Учени идентифицираха най-издръжливите към студ хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6871211

Учени идентифицираха най-издръжливите 
към студ хораУчени от Лондонския университетски колеж изясниха, че жителите на Северна Европа притежават особен ген, който защитава организма от хипотермия, и позволява на норвежци, шведи, финландци и други жители на региона да понасят по-леко студените зими, съобщи Лайф, цитиран от БТА.  По данни на учените, генът TRPM8 се появил у хората преди около 25 000

Зверска катастрофа на магистрала "Тракия"

https://petel.bg/Zverska-katastrofa-na-magistrala-Trakiya__265320

Снимка Булфото Ужасна катастрофа се разигра преди минути на магистрала "Тракия", предават очевидци от мястото на събитието. Инцидентът ...

Спартак се държа мъжки, но изгуби от Добруджа

https://petel.bg/Spartak--se-darzha-mazhki--no-izgubi-ot-Dobrudzha--__265316

Отборът на Спартак изгуби от Добруджа с 0:1 в мач от XXXI кръг в Трета лига – Североизточна група на стадион „Локомотив” във Варна. Варн...

Нанобатерия ще зарежда смартфона само за 5 секунди

https://petel.bg/Nanobateriya-shhe-zarezhda-smartfona-samo-za-5-sekundi__265321

Снимка Булфото Американски учени от Корнелския университет са разработили иновационна нанобатерия, коятоще зарежда смартфона ни сам...

Да надникнем в менюто на кралската сватба: От скариди и пушена сьомга до агнешки крокети и шампанско

https://petel.bg/Da-nadniknem-v-menyuto-na-kralskata-svatba--Ot-skaridi-i-pushena-somga-do-agneshki-kroketi-i-shampansko__265322

В залата за приеми на замъка Уиндзор се организира тържество за 600 гости, което започна след официалната част от сватбата на британския пр...

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, за която говорят всички

https://www.actualno.com/europe/svatbata-na-princ-hari-i-megan-markyl-za-kojato-govorjat-vsichki-news_675436.html

Американската телевизионна звезда Меган Маркъл вече е част от кралското семейство. Британският принц Хари и Маркъл се ожениха при пищна церемония в параклиса Свети Георги в Уиндзорския замък. Американската телевизионна звезда Меган Маркъл се присъедини към принц Хари пред олтара в събота, носейки бяла рокля на препълнената със знаменитости церемония, докато десетки хиляди фенове се веселяха на улицата и милиони гледаха по целия свят. ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ КРАЛСКАТА СВАТБА! Архиепископът на

Британският принц Хари и актрисата Меган Маркъл се ожениха (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/britanskijat-princ-hari-i-aktrisata-megan-markyl-se-ojeniha-video-news_675430.html

Сватбата между британския принц Хари и актрисата Меган Маркъл вече е факт. Булката пристигна при църквата „Сейнт Джордж“ в Уинзор, посрещната от радостни тълпи. Тя бе придружена от бащата на принц Хари – принц Чарлз. Венчавка е най-значимото събитие за кралското семейство след бракосъчетанието на по-големия брат на Хари, принц Уилям с Кейт Мидълтън, което се състоя на 29 април 2011 г. Уилям е втори наследник на британския трон, който при естествената смяна на покол

Облаци утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=374501

Над Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност до незначителна. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места, главно по северното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен вятър от север-североизток.

ЕС запазва ангажимента си да спаси ядрената сделка въпреки решението на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6871202

ЕС запазва ангажимента си да спаси ядрената сделка въпреки решението на ТръмпКомисарят на Европейския съюз по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете се опита да успокои днес Иран, че съюзът остава ангажиран да спаси ядреното споразумение с Техеран въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да излезе от него и отново да наложи санкции на Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерът на АБВ: ГЕРБ и БСП са политически Ин и Ян. Да се радикализираме!

https://offnews.bg//politika/liderat-na-abv-gerb-i-bsp-sa-politicheski-in-i-ian-da-se-radikalizir-680972.html

Лидерът на АБВ Константин Проданов заговори обновление на лидерския екип на партията включително и за своя председателски пост.

"Необходим ни е нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене, заяви той по време на речта си на третия конгрес на партията.

Проданов отбеляза участието на партията в парламентарните избори през 2016 година, като посочи, че те са преминали под знака на популизма и острото политическо противопоставяне. Това не позволило на коалиционния формат, в който АБВ се яви на вота да разгърне добре потенциала си.

Причините затова са, че политическата сила разчита и се бори за изпълними каузи и набляга на необходимостта от създаването на реални политики в полза на България, а не на популистки и неизпълними обещания, каза лидерът на АБВ. 

Проданов се обяви категорично за развитието на ядрената ни енергетика.

"Позицията на АБВ е била съвсем ясна, категорична и последователна във времето, дори когато други формации сменяха възгледа си на 180 градуса или мълчаха оглушително по темата, от която преди това активно са си правили пиар“, посочи Константин Проданов.

Лидерът на АБВ бе категоричен, че през последната година правителството на ГЕРБ и коалиционните им партньори продължават с имитацията на реформи, и с отстъплението от такива дори при минимален натиск. По думите му в държавата цари хаос, а тя на практика е на ръчно управление в ръцете на един човек, който с лека ръка раздава милиони с една единствена цел - временно да заглуши гласовете на недоволните от неговото управление.

„В същото време държавата абдикира от ключови свои ангажименти в обществения договор с хората, отказва да защитава основно човешко право - правото на сигурност. Беше прокарана приватизация на сигурността, като прехвърля отговорността за реда в общините в ръцете на частни охранителни структури и ни връща в Средновековието. Фалитите на държавни и общински болници са се превърнали в ежедневие, а третирането на човешкото здраве като стока доведе до това, че за огромното мнозинство от българите дори тривиални заболявания могат много бързо да се превърнат в смъртна присъда. Сривът в образователната система, който е директно следствие от порочния модел “парите следват ученика”, създава загубени поколения, които няма да бъдат готови за предизвикателствата на утрешния ден“, посочи той.

Проданов обвини парламентарната опозиция в крайно неадекватно поведение. Според него отсъства разговорът за идеите, за това накъде върви България, за големите проблеми пред нашето общество, за необходимите действия за оцеляването ни като нация.

“ГЕРБ и БСП са като политически Ин и Ян, които заедно очертават затворения съвършен кръг на българското безвремие”, добави той.

Лидерът на АБВ посочи и че печелившата формула единението около автентични леви, градивни, родолюбиви каузи. Каузи, които обединяват обществото, а не го разделят.

„Време е за битка. Битка срещу нарастващото социално-икономическо неравенство, защото то е в основата на всички останали обществени недъзи. Битка срещу подчиняването на държавната машина на едрия капитал. Битка за културата и духовността, които са жизнено необходими за оцеляването ни като нация“, каза още Проданов. 

Според него нарастващата агресия, поляризацията в политиката, търсенето на популярност чрез налагане на ежедневния скандал като практика, става все по-утвърден не само у нас, но в света феномен, който все по-често е комбиниран с грубо, радикално говорене, насаждащо страх, омраза и разделение.

„АБВ няма да слезе на това ниво, ние ще останем гласа на разума на фона на общия крясък! Въпреки това очевидно е, че обстоятелствата налагат нова тактика на бойното поле, в каквото се превръща политиката край нас. Ние няма да стоим безучастни, когато протегнатата ни ръка бива удряна безпардонно! Стига сме обръщали и другата страна! Необходим е нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене, по-достъпно, излизане извън рамките на тесните идеологически и експертни послания. Поведение, способно да отбива ударите под кръста", каза още Проданоов.

"Демократична България": В декларацията за Западните Балкани няма нищо конкретно

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/19/3181640_demokratichna_bulgariia_v_deklaraciiata_za_zapadnite/?ref=rss


"Софийската декларация за Западните Балкани за съжаление не съдържа конкретни ангажименти за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС в обозримо бъдеще. За разлика от подобен документ на последната подобна среща, състояла се преди петнадесет години в Солун, думата "присъединяване" тук отсъства".<br /><br />Това се казва в позиция на обединението от партии "Демократична България", в което влизат "Да, България", ДСБ и...

Компенсират розопроизводителите заради ниските изкупни цени

http://www.cross.bg/tzeni-rozovo-rozov-1575094.html

/КРОСС/ Регистрираните розопроизводители ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени тази година със субсидия "де минимис", каза в Карлово министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В подбалканския град той се срещна с недоволните земеделски производители, като бяха обсъдени наболели проблеми в сектора. Министърът поясни, че тази година реколтата е много добра - и като качество, и като количество, а това доведе до ниските изкупни цени. Друг съществен въпрос е нарастването на розопроизводството - през последните две години то се увеличава с по 10 процента на година, като в момента се обработват над 400 000 дка розови насаждения. В предишните години изкупните цени за килограм розов цвят са били много добри: през 2017 г. килограм розов цвят е изкупуван над 4 лева, а през 2016-та - до 5 лева, и затова сега производителите са недоволни от цени около 2 лева за кг, които не им покриват разходите. Също така през последните години са засети розови площи, които не са от сорта Роза Дамасцена, и те не могат да се използват за производство на българско розово масло

Бум на бързите кредити, само за година скочиха с 12%

http://www.cross.bg/krediti-zaemi-burzite-1575092.html

/КРОСС/ Бързите кредити нараснаха с 9,8%, или с 254,8 млн. лв. за година и в края на март са в размер на 2,848 млрд. лв. Това сочат данните на БНБ за дружествата, специализирани в кредитиране, които нямат лиценз за банки. Над 81% от бързите кредити са взети от граждани. В края на март отпуснатите бързи заеми на домакинствата са в размер на 2,294 млрд. лв., като за година нарастват с 12,3%, или 252 млн. лв. Явно тази форма на финансиране става все по-популярна, въпреки падащите лихви по банковите кредити. Увеличението на бързите заеми е доста по-бързо от годишния ръст на банковите кредити, който към края на март е 2,1%. Дружествата, специализирани в кредитиране, са отпуснали на предприятия 460,3 млн. лв. Общата сума на предоставените кредити на фирми намалява за година с 0,5%, или 2,1 млн. лв. Така делът на бързите заеми за фирми намалява до 16,4%. Явно бизнесът предпочита да не взима кредити или да потърси финансиране от банка.Близо 40% от бързите заеми са със срок над 5 години. Тези заеми нарастват със 17,4% до 1,124 млрд. лв.

Тежка катастрофа на E-79! Семейство остана затиснато под ламарините

http://www.cross.bg/avtomobil-intzident-puten-1575093.html

/КРОСС/ Преди обяд днес тежък пътен инцидент е станал на главен път Е-79 край санданското село Ново Делчево вдигна огнеборци и спешни екипи на крак, съобщава struma.com. Лек автомобил, управляван от 40 г. жена е отнел предимството на товарен автомобил за разнос на петричка фирма. При инцидента сериозно е пострадало 21-годишно момиче возещо се в лекия автомобил, което веднага е вкарано в операционна зала в Югозападна болница, но без опасност за живота. Пострадал е и мъжът в същата кола, който е с леки травми. На място веднага са пристигнали и два екипа на Спешна помощ от Петрич и Сандански. Също така и екип на пожарна безопасност, който помогнали за изваждането на пострадалите, останали под ламарините на силно смазания автомобил. Като по чудо тежкия пътен инцидент се размина без човешки жертви и тежко пострадали с опасност за живота.

Близо 20% от полетите ще бъдат отменени във Франция на 22 май заради стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6871177

Близо 20% от полетите ще бъдат отменени във Франция на 22 май заради стачкаОколо 20 процента от полетите ще бъдат отменени на 22 май във Франция заради стачка на държавите служители, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.  Главното управление за гражданска авиация се обърна към авиопревозвачите с молба да намалят планираните полети от летищата в Париж, Лион, Марсилия.

Безплатна разходка на Побитите камъни тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=374513

С вход свободен до 18 часа днес е комплекс "Побити камъни", които участват в инициативата "Нощ на музеите и галериите" във Варна. Скалните образувания са разположени на 18 километра западно от Варна и присъстват в много от международните каталози.

Принц Хари и Меган Маркъл сключиха брак

http://nakratko.bg/category/25/159770/


Американската телевизионна звезда Меган Маркъл се присъедини към принц Хари пред олтара в събота, носейки бяла рокля на препълнената със знаменитости церемония, докато десетки хиляди фенове се веселяха на улицата и милиони гледаха по целия свят.

Ден за размисъл в Галиче! Утре избират нов кмет

http://www.cross.bg/galiche-nedelya-beshe-1575091.html

/КРОСС/ Днес е ден за размисъл в Галиче. В неделя там предстоят частични местни избори след близо 20-годишното управление на Ценко Чоков в селото. Докато той управляваше Галиче, срещу него валяха обвинения от негови съселяни, че методите му включват физическо и психическо малтретиране, присвояване на земи и имоти, палежи на заведения.През цялото време близките и поддържниците му твърдяха, че е набеждаван. Чоков беше арестуван преди две години, а миналата седмица беше признат за виновен за отвличане, побой  и палеж на кола. Получи присъда от 4 години и половина затвор.  В неделя Галиче избира нов кмет на неговото място. Кандидатите са трима. Днес агитацията е забранена.

Жителите на остров Хавай очакват ново изригване на вулкана Килауеа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6871146

Жителите на остров Хавай очакват ново изригване на вулкана КилауеаДве седмици след като фонтани от лава и отровен газ от хавайския вулкан Килауеа принудиха стотици хора да избягат от домовете си посред нощ, ситуацията за местните жители се влошава в очакване на ново изригване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Докато Килауеа изпускаше лава от 22 пукнатини на източния си склон, жителите на град Паоа на о.

Три бомби бяха взривени на стадион в Джалалабад по време на мач

http://nakratko.bg/category/25/159769/


Троен атентат е извършен в Афганистан. Три бомби бяха взривени на стадион по време на мач по крикет в източния град Джалалабад, предаде БТА. Съобщава се за най-малко 8 убити и 45 ранени.

Венци Стефанов: Левски обруга и изгони незаслужено Гошо Петков

https://offnews.bg//futbol/ventci-stefanov-levski-obruga-i-izgoni-nezasluzheno-gosho-petkov-680971.html

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов коментира пред "24 часа" сложните взаимоотношения между вратаря на "белите" Георги Петков и публиката и ръководството на Левски, чийто цветове е защитавал през кариерата си.

Според Стефанов Петков уважава много "синята" публика, но има право да е обиден заради отношението към него през годините.

"С уникалните си спасявания той закара Левски в Шампионската лига, иначе щяха да я гледат през крив макарон, както я гледат оттогава. Въпреки всичко той не беше уважаван, а беше обруган и изгонен като предател и какво ли не. Аз безкрайно много вярвам на Жоро.

Когато го взехме, той беше сукалче, дето се казва. Беше халф, а не вратар. Стана такъв при нас и за мен е един от най-големите вратари в българския футбол. В Левски беше пренебрегван заради Иванков, макар да бе по-добър от него. Момчето има право да изразява чувствата си, след като постъпиха толкова некоректно с него. За мен той е половин отбор, а във финала за Купата срещу Левски - 75 процента.

Каза ми преди мача - Шефе, докараме ли я до 80-ата минута, остави на мен. Питам го - А дузпите? Той - Абе отивай и отваряй шампанското, ако я докараме до дузпи.

Той е мъжкар, малко хора могат да го оценят по достойнство. Ако прави сърца и жестове от типа "Аз съм един от вас", ще го помнят година-две и толкова. Лошото е, че левскарската публика бързо забравя. Помнят само Гунди и той напълно заслужава, но оттам-нататък?", казва Стефанов, който също се чувства обиден от публиката на Левски заради хулите по негов адрес.

Той държи отговорен за поведението на "сините" ултраси ръководството на клуба, което им дава пари за хореография, но почти не изисква нищо насреща. Босът на Славия дава за пример собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев, който в голяма степен е парирал доста от негативизма на публиката.

Ферхойген: Европейските политици трябва да обяснят на гражданите, че ЕС не е жилищен комплекс от затворен тип

http://nakratko.bg/category/25/159768/


За мнозина на Запад идеята в ЕС да бъдат приети шест балкански страни изглежда като лоша шега. Ширеща се корупция, мафиотски структури, наркополета, непримирими етно-исторически спорове - трябва ли този хаос да бъде част от клуба на богатите?

Каракачанов: България няма ясна концепция за работа със своите общности в чужбина

https://petel.bg/Karakachanov--Balgariya-nyama-yasna-kontseptsiya-za-rabota-sas-svoite-obshhnosti-v-chuzhbina__265308

Снимка Булфото България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази п...

От последните минути! Прокуратурата със страшни разкрития за Валентин, блудствал с хлапета в столично школо

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Prokuraturata-sas-strashni-razkritiya-za-Valentin--bludstval-s-hlapeta-v-stolichno-shkolo__265309

Блудствалият с деца в столично училище е задържан за 72 часа и с постановление на наблюдаващия прокурор е привлечен като обвиняем. Това ка...

Тежък инцидент в Средиземно море

https://petel.bg/Tezhak-intsident-v-Sredizemno-more__265310

Трима души загинаха и един бе тежко ранен, след като катер се вряза в скали на южното крайбрежие на гръцкия о-в Крит, предаде гръцката аген...

Шофьори на косъм от масов бой в Пловдив заради нацепен батка с мускули

https://petel.bg/SHofori-na-kosam-ot-masov-boy-v-Plovdiv-zaradi-natsepen-batka-s-muskuli__265311

Снимка Трафикнюз Безобразието на объркан пловдивчанин, който в продължение на 10 минути задръсти движението - така очевидец озаглави в...

На косъм от смъртта: Хеликоптери спасиха хавайци от изригващия вулкан (Видео)

https://petel.bg/Na-kosam-ot-smartta--Helikopteri-spasiha-havaytsi-ot-izrigvashhiya-vulkan--Video-__265312

Хеликоптери се притекоха на помощ за спасяването на четирима хавайци, след като изтичащата от вулкана на остров Килауеа лава, постави в к...

Братът на Владимир Карамазов със своя торта за кралската сватба

https://petel.bg/Bratat-na-Vladimir-Karamazov-sas-svoya-torta-za-kralskata-svatba__265313

Снимка: bTV Един от десертите за сватбеното тържество на принц Хари и Меган Маркъл  е дело на българин. Иван Александров е майстор-сладкар...

Футболистите на Спартак със знаков плакат преди мача с Добруджа: Стадион „Спартак” - наш дом (снимка)

https://petel.bg/Futbolistite-na-Spartak-sas-znakov-plakat-predi-macha-s-Dobrudzha--Stadion----Spartak------nash-dom--snimka-__265314

Футболистите на „Спартак” подкрепиха усилията на ръководството за връщане на стадион „Спартак” и прилежащите му площи на клуба. Пр...

Екшън в Германия! Мъж откри стрелба, има жертви

https://petel.bg/Ekshan-v-Germaniya--Mazh-otkri-strelba--ima-zhertvi__265315

Мъж откри стрелба в района Фахинген, Германия. В резултат на инцидента бяха убити двама души, а още няколко бяха ранени. Това предаде Saarbrück...

Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ за 5000 лв.

https://petel.bg/Elena-Yoncheva-osadi-Boyko-Borisov-i-GERB-za-5000-lv-__265317

Снимка Булфото Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на БСП депутата Елена Йончева. Това реши съдия Иво Вътев от С...

Кошмар в Бургас: Взривове и гъст дим изплашиха местните жители (Снимки)

https://petel.bg/Koshmar-v-Burgas--Vzrivove-i-gast-dim-izplashiha-mestnite-zhiteli--Snimki-__265319

Снимки burgasinfo.com Две коли горят до блок 53 в бургаския ж.к. „Славейков”. Пушеците достигат над 18-етажната жилищна сграда. Чуват се взривов...

Второ полувреме: Спартак – Добруджа 0:0

https://petel.bg/Vtoro-poluvreme--Spartak-----Dobrudzha-0-0-__265316

Отборите на Спартак и Добруджа играят при 0:0 второто полувреме на мача от XXXI кръг в Трета лига – Североизточна група на стадион „Локомот...

Константин Проданов се оттегля като председател на АБВ

http://nakratko.bg/category/59/159767/


Партия "АБВ" ще има нов председател. Досегашният Константин Проданов се оттегля от поста, но остава да работи за партията като експерт.

Гуардиола иска Иниеста за помощник в Манчестър Сити

https://offnews.bg//futbol/guardiola-iska-iniesta-za-pomoshtnik-v-manchestar-siti-680970.html

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола иска да привлече легендата на Барселона Андрес Иниеста за негов помощник в клуба. Халфът на каталунците е първият избор на наставника за заместник на Микел Артета, който се очаква да поеме Арсенал.

Иниеста обмисля възможността да стане играещ треньор при шампионите на Англия, където отново да работи с бившия си съотборник и наставник Гуардиола.

Според медиите в Англия вече текат преговори между "гражданите" и футболиста. Иниеста е един от най-успешните играчи в историята. Освен световна и европейска титла с Испания той има осем титли на Испания и четири трофея от Шампионската лига.

Първоначално Андрес обмисляше оферти от Китай и Съединените щати, но възможността да работи като треньор в един от водещите клубове в Англия е променила мнението му.

След стрелбата в Тексас: "Направи нещо, Тръмп"! Нашите деца ги убиват!

https://dnes.dir.bg/krimi/sled-strelbata-v-teksas-napravi-neshto-tramp-nashite-detsa-gi-ubivat

И след поредната училищна стрелба с жертви политиците ще отидат, за да вдигнат рейтинга си, споделя ученик

ЕС увери Иран, че запазва ангажимента си да спаси ядрената сделка

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-uveri-iran-che-zapazva-angajimenta-si-da-spasi-iadrenata-sdelka-261415/

Еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Аирас Канете обеща опит за увеличаване на търговските потоци, който да насърчи иранската икономика

Проф. Божидар Димитров с коментар за името на Македония

http://nakratko.bg/category/59/159766/


Досега предлагах на шега Македония да се казва Югозападна България, но сега сериозно им предлагам името Илирия. Това каза историкът проф. Божидар Димитров във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония.

Радослава Ненова: Искам Боян Петров да остане като нещо красиво, като легенда

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/19/3181544_radoslava_nenova_iskam_boian_petrov_da_ostane_kato/?ref=rss


"Искам Боян да остане в историята като една легенда, като нещо красиво. Не желая да има траур и черни ленти. Дори на мястото, където работи – в Природонаучния музей, помолих да не спускат черно знаме, а българското". Това заяви пред Нова телевизия жената до Боян Петров Радослава Ненова.<br /><br />Тя сподели още, че иска да получи дневника на алпиниста, където той записвал абсолютно всичко, което преживява по време на експедиция. "Искам да събера всичко, написано от...

Хари и Меган обикалят Уиндзор след сватбата си в каляска (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6871124

Хари и Меган обикалят Уиндзор след сватбата си в каляска (Снимки)Британският принц Хари и годеницата му Меган Маркъл обикалят Уиндзор в открита каляска -ландо "Аскот" след сватбената церемония, съобщиха световните информационни агенции. Двамата сияят, а събралите се хора ги приветстват възторжено. Ескортира ги конна процесия. Каляската е от кралската колекция, предаде БТА.

"Карин дом" с участие в "Нощ на музеите" - Варна, 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=374488

"Карин дом" ще се включи и в "Нощ на музеите и галериите", Варна, 2018, научи Moreto.net. На 19-ти май ще има безплатно посещение на музей "Посланици на доброто" и беседа с лектор. На този ден Карин дом организира и благотворителен пикник за всички желаещи да отдъхнат и да се забавляват на чист въздух в градината.

Опозицията в Гърция не ще името ”Илинденска Македония”

https://frognews.bg/novini/opozitsiiata-gartsiia-shte-imeto-ilindenska-makedoniia.html

Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлят предложението на Скопие да приеме името ”Република Илинденска Македония” като компромисно решение на дългогодишния спор между двете страни, предаде Нюз.бг., като цитира Greek Reporter.

Розопроизводителите ще получат държавна помощ

https://offnews.bg//ikonomika/rozoproizvoditelite-shte-poluchat-darzhavna-pomosht-680969.html

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона. Поводът са протестите на земеделски стопани заради ниските изкупни цени на розовия цвят.

"Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда", каза министър Порожанов.

Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби ще получат държавна помощ "де минимис".

Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.

„Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон", каза министърът на земеделието.

В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година.

Министър Порожанов обяви, че утре в 11 ч в министерството на земеделието ще проведе среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона.

Двама загинали при стрелба в германския град Саарбрюкен, има и ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/dvama-zaginali-pri-strelba-v-germanskiia-grad-saarbriuken-ima-i-raneni-2098083

Двама души са убити, а мнозина са тежко ранени, след като мъж откри стрелба в германския град Саарбрюкен, съобщават германски медии, позовавайки се на полицията.
 
Инцидентът станал около 14.30 ч. местно време в квартал Фехинген, извършителят

Проповедта на пастора: Ярките послания за силата на любовта (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/propovedta-na-pastora-iarkite-poslaniia-za-silata-na-liubovta-snimki-2098078

Проповедта на афроамерикански пастор възпламени студения параклис "Сейнт Джордж" на сватбата принц Хари

Путин: Руските войски - скоро с нови ядрени оръжия

http://www.cross.bg/kompleksi-raketi-mezhdykontinentalni-1575090.html

/КРОСС/ През 2020 г. се очаква армията да бъде снабдена с руски стратегически ракетни комплекси от пето поколение, изстрелващи междуконтинентални балистични ракети "Сармат". До няколко години руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия, съобщи в петък президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС. През 2020 г. се очаква армията да бъде снабдена с руски стратегически ракетни комплекси от пето поколение, изстрелващи междуконтинентални балистични ракети "Сармат". А още догодина ще започнат доставките на ракетни комплекси "Авангард" с хиперзвукови междуконтинентални ракети. Продължават изпитанията и на други перспективни комплекси за руските стратегически сили, посочи Путин на съвещание с ръководствата на министерството на отбраната и на предприятия от отбранително-промишления комплекс. "Сармат" използва тежки междуконтинентални ракети с течно гориво, изстрелвани от шахти. А комплексите "Авангард" се очаква да бъдат приети на въоръжение в Русия вместо остаряващите мобилни ракетни комплекси "Топол-М", напомня "Комерсант". Ракетите с твърдо гориво, изстрелвани от "Авангард", могат да доставят бойни глави на разстояние от 2000 до 6000 км. Това е един от поводите САЩ да обвиняват Русия, че нарушава договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., предвиждащ всички ракети с обсег под 5000 км, способни да носят ядрен заряд, да бъдат унищожени

Елена Йончева е осъдила ГЕРБ и Бойко Борисов

http://clubz.bg/68054-elena_joncheva_e_osydila_gerb_i_bojko_borisov

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатката от БСП Елена Йончева, съобщи сайтът "Лекс", позовавайки се на решение на съдия Иво Вътев от Софийския районен съд (СРС). Делото е за непозволено увреждане, което журналистката - вече в качеството й на народен представител, заведе срещу Борисов и партията му заради негови изказвания по време на предизборната кампания за парламентарния вот. Става дума за твърдения на настоящия премиер, изречени на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева.

Съдия Вътев е приел за доказано, че Йончева е претърпяла вреди от първото изказване на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той казва:

"Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“. И следващата реплика: „...бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава“. Причината за последното е, че Йончева имаше дългогодишна връзка с бившия премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Искът на Йончева бе за 20 000 лева, но решението на съда е, че Борисов и ГЕРБ трябва да я обезщетят с 5000 лв. плюс разноските по делото, става ясно от решението от 17 май. 

Твърденията на Йончева в делото са, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик. Искът срещу ГЕРБ бе заради това, че Борисов говори от името на партията.

Лидерът на ГЕРБ и защитата му оспориха правото на Йончева да иска обезщетение за непозволено увреждане, като пред съда казаха, че в речта си в предизборната кампания Борисов говорел общо за плащани пари, а не конкретно за нея. Според тях, дори и съдът да приеме, че е налице увреждане, то искът е прекомерно висок, защото върху Йончева от години тегнели съмнения, че в кариерата си е била облагодетелствана от връзката си със Станишев, припомня сайтът "Лекс".

В хода на делото беше назначена експертиза, която да установи дали в множеството публикации, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е казал точно тези думи. В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

Борисов и ГЕРБ са получили съдебни удостоверения, за да могат да искат от Министерството на финансите и Държавна агенция "Разузнаване" документи, с които да докажат твърдения за платени пари на Йончева, но такива доказателства така и не били получени, става ясно още от публикацията. Само от БНТ изпратили договорите с Йончева, но и от тях не се доказва, че държавата е плащала подобни суми на журналистката за взето интервю.

Решението на Софийския районен съд по делото може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Каракачанов: България няма ясна концепция за работа със своите общности в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6871112

Каракачанов: България няма ясна концепция за работа със своите общности в чужбинаБългария все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика - това коментира в Русе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев, предава БТА.

Вече са съпрузи: Принц Хари и Меган Маркъл се врекоха във вярност

http://www.cross.bg/markul-megan-hari-1575089.html

/КРОСС/ Британският принц Хари и американската актриса Меган Маркъл се ожениха пред повече от 600 гости в Уиндзорския замък. Церемонията, на която бяха обявени за съпруг и съпруга, се състоя във внушителния дворцов параклис „Сейнт Джордж”. Двамата си размениха брачни клетви и пръстени. Роклята на Меган Маркъл е на британската дизайнерка Клеър Уейт Келър – първата жена артистичен директор на френската къща за висша мода „Живанши”. Булката носеше 5-метров воал и диамантена тиара, взета назаем от кралица Елизабет II. Маркъл беше отведена до олтара от бащата на младоженеца – принц Чарлз. След венчавката следват обиколка с каляска и два приема – за официални гости и за близки и приятели на семейството. Принц Хари ще наруши традицията и ще носи брачна халка, на безименния си пръст на лявата ръка, съобщиха по-рано Ройтерс и ДПА. Обикновено представителите на кралското семейство от мъжки пол не слагат този венчален символ. Халката на Меган Маркъл е от уелско злато. Със сватбата Маркъл, която е родена и израснала в Лос Анджелис, влиза в едно от най-големите кралски семейства. Церемонията следваше традициите на монархията, чиято история започва от 1066 г., но Меган Маркъл внесе в нея модерни нотки.  

Историческият музей в Провадия ще има две нови събития в Нощта на музеите и галериите

http://www.moreto.net/novini.php?n=374511

Историческият музей в Провадия ще отвори врати в Нощта на музеите и галериите с две нови събития. Това каза директорът на Историческият музей в град Провадия – Николай Христов. „Едното събитие е свързано с изложба на непознати досега картини от фонда на Художествената галерия към Исторически музей – Провадия“, добави Николай Христов.

Вижте първата целувка на Хари и Меган (На живо)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6871042

Вижте първата целувка на Хари и Меган (На живо)Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби обяви принц Хари и Меган Маркъл за съпруг и съпруга и благослови съюза им, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Церемонията внася малко съвременен холивудски блясък в 1000-годишната монархия. Звездата на телевизионният сериал "Костюмари" тръгна първоначално сама към олтара в бяла рокля с дълги ръкави на модна

Над 2000 фенове на "Реал" са върнали билетите си за финала в Шампионската лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/19/3181561_nad_2000_fenove_na_real_sa_vurnali_biletite_si_za/?ref=rss


Повече от 2000 фенове на "Реал" (Мадрид) са върнали билетите си за финала на Шампионската лига срещу "Ливърпул". Мачът ще се играе на 26 май на олимпийския стадион в Киев. Привържениците са посочили като причина за отказа си проблеми при организирането на пътуването и настаняването в украинската столица.<br /><br />Заради ограниченото време има голяма вероятност "Реал" да не успее да продаде освободилите се билети, пишат медиите в Испания. Подобна беше...

Руските войски ще получават скоро нови ядрени оръжия, обяви Путин

https://offnews.bg//sviat/ruskite-vojski-shte-poluchavat-skoro-novi-iadreni-orazhia-obiavi-puti-680967.html

До няколко години руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия, съобщи в петък президентът Владимир Путин, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

През 2020 г. се очаква армията да бъде снабдена с руски стратегически ракетни комплекси от пето поколение, изстрелващи междуконтинентални балистични ракети "Сармат". А още догодина ще започнат доставките на ракетни комплекси "Авангард" с хиперзвукови междуконтинентални ракети. Продължават изпитанията и на други перспективни комплекси за руските стратегически сили, посочи Путин на съвещание с ръководствата на министерството на отбраната и на предприятия от отбранително-промишления комплекс.

"Сармат" използва тежки междуконтинентални ракети с течно гориво, изстрелвани от шахти. А комплексите "Авангард" се очаква да бъдат приети на въоръжение в Русия вместо остаряващите мобилни ракетни комплекси "Топол-М", напомня "Комерсант".

Ракетите с твърдо гориво, изстрелвани от "Авангард", могат да доставят бойни глави на разстояние от 2000 до 6000 км. Това е един от поводите САЩ да обвиняват Русия, че нарушава договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., предвиждащ всички ракети с обсег под 5000 км, способни да носят ядрен заряд, да бъдат унищожени. Кремъл обаче системно отрича да нарушава този договор, отбелязва изданието.

Дантели и бродерии украсиха ефирната сватбена рокля на Меган Маркъл (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6871015

Дантели и бродерии украсиха ефирната сватбена рокля на Меган Маркъл (Снимки)Изборът на сватбена рокля на булката Меган Маркъл беше следен отблизо, тъй като е известно колко важен елемент са тези тоалети при кралските венчавки, предават Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Меган Маркъл избра британската дизайнерка Клеър Уейт Келър. Тя е първата жена артистичен директор на френската къща за висша мода "Живанши".

Кодзиас пристигна на визита в САЩ, ще обсъди с Помпейо кипърския въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870997

Кодзиас пристигна на визита в САЩ, ще обсъди с Помпейо кипърския въпросКипърският проблем ще е една от темите на обсъждане на гръцкия външен министър Никос Кодзиас по време на посещението му в Съединените щати, съобщава "Сайпръс мейл". Следващата седмица гръцкият първи дипломат, който пристигна във Вашингтон вчера, ще разговаря с високопоставени представители на американската администрация и ООН във Вашингтон и Ню

Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ "де минимис"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/19/3181560_registriranite_rozoproizvoditeli_shte_poluchat/?ref=rss


Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона, съобщиха от пресцентъра на министерството. Поводът са протестите им заради ниски изкупни цени на розовия цвят.<br /><br />"Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда", каза Порожанов. Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби, да...

ЕС е готов със списъка на американските стоки с по-високи мита

https://www.actualno.com/europe/es-e-gotov-sys-spisyka-na-amerikanskite-stoki-s-po-visoki-mita-news_675429.html

ЕС е депозирал в Световната търговска организация (СТО) списък с американски стоки, които ще бъдат обложени с по-високи мита. Това е част от отговорът на Брюксел на очакваното въвеждане от Съединените щати на вносни мита върху стоманата и алуминия от Европа. Американските продукти, посочени в списъка на ЕС до СТО включват портокалов сок, уиски, тютюн, дънки, фъстъчено масло и мотори. Вносът им в Европа ще бъде обложен с 25% от 20-ти юни, в случай, че в края на месеца Вашингтон включи и ЕС в спи

Само във Фрог: Вървят задкулисни договорки за мача Враца - Монтана

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-varviat-zadkulisni-dogovorki-macha-vratsa-montana.html

Задкулисни договорки текат в момента за изхода от дългоочаквания мач между отборите ”Ботев” - Враца и ”Монтана”.

Скоро Русия ще има нови ядрени оръжия, обяви Путин

https://dnes.dir.bg/svyat/skoro-rusiya-shte-ima-novi-yadreni-orazhiya-obyavi-putin

Комплекси "Авангард" изстрелват ракети, които пращат бойни глави на до 6000 км

Канадска тенисистка набира средства за връщане в топ 100

https://offnews.bg//tenis/kanadska-tenisistka-nabira-sredstva-za-vrashtane-v-top-100-680968.html

Бившата номер 21 в световната ранглиста на женския тенис Александра Возняк от Канада събира пари чрез специален фонд, за да финансира завръщането си в топ 100.

30-годишната тенисистка претърпя сложна операция на рамото през 2014 година и оттогава не може да си върне позициите. В момента тя заема 336-о място в света.

"Ситуацията ми е доста тежка и имам нужда от вашата подкрепа, за да подновя кариерата си. Целта ми е връщане в топ 100. Бях 21-ва в света, сега съм едва номер 336.

Нямам пари, търся хора, които да повярват в мен, и да ми помогнат за заплащането на услугите на качествен треньор", написа Возняк в страница за набиране на средства.

Канадката е шампион от турнира в Станфорд и има 11 титли от ITF. Най-доброто й класиране при девойките е трето място.

Мерцедес от 1951 г. бе избран за най-добър на ретро парада в София

https://www.24chasa.bg/avto/article/6871016

Мерцедес от 1951 г. бе избран за най-добър на ретро парада в СофияНад 200 коли взеха участиe в 29-ото издание на ретро парада на жълтите павета на площада пред храм-паметника “Александър Невски” в София за радост на хилядите почитатели на този вид автомобили и стотиците туристи в столицата. За първи път 32 от участващите машини се пуснаха и на конкурса за елегантност.

Халф на ЦСКА от Петрич е №1 за 35-ия кръг в Първа лига

http://www.struma.com/sport/half-na-cska-ot-petrich-e-N1-za-35-iya-krug_134498/

Халфът на ЦСКА-София Кристиян Малинов бе награден за играч номер 1 на 35-ия кръг на Първа професионална лига, след като отбеляза един от головете за успеха на "червените" с 3:2 над Левски, пише pirinsport.com. "Благодаря за наградата и на моите съотборници.

Тук е моментът да изкажа моята подкрепа, както аз, така и целият отбор, към Станислав Манолев, който претърпя операция вчера. Ние всички сме зад него и се надяваме, че ще се оправи по най-бързия начин",...

Продължава

Плевнелиев: Всички партии, с изключение на ГЕРБ, търсят близост с Русия, тя не е модел за нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=374509

Президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев определи като исторически успех за България провеждането на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, като според него за взетите решения ще се говори с десетилетия. "Заявявам най-отговорно: председателството на България на ЕС е исторически успех за България.

Само във Фрог: Адвокатите оттеглиха декларация в подкрепа на Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-advokatite-ottegliha-deklaratsiia-podkrepa-istanbulskata-konventsiia.html

Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция. Това установи ”Фрог нюз” при проверка на сайта на организацията.

Само във Фрог: Адвокатите оттеглиха декларация в подкрепа на Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-advokatite-ottegliha-deklaratsiia-podkrepa-istanbulskata-konventsiia.html

Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция. Това установи ”Фрог нюз” при проверка на сайта на организацията.

Над 1100 лв. събраха за болно момче самодейци в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6870977

Над 1100 лв. събраха за болно 
момче самодейци в Елена1106 лева събраха еленчани за лечението на 4-годишния Мирослав Петров от Елена на благотворителен фолклорен концерт. Той се организира от народно читалище „Напредък-Елена-1863“ и Клуб за автентични народни хора "СамоДиви" с ръководител Траяна Стоянова. Освен танцьорите от този състав към читалището участва и женският битов хор,

Британският принц Хари и актрисата Меган Маркъл се ожениха

https://www.actualno.com/europe/britanskijat-princ-hari-i-aktrisata-megan-markyl-se-ojeniha-news_675430.html

Започна сватбата между британския принц Хари и актрисата Меган Маркъл. Булката пристигна при църквата „Сейнт Джордж“ в Уинзор, посрещната от радостни тълпи. Тя бе придружена от бащата на принц Хари – принц Чарлз. Венчавка е най-значимото събитие за кралското семейство след бракосъчетанието на по-големия брат на Хари, принц Уилям с Кейт Мидълтън, което се състоя на 29 април 2011 г. Уилям е втори наследник на британския трон, който при естествената смяна на поколения

Службата за национална сигурност на Армения: У нас не работи екип на ФБР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870978

Службата за национална сигурност на Армения: У нас не работи екип на ФБРСлужбата за национална сигурност на Армения отрича твърденията на арменски медии, че в страната е пристигнал екип на американското ФБР. Това заяви днес пред ръководители на средства за масова информация директорът на службата Артур Ванецян, предаде ТАСС. По-рано арменският в. "Жаманак" писа, че следователи от САЩ са пристигнали в страната

Започна сватбата между британския принц Хари и актрисата Меган Маркъл

https://www.actualno.com/europe/zapochna-svatbata-mejdu-britanskija-princ-hari-i-aktrisata-megan-markyl-news_675430.html

Започна сватбата между британския принц Хари и актрисата Меган Маркъл. Булката пристигна при църквата „Сейнт Джордж“ в Уинзор, посрещната от радостни тълпи. Тя бе придружена от бащата на принц Хари – принц Чарлз. Венчавка е най-значимото събитие за кралското семейство след бракосъчетанието на по-големия брат на Хари, принц Уилям с Кейт Мидълтън, което се състоя на 29 април 2011 г. Уилям е втори наследник на британския трон, който при естествената смяна на поколения

Радев изрази съболезнования на кубинския си колега след трагедията в Хавана

https://offnews.bg//politika/radev-izrazi-saboleznovania-na-kubinskia-si-kolega-sled-tragediata-v-h-680966.html

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на своя кубински колега президента Мигел Диас-Канел по повод катастрофата на пътнически самолет край Хавана.

При инцидента загинаха над 100 души.

Президентът Радев изрази съпричастност и съчувствие от името на българския народ и от свое име към семействата и близките на загиналите, както и надежда за възстановяването на оцелелите при тежката катастрофа.

Самолет Боинг 737 на кубинската компанията "Кубана де авиасион", нает от малка мексиканска авиокомпания, се разби вчера малко след излитане от Хаванa на път за град Олгин в източната част на Куба.

Британският принц Хари и Меган Маркъл се ожениха

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/19/3181549_britanskiiat_princ_hari_i_megan_markul_se_ojeniha/?ref=rss


Британският принц Хари и американката Меган Маркъл се ожениха току-що в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор. Сега те са херцог и херцогиня на Съсекс, а Меган е първата съпруга на принц, която ще носи тази титла.<br /><br />Булката бе с минималистична рокля на "Живанши", създадена от британската дизайнерка Клеър Келър. Миналата година тя стана първата жена, заела позицията на артистичен директор във френската компания. Дългият воал на булката бе декориран с...

Варненският археологически музей показа последните си открития (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374474

Археологическият музей във Варна показа уникални находки от последния Трети варненски праисторически некропол, открит в края на миналата година. „Това е един много малък парцел от защитената територия, която проучихме през миналата година.

Сватбата на годината: Принц Хари и Меган си казаха „Да“

http://www.struma.com/obshtestvo/svatbata-na-godinata-princ-hari-i-megan-si-kazaha-da_134497/

Британският принц Хари и американската актриса Меган Маркъл се вричат във вярност в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор. Американската актриса влезе в параклиса, облечена в семпла бяла рокля на "Живанши". Появата й в храма бе съпроводена от камбанен звън. Принц Хари пристигна за церемонията в компанията на брат си принц Уилям, който е негов кум. Минути преди 14 часа, когато започна церемонията, за венчавката пристигна британската кралица Елизабет Втора, придружена...

Продължава

Стотици се докоснаха до чудотворната икона на „Света Богородица“ от Украйна в Клисурския манастир

https://www.24chasa.bg/region/article/6870957

Стотици се докоснаха до чудотворната икона на „Света Богородица“ от Украйна в Клисурския манастир

Стотици миряни се докоснаха до чудотворната икона на Света Богородица от Украйна в Клисурския манастир, разказа архимандрит Антим, протосингел на Видинската епархия. Цял ден прииждали хора от Северозапада, за да се молят за здраве и изцеление. Пред светинята се преклониха и монахините от Клисурската света обител и игуменията Таисия.

Роклята на Меган Маркъл е дело на главния дизайнер на "Живанши"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/19/3181552_rokliata_na_megan_markul_e_delo_na_glavniia_dizainer/?ref=rss


Американската актриса Меган Маркъл, която днес се омъжи за британския принц Хари и стана херцогиня на Съсекс, бе облечена на сватбената церемония с рокля, изработена от главния дизайнер на френската модна къща "Живанши" (Givenchy).<br /><br />Това е британката Клеър Уайт Келър, която миналата година стана първата жена, заела поста на художествен директор на "Живанши".<br /><br />Новината бе обявена от двореца Кенсингтън в момента, в който Меган се...

Принц Хари и Меган Маркъл се врекоха във вярност

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PsfiC3pRZ_M/

Британският принц Хари и американската актриса Меган Маркъл се врекоха във вярност пред повече от 600 гости в Уиндзорския замък. Церемонията, на която бяха обявени за съпруг и съпруга, се състоя във внушителния дворцов параклис „Сейнт Джордж”. Двамата си размениха брачни клетви и пръстени.

Роклята на Меган Маркъл е на британската дизайнерка Клеър Уейт Келър – първата жена артистичен директор на френската къща за висша мода „Живанши”. Булката носеше 5-метров воал и диамантена тиара, взета назаем от кралица Елизабет II.

Маркъл беше отведена до олтара от бащата на младоженеца – принц Чарлз.

След венчавката последваха обиколка с каляска и два приема – за официални гости и за близки и приятели на семейството.

Принц Хари ще наруши традицията и ще носи брачна халка на безименния си пръст на лявата ръка, съобщи Кросс. Обикновено представителите на кралското семейство от мъжки пол не слагат този венчален символ. Халката на Меган Маркъл е от уелско злато.

Със сватбата Маркъл, която е родена и израснала в Лос Анджелис, влиза в едно от най-големите кралски семейства.

Церемонията бе съобразена с традициите на монархията, чиято история започва от 1066 г., но Меган Маркъл внесе в нея модерни нотки.

Цветанов разговаря с баронеса Невил-Джонс от Камарата на лордовете на Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870965

Цветанов разговаря с баронеса Невил-Джонс от Камарата на лордовете на Великобритания Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работен разговор с баронеса Невил-Джонс - член на Камарата на лордовете и бивш министър по сигурността и борбата с тероризма на Великобритания (2010-2011 г.). Двамата се срещнаха в рамките на глобалния форум за сигурност „ГЛОБСЕК“

Лавров отмени насрочените си посещения в Аржентина и Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870947

Лавров отмени насрочените си посещения в Аржентина и Куба 
Руският външен министър Сергей Лавров отмени насрочените си посещения в Аржентина и Куба във връзка с прояви, организирани по линията на новото правителство на федерацията, съобщи дипломатическото ведомство в Москва, цитирано от ТАСС и БТА. На заседанието на външните министри от Г-20 в Буенос Айрес от 20 до 21 май Русия ще бъде представена на

Стотици на бунт срещу каменна кариера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870967

Стотици на бунт срещу каменна кариераНад 300 жители на пловдивските села Белащица, Марково, Браниполе, Брестник и Гълъбово излязоха в събота на протест срещу разширяването на една от каменните кариери в района. Повод за гнева на местните стана инвестиционното намерение на концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив" АД, добиващо мрамор за трошен камък.

Камикадзе направи голяма поразия в Котел! Избяга и се скри в гората

http://www.struma.com/sinya-lampa/kamikadze-napravi-golyama-poraziya-v-kotel-izbyaga-i-se-skri_134496/

В зрелищно ПТП лек автомобил FIAT “Coupe” разруши товарната рампа на градската фурна за хляб на РПК „Раковски” в Котел. При все още изясняващи се обстоятелства водача на автомобила при излизане от ляв завой и навлизане в прав участък се врязва челно в масивна метална конструкция намираща се пред сградата на фурна за хляб. Металните колони на съоръжението ползвано за товаро-разтоварни дейности са отнесени в сблъсъка, при което същото рухва и се стоварва на пътното...

Продължава

Кралица Елизабет II в ослепителен жълт тоалет на сватбата на принц Хари (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6870949

Кралица Елизабет II в ослепителен жълт тоалет на сватбата на принц Хари (Снимки)Кралица Елизабет Втора пристигна за сватбата на принц Хари в лимоненожълта копринена рокля и манто в същия тон, съобщи Асошиейтед прес. Тоалетът й е създаден от дизайнера Стюарт Парвин. Гостите се изправиха на крака, когато кралицата и съпругът и принц Филип влязоха в храма, предава

MH370: Детайлно планирано убийство и самоубийство

https://www.vesti.bg/sviat/mh370-detajlno-planirano-ubijstvo-i-samoubijstvo-6082511

Трима авиационни специалисти са единодушни, че пилотът умишлено и след внимателно планиране е разбил самолета

Разкриха какво се е случило със злополучния полет MH370

https://www.vesti.bg/sviat/razkriha-kakvo-se-e-sluchilo-sys-zlopoluchniia-polet-mh370-6082511

Трима авиационни специалисти са единодушни, че пилотът умишлено и след внимателно планиране е разбил самолета

Трима души загинаха, след като катер се вряза в скали на остров Крит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870939

Трима души загинаха, след като катер се вряза в скали на остров КритТрима души загинаха и един бе тежко ранен, след като катер се вряза в скали на южното крайбрежие на гръцкия о-в Крит, предаде РИА Новости, като се позовава на гръцката агенция АНА-МПА. Инцидентът е станал през нощта, предава БТА. Рибари, които са били в лодка в морето и са станали свидетели на инцидента, посочиха,

Военноморски музей Варна се включва в Нощта на музеите

http://www.moreto.net/novini.php?n=374505

За поредна година Военноморският музей ще се включи в Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 19 май от 18.00 до 24.00 ч. за своята постоянна експозиция, както и временната изложба „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“, научи Moreto.

Путин: До няколко години руските войски ще получат нови ядрени оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870943

Путин: До няколко години руските войски ще получат нови ядрени оръжияДо няколко години руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия, съобщи в петък президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. През 2020 г. се очаква армията да бъде снабдена с руски стратегически ракетни комплекси от пето поколение, изстрелващи междуконтинентални балистични ракети "Сармат".

Путин: Руската армия ще има нови ядрени оръжия

https://frognews.bg/svqt/putin-ruskata-armiia-shte-ima-novi-iadreni-orajiia.html

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил, че руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия през следващите няколко години, предаде Нюз.бг.

Министър Порожанов събира на среща розопроизводители и изкупвачи

https://www.actualno.com/society/ministyr-porojanov-sybira-na-sreshta-rozoproizvoditeli-i-izkupvachi-news_675426.html

Министърът на земеделието Румен Порожанов се ангажира с търсене на решение на спора между розопроизводителите и изкупвачите, за да бъде спасена реколтата. Това стана ясно след срещата му с представители на протестиращите производители на розов цвят в Карлово. Порожанов уточни, че държавата не може да регулира изкупната цена на розовия цвят. По думите му, за да се стигне до създалата се ситуация, проблемите са трупани от години. Земеделският министър е организирал среща в Министерството с предс

5 села на бунт срещу каменна кариера

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/5-sela-na-bunt-sreshtu-kamenna-kariera

Въпреки ангажиментите си в концесионния договор, от "Холсим" до момента не са предприели мерки за намаляване на вредните последици

Над 1000 души - хора с увреждания и техни приятели, участваха в маратона Run2Gether (снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/nad-1000-dushi-hora-s-uvrezhdania-i-tehni-priateli-uchastvaha-v-mar-680949.html

Над 1000 души се включиха в първото българско издание на един от най-успешните мини-маратони с кауза в света, състоял се в събота край Sofia Ring Mall.

На старта на Run2Gether рамо до рамо застанаха хора с увреждания и техни поддръжници с големи сърца от политиката, бизнеса, сцената, спорта, както и много други съпричастни столичани.

В благотворителния маратон по двойки всеки участник с голямо сърце застана до човек с различни възможности и двамата изминаха между 2,2 и 6,6 км към една обща цел - да надскочат себе си и да пресекат заедно финала, където си разделиха по половинка от един медал, символ и награда за тяхното приятелство.

Благотворителният маратон се състоя под патронажа на президента Румен Радев и Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Албена Атанасова. 

Run2Gether има две големи цели: да популяризира спорта за всички и да даде гласност на нуждата от равно включване, равен достъп и промяна на нагласите към хората с увреждания. Средствата от дарените билети за участие в маратона, заедно с даренията от Отговорния бизнес, ще помогнат за създаването на Адаптиран младежки кариерен център за хора с различни възможности, който да ги подготвя за нуждите на пазара на труда.

„Маратонът ще започне с равен старт за всички Ви, такъв какъвто трябва да е и за хората с увреждания при достъпа им до образование, здравеопазване, заетост, транспорт и други услуги... Днес Вие ще бягате, но това няма да е бягство от проблема, а точно обратното – ще бягате към решението. Промяната на нагласите към хората с увреждания започва с възприемането им като хора, с които можеш да бягаш навсякъде в живота. Пожелавам от сърце на всеки от Вас да получи своята половинка от медала за участие в благотворителния маратон, защото да си част от цялото е въпрос на равен старт“, написа президентът Радев в поздравителния си адрес до участниците.

„Столична община винаги е подкрепяла и ще подкрепя всяка една благородна кауза, която води до приобщаване всички хора“, се каза пък в приветствието от името на кмета Йорданка Фандъкова.

В благотворителното бягане, редом с хората с различни възможности, участие взеха и много звезди от спорта и шоубизнеса, уважавани обществени фигури, големи компании и граждани с големи сърца, сред които посланиците на инициативата Мария Гроздева, Михаил Христов, Краси Георгиев, Лазар Радков, Биляна Йотовска, Ивайло Захариев, Николай Ваклинов, д-р Калин Василев, Кирил Славов, Надя Младенова, Таня Иванова и др.

Специално за събитието от Тайланд пристигна и основателят на Run2Gether Чачай Афибанпоонпон заедно с участник с различни възможности, който е бил част от Run2Gether Банкок. В маратона с кауза се включи и консулът на Тайланд в България Виктор Меламед.

Run2Gether е един от най-успешните мини-маратони с кауза в света, като от събота и София вече е част от международната инициатива в подкрепа на хората с увреждания, провеждаща се също в Ню Йорк, Амстердам и Банкок. Организатор на Run2gether България е JAMBA.

Един от участниците в мини-маратона спечели два двупосочни билета до Тайланд, Банкок, за участие в Run2Gether Тайланд, осигурени от генералния спонсор на събитието. Краят на Празника на заедността и приятелството бе ознаменуван с голям концерт с участието на Невена Пейкова, Християна Лоизу, Вензи и други поп звезди, приятелски мач на националния баскетболен отбор и на националния баскетболен отбор в колички, зумба, както и игри на достъпно и адаптирано голф игрище.

Бомбен атентат по време на крикет мач в Афганистан уби най-малко осем души и рани 45

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/19/3181548_bomben_atentat_na_mach_po_kriket_v_afganistan_ubi/?ref=rss


Най-малко осем души са убити, а още поне 45 са ранени след серия от бомбени взривове по време на мач по крикет в Афганистан, съобщиха властите в страната, цитирани от "Асошиейтед прес".<br /><br />Атаката се е случила в петък около 11.30 часа вечерта на стадиона в Джелалабад, където се е провеждал традиционния турнир "Рамадан къп" по случай началото на свещения месец за мюсюлманите.<br /><br />Нападенията по време на крикет мачове са много необичайни...

Първи СНИМКИ на изверга Валентин, блудствал с хлапета в столично школо

http://www.struma.com/sinya-lampa/purvi-snimki-na-izverga-valentin-bludstval-s-hlapeta-v-stolichno_134495/

Мъжът, който беше арестуван по сигнал за блудство с деца в столично училище, е признал вината си. Това твърди bTV, позовавайки се на свои източници. Той е задържан в полицията за 24 часа. Вече са му повдигнати обвинения. При първоначалните разпити в полицията 33-годишният Валентин Асенов е признал, че се е опитал да блудства с двете деца.

Те са успели бързо да избягат от тоалетната. Директорът на училището Антон Тонев нарича двете деца, подали сигнала към него, „герои”...

Продължава

Румънски министър: Развиването на връзките с Молдова е наш главен приоритет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870892

Румънски министър: Развиването на връзките с Молдова е наш главен приоритетРазвиването на отношенията с Молдова е главен приоритет на румънското правителство и по въпроса има широк консенсус в румънското общество. Това е заявил румънският делегиран министър по европейските въпроси Виктор Негреску по време на посещение в Молдова, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. Позовавайки се на прессъобщение на румънското външно

"Демократична България": Подкрепяме Западните Балкани, а България изостава и от тях

http://clubz.bg/68053-demokratichna_bylgariq_podkrepqme_zapadnite_balkani_a_bylgariq_izostava_i_ot_tqh

Подкрепа за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС и висока оценка за дипломатите, организирали срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, но и обяснение защо България не може да е лидер в региона според приетата в столицата ни декларация за Западните Балкани - това съдържа позиция на "Демократична България" за резултатите от форума. 

Според политическото обединение на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" в декларацията за Западните Балкани от София не се споменява думата "присъединяване" - за разлика от документа от Солун отпреди 15 години, посветен на отношенията между ЕС и страните от региона. Освен това в декларацията на преден план са изведени приоритети като съдебната реформа и върховенството на правото, свободата на медиите, енергийната независимост.

"Това са области, в които България не просто не може да бъде лидер не само в ЕС, а дори и на Балканите. По-лошо, все повече изостава дори и от съседите си, чийто застъпник иска да бъде. Вместо да сме част от решението на тези проблеми за целия регион, ние сме все по-сериозен източник на негативи, недоверие и скептицизъм, че балканските страни могат да бъдат европейски", пише в документа на "Демократична България".

Ето пълния текст на декларацията на политическото обединение:

"Демократична България" подкрепя присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз и поздравява българските дипломати, които стоят зад организацията на  Срещата на високо равнище в София. В усилията си да върне в европейския дневен ред въпросът за интеграцията на балканските ни съседки правителството стъпи върху принципната и далновидна външна политика в региона на  правителствата на СДС през 1991-1992 г.и на ОДС през 1997-2001 г., които запазиха България встрани от кървавите конфликти в бивша Югославия.

Не сме забравили, че благодарение на проевропейските сини правителства България бе първата страна в света,  признала независимостта на Република Македония и Босна Херцеговина през януари 1992 г. и успя да се опази от най-лошите последствия от кризата в Косово няколко години по-късно.

Софийската декларация за Западните Балкани за съжаление не съдържа конкретни ангажименти за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС в обозримо бъдеще. За разлика от подобен документ на последната подобна среща, състояла се преди 15 години в Солун, думата "присъединяване" тук отсъства.

В анекса проектите за развитие на физическата и дигитална инфраструктура в региона не са подплатени с допълнителна безвъзмездна финансова помощ  от страна на ЕС. Изброява се един списък от приоритети, чието постигане би трябвало да доведе до реална европейска перспектива за съседите ни “един хубав ден”.

Така стигаме до реалния критерий за успех: може ли страната ни да превърне този протоколен и необвързващ документ в траен приоритет и да бъде лидер в неговата реализация и на Балканите изобщо?

Самото съдържание на документа дава отговор на този въпрос. В него на преден план стоят съдебната реформа и върховенството на правото, общата политика по сигурността, опазването на границите, енергийната независимост, свободата на медиите, дигитализацията. Това са области, в които България не просто не може да бъде лидер не само в ЕС, а дори и на Балканите. 

По-лошо, все повече изостава дори и от съседите си, чийто застъпник иска да бъде. Вместо да сме част от решението на тези проблеми за целия регион, ние сме все по-сериозен източник на негативи, недоверие и скептицизъм, че балканските страни могат да бъдат европейски. В сегашното си състояние България не само не може да бъде лидер, но и не можа да си осигури нито присъединяване към Шенгенското споразумение, нито сваляне на мониторинга върху нереформираната ни съдебна система. Напоследък с неясни мотиви дори отказваме да се включим към Европейския банков съюз, който би стабилизирал банковата ни система - като ни предпази от скандали, подобни на този с фалита на КТБ.

През последните дни и месеци  видяхме огромния потенциал на българското членство в ЕС. България е на масата, на която се взимат решенията в клуба на най-проспериращите демократични страни и ако знае как да използва това обстоятелство, може да извлече огромни позитиви за себе си и региона. За да бъде истински, а не само протоколен лидер на Балканите, страната ни трябва да бъде в ядрото на Европейския съюз, а не в периферията му, където ни поставя отказът на управляващите и на всички партии на статуквото да извършат необходимите реформи. Време е за промяна!

Путин: Руските сили ще се сдобият с нови ядрени оръжия до няколко години

http://www.moreto.net/novini.php?n=374506

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия през следващите няколко години, информира "Ройтерс". На среща в Сочи Путин подчерта, че доставката на ново свръхзвуково оръжие "Авангард" ще започне през следващата година, а новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" ще влезе на въоръжение през 2020 г.

Вижте Меган Маркъл като булка

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vizhte-megan-markyl-kato-bulka-6082510

Пръв в Уиндзор пристигна принц Хари, заедно със своя брат и кум - принц Уилям

Радослава Ненова: Не желая да има траур и черни ленти, нека остане в историята като една легенда…

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%8f-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%83%d1%80/

Искам Боян да остане в историята като една легенда, като нещо красиво, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия жената до алпиниста Боян Петров Радослава Ненова. „Не желая да има траур и черни ленти – категорична бе Ненова. – Дори на мястото, където работи – в Природонаучния музей, помолих да не спускат черно знаме, а българското”.

Тя сподели още, че иска да получи дневника на алпиниста, където той записвал абсолютно всичко, което преживява по време на експедиция. „Искам да събера всичко, написано от него, и да направя една книга“, каза още Ненова.

Тя е категорична, че след изчезването на Боян, не се сърди на планината, а напротив – обича я. „Със сина ми ще ходим в Тибет като на място, където ще се срещаме с Боян, а не като пред голяма надгробна плоча“, добави още Радослава. Тя специално благодари на всички, които са я подкрепили в тежките дни. „От Външно министерство направиха и невъзможното, за което съм им безкрайно благодарна“, добави Радослава.

 

Материалът Радослава Ненова: Не желая да има траур и черни ленти, нека остане в историята като една легенда… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

НаТОКани срещу насилието

http://clubz.bg/68052-natokani_sreshtu_nasilieto

За шеста поредна година десетки мъже се качиха на токчета, за да изминат километър "в нейните обувки" - знак за съпричастност към жените, жертви на насилие.

Над 70% от жените по света са ставали жертви на насилие. България не ратифицира Истанбулската конвенция, но у нас жертвите на домашно насилие няма къде да потърсят помощ.

В София, чието население доближава 2 милиона, има само един кризисен център с капацитет от 8 легла, които винаги са заети. В него тази година подкрепа са получили 49 жени. Откакто съществува, през този център са преминали над 2000 жени.

Едва 4% от жертвите на насилие у нас споделят преживяното.

Принц Хари се разплака пред олтара, Меган блесна в изящна рокля (На живо+Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6870896

Принц Хари се разплака пред олтара, Меган блесна в изящна рокля (На живо+Снимки)Започна сватбата на годината - тази на принц Хари и Меган Маркъл.  Бели рози, любимите цветя на покойната майка на принц Хари, Лейди Даяна, украсяват параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзорски замък, съобщава Ройтерс. Меган Маркъл е в изящна рокля на на дизайнера "Живанши", съчетана с тиара, съобщи Си Ен Ен. Пред олтара принц Хари се разплака.

С намек за Одри Хепбърн

http://clubz.bg/68051-s_namek_za_odri_hepbyrn

Роклята на булката е едно от обичайните вълнения на всяка сватба, още повече ако е кралска и е детайлно обсъждана. Както последните слухове предполагаха, Меган Маркъл се появи в булчинска рокля на Клеър Келър, художествения директор на модната къща "Живанши".

Келър е британски дизайнер, която преди това работеше в "Клое", отбелязва "Харпърс базар". Линията е изненадващо изчистена и проста, класически шик, с дълги ръкави и шлейф.  Дългият воал е може би като реверанс към булото на принцеса Даяна от 1981 г.

Върху булото си младоженката избра да сложи тиара на кралица Мери, която е заела от кралското семейство и която вероятно ще продължи да заема своето място в гардероба ѝ. За последно диамантеното бижу е виждано през 1965 г., когато го носи принцеса Маргарет.

Тиарата, която крепеше булото, е произведена през 1932 г., а централната брошка е създадена през 1893 г.

Келър присъстваше при влизането на Маркъл в църквата като помогна на булката да слезе от колата, с която Меган пристигна в двореца Уиндзор.

Според експертите на модното списание роклята е била идеално подбрана като е имало реминисценция към появата на Одри Хепбърн във Funny Face (Живанши е бил дизайнер на актрисата от времената на класическия Холивуд).

"Фокусът на роклята е върху очертанията на овала на откритата шия, които грациозно очертават раменете и изтъкват тясната като на скулптура талия", описва дрехата официалното съобщение от двореца "Кенсингтън".

След като беше обявен годежът на Меган и принц Хари през ноември м.г., започнаха слуховете и залаганията, кой ще прави роклята ѝ. Отначало предположенията клоняха към "Алекзандър Макуин", тъй като Сара Бъртън от модната къща направи сватбената рокля на Кейт Мидълтън през 2011 г.

След това интересът се прехвърли към "Ердем", после към "Ралф и Русо" (Меган носеше тяхна дреха на официалните си портрети за годежа).

Накрая беше намесено и името на Стела Маккартни. Дъщерята на Пол Маккартни обаче стигна само до облеклото на някои от гостите на сватбата като Опра Уинфри и Амал Клуни.

Маркъл избра дизайнера на сватбената си рокля още през януари т. г. На 9 май беше съобщено, че "начинът, по който тя ще изглежда на сватбения си ден, вече е уточнен". 

И още един голям въпрос  - колко струва дрехата?

Точната ѝ цена не е ясна все още, но става дума за "стотици хиляди долара". "Тя ще влезе в учебниците по история, така че трябва да удържи теста на времето", смята експертката по кралски протокол Мелани Брумли.

Трябва да се има предвид, че роклята на Кейт Мидълтън струваше близо 400 000 долара. Смята се, че Маркъл няма да се опита да засенчи снаха си с по-скъпа рокля. Кралското семейство поема сметката за сватбата, вероятно ще плати и за роклята на съпругата на принц Хари.

Русия официално откри първата в света плаваща АЕЦ

http://www.cross.bg/rysiya-grad-myrmansk-1575088.html

/КРОСС/ Русия обяви в събота официално съществуването на първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония в пристанището на северния град Мурманск, където ще бъде заредена с ядрено гориво, преди да се отправи към източен Сибир. Построен в Санкт Петербург „Академик Ломоносов“ пристигна в Мурманск в четвъртък, където беше закотвен в пристанището и бе представен на медиите в събота, предаде БГНЕС. Построен от държавната компания по атомна енергетика "Росатом", корабът с дължина от 144 метра и ширина 30 метра притежава два реактора по 35 мегавата, които са подобни на тези, използвани за захранване на ледоразбивачите. Шлепът с водоизместимост 21 000 тона ще бъде теглена през лятото на 2019 г. до пристанище Певек в автономния район Чукотка в крайната североизточна част на Русия, на 350 километра северно от арктическия кръг. Плаващата АЕЦ може да произвежда достатъчно електричество, за да захрани град с 200 000 жители, далеч повече от 5-те хиляди, които живеят в Певек, най-северния град на Русия. Електроенергията от „Академик Ломоносов“ ще бъде използвана предимно за захранване на петролните платформи, тъй като Русия навлиза все по-навътре в Арктика да прави сонди и да добива нефт и газ, за което се нуждае от електроенергия по тези отдалечени места

Фестивал кани варненчета да покажат умения за снимане и монтиране с телефон и таблет

http://www.moreto.net/novini.php?n=374467

Фестивалът за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин" ще се проведе за 7-ма поредна година във Варна от 9 до 12 юни, научи Moreto.net. Той се реализира от Сдружение „Арлекин“ с подкрепата на Община Варна. В този единствен по рода си форум ще премерят сили деца и младежи от България, Белгия, Бразилия, Германия, Гана, Грузия, Италия, Индия, Израел, Македония, Молдова, Полша, Русия, Сърбия, Франция, Хърватска и Украйна.

Сеул се отказа да участва във военновъздушни маневри с авиация от САЩ

http://www.cross.bg/koreya-manevri-ychastva-1575087.html

/КРОСС/ Южна Корея се отказа да участва във военни маневри с включване на стратегическа авиация от САЩ поради опасения да не последва рязка реакция от страна на Севера. Това съобщи днес телевизия Кей Би Ес, цитирана от ТАСС. По данни на телевизията за текущата седмица са били насрочени маневри с кодово име „Блу лайтнинг“, предвиждащи използването на стратегически бомбардировачи Б-52. Южна Корея обаче е заявила пред САЩ, че не желае да участва в тях с оглед подобна стъпка да не се отрази негативно върху междукорейските отношения в навечерието на срещата на върха САЩ-Северна Корея. На 16 май южнокорейският министър на отбраната Сон Йон-моо е разговарял с генерал Винсънт Брукс, командващ американските сили на Корейския полуостров. Договорено е било Б-52 да не влизат в южнокорейската опознавателна зона за противовъздушна отбрана, а да летят само в японското въздушно пространство, посочва Кей Би Ес.

Ципрас обсъди с президента на Гърция новостите по спора за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870861

Ципрас обсъди с президента на Гърция новостите по спора за името на МакедонияГръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна днес с президента Прокопис Павлопулос, за да го информира за най-новите развития около продължаващите разговори по спора за името на бившата югорепублика Македония, съобщава в. "Катимерини". "Искаме трайно решение", обяви Ципрас, като подчерта, че правителството настоява всяко едно име да бъде използвано

BMW работи по модел, с който да отговори на Rolls-Royce Cullinan

https://www.investor.bg/novini/444/a/bmw-raboti-po-model-s-koito-da-otgovori-na-rolls-royce-cullinan-261411/

Ръководството на BMW все още не е взело окончателно решение по какъв път да поеме луксозният автомобил

Лиляна Павлова: Европейските лидери си тръгнаха от България по-обединени

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/19/3181530_liliana_pavlova_evropeiskite_lideri_si_trugnaha_ot/?ref=rss


Европейските лидери си тръгнаха от България по-обединени и с добра перспектива. Така коментира срещата ЕС – Западни Балкани пред Би Ти Ви министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова.<br /><br />"Вярвам, че лидерите на Западните Балкани бяха окуражени и си тръгнаха с надежда, защото те дойдоха с ясна перспектива какво трябва да очакват и какво не могат да очакват. "Ние бяхме изключително честни и не им дадохме нито за момент фалшиво очакване или фалшиво...

YouTube ще конкурира Spotify със стриймване на музика

http://clubz.bg/68050-youtube_shte_konkurira_spotify_sys_strijmvane_na_muzika

Сайтът за споделяне на видеоклипове YouTube се похвали с нова услуга - стрийминг на музика. YouTube Music ще бъде достъпен в 5 държави от 22 май, а по-късно - в още 14 други страни по света.

Услугата ще бъде достъпна през отделно приложение. Безплатната версия ще пуска реклами между песните и ще може да свири само като е отворена, както е сега и нормалната апликация за смартфон. Платената пък ще е 9.99 долара на месец. 

Първи достъп до услугата ще получат потребителите в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Мексико и Южна Корея. Скоро след това ще бъде пусната и в още 14 държави, някои от които - в Европа. Все още обаче не е ясно кога ще дойде в България.

YouTube Music ще има сериозно предимство пред конкурентите си Spotify и Apple Music - освен масово достъпните песни, потребителите ще могат да слушат и множество кавъри на аматьори и полупрофесионалисти, ремикси, изпълнения на живо, както и стотици хиляди плейлист.

Любопитно е, че Google, които са собственици на YouTube, вече имат подобна услуга - Google Play Music. Тя ще продължи да работи, макар да не успява да се конкурира с останалите на пазара.

75.3% от читателите на КРОСС не одобряват смяната на лева с евро

http://www.cross.bg/leva-smyanata-evro-1575086.html

/КРОСС/ 75.3% от читателите на КРОСС, не одобравят замяната на лева с евро. Това показват резултатите от анкетата ни, в която се включиха близо 300 души. 13.6% от читателите одобряват смяната на лева с евро 9.5% не са съгласни със смяната защото ще скочат цените 1.6% са отгворили с друго в анкетата                          Включете се в новата ни анкета: Кое е събитието на изминалата седмицата ?

Повдигнаха обвинения на мъжа, дърпал ученици в тоалетната

http://www.cross.bg/detza-ychilishteto-ychilishte-1575082.html

/КРОСС/ Мъжът, който беше арестуван по сигнал за блудство с деца в столично училище, е признал вината си. Той е задържан в полицията за 24 часа. Вече са му повдигнати обвинения, съобщи bTV. При първоначалните разпити в полицията 33-годишният Валентин Асенов е признал, че се е опитал да блудства с двете деца. Те са успели бързо да избягат от тоалетната. Директорът на училището Антон Тонев нарича двете деца, подали сигнала към него, "герои" заради смелостта да го направят. "Преди да започне срещата, докато родителите влизаха в училище, едно от децата разпознало човека, участвал в инцидента от предходния ден. Бащата на едно от децата помогна за задържането му и след това беше отведен в кабинета на заместник-директорката, повикахме Трето районно управление, те за по-малко от 3 минути дойдоха и го задържаха", обясни директорът на 17-о училище Антон Тонев. Родители на деца, които са станали свидетели на инцидента, и днес се събраха пред училището. "Дъщеря ми беше доста уплашена, разказа това, което разказаха и другите деца, че въпросният господин е доставчик в училището и е бил в коридора на първи клас", заяви Аделина Панова, родител на дете свидетел."Тя по детски обясни, че господинът ги е привиквал в тоалетната. Прекалено е притеснена, детската психика е ранима", допълни майката

75.3% от читателите на КРОСС не одобряват смяната на лева с евро

http://www.cross.bg/smyanata-leva-evro-1575086.html

/КРОСС/ 75.3% от читателите на КРОСС, не одобравят замяната на лева с евро. Това показват резултатите от анкетата ни, в която се включиха близо 300 души. 13.6% от читателите одобряват смяната на лева с евро 9.5% не са съгласни със смяната защото ще скочат цените 1.6% са отгворили с друго в анкетата                          Включете се в новата ни анкета: Кое събитието на изминалата седмицата ?

Дясната „Алтернатива за Германия“ атакува Меркел в съда

https://www.actualno.com/europe/djasnata-alternativa-za-germanija-atakuva-merkel-v-syda-news_675424.html

Немската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ е подала в конституционния съд жалба срещу канцлера на Германия Ангела Меркел във връзка с миграционната политика на правителството. Това съобщава вестник Zeit, позовавайки се на юриста на партията Щефан Бранднер. По думите му жалбата е подадена в съда в град Карлсруе още на 14 април. В нея се казва, че при разработката на миграционната политика правителството е нарушило правото на Бундестага да участва в решаването на в

Над 1000 души участваха в маратона с кауза Run2Gether

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/nad-1000-dushi-uchastvaha-v-maratona-s-kauza-run2gether

Хора с увреждания и приятелите им с големи сърца тичаха заедно в подкрепа на спорта за всички и създаването на Адаптиран младежки кариерен център. Президентът Радев, кметът Фандъкова, бизнесмени, шампиони и шоузвезди подкрепиха благотворителното бягане

Трите оцелели при самолетната катастрофа в Куба жени са в стабилно състояние, но с опасност за живота

https://offnews.bg//sviat/trite-otceleli-pri-samoletnata-katastrofa-v-kuba-zheni-sa-v-stabilno-s-680960.html

Трите жени, оцелели при самолетната катастрофа в Хавана, са в стабилно състояние, но с опасност за живота, съобщи директорът на болницата, в която са настанени, Карлос Алберто Мартинес, цитиран от CubaTV и РИА Новости.

Той обясни, че те са получили много сериозни травми и ще се наложи интензивно лечение. 

Трите жени са били оперирани, което е подобрило състоянието им. 

Те се намират в реанимацията на болницата. 

Самолет Боинг 737 на кубинската компанията "Кубана де авиасион", нает от малка мексиканска авиокомпания, се разби вчера малко след излитане от Хаванa на път за град Олгин в източната част на Куба.

Според кубински медии на борда е имало общо 110 души. 

В Куба е обявен траур в памет на жертвите. 

Принц Хари пристигна в църквата, Меган също пътува натам (На живо+Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870835

Принц Хари пристигна в църквата, Меган също пътува натам (На живо+Снимки)Меган Маркъл напусна хотела заедно с майка си и тръгна за сватбената церемония с принц Хари. Тя беше откарана с луксозен автомобил, модел на "Ролс Ройс". Принц Хари пристигна с брат си Уилям в църквата "Сейнт Джордж". Приц Уилям е кум на Хари. Всеки момент се очаква да пристигне Кейт Мидълтън, както и кралица Елизабет II.  Очаквайте подробности!

Тежка катастрофа между камион и лек автомобил край санданското село Ново Делчево, семейство остана затиснато под ламарините /СНИМКИ/

http://www.struma.com/obshtestvo/tejka-katastrofa-mejdu-kamion-i-lek-avtomobil-krai-sandanskoto-selo_134494/

Огнеборци успяха да извадят ранените, Спешните екипи на крак

Преди обяд днес тежък пътен инцидент на гл. път Е-79 край санданското село Ново Делчево вдигна огнеборци и спешни екипи на крак. Лек автомобил "Опел", управляван от 40 г. жена е отнел предимството на товарен автомобил за разнос на петричка фирма.

При инцидента сериозно е пострадало 21- годишно момиче возещо се в "Опела", което веднага е вкарано в операционна зала в Югозападна болница, но без опасност за живота. Пострадал е и мъжът в същата кола, който е с...

Продължава

Среща с автограф във Варна с писателката Изабела Шопова

http://www.moreto.net/novini.php?n=374463

Изабела Шопова е пътешественичка, авантюристка, писателка и с нея варненци ще могат да се срещнат на 22 май, от 18:00 ч., в книжарница „Сиела" - Варна, Фестивален и конгресен център, научи Moreto.net. Тя има проста рецепта за осъществяване на неосъществими мечти, до която стига на собствен гръб: „Изхвърлете от речника си думата “никога“ и мечтите сами ще започнат да се трансформират в планове.

Германските служби следят за радикализация младите в нета

https://frognews.bg/svqt/germanskite-slujbi-slediat-radikalizatsiia-mladite-neta.html

Разпадащият се халифат на Ислямска държава прави ситуацията с радикализиращите се млади хора по-непредвидима, коментира шефът на германското разузнаване Ханс Георг Маасен. Според него терористичната организация залага все повече на виртуалната сила на халифата.

Децата трябва да знаят от малки, че комунистите ядат хора

http://www.cross.bg/bulgariya-detzata-klas-1575085.html

/КРОСС/ Въпрос към ученици в телевизионна анкета: Какво е ТКЗС? Отговор: Май някаква нова партия беше... "В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини." Чл. 11(2) от Закона за предучилищното и училищното образование Грубото политизиране в изучаването на история в училище продължава с пълна сила. Оказва се, че "изличаването" на фашизма и охулването на социализма вече са слезли и при 10-годишните. Станало е чрез преработен вариант на учебника на издателство "Просвета" за IV клас по предмета "Човекът и обществото". Сагата с програмата по история за Х клас от края на м.г. се повтаря също тъй обществено скандално и при същото пълно безмълвие от страна на тези, които обучават децата ни - учителите, подвасални на въпросните програми на МОН. Когато завчера в образователната комисия на НС лявата депутатка Ирена Анастасова постави въпроса за изкривяването на историята в учебника за IV клас, министър Красимир Вълчев успокои топката с думите, че споменатият учебник следва досегашната учебна програма и скоро ще бъде сменен, защото от есента на 2019 г. в сила ще влезе нова учебна програма, утвърдена на 22 ноември 2017 г. Т.е. малко му остава да живее на този учебник, каквото и да пише в него! Абсурдна логика, като се има предвид, че забърканият псевдопознавателен извлек от историята се преподава на децата вече три години

Поне 8 загинали и 45 ранени при атентат по време на мач по крикет в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870858

Поне 8 загинали и 45 ранени при атентат по време на мач по крикет в АфганистанНай-малко 8 души са убити, а 45 - ранени при поредица от експлозии, окървавили мач по крикет в източния афганистански град Джалалабад, съобщиха днес властите, цитирани от ТАСС и Франс прес. Атентатът, извършен снощи по време на мача около 23 ч. местно време, е първият, регистриран в страната от началото на свещения за мюсюлманите месец рамазан,

/Обновена/ Лидер на партия се оттегля от поста, защо…

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d1%8f-%d0%be%d1%82/

Партия „АБВ“ ще има нов председател. Досегашният Константин Проданов се оттегля от поста, но остава да работи за партията като експерт. Пред Третия конгрес на „АБВ“ Проданов заяви, че партията трябва да работи за създаване на нов политически съюз между левите сили:
„Можем да кажем, че рецептата за България е един широк ляв, прогресивен, родолюбив фронт, информира БНР. Ние, като организация която от самото си създаване е за диалога, гради мостове, а не ги руши си поставяме като първостепенна задача реализирането на един такъв силен лявоцентристки политически съюз“, добави той.

Румен Петков бе избран за лидер на политическата формация АБВ. Третият редовен конгрес на ПП АБВ избра Петков за председател на партията.

Той получи гласовете на 579 души от общо 591 делегати на форума, които имат право да гласуват.

За премахване на икономическия плосък данък за физически лица

Конгресът на АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията от 99 души. Избрани бяха и 15 души от състава на Изпълнително то бюро, което ще бъде допълнено до 21 души.

Припомняме, по-рано стана ясно, че Константин Проданов се оттегля от поста си на председател на партията, пише нюз бг.

Той изтъкна като причина факта, че всеки войник трябва да бъде използван там, където би бил най-полезен.

Материалът /Обновена/ Лидер на партия се оттегля от поста, защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Лидер на партия се оттегля от поста, защо…

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%89/

Партия „АБВ“ ще има нов председател. Досегашният Константин Проданов се оттегля от поста, но остава да работи за партията като експерт. Пред Третия конгрес на „АБВ“ Проданов заяви, че партията трябва да работи за създаване на нов политически съюз между левите сили:
„Можем да кажем, че рецептата за България е един широк ляв, прогресивен, родолюбив фронт, информира БНР. Ние, като организация която от самото си създаване е за диалога, гради мостове, а не ги руши си поставяме като първостепенна задача реализирането на един такъв силен лявоцентристки политически съюз“, добави той.

Материалът Лидер на партия се оттегля от поста, защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Държавата ще раздаде малко пари на регистрираните розопроизводители

http://clubz.bg/68049-dyrjavata_shte_razdade_malko_pari_na_registriranite_rozoproizvoditeli

Държавата ще отпусне малко пари на регистрираните розопроизводители, които са претърпели щети, по схемата "де минимис" - разрешеното от Брюксел държавно подпомагане, за чийто размер се приема, че не заплашва да деформира конкуренцията. Освен че са регистрирани, те трябва да притежават и сертификат за посадъчния си материал.

Това стана ясно след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона. Поводът са протестите на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розовия цвят - от 1.80 до малко над 2 лева за килограм.

“Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда”, каза Порожанов.

Земеделският министър обеща да се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите. "Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, каза Порожанов.

В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло, което се прави от роза "дамасцена" и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година.

Утре в земеделското министерство ще има среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона.

"Предходните две години цените на розовия цвят бяха много добри, защото и международните пазари бяха добри. Цените през 2017 година достигнаха и до 4 лева нагоре, което, спрямо себестойността на розовия цвят, е една сравнително добра печалба за розопроизводителите. През 2016 година изкупните цени също бяха високи - средната цена достигаше до 5 лева", припомни Порожанов.

Той подчерта, че годишно България произвежда розов цвят за малко над 3000 тона розово масло, като реално продава два пъти повече на база вносни продукти и химически добавки, което компрометира българското розопроизводство.

В момента има количества розов цвят в българските дестилерии, които не са реализирани в предходните години, а са с висока себестойност, защото самият розов цвят е изкупуван на над два пъти по-високи цени от сегашните. В последните две години, именно заради високите изкупни цени, се отчита нарастване на площите с рози с по 10% всяка година и в момента се обработват над 400 000 декара розови насаждения.

Читател от Варна до „Петел“: Петима работници увиснали в движение върху багер – това е 100 % нарушение (снимки)

https://petel.bg/CHitatel-ot-Varna-do----Petel-----Petima-rabotnitsi-uvisnali-v-dvizhenie-varhu-bager-----tova-e-100---narushenie--snimki-__265305

Крайно възмутен варненец ни изпрати снимки, които според него показват поредица от нарушения при ремонта на ул. „Ген. Колев“ в морския гр...

Астрономите откриха още едно потвърждение за наличието на девета планета

https://petel.bg/Astronomite-otkriha-oshhe-edno-potvarzhdenie-za-nalichieto-na-deveta-planeta__265306

Acтpoнoмитe oтĸpиxa в пoĸpaйнинитe нa Cлънчeвaтa cиcтeмa нoв ĸocмичecĸи oбeĸт, ĸoйтo изглeждa yĸaзвa зa нaличиeтo нa oщe eднa мacивнa плaнeтa в Cлънчeвaтa cиcтeмa, пише ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване