Над 100 души загинаха при самолетната катастрофа в Куба

http://www.mediapool.bg/nad-100-dushi-zaginaha-pri-samoletnata-katastrofa-v-kuba-news279305.html

Над 100 души са загинали при самолетна катастрофа в Куба в петък. Трима пътници са оцелели, но са в критично състояние, предадоха агенциите като се позоваха на кубинския вестник "Гранма". "Боинг 737" на държавната авиокомпания "Кубана де авиасион" със 104 пътници и 9-членен екипаж се е разбил малко след излитането си от летище "Хосе Марти" в Хавана. В самолета е имало и пет деца. "Новините не са окуражаващи, изглежда има голям брой жертви", заяви кубинският президент Мигел Диас-Канел,който е пристигнал спешно на мястото на катастрофата. Президентът обясни, че на борда е имало девет чужди членове на екипажа, но не е ясно дали те са част от 104-те загинали, за които съобщават властите. Самолетът "Боинг 737“ е изпълнявал вътрешен полет до град Олгин, който се намира в източната част на острова. Той се е разбил малко след излитането в момент, когато извършвал първия си завой, разказват очевидци на инцидента. Според източници на "Би Би Си" е имало експлозия при удара с пистата, избухнал е пожар, който по-късно е бил потушен. Останки от самолета са били разпръснати в радиус от 20 километра южно от Хавана. Машината е била взета на лизинг от кубинската държавна авиокомпания "Кубана де авиасион", съобщи държавната телевизия в Хавана. Самолетът е бил собственост на мексиканската компания "Глобал Дамох". Разбилата се машина е произведена през 1979 г. и е на 39 години. Ден преди катастрофата - на 17 май, първият кубински вицепрезидент Салвадор Валдес Меса е имал среща с ръководителите на "Кубана де авиасион". На нея са били обсъдени оплаквания, заради отмяна или закъснения на десетки вътрешни полети поради технически проблеми с машините. По-рано този месец на "Кубана де авиасион" е било наредено да спре полетите на всичките си шест руски самолета "Ан 158". Българското Министерство на външните работи съобщи, че към 21 часа в петък няма данни за пострадали български граждани при катастрофата в Хавана. Посолството ни в Куба е в контакт с местните власти и очаква да получи повече информация по случая. Българите, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на дежурните телефони на посолството на България в Хавана: +537 204 67 66; +537 204 67 68

Всичко, което трябва да знаете за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/19/3181201_vsichko_koeto_triabva_da_znaete_za_svatbata_na_princ/?ref=rss


Британски принц се жени за американска актриса – приказната сватба ще прикове пред екраните почитателите от цял свят днес. Принц Хари – внукът на кралица Елизабет Втора, шести поред за наследството на трона – и Меган Маркъл – звезда от сериала "Костюмари", дъщеря на бял и чернокожа – ще се оженят днес в замъка Уиндзор.<br /><br />Най-важното<br /><br />Церемонията ще започне в 14:00 българско време в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор на около...

Православен календар за 19 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6830088

Православен календар за 19 майСв. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски. Преп. Агапий Св. Патрикий открито изобличавал заблудите на езичниците и проповядвал Христовата вяра. Успял да обърне към нея много езичници. Заради това той бил заловен и заведен на разпит при управителя на Витиния Юний, който заповядал да го хвърлят във вряла вода.

19 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=374451

Събития 1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане на английската кралица Елизабет I Тюдор кралицата на Шотландия Мария Стюарт е заточена в замъка Фотеринг.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_134424/

На басейна мъж пита жена:
- Това хубаво тяло как го постигна?
- С плуване!
- Ами да беше топнала и главата.

Прогноза за времето - 19 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374441

По Черноморието ще е предимно облачно. Главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд. Ще има гръмотевична дейност, на места с обилни валежи и силни пориви на вятъра. Ще е по-хладно, с максимални температури на въздуха между 18° и 22°.

Сватбата на сезона, всички погледи са насочени към Острава

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%bd/

Денят настъпи – само броени часове остават до сватбата на британския принц Хари и американската актриса Меган Маркъл. Двамата ще си кажат „да“ в параклиса „Сейнт Джордж“ на замъка Уиндзор. Размяната на обети ще бъде извършена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, а самата брачна церемония ще бъде ръководена от епископ Дейвид Конър, настоятел на храма в Уиндзор. Модните гафове на бъдещата съпруга на принц Хари .

Принц Чарлз, бъдещият свекър на Меган Маркъл, ще я заведе до олтара, тъй като баща ѝ се възстановява след сърдечна операция. Принц Уилям ще бъде кум на брат си Хари, а Меган Маркъл избра да няма кума. На сватбата ще има десет малки шафери, сред които племенниците на принц Хари – принц Джордж и принцеса Шарлот, пише блиц. Малко след сватбената церемония двамата ще се появят за първи път публично като съпруг и съпруга и ще преминат в процесия с карета по близо 3-километров участък в града. Изплуваха секретни детайли около сватбата на принц Хари и Меган Маркъл!

На сватбата са поканени 600 души, 2640 души ще имат възможността да наблюдават пристигането на булката и младоженеца в Уиндзор. Очаква се хиляди хора да се съберат по улиците, за да видят кралската двойка. От двореца Кенсингстън казаха, че принц Хари и годеницата му се надяват този момент да остане паметен за всички, които са се събрали в Уиндзор, за да усетят атмосферата на този специален ден. Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл на живо можете да гледате в официалните канали на британското кралско семейство: Принц Хари, който е пети поред в наследяването на престола, и Меган Маркъл – звездата от телевизионния сериал „Костюмари“, оповестиха годежа си през ноември 2017 година.

Материалът Сватбата на сезона, всички погледи са насочени към Острава е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Галакси стоун" или "Небесна каменна линия" - защо инвеститори превеждат имената на фирмите си

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/20/3179806_galaksi_stoun_ili_nebesna_kamenna_liniia_-_zashto/?ref=rss


Агенцията по вписванията отказва да впише фирми, които имат чуждици в името си. Като мотив се сочи, че изискването в закона името на фирмата да е изписано на български език означавало да е на "книжовен български език", сигнализира читател на "Дневник". Така се налага чужди инвеститори да "превеждат" международното име на компанията си или да платят повторно държавната такса, за да преминат процедурата при друг чиновник, който не е езиков пурист.<br /><br...

И Хари, Меган и приятелите им яли, пили и се веселили

http://clubz.bg/68037-i_hari_megan_i_priqtelite_im_qli_pili_i_se_veselili

Още един британски принц ще наруши традицията, която отдавна не е традиция - откакто престолонаследникът Уилям се ожени за момичето от средната класа от Бъркшир Кейт Мидълтън. Но брат му Хари - или Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, както са всичките му имена, разби правилата на пух и прах, вземайки за съпруга американка, с успешна кариера, потомка на две раси, с 3 години по-голяма от него, разведена и протестантка, която преди сватбата влезе в лоното на Англиканската църква.

(Актрисата, която вече няма да е актриса, беше протестантка, макар да е завършила католическо училище.

След Кейт Мидълтън, в британската монархия влиза още една обикновена жена, а не принцеса, избрана заради синята си кръв в един предварително уреден брак. 18 месеца бяха достатъчни на Меган Маркъл и принц Хари, за да разберат, че искат да са заедно, докато смъртта ги раздели.  

Снощи принцът се видя със свои фенове пред двореца Уиндзор и заяви, че е "отпочинал", а Меган - че се чувства "прекрасно", предаде BBC. След като сключат брак днес, те ще получат титлите херцог и херцогиня на Съсекс. 

2640 души са официално поканените гости на сватбата, но поне 100 000 пряко ще наблюдават процесията, а милиони по света ще станат свидетели на събитието по телевизията. Църковната церемония е насрочена за 14:00 ч българско време.

Сватбата на Даяна, наречена по-късно от премиера Тони Блеър "принцесата на народа", и принц Чарлз на 9 юли 1981 г. постигна абсолютен рекорд - 750 милиона телевизионни зрители от цял свят я наблюдаваха наживо. 

Над 100 000 души се очакват по сватбеното трасе към църквата "Сейнт Джордж", където двамата ще бъдат венчани от архиепископа на Кентърбъри. Шестотин са гостите, поканени в църквата. В своя обет Меган Маркъл няма да обещае да "се подчинява" на съпруга си, а принц Хари е решил да сложи сватбена халка.

Обетът, който двамата ще изрекат, е: "В добро и в лошо, в богатство и в бедност, в болест и в здраве, за любов и грижа, докато смъртта ни раздели".

За първи път евангелски хор ще участва в службата, изпълнявайки вдъхновяващата версия на Amen/This Little Light of Mine на Ета Джеймс, когато младоженците напускат параклиса.

 

 

"На всяко момиченце майката чете приказки и то мечтае да стане принцеса и да живее в замък. Е, това е приказка в реалния живот. Сбъднала се е за едно момиченце. Много се радвам и за нея и за Хари", споделя пред BBC един от феновете на британското кралско семейство, дошъл заради сватбената процесия.

Бащата на Хари - принц Чарлз, ще заведе Меган Маркъл до олтара. Официалното извинение за отсъствието на баща й Томас е, че наскоро са му поставили стент и прекараната сърдечна операция няма да му позволи да участва. Публична тайна е обаче, че причината са нагласените папарашки снимки, за които Томас Маркъл е поискал $100 000, на които той разглежда годежни снимки на принц Хари и дъщеря си. Всъщност майката на Меган - Дория Рагланд, която е отдавна разведена с баща й, ще е единственият член на семейството й, който ще присъства на сватбата. Дория, която е социален работник, се срещна преди ден за първи път с кралицата Елизабет II.

Меган ще има 10 шафери и шаферки - всички под 8 години, сред които правнучетата на кралицата принц Джордж и принцеса Шарлът. Доайен на тържеството е 96-годишният дядо на Хари - принц Филип, който претърпя операция, но ще присъства. Кум е брат му - принц Уилям, (Хари също беше кум на брат си). 

На сватбата не са канени високпоставени политици - за разлика от предишни пъти британският премиер Тереза Мей и лидерът на опозицията Джеръми Корбин няма да присъстват, нито пък бившият американски президент Барак Обама или настоящият Доналд Тръмп, посрещал покойната принцеса Даяна. Както отбеляза BBC, повечето хора са известни и със своята отдаденост на благотворителни каузи.

Сред гостите са Джорджи Амал Клуни, Дейвид и Виктория Бекъм, Серина Уйлямс. Британският композитор и певец Елтън Джон ще пее на сватбата, а за разлика от традиционните плодови торти, декорирани с айсинг, е подготвена торта с вкус на лимон и бъз. 

Късно вечерта принц Чарлз дава частен прием на близки на двойката в двореца Уиндзор. На приема Меган Маркъл ще наруши отново традицията на кралските булки и ще държи реч.

Михаил Билалов на рождения си ден в Народния театър

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6870218

Михаил Билалов на рождения си ден в Народния театърМихаил Билалов посреща 53-ия си рожден ден на сцената на Народния театър. Той ще сподели празника си със зрителите на постановката “Нощни пеперуди”, в която играе главна роля. Неин режисьор е Явор Гърдев. Той е човекът, който успява да изкуши Билалов да се върне у нас след 20 години живот във Франция.

Жълт код в 17 области заради силни валежи

https://offnews.bg//obshtestvo/zhalt-kod-v-17-oblasti-zaradi-silni-valezhi-680914.html

Жълт код е обявен в 17 области на страната заради очаквани обилни валежи, а на места - и гръмотевични бури. 

Жълт код за обилни валежи е обявен за областите София-град, София-област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. 

Предупреждение заради очакваните гръмотевични бури е издадено за Търговище, Варна, Шумен, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали и Смолян. 

Атмосферното налягане ще се повиши, ще бъде малко по-високо от средното за месеца.

През нощта облачността ще е значителна с превалявания от дъжд, по-интензивни и на повече места в Стара планина и районите разположени около нея. Ще има временни усилвания на вятъра при гръмотевична дейност. Утре главно в югоизточната половина на страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки.

След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен от север-северозапад. Ще е по-хладно, с максимални температури в повечето места между 20° и 25°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Над планините облачността ще е предимно значителна, с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около и след обяд от запад валежите ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, през деня ще се ориентира от северозапад, а по време на гръмотевична дейност ще се усилва и променя посоката си. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 8°.

По Черноморието ще е предимно облачно. Главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд. Ще има гръмотевична дейност, на места с обилни валежи и силни пориви на вятъра. Ще е по-хладно, с максимални температури на въздуха между 18° и 22°. Температурата на морската вода е 17-21°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Мая Бежанска учи деца от велинградско село

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6870204

Мая Бежанска учи деца от велинградско селоМая Бежанска посреща рождения си ден във велинградското село Света Петка, където с приятели организира детско съботно-неделно училище за изкуства. “Преподаваме музика, театър, рисуване и бойни изкуства. Групата е от 25 деца от селото и идват още 10 деца от социален дом във Велинград”, разказва Мая Бежанска.

Доналд Тръмп намекна, че ФБР може да е внедрило свой човек в предизборния му екип

https://petel.bg/Donald-Tramp-namekna--che-FBR-mozhe-da-e-vnedrilo-svoy-chovek-v-predizborniya-mu-ekip__265265

Американският президент Доналд Тръмп засили нападките си срещу Министерството на правосъдието, като намекна, че ФБР може би е внедрило с...

Топ 10 на храните, които изгарят мазнините

https://petel.bg/Top-10-na-hranite--koito-izgaryat-mazninite__265267

За да сте винаги във форма, независимо от делнични или празничните дни има и някои трикове, пише GoodFood. Ето кои са 10-те храни, които изгарят м...

Музейна експозиция за историята на радиото носи името на проф. Веселин Димитров

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/muzejna-ekspoziciia-za-istoriiata-na-radioto-nosi-imeto-na-prof.-veselin-dimitrov-2098020

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св. Климент Охридски” от 19 май 2018 г. ще носи името на нейния създател - проф. д-р Веселин Димитров. Официалното откриване ще е от 16.00 часа в сградата на Факултета по жур

Почитаме паметта на Ботеви четници

//dariknews.bg/regioni/vraca/pochitame-pametta-na-botevi-chetnici-2097974

С възпоменателно честване в местността Милин камък" днес ще бъде почетена паметта на загиналите преди 142 години Ботеви четници. На това място е най-кръвопролитната, но и единствена спечелена битка от четата на Христо Ботев.
 
От 11:30 ч. на мястото

Отбелязваме Европейската нощ на музеите и галериите

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/otbeliazvame-evropejskata-nosht-na-muzeite-i-galeriite-2097996

Близо 50 музея и галерии в София, както и много други в цялата страна, ще се включват в Европейската нощ на музеите и галериите. Тя ще се проведе тази вечер, а входът ще е свободен. Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години се разпрост

10 редки BMW-та, за които може и да не сте чували (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/10-redki-bmw-ta-za-koito-mozhe-i-da-ne-ste-chuvali-video-2097384

От заводите на BMW, от 1929-та година до днес, са излезли много и най-различни интересни автомобили, част от които са се превърнали в култови за баварският автомобилен производител. Сред тях има и такива за които, вероятно не са чували даже и голяма част от феновете на BMW. Повечето от тях са конце

Учени предупреждават за епидемия, за която няма да има лекарства

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-preduprezhdavat-za-epidemiia-za-koiato-niama-da-ima-lekarstva-2097924

Британски учени предупреждават, че в близко бъдеще може да възникне епидемия, за която няма да има ефикасни лекарства, пише научното списание Сайънс.

Не разрешиха на Атанас Скатов да изкачи Еверест без шерп

//dariknews.bg/novini/sviat/ne-razreshiha-na-atanas-skatov-da-izkachi-everest-bez-sherp-2098019

След няколко дни преговори в Тингри без успех Атанас Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха. Китайските власти не са разрешили той да т

Оцелели от стрелбата във Флорида към Тръмп: Направете нещо!

//dariknews.bg/novini/sviat/oceleli-ot-strelbata-vyv-florida-kym-trymp-napravete-neshto-2098014

Ученици, оцелели от стрелбата през февруари в училище в американския град Паркланд, щата Флорида, изразиха в социалните мрежи възмущение и мъка, след като 17-годишен ученик уби десет души и рани десет в гимназия в Тексас, предаде Асошиейтед прес.

Трагедията в

Нападателят от Тексас планирал стрелбата

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-ot-teksas-planiral-strelbata-2098011

Все още не са ясни мотивите на 17-годишния ученик, който откри стрелба в гимназия си в американския град Санта Фе, щата Тексас, уби десет души и рани десет в четвъртък. Смята се обаче, той е планирал от известно време нападението, предаде Асошиейтед прес.

Лошото момче принц Хари (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/loshoto-momche-princ-hari-snimki-2097964

Чаровният принц Хари или Хенри Чарлз Албърт Дейвид Уелски – както е цялото му име, е роден на 15 септември 1984 година. Той е шести по ред за наследяване трона на Великобритания.

По-малкият син на принц Чарлз и Даяна прекарва ранните

Разведеното момиче със смесена кръв Меган Маркъл (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razvedenoto-momiche-sys-smesena-kryv-megan-markyl-snimki-2097961

Американската красавица със смесена кръв Меган Маркъл е родена на 4 август 1981 г. Майка ѝ Дория Рагланд е афроамериканка и е клиничен психотерапевт, а баща ѝ Томас Маркъл е с датски и ирландски корени и е специалист по осветлението в телевизия. Тя

Планови прекъсвания на електрозахранването за периода 21.05-25.05 в област Благоевград!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0-29/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 21 – 25 май 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

 

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД
Община Банско
На 22.05.2018 г. /09:45 – 12:15 ч./ – Банско: 02676. 501. 2553. 1, Драма, Иван Михайлов, Изток, Кирил и Методи, Княз Ал. Батемберг, Любомир Милетич, Неофит Рилски, Никола Вапцаров, Проф. Любомир Милетич, Рила, Родопи, Сливница, Стефан Стамболов, Христо Г. Данов, Христо Смирненски, Христо Стилянов, Черно Море
На 22.05.2018 г. /10:15 – 10:30 ч./ – Банско: местност Страгите
На 22.05.2018 г. /10:30 – 11:00 ч./ – Банско
На 23.05.2018 г. /12:30 – 16:15 ч./ – Банско: Глазне, Гоце Делчев, Даме Груев, Иван Михайлов, Отец Паисий, Петко Р. Славейков, Пирин, Радон Тодев, Симеон Молеров, Стара Планина, Тодорин Връх, Цар Асен, Цар Иван Асен II, Цар Калоян
Община Белица
На 23.05.2018 г. /09:00 – 14:30 ч./ – Дагоново
Община Благоевград
На 25.05.2018 г. /13:00 – 16:15 ч./ – Благоевград: 04279. 108. 9 М. Под Черквата, 04279. 628. 416, VII – 5799, Кв. 11, Баба Тонка, Влахина Планина, Възраждане, Гемеджиите, Заря, Кв. Струмско,Идн. №04279. 628. 167, Кв. Струмско,Инд. №04279. 628. 454, Кресна, Любен Каравелов, Малешевска, местност Армутлука, местност Пенков Чифлик, местност Песока-Оранжерии, местност Песоко, местност Под Черквата, Освобождение, Панайот Волов, Пенков Чифлик, Пеньо Пенев, Питу Гули, Под Черквата, Прогрес, Р-Н Стопански Двор, Радецки, Райко Жинзифов, Солунските Атентатори, Стопански Двор, Струмско Център, Тодор Каблешков, Трифон Кунев, Ул. Кресна и Ул. Освобождение, Христо Ботев, Яне Сандански
За периода 21-22.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Благоевград: Еленово, Идент. №904279. 624. 18. Кв. 66 По Кк На Гр. Благоевград
На 21.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 22.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 23.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 25.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Благоевград: местност Чимево Дере
На 21.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 22.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 23.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 25.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Мощанец: XVI-122,123, Кв. 14, УПИ XI-75, Кв. 6
На 21.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 22.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 23.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 25.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Рилци: Ix-460, Грънчарски Андък, Илинден, Св. Иван Рилски, Трети Март, Упи-I-468 Кв. 25, Упи-IV-451,Кв. 27, Упи-ІV-468,Кв. 25
На 21.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 22.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 23.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 25.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: Ален Мак, Асен Итов, Бистрица, Братя Иванови, Броди, Гемеджиите, Георги Попов, Искър, Люляк, местност Под Черквата, местност Река Струма, Огражден, Освобождение, Панайот Хитов, Струмско Център, Яне Сандански
На 21.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 22.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 23.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 25.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Рилци: 000399, XV-273, Амитица, Диновица, Имот 023001, местност Амитица, местност Габеро, местност Крушите, ПИ 018013, Рафетица, Рила, Стремата, УПИ Х-463, Кв. 6, УПИ ХIII-261, Кв. 11, Упи-ІІІ-63, ХIХ-33, Кв. 7, Хан Аспарух, Цар Иван Асен
На 21.05.2018 г. /08:45 – 16:30 ч./ – Еленово, Общ. Благоевград: Имот 27231. 501. 203, местност Валтата, местност Гошевица, местност Чуката, ПИ-125 Кв. 12, УПИ XV-117, Кв. 2, УПИ №Х, Кв. 1, УПИ Х-182, Кв. 5, Упи-III-214,212,301
На 21.05.2018 г. /09:15 – 10:15 ч./ На 22.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 14:00 – 14:30 ч./ – Благоевград: Грамада, местност Герено, местност Чикуто, местност Чукито, Осогово, Промишлена Зона Българчево: Змиярски Рид, местност Дългата Нива, местност Терзийска, Студеното Кладенче Зелен Дол: 293, Валого-Краварник, местност Валого-Краварник, УПИ IV-220,Кв. 8 Клисура, Общ. Благоевград: Гяурска, махала Гяурска и махала Рекарска, махала Гяурска, махала Миладинци, местност Лозята, Падината Логодаж: Упи-ІV-195 Кв. 14, Беров Валог, Голяма Нива, махала Савева, местност Клисурски Мост, местност Присоето, С. Логодаж извън регулация, Стоилова Кория, УПИ I-113 Обел: махала Крайковска, Равнище Покровник: махала Равначка Селище, Общ. Благоевград: УПИ Vі-297, Кв. 10, 180, 382, Кв. 14, Андако, Градевски Рид, Гребовски Рид, Кв. 17, УПИ VIII-198, махала Камбитци, местност Беглика, местност Гребовски Рид, местност Гуйначки Андък, местност Гьочковски Андък, местност Пощека, местност Търлите, Оралище, под училището, път№ 106, Селище, Общ. Благоевград
На 21.05.2018 г. /09:45 – 10:45 ч./ – Благоевград: Ален Мак, Коста Босилков, Неуточнен Адрес
На 21.05.2018 г. /09:45 – 10:45 ч./ – Покровник: Покровнишко Шосе
На 22.05.2018 г. /08:00 – 13:15 ч./ – Благоевград: Александър Стамболийски, Баба Тонка, Васил Коритаров, Димитър Талев, Никола Вапцаров, Хилендар, Цар Иван Асен, Цар Иван Шишман
На 22.05.2018 г. /08:15 – 12:30 ч./ – Благоевград: Георги Андрейчин, Еленово, Свобода, Секвоя, Явор
На 22.05.2018 г. /09:00 – 14:30 ч./ – Логодаж: Беров Валог
На 22.05.2018 г. /10:00 – 14:30 ч./ – Благоевград: Антим I, Антон Чехов, Аргир Манасиев, Захари Стоянов, Иван Вазов, Иларион Макариополски, К. и Никола Хайдукови, Македония, Митрополит Борис, Сава Михайлов, Св. Иван Рилски, Света Гора, Христо Силянов
На 22.05.2018 г. /12:00 – 16:15 ч./ – Благоевград: Борис Сарафов, Дъбравска, Костур, Митрополит Борис, Неофит Рилски, Св. Иван Рилски, Сергей Румянцев
На 22.05.2018 г. /12:30 – 16:30 ч./ – Благоевград: Ахелой, Еленово, Стефан Стамболов
На 22.05.2018 г. /13:00 – 16:15 ч./ – Благоевград: местност Медунски Андък, местност Мицански Андък, Мицански Андък, Неуточнен Адрес
На 22.05.2018 г. /13:00 – 16:15 ч./ – Делвино, Общ. Благоевград: местност Мицански Андък
На 22.05.2018 г. /13:00 – 16:15 ч./ – Падеш: местност Джалеви Бахчи, Падеш
На 23.05.2018 г. /08:45 – 12:15 ч./ – Благоевград: 04279. 601. 362, Вардар, Ветрен, Възрожденска, Дойран, местност Баларбаши, Независимост, Освобождение, Роден Край
На 23.05.2018 г. /12:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: Вардар, Ридо, Скакавица, Шар Планина
Община Гоце Делчев
На 25.05.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ – Борово, Общ. Гоце Делчев: Село Борово, Упи-V-183 , Кв. 30
На 22.05.2018 г. /12:30 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Дунав, Звънчарска, Пейо К. Яворов, Симеон Радев, Юг
На 23.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Алеко Константинов, Бензиностанция Еко, Ибуш и Района Около Тях, Вардар, Васил Левски, Гоце Делчев, Детска, Драма, Дунав, местност Мочура, местност Текето, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Петър Сарафов, Радецки, Серес, Ташков Мост, Тащков Мост, Текето, Христо Ботев, Черна Гора, Юрий Гагарин
На 23.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Мусомища: местност Стопански Двор
Община Гърмен
На 22.05.2018 г. /09:30 – 16:00 ч./ – Дъбница: Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Шеста, Двадесета, Девета, Деветнадесета, Единадесета, Кюприжик, Неуточнен Адрес, Осемнадесета, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Стопански Двор, Трета, Четвърта, Шеста, Шестнадесета
На 21.05.2018 г. /09:30 – 16:00 ч./ – Лещен: УПИ II – 273
На 21.05.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ – Ковачевица: Кв. 23, УПИ ІV
На 25.05.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Рибново: Двадесет и Втора, Двадесет и Пета, Дванадесета, Девета, Десета, Единадесета, М. Бърдо, местност Бърдо, Неуточнен Адрес, Осма, Първа, Седма, Тринадесета, Четиринадесета
Община Петрич
На 21.05.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Места, Серска, Цар Борис III
На 21.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 22.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Бабуна, Дунав, Каймак Чалан, Полковник Дрангов, Солунска, Стопански Двор, Христо Чернопеев, Цар Борис III
На 21.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 22.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 23.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 25.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Коларов, Генерал Гурко, Георги Раковски, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Драва, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Карл Маркс, Марица, Неуточнен Адрес, Отец Пайсий, Струма
На 21.05.2018 г. /09:30 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Долна Джумая, Иван Апостолов, Капитан Никола Парапанов, Княз Александър Батемберг, Места, Полковник Дрангов, Серска, Цар Борис III
На 22.05.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Воден, Гарата, Долна Джумая, Дунав, местност Кумли, местност Под Гарата, Морихово, Полковник Дрангов, Промишлена Зона, Серска, Стопански Двор, Цар Борис III, Цар Калоян
На 22.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Капатово
На 22.05.2018 г. /09:15 – 10:15 ч.; 12:15 – 13:15 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Бабуна, Битоля, Воден, Гарата, Д-Р Асен Златаров, Долна Джумая, Дунав, Ильо Войвода, Каймак Чалан, Капитан Никола Парапанов, Кожух, местност Кумли, местност Под Гарата, Морихово, Осогово, Полковник Дрангов, Поп Богомил, Промишлена Зона, Рокфелер, Серска, Солунска, Стопански Двор, УПИ IX Кв. 39, Христо Чернопеев, Цар Борис III, Цар Калоян, Цар Самуил, Червена Скала, Шипка
На 22.05.2018 г. /09:15 – 13:15 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Каймак Чалан, Цар Борис III
На 23.05.2018 г. /09:00 – 11:00 ч./ – Дрангово, Общ. Петрич
На 23.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Бабуна, Бабуна, Битоля, Дунав, Дунав, Каймак Чалан, Кожух, Полковник Дрангов, Поп Богомил, Солунска, Стопански Двор, Христо Чернопеев, Христо Чернопеев, Цар Борис III, Цар Борис III
На 23.05.2018 г. /11:00 – 13:00 ч./ – Митино
На 23.05.2018 г. /13:00 – 16:00 ч./ – Беласица: Беласица, Васил Левски, Девети Май, Дермено, Динк Махле, Крали Марко, местност Горни Парници, Мраморница, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Цар Симеон, Чавдар Войвода, Яне Сандански
На 25.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Бабуна, Битоля, Дунав, Искър, Каймак Чалан, Капитан Никола Парапанов, Княз Александър Батемберг, Места, Мусала, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Свобода, Серска, Скопие, Солунска, Стопански Двор, Хан Аспарух, Христо Чернопеев, Цар Борис III, Цар Борис III, Цар Иван Шишман
Община Разлог
На 21.05.2018 г. /08:45 – 16:15 ч./ На 25.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Долно Драглище
На 21.05.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Баня, Общ. Разлог: III,Кв. 49, Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Втора, Девета, Деветнадесета, Неофит Рилски, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Тринадесета, УПИ XIx-610 Кв 44, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета
На 22.05.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ – Разлог: Варош, Голак, Еделвайс, Св. Св. Кирил и Методий, Тодор Александров
На 22.05.2018 г. /10:00 – 10:30 ч./ – Разлог: Бела Река, Христо Ботев
На 22.05.2018 г. /10:45 – 16:15 ч./ На 23.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Долно Драглище: 026036, УПИ Ix 219 Кв 42
На 23.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: Алекса Сачков, Бор, Братя Миладинови, Владимир Поптомов, Георги Сачков, Гоце Делчев, Иван Алексов, Иван Апостолов, Иван Вазов, Места, Никола Банков, Никола Вапцаров, Радецки, Седма, Фараонска, Чавдар, Чаталджа, Яким Цоков
Община Сандански
На 21.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 22.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 23.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 25.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Плоски: Братя Миладинови, Бузлуджа, Васил Левски, Вихрен, Георги Бенковски, Дружба, Иван Козарев, Кокиче, Методи Христов, Мурата, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Първи Май, Самуил, Струма, Трети Март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Шипка;
На 22.05.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 11:00 – 16:15 ч.; 13:45 – 14:15 ч./ – Малки Цалим;
На 22.05.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 13:45 – 14:15 ч./ – Белевехчево; Бождово; Дебрене, Общ. Сандански: Местн. Свинарнико, Свети Никола; Джигурово: 10-79, УПИ VII-381; Мелник: Идентификатор 47754. 501. 182. 1. 6, Мелник, Неуточнен Адрес, УПИ 1 Кв. 19; Поленица: 6-ти Септември, Армейска, Бански път, Божур, Бяло Море, Вихрен, Георги Димитров, Гоце Делчев, Гушевица, Димитър Благоев, Изгрев, Кирил и Методи, Македония, местност Резиденция, Младост, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Петър Берон, Пирин, Полски път, Първи Май, Рила, Св. Иван Рилски, Стопанска, Съединение, Трети Март, Х-77, Кв. 8, Шипка, Яне Сандански; Разлог: Дилберов Мост, местност Пети Километър, местност Скалата; Сандански: местност Чинар Круши, извън регулация, Градски Парк, Идентификатор 65334. 303. 703, Кръстьо Хаджииванов, местност Нишан Таши, местност Паркова Зона, местност Чинар Куши, Полковник Дрангов, Р-Н Главен пътЕ-79, Р-Н пътя На Хидрострой, Сандански Мискет, Стефан Стамболов; Склаве: Веселин Бабалеев;
На 22.05.2018 г. /08:45 – 14:15 ч./ – Поленица: 6-ти Септември, Бяло Море, Изгрев, Младост, Никола Вапцаров, Полски път, Стопанска, Съединение, Трети Март;
Община Симитли
На 21.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 22.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 23.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 25.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Бреза, Георги Димитров, Долен Герен, Зеленка, Кокиче, Никола Вапцаров, Пазара, Симитли, Струма, УПИ 1-538 Кв. 22, Христо Ботев
На 23.05.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Брежани: Георги Димитров, Здравец, местност Вощинарци, Миньор, Пейо Яворов, Христо Апостолов, Център
На 25.05.2018 г. /08:45 – 13:00 ч./ – Брежани
На 25.05.2018 г. /08:45 – 13:00 ч./ – Симитли: Бангелови Тополи, Димитър Благоев, Искра, местност Бангеови Тополи, Ораново, Победа, Септемврийска, Симитли, Славянска
Община Хаджидимово
На 21.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 22.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 23.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 25.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 22.05.2018 г. /09:30 – 15:00 ч./ – Копривлен: Бачо Киро, Васил Левски, Драва, Драма, Илинден, Мрамора, Неуточнен Адрес, Освобождение, Петър Берон, Първи Май, Славянска, Тодор Паница, Хан Аспарух, Цар Калоян, Цар Симеон, Шипка, Яне Сандански
Община Якоруда
На 21.05.2018 г. /09:00 – 15:30 ч./ – Юруково

Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Планови прекъсвания на електрозахранването за периода 21.05-25.05 в област Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Как да се спре „програмираното измиране“ на Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/kak-da-se-spre-programiranoto-izmirane-na-rusiya.94619

/Поглед.инфо/ В следващите 30 години Русия може да загуби 10 милиона души население - поне така пророкува прогнозата на ООН. Специалистите не изключват подобен сценарий, но представят рецепти как може да се избегне толкова катастрофално падане на числеността на населението.

Анализатор от Asia Times: Въоръжение и влияние – Индия търси баланс между Москва и Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/analizator-ot-Asia-Times-vaorazhenie-i-vliyanie-indiya-tarsi-balans-mezhdu-moskva-i-vashington.94620

/Поглед.инфо/ Индия разбира, че в светлината на руско-китайското сближаване нейните отношения с Москва, които се състояха просто в покупката на въоръжение, стават все по-малко изгодни и иска сближаване със САЩ. Но Делхи не може окончателно да се отдалечи от Русия, защото рискува да остане без изгодни отбранителни сделки в обкръжението на набиращи сила Китай и Пакистан. В тази ситуация Индия се опитва да открие баланс в отношенията си с Русия и САЩ, пише анализаторът на Asia Times Тензин Топден.

На 19 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6870205

На 19 май рожден ден иматАнтони Славински, почетен професор на НБУ, бивш министър на транспорта Иван Генов, ексдиректор на АЕЦ “Козлодуй” Кристин Димитрова, писателка Марио Николов, оперетен певец Мая Бабурска, актриса Наталия Гуркова, манекенка Златка Димитрова, плеймейтка Мая Бежанска, актриса Михаил Билалов, актьор и тв

Жълт код за дъжд и гръмотевици за Бургаска област

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/36KrjOoOwME/

Днес на много места ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки. Жълт код за потенциално опасно време е обявен за Бургаска и още 16 области. Главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд. Ще има гръмотевична дейност, на места с обилни валежи и силни пориви на вятъра. Ще е по-хладно, с максимални температури на въздуха между 18 и 22 градуса,сочи прогнозата на  НИМХ към БАН. Температурата на морската вода е 17-21 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Манголдът е суперхрана и за Космоса, но не търпи студ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6861870

Манголдът е суперхрана и за Космоса, но не търпи студМанголд - за повечето хора това звучи като нещо странно и изчанчено. И донякъде е така. Това растение е широко разпространено в Централна и Западна Европа, в последните години става все по-популярно и у нас. Наричано е спанаково или листно цвекло, в готварството се използва вместо лапад, спанак, дори може да се завиват сармички в листата.

Терористичен акт на стадион по време на мач! Има жертви

https://petel.bg/Teroristichen-akt-na-stadion-po-vreme-na-mach--Ima-zhertvi__265264

Осем души са загинали, а 45 са ранени при бомбена атака на спортен стадион в Джалалабад – столицата на афганистанската провинция Нангарха...

Може да нощувате в музея

http://clubz.bg/68036-moje_da_noshtuvate_v_muzeq

С интересна програма Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва за поредна година в Европейската инициатива "Нощ на музеите". Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за най-новата изложба "Враг/Приятел" ще бъде безплатен от 18 до 24 часа.

Открива се виртуалната интерактивна изложба "Моите предци на война", създадена от ученици от столични училища и екип на НВИМ, и в нея са представени вълнуващи лични родови истории от Втората световна война. Друг интересен акцент в събитието ще е мултимедийна инсталация, която е разработена в сътрудничество с Център АЛОС. Тя ще "оживи" един от експонатите в постоянната ексозиция на музея – масичката, на която са подписани Основите на мира и Одринското примирие, слагащо край на Руско-турската война (1877-1878).

Всички, избрали да "нощуват" в музея, ще могат да участват в забавна фотоигра с награди, а за доброто настроение ще допринесат музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и на учениците от НМУ "Любомир Пипков", специалност "Поп и джаз пеене" в класа на Роберта Ганова.

Вечерната атмосфера в музея ще бъде допълнена и от лятно кино под звездите. В Нощта на музеите със специална програма и вход свободен се включват и филиалите на Националния военноисторически музей - Военноморският музей и Парк- музеят на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ във Варна и Музеят на авиацията в Пловдив.

Путин и Асад преговарят в Сочи

http://pogled.info/svetoven/putin-i-asad-pregovaryat-v-sochi.94614

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин и сирийският лидер Башар Асад проведоха в четвъртък разговори в Сочи. Дмитрий Песков, представител на Кремъл, оповести пред журналистите подробностите за тези разговори. Той отбеляза, че посещението на Асад в Руската Федерация е работно.

Ще успее ли Евросъюзът да устои под напора на САЩ

http://pogled.info/svetoven/shte-uspee-li-evrosayuzat-da-ustoi-pod-napora-na-sasht.94615

/Поглед.инфо/ Европа реши да отстоява своята независимост: тя няма да преразглежда споразумението с Иран и няма да спазва американските санкции. Развалянето на иранската сделка от Вашингтон стана капката, която преля чашата на търпението на Европейския съюз. ЕС действително няма накъде да отстъпва – по-нататъшно подчинение на атлантическия диктат ще обезсмисли самият общоевропейски проект. Ще стане ли май 2018 г. повратен момент и начало на разкола на Запада?

Туск за Тръмп: „С такива приятели врагове не са нужни“

http://pogled.info/svetoven/tusk-za-tramp-s-takiva-priyateli-vragove-ne-sa-nuzhni.94616

/Поглед.инфо/ На срещата на високо равнище в София европейските лидери се договориха да запазят ядреното споразумение с Иран и оправиха към САЩ ултиматум във връзка с митата за стомана и алуминий, съобщава Süddeutsche Zeitung. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обвини ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп в „капризното желание да се самоутвърди“. „С такива приятели врагове не са нужни“, подчерта политикът.

Новият американски план за всички

http://pogled.info/svetoven/noviyat-amerikanski-plan-za-vsichki.94617

/Поглед.инфо/ В Израел започна интифада, КНДР се отказа от преговори, Европа не иска санкции срещу Иран.

На Евросъюза му поникнаха топки за борба са Америка?

http://pogled.info/svetoven/na-evrosayuza-mu-poniknaha-topki-za-borba-sa-amerika.94618

/Поглед.инфо/ Поразителни новини идват от Европа. Оказва се, че ако се съберат на едно място много обидени и ядосани европейски политици, то може и да им стигне смелостта заедно да се изправят срещу Доналд Тръмп и неговата вашингтонска администрация. Дори не мога да си спомня кога се е случвало нещо подобно за последен път. Най-вероятно няма да си спомня, защото такова досега не е било.

Златната маска на цар Терес ще бъде показана в Нощта на музеите в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S-9xQRpjfb8/

Погребална златна маска и пръстен-печат, за които се предполага, че са принадлежали на легендарния владетел на одрисите Терес, ще бъдат показани в центъра на зала „Трезор“ на Бургаския музей, съобщиха от Регионален исторически музей – Бургас.

През 2004 г. в надгробна могила „Светица“ е открит богат гроб на висш тракийски аристократ. Сред погребалните дарове са предмети от злато, сребро, бронз, керамика, желязо. Открито е и воинско въоръжение – брони, мечове, върхове на копия, стрели. Една от най-ценните находки е масивна златна маска с тегло близо 600 г. Тя представя мъжко лице с буйна коса и брада. Заедно с нея е открит и златен пръстен с изображение на почиващ атлет.

Гробните дарове са открити в зидан от масивни каменни блокове гроб. От скелета са открити само части от костите на тялото. Според мнението на проучвателя доц. д-р Георги Китов, погребаният е разчленен преди трупополагането и в гроба са поставени само части от тялото му, което свидетелства за орфически ритуал.

Изложените предмети са част от фонда на ИМ „Искра“ гр. Казанлък и са единствените музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в София.

Изложбата ще бъде открита на 19 май, събота, от 18.00 ч. в Археологически музей (ул. Богориди 21) и е кулминация в програмата на РИМ-Бургас по случай Нощта на музеите.

Хвърлили Св. Патрикий във вряла минерална вода, той не пострадал

https://offnews.bg//obshtestvo/hvarlili-sv-patrikij-vav-vriala-mineralna-voda-toj-ne-postradal-680787.html

Църквата почита днес Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски, и мъченици Акакий, Меандър и Полиен.

Те са пострадали за Христовата вяра през времето на император Юлиан Отстъпник (361–363 г.) в гр. Пруса, наричан още Бруса (във Витиния, Мала Азия). Царският наместник Юний, управител на Витиния, който дошъл на лечение в Бруса, където имало прочути горещи минерални води, довел духовните лица при горещите води и запитал Патрикий: Кой е създал тия лековити води, ако не нашите богове Ескулап и други, на които ние се кланяме? Свети Патрикий отговорил: Ваши богове са демоните, а тия води, както и всичко друго, е създал Христос, нашият Господ и Бог.

Тогава наместникът го запитал: А дали твоят Христос би те спасил, ако аз те хвърля в тая вряла вода? Св. Патрикий отговорил: Ако иска, той може да ме запази цял и невредим, макар аз да желая в тая вряла вода да се освободя от тоя временен живот, за да живея вечно с Христа. Но нека бъде върху мене неговата свята воля, без която ни косъм не пада от главата на човека!

Като чул това наместникът заповядал да хвърлят Патрикий във врялата вода. Горещи капки се пръснали по всички страни и попарили мнозина от присъствуващите, но светителят Божи, който пребивавал в постоянна молитва, останал невредим.

Виждайки това, наместникът се вбесил от ярост и заповядал да отсекат със секира главите на епископ Патрикий и тримата негови свещеници. 

Почти всички пътници в разбилия се край Хавана самолет са били кубинци

https://petel.bg/Pochti-vsichki-patnitsi-v-razbiliya-se-kray-Havana-samolet-sa-bili-kubintsi__265262

Почти всички пътници на разбилия се вчера край Хавана самолет са били кубински граждани, съобщи ТАСС, позовавайки се на кубинския вестник...

В понеделник точно в 05:10 часа ще се случи нещо много важно!

https://petel.bg/V-ponedelnik-tochno-v-05-10-chasa-shhe-se-sluchi-neshho-mnogo-vazhno-__265263

В понеделник - 21 май, в 5.10 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката (МОН) ще бъде генериран изпитният вариант за зрелостни...

Траур в Куба за жертвите на самолетната катастрофа край Хавана

//dariknews.bg/novini/sviat/traur-v-kuba-za-zhertvite-na-samoletnata-katastrofa-kraj-havana-2098009

Кубинските власти обявиха национален траур за загиналите в самолетната катастрофа край Хавана, съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщение на Държавния съвет на карибската страна.
 
Повече от сто души са загинали в катастрофата в Куба на Боинг-737, предаде Ройтерс, цитир

Увековечават името на Боян Петров с гора в негова памет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uvekovechavat-imeto-na-boian-petrov-s-gora-v-negova-pamet-2098000

Чинари в подножието на Родопите в памет на Боян Петров - идеята е на планинаря Вишан Крайнов. В два поредни уикенда той организира засаждане на млади дръвчета край село Козарско, до Брацигово. Казва, че чинарите са любимите му дървета – големи и величествени.

Броени часове до сватбата на годината: Меган Маркъл ще каже „да“ на принц Хари

//dariknews.bg/novini/liubopitno/broeni-chasove-do-svatbata-na-godinata-megan-markyl-shte-kazhe-da-na-princ-hari-2097959

Денят настъпи – само броени часове остават до сватбата на британския принц Хари и американската актриса Меган Маркъл.
 
Двамата ще си кажат „да“ в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор. Размяната

Индия е нашият главен геополитически съюзник в XXI век

http://pogled.info/svetoven/indiya-e-nashiyat-glaven-geopoliticheski-sayuznik-v-XXI-vek.94610

/Поглед.инфо/ Индия е готова да се откаже от военно-техническите проекти с Москва на сума повече от $ 12 млрд. В частност от програмата FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), създадена на основата на Су-57 – първият индийски изтребител от пето поколение. Причината за такова решение на Делхи е заплахата от санкции от страна на САЩ. За това на 15 май съобщи вестник Times of India.

Дефиницията на антисемитизъм в Съединените щати, американските негри и съзряването на русофобски закон

http://pogled.info/svetoven/definitsiyata-na-antisemitizam-v-saedinenite-shtati-amerikanskite-negri-i-sazryavaneto-na-rusofobski-zakon.94611

/Поглед.инфо/ След като веднъж е повдигната тази тема, позволявам си да я продължа по-детайлно. Преди това трябва да отбележа обаче, че определението що е "антисемитизъм" в закона, приет в Южна Каролина, е все още проект. В структурата на Държавния департамент работи специален отдел, който, в продължение на много години, работи по тази проблема. Докоснах тази тема в книгата си "Триумфът на Израел и смъртта на Палестина" (глава 10).

Бележки по темата "Минимален адекватен модел на съвременното противоборство"

http://pogled.info/svetoven/belezhki-po-temata-minimalen-adekvaten-model-na-savremennoto-protivoborstvo.94612

/Поглед.инфо/ От серията съображения, допълващи отчасти проблематизираната теза на Лукич по казуса Тръмп: благодаря за redbaboon-а (минималния адекватен модел на съвременното противоборство) за подготовката на терен.

Кой трябва да беси русофобите?

http://pogled.info/svetoven/koi-tryabva-da-besi-rusofobite.94613

/Поглед.инфо/ Цялата тази национално-ориентирана загриженост към небратските народи от бившия СССР, щастливо измъкнали се от сянката на руския имперски стандарт, за да не ги сполети участта на местното население на САЩ; разгръщайки до гигантски размери под сянката на ленинската национална политика ЧСВ (чувството за собственото си величие); и лековато повярвали на сладкогласните момчета от Държавния департамент, че са самодостатъчни, изключителни, но недооценени от „коварните московчани”; поемащи целият западен стоков запас от „екскременти”, с които се залива Русия; едни след други изведнъж се оказват дълбоко затънали до ушите в резултатите от собствената си жизнедеятелност, наподобяваща шоколад, освен ако не го помиришат...

Големи изненади за една от зодиите днес. Промяна в личните отношения за друга

https://petel.bg/Golemi-iznenadi-za-edna-ot-zodiite-dnes--Promyana-v-lichnite-otnosheniya-za-druga__265255

lamqta.com Овен  Днес не трябва прекалено много да се надявате на своето обаяние и умение да убедите Вашия любим човек в каквото и да било, с ...

Времето показа типично пролетния си характер: До обяд ще е топло, а след това става страшно!

https://petel.bg/Vremeto-pokaza-tipichno-proletniya-si-harakter--Do-obyad-shhe-e-toplo--a-sled-tova-stava-strashno-__265257

Типично пролетният характер на времето, какъвто го познаваме от последните дни, ще се запази и през следващите. Това показва средносрочна...

Изследване в САЩ: Българите са втори сред най-работещите имигранти

https://petel.bg/Izsledvane-v-SASHH--Balgarite-sa-vtori-sred-nay-raboteshhite-imigranti__265258

Най-здраво работещите имигранти в Съединените щати са ганайците, пише pulse.com.gh. Непосредствено след тях идват българите, пише Блиц. Изсл...

Лиляна Павлова: Постигнатото в София показа, че сме на прав път

https://petel.bg/Lilyana-Pavlova--Postignatoto-v-Sofiya-pokaza--che-sme-na-prav-pat__265259

Изминалата седмица бе изпълнена с много горещо теми, които бяха обсъждани по време на европредседателството ни. Лидерската среща ЕС- Запа...

Израел отхвърли решението на ООН по размириците в Газа

https://petel.bg/Izrael-othvarli-reshenieto-na-OON-po-razmiritsite-v-Gaza__265260

Израелското правителство отхвърли решението на Съвета на ООН по правата на човека за разследване на гибелта на палестинци при размириц...

Изкушават легендата Буфон със солидна заплата и оказване на голяма чест

https://petel.bg/Izkushavat-legendata-Bufon-sas-solidna-zaplata-i-okazvane-na-golyama-chest__265261

Френският шампион ПСЖ подхожда доста сериозно към легендата на Ювентус и италианския национален тим Джанлуиджи Буфон. 40-годишният врата...

Опасно време ни очаква днес…

http://regiona.bg/%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81/

Прогноза за 19.05.2018
Днес на много места ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки. След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен от север-северозапад. По-хладно, с максимални температури в повечето места между 20° и 25°.

Над планините облачността ще е предимно значителна, с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около и след обяд от запад валежите ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, през деня ще се ориентира от северозапад, а по време на гръмотевична дейност ще се усилва и променя посоката си. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 8°.

Материалът Опасно време ни очаква днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ремонт през уикенда променя движението на два трамвая

https://offnews.bg//obshtestvo/remont-prez-uikenda-promenia-dvizhenieto-na-dva-tramvaia-680784.html

Ремонт на релсите променя движението на трамваи № 20 и 22 днес и утре, съобщи Столична община. 

Мотрисите ще се движат от 04:30 до 16:00 часа днес от депо „Искър“ до обръщателно колело „Гео Милев“. 

Разкрива се временна автобусна линия № 20-ТМ с маршрут: от автостанция „Гео Милев“ по ул. “Иван Димитров – Куклата”, надясно по бул. “Шипченски проход”, надясно по бул. “Михай Еминеску”, по бул. “Ситняково” до ж.п. гара „Подуене“, наляво по бул. “Мадрид”, надясно по ул. “Проф. Милко Бичев”, надясно по бул. “Ген. Данаил Николаев” и направо по бул. “Ситняково” по маршрута до автостанция „Гео Милев“.

Автобусите ще спират: на съществуващите автобусни спирки по маршрута; на трамвайните спирки по бул. “Шипченски проход” и двупосочно на трамвайните спирки с кодове 1821 и 1822 “Ул. Алеко Константинов” на бул. “Мадрид”.

След 16:00 часа на 19.05.2018 год. (събота) временната автобусна линия № 20-ТМ се закрива и се възстановява движението по трамвайна линия № 20 по постоянния маршрут.

От 16:00 часа днес до 18:00 часа утре трамвайна линия № 22 ще се движи от ж.к. „Красна поляна“ до трамвайно обръщателно колело „Гео Милев“.

Разкрива се временна автобусна линия № 22-ТМ с маршрут: от автостанция „Изток“ (начална спирка на автобусни линии №№ 90, 117 и 118) по ул. “Летоструй”, надясно по бул. “Ботевградско шосе” до ж.п. гара „Подуене“, направо по бул. “Мадрид”, надясно по ул. “Проф. Милко Бичев”, надясно по бул. “Ген. Данаил Николаев” и наляво по бул. “Ботевградско шосе” по маршрута до автостанция „Изток“.

Автобусите ще спират на съществуващите автобусни спирки по маршрута и двупосочно на трамвайните спирки с кодове 1821 и 1822 “Ул. Алеко Константинов” на бул. “Мадрид”.

След 18:00 часа на 20.05.2018 г. (неделя) временната автобусна линия № 22-ТМ се закрива и се възстановява движението по трамвайна линия № 22 по постоянния маршрут.

Звездите за днес: Близнаци намалето темпото, Деви очакват Ви нестандартни неща, Риби ден за любов

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%82%d0%b5/

Хороскоп за 19 май 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Време е малко да поукротите топката и да се вгледате в себе си. Семейството Ви ще Ви бъде благодарно, ако им отделите малко повече време. Дайте си сметка колко много значат тези хора за Вас, а колко често ги пренебрегвате.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Сутрешните сериозни задачи ще ви накарат да потърсите разтуха в неангажиращи разговори. Грешка! Точно това трябва да ви подтикне към действие. Търсете резултати, а не празни приказки.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днес ще се справяте много творчески с проблемите, но в никакъв случай няма да искате да бързате. Наистина е добре да забавите малко темповете и да си дадете възможност да вдишате с пълни гърди. Толкова много неща пропускате докато бързате, наваксвайте.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Ако не успеете да впрегнете сутрешния си ентусиазъм в заниманията си, ще ви е малко досадно. Опитайте да съчетаете приятното с полезното и нека силата бъде с Вас!

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Сутринта ще се отдадете на инерцията от вчера и дори може да сте малко лениви, но следобед нещата ще се променят съществено. Бъдете готови!

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Трябва да сте добре организирани, за да приключите още преди обяд със задълженията си, това поне го можете. Следобеда ще имате доста нестандартни ангажименти.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Съдбата ви е във вашите ръце и от вас зависи в каква посока ще тръгне. Обмислете добре стратегията си, защото чертаете бъдещето си и всяка крачка е от значение.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

От сутрешното напрежение следобед няма да има и следа. Нещата ще се развиват по-добре от очакванията ви, късметът ще е навсякъде с вас.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Малко несправедливо ще се отнесат към вас днес, ако не заемете твърда позиция. Отстоявайте интересите си, не позволявайте да ви манипулират.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Почти цял ден ще си имате работа с други хора и трудно ще успеете да свършите онова, което сте решили. Не позволявайте да ви “водят за носа”.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Не блокирайте жизнената си сила чрез заинатяване и нежелание за действие. Бъдете осъзнати за процесите, в които сте включени и за своето място в тях.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Ще сте доста спонтанни и непосредствени, нещо, което ще изненада и самите Вас. Ден за любов и творчество, позволете си да сте душата на компанията, дайте на света скъпоценните си чувства, покажете любовта си.

Материалът Звездите за днес: Близнаци намалето темпото, Деви очакват Ви нестандартни неща, Риби ден за любов е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ентусиазъм - за сметка на прозорците

http://pogled.info/bulgarski/entusiazam-za-smetka-na-prozortsite.94605

/Поглед.инфо/ Бойко се разсърди, че медицинските сестри протестирали под прозорците му. Давал 5 милиарда за здравеопазването, ако продължавал така, накрая щял да счупи държавата – от щедрост. Прав е, но се усеща, че повече мисли да не счупят прозорците му.

Путин: Кораби с крилати ракети "Калибър" ще бъдат на постоянно бойно дежурство в Средиземно море

http://pogled.info/svetoven/putin-korabi-s-krilati-raketi-kalibar-shte-badat-na-postoyanno-boino-dezhurstvo-v-sredizemno-more.94606

/Поглед.инфо/ Кораби с крилати ракети „Калибър“ ще бъдат постоянно на бойно дежурство в Средиземно море, заяви Владимир Путин на военното съвещание в Сочи. Тези мерки държавният глава обясни със „запазването на заплахата от атаки на международните терористи в Сирия“.

Какво направихме с нашето висше образование и има ли изход от блатото?

http://pogled.info/bulgarski/kakvo-napravihme-s-nasheto-visshe-obrazovanie-i-ima-li-izhod-ot-blatoto.94607

/Поглед.инфо/ Въпросите, свързани с образованието на една нация, винаги са били актуална тема за всяко едно общество. Що се отнася за нешето, бих добавил и още един – Как се сдобиваме с това образование в България днес?

България – периферия на алчен и агресивен капиталистически център

http://pogled.info/bulgarski/balgariya-periferiya-na-alchen-i-agresiven-kapitalisticheski-tsentar.94608

/Поглед.инфо/ Мисля си, че едно много добро обяснение за плачевното положение, в което се намират днес България и онова, което е останало от нейното население, може да даде теорията на Имануил Уолърстейн за световните системи. Най-общо тя разделя света на център, периферия и полупериферия, при което капиталистическият център използва периферията за евтин, а на определени етапи и робски труд, изсмуква от нея суровини и материали с ниска степен на преработка и ниска себестойност, обработва ги и ги пласира обратно в периферията под формата на всички онези боклуци, които ядем, пием и дори правим.

Пол Крейг Робъртс: Най-накрая стратегията на Путин започва да работи?

http://pogled.info/svetoven/pol-kreig-robarts-nai-nakraya-strategiyata-na-putin-zapochva-da-raboti.94609

/Поглед.инфо/ Аз обясних по-рано, че Президентът на Русия Владимир Путин следва „християнската стратегия“ - подлага и другата си буза на западните провокации, за да донесе до Европа идеята, че Русия е разумна, а Вашингтон – не и че Русия не е заплаха за Европейските интереси и суверенитет, а Вашингтон – да. Превъзнасяйки Израел и излизайки от съглашението за ядреното неразпространение с Иран, президентът на САЩ Доналд Тръмп, възможно донесе успех на тази стратегия на Путин.

Мъск: Пътуването чрез тунелите под Лос Анджелис ще струва 1 долар

https://petel.bg/Mask--Patuvaneto-chrez-tunelite-pod-Los-Andzhelis-shhe-struva-1-dolar__265253

Милиардерът Илон Мъкс разкри подробности относно тунелите, които копае под Лос Анджелис чрез своята компания Boring Company, с цел редуциране н...

Слух, че саудитският принц е застрелян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870138

Слух, че саудитският принц е застрелянСлух, че саудитският престолонаследник Мохамад бин Салман е убит, плъзна в ирански и руски медии. Според тях принцът бил прострелян с 2 куршума в опит за държавен преврат на 21 април и по-късно издъхнал. Мохамад бин Салман не се е появявал публично отдавна и това подхранвало спекулациите. Малко по-късно слухът бе опроверган от шефа на частния офис

Никога не яжте тези храни вечер

https://petel.bg/Nikoga-ne-yazhte-tezi-hrani-vecher__265250

Малкият нощен глад понякога изобщо не е малък и не ни оставя на мира. А както всички знаем, на гладен стомах не се спи особено добре. Въп...

Прочут немски певец: В България те посрещат като цар, а не като боклук

http://clubz.bg/68035-prochut_nemski_pevec_v_bylgariq_te_posreshtat_kato_car_a_ne_kato_bokluk

Всички известни имена от германската шлагерна сцена бяха на откриването на най-голямата бирария в Европа - новия "Мегапарк" на испанския остров Майорка. Атмосферата обаче беше по-спокойна от преди. Онзи щур вихър от миналото го нямаше. Причината: една друга парти дестинация постепенно измества Майорка от първото място в класацията за най-шеметните купони, четем в публикация на германския таблоид "Експрес". Години наред резервациите за балеарския курорт бяха високи, но сега са в застой. Същевременно все повече германци избират да почиват в България, посочва изданието.

"Бъдещето е в България"

Някои от известните германски шлагерни изпълнители вече са се пренасочили от испанските плажове към Югоизточна Европа. И по-точно: към Златни пясъци.

"Лудите партита на Мале (така германците наричат остров Майорка), каквито имаше едно време, вече са история. Сега испанците искат само красивите и богатите. Нямам нищо против, обаче аз пък искам да съм сред нормални хора, които разпускат с нашата музика и са готови да седнат да пият по една бира с мен. България е бъдещето за германския парти шлагер", заключава певецът Матиас Дистел.

В продължение на години изпълнителят, прочул се с шлагера "Яки цици и картофена салата", обикаляше из Майорка заедно с приятеля си Лоренц Бюфел и бившата порно звезда Юлия Брюкнер. Миналото лято обаче ексцентричният певец си стегна багажа и сега вече се изявява в "Буле" (бел.ред: България), пише "Експрес".

Матиас Дистел обяснява:

"В България все още посрещат всеки гост като цар, а не като боклук. Едва ли тези, които са празнували парти на Майорка, могат да си обяснят радикалната промяна, която наложи испанското правителство."

Неговият колега Лоренц Бюфел добавя, че в заведения като "Dolphin" или "Partystadl" на Златни пясъци или в "Partyhütte" на Слънчев бряг може да се купонясва също толкова добре, колкото и на Майорка, и то много по-евтино.

"Докато на Майорка става все по-скъпо, а ограниченията за партитата - все по-строги, в България е разрешено да се купонясва и под открито небе", добавя певецът.

Единственият недостатък е...

Според кьолнския експерт по туризма Ахим Хьолер, основният аргумент в полза на България са по-ниските разходи.

"Резервациите за България вървят добре. Майорка е скъпо място, а някои плажове са твърде пренаселени. Това сигурно ще откаже някои туристи от тамошните курорти. В България цените са по-изгодни. Нивото на заплатите там е доста по-различно", посочва той.

"Единственият недостатък, който виждам, е по-дългото пътуване, а и инфраструктурата в България все още не може да се сравни с тази на Майорка", казва на свой ред изпълнителят на шлагери Юрген "Хонк" Кадел.

Задава се битката на парти дестинациите. Очакват ни интересни времена, заключава германският "Експрес".

Дойче веле.

The Times: Принц Чарлз ще има ключова роля в предстоящата сватба

https://petel.bg/The-Times--Prints-CHarlz-shhe-ima-klyuchova-rolya-v-predstoyashhata-svatba__265252

Принц Чарлз ще има ключова роля в предстоящата сватба, като ще съпроводи до олтара бъдещата булка Меган Маркъл, която ще сключи брак с При...

Окончателно: Не пуснаха Скатов сам да катери Еверест

https://petel.bg/Okonchatelno--Ne-pusnaha-Skatov-sam-da-kateri-Everest__265254

Жалко, смятах да посветя изкачването на Боян Петров, каза българският алпинист Българският алпинист Атанас Скатов окончателно не е бил ...

Путин посреща Меркел с рози, обсъждат света (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6870128

Путин посреща  Меркел с рози, обсъждат света (Обзор)Преди това прие в Сочи Асад, военните и одобри новия кабинет на Медведев Руският президент Владимир Путин посрещна в петък в Сочи германската канцлерка Ангела Меркел с голям букет бели и кремави рози. Срещата е първа за двамата след преизбирането им, припомня Газета.ру. Цветята бяха в унисон с бялото сако на Меркел.

Уругвайката Наталия Орейро записа песен за световното (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6870428

Уругвайската певица и актриса Наталия Орейро записа песен и клип, посветени на световното първенство в Русия това лято, съобщиха от Warner Musica. В парчето United by Love са миксирани три езика - изпълнителката пее на английски, испански и руски. Песента разказва за света, за любовта и колко е важно всички да се обединят за такова голямо и

Бил Гейтс: Тръмп не знае каква е разликата между HPV и HIV

https://petel.bg/Bil-Geyts--Tramp-ne-znae-kakva-e-razlikata-mezhdu-HPV-i-HIV__265249

Основателят на Microsoft Бил Гейтс сподели пред служители на неговата фондация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е знаел каква е разлика...

Нова услуга кара европейците масово да превъртат километражите

https://petel.bg/Nova-usluga-kara-evropeytsite-masovo-da-prevartat-kilometrazhite__265251

Всяка десета кола на Стария континент е с фалшифициран пробег Превъртането на километражите на автомобилите в Европа става все по-масо...

Препоръчваме ви: Европейска нощ на музеите

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-evropejska-nosht-na-muzeite-680886.html

Днес в цяла България се провежда Европейска нощ на музеите. Само в София 48 културни спирки ще отворят вратите си за посетители чак до 00:00 часа, а входът навсякъде ще бъде безплатен. Галерии, музеи, градини, мостове и много други ще се включат в инициативата, която се провежда за 14-та година с подкрепата на Френския институт, Столичната община и Министерството на културата.

Нощ на музеите ще има и в Пловдив, Плевен, Ямбол, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Благоевград и други.

В столицата 26 галерии и арт депа, 16 музея и къщи-музей, София Хартиен Арт Фест и Мостът на влюбените ще поканят будните жители на града да се насладят на гостуващи творби на художници и фотографи, постоянни експозиции, работилници, концерти и демонстрации.

Националният военноисторически музей представя виртуалната интерактивна изложба „Моите предци на война“, създадена от ученици и екип на НВИМ. Тя ще включва инсталация с добавена реалност „Историята оживява“, изложба „Враг/Приятел“, концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, лятно кино и фотоигра с награди.

Националният антропологичен музей включва народни танци, беседи, демонстрации и дори томбола с награди за всички, които го посетят.

Националната галерия ще представи политически плакати на студенти от НХА.

В Националният исторически музей можете да се насладите на експозицията „Спасени за поколенията“ (Приносът на България за опазването на световното културно наследство), изложба „45 години НИМ“ , концерт на музикална група “Оратница”, игра „Тайните на българската история, както и занимания за деца в Детския музейно-образователен
център.

Регионалният исторически музей – София ще представи археологически находки от София и Софийско и ще забавлява посетителите си с концерт на площад „Бански” 1.

София Хартиен Арт Фест 2018 включва излобжи, павильони, представящи хартиено изкуство, музика, демонстрации, работилници и прожекции на открито, както и чуждестранни участия.

На Мостът на влюбените ще посетите изложба „Фолклорни мотиви".

Екипът на Националният археологически институт ще представи изложбата „Спортът в антична Тракия”.

Организаторите от Френския културен институт също са осигурили забавление за желаещите да се включат в Нощта на музеите. На Facebook страницата на Института ще бъдат зададени 9 въпроса, чиито отговори са свързани с конкретен експонат, който се намира в един от девет софийски музеи. Който успее да намери 3 и да се снима пред тях, ще има възможност да спечели награда.

Цялата информация за Европейската нощ на музеите можете да прочетете тук

Извършен е Деветнадесетомайският преврат

https://www.actualno.com/chronicles/izvyrshen-e-devetnadesetomajskijat-prevrat-news_675346.html

Деветнадесетомайският преврат е държавен преврат в България, извършен на 19 май 1934 г. от Политическия кръг „Звено“ и Военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев (19 май 1934 - 22 януари 1935) отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии. В парламентарните избори през юни 1931 г. Демократическият сговор претърпява поражение и отстъпва управлението на страната на коалицията Народен

Хороскоп за 19 – 25 май от Антония Мечкова

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-19-25-maj-ot-antonia-mechkova-679141.html

{"oven":"До Константин и Елена най-вече се интересувате за приходите си, важно е да разчитате на равностойни партньори, а и да си вършите максимално съвестно работата, доста е. Във вторник упорството ви среща с бъдещи сътрудници. Овните да бъдат бдителни, има редица въпроси за изясняване, а в сряда и четвъртък споровете се изострят. По-разумно е да разчитате на епизодични услуги, да пазите разбирателството с близки, оставайки в тяхната сянка. Не го обичате, но ако бързо палите за разправия и флирт, няма да постигнете много.","telec":"До вторник се натъквате на доста пречки в деловата област и макар че сте пълни с енергия и амбиции или точно заради факта, може да не останете най-доволни от постиженията си. Все пак повечето Телци да не бързат, условията не са подходящи за техни идеи, отлагане за кратко няма да ги обезсмисли. В сряда и четвъртък преобръщате нещата към по-добро, ако трябва - в екипа ще промените психологическата атмосфера или вие ще трупате нови умения и знания. И най-близките ще са доволни, като планирате интересни развлечения.","bliznaci":"За вас периодът не е лек, очертават се промени в деловата сфера, така че от деня на Константин и Елена трябва да действате по точен план. Близнаците са доволни от постигнатото в работата, има с какво да зарадват и близките си, но трябва да подготвят нови проекти, да организират и околните за предстоящите задачи. Някои се изкушават да действат самостоятелно по стари идеи, добре да преценят плюсове и минуси. В четвъртък и петък бъдете гъвкави, изявите ви ще зависят от благоволение на шефа. Вкъщи най-важна е хармонията, пазите я.","rak":"И вие сте на прага на делови и лични промени, анализирайте по-внимателно нещата. Група Раци не са наясно със ситуацията до понеделник, но усетът им подсказва да се подготвят за решителни стъпки напред, нагоре. Много ви интересуват финанси и постове, има риск да се отзовете на място, на което мъчно ще се справяте. Във вторник – изненади бол, май предпочитате познати хора, дейности? Четвъртък ви насърчава, привличате помощници и се справяте ОК. В любовта избирате вие - да се обвържете трайно или ви стига авантюрата.","luv":"И в понеделник изглаждате стари неразбирателства с близки, колеги, познати. Лъвовете да покажат великодушие към грешките на околните, да се помирят с опонентите, новите задачи предполагат сплотен и борбен екип. Трудностите във вторник и сряда са доста, но ще ги преодолеете, амбицирате и другите да ви помагат. До петък се стабилизират и нови съюзи, а не е изключено да има и прояви на завист, вражда, знаете как да ги парирате. Някои са имали проблеми с половинката, ще върнат хармонията вкъщи, и хубавите спомени обвързват... ","deva":"За вас 7-дневието е твърде динамично, хубаво е да овладеете емоциите и да се съсредоточите върху важните теми в делови и личен план. Част от Девите се изкушават да се заемат с куп неща, вървят на зигзаг, други са много критични към обкръжението си и през уикенда, и в понеделник. Защо, нима вие сте най-идеални? Във вторник и сряда следва да бъдете и търпеливи, ще решавате само назрелите задачи, за останалото ще мислите по-нататък. В четвъртък се пазете от разправии, които не ви засягат, петък дава добри шансове за изява и доходи.","vezni":"Влизате период, когато е много важно да изберете точното време за работа, а и за уреждане на лични неща. Доста Везни имат куп добри идеи, но да не бързат да говорят за тях, на Константин и Елена ще им хрумнат нови, но те май да бъдат подготвени за реализация чак в петък. В сряда проучвайте внимателно информация, а и кандидати за сътрудници, четвъртък ще е напрегнат, макар и плодоносен. Някои се нагърбват с лидерство в екип, хич да не затварят очи за своите грешки. В любовта вие решавате какво и с кого ще ви донесе щастието.","scorpion":"Трудно 7-дневие, интуицията ще подсказва да избягвате разправии за делови или лични неща. Скорпионите се притесняват и за финансите, през уикенда и с голям такт няма да си изяснят обстоятелствата около темата. В понеделник и вторник зависите много от шанса, не си позволявайте да обсъждате служебни ядове с близки или на маса, да не тръгнат клюки. В сряда и да работите сами, пак ще личи нужда от сериозна промяна. В следващите дни сте нетърпеливи, но споровете се изострят, може да ви ощетят. Погрижете се повече за себе си.","strelec":"Това 7-дневие ви дава условия за преодоляване на пропуски в работата, а и в лични отношения. Доста Стрелци не щат да си виждат минуси в начинания и поведение, но такива има, в понеделник е по-редно да се стаят, да обмислят нещата. И да сте критични към близки, ще ви подкрепят, сега се убеждават: стараете се в интерес на родата, на екипа. От сряда ще се запознавате с хора и информация, някои тръгват на път или се заемат с друга дейност. Уреждайте стриктно детайлите, предстои тежък труд, но ще ви радва и ще носи ползи.. .","kozirog":"Хубаво е през този период да останете по-спокойни, макар че дните са пълни с динамика. От събота до понеделник Козирозите имат много работа и хич няма да се щадят. Редно е да проявите повече грижа към тонуса си... Във вторник и сряда изпъкват ред неясноти в служебната и деловата сфера, дръжте се на по-заден план и не споделяйте проблеми, идеи. До петък се очертават промени в партньорството, може да следвате чужди идеи, а дори и да сте най-прави по някой въпрос, не се налагайте. Близки ви дразнят понякога, ала са ви близки...","vodolei":"И да не сте най-доволни от делови резултати, не правите драма, а си готвите нови идеи и изяви. Водолеите могат да си позволят кратък отдих, напоследък работата им беше повече, а вероятно има и поводи да поглезят близките. И все пак до 24 май трябва да разширите общуването, неяснотите от предишните дни се изчистват, набирате енергия за начинания, за творчество. Подготвяте се да упорствате до постигане на целите. Петък е по-напрегнат, така че не поемайте още ангажименти. Необвързаните усещат: скоро ще срещнат голямата любов.","ribi":"Това 7-дневие ви настройва емоционално, през уикенда ви се ще да останете вкъщи или някъде далече от делови и обществени проблеми. Е, не е уместно, Рибите имат да изясняват важни делови и домашни неща, в сряда и четвъртък ще го направят с подобаващо търпение, в петък ще се радват на помощта на истински съмишленици и сериозни партньори. Не се тревожете за пари, едни не идват на време, но други ви изненадват приятно и ще вържете бюджета си. Опрете се на подкрепа от близки, но подреждайте живота си както го искате."}

19 май - Деветнадесетомайският преврат в България

https://offnews.bg//na-tozi-den/19-maj-devetnadesetomajskiat-prevrat-v-balgaria-680837.html

На 19 май 1934 г. в България е извършен държавен преврат от Политическия кръг "Звено" и Военния съюз с подкрепата на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев (19.5.1934-22.1.1935) отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии.

От края на октомври 1933 година Военният съюз започва усилена подготовка на държавен преврат. Разработват се подробни планове за действие на членовете на съюза във всеки гарнизон. Успоредно, с активното участие и на дейци на „Звено“, се подготвя политическа програма за действия след преврата. Активната група, работеща по нея, включва Дамян Велчев, Кимон Георгиев, Петър Тодоров, Иван Харизанов, Коста Бояджиев, Петър Мидилев, Ставри Андреев, Станчо Чолаков, Михаил Календеров.

Непосредствено след преврата политическите партии и профсъюзите в страната са забранени, някои техни активисти са интернирани в провинцията и са взети специални мерки за ликвидирането на Българската комунистическа партия. Народното събрание е разпуснато и кабинетът управлява с наредби-закони, окръзите и общините са окрупнени, самоуправлението им е премахнато и заменено с назначавани от правителството чиновници.

Днес: Марш 'Свобода за конопа' в София

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-marsh-svoboda-za-konopa-v-sofia-680920.html

Днес от 15 часа на площад "Св. Неделя" в София ще тръгне маршът "Свобода за конопа". Желанието на организаторите и посетителите на вече традиционното събитие е най-просто казано да се освободи законовата примка около врата на ползвателите на канабис в България. 

Маршът ще премине и през градинката на църквата "Св. Седмочисленици", а след това ще има и концерт в подкрепа на събитието. 

"Искаме да покажем истинското лице на пушещите хора в България", казва за марша Димитър Карагегов - основен организатор на събитието и част от Българското либертарианско общество и движението Liberty420. В организацията на марша са още движение "Промена", както и пациентската организация "Рестарт".

Хората зад марша вярват, че законът, който криминализира употребата на канабис, не действа, тъй като за последните 15 години българите, опитвали в живота си трева, са се увеличили пет пъти.

Борбата с дилърите също е крайно неефективна и това показват данните от изследването на БЛО и Liberty420, което беше публикувано в края на миналата година. Анализирани са данни от МВР и съда, като от всички изследвани дела едва 17,3% са за разпространение. Тези за организирана престъпна група са пренебрежителните 1.13%. Според статистиката най-често клиенти на Темида стават държатели на малки количества забранени вещества. В 72% от случаите става дума за канабис.

Демографският профил на осъдените и санкционираните заради престъпления, свързани с наркотици - 91% мъже, 64% са от 18 до 30-годишна възраст, а 82% са трудово заети или учащи.

Трите искания на марша "Свобода за конопа" са:

- Декриминализиране на притежанието на малки количества трева за лични цели

- Възможност за отглеждане на до две растения в домашни условия - така ще изчезнат дилърите, защото потребителят сам ще си е "доставчик"

- Да се позволи употребата на канабиса за медицински цели у нас

Един от най-сериозните проблеми, които прохибицията е донесла на страната ни, са синтетичните наркотици, които заливат училищата. Евтините заместители на марихуаната са по-евтини и изключително опасни. В повечето случаи те дори не са забранени, тъй като химичните съставки на наркотика са непознати и не влизат в забранителния списък.

"Искаме да покажем, че за малко трева не може да се влиза в затвора и да се образува досъдебно производство. Който пуши, зло не мисли", каза още Карагегов за организацията на марша "Свобода за конопа".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване