати в парламента постигнаха съгласие за споразумение да съставят коалиционно правителство.

"Лигата" на Матео Салвини и другите партньори от дясната коалиция имат най-много мандати. Като отделна партия обаче с най-много депутати е популисткото движение "Пет звезди" на Луиджи ди Майо.

Късно снощи двете формации се споразумяха по проекта за обща управленска...

Продължава

Преследван от МВР се спаси, след като друга кола нацели патрулката

https://offnews.bg//112/presledvan-ot-mvr-se-spasi-sled-kato-druga-kola-natceli-patrulkata-680794.html

Полицейска патрулка катастрофира в Благоевград, а за щастие няма пострадали, съобщи БГНЕС.

Пътният инцидент стана в 22 часа в сряда вечерта, на улица "Славянска".

Полицейският "Опел Астра" с двама служители на Първо РУП се блъска в "Мазда" на кръстовището с улица "Шар планина".

Служителите на реда преследвали друг автомобил, който лъкатушел по „Славянска”. Водачът му, след като вижда полицаите, дава пълна газ, потегляйки с бясна скорост в посока Югозападния университет. Полицаите тръгват да го гонят. На „Т”-образното кръстовище от улица „Шар планина” излиза лек автомобил „Мазда 3”, който отнема предимството на полицейския автомобил.

Без спирачен път той се врязва в лявата предна врата на „Мазда”-та. Водачът на патрулката, който е на 29 години се удря във волана, а колегата му в предното стъкло.

В крайна сметка благодарение на това шофьорът на преследвания автомобил успял да избяга. Полицаите обаче са видели регистрационния му номер. Работата по случая продължава, водачът му се установява.

Двамата полицаи - на 29 и 39 години, са прегледани в МБАЛ-Благоевград, направеният скенер не е установил травми и са освободени. Водачът на "Мазда"-а, отнел предимството на полицаите, също не е пострадал. 

Арабската лига се събира на заседание заради Ивицата Газа

http://www.struma.com/bulgariya/arabskata-liga-se-subira-na-zasedanie-zaradi-ivicata-gaza_134365/

Бяха убити близо 60 палестинци

Арабската лига се събира днес на извънредно заседание заради избиването на близо 60 палестинци в Ивицата Газа. Срещата на външните министри е по искане на Саудитска Арабия.

Арабските страни осъдиха и преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим като "явно нарушение на международното право".

Актът на Вашингтон беше последван единствено от Гватемала, а посолствата на две малки латиноамерикански страни са в оспорвания град отпреди това. Заради...

Продължава

Пълен потрес: Блогърка похапвала животни от изчезващи видове заради....популярност в Youtube

http://www.struma.com/lyubopitno/pulen-potres-blogurka-pohapvala-jivotni-ot-izchezvashti-vidove-zaradi-populyarnost-v_134364/

Блогърката от Камбоджа Лин Тач поискала да стане известна в мрежата и да печели пари от гледания в Youtube. Поради тази причина тя решила да убива и да готви животните пред зрителите, съобщава "Метро". И така, тя успяла да изяде голям гущер, някои редки видове птици, кралска кобра, акули, жаби и други. Разбира се, зрители на потресаващата й дейност се намерили, но те не осъзнавали веднага, че Лин Тач убива редките животни, които са под закрилата в Камбоджа.

Полицията...

Продължава

Порязването на един изчезнал алпинист с личния негативизъм на един режисьор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6866527

Порязването на един изчезнал алпинист с личния негативизъм на един режисьорИсторията на Боян Петров носи поуки за губещата ценностите си българска нация Думичка нямаше да напиша за изчезналия алпинист, ако не беше краткото експозе в един сайт на режисьора Христо Порязов, озаглавено “Писна ми да лягам и ставам с Боян Петров”. Мисълта му е, че България има много по-големи проблеми, всеки ден по пътищата гинат хора,

„Поморие“ гостува на „Литекс“ в последна среща за сезона

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bqAPkD9o6EI/

ofk_pomorieОтборът на Поморие ще пътува за Ловеч за последна среща от първенството 2017/2018 година на Втора професионална лига. Мачът е срещу местния ПФК „Литекс“  и  ще се играе на 19.05.2018 г. /събота/ от 17:15 часа на един от най-красивите стадиона в България.

Старши треньорът Веселин Бранимиров няма проблеми с наказани и контузени състезатели и след последната тренировка ще реши кои играчи ще пътуват за мача.

Никой не иска война със САЩ, обяви Екатерина Захариева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/17/3180043_nikoi_ne_iska_voina_sus_sasht_obiavi_ekaterina/?ref=rss


На вчерашната вечеря на лидерите на Европейския съюз в София всички са били единни, че ЕС ще остане в ядрената сделка с Иран и че никой не иска да се стига до война със САЩ. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред Би Ти Ви. По думите ѝ председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предложил три точки, които да бъдат обсъдени по време на срещата на върха в българската столица &ndash; дигиталният дневен ред, Иран и планът за ядрено разоръжаване и търговските...

Жената на Боян: Един солов играч ни накара да бъдем заедно докрай и да изкачим нашия си Еверест

http://www.moreto.net/novini.php?n=374344

„Един солов играч ни накара да бъдем заедно докрай и да изкачим нашия си Еверест". Това написа във „Фейсбук" жената до алпиниста Боян Петров, след като издирвателната акция беше прекратена. „Няма да правя трогателна изповед как се чувствам аз.

Закопчаха 41 българи, примамвали непълнолетни нашенки в Испания, за да ги превърнат в бели робини

http://www.struma.com/sinya-lampa/zakopchaha-41-bulgari-primamvali-nepulnoletni-nashenki-v-ispaniya-za-da_134363/

41 българи бяха арестувани при специализирана операция на испанската полиция срещу престъпна група, занимавала се с трафик на хора и сексуална експлоатация на непълнолетни. При операцията в Испания са освободени 14 жертви, 12 от които – непълнолетни.

4 жертви на престъпната група са били освободени в други европейски страни. Разследването е започнало през август 2017 г. във връзка с получена информация за група, която се занимавала с кражби от испански магазини, а откраднатото...

Продължава

Шествие за Боян Петров, Борисов: Поклон

https://www.vesti.bg/bulgaria/shestvie-za-boian-petrov-borisov-poklon-6082407

Желаещите са поканени да дойдат в 9 часа сутринта на 20 май при бар "Шишарката" - в началото на туристическата пътека към Копитото

Великобритания ще поиска от ЕС да остане в митническия съюз и след Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-shte-poiska-ot-es-da-ostane-v-mitnicheskiia-syiuz-i-sled-brexit-261264/

Това ще се случи, ако предвидената в едно от правителствените предложения технология за граничен контрол не е готова навреме за 2021 г.

Македонски вестници: Спорът за името е ваша работа, заяви Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867083

Македонски вестници: Спорът за името е ваша работа, заяви Бойко БорисовБългарският премиер Бойко Борисов изрази вчера надежда, че е възможно скоро да се реши спорът за името между Македония и Гърция, пише в. "Вечер", отбелязвайки, че той е направил това изявление ден преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и очакваната среща на четири очи между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Протест срещу "Белене": Борисов зави към Кремъл, изпълнява програмата на БСП

http://clubz.bg/67954-protest_sreshtu_belene_borisov_zavi_kym_kremyl_izpylnqva_programata_na_bsp

Снимка БГНЕС

Протест срещу решението на Министерския съвет за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" свиква "Демократична България" следващия вторник под прозорците на правитеството. В призива си обединението заявява, че премиерът Бойко Борисов е излъгал избирателите и го обвинява "двойна игра" в политиката и задкулистни действия с БСП. 

Премиерът е наречен "лъжец" и в края на обръщението си от "Демократична България" призовават за оставката му заради втората атомна централа. 

Министерският съвет реши вчера да рестартира проекта "Белене", след като миналата седмица бе обявено, че китайска компания има интерес да инвестира в централата. Проектът бе спрян с решение на първия кабинет "Борисов", скрепено и с гласуване в Народното събрание през 2012 г. Тогава самият Борисов се аргументира, че втората атомна централа не е рентабилна, а и има сеизмичен риск на определената за нов АЕЦ прощадка - факт, който е известен още от доклад на БАН от 90-те години на миналия век. 

 
Подкрепа за рестарт на проекта вече обявиха от БСП - позиция, в която левицата винаги е била последователна.
 
Ето призива за свикване на национален протест след решението: 
 
Демократична България призовава българските граждани, всички партии от демократичната общност и граждански организации на национален протест на 22.05.2018 г. /вторник/ от 18:30 ч. пред Министерски Съвет, за да спрем рестарта на корупционен проект АЕЦ „Белене”. 

Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, е пагубен за българските геополитически, финансови и екологични интереси.
Това е завой към Кремъл и рестарт на краденето. 

АЕЦ „Белене” е измама спрямо българските избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия.

С действията си Борисов излъга своите избиратели, доказа че играе двойна игра в българската политика, скрепяваща управляващата коалиция и доказва задкулисни отношения с виновните за прахосването и кражбата на милиарди левове, като реално изпълнява предизборните обещания на БСП.

Оставка на лъжеца Борисов!

Няма кой да почисти биологичен отпадък от катастрофа в Бяла Слатина

https://frognews.bg/novini/niama-koi-pochisti-biologichen-otpadak-katastrofa-biala-slatina.html

Няма кой да почисти биологичен отпадък, след като преди седмица тир се блъсна в две къщи в Златна Панега и ги разруши. Камионът е превозвал яйца, които са се разпилели там.

Председателят на ВАС връчва дипломите на отличниците от Правно-историческия факултет към ЮЗУ

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%81-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%82/

На 18 май 2018 г. (петък) от 13:00 часа в Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще се проведе тържествена церемония по случай връчването на дипломите на випуск 2017 от Правно-историческия факултет.
Пред старта на своята професионална реализация са 382 дипломанти от специалностите „Право”, „Международни отношения”, „Публична администрация”, „Европеистика”, „Национална сигурност“, „История” и „Връзки с обществеността”. Дипломите на отличниците ще връчи съдия Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд. По традиция те ще получат и плакет от ректора на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков за показаните високи резултати в процеса на своето обучение.
Както всяка година, в рамките на тържеството по случай дипломирането, ще присъстват народни представители, представители на общинското и областното ръководство, съда, прокуратурата и органите на обществения ред, както и на културни, образователни и бизнес организации от града и региона.
Най-големият факултет в Югозападния университет вече повече от 25-години поддържа имидж на авторитетна образователна и научна институция с традиции.
Правно-историческият факултет все повече затвърждава място в европейското образователно пространство. Неговата дейност непрекъснато се интернационализира като следствие от успешното осъществяване на изискванията на Университетската магна харта, Сорбонската декларация и Декларацията от Болония за изграждане на ново европейско пространство на висше образование.
Правно-историческият факултет предлага възможности за усъвършенстване на уменията и развитие на специфични компетенции, за конструктивна работа в екип и защитаване на общественополезни каузи, за образование, което е в унисон с изискванията на пазара на труда. Паралелно с образоването във факултета се изгражда култура, която формира общност от личности не само в професионален, но и в общочовешки план.

 

Материалът Председателят на ВАС връчва дипломите на отличниците от Правно-историческия факултет към ЮЗУ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Какви тестове ще решават бъдещите първолаци?

http://www.struma.com/obshtestvo/kakvi-testove-shte-reshavat-budeshtite-purvolaci_134362/

Той няма да влияе върху приема в училище

Тест, който определя готовността на детето за първи глас, се обмисля от МОН.

Той няма да влияе върху приема в училище, а ще насочва учителите от забавачките към тези от възпитаниците им, които имат определени дефицити.

„Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването”, каза в студиото на „Тази сутрин” авторът доц. Мария Трифонова от Института за...

Продължава

Станишев: Горд съм с Ципрас и Заев, Срещата на върха е историческо събитие

https://dnes.dir.bg/politika/stanishev-2

Кандидатките за членство в ЕС имат много да наваксват. Хората от Западните Балкани са уморени от несигурност, животът им трябва да се промени, категоричен бе лидерът на ПЕС

Еврото се плъзна до 5-месечно дъно

http://econ.bg/Новини/Еврото-се-плъзна-до-5-месечно-дъно_l.a_i.761675_at.1.html

Доларът се стабилизира в четвъртък, след като еврото се плъзна до 5-месечно дъно, поради опасенията, че политическите събития в Италия биха могли да...

Държавата – с много и неработещи консултативни съвети

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/17/3180030_durjavata_s_mnogo_i_neraboteshti_konsultativni_suveti/?ref=rss


Общо 70 консултативни съвета съществуват към държавната администрация към края на миналата година. Това показват данните от доклада за състоянието на администрацията, приет от правителството и публикуван на сайта му. От тях 32 са създадени с постановление на Министерския съвет и 38 - със закон. 35 са към правителството, 28 са създадени като консултативен орган към министър, 5 към председател на държавна агенция и 2 към изпълнителен директор на агенция.<br /><br />Според правилата...

Сидеров: Иран разчита на нас

https://www.actualno.com/politics/siderov-iran-razchita-na-nas-news_675036.html

"Бяхме посрещнати с изключително уважение. Ние не сме държава, която може да определя нещата, но на нас разчитат, те имат приятелско отношение и на всички срещи повтаряха: "Дайте да работим, да търгуваме." Това разказа лидерът на "Атака" Волен Сидеров за посещението си в Иран, като част от делегацията на министерство на икономиката. По думите му страна ни трябва да продължава да води балансираната политика, към която се придържа до момента. Лидерът на "Атака"

Четвъртък вечер предлага на зрителите на „Тара-ра-бумбия“ „Разделям двойки по домовете“ и „Лоши деца“

http://www.struma.com/obshtestvo/chetvurtuk-vecher-predlaga-na-zritelite-na-tara-ra-bumbiya-razdelyam-dvoiki-po_134361/

Седмата фестивална вечер от шестото издание на Международния фестивал за млад театър „Тара-ра-бумбия“ ще предложи на жители и гости на Благоевград два спектакъла. „Разделям двойки по домовете“ започва от 19:00 часа на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“. Постановката на Младежки театър „Николай Бинев“ с автор Тристан Птижирар е история за двама влюбени, които се срещат отново след 7 години по един необичаен начин.

Номинираният за...

Продължава

Бургаските математици- домакини на европейски проект

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/W0JizzQNhgg/

uchenici-matemВъзпитаниците на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас посрещнаха гости от четири държави в рамките на проект по програма ERASMUS+. Домакинстването бе проведено в периода 6 май- 12 май, а в Бургас пристигнаха 17 ученици и 11 учители от Италия, Испания, Германия и Финландия. Проектът се нарича “DITUM- Discover the Unknown in Mathematics”- „Открий непознатото в математиката“ и е под координацията на Финландия.

В Бургас гостите бяха посрещнати с грандиозен концерт с участието на възпитаници на гимназията и фолклорна група “Трепетлика” с ръководител г-жа Пепа Запрянова. Основната задача на проекта бе учители и ученици да открият това, което за тях е непознато в точната наука. Практически това бе направено с представяне на уроци по математика, демонстриращи иновативни методи на преподаване. Презентациите бяха филмирани, а клиповете ще се използват в бъдеще с обучителна цел. Учителите на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ не пропуснаха да  демонстрират и традиционните методи на преподаване, с които учениците на бургаската елитна гимназия покоряват математическите върхове по цял свят.

По време на гостуването бе представен и един от продуктите, които са подготвени специално за мобилността в Бургас- многоезичен речник, включващ основни математически термини на езиците на партньорите. „Като учители наш ангажимент е не само да преподаваме материала, а да разкриваме света пред нашите ученици.“ разказаха преподавателите от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, които участват в проекта. „Програми като тази дават шанс на възпитаниците ни да комуникират със свои връстници от цял свят, да работят в екип с тях на език, различен от родния и да ги подготвят за живота след гимназията. Изграждаме граждани на света, които със знания и самочувствие да не се притесняват да потърсят и намерят своето място в него.“

Като добри домакини, бургаските математици не пропуснаха да запознаят своите гости с красотите на  бургаския регион. Още в първия ден бе организирано посещение на цветното изложение „Флора Бургас“ и разходка в Морската градина. Цял ден от гостуването бе отделен и на древните Несебър и Созопол и техните църкви и музеи, които спечелиха всеобща възхита. Световното културно наследство на България бе представено и с разходка до Пловдив, петият най-стар град в света и европейска столица на културата за следващата година.

Голям празник е! Днес трябва да почерпят...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/goliam-praznik-e-dnes-triabva-da-pocherpiat-6082410

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство

Неочаквана атака от ВСС към годишния доклад на Лозан Панов

http://clubz.bg/67953-neochakvana_ataka_ot_vss_kym_godishniq_doklad_na_lozan_panov

По коренно различен начин минаха днес през ВСС традиционните годишни доклади - на Прокуратурата на Република България и на Върховния касационен съд - две съседни точки от дневния ред, представени съответно от ръководителите на двете институции.

Законодателят е отредил, че ВСС "изслушва и приема годишните доклади на органите на съдебната власт", след което ги внася в Народното събрание и е посочил дата - до 31 май. Процедурата общо взето е стандартна и скучна, обичайно никога не повдига дискусии, освен че Цацаров преди време дори се оплакваше, че не му ги четат в парламента.

Забавно беше и когато преди няколко години в пристъп на спонтанен възторг един член на ВСС искаше за доклада на прокуратурата изрично безпрецедентно да се впише, че Съветът "одобрява и приема" написаното от Цацаров. Та се наложи да му се напомня да не дописва закона - че там няма предвидено "одобряване"...

Днес правната комисия излезе с еднакви становища: и двата доклада са добри, задълбочени - да се приемат и изпратят на депутатите. Отчетът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2017 г. за няколко минути мина със стандартните 2-3 думи от Сотир Цацаров и бе приет с пълно единодушие от 22-мата присъстващи на заседанието на Пленума.

Тогава дойде ред на този на ВКС. Думата взе Даниела Марчева, която беше дошла с няколко страници забележки, включително - защо Лозан Панов 4-та година отчита, че има пробелми и дисбаланси в натовареността на съдиите (което всъщност е работа на... ВСС, а по-долу вижте и на кого, б.р.).

Оригинала на годишния доклад на ВКС може да видите тук.

Същевременно тя го обвини - защо не взима отношение към идеите на представители на Софийския районен съд - да се измести подсъдността на някои дела от при тях, защо се занимава с дребнотемия, свързни със Съдебната палата и най-вече "закриването на ненатоварени съдилища и защо според него това е единственият метод за преодоляване на натовареността" - нещо, което пък въобще не се твърди в доклада.

Тя попита председателя на ВКС - дава ли си сметка какъв социален ефект ще предизвика с това. И продължи по любимата "дъвка" на съветите от години насам: прекрояването на съдебната карта, което, разбира се, всички "желаят", но никой не се наема да начене нещо.

"Давате ли си сметка, че освен неефективна, предлаганата мярка е разрушителна за държавността", каза съдийката.

И това - при положение че главният прокурор Цацаров вече издейства, след съответното питане до КС, правото да закрива и обединява ненатоварени прокуратури.

"Личи едно непознаване или нежелание за разпознаване на проблемите на съдилищата... Той е като някакъв пачуърк (творба от кръпки, б.р.)", заключи Марчева.

Панов отговори, че едва ли ще убеди някого в нещо, но включил в доклада проблемите на Съдебната палата - включително изреждане на кабинети един по един, защото сградата, както определи, "наистина се разпъва по шевовете".

Така споменал и очаквания положителен ефект от даването на сградата на Механотехникума на Спецсъда.

Председателят на ВКС каза, че е абсолютно зад идеите на съдиите от СРС - да се изместят различни дела от подсъдност в София, но това касае сериозни законови промени, както има и доста противници (например застрахователите не искат делата им да се гедат в провинцията, б.р.).

Панов открай време ядосва определени кръгове с това, което изреди и днес записано в доклада: че ако един съдия от САС гледа 14,17 дела месечно, в апелативния спецсъд те са 3,3 броя на магистрат, а във Военноапелативния съд - "фамозните" 1,24 дела месечно.

"За съдебната карта - това е много дълга тема и се надявам, че точно новият състав на ВСС ще е я поднови - каза Панов, който бе един от малкото членове на стария ВСС (заедно например с Калин Калпакчиев и Елка Атанасова), които непрекъснато "натискаха" нещо да се свърши по темата. -

Има съдилища на отстояние по-малко от 15 км един от друг. Споделям идеята, че това е знак на държавността, но няма как да не отчетем и демографските промени, които са настъпили.

Съзнавам, че няма как да направим еднакво всичко за всички в съдебната система, но поне да дадем възможност колегите да заседават нормално", каза Панов по повод на други свои идеи, залегнали в доклада - като командироване и пр.

Тук се намеси Атанаска Дишеа, която напомни на Марчева, че най-важните теми, които повдига - макар и анализирани от Панов, всъщност не са от компетенцията му: 

"Въпросите за съдебните сгради, за натовареността на съдиите и за съдебната карта са въпроси от компетентността на ВСС. Ако ние не правим нищо по въпроса, ми се струва неразумно да очакваме председателят на ВКС, който в частта по тези въпроси има право само на 1 глас, да направи каквото и да е."

За да е още по-"весело", тя напомни, че най-тежката зачекната тема е от кометността на Комисия "Съдебна карта и натовареност", чиито председател е.... самата Марчева.

След това Марчева са запъна, че ако ще се праща докладът в Народното събрание, иска да е не само той, а и протоколът от днешния разговор. Членовете изпаднаха в дискусия - дали в Парламента, аджеба, имат нужда от това и дали се интересуват и редовно гледат онлайн излъчването на ВСС. Министър Цецка Цачева изрази непреодолима увереност в последното...

"А в правилника на НС дали фигурира такова изискване", подметна с усмивка Олга Керелска (съдия от ВАС, избрана от съдиите)

Настана дълго умуване - дали ще пращат протокола, в кои случаи и дали досега въобще са процедирали така.

Тук вече се ядоса Цацаров, който нарече дискусията "буквално безсмислена, изяждаща време и нераждаща нищо полезно".

"И дали ще го изпратим или няма да го изпрати – честно казано, това няма да реши нито един от проблемите, които дискутираме в момента."

Той предложи "соломоновски" (по собственото си определение) двата доклада да бъдат третирани еднакво и пратени в НС.

В крайна сметка анализът на ВКС бе приет с 20 гласа "за", вкючително този на Цацаров. Срещу гласуваха двама - членовете от квотата на БСП - Марчева и Драгомир Кояджиков. Трима отсъстваха.

По второто предложение - дали да се прати протоколът с разправиите им в НС, 18 гласуваха "за" - включително и Лозан Панов, и то бе прието.

Евролидерите и колегите им от Западните Балкани пристигат в НДК (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867084

Евролидерите и колегите им от Западните Балкани пристигат в НДК (На живо)Държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, и лидерите на държавите партньори от Западните Балкани, премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни,

Ученици от Разлог работиха със соларни модули за Празника на слънчевата енергия

http://www.struma.com/obshtestvo/uchenici-ot-razlog-rabotiha-sus-solarni-moduli-za-praznika-na_134360/

 Над 150 ученици в Разлог работиха със соларни модули за производство на ток, затопляне на вода и отопление на оранжерия. Това се случи по време на празника на слънчевата енергия, който бе организиран от Община Разлог съвместно с ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня.

Ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Разлог, НУ „Яне Сандански” – град Разлог, ОУ „Никола Парапунов” – град Разлог, ОУ „Св. Паисий...

Продължава

Доброволци ще чистят езерния плаж и канала под Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=374338

Кампания за почистване на езерния плаж и канала под Аспарухов мост организират доброволци на 26 май от 10.00 часа, научи Moreto.net. Сборният пункт за акцията е на беседките зад газстанцията, в непосредствена близост до бензиностанция Лукойл - кв.

Цветанов ще участва в Международния форум „ГЛОБСЕК“ в Братислава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867078

Цветанов ще участва в Международния форум „ГЛОБСЕК“ в БратиславаПредседателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще вземе участие в Международния форум „ГЛОБСЕК“, който ще се проведе от 17 до 19 май в Братислава. Организатор на събитието е мозъчният тръст „ГЛОБСЕК“. На форума в словашката столица ще бъдат обсъждани въпроси от сектор „сигурност“,

Спасовден е

http://nakratko.bg/category/58/159626/


Точно 40 дни след Великден Православната църква отбелязва празника Възнесение Господне. Денят, наричан още Спасовден, е посветен на възкачването на Исус Христос на небето.

ЕС от София: Стига капризи, Тръмп. Общността се кани да блокира US санкциите срещу Иран

https://dnes.dir.bg/politika/es-ot-sofiya-stiga-kaprizi-tramp-obshtnostta-se-kani-da-blokira-us-sanktsiite-sreshtu-iran

Евролидерите се зарекоха да останат твърди: да спазват ядрената сделка с Иран, докато той я спазва и да отговорят, ако Тръмп въведе тарифните ограничения за стоманата и алуминия

"Телеграф": Великобритания ще каже на ЕС, че е готова да остане в митническия съюз и след 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867057

"Телеграф": Великобритания ще каже на ЕС, че е готова да остане в митническия съюз и след 2021 г.Великобритания ще каже на ЕС, че е готова да остане в неговия митнически съюз и след 2021 г., пише в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс. Тази седмица водещите министри на британското правителство, които работят по стратегията на Брекзита, се договориха за нов план, с който да се избегне физическа граница с Ирландия,

България и Швеция задълбочават икономическата си връзка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867059

България и Швеция задълбочават икономическата си връзкаТемата за охраната на външната граница на Европейския съюз и справянето с миграционната криза беше основна по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с шведския му колега Стефан Льовен. „България доказа, че има политическата воля за решаване на проблемите в областта на миграцията. Нашите външни граници са трудни за охраняване,

Атлетико Мадрид спечели Лига Европа за трети път

http://www.mediapool.bg/atletiko-madrid-specheli-liga-evropa-za-treti-pat-news279200.html

Атлетико Мадрид триумфира за трети път във втория по сила европейски клубен турнир по футбол Лига Европа, налагайки се с категоричното 3:0 на финала в Лион над Олимпик Марсилия. Попаденията в сряда вечерта отбелязаха Антоан Гризман в 21-ата и 49-ата минути и Габи Фернандес в самия край на мача. Така „дюшекчиите“ добавиха нов трофей от Лига Европа след отличията си от 2010 и 2012 г. Наказаният за финалния мач наставник на Атлетико Диего Симеоне избра схема в 4-4-2 с Диего Коща и Антоан Гризман в атака. Треньорът на Олимпик Руди Гарсия пък излезе с 4-2-3-1 с централен нападетел Валер Жермен и офанзивно трио – Товен, Дмитри Пайе и Лукас Окампос. В началото на двубоя французите упражниха преса, като имаха чудесна възможност да открият резултата още в 4-ата минута, когато Пайе изведе Жермен в наказателното поле, но той стреля над вратата. Постепенно испанците изравниха играта, за да се възползват в 21-ата минута от сериозна грешка в защитата на Олимпик. Вратарят Стив Манданда подаде топката напред към Замбо Анкиса, който не успя да я овладее, пращайки я в краката на Габи Фернандес. Той с едно докосване изведе Гризман, за да реализира французинът с лекота сам срещу Манданда.  В 32-ата капитанът на марсилци Дмитри Пайе напусна терена заради контузия. До края на полувремето Олимпик така и не успя да създаде сериозно положение пред вратата на Ян Облак.  Второто полувреме започна по прекрасен начин за Атлетико, след като само 4 минути след началото му Коке изведе Гризман, който овладя топката, напредна в наказателното поле и технично копна над вратаря за 2:0. В 89-ата капитанът Габи оформи крайния резултат с трето попадение в мрежата на Манданда след образцова контраатака. Испанците имаха числено преимущество в наказателното поле на Олимпик, където Коке подаде към Габи и той насочи топката по диагонала в другия ъгъл на Манданда. Това бе общо четвърти европейски трофей за Атлетико Мадрид след 3 в Лига Европа и 1 в КНК. Така „дюшекчиите“ си извоюваха правото да играят и за Суперкупата на Европа, като техният съперник ще бъде определен на 26 май във финала на Шампионската лига между Реал Мадрид и Ливърпул.

След инцидент на пътя Златарево-Петрич: Шофьори, виновни за смъртта на двама студенти, влизат в затвора

http://www.struma.com/krimi/sled-incident-na-putya-zlatarevo-petrich-shofiori-vinovni-za-smurtta-na_134359/

 По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът е признал за виновни подсъдимите М. З. (на 28 години) и П. Д. (на 42 години) за допуснато от тях пътно-транспортно произшествие, при условията на независимо съпричиняване, довело до смъртта на двама студенти.

Около 23 ч. на 02.09.2015 г., на третокласен път III-198 ГКПП – Златарево – гр. Петрич, М. З. управлявал лек автомобил „Фолксваген” след употреба на наркотично вещество –...

Продължава

Могерини: Сърбия и Косово са готови на интензивно сътрудничество

http://www.mediapool.bg/mogerini-sarbiya-i-kosovo-sa-gotovi-na-intenzivno-satrudnichestvo-news279199.html

Лидерите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи са готови на интензивно сътрудничество за нормализиране на отношенията в рамките на политическия диалог с посредничеството на ЕС. Това съобщи външнополитическата служба на съюза след преговори на двамата лидери с шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини в София, където в четвъртък се провежда среща на върха между ЕС и Западните Балкани, предаде БТА. "Двамата лидери потвърдиха готовността си да продължат интензивното сътрудничество с върховния представител на ЕС за постигане на всеобхватна нормализация на отношенията, което е ключов елемент за преобразяването на целия регион", се казва в изявлението. Брюксел настоява за договорено решение на конфликта между Белград и Прищина и е посредник в диалога им. Лидерите на Сърбия и Косово ще участват в днешната среща на върха ЕС – Западни Балкани в София, на която са поканени и колегите им от Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Македония. На този форум Брюксел смята да потвърди "европейската перспектива" на тези страни.

ЕС: Сърбия и Косово са готови на интензивно сътрудничество

http://www.mediapool.bg/es-sarbiya-i-kosovo-sa-gotovi-na-intenzivno-satrudnichestvo-news279199.html

Лидерите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи са готови на интензивно сътрудничество за нормализиране на отношенията в рамките на политическия диалог с посредничеството на ЕС. Това съобщи външнополитическата служба на съюза след преговори на двамата лидери с шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини в София, където в петък ще се състои среща на върха между ЕС и Западните Балкани, предаде БТА. "Двамата лидери потвърдиха готовността си да продължат интензивното сътрудничество с върховния представител на ЕС за постигане на всеобхватна нормализация на отношенията, което е ключов елемент за преобразяването на целия регион", се казва в изявлението. Брюксел настоява за договорено решение на конфликта между Белград и Прищина и е посредник в диалога им. Лидерите на Сърбия и Косово ще участват в днешната среща на върха ЕС – Западни Балкани в София, на която са поканени и колегите им от Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Македония. На този форум Брюксел смята да потвърди "европейската перспектива" на тези страни.

Експерти от Европейската комисия инспектираха обекти в Поморие по ОП „Региони в растеж“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/brYE5sd4Pog/

16052018-3Експерти от  Европейската комисия  инспектираха обекти, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в Поморие и Бургас по време на 12-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Заместник-началникът на отдел в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ Марек Теплански, Йо Мария Аугуста Човерт, отговаряща за България в генералната дирекция, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова инспектираха обновените сгради на полицията и пожарната в Поморие. Двата обекта се реновират и по тях се изпълняват мерки за енергийна ефективност на стойност над 1.3 млн. лв. По време на посещението кметът Иван Алексиев представи и останалите обекти изпълняване по ОП „Региони в растеж” – общо девет жилищни и пет публични сгради в Поморие.

В рамките на Комитета за наблюдение бе подкрепено предложението за промяна в Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., свързана с преразпределяне на финансов ресурс  на стойност над  209 млн. лв.  от мярката за енергийна ефективност на обществени сгради да се насочат за ремонт и модернизиране на училища и детски градини.

Важно от ВиК! Ремонт на водопровод в Добринище, ето къде няма да има вода

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-ot-vik-remont-na-vodoprovod-v-dobrinishte-eto-kude_134358/

"Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград уведомява жителите на гр. Добринище, че във връзка с изпълнението на ремонт на уличен водопровод по ул. „Пирин”, гр. Добринище, общ. Банско, в периода 18. 05. 2018 г. – 21. 05. 2018 г., от 08:30 до 16:30 часа, ще бъде нарушено водоподаването по ул. „Неофит Рилски“, гр. Добринище.

Препоръчваме на потребителите, които ще бъдат засегнати от нарушеното водоподаване, да се запасят с...

Продължава

Започна срещата на върха в София

http://www.barometar.net/90978/

Започна срещата на върха на лидерите на ЕС в София. Срещата се провежда във формат ЕС – Западни Балкани. Тя е най-значимото събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Лидерите вече пристигат в сградата на Националния дворец на културата в София, информира news.bg Заедно с лидерите на ЕС на срещата в София […]

Цветан Соколов аут за 6 месеца

https://www.24chasa.bg/sport/article/6867051

Цветан Соколов аут за 6 месецаНай-добрият български волейболист в момента - Цветан Соколов, ще отсъства около 6 месеца от игра. Топреализаторът на "Кучине Лубе" и националния отбор ще се подложи на операция на коляното. Интервенцията със сигурност ще му попречи да играе за България в новата Лига на волейболните нации и на домашното световно първенство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване