НУ "Хаджи Генчо" в Тетевен изпрати своите четвъртокласници с песни и танци

https://www.actualno.com/lovech/nu-hadji-gencho-v-teteven-izprati-svoite-chetvyrtoklasnici-s-pesni-i-tanci-news_677565.html

На 31 май 2018 г. в салона на НЧ ,,Съгласие 1869“ гр. Тетевен се проведе крайгодишно тържество под наслов ,,Моят път започва с мъничка пътечка“ на НУ ,,Хаджи Генчо“. Г-жа Ирена Филипова – директор на училището и класните ръководители връчиха удостоверенията на своите възпитаници с чест и гордост от постигнатото. Децата направиха едно страхотно тържество, в което освен стихове, песни, танци и театър, ни представиха и колко добре са научили английския език.

Порожанов: Днес стартира работна група, която ще работи по проекта за Закон за розата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893430

Порожанов: Днес стартира работна група, която ще работи по проекта за Закон за розата
Днес стартира работна група, която ще работи по проекта за Закон за розата, каза по време на парламентарния контрол днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В работната група са поканени както производители, така и преработватели, така и от научните среди и разбира се цялата експертиза на министерството,

Какво ни очаква в света на спорта през юни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvo-ni-ochakva-v-sveta-na-sporta-prez-iuni-6082987

Не пропускайте последните приятелски срещи преди началото на Световното първенство по футбол в Русия

Изпълни ли плоският данък своята цел?

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/izpylni-li-ploskiiat-danyk-svoiata-cel-262208/

След премахнане на прогресивното облагане приходите в бюджета се увеличиха с 1 млрд. лв., твърди Людмила Елкова

Трети обвинен в схемата за "бързи номера" в КАТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893405

Трети обвинен в схемата за "бързи номера" в КАТОкръжна прокуратура – Благоевград е привлякла като обвиняем бившия полицай Никола Доганджийски-Колевеца, участвал като помагач в схемата за регистрация на автомобили в КАН позната като "бързи номера" и номера с еднакви цифри Към настоящия момент са разпитани свидетели, извършено претърсване и изземване, както и други доказателства,

Годишните финансови отчети ще се подават и в 13 офиса на НАП - София до края на юни

https://offnews.bg//ikonomika/godishnite-finansovi-otcheti-shte-se-podavat-i-v-13-ofisa-na-nap-sof-681810.html

От понеделник, 4 юни, до 30 юни 2018 г. годишните финансови отчети (ГФО) ще могат да бъдат подавани освен в Агенция по вписванията и в 13 офиса на Националната агенция за приходите в София, съобщиха от Агенцията по вписванията.

Гражданите, които ще се възползват от тази възможност, трябва да представят в НАП пълния пакет от документи, необходими за обявяване на годишните финансови отчети в Търговския регистър, включително и документ за платена такса от 40 лв. Заявления за подаване на годишни финансови отчети от фондации, сдружения, читалища и акционерни дружества, няма да се приемат от служителите в изнесените офиси.

В офисите на НАП в столицата ще бъдат обособени работни места за служителите на Агенция по вписванията, които ще обслужват клиенти, подаващи ГФО, допълват от двете ведомства.

Новата услуга стана възможна след като ръководителите на двете ведомства Зорница Даскалова и Галя Димитрова подписаха споразумение, за да облекчат обслужването на клиенти в периода преди изтичане на крайния срок за подаване на финансови отчети.

Списък на Териториалните структури на НАП в столицата, в които ще могат да се подават годишните финансови отчети:

"Лайф Хоспитал" откри нова болница в Свети Влас

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6893407

"Лайф Хоспитал" откри нова болница в Свети ВласСвети Влас се сдоби с нова болница с три отделения - педиатрия, неврология, физиотерапия и рехабилитация. Към нея вече функционира и медицински център, който разполага с единствения в региона Ядрено-магнитен резонас отворен тип. Здравното заведение официално отвори днес в присъствието на много гости и лекари от региона.

Радан Кънев: Жозеф Дол вече е директор на водопад

https://offnews.bg//politika/radan-kanev-zhozef-dol-veche-e-direktor-na-vodopad-681808.html

Вотът на недоверие в Испания* не е само краят на Мариано Рахой, а и на Partido Popular (Народната партия) като водеща политическа сила. Дори можем спокойно да кажем, че партията завлече Рахой в небитието, а не обратното.

Така зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев коментира във Фейсбук свалянето на испанския премиер от власт днес.

"И така, в три от четирите най-големи европейски държави, ЕНП няма партия - претендент за премиерския пост. Като добавим ключови по-малки държави като Холандия и Чехия, крайнодесният уклон на ФИДЕС в Унгария и национал-либералната ориентация на десницата в Полша и скандинавските държави... изводът е, че Жозеф Дол (президентът на Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ - бел. ред.) е директор на водопад.

Нищо ново - беше видимо с просто око още при "голямата победа" през 2014, ако някой смее да гледа.

Важното е друго - и го казвам за пореден път. Изцяло нова политическа карта на Европа се задава. С нови принципи, идеи, противопоставяния. За тези, които ме питаха какво по дяволите е проевропейско национал-либерално дясно - само да кажа, че "Сиудаданос" на Ривера водят в проучванията в Испания, а тръгнаха от под 10% на изборите."

*Много добра система имат - който предлага вот на недоверие, трябва да предложи и нов премиер. И се гласуват заедно - свалянето на стария и изборът на новия.

Официално: Санчес е новият премиер на Испания

https://frognews.bg/novini/ofitsialno-sanches-noviiat-premier-ispaniia.html

Педро Санчес е новият премиер на Испания. Лидерът на социалистите бе избран със 180 гласа ”за”, 169 ”против” и 1 глас ”въздържал се”.

Джип блъсна дете на пешеходна пътека в София

https://www.mediapool.bg/dzhip-blasna-dete-na-peshehodna-pateka-v-sofiya-news279760.html

15-годишно момиче е блъснато на пешеходна пътека в София. Инцидентът е станал около 13:30 ч. в петък на бул. „Дондуков“ в района на Първа английска гимназия, предаде "Дарик".   По първоначална информация момичето е преминавало пътеката, след като трамвай и друга кола са му дали предимство. Встрани от трамвая обаче изскочил джип Мерцедес, който блъснал детето. В опит да избегне удара шофьорът на мерцедеса ударил и друга кола в насрещната лента.   Момичето е откарано в Пирогов, контактно и със съмнения за счупена ръка.   Алкохолната проба на водача е положителна.

Задържаха цигари за 127 хил. лв. на ГКПП Кулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893414

Задържаха цигари за 127 хил. лв. на ГКПП КулатаДнес, около 2,20 ч, на ГКПП – Кулата, е бил задържан шофьор на товарен автомобил, пътуващ от Гърция за България, съобщиха от окръжна прокуратура - Благоевград.  При гранична проверка е било открито голямо количество цигари на обща стойност над 127 хиляди лева. Водачът на превозното средство, което било с български регистрационни номера е бил

Варненецът Илия Вълков - създателят на брауновият газ

http://www.moreto.net/novini.php?n=375208

Илия Вълков, който за съжаление по света е известен повече като Юл Браун - изoбpeтaтeля нa бpayнoвия гaз, всъщност е българин и е от Варна. За него разказа Делян Момчилов, на събитие, организирано от „ВарнаЛит“ 2018, предаде репортер на Moreto.

Търсенето на вносни стоки в Китай остава високо

http://econ.bg/Новини/Търсенето-на-вносни-стоки-в-Китай-остава-високо_l.a_i.762209_at.1.html

Проучване на Министерството на търговията на Китай е установило, че търсенето на вносни стоки в страната остава високо, а потребителите са готови да...

Задържан е шофьор на автобус с ученици с 1,27 промила алкохол в кръвта

https://www.mediapool.bg/zadarzhan-e-shofyor-na-avtobus-s-uchenitsi-s-127-promila-alkohol-v-kravta-news279759.html

Задържан е шофьор на автобус, който трябвало да вози ученици от Златоград на екскурзия, съобщиха от ОД на МВР- Смолян. Водачът показал 1.27 промила алкохол при тестовете, които се правят задължително преди потегляне на автобуси с деца.   Шофьорът С.К. /48 г. / от Бургас стигнал безпрепятствено с автобуса от Стара Загора до Златоград. С него пътувал и представител на туроператорската фирма, обслужвала организираната екскурзия на ученици от 3-и и 4-и клас до Банско.   При полицейските разпити е установено, че автобусът с бургаска регистрация е потеглил около 4 часа тази сутрин от Стара Загора.

Математиците на ТУ – Варна – първенци на Националната студентска олимпиада 2018

http://nakratko.bg/category/58/160357/


Отборът по математика на ТУ – Варна се класира на първо място в своята група В от шест университета на Националната студентска олимпиада по матаматика (НСОМ) 2018.

Премиерът Рахой падна и на власт в Испания дойде социалистът Санчес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893403

Премиерът Рахой падна и на власт в Испания дойде социалистът СанчесВодачът на испанското консервативно правителство Мариано Рахой, опетнен от корупционен скандал, днес беше свален с гласуване на недоверие в парламента, след като управлява шест години. Мястото му зае социалистът Педро Санчес, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Вотът срещу премиера консерватор беше подкрепен с мнозинство от 180 от общо 350

Нарязан тютюн за 125 000 лв. е иззет при специализирана полицейска операция край Варна

http://nakratko.bg/category/60/160356/


В рамките на специализирана полицейска операция по линия противодействие на престъпления с акцизни стоки, на 30.05.2018 г., около 20:40 ч. е извършена полицейска проверка на два автомобила: т.а. „Ситроен Джъмпер“ , управляван от А. К., на 44 г.

Мария Габриел обсъжда дигиталната трансформация на Европа на форум в София на 4 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893396

Мария Габриел обсъжда дигиталната трансформация на Европа на форум в София на 4 юни  
Европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще открие годишната среща на Групата на европейските архиви към Европейската комисия и на Европейския борд на националните архивисти към Съвета на Европа на 4 юни от 09.30ч. в Резиденция Бояна в София. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България. От 14.45ч.

Четирима на съд за инцидента с дете от Германия в басейна на хотел „Берлин“ на Златни пясъци

http://nakratko.bg/category/60/160355/


С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд са предадени четирима мъже с обвинение, че са причинили смъртта на 13-годишно германско дете поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/06/01/3188539_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на емисията:<br />Започват проверки за безопасност на детските пояси и други пособия за плуване8.5 тона боклуци са събрани около връх ЕверестВ края на юли Марс ще се доближи максимално до ЗемятаВ Уестминстърското абатство ще има галерия.Социален цирк в новото издание на "Мини Арт Фест".Кой ще изпее химна на откриването на Световното по футбол<br />

Летищният оператор "Фрапорт Туин Стар" бележи 67% ръст на трафика във Варна

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/letishtniiat-operator-fraport-tuin-star-beleji-67-ryst-na-trafika-vyv-varna-262205/

Новата база на Wizz Air засили трафика, посочи Улрих Хеппе, изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт"

Голям пожар избухна в северно предградие на Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893397

Голям пожар избухна в северно предградие на АтинаГолям пожар избухна в северно предградие на Атина днес следобед, съобщава електронното издание на в. "Катимерини". Над 20 огнеборци, самолет и два хеликоптера се опитват да овладеят огнената стихия, която избухна в парк, намиращ се в жилищен район в предградието Маруси, предава БТА. Огънят не застрашава домове и бизнес обекти в района,

Рекордно ниска безработица в САЩ

https://frognews.bg/novini/rekordno-niska-bezrabotitsa-sasht.html

Рекордно ниска е безработицата в САЩ, като по този показател администрацията на президента Доналд Тръмп постигна резултати, невиждани от 18 години.

Капело: Роналдо иска да се завърне в "Манчестър Юнайтед" заради Моуриньо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6893287

Капело: Роналдо иска да се завърне в "Манчестър Юнайтед" заради МоуриньоФабио Капело заяви, че Кристиано Роналдо иска да се завърне в "Манчестър Юнайтед", за да работи отново с Жозе Моуриньо. Бъдещето на португалската звезда в "Реал" (М) е под въпрос, след като той говори за "белия балет" в минало време веднага след триумфа в Шампионска лига. Зинедин Зидан, който напусна "Реал" в четвъртък след две години и половина,

"Ал Кайда" се зъби на Саудитска Арабия, заменила джамиите с киносалони

http://www.moreto.net/novini.php?n=375235

Терористичната групировка "Ал Кайда на Арабския полуостров" предупреди реформаторски настроения престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман във връзка с неговите "греховни проекти". Това стана в бюлетин на терористите, публикуван днес, съобщава "Франс прес".

Денят в снимки – 1 юни

http://www.dnes.bg/index/2018/06/01/deniat-v-snimki-1-iuni.378142

Денят на детето и тефтерчето на Ботев в Националната библиотека

Кметът на Варна: Круизните кораби се връщат в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893382

Кметът на Варна: Круизните кораби се връщат в Черно мореГолеми круизни компании проявяват интерес отново да включат в своите маршрути черноморски пристанища, след като през последните години избягват региона заради геополитическата обстановка. Това заяви кметът на Варна Иван Портних след среща с президента на Асоциацията на средиземноморските пристанища за круизи (MedCruise) Айрам Диаз Пастор.

Пръскат - не пръскат, броят расте! 160 варненци ухапани от кърлеж

https://petel.bg/Praskat---ne-praskat--broyat-raste--160-varnentsi-uhapani-ot-karlezh__267260

За периода 25.05.2018 г. – 31.05.2018г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници. Регистри...

Има уличен с допинг в състава на Русия за Световното?

https://petel.bg/Ima-ulichen-s-doping-v-sastava-na-Rusiya-za-Svetovnoto-__267261

Има уличен с допинг в състава на Русия за Световното, това твърди Григори Родченков, който е бивш глава на московската антидопинг лаборат...

Споделете спешно! Помощ за Дари - ето как

https://petel.bg/Spodelete-speshno--Pomoshh-za-Dari---eto-kak__267262

helpkarma.com "Нашият син Божидар е на 14 години и е с мекотъканен сарком в долната част на гръбнака. Преди четири години заминахме за лечение в ...

Щракнаха белезници на стрелецa от столичния "Надежда"

https://petel.bg/SHHraknaha-beleznitsi-na-streletsa-ot-stolichniya-Nadezhda--__267264

Полицията арестува мъжът стрелял на 31 май в столичния квартал "Надежда". Стрелецът е 66-годишен мъж. Това информираха от пресцентъра на МВ...

Бойко взриви мрежата навръх 1 юни с тази уникална снимка!

https://petel.bg/Boyko-vzrivi-mrezhata-navrah-1-yuni-s-tazi-unikalna-snimka---__267263

Премиерът Бойко Борисов поздрави всички дечица за днешния празник. Той пусна снимка с внука си в профила си в социалната мрежа. Над нея м...

Взривиха камион в Париж заради съмнение за бомба

https://petel.bg/Vzriviha-kamion-v-Parizh-zaradi-samnenie-za-bomba__267265

Френската полиция взриви подозрителен камион, открит край търговския център Val d'Europe в предградие на Париж. Това съобщи кметът на община С...

5 талантливи деца с награди от "Родопи"

https://www.24chasa.bg/region/article/6893342

5 талантливи деца с награди от "Родопи"Пет деца от община "Родопи" бяха отличени послучай 1 юни заради високи постижения в спорта, културата и изобразителното изкуство. Награди от кмета Пламен Спасов получиха Александър Вачев от Белащица - музика, Ива Иванова от Марково - тенис на корт, Матей Матеев от Марково - рапира, Калина Никова от Марково - изобразително изкуство,

Всички училища с Wi-Fi мрежа до 1 година

https://offnews.bg//obshtestvo/vsichki-uchilishta-s-wi-fi-mrezha-do-1-godina-681788.html

До една година във всички училища ще има Wi-Fi мрежи с покритие в над 80% от класните стаи, обеща министърът на образованието Красимир Вълчев по време на кръглата маса "Образование 4.0", посветена на дигитализацията на образованието в България, която се проведе в столицата.

В нея се включиха още кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел, главният технически директор и член на Управителния съвет на съорганизатора на събитието - VIVACOM - Радослав Златков. Директори и IT специалисти представиха въведени успешно практики у нас и в чужбина. Сред тях бяха директорът на 119-о училище и бивш зам.-министър на образованието Диян Стаматов, директорката на 18 СУ "Уилям Гладстон" Величка Стойчева, заместник-директорът по внедряване на технологиите в 51-о училище "Елисавета Багряна" Ива Асенова, основателят на "СофтУни" Светлин Наков, основателят и управител на дигиталната платформа Уча.се Дарин Маджаров и др.

Не знаем какви професии ще има след половин век, но трябва да има надграждане, а не отричане - съчетаване на традиционното с новото, подчерта в словото си министър Вълчев. Човекът трябва да остане в центъра на образованието, а не технологията, трябва да свържем човека с технологиите и да изградим образование, което не убива, а развива социалните компетентности, допълни той.

Мнение в същата посока изрази и кметът Фандъкова. Образованието не бива да се дели на дигитално и недигитално, а на качествено и некачествено. А качество - подчерта тя - означава и използването на дигиталните умения.

367 паралелки в 36 софийски училища обучават ученици в IT профил, каза Фандъкова, която също бе министър на образованието, а настоящият - Вълчев, увери, че обучението по информационни технологии в цялата страна ще обхваща все повече училища и ученици.

Част от дигитализацията е и оборудването на кабинетите с мултимедийни дъски и проектори - в момента такива има в 13 хил. стаи, и предстои броят им да се увеличи. Ще подпомагаме училищата да поддържат електронни дневници и електронни платформи, посочи Вълчев.

Предстои и обучение на учителите, което да им помогне да преподават свободно с помощта на технологиите и сами да създават електронно съдържание.

"За нас образованието е кауза, за която се работи от години. Готови сме да партнираме с организации и институции, за да подпомогнем развитието на нашето общество и най-вече на децата", подчерта Радослав Златков. Във VIVACOM са убедени, че развитието на дигиталните форми на обучение повишава дигиталната грамотност и води до по-добра реализация. Затова намерението им е "Образование 4.0" да е началото на дългосрочен проект, който да помогне за навлизането на новите технологии в обучението и създаването на първите дигитални паралелки.

Форумът се проведе в три различни панела, представящи конкретни успешни практики от българското училище, образователната система и бизнес инициативи, които подпомагат навлизането на новите технологии в класната стая. Бяха представени успешни решения като „Smart school“ на VIVACOM. Платформата включва ползването на облачни услуги при защитена интернет среда, в която се дава достъп на учениците само до определено съдържание, необходимо за учебния процес.

Участниците в кръглата маса се обединиха около заключението, че дигиталното образование обхваща или включва поне един или няколко от следните елементи или комбинация от тях: технологии в класната стая; електронни учебници; анализ на обучението с помощта на ИКТ; междудисциплинарно преподаване и обучение с помощта на облачно съдържание; геймификация; дистанционно обучение с присъствени срещи или изцяло дистанционно обучение; онлайн обучение и използване на отворени образователни ресурси.

Ръст на европейските акции, след съставяне на новите правителства в Италия и Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893374

Ръст на европейските акции, след съставяне на новите правителства в Италия и ИспанияБорсите в Мадрид и Милано оглавяват доброто представяне на европейските фондови пазари в петък, след като Италия и Испания успяха да се сдобият с нови правителства, предава БНР.  Договореното коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", което се очаква да положи клетва довечера,

Гръцката опозиция обещава да намали ДДС до 11 на сто

http://econ.bg/Новини/Гръцката-опозиция-обещава-да-намали-ДДС-до-11-на-сто_l.a_i.762208_at.1.html

Лидерът на гръцката опозиционна партия Нова демокрация - Кирякос Мицотакис обеща да намали данъка върху добавената стойност на свързаните с туризма...

Два лъва, два тигъра и ягуар избягаха от зоопарк в Германия

http://www.cross.bg/stanalo-zhivotni-politziya-1575983.html

/КРОСС/ Два лъва, два тигъра, ягуар и мечка избягаха от частен зоопарк в германския град Люнебах, предаде Би Би Си. Мечката е била застреляна от властите, а останалите животни впоследствие бяха хванати. Бягството е станало след буря през нощта, която предизвикала наводнение и клетките в зоопарка били повредени. Залавянето на животните е станало след издирване, включващо дронове, полиция, пожарникари и ветеринари. Междувременно местната полиция посъветва гражданите да не напускат домовете си и да се обадят на полицията, ако попаднат на бегълците. Зоопаркът притежава общо 400 животни от 60 различни вида, вкл. сибирски тигри и лъвове, а е създаден през 1965 г. само с кучета, магарета и глиган.

БСП внесе в парламента свое проекторешене за АЕЦ "Белене"

https://www.mediapool.bg/bsp-vnese-v-parlamenta-svoe-proektoreshene-za-aets-belene-news279758.html

Социалистите внесоха в деловодството на парламента проекторешение за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене". Това става ден след като парламентарната енергийна комисия обсъди доклада на енергийния министър Теменужка Петкова с вариантите за рестарт на спрения през март 2012 г. и от правителството, и от Народното събрание ядрен проект. Идната седмица в пленарната зала ще се внесат за гласуване самият доклад и проекторешения, предложени от парламентарните групи. "В светлината на последните събития внесохме в деловодството на парламента проекторешение, с което искаме отмяна на решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на ядрена централа на площадка Белене", каза пред журналисти депутатът от БСП Таско Ерменков. "Смятаме, че това е ясен знак, ако бъде прието това решение, че ние наистина като държава, институции, парламент, правителство и основни политически сили стоим зад реализацията на проекта", посочи Ерменков. Според него отмяната на мораториума върху ядрения строеж ще е "ясен знак към всички инвеститори, че сме си научили уроците от миналото и че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта. Социалистът не пропусна да спомене мантрата, че проектът "Белене" е необходим за развитието на икономиката на държавата. От думите на Ерменков стана ясно, че проекторешението се вняса в подкрепа на Петкова, която при обсъждането в комисия каза, че за да може да се проведат преговори с потенциални инвеститори трябва да се отмени мораториумът, иначе никой нямало да приеме насериозно процедурата и да харчи пари за участие в нея. Ние се съобразяваме с това желание на правителството и смятаме, че това е начинът, по който можем да отворим пътя по реализирането на проекта, коментира още Ерменков. Предстои да се види дали ГЕРБ ще внесе свой вариант на проекторешение или ще подкрепи това на своя министър Теменужка Петкова. по всичко изглежда обаче, че тя ще получи зелена светлина за рестарт на спорния ядрен проект.

Спортният комплекс във "Владиславово" е почти готов

http://www.moreto.net/novini.php?n=375244

Един от най-модерните спортни комплекси във Варна, който строят в район „Вл. Варненчик“, е почти готов, това съобщи кметът Иван Портних пред репортер на Moreto.net. По първоначална информация, съоръжението ще включва едно стандартно игрище за футбол, както и няколко по-малки – за футбол на малки вратички, за волейбол, баскетбол, скейтпарк, алея за ролери и бягане, тенис корт с кафе до него, паркче за разходка и отдих и импровизирана сцена за изявите на културните дейци и общественици в района.

Хари и Меган връщат нежелани подаръци за 7 милиона лири

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6893348

Хари и Меган връщат нежелани подаръци за 7 милиона лириПринц Хари и съпругата му, херцогинята на Съсекс Меган, връщат получени в разрез с кралските разпоредби сватбени подаръци, оценени на 7 милиона лири, съобщи Контактмюзик. Протоколът не позволява на новобрачната двойка, както и на членове на кралското семейство, да приемат подаръци от хора, които не познават лично.

Температурен рекорд в Русе в Деня на детето

//dariknews.bg/novini/bylgariia/temperaturen-rekord-v-ruse-v-denia-na-deteto-2100890

Максимална температура от 34,2 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Андрей Ковачев: Сръбската православна църква стои зад отвратителните антибългарски прояви

http://nakratko.bg/category/59/160353/


Излъченият от ГЕРБ член на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Андрей Ковачев смята, че провокациите и дискриминацията от местните служби срещу българското население в Босилеградско продължават, но въпросът е дали централното управление в Белград ги толерира.

Могерини: Европейският съюз не е в търговска война с никого

http://nakratko.bg/category/25/160352/


Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че ЕС не е във война с никого.

Свидетел по КТБ: Парите за Бареков първо идваха в пликове, после в чанти, а накрая в чувал

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/01/3188516_svidetel_po_ktb_parite_za_barekov_purvo_idvaha_v/?ref=rss


С времето парите започват да идват в по-големи пликове, после в чанти, а накрая и в чувал - това се разбира от разпитания в хода на разследването за фалита на КТБ финансист на евродепутата Николай Бареков и преименуваната вече партия "България без цензура" - Христо Цирков. Показанията му са част от документите в досъдебното производство, представяни в поредица на "Капитал".<br /><br />Сред материалите, които прокуратурата е внесла в съда по делото срещу Цветан...

Вердаско не пожали колеблив Григор

http://www.cross.bg/verdasko-grigor-zapochna-1575982.html

/КРОСС/ Григор Димитров отпадна от втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", след като загуби срещата от третия кръг на надпреварата. Неговият съперник Фернандо Вердаско надделя със 7:6 (4), 6:2, 6:4. Така испанецът вече има предимство в преките двубой с българина - 3:2 победи. Мачът на корт номер 1 във френската столица започна ударно с два пробива - един за Вердаско, след който Григор изравни. Така сетът трябваше да бъде решен в тайбрек. След два минипробива на испанеца, частта отиде в неговия актив. Григор изглеждаше по-свеж и решителен в началото на втория сет. Двамата тенисисисти обаче не успяха да се "излъжат" до шестия сет, когато по-опитният Вердаско поведе с 2:4. Димитров като че ли започна да изпитва колебания в играта си и не успя да вземе гейм до края на частта. Третият сет започна по кошмарен начин за българина, след като Вердаско пробив, последва и втори за 3:2, след което роденият в Хасково тенисист върна един. След аут в решителен момент, Григор бе отстранен и не успя да подобри най-доброто с класиране на "Ролан Гарос". За Димитров предстои сезона на трева. Първият турнир, на който ще участва ще бъде в Лондон и започва на 18 юни.

„Вечно наши” или присъда до живот в институции без право на замяна

https://www.vesti.bg/bulgaria/vechno-nashi-ili-prisyda-do-zhivot-v-institucii-bez-pravo-na-zamiana-6082980

Не пропускайте въздействащата история на трайнонастанените пациенти и как изглежда бъдещето за тях и за обществото ни в "Темата на NOVA"

Два лъва, два тигъра и ягуар избягаха от зоопарк в германски град

https://www.mediapool.bg/dva-lava-dva-tigara-i-yaguar-izbyagaha-ot-zoopark-v-germanski-grad-news279757.html

Два лъва, два тигъра, ягуар и мечка са избягали от зоопарка в град Люнебах в германската провинция Райнланд-Пфалц. Животните са успели да напуснат клетките си след наводнение през последната нощ. Те вече са заловени, но мечката е била простреляна от ловецм, съобщиха информационните агенции.    Медиите свързват инцидента със силните дъждове, които се изсипаха през последните дни над региона. Покачилото се равнище на водата е нанесло щети върху клетките.   Властите препоръчаха на жителите на Люнебах да не напускат улиците.   Зоопаркът е с площ 30 хектара и в него живеят 400 животни от 60 вида, включително сибирски тигри и лъвове. Зоопаркът е отворен през 1965 г., като тогава в него е имало само кучета, маймуни и глигани.    Годишно през него минават 70 000 посетители. Това е второто бягство на хищници от зоологическа градина в Германия в последните две години. Предишното бе в Лайпциг през 2016-а, когато два лъва излязоха от зоопарка - единият бе застрлян, а другият заловен и върнат в клетката.

Спортни прояви във Видин за 1 юни

https://www.actualno.com/vidin/sportni-projavi-vyv-vidin-za-1-uni-news_677555.html

За трета поредна година Лайънс клуб, съвместно с Община Видин организират спортен празник по случай 1 юни -Международен ден на детето. Той се проведе в Крайдунавския парк, под мотото „Спортът за едно по-здраво поколение“. Инициативите - маратон, шах и стрийтбол, започнаха рано тази сутрин. Участниците бяха приветствани от кмета Огнян Ценков, от президента на Лайънс клуб Видин Георги Войчев и от Ирена Водова, старши експерт в Регионално управление на образованието. &bdquo

В Хърватия и Румъния има най-малко семейства с деца, отглеждани от 1 родител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893346

В Хърватия и Румъния има най-малко 
семейства с деца, отглеждани от 1 родителХърватия и Румъния са членките на Европейския съюз, в които има най-малък процент семейства, в които децата се отглеждат от един родител, съобщава Аджерпрес, цитирайки данни на Евростат. Според данните, които се отнасят за 2017 г., 15 процента от семействата с деца в ЕС са били само с един родител, предаде БТА.

Инициативата „Πoлeт c ĸoнe“ нa Aлeĸcaндpa Apaбaджиeвa с второ издание

https://www.actualno.com/society/iniciativata-olet-c-one-na-alecandpa-apabadjieva-s-vtoro-izdanie-news_677553.html

Точно преди година, на 1-ви юни, Александра Арабаджиева и екипът ѝ от сдружение “Маринела” стартираха инициативата “Полет с коне”, създадена в подкрепа на децата със Синдорм на Даун. В предстоящите летни месеци, Алекс и сдружението отново ще дадат шанс на децата със Синдром на Даун да посещават курс по хипотерапия, като този път в програмата ще бъдат включени и малчугани, страдащи от ДЦП. “Щастлива съм, че отново имам възможност да помогна на

VIVACOM подарява по 100 000 МВ на максимална скорост към мобилните си планове

https://offnews.bg//tehnologii/vivacom-podariava-po-100-000-mv-na-maksimalna-skorost-kam-mobilnite-si-681807.html

Летните месеци ще са пълни с безкрайни интернет емоции. От днес потребителите на VIVACOM, които сключат нов или преподпишат съществуващ договор за мобилни услуги, ще получат бонус - по 100 000 MB интернет на максимална скорост.

Допълнителните мегабайти са месечни и могат да се използват в рамките на първите три месеца от подписването на договора.

Това означава, че клиентите на телекома, които изберат своя план, ще си подсигурят свободно сърфиране в мрежата за цяло лято. Гледане на видеа от плажа, споделяне на всеки специален момент онлайн, видео разговори, работа от вилата, гейминг до превъртане на любимата игра – всичко е възможно със 100 000 мегабайта на разположение в 4G мрежата с най-добро покритие на населението.

Промоцията ще е валидна за всички планове за гласови услуги от SMART M+ до SMART XL+. Така и потребителите на по-достъпни тарифи като SMART M+ за 19,99 лв. на месец ще имат на разположение допълнителни 100 000 мегабайта за всеки от първите 3 месеца.

Бонус мегабайти ще получат и абонатите, които изберат някой от пакетите за мобилни данни от i-Traffic M+ до i-Traffic XXL+.

Цените на тарифите варират от 16,99 лв. до 39,99 лв. на месец.

Атрактивното предложение за двете услуги важи както за частни, така и за бизнес клиенти, при сключване на нов или преподписване на съществуващ договор за две години.

Арестуваха шофьор, смятал пиян да вози деца на екскурзия

https://www.actualno.com/crime/arestuvaha-shofior-smjatal-pijan-da-vozi-deca-na-ekskurzija-news_677556.html

48-годишен шофьор на автобус е заловен в Златоград преди да потегли към Банско с ученици на екскурзия. Водачът е бил с 1,27 промила алкохол в кръвта, установени с дрегер. Взета му е и кръвна проба. Шофьорът е от Бургас, но работи за старозагорска фирма. В ранните часове днес тръгнали два автобуса до Златоград, откъдето е трябвало да вземат учениците от 3-4 клас с възрастните им придружители от ОУ "Васил Левски", за да отидат на двудневна екскурзия до Банско. С три автобуса е трябвало

Започва разчистването на двора на МБАЛ “Света Анна - Варна”

http://nakratko.bg/category/58/160354/


Поетапно събаряне на бараките в двора на МБАЛ “Света Анна - Варна”, откъм оградата, граничеща с бул. “Цар Освободител”, започва днес. Първа на събаряне ще бъде подложена конструкцията, намираща се срещу ул. “Проф.

Ген. Тодор Бояджиев: В случая "Аркадий Бабченко" става дума за престъпление "под чужд флаг"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/gen-todor-boyadzhiev-v-sluchaya-arkadiy-babchenko-stava-duma-za-prestaplenie-pod-chuzhd-flag

Ползва се журналистическата професия като покривало за конкретна операция на специални служби, затова имаше реакция на "Репортери без граници" и ОССЕ

Два лъва, два тигъра, ягуар и мечка избягаха от зоологическа градина в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=375236

Полицията в западния германски град Люнебах застреля мечка и издирва два лъва, два тигъра и ягуар, избягали от клетките си в зоологическа градина в Западна Германия, информират АФП и други медии. Властите са застреляли мечка, която също е успяла да избяга.

"Лудогорец" привлече кондиционен треньор от "Атлетико" (Мадрид)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/01/3188526_ludogorec_privleche_kondicionen_trenyor_ot_atletiko/?ref=rss


"Лудогорец" привлече дългогодишния кондиционен треньор на "Атлетико" (Мадрид) Иван Рафаел Диас. 50-годишният специалист ще се присъедини към щаба на Димитър Димитров в понеделник, когато започва предсезонната подготовка на българския шампион.<br /><br />Диас работеше в "Атлетико" през последните 12 години, а преди това е трупал опит в "Реал" (Мадрид) и "Хетафе". Той беше неизменна част от екипа на Диего Симеоне, откакто аржентинският...

Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лева на БДЖ, за да не фалира

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/01/3188533_ministerstvoto_na_finansite_shte_otpusne_20_mln_leva/?ref=rss


Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лева на БДЖ, за да не фалира дружеството, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Вчера се разбра, че държавните железници са със запорирани сметки по искане на кредитори.<br /><br />Новото финансиране ще се предостави от фискалния резерв, а след това сумата ще бъде възстановена от очакваните приходи от отдаването на летище София на концесия, обясни Горанов.<br /><br />Трансферът ще е в рамките на одобрената от...

Цветан Цветанов повежда традиционния поход до връх Околчица на 2 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893336

Цветан Цветанов повежда традиционния поход до връх Околчица на 2 юниЗа 12-та поредна година ГЕРБ – Враца организира традиционния поход до връх „Околчица”, съобщиха от . Походът ще се проведе на 2 юни, като групата ще бъде водена от председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. В инициативата ще се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Еврокомисията излезе с предложение за бюджет на еврозоната

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-излезе-с-предложение-за-бюджет-на-еврозоната-_l.a_i.762207_at.1.html

Европейската комисия обяви скромен план, с който да отговори на амбициите на френския президент Еманюел Макрон за бюджет на еврозоната. „Това е...

Германска провинция иска Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893334

Германска провинция иска Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания 
Регионалната прокуратура на германската провинция Шлезвиг-Холщайн е подала официално искане пред апелативния съд в провинцията бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания, предаде ДПА. В молбата прокурорите посочват, че разглеждат искането на Мадрид като допустимо. Пучдемон беше арестуван през март в Германия,

Нова драма в Залива: Синът на емира на Фуджейра избяга в Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893318

Нова драма в Залива: Синът на емира на Фуджейра избяга в КатарСинът на управителя на емирство Фуджейра е потърсил убежище в катарското посолство в Лондон, след което е бил прехвърлен тайно в Доха със специален самолет. За новия епизод в започналата преди година криза между държавите от Персийския съобщи арабския вестник "Ал Ахбар". Фуджейра е едно от седемте емирства,

Ердоган обсъди с грузинския си колега проекта Трансанадолски газопровод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893317

Ердоган обсъди с грузинския си колега проекта Трансанадолски газопроводТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес по телефона с грузинския си колега Гиорги Маргвелашвили, съобщава ТАСС, като се позовава на източник от канцеларията на турския президент. В хода на разговора са били обсъдени двустранните отношения, включително проекта ТАНАП /Трансанадолски газопровод - бел.ТАСС/.

Кандидат за президент на Турция: "Работете с всички сили за България!"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kandidat-za-prezident-na-turtsiya-rabotete-s-vsichki-sili-za-balgariya

Не допускайте да ви разделят, каза в Кърджали Мухарем Индже, кандидат за президент на Турция. Чуха го и мюсюлмани, и християни. Бяха хиляди. И бяха заедно. Ето какво видя нашата репортерка Вилдан Байрямова

Срам, позор, унижение и провал за Бойко Борисов в Москва

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/sram-pozor-unizhenie-i-proval-za-bojko-borisov-v-moskva-681804.html

Бойко Борисов не е планирал да бъде в Москва за повече от един ден. Това се знаеше от правителствените служители, поради което съобщението на пресцентъра на МС от 30 май, че делегацията ще бъде два дни там, бе лъжа.

Тя даваше възможност на Борисов да покаже независимост от Путин, да си „тръгне“ по-рано и да демонстрира неудовлетвореност, че няма подписани никакви документи, въпреки присъствието на няколко ресорни български министри в Кремъл. Те бяха там, уж за да покажат сериозност на визитата и готовност за конкретни детайлни разговори в различни направления.

Борисов не е планирал в продължение на два месеца да ходи в Москва, както се говореше, а му е наредено да отиде. И то по времето, когато там бе президента Радев.

Борисов научи от Москва, че ще ходи в Кремъл в края на месец май.

Изглежда, че Путин привика Борисов, за да му постави задача – да отива в Брюксел и да се моли за този прословут газов хъб „Балкан“, за връзката към него с „Турски поток“ и т.н.

Защото 400 милиона евро, дадени от Газпром за фирмата „Южен поток“ в България, ги няма. Липсват. Путин съобщи, че те са 800 милиона евро. Кога станаха толкова?

Путин си иска обратно тези пари. Те трябва да бъдат върнати или да се даде нещо друго срещу тях.

Пресцентърът на МС не каза истината и за темите на разговори в Москва. Съобщиха, че ще се обсъжда туризма, културните връзки, икономиката. После стана ясно, че почти не се е говорило за тези неща. Само за доставка на газ и за АЕЦ „Белене“.

Но стана ясно, че двата проекта вървят заедно и едновременно. Това означава, че Русия ще посочи „частната“ фирма, която ще строи, ще доставя оборудването и ще бъде основен акционер в АЕЦ „Белене“. Дали ще са митичните китайци или друг потенциален инвеститор, ще разберем по-нататък. Русия ще прави и връзката с втората тръба на „Турски поток“ до българска територия. Но само, ако Европейската комисия гарантира нещо. Какво точно – не разбрахме.

Хайде да поразсъждаваме какво трябва да гарантира ЕС.

Погледнете картата на Балканите и географското положение на България.

От мястото, където ще излиза втората тръба на „Турски поток“ на европейския бряг в Турция до границата с България, се планира Русия да прокара 170 км газопровод с капацитет за пренос на до 16 милиарда куб. м газ годишно по суша до границата с България и респективно на Европейския съюз, но през територията на Турция. Не е ясно тогава това турски газ ли ще бъде и за него ще се плаща на Турция или е руски, а на Турция ще се плащат само транзитни такси. Но този газ всъщност не е предназначен за България и не е толкова важен за нас. На нас ни трябват само около 3 млрд. куб. м на година.

Ние сега ги получаваме пак от Русия, но минават през Украйна и Румъния по „Трансбалканския газопровод“. Освен това имаме договорен 1 милиард куб. м азерски газ по новия газопровод ТАНАП от Азербайджан през Турция и то за доставки от 2019 г. Няма обаче газова връзка с България за това. Умишлено се бави строителството ѝ. Има и проект за голям терминал за втечнен газ до Александропулис, Северна Гърция, където да се разтоварва американски шистов газ, катарски и от други доставчици.

Така или иначе, за България ще има газ. Не става въпрос за това, въпреки, че се пропагандира, че точно това е централната грижа относно „газовата независимост“ на страната. Но усилията са това да става отново с руски газ. Няма логика, нали?

Защо обаче Борисов упорито и постоянно настоява за руски тръби през България. Защо?

Казва, че за да сме получавали транзитни такси за пренос към Централна и Южна Европа.

А на кого ще бъде собственост тръбата през българска територия? А на газовия хъб „Балкан“?

Важният въпрос е защо тръбата на българска територия, дори да приемем, че ще бъде изцяло българска собственост и построена от нас, не тръгва направо към Сърбия или на северозапад по старото планирано трасе на умрелия „Южен поток“?

Не случайно със Сърбия правителството подписа договор за укорено изграждане на интерконекторна връзка с България. Знае се, че газопроводът на сръбска територия е собственост на Газпром.

Защо тръбата ще тръгва тогава на североизток, за да отиде до Варна, което е още по-далеч от сръбската граница или от трасето край Видин. Защо трябва да се строи край Варна някакъв газоразпределителен хъб? Откъде ще дойде друг газ през Черно море? Кой друг доставчик има в района?

Ето тук е „заровено кучето“. Край Варна има заровени много милиони за закупени от „Южен поток“ АД парцели и земи по пътя на трасето на безумно високи цени. Говори се за около 1000-1500 лв. на кв. м за земеделска земя. Това е сериозна причина да се оправдае липсата на 400 милиона евро.

От друга страна, от изявленията на Борисов стана ясно, че е се е „примирил“ с факта, че няма да има пряка връзка между Русия и газовия хъб край Варна. Но той каза: Засега. Това означава, че вероятно се очаква след време да се пуснат от руския бряг останалите 2 тръби от планирания стар проект „Южен поток“ с капацитет за още 32 млрд. куб. м. газ направо към този хъб „Балкан“. И така в него да има възможност да влизат на практика до 48 млрд. куб.м. от Русия годишно, като една трета от количеството се движат по едната тръба на „Турски поток“ и влизат от Турция, а другите две трети – по този, както го нарече президента Радев – „Български поток“.

Ето това, според мен, иска Путин. Това е руският интерес и това е цената, която ще бъде „опростена“ за прахосаните пари на Газпром в смесената българо-руска фирма „Южен поток“ АД, която още не е закрита.

И затова Путин праща Борисов да се договаря с Европейската комисия и да се моли на „приятеля“ си Юнкер и другите европейски лидери. И затова няма да се строи ново трасе до Варна, а се планира да се ползва трасето на „Трансбалканския газопровод“ като се обърне потока на газа обратно – от юг на север. Това значи, че вече е ясно на Борисов, че Русия ще спре подаването на газ по този газопровод, който минава през Украйна и Румъния. Ясно е, че тези две страни вече не купуват газ от Русия, а само получават транзитни такси. През този газопровод се движи газа за Турция, но той вече ще бъде компенсиран с първата тръба на „Турски поток“. С втората тръба, която ще влезе в България от Турция и ще тръгне нагоре към този хъб, руския газ ще се насочи отново към Гърция, Сърбия и Македония, които досега я получаваха по „Трансбалканския газопровод“.

С тайните планове за бъдещото пускане на още две тръби по дъното на Черно море до газовия хъб „Балкан“ с посока към Италия и Австрия по старото проектно трасе на „Южен поток“, Русия ще търси начин не само да заобиколи напълно Украйна, но и да попречи на други доставчици да стигнат от юг до Централна и Южна Европа. Стратегическата цел на Русия е да блокира от север, чрез „Северен поток“ 1 и 2, достъпа на други доставчици за Европа и по същия начин това да стори от юг.

Така Украйна ще загуби възможността си да транзитира около 100 млрд. куб. м руски газ с приходи от над 2 млрд. долара годишно. Но най-важното, ще се открие възможност за тотална военна агресия на Русия срещу Украйна, която няма да спре притока на газ за Европа, за да не предизвика гнева на ЕС и НАТО.

Това е стратегията на Путин и режима му.

Борисов влезе твърде неподготвен в сложна и голяма геополитическа игра и надпревара. Българският премиер не може да реши нищо сам. Това е ясно на Путин. Затова Борисов беше поставен в унизителното положение да се извинява, да се моли и да му се поставят задачи от Кремъл.

С което унизи нас, българските граждани. С извиненията си за нещо, за което България не е виновна, че не се е случило. А то не се е случило не само заради имперската политика на Русия за налагане на монополни условия и цени, но и поради необходимостта България да спазва правилата на Европейския съюз. Които обаче са само в полза и интерес на България – да има конкуренция и най-ниски цени при равни условия за всички доставчици.

Днес Борисов е изправен пред избора: или да бъде с Путин и Русия, или с ЕС и НАТО. Световната геополитика е твърде голям залък за неговите възможности.

А иначе е готов да вкара страната ни под руска енергийна и политическа зависимост за още 100 години напред.

Апропо, някой чу ли Борисов да е говорил в Кремъл за защита на българските национални интереси? Да е попитал, например, какво ще предприеме Русия, за да няма страната ни такъв огромен външнотърговски дефицит в търговията с нея? Защото внасяме енергоносители за много милиарди, а изнасяме стоки за Русия за по-малко пари, отколкото за Македония, например. Щом Русия иска да продава на България, трябва да се научи и да купува от България стоки и услуги, като създаде подходящите условия за това.

Къде Борисов защити българския национален интерес?

Да не говорим за отстояване на достойнството ни като древен народ с важен принос в европейската цивилизация и култура.

В заключение припомням един стих на персийския поет от ХIII век Саади:

„В неподходящ момент и с молбица плаха не ще получиш милостта на падишаха. Мигът несгоден ли е, ти не се моли, че безполезно само ще те заболи.“

Срам, позор, унижение и провал за Бойко Борисов.

Б. ред. - Авторът е съпредседател на Атлантическия съвет на България. Статията е публикувана на сайта на организацията.

Дигиталното образование връща интереса на децата в училище

https://www.actualno.com/education/digitalnoto-obrazovanie-vryshta-interesa-na-decata-v-uchilishte-news_677552.html

До еднa година ще има wi-fi във всички училища - с тази новина министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, посветена на развитието и навлизането на дигиталното образование в българското училище, която се проведе днес в София. Форумът, организиран от "24 часа" и VIVACOM очерта основните елементи на дигиталното обучение и на пътна карта за дигитализация на образованието в България. Бизнесът и образованието не се конкурират, те си партнират. Ние от VIVACOM 

Омагьосаният кръг "Белене”

https://www.mediapool.bg/omagyosaniyat-krag-belene-news279756.html

В разгорещилия се дебат за АЕЦ "Белене” през последните няколко седмици наблюдатели отбелязаха, че са се върнали в 2008 г. поради редица сходства между обсъждането на проекта тогава и сега. Всъщност можем да се върнем още по-назад – до далечната 1991 г., когато Министерски съвет възлага на четири държавни и общински структури изготвянето на проект на решение за "рационално използване на изградената инфраструктура, материална и производствена база на площадката на  АЕЦ - Белене, и на прилежащите територии”, каквото упражнение прави БАН в края на миналата година и Министерството на енергетиката (МЕ) с публикувания доклад през май 2018 г. Голямата разлика е, че през 1991 г. правителството търси начин да намали загубите от неразумния проект, докато сега се чуди как да ги увеличи. С цел да се оправдае възобновяването на АЕЦ "Белене” се излагат редица аргументи - от такива, които са подвеждащи, до такива, граничещи със спекулации. Така например един от аргументите е този за отговорността, като от МЕ се позовават на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Според него, аргументират се от министерството, "доброто финансово управление изисква публичните средства да се разходват и управляват икономично, ефективно и ефикасно”. Авторите на доклада обаче не обясняват по какъв начин: приключването на проект с неясна цена - стойността се увеличава от 2.4 млрд. евро през 2005 г. до 10.2 млрд. лв. през 2012 г., е икономичен; поредното възобновяване на проект на 38 г. е ефективно; по какъв начин трупане на разходи в продължение на близо четири десетилетия, без да има завършен проект, е ефикасно за енергетиката или за икономиката. На този фон от министерството отбелязват, че "само реализацията на проекта дава възможност на НЕК, БЕХ, респективно българската държава да възстанови направените през годините разходи, свързани с проекта АЕЦ "Белене”. Това за пореден път и болезнено ясно демонстрира разминаването между политическия и обществения интерес – за управляващите е важно да не отпишат направените дотук разходи като загуба, без да се интересуват от ефекта върху бюджета, икономиката и обществото от възобновяването на проекта. Между другото тук е уместно да се припомни, че първото правителство "Борисов” прекрати проекта през 2012 г., независимо че по него вече бяха направени разходи в размер на около 1.3 млрд. лв. Тук възниква въпросът - защо преди шест години същите управляващи са били готови да отпишат тези разходи[1] като загуба, докато сега ги използват като аргумент за възобновяване на проекта? Отговор на този въпрос намираме по-нататък в доклада на МЕ – "вариантите за рационално използване на наличните активи за проекта АЕЦ "Белене” изхождат от принципното разбиране, че НЕК през м. декември 2016 г. извърши плащане на цялата дължима сума [към "Атомстройекспорт” съгласно арбитражно решение от лятото на същата година], след което стана собственик на оборудването и може да се разпорежда с него”. Т.е. "онези” 1,3 млрд. лв. са платени от друго правителство и могат спокойно да се отпишат като загуба, а "тези” близо 1,2 млрд. лв. по арбитражното дело са платени от настоящите управляващи и не могат да бъдат отнесени към загубите. Като аргументи за необходимостта от изграждането на нова мощност отново служи  публикуваният през 2017 г. частичен доклад на БАН, за който писахме, че не може да се използва като препоръка за вземане на инвестиционно решение, тъй като обхватът му е твърде теоретичен. Нещо повече – някои допускания в него като очакванията за ръст на потреблението на електрическа енергия изглеждат нереалистични, предвид грешните исторически данни, които се използват за изчислението му. Заключенията за връзката между енергийно потребление и икономическата активност също са необосновани. Освен нереалистичните очаквания за увеличаващо се потребление, авторите на доклада имат и нереалистични очаквания за развитието на генериращите мощности. В резултат на приетите от Европейската комисия Заключения за най-добри налични техники (НДНТ) за Големи горивни инсталации (ГГИ), но без да е ясно бъдещето на работещите централи и възможностите за дерогации, от МЕ автоматично приемат, че след 2026 г. ТЕЦ трябва да бъдат заменени от два нови ядрени блока. Към това се прибавя и неясното заключение, че ТЕЦ "Марица Изток" - 1 и 3, ще продължат да функционират само до изтичане на дългосрочните им договори за изкупуване на електрическа енергия, което също е 2026 г.  В резултат на всичко това, както и на разгледани седем варианта за рационално използване на активите в АЕЦ "Белене”, МЕ предлага "възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене“ в отделно проектно дружество”. Ключовата фраза тук е "пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция”, което звучи добре, но по никакъв начин не означава, че държавните разходи по проекта са приключили. Разходите за строителство и закупуване на реакторите възлизат на поне 2.5 млрд. лв., но според доклада на МЕ стойността на активите е под 2.3 млрд. лв., което е обезценка от 8%. В доклада обръщат внимание, че е възможно потенциалният частен инвеститор да поиска актуална оценка на активите, което може допълнително да обезцени стойността им, а оттам и тежестта на държавното участие в капитала на компанията. Ако проектът е без държавни гаранции, т.е. свързаният с него риск е по-висок, най-вероятно капиталовата структура ще бъде 40% собствен капитал (държавата плюс частен инвеститор) и 60% кредит (каквато е и оценката на HSBC от 2012 г.), вместо версията на БАН за съотношение 30:70. При тези условия, ако държавата държи да има блокираща квота при вземане на решенията (поне 34% от капитала) и ако стойността на проекта е в размер на 10.5 млрд. евро, според изчисленията на БАН, държавата ще трябва да инвестира поне още 450 млн. лв. Поне, тъй като частният инвеститор може да поиска преоценка на държавното участие, а и цената едва ли ще е само 10.5 млрд. евро. И това е само в рамките на строителната фаза на проекта. В оперативната фаза акционерите в него отговарят за генерираните загуби до размера на вноските си в капитала. С други думи ако бъдещата АЕЦ "Белене” е на загуба, може да се наложи държавата да рекапитализира компанията пропорционално на вноската си в капитала ѝ, като на този етап може само да се гадае за размерите на допълнителните плащания. По този начин може да се окаже не само, че държавата няма да си възстанови направените дотук разходи, но може и да ги увеличи. Да се реализира проект на пазарен принцип означава осигуряване на разумна възвръщаемост на инвестицията без държавни гаранции, гарантирани цени и ангажименти за изкупуване на продукцията, която да оправдае поемането на инвестиционния, пазарния и ред други рискове, свързани с него. Нещо повече - възвръщаемостта следва да се сходна с тази на сравними  проекти. Така например строителството на нова АЕЦ в Унгария предвижда вътрешна норма на възвръщаемост от около 7.35%, което е в долния край на пазарната норма от около 7.4-8.35%. Именно това е мерилото за икономично, ефективно и ефикасно управление на публичния ресурс – постигане на близка до пазарната реализация. Всичко останало са добри пожелания, а това че няколко правителства подред са закопали над 2 млрд. лв. в ненужен проект не е причина да се наливат още средства без да е ясно каква ще е финансовата и обществената полза от това. [1] Това са т.нар. потънали разходи (sunk costs), които са направени в миналото или за които вече е поето задължение да бъдат извършени. Потъналите разходи не могат да бъдат променени от решенията, които се вземат в настоящия момент и като такива са ирелевантни при вземането на текущите решения.

"Лактима Балкан" заведе болярчета на млечно пътешествие в Деня на детето

https://www.24chasa.bg/region/article/6893124

"Лактима Балкан" заведе болярчета на млечно пътешествие в Деня на дететоКомпанията е лидер в предлагането на пълноценни млечни продукти       Забавно образователно пътешествие по пътя на млякото направи за стотици великотърновски деца компания "Лактима Балкан" за първи юни. Събитието се състоя на детска площадка "Азбукари" в парк "Марно поле", която фирмата създаде, съвместно със сдружение "Азбукари",

Станишев: Педро Санчес е лидерът, от който Испания има нужда

http://www.cross.bg/ispaniya-pedro-sanches-1575980.html

/КРОСС/ Партията на европейските социалисти приветства избора на Педро Санчес за премиер на Испания. Испанската социалистическа работническа партия, чийто лидер е Санчес, е част от лявото семейство на ПЕС. По-рано днес испанският парламент отстрани от поста досегашния министър-председател Мариано Рахой след успешен вот на недоверие, провокиран от лавината обвинения в корупция на членове на неговата Народна партия (ЕНП). Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви: „Беше крайно време начело на Испания да застане прогресивен и честен проевропеец, какъвто винаги е бил Педро Санчес. Въпреки предизвикателствата, пред които ще бъде изправен, вярвам, че той ще успее да промени курса на управление в Испания и да скъса с политиката на безкрайни бюджетни ограничения от последните години. Неговият избор прави нашето политическо семейство още по-силно и ни дава увереност, че ще успеем да направим същото и на европейско ниво. Радвам се, че ще имаме и силния глас на Испания в полза на по-социална и по-справедлива Европа още на Европейския съвет в края на юни. Очаквам Педро и на традиционната подготвителна среща на левите премиери на ПЕС, за да го поздравя лично.“

Украинецът, блъснал семейство на „Тракия”: „Не помня какво се случи, ако можех бих дал своя живот”

http://nakratko.bg/category/60/160351/


Не помня какво се случи, ако можех бих дал своя живот, за да върна този на убитото семейство“.

Деца играят със звезди - в специалния волейболен мач на 'Детска игриада' 2018, на 10 юни, в парк 'Заимов'

https://offnews.bg//lajfstajl/detca-igraiat-sas-zvezdi-v-spetcialnia-volejbolen-mach-na-detska-ig-681806.html

Вълнуваща изненада за малчуганите подготвя спортният празник „Детска игриада“, на 10 юни, в парк „Заимов“, от 9 часа. Те ще имат възможност да се включат в специален волейболен мач, заедно с любими български спортисти, музиканти и журналисти, в който ще покажат своите умения.

Ексклузивната среща между малки и големи ще започне в 15 часа, а участниците в нея ще бъдат избрани от утвърдени волейболисти по време на спортния ден. Преди първия съдийски сигнал професионалните спортисти ще направят и специална демонстрация, с която ще научат децата на шестте основни елемента във волейбола. Тази година България е домакин на Световното първенство по волейбол за мъже, затова „Детска игриада“ 2018 поставя на фокус този спорт.
Звездният волейболен мач е само една от изненадите, които „Детска игриада“ е подготвила. По време на спортния празник децата ще могат да участват в състезания по велокрос, 50 метра бягане, щафетни игри, бадминтон и щафетно бягане. Те ще имат възможност да изберат да се включат и в демонстрации по карате киокушин, айкидо, тенис на маса, хокей и фехтовка.

Тазгодишното издание на „Детска игриада“, организирано от Investor Media Group, се провежда под надслов „Сподели радостта от спорта със своето дете“ и цели да насърчи повече родители и техните деца да изграждат и развиват здравословни спортни навици, като прекарват повече време в спорт и игри заедно.

Зад каузата на медийната група застават редица популярни спортисти, сред които братята Валентин и Георги Братоеви, Тереза Маринова, Евгени Иванов - Пушката, известните изпълнители Графа, Михаела Филева, Искрата и Venzy, както и водещият на „България сутрин“ Златимир Йочев, Десислава Джерманска – водещ „Спортни новини“ по Bulgaria ON AIR и водещият на „Investbook” по Bloomberg TV Bulgaria Александър Костадинов.

За участие в спортните дисциплини желаещите могат да се регистрират предварително безплатно на www.igriada.bg, като ще получат номера си за участие на място.

„Детска игриада“ 2018 е част от корпоративната социална отговорност на Investor Media Group да насърчава родители и деца да спортуват заедно.

Деца играят със звезди - в специалния волейболен мач на „Детска игриада“ 2018, на 10 юни, в парк „Заимов“

https://offnews.bg//lajfstajl/detca-igraiat-sas-zvezdi-v-spetcialnia-volejbolen-mach-na-detska-681806.html

Вълнуваща изненада за малчуганите подготвя спортният празник „Детска игриада“, на 10 юни, в парк „Заимов“, от 9 часа. Те ще имат възможност да се включат в специален волейболен мач, заедно с любими български спортисти, музиканти и журналисти, в който ще покажат своите умения.

Ексклузивната среща между малки и големи ще започне в 15 часа, а участниците в нея ще бъдат избрани от утвърдени волейболисти по време на спортния ден. Преди първия съдийски сигнал професионалните спортисти ще направят и специална демонстрация, с която ще научат децата на шестте основни елемента във волейбола. Тази година България е домакин на Световното първенство по волейбол за мъже, затова „Детска игриада“ 2018 поставя на фокус този спорт.
Звездният волейболен мач е само една от изненадите, които „Детска игриада“ е подготвила. По време на спортния празник децата ще могат да участват в състезания по велокрос, 50 метра бягане, щафетни игри, бадминтон и щафетно бягане. Те ще имат възможност да изберат да се включат и в демонстрации по карате киокушин, айкидо, тенис на маса, хокей и фехтовка.

Тазгодишното издание на „Детска игриада“, организирано от Investor Media Group, се провежда под надслов „Сподели радостта от спорта със своето дете“ и цели да насърчи повече родители и техните деца да изграждат и развиват здравословни спортни навици, като прекарват повече време в спорт и игри заедно.

Зад каузата на медийната група застават редица популярни спортисти, сред които братята Валентин и Георги Братоеви, Тереза Маринова, Евгени Иванов - Пушката, известните изпълнители Графа, Михаела Филева, Искрата и Venzy, както и водещият на „България сутрин“ Златимир Йочев, Десислава Джерманска – водещ „Спортни новини“ по Bulgaria ON AIR и водещият на „Investbook” по Bloomberg TV Bulgaria Александър Костадинов.

За участие в спортните дисциплини желаещите могат да се регистрират предварително безплатно на www.igriada.bg, като ще получат номера си за участие на място.

„Детска игриада“ 2018 е част от корпоративната социална отговорност на Investor Media Group да насърчава родители и деца да спортуват заедно.

Предупредиха в Германия: Не излизайте! Лъвове и тигри

https://www.vesti.bg/sviat/preduprediha-v-germaniia-ne-izlizajte-lyvove-i-tigri-6082981

„Два тигъра, два лъва, един ягуар, а също така и мечка са избягали. Мечката вече е застреляна“, съобщиха от полицията в Люнебах

ЕС заведе жалба срещу Китай за нарушаване на интелектуалната собственост

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-zavede-jalba-sreshtu-kitai-za-narushavane-na-intelektualnata-sobstvenost-262204/

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом поясни на пресконференция, че жалбата е свързана с китайското законодателство за дейността на чуждите дружества

Безработицата в САЩ стигна 18-годишно дъно

https://www.investor.bg/novini/130/a/bezraboticata-v-sasht-stigna-18-godishno-dyno-262203/

Работодателите добавят работни места със стабилен темп, сигнализирайки продължаващата сила на пазара на труда

Много слънце утре над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=375216

По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха: 22-24°. Температурата на морската вода е 21-22°.

Пиян помете момиче на пешеходна пътека

https://frognews.bg/novini/piian-pomete-momiche-peshehodna-pateka.html

Пиян шофьор блъсна 15-годишно момиче на пешеходна пътека в София.

Италия има ново правителство, Джузепе Конте се закле като премиер

//dariknews.bg/novini/sviat/italiia-ima-novo-pravitelstvo-dzhuzepe-konte-se-zakle-kato-premier-2100877

Новото италианско правителство на Джузепе Конте положи клетва пред президента Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале, предадоха световните агенции.

Това е първото антисистемно правителство в Западна Европа, чиято цел е

Тръмп иска уволнението на актриса, обидила дъщеря му Иванка

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-iska-uvolnenieto-na-aktrisa-obidila-dyshteria-mu-ivanka-2100880

Президентът на САЩ Доналд Тръмп премина в настъпление срещу телевизионния канал Ти Би Ес и призова за уволнение на актрисата Саманта Бий, след като тя направи в предаването си вулгарен коментар за дъщерята на Тръмп Иванка, която е съветник на държа

Снимка на деня: Демонстрация на Patria AMV 8x8

https://www.dnevnik.bg/photos/2018/06/01/3188337_snimka_na_denia_demonstraciia_na_patria_amv_8x8/?ref=rss


Финландската компания Patria участва в демонстрационните стрелби на полигона "Змеево" с бронираната си модулна машина Patria AMV 8x8. Демонстрацията се провежда в рамките на XII Международно изложение "Хемус – 2018", като Patria беше единствената чуждестранна компания, взела участие в стрелбите.<br /><br />Patria възнамерява да участва в процедурата за държавна поръчка на 150 бойни машини за нуждите на Сухопътни войски. Фирмата планира да прехвърли серийното...

Откриха фотоизложба 'За да го кръстиш, трябва да се роди' в Градската градина в София

https://offnews.bg//obshtestvo/otkriha-fotoizlozhba-za-da-go-krastish-triabva-da-se-rodi-v-gradsk-681805.html

В деня на детето, в Градската градина в София, бе официалното откриване на изложбата „За да го кръстиш трябва да се роди“, която е част от второто издание на кампанията за насърчаване на раждаемостта „Направи го за България“, организирана от Движение за Национална кауза (ДНК)

На площада пред Народния театър "Иван Вазов" се събраха много граждани на столицата, официални и популярни лица, съпричастни към каузата на кампанията. Всички те бяха сърдечно приветствани от основателя на Движението за национална кауза и негов председател ТВ-продуцентът Андрей Арнаудов.

Отец Кирил Попов поднесе поздравления от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, пожела светло бъдеще на това „Богоугодно дело“ и призова: „Нека се множи българския род, и всички деца нека, дай Боже, да бъдат възпитани религиозно, нравствено. Това е дълг на всички родители, на всички възрастни, на всички нас“

Мария Илиева, която се присъединява към ДНК и става посланик за второто издание на кампанията „Направи го за България“, посъветва младите хора в България да не отлагат раждането на деца, защото това всъщност е смисълът на живота. Певицата се обърна към всички българи с пожеланието: „Нека в България растат повече деца, възпитани в морал и национално самочувствие“

Двуседмичната изложба се провежда в рамките на второто издание на кампанията „Направи го за България“. В нея са представени подбрани фотографии в широкоформатен, пълноцветен печат, в които са запечатани най-красивите и емоционални моменти от изминалото Национално кръщене в град София. Тя бележи финала на поредица от фотоизложби, които бяха проведени през целия месец май на централните локации в седем български града и ще бъде на разположение на столичани и гостите на града до 11 юни 2018.

Събитието в София е подкрепено от Столична община. На регионално ниво, събитията също имаха подкрепата на съответните общини. Официалните откривания на изложбите се превърнаха в информационни дни „на отворени врати“, в които желаещите научиха за каузите и кампаниите на ДНК от представителите на организацията и нейният основател Андрей Арнаудов.

Кампанията „Направи го за България" е подкрепена от Българската православна църква и се провежда под патронажа на Негово Светейшество патриарх Неофит. Основни медийни партньори са bTV Медиа Груп, списание „9 Месеца" и в-к „24 Часа". Част от средствата, генерирани в кампанията, ДНК дарява на фондация „Искам бебе" в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми, а посланици на каузата са значими обществени личности като Владо Николов, Хилда Казасян и Мария Гроздева. През есента на 2017 година над 10 000 души участваха в мащабното Национално кръщене, когато в 1 ден, в 9 града бяха кръстени 1000 от регистрираните в първото издание на кампанията бебета.

Борбата на ДНК с демографската криза в България продължава и през 2018 г. Желаещите да подкрепят каузата и да участват във второто издание на „Направи го за България“, могат да регистрират бременност на napravigo.bg. – официалният сайт на инициативата.

Изпитът по български език и литература за кандидат-студенти в СУ е на 3 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893286

Изпитът по български език и литература за кандидат-студенти в СУ е на 3 юниИзпитът по български език и литература от редовната сесия за кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е на 3 юни от 9.00 часа. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Кандидатстудентският изпит по български език и литература проверява и оценява знанията и уменията на кандидатите,

Стандарти за качество в съхранението на стволoви клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6893107

Стандарти за качество в съхранението на стволoви клеткиВсички банки за съхранение на стволови клетки в България, било то чуждестранни или на местно ниво, на пръв поглед се вижда да предлагат едни и същи услуги и финансови условия. Изборът на банка за съхранение на стволови клетки, все повече започва да затруднява българските семейства, затова ние ще се опитаме да дадем яснота и отговори на повечето

Димитровградско село кандидатства за Гинес с най-големия терлик в света

https://www.actualno.com/haskovo/dimitrovgradsko-selo-kandidatstva-za-gines-s-naj-golemija-terlik-v-sveta-news_677545.html

Огромен терлик с дължина от пръстите до петата 4.10 м и близо метър височина ще покажат за първи път във село Крум по повод Световния ден на плетенето. Това съобщиха от пресцентъра на Община Димитровград. Творението е дело на 5 жени от селото, които със сръчните си ръце в продължение на шест месеца са изработвали най-голямото подобно плетиво в света, с което селото ще кандидатства в "Книгата за рекордите Гинес". Ретро автомобил Jaguar MK9 от 1961 г. ще допълва атрактивния празник, ко

Трима крадци на кабели получиха ефективни присъди във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893207

Трима крадци на кабели получиха ефективни присъди във Велико ТърновоПо внесен обвинителен акт на Районна прокуратура–Велико Търново трима извършители на кражби са осъдени. Й. Й. е осъден на три години лишаване от свобода. На С.М. и на А.Д е наложено наказание от по една година и два месеца затвор, съобщи прокуратурата. Тримата мъже са признати за виновни за това, че в периода юли 2017 г. до 07.08.2017 г., в гр.

Ромски организации са бойкотирали конференция на европредседателството заради Валери Симеонов

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/01/3188510_romski_organizacii_sa_boikotirali_konferenciia_na/?ref=rss


Организации и активисти тази седмица са бойкотирали среща, посветена на ромското включване, която е част от програмата на от българското европредседателство. Причината е, че организаторът на събитието е институция, оглавявана от Валери Симеонов.<br /><br />В изявление на Европейската мрежа на ромските организации от местно ниво (ERGO) се посочва, че тя и и нейният български член сдружение "Асоциация Интегро" заедно с Европейския център за правата на ромите (ERRC) и няколко...

Кой плаща здравните вноски на абитуриентите след завършването?

https://offnews.bg//obshtestvo/koj-plashta-zdravnite-vnoski-na-abiturientite-sled-zavarshvaneto-681796.html

Абитуриентите трябва сами да покрият здравните си вноски между училище и записването в университет. 

Учениците се осигуряват от държавата до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 22-годишна възраст. 

Студентите редовно обучение също са осигурени от държавата. Проблемът идва от месеците от завършването на 12-и клас до записването в университет. 

В различните университети има различни срокове за записване и съответно държавата от различен момент започва да покрива отново осигуровките.  

Така учениците трябва да заплатят здравни осигуровки за между един и три месеца - от юли до септември, тъй като в този период те не попадат в нито една от категориите, за които държавата заплаща здравни вноски - те вече не са ученици и все още не са студенти. 

В най-масовия случай това не би трябвало да доведе до загуба на здравноосигурителни права, тъй като това се случва след неплащане на здравни вноски за повече от три месеца. 

Въпреки това обаче здравните вноски остават неплатени, след като държавата започне да плаща здравните вноски на студентите. 

Държавата плаща здравни вноски на всички студенти в редовна форма на обучение до навършване на 26-годишна възраст. Това важи и за студентите, които се обучават в университети в чужбина, отново в редовна форма на обучение. 

За да уредят здравноосигурителния си статус, студентите в чужбина трябва да представят в офисите на Национална агенция за приходите по постоянен адрес документи, които доказват, че са студенти. Такива документи може да са  удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват, диплома за завършено висше образование и др. Тези документи трябва да са преведени от лицензирана фирма и се вземат предвид, само ако в тях е посочен периодът на обучение.

Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се „изчистят“ задълженията на студента за здравноосигурителни вноски.

Студентите във висши училища, които са редовна форма на обучение, но са навършили 26-годишна възраст, както и тези, които не са редовна форма на обучение, независимо от тяхната възраст, трябва да внасят за своя сметка здравноосигурителните си вноски.

След завършването на 12-и клас абитуриентите имат право да се регистрират в бюрата по труда. Ако те продължават обучението си обаче, могат да се регистрират само като учащи. В такъв случай те могат да получат от бюрата по труда консултации за кариерно развитие. Ако не продължават обучението си, те могат да се регистрират в бюрата по труда като безработни. 

Кола е с щети за над 2 000 лв. след пропадане в шахта

https://www.actualno.com/asenovgrad/kola-e-s-shteti-za-nad-2-000-lv-sled-propadane-v-shahta-news_677546.html

"Мерцедес" е с щети за над 2 000 лева, след пропадане в счупена шахта на улица „Скалата” в Асеновград. Историята за инцидента, пред Actualno.com, разказа самият собственик на колата – Аспарух Атанасов, който по ирония на съдбата е регионален представител на застрахователна компания в града. "Карал съм с не повече от 10 км/ч., тъй като там и да искаш няма как да караш по-бързо. Автомобилът хлътна в шахтата и напред не можеше да излезе. Единственият на

Деца и пожарникари празнуваха заедно в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6893170

Деца и пожарникари празнуваха заедно в Горна ОряховицаРисунки на деца от детски градини и училища от Община Горна Оряховица украсиха днес Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Изложбата е под мотото „С очите си видях бедата”. В импровизирана изложбена зала беше превърната една от стаите, в която бяха подредени картините на младите художници.

Валенса иска ЕК да съди Полша за съдебната реформа

https://www.actualno.com/europe/valensa-iska-ek-da-sydi-polsha-za-sydebnata-reforma-news_677543.html

Лех Валенса призова Европейския съюз да заведе дело срещу Полша за спорната съдебна реформа, в която Брюксел вижда заплаха за демокрацията и върховенството на закона. "Настойчиво призовавам Европейската комисия да разгледа въпроса за закона на Върховния съд на Полша пред Съда на Европейския съюз", пише бившият президент и носител на Нобелова награда за мир във в."Газета Виборча". 74-годишният политик е много критичен към управляващата консервативна партия "Право

Испания одобри новото правителство на Каталуния

http://nakratko.bg/category/25/160348/


Испания даде зелена светлина на новото правителство на Каталуния, в което не влизат арестувани или живеещи в изгнание бивши политици, съобщава АФП. Така се открива пътят за Мадрид да прекрати прякото управление над региона.

Могерини: ЕС не е в търговска война с никого

http://www.moreto.net/novini.php?n=375233

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че съюзът не е в търговска война с никого, но ще защити интересите си, информира АФП. Могерини направи коментара във връзка с решението на САЩ да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Социалният министър обеща нов проектозакон за хората с увреждания до юли

https://offnews.bg//obshtestvo/sotcialniat-ministar-obeshta-nov-proektozakon-za-horata-s-uvrezhdania-681803.html

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков разговаря с протестиращите родителите на деца с увреждания, които са направили палатков лагер зад Народното събрание. Петков посочи, че се работи по нов закон за хората в неравностойно положение и родителите на деца с увреждания вече имат свои представители в работната група. "Срокът, който сме си поставили, е в края на юли да се подготви нов закон за хората с увреждания и поне част от проблемите да решим с него", каза той, цитиран от БТА.

Ще работим за това, което вие формулирате като лична помощ, т.е. подкрепа, парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Работим да се случи и тази социална оценка на индивидуалните потребности, която е ключова, каза социалният министър.

Родители на деца настояха за адекватни социални услуги за децата им, за да могат те да ходят на работа. Те се оплакаха от проблем с националнопредставителните организации, които не виждат смисъл в това, което протестиращите предлагат по отношение на личната помощ. Министърът коментира, че не може да се игнорира участието на националнопредставителните организации. Това, което направихме, е да ви включим и вас и да ви равнопоставим, така че заедно да търсим решения, добави той.

Една от протестиращите майки попита дали в новия закон ще се отчете, че най-уязвимите от хората с увреждания, които не могат да работят, живеят с 4 лв. и 23 ст. на ден. "Инвалид по рождение 100 процента става на 18 години и до края на живота си трябва да живее със 127 лева, разделете го на 30, възможно ли е", коментира Веселина Казанджиева. Тя поиска програмата "Личен асистент" да не е ориентирана само към безработни.

Петков посочи, че това, което социалното министерство иска да направи по отношение на асистентските грижи в домашна среда, е проектното финансиране да бъде регламентирано в закона, за да го няма това насочване към безработните лица. Първоначалната цел е била да се осигури работа на безработните, сега, слава Богу, няма такъв проблем на пазара на труда и трябва да се дадат повече възможности и фокусът да бъде върху грижата за хората с увреждания, които се нуждаят от такива асистенти, добави той.

Прокуратурата в Германия поиска Пучдемон да бъде задържан и екстрадиран в Испания

http://nakratko.bg/category/25/160347/


Федералната прокуратура на Германия поиска задържане и екстрадиране на бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон в Испания, съобщават АП и АФП. Прокуратурата в Испания иска да съди Пучдемон за бунт и корупция.

Кремъл: Използването на журналист да се заблуди обществото, подкопава доверието в медиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893277

Кремъл: Използването на журналист да се заблуди обществото, подкопава доверието в медиитеКремъл осъди мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко в Украйна и призова Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да вземе мерки по случая, предаде ДПА. "Използването на журналист, за да бъде заблудено обществото, хвърля сянка върху цялата журналистическа общност и подкопава доверието в медиите",

Лихвите по кредитите няма да се променят след премахването на СОФИБОР

http://econ.bg/Новини/Лихвите-по-кредитите-няма-да-се-променят-след-премахването-на-СОФИБОР_l.a_i.762206_at.1.html

Промяната в начина на определяне на лихвените проценти по кредитите от 1 юли няма да се усети от потребителите. Банките, които досега са използвали...

Пиян шофьор блъсна дете на пешеходна пътека в София

http://nakratko.bg/category/60/160346/


15-годишно момиче беше блъснато на пешеходна пътека в София. По първоначална информация момичето е преминавало по пътеката, след като кола му дала предимство.

Огнище на морбили в Португалия, главно сред ваксинирани с две дози

https://www.actualno.com/europe/ognishte-na-morbili-v-portugalija-glavno-sred-vaksinirani-s-dve-dozi-news_677540.html

В лечебно заведение в Португалия, в което работят 4400 души е било регистрирано огнище на морбили, главно сред ваксинирани.  Първият случай е от 14 март. На 16 март са били забелязани някои атипични прояви на болестта при някои от болните. От 96 потвърдени случая 67 (69.8%) са при хора, ваксинирани с две дози от ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.  Доклада по случая може да видите ТУК. Това не е първият и единствен случай на разпространение на болестта сред ваксиниран

"168 часа": Светлин Русев оставя след себе си невиждана колекция. Какво ще се случи с нея?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6889715

"168 часа": Светлин Русев оставя след себе си невиждана колекция. Какво ще се случи с нея?Дни преди да навърши 85 години, внезапно масиран инфаркт покоси един от най-големите ни художници - академик Светлин Русев. Малко преди това той само загатваше какво може да включва изложбата по случай юбилея му, но молеше да "не дърпаме дявола за опашката". Своите първи стъпки в света на изкуството прави в класа на Дечко Узунов и още тогава се

Убиец пише куп писма до президента и омбудсмана, иска в друг затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893278

Убиец пише куп писма до президента и омбудсмана, иска в друг затворОсъден за жестоко убийство написал няколко писма до президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова. 47-годишният Васил Гаврилов излежава в Бобов дол 18-годишна присъда. На 15 април 2011 г. той убил от бой приятеля си по чашка Павел Николов в благоевградското с. Клисура. Там Васил пасял животни и често се запивали с Павел.

Демократична България иска страната незабавно в банковия съюз

http://nakratko.bg/category/59/160345/


"Демократична България" призовава правителството за незабавни мерки и кандидатстване в Банковия съюз.

С палатков лагер пред парламента родители на деца с увреждания поискаха нов закон

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/01/3188508_s_palatkov_lager_pred_parlamenta_roditeli_na_deca_s/?ref=rss


В международния Ден на детето десетки родители на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. Акцията им е насочена срещу социалната политика на държавата, която, според тях, пречи за нормалното отглеждане на такива деца.<br /><br />За да има възможно най-голям ефект протестът, родителите разпънаха военна палатка в градинката срещу служебния вход на Народното събрание. Инициативата е кръстена "Системата ги убива", а целта е при влизането или...

Спад в престъпността в Монтана в последните 5 месеца

https://www.24chasa.bg/region/article/6893275

Спад в престъпността в Монтана в последните 5 месецаСпад в нивото на битовата престъпност, ръст в разкритите престъпления, свързани с наркоразпространението, контрабандата и разпространението на акцизни стоки и подобрение на пътния травматизъм отчете ОДМВР-Монтана през първите 5 месеца на 2018 г. Данните изнесоха на брифинг началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност” гл.

Почетино: За да водиш отбор като този на "Реал", няма нужда да си смел

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/01/3188462_pochetino_za_da_vodish_otbor_kato_tozi_na_real_niama/?ref=rss


Мениджърът на "Тотнъм" Маурисио Почетино си остави отворена вратата за евентуални преговори с "Реал" (Мадрид). Той е сочен като първи избор за треньор на европейския клубен шампион след изненадващото напускане на Зинедин Зидан.<br /><br />"Никога не се знае какво ще стане утре. Животът ти предлага ситуации, които не очакваш", заяви Почетино при представянето на книгата си.<br /><br />Наскоро той поднови договора си с лондончани до 2023 г....

Юнкер има пълно доверие в новото испанско правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893143

Юнкер има пълно доверие в новото испанско правителствоПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер има пълно доверие в новото испанско правителство, заяви говорителка на ЕК на ежедневен брифинг с журналисти, цитирана от Ройтерс. "Той изпрати (на новия премиер Педро Санчес) поздравително писмо, в което изрази увереност, че испанското правителство ще продължи да допринася градивно за един

Италия има кабинет, борещ се срещу правилата на ЕС

http://clubz.bg/68605-italiq_ima_kabinet_boresht_se_sreshtu_pravilata_na_es

Джузепе Конте положи днес привечер клетва като премиер на Италия, предаде Ройтерс.

Така той оглави първото в Западна Европа правителство, съставено от антисистемни партии и което иска да се противопостави на правилата на ЕС за бюджета и имиграцията.

Малко известният 53-годишен преподавател по право бе подкрепен от Движение „5 звезди“, пръснало се от една протестна мрежа, и ясната Лига, бореща се за драстично намаляване на данъците и увеличаване на държавните социални разходи.

Кабинетът бе формиран след тримесечни спорове, последвали парламентарните избори на 4 март. Партиите, които преди вота бяха съперници, постигнаха в последния момент снощи споразумение, за да бъдат избегнати нови избори на фона на сривовете на финансовите пазари.

В цяла Европа разочарованието на гласоподавателите доведе до поражение на традиционните парти. Това се случи дори в Германия и Франция. За първи път обаче такива партии направиха правителство в голяма страна в Западна Европа.

Конте не направи коментари пред журналисти след церемонията по заклеването му в президентския дворец в Рим.

„Признавам, че съм щастлив“, заяви лидерът на Лигата Матео Салвини.

„5 звезди“ и Лигата иматсолидно мнозинство в двете камари на парламента. Пред тях правителството трябва да получи вот на доверие в началото на идната седмица, за да се сдобие с необходимите правомощия.

В Италия преди 60 години бе подписан основополагащият Римски договор на днешния ЕС. Някога ентусиазирано проевропейски настроените италианци обаче постепенно се разочароваха от Европа, като обвиниха нейните финансови правила за двете десетилетия икономическа стагнация.

През последните години недоволството нарасна заради пристигането на италианското крайбрежие на стотици хиляди имигранти от Северна Африка. Това увеличи покрепата за Лигата, който обвини ЕС, че изоставя Италия сама да се справя с наплива.

Бъдещето на страната в еврозоната доминираше политическата несигурност прзез изминалата седмица. Президентът Серджо Матарела спря назначаването от коалицията на евроскептика Паоло Савона за министър на икономиката.

Това попречи на првия опит накоалицията да формира правителство и доведе до гнева на нейните лидери.

По ирония на съдбата след днешната клетва в двореца „Куиринале“ политиците, които по-рано през седмицата искаха импийчмънт за Матарела, ще бъдат заедно с него на коктейла по случай националния празник – Деня на републиката.

Финансовите пазари, на които през седмицата бе извършена голяма разпродажба на италиански активи, белязаха растеж през последните два дни.

Филм за велик индианец представят в София, Пловдив и Варна

https://www.actualno.com/cinema/film-za-velik-indianec-predstavjat-v-sofija-plovdiv-i-varna-news_677538.html

Филм за един от последните индианци - Дейв Белоглавият орел, ще бъде представен в Пловдив на 8 юни от 19 ч. в Lucky Дом, в София на 10 юни от 19 ч. в Дом на киното и във Варна от 15.06 от 20 ч. във Фестивален и конгресен център към НДК. Лентата ще представи режисьорът Стивън Симпсън, който е живял около година в индиански резерват, за да заснеме историята.  Главният герой, Дейв Белоглавят орел, почина миналата година на достолепната възраст от 97 години. През дългия си живот той е имал

Наградиха победителите в конкурса "С очите си видях бедата" във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6893159

Наградиха победителите в конкурса
"С очите си видях бедата" във Велико ТърновоЗаместник областният управител инж. Детелина Борисова награди победителите в конкурса за детска рисунка на тема "С очите си видях бедата". Награди връчиха и началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, комисар Красимир Кръстев и директорът на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ д-р Иван Александров.

Рецепти за закуски за деца и ученици

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6893114

Рецепти за закуски за деца и ученициВаканцията мина и за много майки отново на дневен ред е въпросът как да нахранят детето си преди училище. Важно е закуската да е едновременно полезна, питателна и вкусна. Предлагаме ви няколко бързи рецепти, които съчетават фантазия и практическа полза за детския организъм. Пъдпъдъчи яйца на очи Ако хлапето се буди гладно и сутрин има добър апетит,

„Ключовете за успех на жените в бизнеса ” на Business Lady Live work shop на списание Business Lady

http://www.cross.bg/lady-business-biznes-1575979.html

/КРОСС/ На 12 юни 2018 г. ще се проведе седмото издание на Годишните награди „Business Lady 2017”, инициирани от сп. Business Lady и Business Lady Club в София хотел Балкан (бившия хотел Шератон). Наградите се връчват за най-голям принос на българската делова жена в различни категории. Целят да се даде гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и адекватно развитие на човешкия капитал, като по този начин се поощри женското предприемачеството сред българската общественост.  Инициативата тази година се провежда с подкрепата на комисар Мария Габриел, която записа специално обръщение към организаторите, участниците, жените и техните позиции и възможности за развитие и предприемачество в 21 век. Обръщението на комисар Габриел можете да видите тук: www.businesslady.club. Събитието е организирано в две части: I.       Business Lady Live (work shop) – „КЛЮЧОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА” II.      Вечерна официална церемония и гала вечеря, по време на която ще бъдат връчени наградите на отличените дами. Business Lady Live (work shop) – „КЛЮЧОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА” ще се проведе в рамките на един ден (от 10:00 до 14:00 часа) и ще се излъчва безплатно в реално време он-лайн тук, без регистрация: www.businesslady.club

Откриха нова детска площадка за деня на детето във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=375243

Площадка за малки и големи беше открита на ул. „Подвис“ до бл. 28 в кв. „Левски“ във Варна, предаде репортер на Moreto.net. Детската площадка е комбинирана със спортна за стрийт фитнес. „Продължаваме с политиката ни за създаване на добри условия, както в детските градини и в училищата, така и в междублоковите пространства.

Gorillaz обявиха нов албум и пуснаха сингъл (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/gorillaz-objaviha-nov-album-i-pusnaha-singyl-video-news_677537.html

Чисто новият студиен албум на Gorillaz, озаглавен The Now Now, ще излезе на 29-ти юни и съдържа 11 нови песни от “най-успешната виртуална група в света” и е продуциран от Gorillaz с James Ford и Remi Kabaka, и записан изцяло в Studio 13 в Лондон през февруари тази година. В албума участват редица гост звезди, а бандата се завръща към същността на творческия си екип: синекосият добродушен 2D (вокали), умното лошо момиче от Япония Noodle (китара), бруклинският философ Russel H

Болниците в Добрич на ръба откъм кадри

https://www.24chasa.bg/region/article/6893229

Болниците в Добрич на ръба откъм кадриОбщински фонд ги спасява Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич и Центърът за психично здраве са на ръба на оцеляване откъм кадровата им осигуреност - заявиха директорите д-р Светозар Байчев и д-р Наталия Борисова пред общинския фонд „Здраве“. Според д-р Байчев, най-остра нужда е в отделенията по кардиология, неонатология, реанимация,

Марадона: Щях да съм арестуван, ако съществуваше видео асистент рефер

https://www.24chasa.bg/sport/article/6893132

Марадона: Щях да съм арестуван, ако съществуваше видео асистент реферДиего Марадона заяви, че е щял да бъде арестуван за гола си срещу Англия през 1986 г., ако ВАР е съществувал, съобщава "Дейли Мейл". Легендарният аржентински полузащитник вкарва топката с ръка покрай Питър Шилтън в мрежата на Англия, когато двата отбора се срещат в четвъртфинален двубой от световното първенство през 1986 г.

В САЩ децата си купуват марихуана 4 пъти повече, отколкото билети за кино, как е в България?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-sasht-decata-si-kupuvat-marihuana-4-pyti-poveche-otkolkoto-bileti-za-kino-kak-e-v-bylgariia-2100878

Децата си купуват марихуана 4 пъти повече, отколкото си купуват билети за кино и 6 пъти повече, отколкото сладолед. Данните са за САЩ, но България е на 6-то място в Европа по пазар на канабис и една от териториите, на които се експериментират дизай

Оставиха в ареста шофьора на ТИР, убил двама души на „Тракия“, той се разплака (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostaviha-v-aresta-shofiora-na-tir-ubil-dvama-dushi-na-trakiia-toj-se-razplaka-snimkivideo-2100882

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста украинския шофьор на ТИР-а, който уби млад мъж и бременната му съпруга на магистрала „Тракия”.
 
На влизане в съда 28-годишният водач Станислав Пислар заяви, че не помни

Хиляди туристи уважиха празника на Казанлък

http://nakratko.bg/category/58/160344/


Честванията на празника на Казанлък съвпадат с кулминацията на 115-ия фестивал на розата и са посетени от хиляди туристи от цял свят. С ухание на рози и аристократизма на 50-ата по ред Царица Роза преминава тазгодишният празник на града.

Проливни дъждове и гръмотевични бури причиниха наводнения и проблеми с транспорта на Британските острови

http://nakratko.bg/category/25/160343/


Гръмотевични бури с проливни дъждове, които вилнеят в части на Британските острови, причиниха наводнения и проблеми с транспорта. Заради лошото време авиокомпаниите Ryanair и Easyjet отмениха полети.

САЩ отново изразиха подкрепа към преговорите между Македония и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893215

САЩ отново изразиха подкрепа към преговорите между Македония и ГърцияСъединените щати отново изразиха подкрепата си към текущите преговори между Гърция и Македония за името на бившата югославска република, се посочва в публикувано днес съобщение на Държавния департамент, предаде АНА-МПА. Решението на спора ще допринесе за евроатлантическата интеграция, както и за укрепване на просперитета,

Два лъва, два тигъра и ягуар избягаха от зоопарк в Германия

http://nakratko.bg/category/25/160342/


Два лъва, два тигъра и ягуар избягаха от зоопарка в Люнебах, предаде Би Би Си. Местната полиция посъветва гражданите да не напускат домовете си и да се обадят на полицията ако попаднат на избягалите животни.

ЕС обсъди с Анкара критериите за визова либерализация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893138

ЕС обсъди с Анкара критериите за визова либерализацияДелегация на ЕС е обсъдила с турски представители в Анкара работния план на Турция за изпълнение на оставащите критерии за отмяна на визите за турски граждани при пътувания в Шенгенското пространство, предаде турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на съобщение на турското външно министрество.

Германия и Австрия засилват граничните проверки заради миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6893210

Германия и Австрия засилват граничните проверки заради миграциятаГерманските и австрийските власти извършват засилени гранични проверки за борба с престъпността и незаконната имиграция, предаде ДПА, цитирана от БТА. От днес за пръв път в районите по границата между двете държави заедно работят служители на федералните полиции на Германия и Австрия, както и на регионалната полиция на Бавария.

Задържаха 66-годишен мъж, стрелял с ловна пушка по свой съсед

http://nakratko.bg/category/60/160341/


Припомняме, че вчера около 18.13 часа в полицията беше подаден сигнал за стрелба в столичния квартал „Надежда“. На място незабавно са изпратени служители на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Вижте кои са победителите от Пекинския международен кинофестивал 2018

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6892639

Вижте кои са победителите от Пекинския международен кинофестивал 2018
Големият победител от тазгодишния кинофестивал е грузинско-естонската драма „Страшна майка (Scary mother)". Освен, че грабна наградата Тиентан за най-добър филм, лентата донесе и на главната героиня отличието за най-добра актриса. Британецът Джо Коул бе отличен с награда за най-добра мъжка роля за филма „Eye on Juliet", предава bulgarian.cri.cn.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване